Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Nie wiem, jak Samsung i5700 ale mam HTC Magic i jest strasznie mułowaty w porównaniu do Desire, którego też mam. O wielkości ekranu to już nawet nie wspominam. Uważam, że warto dozbierać do Desire.
Najpopularniejsza nawigacja na Androida do Sygic. Automapy nie ma. Ja to zwykle wiem gdzie jechać, a jak zachodzi potrzeba to używam Google Maps.
Nie ma bezpośredniej synchronizacji telefonu z Outlook. Ja zsynchronizowałem Outlook z kontem google na PC, no a telefon z kontem google to już się sam zsynchronizował.
A dlaczego zakładasz że ma?
Ja np. płacę abonamentu zawrotne 35zł, rzadko kiedy go przekraczam a Orange aktualnie proponuje mi jafony za 3 kafle OIDP. :D
Chciałem pokazać, że kwestia ceny iP to kwestia względna. Dla jednych jest drogi, a dla innych tani, jak każdy inny fon.
andrstac
14-10-2010, 19:38
Nie wiem, jak Samsung i5700 ale mam HTC Magic i jest strasznie mułowaty w porównaniu do Desire, którego też mam. O wielkości ekranu to już nawet nie wspominam. Uważam, że warto dozbierać do Desire.
Najpopularniejsza nawigacja na Androida do Sygic. Automapy nie ma. Ja to zwykle wiem gdzie jechać, a jak zachodzi potrzeba to używam Google Maps.
Nie ma bezpośredniej synchronizacji telefonu z Outlook. Ja zsynchronizowałem Outlook z kontem google na PC, no a telefon z kontem google to już się sam zsynchronizował.
O Sygic słyszałem, oglądałem w necie - ponoć jest całkiem niezła i rozwijają się w pieruńskim tempie (jako firma i jako soft).
Co do synchronizacji z Outlookiem to chyba HTC coś dodaje do Androida.
Jest fajna nawigacja na androida od navigon. Naviexpert nie polecam w przypadku sieci play - często trzeba wtedy korzystać z roamingu danych.
krzysztof jot
14-10-2010, 20:39
Pozwolę sobie odkopać temat. Właśnie stoję przed wyborem nowego telefonu kończy mi się umowa w plusie i będę ją przedłużał. W załączniku jest wszyustko o mojej ofercie ale to akurat mało ważne, ważne, że wybieram opcję 300... na dole załącznika jest cennik telefonów, które mogę sobie wybrać... iPhony odpadają bo cena jest kosmiczna i nie chcę tyle wydawać na telefon. Nokia E72 jest po 99zł Nokia E52 po 1zł... Nigdy nie miałem telefonu z pełną klawiaturą, do tego wydaje mi się ona strasznie szeroka i duża... jak to się sprawuje? Może poleci, ktoś z was coś z tej listy szanowni forumowicze...
moje potrzeby:
- duży wyświetlacz
- możliwość wgrania mojej automapy (bo mam licencje jeszcze na 5lat)
- łatwość w obsłudze
- chyba wolałbym telefon z klawiaturą... przeszedłem przez OMNIE I i II i jakoś mi nie przypadły do gustu
- więcej rozmawiam niż piszę (99%-1%)
- by GPS był stabilny (Omnia mi tego nie dała)
-aparat to ja mam, więc nie jest to nic potrzebnego raczej...
wiesz rozrzut oferty masz przesadnie duzy - musisz się bardziej określić, pomiedzy E52 a HTC HD2 jest spora przepaść. jedno Ci napisze - E72 ma jedną z najlepszych klawiatur quwerty, nigdy nie miałem telefonu z taką klawiaturą, tez bałem sie tego zakupu a teraz nie wyobrażam sobie czegos innego - tu masz mój dokładny opis http://logolife.wordpress.com/category/telefony-gsm/nokia-e72/
Niestety nie jest to duzy wyświetlacz ( tu polecam wave) i nie wgrasz do E72 automapy - bo to jest soft na telefon z WindowsMobile. Ale E72 daje ci bezpłatna nawigacje OviMaps i oraz Google Maps, co oczywiście nie jest AM ale jest :). Mogę raz jeszcze polecić Samsunga Wave - myślę że to obecnie jeden z najlepszych telefonów,w przystępnej cenie, doskonały dzwiek połaczen, superprosta obsługa bardzo efektowny a ekran... nie ma równych - też http://logolife.wordpress.com/category/telefony-gsm/samsung-s8500-wave/ tu jest mój opis :).
E52. Genialna. Nie potrzeba mi 5Mpix w komórce a ma klasyczną klawiaturę i 600MHz. Mam na niej sporo oprogramowania, generalnie genialna sprawa.
puchbeary
14-10-2010, 20:51
Mam i5700 i powiem że na dzień dobry zjadł moją Nokię pod względem jakości wyświetlanego obrazka mimo że podobno wyświetla "tylko" 65k kolorów a nokia miała 16mln. Kupiłem go za 400 złotych, miesięczny na pełnej gwarancji - w stosunku do możliwości słuchawki - śmieszna kasa. Na sofcie 1,5 był mułowaty i miał zadyszkę ale po aktualizacji do oficjalnego 2,1 dostał kopa i nie mam powodu do narzekań. Dodatkowo pomaga wymiana oryginalnego lauchera na inny. Nie mam jeszcze odwagi coś więcej samemu pokombinować bo to dopiero początek mojej intymnej przygody z androidem ale dużo czytałem i opinia jest taka, że modyfikowane romy potrafią zmienić ten telefon w rakietę. Na chwilę obecną to fajne narzędzie do internetu, pracy i drobnej rozrywki bo graczem nie jestem. To nie ta klasa co Desire czy nowy Srajfon ale i przedział cenowy zupełnie inny.
A co do nawigacji to bawiłem się iGO na andku i działa super (brakuje mi jedynie prędkości przemieszczania - przyzwyczajenie z Garmina) i nDrivem i ten działa nawet lepiej niż iGo.
O... z iGO korzystałem kiedyś, jeszcze przed Automapą i wspominam całkiem miło. Czyli jeden problem by mi odszedł (bo naliczyłem tu już z 5 różnych nawigacji, więc można sobie testować). A jak w Androidzie z plikami Office'a? Bardziej mi o Excella chodzi, bo mam parę arkuszy zrobionych pod Win5 i chciałbym aby mi dalej chodziły :)
Na razie mi się nie spieszy - są inne wydatki (zbieranie kasy na D7000 :), ale lubię wiedzieć wcześniej na co zbierać (tutaj akurat wybór między Androidem a WM, bo bardziej o to chodzi, a mniej o sam sprzęt).
Ja też powoli przymierzam się do zmiany telefonu, i myślałem nawet o Win7, ale ta lista wad raczej go skreśla.
IPhone odpada, bo nie ma jednej ważnej dla mnie funkcji - radia :)
Jak to nie ma? Last.fm i masz wybór tysięcy stacji radiowych...
andrstac
14-10-2010, 21:53
Jak to nie ma? Last.fm i masz wybór tysięcy stacji radiowych...
Czytanie ze zrozumieniem: radio, to nie radio przez net (Last.fm)
Darmowego radia... a za radio internetowe trzeba płacić (za transfer). Z sieci korzystam mało w telefonie i żadnego ryczałtu nie będę wykupywał (typu blueconnect itp). W palmtopie korzystam z WiFi (darmowe hotspoty).
Czytanie ze zrozumieniem: radio, to nie radio przez net (Last.fm)
Jasne że czytam ze zrozumieniem, nie widzę jednak opcji kupowania Iphona bez dostępu do netu, to w zasadzie jakby kupić D3 bez żadnego objektywu:)
Słuchając radia internetowego mozna miesięczny niemały ryczałt w parę dni wykorzystać.
U mnie w abonamencie za 40 euro miesięcznie jest wliczony net bez ograniczeń, nie wiem jak to wygląda w PL
ThomasVoland
14-10-2010, 22:41
W PL nawet kupując internet mobilny (iPlus itp) w najdroższym abonamencie nie będzie bez ograniczeń. BTW. Też nie widzę sensu używania tego typu telefonów bez internetu.
andrstac
14-10-2010, 22:59
U mnie w abonamencie za 40 euro miesięcznie jest wliczony net bez ograniczeń, nie wiem jak to wygląda w PL
Niestety możliwości w sieciach niemieckich w stosunku do polskich dzieli przepaść jeszcze. Wystarczy spojrzeć choćby na relacje cen telefonów w wybranych abonamentach. Generalnie w Polsce opy wciąż łupią jak mogą - szczególnie w postpaid
ThomasVoland
15-10-2010, 00:10
To przy okazji polećcie jakieś dobre polskie forum o androdzie, coś w stylu androidziarze.pl. Jakieś tam oglądałem, ale nie wiem które warte uwagi.
szymonvader
15-10-2010, 00:12
w orange mam 39,5 i po wykorzystaniu 2,5 GB limitu ma spadać prędkość(nie zaobserwowałem tego) ale najważniejsze to nie płace za dane powyżej tego 2,5 GB.
Czy każda fabrycznie nowa Nokia E72 jest uzbrojona w mapę i uchwyt samochodowy ?
Pytam bo w zasadzie się zdecydowałem na kupno tego modelu, moje rozterki dotyczą jedynie miejsca zakupu owego telefonu, a "stówka" nie robi wielkiej różnicy biorąc pod uwagę pewność dostawy.
Sklep www Nokii, Allegro, czy wszystko jedno ?
Krzysztof, czy Ty sprzedajesz telefony ?
Przeszedłem do Ery
abonament 139zł - 600min i BlueConnect 2GB (powyżej prędkość poność spada)
iPhone4 - daje radę - ale czemu nie ma super szybkiej trnasmisji danych (UMTS)
Od Ery mam za free Navigon (bez 3D i 28 różnych krajów EU) ale na PL wystarcza
A co do samego telefonu i możliwych aplikacji - kilka zdjęć z iPhone+Hispamatic
http://blog.pawelborowka.pl/?p=1497
Czy każda fabrycznie nowa Nokia E72 jest uzbrojona w mapę i uchwyt samochodowy ?
Pytam bo w zasadzie się zdecydowałem na kupno tego modelu, moje rozterki dotyczą jedynie miejsca zakupu owego telefonu, a "stówka" nie robi wielkiej różnicy biorąc pod uwagę pewność dostawy.
Sklep www Nokii, Allegro, czy wszystko jedno ?
Mapę tak, i to ostatnio bardzo dobrą, uchwyt to już zależy od sprzedającego ale raczej nie ;)
iPhone4 - daje radę - ale czemu nie ma super szybkiej trnasmisji danych (UMTS)
Jak to nie ma? IP4 chyba obsluguje HSPA? To, jaka jest faktyczna predkosc tej transmisji w naszym pieknym kraju to inna historia.
albo masz jakosc wpi* minut na miesiac , albo w rajchowni takie drogie abonamenty ;)
bo nawet w NL w 30 EUR miesci sie 150 minut + net. z tym ze net juz z limitem 2GB na
miesiac, bo nielimitowany sie w tym kraju skonczyl (pod afera "10% uzytkownikow zzera
90% transferu" dostawcy zawiesili) - w DE pewnie tez w najblizszym czasie do tego
dojdzie :)
no a 150 minut na miesiac, dla klienta prywatnego*, to az nadto. przy czym, no dobra,
w kraju wiatrakow abonamenty na ajCudaWianki sa nieco wyzsze niz na normalne telefony.
* - nie dotyczy kobiet, no ale wiadomo... :lol:
Kwiatek111
15-10-2010, 11:04
albo masz jakosc wpi* minut na miesiac , albo w rajchowni takie drogie abonamenty ;)
bo nawet w NL w 30 EUR miesci sie 150 minut + net. z tym ze net juz z limitem 2GB na
miesiac, bo nielimitowany sie w tym kraju skonczyl (pod afera "10% uzytkownikow zzera
90% transferu" dostawcy zawiesili) - w DE pewnie tez w najblizszym czasie do tego
dojdzie :)
no a 150 minut na miesiac, dla klienta prywatnego*, to az nadto. przy czym, no dobra,
w kraju wiatrakow abonamenty na ajCudaWianki sa nieco wyzsze niz na normalne telefony.
* - nie dotyczy kobiet, no ale wiadomo... :lol:
to jakos strasznie drogo placisz
ja w uk mam 500min stacjonarne bez limitu i internet bez limitu za 25funtow
to jakos strasznie drogo placisz
ja w uk mam 500min stacjonarne bez limitu i internet bez limitu za 25funtow
ale goly abonament, czy abonament z telefonem?
goly abonament na 400 minut + net to w NL kwota rzedu 25 EUR.
http://www.phonehouse.nl/sim-only-advies/?icmp=tarifcheck
mowie o Vodafone, bo T-Mobile w Holandii jest kiepskiej jakosci, a rodzimy KPN to porazka
pokroju TPSA/Orange.
abonament z telefonem jest w NL drozszy i takie 450 minut to juz 47,50 EUR miesiecznie.
przy umowie na dwa lata.
To przy okazji polećcie jakieś dobre polskie forum o androdzie, coś w stylu androidziarze.pl. Jakieś tam oglądałem, ale nie wiem które warte uwagi.
forum.android.com.pl - najlepsze/największe polskie forum dot. Androida
Redskull
15-10-2010, 12:18
hm....no to ja chwalę play :D Oferta biznes bez telefonu na 12m-ce 890minut all, nielimitowane do play i stacjonarne za 97 brutto + 39zł gwarantowany 1mbit internetu-3gb bodajże...
Kwiatek111
15-10-2010, 13:23
ale goly abonament, czy abonament z telefonem?
goly abonament na 400 minut + net to w NL kwota rzedu 25 EUR.
http://www.phonehouse.nl/sim-only-advies/?icmp=tarifcheck
mowie o Vodafone, bo T-Mobile w Holandii jest kiepskiej jakosci, a rodzimy KPN to porazka
pokroju TPSA/Orange.
abonament z telefonem jest w NL drozszy i takie 450 minut to juz 47,50 EUR miesiecznie.
przy umowie na dwa lata.
z telefonem, moj wybor padl na htc desire hd, wychodzi we wtorek w orange, i w takim wlasnie abonamecie dostane go za darmo
oferta niezla. ale w Orange'u bym nie chcial. nawet w UK gdzie jak przypuszczam jest to jednak lepsze niz w PL.
Kwiatek111
15-10-2010, 13:46
w orange jestem o 3 lat , nigdy nie mialem problemu z zasiegiem tak jak w 02, i to chyba jedyny powod dlaczego mam orange, siec jak kazda inna
Nie zagłębiałem się w temat i nie wiedziałem że jest kilka opcji. Chyba że chodzi o nieoficjalne ROMy przygotowywane przez userów (gotowane w kuchni).
http://www.addictivetips.com/mobile/root-samsung-galaxy-spica-i5700-with-leshaks-kernel/
W Polsce jest wyjatkowo drogi, za granicą już nie tak bardzo. Wina polskich dystrybutorów i operatorów. W Polsce żeby używać sieci 3g i nie wychodzić poza ograniczenia transferu danych trzeba mieć wyjątkowo wysoki abonament, na zachodzie prawie każdy może pozwolić sobie ta taki komfort. Ale tak jest nie od dzis i nie tylko z telefonami, komputerami, ale z wszystkim.
Prawda taka, że apple nie kieruje swojego sprzętu do każdego. Chcieliby oczywiście żeby kupował go każdy, ale nie produkują badziewnych masówek tylko właśnie kierują się w górną półkę. Można mówić że mercedes, bmw czy inne audi też są za drogie. No są, ale gdyny nie były to by miał je każdy i nie byłyby już uznawane za lepsze, bardziej ekskluzywne samochody. Powiem tak, każdy kupuje sprzęt na jaki go stać i każdy znajdzie w danej półce coś dla siebie.
Ale apple to nie jest towar ekskluzywny. To produkt tego samego typu co każdy inny. Różnica polega na OSie i na tym, że ładnie wygląda. Cena również nie jest aż tak wysoka, by można było mówić o tym, że jest to produkt dla wybranych. Jednak nie jest na tyle niska, by można było powiedzieć, że "w 100% warto"
krzysztof jot
15-10-2010, 20:25
nie :) nie sprzedaje.
obecnie chyba w sklepie na stronie Nokia PL w zestawie jest oryginalny, bardzo dobry uchwyt samochodowy.
Mapy OVI są w kazdej E72 z opcją bezpłatnej nawigacji , oczywiście po polsku. Na poske ja osobiście polecam NaviExperta - najlepsza navi na ten kraj, ale ino oryginał bo działa online :).
ThomasVoland
15-10-2010, 20:29
Za 3 dni premiera tabletu z nVidia Tegra 2 i adroidem 2.2 http://pccentre.pl/news/show/Tani_tablet_z_Nvidia_Tegra_i_Androidem_22/id=22100
Ciekawe jak to się będzie spisywało, cena podobna do Archosów. Sporo drożej niż dotychczasowe Chińczyki, ale taniej niż tablety znanych firm. Osobiście wolałbym dopłacić, ale mieć coś dobrej marki.
BTW. Jeszcze to http://pccentre.pl/news/show/Dwa_nowe_tablety_na_europejskim_rynku/id=22049
korzystam z nawigacji ovi w e72 w całej EU i nie mogę narzekać...od czasu jak mi serwis nokii wywalił soft orange i zainstalował oryginalny (telefon wylądował w serwisie, bo żadna aplikacja oparta na gps nie chciała działać tak jak należy). Z ciekawostek do e72 można zainstalować rewelacyjną moim zdaniem aplikację wspomagającą uprawianie sportu czyli sports-tracker http://www.sports-tracker.com/#/home
Niezłą burze rozpętałem tym postem. Po x czasie użytkowania e72 mogę śmiało napisać świetny telefonik.Nie będę się rozpisywał ze bateria trzyma bardzo długo bo to norma w tych telefonach. Na plus obudowa jest wykonana bardzo solidnie, nic się nie rysuje , nie wyciera, pomimo ekstremalnej eksploatacji nie ma z nim żadnych problemów . Z wbudowanej navi nie korzystam. Mam wgrana natomiast nawigacje sigic która mogę śmiało polecić .
szymonvader
15-10-2010, 23:47
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Po pół roku użytkowania ipada mógłbym sobie wyobrazić zamiane jedynie na coś właśnie z zapleczem typu app store, dopuszczam android market itp, inne nie wchodzą w grę. Parametry to nie wszystko, dostępność i mnogość softu jest równie ważne.
Mam nadzieję, że będzie w ludzkiej cenie i będzie się dobrze spisywał. W końcu jakaś alternatywa dla ipada. Sądzicie, że warto by było wymienić asusa 1201NL na coś takiego? Oczywiście laptopa nie używam codziennie.. właściwie sporadycznie.
ThomasVoland
16-10-2010, 00:17
Piszesz o tych z moich linków? Tam są ceny podane (~1000 zł). Ty masz o tyle fajnie w swoim lapie, że rozdzielczość wyższa niż 1024x600. Kupując tablet miałbyś niższą niż teraz. Poza tym jak sporadycznie używasz, to nie wiem czy Ci to dużą różnicę zrobi. Ja bym co chwilę korzystał z netu poza domem, ale odpalenie laptopa, połączenie się z netem, odpalenie przeglądarki trwa dłużej niż sprawdzenie maili, rssów itp. Na początku mi się chciało, ale teraz już nie bardzo. Te tablety chodzą jak telefon komórkowy no nie? Naciska się przycisk i od razu wszystko gotowe do pracy? A jak z internetem - trzeba się łączyć za każdy razem od nowa cz podtrzymuje połączenie ciągle nie zżerając przy tym baterii strasznie (w sumie prawie pewny jestem, że trzeba się łączyć za każdym razem, ale zapytać nie zaszkodzi...)
Tak, piszę o tych z twojego linku... 250funtów to rzeczywiście ~1000zł ale na allegro będą kosztować więcej. Z internetu poza domem korzystam na desire, i ogranicza się to raczej do maila i do sporadycznego skorzystania z googla, nie zaś do zabicia czasu. Tylko w domu korzystam z internetu. Poza domem chcę mieć od tego przerwę. Nie można być wiecznie w sieci. Możnaby fioła dostać.
A sporadycznie, czyli czasem wyjeżdżam gdzieś dalej, i wtedy przydaje mi się netbook.. Ogólnie ogranicza się to do gg i netu, a czasem filmów.. A pytam dlatego, że lubię gadżety, denerwuje mnie XP, którego tam mam zainstalowane i jeśli gadanie na gg czy pisanie jakiegoś dokumentu od czasu do czasu nie będzie dla mnie uciążliwe, to chyba bym zamienił. 2,5tysiaca na ipada to za dużo jak na dużego ipoda..zwłaszcza, że mam komórkę w której jest internet(chyba, że by ją sprzedać..hm, to też jest myśl)
Bartek - NinoVeron
16-10-2010, 01:11
posiadam lapa 17" i on wystarcza mi do większości zastosowań
ale niestety (albo stety) jest bardzo duży i przede wszystkim cholernie ciężki (ponad 3,5 kg)
a czasami przydałoby mi się coś na czym mógłbym szybciutko przejrzeć zdjęcia, obejrzeć jakiś film czy posłuchać muzyki w podróży
niby iPad jest wspaniałym urządzeniem ale płacenie 2100-3500 zł (ceny z allegro) za urządzenie, które ma być tylko dodatkiem/uzupełnieniem dla laptopa to przesada
właśnie wypatrzyłem na allegro takie tanie tablety
10,2" na androidzie oraz z Wi-Fi - http://allegro.pl/tablet-android-10-2-wifi-ipad-do-32-gb-st101-i1272098125.html
i mniejsze 8" - http://allegro.pl/mpad-m003-tablet-ipad-wifi-android-8-i1261689814.html
co sądzicie o tych "chińczykach" ???
ich cena jest dla mnie jak najbardziej akceptowalna - ale ogólnie w temacie tabletów oraz systemu android jestem zupełnie zielony :(
czy ktoś już używał takiego wielokrotnie tańszego zamiennika iPada?
Prawda taka, że apple nie kieruje swojego sprzętu do każdego. Chcieliby oczywiście żeby kupował go każdy, ale nie produkują badziewnych masówek tylko właśnie kierują się w górną półkę.
to jest jak najbardziej sprzet kierowany do mas i tym masom przez marketing upychany jako 8-my cud swiata.
na tym tzw. "Zachodzie" najwiekszym szpanem, glownie dla mlodych Turkow, Surinamczykow czy Marokanczykow jest wlasnie zaswiecenie jakims tam gadzetem z logo Apple. a nie bedziemy sobie wmawiac, ze te mlodziaki to jest jakas gorna polka - nie ujmujac im, ale tez nie dodajac.
Można mówić że mercedes, bmw czy inne audi też są za drogie. No są, ale gdyny nie były to by miał je każdy i nie byłyby już uznawane za lepsze, bardziej ekskluzywne samochody.
czescia polityki marketingowej Apple jest generowanie zawyzonego statusu produktu przez jego poczatkowe saczenie na rynek. po stworzeniu odpowiedniego szumu w mediach (podczas "saczonej" premiery) rynek jest zalewany i wtedy nawet te mniej zaradne tureckie mlodziaki zdobywaja swoja lsniaca zabawke...
Powiem tak, każdy kupuje sprzęt na jaki go stać i każdy znajdzie w danej półce coś dla siebie.
uuuuchh... stac to mnie na Porsche, a jezdze po prostu Fabia, bo mi w zupelnosci wystarcza (no dobra, nie, bo mala na rodzine i pojdzie na wymiane na Octavie...) a penis moj nie maleje od tego faktu...
czyli doszlismy do tego ze wszyscy posiadacze Porsche maja problemy z przyrodzeniem (nie mam Porsche ;) ).... co raz ciekawszy staje sie ten watek
ThomasVoland
16-10-2010, 01:54
To gadanie że iPad to jakiś prestiż itp nie ma żadnego sensu. W stanach można go wziąć za grosze w sieciach komórkowych podpisując umowę z operatorem. Poza tym sama cena iPada jakoś specjalnie nie morduje, szczególnie biorąc pod uwagę ich zarobki. Zresztą dobry netbook wcale wiele taniej nie wychodzi niż iPad w podstawowej wersji. Mi się w iPadzie bardzo podoba format ekranu, bo 16:9 w tak małych matrycach średnio mi się widzi. Szkoda że wszystko z androidem zapowiadają w 16:9.
właśnie wypatrzyłem na allegro takie tanie tablety
10,2" na androidzie oraz z Wi-Fi - http://allegro.pl/tablet-android-10-2-wifi-ipad-do-32-gb-st101-i1272098125.html
i mniejsze 8" - http://allegro.pl/mpad-m003-tablet-ipad-wifi-android-8-i1261689814.html
co sądzicie o tych "chińczykach" ???
ich cena jest dla mnie jak najbardziej akceptowalna - ale ogólnie w temacie tabletów oraz systemu android jestem zupełnie zielony :(
czy ktoś już używał takiego wielokrotnie tańszego zamiennika iPada?
Tutaj masz o chińskich tabletach http://forum.android.com.pl/f233 a tutaj są wszystkie kategorie http://forum.android.com.pl/f205
tutaj mozecie porownac sobie rozne abonamenty w o2 UK, IMHO bardzo interesujace oferty
http://shop.o2.co.uk/tariffs/simplicity/12_months?cm_mmc_o=TBBTkwAL*5Blf5zY*Bn+%2B+lbF5kbg bfY+C+5Ayw*Bn+%2B+lbF5kbgbfY+C+5Ayw+C+w0zgf+TwEwyb gljBn+lbF5kbgbfYjw0zgf
Bartek - NinoVeron
16-10-2010, 02:44
Tutaj masz o chińskich tabletach http://forum.android.com.pl/f233 a tutaj są wszystkie kategorie http://forum.android.com.pl/f205
dzięki za linka - sporo mi podpowiedział :)
Marcin Jakubowski
16-10-2010, 08:56
to jest jak najbardziej sprzet kierowany do mas i tym masom przez marketing upychany jako 8-my cud swiata.
na tym tzw. "Zachodzie" najwiekszym szpanem, glownie dla mlodych Turkow, Surinamczykow czy Marokanczykow jest wlasnie zaswiecenie jakims tam gadzetem z logo Apple. a nie bedziemy sobie wmawiac, ze te mlodziaki to jest jakas gorna polka - nie ujmujac im, ale tez nie dodajac.
czescia polityki marketingowej Apple jest generowanie zawyzonego statusu produktu przez jego poczatkowe saczenie na rynek. po stworzeniu odpowiedniego szumu w mediach (podczas "saczonej" premiery) rynek jest zalewany i wtedy nawet te mniej zaradne tureckie mlodziaki zdobywaja swoja lsniaca zabawke...
uuuuchh... stac to mnie na Porsche, a jezdze po prostu Fabia, bo mi w zupelnosci wystarcza (no dobra, nie, bo mala na rodzine i pojdzie na wymiane na Octavie...) a penis moj nie maleje od tego faktu...
Sączona premiera .... Ciekawa teoria, szkoda, ze nie ma oparcia w faktach. W pierwszy weekend po premierze wersji wifi sprzedano 600 tys ipadow( ponad 2 razy wiecej niż iphonow w tym samym okresie) a w weekend z premierą 3 g mieli na koncie 300 tys sprzedanej tej wersji. chyba tego nie można nazwać sączeniem.
Co innego gdyby mieli pełne magazyny sprzętu a na rynek puszczali małe jego ilości. Ale było dokładnie odwrotnie. Marketing Apple jest skuteczny, tego nie kwestionuję ale nie popadajmy w paranoję
szymonvader
16-10-2010, 10:09
to ja dodam dla wyjaśnienia, że posiadam ipada i też nie mam problemów z tymi sprawami;)
bartos ipada kupisz za ok 2000zł jak poszukasz a szczerze to olałbym "chińczyka", niektóre posiadają ekrany oporowe a to jest katorga. Jak szukasz to tylko z najnowszym androidem, i zobacz jak jest z dostępnością aplikacji, które będą Ci potrzebne. Wtedy podejmij decyzję.
ThomasVoland
16-10-2010, 20:31
Natrafiłem właśnie na stronę http://tabletguru.pl która wydaje się bardzo dobrym źródłem informacji na temat tabletów (głównie newsy, bo dział z testami i poradami jest bardzo skromny). W każdym razie przeglądając pierwsze strony można w miarę się rozeznać jakie nowości się szykują.
Ale dupa.. Sprawdziłem operatorów w IE i żaden nie ma tego telefonu..
rockabilly
18-10-2010, 09:59
jako że moja n73 umarła przez uduszenie(pyłem) to stałem się posiadaczem Szajsunga 2370 Solid z ponoć solidną baterią.
Telefon uszczelniony i gdzieś tam, choć nie widzę - ma gore-tex.
zobaczymy ile pociągnie do pierwszego ładowania, wygląda solidnie choć nie ma gumowanej obudowy jak w Solid 2100.
Żeby nie było, że z tym HTC Desire jest tak różowo. Spędziłem parę godzin próbując udostępnić na Desire połączenie internetowe dla Laptopa. Najpierw przez HotSpot WiFi (aplikacja HTC) a potem przez USB. No i nie udało mi się. A w Nokii E71 przez PC Suite bez najmniejszych problemów.
tutaj mozecie porownac sobie rozne abonamenty w o2 UK, IMHO bardzo interesujace oferty
http://shop.o2.co.uk/tariffs/simplicity/12_months?cm_mmc_o=TBBTkwAL*5Blf5zY*Bn+%2B+lbF5kbg bfY+C+5Ayw*Bn+%2B+lbF5kbgbfY+C+5Ayw+C+w0zgf+TwEwyb gljBn+lbF5kbgbfYjw0zgf
hmm... no niestety... ;)
Thanks for visiting the O2 Online Shop
Unfortunately, we are unable to sell to countries outside the UK.
my rowniez thanks, O2!
A ja jakoś nie mogę zmusić swojej Nokii E71 aby w niej działały Ovi Mapy bez połączenia z internetem. Miał ktoś taki problem?
Żeby nie było, że z tym HTC Desire jest tak różowo. Spędziłem parę godzin próbując udostępnić na Desire połączenie internetowe dla Laptopa. Najpierw przez HotSpot WiFi (aplikacja HTC) a potem przez USB. No i nie udało mi się. A w Nokii E71 przez PC Suite bez najmniejszych problemów.
Coś robisz chyba nie tak. Jak Hero podłączam kablem do laptopa, to po wykryciu urządzenia mam od razu opcję udostępnienia internetu.
ThomasVoland
18-10-2010, 19:50
A to nie było tak, że na obecnym Androidzie można udostępniać net po wifi tylko odpalając aplikację od tego? Że Telefon zaczyna wtedy działać jak router wifi.
szymonvader
18-10-2010, 21:06
a kupiłeś oryginalne? bo Koledzy mają wliczoną licencję na navi. Ty zapewne masz e71 (sam tak miałem) z tych pierwszych modeli, gdzie nokia map( tak to się wtedy nazywało) trzeba było sobie dokupić.
Tak ale teraz podobnież jest za darmo m.in. do Nokii E71.
Na Magicu nie sprawdzałem, a Desire po podłączeniu kablem mogę co najwyżej zsynchronizować. Jak wejdę w opcję udostępniania łącza to tworzy połączenie pomiędzy kompem a Desire ale nie udostępnia łącza internetowego.
W Android 2.2 jest aplikacja od HTC (Hot Spot WiFi), która ma zrobić z Desire Hot Spot. Podobnie, jak z kablem mogę się połączyć laptopem z Desire ale nie mam udostępnionego łącza.
Mam E71 od kilku miesięcy i mogę tylko polecić - świetny aparat.
Przed zakupem rozważałem E72 a E71 i stanęło na E71 bo nie warto dopłacać do E72. Wykonanie E71 jest o lepsze niż E72 (miałem oba w rękach) a E72 w zasadzie rożni się tylko aparatem 5mpx a nie 3mpx jak E71 i szybszym procesorem ale producent zapomniał już dodać pamięci operacyjnej (a nawet ją uszczuplił) i przy otwartych kilku aplikacjach lepiej i stabilniej działa e71.
Mam e72 po 8 miesiacach charczy i trzeszczy glosniczek.Jest malo szczelny.Dostalo sie sporo opilkow metalu.Body dam do wymiany i bedzie smigal.Wydzwaniam ok 1000-1500 min miesiecznie,internet 50h tygodniowo smiga bardzo,bardzo dobrze.Telefon na wielki +
Niech mi ktoś pomoże, bo za chwilę wywalę tą 72 za okno!!!! Nie mogę skonfigurować poczty email:sad:
Wszystko robię wg instr i d...!!! W E51 nie miałem takich problemów.
Jeśli w taki sposób lubisz sobie tłumaczyć zakup to ok ;) W tym rzecz, że są i tacy których cieszy zakup Octavii i nie chcą nic więcej oraz tacy którzy kupują odpowiednik od Audi czy BMW. Analogicznie są też Ci którzy kupują tablet czy lapka od Apple i tacy którzy zadowolą się odpowiednikiem od Acera, nie chcąc nic więcej.
BTW do tych co mają iPada, obczajcie sobie Cut the Rope w AppStore, wciąąąągaaa.
Marcin Jakubowski
19-10-2010, 08:08
Potwierdzam, Cut the rope wciąąąga :)
Kwiatek111
19-10-2010, 08:48
juz mam :) wybralem htc desire HD i jestem bardzo zadowolony, telefon swoimi mozliwosciami i predkoscia zjada iphona4, dzieki wszystkim za opinie
Sączona premiera .... Ciekawa teoria, szkoda, ze nie ma oparcia w faktach. W pierwszy weekend po premierze wersji wifi sprzedano 600 tys ipadow
ale sprzedano fizycznie w sklepie, do ktorego mogles wejsc i ze sprzetem pod pacha wyjsc?
czy przez www, z dostawa "kiedy sie pojawi"?
bo wydaje mi sie, ze jednak te dostawy fizyczne do sklepow byly mocno ograniczone. moze i w przypadku
ipada mniej niz ifone'a czy ipoda, ale to nadal nie bylo tak, ze 600 tysiecy osob sobie ze sklepu wynioslo
sprzet w pierwszym tygodniu premiery.
CUPERTINO, California—April 5, 2010—Apple® today announced that it sold over 300,000 iPads in the US as of midnight Saturday, April 3. These sales included deliveries of pre-ordered iPads to customers, deliveries to channel partners and sales at Apple Retail Stores.
Szacunki 600-700 tys. powstały na podstawie długości kolejki do sklepu w NY :-D
Jakby szacowac na podstawie dlugosci kolejek przed sklepami, to za komuny kazdy towar bil rekordy sprzedazy ;)
EDIT: swoja droga, Samsung Galaxy Tab pojawil sie w preorderze w Vobisie. Cena dla jeleni: 2999zl :| Jesli taka cena sie utrzyma, to bedzie g... a nie konkurencja dla iPada.
Pozostaje liczyc na Hannspree i podobnych, robiacych tablety na Tegrze.
Ustaw ręcznie serwery poczty wychodzącej i przychodzącej.
Swoją drogą zrobiłem twardy reset w E71 i już mi działają Ovi mapy.
krzysztof jot
19-10-2010, 19:28
Niech mi ktoś pomoże, bo za chwilę wywalę tą 72 za okno!!!! Nie mogę skonfigurować poczty email:sad:
wywalić możesz, ale konfiguracja email w tym telefonie jest na poziomie blondynki - więc bedziesz pierwszym który wywalił e72 z tego powodu :). Wpisujesz tylko adres i login... i tyle. :) reszta zrobi się sama, albo ze strony operatora lub Nokii wypełniasz dane i wysyłasz sms konfiguracyjny - odbierasz - dajesz - zapisz - i już jest wszystko na swoim miejscu..
wywalić możesz, ale konfiguracja email w tym telefonie jest na poziomie blondynki - więc bedziesz pierwszym który wywalił e72 z tego powodu :). Wpisujesz tylko adres i login... i tyle. :) reszta zrobi się sama.
Nie wszystkie serwery łyka. Ja musiałem WP wprowadzać ręcznie.
E71 świetny pod każdym względem. Więcej nie trzeba!
No i ta metalowa obudowa z białą klawierką - nie jestem gadżeciarzem ale to jest totalne miodzio ;)
Problem tkwił w zabezpieczeniach. Blondynka się też poddała;)
dodał prz3mo
Proszę kontynuować temat o telefonach w wydzielonym temacie
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161841
Zrobił się mały burdelik, przepraszamy za utrudnienia ;)
Witam!
Szykuję się do zmiany mojej już 4-letniej więc przedpotopowej Nokii 6630.
Moje wymagania:
-GPS najlepiej jak by był już z nawigacją, ew. gdzie w miarę tanio mogę taką mieć
-wifi i duży wyświetlacz - będę korzystał z telefonu do przeglądania sieci (nasze forum) za pośrednictwem WiFi.
Jakie telefony polecacie, jaki OS?
Pozdrawiam
Może Nokia C6.
Sam go jeszcze nie mam, ale mocno się nad nim zastanawiam.
czy ktos moglby sie zabrac za bananowanie za powtarzanie tematow, ktore zostaly szeroko omowione?
rychu_cmg
20-10-2010, 10:20
czy ktos moglby sie zabrac za bananowanie za powtarzanie tematow, ktore zostaly szeroko omowione?
W elektronice, szczególnie w komórkach wszystko się tak szybko zmienia, że po pół roku stare tematy są już mocno przeterminowane.
kolega wyzej zalinkowal do praktycznie identycznego tematu, ktory dziala i pojawiaja sie nowe wpisy... jest sens zakladac kolejny i w dodatku calkiem na temat fotografii i sprzetu N?
Rafał_Sz
20-10-2010, 10:27
W elektronice, szczególnie w komórkach wszystko się tak szybko zmienia, że po pół roku stare tematy są już mocno przeterminowane.
Wychodzi na to, że kolega powinien założyć wątek za pół roku. Będzie miał lepszy wybór.
;):)
Daj se spokój już na starcie z tymi szklanymi wyświetlaczami - dobrze radzę. Dwóch znajomych tak bardzo zachwyconych HD2 za połtora kawałka po paru tygodniach muszą inwestować w nowe szybki za 600zl bo przy pierwszym lepszym upadku rozsypują się w puch - widziałem na własne oczy. Rozpieprzył się po upadku na wykładzinę pcv będąc w skorzanym futerale - dla mnie kpina. A komu nie upada raz na jakiś czas telefon..? :)
Ja od dawna polecam szczerze Samsunga O2 - kupisz go za pół ceny HD2 a baterię będziesz miał na prawie tydzień :) No i zainstalujesz sobie na WM co zechcesz - np AutoMapę, czego nie zrobisz na wynalazkach typu symbian czy android.
aa gps i net chodzą wybornie. gps łapie fixa w kilka/kilkanaście sekund na gorąco , wifi ma zasięg rewelacyjny i nie zrywa połączeń. Nie miałem póki co nic lepszego w tej kwestii jeśli chodzi o telefon.
kolega wyzej zalinkowal do praktycznie identycznego tematu, ktory dziala i pojawiaja sie nowe wpisy... jest sens zakladac kolejny i w dodatku calkiem na temat fotografii i sprzetu N?
W temacie, który cały przejrzałem jest głównie o dużym wyświetlaczu. Mi chodzi o nawigacje i przeglądanie internetu. Sam się zbanuj.
nowart, dzięki za sensowną odpowiedź.
Daj se spokój już na starcie z tymi szklanymi wyświetlaczami - dobrze radzę. Dwóch znajomych tak bardzo zachwyconych HD2 za połtora kawałka po paru tygodniach muszą inwestować w nowe szybki za 600zl bo przy pierwszym lepszym upadku rozsypują się w puch - widziałem na własne oczy. Rozpieprzył się po upadku na wykładzinę pcv będąc w skorzanym futerale - dla mnie kpina. A komu nie upada raz na jakiś czas telefon..? :)
mnie ;) zwlaszcza jak wiem, ze jest na to wrazliwy (a jest).
ale to ogolnie jest, niestety, prawda. albo sie kupuje wybajerzony telefon biurowy, albo cos w teren, co przetrwa niedelikatne traktowanie.
Ja od dawna polecam szczerze Samsunga O2 - kupisz go za pół ceny HD2 a baterię będziesz miał na prawie tydzień :) No i zainstalujesz sobie na WM co zechcesz - np AutoMapę, czego nie zrobisz na wynalazkach typu symbian czy android.
AutoMapa to akurat kawal tak topornego w obsludze softu, ze mozliwosc jej zainstalowania nie jest dla mnie rekomendacja urzadzenia ;) moze i jestem rozwydrzony TomTom-em (chociaz de facto nowy ONE XL jest spartolony w porownaniu z V3) ale wg mnie za korzystanie z Automapy to jej producent powinien placic, a nie odwrotnie.
inna kwestia - na androida jest i ta AutoMapa (jesli ktos lubi sado-maso... no, przynajmniej maso ;) ) i TomTom.
co do pytania - nowe wyswietlacze Apple, HTC czy Samsunga maja od 800x480 pikseli. to wystarcza, zeby poogladac net, ale nie oszukujmy sie,
ze to jest komfort chocby 10" netbooka. nie jest. w kwestii nawigacji... nie pomoge. mam osobnego TomTom-a i nie wyobrazam sobie zabawy
w taki software na malym, bardzo kiepsko widocznym w sloncu i majacym bardzo slaby glosniczek HTC Desire. to jest dla mnie proszenie sie o zly
zjazd z drogi i strate mnostwa czasu na powrot na wlasciwa trase. podstawowy TomTom kosztuje 300 PLN i to jest moim zdaniem o niebo lepsze
rozwiazanie niz smartphone. o niebo.
Napisz jeszcze jaką nawigację preferujesz to będzie prościej doradzić.
AM zawęża na wstępie wybór do telefonów z WM.
inna kwestia - na androida jest i ta AutoMapa (jesli ktos lubi sado-maso... no, przynajmniej maso :wink:
Od kiedy na Androida jest AM ? I co jest w niej tak topornego :) ?
juz mam :) wybralem htc desire HD i jestem bardzo zadowolony, telefon swoimi mozliwosciami i predkoscia zjada iphona4, dzieki wszystkim za opinie
Masz już go fizycznie, czy tylko zamówiłeś? Jeśli to pierwsze to może opiszesz pokrótce swoje wrażenia?
To zalezy ile masz kasy - określ się.
Nawet E52 się nada. I navi darmowe, choć nie taki cudne.
Myślę, że kasy nie braknie, będzie wymiana telefonu w abonamencie. E52 jest fajna, tylko, że chcę telefon wykorzystać do internetu. Co do nawigacji na 6630 mam TomToma. Co do innych to doświadczenie (negatywne) mam tylko z Route66. Na pewno w z moimi rachunkami zmieszczę się w kwocie ok. iPhone 3gs
Od kiedy na Androida jest AM ? I co jest w niej tak topornego :) ?
zwracam honor, pomylilem z gitara ;)
wklepalem sobie w google'a "automapa android" i bylo nie bylo mi cos wyskoczylo. ale to faktycznie jest nie do konca to samo.
co do topornosci AM - zobacz kiedys TomTom-a w akcji. w aucie. jeszcze pol biedy te nowe nawigacje z AutoMapa, gdzie mozna obslugiwac palcami... ale za czasow rysika, to to bylo dla mnie czyste samobojstwo.
kwestia szybkosci obslugi nawigacji (czasu dotarcia do interesujacej mnie opcji) to dla mnie akurat kluczowy aspekt jej uzytecznosci - przy 120 km/h na zatloczonej autostradzie naprawde nie ma czasu na zabawe i odrywanie wzroku od drogi. zwlaszcza jak mi przychodzi jechac przez taka Belgie, gdzie kierowcy wychodza z zalozenia, ze skoro autostrada ma 3 pasy, to nalezy im sie skorzystac z kazdego po troche, wiec roszady naleza do najpopularniejszych ruchow na drodze i trzeba caly czas spodziewac sie zagrozenia...
AutoMapa to akurat kawal tak topornego w obsludze softu, ze mozliwosc jej zainstalowania nie jest dla mnie rekomendacja urzadzenia ;) moze i jestem rozwydrzony TomTom-em (chociaz de facto nowy ONE XL jest spartolony w porownaniu z V3) ale wg mnie za korzystanie z Automapy to jej producent powinien placic, a nie odwrotnie.
inna kwestia - na androida jest i ta AutoMapa (jesli ktos lubi sado-maso... no, przynajmniej maso ;) ) i TomTom.
(...)
w taki software na malym, bardzo kiepsko widocznym w sloncu i majacym bardzo slaby glosniczek HTC Desire. to jest dla mnie proszenie sie o zly
zjazd z drogi i strate mnostwa czasu na powrot na wlasciwa trase. podstawowy TomTom kosztuje 300 PLN i to jest moim zdaniem o niebo lepsze
rozwiazanie niz smartphone. o niebo.
Pierwsze słyszę o AM na inne platformy niż WM... ale może coś mnie ominęło :)
Tylko warto jeszcze dopowiedzieć, gdzie poruszasz się za pomocą navi Ty a gdzie my ( w domyśle i autor wątku) :) O ile do jazdy poza granicą PL są ciekawsze programy nawigacyjne od AM to akurat nie ukrywam. Jednak w PL AutoMapa prowadzi mnie od drzwi do drzwi. I to na "używalnym, dobrze widocznym w słońcu i mającym bardzo dobry głośniczek" ;) Samsungu O2. A porównywałem już z wieloma - jak nie wszystkimi - programami navi na PL. No, może z wyjątkiem Garmina, ale oni chcieli mi wcisnąć to razem z urządzeniem - nie dość, że drogim to na dodatek (do którejśtam wersji) nie pokazującej numeracji budynków. Zatem odpadł w przedbiegach.
Aczkolwiek jestem pewny, że zaraz przyleci filek i postara się wyprowadzić mnie z błędu :d
I uczciwie zapewniam, że przerabiałem już jazdy z kilkoma urządzeniami, toną kabli, przejściówek, futerałów. I mam tego serdecznie powyżej dziurek w nosie, choćby i najlepszy TomTom był za złotówkę. Mam wszystko w jednym, działa wyśmienicie, prowadzi od punktu A do B doskonale, działa długo na baterii i nie dźwigam kilku urządzeń.
Zatem jak widać dla każdego coś miłego :)
A co sądzicie o Milestone?
no tak, no... nie bedie sie klocil, bo faktycznie ogromna wiekszosc kilometrow robie po drogach z dopuszczalna
predkoscia minimum 100 km/h i w dodatku wielopasmowych ;) po Polszy z TomTomem de facto wiele nie jezdzilem.
od Zgorzelca do Wroclawia i potem do Boboszowa, tyle co. na jego obrone moge podac, ze dobrze mnie
przeprowadzil przez Pepiki, na drodze z Kotliny Klodzkiej na Wieden, gdzie przed wjazdem na cos oznakowanego
(kompletnie psiej jakosci, ale oznaczonego jako autostrada i platnego) trzeba nakluczyc sie po jakichs totalnych
zadupiach...
z tym ze nie demonizowalbym samodzielnej nawigacji. TomTom z uchwytem (jak zapewne kazda inna nawigacja)
wchodzi do schowka, a zapina sie go w 15 sekund.
co do smartphone'ow - ten O2 widac jest pozytywnym wyjatkiem. ze swojego Desire'a w zyciu nie chcialbym
korzystac jako nawigacji. jak pisalem - to jest marnowanie mnostwa czasu w bardzo latwy sposob, na wlasne
zyczenie.
Co nie znaczy, że nie można podpiąć tego typu pytania pod ktoryś z istniejących tematów...
Zaraz wybiorę któryś z istniejących tematów i zmienię na "oficjalny z pytaniem o telefon". Reszta LOCK, bo się robi niezly burdel...
Przestańcie już z tą automapą. Jest wiele innych map, które są równie dobre.. nie trzeba tylko na to patrzeć. Na desire używam CoPilot. Wg mnie sprawdza się bardzo dobrze, są nawet jakieś usługi live, ale nie korzystałem. Jest navigon, który ma częste aktualizacje, i chyba informacje o korkach i takie różne bajery. Navigon jest płatny, ale jeśli ktoś dużo podróżuje, to warto.
Z drugiej strony, jeśli ktoś dużo podróżuje, powinien zainwestować w choćby najtańszą nawigację. Chociażby lark za 250zł.. I na Windowsa rzeczywiście warto zainstalować automapę. Ale na inne nie.
Wg mnie nawigacja w telefonie jest tylko pomocą.. Po prostu.. nie masz nawigacji, a jesteś niedaleko celu. Do jeżdżenia po kraju zdecydowanie lepiej zainwestować w normalną nawigację. No i też zwykłą mapę.
Ja osobiście nie lubię jeździć z nawigacją. Po prostu nie zapamiętuję trasy, nie patrzę na drogowskazy, tylko jadę jak mi każe. To nie jest wcale takie fajne.
A co do motoroli.. jak na mój gust pakowanie się w motorole to błąd. Te telefony zawsze były dziwne. Są lepsze telefony.
Ok, jak ten temat teraz na "tapecie" to od niego zaczniemy. Ten temat będzie "oficjalnym" z pytaniami o wybór telefonu, smartfonu...
A co do motoroli.. jak na mój gust pakowanie się w motorole to błąd. Te telefony zawsze były dziwne. Są lepsze telefony.
No właśnie bawiłem się ostatnio Milestonem i jestem pod wrażeniem. Żeby nie było, miałem w łapach inne takie, łącznie z Ajfonem.
Hm, dzięki eagis, nie zwróciłem na Motorollę uwagi...
Ostatnio się zdziwiłem mocno. Automapa często podawana jest jako przykład dokładności i szczegółowości. Przy czym okazało się, że wieś, w której mieszkam, owszem, Automapa zna, ale bez szczegółów (same ulice, bez nazw, numerów). Kumpel do mnie jechał, wklepał sobie mój adres i koniec końców i tak do mnie dzwonił, żebym go poprowadził. Natomiast moja nawigacja fabryczna w samochodzie (VW) elegancko rozpisuje mi całą moją wiochę na ulice z numerami posesji włącznie.
Ostatnio się zdziwiłem mocno. Automapa często podawana jest jako przykład dokładności i szczegółowości. Przy czym okazało się, że wieś, w której mieszkam, owszem, Automapa zna, ale bez szczegółów (same ulice, bez nazw, numerów). Kumpel do mnie jechał, wklepał sobie mój adres i koniec końców i tak do mnie dzwonił, żebym go poprowadził. Natomiast moja nawigacja fabryczna w samochodzie (VW) elegancko rozpisuje mi całą moją wiochę na ulice z numerami posesji włącznie.
Ha!
I ja mam podobne odczucia, o ile dawniej np. v5.5 radzila sobie świetnie o tyle ostatnio jechałem dość prostą trasą z wersją 6 i 2 razy wyprowadził mnie w pole :( Coś chyba na rzeczy jest..
z tym ze nie demonizowalbym samodzielnej nawigacji. TomTom z uchwytem (jak zapewne kazda inna nawigacja)
wchodzi do schowka, a zapina sie go w 15 sekund.
nie ukrywam, że jednym z powodów chęci posiadania jednego urządzenia jest również miejsce, w jakim przyszło mi mieszkać i na co dzień się poruszać. Ty żyjesz w normalnym kraju, gdzie zazwyczaj pozostawienie przed domem otwartego auta z kluczykami, portfelem i całym dobytkiem nie przyprawia o palpitację serca. Tutaj zostawisz na wierzchu kabelek lub antenę cb na dachu to po wyjściu ze sklepu, po 3 minutach możesz zastać dziurę zamiast szyby i brak wyposażenia opcjonalnego :D
Dla kogoś kto często się autem przemieszcza, wsiada, wysiada, wchodzi tu i tam, odłączanie wszystkiego po kolei, chowanie do schowków, futerałów tylko po to aby po 5 minutach podłączać wszystko na nowo jest z lekka irytujące.
A niestety tego złodziejskiego kur..stwa pęta się po tym kraju co niemiara... :twisted:
Natomiast moja nawigacja fabryczna w samochodzie (VW) elegancko rozpisuje mi całą moją wiochę na ulice z numerami posesji włącznie.
No przyznać muszę uczciwie, że też byłem bardzo zaskoczony jakością i funkcjonalnością mapy wbudowanej w navi nowego passata. nie wiem kto to robi ale jak dla mnie rewelacja...
No i apropos navi trzeba sobie jedno powiedzieć - nie ma programów idealnych. Każdy ma jakieś plusy i minusy. Kwestia ceny, przyzwyczajeń, funkcjonalności dostosowanej do własnych potrzeb itd itp... temat rzeka.
Ale znów temat zaczyna schodzić w kierunku wyłącznie programów nawigacyjnych a mieliśmy dyskutować o telefonach :)
Prz3mo, zamknąłeś mi wątek o HD2 dosłownie kilkadziesiąt sekund zanim zdążyłem się do niego dopisać... A chciałem się dopisać, żeby się wygadać, wyrzucić z siebie frustracje...
Ech...
Przez dwa lata korzystałem ze Srajfona 3G. I mówcie mi co chcecie, ale IMO jest to najlepszy telefon, jaki miałem... Ma kilka wad, do pewnych rzeczy trzeba się przyzwyczaić, ale ma jedną podstawową zaletę. Z niego się po prostu korzysta, a nie zastanawia jak korzystać. Niestety mojego iPhone'a szlag trafił jakiś czas temu. Akurat zbiegło się to z wygaśnięciem umowy, więc na horyzoncie pojawił się iP4. Super, myślę. Przemęczę się chwilę z jakimś szrotem z szuflady zanim aneksuję umowę. Niestety okazało się, że to nie takie proste. Bo na iPhone'a 4 trzeba w Erze czekać od 4 tygodni wzwyż... W międzyczasie podjąłem próbę wyreanimowania swojego 3G i nawet częściowo mi się udało. Ucieszyłem się o tyle, że mogłem przeczekać ile będzie trzeba, żeby odstać swoje w kolejce po 4-kę. Niestety po 3 tygodniach telefon zdechł całkowicie (w dużym stopniu się do tego przyczyniłem, ale to zupełnie inna historia) i po telefonie do BOKu dowiedziałem się, że okres oczekiwania ciągle trwa 4 tygodnie... Chcąc, nie chcąc, musiałem się zdecydować na coś alternatywnego... A że dużo dobrego słyszałem o HD2, nawet bawiłem się nim trochę, na ten telefon się zdecydowałem... I zaczęły się schody... Sam aparacik jest bardzo fajny, przyzwoicie wykonany, ekran, dotyk, wszystko pierwsza klasa. Ale oprogramowanie... Dramat... Niby wszystko mogę sam, o wszystkim decyduje, ale ja tego nie chce... Ja chcę iTunes i AppStore!!! Chcę pewności, że jak coś sciągnę, kupię, to na 1000% mi to ruszy i nie będzie robić łaski. Ech... Wczoraj HTC do mnie dotarł koło południa i dopiero koło 16 udało mi się zsychronizować go z Outlookiem. Bo cośtam gdzieś było nieodfajkowane i za cholerę nie chciał się telefon z kompem połączyć. Z jednym, z drugim, z trzecim (ani przez ActivSync, a ni przez Centrum obsługi urządzeń mobilnych, czy coś takiego)... Dopiero sukcesywnie przedzierając się przez poszczególne kombinacje ustawień, udało się połączyć i przerzucić dane do telefonu. Jak to wyglądało w iTunes? Podłączyłem telefon, kliknąłem synchronizuj i za kilkadziesiąt sekund miałem wszystko, co chciałem w aparacie. Ale ok, kontakty są, to najważniejsze. Kolejna sprawa, to instalacja programów, które mi są potrzebne. Kuriozalnie, aplikacją której na telefonach wszelakich używam najczęściej, jest... latarka... Taka pseudo latarka, co to ekran na biało zaświeca i tyle... Generalnie rzecz ujmując, aplikacja prosta jak pie...nie. W AppStore wybierałem sobie swoją aplikację, płaciłem, bądź nie i po kilku chwilach miałem ją DZIAŁAJĄCĄ w telefonie. I nie mówię tu tylko o latarce, ale o KAŻDEJ aplikacji. Tymczasem od rana dzisiaj próbuję zainstalować swoją latarkę na HD2. I jeszcze mi się nie udało. Owszem aplikacji jest do wyboru, do koloru. Ale każda wymaga czegoś innego. Jedna np. Flash Playera. Ok, pobrałem, zainstalowałem aplikacja wystartowała, po czym po jej wyłączeniu już się drugi raz nie uruchomiła. WHY? Tego nikt nie wie... Nie pomaga odinstalowanie i ponowne zainstalowanie samego programu, flasha nic... No dobra, w dupie to mam, zainstaluje następną... Instalator kończy, próbuję odpalić, i znowu dupa. Nie mam odpowiednij wersji .NET Compact Framework srurtutu... Ech... Microsoft.com, pobieram, próbuję zainstalować... ZONK. Wystąpił niekreślony błąd. WHY! Tego nikt nie wie. Pobrałem jeszcze kilka innych aplikacji latarkowych, ale każda z nich wymaga tego nieszczęsnego Frameworka, którego nie mogę zainstalować, bo nie mogę i tyle... I skutek jest taki, że pól dnia walczę, żeby zainstalować głupią, pi...ną latarkę. Coś, co w iPhonie zrobiłem w 2 (słownie DWIE!) minuty.
Uff... Trochę mi lepiej, wygadałem się... Uważam, że HD2 to bardzo fajne urządzonko, ale żałuję, że to nie jest iPhone... :-(
Widzisz Majek, kupiłbyś sobie śmieszną Omnię II , kliknąłbyś raz w O2Flash.cab i po jakiś trzech sekundach cieszyłbyś się piękną latarką pod środkowym przyciskiem. I to nie żenującego, świecącego na biało ekranu :) ale solidnej, dwudiodowej, ksenonowej latarki oświetlającej cały pokój :D
Kwiatek111
20-10-2010, 13:29
mam go fizycznie, odebralem w niedziele, caly czas zastanawialem sie co wybrac iphone czy htc, po rozpakowaniu pudelka i godzinie zabawy telefonem stwierdzilem ze podjalem sluszna decyzje, htc desire hd zjada iphona 4 swoimi mozliwosciam, jest szybszy i szybciej przeglada strony, ma darmowa nawigacje z kompasem, nie trzeba laczyc sie z siecia, ciezko pisac bo jest tak wiele zalet, moze lepiej bedzie jesli zapytasz konkretnie
postaram sie odpowiedziec
zasadniczo, Desire (ten nie-HD) ma standardowo zainstalowana latarke. nie na caly pokoj, ale taka osobna. dzialajaca.
co do instalacji z appstore... osobiscie zdarzyla mi sie moze jedna gierka, ktora nie dala sie zainstalowac.
z niedzialajacych programow tylko Meridian, w tym sensie, ze wylacza sie przy probie polaczenia z dyskiem NAS.
poza tym wszystko dziala. wiec albo ten HD2 jest dupnym modelem, albo o konkretny egzemplarz chodzi.
sprawa z HD2 i z WM jest taka ze zainstalowanie .NET Compact Framework jest absolutnie konieczne do wiekszosci aplikacji - u mnie poszlo do razu i latarke jak i wszelkei inne potrzebne aplikacje dzialaja :)
Prz3mo, zamknąłeś mi wątek o HD2 dosłownie kilkadziesiąt sekund zanim zdążyłem się do niego dopisać... A chciałem się dopisać, żeby się wygadać, wyrzucić z siebie frustracje...
Przeprosiłem za to utrudnienie, ale robi się masakra. Bylo w pewnym momencie sześć tematów z pytaniem o komórkę.
K...a mać... Po prostu ręce opadają... Problem to leży w gdzieś głębiej w telefonie... "Nie można otworzyć pliku "cośtamcośtam.exe". Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu, albo nie można znaleźć jednego z jego składników. Jeśli problem występuje nadal, spróbuj ponownie zainstalować lub przywrócić ten plik". Taki komunikat przy próbie uruchomienia każdej doinstalowanej w telefonie aplikacji, ot takiej Opery np... Jak się tu k...wa robi hardreset?!? Zaraz mnie krew normalnie zaleje...
ach... bo to jest telefon z Winda, nie z androidem. no coz... Microsoft Windows... "ludzie ludziom zgotowali ten los"...
Majek: http://forum.gsmcenter.pl/ - tam znajdziesz duzo informacji
Ok, pomogło wciśnięcie małego czerwonego guziczka pod obudową... I komunikat przestał się pojawiać i nawet Framework się zainstalował... No zapowiada się nieźle... Drugi dzień korzystania z telefonu i reset... Ciekawe jak częste to będzie zjawisko... I znowu mówcie, co chcecie, ale iOS bije każdego WM pod tym względem na głowę... Przez dwa lata zrobiłem w srajfonie JEDEN hardreset. JEDEN! I to też wtedy, gdy młody go dorwał w swoje ręce, coś tam pokombinował, że telefon zwątpił... Ale to było tylko RAZ.
Ps.
Dzięki Gary, znam to forum, kiedyś tam zaglądałem, jak dawno temu miałem HTC Charmera... ;-)
Ps2.
Nowart, też znalazłem taką latarkę, że świeci ledami i można sobie jasność regulować. :-)
Desire (ten nie-HD) ma standardowo zainstalowana latarke. nie na caly pokoj, ale taka osobna. dzialajaca.
A jak ją włączyć? Czy można używać w desire lampy błyskowej jako latarki tak jak było to w samsungu u600?(tam się włączało przytrzymując przycisk podgłaśniania)
Cóż.. problemy z windowsem ma chyba każdy...
A jak ją włączyć? Czy można używać w desire lampy błyskowej jako latarki tak jak było to w samsungu u600?(tam się włączało przytrzymując przycisk podgłaśniania)
w Desire latarka wlasnie dziala tak, ze uzywa lampy blyskowej w trybie swiatla ciaglego. wlacza sie tak, ze odpalasz aplikacje i na ekraniku pojawia sie latarka. i jak naciskasz wlacznik tej latarki, to sie przelaczaja 3 stopnie zasilania ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pocketnow.com/html/portal/news/0000009351/hd2dualflash.jpg)
Cóż.. problemy z windowsem ma chyba każdy...
mobilnym na pewno. w koncu to jest system, w ktorym Microsoft postanowil skopiowac wszystkie wady iOS-a i androida, plus dodac jeszcze swoje.
Tia... Tylko jak gdzieś tam kiedyś, nie tak dawno temu, przy okazji nagonki na iPhone'a, padły argumenty, że iOS, w odróżnieniu od WM jest stabilny i bezawaryjny, to wszyscy posiadacze Omnii i HTC z WM jak jeden mąż zahuczeli, że ich system nigdy się nie zawiesza i nigdy nie szwankuje. No to jak to w końcu jest?
EDIT:
O dokładnie taką latarkę w końcu sobie zainstalowałem. :-)
szymonvader
20-10-2010, 15:29
mam iphona od roku i narazie robiłem tylko update softu. Wcześniej zrobiłem restore żeby spróbować jak to jest. Po tym co zobaczyłem, stwierdziłem ze symbian jest do (_!_) i zostawiam iphona.
PS. na ipadzie też narazie nic się nie dzieje.
w koncu to jest system, w ktorym Microsoft postanowil skopiowac wszystkie wady iOS-a i androida, plus dodac jeszcze swoje.
A nie przypadkiem było tak, że WM był "nieco" wcześniej niż iOS i Android?
Stach2008
21-10-2010, 13:59
nie ma sie co dziwic, tak jest od zawsze... windows zly - andorid super, apple super, windows zly - linux super.... tylko jakos wieksza wiekszosc korzysta z win ale to temat rzeka dla takich co lubia sie rozpisywac w takich tematach. czasem mam wrazenie ze Ci co nie lubia win, nie lubia go "tak poprostu", bo to powoli staje sie modne zeby nie lubiec microsoftu ;)
A nie przypadkiem było tak, że WM był "nieco" wcześniej niż iOS i Android?
akustyk pisząc o połaczeniu wad iOSa i Androida miał na mysli chyba WP7, bo 6.5, ktory jest w HD2 daje jako tako radę jeszcze.
Stach2008
21-10-2010, 14:17
K...a mać... Po prostu ręce opadają... Problem to leży w gdzieś głębiej w telefonie... "Nie można otworzyć pliku "cośtamcośtam.exe". Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu, albo nie można znaleźć jednego z jego składników. Jeśli problem występuje nadal, spróbuj ponownie zainstalować lub przywrócić ten plik". Taki komunikat przy próbie uruchomienia każdej doinstalowanej w telefonie aplikacji, ot takiej Opery np... Jak się tu k...wa robi hardreset?!? Zaraz mnie krew normalnie zaleje...
jest jeszcze pytanie czy napewno sciagnales ten program NET Framework dla win mobile czy dla PC bo mi ze strony micfosoftu tez nie chcial sie zainstalowac a z innych stron zawsze bylo ok.
nie ma sie co dziwic, tak jest od zawsze... windows zly - andorid super, apple super, windows zly - linux super.... tylko jakos wieksza wiekszosc korzysta z win ale to temat rzeka dla takich co lubia sie rozpisywac w takich tematach. czasem mam wrazenie ze Ci co nie lubia win, nie lubia go "tak poprostu", bo to powoli staje sie modne zeby nie lubiec microsoftu ;)
a porównywałeś chłopie te systemy? czy raczej lubisz windows 'tak po prostu' i 'lubisz się rozpisywać w takich tematach'...?
A wy ludzie lubicie się kłócić ?
Jednemu pasuje to drugiemu tam to. Mam oba i Androida i Windowsa 6.0 oba się uzupełniają. Nie mam możliwości szybko na androidzie edytować dużych tekstów z Offica, a internet w Windowsie działa tak sobie. Zawsze jest coś za coś.
Po za tym dzięki WinMo miałem telefon z dotykowym ekranem zanim Apple "wymyślił" dotykowy ekran.
mac.serafin
21-10-2010, 18:12
Hej,
od niedawna zastanawiam się na iPadem lub czymś podobnym (na pewno nie chcę chińczyka). Potrzebuje go przede wszystkim do czytania pdfów, mam ich tysiące na studiach (notatki, książki, wykłady, zadania itp.) a peceta nie wyjmę w autobusie albo peksie żeby się czegoś douczyć. W sumie już wszystko się dowiedziałem co chcę tylko jednej rzeczy nie udało mi się znaleść, jak to jest z mapami google maps w iPadzie? On potrzebuje połączenia żeby ich używać czy ma je wgrane?
Z góry dzięki za odpowiedź : )
ThomasVoland
21-10-2010, 18:15
Nie lepiej czytnik ebooków jeśli do czytania pdfów? Część obsługuje pdfy z tego co kojarzę.
mac.serafin
21-10-2010, 18:30
No tak, ale tablet mimo wszystko jest bardziej przydatny. Nie mam laptopa a wszystko z czego bym korzystał na laptopie może mi zaoferować porządny tablet.
Nie kupuj tylko czasem Archosa 9 z Win7SE - porażka po całości - chodzi to to jak ruski zaporożec, wolne, zamulone i beznadziejne w obsłudze.
... a peceta nie wyjmę w autobusie albo peksie żeby się czegoś douczyć ...
Nie wiem gdzie mieszkasz i w jakich godzinach podróżujesz autobusem ale obawiam się, że po wyjęciu w autobusie iPada miałbyś szansę go z powrotem nie schować :)
szymonvader
21-10-2010, 19:10
Mapy Google działają tylko on line, ew. Jest program, który umożliwia zgranie mapy jak będziesz w zasięgu i przeglądanie offline.
Mapy działają tylko z połączeniem, z tym, że ostatni fragment mapy program pamięta. Dodatkowym ułatwieniem, z którego ja korzystam, jest banalnie prosta możliwość zrobienia zrzutu ekranu iPada w dowolnym momencie. Zatem sobie w domu na przykład planujesz trasę, zrzucasz do JPEGów interesujące fragmenty i potem już łatwo trafić do celu przeglądając wykonane zdjęcia.
Co do czytania PDFów, to OGROMNĄ zaletą w polskich warunkach jest podświetlany ekran, w odróżnieniu od czytników e-ink. Jesień, zima, początek wiosny - ciemne wieczory, słabe światło w autobusach itp. Świecący ekran - super. Dodatkowa sprawa to rewelacyjna możliwość wprowadzania notatek, podkreślania słów, wyszukiwania itp. Jest jeden minus - PDFy przeznaczone są raczej do druku, a nie do czytania. Czy może raczej iBooks jeszcze niekoniecznie super ma opcje powiększania ekranu odpowiednio. W aktualnej wersji, każdą stronę musisz sobie powiększyć z osobna - brak możliwości ustawienia takiej konfiguracji, by obcinane były białe marginesy książki (gdy są małe literki). Oczywiście zamiast iBooks można użyć kilku innych czytników, w których zapewne jest więcej opcji konfiguracyjnych. Natomiast synchronizacja plików z PCtem przebiega wtedy ciut inaczej. To takie drobiazgi. Generalnie do czytania w komunikacji - gorąco polecam! Można też rozważyć konwersję do formatu EPUB i korzystać z dobrodziejstw skalowania i automatycznego składu.
Ja zdecydowałem się na wersję bez 3G, zatem generalnie nie mam netu poza domem (bo nie potrzebuję), ale w restauracjach coraz częściej jest już internet dostępny, więc nawet na mieście awaryjnie można często gdzieś z sieci skorzystać.
PS. Mam "portfel" do iPada w postaci zamykanej jak książka - w pewnym stopniu chroni to przed ciekawskimi oczami i ciut mniej zwraca uwagę, gdy pionową "okładką" się odgradzamy od pozostałych pasażerów. Małym minusem jest masa iPada - gdyby było to plastikowe chucherko - byłoby lżej. Ale już doceniłem ładnych kilka razy porządną metalową obudowę. Plastikowy iPad byłby już nieźle porysowany lub nawet miałby popękane naroża. Zatem kompromis: trwałość-masa uważam za właściwy.
jest jeszcze pytanie czy napewno sciagnales ten program NET Framework dla win mobile czy dla PC bo mi ze strony micfosoftu tez nie chcial sie zainstalowac a z innych stron zawsze bylo ok.Tak pobrałem ze strony Microsoftu tego Frameworka, co potrzeba. I koniec końców go zainstalowałem. Tylko najpierw musiałem reset urządzenia pocisnąć. To nie jest tak, że psioczę na system MS bez powodu. Nie jestem jakimś antyfanem dla zasadny, czy dla mody. Wręcz przeciwnie. Na co dzień korzystam z komputerów pracujących pod XP, Vistą i 7, mam serwer na 2003, w zasadzie w moich komputerach od zawsze siedział OS Microsoftu - DOS, Win3.x, NT, 95, 98, 2000, jedynie Millennium sobie darowałem. I pomimo ich wad, nauczyłem się z nimi żyć i z nich korzystać. Mało tego, ostatnie generacje sobie bardzo chwalę. I mimo że np. 90% populacji narzeka na Vistę, ja nie mam żadnych ku temu powodów. Co więcej, wiele razy instalowałem sobie Linucha, bo... No bo właśnie była taka moda... No ok, zainstalowałem, poklikałem sobie nigdy nie zarejestrowałem nic, co by stanowiło o przewadze takiego Linuxa nad Windą. Mało tego, pod Linuxem nie mogę normalnie pracować, bo najnormalniej nie ma dla niego programów, z których codziennie korzystam. Więc zawsze prędzej, czy później wracałem do MS. W zasadzie zawsze prędzej... Na MacOSie nie dane mi było nigdy dłużej popracować, parę razy sobie tylko poklikałem będąc gdzieś u kolegi, więc się nie będę wypowiadał, ale w przypadku tego systemu sytuacja jest podobna, jak z Linuksem. Brak oprogramowania dla mnie. Tyle w kwestii komputrów. Z nimi już tak jest, że czasem coś się przywiesi, czasem coś nie zadziała tak, jak powinno. Czasem mam frajdę, jak jakiś problem rozwiążę, czasem się wkurzam i szukam innego rozwiązania, np. kupując konsolę do gier (taki przykład).
Natomiast do telefonu podchodzę inaczej. On ma po prostu służyć. I nie zawiesić się w najgorszej możliwej do zawieszenia chwili, zgodnie z prawem Murhy'ego. Przez dwa lata iPhone zawiesił się na twardo dosłownie raz, softresety mogę policzyć na palcach jednej ręki. Wcześniej miałem Nokie z Symbianem i też raz na jakiś czas potrafił wykopyrtnąć się do góry kopytami. Ba, zwykła nokia ze zwykłym Nokiowym softem potrafi się co jakiś czas wykrzaczyć. Nie wiem, jak się pod tym względem sprawuje Android, bo nie miałem przyjemności na dłużej, ale póki co, iOS jest NIE-DO-PO-BI-CIA pod tym względem w moim rankingu. Ostatnio wróciłem do WM i co? Mam telefon od wtorku (mamy dzisiaj czwartek), a już dwa razy go resetowałem. Raz, bo coś się w nim popitoliło i nie chciały się programy instalować, ani uruchamiać, a drugi raz... No właśnie dzisiaj rano... Nastawiłem sobie budzik, bo miałem zaplanowany wczesny wyjazd. Dobrze, że sam się obudziłem mniej więcej o tej porze, bo się okazało, że telefon wisi. Ot tak, sam z siebie. Po prostu się wziął i zawiesił. Budzik nie zadzwonił, systemu nie dało się normalnie wybudzić z czuwania. Zapaliło się podświetlenie klawiszy i ekranu i tyle, nawet samo zgasnąć nie chciało. Reset pomógł, owszem, ale do cholery, on mnie miał obudzić. To na tym ma polegać? Że urządzenie mnie zawiedzie wtedy, gdy będę go potrzebował? No nie wiem, zawinę się samochodem na drzewie, będę mógł ruszyć jedną ręką, żeby pomoc wezwać i co, telefon będzie akurat zawieszony? Może trochę dramatyzuję, ale chodzi o zasadę. Nie znam dnia, ani godziny...
kup sobie ajfona moze?
Żarty żartami ale dobrze gada.
mac.serafin
21-10-2010, 22:58
Nie wiem gdzie mieszkasz i w jakich godzinach podróżujesz autobusem ale obawiam się, że po wyjęciu w autobusie iPada miałbyś szansę go z powrotem nie schować :)
Może z busem przesadziłem, ale na uczelni w sam raz.
Z Androidem zasadniczo nie ma większych problemów. Co do łączności z Windowsem to dużo zależy od samego Windowsa. Ja na początku miałem HTC Magic i potrwało dobre parę miesięcy zanim wyszły sterowniki do Win 7 64-bit. W XP bez problemu ale w Win 7 64-bit nie dało sie nic zrobić, nawet zsynchronizować fona. Teraz mam HTC Desire (Magic też się tam gdzieś jeszcze plącze) i znów mam problemy z poprawnym działaniem w Win 7 64-bit. Jak ktoś ma XP to problemów nie ma, a jak się komuś zachciało 64-bit to się trzeba męczyć i spędzić dobrych kilka dni na xda-developers czy innych forach, żeby cokolwiek z telefonem zrobić.
U mnie niby Desire działa ale bateria przy dość skromnym użytkowania nie działa nawet 1 dzień. Trzeba by było statystyki baterii wyczyścić, ale do tego trzeba zrobić Roota a do tego trzeba mieć normalny system na kompie, bo u mnie w Win 7 64-bit to nawet sterowniki adb nie chcą się poprawnie zainstalować. Mój Desire jeszcze czasem traci zasięg 3G i w zasadzie nie wiadomo czemu nie che się w ogóle łączyć z netem. Resety pomagają ;)
ThomasVoland
22-10-2010, 03:22
Chciałem Samsunga i5700, ale okazało się, że jest nowszy i5800 pozbawiony błędów poprzednika, ale z gorszym wyświetlaczem i wolniejszym procesorem. Zgłupiałem całkowicie i po głowie mi zaczął chodzić zakup nieporównywalnie lepszej Motoroli Milestone, ale i cena zupełnie inna ;/. Jeszcze jest HTC Desire ale z tych dwóch wolę Milestone. Więc telefon byłby wybrany, tylko teraz ważna sprawa - gdybym się zdecydował na ten model to po to żeby korzystać regularnie z internetu, a na netbooku tylko kiedy zamierzałbym dłużej posurfować.
Tylko jak to jest z mobilnym netem (do tej pory korzystałem tylko za czasów GPRS 56kb no i na netbooku 3G) trzeba się łączyć z netem za każdym razem przed ściągnięciem maila itp? Co jakbym chciał podtrzymać sesję cały dzień? Zje baterię momentalnie i nie będzie można dzwonić w tym czasie czy te czasy już minęły? Długo trwa nawiązanie połączenia czy kwestia jednej sekundy?
Nie mam teraz jak sprawdzić, a na laptopie to chyba inaczej wygląda niż na komórce z androidem. Utknąłem jeszcze na kilka miesięcy w playu, a on ma chyba naliczanie co 100kb (porażka). Nie widzi mi się przekładanie kart sim co chwilę z playa na iPlusa
mozesz sobie ustawic co ile ma sprawdzac maila, mimo ze htc hd2 jest w takim wypadku caly czas polaczony z netem (mimo ze nic nie sciaga) to nie powoduje to razacego obnizenia baterii. z moich doswiadczen najbardziej wyczerpują ją po prostu: 1. rozmowy, 2. wyswietlacz.
Jeśli cąły dzień łażę po miescie z właczonym mobilnym internetem i w tle się odbierają maile to spokojnie bateria starcza na cały dzień.
A ja miałem do tej pory WM na THD i byłem nawet zadowolony
Jednak koniec umowy i nowe propozycje - przeszedłem na SGS z Androidem.
Różnica powalająca, co do ekranu pojemnościowego i dwukrotnie szybszego procesora.
Android 2,1 jest stabilny i mega szybki, jednak nie zapominajmy, że na WM działają starsze pda z gorszymi prockami i ekranami, co drastycznie obniża komfort ich używania.
WM przez dwa lata zawiesił się ileś dziesiąt razy, ale czy to wina ROMu czy ilości programów zainstalowanych i stworzonych przez fascynatów-programistów, które nie raz spowodowały tajfun w telefonie- bo raczej to one.
Dwa HRy były konieczne, bo programy chciały ubić mój telefon.
Wydaje mi się, że właśnie z tego powodu WM robi się martwy.
Godziny spędzone w rejestrze, nowe skóry, programy usprawniające, przyspieszające, zabijające aplikacje... Itd., itp.
A wszystko na forach robione przez fanatyków (chylę czoła).
Android to kopia Iphona, ale lepsza
W markecie wszystko jest gotowe, podane na tacy, bez napisu - NA WŁASNE RYZYKO
i da się odinstalować.
Po co Outlook? jest Gmail i wszystko można zsynchronizować.
PS.
Jednak za cholerę nie da się połączyć SGS za pomocą KIES :/
Chciałem Samsunga i5700, ale okazało się, że jest nowszy i5800 pozbawiony błędów poprzednika, ale z gorszym wyświetlaczem i wolniejszym procesorem. Zgłupiałem całkowicie i po głowie mi zaczął chodzić zakup nieporównywalnie lepszej Motoroli Milestone, ale i cena zupełnie inna ;/. Jeszcze jest HTC Desire ale z tych dwóch wolę Milestone. Więc telefon byłby wybrany, tylko teraz ważna sprawa - gdybym się zdecydował na ten model to po to żeby korzystać regularnie z internetu, a na netbooku tylko kiedy zamierzałbym dłużej posurfować.
Tylko jak to jest z mobilnym netem (do tej pory korzystałem tylko za czasów GPRS 56kb no i na netbooku 3G) trzeba się łączyć z netem za każdym razem przed ściągnięciem maila itp? Co jakbym chciał podtrzymać sesję cały dzień? Zje baterię momentalnie i nie będzie można dzwonić w tym czasie czy te czasy już minęły? Długo trwa nawiązanie połączenia czy kwestia jednej sekundy?
Nie mam teraz jak sprawdzić, a na laptopie to chyba inaczej wygląda niż na komórce z androidem. Utknąłem jeszcze na kilka miesięcy w playu, a on ma chyba naliczanie co 100kb (porażka). Nie widzi mi się przekładanie kart sim co chwilę z playa na iPlusa
Motorola Milestone ma niewygodną klawiaturę i jest zauważalnie cięższa od Desire. HTC daje fajny interface Sense UI, którego nie ma w Motoroli. Procesor Moto jest wolniejszy, więc sporo ludzi ją podkręca ale to trzeba telefon Rootować.
W Android ustalasz co jaki czas ma sprawdzać pocztę, no chyba że masz Gmaila to wtedy nie musisz.
ThomasVoland
22-10-2010, 14:50
Rootowałbym i tak, a po OC Motka jest wydajniejsza, tym bardziej w grach (wydajność baterii zmienia się na tyle mało że nie ma się czym przejmować). O klawiaturze słyszałem róże opinie, pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale ekranowa klawiatura i tak jest więc w razie czego to nie problem. Szkoda tego Sense UI, fajna rzecz, zawsze mi się podobały interfejsy HTC.
Maila właśnie przenoszę na gmail, tylko nazwa.pl (tam mam domenę m.in. z poczty) wywalała mi jakieś errory przy wpisywaniu rekordów MX od Googla. Dzisiaj robię drugie podejście.
Rootowałbym i tak, a po OC Motka jest wydajniejsza, tym bardziej w grach (wydajność baterii zmienia się na tyle mało że nie ma się czym przejmować). O klawiaturze słyszałem róże opinie, pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale ekranowa klawiatura i tak jest więc w razie czego to nie problem. Szkoda tego Sense UI, fajna rzecz, zawsze mi się podobały interfejsy HTC.
Maila właśnie przenoszę na gmail, tylko nazwa.pl (tam mam domenę m.in. z poczty) wywalała mi jakieś errory przy wpisywaniu rekordów MX od Googla. Dzisiaj robię drugie podejście.
Warto wziąć oba telefony do ręki. Też się zastanawiałem czy Moto czy HTC i wybrałem Desire. No i jednak ekranik AMOLED w Desire ładniejszy :)
ppfalcon
22-10-2010, 15:58
Ja nie wiem jak sprzętowa klawiatura może być mniej wygodna niż ta ekranowa? Mam właśnie taką i nawet jak chcę odpisać szybkiego maila czy eskę to wysuwam sprzętową, bo na tej ekranowej to pisanie idzie bardzo powoli. A na tej wysuwanej pisze się bardzo szybko i sprawnie. Jedyny problem to że nie da się pisać jedną ręką, ale gdy pisze się dwoma, to naprawdę nie mam jej nic do zarzucenia!
Warto wziąć oba telefony do ręki. Też się zastanawiałem czy Moto czy HTC i wybrałem Desire. No i jednak ekranik AMOLED w Desire ładniejszy :)
Niestety teraz trzeba uważać bo pojawiły się też desire z super LCD chyba podobnym do tego z motki więc też niezłym.
Ja nie wiem jak sprzętowa klawiatura może być mniej wygodna niż ta ekranowa? Mam właśnie taką i nawet jak chcę odpisać szybkiego maila czy eskę to wysuwam sprzętową, bo na tej ekranowej to pisanie idzie bardzo powoli. A na tej wysuwanej pisze się bardzo szybko i sprawnie. Jedyny problem to że nie da się pisać jedną ręką, ale gdy pisze się dwoma, to naprawdę nie mam jej nic do zarzucenia!
Ja na Desire piszę jedną ręką w pionie bo mi idzie szybciej niż dwoma w poziomie i mniej błędów robię. Chyba kwestia wprawy.
Niestety teraz trzeba uważać bo pojawiły się też desire z super LCD chyba podobnym do tego z motki więc też niezłym. To ekran od Sony, podobno mniej prądu żre, więc też jest dobrym wyborem.
kwestia przyzwyczajenia. Ja nawijam smsy i maile na dotykowej qwerty bez żadnego problemu. No czasem źle wyceluję... Jaka by to klawiatura nie była. Przyzwyczaisz się.
E tam - uwielbiam klawiaturę ekranową, a jak się jeszcze opanuje dobrze Swype to jest dopiero jazda ;)
ThomasVoland
22-10-2010, 18:42
Chodzi o to, że klawiatura z milestone jest płaska bez wypustek i przesunięta w lewą stronę (z prawej strony jest dpad), ale z tego co ludzie piszą, to jedynie kwestia przyzwyczajenia. Dzisiaj na żywo miałem okazję obejrzeć tą motkę. Martwił mnie rozmiar czy nie będzie to za wielkie do noszenia w zwykłej kieszeni itp, ale wygląda na to, że nie będzie tragedii.
Co do wyświetlacza Desire vs Milestone to tutaj (http://komorkomania.pl/2010/05/11/htc-desire-czy-motorola-milestone-porownanie-wyswietlaczy) jest o tym. Jeszcze jedną alternatywą dla tych dwóch fonów, jest Samsung Galaxy S - o tym modelu wiem najmniej. Amoledów już nie montują, nowy wyświetlacz podobno nie sprawuje się tak fatalnie w słońcu jak poprzedni.
Ja nie wiem co to za mania z tą widocznością w słońcu. Ja swojego Desire używałem nawet Turcji w środku dnia i nie miałem problemów z obsługą telefonu. Zawsze można się ustawić plecami do słońca, albo spuścić nieco głowę tak, żeby telefon znalazł się w cieniu. No chyba, że ktoś chce filmy oglądać w pełnym słońcu to ja więcej pytań nie mam.
Pytanie do posiadaczy telefonu z androidem i nawigacją Orange - czy w czasie gdy nawigacja jest włączona możecie odbierać rozmowy? Ja ostatnio próbowałem i telefon nie dzwonił...
ThomasVoland
22-10-2010, 19:31
Ja nie wiem co to za mania z tą widocznością w słońcu. Ja swojego Desire używałem nawet Turcji w środku dnia i nie miałem problemów z obsługą telefonu. Zawsze można się ustawić plecami do słońca, albo spuścić nieco głowę tak, żeby telefon znalazł się w cieniu. No chyba, że ktoś chce filmy oglądać w pełnym słońcu to ja więcej pytań nie mam.
Przecież Desire nie ma Amoled i dużo lepiej na nim widać w słońcu.
E tam - uwielbiam klawiaturę ekranową, a jak się jeszcze opanuje dobrze Swype to jest dopiero jazda ;)
No ten Swype to fajna sprawa, używam tego w Wave i się sprawdza. Nawet nie trzeba jechać paluchem dokładnie po literach, a i tak prawidłowo rozpozna o co człowiekowi chodziło :)
Przecież Desire nie ma Amoled i dużo lepiej na nim widać w słońcu.
Mój ma AMOLED a nowsze mają Super LCD.
ThomasVoland
22-10-2010, 21:57
Mój błąd. Faktycznie super lcd dopiero później wprowadzili. O ile Desire dalej nie biorę pod uwagę, to Galaxy S wydaje się bardzo dobrą opcją ale jest jeszcze droższy ;/. Cena chyba zadecyduje.
EDIT.
Skoro faktyczna rozdzielczość desire/galaxy to 392 x 653, to czy w przeglądarce internetowej będzie się mieściło tyle rzeczy jak na 480 x 800 czy tyle jak na 392x653?
Mieści się dokładnie tyle samo, różnica jest w ilości subpiksli. Nie przejmuj się tym co tam napisane o tej niby mniejszej normatywnej rozdzielczości. No chyba, że masz w zwyczaju patrzeć na ekran telefonu z odległości 2 cm lub pod mikroskopem to może zauważysz różnicę.
Ja zanim kupiłem telefon czytałem różne testy. Potem poszedłem do salonu Play, wziąłem do ręki Galaxy S, Desire i Milestone i od razu odpadł Milestone z tym swoim bladziutkim ekranem, jak mam w marniutkim Magicu. W dodatku "goły" Android mnie nie zachwycił. Klawiatura, jak pisałem wcześniej niezbyt wygodna, bo płaska i trzeba mocno wciskać klawisze. W dodatku nie na całą szerokość. A niestety przez tą klawiaturę telefon zauważalnie cięższy i grubszy.
Natomiast wybór pomiędzy Galaxy S i Desire to kwestia wielkości ekranu ale co się z tym wiąże również wielkości samego telefonu. Dla mnie Galaxy S był za duży do obsługi jedną ręką. Poza lepszą jakością obudowy w Desire (połowa to aluminium a połowa gumowany plastik, na którym nie widać odcisków palców) przekonał mnie sam interface. Moim zdaniem Sense UI z HTC jest użyteczniejszy i przyjemniejszy niż Touch Wiz w Samsungu.
mac.serafin
23-10-2010, 21:10
Niestety nie mogę już edytować więc muszę napisać kolejnego posta :/.
Dzisiaj sobie trochę poczytałem i w sumie sensowne tablety jakie znalazłem to:
-iPad
-Archos 101
-Advent Vega
-Kno (http://gadzetomania.pl/2010/06/07/kno-%E2%80%93-tablet-xxl-z-dwoma-ekranami)
Przewagą iPad nad Archosem i Adventem jest system. Póki co iOs jest lepsze od Androida, ale podobno z nowym rokiem nadejdzie premiera Androida 3.0.
Z drugiej strony Archos i Advent są po prostu dużo tańsze od iPada.
No i na końcu jest Kno który jest fajny, tylko nie wiadomo kiedy będzie i czy w ogóle będzie. No i kosztuje więcej od iPada :/
A jak wy drodzy forumowicze się na to zapatrujecie?
Archosa odradzam. Miałem 605 i był fajny do oglądania filmów i miał sprzętowe przyciski. Niestety mi go ukradli. Kupiłem Archosa 5 ale miał ekran opornościowy i bez sprzętowych przycisków. Ciężko się go obsługiwało. A internet to była tragedia. Co więcej nie miał języka polskiego. W menu mi to nie przeszkadzało ale oglądanie napisów z krzaczkami albo ich przerabianie na wersje bez ogonków nie mile wspominam. W końcu go sprzedałem. Nowy Archos 7.0 ma mieć pojemnościowy ekran i tylko ten mógłbym zaryzykować. Każdy Archos z ekranem opornościowym nie dorasta iPadowi do pięt.
Grrr... K#&!@ w d!*&# je*!$& mać...
Tak wracając do tematu HTC... 6 dni posiadania telefonu, 7 resetów. Na dodatek dzisiejszy soft reset z jakiegoś powodu zamienił się w hard reset. I wszystko, co było w telefonie poszło w pi...u.
Po prostu bomba... Ech, już mi się nawet nie chce denerwować.
Jeśli ktoś nie ma parcie na ściąganie codziennie nowego "softu" z android market to polecam Samsung Wave z bada OS. Świetnie wykonany i zaawansowany technicznie (super amoled, bluetooth 3.0, wi-fi b/g/n, aparat 5mpx, nagrywanie filmów w jakości HD, GPS, wyjście TV, procek 1GHz,funkcja routera wi-fi), ale z dużo mniej popularnym obecnie systemem czyli Bada OS.
Technicznie więc prawie identyko z Galaxy S, ale z mniejszym ekranem. Galaxy S jest dla mnie za duży i np. w kieszeni niezbyt wygodnie się go nosi.... to głównie zdecydowalo, że wziąłem Wave.
Trzeba dodać że Bada OS działa świetnie, bardzo szybko i jeszcze nigdy nie udalo mu się zawiesić (przynajmniej u mnie)
ThomasVoland
24-10-2010, 20:07
Po kolejnych godzinach studiowania różnych za i przeciw padło jednak na Milestone. Najwyżej się ją zmieni na coś innego jak android 3 wyjdzie. Za kilka dni powinna do mnie dotrzeć. Docelowo będzie w niej dual sim i potrzebuję informacji - macie jakiś sprawdzony model, który będzie działał w 3G (chodzi o szybki internet). Bo z tego co wyczytałem, to normalne duale nie obsługują 3G (!?)
Takie pytanie, czy kupując pre-paid w PL dostaje się go z naładowana baterią?
Kurczę, ale się temat rozwinął.
Zacząłem czytać, ale po pierwszych 10 stronach wymiękłem :)
Od jakiegoś czasu chodzi mi głowie chęć zakupu jakiegoś telefonu, który służyłby mi głównie do dzwonienia i siedzenia na necie.
Bardzo dużo czasu spędzam siedząc w autobusie i przeglądając strony www (w tym też i nasze forum) i szlag mnie trafia, jak muszę to robić na malutkim wyświetlaczu mojej Nokii E51.
Nie potrzebuję żadnych bajerów, bo nie korzystam ani z gier, ani nie słucham muzyki na telefonie (bo do tego mam odtwarzacz).
Jedyne na czym mi zależy to dość duży wyświetlacz, na którym łatwo by się pisało (mam wielkie paluchy, co nie pomaga mi w pisaniu), szybki net (choć teraz to już chyba standard) i dość wytrzymałą baterię.
Na mojej Nokii bateria starcza mi na ok. 24 godziny (bardzo mało dzwonię, dużo siedzę na necie).
Notebook nie wchodzi w grę, bo to jednak trochę za duża zabawka do autobusu (zresztą już takiego mam :p).
Co do ceny - im taniej, tym lepiej.
Nie rzucam telefonem, zawsze noszę w kondo.... pokrowcu, więc nie podejrzewam, żeby coś się z nim mogło stać.
Co moglibyście polecić?
Po kolejnych godzinach studiowania różnych za i przeciw padło jednak na Milestone. Najwyżej się ją zmieni na coś innego jak android 3 wyjdzie. Za kilka dni powinna do mnie dotrzeć. Docelowo będzie w niej dual sim i potrzebuję informacji - macie jakiś sprawdzony model, który będzie działał w 3G (chodzi o szybki internet). Bo z tego co wyczytałem, to normalne duale nie obsługują 3G (!?)
Zasadniczo to chyba Milestone nie obsługuje dwóch kart?
ThomasVoland
24-10-2010, 23:34
Zasadniczo to chyba Milestone nie obsługuje dwóch kart?
Trzeba kupić dual sim na pocięte karty
W końcu uadało się. Adapter spisuje się dobrze. Bałem się ciąć karty, ale od czego są prepaidy.
Kupiłem adapter na alegro, ale męczyłem się bo telefon czasami widział karty, czasami nie. Okazało się, że te blaszki przytrzymujące kartę zwierają styki. Poobklejałem i jest ok.
Pojawiło się nowa ikonka Narzędzia SIM. Po zmianie sima telefon resetuje się i śmiga dalej na następnym sim-ie
andrstac
25-10-2010, 07:31
Trzeba kupić dual sim na pocięte karty
Nie ma to jednak jak Orange Extra Numer. Szkoda tylko że z takimi ograniczeniami. Ale możliwości biją na głowę dualsim
mam go fizycznie, odebralem w niedziele, caly czas zastanawialem sie co wybrac iphone czy htc, po rozpakowaniu pudelka i godzinie zabawy telefonem stwierdzilem ze podjalem sluszna decyzje, htc desire hd zjada iphona 4 swoimi mozliwosciam, jest szybszy i szybciej przeglada strony, ma darmowa nawigacje z kompasem, nie trzeba laczyc sie z siecia, ciezko pisac bo jest tak wiele zalet, moze lepiej bedzie jesli zapytasz konkretnie
postaram sie odpowiedziec
Super. Interesuje mnie przede wszystkim:
1. Jak z wielkością? Czy 4,3" to jednak nie jest trochę za dużo, żeby go nosić w kieszeni?
2. Jak z widocznością ekranu na dworzu?
3. Jak z jakością ekranu - zdjęcia dobrze wyglądają? Kolory nie są mocno przekłamywane?
4. Sprawdzałeś już htcsense.com? Dobrze to działa? Bo rozwiązania 3rdparty jakoś mnie nie przekonały...
5. Jakość wykonania. Nic nie skrzypi, nie ugina się itp. ? Bo z tym w HTC bywa różnie...
Jeśli ktoś nie ma parcie na ściąganie codziennie nowego "softu" z android market to polecam Samsung Wave z bada OS. Świetnie wykonany i zaawansowany technicznie (super amoled, bluetooth 3.0, wi-fi b/g/n, aparat 5mpx, nagrywanie filmów w jakości HD, GPS, wyjście TV, procek 1GHz,funkcja routera wi-fi), ale z dużo mniej popularnym obecnie systemem czyli Bada OS.
Technicznie więc prawie identyko z Galaxy S, ale z mniejszym ekranem. Galaxy S jest dla mnie za duży i np. w kieszeni niezbyt wygodnie się go nosi.... to głównie zdecydowalo, że wziąłem Wave.
Podpiszę pod wszystkim. Bada to takie połączenie iOS z Androidem. Działa szybko i stabilnie. Jest tak prosty że prościej się już chyba nie da. Jedyny minus to wciąż mała liczba aplikacji dostępnych w sklepie.
Trzeba dodać że Bada OS działa świetnie, bardzo szybko i jeszcze nigdy nie udalo mu się zawiesić (przynajmniej u mnie)
Tylko czemu do jasnej cholery nie mogę zainstalować sam żadnego programu ?? Błąd i błąd i błąd co jest psia mać ??
rockabilly
25-10-2010, 16:17
mały apdejt....od kupna(poprzednia niedziela) do dziś z baterii uciekła jedna kreska...są jeszcze trzy...
z telefonu normalnie dzwonione
Wracając do tematu wątku. Czy iPhone 4 bez jailbreak jest użyteczny na równi z Androidem czy myśląc o iOS4 trzeba od razu brać pod uwagę JB?
4.3" to NIE jest za dużo do kieszeni, mialem przez cały dzien Dell Streak'a (5 cali) i spokojnie można było go nosic, chyba, ze ktos ma bardzo obcisle spodnie. W normalnych jeansach nie ma zadnych problemow.
Jeszcze mnie zastanawia, jak przy większym ekranie i mniejszej baterii Desire HD może działać dłużej niż Desire?
Czy iPhone 4 bez jailbreak jest użyteczny na równi z Androidem czy myśląc o iOS4 trzeba od razu brać pod uwagę JB?Chyba lepiej byloby, gdybys zapytal o konkretne rzeczy, ktorych potrzebujesz/oczekujesz. Uzywajac iPhone'a nigdy nie mialem specjalnej potrzeby robienia JB. A uzywam smartfonu jak chyba kazdy, przecietny uzytkownik; telefon, poczta, kalendarz, sms, internet, notatki, odtwarzacz i jakas gierka przed zasnieciem. W zeszlym tygodniu dotarl do mnie iPhone 4, i pokusilem sie o JB. Zlozyly sie na to 3 czynniki:
-- cholernie nudna sobota,
-- nowe generacje oprogramowania do JB, wymagajace jedynie wcisniecia przycisku start,
-- ciekawosc.
Jak widac po powyzszych, nie ma tutaj zadnego konkretnego braku, ktory mnie do tego sklonil. Zainstalowalem 3 programy, bez ktorych zylbym na takim samym poziomie zadowolenia. :) iOS 4.1 nie jest calkowitym golcem i wbrew pozorom wystarcza calkowicie do normalnego uzywania smartfonu. Kilka aplikacji z AppStore czy Cydii, oczywiscie rozszerzaja jego mozliwosci, ale naprawde -- do normalnego korzystania, naprawde nie sa niezbedne.
MARS CooL
25-10-2010, 22:18
potwierdzam w nowym ios jb wg mnie niekonieczny. Używam od początku czyli ponad dwa lata 3G bez problemu. Kilka razy spadł, poza otarciami wszystko ok. Wielką zaleta jest to ze spokojnie mozna oddać dzieciakom do zabawy i nie są praktycznie w stanie nic poprzestawiać. Bałbym się to zrobić z innym telefonem/systemem. Desire swietny telefon ale niestety juz w dwóch jakie kupiłem pracownikom do firmy poleciały ekrany ze szkła. Jeden na moich oczach upadł na biurko z 20, 30 cm. Koszt wymiany 300-500zł w serwisie ery.
A jak z baterią? Trzeba ładować codziennie czy rzadziej?
Marcin Jakubowski
25-10-2010, 22:35
A jak z baterią? Trzeba ładować codziennie czy rzadziej?
U mnie bateria spokojnie 2 dni wyrabia( na 3GS był to 1 dzień) i to na tyle, ze dopiero 3 dnia muszę ładować. A mam wlaczony cały czas bt, GPS i wi-fi ( 3G wyłączone )
Jest naprawdę dużo lepiej. Chociaż nie mogę powiedzieć, żebym na poprzednie iphony narzekał. Zawsze mi 1 dzień trzymały. A np n95 to musiałem ładować w domu, aucie i w firmie( tego samego dnia).
puchbeary
25-10-2010, 22:35
No ten Swype to fajna sprawa, używam tego w Wave i się sprawdza. Nawet nie trzeba jechać paluchem dokładnie po literach, a i tak prawidłowo rozpozna o co człowiekowi chodziło :)
Zachęcony takimi właśnie opiniami zainstalowalem swype i powiem że jestem pod wrażeniem. Przy pierwszym użyciu morda mi się śmiała jak dziecku na gwiazdkę. Komfort pisania niebotyczny, frajdę daje sam widok min stojących obok znajomych :) . Genialna aplikacja! Mam duże łapy i klawiatura ekranowa doprowadzała mnie do gorączki bo co drugą literę zwykle naciskałem nie taką jak chciałem. Teraz problem właściwie nie istnieje. Polecam wszystkim użytkownikom androida.
tap.. tap.. tapatalk
Ja tak mam aktualnie z Desire, że jak wyjmuję go z ładowarki rano to wieczorem muszę go znów podłączyć, czyli nie wytrzymuje nawet 24h. Ja mam cały czas 3G, bo np. poczta się sprawdza co 15 min. Może dlatego tak krótko mi trzyma?
na 100%, + jesli nie masz ustawionego rozlaczenia sesji, to ją ciagle podtrzymuje co jeszcze bardziej poteguje zuzycie bateri. Najlepiej jakby normalnie 3g bylo wylaczone, wlaczalo sie na synch maila i potem znowu wylaczalo ;]
Też zainstalowałem Swype na Desire. No jestem w szoku, jaka szybkość. To jest szybsze niż klawiatura sprzętowa.
A przy okazji, żeby móc robić wpisy na forum wystarczy darmowe Tapa talk czy wersja PRO?
na 100%, + jesli nie masz ustawionego rozlaczenia sesji, to ją ciagle podtrzymuje co jeszcze bardziej poteguje zuzycie bateri. Najlepiej jakby normalnie 3g bylo wylaczone, wlaczalo sie na synch maila i potem znowu wylaczalo ;]
A jak to zrobić?
też tak mam z desire. Jeśli nie podłąduję w nocy, to padnie w środku dnia. Ponoć pomaga zrootowanie systemu i zainstalowanie aplikacji, która obniża taktowanie procesora w czasie gdy ekran jest wyłączony.
Nie mam pojecia, to taki wishlist, zapewne kazdego usera telefonu. 3G wylaczyc mozna latwo, ale o programie, ktory pozwolil by zrobic tak jak pisalem ( czyli wlaczac 3G tylko na krotki okres czasu) to niestety nie słyszałem.
U mnie bateria spokojnie 2 dni wyrabia A mam wlaczony cały czas bt, GPS i wi-fi ( 3G wyłączone )
włączony BT, karta Wi-fi i MODUŁ GPS PRZEZ CAŁY CZAS i telefon wytrzymuje 2 dni... oczywiście :D
Póki co OmniaII, którą posiadam jest z urządzeń, które posiadałem najwydajniejszym telefonem wytrzymującym podczas nawigacji max 4h. Doskonały wynik jak na smartphona. U Ciebie całe 2 dni. Pogratulować fantazji...
Powiedzcie mi, bo może ja jakiś nipełnosprytny jestem... Skąd mogę wziąć Swype'a na HD2? Na stronie swypeinc.com nie ma żadnej możliwości kupienia aplikacji, pobrania jakiegoś dema, nic... A HD2 się tam na głównej stronie przewija. Rozumiem również, że polska wersja istnieje? Czy niet?
Nie mam pojecia, to taki wishlist, zapewne kazdego usera telefonu. 3G wylaczyc mozna latwo, ale o programie, ktory pozwolil by zrobic tak jak pisalem ( czyli wlaczac 3G tylko na krotki okres czasu) to niestety nie słyszałem.
Pod Windows Mobile jest programik WMLongLife, ktory robi cos takiego (wlacza 3G tylko na czas transmisji danych i rozlacza sesje, przechodzac jednoczesnie na 2G, po ustalonym czasie).
Swoja droga, do samej synchronizacji maila to chyba 2G styknie?
Marcin Jakubowski
26-10-2010, 08:10
Chyba wyrazilem się nieprecyzyjnie. Mam włączoną przez cały czas usługę lokalizacji ( nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie to działa- ale z pewnością korzysta także z modułu GPS) Za czasów iphona 3G czytałem , ze aby przedłużyć czas działania bateri do ładowania należy miedzy i nymi wwylaczyc tą funkcje. Oczywiście nawigacja ( W rozuieniu program do nawigacji ) włączona czyści baterie dużo szybciej.
W mojej ocenie do poczty 3G jest całkowicie zbędne.
Pozdrawiam
Swype jest OK, ale zainstalujcie sobie wyszukiwanie głosowe Google - polska czcionka i sprawność w rozpoznawaniu to lekki szok - w pozytywnym sensie.
Następnym krokiem są klawiatury i programy do pisania smsów z wykorzystaniem rozpoznawania głosowego opartego na Google.
Dostępne w Markecie dla Andka rzecz jasna :D
Do ipka jest cos co nazywa sie Auto3G, ktore wylacza 3G po zablokowaniu telefonu. IMO 2G/Edge jest wystarczajace do sprawdzania maila co 15minut.
Dokladniejszy opis.
DESCRIPTION:
Requires use in service area that has both 3G and 2G (Edge) service. Works on iPhone 3G, 3GS and 4.
Auto3G extends your battery life by automatically turning off the 3G radio (leaving on the 2G radio) when you lock your iPhone and automatically turning on the 3G radio when you unlock your iPhone. You can also have Auto3G automatically turn off the 3G radio when you have a Wifi connection. You can even have Auto3G keep your iPhone on 2G at all times unless specific applications you designate are running. This way you always have the speed of 3G when you need it without the battery loss.
As explained by Apple, this results in up to 100% greater battery life: "7 hours of talk time on 3G, 14 hours of talk time on 2G." (Apple battery info)
Additional features include allowing you to (i) specify applications that if running will prevent the iPhone from switching to 2G after it locks, (ii) specify a timeout interval that will delay Auto3G from switching to 2G after the iPhone locks for the specified interval, and (iii) default the iPhone to 3G while charging even when locked.
Use the Auto3G icon to change settings
NIestety w robocie nie mam czasu na szukanie, ale jak się nie myle tego sonima testowali w tvn/turbo w gadżecie i powiem wszystkim, że wcale tak różowo to chyba nie wypadł ten test.... ale tylko chyba
sokrates
26-10-2010, 10:08
Ja swojego smartfona (Samsung Galaxy - Android) używam głównie do poczty email (synchronizuje się na bierząco przez 24h) oraz synchronizacji kalendarza google czasami internet, pogoda na pulpicie lokalizowana wg. mojej aktualnej pozycji, rozmawiam raczej niewiele, ale bateria trzyma mi spokojnie 4 dni. Pytanie - czy ja tak mało wykorzystuję telefon (wydaje mi się że nie) czy to moje galaxy ma nieporównywalnie lepszą baterię/lepiej zarządza energią niż wspomniany wyżej HTC czy IP4? Bo dla mnie ładowanie co 4 dni to i tak często (taka trauma po przejściu z Nokii E66 gdzie ładowarkę widziałem raz na tydzień, i Nokii E51 - co 8 - 9 dni) a ładowanie telefonu co 2 czy co 1 dzień to już pod paragraf podpada :-)
Samsungi maja ogolnie bardzo dobre zarzadzanie energia - odpowiednio skonfigurowana Omnia II potrafi tydzien trzymac.
taka trauma po przejściu z Nokii E66 gdzie ładowarkę widziałem raz na tydzień,
Miałeś chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz e66, ja przy włączonym wifi i synchronizacją 24h z Exchange rozładowuję ja w 2 max 3 dni.
.....a ładowanie telefonu co 2 czy co 1 dzień to już pod paragraf podpada :smile:
HTC HD2 - czasami i dnia nie utrzyma ;)
sokrates
26-10-2010, 11:28
Miałeś chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz e66, ja przy włączonym wifi i synchronizacją 24h z Exchange rozładowuję ja w 2 max 3 dni.
HTC HD2 - czasami i dnia nie utrzyma ;)
W E66 nie miałem włączonego wifi na stałe - tylko w pracy a więc jakieś 8 - 9 h / dobę.
No a jak by mi nowy telefon dnia nie wytrzymał na baterii to on by u mnie też dnia nie wytrzymał. Paranoja jakaś :-) Nie wyobrażam sobie służbowego wyjazdu na 2 - 3 dni - i człowiek zamiast skupić się na pracy, na tym z kim i kiedy się skontaktować, odebrać pocztę w tzw. locie to jedno ma na głowie - gdzie by tu podładować telefon, aby mieć narzędzie do pracy na następnych kilka godzin..... brrrrr
krzysztof jot
26-10-2010, 11:45
tak, jak to od lat w Nokii na Symbianie :)
sokrates
26-10-2010, 11:55
tak, jak to od lat w Nokii na Symbianie :)
Tylko odkąd zmienilem telefona na "Androida" otworzyły mi się oczy, jaki Symbian jest ociężały i powolny. A cała zabawa w podpisywanie aplikacji i certyfikaty doprowadzały mnie do białej gorączki.
właśnie ze względu na ten żałosny czas baterii te telefony nie nadają się jako biznesowe. Pamiętam, że nokia E71 trzymała bardzo długo na baterii. Na dodatek jest to bardzo wytrzymały telefon, i jako telefon do kontaktowania się z ludźmi jest bardzo dobry. Jako typowo roboczy jest ok, ale nie wyobrażam sobie na nim robić czegoś więcej.
ale z pewnością korzysta także z modułu GPS)
Mnie się wydaje, że korzysta zwyczajnie z sieci GSM.
nie wiem jak w iWiankach, ale w normalnym telefonie, takim z Androidem, lokalizacja
odbywa sie poprzez zwykla identyfikacje stacji bazowej GSM/UMTS.
GPS sam z siebie jest fajny do programiku o nazwie OpenGPS - synchronizujac czas
aparatu foto z tym w komorce (ktory w Androidzie, o ile pamietam, jest z serwera
czasu lub BTS-a) mozna sprytnym programem automatycznie geotagowc pliki
ze zdjeciami (JPEG/XMP a czasem tez RAW-y). co ciekawe, wystarczy do tego GPS,
nie potrzeba netu. niby logiczne, ale dla developerow nie zawsze tak jest :)
co do zuzycia baterii - 2 pelne dni sie da, ale na pewno nie z GPS-em wlaczonym
i/lub ciaglym uzyciu Wifi. to by trzeba bylo baterie w walizkach oddzielnie nosic,
jak do slynnych ruskich "cziasow" ;)
Marcin Jakubowski
26-10-2010, 14:05
nie wiem jak w iWiankach, ale w normalnym telefonie, takim z Androidem, lokalizacja
GPS sam z siebie jest fajny do programiku o nazwie OpenGPS - synchronizujac czas
aparatu foto z tym w komorce (ktory w Androidzie, o ile pamietam, jest z serwera
co do zuzycia baterii - 2 pelne dni sie da, ale na pewno nie z GPS-em wlaczonym
i/lub ciaglym uzyciu Wifi. to by trzeba bylo baterie w walizkach oddzielnie nosic,
jak do slynnych ruskich "cziasow" ;)
Z pewnością używa do lokalizacji stacji bts, bo jak jestem w budynku to namierza mnie z dokładnością kilkuset metrów. Jednak jestem przekonany, ze pod gołym niebem korzysta z GPS bo lokalizacja jest dużo dokładniejsza. Jak ostatniej zimy zgubilem telefon podczas odsnierzania to go namierzylem przez findmyphone przed brama wjazdową ( która ma 5 m. szerokości) i jak zadzwoniłem, do sąsiada żeby go przechowal to był w szoku, ze go tam znalazł.
W miescie jest tyle BTSow, ze bez problemu przez triangulacje mozna uzyskac bardzo duza dokladnosc.
Z pewnością używa do lokalizacji stacji bts, bo jak jestem w budynku to namierza mnie z dokładnością kilkuset metrów. Jednak jestem przekonany, ze pod gołym niebem korzysta z GPS bo lokalizacja jest dużo dokładniejsza.
tak jak costi napisal - mozna i bez GPS-a namierzyc telefon dosc precyzyjnie. chociaz nie jestem pewny, ze w tym konkretnym przypadku przez triangulacje, bo anteny GSM/UMTS nie sa scisle kierunkowe. natomiast powinno sie dac po sile sygnalu namierzyc polozenie aparatu.
z drugiej strony - na pewno wylaczony telefon mozna wlaczyc(!) z poziomu stacji BTS.
wcale bym sie nie zdziwil, gdyby we wlaczonym telefonie dalo sie sygnalem ze stacji bazowej wlaczyc tez GPS i wtedy go precyzyjnie namierzyc. aczkolwiek nie wiem jak to na chwile obecna wyglada ze strony operatorow sieci komorkowych - kiedys informacje o lokalizacji uzytkownikow nie byly ujawniane stronom trzecim. z drugiej strony takie wlaczanie telefonu (i/lub jego funkcji) tez wymaga sygnalu od operatora i to zapewne tez nie jest usluga swiadczona "przez infolinie" :).
mysle na glos, takze sorry jak za duzo. jakby nie kombinowal - namierzenie aparatu niekoniecznie wymaga GPS-a, ale niewykluczone jest, ze sie to tez w ten sposob robi.
mały apdejt....od kupna(poprzednia niedziela) do dziś z baterii uciekła jedna kreska...są jeszcze trzy...
z telefonu normalnie dzwonione
przy tym wyświetlaczu i baterii 2000mAh możesz spokojnie zapomnieć o ładowarce na bity miesiąc. gwarantuję :)
Powiedzcie mi, bo może ja jakiś nipełnosprytny jestem... Skąd mogę wziąć Swype'a na HD2? Na stronie swypeinc.com nie ma żadnej możliwości kupienia aplikacji, pobrania jakiegoś dema, nic... A HD2 się tam na głównej stronie przewija. Rozumiem również, że polska wersja istnieje? Czy niet?
Do pewnego czasu Swype był udostępniany darmowo np. na xda-developers. Teraz chcą kasy i aplikacje poznikały. Ale jak dobrze poszukasz to znajdziesz gdzieś na rapidzie. U mnie jest polska wersja.
Swype jest OK, ale zainstalujcie sobie wyszukiwanie głosowe Google - polska czcionka i sprawność w rozpoznawaniu to lekki szok - w pozytywnym sensie.
Następnym krokiem są klawiatury i programy do pisania smsów z wykorzystaniem rozpoznawania głosowego opartego na Google.
Dostępne w Markecie dla Andka rzecz jasna :D
A jak się nazywa ta aplikacja?
sokrates
26-10-2010, 15:46
z tym włączaniem telefonu coś musi być na rzeczy - znajomy ojca - były policjant, często wręcz wyciągał baterię z telefonu - mrucząc pod nosem "nie będą mnie ch..e podsłuchiwać..."
smart keyboard (wersja płatna)
Handcent Sms ;)
Podpiszę pod wszystkim. Bada to takie połączenie iOS z Androidem. Działa szybko i stabilnie. Jest tak prosty że prościej się już chyba nie da. Jedyny minus to wciąż mała liczba aplikacji dostępnych w sklepie.
I naprawdę uważacie że taki wynalazek autorski jak bada ma przed sobą jakąś przyszłość, rozwój i powstawanie sensownych różnorodnych aplikacji? Przecież przy tempie w jakim rozwija się android nie ma na to najmniejszych szans.
I naprawdę uważacie że taki wynalazek autorski jak bada ma przed sobą jakąś przyszłość, rozwój i powstawanie sensownych różnorodnych aplikacji? Przecież przy tempie w jakim rozwija się android nie ma na to najmniejszych szans.
Nie kupiłem Wave dla systemu. Ma wszystko co potrzeba i w d... mam czy np. za 2 lata BADA zniknie z powierzchni Ziemi. Nie jestem onanistą, dla którego system sam w sobie jest celem i nie muszę codziennie ściągać tony śmieci z "sklepu z aplikacjami".
Nie kupiłem Wave dla systemu. Ma wszystko co potrzeba i w d... mam czy np. za 2 lata BADA zniknie z powierzchni Ziemi. Nie jestem onanistą, dla którego system sam w sobie jest celem i nie muszę codziennie ściągać tony śmieci z "sklepu z aplikacjami".
Ooo to to.
Za dwa lata (nawet niecałe) telefon i tak będzie można/trzeba zmienić, a wtedy decyzję można podejmować od nowa, bez żadnej straty.
Telefon to jednak nie mieszkanie, ani nawet nie samochód :)
ThomasVoland
26-10-2010, 21:35
Motka dziś dotarła. Wstępnie poistalowałem wszystko co najważniejsze, ale mam problem ze swype. Zainstalowałem wersję przeznaczoną pod Milestone, czyli taką jak ma być. Zaznaczyłem ją w opcjach klawiatur, ale przy pisaniu i tak wyskakuje mi standardowa klawiatura. Jak się przełączyć na tą ze swype?
I jeszcze wszelkie próby znalezienia App2SD skończyły się fiaskiem. W Markecie tego nie ma, a linki które znalazłem na necie odwołują się do marketu. Ma ktoś instalkę? Pod Androida 2.1.
tak jak costi napisal - mozna i bez GPS-a namierzyc telefon dosc precyzyjnie. chociaz nie jestem pewny, ze w tym konkretnym przypadku przez triangulacje, bo anteny GSM/UMTS nie sa scisle kierunkowe. natomiast powinno sie dac po sile sygnalu namierzyc polozenie aparatu.
z drugiej strony - na pewno wylaczony telefon mozna wlaczyc(!) z poziomu stacji BTS.
Ad. 1 - do triangulacji nie sa wymagane anteny kierunkowe ;) Mierzysz czas przelotu sygnalu do i z kazdego nadajnika i pozycje ustalasz na podstawie obliczonych odleglosci.
Ad. 2 - Bardzo popularna urban legend, ale nieprawdziwa. BTS nie jest swiadom istnienia telefonu dopoki ten nie sprobuje zalogowac sie do sieci. Na studiach przez 2 semestry katowali nas architektura sieci GSM i UTMS w takich szczegolach, ze bylbym w stanie recznie robic za BTS, wiec w tej materii jestem absolutnie pewien tego, co pisze.
Tak. To samo wcześniej mówiono również o andku, czyż nie?
Tak. To samo wcześniej mówiono również o andku, czyż nie?
Mi się wydaje, że bada nie ma jednak szans na zdobycie popularności androida. Powód jest prosty - android instalowany jest w sprzęcie różnych marek i takie było jego założenie. Bada jest systemem tylko w urządzeniach Samsunga. Chyba, że się mylę...
puchbeary
26-10-2010, 22:22
Bada jest na tyle udanym eksperymentem samsunga że mocno wierzę że za jakiś czas może stać się systemem docelowym w jego telefonach. Tym bardziej że jak do tej pory zbiera same achy i ochy. Poza tym prawdą też jest że przy obecnym postępie technologicznym za dwa lata dzisiejszy telefoniczny kiler będzie starym rumplem. Jeśli dziś byłoby mnie stać na wave to też bym go kupił bez zastanawiania się co będzie za rok czy dwa. To świetny telefon i tyle.
tap.. tap.. tapatalk
Na razie się nie mylisz tyle że, ... widziałeś telewizor z andkiem? Nie? A Samsung już TV z Badą wprowadza na rynek :)
Ten ordynarny ton ma podkreślić wartość Twojej wypowiedzi...? Rozmawiamy o telefonie i w tym kontekście to co masz gdzieś tam nie jest zbyt interesujące.
Zaznaczyłem ją w opcjach klawiatur, ale przy pisaniu i tak wyskakuje mi standardowa klawiatura. Jak się przełączyć na tą ze swype?
Jak piszesz sms to naciśnij i przytrzymaj chwilę - pojawią się dwie opcje i wtedy wybierz Swype.
Na razie się nie mylisz tyle że, ... widziałeś telewizor z andkiem? Nie? A Samsung już TV z Badą wprowadza na rynek :)
Tak, wiem, że Samsung chce docelowo by bada była systemem wielu urządzeń, także TV...
Zobaczymy jak to się potoczy, wiele zależy też od tego ile Samsung przeznaczy środków na popularyzację tego systemu. Wiele osób decyduje się na daną platformę, mając na względzie także jakie i ile jest na nią oprogramowania. Mi na tę chwilę niczego nie brakuje w Wave, ale ja nie wychodzę z założenia, że telefon ma mi służyć także za nawigację, czy np. urządzonko do skype. Gdybym jednak chciał go użyć do skype czy GPS to w tej chwili android jest o wiele lepszym wyborem niż bada. Zobaczymy czy Samsung "przekona" firmy piszące oprogramowanie by inwestowały także w aplikacje na bada os... System może być sam w sobie świetny, musi mieć jednak wsparcie firm piszących soft. Na razie market Samsunga w por. z android market wygląda biednie i to jest fakt. No, ale wiadomo, ze android jest od dawna na rynku, bada to dośc nowy system.
Ej, skąd bierzecie tego Swype'a? Skinny, tak sobie po prostu skądś ściągnąłeś, czy z jakiejś dedykowanej Motoroli stronie?
A Bada jest najbliższym odpowiednikiem iOSa. System zamknięty, przeznaczony urządzeń jednej marki. Mało tego, iOS w zasadzie funkcjonuje w trzech urządzeniach - iPod, iPad i iPhone. Mimo to doczekał się milionów aplikacji stworzonych z myślą o nim. Bada ma większe szanse, bo po pierwsze Samsung ma w ofercie więcej telefonów nić Apple, po drugie zaczyna pakować ten system do innych swoich urządzeć (telewizory), pewnie za jakiś czas wypuści jakieś tablety.
Slawek Wojtczak
26-10-2010, 23:03
I ja mam tytułową nokię :D
No nie powiem... b.fajny sprzęcior ;)
ThomasVoland
26-10-2010, 23:25
Jak piszesz sms to naciśnij i przytrzymaj chwilę - pojawią się dwie opcje i wtedy wybierz Swype.
Dzięki, działa.
Ej, skąd bierzecie tego Swype'a? Skinny, tak sobie po prostu skądś ściągnąłeś, czy z jakiejś dedykowanej Motoroli stronie?
A Bada jest najbliższym odpowiednikiem iOSa. System zamknięty, przeznaczony urządzeń jednej marki. Mało tego, iOS w zasadzie funkcjonuje w trzech urządzeniach - iPod, iPad i iPhone. Mimo to doczekał się milionów aplikacji stworzonych z myślą o nim. Bada ma większe szanse, bo po pierwsze Samsung ma w ofercie więcej telefonów nić Apple, po drugie zaczyna pakować ten system do innych swoich urządzeć (telewizory), pewnie za jakiś czas wypuści jakieś tablety.
Jak masz milestone to tutaj masz wersję pl/eng specjalnie pod jej rozdzielczość: http://download16.mediafire.com/3qva5048d2cg/a8yyya2nyiw0hyq/Swype_1.60.36.8214_WVGA_854_PL_EN-US_non_pl_chars.apk
Co do tego, czy bez 3G synchronizacja itp daje rade - imo spokojnie na edge można robić wszystko komfortowo. Nawet ściąganie aplikacji nie jest zbyt uciążliwe. Od kilku godzin mam wyłączone 3g i wifi, myślałem że będzie koszmar, ale chodzi to bardzo przyzwoicie. Tapatalk trochę zamula przy ładowaniu, chyba wtedy brak 3g jest najbardziej widoczny (poza ściąganiem plików).
właśnie ze względu na ten żałosny czas baterii te telefony nie nadają się jako biznesowe. A czy biznesmen to czlowiek, ktory nie ma dostepu do pradu przez kilka dni? Moze mylisz biznesmena z podroznikiem? :)
Rozumiem, że masz na myśli Open GPS Tracker (http://www.androlib.com/android.application.nl-sogeti-android-gpstracker-zxwz.aspx). Tym softem zapisujesz tylko drogę, czy też jest jakiś ichni soft na PC do tagowania? Z opisu w Markecie nie można niczego na geotagowanie wywnioskować.
Patent z synchronizacją nie jest zły, problem w tym, że drenuje strasznie baterię. Nie testowałem ile na pracującym cały czas GPSie wytrzymałby szpion, ale raczej pojedyncze godziny. Jeśli koniecznie chce się mieć geotagowanie, to najsensowniejszym rozwiązaniem jest jakiś GPS logger. Sony swego czasu miało takie cudo w ofercie, malutki duperel w cenie 200-300 zł (o ile dobrze pamiętam) a bateria trzymała kilkanaście godzin. Włączało się to rano, wsadzało do plecaka i można było do wieczora spokojnie fotografować.
Ad. 1 - do triangulacji nie sa wymagane anteny kierunkowe ;) Mierzysz czas przelotu sygnalu do i z kazdego nadajnika i pozycje ustalasz na podstawie obliczonych odleglosci.
Problemem jest to, że b. rzadko kiedy masz bezpośrednią widoczność nadajnika, pojawiają się odbicia sygnału itp. więc ciężko mówić o jakiejkolwiek jednoznaczności wyznaczenia pozycji. Nie wiem jak jest teraz, ale parę lat temu Era udostępniała na kanale 50 (nie pamiętam jak się ta usługa nazywa, ale w telefonach często pojawiała się nazwa "CB-cośtam") informacje o położeniu z dokładnością do ulicy (Plus pokazuje tylko nazwę miasta, a czasem nawet tylko samo województwo). Problem w tym, że ulica musiał być odpowiednio duża żeby wskazania były poprawne, bo czasami błąd położenia wynosił kilkaset metrów :)
OT: Wybacz zboczenie zawodowe, ale to o czym piszesz, to nie triangulacja tylko liniowe wcięcie wstecz. Triangulacja to coś całkowicie innego :)
OK, to samo mialem w sumie na mysli.
Ad. 2 - Bardzo popularna urban legend, ale nieprawdziwa. BTS nie jest swiadom istnienia telefonu dopoki ten nie sprobuje zalogowac sie do sieci.
co zdaje sie nie wyklucza sytuacji, w ktorej BTS wybudza aparat wczesniej mu znany ;) a temat znam akurat od strony nie tyle funkcjonowania sieci, co zagrozenia znanego w srodowisku harware'owcow od bezpieczenstwa informacji ;)
Popularność iphone'a, a co za tym idzie iOS bym w to nie mieszał :) To jest fenomen marketingowy i nie wydaje mi się by popularnością badaOS choć zbliżył się kiedykolwiek do iOS.
co zdaje sie nie wyklucza sytuacji, w ktorej BTS wybudza aparat wczesniej mu znany ;) a temat znam akurat od strony nie tyle funkcjonowania sieci, co zagrozenia znanego w srodowisku harware'owcow od bezpieczenstwa informacji ;)
Wyklucza.
Po pierwsze, nie ma mozliwosci, zeby przeslac cokolwiek do telefonu ktory nie jest wlaczony - ma wylaczone radio i karte SIM.
Po drugie - jesli telefon nie jest aktualnie zalogowany do sieci, to dla sieci nie istnieje. Juz pomijam nawet to, ze BTS nie ma tu nic do gadania (siec GSM jest tak skonstruowana, ze wszystko przechodzi przez MSC, a BTS moze sam z siebie tylko moca sterowac), ale sama procedura logowania do sieci sklada sie z ok. 20 krokow, angazujac praktycznie wszystkie elementy danej sieci + rejestr abonentow sieci macierzystej, jesli mamy do czynienia z roamingiem. Do tego Twoj numer telefonu nie jest w ogole uzywany - podczas logowania dostajesz numer tymczasowy, ktory jest uzywany przez logike sieci do wszystkiego.
Nie pamietam tez jak czesto jest czyszczony rejestr abonentow biezacych, musialbym sprawdzic.
Po prostu nie da sie tak, o, powiedziec telefonowi "wlacz sie". Jest to fajna teoria spiskowa, bardzo nosna, bo malo kto tak naprawde rozumie jak GSM dziala (i wcale im sie nie dziwie). Ale to tylko teoria spiskowa.
Swoja droga, polaczenia przez komorke tak naprawde najlepiej podslu****e sie porzadnym mikrofonem kierunkowym ;) Sam protokol transportowy jest calkiem dobrze zabezpieczony.
kwiatek6324
27-10-2010, 06:31
Swoja droga, polaczenia przez komorke tak naprawde najlepiej podslu****e sie porzadnym mikrofonem kierunkowym ;) Sam protokol transportowy jest calkiem dobrze zabezpieczony.
Heh,
to ja jako absolwent kryptologii sie nie zgodze, bo akurat algorytm jest tajny,
ale jest dosc prosty do zlamania dla tych ktorzy go znaja..
A sluzby raczej go znaja, wiec mozliwosc zdalnego podsluchiwania jest
prawdopodobna.
Pozdr
AK
Wojciech
28-10-2010, 09:18
Blackberry vs Nokia
Witam czy ktos ma doswiadczenie z nowym produktem Blackberry Bold 9700, jak wypada w uzywaniu z tradycyjna Nokia typu C6, E52.
Bardzo prosze o jakies konstruktywane rady.
Glowny cal uzywania to sms-y, telefonowanie, sprawdzanie konta email.
Dzieki
mam bolda 9700.
Jest to rewelacja!!!
dopracowany- całkowicie konfigurowalny.
Co do maila to musisz jedno wiedzieć. Żeby obsługiwać w pełni maila w BB musisz mieć wykupioną usługę BIS u operatora (oczywiście w pre paid nie ma takiej możliwości)
koszt tego to ok 20zł miesięcznie ale dzięki temu masz super pocztę ściągającą i maile na bieżąco (obsługującą do 10 kont) a odczyt i pisanie jest jak pisanie sms.
smsy to bajka- pełna klawiatura- klawisze są delikatnie profilowane więc można pisać bez patrzenia na klawiaturę:).
budowa- Nokia się chowa.
minusik jest taki że większość dodatkowych programów jest płatnych- nie są to duże kwoty bo kilka zł ale trzeba zapłacić:)
Wcześniej miałem nokię e52(TANDETA), HTC HD2 (rozbił mi się wyświetlacz).
Jeżynka bije ich wszystkich na głowę.
Do tego jak masz wykupiony BIS i masz kolege który ma blackberry i też ma BIS to możecie ze sobą CAŁKOWICIE ZA DARMO rozmawiać przez komunikator tak jak GG
Wojciech
28-10-2010, 10:11
Hej
Tzn, jak wykupie u operatora ta funkcje BIS, to emale smigaja jak dzik rozumiem:)
A jak sie ma sciaganie emali zagranca czy tez mozna bez problemu, z nokiami zawsze mialem problemy z polaczeniem pakietowym.
za granicą ściąga bez problemu tylko kasuje za transfer pomimo BIS- a jakego masz operatora?
Ostatnio czytałem, że iP4 odtwarza film przez 10h, a Galaxy S przez 9h. Spodziewałbym się lepszej baterii w Samsungu. Czy tak samo będzie z normalnym użytkowaniem typu dzwonienie, net, że iP4 będzie działał dłużej?
Ja mam Galaxy, bateria wytrzymuje jeden dzień
Jak siedzę dłużej w necie to czasem nie cały :neutral:
To te 4 cale...
Faktycznie, internet mam wyłączony, ale wysyłając kilkadziesiąt smsów i dzwoniąc powiedzmy ze 20min dziennie Galaxy wytrzymuje mi 4 dni spokojnie. Dla mnie jest to wystarczający wynik, ale mówię, wifi mam może przez parę minut dziennie uruchomione.
Wyklucza.
Po pierwsze, nie ma mozliwosci, zeby przeslac cokolwiek do telefonu ktory nie jest wlaczony - ma wylaczone radio i karte SIM.
z tym ze znaczna czesc dzisiejszych urzadzen tak naprawde nigdy nie jest kompletnie wylaczona, a po prostu jest w stanie glebokiego uspienia. aparaty fotograficzne sa tego najlepszym przykladem.
Po drugie - jesli telefon nie jest aktualnie zalogowany do sieci, to dla sieci nie istnieje.
nadal jednak mowimy o dwoch roznych rzeczach, chociaz wczesniej moglem nie byc precyzyjny.
aparat nie musi byc zalogowany do sieci GSM/UMTS w warstwie aplikacji, zeby mozliwe bylo z nim
polaczenie w nizszej warstwie
Juz pomijam nawet to, ze BTS nie ma tu nic do gadania (siec GSM jest tak skonstruowana, ze wszystko przechodzi przez MSC, a BTS moze sam z siebie tylko moca sterowac), ale sama procedura logowania do sieci sklada sie z ok. 20 krokow, angazujac praktycznie wszystkie elementy danej sieci + rejestr abonentow sieci macierzystej, jesli mamy do czynienia z roamingiem.
ale to nadal nie wyklucza mozliwosci wykonania na telefonie pewnych operacji tylko na poziomie nizszych
warstwy OSI ;) niestety za cholere nie potrafie znalezc zrodla, wiec niech to pozostanie jako urban legend,
ale akurat historia zabezpieczen nie takie bryki zna ;)
(...)
Po prostu nie da sie tak, o, powiedziec telefonowi "wlacz sie". Jest to fajna teoria spiskowa, bardzo nosna, bo malo kto tak naprawde rozumie jak GSM dziala (i wcale im sie nie dziwie). Ale to tylko teoria spiskowa.
Twoja argumentacja nie wyklucza operacji na nizszej warstwie. co prawda ponizej aplikacyjnej w gre wchodza
kwestie tego, czy pewne implementacje sa jednakowe u roznych producentow telefonow komorkowych (skoro juz
sa niezalezne od aplikacji providera GSM/UMTS), ale juz chocby cos takiego jak homologacja jest skutecznym
srodkiem na wymuszenie dokladnie takich rozwiazan. i to bez teorii spiskowych - bo znam przypadki wiekszych
naduzyc i kombinacji. odsylam w wolnej chwili do http://alejka.pl/kryptologia_budowa_i_lamanie_zabezpieczen_2.html - ktore zreszta mialem okazje tlumaczyc osobiscie, wiec co nieco jeszcze z tresci pamietam :)
ThomasVoland
29-10-2010, 00:46
Jak załączę GPS to będzie pobierał energię cały czas, czy staje się aktywny wyłącznie kiedy jakiś program go potrzebuje? Bo coś mi świta, że opcja druga, wtedy nie było by sensu go wyłączać.
Jak załączę GPS to będzie pobierał energię cały czas, czy staje się aktywny wyłącznie kiedy jakiś program go potrzebuje? Bo coś mi świta, że opcja druga, wtedy nie było by sensu go wyłączać.
Nie wiem jaki masz system, w Androidzie odblokowanie GPSa to w praktyce raczej zezwolenie ewentualnej aplikacji na korzystanie z GPS niż faktyczne włączenie modułu.
pmsphotography
29-10-2010, 12:54
Nie wiem jaki masz system, w Androidzie odblokowanie GPSa to w praktyce raczej zezwolenie ewentualnej aplikacji na korzystanie z GPS niż faktyczne włączenie modułu.
W iPhone też.
A teraz pytanie do kolegów z Androidem.
Szukam telefonu dla znajomego z tym systemem (min. 2.2) do, powiedzmy, 800-900zł. Oczywiście w grę wchodzi jak najbardziej używany, ale w bardzo dobrym stanie. Ma być szybki, klawiatury fizycznej nie musi mieć. Ekran koniecznie pojemnościowy, choć to chyba już standard?
Myślałem o HTC Hero. Samsung Galaxy po prostu jakoś mniej się podoba, a poza tym marka HTC wydaje się lepsza.
Może jakieś inne propozycje ?
(HTC Magic odpada)
andrstac
29-10-2010, 15:19
Hero będzie ok. ew Legend (da się upolować poniżej 1000zł). HTC (Sense) jest nie do pobicia:)
Sam protokol transportowy jest calkiem dobrze zabezpieczony.
Wcale nie jest tak dobrze zabezpieczony, przynajmniej GSM.
http://www.engadget.com/2010/07/31/hacker-intercepts-phone-calls-with-homebuilt-1-500-imsi-catcher/
Oczywiscie ma to swoje ograniczenia, ale fakt pozostaje faktem, ze za $1500 można podluchac znajomych
Garść informacji zebranych dla zainteresowanych w tematyce wątku.
Co nieco o nowej mobilnej 7
http://www.spidersweb.pl/2010/10/myli-sie-pan-panie-rubin-swiat-potrzebuje-kolejnych-mobilnych-platform.html
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,8498480,Windows_Phone_7___FAQ.html
http://www.chip.pl/artykuly/recenzje/2010/10/windows-phone-7-w-praktyce-pokazujemy-wszystkie-funkcje-1
http://www.chip.pl/artykuly/recenzje/2010/10/test-windows-phone-7-mobilna-rewolucja-1
http://www.spidersweb.pl/2010/10/lg-swift-7-z-windows-phone-7-recenzja-spiders-web-wideo-zdjecia.html
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/programy-narzedziowe/2010/10/windows-phone-7-juz-kompatybilny-z-mac-os-em-wideo
Co nieco o tabletach
http://komorkomania.pl/2010/10/28/premiera-tabletu-acera-z-androidem-juz-w-listopadzie
http://www.chip.pl/news/oprogramowanie/systemy-operacyjne/2010/09/android-w-obecnej-formie-nie-nadaje-sie-do-tabletow-twierdzi-google
http://www.spidersweb.pl/2010/09/na-rynku-tabletow-coraz-ciasniej.html
http://www.chip.pl/news/sprzet/tablety/2010/09/tablet-htc-z-platforma-tegra-2-oraz-androidem-3-0
http://www.spidersweb.pl/2010/10/hp-slate-tablet-z-windows-7-dla-biznesu-nie-jest-bez-szans.html
http://www.chip.pl/news/wydarzenia/statystyka/2010/10/32-uzytkownikow-ipada-nie-zainstalowalo-na-nim-ani-jednej-aplikacji
http://www.pcworld.pl/news/363239/Rynek.tabletow.nie.rosnie.tak.jak.oczekiwano.html
http://tabletguru.pl/2010/10/samsung-rozdaje-darmowe-stacje-dokujace-z-klawiatura-do-galaxy-taba/
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=18705:research-in-motion-przedstawia-blackberry-playbook&catid=49:sprzet&Itemid=91
http://www.telix.pl/artykul/lg-optimus-pad-z-android-froyo-nie-ujrzy-swiatla-dziennego-3,36942.html
http://www.telix.pl/artykul/dell-oficjalnie-potwierdza-7-calowy-tablet-dzialajacy-pod-kontrola-androida-3,36716.html
http://www.telix.pl/artykul/sanjay-jha--mam-nadzieje--ze-tablet-firmy-motorola-z-androidem-zostanie-wydany-na-poczatku-2011-roku-3,36627.html
http://osnews.pl/archos-70-android-tablet-w-cenie-dla-kazdego/
http://osnews.pl/samsung-galaxy-tab-dostepny-juz-w-polsce-w-cenie-3000-zlotych/
http://osnews.pl/hp-slate-pojawia-sie-na-rynku/
Co nieco z branży GSM
http://komorkomania.pl/2010/10/04/nadchodza-sms-y-geolokalizacyjne
http://www.xda-developers.com/android/htc-mecha-spotted-in-htc-sense-site/
http://www.xda-developers.com/android/google-maps-4-6-available-for-android/
ThomasVoland
29-10-2010, 21:13
Też nie możecie w tapatalku odczytywać prywatnych wiadomości na nikoniarzach.pl ?
andrstac
30-10-2010, 12:01
Też nie możecie w tapatalku odczytywać prywatnych wiadomości na nikoniarzach.pl ?
W bezpłatnej chyba nie można (ale nie wiem na pewno bo nie używałem) a w płatnej na pewno się da - używam od godziny:)
Pytanie do kolegi "Akustyk": jaka to dokładnie aplikacja "latarka" , co ją prezentowałeś w tym wątku? Bo znaleźć nie mogę - trochę tego jest pod tą nazwą:)
ThomasVoland
30-10-2010, 14:40
Mam płatną i występuje unknown error...,error code is 1
andrstac
30-10-2010, 15:56
Mam płatną i występuje unknown error...,error code is 1
A że tak zapytam: zalogowałeś się?
W każdym razie zawsze można: Programy-ustawienia-aplikacje-zarządzaj-tapatalkPro-wyczyść pamięć podręczną
Pytanie do kolegi "Akustyk": jaka to dokładnie aplikacja "latarka" , co ją prezentowałeś w tym wątku? Bo znaleźć nie mogę - trochę tego jest pod tą nazwą:)
screenshot, ktory podklejalem, jest z jakiejs latarki do WM 7. ja mam Androida.
do ktorego dokladnie systemu potrzebujesz?
Krótkie pytanie: czy Android (2.1) umożliwia, lub robi to jakaś aplikacja, czytanie kto dzwoni (jak w Symbianie)?
moze się komuś przyda - od paru dni na htc.com jest nowy fabryczny rom do hd2 (WM 6.5) - rom ten przyspiesza dzialanie telefonu, zarzadanie energia itp - wszystko chodzi plynniej.
Jest tez takze juz stabilna wersja androida 2.2 na hd2 odpalana z karty microsd - czyli mozna miec 2 systemy na hd2 jednoczesnie.
Krótkie pytanie: czy Android (2.1) umożliwia, lub robi to jakaś aplikacja, czytaniew kto dzwoni (jak w Symbianie)?
Jak wpiszesz w kontakty to Ci wyswietli kto dzwoni
Nie wiem oso chozi? ?
W E52 jest tak, że po 1 dzwonku syntezator (kobiecy głos) odczytuje kto dzwoni. To, że wyświetla na ekranie to raczej oczywiste.
ThomasVoland
30-10-2010, 20:13
Jak wpiszesz w kontakty to Ci wyswietli kto dzwoni
Nie wiem oso chozi? ?
Ale wtedy Ty czytasz, a nie program.
A kumam, czyli zamiast dzwonka kobiecy głos mówi
dzwoni gorącą Jola ;-)
moze się komuś przyda - od paru dni na htc.com jest nowy fabryczny rom do hd2 (WM 6.5) - rom ten przyspiesza dzialanie telefonu, zarzadanie energia itp - wszystko chodzi plynniej.
Jest tez takze juz stabilna wersja androida 2.2 na hd2 odpalana z karty microsd - czyli mozna miec 2 systemy na hd2 jednoczesnie.
Chyba nikt normalny nie kupuje smartfona typu HTC HD2 aby jechać na stockowym ROM-ie ?