PDA

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 [57] 58 59 60 61

rotor
13-05-2017, 10:30
ok, jak dorwę telefon, ale z pamięci powiem, że aplikacja zużywała najwięcej energii coś ok. 40% potem były już inne pomniejsze "zużywacze"

rotor
13-05-2017, 11:37
dorwałem fona, ale żona w międzyczasie doładowała, więc zabawa zaczyna się od nowa
Pobrana została w tej chwili aktualizacja MIUI do 8.2.4.0 ,.. mieć nadzieję na jakąś poprawę ? :?

jeszcze dorzucę (może to ma znaczenie), że fon z oficjalnej polskiej dystrybucji

Matt.
13-05-2017, 11:50
Po pierwsze to przygladnal bym sie tej aplikacji co zjada az 40% baterii bo niestety ale w sklepie Play czasem mozna pobrac cos trefnego ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

nikoniarz
13-05-2017, 11:53
Skąd ja znam takie cyrki... :mrgreen: Ano z Nexusa 4 :D Super mega częste aktualizacje, teoretycznie dopracowane, a często jakiś proces pochłaniał mnóstwo energii. Wytrzymałem z nim 3 mies- nie żałuję sprzedaży...

Matt.
13-05-2017, 11:57
Skąd ja znam takie cyrki... :mrgreen: Ano z Nexusa 4 :D Super mega częste aktualizacje, teoretycznie dopracowane, a często jakiś proces pochłaniał mnóstwo energii. Wytrzymałem z nim 3 mies- nie żałuję sprzedaży...
O.o co jak co ale na Nexusa 4 zlego slowa nie mozna powiedziec ;) brat go mial od premiery az do teraz i dzialal bez najmniejszego zajakniecia. Co prawda na customowym systemie i kernelu ale nie bylo z telefonem najmniejszych problemow.

rotor
13-05-2017, 12:05
Po pierwsze to przygladnal bym sie tej aplikacji co zjada az 40% baterii bo niestety ale w sklepie Play czasem mozna pobrac cos trefnego ;)

sorki, nie aplikacja, tylko system Android i Android (są dwie takie pozycje w przeglądzie zużycia energii) W LgG4 wygląda to tak, ze te dwie pozycje systemowe są praktycznie na samym końcu listy zużycia energii, a w Xiaomi na początku. Więc problem podejrzewam jest w systemie

Matt.
13-05-2017, 12:31
Hymmm jest to dosc dziwne w takim razie bo u mnie zuzycie jest na poziomie 6% ale to przez to ze tyram telefon ;) Jak narazie to naladowal bym telefon uzywal go normalnie kolejny dzien sprawdzil raz jeszcze zuzycie bateri + SOT (czas na ekranie) jak nic sie nie zmieni to zotaje chyba Factory Reset telefonu.

nikoniarz
13-05-2017, 13:15
System android... Skad ja to znam :D Zaraz...! Z Nexusa 4 :D Wisi jakiś systemowy proces i tyle.

rotor
13-05-2017, 13:46
To nie Android winien, tylko być może ta ich nakładka Xiaomingowa (mam kolejny już fon z Andkiem w familii i takich jaj nie było do tej pory) Telefony trzymały baterię jeden dłuzej, drugi krócej, ale żaden tylko kilkanaście godzin (praktycznie nieużywany wg dzisiejszych standardów). @Slon (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=6664) cos wspominał o rotach i takich tam cudach wyczynianych z tym fonem, jestem ciekaw jego opinii (mogę liczyć ? :)

nikoniarz
13-05-2017, 13:47
U mnie w Nexusie to była główna przyczyna drenażu baterii. A nakładki tam nie było... Oczywiście nie twierdzę, że to musi być przyczyna. Najważniejsze, że w końcu mam bezproblemowy tel. Dosłownie.

Matt.
13-05-2017, 13:49
nikoniarz chial po prostu dodac cos od siebie ;) a nie koniecznie pomoc. Sam mialem dosc sporo androidowych telefonow i na 90% z nich customowe systemy krenele itd itp ogolnie jesli nie boisz sie utraty gwarancji to warto sie jest pobawic na Xiaomi polecic moge LineageOS.

nikoniarz
13-05-2017, 13:56
Także czekamy na Twoją skuteczną pomoc Matt. :)

Matt.
13-05-2017, 13:57
U mnie w Nexusie to była główna przyczyna drenażu baterii. A nakładki tam nie było... Oczywiście nie twierdzę, że to musi być przyczyna. Najważniejsze, że w końcu mam bezproblemowy tel. Dosłownie.
Wada w nexusie byl kernel o ile dobrze pamietam nie stystem (co bylo naprowione pozniej z jedna z aktualizacji). Ale przed kupnem nexusa trzeba bylo pomyslec jako ze byl to wtedy telefon przeznaczony dla deweloperow ;) co potwierdzala nawet mozliwosc ingerencji w system bez utraty gwarancji

nikoniarz
13-05-2017, 14:02
Wada w nexusie byl kernel o ile dobrze pamietam nie stystem (co bylo naprowione pozniej z jedna z aktualizacji). Ale przed kupnem nexusa trzeba bylo pomyslec jako ze byl to wtedy telefon przeznaczony dla deweloperow ;) co potwierdzala nawet mozliwosc ingerencji w system bez utraty gwarancji

Tylko widzisz, ten Nexus do stycznia sprawiał problemy pomimo aktualizacji... Przed zakupem pomyślałem jak przed każdym wydaniem większej kwoty. Nie polubiłem go i tyle. Bateria słaba, aparat słaby... Przesiadka na G2 była przejściem w inny świat. Ten telefon szczerze polubiłem więc wytrzymał ze mną aż dwa lata.

Matt.
13-05-2017, 14:19
nikoniarz co do slabego aparatu to sie zgodze a bateria byla ze tak powiem srednia ale teraz kazy flagowiec taka ma ;)

nikoniarz
13-05-2017, 14:25
Teraz? Już G2 miażdżył Nexusa wydajnością baterii. O mojej Lumii nie wspomnę bo przy niej nawet G2 wymiękał. Obecnie nie wiem jak jest bo już dawno nabyłem bezproblemowy sprzęt który boję się wymienić na coś "teraźniejszego", właśnie choćby ze względu na baterię czy zero problemów z systemem. No ale niestety L1520 tak trafia w moje potrzeby, że jeszcze nie wyprodukowano czegoś co mi ją zastąpi. Ze swojej strony polecam otaczać się sprzętem bezproblemowym, bez względu czy telefony, aparaty, obiektywy, mikrofalówki czy cokolwiek... To sprzęt jest dla nas a nie my dla niego. Szkoda czasu na użeranie się i zastanawianie nad przyczynami problemów.

Matt.
13-05-2017, 14:32
Z tego co mi wiadomo to G2 ma okolo 6h SOT a nexus 4 (na sprawynym systemie) 5h SOT tak wiec az takiego przeskoku nie ma. Jedyne co wyraznie bylo lepsze to aparat ;) no i jak nie masz zamiaru sie bawic w rozne zmiany stemu to wiadomo ze lepiej wybrac G2

nikoniarz
13-05-2017, 14:37
Przy moim użytkowaniu Nexus wytrzymywał 4h ekranu, a G2 6h. Także na codzień przekładało się to na 50% dłuższe trzymanie.

Matt.
13-05-2017, 14:43
Przy moim użytkowaniu Nexus wytrzymywał 4h ekranu, a G2 6h. Także na codzień przekładało się to na 50% dłuższe trzymanie.
Zapewne bylo to spowodowane wlasnie brakiem fixa barterii ;) no ale mniejsza juz o to bo niestety ale czasy tych telefonow juz przeminely.

rotor
13-05-2017, 14:45
Nikoniarz - ajfon ?
dobra już wiem :)

Matt.
13-05-2017, 15:35
rotor Jako ze mialem telefonie i wybrac aby zainstalowac aktualizacje z telefonu i wybrac pobrany wczesniej rom. Mam nadzieje ze cos pomoglem ;) jak bedziesz potrzebowac pomocy ze znalezieniem systemu to pisz a jak bede mial dostep do kompa to poszukam ;)

rotor
13-05-2017, 16:09
@rotor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2473) Jako ze mialem telefonie i wybrac aby zainstalowac aktualizacje z telefonu i wybrac pobrany wczesniej rom. Mam nadzieje ze cos pomoglem ;) jak bedziesz potrzebowac pomocy ze znalezieniem systemu to pisz a jak bede mial dostep do kompa to poszukam ;)

domyślam się, że chcesz mi pomóc :) , ale słownik się buntuje
chętnie się dowiem, jak zaradzić problemowi z baterią, bo już żoneczka zaczyna na mnie krzywo patrzeć (bo miała taki fajny fon i system, a tu od początku jakieś problemy :evil:

Matt.
13-05-2017, 16:16
rotor taptalk zjadl 90% mojego posta :( a wiec od poczatku ....
1. Pobieramy MiUi 8.1.1.0
2. Kopiujemy na karte SD naszego tel
3. Otwieramy na telefonie MiUi update
4. Wybieramy instalacje z aktualizacji z telefonu
5. Odnajdujemy nasz ROM (MiUi 8.1.1.0)
6. Instalujemy i cieszymy sie bateria
Widze ze musze czesciej sprawdzac co napisalem a co udalo mi sie wyslac ;)
Ps.
Niestety MiUi ma buga wlasnie zwiazanego z batria i Xiaomi pracoje nad fixem

ku6i
13-05-2017, 17:15
Tak z ciekawości, jak długo oficjalnie (bez żadnych nieoficjalnych modów itd.) wspierane są telefony Xiaomi? W sensie gdy kupię np. teraz Xiaomi Note 4X, to czy mam szansę liczyć na update do Androida 8.0?

Matt.
13-05-2017, 17:55
Tak z ciekawości, jak długo oficjalnie (bez żadnych nieoficjalnych modów itd.) wspierane są telefony Xiaomi? W sensie gdy kupię np. teraz Xiaomi Note 4X, to czy mam szansę liczyć na update do Androida 8.0?
Do kiedy Note 4x bedzie oficjalnie wspierany nie wiadomo ale zazwyczaj xiaomi wspiera swoje telefony przez ~2 lata np Xiaomi Mi Note wyszedl w 2015 i o ile sie nie myle dostal MiUi 8

rotor
13-05-2017, 22:29
@rotor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2473) taptalk zjadl 90% mojego posta :( a wiec od poczatku ....
1. Pobieramy MiUi 8.1.1.0
2. Kopiujemy na karte SD naszego tel
3. Otwieramy na telefonie MiUi update
4. Wybieramy instalacje z aktualizacji z telefonu
5. Odnajdujemy nasz ROM (MiUi 8.1.1.0)
6. Instalujemy i cieszymy sie bateria
Widze ze musze czesciej sprawdzac co napisalem a co udalo mi sie wyslac ;)
Ps.
Niestety MiUi ma buga wlasnie zwiazanego z batria i Xiaomi pracoje nad fixem

Tzn tak mają wszystkie fony z tym MIUI ? nawet te z polskiej dystrybucji ?
No kurde fajnie, specjalnie chciałem fona z oficjalki, by takich numerów nie było !!
Grzebanie w sofcie odpada, jeśli tego nie da się inaczej rozwiązać, to zwracam fona i koniec (bo rozumiem, że tracę gwarę, jak zmienię soft ?)
Ale dlaczego o tym nie słyszałem, jak szukałem opinii o tym fonie przed zakupem, przecież to jest b. poważny bug :evil:

screen po 10h od ładowania

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/UM2r3ZI-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/UM2r3ZI.jpg)

nikoniarz
13-05-2017, 22:42
Ważne, że Matt. w końcu skutecznie pomógł... :mrgreen:

Matt.
13-05-2017, 23:37
rotor nic sie nie boj jezeli zrobisz downgrade do MiUi 8.1.1.0 nie stracisz gwarancji pamietaj tylko aby pobrac oficjalna wersje ;) a nikoniarz naprawde jesli nie masz nic do powiedzenia w temacie to nie pisz posta i oszczedz sobie czasu ;)

nikoniarz
14-05-2017, 06:41
A Ty byś w końcu pomógł a nie zarzucał innym, że nie pomagają... Bo póki co Twoja "pomoc" jest równie nieskuteczna :)
Jak rotor szukał tel to napiałeś masę postów, ale dopiero teraz informujesz, że jest bug...

Slon
14-05-2017, 08:44
Niestety potwierdziło się to, do pisałem - często nowe softy xiaomi potrafią sprawiać takie jaja. Zdarza się, że zjadanie baterii przechodzi, coś tam się ułoży i działa poprawnie po kilku dniach, ale najcześciej trzeba czekać na nowszą wersje albo downgrade. Mam wrażenie, że przy tych telefonach trzeba spędzać więcej czasu czytając fora poświęcone miui i śledzić tematy dotyczące posiadanej słuchawki.
Oczywiście są bardzo porządne wydania softów, zapewne jak poczytasz o danej słuchawce, to odnajdziesz numerek i zapewne wielu ludzi ma podobne problemy, ale z drugiej strony omijają Cię wprowadzenie nowości, zabezpieczenia itp.
Mnie to męczyło [emoji3]

siona
14-05-2017, 09:50
Dokładnie jak Slon pisze. Dlatego córka ma teraz tego nowego cyjana (tego na l) na redmi 3.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Matt.
14-05-2017, 10:23
A Ty byś w końcu pomógł a nie zarzucał innym, że nie pomagają... Bo póki co Twoja "pomoc" jest równie nieskuteczna :)
Jak rotor szukał tel to napiałeś masę postów, ale dopiero teraz informujesz, że jest bug...
Jak bys nie zauwazyl napisalem rozwiazanie problemu ktore nie wymaga odblokowania bootloadera (co wiaze sie z utrata gwarancji) czyli tak naprawde jesli rotor bedzie mial czas i chec to rozwiaze problem a Ty jak narazie tylko saczysz jad w tym temacie. Naprawde nie przyszedlem na to forum sie dogadywac ;)

rotor
14-05-2017, 10:37
Niestety potwierdziło się to, do pisałem - często nowe softy xiaomi potrafią sprawiać takie jaja. Zdarza się, że zjadanie baterii przechodzi, coś tam się ułoży i działa poprawnie po kilku dniach, ale najcześciej trzeba czekać na nowszą wersje albo downgrade. ]

Panowie, od wczoraj, jak wrzucałem screeny, nastąpiła jakaś tajemnicza zmiana :confused:
Otóż zjadanie baterii ustało i zaczęło to wyglądać zupełnie normalnie, jak przystało na normalny fon :)
Nie mam pojęcia, czy to ma znaczenie, ale zostawiłem włączone Wi-Fi całą noc, i zamiast ubywać jeszcze szybciej prądu, jest ok (zeszły 2%)
Jeśli to jest ta "dobra zmiana", co piszesz, to jestem ZA

Jak bys nie zauwazyl napisalem rozwiazanie problemu ktore nie wymaga odblokowania bootloadera (co wiaze sie z utrata gwarancji) czyli tak naprawde jesli @rotor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2473) bedzie mial czas i chec to rozwiaze problem a Ty jak narazie tylko saczysz jad w tym temacie. Naprawde nie przyszedlem na to forum sie dogadywac ;)

spokojnie Pany, na razie nie czynię żadnych ruchów, będę obserwował zachowanie fona, na zwrot mam jeszcze czas, jakby co.
Nikoniarz, to już mój dobry znajomy z tego forum, co nie jeden raz służył pomocną radą :)

nikoniarz
14-05-2017, 10:37
Jak bys nie zauwazyl napisalem rozwiazanie problemu ktore nie wymaga odblokowania bootloadera (co wiaze sie z utrata gwarancji) czyli tak naprawde jesli rotor bedzie mial czas i chec to rozwiaze problem
Moje pytanie- czemu nie napisałeś wcześniej o tym bugu, skoro jest on taki oczywisty?

a Ty jak narazie tylko saczysz jad w tym temacie.
Szkoda, że źle to interpretujesz... No ale odpowiadam tylko za to co napiszę, a nie za to jak ludzie to odbiorą.

Cichy
14-05-2017, 10:42
rotor wrzuć wykres zużycia

mateo912
15-05-2017, 00:43
(...) odblokowania bootloadera (co wiaze sie z utrata gwarancji) (...)

a kto Ci takich pierdół naopowiadał?
Odblokowanie bootloadera w xiaomi wymaga zgody producenta (do każdego telefonu osobno) i nie powoduje utraty gwarancji.

Matt.
15-05-2017, 10:47
a kto Ci takich pierdół naopowiadał?
Odblokowanie bootloadera w xiaomi wymaga zgody producenta (do każdego telefonu osobno) i nie powoduje utraty gwarancji.
Na oficjalnej stronie Xiaomi przy zglaszaniu jest napisane jak byk "Warranty may be nulled and void"
Tak wiec albo ja nie rozumiem angielskiego albo Xiaomi jasno pisze ze odblokowanie Bootloadera "moze" uniewaznic gwarancje.

rotor
15-05-2017, 11:09
@rotor (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2473) wrzuć wykres zużycia

Jeśli chodziło Ci o wykres wczorajszy (po tym niespodziewanym uzdrowieniu Xiaomi) , to zdążyłem już naładować na nowo fona, bo musiał być sprawny w górach.
W każdym bądź razie, fon działa na razie normalnie i zużycie akku utrzymuje sie na poziomie znanym z innych fonów (od wczorajszego południa, dziś jest 70%, po zdjęciach w górach, nawigowaniu Oruxem, paru rozmowach )

eristoff
15-05-2017, 21:22
Tak czytam mity i fakty o xiaomi, żadnych dziwnych zdarzeń nie miałem na oficjalnym romie global, czyli na oficjalnej dystrybucji, telefon mój to xiaomi redmi note 3 pro prime, z ciekawostek wrzucam SOT ze stycznia 2017, prawie 700 km na Yanosiku (powrót z nart), 3/4 podświetlenia ekranu + Automat, sam byłem w szoku że jeszcze 19 % baterii zostało :D, codzienny SOT to około 6h, ale trochę bardziej podkręcone podświetlenie i sporo większe obciążenie procesora przy gierkach.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://zapodaj.net/images/45fa4bd610a06.png)

Damian911
15-05-2017, 21:41
Co możecie polecić w granicach 1000 zł z możliwie najlepszym aparatem foto, a do tego posiadające gps i jakiś system operacyjny nie wymagający wiedzy programistycznej? Nie musi być ładny, oby działał bez problemów.

nikoniarz
15-05-2017, 21:42
Co możecie polecić w granicach 1000 zł z możliwie najlepszym aparatem foto, a do tego posiadające gps i jakiś system operacyjny nie wymagający wiedzy programistycznej? Nie musi być ładny, oby działał bez problemów.

Lumia 930

Damian911
15-05-2017, 21:48
Lumia 930
A coś nowszego się nie znajdzie?? Z używek rozpatrywałem jedynie starszego I-phone (np 5s) ale może te Huawei lub Xiaomi mają jakiś aparat foto w obudowie telefonu?

nikoniarz
15-05-2017, 22:13
A coś nowszego się nie znajdzie?? Z używek rozpatrywałem jedynie starszego I-phone (np 5s) ale może te Huawei lub Xiaomi mają jakiś aparat foto w obudowie telefonu?

LG G2...

Matt.
15-05-2017, 22:29
Damian911 jezeli zalezy ci na aparacie to z Xiaomi zostaje tylko Mi5/Mi5s/Mi5s plus jednak do tysiaca zostaje tylko Xiaomi Mi5

eristoff
16-05-2017, 00:29
Jak wyżej, polecam Mi5 z systemem Global

https://m.aliexpress.com/s/item/32679298595.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32679298595&productSubject=32679298595&shortkey=7jMnQbEr&addresstype=600

Na tą chwilę wychodzi około 882 zł,

Sprzedawca sprawdzony, kupiłem u niego 4 sztuki Xiaomi Redmi Note 4,

Kurtz
16-05-2017, 01:07

Lumia 950.
System jest dość prosty, wygodny, działa dobrze, bez problemów i ma sensownie rozwiązane aktualizacje. Mam Lumię 650, czyli model dużo słabszy i nie narzekam - przy takiej mocy jaką ma 950 wszystko chodzi świetnie.
Jedynie z tym aparatem nie wiem czy Ci wystarczy - zły nie jest, ale ja nie jestem na bieżąco z tym co się teraz oczekuje od telefonów.

motoko
16-05-2017, 09:05

Miałem Huawei P9 i fotki wychodziły zacne. U mnie 200 funtów za używkę w bdb stanie, nie wiem jak w PL...

Sent from my iPhone using Tapatalk

rotor
16-05-2017, 10:06
Pany, znowu się coś skrzaczyło :evil: !@##$%$
od wczorajszego ładowania , tak to wygląda:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/HiTum7O-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/HiTum7O.jpg)

Rafał_Sz
16-05-2017, 15:19

LG G3. Zaraz ma dostać A 7.0. Aparat naprawdę daje radę.

motoko
17-05-2017, 10:47
LG G3. Zaraz ma dostać A 7.0. Aparat naprawdę daje radę.

Oficjalnie czy LineageOS?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Rafał_Sz
17-05-2017, 11:20
Oficjalnie. Ale wczoraj dostałem 7 na Galaxy Tab S2 9.7 i szczerze mówiąc nie widzę specjalnej różnicy między 6 poza uboższą grafiką ikon i rozbudowanym multitaskingiem. Ten ostatni jest lepiej wymyślony przez Samsunga.

motoko
17-05-2017, 14:44
Oficjalnie.

To mnie LG zaskoczyło...

rotor
19-05-2017, 19:30
Pany, znowu się coś skrzaczyło :evil: !@##$%$
od wczorajszego ładowania , tak to wygląda:

Nie wykazałem więcej cierpliwości i odesłałem Xiaomi ping-ponga tam, skąd przyszedł :)

Wybór nowego fona okazał się banalny (nie wiem jakim cudem, ten model umknął mojej uwadze). Otóż "zapędziłem" żonkę do stajni LG i zakupiłem jej model X Mach :) (odpowiednik mojego G4, tylko tańszy,.. -również od Xiaomi)
Fon odpowiada praktycznie w 100% stawianym wymaganiom.

sokrates
22-05-2017, 16:35
Zmieniłem iPhone 6s na Samsunga s7 Edge. Nie żałuję. Świetny sprzęt. Mam tylko jeden dylemat. Czym chronić ekran. Zna ktoś może czy jest jakieś szkło hartowane które dokładnie zakrawa cały ekran. Bo czytam Internet i e tym modelu słabo to wygląda. Chciałbym uniknąć zamykanego etui. Ale jak nie znajdę szkła będę musiał tak zrobić. Na razie mam silikonowe plecki.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

manfred
23-05-2017, 07:59
UMI Super wziął i się zepsuł. Najpierw zaczął migać ekran. Potem aplikacje same się właczały wyłaczały istny armagiedon. Wyjąłem kartę sim i kartę pamięci. Ztą drugą byl o tyle problem sandisk 64 giga że telefon co chwile ją chciał formatować. Nie pozwalałem mu na to a on w podzięce zmniejszył jej pojemność o połowę. W końcu musiałem powrócić do swojego Nexus 4 który ma się bardzo dobrze. UMI super nawet nie chciał sie wyłączyć tylko wszystko w nim migało. Podpoiłem go pod ładowarkę i nie wiem jakim sposobem udało mi się powrócićdo ustawień fabrycznych z całkowitym czyszczeniem wszystkiego co na nim było. No i zapomniałem o nim. Po 12 godzinach przypomniałem sobie że mam telefon który 3 tygodnie przed końcem gwarancji wzioł i sie postanowił zepsuć. Odpalam telefon a tu wszystko działa w porządku. Kolory jakby piękniejsze ale nie wiem czy to nie wina Nexusa 4. Doinstalowałem niektóre aplikacje. Nie zainstalowałem tylko mesenger, facebook yanosik i ... bateria pomimo normalnego użytkowania trzyma 4 pełne doby Szokkk. Oczywiście telefon nie zacina się , działa poprawnie. Stwierdziłem tylko jakby dotyk ekranu był bardziej delikatny taki bardzo czuły co jest bardzo na plus. Wcześniej nie było tak fajnie. Póki co po 4 dniach jest 40 % dlatego postanawiam doładować telefon do 100%. Po co się tym podzieliłem sam nie wiem ale po tylu latach codziennego ładowania ładowanie co 4 dni jest dla mnie szokiem. Czy aplikacja facebuka zżerałami baterię nie wiem ale zrobiłem sobie skrót na pulpicie do wersji netowej i cieszę się życiem.

prz3mo
23-05-2017, 11:39
Zmieniłem iPhone 6s na Samsunga s7 Edge. Nie żałuję. Świetny sprzęt. Mam tylko jeden dylemat. Czym chronić ekran. Zna ktoś może czy jest jakieś szkło hartowane które dokładnie zakrawa cały ekran. Bo czytam Internet i e tym modelu słabo to wygląda. Chciałbym uniknąć zamykanego etui. Ale jak nie znajdę szkła będę musiał tak zrobić. Na razie mam silikonowe plecki.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mam od lutego S7e, testowałem kilka folii (każe odłazi po czasie), szkła nawet nie kupuję bo żadne się nie trzyma. Z prostego choćby powodu, okazuje się, że poszczególne partie S7e mają minimalnie różne zakrzywienie ekranu.
Obecnie mam bez ochrony wyświetlacza, ale z etui Spigena. Ponoć folia marki Skinomi daję radę i się trzyma, ale szkoda mi na nią kasy.
Telefon jest super, aczkolwiek paradoksalnie jedna z jego fajnych cech tj. właśnie zakrzywiony ekran jest sporą wadą, właśnie ze względu na brak 100% zabezpieczenia w postaci szkła hart.

sokrates
27-05-2017, 15:56
Zdecydowałem się na s-view. Nie ma innego wyjścia.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

sokolnik
30-05-2017, 07:18
Ma ktoś z Was Orange Światłowód?
100mb lub 300mb?

Chciałem poznać opinie.

Do tego jaki nie drogi telefon polecacie? Teraz mam HTC ONE M8S.
Orange proponuje mi swiatkowod 300/30 mb za 79zł razem z abonamentem w tej cenie bez limitu oprócz MMSów.

Korzysta ktoś z takiej opcji? :)

bep
30-05-2017, 07:31
Czy aplikacja facebuka zżerałami baterię nie wiem ale zrobiłem sobie skrót na pulpicie do wersji netowej i cieszę się życiem.

Nie wiem, ale wiem, że zabiera masę pamięci. Przeszedłem na wersję Lite Messenger i Facebook. Nawet daje radę i wolnego ramu od razu "stało się więcej" w Galaxy S5.

Finalnie zamieniłem na gejfona bo czasem Galaxy tak mulił, iż nic nie pomagało. Ipek nie muli, ale użyteczność niektórych apek woła o pomstę do nieba. Yanosik nie może działać w tle :( czyli nie wsadzę go do kieszeni, nie sparuję go z kaskiem i na motorze nie będę mógł używać. Jedynie NaviExpert działa w tle i na nim yanosik ale to w aucie, na androidzie mapy (obojętnie które) działały, a na nich Yanosik jako mała ikonka. No nic muszę jakoś to rozkminić.

Na razie spory disapojting :(

emet_b
30-05-2017, 10:37
mój lg g5 wrócił z naprawy, ale mam problem z nawigacją-działa skokowo i z opóźnieniem (jakieś 40-50sek).
Zdarzyło się Wam tak? Jakieś porady?

elanek
27-06-2017, 11:39
Panie i Panowie! Szukam pancernej obudowy do Xiaomi Redmi Note 3 Pro. Coś w stylu Love Mei (akurat tego nie znalazłem). Naklejona szybka zabezpieczająca już mi 3 razy pękła i rozwaliłem obudowę iPaky. Czuję, że telefonik może długo nie pożyć bez zabezpieczenia lepszego. Coś polecacie?

sokolnik
03-07-2017, 16:14
Słuchajcie, też tak macie jak ja? W okularach polaryzacyjnych nie widzicie treści wyświetlanej na ekranie??
Zdziwienie mnie mocne złapało gdy odkryłem to w moim Hułałeju :D ogólnie to lipa jest pod tym względem. Sam telefon i aparat super. Ale głośniczek to tragedia. Wcześniej miałem HTC ONE M8S i tam muzyka miodzio. Ale sam telefon pozytyw. P10 Lite.

rotor
03-07-2017, 16:43
z polarem to norma
z głośniczkiem, .. ja miałem też dziwny chiński wynalazek, tylko nazywał się Xiao Redmi Note 3 i głośnik był słaby, bardzo słaby

mateo912
03-07-2017, 21:18
Słuchajcie, też tak macie jak ja? W okularach polaryzacyjnych nie widzicie treści wyświetlanej na ekranie??
Zdziwienie mnie mocne złapało gdy odkryłem to w moim Hułałeju :D ogólnie to lipa jest pod tym względem. Sam telefon i aparat super. Ale głośniczek to tragedia. Wcześniej miałem HTC ONE M8S i tam muzyka miodzio. Ale sam telefon pozytyw. P10 Lite.

z polarem to norma
z głośniczkiem, .. ja miałem też dziwny chiński wynalazek, tylko nazywał się Xiao Redmi Note 3 i głośnik był słaby, bardzo słaby

w LG g3 i OnePlus 2 w okularach z polarem gdy telefon jest pionowo wszystko ok, gdy poziomo nic nie widać :D

sokolnik
03-07-2017, 21:20
Z moim HTC w okularach polaryzacyjnych wszystko widzę. W Sony Aqua jakiś tam też widzę wszystko. W Hułałeju ciemność. Jak zwiększenie jasność na maxa coś tam prześwituje i coś tam widać. Ale i tak lipa straszna.

zdyboo
03-07-2017, 21:28
Ludzie, to forum fotograficzne i Wy zadajecie takie pytania? :)
Weź dwa polary nakręć na siebie i zacznij jednym kręcić, brawo wynalazłeś filtr szary o zmiennym stopniu przyciemnienia.

Zacznij obracać telefonem i znajdziesz kąt pod jakim przestaniesz widzieć to co ekranie. Nawet w przypadku zwykłego, jednobarwnego wyświetlacza LCD widać jakieś plamy jak się patrzy na taki wyświetlacz przez filtr polaryzacyjny.

Boryszuk
03-07-2017, 22:54
Albo zacznij kręcić głową. Większość okularów polaryzuje najmocniej po przekątnej szkła.
P.S Działa też na radio w samochodzie, wyświetlacz na kuchence i na kasie w Biedronce.

Rafał_Sz
04-07-2017, 16:13
Z moim HTC w okularach polaryzacyjnych wszystko widzę. W Sony Aqua jakiś tam też widzę wszystko. W Hułałeju ciemność. Jak zwiększenie jasność na maxa coś tam prześwituje i coś tam widać. Ale i tak lipa straszna.
Zdemontuj folię polaryzacyjną z wyświetlacza. Wtedy zawartość ekranu bedziesz widzial tylko Ty w tych swoich binoklach. ;)

Majek
04-07-2017, 17:13
Zawsze jeszcze można okulary na sztorc próbować założyć. ;-)

nikoniarz
04-07-2017, 19:49
Zawsze jeszcze można okulary na sztorc próbować założyć. ;-)

Próbowałem... Nie wchodzi... Za ciasno...

zdyboo
04-07-2017, 20:12
Próbowałem... Nie wchodzi... Za ciasno...

Załóż aby się tylko trzymały, mlaśnij z dyńki i nie ma, że za ciasno.

sokolnik
09-07-2017, 21:38
Faktycznie wystarczy telefon ustawić poziomo i już można jechać i pisać smsy ;)

PiKa
11-07-2017, 21:59

Ostatnio to przerabiałem. Zależy od telefonu. Zwróciłem Asus Zenfone 3 3GB RAM bo poziomo nie dało się go używać. Nazywam to "polaryzacją pionową". A wersja z 4 GB RAM miała polaryzację poziomą - pionowo było dobrze.

Są telefony, które mają polaryzację poziomą, takie z pionową, takie z ukośną. Takie, w których polaryzacja jest bardzo mocna (mało co widać), i takie w których polaryzacja jest bardzo słaba (kolory się trochę zmieniają).

Obecnie mam Moto G5 Plus 3 GB - dobrze widać zarówno poziomo jak i pionowo (pionowo chyba trochę gorzej).

Z innych telefonów które sprawdzałem:
* Huawei Nova 3/32 GB - pionowo OK, poziomo nie widać
* Huawei P10 Lite 3/32 - pionowo źle
* Huawei P9 Lite 2017 - pionowo dobrze
* Xiaomo Redmi 4 Pro 3/32 - pionowo źle
* Xaomi 4x - pionowo dobrze

Któregoś Samsunga sprawdzałem (nie pamiętam którego), było dobrze pionowo i poziomo, polaryzowało się "ukośnie"

sokolnik
19-07-2017, 08:54
Czy do waszych ekranów w telefonach też mocno przylega kurz? Do mojego ekranu Hułałeja kurz się przykleja :/ nie zawsze ale jak już złapie kurz to smugi są :/ podobno Hułałeje tak mają... A Wasze?

PiKa
19-07-2017, 19:27
Moje nie.

Rycerz
19-07-2017, 19:37
Poradźcie proszę w kwestii najlepszego smartfona fotograficznego. Budżet jest duży ale nie uwzględnia słynnego jabłuszka ;-)

Huawei 9 lub Huawei 10 Lite na razie mnie zaintrygowały.

Chce wyrzucić do kosza samsunga nx 100 - znaczy bezlusterkowca. Bo nadal jest za duży. A jpg ze smartfonów zjadają tego samsunga na śniadanko ;-)

zdyboo
19-07-2017, 19:44
A jpg ze smartfonów zjadają tego samsunga na śniadanko ;-)

Pod warunkiem, że nie opuszczają środowiska smartfonów. :)

Boryszuk
19-07-2017, 19:47
Ja mam Pixela i jestem zakochany w zdjęciach. Ale cenowo jesteśmy na terytorium jabłek.

Rycerz
19-07-2017, 19:51
Ktoś używa tego chińczyka? ;-)

A pixel to? sorry w temacie jestem średnio obyty ;-)

Do uściślenia podam że inne funkcje są dla mnie mniej ważne, na pierwszym miejscu stawiam własciwości fotograficzne. Tak to bluźnierstwo na forum nikoniarzy ;-) ale jakoś to przeżyję, hihi

Boryszuk
19-07-2017, 19:54
Google Pixel (https://store.google.com/product/pixel_phone)

Ark
19-07-2017, 20:47
...Huawei 9 lub Huawei 10 Lite na razie mnie zaintrygowały...
Jeżeli P9 również jest w wersji "Lite" to raczej kiepsko wypadnie w kwestii fotografii (podobnie jak P10 Lite). Brak optycznej stabilizacji drgań, raczej kiepskie wideo i bardzo słabo gdy brakuje światła.

Ja bym stawiał na Samsunga Galaxy 6 lub 7. O ile nie przepadam za Samsungiem tak uczciwie trzeba przyznać, że moduły aparatów cyfrowych to pierwsza liga. Bije na głowę wszystkie "Lite", Xiaomi i tym podobne. No, a sam stwierdziłeś, że dla Ciebie najbardziej liczy się, aparat.
Galaxy S6 choć ma już swoje lata od dnia premiery to nadal daje radę i nie kosztuje fortuny.
Pozdrawiam ☺

Rycerz
19-07-2017, 20:51
p9 w recenzjach zbiera same pochwały za rewelacyjny aparat, potem jest jeszcze Mate 9 ale to juz większa kasa ;-)
samsunga mam bezlusterkowca ;-)

Matt.
19-07-2017, 20:55
HTC U11 ma najlepszy aparat wedlog DXO oraz recezetow tak wiec rozgladnal bym sie wlasnie za nim ;)

Rycerz
19-07-2017, 21:42
lubisz ściskać telefony? ;-)

Ark
19-07-2017, 23:53
p9 w recenzjach zbiera same pochwały za rewelacyjny aparat...
P9 tak, ale nie P9Lite dlatego pytałem, który model masz na myśli ☺

Dho'ine
20-07-2017, 09:20
W kwestii aparatów to najlepiej wziąć coś ze stabilizacją, OIS lub EIS - optyczna lub elektroniczna. Niestety na tym polu nie ma dużego wyboru, LG 5 lub 6 ma szerokokątny obiektyw i zdjęcia bardzo dobre, Pixela osobiście bym odpuścił, z powodu tego że nie jest dostępny w Polsce oficjalnie. Poza jabłkiem rządzi praktycznie niepodzielnie Samsung ze swoimi Galaxy S7, S7 Edge i teraz S8 i S8+.

MC_
20-07-2017, 09:33
Jeżeli jabłko jest w czołówce, to nie chcę nawet myśleć jak wyglądają zdjęcia z niżej notowanych telefonów...

Rycerz
20-07-2017, 10:33
nie pisałem o lite ;-) albo goła dziewiątka albo z plusikiem ;-)

M_B
20-07-2017, 10:51
W temacie aparatów to LG G6 (ostatnio bardzo potaniał), Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ Premium. Jabłka nie mają najlepszych aparatów, szczególnie w ciemności. Zależy co kto potrzebuje. Dla mnie tylko jabłko. ;)

sokolnik
20-07-2017, 15:13
Ja mam P10 Lite, jestem zadowolony

wikary
20-07-2017, 17:37
Czytam, czytam i nic nie wiem :/
Potrzebuję Samsunga do współpracy z Gear S3.
Jestem bardzo zadowolony z Asusa Zenfone Max- tzn jego bateria mnie zadowala ;) ale nie ma 100% współpracy z zegarkiem.
Którym Samsungiem powinienem się zainteresować aby nie ładować co noc telefonu?

Matt.
20-07-2017, 21:39
Czytam, czytam i nic nie wiem :/
Potrzebuję Samsunga do współpracy z Gear S3.
Jestem bardzo zadowolony z Asusa Zenfone Max- tzn jego bateria mnie zadowala ;) ale nie ma 100% współpracy z zegarkiem.
Którym Samsungiem powinienem się zainteresować aby nie ładować co noc telefonu?
Seria note jako jedyna ma dobra baterie z flagowcow samsunga ;)

Rycerz
20-07-2017, 21:54
biorę jednak huawei P9
to sensowny kompromis między ceną a możliwościami

Ark
20-07-2017, 23:21
biorę jednak huawei P9
to sensowny kompromis między ceną a możliwościamiBędziesz zadowolony, to bardzo dobry sprzęt.

ShutterStill
21-07-2017, 02:56
Samsung Galaxy s7 edge!
Poszukaj tutaj
Eglobalcentral.eu

wikary
21-07-2017, 06:45
Samsung Galaxy s7 edge!

Seria note jako jedyna ma dobra baterie z flagowcow samsunga ;)

Dzięki za podpowiedzi

Rycerz
21-07-2017, 19:24
Będziesz zadowolony, to bardzo dobry sprzęt.

widzisz zbajerowali mnie i kupiłem P10. No i temat zakończony.

sokolnik
21-07-2017, 19:36
Haha :) :)

sote
26-07-2017, 20:06
Czy ktoś z obecnych tutaj posiada LG G6?
Bo mój xiaomi mi4 się kończy powoli ;) i czas wymienić na coś nowszego.
Myślałem o Samsungu S8 ale jakoś nie mogę się przekonać do tego zaoblonego ekranu.
Za to bardzo podoba mi się w zasadzie pod każdym względem LG G6.
W grę wchodzi także xiaomi mi6, ale nie jarają mnie benchmarki w których on króluje, a podotykać tego nie ma gdzie za bardzo.

Jochen
28-07-2017, 10:33
Teraz fajną opcją może być Samsung Galaxy S7. Ma bardzo mocne bebechy, świetny wyświetlacz, jeden z najlepszych aparatów wśród telefonów (daje radę nawet w bardzo słabym świetle) i jest wodoodporny. Po wsadzeniu w etui Spigen Armor robi się pancerny. Używam od ok. pół roku i jeszcze się nie dopatrzyłem żadnych wad, co mi się nigdy wcześniej nie zdarzyło. Acha - ma jeszcze świetny tryb zaawansowanego oszczędzania energii, który kilkukrotnie wydłuża czas pracy baterii przy zachowaniu dostępności takich funkcji jak aparat, przeglądarka internetowa, czy sms/mms. Po wypuszczeniu S8 (który nie jest rewolucyjnie lepszy) cenowo też się ciekawie prezentuje.

esperal
10-08-2017, 17:41
Poradźcie na jakie modele fonów zwrócić uwagę. Telefon dla żony do wszystkiego oprócz gier, wyświetlacz powyżej 5, cena do 1,2k i nie może wyglądać jak cegła bo wiadomo, kobieta.
Do tej pory używała Sony Xperia T3 i była zadowolona, ale zaczął się wieszać i okazało się że płyta główna jest walnięta.

ShutterStill
10-08-2017, 19:18
http://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-4x-4-64gb-lte-miui-z-pl-gratisy-i6916507616.html

Kupiłem mojej żonie i jest w niebo wzięta

* tylko ja kupiłem 3/32gb za 750 zł

nikoniarz
10-08-2017, 22:55
w niebo wziętał

Wniebowzięta, Panie... Ale np. mój kumpel ciągle chwali C3... Tylko nie wiem, czy to co mówi o tym telefonie można zaliczać do "wniebowzięcia"...

Matt.
10-08-2017, 23:28
nikoniarz akurat sam mam Redmi note 4x 3/32 wczesniej mialem Iphone 6s a przed nim LG G4 i jesli z tych 3 telefonow mial bym wybierac to wlasnie wybral bym Redmi Note 4x ;) mam go od okolo 6-7miesiecy i nawet nie mysle o zmianie telefonu (a zazwyczaj zmienialem co pol roku). Jak narazie wszystko dziala mega plynnie, 0 problemow itd. Moze napisze kilka zalet i wad...
Zalety:
-ekran (dobre barwy+mozliwosc regulacji nasycenia jak i temperatury)
-mega dlugi czas pracy na baterii (okolo 9.5h SOT)
-genialna orginalna nakladka (multum funkcji, ustawien itd.)
-duzo custom romow
-wydajny procesor (mimo ze jest to oszczedny snap 625 nie doswiadczylem zajakniec telefonu)
- dobra jakosc wykonania
- czytnik linni papilarnych (dziala szybciej niz w Iphone 6s)
-dobra jakosc rozmow
Wady:
-slabej jakosci aparat
-brak pasma 800mhz (mieszkam w UK tak wiec mi wogole to nie przeszkadza)
-kiepskiej jakosci glosnik
-tandetna kamera przednia

Trzeba jednak pamietac ze Xiaomi nie jest marka ktora pokocha uzytkownik bez jakiej kolwiek wiedzy o smartphonach ;) Glownie chodzi mi o to ze czasem trzeba wgrac system samemu zeby telefon dostal kopa (chyba ze kupujemy z oficjalnej polskiej dystrybucji tam juz telefon ma wgrany czysty EU system zamiast chinskiego gowna)

nikoniarz
10-08-2017, 23:29
Ja nie neguję opinii- stwierdzam jedynie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Matt.
10-08-2017, 23:35
...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;)

Dokladnie ;) dodalem poprostu troche od siebie zeby rozjasnic sytuacje. Jak dla mnie wiekim plusem tego telefonu jest jego cena szczegolnie jak kupujemy z chin. Odkad mam Xiaomi wogole nie martwie sie ze telefon mi spadnie, peknie ekran, czy sie porysuje bo w razie czego zawsze mozna kupic kolejny [emoji23]

manfred
11-08-2017, 01:35
Jak to jest teraz z tym brakiem opłat roamingu? Będąc a play wybieram się do Szwajcarii. Rozumiem że mogę dzwonić i wysyłać sms i mms do Polski i naliczanie mam takie jak w Polsce czyli za darmo? Natomiast jak jest z internetem? W Polsce mam bez ograniczeń to jak wygląda sprawa w Szwajcarii?

kiemlo
11-08-2017, 07:07
Naliczanie jak w kraju dotyczy tylko państw UE.

pil74
11-08-2017, 08:32
Jak to jest teraz z tym brakiem opłat roamingu? Będąc a play wybieram się do Szwajcarii. Rozumiem że mogę dzwonić i wysyłać sms i mms do Polski i naliczanie mam takie jak w Polsce czyli za darmo? Natomiast jak jest z internetem? W Polsce mam bez ograniczeń to jak wygląda sprawa w Szwajcarii?

W Szwajcarii pewno będzie podobnie jak ja miałem we Włoszech z play. Wszystko w taryfie, bez kosztów. Internet pakiet za free 3.2 GB, bez szans na zużycie, bo szybkość była na poziomie 0,3Mbps. Druga karta w t-mobile i net latał przynajmniej 30Mbps.
Jeszcze tylko 2 miesiące w tym gównianym play :)

11-08-2017, 08:33
Zuk 2 pro

Wysłane z mojego ZUK Z2121 przy użyciu Tapatalka

M_B
11-08-2017, 08:50
wyświetlacz powyżej 5, cena do 1,2k i nie może wyglądać jak cegła

To się wyklucza.

Huawei P8?

esperal
11-08-2017, 09:48
To się wykluczaNiekoniecznie. Wspomniana przeze mnie Sony Xperia T3 ma tylko 7mm grubości więc całkiem mało.

M_B
11-08-2017, 11:10
Osobiście mam duże dłonie (choć szczupłe palce), a iPhone 6s (4,7") to maksimum co mogę wygodnie obsługiwać jedną ręką sięgając palcem w każde miejsce ekranu. Wyświetlacz powyżej 5" (smartfon z takim wyświetlaczem) dla kobiecej dłoni jest już prawdopodobnie cegłą.

Kurtz
11-08-2017, 13:10
Niekoniecznie. Wspomniana przeze mnie Sony Xperia T3 ma tylko 7mm grubości więc całkiem mało.

Masz rację - wtedy to nie cegła, tylko deska do prasowania więc bardziej pasuje dla kobiety :P

manfred
11-08-2017, 13:56
W Szwajcarii pewno będzie podobnie jak ja miałem we Włoszech z play. Wszystko w taryfie, bez kosztów. :)

Byłem w salonie Play i niestety Szwajcaria ponoć nie jest w Unii i "za darmo " jej nie dotyczy.

esperal
11-08-2017, 14:57
Byłem w salonie Play i niestety Szwajcaria ponoć nie jest w Unii i "za darmo " jej nie dotyczy.
To że nie jest w Unii jeszcze o niczym nie świadczy. Norwegia, Islandia, Lichtenstein też nie są w Unii a mimo wszystko na bezpłatny roaming się łapią (Strefa Schengen) Szwajcaria też należy do Schengen a mimo to nie chce. Bardziej to wygląda na dobrą wolę danego kraju.

manfred
11-08-2017, 15:28
Mam taryfę play dla firm i dla mojej taryfy mam do wykorzystania w Unii 300 mb chciało by się powiedzieć w ch...

zdyboo
11-08-2017, 17:54
To że nie jest w Unii jeszcze o niczym nie świadczy. Norwegia, Islandia, Lichtenstein też nie są w Unii a mimo wszystko na bezpłatny roaming się łapią (Strefa Schengen) Szwajcaria też należy do Schengen a mimo to nie chce. Bardziej to wygląda na dobrą wolę danego kraju.

Nie zmienia to faktu, że zmiana prawa z czerwca dotycząca roamingu w UE nie dotyczy Szwajcarii.
Niedawno byłem i za 4,5 MB danych zapłaciłem prawie dwie paczki. W Plusie, w Play możliwe, że jest nieco taniej. SMS na granicy od operatora podaje dokładne kwoty.
Zatem radzę uważać, my dodatkowo prawie codziennie przekraczaliśmy granicę francusko-szwajcarską. Trzeba było pilnować się.

sufenta
11-08-2017, 19:02
Roming "na starych zasadach" obowiazuje w Schwajcarii, Isle of man, San Marino, Andorra i Monaco. Nalezy uwazac na przeleczy Gothard i San Bernardino, gdzie sie jest w zasiegu szwajcarskich prividerow (a nie wloskich). Have a nice trip.

motoko
11-08-2017, 21:10
To się wyklucza.

Huawei P8?

Troszkę wiekowy telefon. Może P9? Żonie kupiłem na wyspach za £170, telefon ma 8 miesięcy, stan bdb...

M_B
12-08-2017, 08:16
Troszkę wiekowy telefon.

Budżet 1200zł i taki ekran to raczej ciężkie do pogodzenia.

Slon
13-08-2017, 23:36
Potrzebuję internetu mobilnego (sam SIM) dla rodziców. Operator nie ma znaczenia, 3g i tak wystarczy, najważniejsze, abym zapłacił raz z góry i przez rok (względnie pół roku) nie musiał tam zaglądać, wklepywać kodów i temu podobnych dupereli...

Majek
15-08-2017, 23:50
W prepaidy się nie baw... Jakiś czas temu się zderzyłem takimi usługami i wyglądało to słabo. W tym roku potrzebowałem internetu na wakacje jako odrębnej usługi i znowu zdecydowałem się na prepaid. Myślałem, że może coś się poprawiło, ale nie... Upierdliwe doładowywanie konta, utrzymywanie stanu pakietów itd... Ale najbardziej denerwujące jest to, że (tak wynika z moich obserwacji) użytkownicy usług przedpłaconych są traktowani w gorszy sposób, niż klienci abonamentowi. I gdy robi się ciasno w paśmie, prepaidy zwalniają, żeby usługi abonamentowe działały na jakimś poziomie.
Jeżeli chcesz mieć święty spokój, weź abonament na internet, przy pierwszej fakturze zapłać jakąś tam krotność abonamentu, wtedy każda kolejna faktura będzie rozliczana z nadpłaty i nie będziesz musiał niczego doglądać.

rychu_cmg
16-08-2017, 23:23
Potrzebuję internetu mobilnego (sam SIM) dla rodziców. Operator nie ma znaczenia, 3g i tak wystarczy, najważniejsze, abym zapłacił raz z góry i przez rok (względnie pół roku) nie musiał tam zaglądać, wklepywać kodów i temu podobnych dupereli...Cykliczne miesiąc bez limitu w Play

mateo912
17-08-2017, 00:13
prawdopodobnie przyszłym miesiącu będę planował wymienić swojego zasłużonego OP2 na coś nowego i mam dylemat :)
OP2 bardzo mi pasuje ale OP5 nie jest aż tak szałowy jak miał być więc mój zapał trochę osłabł i zacząłem się za czymś innym. W oko wpadł mi lg g6 (ekran i apart) i Xiaomi Mi MIX (jarałem się na premierze jeszcze bardziej niż przed premierą OP5). Doświadczenie z MIUI mam bo dziewczyna ma już 2 xiaomi i jest całkiem spoko.
ale może coś innego jeszcze zaproponujecie?

Slon
17-08-2017, 08:17
Dzięki Majek i rychu_cmg. Play akurat całkiem dobrze działa w okolicy zamieszkania rodziców, ale nie znoszę tej sieci (a jestem klientem od 5 lat)... Na pierwsze testy wybrałem a2mobile, gdzie jest opcja odnawialnych pakietów po 9,90 zł, teoretycznie bez limitu GB, ale wchodzi lejek. Doładuję kilka dyszek, będzie spokój na pół roku. Na plus konto ważne rok po każdym doładowaniu.

Matt.
17-08-2017, 08:59
mateo912 a moze Xiaomi Mi6 ? Albo dziwny twor od Meizu -> Pro 6 tyle ze tu bym poczekal az wypuszcza go na Snapie ;)

mateo912
17-08-2017, 23:11
mateo912 a moze Xiaomi Mi6 ? Albo dziwny twor od Meizu -> Pro 6 tyle ze tu bym poczekal az wypuszcza go na Snapie ;)

nie chce schodzić poniżej 5,5" ekranu :)
od 3 lat mam taki(lg g3 a później op2) i nie wyobrażam sobie przejście na coś mniejszego ;)

Matt.
17-08-2017, 23:16
Hymmm to moze Xiaomi Mi note 2 ? Sam tez nie chce juz niczego mniejszego niz 5.5 cala ;) Albo jesli cena nie gra roli to Samsung Note 8 ma sie zaraz pojawic ... ^^

mateo912
17-08-2017, 23:18
Hymmm to moze Xiaomi Mi note 2 ? Sam tez nie chce juz niczego mniejszego niz 5.5 cala ;) Albo jesli cena nie gra roli to Samsung Note 8 ma sie zaraz pojawic ... ^^

cena gra znaczną role :D
2,3k to chyba maks co chciałbym wydać:)

Matt.
17-08-2017, 23:22
mateo912 a czemu chcesz zmienic swoje OP2 ?? Bo jak z nudy to moze wystarczy wgrac jakiegos customa dla odmiany ;) Narazie chyba nie ma nic ciekawego powyzej 5.5cala szczegolnie One plus 2

mateo912
17-08-2017, 23:41
mateo912 a czemu chcesz zmienic swoje OP2 ?? Bo jak z nudy to moze wystarczy wgrac jakiegos customa dla odmiany ;) Narazie chyba nie ma nic ciekawego powyzej 5.5cala szczegolnie One plus 2

zaczyna mi doskwierać taka sobie bateria + brak jakiegokolwiek szybkiego ładowania.
+ mam okazje dostać dobrą cenę za niego + mam troche wolnej gotówki ;)

Rycerz
18-08-2017, 00:38
jestem zachwycony P10

ShutterStill
18-08-2017, 01:42
cena gra znaczną role :D
2,3k to chyba maks co chciałbym wydać:)Na Galaxy s7 edge wystarczy

mateo912
18-08-2017, 12:38
Na Galaxy s7 edge wystarczy

Żadnego samsunga :)

18-08-2017, 12:59
Nokia 8 od wrzesnia ale to 3k

Wysłane z mojego ZUK Z2121 przy użyciu Tapatalka

motoko
20-08-2017, 12:10
Żadnego samsunga :)

Nie, bo nie?

mateo912
20-08-2017, 23:20
Nie, bo nie?

nie bo:
nie lubię touchwiza
przewinęło mi się przez ręce kilka różnych samsungów (niska/średnia półka i flagowce) i niezbyt mi odpowiadały
nie przekonuje mnie 100% marża za "firme" ;)

motoko
21-08-2017, 00:05
nie bo:
nie lubię touchwiza
przewinęło mi się przez ręce kilka różnych samsungów (niska/średnia półka i flagowce) i niezbyt mi odpowiadały
nie przekonuje mnie 100% marża za "firme" ;)

Nikt nie lubi touchwiza... są inne launchery, żeby się z nim nie męczyć.

Nie mów mi o marży, mam iPhone'a ;-)

Miałem S3/4/5/6 i pierwsze dwa z CM były w miarę, S5 jeszcze lepiej, S6 sprzedałem po tygodniu (bateria)...

S7 przeskoczyłem, nad S8 same zachwyty, ale jak bym miał wrócić do andka to chyba tylko Pixel lub Oneplus...

ShutterStill
21-08-2017, 00:06
Trochę dziwne rozumowanie bo soft od Samsunga jest coraz lżejszy, przy tym bardzo funkcjonalny.
Jaka marża za firmę? jak za mniejszą cenę niż taki oneplus 5 można mieć Galaxy s7 edge który bije takie "flagowce" we wszystkim oprócz nakładki na system??
Nie rozumiem..

motoko
21-08-2017, 00:11
Nie rozumiem..

Zapytam brutalnie...

Po {...} mi ta nakładka? Musi być zainstalowana domyślnie bez możliwości totalnego wywalenia? Jak jest taka super, to niech ja wrzucą do PlayStore i ludzie sobie ściągną milion razy skoro jest taka dobra...

Matt.
21-08-2017, 00:16
ShutterStill niestety samsung S7 edge nie bije praktycznie w niczym takiego OP5 czy Xiomi Mi6 no chyba ze "wszystko" to jest Aparat [emoji23]

ShutterStill
21-08-2017, 00:22
Aparat, bateria, ekran..
Niewiele zostaje do pobicia..

motoko
21-08-2017, 00:31
Aparat, bateria, ekran..
Niewiele zostaje do pobicia..

AMOLED kontra AMOLED, dlaczego Samsung lepszy? Samsung: 3000 mAh kontra Oneplus: 3300 mAh...
Aparat dual w Oneplus aż tak odstaje od Samsunga?

ShutterStill
21-08-2017, 00:33
Amoled dużo lepszy w Samsung, bateria to 3600 nie 3000. Aparat jeden ale z optyczną stabilizacją i bez porównania w trudnych warunkach a w dobrych ustępuje tylko s8/plus

ShutterStill niestety samsung S7 edge nie bije praktycznie w niczym takiego OP5 czy Xiomi Mi6 no chyba ze "wszystko" to jest Aparat [emoji23]

Sent from my Redmi Note 4 using TapatalkSam przyznałeś, że aparat ma lepszy (bo lepszy ma tylko s8..)
Poza tym ma optyczną stabilizację czego brak w one plus 5, który ma tylko elektryczną stabilizację.
Czas pracy na baterii ma lepszy niż oba wymienione..
Ekran ma nie tylko wyższą rozdzielczość ale też jest znacznie jaśniejszy..
Ma slot na kartę micro SD czego brak w obu wymienionych..
Cena jest nieznacznie wyższa od Mi6 ale prawie 100 euro niższa niż 128gb oneplus lub praktycznie taka sama za wersję 64gb (której nie da się rozszerzyć)..
Można wgrać nova launcher albo Google launcher i zapomnieć o nakładce Samsunga ale lepiej się jej czepiać...

Kurtz
21-08-2017, 07:08
A tak z ciekawości, jaka jest różnica między "elektryczną" stabilizacją a "optyczną"?

motoko
21-08-2017, 09:02
Amoled dużo lepszy w Samsung, bateria to 3600 nie 3000.

Mój błąd, zapatrzyłem się na S7 a mówimy o edge.

Matt.
21-08-2017, 11:38
shutter Still o ile sie nie myle to przecietny czas SOT na samsungu S7 edge to okolo 6h natomiatst w Xiaomi Mi6 wynosi on powyzej 7h co tylko dowodzi jak slaby jest bugwiz Samsunga :) co do ekranu to chyba rzecz wzgledna bo roznicy w rozdzielczosci nie zobaczymy chyba ze z lupa natomiast wydajnosc znacznie sie zwieksza przy 1080p a kolory sam wole te z IPS-a.
Ps.
Z tego co mi wiadomo to S7edge ma lepszy aparat niz S8

ShutterStill
21-08-2017, 13:17
Widzę Matt, że chcesz wierzyć w niektóre rzeczy i niech tak zostanie..
W s7 edge możesz nawet 720p ustawić jak chcesz albo 1080p albo 1440p..
Nie wiem co można lubić bardziej w IPS w tel bo na pewno nie czernie, kąty, jasność..
Masz pewnie na myśli kolory tylko pewnie zapomniałeś, że w Samsungu masz parę ustawień i może kolory zrobić bardziej rzeczywiste..
I nie s7 edge nie ma lepszego aparatu ale Ty znowu wiesz swoje..

ShutterStill
21-08-2017, 13:19
A tak z ciekawości
, jaka jest różnica między "elektryczną" stabilizacją a "optyczną"?

P. S. Jeśli chodzi ci o literówkę to sorry bo pisałem późno na tel.

mateo912
21-08-2017, 22:15
W s7 edge możesz nawet 720p ustawić jak chcesz albo 1080p albo 1440p..
.

no ja mam nadzieje że nie mówisz poważnie :D
chyba wszyscy pracujemy obecnie na monitorach lcd i wiemy że natywna rozdzielczość to jedyna słuszna, każda inna prowadzi do znacznej degradacji jakości obrazu.
Amoled nie jest tu wyjątkiem

ShutterStill
21-08-2017, 22:22
A ty znowu swoje mądrości bez zobaczenia na własne oczy..
Nie chce mi się z tobą gadać..
Pożycz od kogoś s7/e albo s8/plus i sam zobacz czy widzisz różnice przy takiej gęstości pixeli?? No może przez swoją czarodziejską lupę..
Gdzie napisałem że musisz tego używać?? Możesz jeśli chcesz jeszcze wydłużyć czas pracy na baterii...
A w ogóle to po co prosić ludzi na forum o pomoc a później się z nimi kłócić??

mateo912
21-08-2017, 23:18
A ty znowu swoje mądrości bez zobaczenia na własne oczy..
Nie chce mi się z tobą gadać..
Pożycz od kogoś s7/e albo s8/plus i sam zobacz czy widzisz różnice przy takiej gęstości pixeli?? No może przez swoją czarodziejską lupę..
Gdzie napisałem że musisz tego używać?? Możesz jeśli chcesz jeszcze wydłużyć czas pracy na baterii...
A w ogóle to po co prosić ludzi na forum o pomoc a później się z nimi kłócić??
trafiłeś jak kulą w płot, w pracy mam/miałem dostęp do całego przekroju samsungów galaxy S od s3 do s8 włącznie.
kłócić to się akurat Ty kłócisz bo napisałem że nie chce samsunga (chyba wolno mi?) i zacząłeś uświadamiać że samsung to UBER telefon ;)
cieszę się że Ci się samsung podoba jesteś jego fanem etc ale nie wszyscy muszą być.

Matt.
21-08-2017, 23:19
mateo912 nie przegadasz SamsungBoya ;)

ksh
21-08-2017, 23:24
Ja szajsunga pamiętam jedynie jako koszmar z wieszaniem się i zamuleniem, a jedyne rady jakie dostawałem to rootuj i wgrywaj coś innego, porównując wtedy do HTC to była jakaś porażka, ale podobno od s7 to już dobry sprzęt i podobno nie wybucha już :)

Co do ciekawych fonów, mega tanich budżetowców z fajnym wyglądem i całkiem dobrymi bebechami to https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_681619.html?wid=11

Matt.
21-08-2017, 23:27
koesh wiesz cos wiecej na temat tego chinczyka ? W sensie bardziej chodzi mi o marke niz o kakretny model ;) bo wyglada calkiem ciekawie jak na Chinski twor

ksh
21-08-2017, 23:33
Wiem tyle że jak ja robiłem zakupy UMI dla siebie i paru znajomych to paru polecało mi wtedy te Leagoo i budżetowe i flagowce, po roku używania tych fonów jest bardzo dobrze, bateria trzyma, ekran odporny, obudowa też, czysty android nie zapycha się i nie wiesza, ja więcej mogę napisać o UMI i tam jest fajny obecnie mający premierę budzetowy http://www.umidigi.com/page-umidigi_crystal_activity.html
i zapowiedziany nowy flagowiec http://www.umidigi.com/page-umidigi_s2_activity.html i tego zapewne kupię, a u znajomych chodzą z powodzeniem od dłuższego czasu modele max, diamond, touch, z1, odpukać problemów brak.

Matt.
21-08-2017, 23:47
Szkoda ze wsadzaja do nich MTK zamiast Snapdragonow :/ bo ten flagowy UMI calkiem przyjemnie wyglada a jednak nie kupie juz niczego na procku innym niz Snap ;)

ksh
21-08-2017, 23:55
Tylko że tu masz sprzęt za 1000zł, więc nie wymagaj cpu z najwyższej półki :)

ku6i
22-08-2017, 00:04
no ja mam nadzieje że nie mówisz poważnie :D
chyba wszyscy pracujemy obecnie na monitorach lcd i wiemy że natywna rozdzielczość to jedyna słuszna, każda inna prowadzi do znacznej degradacji jakości obrazu.
Amoled nie jest tu wyjątkiem

Gdy skalujesz przez wielokrotność liczby całkowitej to jakość nie ma prawa spaść (poza fizyczną zmianą rozmiaru piksela). Np. zmieniając z 1440p na 720p nie będziesz miał mydła, bo po prostu 4 sąsiednie piksele będą wyświetlać dokładnie to samo.

motoko
22-08-2017, 03:25
Tylko że tu masz sprzęt za 1000zł, więc nie wymagaj cpu z najwyższej półki :)

Snap ma jeszcze kilka półek oprócz najwyższej...

Boryszuk
22-08-2017, 07:10
mateo912 nie przegadasz SamsungBoya ;)

Borze szumiący. Naprawdę przez głupie telefony się powyzywacie i poobrażacie? Żenua.

olioliwer
24-08-2017, 22:50
Witam, uwielbiam sporty ekstremalne tylko szkoda mi mojego telefonu, którego mam do tej pory. Poszukuję jakiegoś sprawdzonego najlepiej odpornego na wstrząsy i działanie wody. Słyszałem o telefonie Hammer ale czy spełnia swoje funkcje tego akurat nie wiem. Czy może ktoś z was go miał lub posiada inny sprawdzony model do takich aktywnych sportów?

pmm
25-08-2017, 09:53
Hammer to cała seria "pancernych" telefonów myPhone, czyli chińszczyzna. Najstarszy model miałem, ale jego wady i zalety mają się nijak do nowszych i znacznie droższych wersji, na przykład smartfonów z tej serii.

Miałem najprostszy model, po prostu Hammera z klawiaturą (ten model z sześcioma śrubkami widocznymi z przodu obudowy). Odporny na wodę, szybka szklana trudna do zarysowania, dual-sim i długa praca na baterii. W zamian bardzo toporny i niedopracowany system (stabilny, lecz różne drobiazgi w ustawieniach lub przy pisaniu smsów irytowały). Do tego przy upadku z większej wysokości wyświetlacz wykazał brak pancerności, choć sam telefon wytrzymał. Ten telefon kosztuje nowy poniżej 150zł i przyznam, że jest wart tych pieniędzy.

ShutterStill
06-09-2017, 23:43
Pytanie do użytkowników Sony..
Czy jest możliwość ustawienia większych liter w wiadomościach?
Ustawiłem w systemie największe ale starsza osoba która wcześniej używała Samsunga bez okularów teraz musi je zakładać do czytania i pisania wiadomości.
Nie chcę zaczynać wojenek system vs system.
Po prostu kupiłem nowy telefon, który w tej kwestii okazał się downgrade w stosunku do 4 letniego Samsunga..
Proszę o pomoc

rychu_cmg
06-09-2017, 23:46
Pytanie do użytkowników Sony..
Czy jest możliwość ustawienia większych liter w wiadomościach?
Ustawiłem w systemie największe ale starsza osoba która wcześniej używała Samsunga bez okularów teraz musi je zakładać do czytania i pisania wiadomości.
Nie chcę zaczynać wojenek system vs system.
Po prostu kupiłem nowy telefon, który w tej kwestii okazał się downgrade w stosunku do 4 letniego Samsunga..
Proszę o pomocJeśli się nie da to pozostaje launcher dla seniora

ShutterStill
06-09-2017, 23:55
Jeśli się nie da to pozostaje launcher dla senioraA jest takie coś?

rychu_cmg
06-09-2017, 23:58
A jest takie coś?W sklepie play jest kilka. Np http://biglauncher.com/pl/. Szczegółów Ci nie podam bo nie używałem żadnego z nich. Szukałem dla ojca, ale Samsung miał wbudowany taki tryb

ShutterStill
06-09-2017, 23:58
Jeśli o to chodzi to raczej
odpada.. :(

https://youtu.be/rYPN7bhWTNU

ShutterStill
07-09-2017, 00:01
W sklepie play jest kilka. Np http://biglauncher.com/pl/. Szczegółów Ci nie podam bo nie używałem żadnego z nich. Szukałem dla ojca, ale Samsung miał wbudowany taki trybNo właśnie nawet nie o sam tryb "uproszczony" chodzi bo teść jednak korzysta ze wszystkich funkcji smartfona.
Tylko by ten tekst był większy.
Chyba na gwiazdkę dostanie Samsunga a Z3 sprzedam albo teściowa dostanie, haha [emoji6]

rychu_cmg
07-09-2017, 00:01
Jeśli o to chodzi to raczej
odpada.. :(

https://youtu.be/rYPN7bhWTNUNo to alternatywna aplikacja do sms albo jakieś launcher typu Nova

ShutterStill
07-09-2017, 00:03
No to alternatywna aplikacja do sms albo jakieś launcher typu NovaOo może jakaś do SMS tylko bo reszta mu się podoba.

Ktoś używa może jakiejkolwiek która ma możliwość powiększenia tekstu?

tomajk
07-09-2017, 13:44
Takie cuuuś, LG G6 przydałoby się dopasować obudowę solidną pod którą można zamontować adapter do ładowania indukcyjnego. Ktoś może to już przerabiał?

krzysztofz24
25-10-2017, 17:47
Jak w temacie. Mam juz dosc smartfonow, ktore "koncza" sie po okolo 2 latach.
Kiedys lubilem Sony. Xperia Ray chodzila 5 lat zanim zeszla (w miedzyczasie raz wymieniona bateria)
Lubilem do czasu Xperi SP, ten telefon non stop sie wieszal i zamulal. Potrafil sie zawiesic jak ktos akurat dzwonil, ze nie mozna bylo odebrac:-).
Samsung Galaxty X cover 3, wlasnie po roku czasu robi cyrki z ladowaniem, raz sie laduje a raz nie. Na nowej baterii jest tak samo, reset do ustawien fabrycznych srednio pomogl, gniazdo sprawne.

I wlasnie sobie przekladam karte sim i sd miedzy rocznym Samsungiem a stara Xperia - konto google dostaje wscieklizny i non stop smsy o autoryzacje i potwierdzenia.
Oczywiscie w tle musi sie 100 tys aplikacji aktualizowac.

DOSC!!!

Czy istnieje smartfon, ktory jest stabilny pod wzgledem dzialania. Z aplikacji potrzebuje tylko You,Tube, Google, Navi i Notatki i jakikolwiek aparat. Wielkosc zdecydowanie ponizej 5 cali, bo telefon nosze w kieszeni albo na smyczy.
I niech po prostu dziala, laczy sie bez problemu z WIFI, niech gniazdo min iusb i bateria wytrzyma dluzej niz 2 lata.
Wogole tak mysle, ze chyba nie istnieja sprawnie i normalnie dzilajace smartfony w wieku okolo 5 lat?
Jakiej firmie i ile trzeba zaplacic, zeby miec normalnie dzialajacy smartfon przez 3-4 lata?

Tylko jak mi zrobia na gwarancji Szajsunga to go wymienie.
Tylko na co?

M_B
25-10-2017, 18:19
J
Czy istnieje smartfon, ktory jest stabilny pod wzgledem dzialania. Z aplikacji potrzebuje tylko You,Tube, Google, Navi i Notatki i jakikolwiek aparat. Wielkosc zdecydowanie ponizej 5 cali, bo telefon nosze w kieszeni albo na smyczy.
I niech po prostu dziala, laczy sie bez problemu z WIFI, niech gniazdo min iusb i bateria wytrzyma dluzej niz 2 lata.
Wogole tak mysle, ze chyba nie istnieja sprawnie i normalnie dzilajace smartfony w wieku okolo 5 lat?
Jakiej firmie i ile trzeba zaplacic, zeby miec normalnie dzialajacy smartfon przez 3-4 lata?

Tylko na co?

iPhone SE, we wrześniu 2019 dostanie ostatnią aktualizację iOS wspieraną do września 2020, gdy wejdzie już kolejna wersja iOS.

Mój iPhone 6S (aktualizacje tak samo, bo ten sam procesor) mam już 2 lata i ani nie myślę o wymianie na kolejną wersje. Androidowe smartfony wymieniałem co 1-1,5 roku.

Możesz również rozważyć właśnie wspomnianego 6s lub 7 lub 8. Wszystko jest zależne od wymagań i budżetu. 7 będzie wspierany o rok dłużej od 6S/SE, a 8 jeszcze o kolejny rok dłużej.

krzysztofz24
25-10-2017, 18:37
Wlasnie myslalem o Apple. Glowna roznica jak chcesz aplikacje na Androida to masz pelno, ale tylko 10-20% poprawnie dziala. (bo robia je "pasjonaci" ;-)) A w Applu takie aplikacje robia zawodowcy, ale jest ich mniej.
Tylko od Appla troche mnie odpycha ich opinia i praktyki typu; wstawimy baterie, ktorej sie nie da zdemontowac zeby wymusic kupno nowego urzadzenia;-).
Nie wiem, czy to nie Apple wymyslil wlasnie "celowe starzenie" produktu:-)

Moj kolega mial Iphona, pamietam jak 2 razy na dzien go ladowal przy w miare normalnym uzytkowaniu.

No dobra, zalozmy ze mam jakiegos tam starszego Iphona, to jak mu sie skonczy wsparce producenta, to on bedzie normalnie dzialal?
Ja bym po prostu chcial normalnie dzialajacy smartfon bez zadnych fajerwerkow technicznych. I zeby pocignal te 4-5 lata bez problemu...

ksh
25-10-2017, 18:54
Najważniejsze żeby mieć czystego androida, tak jak większość chińczyków, a problem sie zaczyna jak w bonusie dostajemy od producenta nakładki i appki albo od operatora cały śmietnik.
Czysty android od 6.0 na chińczykach zapieprza aż miło, teraz najpopularniejszy jest 7.0 i tam jest jeszcze większa kontrola nad aplikacjami.
Fonik na 4-5 lat nie ma sensu, lepiej kupić coś dobrego za max 200$ i żeby pochodził dobrze przynajmniej dwa lata, jak ktoś pakuje w fona ~3 tysiaki to faktycznie przy takiej kwocie chciałoby się to na więcej lat.

Ja od czasu jak przesiadłem się na chińczyki i większość znajomych czy w rodzinie to skończyły się problemy, jakieś restarty, zamulanie itp to dawna historia z samsungami, sony, lg itp.

M_B
25-10-2017, 19:04
No dobra, zalozmy ze mam jakiegos tam starszego Iphona, to jak mu sie skonczy wsparce producenta, to on bedzie normalnie dzialal?
.

On będzie działał, nowe aplikacje mogą nie działać na starym systemie operacyjnym.

Co do ewentualnej słabej baterii, to wymienia się ją na nową w kilkanaście minut na podstawie tutoriala z YT.

Co do starzenie produktu przez Apple, to mam odwrotne zdanie. 2-letni iPhone nie ma śladów użytkowania (sprzętowych i systemowych), tak samo 2-letni MacBook. Kolega uzywał MacBooka przez 8 lat , ale mu się zalał. Apple jest może mniej konfigurowalne i mniej podatne na modyfikacje użytkownika, ale w tym tkwi sens tej firmy. To po prostu działa.

krzysztofz24
25-10-2017, 19:14
(................)

Co do starzenie produktu przez Apple, to mam odwrotne zdanie. 2-letni iPhone nie ma śladów użytkowania (sprzętowych i systemowych), tak samo 2-letni MacBook. Kolega uzywał MacBooka przez 8 lat , ale mu się zalał.
Powaznie? 2 lata i nie wiesza sie, bateria tak samo trzyma i nie trzeba bylo robic jakichs resetow bo np wifi czasami nie lapalo?

Apple jest może mniej konfigurowalne i mniej podatne na modyfikacje użytkownika, ale w tym tkwi sens tej firmy. To po prostu działa.
Wlasnie z checia bym skorzystal z oprogramowania, ktore jak projektant robil to wzial pod uwage magiczne slowo jak optymalizacja.
Dam ci przyklad;-) Chcialem miec wysokosciomierz do chodzenia po Tatrach. To ten najpopluarniejszy darmowy na Androidzie mylil sie o 90-100m:-).

M_B
25-10-2017, 19:48
Bateria może minimalnie gorzej. Nie ma porównania, bo mój sposób używania telefonu różni się bardzo w zależności od dnia. Czasami wychodzę z domu o 5 rano i wracam o 22, używam nawigacji, YT, maili, telefonu, smsów i baterii brakuje. Czasami telefon leży w kieszeni cały dzień i schodzi kilka % baterii.
Co do wieszania, to ani razu się nie przywiesił. Reset robiłem przez 2 lata może 3 razy, ale to też nie było konieczne.

megasnajper
25-10-2017, 20:58
Jak wyżej, iPhona 4s używałem przez 5 lat, oprócz wymiany baterii po 3 latach działał nie najgorzej i na 4 lata się szykuję ze swoją 7.
Ewentualnie za koesh, chińczyk z czystym andkiem na te 2 lata za max $200 i wymieniać częściej.

krzysztofz24
25-10-2017, 22:01
Nie bardzo wiem , co rozumiecie przez "chinczyk". Przeca kzde Sony, Samsung czy LG ma napis made in thailand, malaysia, china, vietnam...czyli "chinczyk":-)
Jesli chodzi o czystego andka, to wiem co macie na mysli.

Dam przyklad typowego zachowania smartfona z androidem. Stara Xperia SP. Jak odpale You Tube, to nie to ze filmik sie zatnie bo lacze nie nadazy. Obraz stoi w miejscu, ale dzwiek idzie normalnie. No widocznie tak ma byc;-)
Fajne w androidzie jest to, ze jest tam wszystko. Ale jest to robione przez amatorow i pasjonatow dla ktorych optymalizacja jest czyms zbednym. Na 10 smieciowych aplikacji ktore ledwo dzialaja jest 2-3 poprawnie funkcjonujace. I z zalozenia program/aplikacja napisane na setki urzadzen bedzie gorzej dzialac niz zooptymalizowane pod konkretne urzadzenie.

Zaczynam sie powoli przekonywac do Iphone. W appstore tez niezalezni programisci tworza aplikacje, ale Apple je weryfikuje i testuje.
Aplikacje google bez problemu chodza na IOS (tak czytam wlasnie...).
Ja nie chce jakichs widziwnionych apek. Pogoda, przegladarka chrome, navi z map google i you tube. I mi starczy.
Oczekuje ze telefon pochodzi bez problemu 4-5 lat. A zmienie go wtedy kiedy bede mial ochote na nowszy model. Czyli pewnie co druga umowe z operatorem. Czyli co 4 lata.

Dosc smatfonow, ktore sie wieszaja, mula i po prostu koncza po 1,5-2 latach.

Zagadka dot Galaxy X cover 3 ktory ma lekko ponand 1 rok:-). Ladowarka sprawna (bo laduje inny fon bez problemu), gniazdo mini usb sprawne bo wykrywa ladowarke i nie jest wrazliwe na poruszenia. Do kompa tez moge przesylac bez problemu dane.
A mimo to telefon na starej baterii wogole sie nie laduje (czasem zalapie te 5-10%). Na nowej baterii kupionej dzisiaj, laduje bardzo powoli i max do 80-85%.
Normalka w rocznym telefonie..ehhh.

- - - - kolejny post - - - - - -

Jak wyżej, iPhona 4s używałem przez 5 lat, oprócz wymiany baterii po 3 latach działał nie najgorzej i na 4 lata się szykuję ze swoją 7.
(..........).

I chyba tak zrobie. Po naprawie gwarancyjnej pomecze sie niecaly rok do nowej umowy i zamaist telefonu za kilka setek, wezme iphone za 8-9 stowek. I niech mi tylko dziala bez problemu przez 2 umowy czyli 4 lata i jestem happy.

ksh
25-10-2017, 22:12
Teraz większość "chińczyków" to minimum 3GB RAM i cpu/gpu przyzwoite, do tego trzaskają na podobnych modułach, a to ekran sharpa, matryca sony, bateria samsung itd, jakość obudów jest zdecydowanie wyższa niż można by przypuszczać w tej cenie, ekrany pokryte zawsze dobrą gorillą itp.
Z takich marek chińskich mających często coś przyzwoitego z pominięciem xiaomi i one plus to np: vernee, umi, oukitel, ulefone, leagoo, blackview, bluboo.
Może same nazwy nic nie mówią, a często wywołują uśmiech na twarzy ale postep jaki zrobili w ostatnich trzech latach to kosmos.

Przykładowo z ostatnich premier, które są lub będą za kilka dni:
https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_748533.html
https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_906061.html
https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_647663.html

PiKa
30-10-2017, 17:30
Też uważam że obecnie najlepiej kupować telefon za około 1000 zł i po dwóch latach wymienić.

motoko
31-10-2017, 10:35
Nie wiem czy wymienione wyżej telefony zainteresują kolegę krzysztofz24, zaznaczył wyraźnie "poniżej 5 cali".

krzysztofz24
31-10-2017, 11:14
Nie wiem czy wymienione wyżej telefony zainteresują kolegę krzysztofz24, zaznaczył wyraźnie "poniżej 5 cali".

Dokladnie2-). Ja chce fona do kieszeni lub na smycz.
I ogolonie jak mi sie skonczy umowa za rok.
To bedzie mniejszy Iphone.

Dscc elektronicznego smiecia, ktory zaczyna sie psuc po roku.
Czyli 90% tel z androidem.

badtorro
31-10-2017, 11:28
Jak w temacie. Mam juz dosc smartfonow, ktore "koncza" sie po okolo 2 latach.
Kiedys lubilem Sony. Xperia Ray chodzila 5 lat zanim zeszla (w miedzyczasie raz wymieniona bateria)
Lubilem do czasu Xperi SP, ten telefon non stop sie wieszal i zamulal. Potrafil sie zawiesic jak ktos akurat dzwonil, ze nie mozna bylo odebrac:-).
Samsung Galaxty X cover 3, wlasnie po roku czasu robi cyrki z ladowaniem, raz sie laduje a raz nie. Na nowej baterii jest tak samo, reset do ustawien fabrycznych srednio pomogl, gniazdo sprawne.

I wlasnie sobie przekladam karte sim i sd miedzy rocznym Samsungiem a stara Xperia - konto google dostaje wscieklizny i non stop smsy o autoryzacje i potwierdzenia.
Oczywiscie w tle musi sie 100 tys aplikacji aktualizowac.

DOSC!!!

Tylko na co?

Odpowiedz jest prosta, ale nietania: iPhone.
Używam 6s+ od 2-3 lat. Zero problemów.

iShit tez nie jest idealny -nie da łatwo transferować plików, niektóre aplikacje znane z androida na iPhone nie istnieją. mnie najbardziej dotknął brak przyzwoitej aplikacji z budzikiem -przetestowałem większość, niestety android ma znacznie lepsze a na iPhone niestety bieda. brak aplikacji do analizowania sygnału dostępnych sieci wifi. Cyrk z kablami -zwykle usb nie działa, trzeba pamiętać o ładowarce bo zwykle nie ma od kogo pożyczyć (co generacje jest inna wtyczka). Brak gniazda mini jack.

Ale jeśli chodzi o niezawodność to trzeba przyznać ze bardzo dobrze wykonany telefon.

Najlepszy aparat foto na rynku +stabilizacja.

Patenty typu airplay -łatwo puścić np muzykę na wzmacniaczu domowym bezprzewodowo i bez bawienia się w konfiguracje.

Ja ostatecznej zdecydowałem się na iPhone ponieważ ma dobry komunikator czat / VoIP, b łatwo jest dzielić się zdjeciami i filmami i jest b łatwy i intuicyjny w obsłudze -drugiego iPhone kupiłem mojej mamie i to jest pierwszy smartfon który udało jej się opanować (na 3 smartach z Androidem poległa)

iShit nie jest idealny, ale lista zalet jest długa.

motoko
31-10-2017, 11:35
Ładowarki nie trzeba nosić, wystarczy kabelek, a ten nie zmienił się od czasu premiery iP 5, nie bardzo rozumiem o co chodzi...
Mam SE od premiery (z małą przerwą na Andka) jestem zadowolony, szybkość, jakość wykonania, rozmiar... Do tego Apple bardzo ładnie potraktowało mnie gdy telefon zaczął mieć problemy.

Zdebik
31-10-2017, 11:46
Od kilku lat siedze na samsungu 2, 5, 7e nastepny bedzie sgs 9. Kontrakty sa 2 letnie i od 5'ki co dwa lata zmieniam sluchawke.

Niedzialajacych aplikacji nie mam, wszystko dziala i najwazniejsze jest to, ze moge wpakowac 128GB karte pamieci i nie placic extra za icloud.

motoko
31-10-2017, 14:47
Od kilku lat siedze na samsungu 2, 5, 7e nastepny bedzie sgs 9. Kontrakty sa 2 letnie i od 5'ki co dwa lata zmieniam sluchawke.

Niedzialajacych aplikacji nie mam, wszystko dziala i najwazniejsze jest to, ze moge wpakowac 128GB karte pamieci i nie placic extra za icloud.

Dobrze, że przeskoczyłeś 6, tam nie było slotu na kartę pamięci.
W iPhonie nie musisz płacić za iCloud, wystarczy przy zakupie wybrać model z odpowiednią ilością pamięci. W tym kontekście dobrym ruchem za strony Apple było wyrzucenie z oferty modeli 16gb i zastąpienie ich 32gb w tej samej cenie..

Zdebik
31-10-2017, 14:55
Dobrze, że przeskoczyłeś 6, tam nie było slotu na kartę pamięci.
W iPhonie nie musisz płacić za iCloud, wystarczy przy zakupie wybrać model z odpowiednią ilością pamięci. W tym kontekście dobrym ruchem za strony Apple było wyrzucenie z oferty modeli 16gb i zastąpienie ich 32gb w tej samej cenie..Przypomnij mi ile kosztuje wersja 128GB?

grizz
31-10-2017, 15:02
Ej no porównujecie iphony z andkami za kilka stów? ^_^

Matt.
31-10-2017, 15:06
Iphony niestety w tych czasach nie maja juz nic lepszego od Androida ;) sam mialem Iphona 6s i nie wytrzymalem z nim 6 miesiecy ze wzgledu ns problematycznosc z przesylaniem plikow czy tez braku potrzebnych mi aplikacji... Sam po Iphonie przesiadlem sie na Xiomi redmi note 4x i o dziwo nie zauwazylem zadnego spowolnienia jedyne co jest gorsze to aparat oraz glosniki no ale nie wymagajmy od telefonu za 120$ tego samego co od Iphona ;) za to mam wszyskie apk ktore potrzebuje, duzo ale to duzo lepsza bateriie (~2.5x dluzej trzyma) oraz slot na karte pamieci co bardzo pomaga szczegonie jak sie slucha duzo muzyki z formatu FLAC. Sam z moich doswiadczen nie polece Iphona nikomu ;) Za to z czystym sumieniem moge polecic Ipada chodz i tu pewnie znajdzie sie cos lepszego z androidem/windowsem ale jeszcze nie mialem okazji przetestowac. A co do tego ze android po roku sie nie nadaje do uzytku to po dzien moja mama uzywa Moto G pierwszej generacji z 2013 roku ;)

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Dho'ine
31-10-2017, 15:10
Jeśli chodzi o małe Androidy to jedyną opcją są Xperie Compact niestety. Baterie mają bardzo dobre, chociaż o osiągach rzędu 4-5 dni jak to bywało w Z3 Compact z Kitkatem można zapomnieć. Dla mnie Androidy są obecnie bardziej user friendly niż jabłka. Niestety magia Apple powoli gaśnie jeżeli już nie zgasła, bo tą magię tworzył Steve Jobs. Teraz Iphony kupuja ludzie albo bardzo przywiązani do marki i znający doskonale wady i zalety albo ludzie kompletnie nie znający się na telefonach.

badtorro
31-10-2017, 15:24
Można by przypuszczać ze na forum fotograficznym jakość aparatu w komórce jednak ma znaczenie ;-)

motoko
31-10-2017, 15:35
Przypomnij mi ile kosztuje wersja 128GB?

Pytasz o SE? Mniej niż Xperia xz1 Compact...

krzysztofz24
31-10-2017, 15:48
(..........) Teraz Iphony kupuja ludzie albo bardzo przywiązani do marki i znający doskonale wady i zalety albo ludzie kompletnie nie znający się na telefonach.

Albo ludzie, ktorzy maja dosc niskiej jakosci typowych telefonow z andkiem :-)
Tylko nie pisz, ze topowe modele samsunga czy sony sa bardziej niezawodne niz te tansze.
Moglbym tu wypisac litanie (na podstawie perypetii moich i moich znajomych) typowych
smartfonow i ich usterek.
Co do aplikacji na Andka to na 10 powiedzmy ze 3 dzialaja stabilnie i poprawnie.
Nie wierzysz, sciagnij np aplikacje ktora ci poda poprawnie wysokosc w gorach:-).

Ja juz jestem zdecydowany na 90% na Iphone.
Jak wytrzyma bez problemow 4 lata to bede zadowolony - z opini wynika ze to nie problem.
A nie jak teraz zeby po 1,5 roku tylko czekac do konca umowy, zeby wymienic wieszajacy sie i mulacy smartfon.

Dho'ine
31-10-2017, 15:57
Samsunga nigdy nie miałem, od Sony miałem Z2 i Z3 Compact i złego słowa o nich nie powiem. Nie wierzę że w Iphonach nie ma usterek i sa bezawaryjne. Obecnie mam Honora 8, za lekko ponad 1200 nowy, który zjada takiego 3x droższego iphona 7 na śniadanie. O jakości nie wspomnę bo jest świetna. Nie wiem jakich aplikacji używałeś ale ja nie narzekam. W sklepie play jest mały śmietnik i mogłeś trafić na bubla.

madebyzosiek
31-10-2017, 16:06
Co do jakości Sony Z1, czy X w tej chwili, nie mam zastrzeżeń. Ale... Dwie wodoszczelne Z1 zalałem... Jedną mi wymienili na gwarancji, druga była po po, więc lipa. W tej chwili mój X przestał się łączyć ze smartwatchem Sony... Ot, taki efekt aktualizacji softu ;) Żonie kupiłem Huawei i na razie jest fajniejszy, od mojego Sony ;)
W jabłkach mi nie pasuje, że z niczym nie chcą gadać normalnie...

Zdebik
31-10-2017, 16:10
Albo ludzie, ktorzy maja dosc niskiej jakosci typowych telefonow z andkiem :-).

S7edge czy S8 nie wyginały się jak banany, o braku zasięgu z powodu "złego" chwytu tez nie słyszalem.

Jedyna afera to aku w S8 note.

Teraz jeszcze dochodzi premiera IP8 z quick charge - sprawdźcie co do tego potrzeba.

A jak wejdzie face ID... to dopiero będzie ubaw.

Matt.
31-10-2017, 16:20
Ja nie rozumiem jak mozna chwalic jakosc Iphone a narzekac na Samsunga skoro to wlasnie samsung produkuje wiekszosc czesci do Iphona [emoji23] No ale widze ze tu nie chodzi aby koledze aby telefon byl praktyczny tylko o to zeby byl Cool a w takim razie najbardziej pasuje Iphon ;)

Maro66.
31-10-2017, 16:27
Ja ostatnio doszedłem do wniosku, że pier.... to wszystko. Za 1100 pln kupiłem dwa Xiaomi Redmi 4X. Czarny dla siebie, złoty dla Żony. Jesteśmy super zadowoleni. Wszystko działa jak trzeba, można zapomnieć, gdzie się zostawiło ładowarkę. Same plusy. Aparat też daje radę, ale umówmy się. S8 nie podskoczy, Jabłku również, tylko, że to kosztuje tyle ile dobrej klasy aparat, którego i tak nie przebije, a więc? Jak się rozwali, płakać nie będę, kupię następny, albo nowszy. Dużo tańszy od mojego ostatniego A3 2016, do tego dużo lepszy. To tylko telefon, czego chcieć więcej?

badtorro
31-10-2017, 16:27
Ja nie rozumiem jak mozna chwalic jakosc Iphone a narzekac na Samsunga skoro to wlasnie samsung produkuje wiekszosc czesci do Iphona [emoji23] No ale widze ze tu nie chodzi aby koledze aby telefon byl praktyczny tylko o to zeby byl Cool a w takim razie najbardziej pasuje Iphon ;)

Chyba nie chodzi o jakość podzespołów tylko jakość całości.. tymczasem na każdym lotnisku są ogłoszenia dot telefonów marki samsung nie Apple

Maro66.
31-10-2017, 16:32
Z całością jakościowo jest różnie, 7 obłażące z farby...

badtorro
31-10-2017, 16:37
Przekomarzać się można jeszcze długo

Kolega pytał o telefon który wytrzyma dłużej niż umowne 2 lata, bez spowalniania, zamulania, zawieszania i innych cudów. Po prostu działa. Z mojego doświadczenia wynika ze iPhone spełnia te warunki.

W moim przekonaniu iPhone ma jedna b poważna zaletę -jest bajecznie łatwy w obsłudze.

Ark
31-10-2017, 16:38
...Najlepszy aparat foto na rynku +stabilizacja...
Bez przesady. Trochę przesadziłeś [emoji5]

ksh
31-10-2017, 16:46
Jak ktoś jest fanatykiem japka to nie ma sensu wciskać czegoś na androidzie, a tym bardziej szajsunga, kupuj to co ci się podoba i chcesz mieć, wydawanie kasy na fony kosztujące po 3-4 tysiaki to już spory wydatek, ja bym nigdy tyle nie wydał za napis samsung lub apple.

Matt.
31-10-2017, 16:48
Chyba nie chodzi o jakość podzespołów tylko jakość całości.. tymczasem na każdym lotnisku są ogłoszenia dot telefonów marki samsung nie AppleCzyli chcesz mi powiedziec ze jakosc glownych podzespolow nie wplywa na jakosc calosci ? O.o widze ze psychologia apple dziala cuda ;) a tak na powarznie to w 2017 nie trzeba brac telefonu z gornej polki zeby wszystko smigalo jak nalezy. Moim zdaniem spokojnie serdniaki od Xiaomi spelnia oczekiwania np takie Xiaomi Redmi 4 (moja dziewczyna ma juz rok i 0 problemow z telfonem) sam mam wersje Note okolo 6miesiecy i tak samo 0 problemu. I nie chodzi mi o to ze Xiaomi jest super a o to ze przecietny sredniak ze sanpem 625/650/660 spokojnie da rade przez 2-3 a nawet i 4 lata jesli nie gramy w wymagajace gry ;)

badtorro
31-10-2017, 16:50
Czyli chcesz mi powiedziec ze jakosc glownych podzespolow nie wplywa na jakosc calosci ? O.o widze ze psychologia apple dziala cuda ;) a tak na powarznie to w 2017 nie trzeba brac telefonu z gornej polki zeby wszystko smigalo jak nalezy. Moim zdaniem spokojnie serdniaki od Xiaomi spelnia oczekiwania np takie Xiaomi Redmi 4 (moja dziewczyna ma juz rok i 0 problemow z telfonem) sam mam wersje Note okolo 6miesiecy i tak samo 0 problemu. I nie chodzi mi o to ze Xiaomi jest super a o to ze przecietny sredniak ze sanpem 625/650/660 spokojnie da rade przez 2-3 a nawet i 4 lata jesli nie gramy w wymagajace gry ;)

A jak z jakością fot? Poważnie pytam

ShutterStill
31-10-2017, 16:52
Tu nie ma sensu pytać ludzi o opinię bo każdy strasznie broni swoje.
Ostatnim razem zostałem Zjedzony jak w po podanych wytycznych i cenie zaproponować śmiałem s7e.
Bo Samsung, bo lag..
Chociaż używam odkąd wyszedł i nie zwalnia. Za to ma jeden z najlepszych ekranów, kamer i pracy na baterii, o jakości wykonania nie wspominając.
Wydaje mi się jak ktoś był zadowolony z poprzedniej marki telefonu to niech szuka czegoś od tego producenta.
Przynajmniej nie będzie małych niespodzianek jak choćby brak powiększania tekstu SMS w Sony (a był w każdym Samsungu) itp.

ksh
31-10-2017, 17:03
Najważniejszy to czysty najnowszy jaki się da android, wtedy nie ma głupot jakie wymyśla samsung, sony i inne wspaniałe firmy, które uszczęśliwiają klienta na siłe, czysty android z 3-4GB i przeciętnym cpu/gpu działa raczej zawsze świetnie, żadnych zwiech i zamuleń.

Matt.
31-10-2017, 17:16
A jak z jakością fot? Poważnie pytamJakosc fot jest jak dla mnie do dupy [emoji23] ale ja tak naprawne nie uzywam aparatu w tym telefonie. W dzien daje rade ale to nie ma co porownywac do flagowcow czy tez sredniakow europejskich niestety ... Jak chcesz cos flagowego z dobrym aparatem to LG V30 wymiata jednak sam nigdy bym tyle za telefon nie zaplacil

badtorro
31-10-2017, 17:28
Jakosc fot jest jak dla mnie do dupy [emoji23] ale ja tak naprawne nie uzywam aparatu w tym telefonie. W dzien daje rade ale to nie ma co porownywac do flagowcow czy tez sredniakow europejskich niestety ... Jak chcesz cos flagowego z dobrym aparatem to LG V30 wymiata jednak sam nigdy bym tyle za telefon nie zaplacil

Dla mnie aparat w telefonie jest ważny. Nieraz nie mam przy sobie żadnego aparatu, a telefon mam zawsze

krzysztofz24
31-10-2017, 17:29
Przekomarzać się można jeszcze długo

Kolega pytał o telefon który wytrzyma dłużej niż umowne 2 lata, bez spowalniania, zamulania, zawieszania i innych cudów. Po prostu działa. Z mojego doświadczenia wynika ze iPhone spełnia te warunki.

W moim przekonaniu iPhone ma jedna b poważna zaletę -jest bajecznie łatwy w obsłudze.

O wlasnie. Jakbym to sam napisal:-)
Co do ceny to mniejszego rozmiarowo Iphone mozna miec przy przedluzeniu umowy ponizej 1000 zl.
Raz na pare lat mozna wydac.

Sony i Samsung podalem, bo to takie najbardziej znane marki.
Najnowszy i najbardziej wypasny Huawei mojego znajomego wlasnie zszedl.
Padla "plyta glowna" po 8 miesiacach!

Zero mnie interesuje czy Iphone jest cool, trendy czy modny :-)
Niech po prostu normalnie dziala.
Wierze, ze to bedzie poziom wyzej od standardowego elektronicznego chlamu innych producentow.

Ale to po prostu kwestia filozofi marki. Stndardowy smartfon ma. "sie skonczyc" po 2 latach. Czasem pociagnie troche dluzej, czasem krocej.
Doswiadczylem tego wielokrotnie na swojej skorze.

Ja wiem, ze teraz ogromna wiekszosc produktow ma krotki okres zycia.
Ale to co jest w smartfonach, to przegiecie.

Matt.
31-10-2017, 17:37
Dla mnie aparat w telefonie jest ważny. Nieraz nie mam przy sobie żadnego aparatu, a telefon mam zawszeW takim wypadku olal bym wszystkie chinczyki typu Xiaomi itd. Bo niestety ale na chwile obecna jeszcze nie dorownali bardziej znanym nam marka ;) mimo to ze czesto wykozystuja te same sensry od Sony.

Matt.
31-10-2017, 17:43
Co do ceny to mniejszego rozmiarowo Iphone mozna miec przy przedluzeniu umowy ponizej 1000 zl.

Sony i Samsung podalem, bo to takie najbardziej znane marki.
Najnowszy i najbardziej wypasny Huawei mojego znajomego wlasnie zszedl.
Padla "plyta glowna" po 8 miesiacach!

Zero mnie interesuje czy Iphone jest cool, trendy czy modny :-)
Niech po prostu normalnie dziala.
Wierze, ze to bedzie poziom wyzej od standardowego elektronicznego chlamu innych producentow.

Ale to po prostu kwestia filozofi marki. Stndardowy smartfon ma. "sie skonczyc" po 2 latach. Czasem pociagnie troche dluzej, czasem krocej.
Doswiadczylem tego wielokrotnie na swojej skorze.

Ja wiem, ze teraz ogromna wiekszosc produktow ma krotki okres zycia.
Ale to co jest w smartfonach, to przegiecie.W takim razie rozgladnij sie za flagowcami takimi jak LG V30/LG G6/Samsung S8/Samsung Note8/HTC U11 czy tez blackberry wszystkie flagowe pozycje sa na tym samym poziomie wykonania co Iphone albo i lepszym z czego wiekszosc z nich jak nie wszystkie maja lepszy aparat z pewniakow na 100% przez 3-4 da rade Google Pixel2 tyle ze nie wiem czy jest dostepny na Polskim rynku.

ksh
31-10-2017, 17:46
Ale przecież to rozbijają ci na raty w abonamencie, ja płacę 25zł abonament za nolimit z 10GB netu i nie jest to najtańsze co można obecnie uzyskać ( jakieś połączone usługi itp ), jak chcę fon to wyliczyli mi najtaniej 70zł za jakiś szmelc od samsunga lub sony, za flagowce trzeba wywalić co najmniej 1000-1500zł na start.

nikoniarz
31-10-2017, 17:52
W temacie normalnie działających przez lata- myślę, że Lumie na Windowsie. Piszę, że myślę, gdyż nie miałem każdej, ale moja L1520 działa 3 lata jak nowa- tak samo system jak i bateria. Jedyny telefon poza Nokią 6310i którym mam dłużej niż 2 lata. Wcześniej przerabiałem parę topowch (na tamte czasy) Androidów i tylko jeden miałem niecałe 2 lata.

ksh
31-10-2017, 18:00
Ja nigdy złego słowa nie powiem na HTC ale to było jakieś trzy lata temu, to działało rewelacyjnie, ich nakładka sense to też było coś w porównaniu wtedy do samsungów, sony itp, nie wiem jak teraz z HTC ale ten nowy U11 ? jest chwalony ale to cena wysoka.

Rafał_Sz
31-10-2017, 19:24
Mi już cztery lata służy LG G3. A raczej służył, bo mi padła już bateria, w sensie umarła. Ale przyjechała nowa i jeszcze słuchawka ze trzy lata posłuży, zwłaszcza po rootowaniu i wklepaniu andka 7. Potem kupię sobie od razu LG G30 na androidzie 50 Ptasie Mleczko. ;)

Jurek Ż
31-10-2017, 21:50
Od dwóch lat korzystam z Samsunga Galaxy S7 edge. Zero problemów. Świetny aparat, wytrzymała bateria. Pomimo wielu upadków i złego traktowania żadnych rys.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4029cc93ead5.jpg]źródło ([url=https://naforum.zapodaj.net/4029cc93ead5.jpg.html)[/url]

motoko
01-11-2017, 12:17
Najważniejszy to czysty najnowszy jaki się da android, wtedy nie ma głupot jakie wymyśla samsung, sony i inne wspaniałe firmy, które uszczęśliwiają klienta na siłe, czysty android z 3-4GB i przeciętnym cpu/gpu działa raczej zawsze świetnie, żadnych zwiech i zamuleń.

No właśnie, dla mnie tutaj właśnie jest pies pogrzebany, czystych jest jak na lekarstwo, gwarantowane, bez kilku miesięcznych opóźnień aktualizacje softu ma garstka urządzeń, co gorsza dotyczy to nie tylko samego systemu ale także aktualizacji certyfikatów bezpieczeństwa.
Małżonki Huawei P9 ciągle ma Andka 6.0 i security patch gdzieś z połowy 2016.. Telefon bez sim locka, bez brandingu, kupiony w sklepie a nie od operatora.

kiemlo
01-11-2017, 21:07
Jest taka ciekawostka - Xiaomi MI A1. Android One, czyli system dostarczany bezpośrednio (lub prawie) przez Google dla niedrogich urządzeń. Oreo ma dostać jeszcze w tym roku, powinien też dostać P w przyszłym. Na papierze jedyny minus to brak aptX w słuchawkach, ale za 1k zł nie można mieć wszystkiego :)

motoko
03-11-2017, 11:59
Jest taka ciekawostka - Xiaomi MI A1. Android One, czyli system dostarczany bezpośrednio (lub prawie) przez Google dla niedrogich urządzeń. Oreo ma dostać jeszcze w tym roku, powinien też dostać P w przyszłym. Na papierze jedyny minus to brak aptX w słuchawkach, ale za 1k zł nie można mieć wszystkiego :)

Szkoda tylko że firma Xiaomi celuje jak na razie w rynki rozwijające i nie oferuje oficjalnej dystrybucji na wyspach...

ksh
03-11-2017, 13:23
Bo takie dystrybucje to czasy zamierzchłe, klient kupuje tam na amazon i ma gwarancje przecież.

motoko
04-11-2017, 00:43
Bo takie dystrybucje to czasy zamierzchłe, klient kupuje tam na amazon i ma gwarancje przecież.

Niestety Xiaomi na brytyjskim Amazonie brak..
Tylko ebay i sklepy z szarymi importami...

Matt.
04-11-2017, 09:02
Niestety Xiaomi na brytyjskim Amazonie brak..
Tylko ebay i sklepy z szarymi importami...Zawsze mozna z Gearbest kupic czy AliExpress ale nie wiadomo jak z gwarancja pozniej ;) Sam sciagalem z Gearbest okolo 6-7 miesiecy temu i wszystko smiga jak narazie [emoji23] i mysle ze z rok spokojnie jeszcze posmiga ... A przynajmniej mam taka nadzieje.

motoko
05-11-2017, 13:33
Na razie w ramach "testowego" powrotu do Androida nabyłem Moto G5 plus. Wahałem się przez chwilę czy Moto czy Xiaomi A1, ale brak dystrybucji Xiaomi w UK oraz brak NFC w A1 przechyliły szalę na korzyść Motoroli.
Jak się nie zniechęcę to może będzie Pixel na gwiazdkę.

ksh
05-11-2017, 14:40
Moto to obecnie przeciętny chińczyk, wielgachna obudowa co powoduje że jest tylko ciut mniejszy od obecnych chińskich 6", bebechy jak w chińczykach za 80$, lepszy wybór to Xiaomi A1 bo przynajmniej solidna konstrukcja.

esperal
15-11-2017, 10:11
Żona dostała w gratisie do Samsunga S8 ładowarkę indukcyjną, nową, ale nieoryginalną. Zastanawiam się czy łatwo jest rozwalić baterię takim czymś. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

grizz
15-11-2017, 10:42
Jak ładowarka jest w standardzie obsługiwanym przez telefon, to problemu nie powinno być.

esperal
15-11-2017, 11:08
Po czy poznać, że to ten sam standard? Jeśli chodzi o telefon to informacji jest mnóstwo, gorzej jednak z tymi chińskimi wynalazkami.

grizz
15-11-2017, 11:16
Z napisu na opakowaniu / ładowarce.

Zresztą jak ląduje to będzie ok.

esperal
15-11-2017, 11:18
Opakowania nie ma a napisów na ładowarce średnio mało;) No nic, sprawdzę. Najwyżej ugotuję baterię.

Rafał_Sz
15-11-2017, 11:46
Nie ugotujesz, prąd indukujący się na cewce klapki telefonu nie trafia bezpośrednio do akumulatora tylko jest regulowany przez elektronikę telefonu. To samo dzieje się przy podłaczeniu zasilania przez USB czy jakiekolwiek inne złżcze.

mateo912
15-11-2017, 12:16
Żona dostała w gratisie do Samsunga S8 ładowarkę indukcyjną, nową, ale nieoryginalną. Zastanawiam się czy łatwo jest rozwalić baterię takim czymś. Macie jakieś doświadczenia z tym związane?

jeśli ładowarka ładuje tzn że obsługuje standard QI, jeśli nie ładuje tzn że nie obsługuje proste jak budowa cepa :)

Majek
31-12-2017, 14:23
A ja z innej beczki...

Jedna z kolejnych spraw, którą w końcu postanowiłem się zająć, tak na koniec roku... Zasięg sieci komórkowej mam w domu bardzo słaby. Stacja bazowa operatora (T-Mobile) jest się w odległości ok. 1,2km w linii prostej, ale po drodze, w linii wzroku, są jakieś krzaczory, drzewa i inne chabazie, więc tłumienie jest spore. I o ile po tej stronie w domu jako tako w miarę stabilny sygnał jest, tak po przeciwnej jest ruletka. Raz jest, raz nie ma, raz jest bardzo słaby, raz się LTE przełącza i potrafi być 20 mb/s, raz się włącza Edge, czy nawet GPRS a czasem nie idzie ani zadzwonić, ani się dodzwonić... I efekt jest taki, że często trzeba stać przy oknie wychodzącym w kierunku BTSa, żeby porozmawiać. Trochę sytuację poprawiło udostępnienie usługi VoWiFi, ale to też jakoś nie zawsze działa. Tak, jakby do zainicjowania połączenia potrzebne było jednak połączenie z siecią bazową...

W każdym razie od jakiegoś czasu mi repeater po głowie chodzi... Tylko wszedłem dzisiaj na Allegro, a tam rozrzut od 200 do 2000 złotych. I jeszcze się okazuje, że to nie są uniwersalne urządzenia, tylko jedne są do 900mHz, a nie do LTE inne do LTE, ale nie poprawią jakości rozmów itd. Zawsze czegoś brakuje. Jak to z tymi urządzeniami jest? Ponad to gdzieś kiedyś czytałem, że jak się postawi taki wzmacniacz, to potrafi np. ból głowy wywoływać... Naprawdę to ma taką moc? Jakoś mi się nie wydaje? Mieliście z czymś takim do czynienia?

mateo912
02-01-2018, 00:03
A ja z innej beczki...

Jedna z kolejnych spraw, którą w końcu postanowiłem się zająć, tak na koniec roku... Zasięg sieci komórkowej mam w domu bardzo słaby. Stacja bazowa operatora (T-Mobile) jest się w odległości ok. 1,2km w linii prostej, ale po drodze, w linii wzroku, są jakieś krzaczory, drzewa i inne chabazie, więc tłumienie jest spore. I o ile po tej stronie w domu jako tako w miarę stabilny sygnał jest, tak po przeciwnej jest ruletka. Raz jest, raz nie ma, raz jest bardzo słaby, raz się LTE przełącza i potrafi być 20 mb/s, raz się włącza Edge, czy nawet GPRS a czasem nie idzie ani zadzwonić, ani się dodzwonić... I efekt jest taki, że często trzeba stać przy oknie wychodzącym w kierunku BTSa, żeby porozmawiać. Trochę sytuację poprawiło udostępnienie usługi VoWiFi, ale to też jakoś nie zawsze działa. Tak, jakby do zainicjowania połączenia potrzebne było jednak połączenie z siecią bazową...

W każdym razie od jakiegoś czasu mi repeater po głowie chodzi... Tylko wszedłem dzisiaj na Allegro, a tam rozrzut od 200 do 2000 złotych. I jeszcze się okazuje, że to nie są uniwersalne urządzenia, tylko jedne są do 900mHz, a nie do LTE inne do LTE, ale nie poprawią jakości rozmów itd. Zawsze czegoś brakuje. Jak to z tymi urządzeniami jest? Ponad to gdzieś kiedyś czytałem, że jak się postawi taki wzmacniacz, to potrafi np. ból głowy wywoływać... Naprawdę to ma taką moc? Jakoś mi się nie wydaje? Mieliście z czymś takim do czynienia?

niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę, ale chyba nie wolno ustawiać i używać "prywatnie" wzmacniaczy sygnału GSM.

ksh
02-01-2018, 01:03
Tak, dotyczy to też wzmacniaczy GSM ponieważ zakłócają one infrastrukturę.

Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym każdy, kto bez wymaganego pozwolenia używa urządzenia radiowego nadawczego lub nadawczo-odbiorczego podlega karze grzywny do 1 tys. zł. Jeżeli osoba taka działa w sposób uporczywy podlega karze grzywy, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do 2 lat.

_Pawel
02-01-2018, 08:28
Spróbuj wymusić zawsze 2G, czasami pomaga.

pil74
02-01-2018, 18:22
Może się przyda mapa nadajników
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=&bands=&center=52.441104%2C16.991383&zoom=12

motoko
16-01-2018, 13:25
No to pierwszy w życiu "chińczyk" zakupiony. Xiaomi Mi A1. Zobaczymy jak wypadnie w porównaniu z moją Motorolą G5 plus.

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk

manfred
14-02-2018, 19:47
Play trzymam się ich oferty jak rzep psiego ogona.
-nielimitowane rozmowy, SMS-y i MMS-y
-nielimitowany pakiet internetu
-nielimitowany roaming w UE - rozmowy, SMS-y i MMS-y
-roaming internet w UE
-dodatkowa karta internetowa z nielimitowanymi GB
- Tidal i Showmax

Czas trwania umowy to 25 miesięcy.
Trzy karty SIM
Karta do internetu

Cena po upustach za miesiąc Opłata za abonament wynosi 90 zł netto przy 3 numerach. Kwota abonamentu uwzględnia rabat 10 zł netto (12,30zł z VAT) z tytułu aktywacji e-faktury i terminowych płatności oraz 5 zł (6,15zł z VAT) za zgody marketingowe oraz zgody na profilowanie.

Jest gdzieś możliwość otrzymać lepsze warunki cenowe? Pomijam zasię i działanie samej sieci.
-

ksh
14-02-2018, 19:52
Orange jeśli masz usługi stacjonarne jak net, fon i tv to otrzymasz bardzo dobrą ofertę mobilną, ja korzystam z nolimit ale tylko z 10GB za 19,90zł na każdy numer.

manfred
14-02-2018, 20:06
Niestety nie mam netu i nie będe miał bo swojego dostawcę i tv również od kablówki

ksh
14-02-2018, 20:13
Czyli masz 110zł za trzy numery, myślę że każdy operator zrobi ci taką ofertę, przejdź się do salonów i zapytaj.

manfred
14-02-2018, 20:26
110 za cztery karty 3 +1 do netu.
10 gb na trzy karty i 100GB na kartę do internetu

ksh
14-02-2018, 21:02
Nie wiem jak z netem mobilnym jest u innych i jeśli to dla ciebie istotne to wygląda ciekawie, ja nawet 5GB nie zużywam nigdy w fonie.

Slon
14-02-2018, 21:18
Niestety play jest nie do przebicia... Ostatnio walczyłem kilka długich dni z różnymi operatorami i ponownie wygrał play. Sprawdź jeszcze t-mobile, w moim przypadku było nieznacznie drożej (ale bez gratisów w postaci tidal'a czy showmax'a).

manfred
14-02-2018, 21:31
No właśnie zapomniałem o tym fakcie choć i tak korzystam z Spotify ale to jest duży plus dla play.