PDA

Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 [42] 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61

velaskez
12-01-2014, 23:16
Ja na przedłużenie w T-Mobile dostałem ofertę 400 minut i 500 MB za 29,99 zł. Wprawdzie nie do końca to samo co chciałbyś, ale może Cie to zainteresuje. Myślę, że przenosząc numer dostałbyś nie gorszą ofertę.

Oferta dla firm jest aktualnie 39.99/m-c za nielimitowane rozmowy do wszystkich/smsy do wszystkich/stacjonarne i 1GB internetu. Jeśli ktoś ma firmę to według mnie bardzo dobra oferta.

qualin
13-01-2014, 00:00
Jak na firme to jest to zapewne 39,99 + VAT ;)

Squier
13-01-2014, 09:52
Jak na firme to jest to zapewne 39,99 + VAT ;)

Dla dzwoniących bardzo dużo, jak ja, to oferta marzenie. Teraz płacę 59 + VAT i nie narzekam. Myślę, że już taniej nie będzie.

ku6i
13-01-2014, 14:52
Dla dzwoniących bardzo dużo, jak ja, to oferta marzenie. Teraz płacę 59 + VAT i nie narzekam. Myślę, że już taniej nie będzie.

Jak ~10 lat temu podpisywałem pierwszą umowę z Plusem, gdzie minuta rozmowy kosztowała mnie ~2 zł, a naliczanie co 30 sekund było "rewolucją na rynku" to też tak myślałem ;)

Beson
13-01-2014, 16:22
No to u mnie chyba się wyjaśniło. :) Jak wiecie w Play do upartego wciskają mi tą ofertę za 49,99 (nawet dzisiaj ktoś dzwonił) nielimitowane minuty do wszystkich, 2GB netu, dodatkowo płatne minuty na stacjonarne (0,29) i smsy (0,19), umowa na 15msc - biorąc pod uwagę, że dzwonię na stacjonarne i esemsuje to mój rachunek w sumie wynosiłby pewnie z 80 zł miesięcznie... Zrobiłem sobie więc maraton po wszystkich salonach... W orange mało nie spadłem z krzesła ze śmiechu jak usłyszałem ofertę. Nie dość, że pioruńsko drogo, to żeby mieć pakiet internetowy w abonamencie muszę kupić smartfona... w plusie podobna chała. Oferta T-Mobile bardzo mi się spodobała, za 49,99 mam nielimitowane minuty na komórki i stacjonarne, nielimitowane smsy oraz 2GB netu, niestety umowa na 24msc. Poszedłem również do Playa, po krótkiej rozmowie kobitka powiedziała mi, że nie może mi zaproponować niczego innego niż to co mi proponują na infolinii. Powiedziała jednak żebym spróbował na *500 i tak też zrobiłem. za 39,99 mam 200 minut do wszystkich, nielimitowane połączenia na stacjonarne, nielimitowane smsy i 750MB netu, umowa na 12msc - chyba będę się decydował. :)

bognik
13-01-2014, 20:23
Oferta dla firm jest aktualnie 39.99/m-c za nielimitowane rozmowy do wszystkich/smsy do wszystkich/stacjonarne i 1GB internetu. Jeśli ktoś ma firmę to według mnie bardzo dobra oferta.
Świetna oferta. Przekazałam ojcu, który za nielimitowane rozmowy (nie wiem czy smsy też, ale chyba nie), bez Internetu, w Plusie płaci prawie 80 zł miesięcznie. Dzwonił do T-Mobile i przenosi do nich numer ;)

MC_
13-01-2014, 20:26
Wszystko lepsze jest niż Minus GSM. Już się nie możemy w rodzinie doczekać aż się nam kontrakty pokończą.

Aeon88
13-01-2014, 20:41
A ja Wam powiem ciekawy myk z cenami +VAT na firmę. Otóż sieci faktycznie jak podają ceny dla klienta indywidualnego to ceny są brutto, a jak jest oferta dla firm to ceny są podawane netto, przez co abonament tak naprawdę jest wyższy niż piszą. Jednak będąc ostatnio w Play parę miesięcy temu udało mi się otrzymać ciekawą opcję - wziąłem na firmę abonament z oferty dla klienta indywidualnego, i podaną cenę 89zł/mc miałem jako cenę brutto, tak jak klient indywidualny! :)

Robiło mi to dużą różnicę; chciałem nokię 720, indywidualni mieli abonamenty 39 59 89 109zł, gdzie lumia była za 1zł przy abonamencie 89zł brutto. Biznesowi mieli opcje podobne, górne abonamenty były w kwotach 79, 99, 119, gdzie telefon za 1zł miałem za 99zł (ale netto, czyli brutto 123zł), 79zł abonament dawał mi tel za prawie 300zł, a nie było opcji 89 gdzie miałbym go za 1zł, mało tego, jak by taka była, byłaby to dopiero cena netto. Gość z Playa dał mi więc ofertę klienta indywidualnego za 89zł ale na firmę, gdzie cena 89 była już ceną brutto tak jak w ofercie indywidualnej.

Spytałem czy nie kręci w papierach za bardzo, on odparł że każdy klient ma prawo wziąć na firmę ofertę indywidualną, więc z uśmiechniętą banią wyszedłem z salonu. Jak dla mnie super sprawa.

kiemlo
14-01-2014, 00:01
W Plusie często oferta biznesowa oznacza m.in. brak wymiany minut na SMS - bo w końcu jaki szanujący się biznesmen będzie wysyłał SMS.

bognik
14-01-2014, 15:30
A ja Wam powiem ciekawy myk z cenami +VAT na firmę. Otóż sieci faktycznie jak podają ceny dla klienta indywidualnego to ceny są brutto, a jak jest oferta dla firm to ceny są podawane netto, przez co abonament tak naprawdę jest wyższy niż piszą. Jednak będąc ostatnio w Play parę miesięcy temu udało mi się otrzymać ciekawą opcję - wziąłem na firmę abonament z oferty dla klienta indywidualnego, i podaną cenę 89zł/mc miałem jako cenę brutto, tak jak klient indywidualny! :)

Ojcu powiedzieli, że na firmę ma u nich (T-Mobile) 39,90 ... brutto :D

velaskez
16-01-2014, 23:28
Ojcu powiedzieli, że na firmę ma u nich (T-Mobile) 39,90 ... brutto :D

No...właśnie. Mnie też wyszło 39,99 brutto. Według mnie oferta mega, no i na sieć narzekać nie można, jeśli chodzi o kwestie pokrycia.

eristoff
16-01-2014, 23:54
Ja mam służbowy telefon w t-mobilu i nie mam dobrej opinii co do zasięgu, tam gdzie plus ma połowę kresek zasięgu, orange 1-2, to w t-mobile mam jeden wielki czerwony X na zasięgu, nawet play przełącza się swobodnie na nadajniki plusa i bez problemów idzie rozmawiać.

Sapphiron
17-01-2014, 15:05
Zakupiłem sobie SwiftKey. Co śmieszniejsze, płatna wersja chodzi idealnie płynnie, kiedy darmówka przycinała gdzie tylko się dało... Genialne ;)

bognik
17-01-2014, 17:32
No...właśnie. Mnie też wyszło 39,99 brutto. Według mnie oferta mega, no i na sieć narzekać nie można, jeśli chodzi o kwestie pokrycia.
Poprawiam. W salonie zaczęli coś kręcić i w ogóle tej oferty nie chcieli uznać(???), a gdy ojciec zadzwonił do kobiety z którą rozmawiał, to powiedziała mu, że w pakiecie jednak nie będzie miał Internetu i nie dostanie telefonu (a mówiła, że dostanie). Paranoja.

W Plusie przez telefon też mu zaoferowali dobre warunki, za to na miejscu w salonie w ogóle nie przyjmowali tego do wiadomości.

I o co tu chodzi?!

ekonet
17-01-2014, 17:40
Zakupiłem sobie SwiftKey. Co śmieszniejsze, płatna wersja chodzi idealnie płynnie, kiedy darmówka przycinała gdzie tylko się dało... Genialne ;)
A co - gdybyś był programistą, zrobiłbyś odwrotnie? :mrgreen:

Sapphiron
17-01-2014, 17:52
pewnie nie :) ale miłe zaskoczenie ogólnie ;)

sokrates
17-01-2014, 20:12
Rozumiem że werjsa free SwitKeya jest okrojona z pewnych funkcji dostępnych w komercyjnej wersji, ale żeby programista celowo powodował przycinanie się darmowej wersji to już strzał w kolano. Osobiście po takiej darmówce nie wydał bym ani 10 groszy na płatną wersję ;-) Raczej to nie celowe zagranie ;-)

Sapphiron
17-01-2014, 20:20
możliwe, ale teraz klawiaturka chodzi jak marzenie :)

kiemlo
18-01-2014, 10:28
W Plusie przez telefon też mu zaoferowali dobre warunki, za to na miejscu w salonie w ogóle nie przyjmowali tego do wiadomości.

I o co tu chodzi?!

Salon musi na siebie zarobić. Dlatego przez internet i infolinię można zazwyczaj dostać lepszą ofertę.

Andre
18-01-2014, 12:50
Salon musi na siebie zarobić. Dlatego przez internet i infolinię można zazwyczaj dostać lepszą ofertę.

Przykładem jest na to oferta Orange, na stronie masz podane ceny telefonów jeśli zamówisz je przez internet i oddzielnie jak kupisz w salonie. Oczywiście w salonie jest drożej.

Sapphiron
18-01-2014, 13:24
Mi kumpel nie pracujący już w Orange wytłumaczył to tak: W salonach są droższe TYLKO dlatego że są fizycznie na stanie. On-line nie mają ich fizycznie i przy zapotrzebowaniu dopiero "kupują" takowy telefon na rynku i dołączają do umowy :)

rychu_cmg
18-01-2014, 13:53
(...) On-line nie mają ich fizycznie i przy zapotrzebowaniu dopiero "kupują" takowy telefon na rynku i dołączają do umowy :)
Wtedy nie wysyłaliby telefonów w ciągu 2-3 dni. Jakieś zapasy muszą mieć.

Sapphiron
18-01-2014, 14:04
a tak bajdełej, to polecicie jakąś apkę do kręcenia procka na zrootowanym NeoV?

Andre
18-01-2014, 14:46
Wtedy nie wysyłaliby telefonów w ciągu 2-3 dni. Jakieś zapasy muszą mieć.

Jeśliby działali w modelu dropshipingu to by sami nie musieli ich magazynować. Jak oni dokladnie działają to nie wiem.

qualin
18-01-2014, 15:35
a tak bajdełej, to polecicie jakąś apkę do kręcenia procka na zrootowanym NeoV?

zeby krecic procek musisz miec kernel, ktory na to pozwala.

Jezeli chodzi oorange to kolega ostatnio mial niemile przeboje z nimi. Abonentem u nich jest ok 15 lat, ma 3 numery firmowe. Konczyla sie umowa i zaczely sie telefony z propozycjami. Powiedzial, ze przedluzy jak dostanie Xperie Z1 w rozsadnej cenie. zaproponowali za 1000 zl wiec podziekowal. za 5 telefonem zeszli z ceny do ok 300 zl wiec sie zgodzil i czekal na kuriera. Przyjechal kurier z umowa i telefonem - uwaga Xperia Z. Jakie bylo zdziwienie kolegi. oczywiscie odeslal kuriera i nie podpisal umowy. Dzwoni zdziwiony konsultant (btw podobno koles fachowy, jest administratorem na android.com.pl) z pytaniem czemu nie podpisal. Tlumaczy, ze to taki sam telefon i rozni sie tylko aparatem bo ma 13 mpix zamias 20. zaczal nawijac makaron na uszy, ze te 20 mpix jest i tak interpolowane i jakos zdjec jest identyczna jak ze starszego modelu. kolega zapytal go czy bateria tez jest interpolowana do wiekszej pojemnosci i trzyma tak samo. Gosc sie zawiesil i sie rozmowa skonczyla.
Takze jak widac trzeba uwazac bo staraja si ekantowac ludzi na kazdym kroku.

Sapphiron
18-01-2014, 17:36
kernel z OC do NeoV załadowany. Teraz potrzebuję apki która będzie sterować możliwościami :)

qualin
18-01-2014, 18:00
Ja tam zawsze mialem w romie wbudowane opcje od OC :)

Greg77
21-01-2014, 01:40
Mi kumpel nie pracujący już w Orange wytłumaczył to tak: W salonach są droższe TYLKO dlatego że są fizycznie na stanie. On-line nie mają ich fizycznie i przy zapotrzebowaniu dopiero "kupują" takowy telefon na rynku i dołączają do umowy :)

Gdzie tu roznica, telefony ktore musza zamowic kosztuja tyle samo co te zamowione wczesniej do salonu, ech, brak slow!

Sapphiron
21-01-2014, 02:25
różnica jest w cenie i spadku wartości telefonu z biegiem czasu ;)

NiKtos
21-01-2014, 23:17
Orientuje się ktoś co można "dostać" w abonamencie 105 netto w plusie?

Greg77
21-01-2014, 23:42
różnica jest w cenie i spadku wartości telefonu z biegiem czasu ;)

Ale oni i tak pchaja to na abonament i przez okres abonamentu splacisz to co wydali, nie ma co sie oszukiwac.

siona
23-01-2014, 19:53
Orientuje się ktoś co można "dostać" w abonamencie 105 netto w plusie?

135 brutto za telefon? To co oni dają w pakiecie za te kasę?

wasilewk
23-01-2014, 22:19
Chcę ponowić moje stare zapytanie:

"Dlaczego z iPhone5 nie mogę wysyłać sms-ów na inne aparaty (np. Samsung) ?"

Rodzaj sieci nie ma znaczenia. Do innego iPhone5 wszystko gra w obie strony (nawet obrazki i filmy) - nawet w innej sieci.

Pzdr.

P.S.
Oczywiście "transmisję danych" mam wyłączoną. A wczoraj z innego Samsunga do mnie sms przyszedł bez problemu.

RAF7705
24-01-2014, 04:34
Pytałem kolegi, specjalisty od iPhone.
A. Wyłącz i-masage w opcjach wiadomości.
B. Doładuj konto :-)
C. Zgłoś problem do operatora sieci.

ekonet
24-01-2014, 10:02
i-masage
Co to? Naprawdę jest takie coś?

mateo912
24-01-2014, 10:09
Co to? Naprawdę jest takie coś?

to jest coś pomiędzy sms a mailem w apple, można wysyłać tylko na inne urządzenia apple(i to chyba dopiero od ios4 z tego co pamiętam) za darmo (bo korzysta z neta)
na androidzie jest podobna appka się zwie "whatsapp"

shaolin
24-01-2014, 10:12
Mateusz tylko nie ma czegos takiego jak "i-masage" :razz:

A imessage dziala bardzo ok, wszedzie na swiecie (o ile macie dostep do neta). Sam z tego korzystam.

mateo912
24-01-2014, 10:19
Mateusz tylko nie ma czegos takiego jak "i-masage" :razz:

A imessage dziala bardzo ok, wszedzie na swiecie (o ile macie dostep do neta). Sam z tego korzystam.

oj, tam z "-" czy bez wszyscy wiedzą o co chodzi :D
korzystałem raz czy dwa żeby sprawdzić czy działa i nic więcej. generalnie to nie bardzo rozumiem sensu tej appki(tak i jej podobnych) bo wysyłac wiadomości można tylko i wyłącznie do jej użytkowników (0:1 dla maila) a jest tak samo darmowy jak mail (1:2 dla maila)

ekonet
24-01-2014, 10:42
oj, tam z "-" czy bez wszyscy wiedzą o co chodzi :D
Naprawdę nie widzisz różnicy między literą "a" oraz "e"?
Bo dla mnie różnica między omawianymi wyżej wyrazami jest co najmniej taka, jak między kolarzem a kolażem. :mrgreen:

shaolin
24-01-2014, 10:50
Daj mu szanse, mlody jest ;)

Mateusz wydaje mi sie (z akcentem na wydaje mi sie) napisanie krotkiej wiadomosci ajmesydzem jest troche szybsze niz napisanie krotkiego mejla. Ja uzywam obu rzeczy w sumie, a reszta... kij z reszta ;)

mateo912
24-01-2014, 10:55
Naprawdę nie widzisz różnicy między literą "a" oraz "e"?
Bo dla mnie różnica między omawianymi wyżej wyrazami jest co najmniej taka, jak między kolarzem a kolażem. :mrgreen:
nie zauważyłem nawet że jest literówka :D

Daj mu szanse, mlody jest ;)

Mateusz wydaje mi sie (z akcentem na wydaje mi sie) napisanie krotkiej wiadomosci ajmesydzem jest troche szybsze niz napisanie krotkiego mejla. Ja uzywam obu rzeczy w sumie, a reszta... kij z reszta ;)

w sumie to nie wiem, w obu przypadkach musisz uruchomić aplikacje, wybrać adresata, napisać i wysłać :)

shaolin
24-01-2014, 11:02
Kup se gogle :D

Zapomniales w mejlu o napisaniu tematu i pozdro, chyba zes cham i tego nie robisz :mrgreen:

mateo912
24-01-2014, 11:36
Kup se gogle :D

Zapomniales w mejlu o napisaniu tematu i pozdro, chyba zes cham i tego nie robisz :mrgreen:

wydało się, bo nigdy nie wpisuje tematu (no poza oficjalnymi) :D

coach_lodz
24-01-2014, 13:15
Whatsapp jest także na appla i całkiem fajne to jest :D

wasilewk
24-01-2014, 14:48
Whatsapp jest także na appla i całkiem fajne to jest :D

Wszystko fajnie, tylko gdzie te czasy gdy mając Samsunga Mini2 mogłem wysyłać i tekst i obrazki do innych aparatów i za darmo i bez dodatkowych aplikacji ! (sieć Plus - taka sama jak w iPhone).

Pzdr.

Pytałem kolegi, specjalisty od iPhone.
B. Doładuj konto :-)
C. Zgłoś problem do operatora sieci.

Czyli i-mesage przeszkadza w wysyłaniu ?
B - w abonamencie nie muszę.
C - operator odżegnuje się od iPhone, poleca Samsunga - czy o to chodziło ?

Pzdr.

MC_
24-01-2014, 15:02
Ja nie wiem o jakie problemy chodzi. Wysyłam i odbieram smsy na iP obojętnie od kogo pochodzą. iMessage również włączone.

RAF7705
24-01-2014, 16:17
A próbowałeś wysyłać z innego telefonu z tą kartą sim?
Żeby jednoznacznie stwierdzić, czy wina jest w ustawieniach, ewentualnie awarii iPhone, czy też problem jest z kartą sim.

Obecnie odchodzi się od przesyłania zdjęć i video przez gsm, bo było to zbyt drogie.
Usługi takie przejmują aplikacje internetowe w telefonach i dobrze że w tą stronę to idzie, bo daje to dużo więcej możliwości.

Strus
24-01-2014, 22:00
Jak żonka miała japco to nie było z tym problemów. Musisz mieć uwalone
a) ustawienia
b) samo japco
c) coś w sieci

ku6i
24-01-2014, 23:08
Potrzebuję słuchawkę na Bluetooth. Chcę jej używać podczas dłuższych podróży samochodem, tak więc realny czas czuwania rzędu 10 godzin (i więcej) mile widziany. Jako żyję nigdy nie używałem takiego ustrojstwa i nie wiem na co zwrócić uwagę. Nie mam jakichś szczególnych wymagań, no może poza tym, żeby nie kosztowało dużo i bateria trzymała jak najdłużej. Poleci ktoś jakiś sprawdzony model?

Strus
24-01-2014, 23:56
Zamiast słuchawki kup odbiornik do radia w aucie.
Moim zdaniem zdecydowanie lepsze rozwiązanie

ku6i
25-01-2014, 00:49
Zamiast słuchawki kup odbiornik do radia w aucie.
Moim zdaniem zdecydowanie lepsze rozwiązanie

Radio mam jeszcze fabryczne, a samochód dość wiekowy, więc nie dość, że musiałbym wymienić radio, to na dodatek musiałoby grać dość głośno żeby przy większej prędkości usłyszeć bez problemu rozmówcę. Słuchawka będzie tańszym i mniej inwazyjnym rozwiązaniem, zwłaszcza, że za maksymalnie 2 lata będę zmieniał auto i wtedy będę brał takie z fabrycznym Bluetoothem.

Boryszuk
25-01-2014, 00:50
Możesz kupić zestaw bluetooth mocowany na daszku przeciwsłonecznym

ekonet
25-01-2014, 01:01
Potrzebuję słuchawkę na Bluetooth. Chcę jej używać podczas dłuższych podróży samochodem, tak więc realny czas czuwania rzędu 10 godzin (i więcej) mile widziany. Jako żyję nigdy nie używałem takiego ustrojstwa i nie wiem na co zwrócić uwagę. Nie mam jakichś szczególnych wymagań, no może poza tym, żeby nie kosztowało dużo i bateria trzymała jak najdłużej. Poleci ktoś jakiś sprawdzony model?
JABRA EasyCall albo EasyGo. Dodatkową zaletą jest to, że może jednocześnie obsługiwać dwa telefony. Mam i polecam. Finezyjnie wykonana i trwała.

ku6i
25-01-2014, 01:12
Możesz kupić zestaw bluetooth mocowany na daszku przeciwsłonecznym

Wiem, ale nadal będę skazany na "słuchanie" swojego samochodu, a nie ukrywajmy, że Astra F szczytem technologicznym w kategorii "wyciszenie wnętrza" nie była ;)

Ekonet, dzięki za informację!

Greg77
25-01-2014, 02:52

Na 100% to nie jest powod.

Czyli i-mesage przeszkadza w wysyłaniu ?

Nie.
iMessage nie przeszkadza, dziala tylko kiedy masz osobe wpisana w ksiazke pod "iphone" oraz kiedy aktywowales iMessage, wiec to nie jest powod.
Problem dziwny bo ja wysylam normalnie jako mms, mozliwe, ze siec, masz staly dostep do netu?

Kurcze sprawdzilem w swoim iP i wychodzi tak - Ustawienia/Wiadomosci i tam sprawdz, czy masz wlaczone "Wiadomosci MMS"?!

korzystałem raz czy dwa żeby sprawdzić czy działa i nic więcej. generalnie to nie bardzo rozumiem sensu tej appki(tak i jej podobnych) bo wysyłac wiadomości można tylko i wyłącznie do jej użytkowników (0:1 dla maila) a jest tak samo darmowy jak mail (1:2 dla maila)

A widzisz, mam kilka osob znajomych z iphoneami, siedza w Niemczech, Anglii, Czechach i Polsce no i 95% wysylanych wiadomosci nie kosztuje mnie nic a wiadomosci zagraniczne kosztuja normalnie spora kwote. Dodatkowo kiedy nie mam dostepu do internetu, kiedy zasieg mam slaby to wtedy telefon sam wysyla mi taka iMessage jako smsa.
Sens korzystania z takiego czegos jest spory, bo wysylam to jako normalne smsy i nawet nie mysle o tym, czy jest to iM, czy sms, bo to nie jest osobna apka a jedyne co mowi mi o tym, czy place, czy nie to kolor wyslanej wiadomosci;)

siona
25-01-2014, 10:27
Jak sprawdzić cenę apki a play w innej walucie? I ewentualnie kupić w $ zamiast pln?

kiemlo
25-01-2014, 14:11
Sprawdź kurs np. na stronie NBP... :-)

wasilewk
25-01-2014, 14:49
A próbowałeś wysyłać z innego telefonu z tą kartą sim?
Żeby jednoznacznie stwierdzić, czy wina jest w ustawieniach, ewentualnie awarii iPhone, czy też problem jest z kartą sim.

Obecnie odchodzi się od przesyłania zdjęć i video przez gsm, bo było to zbyt drogie.
Usługi takie przejmują aplikacje internetowe w telefonach i dobrze że w tą stronę to idzie, bo daje to dużo więcej możliwości.

Karta była stara - jeszcze w Samsungu Galaxy Mini2. Jak wiesz w iP musi być mini, więc w punkcie plusa mi zmienili na mini. Za pomocą pośrednika wkładam do Samsunga i działa jak złoto (tylko na moje konto internetowe w Plusie przyszła wiadomość, że karta SIM ma inny numer). Natomiast w iP działa idealnie ale tylko z innym iP - z Samsungami nie chce wysyłać sms-ów, pokazuje "błąd wysyłania". Za to odbiera wszystko ok. z każdego telefonu.

Niby problem mam tylko połowiczny, tzn wtedy, gdy nie ma w zasięgu Wi-fi. W domu i w większości rodziny i znajomych taka sieć istnieje, więc tylko w niewielu miejscach (m.in. na dworze) to nie działa. W większości rozmawiam z pomieszczeń, w których ta sieć jest, więc i mms-y i filmiki - wszystko mogę wysyłać.

Pzdr.

wasilewk
25-01-2014, 14:55
Na 100% to nie jest powod.

Nie.
iMessage nie przeszkadza, dziala tylko kiedy masz osobe wpisana w ksiazke pod "iphone" oraz kiedy aktywowales iMessage, wiec to nie jest powod.
Problem dziwny bo ja wysylam normalnie jako mms, mozliwe, ze siec, masz staly dostep do netu?

Kurcze sprawdzilem w swoim iP i wychodzi tak - Ustawienia/Wiadomosci i tam sprawdz, czy masz wlaczone "Wiadomosci MMS"?!

Wszystko ustawione na ON (zielone), jedynie mnie zaciekawiło, że w opcji "Wysyłka/odbiór" mam dwa adresy, ale pokazują obydwa ten sam mój numer telefonu i moją skrzynkę pocztową. Może to tutaj coś blokuje ?

GeparD
26-01-2014, 19:03
opcja Wysyłka/Odbiór dotyczy tylko i wyłącznie iMessage

NiKtos
26-01-2014, 22:42
135 brutto za telefon? To co oni dają w pakiecie za te kasę?

Chyba wszystko, tylko użytkuję, szczerze to nawet nie sprawdzałem. Worek internetów też, gorzej z telefonem, nie wiem co mi przyjdzie wybrać.

siona
27-01-2014, 00:57
Ale wszystko to ja mam za 49...

rychu_cmg
27-01-2014, 01:12
Ale wszystko to ja mam za 49...
Gdzieś muszą włożyć cenę telefonu, więc wkładają ją w abonament. Wole kupić telefon w sklepie i mieć "telefon na kartę", niż ładować się w płacenie ponad stówy przez dwa lata, jak przy karcie wychodzi mi 25-30 zł na miesiąc. Przy abonamencie można mocno przepłacić.

NiKtos
27-01-2014, 20:21
Tylko gdzie za te 25-30 zł dostanę 5GB internetu...

wasilewk
28-01-2014, 00:03
Wszystko ustawione na ON (zielone), jedynie mnie zaciekawiło, że w opcji "Wysyłka/odbiór" mam dwa adresy, ale pokazują obydwa ten sam mój numer telefonu i moją skrzynkę pocztową. Może to tutaj coś blokuje ?

A dziś:

Okazało się, że numer Centrum Zarządzania SMS (czyli w Plusie: +48 601 000 310) trzeba wprowadzić kodem z gwiazdkami, bo w iPhone inaczej się nie da.

Nic to na razie i tak nie pomogło, ale jest pewien sukces: SMS na numer 2601 mogę nadawać, choć na inne telefony w tej samej sieci (jeśli to nie iPhone) już nie można.

Zobaczymy co dalej, bo w Call Center pani otworzyła to zdarzenie jako "Problem Techniczny".

Pzdr.

MC_
28-01-2014, 08:43
Mam iP4 w Plusie i działa bez zastrzeżeń.
Gdy jednak miałem problem z internetem to głupota BOK była porażająca.

Squier
28-01-2014, 09:36
Niestety na temat BOKu plusa nie mogę dobrych słów powiedzieć, że nie wspomnę o fatalnym interfejsie www do obsługi konta...

manfred
28-01-2014, 10:22
Tylko gdzie za te 25-30 zł dostanę 5GB internetu...
Nie bijcie gdybym się pomylił ale chyba nierealne.

hydra_nt
28-01-2014, 13:06
Sam internet dostaniesz - za 30 zł nawet 15GB na abonament. Ale to oczywiście bez rozmów.

NBA
28-01-2014, 16:27
Witam

Moja Motka ma się coraz gorzej. Szukam jakiegoś fajnego smartphona do powiedzmy 1000 zł (rynek wtórny), który ma dobry aparat. Myślę nad Iphone 4s, choć wiem, że to już leciwy wynalazek. Czego używacie i co byście polecili? Zależy mi na tym, żeby mieć pod ręką coś przyzwoitego i jak nadarzy się okazja. Dodam, że jestem w PLAY na najniższym abonamencie:)

qualin
28-01-2014, 16:58
Do tysiaka trafisz na allegro Motorole Moto G :) Bardzo fajny telefonik :)

NiKtos
28-01-2014, 19:01
Poleciłbym tego iPhone i tak, śmiga jak szalony, miałem 2. Chyba, że coś od Nokii? Lumia 925?

kiemlo
28-01-2014, 19:13
Do tysiaka trafisz na allegro Motorole Moto G :) Bardzo fajny telefonik :)
Chyba taniej ściągnąć bezpośrednio z Amazon UK - Ł157.30.

wasilewk
28-01-2014, 21:40
Witam

... Myślę nad Iphone 4s, choć wiem, że to już leciwy wynalazek...

Jeśli idzie o aparat, to jest to trafny wybór. Znajomy niedawno kupił taki i wszystko jest ok, a nawet mniejszy od mojego 5S. Nawet udostępniał mi internet i extra wszystko działało.

Pzdr.

motoko
29-01-2014, 01:46
Chyba taniej ściągnąć bezpośrednio z Amazon UK - Ł157.30.

Zartujecie z ta cena ? U mnie w Tesco leza na polce po 99 i 119 funtow - 8 i 16GB odpowiednio. Kupilem zonie (miala iPhona 4) i jest zachwycona.

qualin
29-01-2014, 01:59
Te w Tesco mają chyba jakiegoś simlocka dlatego tańsze.

shaolin
29-01-2014, 04:14
Jeśli idzie o aparat, to jest to trafny wybór. Znajomy niedawno kupił taki i wszystko jest ok, a nawet mniejszy od mojego 5S. Nawet udostępniał mi internet i extra wszystko działało.

Pzdr.

Z tym mniejszy to bym nie przesadzal, bo 5s jest dluzszy ale jest plytszy i duzo lzejszy ;)

4s to ok wybor, iOS7 lata na nim sensownie, da sie zadzwonic, da sie napisac smsa, itd ;) ot telefon ;)

wywar
29-01-2014, 09:36
Czy podłączał ktoś przez przejściówkę dysk zewnętrzny bądź czytnik kart do iphona? Działa to? Chciałbym mieć możliwość podłączenia aparatu/czytnika do iphona w celu zgrania paru wybranych fotek które mógłbym natychmiast wysłać via mail. Czytałem w necie, że z ipadem przechodzi ten numer. A jak jest z ip?

NBA
29-01-2014, 09:53
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę iPhonów?

shaolin
29-01-2014, 10:05
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę iPhonów?

http://store.apple.com/pl/buy-iphone/iphone4s ;)

A jak chcesz wiecej GB to tylko sklepy/allegro.

motoko
29-01-2014, 10:11
Te w Tesco mają chyba jakiegoś simlocka dlatego tańsze.

Ktorego zdejmuje sie kodem za Ł2.5 z ebaya.... Stosunku cena/jakosc tej Motki nic na razie nie przebija.

Sapphiron
04-02-2014, 16:20
Czy ktoś mógłby polecić jakąś dobrą ale niekoniecznie droga klawiaturkę bezprzewodową do tableta na androidzie? Tak powiedzmy do 100zł?

ZgReDoL
04-02-2014, 16:59
Powoli zbliża sie koniec abonamentu, więc rozglądam sie za nowym telefonem, by może wziąć oferte bez telefonu.
Obecnie mam SGII, i chciałbym coś większego tak ok 5 cali. Co możecie polecić, tak do 500zł, da sie coś nabyć? Mogą być marki alternatywne, chińskie wynalazki, byle sprawdzone, i do kupienia w Polsce. Telefon tylko do rozmów, sms i neta, Żadnych gier, no oprócz tetrisa ;)
W plusie przy przeniesieniu numeru dają Kazama 5, z 5,5 cala wyświetlaczem za całe 3 złote, ma to ktoś, nadaje sie dla nie wymagającego wodotrysków użytkownika? Jedni to chwalą, ich jest więcej, inni oczywiście nie, jak to na forach.
Jakie wasze zdanie, na co moge wymienić mojego SGII?

ku6i
06-02-2014, 02:23
JABRA EasyCall albo EasyGo. Dodatkową zaletą jest to, że może jednocześnie obsługiwać dwa telefony. Mam i polecam. Finezyjnie wykonana i trwała.

Kupiłem, podłączyłem, działa -zero problemów. Krzysztofie, dziękuję!

Ktorego zdejmuje sie kodem za Ł2.5 z ebaya.... Stosunku cena/jakosc tej Motki nic na razie nie przebija.

Jak mieszkasz na Wyspach, to ok, ale w Polsce gwarancja Amazonu warta jest różnicy w cenie. A'propos Moto G -ile trzyma wam bateria (i przy jakim użytkowaniu)? Mi ok. doby przy ok. 30 minutach rozmowy, połowie dnia na WiFi, a drugiej połowie na internecie 2G, sumarycznie korzystam z przeglądarki i Gmaila maksymalnie godzinę dziennie, zero GPSa, gier itd. W porównaniu z tym co ludzie na forach wypisują wydaje mi się to dość kiepskim wynikiem i zastanawiam się nad zgłoszeniem się do Amazonu o wymianę telefonu na inny egzemplarz.

motoko
06-02-2014, 12:16
Kupiłem, podłączyłem, działa -zero problemów. Krzysztofie, dziękuję!

Jak mieszkasz na Wyspach, to ok, ale w Polsce gwarancja Amazonu warta jest różnicy w cenie. A'propos Moto G -ile trzyma wam bateria (i przy jakim użytkowaniu)? Mi ok. doby przy ok. 30 minutach rozmowy, połowie dnia na WiFi, a drugiej połowie na internecie 2G, sumarycznie korzystam z przeglądarki i Gmaila maksymalnie godzinę dziennie, zero GPSa, gier itd. W porównaniu z tym co ludzie na forach wypisują wydaje mi się to dość kiepskim wynikiem i zastanawiam się nad zgłoszeniem się do Amazonu o wymianę telefonu na inny egzemplarz.

Ciekawe czy polskie Tesco uznalo by gwarancje na sprzet z wysp...

Zonie Motka trzyma jakies 1.5 dnia, praktycznie tylko rozmowy i mail, neta i gier zero. Ja tam jeszcze nie mialem smartfona ktory nie wymagalby ladowania co 24h, a to co ludzie pisza biore z przymruzeniem oka.

mateo912
06-02-2014, 12:31
potrzebuje pomocy od magików tapatalka :)
jak w tym cholerstwie zmienić forum na którym aktualnie jestem zalogowany bez wylogowywania?

ku6i
06-02-2014, 13:12

Nawet jeśli, to wymagałoby to:
- wybrania się do Tesco
- zgłoszenia reklamacji
- czekania kilka tygodni na naprawę

W Amazonie punktu pierwszego nie ma, drugi dzieje się przez internet, trzeciego też nie ma, bo najpierw dostajesz nowy telefon do domu, a później odsyłasz zepsuty, więc przewaga Amazonu nad Tesco jest znacząca.
Zonie Motka trzyma jakies 1.5 dnia, praktycznie tylko rozmowy i mail, neta i gier zero. Ja tam jeszcze nie mialem smartfona ktory nie wymagalby ladowania co 24h, a to co ludzie pisza biore z przymruzeniem oka.

Wiadomo, że te 4 dni to pewnie przy braku zasięgu sieci GSM, ale moje dodatkowe smartfony wytrzymywały ze mną dłużej, a nominalny czas pracy miały krótszy.

dinus
06-02-2014, 13:38

Raczej nie, ponieważ oficjalnie Motka G nie jest sprzedawana/serwisowana w PL. Tesco UK nie wyśle Ci Motki do PL. Sama Motorola zaprasza swoich klientów do serwisów w UK/DE. Możesz wysłać na swój koszt z PL.

Istnieją serwisy nieautoryzowane ale u nich na razie kiepsko z dostępem do części.

Squier
06-02-2014, 20:56
potrzebuje pomocy od magików tapatalka :)
jak w tym cholerstwie zmienić forum na którym aktualnie jestem zalogowany bez wylogowywania?

U mnie HTC One używam przycisku wstecz. Po paru razach jestem w oknie wyboru forum.

mateo912
06-02-2014, 21:05
U mnie HTC One używam przycisku wstecz. Po paru razach jestem w oknie wyboru forum.

u mnie jak użyje parę razy wstecz to jestem w menu/home :)

Aeon88
08-02-2014, 12:50
Witam, mam pytanie. W przyszłym tygodniu w moje ręce wpadnie iPhone 4s z wadą w postaci żółtej plamy (prawdopodobnie częsta wada ekranu powodowana klejem łączącym warstwy ekranu). Czytałem posty na forach że po jakimś czasie pojawiały się u ludzi kolejne plamy, na telefonie który dostanę będzie jedna.

Pytanie: skoro to wada fabryczna telefonu czy wymienią mi wyświetlacz na nowy lub uzywany pozbawiony tej wady już PO gwarancji? (telefon ma dwa lata)

Andre
08-02-2014, 20:06
Pytanie: skoro to wada fabryczna telefonu czy wymienią mi wyświetlacz na nowy lub uzywany pozbawiony tej wady już PO gwarancji? (telefon ma dwa lata)

Z tym pytaniem chyba najlepiej zwrócić się do autoryzowanego serwisu. To jest jedyne pewne źródło informacji na ten temat.

RAF7705
09-02-2014, 09:26
I phoned to wymienia nawet stare modele na nowe ( konkretne numery seryjne) mój kolega kupuje na bazarze i wysyła. Dostaje nowy, aktualnie produkowany.
Tak że z tym wyświetlaczem to raczej wymieniają bez problemu.

Aeon88
09-02-2014, 20:48
Dostałem ofertę wymiany wyświetlacza w 4S na nowy ORYGINALNY za 180zł z robocizną. Pytałem jakie mam jeszcze opcje - podobno są jeszcze zamienniki, koszt 130zł, ale to nie retina (co mnie zdziwiło bo jak iOS zajarzy że rozdziałka jest inna?). I teraz najlepsze - pytam o jakiekolwiek potwierdzenie że wyświetlacz jest oryginalny, dostałem odpowiedź że wyświetlacze do 4S oryginalne nie mają żadnych napisów na sobie, nie dostaje się żadnych paierów na to, jest gwarancja 6 miesięcy na podstawie paragonu - i tyle. Te zwykłe wyswietlacze zamienniki za 130zł też nie mają napisów żadnych na sobie i nie można ich zidentyfikować, więc mówię gościowi skąd mam wiedzieć który mi założono skoro nawet po rozebraniu nie odróżnię tego bo nie ma numeru seryjnego ani nic, to gość mówi że to na oko widać bo jest bledszy i rozdzielczość gorsza w zamienniku.

Jak to jest z tymi wyświetlaczami? Wymieniał ktoś w 4S? Rzeczywiście nie ma na nim żadnej literki ani numeru seryjnego? Nic a nic?

motoko
09-02-2014, 23:14
Dostałem ofertę wymiany wyświetlacza w 4S na nowy ORYGINALNY za 180zł z robocizną. Pytałem jakie mam jeszcze opcje - podobno są jeszcze zamienniki, koszt 130zł, ale to nie retina (co mnie zdziwiło bo jak iOS zajarzy że rozdziałka jest inna?). I teraz najlepsze - pytam o jakiekolwiek potwierdzenie że wyświetlacz jest oryginalny, dostałem odpowiedź że wyświetlacze do 4S oryginalne nie mają żadnych napisów na sobie, nie dostaje się żadnych paierów na to, jest gwarancja 6 miesięcy na podstawie paragonu - i tyle. Te zwykłe wyswietlacze zamienniki za 130zł też nie mają napisów żadnych na sobie i nie można ich zidentyfikować, więc mówię gościowi skąd mam wiedzieć który mi założono skoro nawet po rozebraniu nie odróżnię tego bo nie ma numeru seryjnego ani nic, to gość mówi że to na oko widać bo jest bledszy i rozdzielczość gorsza w zamienniku.

Jak to jest z tymi wyświetlaczami? Wymieniał ktoś w 4S? Rzeczywiście nie ma na nim żadnej literki ani numeru seryjnego? Nic a nic?

180 za retinę? Coś za tanio. Wymieniałem LCD w iphonie 4 żonki (dwa razy ;-) ), za każdym razem na tani zamiennik z ebaya (jakieś 16 funtów dałem) i różnica wyraźnie widoczna, słabszy kontrast i nasycenie. Najlepiej po wymianie porównać z telefonem co do którego mamy pewność, że ma oryginalny wyświetlacz.

Aeon88
10-02-2014, 12:45
No to zamiennik wycenił mi gość też na okolice stówki, bo 130zł z robotą. Pytanie czy oryginał był w stanie mi wycenić poniżej 200zł z robotą? Na allegro jest dużo wyświetlaczy "oryginalnych", ceny startują od 230zł. Retina do 4S oryginalna jest tak tania?

eristoff
10-02-2014, 13:00
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło:

http://www.businesspundit.com/iphone-costs/

Ale może piszą prawdę

velaskez
10-02-2014, 13:12
Nie wiem na ile to jest wiarygodne źródło:

http://www.businesspundit.com/iphone-costs/

Ale może piszą prawdę

Nie rozumiem czemu mieliby pisać nieprawdę. Takie są realne ceny elektroniki jeśli zamawiasz milion sztuk wprost od producenta :-P

qualin
10-02-2014, 14:10
No, ale przeciez to cudowny i lanserski ajfon wiec nie moze miec tanich podzespolow :P jak to tak :)

Dorian
12-02-2014, 14:02
Szukam nausznych słuchawek z mikrofonem, które można podłączyć do telefonu poprzez minijack. Takich, jak do komputera, ale z jednym minijackiem.
Przez przypadek kupiłem takie do komputera, ale nawet ze złączką (2pin->3pin) nie działają z telefonami. Słuchawki mają służyć tylko do rozmów, a nauszne ze względu na wygodę i wytłumienie otoczenia (mają być używane w biurze).
Ktoś coś poleci? :)

mateo912
12-02-2014, 14:22
Szukam nausznych słuchawek z mikrofonem, które można podłączyć do telefonu poprzez minijack. Takich, jak do komputera, ale z jednym minijackiem.
Przez przypadek kupiłem takie do komputera, ale nawet ze złączką (2pin->3pin) nie działają z telefonami. Słuchawki mają służyć tylko do rozmów, a nauszne ze względu na wygodę i wytłumienie otoczenia (mają być używane w biurze).
Ktoś coś poleci? :)

musisz szukać słuchawek do konkretnego telefonu, bo bardzo często tak jest że np słuchawki od HTC nie działają na samsungu. generalnie większość słuchawek z mikrofonem jest projektowana pod iphona i z większością innych marek nie współpracują właściwie.

stock
13-02-2014, 10:23
a ja się długo zastanawiałem na telefonem dla siebie. Rozważałem nawet zakup jakiegoś mega smartfona z chin ale w końcu zakupiłem samsunga solida i gra :) teraz miesiąc oczekiwania na paczkę. Codzienne ładowanie baterii juz mnie tak irytuje że zmieniam na coś w czym bede mógł zapomnieć o ładowarce :)

Sapphiron
13-02-2014, 10:41
ja dostałem Samsunga GT-E2100. szczerze stwierdzam że pod względem baterii zjadł Nokię E51... 4 dni po naładowaniu, codziennie gram w gierkę (Jewel Quest), 2-3h dzwonienia, czasem smsy i? zeszły mu dopiero 2 kreski... z pięciu...

zdyboo
13-02-2014, 10:42
Z Marsa ściągają Ci tego solida, że aż tyle będziesz czekał?

stock
13-02-2014, 10:49
chińska republika ludowa. Testuję ten sklep co to go maxiu podesłał - aliexpress.com
jak się sprawdzi i towar dopłynie to będzie mozna czynić inne zakupy.

eristoff
13-02-2014, 16:59
aliexpress nie jest sklepem, to jest takie połączenie allegro i ceneo, tam się wystawiają sklepy przeważnie ale możnarrównież trafić na nie uczciwego sprzedawcę, ja wolę kupować w "normalnych" sklepach typu 1949deal.com albo pandawill.com, a parę telefonów juz ściągnąłem również z aliexpress

cezet
13-02-2014, 17:10
W kwestii baterii, to solid tłucze wszystko praktycznie na głowę. Mi średnio bateria trzyma 12-14 dni :-)

stock
13-02-2014, 17:41
aliexpress nie jest sklepem, to jest takie połączenie allegro i ceneo, tam się wystawiają sklepy przeważnie ale możnarrównież trafić na nie uczciwego sprzedawcę, ja wolę kupować w "normalnych" sklepach typu 1949deal.com albo pandawill.com, a parę telefonów juz ściągnąłem również z aliexpress

tak, oczywiście. Nieprecyzjnie się wyraziłęm z tym sklepem. Sprawdziłem dokłądnie i zakupiłem tam gdzie najmniejsze ryzyko - teoretycznie :)

Pabloo
14-02-2014, 00:41
Jak obecnie spisuje się android na telefonach takich jak Xperia L/J czy HTC Desire 500? Używałem tego systemu półtora roku temu i obiecałem sobie, że nigdy więcej. Jednak przymierzając się obecnie do nowego telefonu widzę dużo pozytywnych opinii i porównań wobec win mobile. Początkowo zastanawiałem się tylko nad Lumią 625 i Lumią 820, teraz myślę nad wzięciem pod uwagę telefonów z androidem.

eristoff
14-02-2014, 07:34
Moja zona używa Xperia L i szczerze mówiąc strasznie się wkurza, brendowaną w t-mobile, po zabawie moim chinczykiem (Jiayu G4 ADVANCED) zdecydowała ze chce takie same parametry telefonu tylko inny wygląd i padło na Zopo ZP980 z Pandawill w wersji 32/2. Zopo ma jeszcze lepszy wyświetlacz od mojego, ale słabszą baterię

Sapphiron
14-02-2014, 11:44
bez branda t-mobile telefon działa sporo lepiej :)

eristoff
15-02-2014, 21:37
To może i cenna informacja, ale już nie dla nas, L-ka idzie na aukcję, a ZOPO powala wyświetlaczem L-kę i pierwsze co jeszcze jest znacznie lepsze to dotyk, dotyk działa super czego o dotyku L-ki nie można powiedzieć. Najlepsza inwestycja jak na telefon za 230$.

Olsza
16-02-2014, 13:08
Ja planowałem Nexusa 5, ale chyba jednak wciągnę połowę tańszą Moto G z angielskiego Tesco

Slawskip
16-02-2014, 22:46
co do Moto g to chyba lepiej kupić z amazona (jest dostępna wersja 8 i 16 gb, a trzeba pamiętać że motka nie ma slotu kart pamięci), generalnie bardzo fajny smartfon i ma aktualizację do kit kata.

motoko
17-02-2014, 01:33
co do Moto g to chyba lepiej kupić z amazona (jest dostępna wersja 8 i 16 gb, a trzeba pamiętać że motka nie ma slotu kart pamięci)

W Tesco tez do wyboru sa obie wersje.

Dorian
18-02-2014, 15:53
Czy ktoś orientuje się, gdzie można kupić jeden z poniższych telefonów Nokii?
3710fold
6267
6068
6600fold
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem. Dostałem powyższą listę i prośbę o znalezienie w sieci telefonu. Najlepiej Nokia, koniecznie z klapką. Budżet 350zł, max 400. Z tego co mi wiadomo, to standardowe użytkowanie, trochę rozmów, smsów prawie wcale lub wcale. Pomożecie? :)

kiemlo
18-02-2014, 16:04
Szukałeś aby? Z tego co widzę, to modele te obrastają kurzem na Allegro.

moro
18-02-2014, 16:47
Proszę o pomoc bo szukałem i nie znalazłem info - kupiłem sobie dwa telefony z Tajlandii i w obu nie działa GPS. Telefony to HTC ONE X i HTC SENSATION XE - oba były tgz refurbished, od dwóch różnych sprzedawców. I tak sobie kombinuje że może tam w Azji mają fabrycznie wgrane ustawienia pod ich rynek - robiłem reset, instalowałem aplikację typu gps status i nic - nie widzi satelitów. Czy ktoś ma jakiś pomysł czy da się coś z tym zrobić, może go zrootować i wgrać jakiś inny soft ?

Dorian
18-02-2014, 17:26
Szukałeś aby? Z tego co widzę, to modele te obrastają kurzem na Allegro.

Tak, ale tamto wszystko to pośrednictwo przy sprowadzaniu z HK. Wolałbym coś z europejskiej dystrybucji, dlatego pytam.
Jest też jeden Allegrowicz, który wysyła już z PL, ale dolicza prawie 150zł, a komentarze ma, delikatnie mówiąc, nieciekawe.

sufenta
18-02-2014, 18:01
a moze blackberry? jesli ktos nie uzywa telefonu do zabawy to moge z czystym sumieniem polecic.

sufenta
18-02-2014, 18:49
Czy ktoś orientuje się, gdzie można kupić jeden z poniższych telefonów Nokii?
3710fold
6267
6068
6600fold
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem. Dostałem powyższą listę i prośbę o znalezienie w sieci telefonu. Najlepiej Nokia, koniecznie z klapką. Budżet 350zł, max 400. Z tego co mi wiadomo, to standardowe użytkowanie, trochę rozmów, smsów prawie wcale lub wcale. Pomożecie? :)

http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=nokia+6600+fold&rt=nc&LH_Auction=1

ku6i
18-02-2014, 19:10
Proszę o pomoc bo szukałem i nie znalazłem info - kupiłem sobie dwa telefony z Tajlandii i w obu nie działa GPS. Telefony to HTC ONE X i HTC SENSATION XE - oba były tgz refurbished, od dwóch różnych sprzedawców. I tak sobie kombinuje że może tam w Azji mają fabrycznie wgrane ustawienia pod ich rynek - robiłem reset, instalowałem aplikację typu gps status i nic - nie widzi satelitów. Czy ktoś ma jakiś pomysł czy da się coś z tym zrobić, może go zrootować i wgrać jakiś inny soft ?

Ew. może mógłby nie działać A-GPS i sieć komórkowa, ale goły GPS nie ma prawa nie działać. Nad naszym niebem latają te same satelity co nad Azją :)

kiemlo
18-02-2014, 19:23
Tak, ale tamto wszystko to pośrednictwo przy sprowadzaniu z HK. Wolałbym coś z europejskiej dystrybucji, dlatego pytam.
To bym się zastanowił, czy tak klapka jest taka znowu niezbędna. Produkowane obecnie Nokie "do dzwonienia" kosztują grosze, dostępne są bez problemu, tylko klapki ni ma.

Squier
18-02-2014, 20:32
a moze blackberry? jesli ktos nie uzywa telefonu do zabawy to moge z czystym sumieniem polecic.

Zależy kto co potrzebuje do pracy...
Ja potrzebuje obsługi kamer monitoringu online, obsługi dysku Google wraz z edycją plików, korzystania ze zdalnego dostępu do komputerów piszesz telefon, że o mailach, Google mapach smsach i telefonie nie wspomnę.

Dorian
18-02-2014, 20:52
http://www.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_from=R40&_nkw=nokia+6600+fold&rt=nc&LH_Auction=1

Dzięki. Poszukam jeszcze czegoś w Polsce, ale będę pamiętał o linku.

To bym się zastanowił, czy tak klapka jest taka znowu niezbędna. Produkowane obecnie Nokie "do dzwonienia" kosztują grosze, dostępne są bez problemu, tylko klapki ni ma.

Ja bym się nawet nie zastanawiał. Ale to nie dla mnie, dostałem wytyczne i mam się tego trzymać. ;)

sufenta
19-02-2014, 07:01
Zależy kto co potrzebuje do pracy...
Ja potrzebuje obsługi kamer monitoringu online, obsługi dysku Google wraz z edycją plików, korzystania ze zdalnego dostępu do komputerów piszesz telefon, że o mailach, Google mapach smsach i telefonie nie wspomnę.

jesli nie potrafi tego blackberry to nie potrafi tego zaden smartphone. pozdrawiam

MC_
19-02-2014, 08:42
Blackberry akurat wielu rzeczy nie potrafi. Niestety, zostali bardzo daleko w tyle.

sufenta
19-02-2014, 10:21
Blackberry akurat wielu rzeczy nie potrafi. Niestety, zostali bardzo daleko w tyle.

czego nie potrafi blackberry (mam q10) a potrafi np. iphone? "bardzo daleko w tyle"?

MC_
19-02-2014, 10:34
Brak wielu aplikacji choćby. A mapy na nasz kraj to już przypadkiem dali?

sufenta
19-02-2014, 10:49
brak 1000000000000000 apps to chyba dowod, ze blackberry (niegdysiejszy rim) traktuje klienta powaznie. wszystkie apps potrzebne w zyciu codziennym sa dostepne a jesli komus brakuje angry birds to moze je sobie zainstalowac. nie ma, co bez zalu przyznaje, apps, ktore zmieniaja zdjecie w rysunek z comicsu lub pozwalaja po 20 pytaniach powiedziec o czym user mysli- dla takich zastosowan dobry jest samsung galaxy z 8 calowym super-hiper-hd-ekranem. mapa na "moj kraj" jest i jest tez route-planner a wiec moglbym do kraju kolegi jedynie blackberry uzywajac dojechac. chyba, ze ma kolega na mysli mape, na ktorej zamiast nazw miast wpisac mozna nazwy browarow- takiej opcji w blackberry nie ma ;-) pozdrawiam i duzo swiatla...ups: dobrego odbioru zycze :-)

MC_
19-02-2014, 10:54
nie potrzebuję ich miliona. Wystarczą podstawowe jak: IKO, mBank, allegro, Spotify, TuneIn Radio, TVN24. Wymieniać dalej?

sufenta
19-02-2014, 11:05
nie rozumiem dlaczego mialbys dalej wymieniac? jesli app jest dostepna to mozesz ja zainstalowac. fabryke opuscil moj q10 bez tvn24 i allegro :-)

MC_
19-02-2014, 11:11
A są dostępne na BB? Te które wymieniłem?

sufenta
19-02-2014, 11:34
:-) drogi kolego, apps tworzy nie firma, ktora produkuje smartphone lecz firma, ktora jest zainteresowana aby posiadacz smartphone korzystal z jej app. sama blackberry oferuje wiele apps aby jego posiadacz w trakcie parogodzinnego lotu do new york nie umarl z nudow (o ile nie wzial nic do czytania). bank, w ktorym trzymam swoje pare groszy (10.pod wzgledem wielkosci bank na swiecie) nie ma swojego app gdyz nie jest to konieczne- banking online przy pomocy blackberry jest bezpieczny a zabezpieczenia sa norma dla innych producentow. pani kanclerz angela merkel rownierz miala otrzymac blackberry (z10)- co z tego wyniklo niestety nie wiem. nie sadze aby ktorykolwiek z wymienionych przez ciebie apps znalazl sie w sklepie blackberry http://appworld.blackberry.com/webstore/?countrycode=DE&lang=en byc moze z tego samego powodu, dla ktorego stosunkowo rzadko mozna reklamy bentleya w tvn24 obejrzec :-) sadzac z przebiegu naszej krotkiej i prowadzonej w przyjaznej atmosferze rozmowy, nie mial kolega do tej pory okazji wyprobowac mozliwosci blackberry q10, z10 lub z30 i stad trudno bedzie nam rzeczona dyskusje dalej prowadzic- zycze milego dnia i samych pozytywnych doznan z telefonem komorkowym, ktorego jestes posiadaczem, drogi kolego :-)

MC_
19-02-2014, 11:41
Szanowny kolego.
Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego kto przygotowuje aplikacje pod konkretny system mobilny. Aplikacji o których wspomniałem używam praktycznie codziennie i jeżeli w telefonie nie mam możliwości z nich skorzystania, to ja za takie coś serdecznie podziękuję. Ułatwiają one i przyspieszają pracę w porównaniu z używaniem przeglądarki, co nie pozostaje dla mnie bez znaczenia.

Squier
19-02-2014, 15:41
Niestety w BlackBerry World nie ma aplikacji, które wykorzystujemy do pracy - LogMeIn, Google Drive, Google Maps ze Street View, AutoMapa, Yanosik oraz Torque Pro.
Zatem pisanie, że BB jest dobrym telefonem do pracy jest zbyt daleko idącym uogólnieniem, chyba, że pod hasłem "praca" mamy na myśli rozmowy, smsy, mmsy oraz e-mail...

Strus
21-02-2014, 19:45
Niestety w BlackBerry World nie ma aplikacji, które wykorzystujemy do pracy - LogMeIn, Google Drive, Google Maps ze Street View, AutoMapa, Yanosik oraz Torque Pro.
Zatem pisanie, że BB jest dobrym telefonem do pracy jest zbyt daleko idącym uogólnieniem, chyba, że pod hasłem "praca" mamy na myśli rozmowy, smsy, mmsy oraz e-mail...

No to mnie rozbawiłeś.

No tak... Google Maps ze street View czy Automapa są ewidentnie narzędziami pracy. Widzisz, jedni pracują kierownicą a inni mailami i narzędziami biznesowymi. BB jako telefon do pracy jest dedykowany dla tych drugich.

A tak celem uświadomienia to zdecydowana większość aplikacji dostępnych na androida jest również dostępnych na BB. Można się w nie zaopatrzyć w samym BB World lub w sklepach takich jak Amazon czy 1 Mobile Market czy też inne sklepy z apkami. Automapa chodzi na BB10 bez zająknięcia na ten przykład.

Także zanim się coś osądzi to polecam zasięgnąć języka.

Tak, mam BB. Od 6 lat tylko i wyłącznie :D

MC_
21-02-2014, 19:49
No dobrze Strusiu, a te aplikacje o których ja pisałem? Mi z funkcji "biznesowych" tylko mail i skaner dokumentów jest potrzebny.

Strus
21-02-2014, 19:59
Ja z nich nie korzystam więc nie wiem. Proponuję crackberry.com albo bbforum.pl

Poszperaj też w sklepach i popytaj.

Dodam tylko że skoro BB10 ma najszybszą i prawdopodobnie najlepszą przeglądarkę na rynku to nie widzę sensu ładowania do telefonu wielu apek bo ta sama funkcjonalność jest dostępna przez przeglądarkę. Ja osobiście w ten sposób korzystam z banków, tvn czy wszelkiej maści forów.

siona
21-02-2014, 23:07
Szukam jakiejś apki, która będzie mi synchronizować foldery na chmurę. Możecie coś polecić?

eristoff
21-02-2014, 23:42
zależy jaką chmurę , na dropboxa jak ma synchronizować to polecam dropsync (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ttxapps.dropsync.pro&hl=pl) akurat przez weekend jest w promocji wersja która synchronizuje więcej niż jeden folder, wersja bezpłatna synchronizuje jeden folder tylko.

Z ciekawych apek jaką akurat dzisiaj wziąłem na testy jest TEAMVIEWER QS (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teamviewer.quicksupport.market), od dawna używałem wersji takiej że z komórki kontrolowałem komputer, ta wersja ma odwrotne działanie i fajnie działa, polecam

Squier
21-02-2014, 23:47
No to mnie rozbawiłeś.

No tak... Google Maps ze street View czy Automapa są ewidentnie narzędziami pracy. Widzisz, jedni pracują kierownicą a inni mailami i narzędziami biznesowymi. BB jako telefon do pracy jest dedykowany dla tych drugich.

A tak celem uświadomienia to zdecydowana większość aplikacji dostępnych na androida jest również dostępnych na BB. Można się w nie zaopatrzyć w samym BB World lub w sklepach takich jak Amazon czy 1 Mobile Market czy też inne sklepy z apkami. Automapa chodzi na BB10 bez zająknięcia na ten przykład.

Także zanim się coś osądzi to polecam zasięgnąć języka.

Tak, mam BB. Od 6 lat tylko i wyłącznie :D

Co znaczą dla Ciebie narzędzia biznesowe? Dla mnie to nic innego jak szukanie nowych lokalizacji pod biznes, dojazd do nich, sprawdzenie potencjału, ustalenie targetu, analiza konkurencji.Widzę, że biznesowe funkcje to dla kolegi mail i Internet...
Pozostawię to bez komentarza :)

siona
21-02-2014, 23:49
a coś działającego z większą ilością kont? mam 50 GB na googlu i 10 na onedrive. no i fajnie by było jakby darmowe było :D

mateo912
21-02-2014, 23:52
Szukam jakiejś apki, która będzie mi synchronizować foldery na chmurę. Możecie coś polecić?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ttxapps.drivesync
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ttxapps.dropsync

siona
22-02-2014, 00:02
znalazłem apkę foldersync - teoretycznie robi to z kilkoma dostawcami. będę testowała.

motoko
22-02-2014, 17:44
Zaszalałem i korzystając z promocji zakupiłem Nexusa 5 - z modelu z numerem 4 jestem baaardzo zadowolony, teraz może być tylko lepiej ;-)

darjo1
22-02-2014, 18:02
Ma ktoś Nokię 925 - jakieś opinie jak to się sprawuje?

sote
22-02-2014, 18:34
znalazłem apkę foldersync - teoretycznie robi to z kilkoma dostawcami. będę testowała.

płeć zmieniłeś? czy HTC zrobił z ciebie babę? ;-)

Strus
22-02-2014, 18:38
Co znaczą dla Ciebie narzędzia biznesowe? Dla mnie to nic innego jak szukanie nowych lokalizacji pod biznes, dojazd do nich, sprawdzenie potencjału, ustalenie targetu, analiza konkurencji.Widzę, że biznesowe funkcje to dla kolegi mail i Internet...
Pozostawię to bez komentarza :)

I do tego potrzebne są

nie potrzebuję ich miliona. Wystarczą podstawowe jak: IKO, mBank, allegro, Spotify, TuneIn Radio, TVN24. Wymieniać dalej?

Rozumiem że kolega Squier analizę konkurencji i wyszukiwanie lokalizacji pod biznes wykonuje za pomocą telefonu....

Ja również pozostawię ten (może pochopny ale uzasadniony) wniosek bez komentarza.

bep
22-02-2014, 19:29
hej, posiadam S4 i myślę o wymianie na Z1.

Mój S4 chodzi jak złoto, nie laguje, kilkanaście forów w tapatalku, synchro na kilka skrzynek, kilka appek online, podcasty, spotify czy tuneIn pro. Wsio śmiga, lecz człowiek próżny i wmawia sobie, iż brakuje mu wodoszczelnośći oraz dodatkowego spustu migawki (który mam np. w Omnii nie wiem dlaczego nie kontynuują tego w serii galaxy) i może trochę radia FM.

Powiedzcie zamieniać czy dać sobie spokój, troszkę sie obawiam bo złego słowa o S4 nie powiem, a Z1 jest dla lekką niewiadomą. Może ktoś dokonał takiej zmiany lub w drugą stronę?

Aparat ponoć robi zdecydowanie lepsze foty po ostatnich upgrejdach oczywiscie już wyczytałem, iż większość opcji foto jest dostępna w trybie 8 mpix.

Jeśli było wybaczcie opcja szukaj w tapatalk szuka po tematach albo nie potrafię ustawić po wątkach.

kzkzg
22-02-2014, 19:44
radio w androidzie gra mi tylko na jedna sluchawke. to normalne? co poczac?

Squier
22-02-2014, 20:30
I do tego potrzebne są

Rozumiem że kolega Squier analizę konkurencji i wyszukiwanie lokalizacji pod biznes wykonuje za pomocą telefonu....

Ja również pozostawię ten (może pochopny ale uzasadniony) wniosek bez komentarza.

Czasem właśnie za pomocą telefonu...l

Pabloo
22-02-2014, 22:13
W jakich systemach nie trzeba się rejestrować przez żadne serwisy i wiązać telefonu z mailem? Bo rozumiem, że na Nokiach Lumiach i Winows Phone jest to niezbędne?

Strus
22-02-2014, 23:15
Na pewno w BB. Po prostu podajesz swój adres mailowy i hasło i BB sam sobie ściąga ustawienia z serwera. Koniec.

Aeon88
22-02-2014, 23:38
radio w androidzie gra mi tylko na jedna sluchawke. to normalne? co poczac?

Andek drugą słuchawką łapie sygnał.

PS. Sorry, nie mogłem się powstrzymać ;D

qualin
23-02-2014, 01:01
W jakich systemach nie trzeba (...) wiązać telefonu z mailem?

Na pewno w BB. Po prostu podajesz swój adres mailowy i hasło i BB sam sobie ściąga ustawienia z serwera. Koniec.

Jak dla mnie to wlasnie jest powiazanie telefonu z mailem :)

RAF7705
23-02-2014, 09:46
Telefon, każdy.
Smartphone, żaden.
Nie będzie hulał bez maila.

Wysłane z mojego GT-I9100

Strus
23-02-2014, 12:34
Jak dla mnie to wlasnie jest powiazanie telefonu z mailem :)

Jeśli tak na to patrzysz to każdy smartfon i każdy telefon z jakimkolwiek softem do obsługi maili trzeba powiązać. Alternatywą jest korzystanie z maila przez przeglądarkę

MC_
23-02-2014, 12:47
Nie trzeba. Na przykład na Nokii E52 można obsługiwać maile, ale do normalnego użytkowania nie trzeba się z żadnym kontem wiązać.

rb_zg
23-02-2014, 13:15
W jakich systemach nie trzeba się rejestrować przez żadne serwisy i wiązać telefonu z mailem? Bo rozumiem, że na Nokiach Lumiach i Winows Phone jest to niezbędne?

Zarówno w Windows Phone jak i w Androidzie nie ma obowiązku rejestrowania telefonu i powiązywania z e-mailem. Jednak korzystanie z tych telefonów w ten sposób jest mocno upośledzone. Nie pobierzesz nawet aktualizacji systemu, nie mówiąc już o jakichkolwiek zakupach czy też pobraniu bezpłatnych aplikacji z odpowiednich sklepów.
W Blackberry i iOS pewnie jest identycznie.

Strus
23-02-2014, 13:24
Nie jest. W BB nie jest potrzebny mail do tego aby telefon funkcjonował.

rb_zg
23-02-2014, 13:32
Struś, w pozostałych systemach również nie - czytaj ze zrozumieniem. (Nie wiem jak na iOS, bo nie używałem nigdy tego wynalazku).

Majek
24-02-2014, 16:35
iOS trzeba powiązać z kontem iTunes poprzez Apple ID. A tam trzeba podać swój adres mailowy, więc poniekąd jest to jakieś powiązanie... Tak się teraz zastanawiam, czy można korzystać z iOS bez podłączania się pod iTunes... Chyba nie... Ale pewności nie mam...

MC_
24-02-2014, 16:36
Nie da się, przynajmniej ja nie umiałem. Zresztą - nie wiem po co się tak upośledzać.

shaolin
24-02-2014, 16:42
Da sie bo ja nie uzywam iTunes ;)

Pabloo
24-02-2014, 16:54
Czyli jakie funkcje nie będą działać na telefonie z androidem lub windows mobile? Nie będzie się dało ściągać aplikacji, aktualizować systemu, coś jeszcze?

kiemlo
24-02-2014, 17:16
Na Androidzie nie będą działać funkcje ściśle powiązane z kontem Google, i tyle. Żaden to dramat.

MC_
24-02-2014, 19:57
Da sie bo ja nie uzywam iTunes ;)

Możesz się zalogować bez iTunes. Ale zalogować się trzeba, prawda?

ksviper
24-02-2014, 23:22
I jak Wam się podoba S5 (https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fs.siteor.com/gsmonline/files/newsy_02_2014/37_samsung_galaxy_s5.jpg?1393269573)?

GeparD
25-02-2014, 00:11
Da sie używać iPhone bez przywiązywania do konta pocztowego. Kiedyś się nie dało. Teraz przy pierwszym rozruchu iOS wystarczy nie zakładać konta iCloud.
Tylko teraz jaki jest sens posiadania takiego telefonu, na który nie wgramy żadnej aplikacji. Nie wiem co do uaktualnień, czy czasami aktualizacje OTA by nie poszły.

krzysztof jot
25-02-2014, 01:57
I jak Wam się podoba S5 (https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/fs.siteor.com/gsmonline/files/newsy_02_2014/37_samsung_galaxy_s5.jpg?1393269573)?

cóż, po S2, 3 i 4 czas będzie pomyśleć o zmianie marki, ale z tego co widzę - spokojnie jeszcze S4 z rok da radę :). Reasumując - nic rewelacyjnego, skończyły się pomysły Koreańczykom.

shaolin
25-02-2014, 04:26
Możesz się zalogować bez iTunes. Ale zalogować się trzeba, prawda?

Zalogowac do czego? Oczywiscie uzywam AppleID (konto pocztowe na gmailu), ale nie uzywam iTunes bo mi to do niczego nie jest potrzebne - nie ogladam filmow, nie slucham muzyki, nie czytam ksiazek. Ajfon i ajpad sluza mi tylko do dzwonienia/pisania smsow/grania/robienia zdjec ;)

A nowy S5 tak jak mowi Krzychu - w sumie nic nowego nie pokazali. Teraz bedzie moda na czytniki linii papilarnych i wideo 4K ;)

MC_
25-02-2014, 08:45
Zalogować do maila, bo o tym właśnie jest dyskusja...

A SGS5 - kolejny plastik fanstastik.

velaskez
25-02-2014, 09:14
Nie jest. W BB nie jest potrzebny mail do tego aby telefon funkcjonował.

No strus, bez przesady. On funkcjonuje bez maila, tylko nie taki jest cel jego istnienia. Tez uzywam bb, Q5, a samego sytemu od 2008 roku. Generalnie nie potrzebuje miliona appek. Choc od najnowszej wersji BB OS mozna instalowac aplikacje pisane na androida. Tylko po co. Blackberry to mailownica, to po pierwsze. Po drugie telefon.

Poza tym uwazam ze zaden swipe czy swift key nie zastapi fizycznej klawiatury, z ktora mamy w przypadku BB do czynienia. Co smieszne ta luke starala sie zapelnic jedna firma z USA, oferowali obudowe do iphone'a z dodana klawiatura zerznieta z BB...wiem, ze na chwile obecna trwa sprawa sadowa o naruszenie patentowe.

A co do rejestrowania, no jest Blackberry ID, i trzeba miec tam konto.

ekonet
25-02-2014, 09:44
Nie wiem, jak można pisać na klawiaturze, która ma klawiszki wielkości główki zapałki. Moje grube i nieczułe paluchy basisty nie są w stanie trafić w tak małe guziczki.

Wojciech
25-02-2014, 09:55
Czesc, czytam obecnie forum tel. ( co prawda wstecz, od ostatniej strony), ale mam pytanie moze predzej uzyskam odpowiedz. Obecnie uzywam BB9700 Bold, co z tej samej marki byscie polecili, wszystkie nowe telefony problem z wytrzymalascia baterri. Valaskez, co bys polecil obecnie z BB.

Sapphiron
25-02-2014, 10:07
Kończy mi się niestety moja Xperia NeoV, chciałbym zmienić telefon i tu się rodzi pytanie - na jaki?

Ogólnie telefon ma być szybszy i bardziej ogarnięty od NeoV, nie musi być jakiś najnowszy itp itd. Zależy mi na sprawnym i bezproblemowym korzystaniu z niego. Kwota do 500zł.

eristoff
25-02-2014, 11:41
http://www.pandawill.com/iocean-x7-hd-smartphone-50-inch-ltps-ogs-screen-mtk6582-android-42-otg-black-p85756.html

http://www.pandawill.com/zopo-zp780-smartphone-mtk6582-android-42-50-inch-wcdma-90019002100mhz-black-p85797.html

http://www.pandawill.com/mobile-phone-c1/android-os-phone-c551/cubot-one-smartphone-android-42-mtk6589-quad-core-47-inch-hd-ips-screen-white-p76649.html

I pewnie jeszcze by się kilka znalazło, "mniej znanych marek", bo te marki są znane :)

albo tutaj jest wątek:

http://forum.android.com.pl/f353/chinol-do-500za-391187/

GeparD
25-02-2014, 12:10
Nie wiem, jak można pisać na klawiaturze, która ma klawiszki wielkości główki zapałki. Moje grube i nieczułe paluchy basisty nie są w stanie trafić w tak małe guziczki.

Dokładnie to samo chciałem napisać. Przez moje palce przewinęło się trochę BB ze względu na moją pracę i zawsze szlag mnie trafiał jak miałem coś napisać. Palców nie mam dużych. Dla mnie to totalna porażka.

Greg77
25-02-2014, 14:56
Na Androidzie nie będą działać funkcje ściśle powiązane z kontem Google, i tyle. Żaden to dramat.

Czyli kupujesz telefon za grube tysiaki zeby odbierac telefony i pisac smsy?
Jak komus tak trudno powiazac konto email z telefonem, google, iTunes, czy inne ustrojstwo to niech zalozy sobie do tego email i juz.

iOS daje te mozliwosc, ze mozna polaczyc swoj email z kontem iTunes lub zalozyc nowy darmowy i miec spokoj na swoim...

kiemlo
25-02-2014, 15:10
Tzn. ja osobiście nie rozumiem problemu przedpiscy, który nie chciał wiązać telefonu z kontem Google czy jakimkolwiek innym. Z drugiej jednak strony telefon nie stanie się w takiej sytuacji cegłą tylko do dzwonienia...

mateo912
25-02-2014, 15:51
Tzn. ja osobiście nie rozumiem problemu przedpiscy, który nie chciał wiązać telefonu z kontem Google czy jakimkolwiek innym. Z drugiej jednak strony telefon nie stanie się w takiej sytuacji cegłą tylko do dzwonienia...

a do czego więcej będzie się nadawać? skoro nie ściągniesz żadnych nowych aplikacji to będziesz miał tylko fabryczne, czyli prawie nic ;)

qualin
25-02-2014, 16:08
Zawsze będzie mógł służyć jako gustowny przycisk do papieru :P

siona
25-02-2014, 17:26
Albo "przedlaskowywijacz".

RAF7705
25-02-2014, 17:40
Chyba że tel kradziony i boi się go z netem łączyć. ..
Saphiron.
W tej cenie to galaxy s2 w dobrym stanie. Bo całkiem nowego to już chyba nie kupi a tefon na pewno lepszy niż nowe budżetowe w tej cenie.

kiemlo
25-02-2014, 18:02
a do czego więcej będzie się nadawać? skoro nie ściągniesz żadnych nowych aplikacji to będziesz miał tylko fabryczne, czyli prawie nic ;)

Dlaczego nie ściągnie się aplikacji? Można instalować apk bez korzystania z Play Store albo użyć jednego z alternatywnych sklepów.

Majek
26-02-2014, 15:08
Dlaczego nie ściągnie się aplikacji? Można instalować apk bez korzystania z Play Store albo użyć jednego z alternatywnych sklepów.Gdzie trzeba się zarejestrować i podać adres e-mail. Czyli niejako powiązać urządzenie kontem pocztowym (na które będą przychodziły rachunki za kupowane aplikacje chociażby). Jak by się nie obrócić, d*** z tyłu... Ja zasadniczo nie rozumiem jednej sprawy. Jak ktoś nie chce korzystać z dobrodziejstw podłączenia smartfona do świata zewnętrznego, to po co mu smartfon? Nie wystarczy zwykły telefon?

mateo912
26-02-2014, 15:56
Dlaczego nie ściągnie się aplikacji? Można instalować apk bez korzystania z Play Store albo użyć jednego z alternatywnych sklepów.

Masz na myśli sklepy typu chomik.pl ?;)

kiemlo
26-02-2014, 16:43
Bynajmniej (http://android.stackexchange.com/a/5641).

mateo912
26-02-2014, 16:45
Bynajmniej (http://android.stackexchange.com/a/5641).

a jaki sens ma ten sklep? Skoro trzeba się w nim zarejestrować (czego "chcemy" uniknąć).

kiemlo
26-02-2014, 19:13
Ustalmy może sens używania smartfonu bez rejestracji, bo to, że się da, to już ustaliliśmy ;-)

siona
26-02-2014, 19:18
Ustalmy może sens używania smartfonu bez rejestracji, bo to, że się da, to już ustaliliśmy ;-)

W pewnych sytuacjach jest tylko nie za często. Generalnie moc smarka jest właśnie w całej otoczce.

Sapphiron
26-02-2014, 20:40
Ludziska, nada się ten tablet jako tzw monitor liliput do aparatu przez aplikację DSLR Controllet BETA?

http://allegro.pl/show_item.php?item=4005696353&sh_dwh_token=d0b6dd74a8394345128e20d296cb1c5e

Dorian
27-02-2014, 10:41

Ja znam jeden, bardzo sensowny powód. Duży wyświetlacz czyli wygoda korzystania z internetu i nawigacji. Nie potrzeba do tego rejestracji żadnej, przeglądarka działa, nawi też. ;) Sam do niczego więcej smartfona nie używałem. A od pół roku używam strasznie zniszczonego Samsunga E1200 i też jestem bardzo zadowolony. Nexus leży w pudełku. :)

Boryszuk
04-03-2014, 00:44
Nexus 4. Chciałbym wyłączyć powiadomienie w przypadku przyjścia SMSa od danego kontaktu. Da się?

mateo912
04-03-2014, 01:10
Nexus 4. Chciałbym wyłączyć powiadomienie w przypadku przyjścia SMSa od danego kontaktu. Da się?

w domyślnej aplikacji chyba nie. spróbuj poszukać jakiś aplikacji typu "blacklist"

Boryszuk
04-03-2014, 01:15
Ale ja nie chcę zablokować tylko wyłączyć powiadomienie. Dzwonek już wyłączyłem.

mateo912
04-03-2014, 01:20
Ale ja nie chcę zablokować tylko wyłączyć powiadomienie. Dzwonek już wyłączyłem.

no właśnie chyba się nie da tak zrobić. ale zdaje mi się że w tych "czarnych listach" możesz nie tylko blokować ale tylko wyłączyć powiadomienia.

qualin
04-03-2014, 09:05
Kochanka za często pisze? :P

blaise1973
04-03-2014, 09:26
Kochanka za często pisze? :P
Nie - urząd skarbowy:)

rychu_cmg
11-03-2014, 00:05
Siedzę już 2 godzinę i nie mogę rozkminić mojego problemu - przy próbie aktualizacji programu lub nowej instalacji wyskakuje błąd "Zbyt mało miejsca na dysku". Oczyściłem system ze śmieci, skasowałem kilka niepotrzebnych aplikacji i nadal błąd wyskakuje w pamięci telefonu mam wolne ponad 300mb. Kupiłem dwa klucze do aplikacji, które mają kilka kilobajtów i nawet ich nie chce zainstalować. Co ciekawe niektóre programy się instalują bez problemu. Czasami wyskoczy błąd 491
Mój telefon to Samsung xcover2, system android, jest zrootowany
Co może być przyczyną mojego problemu ?

qualin
11-03-2014, 00:49
Mi takie rzczy dzialy sie tylko na custom romach, pomagalo postawienie systemu na nowo lub wgranie innego :)

Sapphiron
11-03-2014, 01:12
mi pomogło wyczyszczenie telefonu odkurzaczem typu Clean Master... okazało się że na telefonie było tyle syfu ile pokazywało "wolnego miejsca" ;)

Sapphiron
11-03-2014, 02:11
A tak poza tym... Czy istnieją uchwyty pod tablety 7-9" tak żeby można było podczepić ten uchwyt pod np statyw, a raczej gwint statywowy?
Bo dorwałem fajną aplikację do sterowania aparatem z tabletu i się zastanawiam jak toto zamontować przy statywie/sliderze

shaolin
11-03-2014, 03:58
http://www.instructables.com/id/Easy-tripod-mount-for-a-7-inch-tablet/

Jest miliard takich uchwytow, poszukaj se.

rychu_cmg
11-03-2014, 09:17
Mi takie rzczy dzialy sie tylko na custom romach, pomagalo postawienie systemu na nowo lub wgranie innego :)

używam fabrycznego

mi pomogło wyczyszczenie telefonu odkurzaczem typu Clean Master... okazało się że na telefonie było tyle syfu ile pokazywało "wolnego miejsca" ;)
Mam ten program i używam praktycznie od 2 dnia po zakupie telefonu

stock
11-03-2014, 09:37
poszukuję jakiegoś taniego chińczyka :) do 100$ max. Ma wyświetlac zdjęcia, dzwonić, wysyłac smsy, ma działac pudelek, allegro i tyle. No i bateria przyzwoita. Reszta to nieistotne duperele. Telefon dla kobity mej :) Polskie menu niekoniecznie. Lenovo jakiś ? Tak ze 4" minimalnie. Nie musi być dual sim. Coś poradzicie ?
lenovo A789 ? Prosze pamiętać że kobita rakiet na ruskich przez telefon wysyłać nie będzie - więc zaawansowane bebechy są zbędne. Ma to po prostu płynnie działac po zainstalowaniu 2 czy 3 aplikacji. :)
http://www.aliexpress.com/wholesale?shipCountry=pl&shipCompanies=&SearchText=lenovo&exception=&minPrice=80&maxPrice=95&minQuantity=&maxQuantity=&isFreeShip=n&isFavorite=n&isRtl=n&isOnSale=n&isAtmOnline=n&CatId=200005271&pvId=&initiative_id=SB_20140310233444&needQuery=y

coach_lodz
11-03-2014, 10:54
zaawansowane bebechy są zbędne. Ma to po prostu płynnie działac po zainstalowaniu 2 czy 3 aplikacji. :)

:D żartowniś ;)

stock
11-03-2014, 10:56
:D żartowniś ;)

a jakie wymagania może mieć aplikacja allegro ? 16GB RAMu ? :)

Sapphiron
11-03-2014, 12:19
http://www.instructables.com/id/Easy-tripod-mount-for-a-7-inch-tablet/

Jest miliard takich uchwytow, poszukaj se.

jest też pierdyliard innych... i co z tego?

eristoff
11-03-2014, 13:18
poszukuję jakiegoś taniego chińczyka :) do 100$ max. Ma wyświetlac zdjęcia, dzwonić, wysyłac smsy, ma działac pudelek, allegro i tyle. No i bateria przyzwoita. Reszta to nieistotne duperele. Telefon dla kobity mej :) Polskie menu niekoniecznie. Lenovo jakiś ? Tak ze 4" minimalnie. Nie musi być dual sim. Coś poradzicie ?
lenovo A789 ? Prosze pamiętać że kobita rakiet na ruskich przez telefon wysyłać nie będzie - więc zaawansowane bebechy są zbędne. Ma to po prostu płynnie działac po zainstalowaniu 2 czy 3 aplikacji. :)
http://www.aliexpress.com/wholesale?shipCountry=pl&shipCompanies=&SearchText=lenovo&exception=&minPrice=80&maxPrice=95&minQuantity=&maxQuantity=&isFreeShip=n&isFavorite=n&isRtl=n&isOnSale=n&isAtmOnline=n&CatId=200005271&pvId=&initiative_id=SB_20140310233444&needQuery=y

Nie miałem ale czytałem że z budżetowych dość dobre opinie ma HAIER, np:

http://www.pandawill.com/haier-w718-ip67-smartphone-android-42-mtk6572w-dual-core-12ghz-4-inch-4gb-3g-gps-black-p81276.html

Tak na oko może być jeszcze coś fajnego :

http://www.pandawill.com/mobile-phone-c1/android-os-phone-c551.html?p=3&price=-100

coach_lodz
11-03-2014, 13:28
a jakie wymagania może mieć aplikacja allegro ? 16GB RAMu ? :)

może jeszcze nie, ale żebyś się nie zdziwił ;) przecież dobrze wiesz w jaką to wszystko idzie stronę... słowo optymalizacja w branży IT coraz bardziej obrasta kurzem...

stock
11-03-2014, 13:31
mam świadomość. Sam wywaliłem smartfona w kosmos i korzystam z samsunga solida - dzwoni, smsuje o ładowarce zapominam :)
Ale naprawde potrzebny prosty telefon - myślę ze nawet 512 RAMu styknie choć pewnie lepiej byłoby mieć 1GB

coach_lodz
11-03-2014, 13:32
no to może Pentagram jakiś? Monster?

bognik
11-03-2014, 14:04
Marcin, ja mam Pentagram Combo. Polecam ;)

stock
11-03-2014, 14:09
spoko dzięki - zaraz się poprzyglądam temu wszystkiemu :)

qualin
11-03-2014, 19:00
mam świadomość. Sam wywaliłem smartfona w kosmos i korzystam z samsunga solida - dzwoni, smsuje o ładowarce zapominam :)
Ale naprawde potrzebny prosty telefon - myślę ze nawet 512 RAMu styknie choć pewnie lepiej byłoby mieć 1GB

Weź 512 to kolejnego smartfona wywalisz :)

manfred
12-03-2014, 09:46
Witam serdecznie w jaki sposób ustawić takie zdarzenie. Telefon Nexus 4 ustawiam w tryb cichy. Z książki adresowej ustawiam 4 numery telefonów, które chcę aby pomimo trybu cichego do mnie dzwoniły tak jak bym miał ustawiony tryb głośny. Za pomoc dziękuję

kiemlo
12-03-2014, 11:15
Sprawdź Light Flow Lite - LED Control (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rageconsulting.android.lightflowlit e) - pozwala na dostosowanie powiadomień LED, wibracjami i dźwiękami w zależności od zdarzenia, także od dzwoniącej osoby. Ogólnie bez dodatkowego softu do powiadomień będzie trudno to ustawić, chyba że na stałe - dla wszystkich cichy dzwonek, dla wybranych osób głośny.

manfred
12-03-2014, 11:18
Właśnie chyba dodatkowy soft potrzebny coś w rodzaju Lamy pewnie sie nie obędzie.

manfred
14-03-2014, 19:35
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego z Nexus 4 wychodzą takie "piękne" zdjęcia. Chyba że coś robię nie tak
https://www.dropbox.com/s/ox91v6mrzkn525a/IMG_20140314_114402.jpg

qualin
14-03-2014, 19:55
Jakie masz ustawienia? jakosc obrazu itp? troche zaszumione, ale co sie dziwic jak aparat ustawil iso800 :)

manfred
14-03-2014, 19:56
Rany a gdzie się tu ustawia iso?

qualin
14-03-2014, 20:06
Nie wiem czy na stockowej apce da sie ustawic czy poporstu automat sam ustawia. Ale polecam przejrzec ustawienia w aparacie bo moze masz niska jakosc zdjec ustawiona poprostu :) Do zdjec polecam apki Focal, Snap Camera lub Pro Capture maja wiecej opcji niz stockowe :)

rychu_cmg
18-03-2014, 12:40
Siedzę już 2 godzinę i nie mogę rozkminić mojego problemu - przy próbie aktualizacji programu lub nowej instalacji wyskakuje błąd "Zbyt mało miejsca na dysku". Oczyściłem system ze śmieci, skasowałem kilka niepotrzebnych aplikacji i nadal błąd wyskakuje w pamięci telefonu mam wolne ponad 300mb. Kupiłem dwa klucze do aplikacji, które mają kilka kilobajtów i nawet ich nie chce zainstalować. Co ciekawe niektóre programy się instalują bez problemu. Czasami wyskoczy błąd 491
Mój telefon to Samsung xcover2, system android, jest zrootowany
Co może być przyczyną mojego problemu ?
Znalazłem rozwiązanie problemu pobrałem z marketu aplikacje terminala. Wpisałem w nim "su" później "pm set-install-location 0" po tym restart i zaktualizowało mi aplikacje przy których wyświetlał się błąd braku miejsca.

YaPKnn
18-03-2014, 13:34
Witajcie, testowal ktos zamienniki baterii z alledrogo albo z dxa? Cos wartego polecenia? Wrocilem do S2 ale trafil sie egzemplarz ze slaba bakteria. ;)

RAF7705
19-03-2014, 10:56
Najlepiej kup oryginał powiększoną, zestaw z klapką w komplecie.

Wysłane z mojego GT-I9300

YaPKnn
19-03-2014, 13:24
Najlepiej kup oryginał powiększoną, zestaw z klapką w komplecie.

Nie widzialem powiekszonych oryginalow. Kupilem na chybil trafil na dx.com ze srodka przedzialu cenowego za 20 zl 2250mAh, u nas by kosztowala pewnie 50, wiec raczej powinno byc ok. Ciekawe o tyle ze grubosci oryginalnej a jednak ciut wieksza.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

RAF7705
19-03-2014, 17:27
Słabo szukałeś.

YaPKnn
22-03-2014, 13:05
Słabo szukałeś.

Bo i sie nie skupialem na szukaniu orginalow, po co przeplacac skor nie widac roznicy?

qualin
22-03-2014, 14:49
Bo i sie nie skupialem na szukaniu orginalow, po co przeplacac skor nie widac roznicy?

Roznice zobaczysz jak Ci bateria wybuchnie, albo sie zapali :) Pozatym prawie wszystkie o wiekszej pojemnosci, a takim samym rozmiarze to zwykle oszustwo jest.
Wystarczylo wejsc na allegro http://allegro.pl/bateria-z-klapka-samsung-galaxy-s2-i9100-2000mah-i4049190758.html

RAF7705
22-03-2014, 22:01
A jak chcesz ją zobaczyć, porównując parametry:-D odpuść.
Chińskie rączki piszą co im do główki przyjdzie.
Różnicę zobaczysz jak założysz do telefonu.

YaPKnn
23-03-2014, 00:46
A jak chcesz ją zobaczyć, porównując parametry:-D odpuść.
Chińskie rączki piszą co im do główki przyjdzie.
Różnicę zobaczysz jak założysz do telefonu.

Zobacze i dam znac, mam taka gre ktora konczy baterie w godzine wiec nie bedzie trudno porownac. Kupowalem juz wczesniej na dx.com i nigdy nie mialem problemow. Baterie z napisem Ssmsung to niby gdzie sa robione? Tsk samo w chinach przeciez.

siona
23-03-2014, 16:48
mam potrzebę znowu :)
aplikację potrzebuję co zrobi coś podobnego w widgecie jak robi blinkfeed. chciałbym mieć rzeczy udostępnione przez znajomych na g+, kalendarz, obserwowane profile z instagrama i flickra...
zna ktoś coś takiego ?

qualin
23-03-2014, 17:24
mam potrzebę znowu :)
aplikację potrzebuję co zrobi coś podobnego w widgecie jak robi blinkfeed. chciałbym mieć rzeczy udostępnione przez znajomych na g+, kalendarz, obserwowane profile z instagrama i flickra...
zna ktoś coś takiego ?

Moze to: https://play.google.com/store/apps/details?id=flipboard.app ale pewnosci nie mam czy on z social mediow wyswietla cokolwiek :P

siona
25-03-2014, 09:57
Moze to: https://play.google.com/store/apps/details?id=flipboard.app ale pewnosci nie mam czy on z social mediow wyswietla cokolwiek :P

Jest prawie dobrze. Mam tylko 2 problemy. Pokazuje mi 1 wiadomość a nie kilka wąskich pasków jak w blinku i nie da się przewijać w dół, żeby mieć ściankę.
Drugi problem to brak polskiego kontentu.
Edyta
Jeszcze 1 zonk
Nie wyświetla kalendarza - no chyba, że ja nie widzę.

Wojciech
26-03-2014, 10:52
czesc
czy warto kupic iphona 4s 8GB, uzywanie chyba glownie tel zdjecia, spotyfy, endomondo,
Pozdrawiam, Wojtek

MC_
26-03-2014, 11:30
Zdjęcia robi raczej kiepskie.
Spotify na iOS ma tę wadę, że zasysa mnóstwo śmieci i trzeba co jakiś czas aplikację odinstalować i zgrać na nowo, bo nie ma opcji czyszczenia cache.

Poza tym ok, choć ja bym raczej celował w używkę iP5 16GB.

Wojciech
26-03-2014, 11:42
czesc
Moze jestem w bledzie, ale uwazam, zeby placic 2 kola za tel. i do tego abonament miesiecznie w T-mobile, to lekka przesada.

MC_
26-03-2014, 12:01
Też uważam, że to przesada. Na allegro iP5 kupisz bez problemu za 1500 zł, bez żadnej umowy.

Wojciech
26-03-2014, 13:02
Warto, jest wybrac Iphona 5 czy 4s wystarczy.
Czy 8 GB, to nie jest malo.

motoko
26-03-2014, 15:24
Warto, jest wybrac Iphona 5 czy 4s wystarczy.
Czy 8 GB, to nie jest malo.

8GB to jest malo, mam 16 i to tez jest malo. Wszystkie te "chmury" o ktorych pieja producenci beda uzyteczne gdy 95% kraju bedzie mialo pokrycie 4g i oczywiscie abonament z nieograniczonym transferem bedzie standardem.

R
26-03-2014, 15:25
a na co wiecej? moj moglby miec 1gb i tez by wystarczylo... co mozna trzymac w iph?

MC_
26-03-2014, 15:43
Muzyka, zdjęcia.
Niektórzy mają też gry, które swoje zajmują.

To, że Ty nie potrzebujesz więcej nie oznacza, że innym się nie przyda.

R
26-03-2014, 15:54
gry... ehh

MC_
26-03-2014, 15:59
Też nie mam żadnej na swoim iP, ale są różne potrzeby i gusta.

RAF7705
26-03-2014, 19:06
Muza, książki do czytania i słuchania.
O zdjęciach i filmikach nie wspomnę.
16 mi mało dla tego mam kartę 64gb.
8gb to prehistoric phone:-D

R
26-03-2014, 19:11
muza... ale czytanie ksiazek na iph? wolne zarty ;) zdjecia, filmiki... to mi sie z gimbaza kojarzy ;)

MC_
26-03-2014, 19:13
W takim razie polecam Ci N6310i.

rychu_cmg
26-03-2014, 19:19
Jest na Androida jakiś kalendarz w którym można sobie ustawić zmiany w pracy (system 2 zmianowy), import świat i synchronizacje z kilkoma kalendarzami Google ?