Zobacz pełną wersję : GSM, wybór telefonu, smartfonu, porady itp.
Mój się ciągle wiesza. Tak sobie. Ale i tak go lubię :-)
Jaka wersja Androida?
Jak dodasz nowe wydarzenie, to synchronizuje się z Google Calendar i widzisz je w necie?
W ustawieniach poszczególnych kalendarzy masz włączone jego wyświetlanie?
Nie masz przypadkiem zapchanej pamięci telefonu (powinna się pojawić specjalna ikona na "taskbarze")?
Mam Androida 2.1. Jak dodam wydarzenie z telefonu to widzę je w necie. Kalendarze są włączone a pamięć nie jest zapchana.
Mam pytanie do użytkowników urządzeń HTC z Androidem i z nakładką Sense. W zasadzie dwa pytania... Pierwsze - jak usunąć lokalizację w pogodynce? W sensie, mam jedno miasto, dodałem drugie, chcę to pierwsze usunąć. Druga rzecz, jak przywrócić domyślne ustawienia akcelerometru? Te sprzed kalibracji? Dzisiaj zrobiłem eksperyment i do HD2 wrzuciłem Andka Froyo, póki co, na kartę SD. Jak mi się spodobie (a już mi się zaczyna podobieć), to pomyślę, żeby sobie jakiegoś NANDroida skołować. Jest to prawdopodobnie port z Desire HD, bo sprzętowo tym dwóm urządzeniom chyba najbliżej do siebie. W każdym razie przed skalibrowaniem akcelerometru wszystko było ok, ale w pewnym momencie dotarłem do opcji kalibracji, no i go skalibrowałem. Niestety po tej operacji jedna oś jest maksymalnie wychylona w jedną lub drugą stronę. Przez to nie działa obracanie ekranu. A nie chce mi się stawiać tego wszystkiego od nowa, konfigurować itd. Aaa... Trzecia sprawa... HTC Sync... Czy toto to w ogóle działa z czymkolwiek, czy nie? Czy mi się telefon nie chciał dogadać z kompem przez to, że to taki właśnie kombinowany system?
Mam Androida 2.1. Jak dodam wydarzenie z telefonu to widzę je w necie. Kalendarze są włączone a pamięć nie jest zapchana.
Możesz spróbować usunąć powiązanie konta, ALE WCZEŚNIEJ ZRÓB BACKUP WSZYSTKICH DANYCH, może pomoże.
HTC Desire S czy HTC Desire HD ?
Z tego co wyczytałem to Desire S ma nowsze oprogramowanie (Android 2.3), o 400mb mniej pamięci wbudowanej, chyba gorszy wyświetlacz i Dessire HD ma lepszy aparat ale od tego mam swojego Nikusia :D
Czyli aż tak dużej różnicy tu dla siebie nie widzę. W cenie w sumie różnicy też sporej nie ma ale jednak jest(w sklepie dzisiaj widziałem oba i HD był o jakieś 50euro droższy)
Teraz moje pytanie : Który byście bardziej polecali ? Czy Desire S pociągnie jakieś gierki 3D ? Wildfire ma z tym ponoć problemy. Niby to nie jest konsola ale jakieś 2, 3 fajne gierki czasem się przydadzą.
- nie tyle gorszy wyswietlacz co znacznie mniejszy
- S nie ma Dolby Mobile
- S nie ma wbudowanej pamieci, w HD jest 8 GB
- HD nie ma kamerki do wideo rozmow
- S ma wieksza baterie
- HD tez bedzie mialo upgrade do 2.3
- S nie ma wbudowanej pamieci, w HD jest 8 GB
Jesteś pewien ? Ja wyczytałem że ma 1,1 GB
Zastanawiam się nad HTC Desire. Wybór ma paść jutro więc fajnie by było gdyby ktoś szybko doradził. Mógłbym jeszcze ewentualnie dopłacić do HTC HD2 albo Samsunga Wave II. Ale czy warto? Nie wiem czy jest mi to koniecznie potrzebne, ale z drugiej strony chcę żeby telefon mi starczył na 2 lata. Najważniejsze to wygodne przeglądanie Internetu, bez zwiech i przymulania. ;)
Tak więc co najlepiej wybrać:
Desire
HD2
Wave II
ja tam do internetu skupiłbym się na wyświetlaczu, żeby był jak największy, bo 3.7 w milestone moim zdaniem jest ciut za małe :)
Dla posiadaczy HTC Desidr HD - 11.05 ukazała się aktualizacja systemu Android/oprogramowania na v 2.3.3.
Już raz o tym pisałem że HTC Desire HD ma Androida 2.3.3 i u mnie działa bez problemu.
Stach2008
30-05-2011, 08:41
Tak więc co najlepiej wybrać:
Desire
HD2
Wave II
Z tych 3 propozycji wybrałbym HD2 który posiadam osobiście z załadowanym Androidem HyperDroid GBX v12 (NAND), wszystko śmiga pięknie, www i YouTube dużo lepiej teraz śmiga niż na oryginalnym WM. Wielki ekran super do przeglądania netu, filmów czy forum nikona na tapatalku :) A jeśli mógłbyś dołożyć parę groszy to polecam HTC Desire HD na którego też się pewnie niedługo przesiądę z HD2
Boryszuk
30-05-2011, 09:47
Jezdzil ktos z nawigacja Sygic na Andku? Jak to dziala? To jedyne co mi sie udalo uruchomic na szybko przed wyjazdem na urlop i troche sie niepokoje ;)
czlowiek sie rozleniwil przez ta cholerna technologie i mapy sie juz nie chce czytac ;)
Z tych 3 propozycji wybrałbym HD2 który posiadam osobiście z załadowanym Androidem HyperDroid GBX v12 (NAND), wszystko śmiga pięknie, www i YouTube dużo lepiej teraz śmiga niż na oryginalnym WM. Wielki ekran super do przeglądania netu, filmów czy forum nikona na tapatalku :) A jeśli mógłbyś dołożyć parę groszy to polecam HTC Desire HD na którego też się pewnie niedługo przesiądę z HD2Jak Ci się spisuje ten build? Ja do swojego wrzuciłem póki co testowo na kartę MCCM DS V4.0. Generalnie jest ok, działa, ale jest kilka ułomności, które na dłuższą metę dyskwalifikują tę wersję. Np. nie mogę synchronizować telefonu z Outlookiem. Jakieś drobnostki, typu wykrzaczający się proces, wariujący akcelerometr. No ale przede wszystkim synchronizacja nie działa.
A z tą pogodynką, co wcześniej pisałem, to się okazuje, że są dwie pogodynki. Jedna pogodynka - pogodynka, a drugi zegarek z opcją pogodynki. Oba te widgety mają osobne ustawienia. I kurcze usuwałem z pogodynki, a na zegarku ciągle miałem tę samą lokalizację.
Stach2008
30-05-2011, 10:29
spisuje się świetnie, był problem z mmsami ale wystarczyło zainstalować jeden programik (handcent sms) i wszystko śmiga pięknie. nie wiem jak z pogodą bo nie używam, synchronizacja z gmailem (poczta, kalendarz) śmiga bez problemów, outlook'a nie używam to nie powiem. Jest minimalne opóźnienie (około 1s) przy odblokowywaniu ekranu - jedni przytaczają to jako wadę ale mi to osobiście w niczym nie przeszkadza, chyba tylko starsze HD2ki to mają. ROM jest bez Sense i dzięki temu jest malutki i szybciutki a po doinstalowaniu LauncheraPro Plus wygląda znakomicie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img37.imageshack.us/img37/4440/screenshotxog.png)
źródło (http://img820.imageshack.us/img820/4426/screenshot1kwn.png)
ThomasVoland
30-05-2011, 14:08
Jak się nazywa widget, który masz jako zegar?
Stach2008
30-05-2011, 14:30
Jak się nazywa widget, który masz jako zegar?
https://market.android.com/details?id=com.databit.dclock&feature=search_result
Ha !
Który wybralibyście i dlaczego ?
- HTC Sensation (http://www.htc.com/www/product/sensation/specification.html)
- Samsung Galaxy GT-I9100 S2 (http://www.samsung.com/pl/consumer/mobile-phone/mobile-phones/touch/GT-I9100LKAERA/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=)
W końcu muszę coś kupić...
Ja wybrałbym Samsunga:
- pamięc 8gb
- dużo lżejszy i cieńszy
- na dziś ok 700zł tańszy (oferty z allegro minimalne 1800 vs. 2400)
- lepsza bateria i znając życie htc pociągnie znacznie krócej od samsunga
(ciekawe, dlaczego na www samsunga podają przekątną ekranu 4.0"... )
hegemon23
30-05-2011, 22:53
W tej cenie rozważyłbym Nokię E7.
krzysztof jot
30-05-2011, 23:14
Ha !
Który wybralibyście i dlaczego ?
- HTC Sensation (http://www.htc.com/www/product/sensation/specification.html)
- Samsung Galaxy GT-I9100 S2 (http://www.samsung.com/pl/consumer/mobile-phone/mobile-phones/touch/GT-I9100LKAERA/index.idx?pagetype=prd_detail&returnurl=)
W końcu muszę coś kupić...
moim zdaniem, wszystko powyżej 4.0 cala to już nie nadaje się do noszenia "przy sobie" jako telefon. Za duże, nieporęczne, trudno obsłużyc jedną ręką. Prądożerny ekran, jednym słowem modny gadżet, ale jako telefon mało praktyczny. Osobiście szukałbym w modelach 3.7-4.0 cala.
moim zdaniem, wszystko powyżej 4.0 cala to już nie nadaje się do noszenia "przy sobie" jako telefon. Za duże, nieporęczne, trudno obsłużyc jedną ręką. Prądożerny ekran, jednym słowem modny gadżet, ale jako telefon mało praktyczny. Osobiście szukałbym w modelach 3.7-4.0 cala.
Mam teraz HTC Touch Pro2 z 3,7" ekranem i jest za mały na swobodne poruszanie się po internecie.
To kup sobie tablet :)
Zaczyna mnie powoli coraz mniej bawić cały ten cyrk sprzętowy.
Telefon ma być przede wszystkim do rozmów a reszta to miłe dodatki. Do wygodnego przeglądania internetu masz tablety albo netbooki. Do fotografowania i filmowania kamery i aparaty, itp itd. Wiadomo, że to wszystko jedna elektronika ale nikt chyba nie wyobraża sobie wożenia rowerem cegieł na budowę (chociaz teoretycznie jest to możliwe).
Tym czasem zrobiono ludziom taką wodę z mózgu że już nikt nie łapie co i do czego ma służyć, tylko producenci nabijają kabzę.
To kup sobie tablet :)(...)
Kupiłem jednak HTC Sensation :)
>> McSimus
Mylisz się. Jeżeli są możliwości konstruowania urządzeń do dzwonienia i jednocześnie przeglądania netu i do jeszcze kilku innych pożytecznych rzeczy i do tego mieszczące sie w kieszeni, to ja to kupuję. Jezeli Ty uważasz że to woda z mózgu, nie kupuj.
Maki, źle mnie zrozumiałeś.
Mi chodzi o to, że każdy normalny człowiek wie że wygodniej niz na ramie roweru jest przewieść worek piasku taczką.
Natomiast tu wmawia się ludziom, że na trzy calowym wyświetlaczu będą mogli przeglądać internet tak jak na 24 calowym monitorze, że ten aparacik wielkości łebka od szpilki zrobi im zdjęcia lepsze niż lustrzanka itp. itd.
Najgorsze że mnóstwo ludzi daje się omamić reklamie bo po co samemu myśleć.
Maki, źle mnie zrozumiałeś.
Mi chodzi o to, że każdy normalny człowiek wie że wygodniej niz na ramie roweru jest przewieść worek piasku taczką.
Natomiast tu wmawia się ludziom, że na trzy calowym wyświetlaczu będą mogli przeglądać internet tak jak na 24 calowym monitorze, że ten aparacik wielkości łebka od szpilki zrobi im zdjęcia lepsze niż lustrzanka itp. itd.
Chyba jednak przesadzasz. Nikt mi nie wmawia że będę miał to samo co na 19'' monitorze, wszyscy raczej pojmują że fon to nie komputer. Ja bardzo sobie cenię to że mogę korzystać na fonie z netu w sposób i tak dośc komfortowy. Wszystko kwestia preferencji. Jeden bedzie nosił 4 cale w kieszeni, drugi bedzie tesknił do Nokii 6300. Mało tego, jest też zadowolona grupa użytkowników aparatów w telefonie. Co kto lubi.
Nic to. A my wciąż czekamy na nową badę.
spisuje się świetnie, był problem z mmsami ale wystarczyło zainstalować jeden programik (handcent sms) i wszystko śmiga pięknie. nie wiem jak z pogodą bo nie używam, synchronizacja z gmailem (poczta, kalendarz) śmiga bez problemów, outlook'a nie używam to nie powiem. Jest minimalne opóźnienie (około 1s) przy odblokowywaniu ekranu - jedni przytaczają to jako wadę ale mi to osobiście w niczym nie przeszkadza, chyba tylko starsze HD2ki to mają. ROM jest bez Sense i dzięki temu jest malutki i szybciutki a po doinstalowaniu LauncheraPro Plus wygląda znakomicie :)Jeszcze wrócę do tematu Andka w Leo. Jak z baterią? Zrobili już coś z zarządzaniem energią? Czy nadal nie ma obsługi trybu stand-by i bateria trzyma niecały dzień? Tak to przynajmniej u mnie wygląda. Telefon przypięty do ładowarki całą noc, rano zabieram, w międzyczasie stawiałem na podstawce dokującej (żeby się doładowywał), a i tak późnym wieczorem musiałem znowu do ładowarki przypiąć...
Mądry wybór :) HTC to porządną firma. Ja mam zamiar kupić HTC Desire S, ma 3,7 cal'a ale mi powinien taki do neta wystarczyć :)
I mam takie jedno pytanie jeszcze do was. Jak jest z językiem w telefonach z Androidem? Bo prawdopodobnie zakupu dokonam w Niemczech czyli oryginalnie będę miał pewnie niemiecki wgrany. Żeby mieć polski trzeba kompletnie wgrać nowego Androida czy można to jakoś skonfigurować jak w zwykłych telefonach, poprzez wejście w ustawienia i przełączenie na odpowiadający nam język. Może pytanie banalne ale nie miałem jeszcze do czynienia z Androidem ani SmartPhonem :]
Jesteś pewien ? Ja wyczytałem że ma 1,1 GB
1.1 GB to wielkosc ROMu w tym fonie, HD ma go 1.5 GB.
ROM to pamiec w ktorej siedzi przede wszystkim system telefonu.
Co w końcu zaważyło na decyzji?
I kiedy postanowię zrobić mały remoncik raz na jakiś czas to specjalnie do tego celu pobiegnę do składu budowlanego i zakupię sobie taczkę, żeby móc ten jeden czy dwa woreczki piasku przewieżć sobie do domu jak prawdziwy profesjonalista, z pełną wygodą tak? Potem na kolejne 2 lata zaparkuję ją sobie chyba obok auta na ulicy :lol:
Farmazony jakieś waść prawisz...
Mnie właśnie najbardziej cieszy taki rozwój smartfonów, kiedy to mam zawsze i wszędzie pod ręką dobry telefon, na treningu odtwarzacz mp3/video, w trasie świetną nawigację gps, nawet podręczną, często wykorzystywaną latarkę, dyktafon czy aparat jako podręczny notatnik. I w razie potrzeby możliwośc skorzystania z zasobów sieci. I wszystko to bez taszczenia 5 urządzeń, 5 ładowarek, 5 futerałów i taczki do tego. :)
1.1 GB to wielkosc ROMu w tym fonie, HD ma go 1.5 GB.
ROM to pamiec w ktorej siedzi przede wszystkim system telefonu.
Tak też już do tego doszedłem :) Prawdopodobnie w zestawie który mam zamiar zakupić jest karta 8GB więc ten problem mam z głowy ;]
Co w końcu zaważyło na decyzji ? (...)
Jakość wykonania, przyjazny interfejs, przyzwyczajenie i sentyment do HTC.
To po co pytałeś skoro decyzja i tak pewnie już zapadła? :) Porównywałeś z Samsungiem czy tylko htc macałeś?
Drapnij po paru dniach parę słów recenzji ;)
Nic to. A my wciąż czekamy na nową badę.
piszesz o 1.2 z ery czy wogole o nowej 2.0?
A tak z czystej ciekawości, czy ktoś porównał jakość wyświetlacza Galaxy1 z wersją 2? Czy jest duży skok jakościowy i jest lepiej w kwestii zasięgu, czyli jakość odbiornika/nadajnika tel. oraz obudowa, czy tylna część jest lepszej jakości, w kwestii wytrzymałości na otarcia?
Chyba jestem skazany na HTC ale jeszcze daje ostatnią szansę Szajsungowi;)
.
Farmazony jakieś waść prawisz...
Obaj macie rację. Reklamy wmawiają rzeczy nieosiągalne na reklamowanych zabawkach. Przecież widać, że na reklamach są wstawione obrazki w ekrany bo w rzeczywistości w 99% nie wygląda to tak pięknie. Z drugiej strony nawet ułomne, ale realizowanie wielu funkcji jest przydatne. Są już smatrphone'y za pomocą których zupełnie wygodnie przejrzeć na szybko pocztę czy rzucić okiem w www. Nie zastępuje to laptopa, aparatu i nawigacji, ale często do sporadycznego użycia więcej nie trzeba. Prywatnie powiem, że od czasu zaadoptowania dobrego smartphone'a w zasadzie przestałem nosić laptopa.
mateo912
31-05-2011, 15:22
A tak z czystej ciekawości, czy ktoś porównał jakość wyświetlacza Galaxy1 z wersją 2? Czy jest duży skok jakościowy i jest lepiej w kwestii zasięgu, czyli jakość odbiornika/nadajnika tel. oraz obudowa, czy tylna część jest lepszej jakości, w kwestii wytrzymałości na otarcia?
Chyba jestem skazany na HTC ale jeszcze daje ostatnią szansę Szajsungowi;)
.
Nikuś napisz do Tomka(Igsux3) od nas z GKJ on ma oba te telefony teraz :)
Nikuś napisz do Tomka(Igsux3) od nas z GKJ on ma oba te telefony teraz :)
Ostatnio w saturnie jakas akcja promocyjna byla i mozna bylo pobawic sie S2, ekran lepszy, nie widac pikseli, kolory i katy podobne no i zdecydowanie wiekszy jakby nie patrzec :) Do tego S2 bardzo cienki jest i lekki :)
Wie ktoś jak to z tym jest :
I mam takie jedno pytanie jeszcze do was. Jak jest z językiem w telefonach z Androidem? Bo prawdopodobnie zakupu dokonam w Niemczech czyli oryginalnie będę miał pewnie niemiecki wgrany. Żeby mieć polski trzeba kompletnie wgrać nowego Androida czy można to jakoś skonfigurować jak w zwykłych telefonach, poprzez wejście w ustawienia i przełączenie na odpowiadający nam język. Może pytanie banalne ale nie miałem jeszcze do czynienia z Androidem ani SmartPhonem :]
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi.
Do tego S2 bardzo cienki jest i lekki :)
I równie tandetnie plastikowy jak S1 ? :)
pozdr
I równie tandetnie plastikowy jak S1 ? :)
pozdr
No niestety jezeli chodzi o materialy i wykonanie to HTC to to nie jest. Nadal plastik fantastik, z tym wyjatkiem, ze pokrywa baterii nie jest blyszczaca tylko chropowata i matowa, wiec nie powinna sie scierac.
Potrzebuję opinii o Nokii N900, jakieś doświadczenia?
andrstac
31-05-2011, 20:39
Jak jest z językiem w telefonach z Androidem? Bo prawdopodobnie zakupu dokonam w Niemczech czyli oryginalnie będę miał pewnie niemiecki wgrany. Żeby mieć polski trzeba kompletnie wgrać nowego Androida czy można to jakoś skonfigurować jak w zwykłych telefonach, poprzez wejście w ustawienia i przełączenie na odpowiadający nam język. Może pytanie banalne ale nie miałem jeszcze do czynienia z Androidem ani SmartPhonem :]
Jeżeli wersja jest na Europę (zazwyczaj tzw WWE) to język polski jest również możliwy do wybrania. Można to zrobić zarówno po Resecie do ustawień (lub przy pierwszym uruchomieniu), jak też z menu Ustawienia->Język i klawiatura->Wybierz język
Za chwilę będę podpisywał aneks do umowy w Playu i tu pytanie o pakiety internetowe, gdyż nie mam w tej dziedzinie doświadczenia i nigdy nie kontrolowałem ilości zużytych bajtów. Inną sprawą jest też fakt, iż netu w komórce używałem naprawdę sporadycznie. Teraz po przesiadce na Androida będę zmuszony do rezygnacji z AutoMapy i zaprzyjaźnienia się z NaviExpertem, z pakietem net będzie chodził na smarcie non stop, korzystanie z zasobów sieci też się zwiększy - fora, poczta itd. Sądzę, że bez pobierania plików - od tego mam komputery.
Tutaj pytanie - czy wystarczy mi 250Mb miesięcznie czy spoglądać raczej w kierunku pakietu 1Gb ? Jak to wygląda u Was w praktyce?
raczej 1gb, a nawet 2, chyba że przez WiFI jedziesz w domu. Poza tym z netem w Play jest kicha. Wyjedziesz za miasto i jesteś w Plusie, więc dupa, chyba że płacisz za dane. Chyba że się pozmieniało dla Nowych.
Teraz pakiet danych obowiazuje chyba rowniez w roamingu krajowym w Play w tych nowych taryfach All Inclusive. Wiec nie ma obawy, ze poza miastem nici z netu beda.
andrstac
01-06-2011, 00:35
Teraz pakiet danych obowiazuje chyba rowniez w roamingu krajowym w Play w tych nowych taryfach All Inclusive. Wiec nie ma obawy, ze poza miastem nici z netu beda.
A co po przekroczeniu limitu? Jakaś chora stawka za kb jak to było jeszcze do niedawna?
Psychotrop
01-06-2011, 00:38
130 MB kumpel niechcący przekroczył limit - rachunek ponad 500zł :/
to jakieś chore.
ani obniżenia transferu, ani żadnego potwierdzenia, czy smsa ....
Warto zainstalować jakieś liczydło, ale w miarę dokładne a nie takie co zaokrągla każdą sesję do 1MB., tylko do np 100kB. Używam 3D Watchdog, wygląda że nie kłamie zbytnio, do tego kilka funkcji jak powiadomienie o wyczerpującym się limicie, przewidywane zużycie miesięczne itp.
andrstac
01-06-2011, 10:00
130 MB kumpel niechcący przekroczył limit - rachunek ponad 500zł :/
to jakieś chore.
ani obniżenia transferu, ani żadnego potwierdzenia, czy smsa ....
Dlatego najlepiej kupic pakiet, w ktorym po przekroczeniu limitu obniza sie predkosc.
1. bada 2.0 (1.2 już odpuszczam)
2. NaviExpert generalnie żre mało (dziennie) ale przy opcji non stop możliwe że zje więcej
3. Wydawało mi się, że pakiet 2GB w Erze powinien wystarczyć na długo, gdy tymczasem po 10 dniach dostałem SMSa że limit został wyczerpany - cuda?
4. Potrzebny dobry licznik na badę - używa ktoś?
Przecież zależy co się w tym necie ogląda. Jeżeli same teksty to idzie mniej, jeżeli fotki, grafiki, mapy to wiadomo że więcej.
Warto zainstalować jakieś liczydło, ale w miarę dokładne a nie takie co zaokrągla każdą sesję do 1MB., tylko do np 100kB.
NetCounter - pokazuje bieżący dzienny transfer, ostatnie 7 dni, miesiąc i całość - z dokładnością
do 100kB i w dodatku można ustawić sobie limit po którym włącza się alarm.
3. Wydawało mi się, że pakiet 2GB w Erze powinien wystarczyć na długo, gdy tymczasem po 10 dniach dostałem SMSa że limit został wyczerpany - cuda?
dziwne faktycznie, ja mam 2GB w orange i jeszcze nigdy nie przekroczylem 1GB a nie ograniczam się z netem wcale, czyli przegladanie www, poczta po kilkanascie razy dziennie. Fakt nie korzystam z navi w telefonie wiec nie sciaga map czy danych drogowych. Z programow monitorujacych transfer polecam 3g Watchdog.
hydra_nt
01-06-2011, 13:30
1. bada 2.0 (1.2 już odpuszczam)
4. Potrzebny dobry licznik na badę - używa ktoś?
W Samsungu masz wbudowany licznik : Ustawienia/Komunikacja/licznik danych
no i właśnie ten licznik jest do luftu, podejrzewam, że pokazuje tylko transfer przechodzący przez telefon, natomiast nie uwzględnia podpinania telefonu jako modemu
Ja sobie na symbianie zainstalowałem Operę Mini która zmniejsza wagę stron i wystarcza mi 100MB na miesiąc:)
Oczywiście używam tego oszczędnie ale codziennie :)
Niestety, transmisja z dnia zwycięstwa w Moskwie trochę dużo ważyła :(
nie wie ktoś przypadkiem, gdzie w nokii e72 i samsungu wave skopiować pliki video żeby nie były widoczne z poziomu przeglądarki multimedialnej ?
Motorniczy
03-06-2011, 12:26
Mam pytanie i goraca prosbe , znajdzie sie uzytkownik Samsung Galaxy ACE ? mam pewne problemy z niektorymi programami, ktore nie chca sie uruchomic oraz z synchronizacja konta :( Czytalem na forach ale nie znalazlem odpowiedzi . Prosze o PM i dziekuje z gory.
rychu_cmg
03-06-2011, 14:54
Jaki byście polecili telefon z wysuwaną klawiaturą QWERTY w okolicach 1000 zł (max +350 zł) ?
Boryszuk
04-06-2011, 21:28
Jezdzil ktos z nawigacja Sygic na Andku? Jak to dziala? To jedyne co mi sie udalo uruchomic na szybko przed wyjazdem na urlop i troche sie niepokoje ;)
czlowiek sie rozleniwil przez ta cholerna technologie i mapy sie juz nie chce czytac ;)
Sam sobie odpowiem na pytanie na wypadek jesli ktos rozwazalby ta nawigacje.
Na szczescie drogi w tej czesci Grecji, ktora nawiedzam sa dosc dobrze oznakowane i praktycznie w ciagu calego urlopu udalo mi sie przejechac ok 700km bez potrzeby uzycia nawigacji. Dzis jednak zapedzilem sie w takie miejsce, ze postanowilem wyprobowac sygica zeby nie wracac ta sama trasa (i nie nadkladac kilometrow). Wszystko bylo ok, obsluga przejrzysta i intuicyjna, komendy wyrazne i wypowiadane z odpowiednim wyprzedzeniem. Wszystko byloby cudownie gdyby nie to, ze nawigacja poprowadzila nas przez polna droge. Cale szczescie, ze jechalem autem z wypozyczalni wiec bylo mi tak jakby mniej szkoda. Niestety, w ustawieniach nawigacji nie znalazlem mozliwosci wlaczenia omijania takich drog. Jest tylko mozliwosc ustawienia trasy szybkiej/krotkiej/ekonomicznej. Plusem jest to, ze nawigacja dziala bez polaczenia z internetem (konieczne jest jednak do komunikacji z innymi uzytkownikami-zgloszenie patrolu policji lub wypadku). W opcji wyswietlania 3D pokazuje rowniez wzniesienia. Wgrywanie map jest dziecinnie proste za zasluga dolaczonego uploadera map w postaci osobnej aplikacji.
To moje spostrzezenia po przejechaniu ok 200km po zadupiach polnocnej Grecji.
Mnie Sygic kiedyś prowadził przez moje rodzinne miasto do domu. tak prowadził że się załamałem. Tragedia. Drugi raz jechałem z Buska do Jędrzejowa. Masakra, jedna wielka kłótnia z żoną. TomTom na Symbianie to było mistrzostwo.
To jeszcze panowie uściślijcie, o którym Sygicu piszecie: Aura, czy Mobile maps 10 ?
pozdr
Boryszuk
05-06-2011, 07:35
To jeszcze panowie uściślijcie, o którym Sygicu piszecie: Aura, czy Mobile maps 10 ?
pozdr
Wg info o produkcie mam Sygic GPS Navigation, version 11.0.1 ;) nie moge teraz wejsc do marketu bo mam wylaczone dane w tle a jestem zagramanica :)
TomTom na Symbianie to było mistrzostwo.
Owszem, do tej pory jako backupowa nawigacje mam e65. Troche sie jednak zrazilem do TomToma kiedy poinformowali, ze nie zostanie wydana wersja na 5800, ktora wtedy katowalem.
Sapphiron
05-06-2011, 07:52
Jaki byście polecili telefon z wysuwaną klawiaturą QWERTY w okolicach 1000 zł (max +350 zł) ?
Też z chęcią się dowiem, ale bardziej patrząc na ofertę Plusa...
Czy iPad mozna sciagnac jakos filmik z netu np. Trailer i od razu go obejrzec? Czy mozna zgrac audycje z radia internetowego? Czy jesy jakos menedzer pobierania ze wznawianiem?
Sent from my A70S using Tapatalk
moze kogoś zainteresuje, że przez kies'a dostępna jest już aktualizacja bada 1.2 dla ery (od jutra t-mobile)
p.s. fajny ten swype :)
Ja sobie na symbianie zainstalowałem Operę Mini która zmniejsza wagę stron i wystarcza mi 100MB na miesiąc:)
Oczywiście używam tego oszczędnie ale codziennie :)
wszystko ok tylko, że Opera Mini nie posiada funkcji autorotacji ekranu co jest strasznie uciążliwe, kiedy muszę przeglądać strony wyłącznie w pionie...
Są ciekawsze, równie lekkie przeglądarki? Może jakieś inne sugestie? (póki co pod WinMo)
A Opera Mobile się nie nada? Używałem wersji pod WinMo, teraz mam w Androidzie i generalnie nie narzekam.
wszystko ok tylko, że Opera Mini nie posiada funkcji autorotacji ekranu co jest strasznie uciążliwe, kiedy muszę przeglądać strony wyłącznie w pionie...
Są ciekawsze, równie lekkie przeglądarki? Może jakieś inne sugestie? (póki co pod WinMo)
Jak nie ma, jak ma (Android)? Oczywiście mówię o Mini, a nie Mobile, bo to jakiś żart jest.
mateo912
06-06-2011, 13:20
Wątek "Ipad co myślicie" chyba został połączony z tym więc pytam tu: jak jest z gwarancją appla? też są podziały europa/usa/wschód?
Jak nie ma, jak ma (Android)? Oczywiście mówię o Mini, a nie Mobile, bo to jakiś żart jest.
wersja mobile jest koszmarnie mułowata i pamięciożerna.
Ja nie mam Androida - pytałem o Windows Mobile a w nim odkąd pamiętam Mini się nie obraca.
edit - no dobra, zmieniłem przeglądarkę na UC Browser - na pierwszy rzut oka, po godzinie zabawy nokaut Opery pod jakąkolwiek postacią. Lekka jak mini, konfigurowalna bardziej niż mobile :)
mateo912
06-06-2011, 13:51
Ja nie mam Androida - pytałem o Windows Mobile a w nim odkąd pamiętam Mini się nie obraca.
http://m.opera.com/mini5wm.cab?act=dl&tag=mini5wm link do opery na windows mobile
http://www.opera.com/mobile/download/versions/ a tu możesz sobie wybrać wersje.
A czemu Mobile to żart?
A nawet otwarcie "naszego" forum na Mobile i na Mini.
Jak dla mnie to powinno działać na zasadzie - instaluje, otwieram i działa - no niestety w Mobile to tak różowo już nie jest.
Yyymm... No nie wiem, ja jakiś może dziwny jestem, ale zainstalowałem Mobile, wpisałem adres naszego forum i się otworzyło... Zupełnie tak, jak powinno być. Nie żebym jakoś bardzo bronił tej Opery, bo generalnie nie jestem jej jakimś zagorzałym zwolennikiem, ale u mnie wszystko wygląda i działa ok. Zamulania też jakoś nie stwierdzam. Może to kwestia sprzętu, ale w HD2 i pod WinMo i pod Androidem jest ok. W każdym razie nie zauważam jakichś nieprawidłowości.
EDIT:
Szkoda, że Firefox Mobile został tak skasztaniony... Może kiedyś...
Dokładnie to miałem na myśli. Jak PCtowej Opery używam od jakichś 7 lat, Mini od prawie roku, tak Mobile zagościła na moim telefonie na jakieś 15 minut po czym lotem koszącym wyekspediowałem ją tam gdzie jej miejsce. W cholerę.
Marcin Jakubowski
06-06-2011, 22:35
iOs będzie działał na 3 GS :) , poza tym nowa usługa iCloud - wymierzona prosto w gmaila (także ceną ;). Jeżeli będzie działać tak jak zapowiadają to będzie COŚ.
więcej np. tutaj:
http://myapple.pl/content/1613-ios-5-czyli-co-nowego-w-systemie-mobilnym-apple.html
i tutaj:
http://myapple.pl/content/1616-wszystko-o-icloud-doniesienia-z-wwdc-2011.html
E....
Kolejne nowe funkcje w iOS5 to synchronizacja poprzez WiFi, nowe gesty, Air Play Mirroirng oraz automatyczna synchronizacja
Przepraszam bardzo za głupie pytanie, ale jam niejabłkowy: to jak to teraz wygląda? Synchronizacja tylko ręczna i poprzez sieć GSM?
ThomasVoland
07-06-2011, 00:50
iTunes po kablu.
Aj, nie zrozumieliśmy się. Mam na myśli kontakty, kalendarz itp.
iTunes po kablu, przecież Ci napisał. ;-)
Ok, ale to chyba nie jest jedyna możliwość, prawda?
Przykładowa sytuacja: jadę do klienta dogadać szczegóły umowy, dzwoni szef i mówi "wrzuciliśmy Ci do kalendarza terminy spotkań na przyszły tydzień", no to ok, zanim spotkam się z klientem wypadałoby wiedzieć kiedy będę mieć czas na kolejne spotkanie z nim. Wyciągam MacBooka, podpinam iCable do iPhone'a, odpalam tethering i przez iTunes'a synchronizuję kalendarz, tak?
A nie da się po prostu w telefonie kliknąć "synchronizuj" i on sobie ściąga poprzez 3/4/16G dane z serwera?
Marcin Jakubowski
07-06-2011, 07:55
Ok, ale to chyba nie jest jedyna możliwość, prawda?
Przykładowa sytuacja: jadę do klienta dogadać szczegóły umowy, dzwoni szef i mówi "wrzuciliśmy Ci do kalendarza terminy spotkań na przyszły tydzień", no to ok, zanim spotkam się z klientem wypadałoby wiedzieć kiedy będę mieć czas na kolejne spotkanie z nim. Wyciągam MacBooka, podpinam iCable do iPhone'a, odpalam tethering i przez iTunes'a synchronizuję kalendarz, tak?
A nie da się po prostu w telefonie kliknąć "synchronizuj" i on sobie ściąga poprzez 3/4/16G dane z serwera?
no pewnie, że się da, od dawna, jak masz konto na np. na gmailu albo mobile me to działa na zasadzie "push-a" i nic nie trzeba "klikać"
andrstac
07-06-2011, 12:21
no pewnie, że się da, od dawna, jak masz konto na np. na gmailu albo mobile me to działa na zasadzie "push-a" i nic nie trzeba "klikać"
Bo Iphone to najlepszy tel na świecie*
pod warunkiem że używa usług Google:)
Ale usługa mobile me działa tez chyba z Outlookiem. Tyle, że jest płatna. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że telefony z Androidem są dobre tylko wtedy, gdy używa się usług Google (co z resztą działa bardzo fajnie, aż żałuję, że nie używam usług google).
Boryszuk
07-06-2011, 13:01
Ale usługa mobile me działa tez chyba z Outlookiem. Tyle, że jest płatna. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że telefony z Androidem są dobre tylko wtedy, gdy używa się usług Google (co z resztą działa bardzo fajnie, aż żałuję, że nie używam usług google).
Bo Android jest robiony z myślą o usługach google ;)
Się zgadza, ale to wcale nie dyskwalifikuje telefonu, gdy z usług Google się nie korzysta...
Marcin Jakubowski
07-06-2011, 14:08
Bo Iphone to najlepszy tel na świecie*
pod warunkiem że używa usług Google:)
ano widzisz, konkurencja jednak zdrowa rzecz :)
dzięki niej wczoraj przedłużyli mi mobile me do końca czerwca 2012 nie obciążając przy tym karty, a od jesieni będzie "chmura" za free, do której będzie musiało równać google. Z korzyścią dla nas wszystkich :)
andrstac
07-06-2011, 17:46
ano widzisz, konkurencja jednak zdrowa rzecz :)
dzięki niej wczoraj przedłużyli mi mobile me do końca czerwca 2012 nie obciążając przy tym karty, a od jesieni będzie "chmura" za free, do której będzie musiało równać google. Z korzyścią dla nas wszystkich :)
Co nie przeszkadzało pobierać opłat za przedłużenie (na wniosek użytkownika) jeszcze kilka dni temu...
Marcin Jakubowski
07-06-2011, 17:54
Co nie przeszkadzało pobierać opłat za przedłużenie (na wniosek użytkownika) jeszcze kilka dni temu...
nie wiem na ile to prawda, ale pojawiły się głosy użytkowników, którym zwrócili pieniądze
p.s
w ios5 można diodę błyskową ip4 ustawić aby sygnalizowała nadejście wiadomości
dla niektórych to podstawowa funkcja ;)
Boryszuk
07-06-2011, 19:56
A w desire z da sie porysowac wyswietlacz. Na moim pojawily sie male ryski. Jeszcze sie dokladnie przyjrze kiedy go dokladnie wyczyszcze. Na szczescie w rogu pojawil sie pecherzyk powietrza, cos jakby odprysk ale po wewnetrznej stronie szkla wiec oddam telefon na gwarancji.
w ios5 można diodę błyskową ip4 ustawić aby sygnalizowała nadejście wiadomości
dla niektórych to podstawowa funkcja ;)
No w moim blackberry 9700 to sygnalizowanie diodą jest dla mnie najważniejsze. Telefon leży w etui a ja widzę czy przyszedł mail, sms, mms itp. Blackberry ma wielokolorową diodę i można ustawić praktycznie każdą wariację jaką się tylko chce.
Marcin Jakubowski
07-06-2011, 22:16
No w moim blackberry 9700 to sygnalizowanie diodą jest dla mnie najważniejsze. Telefon leży w etui a ja widzę czy przyszedł mail, sms, mms itp. Blackberry ma wielokolorową diodę i można ustawić praktycznie każdą wariację jaką się tylko chce.
muszę przyznać, że brzmi to sensownie.
no ale Desire tez ma kolor diode chyba
Boryszuk
07-06-2011, 22:31
Ma zielono-pomaranczowa. Ale czy da sie to skonfigurowac to nie wiem. Wiem, ze jako powiadomienie swieci (mruga) na zielono, przy ladowaniu na pomaranczowo.
Zgadza się ma kolorową diodę, jak dla mnie bardzo przydatny dodatek :wink:
pozdr
Da sie, ale nie po każdą apli. Pod handcentem chyba można było coś tam zwalczyć
Tapatalk
Ma zielono-pomaranczowa. Ale czy da sie to skonfigurowac to nie wiem. Wiem, ze jako powiadomienie swieci (mruga) na zielono, przy ladowaniu na pomaranczowo.
https://market.android.com/details?id=imoblife.blink&feature=related_apps tak gwoli ciekawostki.
EDITA:
No dobra, chyba nie nie działa z HTC. Albo przynajmniej nie chce działać z Andkiem w HD2.
borys zepsułeś już Telefon?
no właśnie cały plus BB jest taki, że mogę sobie poustawiać co i jak chcę jeśli chodzi o diodę. Np jak dostaje sms mruga na niebiesko, jak dostaje mail na skrzynkę r 1 to mruga niebiesko-zielono, na mail nr 2 niebiesko czerwono itp, itd do tego kilka osób z listy jak dzwoni to inaczej dioda reaguje jak np dzwonią ludzie spoza listy.
Jest to bardzo bardzo wygodne. Aplikacja to BeBuzz i kosztuje ok 15-20zł. Polecam.
Boryszuk
08-06-2011, 10:55
borys zepsułeś już Telefon?
Sam się popsuł :mrgreen: Zaważyłem to przez przypadek któregoś dnia. Normalnie nie oglądam telefonu w poszukiwaniu rys tylko go używam ;)
sokrates
09-06-2011, 07:10
no właśnie cały plus BB jest taki, że mogę sobie poustawiać co i jak chcę jeśli chodzi o diodę. Np jak dostaje sms mruga na niebiesko, jak dostaje mail na skrzynkę r 1 to mruga niebiesko-zielono, na mail nr 2 niebiesko czerwono itp, itd do tego kilka osób z listy jak dzwoni to inaczej dioda reaguje jak np dzwonią ludzie spoza listy.
Jest to bardzo bardzo wygodne. Aplikacja to BeBuzz i kosztuje ok 15-20zł. Polecam.
Ciekawe po ilu kombinacjach kolorystycznych się pogubisz :-) Pamiętam jak kiedyś poustawiałem sobie różne dzwonki do kontaktów - aby odrazu wiedzieć kto dzwoni. Ogarniałem to tak do 5 kontaktów - potem już nie wiedziałem nic z tego która melodyjka do kogo.... wróciłem do 1 standardowego dzwonka.
Hi HI to tak samo jak ja :)
A tutaj coś dla posiadaczy słabszych Łejwików (nie za wesołego niestety) http://samsungbada.pl/2928/smartfony-bada-z-wqvga-wave-525-533-575-578-i-723-bez-aktualizacji-do-bada-os-1-2/
Orkaniusz
09-06-2011, 20:05
A ja się postanowiłem poskarżyć na HTC Wildfire. Ostatnio sobie takowy zamówiłem służbowy (moja ukochana firma daje wybór telefonu......o ile jest to telefon za 1 zł). Bardzo się na niego cieszyłem, bo HTC marka poważana itp.
No nie mogę dojść z nim do porozumienia.
- co chwila trafiam palcem nie tam gdzie trzeba,
- albo trafiam, a telefon nie reaguje i muszę go po parę razy "stuknąć" (to termin z instrukcji - nie ma się co śmiać :-))
- ze 3 - 5 razy dziennie dostaję info, że jakiś proces przestał odpowiadać i czy chce poczekać czy go skilować
- wiele gier nie chodzi, bo telefon za słaby (nie wiem - procek czy grafa)
- generalnie muuuuli, np. zwykłe przewijanie menu
Jako prywatny mam Blackberry 8520 i to jest to! Następny będzie http://us.blackberry.com/smartphones/blackberrybold/touchbold.jsp
no BB9900 zapowiada się bardzo dobrze. Też się na niego będę czaił albo na Torcha2. :):)
velaskez
09-06-2011, 21:09
Bold BB fajnie się używa, potwierdzę;)
sokrates
09-06-2011, 21:43
hmmm ja na HTC wildfire złego słowa nie mogę powiedzieć. Słuchawka bez wodotrysków, ale solidna i stabilna - w porówaniu do poprzedniego galaxy i5700 to jest o wiele lepsza. co prawda gier nie instalowałem, ale trochę softu dodałem (łącznie z VoIP'em, który to świetnie i płynnie działa przez wifi)
robin102
10-06-2011, 11:09
Może pomożecie, coś doradzicie ;)
Kupiłem swojej dziewczynce nowiutki telefonik SE XPERIA X8. o taki:
http://allegro.pl/nowy-telefon-sony-ericsson-xperia-x8-2gb-black-i1652839652.html
W sumie fajny jest i ma wszystko co jej potrzebne poza, no właśnie poza tą makabrycznie słabą baterią. Dziewcze rezolutne, mało dzwoni, mało się bawi bo już z tego wyrosło ;), a bateria w foniku trzyma ledwo 2 dni. Toż to jakiś żarcik chyba. Używała do tej pory przez 3 lata noki 7373, a tam żeby nie wim co z telefonem robić to ładowała go co 6-7 dni. Krew mnie zalewa normalnie. Mało tego w domu mamy drugi dotykowy fonik Samsung AVILA S5230 o taki jak w linku.
http://allegro.pl/nowy-samsung-avila-s5230-garnet-red-la-fleur-2gb-i1638806454.html
W którym bateria wytrzymuje aż 5 dni !
No przecież nie można normalnie żyć ciągle pilnując aby telefonik był naładowany. Bateria ma 1200mAh może kupić większą 1500mAh tylko jaką żeby oryginał był i pasowała ? Może da się coś w tej Xperi X8 ustawić, że by tak baterii nie żarła ? Żeby chociaż te 3 dzionki wytrzymywała.
mateo912
10-06-2011, 11:30
Może pomożecie, coś doradzicie ;)
Kupiłem swojej dziewczynce nowiutki telefonik SE XPERIA X8. o taki:
http://allegro.pl/nowy-telefon-sony-ericsson-xperia-x8-2gb-black-i1652839652.html
W sumie fajny jest i ma wszystko co jej potrzebne poza, no właśnie poza tą makabrycznie słabą baterią. Dziewcze rezolutne, mało dzwoni, mało się bawi bo już z tego wyrosło ;), a bateria w foniku trzyma ledwo 2 dni. Toż to jakiś żarcik chyba. Używała do tej pory przez 3 lata noki 7373, a tam żeby nie wim co z telefonem robić to ładowała go co 6-7 dni. Krew mnie zalewa normalnie. Mało tego w domu mamy drugi dotykowy fonik Samsung AVILA S5230 o taki jak w linku.
http://allegro.pl/nowy-samsung-avila-s5230-garnet-red-la-fleur-2gb-i1638806454.html
W którym bateria wytrzymuje aż 5 dni !
No przecież nie można normalnie żyć ciągle pilnując aby telefonik był naładowany. Bateria ma 1200mAh może kupić większą 1500mAh tylko jaką żeby oryginał był i pasowała ? Może da się coś w tej Xperi X8 ustawić, że by tak baterii nie żarła ?
wyłączyć wifi i 3g
robin102
10-06-2011, 13:14
wyłączyć wifi i 3g
No tak ale ten łi-fi to po to jest żeby był włączony, bo jak nie to jedno wielkie G jak 3 G ;). Może gdzieś zassać jakaś aplikacje oszczędzającą energię w tym foniku ?
No tak ale ten łi-fi to po to jest żeby był włączony, bo jak nie to jedno wielkie G jak 3 G ;). Może gdzieś zassać jakaś aplikacje oszczędzającą energię w tym foniku ?
Jak jesteś w zasięgu wifi i korzystasz z niego to tak, jak nie potrzeba to wyłączyć po pożera sporo prądu ;-)
pozdr
Robin, nie rozumiem w ogóle o co Ci chodzi, mój Desire jak go pouzywam to ze 4h trzyma:]
Tapatalk
robin102
10-06-2011, 13:33
4 dni to ja bym chciał, a nie dwa dni Andrzeju.
Wygoglowałem se, że jakąś aplikacje można zainstalować co się zwie Advanced Task Killer
http://mojaxperiax8.blogspot.com/2010/12/o-baterii-sow-kilka.html
Używa ktoś z Was tego ?
ps.
wQ...ny jestem do białości
andrstac
10-06-2011, 13:40
4 dni to ja bym chciał, a nie dwa dni Andrzeju.
Wygoglowałem se, że jakąś aplikacje można zainstalować co się zwie Advanced Task Killer
http://mojaxperiax8.blogspot.com/2010/12/o-baterii-sow-kilka.html
Używa ktoś z Was tego ?
ps.
wQ...ny jestem do białości
Task killer pomoze, ale niewiele. Lepsze wyniki moze dac wgranie jakiegos customowego romu.
Niestety smartfoniki maja to do siebie, ze lubia prad, duuzo pradu...
A maki mowil o 4 godzinach, a nie dniach. I potwierdzam ze jest to realne
sokrates
10-06-2011, 14:06
obawiam się że wyłączenie 3G i wifi jest jedyną opcją wartą rozważenia.... myślę że spokojnie 1 dzień zyskasz (jak nie więcej) Zainstaluj sobie widget na pulpicie do szybkiego włączania/wyłączania wifi - ominie cię każdorazowe wchodzenie do menu celem aktywacji wifi jak się chce skorzystać z sieci.
Robin, no nie mów że nie wiedziałeś nigdy wcześniej że smarki są takie żarłoczne ;)
Ja się zastanawiam nad innym problemem. Otóż o ile naukowcy szybko nie wymyślą nowych bardziej wydajnych źródeł zasilania do telefonów albo mniej prądożernych podzespołów to wizja ładowania telefonu/smarka kilka razy dziennie wcale nie wydaje się taka nierealna :(
andrstac
10-06-2011, 15:09
obawiam się że wyłączenie 3G i wifi jest jedyną opcją wartą rozważenia.... myślę że spokojnie 1 dzień zyskasz (jak nie więcej) Zainstaluj sobie widget na pulpicie do szybkiego włączania/wyłączania wifi - ominie cię każdorazowe wchodzenie do menu celem aktywacji wifi jak się chce skorzystać z sieci.
Nie wiem dokładnie jak zachowa się X8, ale w Desire wł/wył Wifi naprawdę niewiele zmienia jeśli chodzi o pobór prądu. Natomiast transmisja komórkowa (zwłaszcza 3G na granicy zasięgu) - więcej niż znacznie.
Robin, no nie mów że nie wiedziałeś nigdy wcześniej że smarki są takie żarłoczne ;)
Ja się zastanawiam nad innym problemem. Otóż o ile naukowcy szybko nie wymyślą nowych bardziej wydajnych źródeł zasilania do telefonów albo mniej prądożernych podzespołów to wizja ładowania telefonu/smarka kilka razy dziennie wcale nie wydaje się taka nierealna :(
I to zwłaszcza w kontekście coraz nowszych procków i układów graficznych. Taki np OMAP 4470 GPU PowerVR SGX544 o taktowaniu CPU 2x1,8GHz...
A jakby się komuś znudził BadaOS na Wawe8500 to może sobie zmienić na androida:) (http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=20551:badadroid&catid=1:latest-news&Itemid=103) Maruderów proszę o powstrzymanie się od komentarzy jakieś dwa tygodnie:)
Mi synchronizacja poczty przy włączonym 3G ale zasięgu słabego 2G zajechała Łejwika w jakieś 4 godziny (chyba jeszcze GPS był odpalony).
Posiadacze mocniejszych smartfonów chcieliby, żeby telefon im 2 dni trzymał :) Wystarczy chwilę pograć, coś w necie poszperać i bateria spada do 0% w niecały dzień. Tak więc Robin, przywyknij. Tak już jest.
Mnie to w ogóle nie boli, trza traktować fona jak lapka i wtedy nie dziwi nic. Kryterium baterii było dla mnie zawsze ostatnim. Nie rozumiem argumentów typu: ładowanie co 7 dni ok, ale co 3 to syf....
Advanced Task Killer
Więcej ATK prądu zeżre, niż przyniesie pożytku.
rychu_cmg
11-06-2011, 06:23
Też z chęcią się dowiem, ale bardziej patrząc na ofertę Plusa...
Wybór padł na Nokie E7
Pytanie do posiadaczy iPada.
Zastanawiam się nad przesiadką z Archosa 70 (z Androidem) i mam kilka pytań:
1. Czy jest jakiś manager pobierania (wznawiania) pobrań?
2. Jak wygląda pobieranie plików z serwerów typu rapidshare czy filesonic?
3. Czy można w iPadzie wypakować plik z .rar'a?
4. Czy wypakowany np. film można od razu odtworzyć czy potrzebne są jakieś przeróbki do .mp4 czy innego formatu?
5. Czy film można odtworzyć z napisami w pliku tekstowym (a nie wpasowanymi na stałe)?
6. Czy nie ma problemu ze zgodnością plików typu .mkv czy innych?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Marcin Jakubowski
11-06-2011, 20:48
4. Czy wypakowany np. film można od razu odtworzyć czy potrzebne są jakieś przeróbki do .mp4 czy innego formatu?
5. Czy film można odtworzyć z napisami w pliku tekstowym (a nie wpasowanymi na stałe)?
NIgdy nie używałem ipada do powyższych czynności, jednak znając politykę Apple :
pyt. 1-2 : NIE
pyt. 3 raczej NIE
pyt. 4 raczej trzeba przerabiać
pyt. 5 ???
pyt. 6 ???
dlaczego myślisz o porzuceniu Archosa 70?
jak siedzisz w Androidzie - doradzam pozostanie w nim.
dlaczego myślisz o porzuceniu Archosa 70?
jak siedzisz w Androidzie - doradzam pozostanie w nim.
Jednak dotyk w Archosie pozostawia wiele do życzenia. Za mało pamięci operacyjnej i trochę się ślimaczy, lub zawiesza przy przeglądaniu neta. Do oglądania filmów spoko ale do netu średnio. Mam HTC Desire HD i mimo, że tu i tu jest Android to różnica jest duża w przyjemności z korzystania. Tyle, że ekran w telefonie jest mały. Samsung Galaxy TAB działa płynniej niż Archos ale jest strasznie ciężki i gruby.
malasana
12-06-2011, 12:36
Moze wiec poczekac na HTC Flyer?
Albo Asus Transformer ? Jest już dostępny w euro.com wersja 32gb.
Orkaniusz
13-06-2011, 10:06
A tak sobie waśnie natrafiłem na opis, zdjęcia itp. Nokia E6 (http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-e6-00). Powiem szczerz,że telefonik mi się widzi. Wiecie może, od kiedy będzie szerzej dostępny np. w Orange?
Po długim czasie chciałem coś dopisać na temat iPada i duże zdziwienie, ponieważ temat zniknął i został połączony z.... telefonami i smartfonami? Przecież to kompletnie nie ma związku... No nic. Krótkie ostrzeżenie - mimo zapewnień sprzedawców folie na ekran iPada 1 i 2 są różnych kształtów (pomijając oczywiście otwór na kamerkę). Zatem kupujcie tylko te przeznaczone dokładnie do Waszego modelu.
Drodzy koledzy mam takie pytanie, mam telefon na firme przedluzylem umowe wzialem nowy telefon i chce go sprzedac jak wyglada sprawa grawancji co musze wysłac kupujacemy? Wystarczy ksero umowy a no i karta gwarancyjna jest nie podbita i nie podpisana? Bardzo prosze o porade :)
Potrzebna będzie jeszcze faktura zakupu. W sensie kopia tej faktury...
Jej - przeczytać to wszystko..
Może już było ale może ktoś podpowie co lepsze(bo używa) do SGS-a, czy lżejsza osłona antypoślizgowa
http://www.simserwis.pl/product_info.php?products_id=16061&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2011-06&utm_content=16061#nclid=b3ca26b6f555779bee29c234c9 e0721d
czy coś konkretniejszego futerał spełniający tez funcje ochronną przy ewentualnym upadku. Ma to sens?
http://www.alleshop.pl/product-pol-6099-CASE-MATE-Tough-HYBRID-Samsung-i9000-GALAXY-S-HYBRYDA-Czarny-.html#nclid=9c786229e231244d0c1bc8028df78b05
+prośba o szybką poradę dotyczącą folii na wyświetlacz.. czy są dobre;)?
.
Te "coś konkretniejszego" na fotkach wygląda jak futerał wycięty nożykiem ze zużytego gumiaka... przecież to jakaś tragedia - zobacz dół tego futerału, krzywo obcięte, dziura jakby ktoś śrubokrętem wydłubał...
To niby ten słynny Case Mate i ich "jakość" i to wszystk za takie pieniądze ?? Dla mnie to jakaś kpina...
Te "coś konkretniejszego" na fotkach wygląda jak futerał wycięty nożykiem ze zużytego gumiaka... przecież to jakaś tragedia - zobacz dół tego futerału, krzywo obcięte, dziura jakby ktoś śrubokrętem wydłubał...
To niby ten słynny Case Mate i ich "jakość" i to wszystk za takie pieniądze ?? Dla mnie to jakaś kpina...
Fakt. Widziałem podobny produkt założony na iphona i był na pewno wyższej jakości. Chodzi mi ogólnie o to, która z opcji jest lepsza. Ta druga "pogrubia", a bardziej poszerza i tak już wielką cegłę
.
andrstac
15-06-2011, 21:35
Ja mam zwykłe gumowe (nie silikonowe) etui na Desirka za kilkanaście plnów. Może wygląda kulawo, zdecydowanie pogrubia, ale pełni bardzo skuteczną funkcję ochronną. A o to mi chodziło.
.
Na co ta folia ? Jak masz szklo hartowane czy tam gorilla glass to nei potrzebna folia.
Ja w swoim Samsungu Omnia HD nie mam zadnej folii, nie uzywam pokrowcow. telefon od ponad 1,5 roku nosze codziennie w kieszeni z roznymi gadzetami. ramka aluminiowa wokol ekranu jest cala w rysach, a na ekranie nie ma ani jednej ryski :)
Czytałem opinie chwaląc te super folie za mniej widoczne ślady po paluszkach. Inna sprawa, że irytuje mnie zabawa z wszelkimi etui, skarpetkami i magnesami ;) Jestem coraz bliższy decyzji o takiej ochronie dla SGS, czyli plastik/guma na tył i folia na wyświetlacz, a w kieszeni może być miks z kluczami
Boryszuk
15-06-2011, 22:13
Na co ta folia ? Jak masz szklo hartowane czy tam gorilla glass to nei potrzebna folia.
Ja w swoim Samsungu Omnia HD nie mam zadnej folii, nie uzywam pokrowcow. telefon od ponad 1,5 roku nosze codziennie w kieszeni z roznymi gadzetami. ramka aluminiowa wokol ekranu jest cala w rysach, a na ekranie nie ma ani jednej ryski :)
Nie mam jak zrobić zdjęcia ale Desire Z udało mi się porysować. Nie wiem jak, nie wiem kiedy ale są małe ryski na wyświetlaczu.
Nie mam jak zrobić zdjęcia ale Desire Z udało mi się porysować. Nie wiem jak, nie wiem kiedy ale są małe ryski na wyświetlaczu.
To cos HTC przycielo z ta szybka najwyrazniej :/ Mi sie wydaje, ze moja Omnia ma grubsza i solidniejsza szybe niz nowsze telefony, moze teraz juz takich nie robia wytrzymalych.
andrstac
16-06-2011, 08:05
To cos HTC przycielo z ta szybka najwyrazniej :/ Mi sie wydaje, ze moja Omnia ma grubsza i solidniejsza szybe niz nowsze telefony, moze teraz juz takich nie robia wytrzymalych.
Wystarczy piach i rysy gotowe. Może nie od razu ale po czasie na pewno.
Chociaż mój fon dostał snopem z pod szlifierki. Ale była folia.
Z tymi ryskami to chodzi Wam o co? Telefon przestaje działać, rzuca się ktoś o to, czy co...?
Tapatalk
Z tymi ryskami to chodzi Wam o co? Telefon przestaje działać, rzuca się ktoś o to, czy co...?
Tapatalk
Z tymi ryskami to chodzi o to że np. mnie denerwują i jest to dla mnie wystarczający powód żeby nakleić na wyświetlacz folię, która jak się porysuje to można ją tanim kosztem wymienić.
Jednych denerwują nisko latające samoloty, a innych porysowany wyświetlacz. Każdy wariat ma swoje prawa, ja mam prawo do folii na wyświetlaczu.
Boryszuk
16-06-2011, 13:39
Tapatalk
Z tymi ryskami to chodzi o to że np. mnie denerwują i jest to dla mnie wystarczający powód żeby nakleić na wyświetlacz folię, która jak się porysuje to można ją tanim kosztem wymienić.
Jednych denerwują nisko latające samoloty, a innych porysowany wyświetlacz. Każdy wariat ma swoje prawa, ja mam prawo do folii na wyświetlaczu.
Mi osobiście to nie przeszkadza bo telefon działa tak samo jak i działał wcześniej. W ramkę też nie zamierzam go oprawiać a ryski są ledwo zauważalne (poza kilkoma na obudowie). Zauważyłem je przypadkiem oglądając odprysk po wewnętrznej stronie szkiełka, który to już mnie denerwuje i jest wystarczającym powodem żeby oddać telefon do naprawy gwarancyjnej.
Tak wyglada moj po 1,5 roku uzytkowania. nigdy go nie oszczedzalem, nosilem z kluczami w kieszeni, w plecaki z roznymi gadzetami, lezal nie raz w piaskach baltyku i zaliczyl pelno upadkow z roznych wysokosci.
źródło (http://img685.imageshack.us/img685/9238/dsc7170.jpg)
Marcin Jakubowski
16-06-2011, 14:27
Program :
AVPlayerHD za 2,39 euro rozwiązuje zagadnienia 5 i 6.
Jak to działa w praktyce nie sprawdzalem.
Pozdrawiam
mateo912
16-06-2011, 16:18
Program :
AVPlayerHD za 2,39 euro rozwiązuje zagadnienia 5 i 6.
Jak to działa w praktyce nie sprawdzalem.
Pozdrawiam
VLC też jest genialny, podobno też czyta napisy tylko jeszcze samemu nie udało mi się ich użyć.
To ja wam teraz przytocze krotka rozmowe z pracy.
Miejsce akcji: punkt kontroli bezpieczenstwa na lotnisku
Ja: Prosze jeszcze wyciagnac tablet z bagazu i wlozyc do skrzynki
Pan: Nie mam zadnego tabletu !
Ja: A co Pan tam ma ?
Pan: To jest "AjPed"
Ja: ...?!...
Rozwalil mnie typek poprostu na lopatki :) Najlepsze jest to, ze czesto sie tacy trafiaja :)
No, a ja nie mam lustrzanki tylko Nikona, huehue.
jak wyglada sprawa grawancji co musze wysłac kupujacemy? Wystarczy ksero umowy a no i karta gwarancyjna jest nie podbita i nie podpisana? Bardzo prosze o porade :)
karta gwarancyjna i kopia Twojej faktury za telefon, w karcie gwarancyjnej nie musi być nawet wbita data zakupy, najważniejsza jest faktura zakupu. tak przynajmniej w erze miałem...
Maciek R
17-06-2011, 15:07
Coś jest nie tak z moją E71 - znowu.
Przy próbie wprowadzenia nowego 'zdarzenia' do kalendarza wyskakuje "Błąd systemu!" i oczywiście - zdarzenie nie zostaje dodane. Mam tak już kilka dni, a jest to jedna z podstawowych funkcji tego telefonu, dla jakiej go posiadam...
Ktoś ma jakiś pomysł? Oczywiście restarty, wyciąganie/wkładanie karty itd. nie pomaga.
karta gwarancyjna i kopia Twojej faktury za telefon, w karcie gwarancyjnej nie musi być nawet wbita data zakupy, najważniejsza jest faktura zakupu. tak przynajmniej w erze miałem...
Mi w serwisie samsunga nie chcieli przyjac telefonu z ery, bo nie mialem podbitej gwarancji, mimo tego,
ze przedstawilem im kopie dowodu zakupu (oryginalu akurat nie mialem u siebie).
Okazalo sie, ze nie mialem faktury na telefon z "salonu" ery, tylko z "punktu" partnerskiego czy cos takiego,
i nie mialem faktury na druczku ery, tylko na ogolnodostepnym druku FV...
Trzeba uwazac na rozne takie glupoty ;)
Dokładnie, wszystko zależy od firmy. Samsung jest na tyle upierdliwy, że mnie np. doczepili się braku stempelka sprzedawcy na karcie gwarancyjnej, mimo posiadania FV z głównej siedziby Orange w Warszawie na której widniały wszystkie dane telefonu, łącznie z IMEI. Totalna głupota i upierdliwość w stosunku do klienta...
.
Nie wiem czy jest toto dostępne na SGS, ale na iP4 zapodałem iVisora AG - jest toto folia przeciwodblaskowa, przeciwpaluchowa, przy zakładaniu której nie robią się bombelki, można ją b. łatwo zdjąć i umyć.
Założyłem toto ponieważ:
- obsesyjnie nie znoszę*błyszczących ekraników
- patologicznie nie znoszę błyszczących ekraników ociekających tłuszczem
- wymieniałem już rozpieprzony dotyk w iP3 i nie była to tania operacja. Gdybym naonczas miał tą cholerną folię, to bym na 5 stów nie popłynął.
Czornyj za Twoją radą kupiłem folię moshi ivisor i nie żałuję. Bardzo łatwo się zakłada i nie robią się bąbelki. Miałem już różne folie przyklejane i powiedziałem: nigdy więcej, ale tą mogę polecić z czystym sumieniem.
Może problemem jest przesadne dbanie o telefon. Ja noszę zwyczajnie w kieszeni, bez żadnych etui, pokrowców i po wyjęciu zawsze jest piękny lśniący bez jakichkolwiek śladów palców.
Czornyj, dzięki za konkretną odpowiedź. Mam juz dobrej jakosci osłonę na tył SGS, zachodzi tez minimalnie na przód. Teraz tylko ta folia(mam nadzieję, że się zmieści) i odpuszczam sobie futerały, pokrowce i skarpetki
Może problemem jest przesadne dbanie o telefon. Ja noszę zwyczajnie w kieszeni, bez żadnych etui, pokrowców i po wyjęciu zawsze jest piękny lśniący bez jakichkolwiek śladów palców.Jak bym siebie widzial... ;)
Nie staram sie, nie uwazam, nie oklejam, nosze w kieszeni, w samochodzie jezdzi na poleczce razem z kluczami... Przez jakies 3/4 roku dorobil sie 2 niezbyt glebokich rysek na pleckach (front nadal jak nowy).
Boryszuk
18-06-2011, 09:21
Może problemem jest przesadne dbanie o telefon. Ja noszę zwyczajnie w kieszeni, bez żadnych etui, pokrowców i po wyjęciu zawsze jest piękny lśniący bez jakichkolwiek śladów palców.
Jak bym siebie widzial... ;)
Nie staram sie, nie uwazam, nie oklejam, nosze w kieszeni, w samochodzie jezdzi na poleczce razem z kluczami... Przez jakies 3/4 roku dorobil sie 2 niezbyt glebokich rysek na pleckach (front nadal jak nowy).
U mnie ślady paluchów są bo często obsługuję go brudnymi łapami (jestem ślusarzem). Jeśli zaczyna mnie to irytować to przecieram go w koszulke na plecach i heja. Raz na jakiś czas wydmu****ę wióry z głośnika i telefon znów ląduje w kieszeni. Ma 2 małe wgnioty ale to od upuszczenia go na ziemię. Szybka, tak jak wspomniałem, jest minimalnie porysowana ale naprawdę trzeba się przyjrzeć żeby to zauważyć.
Kupiłem kiedyś pokrowiec, zaraz po kupnie telefonu. Ale po pierwsze pogrubiał go a po drugie utrudniał swobodne wyciąganie i wkładanie telefonu do kieszeni. Folii nigdy nie nakleiłem.
Więc są 2 opcje - albo jesteś chodzącym ewenementem nie posiadającym gruczołów potowych na dłoniach albo zacznij go w końcu dotykać to z pewnością się pojawią :D
Ja - podobnie jak czornyj - używam antyrefleksyjnych folii głównie w celu ochrony przed upierdliwymi odblaskami. Kupiłem zwykłą, tanią (bodaj podawaną w tym wątku) folię matową i wygoda korzystania z aparatu w ostrym świetle znacznie się polepszyła.
Więc są 2 opcje - albo jesteś chodzącym ewenementem nie posiadającym gruczołów potowych na dłoniach albo zacznij go w końcu dotykać to z pewnością się pojawią :D
Nie w tym rzecz. Chodzi o to, że "goły" telefon w kieszeni jest nieustannie wycierany i po wyjęciu jest nieskazitelnie czysty. A w kieszeni ląduje zawsze po użyciu więc "czyszczenie" następuje od razu, kiedy tłuszcz i wilgoć jest świeża. Czyści się perfekcyjnie. Kiedyś przez krótki czas używałem jakiejś osłony, ale uniemożliwia ona "naturalne" kieszeniowe czyszczenie i faktycznie urządzenie wygląda odstręczająco.
A odblaski? Jakie odblaski? IP samoczynnie reguluje podświetlenie i widać na nim wszystko doskonale w słońcu czy w piwnicy.
Mój też samoczynnie reguluje jasność jednak przyznaję szczerze, że pod względem jasności najnowszy IP4 moją Omnię II zmiażdżył. Przy tak "oczojebnym" wyświetlaczu wszelkie folie przeciwodblaskowe zupełnie zbyteczne, to fakt.
Na szczęście więcej zalet tego sprzętu się nie dopatrzyłem i już leci do mnie Galaxy SII :)
Na szczęście więcej zalet tego sprzętu się nie dopatrzyłem i już leci do mnie Galaxy SII :)
Jeśli szukał Pan zalet telefonu to możliwe że tak było, bo IP raczej powinno się porównywać z komputerem. :)
Tak, tak, wiem... Apple porównujemy z komputerem , pozostały szajs co najwyżej z liczydłem :) Może chociaż w tym wątku nie poruszajmy tej "nieziemskości" iProduktów...
Tak, tak, wiem... Apple porównujemy z komputerem , pozostały szajs co najwyżej z liczydłem :) Może chociaż w tym wątku nie poruszajmy tej "nieziemskości" iProduktów...
Kawalek wyzej wrzucilem cos na ten tamat wlasnie :P
Nie popadając w skrajności, uczciwie należy zauważyć ze pozostali cały czas "gonią" IP a nie odwrotnie.
(...) pozostali cały czas "gonią" IP a nie odwrotnie. no gonią gonią ;) w marketingu są niedoścignieni ;)
mój mały personalny ranking telefonów ;)
1, samsung wave II - sar 0,41 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/samsung-s8530-wave-ii-radiation-sar-safety-review/
2. iPhone 4 - sar 1,19 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/apple-iphone-4-radiation-sar-safety-review/
3. Noikia E72 - sar 1,39 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/nokia-e72-radiation-sar-safety-review/
Wszyscy to nie ja. Ja rozmawiam z Tobą a to nikt inny jak właśnie Ty Tomaszu, słyniesz z religijnej niemal postawy w stosunku do iProduktów. Bo jak tu inaczej nazwać ich fanatyczną obronę w każdym niemal wątku - od komputerów po telefony - opartą wyłącznie na własnych przemyśleniach... ale o tym wie już całe forum i naprawdę nie poruszajmy tego tematu w kolejnym wątku...
Nigdy nie twierdziłem, że IP4 to zły produkt. Pisałem niejednokrotnie, że to doskonała maszyna i po kilkudniowych testach śmiało mogę przyznać, że gdyby posiadał większy ekran i niższą cenę to byłby moim zdecydowanym faworytem zakupowym. Mam jednak trochę inne priorytety.
Nie ukrywam, że gdybym posiadał w domu wyłącznie sprzęt Appla - biorąc pod uwagę ich integralność - chwili bym się nie zastanawiał nad IP4 czy IPadem. Póki co jednak nie jest mi on do szczęścia potrzebny a konkurencja za mniej daje mi znacznie więcej.
mój mały personalny ranking telefonów :wink:
1, samsung wave II - sar 0,41 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/samsung-s8530-wave-ii-radiation-sar-safety-review/
2. iPhone 4 - sar 1,19 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/apple-iphone-4-radiation-sar-safety-review/
3. Noikia E72 - sar 1,39 W/kg http://cellphones-radiation-ratings.com/review/nokia-e72-radiation-sar-safety-review/
Jedynym kryterium było właśnie SAR?
W którejś spec. tech. SGSII znalazłem SAR na poziomie ok 0.3-0.4 ale pewien nie jestem czy to aby nie fake. Ciężko znaleźć info na ten temat...
no gonią gonią ;) w marketingu są niedoścignieni ;)
Naprawdę tylko marketingiem konkurencja goni?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/samsung_Galaxy_S_iphone-1.jpg
źródło (http://www.androidal.pl/wp-content/uploads/2011/04/samsung_Galaxy_S_iphone.jpg)
słyniesz z religijnej niemal postawy w stosunku do iProduktów.
Już na ten temat rozmawialiśmy nie raz. Jak się czegoś nie rozumie to wplątuje się religię, czary i inne moce nadprzyrodzone. Korzystam z takich a nie innych rozwiązań z własnego wyboru. Mam ten komfort, że mogę wybrać to co lepsze a nie kurczowo bronić jakichś swoich racji jak niepodległości.
Odpowiadając na następne zdanie. Używałem IP sporo przed przesiadką na japcokowy komputer i integracja IP z win działa również całkiem normalnie.
a konkurencja za mniej daje mi znacznie więcej.
Że za mniej to się zgadzam, ale czy więcej? Proszę może o konkrety jakieś.
To jeszcze raz w sprawie SGS. Czytałem, że te modele mają problemy z GPS i podobnie jest u mnie. Mam FROYO.XWJPH wersja 2.2
Naczytałem się o fixach do GPS do i9000, próbowałem *#*#3214789650#*#* i tam działać wg "przepisów" - nic z tego. Ze wsparciem netu(jako tako) działa ale nie o to chodzi. Może ktoś rozwiązał u siebie taki problem i podzieli się wiedzą?
.
O matulu - jak można tyle napitalać o telefonach? Nudziarstwo kompletne... To samo samochody...
To może stworzymy watek o kobietach?
Tu byśmy się mogli wypisać..
źródło (http://www.androidal.pl/wp-content/uploads/2011/04/samsung_Galaxy_S_iphone.jpg)
Już na ten temat rozmawialiśmy nie raz. Jak się czegoś nie rozumie to wplątuje się religię, czary i inne moce nadprzyrodzone. Korzystam z takich a nie innych rozwiązań z własnego wyboru. Mam ten komfort, że mogę wybrać to co lepsze a nie kurczowo bronić jakichś swoich racji jak niepodległości.
Odpowiadając na następne zdanie. Używałem IP sporo przed przesiadką na japcokowy komputer i integracja IP z win działa również całkiem normalnie.
To ja moze zarzuce mala kontre na temat kto od kogo zgapil design:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/06/2rgp4p5-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/2rgp4p5.jpg)
A teraz porozmawiajmy o takich nieistotnych kwestiach jak "kopiuj/wklej", tethering WiFi itp. ;)
Wszyscy uwielbiamy Apple za wspaniałe pomysły :mrgreen:
http://tech.wp.pl/kat,1009781,title,Nie-zrobisz-juz-telefonem-zdjec-z-koncertu,wid,13518705,wiadomosc.html?ticaid=1c821
pozdr
Tyle że ten Samsung wyszedł po IP a nie odwrotnie: http://di.com.pl/news/37469,0,Samsung_kopiowal_Apple_A_moze_odwrotnie.ht ml
A teraz porozmawiajmy o takich nieistotnych kwestiach jak "kopiuj/wklej", tethering WiFi itp. ;)
A co? Samsung tego nie ma? ;P
Wszyscy uwielbiamy Apple za wspaniałe pomysły :mrgreen:
Które niesamowicie utrudniają wszystkim życie, prawda?
Dziękuję, nie podejmę dyskusji z Tobą. Nie mam zamiaru przyczynić się do zamknięcia wątku podobnie jak 90% z Twoim udziałem w Applowskich "dyskusjach" w dziale komputerowym...
O to samo proszę przedmówcow - Tom01 pojawia się wszędzie gdzie pada słowo Apple szafując swoimi tajnymi, nikomu nie znanymi testami, oskarżając o niewiedzę, amatorszczyznę i techniczne prostactwo. Podyskutujmy zatem jak dotychczas przechodząc nad tymi tekstami do porządku dziennego...
O matulu - jak można tyle napitalać o telefonach? Nudziarstwo kompletne... To samo samochody...
Telefonów jest cała masa, non stop ewoluują ... mnie dziwią - nawet mimo, iż to forum fotograficzne - dyskusje rozlazłe na tysiące postów, toczące się od lat na temat w kółko jednego i tego samego obiektywu. To dopiero mistrzostwo świata i nuda jakich mało :D
Kolejny przyklad zajefajnosci produktow apple'a od ktorego to niby wszyscy wszystko malpuja: http://wp7world.pl/apple-ios-kopiuje-windows-phone-7-oraz-android/
Marcin Jakubowski
19-06-2011, 20:28
Kolejny przyklad zajefajnosci produktow apple'a od ktorego to niby wszyscy wszystko malpuja: http://wp7world.pl/apple-ios-kopiuje-windows-phone-7-oraz-android/
Jak dzieci.
A ja mam dłuższego ....
A nie bo ja...
A nie bo ja...
A jak kopiują to do sądu z nimi!
Naciągane nieco. Na takiej samej zasadzie firmy motoryzacyjne mogłyby mieć nawzajem pretensję za to, że konkurencja ma cztery koła i piąte w bagażniku. Zwróciłem uwagę na podobieństwo będące kalką a nie podobną ideą. W wielu iphonepodobnych aparatach, jak i w podanym przeze mnie przykładzie, nawet stylistyka i kolor niektórych ikonek jest niemal identyczna. Pomijając już drobny szczegół, że wysyp smartfonów bez klawiatur nastąpił po sukcesie rynkowym Iphone.
szafując swoimi tajnymi, nikomu nie znanymi testami, oskarżając o niewiedzę, amatorszczyznę i techniczne prostactwo.
Zamiast nieelegancko próbować odbijać piłeczkę, może napisałby Pan w końcu jakiś konkret? Proszę dokończyć i napisać co takiego więcej daje konkurencja? Bo co więcej/lepiej daje Iphone to ja mogę napisać bez problemu. Od rzeczy grubych po drobiazgi. Miałem do czynienia z kilkoma HTC, Xperią i Samsungami, więc jakieś porównanie mam. Wgląd np w HTC nawet cały czas mam, żona używa,
Zamiast nieelegancko próbować odbijać piłeczkę, może napisałby Pan w końcu jakiś konkret? Proszę dokończyć i napisać co takiego więcej daje konkurencja?
Może zacznijmy od paska zadań (taskbar), czy jak to się tłumaczy na j. polski.
Może zacznijmy od paska zadań (taskbar), czy jak to się tłumaczy na j. polski.
Proszę opisać o jaką konkretnie funkcjonalność chodzi? Z uwagi na różne systemy, różnice i podobieństwa należy rozpatrywać jako konkretne funkcjonalności, nie kopie gotowych rozwiązań. Skutkiem tego to samo zadanie może być realizowane inaczej, zgodzi się Pan ze mną?
Proszę opisać o jaką konkretnie funkcjonalność chodzi? Z uwagi na różne systemy, różnice i podobieństwa należy rozpatrywać jako konkretne funkcjonalności, nie kopie gotowych rozwiązań. Skutkiem tego to samo zadanie może być realizowane inaczej, zgodzi się Pan ze mną?
No to np synchronizacja sluchawki przez wifi, ajfona trzeba podlaczyc kablem, aby to uczynic.
Co ja mam opisywać, jak świetnie zrobił to Steve na ostatniej keynote? Okrągłe słówka, itp. zostawmy sobie na akademickie dysputy, przejdźmy do suchych faktów. Skoro w iOS 5.0 taskbar będzie to chyba nie jest to takie złe rozwiązanie, prawda? A że to samo jest od dawna w Androidzie to już nieistotny szczegół ;)
A teraz poproszę o screena tego fajnego taskbara z Pana telefonu, nie ze screenów opublikowanych w internecie. Nie ma pan i do czasu wejścia iOS 5.0 nie będzie miał. Na tym zakończmy.
A że to samo jest od dawna w Androidzie to już nieistotny szczegół ;)
Ale u licha co? Nie śledzę "keynote", nie wiem o co chodzi. Patrzę właśnie na HTC i nie widzę tego "taskbara". Co to jest i co daje czego nie ma w IP?
Ale u licha co? Nie śledzę "keynote", nie wiem o co chodzi. Patrzę właśnie na HTC i nie widzę tego "taskbara". Co to jest i co daje czego nie ma w IP?
Twpj umysl jest zarazony rozwiazaniami z ajfona dlatego nie widzisz. chodzi o ta gorna belke, na ktorej jest godzina, bateria itp. lapiesz za nia i przesuwasz w dol ekranu, a tam sa skroty i powiadomienia. taki maly gadzet, ktorego Twoje cudo nie posiada, a apple wprowadzic chce w nastepnej generacji sluchawki.
mateo912
19-06-2011, 23:03
jeśli ten htc jest na androidzie to przesuń palcem od góry ekranu w dół, wyjedzie belka z wszystkimi powiadomieniami.
A nie jak w iOS powiadomienia są porozrzucane po aplikacjach.
apple wprowadzic chce w nastepnej generacji sluchawki.
Systemu, nie słuchawki (choć pośrednio również w niej).
Systemu, nie słuchawki (choć pośrednio również w niej).
No dokladnie, a nowy system wyjdzie dopiero w nowej sluchawce. ciekawe co tym razem zwala na starcie, anteny juz sie chyba nauczyli poprawnie montowac :D
Twpj umysl jest zarazony rozwiazaniami z ajfona dlatego nie widzisz.
Ech, ludzie, ludzie. Bez impertynencji nie potraficie rozmawiać?
chodzi o ta gorna belke, na ktorej jest godzina, bateria itp. lapiesz za nia i przesuwasz w dol ekranu, a tam sa skroty i powiadomienia. taki maly gadzet, ktorego Twoje cudo nie posiada, a apple wprowadzic chce w nastepnej generacji sluchawki.
Przecież na IP powiadomienia mogą być na dowolnym ekranie bez żadnych dodatkowych operacji sygnalizowane przez kółko z ilością powiadomień na ikonie rozmów, poczty czy innego programu. Ponadto można to również zrobić na ekranie startowym na wiele sposobów. Dwa znam ja z czego z jednego korzystam odnośnie kalendarza, ale nie ma przeszkody żeby przypinać powiadomienia innych programów. Służy do tego program którego nie używam i zapomniałem nazwy. Jak kogoś interesuje znajdę co to było. Skróty dodatkowo na ekranach roboczych również można też robić na co najmniej dwa sposoby np przez dwukrotne naciśnięcie Home (najczęściej używane) lub ściąganą właśnie z belki przez aplikację SBS (konfigurowane cokolwiek). Nie widzę żadnej przewagi Androida w tym zakresie. W zasadzie funkcja dająca to samo co jeden ze sposobów powiadomień IP, tylko inaczej realizowana. Jeśli z iOS5 wyjdzie jeszcze dodatkowe wyciąganie z belki to będzie jeszcze jeden sposób na powiadomienia. W zasadzie tylko dublujący to co już jest, bo co za różnica czy dotkniemy belki i konkretnego programu który coś sygnalizuje?
Proszę o dalsze przewagi.
No dokladnie, a nowy system wyjdzie dopiero w nowej sluchawce.
Z tego co wiem, iOS5 działa na obecnie oferowanych aparatach.
- iPad 2 Wi-Fi
- iPad 2 GSM – baseband 04.11.04
- iPad 2 CDMA
- iPad
- iPhone 4 GSM – baseband 04.11.04
- iPhone 4 CDMA
- iPhone 3GS
- iPod touch 4G
- iPod touch 3G
Tak piszą np tu: http://www.ipod.info.pl/index.php/ios-5-beta-do-pobrania/
Przecież na IP powiadomienia mogą być na dowolnym ekranie bez żadnych dodatkowych operacji sygnalizowane przez kółko z ilością powiadomień na ikonie rozmów, poczty czy innego programu. Ponadto można to również zrobić na ekranie startowym na wiele sposobów. Dwa znam ja z czego z jednego korzystam odnośnie kalendarza, ale nie ma przeszkody żeby przypinać powiadomienia innych programów. Służy do tego program którego nie używam i zapomniałem nazwy. Jak kogoś interesuje znajdę co to było. Skróty dodatkowo na ekranach roboczych również można też robić na co najmniej dwa sposoby np przez dwukrotne naciśnięcie Home (najczęściej używane) lub ściąganą właśnie z belki przez aplikację SBS (konfigurowane cokolwiek). Nie widzę żadnej przewagi Androida w tym zakresie. W zasadzie funkcja dająca to samo co jeden ze sposobów powiadomień IP, tylko inaczej realizowana. Jeśli z iOS5 wyjdzie jeszcze dodatkowe wyciąganie z belki to będzie jeszcze jeden sposób na powiadomienia. W zasadzie tylko dublujący to co już jest, bo co za różnica czy dotkniemy belki i konkretnego programu który coś sygnalizuje?
Z tego co wiem to iOS5 ma działać na obecnie oferowanych aparatach.
No i sie nei zrozumielismy. Widzisz w ajfonie masz te swoje powiadomienia przy ikonach programow, wiec trzeba sie naszukac zeby znalezc cos. W andku rozwijasz belke i masz tam wszystko w jednym miejscu, nie ma ikon programow sa ikony do komunikacji czyli bt, wifi, gps (nadajnik nie program), tryb pracy telefonu. ponizej sa powiadomienia o poczcie, sms/mms, polaczenia, zdarzenia, uaktualnienia programow. Nadal nei widzisz przewagi tego rozwiazania ? Twoj cudowny apple wlasnie w nowym iOS5 bedzie mial tez tylko taka belke. Piszesz, ze mozna zainstalowac sobie programy do robienia tego i tamtego, a w Androidzie nie trzeba bo masz wszystko zaimplementowane w system. Tym postem powyzej potwierdziles tylko, ze ajfon jest zacofany technologicznie i dopiero bedzie nadganial kopiujac rozwiazania od konkurencji.
mateo912
19-06-2011, 23:34
[...]
Używałem długi czas androida na htc hero teraz często mam do czynienia z htc wildfire, po kupnie ipada z ios 4.3 szlag mnie trafia że wszystkie powiadomienia są porozrzucane po różnych programach i nie da się jednym ruchem wyłączyć wszystkich tylko trzeba wchodzić do każdego programu po kolei i wyłączyć.
Kolejną bardzo upierdliwą rzeczą jest brak "zaznacz wszystko" w aplikacji Mail.
Przy 200-300 mailach dziennie(subskrypcje wątków z tego forum + parę innych) ręczne klikanie każdego aby zaznaczyć jest bardzo upierdliwe delikatnie mówiąc.
a program o którym wspominasz nazywa się notifier, i dziwnym trafem człowiek który to zrobił jest teraz zatrudniony w apple aby m.in. ta belka powiadomień była w iOS 5
Przy 200-300 mailach dziennie(subskrypcje wątków z tego forum + parę innych) ręczne klikanie każdego aby zaznaczyć jest bardzo upierdliwe delikatnie mówiąc.
Bo misiaczki na bank testowały to na KILKU emailach. Tyle w temacie. ;)
No i sie nei zrozumielismy. Widzisz w ajfonie masz te swoje powiadomienia przy ikonach programow, wiec trzeba sie naszukac zeby znalezc cos. W andku rozwijasz belke i masz tam wszystko w jednym miejscu, nie ma ikon programow sa ikony do komunikacji czyli bt, wifi, gps (nadajnik nie program), tryb pracy telefonu. ponizej sa powiadomienia o poczcie, sms/mms, polaczenia, zdarzenia, uaktualnienia programow. Nadal nei widzisz przewagi tego rozwiazania ?
Widzę rozwiązanie, trzymam w ręce HTC, ale kompletnie nie widzę przewagi. Aby zobaczyć powiadomienia tą metodą trzeba odblokować telefon i je wywołać. W IP są od razu. Jakie szukanie? Gdzie? Są na wierzchu przed oczami a można zrobić je jeszcze bardziej na wierzchu, czyli widoczne przed ekranem startowym. BTW, jest powiadomienie widoczne w Androidzie na zablokowanym ekranie? A samo włączanie ekranu, nie obczaiłem w HTC innej możliwości jak przez naciśnięcie guzika w górnej części obudowy? Można inaczej? Bo średnio to wygodne jest w niektórych sytuacjach.
Twoj cudowny apple wlasnie w nowym iOS5 bedzie mial tez tylko taka belke. Piszesz, ze mozna zainstalowac sobie programy do robienia tego i tamtego, a w Androidzie nie trzeba bo masz wszystko w zaimpementowane w system. Tym postem powyzej potwierdziles tylko, ze ajfon jest zacofany technologicznie i dopiero bedzie nadganial kopiujac rozwiazania od konkurencji.
Litości... W tym właśnie siła IP. To z grubsza rzecz ujmując komp z Linuchem na pokładzie. Jest jak plastelina. Jeśli nie ma czegoś na dzień dobry, z uwagi na różne rzeczy, m.in. durną politykę Apple, można zrobić niemal dowolną funkcjonalność na wiele sposobów.
Apple skopiuje dodatkowy sposób powiadomień? Proszę się cofnąć kilka postów. Jak konkurencja coś skopiuje z Apple to nie ma sprawy, ale jak Apple coś skopiuje to karygodne? Gdzie konsekwencja? No i drobny fakt, że mechanizm wyciągania z belki jakichś informacji w IP jest możliwy i stosowany od lat.
szlag mnie trafia że wszystkie powiadomienia są porozrzucane po różnych programach
Istotne proponuję pogrupować na pierwszym ekranie, to chyba oczywiste. Jak mało miejsca, można aplikacje pogrupować w foldery a sygnalizacja powiadomień będzie i tak działać "na wierzchu". Też czegoś takiego nie znalazłem w Androidzie. Można w ten sposób zgrupować na jednym ekranie dziesiątki, jeśli nie setki aplikacji. Mało? Mniej ważne programy lub rzadziej oglądane, mogą być bez szkody dla funkcjonalności na innych ekranach, nikt namiętnie przecież nie ogląda powiadomień np aktualizacji. W ten sposób filtruje się najważniejsze powiadomienia i są one dostępne od ręki, na pierwszy rzut oka. Jest to znacznie bardziej użyteczne niż wyciąganie z listwy żeby zobaczyć czy coś przyszło.
Właśnie dłubię w HTC i też nie widzę zaznaczania wszystkiego za jednym zamachem.
a program o którym wspominasz nazywa się notifier, i dziwnym trafem człowiek który to zrobił jest teraz zatrudniony w apple aby m.in. ta belka powiadomień była w iOS 5
Nie, nie o ten program chodzi. Jest inny, znacznie modyfikujący ekran zablokowany. Zaraz poszukam...
Widze, ze nie ma sensu dalsza dyskusja z Toba bo jestes tak zapatrzony w swoje nadgryzione jablko, ze i tak na kazdy argument znajdziesz usprawiedliwienie dla apple'a.
Jak apple cos kopiuje od innych to znaczy ze jest plastyczny i sie dostosowuje, jak inni kopiuja to poprostu zrzynaja od appla, o czym tu gadac jak Ty tak wszystko argumentujesz.
Wiesz na dobra sprawe to w kazdym systemie grzebiac w nim i piszac/instalujac odpowiednie programy mozna rozne rzeczy robic, my tu mowimy o tym co producent daje w standardzie w czystym systemie, niestety ajfon wymaga doinstalowywania roznych gadzetow, zeby mial podobna funkcjonalnosc co inne systemy.
Zeby nie bylo ze jestem nieobiektywny bo uzywam Adroida, otoz nie uzywam. W swojej Omni HD mam Symbiana i za chiny nie zamienilbym nawet jego na zadnego iOS'a, przedtem mialem windows mobile 6, potem 6.5, androida portowanego na wm, uzywalem bady, webOS i iOS. Dla mnie telefony appla to gadzety dla chcacych sie lansowac nastolatkow, zeby pokazac kolega jakich maja bogatych rodzicow i wlasnie w takich rekach najszesciej te sluchawki widuje.
Widze, ze nie ma sensu dalsza dyskusja z Toba bo jestes tak zapatrzony w swoje nadgryzione jablko, ze i tak na kazdy argument znajdziesz usprawiedliwienie dla apple'a.
Jakie usprawiedliwienie? Człowieku, podajesz funkcję której rzekomo w IP nie ma a w rzeczywistości jest i to na kilka sposobów. A jak w iOS5 będzie dokładnie taka sama funkcja to będzie dodatkiem do tego co jest.
Jak apple cos kopiuje od innych to znaczy ze jest plastyczny i sie dostosowuje, jak inni kopiuja to poprostu zrzynaja od appla
Chronologii zdarzeń raczej nie da się podważać.
Wiesz na dobra sprawe to w kazdym systemie grzebiac w nim i piszac/instalujac odpowiednie programy mozna rozne rzeczy robic, my tu mowimy o tym co producent daje w standardzie w czystym systemie, niestety ajfon wymaga doinstalowywania roznych gadzetow, zeby mial podobna funkcjonalnosc co inne systemy.
No i co w tym złego? Pecet też jest do niczego bo nie ma z nowym w komplecie fury programów? Na IP są tony softu, zarówno autoryzowanego przez Apple jak i nie. Każdy może sobie IP przystosować do tego czego potrzebuje. Współczesna młodzież sms-uje, robi zdjęcia, filmy i gra? Proszę bardzo, setki aplikacji do tych celów. Cuda niewidy jak się popatrzy ile tych rozmaitości jest. Nawiasem mówiąc ostatnio Settlersów znalazłem. Kiedyś się w to rżnęło.. :) Sprzęt przydatny w interesach? Również voila, poczta, edytory, skanery dokumentów. Od czasu IP4 przestałem nosić ze sobą laptopa. Z IP3 nosiłem, obecnie nie ma po co. Roboty jakieś serwisowe? Zdalne dostępy do kompów/serwerów klientów na dowolnej konsoli VNC/RDC/SSH/itd. Nawigacje? Wszystkie liczące się pozycje, mapy morskie, lotnicze, piesze, magnetometr, rozmaite przewodniki. I wielka różnorodność innego oprogramowania z wszelkich dziedzin życia. Jedyne czego widzę że naprawdę IP nie ma, to wtyczka Flash, choć ponoć są obejścia.
Zeby nie bylo ze jestem nieobiektywny bo uzywam Adroida, otoz nie uzywam. W swojej Omni HD mam Symbiana i za chiny nie zamienilbym nawet jego na zadnego iOS'a, przedtem mialem windows mobile 6, potem 6.5, androida portowanego na wm, uzywalem bady, webOS i iOS. Dla mnie telefony appla to gadzety dla chcacych sie lansowac nastolatkow, zeby pokazac kolega jakich maja bogatych rodzicow i wlasnie w takich rekach najszesciej te sluchawki widuje.
To właśnie świadectwo nieobiektywizmu. Gadżetowość a funkcjonalność to dwie różne rzeczy i próbuje Pan je mieszać. Skoro nie ma/miał Pan IP to nie może się Pan wypowiadać o jego funkcjonalności.
Dla mnie telefony appla to gadzety dla chcacych sie lansowac nastolatkow, zeby pokazac kolega jakich maja bogatych rodzicow i wlasnie w takich rekach najszesciej te sluchawki widuje.
[...]
No i teraz powiedz mi czego z tych rzeczy o ktorych wspomniales nie ma inny system ? iOS do biznesu ? no prosze Cie do tego sluza Rimy i system microsoftu na ktory sa praktycznie tylko biznesowe aplikacje, a telefony posiadaja fizyczne klawiatury, tak zaraz napiszesz, ze srajfon ma najlepsza na swiecie dotykowa, ktora jest lepsza od fizycznej, a ja Ci powiem ze guzik prawda. Mialem HTC TyTn II i zadna klawiatura programowa, nawet z Twojego cudnego wynalazku nie przebije tej fizycznej. Nastepna sprawa to jaki jest sens kupowac telefon srednio 2x drozszy od konkurencji, ktory nie jest wcale od niej lepszy ?
No i teraz powiedz mi czego z tych rzeczy o ktorych wspomniales nie ma inny system ? iOS do biznesu ?
A nie? Czego brakuje iOS w zastosowaniach biznesowych?
no prosze Cie do tego sluza Rimy i system microsoftu na ktory sa praktycznie tylko biznesowe aplikacje, a telefony posiadaja fizyczne klawiatury, tak zaraz napiszesz, ze srajfon ma najlepsza na swiecie dotykowa, ktora jest lepsza od fizycznej, a ja Ci powiem ze guzik prawda. Mialem HTC TyTn II i zadna klawiatura programowa, nawet z Twojego cudnego wynalazku nie przebije tej fizycznej. Nastepna sprawa to jaki jest sens kupowac telefon srednio 2x drozszy od konkurencji, ktory nie jest wcale od niej lepszy ?
Mamy się licytować na rzeczy które ma IP a nie ma na czymś innym? Takich rzeczy jest dużo, ale przypominam że zarzut był odwrotny. Podobno konkurencja daje więcej za mniej. No więc słucham dalej. Znam bardzo dobrze IP, Pan zna konkurencję, więc śmiało... Sprawdzimy czego nie ma w IP.
Potrzebuje ktoś fizycznej klawiatury? Przecież jest. Pełnowymiarowa z normalnymi guzikami. I to chyba ze dwa modele firmowych (z złączem i BT) a i coś z innych producentów mi się obiło o oczy. Osobiście nie używam, więc ciężko ocenić mi jej przydatność, ale skoro to normalna klawiatura to chyba nie trzeba wróżki żeby stwierdzić że lepszej do telefonu nie ma bo to nie żadna miniaturka. A co do klawiatury dotykowej srajfona, może się Pan wściekać do bólu, ale takiego skutecznego dotyku nie ma żaden inny smartphone. Pisałem na różnych, nawet w pozycji pionowej na IP kiedy klawisze są malutkie robię mniej błędów niż na podobnej wielkości ekranie HTC w poziomie. Pomijając już wkurzającą zwłokę ile trzeba czekać, żeby HTC zechciał się łaskawie obrócić. W IP takie rzeczy działają po prostu płynnie. O Omni i Xperii nie wspominając bo napisanie czegoś większego na nich to nieporozumienie.
Mamy się licytować na rzeczy które ma IP a nie ma na czymś innym? Takich rzeczy jest dużo, ale przypominam że zarzut był odwrotny. Podobno konkurencja daje więcej za mniej. No więc słucham dalej. Znam bardzo dobrze IP, Pan zna konkurencję, więc śmiało... Sprawdzimy czego nie ma w IP.
Potrzebuje ktoś fizycznej klawiatury? Przecież jest. Pełnowymiarowa z normalnymi guzikami. I to chyba ze dwa modele firmowych (z złączem i BT) a coś z innych producentów mi się obiło o oczy. A co do klawiatury dotykowej IP, może się Pan wściekać do bólu, ale takiego skutecznego dotyku nie ma żaden inny smartphone. Pisałem na różnych, nawet w pozycji pionowej na IP kiedy klawisze są malutkie robię mniej błędów niż na takiej samej wielkości ekranie HTC. O Omni i Xperii nie wspominając bo napisanie czegoś większego na nich to nieporozumienie.
Ja nie mowie o dodatkowych klawiaturach tylko zintegrowanych w telefonie. Co do dotyku to niestety, ale iphone zostal juz jakis czas temu przegoniony. ekrany super amoled szajsunga nie dosc, ze maja lepsze kolory to rowniez i dotyk. nie powiem, bo jeszcze rok, moze 2 lata temu faktycznie ajfonowe byly najlepsze.
Nie pisalem ze konkurencja daje wiecej za mniej tylko, ze apple kosztuja 2x tyle co konkurencja, a nie oferuja nic wiecej od niej. Nie ma sensu wypisywac czego nie ma w ajfonie, bo zaraz i tak przytoczysz 2 miliony programow, ktore spelniaja brakujace funkcje. Tak samo mozna dyskutowac o samochodach. Jeden woli subaru sti, a drugi stwierdzi, ze przeciez jego honde tez mozna stuningowac odpowiednio i bedzie rownie szybka jak sie zalozy turbo, wyladac tez bedzie podobnie jak sie pomaluje na niebiesko, zalozy zlote felgi i spojler na klape. sek w tym, zeby wszysko bylo tak jak ma bys w stanie po wypakowaniu (fabrycznym).
A co do klawiatury dotykowej srajfona, może się Pan wściekać do bólu, ale takiego skutecznego dotyku nie ma żaden inny smartphone. Pisałem na różnych, nawet w pozycji pionowej na IP kiedy klawisze są malutkie robię mniej błędów niż na podobnej wielkości ekranie HTC w poziomie.
Swype kolega już widział, teraz może zechce skomentować prędkość pisania? :)
Ja nie mowie o dodatkowych klawiaturach tylko zintegrowanych w telefonie.
Zaczynamy wyjeżdżać poza temat. Od kiedy konkurenci IP mają zintegrowaną klawiaturę?
Co do dotyku to niestety, ale iphone zostal juz jakis czas temu przegoniony. ekrany super amoled szajsunga nie dosc, ze maja lepsze kolory to rowniez i dotyk.
Oj nie wydaje mi się. Widział Pan, miał w ręku? Mam przekonanie graniczące z pewnością, że tylko Pan o tym czytał. Tym bardziej że 2 lata temu w IP były zupełnie inne ekrany. Najnowsze ekrany w Samsungu Galaxy praktycznie dorównują*rozdzielczością IP4 ale nie są lepsze. Ale dotyk i reakcja na niego nadal to zupełnie nie te progi.
Nie pisalem ze konkurencja daje wiecej za mniej
Taki argument padł od innego rozmówcy, ale podjął Pan temat.
tylko, ze apple kosztuja 2x tyle co konkurencja, a nie oferuja nic wiecej od niej.
Powyższe napisał Pan pierwszy raz. A czy oferują więcej przecież Pan zupełnie nie wie. Sam Pan to napisał.
sek w tym, zeby wszysko bylo tak jak ma bys w stanie po wypakowaniu (fabrycznym).
Chwilunia, jeśli w położeniu na środku leci z kranu za gorąca woda i poparzy Pan sobie tyłek to kran jest zły? Nie widzi Pan bezsensu swojej argumentacji? Smartphone'y to nie Nokia sprzed 15 lat. To co się dostaje w pudełku ma się nijak do tego, co z tym można zrobić. Wiem już, że Pan tego nie wie, ale proszę sobie wyobrazić ile rzeczy można zrobić z komputerem PC. I teraz proszę sobie wyobrazić, że taką samą różnorodność daje IP. Faktycznie może musiałbym wymieniać te 2 miliony programów, ale jak drugi raz powtarzam, to jest siła IP, która nie ma odpowiednika u innych producentów.
Swype kolega już widział, teraz może zechce skomentować prędkość pisania? :)
Widział. Ciekawa rzecz. Pewnie Apple zerżnie to za jakiś czas. ;) Użyteczność swype jest faktycznie widoczna na klawiaturze na której ciężko normalnie pisać bo generuje dużo złych trafień. Nie skomentuję szybkości bo nie jestem do takiego sposobu przyzwyczajony i niezręcznie mi to szło. Przyznać trzeba że sprytny trick do obejścia złego dotyku. Gdyby była taka metoda dostępna w IP mógłbym ocenić która lepsza na tej samej, dobrej klawiaturze.
Poza tym w swype nie podoba mi się, że trzeba ciągać palcem cały czas. Skóra na palcu, jakaś taka dziwna się robi, mam wrażenie jakby powleczona folią. Z tego samego powodu nie lubię trackpadów. Ale to moja subiektywna opinia.
Zaczynamy wyjeżdżać poza temat. Od kiedy konkurenci IP mają zintegrowaną klawiaturę?
oj maja, pierwszy byl chyba telefon od google, z ostatnich to np. htc desire z.
Oj nie wydaje mi się. Widział Pan, miał w ręku? Mam przekonanie graniczące z pewnością, że tylko Pan o tym czytał. Tym bardziej że 2 lata temu w IP były zupełnie inne ekrany. Najnowsze ekrany w Samsungu Galaxy praktycznie dorównują*rozdzielczością IP4 ale nie są lepsze. Ale dotyk i reakcja na niego nadal to zupełnie nie te progi.
Mialem w rekach wiele telefonow, sam tez wielu uzywalem. rozdzielczosc to nie jest zaden argument o lepszosci wyswietlacza w telefonie, skoro na troche nizszej nie widac praktycznie roznicy (nie widac pikseli golym okiem).[/quote]
I teraz proszę sobie wyobrazić, że taką samą różnorodność daje IP. Faktycznie może musiałbym wymieniać te 2 miliony programów, ale jak drugi raz powtarzam, to jest siła IP, która nie ma odpowiednika u innych producentów.
Faktycznie bo na Andku nie ma Marketu i zadnych programow pod niego. Mi sie zarzuca nieznajomosc tematu IP, ale widze, ze w druga strone mozna powiedziec dokladnie to samo po powyzszych odpowiedziach.
Mialem w rekach wiele telefonow, sam tez wielu uzywalem. rozdzielczosc to nie jest zaden argument o lepszosci wyswietlacza w telefonie, skoro na troche nizszej nie widac praktycznie roznicy (nie widac pikseli golym okiem).
No to teraz mam pewność że w ogóle nie widział Pan tego na oczy. Widać to gołym okiem bez wysiłku a różnica jest kolosalna. Na nowych ekranach bez żadnego powiększania jest normalnie czytelny dokument normalnie formatowany w A4 (np pdf czy www). Kiedy zmieniałem IP3 na 4 nie wiedziałem że jest inny ekran i zauważyłem ni z tego ni z owego, że na ikonce zegarka normalnie widać cały cyferblat, maciupkie cyferki i wskazówki. Cieniuteńkie jak włoski ale wyraźne, ostre. Aż odpaliłem IP3 żeby porównać i różnica powala. Żony HTC Wildfire to jak spoglądam czasem, mydło straszne. Nieostry aż oczy bolą. ;)
Faktycznie bo na Andku nie ma Marketu i zadnych programow pod niego. Mi sie zarzuca nieznajomosc tematu IP, ale widze, ze w druga strone mozna powiedziec dokladnie to samo po powyzszych odpowiedziach.
O czym pisałem na początku? Coś o gonieniu przez konkurencję? Poza tym bez jaj. Marketing lubi liczby i jest to na razie pogoń za ilością programów, które Android Market w dużej części są durnowatymi bezpłatnymi dodatkami o mizernej użyteczności. Ale rozwój Android Market wyjdzie klientom tylko na dobre. Kilka tygodni temu znalazłem w wersji na HTC aplikację znaną wcześniej z IP, do tworzenia i synchronizacji list zakupów z danymi w "chmurze". Konkurencja robi swoje.
No to np synchronizacja sluchawki przez wifi, ajfona trzeba podlaczyc kablem, aby to uczynic.
Z czym synchronizacja? IP z danymi w chmurze bezprzewodowo. Tak samo jak HTC.
IP:HTC
1:1
Z komputerem kablem, tak samo jak HTC
2:2
Ale HTC kablem tylko z Win.
3:2
Przy czym iOS5 da możliwość synchronizacji IP z komputerem również bezprzewodowo jak HTC.
4:3
Ale HTC bezprzewodowo z makówką w ogóle nie.
5:3
oj maja, pierwszy byl chyba telefon od google, z ostatnich to np. htc desire z.
Ustalmy coś. Urządzenia wielkości IP czy HTC Desire w ogóle słabo nadają się do pisania. Jeśli trzeba napisać coś krótkiego, lakonicznie odpowiedzieć na e-mail, na obu się napisze. Uciążliwość jest podobna, bo o komforcie ciężko mówić, czy to przy dotykowej, czy wysuwanej. Pisałem na małych klawiaturach wbudowanych i nie jest to wyjście. Tak naprawdę albo w takich wypadkach trzeba użyć normalnego komputera, albo podłączyć pełnowymiarową klawiaturę.
ThomasVoland
20-06-2011, 02:18
HTC Wildfire to jak spoglądam czasem, mydło straszne. Nieostry aż oczy bolą. ;)
Jak chcesz porównywać, to porównuj do np Samsung Galaxy S II (http://www.chip.pl/artykuly/recenzje/2011/05/iphone-4-w-koncu-polegl-2013-oto-samsung-galaxy-s-ii#axzz1PlrhLkja). Wildfire jest bliższy kalkulatora, niż obecnych smartfonów.
Jak chcesz porównywać, to porównuj do np Samsung Galaxy S II. Wildfire jest bliższy kalkulatora, niż obecnych smartfonów.
Wildfire mam pod ręką więc siłą rzeczy najwięcej mogę na nim sprawdzić od ręki. System ten sam przecież co w innych androidofonach, różnica tylko w nakładce. SGS widziałem ekran, ładny w sensie rozdzielczość, ale większa plamka i słabsza regulacja jaskrawości. IP ma lepszą temperaturę barwową. Jest mniej oczojebny a mimo to jaśniejszy, co ma znaczenie w słońcu. Interfejs zerżnięty niemal jota w jotę z IP z dodatkami podobnymi do Win. Dotyk w porównaniu do IP już na pierwszy rzut oka odstręcza, często trzeba dwa razy coś powtórzyć bo brak pożądanej reakcji. Mam wrażenie że trzeba ułamek sekundy przytrzymać nieruchomo a potem wykonać ruch. Nie ma tego muskania jakby od niechcenia z IP. Mimo, że o niebo szybszy od Wildfire, płynności takiej jak IP4 nie ma zupełnie. Chwilowe pauzy, takie mikrozacięcia interfejsu są na porządku dziennym. Obsługa, raczej nie będę odkrywczy, dla przyzwyczajonego do iOS, zagmatwanie z poplątaniem. Mnóstwo ikonek i działów. Żeby dokopać się do przestawienia czegoś, kilka razy przegrzebałem całe menu. Coś jak w Symbianie. Ikonek i działów nawalone ile wlezie. Różnie menu i podmenu kontekstowe i różne inne. Robi to wrażenie bogactwa ustawień i wynika pewnie z tego często słyszana opinia, że Symbianowcy czy Androidowcy z kolei nie mogą czegoś znaleźć w iOS. Kopią się nie wiadomo gdzie a w iOS wszystko na wierzchu a i opcji do ustawiania jest wielokrotnie mniej. Przykładowo żeby ustawić zestaw głośnomówiący BT, w Symbianie czy Androidzie trzeba się nakopać. Znależć najpierw co nie jest proste bo na oko zagrzebane ze trzy gałęzie w głąb drzewa opcji. Włączyć, ustalić nazwę, włączyć wykrywanie, przy parowaniu zaskoczy albo czasem nie, przy okazji przejrzeć bo jeszcze coś się znajdzie w menu. Na koniec dodać do urządzeń łączonych automatycznie. W iOS ilość rzeczy które trzeba przy takiej procedurze ustawić to 1. Słownie: Jedna. Włączyć BT. I działa. Podobnie jest ze wszystkim.
ThomasVoland
20-06-2011, 05:08
System nie jest ten sam, bo wildfire nie wspiera oficjalnie obecnej wersji. Porównywać wildfire do iphona widzę tylko wtedy sens, jeśli porównujemy do pierwszego iphone, cenowo wyjdzie podobnie. SGS ma inny ekran niż SGS II i moc też zupełnie inną. Padło pytanie czego brakuje w iPhone - widgetów. W androidzie można jednocześnie przejrzeć nowości z facebooka, sprawdzić pogodę czy ostatnie maile jednym spojrzeniem, bez żadnej interakcji, o wchodzeniu gdzieś w aplikacje nawet nie wspominając.
BTW. Nie trafiłem jeszcze na NIKOGO poza tobą, kto by twierdził, że powiadomienia z iPhone są dobrze rozwiązane. Nawet najwięksi fanboye zazwyczaj twierdzili, że powiadomienia to wada iphone. No i wszędzie teraz słychać ochy i achy, że iOS5 będzie miał w końcu powiadomienia jak android.
System nie jest ten sam, bo wildfire nie wspiera oficjalnie obecnej wersji. Porównywać wildfire do iphona widzę tylko wtedy sens, jeśli porównujemy do pierwszego iphone, cenowo wyjdzie podobnie.
Ujmę to inaczej. Pogląd w filozofię Androida jest. Widziałem też inne HTC i nie widzę jakichś znaczących różnic. Widziałem też SGS i SGS II i poza szybkością i paroma dodatkami też nie widzę funkcjonalnej przepaści.
SGS ma inny ekran niż SGS II i moc też zupełnie inną.
Zauważyłem i ustosunkowałem się. Uprzedzam, że jestem uprzedzony i choć postęp do poprzedników jest ogromny to wyższości nad IP nie widzę. Czytałem też testy żeby wiedzieć czego się po SGS spodziewać, np ten: http://www.chip.pl/artykuly/recenzje/2011/05/retina-display-vs.-super-amoled-plus-galaxy-s-ii-kontra-iphone-4/ i wniosek jest taki że są tendencyjne. Proszę zwrócić uwagę na nierówne oświetlenie stołu na którym leżą telefony. IP jest najbardziej oświetlony i wygląda na blady. Na innym zdjęciu leżą w innej kolejności, w cieniu i widać wyraźnie że IP jest jaśniejszy i ma bardziej naturalne kolory. Porównując w ręku SGS II i IP4, choć SGS jest ładny to obraz ogólnie jest nieco gorszy.
Padło pytanie czego brakuje w iPhone - widgetów. W androidzie można jednocześnie przejrzeć nowości z facebooka, sprawdzić pogodę czy ostatnie maile jednym spojrzeniem, bez żadnej interakcji, o wchodzeniu gdzieś w aplikacje nawet nie wspominając.
Kto powiedział, że nie można w IP wstawiać widgetów? Można umieszczać je na dowolnych ekranach łącznie ze startowym i zablokowanym. Widziałem taką funkcję w HTC, nie używałem ani na Androidzie ani na IP. Nie potrafię na razie powiedzieć nic na temat praktycznej przydatności na telefonie. Z "dashboard" czyli ekranu widgetów w OSX stacjonarnym korzystam często ale na telefonie średnio widzę. No bo jak umieścić np widget kalkulatora czy kursów walut który do działania potrzebuje sporo miejsca. Zaśmieca się i tak mały ekran. A widgety pogody czy newsów to raczej tylko bajer i tak trzeba uruchomić aplikację do zapoznania się z informacjami.
BTW. Nie trafiłem jeszcze na NIKOGO poza tobą, kto by twierdził, że powiadomienia z iPhone są dobrze rozwiązane. Nawet najwięksi fanboye zazwyczaj twierdzili, że powiadomienia to wada iphone. No i wszędzie teraz słychać ochy i achy, że iOS5 będzie miał w końcu powiadomienia jak android.
Osobiście uważam, że nie ma żadnych braków w sposobach powiadomień iOS4. Skoro jakaś aplikacja ma coś zakomunikowania i jest to widoczne łatwo, bez kopania się przez programy to funkcja jest realizowana poprawnie. W "gołym" systemie jest to robione tylko na jeden sposób, ale jak wcześniej pisałem, jeśli komuś nie pasuje, można ustawić inaczej. Sam używam dwóch rodzajów sygnalizacji i to co chcę, widzę po jednym naciśnięciu przycisku. Przy czym "obudzenie" IP jest o niebo lepiej rozwiązane. Najczęściej używany guzior jest intuicyjnie w zasięgu kciuka. Jakby nie patrzeć, włączanie to najczęściej używany rozkaz i ciągłe sięganie po guzik u konkurencji na górze obudowy jest słabo funkcjonalne. Nie wiem może w Androidzie można to zmienić, ja nie znalazłem choć kopałem menu dogłębnie. Podobnie jak z odblokowaniem ekranu startowego przez przesuwanie palucha. Można to w Androidzie zrobić inaczej? A wracając do powiadomień, jeśli pojawiło się coś dodatkowego, zostało docenione i zostanie zaimplementowane w iOS5 to będzie tylko lepiej. A achy i ochy nad objawieniami Steve'a są normą w światku applowym i raczej należy to traktować jak folklor. Nie raz czytałem jak przed premierą jakiejś nowości od Apple jak jakiś pasjonat utyskiwał np na wygląd obudowy, a po premierze piał z zachwytu. Reakcje fanów nie mają nic związanego z walorami merytorycznymi.
...
...Przy czym "obudzenie" IP jest o niebo lepiej rozwiązane. Najczęściej używany guzior jest intuicyjnie w zasięgu kciuka. Jakby nie patrzeć, włączanie to najczęściej używany rozkaz i ciągłe sięganie po guzik u konkurencji na górze obudowy jest słabo funkcjonalne. Nie wiem może w Androidzie można to zmienić, ja nie znalazłem choć kopałem menu dogłębnie. Podobnie jak z odblokowaniem ekranu startowego przez przesuwanie palucha. Można to w Androidzie zrobić inaczej? ...
1/. Można "obudzić" tel. środkowym przyciskiem na dole (SGS), działa na takiej samej zasadzie jak te "górny". Tylko że jedno i drugie rozwiązanie (te w IP też) to tylko kwestia przyzwyczajeń i osobistych uprzedzeń.
2/. Do odblokowania ekranu startowego masz 4 różne możliwości: Brak, Symbol (rysowanie po ekranie i tego właśnie używam, jest bardzo wygodne), PIN, Hasło. Więc naprawdę dla każdego coś miłego.
Wszystko powyższe na podstawie SGS.
1/. Można "obudzić" tel. środkowym przyciskiem na dole (SGS), działa na takiej samej zasadzie jak te "górny". Tylko że jedno i drugie rozwiązanie (te w IP też) to tylko kwestia przyzwyczajeń i osobistych uprzedzeń.
W HTC można jak widzę tylko górnym, a to nawet w małych aparatach jest zwyczajnie mniej wygodne i to nie jest kwestia przyzwyczajenia. Stare Nokie dało się odblokowywać kciukiem i było to wygodne. A niemal wszystkie bezklawiaturowce wymagają sięgania do włącznika.
2/. Do odblokowania ekranu startowego masz 4 różne możliwości: Brak, Symbol (rysowanie po ekranie i tego właśnie używam, jest bardzo wygodne), PIN, Hasło. Więc naprawdę dla każdego coś miłego. Wszystko powyższe na podstawie SGS.
No to już coś lepiej, ale nadal w dali za IP. IP można odblokować różnymi gestami na ekranie, kombinacjami dotknięć, gestów lub przytrzymania na wybranym elemencie ekranowym, np pasku, zegarku, głośności, naciśnięciem pojedynczym, podwójnym lub przytrzymaniem dowolnie zdefiniowanych przycisków czy choćby potrząśnięciem. Nie bardzo mi się chce liczyć możliwości wszystkich kombinacji. A i do tego może się odblokowywać przy podpinaniu kabelka. Przy czym akcje związane z powyższymi operacjami są dowolnie konfigurowane, mogą dotyczyć dowolnej funkcji systemowej czy aplikacji, nie tylko budzenia.
Osobiście, skoro przycisk Home jest w dobrym miejscu, do odblokowania używam tego samego guzika tylko ustawionego jako drugie naciśnięcie. Wydaje mi się to najbardziej intuicyjne i nie wymagające dodatkowych operacji. Czyli raz naciśnięty, widzę godzinę, datę, powiadomienia z kalendarza, powiadomienia push czy sms'y. Jeśli widzę co chcę, zostawiam, aparat wyłączy się sam. Jeśli potrzebuję odblokować naciskam drugi raz i mam pierwszy ekran. Lepiej tego zrobić chyba się nie da.
...
No to już coś lepiej, ale nadal w dali za IP. IP można odblokować różnymi gestami na ekranie, kombinacjami dotknięć, gestów lub przytrzymania na wybranym elemencie ekranowym, np pasku, zegarku, głośności, naciśnięciem pojedynczym, podwójnym lub przytrzymaniem dowolnie zdefiniowanych przycisków czy choćby potrząśnięciem. Nie bardzo mi się chce liczyć możliwości wszystkich kombinacji. A i do tego może się odblokowywać przy podpinaniu kabelka. Przy czym akcje związane z powyższymi operacjami są dowolnie konfigurowane, mogą dotyczyć dowolnej funkcji systemowej czy aplikacji, nie tylko budzenia.
Osobiście, skoro przycisk Home jest w dobrym miejscu, do odblokowania używam tego samego guzika tylko ustawionego jako drugie naciśnięcie. Wydaje mi się to najbardziej intuicyjne i nie wymagające dodatkowych operacji. Czyli raz naciśnięty, widzę godzinę, datę, powiadomienia z kalendarza, powiadomienia push czy sms'y. Jeśli widzę co chcę, zostawiam, aparat wyłączy się sam. Jeśli potrzebuję odblokować naciskam drugi raz i mam pierwszy ekran. Lepiej tego zrobić chyba się nie da.
No dobra... IP wygrywa milionem możliwości odblokowania ekranu.
Tylko że akurat ten przykład to zalatuje mi takim trochę AndroidMarket. Pierdylion funkcji ale użytecznych garstka.
A "wpisałem" się do wątku tylko przez przypadek. Nie bronię ani nie ganię żadnego nowoczesnego fona.
;-)
Gratuluj eporownywanie ekranow z wildfire, ktory ma 240x320 pikseli rozdzielczosci do ekranu iphona. to tak jakbys porownywal silnik matiza do silnika lamborghini. Mowisz, ze w androidach trzeba wszystko dlugo przytrzymac, albo kliknac 2 razy, to ciekawe bo zona ma Galaxy Ace i wszystko dziala za musnieciem palca, baaa nawet w moim Symbianie tak jest, aczkolwiek tam trzeba klikac 2 razy bo tak system jest zbudowany.
Co do argumenotw przeciw ajfonowi to:
- nie wymienisz w tym cudaku baterii (a po 2 latach uzytkowania bedzie ona trzymala ok 8 - 10 godzin) no coz trzeba wtedy zmienic telefon,
- nie wlozysz tam karty pamieci,
- nie masz pelnego multitaskingu,
- z przodu szklo i z tylu szklo (ip4) oj, a co jak upadne na ziemie ? trzbea zmienic telefon.
- limitowane wideorozmowy, tylko po wifi i tylko z innymi uzytkownikami ip4,
- brak aktualizacji online,
- wszystko trzeba robic przez itunes'a, nie podlaczysz sobie telefonu do komputera kolegi, zeby zrobic z niego pendrive'a i przerzucic sobie pare filmow,
- brak darmowego theteringu,
- wiekszosc aplikacji jest platna i apple cenzuruje wszystkie z nich
- brak personalizacji systemu (mozna personalizowac w stopniu minimalnym, np zmienic tapete, przestawic ikonki i tworzyc foldery - wow)
- brak darmowej nawigacji
Naprawde nie chce mi sie dalej wymieniac, znalazlem tez ciekawa recenzje samsunga galaxy S II napisana przez, uwaga - wieloletniego uztytkownika systemu Appla, warto sie zapoznac:
czesc 1: http://www.spidersweb.pl/2011/05/samsung-galaxy-sii-recenzja-spiders-web-czesc-1.html
czesc 2: http://www.spidersweb.pl/2011/05/samsung-galaxy-sii-recenzja-spiders-web-czesc-2.html
Aha i przestan pisac, ze nie wiem o czym mowie i ze napewno nie mialem stycznosci z tymi urzadzeniami, bo jak widac to wlasnie Ty masz male pojecie o systemach innych jak iOS, co udowodniles porwnujac ekran z wildfire do retiny. Ja w przeciwienstwie do Ciebie mialem w rekach rozne telefony, tak Twojego cudownego IP4 rowniez, jak i SGSII, SGS, HTC rozne modele, kiedys jakos SPV, Nokii mialem tyle, ze nie jestem ich w stanie zliczyc, tak samo jak SE. Nie ograniczam sie nigdy do biernego uzywania telefonu, lubie bawic sie modyfikowanymi romami, podkrecaniem itp.
Z baterią w IP jest nieporozumienie. Ale już w takim Sony PSP Go - dopiero LIPA
Gratuluj eporownywanie ekranow z wildfire, ktory ma 240x320 pikseli rozdzielczosci do ekranu iphona. to tak jakbys porownywal silnik matiza do silnika lamborghini. Mowisz, ze w androidach trzeba wszystko dlugo przytrzymac, albo kliknac 2 razy, to ciekawe bo zona ma Galaxy Ace i wszystko dziala za musnieciem palca, baaa nawet w moim Symbianie tak jest, aczkolwiek tam trzeba klikac 2 razy bo tak system jest zbudowany.
Co do argumenotw przeciw ajfonowi to:
- nie wymienisz w tym cudaku baterii (a po 2 latach uzytkowania bedzie ona trzymala ok 8 - 10 godzin) no coz trzeba wtedy zmienic telefon,
- z przodu szklo i z tylu szklo (ip4) oj, a co jak upadne na ziemie ? trzbea zmienic telefon.
- wszystko trzeba robic przez itunes'a, nie podlaczysz sobie telefonu do komputera kolegi, zeby zrobic z niego pendrive'a i przerzucic sobie pare filmow,
- brak personalizacji systemu (mozna personalizowac w stopniu minimalnym, np zmienic tapete, przestawic ikonki i tworzyc foldery - wow)
Naprawde nie chce mi sie dalej wymieniac.......................
Jeśli komuś podoba się produkt, to tak naprawdę nie ma to dla niego żadnego znaczenia.;-)
Tak na rozluznienie: http://theoatmeal.com/comics/apple
Mowisz, ze w androidach trzeba wszystko dlugo przytrzymac, albo kliknac 2 razy, to ciekawe bo zona ma Galaxy Ace i wszystko dziala za musnieciem palca.
qualin - staram się w SGSII musnąć ekran tak delikatnie, żeby nie spowodować reakcji. Nie ma szans. Najdrobniejsze nawet muśnięcie ekranu powoduje natychmiastową reakcję. Ziarnistość i pixelizacja ekranu będącego "daleko w tyle za IP4" ? Żart ... czcionka jest tak ostra, kontrastowa i wyrazista, że stara się dostrzec jakiekolwiek jej nierówności wytężając wzrok kilka cm od ekranu - nie ma szans...
Odpuść sobie zatem tę walkę z wiatrakami bo z fanatyzmem nie wygrasz ;)
qualin - staram się w SGSII musnąć ekran tak delikatnie, żeby nie spowodować reakcji. Nie ma szans. Najdrobniejsze nawet muśnięcie ekranu powoduje natychmiastową reakcję. Ziarnistość i pixelizacja ekranu będącego "daleko w tyle za IP4" ? Żart ... czcionka jest tak ostra, kontrastowa i wyrazista, że stara się dostrzec jakiekolwiek jej nierówności wytężając wzrok kilka cm od ekranu - nie ma szans...
Odpuść sobie zatem tę walkę z wiatrakami bo z fanatyzmem nie wygrasz ;)Kurde... ja w swojej Milestone czasem nie muszę dotykać, żeby spowodować reakcji :)
No i super rozdzielczość na tym IP jest rzeczywiście 960x640 w sumie to już sporo... ale trzy i pół cala? Ta rozdziałka jest po to, żeby ładnie na specyfikacji wyglądać?
ThomasVoland
20-06-2011, 19:55
Kto powiedział, że nie można w IP wstawiać widgetów? Można umieszczać je na dowolnych ekranach łącznie ze startowym i zablokowanym. Widziałem taką funkcję w HTC, nie używałem ani na Androidzie ani na IP. Nie potrafię na razie powiedzieć nic na temat praktycznej przydatności na telefonie. A widgety pogody czy newsów to raczej tylko bajer i tak trzeba uruchomić aplikację do zapoznania się z informacjami.
Nie mam pojęcia o czym piszesz, bo aplikacje swoich widgetów w iOS nie mają, trzeba w nie wchodzić żeby z nich korzystać. Sam system też wstawiania widgetów nie umożliwia. Jedyna opcja to realizowanie tej funkcji przez osobny program (jest w ogóle w appstore? czy konieczny jest jailbreak?). iOS5 też widgetów nie obsługuje, mimo że wszyscy się napalali, że może będą...
Ciężko dyskutować, jak wmawiasz ludziom takie rzeczy jak powyżej, porównujesz iphone4 z kalkulatorem (wildfire), piszesz o pixelach w SGSII mimo, że są widoczne tylko w peirwszej wersji, a jak ktoś je widzi w drugiej, to i w iP4 też musi. Sam telefon (SGS2)chyba w każdej kwestii przewyższa iphone (a na pewno waga, czas działania, moc, system chodzi równie sprawnie, jeśli nie lepiej, bo nie ma żadnego zamulania i reakcje są natychmiastowe za każdym razem). Do tego piszesz o słabym dotyku. Usiłuję właśnie tak dotknąć milstone, żeby nie zareagowała - nie potrafię. Dotykam opuszkiem małego palca najsłabiej jak potrafię. A ekran w moim telefonie to kompletne dno w porównaniu do SGSII.
Na iPhona pewnie się przesiądę w przyszłości bo integracja z OSX będzie teraz coraz większa, ale na pewno nie teraz, kiedy telefon wciąż nie posiada tylu funkcji (qualin kilka słusznie wymienił).
iOS5 też widgetów nie obsługuje, mimo że wszyscy się napalali, że może będą...
Niby ktos juz cos wymyslil, ze da sie w rozwijanym pasku powiadomien pseudo widgety wstawiac (np pogode), ale to tak jak lizanie lizaka przez papierek :)
Gratuluj eporownywanie ekranow z wildfire, ktory ma 240x320 pikseli rozdzielczosci do ekranu iphona. to tak jakbys porownywal silnik matiza do silnika lamborghini.
No to niech się Pan zdecyduje. Albo "rozdzielczosc to nie jest zaden argument o lepszosci wyswietlacza w telefonie", albo Matiz i Lamborghini...
Mowisz, ze w androidach trzeba wszystko dlugo przytrzymac, albo kliknac 2 razy
Nie, nic takiego nie napisałem. Zauważyłem że czasem nie reaguje idealnie, czyli tak jak IP. Ot drobiazg, którego jak widzę wielu w ogóle nie zauważyło, ale jak się człek przyzwyczaił do klasę lepszego dotyku to się takie niedoskonałości czuje od razu.
Argument bez sensu, na który zresztą sam Pan odpowiedział. Ile czasu obecnie trzyma się telefon? Rok, dwa? Kiedy wimieniałem baterię w telefonie? Nie pamiętam. A jak ktoś bardzo chce wymienić, odkręci dwie śrubki i wymieni.
W jakim celu? IP mają 16-64GB pamięci. Ktoś to zapełnił choć w połowie?
Znaczy czego? Żeby np Skype działał w tle? Albo poczta? Pacz Pan, jakoś IP chyba o tym nie wie bo działa.
Prawda, upadają na ziemie jak każde inne. I mogą się popsuć też, jak wszystko co nie jest stalową kulką.
Bzdura.
Co do systemu prawda, co do aplikacji bzdura. Niestety wada jest fatalna. Faktycznie, siedząc na kibelku mógłbym sobie system zaktualizować a tak muszę iść do kompa. Dobrze że choć aplikacje mogę zaktualizować przez 3G czy WiFi.
Bzdura. Nawiasem mówiąc, aby mieć pendrive używa się pendrive. A jak ktoś musi zrobić dysk przenośny z IP to sobie zrobi bez najmniejszego problemu. Bez iTunes.
Bzdura. Choć osobiście używam zakupionej do tego celu aplikacji.
Tak samo jak w Android Market. Ale w obu przypadkach są i repozytoria wolnego oprogramowania.
Bzdura.
Bzdura.
Aha i przestan pisac, ze nie wiem o czym mowie
Niestety to jest fakt.
ThomasVoland
20-06-2011, 20:28
Niby ktos juz cos wymyslil, ze da sie w rozwijanym pasku powiadomien pseudo widgety wstawiac (np pogode), ale to tak jak lizanie lizaka przez papierek :)
Czytałem o tym, ale to kolejne rozwiązanie niewspierane oficjalnie, no i dalekie do funkcjonalności normalnego widgetu. Dla mnie to właśnie brak widgetów jest największą wadą, jakby nie to, to całkiem możliwe, że w zeszłym roku nabyłbym 3GS. Niestety ale nie spełniał oczekiwań. Dla mnie ważne jest to, że na moment tylko spoglądam na telefon i mam od razu wszystko podane, bez wchodzenia w aplikacje itp. Wyciągam tel na kilka sekund i chowam. Facebooka prawie tylko przez widget przeglądam, pogoda w pełni mi wystarcza ta z widgetu (ikonka określająca zachmurzenie/opady itd plus temperatura na dzisiaj i 3 dni w przód). I tak z większością rzeczy. Powiadomienia o prywatnych wiadomościach z forum i cała reszta w jednym miejscu - kiedyś może wymyślą coś jeszcze lepszego, ale póki co to najlepsze rozwiązanie, o czym może świadczyć chociażby to, że inni je kopiują.
No i super rozdzielczość na tym IP jest rzeczywiście 960x640 w sumie to już sporo... ale trzy i pół cala? Ta rozdziałka jest po to, żeby ładnie na specyfikacji wyglądać?
Czy widoczny piksel na ekranie jest rzeczą normalną? Ano nie jest. Jest wynikiem niedoskonałej technologii. Ideał wyświetlacze osiągną wówczas kiedy piksel przestanie być widoczny gołym okiem. Zniknie nieostrość wynikająca z wygładzania, znikną problemy z skalowaniem. Dokładnie to znikło w IP4 który był pierwszym telefonem z takim ekranem.
A odnośnie specyfikacji, proszę bez zgryźliwości bo Apple nigdzie nie specyfikowało rozdzielczości ekranu.
aplikacje swoich widgetów w iOS nie mają, (...) Jedyna opcja to realizowanie tej funkcji przez osobny program
Czyli jednak można?
Ciężko dyskutować, jak wmawiasz ludziom takie rzeczy jak powyżej, porównujesz iphone4 z kalkulatorem (wildfire)
Proponuję czytać dokładniej co się pisze. Mówię, że taki mam pod ręką i mogę sprawdzić pewne elementy funkcjonalności Androida, a nie że z nim porównuję. Jedyna wzmianka dotyczyła przeskoku jakościowego ekranu IP4 w stosunku do wcześniejszych standardów na przykładzie żony HTC.
piszesz o pixelach w SGSII mimo, że są widoczne tylko w peirwszej wersji, a jak ktoś je widzi w drugiej, to i w iP4 też musi.
Proszę porównać drobne napisy. Ostrzejsze są na IP4.
Sam telefon (SGS2)chyba w każdej kwestii przewyższa iphone
Suche parametry to nie wszystko. Gdyby SGS2 prześcignął IP4 to wyniki rynkowe by to pokazywały. A pokazują coś innego. Swoje, subiektywne wrażenia z działania systemu na SGS2 opisałem i się powtórzę. Jest dużo lepiej niż na słabszych telefonach z Androdem, ale nie ma tej płynności co IP4. Nie mówiąc o elastyczności i możliwościach funkcjonalnych. Jedyne porównania w których SGS coś tam pokazuje, można robić z "gołym" IP4, a to tylko czubek możliwości IP4.
nie teraz, kiedy telefon wciąż nie posiada tylu funkcji (qualin kilka słusznie wymienił).
Nic istotnego nie wymienił. Trochę powielanych nieścisłości jak i zupełnych kłamstw. Nie wiadomo dlaczego niektórzy na wspomnienie IP4 dostają wysypki i wymyślają niestworzone. W celach dyskryminacji czy jak? Płacą im za to? Agresja się wylewa z klawiatury, jakieś niemalże obelgi? Po co? Za co? Ludzie, co Wy macie w tych głowach?
Dla mnie to właśnie brak widgetów jest największą wadą, jakby nie to, to całkiem możliwe, że w zeszłym roku nabyłbym 3GS. Niestety ale nie spełniał oczekiwań. Dla mnie ważne jest to, że na moment tylko spoglądam na telefon i mam od razu wszystko podane, bez wchodzenia w aplikacje itp. Wyciągam tel na kilka sekund i chowam. Facebooka prawie tylko przez widget przeglądam, pogoda w pełni mi wystarcza ta z widgetu
O twarzoksiążce nie powiem nic, bo nie trawię portali "społecznościowych", ale widget pogody to najmniejszy problem. Widziałem conajmniej kilkanaście do wyboru.
Może Pan zdefiniować czym się różni "pseudo widget" od "widgetu"? I nawiasem znów pisze Pan coś czego nie widział, bo nie w pasku tyle rozwijanym a na dowolnym ekranie w tym zablokowanym. Wyświetlające informacje z aplikacji macierzystej. Czyli robiące to co widgety typu "nie pseudo". Czym się zatem różnią od widgetów?
No to niech się Pan zdecyduje. Albo "rozdzielczosc to nie jest zaden argument o lepszosci wyswietlacza w telefonie", albo Matiz i Lamborghini...
wildfire = matiz, sgsII, atrix, sensation = ferrari, niech ten twoj se bedzie lamborghini, teraz rozumiesz czy ne umiesz czytac ze zrozumieniem ?
Nie, nic takiego nie napisałem. Zauważyłem że czasem nie reaguje idealnie, czyli tak jak IP. Ot drobiazg, którego jak widzę wielu w ogóle nie zauważyło, ale jak się człek przyzwyczaił do klasę lepszego dotyku to się takie niedoskonałości czuje od razu.
napewno ? a to co:
często trzeba dwa razy coś powtórzyć bo brak pożądanej reakcji.
Argument bez sensu, na który zresztą sam Pan odpowiedział. Ile czasu obecnie trzyma się telefon? Rok, dwa? Kiedy wimieniałem baterię w telefonie? Nie pamiętam. A jak ktoś bardzo chce wymienić, odkręci dwie śrubki i wymieni.
A co jak padnie predzej po kilku tydoniach badz miesiacach ? roznie moze byc, a odkrecajac srubeczki chyba traci sie gwarancje, pozatym produkuje ktos baterie do tych fonow ?
W jakim celu? IP mają 16-64GB pamięci. Ktoś to zapełnił choć w połowie?
Zalozmy, ze pada Tobie nagle telefon na ziemie i przestaje dzialac na amen, miales w pamieci jakies wazne pliki i co wtedy ? Wlasnie po to sie karty przydaja.
Znaczy czego? Żeby np Skype działał w tle? Albo poczta? Pacz Pan, jakoś IP chyba o tym nie wie bo działa.
Nawet czlowieku nie wiesz tak naprawde czego uzywasz. IP4 a dokladniej iOS4 nei ma multitaskingu, pomimo, ze niektorzy tak to nazywaja. ma natomiast "fast app-switching" czyli szybkie przelaczanie sie pomiedzy ostatnio otwartymi aplikacjami, ktore zostaly zamrozone i nie dzialaja w tle wiecej o tym np tutaj: http://www.makoweabc.pl/2010/06/multitasking-w-ios-4/
Bzdura.
Naprawde, a to co: http://www.apple.com/pl/iphone/features/facetime.html
Co do systemu prawda, co do aplikacji bzdura. Niestety wada jest fatalna. Faktycznie, siedząc na kibelku mógłbym sobie system zaktualizować a tak muszę iść do kompa. Dobrze że choć aplikacje mogę zaktualizować przez 3G czy WiFi.
Pisalem tylko o systemie. Wyobraz sobie, ze masz awarie netu w domu, albo komp sie tobie sypnal i jak wtedy uaktualnisz system jezeli chcialbys to koniecznie zrobic ? Pozatym dzieki takiej wlasciwosci moga wychodzic czesto male latki naprawiajace rozne bledy i telefon sobie sam je dociagnie i zainstaluje, ale Ty musisz to zrobic przez itunes'a.
Bzdura. Nawiasem mówiąc, aby mieć pendrive używa się pendrive. A jak ktoś musi zrobić dysk przenośny z IP to sobie zrobi bez najmniejszego problemu. Bez iTunes.
I wszyscy wszdzie i zawsze maja ze soba pendrive'a, taaaaa, jasne. Widzisz w innych telefonach nic nei trzeba kombinowac, podlaczasz do byle kompa przez usb i juz, masz pendrive'a.
Bzdura. Choć osobiście używam zakupionej do tego celu aplikacji.
To juz nei trzeba dodatkowo placic u operatora, za mozliwosc zrobienia z ip modemu ? z tego co wiem bylo to platne dodatkowo :)
Tak samo jak w Android Market. Ale w obu przypadkach są i repozytoria wolnego oprogramowania.
Bzdura, hehe teraz ja uzylem Twojego ulubionego wyrazu. w AM nie ma cenzury, przez to wlasnie niestety jest sporo malware'u i trzeba pozniej sprzatac, natomiast jablko kontroluje to o czym sa programy, np zeby nie bylo tam czegos na co oni nie pozwalaja, albo co mogloby za bardzo ingerowac w telefon.
Bzdura.
To co mozesz spersonalizowac ? zrobisz sobie skrot na pulpicie ? wstawisz widget ?
Bzdura.
No to jaka ? Tylko nie wymieniaj tych, ktore potrzebuja polaczenia z internetem do dzialania.
Niestety to jest fakt.
To tylko Twoje zdanie drogi applowy funboyu.
Gdyby SGS2 prześcignął IP4 to wyniki rynkowe by to pokazywały. A pokazują coś innego. Swoje, subiektywne wrażenia z działania systemu na SGS2 opisałem i się powtórzę. Jest dużo lepiej niż na słabszych telefonach z Androdem, ale nie ma tej płynności co IP4.
I pokazuja. W dniu premiery w korei poszlo 200 tys sztuk, iphona4 tylko 100 tys. W korei sprzedano juz grubo ponad milion sztuk, w UK jest na szczycie listy najlepiej sprzedajacych sie smartfonow, na drugim jest IP4. Poszukaj w googlach, nieciezko znalezc takie dane.
Może Pan zdefiniować czym się różni "pseudo widget" od "widgetu"? I nawiasem znów pisze Pan coś czego nie widział, bo nie w pasku tyle rozwijanym a na dowolnym ekranie w tym zablokowanym. Wyświetlające informacje z aplikacji macierzystej. Czyli robiące to co widgety typu "nie pseudo". Czym się zatem różnią od widgetów?
Znowu nie wiesz o czym piszesz: http://myapple.pl/content/1632-widzety-w-ios-5.html
Jest tu pogoda w docku czy w pasku powiadomien ?
teraz rozumiesz czy ne umiesz czytac ze zrozumieniem ?
Upominał Pan kogoś odnośnie wyrażania się, więc łaskawie proszę odnieść to też do siebie.
napewno ? a to co:
No na pewno. Miałem w ręku, macałem, czułem różnicę.
A co jak padnie predzej po kilku tydoniach badz miesiacach ?
Proszę o odpowiedź. KIEDY wymieniał Pan akumulator w telefonie? Bo ja poza przedpotopową Nokią 3110 w niczym nie wymieniałem.
roznie moze byc, a odkrecajac srubeczki chyba traci sie gwarancje
Jak padnie na gwarancji to chyba nie jest Pana problem co?
Zalozmy, ze pada Tobie nagle telefon na ziemie i przestaje dzialac na amen, miales w pamieci jakies wazne pliki i co wtedy ? Wlasnie po to sie karty przydaja.
Już widzę te kopie bezpieczeństwa na kartach. Głupoty Pan pisze i tyle.
W przypadku IP jest prawdziwa kopia na komputerze, która bez pytania robi się automatycznie przy każdym podłączeniu kabelka lub wstawieniu w podstawkę. Od czasów przesiadki na IP, a miałem ich już cztery, nigdy nie miałem przypadku utraty czegokolwiek. Również przy zmianie modelu na nowszy. Odtworzenie danych, aplikacji i ustawień to kilka minut i wszystko jest identico jak było.
IP4 a dokladniej iOS4 nei ma multitaskingu, pomimo, ze niektorzy tak to nazywaja. ma natomiast "fast app-switching" czyli szybkie przelaczanie sie pomiedzy ostatnio otwartymi aplikacjami, ktore zostaly zamrozone i nie dzialaja w tle wiecej o tym np tutaj:
Czym innym jest multitasking jak nie szybkim przełączaniem czasu procesora między aplikacjami?
No ale dobra, ale czym się taki prawdziwy multitasking charakteryzuje z punktu widzenia użytkownika?
Pisalem tylko o systemie. Wyobraz sobie, ze masz awarie netu w domu, albo komp sie tobie sypnal i jak wtedy uaktualnisz system jezeli chcialbys to koniecznie zrobic ?
Aktualizacja systemu jest pilna jak biegunka? Naciąga Pan zdrowo fakty.
Pozatym dzieki takiej wlasciwosci moga wychodzic czesto male latki naprawiajace rozne bledy i telefon sobie sam je dociagnie i zainstaluje, ale Ty musisz to zrobic przez itunes'a.
Dzień bez aktualizacji, dniem straconym. :) He, he... kolejna rzecz o której znów nie ma Pan pojęcia. Aktualizacje iOS wychodzą max kilka razy do roku.
I wszyscy wszdzie i zawsze maja ze soba pendrive'a, taaaaa, jasne.
A nie? Nawet z kluczami już noszą.
Widzisz w innych telefonach nic nei trzeba kombinowac, podlaczasz do byle kompa przez usb i juz, masz pendrive'a.
Rany, znów popis ignorancji. Ile skrzynek piwa Pan mi postawi jak przyjadę, podłączę do Pańskiego kompa i pokaże się dysk USB?
To juz nei trzeba dodatkowo placic u operatora, za mozliwosc zrobienia z ip modemu ? z tego co wiem bylo to platne dodatkowo :)
Nie trzeba.
w AM nie ma cenzury, przez to wlasnie niestety jest sporo malware'u i trzeba pozniej sprzatac
To chyba źle co?
natomiast jablko kontroluje to o czym sa programy, np zeby nie bylo tam czegos na co oni nie pozwalaja, albo co mogloby za bardzo ingerowac w telefon.
To chyba dobrze dla laików co?
To co mozesz spersonalizowac ? zrobisz sobie skrot na pulpicie ? wstawisz widget ?
Proszę sformułować co chciałby Pan zmienić a ja napiszę czy na IP się da.
No to jaka ? Tylko nie wymieniaj tych, ktore potrzebuja polaczenia z internetem do dzialania.
A jaki sens ma videorozmowa bez internetu?
To tylko Twoje zdanie drogi applowy funboyu.
Przykro mi ale z faktami się nie da dyskutować. Przecież nie zna Pan iOS i jego potencjału. Daje Pan tego świadectwo na każdym kroku.
I pokazuja. W dniu premiery w korei poszlo 200 tys sztuk, iphona4 tylko 100 tys. W korei sprzedano juz grubo ponad milion sztuk, w UK jest na szczycie listy najlepiej sprzedajacych sie smartfonow, na drugim jest IP4. Poszukaj w googlach, nieciezko znalezc takie dane.
Krótkoterminowe dane nie obrazują kompletnie niczego. Podobny hurraoptymizm był przy Galaxy Padzie. I co?
Znowu nie wiesz o czym piszesz: Jest tu pogoda w docku czy w pasku powiadomien ?
Mam wytłuścić ważne wyrazy w zdaniu żeby raczył Pan je przeczytać? A poza tym linkowany artykuł mówi o iOS5 którego nie ma na razie, a widgety można robić w iOS4 na kilka sposobów, nie tyle na pasku co na każdym ekranie.
PS. Odpowie mi Pan co jest "pseudo" w widgetach na IP?
Ja koncze dyskusje bo z wiekszym ignorantem nie dane mi bylo nigdy rozmawiac.
aha i tam wyzej jak pisalem o poloczeniach z internetem to chodzilo mi o nawigacje nei o wideorozmowy.
No, a Tobie czlowieku przydalby sie naprawde jakis dobry psycholog, bo dla Ciebie apple to juz nie urzadzenia, ale jedyna i sluszna religia, ktora wyznajesz i nei dopuszczasz do siebie mysli, ze moze byc cos poza nia. Zreszta juz tutaj pare osob pisalo na temat Twego fanatyzmu i applowskiego zapatrzenia. Piszac te wszystkie swoje brednie tylko coraz bardziej sie osmieszasz, bo toczysz walke z kilkoma osobami, ktorym wmawiasz, ze to oni sa w bledzie, a nie Ty jedyny, ktoremu oobjawilo sie jablko. brak slow poprostu.
Nie zapomnij znowu napisac czegos madrego na temat mojej niewiedzy i podkresl jeszcze raz, ze jestes madrzejszy niz cala reszta wypowiadajacych sie tutaj, baaa nawet madrzejszy od tych co w przytoczonych przeze mnie linkach pisali na temat srajfonow.
qualin - staram się w SGSII musnąć ekran tak delikatnie, żeby nie spowodować reakcji. Nie ma szans.
Aby wyczuć tą nie-płynność, trzeba mieć doświadczenie w płynnością. No i nawet jeśli Pan coś zauważy to jestem pewny, że za skarby świata się Pan nie przyzna.
Aby wyczuć tą nie-płynność, trzeba mieć doświadczenie w płynnością. No i nawet jeśli Pan coś zauważy to jestem pewny, że za skarby świata się Pan nie przyzna.
buehehehehehe. wez czlowieku przestan juz pisac bo tego sie normalnie czytac nie da !!!
Ja koncze dyskusje bo z wiekszym ignorantem nie dane mi bylo nigdy rozmawiac. (...) No, a Tobie czlowieku przydalby sie naprawde jakis dobry psycholog
Wycofanie się z braku argumentów z odszczeknięciem na koniec. Ble...
Wytoczył Pan wiele na siłę wymyślonych lub dawno nieaktualnych argumentów, często używanych przeciw IP. A tymczasem prawda jest taka, że krytykujący, co najwyżej, mieli do czynienia z gołym IP, i nigdy się z nim głębiej nie zapoznali. Rozmowa jest jak ze ślepym o kolorach.
aha i tam wyzej jak pisalem o poloczeniach z internetem to chodzilo mi o nawigacje
No cóż, choćbym nie chciał muszę stwierdzić, że kolejna bzdura.
mateo912
20-06-2011, 22:19
Wycofanie się z braku argumentów z odszczeknięciem na koniec. Ble...
Wytoczył Pan wiele na siłę wymyślonych lub dawno nieaktualnych argumentów, często używanych przeciw IP. A tymczasem prawda jest taka, że krytykujący, co najwyżej, mieli do czynienia z gołym IP, i nigdy się z nim głębiej nie zapoznali. Rozmowa jest jak ze ślepym o kolorach.
No cóż, choćbym nie chciał muszę stwierdzić, że kolejna bzdura.
jedno takie jeszcze stwierdzenie.
Podobno to ajfon miał być telefonem który jest gotowy od razu do pracy, nie trzeba nic do niego ściągać żeby móc komfortowo z wszystkiego korzystać, a android dla tych co lubią sobie pogrzebać w systemie i skonfigurować go pod siebie.
Czy widoczny piksel na ekranie jest rzeczą normalną? Ano nie jest. Jest wynikiem niedoskonałej technologii. Ideał wyświetlacze osiągną wówczas kiedy piksel przestanie być widoczny gołym okiem. Zniknie nieostrość wynikająca z wygładzania, znikną problemy z skalowaniem. Dokładnie to znikło w IP4 który był pierwszym telefonem z takim ekranem.Tak z ciekawości... mam 3,7 cala, 854 x 480 i widzę piksele wyraźnie... pod obiektywem 58mm (17 dioptrii..). Po prostu interesuje mnie czemu ten telefon nie ma choć ciut większego wyświetlacza, bo raczej 330dpi jest w takich wyświetlaczach potrzebne jak rybie ręcznik.
A odnośnie specyfikacji, proszę bez zgryźliwości bo Apple nigdzie nie specyfikowało rozdzielczości ekranu.bo on ma sie podobać i już?
W jakim celu? IP mają 16-64GB pamięci. Ktoś to zapełnił choć w połowie? mam 16 i brakuje mi co najmniej jeszcze 40 :D
[Aktualizacja systemu jest pilna jak biegunka? Naciąga Pan zdrowo fakty.
Faktycznie, siedząc na kibelku mógłbym sobie system zaktualizować a tak muszę iść do kompa. Dobrze że choć aplikacje mogę zaktualizować przez 3G czy WiFi.Ten iphone strasznie ogranicza, dobrze, że mogłem zaktualizować sobie w toalecie, na spacerze czy też leząc już w łóżeczku :)
To chyba dobrze dla laików co?ale niby czemu lepsze? W czym? Nie umiesz, nie ruszaj. Umiesz - umożliwiaj innym zabawe telefonem, pisz programy, które zmieniają w telefonie praktycznie wszystko...
Proszę sformułować co chciałby Pan zmienić a ja napiszę czy na IP się da.
Serio na iphonie można zrobić coś takiego:
http://druiddesign.deviantart.com/art/Green-Minimalistic-Themes-208575801?q=gallery%3Adruiddesign&qo=0
Taki jeden przykład, 3 dni sobie układałem ikonki/widżety na telefonie, żeby ładnie wyglądało :D
Podobno to ajfon miał być telefonem który jest gotowy od razu do pracy, nie trzeba nic do niego ściągać żeby móc komfortowo z wszystkiego korzystać, a android dla tych co lubią sobie pogrzebać w systemie i skonfigurować go pod siebie.
Tak, jest taka opinia. IP w wersji "fabrycznej" jest prosty w obsłudze do bólu. Budowa cepa. Pozornie nie ma nic. Sam kupiłem z kilka lat temu z ciekawości. Miałem wtedy poważny wypadek, noga w strzępach, dwa m-ce wyjęte z życiorysu, myślę sobie, sprawie sobie gadget, pobawię się. Wniosek jest następujący. Aklimatyzacja do filozofii IP trwała ok miesiąc i jak rozmawiałem ze znajomymi inni mieli podobnie. Po tym czasie albo się nim wali o ścianę albo się zako****e. Mam jak pisałem kolejny i co raz "odkrywam" możliwości o których nie miałem pojęcia. Jak pisałem urządzenie jest tak elastyczne w moich zastosowaniach, że sprzedałem w diabły laptopa. Nie wiem zatem jak jest z tym grzebaniem, ale w HTC żony niczego specjalnie się nie dogrzebuję a w IP co raz implementuję rzeczy o których mi się nie śniło, że może być w telefonie.
To moze poszukaj opcji seksu oralnego i wtedy bedziesz mogl pozbyc sie zony :D
Zonie kupilem galaxy Ace i w 1 dzien skumala o co w nim chodzi, bez czytania instrukcji, Tobie wielkiemu fachowcowi potrzeba bylo miesiaca zeby rozkminic ajfona, gratuluje.
Tak z ciekawości... mam 3,7 cala, 854 x 480 i widzę piksele wyraźnie... pod obiektywem 58mm (17 dioptrii..). Po prostu interesuje mnie czemu ten telefon nie ma choć ciut większego wyświetlacza, bo raczej 330dpi jest w takich wyświetlaczach potrzebne jak rybie ręcznik.
Ktoś gdzieś pisał że jak monitory osiągną 300dpi to będzie to co powinno być. I jest, więc w czym problem? A rozmiar mi osobiście pasuje. Byłby nieco większy też byłoby dobrze, ale nie za wiele, jak coniektóre łopaty. To się ma jeszcze wygodnie mieścić w kieszeni.
bo on ma sie podobać i już?
A nie? Ile kapusty Apple wkłada w wygląd urządzeń i dopracowanie oprogramowania? Nie widzę sprzeczności między "dobre" i "ładne".
mam 16 i brakuje mi co najmniej jeszcze 40 :D
No to jakby to był IP 64GB to byłoby jeszcze 8GB wolnego. Ale szczerze mówiąc to co tam Pan trzyma? Filmy?
Ten iphone strasznie ogranicza, dobrze, że mogłem zaktualizować sobie w toalecie, na spacerze czy też leząc już w łóżeczku :)
No własnie... :)
ale niby czemu lepsze? W czym? Nie umiesz, nie ruszaj. Umiesz - umożliwiaj innym zabawe telefonem, pisz programy, które zmieniają w telefonie praktycznie wszystko...
Nie chodzi o żadne pisanie softu. Oprogramowanie cetryfikowane przez Apple jest pewne. Taki jest jeden z celów. Praktycznie nic się z nim nie dzieje. W przypadku ludzi ceniących sprawdzone rozwiązania to cenna zaleta. Wolne od cenzury oprogramowanie różnej jakości jest w innych miejscach.
Serio na iphonie można zrobić coś takiego:
Dokładnie takiego samego nie wiem. Może tak może nie. Ale podobne można z pewnością.
Tobie wielkiemu fachowcowi potrzeba bylo miesiaca zeby rozkminic ajfona, gratuluje.
Poznać ignorancie, poznać możliwości.
IP to religia. Argumenty tutaj nie dzialaja, albo sie wierzy,ze ten sprzet jest najlepszy, albo wybiera sie sprzet z najmniejsza iloscia niepozadanych cech. Gro produktow Apple ma imo zbyt wiele ograniczen. Oczywiscie prawdziwy wyznawca widzi same zalety; co z tego,ze szybki skoro zarowno hardware jak i software ograniczony nieporownywalnie w stosunku do Andka. Mam porownanie Transformera do IPada- tzw. Król dostaje baty.
Ktoś gdzieś pisał że jak monitory osiągną 300dpi to będzie to co powinno być. I jest, więc w czym problem? A rozmiar mi osobiście pasuje. Byłby nieco większy też byłoby dobrze, ale nie za wiele, jak coniektóre łopaty. To się ma jeszcze wygodnie mieścić w kieszeni.Miałem na myśli to, że mając w swoim 270 dpi wyświetlacz jest świetny, ale do przeglądania stron czy też zdjęć nadal mu brakuje. Mając ip4 z 3,5 to musi być mimo wszystko mniej wygodne...
A nie? Ile kapusty Apple wkłada w wygląd urządzeń i dopracowanie oprogramowania? Nie widzę sprzeczności między "dobre" i "ładne".Jasne, Ip4 jest ładny, ale moja motka typowo jest dużo ładniejsza :] No i jak napisałeś tak - spróbuj czegoś 'lepszego' (SGS2 :D)
No to jakby to był IP 64GB to byłoby jeszcze 8GB wolnego. Ale szczerze mówiąc to co tam Pan trzyma? Filmy?Nie znalazłem wersji 64gb na allegro, więc dla mnie taka nie istnieje :)
Trzymam muzykę, dużo muzyki. Dzięki slotowi kart mogę mieć kilka ósemek, szesnastek i sobie je wymieniać, jak kiedyś płyty w odtwarzaczach. To bardzo dobra opcja - mieć kartę z kilkoma filmami zgranymi z komputera np. na podróż. Mieć kartę z zdjęciami i jeszcze z dwie, trzy z muzyką, z zależności czego chcę słuchać. Pożądanym dla mnie jest fakt, iż mogę mieć kilka kart pamięci.
No własnie... Nie, serio - prawdziwa użyteczność smartfona ukazuje się dopiero w toalecie. I robiłem upgrade softu w takim miejscu w... wolnym czasie :P
Dokładnie takiego samego nie wiem. Może tak może nie. Ale podobne można z pewnością.Ale jak sam widzisz, tutaj są podstawy: na lockscreenie stan baterii, estetycznie napisane powiadomienia dot. smsów, maila czy ładny zegarek.
No i w jaki sposób, znasz jakiś program? Może w googlach coś znalazłeś? Bo ja widzę tylko minimalistyczne tapety... a ustawianie tapet było w przedpotopowym SE t68i :D
16GB to wcale nie jest dużo. mam legalnych płyt CD na 64 GB spokojnie, i tyle mógłbym mieć gdyby mi fon obsłużył i nie było szkoda kapusty na kartę.
....a w IP co raz implementuję rzeczy o których mi się nie śniło, że może być w telefonie.
Może w kolejnej odsłonie tego cudeńka uda im się włożyć coś tak prostego (a przynajmniej dla mnie przydatnego) jak zwykłe radio fm, no i przeglądarkę z pełnym flashem :roll:
andrstac
20-06-2011, 23:17
Trzymam muzykę, dużo muzyki. Dzięki slotowi kart mogę mieć kilka ósemek, szesnastek i sobie je wymieniać, jak kiedyś płyty w odtwarzaczach. To bardzo dobra opcja - mieć kartę z kilkoma filmami zgranymi z komputera np. na podróż. Mieć kartę z zdjęciami i jeszcze z dwie, trzy z muzyką, z zależności czego chcę słuchać. Pożądanym dla mnie jest fakt, iż mogę mieć kilka kart pamięci.
Niestety i tak by nie poszło, bo trzeba by to przerzucić przez iTunes. Co ciekawe, mp3 jako dzwonek też nie pójdzie - trzeba przez iTunes
Może w kolejnej odsłonie tego cudeńka uda im się włożyć coś tak prostego (a przynajmniej dla mnie przydatnego) jak zwykłe radio fm, no i przeglądarkę z pełnym flashem :roll:
Zapomnij o radiu - raczej się nie zmieści. Poza tym z słuchania radia FM, Jobsowi kaska nie spadnie:)
A Flash jest be - więc nie będzie. Nawet karty Sim już może nie być... dlaczego - dymyślcie się:)
A guzik prawda... Wcale nie religia.
Miałem iP3. Skończył się (poleciał na glebę). Wziąłem HD2 (bardzo chciałem iP4, ale nie mogłem z takich, czy innych powodów). Przez rok prawie męczyłem się z WinMo 6.5, w końcu nie wytrzymałem i wadziłem do niego Androida. Windows - tragedia... Android - sporo lepiej mimo, że nie siedzi w NANDzie, tylko jest z karty puszczony. Sprzętowo HD2 nie mam nic do zarzucenia. Bardzo fajne urządzenie. Na WinMo się wściekałem, w końcu przestałem go używać i czuję się szczęśliwszy, przede wszystkim spokojniejszy... Andek jest fajny, ale żeby go dopasować do swoich potrzeb, to trzeba nad nim troszkę posiedzieć. Wiele rzeczy nie działa, tak jak bym chciał (bo Google tak, a nie inaczej pewne rzeczy widzi), kilka drobiazgów nie działa wcale (przez to, że to port z Desire), sporo musiałem kupić na Markiecie, drugie tyle pociągnąć za free... Koniec końców mam telefon tak ustawiony, że wygodnie mi się z niego korzysta prawie pod każdym względem. Ale mimo wszystko, przy pierwszej nadarzającej się okazji wracam do iPhone'a. Dlaczego? Bo w takim iP3 przez dwa lata używania nie ustawiałem w zasadzie nic. Wyjąłem telefon z pudełka i zacząłem używać. Dociągnąłem z AppStore jakieś *******ety za free, bardziej z ciekawości, niż z konieczności i tyle. I nie było sytuacji, że coś nie działa. Tam się po prostu pstryka i to MUSI zadziałać. W odróżnieniu od np. HD2, czy to z WinMo, czy z Andkiem. Gdy rzecz, której używamy raz na ruski rok, akurat w chwili, gdy jest potrzebna, ni cholery nie chce ruszyć...
Z tymi plagiatami to też bym się nieco ostrożniej wypowiadał... Przez wiele lat wszyscy po kolei rżnęli z Apple'a jak się dało na każdym kroku i chyba nikt nie zaprzeczy, że Stefan bardzo duży wkład miał w to, jak obecnie wyglądają smartphone'y. Wtedy było ok. A nagle, jak w kolejnym iOSie pojawiła się jedna duperela zaczerpnięta z Androida, to wielkie HALO, jak to, kurde, Apple zrzyna z konkurencji... No luuudzie.. Już pomijam, że tej belki powiadomień nie używam (tzn używam z musu - otwieram, żeby wyczyścić komunikaty), tylko każda aplikacja powiadamia indywidualnie, jak to ma miejsce w iOSie. To samo z łidżetami... Wszystkie wymiotłem zostawiłem tylko same ikonki, jak w iPhonie... Ale to już, jak wiadomo, kwestia osobistych preferencji...
Wszystko ok, tylko portowany andek to nie pelnowartosciowy produkt. Wiem bo sam uzywalem takiego na moim Kaiserze. Nie wszystko dziala tak jak powinno, albo wogole nie dziala bo telefon nigdy nie byl wypuszczony z zamiarem puszczania na nim androida. Co do jafona to sam uzytkowalem takiego kiedys przez pare tygodni, 3g albo 3gs juz nie pamietam. ile to ja sie nakombinowalem, zeby go odblokowac i sciagnac simlocka, tak go wtedy przeklinalem, ze brak slow. Tak czy siak nie przypadl on mi wtedy do gustu.