Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
dementuję - nie mam pretensji do kucharza. u siebie w domu gotuję sam
gregory_21
07-09-2010, 23:23
dementuję - nie mam pretensji do kucharza. u siebie w domu gotuję sam
No tak... jaki Pan, taki kram.
W każdym razie bardzo zabawnie to brzmi, bo gdy przełożyć to z powrotem na właściwy temat to wyjdzie mniej więcej tak:
dementuję - nie mam pretensji do rozmówców. u siebie w domu podniecam się nowinkami Nikosia sam
no panowie nie sądziłem, że jesteście w stanie zoftopować oftopujący wątek :D
powtarzam swoją opinię, że niewiele ludzi zauważyło że to nie aparat robi zdjęcia.
Taaaa, to proszę zrób takie zdjęcie jak to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/Karolina_Daniel12-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/Karolina_Daniel12.jpg)
albo to:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/Pawel_Asia2-1.jpg
źródło (http://www.rafalglebowski.pl/blog/Pawel_Asia2.jpg)
za pomocą kompaktu, np Sony DSC-W310
Powodzenia :-)
Robson_87
08-09-2010, 13:11
jw
Wiele sytuacji wymaga odpowiedniego sprzetu i odpowiednich umiejetnosci fotografa.
gregory_21
08-09-2010, 14:14
Kiedyś byłem na warsztatach fotograficznych, gdzie usłyszałem takie stwierdzenie:
Na początku robiłem zdjęcia ciemnymi obiektywami i aparatami DX. Z biegiem czasu podszkoliłem się na tyle, że potrafiłem się odnaleźć w każdej sytuacji. Jednak do zdjęć oglądanych w portfolio tych najlepszych brakowało mi bardzo, bardzo dużo.
Nadarzyła się okazja w postaci dotacji z UE i postanowiłem zainwestować w FX oraz komplet jasnych szkieł.
Ten prosty manewr - bez podnoszenia wiedzy teoretycznej i praktycznej - pozwolił na to, by moje fotografie przeskoczyły o 5 miejsc w umownej, 10cio stopniowej skali jakości i teraz cieszę się powiedzmy mocną 8ką, bo nie zawsze uda się uchwycić to coś, co zasługuje na miano 10chy ;)
pawelpiotrm
08-09-2010, 14:24
Dobre ;-)
Wracając do plotek... Prawdopodobnie za tydzień ujrzymy następcę D90, a więc najstarszym w stajni będzie... D700.
Przyznam, że bardzo ciekaw jestem jaki będzie następca (i kiedy) tej puchy. Premiera D700 to było niemałe pierd... i zagranie na nosie konkurencji. Jeśli Nikon chce powtórzyć ten wyczyn musi to być coś równie spektakularnego.
Jednego czego jestem pewien to matrycy, moim zdaniem na 90% będzie to ta z D3s.. a co zresztą... :)
LordYoghurt
10-09-2010, 09:09
No i znów garść przecieków na NR odnośnie SB700 (jednak 700, a nie 650):
it will have various illumination patterns (center-weighted, even and normal); the color gels will communicate the type of gel inserted to the camera and the white balance will be set automatically. That’s all for now.
Jakby jeszcze miała wbudowaną białą karteczkę i była wielkości SB-600, to w końcu nie będę musiał wszędzie targać SB-900.
Ale jest jeszcze jeden news.
Podobno oprócz prawie pewnych premier 15.09 ma być jeszcze coś 20.09, w przeddzień Photokiny.
Kiedyś byłem na warsztatach fotograficznych, gdzie usłyszałem takie stwierdzenie:
fajny cytat bierz dotację kup furę sprzętu i już masz foty git!!! To dx i ciemniejszymi szkłami nie da się zrobić dobrego zdjęcia ciekawe rzeczy gość opowiada.Zgodzę się ze są sytuacje gdzie jaśniejszy obiektyw lepiej się spisze ...
gregory_21
10-09-2010, 11:12
fajny cytat bierz dotację kup furę sprzętu i już masz foty git!!! To dx i ciemniejszymi szkłami nie da się zrobić dobrego zdjęcia ciekawe rzeczy gość opowiada.Zgodzę się ze są sytuacje gdzie jaśniejszy obiektyw lepiej się spisze ...
Czytanie ze zrozumieniem kłania się baaaaardzo nisko kolego, boś wyskoczył jak Filip z konopi.
ThomasVoland
10-09-2010, 15:45
Chyba nie zrozumiałeś.
Chyba nie zrozumiałeś.
napewno nie zrozumiał :mrgreen:
Czytanie ze zrozumieniem kłania się baaaaardzo nisko kolego, boś wyskoczył jak Filip z konopi.
Może kolega usłyszał i żle zrozumiał . Mi nie trzeba sprzętu za kupę kasy by robić dobre fotki ... NO MOŻE TAKA RURA 500/2.8 by się przydała bo pstrykanie zwierzyny 200mm jest czasochłonne.I nie wspominając o wiedzy bo ona też się przydaje i to bardzo.pozdr.
gregory_21
11-09-2010, 11:37
Może kolega usłyszał i żle zrozumiał . Mi nie trzeba sprzętu za kupę kasy by robić dobre fotki ... NO MOŻE TAKA RURA 500/2.8 by się przydała bo pstrykanie zwierzyny 200mm jest czasochłonne.I nie wspominając o wiedzy bo ona też się przydaje i to bardzo.pozdr.
Miałeś chłopie drugą szansę na wypowiedź i zmarnowałeś ją na dalsze brnięcie w ślepą co świadczy tylko i wyłącznie o tym, że nadal nie rozumiesz tego co napisałem.
Szkoda...
Poza tym może pokażesz swój artystyczny dorobek, żeby każdy mógł się przekonać, że faktycznie można robić świetne fotki bez góry sprzętu, który tak de facto jest zupełnie bez przyczyny konstruowany, bo nic do fotografii nie wnosi.
cinspire
11-09-2010, 12:15
Poza tym może pokażesz swój artystyczny dorobek, żeby każdy mógł się przekonać, że faktycznie można robić świetne fotki bez góry sprzętu, który tak de facto jest zupełnie bez przyczyny konstruowany, bo nic do fotografii nie wnosi.
Może to anty U-boot (bo ten twierdzi(ł) mniej więcej, że dobry aparat robi sam świetne foty, a człowiek tylko jest potrzebny do przenoszenia go w odpowiednie miejsce :P)
Poza tym to trochę duperelne badanie zawartości cukru w cukrze - ile udziału w dobrym zdjęciu mają umiejętności, ile sprzęt, a ile jeszcze np. warunki. Niemożliwe do ustalenia.
Chłopie o mój dorobek się nie martw zrozumiałem dobrze .Osobiście uważam ze wiedza więcej daje niż wypasiony sprzęt .WIEC POKÓJ KOLEGO. http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,,2158204.html
Ale jest jeszcze jeden news.
Podobno oprócz prawie pewnych premier 15.09 ma być jeszcze coś 20.09, w przeddzień Photokiny.
no i to będzie moment moich decyzji :) a w zasadzie koniec Photokiny
jeśli wejdzie następca D700 to pewnie fundusze przeznaczę na jego zakup
jeśli nie to pewnie zdecyduję się na zakup jakiegoś 70-200/2,8 + N17-35/2,8 lub 70-200/2,8 vr2
no ewentualnie jeszcze opcja na S85 1,4 - jak będzie mi pasował i do tego N17-35/2,8
tak więc w moim przypadku te targi mają spore znaczenie :)
gregory_21
11-09-2010, 14:23
Chłopie o mój dorobek się nie martw zrozumiałem dobrze .Osobiście uważam ze wiedza więcej daje niż wypasiony sprzęt .WIEC POKÓJ KOLEGO. http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,,2158204.html
Zdjęcia super... faktycznie nie potrzeba lepszego sprzętu, bo z tych świetnych technicznie kadrów i tak nie dało się niczego więcej wycisnąć.
GRATKI!
A co do pogrubionej części Twojej wypowiedzi to mam wrażenie, iż mimo, że strasznie się zarzekasz, że rozumiesz to nadal nic nie rozumiesz (mowa oczywiście o mojej wypowiedzi, do której się cały czas odnosisz).
Dla mnie koniec tematu, bo skoro wszystkie dotychczasowe próby wytłumaczenia Ci o co mi chodziło okazały się bezowocne to jest całkiem spora szansa, że i kolejne będą stratą czasu.
Pozdrawiam.
Sendilkelm
11-09-2010, 15:38
Dla mnie koniec tematu, bo skoro wszystkie dotychczasowe próby wytłumaczenia Ci o co mi chodziło okazały się bezowocne to jest całkiem spora szansa, że i kolejne będą stratą czasu.
Dobrym tłumaczeniem może być porównanie tego do powrotu Michaela Schummachera do F1. O ile ja dobrze zrozumiałem ten cytat. :)
gregory_21
11-09-2010, 16:23
Dobrym tłumaczeniem może być porównanie tego do powrotu Michaela Schummachera do F1. O ile ja dobrze zrozumiałem ten cytat. :)
Nie odniosę się, bo nie znam okoliczności powrotu pana Schummachera do F1 ;)
Mnie rozchodziło się tylko o to, że jak osiągnie się pewien - raczej wysoki - poziom teoretyczny i praktyczny to zmiana sprzętu na lepszy pozwala fotografiom jeszcze bardziej ewoluować.
Nic nie poradzę na to, że kolega jaroo1 zrozumiał to tak jak chciał, a mianowicie: jak nie wiesz w jaki sposób robić dobre zdjęcia to kup sobie profi puszkę i profi szkiełko a z dnia na dzień sam staniesz się profi.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikonsb700-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-sb-700.jpg)
Czy na tej fotce widać białą karteczkę? To jedyne czego mi brakuje w SB-600. Widać też zaczepy do dyfuzora (pisali, że będą filtry do niej).
Jakby jeszcze miała tryb commander, to sprzedaję tego grzmota SB-900.
mibartek
14-09-2010, 14:16
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikonsb700-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-sb-700.jpg)
Czy na tej fotce widać białą karteczkę? To jedyne czego mi brakuje w SB-600. Widać też zaczepy do dyfuzora (pisali, że będą filtry do niej).
Jakby jeszcze miała tryb commander, to sprzedaję tego grzmota SB-900.
a czego brakuje Ci w używce Sb-800 ? ;-)
Tego, że nie kupię jej na FV.
Poza tym koszmarne przełączanie między CLS a TTL (podobnie jak w SB-600). A to ma być lampa, którą zawsze mam ze sobą i używam w różnych sytuacjach. SB-600 mam na stałe ustawione w CLS.
LordYoghurt
14-09-2010, 16:26
Ja też tam widzę coś co przypomina wspomnianą białą karteczkę. I też mnie to cieszy ;-) Zauważcie, że SB-700 jest niższa od SB-600 i ma dziwny kształt klapki na baterię. Czyżby potwierdziły się plotki o zastosowaniu zamiast 4xAA jakiejś baterii znanej z puszek nikona?
. Czyżby potwierdziły się plotki o zastosowaniu zamiast 4xAA jakiejś baterii znanej z puszek nikona?Miejmy nadzieję, że nie wpadli na aż tak idiotyczny pomysł.
wyglada na to ze beda 4 paluszki ale ulozone w kwadrat... bedzie tlusciutka...
LordYoghurt
14-09-2010, 16:39
wyglada na to ze beda 4 paluszki ale ulozone w kwadrat... bedzie tlusciutka...
Niekoniecznie. W SB-600 też mogły się zmieścić w takim układzie, gdyby przeprojektować inne "organy wewnętrzne". Na zdjęciu zdaje się nie różnić od 600-ki, ale tego dowiemy się na pewno dopiero dziś po północy.
Nie wiem gdzie zapytać: czy te nowe 2/VR II waży mniej od jedynki i/lub eLi? Gdzie mtf?
Kolejna fotka SB-700
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikonsb700back-2.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-sb-700-back.png)
Czy na przełączniku jest MASTER?
mibartek
15-09-2010, 00:28
jest Master wg mnie ;-)
no no no
Nikon zaszalał mocno z premierami - same rewelacje !
Jest Master, ale tylko 2 grupy. Dobre i to. Oficjalnie na stronie Nikon (http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Speedlights&Subnav1Param=0&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l1&ID=8693108)
Wymiary i waga minimalnie większe niż SB-800, ale zdecydowanie mniejsza niż SB-900. Dla mnie rewelacja.
Jest Master, ale tylko 2 grupy. Dobre i to. Oficjalnie na stronie Nikon (http://nikon.pl/pl_PL/products/product_details.page?ParamValue=Speedlights&Subnav1Param=0&Subnav2Param=0&Subnav3Param=0&RunQuery=l1&ID=8693108)
Wymiary i waga minimalnie większe niż SB-800, ale zdecydowanie mniejsza niż SB-900. Dla mnie rewelacja.
Jest już oficjalna premiera, a więc proponuję kontynuować dyskusję o sb-700 w dziale z lampami (jest tam oficjalny temat).
no to D7000 ziściło się :
wszyscy kombinowali, że wyjdzi elepsze D300 a tu ... FX :D
no to D7000 ziściło się :
wszyscy kombinowali, że wyjdzi elepsze D300 a tu ... FX :D
Że co? :D
Kolege fantazja poniosla ;)
Sendilkelm
15-09-2010, 16:33
Szukajac cen o d7000 traiflem na d800.
http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
A tak w ogole to czasami sie zastanawiam, ze sklepy na 1h po ogloszeniu maja juz pelne specyfikacje przygotowane na stronach, zeby tylko kliknac "Opublikuj".
Nie sądzę, aby następca D700 miał wbudowany grip. Fake
Sendilkelm
15-09-2010, 17:02
Nie sądzę, aby następca D700 miał wbudowany grip. Fake
No zdjęcia są na pewno fake'em. Ale samo info jakąś prawdę może mieć - jak zwykle. :)
Dużo ludzi nie sądziło, że d7000 będzie miało uszczelnienia a i mikroregulację i jeszcze 1000 innych rzeczy.
No zdjęcia są na pewno fake'em. Ale samo info jakąś prawdę może mieć - jak zwykle. :)
Dużo ludzi nie sądziło, że d7000 będzie miało uszczelnienia a i mikroregulację i jeszcze 1000 innych rzeczy.
No tak, tylko jakiś tam sklepik z fantazją, a przecieki na nikonrumors to dwie różne rzeczy ;)
też tak myślę. grip na stałe w d3 to dla mnie jego największa wada :) (poza ceną rzecz jasna) więc byłbym mocno zawiedziony gdyby następca d700 miał taką konfigurację. no i obsługa 3 kart to lekka fanaberia jest.
oczywiście FX to :mrgreen: ale spec jest tu : (http://nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d7000)
a dlaczego NIKON nie pisze nic o D800 ??
http://nikonrumors.com/2010/03/10/google-found-nikon-d700x-d800-entries-on-nikonusa-com.aspx :)
Bartek - NinoVeron
15-09-2010, 18:39
Szukajac cen o d7000 traiflem na d800.
A tak w ogole to czasami sie zastanawiam, ze sklepy na 1h po ogloszeniu maja juz pelne specyfikacje przygotowane na stronach, zeby tylko kliknac "Opublikuj".
popatrz na ten wbudowany grip w tym niby D800
grafik, który sklejał to zdjęcie zapomniał, że jeśli jest grip to należy też wkleić z przodu troszkę miejsca na palce aby można było trzymać aparat pionowo - a tak niby grip jest ale jak go trzymać??
Sendilkelm
15-09-2010, 19:12
popatrz na ten wbudowany grip w tym niby D800
grafik, który sklejał to zdjęcie zapomniał, że jeśli jest grip to należy też wkleić z przodu troszkę miejsca na palce aby można było trzymać aparat pionowo - a tak niby grip jest ale jak go trzymać??
Patrze i co z tego? Nigdzie nie napisałem, że to prawda - podzieliłem się taką oto fajną stronką.
No tak, tylko jakiś tam sklepik z fantazją, a przecieki na nikonrumors to dwie różne rzeczy :wink:
Owszem, ale 20% przecieków na NR też są właśnie z takich źródeł. NR pisało też o d95. Zazwyczaj po prostu jeśli mają mało prawdopodobne źródło to dodają jakiś procent szans, że się sprawdzi. Zresztą o d800 też "wspominali".
A nikogo nie dziwi tak mały wizjer w tym D800? :)
Nie dziwi, bo to zdjęcie to ewidentny "fake" :)
Cena będzie ważna..
Bo że zrobią fajną puszkę to wiadomo :D
Ach nie zauważyłem wcześniej, brak znaczka FX. :) Tak, tak, wiem że od dawna wiadomo, że to fake, ale lubię sobie popatrzeć na te zdjęcia i pomarzyć. :rolleyes:
dareknik
20-09-2010, 07:16
I długość górnego wyświetlacza, na jednym zdjęciu jest długi a na drugim krótki.
Ehh, ta strona z D800 w lider24 jest tylko w celach marketingowych, raz, że więcej osób tam zagląda a dwa, że gdy wyjdzie D800 to ta strona będzie wysoko w google dla tego zapytania ;)
Sendilkelm
20-09-2010, 09:16
Ehh, ta strona z D800 w lider24 jest tylko w celach marketingowych, raz, że więcej osób tam zagląda a dwa, że gdy wyjdzie D800 to ta strona będzie wysoko w google dla tego zapytania ;)
I o to właśnie chodzi. Możliwe, że lider miał przeciek jak będzie się nazywał następca d700, a czy to będzie za rok, 2 lata lub 5 lat to nie ma znaczenia, coś tam się dowiedział i już działa. :) I to co wypisują o nim to bzdury, ale może jednak coś wiedzieli ... w każdej plotce jest ziarenko prawdy.
Ja tam bym chciał żeby trochę prawdy było w plotkach o bezlusterkowcach Nikona. Przydałby się mały aparat do kieszeni, za to solidny i o możliwościach większych niż Coolpixy.
Póki co niewiele o tym słychać konkretnego i to jest nieco dziwne - Nikon oddał pole innym firmom, które "otworzyły" ten rynek. Dziwne tym więcej że tradycje dobrych kompaktów analogowych ma, a w segmencie Coolpixów jakoś słabo sobie radzi.
Na moją głowę jeśli nad czymś takim pracują (a chyba pracują bo tu i ówdzie ludzie wydłubują jakieś patenty Nikona na temat) i są spóźnieni za konkurencją powinni pokazywać jakieś prototypy i robić szum marketingowy, jak za czasów D70, że Nikon będzie później trochę, za to lepszy od innych. A tak oddają rynek. Ciekawe.
Chyba że mają w zanadrzu tak rewolucyjny projekt, że rozłożą konkurencję - i dlatego nie chcą go zdradzić?
Ostatnio w plotkach pojawia się jakiś Nikon Q (może Q jak "cichy" - bez lustra), ciekawe "kto on zacz"?
Sendilkelm
20-09-2010, 21:40
Chyba że mają w zanadrzu tak rewolucyjny projekt, że rozłożą konkurencję - i dlatego nie chcą go zdradzić?
Ostatnio w plotkach pojawia się jakiś Nikon Q (może Q jak "cichy" - bez lustra), ciekawe "kto on zacz"?
Z wielu plotek wynika, że może już jutro się dowiemy :)
Podejrzewam że jakaś hybryda albo inny wynalazek.
Ja mam nadzieję że nie będzie to coś w rodzaju Alfy A33, bo to niewiele tak naprawdę zmienia, taki aparat doskonale daje się zamienić małą lustrzanką typu d3100.
A mały bezlusterkowiec pasujący do systemu by się przydał. Nikon nawet ma już do niego lampę (SB400) pasującą jako tako wymiarami, czyli kawałek systemu już jest.
Teraz zostały trywialne zagadnienia: korpus i dwa-trzy obiektywy :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
..Póki co niewiele o tym słychać konkretnego i to jest nieco dziwne - Nikon oddał pole innym firmom, które "otworzyły" ten rynek. .mam nadzieję, że nikon zrobi bezlusterkowce z sensem. Bo np sony NEX nie wspiera autofocusa. Po przypięciu do NEXa 3, 5 obiektywu od lustrzanki (za pomocą adapteru, oczywiście) nie ma AFu. Bez sensu. Trzeba kompletować obiektywy tylko do Nexa. To tak jakby tworzyć kolejny sytem!
mam nadzieję, że nikon zrobi bezlusterkowce z sensem. Bo np sony NEX nie wspiera autofocusa. Po przypięciu do NEXa 3, 5 obiektywu od lustrzanki (za pomocą adapteru, oczywiście) nie ma AFu. Bez sensu. Trzeba kompletować obiektywy tylko do Nexa. To tak jakby tworzyć kolejny sytem!
Jacek, bo to czysty marketing. Widocznie Sony sobie skalkulowało, że to się bardziej opłaci.
Jesli ja bym miał lustrzankę i kilka obiektywów to nigdy by mnie cos takiego nie zachęciło do kupna NEXa. Ich sprawa. Widać liczą na zupełnie inną grupę klientów. Dla tych co jeszcze nie kupili lustrzanki. Nikon ma więcej zawodowców, amatorów z dużą szklarnią i myslę, że nikon wymyśli "nexa" dla nas sensowniej. Dla nas - tzn dla mających sporo optyki.
Mały apatacik+ z mały kicik 18-55 + mała lampeczka sb400 i będziemy mieli małe żółciutkie obrazeczki :mrgreen:
Jesli ja bym miał lustrzankę i kilka obiektywów to nigdy by mnie cos takiego nie zachęciło do kupna NEXa. Ich sprawa. Widać liczą na zupełnie inną grupę klientów. Dla tych co jeszcze nie kupili lustrzanki. Nikon ma więcej zawodowców, amatorów z dużą szklarnią i myslę, że nikon wymyśli "nexa" dla nas sensowniej. Dla nas - tzn dla mających sporo optyki.
No zobaczymy. Fajnie by było gdyby powstał taki aparacik z możliwością podpięcia szkieł bagnetu F (choć bankowo już tylko tych z silnikiem).
..aparacik z możliwością podpięcia szkieł bagnetu F (choć bankowo już tylko tych z silnikiem).oczywiście, że tylko z AF-S, przenosic naped typu śrubokręt nie ma sensu, skoro go wycofują, a mechanicznie byłby to problem. Inna średnica, dodatkowe przekładnie.
Jak dla mnie NEX ma sens tylko z naleśnikiem, z innymi obiektywami w ogóle jest bez sensu. Za duże te obiektywy. Nex z zoomami burzy całkowicie koncepcję małego użytecznego kompakta do kieszeni.
Ja liczę na to że Nikon w bezlusterkowcach pójdzie jednak w nieco mniejsze matryce (typu crop 2X) nie więcej niż 8-10MPix, i jednak zbuduje cały nowy system (nie przesadzajmy 2-3 obiektywy wystarczą na początek) z małymi wymiarami obiektywami, najlepiej z budową składaną tak jak w Olympusie micro 4/3 14-42. Pod względem wymiarów i rozdzielczości ten obiektyw to wzór. Jeżeli udałoby się opracować adapter do obiektywów z bagnetem F - tym lepiej, ale podstawą powinny być małe obiektywy.
Taka koncepcja budowy aparatu da małe wymiary korpusu, małe i krótkie (!) obiektywy, i całkiem dużą użyteczność przy obecnym stanie techniki wytwarzania matryc.
A przy tym aparat może być naprawdę kieszonkowy. Jeszcze wizjer jakiś i to by było to.
Jakość obrazu mimo cropa 2X i tak byłaby nieporównywalna do Coolpixów.
Witam kolegów,
Na nikonrumors jakis czas temu pojawiła się informacja o nowej zatyczce z oznaczeniem F mount
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/newnikonfmountcap-3.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/new-nikon-f-mount-cap.jpg)
oznaczenie zatyczki dodali by zatyczki się nie myliły a wg mnie oznacza to że nowy system będzie miał nowy bagnet
Ale z obiektywem od lustrzanki traci się całą zaletę małego wymiaru. A musiałby on być mocowany przez adapter, żeby go dodatkowo odsunąć. Jak miałbym go zabierać na wycieczkę, to z jakimś naleśnikiem lub mini zoomem. Targanie obiektywu, nawet DX nie za bardzo miałby sens. To już lepiej kupić D3100. Jedynie jako rezerwowy aparat włożony w kieszeń torby miałby sens.
No i taki powinien być: mały i zwarty, aby zawsze móc mieć go przy sobie.
Mimo wszelkich zalet mojego D200 i torby obiektywów do niego, to nie jest aparat, który można mieć zawsze pod ręką.
Dlatego obstawiam cropa 2X, mały aparat i mały bagnet. Standardowy zoom 14-40 mógłby mieć naprawdę małe wymiary i masę (patrz Olympus).
Poza tym mała matryca daje pewne "plusy dodatnie" na przyszłość. Taki system może wydać aparaty i obiektywy zarówno proste i tanie , jak i całkiem zaawansowane. W systemie 4/3 jest nawet zoom F/2,0. można sobie wyobrazić takie szkła w przyszłości, technologicznie jest to łatwiejsze i tańsze niż w większych formatach. Dzisiejsze matryce też nie osiągnęły na pewno kresu swoich możliwości.
A może postaną 2 systemy:
mały na małe obiektywy, z przejściówką na szkła AF-S
i coś w rodzaju Alfy A33 na obiektywy DX/FX.
Jak dla mnie NEX ma sens tylko z naleśnikiem, z innymi obiektywami w ogóle jest bez sensu. Za duże te obiektywy. Nex z zoomami burzy całkowicie koncepcję małego użytecznego kompakta do kieszeni...małych kompaktów do kieszeni jest kilka i nie ma po co z nimi konkurować. Chodzi o SYSTEM. O wiele obektywów, systemowe lampy błyskowe itp. System jest zaletą. Jak mam mieć coś małego i z inną optyką to sobie mogę rónie dobrze jak w małego nikonka wejść w Oly 4/3, w NEX itd. Bo co mnie wtedy ma trzymac przy nikonie?
Co może posiadacza Sony A900 skłonić od kupna NEXa? Nic.
.. Jedynie jako rezerwowy aparat włożony w kieszeń torby miałby sens.No i jeszcze w paru innych przypadkach. Targanie d3x na cioci urodziny czy na wycieczkę też jest bez sensu.
małych kompaktów do kieszeni jest kilka i nie ma po co z nimi konkurować. Chodzi o SYSTEM. O wiele obektywów, systemowe lampy błyskowe itp. System jest zaletą. Jak mam mieć coś małego i z inną optyką to sobie mogę rónie dobrze jak w małego nikonka wejść w Oly 4/3, w NEX itd. Bo co mnie wtedy ma trzymac przy nikonie?
No właśnie że małych i naprawdę użytecznych w różnych okolicznościach to nie ma. Typowy kompakt robi zdjęcia jak jest światła do oporu, jak jest pochmurno już szumi, a w mieszkaniu nawet w dzień bez lampy wychodzi kasza, co dopiero przy świetle żarówek. Wbudowane lampy maja LP 4-6 i w większym pokoju wymagają podwyższania ISO. Zdjęcia wyjdą, ale ich jakość w nieco tylko trudniejszych warunkach daleko odbiega od tych z lustrzanek.
Dlatego kompromisem wydaję się matryca z cropem 2X, jakość zdjęć w trudniejszych warunkach będzie tylko nieco słabsza od jakości lustrzankowej, a kompaktowe rozmiary korpusu i zwłaszcza obiektywów pozwolą mieć taki aparat zawsze przy sobie. Dotychczas publikowane rysunki wyraźnie sugerują nowy mniejszy bagnet w małych Nikonach, ale opracowanie przejściówki na obiektywy AF-S rozwiązywałoby problem kompaktybilności z dużymi obiektywami - dla chętnych do ich użycia. Tak powinien wyglądać system "nowy z możliwością użycia starego". Do tego mała lampa wbudowana, standardowa stopka do lampy z obsługą CLS, i jakiś wizjer optyczny (mało który kompakt ma wizjer, a jak ma - kosztuje 1500 zł i nadal dziedziczy wszystkie wady matryc z cropem 6x).
Zakładam że większość używałoby taki kompakt na co dzień z jednym kitowym małym obiektywem 14-40 (Jacku weź do ręki E-PL1 - zobaczysz jaki mały może być taki obiektyw), taki zestaw mieści się w kieszeni kurtki.
Uzupełnieniem mogłyby być nowe małe telezoomy 40-100 (druga kieszeń kurtki), albo naleśnik (kieszeń w spodniach), SB400 (druga kieszeń w spodniach) i masz przy sobie cały system w spodniach i kurtce :-D:-D:-D.
A jak będzie przejściówka - możesz użyć wszystkie szkła jakie posiadacz łącznie z 70-200VR jeśli tylko chce Ci się je nosić i akurat masz je przy sobie. Ale jak nie masz i tak zrobisz zdjęcia nawet jednym małym kitowym obiektywem, który masz zapięty do korpusy będącego w kieszeni kurtki. Jak nie masz ze sobą kurtki, czy bluzy - korpus z naleśnikiem wejdzie od biedy do tylnej kieszeni spodni.
Jakbym był szefem produktu Nikona - tak bym kombinował, czas pokaże czy się mylę.
Targanie d3x na cioci urodziny czy na wycieczkę też jest bez sensu.
No właśnie, a targanie w kieszeni małego korpusu z martycą crop ok. 2X + mały obiektyw 14-40 + wbudowana lampa na co dzień wystarczyłoby.
mówisz, że nie ma takich małych kompatów i ..wymieniasz olympusa. No właśnie. Sa małe aparaty z wymienną, małą optyką - jak olympus. Mnie nie obchodzi to, że to bezlusterkowiec. Mnie obchodzi, że małe i ze pasuje optyka z systemu.
Jest olympus, sigma, samsung, nex, jest leica M 8.2, jest epson, jest panasonic. I chyba to nawet nie wszystkie body z wymienną optyką.
Sensowne z tego sa tylko body 4/3 i leica, bo mają system optyki.
Zasadniczo myślimy w tym samym kierunku.
Mówiąc że nie ma małych kompaktów z dobrym obrazem miałem na myśli te z matrycą 1/2,5".
A myśląc o Nikonie też zakładam że mimo że mały powinien być w jakiś sposób zgodny systemowo. Ale przede wszystkim na tyle mały aby był przenośny i podręczny. Dlatego obstawiam cropa 2x.
Ostatnio miałem trochę czasu i spędziłem go oglądając konkurencję w sklepach:
Epson - nie widziałem, ale chyba nie jest systemowo zgodny z niczym,
Sigma - nie widziałem, ale nawet jakby był nie ma wymiennej optyki, nie tworzy systemu
Leica - hm...nie sądzę aby mnie było stać
Nex - mały korpus, duże obiektywy, ciekawostka jak dla mnie, raczej nie do kieszeni i jak sam piszesz niekompaktybilny nawet z optyką Sony
Panasonic - fajne wymiary, obiektywy 4/3, może i to byłoby to , ale nie ma wizjera, i trzeba byłoby mieć system 4/3
Samsung - wbrew pozorom korpus nieduży i całkiem płaski, ma wizjer (!!!!), za duży obiektyw kitowy (i zestaw już nie do kieszeni) + niekompaktybilny z niczym,
Olympus - EP1, EP2-trochę za duże , ale już E-PL1 ma wymiary do przyjęcia + rewelacyjnie mały obiektyw, składany częściowo gdy nie jest używany. Jedyny zestaw do kieszeni oprócz Panasonica. Lampa błyskowa z możliwością świecenia w sufit (!!!). W zasadzie byłby wzorem bezlusterkowca gdyby nie brak wizjera (można dokupić optyczny o polu widzenia obiektywu 14mm, lub elektroniczny - ale za cenę 1000zł !!!). Jak już się go zapnie - wystaje ponad 3cm ponad aparatem i aparat już nie jest taki kompaktowy.
Dla posiadaczy systemu Olympusa jest naturalnym wyborem ale: w sklepie otrzymałem informację że lampy systemowe nie są kompatybilne i do serii E będą inne dedykowane lampy, czyli z systemu nici.
W sumie na dzisiaj najciekawszą konstrukcją, bo najmniejszą, a jednak w pełni użyteczną jest Olympus, tylko te lampy...
Jeśli Nikon powieli tą koncepcję z tymi samymi wymiarami, ale z wizjerem, standardową stopką do lampy, i działającą przejściówką do szkieł - to będzie "wzorzec metra".
Ponieważ liczę na to - nie kupiłem tego Olympusa, choć w porównaniu wychodził najlepiej.
No i gdzie te nowości? Miały być dziś niby...
Sendilkelm
21-09-2010, 09:40
19 minut do photokiny :)
http://www.iamphotokina.com/cms/en_GB/
zara sie rozkreci.... :mrgreen:
Aaaa... to takie buty :)
OK, w takim razie robię herbatkę i czekam ;)
killertowa
21-09-2010, 10:01
Za Dlatego obstawiam cropa 2x.
Tylko nie taki crop bo żeby mieć coś szerokiego to musieliby rybie oko zrobić. :)
Mały i przenośny to również aparat używany na przysłowiowych imieninach u cioci. Nie wiem jak wasze, ale moje ciocie mają małe mieszkania.
Małe mieszkanko, małe filiżanki wszystko malutkie to mały aparacik pasuje jak ulał :D
No i co? Cisza jak po śmierci organisty...
Sendilkelm
21-09-2010, 11:28
No i co? Cisza jak po śmierci organisty...
:(
na NR nic nie ma, może na photokinie tak są podekscytowani, że nikt nie raczył nic napisać jeszcze :)
no i nikon zaprezentowal Q... fno... :mrgreen:
bo i z czego się radować ?
:(
na NR nic nie ma, może na photokinie tak są podekscytowani, że nikt nie raczył nic napisać jeszcze :)
Wszystkie portale milczą, więc albo nikon od razu nie pokazał tego co ma pokazać, albo w ogóle nie ma nic do pokazania.
Sendilkelm
21-09-2010, 12:13
Wszystkie portale milczą, więc albo nikon od razu nie pokazał tego co ma pokazać, albo w ogóle nie ma nic do pokazania.
Pewnie tak, tylko co znaczyły te reklamy z "Q" na ulicach?
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-q-photokina.jpg
Pewnie tak, tylko co znaczyły te reklamy z "Q" na ulicach?
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-q-photokina.jpg
Cholera wie... czyli pozostaje czekać :)
ale na ichnych stronach nie ma nic o konferencji jakiejś :/
Jest ! Jest ! D700s ! Nooo.... wreszcie !!!!
zabieram się za czytanie specyfikacji
TristisAnima
21-09-2010, 12:56
:shock: podeślij link jak możesz.
EEeeeeeEEE... Gdzie? Nie bądź taki, podziel się linkiem. :P
jak gdzie? tam gdzie był ;)
Dobra, przyznać się, ilu z Was w pośpiechu, z potem na czole i wypiekami na twarzy odpaliło dpreview, albo rumorsy ? :lol:
heheeheh.... :-P
Czułem, że to fake, ale rumorsy otworzyłem. :P
TristisAnima
21-09-2010, 13:04
Dobra, przyznać się, ilu z Was w pośpiechu, z potem na czole i wypiekami na twarzy odpaliło dpreview, albo rumorsy ? :lol:
heheeheh.... :-P
:oops: aj tam, idź i nie wracaj :razz:
Może chociaż pokażą sample 35 @ 1.4 :p
eeeeee tam
przecież już ustalono na forum, że to badziew jest :P
puszki dawać .... puszki
byle nie od konserw
W to raczej wątpię. Jeżeli już to może hybryda.
Chociaż liczę po cichu że najkon zrobi nam niespodziankę i pokaże następcę D700:mrgreen: ale jakby tak było to portale już dawno by trąbiły o tym.
Sendilkelm
21-09-2010, 14:20
W to raczej wątpię. Jeżeli już to może hybryda.
Chociaż liczę po cichu że najkon zrobi nam niespodziankę i pokaże następcę D700:mrgreen: ale jakby tak było to portale już dawno by trąbiły o tym.
O ile nie zostawił sobie tej niespodzianki na ostatni dzień, jak już konkurencja wypstryka się z nowości, które będą porównywane do d3100,d7000 i nowych szkieł :) To NIKON (nadzieja matką głupich) zmiażdży czymś na koniec.
O ile nie zostawił sobie tej niespodzianki na ostatni dzień, jak już konkurencja wypstryka się z nowości, które będą porównywane do d3100,d7000 i nowych szkieł :) To NIKON (nadzieja matką głupich) zmiażdży czymś na koniec.
No, mhm. Na pewno tak będzie ;)
Jak już kolega wspomniał wcześniej czekam na to, że pokażą tego 35/1.4 i ludzie przestrzelą go na f1.4... i wyjdzie jak to z nim jest na prawdę ;)
Nieźle: http://nikonrumors.com/2010/09/21/nikon-q-sign-in-colonge.aspx
Fake: http://www.ekir.de/ekir/images/ekir2007-05-22koeln-antoniterkirche_4759g.jpg
Czyli to całe "Q" znaczy tyle co "qpa" :)
Na to wychodzi. No chyba że pokażą nowego Qlpixa:p
Sendilkelm
22-09-2010, 08:56
Czyli to całe "Q" znaczy tyle co "qpa" :)
Tak i to przez wielkie Q :)
kwiatek6324
22-09-2010, 09:20
Chyba ze pokaza nowa lustrzanke pelnoQlatkowa ;-)
Pozdr
AK
Jak Sony pokaże nową matrycę pełnoklatkową ;)
Czy to nie jest "nowa" D700? :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1253041789
Szkoda, że na zdjęciach obiektywów nie ma bo ciekawy jestem jak one by wyglądały ;)
Czy to nie jest "nowa" D700? :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=1253041789
Aaaale spuchnięty :mrgreen:
Nie no fajnie wygląda, ale jestem ciekaw, czy to jakaś prowokacja, czy prawdziwe ogłoszenie?
Poza nietypowym zdjęciem cena jest dość zawyżona:
1 SanDisk CF Extreme III (Pojemność [GB] 4GB) 119,00 zł 119,00 zł
2 Hoya PL-CIR PRO1 Digital (Średnica filtra 55mm) 155,00 zł 155,00 zł
3 Hoya PL-CIR PRO1 Digital (Średnica filtra 77mm) 309,00 zł 309,00 zł
4 Nikon Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED (Mocowanie obiektywu Nikon AF) 1 699,00 zł 1 699,00 zł
5 Nikon Nikkor AF-S 14-24 mm f/2.8G ED (Mocowanie obiektywu Nikon AF) 5 942,00 zł 5 942,00 zł
6 Nikon D700 korpus 7 599,00 zł 7 599,00 zł
7 Nikon SB-900 (Mocowanie lampy Nikon) 1 429,00 zł 1 429,00 zł
8 Velbon Sherpa 800R + pokrowiec 288,00 zł 288,00 zł
9 Nikon Nikkor AF-S 50 mm f/1.4G (Mocowanie obiektywu Nikon AF) 1 244,00 zł 1 244,00 zł
10 SanDisk CF Extreme 60MB/s (Pojemność [GB] 16GB) 359,00 zł 359,00 zł
Razem 10 19 143,00 zł
Tyle wychodzi w fotozakupach za wszystko nowe i z gwarancją. :)
Nie no fajnie wygląda, ale jestem ciekaw, czy to jakaś prowokacja, czy prawdziwe ogłoszenie?
Poza nietypowym zdjęciem cena jest dość zawyżona:
Tyle wychodzi w fotozakupach za wszystko nowe i z gwarancją. :)
podejrzanie tanio!!!
To musi być towar przemycany z Finlandii przez Karaiby, trójkąt bermudzki, wiejską następnie Jajajke a to wszystko w beczkach po śledziach.
A każdy pośrednik musi coś dostać w łapska - przemytnik to nie Matka Teresa - trzeba ich wspierać żeby mogli więcej przemycać przywozić wywozić i takie tam no i beczki po śledziach też swoje kosztują - rybak to nie Matka Teresa...
Sendilkelm
05-10-2010, 20:48
Może jednak ten d800? Spekulujmy ...
http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspx (http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspxvvv)
gregory_21
05-10-2010, 21:38
Może jednak ten d800? Spekulujmy ...
http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspx (http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspxvvv)
Skopałeś linka... poniższy działa:
http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspx
A nie wydaje wam się, że pierwszy powinien być następca flagowego body? Co prawda wyszedł D3s, ale jednak zmiany są dość kosmetyczne.
mateo912
06-10-2010, 05:25
taki skok jakościowy pod względem tylko samego ISO jest dla Ciebie zmiana kosmetyczna?
Nie wspominając już o innych funkcjach które zostały dodane?
Sendilkelm
06-10-2010, 09:04
Skopałeś linka... poniższy działa:
http://nikonrumors.com/2010/10/05/nikon-d800-with-24mp-in-february-2011.aspx
:) muszę wymienić w końcu klawiaturę po tym jak mi się whisky wylało :) ctrl+c i ctrl+v ... "v" zostaje i się nie chce wyciskać :(
A nie wydaje wam się, że pierwszy powinien być następca flagowego body? Co prawda wyszedł D3s, ale jednak zmiany są dość kosmetyczne.
Popieram to:
taki skok jakościowy pod względem tylko samego ISO jest dla Ciebie zmiana kosmetyczna?
Nie wspominając już o innych funkcjach które zostały dodane?
Poza tym jak już zdążyliśmy zauważyć Nikon w tym roku jak na razie zmienił system wypuszczania puszek. Ja bym się nie zdziwił jakby było d7000->d800->d? w takiej kolenności.
LordYoghurt
06-10-2010, 09:31
news na NR doczekał się updatu. D4 na wiosnę, a D800 latem. Obie puchy mają się bardziej różnić od siebie niż ma to miejsce w obecnej generacji. Ma też być D4x.
Kristoff81
06-10-2010, 09:33
mnie bardziej ciekawi kiedy nikon wypuści nowe szkła typu: 70-200 2.8 bez VR, w cenach szkieł canona.
Sendilkelm
06-10-2010, 09:38
Jeśli są już plotki o d800 i d4 to może się okazać, że nie będzie następcy d300s ... Oby tak się nie stało.
Jeśli są już plotki o d800 i d4 to może się okazać, że nie będzie następcy d300s ... Oby tak się nie stało.
Mogę się założyć, że będzie.
Bo co - mając D300s i chcąc zostać przy DX będziesz zadowolony z przesiadki na D7000 ? NIE MA SZANS! I nie mówię tu o osiągach tylko o samej budowie puszki itd.
Miałem D90, D200 a obecnie D300 i różnica w obsłudze/trzymaniu D200/D300 vs D90 jest ogromna.
Wszyscy, którzy używają DX do np. przyrody, sportu itd. gdzie crop się liczy muszą mieć dobrą puszkę i taką zapewne będzie D400/D9000.
Sendilkelm
06-10-2010, 10:24
Moje zadowolenie, a cele marketingowe nikona to dwie różne rzeczy.
Bardzo chciałbym się mylić i niezmiernie się ucieszę jak usłyszymy o puszcze segmentu PRO z DX.
Dla mnie wygląda to na taki chwyt, że d7000 jest odchudzonym lekko d300s, żeby amatorzy tacy jak ja mogli sięgnąć trochę wyżej niż d90, a Pro przesiedli się na FX. Myślę, że Nikon specjalnie nie patrzy, że wiele profesjonalistów fotografuje przyrodę DX'em.
Uwierz mi, że bardzo chciałbym się mylić i będę trzymał kciuki, aby się to nie ziściło.
Pawel Pawlak
06-10-2010, 11:10
d7000 w budowie i parametrach to ogromny krok względem D90, do tego w atrakcyjnej cenie - cena premiery = 2/3 ceny premierowego d300s. Sądzę że to będzie najwyższy modela amatorskiego DXowego korpusu nikona. Myślę że jest miejsce na DXowy korpus w pełni PRO. Wydaje się że dzięki nowemu Expeed2 i matrycy 16.2mpix, reporterska używalność JPGów z D7000 będzie porównywalna z D3/d700 - nie mówię ze obraz będzie tak samo dobry, ale będzie do iso12800 albo przynajmniej 6400 używalny), więc jeśli opakować tą elektornikę w puszkę PRO, dołożyć najwyższej klasy AF kryjący cały kadr, dodać kilka FPSów (tak do max 10?), to będziemy mieli fantastyczne uzupełnienie FXa, pozwlające "lepiej" wykorzystac długie szkła. Jeśli do tego utrzymana zostanie cena np. na poziomie d700 to myślę że będzie naprawdę sporo chętnych którzy ustawią się w kolejce.
d7000 w budowie i parametrach to ogromny krok względem D90, do tego w atrakcyjnej cenie - cena premiery = 2/3 ceny premierowego d300s. Sądzę że to będzie najwyższy modela amatorskiego DXowego korpusu nikona. Myślę że jest miejsce na DXowy korpus w pełni PRO. Wydaje się że dzięki nowemu Expeed2 i matrycy 16.2mpix, reporterska używalność JPGów z D7000 będzie porównywalna z D3/d700 - nie mówię ze obraz będzie tak samo dobry, ale będzie do iso12800 albo przynajmniej 6400 używalny), więc jeśli opakować tą elektornikę w puszkę PRO, dołożyć najwyższej klasy AF kryjący cały kadr, dodać kilka FPSów (tak do max 10?), to będziemy mieli fantastyczne uzupełnienie FXa, pozwlające "lepiej" wykorzystac długie szkła. Jeśli do tego utrzymana zostanie cena np. na poziomie d700 to myślę że będzie naprawdę sporo chętnych którzy ustawią się w kolejce.
Zgadzam się w 100%. Nie sądzę aby D7000 był najwyższym modelem DX w ofercie Nikona.
A znacie może strony plotkarskie w stylu nikonrumors.com tylko Canona lub Sony? Jestem ciekaw na ile działa konkurencja i czy już mówią o czymś nowym.
wpisz sobie canonrumors.com i masz ;-)
http://photorumors.com/
http://43rumors.com/
Ja bym się nie zdziwił jak by D7000 był najwyższym DX bo jeśli D800 wyjdzie z 24MP matrycą mając tryb DX osiągnie się to samo co teraz w D3x.
Ja bym się nie zdziwił jak by D7000 był najwyższym DX bo jeśli D800 wyjdzie z 24MP matrycą mając tryb DX osiągnie się to samo co teraz w D3x.
Wcześniej też tak się osiągało. Nie dość, że jest większe przybliżenie, to jeszcze większa szybkość (D3/D3s). Do gazety nie potrzebujesz 12MP, a jakość nawet przy cropie jest porównywalna.
mnie bardziej ciekawi kiedy nikon wypuści nowe szkła typu: 70-200 2.8 bez VR, w cenach szkieł canona.
Hmmm ... a po co takie szklo? jak dla mnie wypuszczanie szkla slabszego niz obecnie na rynku sensu wiekszego nie ma. Chyba, ze w tym przypadku czynnikiem jest cena i liczysz, ze taki obiektyw bedzie znacznie tanszy od wersji VR.
Pawel Pawlak
07-10-2010, 18:58
raczej można się spodziewać 70-200f4 VR2 niż 70-200f2.8. Zwłaszcza że nikon miał już w ofercie kilka róznych 80-200f2.8, w tym jeden AF-s który został wycofany w momencie pojawienia się 70-200VR I
raczej można się spodziewać 70-200f4 VR2 niż 70-200f2.8. Zwłaszcza że nikon miał już w ofercie kilka róznych 80-200f2.8, w tym jeden AF-s który został wycofany w momencie pojawienia się 70-200VR I
Też myśle, że wyjdzie 70-200 f4 ale cena bedzie pewnie w przedziale 4,5-5k zł. Choć bardziej czekam na tamrona 70-200 f2.8 USD VC za 3,5-4 k :)
jest jedna okolicznosc, ktorej nie bierzecie pod uwage, cena obu korpusow... na obecna chwile roznica cenowa miedzy takim DX jak D7000 a FX jest zbyt duza, zeby mozna bylo zostawic tam luke... jesli Nikon nic tam nie wsadzie, to luke te zapelnia szybko konkurencji prezentujac odpowiednie body...
Ale kiedy można liczyć na ewentualnego następcę d300s? Q1 2011 czy później?
Czekaj, spojrzę w magiczną kulę.... :)
Dla mnie może się pojawić w sklepach akurat jak uzbieram odpowiednia ilość środków na koncie;)Albo lepiej trochę wcześniej, żeby zdążył stanieć hehe.
Sendilkelm
08-10-2010, 09:50
Myślę, że przed 2020r to już będzie.
Hm. Pewnie NR niedługo opublikuje, na razie jest u nich na forum.
http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=zh-TW&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fproduct.it168.com%2Fdetail%2Fdoc%2F 390558%2Fdetail.shtml
EDIT: O powyżej też ja, więc jak się komuś chce to scalać i nie gadać. ;p
Czekaj, spojrzę w magiczną kulę.... :)
I co mówi? :mrgreen:
I co mówi? :mrgreen:
Kula się popsuła, komunikat ERR :-P
To może fusy? gwiazdy? ;)
Hm. Pewnie NR niedługo opublikuje, na razie jest u nich na forum.
http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=zh-TW&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http%3A%2F%2Fproduct.it168.com%2Fdetail%2Fdoc%2F 390558%2Fdetail.shtml
EDIT: O powyżej też ja, więc jak się komuś chce to scalać i nie gadać. ;p
jeśli tak by miało być to jestem zdruzgotany :/
24 mpx to strasznie dużo
1 karta
wbudowana lampa - co za tym idzie wizjer nie będzie większy
ISO do 6400 (pewnie użytecznie do 1600)
eeeeeee
Pawel Pawlak
08-10-2010, 22:10
ISO do 6400 (pewnie użytecznie do 1600)
pomijają czy ta specyfikacja jest realna czy nie, to skąd takie założenie ?
Ja się modlę, by to był fake. Nie chcę tak dużej matrycy.
Pawel Pawlak
08-10-2010, 22:54
jeśli będą sRAWy, jakość obrazka będzie na poziomie d3/d700 i będzie to 7fpsów to ja nie mam nic przeciwko 24mpix
gdzieś jeszcze ta matryce upchnąć muszą....
na samym D3x miało się skończyć?
gdzieś jeszcze ta matryce upchnąć muszą....
na samym D3x miało się skończyć?
To niech upychają tę od D3s.
pomijają czy ta specyfikacja jest realna czy nie, to skąd takie założenie ?
a ile jest gładkie w d3x?
Mi się wydaje ,że to ściema. Pamiętacie wcześniejsze ploty rumorsów o d700x z matrsią d3x? Tak samo jest teraz. Jak będzie następca d700 to pewno będzie miał 16mpix i video, albo inaczej: matrysię z d3s+video, a 16mpix będzie dla d4.
Mi się wydaje ,że to ściema. Pamiętacie wcześniejsze ploty rumorsów o d700x z matrsią d3x? Tak samo jest teraz. Jak będzie następca d700 to pewno będzie miał 16mpix i video, albo inaczej: matrysię z d3s+video, a 16mpix będzie dla d4.
i tego się trzymajmy
+2 sloty
+brak lampy
+af z prawdziwego zdarzenia w filmikach
Andrzej Olender
09-10-2010, 09:47
i tego się trzymajmy
+2 sloty
+brak lampy
AF w filmach w ogóle się nie przydaje, zero panowania na sceną. Po drugie nie wiem jakby mieli to sensownie rozwiązać pod względem technicznym, AF we wszystkich lustrach jakie znam działa na zasadzie kontrastu, przysłona na czas ustawiania ostrości ustawiania jest na największy otwór co na filmach od razu widać w postaci przepalonej sceny (chyba że filmujemy na pełnej dziurze). Nawet dla niektórych wzorowy system RED nie ma AF, prostu by przeszkadzał nad budowaniem sceny.
Pawel Pawlak
09-10-2010, 09:49
a ile jest gładkie w d3x?
ale d3x ma zakres czułości: lo1 + iso100-1600+ hi1 + hi2, a ten d800 teoretycznie mam ieć lo1 + iso200-6400 + hi1 + hi2 (czyli tak jak d3/d700). Poa tym, nie przesadzajmy, jeśli d3x ma gładkie użytecnze max 1600 to Twoje d300s - ile ? 800 ?
ale d3x ma zakres czułości: lo1 + iso100-1600+ hi1 + hi2, a ten d800 teoretycznie mam ieć lo1 + iso200-6400 + hi1 + hi2 (czyli tak jak d3/d700). Poa tym, nie przesadzajmy, jeśli d3x ma gładkie użytecnze max 1600 to Twoje d300s - ile ? 800 ?
no właśnie - więc co myślisz, że można tą matrycę pchnąć bezkarnie do 6400?
d300s ma gładkie 800, użyteczne 1600, do wyciągnięcia w LR 3200 a ja chcę 6400 jak w d3s przy 18 (16) mpx
i tego się trzymajmy
+2 sloty
+brak lampy
Czemu brak lampy? IMHO to bardzo duza zaleta D700.
Brak lampy to większy wizjer, 100% pokrycie kadru, a wbudowanej lampy i tak raczej się nie używa chyba, że do CLSa.
Czemu brak lampy? IMHO to bardzo duza zaleta D700.
bo ja nie używam wiec mi nie potrzebna a za to wolałbym wizjer jak w f90x albo większy. dlaczego? bo lubię manualne szkła i chciałbym sobie kilka dokupić :) i mieć większy komfort zabawy z nimi.
Pawel Pawlak
09-10-2010, 12:38
no właśnie - więc co myślisz, że można tą matrycę pchnąć bezkarnie do 6400?
d300s ma gładkie 800, użyteczne 1600, do wyciągnięcia w LR 3200 a ja chcę 6400 jak w d3s przy 18 (16) mpx
No ja to bym chciał iso25 do 204800 w takiej samej gładkosci iso200 z d3 i z dynamiką DR 20EV, przy 48mpix i małymi rawami 24, 12 i 8mpix. No i RAWy mogą być 12,14,16 bitowe do wyboru.
Robson_87
09-10-2010, 12:45
No ja to bym chciał iso25 do 204800 w takiej samej gładkosci iso200 z d3 i z dynamiką DR 20EV, przy 48mpix i małymi rawami 24, 12 i 8mpix. No i RAWy mogą być 12,14,16 bitowe do wyboru.
I to wszystko w cenie d3000 ;-)
każdemu koncert życzeń podług zaawansowania jego potrzeb :D
mój jest choć trochę realny :razz:
A czy jaskółki ćwierkały coś o pełnym pokryciu klatki pkt-mi AF w full frame?
Taak ma być 2600 punktów AF. :P
Pawel Pawlak
10-10-2010, 13:52
No... na AF kryjący cały kadr to jak najbardziej jestem za. W d700 centralne rozmieszczenie pól AF dość często mi przeszadza. Natomiast podoba mi się że pkt są znacznie mniejsze niż w d300. Tak więc jeśi nowe body miał nawet 100 albo 150pkt kryjących cały kadr z mozliwością ich grupowania, ustawiania aktywnisci tylko niektórych itp. bardzo by mi pasowało :)
AF w filmach w ogóle się nie przydaje, ..Dla amatora? Tu większość myśli o amatorskim zastosowaniu lustrzanki jako kamery. A nie o kręceniu teledysków, ślubów czy Dr House.
.100% pokrycie kadru, a wbudowanej lampy i tak raczej się nie używa chyba, że do CLSa.100% pokrycia kadru to wg mnie .... wada, na pewno dla większości amatorów. Oni o tym nie wiedzą, ale jak mają 100% to się o tym przekonują. Sterowanie CLSa to bardzo ważna zaleta.
A czy jaskółki ćwierkały coś o pełnym pokryciu klatki pkt-mi AF w full frame?Mnie tam by starczyło ze 30 punktów, ale na całej klatce. To by było to. Zbyt wiele punktów to za wiele ruchów wybieraka by zmienić pola AF.
100% pokrycia kadru to wg mnie .... wada, na pewno dla większości amatorów. Oni o tym nie wiedzą, ale jak mają 100% to się o tym przekonują..
możesz to uzasadnić ?? bardzo mnie zaciekawiłeś
Andrzej Olender
10-10-2010, 21:22
Dla amatora? Tu większość myśli o amatorskim zastosowaniu lustrzanki jako kamery. A nie o kręceniu teledysków, ślubów czy Dr House.
Owszem, przeszkadza, AF często nam zrobi psikusa podczas kręcenia z jednoczesnym ruchem kamery (schodząc na bliższy czy dalszy plan, po prostu brak kontroli), jest to bez znaczenia czy to będzie amatorskie kręcenie czy profesjonalne.
100% pokrycia kadru to wg mnie .... wada, na pewno dla większości amatorów. Oni o tym nie wiedzą, ale jak mają 100% to się o tym przekonują. Sterowanie CLSa to bardzo ważna zaleta.
a tu się częściowo zgodzę - wolałbym lepsze powiększenie i 95 % niż 100 %
tym bardziej, że liniowo to raptem 2% mniej krycia :)
a co do CLSa to mnie on ani grzeje ani ziębi - nie używam i nie zamierzam na razie więc wolę lepszy wizjer niż lampę - tym bardziej, że jak nie używam to jest to dla mnie tylko następny element , który może się urwać ...
Owszem, przeszkadza, AF często nam zrobi psikusa podczas kręcenia z jednoczesnym ruchem kamery (schodząc na bliższy czy dalszy plan, po prostu brak kontroli), jest to bez znaczenia czy to będzie amatorskie kręcenie czy profesjonalne.
a tu się nie zgodzę kompletnie - w końcu jak jest to go możesz wyłączyć jak ci nie pasi ale jak go nie ma to se go nie włączysz niezależnie jak bardzo byś chciał :)
Andrzej Olender
10-10-2010, 21:31
a tu się nie zgodzę kompletnie - w końcu jak jest to go możesz wyłączyć jak ci nie pasi ale jak go nie ma to se go nie włączysz niezależnie jak bardzo byś chciał :)
Ja wolę jak coś działa dobrze a jak nie to lepiej żeby w ogóle nie było, pomysł AF to dla mnie abstrakcja w filmowaniu, ale każdy ma swój rozum i swoje wymagania, na wasze szczęście nie jestem inżynierem w Nikon :)
na wasze szczęście nie jestem inżynierem w Nikon :)
to zależy w jakiej kwestii :)
masz też swoje plusy jako potencjalny władny w nikonie :)
Andrzej Olender
10-10-2010, 21:50
to zależy w jakiej kwestii :)
masz też swoje plusy jako potencjalny władny w nikonie :)
Hehe, rozbawiłeś mnie :)
Hehe, rozbawiłeś mnie :)
cieszę się, że mi się udało :)
możesz to uzasadnić ?? bardzo mnie zaciekawiłeśSpróbuj np zrobic odbitkę 15x21 z 100% kadru klatki o proporcjach 2:3. Albo wyprostuj lekko przekrzywine zdjęcie, gdy miałes kadr zrobiony na styk.
Owszem, przeszkadza, AF często nam zrobi psikusa podczas kręcenia z jednoczesnym ruchem kamery Zrobi, OK. No i co z tego? Przykładasz do tego dużą wagę. Amator nie. Po prostu wyrzuci kawałę materiału. Ja mam kamerę z AF i nigdy nie wyłączyłem AF. Kamere mam na tyle zaawansowaną, że chyba nawet moge to zrobić.
Pawel Pawlak
11-10-2010, 11:16
Mnie tam by starczyło ze 30 punktów, ale na całej klatce. To by było to. Zbyt wiele punktów to za wiele ruchów wybieraka by zmienić pola AF.
O ile przy AF-S i statycznych scenach to dobre roziwązanie, o tyle przy dynamicznych, wykorzystujących śledzenie AF-C, to mogło by być mało (przykładem jest d2x którzy zdecydowanie gorzej śledzi ogiekty w ruchu niż d300). Dlatego dobrą wersją jest wybór siatki aktywnych AF (dzięki temu możesz szybciej wybierać iteresujący - jak np. 11polowy tryb w D300/d700) i wykorzystanie pozostałych jako pomocniczych.
Wiem. Ja dlatego napisałem, że mnie by starczyło, bo robię statycznie i w AF-S. Oczywiście kompromisowym rozwiązaniem jest duża liczba punktów, możliwa do ograniczenia w menu. Tak zresztą nikon zrobił przy 51 polach.
Tu każdy pisze swoja listę życzeń, nie bacząc na potrzeby innych. Ktoś chce AF w filmowaniu, inni nie chcą, ktoś chce 24 MPx, inni nie chcą. Firma musi wypośrodkować te nasze oczekiwania.
Firma musi wypośrodkować te nasze oczekiwania.
nieeeee
oni wyliczą, na której kombinacji najwięcej zarobią :D
Tu każdy pisze swoja listę życzeń, nie bacząc na potrzeby innych. Ktoś chce AF w filmowaniu, inni nie chcą, ktoś chce 24 MPx, inni nie chcą. Firma musi wypośrodkować te nasze oczekiwania.
Nikon powinien zrobić specjalne edycję D800 dla każdego z nas, czyli np. "D800 prz3mo edition":
- matryca z D3s
- punkty AF rozłożone na całej klatce
- 10fps
- dużo mniejsza waga niż D700
- filmy (niech se będą) lepsze niż w Canonie :-D
- jeśli będzie nowe zasilanie i grip, to ten ostatni w cenie max 300pln
- pokrycie pola w wizjerze 100%
- ficzer w postaci rentgena, prześwietlającego przez ubranie modelki
- wbudowany nadajnik radiowy (przenoszący TTL, FP etc..)
- cena max 4000pln
:)
Maciek N
11-10-2010, 21:26
Ja liczę że D800 będzie lepszą kamerą niż 5D canona. Tylko ile mam jeszcze czekać?
Ta cena to jednak wolał bym żeby była wyższa. Dlaczego? Drogi sprzęt kupują 2 rodzaje klientów. 1. to taki co nie wie co zrobić z nadwyżką pieniędzy. 2. to taki który wie że jak zainwestuje to ten sprzęt na niego zarobi.
Jak sprzęt jest za tani to wszyscy go mogą sobie kupić i ciężko powalczyć z konkurencją jakością. Zostaje tylko wizja twórcza...
Oczywiście Ci których nie stać na taki sprzęt pewnie ze mną się nie zgodzą ale takie jest moje subiektywne zdanie.
Nikonamający_na_7
12-10-2010, 11:38
...Jak sprzęt jest za tani to wszyscy go mogą sobie kupić i ciężko powalczyć z konkurencją jakością. Zostaje tylko wizja twórcza...
Musi być OT (za to krótki)! Nie "tylko", ale aż "wizja twórcza"!
Jak sprzęt jest za tani to wszyscy go mogą sobie kupić i ciężko powalczyć z konkurencją jakością. Zostaje tylko wizja twórcza...
A ja myślałem że to fotograf robi zdjęcia i od niego zależy jak zdjęcie będzie wyglądać ale widocznie teraz to D800 sam już będzie wszystko robił full automat.:grin:
Musi być OT (za to krótki)! Nie "tylko", ale aż "wizja twórcza"!
I to go boli, bo tak to mógłby oferować byleco :cool:
Taak ma być 2600 punktów AF. :P
Chyba raczej 12/24mln; tyle ile pixeli :)
Już przy 2600 zastanawiałem się ile bym musiał czekać na zmianę pojedynczego punktu ostrości z centrum do któregoś z rogów. :)
Nikonamający_na_7
12-10-2010, 21:56
Z plotek... skoro wątek plotkarski. Podobno Nikon wyprodukował 100 egz. następcy D700 (bez żadnej nazwy) i puszki te były testowane przez współpracujących z Nikonem fotografów. Niestety, było dużo zastrzeżeń. A polityka Nikona jest inna niż Canona czy Sony. Tu nie może być problemów z af czy grzejącą się matrycą. Nikon nie pozwala sobie na wypuszczenie nowego body, do którego będą zastrzeżenia. No i stąd następca D700 będzie w 2011, plotkarze mówią, że najwcześniej w kwietniu, a może później - na dwoje babka wróżyła ;-).
Pawel Pawlak
12-10-2010, 22:11
Z plotek... skoro wątek plotkarski. Podobno Nikon wyprodukował 100 egz. następcy D700 (bez żadnej nazwy) i puszki te były testowane przez współpracujących z Nikonem fotografów. Niestety, było dużo zastrzeżeń. A polityka Nikona jest inna niż Canona czy Sony. Tu nie może być problemów z af czy grzejącą się matrycą. Nikon nie pozwala sobie na wypuszczenie nowego body, do którego będą zastrzeżenia.
Gdyby nikon dał do testowania body kilku osobnikom (a nawet kilkudziesięciu takich "miłosników marki" by się znalało) z tego forum, to najpewniej nigdy nie wyszedłby poza etap testów ;)
tja
zwłaszcza jakby to body krążyło po ludziach :)
miałoby same wady :p
A polityka Nikona jest inna niż Canona czy Sony. Tu nie może być problemów z af czy grzejącą się matrycą. Nikon nie pozwala sobie na wypuszczenie nowego body, do którego będą zastrzeżenia.
Twoja naiwność mnie rozbroiła:)
Nikonamający_na_7
13-10-2010, 12:42
Twoja naiwność mnie rozbroiła:)
A mnie Twoja szybkostrzelność w wydawaniu sądów :) Nie jestem naiwny. Takie jest tłumaczenie Nikona, że nie wyszedł następca D700. Fakty też trochę to potwierdzają. Czytajmy posty w całości a nie zdanka wyrwane z kontekstu. Pozdrawiam.
Gdyby nikon dał do testowania body kilku osobnikom (a nawet kilkudziesięciu takich "miłosników marki" by się znalało) z tego forum, to najpewniej nigdy nie wyszedłby poza etap testów ;)
Trafne! Dlatego Nikon daje do testowania swoim zaufanym fotografom, trzymających buzię w szklance (a nie mordę w kubeł) i wypowiadających się mimo to rzeczowo, a nie takim marudom jak my ;-)
Bartek - NinoVeron
14-10-2010, 02:50
Ja liczę że D800 będzie lepszą kamerą niż 5D canona. Tylko ile mam jeszcze czekać?
Ta cena to jednak wolał bym żeby była wyższa. Dlaczego? Drogi sprzęt kupują 2 rodzaje klientów. 1. to taki co nie wie co zrobić z nadwyżką pieniędzy. 2. to taki który wie że jak zainwestuje to ten sprzęt na niego zarobi.
1) kamera być może będzie lepsza niż w 5D/MKII - ale trzeba wziąć pod uwagę, że 5D/MKII był prekursorem zajefajnych kamer w lustrzankach i jest to już model ponad dwu letni .... czyli weteran :)
pewnie w podobnym czasie jak D800 (czy jak go tam zwali) wyjdzie też 5D/MK III (czy coś w tym stylu)....
i tu należy dodać tyle.... że Nikon mało zna się na kamerach ... natomiast Canon zjadł na nich zęby i jest jednym z czołowych producentów kamer - a to spowoduje, że tradycyjnie następca 5D/MKII pewnie będzie miał lepszą kamerę niż następca D700
tylko jakie to ma znaczenie????
2) po cholere przejmujesz się ceną??
np. sugerowana cena D700 przez Nikona jest ok. 2-3 tys (1/3) wyższa niż cena rynkowa
nie ma co liczyć, że następca D700 będzie w podobnej cenie....
przypuszczam, że będzie to na początku cena pośrednia między D700 a D3s - gdyż marketingowo podchodząc nie może być zbliżona ani do jednego ani do drugiego modelu
1) kamera być może będzie lepsza niż w 5D/MKII - ale trzeba wziąć pod uwagę, że 5D/MKII był prekursorem zajefajnych kamer w lustrzankach i jest to już model ponad dwu letni .... czyli weteran :)
pewnie w podobnym czasie jak D800 (czy jak go tam zwali) wyjdzie też 5D/MK III (czy coś w tym stylu)....
i tu należy dodać tyle.... że Nikon mało zna się na kamerach ... natomiast Canon zjadł na nich zęby i jest jednym z czołowych producentów kamer - a to spowoduje, że tradycyjnie następca 5D/MKII pewnie będzie miał lepszą kamerę niż następca D700
np. sugerowana cena D700 przez Nikona jest ok. 2-3 tys (1/3) wyższa niż cena rynkowa
przypuszczam, że będzie to na początku cena pośrednia między D700 a D3s - gdyż marketingowo podchodząc nie może być zbliżona ani do jednego ani do drugiego modelu
Czy ja wiem. Sadzac po tym co zrobil Nikon w UK - czyli D7000 tylko o 30 funtow taniej niz D300s to juz taki nie bylbym pewny co do nikonowskiego marketingu. Cena moze byc niewiele wyzsza od D700 (moze to byc jakies 200 - 300 funtow)
Pawel Pawlak
14-10-2010, 10:27
Czy ja wiem. Sadzac po tym co zrobil Nikon w UK - czyli D7000 tylko o 30 funtow taniej niz D300s
Cena sugerowana D300s i d7000 róznią się o 30funtów ?? Gdzie ??
Jeśli chodzi o D300s: na Allegro od miesiąca pojawiają się oferty typu "D300s + 5 obiektywów i 16 akcesoriów". Dla mnie to znak wyprzedaży modelu - a o następcy nawet NR milczą. :)
Taka oferta to raczej zmiana systemu, bo nawet nie przejście na FX.
Te oferty to nie zmiana systemy, tylko koles z USA szukajacy jeleni, bo te "5 obiektywow" to najtanszy kit, najtansze tele, soczewki makro i konwerter szerokokatny ;) Plus do tego statyw za 50zl, jakies sciereczki, karta firmy krzak, najtansze UV itp.
EDIT: o, prosze - http://allegro.pl/nikon-d300s-5-obiektywow-13-akcesoriow-fv-gw-i1255427421.html
Ej, nie czepiaj się tego zestawu, przecież ma profesjonalną torbę na aparat, dwa statywy ! i... lampę firmy flash o mocy prawie tak potężnej jak lampa wbudowana! :P
Cena sugerowana D300s i d7000 róznią się o 30funtów ?? Gdzie ??
w UK - http://www.jessops.co.uk
Co prawda niby dorzucaja do D7000 2 x SDHC 4 GB i torba ale to sa grosze w porownaniu z body
Pawel Pawlak
14-10-2010, 18:23
w UK - http://www.jessops.co.uk
Co prawda niby dorzucaja do D7000 2 x SDHC 4 GB i torba ale to sa grosze w porownaniu z body
Co to jest ? To jest strona nikona czy jakiegoś sklepu ?
Piszesz coś o tym co nikon zrobił w UK i o jego markletingu ? Czy o tym że jakiś sklep internetowy widzac jakie jest ssanie na D7000 wywindował cenę D7000 w sposób niewspółmiernie wysoki względem ceny d300s, wiedząc że i tak pierwsi, nanajbardziej napaleni klienci kupią ?
To że ktoś w Polsce ma w ofercie D700 taniej niż D300s oznacza że strategia marketingowa Nikon Polska kuleje ?
Co to jest ? To jest strona nikona czy jakiegoś sklepu ?
Piszesz coś o tym co nikon zrobił w UK i o jego markletingu ? Czy o tym że jakiś sklep internetowy widzac jakie jest ssanie na D7000 wywindował cenę D7000 w sposób niewspółmiernie wysoki względem ceny d300s, wiedząc że i tak pierwsi, nanajbardziej napaleni klienci kupią ?
To że ktoś w Polsce ma w ofercie D700 taniej niż D300s oznacza że strategia marketingowa Nikon Polska kuleje ?
Kolego - spokojnie. Bo chyba sie nie potrzebnie denerwujesz - a tu nie ma o co.
1. Nie jest to sklep internetowy, jakbys przejzal dokladnie strone to bys wiedzial, ze jest to siec sklepow (chyba najwieksza na wyspach) z aparatami, akcesoriami fotograficznymi, wywolywaniem itd.
2. Cena £1099.99 jest to cena sugerowana przez NIKON UK (mail jaki od nich dostalem) - to raczej mozna powiedziec ze "ten internetowy sklep" jak to nazwales obnizyl ta cene dorzucajac 2 karty pamieci i torbe (ale wiadomo - i tak wyjda na swoje).
3. Co do tego ze prawdopodobnie winduja cene zeby zarobic na nowosci - kazdy tak robi na calym swiecie.
4. Widzisz gdzies zebym sie wypowiadal na temat "strategi marketingowej Nikon Polska" - a tym bardziej, ze "kuleje" ? - bo ja nie widze - wypowiedzialem sie na temat strategii w UK
5. nigdzie nie przytoczylem faktu, ze ktos gdzies ma D700 taniej niz D300s - ja porownalem D7000 do D300s (jedno zero wiecej)
Tak wiec nie ma co sie denerwowac - czas pokaze. A historia nie raz pokazala, ze nowosci cenowo moga nas zaskoczyc.
P.S.
Zgadzam sie z Toba, ze pierwsi napaleni klienci kupia - tak jest zawsze.
Maciek N
17-10-2010, 23:36
Jest sporo prawdy w tym co piszesz, na szczęście jest też druga strona medalu. Canon mimo swoich doświadczeń a może właśnie dzięki nim nie wypuści modelu lustrzanki która zdyskwalifikuje Canona kamery. Szczególnie nowe modele kamer z przetwornikami 1/3"
Nikon ma przecież lustrzanki filmujące wiec technologia nie jest mu obca a nie będzie konkurował ze swoimi kamerami bo ich nie ma.
Dedukując tym torem jestem pełen optymizmu dla nowego następcy D700. Dla mnie to ma ogromne znaczenie bo polubiłem D700 i żal mi by było rozstawać się z kilkoma obiektywami. Pożyjemy, zobaczymy.
Odnośnie ceny to jednak musicie przyznać że ostatnie kilka lat to wysyp fotografów spowodowany wysypem tańszych modeli lustrzanek. Zgadzam się że większa konkurencja to wyższy poziom usług ale i niższe ceny (generalizując bo są bardzo drodzy jak i bardzo tani fotografowie). Wszystko powinno mieć swoje miejsce. Dlatego uważam że sprzęt do pracy zawodowej powinien mieć wysoką cenę żeby nie było tylu dorabia-czy za kilka stówek i wyżerkę.
Dlatego uważam że sprzęt do pracy zawodowej powinien mieć wysoką cenę żeby nie było tylu dorabia-czy za kilka stówek i wyżerkę.
i myślisz, że to nikona w jakikolwiek sposób interesuje ?
Maciek N
18-10-2010, 09:33
i myślisz, że to nikona w jakikolwiek sposób interesuje ?
W jakikolwiek tak!
kwiatek6324
18-10-2010, 13:03
Ja juz za dlugo czekalem na nastepce ;-) Najpierw do Photokiny i tam rozczarowanie,
teraz niby marzec 2011 a moze pozniej ...
Dzisiaj zamowilem D700 i mam nadzieje ze nastepca niepredko sie pojawi :-)
Pozdr
AK
A ja mam nadzieję, że najpóźniej w kwietniu 2011 będzie go można w sklepie kupić :-)
ja tez czekalem na photokine zeby nowy pokazali i ceny starego spadly a tu kicha, wiec kupilem stary i jest git ;)
teraz znowu czekam az sigma 85 wyjdzie bo nie wiem czy ona czy stary nikon 85 D
ehhhhhhhh od tego czekania to sie zestarzeje
ja czekałem na targi i nowy korpus FF - nie ma więc zgodnie z założeniem kupiłem sigmę 85 1,4 :) i sruuuuu :P
budżet nadwątlił się o 3100 więc za jakiś niedługi czas się nadrobi
Paulincia89-16
30-10-2010, 12:36
niech w marcu rzucą następce d700 to ja kupię d700tkę :D
Kto ich tam wie kiedy coś rzucą.. Czkam czekam i nic.
Paulincia89-16
30-10-2010, 20:01
Ja po prostu liczę na nadzieję :D
Mam ślubniaków od czerwca więc muszę mieć aparat wcześniej a mój staruszek obecny się zepsuł :D
Wolę dozbierać i zainwestować :)
kwiatek6324
30-10-2010, 20:18
Kto ich tam wie kiedy coś rzucą.. Czkam czekam i nic.
Nie czekaj, kupuj D700. Szkoda kadrów :-)
Pozdr
AK
piotrogrood
31-10-2010, 19:45
Tylko D700 nie ma trybu video:(
boję się że kupie 5D
mateo912
31-10-2010, 19:47
5d też nie ma wideo :P
piotrogrood
31-10-2010, 19:56
przecież canon 5d ma funkcję nagrywania filmu
mateo912
31-10-2010, 19:57
5d? Nie ma ;)
5d mk II ma ;)
piotrogrood
31-10-2010, 20:00
Dokładnie
W każdym razie dylemat jest i to poważny.
plusfoto
31-10-2010, 21:59
boję się że kupie 5D
Mnie akurat ten tryb jest tak potrzebny jak murzynowi solarium.
boję się że kupie 5D
Jak bym myślał o kręceniu filmów to bym kupił kamerę .....taniej by wyszło , mnie takie dodatki do aparatu fotograficznego nie kręcą .
Tańsza kamera nie da Ci takiej jakości filmów jaką daje filmująca lustrzanka. Dla kogoś kto się tym rajcuje jest to dosyć ważne.
cheyenne
31-10-2010, 22:18
IMO video w takiej lustrzance jak następca d700 to zbędny gadzet
obsługa dwóch kart to jest to
piotrogrood
31-10-2010, 22:19
Kamera taniej od aparatu?
Koledze nie jest potrzebny tryb video, mi jest
kupienie dwóch urządzeń to już duży wydatek
dlatego to jest naprawdę dobre rozwiązanie, dużo ludzi pracuje lustrzankami DSLR np. przy reklamach, wymienna optyka i tak dalej , oczywiście są minusy jak ergonomia, ale obrazek jest naprawdę ładny.
i tu niestety nikon zostaje w tyle :(
Jak bym myślał o kręceniu filmów to bym kupił kamerę .....taniej by wyszło , mnie takie dodatki do aparatu fotograficznego nie kręcą .
No nie wiem czy taniej... Pokaż mi kamerę, która ma zmienną szklarnię w cenie lustrzanki - nawet FX bo droższy.
Nie ma bo taka kamera to już naprawdę spory wydatek. A tak jak ktoś ma zajawkę, fajne szkła to bardzo fajna opcja mz. i z pewnością będzie to rozwijane. Mnie to akurat nie kręci ale mam znajomych, którzy się w takie rzeczy bawią i zdecydowanie czekają na to w "D800".
a ja to już chyba drugą rocznicę czekania na nstępce 80-400 obchodzic będę....
cóż.... taka widac taktyka nikona.... dają mi czas żebym na 500/4 uzbierał.....
żart.... pomijając sensowność wydania 25 patyków na szkło które będzie używane amatorsko, to wcale nie uśmiecha mi się siłowanie z taką lufą....
Pawel Pawlak
01-11-2010, 19:37
Jeśli myślisz o 80-400 a chcesz wydać 25Kzł to raczej obejrzyj sie za 200-400VR2.
Ps. wg plotek 80-400 VR2 to ma się pojawić juz niebawem. A jeśli nie to jeszcze pozostaje tandem 70-200VR+tc20e3 ;)
200-400 nie nie nie.....
na samoloty jest potrzebne poniżej 100 z dołu jak robimy grupowe latanie...
200 nic nie daje i 200-400 byłby używany i tak tylko na max ogniskowej do pokazów solowych
poza tym tak jak pisałem.... 25 może i byłoby realne jak bym się uparł, ale ja jestem amatorem... bez sensu...
na stronie pewnego sklepu internetowego znalazłam coś takiego
i nie wiem czy to żart czy już zamówienia na przedsprzedaż , ale ceny brak ;)
gdzieś już było - że ściema.
Zresztą zobacz, jak wygląda (a raczej nie wygląda) pionowy grip w tym tworze (tył sugeruje, że powinien być...)
no to piękna ściema :) ale naprawdę w D800 będzie już grip wbudowany WOW :) ?
jak na razie gripy pionowe zarezerwowane są do body jednocyfrowych - to raczej tak zostanie. Canon też tak ma.
no to ściema na maksa ... znaczy się ;) a już myślałam, że koledze link podeślę i wstrzyma się z zakupem D700 ;)
bialogardzianin
07-11-2010, 22:52
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=en&sl=zh-CN&tl=en&u=http://product.pconline.com.cn/dc/nikon/396352.html&prev=hp&rurl=translate.google.com&twu=1&usg=ALkJrhg49-49KRWslVnBbNOluF52zIKgrg tu korpus d800 wygląda zgoła inaczej, więc czekajcie cierpliwie do wiosny! Dziwne, żeby akurat ten sklep posiadł "tajemną" wiedzę tak szybko ;)
jak na razie gripy pionowe zarezerwowane są do body jednocyfrowych - to raczej tak zostanie. Canon też tak ma.
Uściślając Canon ma tak w jedynkach, bo 7d czy 5d też są jednocyfrowe a wbudowanego gripa nie posiadają :)
LordYoghurt
08-11-2010, 13:31
u Toma Hogana pojawiły się wróżby na 2011:
http://www.bythom.com/2011predictions.htm
niektóre to niespełnione wieszczenia z 2010, więc zalecam pewien zdrowy sceptycyzm.
marciing
08-11-2010, 15:18
gdzieś już było - że ściema.
Zresztą zobacz, jak wygląda (a raczej nie wygląda) pionowy grip w tym tworze (tył sugeruje, że powinien być...)
już nie wspomnę o wizjerze.... wygląda jak w D40 ;)
kojot3.0
09-11-2010, 19:45
Już 4 body d700 na forumowej giełdzie w ciągu kilku dni.Czyżby coś się działo w tym temacie...:)
Sezon weselny się skończył :)
eeetam - Mikołaj wkrótce i gwiazdka
bialogardzianin
10-11-2010, 21:24
Robnin, ale dlaczego Ty cały czas starasz się wszystkich mierzyć swoją miarką ? każdy ma swój rozum (albo przynajmniej tak mu się wydaje) i swoje kryteria wyboru. Nikt nikomu nie robi tym krzywdy; może to taka niegroźna perwersja " kupić/sprzedać w sposób nieracjonalny wg kryteriach robina. Co Tobie do tego ? Kto dał Ci prawo oceniać i wartościować innych, w sprawach Ciebie nie tyczących ?
Proponuję nie generalizować. Kilku forumowiczów wypowiedziało się mniej lub bardziej konkretnie na temat tendencji polegającej na sprzedaży starego w momencie pojawienia się nowego. Każdy wątek zawiera posty OT, nierzadko wzbogacające go, więc dajmy spokój, bo nikt personalnie nie został zaatakowany. Można przecież sprzedać każdą myśl w każdym wątku odpowiednio wiążąc w wypowiedzi tą myśl z tematem wątku, więc nie ma co się emocjonować i tonem upominawczym gasić entuzjazmu forumowiczów w głoszeniu słusznych racji. ;)
---
Co do sklepu, który opublikował miniaturowe zdjęcie d800 ( http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html )- warto byłoby napisać do niego z zapytaniem o więcej szczegółów.
Chyba jeszcze nie było http://www.fotomaniak.pl/30866/nikon-d800-plotki/
Co do sklepu, który opublikował miniaturowe zdjęcie d800 ( http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html )- warto byłoby napisać do niego z zapytaniem o więcej szczegółów.
Już dawno to widziałem. Ktoś pisał że sklep prawdopodobnie pozycjonuje się w guglu ;)
marius_m
12-11-2010, 15:49
Co do sklepu, który opublikował miniaturowe zdjęcie d800 ( http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html )- warto byłoby napisać do niego z zapytaniem o więcej szczegółów. Ja od tego sklepu nie mogę się doczekać zamówionego ponad dwa tygodnie temu, rzekomo dostępnego wtedy obiektywu 70-200 II. Za każdym razem słyszę, że już niedługo będzie. Mogę przy okazji kolejnego ich poganiania zapytać o nikona d800 :) Chociaż jak sobie nie mogą poradzić z towarem dostępnym to co dopiero z tym, którego jeszcze nie ma :)
Chociaż jak sobie nie mogą poradzić z towarem dostępnym to co dopiero z tym, którego jeszcze nie ma :)
Święte słowa, bo to jest bardzo ciężkie :)
Już dawno to widziałem. Ktoś pisał że sklep prawdopodobnie pozycjonuje się w guglu ;)
A nie? Ile razy ten link tu padl? A boty google skrupulatnie indeksuja...
bialogardzianin
14-11-2010, 19:04
A nie? Ile razy ten link tu padl? A boty google skrupulatnie indeksuja...
Ale google bierze pod uwagę czas pobytu na podstronie, czyli użyteczność. Krótkotrwałe wejścia wpływają (negatywnie) na współczynnik odrzuceń. Niemniej jednak, możliwe, że podstrona jest pozycjonowana pod przyszłego następcę D700.
gregory_21
14-11-2010, 22:49
Ale google bierze pod uwagę czas pobytu na podstronie, czyli użyteczność. Krótkotrwałe wejścia wpływają (negatywnie) na współczynnik odrzuceń.
Racja ale w tym przypadku, żeby dopatrzyć się ewentualnych fake'ów, każdy kto tam wchodzi trochę siedzi zanim dojdzie do wniosku, że to raczej nie jest możliwe i zamknie stronę ;)
Ale google bierze pod uwagę czas pobytu na podstronie
W jaki sposób google to robi? Odpowiedź może być na PW. Co prawda nie zajmuję się kodowaniem stron, ale nie słyszałem o takiej metodzie śledzenia poczynań internauty. Oczywiście mogą śledzić strony, na których umieszczone są jakieś skrypty od nich specjalnie, ale niby jak mają sprawdzić, ile ktoś spędza czasu na moim własnym serwerze?
PS. Przepraszam za OT.
bialogardzianin
14-11-2010, 23:13
Racja ale w tym przypadku, żeby dopatrzyć się ewentualnych fake'ów, każdy kto tam wchodzi trochę siedzi zanim dojdzie do wniosku, że to raczej nie jest możliwe i zamknie stronę ;)
Smutna prawda :(
bialogardzianin
14-11-2010, 23:19
W jaki sposób google to robi? Odpowiedź może być na PW. Co prawda nie zajmuję się kodowaniem stron, ale nie słyszałem o takiej metodzie śledzenia poczynań internauty. Oczywiście mogą śledzić strony, na których umieszczone są jakieś skrypty od nich specjalnie, ale niby jak mają sprawdzić, ile ktoś spędza czasu na moim własnym serwerze?
PS. Przepraszam za OT.
Googlebot- wszechpotężny, mistyczny robot, pan i władca pozycji w sieci. ;) Wystarczy w kodzie strony wpisać kod, np.: "<meta name="robots" content="index,nofollow" />" i googlebot swoje zrobi. Można też wykorzystać darmowe narzedzie G....e Analytics. :)
też przepraszam za OT, ale może ktoś się czegoś więcej dowie.
EDIT: każdy szanujący się sklep ma w swym silniku łatwo konfigurowalne elementy meta, często elementy te są tworzone automatycznie, ale lepiej panować nad nimi i dodawac samodzielnie. W omawianym sklepie widać element meta keywords "<meta name="keywords" content="Nikon D800 Nikon Aparaty Cyfrowe i Akcesoria" />" i wszystko jasne. :)
Sendilkelm
15-11-2010, 12:13
Ale google bierze pod uwagę czas pobytu na podstronie, czyli użyteczność. Krótkotrwałe wejścia wpływają (negatywnie) na współczynnik odrzuceń. Niemniej jednak, możliwe, że podstrona jest pozycjonowana pod przyszłego następcę D700.
Mam nadzieję, że nie pozycjonujesz stron za pieniądze ...
bialogardzianin
15-11-2010, 12:22
Mam nadzieję, że nie pozycjonujesz stron za pieniądze ...
Sam sobie (skutecznie, nie sklep) pozycjonuję, a co? Nie w ilości wejść sukces, nie zgodzisz się?
Sendilkelm
15-11-2010, 15:39
Sam sobie (skutecznie, nie sklep) pozycjonuję, a co? Nie w ilości wejść sukces, nie zgodzisz się?
Jako, że zostałem poproszony o wyjaśnienie sytuacji i mojego postu na PW, co właśnie czynię, napiszę, że mój post odnosił się do określania czasu pobytu użytkownika na stronie i rejestrowania tego zdarzenia przez Google co w późniejszej fazie wpływa na pozycję w Google. Wspólnie uznaliśmy to jako, że Bartek nie dopowiedział wszystkiego i jego post mógł zostać źle odebrany. Oczywiście chodziło o używanie dodatkowych narzędzi wyprodukowanych przez Google wspomagających pozycjonowania np. takich jak Google Analitycs. Jeśli ktoś korzysta z narzędzi Google'a - to tu jestem w stanie się zgodzić, że firma Google może wykorzystywać informacje związane z czadem pobytu na stronie.
PS.
Jako, że nie chciałem robić totalnego OT sprawa została wyjaśniona na PW, a tutaj piszę tylko i wyłącznie sprostowanie.
Hehe a mi się wydawało że to forum fotograficzne ;)
Czy można się spodziewać w najbliższym czasie mam na myśli najbliższe pół roku następcy D300s ?
noszę się z zamiarem kupna aparatu "do pracy" na weselach i właśnie myślałem o D300s lub D7000.;