Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Jednak 36MP!?
http://nikonrumors.com/2011/11/19/breaking-i-have-pictures-of-the-nikon-d800.aspx/
Czy może NR próbuje znowu zrobić zamieszanie i zwiększyć ilość odwiedzin strony?
Jakoś nie chce mi się wierzyć w takie przecieki.
Jakby mieli te zdjęcia to by raczej od razu je opublikowali.
Dla mnie bomba, ze D800 to nie fake. Jesli bedzie miec te 4fps, to przynajmniej D300s stanieje i kupie za bezcen ;)
Są i jego rzekome zdjęcia, http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/#more-26484
Pawel Pawlak
20-11-2011, 02:19
co za brzydactwo ! Gdzie jest przełącznik trybu AFa ??
Chyba z boku koło wizjera.
Najbrzydszy jest ten czerwony pasek. Dlaczego nie tradycyjny Nikonowski trójkąt, symbol perfekcji z zen?
I po co lampka wspomagająca AF przy takich rzekomych parametrach?
To jest jakiś fake.
Ten czerwony pasek wygląda jak z odpustu. O niebo bardziej mi się podoba D700.
Popatrzcie na ostrość tego zdjęcia na górze i na dole, na gripie... czy macie podobne wrażenie że coś tu jest nie tak?
Pawel Pawlak
20-11-2011, 02:35
myślę że to fake - a jeśli nie, to mam nadzieję że jest tylko bardzo mało fotograniczny ;)
pancerny
20-11-2011, 02:40
nie no, przecież to fake oczywisty jest. Nie ma co się zastanawiać. Mnie z tego wszystkiego interesuje najbardziej jak się to to będzie zachowywać na wysokim iso, i czy mb-d10 będzie pasować. Jak dla mnie to może i mieć 1 fps.
Dla mnie najważniejsze ISO, AF i DR.
MP mi to rybka, może być 12 ale coś czuję że dadzą więcej. 24? a 36 dla D4?
Zastanawiam się też czy jak będzie miał rzeczywiście 36MP to czy nie będę musiał kompa wymienić na szybszego? :) Bo stary już jest.
Ciekawe czy nowy grip. Na pierwszy rzut oka jak stary ale drzwiczki baterii inne. Porównuje do BL-3.Wygląda jak ten z d7000 na EN-EL15
aha, dziwi brak dedykowanego przycisku do rozpoczęcia nagrywania video. Czyżby po przełączeniu na tryb video startowało sie ze spustu migawki?
Grip nie jest podobny ani do MB-D10 ani do MB-D11, widać wyraźne różnice..
aha, dziwi brak dedykowanego przycisku do rozpoczęcia nagrywania video. Czyżby po przełączeniu na tryb video startowało sie ze spustu migawki?
..obok spustu migawki masz małego dzyndzla z czerwoną kropką..
myślę że to fake - a jeśli nie, to mam nadzieję że jest tylko bardzo mało fotograniczny ;)
Jeśli to fake, to chylę czoła. To musiał być jakiś jakiś niebywały desperat-degenerat dysponujący gigantyczną ilością wolnego czasu, albo ew. skillem, przy którym moje skromne, nieomal 20-o letnie doświadczenie z Photoshopem (i Photostylerem, jak jeszcze nie było Photoshopa na PC) to doprawdy pikuś. A najprawdopodobniej jednym i drugim...
Hmmmm, taka ciekawostka. Od dawna sporo osób pisało jaki to świat by był piękny jak by pojawił się pełnoklatkowiec Nikona w obudowie wielkości D90. Czyli mniejszy i lżejszy aparat FX niż te obecne. I kiedy jest szansa, że się pojawi to słychać jedynie głos zawodu.
A dlaczego ? Chyba tylko i wyłącznie przez nieodpowiednią nazwę. D800 -źle (bo kojarzy się z następcą D700). Gdyby nazywał się D90FX (bo z D7000FX z wiadomych powodów lepiej nie ;-)) to by było ok.
A na następcę D700 to trzeba będzie jeszcze poczekać :-) (no chyba, że nie będzie już linii "uproszczony D4").
Ja sie z Tobą zgadzam - jesli przyjmiemy, ze ten pokazany D800 nie mialbyc następca D700, to wszystko jest ok i spokojnie czekam na następcę. A jesli to jest następca D700, to bede jednym z tych, ktory tej 'nowszej'wersji nie kupi. Cena 3500$ to na dzisiaj ok 11tys, ale przy normalniejszym kursie i po kilku miesiącach spadnie pewnie do ok. 9tys
Rafał_Sz
20-11-2011, 08:57
36 MP? Po co?
36 MP? Po co?
To samo pisali po pokazaniu się D200. 10Mpix ? Po co -wystarczy 6Mpix, no góra 8Mpix.
A co do następcy D700 takiego jaki wg. nas (logiki ? :-) ) powinien być -jak dla mnie jest szansa, że go w ogóle nie będzie. Nikon podąży raczej drogą wytyczoną przez Canona.
Fake raczej toto nie jest jak mówi Czornyj. Pytanie tylko czy to faktycznie następca d700 czy jakaś fotka rozwojowej puszki niewiadomego typu. Kojarzy się Wam z czymś ikonka obok drugiego przycisku od góry w rzędzie po lewej od lcd? Bo takiego obrazka na nikonie chyba jeszcze nie widziałem. Jakaś alternatywna funkcja dla pokrętła?
36 MP? Po co?
A po co takie pytania???
Rafał_Sz
20-11-2011, 09:31
To samo pisali po pokazaniu się D200. 10Mpix ? Po co -wystarczy 6Mpix, no góra 8Mpix.
A co do następcy D700 takiego jaki wg. nas (logiki ? :-) ) powinien być -jak dla mnie jest szansa, że go w ogóle nie będzie. Nikon podąży raczej drogą wytyczoną przez Canona.
Ale Canon wyraźnie się zdeklarował - koniec z megapikselową wojną. Są pewne granice wyznaczane chociażby przez możliwości optyki których nie ma sensu przekraczać. Stąd moje pytanie - po co?
Czułość matrycy, rozpiętość tonalna, szybkostrzelność, niezawodność - niech się na tym Nikon skoncentruje. No chyba, że nie ma wyjścia i musi brać takie matryce jakie mu Sony zaoferuje. :)
Ale Canon wyraźnie się zdeklarował - koniec z megapikselową wojną. Są pewne granice wyznaczane chociażby przez możliwości optyki których nie ma sensu przekraczać. Stąd moje pytanie - po co?
Canon zadeklarował po tym jak się okazało, że będzie miał niewiele mniej Mpix w swoich nowych puszkach ;-)
Podobnie było w przypadku D3X -24Mpix ? Jaka optyka sobie z tym poradzi -tylko taka za ciężkie tysiące. A potem ktoś podpiął 35 1.8DX i okazało się, że jest żyleta na 1.8.
Spoko spoko nie będzie tak źle. Do tego może sprawdzi się plotka o wersji bez filtra AA.
Czułość matrycy, rozpiętość tonalna, szybkostrzelność, niezawodność - niech się na tym Nikon skoncentruje. No chyba, że nie ma wyjścia i musi brać takie matryce jakie mu Sony zaoferuje. :)
Ponownie spoko spoko :-) Na to przyjdzie czas w momencie premiery D4 :-)
Z tym ze Canon na tle Nikona (Sony?) wyraznie nie radzi sobie z produkcja wysokoczulych matryc. Producent slabych silnikow tez moglby powiedziec, ze nie idzie na wojne na konie mechaniczne. Jesli DR/szumy przy tych 36Mpix beda takie same jak przy D700 to chyle czola. I z pewnoscia tak bedzie. A juz na pewno na papierze/specyfikacji (vide D7000 vs. D700).
Skoro w DX to będzie 16Mpix, to można się spodziewać wyniku przynajmniej tak dobrego jak w D7000 (a zapewne lepszego). To oznacza, że po przeskalowaniu z 36Mpix do 12Mpix, otrzymamy prawdopodobnie mniej zaszumiony obraz od tego, który produkuje D3. Oczywiście, to tylko gdybanie.....
Fajnie by było, gdyby w tym D800, Nikon zastosował patent z Nikona 1 -czyli czujniki fazowe na matrycy. Do LV i filmowania by było jak znalazł :-)
Rafał_Sz
20-11-2011, 10:02
Tak na marginesie. Jak się kiedyś okaże, że Canon zapukał do drzwi Sony prosząc o matryce, to będzie znaczyć, że świat się kończy. :);)
hijax_pl
20-11-2011, 10:03
co za brzydactwo ! Gdzie jest przełącznik trybu AFa ??Pewnie tak jak w D7000.
Fajnie też, że wyciągnęli na zewnątrz BKT i LV :)
hostman22
20-11-2011, 10:40
jakiś on.., taki dziwnie mały ;) Sugerowana cena i tak jest niższa od używanego d3x, ciekaw jestem jak wypadnie w testach.
D700 ma szanse stać się kultowym body, pomimo iz cena d800 pozwalałaby na ciśnięcie jeszcze jednego body między dx a fx, to raczej nikłe szanse, a ślubniacy zostaną skierowani na d4. Przy obecnych cenach d700, raczej żadny egzemplarz się nieostanie.
Ciekawe czy canon faktycznie zdecyduję się na linie dwóch 5ek, ale może tak być że okres tanich FF mamy już za sobą ;)...
njght_84
20-11-2011, 11:25
nie wierze że przez 30 lat tego nie rozwiązali, tak jak pisałem migawka to teoria spiskowa :P
rafal brent1
20-11-2011, 12:10
A ja czekam na d800 już prawie jest : http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/
rafal brent1, od kilku stron o tym gadamy............ widzę, że tak bardzo Cię podnieciło info, że nie sprawdziłeś ;-) (w sumie to się nie dziwię, ja też się cieszę).
Jeśli to fake, to chylę czoła. To musiał być jakiś jakiś niebywały desperat-degenerat dysponujący gigantyczną ilością wolnego czasu, albo ew. skillem, przy którym moje skromne, nieomal 20-o letnie doświadczenie z Photoshopem (i Photostylerem, jak jeszcze nie było Photoshopa na PC) to doprawdy pikuś. A najprawdopodobniej jednym i drugim...
Niedawno był taki konkurs na NR, ludzie przesyłali swoje wyobrażenia jak będzie wyglądał nowy D800.
Przesłali sporo projektów lepiej zrobionych od tego zaprezentowanego wczoraj.
Pełno ich na googlu: http://www.google.pl/search?q=Nikon+D800&hl=pl&client=firefox-a&hs=vQ5&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnsrlfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sNLITtqMJqL_4QTmpbUr&ved=0CDkQsAQ&biw=1400&bih=931
samson09
20-11-2011, 12:23
Niby nikon coś tam ma pokazać na początku grudnia. Jakieś konferencje już zaplanował. Pytanie tylko czy i co pokaże? :)
adrian3202
20-11-2011, 12:27
A ja czekam na d800 już prawie jest : http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/
Mniejszy i lżejszy niż D700? to co to będzie za rozmiar? jak w D90 D70 :?: no nie wiem, a grip? nowy :/
mateo912
20-11-2011, 12:37
Mniejszy i lżejszy niż D700? to co to będzie za rozmiar? jak w D90 D70 :?: no nie wiem, a grip? nowy :/
pewnie jak d7000 (mniejszy niż dxxx a większy niż dxx)
Nikon jest głupi. Jeśli to prawda z tym D800 to jest to wypięcie tyłka w stos. do rzeszy ludzi, którzy kiedyś kupili D700 do reporterki, chcieli by coś nowego, a Nikon (wszystko na to wskazuje) jeszcze długo nic takiego nie będzie dla nich miał.
36 MP? Po co?
Dla wujka czornego. Już widzę oczyma duszy te powiększenia 60x90, panoramki...
Niedawno był taki konkurs na NR, ludzie przesyłali swoje wyobrażenia jak będzie wyglądał nowy D800.
Przesłali sporo projektów lepiej zrobionych od tego zaprezentowanego wczoraj.
Pełno ich na googlu: http://www.google.pl/search?q=Nikon+D800&hl=pl&client=firefox-a&hs=vQ5&rls=org.mozilla:pl:official&prmd=imvnsrlfd&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=sNLITtqMJqL_4QTmpbUr&ved=0CDkQsAQ&biw=1400&bih=931
Sęk w tym, że łatwo fejka zrobić "lepiej" - tutaj mamy całkowicie nowe elementy designu (np. czteroprzyciskowe pokrętło z zupełnie inaczej zaprojektowaną koronką), więc nie jest to ulep ze zdjęć starych Nikonów, musiałby być to drobiazgowy i wykonany z olbrzymią znajomością rzeczy, opanowaniem ułańskiej fantazji i obłąkańczą drobiazgowością render, następnie stylizowany na zwykłego pstryka z symulacją rozkładu głębii ostrości. Jest to mocno zaminowany temat - trzeba świetnego grafika 3D z umiejętnościami designera studia Italdeisgn-Guigiaro i okiem doświadczonego fotografa w celu pieczołowitego wystylizowania całości na zwykłego pstryka, z przebiegłym zamaskowaniem obszarów, które ew. mogłyby pomóc identyfikacji miejsca wykonania zdjęcia i spowodować konsekwencje prawne.
Mamy więc tutaj zaprezentowane albo połączenie benedyktyńskiej cierpliwości z talentu w projektowaniu form przemysłowych, fałszerstwa i przebiegłej inteligencji, albo - co bardziej prawdopodobne nową puszkę, lub w najgorszym wypadku jakiś prototyp (Nikon dorobił się już pewnie działu kontrprzecieku, propagandy, zawracakontrafałdyzmu i robienia w bambuko, więc nigdy nie ma 100% pewności że jest to nawet najlepszy przeciek to prawda).
Nikon jest głupi. Jeśli to prawda z tym D800 to jest to wypięcie tyłka w stos. do rzeszy ludzi, którzy kiedyś kupili D700 do reporterki, chcieli by coś nowego, a Nikon (wszystko na to wskazuje) jeszcze długo nic takiego nie będzie dla nich miał.
Nie łapiesz ich przebiegłej, szatańskiej taktyki wyciągania kasy, nie ma w niej absolutnie nic głupiego. To jest puchacz dla fotopstryków studyjnych/landschaftowych, ja np. jestem zachwycony - kolejna puszka z kolejnym rekordem czułości milionpierylion ISO i superszybkim AF-em z detekcją sutków (vide Canon 1DX) wywołuje u mnie ataki ziewaczki.
Nikon dał reporterom marchewkę w postaci D700, a teraz nie wprowadzi jego następcy ograniczając się do D4, to samo na bank zrobi Canon. Reporterzy będą więc postawieni pod ścianą - albo sięgną głębiej do kieszeni, albo nici z nowych zabawek - sorry, no free lunch this time.
.."kółko" pod spustem migawki też tak jakoś bardziej ergonomicznie (pod kątem) czyli bez precendensu.. czerwony "trójkąt" zamieniony w "banana" (podobnie jak w D5100). Ogólnie analizując na szybko, wymiary minimalnie mniejsze, ale to różnice aptekarskie.. D700 - 147x123mm, a D800 - 144x123mm.. punktem odniesienia była zaślepka BS-1.. bo tego chyba nie zmienią ;)
Sapphiron
20-11-2011, 14:12
Error Page 404
There is no Nikon d800
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-fRVvWrT-zzk/TWLhcs_mTEI/AAAAAAAAADA/wgHU3wuJVuA/s1600/U-MAD.jpg)
Nie łapiesz ich przebiegłej, szatańskiej taktyki wyciągania kasy, nie ma w niej absolutnie nic głupiego. To jest puchacz dla fotopstryków studyjnych/landschaftowych, ja np. jestem zachwycony - kolejna puszka z kolejnym rekordem czułości milionpierylion ISO i superszybkim AF-em z detekcją sutków (vide Canon 1DX) wywołuje u mnie ataki ziewaczki.
Nikon dał reporterom marchewkę w postaci D700, a teraz nie wprowadzi jego następcy ograniczając się do D4, to samo na bank zrobi Canon. Reporterzy będą więc postawieni pod ścianą - albo sięgną głębiej do kieszeni, albo nici z nowych zabawek - sorry, no free lunch this time.
Ależ oczywiście, że wiem, że to kolejna zagrywka Nikona by tylko wyciągnąć jak największą kasę. Tak jak piszesz, połechtali "tanim" FX, a teraz pokazują środkowego palca.
Nie jestem jednak taki pewny czy Nikonowi się ta sztuczka uda. Konkurencja nie będzie miała skrupułów by pokazać coś czego nie będzie (już) w N.
Mierzi mnie, że taki Nikon ma w dupie użytkowników, liczy się tylko kasa, kasa, kasa... żadnych sentymentów. Wiem, że teraz to norma, taki świat etc.. ale mam prawo wyrazić , że mi się to nie podoba. I chyba tylko tyle mogę... Ew. spojrzeć w stronę konkurencji.
panowie to fejk :) admin się przyznał w komentarzach :) więc spokojnie :)
panowie to fejk :) admin się przyznał w komentarzach :) więc spokojnie :)
gdzie się niby przyznał? Jakoś nie mogę znaleźć ;-)
Pawel Pawlak
20-11-2011, 15:05
o jedno jestem spokojny - o jakość obrazka. Nie wierzę żeby matryca dawały gorszy obraz niż D7000 a więc przy FX będzie on zakładając taką samą wielkość materiału wyjściowego i zakresie czułościach iso100-1600 lepsza niż d700/d3s/d3x. A przy czułościach 3200-25600 powinna być pomiedzy d700 a d3s zachowując przewagę detali.
gdzie się niby przyznał? Jakoś nie mogę znaleźć ;-)
...Okey this was a joke :) It’s an old prototype….
no faktycznie ;-( a już się ucieszyłem, że będzie jakaś premiera przed końcem roku
...Okey this was a joke :) It’s an old prototype….
Raczej nie admin, ktoś się podszył. Ale czas pokaże ;)
Patrząc po zdjęciu - żałuję, że pozostawiono po staremu wybór pomiaru światła. Miałem nadzieję na taki sam jak w jednocyfrowcach.
Wybór pola AF - w body wybierak, w gripie joystick. Szkoda, że nie wykorzystali okazji i nie zrobili tak samo - w gripie też wybierak.
Po jakiego grzyba zmienili miejscami w stosunku do D700 przyciski powiększania i pomniejszania? By się ludziom myliło? Szczególnie gdy się będzie pracowało na 2 body.
Najbrzydszy jest ten czerwony pasek. Dlaczego nie tradycyjny Nikonowski trójkąt, symbol perfekcji z zen?
Popatrz na Nikona F3 i wiele jego analogów. To jest tradycja nikona
I po co lampka wspomagająca AF przy takich rzekomych parametrach?Zawsze się przyda. AF w ciemnosciach nie jest az tak skuteczny.
czy mb-d10 będzie pasować.Muszą być zastosowane inne akumulatory, więc grip musi być inny. Akku z pochowanymi stykami nie będzie dotykał styków wewnatrz gripa mb-d10. Więc zrobienie innego koszyczka na akku do MB-d10 nie może załatwić sprawy. Grip musi być inny.
Ale Canon wyraźnie się zdeklarował - koniec z megapikselową wojną. taaak, ale spodziewają się, że 5D MK3 będzie miał około 40 MPx :) więc o jakim końcu mowa?
Do tego może sprawdzi się plotka o wersji bez filtra AA.
No i to dopiero będzie dylemat co kupić ...
Sugerowana cena i tak jest niższa od używanego d3x,
Ciekawe co będzie z cenami używek. D3x to fantastyczne body. A teraz sensowniej będzie kupić 36 MPx niż starą D3x. To co - D3x będą chodzić po 7-8 tys? Aż mi żal tych co je kupili.
D700 ma szanse stać się kultowym body,
Powtarzam to do znudzenia :)
a ślubniacy zostaną skierowani na d4. Przy obecnych cenach d700, raczej żadny egzemplarz się nieostanie. .Tak jak w canonie. 5D to body studyjne. Canonierzy nie mieli porządnego FX do ślubów. 1D to był crop 1,3.
Dokładnie tak. Tylko do tej pory to nikoniarze byli uprzywilejowani, bo mieli taniego FX do reporterki, a teraz będą mieli taki wybór jak w canonie. Albo body studyjne stosować doślubów, albo wchodzić w jednocyfrowca.
Konkurencja nie będzie miała skrupułów by pokazać coś czego nie będzie (już) w N.
Mierzi mnie, że taki Nikon ma w dupie użytkowników, liczy się tylko kasa, kasa, kasa... żadnych sentymentów. Wiem, że teraz to norma, taki świat etc.. ale mam prawo wyrazić , że mi się to nie podoba. I chyba tylko tyle mogę... Ew. spojrzeć w stronę konkurencji.
1. Konkurencja nie ma zamiaru pokazywać taniego FX do reporterki. Takiego body do tej pory nie miała i w zapowiedziach o niczym takim nie mówi.
2. Nie uogólniaj. Bo ja też mogłem sobie pisać, że nikon ma użytkowników w d ...., liczy sie tylko kasa, kasa, kasa bo produkowali D700, a dla studyjnych nic.
Rozumiem, ślubniaków jest więcej, więc chcą być grupą uprzywilejowaną. To się za to bardzo nie podoba ludziom, którzy sie ślubami nie parają, a siedzą w studiu czy robią krajobrazy, fotografię przyrodniczą, architekturę itp. W sumie tych osób jest też całkiem sporo.
Mieliście 4 lata pozycje uprzywilejowaną, teraz jakiś czas fajniej będą mieli inni. Taka kolej losu. Żle mi się czyta takie egoistyczne wypowiedzi. Reszta fotografów sie nie liczy, ja muszę dostać swoje.
Jestem ciekaw jakie tanie FX reporterskie ma canon dla przesiadkowiczów..... (lepsze od D700).
hijax_pl
20-11-2011, 15:45
Admin NR ma inny nick ;)
http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/comment-page-6/#comment-188080
Pawel Pawlak
20-11-2011, 15:57
Ciekawe co będzie z cenami używek. D3x to fantastyczne body. A teraz sensowniej będzie kupić 36 MPx niż starą D3x. To co - D3x będą chodzić po 7-8 tys? Aż mi żal tych co je kupili.
Jestem przekonany, że D800 w praktyce nie będzie we wszystkim lepszy niż D3x. Specyfikacja to jedno, prakrycze możliwości to drugie.
Co do wersji z i bez AA, to może zobaczymy praktyczną realizację patentu nikona - wyłaczanego AA ?
Z tym paskiem czerwonym to miałem właśnie na myśli że żałuję że to jest zwykły pasek/banan a nie tradycyjny trójkąt.
Nikon zapoczątkował ten design oparty na trójkącie serią F w latach 50tych, trójkąt wg filozofii zen symbolizuje perfekcję.
Seria F miała trójkątny kształt obudowy pryzmatu pentagonalnego/celownika wizjera od sukcesu tego aparatu zapoczątkowano tradycję że trójkąt będzie pojawiał się w nowych modelach Nikona. Seria F jest dość kanciasta i trójkąt był widoczny w kształcie obudowy.
Nowe DSLR mają raczej obłe kształty nie tak kanciaste jak seria F, dlatego trójkąt zaprojektowano jako czerwony dodatek na uchwycie aby tradycji stało się zadość.
W każdym modelu był inny ale w nowych np D5100 i w tym pokazanym wczoraj ten pasek już nie wygląda jak trójkąt. Czyżby Japończycy odchodzili od tradycji?
Dla mnie, fana tej marki, to nie jest dobry trend. Lubię nawiązywanie do tradycji w Nikonie.
Więcej o designie Nikona i historii serii F dla zainteresowanych:
part 1: http://www.youtube.com/watch?v=JKyR9Z_ZUsU
part 2: http://www.youtube.com/watch?v=5FaToHTJ2ok&feature=related
Ale to tylko designerski szczegół, i tak ważniejsze jest co to cudeńko będzie potrafiło a na drugim miejscu jak będzie wyglądało.
Na początku D700 nie bardzo mi się podobał z wyglądu a teraz design wszystkich nowych modeli porównuję do niego, bo jestem nim zachwycony. :)
Teraz nie podobają mi się nowe modele, IMO seria Dxxxx jest najbrzydsza w historii.
Co do wersji z i bez AA, to może zobaczymy praktyczną realizację patentu nikona - wyłaczanego AA ?
I do tego AF Fazowy na matrycy -i już mi się D800 w takiej formie podoba. I już zaczynam przygotowywać psychicznie siebie i rodzinę :-)
W sumie to bym się jeszcze nie obraził za gibany ekranik jak w NEX-5N....... już się do tego przyzwyczaiłem, wygodne ustrojstwo. No, ale tak dobrze to nie będzie....
robin102
20-11-2011, 17:15
Ja pierdziu, normalnie brzydal na 102! mam nadzieje cały czas, że to tylko spekulacje o jakimś babolu co go w rzeczywistości nie będzie, bo inaczej pójde w Kanony :)
Następca D700 ma być bez gripa, bo inaczej to .... ;)
1. Konkurencja nie ma zamiaru pokazywać taniego FX do reporterki. Takiego body do tej pory nie miała i w zapowiedziach o niczym takim nie mówi.
Żebyś się nie zdziwił.
Żle mi się czyta takie egoistyczne wypowiedzi. Reszta fotografów sie nie liczy, ja muszę dostać swoje.
.
Ochłoń trochę... Piszesz tak jakby Nikon słuchał tego co my tu piszemy i wręcz boisz się, że może akurat te plotki o 36mpx nie okażą się prawdziwe. Nikon ma w d.. zarówno mnie jak i Ciebie. Liczy się tylko ich zysk, jeśli sobie wyliczyli że teraz będzie korzystniej pokazać właśnie takie coś z milionem pixeli to tak też się stanie.
Poza tym to oczywiste, że każdy pisze według własnych potrzeb i nie jest to żaden egoizm, a idąc Twoim tokiem myślenia to każdy tu jest egoistą. A jeśli tak to postrzegasz to owszem - jestem egoistą i chciałbym by był to korpus do reporterki. Wyliczanki, że my 4 lata mieliśmy OK, a Wy (swoją drogą ciekawy podział) studyjniacy mieliście "lipę" jest co najmniej infantylne.
Zdjęcia to fake, przedstawiają podobno jakieś wcześniejsze prototypy.
Samo to zdjęcie moim zdaniem jest poskładane z kilku zdjęć, na pewno grip i body to dwa różne zdjęcia, w powiększeniu widać to po obróbce, kolorystyce, odszumianiu i rozmyciu na dole zdjęcia itp.
Najbardziej prawdopodobne są nadal podawane parametry D800 ale to ciągle tylko zwykłe spekulacje użytkowników, Nikon jeszcze nic nie zapowiedział.
Większość tych przecieków okazywała się wybujałą fantazją użytkowników, piszą na blogach różne pierdoły żeby zrobić szum a NR to wszystko zbiera i jest niezły kocioł.
Managerowie Nikona muszą mieć niezły ubaw obserwując jaka wrzawa się zrobiła wokół D800 i pewnie obserwują komentarze co ludzie piszą o designie i innych rozwiązaniach.
Ja bym na pewno się tym sugerował na ich miejscu, wiec niektóre niusy prawdopodobnie wypuszczają celowo, jak to zdjęcie starego prototypu.
Na tym zdjęciu brakuje mi zielonych przycisków do resetu ustawień, więc nie może być to prawdziwy D800.
Pawel Pawlak
20-11-2011, 17:47
Żebyś się nie zdziwił.
taaa... Canon pokazał reportersko/studyjne body za blisko 7000$, rezygnując z lini studyjnej i "tańszej" reporterskiej z cropem 1.3, żeby teraz pokazać drugie body - reporterskie, pełnoklatkowe które spokojnie zastąpi u każdego reportera 1dX (musi być przecież lepsze niż d700 czyli przynajmniej odpowiednik d3s) za pewnie 2500$. To całkowice logiczne oczywiście...
edit:
w sumie wiadomość o CAM3500FX powinna nas ucieszyć - D700, d3, d3s i d3x świetnie sobie radzą z ostrościa. Z tym że im nowsze body tym lepiej - co chyba można przypisać optymalizacji algorytmów + szybkości expeed+a. W d800 zapewne będzie ostatnia wersja tego procesora, więc jeśli tylko mechanizm lustra bedzie tak szybki jak w serii jednocyfrowej, to AF powinien wymiatać - być może szybciej i pewniej niż w d3s/d3x
Nikon ma w d.. zarówno mnie jak i Ciebie. Liczy się tylko ich zysk, jeśli sobie wyliczyli że teraz będzie korzystniej pokazać właśnie takie coś z milionem pixeli to tak też się stanie.
(...) Wyliczanki, że my 4 lata mieliśmy OK, a Wy (swoją drogą ciekawy podział) studyjniacy mieliście "lipę" jest co najmniej infantylne.
A nie jest czasem infantylne stwierdzanie, że jakaś firma sprzedająca swoje produkty w milionach sztuk ma milionych użytkowników tych produktów tam gdzie byłeś uprzejmy to opisać? To coś dziwnego że firma istnieje po to żeby generować zysk? Weź chłopie przestań się użalać bo w co drugim poście udowadniasz jak to Nikon Cię krzywdzi. Przymus jakiś czy co???
Może być tak, że D800 będzie tańszym D3x i konkurentem Canona 5DmkII lub jego następcy. D4 zastąpi D3s i będzie konkurentem Canona 1Dx. Następnie Nikon i Canon dadzą nam następców D700 i odpowiednio 7D z pełną klatką dla reporterów z mniej zasobnym portfelem (oszczędnych, Szkotów itp. ;) ). Wygląda to logicznie. Mam nadzieję, że konkretów dowiemy się początkiem grudnia, bo terminy prezentacji są chyba prawdziwe ?
Poza tym to oczywiste, że każdy pisze według własnych potrzeb i nie jest to żaden egoizm, a idąc Twoim tokiem myślenia to każdy tu jest egoistą. A jeśli tak to postrzegasz to owszem - jestem egoistą i chciałbym by był to korpus do reporterki.To nie chodzi o to, że każdy woli body pod siebie, bo to oczywiste, ale jak o tym pisze. Czy przeklina firmę, czy "grozi" przesiadką itd. Wyluzuj, to tylko sprzęt.
D700 robiłem w studiu. Dało się, choć nie była to studyjna konfiguracja body - wiadomo dlaczego. Pytanie :czy D800 nie będzie szło robić slubów? Dlaczego? W D800 po resize będziesz miał szumy? Wątpię. Mało fps? No to popatrzymy na canona, którym tak "grozisz". 5D miał 3 fps, 5Dmk2 ma 3,9 fps. Mniej niż D800. I ludzie robią tym śluby. Po dołączeniu gripa w caninie 5 prędkość max wcale nie wzrastała. W Canonie szybsze body są cropowe - 7D.
Rób te śluby czym chcesz. Canonem, Nikonem, D800 czy kupionym na zapas kolejnym D700. Co w D700 ogranicza reportera? Jak przestaną poprawiać wysokie ISO to ludzie przestaną robić lepsze zdjęcia. Tylko przez to mozna robić lepsze zdjęcia? Większy postęp się osiągnie poprawiając warsztat.
Od razu odpowiem, że D800 ja będe robił takie same fotki, tylko Mpx mi przybędzie, co mi nie jest do niczego potrzebne, tylko podobno moim klientom.
Ja się cieszę z ... filmowania, ale to by miało każde kolejne body, bez względu na konfiguracje.
Nie wiem czemu każda nowość aż tak rozpala głowy.
Na tym zdjęciu brakuje mi zielonych przycisków do resetu ustawień, więc nie może być to prawdziwy D800.Ja tam widzę 2 zielone kropki. Obie na górze body. Jedna przy guziku korekcji +/- a drugi przy Qual.
Za to nie mogę się doszukać wyborów ilości pól AF-u.
Mi się podoba. Szczególnie to że jest trochę bardziej kompaktowy bo męczą mnie już ciężar i rozmiar d300.
A 36mpix? załamka.
Oby DR był jakiś fantastyczny a ISO podobne do d700. Wtedy może jakoś zdzierżę kupno nowego kompa.
Bez core i5 i 4gb ramu się chyba nie obędzie.
Z pewnością bez sensu (marketingowego) byłoby w pierwszej kolejności wypuszczać taniego następcy D700, z wyjechanymi parametrami, a chwilę po tym, nowej serii jednocyfrowej. W ten sposób rynek się zachłyśnie po długim okresie oczekiwań i dywagacji i apetyt na topowe modele będzie mniejszy.. Chyba, że premiera będzie równoległa. Być może na początku grudnia zobaczymy właśnie body jednocyfrowe, a okrojone D800 dopiero w styczniu (z kanałów dystrybucyjnych takie informacje słychać).
Ja tam widzę 2 zielone kropki. Obie na górze body. Jedna przy guziku korekcji +/- a drugi przy Qual.
Za to nie mogę się doszukać wyborów ilości pól AF-u.
O kurde, ale ze mnie gapa... :/ aż mi wstyd
Ja stawiam że wybór pól AF jest obok wizjera po prawej z boku. Trochę ten przycisk za duży jak na korekcję dioptrii wizjera.
Ciekawe że jest na wierzchu wybór ustawień przetwarzania obrazu, przycisk z kluczem.
Co w D700 ogranicza reportera? Jak przestaną poprawiać wysokie ISO to ludzie przestaną robić lepsze zdjęcia. Tylko przez to mozna robić lepsze zdjęcia? Większy postęp się osiągnie poprawiając warsztat.
Od razu odpowiem, że D800 ja będe robił takie same fotki, tylko Mpx mi przybędzie, co mi nie jest do niczego potrzebne, tylko podobno moim klientom.
Gdzie ja napisałem, że mam parcie tylko na jak najwyższe użyteczne ISO z tego powodu nie podoba mi się ten nakreślony przez plotki D800?
Kończę, bo albo odczytujesz w moich postach to co chcesz wyczytać, albo ja nieumiejętnie i niejasno przelewam tu, to co mam w głowie.
hijax_pl
20-11-2011, 18:31
Za to nie mogę się doszukać wyborów ilości pól AF-u.Może tak jak w D7000?
Może tak jak w D7000?Jak tam jest?
Z D7000 by sie przydało U1 i U2.
Te kółko z lewej dziwne, na szczęscie ma blokadę przed przypadkowym obrotem.
Na górze tego koła jest czwarty przycisk. Do czego? (może to jest zmiana ilości pól AF). W D700 sa trzy.
mateo912
20-11-2011, 18:39
Jak tam jest?
Na górze tego koła jest czwarty przycisk. Do czego? (może to jest zmiana ilości pól AF). W D700 sa trzy.
w d7k zamiana pól ostrości jak na przełączniku (m/s/c) jako przycisk.
hijax_pl
20-11-2011, 18:42
Jak tam jest?
W D7k wciskasz ten przycisk przy bagnecie (lewarek AF/MF) i obiema rolkami ustawiasz co chcesz. Moim zdaniem to dużo wygodniej niż w D700.
Koło koła trybu migawki masz przycisk BKT.
Skoro LV wyfrunął z tego koła trybu migawki (też lepsze rozwiązanie) to znaczy, że tam się miejsce zwolniło. Może na tryb Quiet?
na górze tego koła jest czwarty przycisk. Do czego? (może to jest zmiana ilości pól af). W d700 sa trzy.
wb iso qual bkt
Zdjęcia z NR wyglądają na fejki, ale admin tak mocno lansuje tezę o 36MP i małym body, że aż ciężko uwierzyć, żeby nie miało to związku z rzeczywistością. A jeśli D800 będzie właśnie taki, to dla mnie będzie to spory zawód - 36MP i 4FPS to nie to, na co czekałem.
marcin_G
20-11-2011, 20:10
Zdjęcia z NR wyglądają na fejki
:D
krokus66
20-11-2011, 20:15
Ja jednak myślę, że zaprezentowane szkaradztwo nie jest wersją ostateczną D800. Zaskoczony jestem jak bardzo rozpaliło ono Wasze umysły i emocje.
marcin_G
20-11-2011, 20:19
Jeśli weźmiesz pod uwagę, że projektant D800 siedzi w pokoju obok gościa, który zaprojektował 1J1 i 1V1, to mogło być duuuużo gorzej :)
Jeśli weźmiesz pod uwagę, że projektant D800 siedzi w pokoju obok gościa, który zaprojektował 1J1 i 1V1, to mogło być duuuużo gorzej :)
:lol: gdyby zrobili niewydarzoną replikę Leiki S2, to by dopiero był płacz i zgrzytanie zębami :mrgreen:
Sapphiron
20-11-2011, 21:02
:lol: gdyby zrobili niewydarzoną replikę Leiki S2, to by dopiero był płacz i zgrzytanie zębami :mrgreen:
oooo tak... Czornyj znów dobrze gada :) Miałem to bydle raz w rękach i cieszę się że moja Mamka jest lepsza w trzymaniu. Obrazem niestety już zupełnie inny ale co mi tam :)
krokus66
20-11-2011, 21:05
A taki piękny dzień dzisiaj był. Musiałeś go na koniec zepsuć?:mrgreen: Pewnie jakieś koszmary będą mi się w nocy śnić.:mrgreen: Aż wstyd będzie się ludziom na oczy pokazać. Pewnie przejdę tylko na zdjęcia nocne.:-D
Jednak ślubniacy i portreciści mogą mieć niepowtarzalne miny osób fotografowanych. Ubaw będzie niesamowity.:mrgreen:
koledzy, co to za szkaradztwo?
koledzy, co to za szkaradztwo?
Przecież to fejk.
njght_84
20-11-2011, 23:38
cena d700 dzisiaj o 1000zł do gory ;)
krokus66
21-11-2011, 09:25
cena d700 dzisiaj o 1000zł do gory ;)
Jak zwykle liczą na napalonych naiwniaków.:razz:
Rafał_Sz
21-11-2011, 09:38
Jak zwykle liczą na napalonych naiwniaków.:razz:
Mnie to nie rusza. Od dłuższego już czasu jestem na odwyku od zakupów rzeczy niekoniecznie potrzebnych. ;)
Sapphiron
21-11-2011, 09:44
jeśli cena kultowego produktu znanej marki w jaskrawych kolorach, tj czarny, czerwony, zwiększa swoją cenę w znaczącym stopniu, wiedz że coś się dzieje...
marcin_G
21-11-2011, 09:56
Przecież to fejk.
:D
Admin pisze, że wg jego wiedzy to jest realne zdjęcie. Swoją drogą dlaczego wszyscy się upierają, że D800 ma być ulepszoną wersją D700? To wygląda na całkiem nowy segment.
Swoją drogą dlaczego wszyscy się upierają, że D800 ma być ulepszoną wersją D700?
Bo tak zwykle jest? Który aparat cyfrowy kontynuując numeracje poprzednika zmienił segment?
To wygląda na całkiem nowy segment.
A to prawda. I wcale mnie nie cieszy.
Ja jednak czekam na alternatywę reporterską.
Bo tak zwykle jest? Który aparat cyfrowy kontynuując numeracje poprzednika zmienił segment?
To będzie "nowa świecka tradycja" ? ;-)
Ja jednak czekam na alternatywę reporterską.
Ja też, niestety jest szansa, że będzie tylko D4 i koniec :-(
Ale niektórzy się cieszą z takiej specyfikacji. Dla studyjniaków i pejzażystów coś takiego to ciekawa alternatywa dla D3x. Jakbym miał wchodzić w FX w tej chwili to byłbym zainteresowany 3Dx mini, a nie 3Ds mini.
Rafał_Sz
21-11-2011, 10:39
Ja to bardziej widzę w ten sposób, że będzie D800 i zaraz potem szybkie D800s.
A co "miniaturyzacji" FX to uważam, że tu akurat Nikon idzie w dobrym kierunku. Chodzi o zwykła wygodę. Wożenie puchy kalibru D3 i kilku szkieł jest średnio poręczne.
A co "miniaturyzacji" FX to uważam, że tu akurat Nikon idzie w dobrym kierunku. Chodzi o zwykła wygodę. Wożenie puchy kalibru D3 i kilku szkieł jest średnio poręczne.5-10 mm "w ta czy wew ta" nie robi kompletnie zadnej roznicy. Tym bardziej, ze po podpieciu gripa robi sie z tego potworek wiekszy niz pelnowymiarowa puszka pro. Problem lezy w masie, a nie w rozmiarze.
njght_84
21-11-2011, 10:53
Ja to bardziej widzę w ten sposób, że będzie D800 i zaraz potem szybkie D800s.
A co "miniaturyzacji" FX to uważam, że tu akurat Nikon idzie w dobrym kierunku. Chodzi o zwykła wygodę. Wożenie puchy kalibru D3 i kilku szkieł jest średnio poręczne.
też tak uważam i mit dużej puszki ala profi też już sie skończył, może jeszcze jakieś remizy a tak to aparat może być wielkości paczki LM, teraz jest moda na duże obiektywy dlatego osłony mają wielkość przynajmniej połowy obiektywu :P
co do takiego d800 jestem za byle miał iso przynajmniej jak c5dm2
ap ropo canon w jednym rzędzie zmienia jakość produktów np 60d
Mówcie co chcecie ale mnie ta specyfikacja się podoba. Używam 2 puszek, do tej pory były to 2x D700. Sprzedałem jedną sztukę i wymienię ją na D3s na przełomie roku. Już widzę że druga będzie do wymiany na D800, bez filtra AA jeśli faktycznie tak to będzie wyglądać. Kilkakrotnie już brakowało mi tych mpix. Może nawet nie mnie ale klientowi z określonymi mniej lub bardziej słusznie gabarytami plików.
5-10 mm "w ta czy wew ta" nie robi kompletnie zadnej roznicy. Tym bardziej, ze po podpieciu gripa robi sie z tego potworek wiekszy niz pelnowymiarowa puszka pro. Problem lezy w masie, a nie w rozmiarze.
Jak dla mnie może być nawet w kształcie fiuta, tylko niech już - do cholery - wreszcie będzie w sprzedaży :D
Rafał_Sz
21-11-2011, 11:09
I będziesz tak cały czas z c..m w reku ganiał? :D;)
njght_84
21-11-2011, 11:12
Jak dla mnie może być nawet w kształcie fiuta, tylko niech już - do cholery - wreszcie będzie w sprzedaży :D
wyobraziłem sobie jak pstrykasz z aparatu w kształcie fiuta, pytanie ile minut będziesz na zleceniu :D
też tak uważam i mit dużej puszki ala profi też już sie skończył, może jeszcze jakieś remizy a tak to aparat może być wielkości paczki LM, teraz jest moda na duże obiektywy dlatego osłony mają wielkość przynajmniej połowy obiektywu :P
co do takiego d800 jestem za byle miał iso przynajmniej jak c5dm2
ap ropo canon w jednym rzędzie zmienia jakość produktów np 60d
Może troszkę bardziej po polsku?
Ja to bardziej widzę w ten sposób, że będzie D800 i zaraz potem szybkie D800sWątpię, bo to by znaczyło, że D800s będzie przed D4. Raczej wypuszczą najpierw D4, a półtora roku później D800s.
Jak dla mnie może być nawet w kształcie fiuta
Hmmm... No to byłby ciekawy dizajn:-P Mimika fotografowanej dziewoi bezcenna:-D
krokus66
21-11-2011, 11:54
Admin pisze, że wg jego wiedzy to jest realne zdjęcie.
Broń Boże nie podważam wypowiedzi Jacka. Z pełnym szacunkiem podchodzę do jego rozsądnych i wyważonych opinii.
Nadal to jednak nie jest oficjalna informacja od Pana N.
Uważam, że te tzw. przecieki są pod pełną kontrolą, puszczane i kreowane za jego wiedzą. Świadomie i celowo są również częściowo zniekształcane po to aby rozgrzać do czerwoności dyskusję i zainteresowanie. Jest to jedna z metod/ sztuczek marketingowych. Im bliżej tym więcej wiarygodnych informacji.
W tym wszystkim jedno mnie naprawdę cieszy. Nasilenie się ilości przecieków świadczy niechybnie o bliskiej inauguracji.
W przypadku wielu fotografów byłoby to po prostu szczere ;)
hijax_pl
21-11-2011, 11:57
Broń Boże nie podważam wypowiedzi Jacka. Z pełnym szacunkiem podchodzę do jego rozsądnych i wyważonych opinii.
Nadal to jednak nie jest oficjalna informacja od Pana N.Myślę, że pisząc "admin" chodziło o admina NR.
Cytat z http://nikonrumors.com/2011/11/20/nikon-d800-vs-d700-body-comparison-and-a-poll.aspx/
Many readers are asking me if the picture is real. To the best of my knowledge, it is.
krokus66
21-11-2011, 12:04
Pytania:
1. Czy fotograf byłby nadal bezpieczny oraz jego sprzęt?
2. Czy zachodzi niebezpieczeństwo zmiany preferencji u fotografa?
3. Czy nie zachodzi obawa, że gumy będą się szybciej odklejać? Czy producent uzna reklamację i czy wydłuży gwarancję?
4. Jaki był prawdziwy zamysł producenta?
krokus66
21-11-2011, 12:08
Myślę, że pisząc "admin" chodziło o admina NR.
Prasa napisze to co jej podadzą, często w dobrej wierze. Z mojej wypowiedzi to wynikało.
Mając świadomość pomyłki jednak nie zmieniam swojej opinii.
Michaelius
21-11-2011, 12:29
A nie slychac zadnych plotek o D400 ?
Wydawalo mi sie, ze po tym jak Nikon zrobil 5100 i 7000 to logicznym byloby pojscie za ciosem i zrobienie D400 na tej samej matrycy z wszystkimi dostosowaniami dla pro jakie mialy 300tki ?
Nie pamiętam dokładnie, jak to było, może mnie skorygujecie, ale kiedy nadszedł dzień premiery D3, nieco zdziwieni patrzyliśmy na wypuszczone w tym samym momencie d700...
Chodzi mi o to, że bardzo uczepiliśmy się kontynuacji filozofii segmentacji, którą N prowadził w poprzednich latach. A może teraz np. zaprezentowane będą dwie puszki? I to bynajmniej nie d4, a d800 jako coś upper i d400 jako FX z mniejsza liczbą pikseli? W ten sposób N mógłby wskazać, że do zastosowań pro i semi-pro teraz promuje tylko FX... Jeśli ktoś chciałby mieć dobrą, ba- świetną puszkę DX to voila!- D7000.
Czy to brzmi bezsensownie?
Nie pamiętam dokładnie, jak to było, może mnie skorygujecie, ale kiedy nadszedł dzień premiery D3, nieco zdziwieni patrzyliśmy na wypuszczone w tym samym momencie d700...
D700 nie było zaprezentowane z D3, tylko D300. Pomieszałeś.
D700 nie było zaprezentowane z D3, tylko D300. Pomieszałeś.
RAcja, mea culpa i pamięć.
Choć to nie zmienia postaci rzeczy, że być może przyjaciele z Japonii chcą nam nieco zmienić punkt widzenia?
robin102
21-11-2011, 12:54
Tym razem może być podobnie. Najpierw D4 potem puszka dla studyjnych w postaci D800 z cropem, bo 85mm na DX to idealna ogniskowa do portretu :mrgreen:
;)
Pawel Pawlak
21-11-2011, 12:58
po tym jak czornyj uświadomił mnie że mało realne aby to zdjęcie D800 powstało w PS, zacząłem wierzyć że może to być rzeczywiście kontrolowany przeciek, tylko zdjęcie wykoane w tak fatalny sposób (wystarczy zmienić kąt robienia zdjęcia i ogniskową obiektywu żeby z najpiękniejszej konstrukcji zrobić maszkarę). Zestawienie z d700 pokazuje, że proporcje sa podobne. Brakowało mi przełącznika pól AF - ale wyglada na to że tak jak w D7000 znalazł się z przodu bodu, poprawiono rgonomię joysticja i wybieraka pól AFa - trafił bliżej spustu (co dla mnie istotn, w D700 wydawał mi się trochę za daleko). Hmmm.... Trochę odstraszająco wyglądają gumy - ale może są inne i dla wielu przestaną być zmorą; przednie kółko także nie ma styczności od dołu z gumą więc nie będzie się w tym miejscu siłą rzeczy nic marszczyło i odlepiało. BKT trafił widoczne miejsce - to spory plus w body "krajobrazowym".
Generalnie, wydaje się że dałoby się czymś takim robić zdjęcia ;)
Jako że jestem miłośnikiem i krajobrazu i fotosnajperki, a za podstawę 95% zdjęć uważam światło, więc specyfikacja z szybkim trybem DXowym, wolniejszym FXowy, pierdylionem pikseli, dolnym iso100 (a jeszcze lepiej iso50) i górnym "tylko" 6.400(25.600) jak najbardziej mi odpowiada. Oczywiście, fajnie byłoby mieć te 36mpix w 10fps i buforem na 100 NEFów, ale niekonirzcznie chciałbym zapłacić za to kwotę wyższą proporcjonalnie do przyrostu fpsów ;)
ciekawy jestem jaka cena będzie D800. Bo mimo, że fps nie najszybsze, to jednak reszta wygląda b. dobrze i mocno. czy 3500$ to nie za mało - aczkolwiek taka cena "wstrzela" się pomiędzy obecne D700, a D3. jak sądzicie ?
robin102
21-11-2011, 13:14
Po porzadnych FXowych korpusach 12MPX od razu milowy krok w stronę 36MPX, czyżby tam chcieli sobie w kolanko strzelić i pozbawić się chyba najskuteczniejszego chllytu marketingowego, czyli MPX. To co następny korpus to już z sensorem 100MPX trzeba będzie im robić. Oj nie nie. Mam nadzieje, że tam ludzie rozumni są i na razie zrobią wielki krok do matrycy 18MPX czy 24 aby sobie pozostawić możliwość wystrugania za 2 lata następnej nowinki z większym sensorem np 36 MPX co by sprzedaż utrzymać. Tak mi się wydaje.
A tu nagle się okaże, że nowy sensor 36Mpix jest tak rewelacyjny, że szum przy iso 6400 i wyżej jest mniejszy od tego jaki jest w D3s a nowa metoda kompresji bezstratnej tworzy pliki o wadze jak z matryc 16Mpix :-)
Taaaakkkkk........
Nie pamiętam dokładnie, jak to było, może mnie skorygujecie, ale kiedy nadszedł dzień premiery D3, nieco zdziwieni patrzyliśmy na wypuszczone w tym samym momencie d700...D3 to sierpień 2007, a D700 lipiec 2008 - rok różnicy.
Jesli D4 będzie przed olimpiadą, to D800s będzie w początku 2013. O ile zrobią 2 linie "tanich" FX. W canonie nie ma taniego FX reporterskiego, a jednocyfrowce też skleili w jedno 1D X. Wychodzi na to, że mamy kryzys i nie będzie multum modeli do wyboru.
Albo mozliwe jest drugie, zdroworozsądkowe podejście (ale marketing i zdrowy rozsądek nie ida w parze :)) - puszki mają juz takie możliwości, że nadają sie do wielu dziedzin jednocześnie. Wyścigi na megapiksele się zaraz zakończą - bo nie ma potrzeb mieć więcej niż te 36 MPx. Zresztą - fizyka sie kłania. Odczuwalny, liniowy przyrost wielkości zdjęcia to znacząco większa ilość Mx. Po 36 Mpx nie ma sensu żadne przejście na dajmy na to 45 Mpx - to wbrew pozorom kosmetyka. A 72 Mpx nie wytrzyma małoobrazkowa optyka. Zresztą - na co to komu?
Ja się dość dziwię trwającym jeszcze "wyścigom" na MPx w segmencie MF. Tam chyba zaraz para pójdzie w podnoszenie czułości albo powiększenie sensora do pełnej klatki 645, bo po kiego w ogóle więcej niż 80 MPx?
Jak dostanę (cudze, nie będę betatesterem) D800 w łapki, to zrobię test przyrostu detalu - D800, D3x, D700 i ... iphone4 albo może kompakt :mrgreen:. Zobaczę co będzie pod ręką
http://www.slrlounge.com/nikon-d800-rumor-camera-talk-matthew-saville
Pawel Pawlak
21-11-2011, 13:39
a nowa metoda kompresji bezstratnej tworzy pliki o wadze jak z matryc 16Mpix :-)
Taaaakkkkk........
Pewnie :D matryca będzie reagował na światło logarytmicznie, wystarczy 8 czy 10bitów żeby prznieść DR większy niż obecnie na 14 więc pliki bedą mniejsze. Sensele będą miniogniwami słonecznymi, a w przerwie między zdjęciami matrycabędzie ładował akumulator aparatu, który będzie starczał na bardzo długo bo sama matryca nie będzie zuzywała energii tylko ją oddawała ;)
Takie sobie SF uprawiam... przecież to wątek spekulacyjny :D
A tu nagle się okaże, że nowy sensor 36Mpix jest tak rewelacyjny, że szum przy iso 6400 i wyżej jest mniejszy od tego jaki jest w D3s a nowa metoda kompresji bezstratnej tworzy pliki o wadze jak z matryc 16Mpix :-)
Taaaakkkkk........
Jeszcze cena do 8k i biorę kredyt:p
Cena pewnie będzie ok. 15 tys.
Jeszcze cena do 8k i biorę kredyt:p
8k to chyba właśnie w kredycie 50/50 ;)
.. Sensele będą miniogniwami słonecznymi, a w przerwie między zdjęciami matrycabędzie ładował akumulator aparatu,Genialne :) Opatentuj to Paweł, zrobisz na tym majątek :)
Cena pewnie będzie ok. 15 tys.
20k..........30k.............:p
Przypominam że mówimy o następcy D700 i konkurencji dla 5D2/3.
oceniam na ok. 13-15tys w zalezności od kursu $.
ale z innej beczki: kilka osób napisało, że czeka tez, aby następca D700 mial mozliwość nagrywania video. Naprawdę tego chcecie ? mialem kiedys D7000 i to byla porażka w porównaniu z kamerą HD...ja wiem ,że to dodatkowy wydatek i ciężar do dźwigania, ale cena dobrej kamery HD jest nawet trochę niższa niż dobrego obiektywu, a jakość nie do porównania...wyleczyłem się z tego i wolałbym D800 za 8tys ale bez video...
njght_84
21-11-2011, 14:46
oceniam na ok. 13-15tys w zalezności od kursu $.
ale z innej beczki: kilka osób napisało, że czeka tez, aby następca D700 mial mozliwość nagrywania video. Naprawdę tego chcecie ? mialem kiedys D7000 i to byla porażka w porównaniu z kamerą HD...ja wiem ,że to dodatkowy wydatek i ciężar do dźwigania, ale cena dobrej kamery HD jest nawet trochę niższa niż dobrego obiektywu, a jakość nie do porównania...wyleczyłem się z tego i wolałbym D800 za 8tys ale bez video...
pokaż mi dobrą kamerę która ma jakość 5d do nawet 30 000zł?
20k..........30k.............:p
Przypominam że mówimy o następcy D700 i konkurencji dla 5D2/3.
36Mpix nie może być tanie, poza tym ten aparat będzie też rywalizował ze średnim formatem. Nie traktowałbym go jako prostego odpowiednika 5D. Tylko co będzie z D3x? Kto się na niego zdecyduje? DR nie będzie gorszy niż w D3x, a cena tego ostatniego robi się absurdalna. Cena zalecana to teraz ponad 30 tys.
36Mpix nie może być tanie, poza tym ten aparat będzie też rywalizował ze średnim formatem. Nie traktowałbym go jako prostego odpowiednika 5D. Tylko co będzie z D3x? Kto się na niego zdecyduje? DR nie będzie gorszy niż w D3x, a cena tego ostatniego robi się absurdalna. Cena zalecana to teraz ponad 30 tys.
Proste - przestaną go produkować :)
To może w grudniu będą dwie premiery, podano dwie daty 2-4 12, D4 i D800?
To może w grudniu będą dwie premiery, podano dwie daty 2-4 12, D4 i D800?
Tak jak ktoś już pisał - jest mało prawdopodobne, żeby wypuścili dwie nowe puszki FX w tym samym czasie.
Ale - nigdy nie mów nigdy!
krokus66
21-11-2011, 15:21
Wg. mnie w grudniu pokażą 1 lusterko - D800.
njght_84
21-11-2011, 15:26
nowego c5dm2 można mieć za 6000, starą piątke mozna wypaczyć za 2200zł na all zamach na nikona? rozumie że są za i przeciw ale to kolosalna różnica do d700 a już nie mówiąc do d800, kto da za niego tyle skoro można mieć wystarczające 21Mpix za mniej niż połowę deklarowanej przez was kwoty..
Pawel Pawlak
21-11-2011, 15:29
nowego c5dm2 można mieć za 6000, starą piątke mozna wypaczyć za 2200zł na all zamach na nikona? rozumie że są za i przeciw ale to kolosalna różnica do d700 a już nie mówiąc do d800, kto da za niego tyle skoro można mieć wystarczające 21Mpix za mniej niż połowę deklarowanej przez was kwoty..
Oczywiście że do wielu zastosowań 5d2 wystarczy. Ma nawet większą rozdzielczość niż 1dX. A jednak jest grupa "szaleńców", którzy deklarują chęć kupna nowej jedynki za prawie prawie 7000$ ;)
edit:
za 7500zł znalazłem kilka 5d2 ale za 6000zł jakoś nie...
biorę dwa nowe c5dm2 za 6000pln. sztuka!
njght_84
21-11-2011, 16:01
gdzieś widziałem ogłoszenie, na all są chyba od 6200-6400 w zależności jak się trafi
sam śledziłem temat jak sprzedawałem swoje piątki a teraz 5d za 2200 szok.. nie zdziwie sie jak wiele os ucieknie do C skoro za nowego d700 będzie można mieć 5d i nowego 5dm2 ;/ gdzie tu miejsce na d800 za 13-15k trzeba sobie stuknąć w czerep, jeżeli wejdzie to cena maks 10k i po 3 miechach 8k.. nie widze i naczej ;)
A ja bym się nie zdziwił, gdyby Nikkor zaprezentował w pierwszej kolejności jakiegoś następcę D90. Pamiętacie, co ostatnio się działo z obiektywami? Wszyscy liczyli na coś zupełnie innego, a Nikkor wypuszczał 55-300 VR, 50 1.8G...
A co do ceny D800... to o ile te wszystkie informacje się sprawdzą, będzie to przecież maszynka, przynajmniej na papierze, chyba lepsza od topowych D3. Więc albo będzie niższa od jednocyfrowych Nikonów, albo... Nikon wycofa ze sprzedaży obecne modele, D800 zastąpi ich półkę, natomiast D4 będzie... no właśnie - czym? Musi być przecież wyraźnie lepszy od D800, więc może Nikon wejdzie w średni format? :D
D4 to już będzie super hiper ... uff ulżyło mi ... ;)
Już wiem !!! To będzie sprzęt do pooglądania na obrazkach :)
mateo912
21-11-2011, 16:11
A ja bym się nie zdziwił, gdyby Nikkor zaprezentował w pierwszej kolejności jakiegoś następcę D90. Pamiętacie, co ostatnio się działo z obiektywami? Wszyscy liczyli na coś zupełnie innego, a Nikkor wypuszczał 55-300 VR, 50 1.8G...
A co do ceny D800... to o ile te wszystkie informacje się sprawdzą, będzie to przecież maszynka, przynajmniej na papierze, chyba lepsza od topowych D3. Więc albo będzie niższa od jednocyfrowych Nikonów, albo... Nikon wycofa ze sprzedaży obecne modele, D800 zastąpi ich półkę, natomiast D4 będzie... no właśnie - czym? Musi być przecież wyraźnie lepszy od D800, więc może Nikon wejdzie w średni format? :D
następcą d90 jest d7000
Pawel Pawlak
21-11-2011, 16:14
gdzieś widziałem ogłoszenie, na all są chyba od 6200-6400 w zależności jak się trafi
sam śledziłem temat jak sprzedawałem swoje piątki a teraz 5d za 2200 szok.. nie zdziwie sie jak wiele os ucieknie do C skoro za nowego d700 będzie można mieć 5d i nowego 5dm2 ;/ gdzie tu miejsce na d800 za 13-15k trzeba sobie stuknąć w czerep, jeżeli wejdzie to cena maks 10k i po 3 miechach 8k.. nie widze i naczej ;)
zakładając że specyfikacja się sprawdzi, to czym to ten 5d2 ma konkurować z nowym nikonem że zestawiasz ich ceny ? I pokaż mi proszę to 5d2, nowe, z f.vat i gwarancją za 6200-6400.
Dlaczego nie od razu w pełny 4D i 5G?
D3 i D800 to całkiem inne aparaty przeznaczone do czego innego.
Veyron to podobno świetny samochód, tylko weź przewieź nim lodówkę ....
Wszystko (cena) zależy od tego dla kogo Nikon przewidział D800. Wszystko wskazuje na to, że użytkownicy D3X i reszta, która potrzebuje więcej pixeli.
Patrząc po cenie D3x nie był/jest puszką, na której Nikon zarabiał najwięcej $$$. Dlatego możliwe jest, że:
1) wycofają D3X, zastąpią go D800 w cenie bardziej przystępnej vs D3x co nie musi oznaczać, że będzie tani szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę pkt2
2) D700 w dalszym ciągu będzie produkowany jako enrty level FX w cenie ok 7-8k
3) D4 zastąpi D3s, który też zostanie wycofany z produkcji.
Możliwe?
następcą d90 jest d7000
Nikt tego nigdy nie powiedział. Poza tym D90 nadal jest w sprzedaży. D7000 to jest coś między D90, a D300s.
mateo912
21-11-2011, 16:45
Nikt tego nigdy nie powiedział. Poza tym D90 nadal jest w sprzedaży. D7000 to jest coś między D90, a D300s.
to że mają go w magazynach nie znaczy że jest produkowany.
d90 był produkowany chyba 2-3 miesiące równolegle z d7k i koniec.
gdzieś widziałem ogłoszenie, na all są chyba od 6200-6400 w zależności jak się trafiBez faktury VAT. Normalnie kosztują ponad 7 tys.
Jeszcze przed zawirowaniami związanymi z kursami walut, trzęsieniami, powodziami Nikon zaczął byc droższy od 5D. Pamiętam jak dyskutowałem o tym z robinem102, który się dziwił jak więcej MPx może kosztowac mniej. Ale aparat to nie tylko Mpx i wyższa cena Nikona ma sens, to lepszy produkt od 5D mk2.
Wg. mnie w grudniu pokażą 1 lusterko - D800.
A moim zdaniem najpierw pokażą D4. Canon pokazał 1DX to i Nikon musi odpowiedzieć.
D700 ciągle dobrze się sprzedaje. Jego następca z pewnością będzie robił lepsze filmy bo tego oczekuje rynek a C5d2 narzucił standardy w tym temacie.
Pamiętajcie że wszystkie te ploty o 36MP matrycy są przecież zwykłymi domysłami, Nikon nigdy nie wypuścił oficjalnej informacji na ten temat.
NR podał kiedyś info że jakiś anonimowy koleś podsłuchał rozmowę dwóch facetów w restauracji, którzy prawdopodobnie byli managerami Nikona, do tego słabo znał angielski ale udało mu się zanotować że będzie 36MP i parę innych danych technicznych.
Tak powstała ta plota a teraz wszyscy się jarają że na pewno będzie 36MP.
Ten news na pewno zrobił gościowi szum na blogu a przy okazji wywołał efekt lawiny.
Ja spodziewam się najpierw D4 jako konkurenta dla 1DX, potem pewnie wyjdzie następca D300s a w pierwszej połowie 2012 roku pojawi się następca D700.
Jeśli najpierw wyjdzie D800 a potem D400 to nikt już nie będzie chciał kupować D400 tylko wybiorą starego ale kultowego D700.
36Mp jeśli się pojawi to pewnie w D4 i to w wersji studyjnej D4x.
Nie spodziewam się rewolucji tylko ulepszonych wersji.
Canon swoim 1DX też rewolucji nie pokazał więc czemu miałby to robić Nikon.
Lepiej dla nich drobnymi krokami wprowadzać ulepszone wersje i zgarniać kasę z rynku niż robić rewolucję.
...ale to tylko moje wyrobione zdanie i też zwykłe domysły.
robin102
21-11-2011, 17:50
Bez faktury VAT. Normalnie kosztują ponad 7 tys.
Pamiętam jak dyskutowałem o tym z robinem102, który się dziwił jak więcej MPx może kosztowac mniej. Ale aparat to nie tylko Mpx i wyższa cena Nikona ma sens, to lepszy produkt od 5D mk2.
Ale bywałe też odwrotnie, że za mniej MPX trza było płacić więcej, czy za wiecej mnie, czy jakoś tak :)
Zmieniało się to kilka razy :)
Możliwe?
Nie.
D800 zamiast D3x? Chyba żartujesz :)
Na moje oko Nikon doszedł do wniosku, że ma za dużo puszek w ofercie, w konsekwencji czego sporo ludzi wybiera tańsze zamiast nieco lepszego, ale znacznie droższego. D90 zamiast D300, D700 zamiast D3.
Tym samym nie doczekamy się już raczej premiery D400. Mamy w końcu D7000. Czyli drożej niż dXX, ale gorzej niż dXXX. D800 natomiast stanie się jedynym dXXX na rynku, co będzie zapewne sporym ciosem dla miłośników ptactwa/lotnictwa. Z jednocyfrowych pozostaną już raczej tylko dwa body. Szybki następca D3s, czyli D4 oraz D4x jako kontynuacja D3x. Ale żeby zrobić godnego następcę dla d3x Nikon musiałby pójść w średni format, co jest raczej mało prawdopodobne (nowa szklarnia i ogólna niechęć firmy do tak wielkich zmian).
A co do d800, milion pikseli i superfilmowanie to obecnie panujący trend i ciężko się dziwić, że Nikon podąża w tym kierunku. Zwłaszcza po ogromnym sukcesie 5d mkII, o którym wszędzie było głośno właśnie za sprawą filmowania.
Także tak to mniej więcej widzę... A czy się sprawdzi? Poczekamy, zobaczymy. Ale jakby nie było i tak będzie dobrze. D700 przestanie robić zdjęcia, ceny używek polecą na łeb na szyję, nic tylko się cieszyć :)
Mój szwagier pracuje w Tailandii w firmie, która wytwarza gumy dla Nikona. Przysłał mi zdjęcie, na którym się wzorowali projektując "ogumienie" modelu D800.
Nie wiem na ile ten model będzie do tego podobny, ale mam nadzieję, że nie bardzo ;)
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/9153/d800hehe.jpg)
Fajne te przyciski od wypinania szkieł, aż trzy, więc pewnie będzie można podpiąć szkła: nikona, canona i sony.... na raz.
Fajne te przyciski od wypinania szkieł, aż trzy, więc pewnie będzie można podpiąć szkła: nikona, canona i sony.... na raz.
Do wypinania jest jeden.
Pewnie chodzi Ci o podgląd GO oraz F1 i F2 ;)
Matey3000
21-11-2011, 18:33
to z drogiej strony
to z drogiej strony
Racja, sorki... mam dziś jakiś problem ze sobą ;)
... a juz się łudziłem, że będzie "multisystem" ;)
Matey3000
21-11-2011, 18:36
Skibek szwagier sie z Ciebie nabija.
hijax_pl
21-11-2011, 18:40
Fajne te przyciski od wypinania szkieł, aż trzy, więc pewnie będzie można podpiąć szkła: nikona, canona i sony.... na raz. :smile:
eee.. no coś Ty... prawdę mu mówi :mrgreen:
mialem kiedys D7000 i to byla porażka w porównaniu z kamerą HD...ja wiem ,że to dodatkowy wydatek i ciężar do dźwigania, ale cena dobrej kamery HD jest nawet trochę niższa niż dobrego obiektywu, a jakość nie do porównania...wyleczyłem się z tego i wolałbym D800 za 8tys ale bez video...
W sensie czego jakość nie do porównania? Bo rozumiem, że chcesz powiedzieć, że "dobra kamera HD" za cene niższą niż dobry obiektyw - dajmy na to 6k zł choćby - daje lepszą jakość obrazu niż D7000, tak?
nowego c5dm2 można mieć za 6000, starą piątke mozna wypaczyć za 2200zł na all
Za 2200 to jakieś wraki zajechane. Dobra piątka nadal kosztuje 3000-3500zł.
Pokaż mi materiał z kamerki HD o takiej jakości i możliwości kontroli GO, panowania nad szumem jak to:
http://youtu.be/Rwa1l1taiJo?hd=1
http://youtu.be/QB5K1OzsrQs?hd=1
http://youtu.be/16FD4ijLgyQ?hd=1
i możemy wtedy prowadzić dyskusję co się bardziej nadaje do czego ;-)
Pokaż mi materiał z kamerki HD o takiej jakości i możliwości kontroli GO, panowania nad szumem jak to:
[...]
i możemy wtedy prowadzić dyskusję co się bardziej nadaje do czego ;-)
A można podczas kręcenia filmu automatycznie, bezgłośnie i precyzyjnie ustawiać ostrość za pomocą AF?
Nie? To co komu po panowianiu nad GO i szumem?
On przy wódce zawsze prawdę mi powie ;)
A można podczas kręcenia filmu automatycznie, bezgłośnie i precyzyjnie ustawiać ostrość za pomocą AF?
Moooożna. Pod warunkiem, że masz podłączony mikrofon. Z zasady wbudowanego majka się nie używa (chyba, że zgubimy ten właściwy).
Automatycznie - naciskając przycisk AF-ON (czyli półautomatycznie, bo tra go wcisnąć)
Bezgłośnie - nie ma na ziemi rzeczy bezgłośnych (oprócz próżni), ale powiedzmy, że USM działa w miarę bezgłośnie.
Precyzyjnie - Na tyle precyzyjnie, na ile pozwala nam szkło, warunki oświetleniowe i kontrastowość sceny.
hijax_pl
21-11-2011, 21:58
A można podczas kręcenia filmu automatycznie, bezgłośnie i precyzyjnie ustawiać ostrość za pomocą AF?Jak będzie taki AF to zapomnij o:
panowianiu nad GO i szumem
njght_84
21-11-2011, 22:12
robiłem canonami i sa lepsze w pracy z 24L i 85L nie ma co porównywać i te 21mp miażdży w niektórych sytuacjach d700, film robi robote. Druga ważna sprawa 5d już jest i ma się dobrze o d800 są tylko wspomnienia.
wszyscy Ci którzy nie pracowali np rok po przejściu z nikona na 5d nie rozumieją jego potencjału, przeszedłem do nikona dlatego że jest tańszy dla mnie.
5d ma taki sam af jak d700 na środkowym i nie widzę powodu by d700 był choć w 3/4 ceny 5dm2, dopiero d800 tutaj daje 2 do 3 5d do d800 chodzi o cenę, jeżeli będzie miał iso jak 5d w innym przypadku nie może być droższy od 5d, szklarnia w canonie jest dużo lepsza, lampy sporo słabsze, pisanie że to nikon nie ma sensu, jak już wspominałem walka na puszki się kończy teraz najważniejsze będą szkła, dla mnie canon miażdży.
nikony rozlatują sie od trzymania pamiętajcie o tym.
mówię jako ślubniak :)
Za pomocą MF robię to tak szybko, że nie ma z tym problemu. Niestety za cholerę nie wiem co ma AF do kontroli GO i małego szumu -jaka jest zależność ?
uuuu ciekawe :shock:
Pawel Pawlak
21-11-2011, 22:30
njght_84; nie męcz się i wróc do canona; nie męcz nas i nie pisz więcej ;)
..a probówałeś coś wyżej od 18-135?? ;)
Jeśli najpierw wyjdzie D800 a potem D400 to nikt już nie będzie chciał kupować D400 tylko wybiorą starego ale kultowego D700.Jak ktoś będzie chciał cropa, to kupi cropa D400, a nie niepotrzebną mu i drogą pełną klatkę
Nie? To co komu po panowianiu nad GO i szumem?Bo pracują w manualu i ich AF nie obchodzi ??? Kupują manualne szkła i montują na przejsciówkach. Mają płynne focusowanie i zmianę przysłony w obiektywie.
wszyscy Ci którzy nie pracowali np rok po przejściu z nikona na 5d nie rozumieją jego potencjału, przeszedłem do nikona dlatego że jest tańszy dla mnie.Dość dziwne rzeczy wypisujesz. Nikon jak wszyscy narzekają jest droższy, ale dla ciebie jest tańszy.
5d ma taki sam af jak d700 na środkowym i nie widzę powodu by d700 był choć w 3/4 ceny 5dm2, dopiero d800 tutaj daje 2 do 3 5d do d800 chodzi o cenę,A co jak nie na środkowym?
jak już wspominałem walka na puszki się kończy teraz najważniejsze będą szkła, dla mnie canon miażdży.
jak canon miał 21 MPx to to było istotne, bo nikon ma tylko 12 (nie do końca prawda - D3x). A jak nikon będzie miał więcej niż canon - to ta cecha będzie nieważna.
Jakie to nadzwyczajne szkła ma canon - jasne 85L i ???
Podsumowując wg ciebie Nikon ma tylko 12 Mpx, nie ma filmowania, ma gorsze szkła, liczy sie tylko środkowy punkt AF. Mając taki punkt widzenia zupełnie nie wiem po co zmieniałeś system, bo nikon tańszy nie jest.
Za pomocą MF robię to tak szybko, że nie ma z tym problemu. Niestety za cholerę nie wiem co ma AF do kontroli GO i małego szumu -jaka jest zależność ?
To, że akurat Ty robisz to tak doskonale nijak się ma do funkcjonalności lustrzanki jako kamery. A AF tak się ma do reszty, że jeśli tak kardynalna funkcja jak AF kuleje w kamerze to niestety fantastyczna GO i "kontrola" szumu dla większości użytkowników schodzi na plan dalszy.
Ja także jestem zafascynowany możliwościami nowych korpusów w dziedzinie video i chętnie ich do tego używam, ale dobra kamera wciąż jest znacznie wygodniejszym (jeśli głównie chodzi o kręcenie filmów) rozwiązaniem.
njght_84 nie pisz juz .proszeeeee. rozwalasz mi uczucia :)
jeśli cena kultowego produktu znanej marki w jaskrawych kolorach, tj czarny, czerwony, zwiększa swoją cenę w znaczącym stopniu, wiedz że coś się dzieje...
buhahahahahahaha
poległem
leżę i kwiczę ze smiechu
njght_84
21-11-2011, 23:23
chcę was otrzeźwić d800 to nie cud ;)
miałem chyba wszystkie sensowne L,ki do200mm brakło mi tylko 200 1,8 i 200 2,0
nikon mnie nie męczy tylko posiadaczy systemu nikon, specjalnie..? nie wiem.
nie jarajcie się jak nie wiadomo czym cena d800 będzie na poczatku na poziomie 2500$ ponieważ wyższa być nie może i nie straszcie się nawzajem, to głupota czekajcie aż będzie dane wam przez nikona, dostaliście "gotowe body" do jarania się jak canoniarze 1dx'a a kiedy będzie..? kiedyś na pewno :P
kupujcie szkła, sa teraz niebywale tanie.
Pamietaj to nie aparat robi zdjęcia, cały swój entuzjazm przelej na sesje
Pawel Pawlak
21-11-2011, 23:37
njght_84; widzę że sie rozkręcasz...
W każdym razie premiera body nikona jest już bardzo blisko, bo trolle się aktywują. Tak jest zawsze, ale na szczęście kilkamiesięcy po premierze znów przechodzą w stan hibernacji :)
njght_84; widzę że sie rozkręcasz...
W każdym razie premiera body nikona jest już bardzo blisko, bo trolle się aktywują. Tak jest zawsze, ale na szczęście kilkamiesięcy po premierze znów przechodzą w stan hibernacji :)
Paweł, akurat premiera D800 jest "już bardzo blisko" od chyba półtora roku... :-P
chcę was otrzeźwić d800 to nie cud ;)Wiemy. Przecież większość wypowiadających się osób jest zawiedziona parametrami D800, bo by chcieli D700s z matrycą z D3s. Czy ty abo czytasz na pewno ten sam wątek co ja ?
miałem chyba wszystkie sensowne L,ki do200mm brakło mi tylko 200 1,8 i 200 2,0I o czym to świadczy? Mam znajomego, który ma wszystkie najfajniejsze nikkory. Po co taka licytacja? Co z tego co kto ma?
To, że akurat Ty robisz to tak doskonale nijak się ma do funkcjonalności lustrzanki jako kamery. A AF tak się ma do reszty, że jeśli tak kardynalna funkcja jak AF kuleje w kamerze to niestety fantastyczna GO i "kontrola" szumu dla większości użytkowników schodzi na plan dalszy.
Ja także jestem zafascynowany możliwościami nowych korpusów w dziedzinie video i chętnie ich do tego używam, ale dobra kamera wciąż jest znacznie wygodniejszym (jeśli głównie chodzi o kręcenie filmów) rozwiązaniem.
Zależy do jakich filmów. Jeśli to ma być "u cioci na imieninach" to oczywiście też wolę kamerkę HD.
Jeśli coś więcej, coś gdzie chcemy troszeczkę bardziej wyrazić się jako..... no artysta, to kamerką można sobie........... ;-)
Problem z AF można rozwiązać opanowując MF (dodam, że są sytuacje, gdzie najlepszy nawet AF się wyłoży na pysk i trzeba będzie użyć MF). Problemu braku kontroli nad GO i dużego zaszumienia w kamerce HD nie da się już rozwiązać.
I tak kupię d800, moze nie w przuszlym roku . Wiekszosc tez kupi ci "zawiedzeni" tez.
kupujcie szkła, sa teraz niebywale tanie.
A to ciekawe. Przeglądam ostatnio oferty różnych sklepów i jak gdzieś jest jakieś lepsze szkło, to jest duuużo droższe jak pół roku temu. Dla przykładu Nikkor 24-70. Jakieś 3 miesiące temu był w Fotojoker za 5500, ostatnio widziałem za 6500. No faktycznie taniej ;) Ogólnie cały system Nikona straszliwie drożeje. Chyba tylko D90 potaniał...
Sapphiron
22-11-2011, 09:30
buhahahahahahaha
poległem
leżę i kwiczę ze smiechu
Zawsze do usług :)
Pamietaj to nie aparat robi zdjęcia, cały swój entuzjazm przelej na sesje
Amen... i na tym powinieneś zakończyć swoje tyrady bo na prawdę są (nie obraź się) ale ciut żałosne... Nie pierwszy raz pokazałeś w wątku (nie tylko w tym) że jesteś "znafca" tematu...
Jak zdobędziesz 200/1.8 to pogratuluję :) Narazie pocieszę się 200/2.0 :)
krokus66
22-11-2011, 10:58
robiłem canonami i sa lepsze w pracy z 24L i 85L nie ma co porównywać i te 21mp miażdży w niektórych sytuacjach d700, film robi robote. Druga ważna sprawa 5d już jest i ma się dobrze o d800 są tylko wspomnienia.
wszyscy Ci którzy nie pracowali np rok po przejściu z nikona na 5d nie rozumieją jego potencjału, przeszedłem do nikona dlatego że jest tańszy dla mnie.
5d ma taki sam af jak d700 na środkowym i nie widzę powodu by d700 był choć w 3/4 ceny 5dm2, dopiero d800 tutaj daje 2 do 3 5d do d800 chodzi o cenę, jeżeli będzie miał iso jak 5d w innym przypadku nie może być droższy od 5d, szklarnia w canonie jest dużo lepsza, lampy sporo słabsze, pisanie że to nikon nie ma sensu, jak już wspominałem walka na puszki się kończy teraz najważniejsze będą szkła, dla mnie canon miażdży.
Bez emocji. Na spokojnie.
Zacytuję stare porzekadło.
"Każda pliszka swój ogonek chwali."
Ja też wolę swój ogonek a nie cudzy.:lol::lol::lol:
A tak na marginesie: Nie zawracaj Wisły kijkiem.:lol:
A to ciekawe. Przeglądam ostatnio oferty różnych sklepów i jak gdzieś jest jakieś lepsze szkło, to jest duuużo droższe jak pół roku temu. Dla przykładu Nikkor 24-70. Jakieś 3 miesiące temu był w Fotojoker za 5500, ostatnio widziałem za 6500. No faktycznie taniej ;) Ogólnie cały system Nikona straszliwie drożeje. Chyba tylko D90 potaniał...
D90 też podrożał. W sierpni z kitem 18-105 kupiłem za 2850 (Nowy). Teraz jakieś 300PLN drożej w tym samym e-sklepie. Na allegro jeszcze drożej - Nowe kity 3600PLN.
OT: Dyski twarde też podrożały.
Skoro jesteś zawodowym ślubniakiem to pewnie masz dostęp do FFS, poczytaj sobie ile osób tam wymieniło 5d/5d2 na D700, nie przypominam sobie zamiany w drugą stronę.
Kolejna grupa do przesiadki czeka na D800.
Proponuję wrócić do tematu i nie zawracać sobie głowy kol. njght_84 - to jest przypadek beznadziejny, już jego pierwsze forumowe występy kilka lat temu zakończyły się z wielkim hukiem różową czapą i bananem.
miałem chyba wszystkie sensowne L,ki do200mm brakło mi tylko 200 1,8 i 200 2,0
Mam nadzieję, że tym razem bez wróciły do swoich właścicieli bez zbędnych ceregieli.
Pawel Pawlak
22-11-2011, 11:55
Proponuję wrócić do tematu
Wracają do tematu... kiedy go wreszcie pokażą oficjalnie ?! Sezon zimowy za pasem, potem wiesenny. Chciałbym się pobawić nową zabawką kiedy jest co fotografować ;)
tak sie zastanawiam... czy uwolnic Was od zludzen czy nie... :mrgreen:
Rafał_Sz
22-11-2011, 12:09
Bo dałby Nikon oficjalną zapowiedź a nie się bawi ludźmi. :D
Przecież u nich jest już wszystko jasne. Aż tak bardzo chcą zaskoczyć konkurencję?
Wracają do tematu... kiedy go wreszcie pokażą oficjalnie ?! Sezon zimowy za pasem, potem wiesenny. Chciałbym się pobawić nową zabawką kiedy jest co fotografować ;)
Sezon-sezonem - rok ma się ku końcowi, nie będzie jak zrobić kosztów (a przydałoby się, oj przydało)...
Przecież u nich jest już wszystko jasne. Aż tak bardzo chcą zaskoczyć konkurencję?
Myślę, że sami są zaskoczeni - zakichaną powodzią.
wybaczcie, że wyskocze jak filip z konopii :D, ale czemu Nikon aż tak drożeje? to przez tą powódź? gdzie te czasy, że D700 był tańszy niż C5Dm2? =)
Ogólnie cały system Nikona straszliwie drożeje. Chyba tylko D90 potaniał...
że tak nieśmiało zapytam - a gdzie on potaniał? bo obawiam się, że widzę co innego
wybaczcie, że wyskocze jak filip z konopii :D, ale czemu Nikon aż tak drożeje? to przez tą powódź? gdzie te czasy, że D700 był tańszy niż C5Dm2? =)
źródło (http://kursy-walut.fundi.pl/graph_tmp/d50a9372a58f3a29d0e805beca6656c03f1f503c.png)
krokus66
22-11-2011, 12:28
Przeczytaj ileś wpisów wstecz. Wszystko jasne.
Skoro jesteś zawodowym ślubniakiem to pewnie masz dostęp do FFS, poczytaj sobie ile osób tam wymieniło 5d/5d2 na D700, nie przypominam sobie zamiany w drugą stronę.
Kolejna grupa do przesiadki czeka na D800.
Oł jes :P
tabalka nic nie wyjasnia...
no chyba ze 5d2 robia na Uralu...
tabalka nic nie wyjasnia...
no chyba ze 5d2 robia na Uralu...
Po prostu 5D2... potaniało :D
no to taki chłyt marketingowy... i moze poskutkowac...
Pawel Pawlak
22-11-2011, 13:22
no to taki chłyt marketingowy... i moze poskutkowac...
no tak... może. Tylko jak pewnie wiesz, sprzedaż nikona jest bardzo dobra, pomimo tego że od lat uchodził za droższego niż canon. Więc najwyraźniej, jeśli się ma odpowiednią renomę + opowiednią liczbę uzytkowników systemu + odpowiedniej jakości produkt, niekoniecznie trzeba stosować "takie chwyty marketingowe" żeby sprzedawać ;)
Nikon ma chwytliwa reklame. Jakoscia sprzet teraz nie odbiega znaczaco od siebie. Tu lepiej tam gorzej ale sa porownywalne. Natomiast popyt stanowia klienci, ktorzy nie sa zainteresowani budowa "systemu".
Wystarczy porownac segment amatorski i pro u kazdego z producentow i ilosc zabawek w nich. Oczywiste jest na ktorym z nich bazuje zasobnosc kasy producentow. Gdyby nikon zrezygnowal z amatorow i entrylevel i zostal przy pro sprzecie - nawet nie wiem jak zaawansowanym technologicznie - to zdechlby rychlo.
wszystko bazuje na chwytach... tylko nam naiwnym wydaje sie ze nie spia po nocach by dac nam dobre narzedzie. lykniemy wszystko na czym beda kolejne znaczki, bo ktos odpowienim chwytem zadbal o to zeby nie spogladac na nic co sie nie nazywa nikon...
krokus66
22-11-2011, 14:03
Musimy wykazać spokój i cierpliwość. Już niedługo. To że handel śpiewa, to niech śpiewa. Tak naprawdę to klient decyduje o cenie, nikt inny. Cena jest wyznacznikiem równowagi pomiędzy popytem a podażą.
Dziwię się niezmiernie, im bardziej ceny rosną tym bardziej co niektórzy posiadacze puszek wpadają w dziwny amok i stwierdzają, że teraz, właśnie teraz muszą nagle ją kupić. Powtarzam, to klient przesądza o cenie. A jak ktoś śpiewa, to jego sprawa, niech uważa aby nie ochrypł.:lol: Byli juz tacy, których zwiódł syreni spiew i statki rozbili o skaly.
e tam... nikoniarze sa zaslepieni do tego stopnia, ze nikt im nie przetlumaczy ze biale jest biale a czarne jest czarne...
doskonalym przykladem na to sa jednostki, ktore kupily zabawki z serii 1 po mega okazyjnych cenach zaproponowanych przez N.
lykamy jak kaczki...
... Byli juz tacy, których zwiódł syreni spiew i statki rozbili o skaly.
... albo wciągały pod wode zamieniając się w piekne bestie
Panowie, z całym szacunkiem - czy nie moglibyśmy się do qvy nędzy skoncentrować na niewinnych ploteczkach zamiast w kółko ględzić mdławe pierdoły o tym co jest lepsze-gorsze, tańsze-droższe i która korporacja bardziej wali użytkownika itp?
Przecież nie można już na forum pisnąć słowa by od razu nie zbiegło się stado doradców finansowych, którzy chcą za wszelką cenę ratować moje pieniądze przed zmarnotrawieniem - a to Apple za drogie, a to Nikon stał się pazerny... To już zakrawa na jakąś paranoję!
Może załóżcie se "wątek oburzonych", przywdziejcie maski maski Guya Fawkesa i rzucajcie gromy, róbcie tabelki, wykresiki i ogólnie chrońcie ludzkość przed rozrzutnością i korporacyjnym wyzyskiem - mnie to na przykład śmiertelnie nudzi i zgodnie z literą regulaminu forum oraz ogólnie przyjętej netykiety kategorycznie upraszam o zaprzestanie walenia smutów.
krokus66
22-11-2011, 14:36
Nikon ma chwytliwa reklame.
...wszystko bazuje na chwytach... tylko nam naiwnym wydaje sie ze nie spia po nocach by dac nam dobre narzedzie. lykniemy wszystko na czym beda kolejne znaczki, bo ktos odpowienim chwytem zadbal o to zeby nie spogladac na nic co sie nie nazywa nikon...
Trochę przesadziłeś.
Poniewaz tego typu wypowiedzi się powtarzają, więc pozwolę sobie wyrazić własne zdanie.
Nie wmawiaj, że marketing zdziała cuda, nie zdziała choćby był doskonały. Nawet jakby nie było żadnej konkurencji, to i tak klient wszystkiego nie kupi. To nie jest prąd, woda czy chleb.:!:
Nie rób z klientów bezwolnych i bezmyślnych głupców.:!: Przegiąłeś mocno pałę. Mówimy przecież o biznesie.
Prawda jest taka, że producent/ właściciel nie chcąc iść na żebry, nie śpi po nocach aby mu firma nie upadła. Producent chce zaspokoić oczekiwania klientow, ba, on te oczekiwania wyprzedza i kształtuje. Jest mnóstwo wyrobów, że klientowi nawet do głowy nie strzeliło, że takie coś może być, np. telefon komórkowy. Sami możecie bez najmniejszego problemu podać dziesiątki przykładów.
Ponieważ co niektórzy obrażają się nie wiadomo o co pragnę dodać, iż ta wypowiedź "nie jest przeciwko Tobie ale jest w sprawie ..." Czułem jednak potrzebę wyjaśnienia pewnych podstawowych spraw. Ta wypowiedź była natury ogólnej, tzn. nie miała na celu obrony Nikona.
Jest wiele produktów, które są niepotrzebne, a tłumy kupują. Pomijam już to co robi Apple. Kiedyś był szał na pokemony. Rzecz najzupełniej zbędna, a wyciągnięto z tego kilka miliardów dolarów na całym świecie. Cena rynku foto jest ustalona tak, żeby klient był w stanie kupić zaciskając pasa. Firma jest od tego, żeby zarabiać. Nikon ma duże przychody z innych rynków niż foto, ale pokrewnych (optyka). Jak się nie będzie opłacać sprzedaż aparatów to będą trzepać tylko teodolity. To nie czasy, że właściciel znał się na tym co robi jego firma. W dużych korporacjach to nie jest istotne, liczy się zysk. A na rynku profi cenę wyznaczają nie klienci tylko konkurencja. Profesjonalista musi mieć narzędzie pracy, jak będzie droższe to odbije sobie na klientach. Nie tak dawno temu lustrzanki cyfrowe miały ceny kosmiczne, a były kupowane. Średni format ma ceny nadal kosmiczne i jest kupowany.
Co do marketingu i reklamy widziałem dziś rano w tv reklamę Nikona serii 1, "Jestem o krok przed Tobą" robi zdjęcia zanim wciśniesz do końca przycisk i jeszcze w trakcie zwalniania przycisku:
GBRJnmBJ1Dg&feature=feedu
I tak sobie pomyślałem: "O! Produkt dla jakiegoś nowego gatunku zombie który potrafi wymieniać optykę." :)
W końcu krok przed użytkownikiem to nie zbyt chwalebne dla inteligencji użytkownika a krok przed konkurencją seria 1 raczej nie jest.
A wracając do tematu:
Wygrzebałem info o targach:
Imaging USA 15-17.01.2012 - http://imagingusa.org/schedule/
Focus on Imaging - UK Birmingham 4-7.03.2012 - http://www.eventseye.com/fairs/st1_trade-shows_photography.html
od 12.05 do 12.08 2012 jest Expo 2012 w Korei
Photo & Imaging Shanghai - 5.07.2012 - http://www.biztradeshows.com/trade-events/photo-imaging-shanghai.html
China International Consumer Electronics Show - też od 5.07.2012 - http://www.biztradeshows.com/trade-events/sinoces.html
Nie ma jeszcze daty największych targów foto w Azji - Imaging Expo China/Interphoto - ale prawdopodobnie druga połowa 2012 - http://www.tradefairdates.com/Imaging-Expo-ChinaInterphoto-M683/Shanghai.html
Moim zdaniem termin początek grudnia br. jest dobry na oficjalną prezentację nowych produktów, w końcu w USA największym rynku zbytu, targi są w styczniu a Canon jest już gotowy.
Nikon z pewnością rozłoży zapowiedzi i premiery na cały rok tak żeby rozłożyć sobie to wszystko na największe targi w 2012 USA, Azja i Europa.
W grudniu pojawi się zatem albo D4 albo D800, ja stawiam bardziej na D4.
Jednak pierwszy kontakt z nowym sprzętem Nikona, zanim ten trafi do dystrybucji, na pewno będzie na targach, muszą pojawić się pierwsze testy i recenzje blogerów i betatesterów a targi są do tego idealnym poligonem.
Data początek grudnia jest raczej pewna.
Pytanie tylko co będzie pierwsze? Dx czy Dxx + nowe szkła + SB910?
Wczoraj Nikon zapowiedział zakończenie sprzedaży SB900 w niektórych krajach - http://nikonrumors.com/2011/11/21/nikon-sb-900-no-longer-available-for-order-in-several-countries.aspx/
krokus66
22-11-2011, 15:22
Jest wiele produktów, które są niepotrzebne, a tłumy kupują.
Masz rację, np.
- papierosy: są drogie, nie smakują, śmierdzą i jeszcze wywołują poważne choroby. Miliony ludzi od lat je kupują.
- słodycze ...
itd.
Nie zmienia to jednak w niczym sensu mojej wypowiedzi. Wielu z Was prowadzi własny biznes. Rozumiem, że klienta mają w ...., wszystko mu wcisną bo jest głupi, każde zdjęcie i każdą cenę. Do tego śpią spokojnie i o nic się nie martwią. Bardzo drogie puszki i optykę kupują tylko dla własnej satysfakcji i chęci pokazania się.
Oczywiście zawsze można dać przykłady przeciwstawne, tak jak człowieka porządnie ubranego i lumpa uwalonego w rynsztoku. Powiem nawet, że ten pijaczyna żyje bardziej beztresowo, nie martwi się o dzień jutrzejszy oraz co jutro da dzieciom do jedzenia.
Takie przykłady niczego nie zmieniają.
Ilość "przecieków" wyraźnie wzrosła, to dobrze.
Cierpliwi zostaną wynagrodzeni.
Cierpliwość jest cechą bogów.:lol:
Mario__S
22-11-2011, 15:45
Czytając dzisiaj stronę autora, któremu udało się przeprowadzić decrypt firmware'u do D7000/D5100 a wcześniej Panasa GH1 i GH2 natknąłem się na taką plotkę http://www.personal-view.com/news/articles/rumors-have-the-nikon-d800-featuring-full-1080p-video-and-36-megapixel-stills :) Jeśli plotka okaże się prawdziwa to coś się dowiemy już w najbliższy czwartek.
krokus66
22-11-2011, 15:58
Czytając dzisiaj stronę autora, któremu udało się przeprowadzić decrypt firmware'u do D7000/D5100 a wcześniej Panasa GH1 i GH2 natknąłem się na taką plotkę http://www.personal-view.com/news/articles/rumors-have-the-nikon-d800-featuring-full-1080p-video-and-36-megapixel-stills :) Jeśli plotka okaże się prawdziwa to coś się dowiemy już w najbliższy czwartek.
:lol: Dzięki.
Byłbym bardzo zaskoczony gdyby to była inna puszka. Wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz ... fusy wskazywały na D800.
Data początek grudnia jest raczej pewna.
Pytanie tylko co będzie pierwsze? Dx czy Dxx + nowe szkła + SB910?
Może pokażą czerwonego D7000, cały świat z utęsknieniem czeka! hehe..
Witam
to tylko dwa dni więc szybko minie i bedziemy wzbogaceni o wiedzę. Niech szybko się uporają z premierą bo wiele się bedzie działo w najbliższym roku więc i zdjęc ważnych i ciekawych będzie wiele - a o ile "lepsze" będą nową puszką*zrobione :). Czekamy z cierpliwoscią :)
Pozdrawiam
Plotka potwierdza plotkę????
To info pojawiło się tam po tym jak NR zamieścilo info o rozkodowaniu d5100.
Nawet w linku jest skąd ją ma. ;€
verdical
22-11-2011, 18:28
Może i to będzie premiera D800. Oby! Jednak nie zdziwię się, jeżeli dostępność body będzie ogłoszona np. na koniec q1-2012.
Może pokażą czerwonego D7000, cały świat z utęsknieniem czeka! hehe..
Ciiicho bo jeszcze wypuszczą czerwonego D800. :)
Plotka potwierdza plotkę????
Nawet w linku jest skąd ją ma. ;€
No właśnie! Równie dobrze ktoś mógłby przetłumaczyć na angielski cały ten wątek i zamieścić go na swoim blogu w USA z info o kolejnym prawdopodobnym newsie o D800. hehehe ciekawe jakby zareagowali na wiadomość że będzie w kształcie fiuta? :)
wyswietlacz z tylu panoramiczny jak w nowym canonie?
Cierpliwi zostaną wynagrodzeni.
Cierpliwość jest cechą bogów.:lol:
Na tej zasadzie to można stwierdzić, że za 10 lat aparaty będą zdecydowanie lepsze, więc warto poczekać:-)
pancerny
22-11-2011, 23:00
Ciiicho bo jeszcze wypuszczą czerwonego D800. :)
Ja już parę stron temu prorokowałem, że będzie biały z pomarańczowymi wstawkami.
njght_84
22-11-2011, 23:09
nie chce mi się odpisywać wszystkim, dla mnie d800 byłby idealny w tej konfiguracji + d700
to taki 5d z lepszym af i nikon może tym sobie przyciągnąć klientów, ALE musi być tani żeby odnieść taki sukces jak d700, 5d i 5dm2 w tym segmencie liczy się ilość sprzedanych sztuk. Nikon ma d3x w d.pie jak Canon 1dsm3, 5dm2 był o niebo lepszy za 1/3 ceny na rynku, jeżeli nikon tak samo nie postąpi to pomyślę że ktoś z naszego rządu zasiada w radzie nadzorczej N.. ;)
Wyślij podanie na stanowisko szefa marketingu do nikona, albo canona. Masz na 100% posade.
nie chce mi sie odpisywać wszystkim, dla mnie d800 byłby idealny w tej konfigóracji + d700
to taki 5d z lepszym af i nikon moze tym sobie przyciągnąć klientów, ALE musi być tani żeby odnieść taki sukces jak d700, 5d i 5dm2 w tym segmencie liczy się ilość sprzedanych sztuk. Nikon ma d3x w d.pie jak Canon 1dsm3, 5dm2 był o niebo lepszy za 1/3 ceny na rynku, jeżeli nikon tak samo nie postąpi to pomyślę że ktoś z naszego rządu zasiada w radzie nadzorczej N.. ;)
O żesz... No to grubo pojechałeś. Teraz się zacznie.
Jest tu jakiś łowca trolli?
E tam, nie będzie teraz żadnego D800 :)
2 grudnia Nikon ogłosi bankructwo :D
2 grudnia Nikon ogłosi bankructwo :D
Na forum trwają już intensywne przygotowania przed owym dniem. Zmieniamy logotyp na "Znikoniarze", a kol. njght_84 jest pewnym kandydatem na nowego admina...
de Fresz
23-11-2011, 02:07
Ja się dość dziwię trwającym jeszcze "wyścigom" na MPx w segmencie MF. Tam chyba zaraz para pójdzie w podnoszenie czułości albo powiększenie sensora do pełnej klatki 645, bo po kiego w ogóle więcej niż 80 MPx?
Przydaje się. Są działki w fotografii reklamowej, gdzie tyle to wciąż mało i trzeba dmuchać (czasem – kleić). Np. wszelkie reklamy indoor (dajmy na to wszelkie okleiny wystaw w centrach handlowych), gdzie technika druku znacznie przewyższa możliwości sprzętu fotograficznego. Poza tym w reklamie bardzo często jest konieczność robienia zdjęć, które są później mocno kadrowane (obecnie nierzadko robi się 2 osobne zdjęcia, np. pod pion i pod poziom). Dobre ~160 MPx rozwiąże część tych problemów.
Przydaje się. Są działki w fotografii reklamowej, gdzie tyle to wciąż mało i trzeba dmuchać (czasem – kleić). Np. wszelkie reklamy indoor (dajmy na to wszelkie okleiny wystaw w centrach handlowych), gdzie technika druku znacznie przewyższa możliwości sprzętu fotograficznego. Technika druku przewyższa, ale oko sobie nie radzi :) by ogarnąć tyle detalu z normalnej odległosci oglądania. Można sobie skleić siatkę zasłaniającą całego Mariotta w Warszawie, wydrukować w 300 dpi i powiedzieć, że przecież można podejść na odległośc 1 m i oglądac fragment :) tylko wtedy chyba wchodzimy w wiele Gigapikseli i hasiowe 200 Mpx to wiele, wiele za mało.
Wielu klientów w ogóle nie wie co mówi i co zamawia - taka prawda. Czasami lepiej skasować duuuuzo kasy, niz ich wyedukować. To też prawda :)
Poza tym w reklamie bardzo często jest konieczność robienia zdjęć, które są później mocno kadrowane (obecnie nierzadko robi się 2 osobne zdjęcia, np. pod pion i pod poziom). To nie argument, bo wtedy i 300 MPx może nie wystarczyć. Albo fotograf d... pa, albo klient nie okreslił wystarczająco potrzeb.
krokus66
23-11-2011, 09:02
Na tej zasadzie to można stwierdzić, że za 10 lat aparaty będą zdecydowanie lepsze, więc warto poczekać:-)
:lol: Dobre.
Za 10 lat z nowymi puszkami nic już nie będzie współpracowało bo technologia będzie kosmiczna.
Jednak obok cierpliwości potrzebna jest jeszcze mądrość. Niektórzy dopowiedzą: Co mi po cierpliwości i mądrości jak nie mam kasy - będą w błędzie.:roll: Dlatego wszystko należy robić z głową i z umiarem, tak aby nie wyszło jak z tą starą panną, która o jeden raz za dużo powiedziała "Nie".:lol:
Byłbym bardzo zaskoczony gdyby to była inna puszka. Wszystkie znaki na niebie i ziemi oraz ... fusy wskazywały na D800.Eh tam nowa puszka... Ja bym sie najbardziej cieszyl z Capture NX 3 x64 (ze stempelkiem, healing brushem i shadow/higlight jak w Shopie, lokalna korekcja ekspozycji i mozliwosciami korekcji geometrii jak w DxO). :) Ucieszyloby mnie to bardziej niz jakakolwiek nowa puszka.
Stig , plotki nie bajki ;)
Rafał_Sz
23-11-2011, 10:05
Eh tam nowa puszka... Ja bym sie najbardziej cieszyl z Capture NX 3 x64 (ze stempelkiem, healing brushem i shadow/higlight jak w Shopie, lokalna korekcja ekspozycji i mozliwosciami korekcji geometrii jak w DxO). :) Ucieszyloby mnie to bardziej niz jakakolwiek nowa puszka.
A programiści którzy dziergają dla Nikona pewnie myślą: kurde, przydały by nam się jakieś wskazówki dobrych praktyków w temacie, czemu do nas nikt taki nie pisze?
;)
A programiści którzy dziergają dla Nikona pewnie myślą: kurde, przydały by nam się jakieś wskazówki dobrych praktyków w temacie, czemu do nas nikt taki nie pisze?
;)Pisza, pisza... Bardziej rozbudowane wish list co rusz napotykam na rozniastych forach. ;)
krokus66
23-11-2011, 10:15
Eh tam nowa puszka... Ja bym sie najbardziej cieszyl z Capture NX 3 x64 (ze stempelkiem, healing brushem i shadow/higlight jak w Shopie, lokalna korekcja ekspozycji i mozliwosciami korekcji geometrii jak w DxO). :) Ucieszyloby mnie to bardziej niz jakakolwiek nowa puszka.
Jest znany i naprawdę piękny utwór muzyczny pt. "Modlitwa dziewicy." Cóż mi po programie, choćby najlepszym gdy puszki cyfrowej nie mam ... :lol::lol::lol:
Też czekam niecierpliwie na CNX3. Myślę, że niedługo będzie. Nikon musi się jednak ogarnąć po tych klęskach żywiołowych, które mu mocno skórę przetrzepały. Wierzę głęboko, iż nie tylko sprawnie ogarnie się ale również utrzyma pozycję lidera na pohybel tym wszystkim, którzy mu źle życzą.:lol:
No cóż, prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie lub ... na forum.:lol::lol::lol::lol::lol: Czym jednak ja biedna, potulna i cicha myszka podpadłem, że poniektórzy życzą mi puszkę czerwoną a nawet różową.:roll: I za cóż to, za cóż ...:lol:
Cóż mi po programie, choćby najlepszym gdy puszki cyfrowej nie mam ...Czyzbys czekal juz dekade, bo co roku zapowiadaja lepsza? ;)
wolnyslimak
23-11-2011, 10:27
...Tak naprawdę to klient decyduje o cenie, nikt inny.[/U] Cena jest wyznacznikiem równowagi pomiędzy popytem a podażą. ...
Jestes tego pewny? Książkowo tak byc powinno ale "książki" już dawno rozminęły się z rzeczywistością.
de Fresz
23-11-2011, 11:44
Technika druku przewyższa, ale oko sobie nie radzi :) by ogarnąć tyle detalu z normalnej odległosci oglądania.
Przyjmujesz mylne założenie, że każdy materiał ma jedną, jedyną odległość z jakiej jest oglądany. Przejdź się do wspomnianego przeze mnie wcześniej centrum handlowego i przespaceruj obok jakiejś oklejonej wystawy, raz w odległości 10 m, raz 2 m.
Wielu klientów w ogóle nie wie co mówi i co zamawia - taka prawda. Czasami lepiej skasować duuuuzo kasy, niz ich wyedukować. To też prawda :)
Akurat w branży reklamowej to nie klient musi się na tym znać, tu bywa inny problem – "po co mam płacić za przystawkę dodatkowo 2k zł, skoro lustrzankę mam już w cenie sesji?".
To nie argument, bo wtedy i 300 MPx może nie wystarczyć. Albo fotograf d... pa, albo klient nie okreslił wystarczająco potrzeb.
Nie obraź się, ale uwielbiam takie teoretyzowanie, tyle można się z niego dowiedzieć ;-) Na sesji robi się jakiś Key Visual, ma on oblecieć poziomy outdoor, plakat B1, siatki wielkoformatowe, a każda o innych proporcjach, kampanię prasową z różnymi formatami oraz pionową kiszkę pt. ulotka DL albo inszy roll-up, standy, wyklejenie witryn (nierzadko różne dziwne rzeczy wyskakują już po sesji). Dodajmy, że późniejsza obróbka tego KV to fyfnaście albo i fyfdziesiąt godzin. Łatwizna, nie?
Można to zrealizowć robiąc mobilny (ruchomy) KV (o ile się tak da w danym przypadku), co najczęściej wymaga znacznego dmuchania tła lub robiąc 2-3 różne KV (i je obrabiając), każdy pod inne proporcje.
W reklamie jest wiele sytuacji sprawiających, że tu nie istnieje pojęcie "nadmiaru rozdzielczości".
njght_84
23-11-2011, 11:53
Na forum trwają już intensywne przygotowania przed owym dniem. Zmieniamy logotyp na "Znikoniarze", a kol. njght_84 jest pewnym kandydatem na nowego admina...
hehee
nie chciałbym takiej pracy i współczuje co niektórym, jak wychodziłem z nikona jeszcze tu coś tam robiles pod zielonym szyldem, co się stało?
oczekujmy :D
tyle że dostaniemy zapewne zapowiedz, tak jak już chyba we wszystkich branżach IT
krokus66
23-11-2011, 11:59
do stig
"Czyzbys czekal juz dekade, bo co roku zapowiadaja lepsza?"
Nie czekam dekady i następnej też nie będę - nie doczekam.:D
W 99,99% fociłem tylko dla przyjemności. Ponieważ nie dla kasy, więc noża na gardle nie mam - komfortowa sytuacja - a czasu mi wiecznie brakuje.
Jestes tego pewny? Książkowo tak byc powinno ale "książki" już dawno rozminęły się z rzeczywistością.
Tak, jestem tego pewien.
Na posiedzeniu RN jeden dr, wykładowca przedmiotu o zarządzaniu na uniwersytecie zapytał mnie nagle: "Skoro pan tak mówi, to dlaczego książki o zarządzaniu tak bardzo się różnią, piszą co innego?" Moja odpowiedź była bardzo szybka: "Bo jedne piszą teoretycy a inne praktycy." Więcej pytań nie miał, już więcej się "nie kłócił". Nota bene tylko on się ze mną ciągle kłócił.
Nie pytaj mnie jednak dlaczego tak wiele osób zachowuje się nieracjonalnie. Uważam, że dużo osób zamiast w głowie, to rozum ma w rozporku lub jeszcze gdzie indziej. Przykładów każdy z nas może wiele podać.
Jest jeszcze coś takiego jak psychologia, socjologia, metody i techniki sterowania ludźmi, masami. Jest wiele bardzo cennych pozycji, większość tytułów nie pamiętam, polecam "Inteligencję emocjonalną" - bardzo dobrze ją się czyta.
Zarządzanie, finanse, marketing, negocjacje, psychologia i socjologia - one nie są sprzeczne, one się nie wykluczają, one się wzajemnie świetnie uzupełniają.
Tych nieufnych i podejrzliwych poszukiwaczy wszelakich nieprawidłowości (dzwoniących i piszących wiadomo gdzie ale nie wiadomo po co:D)pragnę poinformować, że cały ten wątek dotyczy D800. Ludzie przeciętnie inteligentni doskonale to widzą, na pozostałych nie mam żadnego wpływu.:lol::lol::lol:
Przyjmujesz mylne założenie, że każdy materiał ma jedną, jedyną odległość z jakiej jest oglądany. Przejdź się do wspomnianego przeze mnie wcześniej centrum handlowego i przespaceruj obok jakiejś oklejonej wystawy, raz w odległości 10 m, raz 2 m.Patrzac nawet z 2 metrow, w jakim rozmiarze musialby byc piksel zdjecia na jego wydruku, zebys go dojrzal? Rozroznisz jeden od drugiego (w przypadku zdjecia) jak bedzie mial nawet np. 2,54 mm? Szczerze watpie, ze ktokolwiek by to zauwazyl. A to daje nam juz tylko 10 ppi. Klatka z tego prawdopodobnego D800, da nam dla wydruku powiedzmy 2,5 m (wiele wiekszych w oknach wystawowych sie raczej nie stosuje), az 75 ppi. To (nawet po uwzglednieniu sporego kadrowania) jest chyba dosc sporo, prawda? :) A co dopiero mowic o dupach 60 MPx... Oczywiscie, ze sytuacje zdarzaja sie rozne, ale ile jest tych ekstremalnych, tzn. takich, kiedy material jest z takiej np. "gestej dupy", a mimo to nie starcza nawet 200% dmuchanie? 1 na 1000 przypadkow? Jesli uwazasz, ze znacznie czesciej, to cos jest nie-tak z mozgami ludzi, ktorzy przygotowuja specyfikacje reklamy (zlecaja szerokie ujecie grupy osob, a w finale dochodza do wniosku, ze lepiej bedzie wydrukowac w calym kadrze sama glowe jednego z nich).
Przyjmujesz mylne założenie, że każdy materiał ma jedną, jedyną odległość z jakiej jest oglądany. Przejdź się do wspomnianego przeze mnie wcześniej centrum handlowego i przespaceruj obok jakiejś oklejonej wystawy, raz w odległości 10 m, raz 2 m.Spaceruję, spaceruję. Tylko te co kiepsko wyglądaja to wiesz jakim sprzetem są robione, z jakiego kadru itp? To czasem jest robione z 3 Mpx na 4 m wysokości! Dlaczego? Niestety często papudraki się biorą za robotę (zlecenia po znajomości albo po taniości), ja wręcz mam czasami piane na ustach jak słyszę co się wyrabia. Poważna firma odzieżowa kieruje do mnie 2 fotografów by porobili zdjęcia w moim studio. A ja mam im ustawiać światło, bo oni nigdy nie robili w studiu. Okazuje się, że łebki w ogóle mają mgliste pojęcie o fotografii. Na moje sugestie pani z marketingu firmy powiedziała, że chcą takich fotografów, bo zdjęcia maja być jakby robił je amator, jak z portali społecznościowych. Oglądałem też sesję z jedną sezonową gwiazdką telewizyjna jak zabrano ją do Paryża i na ulicach popstrykano zdjęcia. Takie jak by zrobił amator - tak zresztą to własnie miało wyglądać, zdjęcia jak z wycieczki szkolnej. Robiono to tez bylejakim sprzętem, a ostro kadrowano i było to na szybę sklepu w markecie - cos między 3 a 4 m wysokości. Wyglądało fatalnie, ale to nie ze względu na brak rozdzielczości, bo gdyby wykorzystano 21 Mpx (a nie 4 Mpx!) to byłoby dobrze, przy 36 - nie ma uwag, a co dopiero 80.
Nie obraź się, ale uwielbiam teoretyków, tyle można się od nich dowiedzieć ;-) Na sesji robi się jakiś Key Visual, ma on oblecieć poziomy outdoor, plakat B1, siatki wielkoformatowe, a każda o innych proporcjach, Wiem, pracuję dla różnych klientów, sytuacja o jakiej mówisz była na przedostatniej sesji. Ale gdy się ma pełen kadr to praktycznie jest wycinane tak z 1/3 zdjęcia, nie więcej. No i wtedy pracowałem na D3x, bo te 24 Mpx dawały spokój. 36 byłoby lepsze. Ale ja pytałem czy potrzebne jest ponad 80. No i nadal nie bardzo widzę po kiego grzyba.
FF 36 a MF 80 to wbrew pozorom nie jest wcale jakaś wielka różnica - dodatkowe 2500 pixeli po każdym boku.
njght_84
23-11-2011, 12:27
od nadmiaru głowa nie boli, dlatego też ci wspomniałem o elektronicznej migawce, w takim 36m masz 3x12 czyli 1 normalny jeden -2ev i +2 tak jak to kiedyś robili z fuji, wtedy widze sens może być i 200mp, byle dostać więcej danych. Nie ma co zwalać na powolność kompów czy czegoś innego. A farmazonowanie przy każdej puszce typu "po co więcej" już mnie nawet nie śmieszy, chyba od 6mp tak się mówi..
wspomniałeś że sie nie da na elektronicznej migawce, nikon w modelu 1 podobno robi CIĄGLE 5 zdjęć pelnej rozdzielczości.
FF 36 a MF 80 to wbrew pozorom nie jest wcale jakaś wielka różnica - dodatkowe 2500 pixeli po każdym boku.Ktore przy 75 ppi zagra jako kolejne 80 cm wydruku (a przy 10 -- da juz dodatkowe 6,5 metra), zwiekszenie rozdzielczosci lub wieksze mozliwosci kadrowania.
krokus66
23-11-2011, 12:49
Rynków światowych nie obserwujecie? To ma istotny wpływ na cenę puszek i szkieł, które chcecie kupić.
Na kompie co chwila skaczą mi liczby i chodzą wykresy. Jakie to fajne, to góra, to znów dół ... Kolejna silna interwencja NBP, znów nieskuteczna. O 6-ej rano giełdy amerykanskie szły mocno w dół, silne osłabienie złotego, co się tu nie dzieje ... W MF co niektórzy reszki włosów sobie wyrywają, inni już dawno łysi chodzą ... :lol: Zobaczymy co będzie po 14-ej ...
EURO/PLN - 4.4747
USD/PLN - 3.3453
EURO/USD - 1,33790, jeszcze półtora tygodnia temu było 1,37-1,38
od nadmiaru głowa nie boli, dlatego też ci wspomniałem o elektronicznej migawce, w takim 36m masz 3x12 czyli 1 normalny jeden -2ev i +2 tak jak to kiedyś robili z fuji, wtedy widze sens może być i 200mp, byle dostać więcej danych..Tylko, że Fufu miał inne sensory do cieni i inne do świateł, sklejano te dane. Osiągano fajną DR, fakt, ale te matryce miały przez to o połowę pikseli mniej niż inne body będące równolegle na rynku. Jesli tak rozumiesz większa liczbę pikseli - 80Mx dużych i 80 mpx małych - to jestem za. Ale to oznacza 80 Mpx, nic innego, nie 160.
Pawel Pawlak
23-11-2011, 14:21
Tylko, że Fufu miał inne sensory do cieni i inne do świateł, sklejano te dane. Osiągano fajną DR, fakt, ale te matryce miały przez to o połowę pikseli mniej niż inne body będące równolegle na rynku. Jesli tak rozumiesz większa liczbę pikseli - 80Mx dużych i 80 mpx małych - to jestem za. Ale to oznacza 80 Mpx, nic innego, nie 160.
Prawda Jacek, ale już rozwizania które występuje np. w fuji X10 byłoby fajne :) 36mpix w normalnym trybie i jakości skalowanego sensora D7000 (a może lepiej ? przy FX36mpix piksele byłby jednak troszkę większe niż w DXowym 16mpix ;) ) i do wyboru 2 tryby: 18mpix z priorytetym DX albo wysokigo iso. Nie głupie by to było ;)
To rozwiązanie ze sklejaniem pikseli by lepiej wyglądało wysokie iso jest juz od dawna stosowane. Ba, nawet na początku cyfry było ono dość popularne, pamiętam to robił np kodak w swoich aparatach.
W tej chwili stosują to w przystawkach PhaseOne. Nikon wykorzystywał to w D1, D1h i D1x - wszystkie miały 10-cio megapikselową matrycę z pikselami pogrupowanymi po cztery sensele w D1/D1h lub po dwa w D1x. Ale pogrupowane były na sztywno filtrami, więc aparaty pracowały tyko w trybie "wysokoczułym"
Pawel Pawlak
23-11-2011, 14:31
W tej chwili stosują to w przystawkach PhaseOne. Nikon wykorzystywał to w D1, D1h i D1x - wszystkie miały 10-cio megapikselową matrycę z pikselami pogrupowanymi po cztery sensele w D1/D1h lub po dwa w D1x. Ale pogrupowane były na sztywno filtrami, więc aparaty pracowały tyko w trybie "wysokoczułym"
Jak rozumiem, probleme są chyba różne filtry potrzebe do różnych rozdzielczości. wszystkie tryby 36, 18 i 9 mpix wymagałyby innego filtra. Nikony d1 miały na stałe przypisane filtry, PhaseOne PLUS ma swoje rozwizanie o ile pamietam 2 tryby: pełna rozdzielczość + 1/4 rozdzielczości, ale z korzyścią 2 EV na w zakresie szumów
njght_84
23-11-2011, 14:42
mogą dodać iso np 6 lub 25 :D
jakby dobrze pokombinowali to może być mały kroczek w lepszą fotografię :)
krokus66
23-11-2011, 14:58
Generalnie, wydaje się że dałoby się czymś takim robić zdjęcia ;)
Jako że jestem miłośnikiem i krajobrazu i fotosnajperki, a za podstawę 95% zdjęć uważam światło, więc specyfikacja z szybkim trybem DXowym, wolniejszym FXowy, pierdylionem pikseli, dolnym iso100 (a jeszcze lepiej iso50) i górnym "tylko" 6.400(25.600) jak najbardziej mi odpowiada. Oczywiście, fajnie byłoby mieć te 36mpix w 10fps i buforem na 100 NEFów, ale niekoniecznie chciałbym zapłacić za to kwotę wyższą proporcjonalnie do przyrostu fpsów ;)
Ja doskonale rozumiem, że wszystko by się chcialo mieć a nawet jeszcze więcej, tak na wszelki wypadek. Przerabiałem to na własnej skórze kilkakrotnie. Za wszystko jednak trzeba zapłacić, czy jest sens przepłacać jeśli nie ma potrzeby?
Dlatego puentując najbardziej przekonuje mnie wypowiedź Pawła.
njght_84
23-11-2011, 15:22
Ja doskonale rozumiem, że wszystko by się chcialo mieć a nawet jeszcze więcej, tak na wszelki wypadek. Przerabiałem to na własnej skórze kilkakrotnie. Za wszystko jednak trzeba zapłacić, czy jest sens przepłacać jeśli nie ma potrzeby?
Dlatego puentując najbardziej przekonuje mnie wypowiedź Pawła.
tyle że rynek polega na zdobywaniu kupca, nie na zdobywaniu producenta, jego względów i przy okazji jego hojności.. nie popadajmy w niewole.
przy tym co ich nawiedza muszą dać aby napełnić kobzy, w dodatku muszą dać tanio :)
36 to matryca sony?
hijax_pl
23-11-2011, 15:29
36 to matryca sony?To się okaże.. Choć na rumorsach Sony też marzą o nowej puszce FF (oczywiście SLT)
To się okaże.. Choć na rumorsach Sony też marzą o nowej puszce FF (oczywiście SLT)
Gdzieś czytałem, że SONY nie będzie udostępniał matrycy 24MP dla innych firm - patrz. Nikon. Może dlatego 36?
krokus66
23-11-2011, 15:44
tyle że rynek polega na zdobywaniu kupca, nie na zdobywaniu producenta, jego względów i przy okazji jego hojności.. nie popadajmy w niewole.
... przy tym co ich nawiedza muszą dać aby napełnić kobzy, ...
Zgadzam się całkowicie.
Producent przy pomocy marketingu uwodzi klienta i wyciąga z niego kasę. Podobnie jak ze ślubem. Bystrzachom maska z oczu spada po podpisaniu cyrografu, inni są tak zaślepieni i zastraszeni, że nawet nie próbują innego piwa skosztować. No cóż, wolny wybór ...:lol:
Podobnie jest ze sprzętem.:lol:
Zgadzam się całkowicie.
Producent przy pomocy marketingu uwodzi klienta i wyciąga z niego kasę. Podobnie jak ze ślubem. Bystrzachom maska z oczu spada po podpisaniu cyrografu, inni są tak zaślepieni i zastraszeni, że nawet nie próbują innego piwa skosztować. No cóż, wolny wybór ...:lol:
Podobnie jest ze sprzętem.:lol:
eeeeeee aż tak źle nie jest, nie porównuj uwiązania do marki przez marketingowców ze ślubem... ślub można przecież uwieważnić ;)
ciekaw jestem czy jutro sie przyblizymy do d800 :)
Rafał_Sz
23-11-2011, 18:24
ciekaw jestem czy jutro sie przyblizymy do d800 :)
Jak co dzień. :)
de Fresz
23-11-2011, 18:45
Patrzac nawet z 2 metrow, w jakim rozmiarze musialby byc piksel zdjecia na jego wydruku, zebys go dojrzal? Rozroznisz jeden od drugiego (w przypadku zdjecia) jak bedzie mial nawet np. 2,54 mm? Szczerze watpie, ze ktokolwiek by to zauwazyl.
Pojedyńczego piksela może i nie rozróżnisz, wrażenie ogólnej mydłowatości zdjęcia będzie.
A to daje nam juz tylko 10 ppi. Klatka z tego prawdopodobnego D800, da nam dla wydruku powiedzmy 2,5 m (wiele wiekszych w oknach wystawowych sie raczej nie stosuje), az 75 ppi.
A 80 MPx da raptem jakieś 100 ppi przy 2,5 m szerokości, podczas gdy nowsze plotery spokojnie przeniosą ze 150 ppi albo i lepiej. Nie wszystkie reklamy ogląda się w sposób "jak w galerii", wyłącznie z konkretnej odległości, zza sznurka, aby ocenić całość dzieła (i nie daj buk nie nachuchać na nie). Zresztą nawet na wystawach niektórzy podchodzą aby z bliska lepiej zobaczyć co bardziej interesujące detale. I tak właśnie jest z reklamą indoor – jeden przechodzi 10 m obok, inny pół metra. Są ludzie którzy chcą mieć lepiej, są producenci skłonni to zaoferować, a najbardziej to przeszkadza tym, którzy z taką robotą nie mają nic wspólnego ;-)
Co do wielkości witryn – mylisz się i to tak ze 3 do 5 razy, a trafiają się jeszcze większe.
To (nawet po uwzglednieniu sporego kadrowania) jest chyba dosc sporo, prawda? :) A co dopiero mowic o dupach 60 MPx... Oczywiscie, ze sytuacje zdarzaja sie rozne, ale ile jest tych ekstremalnych, tzn. takich, kiedy material jest z takiej np. "gestej dupy", a mimo to nie starcza nawet 200% dmuchanie? 1 na 1000 przypadkow?
Znacznie, znacznie częściej. Sama zmiana orientacji z poziomu w pion z 80 zostawia 40, a tego typu zdjęć nie robi się od deski do deski, minimum rozsądnego zapasu to z 10-15%. Zresztą 80 MPx to jest raptem B1 przy ~260 ppi (bez kadrowania). A że można ją dmuchnąć i z 6 MPx? Można. Pięknie będzie.
Jesli uwazasz, ze znacznie czesciej, to cos jest nie-tak z mozgami ludzi, ktorzy przygotowuja specyfikacje reklamy (zlecaja szerokie ujecie grupy osob, a w finale dochodza do wniosku, ze lepiej bedzie wydrukowac w calym kadrze sama glowe jednego z nich).
Pitu pitu. Coś mi się zdaje, że nie bardzo masz pojęcie jak powstają kampanie reklamowe. Zresztą – taki przykład z życia, z zeszłej jesieni: sylwetka modela, w ogólnym KV chodząca z kadrowaniem od pasa w górę, na paru wydziwionych pionowych formatach musiała być cała – 60 MPx okazało się zdecydowanie za mało, a klient jakoś nie miał ochoty płacić za prawa do dwóch osobnych ujęć oraz podwójną obróbkę. Zresztą na etapie robienia sesji od groma rzeczy jest jeszcze niewiadomymi, wychodzą dopiero później, a rzadko kiedy jest wola, czas i kasa, aby powtarzać zdjęcia. A że część (większa) klientów zachowuje się jak [autocenzura], to inna bajka. Jednak to oni płacą.
Spaceruję, spaceruję. Tylko te co kiepsko wyglądaja to wiesz jakim sprzetem są robione, z jakiego kadru itp? To czasem jest robione z 3 Mpx na 4 m wysokości!
Wiem, wiem. Dominuje u nas chodzenie na taniochę i duma z ignorancji. Co nie zmienia faktu, że i tu są klienci wymagający dobrej jakości i skłonni za to zapłacić.
Wiem, pracuję dla różnych klientów, sytuacja o jakiej mówisz była na przedostatniej sesji.
Ja to mam parę razy w roku.
Ale gdy się ma pełen kadr to praktycznie jest wycinane tak z 1/3 zdjęcia, nie więcej.
Zwykle kadruje się do 80-60% oryginału, ale nie zawsze. Czasem jedno zdjęcie musi obskoczyć pion i poziom (czyli lekko licząc zostaje ze 40%), zdarza się, że ta sama fota musi oblecieć i zupełnie normalne formaty i jakieś wydziwione kiszki o proporcjach 6:1 czy 1:3.
No i wtedy pracowałem na D3x, bo te 24 Mpx dawały spokój. 36 byłoby lepsze. Ale ja pytałem czy potrzebne jest ponad 80. No i nadal nie bardzo widzę po kiego grzyba.
Po to, aby mieć większą wolność kadrowania – nie raz zdarza się, że już po sesji cały pomysł jest wywracany do góry nogami. Po to by rzadziej być zmuszonym do klejenia rozdmuchanego tła z motywem głównym. Po to aby mieć jeszcze lepszą jakość na wydrukach wielkoformatowych, które mija się i z bliska. Bo zwyczajnie można mieć jeszcze lepszą jakość niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni.
Hassel jakoś znajduje nabywców dla H4D-200MS i ci raczej nie czują się straszliwie oszukani, wiedzą za co płacą i że im się to zwróci (a więc ktoś od nich te zdjęcia kupi).
Skarżyli się ludzie na rozdzielczość PALa? To po diabła pchać się w HD?
Co do zwiększania dynamiki w dupkach – po pierwsze i tak mają całkiem niezłą, po drugie w ponad 90% przypadków używa się ich w warunkach kontrolowanego oświetlenie, więc to de facto żaden problem – można sobie sterować dynamiką sceny w całkiem sporym zakresie.
Jak co dzień. :)
Witam
filozoficznie - do śmierci też... każdego dnia ;). A d800 to tylko hmm etap uprzyjemniający przeżycie :)
Jak już się pojawi wątek zniknie albo przejdzie znów do cafe...
Pozdrawiam
To dajcie jeszcze info o której jutro zajrzeć na forum i poczytać pierwszy test :)
http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/
http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/
Oj nie śledziło się wątku od początku ;) hihih
njght_84
23-11-2011, 21:16
Oj nie śledziło się wątku od początku ;) hihih
ma jeden post i od razu ban.. oj oj oj ;)
co najgorsze d800 oddala sie coraz bardziej po forach.. a już taką ładną specyfikację mu dodaliśmy ehh..
Pitu pitu. Coś mi się zdaje, że nie bardzo masz pojęcie jak powstają kampanie reklamowe.No tak. Ja zwykle z Twojej strony "pitu pitu", "nie masz pojecia" i inne tego typu glodne kawalki. Ty zawsze wiesz wszystko najlepiej, i tylko Tobie przydarzaja sie ekstremalne zlecenia w ktorych najwieksze osiagniecia techniki nie daja sobie rady. Taaa... tylko jakos przez dziesiatki lat bylo dobrze. Z taka problematycznoscia, z jaka Ty masz na co dzien do czynienia, az dziw bierze, ze w ogole jeszcze pracujesz w tej branzy. :) Na podstawie Twoich opowiadan, mozna by odniesc wrazenie, ze to bardziej klopotliwe niz budowa i eksploatacja promow kosmicznych. :)
Zresztą – taki przykład z życia, z zeszłej jesieni: sylwetka modela, w ogólnym KV chodząca z kadrowaniem od pasa w górę, na paru wydziwionych pionowych formatach musiała być cała – 60 MPx okazało się zdecydowanie za mało, a klient jakoś nie miał ochoty płacić za prawa do dwóch osobnych ujęć oraz podwójną obróbkę.No to co tu w koncu jest problemem? No wez sie zastanow! Klient dusigrosz, koles, ktory nie doszacowal zlecenia, czy w koncu aparat ze "zbyt mala iloscia pikseli na matrycy"? Stary, rozumujac w taki sposob, to miliony fotoreporterow powinno narzekac, ze aparaty reporterskie nie maja przynajmniej 100 MPx, bo przeciez moze sie tak zdarzyc, ze z ujecia wykonane podczas ich typowej roboty, ktos wpadnie na pomysl, zeby wydrukowac sobie 3 x 2 m w 300 DPI!
njght_84
23-11-2011, 22:01
widze że na all pojawił się wysyp d3/s hmmm