Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
A D7500?Fakt, ale to wyjątek. Przy czym ja nie jestem przeciwny zmniejszaniu ilości Mpx - sam chce "mniejszego" D800, slubne body by mogły mieć 20 - 24 Mpx.
Też mnie trochę bawią te nasze narzekania. Polska jest chyba jednym z ostatnich krajów wg. których Nikon kształtuje
swoją politykę sprzedażową :). Dla nich ważne są rynki zachodnioeuropejskie , US, Chin itp. Nie znaczy to, że ta polityka
jest ok. Jeśli miałeś na myśli moja wypowiedź to ja nie pisałem jako Polak zarabiający X zł, tylko jako fotograf. Oceniam to co jest potrzebne i to nie pod swoim kątem.
No, ale pomarzyć o idealnym body można. Ciekawe co piszą
na konkurencyjnych forach Canona, Sony Olimpka czy Fuji. Teoretycznie powinni tam piać z zachwytu, ale znając nasze
podejście tam też jest wsio ....be.Czytam tamte fora - tzn C-B, OC i KKM. Generalnie przy premierach jest tak samo u wszystkich - większość nie jest zadowolona, bo to brak 4K albo GPS, albo ekranik nie jest dotykowy itd. itp. Lubimy narzekać. Ja też ;) choć patrzę bardziej na cechy fotograficzne niż na pierdułki.
a w świecie lustrzanek wystarczy spojrzeć na to jakie body było najchętniej ostatnio kupowane, wydaje mi się że Canon 5d Mark III.
Czyli optymalny "środek" pod względem Mpix, FPS, DR itd. Też chętnie bym zobaczył u nas coś takiego między D750 a D810 :).No to na kocu się ze mną zgodziłeś ;)
Problem to następca D750, ja dla tego aparatu nie widzę miejsca patrząc tylko dla dobra firmy Nikon, dlatego chodzi mi po głowie coś co zapewne nie zrobią, czyli świetna maszynka mająca wszystko co najlepsze w Nikonie ale z małą ilością pikseli, to by odstraszyło amatorów i przyciągało pro do konkretnych zastosowań.
Takie cudo nie kolidowałoby ani z amatorskim D6xx ani z pro D8xx, a tym bardziej z D5, do tego jakby jeszcze puche dali jak D700 to byłby święty gral :)
No z D5 to by konkurowało. Tak jak D700 z D3. No i co - D3 nie był kupowany? Co prawda wtedy to był już D3s.
Pawel Pawlak
04-07-2017, 12:18
W obecnej sytuacji nikona (kiepskiego wizerunku, marketingu i obsługi klienta) sądzę że pokazanie prawdziwego następcy D700 miałoby sens - tak jak pokazanie oryginału w 2008r. Mini D5, nawet z obrazkiem żywcem przejętym z d5, ale także z AFem jak w d5/d500 i ergonomią, jakością jak w d500 zadowoliło by naprawdę wielu. Nie wierzę żeby 21mpix kto potrzebuje takiego następcy d700. Całość w cenie na poziomie d810 i do tego następca d810 z wysokorozdzielczą matrycą, ale wolniejszy. Taka seria D8x0h (21mpix i 9-10fps) i D8x0x (7fps 36-45mpix)- o takich samej ergonomii, wspólnym gripie i cenie.
Tylko nie bardzo chce mi się wierzyć żeby zmieścili szybką i pewną komorę lustra 10FPS w małej obudowie.
No to mamy podobne poglądy. Co do fps - jak by było 8 to większość i tak zadowoli, a w dodatku konkurent ma 7,5.
Jeszcze nie oficjalnie, ale za chwilę bedzie następca bardzo udanego body d810 https://nikonrumors.com/2017/06/29/nikon-d810-replacement-expected-to-be-announced-at-the-end-of-july.aspx/
http://fotoblogia.pl/10900,nikon-d820-jeszcze-w-tym-miesiacu-matryca-45-mpix-system-af-z-d5
kurczeblade
05-07-2017, 13:48
Af z D5 czyli 99 pkt krzyżowych. A Wy narzekacie że N wyrzuca słaby sprzęt ? myślę że będzie MRaw. Do tego dobry AF . Dlatego powstrzymałem się przed kupnem d810, bo jak kupować to co dwa body dalej.
15 będzie kosztował jak nic ?
W puszkach profi Nikon bryluje, ale następca D7200, to jakaś porażka, cofnięcie się poniżej D80. Drugie gniazdo karty przebolałbym, ale gripa już nie. Zarżnęli linię dla bardziej wymagających. Pewnie im się gripy nie sprzedawały. Nie dziwne, jak obecna cena tego do D7100 zbliża się niebezpiecznie do połowy ceny aparatu... Nowe obiektywy bez pełnej wstecznej kompatybilności. W przyszłym roku będą znów płakać baranim głosem, że są jeszcze bardziej finansowo w plecy. Wygląda jakby Nikonem zarządzał wujcio Dobra Rada...
kurczeblade
05-07-2017, 14:21
Masakra ??????
Jeśli karta będzie XQD, to cienko, bo na placu boju pozostał tylko jeden producent z możliwością dyktowania ceny. Cały czas mam nadzieję, że będzie możliwość wymiany na CFExpress, albo ten ostatni format będzie wstecznie kompatybilny z XQD.
Kojocisko
05-07-2017, 14:54
W puszkach profi Nikon bryluje, ale następca D7200, to jakaś porażka, cofnięcie się poniżej D80. Drugie gniazdo karty przebolałbym, ale gripa już nie. Zarżnęli linię dla bardziej wymagających. Pewnie im się gripy nie sprzedawały...
Mam wrażenie, że się mylisz. Dla wymagających jest D500, D7500 jest dla wymagających nieco mniej. I D7500 ma nie kanibalizować D500.
Chcesz gripa, dwa gniazda - kupujesz D500, najlepsze APS-C na rynku. Nie masz takich potrzeb, ale dalej chcesz mieć niezłą serię, AF i obrazek - D7500 jest dla ciebie.
Mam wrażenie, że właśnie teraz wiedzą co robią.
...
Chcesz gripa, dwa gniazda - kupujesz D500, najlepsze APS-C na rynku. Nie masz takich potrzeb, ale dalej chcesz mieć niezłą serię, AF i obrazek - ..
.
... I nie potrzebujesz kropowanego 4K... to kupujesz znacznie tańsze D7200 ;) :mrgreen:
Mam wrażenie, że się mylisz. Dla wymagających jest D500, D7500 jest dla wymagających nieco mniej. I D7500 ma nie kanibalizować D500.
Chcesz gripa, dwa gniazda - kupujesz D500, najlepsze APS-C na rynku. Nie masz takich potrzeb, ale dalej chcesz mieć niezłą serię, AF i obrazek - D7500 jest dla ciebie.
Mam wrażenie, że właśnie teraz wiedzą co robią.
D500 nie jest dla wymagających. To profesjonalna puszka DX (której od kilku lat brakowało). Dla wymagających do tej pory była linia D7XXX. Teraz już jej nie będzie. Zamiast utrzymać wysoki poziom sprzętu, wypuszczają coś podobnego do Canona z linii dwucyfrowej. I nie mówię tutaj o wymyślaniu jakichś cudów, tylko zostawieniu tego co było do tej pory. Stwierdzenia, że D7500 jest dla "nieco mniej" wymagających od użytkowników D500, uważam za naciągnięte do granic wytrzymałości. Zresztą, pogadamy przy przyszłorocznych wynikach finansowych Nikona.
Swoją drogą, mając przez parę lat D90 i kita, mocno zastanawiałem się (wiedząc już czego potrzebuję) czy zostać w Nikonie, czy jednak spróbować czegoś innego. Wybrałem Nikona ze względu na to, co dawała linia D7XXX. Były wtedy na rynku D7000 (jeszcze), D7100 i zapowiedzi D7200. Do głowy by mi wtedy nie przyszło jaki "fenomenalny" rozwój zafunduje tej linii Nikon. Gdybym wówczas wiedział jak to będzie wyglądało, dzisiaj byłbym szczęśliwym użytkownikiem Canona 70D/80D ze świetnym 15-85, budżetowym 10-18, elką 70-200 f4 bez stabilizacji, pięćdziesiątką 1,8 stm i Tamronem 70-300 vc, lub nowym Canonem 70-300.
A szkoda mi, bo bardzo lubię swoje Nikony, świetnie mi się nimi robi zdjęcia. Jestem bardzo zadowolony ze szkieł, które mam. Tylko nic nie jest wieczne i kiedyś, puszki najprędzej, odejdą w niebyt. Pewnie, że D500 jest OK, tylko, że mnie na niego nie stać. A takiego D7500 najnormalniej nie kupię ponieważ nie spełnia moich oczekiwań. Jak następcy tychże dalej pójdą w obecnym kierunku to mam przewalone...
Kojocisko
05-07-2017, 16:12
.....dzisiaj byłbym szczęśliwym użytkownikiem Canona 70D/80D ze świetnym 15-85, budżetowym 10-18, elką 70-200 f4 bez stabilizacji, pięćdziesiątką 1,8 stm i Tamronem 70-300 vc, lub nowym Canonem 70-300. .....
Jako osoba, która używała 5 lat 60D z 15-85 potwierdzam wyłącznie tezę o zestawie obiektywów, choć polecam z własnych doświadczeń raczej 4L IS. "szczęśliwym użytkownikiem Canona 70D/80D" - po AF i matrycach współczesnych Nikonów - nie sądzę. Zresztą w końcu możesz zmienić
....Stwierdzenia, że D7500 jest dla "nieco mniej" wymagających od użytkowników D500, uważam za naciągnięte do granic wytrzymałości.....
Ale jakiś argument? Bo specyfikacja moim zdaniem potwierdza moją tezę, którą uargumentowałem. Zresztą gdybym używał DX'a, mnie D7500 bardzo się podoba (poza ceną)
No to chyba jakoś inaczej czytamy specyfikacje. Dla mnie stwierdzeniem bliższym byłoby "znacznie mniej wymagającym". Faktycznie, zapomniałem, że cena D7500 jest nieco niższa od D500 ;)
Kojocisko
05-07-2017, 18:26
Pozostaję przy swoim: https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d500&products=nikon_d7500&sortDir=ascending
Ty po prostu moim zdaniem narzekasz, że Nikon nie sprzedaje D500 z większą matrycą w cenie (i może obudowie) D7100. A pytanie czy rynek to dobrze przyjmie - jest otwarte. Na moje oko jest to strategia zwiększania marży kosztem udziału w rynku. Nie postawię pieniędzy, że zadziała.
Swoją drogą widziałem jaki obrazek (jpg) wypluwa D500 prosto z aparatu w rękach laika (w dosyć wymagających warunkach). D7500 powinien być równie dobry. Jak jeszcze ciut stanieje.
Jest spora szansa że D7500 też będzie otrzymywał takie promocje jak do tej pory D3400 i D5600 ( w odróżnieniu do kiepskich promocji i cen D3200, D3300, D5300, D5500 ), to jest przełomem w ofercie nikona i warto to brać pod uwagę, często na amazonach można dorwać wspomniane niższe modele za bardzo niskie kwoty, podobnie oferty sieciówek w uk i ogólnie EU, u nas jest biednie od tej strony ale to rynek mikro, a do tego często zestawy tanie z świetnymi jak na amatorski sprzęt nowymi obiektywami AF-P, które są mocno nie doceniane przez samych nikoniarzy nawet.
Narzekam na to, że nie mogę podpiąć gripa do D7500. Z drugiej strony za półtora, dwa lata cena D500 może będzie bardziej zjadliwa. Obiektywy AF-P świetna sprawa, ale głównie z najnowszymi puszkami. Pewnie dlatego szału nie ma.
Swoją drogą, mając przez parę lat D90 i kita, mocno zastanawiałem się (wiedząc już czego potrzebuję) czy zostać w Nikonie, czy jednak spróbować czegoś innego. Wybrałem Nikona ze względu na to, co dawała linia D7XXX. Były wtedy na rynku D7000 (jeszcze), D7100 i zapowiedzi D7200. Do głowy by mi wtedy nie przyszło jaki "fenomenalny" rozwój zafunduje tej linii Nikon. Gdybym wówczas wiedział jak to będzie wyglądało, dzisiaj byłbym szczęśliwym użytkownikiem Canona 70D/80D ze świetnym 15-85, budżetowym 10-18, elką 70-200 f4 bez stabilizacji, pięćdziesiątką 1,8 stm i Tamronem 70-300 vc, lub nowym Canonem 70-300.
jako użytkownik canona napiszę "u sąsiada trawa jest zawsze bardziej zielona" obawiam się że 10-18 to nie jest szkło dla wymagających (ale nie miałem - miałem 10-22 i kupiłbym ponownie gdybym musiał - ale lyżka goryczy 10-22 na cropie jest słabsze (i to widać gołym okiem a nie w pomiarach) niż 17-40 na FF - wiem bo mam, a ponoć 17-40L to bida elka), 70-200 /4 fajne (wiem bo miałem) ale 70-200/4 IS jest dla wymagających (też miałem miło wspominam kupiłbym ponownie gdybym musiał), pozostałe szkła to raczej typowe przeciętniaki - taki niski stan stanów średnich, 15-85 jest ponoć niezły (nie miałem) ale myślę że połowa tej niezłości to wpływ internetów, a połowa opinii wydana przez osoby które niezłego szkła nigdy w ręce nie miały.
co do korpusu - to crop canona to taki sobie wybór jest (o mało co nie kupiłem nikona D600 z tego powodu) może nowe typu 80D, ale dla tych odrobinę starszych na pewno nie warto zmieniać systemu, a jesli mowa o umiejętności "pozycjonowania" rzuć sobie okiem nowe 6DII, a zobaczysz że moja ulubiona firma też potrafi przyciąć - ja na przykład chciałbym mieć 100% wizjera w korpusie za 9300zł bo uważam ze mi się należy jak psu buda - i nie znajduję zrozumienia u nikogo przeciez 98% to prawie 100% i po co komu widzieć kadr jak kadruje :).
ciesz się lekkim korpusem bez gripa (będziesz mniej myślał o bezlusterkowcu jak bedziesz dźwigał bez tych niepotzrebnych klamotów), dwa sloty w korpusie amatorskim to też fanaberia jest
jaś, fanaberia nie fanaberia... Ale jak raz dostaniesz coś fajnego, a później nie... Nie wiem jak Ty, ale tu mi się odzywają pozostałości z dzieciństwa. Kto daje i zabiera... Zresztą, zarówno Canon jak i Nikon chojne w tym względzie nie są. Szczególnie ten pierwszy.
jaś, fanaberia nie fanaberia... Ale jak raz dostaniesz coś fajnego, a później nie... Nie wiem jak Ty, ale tu mi się odzywają pozostałości z dzieciństwa. Kto daje i zabiera... Zresztą, zarówno Canon jak i Nikon chojne w tym względzie nie są. Szczególnie ten pierwszy.
ja bardziej patrzę na obrazek dawany przez korpus, wizjer też jest dla mnie istotny, autofocus już mniej - albo sobie radzę albo nie potrzebuję superwymyślnego, drugi slot to dla mnie sprawa trzeciorzędna - nie obawiam się że jak będę robił lądowanie UFO to mi karta padnie - bo nie będę robił lądowania UFO i karta mi nigdy jeszcze nie padła - ale oczywiście rozumiem że dla zawodowca robiącego unikalny reportaż drugi slot może być decydujący o zakupie. Canon zwykle coś dodaje ale stara się tak nie do końca - prawie, wąsko, 4K zabrakło albo cóś - w każdym systemie narzekają - z wyjątkiem systemów opanowanych przez wyznawcow i ambasadorów tam jakby narzekanie mniej się przebija przez zgodny chórek powtarzający ciągle te same argumenty.
starałem się tylko uświadomić kolegę że świat cropa canonowego nie jest tak jasny jak go namalował, może teraz się poprawia ale ja nie mam zamiaru tego sprawdzać - nigdy :mrgreen:
Nie zależy mi na lekkim body. Po Zenicie TTL, wszystkie są lekkie. Mam duże łapy (no może przesadzam trochę, ale zawsze mi ostatni palec ucieka pod body, sam uchwyt aparatu jest za płytki, D810 dobrze mi w rękach siedzi bez dodatków) i zależy mi na wygodnym i pewnym uchwycie. Jak chcę lekko i kompaktowo, odkręcam grip i zostawiam w domu. A w zasadzie u mnie jest w tym wypadku bardziej problem transportowy niż wagowy. Trudno znaleźć torbę, która nie będzie bardzo odstawała i pomieści body z gripem i zapiętym słoikiem większym niż trzydziestka piątka na dx.
Co do trawy sąsiada, tak się składa, że troszkę poderwałem mu chwasta i jestem dumnym posiadaczem 40D + 18-55 is II (niestety) i 50 1/8 STM. W najtańszym 70-200L się zakochałem. Ale pewnie dlatego, że nie miałem innego do podpięcia. Dodatkowy dedykowany grip pasuje chyba do 60D włącznie. AF... szału faktycznie nie ma, ale tragedii również nie. Mam wrażenie, że D90 pudłuje częściej. Oczywiście nie jest to jakieś nagminne, ale zdarzy się czasem. Do tego jakoś od lat nie mogę się przekonać do bocznych i mam zawsze ustawiony centralny. Pewnie naleciałość z analogów mi została...
co mogę powiedziec - też miałem kiedyś zenita i też mam wielkie ręce - a korpusy lubię takie normalnej wielkości ani duże ani małe, co do torby to do think tanka retrospective 20 można włozyć fulfrejma z dokręconym 70-200/2.8, akurat 70-200/2.8 nie mam (ale sporo używałem) ale wkładam z dokręconym 100-400L, 40D używałem (kumpel mi dawał jak potrzebowałem) nawet z gripem (dawno temu) ale z gripem to klocek był dla mnie. co 70-200 to moim zdaniem 70-200 4LIS ma fajniejszy obrazek, 70-200 2.8 LIS również (używałem wszystkich 70-200 4LIS chyba najdłużej) ale zupełnie cię rozumiem 70-200/4 to fajne i tanie szkło.
obawiam sie ze obrazek z D7500 będzie trudno porównac z tym z 40D wysokie iso, czy słynne wyciąganie cieni w tym canonie może (w prównaniu do nowoczesnego) nikona nie istnieć.
Rozumiem.
Widzisz, w Samsungu NX500 dostałem chyba wszystko, co tylko można było.
Świetną jakość obrazka - na poziomie D7200. Dwa pokrętła, choć to niewielki i poręczny bezlusterkowiec. Wizjera nie ma, na co wielu narzeka. Też chętnie bym zakupił takie akcesorium na sanki. No tego jednego brakuje, ale gabaryt kieszonkowy i tak ogranicza tego typu rozwiązania. Dodatkowy przycisk programowalny na prawie wszystkich obiektywach systemu NX, który umożliwia wykorzystanie pierścienia ostrości jako kolejnego pokrętła... Jest możliwość ustawienia af w innym miejscu niż pomiar światła, albo pomiaru światła w innym miejscu niż af. Obsluga za pomocą telefonu lub tabletu to... Po prostu fantastyka. Chyba prawie wszystko co w aparacie, można ustawić bezprzewodowo z telefonu. Filmy 4K. Filmy i zdjęcia 3D z jednym obiektywem.
Jakbym teraz miał się przesiąść na matrycę Canona... Szukać wężyka, czy modlić się do producenta, żeby udostępnił jakąś funkcję w wyzwalaniu bezprzewodowym... Żeby mi łaskawie w roku 2017 dał możliwość nagrywania filmów 4K gdy w chyba wszystkich lepszych telefonach czy kompaktach to jest...
Żebym za każdą z tych funkcji, które uważam za niedrogie i łatwo dostępne, miał wyskakiwać z kolejnych kilku tyś. zł... Że tego nie ma w aparatach kosztujących blisko 10 tyś. zł...
Nie, nie i jeszcze raz nie. Żaden znaczek do takich wyrzeczeń mnie nie nakłoni. Żadne opowieści o ogromnej ilości obiektywów, białych, czarnych, czy nawet złotych.
Nie. Bez wątpienia system Canona nie jest dla mnie.
To już Nikon, mimo, że też jakiś rozrzutny nie jest, już prędzej coś fajnego udostępni. Lustrzanki bez dwóch pokręteł i górnego wyświetlacza sobie nie wyobrażam.
Mam podobne odczucia ale ze wskazaniem na Pentaxa ale jednak Nikon zapewnia mi wszystko co chcę, wiele manualnych pleśniaków potrafię sobie przerobić, a to najfajniejszą zabawe daje.
Jednak system nx samsunga jest, a właściwie był rewelacyjny, szkoda że nie został doceniony odpowiednio i przegrał z brutalnym marketingiem "rekinów" rynku sprzętu foto :)
Taka ciekawostka, patrzę teraz bo wylądował donald one :)
Wysiadają fotoreporterzy hamerykańscy i wszyscy uzbrojeni w nikony, a po drugiej stronie lotniska dominują białe obiektywy, widać jak różnią się rynki sprzętu :)
jestem daleki od wychwalania jakiegokolwiek systemu - raczej narzekam - to taki nasz i nie tylko nasz narodowy sport
na matrycę canona w fulfrejmie (6D) nie narzekam - jestem bardziej niż zadowolony, ostatnio kupiłem 5D (classic) do zabawy i też nie narzekam nawet prawie 13 mpix mi nie przeszkadza. co do wyzwalania bezprzewodowego juz wymienialiśmy uwagi - chętnie zobaczę takie które działa ale tak jak ja tego potrzebuję bo jeszcze takiego nie widziałem - jak nie zobaczę to wężyk się zawsze sprawdza - ogólnie to się zgadzam brak 4k to kpina (pomimo że nie filmuję), ale nie twórzmy mitów o wyrzeczeniach przy fotografowaniu takim 6D czy innym bidnym fulfrejmem canona - do niekórych tematów się słabo nada (miałem napisac sport ale są tacy co sobie radzą więc nie napiszę) ale porównanie do cropowego bezlustra to pomyłka - wiem wszyscy ciągle porównują najlepiej m4/3 do 5DIII (to moje ulubione ambasadorskie porównanie) ale takie porównanie wytrzymuje tylko na papierze w realu już niestety nie.
nie mam ciągot do zmiany systemu - canon zapewnia mi wszystko co potrzebuję a pewnie nawet więcej niż potrzebuję - oczywicie nikon też by mi to zapewnił
10-18 to nie jest szkło dla wymagających (ale nie miałem - miałem 10-22 i kupiłbym ponownie gdybym musiał - ale lyżka goryczy 10-22 na cropie jest słabsze (i to widać gołym okiem a nie w pomiarach) niż 17-40 na FF - wiem bo mam, a ponoć 17-40L to bida elka),
10-18, poza tym, ze ciemny jak afrykanska noc, jest optycznie zupelnie przyzwoity. bezposrednio z 10-22 nie porownywalem, moge porownywac z 16-35/4 w FF (to jest bardzo wysoko postawiona poprzeczka) - srodek rownie ostry, boki gorzej do wyraznie gorzej w szerokim kacie, ale nie rozjezdzaja sie tak jak w 17-40...
za 200 EUR to naprawde trudno mu cokolwiek wypominac. kiedys duzo podlejsze optycznie w 8Mpix zoomy UWA zaczynaly sie od 500 EUR :/
mechanicznie 10-18 to zdecydowanie nie jest szklo dla wymagajacych, to na pewno
70-200 /4 fajne (wiem bo miałem) ale 70-200/4 IS jest dla wymagających (też miałem miło wspominam kupiłbym ponownie gdybym musiał),
dla mnie 70-200/4 nonIS byl przereklamowany. sporo wynietowal na 135mm, z ostroscia tez bylo przyzwoicie ale bez szalenstw.
70-200/4 IS nie kupilbym, czekam na mkII. z cichym i mocniejszym IS-em i z kolorami nowych L-ek (a nie zielenina tych starszych)
15-85 jest ponoć niezły (nie miałem) ale myślę że połowa tej niezłości to wpływ internetów, a połowa opinii wydana przez osoby które niezłego szkła nigdy w ręce nie miały.
mialem, przefocilem. znakomite szklo, ale malo popularne.
co do korpusu - to crop canona to taki sobie wybór jest (o mało co nie kupiłem nikona D600 z tego powodu) może nowe typu 80D, ale dla tych odrobinę starszych na pewno nie warto zmieniać systemu, a jesli mowa o umiejętności "pozycjonowania" rzuć sobie okiem nowe 6DII, a zobaczysz że moja ulubiona firma też potrafi przyciąć - ja na przykład chciałbym mieć 100% wizjera w korpusie za 9300zł bo uważam ze mi się należy jak psu buda - i nie znajduję zrozumienia u nikogo przeciez 98% to prawie 100% i po co komu widzieć kadr jak kadruje :).
u mnie tez nie.
nie znajdziesz zrozumienia. roznica miedzy 98% a 100% jest w praktyce znikoma.
tez uwazam, ze za ta kase sie nalezy 100%... ale to znaczy mniej wiecej tyle, ze taki 6D mkII kupie jak jego cena zejdzie w okolice 1600 EUR. palic mi sie z zakupem nie pali
nikoniarz
05-07-2017, 22:35
canon zapewnia mi wszystko co potrzebuję a pewnie nawet więcej niż potrzebuję - oczywicie nikon też by mi to zapewnił
Ja napiszę analogicznie- nikon zapewnia mi wszystko czego potrzebuję, a pewnie i więcej niż potrzebuję- oczywiście Canon też by mi to chyba zaoferował...
Ale oczywiście jak zwykle grono narzekaczy ma się całkiem dobrze, i raczej nie pomniejsza się. A może i nawet powiększa...
u mnie tez nie.
nie znajdziesz zrozumienia. roznica miedzy 98% a 100% jest w praktyce znikoma.
tez uwazam, ze za ta kase sie nalezy 100%... ale to znaczy mniej wiecej tyle, ze taki 6D mkII kupie jak jego cena zejdzie w okolice 1600 EUR. palic mi sie z zakupem nie pali
z życia wzięte - w kwietniu byłem na małym plenerku - zajechałem pod miejscówkę - fajna chmura prawie burzowa ale chmura jak to chmura przesuwa się więc się trzeba sprężyć - kadrujemy - obiekt w kadr, kupa gnoju (jak to w rolniczym krajobrazie) poza kadr :) bez filtra, z filtrem jeszcze przy różnych czasach bo chmura się rusza jeszce jeden kadr i chmura się rozeszła i co jak myślisz mam fragment kupy gnoju w kadrze czy nie mam - no mam - niewiellki fragment nikt się nie domyśli że to kupa gnoju była ale jak kadrowałem to wizjerze jej nie było widać - rożnica znikoma - mieć fragmencik (ale taki malutki jakbym nie wiedział że to kupa obornika była to bym się nie domyślił) kupy gnoju na brzegu kadru lub go nie mieć.
- - - - kolejny post - - - - - -
mialem, przefocilem. znakomite szklo, ale malo popularne.
ja po wspaniałym 17-85 postanowiłem omijać EF-Sy szerokim łukiem - rekordowa utrata wartości szkła przy odsprzedaży - ja się uczę szybko i jedno doświadczenie mi zwykle wystarcza
z życia wzięte -
- kadrujemy - obiekt w kadr,...na brzegu kadru lub go nie mieć.No a powiedz mi co w praktyce by było, gdybyś miał 100% w wizjerze? Czy nie możesz wykadrować tego co masz na zdjęciu?
Różnica jest taka jak między 23,5 a 24 Mpx. Tragedia.
W obecnej sytuacji nikona (kiepskiego wizerunku, marketingu i obsługi klienta) sądzę że pokazanie prawdziwego następcy D700 miałoby sens - tak jak pokazanie oryginału w 2008r. Mini D5, nawet z obrazkiem żywcem przejętym z d5, ale także z AFem jak w d5/d500 i ergonomią, jakością jak w d500 zadowoliło by naprawdę wielu. Nie wierzę żeby 21mpix kto potrzebuje takiego następcy d700. Całość w cenie na poziomie d810 i do tego następca d810 z wysokorozdzielczą matrycą, ale wolniejszy. Taka seria D8x0h (21mpix i 9-10fps) i D8x0x (7fps 36-45mpix)- o takich samej ergonomii, wspólnym gripie i cenie.
Tylko nie bardzo chce mi się wierzyć żeby zmieścili szybką i pewną komorę lustra 10FPS w małej obudowie.
W pełni się zgadzam z Pawłem.
Obchodzą 100lecie firmy, mamy połowę roku za nami, a jak do tej pory wygląda to słabo...
Nikon w obecnej sytuacji BARDZO potrzebuje prawdziwego następcy D700. D810/D750 mini nie są :) Patrząc na rynek zaryzykowałbym stwierdzenie, że prawdziwym następcą D700 jest Canon 5Dmk4 :P Naprawdę udany aparat. Rozmiar matrycy wydaj się idealnym kompromisem.
Nie rozumiem dlaczego Nikon nie zrobi jednej puszki (obudowa) z dwoma matrycami?
W jednym przypadku coś w okolicach 24mpix, więcej fps itd. W drugim mogą zapakować te 40-50mpix, zwolnić fps.
AF z D5, poprawione ISO, możliwość wymiany XQD na coś bardziej popularnego i sukces gwarantowany :)
Każdy będzie mógł dobrać sprzęt pod swoje potrzeby. Jedna puszka powinna im za to ograniczyć koszty produkcji, serwisu itp.
W ten sposób mogą zostawić serię D6xx, ustawić serię D7xx/8xx jako jedną semiPRO i PRO w postaci jedno cyfrówek.
No a powiedz mi co w praktyce by było, gdybyś miał 100% w wizjerze? Czy nie możesz wykadrować tego co masz na zdjęciu?
Różnica jest taka jak między 23,5 a 24 Mpx. Tragedia.
pisałeś na forum że nauczasz - pewnie nauczasz żeby sprawdzić brzegi kadru podczas kadrowania - jak szybko sprawdzić brzegi kadru jak nie widać brzegu w wizjerze - LV ale to nie jest szybko i dla mnie LV to dodatek - rzadko korzystam. z tego co pamiętam masz inna filozofię fotografowawania uważasz że dokładne kadrowanie to bląd - lepiej jak amator obejmie więcej a potem sie przynie - bo jak zrobi dokładnie to sobie krzywdę może zrobić - ja mam po prostu inaczej, kadruję robię zdjęcie i nie przycinam - opowieści o 23,5mpix i 24mpix są świetne ale się nie sprawdzają jak coś wyje na brzegu kadru czego nie było widać w wizjerze - ja niestety pozostanę przy pogladzię że 98% to nie jest 100%.
nikoniarz
06-07-2017, 09:00
Jestem ciekaw ile te 2% zajmują wymiarowo powierzchni dookoła wizjera... :D
Ale 100 lat Nikona chyba w sierpniu zaczyna się, teraz to mieli tylko jakieś przygotowania :)
taki rumors:
Nikon did not stop producing the 810 camera
Nikon has plenty "good quality sensors"
They stopped the DL cameras because they were late (too late to stay competitive)
There will be important Nikon products release soon
They are working on a small camera to compete with smartphones
Nikon will not quit the camera business and they are spending a lot of money on research and development.
Regarding the Nikon D820, an excellent advice to everyone: "Mais il vous faudra encore un tout petit peu de patience pour avoir plus de details!" (You must have a bit of patience for more details)
Regarding Coolpix camera: "R&D effort is geared toward markets with the greatest potential, which is the reason for significantly reducing the Coolpix product line"
Regarding 100th anniversary: "As for all good celebrations, let us keep the moment of surprise!"
Pawel Pawlak
06-07-2017, 12:23
Niestety, po wielu doświadczeniach z matrycami różnej rozdzielczości uważam że tak jak nie ma możliwości uzyskania porównywalnej ilości detalu z matrycy wysokorozdzielczej na matrycy o niskiej rozdzielczości, tak samo nie da się uzyskać porównywalnej jakości obrazu przy słabym świetle, na wysokim iso z 36-50mpix jak z 12-21. Po prostu ani jedno, ani drugie rozwiązanie nie jest uniwersalne. Być może gdyby zastosowano jakiś inny filtr barwny, i można generować 1/4 rozdzielczości RAWy to dałoby to jakąś korzyść - ale do tej pory nie było takich rozwiązań w DSLR anie bezlustrowacach.
Obraz z wysokorozdzielczych matryc może jest i ostrzejszy, tyle że kolor jest po odszumianiu "błotnisty", papkowaty i po prostu nie wygląda dobrze. W wielu dziedzinach fotografii, tam gdzie i tak się stosuje bardzo intensywną ingerencję w kolor i tonalność to może nie przeszkadzać, ale do wielu jednak nie bardzo się nadaje. Czy 30mpix jest optymalną rozdzielczością (5d4) ? wg mnie nie... jest to zbędna ilość dla 95% zastosować, do tgo niepotrzebnie obciążająca cały system, a wysokie iso jest w praktyce gorsze niż "stary" d4s, o d5 nie wspominając. Przeżyłem zachwyt 36mpix rozdzielczością d800 i niestety, z perspektywy czasu uważam że nic dobrego z niej nie wynika w normalnej pracy a już na pewno nie pracuje z plikami D800(d810) w słabym świetle tak jak z tak samo starym D4/D5s.
Także jeśli Nikon nie zastosuje jakiś magicznych technologii, to zdecydowanie chciał zobaczyć szybkostrzelnego odpowiednika D700 z matrycą nie większą niż 20-21mpix (może być nawet skromne 16mpix jak w d4/d4s) ale z taką jakością obrazu w całym zakresie iso jak d4/d4s (czyli głęboki kolor w całym zakresie, na niskich i średnich iso niemal brak szumu, a na wysokich pięknie utrzymany kontur, selekcja b arw, tonalność) niż z 30mpix w jakości jak 5d4 (który na niskich iso dostaje baty od d810 a na wysokich od d4s/d5). Wysoka rozdzielczość niech trafi do następcy D810.
Z chęcią zobaczyłby jednak jeszcze słabszy niż w d5 filtr AA, albo lepiej jego brak. Akutancja obrazu bez tego filtra zdecydowanie pomaga przy pracy np. z TC labo przy dalekich dystansach gdzie masy powietrza między obiektywem a obiektem wprowadzają sporą degradację jakości.
Dobra matryca wymaga więcej od obiektywu i to często jest pomijane, widać to bardzo dobrze w momencie jak używasz zestawu D90 z 18-105 i potem ten obiektyw podpinasz np do D7200, szału nie ma bo nie może być, za to jak podepniesz do D7200 Sigme 1.8/18-35 to szukasz szczęki, a na D90 jest super ale tu znowu szału nie ma, dlatego nowa dobra matryca musi dostać dobry i zazwyczaj nowoczesny obiektyw.
Dobra matryca wymaga więcej od obiektywu i to często jest pomijane, widać to bardzo dobrze w momencie jak używasz zestawu D90 z 18-105 i potem ten obiektyw podpinasz np do D7200, szału nie ma bo nie może być, za to jak podepniesz do D7200 Sigme 1.8/18-35 to szukasz szczęki, a na D90 jest super ale tu znowu szału nie ma, dlatego nowa dobra matryca musi dostać dobry i zazwyczaj nowoczesny obiektyw.
chyba ze masz cos w desen systemowej 50-tki albo jakas manualna 135-tke (F, M42).
wtedy zmieniasz matryce z 6Mpix na 10Mpix - opad sczeki... 10Mpix na 16Mpix - opad szczeki, 16Mpix na 24Mpix - opad szczeki...
Z puszek nic mi nie brakuje.. Natomiast: Super że zostanie odświeżony Nikkor 200-400 f4 8)
Plotki czy prawda ? http://www.cameraegg.org/rumors-nikon-d820-coming-on-july-25-with-brand-new-46-5mp-sensor/
Podobno data premiery to "oficjalne plotki" ale techniczne parametry to tylko plotki.
Znowu jakiś składak wychodzi z tego
Znowu jakiś składak wychodzi z tegoNiewątpliwie. Aparat składa się z części. Ja wolę ewolucję niż rewolucję, bo to co nam serwują jest nie do końca dopracowane.
Podobno data premiery to "oficjalne plotki" ale techniczne parametry to tylko plotki.Tak szczerze to te parametry techniczne mógł każdy z bardziej co kumatych forumowiczów napisać.
Skoro to następca D810 to matryca wiadomo, że będzie miał więcej Mpx, od ponad 40 do ponad 50 (teraz padają różne cyfry - 42, 45, 46 - czyli nie wiedzą tylko strzelają)
Po premierze D5 wiadomo ze w D8xx dadzą AF z D5. Należało się tez spodziewać Wi-Fi. I mRAWów.
Niewiadomą było czy dadzą GPS, czy będzie gibany ekranik i ile będzie fps oraz jak to tam będzie z filmowaniem.
Sądzę, że dadzą podświetlenie przycisków.
Wg mnie nikon powinien wreszcie zacząć kombinować z matrycami z AF fazowym, tak by w następcy D700 było to dopracowane, by wreszcie działał AF przy filmowaniu.
Pawel Pawlak
11-07-2017, 12:22
nie tylko przy filmowaniu; nawet fotografia z nad głowy gdzie kadrowanie jest ułatwione przez gibany ekranik często jest mało realna ze względu właśnie na kiepski AF. Przy szerokich szkłach może jeszcze jakość daje radę (tylko w takim przypadku to lepiej włączyć klasyczny AF z detekcją twarzy i walić na ślepo) ale przy dłuższych ogniskowych można zanim AF w LV złapie ostrość to się sytuacja w kadrze zmienia :/
. Należało się tez spodziewać Wi-Fi.
czy będzie gibany ekranik
WiFi i gibano-myziany ekranik pewnie będzie. Może też SnapBridge.
Wg mnie nikon powinien wreszcie zacząć kombinować z matrycami z AF fazowym, tak by w następcy D700 było to dopracowane, by wreszcie działał AF przy filmowaniu.
Patent na taką matryce mają już parę lat. I też się zastanawiam, na co czekają.
Patent na taką matryce mają już parę lat. I też się zastanawiam, na co czekają.
Przecież w Nikonie 1 jest taka matryca. I działa bardzo dobrze.
Miałem na myśli: na co czekają z umieszczeniem jej w lustrzance.
To tak samo jak z tymi patentami na szkła FX i DX do bezluster...
Oczywiście aparat składa się z części,nawet wielu części...
Dowcip w tym żeby opracować coś co przejdzie do historii albo będzie tym co każdemu z nas po głowie chodzi, a nie będzie produktem z tej półki to z tamtej tamto a z tej weźmiemy to i to.Razem mamy aparat
Zaczyna się https://www.youtube.com/watch?v=yDAPHxM2iog :)
Zaczyna się https://www.youtube.com/watch?v=yDAPHxM2iog :)
szczerze? To mi nie wygląda na 100 lecie, na świętowanie takiej ładnej liczby lat, piekarnia na rogu co działa lat 30 czy 40 ma lepsze świętowanie (w porównaniu do budżetu jakim dysponuje)
Sto lat i co dostajemy, koncert, jakieś pudełeczka z napisem, obrazki w necie?
Nie pokazali niczego nowego, wartego uwagi.
Może jeszcze nas zaskoczą ? 100lecie dopiero w Sierpniujeżeli się nie mylę wypada.
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
25 lipca chyba zaczynają i wtedy ma być pokazany D8xx, a co dalej to zobaczymy.
25 lipca jest stulecie. Mają jeszcze niecałe 2 tygodnie.
E: I znów drugi... :lol:
Znalezione na NR:
Here is an updated list of upcoming Nikon cameras that have already been registered with various government agencies but are not yet officially announced:
N1546
Digital camera
Made in China
Wi-Fi, Bluetooth installed
N1608
Digital camera
N1622
Digital camera
Made in China
Wi-Fi, Bluetooth installed
N16F1
Remote controller
N16H0
Dot site for camera
PS. Co to jest to Dot site? Google wyrzuca celowniki kolimatorowe/holograficzne. :D
megasnajper
16-07-2017, 10:15
To może być celownik do następcy p900, Olympus coś takiego robi
https://www.bhphotovideo.com/c/product/1116753-REG/olympus_ee_1_dot_sight_for.html
Czyli faktycznie kolimator. Dobrze google pokazało.
kurczeblade
19-07-2017, 11:58
Jakieś nowości odnośnie d820?
A tak w ogóle o następcy d750 coś wiadomo ? Nie wiem czy kupowawć teraz d750 zwłaszcza ze jest zwrot 750 zł czy czekać nie wiem i nie wiadomo jak jakosciowego następce d750.
Ja bym brał bo z tym zwrotem to śmieszna cena jest, następca jeśli będzie to cena zapewne cie troszkę zszokuje, pierwszy będzie D8xx 25 lipca, drugi D6xx nie wiadomo kiedy, ma być jeszcze Df2 i bezlustro, zatem D7xx może nawet nie w tym roku.
kurczeblade
19-07-2017, 13:31
Do kiedy jest ten zwrot 750 zł ? :)
Szukałeś gdzie najtaniej można kupić z tym zwrotem?
Wątpię żeby następca D750 pojawił się w tym roku.
Wszyscy nowego D750 nazywają D5 baby, a czy czasem wcześniej nie pojawi się jakiś D5s lub D5x zanim ten baby ? :)
Ja się boję czekać bo d750 powoli zbliża się do końca produkcji i takie produkty zawsze warto kupować (jak auta) bo wszystkie znane wady są usunięte i otrzymujemy naprawdę super body. Pojawi się nowe i z nowymi problemami. Zatem chyba w tym tygodniu pojawi się u mnie pierwsze body FF w postaci d750.
Wszyscy nowego D750 nazywają D5 baby ...Pierwsze słyszę :) Delikatnie mówiąc to lekka przesada.
nikoniarz
19-07-2017, 16:36
Wszyscy nowego D750 nazywają D5 baby
Ja również pierwszy raz spotykam się z takim nazewnictwem... Więc może "wszyscy" w Twoim otoczeniu tak do tego podchodzą.
Często na forach jak dpreview czy rumorsy w tematach o następcy D750 używają określenia "D5 baby" i rozpisują się odnośnie tego co otrzyma z modelu D5.
https://www.dpreview.com/forums/thread/4095125
Ja jestem ciekawy czego nie otrzyma z poprzednika...
Kastratem to raczej będzie 6xx, pewnie zabiorą jeden slot, brak gripa i pomiar światła ale dodadzą gibany ekranik i snapbridge :)
:mrgreen:
Miałem raczej na myśli brak uciętej flary i bezproblemową migawkę.
Ale w temacie kastrowania, również nie byłbym taki pewny. Może zaszaleją i wypuszczą następcę D700 (prywatnie szybciej się spodziewałem niż następcy D300s)? Chyba, że tutaj linia D8XX już zostanie i nic innego w tej klasie.
kurczeblade
19-07-2017, 18:34
To nie jest cashback, tylko jakaś promocja wymień stare na nowe i jest zwrot 750zł. Mi się nie opłaca, bo musiałbym im oddać D600 :P
Nie chce mi się czytać regulaminu tej promocji, ale rozumiem że jak kupie jakiś aparat nikona za 100zł i przyniose to będzie ta promocja obowiązywać ? :)
Często na forach jak dpreview czy rumorsy w tematach o następcy D750 używają określenia "D5 baby" i rozpisują się odnośnie tego co otrzyma z modelu D5.
No to ciut inna sprawa.
Skąd oni wiedzą jakie będą cechy następcy? Niech nikon zrobi następcę D700, nie D750.
To nie jest cashback, tylko jakaś promocja wymień stare na nowe i jest zwrot 750zł. Mi się nie opłaca, bo musiałbym im oddać D600 :P
Nie chce mi się czytać regulaminu tej promocji, ale rozumiem że jak kupie jakiś aparat nikona za 100zł i przyniose to będzie ta promocja obowiązywać ? :)
Oddać możesz stary zepsuty aparat za 20 zł. Musi tylko posiadać numer seryjny. Aha i nie musi być Nikon zatem te 750 masz za darmo, bo jak nie masz nic to kupo używane uszkodzone 20 letni aparat za 10 zł i tyle ;)
Do tego w moim przypadku odliczę sobie vat i dochodowy i d750 nagle okaże się, że wyniesie mnie nie całe 5000 :)
Niech nikon zrobi następcę D700, nie D750.
W pełnie zgadzam się z Jackiem!
Na to wielu czeka i tak naprawdę taki ruch powinien zrobić Nikon. Szczególnie w sytuacji jakiej się znajdują.
Mam nadzieję, że Nowa 8xx będzie tak naprawdę dwoma aparatami :)
Ta sama puszka (Body oczywiście obowiązkowo typu D700/D810itd.), guzikologia, AF itd. Ten sam grip, te same baterie i inne akcesoria.
Jedna z matrycą w okolicy 24mpix. Więcej FPS, bardziej "do wszystkiego"... Drugi ponad 40mpix. Bardziej "studyjny". Gorsze wyższe ISO, lepsze niższe, mniej FPS.
Oba dobry AF, dobre ISO, obowiązkowo 2 sloty (z możliwością wymiany XQD na coś innego ;)).
Idealny duet :D
Ci którzy będą potrzebować jeden wybiorą zgodnie z przeznaczeniem.
Część tych, którzy pracują bardziej zarobkowo może rozważać zakup dwóch dla wygody i uniwersalności takiego zestawu. Szczególnie gdyby zrobili jeden grip - najlepiej z boostem FPS :evil:
D750 nie doczeka się następcy. Zostawią linię 6xx jako entry, która przejmie trochę z 750ki.
W ten sposób będą 3 linie, w której każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Są też plotki o D900 ale co by to miało wnieść pozytywnego dla Nikona bo raczej o to chodzi, a nie co my byśmy chcieli i dobić ostatnie gwoździe do trumny :)
D6xx jako kastrat z dobrą ceną może ta matryca 28Mpix, dodatkowo canon teraz nie ma na rynku taniej pełnej klatki.
D8xx z dużą ilością pikselków ~45Mpix.
D7xx/D9xx z małą ilością pikselków max 16Mpix, bardzo szybki i dobry af, świetne iso, pucha jak D8xx, do tego dobre video.
D7xx/D9xx z małą ilością pikselków max 16Mpix, bardzo szybki i dobry af, świetne iso, pucha jak D8xx, do tego dobre video.
D7xx/D9xx musi być najbardziej uniwersalnym aparatem w FF, więc moim zdaniem matryca będzie miała min. 24mpix. (5Dmk4 ma 30 i uważam to za bardzo sensowny kompromis).
AF i ISO zbliżone do 5ki, ale nie tak dobre oczywiście ;) Dobre videło, kilka innych ficzerów i jeśli nic nie spieprzą z kontrolą jakości itd. to będzie super puszka :D
W pełnie zgadzam się z Jackiem!
Na to wielu czeka i tak naprawdę taki ruch powinien zrobić Nikon. Szczególnie w sytuacji jakiej się znajdują.
Mam nadzieję, że Nowa 8xx będzie tak naprawdę dwoma aparatami :)
Ta sama puszka (Body oczywiście obowiązkowo typu D700/D810itd.), guzikologia, AF itd. Ten sam grip, te same baterie i inne akcesoria.
Jedna z matrycą w okolicy 24mpix. Więcej FPS, bardziej "do wszystkiego"... Drugi ponad 40mpix. Bardziej "studyjny". Gorsze wyższe ISO, lepsze niższe, mniej FPS.
Oba dobry AF, dobre ISO, obowiązkowo 2 sloty (z możliwością wymiany XQD na coś innego ;)).
Idealny duet :D
Ci którzy będą potrzebować jeden wybiorą zgodnie z przeznaczeniem.
Część tych, którzy pracują bardziej zarobkowo może rozważać zakup dwóch dla wygody i uniwersalności takiego zestawu. Szczególnie gdyby zrobili jeden grip - najlepiej z boostem FPS :evil:
D750 nie doczeka się następcy. Zostawią linię 6xx jako entry, która przejmie trochę z 750ki.
W ten sposób będą 3 linie, w której każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Wątpie, każdy mówi o następcy d700 ale niestety nie ma co się oszukiwać jest nim dla Nikona d750 są w ogóle plotki iż d8xx ma zostać jedynym i następca d750 ma się nie pojawić czyli ma być seria d6xx d8xx i potem jednocyfrówki. Okaże się wszystko myślę w ciągu roku.
Pawel Pawlak
20-07-2017, 09:30
Najwyraźniej nawet wśród wydawać się może zaawansowanych fotografów spirala gonitwy za mpix się zacieśnia - dobre....
Tysiące pro fotografów pracują na 12mpix, cała masa fotografii stosowanej w reklamie zadowala się 21mpix rozdzielczością, tymczasem teraz się okazuje że min kompromis to 24mpix.
Co wy ludzie robicie z tymi rozdzielczościami, poza onanizowaniem się detalem na 100 albo 200% powiększeniem na monitorze ? Pragnę przypomnieć że przez ostatnie lata wielkość formatu A2 nie zmieniła się, podobnie jak jak gęstość zadruku i możliwości postrzegania u człowieka nie zmieniły się.
Jestem jakiś widać niedzisiejszy - w uniwersalnym body zdecydowanie widziałbym 18-21mpix, matrycy "czystszej" jak D4s, z DRem na niskich iso jak D810, z separacją barw i DR na wysokich rodem z D5. Albo lepszej. 24może od biedy być, tylko po co - żeby szybciej zapychać dyski ?
Od "biedy" jeśli uniwersalne body dostało by matrycę z d5 było super - mimo jest ograniczeń na niskim iso - d700/d3s dawały radę, a też miały podobne ograniczenia.
Paweł. Miałem D700 i 12mpix w 95% w zupełności wystarczy. Nie jestem też wielkim fanem tendencji zwiększania mpix. Problem polega jednak na tym, że ma to być (zakładam) najbardziej uniwersalna puszka w FF Nikona.
A to oznacza, że ma być dobra w sporcie, portrecie, landszafcie itd. I tu te 24mpix jest chyba najlepszym rozwiązaniem/kompromisem.
Gdybym kupując ost. Puszkę miał D750 w body D810 to właśnie taki bym kupił :)
Nie możecie podchodzić do tego co by się chciało bo tak to nikon faktycznie zwinie się z rynku, canon tak nie robił i nie robi.
Ja widzę potężną szanse dla nikona z nowym D6xx, wykastrować co się da, matryce niech dadzą ta z plotek czyli 26-28Mpix i cena niech będzie dobra, canon zrobił miejsce obecnie bo nie mają taniej pełnej klatki, 6Dmk2 jest drogi, tania pełna klatka z normalną baterią, normalnym wizjerem to też duża konkurencja dla sony.
D7xx/D9xx jako następca D700 ma sporą szansę pojawić się tak samo jak D500, a danie w taki aparat 24Mpix plus wszystko co dobre to strzał w kolano, to musi być świetna maszyna ale kupujący musi się zastanowić dwa razy czy nie lepiej wybrać D8xx, a może jednak wystarczy mi taki amatorski D6xx, a może jednak dołożyć i kupić D5, o to chodzi żeby był wybór i nie konkurować między swoimi modelami.
Spokojnie. Wykastrują, a cenę i tak przysrają na poziomie 6D mk2. :lol:
Kojocisko
20-07-2017, 11:42
@ Paweł - ja nie umiem tak dobrze kadrować, mniej niż 24mpx by mnie zniszczyło :-)
A jako amator, jeśli w perspektywie kilku lat będę zmieniać aparat, to poproszę następną generację D750.
Umiarkowanie dużo mpx (24-28), niezbyt duża, elementarnie uszczelniania obudowa, dobry AF, seria na na poziomie 6fps.
No może budowa zbliżona ostatecznie do D500, ale wolałbym mniejszą. Może bym się skusił na joystick do AF.
I cena nie wyższa niż obecnie. Nie wzrusza mnie liczba gniazd kart pamięci, grip, superpancerność. Poproszę rozsądny kompromis.
Pamiętajcie, że oprócz zawodowców są jeszcze amatorzy, którzy np. wyleczyli się z włóczenia cały dzień z klockiem z gripem na szyi.
...Ja widzę potężną szanse dla nikona z nowym D6xx, wykastrować co się da...
I tu bym się zgodził z kolegą Maro66. ... wykastrują co się da i przyfanzolą ceną na poziomie 9500 zł ;) :mrgreen::lol:
To będzie koniec mrzonek o tanich i nowych lustrzankach fufu dla ludu u Nikona :)
Patrząc na obecne ceny sprzetu foto to różne wnioski można wyciągać :)
Olympus OM-D E-M1 Mark II - 8300zł
Panasonic Lumix DC-GH5 - 8200zł
FujiFilm X-Pro2 - 7700zł
Sony A6500 - 6400zł
Canon 6D - 6600zł
Nikon D610 - 5800zł
Sony A7II - 6500zł
Nikon D750 - 8000zł
Dolar słabnie, ale ceny sprzętu i tak idą w górę (coraz mniejszy zbyt). Przy czym wróżąc z fusów ja bym chciał by to było tak:
D6xx - następca, cena około 8 tys, jedyna linia tanich FX dla ludu, uniwersalne okrojone body.
D7xx - następca D700, reporterski baby D5 - cena na starcie około 13 - 14 tys
D8xx - studyjny - cena na początku 15 - 16 tys.
D5 - cena 25 tys, D5s ze 30 tys.
kurczeblade
20-07-2017, 18:29
Generalnie już jest koniec tanich FF lustrzanek. Zobaczcie że byle amator teraz biegał z FF. Firmy to przeanalizowały i podnoszą sobie poprzeczkę $. Dolar nie trzyma się mocno, a zobaczcie sobie jak poszło do góry d750 - 8100zł a nawet więcej. Jak kupowałem to kosztował 7200zł. Skoro cena poszła tak w górę to pewnie jest niezły popyt na ten aparat, z resztą widać to po ruchu w internecie i tematach o d750, co chwilę się słyszy że ktoś kupił d750. Leci jak świeże bułeczki, więc nie zdziwię się jak taki d760 będzie kosztował ponad 10,000zl a taki d620 około 9,000zl. Z resztą będzie tak samo jak z canonem, przykład 6dmk2 i 5dmk4
Ale to dobrze, teraz kto będzie chciał zawodowo się wkręcić w fotografie to będzie musiał mocno zainwestować. A z dotacji to raczej mało się kupi...
Kojocisko
20-07-2017, 19:28
Kurcze, napisałeś to tak, jakby sprzedawcom przeszkadzała sytuacja " byle amator teraz biegał z FF". Będą sprzedawać mix cena x jakość x ilość dający największy zysk.
Pamiętaj, że sprzedać trzeba jeszcze obiektywy. Niższe segmenty się gorzej sprzedają, trzeba więcej sprzedawać premium. Elastyczność popytu nie jest nieograniczona.
A mam wrażenie, że na D750 gdyby nie wpadka z migawką naprawdę dobrze by zarobili.
Czyli coś tam z zakrzywionymi matrycami zaczynają kombinować jednak https://nikonrumors.com/2017/07/20/the-latest-nikon-lens-patents-incl-35mm-f2-full-frame-lens-designed-for-a-curved-sensor.aspx/
A jednak D850 (https://nikonrumors.com/2017/07/23/confirmed-the-nikon-d810-replacement-will-be-called-nikon-d850.aspx/)
Urodzinki Nikona już po jutrze. Ciekawe czy go w tym tygodniu pokażą.
woocash09
24-07-2017, 12:32
Czyli spekuluje że Nikon ten rok zamknie tak że będą mieli w linii FX: D650, D750, D850 i D5. Amatorskie FX, FX dla zaawansowanych amatorów/drugie body dla profesjonalistów, Profesionalny FX studyjny i Topowy reporterski FX. Do tego mamy profesjonalny DX i bardzo zaawansowany DX w postaci D500 i D7500 i suma sumarum Nikon dla każdego ma jakaś puszkę :)
Nie. O ile semipro/pro zaakceptują D850 to już z D750 tak różowo nie jest. To body nie spełnia oczekiwan wszystkich semipro.
Pawel Pawlak
24-07-2017, 14:12
Nie. O ile semipro/pro zaakceptują D850 to już z D750 tak różowo nie jest. To body nie spełnia oczekiwan wszystkich semipro.
To dość kategoryczne stwierdzenie odnośnie d750. Raczej powiedziałbym że nie wszyscy semipro akceptują body klasy D750.
Co do natomiast klasyfikacji D500, to powiedziałbym że jest to semipro pełną gębą. Naprawdę, nie czuję żadnego dyskomfortu używania go jako drugie body z D4 (czego nie można powiedzieć o D7200/d750).
KrzysztofKozicki
24-07-2017, 18:06
Jak pokażą jutro D850 to kiedy mniej więcej będzie do kupienia u nas?
2-3 miesiące jak przy poprzednich premierach.
megasnajper
25-07-2017, 06:45
No i nie pokazali, pewnie do końca roku sie pojawi.
https://www.dpreview.com/news/2954694213/nikon-announces-development-of-d850
Kopka luźnych nadętych informacji, nawet "mockupa" nie pokazali?... szybko szersze grono ludzi tego aparatu nie zobaczy :)
8k filmy więc stawiają na video, pewnie upchną bajery jakieś i dadzą tą ogromną ilość pikseli i tyle. Taka liczba do pełnej klatki to lekkie przegięcie to już zasięg prawie do średniego formatu. Najgorsze, że na 100 lecie puścili tylko trailer :) faktycznie wyczekiwana premiera :)
badtorro
25-07-2017, 08:52
zapewne będzie w sprzedaży przed końcem roku
ciekawe kiedy pojawi się następca D750, skoro nawet jeszcze zapowiedziany nie jest..
...
ciekawe kiedy pojawi się następca D750, skoro nawet jeszcze zapowiedziany nie jest..
Wogóle taki aparat się nie pojawi... patrząc na to co wypuścił teraz canon to u nas może się pojawić coś takiego jak podbajerowany następca d610 w cenie podobnej jak 6dm2 :lol:
Nikon do znaczącej rocznicy przygotował się perfekcyjnie :mrgreen:
No i póki co wiemy że 8K timelapse, ciekawe czy dzisiaj będzie więcej info :)
badtorro
25-07-2017, 10:15
Ta, najbardziej wyczekiwany news, będzie 8K timelapse, można otwierać szampana... :-///
Pawel Pawlak
25-07-2017, 10:45
8K timelapse nie świadczy że będzie to 8K video, tylko że matryca będzie miała rozdzielczość na długim boku nie mniejszą niż 7680pix - czyli troszkę powyżej 39mpix - czyli nawet stosując matryce 42mpix znaną z A7r2 spokojnie mogliby to zrealizować.
Nie spodziewam się wodotrysków - pewnie AF rodem z d5, ale okrojony jak w D500 (ograniczona ilość trybów pracy i szybkość), pewnie 1-2FPS szybsza niżw d810 seria, pewnie XQD zamiast CF, video 4K. Żeby tylko AF w video zaczął wreszcie lepiej pracować. Może trochę mniejsza waga dzięki zastosowani jak w D500 carbon-owych elementów.
Niestety, nie spodziewam się odporności na wibracje rodem z D700/D3-D5.
badtorro
25-07-2017, 11:03
Paweł chodzi o mechanizm lustra?
Pawel Pawlak
25-07-2017, 11:08
raczej o całość; stabilność konstrukcji, gęstość matrycy i mechanikę lustra. Stabilność konstrukcji w małym body w którym dąży się do redukcji wagi nie będzie taka jak w ciężkim i wielkim body jednocyfrowym choćby dlatego że stosunek masy ruchomego elementu do masy całego aparatu jest nieporównywalnie gorszy. Mechanika lutra nie będzie na poziomie jednocyfrowego body bo to nie ten poziom cenowy. A ma gęstość matrycy będzie bardziej wymagająca niż w niskorozdzielczym reporterskim aparacie.
edit:
A może jestem tylko człowiekiem małej wiary ? ;)
Liczyłem że pojawi się 300 2.8 FL Obniżenie wagi i zastosowanie obecnego VR sporo by dało.
Ogólna poprawa AF, ostrości, obrazka też na plus ale tutaj nie powinno być dużej różnicy.
badtorro
25-07-2017, 11:25
Ciekawe dlaczego w D700 dało się to zrobić a w kolejnych aparatach nie.
Czekam na nowe premiery, żeby wymienić D700 więc pozostanę optymistą :-) D850 będzie następcą D700, aka "baby D5". Matryca wysokiej rozdzielczości, 7-8FPS, full pro body, gibany dotykowy ekranik z wybieraniem punktu ostrzenia, wolny od wad fabrycznych, nowy standard ISO i DR, video 4K
Pawel Pawlak
25-07-2017, 11:30
Bo D700 jest "solidniej" wykonane niż d800/d810, ma mechanikę lustra potrafiącą pracować 8fps - mniej odchudzoną w stosunku do nowych konstrukcji, miał stanowić jakąś alternatywę dla sprzętu reporterskiego i ma nieporównywalnie mniej wymagającą matrycę o skromnych 12mpix.
Nikon do znaczącej rocznicy przygotował się perfekcyjnie :mrgreen:
A co Nikon by musiał zrobić na 100 lecie, aby wszyscy byli zadowoleni? D5 w obudowie D810 za 10k zł?
Ja liczyłem po cichu na Df2. Osobiście bym nie pogardził wydanymi przez nich walizkami :P
Weźcie też pod uwagę inną mentalność Japończyków. Świętują po swojemu.
Choć z drugiej strony, co takiego zrobił np Opel na swoje 100 lecie? Naklejki na listwach drzwiowych?
hQPlPP6mWVA
Liczyłem że pojawi się 300 2.8 FL Obniżenie wagi i zastosowanie obecnego VR sporo by dało..Nie wiem czy będzie FL, ale doczekasz się. O tą półkę Nikon dba (i o półkę18-55DX).
Ciekawe dlaczego w D700 dało się to zrobić a w kolejnych aparatach nie.Ja to wiąże jednak bardziej z gęstością matrycy niż z niesolidnością budowy D810.
Df2 to może być bezlustro, które w tym roku ma się pojawić, czyli dwie pieczenie na jednym ogniu.
badtorro
25-07-2017, 11:54
Czytałem, że w D800 było kiepsko z pracą mechanizmu lustra, ale wydawało mi się że w D810 jest już znacznie lepiej.. nie jest?
Pawel Pawlak
25-07-2017, 11:55
Jacek, różnica w czasach naświetlania umożliwiająca zrobienie idealnie ostrych zdjęć między d8x0 a D700 nie może wynikać tylko z gęstości matrycy. Na tym samym zestawie, na długim tele i "niezablokowanym" gimbalu na D700/d3x/d4 bez problemu robiłem/robię żyletki na 1/8-1/20s. W d800 nie można było zejść poniżej 1/160s, w D810 poniżej 1/100s, a bezpiecznie jest trzymać się czasów na poziomie 1/250-1/320.
Mimo wszystko myślę, że jest szansa na porządną puszkę. Musi być porządna bo inaczej... dupa zbita. Jeśli chcą się podnieść i zacząć gonić Canona (mówię o finansach), muszą dać sprzęt podobny ale lepszy. Niby oczywistość, ale dużo jeszcze brakuje. Nowy D8XX musi być taki, żeby pogodzić wszystkie wersje 5D, bez żadnych wpadek technicznych i jakościowych. Skoro z D500 się udało, to znaczy, że jeszcze coś tam potrafią zrobić. Następcy D750 prawdopodobnie już nie zobaczymy, myślę, że będzie nowość D6XX z gibanym wyświetlaczem i tyle.
Mnie przeraża d810 ze swoją upchaną matrycą a tutaj grubo ponad 40 mpx to będzie cios. Taka fajna pucha ale z ograniczonym zastosowaniem. Zostaje mi d750. Jestem ciekaw jak poradzą sobie z ISO w tak gęstej matrycy. Ciekawe czy utrzymają chociaż poziom d810 lub ulepszą troszkę.
Ogólnie będzie super studyjna puszka i do krajobrazów.
Nie bój się ;) Zobacz jaki procentowo (liniowo, tzn bok kadru) był skok z 12 Mpx na 36. Z 36 na 42 - to żadna różnica. Jeśli dojdą przyczyny poruszeń (o ile to to co sądzi Paweł) to może być lepiej niż z D810, a nie gorzej (jeśli chodzi o czas z ręki). Wymagania dla optyki w praktyce się nie zmienią.
Pawel Pawlak
25-07-2017, 13:05
na wysokim iso lepszy oo d810 jest już "stary" a7r2 więc teoretycznie możemy się spodziewać poprawy. Z drugiej strony D810 jest lepszy od a7r2 na najniższych czułościach więc być może jest to kwestia takiej a nie innej optymalizacji, dedykowanej do docelowego klienta.
edit:
pod względem wrażliwości na poruszenia z powodu wzrostu gęstości, to istotny mógłby być naprawdę duży przyrost gęstości. Przyrost 12mpix vs 36mpix, to 72% liniowo większa rozdzielczość. Chcą zachować taki przyrost % w stosunku do 36mpix musielibyśmy dostać w d850 matrycę ok 106mpix a w to raczej nie wierzę ;) Przyrost 36 vs 42 czy nawet 50mpix nie powinny być pod tym względem istotne, podobnie jak nie powinny stawiać zauważalnie większego wyzwania dla optyki ;)
no chyba tak to już jest z CMOS-ami, że albo wilk syty, albo owca cała. To nie "guma od gaci :) " i albo optymalizują górne zakresy ISO (tak jak w D5) albo te niższe (tak jak w D8x0).
Jestem podlamany komunikatem nikona. Pracuja nad D850? Jest 100 lat firmy a oni pracują nad aparatem?
W komunikacie jest o zwiekszeniu szybkosci. Tylko jakiej? AF? Zrzutu z bufora? Fps? Jesli dodzdza nawet 1 fps do tego co bylo to nadal to szału nie robi. Body powinno miec minimum tyle ile konkurent od canona - 5Dmk4. Nawet jak by tyle dali to i tak dla reporterow nie jest fajnie - za duze pliki.
No i powinni juz od jakiegos czasu oferować piksele do AF fazowego na matrycy. Bo to co teraz daja w trybie LV i filmach to porazka. 100 lat za murzynami.
badtorro
25-07-2017, 13:38
czy jest możliwe, że D850 wyjdzie z dwiema matrycami?
Pawel Pawlak
25-07-2017, 14:34
Jacek, d850 to raczej będzie konkurencja 5ds(r)r bo to ten canon był odpowiedzią na 36mpix a nie kolejny z serii 5d. Canon uważa że uniwersalne body (jakim jest 5d3 i teraz 4 ) powinno mieć 30mpix - ja mam nadzieję że nikon nie będzie chciał go prześcignąć i pozostanie na co najwyżej 24 w body które wreszcie pokaże i na które tak wiele osób czeka - czyli w prawdziwym następcy D700. Wierzę natomiast że D850 będzie pod każdym względem lepszy niż 5dsr, nawet jeśli będzie miał "tylko" podobną rozdzielczość (tak ja było w przypadku D3x -był szybszy, bardziej uniwersalny niż 1ds3 i miał zauważalnie lepszy obrazek choć różnica w rozdzielczości nie była duża).
Co do prac nad d850, wydaje mi się że coś poszło nie po ich myśli i dzisiejszy brak premiery jest efektem jakiegoś babola który wyszedł w testach :/
Co do AF w LV i video - to mamy dokładnie to samo zdaniem - wstyd.
badtorro
25-07-2017, 15:05
No tak, ale chyba mogliby opublikować choćby zdjęcie nowego aparatu czy podać jakiekolwiek dane na jego temat..
Pawel Pawlak
25-07-2017, 15:07
Ja myślę że na jak na nikona, to jeśli dziś nie zdecydowali się na premierę to i tak dużo powiedzieli ;)
Pewnie sporo osób się rozczarowało niby "wielka" impreza a tu brak nowych puszek aktualizacji obiektywów. :mrgreen:
Z drugiej strony, jakby mieli pokazać coś tak "ekstra" jak D7500, to może lepiej, że nie pokazali. :mrgreen:
badtorro
25-07-2017, 15:55
Albo zmieniają coś w ostatniej chwili albo obawiają sie, że Sony ma tak krótki czas design->produkcja, że nie chcą żeby Sony w tym czasie wydało nowe body z lepszymi parametrami ;-)
Pawel Pawlak
25-07-2017, 17:53
Na etapie ostatnich testów mogła wyjść jakaś wpadka i trza było odwołać temat. A nie powiedzieć nic było chyba teraz głupio - bo za duże oczekiwania po 100leciu. W każdym razie nie wygląda to fajnie.
Na szczęście ja w zasadzie na nic nie czekam - body mam optymalnie dobrane. Może FXa zamieniłbym na D5 albo nie za taką kasę ;)
Dziwne, nawet jeśli jest wykryta wada to można pokazać, nie wypuszczać póki nie naprawią sampli dla ambasadorów, blogerów, youtuberów, testerów itd, 2-3 miesiące zanim sprzęt trafi na półki w sklepach to norma, można to przesuwać.
Może jeszcze będzie premiera szybko bo różnie można zrozumieć "Information regarding the release of this product will be announced at a later date."
Jacek, d850 to raczej będzie konkurencja 5ds(r)r bo to ten canon był odpowiedzią na 36mpix a nie kolejny z serii 5d. .No wiem.
Tylko czy ludzie z nikona to wiedzą? Bo co proponują jako konkurencję do 5Dmk4? D750? Bez jaj. Piszą o większej szybkości D850 - nawet jeśli by mu zrobili 7 fps to i tak będzie nie to (do reporterki) - czy oni to biorą pod uwagę? 42 Mpx to za dużo. Bo oni chyba chcą by to body było uniwersalne - mają jedną linię semipro FX. Nie da rady by na półce sempro zrobić uniwersalne body. Tak samo jak na półce PRO - D5 też nie jest uniwersalny. Jest reporterski.
W każdym razie nie jest ciekawie - nie ma nowego przełomowego body, a to co będzie też się nie zapowiada jako coś przełomowego.
Jest na optycznych test Sony A9. Za pare lat jak Sony jeszcze dopracuje AF i wypuści komplet długich tele to nikon okaże się, że jest mocno z tyłu. Nie ma AF na matrycy, nie ma pełnoklatkowego bezlusterkowca, nie ma szybkiego body semipro (sony ma 20 fps) itd.
Pracują nad D850 ....
żart? Nad nim się pracuje od dnia zaprezentowania D810. 100 lat firmy. Jestem rozczarowany.
Nikon zaskoczył z D500 zaskoczy ponownie 8-) Bądźmy cierpliwi ;)
nikoniarz
25-07-2017, 18:59
Panowie, ale cofnijmy się w czasie- co "dały" inne marki na swoje jakiekolwiek rocznice?
Jestem podlamany komunikatem nikona. Pracuja nad D850? Jest 100 lat firmy a oni pracują nad aparatem?
W komunikacie jest o zwiekszeniu szybkosci. Tylko jakiej? AF? Zrzutu z bufora? Fps? Jesli dodzdza nawet 1 fps do tego co bylo to nadal to szału nie robi. Body powinno miec minimum tyle ile konkurent od canona - 5Dmk4. Nawet jak by tyle dali to i tak dla reporterow nie jest fajnie - za duze pliki.
No i powinni juz od jakiegos czasu oferować piksele do AF fazowego na matrycy. Bo to co teraz daja w trybie LV i filmach to porazka. 100 lat za murzynami.
mRAW(sRAW) jest rozwiązaniem problemu dużych plików
Ludzie liczyli na nowe modele już w styczniu, potem na wiosnę, teraz na rocznicowe premiery, więc są zawiedzeni i wątpię by takie informacje nie docierały do władnych w tej firmie.
Jednak więcej optymizmu bo świętowanie 100 lat to cały rok, zatem doczekamy się tego D850 i zapewne D650, a może i tego bezlustra.
Pawel Pawlak
25-07-2017, 20:52
mRAW(sRAW) jest rozwiązaniem problemu dużych plików
Tylko że sensowne mRAWy, albo sRAWy nie pozwolę pozwolą na większą prędkość bo i tak trzeba odczytać całą matrycę żeby potem obraz przeskalować i zapisać do mniejszego RAWa.
wlochatybb
25-07-2017, 22:34
Już są ciekawe porównania...
https://youtu.be/2S9CUA9W6UU
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Już są ciekawe porównania...
https://youtu.be/2S9CUA9W6UU
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Piramidalne bzdury. 14 fps i 36 Mpix?
Dariusz Breś
26-07-2017, 01:10
Jeszcze 2 lata temu bym się nakręcił tym 850, dziś to tak po mnie spływa... będzie ok to się kupi, nie będzie to olać...
A tak w ogóle to życzę nikonowi podniesienia się z bagna w którym są. Szkoda będzie jak padnie jak bowens, chociaż pewnie sony ich kupi i zostawi dział...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/d4adaf326d0cc0453b3571a79986351f-1.jpg
źródło (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d4/ad/af/d4adaf326d0cc0453b3571a79986351f.jpg)
Tylko czy ludzie z nikona to wiedzą? Bo co proponują jako konkurencję do 5Dmk4? D750? Bez jaj. Piszą o większej szybkości D850 - nawet jeśli by mu zrobili 7 fps to i tak będzie nie to (do reporterki) - czy oni to biorą pod uwagę? 42 Mpx to za dużo. Bo oni chyba chcą by to body było uniwersalne - mają jedną linię semipro FX. Nie da rady by na półce sempro zrobić uniwersalne body. Tak samo jak na półce PRO - D5 też nie jest uniwersalny. Jest reporterski.
Ja bym takie coś chętnie nabył, choć bardziej 46Mpx i 9 fps ;) bym chciał :)
Obiecują dużą poprawę szybkości, więc może 7-8 fps jest realne? Teraz to raczej zabieg księgowy niż ograniczenie fizyczne. Skoro A9 potrafi obrobić 20fps przy 24 Mpix, to procesor wyrabia (i się nie przegrzewa).
Ale czy czasem przy tej szybkości nie są wykorzystywane możliwości tej soniakowej matrycy, której nikt nie dostanie przynajmniej przez rok od premiery A9 ?
badtorro
26-07-2017, 10:01
Zdaje się że D850 nie będzie mieć wbudowanego flasha:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/NikonD850vsNikonD810comparison-1.gif
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/07/Nikon-D850-vs-Nikon-D810-comparison.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/NikonD850vsNikonD500comparison-1.gif
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/07/Nikon-D850-vs-Nikon-D500-comparison.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/FirstpictureoftheNikonD850DSLRcamera-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/07/First-picture-of-the-Nikon-D850-DSLR-camera.jpg)
Wiem ze wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale jeśli to prawda to odetchnę z ulgą i powiem "nareszcie! Body nikona bez wbudowanego flasha. Alleluja!"
Ileż to razy przypadkiem nacisnąłem guzik i podniósł mi się flash..
nikoniarz
26-07-2017, 10:05
Jeśli ta grafika faktycznie dotyczy docelowego wyglądu D850 to flasha na pewno na niej nie ma...
"nareszcie! Body nikona bez wbudowanego flasha. Alleluja!"
Takie body są od 10 lat :D
badtorro
26-07-2017, 10:40
Takie body są od 10 lat :D
Body serii Dx nie są przeznaczone dla takich jak ja ;-)
Wydaje sie, że nie ma też LEDa do wsparcia autofocusa
nikoniarz
26-07-2017, 10:49
BWydaje sie, że nie ma też LEDa do wsparcia autofocusa
Czyli jak widać przejmie parę cech po "jednocyfrowcach"...
madebyzosiek
26-07-2017, 11:02
Czyli jak widać przejmie parę cech po "jednocyfrowcach"...Albo po D500 ;) Body Nikona bez lampy to było od zawsze :)
badtorro
26-07-2017, 11:03
ja się cieszę. To jest kolejna funkcja, której nigdy nie używam. Wyłączone zaraz po zakupie aparatu, nigdy więcej nie aktywowane
Skoro nie będzie wbudowanej lampy to będzie można podpinać T-S i użytkować bez cudowania :D
Jezu, ludzie chyba mają jakiś kompleks tej wbudowanej lampy... "Jak to, kupiłem PRO body za tyle hajsu i mam wbudowaną lampę?! Przecież to dla pstrykaczy amatorów! Ja jestem turbo profi, nie brudzę się takimi rozwiązaniami dla leszczy."
Mnie szczerze mówiąc martwi brak wbudowanej lampy. Jeden z lepszych ficzerów w nikonach to wbudowana lampa sterująca CLS - często nie jest potrzebny dodatkowy wyzwalacz żeby sobie fajnie podziałać zdalnie z SB. Jak gdzieś jadę i ograniczam do minimum ilość potrzebnych szpejów to jest to naprawdę duże uproszczenie - lżejszy plecak, więcej miejsca na coś innego. Zreszta kurde - nie chcesz używać to po prostu jej nie używaj, przecież nikt nie każe, jak się otworzy raz na jakiś czas to chyba nikomu się do tego krzywda nie dzieje - serio to taki problem? W razie czego można użyć SuperGlue i po sprawie, zaklejona na amen... Nie wiem jak się można cieszyć, że jakiegoś czegoś DODATKOWE nie będzie. Cena przez to nie będzie niższa ani o złotówkę, więc z czego ta radość? W podbramkowej sytuacji można nawet tej wbudowanej lampy użyć - super oświetlone to zdjęcie nie będzie, ale po prostu BĘDZIE. A to czasem wystarczy i ratuje tyłek.
Brak lampy czyli CLS jak w D500 czy może będzie radiowy ?
madebyzosiek
26-07-2017, 11:33
Jeden z lepszych ficzerów w nikonach to wbudowana lampa sterująca CLS - często nie jest potrzebny dodatkowy wyzwalacz żeby sobie fajnie podziałać zdalnie z SB.
Podpisuje się pod tym. Nie często, ale jednak bardzo się przydaje...
Wyobraźcie sobie, że pada wam wyzwalacz i taka wbudowana lampa odapalające inne po fotoceli to wybawienie. Zawsze lepiej mieć niż nie mieć.
badtorro
26-07-2017, 13:49
S4INT bez względu na to co o tym napisza użytkownicy for dyskusyjnych, decyzja należy do Nikona więc nie ma się co tak emocjonować, że ktoś ma inne zdanie ;-)
Sytuacja na rynku jest taka, że wszyscy producenci szukają oszczędności i uproszczenia konstrukcji. Taką zmianą jest usunięcie mechanizmu lustra w niektórych aparatach, jak również eliminacja ruchomych elementów typu wbudowany flash.
Ja akurat za tą funkcją nie będę tęsknił, bo nigdy jej nie używam. Jeśli potrzebuję wywołać zdalnie flash, to używam tanich chińskich wyzwalaczy bezprzewodowych i sprawa załatwiona. Body bez ruchomych elementów, typu wyskakujący flash, robi na mnie wrażenie solidniejszego. Istnieje też szansa, że jest szczelniejsze.
Dla mojego poczucia estetyki, ten flash kompletnie nie nadawał się do fotografii. Jedyne uzasadnienie to CLS.
cz4rnuch
26-07-2017, 14:13
...Sytuacja na rynku jest taka, że wszyscy producenci szukają oszczędności i uproszczenia konstrukcji. Taką zmianą jest usunięcie mechanizmu lustra w niektórych aparatach, jak również eliminacja ruchomych elementów typu wbudowany flash... A to nie lepiej zamiast kukułki wyrzucić inny ruchomy, zbędny element czyli mechanizm lustra? Prawdziwa a nie pozorna oszczędność, uproszczenie konstrukcji, w środku nie podskakuje i idziemy z duchem czasu. Same plusy :)
badtorro
26-07-2017, 14:19
A to nie lepiej zamiast kukułki wyrzucić inny ruchomy, zbędny element czyli mechanizm lustra? Prawdziwa a nie pozorowana oszczędność, uproszczenie konstrukcji, w środku nie podskakuje i idziemy z duchem czasu. Same plusy :)
Nie mów hop... ;-) specyfikacji techniczej D850 jeszcze nie ujawnili więc wiesz... zaskoczenie może jeszcze na nas czekać ;-)
A to nie lepiej zamiast kukułki wyrzucić inny ruchomy, zbędny element czyli mechanizm lustra? Prawdziwa a nie pozorna oszczędność, uproszczenie konstrukcji, w środku nie podskakuje i idziemy z duchem czasu. Same plusy :)
krótszy czas pracy na baterii to chyba duży minus
edit:
zastanawia mnie dlaczego nikt nie usuwa mechanicznej migawki? nawet takie hi tech A7/A9 mają takie coś
cz4rnuch
26-07-2017, 14:26
Nie mów hop... ;-) specyfikacji techniczej D850 jeszcze nie ujawnili więc wiesz... zaskoczenie może jeszcze na nas czekać ;-)
Czekam zatem z wypiekami na twarzy na pierwszą lustrzankę bez lustra ;)
krótszy czas pracy na baterii to chyba duży minus Może będzie bez EVF i telewizorka z tyłu. Albo będzie pobierać energię z powietrza: <<klik>> (http://antyweb.pl/urzadzenia-beda-czerpac-energie-z-powietrza/) Trzymam kciuki.
nikoniarz
26-07-2017, 14:35
zastanawia mnie dlaczego nikt nie usuwa mechanicznej migawki?
Bo elektroniczna ma swoje wady?
S4INT bez względu na to co o tym napisza użytkownicy for dyskusyjnych, decyzja należy do Nikona więc nie ma się co tak emocjonować, że ktoś ma inne zdanie ;-)
Sytuacja na rynku jest taka, że wszyscy producenci szukają oszczędności i uproszczenia konstrukcji. Taką zmianą jest usunięcie mechanizmu lustra w niektórych aparatach, jak również eliminacja ruchomych elementów typu wbudowany flash.
Ja akurat za tą funkcją nie będę tęsknił, bo nigdy jej nie używam. Jeśli potrzebuję wywołać zdalnie flash, to używam tanich chińskich wyzwalaczy bezprzewodowych i sprawa załatwiona. Body bez ruchomych elementów, typu wyskakujący flash, robi na mnie wrażenie solidniejszego. Istnieje też szansa, że jest szczelniejsze.
Dla mojego poczucia estetyki, ten flash kompletnie nie nadawał się do fotografii. Jedyne uzasadnienie to CLS.
Ależ ja się nie emocjonuję, absolutnie mam gdzieś to, że ktoś lubi dostawać mniej możliwości za ten sam hajs - i faktycznie i tak nie mamy na to wpływu co nikon zrobi. Mnie po prostu bawi mnie ta irracjonalna radość z info, że nie będzie wbudowanej lampy. Też używam często wyzwalaczy radiowych - ale to dodatkowy koszt i dodatkowy sprzęt którego można zapomnieć/w którym może się wyładować aku w najmniej odpowiednim momencie. Tani chiński wyzwalacz (te droższe mają to wszystko ale są duże i znacznie droższe) nie przenosi TTL, nie pozwala zmieniać mocy lampy zdalnie, nie obsługuje HSS - tu masz wszystko zamknięte w puszce. Ale teraz - juhuuu, nie będzie tego! :D
nikoniarz
26-07-2017, 15:29
absolutnie mam gdzieś to, że ktoś lubi dostawać mniej możliwości za ten sam hajs
A masz pewność, że z lampą by nie było drożej 50 dolców?
A masz pewność, że z lampą by nie było drożej 50 dolców?
Nie mam pewności. Uważasz, że nikon obniży cene puszki przez to, że obniżył koszt wytworzenia i wykastrował ją z czegoś?
nikoniarz
26-07-2017, 15:34
Nie mam pewności. Uważasz, że nikon obniży cene puszki przez to, że obniżył koszt wytworzenia i wykastrował ją z czegoś?
Uważam, że nie tyle obniży, co nie podniesie ;)
cz4rnuch
26-07-2017, 15:49
Wniosek z tego płynie taki, że przyszli właściciele nowych, "amatorskich" sprzęciorów z lampeczkami mogą już się zacząć bać :) Strach pomyśleć ile by kosztował taki D7500 gdyby go tak nie okroili. Może wyszłoby drożej niż za D500.
Z tych informacji można by jeszcze jedno wyczytać, D850 będzie następcą zarówno D750 jak i D810, pytanie tylko czy będzie to jedna wersja czy dwie, jaka cena i jak będzie w tej układance wyglądał D650.
Z tych informacji można by jeszcze jedno wyczytać, D850 będzie następcą zarówno D750 jak i D810, pytanie tylko czy będzie to jedna wersja czy dwie, jaka cena i jak będzie w tej układance wyglądał D650.
Raczej wygląda jednak na następcę D700, pomijając ogromną matrycę. Wszystko zależy ile będzie miał fps.
Pawel Pawlak
26-07-2017, 16:45
może zrobią 7fps bez i 9fps z gripem, RAWy 42-47mpix, mRAW 22-25mpix, bufor na 50RAWów, XQD +SD UHC-II i jako drgugie body reporterskie + podstawowe studyjne będzie ok. Oczywiście AF z D5/d500. Na pewno będzie video 4K - byle tylko AF w video był normalny a nie nikonowy :/
nikoniarz
26-07-2017, 16:51
Oczywiście AF z D5/d500.
Z nazwy... A z działania?
Z działania to tak pewnie po środku. :mrgreen:
Pawel Pawlak
26-07-2017, 17:07
z d5 rozmieszczenie sensorów, szybkość, czułość i celność z d500 ;)
Co wcale nie byłoby złe - D500 ma fantastyczny AF, tylko D5 ma jeszcze lepszy.
cz4rnuch
26-07-2017, 17:13
...Na pewno będzie video 4K - byle tylko AF w video był normalny...Myślę, że to jedno (o tym AF w video) można śmiało skreślić z listy :) Pewnie nawet peakingu nie dadzą.
Pawel Pawlak
26-07-2017, 17:15
chyba najnowsze zdjęcia
https://nikonrumors.com/2017/07/26/breaking-first-nikon-d850-press-photos-leaked.aspx/
jakbym widział D500 ;) tylko FXowe
edit:
wydaje się że sterowanie jest takie same jak w d500 - fajnie że znów nie zrobili jakiś dziwnych zmian. Jeśli jak będzie zgodny z MB-d17 to będzie zupełnie fajnie ;)
nikoniarz
26-07-2017, 17:18
Podobnie było jak wszedł D700- ta sama obudowa (a wyjątkiem okolic pryzmatu) co D300... Może w końcu historia zatoczy koło...
Widać że PRO 8-) A nie jak te bezlusterkowce dla pigmejów. :mrgreen:
Co bym widział na pokładzie ? AF D5/D500, 8fps, XQD, WIFI, GPS, Podświetlane przyciski. To tak na początek :mrgreen:
badtorro
26-07-2017, 17:29
Są pierwsze zdjęcia nowego aparatu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/NikonD850DSLRcameraleakedpicture-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/07/Nikon-D850-DSLR-camera-leaked-picture.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/NikonD850DSLRcameraleakedpicture2-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/07/Nikon-D850-DSLR-camera-leaked-picture-2.jpg)
Widać ze są podświetlane przyciski, duży górny wyświetlacz, okrągły wizjer, gibany ekranik.. malina :-)
Teraz czekać na potwierdzenie spec tech
sexy :)
Co to za wihajster przy wizjerze, jakiś dodatkowy przełącznik ale czego ?
badtorro
26-07-2017, 17:38
Co to za wihajster przy wizjerze, jakiś dodatkowy przełącznik ale czego ?
zasłona wizjera, b.przydatne przy długim naświetlaniu
demos7enes
Co to za wihajster przy wizjerze, jakiś przełącznik ?
Przełącznik między wizjerem optycznym a cyfrowym jak w fuji x100 [emoji6]
cz4rnuch
Gasi światło w EVFie.
badtorro
26-07-2017, 17:43
ciekawe czy DK-17M będzie pasować :D
madebyzosiek
26-07-2017, 17:48
Nooo... D500 jak się patrzy :)
zasłona wizjera, b.przydatne przy długim naświetlaniu
To wiem jest też tam gdzie zawsze, ale tam jest coś jeszcze nad regulacją dioptrii
http://i.imgur.com/CtQL9rz.jpg
źródło (http://i.imgur.com/CtQL9rz.jpg)
Niech zrobią dwie wersje - teraz 42Mpx z 7fps, a później szybszego z 24Mpx zamiast D750.
Tak myślałem, że będą iść teraz w stronę wyglądu D500 - lampa, gibany ekran i guzikologia.
Brawo Nikon, po świetnym D500 jest nadzieja na świetne D850.
Zaraz będą jęki, że nie tego się wszyscy spodziewali na 100 lat Nikona :)
Kojocisko
26-07-2017, 18:27
Jest strasznie dużo jęczenia, a oferta Nikona naprawdę nie jest zła. W zasadzie brakuje tylko bezpośredniego konkurenta dla 5D mk. IV.
A porównując w drugą stronę Canon nie ma odpowiednika dla D750.
I moim zdaniem podobnie pozycjonowane korpusy Canona mniej oferują niż korpusy Nikona.
Canon nie ma też kontroferty dobrej dla starego już D610, 6D ani tani ani lepszy, 6D mk2 jest drogi i nie ma szaleństwa zwłaszcza w obrazku jaki wypluwa, więc tu jeśli nikon dobrze się wpasuje z D650 cenowo i specyfikacją to też będzie dobrze.
D850 może być tym uniwersalnym aparatem dla wszystkich, ludzie z mniej zasobnym portfelem nadal mają w ofercie taniego obecnie D750, który nie koniecznie otrzyma następcę ale to mimo wszystko młody jeszcze aparat.
KrzysztofKozicki
26-07-2017, 18:37
Ja osobiście wolałbym grip od d810, bo mniej kosztów bym miał przy przesiadce. A tak nowy grip, karta i kolejne złotówki lecą.?
hostman22
26-07-2017, 18:38
Czemu podświetlenie górnego wyświetlacza nie jest niebieskie tylko znów zielone... :mrgreen::roll:
madebyzosiek
26-07-2017, 19:01
Czemu podświetlenie górnego wyświetlacza nie jest niebieskie tylko znów zielone... :mrgreen::roll:Zielony uspokaja :D
Jest strasznie dużo jęczenia, a oferta Nikona naprawdę nie jest zła. W zasadzie brakuje tylko bezpośredniego konkurenta dla 5D mk. IV.Czyli do najważniejszego modelu - wyboru każdego zaawansowanego amatora czy profesjonalisty, który nie sięga po serię jednocyfrową.
W nikonie jest za duża dziura między D750 a D5.
Niech zrobią dwie wersje - teraz 42Mpx z 7fps, a później szybszego z 24Mpx zamiast D750.Tak powinni zrobić, ale ....
badtorro
26-07-2017, 20:38
Myślę, że to jedno (o tym AF w video) można śmiało skreślić z listy :) Pewnie nawet peakingu nie dadzą.
Gasi światło w EVFie.
@cz4rnuch (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38380) no nie wiem czy nie będziesz musiał się zaśmiać ze swoich własnych słów :)
pojawiają się plotki, wedle których dynks obok korekcji dioptrii to przełącznik OVF/EVF
czyli będzie focus peaking, brak blackoutu podczas robienia zdjęć i wszelkie inne dobra które się z tym wiążą
Czy ktoś jeszcze tęskni za wbudowaną lampą??? :twisted:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36139950866_1c72fc1aa3_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/X4yGi9)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36138927086_ea98f8d8dc_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/X4trXL)
Patent Nikona z 2013r :
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/36014758212_827dbd3490_z-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/WSv3T7)
Pawel Pawlak
26-07-2017, 20:52
Ja osobiście wolałbym grip od d810, bo mniej kosztów bym miał przy przesiadce. A tak nowy grip, karta i kolejne złotówki lecą.đ
to oczywiste, ale sensowniej jest mieć w ofercie jeden grip do 2 współczesnych semi-pro body (jak było z mb-d10 za czasów d300/d700).
pojawiają się plotki, wedle których dynks obok korekcji dioptrii to przełącznik OVF/EVF
czyli będzie focus peaking, brak blackoutu podczas robienia zdjęć i wszelkie inne dobra które się z tym wiążą
takie rozwiązanie miałoby zalety, ale jestem człowiekiem słabej wiary ;)
sensowniej jest mieć w ofercie jeden grip do 2 współczesnych semi-pro body .
Myślisz, że będzie ten sam co w D500?
Pawel Pawlak
26-07-2017, 21:27
Myślisz, że będzie ten sam co w D500?
sądząc po zdjęciach D850, który wygląda praktycznie jak d500 i przyjmując założenia jak w 2007/2008 kiedy ten sam grip pasował do d300 i do d700 uważam że to bardzo prawdopodobne.
Poza tym myślę że w aparacie może być coś co w sposób inny niż do tej pory zużywa energię (tak wiem że to brzmi dziwnie) - jak właśnie tryb z wizjerem hybrydowym, albo nieporównywalnie bardziej funkcjonalne wideo i LV dlatego zobaczyliśmy nie tak dawno En-EL18b która zapewne ma zmienioną charakterystykę prądową, dedykowaną do d850 (do wykorzystania oczywiście w gripie)
Ten sam grip to niegłupi pomysł. Ale to Nikon... Nie wiadomo co ich księgowym do łba strzeli.
A *******ników zżerających więcej energii niż w D810, to mogli trochę wsadzić... Oprócz AF w LV i wizjera hybrydowego (HVF?) SnapBridge, WiFi, GPS, NFC...
nikoniarz
26-07-2017, 22:16
Pojawi się cena i znów 90% osób zacznie narzekać :mrgreen:
Ja stawiam 18000 pln. :mrgreen:
Hm. Lustrzankowy belusterkowiec. Takie 2 w 1. Ciekawy pomysł. Ma wady obu rozwiązań, ale ma i zalety. Ciekawe rozwiązanie.
nikoniarz
26-07-2017, 22:26
Ja na 15.999... Albo i nawet 14.999...
Dariusz Breś
26-07-2017, 23:17
22 tyś za to coś, na bank
zobaczcie jaką lichwę robią przy obiektywach +50% więcej niż powinni :)
badtorro
26-07-2017, 23:48
wszystko to rzuca nowe światło na dokładną treść zapowiedzi
TOKYO - Nikon Corporation is pleased to announce the development of the next-generation full-frame, high-resolution, high-speed digital SLR cameras with the upcoming release of the highly anticipated Nikon D850.
The D850 will be a formidable tool for creators who will not compromise on exceptional image quality and versatility, including aspiring and professional photographers, as well as hobbyists, who shoot landscapes, commercial sports, fashion and weddings, and multimedia content creators.
The D850 is the successor to the D810, which was highly praised by its users for offering extremely sharp and clear rendering, with rich tone characteristics. This powerful new FX-format digital SLR camera is engineered with a range of new technologies, features and performance enhancements that are a direct result of feedback from users over the years â who demand the very best from their camera equipment. The D850 will exceed the expectations of the vast range of photographers that seek the high resolution and high-speed capabilities that only a Nikon of this caliber complemented by NIKKOR lenses can offer.
Jak wszystkie te obietnice może spełnić pojedynczy aparat?
Chyba tylko dwie wersje s/x albo hybryda właśnie
nikoniarz
26-07-2017, 23:49
Czarna czcionka na ciemnoszarym tle to nie jest dobry pomysł :D
badtorro
26-07-2017, 23:52
już poprawiłem :p
Nikon chyba spodziewa się wypuścić rewolucyjny aparat.
To by też wiele tłumaczyło - skąd ta cisza i dlaczego nie opublikowali choćby zdjęcia
Zapowiadają że ma mieć i dużo fps i wysoką rozdzielczość i dobre video
Jeśli to wszystko okaże się prawdą, to ja chciałbym ponowić pytanie czy rezygnacja z lampy na rzecz tych funkcji to naprawdę taka wielka strata :D
woocash09
26-07-2017, 23:53
Też stawiałbym na cene bliższą 20k pln. Coraz większa liczba absolutnych amatorów startuje od FX (szukając potem np. tutoriali video na forach do swojego D750). Potem przy badaniu rynku wychodzi, że skoro amatorów stać na sprzęt dla profesjonalistów to znaczy, że można podkręcić cenę sprzętu pro bo profesjonalista zarabiając na swojej pracy chcąc nie chcąc da więcej za nowszy sprzęt lub przynajmniej w teorii powinno go być bardziej stać na ten sprzęt niż wspomnianych amatorów.
Do D7500 dodali 50$ względem D7200, jeśli D810 kosztował 3299$ to spokojnie cena 3500$ jest możliwa, a to w EU wyjdzie cena już solidna, u nas 17-18 tysiaków to optymistycznie tylko.
cz4rnuch
27-07-2017, 00:18
...Nikon chyba spodziewa się wypuścić rewolucyjny aparat.
To by też wiele tłumaczyło - skąd ta cisza i dlaczego nie opublikowali choćby zdjęcia
Zapowiadają że ma mieć i dużo fps i wysoką rozdzielczość i dobre video
Jeśli to wszystko okaże się prawdą, to ja chciałbym ponowić pytanie czy rezygnacja z lampy na rzecz tych funkcji to naprawdę taka wielka strata :DPytanie raczej powinno brzmieć czy trzeba było rezygnować z lampy dla tych hipotetycznych ficzerów. A co do tej notki to przecież Nikon wali takie głodne kawałki przy okazji każdej premiery. Przeczytaj kilka pierwszych lepszych z brzegu i się dowiesz, że wcześniej też wszystko było naj i oczywiście do wszystkiego naj. Nie twierdzę przy tym, że ten nowy aparat nie będzie dobry, bardzo dobry lub nawet w jakimś stopniu rewolucyjny (przynajmniej dla Nikona), ale chyba za wcześnie by się cieszyć. Nie ma co się za bardzo nakręcać tą reklamową papką.
Dariusz Breś
27-07-2017, 00:21
Też stawiałbym na cene bliższą 20k pln. Coraz większa liczba absolutnych amatorów startuje od FX (szukając potem np. tutoriali video na forach do swojego D750). Potem przy badaniu rynku wychodzi, że skoro amatorów stać na sprzęt dla profesjonalistów to znaczy, że można podkręcić cenę sprzętu pro bo profesjonalista zarabiając na swojej pracy chcąc nie chcąc da więcej za nowszy sprzęt lub przynajmniej w teorii powinno go być bardziej stać na ten sprzęt niż wspomnianych amatorów.
Czy ja wiem? może i jest w tym trochę prawdy. Sęk w tym że sprzedają sprzęt amatorski w cenie pro, lub gorszej jakości (na tle konkurencji) za większą kasę.
np. ostatni krzyk mody nikona, szkło amatorskie NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED powinno kosztować 3 tyś max, tymczasem kosztuje 6.500
cz4rnuch
27-07-2017, 00:26
U Canona (chyba) podobna rybka stoi po 5,5 tysia. Skąd u Ciebie akurat taka wycena?
nikoniarz
27-07-2017, 00:29
Czy ja wiem? może i jest w tym trochę prawdy. Sęk w tym że sprzedają sprzęt amatorski w cenie pro, lub gorszej jakości (na tle konkurencji) za większą kasę.
np. ostatni krzyk mody nikona, szkło amatorskie NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED powinno kosztować 3 tyś max, tymczasem kosztuje 6.500
Na jakiej podstawie "wyceniasz"?
Dariusz Breś
27-07-2017, 00:31
U Canona (chyba) podobna rybka stoi po 5,5 tysia. Skąd u Ciebie akurat taka wycena?
Stara rybka jest za 3200, jest to pro szkło ze światłem 2,8. Tutaj dostajemy ciemnicę i zoom. Jako nowy produkt no niech będzie 3500 zł.
Naprawdę ten obiektyw kosztuje tyle samo co 10x większy 200-500 5,6? was to nie wku....?
nikoniarz
27-07-2017, 00:38
Stara rybka jest za 3200, jest to pro szkło ze światłem 2,8. Tutaj dostajemy ciemnicę i zoom. Jako nowy produkt no niech będzie 3500 zł.
Naprawdę ten obiektyw kosztuje tyle samo co 10x większy 200-500 5,6? was to nie wku....?
Darku, a ile kosztował 200-500 w momencie premiery...? Mnie to nie wkur... Ani trochę... Rynek jest "szeroki", są alternatywy, nowe, używane... Wszystko kwestia osobistej interpretacji- ile kosztuje N24-70 VR, a ile T24-70VC? Można sobie dopowiedzieć co ile jest warte...
cz4rnuch
27-07-2017, 00:39
W sensie, że porównujesz stałkę z zoomem, w dodatku dużo szerszym i wychodzi Ci ta sama cena? Albo rybkę z tele i przyjmujesz kryterium wagowo-gabarytowe? Mnie wiele rzeczy wku..., ceny Nikkorów także, ale takie wyceny to jednak mało poważne są. Mimo wszystko.
Dariusz Breś
27-07-2017, 00:57
Darku, a ile kosztował 200-500 w momencie premiery...? Mnie to nie wkur... Ani trochę... Rynek jest "szeroki", są alternatywy, nowe, używane... Wszystko kwestia osobistej interpretacji- ile kosztuje N24-70 VR, a ile T24-70VC? Można sobie dopowiedzieć co ile jest warte...
aaa w sumie racja :)
ps. 200-5000 słowa złego nie powiem, amatorskie szkło warte ceny!
W sensie, że porównujesz stałkę z zoomem, w dodatku dużo szerszym i wychodzi Ci ta sama cena? Albo rybkę z tele i przyjmujesz kryterium wagowo-gabarytowe? Mnie wiele rzeczy wku..., ceny Nikkorów także, ale takie wyceny to jednak mało poważne są. Mimo wszystko.
Zoomy nikona standardowo są gorsze od stałek, wszystkie.
Gdyby tam było światło stałe 2,8 cena miała by sens.
Duże soczewki z 200-500 trudniej jest wypolerować tak jak więcej pracy wymagają. Masz 19 wielgachnych soczewek w 200-500 w tym 3 soczewki ED vs 15 "malutkich" w tej fiszce w tym 3 ED.
Ile faktycznie kosztuje nikona wyprodukowanie danego szkła nigdy się nie dowiemy.
nikoniarz
27-07-2017, 01:22
Nie liczysz kosztów tubusu obiektywu- inaczej ceni się aluminiowy odlew, a inaczej plastikowa wydmuszka... Poza tym jest jeszcze cena silnika AF, a ten w 200-500 jest nieporównywalny wydajnością do tego z 70-200 czy 24-70... Popatrz na cenę 14-24 a na cenę 200-500... Porównaj liczbę soczewek, średnicę, budowę korpusu, wydajność AF...
Dariusz Breś
27-07-2017, 01:32
Nie liczysz kosztów tubusu obiektywu- inaczej ceni się aluminiowy odlew, a inaczej plastikowa wydmuszka... Poza tym jest jeszcze cena silnika AF, a ten w 200-500 jest nieporównywalny wydajnością do tego z 70-200 czy 24-70... Popatrz na cenę 14-24 a na cenę 200-500... Porównaj liczbę soczewek, średnicę, budowę korpusu, wydajność AF...
Porównuję amatorskie szkła: 8-15mm f/3.5-4.5 i 200-500, nie dodawaj tu trinity proszę, obydwa to plastiki fantastiki, z tym że 200-500 jest dużo bardziej rozbudowany i ma zaawansowany vr.
nikoniarz
27-07-2017, 01:42
Porównuję amatorskie szkła: 8-15mm f/3.5-4.5 i 200-500
Więc porównajmy cenę, jak 8-15 będzie na rynku tyle co 200-500... Bo podatek od nowości zawsze był przesadzony.
Dariusz Breś
27-07-2017, 01:43
Więc porównajmy cenę, jak 8-15 będzie na rynku tyle co 200-500... Bo podatek od nowości zawsze był przesadzony.
Pełna zgoda!
KrzysztofKozicki
27-07-2017, 07:32
Miło by było zobaczyć cenę na poziomie 15000, bo z gripem, kartą i dodatkowym aku to i tak zrobi się ponad 17000
cz4rnuch
27-07-2017, 08:31
Porównuję amatorskie szkła: 8-15mm f/3.5-4.5 i 200-500, nie dodawaj tu trinity proszę, obydwa to plastiki fantastiki...Czy aby na pewno? Z tego co widzę to 8-15 jest z rodzinki "gold ring series", w notce prasowej przeczytałem też, że wykonany jest ze stopów magnezu. Porównywanie wagi i ilości zużytego materiału przy tak różnych konstrukcjach to dla mnie ciężki orzech do zgryzienia. I dlaczego akurat z 200-500? Przecież starszy 70-300VR też jest zoomem i do tego prawie dwa razy cięższym? Może 8-15 powinien wtedy kosztować tysiaka? Serio, na wagę to sobie można Michałki kupić w spożywczaku a nie wyceniać optykę (choć oczywiście ilość i jakość zużytych materiałów też ma wpływ na koszty) 8-15 to pierwszy tego typu zoom u Nikona, szkło bardzo specyficzne i rzadkie, co już samo w sobie musi kosztować. Tego typu obiektywy można używać nie tylko po to by urozmaicić składankę wysmażoną dla nowożeńców, ale także np w fotografii podwodnej czy nawet w przemyśle filmowym. A tu prawie nigdy nie jest tanio. Ważny też jest efekt skali, bo takiego 200-500 sprzeda się pewnie ze 100 razy więcej niż 8-15. W produkcji zawsze są koszty stałe, które potem trzeba rozłożyć na cenę jednostkową i akurat w tym przypadku nie będzie pewnie za bardzo na co rozkładać. Obiektyw jak na tak przedziwny zoom jest do tego lekki i kompaktowy, a to też kosztuje. Z testów (nie ma tego za wiele) wynika, że obiektyw jest więcej niż dobry optycznie (bardzo ostry i kontrastowy, niezła skala odwzorowania), podobno nawet lepszy od Canona. Domyślam się, że zaprojektowanie go kosztowało sporo zachodu. Do tego fluoryty-sryty, ciężka do wykonania (jak mi się wydaje) przednia soczewka, uszczelnienia i mamy przepis na drogi obiektyw. Wątpię, by Nikon sprzedawał go po kosztach i pewnie marża jest spora, ale wycenianie go na zasadzie "dla mnie góra 3 tysie, bo tak" to nieporozumienie. Z resztą dla mnie jest on wart góra ze 100 złotych (wykonałbym tym pewnie ze dwa zdjęcia) i tyle uznaję za rozsądną cenę za tego typu sprzęt. Też mi wolno. Pozdrawiam i sorki za ciągnięcie OT.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby cena D850 na starcie wyniosła 16.999zł.
Utrzymają bazowe ISO 64?
Dobra matryca, 4k, AF z D5, gibany (dotykowy jak w D500?) ekran, hybrydowy wizjer - to będą fajne zmiany w stosunku do poprzednika.
Pawel Pawlak
27-07-2017, 10:24
ekran na pewno będzie dotykowy, tak jak w przypadku d500 i d5.
kurczeblade
27-07-2017, 12:46
Trochę śmieszna sprawa, bo dużo osób narzekało na aparaty Nikona, mimo tego że Nikon zrobił dobry sprzęt w rozsądnych cenach. Teraz moze spelnic oczekiwania techniczne wielu użytkowników, parametrami zapowiada się świetny aparat na wysokim poziomie, ale zapewne wiele osób nie kupi tego aparatu ze względu na cenę. Ja też stawiam że cena będzie około 16.000 za taki sprzęt. Może w końcu będzie mniej postów od narzekaczy że Nikon ma średnie aparaty i zdartej zaciętej płyty o następcy D700 :-) no megapixeufff dużo pewnie będzie narzekanie, ale megapixeufff dużo też już na 5dmk4 a przy takiej ilości i w tym czasie to nie duże różnice między tymi aparatami. Będzie pewnie narzekanie że drogo, ale to już nie wina Nikona, dużo osób chciało wygórowany sprzęt więc taki się pojawi a więc cena będzie adekwatna, a jeśli komuś nie będzie pasowala ilość megapixeluf i cena to w czym problem kupić znów d700 w dobrym stanie ... :-)
Na moje jak wypuszczą D850, nawet z mega matrycą, to jak podrasują D750 (fps, AF, DR) to będzie git. Mamy wtedy niezła paletę FX i DX,
i mam nadzieję że bez wpadek. Jak ostatnie D500, D7500, D5600 oraz D5 i teraz mam nadzieję D850 (i kiedyś D750bis) nie zaliczą większych wtop to każdy coś
znajdzie dla siebie. Owszem można marudzić że jeden ma pare "śrubek" więcej lub mniej od drugiego, ale trudno dogodzić wszystkim.
Szkoda tylko że w dziale szkiełek DX trochę lipa. Należy im się odświeżenie.
kurczeblade
27-07-2017, 13:17
Szkoda tylko że w dziale szkiełek DX trochę lipa. Należy im się odświeżenie.
Dlatego jest Sigma, Tamron :)
Pawel Pawlak
27-07-2017, 13:21
Też jestem zdania że nikon ma obecnie, nawet bez d850 świetną ofertę - zresztą jak widać wielu repo jako podstawowe, albo drugie body wybiera D750 j est mega zadowolonych. Oczywiście pewnie wielu chciałoby zobaczyć prawdziwego następcę d700, tyle że jeśli będzie on kosztował te 16-17tyś w stosunku do 8 za d750 to nie wszyscy narzekacze się na niego zdecydują.
Grupie która zawsze widzi zieleńszą trawę (lepszą, bardziej dopasowaną) ofertę u canona proponuję raz podjąć męską decyzję i zmienić system. Po co się cały czas męczyć ?
Ja nie widzę tego mistrzostwa świata ani w 5d4 (poza solidnością wykonania, nie bardzo wiedzę przewagę nad zdecydowanie tańszym d750) ani w 6d2, co wcale nie oznacza że nie fotografowałbym tym sprzętem - zapewne bym to robił (ale mi po prostu sprzęt zasadniczo nie przeszkadza. Nawet pogodziłbym się z kolorami z d750 gdybym musiał ;) ).
Dlatego jest Sigma, Tamron :)
To akurat nie wszystkich urządza :/
Szkoda tylko że w dziale szkiełek DX trochę lipa. Należy im się odświeżenie. Nikon w DX dla amatora dzięki obiektywom AF-P ma świetną ofertę i co najważniejsze jakość na dobrym poziomie, chwalone pod niebiosa canonowe stm może i czasami tańsze ale jakością to nie grzeszy, takie obiektywy powinny być na wagę w markecie.
Dla pro zastosowań mogą być problemy i faktycznie odświeżenia oferty można by oczekiwać w uniwersalnym jasnym zoomie, cała reszta jest na rynku i nie musi mieć napisu DX.
Też jestem zdania że nikon ma obecnie, nawet bez d850 świetną ofertę - zresztą jak widać wielu repo jako podstawowe, albo drugie body wybiera D750 j est mega zadowolonych. Oczywiście pewnie wielu chciałoby zobaczyć prawdziwego następcę d700, tyle że jeśli będzie on kosztował te 16-17tyś w stosunku do 8 za d750 to nie wszyscy narzekacze się na niego zdecydują.
Grupie która zawsze widzi zieleńszą trawę (lepszą, bardziej dopasowaną) ofertę u canona proponuję raz podjąć męską decyzję i zmienić system. Po co się cały czas męczyć ?
Ja nie widzę tego mistrzostwa świata ani w 5d4 (poza solidnością wykonania, nie bardzo wiedzę przewagę nad zdecydowanie tańszym d750) ani w 6d2, co wcale nie oznacza że nie fotografowałbym tym sprzętem - zapewne bym to robił (ale mi po prostu sprzęt zasadniczo nie przeszkadza. Nawet pogodziłbym się z kolorami z d750 gdybym musiał ;) ).
Jestem tego samego zdania. Gdyby za rok/dwa zrobili D750s, w obudowie D500 by było idealnie. Taki D850 z matrycą 24-30Mpx. Liczę się z tym, ze by kosztował więcej niż D750 i D500 w dniu premiery.
D650? Jakoś Canon nie postawił wysoko poprzeczki modelem 6Dmk2.
Mi brakuje tylko perełki, która mogła powstać na 100 lecie Nikona. Df2, wygląd FM3, bezlustro, FF, może być z tą zakrzywioną matrycą co tam ją kiedyś opatentowali.
Pawel Pawlak
27-07-2017, 14:10
dla mnie taki lekki lifting Df (z poprawioną ergonomią jak klasyczne 2.pokrętło z przodu), wsadzenie matrycy z d5, AF z d750 z matrycą RGB z d5) i standardowego aku - en-el15 a pokazanie tego pod szyldem DF2 były też dobrą opcją.
Swoją drogą wierzę że matrycę z d5 jeszcze w jakimś tańszym noktowizorze zobaczymy (nawet jeśli wielu będzie psioczyło na niskie iso) - nikon gdzieś musi ją zamortyzować, w jakimś modelu bardziej masowym (choć trudno powiedzieć żeby obecny DF był masowym produktem ;) ).
Jeżeli wsadzą do D850 8fps to jaki sens będzie wypuszczać identyczną puszkę z mniejszą matrycą ?
Ludzie teraz lubią megapiksele.. Na zagranicznych forach spora liczba użytkowników uwielbia 36mxp- D810.
A jak dostaną 42 z poprawionym praktycznie wszystkim to będą zachwyceni. :D
Miałem w ręce Df i jestem pełen podziwu dla ludzi którzy potrafią ten aparat używać. Nie wyobrażam sobie kilkugodzinnej pracy z taką ergonomią i nie myślę tu o braku pokręteł, ale o wygodzie trzymania w ogóle. Genialna matryca i trochę mniej genialna obudowa.
kurczeblade
27-07-2017, 14:52
Ja nie widzę tego mistrzostwa świata ani w 5d4 (poza solidnością wykonania, nie bardzo wiedzę przewagę nad zdecydowanie tańszym d750) ani w 6d2, co wcale nie oznacza że nie fotografowałbym tym sprzętem - zapewne bym to robił (ale mi po prostu sprzęt zasadniczo nie przeszkadza. Nawet pogodziłbym się z kolorami z d750 gdybym musiał ;) )/
Dokładnie, jak mnie zaczął denerwować Canon to zwinąłem żagle do Nikona. Sprzedało się wszystko co było związane z Canonem, kupiło się podstawowy zestaw (taniego FX D600 w tym tanią 35DX) i małymi kroczkami kompletowałem kolejne rzeczy do Nikona, może nie były to jakieś drastyczne zmiany i pewnie gdybym został z Canonem też bym dalej nim robił zdjęcia :) ale przynajmniej nie musiałem truć na forum ludziom życia, ciągle powtarzając że jestem zły na firmę i na to co wypuszczają.
Swoją drogą Nikon ma bardzo dobrą ofertę aparatów i nie tylko nowych aparatów, ale też obszerną ofertę używanych aparatów. Dlatego nie rozumiem niektórych narzekactwa na tym forum, bo każdy coś dla siebie może spokojnie dopasować. Dużo osób się zawiesiło w czasach D700, twierdząc że nie ma następcy D700 a problem można rozwiązać spokojnie kupując używane D4 który będzie miał wszystkie podrasowane cechy D700, przy tym mając topowy aparat, lepszą nawet ergonomie. Jak komuś rozmiar nie pasuję, to jest przecież D750. Od wyboru do koloru! :)
Ciekawe jestem czy jeśli D850 będzie udanym aparatem + ten wachlarz aparatów który jest, czy narzekacze dadzą sobie spokoju i będzie można swobodnie oddychać na forum :)
Swoją drogą, od momentu kiedy mi przeszła "choroba" biegania za nowościami, nakręcania się że coś nowego będzie i szukania gotówki na to żeby to kupić, tylko dla nowości, bardziej zacząłem się skupiać nad robieniem zdjęć (tym co mam) człowiek doznał spokoju, jak coś zapowiadają nowego to w sumie ma się obojętne podejście do tego i więcej jakby kasy na przyziemne sprawy zostaje :)
Pawel Pawlak
27-07-2017, 15:05
Jeżeli wsadzą do D850 8fps to jaki sens będzie wypuszczać identyczną puszkę z mniejszą matrycą ?
Ludzie teraz lubią megapiksele.. Na zagranicznych forach spora liczba użytkowników uwielbia 36mxp- D810.
A jak dostaną 42 z poprawionym praktycznie wszystkim to będą zachwyceni. :D
może tak, tyle że ja nie wierzę że w skromnym świetle 42mpix na wysokim iso zapewni obrazek jak matryca z D5. Wię nie wszyscy będą zadowoleni, zwłaszcza że wielu już doszło do przekonania że 21mpix to więcej niż potrzebują, więc po co jeszcze więcej ?
Dobra nowoczesna matryca 20-24Mpx może mieć zawrotne użyteczne ISO i świetne video ale tu trzeba jeszcze AF zrobić od nowa, a nie udawać głupa że w 2017 roku dajemy kolejny aparat z pompowanym af.
Pawel Pawlak
27-07-2017, 15:37
Jak rozumiem piszesz o AF w LV/Video ? W przypadku nikona wydaje się to tylko ich brakiem świadomości oczekiwań. Sony, stosując podobne sensory świetnie sobie radzi z AFem w bezlustrowcach a nikon chyba najgorzej ze wszystkich. Z drugiej strony, wszystkie aparaty sony generuję mają jednak trochę słabszy parametry obraz niż nikony oparte na podobnych sensorach - więc być może ma to związek z z jakąś optymalizacją matryce ? trudno powiedzieć. w każdym razie pewne jest że większość czeka na AF LV/video na nie przeszkadzającym poziomie.
Nie można zadowolić jedną puszka wszystkich. Uważam że nie jestem w stanie wykorzystać możliwości takiej matrycy jak otrzyma D850.
D5 do moich zastosowań byłby na pewno lepszy. I tak bym go nie wykorzystał bo nie mam potężnej szklarni i mnóstwa godzin na moje hobby. ;)
Maciej90
27-07-2017, 18:26
Kolejny rumor na Rumors (https://nikonrumors.com/2017/07/27/the-nikon-d850-will-be-capable-of-4k-uhd-video-in-fx-format-with-no-crop.aspx/)'ie. W październiku na Photo+ Expo prezentacja. Ciekawe czy sama premiera będzie wcześniej.
Może być dobra puszka dla filmowców... 4K bez cropa, gibano-myziany ekran... Pytanie tylko o af w lv.
hostman22
27-07-2017, 21:00
widzieli już ten film ... LINK (https://www.cliftoncameras.co.uk/Nikon-D850-Register-Your-Interest) ..?
Pawel Pawlak
27-07-2017, 21:09
a to widzieli ?
https://nikonrumors.com/2017/07/27/new-nikon-patents-24-68mm-f2-8-4-fullframe-mirrorless-lens-and-a-multifunctional-hot-shoe.aspx/#more-114270
nie ma chyba właściwego działu żeby to umieścić, ale wygląda na " prawie zapowiedź" bezlustrowca FX (pośrednio) z standardowym zoomem 24-68 (2.8-4 pewnie ze względu na gabaryty) ;)
KrzysztofKozicki
27-07-2017, 21:39
Jeżeli wywiążą się z wszystkich obietnic w D850 to będzie to naprawdę fajny aparat. Niestety raczej cena trochę podskoczy. Nie zrobią go jakoś mega tańszego niz D5
Co do tego patentu bezlustra, ja cały czas mam nadzieję że to będzie jakiś fajny następca Df ale z lepszym wyglądem.
Pawel Pawlak
27-07-2017, 22:50
no może następcą DFa będzie mirrolrss ? Każdym razie jeśli za takim doborem ogniskowej - tzn 68 zamiast 70mm czy więcej (wiem że to kosmetyka) i światłem 2.8-4 zamiast stałego 2.8 przemawia znaczna redukcja gabarytów i masy to do takiego rozwiązania jestem zdecydowanie na TAK ;)
Jeśli już będzie faktycznie jakieś bezlustro to mam nadzieję, że wizjer będzie wbudowany na stałe a nie jako opcja na goracej stopce.
cz4rnuch
27-07-2017, 23:16
Najlepiej taki umieszony po lewej jak w serii X-Ex fujika. No, ale tedy Nikon mniej zarobi na akcesoryjach.
za 850 trzeba bedzie 4 tysiace ojronow wylozyc, jak mysle.
Pawel Pawlak
28-07-2017, 09:05
Myślę że może być trochę droższy niż canon 5dsr, więc tanie nie będzie.
Na takie coś trafiłem. Wygląda jak d500.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/07/7bf67b87ae933ab84d33572328394f8f-1.jpg
źródło (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170728/7bf67b87ae933ab84d33572328394f8f.jpg)
Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Bo pewnie jest. Przecież to nie D850...
D850 ma dziurki mikrofonów widoczne na górze.
- The Nikon D850 has no EVF or hybrid viewfinder, the D850 is "regular" DSLR camera
- The Nikon D850 will be even faster than 8 fps (still do not have exact fps number)
Pawel Pawlak
28-07-2017, 16:34
- The Nikon D850 will be even faster than 8 fps (still do not have exact fps number)
Obstawiam że w DX, z gripem i 8xAA albo EN-EL18, szybkość 9fps
Ale to i tak dobrze wróżyłoby szybkostrzelności w pozostałych formatach; w trybie 1.2 powinno być ok. 7-8fps a w FX 6-7fps. To czyniłoby ten aparat konkurencyjnym zarówno do 5dsr, 5d4 doraz przy ograniczonym komforcie fotografowania także do d500.
Generalnie, trudno sobie wyobrazić zapowiadaną poprawę niskiego iso - ale do krajobrazu może być naprawdę killer - już obecne iso64 z d810 w połączeniu rozdzielczością 5dsr zamiatałoby rynek a tu ma być jeszcze lepiej.
... w trybie 1.2 powinno być ok. 7-8fps a w FX 6-7fps. To czyniłoby ten aparat konkurencyjnym zarówno do 5dsr, 5d4 doraz przy ograniczonym komforcie fotografowania także do d500.
Co masz na myśli mówiąc o ograniczonym komforcie fotografowania? Wielkość aparatu plus obiektyw FX?
Co masz na myśli mówiąc o ograniczonym komforcie fotografowania? Wielkość aparatu plus obiektyw FX?Pawłowi zapewne chodziło o tryb DX.
Co masz na myśli mówiąc o ograniczonym komforcie fotografowania? Wielkość aparatu plus obiektyw FX?
Myślę, że kadrowanie w trybie DX
A rzeczywiście, w DX jest trudniej kadrowć na aparacie FX
A co, nie ma ramki namalowanej na matówce?