Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 [36] 37 38 39 40

ksh
28-07-2017, 18:52
Ramka jest i DX pokrywa się też z siatką, kwestia przyzwyczajenia bo można do ignorować mimo że jest widoczne.

Pawel Pawlak
28-07-2017, 18:56
W D850 zapewne będzie nie tylko ramka, ale część matówki w obszarze nie wykorzystywanym będzie się przyciemniała (jak to ma miejsce w d800 i wyższych modelach) ale to i tak wielkość przestrzeni DX pozostanie na tym samym - maleńkim poziomie. Dlatego moim zdaniem pracowanie w DX na FX jest po prostu bardzo nie komfortowe - choć możliwe oczywiści. Co innego w trybie LV - w wtedy nie ma to znaczenia.

Maro66.
28-07-2017, 19:09
Aaaa, czyli w DX mamy wyraźny obraz w całym obszarze, a w FX na DX robi nam się jakby "światełko w tunelu"(w body które zaciemnia obraz). Faktycznie kiepsko.

ksh
28-07-2017, 19:12
Nie nie jest coś takiego

http://www.digitalreviewcanada.com/wp-content/uploads/2012/09/Nikon-D600-FX-DX-View-SLR.jpg
źródło (http://www.digitalreviewcanada.com/wp-content/uploads/2012/09/Nikon-D600-FX-DX-View-SLR.jpg)

Maro66.
28-07-2017, 19:14
To nie jest aż tak źle.

nikoniarz
28-07-2017, 20:38
Przyciemnienie obszaru FX jest w jednocyfrowcach dużo mocniejsze...

cz4rnuch
28-07-2017, 21:06
Oprócz zaciemnienia na komfort użytkowania wpływa też powierzchnia w wizjerze, którą zajmuje wycinek DX. Z tego co pamiętam, to na pełnoklatkowych korpusach nie jest to niestety mistrzostwo świata.

nikoniarz
28-07-2017, 21:09
Oprócz zaciemnienia na komfort użytkowania wpływa też powierzchnia w wizjerze, którą zajmuje wycinek DX. Z tego co pamiętam, to na pełnoklatkowych korpusach nie jest to niestety mistrzostwo świata.

Owszem, jest to mniejsza powierzchnia. Ale podobna do tej (jeśli nie taka sama) jak w DX'owym sprzęcie.

TOP67
28-07-2017, 21:14
Owszem, jest to mniejsza powierzchnia. Ale podobna do tej (jeśli nie taka sama) jak w DX'owym sprzęcie.

Ale wizjer DX ma większe powiększenie. Różnica jest znaczna. Czyli kadrowanie na DX jest o wiele łatwiejsze niż w trybie DX na FX

nikoniarz
28-07-2017, 21:16
Ale wizjer DX ma większe powiększenie. Różnica jest znaczna. Czyli kadrowanie na DX jest o wiele łatwiejsze niż w trybie DX na FX

Tak, ja nigdzie nie pisałem, że jest trudniejsze, łatwiejsze. Odniosłem się jedynie do przyciemnienia. Mimo, że komfort używania kadru DX na matrycy DX jest mały, to mimo wszystko łatwiej tego używać mając przyciemniony fragment FX niż korzystając tylko z ramki DX. I o to mi chodziło gdy pisałem o przyciemnieniu.

cz4rnuch
28-07-2017, 21:20
Owszem, jest to mniejsza powierzchnia. Ale podobna do tej (jeśli nie taka sama) jak w DX'owym sprzęcie.Z tego co pamiętam to nie jest.

Pawel Pawlak
29-07-2017, 00:04
Tak, ja nigdzie nie pisałem, że jest trudniejsze, łatwiejsze. Odniosłem się jedynie do przyciemnienia. Mimo, że komfort używania kadru DX na matrycy DX jest mały, to mimo wszystko łatwiej tego używać mając przyciemniony fragment FX niż korzystając tylko z ramki DX. I o to mi chodziło gdy pisałem o przyciemnieniu.

Oczywiście, dyskomfort fotografowania na DXowym cropi w FXowym body można stopniować ;) Przyciemniana powierzchnia nie aktywna matówki jest lepsza niż sama wyświetlana ramka wielkości DX. Nie pamiętam czy widziałem różnicę między przyciemnianiem w D800 i D4, być może tak jest. Ale na jednym i drugi pracuje mi się w DX tak samo kulawo.
Oczywiście dla kogoś innego może to być nie istotna niewygoda.

OjTam
29-07-2017, 00:11
A ja jestem w stanie uwierzyć, że wyciągnie ~10fps w trybie FX. Skoro Sony A99II da radę przy 42mpix 12fps wyciągnąć... I tak, wiem. Sony lustrem nie klapie.

Reglas
29-07-2017, 10:41
https://nikonrumors.com/2017/07/28/nikon-d850-updates-no-evf-or-hybrid-viewfinder-even-faster-than-8-fps.aspx/

nikoniarz
29-07-2017, 10:42
Już było.

morzon
29-07-2017, 11:00
No i koniec rewolucji.

Pawel Pawlak
29-07-2017, 12:47
rewolucją będzie jeśli to pełnoklatkowe video 4K dostanie wsparcie choćby w postaci świetnie działającego AF ;)

KrzysztofKozicki
29-07-2017, 14:21
Szkoda, że zwykły wizjerek

popi
29-07-2017, 21:21
Rewolucja, jak dla mnie, będzie jeśli:
- nie będzie chlapał olejem,
- af będzie skuteczny w 99%,
- gumy nie będą puchły,
- video w 4k będzie "prawdziwe" (a nie takie jak w 5DMkIV),
- będzie gibany dotykowy ekranik,
- w wizjerze! będzie możliwość zastosowania focus peaking (ileż to tanich mf marnuje się nie będąc używanych w lustrzankach przez okularników),
- w wizjerze będzie widoczna aktualnie stosowana ogniskowa,
- niskie i wysokie użyteczne iso "przynajmniej" jak w d4,
- przynajmniej 7fps w fx.

PS1. Każdy ma swój "koncert życzeń" :)
PS2. D5 na niskich iso rozczarowywuje...

cz4rnuch
29-07-2017, 22:24
Ależ Popi, ta rewolucja już się odbyła. Tylko, że w innym systemie :)

popi
30-07-2017, 12:35
[...]Tylko, że w innym systemie :)

Który niekoniecznie mnie pociąga ;)

cz4rnuch
30-07-2017, 13:06
Ok, bylebyś doczekał tej, która Cię pociąga :)

popi
30-07-2017, 19:23
A dziękuję :)

Maro66.
31-07-2017, 00:16
A wracając do tematu.
Przypadkiem znalazłem ciekawy artykuł, co prawda sprzed dziesięciu miesięcy, ale daje do myślenia i pokazuje pośrednio co dzieje się na rynku foto.
http://fotoblogia.pl/9609,explorecams-pokazuje-jakim-sprzetem-najczesciej-fotografujemy
W obliczu powyższych "rewelacji" taki D7500 nie jawi mi się na mesjasza systemu. Z kolei D850 jaki by nie był super, Nikona z dołka nie wyciągnie. Obym się mylił...

kurczeblade
31-07-2017, 08:54
o co chodzi? Przecież jest przewaga Nikonów w tym rankingu... Z resztą ile osób ma na tych portalach konta ? Ja mam tylko na flickerze, traktuję filkera tylko po to żeby sobie podlinkować zdjęcia gdzieś na forum. Tak to na swoje FB lub swoją stronę. Od momentu pojawienia się w Nikonie cały czas ktoś przewiduję jej bankructwo (około 4 lat jestem) przez 4 lata ciągle ktoś wyskakuje z wróżeniem z fusów o przyszłości firmy, a pewnie było to wcześniej. W tym czasie i na tyle co tu ktoś oceniał Nikona to firma powinna już ze milion razy zbankrutować, a firma jak była tak jest i ma się całkowicie dobrze, cały czas jakieś premiery nowego sprzętu, nowe body, nowe obiektywy. Nowe zapowiedzi ... Hmmm :)

Kojocisko
31-07-2017, 09:31
Kiedyś czytałem to zestawienie. Chyba trudno o wnioski, poza tym, że ludzie używają obiektywów kitowych :-)
Z tego zestawienia wynika, że bezlustra się nie liczą, Canon jest najpopularniejszym systemem i warto mieć dobrego konkurenta dla Canona 5D :-).
Dołki są różne (udział w rynku, zyski, itp...). Canon jest bardzo dużą korporacją, nie będzie łatwo odebrać mu palmy pierwszeństwa w udziale w rynku.
Nikon musi wyjść z dołka finansowego, to można zrobić na kilka sposobów. Ale jak nie masz gotówki, to nie wychodzisz z dołka przez próby zwiększenia udziału w rynku, bo nie masz na to pieniędzy.
Nikon jakoś opisał swoją strategię (lepiej czy gorzej) i będzie poprawiać marże i poziom kosztów operacyjnych. I będzie pewnie bardziej selektywnie wybierać segmenty rynku. Nie chodzi o Mesjasza, bo D7500 na 100% nie miał być Mesjaszem, ale swoje może zarobić. D850 - ciekawe co będzie. Myślę, że Nikon nie będzie się kopać z koniem (5D mk. IV), ale będzie go podgryzać w zastosowaniach gdzie np. potrzeba więcej mpx. Albo na rynku takim jak D750 - ciut niżej niż 5D, sporo taniej, a dla olbrzymiej części zastosowań wystarczająco.
Mesjaszem by był aparat, który by skłonił zawodowców do zmiany systemu. Na to nie ma szans wobec oferty (zakresu i serwisu) optyki Canona.

kurczeblade
31-07-2017, 09:51
Pewność jest taka, że nikt z takich szarych ludzi jak my, nie jest wstanie ocenić czy firma się utrzyma czy nie. Takie pisanie to tylko wróżenie z fusów. Nie masz dostępu do kont bankowych tej firmy i nie jesteś jej głównym księgowym ani prezesem, żeby w taki sposób to oceniać. Jedynie co można sprawdzić to czy firma się rozwija czy nie, patrząc na ich technologie i produkty, a fakt jest taki że ciągle coś się kręci w Nikonie i dla nas zwykłych użytkowników nie ma żadnych przesłanek o tym żeby firma w jakiś sposób miała zbankrutować. Więc takie spekulacje są bezsensowne. Drugi fakt jest taki, że taka korporacja nie będzie spełniać zachcianek jednostek (przykład obrażalski jan kowalski bo nie ma następcy D700 i codziennie marudzi o tym w internecie - i wróż złą przyszłość takiej ogromnej korporacji, bo dla niego nie zrobili następcy D700, mimo tego że ogromny wybór aparatów jest) które gdzieś tam sobie marudzą na forum że coś się nie podoba, taka korporacja zawszę będzie stawiać na masę, ilość, a prawda jest taka że dużo osób jest zadowolona z produktów Nikona, tak jak ja, większość osób i cały rynek globalny.

cz4rnuch
31-07-2017, 09:57
Ja to w sumie nie wiem co te zestawienie ma wspólnego z tematem oraz dlaczego takie a nie inne wnioski zostały z niego wysunięte. Inna sprawa, że z tego co mi wiadomo (ale mogę się mylić) Flickr jest na równi pochyłej.

kurczeblade. Ale wiesz, że spółki giełdowe dzielą się z plebsem raportami, sprawozdaniami itd? To ich psi obowiązek. Może akurat Ciebie to nie jara, ale każdy zainteresowany może to sobie odnaleźć. A co do D700 i jego następcy to osób zainteresowanych jest znacznie więcej niż Ci się chyba wydaje i to nie tylko w Polandii.

Pawel Pawlak
31-07-2017, 10:14
Długo jestem na tym forum i od kiedy pamiętam nikona zawsze pokazywał model które jest jego gwoździem do trumny. Zawsze był na skraju przepaści. Zawsze bankrutował. I zawsze była spora grupa osób która zaczynała już tańczyć na jego pogrzebie. Trochę się do tego przyzwyczaiłem ;)
Przez długi czas modele nikona i canona nie były idealnie tak samo pozycjonowane - nie było dokładnych konkurentów. Teraz też jest trochę podobnie, ale portale internetowe czy internauci na siłę próbują coś zestawiać. Tymczasem nie bardzo jest co porównywać biorąc pod uwagę podstawowe kryteria które się stosuje - czyli cenę, albo specyfikację, bo te firmy robią po prostu inne aparaty. Jedyne sensowne zestawienie to porównanie funkcjonalności w konkretnych zastosowaniach - a to nie jest już tak łatwe i oczywiste więc się tego nie robi.
Zgadzam się z kurczeblade, że nikt z nas nie ma wystarczającej wiedzy żeby oceniać faktyczną kondycję takiej firmy jak nikon, więc zanim zacznie się przedstawiać kategoryczną analizę sytuacji warto się zastanowić czy aby na pewno wiemy o czym piszemy ?

ksh
31-07-2017, 10:25
Największe piekiełko jest na portalach "technicznych" gdzie np pojawia się info o D850 i komentarze są np takie "miałem D810 ale za ciężki i kupiłem sony", "kto kupi takie wielkie i gorsze aparaty niż sony", "a ja za 1/3 ceny mam sony", "moje sony ma lepsze iso, więcej fps i jest tańsze" i generalnie jak już pisałem wcześniej, wątpię czy to zwykła głupota i może sponsorowany szum informacyjny.

Fakty są takie że posiadacze nikona często maja sprzęt kupiony 5,8, 10 lat temu i trzaskają tym zdjęcia porównywalne z najnowszym sprzętem ( oczywiście umiejętności zostawiam na boku ), nawet canon nie ma takiego komfortu, a o sony nie wspominam bo osiem lat temu to mieli jakieś dziwolągi przekombinowane.

Zapomina się kompletnie o rynku wtórnym, jak widzę w jakim stanie ludzie sprzedają pierwsze A7 to aż strach się tym interesować, wygląda to gorzej niż w tej samej cenie D600/610/700/800/750 używane na ślubach.

Wszystkich i tak pogodziły fony, które zdobyły rynek, dla użytkownika ogarniającego zdjęcia dobrym fonem żadne bezlustro nie jest alternatywą.

cz4rnuch
31-07-2017, 10:42
...Zgadzam się z kurczeblade, że nikt z nas nie ma wystarczającej wiedzy żeby oceniać faktyczną kondycję takiej firmy jak nikon, więc zanim zacznie się przedstawiać kategoryczną analizę sytuacji warto się zastanowić czy aby na pewno wiemy o czym piszemy ?Kurcze napisał też, że to wróżenie z fusów. Z tym też się zgadzasz? Zawsze trafi się ktoś kto najgłośniej ryczy, że Nikon już umarł itd, i takich wariatów najchętniej się potem daje za przykład (i okrasza to jeszcze sponsoringiem od konkurencji), ale sporo osób po prostu widzi, że Nikon nie jest w dobrej kondycji i wynika to też z jego sprawozdań finansowych. Te błędy na etapie produkcji czy może nawet projektowania to chyba nie jest czysty przypadek, dawniej tyle tego nie było. Koesh tak się zastanawiam czy Ty serio widzisz jedną stronę medalu? Ja już chyba przez dwa lata szukałem D600, D610, D750 w dobrej cenie i ładnie utrzymanego. Naoglądałem się w tym czasie tyle dobitego sprzętu (także na żywo), że niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Jak nie dbasz to sprzęt Ci może nie doczekać tej 10ki. I nie tyczy się to tylko Sonów i innych bezlusterkowców.

badtorro
31-07-2017, 11:03
Kurcze napisał też, że to wróżenie z fusów. Z tym też się zgadzasz? Zawsze trafi się ktoś kto najgłośniej ryczy, że Nikon już umarł itd, i takich wariatów najchętniej się potem daje za przykład (i okrasza to jeszcze sponsoringiem od konkurencji), ale sporo osób po prostu widzi, że Nikon nie jest w dobrej kondycji i wynika to też z jego sprawozdań finansowych. Te błędy na etapie produkcji czy może nawet projektowania to chyba nie jest czysty przypadek, dawniej tyle tego nie było. Koesh tak się zastanawiam czy Ty serio widzisz jedną stronę medalu? Ja już chyba przez dwa lata szukałem D600, D610, D750 w dobrej cenie i ładnie utrzymanego. Naoglądałem się w tym czasie tyle dobitego sprzętu (także na żywo), że niestety nie mogę się z Tobą zgodzić. Jak nie dbasz to sprzęt Ci może nie doczekać tej 10ki. I nie tyczy się to tylko Sonów i innych bezlusterkowców.

niby tak jest jak piszesz, a z drugiej strony jest tak że Nikon w ostatnich latach odświeża wszystkie obiektywy i wydaje całkiem dobre nowe body (np. D500). Canon nie wydaje nowych obiektywów za bardzo a korpusy coraz mocniej odstają od Nikona. Patrząc po ofercie rynkowej to Canon ma chyba większe kłopoty niż Nikon.

ksh
31-07-2017, 11:05
Ja tam widzę drugą stronę medalu i jestem w stanie sobie wyobrazić ile ta firma straciła na swoich błędach z wadliwym sprzętem, na nie wprowadzaniu tego co oczekuje rynek, na wtopieniu kasy w bezlusterkowce, które na etapie premiery już były mało atrakcyjne.
Jednak uważam że większość modeli jakie są na rynku obecnie to dobrze przemyślane konstrukcje, a najnowsze mimo kontrowersji uważam za lepsze poukładanie swojej oferty.
Mam też wrażenie nieodparte że wielu potencjalnych klientów sugeruje się wyłącznie logo na pasku i marketingowym szumem, w którym wygrywa obecnie sony.

cz4rnuch
31-07-2017, 11:15
Gdyby marketing nie był skuteczny to by się na niego nie wywalało pieniędzy. Do tej pory Nikon i Canon w tym przodowali (i jak się domyślam to wtedy to jest git) i idąc tym tropem to wszystko co się reklamuje jest do dupy :) A to, że sprzęt wprowadzony na rynek kilka ładnych lat temu nadal działa to chyba na potwierdzenie moich słów, że gdy Nikon był w lepszej kondycji lepiej też mu wychodziły aparaty. A teraz łatwo policzyć: D7000 wtopa i olanie klientów, D600 wtopa i wypięcie się na klientów do czasu postraszenia pozwem zbiorowym, D610 nadal brud na matrycy + 0,5fps na pociechę, D800 (tu akurat nie jestem pewny, bo pewnie spora część osób jest zadowolona ze sprzętu) problemy z AFem i poruszenia spowodowały, że ten sprzęt można w tej chwili kupić za grosze (może to i dobrze, ale chyba nie dla pierwszych klientów), D7500 w opinii wielu kastracik, D5 dość słabo jak na flagowca wypada matryca, D750 jest w trakcie chyba trzeciej akcji serwisowej. Na niższe serie nie zaglądam, więc pominę. Trochę tego sporo jak na kilka ostatnich lat więc pisanie o niezawodności lustrzanek to taki trochę żarcik. No chyba, że to w czasie przeszłym było.

Pawel Pawlak
31-07-2017, 12:14
No przecież napisałem z czym konkretnie się z kurczeblade zgadza, ? ;)
Oczywiście jestem świadomy błędów jakie nikon popełnił na etapie produkcji/kontroli jakości i dalej wsparcia posprzedażnego. Poza tym pisałem o tym już, od czasu D3 czy tym bardziej D3s wg mnie całkowicie nie doceniał wartości skutecznego marketingu - wydawało mu się że przełomowe konstrukcje same pozamiatają na rynku - a tymczasem tak już teraz nie ma. I Tak te aparaty sporo namieszały. Ale ile mogłyby namieszać gdyby marketing zadziałał jak należy ?

Reglas
31-07-2017, 17:28
Ja tam nie opuszczam statku :mrgreen: Ostatnio kupiłem lornetkę Nikona.
A i nie chce mi się przerabiać avatara :razz:

popi
31-07-2017, 18:21
Ja tam nie opuszczam statku :mrgreen: Ostatnio kupiłem lornetkę Nikona.[...]

Też się noszę z takim zamiarem :) Najlepsze momenty życia należy zatrzymywać tylko w sercu... ;)

A wracając do D850 - życzę N żeby przynajmniej nic w nowej puszce nie spieprzył.

Pawel Pawlak
31-07-2017, 18:26
https://nikonrumors.com/2017/07/31/the-nikon-d850-is-the-baby-nikon-d5-camera.aspx/#more-114369

No... jeśli naprawdę będzie 10fps przy 46mpix i z AF rodem z D5 a do tego bez gripa to grubo... to będzie prawdziwy, następca D700+D800 w jednym. Odpowiedź na 5dsr i 5d4 (pewnie w mRAWach będzie ok. 25mpix więc, tyle że przy 10fps)
Trochę mi się nie chce wierzyć, ale przed premierą d3 też nie wierzyłem ;)

TOP67
31-07-2017, 19:40
Świetne wiadomości.

Pawel Pawlak
31-07-2017, 19:51
e tam... zaraz się zacznie że za drogi ;)

Poza tym na pewno będzie rozczarowujący, bo przecież w praktyce d850 nie może być we wszystkim lepszy niż D5, a właśnie tego będą ludzie oczekiwali po takich zapowiedziach :)

sufenta
31-07-2017, 20:15
kolega top67 nie ma racji- to nie sa swietne wiadomosci- to sa bardzo swietne wiadomosci a najswietniejsza jest niespodziewanie swietna cena. p.s. confutatis maledictis, vivet longiore- nie sposob nie przypomniec sobie smutnej historii telefonow Blackberry- juz mialo byc po nich, juz mialy z rynku zniknac...

kurczeblade
31-07-2017, 20:42
Pokażcie te sprawozdania finansowe, pokażcie te giełdowe informację o problemach finansowych Nikona, pokażcie to z namacalnymi dowodami, potwierdzone przez zarząd tej korporacji, nie tabelki wyciągnięte gdzieś z neta przygotowane przez fanbojow innych marek, lub obliczenia przez jakiegoś flickera które nawet jakby się zgadzały o niczym nie mówią. Gdzie te wiarygodne źródła i dowody o bankructwie tej firmy można zobaczyć i potwierdzić że wszystko jest wiarygodne i prawdziwe!?Jest tu jakaś osoba która ma udziały w tej firmie i może się wypowiedzieć ? ;) No właśnie... Druga sprawa, Nikon to nie tylko lustrzanki. Wracając do tematu, mimo tego że uśmiercony Nikon jest ;) to zapowiada sie znów się że zrobi fajny sprzęt d850 :-)

ksh
31-07-2017, 21:16
Cena startowa D810 to było 3299$ chyba? więc jeśli to co tam leakują ma się sprawdzić to będzie taka sama cena, a to chyba nie możliwe, ja obstawiam 3500$ minimum.

wilk325
31-07-2017, 21:23
To ja pierwszy będę malkontentem - grip od D500 nie będzie pasował ;), ma być nowy.

ksh
31-07-2017, 21:29
Co do wyników finansowych http://www.nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2017/17_4qfi_c_e.pdf ale nie odważę się tego analizować bo nie mam siły i wiedzy.

Czyżby szykował się powrót to świetnego trio nikona jak za dawnych czasów D5s/D850/D500 - D3s/D700/D300 :)

Reglas
31-07-2017, 21:33
Zawsze mnie to śmieszyło :D Co zwykli zjadacze chleba mogą wiedzieć o problemach finansowych tak potężnych firm jak Nikon.
Ile pisano o Sony że bankrutuje ? :D Jakoś tego nie widać. Chociaż żałuje że już nie ma VAIO i moich laptopów serii "Z". :/
Nie jestem przeciwnikiem firmy Sony bo mam w domu sporo gratów tej firmy ;) Jeszcze mam odtwarzacz Sony na Kasetę magnetofonową.

Kojocisko
31-07-2017, 21:57
Klasyczny głuchy telefon. Omówienie sprawozdań finansowych Nikona wskazywały, że mają straty i spadającą sprzedaż. Od tego do bankructwa jest kawałek drogi. Ale tak to jest jak lajkoniki piszą o wnioskach ze sprawozdań finansowych - zaraz robi się z tego bankructwo. Akurat w linku koesh'a jest sprawozdanie sporządzone metodą porównawczą - widać wyniki roku fiskalnego 2016 i 2017. I widać, że przychody i zyski maleją.
Z drugiej strony płacą dywidendę, forsę mają - więc nie jest to sytuacja bankruta na moje nie do końca amatorskie oko.

Maro66.
31-07-2017, 22:03
Można również sprawdzić kursy:
https://www.google.com/finance?q=TYO:7731
Niby dzisiaj na plusie, ale zobaczcie na cenę Canona, czy Sony. Wychodzi na to, że Ricoh jest bliżej Nikona niż Nikon Canona... :mrgreen:

cz4rnuch
31-07-2017, 22:06
Spółki giełdowe mają obowiązek publikować dane dotyczące swojej kondycji finansowej. Nikon to robi chyba nawet kilka razy do roku. Oczywiście nie ma obowiązku tego czytać. Do tej pory widziałem zaledwie kilka (przedwczesnych) komentarzy na serio o tym, że Nikon już nie żyje. Ale chyba do każdego dotarły wieści o tym, że sytuacja się pogarsza (lub pogarszała). Przyznaje się do tego nawet sam Nikon i podaje to za główny powód mocnych zeszłorocznych cięć. A co do D850 jeśli ostatnia specyfikacja się potwierdzi to będzie to prawdziwy następca D700, czyli coś o czym kolega kurczeblade od jakiegoś czasu pisze, że nie powstanie bo chce tego zaledwie garstka płaczliwych Januszków z Polszy i Nikon ich nie wysłucha ;)

Maro66., porównywanie spółek za pomocą ceny jednostkowej akcji?

Lukasio
31-07-2017, 22:13
Nikon nad D850 pracuje od 100 lat i 3 tygodnie.

Maro66.
31-07-2017, 22:28
Maro66., porównywanie spółek za pomocą ceny jednostkowej akcji?

Może nie najlepsze narzędzie, ale też daje jakiś pogląd.

poste
31-07-2017, 22:57
Może nie najlepsze narzędzie, ale też daje jakiś pogląd.

A jaki niby pogląd? BZWBKna GPW z ceną 380 zł/akcja to niby potentat, a PKOBP za niecałe 37zł bankrut? :) Można tak ciągnąć.

Maro66.
31-07-2017, 23:09
W sumie dosyć duży. Cena jest uzależniona miedzy innymi od wyników finansowych, planów rozwoju, płynności itp.

poste
31-07-2017, 23:27
W sumie dosyć duży. Cena jest uzależniona miedzy innymi od wyników finansowych, planów rozwoju, płynności itp.

Naprawdę? I to wszystko można wyczytać z ceny za akcję?

KrzysztofKozicki
31-07-2017, 23:28

O wiele bardziej od ilości wypuszczonych akcji na giełdę.

Co do Sony to dziwi mnie podejście, że takie wspaniałe. Miałem kiedyś A77 i jak marzyłem o pełnej klatce to było tylko A99 i pod każdym względem przegrywała z D810. Nastepcy A99 Sony nie zapowiadało, a nawet wszyscy uważali, że uśmierca ten bagnet. Zmieniłem system i mam teraz D810 z którego bardzo się cieszę. (Dalej nie widzę dla niego konkurenta. 5DS sporo pixeli, ale rozpiętość tonalna słaba.) Choć brak mi Zeissa 24-70 (najpiękniejszy obiektyw z wszystkich firm w tym zakresie :)), ale mam za to Nikora 14-24 :) A teraz co ma Sony do zaoferowania? 2 bezusterkowe A7 i od niedawna A9. Jak się to ma do oferty Nikona? Dodajmy jeszcze, że A9 kosztuje około 22000.Fajny aparat, ale cena po za moim zasięgiem. Była jeszcze kwestia marketingu. Mam wrażenie, że najlepszy ostatnio ma Fujifilm i Olympus. Rozważałem zakup Fuja, ale jako aparat do spacerów rodzinnych. Jak dla mnie jest to zabawka, fajna owszem, ale średnio nadaje się do pracy. Niestety przegrał z S7, który na wypady rodzinne wystarczy, a jest zawsze w kieszeni :)

O ile większość zapowiedzi się potwierdzi to D850 będzie fajnym aparatem i o ile będzie mnie na niego stać to mam go w planie kupić (głównie dzięki możliwości odliczenia podatków na firmę)

P.S.
Sony ma przewagę w video, choć by dla tego że D810 to kloc. Ale ta funkcja mi jest zbędna. :)

ksh
31-07-2017, 23:33
W takich korporacjach liczy się kasa jaką można inwestować i nią obracać, często jakieś oddziały robią minus jak w tym co widzę to oddział medyczny, a duże zyski mają w maszynach to naświetlania przewodnikowy, foto chyba tez z tego co widzę jest ok, a cena jednostkowa akcji to przecież nic nie oznacza bez przesady, trzeba znać ilość akcji ile jest na giełdzie itd.

cz4rnuch
01-08-2017, 00:00
Te 10 fpsów to bardzo dobra wiadomość dla tęskniących za D700, bo chyba właśnie doczekali się następcy. Co prawda Mpxów tu aż za dużo, ale pewnie będą też średnie Rawy co powinno załatwić sprawę dla reporterów. A te 42Mpxów czynią z tej maszynki bardzo uniwersalny sprzęt. Jeśli tylko video nie będzie za bardzo okrojone to może się okazać, że D850 pod względem ficzerów zrówna się z A99II co w sumie jest bardzo dobrą wiadomością dla Nikoniarzy.

wilk325
01-08-2017, 08:58
Te 10 fpsów to bardzo dobra wiadomość dla tęskniących za D700, bo chyba właśnie doczekali się następcy. Co prawda Mpxów tu aż za dużo, ale pewnie będą też średnie Rawy co powinno załatwić sprawę dla reporterów. A te 42Mpxów czynią z tej maszynki bardzo uniwersalny sprzęt. Jeśli tylko video nie będzie za bardzo okrojone to może się okazać, że D850 pod względem ficzerów zrówna się z A99II co w sumie jest bardzo dobrą wiadomością dla Nikoniarzy.

Dla kogoś, kto ma szkła dx pewnie nie będzie dylematu; ale jeżeli to będzie prawda to sprzedam D500 i D810, kupię 2 x D850 i foto loto się same będą robić :)

TOP67
01-08-2017, 09:09
No właśnie. D850 przy takiej specyfikacji zabije nie tylko D5, ale też D500. Pomijając cenę, będzie lepszy pod każdym względem. Z 46Mpix w DX zostanie 20.5, dla tych którym zabraknie ogniskowej. FPS to samo (a może i większe). A przy pełnej klatce dojdzie zysk na ISO.

ksh
01-08-2017, 10:11
Ale nadal za cenę D850 będzie można kupić dwa, a może jak jeszcze ceny spadną to trzy D500, a D5 musi dostać update w postaci D5s bo tu faktycznie będzie konkurencja, dlatego przypuszczam że docelowo będzie trio dla profesjonalistów D5s/D850/D500.

Nikolai
01-08-2017, 10:31
No właśnie. D850 przy takiej specyfikacji zabije nie tylko D5, ale też D500. Pomijając cenę, będzie lepszy pod każdym względem. Z 46Mpix w DX zostanie 20.5, dla tych którym zabraknie ogniskowej. FPS to samo (a może i większe). A przy pełnej klatce dojdzie zysk na ISO.

Nie będzie zysku z ISO bo technologicznie podobno to ma być ta sama matryca tylko większy kawałek. Ciekawe jaki bufor będzie przy takiej ilości danych.

Irma
01-08-2017, 10:37
I aby spełniły się te wasze życzenia o wspaniałym D850 to Nikon musi powtarzam musi wsadzić w D850 układ migawka +lustro z D4.
Wtedy można myśleć o realnym sukcesie jeśli takowy nastąpi.
Nie muszę wam tłumaczyć jak kluczowe to jest dla sukcesu D850.

Pawel Pawlak
01-08-2017, 10:44
d850 zapowiada się naprawdę dobrze, ale nie ma co głosić zabójstwa wszystkiego co możliwe bo:
- jednocyfrówka to jednocyfrówka; jeśli ktoś musi zrobić zdjęcia to raczej wybierze sprzęt który j musi zrobić, a nie tylko "powinien" do tego d5 ma 12fps, a d5s pewnie będzie szybszy. Poza tym zaraz się okaże że np. d850 nie współpracuje z Wt-5 czy WT-6 tylko z jakimś niezbyt poręcznym i jeszcze droższym WT-7 co w pracy reportera może mieć znaczenie.
- 46mpix to niestety podatność na poruszenia -przy wielkości i zapewne niewielkiej wadze d850 nie ma szans żeby był tak stabilny jak jednocyfrowe body. Zapomnijcie więc długie czasy z ręki.
- oczywiste jest że lustro nie będzie tak szybkie jak choćby w d4 czy d4s (co widać na przykładzie znacznie prostszego - bo mniejszsego lustra z d500), więc AF tylko w teorii będzie jak w d5 a komfort pracy przy 10fps będzie zdecydowanie gorszy niż w "staruszkach" serii d4, o d5 nie wspominając.
- Zapewne d850 zastąpi na papierze D500, ale już w praktyce wielkość obszaru DXowego w wizjerze zabierze sporo komfortu. A jeszcze więcej z kieszeni zabierze różnica w cenie D500 vs d850. Trudno sięzgodzić że 2x droższy sprzęt kardynalnie wpłynie na sprzedaż tańszego (choć zapewne będzie jakiś ruch na rynku).
Oczywiście będzie sporo miejsca dla tego body -bardzo dużo. Ale przy cenie na poziomie 16 tyś, nawet ślubniacy pewnie się nie rzucą wszyscy hurtem bo za taką kwotę wielu wybierze 2x d750.

kurczeblade
01-08-2017, 12:05
Dokładnie D850 nie będzie stanowić zagrożenia. Jeśli ktoś zarabia na fotografii i podchodzi chłodno do tematu sprzętu to w większości sytuacji wystarczy taki D750 - D500. Na moim przykładzie, kusi mnie bardzo D850, ale kupując za połowę kwoty takiego D750 zrobię nim to samo co takim D850. Więc mimo tego że D850 kusi bardzo, bierze się głęboki oddech coby rozsądnie podejść do sprawy, robi się kalkulacje i stwierdza się jednak że to niepotrzebny wydatek. Zaś dla amatorów z ambicjami, łatwiej będzie kupić aparat za 8,000zł a nie za 16,000zł. Jednocyrówką też nie zagraża, kto będzie cisnął poważniej sport, czy zdjęcia w jakiś mega polowych warunkach, np. wojnę :D będąc przyzwyczajonym do pancernego aparatu będzie stawiał dalej na 1cyfrówki. Dużo osób kupi sobie D850 dla zachcianki, mimo że nie będzie wstanie wykorzystać potencjału tego aparatu (ale tak jest z każdym sprzętem).

Moim zdaniem Nikon ładnie sobie poukładał kategorie sprzętu fotograficznego. Jak wyjdzie teraz D850 zrobić sobie taką listę lustrzanek DX/FX i porównanie z innymi firmami, to Nikon moim zdaniem będzie miał ogromną przewagę w wyborze aparatów, w dodatku dobrych aparatów z przeróżnej półki... Mimo tego że w internetach "wróżkikłębuszki" (bez obrazy dla niektórych:humorycztycznie) :) przewidują firmie bankructwo, to ktoś jednak mocno inwestuję w firmie i dobrze planuje przyszłość. Taka linia aparatów jak zostanie to ma sens.

cz4rnuch
01-08-2017, 13:04
d850 zapowiada się naprawdę dobrze, ale nie ma co głosić zabójstwa wszystkiego co możliwe bo:
- jednocyfrówka to jednocyfrówka; jeśli ktoś musi zrobić zdjęcia to raczej wybierze sprzęt który j musi zrobić, a nie tylko "powinien" do tego d5 ma 12fps, a d5s pewnie będzie szybszy. Poza tym zaraz się okaże że np. d850 nie współpracuje z Wt-5 czy WT-6 tylko z jakimś niezbyt poręcznym i jeszcze droższym WT-7 co w pracy reportera może mieć znaczenie...No, ale czy nie podobnie było z parą D3 - D700? Tam też były różnice, ale jak się później okazało nie na tyle duże, żeby D700 nie podgryzał sprzedaży większego braciszka. Oczywiście zakładając, że tak było w rzeczywistości, bo niby wszyscy o tym piszą w ten sposób, ale nie jestem pewny czy ktoś potrafi przytoczyć jakieś liczby czy wypowiedzi zarządu dotyczące tego zagadnienia.

Rafał_Sz
01-08-2017, 15:27
Moje stare, poczciwe D600 zamknęło się sobie i popłakuje w kącie raz po raz spoglądając na szczegóły nowej puszki. Moje konto też... ;)

maxtor
01-08-2017, 19:31
Kolejne wieści:

https://nikonrumors.com

pzdr

sufenta
01-08-2017, 19:55
cena mniej fajna niz wczoraj jeszcze.

cz4rnuch
01-08-2017, 19:58

Aż strach czytać jutrzejsze newsy :(

markB
01-08-2017, 20:01
Przemyślenia Thoma Hogana: http://www.dslrbodies.com/newsviews/the-d850-development-announ.html
Cena w Polsce - między 16 a 20 K PLN.

Reglas
01-08-2017, 20:03
Cały czas obstawiam że będzie 8fps to nadal więcej od 5D Mark IV. I nadal wystarczająco żeby nazwać D850 puszką uniwersalną.
Nie powinno być większego konfliktu z D500. Bo w cenie D850 można będzie mieć D500+ Nikkor 200-500 f5.6 ;) (Lub inny obiektyw/y).

ksh
01-08-2017, 20:16

Cena startowa D810 to było 3299$ chyba? więc jeśli to co tam leakują ma się sprawdzić to będzie taka sama cena, a to chyba nie możliwe, ja obstawiam 3500$ minimum.

No i niby ma być 3499$ :)

pyetya
01-08-2017, 21:00
Zabójcza maszyna. Niestety za zdjęcia nie biorę kasy już od ładnych paru lat, więc nie mam usprawiedliwienia dla takiego zakupu. Na razie dalej będę walczył siedemsetką - ale patrzę i cieszę się, że Nikon pokaże coś nowego.

hostman22
01-08-2017, 22:28
ale cały czas się zastanawiam, czy faktycznie ta trójca d3, d3s i d3x ,to był taki zły pomysł aby Nikon nie trzymał się tego schematu... :roll:

nikoniarz
01-08-2017, 22:31
3eska była następcą detrójki i to bodajże po ponad 2 latach. Czyżby teraz miałoby być D5, D5s i D850 jako analogiczna trójca?

ksh
01-08-2017, 22:35
Pojawienie się D5s to raczej oczywiste bo zapewne wymuszone tym że D850 będzie na rynku, w 2018 roku może ?

miroko
01-08-2017, 23:11
- jednocyfrówka to jednocyfrówka; jeśli ktoś musi zrobić zdjęcia to raczej wybierze sprzęt który j musi zrobić, a nie tylko "powinien" do tego d5 ma 12fps, a d5s pewnie będzie szybszy. Poza tym zaraz się okaże że np. d850 nie współpracuje z Wt-5 czy WT-6 tylko z jakimś niezbyt poręcznym i jeszcze droższym WT-7 co w pracy reportera może mieć znaczenie.
- 46mpix to niestety podatność na poruszenia -przy wielkości i zapewne niewielkiej wadze d850 nie ma szans żeby był tak stabilny jak jednocyfrowe body. Zapomnijcie więc długie czasy z ręki.
- oczywiste jest że lustro nie będzie tak szybkie jak choćby w d4 czy d4s (co widać na przykładzie znacznie prostszego - bo mniejszsego lustra z d500), więc AF tylko w teorii będzie jak w d5 a komfort pracy przy 10fps będzie zdecydowanie gorszy niż w "staruszkach" serii d4, o d5 nie wspominając.
- Zapewne d850 zastąpi na papierze D500, ale już w praktyce wielkość obszaru DXowego w wizjerze zabierze sporo komfortu. A jeszcze więcej z kieszeni zabierze różnica w cenie D500 vs d850. Trudno sięzgodzić że 2x droższy sprzęt kardynalnie wpłynie na sprzedaż tańszego (choć zapewne będzie jakiś ruch na rynku).
Oczywiście będzie sporo miejsca dla tego body -bardzo dużo. Ale przy cenie na poziomie 16 tyś, nawet ślubniacy pewnie się nie rzucą wszyscy hurtem bo za taką kwotę wielu wybierze 2x d750.

Oczywiście, że D850 nie zastąpi nikomu D5. AF może sobie być ten sam. Ale działać tak samo szybko nie będzie. Już D800 miał taki sam AF jak D4. Podobnie D810 taki sam jak D4s. Ale to w jednocyfrowcach on jest mimo wszystko bardziej efektywny. Spowodowane to jest konstrukcją lustra, a i też inną pracą z procesorami. W przypadku D5 mamy nawet dedykowany procesor dla AF, wątpię by tak było w D850.

Żywotność baterii również nawet jak zostanie poprawiona to nadal nie dorówna pewnie jednocyfrowcom.

Co do mikroporuszeń, rozumiem w czym rzecz, używałem D800e i D810. Jednak porównując obrazek 1:1 z D4 czy D5 do proporcjonalnie tego samego z D810 (czyli nie będzie to 1:1 z D810) to już różnicy nie powinno być. Fakt, że wtedy pojawi się pytanie po co taka rozdzielczość skoro nie jest użyteczna w tym samym stopniu jak w mniej zagęszczonych matrycach.
A tak wogóle to D500 ma bardziej zagęszczoną matrycę, i wiele innych aparatów Nikona, czy one nie są narażone na to samo? No ale jakiś powód jest, dla którego to jednocyfrowce mają najmniej mpix.

Jeżeli ktoś się zastanawia między D500 DX, a D810 w trybie DX to wiadomo, że D810 w trybie DX ma mniej mpix do zaoferowania. I tu może być jeden z argumentów na korzyść D500. W przypadku D850 różnica może już być znikoma, jednak będzie to w zamian za jeszcze wyższą ceną zakupu.
Także mimo wszystko D850 również nie zagrozi D500 w tym względzie.

Pawel Pawlak
01-08-2017, 23:35
zacznę o końca - d500 jest też jest bardziej wrażliwy na poruszenia niż D4/d5 ale zdecydowanie mniej niż d800/d810 pomimo bardziej gęstej matrycy. Ale z racji że to DX to zarówno lustro (główny element wprowadzający wibracje) jak i migawka są zdecydowanie mniejsze niż w DX więc ich masy są także znacznie mniejsze. A stosunek tych mas ruchomych do masy całego body zdecydowanie korzystniejszy. Pewnie jakieś znacznie ma zastosowanie w przedniej części obudowy włókien węglowych zamiast stopów aluminium - ale pewnie tego samego typu rozwiązanie dostanie D850. W każdym sądzę po problemi z poruszeniami głównie w body FX/FF (bo nie jest to tylko domena nikona), można założyć że głównym czynnikiem jest właś nie wielkość lustra i migawki.
Co do dedykowanego procka do AF, ma go także D500 więc nie sądzę żeby d850 go nie dostał - ale D500 pomimo tego dodatkowego procka nadal ma wolniejszy i mniej pewny AF niż d5. Ma też nieporównywalnie wolniejsze lustro i sądzę że podobnie "wolne" dostanie D850 - a z racji znów wielkości i masy jeszcze trudniejsze do stabilizacji więc dające gorsze warunki do działania AF niż to co jest w d500 (choć oczywiście cena sprzętu może wpłynąć na bardziej zaawansowaną konstrukcję - która z kolei będzie zjadała więcej energii ;) )
No i wreszcie kwestia roli poruszeń przy przeskalowaniu d8x0 do rozmiaru D4 - niestety, nie jest tak że to się wyrównuje. Oczywiście nie dla wszystkich to musi mieć znacznie - bo jeśli ktoś robi sport i nie schodzi poniżej 1/500s to poruszenia są nie istotne, ale jeśli z różnych powodów (czy to światła, czy np. z chęci uzyskania zamierzonych rozmyć w obrazie) chce stosować czasy naprawde długie, to d8x0 jest loterią, a D4/d4s po prostu pracuje tak jak mamy wyrobioną rękę. Podobnie jest przy pracy na statywie - na luźnym gimbalu na D4 stosujęczasy ustawiam czasy jakie mi odpowiadają i robię ostre zdjęcia, a na d800 poniżej 1/250-1/320s nie mam co schodzić mimo że pracuję na tym samym obiektywie. Na d810 nie jest niestety znacząco lepiej - może 0.5EV ?. Podobnie na d750 czy d610.
Na dłuższych niż te 1/160s, żeby zrobić ostre zdjęcie potrzeba na d8x0 wężyk, wstępne podnoszeniu lustra itp. A na d4 po prostu robi się ostre foty.

ShutterStill
02-08-2017, 03:56
A jak to wygląda z tymi czasami na d500, Pawle?
Tak pomiędzy d4 a d800?
Powiedzmy 200mm na
D4
D800
D500
Z ręki jakie max czasy uda ci się osiągnąć? Mogą być teoretyczne pokazujące skalę i różnicę..
Dzięki

Pawel Pawlak
02-08-2017, 04:42
W wolnej chwili zrobię takie porównanie ( o ile jeszcze będę miał d800). Ale w "normalnych" sytuacjach często korzystam z czasów 1/60s (przy foceniu np. stojących ludzi w słabym świetle) "z ręki" z VR On na D4 i D500 i jest ok. Na D800 z reguły ustawiałem czasy na poziomie 1/250 min bo przy dłuższych było za dużo poruszonych. Przy statycznych scenach na D4 robię żyletki na 1/20-1/30s w zależności od tego jak mam opanowany odech - wiadomo, że jak biegam ze sprzętem to trudno zejść do ekstremalnie długiego czasu ;) Przy ogniskowych 24-70 bez VR często ustawiam 1/30s nawet na długim końcu i niewiele jest poruszeć, na d800 znów powyżej 1/100 żeby nie było za dużo odrzutów.
Najczęściej widzę to na 400mm i to bardzo pokazuje różnicę; te same warunki, to samo szkło, ten sam statyw i głowica (nie zablokowana). D4 - czasy na poziomie skrajnym 1/3 - 1/4s używam dość często kiedy nie ma światła, i jeśli obiekt się nie poruszył to zdjęcia są ostre, 1/20-1/30s to już w pełni bezpieczne. Na d800 poniżej 1/160s zawsze loteria z przewagą poruszeń. "żyletkę" naprawdę trudno wybrać

sufenta
02-08-2017, 06:08
koesh 4600 amerykanskich dolarow

Irma
02-08-2017, 09:40
Nikon wprowadzając D800 zrobił wielki przełom i wzbudził wielkie emocje. Jednak tamta premiera nie unikła kilka niedociągnięć technicznych i w związku z tym źle działający aparat. Właściwie wszystko zostało powiedziane o tym aparacie Nikona.
Nikon powinien wyciągnąć odpowiednie wnioski i ewentualnego D850 odpowiednio przetestować i dopracować. To musi być produkt bez wad przynajmniej dużych wad. Po prostu za dużo było tych wpadek Nikona i obawiam się, że następnej wpadki może po prostu nie przeżyć. Według mnie kluczową sprawą jest montaż stabilnego i dobrze wytlumionego lustra oraz współpracującej z nim migawki. Musi szukac takiego sprawdzonego ukladu od większych braci tj. D4/s bo to gwarantuje pewność i niezawodnosc
Ominie w ten sposob wiele problemów.

Rafał_Sz
02-08-2017, 10:24
Tym bardziej, że Nikon ma czas bo Canon niestety został dwa okrążenia z tyłu.

pyetya
02-08-2017, 10:52
W wolnej chwili zrobię takie porównanie ( o ile jeszcze będę miał d800). Ale w "normalnych" sytuacjach często korzystam z czasów 1/60s (przy foceniu np. stojących ludzi w słabym świetle) "z ręki" z VR On na D4 i D500 i jest ok. Na D800 z reguły ustawiałem czasy na poziomie 1/250 min bo przy dłuższych było za dużo poruszonych. Przy statycznych scenach na D4 robię żyletki na 1/20-1/30s w zależności od tego jak mam opanowany odech - wiadomo, że jak biegam ze sprzętem to trudno zejść do ekstremalnie długiego czasu ;) Przy ogniskowych 24-70 bez VR często ustawiam 1/30s nawet na długim końcu i niewiele jest poruszeć, na d800 znów powyżej 1/100 żeby nie było za dużo odrzutów.
Najczęściej widzę to na 400mm i to bardzo pokazuje różnicę; te same warunki, to samo szkło, ten sam statyw i głowica (nie zablokowana). D4 - czasy na poziomie skrajnym 1/3 - 1/4s używam dość często kiedy nie ma światła, i jeśli obiekt się nie poruszył to zdjęcia są ostre, 1/20-1/30s to już w pełni bezpieczne. Na d800 poniżej 1/160s zawsze loteria z przewagą poruszeń. "żyletkę" naprawdę trudno wybrać

Dzięki Paweł za tę wypowiedź. Robię teraz trochę zdjęć z koncertów, warunki oświetleniowe są najczęściej bardzo gówniane. Fotografuję najczęściej D700 + 24-70 na f2.8, iso od 3200 do 6400. Czasy często robią się 1/100-1/160 i to czasem nie wystarcza jak koncert jest dynamiczny. Czasem oczywiście chcę rozmyć ruch, ale wciąż przy ostrych elementach sceny. Zestaw daje radę od dłuższego czasu, ale tylko dlatego, że robię konwersję do B&W. Myślałem albo o zmianie body (ale przyznam szczerze, że wątpię czy np D750 da mi to, czego potrzebuję - 2 działek przesłony użytecznego ISO w kolorze lepiej) albo o wspomaganiu się zestawem stałem 24/1.8 + 50/1.8. Czemu 1.8? Raz, że value for money, dwa, że głębia i tak jest bardzo mała przy 1.8.

morzon
02-08-2017, 11:37
D750 + szkła 1.8 zrobią robote, serio.

Jacek_Z
02-08-2017, 13:19
Jakoś nie wierzę w 10 czy 9 fps i to, że będzie to następca D700. Obym krakał, ale pewnie 8fps to będzie w trybie DX. Jestem ciekaw prędkości AF w LV i filmowaniu.
Kondycja finansowa nikona byłaby mi obojetna, gdyby nie to, że wpływa ona na to co nikon wypuszcza i z jaką częstotliwością.
Wtopa z niepotrzebnym systemem 1 i wycofanie się z kompaktów DL z dużymi matrycami - dziwne ruchy. Jak słyszę, że nikon ma np. wypuścić system średnioformatowy to zamieram, bo to oznacza jeszcze mniej ruchu w segmencie lustrzanek i obiektywów do nich. Teraz pewnie trochę ich pary idzie w nowe bezlusterkowce (o ile to prawda)
Nie dość że nie pokazali na 100 lat nowego body, to nawet się opóźnili z jubileuszowym D5. Tam w firmie ktoś powinien popełnić seppuku.
Zdaje się, że nadeszły czasy, że fajne body wychodzi co 4-5 lat. No i dobrze. Tylko niech proponują częściej coś ciekawego w optyce, bo ich Sigma tu dociska.

Pawel Pawlak
02-08-2017, 13:43
Ja też nie bardzo wierzę że 10fps w FX, ale tak jak napisałem - kiedy zobaczyłem 2007 roku przed premierą d3 jego specyfikację, z iso6400 i HI2 to też wyglądało ta jak SF ;)

jak pokazują nowe sony nie powinno być problemów żeby obsłużyć taką ilość danych (zwłaszcza że 10fps może być np. tylko w 12bitach) Szybki FXowey mechanizm lustra w małym body może być większym problemem, ale sądząc po D500 z nowym AFem mogą poradzić sobie z całkiem wolnym lustrem a AF będzie ładnie śledził - oczywiście nie tak szybko jak przy rakietowym lustrze z d5, ale i tak może osiągnąć prędkość d4 czy nawet d4s co w większości użytkowników zadowoli. Gorzej z komfortem śledzenia obiektu z racji na mirror blackout. No ale znów - klient nie powinien oczekiwać komfortu d4/d5 bo to nie ta klasa cenowa i nie to przeznaczenie. Zwróćmy uwagę że nawet przy D750 nikon zdecydował się na określenie jej action camera a jego lustro jest jeszcze wolniejsze.

miroko
02-08-2017, 14:59
zacznę o końca - d500 jest też jest bardziej wrażliwy na poruszenia niż D4/d5 ale zdecydowanie mniej niż d800/d810 pomimo bardziej gęstej matrycy. Ale z racji że to DX to zarówno lustro (główny element wprowadzający wibracje) jak i migawka są zdecydowanie mniejsze niż w DX więc ich masy są także znacznie mniejsze. A stosunek tych mas ruchomych do masy całego body zdecydowanie korzystniejszy. Pewnie jakieś znacznie ma zastosowanie w przedniej części obudowy włókien węglowych zamiast stopów aluminium - ale pewnie tego samego typu rozwiązanie dostanie D850. W każdym sądzę po problemi z poruszeniami głównie w body FX/FF (bo nie jest to tylko domena nikona), można założyć że głównym czynnikiem jest właś nie wielkość lustra i migawki.
Co do dedykowanego procka do AF, ma go także D500 więc nie sądzę żeby d850 go nie dostał - ale D500 pomimo tego dodatkowego procka nadal ma wolniejszy i mniej pewny AF niż d5. Ma też nieporównywalnie wolniejsze lustro i sądzę że podobnie "wolne" dostanie D850 - a z racji znów wielkości i masy jeszcze trudniejsze do stabilizacji więc dające gorsze warunki do działania AF niż to co jest w d500 (choć oczywiście cena sprzętu może wpłynąć na bardziej zaawansowaną konstrukcję - która z kolei będzie zjadała więcej energii ;) )
No i wreszcie kwestia roli poruszeń przy przeskalowaniu d8x0 do rozmiaru D4 - niestety, nie jest tak że to się wyrównuje. Oczywiście nie dla wszystkich to musi mieć znacznie - bo jeśli ktoś robi sport i nie schodzi poniżej 1/500s to poruszenia są nie istotne, ale jeśli z różnych powodów (czy to światła, czy np. z chęci uzyskania zamierzonych rozmyć w obrazie) chce stosować czasy naprawde długie, to d8x0 jest loterią, a D4/d4s po prostu pracuje tak jak mamy wyrobioną rękę. Podobnie jest przy pracy na statywie - na luźnym gimbalu na D4 stosujęczasy ustawiam czasy jakie mi odpowiadają i robię ostre zdjęcia, a na d800 poniżej 1/250-1/320s nie mam co schodzić mimo że pracuję na tym samym obiektywie. Na d810 nie jest niestety znacząco lepiej - może 0.5EV ?. Podobnie na d750 czy d610.
Na dłuższych niż te 1/160s, żeby zrobić ostre zdjęcie potrzeba na d8x0 wężyk, wstępne podnoszeniu lustra itp. A na d4 po prostu robi się ostre foty.

Dzięki za wyjaśnienia, o tych stosunkach mas w sumie nigdy nie myślałem. Czyli jeżeli zrobią D850 lżejszego i dodadzą mpix to sprawa się pogorszy, chyba że poprawią jednocześnie mechanizm lustra.

Ale wyjaśnij proszę sprawę wolnego lustra. Chodzi o fps? Bo jeżeli dwa aparaty mają przykładowe 10fps to obydwa lustra muszą wykonać cały przebieg w 1 sekundę więc są teoretycznie tak samo szybkie. Chodzi o coś innego?

W D850 interesuje mnie jeszcze jeden szczegół, o którym dowiemy się pewnie dopiero po premierze. Mianowicie uszczelnienie spodu, konkretnie komory baterii. W D8x0 komora baterii jest co prawda z uszczelką ale mam wrażenie, że jest to najwrażliwszy punkt całego body. Co prawda deszcz pada z góry, a nie z dołu, ale zdarza się, że aparat jest zawieszony na pasku naramiennym i wtedy już jest odwrotnie. Dopadł mnie raz taki niespodziewany i gruby deszcz w środku lata na dość odkrytym terenie i się trochę aparatowi zostało, jednak przeżył - więc koniec końców może wszystko jest ok :-).

Podobnie jest z klapką na karty, ostatnio tutaj guma mi zeszła, a pod gumą są dwie dziurki (zapewne na nich się guma trzymała).
Ciekawi mnie czy coś zostanie zrobione inaczej z klapkami czy uznają, że wszytko gra.

Reglas
02-08-2017, 15:32
Paweł A nie jest przypadkiem tak że każde body które dostanie Multi-CAM 20K musi posiadać osobny procesor dla tego układu? Ze względu na to że to wymagający AF?

nikoniarz
02-08-2017, 15:54
Ale wyjaśnij proszę sprawę wolnego lustra. Chodzi o fps? Bo jeżeli dwa aparaty mają przykładowe 10fps to obydwa lustra muszą wykonać cały przebieg w 1 sekundę więc są teoretycznie tak samo szybkie. Chodzi o coś innego?

Chodzi o czas w którym lustro jest opuszczone (pomiędzy klapnięciami). Wtedy na krócej tracisz obraz w wizjerze, a czujniki AF mają więcej czasu na swoją pracę. Pomimo tego samego interwału (fpsów) samo klapnięcie może być szybsze bądź wolniejsze...

cz4rnuch
03-08-2017, 09:58
Zaczynam wierzyć w te fpsy w D850. Domyślam się, że to ukłon w stronę rynku chińskiego.

https://www.youtube.com/watch?v=NrAqb3y4ytQ

kurczeblade
03-08-2017, 11:00
My tu pitu pitu... a kiedy ten aparat będzie co ? :D

Pawel Pawlak
03-08-2017, 13:17

na https://photographylife.com/reviews/nikon-d500/2 chciało im się obmierzyć jak to wygląda

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/ViewfinderBlackoutXL-2.png
źródło (https://photos.smugmug.com/Forum/Zdjęcia/i-b7LzsjH/0/041201a3/XL/Viewfinder-Black-out-XL.png)

My widzimy przez wizjer, a AF ma czas żeby ustawiać ostrość kiedy lustro jest na dole. Czyli jak widzisz, w d500 w każdym cyklu migawki przy 10FPS lustro na dole jest przez 38ms, podczas gdy w D5 - 58ms. W nikonie D4s (11fps z AF) ten czas jest pewnie niewiele gorszy niż w d5 bo więcej widać w czasie fotografowania 11fps niż w d500 przy 10fps, w d4 też jest zauważalnie szybsze lustro niż d500. I o ile nowy AF z dedykowanym prockiem jak widać po D500 który na pewno nie ustępuje w śledzeniu D4s (od d4 jest w śledzeniu trochę lepszy), radzi sobie prze tak krótki okres czasu lustra na dole, o tyle nasze oko widzi to już po prostu gorzej. W pewnym uproszczeniu - w d500 w każdej sekundzie fotografowania 10fps, tylko 1/3s wizjer pokazuje obraz a resztę ciemny, natomiast w d5, też przy 10fps wizjer 2/3s pokazuje obraz a tylko 1/3s jest zaczerniony. PRzy szybko poruszających się obiektach, zwłaszcza przy mało przewidywalnym ruchu ma to spore znaczenie. Do tego warto zobaczyć na filmie poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=VGHoizsGsU4
Jak można poprawić tłumienie lustra - a więc znów komfort pracy i jakość śledzenia AF. I znów nie ma się co spodziewać, że D850 będzie miała mechanikę na poziomie D5 czy d4.

CC_PL
03-08-2017, 14:03
My tu pitu pitu... a kiedy ten aparat będzie co ? :D

Napisali na NR, że premiera na jakiś tam targach w październiku. Ja bym się martwił bardziej o cenę, bo nie sądzę żeby body zeszło poniżej 15-16 tys. zł :) (tj. na starcie)

kurczeblade
03-08-2017, 16:14
To ja jednak zamieniam mojego D600 na D750 bo szkoda czekać :)

ksh
03-08-2017, 17:22
Pomyśl że za cenę D850 możesz mieć dwa D750 i jeszcze zostanie na coś :)

OjTam
03-08-2017, 17:43
4k$ w Hamburgerowni podobno. Czyli w Europie pewnie z 4k€, a u nas, z podatkami od nowości, z 18k pewnie. Tiaa.

Pawel Pawlak
03-08-2017, 17:53
Największym rozczarowaniem będzie jeśli z tych specyfikacji sprawdzi się tylko cena ;)

Ja tymczasem przed chwilą pozbyłem się swojego D4... ;)

Reglas
03-08-2017, 17:57
Kierunek D5 ? :D

kurczeblade
03-08-2017, 17:58
Największym rozczarowaniem będzie jeśli z tych specyfikacji sprawdzi się tylko cena ;)

Ja tymczasem przed chwilą pozbyłem się swojego D4... ;)

Za ile pchnąłeś ? :)

Pawel Pawlak
03-08-2017, 18:00
Nie.... D4s się fajny trafił ;)

grissley
03-08-2017, 18:22
Pomyśl że za cenę D850 możesz mieć dwa D750 i jeszcze zostanie na coś :)

Ja zawsze byłem miłośnikiem DX bez parcia na FX, ale D750 wygląda na taki idealny kompromis do wszystkiego.
Jest FX, jest tryb 1.2 (z którego chyba bym "domyślnie" korzystał, gdybym ten model miał - pewnie z soczewką), jest b.dobry AF (może nie taki jak w D500, ale lepszy niż w D600), jest cena jeszcze znośna itpitd
A o D850 czytam sobie na takiej samej zasadzie, jak o D5 czy innym Ferrari ;)

miroko
03-08-2017, 21:57
Dzięki nikoniarz za odpowiedź o 'wolnym lustrze'
Odpowiedź Pawel Pawlak już całkowicie rozwijała wszelkie wątpliwości, wszystko podane z przykładami.
Dzięki bardzo Pawel Pawlak.

Jacek_Z
03-08-2017, 22:57
Ta tabelka bardzo fajna. Widać, że w górnym położeniu (w danym modelu body) lustro jest prawie zawsze tak samo długo, ale w dolnym położeniu - tu różnice są duże. Szkoda, że widać to tylko na przykładzie D500, a nie podano jak to wygląda dla D5 przy niewielu fps.

Pawel Pawlak
03-08-2017, 23:19
Jacek; biorąc pod uwagę że długość cyklu lustra dla 5FPS wynosi 197ms, a czas lustra w górze wynosi 42-45ms, to na dole powinno być 152-155ms.

Dla porównania, canon 5d3 ma blackout time na poziomie 112ms a 5d4 - 86ms (aż mi się nie chce wierzyć czy tak samo je mierzono) - może dlatego są cichsze ? to ma jakiś związek z głośnością "migawki" (czyli całego zespołu lustro - migawka) ?

Jacek_Z
04-08-2017, 00:17
Myślę, że trochę ma. Łagodniejsze hamowanie lustra to cichszy dźwięk.

badtorro
04-08-2017, 01:17
Nowy patent Nikona na sensor PDAF

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonmultipixelPDAFsensorpatent1-2.gif
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-multi-pixel-PDAF-sensor-patent1.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonmultipixelPDAFsensorpatent2-2.gif
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-multi-pixel-PDAF-sensor-patent2.gif)

konkretne bezlustro coraz blizej

Pawel Pawlak
04-08-2017, 08:21
Oby ;)
Nikon zgłaszał niestety sporo fajnych patentów dotyczących budowy sensora, ale niewiele z nich ujrzało praktyczne realizacje. Droga sprawa to że to chyba nikon był pionierem PDAF w nikon 1 ?
Zresztą podobnie jak jako pierwszy chyba zastosował robienie zdjęć serii zdjęć przed i jeszcze po naciśnięciu spustu - teraz promuje to Olek jako " Capture Pro".

cz4rnuch
04-08-2017, 08:36
Piszą, że patent z 2012. Po hype'ie z hybrydowym wizjerem i zakrzywionymi matrycami chyba trzeba trochę wyluzować z tym hurraoptymizmem :) Nie mówię, że tego nie wprowadzą, bo fazę na matrycy mają już chyba od czasów Nikona 1, ale firma jest mistrzem w oszczędnym pakowaniu swoich ficzerów w aparatach czego przykładem jest choćby od lat kulejący AF w lustrzankowym LV. Coś co w Nikonie 1 działa szybko i bezproblemowo.

badtorro
04-08-2017, 08:51
Podobno wniosek leżał w urzędzie patentowym od 2012r, a dopiero niedawno został przyklepany i opublikowany.

Ja trzymam kciuki, żeby jednak sensowne bezlustro Nikona zmaterializowało się wreszcie. Choć jeśli wyciągać wnioski z wczoraj opublikowanych wyników finansowych oraz przewidywań Nikona na bieżący rok, to przed kwietniem 2018 nie ma na co liczyć...

wilk325
05-08-2017, 11:35
Pełna specyfikacja :
http://thenewcamera.com/nikon-d850-full-specification-leaked/

0KM
05-08-2017, 11:49
jak nic 15 tys PLN:roll:
tylko coś wyraźnie słabszych punktów względem D5 nie widać(względnie 8kl/s vs 12),

a tak na serio to jeżeli nie będzie jakiejś wpadki jakościowej to będzie kawał sprzętu

Pawel Pawlak
05-08-2017, 12:01
No jeśli słabych punktów względem topowego body szukasz w niepełnej i nieoficjalnej specyfikacji aparatu który jeszcze nie miał premiery, to powodzenia... :)

ksh
05-08-2017, 15:45
Pełna specyfikacja :
http://thenewcamera.com/nikon-d850-full-specification-leaked/

To jest chyba przyklejone z rumorsów i zapomnieli wytłuścić to co jest potwierdzone bo większość to tylko domysły.

OjTam
05-08-2017, 15:48
Wszyscy taki hurraoptymizm na te ~10fps pokazują. A mnie ciekawi jaki bufor będzie. Bo co z 10fps jeśli da się użyć serii 2 sekundy powiedzmy...

Pawel Pawlak
05-08-2017, 15:53
D850 ma bazować na XQD, podobnie jak D5 i D500 i starsze D4/d4s. Żaden z tych aparatów nie miał kłopotu ani z wielkością bufora, ani co równie ważne z jego utylizacją. Jeśli w d850 zastosują pamięć buforową "tylko" taką jak w d500 i bufor będzie na poziomie 40% tego co proponuje D500 to i tak będzie to więcej niż wystarczające. Nawet jeśli bufor będzie na 3-4s, ale utylizował się będzie ekstremalnie szybko dzięki wydajności karty XQD to raczej nie będzie dochodziło do jakiegokolwiek zapychania. 1dX ma o ile pamiętam bufor na 38RAWów (czyli ok 3s) i wolniejszy zapis na karty i nie słyszałem żeby ktoś z tego powodu płakał.

OjTam
05-08-2017, 15:56
Żaden z tych aparatów nie miał matrycy 40+ mpix...
Choć te 80 RAWów w buforze jeśli by było, to nie jest źle.

KrzysztofKozicki
05-08-2017, 21:28
jak nic 15 tys PLN:roll:

Canon 5d IV obecnie 14 tys, Sony a99 II 15tys. A są już sporo na rynku. 17 tys za nowość D850 mnie nie zaskoczy

wilk325
05-08-2017, 21:32
W D500 przy SD bufor zapycha się po około 90-100 rawach - przy Lexar Professional 2933x XQD kończy się wraz ze skończeniem miejsca na karcie; więc myślę że nie będzie źle. Do tego nie za bardzo wierzę ( ale ja małej wiary jestem ;) ) w te 10fps.
Czas pokaże co i jak :)

Maro66.
05-08-2017, 21:33
Ja tam obstaje przy 18 tysiach.

markB
06-08-2017, 12:03
W D500 przy SD bufor zapycha się po około 90-100 rawach - przy Lexar Professional 2933x XQD kończy się wraz ze skończeniem miejsca na karcie; więc myślę że nie będzie źle. Do tego nie za bardzo wierzę ( ale ja małej wiary jestem ;) ) w te 10fps.
Czas pokaże co i jak :)

Podejrzewam, że będzie to 6-7 fps na FX i 8-9 fps na DX. Tak, aby właściciele D500 nie poczuli się oszukani.

Pawel Pawlak
06-08-2017, 12:23
przy cenie 4-4.5K $ vs 2K $ trudno zakładać że użytkownicy D500 poczują się oszukani ;)

ksh
06-08-2017, 12:42
No to może będzie tak z cenami:

D800- 3000$
D800E - 3300$
D810 - 3300$
D810A - 3800$
D850 - 3800$ ? :)

wilk325
06-08-2017, 14:24
Podejrzewam, że będzie to 6-7 fps na FX i 8-9 fps na DX. Tak, aby właściciele D500 nie poczuli się oszukani.

Może tak być; ale może z gripem i baterią atomową będzie w FX 8-9fps ;)

nikoniarz
06-08-2017, 14:29
przy cenie 4-4.5K $ vs 2K $ trudno zakładać że użytkownicy D500 poczują się oszukani ;)

Jestem podobnego zdania. Przy cenie na poziomie 70-100% wyższej ten korpus trafia w zupełnie inny target...

Jacek_Z
06-08-2017, 18:59
Przy 10 fps i az tylu Mpx to D850 powinien być w cenie D5 ;)

markB
08-08-2017, 13:25
Jestem podobnego zdania. Przy cenie na poziomie 70-100% wyższej ten korpus trafia w zupełnie inny target...

Mierzycie Polską miarą - w krajach, które są właściwymi docelowymi rynkami dla producentów aparatów (Polska to zaledwie ryneczek) różnica ta nie stanowi problemu. Ten, którego stać na D500, kupi też D850. I nie będzie się wiele zastanawiał, jeśli parametry szybkościowe będą te same. I co zrobi Nikon z półkowymi leżakami D500? Stąd uważam, że Nikon D850 będzie co nieco wolniejszy od D500. Ponadto zgadzam się z Jackiem w sprawie ceny - jeśli ma być 10fps, to przy tej matrycy cena co najmniej D5.

badtorro
08-08-2017, 13:50
Mierzycie Polską miarą - w krajach, które są właściwymi docelowymi rynkami dla producentów aparatów (Polska to zaledwie ryneczek) różnica ta nie stanowi problemu. Ten, którego stać na D500, kupi też D850. I nie będzie się wiele zastanawiał, jeśli parametry szybkościowe będą te same.

Piękna fantazja, ale obawiam się że tak nie jest.
Polska to bardziej zachodni kraj, niż to się niektórym wydaje. Szkoda, że trzeba z niego wyjechać żeby to pojąć.

D500 ma swoje grono odbiorców I D850 też będzie miał.
Wbrew temu co piszesz, "na zachodzie" też ma b.istotne znaczenie czy aparat kosztuje 2000 czy 4000 euro.

Pawel Pawlak
08-08-2017, 14:21
Nie znam się na rynku zagranicznym, ale nie zauważyłem żeby np. nikon pro, rok po premierze body wszystkie zdjęcia pochodziły właśnie z niego ? Z całą pewnością nie a się tego zauważyć na konkursach fotografii dzikiej przyrody - fotografii, gdzie często postęp w technologii jest bardzo oczekiwany, a zdjęcia są nie starsze niż rok, albo 2 lata. Być może mam złą perspektywę, ale jakoś nie chce mi się wierzyć żeby "na zachodzi" wszyscy kupowali wszystko co najdroższe, niezależnie od tego czy potrzebne.

MstrG
08-08-2017, 14:27
[...] nie chce mi się wierzyć żeby "na zachodzi" wszyscy kupowali wszystko co najdroższe, niezależnie od tego czy potrzebne.

Ja mam takie doświadczenie, że na zachodzie bardziej liczą pieniądze niż u nas.
Z opowieści, że za jedną wypłatę mogą sobie kupić to czy tamto wynika, że po ulicach to chodzą tylko z dalmierzami oznaczonymi czerwoną kropką.

markB
08-08-2017, 15:22
Nigdzie nie pisałem, że każdy mieszkaniec zachodu chodzi z najdroższym aparatem. Zwykły zjadacz chleba, nawet z wysokimi zarobkami, chodzi z telefonem komórkowym, kompaktem (jeszcze), względnie z tanim bezlusterrkowcem (Japonia). Kupujących D500 nie można zaliczyć do pstrykaczy, ale raczej (przynajmniej) do zaawansowanych amatorów. Wystarczy wejść na Dpreview lub Nikonians, żeby się przekonać, że ilość użytkowników-amatorów takich aparatów jak D5 lub D810 jest kilkukrotnie, jak nie kilkunastokrotnie większa w krajach bogatego "zachodu" niż w Polsce. Bo Polska jest zachodnim krajem, ale dla np. Ukraińców. Jakoś nie widać tabunów Francuzów, Niemców, czy Amerykanów emigrujących do Polski w celach zarobkowych. A w drugą stronę jak najbardziej. Mam rodzinę jak i wielu znajomych w Niemczech, którzy zarabiają 4-6 razy tyle co ja. I jakoś nikt z nich nie chodzi z D500 na szyi. Bo fotografia nie jest ich pasją. Liczenie pieniędzy w stylu niemieckim (lub ogólnie zachodnim) nie polega na wyborze między aparatem za 2000 euro i za 4000 euro, a zdecydowanie na niekupowaniu tego co nie jest potrzebne.

nikoniarz
08-08-2017, 15:51
Chyba nie ma co generalizować, gdyż wszystko raczej zależy od konkretnych osób niż konkretnego kraju, rynku... Podejście ludzi do pieniądza i jego wydawania ie jest uzależnione od kraju w którym mieszkają. Znam osoby które zarabiają 10-20 tys. zł "na rękę" które szanują każdą złotówkę, jak i takich którym bez różnicy parę tys w tą czy w tą... I dotyczy to każdego hobby, nie tylko fotografii. Na prawdę zakup czegokolwiek jest uzależniony wieloma sprawami.

badtorro
08-08-2017, 16:07
Ja mam takie doświadczenie, że na zachodzie bardziej liczą pieniądze niż u nas.

Ja mam podobne obserwacje. Jeśli już, to liczą pieniądze o wiele bardziej skrupulatnie.

Wystarczy wejść na Dpreview lub Nikonians, żeby się przekonać, że ilość użytkowników-amatorów takich aparatów jak D5 lub D810 jest kilkukrotnie, jak nie kilkunastokrotnie większa w krajach bogatego "zachodu" niż w Polsce.

Zagraniczne fora o niczym nie świadczą, bo skupiają użytkowników mówiących w danym języku a nie mieszkających w danym kraju.
Po angielsku, francusku czy hiszpańsku mówi pół świata.

Bo Polska jest zachodnim krajem, ale dla np. Ukraińców. Jakoś nie widać tabunów Francuzów, Niemców, czy Amerykanów emigrujących do Polski w celach zarobkowych.

Z mojego punktu widzenia Polska jest w 100% zachodnim państwem. W niejednym aspekcie Polska jest bardziej cywilizowana niż kraje "zachodu".
Dla ścisłości jestem Polakiem, ur. w Polsce.

Często spotykam się z podobną opinią nt. Polski. Tak jak napisałem, chyba trzeba wyjechać z kraju na dłuższy czas żeby to dobrze zrozumieć.

CC_PL
08-08-2017, 16:48
Bo Polska jest zachodnim krajem, ale dla np. Ukraińców. Jakoś nie widać tabunów Francuzów, Niemców, czy Amerykanów emigrujących do Polski w celach zarobkowych.

Tak można było powiedzieć jeszcze kilka lat temu, ale jest sporo ludzi na Zachodzie, którzy chcą stamtąd pryskać (oczywiście nie w celach zarobkowych!) ze względu na uchodźców / terrorystów. Przykładowo czytałem że sporo Niemców osiedla się na Węgrzech. Po kretyńskich decyzjach w UE Zachód szybko przestaje być Zachodem... Oczywiście w kwestii zarobków to PL długo będzie jeszcze "100 lat za murzynami".

TOP67
08-08-2017, 16:55
Wracamy do aparatów

CC_PL
08-08-2017, 17:07
D850-ki nie kupię (w pierwszym okresie, może kiedyś tam....), ale kibicuje Nikonowi (lubię tą firmę), żeby się udało (bez wpadek) i wyszło "cacuszko".

Podobają mi się zdjęcia z A7RII a tu sensor będzie chyba ten sam (?).

Pytanie jakie szkła z obecnej oferty pozwolą wykorzystać w pełni możliwości matrycy ponad 40MP?

badtorro
08-08-2017, 17:25
Nawet jeśli sensor jest dokładnie ten sam (szczerze wątpię, Nikon ma własne patenty), to już filtr przed sensorem z pewnością nie będzie ten sam. Podobnie oprogramowanie procesora. Oba te elementy mają kolosalny wpływ na wygląd zdjęcia.

Pomiędzy 36 a 46Mpx jest zaledwie kilka-kilkanaście % różnicy w ilości linii, więc nie panikowałbym z tymi obiektywami... te które dawały radę na D800, dalej będą dobre.

Pawel Pawlak
08-08-2017, 17:53
Sensor chyba będzie inny bo ma mieć 45-46mpix a nie 42 jak snoy a7r2

KrzysztofKozicki
08-08-2017, 19:10
Nikon chyba zawsze lepiej wykorzystywał matryce Sony niż samo Sony. Na kupowanie ma wpływ milion aspektów. Ja mam D810 i kupię D850. Nie zarabiam tyle na fotografii by miało to sens, ale jest to moje hobby. Jedni palą inni piją co dzień kilka piw. Każdy wydaje jak lubi. Chciałbym by cena D850 z gripem i karta xqd 128gd zamknęła się w 20tyś ?

Pawel Pawlak
08-08-2017, 22:49
https://nikonrumors.com/2017/08/08/nikon-belgium-event-on-october-2nd-2017.aspx/

wilk325
09-08-2017, 09:40
https://nikonrumors.com/2017/08/08/nikon-belgium-event-on-october-2nd-2017.aspx/

to byle do października ;)

kurczeblade
09-08-2017, 09:47
To do października będzie trzeba walić dużo nadgodzin, tak żeby dozbierać do 20k na aparat :D

ksh
09-08-2017, 11:55
Czyli jest szansa że zanim pojawi się D850 to będą jakieś ploty o D650.
Teraz jest duża okazja na zakupy D750 i D810, ceny drgnęły ciekawie w dół, kozak D850 mimo że będzie strasznie drogi po premierze to jednak miesza na rynku i ludziom w głowach ;)

markB
09-08-2017, 12:29
W październiku to pokażą, a dostępność pewnie gdzieś od grudnia, w sam raz na prezent gwiazdkowy. Pod warunkiem, że znowu nie będzie czegoś do poprawek.

MstrG
09-08-2017, 20:08

https://nikonrumors.com/2017/08/09/another-nikon-event-in-the-netherlands-on-august-24.aspx/

Who: Exclusive to NPS members, photo journalists and a select number of Nikon members

Ciekawe czy u nas też będzie takie spotkanie ;)

MstrG
11-08-2017, 14:40
Battery Pack MB-D18, w D500 jest MB-D17.
Chińska prezentacja D850

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides8768x538-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides8-768x538.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides9768x510-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides9-768x510.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides7768x513-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides7-768x513.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides6768x511-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides6-768x511.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides5768x481-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides5-768x481.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides4768x503-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides4-768x503.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides3768x513-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides3-768x513.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides2768x506-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides2-768x506.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850presentationslides1768x494-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-presentation-slides1-768x494.jpg)

OjTam
11-08-2017, 14:45
I znowu nowy grip. :p

Ciekawe o co chodzi z tym robaczkiem.

MstrG
11-08-2017, 14:46
Ciekawe o co chodzi z tym robaczkiem.

To nowy system, organiczny czyściciel matrycy, lubi kurz i olej ;)

Jacek_Z
11-08-2017, 14:48
czyli niekompatybilny z tym od D810?
Większy obraz w wizjerze.
max ISO 25.600 - trochę dziwnie mało, spodziewałbym się co najmniej 51.200 a Hi grubo ponad 100 tys (a jest 100 tys)
Ale ja często akceptuję 2 EV niżej niż max, więc używalne w reklamie 6400 to jest i tak dużo, a repo 12.800 - generalnie wystarczy w większości kościołów.
Co z fps? tam gdzieś jest 9 przy krzaczkach - może to to? Bo dziwne by w reklamie nie poruszono kwestii fps.

OjTam
11-08-2017, 14:49
To nowy system, organiczny czyściciel matrycy, lubi kurz i olej ;)

I to jest dobry pomysł. Tylko jak rozwiązali kwestie śladów odnóży i hmm... odpadów. ;)

max ISO 25.600 - trochę dziwnie mało, spodziewałbym się co najmniej 51.200 a Hi ponad 100 tys.

Coś sobie muszą na następny model zostawić. ;)

Wujek G rozgryzł te krzaczki przy 9 i wypluł: "About 9 frames per second high speed continuous shooting".

MstrG
11-08-2017, 14:55
czyli niekompatybilny z tym od D810?
Większy obraz w wizjerze.
max ISO 25.600 - trochę dziwnie mało, spodziewałbym się co najmniej 51.200 a Hi ponad 100 tys.
Ale ja często akceptuję 2 EV niżej niż max, więc używalne w reklamie 6400 to jest i tak dużo, a repo 12.800 - generalnie wystarczy w większości kościołów.

D810 miał MB-D12, tak jak D800 i D800E. Tu ze względu na podobną obudowę dużo osób spodziewało się takiego samego BP jak w D500.

Używalne ISO6400 przy tej rozdzielczości? Dla mnie bomba. Fajnie, że zostało bazowe ISO64.
Viewfinder faktycznie wygląda nieźle, ciekawe jak w praktyce to będzie wyglądać.
Bufor na 51 14-bit RAW.
Czyli 7FPS, z MB-D18 będzie 9FPS?

OjTam
11-08-2017, 14:59
Czyli 7FPS, z MB-D18 będzie 9FPS?

Z MB-D18 i EN-EL18a.

Pawel Pawlak
11-08-2017, 15:04
i oczywiście poprawiony pod względem wibracji mechanizm
bkt ostrości i automatyczne łączenie klatek

fajna specyfikacja, szkoda że grip inny niż w d500

OjTam
11-08-2017, 15:06
bkt ostrości i automatyczne łączenie klatek

I właśnie o to chodzi z tym robaczkiem. Ubiegłeś mnie.

Jacek_Z
11-08-2017, 15:29
D810 miał MB-D12, tak jak D800 i D800E. Tu ze względu na podobną obudowę dużo osób spodziewało się takiego samego BP jak w D500.
Ja bym się spodziewał (chciał) kontynuacji BP z serii D8xx.

Czyli 7FPS, z MB-D18 będzie 9FPS?Ale przy FX? Przy tylu Mpx, czy przy jakiś sRAW? Oto jest pytanie.

Pawel Pawlak
11-08-2017, 16:13
Jacek; sensowne sRAWy potrzebują takiej samej, albo większej wydajności jak duże RAWy - więc jeśli będzie to 9FPS na FX z gipem i EN-EL18 to raczej dla LRAWa. Zapewne jednak spora grupa fotografów będzie się przełączał na sRAWy albo mRAWy, bo przy tych 9fps, buforze który nie zdusi serii (51RAWów) i 45,57MPix to karty i dyski będę się zapełniały w trybie natychmiastowym ;)

W każdym razie oferta canona z 5d4 i 5dsr nie będzie wyglądała przy tym d850 zbyt okazale, zwłaszcza że obrazek powinien zawstydzić canona.

edit:
druga część info:
https://nikonrumors.com/2017/08/11/nikon-d850-presentation-slides-part-2.aspx/

ze schematu blokowego wynika że max wydajność przetwarzania to 45,75mpix i 9fps. Poszli po całości, nawet jeśli będą to "tylko" 12bitowe RAWy
Grip inny niż do d500, ale wyzwalacz radiowy ten sam - WT-7. Użytkownicy D4/D5 nie będą zadowoleni ;)

TOP67
11-08-2017, 16:21
Jest jeszcze możliwość, że te 9fps będzie w cropie.
Ale zgadzam się, że sRAW wymaga dodatkowego czasu na kompresję, więc nie powinien być szybszy.

Pawel Pawlak
11-08-2017, 16:29
może być że w DX ;)
Będzie 9DX i 7FX albo 7FX boz gripa i 9FX z gipem i wielkim aku ;) tyle wyczytałem w tych krzaczkach ;)

ksh
11-08-2017, 20:25
Czyli podsumowując tłumaczenie krzaczków:

- 45.75Mpix
- no low pass filter
- 9 fps * MB-D18 + EN-EN18a ( continuously shoot 51 frames 14 bit non-compressed raw )
- 8K timelapse
- 4K movie
- ISO 64-25600
- 3.2" 2.36M vari-angle touch screen, touch: AF, menu, shutter
- 153 AF system
- 45M quiet shooting mode
- RAW L, M, S
- 0.75x OVF magnification
- 180,000 RGB sensor
- center 1 point -4EV AF, all other points -3EV
- AF normal area size and AF very small area ( 1/2 standard area AF )
- SD and XQD dual card slots

Maro66.
11-08-2017, 20:49
Niezły kombajn się zapowiada.

ksh
11-08-2017, 21:19
Czy wybór mniejsze/większe pole AF jest obecnie w jakimś modelu nikona ?

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-camera-presentation-leaked-21.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-camera-presentation-leaked-21.jpg)

ShutterStill
11-08-2017, 21:28
Sorki źle przeczytałem

Pawel Pawlak
11-08-2017, 21:51
Nie ma - w multicam20k jest to pewnie możliwe do zrobienia, bo sensory wybierane w D500 i d5 składają sięz jednego głównego + wspomagających. Wg mnie takiego zmniejszania brakuje w d500 - bardzo. Więc w d850 który będzie miał porównywalną gęstość matrycy też byłby wskazane.

morzon
11-08-2017, 22:02
Wygląda to na wszystkomającą puszkę. Jeśli nie będzie jakieś wtopy w stylu nietrafiający AF/flara/zepsuta migawka to będzie aparat na który ciężko będzie komukolwiek narzekać. Ja jedynie martwię się o cenę, chciałbym żeby nie przekroczyło tych 15-16k...

ShutterStill
11-08-2017, 22:16
Tylko mi to wygląda na live view a nie wizjer?

Pawel Pawlak
11-08-2017, 23:57
Ciekawe czy to 8mpix przy 30fps, z elektroniczną migawką - czyli całkowicie bezgłośny i pierońsko szybki może być w RAW ? Pewnie niestety tylko JPG.

Slon
12-08-2017, 00:14
Zapowiada się ciekawa puszka repo, ale brak wifi zaboli, zwłaszcza, że w 5d mk4 jest.

Dariusz Breś
12-08-2017, 01:08
Czy wybór mniejsze/większe pole AF jest obecnie w jakimś modelu nikona ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/08/NikonD850camerapresentationleaked21-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-camera-presentation-leaked-21.jpg)

To jest porównanie wielkości starych punktów af do nowych, D5 ma właśnie dużo mniejsze te punkty od pozostałych puszek (D4, D4s).
A wg. doniesień d850 ma mieć właśnie te punkty z d5.

ksh
12-08-2017, 10:28
Ale tłumaczenie krzaczków to "AF normal area size and AF very small area", trzeba jakiegoś chińczyka dorwać :)

Dariusz Breś
12-08-2017, 11:59
Obstawiam cenę 22 kawałków

• 45.75MP full frame CMOS sensor
• New and improved version of SnapBridge
• No built-in GPS
• Tiltable LCD (3.2", 2.36 million dots)
• Fully functional touchscreen: supports touch AF, touch shutter and touch menu
• Memory card slots: one SD and one XQD
• AF system from the D5 (153 points, 130% frame coverage compared to the D810, all AF points @ -3EV, middle/center crosshair sensor @-4EV)
• New smaller AF point
• No built-in flash
• Back illuminated buttons
• Joystick selector
• Built-in Bluetooth and Wi-Fi
• 8K time-lapse video capabilities
• 4k UHD video in FX format (with no crop)
• No EVF or hybrid viewfinder
• Slo-mo full HD 120fps video
• The SD slot will support UHS-II
• Improved LiveView split-screen display
• Improved silent shooting mode: fully-silent, no-sound electronic shutter in live view (no mechanical movement, can shoot up to 30fps @ 8MP with the electronic shutter)
• Improved battery life
• Lighter than the D810
• Native ISO range: 64-25,600
• ISO 64 extendable down to ISO 32 (Lo1 = 32, Hi 2 = 108,400)
• 7fps without grip, 9fps with grip (MB-D18a battery grip)
• 51 images raw buffer at 14-bit RAW
• 0.75x optical viewfinder (largest ever on a Nikon FX cameras)
• 180k RGB meter
• No AA filter
• Supports for Nikon wireless trigger WT-7
• Fully-silent, no-sound electronic shutter in live view (6 fps silent shooting)
• Built-in focus stacking: up to 300 pictures with up to 10 levels of focusing steps (still need external software)
• Price will be CNY 23,999 or around $3,600 (source: Chinese forum)
• Announcement date could be August 16th
• RAW sizes: small, medium, large
• New 1:1 mode
• New natural light AWB

ksh
12-08-2017, 12:42
Ja obstawiam 18999zł :)

Jurek Ż
12-08-2017, 13:01
Sądzę, że najlepszą sprzedaż uzyskają przy 16000 zł.:shock:

KrzysztofKozicki
12-08-2017, 14:14
Sprzedaż to przy 1zl, a przy 16000 zysk. ?. Ma być dobry do reporterki z powodu dużej liczby klatek. Ale jak się to ma do dużej matrycy. Chodzi mi o fakt poruszenia. Wcześniej w watku padło stwierdzenie, że d810 nie bardzo da się schodzić po niżej 1/250, bo łatwo o poruszone zdjęcia. Czy sRAWy ten problem eliminują?

Pawel Pawlak
12-08-2017, 14:58
Jak będzie z poruszeniami pokaże czas. W zależności od okoliczności można z tym walczyć na różne sposoby. Poza poprawą mechaniki, można np. wprowadzić większy lag migawki - w d810 jest on wydłużony w stosunku do D800 - nie sądzę żeby był to przypadek ;) Można zrobić go konfigurowalnego - tak żeby można go było optymalizować do sesji. Można uzależnić od czas naświetlania. Jest wiele sposobów. Nawet w D800 gdyby nikon wprowadził opcję bardzo krótkiej zwłoki migawki (może 0,1 a może 0,2s) to w znaczy sposób możnaby wyeliminować poruszenia

- - - - kolejny post - - - - - -

Zapowiada się ciekawa puszka repo, ale brak wifi zaboli, zwłaszcza, że w 5d mk4 jest.
Rafał, może w wielu sytuacjach jakiś eyefi albo inny tego typu wynalazek załatwi sprawę?
Ten WT-7 nie wydaje się zbyt poręczny, zwłaszcza że chyba wyklucza gripa - a więc żegnaj 9fps
A może nowa werja SnapBridge będzie potrafiła pracować w trybie jak WT-5 ? Przecież w aparatach z SB jest zarówno WIFI jak i BT, więc sprzętowo wszystko co potrzeba.

docxxx
12-08-2017, 15:10
EyeFi jest do bani. Uzywalem tego z D7100. Realny zasieg liczony w centymetrach, a predkosci przesylu w bajtach.

Pawel Pawlak
12-08-2017, 15:13
Za kilka dnie przetestuję jak to działa z SB i smartfonet z LTE jako pośrednikiem miedzy D500 (i D4s z WT5) a galerią internetową/chmurą

Slon
12-08-2017, 15:28
Paweł, uzywałem Eye-fi, tego starego z możliwością wysyłki bezposrednio na ftp (nowe tego nie mają) i upierdliwość oraz brak kontroli doprowadzał do szału [emoji3]
Snapbridge testowałem w D500 i przesyłaniem na smartfona i muszę stwierdzić, że nie idzie tego używać [emoji3] Całość działała względnie dobrze, ale bateria uciekała w zastraszajacym tempie. Nie pamiętam czy była tam opcja wysyłki bezpośrednio na ftp.
Dopiero teraz doczytałem post kolegi Dariusza i jest tam wbudowany BT i wifi, wiec chyba niestety będzie to Snapbridge... Oby dodali proste wysyłanie na ftp [emoji3]
Wt-5 i wt-6 działają bardzo sprawnie i powtarzalne, dodatkowo jest kontrola ruchu przesyłanych plików, widać które poszły, które są w kolejce. Nie mam uwag, oprócz tego, że do D5s mogliby wrzucić to do środka puszki [emoji6]

KrzysztofKozicki
12-08-2017, 17:17
Sorry, ale cena w-6 jest dla mnie z kosmosu. Teraz z D810 używam kabla, ale trochę to przeszkadza. Miałem nadzieję, że w D850 będzie to jakoś sensownie rozwiazanie

Pawel Pawlak
12-08-2017, 19:41
Nie pamiętam czy była tam opcja wysyłki bezpośrednio na ftp

No niestety SB w obecnej formie jest abstrakcyjnie ubogie. Zapomnij o takiej ekstrawagancji jak wysyłanie na FTP :/
Dlatego wyraziłem nadzieję, że w d850 (i może w nowym sofcie do D500) pozwolą sensowniej korzystać z WIFI

ksh
12-08-2017, 19:51
Ale w czym oni mają problem że nie dają normalnego wifi, takie taniutkie wszystkie samsungi nx mają co niektóre nawet przycisk programowany do ustawienia czy się chce wysłać na komputer, na fona czy inne opcje, działa to dobrze i normalnie, przecież wifi, bt, nfc to nie są żadne cuda technologii.
Nie wiem czy chodzi o to żeby zabezpieczyć się przed ogromną konsumpcją energii z akumulatora, nie mam pojęcia.

KrzysztofKozicki
12-08-2017, 20:20
Do szczęścia wystarczy mi by przesyłało małe jpg na kompa do podglądu. Bardzo mi to ułatwia pracę w studio jak modelka widzi na bieżąco jak pozuję.

tomfoot
12-08-2017, 21:22
Red
Bardzo mi to ułatwia pracę w studio jak modelka widzi na bieżąco jak pozuję.

A modelka co jeszcze robi patrząc jak pozujesz? :-)

nikoniarz
12-08-2017, 21:29
Red

A modelka co jeszcze robi patrząc jak pozujesz? :-)

Przypuszczam, że modelka robi zdjęcia skoro fotograf pozuje...

Michał Sz.
12-08-2017, 21:29
Na Optycznych wywnioskowali, że cena D850 to ok. 3600 USD

http://www.optyczne.pl/11355-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

aldam
12-08-2017, 23:43
Ile kosztował d810 w dniu premiery? Ma ktoś dane ?

0KM
13-08-2017, 00:00
13999 pln

Na Optycznych wywnioskowali, że cena D850 to ok. 3600 USD

http://www.optyczne.pl/11355-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

ciekawe czy netto czy brutto

aldam
13-08-2017, 00:46
13999 pln

ciekawe czy netto czy brutto

Mialem na mysli $$$

markB
13-08-2017, 01:00
Cena D810 w dniu premiery: $3300.

wacha321
13-08-2017, 09:30
Jeżeli w USA będzie 3600$to w strefie euro będzie około 4000 a u nas 15-16 tysięcy. Nie liczycie chyba na to, że przy wysokiej cenie 5dmkIV d850 będzie tańszy?

frogi
13-08-2017, 10:14
To czyja matryca tam środku będzie, Sony czy Samsung? :)

ksh
13-08-2017, 10:23
D810 - 3300$ i porównywano cenę z 5D mkIII - 3400$.
Teraz jest 5D mkIV z ceną 3500$ i ciekawe czy nikon jest gotów na wejście z produktem droższym ?

Przy słabym kursie złotówki liczyło się cene USA x5zł, teraz patrząc na premiery innych trzeba zrobić x4,7zł ale zobaczymy bo nasi dystrybutorzy mają fantazję co pokazali przy premierze D7500, czy nawet D3400 i D5600, które miały rewelacyjne ceny promocyjne po premierze w zachodniej europie, a u nas dojono klienta zawyżonymi cenami.

To czyja matryca tam środku będzie, Sony czy Samsung? :)

Gdzieś tam było jakiś rok temu że samsung rezygnuje z dużych matryc i skupia się na rynku mobilnym gdzie dominuje, Sony po zakupie Toshiba ma praktycznie monopol na matryce aps-c i ff, canon nawet zapowiedział że będzie sprzedawał swoje matryce firmom trzecim ale jakie i komu to nie ma info, nikonowi pewnie nie :)

KrzysztofKozicki
13-08-2017, 21:58
O ile rozumiem to 9 FPS będzie dostępne z gripem i większą baterią. Grip i tak będę kupował, bo jest mi z nim wygodniej. Samą baterie oryginalną nie chętnie bym też finansowo przełknął, ale ładowarka jest mega droga. Ktoś zna jakiś sensowny zamiennik ładowarki i może baterii?

Pawel Pawlak
13-08-2017, 22:29
ładowarki "niezależne" nie są zbyt sensowne - nie wiem jak ładują (tzn jak traktują aku) ale nie potrafią kalibrowa akumulatorów.
Co do aku, to sądzę że traktując en-el15 jako ewentualny zapas w body (wiadomo że z ograniczoną szybkością) jedne dowolny EN-EL18 starczy na każdą sesję. Więc z założenia polecam oryginał ;)

nikoniarz
13-08-2017, 22:34
nie potrafią kalibrowa akumulatorów

To przy okazji podpytam- często kalibrujesz? Jak ładowarka sugeruje kalibrację czy z własnej inicjatywy?

ShutterStill
13-08-2017, 22:55
Ciekawe czy będzie można używać AA zamiast tej dużej od jednocyfrowych?

nikoniarz
13-08-2017, 22:57
Ciekawe czy będzie można używać AA zamiast tej dużej od jednocyfrowych?

Z zamiennikiem gripa na 99%... Chociaż z drugiej strony oryginały też chyba oferowały koszyk AA.

ShutterStill
13-08-2017, 22:59
W oryginalnym od D810 można używać AA nawet koszyk w oddzielnym pokrowcu dają

nikoniarz
13-08-2017, 23:02

Więc przypuszczam, że może się nic nie zmienić...

wilk325
13-08-2017, 23:21
Tylko, że do EN-EL18 lub EN-EL18a trzeba dokupić jeszcze specjalną BL-5; za to koszyk do AA jest w standardzie.

Pawel Pawlak
13-08-2017, 23:31
To przy okazji podpytam- często kalibrujesz? Jak ładowarka sugeruje kalibrację czy z własnej inicjatywy?

Raczej wtedy kiedy sugeruje body.

Z zamiennikiem gripa na 99%... Chociaż z drugiej strony oryginały też chyba oferowały koszyk AA.

Sądzę że może być z tym kłopot. MB-D10 i MB-D12 mają koszyczek na 8AA - zamiennie EN-EL3e/15 albo EN-EL4/18
MB-D17 do D500 ma zasobnik na 6AA albo EN-EL15 albo EN-El18. Sądzę że w MB-D18 może być podobnie - ze względu na gabaryty body/gripa (oczywiście pewności nie mam).
Ale być może grip będzie jednak mieścił 8xAA i dlatego jest inny niż do d500 ?

Frodo
14-08-2017, 02:20
Hej Paweł,

Grip do d500 mieści 8xAA.

KrzysztofKozicki
14-08-2017, 08:40
Przy cenie oryginalnej ładowarki to i tak chyba wolałbym zamiennik mimo iż nie kalibruje aku. Prędzej dokupilbym drugi aku za jakiś czas. Przy oryginalnej ładowarce i aku to za te 2 dodatkowe FPS wychodzi 2 tyś więcej. Czy 8x AA też da te 2 FPS. Bo rozwiązanie 2x bateria 15 i w razie potrzeby koszyk z eneloop (nawet czarne to ułamek ceny) jest rozsądnym rozwiązaniem.

Dopytam jeszcze o matrycę (czegoś się nauczę ?). Chodzi mi o wady dużej ilości pixeli.
Duże pliki to dla mnie śmieszny argument. Można kupić kolejny dysk lub nie trzymać zbędnych zdjęć. Obecnie mam przy D810 cf 64gb i daje rade. Tu chce nabyć xqd 128gb i myślę, że będzie ok. Nie robię zdjęć seriami.

Wiecej pixeli to większy szum na wysokim ISO. Na ile tą sytuację poprawia późniejsze przeskalowanie zdjecia do sensowniejszych rozmiarów?

I problem który wydaje mi się najbardziej istotny to poruszone zdjęcia. Krótszy czas to większe ISO i niższa rozpiętość tonalna. Ciakawe na ile Nikon coś poprawi w stosunku do D810. Tak jak to zrobił między D800 a D810.

Są jeszcze jakieś wady większej matrycy?

Pawel Pawlak
14-08-2017, 10:46
Hej Paweł,

Grip do d500 mieści 8xAA.

Jako że nigdy nie używam AA to nawet nie zajrzałem do pudełka bo prościej było na stronę nikona:
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/slr/slr-power/battery-packs/mb-d17-multi-power-battery-pack
A tam stoi jak byk że 6xAA.
Teraz zajrzałem do opakowania i rzeczywiście jest koszyczek na MS-D12 -na 8xAA
Sorki za dezinformację.

MstrG
14-08-2017, 13:43
Niewiadomo jednak, czy poniższe ceny D850 są oficjalne:
3,499 CHF in Switzerland, or around 3,600 USD
3,599 EUR in Slovenia, or around 4,200 USD
23,999 CNY in China, or around 3,600 USD

Czyli D850 będzie pierwszym "tanim" body 4k FF?

ksh
14-08-2017, 13:57
Jeśli ma mieć zapis video 4K na całej powierzchni matrycy to jakość może być rewelacyjna bo sama matryca ma ~4x więcej pikseli, nie ma za to info o af w video i zapowiada się nadal upośledzenie wrodzone.

Pawel Pawlak
14-08-2017, 15:13
Ja obstawiam że będzie na poziomie 18-18.5tyś, + Grip 1.50tyś. Czyli 19.5-20tyś za boy z gripem ("alternatywa" dla reportereskiego body z zasilanie AA jeśli się da). EN-El18 + MH26 +1.8K
Czyli cały zestaw na pziomie 21-22K PLN. Każdy będzie mógł wybrać na czym mu bardziej zależy - czy na bezprecedensowej pewności i szybkości, kosztem "tylko" 21mpix czy uniwersalności rozdzielczości kosztem szybkości i pewności ;)
Matryca na niskim ISO zapewne pozwoli na więcej niż D5 choć nie wiadomo jak wpłynie jej szybkość przetwarzania, na DR - Sony A9 nie ma tak pięknego DRa jak wolniejsze body.
Na wysokich iso można chyba założyć założyć że używalność wg standardów nikona - iso25600 na poziomie iso102400 w D5 - czyli 2EV słabiej. Choć pewnie nie bedzie to 2EV gorzej pod względem szumów - raczej kolorystyki i DR na wysokich iso. Myślę że w związku z obniżeniem iso bazowego do 64, "na piksel" może być słabiej niż w D500 (iso100-51200)

nikoniarz
14-08-2017, 15:21
Decydując się na MH-21 można zbić z ceny jeszcze odrobinę...

Pawel Pawlak
14-08-2017, 15:35
poprawiłem - oczywiście mowa o MH-26 bo ona ładuje EN-EL18, MH-21 ani MH-22 nie załatwi sprawy.
Użytkownicy D4-D5 będą w komfortowej sytuacji bo wykorzystają posiadany system zasilania.

KrzysztofKozicki
14-08-2017, 16:09
Czy jakiś z aparatów Nikona ma więcej FPS z gripem? Jak tak to czy działa tam to z AA?

madebyzosiek
14-08-2017, 16:20
Czy jakiś z aparatów Nikona ma więcej FPS z gripem? Jak tak to czy działa tam to z AA?Tak, D700, tak, działa z AA i baterią z D3 ;)

KrzysztofKozicki
14-08-2017, 16:36
To licze, że w D850 też tak będzie. Dwa zestawy eneloop pro to jakieś 200. 1/10 ładowarki i baterii od Nikona. Jest szansa, że body, grip i karta xqd 128 zmieści się w 20 tyś

nikoniarz
14-08-2017, 17:39
D300 i D300s również.

Pawel Pawlak
14-08-2017, 17:39
d800 i d810 rakże ;)

Jacek_Z
14-08-2017, 17:46
d800 i d810 rakże ;)W FX nie ma przyrostu fps, jest on tylko w trybie DX.

MstrG
14-08-2017, 18:57
RAWy L, M i S:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://g2.img-dpreview.com/9CDA6379EFB44F1FA0F69CA68F95C834.jpg)

D850 obok DF:

źródło (https://g3.img-dpreview.com/68EABDAB9C434FFDB58D2EDACCF7866A.jpg)

źródło (https://g4.img-dpreview.com/1F152677AECE4C49B6A6E000B65B069A.jpg)

ksh
14-08-2017, 19:07
Znaczek wifi, czyżby było normalne wifi, a nie tylko upośledzone zawarte w sb ?

Pawel Pawlak
14-08-2017, 19:15
W FX nie ma przyrostu fps, jest on tylko w trybie DX.
A było w pytaniu rozgraniczenie na FX i DX ? nie zauważyłem.

Znaczek wifi, czyżby było normalne wifi, a nie tylko upośledzone zawarte w sb ?
jest też znaczek BT - tak samo tak jak w d500, z upośledzonym SB ;) Jedynie można liczyć na to że może będzie można wybrać tryb pracy wifi

wilk325
14-08-2017, 20:40
poprawiłem - oczywiście mowa o MH-26 bo ona ładuje EN-EL18, MH-21 ani MH-22 nie załatwi sprawy.
Użytkownicy D4-D5 będą w komfortowej sytuacji bo wykorzystają posiadany system zasilania.

Najlepiej MH-26a + adapter BT-A10 :)

kurczeblade
14-08-2017, 20:58
Mi się marzy taki DF2 z jakimiś dobrymi parametrami :)

nikoniarz
15-08-2017, 00:31
Mi się marzy taki DF2 z jakimiś dobrymi parametrami :)

Tobie to już się chyba wszystko marzyło... Nawet nie ma problemu zacytować co takiego :mrgreen:

A było w pytaniu rozgraniczenie na FX i DX?

Pytanie dotyczyło co przyspiesza fps'y przy podpięciu gripa. D800/810 nie przyspiesza...

Jacek_Z
15-08-2017, 02:17
Przyspiesza w DX. Ale są osoby, których crop nie interesuje, więc dla nich nie przyspiesza.

RAWy L, M i S:

źródło (https://g2.img-dpreview.com/9CDA6379EFB44F1FA0F69CA68F95C834.jpg)

Jeśli będą one dość skompresowane i na nich jako tako uda się ustawić WB - super.
Nie wierzyłem w traki aparat. 9 fps przy 45 Mpx. No, no ....
Dla mnie idealne body.
Może bym wolał mniej Mpx, a więcej fps, ale to już marudzenie.
Marudzić można będzie za to na AF w LV.
4K z pełnej klatki, kadr 1:1 (mam nadzieję, że zostawią 5:4.), gdyby jeszcze dali guzik L ..

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 07:18
Jest jakiś sens używać DX na FX?

Irma
15-08-2017, 08:48
Na papierze wygląda rzeczywiście imponująco. Ale jak będzie się sprawował AF? Oto jest moje zasadnicze pytanie.
Pamiętam D800 i też było pięknie. Ale z AF juz nie bylo tak kolorowo szczegolnie w serii.
Poczekamy zobaczymy.

madebyzosiek
15-08-2017, 09:21
Na papierze wygląda rzeczywiście imponująco. Ale jak będzie się sprawował AF? Oto jest moje zasadnicze pytanie.
Pamiętam D800 i też było pięknie. Ale z AF juz nie bylo tak kolorowo szczegolnie w serii.
Poczekamy zobaczymy.Jeżeli tak jak w D500, to nie będzie powodów do narzekań :)

arwic
15-08-2017, 10:34
Uczesany ma parę nowych spekulacji na temat nadchodzącego FXa ?D850?
https://youtu.be/muJmC_lDK3Y
Jakby to wszystko okazało się prawdą, to będzie grubo.

Irma
15-08-2017, 10:47
Jeżeli tak jak w D500, to nie będzie powodów do narzekań :)

Nie widzę zwiazku ani analogii. D500 jest dx i nijak ma się do fx.
Trzeba szukać analogii w fx a one nie były ostatnio bez wad oprócz serii Dx.
I stąd moje obawy.

Kojocisko
15-08-2017, 10:51
Nie widzę zwiazku ani analogii. D500 jest dx i nijak ma się do fx.
.....

Z punktu widzenia analizy konstrukcji nie masz racji - mechanizm AF, procesor... to akurat są elementy współdzielone, wykorzystywane w FX i DX

ksh
15-08-2017, 10:54
Jest jakiś sens używać DX na FX? Przykładowo jeśli masz fajny obiektyw DX to czemu nie, a na tej matrycy z D850 w DX uzyskasz ~24Mpix czyli może być sens, sigma 18-35 art wtedy z światłem f/1.8 da rewelacyjny gotowy obrazek.

Irma
15-08-2017, 10:58
Z punktu widzenia analizy konstrukcji nie masz racji - mechanizm AF, procesor... to akurat są elementy współdzielone, wykorzystywane w FX i DX

A mechanizm lustra z migawka?

cz4rnuch
15-08-2017, 11:04
A myślisz, że w D850 znajdziesz te same mechanizmy co w innych dostępnych na rynku lustrzankach FX? Poza tym Zosiek wyraził tylko nadzieję, że będzie tak samo lub lepiej niż w D500 więc twój cytat to czyste czepialstwo.

Irma
15-08-2017, 11:21
A myślisz, że w D850 znajdziesz te same mechanizmy co w innych dostępnych na rynku lustrzankach FX? Poza tym Zosiek wyraził tylko nadzieję, że będzie tak samo lub lepiej niż w D500 więc twój cytat to czyste czepialstwo.

Nie czepialstwo a jedynie złe doświadczenia z 2letniego użytkowania D800. On też w 2012 na papierze pięknie wyglądał a jak wyszło to ja wiem, że nie za dobrze.
D850 zapowiada się fajnie na papierze ale moje obawy wynikają z pewnej analogii do D800 a nie do D500. To dx.

cz4rnuch
15-08-2017, 11:23
Czepialstwo, bo co wspólnego z twoimi traumatycznymi wspomnieniami z D800 ma Zosiek i jego żarcik?

Irma
15-08-2017, 11:43
Nie czepialstwo.
Obawy.

cz4rnuch
15-08-2017, 11:50
Mogę przytulić :)

Irma
15-08-2017, 11:51
Ja tez mogę przytulić):

ksh
15-08-2017, 11:53
"Nikon zbliża" :)

Pawel Pawlak
15-08-2017, 14:09
Tobie to już się chyba wszystko marzyło... Nawet nie ma problemu zacytować co takiego :mrgreen:

Pytanie dotyczyło co przyspiesza fps'y przy podpięciu gripa. D800/810 nie przyspiesza...

no przyspiesza - w DX d800 ma z gripem 6 a d810 DX 7 fps. Bez gripa mają po 1fps mniej. Więc po mojemu jednak przyspiesza ;)

nikoniarz
15-08-2017, 14:16
no przyspiesza - w DX d800 ma z gripem 6 a d810 DX 7 fps. Bez gripa mają po 1fps mniej. Więc po mojemu jednak przyspiesza ;)

A tego akurat nie wiedziałem. Czyli w sumie sporo korpusów przyspiesza.

Pawel Pawlak
15-08-2017, 14:24
Przyspiesza w DX. Ale są osoby, których crop nie interesuje, więc dla nich nie przyspiesza.

Jeśli będą one dość skompresowane i na nich jako tako uda się ustawić WB - super.
Nie wierzyłem w traki aparat. 9 fps przy 45 Mpx. No, no ....
Dla mnie idealne body.
Może bym wolał mniej Mpx, a więcej fps, ale to już marudzenie.
Marudzić można będzie za to na AF w LV.
4K z pełnej klatki, kadr 1:1 (mam nadzieję, że zostawią 5:4.), gdyby jeszcze dali guzik L ..

Kolega po dyskusji na temat przyspieszenia w związku z zainstalowaniem aku od D3 albo D4 w jakiś body, zadał pytanie:
"Czy jakiś z aparatów Nikona ma więcej FPS z gripem? Jak tak to czy działa tam to z AA?" Z czego można wnioskować że istotą pytania nie jest czy przyspiesza jeśli się korzysta nie z atomowego zasilnia z topowych modeli , tym przy wykorzystaniu popularnych "paluszków". Jakie w odpowiedzi na to pytanie ma znacznie czy ktoś lubi czy nie tryb DXowy ??

sRAWy i mRAWy mają normalne możliwości edycyjne już w D5 i D500, więc dlaczego mieliby w D850 wrócić do ich realizacji z czasów D810 i d4s ?

Jacek_Z
15-08-2017, 15:19
Pawel ty czasamj korzystasz z DX, więc patrzysz na ten format jak na kazdy inny. Ale jak sie uzywa krotkich ogniskowych to roznica w plastyce jsst jeszcze wieksza niż przy dlugich tele. I dla fotografow, ktorzy fotografuja ludzi na 1.4 to format DX nie istnieje. I nie obchodzi ich zupelnie to ile jest fps na DX. Rownie dobrze moze to być mniej niz na FX ;)
Dobrze, ze sprzet cos umozliwia. Ale z czesci mozliwosci pewne osoby w ogole nie korzystaja. Ja np nigdy nie uzylem bracketingu czy zdjec z interwalometrem itd itd. Dla kogos to moze byc ważne, a dla kogo innego - bez znaczenia.
Lista funkcji bez znaczenia (dla mnie - by nie bylo watpliwosci) ciagle sie wydłuża i wole nie pisać co jest dla mnie zbędne, bo mnie tu zjedzą zywcem ;)

PS. Mam ci przypomniec co mowiles o malych Rawach gdy nikon wprowadzil? Mowiles ze sa bez sensu bo sa niekompresowalne, wiec sa tak duze pliki jak skompresowane pelne RWAy. A ja ci odpowiadalem - nikon wprowadzi kompresje malych rawow i ja takie chce. W tym kontekscie pisze o malych rawach z D850. Na razie nie wiemy obaj jak duze one bedą. W MB, a nie w pikselach.Nie chodzilo ci o mozliwosci w edycji a o wielkość.

PS2.
Pewnie trzeba będzie pożegnać PS CS6?

Lukasio
15-08-2017, 21:23
Jak nie PS CS6 to co? :-(

Pawel Pawlak
15-08-2017, 21:42
Jacek, chyba czegoś nie rozumiesz; nie istotne jest czy ktoś chce używać format DX bo pytanie tyczyło dotyczy jaka forma zasilania umożliwia zwiększanie szybkości body (bez względu na wielkość format - 2.0, DX 1.2, 5:4 czy FX)
Po drugie, od premiery D5/d500 pisałem wielokrotnie o zupełnie innej funkcjonalności małych i średnich RAWów.
Z mojej strony to koniec tematu.

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 21:43
Moje pytanie nie ograniczało się ani do Dx, ani do FX. Pytałem o wszystkie aparaty Nikona, by ocenić czy może być przyrost FPS przy AA. Oczywiście jeżeli aparat jest FX to chodziło mi o przyrost FPS w FX, by nie wprowadzać dodatkowych zmiennych. W D810 nie ma przyrostu FPS na AA. Więc w D850 też tak może być i te 2 dodatkowe FPS będą kosztowały dodatkowo 2 tyś. ?.

Jaka jest szansa na łatkę do Lr6? Nie uśmiecha mi się abonament, zwłaszcza że w 6 niczego mi nie brakuje.

nikoniarz
15-08-2017, 22:12
te 2 dodatkowe FPS będą kosztowały dodatkowo 2 tyś. ������

No ale to chyba oczywiste, że nic nie jest za free. Szczególnie, że seria na poziomie 9-10 fps to ciągle "czołówka" w tej kwestii.

TOP67
15-08-2017, 22:20
A to już było? Podobno wyczytane z chińskich krzaczków.

Autofokus lepszy od D5

Poza tym Nikon D850 ma mieć nowy AF z 153 punktami, które będą kryły 30% więcej powierzchni kadru niż w D5. Środkowy punkt ma oferować czułość -4 EV, a reszta -3 EV.

Za to trochę gorsze info o szybkości. 7fps tylko w AF-S (pomiar tylko pierwszej klatki), w AF-C będzie 6fps.

źródło: http://fotoblogia.pl/11059,wyciekla-pelna-specyfikacja-nikona-d850

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 22:22
Nie liczyłem, że będzie za darmo. Sam grip to już jakiś koszt. 8x AA to 9,6v a EN-EL18a to 10,8v. Za pewne to robi różnicę. I jak już mówiłem wcześniej koszt baterii jest dla mnie do zakceptowania, ale ładowarki już nie bardzo

nikoniarz
15-08-2017, 22:28
A potrzebujesz tej ilości fps? Jeśli tak, to taniej będzie kupić D4/4s... W świetnym stanie, z mikroskopijnym przebiegiem będzie taniej niż D850...

Jacek_Z
15-08-2017, 22:33
Za to trochę gorsze info o szybkości. 7fps tylko w AF-S (pomiar tylko pierwszej klatki), w AF-C będzie 6fps.
Ale z gripem 9. Pytanie czy też z zablokowanym AF czy też wyrobi z AF w AF-C.

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 22:36
Obajde się bez tych FPS. Nie mam ich teraz i żyje ?. 850 ma dla mnie inne atuty w stosunku do do D4. Np fakturę VAT. D810 mi styka i to nad wyraz, ale nie lubię płacić podatków. Fotografiia to moje hobby i zamiast podatków i np papierosów itp wolę kupić nowe body. Jest tu mało realnej potrzeby, a dużo satysfakcji z zabawy nowym sprzętem ?.

nikoniarz
15-08-2017, 22:45
Obajde się bez tych FPS. Nie mam ich teraz i żyje ��

Także myślę, że nie ma co się przejmować "dopłatą" do większej szybkostrzelności skoro to nie priorytet, i można z tego zrezygnować. Czytając wątek można dojść do dziwnych wniosków... Ludzie oczekują sprzętu 3in1- szybkostrzelności i wysokiego ISO na poziomie "jednocyfrowców", niskiego ISO i rozdzielczości jeszcze lepszej niż w D810, i ceny na poziomie amatorskiego sprzętu. Abstrakcja i tyle. Dla mnie sprawa jest oczywista- trzeba wybrać najlepsze narzędzie do wykonywania tego czym się zajmujemy. Jeśli "tematyka" jest obszerna- trzeba czasem kupić więcej niż jedno narzędzie, często specjalistyczne, najlepsze dla danej roboty.