Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
6.5fps? Ja tu żyć Nikonie, jak żyć?
Właśnie, tego obawiam się najbardziej. Nikon od czasów d300/d700 nie wypuścił żadnej SZYBKOSTRZELNEJ puszki pomijając serię D4... Tak trudno zrozumieć, że te 6 kl/s to dla niektórych mało ?;)
PS: Docxxx, jak tam po wtorkowym meczu Stelmetu z Muszkieterami ?;)
Niech dadza 10fps i mozna dzialac. 6.5fps to ja mialem 10 lat temu robiac zdjecia olowkiem na kartce :twisted:
kurczeblade
04-09-2014, 05:58
Właśnie, tego obawiam się najbardziej. Nikon od czasów d300/d700 nie wypuścił żadnej SZYBKOSTRZELNEJ puszki pomijając serię D4... Tak trudno zrozumieć, że te 6 kl/s to dla niektórych mało ?;)
PS: Docxxx, jak tam po wtorkowym meczu Stelmetu z Muszkieterami ?;)
jak Ci malo 6.5 to jak Ty sobie radzisz tym d7000 ? Masz jakies turbo dla niego :) oj malkontenci oj... Jeszcze nawet oficialnie nic nie zostalo ogloszone a juz marudzenie i narzekanie :)
Nie marudz. 6.5 to za malo do AkszynKamra, end of story. Kazda jedna dodatkowa klatka jest wazna, jezeli tego nie rozumiesz to znaczy, ze nigdy nie robiles akcji i Twoje zdanie sie nie liczy.
cz4rnuch
04-09-2014, 07:30
Chyba za bardzo wzieliście sobie ostatnią plotę do serca. To tylko ćwierkanko między sprzedawcami ze sklepu foto. Podniecać się tym można tak jak printscreenem gadulca super sprzedawcy z fotojokera. Poza tym te 6,5 to i tak więcej niż miała goła 700ka a nikt w tym tweecie nie wspominał o tym czy d750 nie przyspieszy z turbogripem.
kurczeblade
04-09-2014, 07:32
Ja marudze, gdzie i kiedy ? To nie w moim stylu. Chyba ze zartem ma byc. Co do tych klatek, jest na to rozwiazanie- d4 :)
Chyba za bardzo wzieliście sobie ostatnią plotę do serca. To tylko ćwierkanko między sprzedawcami ze sklepu foto. Podniecać się tym można tak jak printscreenem gadulca super sprzedawcy z fotojokera. Poza tym te 6,5 to i tak więcej niż miała goła 700ka a nikt w tym tweecie nie wspominał o tym czy d750 nie przyspieszy z turbogripem.
Nikon D700 ma 6 lat wiec chociaz te 6 dodatkowych fps za kazdy rok czekania powinni dolozyc do starego (co razem da 11, a z gripem moze byc 12 :mrgreen:).
Ja marudze, gdzie i kiedy ? To nie w moim stylu. Chyba ze zartem ma byc. Co do tych klatek, jest na to rozwiazanie- d4 :)
Mam D3s, nie potrzebuja polsrodkow jak D4 :mrgreen:
cz4rnuch
04-09-2014, 07:51
D4s mniej więcej w tym samym czasie przyspieszył względem D3 chyba o 2 klaty. Tak samo z czekaniem, 6 lat temu nie wiedziałem jeszcze co to lustrzanka cyfrowa a na następce D700 czekam(powiedzmy że jestem zainteresowany) od 1,5 roku ;) Jak dla mnie rachunek się zgadza. Jeśli wcześniejsze plotki łącznie z tą o lekkim body się potwierdzą to rację ma chyba TOP i zobaczymy po prostu D7100 ze znaczkiem FX, dla mnie HIT. Dla doxxx'a i innych porażka.
To, ze to D7100 ze znaczkiem FX to ja pierwszy mowilem :razz:
cz4rnuch
04-09-2014, 07:53
Numery totolotka na priva poproszę :)
nie potrzebuja polsrodkow jak D4 :mrgreen:
Co? Polsrodkow ?
Ja oficjalnie skladam protest na rece Jacka. :-D
jak Ci malo 6.5 to jak Ty sobie radzisz tym d7000 ? Masz jakies turbo dla niego oj malkontenci oj... Jeszcze nawet oficialnie nic nie zostalo ogloszone a juz marudzenie i narzekanie
Przecież sobie żartuję. Nie oceniam body po specyfikacji, bo na papierze to Sony jest królem.
PS: Docxxx, jak tam po wtorkowym meczu Stelmetu z Muszkieterami ?
A dobrze. ISO 6400, 1/500, f/2,8. D7100 poradził sobie. D300 przy takich czułościach leży w torbie.
Pawel Pawlak
04-09-2014, 08:16
a niech będzie 6.5fps w samym body, tylko niech będize zgodny z gripem MB-d12 i w połączeniiu z nim + en-el18 wyciąga powyżej 8FPSów (przy wielkim buforze).
Świetny byłby do uzupełnienia D800/d810 - jaki kiedyś d300 i d700, tylko że bardziej uniwersalnej wersji :)
Numery totolotka na priva poproszę :)
A podzielisz sie wygrana? :D
Co? Polsrodkow ?
Ja oficjalnie skladam protest na rece Jacka. :-D
:mrgreen:
kurczeblade
04-09-2014, 08:48
Bedzie tak pewnie, zrobia d600 polepszone... :) i nie bedzie to wplywac na sprzedaz wiekszego d810 . Dla mnie git majonez. Male poreczne body, z duzymi mozliwosciami...
cz4rnuch
04-09-2014, 09:17
A podzielisz sie wygrana? :D 6 lat czekania = 6 %, dla równego rachunku 10 %. Na apartament w Pudongu nie starczy, ale odchudzisz sobie rower :)
k#%!** - wszystko wskazuje na to, że D750 = D620......... :(
Jeśli okaże się to prawdą, to chyba kupię sobie D3 albo przesiądę się na 5DmkIII. Zaczynam mieć dość takiej polityki Nikona.
k#%!** - wszystko wskazuje na to, że D750 = D620......... :(
Bo?
Bedzie tak pewnie, zrobia d600 polepszone... :) i nie bedzie to wplywac na sprzedaz wiekszego d810 . Dla mnie git majonez. Male poreczne body, z duzymi mozliwosciami...
Krążą ploty o zakończeniu D610, więc tak sobie gdybajćc mogą zrobić polepszone D600, albo jakoś okrojone D4 w budzie D800, a jako że nie będzie tańszego odpowiednika w postaci D610 to D800 i D750 mogły by stać w tej samej cenie. Takie moje insynuacje
Prawda jest taka, że tak naprawdę rozpatrywanie w kategoriach czy będzie to następca D700, czy D610 jest trochę naciągane. Bo dla jednego będzie dla innego nie.
Dla mnie będzie to następca D700, jeśli będzie miał sprawnie działający AF i brak innych wad typu "rozkalibrowanie" tego układu po pół roku użytkowania. Reszta funkcji jest łatwa do przewidzenia...
Parcia na fps nie mam, nie potrzebuję w ślubach 8fps, starczy mi to co mam w D700 (bez dopału mocnej baterii). Życzyłbym sobie za to rozbudowanych funkcji video i dobrego chwytu (może być identyko jak w D700). Ten z D600/610 to dla mnie porażka.
Bez jaj, D610 jest za krótko na rynku by mieli sie wycofywać z taniego FX w ogóle.
D750 będzie drogi, to nie będzie "konkurencja" dla D610.
Jacek - D600 jest już na rynku jakiś czas. Przeszedł tylko mały "lift" w postaci D610 :D
Jak szacujecie - ile czasu minie od premiery do obecności na półkach sklepowych?
Pewnie podobnie jak z ostatnimi puszkami, do ok miesiaca max :)
Chciałbym przeczytać coś takiego o D750 "1Canon 7D Mark II – 65 AF points “All Cross-type”. Dual cross on the center point and much more" Boję się jednak, że mimo pobożnych życzeń większości będzie to poprostu podrasowany D610. Gdyby te przyciski w Canonie leżały pod palcami tak jak w Nikonie to bym się bardzo zastanawiał nad emigracją :( Od premiery 5Dm3 to już naprawdę całkiem fajne aparaty (oprócz ergonomii przycisków właśnie i DR)
Migracja bez zmiany obiektywów:
http://photorumors.com/2014/09/04/red-rumored-to-enter-the-still-photography-camera-market/
Bez jaj, D610 jest za krótko na rynku by mieli sie wycofywać z taniego FX w ogóle.
D750 będzie drogi, to nie będzie "konkurencja" dla D610.
Przeciez wiesz Jacku, ze w dzisiejszych czasach to tak nie dziala... sprzet moze byc przez minute, a za chwile wchodzi cos nowego (bo tak) mimo, ze poprzedni dalej dziala ;)
Jak szacujecie - ile czasu minie od premiery do obecności na półkach sklepowych?
2-3 tygodnie?
Migracja bez zmiany obiektywów:
http://photorumors.com/2014/09/04/red-rumored-to-enter-the-still-photography-camera-market/
Tylko znajac REDa to cena bedzie jak 100 Nikonow bo jak wejda na rynek to nie raczej po to, zeby konkurowac z jakims szajsem typu Nikon/Canon tylko Hasski, P1, 645D, itd ;)
Przeciez wiesz Jacku, ze w dzisiejszych czasach to tak nie dziala... sprzet moze byc przez minute, a za chwile wchodzi cos nowego (bo tak) mimo, ze poprzedni dalej dziala ;)
A, że w tym przypadku "nie działa", to już tym bardziej... ;)
ps. Tak, wiem, że nie zaczyna się zdania od "A" ;)
ppawel232629
08-09-2014, 08:41
Nic nowego nie wiadomo na temat zbliżającej się naszej wielkiej nadzieji? :-)
fader_audio
08-09-2014, 13:21
może tak samo to będzie wygladało jak z bardzo wyczekiwanym następca d300 he.
nikoniarz
08-09-2014, 14:06
może tak samo to będzie wygladało jak z bardzo wyczekiwanym następca d300 he.
D300 doczekał się bardzo godnego następcy w postaci D300s :) Czekamy na następcę D300s
Ten tekst przy D750 "I m the new legend" to wymyślił Nikon czy to tylko "rumorsi" sobie tak napisali?
Bo jeśli to Nikon to odważni są :lol:
Jakis ziutek zrobil fejka. Olac D750, nowy Zeiss Otus dzisiaj sie pokazal (85/1.4) :D
Jakis ziutek zrobil fejka. Olac D750, nowy Zeiss Otus dzisiaj sie pokazal (85/1.4) :D
Olać Zeissa, i tak mnie nie stać :-D
+1 :mrgreen:
Olać cene, pół roku musiałbym na siłce dopakować żeby takie wiadro poziomo nosić...
Ja bym sie nie cieszyl na Twoim miejscu :razz:
Jutro/pojutrze premiera D750, wytrzymacie.
Jutro/pojutrze premiera D750, wytrzymacie.
Nie Ty będziesz decydował kiedy będzie premiera. Jak zechcę to zrobię tak, że wcale nie będzie! :-P
To, że jesteś bliżej tych nacji co jedzą koty i psy nie uprawnia Cię do "pajacowania" ;)
Zeby Ciebie zaraz nie zjedli :razz: To ja decyduje o wszystkim! :twisted: Za kare Ty dostaniesz specjalny model z uwalonym AF i niezmywalnymi plamiorami na matrycy :twisted:
Za kare Ty dostaniesz specjalny model z uwalonym AF i niezmywalnymi plamiorami na matrycy :twisted:
W Nikonie to jest w standardzie. W opcji dokładają jeszcze spadające gumy.
Teraz gratis dojdzie urywający się ekran
Teraz gratis dojdzie urywający się ekran
A ja mam wielką nadzieję, że ten uchylany ekran to jednak tylko plotka.
I przy okazji witam wszystkich w moim pierwszym poście.
A ja mam wielką nadzieję, że ten uchylany ekran to jednak tylko plotka.
Witaj :)
A wyjaśnisz dlaczego ?
2pompony
08-09-2014, 22:22
Odpowiem dowcipem, ale nie jest to śmieszny dowcip. Być może obawia się, ze im większy będzie kąt gibnięcia ekranu, tym bardziej zielonkawy będzie miał odcień, a wprowadzenie ruchomych części skutkować będzie radosnymi plamami smarującego zawiasy oleju pod szybką...
Odpowiem dowcipem, ale nie jest to śmieszny dowcip. Być może obawia się, ze im większy będzie kąt gibnięcia ekranu, tym bardziej zielonkawy będzie miał odcień, a wprowadzenie ruchomych części skutkować będzie radosnymi plamami smarującego zawiasy oleju pod szybką...
Akurat to mi wisi, ale doceniam dowcip ;)
@Fatman, po prostu przesiadam się teraz na FF i, po doświadczeniach z poprzednimi aparatami, chcę mieć jak najlepiej uszczelnione body. Ruchomy ekran IMHO jakoś nie najlepiej temu wróży.
Slawek Wojtczak
08-09-2014, 23:02
W opcji dokładają jeszcze spadające gumy.
A co, aż tak często Ci spadają...? ;)
Gibany ekranik ? Jak znalazł jako podstawka pod kawę, w zimny plenerowy poranek :-)
kurczeblade
09-09-2014, 08:42
Jakoś nie czuje chęci do tego gibanego ekraniku w takim aparacie. :/
ale może zacznę filmować to się przyda... :)
ppawel232629
09-09-2014, 08:50
Może się okazać że nie będzie żadnego uchylanego ekranu, że nie będzie 51-polowego AF, a może nawet nie być żadnego d750 :-P
Kononowicz? :razz:
W Tajlandii jest ustawka 12.09.2014, premiera powinna byc dzien wczesniej czy cos.
ppawel232629
09-09-2014, 09:00
Oby tak było. W takim razie nie mogę się doczekać :-)
Ja używam uchylnego ekranu w Pasikoniku, bardzo fajna rzecz przy filmowaniu. Jeśli będzie wykonany dobrze to jestem "za".
Ekran w GH2 nie oparł się u mnie żadnym sytuacjom. A Gh2 używałem naprawdę intensywnie do filmowania. Złego słowa nie powiem, więc nie demonizujcie. W movie uchylne LCD to powinno być obligo.
cz4rnuch
09-09-2014, 11:47
Himi, co masz na myśli pisząc "nie oparł się"? Z kontekstu wnoszę że właśnie się oparł. Czy może źle kombinuję?
A ja znalazłem nowinę. Razem z D750 ma się ukazać D350 :) To ci dopiero :) To Może ten D350 będzie z tym uchylnym a D750 w body z D810? Ale byłoby fajnie co? :)
http://blog.fotousato.com/?p=1146
zotornik
10-09-2014, 07:48
Jutro, najdalej po jutrze będziemy już wszystko wiedzieć - na razie, do następnego gdybania ;)
kurczeblade
10-09-2014, 09:31
http://www.cameraegg.org/wp-content/uploads/2014/09/nikon-d750-back.jpg Chyba jednak będzie miał gibany wyświetlacz, ale jak to zdjęcie jest realnie to puszka ładnie wygląda, nawet z tym wyświetlaczem :)
Tak odchylany ekranik niech sobie w tylek wsadza. Canon ma duzo lepsze rozwiazanie, ale i patent na to. Tylko Panas moze tego uzyc, bo zgodzil sie zamienic swoj patent na czyszczenie matrycy przez ultradzwieki za tak gibany ekran jak ma Canon.
cz4rnuch
10-09-2014, 09:53
Tak odchylany ekranik niech sobie w tylek wsadza. Canon ma duzo lepsze rozwiazanie, ale i patent na to. Co takiego unikalnego ma ten Canon co powoduje że taki Nikon D5300 odpada w przedbiegach? Pytam na serio bo wydaje mi się, że funkcjonalność obu rozwiązań jest taka sama.
Mi chodzilo o ten konkretny z D750. Ale rzeczywiście, zapomniałem o D5300 i bylem wrecz przekonany, że Canon miał na to patent.
cz4rnuch
10-09-2014, 10:39
Ten konkretny z D750 był już chyba z 2 tygodnie temu obśmiany na dpreview, że to fejk ale jeśli to jednak prawda to widać nie dało się gdzie indziej zmieścić przycisków które znajdują się po lewej stronie. Choćby upośledzony przynajmniej dla mnie lepiej gdy jest gibany niż gdy go nie ma. Do video i taki się nada a samojebek nie uprawiam. Gdyby jeszcze był dotykowy. Rozmarzyłem się.
http://www.cameraegg.org/wp-content/uploads/2014/09/nikon-d750-back.jpg Chyba jednak będzie miał gibany wyświetlacz, ale jak to zdjęcie jest realnie to puszka ładnie wygląda, nawet z tym wyświetlaczem :)
Przecież to zdjęcie to fake - widać od razu... Co niby miałoby być w tej czarnej dziurze za ekranem ??
Tu masz oryginał tego zdjęcia - czyli D810:
http://www.outdoorphotographer.com/blog/wp-content/uploads/2014/06/D810_24_70_back34r.jpg
(jako link, bo ma bardzo duży rozmiar)
zotornik
10-09-2014, 15:05
O ile pamiętam to D5000 miał ekran z zawiasem na dole i to było rzeczywiście beznadziejne rozwiązanie. Zawias po lewej jest optymalny i filmując wieloma hybrydami Canona, zawsze sobie takie udogodnienie bardzo chwaliłem. Jeżeli jest dobrze wpasowany w korpus, to dlaczego miało by go nie być ?
Przy D5000 na statywie, stopka zdaje się blokowała możliwość otwarcia ekranu.
O ile pamiętam to D5000 miał ekran z zawiasem na dole i to było rzeczywiście beznadziejne rozwiązanie. Zawias po lewej jest optymalny i filmując wieloma hybrydami Canona, zawsze sobie takie udogodnienie bardzo chwaliłem. Jeżeli jest dobrze wpasowany w korpus, to dlaczego miało by go nie być ?
Przy D5000 na statywie, stopka zdaje się blokowała możliwość otwarcia ekranu.
W D5000 za to były przyciski po lewej stronie ekranu.
a czy ktoś z was pracował z d5300. Ciekawy jestem czy istniało duże ryzyko otwarcia się ekranu podczas roboty w terenie. Ekran to świetny pomysł ale jak dla mnie to powinien mieć mocną blokadę, zasuwkę aby ekran był nie do ruszenia.
Weź w jakimś sklepie do ręki taki aparat z uchylnym ekranem i zobacz jak to działa. Nic się samo nie otwiera...
Dodano:
http://nikonrumors.com/2014/09/10/nikon-d750-body-only-price-in-germany-2149-eur-around-2700.aspx/
cz4rnuch
10-09-2014, 21:50
U sąsiadów już D750 sprzedają po 2150 ojro: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2014/09/10/nikon-d750-body-only-price-in-germany-2149-eur-around-2700.aspx/)
U sąsiadów już D750 sprzedają po 2150 ojro: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2014/09/10/nikon-d750-body-only-price-in-germany-2149-eur-around-2700.aspx/)
Czyli bedzie jak wielu pisało. Cena pomiedzy d610 a d810 czyli coś koło 9999 zł ?
ppawel232629
10-09-2014, 22:01
Jak na dzisiejsze kursy walut to dokładnie 9045,05zł, czyli w Polsce pewnie koło 10k
Wyciekła specyfikacja
Nikon D750 FX 24.3 MP full frame sensor features compact, lightweight, energy efficient design, built-in flash double SD card slot
Tiltable 3.2-inch RGB monitor with approximately 1.2 million pixels
Robust design and expensive sealing against weather influences
New, improved mirror / shutter mechanism "AF system with 51 focus areas"
RGB sensor with approx 91,000 pixels and light-weighted metering option
Burst rate of 6.5 frames/s
24.3-megapixel -FX-format CMOS sensor
image processor EXPEED 4
ISO 100-12800 (expandable to 50-51200)
Effects Modes" Improved Picture Control "Full-HD video with 1080p at 24/25/30/50 / 60p"
Improved functionality while filming "Integrated stereo microphone"
Exposure preview and aperture control in Live View mode
Built-in Wi-Fi" Professional Wireless communication via UT-1 and WT-5
Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2014/09/10/nikon-d750-specifications-leaked-online.aspx/#ixzz3CwgvR7aN
ppawel232629
10-09-2014, 22:19
Burst rate of 6.5 frames/s
Pewnie wielu osobom ta informacja się nie spodoba
No to wygląda z opisu- compact body -na D7100 w pełnej klatce i z gibanym ekranem:oops:
Nie będzie body wielkości d700 ;(
maciej.dubis
10-09-2014, 22:24
Kiepsko :(
Sory, ale mialem rację. Nikon odcina się od D6x0 i wypuszcza puszkę z inną nazwą, ale podobną specyfikacją.
ppawel232629
10-09-2014, 22:26
Sprzedawany w komplecie z kitami?
Nie będzie to puszka semi-pro?
Sory, ale mialem rację. Nikon odcina się od D6x0 i wypuszcza puszkę z inną nazwą, ale podobną specyfikacją.
Przecież to właśnie jest prorokowany od lat następca D700... Jeśli tylko nie będzie plastikową wydmuszką czego chcieć więcej?
To napisz mi proszę czy się różni ta puszka od D610 oprócz gibanego ekranika?
Tylko nie rób ze mnie debila i nie pisz, że "uszczelniona, ma 0.5fps no i ma Wifi via jakiś tam *******nik".
To napisz mi proszę czy się różni ta puszka od D610 oprócz gibanego ekranika?
Tylko nie rób ze mnie debila i nie pisz, że "uszczelniona, ma 0.5fps no i ma Wifi via jakiś tam *******nik".
Lepszy AF, lepsze video (na bank), uszczelnienia... Czyli to czego brakuje D610 do bycia następcą D700 ;)
ppawel232629
10-09-2014, 22:41
Lepszy AF, lepsze video (na bank), uszczelnienia... Czyli to czego brakuje D610 do bycia następcą D700 ;)
Jeszcze warto wspomnieć o szerszym zakresie ISO bo aż 100-12800
maciej.dubis
10-09-2014, 22:44
Bardzo liczyłem na karty CF, więcej niż 6,5fps i przede wszystkim porządny korpus z układem elementów sterujących jak w D700 lub D8x0.
Wszystko wskazuje na to, że to ulepszony D610.
Otwieranego LCD nie potrzebuję. Ciekawe czy będzie 1/8000...
W perspektywie 6 miesięcy chcę kupić korpus. Pozostaje szukać kolejnego D700 z gripem, albo D3s. Zawsze jest też canon ;-)
Byle mial lepszy af i rozlozenie punktów jak w d700 -:)
Czekamy jeszcze na info o buforze
Mial byc akszyn kamra, a poki co jest kasztan kamra... :mrgreen: D7100 z FX albo D620 ;) Eh. Moze za te 5h czy za ile premiera sie poprawi cos :D
No i wychodzi, że ten nadmuchany D7100 będzie w cenie D800, nie wiem na co Nikon liczy, bo jeśli ergononia zostanie z D7100 a pewnie tak bo maja być EffectModes to szału nie ma. 6,5 fps, słabiutko, no chyba, że z gripem przyśpieszy ale jeśli te 8 będzie na DXie to coopa ;( bo to tylko 10MPx a jeśli jeszce wpadna na pomysł powtórki z D7100 i cropa x2 :@ aż się boje pomysleć
Zwłaszcza jesli równocześnie C puści D7Mark II to może być nieciekawie...miałem nadzieje, na fajny korpus dla samolociarzy ale widzę, że D810 nie pobije ;(
Oczywiscie to tylko i wylacznie nasza wina, ze sobie cos wymarzylismy i tego nie dostaniemy bo przeciez nikt nikomu nic nie obiecywal, ale 6 lat to wystarczajaco duzo czasu, zeby zrobic cos wiecej niz to co w wyciekowej specyfikacji ;) no nic, przynajmniej obrazek bedzie dobry (mam nadzieje, chyba ze cos sknoca jak to maja w zwyczaju ostatnio :D).
Po tej specyfikacji i cenie nie wróżę sukcesu... za więcej punktów AF i gibany ekran dopłacać 3k... to już lepiej kupić drugi aparat...
A jeśli chodzi o skuteczność AF w D610 w ciężkich warunkach to jest bardzo dobra. Brak porównania do D7000. Minus, to brak krzyżowych szerzej i wyżej rozłożonych oraz to, że niekrzyżowe potrzebują poziomych linii.
Po tych wszystkich narzekaniach na AF w D610 zostałem mile zaskoczony. Niewiele ustępuje D800, jedynie brakuje górnych i dolnych krzyżowych.
Co do braku CF - nie szkoda. Pytanie tylko czy będzie SD UHS-II.
Jezeli niewiele ustepuje D800 (biorac pod uwage jak ludzie narzekaja na AF w wiekszym bracie) to wspolczuje :razz: :mrgreen:
Jezeli niewiele ustepuje D800 (biorac pod uwage jak ludzie narzekaja na AF w wiekszym bracie) to wspolczuje :razz: :mrgreen:
Ja tam robiłem D800 i nie mam powodów do narzekań.
Ale w Polsce, to nawet na idealny aparat by narzekali... bo inaczej nie potrafią.
Ja robie D3s, wiec moge narzekac ;) I nie jestem w Polsce :razz:
Wyciekła też specyfikacja canon 7d mark II i nikon zostanie w tyle z d750 albo bedzie d400
Rugged magnesium alloy body
Dust proof
20.2 MP CMOS sensor
Dual-pixel CMOS AF
New 65-point AF, all points cross-type
ITR EOS AF
Continuous shooting: 10 frames per second
Dual DIGIC6
Max ISO: 16,000.
RGB+IR new 150,000-pixel metering sensor
Video full HD 60 p
Built-in GPS
Interval timer
Bulb timer
Read more on PhotoRumors.com: http://photorumors.com/2014/09/11/canon-7d-mark-ii-leaked-picture-and-specs/#ixzz3Cz7WRGXI
no to troszke by zamietli jednym slowem
Znowu powiecie, że narzekam, ale to coś o nazwie D750 i tą żałosną specyfikacją profanuje wręcz dobre imię D700. Niby to tylko sprzęt, ale Nikon sobie z nas jaja robi. To co zapodał MrQba, to powinien być D750.
To co zapodal MrQba powinno nazywac sie D400, a D750 aka D620 to... ;) trzeba czekac do jutra bo zrobili wszystkich w konia, chyba ze o 12 londynskiego czasu (czyli jeszcze dzis).
To co zapodal MrQba powinno nazywac sie D400, a D750 aka D620
Mówiłem o tym od samego początku.
cz4rnuch
11-09-2014, 08:40
Znowu powiecie, że narzekam, ale to coś o nazwie D750 i tą żałosną specyfikacją profanuje wręcz dobre imię D700... To co wyciekło to nie jest pełna specyfikacja tylko krótki opis ze strony sklepowej. Z narzekaniem poczekaj do oficjalnej prezentacji i testów. Tak przy okazji bazując na tym co jest w tym przecieku napisz w czym to 750 jest gorsze od 700ki.
Prawidlowe pytanie powinno brzemiec: w czym ta puszka różni się od D610.
cz4rnuch
11-09-2014, 08:58
Trochę wymijająca odpowiedź. Chętnie odpowiem po tym jak Ty odpowiesz na moje pytanie ;)
kurczeblade
11-09-2014, 09:04
Wyciekła też specyfikacja canon 7d mark II i nikon zostanie w tyle z d750 albo bedzie d400
Rugged magnesium alloy body
Dust proof
20.2 MP CMOS sensor
Dual-pixel CMOS AF
New 65-point AF, all points cross-type
ITR EOS AF
Continuous shooting: 10 frames per second
Dual DIGIC6
Max ISO: 16,000.
RGB+IR new 150,000-pixel metering sensor
Video full HD 60 p
Built-in GPS
Interval timer
Bulb timer
Read more on PhotoRumors.com: http://photorumors.com/2014/09/11/canon-7d-mark-ii-leaked-picture-and-specs/#ixzz3Cz7WRGXI
Co z tego, jak będzie mieć matryce zapewne z 70D
Prawidlowe pytanie powinno brzemiec: w czym ta puszka różni się od D610.
choćby 51 polami zamiast 39. a nikt mi nie wmówi że af w d600 jest spoko ;)
Co z tego, jak będzie mieć matryce zapewne z 70D
To z tego, ze bedzie D400:cool:
To z tego, ze bedzie D400:cool:
Niekoniecznie. Mogą się podzielić rynkiem. Oby jednak Nikon odpowiedział na ten model Canona.
Dziwię się niektórym z Was. Trzeba być naprawdę naiwnym, by wierzyć, że D750 spowoduje "WOW", poodbne do tego jakie było po premierze D700. Nie ma szans! Obstawiam, że jestem jednych z tych, którzy naprawdę mocno chcieliby super hiper puszkę, która godnie zastąpiłaby D700, ale chyba nie ma takiej opcji. Wtedy (D700) Nikon musiał, bo ludzie odchodzili do C (5d). Teraz uważają, że nie muszą. Poza tym ostatnie prermiery sugerują, że mają spory problem by w ogóle produkować sprzęt SPRAWNY choćby.
Poza tym Nikon nigdy nie był szczodry w dodawaniu extra opcji, funkcji, ficzerów (czy jak to tam kto chce nazwać). Obawiam się, że nazwa D750 jest tylko po to, by zmylić właśnie ewentualnie ludzi, zasugerować, że to kontynuacja linii 700, ale wcale tak być nie musi. Jestem wręcz pewny, że nie będzie 4k w video (jak niektórzy sobie tu marzą). Owszem też bym chciał, ale nie ma na to szans póki co w N. fps.. tu akurat mi nie zależy, nie jestem jednym z tych którzy uważają, że do ślubów trzeba tuzina fps w serii z mega buforem. Dla mnie to bzdura, serii podczas reoportażu ślubnego używam raz (wychodzenie młodych z Kościoła), drugi - gdy czasem puszczają gołębie. I tyle. I jakoś standardowa ilość fps z D700 (bez dodatkowego powera) zawsze mi starczała.
W sporcie (z którym zresztą przygodę powoli kończę) też jakoś dawałem radę.
Matryca - tu jestem spokojny, ostatnie matryce Nikona są OK (może dlatego, że sami ich nie robią ;) ).
AF... - tego się boję najbardziej, bo z tym nikon w ostatnim czasie ma problemy. MOIM ZDANIEM. Każdy może mieć inne. Jeśli AF będzie OK i nie będzie gorszy niż ten, który mam w D700... to pewnie kupię ten aparat.
z idealo.de
juz zdjeli te D750
No ok, czyli to jest D810 (a moze D800?) z 24mpix + gibany ekranik?
z idealo.de
juz zdjeli te D750
Pewnie nas czytają i... zapłakali nad tym co tu piszemy i nie będzie D750, bo jest zbyt słaby "dla nas" ;)
Specyfikacja jest OK.
Tylko, że jeśli znowu wpakują to w puszkę typu D6xx a nie D2xx/3xx/7xx/8xx to znowu lipa... przynajmniej dla mnie :(
Zaczynam mieć na to wyj....ne :)
Kupię sobie drugie D700, szarpnę się na D3/D3s albo jak się wk...ę na maxa to sprzedam to wszystko i kupię Canona :P
ja się zastanawiam nad tą durną numeracją, D610, D750, D810. Co to ma być? Nie można było dać D710?
ja się zastanawiam nad tą durną numeracją, D610, D750, D810. Co to ma być? Nie można było dać D710?
Też się nad tym zastanawiałem...
Moim zdaniem to zagrywka Nikona, by "wmówić" ludziom, że to coś "więcej, lepiej"... 50 jest większe od 10, nie? ;) Jeszcze by się komuś skojarzyło z feralnymi D600 i D610 ;)
Numeracja jest oczywista. D750 - to ma być legenda. W związku z tym będzie bez zmian przez kilka lat , aż dojdą do d650 i d850
Moim zdaniem to zagrywka Nikona, by "wmówić" ludziom, że to coś "więcej, lepiej"... 50 jest większe od 10, nie? ;) Jeszcze by się komuś skojarzyło z feralnymi D600 i D610 ;)
W taki razie ja czekam na Nikon D∞
albo D666 :D
Albo Dupa. ;)
kurczeblade
11-09-2014, 10:27
Powinno byc D706.
albo D 706.1/2
a prawda taka, że jeżeli będzie AF tak sprawny jak w D700, a zapewne będzie trochę lepszy, to puszka będzie warta kupienia :) Takie D700 z większą, lepszą matrycą - przecież każdy"prawie" tu płakał że jest wszystko dobre w D700 ale matryca stara, mała itp - brak filmów i przydałoby się takie D700 z 24mpix z możliwością filmowania - zatem mamy i w dodatku jeszcze gibany ekranik i wiele innych dodatków. Ale nie dogodzisz .... :D
Jak zwykle nie rozumiem marudzenia. Ciało D700, matryca 24 Mpx, AF z D4, tylko kwestia ile fps z gripem, a ile w cropie. Dobrze by było dojść do 8 fps w FX i 9 w DX.
O 4K zapomnijcie.
AF z D4
Jeśli identyczny jak w D7100 to szału nie będzie.
[...]przecież każdy"prawie" tu płakał że jest wszystko dobre w D700 ale matryca stara, mała itp[...]
W D700 nie chodziło akurat o matrycę tylko o durne AWB i odwzorowanie kolorów (olał już zbyt głośne lustro); w wielu przypadkach, dla osób potrafiących kadrować z głową, 12mln pixeli wystarczy.
...
Wrzuciliby w końcu "matrycę+oprogramowanie" z d3s do body d700 i byłby git; niech ktoś w końcu otworzy firmę tuningującą aparaty a będę pierwszym klientem :)
Jeśli identyczny jak w D7100 to szału nie będzie.Czy AF z D7100 jest identyczny z tym z D4?
cz4rnuch
11-09-2014, 10:49
Pewnie nie jest, ale też nie ma pewności że do D750 wsadzą to samo co do D4.
Czy AF z D7100 jest identyczny z tym z D4?
Jak ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem, to da się wydymać na bełkot typu "algorytmy z D4". I później czytam w recenzjach lub na forum "AF z D4".
My tu gdybamy, marzymy a Canon się zbroi :) Oni zaczynają pchać wszystko do swoich body. Szkoda, że w D810 nie zrobili jakiejś spektakularnej zmiany. D750 pewnie też będzie kaki "obskubany". A może jednak nas zaskoczą? :) Napewno w porównaniu z tym co ma pokazać Canon. Gdyby nie to, że mają to idiotyczne rozwiązanie tego dużego koła sterującego i ten przycisk ekspozycji też dziwnie umieszczony... :(
Canon 7D Mark II Major specification
- Body of tough magnesium alloy
- Dust and water
- 20.2MP CMOS sensor
- Dual Pixel CMOS AF
- A new 65-point AF. All points cross type
- EOS iTR AF
- Continuous shooting 10 frames / sec.
- Dual DIGIC6
- Upper limit of the normal ISO sensitivity 16000
- RGB + IR photometry sensor of new 150000 pixels
- Video Full HD 60p
- GPS Built-in
- Interval Timer
- Bulb Timer
Tak się zastanawiam, po cholerę kolejny raz przywoływana jest domniemana specyfikacja cropowej puszki Canona przy rozmowie o pełno-klatkowym D750 (czy D706, 710, czy jak on tam ma nazywać się)...
7D to crop. To inna liga. Zestawianie go z FX nie ma sensu.
Zeby pokazać, że canon idzie do przodu a nikon stoi w miejscu i bawi sie w składanie puszki z dostępnych już elementów. Łatanie dziur po oleju i kurzu doprowadziło do braku postepu technologicznego;)
Wiadomo, czekamy na pojawienie się finalnego produktu, bo na papierze to kompakt Sony przegania D4s, ale smuci fakt, że Nikon rzeczywiście składa kolejną puszkę z tego co ma, zamiast zrobić coś porządnego z efektem wow*.
*wow w sumie już było: D7000, D600, D800 :mrgreen:
Jak zwykle nie rozumiem marudzenia. Ciało D700, matryca 24 Mpx, AF z D4, tylko kwestia ile fps z gripem, a ile w cropie. Dobrze by było dojść do 8 fps w FX i 9 w DX.
O 4K zapomnijcie.
To akurat nie jest pewne.
W D700 nie chodziło akurat o matrycę tylko o durne AWB i odwzorowanie kolorów (olał już zbyt głośne lustro); w wielu przypadkach, dla osób potrafiących kadrować z głową, 12mln pixeli wystarczy.
A za kolory odpowiada właśnie matryca.
stachmuszel
11-09-2014, 11:40
Czy tylko matryca? A CPU, oprogramowanie?
Nikon szuka oszczędności, co wypuszcza wiadomo. Generalnie zapewne większość użytkowników bałą by się zaryzykować w jakaś nowa puszke i focenie czegoś poważnie, a już nie daj Boże zarobkowo.. zbyt duże ryzyko awarii.
wypuszczaja ostatnio same FX mając przerośnięte nadzieje że użytkownicy DX'ow od razu pobiegną po nowe wspaniałę puszki pełnoklatkowe... żenada jak dla mnie!
To akurat nie jest pewne.Nie jest. Ale gdyby dali gorsze body to powinni go nazwać D650.
Nie wiem czy ktoś zauważył ale na razie chyba żadne body DSLR (poza canon 1DC) nie oferuje 4k i nawet ten super wypas canonowy kropek również (wg przecieków) nie. Dlatego nie rozumiem narzekania na brak 4k. Gibany ekran i 60p w FHD brzmi bardzo fajnie. Jesli nie bedzie wad ukrytych to na papierze spec wygląda bdb.
Nie wiem czy ktoś zauważył ale na razie chyba żadne body DSLR (poza canon 1DC) nie oferuje 4k i nawet ten super wypas canonowy kropek również (wg przecieków) nie. Dlatego nie rozumiem narzekania na brak 4k. Gibany ekran i 60p w FHD brzmi bardzo fajnie. Jesli nie bedzie wad ukrytych to na papierze spec wygląda bdb.
No bez jaj. A Panasonic? Dał to w kompaktach (ultrazoom) serii FZ. Dał to już w serii GH. "Na dniach" ma być w serii "G".
Sony - fenomenalny A7s.
Można se gadać, że po co to, że zbędne itd.. dopóki się nie zobaczy takiego filmu z 4k, albo wyciętej klatki z filmu (chyba można się domyślić jakie to daje możliwości).
Tak czy siak stanie się to za jakiś czas standard, tak jak obecnie powiedzmy FHD.
4K jest też po to, aby wyciągnąć klatkę w filmu lub móc nagrywać FHD z fps wiecej niż 60 (jeśli soft na to pozwala). Takie 100/120fps też jest potrzebne.
Panowie, jeszcze raz przeczytajcie moją wypowiedz. Ja nie mówię że nie jest to potrzebne tylko że nikt w DSLR powtórzę jeszcze raz DSLR... tego nie dał. A w 7s jest ale z zewnętrznym rekorderem(tylko że to jest pucha głownie pod video).
cz4rnuch
11-09-2014, 12:14
Nie jest. Ale gdyby dali gorsze body to powinni go nazwać D650.
Z fragmentu który wyciekł ze strony tego sprzedawcy co się pospieszył: "compact, lightweight, energy efficient design". To może sugerować jednak coś bardziej w stylu D7100.
7D to crop. To inna liga. Zestawianie go z FX nie ma sensu.
Też tego nie rozumiem. Zresztą co po specyfikacji skoro canon znowu da swoją matryczke z bandingiem na iso100, DRem sprzed kilku lat...
Z fragmentu który wyciekł ze strony tego sprzedawcy co się pospieszył: "compact, lightweight, energy efficient design". To może sugerować jednak coś bardziej w stylu D7100.Czy D7100 jest w stylu D610? Dlaczego musicie umniejszać D750 zanim nawet je do reki wzięliście?
Odnoście D750 do FX, a nie do cropów (albo kompaktów).
cz4rnuch
11-09-2014, 12:24
Ja nic nie umniejszam tylko się zastanawiam. Skoro piszą że aparat ma być kompaktowy i lekki to chyba powinno to dać coś do myślenia. Ty też aparatu w ręku nie miałeś a wypowiadasz się co do jego AFu i budowy. A Twoje pytanie nie wiem jak interpretować. Jeśli pytasz czy D600 i D7100 są podobnie zbudowane to moim zdaniem tak właśnie jest.
[...]A za kolory odpowiada właśnie matryca.
Nie wyraziłem się jasno: pisząc "matrycę" miałem na myśli ilość pixeli.
Panowie, jeszcze raz przeczytajcie moją wypowiedz. Ja nie mówię że nie jest to potrzebne tylko że nikt w DSLR powtórzę jeszcze raz DSLR... tego nie dał.
Celowo wrzuciłem do wora DSLR także bezlusterkowce m4/3 np. Panasonica, bo są one konkurencją w kwestii video dla lustrzanek C i N. Oczywiście wielkość matrycy m4/3 nie da plastyki FX w DSLR (choć dla niektórych filmowców większa GO to zaleta, a nie wada), wysokie ISO nie będzie tak dobre. Ale wiele innych cen tych niepozornych sprzętów powoduje, że kupują je ludzie także do profesjonalnych rzeczy.
Tak jak pisałem wcześniej nie ma szans jeszcze by w puszce o której mówimy (D750) było video 4k, ale nie mówmy, że ta cecha to jakiś science-fiction, bo to nieprawda. A skoro powoli zaczyna się to upowszechniać to ludzie zaczynają tego wymagać. Ot i cała filozofia. Z drugiej strony wiadomo, że Canon i Nikon zawsze nowinki wprowadzali jako ostatni. Zresztą okazuje się, że "olanie" przez nich własnie bezlusterkowców sporo ich kosztuje, bo to całkiem spory rynek sprzętu, a wszyscy wiemy jaki jest choćby system1 Nikona....
Zeby pokazać, że canon idzie do przodu a nikon stoi w miejscu i bawi sie w składanie puszki z dostępnych już elementów. Łatanie dziur po oleju i kurzu doprowadziło do braku postepu technologicznego;)
BRAAAWO kolego. Jako jedyny potrafiłeś to właściwie zinterpretować! Cieszę się i pozdrawian bystrego kolegę :)
Czy D7100 jest w stylu D610? Dlaczego musicie umniejszać D750 zanim nawet je do reki wzięliście?
Odnoście D750 do FX, a nie do cropów (albo kompaktów).
Moim zdaniem to porównanie jest trafne. D7100 to obudowa z D7000 oraz AF z D300s. Jeśli Wstawią lepszy AF do obudowy od D610, to będzie to taki sam progres jak w D7100.
To dlaczego piszecie o podobieństwie do D7100 zamiast o podobieństwie do D610?
Przyrównujcie do FX.
Zobaczymy jaki ma grip, to nam powie jakie ma rozmiary.
Najlepiej to poczekajmy i zobaczmy jak działa, zamiast wyciągać wnioski przez poznaniem nawet specyfikacji.
Ta premiera nie miała czasem być dziś?
To dlaczego piszecie o podobieństwie do D7100 zamiast o podobieństwie do D610?
Przyrównujcie do FX.
Zobaczymy jaki ma grip, to nam powie jakie ma rozmiary.
Najlepiej to poczekajmy i zobaczmy jak działa, zamiast wyciągać wnioski przez poznaniem nawet specyfikacji.
Jaki by nie był, to i tak będzie zły ;)
To powinien być dokładnie D4s w korpusie D810 plus 4K za cenę 2199$, choć i wtedy pewnie by był lament, że za małe pokrycie kadru punktami AF, za mało krzyżowych...
Był już ten link
http://www.cameraegg.org/nikon-d750-full-specs-leaked-price-for-2500/
Ja nic nie umniejszam tylko się zastanawiam. Skoro piszą że aparat ma być kompaktowy i lekki to chyba powinno to dać coś do myślenia. Ty też aparatu w ręku nie miałeś a wypowiadasz się co do jego AFu i budowy. A Twoje pytanie nie wiem jak interpretować. Jeśli pytasz czy D600 i D7100 są podobnie zbudowane to moim zdaniem tak właśnie jest.
Jackowi poprostu wolno... :)
Jaki by nie był, to i tak będzie zły ;)
To powinien być dokładnie D4s w korpusie D810 plus 4K za cenę 2199$, choć i wtedy pewnie by był lament, że za małe pokrycie kadru punktami AF, za mało krzyżowych...
heheheeh... i że nie ma focus peakingu do video :-P ;)
Był już ten link
http://www.cameraegg.org/nikon-d750-full-specs-leaked-price-for-2500/
Był podobny i dużo z niego nie wynika. Dalej nie wiadomo jakie będą np. czasy (ale stawiam na 1/8000s).
Za to ma mieć kontrolę przysłony w LV, czyli pewnie też w filmowaniu.
(...)
Tak jak pisałem wcześniej nie ma szans jeszcze by w puszce o której mówimy (D750) było video 4k, ale nie mówmy, że ta cecha to jakiś science-fiction, bo to nieprawda.
I tak i nie. Canon 1DC ma 4k ale tylko w 24p. A7s przez zewnetrzny rekorder. FF z 4k ma tylko RED ale to nie te pieniądze nie ten target. Bariera technologiczna wg mnie jest bo jak widać w normalnej formie nie ma nigdzie poza RED więc gdzieś wąskie gardło jest (sensor, szyna, procek). Dlatego 4k w DSLR można spodziewać się w okolicach D5/D5s. Zresztą Nikon i tak wyprzedził Canona bo poza 1DC nie ma nigdzie 60p FHD.
EVIL to inna kwestia. Muszą rzucać nowości bo chcą zdobywać rynek. Sony podobnie. Nikon i Canon po prostu chcą utrzymać status quo.
Eeeee, 4K bez trudu mogło by być już dawno w DSLR. Tylko nie było to opłacalne -Panas wychylił łeb i dlatego dopiero teraz się zacznie ma ostro.
A co do korzyści jakie daje 4K, to wystarczy zerknąć na jakość pojedynczej klatki z filmu..... (GH4)
http://lenspro.pl/pliki/GH4/4K_5.jpg
A kontrast gdzie zgubiles? :razz:
Wrocilem z roweru, a tu dalej nie ma premiery, jakas bida :D
cz4rnuch
11-09-2014, 14:03
Bo premierowe linki wklejasz Ty.
Jak zawsze wręcz stałem na głowie, żeby kontrastu nie było (true story) :)
........no, ale jak ma już być kontrastowo to przedpremierowo niech będzie:
http://lenspro.pl/pliki/GH4/GH4_4K-2.jpg
W temacie D750. Niestety odgrzewany kotlet (AF głównie). Szkoda, że SD a nie CF (po prostu CF bezpieczniejsze i tańsze w odzyskiwaniu jak coś pójdzie nie tak...). Video z D810 -bardzo miły akcent. Boli, że nadal Nikon nic nie robi w kwestii AF podczas filmowania....... technologia jest na wyciągnięcie ręki już dawno (i doświadczenie mają z serii "1").
Bo premierowe linki wklejasz Ty.
A, to ok ;)
Jak zawsze wręcz stałem na głowie, żeby kontrastu nie było (true story) :)
........no, ale jak ma już być kontrastowo to przedpremierowo niech będzie:
http://lenspro.pl/pliki/GH4/GH4_4K-2.jpg
W temacie D750. Niestety odgrzewany kotlet (AF głównie). Szkoda, że SD a nie CF (po prostu CF bezpieczniejsze i tańsze w odzyskiwaniu jak coś pójdzie nie tak...). Video z D810 -bardzo miły akcent. Boli, że nadal Nikon nic nie robi w kwestii AF podczas filmowania....... technologia jest na wyciągnięcie ręki już dawno (i doświadczenie mają z serii "1").
Czy naprawde video z D810 i AF z D6 to sie przekonamy... bo ostatnio duzo rzeczy mialo byc takich samych, a wyszedl klops ;)
Eeee, spoko spoko -video z D810 na 100% :) Expeed 4 to raczej gwarantuje ;) Co do AF........... ten sam moduł, czy będzie oprogramowany jak w D4s czy D7100 to dla mnie bez różnicy. To nadal odgrzewany kotlet i tyle.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/Nikon_Matrix-3.jpg
źródło (http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/!Nikon_Matrix.jpg)
;)
W temacie D750. Niestety odgrzewany kotlet (AF głównie). Szkoda, że SD a nie CF (po prostu CF bezpieczniejsze i tańsze w odzyskiwaniu jak coś pójdzie nie tak...).
CF chociażby ze względu na jednoczesny odczyt i zapis czyli komfort szybkiego przegladania materialu.
Video z D810 -bardzo miły akcent. Boli, że nadal Nikon nic nie robi w kwestii AF podczas filmowania....... technologia jest na wyciągnięcie ręki już dawno (i doświadczenie mają z serii "1").
Tak na serio, korzystałbyś z tego AF filmowego podczas poważnej pracy?
A kto mówi, że robię tylko poważną filmową robotę ? Chyba 90% mojego filmowania, to czysta zabawa (znaczy się przyjemność), gdzie spokojnie mogę sobie pozwolić na niedoskonałość pracy AF (no chyba, że to przesadna niedoskonałość, jak niestety obecnie w Nikonach), ale za to mieć sporą wygodę (ja stary i leniwy już jestem ;) ).
Zobacz jak ładnie sobie radzi AF w 70D z starym 85 1.8 USM -i to pod światło:
https://www.youtube.com/watch?v=vYT_O5f9_JI
Fajnie by było mieć coś takiego w Nikonie.
A kto mówi, że robię tylko poważną filmową robotę ? Chyba 90% mojego filmowania, to czysta zabawa (znaczy się przyjemność), gdzie spokojnie mogę sobie pozwolić na niedoskonałość pracy AF (no chyba, że to przesadna niedoskonałość, jak niestety obecnie w Nikonach), ale za to mieć sporą wygodę (ja stary i leniwy już jestem ;) ).
Do tego są inne aparaty a nie takie cieżkie grzmoty ;)
Zobacz jak ładnie sobie radzi AF w 70D z starym 85 1.8 USM -i to pod światło:
https://www.youtube.com/watch?v=vYT_O5f9_JI
Fajnie by było mieć coś takiego w Nikonie.
Traktowałem to jako bajer ale faktycznie działa imponująco. Nawet w poważnych zastosowaniach można używać.
Tylko w tych canonowskich matrycach mają piksele do AF na matrycy. Co niektórzy narzekają, że przez to obrazek jest mniej ostry (np nasz kolega hlynur przez to nawet zastanawiał sie nad przejsciem do Nikona, które mu ... odradziłem - to info dla tych, którzy sądzą, że ja polecam jedną markę).
Ja już wolę matryce Sony wkładane w nikony, niż Canona, bo mi na filmowaniu nie zależy.
Tylko w tych canonowskich matrycach mają piksele do AF na matrycy.
Wymieniaj modele bo zes napisal jakby mieli ich 20 :razz:
Tylko w tych canonowskich matrycach mają piksele do AF na matrycy.
Nikon używa technologii AF fazowego na matrycy w systemie "1". Tam sprawdza się to wyśmienicie. Sony dysponuje też odpowiednią matrycą (24Mpix w modelu A7) więc................ ;)
A swoją drogą w 70D jest jeszcze coś innego -zwie się to DualPixel (nie są to pojedyncze piksele lub ich małe grupki tylko większa ich ilość).
Co niektórzy narzekają, że przez to obrazek jest mniej ostry (np nasz kolega hlynur przez to nawet zastanawiał sie nad przejsciem do Nikona, które mu ... odradziłem - to info dla tych, którzy sądzą, że ja polecam jedną markę).
Ja już wolę matryce Sony wkładane w nikony, niż Canona, bo mi na filmowaniu nie zależy.
Przyznam, że nie za bardzo widziałem utratę ostrości jeśli chodzi o takie matryce..... Co do samego pomysłu wsadzania matryc obecnego Canona do Nikona (nawet z dobrodziejstwem typu DualPixel) to napisze tylko: broń Boże !!!!!
ppawel232629
11-09-2014, 15:10
np. mnie osobiście cieszy wejście na rynek d750, a sama specyfikacja moim zdaniem na duży + w stosunku do poprzednika. Jeśli tylko AF nie będzie gorszy niż w D700 i sama pucha nie będzie miała podobnych wpadek jak D800 czy D600 to moim zdaniem jest po co kupować ten aparat. Matryca o niebo lepsza (i większa) niż w D700, nowy, szybki procesor, imponujący zakres ISO 100-12800, fullHD w 60p (chyba nikt poważny nie spodziewał się 4k). 6,5 fps? Przecież w D700 było 5 i mało kto narzekał. Po drugie jeszcze nie wiemy jak będzie z gripem, a z resztą nie mogli dać 8fps lub więcej, bo w tym celu wypuścili na rynek D4/D4s, które też mają się sprzedawać. Jeśli chodzi o budowę no to faktycznie mogli zostawić tę z D700 no ale jak będzie na 100% tego też nie wiemy. Jeśli chodzi o uchylny ekran, no to napewno nie będzie mi przeszkadzał (a może się czasem sprzyda). Karty SD? Szkoda, że nie zrobili CF + SD ale to też nie tragedia. Na SD też się da zapisywać zdjęcia a jeśli chodzi o bezpieczeństwo zapisu czy trudności z odzyskaniem danych - to przecież po to się robi backup na drugim slocie.
Wszyscy narzekają, a mnie się podoba.
Mam tylko nadzieję, że cena nie będzie kosmiczna.
krolewicz
11-09-2014, 15:32
w 1DC 4k jest w cropie x1,3, jak w starych "jedynkach"
w 1DC 4k jest w cropie x1,3, jak w starych "jedynkach"
To jakby bardziej potwierdza że jakaś bariera technologiczna jest.
To jakby bardziej potwierdza że jakaś bariera technologiczna jest.
1. Ilość danych.
2. Matematyka. Po prostu wtedy wypada 4 pixele matrycy na 1 filmu.
ppawel232629
11-09-2014, 17:30
http://nikonrumors.com/2014/09/11/nikon-d750-will-come-with-a-new-mb-d16-battery-pack.aspx/
Do D750 będzie grip MB-D16 - czyli body ani rozmiaru D600/610, ani D810...
http://nikonrumors.com/2014/09/11/nikon-d750-will-come-with-a-new-mb-d16-battery-pack.aspx/
Taaa... pewnie chodzi tylko o to by znów zarobić na nowym MB.
Gdzie te czasy, gdy aku z D80 wkładałem do D700, które to puszki dzieliło ładnych parę lat. Ehh...
Skoro ma być uchylny ekran, to kształt obudowy musi się zmienić. Grip musi to uwzględniać.
Nikon używa technologii AF fazowego na matrycy w systemie "1". Tam sprawdza się to wyśmienicie. Sony dysponuje też odpowiednią matrycą (24Mpix w modelu A7) więc................ ;)
A swoją drogą w 70D jest jeszcze coś innego -zwie się to DualPixel (nie są to pojedyncze piksele lub ich małe grupki tylko większa ich ilość).Jak widać pakują to w nie lustrzanki (nikon 1) albo w modelach, których silną stroną jest filmowanie. Na razie można się cieszyć, że nie ma tego w lustrzankach FX.
Tzn ja nie mam nic przeciwko, nawet jestem za, ale gdy to nie będzie pogarszało "fotograficznych" własności matrycy, bo jednak to fotografia mnie interesuje. Nie mam nic przeciwko polepszeniu własności filmowania, ale jestem przeciwny pogarszania własności foto. Canon idzie w filmy, Nikon z kolei w foto.
Do D750 będzie grip MB-D16 - czyli body ani rozmiaru D600/610, ani D810...
to znaczy , że będzie dmuchany D7100;(
grip od D7000 do D7100 nie pasuje a różnica w sumie żadna:(
Obudowa D600 to w sumie lekko zmieniony d7000...
ppawel232629
11-09-2014, 20:29
A skąd wiesz? Może będzie coś większego niż d7100, coś pod podchodzace pod d800
Bo w opisie bylo compact, lightweight i scenes effects- jesli to nie był fake, to wszystko wskazuje na taki sam ruch jaki wykonał N z D7100, AF 51, mikrofon stereo itd. I ekran gibany z 5300
Poza tym 6,5fps to masaakra, D600 ma 6 więc nie wiem na czym ten action camera ma polegać?
Body wielkości D700 nie będzie compact ;(
Szczerze mówiąc liczyłem na korpus D800 z matryca 24mpx i 8fps+. 1fps z gripem z wielkim buforem na 30 klatek...
Prawie to mam w D810 :D w DX wszystko to jest poza 7fps :)
Jak będzie lightweight to dla mnie zaleta. Oby tylko nie był plastikową wydmuszką.
http://nikonrumors.com/2014/09/11/first-pictures-of-the-nikon-d750-sb500-and-20mm-f1-8g.aspx/
Bosz...jak to przypomina D600/610 :/
rychu_cmg
12-09-2014, 00:07
http://nikonrumors.com/2014/09/11/first-pictures-of-the-nikon-d750-sb500-and-20mm-f1-8g.aspx/
Bosz...jak to przypomina D600/610 :/
Pełnoprawny następca D700 to nie będzie
Bardziej D7000, jeśli chodzi o grubość gripu. 20 1.8 w cenie D600 lub 24-70.
Bardziej D7000, jeśli chodzi o grubość gripu. 20 1.8 w cenie D600 lub 24-70.
Gdzieś to wyczytał? Ja widzę 819 Euro za 20/1.8
Zanim napiszę "a nie mówiłem...", poczekam jeszcze kilka godzin do pełnego info ;)
Jak widać pakują to w nie lustrzanki (nikon 1) albo w modelach, których silną stroną jest filmowanie. Na razie można się cieszyć, że nie ma tego w lustrzankach FX.
Tzn ja nie mam nic przeciwko, nawet jestem za, ale gdy to nie będzie pogarszało "fotograficznych" własności matrycy, bo jednak to fotografia mnie interesuje. Nie mam nic przeciwko polepszeniu własności filmowania, ale jestem przeciwny pogarszania własności foto. Canon idzie w filmy, Nikon z kolei w foto.
Jacku czy Ty myslisz, ze Canon sobie specjalnie pogarsza jakosc foto, zeby miec lepsze filmy? :shock: Napisales posta po 18tej, normalnie takiego kasztana walisz kolo 2 w nocy :razz:
Nie przypominam sobie, zeby pogarszali - zawsze cos poprawia (wystarczy sprawdzic 6D i to w realu, a nie na DxOMark) jezeli chodzi o foto, a ze znaja sie tez na filmach to tu pewnie im zrobic najlatwiej duzy progres.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/NikonD750batterygrip-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750-battery-grip.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/NikonD750-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750.jpg)
Komentarz do tych dwoch obrazkow na NR:
That image is terrible, was it shot with a Canon EOS-1D X?
EDIT: I pamietajcie o jednym - bylo powiedziane akszyn kamera, a nie profeszjonal akszyn kamera (chociaz to pewno nawet zwykle akszyn nie bedzie... :D).
Najgorszym s****... jest robienie nowego gripa. Co nowa puszka, to nowy uchwyt. W tylek niech to sobie wsadza. Zero, zero absolutne uniwersalnosci. Tylko i wylacznie dojenie kasy. To jest chore.
A co byś chciał ;)
Przecież na czymś muszą zarabiać...
Jeszcze dadzą jakieś nowe baterie, żeby stare nie pasowały, a "dojna krowa" i tak zrobi swoje i kupi :D
Ale do tego to juz sie mozna przyzwyczaic - to samo bylo przeciez z bateriami do D3/D4, u Canona baterie sa kompatybilne tysiac lat wstecz w 1D, a przeciez przepisy zmienily sie w Japonii dla wszystkich, a nie tylko dla Nikona...
Chwilowo zamykam wątek, żeby nie pisać w dwóch
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252590
Jacku czy Ty myslisz, ze Canon sobie specjalnie pogarsza jakosc foto, zeby miec lepsze filmy? :shock: Gdzie napisałem, że specjalnie? Czasami jedna rzecz jest konsekwencją drugiej.
slimlukas
28-10-2014, 12:29
Zastanawiam się kiedy nadejdzie następca D610. I co będzie posiadał. Podobno ma być juz w styczniu.
Ale po co ci ten wątek ? Na jakiego grzyba o tym pisać ? Może poruszmy temat następcy D630, który wyjdzie w 2017 ?
Zły nastrój mam chyba ;(
peterras
01-02-2015, 23:44
Może niedługo będzie następny Nikon w odpowiedzi na http://www.benchmark.pl/aktualnosci/canon-eos-5ds-r-z-sensorem-50-mpix-prawdopodobna-specyfikacja.html ciekawe ile w tym prawdy i kto się z sony lepiej dogada?
Nie wiem czy juz bylo: http://nikonrumors.com/2015/04/20/new-nikon-full-frame-mirrorless-camera-on-the-horizon.aspx/
Nikon D850 / D900 Rumored Specs:
54MP Full Frame Sensor
Image sensor is custom made Sony sensor
96 Auto Focus Points
Low ISO Starts from 32
4K Video Recording
To be announced in September, 2015
Ciekawe. 96 punktów AF. W plotach o D5 jest mowa o ponad 130 punktach AF.
Wątpię by były naraz 2 nowe topowe moduły. Tak długo nie dawali nic nowego i w dodatku obsługiwali wszystko jednym modułem 51 pól.
Ja bym wolał 24 - 30 Mpx za to duzo więcej fps. Kotleciarze by chyba tez tak woleli. Bo nadal nie ma nastepcy D700.
Mogą programowo wyłączyć połowę pól.
54 MPx – ślubniacy będą zachwyceni. :D
Ale będzie można cropować i cropować :D
Kolega właśnie dostał zlecenie na foty 200 Mpix. Jeszcze trochę brakuje.
Kolega właśnie dostał zlecenie na foty 200 Mpix. Jeszcze trochę brakuje.Tak z ciekawości… Pytał o przeznaczenie?
Podejrzewam, że fototapety. Na to by wskazywał temat (różne tekstury itp).
Ja bym chętnie przytulił.
Tia. Krąży po Polsce jedno zlecenie, którego nikt nie może zrealizować (no chyba, że ktoś ma tego hasela fotografującego z przesunięciem)
Prościej będzie zrobić sklejkę 6 zdjęć z nikosia albo z 4 z canona.
Jest jeszcze coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=KqfVGVSEMc8
Mamy wersję do Canona, a właśnie wyszedł odpowiedni aparat.
A jak ktoś nie ma Sinara, to są sztywne konstrukcje. https://www.youtube.com/watch?v=2qxSGmcXX8k
Jest jeszcze coś takiego. https://www.youtube.com/watch?v=KqfVGVSEMc8
Mamy wersję do Canona, a właśnie wyszedł odpowiedni aparat.
Tym można zrobić 2-3 zdjęcie obok siebie, czyli mieć 100-150 Mpx.
Ale ... można zrobić cos takiego do kamery 8x10 cala i pokombinować z przesunięciem także w bok. Wtedy wyjdzie ponad 200 Mpx. Z filmów na YT wynika, że jest takie cos też na Nikona i inne aparaty (także MF).
Ale... nie bardzo widzę sens. Trzeba kupić obiektyw do LF, mieć taką kamerę itd.
Wolałbym głowicę do panoram, ustalić punkt nodalny dla swojego obiektywu i już.
W obu przypadkach trzeba i tak składać zdjęcia. A robiąc to tak jak się robi panoramy można używać swojej optyki itd - mniejsza inwestycja.
Inna kwestia gdy się zachce pokłonów albo przy pracy na małej GO.
Koniec OT :)
Sinar jest. W 4x5" zmieszczą się nawet 4 rzędy FX. Ale obiektywy raczej nie wyciągną tych 200 Mpix. To rozwiązanie faktycznie potrzebne jest wtedy gdy potrzeba dużych pokłonów.
A w tym konkretnym zleceni nie potrzeba nawet głowicy panoramicznej. Obiekt jest płaski (nie ma pierwszego planu) i fotografowany długą ogniskową. Kąt obrotu to kilkanaście stopni.
Koniec OT :)
Zastanawiam się co możemy zrobić żeby Nikon zrozumiał że czekamy na następce D700 z nową 24mpx matrycą?
Zastanawiam się co możemy zrobić żeby Nikon zrozumiał że czekamy na następce D700 z nową 24mpx matrycą?
D750 nie jest może bezpośrednim następcą z racji innej obudowy, ale napisz czego mu brakuje, aby powstał D810 z matrycą D750.
D750 brakuje pancerności, jakości, ergonomii D700. Identyczna sytuacja jest z D300/S seria D7XXX nie jest jej następcą. Używałem D750 więcej D610 i był to świetny korpus jednak odbierałem je jako wakacyjne zabawki z trybem auto a nie narzędzie pracy.
Uważam że Nikon wprowadza ogromne oszczędności naszym kosztem a w chwili obecnej gdyby spadła cena to 5DIII byłby godnym następcą D700 i na to czekam.
Uważaj, bo 5Dmk3 też ma tryb auto, więc tez jest wakacyjną zabawka a nie narzędziem do pracy.
Uważaj, bo 5Dmk3 też ma tryb auto, więc tez jest wakacyjną zabawka a nie narzędziem do pracy.
Zrozumiał byś to gdybyś wychował się na D200.
O kurde, też zacząłem od D200 i uważam, że D750 jest zdecydowanie lepszą puchą od D700 i jak dla mnie to pełnoprawny następca. Ale może przez to, że wakacje są, robię zabawkowe foty... czy coś.
Miałem D200, choć to nie był mój pierwszy Nikon.
Optyczne.pl cytat z testu D750:
Mimo upływu lat, wciąż nie doczekaliśmy się następcy D700. Wiemy bowiem, że D750 nim nie jest. Już pierwszy rzut oka na górną ściankę aparatu pokazuje, że mamy raczej do czynienia z rozwinięciem modelu D610.
http://www.optyczne.pl/284.1-Test_aparatu-Nikon_D750_Wst%C4%99p.html
Optyczne.pl cytat z testu D750:
Mimo upływu lat, wciąż nie doczekaliśmy się następcy D700. Wiemy bowiem, że D750 nim nie jest. Już pierwszy rzut oka na górną ściankę aparatu pokazuje, że mamy raczej do czynienia z rozwinięciem modelu D610.
http://www.optyczne.pl/284.1-Test_aparatu-Nikon_D750_Wst%C4%99p.html
No jak Optyczne tak piszą to tak być musi i kropka. ;)
Zresztą napisałem to wcześniej, że nie jest to następca w prostej linii. Nie widzę jednak miejsca dla następnego FXa - D810 z matrycą D750.
Tak samo jak Patryk uważam, że D750 jest lepszy od D700.
Nic nie pisałem o D750?
D700 kiedy doczekamy się następcy?
Nic, Nikon zapewne celowo usunął aparat który w wielu wypadkach mógł zastąpić D3. Teraz sprawą jest prosta, jak ktoś potrzebuje nowej puchy z dobrym FPS, musi brać D4s ;)
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Nic, Nikon zapewne celowo usunął aparat który w wielu wypadkach mógł zastąpić D3. Teraz sprawą jest prosta, jak ktoś potrzebuje nowej puchy z dobrym FPS, musi brać D4s ;)
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Jak na razie to te celowe akcje nikona kopia rów do trumny bo już gwóźdź jest. Wypuszczą kolejną puchę z wadami to będzie klęska dla Nikona. Mineło 3 lata od wypuszczenia D800, D600, po tym mieliśmy D610 i D750, gdzie ten ostatni ma jak na moje mega problemy. Nie wspominam o D7000 który też był problematyczny. Ile lat musi minąć żeby w końcu się nauczyli. Ile ludzi musi odejść od systemu żeby coś ruszyło.
hostman22
15-07-2015, 19:15
może dlatego, że prezesi i rada nadzorcza utrzymali by się ze sprzedaży samych małpek na rynku azjatyckim ;).
D700 kiedy doczekamy się następcy?
Nie doczekasz się, bo nikt tej linii już nie robi.
To może ktoś zacznie "chałupniczo"?
Lamborghini też odszedł od Ferrari i klepnął swojego byka ;)
Nie ma szans. To tylko tak prosto wygląda, ale nakłady byłyby olbrzymie, a i doświadczenie się liczy. Popatrz na firmę Pentax - zabiera się do tego, a doświadczenie ma.
I zresztą chyba wkroczy w FX.
To może ktoś zacznie "chałupniczo"?
Lamborghini też odszedł od Ferrari i klepnął swojego byka ;)
Lamborghini nigdy nie pracowal dla Ferrari... Chyba, ze odszedl w sensie takim, ze przestal nimi jezdzic ;)
Fakt, coś pomieszałem: Lamborghini zaproponował Enzo wprowadzenie zmian konstrukcyjnych (chyba chodziło m.in.o skrzynię biegów) w samochodach Ferrari a ten go spuscił więc Pan L sam sobie zrobił wozidełko :)
W d760 dodadzą te 1-1.5 kl/s i 1/8000s i wszyscy będziecie szczęśliwi.
A może zaszaleją i zejdą czasem synchro do 1/320 s?
Optyczne piszą w ploteczkach o D810s. Ktoś, coś wie?
Zaglądnij u źródla, czyli na NR. Optycznie tylko papuguje z zagranicznych serwisów.
Mikis525
14-12-2015, 22:26
Ja na YT widywałem zapowiedzi D5 i D850 w okolicy połowy 2016. Ktoś coś może więcej już słyszał? :)
Na temat D5 rozmawiamy na forum już od kilku miesięcy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155174&page=124&p=3611482&viewfull=1#post3611482
Pytam tylko dla pewności: nic nie słychać o następcy D750? Chcę kupić tę puszkę i smutno by było gdyby za 2 msc ukazał się następca.
Mikis525
23-12-2015, 20:39
W tym wątku wiadomym jest, że chodzi mi bardziej o 850 :)
Wątpię by następca D750 byl szybko. I lepiej nawet by nie był. :) Bo jak będzie po D5 to przynajmniej jest szansa ze odziedziczy AF z D5.
- - - - kolejny post - - - - - -
D750 jest z września zeszlego roku. 2 lata to taki normalniejszy odstęp między kolejnymi modelami. A że D750 jest udanym modelem to mogą ciagnąc go dłużej.
Wątpię by następca D750 byl szybko. I lepiej nawet by nie był. :) Bo jak będzie po D5 to przynajmniej jest szansa ze odziedziczy AF z D5.
- - - - kolejny post - - - - - -
D750 jest z września zeszlego roku. 2 lata to taki normalniejszy odstęp między kolejnymi modelami. A że D750 jest udanym modelem to mogą ciagnąc go dłużej.
D300 dowodzi, że to "dłużej" po udanym modelu może być zdecydowanie długie :)
Tak. Moze byc i tak ze po 2 latach dodzadza coś malo istotnego i wypuszczą D750s. Mozesz czekac rok i sie zawieśc następcą.
Pawel Pawlak
24-12-2015, 12:14
D750 to świetne body - myślę że następca może się pokazać kiedy na rynku pojawi się silna konkurencja - ale nie wcześniej niż za 2 lata (chyba że skończą się zapasy podzespołów i trzeba będzie pokazać wersję "s" na trochę nowszych elementach). Myślę że prędzej możemy się spodziewać jakiegoś odnowionego DFa; nikon zapewne będzie gdzieś chciał odrobić koszty matrycy opracowanej dla D5 (sądzę że koszt D4/DF w dużej mierze uzależniony jest od kosztów przetwornika który produkowany jest w nieporównywalnie mniejszej skali niż pozostałe matryce a więc koszty rozwojowo projektowe znacznie bardziej wpływają na wartość elementu), poza tym mają świetny moduł AF z d750 który jest podobno sądząc po gabarytach D750 jest na tyle mały że zmieściłby się nawet do obecnego Dfa.
Ja chce body Df, AF z D5, matryce z D750 i minimum 9 fps (skompresowane sRAWy tez nie zaszkodzą ;) ).. Niestety nie mam na to szans.
Pawel Pawlak
24-12-2015, 12:52
raczej nie ;) Raczej mało prawdopodobne żeby sensor AF z "killera AF " zmieścił się do body DF, poza tym mało prawdopodobne żeby nikon chiał wszystko z topowego body za grubą kasę oddać w aparacie za 1/3 ceny. Matrycę na pewno wstawią z d5 z powodów o których pisałem powyżej.
Zresztą akurat w tym przypadku, znając obrazek z d4s i z d750 jestem przekonany na 100% że matryca z d5 będzie miała zauważalnie większy potencjał niż ta z d750. Różnica rozdzielczości żadna (5568 vs 6016 - 9% przyrostu liniowego to nic) atonalność, głębia kolorów, poziom szumów z d5 będzie 100% na lepszym poziomie.
cz4rnuch
24-12-2015, 13:35
Ja chce body Df, AF z D5, matryce z D750 i minimum 9 fps (skompresowane sRAWy tez nie zaszkodzą ;) ).. Niestety nie mam na to szans.
Kto wie. W przyszłym roku Nikonowi strzela setka <<klik>> (http://nikonrumors.com/2015/12/23/new-df-like-camera-rumored-for-nikons-100th-anniversary-in-2017.aspx/) :)
Mi się wydaje, że nikon niedługo wypuści następce D750 (może nie w tym roku ale wkrótce), bo na obecne standardy to trochę zaczyna ona odstawać.
* Brak video 4K, które pojawia się w coraz większej ilości puszek.
* Brak dotykowego ekranu LCD
* 24MPx to jest sporo ale konkurencja mocno idzie w górę.
Też planuje zakup tej puszki i powyższe "braki" trochę mnie martwią ale na chwilę obecną nie ma alternatywy w nikonie.
Pawel Pawlak
30-12-2015, 14:51
WOW!
Faktycznie D750 to już straszna kiszka...
Co ja pocznę z moimi marnymi 16mpix ? Chyba muszę wrócić do d800 żeby nie czuć się gorszym foto-sortem ;)
Nie pociesza także nadchodzący D5 ze swoimi biednymi 20mpix. O ekranie dotykowym nawet nie wspomnę. Jedyne co go może uratować to video 4k; ale jeśli jednak pozostanie tylko z hullHD ?
cz4rnuch
30-12-2015, 14:58
Konkurencja (6D, 5D i lustrzane sonacze) wcale jakoś w górę nie idzie. A7ki (pomijając te z R w nazwie) też tkwią w przedpotopowych 24MPxach. Ale Forkej i ekranik do miziania chętnie bym przytulił. Mam nadzieje, że D760 będzie na tyle niePRO, że Nikon na to pójdzie :)
Mi się wydaje, że nikon niedługo wypuści następce D750 (może nie w tym roku ale wkrótce), bo na obecne standardy to trochę zaczyna ona odstawać.
Też planuje zakup tej puszki i powyższe "braki" trochę mnie martwią ale na chwilę obecną nie ma alternatywy w nikonie.
No to wymień większą ilośc lustrzanek FF od konkurencji z 4K na pokładzie. Hm....
* 24MPx to jest sporo ale konkurencja mocno idzie w górę.Proszę bardzo - D810. Co masz w canonie? 5Ds - model wcale niepopularny. Tam czekają na 5Dmk4.
Zauważ że czołowi producenci niechętnie wprowadzają w tańsze z lustrzanek funkcje, za które mogą zażadać sporo kasy (4K). A ty to chcesz w tanim modelu. Każdy chce. Pomalutku, doczekamy się.
Ciekawe jest ile docelowo linii widzi nikon dla swoich FF. Powinno ich być sporo, bo każdy ma inne oczekiwania.
1. Budżetowe (teraz D610). Parametry jakiekolwiek (takie jak konkurencja), wstep do FF. Na razie Canon ma 6D - tam nie ma fajerwerków, Nikon nie musi się na razie tu spieszyć
2. Uniwersalne - (aktualnie D750). Lepsze parametry, ciut niedosytu dla każdego. 24 Mpx to optimum
3. Reporterskie - następca D700 - na dziś brak, te rolę spełnia D750. To Nikon powinien w końcu dać. Canon ma szybkiego 5Dmk3. Wziąc matrycę z Df albo D5 (coś koło 20 Mx), świetne wysokie ISO, dać sporo fps, przywrócić wszystkie guziki i synchro 1/250. Body dla ślubniaków. 4K - to byłby hit, body na lata.
4. Studyjne - (aktualnie D810) - tu po prostu dodawać od czasu do czasu kilka fps albo kilka Mpx, także filmy 4K
5. dla fanów stylu ;) - Df mk2. Zmiana AF na te z wyższych modeli. Minimum 24 Mpx bo to body bardziej pod krajobrazy, streeta i studio niż repo. Może gotowa matryca z D810?
6. Reporterskie PRO - D5 jest w drodze - jednocyfrowce to osobna kategoria i tu przynajmniej wszystko co ważne daje się przewidzieć dość łatwo.
5 linii jest robionych, brak nastepcy D700
Powinien być jeszcze bezlusterkowiec FF, z adapterem bagnetu F przenoszącym AF. ;)
Linii 3 nigdy nie było. Stare D700 to był odpowiednik dzisiejszego D750. Linia 5 to efemeryda - moda taka była, to Nikon też chciał zarobić niewielkim kosztem. Reszta mniej więcej się zgadza.
1 - D610 - bieda-puszka FX
2 - D750 - puszka uniwersalna
3 - D810 - puszka studyjna
4 - D5 - puszka reporterska
Tak to widzę.
I zgoda, że jeszcze bezlusterkowiec FX by się przydał, ale chyba Nikonowi się nie spieszy.
cz4rnuch
30-12-2015, 16:41
Podobno ma być nowy Df w 2017
Rzeczywiście - aktualnie aż jedna i to jeszcze oficjalnie nie pokazana ma 4K.
* Brak dotykowego ekranu LCDTo jest aparat a nie tablet do gier... Często używam 700D i ten dotykowy ekran za każdym razem bym wyrwał... jedynie gdzie się przydaje, to przy ustawianiu punktu AF przy filmowaniu, ale i tak jest to go niczego, bo ML nie działa dobrze na tym modelu i więc i tak zbędne.
* 24MPx to jest sporo ale konkurencja mocno idzie w górę.Jasne... konkurencja ma tyle samo (Sony A7), albo mniej (6D, 5D3), albo nawet połowę tego (A7s). A7R i 5DS, które mają więcej, to modele innego przeznaczenia...
Kup sobie Hassla H5D-200c - przez pewien czas nie powinno Ci braknąć pikseli na zdjęciach.
Pawel Pawlak
30-12-2015, 17:09
w odpowiedzi na post Jacka_Z, ale pytanie do wszystkich:
w czym canon 5d3 jest lepszy niż d750 i dlaczego 5d3 jest "reporterski" i jest następcą d700 a d750 w takich samych kategoriach już nie jest ?
Tak na szybko z youtube, co to nam Nikon szykuje na nowy rok:
D400 - https://www.youtube.com/watch?v=k0DTixLRjyw
D850 - https://www.youtube.com/watch?v=LjjIvxYJ77A
D5 - https://www.youtube.com/watch?v=F3_2dN86JjA
jak powyższe linki były to przepraszam.
W całej tel kolekcji nowości brakuje kontynuacji D750. Dlatego przypuszczam, że i D750 pojawi się w odświeżonej wersji. No może nie w tym roku.
cz4rnuch
30-12-2015, 17:27
Z tego co kojarzę to te wszystkie filmiki ze specyfikacjami to zwykłe clickbaity.