Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
hijax_pl
10-10-2011, 22:33
Oczywiście, że DR jest powiązany z wielkością piksela. :-)
Jacek; D3x, d7000 (czy K5) mają także mniejsze piksele niż D700/d3/d3s i zobacz sobie na DXO jak wygląda ich DR na niskich ISO. nie ma czego porównywać.Wiem. Ale jednak zobacz, że po prostu nowsze osiagnięcia mają coraz lepsze DR. Teoria zaś mówi, że przy tej samej technologii mniejszy piksel to mniejsze DR. Mniej fotonów padnie na powierzchnię piksela.
Na wiosne to troche pozno, chyba ze wczesna wiosna - do czasu Igrzysk Olimpijskich puszki powinny byc w rekach reporterow. Takie IO to okazja do zakupow - nie do przepuszczenia dla N.Ale D800 to nie będzie puszaka na Olimpiadę. Trochę mnie dziwi premiera D800 teraz, a dopiero później D4. Bo własnie wtedy reporterskie body będzie za krótko na rynku. Czyżby przed IO 2012 nie miało być D4 ???
Trochę mnie dziwi premiera D800 teraz, a dopiero później D4. Bo własnie wtedy reporterskie body będzie za krótko na rynku. Czyżby przed IO 2012 nie miało być D4 ???
wg mnie to jest niemożliwe. IO to najbardziej prestiżowa impreza więc nie ma opcji, żeby nowego aparatu nie pokazali. nikt też nie pojedzie z sprzętem, który dostał 3 dni wcześniej. nowy repo korpus musi być dostępny najpóźniej wczesną wiosną a najlepiej jeszcze zimą. nikon nie będzie chciał oddać pola canonowi więc korpus reporterski do końca roku wg mnie musi się pokazać ...
wg mnie to jest niemożliwe. IO to najbardziej prestiżowa impreza więc nie ma opcji, żeby nowego aparatu nie pokazali. nikt też nie pojedzie z sprzętem, który dostał 3 dni wcześniej. nowy repo korpus musi być dostępny najpóźniej wczesną wiosną a najlepiej jeszcze zimą. .Ja sam pisałem o IO. Ale są info o D800, a o D4 cisza. Jak D800 będzie w xxxx to miesiąc później pokażą D4? Watpię w premiery w takim odstepie. Choć kto wie?
nikon nie będzie chciał oddać pola canonowi więc korpus reporterski do końca roku wg mnie musi się pokazać ...A jaki to nowy reporterski korpus canona się pokazał? D3s nie ma absolutnie kompleksów wobec canonowskiego 1Dmk4, więc ... albo solidarnie obie firmy ... nie pokażą nic, albo obie będą miały premiery razem :)
Sendilkelm
11-10-2011, 10:08
albo solidarnie obie firmy ... nie pokażą nic
A to jest prawdopodobne. Istnieje duża szansa, że zawsze ustalają daty premier pomiędzy sobą.
Problem w tym, że fabryki montujące Nikona są pod wodą i wszystkie premiery mogą się mocno opóźnić. Ciekawe ale Canona też fala powodziowa dopadła więc kolejne miesiącze wyczekiwania przed nami.
eeeeeee
chyba nie te fabryki
Sendilkelm
11-10-2011, 16:50
Nawet jeśli byłyby te, to wydaje mi się, że na premiery już jest wszystko gotowe i nie w fabrykach. Mogłyby się ew. opóźnić pierwsze dostawy i to tylko w niektóre rejony.
A dlaczego większy sensel to większa dynamika? bo dla mnie ta zależność nie jest oczywista.
Czy chodzi o to, że wtedy mamy większy sygnał do szumu?
Widze w tym watku, ze duzo osob czeka na taniego FX. Nawet jak sie taki za rok, czy dwa lata pojawi, to i tak szkla do FX sa duzo drozsze, wiec kupno zestawu bedzie i tak kosztowne. To sprzet bardziej dla pro i chyba MZ nie ma co liczyc na razie na tanie FX.
Ostatnio było na Nikon Rumours o szwedzkiej bodajże strony, oferowali kurs obsługi: D5100, D3100, D7000 i D7100. Więc może coś jest na rzeczy. Cholera, a miałem kupować D7000. Teraz pozostaje czekanie.
To byla norweska, nie szwedzka szkolka foto. D7100 jest modelem ktorego prawdopodobienstowo pojawienia sie w najblizszych miesiacach jest bardzo wysokie, ale nie licz ze on trafi na polki sklepowe w cenie 3500 zl (tak jak obecny D7000). Raczej wystartuje od 4500-5000 zl :) D7000 tanial z 4800-5000 na 3500 zl rok czasu!
Problem w tym, że fabryki montujące Nikona są pod wodą i wszystkie premiery mogą się mocno opóźnić. Ciekawe ale Canona też fala powodziowa dopadła więc kolejne miesiącze wyczekiwania przed nami.Nikon ma fabryki także poza Japonią.
A dlaczego większy sensel to większa dynamika? bo dla mnie ta zależność nie jest oczywista.
Czy chodzi o to, że wtedy mamy większy sygnał do szumu?Nie róbmy tu tego OT, bo na ten temat właśnie się rozgadaliśmy pod koniec http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=183090
hijax_pl
11-10-2011, 18:03
Nikon wydał oświadczenie dot. fabryk w Tajlandii.
http://nikonrumors.com/2011/10/11/nikons-official-statement-on-the-flooding-in-thailand.aspx
W zasadzie nic ciekawego poza tym, że od 6-go października fabryka stoi, parter zniszczony i szacują straty...
snakemaycry
11-10-2011, 18:24
Nikon ma fabryki także poza Japonią.
No właśnie o te poza Japonią chodzi.
No właśnie o te poza Japonią chodzi.
Na szczęście tam klepią dwucyfraki tylko... Więc może premiera D800 będzie za jakiś rok:)
Poza Japonią jest więcej fabryk niż ta. Nie wiem dokładnie, ale są produkty z Chin, Tajlandii i Tajwanu i zdaje się miała być część produkcji umieszczona w jeszcze innym kraju. Indonezji czy tam Malezji. To dla mnie nieistotne, nie zapamiętałem.
Dlaczego odroczenie premiery ma cieszyć?
Dokadnie maja tez w Malezji zaklady i tam przenosza czesc produkcji:
http://nikonrumors.com/2011/03/18/nikon-may-relocate-some-production-from-sendai-to-malaysia.aspx/
Ja z Malezji mam oslone sloneczna do Nikkora 35/1.8 :) (a sam Nikkor jest montowany w Chinach).
W Sendai zamkneli zaklady, a tam robili D700:
Nikon plant in Sendai was closed a week ago after a massive earthquake and tsunami devastated the area. The factory in Sendai produced the high end Nikon DSLR cameras like the D700 and D3s
Widze w tym watku, ze duzo osob czeka na taniego FX. Nawet jak sie taki za rok, czy dwa lata pojawi, to i tak szkla do FX sa duzo drozsze, wiec kupno zestawu bedzie i tak kosztowne. To sprzet bardziej dla pro i chyba MZ nie ma co liczyc na razie na tanie FX.
To byla norweska, nie szwedzka szkolka foto. D7100 jest modelem ktorego prawdopodobienstowo pojawienia sie w najblizszych miesiacach jest bardzo wysokie, ale nie licz ze on trafi na polki sklepowe w cenie 3500 zl (tak jak obecny D7000). Raczej wystartuje od 4500-5000 zl :) D7000 tanial z 4800-5000 na 3500 zl rok czasu!
Nie liczę na cenę D7000. Ale 1000 więcej jest dla mnie akceptowalne.
Nie liczę na cenę D7000. Ale 1000 więcej jest dla mnie akceptowalne.
Boje sie ze za ten 1000 zl nie dostaniesz duzo wiecej, mysle ze zmiany w D7100 nie beda za duze. Oczywiscie pozyjemy, zobaczymy...
mibartek
11-10-2011, 21:34
Czy ja wiem. Jeżeli będzie mieć śrubokręt to są starsze szkła w dobrej cenie.
Boje sie ze za ten 1000 zl nie dostaniesz duzo wiecej, mysle ze zmiany w D7100 nie beda za duze. Oczywiscie pozyjemy, zobaczymy...
Mnie zastanawia czy będzie następca D300 i jaki? W D300s nie chcę wchodzić, potrzebuję ISO 100. Przesiadka z D90 nic nie da mi pod względem obrazu.
Photoartbox
12-10-2011, 07:09
szkla do FX sa duzo drozsze
Nawet nie wiesz jak sie mylisz.
Nikon ma fabryki także poza Japonią.
[/URL]
No i właśnie te w Tajlandii właśnie zalało...
Natapatokowane.
LordYoghurt
12-10-2011, 10:20
[...] szkla do FX sa duzo drozsze [...]
Też pozwolę się sobie nie zgodzić - różnica wynosi zazwyczaj nie więcej jak 20%. Porównaj Sigmę 50-150 OS z Sigmą 70-200 OS, porównaj Sigmę 8-16 z Sigmą 12-24, porównaj Nikkora 35/1.8DX z 50/1.8, porównaj Nikkora 17-55 z 24-70 itd.
Różnica jest jeszcze większa, gdy potrzebujesz małej GO - wtedy np. zamiast Nikkora 50/1.8 za 700zł na FX musisz wziąć Sigmę 30/1.4 za 1700zł. To oczywiście się zmienia, gdy potrzebujesz długich ogniskowych - wtedy taniej wyjdzie DX.
Też pozwolę się sobie nie zgodzić - różnica wynosi zazwyczaj nie więcej jak 20%. Porównaj Sigmę 50-150 OS z Sigmą 70-200 OS, porównaj Sigmę 8-16 z Sigmą 12-24, porównaj Nikkora 35/1.8DX z 50/1.8, porównaj Nikkora 17-55 z 24-70 itd.
Różnica jest jeszcze większa, gdy potrzebujesz małej GO - wtedy np. zamiast Nikkora 50/1.8 za 700zł na FX musisz wziąć Sigmę 30/1.4 za 1700zł. To oczywiście się zmienia, gdy potrzebujesz długich ogniskowych - wtedy taniej wyjdzie DX.
To raczej zamiast 50/1.8 ma FX weźmiesz 35/1.8 na DX, te same pieniądze
LordYoghurt
12-10-2011, 10:33
To raczej zamiast 50/1.8 ma FX weźmiesz 35/1.8 na DX, te same pieniądze
Ale wtedy jest inna GO - aby uzyskać na DX taką samą małą GO jak na FX z 50 1.8 musisz sięgnąć po 30-35mm ze światłem 1.4. Natomiast 35/1.8 odpowiada 50/2.8 (może nawet raczej 3.5) na FX pod względem GO
Myślałem, że jak wrócę z urlopu to każdy będzie już latał z d800 tudzież z d400, a tu widzę że słabo nasz Nikoś się stara :( A święta już tuż tuż i pytam się co ma mi narzeczona kupić pod choinkę ?
Ostatni tydzien pazdziernika 24-28 pazdziernika to jak narazie nakladajace sie trzy daty Nowy York, Marrakesz i Australia... idealna okazja aby swiatlo dzienne ujrzal D800 :) i po cichu licze na D400 ale raczej sie zawiode :P
snakemaycry
12-10-2011, 17:22
No to robi się coraz ciekawiej:
http://nikonrumors.com/2011/10/12/a-possible-scenario-for-the-other-three-products-expected-to-be-announced-with-the-nikon-d800.aspx
Zawsze premiera body to dobra okazja, żeby jeszcze pokazać fajny obiektyw do kompletu :) Dziwi mnie tylko ta SB-910.
Sapphiron
12-10-2011, 17:30
A ja się zastanawiam dlaczego ludzie traktują NR jako coś co warto czytać, cytować itp...
mateo912
12-10-2011, 17:32
A ja się zastanawiam dlaczego ludzie traktują NR jako coś co warto czytać, cytować itp...
bo bardzo często się sprawdza?
Admin NR ma jakieś swoje dojścia do info i duża sprawdzalność zwłaszcza blisko terminu.
Sapphiron
12-10-2011, 17:39
Mówisz... śledząc ten wątek tak z grubsza zauważyłem że więcej jest tam banialuk niż realnych info...
...duża sprawdzalność zwłaszcza blisko terminu.No i w tym sęk. Prawda. Gdy jest blisko termnu, to dane sa precyzyjne. Tylko jest jeden "drobny" problem:
Skąd wiesz kiedy jest termin - skoro to spekulacje?
Nie wiadomo kiedy będzie premiera, wiec nie wiadomo czy dane są precyzyjne.
Jak premiera jest blisko, to każdy jest mądry. Nawet ja ;)
snakemaycry
12-10-2011, 19:06
Ale ten wątek nawet w nazwie ma "Spekulacje i plotki" a nie "Tylko wiarygodne informacje od przedstawicieli Nikona (jedynie potwierdzonych podpisem)" , więc sadze, że trzeba trochę wyluzować :)
Ilość postów w tym wątku może świadczyć o wielu rzeczach, ale napewno świadczy tez o tym ze ludzie oczekuja czegos nowego i lubia o tym dyskutowac :) wiec nie ma sensu pisac "przestancie o tym gadac" "przestancie sie jarac" itp. Jezeli ktos nie ma takiej potrzebny to nie odwiedza tego watku i koniec kropka.
Mówisz... śledząc ten wątek tak z grubsza zauważyłem że więcej jest tam banialuk niż realnych info...
może i tak. Ale jeśli idzie o puszki z bliskim terminem wyjścia to okazuje się to już nie plotki a a praktycznie fakt. Podejrzewam że marketing Nikona w tym macza palce. Takie podniecanie się jest na rękę producentowi.
Na wrzesień (kiedy to zwykle Nikon wypuszcza puszki ) NR w sierpniu informował że nie należy się spodziewać nowego sprzętu a zaprezentowany zostanie bezlusterkowiec (podejrzewam że przez to nie pokazano nowych puszek ) I to się sprawdziło.
No co by nie mowic, to NR ma zawsze najnowsze info. Jesli sie myle, to pokazcie inne strony. Moze nikon.pl? ;)
BTW, martwi mnie jedna rzecz z tych wiadomosci. Kiedys przebakiwano o D7100, teraz o SB910. Jesli to prawda, to sprawdza sie moje prorocze slowa (no dobra, Ameryki nie odkrylem). W przypadku tych produktow to userzy stali sie DARMOWYMI beta-testerami i dopiero teraz po serii testow wypuszcza poprawiony produkt na rynek. Nie byloby w tym nic zlego, gdyby ten "beta-tester" nie musial wydac swoich pieniedzy :(
mateo912
12-10-2011, 19:36
No co by nie mowic, to NR ma zawsze najnowsze info. Jesli sie myle, to pokazcie inne strony. Moze nikon.pl? ;)
BTW, martwi mnie jedna rzecz z tych wiadomosci. Kiedys przebakiwano o D7100, teraz o SB910. Jesli to prawda, to sprawdza sie moje prorocze slowa (no dobra, Ameryki nie odkrylem). W przypadku tych produktow to userzy stali sie DARMOWYMI beta-testerami i dopiero teraz po serii testow wypuszcza poprawiony produkt na rynek. Nie byloby w tym nic zlego, gdyby ten "beta-tester" nie musial wydac swoich pieniedzy :(
nikon.pl też :D
A jak było z 50 1.8G Af-s? Omyłkowo wrzucili chyba 2 tyg przed premierą na stronę :D
maciey75
12-10-2011, 21:11
A mi osobiscie sie to podoba: One tipster actually mentioned a new wide angle DX lens, which would be great for all DX users. Oczywiscie co bedzie to sie okaze.
Swoją drogą - przy premierze D700 wyszło też SB-900, więc tu się nasuwa pewna analogia...
No i jest!!!
Sigma 18-200 :mrgreen:
czytam sobie o D800 i pierwsza myśl taka jak chyba większości (zaznaczam, że nie wszystkich): 36MB to za dużo, 4 fps trochę za mało. Po D700 oczekiwałem po prostu czegoś lepszego, ale nie aż takiego zwierza jak D800 w obecnie proponowanej specyfikacji. A teraz tak sobie myślę, że może Nikon tak celowo - bo zacząłem się zastanawiać, czy nie zatrzymać D700 i dokupić ....D800 do portretów, krajobrazów...może jest jakaś logika w tym co Nikon proponuje - aby każdy miał 2 albo 3 puszki ;-)...
Ale ten wątek nawet w nazwie ma "Spekulacje i plotki" a nie "Tylko wiarygodne informacje od przedstawicieli Nikona (jedynie potwierdzonych podpisem)" , więc sadze, że trzeba trochę wyluzować :)Zobacz ile ja tu postów natłukłem. I jak najbardziej życzeniowych :) Ja piszę własnie, że to wszystko nalezy traktować luźno, a nie jako źródło informacji.
Ten watek będzie bardzo, bardzo długi, bo nie jest to watek do premiery D800. On będzie sie ciagnął dalej, do premiery D900 itd (ciekawe co dalej z numeracją - poplotkujemy ? ;)
pancerny
13-10-2011, 00:40
...
Ten watek będzie bardzo, bardzo długi, bo nie jest to watek do premiery D800. On będzie sie ciagnął dalej, do premiery D900 itd (ciekawe co dalej z numeracją - poplotkujemy ?)
Wejdą w ułamki
Ten watek będzie bardzo, bardzo długi, bo nie jest to watek do premiery D800. On będzie sie ciagnął dalej, do premiery D900 itd (ciekawe co dalej z numeracją - poplotkujemy ? ;)
Następcą D80, D90 jest D7000 czyli
Amatorskie tylko DX (Dxxxx)- D3100, D5100, D7000 następny D7100, D7100s, D8000 itd
Półprofi ale nadal DX (Dxxx) - D300s następny D400, D400s, D500 itd
Profi FX (Dxx) - D700 następny UWAGA powinna być zmiana numeracji na Dxx ja bym dał np D10 a potem D10s, D20 itd
FullProfi (Dx)- D3s, D3x dalej D4, D4s, D4x itda
Wtedy byłaby jakaś logika w tej numeracji Nikona :-)
Jak się sprawdzi to piwko proszę :-)
Następcą D80, D90 jest D7000 czyli
Amatorskie tylko DX (Dxxxx)- D3100, D5100, D7000 następny D7100, D7100s, D8000 itd
Półprofi ale nadal DX (Dxxx) - D300s następny D400, D400s, D500 itd
Profi FX (Dxx) - D700 następny UWAGA powinna być zmiana numeracji na Dxx ja bym dał np D10 a potem D10s, D20 itd
FullProfi (Dx)- D3s, D3x dalej D4, D4s, D4x itda
Wtedy byłaby jakaś logika w tej numeracji Nikona :-)
Jak się sprawdzi to piwko proszę :-)
Zajrzyj na stronę 198 w tym wątku ;)
:)
Nie odmówię :)
Jak większość z Was, też wolałbym nieco mniej MP, ale jak będzie 36, to i tak go kupię. Niech go wreszcie zapowiedzą oficjalnie.
Sapphiron
13-10-2011, 08:48
Profi FX (Dxx) - D700 następny UWAGA powinna być zmiana numeracji na Dxx ja bym dał np D10 a potem D10s, D20
A jak dojdą do d40 to co wtedy?
To wtedy obecni użytkownicy D40 zrobią niezły biznes :P
Wartość puchy podniesie się 10 krotnie :D
ciekawe co dalej z numeracją - poplotkujemy ? ;)
Ja tam myślę, że zamienią w nazwie liczby i litery miejscami ;)
I wtedy wszyscy będą focili canonami :) ?
d7000 sensor 23,6x15,6 i 16,2mln = 368,16mm2 = 44 tys. pixeli/mm2
d800 jeżeli wymiary sensora jak w d700 to: 36x23,9 i 36mln = 860,4mm2 = 41,84 tys. pixeli/mm2
użytkuję d7000 od roku i nie widzę problemu z gęstością matrycy, na plus świetne iso i parę innych nie mniej fajnych rzeczy, ale to już inny temat
czytałem wczoraj o perspektywie zastosowania grafenu na matryce - za parę lat możemy mieć całkowicie inną jakość
Sorry za wyrażenie, którego zaraz użyję ale : dy*am NIKONA i wszystko co jest z nim związane. Fotografuję puszką, której nazwę zakleiłem czarna taśmą , z jakości zdjęć jestem baaaardzo zadowolony i JUŻ wisi mi to kiedy i jaką puszkę ludzie z N wprowadzą do sprzedaży. Inna sprawa to polscy CHCIWI sprzedawcy, którzy sami nie wiedzą ile wołać za sprzęt. To jest takie "polskie" - CHCIEĆ otworzyć sklep by dorobić się willi z basenem i nowego Jaguara w 2 lata od jego założenia.
Kolejna rzecz to ilu z Was tak tęsknie oczekujących na " D 800" kupi go ? Pierwszy rok będzie bicie piany o wyższości świąt Boshego Narodzenia nad Wielkanocnymi, pół roku "jaki aparat wybrać" oraz "choroby wieku dziecięcego" .... później kupi go 0,0002 % osób z forum. Dlatego to był mój ostatni post z dziedziny "kiedy wreszcie będzie" :D Wiem, wiem też się podniecałem .... ale mi przeszło :D
Pozdrawiam !!
wolnyslimak
13-10-2011, 09:43
Każdy piszący tu w tym wątku i to nieważne w jakim kontekście ( w tym też i ja). Jaramy się NOWYM FX'owym Nikonem. Inaczej byśmy TU i na NR nie zaglądali.
Pawel Pawlak
13-10-2011, 10:25
d7000 sensor 23,6x15,6 i 16,2mln = 368,16mm2 = 44 tys. pixeli/mm2
d800 jeżeli wymiary sensora jak w d700 to: 36x23,9 i 36mln = 860,4mm2 = 41,84 tys. pixeli/mm2
użytkuję d7000 od roku i nie widzę problemu z gęstością matrycy, na plus świetne iso i parę innych nie mniej fajnych rzeczy, ale to już inny temat
czytałem wczoraj o perspektywie zastosowania grafenu na matryce - za parę lat możemy mieć całkowicie inną jakość
Jeśli się najpierw czyta a dopiero potem pisze, to rzadziej powiela się informacje które zostały jużpodane kilkanaście razy. A w następstwie tego łatwiej się dalej czyta.
Inna sprawa to polscy CHCIWI sprzedawcy, którzy sami nie wiedzą ile wołać za sprzęt. To jest takie "polskie" - CHCIEĆ otworzyć sklep by dorobić się willi z basenem i nowego Jaguara w 2 lata od jego założenia.
Pracujesz jako wolontariusz ? Czy może w swojej pazerności oczekujesz wynagrodzenia ? Zacznij sprzedawać sprzęt foto - wille, baseny i jaguary czekają.
Sorry za wyrażenie, którego zaraz użyję ale : dy*am NIKONA i wszystko co jest z nim związane. Fotografuję puszką, której nazwę zakleiłem czarna taśmą , z jakości zdjęć jestem baaaardzo zadowolony i JUŻ wisi mi to kiedy i jaką puszkę ludzie z N wprowadzą do sprzedaży. Inna sprawa to polscy CHCIWI sprzedawcy, którzy sami nie wiedzą ile wołać za sprzęt. To jest takie "polskie" - CHCIEĆ otworzyć sklep by dorobić się willi z basenem i nowego Jaguara w 2 lata od jego założenia.
Kolejna rzecz to ilu z Was tak tęsknie oczekujących na " D 800" kupi go ? Pierwszy rok będzie bicie piany o wyższości świąt Boshego Narodzenia nad Wielkanocnymi, pół roku "jaki aparat wybrać" oraz "choroby wieku dziecięcego" .... później kupi go 0,0002 % osób z forum. Dlatego to był mój ostatni post z dziedziny "kiedy wreszcie będzie" :D Wiem, wiem też się podniecałem .... ale mi przeszło :D
Pozdrawiam !!
Witam
wprowadzasz ludzi w błąd tymi procentami. Z Twojego wyliczenia wynika ze tylko 0,1 modelu będzie reprezentowana na forum. Sądzę, że w pierwszym roku będzie coś koło 100 ki ;) tak więc to nie tak mało jak na nowość i na 51555 zarejestrowanych na forum :).
Pozdrawiam
ps jak "jak coś wisi" to nie miejsce na żale :).
ps2 fajne to z tą żałobą na body ;), szczególnie podczas robienia zdjęć na Krakowskim Przedmieściu przy pałacu prezydenckim ;) podczas miesięcznicy
http://nikonrumors.com/2011/10/12/new-canon-full-frame-camera-on-october-18th.aspx/
No wreszcie coś się będzie działo, bo nudno jak taka posucha :mrgreen:
Ja tam bardziej czekam na premierę następcy Canona EOS 5d II niż na następcę D700 bo specyfikacja Nikona jest mi już w 103% znana i brzmi tak:
- odklejające się po roku gumy bo każdy użytkownik (według) Nikona to podczłowiek nie zasługujący na dobry wykon jak w Canonie Sony Olympusie Pentaksie czy Samsungu...
Pawel Pawlak
13-10-2011, 11:02
No, będzie ciekawie ;)
Po 18.10 zacznie się porównytwanie pojawiających się w internecie sampli nowej jedynki canona z nikonem d3s, po 26 dołączą do testów sample z d800, żeby ostatecznie stwierdzić że jednak canon mniej szumi. Wtedy nastąpi okres oczekiwania na D4 który swoim nadejściem będzie miał skopać tyłek canonowi ;)
...a po 9 miesiącach odkleją się wszystkie gumy w D800 w celu zdezorientowania Canona.
Widzę, że straszny uraz do tych gum... :D
kuźwa 2x D700, S5pro to samo, teraz zoomy... ja nie wiem co jest z tym szajsem nie tak gdyby nie te cholernie dobre bebechy Nikona i kochany CLS...
Sapphiron
13-10-2011, 11:13
Tomuś, pójdź lepiej do dermatologa a nie zwalasz na odklejające się gumy... bo to raczej wina stoi po stronie twojej fizjologii nie po stronie gum :)
Tomuś, pójdź lepiej do dermatologa a nie zwalasz na odklejające się gumy... bo to raczej wina stoi po stronie twojej fizjologii nie po stronie gum :)
No ale fakt faktem, że inni producenci potrafią używać kleju który nie schodzi z tych powodów...
No ale fakt faktem, że inni producenci potrafią używać kleju który nie schodzi z tych powodów...
Witam
a może gumy się odklejają ale problemy dermatologiczne są na porządku dziennym ;). Tak więc nie wiadomo co lepsze :).
Coś z tym "potem na łapkach" jest ;) na rzeczy
Pozdrawiam
Dermatolog nie uleczy badziewnego wykonu Nikona - przeszło 2 lata z C5d, 20d,30d i 40d i ni cholery...
krokus66
13-10-2011, 11:20
Sorry za wyrażenie, którego zaraz użyję ale : dy*am NIKONA i wszystko co jest z nim związane. ... i JUŻ wisi mi to kiedy i jaką puszkę ludzie z N wprowadzą do sprzedaży. Inna sprawa to polscy CHCIWI sprzedawcy, którzy sami nie wiedzą ile wołać za sprzęt. To jest takie "polskie" - CHCIEĆ otworzyć sklep by dorobić się willi z basenem i nowego Jaguara w 2 lata od jego założenia.
Kolejna rzecz to ilu z Was tak tęsknie oczekujących na " D 800" kupi go ? Pierwszy rok będzie bicie piany o wyższości świąt Boshego Narodzenia nad Wielkanocnymi, pół roku "jaki aparat wybrać" oraz "choroby wieku dziecięcego" .... później kupi go 0,0002 % osób z forum.
Zgadzam się z Tobą.
Mnie też już zmęczyło to "bajanie". W ogóle nie zaglądam na NF, znam znacznie ciekawsze metody podniecania się.
CI WSZYSCY CO NIE CZEKALI I KUPILI D700, ZROBILI BARDZO DOBRZE. SAM SZCZERZE ŻAŁUJĘ, ŻE NIE KUPIŁEM.
Ja jednak bez zbędnych dywagacji kupię D800, dla przyjemności, nie dla tłuczenia pieniędzy. Ten aparat rzeczywiście "wisi" a jak wiadomo "Co ma wisieć nie utonie rzekł dziadek wchodząc do wanny". :mrgreen:
mateo912
13-10-2011, 11:31
kuźwa 2x D700, S5pro to samo, teraz zoomy... ja nie wiem co jest z tym szajsem nie tak gdyby nie te cholernie dobre bebechy Nikona i kochany CLS...
3xd700, 2xd90, d80, d70 i w żadnym nie mam problemu z gumami (do wszystkich mam bardzo duży dostęp, sprzęt mój, służbowy albo rodziny) i jak?
d90,80 i 70 nie dziwi mnie...
krolewicz
13-10-2011, 11:45
ale przecież canon ma inne gumy, te z nikona są bardziej miękkie, lepiej leżą w dłoni, w canonie są twardsze ale trwalsze
Pawel Pawlak
13-10-2011, 11:53
no właśnie, komfort musi "kosztować" ;)
no właśnie, komfort musi "kosztować" ;)
no nie mow ze w domu masz gumowa sofe :mrgreen:
- odklejające się po roku gumy bo każdy użytkownik (według) Nikona to podczłowiek nie zasługujący na dobry wykon jak w Canonie Sony Olympusie Pentaksie czy Samsungu...
Dermatolog nie uleczy badziewnego wykonu Nikona - przeszło 2 lata z C5d, 20d,30d i 40d i ni cholery...
Ja akurat, podobnie jak Mateusz, nie mam problemów z odłażącymi gumami w siedemsetkach. W amatorskich body tez nie miałem. Ale fakt -- problem istnieje, ukryć się tego nie da, a podklejanie ogumowania na jakiejś taśmie dwustronnej woła o pomstę do nieba i każe sądzić, że Nikon ma w zadzie to co myślą jego klienci… skoro sprzęt sie świetnie sprzedaje.
PS
Widzę że nowomowa propagowana przez TV wkracza pod strzechy, coraz szerszym łukiem. Co Wy znowu z tym wykonem (tfu…)?
[QUOTE=Pawel Pawlak;2563817]Jeśli się najpierw czyta a dopiero potem pisze, to rzadziej powiela się informacje które zostały jużpodane kilkanaście razy. A w następstwie tego łatwiej się dalej czyta.
nie wspomnę ile razy poruszany był i będzie problem nadmiarowości pixeli w nowych matrycach - po prostu dla mnie to nie jest nieszczęście,
chciałem również powiedzieć, że dyskusje o pikselach, zwłaszcza w temacie plotek są takie sobie,
a mnie się dobrze cyka na takiej gęstej matrycy i również chętnie kupię ff z taką matrycą
Czy ktoś może jeszcze potwierdzić plotkę, że premiera D800 za niecałe 3 tygodnie? (potwierdzić plotkę - brzmi dziwacznie... ale niech zostanie) :-)
Czy ktoś może jeszcze potwierdzić plotkę, że premiera D800 za niecałe 3 tygodnie? (potwierdzić plotkę - brzmi dziwacznie... ale niech zostanie) :-)
Właśnie wysiorbałem herbatę i w fusach widzę że d800 pojawi się za 3 tygodnie. Także potwierdzam plotkę :)
Właśnie wysiorbałem herbatę i w fusach widzę że d800 pojawi się za 3 tygodnie. Także potwierdzam plotkę :)
Czyli jednak to tylko plotka :-)
Ale gdyby jednak za niecałe 3 tygodnie pojawił się D800... to będzie znaczyło, że moje źródło informacji jest niezłe.
Czyli jednak to tylko plotka :-)
Ale gdyby jednak za niecałe 3 tygodnie pojawił się D800... to będzie znaczyło, że moje źródło informacji jest niezłe.
Tak jak i każdego kto czytał NR :mrgreen:
Z tą różnicą, że NR spekuluje, a moje źródło się upiera, że zna faktyczną datę. Zobaczymy...
pancerny
14-10-2011, 20:30
a twoje źródło to...? Baba Vanga czy Nostradamus?
a twoje źródło to...? Baba Vanga czy Nostradamus?
obstawiam na Lady GAGA lub Mandarynę ewentualnie Feela.
Z tą różnicą, że NR spekuluje, a moje źródło się upiera, że zna faktyczną datę. Zobaczymy...
NR na tej samej zasadzie działa. Nie spekulują sobie bo nudno i nic się nie dzieje, tylko jak są przecieki, takie jak Twój np.
Osoby wiedzące, że to nie plotka, nie mogą przed terminem powiedzieć, że będzie premiera.
rychu_cmg
14-10-2011, 21:36
obstawiam na Lady GAGA lub Mandarynę ewentualnie Feela.
Feel to chyba z "pustej szklanki pomarańczy" wywróży ;)
Sprawdźmy zatem czy moje źródło się potwierdzi, informacja której do tej pory nie widziałem w necie - nowa migawka elektroniczna :)
Jeśli ma wyjść aparat to wcześniej pracownicy dużych sieci handlujących sprzętem foto mają szkolenia. Tak więc ludzie z AB Foto, FJ, MM i podobnych są już poinformowani. Możliwe, że mieli już nawet puszki w ręce. Od dnia premiery przecież muszą informować o produkcie.
Vavamaka
14-10-2011, 23:46
Jeśli ma wyjść aparat to wcześniej pracownicy dużych sieci handlujących sprzętem foto mają szkolenia. Tak więc ludzie z AB Foto, FJ, MM i podobnych są już poinformowani. Możliwe, że mieli już nawet puszki w ręce. Od dnia premiery przecież muszą informować o produkcie.
Gdyby tak było, to premiera nie była by tajemnicą od czasu takiego szkolenia, bo Kowalski i Nowak zaraz by wygadali i wrzucili zdjecia nowej puchy na fejsbunia :)
tak i jeszcze urządzają sobie tajne masońskie orgietki i robią takie rzeczy z tymi aparatami o jakich nie wolno wspominać na tym forum bo regulamin zabrania...
Mhm, oczywiście. Bo w dniu premiery puszka jest już na połkach w MM i FJ :lol:
Sapphiron
15-10-2011, 00:10
tak i jeszcze urządzają sobie tajne masońskie orgietki i robią takie rzeczy z tymi aparatami o jakich nie wolno wspominać na tym forum bo regulamin zabrania...
potwierdzam :)
samson09
15-10-2011, 06:24
Mhm, oczywiście. Bo w dniu premiery puszka jest już na połkach w MM i FJ :lol:
I to w promocyjnej cenie :)
Sapphiron
15-10-2011, 08:19
Z pieknymi hostessami, piwem, golonką i bonami rabatowymi na siłownię :)
samson09
15-10-2011, 09:27
O golonkę bym zjadł mniam :)
Chyba Wam się kraje pomyliły z tymi "eventami" ;) dobrze pomarzyć.
O golonkę bym zjadł mniam :)
Ja też :)
Wracając do tematu, to D400 powinien mieć wbudowane WiFI aby zrezygnować z kabelków. Ale to takie moje myślenie życzeniowe :D
haradrimm
16-10-2011, 10:34
Wy się tutaj śmiejecie a naprawdę są ludzie, którzy wiedzą więcej;) Fotografowie, którzy współpracują z Nikonem (tak Ci polscy także;) ) praktycznie zawsze wiedzą wcześniej o nowych puchach, szkłach. Nierzadko jeszcze przed premierą mieli je w ręce, więc czasem jeszcze przed premierą można się co nieco dowiedzieć;)
A tymczasem cena D300s spadła do 4100 w FJ....
ja widzę cenę 4,348zł hmm...
A tymczasem cena D300s spadła do 4100 w FJ....
Niech spadnie jeszcze do 3500 i jest moj ;)
Oj coś się chyba dzieje bo nagle widzę dużo D700 na allegro, więc może faktycznie pojawi się lada dzień następca?
A przeczytaj sobie posty z przed 12 miesięcy dokładnie tak samo pisali :) ceny spadają, bo się sezon fotograficzny kończy :) ślubni wysprzedają stare sprzęta :) W tym roku już nic nie wyjdzie!
Oj coś się chyba dzieje bo nagle widzę dużo D700 na allegro, więc może faktycznie pojawi się lada dzień następca?
Czyli... "oni" coś widzą? :twisted:
MariuszJ
16-10-2011, 23:52
AFs 85/1.8 za 800$ czy AFs 135/2 VR za 2200$ ?
Czyli... "oni" coś widzą? :twisted:
Nie, oni sprzedają zajechane puszki zeby kupic nowe i wrzucić je w koszty prowadzenia działalności.
Nie, oni sprzedają zajechane puszki zeby kupic nowe i wrzucić je w koszty prowadzenia działalności.
Jak tak patrze to 11 sztuk z tego 1 używana.
To skok o 100 procent w używkach,bo długo nie było nic:)
Będzie skok o 200% ;)
Dziś wieczorem wrzucam swoje D700 na forumową giełdę
hostman22
17-10-2011, 15:07
a od jutra kupujemy nowe puchy canona ;P...
To całkiem możliwe. Porównując cenę i parametry D800 i 1DMkV. Ciekawe kiedy wyjdzie Nikon D4. Musi lada miesiąc, bo faktycznie ludzie pozmieniają system, tzn zmienią go fotoreporterzy, bo studyjniacy przeniosą sie do nikona. Bilans wyjdzie dla canona korzystnie. No chyba, że szybko wejdzie D4.
Ja sie cieszę, że w plotkach pojawiały się ... plotki o portretówkach. 135/2 i 105/2
ja planuje kupić na początku listopada ale raczej nie zapowiada się żeby cena spadła poniżej 4-ech tysi. Gdybym miał pewność, że w tym roku wyjdzie D400 to był poczekał i dołożył do niego.
Czyli jednak Canon pierwszy wyjdzie?
Jeśli nikon stwierdzi, że ma "gorszy" sprzęt do wypuszczenia, to premiera znowu się opóźni... :/
Marzyciel;)
Do JackaZ - Czy ty miałeś w rękach d3s? Skąd twój pogląd o przesiadce fotoreporterów na Canona? D3s to doskonałe narzędzie reporterskie i jeśli C 1Dmk5 nawiąże z nim walkę w szumach to będą to dwie równorzędne puszki, dla fotoreportera pierdylion pikseli nie ma znaczenia. Dwunastki wystarczają do wszystkiego. 1d4 przy cropie szumiał znacznie mocniej od d3s, tutaj upatruję skoku jakościowego w nowej jedynce Canona. Może ciut poprawią Af, ale ten nikonowy jest już baaaardzo dobry. Co jeszcze? Bufor? Ten w d3s też daje sobie ze wszystkim radę.
Tak, oczywiście miałem D3s, ale nie o nikona chodzi, ale o to co będzie miał canon w mkV. Nie znamy jego specyfikacji i możliwości na wysokim ISO, więc to tylko wróżenie i stawianie hipotez. Gdyby jednak wysokie ISO było lepsze w canonie (w końcu mineło trochę czasu, to będzie nowa matryca), a canon miał 12 fps vs 9 fps z nikona to szala ciężkości sie przesunie ponownie w stronę canona. Pytanie też jak rozłożą punkty AF, ma byc ich tam chyba 61.
Sądzę, że nowy canon ma prawo być lepszy od "starego" nikona (bo inaczej canon by sie pogrążył, być lepszym od starocia to konieczność). Niewątpliwie postępem będzie też nikon D4 - tylko kiedy go wypuszczą? Muszą niedługo.
Wróżenie co będzie lepsze z topowych puszek C i N w sytuacji kiedy żadnego z nich nie ma na rynku i nie znamy nawet ich specyfikacji to czyste s-f i w to juz nie wchodzę.
krzysiozboj
17-10-2011, 23:49
.....
Ja sie cieszę, że w plotkach pojawiały się ... plotki o portretówkach. 135/2 i 105/2
A nie za coś podobnego ja jakiś czas temu oberwałem słownie w tym temacie od ... autora tych słów? ;)
są równi i równiejsi.
bla bla bla bla....Jak widzisz taką potrzebe to to rób, a nie oczekuj tego od innych. Nie wiem po co ta cała pisanina tutaj ze skargami....bla bla bla bla
Przypomnę tylko, co można sprawdzić cofając się, że wtedy OT o szkłach ciągnął sie długo (kilka stron) i w dodatku 2x prosiłem, by tego tematu nie kontynuować, a zejść w dyskusji ponownie na body. Nie słuchano.
Tymczasem ja tutaj napisałem o szkiełku jako wtręt - nawet nie pół posta.
No ale tutaj się nie pisze o szkłach tylko puchach. Jak masz nieodpartą chętkę na wzdychanie do nieistniejących obiektywów to nasmaruj o tym wątek ;]
Dobra kończę mój wkręt bo uwielbiam się drażnić z "zielonymi". Też czekam na 135mm bez BF.
Radzę być ostrożnym w drażnieniu, bo ja jestem z tych łagodnych. Ale drażnienie się z ..x x i x :) skutkowałoby wcześniej kartką, a przy recydywie banem za nie słuchanie poleceń porządkowych.
LordYoghurt
18-10-2011, 07:09
Na NR piszą że w związku z powodzią w Tajlandii NIKON odwoła lub przesunie najbliższe premiery puszek z tytułu braku niektórych komponentów. Moim zdaniem wystraszyli się noweego 1D ;-)
Pawel Pawlak
18-10-2011, 08:21
Jacek, myślę że nikon d3 i potem d3s zaoferował taki przeskok jakościowy i dał takie możliwości że nikon odzyskał silna pozycje w segmencie reporterskim. przez 4 lata oferowali sprzęt o klasę lepszy niż canan. d3s są obecnie nadal więcej niż wystarczające, więc nawet jeśli 1d5 pokaże trochę więcej, to raczej nie wpłynie znacząco na udział nikona w tym segmencie rynku, zwłaszcza że lada moment pokaze sie takze d4
Przypominam, ze tu dyskutujemy o sprzęcie Nikona.
Nowy Canon ma już na forum swój watek, oczywiście we właściwym dziale.
Przypominam, ze tu dyskutujemy o sprzęcie Nikona.
Nowy Canon ma już na forum swój watek, oczywiście we właściwym dziale.
pozwole sobie nie zgodzic sie, post byl w kontekscie TEJ dyskusji :)
No i co tu robić powiedzcie - czekać na d400 czy brać d300s ? :)
No i co tu robić powiedzcie - czekać na d400 czy brać d300s ? :)
w tym wątku już czekamy prawie 2 lata na d800 :D. Bierz d300s i foć póki możesz bo w 2012 koniec świata :D
Ja tak na D800 czekam juz 6 miesięcy - i jak miałem na 700 uskładane to mi podrożał:P i mi 1000 brakuje znowu. A d800 nie widac.
a canona 1d x widzieli ? hę ?
A ty go widzałeś?
Jeszcze go nie ma w sklepach i długo nie będzie.
Jeszcze raz przypominam, że to jest wątek o sprzęcie Nikona.
pokątem mój wpis jest o sprzęcie Nikona, zapewne nasz wielki żółty przyjaciel zasugeruje się specyfikacją 1dX odnośnie oczekiwanego D4
LordYoghurt
18-10-2011, 15:17
Też jestem zdania, że nie da się dyskutować o jednym bez wiedzy o drugim - na rynku FF tylko te dwie firmy ściśle ze sobą konkurują i tak jak D700 był odpowiedzią na 5D, tak można oczekiwać że nowa profesjonalna reporterska puszka Nikona musi jakoś odnieść się do 1D.
pokątem mój wpis jest o sprzęcie Nikona, zapewne nasz wielki żółty przyjaciel zasugeruje się specyfikacją 1dX odnośnie oczekiwanego D4
Ja sądzę że Nikon ma już gotową puszkę i to dobrą, Canon o tym wie i nie chcąc pozostawić wrażenia że jest w tyle - pokazuje przedprodukcyjne egz. 6 mies. przed puszczeniem na rynek. Nie widzę innego sensownego powodu dla którego mieliby tak wcześnie prezentować nowego 1d i zabić sprzedaż poprzedniej 1'dynki.
Sądzę że w najbliższych tygodniach pokażą D800 lub/i D4
Ja sądzę że Nikon ma już gotową puszkę i to dobrą, Canon o tym wie i nie chcąc pozostawić wrażenia że jest w tyle - pokazuje przedprodukcyjne egz. 6 mies. przed puszczeniem na rynek. Nie widzę innego sensownego powodu dla którego mieliby tak wcześnie prezentować nowego 1d i zabić sprzedaż poprzedniej 1'dynki.
Sądzę że w najbliższych tygodniach pokażą D800 lub/i D4
Dokładnie. W segmencie PRO to Canon gonił Nikona. Ciekawsza rozgrywka będzie w wymarzonym dla wielu z nas wypuszczeniu następcy D700. Dalej będzie to puszka bardziej dla "reporterów" czy jednak coś, co specyfikacją zbliży się do "studyjnych" ? Może dwa w jednym ?
Firmy się tak gonia na przemian. Wcześniej to nikon gonił canona (w cyfrze)
Dalej będzie to puszka bardziej dla "reporterów" czy jednak coś, co specyfikacją zbliży się do "studyjnych" ? Może dwa w jednym ?2 w 1 to pójście na mocne kompromisy, które tak naprawdę nie zadowalają ani studyjnych ani reporterów. D700 mozna uznać za próbę uniwersalnego body, ale studyjniacy nie byli zadowoleni.
Na dziś trzeba jednak robć specjalizowane puszki - albo wysokie ISO i spro fps, albo natywne ISO 100 i dużo megapikseli. Choć z tym ostatnim - bez przesady, te 30 Mpx wystarczy nawet studyjniakom.
Firmy się tak gonia na przemian. Wcześniej to nikon gonił canona (w cyfrze)
2 w 1 to pójście na mocne kompromisy, które tak naprawdę nie zadowalają ani studyjnych ani reporterów. D700 mozna uznać za próbę uniwersalnego body, ale studyjniacy nie byli zadowoleni.
Na dziś trzeba jednak robć specjalizowane puszki - albo wysokie ISO i spro fps, albo natywne ISO 100 i dużo megapikseli. Choć z tym ostatnim - bez przesady, te 30 Mpx wystarczy nawet studyjniakom.
Właśnie. Oby nie potwierdziły się te przypuszczenia, że D800 będzie bardziej studyjny bo dla repo pozostanie wyłącznie D3s/D4 ? Przynajmniej na najbliższe dwa, trzy lata. Tego bym nie chciał (wiem, wiem, co ja chcę nie interesuje żadnej firmy :) ). Oczywiście mówię wyłącznie o pełnoklatkowych puszkach. Cropy mnie nie interesują.
Na rumorsach wspominają już coś o 2 wielkich zapowiedziach. Czyli D800 i coś. Możliwe, że powiedzą coś o D4 i też dadzą datę pojawienia się w okolicach marca.
Czyli zaczyna się wyścig na puszki przed olimpiadą i euro, bo na pewno jest to spory kawałek tortu do zebrania.
...a po 9 miesiącach odkleją się wszystkie gumy w D800
Na razie się chyba nikomu nie odkleiły... i to jest w D800 najlepsze...
Karrampuk
18-10-2011, 20:27
Na rumorsach wspominają już coś o 2 wielkich zapowiedziach. Czyli D800 i coś. Możliwe, że powiedzą coś o D4 i też dadzą datę pojawienia się w okolicach marca.
D800 może być np do studia, a D800x może być rozszeżony o funkcję filmowania i lepiej śmigać w reporterce. A może być jeszcze 3 wersja czyli "coś" dla ludu czyli pewnie będzie miało obrotowo-dotykowy ekran, będzie natychmiast wysyłało zdjęcia na naszą klasę i "fejsbuka", może mieć wymienny kolorowy panel przedni z "tygryskiem" i czerwony guziczek co robi "plum"albo "blee". Tak czy siak cena D700 spadnie (bo wszyscy się rzucą na nowość) i spokojnie go nabędę za jakieś 3 i pół klocka. Wątpię aby cena D800 była na poziomie 7tys, więc spokojnie czekam na promocję D700 :-) W tej cenie to i na używane "szerokie" szkiełko starczy. Koniec marzeń.
Taaa, już widzę wysyp tych d700 po 3,5 k ;)
Tak samo jak widzę dziki tłum szturmujący sklepy w Polsce po d800 z ceną wywaloną w kosmos;)
Obawiam się, że cena d700 spadnie minimalnie - piszę oczywiście o używkach.
I może on stać się bardzo poszukiwanym sprzętem.
To ja pewnie będę dobrym przykładem ;)
Mam jeszcze 2 x D700, w tym jedno wystawione na forumowej giełdzie, do wiosny nie potrzebuję 2 puszek ale za 3,5kzł nie sprzedam :)
Potem w zależności od tego co się pokaże kupię D800 albo D3s jeśli nic nowego się nie pokaże.
Jedynie mam lekkiego stracha że teraz sprzedam puszkę a za chwilę walnie kryzys i złotówka poleci na łeb, wtedy będę pluł sobie w brodę kupując wiosną D3s za 20kzł
Paulincia89-16
18-10-2011, 21:45
Jeśli chodzi o numerację FF Dxxx nie ma się o co martwić przecież niedługo "koniec świata" :P
Ja z całą cierpliwością czekam na odświeżone 85 AF-S <w miarę przystępnej cenie>
Czyli zaczyna się wyścig na puszki przed olimpiadą i euro, bo na pewno jest to spory kawałek tortu do zebrania.
To raczej wyścig o prestiż niż o pieniądze.
To raczej wyścig o prestiż niż o pieniądze.
Jedno z drugim jest nierozerwalnie związane, znowu będzie liczenia białe lufy kontra czarne ;)
Sądzę że wielu potencjalnych nowych użytkowników entry DSLR z ambicjami patrzeć będzie na to czym pracują reporterzy na olimpiadach
krzysiozboj
18-10-2011, 22:54
Nie jestem specem od marketingu i nie wiem które techniki reklamy skuteczniejsze, czy dominacja w prestiżowych imprezach czy solidna reklama w stylu Sony które nie posiada spektakularnych sukcesów w segmencie topowego sprzetu.
A jak już przy "Sony" jestem, to może szkoda ze przy problematycznym D7k nikon nie pokusił się o wsadzenie matrycy z D7k do D300 i nie zrobił np D310, z puszką i AF z D300.
Nikon planuje większe przemeblowanie na wyższych półkach. Zobaczymy za tydzień co zaoferuje.
yarousseau
19-10-2011, 08:53
skad masz takie informacje?
Sapphiron
19-10-2011, 08:54
stąd co wszyscy :) z głowy :)
Powszechnie wiadomo, że od jakiegoś czasu Nikon pomiędzy 22 a 28 każdego miesiąca ma pokazać d800 :)
Na razie się chyba nikomu nie odkleiły... i to jest w D800 najlepsze...
Ja mmm chyba ściebie
Ja mmm chyba ściebie
????
stąd co wszyscy :) z głowy :)
Albo z sufitu. Też "pisało"... :)
????
Czemu się dziwisz? Kolega tak się napalił na te przyszłe nowości, że aż ma trudności z formułowaniem myśli. Takie "oczekiwanie" to jednak potężny stres. :wink:
Kto ciekawy niech se "wygugla" co to znaczy Ja mm ble ble ble...po prostu kabaret jak z gumami w nikonie
skad masz takie informacje?
Trochę logiki wystarczy. Następca D300s musi iść mocno do przodu, żeby była znacząca różnica między D7000, a D400. Między D90, a D300 są duże różnice. D7000 przejął za dużo cech serii półprofi. Nie wystarczy wsadzić matrycy z D7000. To nie będzie marketingowe. D800 wg zapowiedzi ma być puszką studyjną, a nie reporterską jak D700. Poza tym D4 też musi pójść mocniej do przodu, wymusza to premiera Canona. Nie może zostać taki układ między puszkami, jak jest w tej chwili. Możliwe, że do D400 trafi matryca z A77. To by było logiczne posunięcie, wtedy brakuje puszki semipro reporterskiej. A sporo reporterów chce mieć cropa, ze względu na zbliżenia. D4 też musi mieć więcej Mpix. Po premierze Canona 12Mpix to będzie za mało. Sensowne będzie 16 - 18Mpix. Obecny układ nie pasuje do D7000 i zapowiedzianej premiery D800. Więc muszą przemeblować półkę profi.
Muszą, zrobią...Jaki my mamy na to wpływ?:)
Przygotowaliście już te 17.000zł na D800 ?
Później czytam wpisy "szukam aparatu do 2000zł z czego na połowę chcę wziąć kredyt 0%. co polecacie ?"
:D Będzie to będzie :D
kruszyna
19-10-2011, 14:54
Przygotowaliście już te 17.000zł na D800 ?
Jeśli parametry się potwierdzą to cena niedaleko 15tyś jest raczej realna
Przygotowaliście już te 17.000zł na D800 ?Przecież wszyscy kupują za pieniądze z UE.
Przecież wszyscy kupują za pieniądze z UE.
Grecy też kupowali haha.. ;)
kruszyna
19-10-2011, 15:17
nie 17k a okolice 12-13k
Biorąc pod uwagę że D3x był w kosmicznej cenie mimo że za połowę można było A900 kupić choć jak wiadomo to dwa inne światy. A za tyle "megapikslów"? będzie jak za zboże, to przecież nasz żółty książę:D Oczywiście chcę aby był w podanej przez Ciebie cenie bo i tak i tak go kupię więc fajnie by było mieć gratis jakiegoś biednego 24-70
Ale nas trzymają już długo w niepewności co? :-) 36Mp i 13.000zł za D800. W sumie parametry d700 są dla mnie całkowicie wytaczające i tylko opcja video w nowej puszce kusi. Spodziewałem się lekko odświeżonego d700 ale 5000zł różnicy to dużo i chyba jednak nie będę czekał na następce. Biorę d700 zatem i już tu nie zaglądam :-)
samson09
19-10-2011, 16:06
i tylko opcja video w nowej puszce kusi.
Ach to video....
terpsych
19-10-2011, 16:07
Ale nas trzymają już długo w niepewności co? :-) 36Mp i 13.000zł za D800. W sumie parametry d700 są dla mnie całkowicie wytaczające i tylko opcja video w nowej puszce kusi. Spodziewałem się lekko odświeżonego d700 ale 5000zł różnicy to dużo i chyba jednak nie będę czekał na następce. Biorę d700 zatem i już tu nie zaglądam :-)
DX z lepszą matrycą i sprytnym AF oraz filmami byłby także miły. Takie d400. Nie każdy potrzebuje d800 ;)
terpsych
PS. Mój d300 normalnie zdjęcia przestaje robić ;)
kruszyna
20-10-2011, 09:50
PS. Mój d300 normalnie zdjęcia przestaje robić ;)
Moje d700 robi zdjęcia nadal i pewno jeszcze długo będzie ale marzenie o studyjnej puszce miałem od kiedy pamiętam. Co prawda te 4 fps mogą przerażać bo nawet w studiu czasem trzeba tych kilku więcej klatek. Ale matryca w 99% powinna wynagrodzić całą resztę bo zakładam że AF będzie przynajmniej tak dobry jak dotychczas.
wolnyslimak
20-10-2011, 10:37
Moje d700 robi zdjęcia nadal i pewno jeszcze długo będzie ale marzenie o studyjnej puszce miałem od kiedy pamiętam. Co prawda te 4 fps mogą przerażać bo nawet w studiu czasem trzeba tych kilku więcej klatek. Ale matryca w 99% powinna wynagrodzić całą resztę bo zakładam że AF będzie przynajmniej tak dobry jak dotychczas.
...tylko KONIECZNIE pełniejsze rozłożenie punktów, tak aby kryły niemalże cały kadr. W zasadzie przy takiej dużej matrycy to cropowanie może być lekarstwem na brak DX i dłuuuugiej lufy. Rozpiętość tonalną i ISO 5000 oraz 6400 w jakości 2500-3200 z D700 i jest bajka. No może cenę do 10k jeszcze:)
Niestety ale nie będzie ani jednej z tych rzeczy o których piszesz. No, może poza lepszym DR, na to można mieć nadzieję.
Pawel Pawlak
20-10-2011, 10:51
...tylko KONIECZNIE pełniejsze rozłożenie punktów, tak aby kryły niemalże cały kadr. W zasadzie przy takiej dużej matrycy to cropowanie może być lekarstwem na brak DX i dłuuuugiej lufy. Rozpiętość tonalną i ISO 5000 oraz 6400 w jakości 2500-3200 z D700 i jest bajka. No może cenę do 10k jeszcze:)
skoro piszesz o możliwościach przekadrowania itp to rozumiem że masz na myśli rzeczywiste możliwości matrycy ? Wiem że to wątek spekulacyjny, ale trochę więcej realizmu - takiej róznicy w szumach to nie ma między d700 a d3s a oba mają po 12 a nie 12 vs 36mpix.
wolnyslimak
20-10-2011, 10:52
Sądzisz, że poprawa ISO przy takiej dużej matrycy nie jest możliwa? Czułość 4000 dla mnie w D700 to w zasadzie max. Wiem, że dla wielu nawet 1250 to za dużo. Chciałbym aby tym maxem było 6400, które wtedy byłoby wszystkim czego MI trzeba.
Sapphiron
20-10-2011, 10:56
wolny, są gusta i guściki.
Dla mnie 640 jest w pełni używalnym iso z d700, max jest 8-10k, zależnie od sytuacji. No cóż, tylko że ja drukuje foty w formacie a4 a nie onanizuje się nimi na monitorze...
wolnyslimak
20-10-2011, 11:09
Jak piszesz...każdy ma swoje priorytety i swój gust. Mnie sie wydaje, że 5000 już za bardzo degraduje kolory a szum jest zbyt natarczywy. Owszem wszystko zależy od warunków ale np. taki koncert przy marnym oświetleniu słabo wychodzi powyżej 4000. Jakby 6400 wyglądało przynajmniej jak iso 4000 w D700 byłbym w niebo wzięty.
Pawel Pawlak
20-10-2011, 11:11
Sądzisz, że poprawa ISO przy takiej dużej matrycy nie jest możliwa? Czułość 4000 dla mnie w D700 to w zasadzie max. Wiem, że dla wielu nawet 1250 to za dużo. Chciałbym aby tym maxem było 6400, które wtedy byłoby wszystkim czego MI trzeba.
Co jest używalne co nie, zależy od wielu czyników - od zastosowania, od warunków, osobistych preferencji i pewnie jeszcze od od wielu innych i nie tego tyczyła moja wypowiedź :)
Wierzę że możliwe jest uzyskanie lepszego obrazka przeskalowanego do zadanej wielkości (albo odbitki/wydruku o zadanym rozmiarze) z 36mpix matrycy spekulowanego D800 niż z d700 i jej 12mpipx. Ale nie wierzę żeby w najbliższym czasie jakakolwiek firma pokazał matrycę, która będzie miała jakość matrycy o gęstości 36mpix/FX, na poziomie lepszym (piszę o poziomie szumów) niż to co znam z d3s - o gęstości 12mb/FX (a to wynika z Twojego postu). Biorąc pod uwagę gęstość matryc, iso z 10000 z d800 musiałby wyglądać lepiej odbitce niż iso 3200 z d3s. No trochę powagi proszę ;)
Spraw Dobry Boże by Nikon zlitował się i zaoferował nam D750 z matrycą z D3s. Nawet niech nic więcej nie dokładają, niech nic nie zmieniają, tylko niech dadzą go w ludzkiej cenie :)
A na tych Karguli co chcą milion pixeli spuść Dobry Panie wszystkie plagi egipskie (hotpixele, err, olej na matrycy i bf/ff)
:lol:
A na tych Karguli co chcą milion pixeli spuść Dobry Panie wszystkie plagi egipskie (hotpixele, err, olej na matrycy i bf/ff)
Tylko się kurna nie pomyl i nas - miłośników rozsądnych matryc - nie doświadczaj:-P
I nowy canon niech tez plag wszelakich dozna, coby znał swoje miejsce w szeregu.
Tylko się kurna nie pomyl i nas - miłośników rozsądnych matryc - nie doświadczaj:-P
hahahahaa... Amen :)
Pawel Pawlak
20-10-2011, 13:16
Myślę że matryca d3s trafi do czegokolwiek na kształt D700 tylko jeśli canon zaprezentuje "taniego" 3D. W innym przypadku nie ma co liczyć na to że nikon znów strzeli sobie w kolano podcinając sprzedaż D3s/d4. Musimy mieć świadomość, że decydując się na pokazanie D700 - który jest bardzo silną konkurencją dla blisko 2x droższego d3, nikon bardzo potrzebował dość taniego w opracowaniu body, które spopularyzuje format FX i zabierze znaczny kawałek tortu monopoliście w tym segmencie - canonowi. Teraz takie presji już nie ma - nikon chce zarabiać (podobnie jak canon - zobaczcie na cenę 1d x, na ceny nowych super tele) a nie spełniać zachcianki reporterów, którzy chcą tańszym kosztem kroić kasę
Musimy mieć świadomość, że decydując się na pokazanie D700 - który jest bardzo silną konkurencją dla blisko 2x droższego d3, nikon bardzo potrzebował dość taniego w opracowaniu body, które spopularyzuje format FX i zabierze znaczny kawałek tortu monopoliście w tym segmencie - canonowi.
Z pewnością pomogło to również w sprzedaży wielu drogich obiektywów które w innym wypadku tak dobrze by się nie sprzedawały - np. 14-24/2.8, 24-70/2.8.
Pawel Pawlak
20-10-2011, 13:23
jasne - miałem na myśłi cały segment FX w nikonie :)
Myślę że matryca d3s trafi do czegokolwiek na kształt D700 tylko jeśli canon zaprezentuje "taniego" 3D. W innym przypadku nie ma co liczyć na to że nikon znów strzeli sobie w kolano podcinając sprzedaż D3s/d4. Musimy mieć świadomość, że decydując się na pokazanie D700 - który jest bardzo silną konkurencją dla blisko 2x droższego d3, nikon bardzo potrzebował dość taniego w opracowaniu body, które spopularyzuje format FX i zabierze znaczny kawałek tortu monopoliście w tym segmencie - canonowi. Teraz takie presji już nie ma - nikon chce zarabiać (podobnie jak canon - zobaczcie na cenę 1d x, na ceny nowych super tele) a nie spełniać zachcianki reporterów, którzy chcą tańszym kosztem kroić kasę
100% zgoda. Matryca z D3s może by i trafiła do D700s po wypuszczeniu D4 - zakładam wiekszą róznicę jakości niż między D700 a D3s.
Sęk w tym, że w kryzysie nie chcą robić (zarówno canon jak i nikon) wielu specjalizowanych linii lustrzanek - D700s i równolegle D800. Może kiedyś? Tym bardziej, że wyscig na megapiksele się własnie w przyszłym roku zakończy. Ludzie nie będą się domagać do studia więcej niz 36 Mpx ani do reporterki więcej niż 18 Mpx. By przyrost ilości megapikseli był sensownie zauważalny to musi ich być ze 2x więcej. 72 Mpx w studiu ?? - jaka optyka z małego obrazka to wytrzyma? Potrzebne to tylko wybrańcom - ułamkowi promila, oni kupią zapewne coś z MF.
mnie jedyna rzecz, jakiej brakuje mi w d700, a jaka ma być w d800 to 100% pokrycie kadru w wizjerze. Pozostałe plotki o d800 są jak narazie mało interesujące..
ale jak znam życie to i tak d700 przestanie robić zdjęcia wraz z premiera nowego body
robin102
20-10-2011, 14:07
Spraw Dobry Boże by Nikon zlitował się i zaoferował nam D750 z matrycą z D3s. Nawet niech nic więcej nie dokładają, niech nic nie zmieniają, tylko niech dadzą go w ludzkiej cenie :)
A na tych Karguli co chcą milion pixeli spuść Dobry Panie wszystkie plagi egipskie (hotpixele, err, olej na matrycy i bf/ff):lol:
O tak, tak sprawiedliwość musi jakaś być na tym świecie :)
mnie jedyna rzecz, jakiej brakuje mi w d700, a jaka ma być w d800 to 100% pokrycie kadru w wizjerze....
I żeby nie miał krycia 100% kadru w wizjerze, bo tak jest dobrze w reporterce. Trudniej nogę, palce czy ucho uciąć obektowi :)
...ale jak znam życie to i tak d700 przestanie robić zdjęcia wraz z premiera nowego bodySądzę, że wręcz przeciwnie:) D700 zyska wielu wyznawców :)
hostman22
20-10-2011, 14:14
matryce dostaniemy od nowej a900ki :P...
Pawel Pawlak
20-10-2011, 14:23
matryce dostaniemy od nowej a900ki :P...
Jeśli obrazek z niej będzie sie miał tak do nowej A900 jak ten z d3x do starej a900 to ja jestem zadecydowanie ZA ;)
A ja, kiedy sobie przeglądam różne portale ze zdjęciami, widzę, że ludzie robią zajefajne zdjęcia sprzętem pokroju d3100, czy plastikowymi canonami. I czasem sam się zastanawiam po kiego grzyba potrzebny mi ten FX w plecaku. Osobiście, jako landszafciarzowi, przydała by się tylko większa rozdzielczość matrycy. Np, takie d700x z matrycą z D3x, albo D800 z 36mpix, a cała reszta z D700, za cenę 8k :D
A ja, kiedy sobie przeglądam różne portale ze zdjęciami, widzę, że ludzie robią zajefajne zdjęcia sprzętem pokroju d3100, czy plastikowymi canonami. I czasem sam się zastanawiam po kiego grzyba potrzebny mi ten FX w plecaku. Osobiście, jako landszafciarzowi, przydała by się tylko większa rozdzielczość matrycy. Np, takie d700x z matrycą z D3x, albo D800 z 36mpix, a cała reszta z D700, za cenę 8k :D
Dokładnie TAK ! Obyś był prorokiem !
A ja, kiedy sobie przeglądam różne portale ze zdjęciami, widzę, że ludzie robią zajefajne zdjęcia sprzętem pokroju d3100
W kwestii obrazowania nie ma się co do tego aparaciku przyczepić... gorzej z ergonomią, obsługą, niezawodnością i brakiem paru funkcji :)
kruszyna
20-10-2011, 19:23
Tak punkciki jak z D2 było by miło. Cena mnie nie przeraża bo 36mega musi swoje kosztować i już się na to nastawiam co by potem nie narzekać i przyjmuje realne 15-17tyś Wiem że niektórzy czekają na coś w stylu D3S zamkniętego w d700 i tego im życzę więc niech wypuszczą w końcu dwie wersje D800 i z literką S oznaczającą te cholerne 36mega:D Ktoś napisał o onanizowaniu a ja napiszę że jak zrobisz odbitkę grubo ponad metr to i tego zrobić się nie da w spokoju;D
hostman22
20-10-2011, 19:59
Jeśli obrazek z niej będzie sie miał tak do nowej A900 jak ten z d3x do starej a900 to ja jestem zadecydowanie ZA ;)
nie chodziło o zaszumienie tylko upakowanie px ;)
Tak punkciki jak z D2 było by miło.
Dla pełnej klatki wydaje się to jednak słabo wykonalne technicznie - wystarczy trochę podnieść duże lustro żeby zobaczyć drugie mniejsze pod nim - przekazujące obraz na sensory ostrości. Trudno byłoby tam upakować drugie tak samo duże lustro..
Tu na zwolnieniu widać też drugie lusterko: http://www.youtube.com/watch?v=ptfSW4eW25g
kruszyna
20-10-2011, 23:15
Dla pełnej klatki wydaje się to jednak słabo wykonalne technicznie - wystarczy trochę podnieść duże lustro żeby zobaczyć drugie mniejsze pod nim - przekazujące obraz na sensory ostrości. Trudno byłoby tam upakować drugie tak samo duże lustro..
Tu na zwolnieniu widać też drugie lusterko: http://www.youtube.com/watch?v=ptfSW4eW25g
A w czym widzisz problem? Wydaje się że w d2 było mniejsze lustro niż w pełnej klatce a tu jest większe lustro i większe od AF;D Ale jakby choć troszkę dalej niż powiedzmy w d700 i było by już nieźle. Wiadomo wszystkiego nie można mieć za te kilkanaście tyś ;D
Ps fajny filmik. Fajne drgania mają lamelki.
mam ktos jakies newsy co do daty wyjscia d800? pisza cos nowego? kuna nie wiem czy czekac
poczekaj jeszcze tydzień - w przyszłym tygodniu mają byc podobno jakieś oficjalne informacje od Nikona...
krokus66
21-10-2011, 13:00
W tym miesiącu nie będzie oficjalnej informacji o dacie ukazania się D800.
W tym miesiącu nie będzie oficjalnej informacji o dacie ukazania się D800.
zwazywszy na dzial w ktorym piszemy moga to byc spekulacje
Pospekulujmy o tym, kiedy spekulacje przestana byc spekulacjami ? :):):)
Pawel Pawlak
21-10-2011, 13:16
Kiedy by to nie było, obstawiam że przy obecnych cena sugerowana NP może przekroczyć 20.000zł :/ nie jest dobrze....
no i wtedy 1ka za niecale 4 bedzie pikus... ;) mowilem?
brac c5dII bo jeszcze ma znosna cene...
krokus66
21-10-2011, 13:39
Kiedy by to nie było, obstawiam że przy obecnych cena sugerowana NP może przekroczyć 20.000zł :/ nie jest dobrze....
Uważam, że nie.
Jest zbyt duże grono zainteresowanych formatem FX aby kosmiczną ceną detaliczną odstraszyć/ przepędzić licznych klientów. Mówimy o modelu D800 czyli połprofi, nota bene na rynku nie ma puszki FX w niższej kategorii. Nikon nie jest monopilistą ani tym bardziej głupcem.
Nikon nie jest monopilistą ani tym bardziej głupcem.
z perspektywy ostatnich premier i cen nie bylbym o tym do konca przekonany... ;)
Pawel Pawlak
21-10-2011, 13:50
Uważam, że nie.
Jest zbyt duże grono zainteresowanych formatem FX aby kosmiczną ceną detaliczną odstraszyć/ przepędzić licznych klientów. Mówimy o modelu D800 czyli połprofi, nota bene na rynku nie ma puszki FX w niższej kategorii. Nikon nie jest monopilistą ani tym bardziej głupcem.
Zobacz sobie na na aktualny cennik nikona - w ciągu miesiąca ceny podskoczyły o około 15% - sądzę żę to kwestia kursowa.
Cennik NP na dziś:
D700 ok. 11100
d3s ok. 22500
dx3 ok. 33700
Możemy sobie krzyczeć, tupać płakać... jeśli waluty szybują pod niebiosa, ceny paliw rosną, pozostałe koszty prowadzenia jakiegokolwiek biznesu w Polsce też, to o niskich cenach możemy tylko śnić, natomiast płącić będziemy coraz więcej.
krokus66
21-10-2011, 14:02
z perspektywy ostatnich premier i cen nie bylbym o tym do konca przekonany... ;)
Pamiętaj, że mówimy o światowym liderze, który na tej pozycji utrzymuje się już ileś lat. Masz jednak prawo do własnego zdania.
Sugerowane ceny NP o ile pamiętam zawsze mocno odstawały od tych sklepowych. O ile wiem z tego powodu Pan Nikon włosów z głowy sobie nie wyrywał. Dlatego długi czas nie zaglądam na ceny sugerowane.
Ustosunkowując się do ceny 20 tys.+ wyszedłem z zupełnie innych przesłanek.
Pamiętaj, że mówimy o światowym liderze, który na tej pozycji utrzymuje się już ileś lat. Masz jednak prawo do własnego zdania.
Sugerowane ceny NP o ile pamiętam zawsze mocno odstawały od tych sklepowych. O ile wiem z tego powodu Pan Nikon włosów z głowy sobie nie wyrywał. Dlatego długi czas nie zaglądam na ceny sugerowane.
Ustosunkowując się do ceny 20 tys.+ wyszedłem z zupełnie innych przesłanek.
a jesli bedzie 17 to cos zmieni?
krokus66
21-10-2011, 14:33
Możemy sobie krzyczeć, tupać płakać... jeśli waluty szybują pod niebiosa, ceny paliw rosną, pozostałe koszty prowadzenia jakiegokolwiek biznesu w Polsce też, to o niskich cenach możemy tylko śnić, natomiast płącić będziemy coraz więcej.
Nie doczytałem.
1. Na początku obecnego kryzysu po gwałtownym załamaniu franka zdrożał jen. Bank Centralny Japonii dosyć szybko zareagował i wpłynął na jego obnizenie; oficjalnie powiadomili, iż wysoki jen uderzy w gospodarkę państwa. Waluty jeszcze kilka kwartałów będą się bujały.
2. Paliwo drożeje w Polsce. Gdyby na rynkach/ giełdach światowych ropa, miedź i inne drożały, to byłby znak początku ożywienia gospodarczego, koniec kryzysu - one się bujają ale nadal tanieją !
3. Już dobrych 10 lat słyszę konkretnie od wielu osób, że prowadzenie biznesu u nas przy jednoczesnym uczciwym płaceniu wszelkich podatków jest na skraju opłacalności, bez niezbędnych inwestycji a nawet modernizacji. Trudno mieć pretensje do ludzi.
apropos cen, to mozna poczytac, ze Nikon od miesiaca kladzie nacisk, aby oficjalni dealerzy sprzedawali po sugerowanych przez Nikona cenach koncowych, sugerując jakieś bliżej nieokreślone "kary" dla dealerów, którzy się nie dostosują. w US już widać "podwyżkę" i zalecenia od niektórych fotografów, aby kupować jeszcze teraz, bo ceny idą w górę...no cóż, po powodziach itp Nikon jakoś musi sobie radzić, a zero zniżek dla dealerów oznacza wyższe ceny dla użytkowników.
apropos cen, to mozna poczytac, ze Nikon od miesiaca kladzie nacisk, aby oficjalni dealerzy sprzedawali po sugerowanych przez Nikona cenach koncowych, sugerując jakieś bliżej nieokreślone "kary" dla dealerów, którzy się nie dostosują. w US już widać "podwyżkę" i zalecenia od niektórych fotografów, aby kupować jeszcze teraz, bo ceny idą w górę...no cóż, po powodziach itp Nikon jakoś musi sobie radzić, a zero zniżek dla dealerów oznacza wyższe ceny dla użytkowników.
Jedno to chciejstwo firmy, a drugie to wytrzymałość konsumentów. Na szczęście producenci sprzętu fotograficznego nie są monopolistami, a sprzęt fotograficzny to nie powietrze bez którego nie da się żyć :)
Niestety w segmencie profi lustrzanek jest duopol. To galaktyka opanowana przez C i N. Więc konkurencja wątpliwa. Nie opłaca im się zaczynać wojny cenowej, bo nic na niej nie zyskają.
gringo222
21-10-2011, 21:35
Dokładnie tak, nic dodać nic ująć :)
Dokładnie tak, nic dodać nic ująć :)
Kolejny, który źle życzy myślącym inaczej... ;)
Coraz bardziej jestem przekonany, że jeśli będzie D400 jako APS-C to będzie miał 24Mpix. Premiera niedługo. Najnowsze aparaty Sony mają po 24Mpix. Po premierze Sony z nową matrycą pojawiają się niedługo potem Nikony i Pentaksy z tą matrycą. Pewnie kupując matryce Nikon i Pentax muszą podpisać cyrograf, że ich produkty nie pojawią się wcześniej na rynku niż ... Tak więc opcja 24Mpix w D400 jest bardzo prawdopodobna, tym bardziej, że musi się znacznie różnić od D7000.
Pewnie kupując matryce Nikon i Pentax muszą podpisać cyrograf, że ich produkty nie pojawią się wcześniej na rynku niż ...
A Elvis żyje... Ja rozumiem że to wątek o spekulacjach, ale żeby aż tak odlatywać...?:-) Jeszcze z producentem śrubek używanych przez canona taki cyrograf musi podpisać.
Natapatokowane.
A Elvis żyje... Ja rozumiem że to wątek o spekulacjach, ale żeby aż tak odlatywać...?:-) Jeszcze z producentem śrubek używanych przez canona taki cyrograf musi podpisać.
Natapatokowane.
A cóż by w tym było dziwnego? Skoro Nikon bierze matryce od Sony, i nie ma swoich fabryk, to jest w nienajlepszej sytuacji przetargowej. Sony może stawiać rozmaite warunki Nikonowi. Póki Sony się nie liczy na półce profi, nie jest jeszcze źle dla Nikona ale kto wie, co przyniesie przyszłość. Jak firma wywalczy sobie tam jakąś pozycję, to Nikon może być w czarnej d...
A co z matrycami D700 i D3? Nie są od Sony i jak widać są świetne. Nikon ma wybór, a przy okazji jest producentem steperów, czyli urządzeń potrzebnych do produkcji matryc. Idealny układ, dostarcza do firmy X stepery, a firma X wytwarza wg. projektu Nikona odpowiednie matryce. Kiedyś mówiło się że przewagą Canona jest własna produkcja matryc ale to też daje pewne ograniczenia. Wystarczy popatrzeć na ranking matryc wg DxO, nie licząc cyfrowych średniaków niezaprzeczalny prym wiodą konstrukcje oparte na matrycach projektu Nikona (firma X) D3s, D700 i Sony - D3x, D7000 itp.
A dlaczego w D400 nie miało by być 16Mp?? Zostawić AF z D300s, podnieść kl/s do 9/10, rozszerzyć ISO, dodać lepszy tryb filmowy, GPS.
Sapphiron
22-10-2011, 13:39
A dlaczego w D400 nie miało by być 16Mp?? Zostawić AF z D300s, podnieść kl/s do 9/10, rozszerzyć ISO, dodać lepszy tryb filmowy, GPS.
I może jeszcze frytki do tego?
Nikon sam na siebie kręci bicz. Wykorzysta to skrzętnie Canon, wspomnicie moje słowa.
Sapphiron
22-10-2011, 17:08
Nikon sam na siebie kręci bicz. Wykorzysta to skrzętnie Canon, wspomnicie moje słowa.
Ale po co przypominać? Przecież JUŻ to robi :)
Canon poniósł mniejsze starty w ostatnich 2 katastrofach. Ale cena 1D X tez ma byc wiele wyższa niż 1DMk4.
pancerny
24-10-2011, 02:33
ktoś już wrzucał to smutne info?
http://www.petapixel.com/2011/10/22/nikon-d800-announcement-reportedly-called-off-due-to-thai-floods/
"Japanese camera site digicame-info is reporting that an upcoming announcement of a D700 successor (possibly the D800) has been cancelled due to the ongoing flooding in Thailand"
ktoś już wrzucał to smutne info?
http://www.petapixel.com/2011/10/22/nikon-d800-announcement-reportedly-called-off-due-to-thai-floods/
"Japanese camera site digicame-info is reporting that an upcoming announcement of a D700 successor (possibly the D800) has been cancelled due to the ongoing flooding in Thailand"
dla kogo smutne niby? Chyba tylko dla Ciebie. Bo ja ciesze się, że w ofercie Nikona jest i będzie jeszcze tani fulfrejm (przynajmniej teoretycznie).
Sapphiron
24-10-2011, 07:50
No cóż, ludzie się napalają na d800 zamiast brać d700 i pracować na baaaardzo dobrym sprzęcie...
Ale jak to mówią ich małpy ich cyrk, chcą czekać i marnować czas - ich wybór ;)
No cóż, ludzie się napalają na d800 zamiast brać d700 i pracować na baaaardzo dobrym sprzęcie... Święta prawda. Jak dobrze, że swojego D700 kupiłem już daaaawno temu, a w tym wątku wtedy też się pisało, że następca jest tuż tuż. Teraz czas wymienić drugie body i znów się zastanawiam czy czekać na D800 czy dokupić kolejnego D700, chociaż ten ostatni z ceną i dostępnością ostatnio licho stoi...
krokus66
24-10-2011, 13:53
Święta prawda. Jak dobrze, że swojego D700 kupiłem już daaaawno temu, a w tym wątku wtedy też się pisało, że następca jest tuż tuż. Teraz czas wymienić drugie body i znów się zastanawiam czy czekać na D800 czy dokupić kolejnego D700, chociaż ten ostatni z ceną i dostępnością ostatnio licho stoi...
Też tak uważam.
Gdyby cena nie zwariowała, to już dawno bym kupił d700.
Dlatego D700 jeszcze nie ma następcy, bo widocznie sprzedaje się ciągle nieźle co zrozumiałe, to świetny sprzęt.
taaa...jeszcze sobie trochę pomarzymy - Nikon Rumours napisało, że raczej nie będzie ogłoszenia D800 w tym tygodniu...coraz bardziej się cieszę, że kupiłem D700 półtoramiesiąca temu (wczoraj w FJ był na wystawie dokładnie o 1000zł droższy niż ja zapłaciłem w tym samym sklepie...)
Pawel Pawlak
24-10-2011, 20:07
trzeba przyznać że natura nie oszczędza nikona
Sony bardziej dostało po d... w Tajlandii. Nikon zalany na 2,7 metra, Sony na 4 metry.
Pawel Pawlak
24-10-2011, 20:13
Czy ta różnica ma wielkie znaczenie? Chyba nie...
Czas schodzenia wody, szacują, że tam gdzie jest Sony ok. miesiąca będzie schodzić.
krokus66
24-10-2011, 20:53
trzeba przyznać że natura nie oszczędza nikona
A Nikon nas nie oszczędza.
To za te oszczędności w gumach :D
krokus66
24-10-2011, 21:20
To za te oszczędności w gumach :D
Miałem na myśli, że nas nie oszczędza z tak bardzo długim czekaniem. Wielu z nas gdyby wiedziało, to już dawno by kupili inne body.
Panowie. Może jednak opamiętajcie się. To jest klęska żywiołowa, a wy sobie jaja robicie. Chyba nie wypada.
A jak się dowiedzą to .. kupią w te pędy D700 :) I po co czekać ?
Hm, informacja, że nie interesuje kogoś nowe body to też informacja.
Jeśli potrzebujecie sprzętu, to chyba nie warto zbyt długo czekać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s2.blomedia.pl/fotoblogia.pl/images/2011/10/źródło-The-Nation.jpg)
A czy ktos moglby tu powiedziec, jak wyglada w ogole w tej chwili strefa industrialna Nikona? LicZba fabryk, gdzie, etc?
Już sam sobie odpowiedziałem w międzyczasie.
Rozmawiałem też z kolegą, który pracował w Sony i był w ichniej fabryce rok temu. No on mówi, że to jest gigantyczny cios, zwłaszcza przez pryzmat koncentracji różnorakiej produkcji...
krokus66
25-10-2011, 12:37
Tragedia jest zawsze tragedią. Wszak tam ludzie poginęli, potracili najbliższych.:-(
Obawiam się, że przy tak olbrzymich stratach z musu będą mniej przeznaczać na długotrwałe i bardzo kosztowne badania naukowe. W efekcie może nastąpić pewne osłabienie/ wyhamowanie innowacji i postępu technicznego. :-( W konsekwencji wszyscy na tym stracimy. To również w naszym interesie leży aby nie mieli większych problemów z żywiołami.
Dotyczy to nie tylko N i C ale również firm drugo- i trzecioligowych. W interesie konsumenta leży aby liderzy na plecach czuli wyraźny, gorący oddech konkurencji. Dlatego też nie przyłączam się do modlitwy aby C szlag trafił.:lol::lol::lol:
Dlatego też nie przyłączam się do modlitwy aby C szlag trafił.:lol::lol::lol:
I po co sztucznie wywołujesz temat, którego nie ma?
krokus66
25-10-2011, 13:36
I po co sztucznie wywołujesz temat, którego nie ma?
Był chyba 2 dni temu. Oczywiście był w formie bardzo żartobliwej. Mnie się ten żart podobał.
No cóż, ludzie się napalają na d800 zamiast brać d700 i pracować na baaaardzo dobrym sprzęcie...
Ale jak to mówią ich małpy ich cyrk, chcą czekać i marnować czas - ich wybór ;)
+1 ! cieszę się, że ktoś to wreszcie powiedział. i cieszę się, że nie mam tych problemów co koledzy w wątku obok - ja kupiłem body za 7k zł brutto z niedużym haczykiem :D i właśnie tak wychodzi polityka czekania na nowości na rynku, zamiast brać to co jest i robić zdjęcia
krokus66
25-10-2011, 14:10
+1 ! cieszę się, że ktoś to wreszcie powiedział. i cieszę się, że nie mam tych problemów co koledzy w wątku obok - ja kupiłem body za 7k zł brutto z niedużym haczykiem :D i właśnie tak wychodzi polityka czekania na nowości na rynku, zamiast brać to co jest i robić zdjęcia
Sam napisałem wyraźnie dwukrotnie, iz żałuję, że nie kupiłem D700 zanim ceny nie zwariowały. Więcej - pochwaliłem tych, którzy to uczynili. Nadal tak uważam.
A problemy mam inne, znacznie większe.
pancerny
25-10-2011, 15:10
O dziwo, D300 nie przestał robić zdjęć gdy wyszedł D700 i pewnie miejmy nadzieję podziała jeszcze po premierze D800/D400. Dla mnie czekanie na nowości jest tylko i wyłącznie czysto teoretycznym zajęciem bo nie mam parcia na zakupy. Natomiast lubię jak wychodzi nowy sprzęt i nie lubię czekać, nawet jeżeli jest to czekanie tylko i wyłącznie spowodowane chęcią zaspokojenia ciekawości a nie tym co kupię a co nie. Tak czy inaczej jest to wątek spekulacyjny o tym co będzie... a nie o marudzeniu "trzeba było kupić d700 i robić zdjęcia".
Tak czy inaczej jest to wątek spekulacyjny o tym co będzie... a nie o marudzeniu "trzeba było kupić d700 i robić zdjęcia".
patrząc jednak na cenę D700 to typowa "spekulacja";)
Nie do końca spekulacja, raczej normalny mechanizm wynikający z relacji podazy i popytu. Przy być może zawalonym i zawieszonym projekcie d800, mamy również zawaloną sprawę z d700, biorącą się z braku jakichkolwiek mocy produkcyjnych na najbliższe miesiące, oczywiście oby jak najkrócej. Zapasy mogą być kilkumiesięczne... w najlepszym wypadku... bo takich urządzeń na stock się raczej nie produkuje...
Stąd też perturbacje. Bo chętnych z dnia na dzień na zakup nie zmalało, dostępność zaś topnieje, bez wyraźnych sygnałów, kiedy nastąpi jakiś zwrot akcji.
Nadchodzi złoty okres dla tych, którzy chcą sprzedać swoje stare puszki i obiektywy, a na nowe mogą poczekać kilka miesięcy. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ceny używek podskoczyły na poziom wyższy, niż kiedyś kosztowały jako nówki. ;-)
njght_84
25-10-2011, 17:14
znajomy kupil d700 ~6000zł i po 2ch latach uzywania jeszcze na nim zarobił. To jest firma :D
patrząc jednak na cenę D700 to typowa "spekulacja";)
Troszke musze sie sam sprostowac, bo przeciez d700 to made in Japan. Niezaleznie od tego wydaje sie, ze japonska fabryka pewnie bedzie musiala przejac czesc produkcji, chocby d7000.
njght_84
25-10-2011, 19:20
gorzej jak on z Japonia ma tyle wspólnego co śliwka węgierka z węgrami