Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Ceny premierowe były takie:
D7000 - 1200$
D7100 - 1200$
D7200 - 1200$
D7500 - 1250$
D800 - 3000$
D810 - 3000$
D850 - 3300$
D600 - 2100$
D610 - 2000$
D650 - ?
D650 - ?
2200$ obstawiam. Tylko pewnie w Polszy jak zwykle będzie drożej, niż by wychodziło z przelicznika + VAT.
Pawel Pawlak
15-05-2018, 14:30
Według nikonrumors ceny nikonów skaczą do góry od czerwca. Na razie w UK; ciekawe czy dotrą też na kontynent.
Interesuje mnie bardziej powód tej podwyżki - doją ile mogą czy próbują załatać dziurę w budżecie. O ile pierwsze mogę zrozumieć ( i potępić ) to drugie jest troszkę/mocno niepokojące...
W ostatnim roku rozliczeniowym, dzięki restrukturyzacji i bardzo dobrej sprzedaży D850 nikon odnotował 776% wzrostu łącznego zysku, pomimo 4% spadku sprzedaży sprzętu foto.
https://www.dpreview.com/news/2953539022/nikon-restructuring-and-strong-d850-sales-lead-to-8x-increase-in-annual-profit
To racze nie jest kwestia łatania dziury tylko strategia. Od dłuższego czasu nikon oficjalnie podaje że dąży do zwiększenia rentowności pomimo spadku sprzedaży. I realizuje to przez cięcie kosztów i wysokie marże (ceny).
Obrazek2000
15-05-2018, 14:33
Aha. Czyli jednak wszyscy na hurra chca miec wiecej kasy...
Ale przynajmniej mozna spac spokojnie z Nikonem w garsci.
Dziwisz się? To w końcu biznes.
Na razie Nikonowi zwinięcie się nie grozi. A nawet jeśli do tego dojdzie, nie znaczy to, że sprzęt nagle przestanie działać.
Co by nie mówić o D7500 to była dobra premiera, D850 zgarnia wszelkie nagrody gdzie popadnie, D3300 i D5300, potem D5500 to były aparaty trzymające poziom ponad konkurencje, D3400 i D5600 ma świetne promocje wszędzie poza PL :)
Można przypuszczać że D650 będzie ok i cenowo i tym co oferuje, a że będzie kastratem to 100%.
Pawel Pawlak
15-05-2018, 17:14
Nie bardzo rozumiem to "na hurra" ? O ile pamiętam nikon ma przeszło 100lat. To wg ciebie twór który powstał jak ambergold żeby przekręcić jak najwięcej osób i zniknąć ?
Jesteś zdziwiony że firma chce generować zysk ? to chyba naturalne, nie ? Wydaje Ci się że strategia nikona, realizowana jak widać z wielkim sukcesem jest zła w sytuacji kiedy rynek foto się kurczy ? Twoim zdaniem jak jest lepsza? Jak ?
Obrazek2000
15-05-2018, 19:37
Moim zdaniem, gdzie nie spojrzę, to wszyscy podnoszą ceny; raz, dwa razy do roku.
I owszem, uważam to za dość bezczelną politykę w stosunku do klienta.
Nikon może sobie istnieć i 500 lat ale ostatnio chyba „przycina” zbyt odważnie.
Nie znam historii cen i podwyżek, ale takie odnoszę wrażenie.
Ale od czasu recesji, z każdym rokiem większość firm tylko „na hurra” jedzie.
Ekspertem nie jestem, ale do własnych odczuć mam prawo; ot co!
Pozdrawiam bez nerwów.
Piotr
Rynek już jest inny, jak parę lat temu. Kompakty prawie zanikły, ludzie mają je w smartfonach. Nastąpiła polaryzacja, tanie aparaty dla wszystkich, albo drogie dla hobbystów. I teraz będą coraz droższe, bo niestety opracowanie nowych konstrukcji kosztuje, a rynek partycypujących jakby się skurczył.
Moim zdaniem, gdzie nie spojrzę, to wszyscy podnoszą ceny; raz, dwa razy do roku.
I owszem, uważam to za dość bezczelną politykę w stosunku do klienta.
Nikon może sobie istnieć i 500 lat ale ostatnio chyba „przycina” zbyt odważnie.
Nie znam historii cen i podwyżek, ale takie odnoszę wrażenie.
Ale od czasu recesji, z każdym rokiem większość firm tylko „na hurra” jedzie.
Ekspertem nie jestem, ale do własnych odczuć mam prawo; ot co!
Pozdrawiam bez nerwów.
Piotr
Ale może jakieś konkrety warto napisać, co podnosi ten zły nikon, większość podwyżek jakie miały miejsce w ostatnich latach to wynik osłabienia/umocnienia walut i tak w EU były dwie podwyżki głównie odbiło się to na obiektywach, w USA nic dziwnego bo dolar słabł bardzo długo, teraz zmiany w UK to też wynik zawirowań z walutą itd.
Co do cen jeszcze, przykładowo najtańszy D3400 z 18-55 zagranicą ma częste promocje i nie jest trudno kupić go za 1500zł, na amazon teraz 1800zł, a u nas 2100zł, sam miałem kupiony w niemczech w mediamarkt w tamtym roku w promocji wyszedł 1200zł samo body.
Obrazek2000
15-05-2018, 21:40
Kurczę, Ludzie! Napisałem, ze się nie znam i nie badam rynku.
Takie obawy jakieś mnie naszły i się wyzwalam.
Cały czas się waham pomiędzy a 7 mk2 a d7200/d610.
Boje się, ze Sony któregoś dnia zrobi update u wszystkie obiektywy firm trzecich przestaną działać; wcale bym się nie zdziwił.
Nikon ma się dobrze? Świetnie!! Po prostu zbyt często wdziera mi się frustracja w dyskusje ;-)
Podwyżek i tak nie lubię.
W swoich zarobkach tez nie lubisz podwyżek?
Ceny na premierę nowego body są +\- te same pomimo inflacji i kursów walutowych. Nam się wydaje że ,,drogo” a w międzyczasie dla Niemca za semi-pro body musi dać raptem 1/2 miesięcznej pensji tylko.
Brw. Słyszałem że w Birmie marudzą, że d3300 wciąż jest zdecydowanie za drogie...
Obrazek2000
16-05-2018, 08:37
Widzę, że wielu takie podwyżki wręcz cieszą.
nikoniarz
16-05-2018, 08:41
Nie widzę powodów by narzekać na coś, czego nie muszę kupować...
Pawel Pawlak
16-05-2018, 08:44
@Obrazek2000 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=82057); Chyba nie masz świadomości jak siebie przedstawiłeś głosząc stwierdzenie typu: nie znam się, nie potrafię, nie mam wiedzy, ale mam swoje zdanie na ten temat i mogę oceniać.
Obrazek2000
16-05-2018, 09:13
Raczej nie podchodziłbym do tego aż tak poważnie. Oceniać może każdy na podstawie tego co wie.
Ja NIE napisałem, ze tak jest, tylko ze tak mi się wydaje. Pomysł nad czymś co czytasz, ze za tekstem jest jeszcze człowiek ze swoimi błędami i emocjami.
Po Twoim ostatnim poście tez się zastanawiam jak odbierać Ciebie, może wcale nie powinienem się przejmować tym co piszesz.
Nikoniarz: masz zupełna rację, ale podyskutować można, tym bardziej, że wiele postów odnosi się do czegoś czego nie kupujemy ;-)
kurczeblade
16-05-2018, 09:25
Chyba nie bierzecie pod uwagę faktu, że w ostatnich latach fotografia stala sie popularna i powszechna dla każdego, że z roku na rok mamy coraz więcej "fotografów" nie mam pomysłu na siebie- kupie sprzęt będę robił zdjęcia. Z tego ogromna część planuję na tym zarabiać, jeszcze nie mają sprzętu ale już wiedzą że będą przykładowo fotografiami ślubnymi(można dopisać różne kategorie) tylko jak kupią sobie ten sprzęt, ludzie kupują z racji nawet tylko samej mysli że będą się tym trudzić. Dla zasady żeby mieć ... Zauważcie nawet po samym forumowiczów, jakie jest przekonanie że do tego potrzeba TYLKO sprzętu. Konkurencja rośnie w mgnieniu oka, hobbystów fotografów jak grzybów po deszczu, i rosnie zapotrzebowanie na sprzęt. Więc Nikon podnosi ceny, zmienia linie produktów,, bo doskonale widzi co się dzieje . Nie ma co się łudzić ze będzie taniej. Moim zdaniem bedzie coraz drożej. Więc będą kroic modele, podnosić ceny, a przy premierach nie będą wyrabiać z produkcją bo z półek cenowych aparaty będą schodzić jak bułki w piekarni ;)
Obrazek2000
16-05-2018, 10:02
Tylko że ja gdzie nie spojrzę, widzę teksty, że sprzedaż spada, że ludzie robią zdjęcia telefonami, że duże firmy wydawnicze zwalniają fotografów bo telefonem wystarczy itd.
Może powinienem zmienić dostawców treści, chociaż i tak większość czasu czytam tylko to forum ostatnio.
Wierzę, że dzięki Wam się doszkole i być może zrozumiem prawa obecnego rynku fotograficznego.
Ale do cholery ma prawo mi się coś niepodobać.
To chyba tyle w temacie i nie ma sensu go dalej wałkować.
Szczególnie, że nie jestem tego „wart”; dla niektórych ;-)
Nie wiem co to za zwyczaje że najpierw się prowokuje, a potem że nie wałkować, nie kontynuować itd.
Masz swoje opinie ok ale stawiasz jakieś tezy, które nie mają żadnego potwierdzenia.
Najpierw że drogo i podwyżki są, teraz że nikt nie kupuje, zaraz napiszesz jeszcze że zdjęcia i tak każdy może robić itp ?
kurczeblade
16-05-2018, 21:31
Gdzie ta sprzedaż spada? W statystykach podawanych gdzieś w internecie? Jeszcze niedawno ludzie biegali z "małpkami"teraz jak się przespacerujemy po takim Wrocławskim rynku, to co 4 spacerowicz śmiga z lustrzanką. Kilka lat temu jak ktoś szedlcz lustrzanką to zwracał na siebie uwagę takim aparatem, a teraz to normalny widok. To samo widzę po znajomych, rodzinie. Wystarczy że i kogoś bliskiego, urodziny się dziecko i już lustrzanka... W moim środowisku, mam już fotografkę żonę brata ciotecznego, kuzynkę, mój dobry przyjaciel też (ale ma bezlustro) teraz mi jakiś stary znajomy z UK pisze że zaczął interesować się fotografią, kupił lustro i szkła i mnie męczy na fb ;) świat lustrzanek ma się dobrze i nic nie zapowiada się żeby były spadki, czy upadki takich firm jak Nikon.
I to jest ta wiadomość na którą od dawna czekałem. Dzięki naszemu Koledze, jego bliskim, mieszkańcom okolic wrocławskiego rynku, tudzież turystom odwiedzającym to piękne miasto, nastąpi wreszcie długo oczekiwana eksplozja popytu na rynku lustrzanek. Biorąc pod uwagę fakt, iż producenci tego sprzętu nie sprawiają wrażenia bycia świadomym tej nadchodzącej tendencji, ba wydają się być przekonani o istnieniu zjawiska wręcz przeciwnego, myślę że jest to doskonały moment na uruchomienia spekulacji giełdowej na szeroką skalę.
Wszystkich zainteresowanych ewentualną współpracą zapraszam na PW.
Z góry liczę i dziękuję za jakże niezbędny w tego typu przypadkach wysoki poziom dyskrecji.
cz4rnuch
17-05-2018, 07:59
Potwierdzam. Na Placu Niebiańskiego Spokoju to samo co we Wrocku.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dogdrip.net/files/attach/images/78/097/399/023/b0882f49257973e0303f0e5d8bb7d8b7.jpg)
Niestety Trójmiasto nie nadąża za najnowszymi trendami. Pod neptunem tylko gołębie gówna i komóry :(
nie.Znajomy
17-05-2018, 10:22
W długi majowy weekend, w miejscu turystycznie topowym, z pobieżnych obserwacji wyszło mi, że na 10 focących :
- 1 miał lustro
- 2 miało bezlustro
- 7 miało smarkfona na kiju
Wśród użytkowników luster - Nikon i Canon gościły w ręku mniej więcej równie często. U "nikoniarzy" przytłaczająco dominowaly serie 3xxx i 5xxx z podstawowym kitem. Bezlustra opanowała bezapelacyjnie firma od telewizorów. Z rzadka pojawiał się Olympus, a Fuji widziałem może ze 2 razy przez kilka dni.
Dodam jeszcze gwoli doprecyzowania, że w miejscach turystycznie nietopowych proporcje te są diametralnie inne.
Mikis525
17-05-2018, 16:28
Ja zauważyłem też taką właśnie tendencję. Do D850 kupiłem czarny pasek, szkła zakładam raczej małe i w sumie podczas pierwszych prób w Warszawie w miejscach uczęszczanych przez spacerowiczów nie zauważyłem zainteresowania. Jeszcze 2-3 lata temu jak szedłem z D610 plus pasek plus większy zoom to dużo osób się patrzyło. Na szczęście teraz jest już inaczej :)
I po co było kupować czarny pasek... :mrgreen:
Największe wrażenie robią nadal białe lensy i speed seria ;)
Ja siedząc ostatnio w piękną pogodę pod sukiennicami zauważyłem że fony są wszędzie ale masa ludzi śmiga z amatorskimi starymi lustrzankami lub wyciągają z kieszeni malutkiego kompakcika, bardzo mało widać jakieś sensowne bezlustra.
Największe wrażenie robią nadal białe lensy i speed seria ;)
Ja siedząc ostatnio w piękną pogodę pod sukiennicami zauważyłem że fony są wszędzie ale masa ludzi śmiga z amatorskimi starymi lustrzankami lub wyciągają z kieszeni malutkiego kompakcika, bardzo mało widać jakieś sensowne bezlustra.
Sensowne bezlustra, to przecież oksymoron;-)
cz4rnuch
17-05-2018, 21:09
Formalnie Łajki to też bezlustra, ale tak ogólnie to się zgadzam. Sens widzę raczej w tym, by znaleźć sobie jakieś nowe hobby zamiast zajmować się czymś co już mało kogo interesuje (w sensie fotografią). Jakaś kabała albo blog fitnessowy?
Jak przy piwku w pubie żywo rozmawialiśmy o fotografii/sprzęcie foto to patrzyli na nas ze zdziwieniem bo teraz dyskutuje się o zdrowej diecie, zestawach ćwiczeń, o suplementach itd.
kurczeblade
18-05-2018, 18:05
Może to kolejni fotografowie, którzy myśleli że są tam jedynymi :D :D
Tak z ciekawości się zapytam, czy coś wiadomo by bliższej lub dalszej perspektywie Nikon planował wypuszczenie następcy d750?
Myślę, że jak dobiegnie końca aktualny cashback (31 sierpień), to Nikon odkryje karty. Teraz pojawia się dylemat: Czy brać D750 w dobrej cenie, czy czekać na następcę (D760)?
Trochę zaskakujący jest ten cashback, szczególnie, że D750 ma identyczny zwrot co D7200, a D7500 ma blisko 1300pln :|
A cena faktycznie jest dobra, jeszcze jak się dołoży raty 0% w jednym z kilku sklepów, które spłacają pierwsza czy nawet drugą ratę; cena jest wtedy trochę powyżej 6k.
Zastanawiam się bardziej czy to co będzie zaprezentowane przez Nikon'a to nie będą w sumie już poniekąd zapowoedziane bezlusterkowce; a następca D750 jednak nie będzie rok później...
Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
Poproszę o opinie na temat pojawiających się okazji w necie typu nikon d850 za 6000. Gdzie jest haczyk???
Na olx zazwyczaj jest to oszust, który zachęca potem do zakupu na allegro i podsyła lewy link do aukcji, który prowadzi do lewych linków do płatności bankowych gdzie podczas logowania się do banku on ma podgląd i to on loguje się w tym momencie do baku, potem wykonuje czyszczenie twojego konta, nawet kod sms przychodzący wpisujesz już na lewej stronie www, całość jest opisana na niebezpiecznik.pl
Druga opcja to towar odnawiany, trzecia opcja towar z przemytu to EU, ostatnia opcja jest co by nie pisać jednak najmniej szkodliwa ale na 100% nie dotyczy to D850 tylko innych modeli.
- - - - kolejny post - - - - - -
Trochę zaskakujący jest ten cashback... Nikon ruszył z podobnym cashback w UK i IRL gdzie są przybliżone kwoty, więc pomyłka to nie jest.
demos7enes
17-06-2018, 14:52
Poproszę o opinie na temat pojawiających się okazji w necie typu nikon d850 za 6000. Gdzie jest haczyk???D850 za 6tys? D750 za tą cenę to do niedawna była tylko szara strefa, a D850 za tą cenę to jakiś scam lub najwyzej kradziony sprzęt.
BTW: Ja też widziałem ost. na OLXie
D850 + nikkor 24-70 2.8 za 13tys [emoji41]
"Some updates on the registered but not yet announced Nikon cameras: two of the upcoming models (N1710 and N1711) will use the Nikon EN-EL15a battery (or equivalent)" ;)
nikonrumors
raczej następna d750 wątpię aby to był następna d610 myślę ze ta linia wymrze obstawiam bardziej następce d5
co do bezluster to raczej ta bateria się nie nada
Uwaga - wydzielam i przenoszę, jest nowy wątek spekulujący o bezlustrach FX firmy Nikon.
Piszmy tam http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=67
a tu tylko o lustrzankach FX (tzn spekulacje o następcach D610, 750, 850)
raczej następna d750 wątpię aby to był następna d610 myślę ze ta linia wymrze obstawiam bardziej następce d5
co do bezluster to raczej ta bateria się nie nada
Ja obstawiam że plotki z D650 się sprawdzą, dobra matryca, wykastrowanie jak w D7500, do tego dobra cena, a głównie dobre promocje/cashback i będzie sukces.
Trochę zaskakujący jest ten cashback, szczególnie, że D750 ma identyczny zwrot co D7200, a D7500 ma blisko 1300pln
D7500 -zubożony (w celu zrobienia miejsca na D500) następca D7200 starował z ceną tego ostatniego. Trochę drogo.
Ciekawe czy nowy tani FF też będzie miał jeden slot kart SD...
D7500 to następca D90, a nie D7200 :)
Podejrzewam że nikon nie zrobi już następcy D750 bo nie ma miejsca na taki aparat w momencie jak jest D850 i byłby solidny D650.
cz4rnuch
08-07-2018, 12:48
Pytanie co się firmie bardziej opłaca? A akurat D750 Nikonowi przyniósł kupę hajsu.
Myślę że mozemy mieć problem z określeniem tego, czego następcą jest kolejny model (czy to ważne - cyferki na body?). Bo Nikon trochę miesza. Jednym z wyznacznikow jesf moduł AF. Ten z D610 juz jest za kiepski na nastepcę. Pytanie czy dadzą ten z D850 czy z D750.
Pytanie czy dadzą ten z D850
-czyli z D5.
Wątpię.
cz4rnuch
08-07-2018, 13:15
Może dadzą AF z D5 w połączeniu z migawką 1/2000. No i grip ze spustem po lewej stronie. Tak dla równowagi :)
-czyli z D5.
Wątpię.Z D500. Jak widać nowe modele go dostają.
Czymś trzeba zachęcić do kupna jak się usunie drugi slot kart ;)
D7500 ma matrycę z D500, ale AF nie.
Nie liczę w następcy D610 na AF z D850, ale na taki jak w D810. Ten w D750 też ma 51 punktów, ale węższe rozstawienie.
Z D500. Jak widać nowe modele go dostają.
Jest jakiś model z jednym slotem i Multi-CAM 20K?
Przydałoby się coś pośredniego pomiędzy Multi-CAM 3500FX II a 20K.
cz4rnuch
08-07-2018, 14:17
Z D500. Jak widać nowe modele go dostają.
Żeby D650 dostał AF z D5, D850 czy nawet z D500 to by chyba musieli usunąć oba sloty :)
madebyzosiek
08-07-2018, 14:44
Może dadzą AF z D5 w połączeniu z migawką 1/2000. No i grip ze spustem po lewej stronie. Tak dla równowagi :)Spust po lewej? Mają się na czym wzorować :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/09/exakta_vx-1.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/ldz75yy7hkinfcf/exakta_vx.jpg)
Żeby D650 dostał AF z D5, D850 czy nawet z D500 to by chyba musieli usunąć oba sloty :)Pamięć wbudowana bez możliwości rozszerzania i specjalna aplikacja do synchronizacji zdjęć... Śmierdzi nadgryzionym jabłkiem ;)
Jest jakiś model z jednym slotem i Multi-CAM 20K?
Przydałoby się coś pośredniego pomiędzy Multi-CAM 3500FX II a 20K.Nie. A jest jakieś nowe budzetowe body FX? Nie.
Nie ma sensu konstruować czujników AF gorszych od tych co są.
Ale wtedy Multi-CAM 3500DX II można byłoby spuścić do serii D5x00.
Canon 800D ma 45 punktowy -wszystkie krzyżowe.
Nie widze problemu/konfliktu z tym co piszę. Przeciez można w D5xxx. Jest w D7xxx.
Pawel Pawlak
09-07-2018, 17:43
multicam20k raczej nie trafi szybko do body niższego segmentu bo to byłoby kiepskie marketingowo.
Ale może trafić sama jego 153polowa matryca pomiarowa, tyle że np. ze wspomaganiem z mniejszą matrycą RGB i obsługiwaną przez podstawowego expeed-a a nie oddzielny procesor. Nie dałoby to skuteczności jak w d5,d500,d850, ale byłby szerszy rozstaw pól i ładnie by to wyglądało w specyfikacji. Choć wątpię, bo wymagałoby to zapewne dość konkretnego przekonstruowania lustra tanich modeli.
Bardziej wierzę w kolejną wersję multicam3500.
Wątpię by potencjalny klient najtańszego FX brałby pod uwagę szerszy rozstaw pól af czy wolałby więcej pikselków, które na papierze wyglądają super, przecież było ubolewanie że D7500 to cofanie się w rozwoju bo pikselki zabrali :)
D5600 jest najmniej atrakcyjnym modelem Nikona w porównaniu z konkurencyjnym Canonem.
Od D5200 linia bez znaczących zmian. (od D5300 nowy procesor, a od D5500 -nowy korpus i touchscreen)
Czas podgonić konkurencję.
Ale D5600 ma zaletę w postaci świetnych jpg prosto z puszki.
grenadinma
04-09-2018, 19:53
Muszę powiedzieć, że skusiłem się na D5600, ale ani nie jestem zadziwiony, ani rozczarowany.
grissley
20-11-2018, 11:05
Się tak zastanawiam...
Czy Nikon zrobi jeszcze jakiś aparat z matrycą 16MPx...?
Bardzo wątpliwe. Ale jeszcze chyba robi Df.
Po pięciu latach po premierze?
Jest dostępny w sklepach. Możliwe, że to już stany magazynowe.
Dariusz Breś
22-11-2018, 02:36
Jest dostępny w sklepach. Możliwe, że to już stany magazynowe.
jezu gdzie? daj linka pls
kontradmiral86
22-11-2018, 06:24
jezu gdzie? daj linka pls
Srebrny https://www.bhphotovideo.com/c/product/1013089-REG/nikon_1526_df_dslr_camera_silver.html
Czarny https://www.bhphotovideo.com/c/product/1013090-REG/nikon_1525_df_dslr_camera_black.html
grissley
22-11-2018, 10:03
Df to jak dla mnie taki typowy aparat dla hipstera...
W każdym razie, w tej cenie traktuję go wyłącznie jako ciekawostkę.
A szkoda, bo w sumie fajny ;)
Dariusz Breś
22-11-2018, 14:46
Srebrny https://www.bhphotovideo.com/c/product/1013089-REG/nikon_1526_df_dslr_camera_silver.html
Czarny https://www.bhphotovideo.com/c/product/1013090-REG/nikon_1525_df_dslr_camera_black.html
uhhh, a już myślałem że w pl kupi :(
Na nikon store wisi parę.
No i u cyfrowych ma status "na zamówienie". Zapytać można.
I jedną sztukę na alledrogo widzę. ;)
Przecież nie tylko, że w pl to nawet na raty można kupić, tylko kila dni trzeba zaczekać: https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-DF
Kto niezdecydowany jeszcze nie zdążył kupić, to powinien się pośpieszyć bo wyraźnie widać , że sytuacja może się nie powtórzyć;-)
To taka biżuteria która od 5 lat nie została przeceniona.
Obudowa retro powstrzymuje starzenie elektroniki
i jest lepsza od pasteryzacji. :-P
Dariusz Breś zerknij tu:
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/df-black
Dariusz Breś
27-11-2018, 16:44
Dariusz Breś zerknij tu:
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/df-black
yyyyyyy, THX
kurczeblade
27-11-2018, 22:31
a mawiają że DSLR umiera bo nadchodzi bezlustro, a tu
https://nikonrumors.com/2018/11/27/nikon-d6-coming-soon.aspx/?fbclid=IwAR2rg8ZhXDXLi88U5OMCdXo9N9liLf8BkT5444E4 Wq-1P8qkrGUDIe3C44A
D6 już zarejestrowane od roku, spekulowano tylko czy będzie to D5s czy D6.
Taki aparat musi wyjść żeby podnieść poprzeczkę, wtedy szybko powinno pojawić się Z8/Z9 jako flagowce bezlustra, które będą gorsze od flagowca z lustrem żeby miało to wszystko sens.
Mnie tylko ciekawi nadal info że system Z ma składać z pięciu modeli i nie wiem gdzie ten piąty może być, chyba że Nikon zrobi rewolucje i wrzuci mocno wykastrowane coś z pełną klatką ?
Napisałem o rewolucji bo nigdy nie było sprzętu z pełną klatką tańszego jak D600/A7/6D/Z6 czyli 1800-2000$, więc takie np Z5 namieszałoby na rynku może nawet za mocno.
Mnie tylko ciekawi nadal info że system Z ma składać z pięciu modeli i nie wiem gdzie ten piąty może być, chyba że Nikon zrobi rewolucje i wrzuci mocno wykastrowane coś z pełną klatką ?
Napisałem o rewolucji bo nigdy nie było sprzętu z pełną klatką tańszego jak D600/A7/6D/Z6 czyli 1800-2000$, więc takie np Z5 namieszałoby na rynku może nawet za mocno.
Zwłaszcza gdyby miało slot SD
Kolekcjoner
28-11-2018, 00:05
D6 już zarejestrowane od roku, spekulowano tylko czy będzie to D5s czy D6.
Taki aparat musi wyjść żeby podnieść poprzeczkę, wtedy szybko powinno pojawić się Z8/Z9 jako flagowce bezlustra, które będą gorsze od flagowca z lustrem żeby miało to wszystko sens.
Nikonowi potrzebne jest coś czym zastąpi cropowe ML u innych firm. Więc mogą tak kombinować że zrobią jakieś tanie FF.
Tanie ML z FF już jest i nazywa się Z6. Tańsze bezlustro będzie tylko z APS-C.
Kolekcjoner
28-11-2018, 02:36
Tanie ML z FF już jest i nazywa się Z6. Tańsze bezlustro będzie tylko z APS-C.
Ale z takim bagnetem APSC? Jakaś straszna pokraka wyjdzie. I co do tego też słoje dużej średnicy? Ciężko to jakoś sobie wyobrazić....
Z6 wcale nie jest takie tanie i myślę że można zrobić coś tańszego....
cz4rnuch
28-11-2018, 08:32
Ale z takim bagnetem APSC? Jakaś straszna pokraka wyjdzie. I co do tego też słoje dużej średnicy?Można pójść drogą Canona i zaproponować coś z mniejszym bagnetem, jak w przypadku M. A do tego pełną kompatybilność przez przejściówkę.
Ciężko to jakoś sobie wyobrazić...W sensie mała aparatka z przydużym bagnetem? Były już takie eksperymenty.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/11/8429316_sa-1.jpg
źródło (https://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/8429/8429316_sa.jpg)
Z tym, że w Nikonie wyglądałoby to jeszcze śmieszniej.
Kolekcjoner
28-11-2018, 13:40
W sensie mała aparatka z przydużym bagnetem? Były już takie eksperymenty.
https://pisces.bbystatic.com/image2/BestBuy_US/images/products/8429/8429316_sa.jpg
Z tym, że w Nikonie wyglądałoby to jeszcze śmieszniej.
Dużo bardziej. W Sony ten bagnet jest bodaj mniejszy niż w eMce więc to inna bajka.
cz4rnuch
28-11-2018, 13:48
Dlatego napisałem, że będzie to wyglądać jeszcze śmieszniej. Przy założeniu, że w aps-c zostawią bagnet Z. Jeśli zrobią mniejszy, ale kompatybilny z resztą szpejozy, podobnie jak Canon uczynił z eMką a do tego nie przesadzą z miniaturyzacją (jak zrobiło Sony w przypadku np A5100) to nie widzę problemu.
Tylko Nikon Z ma i tak juz krótki rejestr. Więc jeśli ma być body APS-C z przejściowką to rejestr takiego body musi byc o jeszcze ileś tam mm krótszy.
cz4rnuch
28-11-2018, 16:17
Tylko Nikon Z ma i tak juz krótki rejestr. Więc jeśli ma być body APS-C z przejściowką to rejestr takiego body musi byc o jeszcze ileś tam mm krótszy.
A Canon M jest kompatybilny z szkłami R? Chodziło mi raczej o przejściówkę, która umożliwi montowanie szkieł F, podobnie jak to jest w systemie Z. Zet to wybór Nikona. Mocowanie jest duże więc wyjścia są moim zdaniem trzy. Albo zrobią aps-c z wielkim mocowaniem Z i będą robić w sumie wcale nie małe bezlustra aps-c, albo zrobią kolejne mocowanie, odrobinę mniejsze. Albo oleją bezlusterkowe apsc.
To nie mój problem ;)
Jeśli nie jest, to błąd.
cz4rnuch
28-11-2018, 16:24
No, ale problem jest, bo mocowanie jest duże. Właściwie nawet Z6 i 7 wyglądają na aparaty, których już nie da się zmniejszyć. A fajnie byłoby, by przynajmniej część z bezluster aps-c, o ile w ogóle są w planach, było jednak trochę mniejszych.
A Canon M jest kompatybilny z szkłami R?
jak ktos wyklepie adapter, to bedzie mozna R zakladac jako szkla makro. bo ze wzgledu na roznice w odleglosci rejestrowej i srednicy bagnetow, wersji z ostrzeniem na nieskonczonosc nie da sie.
osobna kwestia jest po co ktos mial by zakladac tak wy* optycznie szkla do takich zabawkowych aparatow jak M-ki (bo do powaznej pracy to one nie sa). chyba, zeby sie internet mogl podniecac, bo realnie nie widze wielu sensownych zastosowan, dla ktorych ktos wydalby tyle siana na szklo RF i potem je chcial pakowac do cropowej wydmuszki M.
Bierz pod uwagę ludzi, którzy mają kilka body.
cz4rnuch
28-11-2018, 17:03
...osobna kwestia jest po co ktos mial by zakladac tak wy* optycznie szkla do takich zabawkowych aparatow jak M-ki (bo do powaznej pracy to one nie sa). chyba, zeby sie internet mogl podniecac, bo realnie nie widze wielu sensownych zastosowan, dla ktorych ktos wydalby tyle siana na szklo RF i potem je chcial pakowac do cropowej wydmuszki M.Akurat o sensie czy bezsensie nic nie pisałem, ale domyślam się, że nawet w tak wy* systemie jak Canon R z czasem zrobią też jakieś szkło dla ludu. W sumie 35 macro do tej kategorii bym już nawet zaliczył. Nie jest też wykluczone, że i w systemie M pokażą jakieś mniej "zabawkowe" body. To w sumie nieważne. Chodziło mi o właśnie o to, że jeśli Nikon zdecyduje się na bezlusterkowe aps-c to całkiem możliwe, że tak jak w Canonie zastosują jeszcze inne mocowanie, które nie będzie kompatybilne z systemem Z. Dlatego zaznaczyłem "tak jak w Canonie" i chyba tego Jacek nie zauważył.
Mi się wydaje że czasy jak to sprzęt foto był robiony dla zaawansowanych użytkowników czy zawodowców minął już dawno i canon/nikon przespali ten moment o dobre 4-5 lat i obudzili się w czasach jak większość pstryka fonami, więc teraz zrobili kompromisowy sprzęt żeby zadowolić tych, którzy patrzyli zazdrośnie na soniaki i zmusić do zmiany przyzwyczajeń tych co mają cały system i chcą wydać więcej kasy.
Mozna przypuszczać że Z8/9 będzie większe, konstrukcja pod zawodowe zastosowania, grip i pewnie dwa sloty plus parametry techniczne, a jeśli powstanie jakiś kastrat Z5 to może będzie mniejszy, wielkość bagnetu nie przeszkadza żeby zmniejszyć grip i wymiary/wagę.
Kolekcjoner
28-11-2018, 18:32
Mi się wydaje że czasy jak to sprzęt foto był robiony dla zaawansowanych użytkowników czy zawodowców minął już dawno i canon/nikon przespali ten moment o dobre 4-5 lat i obudzili się w czasach jak większość pstryka fonami, więc teraz zrobili kompromisowy sprzęt żeby zadowolić tych, którzy patrzyli zazdrośnie na soniaki i zmusić do zmiany przyzwyczajeń tych co mają cały system i chcą wydać więcej kasy.
Nie do końca to tak wszystko wygląda i nie do końca jest znak równości pomiędzy tymi firmami w tym względzie....
Mozna przypuszczać że Z8/9 będzie większe, konstrukcja pod zawodowe zastosowania, grip i pewnie dwa sloty plus parametry techniczne, a jeśli powstanie jakiś kastrat Z5 to może będzie mniejszy, wielkość bagnetu nie przeszkadza żeby zmniejszyć grip i wymiary/wagę.
Jaki tam mniejszy, przecież bagnet w Z6 jest prawie na całą wysokośc body. Zrobią aparat bez wizjera, z samym LCD?
Co do pierwszej częsi wypowiedzi - to robienie sprżetu włąśnie pod masowego odbiorce ma coraz mniej sensu (mówie o perspektywie wieloletniej), bo oni przechodza na smartfony. Najdłużej utrzyma sie rynek profi. Z cenami wywalonymi w kosmos. I to będą dobre czasy dla fotografów zawodowych. Historia zatoczy koło.
Kolekcjoner
29-11-2018, 01:14
Co do pierwszej częsi wypowiedzi - to robienie sprżetu włąśnie pod masowego odbiorce ma coraz mniej sensu (mówie o perspektywie wieloletniej), bo oni przechodza na smartfony.
Hmmmm ... ciężko być wróżbitą..... Póki co wciąż największą sprzedaż generują lustra entry level. Coraz większą sprzedaż notuje też apsc ML. Wedle skąpych źródeł (raczej tylko na zasadzie, że ktoś gdzieś coś chlapnął w wywiadzie) FF to póki co ok 5% rynku. Pytanie jeszcze jak to wygląda jeśli chodzi o szklarnię, bo to kolejny wcale nie pomijalny temat. Na pewno cały czas jest stały ilościowy spadek sprzedaży w dziale foto u wszystkich. Jednak stopniowo hamuje /ten spadek/. Czyli może nie być złym pomysłem nastawienie się na entry level FF. Może to się wpisać w to co przewidujesz. Szczególnie że firmy robiące smartfony to potentaci mający hałdy $ na R&D i mogą podciągnąć jakość obrazowania w telefonach bardzo wysoko ale czy dorównają lub choćby zbliżą się do FF - wątpię. I tu jest pole do popisu dla Nikona. Wejść z takim produktem, który trochę się wstrzeli pomiędzy obecne drogie FF a apsc. To oczywiście wymaga odwagi, w sprzedaż cropowych lustrzanek nie powinno mocno uderzyć (można je będzie spokojnie stopniowo wygasić) - na dłuższą metę kto wie może to jest pomysł....
BTW: FF z samym LCD, z naleśnikami, małe? Czemu nie? Przy rozsądnej cenie może sporo namieszać na rynku. Jedyny problem jaki widzę to póki co cena matryc FF wciąż niemała. Reszta wszystko jest.
Smartfony zaczynaja być wspomagane tak bardzo oprogramowaniem, że .. to amatorowi wystarczy. Jak będzie robił nocą nie zaszumione zdjęcia (automatyczne składanie wielu klatek by zlikwidować szum), jak dostanie małą GO - po co mu prawdziwe aparaty? Sztuczna inteligencja zastąpi nasza inteligencję. Nam zostanie komponować i miec pomysły.
Dinozaury plus osoby mające sporo utopione w sprzet zostaną przy aparatach. Reszta się przesiądzie definitywnie na smartfony.
Kolekcjoner
29-11-2018, 02:36
Smartfony zaczynaja być wspomagane tak bardzo oprogramowaniem, że .. to amatorowi wystarczy. Jak będzie robił nocą nie zaszumione zdjęcia (automatyczne składanie wielu klatek by zlikwidować szum), jak dostanie małą GO - po co mu prawdziwe aparaty? Sztuczna inteligencja zastąpi nasza inteligencję. Nam zostanie komponować i miec pomysły.
Dinozaury plus osoby mające sporo utopione w sprzet zostaną przy aparatach. Reszta się przesiądzie definitywnie na smartfony.
Wiesz być może kiedyś w ogóle będziemy fotografować tylko oczami ;) ale ja nie próbuję patrzeć aż tak daleko. Mam na myśli najbliższą przyszłość :).
Zgodnie z tym co pisze Thom Hogan (https://dslrbodies.com/newsviews/nikon-2018-news/november-2018-nikon-news/the-decline-continues.html) wszystkim spada sprzedaż aparatów, zarówno lustrzanek, jak i bezlusterkowców. Mimo to Nikon uzyskał w ostatnim roku rekordowy zysk jeśli chodzi o ostatnie 10 lat. Skąd? Ano dzięki wysokim cenom. Skoro tak, to raczej dwa razy się zastanowi zanim wejdzie w tanie bezlusterkowce.
Kolekcjoner
29-11-2018, 03:33
Zgodnie z tym co pisze Thom Hogan (https://dslrbodies.com/newsviews/nikon-2018-news/november-2018-nikon-news/the-decline-continues.html) wszystkim spada sprzedaż aparatów, zarówno lustrzanek, jak i bezlusterkowców. Mimo to Nikon uzyskał w ostatnim roku rekordowy zysk jeśli chodzi o ostatnie 10 lat. Skąd? Ano dzięki wysokim cenom. Skoro tak, to raczej dwa razy się zastanowi zanim wejdzie w tanie bezlusterkowce.
Pytanie kluczowe co /w sensie, który segment/ ten "zysk" u nich wyrabia? I co będzie jak zacznie spadać sprzedaż entry level dslr, a to jest moim zdaniem nie kwestia "czy" tylko "kiedy" i "dlaczego tak szybko" ;)....
Na pewno na razie dominuje tani sprzet. Gdzies padłą cyferka 95%. Ale to sie będzie zmieniało. Telefony gdzie zaprzęgnięto "inteligencję" i na serio się zajęto możliwościami foto są nowościami na rynku. Za kilka lat to będzie norma.
Skąd? Ano dzięki wysokim cenom. Skoro tak, to raczej dwa razy się zastanowi zanim wejdzie w tanie bezlusterkowce.Podaj jakie to aparaty w Nikonie podrożały przez ostatnie 10 lat ?
Nikon zwiększył sprzedaż już w drugim kwartale 2017 i było to podawane dlaczego, na przykładzie rynku japońskeigo i usa sprzedaż wyrobiły im D3400, D5600, a zwłaszcza D7500 i D850, do tego po spadkach cen D610, D810 i D750 też zrobiły swoje, w to10 aparatów łącznie bezlustra/lustra nikon miał cztery aparaty.
Sprzedaż fonów w usa/jp jest niższa bo tam rynek jest nasycony i dochodzi tylko do wymiany, globalnie nie ponieważ chiny i indie podciągają wyniki.
Nic nie pisałem o aparatach, tylko ogólnie. Niemal każda nowość wprowadzana na rynek przez Nikona jest droższa od zastępowanego poprzednika i to nie o kilka procent, ale znacząco, np. D3 ~15 K w zł, D4 ~20 K, D5 powyżej 25 K (ceny w momencie wchodzenia na rynek); D810 ~12 K, D850 ~17K. To samo będzie z cenami obiektywów do Z w porównaniu do lustrzankowych, np 35/1.8 do lustrzanek ~2.2 K, 35/1.8 do Z ~3.8 K. I właśnie te ruchy cen jak i sprzedaż D850 nabiłe kasę Nikonowi. Zresztą to nie tylko moja opinia, tak samo pisze Thom Hogan w załączonym linku.
A sprawdzałeś ceny w dolarach?
W tej chwili nie jestem w stanie sprawdzić dokładnie cen sprzed lat, faktycznie między D4 i D5 różnica nie była duża, chyba 500 $, ale między D3 i D4 przynajmniej 1 K $. Ale dla 35/1.8 da się - B&H Photo Video: 526.95 $ lustrzankowy, 846.95 $ do Z. Trudno to nazwać nieznaczącą różnicą. Ponadto my żyjemy w Europie, a tu poziomy cen kształtowały się podobnie jak w Polsce.
Akurat o sensie czy bezsensie nic nie pisałem, ale domyślam się, że nawet w tak wy* systemie jak Canon R z czasem zrobią też jakieś szkło dla ludu. W sumie 35 macro do tej kategorii bym już nawet zaliczył.
poki co wydaje mi sie, ze RF to beda glownie szkla-misie, takie zeby robic szum medialny i wciagac w ten temat wymagajacego (a przede wszystkim kasiastego) uzytkownika.
na ziemie system R zejdzie na pewno z czasem. tylko mi sie wydaje, ze nie tak krotkim jak by sie chcialo (bo nie musi, skoro EF bardzo dobrze kryje ten temat), ale moge sie oczywiscie mylic
przy czym mam tu na mysli wylacznie szkla. korpus R jaki jest kazden widzi, o jakiekolwiek pro nie da sie go oskarzyc :D dobry jako pierwsza premiera, ale spodziewam sie ze w krotkim odcinku czasu przywala czyms konkretniejszym...
Nie jest też wykluczone, że i w systemie M pokażą jakieś mniej "zabawkowe" body.
pozyjemy zobaczymy. sam mam to niby najmniej zabawkowe obecnie M5, i co prawda to prawda - jest w tym za duzo DNA z PowerShotow, przez co sprzet bywa wkurzajaco nienormalny dla osoby nawyklej do DSLR. ale mowie o golej obsludze aparatu, niekoniecznie ficzerach. pytanie czy system M ma w ogole racje bytu jako cokolwiek powyzej amatorskiego sprzetu? i nie jestem co do tego pewny. jak poprawia kilka zonkow obslugowych M5 i dodadza do tego szkla pokroju 15/2, 50/1.8 IS i uczciwy tele zoom, to IMHO to jest bardzo kompletny i porzadny pod wzgledem mozliwosci sprzet dla pasjonata. wiecej od tego systemu IMHO nie ma co wymagac... i tak zreszta poki co ze 3/4 sprzedazy EOS M to korpus M50 z 15-45 :/
Mi się wydaje że czasy jak to sprzęt foto był robiony dla zaawansowanych użytkowników czy zawodowców minął już dawno i canon/nikon przespali ten moment o dobre 4-5 lat
wybrane pozycje z ostatnich 5 lat w Canonie (przy czym to jest wiekszosc z tego tematu):
400/2.8 mk III
600/4 mkIII
70-200/2.8 mkIII
70-200/4 mkII
85/1.4 IS
TS 50
TS 90
TS 135
16-35 2.8 mkIII
24-105/4 mkII
35/1.4 mkII
11-24/4
100-400 mkII
400/4 DO mkII
16-35/4
200-400/4
nic, zupelnie nic dla zawodowca czy pasjonata...
Nic nie pisałem o aparatach, tylko ogólnie. Niemal każda nowość wprowadzana na rynek przez Nikona jest droższa od zastępowanego poprzednika i to nie o kilka procent, ale znacząco, np. D3 ~15 K w zł, D4 ~20 K, D5 powyżej 25 K (ceny w momencie wchodzenia na rynek); D810 ~12 K, D850 ~17K. To samo będzie z cenami obiektywów do Z w porównaniu do lustrzankowych, np 35/1.8 do lustrzanek ~2.2 K, 35/1.8 do Z ~3.8 K. I właśnie te ruchy cen jak i sprzedaż D850 nabiłe kasę Nikonowi. Zresztą to nie tylko moja opinia, tak samo pisze Thom Hogan w załączonym linku.
Weźmy przykład serie D7xxx, która od pierwszego modelu kosztuje tyle samo co ostatnio D7500, no fakt jest droższy katalogowo o 50$, podobnie jest w D5xxx i D3xxx, mogą być małe różnice bo to sprzęt już czysto amatorski, wiec marketingowe zagrywki mamy.
Sprzęt w pełni pro to inna bajka.
Teraz zobacz jak wygląda podstawowa pełna klatka w Nikonie, D600/D610/Z6 mają takie same ceny premierowe/katalogowe.
Obiektywy kit podobne ceny, pro faktycznie podrożały ale to były trzy podwyżki globalne u wszystkich fot producentów.
wybrane pozycje z ostatnich 5 lat w Canonie (przy czym to jest wiekszosc z tego tematu):
400/2.8 mk III
600/4 mkIII
70-200/2.8 mkIII
70-200/4 mkII
85/1.4 IS
TS 50
TS 90
TS 135
16-35 2.8 mkIII
24-105/4 mkII
35/1.4 mkII
11-24/4
100-400 mkII
400/4 DO mkII
16-35/4
200-400/4
nic, zupelnie nic dla zawodowca czy pasjonata...
Nie zrozumiałeś o co mi chodzi, może nie wyraźnie napisałem.
Nikon i Canon przespali rewolucje jaką jest odejście szarego zwykłego użytkownika od lustrzanek, ludzie bawiący się fonami otrzymali od wielu firm bezlustra m4/3 i aps-c, potem kolejny krok sony z pełną klatką, a nikon i canon przez ten czas co zrobili ?
Nikon i Canon przespali rewolucje jaką jest odejście szarego zwykłego użytkownika od lustrzanek, ludzie bawiący się fonami otrzymali od wielu firm bezlustra m4/3 i aps-c, potem kolejny krok sony z pełną klatką, a nikon i canon przez ten czas co zrobili ?
no wlasnie najwyrazniej nie zrozumialem. wczesniej pisales "Mi się wydaje że czasy jak to sprzęt foto był robiony dla zaawansowanych użytkowników czy zawodowców minął już dawno i canon/nikon przespali ten moment" a teraz nagle robisz zwrot o 180 stopni i jednak chodzilo ci o zwyklych szarych uzyszkodnikow.
to w koncu co przespali? pro czy amatorke? bo tak jak to wyglada, to rynek foto ogolnie stracil bez mala cale grono "pstrykaczy", zostali tylko pasjonaci i pro. i nie dotyczy to tylko Canona czy Nikona. Kowalski juz dawno wybral komorke zamiast noszenia dedykowanego aparatu. i od tego nie bylo odwrotu, ten krzyzyk zaczal byc wbijany w ziemie juz dobre 10 lat temu. i raczej nieodwracalnie, bo po prostu komorki doszly do etapu "dostatecznie dobre" wiec osobne urzadzenie stalo sie redundantne. i wszelkie kwestie typu wygoda uzytkowania, syfiasty workflow (mizerne japonskie implementacje software'u do wifi) by tego nie zmienily. moze co najwyzej lepsza wspolpraca aparatow z komorkami troche uratowala by upadek.
i nie, skurczenie sie rynku to nie jest kwestia uzytkownikow zamieniajacych lustrzanki na bezlustra. ten rynek kurczy sie tak czy siak, tylko czesc uzytkownikow luster przechodzi na bezlustra. ci ktorzy doszli do etapu, ze komorka im wystarcza, nie zamieniliby lustrzanki na bezlustro. tylko ja sprzedali. i nie kupili nic w zamian, skoro telefon wystarcza
pytanie czy Canon czy Nikon cos przespali.... jesli popatrzyc na ich udzial w rynku foto ogolnie... to ja bym sie upieral, ze raczej niekoniecznie. mimo calego wooopsie-dooopsie jak to bezlustra zbawia swiat, sa lepsze niz viagra i w ogole wylecza AIDS... Olympus czy Fuji nadal wisza na jakichs procentach rynku. a Canon ma 45%, Nikon kolejne 25~30%. i patrzac na wyniki sprzedazy chocby takiego M50, to ja szczerze watpie, ze ten trend sie odwroci w bezlustrach...
Kolekcjoner
30-11-2018, 19:16
Ale jakie odejście? Od czego. Co przespali? Zobacz np. w amazon co jest na pierwszych miejscach sprzedaży -> dslr, ML są daleko, wiem że to niczego nie wyznacza ale trochę pokazuje iż jednak póki co target amatorski /tam gdzie się sprzedaje kontenery sprzętu a nie poszczególne sztuki/ jest wyraźnie określony.
I ja bym jednak nie stawiał znaku równości pomiędzy N i C , bo ten ostatni w bezlustrach zaczyna być numerem jeden w wielu miejscach. Ostatnio nawet w którymś wywiadzie oficjalnie się przyznali, że m50 ciągnie im sprzedaż na pierwsze miejsce na wszystkich liczących się rynkach.
Obie te firmy wg rankingów CIPA póki co daleko wyprzedzają ze sprzedażą Sony (o reszcie lepiej z litości nie wspominać) - i co mają sobie strzelić w stopę i pozbawić się dochodów bo fanboje coś cobie tam uroili.... bez jaj ;)...
@akustyk (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937) - nic nie widać na czarnym forum z Twojej cytacji ;)...
nikoniarz
30-11-2018, 19:22
@akustyk (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=937) - nic nie widać na czarnym forum z Twojej cytacji ;)...
Pomaga zaznaczenie tekstu. Tak się ratuję gdy ktoś nie pomyśli, że ktoś może mieć czarne tło :D
A moz3cie mi jakis screenshot podeslac co sie na czarnym tle dzieje?
nikoniarz
30-11-2018, 19:38
Taka norma w postaci czarnego tekstu na czarnym tle :D
Kolekcjoner
30-11-2018, 19:58
17763
proszzzzę .... ;).
Dziekuje. Najwyrazniej edytor forumowy kopiuje nie tylko tresc, ale i styl tekstu. Dobrze wiedziec na przyszlosc
Dziekuje. Najwyrazniej edytor forumowy kopiuje nie tylko tresc, ale i styl tekstu. Dobrze wiedziec na przyszlosc
Kopiuje i widać to od razu w treści. Aby to skasować, trzeba kliknąć drugą ikonę od lewej (przekreślone literki AA)
Kopiuje i widać to od razu w treści. Aby to skasować, trzeba kliknąć drugą ikonę od lewej (przekreślone literki AA)
no wlasnie na bialym tle nie da sie tego tak na oko odroznic.
grissley
01-12-2018, 11:37
no wlasnie na bialym tle nie da sie tego tak na oko odroznic.
To ktoś używa białej wersji...?
Przecież to się nawet w sieci nazywa "czarne forum"... :| ;)
Obrazek2000
01-12-2018, 12:10
Mi przez myśl nie przeszło, żeby zmieniać kolor. Nawet nie wiedziałem, że można ;-)
Ja;) łatwiej się czyta;)
Ja;) łatwiej się czyta;)
A nawet duzo latwiej
To chyba nawet w Polsce byloby juz niepoprawne politycznie :)
A tak po prawdzie, to ja Nikoniarzy od dobrych 10 lat znam jako zolte forum :) (i tyle mojego P.C.)
..Nikon i Canon przespali rewolucje jaką jest odejście szarego zwykłego użytkownika od lustrzanek,Tylko, że to nieprawda. każdy żyje w swojej "bańce". Czytając wątki o bezlustrach nabrałeś przekonania, że siedzi na tym juz pół forum. Ale to samo dotyczy innych. Szczególnie gdy jest oceniany aparat/obiektyw to widać jak bardzo ludzie oceniaja pod kątem swoich potrzeb i sądzą, że to potrzeby większości fotografujących.
ShutterStill
01-12-2018, 19:20
Dla mnie żadna rewolucja jak zabierają MI jedną z bardzo istotnych funkcji jaką jest wspomaganie AF w lampie (nie, nie będę świecił ludziom ciągłym światłem po oczach).
dla MNIE to downgrade a nie rewolucja.
Ale każdy ma inne potrzeby.
Dla MNIE brak tej jednej funkcji dyskwalifikuje bezlustra.
Kolekcjoner
01-12-2018, 19:37
Tyle że przy czułości AF w niektórych puchach ML to jest to do niczego nie potrzebne....
grissley
01-12-2018, 20:00
Dla mnie żadna rewolucja jak zabierają MI jedną z bardzo istotnych funkcji jaką jest wspomaganie AF w lampie
Tosz Nikon od zawsze ma spawarkę (Stare Canony miały czerwone oko), a wspomaganie z lampy to gwarancja na problemy z BF/FF...?
madebyzosiek
01-12-2018, 20:25
Tosz Nikon od zawsze ma spawarkę (Stare Canony miały czerwone oko)
Nie każdy Nikon. Te, które nie mają wbudowanej lampy, nie mają też wspomagania AF.
a wspomaganie z lampy to gwarancja na problemy z BF/FF...?
Z systemówek też? Bo ja nie zauważyłem ;)
Z systemówek też? Bo ja nie zauważyłem ;)
Wątków o przestrzeliwującym AF z SB Nikona jest od... Ty czasem nie pisałeś, że jak wysyłałeś Sigmy na kalibrację, to z lampą? ;)
madebyzosiek
01-12-2018, 20:39
Wątków o przestrzeliwującym AF z SB Nikona jest od... Ty czasem nie pisałeś, że jak wysyłałeś Sigmy na kalibrację, to z lampą? ;)Ale to raczej problem Sigmy, a nie wspomagania lampy. W życiu nie miałem klocków ze wspomaganiem AF i Nikkorem, czy to była SB700, SB800, SB900 czy SB910. A Sigmy po kalibracjach nie mają problemów z SB910 z którą są wysyłane, a w SB800 muszę wyłączać wspomaganie AF, no ale to jest problem Sigmy.
Nie chce mi się szukać po forum, ale pamiętam, że były posty dotyczące problemów z AF nie tylko w sigmach.
Może jeszcze ze dwie generacje MultiCam i wspomaganie nie będzie potrzebne? ;)
madebyzosiek
01-12-2018, 20:53
Nie chce mi się szukać po forum, ale pamiętam, że były posty dotyczące problemów z AF nie tylko w sigmach.
Może mam wyjątkowe szczęście, ale ja takie problemy znam tylko z lamp Nissina, Yongnuo i Metza.
Może jeszcze ze dwie generacje MultiCam i wspomaganie nie będzie potrzebne? ;)
Na dobrą sprawę D500 już go nie potrzebuje, nawet w ciemności :)
ShutterStill
01-12-2018, 21:00
Ja miałem problem.
Myślałem że z lampami a okazało się że mam problem z D4 a nie z sabinami.
Kumpel ma D5 i D500 i oba nie złapią AF w ciemnicy z silnym światłem za osoba fotografowaną.
Sony AIII nie zrobiła jednego zdjęcia nawet..
Każdy ma inne potrzeby i używa sprzętu w innych warunkach.
W moim D7100 a wcześniej w D90 miałem problem z BF/FF korzystając ze wspomagania w SB900 zarówno na nikkorach (stałki i zoom) jak i na Sigmie 17-50...
Tak z innej beczki odnośnie nowości / zapowiedzi. Jestem na etapie przejścia z DX na FX. Na celowniku D750 którego mogę brać nawet dzisiaj. Jest cashback + dodatkowe promki + generalnie pucha ma wszystko czego potrzebuję. Powstrzymuje mnie tylko fakt, że pucha ma swoje lata i boję się sytuacji że miesiąc po zakupie pojawi się jego następca. Gdzieś w postach już od dawna przewija się rzekomy następca D760... Coś więcej na ten temat wiadomo? Jakieś zapowiedzi? Przecieki?
Chyba jest cisza na ten temat. Może nastepcą jest Z6? Albo raczej nie chca pokazywac w tym czasie niczego konkurencyjnego do Z6, Myślę, że lustrzanek FF nie wygaszą, ale premiery będą rzadsze, bo teraz nikon ma dwa systemy, a ten Z pochłonie teraz więcej energii. Szczególnie jeśli chodzi o optykę do Z, ale na body to się tez odbije.
Moim zdaniem jeszcze sporo wody w rzece upłynie nim użytkownicy modeli D750 i wyższych, zaczną bezlustetkowce traktować jako realną i w pełni zadowalającą alternatywnę. Amatorów z bardziej zasobnym portfelem pewnie skusi się wielu ale grupa zarabiających na fotografii to dość konserwatywne grono ;) więc FF jeszcze długo pożyje ;) Serię D8xx odświeżyli więc i na D750 przyjdzie pora - tak mi się wydaje...
grissley
02-12-2018, 20:44
Na cyfrę tez nie od razu się wszyscy z kliszy przesiedli, a ta firma co trzymała się kurczowo starej technologii musiała potem przez wiele lat udowadniać, że pełna klatka jest niepotrzebna, że szumofobia jest zła itpitd ;)
Tak z innej beczki odnośnie nowości / zapowiedzi. Jestem na etapie przejścia z DX na FX. Na celowniku D750 którego mogę brać nawet dzisiaj. Jest cashback + dodatkowe promki + generalnie pucha ma wszystko czego potrzebuję. Powstrzymuje mnie tylko fakt, że pucha ma swoje lata i boję się sytuacji że miesiąc po zakupie pojawi się jego następca. Gdzieś w postach już od dawna przewija się rzekomy następca D760... Coś więcej na ten temat wiadomo? Jakieś zapowiedzi? Przecieki?
No i czego się boisz? D750 raczej nie przestanie robić zdjęć w dniu premiery swojego następcy. [emoji6]
Ja w tym roku także wkroczyłem w FX nabywając właśnie D750 i jestem po prostu oczarowany jego możliwościami praktycznie w każdym rodzaju fotografii, oczywiście pod warunkiem, że używam go z dobrymi szkłami. W porównaniu do używanego przez prawie 8 lat D7000, pomimo wielkiego sentymentu do niego i wielu pozytywnych doświadczeń, przeskok w plastyce obrazu był po prostu ogromny! Tym niemniej dla większego zasięgu tele postanowiłem jednak nie rozstawać się ze światem DX wymieniając jedynie D7k na D500 i teraz wreszcie mam wszystko czego potrzebuję, a nawet nieco więcej. [emoji38]
Być może za kilka lat zdecyduję się na wymianę D750 na D850, ale na pewno nieprędko, gdyż D750 w tej chwili w zupełności zaspokaja moje potrzeby.
Moja rada: nie myśl za bardzo o nowościach. One będą pojawiać się zawsze. Kupuj to co spełni Twoje oczekiwania, szczególnie gdy jest w okazyjnej cenie. A trudno teraz znaleźć puszkę FX nikona w lepszej relacji jakości i możliwości do ceny niż D750...
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
Powstrzymuje mnie tylko fakt, że pucha ma swoje lata i boję się sytuacji że miesiąc po zakupie pojawi się jego następca. Gdzieś w postach już od dawna przewija się rzekomy następca D760... Coś więcej na ten temat wiadomo? Jakieś zapowiedzi? Przecieki?
Na następce D750 nie ma zwyczajnie miejsca, tanie FX to jest D610 i Z6, półka wyżej i drożej to obecnie D850 i Z7, więc nie bardzo jest gdzie wcisnąć D750, który kosztował 2300$.
avzi, niczego się nie boję i wiem że D750 nie przestanie robić świetnych zdjęć gdy pojawi się nowy model. Tak jak napisałem, D750 spełnia wszystkie moje oczekiwania ale 4 lata w cyfrowym świecie to ogrom czasu i jeśli nowa pucha miałaby się pojawić za 2-3 miechy i kosztować niewiele więcej mając poprawione to i owo to właśnie to jest ten mały dylemat.
koesh, pewnie coś w tym jest natomiast ciągle trzymam się tego że D750 jest specyficzną puchą i dziwne by było aby miał o niej zaginąć słuch. D6xx to pucha pokroju D7xxx tyle że z matrycą FX. D8xx często określana jest jako pucha "studyjna" a D750 miał znacznie lepszy AF niż D6xx i znaczniej mniej szumiała niż D810 więc nawet na kursach Nikona polecana była i dedykowana jako pucha do cykania ślubów. Linia Z póki co tu nie wejdzie, po linię entry FX nikt do takich celów nie sięgnie więc zostaje albo produkowanie w nieskończoność D750 albo przesunięcie klientów z D750 na D850.
Nie ma co gdybać bo w każdej teorii jest trochę racji a jak będzie to zobaczymy ;)
Nawet jakby ktoś szalony w nikonie doprowadziłby do wypuszczenia następcy D750 to cenowo nikt by tego nie tknął bo to coś koło 12000zł minimum, a D850 już po obniżce tyle kosztuje no i jest Z6 kosztujący 10000zł.
No to się Panowie mocno zdziwicie na początku roku :-)
.. FF jeszcze długo pożyje ;) Serię D8xx odświeżyli więc i na D750 przyjdzie pora - tak mi się wydaje...D850 wypuścili sporo przed bezlustrem, więc nie mozna mówic o odswieżeniu po premierze Z7. Po bezlustrach nie zaprezentowano ŻADNEJ lustrzanki. Ale to tylko dlatego, że Nikon ich nie wypuszcza co miesiąc ;)
Nawet jakby ktoś szalony w nikonie doprowadziłby do wypuszczenia następcy D750 to cenowo nikt by tego nie tknął bo to coś koło 12000zł minimum,.
Skąd pomysł, że będzie taka zwariowana cena? Możliwe, że nie będzie dwóch serii tanich luster FF, a te jedno co wypuszczą będzie w cenie między D610 a D750. Połowa tej ceny co piszesz.
Na cyfrę tez nie od razu się wszyscy z kliszy przesiedli, a ta firma co trzymała się kurczowo starej technologii musiała potem przez wiele lat udowadniać, że pełna klatka jest niepotrzebna, że szumofobia jest zła itpitd ;)
Jeśli masz na myśli firmę Nikon, to się niestety mylisz. Nikon był jednym z pierwszych, którzy weszli w cyfrową technologię, już w 1991 roku cyfrowe Nikony opracowane we współpracy z Kodakiem były wykorzystywane przez NASA na promach kosmicznych. Były też dostępne w sprzedaży, chociaż raczej nie dla normalnych śmiertelników (cena 25-30 K w $). A Nikon D1 powstał w 1999 roku jako jeden z pierwszych cyfrowych aparatów. Sony (Minoltami zwane wtedy), Olympusy, Pentaxy itp. jeszcze nie śniły o cyfrze, nawet Canon wystartował rok później, aczkolwiek z aparatem mniej kosztownym, dostępnym dla amatorów (D30). Fakt, że Nikon spóźnił się o pięć lat z pełną klatką, ale tylko w stosunku do Canona, bo reszta też trzymała się kurczowo APS-C albo mniejszego nawet rozmiaru.
Kolekcjoner
03-12-2018, 03:09
Moim zdaniem wypuszczanie następcy 750 nie ma większego sensu.
Skąd pomysł, że będzie taka zwariowana cena? Możliwe, że nie będzie dwóch serii tanich luster FF, a te jedno co wypuszczą będzie w cenie między D610 a D750. Połowa tej ceny co piszesz.
No i to by była rewolucja globalna bo do tej pory nikt taniej pełnej klatki nie wyprodukował., połowa ceny D750 to nawet D7xxx aps-c droższe sporo.
D600/610 - 2000-2100$
D750 - 2200-2300$
Z6 - 2000$
grissley
03-12-2018, 10:23
Jeśli masz na myśli firmę Nikon, to się niestety mylisz.
Się nie mylę, bo nie chodzi o to kto pierwszy co tknął, tylko kto pierwszy wszedł w technologię na poważnie.
Z cyfrą u Nikona było podobnie jak z filmowaniem - vide D90.
Są pierwsi, przypinają ordery, potem czekają aż cały świat ich wyprzedzi, a potem gonią.
Z cyfrą się w końcu udało, D3/D700 do(prze)goniło konkurencję.
Z filmem chyba jeszcze gonią, nie wiem jak Z6/Z7.
Z bezlustrami też gonią - nawet jak Z6/Z7 okaże się hitem, to jeszcze szklana pogoń przed nimi.
itpitdetc.
A co do D750 - po każdym tego typu pytaniu jest wylew mądrości o tym, jak to dotychczasowe aparaty tez robią zdjęcia, że czas i kadry uciekają nie ma co czekać i tym podobne super wartościowe rady.
Wiadomo, że jeśli D760 wyjdzie to będzie kosztowało z d* i kupowanie go przez najbliższy rok może nie być najsensowniejsze, jak ktoś ostro liczy kasę.
Ale jeśli wyjdzie, to D750 może polecieć cenowo jeszcze z tysiaka w dół i to już jest argument.
Tyle, że żadnych konkretnych przecieków o D760 nie ma, więc raczej nie ma obaw. Swoją drogą, D750 to aktualnie chyba najlepsza relacja cena/jakość na rynku...
Według mnie będzie następca d750. Po to, żeby w praktyce bez specjalnych inwestycji tłuc i zarabiać dalej na d750 ;) Ostatnie ruchy cenowe o tym świadczą moim zdaniem.
Ceny sprzętu według mnie będą niższe. Dużo dzieje się teraz po wejściu ML Canona i Nikona, firmy muszą na nowo poukładać rynek a zrobiło się ciaśniej. Firmy muszą walczyć o odpowiedni wolumen sprzedaży dla osiągnięcia zakładanej produkcji i korzyści skali. Gdybym miał zgadywać, to za rok czy dwa będzie można kupić dobre lustro w cenie, o jakiej dziś można pomarzyć.
Co do tego kto pierwszy co wymyślił i jak potem wdrożył to niech za przykład służy kodak i nokia.
Jak sie zarabia na malejącym rynku pokazało sony, wypuszcza każdy model A7 droższy ale przecenia na potęgę poprzednie modele co daje im wielki przyrost obecności na rynku, a jak sprzęt popularny to i więcej znajdzie się na zakup premierowego nowego modelu.
Nikon ma jeszcze wiele wiele przed sobą żeby wyrwać solidny kawałek tortu w bezlustrach FF, ułatwienie w postaci adaptacji szklarni daje bardzo dużo ale to wszystko wymaga czasu.
Nikon w pierwszym kwartale 2019 ma pokazać D6, więcv można przypuszczać że Z8/Z9 będzie też w 2019 roku przynajmniej zapowiedziane.
Problem to co ze sprzętem tańszym od Z6, który jest w cenie startowej jak D600/D610, wypuszczanie jakiś kastratów Z5 byłoby rewolucją na rynku i zniszczenie sobie linii aps-c, chyba że zrobią coś nieznacznie tańszego tak w okolicach 1700$ ale na tyle słabe że wybór dobrego aps-c miałby sens.
No i to by była rewolucja globalna bo do tej pory nikt taniej pełnej klatki nie wyprodukował., połowa ceny D750 to nawet D7xxx aps-c droższe sporo.
Połowę od 12000 o których pisałeś.
Co do taniości FF - zerknij na cenę A7 mk1 - 3 tys. Da się. Oczywiście to staroć, więc nie mówię, że nowość czyli następca D750 będzie tyle kosztował. Przy cenie D850 to D760 może spokojnie kosztować 7 tys i będą stały kolejki ;) szczególnie jeśli nie będzie następcy D610.
Jak sie zarabia na malejącym rynku pokazało sony, wypuszcza każdy model A7 droższy ale przecenia na potęgę poprzednie modele co daje im wielki przyrost obecności na rynku, a jak sprzęt popularny to i więcej znajdzie się na zakup premierowego nowego modelu.
to dziwne. bo ja myslalem, ze to Canon ma 50% tego malejacego rynku. przy znakomitej rentownosci i dochodowosci (https://www.sonyalpharumors.com/nikkei-report-sony-now-has-a-13-3-market-share-in-the-system-camera-market/ )
wedlug raportow obu firm za 2017, to Canon zarobil 2x tyle co Sony... wiec nie wiem, czy ta argumentacja powyzej faktycznie jest poprawna.
Sony nap* nowe modele bo musi. bo wie, ze jak Canon i Nikon wejdzie w ta dzialke, to sie skonczy rumakowanie. co zreszta mozna bylo zobaczyc w bezlusterkowcach APS-C... wszedl pierwszy M i byl smiech na sali. kilka lat pozniej Canon sprzedaje najwiecej bezlusterkowcow :/
ale dobra... powtarzajmy sobie, ze z R wcale tak nie bedzie :)
Kolekcjoner
03-12-2018, 13:34
Według mnie będzie następca d750. Po to, żeby w praktyce bez specjalnych inwestycji tłuc i zarabiać dalej na d750 ;) Ostatnie ruchy cenowe o tym świadczą moim zdaniem.
Ceny sprzętu według mnie będą niższe. Dużo dzieje się teraz po wejściu ML Canona i Nikona, firmy muszą na nowo poukładać rynek a zrobiło się ciaśniej. Firmy muszą walczyć o odpowiedni wolumen sprzedaży dla osiągnięcia zakładanej produkcji i korzyści skali. Gdybym miał zgadywać, to za rok czy dwa będzie można kupić dobre lustro w cenie, o jakiej dziś można pomarzyć.
Obawiam się że obracasz się w oparach absurdu własnych marzeń ;). Przy malejącej wciąż sprzedaży (aparatów z wymienną optyką) jedyne co można robić to podnosić ceny. I producenci to wiedzą. A to że schodzące modele tanieją to norma tylko czy na tym jest jakiś duży zarobek - wątpię.
Pytanie tylko, ile sztuk trzeba sprzedać, żeby zwróciły się nakłady na projekt i przygotowanie produkcji. Może się okazać, że każdy sprzedany nawet po niższej cenie "stary" D750 przynosi firmie zyski, więc będzie w produkcji dopóki będą chętni.
Dla wielu D850 ma cenę zaporową, przekracza te psychologiczne 10.000. No i dla wielu to co oferuje więcej niż D750 to nie jest wcale takie kluczowe. Albo wręcz niepożądane (za duże pliki, kupno dysków i lepszego kompa). Dlatego zbyt na tańsze FF jest zapewniony. Pytanie jak długo będzie tym tańszym D750, a kiedy to będzie jego następca. Bo wielu nie powstrzymuje to jakie D750 ma parametry (świetne) ale data jego premiery (rok 2014). Niech go nazwą D760, dorzucą cokolwiek (pełne wi-fi, inne filmowanie) i wtedy to ludzie kupią, bo będą wiedzieli że nie ma nic innego (strategia firmy Canon ;) )
grissley
03-12-2018, 14:26
Albo zrobią jak w serii czterocyfrowej - następca będzie miał to i owo lepsze, co innego wycięte, a D750 wycofa się z rynku.
Połowę od 12000 o których pisałeś.
Co do taniości FF - zerknij na cenę A7 mk1 - 3 tys. Da się. Oczywiście to staroć, więc nie mówię, że nowość czyli następca D750 będzie tyle kosztował. Przy cenie D850 to D760 może spokojnie kosztować 7 tys i będą stały kolejki ;) szczególnie jeśli nie będzie następcy D610.
A7 kosztował 1700$ ale A7III już 2000$, wyobrażasz sobie że następca D750 mógłby kosztować tyle co D7500 ?
Sugerujmy się cenami katalogowymi, cenami w dniu premiery, a nie że A7 z 2014 roku można kupić nowe za 2000zł czasami bo tym tokiem rozumowania D810 jest też dużo tańsze od D850 ale następca kiedyś D850 nie będzie kosztował tyle co teraz D810 tylko tyle co w dniu premiery D850.
Tak jak napisałem wiele razy, sony, pentax, canon i nikon jeszcze nie zrobił jak do tej pory rewolucji z cenami i nie zeszli poniżej 1900$ ( wyjątkiem było pierwsze A7 ).
Zejście z ceną niżej uwala aps-c, może tak będzie nie wiem ale to napewno nie jakiś następca D750 tylko raczej coś jeszcze bardziej wykastrowane niż D610.
to dziwne. bo ja myslalem, ze to Canon ma 50% tego malejacego rynku... Chodzi o sprzedaż pełnej klatki, co innego też ile sprzętu danej firmy jest na rynku, tu sony ma daleko co nie zmienia faktu że sony udało sie wskoczyć na pierwsze miejsce w pełnej klatce, w jednym kwartale nikon wskoczył bo D850 jest udanym aparatem, ciekawe jeak będzie za cały 2018 rok, obstawiam że A7III nadrobi znowu sprzedaż sony i wrócą na pierwsze miejsce.
Canon ma sprzedaż wszystkiego największy, przecież ich bezlustra to nr1 w usa i japoniii, zrzucili z pierwszego miejsca olympusa.
Obawiam się że obracasz się w oparach absurdu własnych marzeń ;). Przy malejącej wciąż sprzedaży (aparatów z wymienną optyką) jedyne co można robić to podnosić ceny. I producenci to wiedzą. A to że schodzące modele tanieją to norma tylko czy na tym jest jakiś duży zarobek - wątpię.
Ehh, tak trudno zrozumieć, że nie każdy marzy o d750? Naprawdę, nie piszę przez pryzmat własnych oczekiwań, w sumie to jest mi dość obojętne, czy wypuszczą jakieś d760, czy nie. Odeszły analogi, odeszły (prawie) kompakty, widziałem jak to się zmienia i ile jeszcze może potrwać odchodzenie DSLR, stąd mój wniosek, że będzie następca d750, nie z własnych oczekiwań.
Patrzysz historycznie na rynek DSLR, może co miało spaść, to spadło, rynek telefonów się nasycił i może rynek aparatów (świat) ustabilizuje się pod względem wolumenu sprzedaży? Żeby zwiększać zyski przy malejącym (choć tak nie uważam) rynku, można też próbować wykroić większy kawałek dla siebie, bądź zrestrukturyzować się i obciąć koszty (co akurat Nikon zdaje się zrobił).
Jest tak ciekawa rzecz, jak cykl życia produktu, takie abc marketingu. O ile ML to ewidentnie dopiero wprowadzenie i w krótkiej przyszłości tzw. "wschodzące gwiazdy", o tyle DSLR jeszcze przez jakiś czas będą prawdopodobnie tzw. "dojnymi krowami". A nawet jeśli wejdą w fazę schyłkową, to też trochę to potrwa. Oczywiście to spekulacje, nie wiemy do końca jak, i czy słusznie, pozycjonują swoje produkty producenci. Czas pokaże.
Myślę, że koszt wprowadzenia nowego lustra, w zasadzie bardziej odświeżenia, jest na tyle mały, że producenci jeszcze na tym zarobią, nie martw się ;)
Zejście z ceną niżej uwala aps-c, .Niekoniecznie. Są nabywcy na D500? Są. Dlaczego? Bo ma fajne parametry i jest solidne. A drogie jak D610.
DX z cenami 2-3 tysiące to podstawa dochodu firmy., ich 2x droższe FX nie uwala. Dla wielu wydatek 6 tys na aparat to abstrakcja. 3 tysiące - OK, wyda.
Można dyskutowac czy tanie FX uwala serię D7xxx. Częsciowo tak ( część ludzi chce małych aparatów itańszej optyki i woli zostać w DX). Tylko czy to problem że ktoś kupi FX? Kasa zostaje wydana, zysk jest.
Bezlustra są na rynku już od dziesięciu lat, a od ośmiu lat już dość mocno w ilości modeli, przez ten okres parę firm już wycofało się z tego biznesu nawet, nie jest to rewolucja 2018 roku, teraz mamy tych co zaspali i próbują skutecznie wejść na rynek i tyle.
Porównywanie tego do rewolucji cyfrowej i odejścia od analogu jest nadużyciem sporym
Przecież czy aparat ma lustro czy półprzepuszczalne, czy jakieś inne rozwiązania i ostatecznie aparat jest bez lustra nie zmienia wiele w całym procesie od zrobienia zdjęcia do wywołania.
Dyskutujemy o pełnej klatce, która dla wielu jest fanaberią i wybrykiem zakupowym albo fajną zabawką, dla zawodowca to często wybór konieczny, więc kwestia czy pełna klatka zejdzie o półkę niżej i tak jak odeszły kompakty z malutkimi matrycami tak odejdą m4/3 i aps-c ?
Ile lat to może trwać i czy faktycznie w tym kierunku to zmierza ?
Czy pełna klatka już teraz może wejść na rynek tanich aparatów i zastąpić aps-c ?
Póki co sony pokazuje że sprzęt drożeje co zrobią nowszy model, a na rynku mieszają stare modele wciąż produkowane od 2014r.
Może rewolucja przyjdzie w postaci sony A5 i nikon Z5 ?
Porównywanie tego do rewolucji cyfrowej i odejścia od analogu jest nadużyciem sporym
Porównuję tylko kwestie marketingowe. W końcu każdy nowy aparat jest "przełomowy" i "najlepszy w historii" :) Nic nie powtarza się 1:1, ale pewne zasady są uniwersalne.
Kolekcjoner
03-12-2018, 17:18
Ehh, tak trudno zrozumieć, że nie każdy marzy o d750? Naprawdę, nie piszę przez pryzmat własnych oczekiwań, w sumie to jest mi dość obojętne, czy wypuszczą jakieś d760, czy nie. Odeszły analogi, odeszły (prawie) kompakty, widziałem jak to się zmienia i ile jeszcze może potrwać odchodzenie DSLR, stąd mój wniosek, że będzie następca d750, nie z własnych oczekiwań.
Patrzysz historycznie na rynek DSLR, może co miało spaść, to spadło, rynek telefonów się nasycił i może rynek aparatów (świat) ustabilizuje się pod względem wolumenu sprzedaży? Żeby zwiększać zyski przy malejącym (choć tak nie uważam) rynku, można też próbować wykroić większy kawałek dla siebie, bądź zrestrukturyzować się i obciąć koszty (co akurat Nikon zdaje się zrobił).
Jest tak ciekawa rzecz, jak cykl życia produktu, takie abc marketingu. O ile ML to ewidentnie dopiero wprowadzenie i w krótkiej przyszłości tzw. "wschodzące gwiazdy", o tyle DSLR jeszcze przez jakiś czas będą prawdopodobnie tzw. "dojnymi krowami". A nawet jeśli wejdą w fazę schyłkową, to też trochę to potrwa. Oczywiście to spekulacje, nie wiemy do końca jak, i czy słusznie, pozycjonują swoje produkty producenci. Czas pokaże.
Myślę, że koszt wprowadzenia nowego lustra, w zasadzie bardziej odświeżenia, jest na tyle mały, że producenci jeszcze na tym zarobią, nie martw się ;)
Tu przecież nie chodzi o moje odczucia :).
Ja nie wiem do końca o czym dyskutujemy, pisałem tylko o tym że jak spada ilość sprzedanych sztuk (to dane cipa - ciężko z tym dyskutować) to trzeba to czymś nadrobić - można ciąc koszty (ale tego nie da się robić bez końca) i można pojechać z ceną w górę. Zwiększenie udziałów w sensie (wykrojenie udziałów) to jest rzecz trudniejsza niż się wydaje.
idzikomD300
04-12-2018, 20:20
W 2019 - D750 :).
https://nikonrumors.com/2018/12/04/nikon-d760-rumored-for-2019.aspx/
:)
https://i.imgur.com/4Iccnv5.jpg
źródło (https://i.imgur.com/4Iccnv5.jpg)
nikoniarz
04-12-2018, 20:57
Takich fejków to jest masa :mrgreen:
https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/47273910_1960345794031844_1598467406005534720_n.jp g?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=b404029565d55ea2a713af7b70a0c7c8&oe=5C677CFC
źródło (https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/47273910_1960345794031844_1598467406005534720_n.jp g?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=b404029565d55ea2a713af7b70a0c7c8&oe=5C677CFC)
Kiedy patrzyłem na wysokość kashback na D750 i równoczesne wysokie upusty sklepów na ten aparat to pomyślałem, że chyba to jest wietrzenie magazynów na przyjęcie nowego modelu. Ciekawe czy będzie to następca wyłącznie D750 czy równocześnie zastąpi D610, bo na rynku FF Nikona jest teraz tych modeli chyba ponad potrzeby.
...i gratisy https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_D750_DSLR_Camera_Body_Only_vs_Nikon_D610_DSL R_Camera_Body_Only_vs_Nikon_D750_DSLR_Camera_with_ 24-120mm_Lens_vs_Nikon_D610_DSLR_Camera_with_24-85mm_Lens/BHitems/1082599-REG_1008264-REG_1082604-REG_1008287-REG
Kojocisko
04-12-2018, 21:49
Mam wrażenie, że de facto następcą D750 jest Z6. Jeżeli wyjdzie następca D750 lustrzankowy, to obstawiam, że będzie cenowo na poziomie Z6 minus jakaś rabat (1000zł) za mniej seksowną technologię.
Też tak sądzę, ale obstawiam większy odstęp. Z6 - 2000 :)
cz4rnuch
04-12-2018, 22:34
Mam wrażenie, że de facto następcą D750 jest Z6. Jeżeli wyjdzie następca D750 lustrzankowy, to obstawiam, że będzie cenowo na poziomie Z6 minus jakaś rabat (1000zł) za mniej seksowną technologię.Technologia może i mniej seksowna, ale dla wielu pro (w tym także tych na dorobku) może być bardziej sensowna. Wystarczy, że zostawią dwa sloty, dorzucą ten lepsiejszy AF z D850 i poprawią już i tak mały apetyt na prąd i może być kolejny hit na kilka lat. Czyli coś czego w dalszym ciągu nie ma w bezlustrach Nikona. I niekoniecznie musi to być tańsze lub dużo tańsze od Z6, który przecież i tak jest w zaskakująco niskiej cenie jak na nowość.
Kiedy patrzyłem na wysokość kashback na D750 i równoczesne wysokie upusty sklepów na ten aparat to pomyślałem, że chyba to jest wietrzenie magazynów na przyjęcie nowego modelu. Ciekawe czy będzie to następca wyłącznie D750 czy równocześnie zastąpi D610, bo na rynku FF Nikona jest teraz tych modeli chyba ponad potrzeby.
Zobaczymy, więcej było przecieków o D650 i to miałoby sens, jakiś wykastrowany z lepszym af i z lepszą matrycą jak to zrobili w D7xxx i pojechać z ceną bo inaczej to ja nie wiem gdzie im się takie nowe D750 może zmieścić jak Z6 jest na starcie w cenie D610 w dniu premiery, zobaczymy co wymyślą ale jedno jest pewne, coś podobnego zrobi canon, a wtedy i sony w bezlustrach, a wtedy i nikon zetkach... :)
Fajne czasy dla fotofilów ;)
Wiem, że jestem jedyny, który wierzy, że aparaty będą tańsze ;)
Przekonamy się niedługo, że kończy się czas, kiedy każda premiera jest droższa od poprzednika i firmy trzymają cenę sztywno z rok co najmniej. W skrócie, lustrzanki odchodzą, więc na razie będą/są tanie bo i tak sporo na nich zarabiają. ML natomiast muszą się rozepchnąć na rynku a konkurencja zrobiła się spora.
Oczywiście na dodatkach, obiektywach, bateriach, kartach, itd, producenci będą próbować sobie odbijać, ale tu też ograniczeniem będzie/jest osprzęt niezależnych producentów, który jakościowo jest coraz lepszy (btw, stąd np. te ruchy z "aktualizacją" softu która wyłącza af). Zobaczymy.
Tak i nie zwłaszcza w temacie dyskusji czyli pełnej klatki, tu problemem są obiektywy, producenci prześcigają się w tym, który obiektyw lepiej poradzi sobie na tych gigantycznych matrycach jakie zrobili i efekt jest tragiczny od strony ceny jak i gabarytów/wagi.
Kolekcjoner
04-12-2018, 23:42
Zobaczymy, więcej było przecieków o D650 i to miałoby sens, jakiś wykastrowany z lepszym af i z lepszą matrycą jak to zrobili w D7xxx i pojechać z ceną bo inaczej to ja nie wiem gdzie im się takie nowe D750 może zmieścić jak Z6 jest na starcie w cenie D610 w dniu premiery, zobaczymy co wymyślą ale jedno jest pewne, coś podobnego zrobi canon, a wtedy i sony w bezlustrach, a wtedy i nikon zetkach... :)
Fajne czasy dla fotofilów ;)
Też mam takie wrażenie że pchanie na rynek czegoś w rodzaju D760 ma zero sensu.
Pytanie tylko jak to wygląda z punktu widzenia Nikona. Mając wiedzę ile, czego sprzedali i w jakim stopniu się to wszystko bilansuje, wiedząc jakich się ma stałych klientów - wszystko może wyglądać inaczej.
Podobno (zaznaczam to takie dywagacje oparte na tym co czytam w różnych miejscach sieci) Nikon ma bardzo konserwatywną klientelę i dosyć wierną, co w efekcie odbija się na wizerunku firmy. Ergo konserwatyzm pewnych rozwiązań jest wręcz porządany (dslr). Prawdopodobnie z tego powodu Zetki nie sprzedają się jakoś wybitnie. I teraz do czego zmierzam, mając wiedzę o tym wszystkim ich plany mogą się mocno różnić od naszych dywagacji. Przykład - może być tak że z ich punktu widzenia wypuszczanie dslr równolegle z ML o podobnej cenie i możliwościach nie będzie błędem.
To są rzeczy po prostu których nie rozkminimy, bo nie ma wystarczających danych po temu.
krzysztofz24
05-12-2018, 01:36
Lustra a bezlustra to inne rozwiazania (wiem ze to oczywiste:-) ).
Ale mz znajdzie sie miejsce i na to i na to.
Bledem jest patrzenie tylko po cenie.
Chodzi o potrzeby i preferencje klientow.
Też mam takie wrażenie że pchanie na rynek czegoś w rodzaju D760 ma zero sensu.
Mam zdecydowanie odmienne zdanie. Bo to tak jakbys napisał, że Nikon nie pokaże już żadnej lustrzanki FX, poza D6. Bo po co następca D850 skoro jest Z7?
Oni nie mogą począwszy od końca 2018 roku zabijać lustrzanek. Zysk z systemu Z to promil. Gdyby powiedzieli ludziom - odwróćcie się od lustrzanek to by nie był strzał w stopę. To amputacja obu nóg i rąk.
Podobno (zaznaczam to takie dywagacje oparte na tym co czytam w różnych miejscach sieci) Nikon ma bardzo konserwatywną klientelę i dosyć wierną, co w efekcie odbija się na wizerunku firmy.
Stereotypy. Nikon nie jest aż tak konserwatywny jak sądzisz. Wiele bardzo ważnych rozwiązań tu się zaczęło. Pomiar matrycowy (wielosegmentowy) - Nikon FA. Pierwsza lustrzanka z filmowaniem - Nikon D90. Nie wiem dlaczego wymieniłem te 2 rzeczy, ale jak widac to nie błahostki. Że o drobiazgach nie wspomnę, a było tego bez liku.
Kolekcjoner
05-12-2018, 02:17
Mam zdecydowanie odmienne zdanie. Bo to tak jakbys napisał, że Nikon nie pokaże już żadnej lustrzanki FX, poza D6. Bo po co następca D850 skoro jest Z7?
Oni nie mogą począwszy od końca 2018 roku zabijać lustrzanek. Zysk z systemu Z to promil. Gdyby powiedzieli ludziom - odwróćcie się od lustrzanek to by nie był strzał w stopę. To amputacja obu nóg i rąk.
Nie bardzo to jest to samo ;). Wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazują że do wszystkomającego 850D jednak zetce trochę brakuje - nie ma co patrzeć na to tylko przez pryzmat ceny i ilości mpx. Natomiast wydaje się że Z6 znajduje użytkowo bardzo dużo wspólnych punktów z 750D, a nawet więcej i tu jest imho problem. Choć wobec tego co napisałem wyżej - może nie jest ;).... i realnie są spore szanse że nie zabiją tej linii. Wszystko będzie zależało od najbliższych miesięcy.
Stereotypy. Nikon nie jest aż tak konserwatywny jak sądzisz.
Dokładnie chodzi o stereotypy, one rządzą marketingiem. Czasem tak mocno że nawet potentatom jest ciężko. Najlepszym przykładem jest pewna firma od telewizorów :lol:, która próbuje walczyć na rynku foto i wydawałoby się źe mając wszystkie atuty dawno już go zawojuje tymczasem - lipa. Ja myślę że te stereotypy są megawżane i ludzie na nich opierają decyzję co kupić - nie wszyscy ale prawdopodobnie ta większość która decyduje o pozycji firmy na rynku :).
BTW: to co my sądzimy o danej firmie i jaka jest prawda faktograficzna nie ma tu kompletnie znaczenia...
Stereotypy. Nikon nie jest aż tak konserwatywny jak sądzisz. Wiele bardzo ważnych rozwiązań tu się zaczęło. Pomiar matrycowy (wielosegmentowy) - Nikon FA. Pierwsza lustrzanka z filmowaniem - Nikon D90. Nie wiem dlaczego wymieniłem te 2 rzeczy, ale jak widac to nie błahostki. Że o drobiazgach nie wspomnę, a było tego bez liku.
Potwierdzam i dodam, że pierwszą funkcjonalną lustrzanką cyfrową był Nikon SVC w 1986 roku. Gdzie tu konserwatyzm i zacofanie Nikona, o którym co niektórzy tutaj wspominają. Lustrzanki jeszcze pożyją, nie widać, żeby profi gremialnie pozbywali się DSLR i przechodzili na bezlusterkowce. A rynek profi jest bardzo ważny dla Nikona, co zresztą podkreślił przedstawiciel firmy w wywiadzie. Jedyna rzecz, która mi brakuje w lustrzance, to ta stabilizacja matrycy, naprawdę fajna sprawa. Może pojawi się także w DSLR. Ale rozumiem, że np. dla początkujacego fotografa pożądany jest podgląd ekspozycji w wizjerze.
Kolekcjoner
05-12-2018, 03:48
Konserwatyzm nie jest niczym złym, a o zacofaniu to nie wiem gdzie wyczytałeś ;).
W ogóle Panowie to mam wrażenie że czytacie to co chcecie przeczytać, a nie co było napisane 8).
Ogólnie mówiąc ludzik w sklepie kojarzy tak:
- konserwatywny Nikon = super dslr ale niekoniecznie już ML,
- firma od telewizorów ;) = super ML, dslr? - już nie ma, bo z dslrami tej firmy wiadomo co wyszło ;).
To stereotypy oczywiście - pewnie głupie ale przecież nikt nie będzie stał w sklepie i tłumaczył że wcale nie bo Nikon taki postępowy i coś tam zrobił pierwszy w 86 ;)......
cz4rnuch
05-12-2018, 05:33
Z czysto biznesowej strony to nie wiem czy jest sens zabijać linię, która była i nadal jest hitem sprzedażowym i która przez dłuższy czas ciągnęła sprzedaż FFów u Nikona. Ponadto między D850 i Z7 jest spora różnica, ale między Z6 a potencjalnym D760 różnica także będzie. Dla niektórych już nowy/stary AF z D850 z nikonowskim 3D zamontowany w potencjalnym D760 będzie wystarczającym powodem by nie iść w bezlustra, których filozofia im nie odpowiada. Dodając do tego dwa sloty na kartę, które przez kilka miesięcy były tematem numer jeden przy okazji premiery Zetek i kilka pierdołek typu kilkukrotnie "lepsza" bateria czy brak telewizorka powodującego raka oka oraz odpowiednio skrojona cena i mamy sequel hiciora sprzed kilku lat. Moim zdaniem Z7 i Z6 zostały celowo okrojone z kilku ficzerów właśnie po to by zostawić miejsce na sprzedaż lustrzanek.
Nie wiem jak to się ma do reszty świata, ale zaskoczyła mnie ostatnio obserwacja dotycząca tego, czym fotografują Japończycy. Jest taki użytkownik na youtubie. Nazywa się bodajże "Rambalac". Gość mieszka w Japonii i kręci filmiki ze swoich spacerów po różnych częściach miast, wsi, zabytków, itp. Ostatnio nagrał jak się W Tokyo bawią na Halloween. Widać tam wielu "tubylców" z aparatami. I co ciekawe, bezluster jest, jak na lekarstwo. Wyłapałem chyba ze dwie, trzy puszki Sony, reszta w przeważającej części to lustrzanki. Naród wydawałoby się mocno wykorzystujący najnowsze technologie, a tu taki konserwatyzm.
cz4rnuch
05-12-2018, 10:37
Jeden film z Halloween to jednak tylko jakiś mały wycinek rzeczywistości i trudno na tej podstawie budować zbyt daleko idące wnioski. Dla przykładu dzisiaj właśnie natknąłem się na zdjęcie na którym (japoński) makak przemierza kraj w ten oto sposób:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/monkey3-1.jpg
źródło (https://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2016/06/monkey3.jpg)
Makaków podróżujących w inny sposób na tym zdjęciu nie ma ( no chyba, że ta nieostra plama na dole to makak), ale czy mamy przez to rozumieć, że wszystkie makaki w Japonii zachowują się podobnie ;)
Co zrobi Nikon, a właściwie zrobił bo jeżeli zapowiedzi są prawdziwe to projekt musi być w końcowej fazie realizacji, to się okaże. Jeżeli jednak bawimy się w przewidywania, to zwróciłbym uwagę, że rozpowszechnienie na rynku D850 dość mocno zmieniło pozycję innych FF serii Dxx, co widać chociażby po cenach, w szczególności używanych body. Technologicznie i funkcjonalnie najbardziej "zacofanym" modelem jest D610, głównie pod względem AF który w D750 jest bez porównania lepszy. Dlaczego więc nie modernizuje się w pierwszej kolejności D610. Myślę, że w tej sytuacji można się spodziewać rozwiązania podobnego jakie było po wyjściu na rynek D500, a po nim D7500. Jak wiemy jest to miks nowinek z wyższego modelu i pewnej kastracji poprzednika, ktora ma uniemożliwić jego stosowanie nawet jako semipro. Dość łatwo wyobrazić sobie taką hybrydę na bazie D850 i D750. Byłaby to lustrzanka FF dla zaawansowanych amatorów za jakieś 9000zł.
Dla jakiejś grupy argumentem za lustrzanką będą ceny obiektywów np. Nikkor f/1.8 w porównaniu do Nikkor Z. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_AF-S_NIKKOR_50mm_f_1.8G_Lens_vs_Nikon_NIKKOR_Z_50mm_f _1.8_S_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_35mm_f_1.8G_ED_Lens_vs_Nikon_NIKKOR_Z_35m m_f_1.8_S_Lens/BHitems/766516-USA_1431710-REG_1023361-USA_1431709-REG
Dla jakiejś grupy argumentem za lustrzanką będą ceny obiektywów np. Nikkor f/1.8 w porównaniu do Nikkor Z. https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_AF-S_NIKKOR_50mm_f_1.8G_Lens_vs_Nikon_NIKKOR_Z_50mm_f _1.8_S_Lens_vs_Nikon_AF-S_NIKKOR_35mm_f_1.8G_ED_Lens_vs_Nikon_NIKKOR_Z_35m m_f_1.8_S_Lens/BHitems/766516-USA_1431710-REG_1023361-USA_1431709-REG
ale jestes pewny tego co piszesz? tak serio?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/NikonZ6Z7mirrorlesscamerashandsonpicture-1.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2018/08/Nikon-Z6-Z7-mirrorless-cameras-hands-on-pictures4.jpg)
cz4rnuch
05-12-2018, 12:43
Co jest dziwnego w tym co napisał Capo? Przelotka to zdaniem wielu zło konieczne. W dodatku przelotka, jak poczytać wątek o Zetkach, wielce problematyczna :)
Co jest dziwnego w tym co napisał Capo? Przelotka to zdaniem wielu zło konieczne. W dodatku przelotka, jak poczytać ten wątek, wielce problematyczna :)
ja powtorze...
Dla jakiejś grupy argumentem za lustrzanką będą ceny obiektywów np. Nikkor f/1.8 w porównaniu do Nikkor Z.
jakim dokladnie argumentem przeciwko Z jest cena obiektyow z bagnetem F?
co do uzytecznosci przelotki, to ja ufam bardziej takim osobom:
https://www.sansmirror.com/cameras/camera-reviews/nikon-z-mirrorless-camera/nikon-z7-camera-review.html
jak ktos narzeka, ze mu kundle Sigmy nie dzialaja, to niech nie zwala winy na adapter
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_D750_vs_Nikon_D800E_vs_Nikon_Z6/BHitems/1082599-REG_843007-REG_1431706-REG
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_D750_vs_Nikon_Z6/BHitems/1082604-REG_1431707-REG
Co zrobi Nikon,....
Jeżeli jednak bawimy się w przewidywania, to zwróciłbym uwagę, że .....
Technologicznie i funkcjonalnie najbardziej "zacofanym" modelem jest D610, głównie pod względem AF który w D750 jest bez porównania lepszy. Dlaczego więc nie modernizuje się w pierwszej kolejności D610..
Czyli zakładasz, że Nikon zrobi tanie FX. Bo tu się kwestionowało czy takie body w ogóle jeszcze powstanie. Ty jak przypuszczam sądzisz, że nastepców będa miały zarówno D610 jak i 750. Mniejsza o kolejność premier.
Ja bym za to głowy nie dał. Może tak, może nie. Zależy jak szybko chca przestawić rynek na bezlustra. Jeśli chcą szybko to nie będzie duzego wyboru lustrzanek FX. Ale może nie chcą szybko? Kto ich tam wie.
Co zrobi Nikon, a właściwie zrobił bo jeżeli zapowiedzi są prawdziwe to projekt musi być w końcowej fazie realizacji, to się okaże. Jeżeli jednak bawimy się w przewidywania, to zwróciłbym uwagę, że rozpowszechnienie na rynku D850 dość mocno zmieniło pozycję innych FF serii Dxx, co widać chociażby po cenach, w szczególności używanych body. Technologicznie i funkcjonalnie najbardziej "zacofanym" modelem jest D610, głównie pod względem AF który w D750 jest bez porównania lepszy. Dlaczego więc nie modernizuje się w pierwszej kolejności D610. Myślę, że w tej sytuacji można się spodziewać rozwiązania podobnego jakie było po wyjściu na rynek D500, a po nim D7500. Jak wiemy jest to miks nowinek z wyższego modelu i pewnej kastracji poprzednika, ktora ma uniemożliwić jego stosowanie nawet jako semipro. Dość łatwo wyobrazić sobie taką hybrydę na bazie D850 i D750. Byłaby to lustrzanka FF dla zaawansowanych amatorów za jakieś 9000zł.
Nie widać na rynku szaleństwa zakupowego wokół Zetek Nikona, więc Nikon robi obniżki cen na poprzednie modele lustrzanek by zachować płynność finansową. Niektórzy piszą, że Nikon będzie produkował następcę Nikona D750, ale po co Nikon ma produkować coś pośredniego pomiędzy D750 a D850 w obecnej sytuacji rynkowej?
cz4rnuch
05-12-2018, 13:05
ja powtorze...Nie wiem co ma dać to powtórzenie (którego w sumie i tak nie widzę na czarnym forum :)). Nic nie trzeba powtarzać, bo kolega Capo dokładnie napisał, że niektóre osoby kierując się cenami obiektywów natywnych mogą wybrać tańszą opcję. Ja jestem osobą która woli szkła natywne (takie głównie rozważam) od tych podpinanych przez przelotki i gdybym miał wybierać kierując się ceną to wybrałbym opcję tańszą. Przelotka powiększa zestaw więc tracę po części to co chciałbym uzyskać kupując mniejsze i lżejsze bezlustro. Tańsza optyka to jest jakiś argument, chyba każdy się z tym zgodzi? A o problematyczności przelotek to tylko sobie zażartowałem nawiązując do dość długiej dysputy dotyczącej FTZ i jego stopki statywowej. Także peace. No może komuś się jeszcze wymsknęło, że niektóre szkła trochę pierdzą przez tą przelotkę i są odrobinę mniej pewne od natywniaków, ale to pewnie tylko pomówienia.
Niektórzy piszą, że Nikon będzie produkował następcę Nikon D760, ale po co Nikon ma produkować coś pośredniego pomiędzy D750 a D850 w obecnej sytuacji rynkowej?Jeszcze nie ma D760 więc ciężko pisać o produkcji jego następcy :) A tak na poważnie to Nikon przecież nie musi produkować D750, zapewne jego żywot tak czy inaczej zbliża się do końca.
Niektórzy piszą, że Nikon będzie produkował następcę Nikon D760, ale po co Nikon ma produkować coś pośredniego pomiędzy D750 a D850 w obecnej sytuacji rynkowej?następca D750 nie musi stac wyżej niż D750. Po prostu ma go zastąpić. Jeśli zrezygnują z dwóch linii tanich FX to może będzie DD760 plasujący sie pośrednio między D750 a D610? oczywiście uwspłócześniony - filmy 4K itp by był pretekst to prezentacji nowego modelu.
Mysle, że wielu nie kupuje D750, czekają na następcę. Lustrzanki maja juz prawie wszystko. Kwestia jaki dadzą AF to kwestia polityki firmy. Nie dam głowy, że to będzie taki z D850.
Jedyna ważna rzecz - stabilizacja matrycy - tego nie dadzą. A trochę szkoda. No chyba, że w D900 :)
Nie wiem co ma dać to powtórzenie (którego w sumie i tak nie widzę na czarnym forum :)). Nic nie trzeba powtarzać, bo kolega Capo dokładnie napisał, że niektóre osoby kierując się cenami obiektywów natywnych mogą wybrać tańszą opcję.
ale kierujac sie (cenami) szkiel natywnych to ilosc kupujacych Z6/Z7 spada z 10-krotnie na chwile obecna. wiec dyskutujemy o zupelnej mniejszosci. to nawet Sony spada sprzedaz Alf, gdyby nagle zabrac adaptery do Canona :D :D :D
Ja jestem osobą która woli szkła natywne (takie głównie rozważam) od tych podpinanych przez przelotki i gdybym miał wybierać kierując się ceną to wybrałbym opcję tańszą. Przelotka powiększa zestaw więc tracę po części to co chciałbym uzyskać kupując mniejsze i lżejsze bezlustro.
no, to ty. ale wielu odbiorcom aparatu z tej polki rozmiar i waga zwisaja, dyndaja i powiewaja. to jest generalnie sprzet na polce cenowej D750/D850, spory odsetek jego odbiorcow chetnie odchudzi swoje klocki, owszem, ale nie jest to kluczowy priorytet
przy czym, owszem, ja tez wole szkla natywne zamiast rypac sie w mieszanie miedzy szklami z przelotkami lub bez, bo to jest w praktyce kaszana. mowie z wlasnej eksperyjencji z canonowska M-ka. ktorej de facto tez bym nie kupil gdyby nie jej zgodnosc z EF-em.
Z pewnością w dziale badań i rozwoju Nikona został opracowany już dawno model 760 ale Nikon zdecydował poczekać na rozwój sytuacji na rynku. Podobnie było z modelem D7300 w linii lustrzanek APS-C. Nikon zapewne zaprezentuje trzy modele lustrzanek w 2020 roku z okazji olimpiady oraz targów Photokina 2020 w Kolonii.
cz4rnuch
05-12-2018, 13:32
no, to ty. ale wielu odbiorcom aparatu z tej polki rozmiar i waga zwisaja, dyndaja i powiewaja...No to, że tak prostacko zapytam, której części słowa "niektórym" lub wyrażenia "dla jakiejś grupy" nie rozumiesz? :) Po prostu są takie osoby, które kupują szkła systemowe, czego dowodem jest choćby to forum i pasjami wypowiadane tu słowo "kundelek". I gwarantuję Ci, że nie jestem jedyną osobą, która wybierając sprzęt, a w szczególności bezlustra, kieruje się także wagą i wymiarami :)
...to nawet Sony spada sprzedaz Alf, gdyby nagle zabrac adaptery do Canona :D :D :D.W sumie nie o tym pisałem, ale z tą sprzedażą 7ek niby napędzaną przez szkła Canona to podejrzewam, że to tylko jakieś urban legends. Zapewne część osób tak robi do tej pory, szczególnie dwusystemowych, kiedyś zapewne było to częstsze, ale obecnie jakoś nie widzę takiej potrzeby. Jeśli już to może ludzie kupują Sigmy z mocowaniem Canona, bo tańsze (lub kupowali, bo teraz są już Sigmy z mocowaniem FE). Czyli dalej rozmawiamy o cenie, która jest po prostu ważna.
No to, że tak prostacko zapytam, której części słowa "niektórym" lub wyrażenia "dla jakiejś grupy" nie rozumiesz? :) Po prostu są takie osoby, które kupują szkła systemowe, czego dowodem jest choćby to forum i pasjami wypowiadane tu słowo "kundelek". I gwarantuję Ci, że nie jestem jedyną osobą, która wybierając sprzęt, a w szczególności bezlustra, kieruje się także wagą i wymiarami :)
W sumie nie o tym pisałem, ale z tą sprzedażą 7ek niby napędzaną przez szkła Canona to podejrzewam, że to tylko jakieś urban legends. Zapewne część osób tak robi do tej pory, szczególnie dwusystemowych, kiedyś zapewne było to częstsze, ale obecnie jakoś nie widzę takiej potrzeby. Jeśli już to może ludzie kupują Sigmy z mocowaniem Canona, bo tańsze (lub kupowali, bo teraz są już Sigmy z mocowaniem FE). Czyli dalej rozmawiamy o cenie, która jest po prostu ważna.
Piszesz oczywistą oczywistość, że cena jest ważnym czynnikiem podczas decydowania o zakupie jakiegokolwiek sprzętu. Dla wielu zaawansowanych amatorów i profesjonalistów cena obiektywów na rynku wtórnym jest równie ważna jak cena lustrzanki czy aparatu z wymienną optyką. Sigma znalazła miejsce dzięki temu, że produkuje obiektywy o wystarczającej jakości przy niższej cenie niż ceny obiektywów firm Nikon czy Canon.
cz4rnuch
05-12-2018, 13:54
Piszesz oczywistą oczywistość...
Chyba nie dla wszystkich :) Z resztą sam dopiero co napisałeś, że nie widzisz miejsca dla D760, bo są już D750 i D850 podczas gdy D750 kosztuje około 7 tysi a D850 13,5 tysia. Ja tu widzę całkiem sporo miejsca :)
Kojocisko
05-12-2018, 14:03
Sigma produkuje obiektywy o trudnej do przeskoczenia jakości optycznej... O dziwo, przy zachowaniu rozsądnej ceny, choć jest to rozsądek "na tle" szkieł systemowych.
Chyba nie dla wszystkich :) Z resztą sam dopiero co napisałeś, że nie widzisz miejsca dla D760, bo są już D750 i D850 podczas gdy D750 kosztuje około 7 tysi a D850 13,5 tysia. Ja tu widzę całkiem sporo miejsca :)
Nie wiem czy wiesz ale na rynku jest jeszcze Nikon D810 za jedyne 8,5 tysia.
krzysztofz24
05-12-2018, 14:23
(.....) czy brak telewizorka powodującego raka oka(....).
Milo ze w koncu ktos to zauwazyl;-).
Tylko sie teraz nie wykrecaj, ze to bylo ironicznie:-).
Mz nie ma sensu patrze na lustra i bezlustra jako na jedna wspolna linie aparatow oferowanych przez Nikona.
Lustro 5 tys, ML 6 tys, lustro 7 tys, ML 8 tys itd.
Kto by to mial niby ukladac takie pozycjonowanie aparatow, to bez sensu.
Bardziej logiczna jest linia luster od najtanszego do profi.
I to samo w bezlustrach.
I na obydwa rozwiazania beda chetni. W pewnych aspektach to lustro zawsze hedzie gora a w innych ML.
Ja pozostane przy lustrach na 99% przez wizjer a nie telewizorek glownie.
Bedzie miejsce na rynku na obie linie produktow. One beda w pewiem sposob ze soba konkurowac ale jednoczesnie istniec obok siebie.
cz4rnuch
05-12-2018, 14:24
Nie wiem czy wiesz ale na rynku jest jeszcze Nikon D810 za jedyne 8,5 tysia.
Nie wiem czy wiesz, że D750 ma mniej MPx i choćby przez to jest dedykowany dla innej grupy odbiorców :) No wiesz, inny target, inny rynek. Nie wiem czy wiesz, że gdy pojawił się D750 na rynku były w tym samym czasie D810 oraz D800 oraz D610 oraz D600 :)
Nie wiem czy wiesz, że D750 ma mniej MPx i choćby przez to jest dedykowany dla innej grupy odbiorców :) No wiesz, inny target, inny rynek. Nie wiem czy wiesz, że gdy pojawił się D750 na rynku były w tym samym czasie D810 oraz D800 oraz D610 oraz D600 :)
Ośmieszasz się tym co piszesz, może przeczytaj dobrą książkę o marketingu "znafco" targetów i rynków.
cz4rnuch
05-12-2018, 14:51
Ośmieszasz się tym co piszesz, może przeczytaj dobrą książkę o marketingu "znafco" targetów i rynków.
Nie potrafisz dyskutować jak dorosły człowiek to nie dyskutuj. Peace & love :)
Nie potrafisz dyskutować jak dorosły człowiek to nie dyskutuj. Peace & love :)
Może sam zacznij się zachowywać jak dorosły człowiek, który nie ośmiesza dyskutantów swoimi wynurzeniami. Może zanim zaczniesz dyskutować dowiedz się czym jest naprawdę jest target a czym rynek.
cz4rnuch
05-12-2018, 15:06
Wiem doskonale. Po prostu sam się wyłożyłeś na własnej argumentacji a jak Ci zabrakło nowych jak mały Kazio postanowiłeś chociaż kopnąć w kostkę :)
Panowie. Następne takie posty zostaną skasowane.
Nie widać na rynku szaleństwa zakupowego wokół Zetek Nikona, więc Nikon robi obniżki cen na poprzednie modele lustrzanek by zachować płynność finansową.
Nikon wydał takie oświadczenie?
Ile sprzedało się Zetek, ile zakładał Nikon?
Jakie obniżki?
Nikon przez swoje "świetne" premiery D600 i D800 musiał się ratować wypuszczeniem D750 i ten model mocno namieszał w podziale sprzętu, a nawet numeracji.
Może Zetki mają stworzyć jakiś nowy podział ?
Z6 i Z7 to aparaty, które wydaje mi się że mają być odpowiednikiem D610 i D750, mimo że Z7 to koszmarnie drogi sprzęt to jednak uważam że jest błędnie porównywany do D850.
Wtedy jest miejsce na D6xx i D7xx zrobionych podobnie jak w Zetkach, czyli różnice to matryca tylko i związana z tym ilość punktów.
Z8 i Z9 to sprzęt flagowy i tu uważam że będzie odpowiednik dla D850 i dla zapowiedzianego D6.
Póki co nawet nie ma żadnych przecieków i trudno napisać coś, może body będą większe, może z normalnym gripem, może dwa sloty, może te nowoczesne matryce z globalną elektroniczną migawką, nie mam pojęcia.
Bardzo interesujący może być D6, czy będzie to konserwa lustrzankowa czy dostanie rozwiązania jakie spotyka się w bezlustrach, ciekaw jestem bo matryce z globalną migawką mogą namieszać sporo i teoretycznie tryb podniesionego lustra może ciekawie być rozbudowany.
Nikon przez swoje "świetne" premiery D600 i D800 musiał się ratować wypuszczeniem D750 i ten model mocno namieszał w podziale sprzętu, a nawet numeracji.
Dla mnie zarówno D600 jak i D800 to były bardzo udane korpusy.
D600 w momencie premiery miał niesamowite osiągi matrycy, nawet na dzień dzisiejszy jest bardzo wysoko w rankingu. Miałem, byłem bardzo zadowolony. Czy bym wybrał 6D Canona zamiast D600? Nawet po tylu latach bym postąpił tak samo.
D800 również miałem, nie miałem żadnych problemów z AF. Tak, trzeba było trochę skracać czasy względem D600 czy D700, w mojej opinii to zasługa 36MP. Kto wtedy dawał tyle za takie pieniądze?
Oba aparaty uważam za świetne, a nie za "świetne". Oba wyprzedzały konkurencję.
cz4rnuch
05-12-2018, 15:41
Poza tym trefny D600 miał tylko jedną akcję serwisową a udany D750 chyba ze trzy :)
Poza tym trefny D600 miał tylko jedną akcję serwisową a udany D750 chyba ze trzy :)
Ja tam się cieszyłem z tych akcji serwisowych. Jak sprzedawałem D600 to pierwsze pytanie kupującego było w stylu "czy łapie się na wymianę migawki i czy była już robiona" :)
Oba moje D750 łapią się od drugiej akcji serwisowej. Jednego może jakoś teraz wyślę, tak dla świętego spokoju. Drugi niech jeszcze złapie trochę przebiegu ;)
Nikon na tych wpadkach stracił więcej niż można przypuszczać i długo musieli odrabiać zaufanie do klienta, u nas może to nie było odczuwalne ale w usa było to głośne, to konsumenci musieli sądzić się z nikonem, który z czasem ugiął się i zrobił akcje serwisową, która odbiła się na kondycji firmy negatywnie.
Dla mnie to tez bonus z D600 ale nie podchodziłbym do tego tak ogólnie bo nawet teraz ludzie coś tam gdzieś usłyszeli i są obecnie nastawieni negatywnie do nikona.
Kiedy patrzyłem na wysokość kashback na D750 i równoczesne wysokie upusty sklepów na ten aparat to pomyślałem, że chyba to jest wietrzenie magazynów na przyjęcie nowego modelu....
I właśnie takie same spostrzeżenia skłoniły mnie do zapytania Was o następcę D750 czym wywołałem ciekawą jak widzę dyskusję ;) Wprowadzenie do oferty modeli ML niewątpliwie sprawiło że w ofercie zrobiło się ciaśniej ale jak wielu wg mnie słusznie zauważyło, pewne różnice w parametrach sprawiają że inna jest grupa docelowa.
Wracając do D750, jak będzie z jego następcą zobaczymy a rabaty pomimo zakończenia black friday i black weekend obowiązują dalej. Na chwilę obecną oprócz akcji CB 1300PLN można uzyskać 600-700zł rabatu przy zakupie więc pucha wychodzi za ok 5,5K PLN. Mętlik w głowie więc czytam o szklarni bo na coś będzie się trzeba zdecydować...
Nie dziw się że D750 ma tak niską cenę bo na rynku masz o połowę tańszego pierwszego soniaka A7, a dwójka do wyrwania za 2/3 ceny D750, do tego zaczęły się ciekawe promocje na trojkę sony.
D750 to obecnie budżetowy sprzęt dla zawodowca bo ma dostęp do w miarę taniej szklarni, a bezlustra FF wchłania teraz amator masowo bo podobno m4/3 i aps-c już nie robią zdjęć ładnych ;)
Wracając do tematu przecieków.
Przeciek nt D760:
The new Nikon D760 will become the new entry-level full-frame DSLR camera.
4k video
The ISO button will move to the area near the shutter release.
AF-ON button added to the back.
Same knob AF control options as the D810.
Minor changes to the button layout on the rear of the D760.
Change in the number of AF points (no additional details yet).
Improved AF system and IQ at high ISO.
Prawdopodobna prezentacja na początku przyszłego roku. W sprzedaży na jesień.
Źródło oczywiście NR.
Kolekcjoner
05-12-2018, 18:25
co do uzytecznosci przelotki, to ja ufam bardziej takim osobom:
https://www.sansmirror.com/cameras/camera-reviews/nikon-z-mirrorless-camera/nikon-z7-camera-review.html
jak ktos narzeka, ze mu kundle Sigmy nie dzialaja, to niech nie zwala winy na adapter
A co ta "osoba" stwierdziła? :)
Milo ze w koncu ktos to zauwazyl;-).
Tylko sie teraz nie wykrecaj, ze to bylo ironicznie:-).
Mz nie ma sensu patrze na lustra i bezlustra jako na jedna wspolna linie aparatow oferowanych przez Nikona.
Lustro 5 tys, ML 6 tys, lustro 7 tys, ML 8 tys itd.
Kto by to mial niby ukladac takie pozycjonowanie aparatow, to bez sensu.
Bardziej logiczna jest linia luster od najtanszego do profi.
I to samo w bezlustrach.
I na obydwa rozwiazania beda chetni. W pewnych aspektach to lustro zawsze hedzie gora a w innych ML.
Ja pozostane przy lustrach na 99% przez wizjer a nie telewizorek glownie.
Bedzie miejsce na rynku na obie linie produktow. One beda w pewiem sposob ze soba konkurowac ale jednoczesnie istniec obok siebie.
Na dłuższą metę IMHO nie ma na to szans. Dslry to przeżytek - to nie jest kwestia "czy" tylko "kiedy" znikną z rynku.
BTW: w jakich aspektach "lustro zawsze będzie górą"?
poczytaj. to jest bardzo sensowny czlowiek, ktory dobrze testuje sprzet "obslugowo" a nie tylko bije piane nt. ficzerow.
ogolnie, to przez FTZ wszystkie zmotoryzowane szkla Nikkor F dzialaja jak natywne. zdarzaja sie problemy z kundlami, ktore nie obsluguja firmowego protokolu AF, tylko jakos go emuluja. czyli to samo co w Canonie :D
ale nie no... zaraz bedzie, ze ja znowu uprzedzony jestem do Sigmy i udowadnianie, ze wszelkie pomysly o Sigmach, ktore na przestrzenii lat przestawaly dzialac z body Canona, to fake news... :) (szkopul, ze zawsze ze strony tych mlodych junakow, co to DSLR moze od 5 lat uzywaja :D i nie moga pamietac poczatkow tego wieku, bo wtedy to co najwyzej na Xboksie lupali) i ze w Nikonie nigdy nic takiego nie mialo miejsca 8-)
krzysztofz24
05-12-2018, 19:03
Na dłuższą metę IMHO nie ma na to szans. Dslry to przeżytek - to nie jest kwestia "czy" tylko "kiedy" znikną z rynku.
BTW: w jakich aspektach "lustro zawsze będzie górą"?
Pozwole sie w pelni nie zgodzic:-).
W wydajnosci energetycznej, gospodarowaniu pradem. Do lustra i bezlustra mozesz wsadzic ta sama baterie i to lustrzanka zawsze dluzej na niej bedzie dzialac. Nie da sie tego przeskoczyc w bezlustrach. Zawsze moga byc lepsze i bardziej wydajne baterie...ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby ja do lustrzanki wlozyc.
Ja juz nie bede pisal po raz kolejny do znudzenia, ze dopoki sa klienci na jakies rozwiazanie, dopoty to rozwiazanie jest oferowane przez jakiegos producenta w celach zarobkowych.
Takze podtrzymuje swoje zdanie ze bezlustra beda istniec obok luster. Pozycjonowanie na zakladke nie przejdzie, bo byloby za gesto.
Najbardziej logiczne jest rozwijanie i utrzymanie obu lini.
Czy dopuszczasz taka mozliwosc, ze sa ludzie ktorzy wola wizjer optyczny a nie elektroniczny?
I czy dopuszczasz, ze nie jestem to tylko ja;-)?
To teraz pozwol tym ludziom wydac pieniadze na aparat jaki im pasuje. Mysle, ze producenci tacy jak Canon czy Nikon pozwola...niezaleznie od tego co by na forach nie pisali;-).
Czy dopuszczasz taka mozliwosc, ze sa ludzie ktorzy wola wizjer optyczny a nie elektroniczny?
(...)
Krzysiek,
i ja i ww. Marcin (chociaz moze troche mniej) jestesmy w tej samej bajce, tez od lat uzywamy celownika optycznego. i mnie sie absolutnie nie pali do jego wymiany.
ale tak samo ludziom nie palilo sie do zmiany aparatow na film, na takie na matryce. z biegiem lat ci drudzy mieli coraz mniej i mniej wyboru. nas czeka moze dluzsza zmiana-banana, ale to tez nastapi. modele lustrzanek beda coraz rzadsze i pewnie coraz drozsze. nie ma co plakac, bo ten sprzet osiagnal taki pulap, ze kupiony dzis DSLR na polce entuzjasty/pro bedzie przez najblisze 8-10 lat zupelnie wystarczajacy do robienia wypasionych zdjec.
ale...
ale jak popatrzysz na optyke do Z czy do R... i jakiej jakosci szkielka dostaniesz w tak malym opakowaniu... i ze to zaczyna schodzic do uczciwego poziomu cenowego... to koniec koncow kiedys tez kupisz ten aparat z bateryjka na 200 zdjec.
u mnie jeden taki przeskok juz sie odbyl. w cropie. mialem 750D (z literka D po tej stronie numeru modelu!) w zestawie z 35/2 IS... ale premiera szkielka EF-M 32/1.4 sprawila, ze szybciutko pociagnalem za spust i wymienilem to na M5 + 32/1.4. zabawka nieskonczenie mniejsza, o sumarycznie krotszej zywotnosci baterii, oczywicie... ale to szkielko jest jeszcze lepsze (i dzialke jasniejsze), a gabarytowo calosc nieporownywalnie malenka. najzwyczajniej w swiecie kupili mnie jednym szklem, bez ktorego ten "system" (EOS M) kompletnie mnie ziebil.
krzysztofz24
05-12-2018, 19:16
Porownanie film vs matryca to zbyt daleko idace porownanie Bo to byla praktycznie inna technologia.
A lustra i bezlustra moga korzystac z tych samych matryc itp. W czyms tam bedzie gora bezlustro a w czyms tam lustrzanka...
Cala roznica rozbija sie o wizjer, czy elektroniczny czy optyczny.
I na to i na to beda klienci.
grissley
05-12-2018, 19:21
Brzmi zupełnie jak obrona aparatów dwuobiektywowych :D
Bezlustro wygra dopiero wtedy jak producenci stwierdzą że uśmiercamy lustrzanki, a nie dlatego że janusz czy grażyna trzyma w szufladzie jedno czy drugie i nie używa najczęściej bo "fonem robię ładniejsze" :)
krzysztofz24
05-12-2018, 19:30
Bezlustro wygra dopiero wtedy jak producenci stwierdzą że uśmiercamy lustrzanki, a nie dlatego że janusz czy grażyna trzyma w szufladzie jedno czy drugie i nie używa najczęściej bo "fonem robię ładniejsze" :)
A stwierdza wtedy jak nie bedzie na dany produkt klientow. I zataczamy kolo w argumentacji;-)
A Janusze niech sobie robia zdjecia fonem. Dopoki ktos nie wpadnie na pomysl dania wiekszych matryc w smartfonach to bedzie to sprzet fotograficzny dla idiotow. Majacy tyle wspolnego z fotografia co Biedro-cola z coca-cola.
Ofc sa ludzie, ktorzy nie widza roznicy:-)
P.s i jeszcze by sie przydalo do fonow cokolwiek ze szkla co chociaz udaje obiektyw a nie kawalek plastiku.
Kolekcjoner
05-12-2018, 19:45
poczytaj. to jest bardzo sensowny czlowiek, ktory dobrze testuje sprzet "obslugowo" a nie tylko bije piane nt. ficzerow.
ogolnie, to przez FTZ wszystkie zmotoryzowane szkla Nikkor F dzialaja jak natywne. zdarzaja sie problemy z kundlami, ktore nie obsluguja firmowego protokolu AF, tylko jakos go emuluja. czyli to samo co w Canonie :D
Dzięki, jakoś nie mam sił na czytanie tego tasiemca ;).
Pozwole sie w pelni nie zgodzic:-).
W wydajnosci energetycznej, gospodarowaniu pradem. Do lustra i bezlustra mozesz wsadzic ta sama baterie i to lustrzanka zawsze dluzej na niej bedzie dzialac. Nie da sie tego przeskoczyc w bezlustrach. Zawsze moga byc lepsze i bardziej wydajne baterie...ale nic nie stoi na przeszkodzie zeby ja do lustrzanki wlozyc.
Ja juz nie bede pisal po raz kolejny do znudzenia, ze dopoki sa klienci na jakies rozwiazanie, dopoty to rozwiazanie jest oferowane przez jakiegos producenta w celach zarobkowych.
Takze podtrzymuje swoje zdanie ze bezlustra beda istniec obok luster. Pozycjonowanie na zakladke nie przejdzie, bo byloby za gesto.
Najbardziej logiczne jest rozwijanie i utrzymanie obu lini.
I czy dopuszczasz, ze nie jestem to tylko ja;-)?
To teraz pozwol tym ludziom wydac pieniadze na aparat jaki im pasuje. Mysle, ze producenci tacy jak Canon czy Nikon pozwola...niezaleznie od tego co by na forach nie pisali;-).
Nie ma tu znaczenia co ja wolę i co dopuszczam. Brutalna rzeczywistość jest taka że mechaniczne lustro to zbędny mechanizm generator kosztów i problemów technicznych który można wyeliminować. Tak samo jak kiedyś migawkę mechaniczną. Producenci jeśli mogą coś zrobic taniej i prościej to to zrobią. Szczególnie w dobie chudnącego rynku. To jest tak samo nieuniknione jak postęp. Tego zaklęciami o tym że ktoś tam jest do czegoś przyzwyczajony czy coś woli nie zmienisz.
Argument o baterii obaliłeś sam ;). Wystarczy większa wydajność i po problemie. Reszta będzie lub już jest lepsza niż w dslr, bo w tych ostatnich pewnych rzeczy albo nie przeskoczysz (AF na całej klatce wybierany dotykiem) albo będzie to tak karkołomne, że się nikomu nie opłaci. Zresztą już nie wiem czy producentom będą się opłacały jakieś większe nakłady na rozwój technologii do luster.
A stwierdza wtedy jak nie bedzie na dany produkt klientow. I zataczamy kolo w argumentacji;-)
A Janusze niech sobie robia zdjecia fonem. Dopoki ktos nie wpadnie na pomysl dania wiekszych matryc w smartfonach to bedzie to sprzet fotograficzny dla idiotow. Majacy tyle wspolnego z fotografia co Biedro-cola z coca-cola.
Ofc sa ludzie, ktorzy nie widza roznicy:-)
P.s i jeszcze by sie przydalo do fonow cokolwiek ze szkla co chociaz udaje obiektyw a nie kawalek plastiku.
Są smartfony które mają nie takie znów małe matryce i bardzo dobrą optykę 8).
Cala roznica rozbija sie o wizjer, czy elektroniczny czy optyczny.
no wlasnie nie.
roznica nie jest tylko manie czy niemanie celownika optycznego. roznice jest nowy bagnet. i to co Nikon czy Canon moga w tym nowym bagnecie robic. Nikon poki co zrobil szklo wielkosci 24-85 i o jakosci optycznej nieznacznie ponizej 24-70/2.8, ale to jest "tylko" 24-70/4 wiec za malo papierowego emejzingu, zeby pismaki podlapaly (do tego trzeba zdjecia robic, zeby rozumiec realne zalety takiego obiektywu). ale Canon przywalil RF 50/1.2, szklem niewykonalnym pod lustrzanke, a optycznie takim, ze niemalo osob juz zaczyna ogladac ceny nerek :) a to dopiero poczatek zabawy, bo Canon pewnie w krotkim terminie przywali duetem 85/1.2 (albo 1.0) + 35/1.2, ktore optycznie rozwala Sigmy Art nie bedac przy tym nawet w polowie takimi wiaderkami... Nikon ma w zanadrzu 20/1.8 i 85/1.8, ktore z juz pokazanymi Z-kami daja fantastyczny combos.
a pomysl jeszcze, ze Nikon ma w planach dolozenie 14-30/4. zloz to do kupy z Z6-ka i 24-70/4 i masz zestaw lekki, umiarkowany gabarytowo i z zaj* optyka. i niejedna osoba przeprasz sie z celownikiem optycznym, bo te szkla sa tego grzechu warte...
krzysztofz24
05-12-2018, 20:28
Dzięki, jakoś nie mam sił na czytanie tego tasiemca ;).
(...........) Brutalna rzeczywistość jest taka że mechaniczne lustro to zbędny mechanizm generator kosztów i problemów technicznych który można wyeliminować. Tak samo jak kiedyś migawkę mechaniczną. Producenci jeśli mogą coś zrobic taniej i prościej to to zrobią. Szczególnie w dobie chudnącego rynku. To jest tak samo nieuniknione jak postęp. Tego zaklęciami o tym że ktoś tam jest do czegoś przyzwyczajony czy coś woli nie zmienisz.
Argument o baterii obaliłeś sam ;). Wystarczy większa wydajność i po problemie. Reszta będzie lub już jest lepsza niż w dslr, bo w tych ostatnich pewnych rzeczy albo nie przeskoczysz (AF na całej klatce wybierany dotykiem)(.....).
A co generuje wieksze koszty? Mechaniczne lustro czy oddzielny ekranik. Producenci zawsze chca taniej ale musza brac pod uwage czy klienci beda tak chcieli. I takie jest ostateczne prawo rynku-potrzeba klienta i jej zaspokojenie.
Jakie zaklecia, dla mnie i znajda sie osoby, ktore tak samo uwazaja w niemalej ilosci to wizjer optyczny jest lepszy niz elektroniczny. Jakos lornetki tradycyjne nadal istnieja zamiast ekranikow z cyfrowym zoomem;-).
Argument o baterii zle zrozumiales. Albo raczej zrozumiales ale usilujesz interpretowac na swoja korzysc;-) Lustro zawsze bedzie mialo lepsza wydajnosc na tej samej baterii co bez lustro.
Kazdy niemal argument na korzysc bezluster mozna zbic bez problemu a reszta to sa roznice miedzy konstrukcjami. I ta ma swoje plusy i minusy i ta.
Np. Mozliwosc podgladu balansu bieli przez wizjer elektroniczny. Dla mnie aparat ma trafiac we wlasciwy balans bieli. I przewaznie obecne konstrukcje to robia, nie z idealnym ale dobrym skutkiem.
Czy moze chcesz zmieniac na biezaco czy 5400K czy moze 5600K w trakcie fotografowania.
To chyba lepiej to zrobic jednak na skalibrowanym monitorze w domu w programie do obrobki rawow niz oceniac przez elektroniczny ekranik.
Po za tym w obu kontrukcjach mozna wlaczyc LV i tam sie bawic z podgladem WB na zywo.
Ale jednak bym polecal w domu na monitorze to robic.
no wlasnie nie.
roznica nie jest tylko manie czy niemanie celownika optycznego. roznice jest nowy bagnet. i to co Nikon czy Canon moga w tym nowym bagnecie robic. Nikon poki co zrobil szklo wielkosci 24-85 i o jakosci optycznej nieznacznie ponizej 24-70/2.8, ale to jest "tylko" 24-70/4 wiec za malo papierowego emejzingu, zeby pismaki podlapaly (do tego trzeba zdjecia robic, zeby rozumiec realne zalety takiego obiektywu). ale Canon przywalil RF 50/1.2, szklem niewykonalnym pod lustrzanke, a optycznie takim, ze niemalo osob juz zaczyna ogladac ceny nerek :) a to dopiero poczatek zabawy, bo Canon pewnie w krotkim terminie przywali duetem 85/1.2 (albo 1.0) + 35/1.2, ktore optycznie rozwala Sigmy Art nie bedac przy tym nawet w polowie takimi wiaderkami... Nikon ma w zanadrzu 20/1.8 i 85/1.8, ktore z juz pokazanymi Z-kami daja fantastyczny combos.
a pomysl jeszcze, ze Nikon ma w planach dolozenie 14-30/4. zloz to do kupy z Z6-ka i 24-70/4 i masz zestaw lekki, umiarkowany gabarytowo i z zaj* optyka. i niejedna osoba przeprasz sie z celownikiem optycznym, bo te szkla sa tego grzechu warte...
A to juz Nikon nie moze zrobic ekstra szkla do bagnetu F. Jakos przed premiera Z-ek bez problemu konkurowal z Canonem (mimo mniejszego bagnetu) i raz ten byl na gorze a raz ten.
P.s To jest watek spekulacyjny o przyszlych lustrzankach. Czy naprawde kazda rozwazania sprzetowe na forum musza sie konczyc wynurzeniami w stylu wrozbity Macieja lustra vs bezlustra?
Najbardziej mnie rozwala argument za bezlustrami "bo lustra Nikona nie maja stabilizacji matrycy".
Jak dotychczas dwoch najwiekszych producentow optyki i aparatow na swiecie, czyli Canon a potem Nikon zdecydowalo sie na stabilzacje w obiektywie. Bo jest to wydajniejsze i bardziej efektywne rozwiazanie dopasowane do danego szkla.
No chyba ze ktos zyje w swiecie ze stabilzacja matrycy da takei same efekty na 35mm i 500mm. Starczy ta sama przeciez;-).
To trzymajac sie tematu watku.
Niedlugo wyjdzie na w pol juz martwy aparat zombie czyli lustrzanka Nikona D6. Smiem twierdzic ze ustanowi nowe stndardy, jak to przewaznie robil Nikon przy jednocyfrowych body.
D500 i D7500 to stosunkowo swieze konstrukcje i na razie bedzie bez zmian.
Ale w segmencie entrylevel i amatorskich (APS-C) lustrzanek nawet w przyszlym roku moga pojawic sie nowosci.
D600 - D750 zostan zastopione jednym body. Jakosciowo jakos po srodku.
Az sie prosi o wersje D850 bardziej reporterska i bez balastu mpx. Czyli D850 z matryca okolo 20-25mpx za nizsza cene. I to bylby przeboj Nikona. To moglby byc nawet nastepca D700:-)
Az sie prosi o wersje D850 bardziej reporterska i bez balastu mpx. Czyli D850 z matryca okolo 20-25mpx za nizsza cene. I to bylby przeboj Nikona. To moglby byc nawet nastepca D700:-)
Klient chce piksele i dlatego sony pokazało ostatnio nowe matryce 38 i 60 Mpix z zapisem video 8K bla...bla... i w takim kierunku to idzie raczej.
D6 będzie za półtora roku. Za kilka miesięcy będzie D5s.
krzysztofz24
05-12-2018, 21:50
Klient chce piksele i dlatego sony pokazało ostatnio nowe matryce 38 i 60 Mpix z zapisem video 8K bla...bla... i w takim kierunku to idzie raczej.
:-)
Taaa, 8K jak 4K jeszcze nie zastapilo FHD. Od dawien dawna juz 4K ma byc obowiazujacym standardem i jakos nie moze sie nim stac.
To ze Sony pokazalo, to nic nie znaczy. Bo to taka papka marketingowa w stylu dajmy trylion mpx w komorce i do tego plastikowy obiektyw:D
24mpx w body D850 za cene 25-30% nizsza i masz lustrzanke numer jeden na rynku. I jakby user dostal lepsza serie troche, szumy by sie same zmniejszyly jak by matryca byla w tej samej technologi.
To zareczam ci ze nikt by nie plakal po tych mpx...
Klient nie chce pixeli, tylko to jest najprosciej zrealizowac. A niektore firmy ida na latwizne kreujac taka potrzebe u klienta poprzez dzialania marketingowe.
Taka analogia do zwiekszania mpx ponad miare. Dziwne ze to na 5 ostrzach stanelo:mrgreen: Ofc wszyscy takich uzywaja a 2 ostrzowe maszynki juz zdjec nie robia. Sry znaczy nie gola dobrze;-)
18048
Ktoś tam wspomniał o wadze.
Który bezlusterkowy system pełnoklatkowy ma taką ofertę obiektywów o zbliżonym świetle :?:
...i podobnej wadze
.......i cenie.
https://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=obiektyw&ile=5&add0=1226&add1=1297&add2=1042&add3=1173&add4=1017
Taaa, 8K jak 4K jeszcze nie zastapilo FHD. Od dawien dawna juz 4K ma byc obowiazujacym standardem i jakos nie moze sie nim stac.
Można przypuszczać że 8K będzie raczej marketingowo podawany ale może wtedy będzie 4K/60 ?
24mpx w body D850 za cene 25-30% nizsza i masz lustrzanke numer jeden na rynku. I jakby user dostal lepsza serie troche, szumy by sie same zmniejszyly jak by matryca byla w tej samej technologi.
To zareczam ci ze nikt by nie plakal po tych mpx...
Jest to możliwe zwłaszcza że premiera byłaby już w momencie jak D850m ma akceptowalną cenę i klient miałby dylemat jednak co lepiej kupić.
Klient nie chce pixeli, tylko to jest najprosciej zrealizowac. A niektore firmy ida na latwizne kreujac taka potrzebe u klienta poprzez dzialania marketingowe.
Oj chcą chcą, sam byłem świadkiem jak to klient wyśmiał sprzedawcę że mu oferuje D7500 z tak "małą matrycą" :)
Kolekcjoner
05-12-2018, 22:45
A co generuje wieksze koszty? Mechaniczne lustro czy oddzielny ekranik.
Zdecydowanie mechanika - było o tym w wywiadzie z inżynierami Canona na dpreview.
Producenci zawsze chca taniej ale musza brac pod uwage czy klienci beda tak chcieli. I takie jest ostateczne prawo rynku-potrzeba klienta i jej zaspokojenie.
Oczywiście. I póki będzie zapotrzebowanie to będą robili. Przy tym marketing potrafi bardzo skutecznie kreować te potrzeby ;).
Jakie zaklecia, dla mnie i znajda sie osoby, ktore tak samo uwazaja w niemalej ilosci to wizjer optyczny jest lepszy niz elektroniczny. Jakos lornetki tradycyjne nadal istnieja zamiast ekranikow z cyfrowym zoomem;-).
Wiem klisze też się sprzedają ;). Rozumiem że idąc tym tropem masz teraz pełen wybór nowoczesnych aparatów na klisze, bo przecież masa ludzi stwierdziła że klisza jest lepsza niż "cyfra" ;).
Argument o baterii zle zrozumiales. Albo raczej zrozumiales ale usilujesz interpretowac na swoja korzysc;-) Lustro zawsze bedzie mialo lepsza wydajnosc na tej samej baterii co bez lustro.Tylko co z tego. Przy realnym użytku możliwość zrobienia kilkuset zdjęć na jednym ładowaniu jest zupełnie wystarczająca. Wszystko wskazuje też że w nowych ML powoli zbliżają się do tysiąca. Jakie praktyczne znaczenie będzie miało to że dslr będzie można zrobić trochę więcej - żadne. Przy czym technologia idzie do przodu i bardzo możliwe że te różnice wraz z jej rozwojem będą zupełnie pomijalne.
Kazdy niemal argument na korzysc bezluster mozna zbic bez problemu a reszta to sa roznice miedzy konstrukcjami. I ta ma swoje plusy i minusy i ta.
No to zbijaj ;), np. ten AF o którym wspomniałem, możliwość robienia zdjęć (normalnie z wizjerem) całkowicie bezgłośnie, możliwość projektowania bardzo jasnych, bardzo lekkich szkieł o wypasionych właściwościach optycznych. Możliwość bardzo daleko idącej miniaturyzacji (jeśli zachodzi taka potrzeba, możliwość oglądania obrazu w wizjerze w warunkach kiedy mało już co widać - to tylko kilka przykładów - czekam ;).
Np. Mozliwosc podgladu balansu bieli przez wizjer elektroniczny. Dla mnie aparat ma trafiac we wlasciwy balans bieli. I przewaznie obecne konstrukcje to robia, nie z idealnym ale dobrym skutkiem.
Czy moze chcesz zmieniac na biezaco czy 5400K czy moze 5600K w trakcie fotografowania.
To chyba lepiej to zrobic jednak na skalibrowanym monitorze w domu w programie do obrobki rawow niz oceniac przez elektroniczny ekranik.
Po za tym w obu kontrukcjach mozna wlaczyc LV i tam sie bawic z podgladem WB na zywo.
Ale jednak bym polecal w domu na monitorze to robic.
To są moim zdaniem rzeczy kompletnie bez znaczenia ale jeśli o nich wspominasz to znaczy, że powinieneś poużywać jakiegoś bezlustra i zobaczyć jak to realnie pracuje. Myślę że szybko przekonasz się, że nie tylko chodzi o balans bieli w LV ;).
jeśli o nich wspominasz to znaczy, że powinieneś poużywać jakiegoś bezlustra i zobaczyć jak to realnie pracuje. Myślę że szybko przekonasz się, że nie tylko chodzi o balans bieli w LV ;).
Ale ten balans bieli jest plusem czy minusem, bo sie gubię? Dla mnie minusem. W lustrzance mam tak jak odbiera to oko. komputer w głowie. Robi to świetne. monitorek biorąc AWB w studiu robi kiszkę, bo na auto nie robi dobrze światła żarowego. WB na błysk nie ustawisz, bo kolor juz będzie zupełnie odjechany.
Wczesniej była mowa o tym, że fajniejsze sa szkła natywne. OK, tylko ile ich jest? 3. Z czego ja używałbym jednego. Co to za system z jednym szkłem? Na razie musimy rozmawiać o pracy ze szklarnią z bagnetem F.
Akustyk napisał, że przejdziemy na bezlustra bo producenci kiedyś nie dadza nam wyboru. Obawiam się tego.
No i chciałem zganić za OT a sam napisałem taki OT. :(
Myślę że szybko przekonasz się, że nie tylko chodzi o balans bieli w LV ;).
A możesz podać o co jeszcze chodzi? Może o ekspozycję? Ja już o tym pisałem poprzednio: podgląd ekspozycji w wizjerze jest dobry dla początkującego fotografa. Mnie te wszystkie informacje w wizjerze rozpraszają. Wolę skupić się na kompozycji. Podejrzewam, że tym, którzy np. fotografują zawody sportowe, te info w wizjerze jest też niepotrzebne, bo nie mają czasu na jego analizowanie.
Zgadzam się, że większy bagnet pozwoli na zaprojektowanie lepszych szkieł, ale niekoniecznie lżejszych. Skąd ten wniosek? przecież już na przykładzie 35/1.8 nie widać tej lekkości: do lustrzanki waży 305 g, do Zetki 370 g. A już na pewno nie będą to tańsze obiektywy.
Podpieram kol. Krzysztofa - przez jeszcze sporo czasu lustrzanki i ML będą egzystowały koło siebie, a potem oba systemy zejdą do niszy, a na polu walki pozostaną tylko pasjonaci z kasą i nieliczni zawodowcy. Bo DSLRy i MLy zostaną zastąpione przez wypasione smartfony i, być może, technologie, o których jeszcze zwykły śmiertelnik nie wie.
A poza tym jest to wątek dotyczący spekulacji na temat tego, co nas czeka w lustrzankach w najbliższym czasie. A tu co chwila wpada jakiś zwolennik ML i robi bałagan jak w wizjerze bezlusterkowca.
Kolekcjoner
06-12-2018, 00:49
Ale ten balans bieli jest plusem czy minusem, bo sie gubię? Dla mnie minusem. W lustrzance mam tak jak odbiera to oko. komputer w głowie. Robi to świetne. monitorek biorąc AWB w studiu robi kiszkę, bo na auto nie robi dobrze światła żarowego. WB na błysk nie ustawisz, bo kolor juz będzie zupełnie odjechany.
Wczesniej była mowa o tym, że fajniejsze sa szkła natywne. OK, tylko ile ich jest? 3. Z czego ja używałbym jednego. Co to za system z jednym szkłem? Na razie musimy rozmawiać o pracy ze szklarnią z bagnetem F.
Akustyk napisał, że przejdziemy na bezlustra bo producenci kiedyś nie dadza nam wyboru. Obawiam się tego.
No i chciałem zganić za OT a sam napisałem taki OT. :(
Taki lajf ;)....
Chodzi o to że ten balans to poprostu rzecz bez znaczenia. Głównie dlatego że znane mi bezlustra czy kamery radzą sobie już z tym znakomicie. To po prostu działa i tyle.
Jacku nie obawiaj się. Zawsze jest jakiś wybór. Wtedy kiedy dslry przejdą już do historii nie będzie ani problemu balansu, czy braku szkiel, czy innych obecnych bolączek ML. :)
@markB (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9122) - w wizjerze masz wpływ na to co Ci wyświetla i w jaki sposób - kwestia ustawień i wszystko możesz dostosować - przynajmniej tak jest w C i S.
Moim zdaniem jeśli nie nastąpi jakaś rewolucja to śmierć dslr jest nieunikniona, a w ciągu najbliższych lat (dekady?) będzie stopniowe ich wygaszanie we wszystkich segmentach.
BTW: Bajania o jakichś supersmartfonach to jest dopiero SF ;)....
krzysztofz24
06-12-2018, 01:03
Wiem klisze też się sprzedają ;). Rozumiem że idąc tym tropem masz teraz pełen wybór nowoczesnych aparatów na klisze, bo przecież masa ludzi stwierdziła że klisza jest lepsza niż "cyfra" ;)..
Juz pisalem ze to totalnie chybiony przyklad. Bo lustrzanki i bezlustra to ta sama technologia z natychmiastowym podgladem zdjecia. Ta sama metoda rejestracji obrazu. Wiec daruj sobie porownania do kliszy. No chyba ze uwazasz ze Z6 a D750 roznia sie tak znaczaca jak D750 a powiedzmy F801.
Tylko co z tego. Przy realnym użytku możliwość zrobienia kilkuset zdjęć na jednym ładowaniu jest zupełnie wystarczająca. Wszystko wskazuje też że w nowych ML powoli zbliżają się do tysiąca. Jakie praktyczne znaczenie będzie miało to że dslr będzie można zrobić trochę więcej - żadne.
Zawsze lepiej miec mozliwosc zrobienia wiekszej ilosci zdjec niz jej nie miec. Moze pod namiot w bieszczady pojedziesz;-), to sobie wezmiesz tylko 2 aku do lustra zeby styklao na caly wyjazd. Taki przyklad pierwszy z brzegu.
No to zbijaj ;), np. ten AF o którym wspomniałem, możliwość robienia zdjęć (normalnie z wizjerem) całkowicie bezgłośnie, możliwość projektowania bardzo jasnych, bardzo lekkich szkieł o wypasionych właściwościach optycznych. Możliwość bardzo daleko idącej miniaturyzacji (jeśli zachodzi taka potrzeba, możliwość oglądania obrazu w wizjerze w warunkach kiedy mało już co widać - to tylko kilka przykładów - czekam ;).
Znaczy cos mi chyba umknelo o AF co pisales. Ale prosze, ciagly AF w Z-kach pozostawia troche do zyczenie, D850 lepiej sie tu sprawuje. A topowe ALFY raczej sa w tyle pod wzgledem AF za D5. Rozumiem ze dopoki nie pojawily sie Z-tki to Nikon nie mial zadnych wypasionych sdzkiel;-)? I ostrozny bylbym z twierdzeniem ze wiekszy bagnt to jasniejsze i lzejsze szkla jednoczesnie.
Ciekawe tylko jak ten obraz wyglada jak juz nic nie widac na, ISO trylion. Ale jak juz jestesmy przy wizjerze, to nawet najdoskonalsza matryca nie dorowna ludzkiemu oku pod wzgledem rejestracji rozpietosci tonalnej. I wole patrzec na scene ktorej rozpietosc przekracza mozliwowsci matrycy/ekraniku
przez wizjer optyczny niz ogladac przepaly przez ekranik:-)
Widzisz, wszystko mozna przedstawic jako zaletre a jednoczesnie jako wade. Zalezy od preferencji.
(.........)powinieneś poużywać jakiegoś bezlustra
Kazde bezlustro ktore bralem w reke i przykladalem do oka, odrzucalo mnie swoim telewizorkiem.
Taki lajf ;)....
Chodzi o to że ten balans to poprostu rzecz bez znaczenia. Głównie dlatego że znane mi bezlustra czy kamery radzą sobie już z tym znakomicie. To po prostu działa i tyle. .
Zastanawia mnie argumentacja "fanow" bezluster. Wszystko mozesz podejrzec co masz na matrycy, mawet WB mozna sobie podpatrzec. A jak pisze o watpliwym sensie ustawiania WB przez wizjerek, bo lepiej to zrobic w ACR na kompie, jesli zajdzie potrzeba. To juz jest bez znaczenia:-)
[B]P.s Tak niesmialo zapytam;-). Czy w watku o spekulacjach na temat lustrzanek mozna o tym rozmawiac? Bo na razie jak sie tylko napisze lustro, to czesc osob sie zlatuje ze swoimi proroctwami na temat smierci lustrzanek.
A to sa wrozby a nie spekulacje na temat nowych modeli.
Moze trzeba zalozyc nowy watek w dziale bezlusterkowym pt "Smierc lustrzanek" i tam bedzie mozna dac upust wszelkim domniemaniom, osadom, proroctwom, analizom, czy co tam kto chce.
Kolekcjoner
06-12-2018, 01:34
Znaczy cos mi chyba umknelo o AF co pisales. Ale prosze, ciagly AF w Z-kach pozostawia troche do zyczenie, D850 lepiej sie tu sprawuje. A topowe ALFY raczej sa w tyle pod wzgledem AF za D5. Rozumiem ze dopoki nie pojawily sie Z-tki to Nikon nie mial zadnych wypasionych sdzkiel;-)? I ostrozny bylbym z twierdzeniem ze wiekszy bagnt to jasniejsze i lzejsze szkla jednoczesnie.
Ciekawe tylko jak ten obraz wyglada jak juz nic nie widac na, ISO trylion. Ale jak juz jestesmy przy wizjerze, to nawet najdoskonalsza matryca nie dorowna ludzkiemu oku pod wzgledem rejestracji rozpietosci tonalnej. I wole patrzec na scene ktorej rozpietosc przekracza mozliwowsci matrycy/ekraniku
przez wizjer optyczny niz ogladac przepaly przez ekranik:-)
Widzisz, wszystko mozna przedstawic jako zaletre a jednoczesnie jako wade. Zalezy od preferencji.
Szkoda tylko że dyskutujesz sam ze sobą, bo chyba wszystko Ci "umknęło" z tego o czym ja pisałem. Na tej zasadzie rzeczywiście można dowieść wszystkiego :lol:..
krzysztofz24
06-12-2018, 02:45
Skonczyly ci sie argumenty:lol:?
Ja konkretnie odnioslem sie do twoich odpowiadajac na nie.
Kolekcjoner
06-12-2018, 03:27
Skonczyly ci sie argumenty:lol:?
Ja konkretnie odnioslem sie do twoich odpowiadajac na nie.
Wiesz ..... przykre to jest. Nie chce mi się w ten sposób dyskutować.
krzysztofz24
06-12-2018, 04:26
Ale co jest przykre?
To ze odbilem pileczke ktora rzuciles w dyskusji o lustrach i bezlustrach czy ze jak ty chcesz osmieszyc rozmowce, ja nadal odbijam pileczke?
Proponuje zachowac wzajemny szacunek w dyskusji i tolerancje na czyjes zdanie.
I najwazniejsze; w dyskusji nie chodzi wcale o przekonanie kogos za wszelka cene tylko wymiane pogladow. Na takim podejsciu wiecej sie zyskuje...
P.s
A tak wogole to jest techniczna rozmowa o aparatach i ja naprawde nie widze tu mozliwosci jakiejs urazy czy animozji miedzy rozmowcami.
Ze jeden woli EVF a drugi OVF itp:-).
Peace.
madebyzosiek
06-12-2018, 06:33
Moim zdaniem jeśli nie nastąpi jakaś rewolucja to śmierć dslr jest nieunikniona, a w ciągu najbliższych lat (dekady?) będzie stopniowe ich wygaszanie we wszystkich segmentach.
Ooo kolejna osoba na przestrzeni ostatnich kilku lat, która wygasza lustra :) Fajowo, ja na to czekam niecierpliwie! Wtedy kupię sobie D5 w cenie dzisiejszego F5 i D850 w cenie dzisiejszego F100 i będę szczęśliwy i przy okazji "oldschoolowy" :)
Cały czas nie rozumiem dlaczego przy takich wizjach Nikon decyduje się na D850, zapewne na D6 i pewnie jeszcze na jakieś D7xx/6xx, za pewne też będzie następca D850, w DXie co chwilę coś dla amatora, ba - nawet znajdują się chętni na D500. A miało tak nie być jak Sony wypuściło A7II, bo jak zjawił się A9 to kupowanie luster straciło sens, a po A7III było nawet obciachowe.
Na prawdę nie może funkcjonować jednocześnie lustro z bezlustrem? Dlaczego? Przecież to zależy od chętnych na zakupy, a nie od naszej wizji :)
Dobra, skończmy już OT o bezlustach. Wątek spekulacyjny - bezlustrekowy jest w innym dziale.
kurczeblade
06-12-2018, 08:40
Lustra będą jeszcze bardzo długo, za dużo w ten rynek jest inwestowane, ciągle wychodzą obiektywy i nowe aparaty, firny niezależne więcej szkieł wypuszczają do luster niż bezluster. Przecież gdyby miała nadejść koniec, to już dawno wszyscy zaprzetali by produkcji nowego sprzętu, nowych szkieł, nowych aparatów, a przecież teraz tego dużo więcej wychodzi niż dawniej.
cz4rnuch
06-12-2018, 08:51
Lustra jeszcze trochę pociągną. Kopalń też się nie wygasza z dnia na dzień.
Poza ilością mpix matrycy (i punktów AF) Z7 nie różni się bardzo od Z6 [no i ceną x 1,6]
może wiec jest miejsce na dwa pełnoklatkowe modele lustrzanek poniżej D850.
-Wspólne: obudowa, wizjer, wyświetlacz (ruchomyc oczywiście), moduł AF (gorszy od D850).
Jeden z matrycą 24mpix, a drugi np. 36mpix.
Choć nie -to bez sensu, jak się spojrzy że wciąż próbują się pozbyć D810 https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Nikon_D750_vs_Nikon_D800E_vs_Nikon_D810_vs_Nikon_D 850/BHitems/1082599-REG_843007-REG_1062499-REG_1351688-REG
Lustra jeszcze trochę pociągną. Kopalń też się nie wygasza z dnia na dzień.
Porównanie wyjątkowo nietrafne!!! i śmieszne!!!
D750 miał być następcą D700, tak samo jak D7000 miał być następcą D300s. Po wielu latach wyszedł D500 i kolejne body serii D7xxx jest w prostej linii następcą D90. Wycięto atrybuty pro (pomiar z manualami, dwa sloty, gniazdo gripa) a nawet więcej. Jeśli uznać D850 na następcę D700, to można się spodziewać podobnego ruchu w przypadku D760.
Ale jest też możliwa inna ewolucja. Następca D610 z pewnymi elementami z D750 (odchylany ekran i AF) w cenie poniżej $2000. A do tego D760 z nowym AF i może obudową z D8xx w cenie $2500-3000.
cz4rnuch
06-12-2018, 09:47
Porównanie wyjątkowo nie trafne i śmieszne!
Miałeś na myśli nietrafne? :) A co do samego "porównania" to chodziło mi tylko o to, że cokolwiek się stanie z lustrzankami to nie nastąpi to z dnia na dzień. Olympus z tego co pamiętam lustrzanki porzucał na raty. Samsung z rynku wycofywał się cichcem. Sony do tej pory udaje, że robi lustrzanki choć wszyscy wiemy, że interes wygaszają. Ale co dwa lata coś tam jeszcze podrzucają i niepotrzebnie robią nadzieję minolciarzom.
Rafał_Sz
06-12-2018, 10:57
Usunąłem ostatnie wpisy/ jony - na razie tylko kartka, proszę o zachowanie kultury i zasad tego forum.
Kolekcjoner
06-12-2018, 13:46
Ale co jest przykre?
To ze odbilem pileczke ktora rzuciles w dyskusji o lustrach i bezlustrach czy ze jak ty chcesz osmieszyc rozmowce, ja nadal odbijam pileczke?
Proponuje zachowac wzajemny szacunek w dyskusji i tolerancje na czyjes zdanie.
I najwazniejsze; w dyskusji nie chodzi wcale o przekonanie kogos za wszelka cene tylko wymiane pogladow. Na takim podejsciu wiecej sie zyskuje...
P.s
A tak wogole to jest techniczna rozmowa o aparatach i ja naprawde nie widze tu mozliwosci jakiejs urazy czy animozji miedzy rozmowcami.
Ze jeden woli EVF a drugi OVF itp:-).
Peace.
Mnie się nie chce prowadzić dyskusji z cieniem. To że coś poprzekręcasz i później z tymi tezami dyskutujesz do tego niechlujnie cytując - to nie jest sensowna rozmowa. A później zarzucasz brak szacunku i brak argumentów. Po co mam uczestniczyć w czymś takim? I temat nie ma tu żadnego znaczenia.
Na prawdę nie może funkcjonować jednocześnie lustro z bezlustrem? Dlaczego? Przecież to zależy od chętnych na zakupy, a nie od naszej wizji :)No ale przecież funkcjonuje - teraz. Natomiast zalety wywalenia mechaniki są na tyle duże, że jest tylko kwesią czasu jak to nastąpi całkowicie. I dla jasności ja nie twierdzę że to będzie w przyszłym roku ale moim zdaniem stopniowe wygaszanie dslr jest nieuniknione.
Z tym OT. Nie da się spekulować o tym jakie będą kolejne lustrzanki bez reflesji że niektórych może już wogóle nie być ;).
grissley
06-12-2018, 13:53
Elektronika ciągle tanieje i się miniaturyzuje, mechanika nie - lustrzanki są skazane na zagładę lub niszowość.
Inna rzecz, że poziom dopracowania lustrzanek jest na tyle wysoki, że pewnie szybko się nie poddadzą. Biznesowo nie opłaca się zbyt dużo w ich rozwój inwestować, a jednocześnie sensowne jest wypuszczenie jeszcze kilku generacji sprzętu będących takim czy innym "liftingiem", żeby odcinać kupony od już poniesionych nakładów na B&R.
W sumie szkoda, bo tąpnięcie cen na rynku lustrzanek umożliwiłoby mi kupienie sobie jakiegoś zestawu typu D500 + D5 i zapomnienie o zmianach sprzętu na najbliższe, ja wiem, dwie dekady ;)
madebyzosiek
06-12-2018, 14:07
Elektronika ciągle tanieje i się miniaturyzuje, mechanika nie - lustrzanki są skazane na zagładę lub niszowość.
Ale dlaczego zakładasz, że miniaturyzacja musi być zaletą dla wszystkich? Optyka też się rozwija i okazuje się, że dobre optycznie szkła nie są już małe i lekkie, a co za tym idzie z korpusami wielkości dekielka trzyma się je po prostu źle. Ja nie mówię tylko o wielkich tele! Mając S20, czy 24-35, czy 50 Art potrzebuję aparatu, który umożliwia wygodne jej używanie. No i tu bezlustra są dla mnie (podkreślam - dla mnie) przegrane. A widzę dla chociażby mojego A6000 zastosowanie tam, gdzie nie muszę targać większego sprzętu, bo wiem że Siniacz da radę. Sprzedaż luster nie padnie, dopóki będą na nie chętni. A czy są? Pewnie tak skoro coś się czasem pojawia i wciąż się sprzedaje. Opinie o tym, że bezlustra zmiotą lustra z rynku czyta się już od 5 lat. No i? Co z tego wynikło? :)
Kolekcjoner
06-12-2018, 14:14
Ale dlaczego zakładasz, że miniaturyzacja musi być zaletą dla wszystkich? Optyka też się rozwija i okazuje się, że dobre optycznie szkła nie są już małe i lekkie, a co za tym idzie z korpusami wielkości dekielka trzyma się je po prostu źle. Ja nie mówię tylko o wielkich tele! Mając S20, czy 24-35, czy 50 Art potrzebuję aparatu, który umożliwia wygodne jej używanie. No i tu bezlustra są dla mnie (podkreślam - dla mnie) przegrane. A widzę dla chociażby mojego A6000 zastosowanie tam, gdzie nie muszę targać większego sprzętu, bo wiem że Siniacz da radę. Sprzedaż luster nie padnie, dopóki będą na nie chętni. A czy są? Pewnie tak skoro coś się czasem pojawia i wciąż się sprzedaje. Opinie o tym, że bezlustra zmiotą lustra z rynku czyta się już od 5 lat. No i? Co z tego wynikło? :)
Póki co za bezlustra wzięli się na poważnie ci co od kilkudziesięciu lat wiedzą jak się robi dobre aparaty. Wreszcie to przestaje być eksperymentem ergonomicznym, a zaczyna być użytkowo przemyślanym sprzętem. Z tego powodu sytuacja jest zupełnie inna niż 5 lat temu.
I powtarzam, bo to zignorowałeś - to jest proces, to potrwa.
madebyzosiek
06-12-2018, 14:24
Póki co za bezlustra wzięli się na poważnie ci co od kilkudziesięciu lat wiedzą jak się robi dobre aparaty. Wreszcie to przestaje być eksperymentem ergonomicznym, a zaczyna być użytkowo przemyślanym sprzętem. Z tego powodu sytuacja jest zupełnie inna niż 5 lat temu.
Dokładnie i to napawa optymizmem. Ale nadal jest kwestia zasilania, czasu gotowości do zrobienia zdjęcia, czasu przełączenia ekranika na wizjer i odwrotnie, sprawności AF w słabych warunkach, nawet mniejszej, ale niczym nieograniczonej serii, żywotności migawki, czy czasu życia samego aparatu. To wszystko się dopiero okaże, wymaga dopracowania, poprawienia... A człowiek, który musi mieć pewność eksperymentuje? Raczej nie i dlatego nie widać wysypu A9 na imprezach sportowych. Tam wszyscy dalej jadą na topowych Nikonach i Canonach, bo nie mogą eksperymentować, tylko muszą mieć pewność ;) A mi się cały czas wydaje, że lustra z bezlustrami z różnych powodów będą współżyć, a nie że się będą zwalczać. Ale mogę się mylić oczywiście.
I powtarzam, bo to zignorowałeś - to jest proces, to potrwa.
Zgadza się. Będzie trwał... Ile? Kto to może wiedzieć... Czy się zaczął? Nie wydaje mi się...
Ale dlaczego zakładasz, że miniaturyzacja musi być zaletą dla wszystkich? Optyka też się rozwija i okazuje się, że dobre optycznie szkła nie są już małe i lekkie, a co za tym idzie z korpusami wielkości dekielka trzyma się je po prostu źle. Ja nie mówię tylko o wielkich tele! Mając S20, czy 24-35, czy 50 Art potrzebuję aparatu, który umożliwia wygodne jej używanie.
no albo wezmiesz kiedys do reki R + RF 50/1.2 (czy tez cokolwiek Nikon wypichci) i okaze sie, ze sprzet o podobnej jakosci (obiektyw i korpus) moze byc zauwazalnie mniejszy i lzejszy. i jesli w gre wchodzi wyjscie na zdjecia z zestawem 50, 20, 24-35, to ta roznica miedzy D8x0 z trzema wiaderkami Sigmy, a miedzy Z7 ze szklami do niej, moze okazac sie bardzo zauwazalna.
No i tu bezlustra są dla mnie (podkreślam - dla mnie) przegrane.
no bo to jest z gory poroniony pomysl, zeby do wiaderek Sigmy kupowac mniejsza puszke. rozchodzi sie o to, ze takie szkla da sie zrobic mniejsze i lzejsze. tylko niestety nie z odlegloscia rejestrowa 45mm, a niecalych 20-tu.
akurat w kwestii krotkich szkiel to zawody sa bardzo mocno niewyrownane. co jak co ale akurat wlasnie ta dzialke bezlusterkowce najszybciej zamiota. plus dzialke: body + 24-1xx + 16-35.
tam gdzie lustro pewnikiem najdluzej bedzie sie bronic to beda dlugie rurki, bo tutaj drastycznie nie da sie optyki zmniejszyc.
Pewnie tak skoro coś się czasem pojawia i wciąż się sprzedaje. Opinie o tym, że bezlustra zmiotą lustra z rynku czyta się już od 5 lat. No i? Co z tego wynikło? :)
to ja proponuje tak: zobaczymy ile szkiel F / EF pojawi sie w najblizsze 2-3 lata, w porownaniu z iloscia szkiel Z / RF. i bedzie wyraznie wiadomo, ktory odbiorca jest uwazany za przyszlosciowego.
to ja proponuje tak: zobaczymy ile szkiel F / EF pojawi sie w najblizsze 2-3 lata, w porownaniu z iloscia szkiel Z / RF. i bedzie wyraznie wiadomo, ktory odbiorca jest uwazany za przyszlosciowego.
To trochę nie fair, bo zarówno Canon jak i Nikon muszą mocno rozszerzyć ofertę szkieł pod nowe systemy. "Stary" jest praktycznie kompletny.
Kolekcjoner
06-12-2018, 14:48
Co do czułości AF to większość testów pokazuje że eR jeśli jeszcze nie przebiło dslrów to jest bardzo bliskie. Kwestia czasu i tego co pisał kolega wyżej - na ile które rozwiązanie chcą rozwijać.
Tu dochodzimy do sedna. Czy producentów będzie stać na rozwój dwóch linii produktów? Z tego powodu uważama że taka koegzystencja na dłuższą metę nie będzie miała racji bytu.
Założenie ma błędną logikę u podstaw: lustra mają już pełną gamę szkieł, więc nie ma potrzeby wypuszczania kolejnych- bezlustra dopiero budują szklarnie. Można zatem przypuszczać, że ten segment będzie szybciej rozwijany w bezlustrach.
To trochę nie fair, bo zarówno Canon jak i Nikon muszą mocno rozszerzyć ofertę szkieł pod nowe systemy. "Stary" jest praktycznie kompletny.
niewatpliwie, zgadza sie.
ale druga strona medalu jest taka: ani Canon ani Nikon nie bawili by sie w nowe bagnety bez powodu. przeciez mogli wypuscic bezlustro z istniejacym bagnetem F/EF dla tych uzytkownikow, ktorzy nie potrafia nauczyc sie obslugi swiatlomierza :)
tymczasem tak nie zrobili. czemu? co takiego daje nowy bagnet, czego nie bylo w starym? i tu jest pogrzebana odpowiedz na pytanie jaka bedzie przyszlosc. brak lustra jest cecha wtorna. nie celem projektowym samym w sobie. ani jedna ani druga firma nie robilaby tak wielkiego tarcia rynkowego bez potrzeby (Canon juz raz mienil bagnet i to byla ogromna zmiana).