Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Fotoreporter chętnie kupi puszkę DX mającą 8-9 fps, a zignoruje puszkę FX z 4 fps.
Pawel Pawlak
31-05-2012, 10:52
Fotoreporter chętnie kupi puszkę DX mającą 8-9 fps, a zignoruje puszkę FX z 4 fps.
Sądząc po tym, ilu reporterów biega z 5d2 trudno jednoznacznie stwierdzić że 8-9FPSów jest ważniejsze niż FX ;)
Zawsze mam ten problem czy traktować śluby jako reporterkę czy nie ;)
hmm... pod haslem reporterka miesci sie bardzo szerokie spektrum fotografii...
jesli przyjac ze miesci sie pod tym haslem rowniez fotografia slubna (reportaz slubny) to wystarczy 1 fps...
Pawel Pawlak
31-05-2012, 11:03
Zawsze mam ten problem czy traktować śluby jako reporterkę czy nie ;)
Nie piszę tylko o ślubach, ale u reporterów newsowych też się dość często widz (sądzę po materiałach z TV) 5d.
Nie piszę tylko o ślubach, ale u reporterów newsowych też się dość często widz (sądzę po materiałach z TV) 5d.
niusowi glownie na jedynkach jada... i nie mam pojecia dlaczego, ale nawet jak ktos stoi jak slup i sie nie rusza... to jada na seriach... po jaki ............ nie mam pojecia... ale lansik jest...
Pawel Pawlak
31-05-2012, 11:44
niusowi glownie na jedynkach jada... i nie mam pojecia dlaczego, ale nawet jak ktos stoi jak slup i sie nie rusza... to jada na seriach... po jaki ............ nie mam pojecia... ale lansik jest...
Nigdy nie wiadomo kiedy i komu "szufladka" wypadnie albo peruczkę rozwieje przeciąg ? ;)
Nigdy nie wiadomo kiedy i komu "szufladka" wypadnie albo peruczkę rozwieje przeciąg ? ;)
no zgadzam sie... ale sa tez przewidywalne sceny ;) w kazdym razie oni robia dziennie takie przebiegi jak ja w dwa lata ;)
krzysztof jot
31-05-2012, 12:01
no zgadzam sie... ale sa tez przewidywalne sceny ;) w kazdym razie oni robia dziennie takie przebiegi jak ja w dwa lata ;)
mam wrażenie, że płacą im od klapnięcia migawką :)
też to obserwuje, i zastanawiam się jak taki człowiek znalazłby się w świecie sześciu rolek filmu na imprezę... :)
zwróć uwagę, że to zazwyczaj albo nawet "zawsze" młodzi ludzie - pokolenie plików, nie klatek. Generalnie nic to nie kosztuje i nie ma w tym problemu, ale jakoś ten materiał wypada ogarnąć, i kiedy w statycznej scenie ktoś robi 9fps... no to niech robi, bywa że ja też, bo czasem jednak szuka się odpowiedniej mimiki, otwartych oczu, spojrzenia w obiektyw itp, ale jak robi 9fps non stop przez 5 minut kiedy przykładowo grają hymn, a na podium stoją trzy figury woskowe - to wzbudza mój niepokój :)
ilez oni musza miec czasu na selekcje tego materialu...
też to obserwuje, i zastanawiam się jak taki człowiek znalazłby się w świecie sześciu rolek filmu na imprezę... :)Jakich sześciu rolek? Mój znajomy miał tak spory zakład foto, że czasem miał do realizacji więcej ślubów w weekend niz pracowników. Dzwonił do mnie i miałem 1 (jedną, max!) rolkę filmu - połowa na ślub cywilny i połowa na kościół. (początek i połowa lat 90-tych)
Czy ktoś sobie wyobraża robienie ślubu kościelnego na około 15 -18 klatach ??? Łacznie z zdjęciem grupowym, składaniem życzeń itd.
Jakich sześciu rolek? Mój znajomy miał tak spory zakład foto, że czasem miał do realizacji więcej ślubów w weekend niz pracowników. Dzwonił do mnie i miałem 1 (jedną, max!) rolkę filmu - połowa na ślub cywilny i połowa na kościół. (początek i połowa lat 90-tych)
Czy ktoś sobie wyobraża robienie ślubu kościelnego na około 15 -18 klatach ??? Łacznie z zdjęciem grupowym, składaniem życzeń itd.
pamietam te czasy... jak sie zrobilo 3 rolki na calym slubie to ludzie pukali sie w glowe...
Ten, który fotografuje np. szeroko pojęty sport -- pewnie tak, ale fotograf/dokumentalista zajmujący się, nazwijmy umownie, ulicznym reportażem -- na pewno nie.
Uogólnienie chybione. :)
Ostatnio składałem album dla młodych, zdjęcia tylko z kościoła. Dałem dokładnie 23 zdjęcia w albumie. W tym grupowe :-P
... ale fakt, trochę więcej klatek zrobiłem niż te 23 ;)
Ten, który fotografuje np. szeroko pojęty sport -- pewnie tak, ale fotograf/dokumentalista zajmujący się, nazwijmy umownie, ulicznym reportażem -- na pewno nie.
Uogólnienie chybione. :)Ja właśnie nie uogólniałem, bo pisałem, że nie wszystkim zależy na FX, część chce fps.
Do streeta mogą nie chcieć lustrzanki :) bo za bardzo się rzuca w oczy.
W latach 90-tych byłem w średniej szkole i pamiętam, że na jakieś wypady obozowo-wycieczkowe na tydzień, dwa to zabierałem dwie rolki filmu i wystarczało. Na wakacyjny wypad przez Szwajcarię do Francji w okolicy 1992 roku zabrałem też dwa filmy i również wystarczyło. Technologia cyfrowa to technologia produkcji zastraszających ilości niepotrzebnych nikomu zdjęć :)
Ja właśnie nie uogólniałem, bo pisałem, że nie wszystkim zależy na FX, część chce fps.
Teraz dopiero napisałeś. ;)
Do streeta mogą nie chcieć lustrzanki :) bo za bardzo się rzuca w oczy.
Czasem tak, ale… za to trzeba wykazać się sprytem. :D
Tylko skąd wziąć aparat oferujący tyle co porządny FX, a wielkości NEX'a? ;)
Dobra, nie zjeżdżajmy z tematu.
Tylko skąd wziąć aparat oferujący tyle co porządny FX, a wielkości NEX'a? ;)
Jeśli sprawdzi się ten tańszy i pewnie nadal metalowy D600 to później przyjdą plastikowe FX-y (jak D3xxx), a jeszcze później może i bezlusterkowce FX. Mogę sobie wyobrazić że jakiś kompakt Canon G-ileś za kilka lat będzie z matrycą większą niż DX. Oczywiście są też minusy, bo optyki nie da się oszukać i do dużej matrycy potrzebnę będą większe i cięższe szkła.
Już skończcie z tymi peanami na temat analogów;)
Pewnie, że trzeba było myśleć nad każdym kadrem, konkurencja była mniejsza, rynek nie popsuty itd.
Ale jak sobie przypomnę, jak mnie bolało, gdy jako biedny student popsułem kilka klatek albo i pół rolki:),
jak mnie krew zalewała, gdy płaciłem za rolkę filmu albo gdy ujęcie "czegośtam" mogłem zrobić tylko z jednej perspektywy -
bo tak jak piszecie - rolka była jedna - to też wcale fajnie nie było.
Oj, droga to była nie raz nauka - ja mimo wszystko powrotu bym do tego już nie chcial.
No chyba, że miałbym mieć znów te 15 lat mniej;)
Tylko skąd wziąć aparat oferujący tyle co porządny FX, a wielkości NEX'a? ;)Są w Leicastore. M9.
Jacku kochany, przecież wyraźnie napisałem „porządny FX”. :D
Z całym szacunkiem do Lajki, jej historii i wyśmienitych obiektywów -- wolę matrycę z D700, jej DR i szumami.
Jeśli sprawdzi się ten tańszy i pewnie nadal metalowy D600 to później przyjdą plastikowe FX-y (jak D3xxx), a jeszcze później może i bezlusterkowce FX. Mogę sobie wyobrazić że jakiś kompakt Canon G-ileś za kilka lat będzie z matrycą większą niż DX. Oczywiście są też minusy, bo optyki nie da się oszukać i do dużej matrycy potrzebnę będą większe i cięższe szkła.
Pewnie za kilka lat faktycznie tak będzie, natomiast mnie chodziło o tu i teraz. :)
Co do szkieł -- zawsze zostają stałki. ;) A może za ten czas opanują też technologię miniaturyzacji obiektywów? Kto ich tam wie…
No nie skończymy tego OT. :mrgreen:
SlaWasII
03-06-2012, 12:36
...ja mimo wszystko powrotu bym do tego już nie chcial.
No chyba, że miałbym mieć znów te 15 lat mniej;)
Ja bym się chętnie cofnął w czasie o 4 lata i poszedł do sklepu po D300! :mrgreen:
fader_audio
03-06-2012, 23:01
ja się tak zastanawiam i chyba zrobiłbym to samo, ewentualnie 300s, bo coś widze ze marne szanse na d400 a przynajmniej następce d300
tytuł głównego posta chyba dawno rozminął się z jego treścią... :)
raczej ewoluował ;)
poszukiwacze nastepcy D300s zainteresowali się D600, który może zastąpić nieistniejącego D400
tylko nie ma potwierdzenia, że wyjdzie jakakolwiek nowa puszka i wyszło na to, że jedna zwida zastąpiła drugą :)
Ja bym się chętnie cofnął w czasie o 4 lata i poszedł do sklepu po D300! :mrgreen:
Nic straconego. Do dzisiaj dostepna nowy korpus w Amazon za $1680.
Sent from my SGH-T989 using Tapatalk 2
fader_audio
12-06-2012, 09:03
na d600 też byłbym chętny, tylko nie chciałbym FF, wolę dx, fotografuję dużo przyrody, lubię strzelać fotki ptakom a tam ogniskowa się przyda, rozumiem że mogę przełaczyć na dx lub wykropować, ale w takim przypadku po co płacić za FF, no chyba że będą 2 wersje d600 FF oraz DX
no chyba że będą 2 wersje d600 FF oraz DX
no na pewno beda... jest tez szansa na wersje w kolorowych obudowach...
O spekulacjach nt korpusu DX jest osobny wątek, z DX w tytule.
no na pewno beda... jest tez szansa na wersje w kolorowych obudowach...
... nieoficjalnie słyszałem też o dwóch nowych typach obudowy - futrzanych w deseniach tygrysa bengalskiego i stepowej kuny patagońskiej - świetnie będą się sprawować w zmiennych warunkach pogodowych.
Pawel Pawlak
12-06-2012, 09:25
na d600 też byłbym chętny, tylko nie chciałbym FF, wolę dx, fotografuję dużo przyrody, lubię strzelać fotki ptakom a tam ogniskowa się przyda, rozumiem że mogę przełaczyć na dx lub wykropować, ale w takim przypadku po co płacić za FF, no chyba że będą 2 wersje d600 FF oraz DX
d3x byl moim zdaniem najbardziej uniwersalnym body do przyrody wlasnie zewzgledu na 24mpix fx matryce i switny af. Jesli tylko d600 bedzi mial rozsadny af to bedzie pewnie jeszcze lepsze bzapewni szerszy zakres uzywalnego iso. Lepszy moze byc tylko d800 ;)
LordYoghurt
14-06-2012, 08:35
Na nikonrumors.com pojawiły się zdjecia D600. Wygląda jak D7000, zgodnie z przewidywaniami.
Strasznie śmieszne ma pokrętło, no i do tego rozmiarowo jest chyba dość niewielki w stosunku do D700/D800
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/NikonD600font-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/Nikon-D600-font.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/NikonD600top-2.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/06/Nikon-D600-top.jpg)
Mam nadzieję, że mb-d11 będzie pasował :)
Pryzmat jakiś malutki. Pokrycie kadru pewnie 30% :)
radius_bo
14-06-2012, 09:08
No i Multicam 4800 - uuuaaa... Bedzie sie dzialo:)
Yes! Yes! Yes!
Wymarzony aparat dla mnie. Mały i zgrabny. Przepraszam wszystkich reporterów, ale w podróże niczego innego nie potrzeba :)
snakemaycry
14-06-2012, 09:20
Ale kominek faktycznie coś niski. No ale jest. FX dla ludu.
I bardzo dobrze, nie będzie się haczył w torbie. Za analogów były małe korpusy i to działało. A pokrycie 100 czy 95%, co za różnica? Nie robimy slajdów, a w wielu sytuacjach może to uratować d...
przy moich łapach pewnie bez gripa się nie obędzie.
byle cena jeszcze nas nie zaskoczyła.
Jeżeli to nie fake....
to ma śrubokręt, huraaa
radius_bo
14-06-2012, 09:47
Raczej 5000 zl bym sie nie spodziewal na poczatek. Analogicznie do D7000 w momencie premiery cena D600 bedzie oscylowala wg mnie w okolicach 7000 zl lub wiecej.
Taniej niż 7000 raczej nie będzie. Chodź może chcą napędzić sprzedaż obiektywów pod pełną klatkę, które jak wiadomo do tanich nie należą.
Zapowiada się naprawdę ciekawie. ;) Coś w rodzaju tandemu D700 i D300 - D7000 i D600. Bardzo podobne obudowy, AF, być może ten sam grip. Jeżeli chodzi o cenę, ciężko mi uwierzyć w zapowiadane 1500$, jak dla mnie cena z wejścia to minimum 7000 zł. Pozdrawiam! ;)
obstawiam 5,5-6 tys za body nie więcej
krokus66
14-06-2012, 10:18
Poopieram.
radius_bo
14-06-2012, 10:21
Optymista:) Przypomnij sobie ile na poczatku kosztowal D7000. Watpie, zeby pelna klatka (jaka by ona nie byla) kosztowala wysjciowo prawie tyle co DX.
Ponadto: podatek od nowosci, niemala inflacja oraz dosc wysoki kurs euro i dolara. D7000 powinien kosztowac obecnie ok. 3300 - 3500 zl nowy, a stoi caly czas w okolicach 4000 zl.
Malo tego - D90 caly czas stoi 2400zl.
Znając Nikona i cenę D800 wydaje mi się, że cena na początek będzie w okolicy 9kzł.
Po początkowym okresie cena powinna spaść do ok 6tys. Wszystko zależy od mocy produkcyjnych. To co się dzieje z D800 jest związane z brakiem dostępności. Wystarczy poczekać. Za pół roku cena spadnie poniżej sugerowanej.
skrzynka97
14-06-2012, 10:42
zarówno body jak i nowe szkła 24-85mm nie będą w wysokich cenach,
ceny szybko spadną i ten sprzęt będzie bardziej dostępny,
dlaczego? dlatego, że producenci podnosza się po powodziach, kursy ustabilizują się,
produkcja idzie pełną parą, już jesteśmy zasypywani nowymi puszkami i obiektywami,
i przede wszystkim spada sprzedaż lustrzanek na rzecz bezlusterkowców,
Olympus i Panasonic wypuszaczają coraz lepsze bezlusterkowece, Nikon i Canon wciskają na rynek coraz tańsze lustra i obiektywy, bo tworzenie nowych modeli nie wiele ich już kosztuje, a bezlusterkowce to nowość i duże koszty dla producentów, dlatego bezlusterkowce są drogie.
Oczywiście lustra nie znikną! mimo że będą wypierane przez bezlusterkowce. Dla użytkowników luster to dobra wiadomość: ceny będą spadać.
Hmm..cholercia.. czy jest ktoś, kto tak jak ja zastanawia się nad ewentualną zamianą d700+24-70 na d600+24-85VRII? Pomysł trochę szalony, ale... :D Te 100% pokrycia w wizjerze i ywentualne video ostatnio przydało by mi się, o gabarytach nie mówiąc.. ;)
OMG... Rzceywiście amatorsko wygląda ten korpus. Standardowe pokrętło. Uproszczony przełącznik trybów AF nie posiada "C".
I Do czego jest ten guzik przy guziku do nagrywania?
D4 ma taki sam przełącznik AF.
Guzik jest najprawdopodobniej do nagrywania. W D7000 jest on w środku przełącznika LV. Ale w D800 już jest u góry.
I ma tryb zielony nawet :P
D4 ma taki sam przełącznik AF.
Guzik jest najprawdopodobniej do nagrywania. W D7000 jest on w środku przełącznika LV. Ale w D800 już jest u góry.
No to wygląda na to że Nikon D4 też jest amatorski :)
Do nagrywania jest czerwony guzik a obok niego jest taki z takimi prostokątami.
Zmiana trybów pomiaru światła. Tak samo jak w D7000
mateo912
14-06-2012, 11:37
No to wygląda na to że Nikon D4 też jest amatorski :)
Do nagrywania jest czerwony guzik a obok niego jest taki z takimi prostokątami.
dlaczego amatorski? takie rozwiązanie (wszystkie tryby AF w 1 guziku) jest o wiele wygodniejsze ;)
Pytanie brzmi - czy będzie lepszy (obrazek, AF, działanie na wysokich ISO) od starszego technologicznie D700?
krokus66
14-06-2012, 11:54
Optymista:) Przypomnij sobie ile na poczatku kosztowal D7000. Watpie, zeby pelna klatka (jaka by ona nie byla) kosztowala wysjciowo prawie tyle co DX.
Ponadto: podatek od nowosci, niemala inflacja oraz dosc wysoki kurs euro i dolara. D7000 powinien kosztowac obecnie ok. 3300 - 3500 zl nowy, a stoi caly czas w okolicach 4000 zl.
Malo tego - D90 caly czas stoi 2400zl.
Jestem optymistą.
Brak dostępności oraz kursy walut zawsze mogą wszystko wywrócić do góry nogami.
Weźmy pod uwagę, że w pewnym stopniu rynek jest nasycony, konkurencja coraz silniejsza a to nie jest profi. Rynek wymusza/ będzie wymuszał nie tylko nowe, lepsze rozwiązania ale i tańsze produkty.
Pytanie brzmi - czy będzie lepszy (obrazek, AF, działanie na wysokich ISO) od starszego technologicznie D700?
Niejednokrotnie już udowodniono na tym forum, że zanim aparat się pojawi będzie wiadomo, że jest beznadziejny, generuje zaszumiony obrazek i do niczego się nie nadaje więc nie wydaje mi się, że tym razem będzie inaczej :)
Wiem wiem :) Ale jeśli np. pozycjonowany niżej, ale nowszy D7000 daje lepszy niż D300 obrazek na wyższych ISO, ale za to ma gorszy AF, to czy w przypadku pary D600/D700 będzie podobnie? To mnie najbardziej zastanawia, zwłaszcza pod kątem niedługiej przesiadki na FF.
Wiem wiem :) Ale jeśli np. pozycjonowany niżej, ale nowszy D7000 daje lepszy niż D300 obrazek na wyższych ISO, ale za to ma gorszy AF, to czy w przypadku pary D600/D700 będzie podobnie? To mnie najbardziej zastanawia, zwłaszcza pod kątem niedługiej przesiadki na FF.
Zakładając, że cena ma rzeczywiście zachęcić do kupna = będzie niska i oscylowała gdzieś ok. 6k to zakładam, że AF będzie gorszy, a szumy będą podobne jak w D700 - pamiętajmy, że matryca będzie większa.
MZ jeśli to oczywiście się potwierdzi to będzie fajna puszka. Sprzedam wtedy D3100 mojej żony, dołożę trochę i kupię D600 - będę miał drugiego FF na zapas a żonka fajną puszkę do focenia i kręcenia filmików (powód zakupu D3100 ;))
To teraz astronomiczne ceny D700 spadną na pysk.
adamouse
14-06-2012, 12:57
Autofokus gorszy, czyli jaki?
Czy Nikon zrobi dla jednego modelu FX nowy moduł AF? Wg mnie albo będzie najnowszy (z D4/800) albo poprzedniej generacji.
Autofokus gorszy, czyli jaki?
Czy Nikon zrobi dla jednego modelu FX nowy moduł AF? Wg mnie albo będzie najnowszy (z D4/800) albo poprzedniej generacji.
A po co ma robić gorszy moduł, skoro za AF odpowiada też oprogramowanie ? Wystarczy tylko oprogramowanie lekko zmodyfikować i będzie gorszy bez kombinowania ze sprzętem...
A po co ma robić gorszy moduł, skoro za AF odpowiada też oprogramowanie ? Wystarczy tylko oprogramowanie lekko zmodyfikować i będzie gorszy bez kombinowania ze sprzętem...
Dokładnie. Chodziło mi o to, że nie mogą wrzucić tego samego co w D800/D4 do puszki typu D600 bo nie miałoby to sensu z ekonomicznego punktu widzenia.
Zapowiadana kwota 1,5-2k $$$ znacznie się różni od tej z D800/D4 i gdzieś te różnice muszą wyjść. AF to pewnie jedna z kilku funkcjonalności, które zostaną objęte cięciem kosztów.
Oby tylko dołożyli śrubokręt!!!
radius_bo
14-06-2012, 13:20
Jestem optymistą.
Brak dostępności oraz kursy walut zawsze mogą wszystko wywrócić do góry nogami.
Weźmy pod uwagę, że w pewnym stopniu rynek jest nasycony, konkurencja coraz silniejsza a to nie jest profi. Rynek wymusza/ będzie wymuszał nie tylko nowe, lepsze rozwiązania ale i tańsze produkty.
Wiesz, ja tez staram sie byc optymista, ale tez realista:)
D7000 tez nie jest profi, a jego cena nie spada na leb na szyje. Niektorzy prognozowali, ze tak bedzie. Rynek nie wymusil (jak widac) na N spadku cen. Mozna powiedziec, ze tak samo dobry, a tanszy K-5, nie jest konkurencja dla Nikona i nie zmusza go do obnizenia ceny.
Wg mnie wchodza tu inne czynniki w gre. Na rynku foto panuje duopol. Rzadza 2 firmy: C i N. Dla N to C jest konkurentem, a nie Pentax. O ile sie nie myle dla D7k nie ma bezposredniej konkurencji w Canonie.
Rynek foto jest podzielony na amatorow oraz profi. Zawodowcy wg mnie wybieraja N lub C ze wzgledu na podaz produktow komplementarnych. Jest to chyba jeden z najwazaniejszych dla nich czynnikow.
Amatorzy kupuja C lub N ze wzgledu na marke (uwazam to za najw. motyw, wiaze sie to nie tyle z nieznajomoscia innych marek co z prestizem - napis Nikon/Canon na pasku - bezcenne:)
Mozna jeszcze wyroznic grupe posrednia - powiedzmy zaawansowanych amatorow.
A propos podazy na rynku - nie mozna kupic D7000? Wystarczy wejsc na Skapca - ja jakosc nie widze tego przestoju w dostawach. Jak zwykle probuje sie manipulowac cenami poprzez spekulacje.
Wystarczy, że AF będzie działał tylko do 5,6 a już będzie gorszy od D800.
radius_bo
14-06-2012, 13:26
Wystarczy, że AF będzie działał tylko do 5,6 a już będzie gorszy od D800.
Nie jestem profesjonalista dlatego prosze o wyjasnienie, ze AF bedzie dzialal tylko do 5,6.
LordYoghurt
14-06-2012, 13:28
Oby tylko dołożyli śrubokręt!!!
Na zdjęciach widać, że śrubokręt jest na swoim miejscu ;-)
Na zdjęciach widać, że śrubokręt jest na swoim miejscu ;-)
I dobrze :)
Oby to tylko nie był fake...
radius_bo
14-06-2012, 13:40
Ta specyfikacja jest tak pewna jak wygrana Polakow z Czechami:)
Ta specyfikacja jest tak pewna jak wygrana Polakow z Czechami:)
Moja szklana kula mówi mi 2:1 dla Polski :D
D600/wygrana Polski - Chcę!
Ja o gorszym od D700 AF myślałem w kontekście - że jeśli jest to FX w lekko zmodyfikowanej obudowie D7000 (założę się, że nie będzie mieć okrągłej gumy wizjera, ale to chyba tylko niuans), to będzie mieć też układ AF z D7000 (tak jak układy AF współdzielą D300 i D700).
Coś pomieszałem?
mateo912
14-06-2012, 13:56
Nie jestem profesjonalista dlatego prosze o wyjasnienie, ze AF bedzie dzialal tylko do 5,6.
to znaczy że jeśli jasność szkła zaczyna się od 8 to nie będzie działał AF. przykład 300 f4 i tc x2 daje 600/8 i AF nie działa
wojtas0009
14-06-2012, 14:21
Nie rozumiem poddenerwowania wielu, którzy pewnie na fotografii zarabiają :) odkąd pojawiły się plotki o D600, mówiono i pisano, że byłby to entry-level pełnej klatki... Dlatego, z punktu widzenia użytkownika D90 i podobnych pewnie też, D600 jest super rozwiązaniem.
Przykładowo: ergonomia D7000 pasuje mi jak najbardziej, chciałbym zalet pełnej klatki, bo czasami lubię strzelić jakiś portret z małą głębią, czy mieć "łatwiej szerzej", następnie przeskakując z 12 polowego AF, liczę po prostu na jego poprawę- profesjonalistą nie jestem- dla tych są D3/s/x, D4, D700, D800, więc wystarczyłaby mi poprawa owego AF, który już posiadam- a już w D7000 jest milej. 24mpx? Super sprawa, bo nigdy nie wykorzystam 36mpx D800, którego i tak nie kupię, bo i tak jest za drogi, a w razie potrzeby i po zapięciu obiektywu DX zyskuję- jeżeli się mylę, to poprawcie mnie- około 10-12mpx w cropie, czyli tyle ile obecne D90- wystarczająco.
Czego "nam"- amatorom potrzeba do szczęścia więcej, niż przystępnej ceny? Te około 6tys to i tak nie mało, ale na pewno mniej niż 13... ;)
Jeżeli ktoś oczekiwał w D600 następcy D700, czyli puchy z spoko AF i wieloma zaletami D3 w niższej cenie- niech nie ma pretensji, czy niech nie marudzi nad D600, bo to po prostu, najwyraźniej nie dla niego ;) :)
pozdrawiam
Nic tylko zamówienia przyjmować. Zaraz, aparat trzeba najpierw wyprodukować i wypuścić na rynek :)
Obrazek powinien być lepszy, reszta funkcji trudno ocenić. Z bardziej dotkliwych może być gorszy wizjer, mało prawdopodobne wydaje się też 8 klatek/s jak w D700 z gripem.. zwolennicy manualnych szkieł też częściowo mogą obejść się smakiem gdy okaże się np. że matówka niewymienialna tak jak (podobno, nie macałem) w nowym Canonie 5d3.
to już pewne, że będzie miał 24 mpx?
czy tylko tak sobie życzymy?
Pawel Pawlak
14-06-2012, 16:48
Od dawna trąbi się o nowej matrycy sony FX 24-25mpix, więc to dalece prawdopodobne.
Moim zdaniem nawet matryca z D3x gdyby oprogramować ją podobnie jak pozostałe nowe body nikona, i wesprzeć szybkością expeed3 dawałby radę z obrazkiem lepiej niż D700 w całym zakresie iso, więc przy nowej matrycy o obrazek możemy być raczej spokojnie :)
fakt,
obiektywy już się pokazują, pytanie kiedy puszka się pojawi.
MarcinKonrad
14-06-2012, 18:25
Zła wiadomość jest taka, że wg NR w d600 ma być układ AF z 39 polami, czyli nic innego jak ten z d7000...
To zla wiadomosc? Niech w koncu zrobia cos co dziala tak dobrze jak 5 polowy z F100, bo iloscia pol i dyskoteka w wizjerze, mnie irytuja (np. w D700, 51 pol).
Oraz czy ja dobrze widze, ze beda programy tematyczne w puszcze 3 cyfrowej? A po co?
Wracajac do 24-85G http://imaging.nikon.com/lineup/lens/zoom/normalzoom/af-s_24-85mmf_35-45g_ed_vr/index.htm juz jest i jego MTF wyglada troche lepiej od poprzedniej wersji tego szkla.
mateo912
14-06-2012, 18:36
To zla wiadomosc? Niech w koncu zrobia cos co dziala tak dobrze jak 5 polowy z F100, bo iloscia pol i dyskoteka w wizjerze, mnie irytuja (np. w D700, 51 pol).
Oraz czy ja dobrze widze, ze beda programy tematyczne w puszcze 3 cyfrowej? A po co?
Wracajac do 24-85G, widzi mi sie odgrzna wersja poprzedniej edycji tego szkla bez VR. Pozyjemy zobaczymy.
co za problem przełączyć ilość pół na 11?
Widac nie wiesz jak dzialal uklad z F100. Czulosc pola srodkowego w slabym swietle przewyzszala to co masz w D700 (uklad podwojnego krzyza), do tego pola boczne byly krzyzowe (dokladnie pochylone krzyze). Zauwaz, ze wszystkie pola zewnetrzne w ukladzie AF MultiCAM-3500FX w D700 sa polami liniowymi (15 pol srodkowych to pola krzyzowe).
Pawel Pawlak
14-06-2012, 19:26
Widac nie wiesz jak dzialal uklad z F100. Czulosc pola srodkowego w slabym swietle przewyzszala to co masz w D700 (uklad podwojnego krzyza), do tego pola boczne byly krzyzowe (dokladnie pochylone krzyze). Zauwaz, ze wszystkie pola zewnetrzne w ukladzie AF MultiCAM-3500FX w D700 sa polami liniowymi (15 pol srodkowych to pola krzyzowe).
Ale w słabym świetle D800 i d4 z czułością -2EV zdecydowanei pokonuje D700. Sądzę że MultiCam4800FX (jeśli taki będzie w D600) także będzie czulszy niż ten z d3/d700. Poza tym AFy z analogowych luster nie musiały mieć takiej precyzji jak te z zaawansowanych body cyfrowych, więc łatwiej w nich uzyskać szybkość.
Zła wiadomość jest taka, że wg NR w d600 ma być układ AF z 39 polami, czyli nic innego jak ten z d7000...
sam układ może ten sam, ale migawka i układ naciągu już z pewnością nie.
krokus66
15-06-2012, 08:04
Tak sobie głośno dywaguję.:roll:
A jeśli konstruktorzy zaprojektowali lepsze moduły/ ustrojstwa i na chwilę obecną ich możliwości nie są w pełni wykorzystywane. W nowym modelu tylko trochę zmienią/ poprawią oprogramowanie i puszka dostanie skrzydeł.:grin: Teraz moduły sprawdzają się w praniu w łagodniejszych warunkach a ponadto dłuższa seria obniża koszty.
Wobec powyższego, co by się stało gdyby wprowadzić własne, lepsze oprogramowanie.:mrgreen: Jest tylu genialnych hakerów.
To by dopiero była siurpryza.:lol:
taki foto-crack :)
jakby się sprawdził, to chętnych by było ;)
Panasonic GH2 -tam własnie coś takiego jest ;-)
A coś jest nie tak z tym modułem?
Używanie punktów innych niż 9 środkowych, krzyżowych to loteria, BF/FF związany z rodzajem oświetlenia i cała reszta opisana w wątku o D7000.
robin102
15-06-2012, 12:06
To zla wiadomosc? Niech w koncu zrobia cos co dziala tak dobrze jak 5 polowy z F100,.
Hmmmm i niech jeszcze silnik AF napędzający śrubokręt też dadzą z przynajmniej z F100 bo jak ktoś nie widział jak szybko kreci ten motorek w F100 niech zapnie do niego chociażby 50mm. Dzisiejsze silniczki w korpusach to żarcik jakiś w porównaniu do tego z F100. Cóż księgowi chyba tu decydują. AFsy wymiękają przy tym speedzie :) niestety wiele AFsów wymięka tez przy współczesny tych wolniejszych silniczkach, no 50mm G dziadostwo straszne pod względem prędkości ostrzenia.
Używanie punktów innych niż 9 środkowych, krzyżowych to loteria, BF/FF związany z rodzajem oświetlenia i cała reszta opisana w wątku o D7000.
hm... a to coś nowego... hm...
hm... a to coś nowego... hm...
nic nowego, same stare i SPRAWDZONE informacje
Hmmmm i niech jeszcze silnik AF napędzający śrubokręt też dadzą z przynajmniej z F100 bo jak ktoś nie widział jak szybko kreci ten motorek w F100 niech zapnie do niego chociażby 50mm. Dzisiejsze silniczki w korpusach to żarcik jakiś w porównaniu do tego z F100. Cóż księgowi chyba tu decydują. AFsy wymiękają przy tym speedzie :) niestety wiele AFsów wymięka tez przy współczesny tych wolniejszych silniczkach, no 50mm G dziadostwo straszne pod względem prędkości ostrzenia.
F100 tez nie ma silnika a popierdulke jesli wezmiesz i porownasz z tym co bylo w F90X. Obecne korpusy zle sobie radza z ciezkimi szklami, w ktorych ostrosc jest ustawiana przednia grupa soczewek (czesto sa to starsze szkla). Kazdy obecny mechaniczny AF dobrze sobie radzi ze szklami ktore maja uklad RF (Rear Focus - ruchoma tylna grupa soczewek, np. 85/1.8). A wracajac do SWM, mam wraznie, ze N skopiowal C, gdzie jest USM oraz microUSM. Oba dzialaja na tej samej zasadzie, ALE microUSM to wersja budzetowa do popularnych szkiel i nie jest ani precyzyjna ani szybka.
Inna sprawa, ktora moze nie wszyscy wiedza, to ze obecnie pomiar matrycowy N zaczyna przypomianac ten z C, bardzo silne powiazanie wag z wybranym polem AF. Co zaczyna mnie do szalu doprowadzac i nie jest tak przewidywalne jak pomiar do ktorego N przyzwyczajal nas przez lata, poczawszy od N FA a konczac na F80/F100 (10 pol ze spotem w kazdym polu AF). Matryca pomiarowa, ktora dalo sie skorygowac. Matryca RGB 1005 polowa w D70 i podobnych juz sie tak dobrze nie sprawowala ALE nadal byla przewidywalna. Obecnie czesciej wylaczam matrycowy pomiar swiatla bo jest nieprzewidywalny w scenach o bardzo duzym kontrascie i juz nie "zrobi cie na 18% szarosc" a cholera wie co wyprawia. Uzywam pomiaru punktowego, czego nie musialem robic uzywajac Velvii.
Nie jest to atak na Nikona ALE moje obserwacje, co przez lata stalo sie z puszkami. Zachlysniecie elektronika, babole w oprogramowaniu, ciecie kosztow oraz presja do bycia NAJ w specyfikacji, prowadzi do produktow dobrych lub tylko dostatecznie dobrych, choc moim zdaniem nie wykoszystujacych potencjalu lezacego w dostepnej technologii. Pogon za klientem, ktory musi dostac nowa zabawke co pare miesiecy. Projektowane dzis uP jutro sa przestarzale i klient bedzie krecil nosem. Samonapedzajaca sie spirala, dlatego chlodnym okiem patrze na specyfikacje nowych dSLRow i nie mam parcia na kupienie D800/D600/D900....
Puszka to jedno ale jeszcze sa szkla, czy uciagna te nowa hiper-super-gesta matryce. Czy komputer ktory mam do obrobki zdjec nie zatka sie, czy wersja softu ktora mam, bedzie nadal dzialac/otwierac nowe pliki? Pytan jest tysiace, szczegolnie dla fotografa amatora.
Ja tam sie nie dziwię, że nikon wrócił do kamienia łupanego w AFS i obecnych silnikach w korpusie :/ smutne ale prawdziwe... gdyby mieli ciągnąc dalsze ulepszanie tego co było w wspomnianym f100, f4... teraz pracowalibyśmy na korpusach z silnikami które bedą za pare lat...(a może w ogóle ich nie będzie) takim to sposobem firma ma zapas czasowy z wypuszczeniem szybkich silników które notabene były w korpusach lat 90. Interes sie kręci? oczywiście.
Z łezką można pomarzyć o takim obrocie pierścienia.
http://www.youtube.com/watch?v=LdYv9VKUy8g
pozdrawiam Remik
Mi to się marzy by w tym nowym modelu te 9 krzyżowych było rozmieszczonych jako skrajne.
Wtedy byłoby to dla mnie osobiście body lepsze od D800, D4 itp.
Nikon oszczędza kilka groszu na tych punktach AF, a to jednak stwarza problem z jasnymi obiektywami.
Nawet nowy Canon 650D ma mieć wszystkie punkty krzyżowe,
a to przecież inna liga.
Co z tego, ze beda one krzyzowe w tym C skoro jego czulosc bedzie od +1 lub +1.5EV.
grissley
16-06-2012, 11:54
Z łezką można pomarzyć o takim obrocie pierścienia.
http://www.youtube.com/watch?v=LdYv9VKUy8g
pozdrawiam Remik
wow :o
Ja swoją droga "od nigdy" nie rozumiem idei silnika w obiektywie.
Tzn, z początku myślałem, ze dzięki niemu duże i ciężkie szkła mogą być szybsze.
Ale po ch*lerę komu swm w kicie, skoro 50ka może śmiać tak, jak na filmiku z f4 ?
Pytanie retoryczne...
Jeśli wsadzą czujnik z D7000, to na pełnej klatce i tak będzie pokrywał tylko środek kadru. Nikon ma dziwną politykę upychania punktów krzyżowych na środku i chyba nie ma co liczyć na zmiany. I miejmy nadzieję, że poprawią jakość działania, bo D7000 potrafi pudłować na bocznych punktach nawet w bardzo dobrym świetle, a w gorszym czasami w ogóle odmawia współpracy w momencie, gdy środkowe punkty AF działają szybko i pewnie.
Co z tego, ze beda one krzyzowe w tym C skoro jego czulosc bedzie od +1 lub +1.5EV.
Tak źle to raczej nie będzie. To ma mieć AF z 60D, a tam jest AF od -0,5 do 18 EV.
Nawet 300D ostrzył od +0.5 EV...
Jeśli wsadzą czujnik z D7000, to na pełnej klatce i tak będzie pokrywał tylko środek kadru. Nikon ma dziwną politykę upychania punktów krzyżowych na środku i chyba nie ma co liczyć na zmiany. I miejmy nadzieję, że poprawią jakość działania, bo D7000 potrafi pudłować na bocznych punktach nawet w bardzo dobrym świetle, a w gorszym czasami w ogóle odmawia współpracy w momencie, gdy środkowe punkty AF działają szybko i pewnie.
Boczne punkty nawet w D700 wcale nie działają zbyt pewnie.
W materiałach Nikona związanych z D800 przeczytałem, że jeśli zależy nam na dobrej ostrości poza centrum to polecają ...Live View.
Jak porobiłem w tym trybie trochę zdjęć na D700 i D5000 z obiektywem 85mm 1.4 i 1.8
to faktycznie ostrość wyraźnie wzrasta gdy obiekt jest poza centrum.
Po prostu AF lepiej trafia.
Ale ogólnie to Live View to działa 10x wolniej jak przeciętny bezlustrkowiec i trochę szkoda,
że małe szanse są na to by Nikon rozwiązał ten problem.
LV spokojnie mogą dopracować - taki Pentax K-5 przy LV ostrzy rewelacyjnie jak na lustro - tylko co z tego jak nie da się tego robić z jakimiś większymi szkłami?
hostman22
16-06-2012, 15:58
[...]Zachlysniecie elektronika, babole w oprogramowaniu, ciecie kosztow oraz presja do bycia NAJ w specyfikacji, prowadzi do produktow dobrych lub tylko dostatecznie dobrych, choc moim zdaniem nie wykoszystujacych potencjalu lezacego w dostepnej technologii. Pogon za klientem, ktory musi dostac nowa zabawke co pare miesiecy. Projektowane dzis uP jutro sa przestarzale i klient bedzie krecil nosem. Samonapedzajaca sie spirala, dlatego chlodnym okiem patrze na specyfikacje nowych dSLRow i nie mam parcia na kupienie[...]
jakichkolwiek nowych cyfrowych lustrzanek, od jakiejkolwiek firmy... :D
Puszka to jedno ale jeszcze sa szkla, czy uciagna te nowa hiper-super-gesta matryce. Czy komputer ktory mam do obrobki zdjec nie zatka sie, czy wersja softu ktora mam, bedzie nadal dzialac/otwierac nowe pliki? Pytan jest tysiace, szczegolnie dla fotografa amatora.
Jak były ostre na filmie to na d800 też będą ;), a archiwizować można także na papierze :)
Byłoby miło gdyby d600 został pokazany oficjalnie jeszcze w okresie wakacyjnym, do grudniu fabryki może by się wyrobiły plus promocje i końcówka roku milsza... ;)
Jak były ostre na filmie to na d800 też będą ;)
Chyba sam nie wierzysz w to co piszesz :)
grissley
16-06-2012, 17:43
AFy z analogowych luster nie musiały mieć takiej precyzji jak te z zaawansowanych body cyfrowych, więc łatwiej w nich uzyskać szybkość.
CAM1300 w d600 sprawowalby się gorzej, niż w f100?
Pawel Pawlak
16-06-2012, 20:07
CAM1300 w d600 sprawowalby się gorzej, niż w f100?
Bardzo możliwe.
Inne czasy, inna możliwość kontroli efektu końcowego, inny rynek.
grissley
16-06-2012, 21:10
Brzmi raczej jak gdybanie, niż coś popartego konkretną wiedzą, ale niech tam ;)
Byłoby miło gdyby d600 został pokazany oficjalnie jeszcze w okresie wakacyjnym, do grudniu fabryki może by się wyrobiły plus promocje i końcówka roku milsza... ;)
byłoby, a jeszcze lepiej przed :)
jakby tak koniec czerwca i okazało by się, że specyfikacja jest po naszej [mojej] myśli
to kto wie ;)
fotouśmieszek
17-06-2012, 22:54
byłoby, a jeszcze lepiej przed :)
jakby tak koniec czerwca i okazało by się, że specyfikacja jest po naszej [mojej] myśli
to kto wie ;)
a jakie sa plotki o terminie ukazania sie na rynku tej puchy? Dopiero koniec roku? :-(
wojtas0009
17-06-2012, 23:48
pisało gdzieś, że przed wystawą photokina ;) Szkoda, że to tylko plotki
fotouśmieszek
18-06-2012, 00:24
aaa..to dopiero na jesieni i pewnie tylko zapowiedz;( Natomiast matryca bedzie rewelacyjna,jezeli w DXa d3200 wlozyli megamatryce :
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Nikon/D3200
to w FX nie bedzie gorsza... tylko rewelacyjna :-).Szkoda,ze wykastruja inne ficzery - nie wierze w srubokret i do konca skuteczny AF,jezeli to ma byc dla poczatkujacych;/ Za to IQ bedzie z najwyzszej polki,jak to u N w zwyczaju ;)
paul.g.85
18-06-2012, 01:54
Zapowiada się ciekawie. Nie wiem jak wy ale się nawet "zdjęcie" D600 pojawiło na optycznych w plotkach :lol:
LordYoghurt
18-06-2012, 09:45
[...]nie wierze w srubokręt[...]
Na zdjęciach widać śrubokręt, w zapowiadanych specyfikacjach też jest.
krokus66
18-06-2012, 10:00
Na zdjęciach widać śrubokręt, w zapowiadanych specyfikacjach też jest.
Co da śrubokręt?
wojtas0009
18-06-2012, 10:11
pokręci się i wersjami D :roll: może w tym tygodniu pojawią się jeszcze jakieś plotki na jego temat ;) np. że jakiś Czejs z USA testuje jakiś aparat Nikona czy coś ;)
krokus66
18-06-2012, 10:19
O obiektywach D - wiem; czy D600 obsłuży również G? W ogóle nie śledziłem tego wątku. Od pewnego czasu próbuję córkę namówić na kupno aparatu.
Jednak zdecydowałem się poczekać na premierę Nikona D 640 we wrześniu b r.
Co da śrubokręt?
O obiektywach D - wiem; czy D600 obsłuży również G? W ogóle nie śledziłem tego wątku. Od pewnego czasu próbuję córkę namówić na kupno aparatu.
żarty sobie robisz?
krokus66
18-06-2012, 11:32
żarty sobie robisz?
Nie.
Nieszczególnie interesuję się sprzętem. Tylko wtedy gdy myślę nad ewentualnym kupnem; po kupnie przestaję. Dlaczego to jest takie dziwne?
D600 ma mieć wbudowany silnik - obsłuży więc szkła AF (bez silnika) jak i AF-S (z własnym silnikiem). Szkiełka G nie mają pierścienia przysłony - przysłoną steruje się za pomocą kółka nastaw w aparacie - i takie obiektywy na pewno obsłuży, bo jest to od ładnych kilku lat standard w Nikonie.
krokus66
18-06-2012, 12:06
D600 ma mieć wbudowany silnik - obsłuży więc szkła AF (bez silnika) jak i AF-S (z własnym silnikiem). Szkiełka G nie mają pierścienia przysłony - przysłoną steruje się za pomocą kółka nastaw w aparacie - i takie obiektywy na pewno obsłuży, bo jest to od ładnych kilku lat standard w Nikonie.
Dzięki.
Tak też myślałem, nie byłoby logiczne aby najnowszych obiektywów typu G nie obsługiwał. Obsługując D i G staje się bardziej uniwersalny. W swoim czasie czytałem tutaj trochę żartów i kpin ze "śrubokręta" - powód mojego pytania.
Będzie fajny korpus nie ma co. Oby tylko cena okazała się równie fajna.
krokus66
18-06-2012, 12:48
Będzie fajny korpus nie ma co. Oby tylko cena okazała się równie fajna.
Prorokuję, że ceną będą chcieli zdobyć wielkie rzesze nowych wyznawców. W efekcie również będzie trudno dostępny.
Dodam jeszcze, że ani literka D ani G nie ma nic wspólnego ze śrubokrętem. Od tego są literki AF (śrubokręt) lub AF-S (silnik w obiektywie).
Istnieją zarówno obiektywy D z własnym silnikiem, jak i obiektywy G bez niego. Istnieją nawet obiektywy z VR i śrubokrętem.
Zapomiales o szklach AF-I :D
krokus66
18-06-2012, 13:52
Dodam jeszcze, że ani literka D ani G nie ma nic wspólnego ze śrubokrętem. Od tego są literki AF (śrubokręt) lub AF-S (silnik w obiektywie).
Istnieją zarówno obiektywy D z własnym silnikiem, jak i obiektywy G bez niego. Istnieją nawet obiektywy z VR i śrubokrętem.
Coś pamiętam, że D były z silnikiem i bez. Z pojęciem śrubokręt spotkałem się dopiero na forum; kojarzyłem go z wystającym bolcem, nie wiem czy słusznie. Nie wiem dlaczego tyle żartów i lekceważących kpin wzbudzał.
Kiedyś interesowałem się sprzętem i technicznymi rozwiązaniami, z wiekiem mi to przeszło.
D600 ma być w cenie do 1500$
wg NR D400 to 1799$
czyżby aż tak odchudzili to D600, że zejdzie sporo poniżej topowego DX?
aż tyle?
z drugiej strony D400 to ponoć full magnez i full uszczelka, a D600 może już tego nie mieć
D600 będzie analogiczny do D7000, częściowo magnezowy i uszczelniany.
nie jest to zła opcja, D7000 całkiem dobrze daje sobie radę.
paul.g.85
18-06-2012, 16:07
D7000 całkiem dobrze daje sobie radę.
ooo taaakkk ;) D7000 to chyba najlepsza puszka jaką wypuścił Nikon ostatnimi czasy, dlatego też na forum jest bardzo bardzo popularna ;) :lol:
Bartekolo
18-06-2012, 17:44
ooo taaakkk ;) D7000 to chyba najlepsza puszka jaką wypuścił Nikon ostatnimi czasy, dlatego też na forum jest bardzo bardzo popularna ;) :lol:
Jeśli chodzi i szczelność to tak ..zgadzam się. Jeśli jednak d600 będzie takim bublem jak D7k to wole kupić D700. Jeśli AF będzie w D600 "działał" to można się zastanowić. Ale straconego zaufania już ta firma dla mnie nie odzyska.....
Coś pamiętam, że D były z silnikiem i bez. Z pojęciem śrubokręt spotkałem się dopiero na forum; kojarzyłem go z wystającym bolcem, nie wiem czy słusznie. Nie wiem dlaczego tyle żartów i lekceważących kpin wzbudzał.
Ja wiem czy kpin i żartów, nie spotkałem się.. Chodzi raczej o to, że według niektórych opinii obiektywy na śrubokręt mniej chętnie przeostrzają niewielkie zmiany odległości. Z drugiej jednak strony śrubokrętowe stałki są zwykle dużo szybsze od nowych konstrukcji AFS - 35/1.8, 50/1.4 czy 85/1.8. Chyba nawet flagowe i najdroższe 24/1.4, 35/1.4, 85/1.4 nie grzeszą szybkością.
AFSy częściej wymagają kalibracji w body (nie miałem obiektywu śrubokrętowego który by się mylił ustawiając ostrość, choć był wyjątek - 135/2DC).
Dodatkowo bardzo trudno popsuć szkło na śrubokręt, a silniki AFS czasem padają, zwłaszcza po gwarancji.
fotouśmieszek
18-06-2012, 18:56
Nie.
Nieszczególnie interesuję się sprzętem. Tylko wtedy gdy myślę nad ewentualnym kupnem; po kupnie przestaję. Dlaczego to jest takie dziwne?
To musisz miec juz niezla flote z flagowymi N i C :-) bo w Twoich 2259 postach na forum czasem pisales o sprzecie ;)
Przeca mówimy o szczelności, a nie o AF
Dla pewności: o szczelnoeści zewnętrzej - cieknącego układu olejowego nie dotyczy ;)
..Chodzi raczej o to, że według niektórych opinii obiektywy na śrubokręt mniej chętnie przeostrzają niewielkie zmiany odległości. .Potwierdzam.
Z drugiej jednak strony śrubokrętowe stałki są zwykle dużo szybsze od nowych konstrukcji AFS - 35/1.8, 50/1.4 czy 85/1.8. .Duzo szbsze - to przesada. czasami trochę szybsze.
AFSy częściej wymagają kalibracji w body (nie miałem obiektywu śrubokrętowego który by się mylił ustawiając ostrość, choć był wyjątek - 135/2DC)..A tu zaprzeczę. AF-Sy rzadziej wymagaja kalibracji.
A tu zaprzeczę. AF-Sy rzadziej wymagaja kalibracji.
Ale chyba głównie te AFSy z wyższej półki, bo z tego co czyta się na forum, ludzie miewają problemy z różnymi tańszymi stałkami AFS. Piszę na swoim przykładzie - nigdy nie miałem problemów z AF w śrubokrętach-stałkach (oprócz 135/2DC który w zasadzie zawsze się kalibruje bo jego optyczna konstrukcja potrafi okłamac układy AF :) ). W sumie z AFS-ami też zauważalnych problemów nie miałem - w takich obiektywach jak 35/1.8, 60/2.8 AFS, 70-300VR, 300/4AFS (w 300-tce trzeba było kalibrować z konwerterem 2x). Opinia więc głównie na podstawie czytania różnych wątków na forum, możliwe że przesadzona z mojej strony ;)
krokus66
18-06-2012, 21:03
To musisz miec juz niezla flote z flagowymi N i C :-) bo w Twoich 2259 postach na forum czasem pisales o sprzecie ;)
Jesteś kolejną osobą, która mnie z kimś myli.
Wypowiadałem się pozytywnie o D700, gdyż aż nadto spełniałby moje potrzeby. Kiedyś b. dawno pisałem pozytywnie o stałkach N - byłem z nich zadowolony; o C pierwszy raz słyszę, jutro pewnie usłyszę, że coś pisałem o P.:-) Mam parę stałek N (D), montowane w Japonii; czy zostały oflagowane - nie wiem.
Już od lat nie podniecam się przedmiotami martwymi. Na forum dowiedziałem się o dodatkowej funkcji sprzętu foto - można się nim onanizować.:-D Nie wiem jak to się robi i powiem szczerze, iż nawet nad tym się nie zastanawiałem.:lol:
Ongiś pisałem, że nieraz bywałem świadkiem zażartych kłótni pomiędzy użytkownikami różnych systemów, filmów. Mnie to nigdy nie bawiło, wolę pożartować i pośmiać się; staram się to obchodzić szerokim kołem. Bardzo dużo napisałem.
krzysztofz24
18-06-2012, 22:00
D600 to cos, co chcialbym miec jako nastepne body.
Fotografuje glownie krajobraz, w przeroznych warunkach pogodowych.
I tylko w ulewnym deszczu jakas tam torebke foliowa zarzuce na body.A tak to D90 daje rade.
Takze mnie full uszczelnienia I magnezowe body nie grzeja.
Nawet lepiej jak body bedzie lzejsze, zawsze mniej kilogramow w gory do noszenia.
Jesli to bedzie korpus na poziomie D90/D7000 to swietnie.
D7000 czasami mial problemy z AF. Jestem tu optymista, to bedzie juz drugie body Nikona z tym modulem AF. Na pewno poprawili choroby wieku dzieciecego.
Zeby tylko mial dobry uchwyt. A nie taki plytki jak w D7000. I jeszcze srubokret I jestem happy:-).
W koncu bym mogl moec obiektywy tyoko jednego rodzaju do cyfry FX I analoga.
A, no I to ma byc " tanszy level" wiec chyba nie dowala niepotrzebnie megapikseli:-).
Ech, mogliby dac matryce z D3x.
Matryca będzie lepsza niż w D3x. Podobna rozdzielczość, ale kilka lat młodsza.
Jesteś kolejną osobą, która mnie z kimś myli. (...)
W takim razie,szczerze i bez złośliwości, podziwiam nieustanną i pełną niekończących się truizmów -elaboratów obecność kolegi w niemal każdym wątku sprzętowym w tym dziale.
Jak na kogoś, kto aparat serii dxxx ma od 3 miesięcy - i ponoć, wcale nie jest onanistą sprzętowym ;) - zaskakująco dużo masz do powiedzenia kwiatuszku;)
krzysztofz24
18-06-2012, 23:38
Matryca będzie lepsza niż w D3x. Podobna rozdzielczość, ale kilka lat młodsza.
Wszystko to ma razie przypuszczenia;-).
Ale jak entry - level to matryca ze " starego" D3x akurat. Wiadomo, pare lat I technika poszla do przodu, wiec pewnie lekkie podkrecenie I zestrojenie ma nowo. Mi by to pasowalo. 24mpx z D3x od nowa, ciut lepiej " zestrojone".
Ehh, jak D3x wchodzil to bylo: ile mpx, ujawnia sie bledy af na takiej rozdzialce I juz wogole prawie studyiny sredni format;-).
A teraz, mamy D800 I 24 mpx to normalka:-). Mi tam styka z nadmiarem az. Moglqbu byc " nawet" matryca z D4s. Wide D3/D700.
Ja z tych co to przedkladaja rozmiar komorki swiatloczulej, nad ich zageszczenie na matrycy;-).
No, ale marieting rzadzi sie swoimi prawami.
W kazdym razie, bedzie ciekawie:-).
Psobiscie to bum chcial w tym body matryce z D4s, ale tak pewnie nie bedzie?
Wow!! Ale tak na pewno nie będzie... :)
krokus66
19-06-2012, 08:41
W takim razie,szczerze i bez złośliwości, podziwiam nieustanną i pełną niekończących się truizmów -elaboratów obecność kolegi w niemal każdym wątku sprzętowym w tym dziale.
Gdybyś zadał sobie trud i przejrzał moje wpisy - zapewniam, że szkoda czasu - to byś doszedł do wniosku, iż nawet w 5% nie masz racji.
Jak na kogoś, kto aparat serii dxxx ma od 3 miesięcy - i ponoć, wcale nie jest onanistą sprzętowym ;) - zaskakująco dużo masz do powiedzenia kwiatuszku;)
Żeby coś kupić, to nie trzeba być zaraz onanistą; przecież jest to oczywiste.
Czy to, że "aparat serii dxxx ma od 3 miesięcy" ma jakieś znaczenie? Być może dla niektórych ma. Foto zaczęło się jednak przed cyfrą, taką maleńką, malusieńką ociupinkę wcześniej.:D Przez bardzo wiele lat użytkowałem filtry różnych firm, od tanich do b. drogich. Parokrotnie korciło mnie aby zabrać głos ale rozsądek podpowiadał, aby w żywą i upartą dyskusję lepiej nie wchodzić. Już wiele lat temu kolejny lekarz zalecał mi spokój i wyciszenie, nie mam alternatywy.
Dla rozluźnienia gorsetu.
Również bez złośliwości, ale usłyszeć od mężczyzny "kwiatuszku", to nie tylko nie jest komplementem ale ponadto brzmi dosyć podejrzliwie.:mrgreen:
krzysztofz24
19-06-2012, 11:24
Wow!! Ale tak na pewno nie będzie... :)
Pewnie masz racje.
Ale niskoszumiaca matryca to nie jest wcale glowna zaleta topowej puszki reporterskiej. Rownie wazne sa w niej fps-y, pancernosc i bezbledny af.
Zabrac te trzy cechy(pogorszyc;-)), tylko matryce zostawic i do D600:p
A na powaznie. D600 "musi" byc gorszy w specyfikacji od D800.
Mniej uszczelnien-moze byc.
Gorszy AF- tez moze byc, to nie ma byc body reporterskie.
mniej mpx- i bardzo dobrze:-). Dla mnie to bedzie zaleta.
Poza tym, D600 pewnie pojawi sie dopiero za jakis czas 6-10 miesiecy...D800 bedzie juz wtedy przestarzaly:-).
A jak jeszcze d600 bedzie mial wiecej fps-ow. Uuu, wlasciciele D800 przestana lubic swoje puszki:-).
P.S Sory, za liczne literowki w poprzednich wypowiedziach. Byly pisane ze smartfona.
Pewnie masz racje.
Koledze jo44 chodzi konkretnie, jak sądzę, o matrycę z D4S
krzysztofz24
19-06-2012, 12:23
Koledze jo44 chodzi konkretnie, jak sądzę, o matrycę z D4S
Osz kurde:-).
Nie no, panowie, koledzy. Ja wiem ze D4s to jeszcze nie ma:-). Literowka sie wkradla. Mialo byc D4.
P.S w moim poprzednim poscie powinno byc usprawiedliwieniem:-).
Paluchy czasem niezbyt trafiaja w klawiaturke smartfona.
Poza tym, D600 pewnie pojawi sie dopiero za jakis czas 6-10 miesiecy...
Wydaje mi się, że nastąpi to dużo szybciej.
A na powaznie. D600 "musi" byc gorszy w specyfikacji od D800.
Mniej uszczelnien-moze byc.
Gorszy AF- tez moze byc, to nie ma byc body reporterskie.
D800 to też nie body reporterskie. ;)
krzysztofz24
19-06-2012, 17:49
D800 to też nie body reporterskie. ;)
A co mu w tym najbardziej przeszkadza? (w sumie pytanie retoryczne;-)).
Nadmiar mpx I malo fps, bo af to raczej dalby rade.
Mi to by stykalo nawet 12 krzyzowych, byle szeroko rozmieszczonych:-).
Najwazniejsze w domniemanej specyfikacji D600 jest to , ze bedzie on raczej mocno uniwersalny I adresowany do szerokiego kregu odbiorcow.
Dla niektorych bedzie to body reporterskie, D700 coraz mniej;-). A D4 mocno drozszy.
Zreszta wszystko to na razie zyczenia I domysly oparte na przeciekach, mjoej lub bardziej oficjalnych.
Moja liste zyczen, juz przedstawialem;-).
Zeb McKane
26-06-2012, 09:35
Bardzo mocno kibicuję i nie mogę się d600 doczekać. Być może wtedy używki n17-55 i sigm 17-50 będą po tysiaku i sobie kupię. Ciekawe kiedy zacznie się wypsz DX owych szkiełek? Choroba czy teraz jest sens dawać 5K za 17-55? Muszą stanieć
Być może wtedy używki n17-55 i sigm 17-50 będą po tysiaku i sobie kupię. Ciekawe kiedy zacznie się wypsz DX owych szkiełek? Choroba czy teraz jest sens dawać 5K za 17-55? Muszą stanieć
Jaki sens będzie kupować używkę n17-55 za tysiaka, skoro w Biedronce będą nówki po stówce ;) :)
(...)Być może wtedy używki n17-55 i sigm 17-50 będą po tysiaku i sobie kupię. (...) Choroba czy teraz jest sens dawać 5K za 17-55? Muszą stanieć
Rozumiem że opowiedziałeś nam swój sen? :)
a tak serio topowe DX-owe szkło na 200% nie będzie tańsze, a już na pewno nie za 3 tys. - obudź się.
Chociaż ja je kupiłem za 3800 w poprzedniej epoce :)
Zeb McKane
26-06-2012, 11:18
Rozumiem że opowiedziałeś nam swój sen? :)
a tak serio topowe DX-owe szkło na 200% nie będzie tańsze, a już na pewno nie za 3 tys. - obudź się.
Chociaż ja je kupiłem za 3800 w poprzedniej epoce :)
A do kogo będzie oferowany D600 jak nie do obecnych posiadaczy lustrzanek z podpiętymi 17-55, 17-50 2,8 itp? Spójrz na ceny półprofi analogowych luster sprzed 10 laty. Producenci będą wypuszczać NOWE body, NOWE szkiełka a my je będziemy kupować. A te stare będą tanie albo ich nie będzie wcale. Czy za 10 lat będzie nisza dla amatorskich DSLR apsc - wątpię! No a "przypiąć" 17-55 do np Nex'ta to będzie dopiero "ergonomia"... A nawet jak nie będzie D600 to pewnie N wypuści 17-55 VR i Twoje szkiełko przestanie zdjęcia robić!POZDRO
Podejrzewam, że 17-55 to ostatnie szkło profi jakie się pojawiło w ofercie Nikona i nie będzie jego następcy. Po co? Profi już parę lat temu przesiedli się na D3/D3x/D3s/D4 i używają 24-70. Nikt już nie pamięta o DX...
Mówię o normalnym świecie, do którego Polska dopiero zmierza w podskokach ;)
krokus66
26-06-2012, 11:46
Podejrzewam, że 17-55 to ostatnie szkło profi jakie się pojawiło w ofercie Nikona i nie będzie jego następcy. Po co? Profi już parę lat temu przesiedli się na D3/D3x/D3s/D4 i używają 24-70. Nikt już nie pamięta o DX...
Mówię o normalnym świecie, do którego Polska dopiero zmierza w podskokach ;)
Myślę podobnie.
Jeśli pojawi się tani FX, po co projektować nowe szkła profi DX? Fotografia staje się coraz bardziej dostępna i tania, więc profi na najwyższą półkę.
Być może wtedy używki n17-55 i sigm 17-50 będą po tysiaku i sobie kupię.
D700 będzie wtedy po dwa tysiaki, kupisz sobie i 17-55 będzie Ci niepotrzebny. :)
grissley
26-06-2012, 12:29
Przecież nie wszyscy jarają się FXem, nie jest też tak, że zawsze im większa matryca tym lepiej...
ale nieraz mija chwila zanim do niektórych to dotrze
Jezusicku, co się tak pieklicie?
17-55 to profi szkło z lat świetności D2h/D2x. Tych puszek zawodowo nikt o zdrowych zmysłach już nie używa. W tej chwili zawodowe są D3 w górę i do kompletu 24-70.
Jeśli ktoś potrzebuje DX do pracy, to zapewne potrzebuje "przedłużacza" ogniskowych dla długich luf a nie do reporterki ze standardowym zoomem.
krokus66
26-06-2012, 14:08
Przecież nie wszyscy jarają się FXem, nie jest też tak, że zawsze im większa matryca tym lepiej...
Nie to miałem na myśli.
Podobnie z wielu powodów nie wszyscy "jarają się" średnim bądź dużym formatem. Ja po prostu widzę pewną segmentację puszek i przypisaną do nich optykę. Nikt rozsądny nie zaprzeczy, że z DX też można robić piękne zdjęcia. Nie raz takowe widziałem na tym forum, pisałem o tym parokrotnie.
radius_bo
26-06-2012, 14:42
Ja naleze do tych niejarajacych sie FX:) Jakos nie widze przepasci miedzy DX a FX (moze jestem slepy).
Ok, czekam, az zostane zjedzony przez wlascicieli D700 itp.:)
siwyozzman
26-06-2012, 15:32
Jeżeli pojawi się D600 w cenie ok 6 tys złotych (ewentualnie taka cena będzie po kilku miesiącach sprzedaży...) to rzeczywiście format DX może powoli odejść do historii. Nie liczyłbym wtedy na następce D300s bo to by nie miało sensu (cena...) jedynie na kontynuację linii D7000.
To wszystko jest marketing i wciskanie ludziom nowej generacji sprzętu...To na co pozwala matryca D5100 to jest naprawdę miazga..."Włożyć" ją do korpusu D300 i w zasadzie to już nawet dla ślubniaków byłby wystarczający profesjonalny sprzęt...Tylko czy dojdzie do powstania nowego profesjonalnego DX?
Wiem że oczywiście w porównaniu z D800 i D3s to jest spora różnica ale tego na monitorze i standardowych odbitkach już niełatwo to zauważyć...Z obiektywami to się zgodzę...nowego 17-55 nie będzie...bo niby dla kogo?
LordYoghurt
26-06-2012, 15:46
Przepaści ja też nie widzę, ale widzę różnice za które gotowy jestem dopłacić.
radius_bo
26-06-2012, 15:50
Ja bym nie skreslal linii DX. Na tym firmy maja najwieksza kase - na lustrach typu D3000/3100/51000 itp.
Licze, ze linia D7000 tez bedzie kontynuowana. Patrzac jednak na to co oferuje matryca z D7000 (mam przyjemnosc tego doswiadczyc) wiem, ze ten aparat zostanie ze mna na dluzej niz D90. Nikonie - w koncu sa kolory!
.Nie liczyłbym wtedy na następce D300s bo to by nie miało sensu (cena...)
...To na co pozwala matryca D5100 to jest naprawdę miazga..."Włożyć" ją do korpusu D300 i w zasadzie to już nawet dla ślubniaków byłby wystarczający profesjonalny sprzęt.Nie widzisz sprzeczności w tych dwóch linijkach swojego tekstu?
Ja bym nie skreslal linii DX. Na tym firmy maja najwieksza kase - .
oczywiście
jak ktoś chce "po trupach" przesiąść się na Fx, to jego sprawa i kasa.
Jednak jak ktoś widzi różnicę i chce popróbować FF to taki D600 pierwsza klasa
ja wole cropa, dlatego liczę na ten wyimaginowany d400 z matryca 24mpx, bo tej z D7000 nie włożą
siwyozzman
26-06-2012, 16:38
Nie widzisz sprzeczności w tych dwóch linijkach swojego tekstu?
Może nie wyraziłem się dosyć jasno... Chodzi mi oto, że jeżeli ukaże się D600 FX w cenie 6tys zł to nie widzę możliwości żeby Nikon chciał produkować DX zaopatrzony w korpus i AF rodem z D300… bo w obecnej cenie D300s będzie D600 więc chętnych na nowy topowy DX w takiej cenie nie będzie wielu… A nie sądzę żeby Nikon chciał go sprzedawać taniej…Jeżeli taniej to tylko kontynuacja D7000 ma sens dla księgowych nikona...
radius_bo
26-06-2012, 16:46
Nie chce Wam zle zyczyc (tym co maja nadzieje na tanie FX), ale nie liczlbym na FX w cenie 6 tys zlotych. Patrzac na cene D800, to obecnie budzetowy FX pewnie bedzie kosztowal w okolicach 8-9 tys.
LordYoghurt
26-06-2012, 16:54
W US poprawiła się diametralnie dystrybucja D800 i ceny wracają tam do normy. U nas będzie to samo, D800 zejdzie do ok. 10tys. Wtedy D600 za 6tys jest opcją, w cenie 9tys już nie wytrzyma konkurencji wewnętrznej w postaci D800
Dobrze. Rozróżnijmy dwa formaty i dwa korpusy. Sądzę, że jest miejsce na:
DX - D400 z 24 Mpx i 8 fps, AF z D300 (albo i nawet z D800).
FX - D600, też 24 Mpx ale 4 fps i .... słabszym AF ??? (nie bardzo w to wierze)
Oba body mogą być w niemal identycznej cenie. Powiedzmy D400 za 6 tys, D600 za 7 tys (przy "normalnej" cenie D800 około 10 tys)
grissley
26-06-2012, 17:55
Moje typy:
DX: D400 z 18Mpx, 8fps, AF z D800, pucha pokroju D300s
FX: D600 z 24Mpx, 3~4fps, AF z D7000 (albo jakościowo pokrewny), plastikowa i trzeszcząca pucha (jakościowo ciut gorsza niż ta w D7000)
Cenę (jakbym był marketingowcem Nikona) dałbym nie niemal identyczną, a dokładnie identyczną.
W identycznej cenie dałbym też D800 i D700s, ale to już w innym wątku ;)
radius_bo
26-06-2012, 18:33
Moje typy:
DX: D400 z 18Mpx, 8fps, AF z D800, pucha pokroju D300s
FX: D600 z 24Mpx, 3~4fps, AF z D7000 (albo jakościowo pokrewny), plastikowa i trzeszcząca pucha (jakościowo ciut gorsza niż ta w D7000)
Wkurzacie mnie z tymi swoimi typami i oczekiwaniami. AF z D800, pucha gorsza jak D7000... Ble, ble, ble...
Byl D300s - jaki to wspanialy AF, najlepszy, same ochy i achy itp. Teraz juz be, nie pasuje Wam, teraz chcemy z D800. Za pare miesiecy bedziecie pisali, ze AF w D300s to juz dziadek.
Ktora puszka Wam trzeszczala? Mialem D90 (nawet jednego skrzypniecia nie uslyszalem). Mam D7000 - pucha jeszcze solidniejsza - tez nie spodziewam sie trzeszczenia.
Posiadacze wymienionych aparatow - wyrzuccie swoje D70, D80, D90, a nawet D300. Nie nadaja sie. Pierwsze trzy strasznie kiespko wykonane, o jakosci zdjec juz nie wspominam. Pewnie niedlugo przestana je robic. D300 natomiast zaczyna kiepsko ostrzyc w tych czasach.
Ja napisze "skromniutko": niech wrzuca ta stara (dla niektorych to juz pewnie "dziadek") matryce z D7000 do budy od D300s z AF Multicam 3500DX (starej generacji). Dla mnie bomba - moze za 3 lata go kupie.
Nie, nie kupie! Zapomnialem, ze bedzie za stary... Ups.
DX - D400 z 24 Mpx i 8 fps, AF z D300 (albo i nawet z D800).
FX - D600, też 24 Mpx ale 4 fps i .... słabszym AF ??? (nie bardzo w to wierze)
też na to stawiam, topowy DX wcale nie musi być tańszy niż entry level FX
a słabszy AF w tym body wcale by mnie nie zdziwił
radius_bo
Byl D300s - jaki to wspanialy AF, najlepszy, same ochy i achy itp. Teraz juz be, nie pasuje Wam, teraz chcemy z D800. Za pare miesiecy bedziecie pisali, ze AF w D300s to juz dziadek.
e tam, stare wcale nie przestaje robić zdjęć, to tylko nabywcy chcą nowe gadżety kupować ;)
radius_bo
26-06-2012, 19:10
Chcecie AF z D800? Przeciez w D800 jest taki jak w D300s (tylko w odmianie dla pelnej klatki). Udowodnil ktos "w boju" wyzszosc D800 nad D300s w kwestii ostrzenia?
Nie jest taki sam. Różni się np zakresem czułości. Ten w D800 działa od -2EV.
radius_bo
26-06-2012, 19:28
Ok, ale czy ktos narzekal na prace w kiepskich warunkach AF w D300s, mimo, ze jest mniej czuly? Nie, byl i jest swietny. Wyszedl bardziej czuly, to ten jest be. Jak cos sie sprawdza to sie sprawdza, a nie nagle jest takie sobie.
krokus66
26-06-2012, 19:47
Ja bym nie skreslal linii DX. Na tym firmy maja najwieksza kase - na lustrach typu D3000/3100/51000 itp.
Licze, ze linia D7000 tez bedzie kontynuowana. Patrzac jednak na to co oferuje matryca z D7000 (mam przyjemnosc tego doswiadczyc) wiem, ze ten aparat zostanie ze mna na dluzej niz D90. Nikonie - w koncu sa kolory!
Ty to masz wyobraźnię, ja aż tak daleko nie sięgam w przyszłość.:D
Napisał radius_bo
Ktora puszka Wam trzeszczala? Mialem D90 (nawet jednego skrzypniecia nie uslyszalem). Mam D7000 - pucha jeszcze solidniejsza - tez nie spodziewam sie trzeszczenia.
Posiadacze wymienionych aparatow - wyrzuccie swoje D70, D80, D90, a nawet D300. Nie nadaja sie. Pierwsze trzy strasznie kiespko wykonane, o jakosci zdjec juz nie wspominam. Pewnie niedlugo przestana je robic. D300 natomiast zaczyna kiepsko ostrzyc w tych czasach.
Każdy pretekst/ wymysł jest dobry aby usprawiedliwić się przed sobą oraz przede wszystkim żoną z powodu wydania dużej gotówki. Przecież to jasne.:lol:
Moim skromnym zdaniem linia DX jeszcze długo będzie cieszyła się w pełni uzasadnionym wzięciem. Schodzenie profi FX pod strzechy niczego nie zmieni.
Wkurzacie mnie z tymi swoimi typami i oczekiwaniami. .
Ja napisze "skromniutko": niech wrzuca ta stara (dla niektorych to juz pewnie "dziadek") matryce z D7000 do budy od D300s z AF Multicam 3500DX (starej generacji). Dla mnie bomba - moze za 3 lata go kupie.
Nie, nie kupie! Zapomnialem, ze bedzie za stary... Ups.A co ja niby niezgodnego z tym napisałem?
Chcecie AF z D800? Przeciez w D800 jest taki jak w D300s (tylko w odmianie dla pelnej klatki). Udowodnil ktos "w boju" wyzszosc D800 nad D300s w kwestii ostrzenia?Liczba pól jest taka sama. Czułość i precyzja jest w D800 zdecydowanie większa. Wierz mi.
Ok, ale czy ktos narzekal na prace w kiepskich warunkach AF w D300s, mimo, ze jest mniej czuly? Nie, byl i jest swietny. Wyszedl bardziej czuly, to ten jest be. Jak cos sie sprawdza to sie sprawdza, a nie nagle jest takie sobie.A ktos pisał, że AF w D300s jest be?
Nie nadinterpretowuj innych wypowiedzi. Po co ta gorączka?
radius_bo
26-06-2012, 20:57
Liczba pól jest taka sama. Czułość i precyzja jest w D800 zdecydowanie większa. Wierz mi.
Nastepca D800 tez bedzie mial zdecydowanie wieksza precyzje - przynajmniej tak powinno byc. Czyli wyjdzie, ze D300s ma AF do kitu jesli chodzi o precyzje. Wybacz, ale tak mozna wnioskowac z Twojej wypowiedzi.
Wiec jak mozna zdefiniowac zdecydowanie wieksza precyzje? D300s wg optycznych strzelil 37 fotek na 40 z odchyleniem maks. 4,5% od najlepszego zdjecia w serii (z czego jakies 24 mialy odchylenie tylko do 1,5%).
W odniesieniu do powyzszego prosze opisz mi na czym polega "zdecydowanie wieksza precyzja" w D800.
Nie wiem jak jest zrobione stanowisko testowe u optycznych. Jak silne mają światło. Ja biorę body, podpinam szkło które znam (np 70-200VR) i w swoim studio patrzę czy body łatwo łapie ostrość na modelkach oświetlonych światłem (słabych niestety) pilotów lamp błyskowych czy nie. Wszędzie (ja) piszę, że D700 miało mniej czuły AF niż D200, dopiero D800 znowu ma bardzo czuły. D300 miało podobny jak D700.
Na temat precyzji ustawienia ostrości w D800 dużo pisał Paweł Pawlak, stwierdzając, że woli mniej fps z idealnie trafioną ostrością niż wiele fps i tylko połowa idealnych.
Optyczni raczej nie testują AF w dynamicznych scenach.
AF z czujnika 3500 jest bardzo dobry, nikt tego nie kwestionuje. Ba, ja nawet zazdroszczę rozłożenia punktów AF w D300, bo na pełnej klatce nie jest tak dobrze. No i brak bocznych krzyżowych.
Z tego wniosek, że bardzo dobry AF (choćby z D800) mozna poprawiać nadal. A ty nie masz powodu by się tym tak gorączkować. To, że następny jest lepszy nie oznacza, że poprzedni był zły.
Pawel Pawlak
26-06-2012, 21:52
radius_bo; nie denerwuj się tak bardzo ;) AF w d300 jest bardzo dobry, ale nowa wersja z d800 go deklasuje jeśli chodzi o czułość, szybkość poczatkowego ostrzenia i precyzję, zwłaszcza przy AF-C.
Mój dobry znajomy który ma obecnie d4 i d800 twierdzi, że d4 jest jeszcze lepszy.
krzysztofz24
26-06-2012, 22:04
Dajcie spokoj z tymi sporami o sprawnosc af w puszkach:-).
W moim F801 jest tylko jeden centralny czujnik af I robie ostre I trafione zdjecia.
Kurde, to chyba nawet jest czujnik liniowy, a nie krzyzowy.
F801/F4 to byly pierwsze puchy AF Nikona.
Ba, nawet Af-C dziala.
A teraz to niektorzy marudza, ze AF nie jest tak szybki, ze nie zdazy im zaparzyc kawy miedzy wyrabianiem sie w trybie seryjnym:-).
Mnie przykladowo o wiele bardziej interesuje jaki wizjer bedzie mial D600.
F801/F4 to byly pierwsze puchy AF Nikona.Nie. Pierwszy był F501 (albo F3AF - choć to taki eksperyment z AF - ślepa uliczka)
robin102
26-06-2012, 23:02
Wszędzie (ja) piszę, że D700 miało mniej czuły AF niż D200,
Też czasem o tym wspominałem, że w ciemnicy AF w D200 jest czulszy i precyzyjniejszy od tego w D300 oraz od tego w D700, choć w praktyce temu układowi z siedemsetki nic zarzucić nie mogę. Może tylko to, że jak jest za dużo światła, za silne oświetlenie na sali weselnej to po prostu skuteczność trafnych ustawień jest bardzo niska, bardzo niska :(. Tak wiem co piszę, mam kilka takich sal weselnych na których D700 poległ, a D300S dawał radę ustawić poprawnie ostrość, D300 też nie dawał rady. Jeśli piszesz Jacku, że AF w D800 jest lepszy to już się ciesze, bo lepszy od tego z D700 to znaczy, że pewnie jest hiper dobry.
ps.
i gratulacje zakupu Jacku
Pięknych fot nie robię ale takie d600 z FX chętnie przygarnę, pewnie używkę jak zawsze ;) Tu nie chodzi tylko o profesjonalistów ale takich co chcą mieć FX bo go bo, obrazek, bo coś tam jeszcze. Sam nie miałem jeszcze okazji nawet pomacać takiej puchy ale można wyczytać że jeśli chodzi o szczegóły to nie ma porównania do DX, może i to racja. Takie osoby jak ja będą wolały dołożyć troszkę i mieć coś dla nich mitycznego, nawet używanego, niż zamieniać powiedzmy d90 na d7xxx. Dla mnie taka zamiana na chwilę obecną nie ma większego sensu bo af co prawda moze byc lepszy ale daje radę, iso jest jak dla mnie ok, ilość klatek na sek jak dla mnie może być 1 (jedna) i tylko trochę detalu, rozpiętości tonalnej mogło by być więcej
Sendilkelm
27-06-2012, 12:15
Ok, ale czy ktos narzekal na prace w kiepskich warunkach AF w D300s, mimo, ze jest mniej czuly? Nie, byl i jest swietny. Wyszedl bardziej czuly, to ten jest be. Jak cos sie sprawdza to sie sprawdza, a nie nagle jest takie sobie.
Ok, ale czy ktoś narzekał na to, że maluch nie dojedzie do celu? To czemu wszyscy teraz jeżdżą nowszymi samochodami? Skoro też dojeżdżają do celu?
Używasz kalkulatora czy liczydła? :wink:
grissley
27-06-2012, 12:20
Używasz kalkulatora czy liczydła? :wink:
Może suwaka logarytmicznego ;)
antos777
12-07-2012, 11:01
Temat D600 zupełnie mnie nie interesuje, ale dzisiaj przy okazji rozmowy z panem z ABFoto (jakiś pan dyrektor) o dostępności D800 powiedział, że we wrześniu pojawi się pełna klatka tańsza od D700. Wspomniał jeszcze, że nie będzie wypasiona. Jeżeli napisałem o czymś co już było to przepraszam - nie śledzę tego wątku.
LordYoghurt
12-07-2012, 12:08
Pan z ABFoto pewnie gdyba w oparciu o serwisy plotkarskie, bo jakoś nie chce mi się wierzyć żeby Nikon już na prawo i lewo rozpowiadał po dystrybutorach całego świata, że za kwartał objawi zupełnie nowy produkt...
adam.dorozinski
12-07-2012, 12:15
Nie wiem jak Nikon, ale pracuję u jednego z producentów telefonów komórkowych, i nasz dystrybutor wie jakich telefonów może spodziewać się za kwartał. Powiem więcej, za dwa kwartały też. I w jakich mniej więcej będą cenach. Więc ja osobiście jakoś bym się szczególnie nie zdziwił...
antos777
12-07-2012, 12:21
Właśnie patrzę na wizytówkę i jest to dyrektor ABFoto (trochę niejednoznacznie napisałem "jakiś dyrektor") i mówił tak jak by był tego pewien.
Temat D600 zupełnie mnie nie interesuje, ale dzisiaj przy okazji rozmowy z Panem z ABFoto (Jakiś Pan Dyrektor) o dostępności D800 powiedział, że we wrześniu pojawi się pełna klatka tańsza od D700. Wspomniał jeszcze, że nie będzie wypasiona. Jeżeli napisałem o czymś co już było to przepraszam - nie śledzę tego wątku.
coś na Photokinie trzeba pokazać
krokus66
12-07-2012, 13:52
A czy ten pan potrafi odpowiedzieć na znacznie, ale to znacznie łatwiejsze pytanie: Jaka dostępność i w jakiej cenie będzie za miesiąc np. d800?:D
antos777
12-07-2012, 14:07
Trochę schodzimy z tematu wątku, ale na moje pytanie o dostępność D800 powiedział, że w tej chwili nie mają informacji aby w najbliższym czasie coś miało się poprawić. Powiedział że najbliższą dostawę mają w poniedziałek. Będzie to całe 4 sztuki z czego 3 pójdą do sklepów.
Pan z ABFoto pewnie gdyba w oparciu o serwisy plotkarskie, bo jakoś nie chce mi się wierzyć żeby Nikon już na prawo i lewo rozpowiadał po dystrybutorach całego świata, że za kwartał objawi zupełnie nowy produkt...Wrzesień jest właściwie za 1,5 miesiąca :)
Temat D600 zupełnie mnie nie interesuje, ale dzisiaj przy okazji rozmowy z Panem z ABFoto (Jakiś Pan Dyrektor) o dostępności D800 powiedział, że we wrześniu pojawi się pełna klatka tańsza od D700. Wspomniał jeszcze, że nie będzie wypasiona...Pan dyrektor gada bzdury. We wrześniu to najwyżej może być zapowiedź sprzętu, który będzie dostępny ... kiedyś. Bo na razie Nikon ma olbrzymi popyt na D800 do zaspokojenia. I byłoby absolutnie nierozsądne ze strony biznesowej by wypuścić teraz tani model, który może obniżyć popyt na droższy model. Do czasu zaspokojenia popytu na D800 nie ma co się spodziewać jakichkolwiek (oficjalnych, od Nikona, a nie od sprzedawców) info o D600.
adamouse
12-07-2012, 20:03
Zgadzam się z Jackiem_Z. Kanibalizacja rynku D800 byłaby błędem. Sens takiego ruchu widziałbym tylko, gdyby pokazała się konkurencyjna lustrzanka potencjalnie zabierająca kawałek tortu Nikona. Ale Canon też dopiero wypuścił na rynek C5Dmk3. Sony ciągle jest raczej gdzieś bardziej "obok niż zamiast". Może jeśli D700 zniknie i zastąpi go nowszy model: ale wg mnie w tym momencie nie ma to sensu z prognozowaną niższą ceną (a więc najprwdopodobniej i marżą) D600. Czy doszliśmy do momentu, gdy D700 się nie sprzedaje, bo ludzie czekają na następcę? Wiadomo już, że dla wielu osób D800 nie jest następcą D700...
Nie ma to jak wątki spekulacyjne ;)
adam.dorozinski
12-07-2012, 21:24
nie ma to sensu z prognozowaną niższą ceną (a więc najprwdopodobniej i marżą) D600.
Eeee... to że cena by była niższa nie znaczy zaraz że Nikon ma zarabiać mniej na jednej sztuce. Koszty produkcji, pomijając trudne dla świata momenty kataklizmów, co do zasady grzecznie i systematycznie spadają. Na dodatek ze specyfikacji wynika że sporo oszczędzą na materiałach.
Co nie zmienia faktu, że to wróżenie z fusów jest :-)
Zgadzam się z Jackiem_Z. Kanibalizacja rynku D800 byłaby błędem. Sens takiego ruchu widziałbym tylko, gdyby pokazała się konkurencyjna lustrzanka potencjalnie zabierająca kawałek tortu Nikona. Ale Canon też dopiero wypuścił na rynek C5Dmk3. Sony ciągle jest raczej gdzieś bardziej "obok niż zamiast". Może jeśli D700 zniknie i zastąpi go nowszy model: ale wg mnie w tym momencie nie ma to sensu z prognozowaną niższą ceną (a więc najprwdopodobniej i marżą) D600. Czy doszliśmy do momentu, gdy D700 się nie sprzedaje, bo ludzie czekają na następcę? Wiadomo już, że dla wielu osób D800 nie jest następcą D700...
Nie ma to jak wątki spekulacyjne ;)
To już zapomnieliście o takim fakcie Nikona - przecież takim kanibalem fx ( D3, D3x ) był D700.
D3x to inna kategoria.
D700 wyszedł rok po D3. D3 zasypał niemal rynek, po miesiącu - dwóch mozna go było dostać wszędzie.
D800 wyszedł w lutym 2012. D600 może być więc w lutym 2013. A i nawet wtedy to wątpliwe, bo Nikon chyba zrobił błąd z tak małym odstępem między D3 i D700. Stąd m.in wypuszczenie D3s i zarazem niewypuszczenie jak dotąd D700s.
SlaWasII
13-07-2012, 19:01
Zobaczymy kto kogo przetrzyma - ja Nikona, czy Nikon mnie! :D
A po drodze obiecane cuda są jeszcze w planach... ;) Póki co, zdjęcia mam czym robić.
Zgadzam się z Jackiem_Z.
Wg plotek D600 ma być mocno zubożoną/zamatorszczoną pełną klatką. D800 też jest nieco, ale tylko nieco. Jeśli 600 okroją solidnie, to popyt na D800 może się utrzymać. Sama rozdzielczość czyni go wyjątkowym dosyć. Jacek sam sobie zaprzeczył więc pisząc, że D3x to inna kategoria. No właśnie... D800 przy D600 to też będzie inna kategoria. Argument Wilka jak najbardziej słuszny... A i tak wszyscy jesteśmy pikusie, z których domysłów marketingowcy międzynarodowej korporacji się co najwyżej podśmiewają :-) Możemy sobie co najwyżej obstawiać.
No to ja obstawiam, że lada moment D600 się pojawi i będzie takim mocno okrojonym D700 po prostu. Może z nieco czulszą matrycą (z D3s?). Smutne, bo to zakłada, że takiego prawdziwego następcy D700 w zasadzie nie będzie. Miałem nadzieję na D700s, czyli na jedynie wymianę matrycy na tę D3s, ale cóż. Nikon wypuszczając D800/D4 pokazał, w jakim kierunku idzie i niezbyt mi się to podoba... Canon dogonił i przegonił.
Ale zgadzam się z Jackiem, że to "lada moment" to będzie najwyżej oficjalne ogłoszenie, a dostępny to będzie raczej w lutym 2013, i to z optymistycznym podejściem.
adamouse
15-07-2012, 10:31
Zastosowanie matrycy z D3s chyba nie wypali: mam wrażenie, że 12mpix już nie zobaczymy w FX.
..Jacek sam sobie zaprzeczył więc pisząc, że D3x to inna kategoria. No właśnie... D800 przy D600 to też będzie inna kategoria. A czy ja piszę, że D800 i D600 to ta sama kategoria? Absolutnie nie. D600 to będzie zubożona wersja D800. To nadal nie będzie miało nic wspólnego z D700. Bo nie będzie miało fps.
D3x to była inna kategoria (w sensie przeznaczenia) niż D3s i dziwne, że temu można zaprzeczać.
fotouśmieszek
15-07-2012, 23:50
d800 jest najwyzej kanibalizowane przez ...d800e.To jednak wyspecjalizowane aparaty i nic im nie zagrozi.Sądzę,że rynek łyknie każdą ilość puszek fx Nikona a juz z pewnością "zubożonego" d600. Konkurencja wypuszcza mnóstwo puszek,ktore czasem niewiele sie rożnią a użytkownicy sąsiedniego forum, jarają sie każdą nowością (i kupują!!).OCZYwiście nie wszyscy.Natomiast terminu ukazania sie w sklepach d600 nie podejmuje sie nawet spekulowac,choć chciało by sie jak najszybciej:roll:.Natomiast jestem pewien,że KAŻDA nowość sprzeda sie błyskawicznie,czego dowodem jest rynek USA :-)
mateo912
16-07-2012, 09:40
d800 jest najwyzej kanibalizowane przez ...d800e.To jednak wyspecjalizowane aparaty i nic im nie zagrozi.Sądzę,że rynek łyknie każdą ilość puszek fx Nikona a juz z pewnością "zubożonego" d600. Konkurencja wypuszcza mnóstwo puszek,ktore czasem niewiele sie rożnią a użytkownicy sąsiedniego forum, jarają sie każdą nowością (i kupują!!).OCZYwiście nie wszyscy.Natomiast terminu ukazania sie w sklepach d600 nie podejmuje sie nawet spekulowac,choć chciało by sie jak najszybciej:roll:.Natomiast jestem pewien,że KAŻDA nowość sprzeda sie błyskawicznie,czego dowodem jest rynek USA :-)
chyba nie rozumiesz o co chodzi.
d800 jest obecnie najtańszą (nową) pełną klatką. Jeśli wyjdzie d600 za 50-70% d800 ze słabszymi parametrami sporo ludzi kupi d600 zamiast d800(ponieważ mpx itp nie będą im potrzebne) Teraz takiego wyboru nie mają i muszą kupować d800 jeśli chcą nowego FX
nadal mogą kupić nowe D700, i to w coraz lepszej cenie z tego co widzę (7777zł)
mateo912
16-07-2012, 09:45
nadal mogą kupić nowe D700, i to w coraz lepszej cenie z tego co widzę (7777zł)
jak długo? pół roku? rok? i nowe d700 się skończą. ;)
no i w tym czasie pojawi się pewnie coś nowego
nic w tym dziwnego nie widzę
jak długo? pół roku? rok? i nowe d700 się skończą. ;)
Dopóki 5D MKII będzie dostępny tak długo Nikon będzie trzepał D700. Mój 2 tygodnie temu przyszedł z najnowszym firmware, więc nie był leżakiem sklepowym.
fotouśmieszek
16-07-2012, 10:53
chyba nie rozumiesz o co chodzi.
d800 jest obecnie najtańszą (nową) pełną klatką. Jeśli wyjdzie d600 za 50-70% d800 ze słabszymi parametrami sporo ludzi kupi d600 zamiast d800(ponieważ mpx itp nie będą im potrzebne) Teraz takiego wyboru nie mają i muszą kupować d800 jeśli chcą nowego FX
Moze nie rozumiem,może Ty rozumiesz,ale wiem jedno:to nieprawda,ze d800 jest najtańszą FF - ale z mega rozdzielczością.Razem z nią musisz zmienić cale zaplecze komputerowe,nośniki itepe a to moze nawet podwaja koszty.Kupic najtanszą FF i patrzeć sie na nią nie eksploatując jest nonsensem. To jest puszka dla grubego portfela i finansowe cieniasy(m.in.ja:-) nie MUSZĄ ale NIE MOGĄ jej kupić.Piszesz: "...sporo ludzi kupi d600 ZAMIAST d800...".Nie ma takiej alternatywy.To nie są puszki rownorzędne/wymienne.Albo d600 albo czekanie na dostęp do wyższej półki.
fotouśmieszek
19-07-2012, 17:37
D600 chyba nie dla poczatkujacych.24 MP FX, 5 FPS, $2,400 w USA, pod koniec 2012 w sklepach, dwa sloty SD itepe.Szczegóły:
http://www.kenrockwell.com/nikon/d600.htm
Moze to bylo,to prośba o skasowanie:-)
Sensor
24MP CMOS, same as D3X.
ISO
50 ~ 6,400.
Patrząc na D7000, D5100, D800, D4, D3200, to chyba nie bardzo, że wsadzą starą matrycę z D3X.
fotouśmieszek
19-07-2012, 17:45
Sensor
24MP CMOS, same as D3X.
ISO
50 ~ 6,400.
Patrząc na D7000, D5100, D800, D4, D3200, to chyba nie bardzo, że wsadzą starą matrycę z D3X.
Ta sama matryca z d3x,ten sam AF, ISO 50 jako LO-1 ISO 6400 jako Hi+2
Nie wierzę w powyższe. Nie wierzę też w matrycę z D3X z bardzo prostego powodu. D3X kosztuje jakieś $6-7k - ostatnie nowe sztuki. Nikon nie wypuści 3 miesiące później aparatu z tą samą matrycą za 1/3 tej ceny. To zwyczajnie niepoprawne politycznie.
Nie chce mi się wierzyć tak samo w cenę $2,4k (za blisko rewelacyjnego D800) i nie wierzę w $1,5k na wstępie. Obstawiam $1,8-2k na start i nowy sensor.
Za dammiz. Matryca z D3X jest tak samo prawdopodobna jak matryca z D3S w D800. Były takie spekulacje a jak się skończyło to już wszyscy wiemy ;)
2400$ na start też jakoś mało prawdopodobne bo rzeczywiście to już blisko do D800 a 600ka ma jednak być "tanim" FF.
No chyba, że to będzie taki nowy D700 w pełnym tego słowa znaczeniu - czyli znacznie lepiej wykonany i wyposażony niż mówią ploty no to wtedy taka cena jak najbardziej możliwa.
Matryca będzie dużo lepsza niż w D3x. Jednak parę lat minęło. Nikt nie kupi aparatu z max ISO 1600.
Bardziej wierzę w doniesienia nikonrumors.
Dlaczego ma nie mieć matrycy z D3x? Canon od wieków ma 24MP w "piątce". Sama matryca to nie wszystko...
Ja tam wierzę. Będzie nawet lepsza niż w D3X, bo większe ISO. Czyli dogonią 5DmkII, powiedzmy. Wielki mi szał.
Natomiast sam korpus będzie mocno okrojony, bliżej mu będzie do D7000, niż do D700. Za to będzie miał U1, U2.
Canon nigdy nie miał 24MP. Każda "Piątka" miała inną matryce: 12, 21, 22. D600 bedzie miał co najwyżej zmodyfikowaną matryce 24Mpix.
Właśnie to napisałem, że będzie lepsza niż w D3x. A że będzie to 24Mpix jest wysoce prawdopodobne. I bardzo się cieszę, że będzie miał korpus podobny do D7000.
Uściślę - D600 może mieć matrycę lepszą niż D3X, ale nie będzie miał TEJ SAMEJ, bo rozwścieczyłby fotografów, którzy 6 miesięcy wcześniej kupili za 3 razy więcej pieniędzy D3X-a. Czysta polityka.
Pawel Pawlak
19-07-2012, 20:27
matryca D3x nie wspiera video, nie ma szans żeby trafiła do jakegokowiek nowego body. W d600 będzie nowa, niespełna 25mpix matryca, potrafiąca więcej na wysokim iso i być może dająca najlepsze możliwości video w nikonie.
LordYoghurt
19-07-2012, 21:49
@dammiz - a w co tu wierzyć? D800 ma lepszą matrycę niż D3x a kosztuje 2,5x mniej. Sony ma wydać swój FF z ~24Mpix, jest duża szansa że ten sensor trafi do D600.
Rockwell nie pisze, że to ma być matryca wykorzystywana do tej pory w D3X, chyba wzięliście to zbyt dosłownie z angielskiego. Moim zdaniem stwierdzenie "24MP CMOS, same as D3X." jest równoznaczne z tym, że będzie to taka matryca jak w D3X - 24MP CMOS, niekoniecznie fizycznie ten sam model matrycy.
fotouśmieszek
19-07-2012, 22:46
Rockwell nie pisze, że to ma być matryca wykorzystywana do tej pory w D3X, chyba wzięliście to zbyt dosłownie z angielskiego. Moim zdaniem stwierdzenie "24MP CMOS, same as D3X." jest równoznaczne z tym, że będzie to taka matryca jak w D3X - 24MP CMOS, niekoniecznie fizycznie ten sam model matrycy.
Być może,polecialem skrótem.Natomiast uważam,ze specjalnoscia Nikona jest "zaopatrywanie" w swietne matryce niższą półkę,np.:d90, d5100 albo d3200 - ta sama matryca,co w przyszlym d400 :mrgreen:Poza tym jest duzo taniej trzaskac te samą matryce niz opracowywac nowy projekt *urewsko drogi.Przypuszczam ze matryca z d3x + nowy soft bedzie rewe i uniesie tez video (dlaczego nie:roll: ) a dxomark będzie miał liczniejszą czołówkę. Żółty znany jest z eksploatowania jednej matrycy w kilku puszkach do imentu, zresztą innym zespołom też przedłuża żywot w wielu puszkach. A tak naprawdę to koniec roku mnie zasmucił;(
Canon nigdy nie miał 24MP. Każda "Piątka" miała inną matryce: 12, 21, 22. D600 bedzie miał co najwyżej zmodyfikowaną matryce 24Mpix.
22 czy 24 - jeden pies, chodziło mi o rząd wielkości, nie mam głowy do cyferek :-)
Podsumowując: będzie to matryca "taka sama" jak w D3X w sensie rozdzielczości, ale z wyższą czułością i z filmowaniem. A sam korpus okrojony w kierunku D7000 (za to będzie miał sympatyczne U1, U2).
I tyle w temacie :-) Takie skrzyżowanie D700 z D7000. Oby więcej zalet łączył, niż wad tych aparatów (no, wad to D700 w zasadzie nie ma jak dla mnie).
Mnie najbardziej ciekawi cena. Mi się marzy body FX z ceną poniżej D700, jak wychodził. Czyli poniżej 6600 zł. Cóż...
fotouśmieszek
19-07-2012, 23:27
.
Mnie najbardziej ciekawi cena. Mi się marzy body FX z ceną poniżej D700, jak wychodził. Czyli poniżej 6600 zł. Cóż...
No i tyle bedzie ....+ inflacja.Marzenia w sumie za 8200 pln:-P optymistycznie...
Redskull
20-07-2012, 08:38
Jeśli różnica ma wynieść 3k zł a pucha ma być okrojona np. z AF czy czułości lub jakości wykonania (plastik zamiast magnezu z uszczelkami) to wolę dopłacić do wyższego modelu. Przy amortyzacji 3 letniej to tych 3k dopłaty nawet nie poczuję.
fotofil71
20-07-2012, 18:09
a pucha ma być okrojona np. z AF
Jest update na nikonrumours, że jednak'The Nikon D600 will have built-in AF motor'
Cała specka http://nikonrumors.com/2012/05/23/newupdated-nikon-d600-specifications.aspx/
Koledze chyba nie chodziło o napęd, tylko czujnik AF, ilość pól itd.
dawać to d600 bo chce mieć wybór. jak mnie zawiedzie to biore d700 ( jest sprawdzony).tyle tylko że może mnie zawieść specyfikacja ,cena lub opinie i znów bedzie dylemat.narazie cena d700 spadla dwukrotnie w ciagu tygodnia na fotozakupy w tarnowskich z 7990 na 7690. Koleś mi powiedział zeby poczekać bo cos sie świeci i jeszcze poleci troszke w dół.
Mi nerwy puściły i kupiłem D700. Zanim D600 będzie realnie dostępny i cena spadnie do 5000-6000PLN to się wiosna zrobi.
fotouśmieszek
20-07-2012, 22:00
Canon zapowiedzial ...tanią FF na koniec roku (plotki OCZYwiście poważne).Może Nikon zareaguje z d600,bo,wydaje mi sie,że towar juz leży na półkach. Matryca z mark-a III. Może spuszczą z ceny ;-)
wojtas0009
20-07-2012, 22:16
Gdzie Canon oficjalnie zapowiedział takie cacko? ;) Wtedy jest światełko w tunelu z niższymi cenami wśród nowych FF...
W sumie ploty o D600 ucichły, jedynie na Nikonrumors pojawiła się jakaś notka o udzieleniu zgody na jakieś działania w Miami i jest to kojarzone chyba z kampanią reklamową D600 ;) fajnie by było...
popatrz tutaj
http://www.canonrumors.com/2012/07/canons-next-full-frame-camera-cr2/
Pawel Pawlak
20-07-2012, 22:43
popatrz tutaj
http://www.canonrumors.com/2012/07/canons-next-full-frame-camera-cr2/
jeśli to prawda, to że d600 jest bardzo realny a canon "na kolanie" stworzył coś żeby nie oddać rynku w tym segmencie.
fotouśmieszek
21-07-2012, 15:38
jeśli to prawda, to że d600 jest bardzo realny a canon "na kolanie" stworzył coś żeby nie oddać rynku w tym segmencie.
Wydaje mi sie że d600 jest najzupelniej pewny.W b&h potwierdzili mi termin: przelom list/gru.Dobra wiadomosc jest ta,ze canon jest tańszy,a zła,że ma być szybciej i akceptuje obiektywy stm.Znowu pół kroku przed Żółtym w video;) Poczekamy,może coś sie zmieni...
z tego co ja wyczytalem na "rumorach" to:
nikon d600 $1500
canon xxx $1999
jak dla mnie dobra wiadomosc to ta, ze nikon jest tanszy
wedlug fps nikon tez ma byc szybszy
podaj troche szczegolow z b&h to moze zmienie zdanie
fotouśmieszek
21-07-2012, 17:46
z tego co ja wyczytalem na "rumorach" to:
nikon d600 $1500
canon xxx $1999
jak dla mnie dobra wiadomosc to ta, ze nikon jest tanszy
wedlug fps nikon tez ma byc szybszy
podaj troche szczegolow z b&h to moze zmienie zdanie
zobacz wyzej podaję link do Rockwella.Cala specyfikacja lacznie z profesjonalnymi fotami.
A zdania mozesz nie zmieniać:lol:
Fotki czego? Ładowarki.
Nie wierzę, że Nikon wypuści puszkę z max kalibrowanym ISO 1600. Tym razem Ken bredzi.
Pawel Pawlak
21-07-2012, 18:42
Fotki czego? Ładowarki.
Tym razem Ken bredzi.
Nie pierwszy inie ostatni raz ;)
fotouśmieszek
21-07-2012, 19:22
Nie pierwszy inie ostatni raz ;)
Nie sądzę,tym razem powoluje sie na źródła.Zreszta pytalem w B&H i powiedzieli mi to samo.Nie mam zamiaru z nikim polemizowac.Cytuję innych i "donoszę" co sam usłyszalem o d600. Są to zwykłe pogłoski i cały wątek na tym polega. Czas i tak wszystko zweryfikuje.A Rockwell nie "bredzi",on sie przekomarza,bez niego byłoby smutniej w sieci.Życzę wszystkim dobrego humoru :-) Emocje zostawiam sobie na macanie d600:mrgreen:
Jesli Ken ma racje to kupie D800.
Jak mam juz wydac 2000€ lub wiecej to przynajmniej na czyste ISO 3200
Wydaje mi sie że d600 jest najzupelniej pewny.W b&h potwierdzili mi termin: przelom list/gru..Termin czego ? Prezentacji body? Czyli w sklepach luty-marzec.
ISO 1600 jest nierealne.