PDA

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

wasilewk
16-08-2011, 17:37
Ale jesli ten evil nie ma miec nic wspólnego (np bagnet - obiektywy) z systemem lustrzankowym nikona to ... żadna to dla mnie atrakcja....quote]

[QUOTE]
Compatible with F-mount lenses

Jacek_Z
16-08-2011, 17:43
Co najwyżej przez przejściówkę, bo nie jest to bagnet F. Niestety mała matryca, bez szans na pełnoklatkową w przyszłosci (mała dziura bagnetu)
Uważam podobnie jak Arek z optyczne.pl - mogłby nikon robić super optykę na małe matryce - malutkie i bardzo jasne szkła. Ale nie robi ich na DX i powątpiewam by robił coś takiego na evila. Zresztą jaką by one miały mieć jasność, by mieć małą GO ? 0,7 ? (bo 1,0 to mało)

wasilewk
16-08-2011, 17:54
Co najwyżej przez przejściówkę, bo nie jest to bagnet F.

Napisali, że ma być kompatybilny, więc o przejściówce nie ma mowy.

Pzdr.

docxxx
16-08-2011, 17:58
Dla mnie wyraz "kompatybilny" oznacza tyle co: "nie jest to F-mount, ale bedzie mozna pod niego podpiac systemowe szkla". I tyle. Za duzo jest tego marketingowego belkotu

EDIT:
No nie, teraz wchodze na NR a tam "wspaniala" wiadomosc:
http://nikonrumors.com/2011/08/16/nikons-mirrorless-interchangeable-lens-camera-will-be-announced-on-august-24th.aspx

Jesli 24 sierpnia wyjdzie tylko ten Debil, to ja dziekuje.

Jacek_Z
16-08-2011, 18:00
Gdyby to był bagnet F, to by napisano - bagnet F. Kompatybilny - tzn mozliwość uzycia obiektywów z bagnetem F. W jaki sposób nie napisano, ale to chyba jasne - przejściówka.
Popatrz na bagnet F w lustrzance - nie wygląda on tak samo.
Przejsciówki w niektórych systemach potrafią kosztować kilkaset euro.

Bagnet w Nexach tez jest tylko kompatybilny z Sony Alfa. Tzn z przejściówką. Ba, w pierwszej wersji oprogramowania nexów nie przenoszono AF obiektywów lustrzankowych! co było idiotyzmem do kwadratu.

docxxx
16-08-2011, 18:01
Jacku, to jest takie marketingowe zagranie: na plecach znanej marki/produkty sprzedamy nowy.

Władca Pixeli
16-08-2011, 18:01
Napisali, że ma być kompatybilny, więc o przejściówce nie ma mowy.
Ale wystarczy popatrzeć gdzie mają styki obiektywy Nikona i jak to wygląda na zdjęciu aby stwierdzić, że bez przejściówki to nie będzie działać.

Pawel Pawlak
16-08-2011, 19:21
podejrzewam że będzie zgodność ze szkłami (za pomocą przejściówki) i z CLS. Wielkość matrycy poza gabarytami aparatu, może także wpływać na niższą cenę

iceman
16-08-2011, 19:46
no i też fajnie ; D4 D800 i D400 zabaczymy we wrześniu ;)
Ważne żeby ten EVIL naprawdę był mały, funkcjonalny i docelowo kompletny (głównie chodzi o jasne szkła - zestaw superjasnych "nalesników" byłby mile widziany).
No i żeby cena nie zabijała ;)

A skąd info o wrześniowych premierach? ;) akurat bezlusterkowce mnie nie interesują.

wasilewk
16-08-2011, 19:57
Ale wystarczy popatrzeć gdzie mają styki obiektywy Nikona i jak to wygląda na zdjęciu aby stwierdzić, że bez przejściówki to nie będzie działać.

No tak, może z Canonem albo z tym nowym Pentaxem Q.

morzon
16-08-2011, 20:00
ło jezusicku... :( co za nędza..

Władca Pixeli
16-08-2011, 20:15
A skąd info o wrześniowych premierach? ;) akurat bezlusterkowce mnie nie interesują.
Od kilku lat to ludzie na forach decydują co i kiedy firmy maja prezentować :mrgreen:

docxxx
16-08-2011, 20:25
Wszystko sie zgadza, dwa nowe aparaty i szkla: Evil + nalesniki :mrgreen:

Co za świnie! Nie wolno robic sobie zartow z ludzkiej tragedii!

LordYoghurt
16-08-2011, 21:31
Uważam, że poza EVILem 24 będzie też pokazana nowa puszka FX. Z marketingowego punktu widzenia lepiej żeby oba produkty ukazały się razem. Pamiętajmy że NIKON chce pozycjonować EVILa jako najbardziej zaawansowanego bezlusterkowca, jako produkt dla Pro którzy nie chcą na rodzinne wycieczki zabierać swojego ukochanego D3s. Premiera EVILa razem z D4 daje temu pierwszemu odpowiedni kontekst, znakomicie bardziej przekonujący niż ciągłe powtarzanie że to proEVil w informacjach prasowych. Jestem gotów założyć się o flachę Rudej ;-)

iceman
16-08-2011, 22:00
Od kilku lat to ludzie na forach decydują co i kiedy firmy maja prezentować :mrgreen:

A kto to będzie kupował, jak nie ludzie z forum? ;)

eskimos
16-08-2011, 22:09
Będzie dostępny ze 2 miesiące (zależy od różnicy ceny D700 i D800).
Sądzę, że D800 wystartuje w podobnej, nieco wyższej cenie niz teraz D700 (choc pierwsze gorące egz D800 mogą być w cenach blisko 10 tys), więc D700 musi spaść o ten 1 tys. Inaczej "staroć" nie zejdzie im z magazynów.
Dużo zależy od tego czy D800 będzie aparatem dla ślubniaków czy nie. Jesli tak, to będzie fala wymian body i wysyp używek D700, za ceny rzędu 5 tys.

No D700 za 5000 to ja kupilem rok temu, jeszcze PDK-1 dorzucili :mrgreen:

D_Z_I_A_D_E_K
16-08-2011, 22:17
No D700 za 5000 to ja kupilem rok temu, jeszcze PDK-1 dorzucili :mrgreen:
i jeszcze powiedz że nówka

eskimos
16-08-2011, 22:24
i jeszcze powiedz że nówka

11 000 klapniec, PDK nowka, ale Jacek mowil o cenach uzywek :wink:

morzon
16-08-2011, 22:38
Świętego Mikolaja zdybałeś w plenerze z ciężkim statywem ? :mrgreen:

Jacek_Z
16-08-2011, 23:16
11 000 klapniec, PDK nowka, ale Jacek mowil o cenach uzywek :wink:
W jakim kraju kupiłeś ? :)

docxxx
16-08-2011, 23:19
Ja pamietam, jak eskimos o tym pisal i chyba byla nawet mowa o tym, aby mu sie to szybko zepsulo :mrgreen:

LordYoghurt
17-08-2011, 00:12
Konferencja Nikona 24.08 połączona jest z wystawą "10 lat po 9/11". To chyba za poważny temat, żeby przy tej okazji zaprezentować jedynie zabaweczkę jak EVIL. Moim zdaniem będzie premiera najcięższych dział, czyli D4 i najpewniej drugiego FXa (jest mowa o użytych do robienia zdjęć nowych aparatach, czyli liczba mnoga) oraz EVILa który - jako że jest moda na tzw storyteling, pewnie będzie prezentowany jako "profesjonalny sprzęt który należy i warto stosować gdy poważny aparat jak D4 buduje zbyteczny dystans między fotografem a fotografowanym i który pozwolił w tym wypadku na uzyskanie wielu naturalnych, spontanicznych ujęć jakie możecie Państwo oglądać na tej wzruszającej wystawie"

morzon
17-08-2011, 00:14
Lordzie Yoghurcie :) przywracasz wiarę ludziom pisząc tak ku po krzepieniu serc :D

LordYoghurt
17-08-2011, 00:23
Mój zakład o to że będzie premiera FF ciągle aktualny ;-) Zapraszam, kto pierwszy ten lepszy (a wkrótce o 0,7 lżejszy ;-) )!

krokus66
17-08-2011, 09:46
Mój zakład o to że będzie premiera FF ciągle aktualny ;-) Zapraszam, kto pierwszy ten lepszy (a wkrótce o 0,7 lżejszy ;-) )!

Nie zakładaj się o FF - bo przegrasz. :shock:
Sądzę, że lżejszy nie będzie ale droższy na pewno tak.

LordYoghurt
17-08-2011, 10:57
Nie zakładaj się o FF - bo przegrasz. :shock:
Sądzę, że lżejszy nie będzie ale droższy na pewno tak.
Chodzi mi o to, że proponuję zakład o 0,7 whiskey, a nie że FF będzie ważył o 07kg mniej ;-)

prz3mo
17-08-2011, 13:56
Trza wysłać maila do Japonii, że jak nie pokażą teraz następcy D700 to forumowicze nikoniarzy popełnią zbiorowe sepuku ;)

krokus66
17-08-2011, 14:32
Trza wysłać maila do Japonii, że jak nie pokażą teraz następcy D700 to forumowicze nikoniarzy popełnią zbiorowe sepuku ;)

Ależ broń Cię Panie Boże!
Przenigdy nie wolno pokazać jak bardzo nam zależy na produkcie. Wręcz przeciwnie, powiedzmy iż zbiorowo przejdziemy do Canona. Wdzięcznością bardzo niewiele można uzyskać, strachem bardzo dużo. Niestety, tak dziwnie jest ten świat urządzony - taka jest mentalność ludzka.

Proponuję natomiast niech ujawnią się ci forumowicze, którzy dostali zaproszenie na konferencję.

Badol
17-08-2011, 14:40
Ależ broń Cię Panie Boże!
Przenigdy nie wolno pokazać jak bardzo nam zależy na produkcie. Wręcz przeciwnie, powiedzmy iż zbiorowo przejdziemy do Canona. Wdzięcznością bardzo niewiele można uzyskać, strachem bardzo dużo. Niestety, tak dziwnie jest ten świat urządzony - taka jest mentalność ludzka.

Proponuję natomiast niech ujawnią się ci forumowicze, którzy dostali zaproszenie na konferencję.

Już widzę jak Nikon trzęsie d***mi, że kilku fotomianiaków z Polski (gdzie to jest?!) zagrozi przeniesieniem się do konkurencji ;)
Oczywiście zgadzam się niestety, że strachem można zdziałać zdecydowanie wiecej...

krokus66
17-08-2011, 14:52
Już widzę jak Nikon trzęsie d***mi, że kilku fotomianiaków z Polski (gdzie to jest?!) zagrozi przeniesieniem się do konkurencji ;)
Oczywiście zgadzam się niestety, że strachem można zdziałać zdecydowanie wiecej...

Mówię o generalnych zasadach handlu, itd.

Na pewno jeśli kupujący będzie zapewniał sprzedającego, że kupi towar za każdą cenę, byle tylko go dostał - to niech nie liczy na dobre serce sprzedawcy.
Chyba słyszałeś jak się handluje w sklepie u Arabow?

luxmin
17-08-2011, 15:12
ja obstawiam że musi być następca D3s z uwagi że za rok olimpiada. Jak nie teraz to do końca roku tak będzie. Czy będzie następca d700. Tego to już bym nie był pewnie. O ile pamiętam D700 wyszedł rok później od D3. W takim razie może być tak samo z następcą D700. Nie będą chcieli osłabiać sprzedaży modelu pro. Po za tym skąd by wzięli matrycę. Z D3s nie bo to niby szczyt osiągnięć dla fotoreporterki który może być poprawiony w następcy. D3x też nie bo to model dla studyjnych i nie mogą osłabiać tego modelu.
Myślę że Nikon żeby nie osłabiać pro poczeka rok na wydanie następcy D700

morzon
17-08-2011, 15:13
D700 jest obecnie najstarszą puszką produkowaną (chociaż pewnie już nie produkowana w tym momencie) nikona, więc jest pierwszy do zmiany.

krokus66
17-08-2011, 18:50
D700 jest obecnie najstarszą puszką produkowaną (chociaż pewnie już nie produkowana w tym momencie) nikona, więc jest pierwszy do zmiany.

Dokładnie tak.
Ponadto ja nie zamierzam czekać rok na następcę.

burton
17-08-2011, 19:21
Ponadto ja nie zamierzam czekać rok na następcę.
Tak ! To jest nieodparty argument dla Nikona ;) Teraz jestem spokojny, że w pierwszej kolejności będzie następca D700 :)

krokus66
17-08-2011, 19:36
Tak ! To jest nieodparty argument dla Nikona ;) Teraz jestem spokojny, że w pierwszej kolejności będzie następca D700 :)

Dla Nikona nie jest to argument.
Ja natomiast nie urodziłem się niewolnikiem, nie jestem bałwochwalcą i bez Nikona potrafię żyć. Jeśli nie wyjdzie, to nie wyjdzie - nie zamierzam z tego powodu włosów sobie z głowy wyrywać ani żyły podcinać. Zapewniam Cię, że spać będę spokojnie - nawet wówczas jak zamknie wszystkie swoje fabryki.

Jest tak dużo jeszcze innych pięknych rzeczy na ziemi - na Nikonie świat się nie zaczyna ani nie kończy; przynajmniej dla mnie.

burton
17-08-2011, 20:06
Dla Nikona nie jest to argument.
Ja natomiast nie urodziłem się niewolnikiem, nie jestem bałwochwalcą i bez Nikona potrafię żyć. Jeśli nie wyjdzie, to nie wyjdzie - nie zamierzam z tego powodu włosów sobie z głowy wyrywać ani żyły podcinać. Zapewniam Cię, że spać będę spokojnie - nawet wówczas jak zamknie wszystkie swoje fabryki.

Jest tak dużo jeszcze innych pięknych rzeczy na ziemi - na Nikonie świat się nie zaczyna ani nie kończy; przynajmniej dla mnie.
Oczywiście, nie miałem zamiaru wzbudzać w Tobie negatywnych emocji. Widzę, że w tym wątku jest wyjątkowo luźna atmosfera więc spokojnie. Ja również nie przywiązuję się zbytnio do marki fotoaparatu (za wyjątkiem jednej). Jest to mój nie pierwszy system i w tej chwili nie jedyny.
Mimo wszystko sam jestem ciekaw premier - czy faktycznie nowe puszki będą warte szybkiego zakupu to się okaże.
Pozdrawiam

krokus66
17-08-2011, 20:34
Oczywiście, nie miałem zamiaru wzbudzać w Tobie negatywnych emocji. Widzę, że w tym wątku jest wyjątkowo luźna atmosfera więc spokojnie. Ja również nie przywiązuję się zbytnio do marki fotoaparatu (za wyjątkiem jednej). Jest to mój nie pierwszy system i w tej chwili nie jedyny.
Mimo wszystko sam jestem ciekaw premier - czy faktycznie nowe puszki będą warte szybkiego zakupu to się okaże.
Pozdrawiam

Wszystko ok.

Powiem śmieszną rzecz, ale za komuny było lepiej. Jak kupiłem dobry sprzęt, to przez 8-10 lat wiedziałem, że nic nowego się nie pojawi, wszyscy wokół byli pełni podziwu dla zaradności i szczęścia jakie miałem. Zawsze wzbudzało to żywe zainteresowanie i pewną zazdrość.

Gdyby D700 nie miał tak długiej i siwej brody, to bym go kupił. Mnie w zupełności wystarczy. Dla analogowca to jest to i tak nadmiar szczęścia.

Jacek_Z
17-08-2011, 21:23
Powiem śmieszną rzecz, ale za komuny było lepiej. Jak kupiłem dobry sprzęt, to przez 8-10 lat wiedziałem, że nic nowego się nie pojawi, .Nikon wypuszczał swoje topowe jednocyfowe body niby co dekadę, ale tak naprawdę było to co 8 lat. Niższe półki - body wychodziły częsciej. Podobnie u canona itd.
Wiem, za komuny prawie nikt nie miał zachodniego sprzetu.
Praktika za to wypuszczała nawet wiele modeli, ale były nie do dostania. Tylko pod ladą, o ile kto miał układy :)

Pawel Pawlak
17-08-2011, 22:10
Pewnie napiszę coś mało popularnego, ale d700,d3s i d3x są wg mnie tak kompletne, że bardziej czekam na premiere evila i następcy d300 niż nowego fx-a

docxxx
17-08-2011, 22:20
Pewnie napiszę coś mało popularnego, ale d700,d3s i d3x są wg mnie tak kompletne, że bardziej czekam na premiere evila i następcy d300 niż nowego fx-a

Pawel, a ja mysle, ze teraz nawet i nastepcy D300 nie zobaczymy. Niestety.
ps. Jedynie, czego mi brakuje w D300 to bardziej elastycznej konfiguracji przyciskow (a przeciez to tylko soft!) i raptem +2EV dynamiki.

rjb
17-08-2011, 22:22
Pewnie napiszę coś mało popularnego, ale d700,d3s i d3x są wg mnie tak kompletne, że bardziej czekam na premierę evila i następcy d300 niż nowego fx-a
Paweł trafiłeś w sedno, jedynie co bym dorzucił to okrojonego d3x aby mógł konkurować z c5d, i może trochę opuścił cenę tego ostatniego, jeśli są w stanie ją opuścić.

krokus66
17-08-2011, 22:26
Nikon wypuszczał swoje topowe jednocyfowe body niby co dekadę, ale tak naprawdę było to co 8 lat. Niższe półki - body wychodziły częsciej. Podobnie u canona itd.
Wiem, za komuny prawie nikt nie miał zachodniego sprzetu.
Praktika za to wypuszczała nawet wiele modeli, ale były nie do dostania. Tylko pod ladą, o ile kto miał układy :)

Za komuny nawet nie marzyłem o sprzęcie zachodnim.
Ruski Sokół, później Exakta RTL 1000 + Weimar CdS, póżniej Praktika PLC 3 oraz obiektywy Ziessa (Jena) wszystko przemyciłem z NRD-ówka.
Trochę odwagi i zdrowia mnie to kosztowało. Jest jednak co wspominać.

Jacek_Z
17-08-2011, 23:12
uważam podobnie, bo wysokie ISO to nie mój konik :) (choć rozumiem, że inni są spragnieni wyżej i wyżej - np użyteczne 12.800) ale tak jak kolega niżej czekam na D3x dla mas :)

Paweł trafiłeś w sedno, jedynie co bym dorzucił to okrojonego d3x aby mógł konkurować z c5d,

Za komuny nawet nie marzyłem o sprzęcie zachodnim.
..póżniej Praktika PLC 3 oraz obiektywy Ziessa (Jena) wszystko przemyciłem z NRD-ówka.
...
Jest jednak co wspominać.
Oj jest co wspominać :) PLC to już późny model, ja pierw dorwałem LTL. I otarłem się :) o B200 (czy jakoś tak) - goniące japończyków jeśli chodzi o automatykę.
Przyznam jednak nieskromnie, że kosztem naprawdę dużych wyrzeczeń już za komuny miałem najwyższy model .... canona (i to z FD 50/1.4)

krokus66
18-08-2011, 09:35
PLC to już późny model, ja pierw dorwałem LTL. I otarłem się :) o B200 (czy jakoś tak) - goniące japończyków jeśli chodzi o automatykę.
Przyznam jednak nieskromnie, że kosztem naprawdę dużych wyrzeczeń już za komuny miałem najwyższy model .... canona (i to z FD 50/1.4)

Gratuluję Canona i przede wszystkim zaradności życiowej.

Fotografia dla mnie zawsze była hobby. Nigdy nie planowałem, że sprzęt musi się chociaż w części zwrócic. Pozytywny efekt - zdjęcia zawsze robiłem tylko dla przyjemności. To ważne.

Kilkakrotnie zmieniałem sprzęt - nigdy powodem nie było, że muszę mieć lepszy, najnowszy, żeby mi zazdrościli. Pomimo tego fotografia jest bardzo drogim hobby.

Jacek_Z
18-08-2011, 11:03
W czasach kiedy zbierałam na canona chodziłem do liceum i na studia. Czyli byłem hobbystą. Zbierałem na niego kasę jakieś 6 lat. I w tym czasie nie wydawałam pieniędzy na nic innego. Odmawiałem sobie nawet kupienia lodów, a rower dostałem po kimś w prezencie.
Sorry - bym skłamał - kupiłem sobie sprzęt grający - wieżę i kolumny. Ale to nie było drogie, tylko ciężko było to dostać.
Canona kupiłem w Berlinie Zachodnim, kurs wymiany marki RFN był zabójczy.

To ma byc o nowościach, przepraszam za OT i już nie będę ciagnął tematu. :)

krokus66
18-08-2011, 11:19
W czasach kiedy zbierałam na canona chodziłem do liceum i na studia. Czyli byłem hobbystą. Zbierałem na niego kasę jakieś 6 lat. I w tym czasie nie wydawałam pieniędzy na nic innego. Odmawiałem sobie nawet kupienia lodów, a rower dostałem po kimś w prezencie.
Sorry - bym skłamał - kupiłem sobie sprzęt grający - wieżę i kolumny. Ale to nie było drogie, tylko ciężko było to dostać.

Podziwiam za samozaparcie oraz niesamowitą samodyscyplinę. Też to podobno mam.
Przeprasam, dalej już nie ciągnę.

woytec60
18-08-2011, 11:24

Zauważ, że dziś takie składanie nie miałoby sensu.
Po sześciu latach wymarzony model jest już technologicznych zabytkiem a i pewnie byłby już nie do kupienia ;)
Sam po cichu tęsknię za czasami, gdy zakupiony za ciężko uskładane pieniądze wymarzony sprzęt cieszył przez długie lata.
Ech...

PS
Też przepraszam za OT :)

Jacek_Z
18-08-2011, 11:42
Wcale sie nie cieszyłem długo. Zreszta sprzęt sam jako taki jest pwodem radości przez kilknaście dnio, potem powszednieje (przynajmniej mi).
Aha - ja byłem wręcz wk .... bo wymyslono AF i dlatego zrezygnowałem z canona. W proteście przeciwko zmianie bagnetu zostałem nikoniarzem :)
nie ciągnijmy OT :)

Redskull
19-08-2011, 17:21
eeeej.....kiedy moje d800 ?

jac45m
19-08-2011, 18:09
z tego co czytam na zagranicznych forach, to coraz więcej pojawia się obiekcji, czy D800 zostanie teraz (25.08) ogłoszony...ja też się martwie, bo bardzo liczyłem, że może we wrześniu i już by mi się udało zakupić...25/08 wszystko się wyjaśni..

Śli
19-08-2011, 18:24
a o ile spadnie d700 26.08? ceny spada odrazy czy troche pozniej, bo ja musze kupic puszke na dniach

volvo
19-08-2011, 18:36
Nowe "stare" D700 nie stanieją szybko o ile w ogóle stanieją. W ostatnich dniach kurs EUR poszedł w górę o około 5 / 6 % jesli utrzyma się na tym poziomie to nowe modele będę droższe nie tylko o wartość, jaką wyznaczy importer ale dodatkowo o różnicę kursu.
Reasumując nie liczył bym na spadek ceny nowych sztuk D700 w pierwszych miesiącach po premierze! Później mogą spaść w tych sklepach, gdzie nie będą się sprzedawały.
Jeśli chodzi o używane D700 to ceny mogą na starcie mocno polecieć w dół jeśli dużo ludzi rzuci się na nowy model.

Jacek_Z
19-08-2011, 20:06
a o ile spadnie d700 26.08? ceny spada odrazy czy troche pozniej, bo ja musze kupic puszke na dniach
na dniach nic nie spadnie, przecież D800 najszybciej ma szanse być w sklepach w październiku/listopadzie bądż w grudniu.

hostman22
19-08-2011, 20:19
na dniach nic nie spadnie, przecież D800 najszybciej ma szanse być w sklepach w październiku/listopadzie bądż w grudniu.

niektórzy chcieli by, d800 już na początku września najlepiej za 7tyś :mrgreen:. Tak to tylko w erze..., oops.. ery już nie ma :P

eskimos
19-08-2011, 21:55
Świętego Mikolaja zdybałeś w plenerze z ciężkim statywem ? :mrgreen:

e tam, standardowa procedura. Tubylcy przesiadali sie na D3s :wink:

W jakim kraju kupiłeś ? :)

Czy to wazne? Liczy sie ze rok temu D700 byly po 5k :wink:

siona
19-08-2011, 22:22
Czy to wazne? Liczy sie ze rok temu D700 byly po 5k :wink:

taaaaa i obsługa nikona miła ...

eskimos
19-08-2011, 22:25
taaaaa i obsługa nikona miła ...

Ba, jeszcze jak. "dzien dobry", "prosze", "moze kawe i ciasteczko", "prosze na fotel konsultant za chwile przyjdzie" i oczywiscie "tak, to nasza wina, zajmiemy sie tym natychmiast", zlego slowa nie powiem o serwisie :wink:

siona
19-08-2011, 22:58
Ba, jeszcze jak. "dzien dobry", "prosze", "moze kawe i ciasteczko", "prosze na fotel konsultant za chwile przyjdzie" i oczywiscie "tak, to nasza wina, zajmiemy sie tym natychmiast", zlego slowa nie powiem o serwisie :wink:

pamiętam jak to opisywałeś - poruszenie na forum było duże ...

Marcin_gda
20-08-2011, 15:51
Póki co, nikonrumors zaczyna powątpiewać, że 24-go pojawią się nowe dslr-y...

prz3mo
20-08-2011, 16:01

A nie mówiłem? :-D
Witamy nową rodzinę Coolpixów z dotykowymi ekranami i poprawianą detekcją uśmiechu ! :mrgreen:

;)

Keek
20-08-2011, 16:15
Sprzedalem wlasnie D700 z kompletem obiektywow, wiec sledze teraz nowosci z mniejszymi emocjami. Jesli znowu cos mi odbije i bede chcial kupic cyfrowa lustrzanke, to nie jestem skazany na Nikona i moge zaczac od nowa. Pozostaje jeszcze Canon, albo Sony, ktore ma zamiar w tym tygodniu wypuscic jakies napchane pikselami cuda. Lustrzanek na rynku jest jak psow pod sklepem rzeznika. Ucieszylbym sie natomiast z nowego cyfrowego SP,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tlclassic.com/xjwh/UploadFiles_2643/200907/2009072214175983.jpg)

albo czegos w tym stylu, ale to chyba science-fiction, albo wrecz fantasy :D

pbb
20-08-2011, 19:44
D800 nie jest następcą D700. To zupełnie coś innego.

docxxx
20-08-2011, 19:53
A skad ta pewnosc i wiedza o D800?

oge
20-08-2011, 20:20
A skad ta pewnosc i wiedza o D800?

Ja stawiam że kolega miał sen proroczy :wink:

Jacek_Z
20-08-2011, 20:21
D800 nie jest następcą D700. To zupełnie coś innego.Gdyby D800 był identyczny z D700 to by się nazywał ... D700 :wink:

volvo
20-08-2011, 21:09

ja mam informacje z nikon polska, że do miesiąca coś będzie ale cięzko było coś wycisnąć więcej choć tam już wiedzą co i jak ale tajemnica firmy... :)

krzall
20-08-2011, 21:18
ja mam informacje z nikon polska, że do miesiąca coś będzie ale cięzko było coś wycisnąć więcej choć tam już wiedzą co i jak ale tajemnica firmy... :)

Witam
hehe zapomnij, jakby ktoś wiedział to już wiedzieli by wszyscy... Tajemnica jest tajemnicą kiedy wie tylko 1 osoba. Jak już komuś przekaże swoją wiedzę to ... po tajemnicy.
Spokojnie doczekamy się wiedzy o następcach niebawem :), kilka dni i będziemy gdybać o następcy d800 ;) czy d400 albo być może d4 :).
Pozdrawiam

Jacek_Z
20-08-2011, 21:34
Nikon to całkiem spora firma. Co roku jest kilka obiektywów, bywa jakas lustrzanka lub dwie, jest kilka lornetek i blisko 10 kompaktów. Takie rewelecje, że cos będzie nie są żadnymi rewelacjami. To oczywistość. Ciągle jest coś nowego od nikona. Co miesiąc czy dwa. W tym roku nikon wypuscił juz 9 aparatów - a mamy dopiero sierpień. W 2010 - 15 aparatów.
http://www.dpreview.com/products/nikon/cameras
Lornetek, obiektywów itd nie liczę.

krzall
20-08-2011, 21:43
Nikon to całkiem spora firma.Takie rewelecje, że cos będzie nie są żadnymi rewelacjami. To oczywistość. Ciągle jest coś nowego od nikona.
Witam
oczywista oczywistość ;) że coś nowego będzie. To wiemy. Wiadomo też, że oczekiwanie napędza pewne trendy zakupowe itp...
Tym bardziej pewną wiedzę należy utrzymywać w tajemnicy :)
Pozdrawiam

Jacek_Z
20-08-2011, 22:33
Tym bardziej pewną wiedzę należy utrzymywać w tajemnicy :)Ba, wiem i sam to stosuje (jestem do tego zobowiązany). Pewna firma chce dac nowy model obiektywu na mój plener w połowie września, mam im zrobić sampelki i opisać szkło na forum. Ale na razie nie mogę mówić o co chodzi, bo ... nie wiadomo czy szkło fizyczne (1 egz) będzie w Polsce przed połową września.

By uniknąć pytań i spekulacji - nie bawi mnie to - nie chodzi o nikkora.

krzall
20-08-2011, 22:54
Ba, wiem i sam to stosuje (jestem do tego zobowiązany).

i to w zupełności rozumiem :), dlatego spokojnie czekam na wieści nikonowskie. A o innych szkłach i body też w miarę wolnego czasu czytam jak dostaję z różnych miejsc zajawki że pojawia się szkło "do zdjęć w kompletnej ciemności f1,0" ;) lub tym podobne newsy :)
Czekamy więc na wieści...
Pozdrawiam

tomisiek
21-08-2011, 02:45
A ja wczoraj miałem sen o nowym lustrze Nikona :) serio. Przyśnił mi się.... D4 :) a wyglądał zajefajnie - jak F4s z dodatkowym pojemnikiem na (chyba) 10 metrów filmu - pamiętacie to cudo? takie odstające od korpusu. Z tyłu miał wyświetlacz odchylany i wielki złoty napis D4 (nie wiem, czemu z tyłu - ale to w końcu sen). I te piękne pokrętła.... i kształt F4s...

Boże... spraw, żeby częściowo tak wyglądał :)

huh
21-08-2011, 04:05
http://nikonrumors.com/2011/08/17/nikon-denmark-press-invitation.aspx/

JK
21-08-2011, 11:32
No to ja wam tylko przypomnę, że w 2007 roku w Osace były Mistrzostwa Świata w LA i tam własnie było "wejście smoka" z D3 i nowymi teleobiektywami dla fotoreporterów sportowych. Za kilka dni w Daegu zaczynają się kolejne Mistrzostwa Świata w LA.

morzon
21-08-2011, 11:37
By uniknąć pytań i spekulacji - nie bawi mnie to - nie chodzi o nikkora.

Portretufka samyanga? :D pewnie jakies 135/2 albo t/s :>

Dobra, dobra, już nic nie spekuluje ;)

Jacek_Z
21-08-2011, 11:38
Ja mam sklerozę, ale chyba wtedy nie było te body ogólnodostępne, miało je trochę fotoreporterów agencyjnych. Ciężko nazwac ich betatesterami, bo fabryka tłukła juz te body na pełnych obrotach. Może i teraz zobaczy się nowość na zawodach sportowych, ale to nie znaczy, że będzie dla wszystkich do kupienia we wrześniu.

Krycha
21-08-2011, 11:41
Wystarczy spróbować przeczytać część postów w tym wątku z początku roku 2010 - wówczas tez już na dniach miał być następca, pamiętam jak czekałem chyba pół roku, potem było że w sierpniu, potem że na wiosnę 2011 - ech w między czasie w końcu kupiłem mojego D700, a na liczniku mam już 35tyś klapnięć :) Zanim wejdzie następca to moje D700 i tak pewnie będzie do wymiany :)

morzon
21-08-2011, 16:25
Kto tu tak straszył tymi Coolpixami?

http://nikonrumors.com/2011/08/20/btw-there-were-no-coolpix-announcement-this-week.aspx/

:mrgreen: :mrgreen:

oge
21-08-2011, 17:47
Nie będzie Coolpixów, pewnie niebawem się okaże że "nie będzie niczego".
Jak w telenoweli, poczekajmy a za kilka dni okaże się na czym stoimy :)

prz3mo
21-08-2011, 20:29

http://nikonrumors.com/2011/08/20/btw-there-were-no-coolpix-announcement-this-week.aspx/

Nie Coolpixy to Evil :-P

oge
21-08-2011, 23:41
Jednak będzie jakiś "cieczoodporny" kompakcik, niestety nadal z lustrami jedna wielka niewiadoma.

Vall
22-08-2011, 14:30
Wypuszczą wodoodporny kompakt i pokażą nowy, innowacyjny obiektyw 20mm/0.51 VR IS PZD ITP ITD.. ;-)

krzall
22-08-2011, 15:41
Wypuszczą wodoodporny kompakt i pokażą nowy, innowacyjny obiektyw 20mm/0.51 VR IS PZD ITP ITD.. ;-)

Witam
spokojnie, jeszcze kilka dni, tygodni ... i będzie wszystko wiadomo ;)
Pewni jakiś trójwymiar (3D) dołożą ;) choć oznaczą to 4D :) lub podobnie
Pozdrawiam

wywar
22-08-2011, 15:46
Nie chciałem wam pisać, ale ja już od miesiąca testuję nowego D800 - nie mogę wam przedstawić specyfikacji, ale mogę zaprezentować jedno zdjęcie (tylko csiiii....)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/4349/22446720122403326910410.jpg)

wojtas0009
22-08-2011, 15:49
a ja już myślałem, że to nowy Nikonos ;) a tu D800 testujesz...

skrzynka97
22-08-2011, 16:04
podsumowanie przed nadchodzącymi premierami: http://bythom.com/announcements.htm

Vall
22-08-2011, 16:20
Witam
spokojnie, jeszcze kilka dni, tygodni ... i będzie wszystko wiadomo ;)
Pewni jakiś trójwymiar (3D) dołożą ;) choć oznaczą to 4D :) lub podobnie
Pozdrawiam

Racja, zapomniałem o 4D i L.. ;)

Devilish_Chaos
22-08-2011, 16:50
podsumowanie przed nadchodzącymi premierami: http://bythom.com/announcements.htm
Z tego by wynikalo by ze czeka nas jeszcze calkiem sporo szkielek w tym roku :)

jac45m
22-08-2011, 18:50
ale się nakręcamy :). ciekawe ilu z nas będzie się cieszyło w najbliższą środę, a ilu będzie rozczarowanych... ale zdaje się, że nowe coolpixy jakie by nie były raczej nie spowodują wielkiego hurra na tym forum ;-)...rany, jak czekam na D800 :-).

hellix
22-08-2011, 20:06
A ja wpadłem na przewrotowy pomysł. Zaczyna mnie wkurzać opierdzielanie sie Nikona, ja mu chce dac zarobić moimi uciułanymi na D5000 pieniążkami ( tak da sie zarobic d5000 ) a tu klapa, więc wpadłem na pomysł dokupienia do 24-70 70-200 ;) kasa podobna, a radości wiele.

Don_Sulco
22-08-2011, 20:37
Czołem!
Czy to normalne że od xxx czasu codziennie po pracy odpalam kompa i pierwsze co robie to wchodzę na nikonrumors.com ???
Oby w środę było z czego się cieszyć:)
Z niecierpliwością czekam na D400 + Nikkora 70-200 f4 w dobrej cenie.
Czy sen się spełni czas pokaże.
Pozdrawiam niecierpliwych.

jac45m
22-08-2011, 22:11
ja robię podobnie :). ale jeśli się okaże, że D800 będzie na wiosnę, to już dzisiaj deklaruję, że chętnie kupię D700 (może być lekko używany).

ebstein
22-08-2011, 22:20

Nie wiem, ale miał rację.

Reportedly the press releases distributed by Nikon in Europe for the 24th included only the new Coolpix point and shoot models. Even the mirrorless camera was not included.

http://nikonrumors.com/2011/08/22/nikon-press-releases-distributed-in-europe-included-only-coolpix-cameras.aspx/

morzon
22-08-2011, 22:41
Ech... brzmi strasznie, ale imo to mało realne. Za duża pompa z przygotowaniami na tego 24 żeby tylko kompakty się pokazały. I co, niby rewolucyjny tryb filmowania w małpce? Przecież to od 10 lat jest w kompaktach.

skrzynka97
22-08-2011, 23:10
Nie wiem, ale miał rację.

http://nikonrumors.com/2011/08/22/nikon-press-releases-distributed-in-europe-included-only-coolpix-cameras.aspx/

oby mieli racje, bo ja na nic nowego nie czekam. :)

morzon
22-08-2011, 23:14
oby mieli racje

Obyś żył wiecznie (ale niech Cie cały czas bolą zęby)...

:mrgreen::mrgreen:

erro
22-08-2011, 23:16
Czołem!
Nikkora 70-200 f4 w dobrej cenie.

Pytanie tylko co to znaczy dobra cena ? 2 razy mniej światła, więc możemy otrzymać cenę 70-200vr2 /2 :)

Don_Sulco
22-08-2011, 23:38
Chciałbym obiektyw jak u konkurencji tj. C 70-200 f4 IS w cenie poniżej 4 tys. Jeśli byłby równie dobry to wchodzę w to:)

Squier
23-08-2011, 07:47
Czyli będą jednak tylko Coolpixy.....
Dziwne, nowe Coolpixy powinny być zaprezentowane na początku roku, tak, aby kupujący wyjeżdżający na wakacje mieli możliwość kupienia mega hiper super nowości...

morzon
23-08-2011, 08:52
Było, 6 postów wyżej.

Squier
23-08-2011, 09:04
Rzeczywiście, przepraszam, nie zauwazylem.

watrix
23-08-2011, 15:02
Na fejsbukowym koncie Nikona napisano:
"Już wkrótce Nikon będzie miał dla Was niespodziankę - delikatną podpowiedź możecie znaleźć w zakładce "Fotografia ekstremalna" ;)"

Są też linki:
http://www.robertboesch.ch/en/gallery/mountaineering-a-climbing/category/6.html
http://www.youtube.com/watch?v=RAGS3d4i-DE

prz3mo
23-08-2011, 15:50
Wszyscy liczymy na coś wyjątkowego. Pamiętajcie, że z punktu widzenia nikona może to być jakiś bezlusterkowiec, a nie żadne nowe lustro.

morzon
23-08-2011, 15:51
Na fejsbukowym koncie Nikona napisano:
"Już wkrótce Nikon będzie miał dla Was niespodziankę - delikatną podpowiedź możecie znaleźć w zakładce "Fotografia ekstremalna" ;)"

Są też linki:
http://www.robertboesch.ch/en/gallery/mountaineering-a-climbing/category/6.html
http://www.youtube.com/watch?v=RAGS3d4i-DE

Idiotoodporny kompakt będzie? :(

Badol
23-08-2011, 15:54

Obstawiam "wszystkoodporny" kulpikz....
DSLRy pod koniec roku/wiosna 2012 :P

morzon
23-08-2011, 15:58
GTFO, nikon...

watrix
23-08-2011, 15:59

Też mi się tak zdaje.

docxxx
23-08-2011, 16:00
Nikonos

skrzynka97
23-08-2011, 16:09
Obyś żył wiecznie (ale niech Cie cały czas bolą zęby)...

:mrgreen::mrgreen:

GTFO, nikon...

i tylko dlatego, że będą Coolpix'y kolegę wątroba boli? :) :)

morzon
23-08-2011, 16:20
i tylko dlatego, że będą Coolpix'y kolegę wątroba boli? :) :)

Nooo, bo już długo czekam na następce D700 z porządnym trybem filmowania... A organizowanie wystaw, konferencji, zaproszenia dla pro, nakręcanie ciśnienia przez nikona po to tylko żeby pokazać maupki - no to mnie potwornie irytuje... ;)

Śli
23-08-2011, 16:25
będzie D800 musi być! ktos wie o której konferencja? jakis live bedzie :)?

Badol
23-08-2011, 16:27
będzie D800 musi być! ktos wie o której konferencja? jakis live bedzie :)?

Będzie - w 2012 tak jak jego konkurent 5D mark III :P
I żeby nie było - też czekam na D800!

morzon
23-08-2011, 16:51
Update dla tych co tracili wiare (w tym mnie :D), za nikonrumors:

"An update by a reader from the Czech Republic:

“The poster mentions the name Michael Jurák who is presenting new products for professional audience in Czech Republic and Slovakia. As long at this name is mentioned, it is for sure that DSLR products are coming - this guy – so far – has presented highest class of products…. It is very unlikely that such guy would present a new Coolpix.”

Badol
23-08-2011, 17:02
Za 14godz. się okaże. Albo będzie to kompletne rozczarowanie (kulpiks...) albo taka premiera, że WOW.
A może dla swojego bezlusterkowca szykują "PRO" prezentację itd. bo chcą go tak uplasować na rynku?

NR - "Coolpix cameras only tonight"

Don_Sulco
23-08-2011, 17:51
Ja myślę i mam nadzieję że jutro lub niebawem Nikon zaprezentuje coś więcej niż tylko kompakty.
Za dużo czekania i zamieszania ostatnio było, więc nikoniarze 3mać kciuki:)

Badol
23-08-2011, 17:56
hahahaha - NR leży :P

morzon
23-08-2011, 18:12
.net (zamiast .com) działa, ale tam susza niestety.

Devilish_Chaos
23-08-2011, 18:38
hahahaha - NR leży :P
jakis czas temu zapowiadali ze beda przeprowadzac konserwacje serwera, choc fakt ze nie mogli wybrac sobie lepszej daty. w tym czasie ma dzialac .net i facebookowy profil NR

docxxx
23-08-2011, 19:02
No i JEST!

Szkoda, ze to kólpix:

Backside illuminated 16MP sensor
Good low light capability
5x zoom (28-140mm equivalent)
Waterproof, shockproof and "coldproof" (down to 14°F temperature)
GPS
Electronic compass
Map display
Full HD video recording

Widzę, że po D7000 Nikon dalej testuje sprzet przed wypuszczeniem PRO i tutaj dorzucil nowy typ matrycy + GPS

<| MICHAŁ |>
23-08-2011, 19:07
Nikonos
taaa... z opcja dopinanych rakow

docxxx
23-08-2011, 19:07
taaa... z opcja dopinanych rakow

No to masz:
Waterproof, shockproof and "coldproof" (down to 14°F temperature)

<| MICHAŁ |>
23-08-2011, 19:10
super!
tego potrzebowalismy

jac45m
23-08-2011, 19:19
jak oglądałem te zdjęcia z wyprawy w góry, to tak mi się wydawało, że nikt w takie skałki nie zabiera D800 i pełnotłustych obiektywów...to za dużo waży...no i wygląda na to, że tylko (albo aż, zależy co kto lubi) Coolpixy...nadzieja matką ...może jutro podadzą coś jeszcze :)...

ajt
23-08-2011, 20:01
Ciekawe czy ten kulpix będzie wreszcie robił to, o czym pisałem ponad dwa lata temu, tzn. zapisywał w Exifie nie tylko współrzędne GPS, ale także kierunek patrzenia obiektywu, odczytany z wbudowanego kompasu :)

mArcoki
23-08-2011, 20:03
Ja tam zabieram kilka kilo w wysokie góry :)
A nie macie nadziei, że następca d300s będzie pełnoklatkowy? Bo jak patrzę po nowych szkłach to odnoszę wrażenie, że DXowe puszki będą już tylko co najwyżej typu d7000, a wszystko powyżej to będzie FX. Widzę to tak: d400(FX) za jakieś 7000zł (niewielki skok w stosunku do d700 ale mniej solidny), d800 (jako zestaw do d4, ciut mniejsza matryca i wolniejszy) 9500zł i d4 wola nie prognozować. Jako, że wątek bardzo luźny to podzielę się moimi odczuciami.

maxtor
23-08-2011, 20:07
Cholera, ciekawość mnie zżera, czy będzie następca D700, tym bardziej, że kilka miesięcy temu ktoś "pożyczył sobie" mój plecak z D200, 14-24, 50/1.4 itp. i mam przymusową przerwę w foceniu :( Moja skarbonka czeka na informacje od Nikona :)

skrzynka97
23-08-2011, 20:11
A nie macie nadziei, że następca d300s będzie pełnoklatkowy? Bo jak patrzę po nowych szkłach to odnoszę wrażenie, że DXowe puszki będą już tylko co najwyżej typu d7000, a wszystko powyżej to będzie FX. Widzę to tak: d400(FX) za jakieś 7000zł (niewielki skok w stosunku do d700 ale mniej solidny), d800 (jako zestaw do d4, ciut mniejsza matryca i wolniejszy) 9500zł i d4 wola nie prognozować. Jako, że wątek bardzo luźny to podzielę się moimi odczuciami.

czy jest na to szansa? nie wiem, ale co jakiś czas zmiany są rewolucyjne, i o to chodzi,
i jednocześnie widzę te smutne miny dotyczchasowych użytkowników D700, którzy będą kupować D400 :)

mArcoki
23-08-2011, 20:19
Czemu nie?
Skoro jest miejsce na trzy korpusy amatorskie dx to i mogą być 3 fx. Pożyjemy - zobaczymy

morzon
23-08-2011, 20:24
Czemu nie?
Skoro jest miejsce na trzy korpusy amatorskie dx to i mogą być 3 fx. Pożyjemy - zobaczymy

Bo to za mały rynek żeby tłuc 3 różne puszki Fx (a później pewnie i 4 - D4x pewnie też się pojawi w końcu). Nie opłacalne po prostu.

Squier
23-08-2011, 20:28
no i są... P7100 i AW100
http://nikonrumors.com/2011/08/23/low-res-pictures-of-the-nikon-coolpix-p7100-and-aw100-cameras.aspx/

Badol
23-08-2011, 20:29

mz - nie ma szans! :)
1) Po co Nikonowi tyle puszek w FF (bo przy takim założeniu będzie ich pewnie 4 - D400, D800, D4 i D4x "studio"?).
2) Jest spora część ludzi, którzy właśnie dla cropa nie przeszli na FX. Ptaki, zwierzaki i inne dyscypliny wymagające konkretnego zooma. Takie 500mm na DXie robi już 750mm ;) D7000 ok, ale nie można o tej puszce powiedzieć, że jest "pro" i pod kątem wielkości, budowy, ergonomii to jej "trochę" brakuje do D300. Taki D400 (DX) z poprawionym ISO, DR itd. itp. z pewnością znajdzie bardzo wielu nabywców. Popatrz ilu ludzi posiada D300/D300s. Nikon z pewnością nie zrezygnuje z tego segmentu.

krzall
23-08-2011, 21:12

Witam
zobaczycie niedługo sesje ślubne coolpixami focone ;) a jak.... czemu nie ...
Pozdrawiam

Trevor
23-08-2011, 21:19
sama puszka FX to prawie taki sam koszt jak DX.
Największą różnicę kosztu stanowi duża matryca. A jak się ją już produkuje, to chciałoby się produkować jak najwięcej.
Można wtedy wsadzić tą samą matrycę do kilku modeli, jedyną wadą byłoby to, że nie byłe by ona taka exclusive.
Osobiście chciałbym takie FX w lżejszym body typu F80 z uszczelnieniami.

JK
23-08-2011, 21:20
... zobaczycie niedługo sesje ślubne coolpixami focone ;) a jak.... czemu nie ...
No właśnie. Jeśli będą dobre, to czemu nie?

oge
23-08-2011, 21:37
Zaglądam na NR w nadziei że będzie info o D800, obiecuje sobie że już ostatni raz tam zerkam i tak co 10 minut.
Nie wiedzieć czemu, ale czuje jakiś wewnętrzny niepokój że z luster nic się nie pojawi, choć jeśli puszczą d800 to nie kupię go wcześniej niż w przyszłe wakacje. W końcu d300s musi zarobić na siebie, dopiero wtedy będę myślał o nowym FF.

Jacek_Z
23-08-2011, 21:44
Po co czekacie na NR na ogłoszenie nowości? Z info z NR to nie wiem czy to kolejna ściema, czy fakt. Na info się patrzy na dpreview czy nawet nasze optyczne, fotopolis itd.

morzon
23-08-2011, 21:51
No ale jakaś "wycieknięta" specyfikacja, albo manual na jakiejś stronie nikona z madagaskaru to się pojawi prędzej na NR niż optycznych ;)

Staff
23-08-2011, 22:11
O której, polskiego czasu, odbędzie się ta konferencja?

docxxx
23-08-2011, 23:01
No właśnie. Jeśli będą dobre, to czemu nie?

Chce zobaczyc mine JK, jak na jego/jego dzieci slubie wyskoczy zamowiony fotograf (profesjonalista!) z Coolpixem. A ze niby jakosc bedzie taka sama? Wiesz, gdyby babcia miala wasy... To by nie bylo lustrzanek i calego majdanu przyczepianego do body

<| MICHAŁ |>
23-08-2011, 23:12
To by nie bylo lustrzanek i calego majdanu przyczepianego do body
jest... jeszcze
to tylko kwestia czasu gdy lustrzanki wyzdychaja smiercia naturalna
do czasu gdy jest znaczaca roznica pomiedzy kompaktami a lustrami to ludzie kupuja lustra... gdy tylko obrazoawnie bedzie zblizone to rynek dslr bedzie marginalny

morzon
23-08-2011, 23:42
I pewnie niby producentom na tym zależy... Jassssne :roll:

bradley
24-08-2011, 00:09
I są!!!! :)

morzon
24-08-2011, 00:13
Tia... zauważyliśmy.

kzkzg
24-08-2011, 00:15
Ja nie widze.

Vall
24-08-2011, 00:36
Idźcie spać ludzie! ;-) Prędzej czy później wyjdzie. :)

prz3mo
24-08-2011, 00:49
Idźcie spać ludzie! ;-) Prędzej czy później wyjdzie. :)

... szydło z worka chyba :-P

Dzwonił do mnie wujek z Tokyo. Nie będzie D800, niczego nie będzie :-P

morzon
24-08-2011, 00:55
Dzwonił do mnie wujek z Tokyo. Nie będzie D800, niczego nie będzie :-P

Bo nic nie zrozumiałeś z tego co mówił :D

Kaziu666
24-08-2011, 01:41
Czekam, czekam, czekam i ****.
Ja obstawiam że D800 będzie z 8500zł kosztował, a D700 straci na wartości o jakieś 500zł

NIKOLAY
24-08-2011, 03:15
Myślę, że "D800" będzie prawie w połowie drogi między D 700, a D3x ... tak na początek pewnie 12.500zł ....właściwie można by zacząć przyjmować jakieś zakłady :D

jac45m
24-08-2011, 05:41
konferencja zaczyna sie dzisiaj o 10:00 rano, więc już tylko kilka godzin :-). Ja wierzę w D800.... a wątek mnie bawi i zastanawiam się o czym będziemy pisać jeśłi ogłoszą D800, D4, D400... :-)...tym niemniej tego wszystkim życzę ;-)

<| MICHAŁ |>
24-08-2011, 05:58
o d900
to oczywiste - jak zawsze

a po drugie, ze takie kijowe, po trzecie, ze d700 i reszta juz zdjec nie robia...

Zolty
24-08-2011, 06:25
Ciekawe, ze za kazdym razem jest podobnie - tysiace potwierdzonych plotek , setki czekajacych jak nie przymierzajac narodziny pierworodnego dziecka a potem Nikon i tak robi to co chce, wypuszcza puszke ktorej specyfikacja jest zupelnie rozna od tej z plotek.

przyznam sam jestem ciekaw - ciekaw czy za kilka godzin zaczne zalowac ze w lutym kupilem D700 ;)

<| MICHAŁ |>
24-08-2011, 06:28
halo! jest sierpien a nie marzec.
przez pol roku mozna zrobic wiele dobrych zdjec, a D700 w tym akurat nie przeszkadza.
idac tym tropem, to lepiej wszystko rzucic - zawsze beda modele nowsze, lepsze itd. to sie postep nazywa :D

Orkaniusz
24-08-2011, 06:41
są coolpixy....

erbe
24-08-2011, 07:13
są coolpixy....

nic tylko się cieszyć :/

http://nikonrumors.com/2011/08/24/the-announcement-nikon-coolpix-p7100-aw100-s1200pj-s8200-s6200-s4150-s6150-s100.aspx/

wywar
24-08-2011, 07:19
Ten w moro jest prześliczny :D

oge
24-08-2011, 07:57
Coś się mi wydaje, że poza małpkami i tym bezlusterkowcem wujek Nikon nic więcej nie pokaże.
Choć w serduszku jest jeszcze iskierka nadziei, iż uraczą nas wieścią o D800. ( tylko by to nie była wieść o braku wieści )
Nic, pozostał tylko cierpliwie czekać

Cysiu
24-08-2011, 08:25
Ale nowe Alphy też są: http://www.optyczne.pl/4191-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_SLT-A77_SLT-A65.html

prz3mo
24-08-2011, 08:35
Ciekawe, ze za kazdym razem jest podobnie - tysiace potwierdzonych plotek , setki czekajacych jak nie przymierzajac narodziny pierworodnego dziecka a potem Nikon i tak robi to co chce, wypuszcza puszke ktorej specyfikacja jest zupelnie rozna od tej z plotek.

Zabrzmiało to tak jakby Nikon musiał pokazywać sprzęty, które ludzie wymyślają sobie w plotkach... LOL
To chyba oczywiste, że plotki, które są przeważnie wyssane z palca mają się nijak do rzeczywistości.
Nikon nie zapowiadał pokazania teraz D800, więc może go nie pokazać. Jak na razie to my, użytkownicy wierzymy tylko, że coś będzie... Fajnie jeśli Nikon nas czymś dziś zaskoczy, aczkolwiek coś mi się nie wydaje...

Badol
24-08-2011, 08:54
Obstawiam "wszystkoodporny" kulpikz....
DSLRy pod koniec roku/wiosna 2012 :P

HAHA - a nie mówiłem ?! :)
Teraz pokażą tego bezlusterkowca i pewnie nic więcej.
Pod koniec roku D4 (+ew. D400) a na wiosnę D800 i po sprawie :P

stock
24-08-2011, 08:56
obys się mylił :) Bo ja czekam zdecydowanie na D800 i mam nadzieje ze za godzine go zobacze.

prz3mo
24-08-2011, 08:58
obys się mylił :) Bo ja czekam zdecydowanie na D800 i mam nadzieje ze za godzine go zobacze.

Dlaczego akurat za godzinę? :)

Cysiu
24-08-2011, 09:00

W sumie D800 jest starszy niż D3s i D300s. Na moją logikę, o powinien być pierwszy :D Ano i cena na jesień 2012 przydałaby się dość przyzwoita...

stock
24-08-2011, 09:03
Dlaczego akurat za godzinę? :)

bo na 10.00 jest przewidziana ta kionferencja prasowa. tak gdzies było w tym watku wcześniej wpisane. Aczkowliek nie wiadomo jakiego czasu ta 10.00 ma być :)

Cysiu - jaki D800 ? :)

Cysiu
24-08-2011, 09:11
Cysiu - jaki D800 ? :)

D700*, jeju... Widzisz, jak sam bardzo jego następcy wyczekuję :D

Badol
24-08-2011, 09:15

Obawiam się, że nie (sam czekam)
D800 wyjdzie na wiosnę 2012 - podobnie jak 5D mark III.

ALE - Właśnie przeczytałem, że SONY wypuszcza A77 i A65 co może oznaczać, że pokażą D400 jeśli wpakowali do niego ich matrycę.
Więcej tu www.optyczne.pl/4191-nowość-Sony_SLT-A77_SLT-A65.html

Jacek S.
24-08-2011, 09:24
D800 wyjdzie na wiosnę 2012 - podobnie jak 5D mark III.

A skąd masz takie wieści, jeśli można wiedzieć?

Badol
24-08-2011, 09:32

Tak zakładam (D800) a co do Canona to taka informacja krąży po necie już od jakiegoś czasu. Piszemy w "spekulacje i plotki" ;)
Dodatkowo jak pamiętam Nikon najpierw pokazywał modele D3/D300 a potem D700? A jeśli tak to pierwszy pokaże się D4 a dopiero po nim D800 - słuszna koncepcja mz.
Gdzieś też przeczytałem, że Nikon na puchy typu D700 ustawił sobie cykl 4 lat a to oznacza, że 2012 będzie rokiem, w którym poznamy D800.

Pożyjemy - zobaczymy.
Ja tam mogę poczekać jeszcze kilka mieś ale nowe puszki MUSZĄ wymiatać! :D

prz3mo
24-08-2011, 09:34

Pewnie wyssane z palca, ale tak na logikę to może i tak być. Skoro nie teraz to pewnie na wiosnę itd... ;)

Vall
24-08-2011, 09:43
"Przyszła" matryca D400. ;-)

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13378&sony-nex-7

Jacek S.
24-08-2011, 09:53
Dodatkowo jak pamiętam Nikon najpierw pokazywał modele D3/D300 a potem D700? A jeśli tak to pierwszy pokaże się D4 a dopiero po nim D800 - słuszna koncepcja mz.

Nie do końca mz.
D3 i D300 miały (jeżeli można to tak nazwać :D ) "liftingi" w postaci D3S i D300S.

Grimes
24-08-2011, 09:53
Też obstawiam tą matrycę. Nikon będzie miał ciężki orzech z szybkością A77 (12 FPS). Pewnie zaskoczy autofocusem i jeszcze paroma rzeczami :)
Według mnie najpierw będzie D4, bo pewnie D800 dostanie z niego matrycę, czyli najpierw lepiej pokazać swój sprzęt flagowy, a później kastrata "dla ludu".
Jeszcze 8 minut do konferencji :)

JK
24-08-2011, 09:59
D3 i D300 miały (jeżeli można to tak nazwać :D ) "liftingi" w postaci D3S i D300S.
D700 to "kastrat". Więc może dobrze, że tego liftingu nie zrobili, bo z czego takiego D700s mieli dodatkowo wykastrować. :D

Jacek S.
24-08-2011, 10:08
D700 to "kastrat". Więc może dobrze, że tego liftingu nie zrobili, bo z czego takiego D700s mieli dodatkowo wykastrować. :D

Jak mu już taką krzywdę zrobili, to mogliby na pocieszenie coś dołożyć, a nie jeszcze obcinać :D
No ale nic, zobaczymy co będzie, wątek służy do gdybania i tak też się dzieje.
Nie twierdzę, że D800 na pewno dziś wyjdzie, jednakże na niego najbardziej czekam i mam nadzieję, że się pojawi.

setth
24-08-2011, 10:11
kastrat nie kastrat :P ale d 700 to byl milowy krok. bardzo dobrej jakości lustrzanka za przyzwoite pieniążki... 10 po a tu nic...

Redskull
24-08-2011, 10:14
kastrat nie kastrat :P ale d 700 to byl milowy krok. bardzo dobrej jakości lustrzanka za przyzwoite pieniążki... 10 po a tu nic...

Bo dziennikarze zamiast pisać rozpływają się nad coolpixami z dostępem do facebooka i nowymi grami dospępnymi w evilu :D

prz3mo
24-08-2011, 10:15
Skąd Wy macie to info o godzinie 10 i jakiego czasu w ogóle?

JarekJaszczyk
24-08-2011, 10:15

10 i nic bo to watek o gdybaniu a nie o faktach :-)

Pozdrowienia,

morzon
24-08-2011, 10:17
Na ulotce ze Słowacji jest mowa o godzinach 14-17... a chyba są w tej samej strefie czasowej. W Danii godziny 10-12.
Nie wiem gdzie te największe i "najoficjalniejsze" konferencje mają być...

stock
24-08-2011, 10:19
konferencja zaczyna sie dzisiaj o 10:00 rano, więc już tylko kilka godzin :-). Ja wierzę w D800.... a wątek mnie bawi i zastanawiam się o czym będziemy pisać jeśłi ogłoszą D800, D4, D400... :-)...tym niemniej tego wszystkim życzę ;-)

stąd :D :D

oge
24-08-2011, 10:24
Na ulotce ze Słowacji jest mowa o godzinach 14-17... a chyba są w tej samej strefie czasowej. W Danii godziny 10-12.

http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2011/08/nikon-day-slovakia.png

jeśli chodzi o ulotkę ze Słowacji to daty się nie zgadzają - tam jest napisane 25.08.
Chyba że mamy inne strefy "datowe" :p

ps. i pieron wie co tam na tej ulotce nasmarowali :)

Stock, puścili plotkę, powtórzyli kilka razy i to wystarczy :)

Redskull
24-08-2011, 10:24

W Polsce nie będzie... NP zdechł...A Nikon Japan nie pozwoliła mu wykorzystywać znaku towarowego...

prz3mo
24-08-2011, 10:28
... a może ta konferencja ma być w przyszłym roku, a nie dziś? :lol:

Jest ! Garść Coolpixów :-D Aż osiem sztuk! :-D
http://www.nikon.pl/pl_PL/

morzon
24-08-2011, 10:31
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2011/08/nikon-day-slovakia.png

jeśli chodzi o ulotkę ze Słowacji to daty się nie zgadzają - tam jest napisane 25.08.
Chyba że mamy inne strefy "datowe" :p

Faktycznie :mrgreen: :mrgreen:

lukaszk
24-08-2011, 10:33
ja już przestałem wierzyć w D800 przed 2012 ;-(

Lukasz_85
24-08-2011, 10:37
Wiadomość z FB:

Dziś mamy dla Was mnóstwo dobrych wiadomości! Na rynek wchodzą nowe COOLPIXy - najtwardsza sztuka Nikona, czyli COOLPIX AW100; COOLPIX P7100 - kompakt dla amatorów lustrzanek; COOLPIX S1200pj - aparat, który w prosty sposób połączy się z Waszymi urządzeniami mobilnymi; COOLPIX S100, który zrobi dla Was zdjęcia w 3D oraz COOLPIXy S8200, S6200, S6150, S4150 – nowe stylowe zoomy Nikona serii S! Lubimy to!

pawelpiotrm
24-08-2011, 10:38
No i jak Nikon bedzie tak dalej rywalizował z Sony to zniknie z rynku ;-(

prz3mo
24-08-2011, 10:38
Aaa tam narzekacie... Miał być D800... Nie ma, ale jest też coś z 8 - osiem Coolpixów :)

124miko
24-08-2011, 10:40
Kurcze, nic interesującego dla mnie :(

stock
24-08-2011, 10:42
No i jak Nikon bedzie tak dalej rywalizował z Sony to zniknie z rynku ;-(

słuszna uwaga :)

NIKOLAY
24-08-2011, 10:43
Ci co kupili niedawno D 700 odetchnęli z ulgą :D
Spoko ... będzie następca D 700 ale w lutym 2012.

Lukasz_85
24-08-2011, 10:45
No przecież jest :]
Nikon COOLPIX P7100 - kompakt dla amatorów lustrzanek

JK
24-08-2011, 10:47
Aaa tam narzekacie... Miał być D800... Nie ma, ale jest też coś z 8 - osiem Coolpixów :)
Noooo. Przecież to oczywiste: 8cOOlpixów. :lol:

pkos
24-08-2011, 10:47
Po wakacjach zrobili wysyp wakacyjnych gadżetów... dziwna polityka.

Horatio7
24-08-2011, 10:50
Kurcze, juz się nie mogę doczekac. Kiedy Nikon chce tego dennego D700 poprawić. czas już najwyższy!!!! :)

oge
24-08-2011, 10:50
Jest coolpix jest impreza :)

Jeśli to już koniec nowości to lipa, jeszcze ciekaw jestem tego bezlusterkowca.

LordYoghurt
24-08-2011, 10:52
Może liczą na rynek w Australii - tam są dopiero przed sezonem ;-)
Ja bardziej jak na nowe puszki liczyłem na nowe szkła, które zazwyczaj bywają wtedy anonsowane. Jakieś 85/1.8G, 105/2VR, 24/2, 16-85/4 VR, 70-200/4... Sony np. wydał 16-50/2.8, ciekawe jak się będzie spisywał

luxmin
24-08-2011, 10:54
to jeszcze nie koniec bo został evil ;)

Vall
24-08-2011, 10:56
Ludzie, spokojnie.. Panika jak by jutro miał być koniec świata i apokalipsa Nikona.. Aparaty się pojawią prędzej czy później. Weźcie pod uwagę, że skoro same matryce (fotodiody) są od Sony a już cała elektronika sterująca od Nikona to trochę musi potrwać. Poza tym wolelibyście dostać teraz D800 i psioczyć przez 2-3 miesiące, że wasza nowa puszka ma problemy z FF/BF, olej na matrycy i chochliki pod lustrem? ;-)

Weźcie też pod uwagę, że Japonia miała krótki przestój po tsunami, a Nikon ma wielu, wielu zewnętrznych dostawców podzespołów.

Aparat się pojawi, czy to dziś (25.08), czy we wrześniu/październiku, czy też na początku 2012. I nie psioczcie o zawodzie i braku nadzieji tylko róbcie zdjęcia jak do tej pory jeszcze przez jakiś (krótki w porównaniu do tego ile już minęło) czas. :P

Horatio7
24-08-2011, 11:03
Dobrze prawisz Vall.

Grimes
24-08-2011, 11:18
No ale fajnie by było przerwać usmiechy miłośników Sony po prezentacji A77 :)
Swoją drogą prędzej czy później Nikon da im popalić hehe.

prz3mo
24-08-2011, 11:25
No ale fajnie by było przerwać usmiechy miłośników Sony po prezentacji A77 :)
Swoją drogą prędzej czy później Nikon da im popalić hehe.

Dziwne masz podejście... Konkurencja to świetna rzecz. Gdyby nie ona mielibyśmy dużo gorsze sprzęty.

rychu_cmg
24-08-2011, 11:45
Konkurencja to świetna rzecz. Gdyby nie ona mielibyśmy dużo gorsze sprzęty.
I to tego za większe pieniądze. Ale niech Nikon pokaże coś innego niż coolpixy bo konkurencja zostawi go daleko w tyle. Chyba Canon musi zaprezentować następce 5D Mark II żeby Nikon raczył pokazać nowe D700. Osobiście bym wolał jednak nowe body DX zastępujące D300s.

Kaziu666
24-08-2011, 11:51
Dupa a nie 12tys, to D4s musiał by z 23tys kosztować

rjb
24-08-2011, 11:55
I to tego za większe pieniądze. Ale niech Nikon pokaże coś innego niż coolpixy bo konkurencja zostawi go daleko w tyle. Chyba Canon musi zaprezentować następce 5D Mark II żeby Nikon raczył pokazać nowe D700. Osobiście bym wolał jednak nowe body DX zastępujące D300s.
Biorąc pod uwagę, że nikon kupuje matryce od sony, to w następcy D300s będzie 16mp lub 24, 18kl/s. Bo co mogą jeszcze wsadzić do następcy D300s

robin102
24-08-2011, 11:57
Znaczy się, że JEST ?
bo nie śledzę zagadnienia

morzon
24-08-2011, 12:02
Znaczy się, że JEST ?
bo nie śledzę zagadnienia

Nie JEST, tylko SĄ.

stock
24-08-2011, 12:03
nie ma. Na pocieszenie możesz sobie kupić 8 nowych coolpixów :)

Lucas Z
są coolpixy:)

rychu_cmg
Biorąc pod uwagę, że nikon kupuje matryce od sony, to w następcy D300s będzie 16mp lub 24, 18kl/s. Bo co mogą jeszcze wsadzić do następcy D300s
Przy wyższych modelach nie podają, że Sony jest producentem, ale wg. spekulacji Nikon produkuje zaprojektowane przez siebie matryce w fabrykach Sony.

rjb
24-08-2011, 12:06
Przy wyższych modelach nie podają, że Sony jest producentem, ale wg. spekulacji Nikon produkuje zaprojektowane przez siebie matryce w fabrykach Sony.
O to się nie będę spierał. Wydaje mi się, że za wyjątkiem 12MP FF to wszystkie inne matryce idą łeb w łeb z sonowskimi. (liczba MP)

tomkkk
24-08-2011, 12:08
Wydaje mi się, że jutro mogą być lustrzanki pokazana a to z następujących przyczyn:
Stopniowanie emocji, zaczynają pokazywać od najniższej półki i najlepsze zawsze na koniec.
Po drugie, jeśli np d400 ma matrycę od A77 i jest ona produkcji Sony, to pewnie Sony chciała się nią pierwsza pochwalić, a w drugiej kolejności Nikon.
Po trzecie za dużo przygotowań by pokazać tylko coolpixy, a gdyby na samym początku pokazali lustra to zainteresowanie całymi eventami nie było by już takie duże.

morzon
24-08-2011, 12:11
Po trzecie za dużo przygotowań by pokazać tylko coolpixy, a gdyby na samym początku pokazali lustra to zainteresowanie całymi eventami nie było by już takie duże.

Też byłem o tym przekonany, a teraz mam poważne wątpliwości. A nawet jeśli tylko coolpixy no to niestety sporo kasy poszło w błoto - bo Sony zdecydowanie ich przyćmiło, nikogo nie interesują te kompakty z porównaniu z A77 i Nex-7.

rjb
24-08-2011, 12:13
Jeśli jest tak jak mówi tomkkk@ ja bym to widział tak. Następca D300s z 16MP plus poprawione filmowanie - konkurencja dla C. oraz D700x czyli 24Mp FF dla mas.

tomkkk
24-08-2011, 12:21
Najsmaczniejsze mięsko zostawia się zawsze ma koniec :p
I pewnie Nikon jeszcze przyćmi Sonyego :)

Grimes
24-08-2011, 12:21
Na moje większa szansa jest, że D400 dostanie matrycę z A77. 16MPix to by była matryca z D7000, który jest już sporym konkurentem dla D300s. Zmiana samej matrycy na taką jak D7000 by była trochę ryzykowna. Wydaje mi się, że będzie większa, chociaż kto ich tam wie. Mogli by za to dać większe pokrycie kadru punktami AF, bo trochę brakuje zwłaszcza w górnej linii.

Jacek_Z
24-08-2011, 12:29
Naprawdę grzeszysz marudząc na pokrycie kadru w D300. Co maja mówic posiadacze body FX?

oge
24-08-2011, 12:30
A co z matrycą na FX-a ?
Na razie nie słychać o pełnoklatkowym przetworniku który można by do puszki nikona wsadzić.
Myślicie że Sony klepie dla puszek PRO nikona matryce, a sam nic pełnoklatkowego nie puszcza?

luxmin
24-08-2011, 12:35
A co z matrycą na FX-a ?
Na razie nie słychać o pełnoklatkowym przetworniku który można by do puszki nikona wsadzić.
Myślicie że Sony klepie dla puszek PRO nikona matryce, a sam nic pełnoklatkowego nie puszcza?

no właśnie. Z D3s nie wsadzą (mam wrażenie że wycisnęli z tej matrycy wszystko ) , z D3x tym bardziej. Musi być matryca a Sony jakoś ff przystopował u siebie.

Badol
24-08-2011, 12:41
no właśnie. Z D3s nie wsadzą (mam wrażenie że wycisnęli z tej matrycy wszystko ) , z D3x tym bardziej. Musi być matryca a Sony jakoś ff przystopował u siebie.

No ja bym się nie pogniewał na matrycę z D3s w D800 :D

robin102
24-08-2011, 12:51
A może "tani" FX kombinują zakopać w ogóle i trzeba będzie te jednocyfrowe kloce kupować :(

Badol
24-08-2011, 12:59
A może "tani" FX kombinują zakopać w ogóle i trzeba będzie te jednocyfrowe kloce kupować :(

NIE MA SZANS !!! Chyba sam nie wierzysz w to co napisałeś? :)
Wystarczy popatrzeć ilu ma D700 a ilu D3s/D3s.

cygi12
24-08-2011, 13:00
tani fx musi byc bo canon ma, co do dx to juz chyba wyatarczajaco bdlugo czekamy... jakies 2 miesiace temu nabylem d300s bo doszedlem do wniosku ze nawet jesli teraz nikon cos wypusci to bedzie trzeba czekac ze 3 miesiace na wejscie do sklepow, trzeba bedzie wiecej zaplacic no i pierwsze egzemplaze prawdopodobnie beda mialy jakies wady.... jak to zazwyczaj bywa...a tak to ciesze sie swietną puszką :)

Jacek_Z
24-08-2011, 13:02
.. Sony jakoś ff przystopował u siebie.Bez przesady, jak czesto mają być premiery puszek FF. U nas są co kilka lat. W sony są 2 modele - A900 i A850

No ja bym się nie pogniewał na matrycę z D3s w D800 :DA ja bym się wkurzył na takie rozwiązanie :)

morzon
24-08-2011, 13:07
A ja bym się wkurzył na takie rozwiązanie :)

Ja również... Nie to, że zła, ale jednak to już stara konstrukcja i byłoby to tylko odgrzania kotleta. Pewnie niewiele osób by się skusiło na zmianę D700 na takie coś.

Cysiu
24-08-2011, 13:08
A99 też ma być pełnoklatkowa, z tego co pamiętam...

rjb
24-08-2011, 13:17
A99 też ma być pełno-klatkowa, z tego co pamiętam...
Będąc onanistą sprzętowym, przyznam że swego czasu moim marzeniem było A900 i obiektywy sony. Jakoś lubię iść pod prąd. Wielkość wizjera w tym aparacie - naprawdę cudo. Dlaczego jeszcze nie kupiłem?? Raz to kasa - sony słono liczy w porównaniu do C5DmkII i D700. Co i tak jest za drogo dla mnie :(
Dwa brak optycznych wizjerów w nowych konstrukcjach A77/99. Jakoś wole tak tradycyjnie.

Badol
24-08-2011, 13:23
Ja również... Nie to, że zła, ale jednak to już stara konstrukcja i byłoby to tylko odgrzania kotleta. Pewnie niewiele osób by się skusiło na zmianę D700 na takie coś.

hmmm - D700 z matrycą z D3S za powiedzmy +/- 9k ?
Ja takiego kotleta bym ogarnął ;)

wigi
24-08-2011, 13:25
hmmm - D700 z matrycą z D3S za powiedzmy +/- 9k ?
Ja takiego kotleta bym ogarnął ;)
Hmm, a jaki to sens dla jednej osoby wypuszczać takie body? :D

robin102
24-08-2011, 13:26
Też bym kupił takiego mutanta D700 z sensorem D3S mimo bardzo małej matrycy ;)

prz3mo
24-08-2011, 14:34
No ja bym się nie pogniewał na matrycę z D3s w D800 :D

Ja również. I nic więcej do szczęścia nie chcę :)

skrzynka97
24-08-2011, 15:10
zaglądam do działu Coolpix na naszym forum a tam... nic,
8 nowych aparatów, 1 nowy wątek, tyle że bez odpowiedzi
:)

Psycholog
24-08-2011, 15:15
Bo wszystkich zatkało, że "aż" osiem ;P

Badol
24-08-2011, 15:15
zaglądam do działu Coolpix na naszym forum a tam... nic,
8 nowych aparatów, 1 nowy wątek, tyle że bez odpowiedzi
:)

Czyli zainteresowanie nowymi produktami na naszym forum jest "OGROMNE" :D
Patrząc po reakcji w necie, to pewnie nie tylko u nas. Swoją drogą trochę dziwne (jak już ktoś tutaj zauważył), że zdecydowali się na premierę takiego sprzętu po a nie przed wakacjami... Ale na to pewnie miał spory wpływ tsunami.

martinez
24-08-2011, 15:41
nie wiem czy było, ale śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i nie zauważyłem, na pocieszenie tych najbardziej marudzących ;)

http://www.fotokult.pl/nikon-d4-i-d900-wedlug-japonskiego-magazynu-capa/160/

prz3mo
24-08-2011, 15:43
nie wiem czy było, ale śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i nie zauważyłem, na pocieszenie tych najbardziej marudzących ;)

To już chyba dawno było gdzieś wrzucane... Raczej "fake"...

Devilish_Chaos
24-08-2011, 15:50
Nie ma D800 Nie ma D4 i co? i nic ...swiat sie nie zawalil...
inna sprawa mnie zastanawia, jesli taki D400 ma dostac matryce np. z A77, to...hmmm oglednie mowiac jakosc sampli ktore pokazali na dpreview nie powala. Jesli to mial by byc skok jakosciowy wzgledem D300s to jakos mnie to nie przekonuje

morzon
24-08-2011, 16:01
inna sprawa mnie zastanawia, jesli taki D400 ma dostac matryce np. z A77, to...hmmm oglednie mowiac jakosc sampli ktore pokazali na dpreview nie powala. Jesli to mial by byc skok jakosciowy wzgledem D300s to jakos mnie to nie przekonuje

Póki co to chyba tylko jpgi pokazali, więc o jakości to se można pisać (chyba, że są już gdzieś rawy? bo ja nie widziałem). Zresztą nikon i tak pisze lepszy soft dla tych matryc niż sony - vide D7k i któraśtam alfa.
Czekajmy na rawy - wtedy się okaże czy kupa czy nie...

Vall
24-08-2011, 16:02
Weź pod uwagę, że te sample mają dwa razy tyle MP co D300S. Zmniejsz sobie tego soniaka do 12 MP to różnicę zobaczysz. :-)
Poza tym druga rzecz jest taka, że Sony robi tylko matryce (i to jeszcze wg. projektu Nikona), więc wszystkie układy i oprogramowanie ją obsługujące są inne. Przykład? D7000, Sony a580/a55, Pentax mają taką samą matrycę, a jednak różnice widać.

edit: S4INT mnie uprzedził. :)

LordYoghurt
24-08-2011, 16:06

Było, było ;-) Po roztłumaczeniu wyszło że tak D4 i D900 chcieliby widzieć redaktorzy magazynu, więc jest to czystej wody fikcja ;-)

Cysiu
24-08-2011, 16:40
Hmm... Zakładając, że D800 wyszedłby pod koniec tego roku lub w 2012r. i patrząc na D90 i D7000, to D700 powinno być jeszcze we wrześniu 2012r. w sklepach, nie?

Cysiu
24-08-2011, 17:20
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13381&nikon-chwali-sie-wynikami-sprzedazy-w-europie
To ta konferencja?

prz3mo
24-08-2011, 17:28
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13381&nikon-chwali-sie-wynikami-sprzedazy-w-europie
To ta konferencja?

:lol:

Jacek_Z
24-08-2011, 17:28
Hmm... Zakładając, że D800 wyszedłby pod koniec tego roku lub w 2012r. i patrząc na D90 i D7000, to D700 powinno być jeszcze we wrześniu 2012r. w sklepach, nie?nie, aż rok rónoległej sprzedaży body z tej samej pólki - poprzednika i następcy jest nieprawdopodobny.
D90 i D7000 to nie tak do końca ta sama półka, nie rób tu analogii.

Cysiu
24-08-2011, 18:13
nie, aż rok rónoległej sprzedaży body z tej samej pólki - poprzednika i następcy jest nieprawdopodobny.
D90 i D7000 to nie tak do końca ta sama półka, nie rób tu analogii.

Nie, nie rok:

Zakładając, że D800 wyszedłby pod koniec tego roku lub w 2012r.

Jacek_Z
24-08-2011, 18:27
Rok czy 8-9 miesiecy, wsio ryba. Produkcji D700 zaprzestaną (lub już zaprzestali) przed początkiem produkcji D800 - zmodyfikuja te linie technologiczną. Dostępność D700 równolegle z D800 będzie zależała od tego ile jeszcze ich jest w magazynach i jaka będzie róznica ceny D700 i D800. Zapewne w większości sklepów równolegle będą ze 2 miesiące, ale znajda sie sklepy, które wcześnie wygasiły sprzedaż D700 i nie będzie w ogóle równoległej sprzedaży. A będą i takie sklepy, które nie spuszczą z ceny D700 nic i będzie mozna je kupic tam jeszcze z pół roku po premierze D800 (mocno zalezy to od tego jaka będzie cena D800, a tego nie wiemy, więc ciężko wyrokować).

mancini
24-08-2011, 18:33
A skad taka pewnosc ze zaprzestana/zaprzestali produkcji ??

Czy nie moze byc taka sytuacja ze bedzie dalej lecialo d700 z matryca 12M a np d800 z matryca 24M ??

sheva
24-08-2011, 18:35
Nie bo nie robi się własnym produktom konkurencji! Po to się następce wypuszcza żeby stary model wycofać

mancini
24-08-2011, 18:42
jakos d3s i d3x leca rowno i nie sa dla siebie konkurencja ;)

Badol
24-08-2011, 18:45
A skad taka pewnosc ze zaprzestana/zaprzestali produkcji ??

Czy nie moze byc taka sytuacja ze bedzie dalej lecialo d700 z matryca 12M a np d800 z matryca 24M ??

A ja muszę przyznać, że już jakiś czas zastanawiam się nad tym.
Kilka stron wcześniej przewinął się temat 4 puszek FX. Mało realne ale - co jeśli D700 zostanie takim "level entry" w FX? W sumie to przecież świetna puszka. Wielu z nas w zupełności zadowoli się matrycą 12. Różnica między nowym a starym może wynosić parę tyś. jeśli do nowego upakują matrycę z D4 itd...