Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
O D5 już wiadomo. Nawet sa dokładne zdjęcia, bo gdzieś zostawili w gablocie w sklepie. A dane w ty filmiku w połowie nazywane z palca.
O D400 to fake, o D850 pewnie też.
Wszystko super ale obecnie nikon ma poukładane wszystko ładnie i jeśli wprowadzi D400 czyli zaawansowany DX to jak to się będzie miało cenowo to następcy D7200 i najtańszego D610 ?
Jeśli chcą zrobić nastepce D610 to zrobią jednocześnie miejsce na jeszcze prostszego FX, a wtedy mocno namieszają w marketingu i zepsują ogólne poczucie zajefajności obecnym posiadaczom D7200 i D610.
Jakby mieli przebudować linie produktów to na ich miejscu zrobiłbym tak:
amatorskie DX połączone D3xxx i D5xxx tu oprzec się na świetnym D5500 ( zrobić w ten sposób miejsce dla tańszych bezlusterkowców by nie konkurowały na półce z seria D3xxx )
zaawansowane amatorskie D7xxx czyli zapowiadany D7500
profesjonalne D9xxx czyli marzenia o następcy D300
amatorskie proste FX D5xxo czyli bieda puszka na poziomie D3xxx
amatorskie zaawansowane FX D6xx tu jak pojawi się nowy aparat to będzie mógł być lepszy od obecnego D610
reszta czyli D7xx, D8xx i D5 z jakimiś tam super pro nazwami linii i nazwijmy to specjalizacją
hostman22
30-12-2015, 18:55
jest jeszcze jeden powód na papierze d7200 nie odstępuję od k3II i 7dII, i zapewne nie będzie ruchu jak "inni" nie wypuszczą bardziej pro dx ;)
(...)
amatorskie proste FX D5xxo czyli bieda puszka na poziomie D3xxx(...)
To absolutnie nie ma sensu. Kosztowało by prawie tyle samo co lepsze body, więc przynosiło by same straty.
W body FX największym kosztem jest matryca. Wyprodukowanie matrycy FX jest 3-4x droższe niż DX.
Poza tym body FX jest właśnie dla tych zaawansowanych, co potrzebują takiej matrycy.
Ludzie którzy kupują D3x00 szukają taniego aparatu, a nie drogiego i bez funkcjonalności.
Jak już się tak rozdrabniać, to nie lepiej aby zrobili 3 wersje samej obudowy - mała plastikową, większą wytrzymala i uszczelniona oraz puszka jak D4/5, a klient sam wybierał sobie co tam w środku ma siedzieć ??
Chce szybkie reporterskie, ale z DX, to będzie miał.
Chce małe FX z ruchomym ekranem to też będzie miał....
Tylko że wtedy za odpowiednik D6x0 trzeba by zapłacić jak za D810,/albo jeszcze więcej...
No przecież macie już bieda-puszki FX, czyli D600 i D610. Tam już praktycznie nie ma czego wykastrować. Przecież spust migawki powinien zostać. :wink:
Prędzej powstanie jakiś smartfon FX, niż u Nikona coś jeszcze prostszego od D610.
Pawel Pawlak
30-12-2015, 23:39
Jacek, można - 6D jest bardziej wykastrowanym FF niż d6x0. Zawsze można do tańszego niż d600 body wsadzić AF z d70, wywalić jeden slot SD, wywali flesza, zastosować gorsze tworzywa, wstawić mniej wytrzymałą migawkę i wolniejsze wolniejsze lustro. To że lustro w 5d pracowało w tempie samo-opadającego sedesu mało komu przeszkadzało, więc być może na jeszcze prostszy model byliby chętni. Po co komu 5.5 -6 FPS skoro w 5d2 wystarczało 3.9fps a w 6D jest całe 4.5fps i nikt nie narzeka że mało. Myślę że jeszcze kilka oszczędności można by wymyślić ;)
No niby fakt. Po co tam mechanizm lustra? Przecież można je wajchą podnosić i opuszczać. Przysłonę też można domykać ręcznie, jak w starych Zenkach bywało - to też były korpusy FF. :wink:
Rzeczywiście - aktualnie aż jedna i to jeszcze oficjalnie nie pokazana ma 4K.
.
Nie przesadzaj. Od 3 lat jest na rynku 1Dc z 4 k.
Świetna relacja ceny D750 i 1Dc, który o ile pamiętam i tak nie wykorzystuje całej matrycy przy 4K, tylko ma obszar APS-H. Więc co to za FF 4K?
w odpowiedzi na post Jacka_Z, ale pytanie do wszystkich:
w czym canon 5d3 jest lepszy niż d750 i dlaczego 5d3 jest "reporterski" i jest następcą d700 a d750 w takich samych kategoriach już nie jest ?
Też chciałbym się dowiedzieć :) więc podbijam pytanie.
cz4rnuch
31-12-2015, 11:35
Ciekawe ile kosztowałby taki kadłubek jakiego opisał Paweł P? Jeśli dostatecznie mało to pewnie byłoby na niego kilkadziesiąt razy więcej chętnych niż na hit od Nikona, czyli Dfa. W zeszłym roku na SARze pojawiła się plotka o maksymalnie wykastrowanym cośalanex fullfrejmie za patyka (tylko, że wtedy dolar stał po 3 zyble) i zainteresowanie było ogromne. Na początku myślałem, że odarcie z dodatkowych funkcji D610 to zły pomysł, ale po namyśle wydaje mi się że dla kogoś kto lubi niespiesznie pofocić niedrogimi stałkami typu 50/1.8 taki niedrogi kastracik (edit: z bardzo dobrą matrycą) to byłoby coś.
Nie przesadzaj. Od 3 lat jest na rynku 1Dc z 4 k. Poza tym wydaje mi się, że kolega pisał ogólnie a nie tylko o lustrzankach FF, więc takich sprzętów jest więcej.
Ja pisałem o lustrzankach i kolega marudzacy na brak 4K zapewne też , skoro pisał, że konkurencja ma.
A 1DC to nie aparat a kamera tylko że z lustrem.
Na początku myślałem, że odarcie z dodatkowych funkcji D610 to zły pomysł, ale po namyśle wydaje mi się że dla kogoś kto lubi niespiesznie pofocić niedrogimi stałkami typu 50/1.8 taki niedrogi kastracik (edit: z bardzo dobrą matrycą) to byłoby coś.
Ja bym chciał. Do testowania obiektywów po naprawie.
No przecież macie już bieda-puszki FX, czyli D600 i D610. Tam już praktycznie nie ma czego wykastrować. Przecież spust migawki powinien zostać. :wink:
Prędzej powstanie jakiś smartfon FX, niż u Nikona coś jeszcze prostszego od D610.
Tak ale jak pojawi się następca D610, który muszą zrobić ciut lepiej wyposażony żeby miało to sens, więc zrobią miejsce dla jakiegoś kastrata FX.
Ogólnie Nikon strasznie się szamota w tych swoich seriach, wypuszczając D5500 startowali z cena wyższą jak D7100 obok na półce, teraz jak zrobią jakieś D3500 to będzie znowu cena wyższa od stojącego obok D5300, a nowy D7xxx pewnie cenowo połknie D610 :)
cz4rnuch
31-12-2015, 14:36
Ale jakie znaczenie ma fakt, że jakiś sklep internetowy (dajmy na to Bohdan-foto) zażyczy sobie za hipotetycznego D7300 czy D3575 które jeszcze nie opuściły chińskich fabryk (albo nawet desek kreślarskich:)) więcej niż za starszego braciszka z wyższej półki? Rynek i tak się błyskawicznie rozprawia z takimi praktykami. Podatek od nowości obowiązuje do momentu aż do kei przybije z towarem drugi kontenerowiec z Chin (ewentualnie z Japonii).
Tak ale jak pojawi się następca D610, który muszą zrobić ciut lepiej wyposażony żeby miało to sens, więc zrobią miejsce dla jakiegoś kastrata FX.
Ogólnie Nikon strasznie się szamota w tych swoich seriach, wypuszczając D5500 startowali z cena wyższą jak D7100 obok na półce, teraz jak zrobią jakieś D3500 to będzie znowu cena wyższa od stojącego obok D5300, a nowy D7xxx pewnie cenowo połknie D610 :)
Co znaczy "lepiej" ??
Lepiej względem poprzednika, czy lepiej względem obowiązujących wtedy standardów??
Bo jak to pierwsze to zawsze mona powiedzieć że jest miejsce na gorszego kastrata.
Już w tej chwili można "złożyć" kastrata FX...
Koniec końców to i tak "my" musimy sie wpasować w politykę producentów a nie odwrotnie.
grissley
05-01-2016, 11:13
wydaje mi się że dla kogoś kto lubi niespiesznie pofocić niedrogimi stałkami typu 50/1.8 taki niedrogi kastracik (edit: z bardzo dobrą matrycą) to byłoby coś.
Coś w rodzaju cyfrowego odpowiednika Zenita czy Smienki. Z Provią na pokładzie ;)
Czekam teraz na D900... takie D500 z matryca FX .
Czekam teraz na D900... takie D500 z matryca FX .
W dwóch wersjach, z matrycą z d5 -> następca 700 i model pozycjonowany wyżej od 750
oraz z matrycą z a7r2 (lub lepszą, może nawet bardziej upakowaną) -> bezpośredni następca 810
oba w zbliżonych cenach, dla innych odbiorców. Wtedy gama modelowa byłaby właściwie kompletna.
Pawel Pawlak
11-01-2016, 13:38
no jeśli oferta nikona obecnie nie jest właściwie kompletna (d6x0, d750, d810, df, d4s/d5) ? , to co mają powiedzieć użytkownicy canona (6d, 5d3, 5ds(r) 1dx którzy mają mniej modeli ?
To ja jeszcze poproszę o Df 2, z matrycą i AF D5 (no dobra, AF może być z D750). Tylko żeby obudowa była bardziej płaska. I do tego komplet naleśników. ;)
To ja jeszcze poproszę o Df 2, z matrycą i AF D5 (no dobra, AF może być z D750). Tylko żeby obudowa była bardziej płaska. I do tego komplet naleśników. ;)
I innym gripem! Cholera tak mi się podobał ten DF, dopóki nie przymierzyłem go do swojej ręki...
No niestety. Albo stylowo, albo wygodnie.
Ja też chcę takiego Dfa. A grip może być dokładany - jakaś nakładka.
W dwóch wersjach, z matrycą z d5 -> następca 700 i model pozycjonowany wyżej od 750
oraz z matrycą z a7r2 (lub lepszą, może nawet bardziej upakowaną) -> bezpośredni następca 810
oba w zbliżonych cenach, dla innych odbiorców. Wtedy gama modelowa byłaby właściwie kompletna.
interesuje mnie bardziej D900 (z matrycą z d5) jako nastepca D700 - z racji posiadania D300...który dzielnie mi służy od 2007/8 r.
Ja też chcę Df mk2, z matrycą z D810, AF konieczne już inny - ten z D5, około 7-8 fps, konieczne grip z wybierakiem pól AF.
Niestety nie spodziewam sie takiego body. Pewnie zamiast tego do studia zaproponują mi matrycę z 40-50 Mpx i zostawią 4-5 fps :(
Ja chcę mniej Mpx, ale body szybsze. Nowy aparat w wyższych modelach FF będzie chyba standardem, tego się nie boję.
fotoprimo
15-01-2016, 21:34
Nikon d850 czy to możliwe?
https://www.youtube.com/watch?v=LjjIvxYJ77A
no jeśli oferta nikona obecnie nie jest właściwie kompletna (d6x0, d750, d810, df, d4s/d5) ? , to co mają powiedzieć użytkownicy canona (6d, 5d3, 5ds(r) 1dx którzy mają mniej modeli ?
Że OBECNIE zazdrościmy :)
Michał Sz.
15-02-2016, 15:43
Mi marzy się coś pomostowego między D5 a D500. Czyli coś takiego czym był w erze D3 i D300 słynny D700. Równie wypasiony jak D500 ale pełnoklatkowy i tylko troszkę droższy od D500 . Czy to możliwe? :)
Na pewno za około rok będzie następca D810 lub D750. Czy będzie pierw body o wielu fps ale mniejszej ilości Mpx, czy na odwrót - pierw body o więcej Mpx, a mniej fps - nie wiadomo.
Albo skleją linię i zrobią coś pośrodku.
Ja bym wolał dwie linie, ze specjalizacjami do reporterki i do studia. Choć .... 30 Mpx byłoby fajnym kompromisem. Tzn mi by wystarczyło. Obawiam się że jednak apetyt rośnie, marketing robi swoje i kontynuacje linii studyjnych (o ile taka kontynuacja będzie) będą przepakowane do granic możliwości - wrzucą 50 Mpx.
Michał Sz.
15-02-2016, 16:09
Na pewno za około rok będzie następca D810 lub D750. Czy będzie pierw body o wielu fps ale mniejszej ilości Mpx, czy na odwrót - pierw body o więcej Mpx, a mniej fps - nie wiadomo.
Albo skleją linię i zrobią coś pośrodku.
Ja bym wolał dwie linie, ze specjalizacjami do reporterki i do studia. Choć .... 30 Mpx byłoby fajnym kompromisem. Tzn mi by wystarczyło. Obawiam się że jednak apetyt rośnie, marketing robi swoje i kontynuacje linii studyjnych (o ile taka kontynuacja będzie) będą przepakowane do granic możliwości - wrzucą 50 Mpx.
Powiem tak. Potrzebuję coś masywniejszego od D750. Po pojawieniu się D5 i D500 szkoda mi trochę pchać się w D750. Na D5 mnie nie stać. Mógłbym za jakiś czas kupić D500 jednak korci mnie przejście na FX w pierwszej kolejności a D500 będę mógł sobie kupić jak się zestarzeje i stanieje.
D810 ma opinię sprzętu do studia, niezaszybki tryb seryjny i z tego co słyszę zachowuje się gorzej na wysokich iso od D750, więc nie wiem czy nada mi się na koncerty. Na filmowaniu mi nie zależy. Dla mnie lustrzanka mogłaby nie mieć wcale opcji nagrywania video. :)
Bardziej zależy mi na szybkostrzelności i użytecznych wysokich ISO oraz masywności/trwałości sprzętu. Nigdy nie trzymałem w łapach D750 ale widziałem go u znajomego i wydaje mi się delikatniejszym sprzętem od D700.
Pewnie będę czekać na rozwój sytuacji.
Pawel Pawlak
15-02-2016, 16:25
Powiem tak. Potrzebuję coś masywniejszego od D750. Po pojawieniu się D5 i D500 szkoda mi trochę pchać się w D750. Na D5 mnie nie stać. Mógłbym za jakiś czas kupić D500 jednak korci mnie przejście na FX w pierwszej kolejności a D500 będę mógł sobie kupić jak się zestarzeje i stanieje.
D810 ma opinię sprzętu do studia, niezaszybki tryb seryjny i z tego co słyszę zachowuje się gorzej na wysokich iso od D750, więc nie wiem czy nada mi się na koncerty. Na filmowaniu mi nie zależy. Dla mnie lustrzanka mogłaby nie mieć wcale opcji nagrywania video. :)
Bardziej zależy mi na szybkostrzelności i użytecznych wysokich ISO oraz masywności/trwałości sprzętu. Nigdy nie trzymałem w łapach D750 ale widziałem go u znajomego i wydaje mi się delikatniejszym sprzętem od D700.
Pewnie będę czekać na rozwój sytuacji.
Używane d4 w cenie d500, d3s w cenie d750. Poszukać tylko sprzętu w dobrym stanie i cieszyć się a nie czekać ;)
Michał Sz.
15-02-2016, 16:35
No ale to zawsze używka i tu jest loteria. Poza tym mając wreszcie sprzęt pro chciałbym się zaczepić pod NPS a nie wiem jak jest ze sprzętem już rejestrowanym.
Poprzednik wyrejestrowuje, rejestrujesz ty. Żadna to przeszkoda. Ale musisz mieć więcej sprzętu pro.
Michał Sz.
15-02-2016, 16:40
W sensie więcej niż 1 lustrzanka czy np. 2 obiektywy?
Wiesz o istnieniu NPS a nie wiesz jakie są warunki? Ostrzejsze niż myślisz, skoro sądziłeś ze 1 profi body wystarczy. Masz 2 body i 3 szkła z listy? Utrzymujesz się z foto, masz działalność? Na stronie nikon.pl są warunki http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/nps_landing.page?
Pawel Pawlak
15-02-2016, 17:14
No ale to zawsze używka i tu jest loteria. Poza tym mając wreszcie sprzęt pro chciałbym się zaczepić pod NPS a nie wiem jak jest ze sprzętem już rejestrowanym.
nawet kupując nowego możesz trafić pechowo ;)
Oczywiście kupując używkę można pechowo trafić, ale jak się dobrze poszuka to można trafić naprawdę idealnie utrzymane body z małym przebiegiem. A w NP można sprawdzić zarówno wiarygodność jak i czy nie był aparat podpinane w sposób nieautoryzowany do programu serwisowego - a jeśli nie był - to przebieg powinien być autentyczny. Jeśli de tego stan aparatu jest adekwatny do przebiegu to raczej spoko można kupować.
Michał Sz.
15-02-2016, 17:21
Faktycznie sprzętowo jeszcze będę musiał poczekać. 1 body pro i 2 pro szkła z listy to i tak będzie za mało i nie pomoże legitymacja prasowa. Trudno. Trzeba będzie się jeszcze wzbogacić sprzętowo. Wszystko przede mną.
Było, nie było? Specyfikacja potencjalnego D850 : -KLIK- (http://www.cameracomparisonreview.com/2015/12/21/nikon-d850-to-feature-54mp-sony-sensor/)
A w NP można sprawdzić zarówno wiarygodność jak i czy nie był aparat podpinane w sposób nieautoryzowany do programu serwisowego - a jeśli nie był - to przebieg powinien być autentyczny.
Jesteś pewien? Chcę na czasie kupić D3s, czyli będąc w NPS zanoszę świezo kupiony aparat do serwisu i tam mogą sprawdzić czy ktoś spoza serwisu grzebał w aparacie softem serwisowym? Wiesz ile to trwa? To by była świetna sprawa, bo strach kupować D3s używkę właśnie przez ten wyciek. Kupowałbym od firmy (łatwiej wrzucić w koszty, zawsze dają jakąś gwarancję rozruchową, można odstąpić od umowy zawartej na odległość itp) a firmy sprzedając taki sprzęt mogą się pokusić o przekręcenie licznika..
Pawel Pawlak
10-03-2016, 11:34
Taką mam informację i z takich możliwości korzystałem. Oczywiście w obu przypadkach mogą się mylić - informacja o kradzieży aparatu mogła do nich jeszcze nie dotrzeć, albo ktoś mógł opracować sposób modyfikacji logów podłączenia body do softu serwisowego.
O kradzież się nie martwię, jak kupię to napewno z pudłem, papierami i całą pozostałą zawartością jaką miało pudło przy zakupie. Bardziej martwi mnie przebieg, nie chcę kupic D3s z przebiegiem 120k który tak naprawdę ma 420k + wymienione gumy.
Było, nie było? Specyfikacja potencjalnego D850 : -KLIK- (http://www.cameracomparisonreview.com/2015/12/21/nikon-d850-to-feature-54mp-sony-sensor/)
Choć wstępna specyfikacja d850tki jest milusia to jednak bardziej interesuje mnie news o 70-200; oby poprawili rozdzielczość przy 200mm na 2.8 i ew. dali szerszy pierścień zmiany ogniskowej niż ten z vrII.
Pawel Pawlak
31-03-2016, 09:38
Sądząc po możliwościach matrycy w D5 - czyli optymalizowanej typowo pod pracę na wysokich iso, Hogan sugeruję że może następca D810 będzie w 2 wersjach - H i X; Bliźniacze aparaty - jeden szybkostrzelny z matrycą D5, drugi wysokorozdzielczy, ze wspaniałym niskim iso.
Generalnie gdzieś matrycę D5 na pewno zobaczymy -a pytanie czy będzie to taki własnie d820x czy Df2. Ktoś musi zapłacić za jej opracowanie, a sami klienci D5 raczej tego nie zrobią ;)
To w takim razie raczej będzie nastepca D700 (bardzo oczekiwany), a nie D810.
Pawel Pawlak
31-03-2016, 10:41
A czym się różni D810 od d700 Jacek ? szybkostrzelnością i rozdzielczością. Bo budowę, ergonomię, AF, d8x0 dziedziczy po właśnie po D700. Więc jeśli rozdzielą d8x0 na X i H to będzie to długo oczekiwany następca d700 i następca d810 (tak jak kiedyś było z D3s/d3x); takie same body, takie samo sterowanie, takie same karty, zasilanie, te same gripy. I za cenę jednego D5 będzie można mieć komplet 2 aparatów uzupełniających się pod względem funkcjonalności. Być może doczekamy się tego w podobnych okolicznościach jak kiedyś przy premierze D700 - tzn. żeby nie uwalić sprzedaży d5, inne body z matrycą D5 pokażą tuż przed albo po premierze d5s (zresztą podobnie było z matrycą DF - zaraz po nim pojawił się D4s, pomimo tego że jednak Df nie mógł być traktowany jako konkurencja dla D4)
A czym się różni D810 od d700 Jacek ? szybkostrzelnością i rozdzielczością. Czyli wszystkim co najwazniejsze.
Co do ergonomii to w ten sposob mozna powiedziec ze D8xx jest jak D300.
D8x0 to żółw a D700 (z lepszym zasilaniem) to rakieta.
Pawel Pawlak
31-03-2016, 18:49
Z tą różnicą że D300 jest DX a d8x0 FX.
Nie bardzo potrafię zrozumieć o co Ci chodzi ?
nikoniarz
31-03-2016, 19:37
Czyli wszystkim co najwazniejsze.
Co do ergonomii to w ten sposob mozna powiedziec ze D8xx jest jak D300.
D8x0 to żółw a D700 (z lepszym zasilaniem) to rakieta.
Co do ergonomii to D300 jest jak D700. Więc można napisać, że D8xx jest jak D700. A D300s z lepszym zasilaniem to też rakieta. Również nie bardzo rozumiem ten dziwne porównania...
Jak zrobią szybkostrzelnego D8xx z matrycą D5 to tak jakby se strzelili w stopę z D5. Kiedyś już chyba tak było
za czasów D700 i D3s. Bardziej będą szli w kierunku kolejnych megapikseli tak jak zrobił już Canon. No chyba że
następca 5DMIII skłoni ich do działania, w co wątpię.
Pawel Pawlak
31-03-2016, 20:52
D700 z matrycą d3 pojawił się rok po d3 a rok po nim pojawił się d3s który znacznie bardziej odstawał od d700 niż to robił d3. Ale bazował na rozwiniętej matrycy D3
Df pojawił się w 1.5 roku po premierze d4 i dziedziczył jego matrycę, a kwartał po nim zaprezentowano D4s który na bazie tej samej matrycy znów zaproponował trochę lepszą jakość obrazka
Jestem przekonany teraz też gdzieś zobaczymy matrycę z d5 - opracowanie czujnika kosztuje za dużo żeby można było go montować tylko w jednym, topowym (czyli nie sprzedającym się w olbrzymiej skali) modelu. Myślę że tańszy model z matrycą d5 pojawi się za ok 1-1.15 roku, krótko przed premierą d5s.
Jeżeli jakiekolwiek body dostanie matrycę D5, to z pewnością jego ergonomia będzie okrojona w porównaniu do D8xx lub będzie wymyślone cokolwiek innego co spowoduje, że nie stanie się on konkurencją do D5/s.
Nie bardzo potrafię zrozumieć o co Ci chodzi ?
Chodzi o to co napisałeś:
A czym się różni D810 od d700 Jacek ?Całe ;) forum dawno juz stwierdziło, że D800 NIE jest następcą D700. Duża cześć ślubnaków zajechało swoje D700 do przebiegów 150.000 i więcej, bo nie mieli na co przejść. D700 było body "reporterskim" a D8x0 to "studyjniak". Ci co lubią szybkość, a na D3/D4 ich nie stać zostali osieroceni. Z D750 nie byli zachwyceni ze względu w praktyce na 2 niuanse ergonomiczne, no i fpsów tez mniej niż w D700.
Chodzi o to, że te body o które zapytałeś sie bardzo róznią. Bo jeśli brac pod uwage obudowe - ergonomię to D300 ma tej samej klasy co D700 czy D8x0. Stąd się nagle pojawiło u mnie D300.
NIE mozna pomijać fps ani Mpx (tak znaczącej różnicy - 12 a 36) w dwóch body. A ty takie pytanie zadałeś, jakby to było nieistotne.
Wywołam burzę, ale D750 jest znacznie lepszym body od D700
-D700 ma 1 slot na kartę pamięci, co powoduje, że dla mnie jest absolutnie nieużyteczne, czy to w przypadku szeroko rozumianego kotleta(backup) czy reporterki(RAW'y w jednym slocie, żonglerka kartami z jpgami w drugim).
-Dla mnie ergonomia D750 jest lepsza niż D700.
-Ilość fps podawana w specyfikacji jest tak samo dokładną miarą jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem, w rzeczywsitych warunkach, gdy obiekt się porusza i AF musi co strzal doostrzać szybkość serii znacznie odbiega od deklarowanych wartości. Jak te wartości wyglądają w przypadku D700 i 750? Nie wiem, ale nie zdziwiłbym się, gdyby różnica między nimi w praktyce była pomijalna.
-Jakość obrazka jest rzeczą na tyle oczywistą, ze nie ma sensu się o niej rozpisywać.
Wywołam burzę, ale D750 jest znacznie lepszym body od D700
-D700 ma 1 slot na kartę pamięci, co powoduje, że dla mnie jest absolutnie nieużyteczne, czy to w przypadku szeroko rozumianego kotleta(backup) czy reporterki(RAW'y w jednym slocie, żonglerka kartami z jpgami w drugim).
-Dla mnie ergonomia D750 jest lepsza niż D700.
-Ilość fps podawana w specyfikacji jest tak samo dokładną miarą jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem, w rzeczywsitych warunkach, gdy obiekt się porusza i AF musi co strzal doostrzać szybkość serii znacznie odbiega od deklarowanych wartości. ..
-Jakość obrazka jest rzeczą na tyle oczywistą, ze nie ma sensu się o niej rozpisywać.
ja też uważam, że jest lepszym, ale zarazem ... nie zgadzam się z argumentami które wg ciebie o tym świadczą ;)
1. dla mnie to nieistotne. Nigdy nie używam drugiego slotu.
2. nie jest
3. dla mnie w praktyce D700 ma więcej, bo najczęsiej robiłem zdjęcia seryjne obiektów które nie zmieniały swojej odległości, więc AF nie pracował (tryb AF-S i to odłączony)
4. no tu w pełni zgoda. I to właśnie to dla mnie przesądza sprawę.
celowo pisałem - dla mnie. Więc można przyjąć do wiadomości, nie polemizować ;)
Myślę że tańszy model z matrycą d5 pojawi się za ok 1-1.15 roku, krótko przed premierą d5s.
A to nie w tym lub następnym roku jest 100 lecie istnienia Nikona? To może się wiązać z jakimś body ala DF z matrycą D5.
Moze wyjdzie D5s - z poprawiona matryca (bez banding przy wyciaganiu cieni) ;)
Pawel Pawlak
06-04-2016, 10:14
D5s na pewno wyjdzie - za ok 2 lata. Myślę że modyfikacje w obrazku będą - tylko nie wiem czy nikon będzie miał motywację do poprawy niskiego iso. Dla większości nabywców tego body istotniejsze będzie dalsza poprawa JPGów z wysokiego iso. Na niskich i tak DR jest ograniczony raczej przez możliwości JPGa a nie matrycę, o "oszołomów" chcących fantastycznych RAWów jest w sumie niezbyt wielu, a do tego nie wszyscy są gotowi zapłacić za body 6500$. Warto wziąć pod uwagę że pojawienie się w ofercie nikona body z zdecydowanie lepszym DR na niskich iso niż to co prezentowało D3s, nie spowodowało że użytkownicy zaczęli narzekać na słabość tego body na niskich iso, nie zaczęli się masowo przerzucać na D4 czy d4s który w tym zakresie wprawdzie nie dorównuje d800 albo d3s-a pozostawia daelo w tyle.
Osobiście trzymam kciuki żeby w d5s nikon wprowadził charakterystykę obrazka jak z d4/d4s - ale obawiam się ze jeśli tka się stanie, to tylko dlatego że niskie iso poprawi się przy okazji jakiś innych modyfikacji ;)
W sumie niegupi ruch - puszka glownie repo, wiec ma byc wysokie iso I wysoka szybkostrzelnosc. Chcesz cos do widoczkow? - D810 zaprasza... ;)
W ostatnim magazynie Nikon Pro:
Ross Harvey- wats's in the bag? D750 (I only use D750s now)
Ciekawe ;)
Fajne obniżki: http://nikonrumors.com/2016/05/02/new-for-may-free-battery-grip-with-the-nikon-d610-d750-and-d810.aspx/
Czyżby zbliżał się D820 ? Może Wrzesień ?
[...]Czyżby zbliżał się D820?[...]
W końcu...
Michał Sz.
06-05-2016, 10:32
Fajne obniżki: http://nikonrumors.com/2016/05/02/new-for-may-free-battery-grip-with-the-nikon-d610-d750-and-d810.aspx/
Czyżby zbliżał się D820 ? Może Wrzesień ?
Ciekawe obniżki, ale czy to nie na wodzie pisane? Pierwsze co znalazłem to coś takiego. http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe/Nikon-D750-grip-MB-D16-akumulator-EN-EL15
Albo takiej promocji nie ma na Polskę, albo polscy sprzedawcy robią ją po swojemu. Nigdzie nie znalazłem oferty z gripem za friko.
Szkoda, bo w takiej sytuacji zainteresowałbym się D750 z cashbackiem 600zł i darmowym gripem. Być może odpuściłbym drogiego D500 i jeszcze droższego D810.
Nie mam pojęcia czy w PL będzie taka promocja.
Bardzo dobra oferta oryginalny grip swoje kosztuje ;) Może warto zapytać w sklepach etc.
Jak myślicie, czy obecne braki (gdzieniegdzie pojedyncze sztuki) D810 to efekt trzęsienia ziemi w Japonii i brak sensorów Sony, czy czyszczenie magazynów przed czymś nowym? Pytam bo zastanawiam się nad kupnem D810. Czy raczej następca będzie na jesieni po Photokinie?
Marcys, mam takie samo odczucie, moje D700 ciągle robi zdjęcia ale dobija do 200 000 klatek więc tak się zaczynam zastanawiać nad czymś nowym - patrze na ilości D810 po sklepach czy w serwisie aukcyjnym - śladowe ilości. Podobna sytuacja była pare lat temu jak chciałem kupić D700 a u bram już D800 było. Sladowe ilości i problemy z dostępnością. Więc coś może być na rzeczy...,
Może mniej dotacji poszło na zakup sprzętu foto i nie wyprzedają się potem ;)
Jakieś plotki na temat następcy D610?
Mam nadzieje ze pojawi sie jeszcze w tym roku z lepszym AF ;) bo przymiezam sie do FF na nastepny rok jednak jesli nie wyjdzie nastepca D610 bede musial powaznie zastanowic sie miedzy D750 a D500 ;)
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
kurczeblade
15-06-2016, 11:22
Nie lepiej wziąć D750 niż czekać na następce D610 ? Pewnie dodadzą kilka gadżetów, ale i tak nie będzie lepiej niż w D750
Nie lepiej wziąć D750 niż czekać na następce D610 ? Pewnie dodadzą kilka gadżetów, ale i tak nie będzie lepiej niż w D750
Jak bym mial karte bez limitu to uwiez ze juz pewnie bym posiadal d750 ;) niestety to tylko mazenia i trzeba czekac na zwrot podatku w nastepnym roku i kupic za to D750 a jak cos jeszcze zostanie to i moze jakas porzadna stalke ;)
Nie spodziewałbym się następcy D610 - jest nim D750, tyle że przez zamieszanie z D600 musieli go inaczej nazwać ;)
D750 to przeciez calkowicie inna seria niz budzetowa d610
Pawel Pawlak
15-06-2016, 18:00
Ja myślę że d610 wypadnie z rynku a pojawi się jakiś model o niższej specyfikacji (tak jak w canon 6D który jest specyfikacyjnie prostszy niż d610) .Zamiast następcy d610 jest d750. Tylko jako że pokazali DXowego d500 to brakuje teraz oznaczeń na takie FXowe entry level ;)
W takim razie musze sie powaznie zastanowic nad d500 i d750 ;) a wy jak myslicie jaki aparat leszy pod wzgledem sportu i uzywalnego iso do 6400 ?? Zastanawiam sie poniewaz ciagle ciagnie mnie do D500 natomiast nie mam pojecia czy jest sens kupowac body DX z zamyslem zatrzymania go na okolo 4-5 lat jak wytrzyma ;)
Sent from my iPad using Tapatalk
Pawel Pawlak
15-06-2016, 19:52
szumami na iso6400 na pewno wygra d750, całą resztą na pewno d500 (AF, bufor fps - nie ma co porównywać) co jest ważniejsze sam zadecyduj. Gdybym miał do sportu brać pod uwagę body w tej ceni to kupiłbym to co mam - czyli używanego D4. Ma zalety obu które wymieniłeś + pancerność i statystyczną długowieczność.
nikoniarz
15-06-2016, 19:57
Jestem zdania podobnego co Paweł. Ewentualnie D3s.
prawde mowiac tez sie zastanawialem nad d4 ale czy oplaca sie kupowac uzywane d4 z ebaya bez gwarancji w cenie D500 badz d750 ??
nikoniarz
15-06-2016, 21:08
prawde mowiac tez sie zastanawialem nad d4 ale czy oplaca sie kupowac uzywane d4 z ebaya bez gwarancji w cenie D500 badz d750 ??
Wg. mnie warto jeśli trafi się sztuka godna uwagi. A czy dla Ciebie warto to już sam sobie musisz odpowiedzieć...
Z mojego punktu widzenia pod sport:
D5>D4s>D4>D750=D3s(zależnie od wymagań, dla mnie 750 jest lepsza)>D810>D500>D3>d700
Tak.
No to w takim razie D500 odpada (czyli juz nie musze sie zastanawiac i kupowac sloiki FX) jednak czy D4 nie jest juz za stary zeby kupic go na nastepne wakacje i zatrzymac na 3-4 lata ??
Nie, D4 ma tylko jeden słaby punkt- jakość JPG'ów, pod każdym innym względem to topowe body w roku 2016.
JPG jest dla mnie zupelnie obojetne tak wiec mowicie ze bedzie trzeba poswiecic sie i nosic wielka puszke w plecaku ;)
No to w takim razie D500 odpada Nie traktuj wypowiedzi zelbera jako wyroczni, bo jest delikatnie mówiąc głeboko nietrafna.
Z mojego punktu widzenia pod sport:
..>D810>D500>..Nie mieszaj Matt w głowie, masz inny sprzet.
Nikon nie bez powodu wypuścił D500 wraz z D5 przed olimpiadą.
Robienie sportu body, które ma 6 fps (D810) to chyba żart. Chyba, że jako drugie - trzecie body, gdy jako pierwsze ma się takie z 10 fps+.
Z wypowiedzi Matt. wynika, że nie ma on żadnego szybkostrzelnego aparatu. No i dochodzi kwestia optyki. Jesli ktoś nie ma kasy na supertele to D500 jest wspaniałą alternatywą.
Dokladnie nie mam ani jednego szybkostrzelnego aparatu ;) Fotografia to moje hobby tak wiec nie potrzebuje D5 bo nic sie nie stanie jak przegapie jakis moment jednak z moim aparatem i jego mizernym AF ponad polowa zdjec w akcji jest do wyzutu i to juz jest mega irytujace jednak do nauki daje rade ;) Nastepne body dopiero w nastepnym roku tak wiec nie spieszy mi sie jednak wolalem juz sie dowiedziec czy pozostanie na DX majac fundusze na FF jest dobrym wyborem ;) tak naprawde jakosc zdjec z D3300 mi odpowiada jednak jego AF to jest udreka szczegolnie jak sie sciemi jedyne co wtedy mozna robic to zdjecia statyczne ;) do do zdjec jakich robie jest to glownie motosport jednak na malym torze tak wiec nie potrzebuje wielkiego tele 200mm powinno wystarczyc a z czasem kupic jakas armate bo jak to mowia apetyt rosnie w miare jedzenia ;)
Pawel Pawlak
16-06-2016, 08:27
Jeśli zadowala Cię jakość zdjęć z d3300 to z d500 też Cię zadowoli. Natomiast to co potrzebne do sportu - czyli szybkostrzelność i AF jest nim na najwyższym poziomie - czasem na sesjach odnosiłem wrażeni że AF jest epszy niż w d4. Dla mnie do akcji D500 na pewno wyżej stoi niż d750 czy d810, mimo że to też bardzo dobre body
Jesli posiadasz D500 moglbys podeslac jakies zdjecie na iso 6400 poniewaz powyzej tego zakresu raczej nigdy nie wyjdie a na moim D3300 nie wychodze ponad 1600 poniewaz jest to juz gorna granica dla tej puszki jak dla mnie (oczywiscie nie bawie sie w zadne staranne odszumianie) poniewaz jesli D500 posiada akceptowalne ISO jak dla mnie oczywiscie bedzie lepszym wyborem niz przesiadka na FF ze wzgledu na tansze obiektywy ;)
Nie traktuj wypowiedzi zelbera jako wyroczni, bo jest delikatnie mówiąc głeboko nietrafna.
Delikatnie mówiąc to ja zajmuje się sportem, a Ty teoretyzujesz ;)
Robienie sportu body, które ma 6 fps (D810) to chyba żart. Chyba, że jako drugie - trzecie body, gdy jako pierwsze ma się takie z 10 fps+.
Tak samo jak robienie sportu na body DX.
Patrząc na problem od strony matematycznej: bierzemy D500 mający 10 fps vs D810 mający 5 fps, podpinamy do każdej z tych puszek 300 2.8 i idziemy na stadion piłkarski.
Max co można wycropować z pełnej klatki, aby wyglądało to sensownie to 1/4 kadru(dane własne, oparte na doświadczeniu), czyli crop w okolicach 2 w przypadku body FF pozwoli nam to na pokrycie zakresu ekwiwalentu ogniskowych od 300mm do 600mm
W przypadku body cropowego możemy wycropować dokładnie tylko same, czyli znowu crop na poziomie 2, w praktyce na DX daje nam to zakres 450mm-600mm
W przypadku tych ogniskowych statystycznie zagęszczenie akcji w zakresie 300mm-450mm oraz 450mm-600mm jest porównywalne, więc na FF mamy pokryty 2x większy zakres ogniskowych.
Jak to natomiast wygląda w kontekście 2x szybszej serii na D500?
Strzelamy serią, na D500 łapiemy interesujący kadr w 5 zdjęciu, co się dzieje w przypadku 5-fpsowego D810?
1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 D500
1-X-2-X-3-X-4-X-5-X D810 wariant pozytywny
X-1-X-2-X-3-X-4-X-5 D810 wariant negatywny
W wariancie pozytywnym przyniesiemy dokładnie to samo, to z D500, w wariancie negatywnym przyniesiemy nic(*), średnio licząc przy wielkości próby zmierzającej do nieskończoności z D810 przyniesiemy 1/2 kadrów, które byśmy przynieśli z D500.
Czyli z D500 z obszaru równego 1 przynosimy liczbę kadrów równą 1(jest to współczynnik, a nie liczba zdjęć), prosta matematyka mówi, że 1x1=1
Z D810 z obszaru równego 2 przynosimy liczbę kadrów wynoszącą 1/2, tym razem prosta matematyka mówi nam, że 2x1/2=1
Z tego wynika, że z D500 i D810 przyniesiemy dokładnie tyle samo dobrych kadrów, ale...
1.) W praktyce do tego wszystkiego dochodzą statyczne kadru, w których brak fps nie będzie przeszkadzał.
2.) To co przyniesiemy z D810 w zakresie 300-450mm będzie miało przyjemniejszą GO, więcej detalu, mniej szumu po reskalowaniu, mniej mgły/parującego powietrza po drodze i jakościowo będzie nieosiągalne dla DX.
3.) Wracamy do naszej *, to że nie trafimy idealnie w moment, który trafilibyśmy mając 10 fps nie znaczy że zdjęcie musi z automatu iść do kosza, w dalszym ciągu może być 100% używalne.
Koniec końców okazuje się, że z D810 przyniesiemy lepszy materiał niż z D500.
No i dochodzi kwestia optyki. Jesli ktoś nie ma kasy na supertele to D500 jest wspaniałą alternatywą.
70-200 2.8 VR II w przypadku sportu bardzo często nie daje rady na matrycy D4, na matrycy d500 będzie to wyglądało tylko gorzej. Jeżeli jest sens podpinać coś do D500, to właśnie supertele.
Piszesz bzdury. I to w wielu podpunktach. Szczególnie w kwestii optyki jak i szczególnie w kwestii fps. Z body, które jest 2x wolniejsze ma się trafionych ujęć tak ze 4x mniej. Najczęsciej oznacza to, że z akcji zrobionej na 10 fps ma się ciekawy moment, a z akcji na 6 fps tego momentu nie ma wcale. Jeśli się robi szybką dyscyplinę sportu, gdzie nie ma wielu decydujących momentów to oznacza, że przy 10 fps masz kilka dobrych karów, a z 6 fps możesz nie mieć żadnego lub jeden - dwa.
Piszesz tak, jakby chodziło o to by posiadać poprawnie naświetlone i ostre, z duża ilością detalu ujęcia. Tylko ... co z fazą ruchu? Idź na mecz siatkówki ze swoim D4 i ogranicz sobie Cl do 6 fps. Ile dobrych kadrów z ataku przyniesiesz? Obstawiam, że co najwyżej ze 3. Świat się nie kończy na piłce kopanej. Zrób tenis albo siatkówkę na 5-6 fps.
Nie mam pojęcia dlaczego 70-200 nie ma dawać rady na cropowym D500.
Nie wiem dlaczego porównujesz cropowany FX o cropowanego DX - o to chodzi, że DX nie trzeba cropować. To o to chodzi z tą optyką. Tu jest zysk. Kolejna sprawa - cropowany FX ma taką GO jak DX.
FX ma przewagę przy sportach halowych - lepsze wysokie ISO i stosunkowo mała odległość (nie brak ogniskowej) i piłce kopanej, ale tylko gdy są mecze przy świetle sztucznym.
Za dnia nie ma problemu braku tak wysokiego ISO w D500, da się dojść o czasów 1/2000 bez problemu.
Doucz się, zrób i pokaż jakieś zdjęcia z dziedziny o której mowa, wtedy możemy wrócić do tej rozmowy. Na chwile obecną prezentujesz po prostu zbyt niski poziom merytoryczny, aby dalsza wymiana zdań miała jakikolwiek sens.
Zelber, bzdury piszesz! Robiłem mecze kopanej D610, D750, D810 i teraz robię D500. To jest przepaść, jeśli chodzi o szybkostrzelność i ciekawe ujęcia...
Doucz się, zrób i pokaż jakieś zdjęcia z dziedziny o której mowa, wtedy możemy wrócić do tej rozmowy. Na chwile obecną prezentujesz po prostu zbyt niski poziom merytoryczny, aby dalsza wymiana zdań miała jakikolwiek sens.
Cały Zelber... Szkoda strzępić ryja na takiego...
cz4rnuch
16-06-2016, 15:08
Zelber, bzdury piszesz! Robiłem mecze kopanej D610, D750, D810 i teraz robię D500. To jest przepaść, jeśli chodzi o szybkostrzelność i ciekawe ujęcia... Dopóki Ty nie pokazać zdjęcia i nie udowodnić, że Ty poduczony Pan Zelber Ci nie odpowiedzieć.
Bardzo jest mi przykro, że mam swoje zdanie poparte zdjęciami w momencie gdy moi rozmówcy daną dziedziną fotografii się nie zajmują, lub też wstydzą się publicznie pokazać jaki poziom w niej prezentują.
Dopóki Ty nie pokazać zdjęcia i nie udowodnić, że Ty poduczony Pan Zelber Ci nie odpowiedzieć.
Niestety w internecie nie da się sensownej dyskusji prowadzić w inny sposób. Internet ma to do siebie, że każdy może w nim napisać dowolną głupotę i się przy niej upierać.
To zdjęcia weryfikują to, na ile czyjeś teorie przekładają się na rzeczywistość i praktykę.
Nie opierając się tylko na moich zdjęciach, dlaczego na przykład Dawid Gaszyński robi zdjęcia 6D, a nie 7DMKII?
.. Na chwile obecną prezentujesz po prostu zbyt niski poziom merytoryczny, aby dalsza wymiana zdań miała jakikolwiek sens.I vice versa. Mimo posiadania D4 twoje zdjęcia nie prezentują wyżyn, a masz 12 fps. Spróbuj się przesiąść na coś co ma 6 fps i pokaż. Choć .. nie uwierzę, więc nie musisz.
Uwielbiam gdy fotograf focący od 3 lat sądzi, że już wie wszystko i jest gotów nauczać innych.
Co do mnie - większośc tu widzi mnie (niesłusznie) jako fotografa studyjnego i to takiego co w studiu siedzi. Tymczasem gro fotografii studyjnej powstaje ... poza studiem (studio jest mobilne, że tak to określę). I masz tego pecha, że jestem fanatykiem siatkówki, fotografowałem ją i wiem co to znaczy mieć kilka więcej fps. Wśród kumpli mam fotoreporterów sportowych i to oni zaczynają ze mną rozmawiać w kwestii porad sprzetowych. Bo .. ich nie interesuja nowości i nie siedzą w necie. Oni się sporo dowiadują ode mnie, a ja od nich. Podobnie jest z fotografią krajobrazową, lotniczą, macro czy przyrodniczą (i nie mam tu na mysli forumowego Pawła Pawlaka tylko osoby znane mi osobiście). Mam naprawdę szeroką wiedzę nie tylko w tematach którymi się zajmuję i wiem kiedy ktoś mi wciska kit.
- - - - kolejny post - - - - - -
Cały Zelber... Szkoda strzępić ryja na takiego...bez takich słów proszę.
.. dlaczego na przykład Dawid Gaszyński robi zdjęcia 6D, a nie 7DMKII?Nie wiem. Zapytaj go. Może w ogóle nie lubi robić seriami? Ja jak miałem wolne body to wolałem się wstrzeliwać jedną klatką niż puszczać serie. To nie jest zła metoda. W końcu za analoga się często miało wolne aparaty i 36 zdjęć na filmie. I się sport robiło. Tak robiłem puchar krajów socjalistycznych w gimnastyce artystycznej w początku lat 80-tych (ba, moje zdjęcie z tych zawodów wygrało pewien konkurs). Byłes juz na świecie?
Autentyk. Na olimpiadzie jeden znany fotograf robił zdjęcia na kliszy aparatem LF. Naprawdę! Jestem ciekaw czy w Rio też będzie. Pewnie tak.
Takie oderwane przykłady, ani to jak ty pracujesz nie świadczą o niczym.
I vice versa. Mimo posiadania D4 twoje zdjęcia nie prezentują wyżyn, a masz 12 fps.
Chętnie zobaczę lepsze zdjęcia robione na 70-200.
Spróbuj się przesiąść na coś co ma 6 fps i pokaż. Choć .. nie uwierzę, więc nie musisz.
6.5 może być? Tak czy siak w planach na najbliższe pół roku mam zrobienie kilku meczy na D750.
Uwielbiam gdy fotograf focący od 3 lat sądzi, że już wie wszystko i jest gotów nauczać innych.
Pokaż swoje lepsze zdjęcia sportowe, zapraszam ;)
Co do mnie - większośc tu widzi mnie (niesłusznie) jako fotografa studyjnego i to takiego co w studiu siedzi. Tymczasem gro fotografii studyjnej powstaje ... poza studiem (studio jest mobilne, że tak to określę). I masz tego pecha, że jestem fanatykiem siatkówki, fotografowałem ją i wiem co to znaczy mieć kilka więcej fps. Wśród kumpli mam fotoreporterów sportowych i to oni zaczynają ze mną rozmawiać w kwestii porad sprzetowych. Bo .. ich nie interesuja nowości i nie siedzą w necie. Oni się sporo dowiadują ode mnie, a ja od nich. Podobnie jest z fotografią krajobrazową, lotniczą, macro czy przyrodniczą (i nie mam tu na mysli forumowego Jarka Pawlaka tylko osoby znane mi osobiście). Mam naprawdę szeroką wiedzę nie tylko w tematach którymi się zajmuję i wiem kiedy ktoś mi wciska kit.
Tu jest właśnie pies pogrzebany: ja wypowiadam się na bazie moich własnych doświadczeń, Ty na bazie tego co gdzieś usłyszałeś.
david555
16-06-2016, 15:48
@Zelber
Na Twoim miejscu, nie odsyłałbym wszystkich do Twoich zdjęć, ponieważ naprawdę nie wybijają się ponad przeciętność.
Hymm mowiac sport mialem raczej na mysli DH, cross country, motosport raczej nie zamierzam jezdzic po stadionach chodz nie wiadomo co mi odbije ;) tak wiec sa to sporty ktore nie wymagaja czasow 1/2000 szczegolnie jak chce sie pokazac roch motocykla ;) moze czasem wyjsc zapolowac na jakas zwierzyne czy tez wejsc na streeta tak wiec raczej az tak zle nie ma ;) jedyne czego wymagam to uzywalne iso 6400 bez jakiejs mega obrobki i ciagle zastanawiam sie czy warto isc w FF czy lepiej zostac przy DX i kupic jakas Sigme 150-600mm co mi powinno dac dosc duzy zasieg a na krotszych ogniskowych zaopatrzyc sie w sigme 50-100 mm 1.8 + 17-50 2.8 jednak jesli pojde w FF mylalem nad Tamronem 24-70 2.8 + 70-200mm (tez od tamrona jednak na chwile obecna nabywam 70-300vc zeby przekonac sie czy wystarczy)
nikoniarz
16-06-2016, 16:16
Wg. mnie Jacek_Z ma wiele racji. Po pierwsze- zupełnie nie wiem czemu cropowanie FX jest porównywane do cropowania DX. Jeśli już ktoś musi używać nieodpowiednich ogniskowych by musieć cropować, szczególnie tak potężnie by wycinać 1/4 kadru, to logiczne jest, że w przypadku DX będzie cropować mniej bo już sama matryca daje crop 1,5x. Także spadek jakości cropa również będzie inny. Poza tym chyba nie ma sensu patrzeć na ten temat ogólnie przez pryzmat 70-200 bo ogniskowa uzależniona jest od wielu spraw.
Druga sprawa- fps'y. Nie wiem ile można przynieść celnych kadrów mając 6 fps, a ile mając 10 czy 12 fps. Mam na myśli to, że nie wiem ile w formie wartości. Ale nie sądzę, by to można wyliczyć. Jedno wiem- mając mniej fps człowiek trafia mniej kadrów. Szczególnie na siatkówce. I wcale nie mam na myśli walenia 10-sekundowymi seriami bo liczy się doświadczenie i wyczucie momentu. Wtedy wystarczy pociągnąć nawet półsekundową serię z zagrywki czy odbioru. W przypadku 10-12 fps mamy te 5-6 klatek, w przypadku 6 fps 2-3 z których naprawdę bywa ciężko wybrać fajny kadr bo między klatkami sporo się dzieje a nie mamy zapisu. Sam próbowałem ograniczać fps'y by zobaczyć przy jakiej ilości zaczynam czuć dyskomfort. Uważam, że 8-9 to minimum.
Problem z wieloma sportami drużynowymi(praktycznie każdym poza siatkówką) jest taki, że nie ma odpowiedniej ogniskowej do ich robienia.
Z piłki nożnej można przynieść kadry robione na 100mm, ale też spokojnie można by wykorzystać teoretyczny obiektyw o ogniskowej 2000mm, bo dlaczego by nie łapać ciasnych kadrów po drugiej stronie boiska?
W przypadku kosza jest to zakres ogniskowych praktycznie na poziomie 14-800mm.
Football amerykański to zakres 35-800mm.
Nie ma obiektywu 100-2000mm, nie ma też 14-800 czy 35-800, każda z tych ogniskowych może się przydać, ale jednocześnie większym lub mniejszym kompromisem.
Oczywistym jest też to, że w pewnych miejscach boiska dzieje się więcej akcji czy też akcja o większej "ważności", tak jak w przypadku piłki nożnej będą to okolice pola karnego łapane w zależności od zajętego miejsca w okolicach 200-500mm, w przypadku koszykówki to co się dzieje w pobliżu kosza(50-150mm), w przypadku footballu okolice linii wznowienia(ruchoma i tu już się robi problem z określeniem konkretnej ogniskowej). W praktyce niezależnie od tego jak długi obiektyw będziemy mieli podpięty zawsze będzie potrzeba kadrowania z niego. Z drugiej strony praktycznie każdy obiektyw może się 2 sekundy później okazać obiektywem zbyt długim.
Siatkówka jest tutaj jednym wyjątkiem: dystans z balkonu do siatki, czy też zza band reklamowych na boisko jest stały i tu są dostępne obiektywy o odpowiednich ogniskowych do pokrycia tych dystansów.
@Scheibus
Pokaż swoje zdjęcia, porównamy ;)
nikoniarz
16-06-2016, 17:49
Macieju- kwestia specyfiki pracy... Jedni biorą dwa korpusy i dwa różne szkła, drudzy zmieniają szkła i czekają by coś złapać w danym obszarze, kolejni kadrują z tego co mają... Nie zgodzę się, że zawsze będzie potrzeba kadrowania- wyjątkiem jest wysyłanie zdjęć do redakcji "na żywca" (w trakcie meczu, bo tego oczekują), lub bezpośrednio po.
Odnoszę wrażenie, że na wszystko patrzysz przez pryzmat 70-200 z racji braku posiadania czegoś dłuższego. Myślę, że mając 400 mm wolałbyś na meczu "poczekać" aż złapiesz kilka kadrów z tego szkła niż przez większość meczu mieć zapięty 70-200 i łapać jak najwięcej i później cropować.
Edit:
Odnośnie Dawida- myślę, że używa 6D ze względu na użyteczne ISO.
WOW Zelber, dales do pieca chlopie :)
Czy mozesz dac linka do jakiegos swojego reportazu sportowego? Chetnie bym zerknal na Twoje prace, ktore tak wychwalasz pod niebiosa.
Są przecież na forum ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270838
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=267888
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=270643
Czy wychwalam pod niebiosa... powiem tak, w krainie ślepców jednooki jest królem, tutaj na forum tylko Dawid Gaszyński pokazał lepszy poziom.
krolewicz
17-06-2016, 23:38
zobacz sobie foty np slonia, a potem zejdź na ziemie facet :D
Pomijając kwestie tego, czy zdjęcia Zelbera są świetne, dobre, przeciętne czy słabe, to on konsekwentnie uzależnia słuszność wypowiedzi danej osoby od jakości i zbieżności zdjęć z tematem o którym się rozmawia. Znowu, nie oceniając czy taka metoda ma sens, jest ona ciekawa i jasno zdefiniowana. Każdy może sam zdecydować, czy zgadza się z takim podejściem czy nie. Moim zdaniem, robienie dobrych zdjęć w danej dziedzinie wzmacnia wiarygodność danej osoby, choć nie jest gwarancją posiadania racji.
Chętnie zobaczyłbym odpowiednie zdjęcia osób dyskutujących z Zelberem, o ile oczywiście takie zdjęcia posiadają.
hostman22
18-06-2016, 12:05
zobacz sobie foty np slonia, a potem zejdź na ziemie facet :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/like-1.png
źródło (http://klubkm.pl/forum/images/smilies/like.png)
kurczeblade
18-06-2016, 13:18
Pomijając kwestie tego, czy zdjęcia Zelbera są świetne, dobre, przeciętne czy słabe, to on konsekwentnie uzależnia słuszność wypowiedzi danej osoby od jakości i zbieżności zdjęć z tematem o którym się rozmawia. Znowu, nie oceniając czy taka metoda ma sens, jest ona ciekawa i jasno zdefiniowana. Każdy może sam zdecydować, czy zgadza się z takim podejściem czy nie. Moim zdaniem, robienie dobrych zdjęć w danej dziedzinie wzmacnia wiarygodność danej osoby, choć nie jest gwarancją posiadania racji.
Chętnie zobaczyłbym odpowiednie zdjęcia osób dyskutujących z Zelberem, o ile oczywiście takie zdjęcia posiadają.
Zgadzam się z tą opinią. Ale nie ma co się łudzić ze ktoś z tych osób zaprezentuje swoje prace, poniewaz w większości przypadków niestety to internetowi znawcy teoretycy. Mnie najbardziej bawią te opinie, gdzie ktoś używa jedynie aparatu na niedzielnym spacerze po rynku, a jest największym doradcą co kupić do danego zlecenia. Jak temat o sprzęcie do ślubów gdzie padł tekst ze za 4tyś można kupić fajny sprzęt LOL :) :) ale proszę nie brać tego do siebie, mówię jak jest... :-)
Fajnie jak ktoś doradza w takich kwestiach i się opiera własnym doświadczeniem, nie jakimiś iluzjami popartymi z własnego fantazjowania.
Zelber może ma agresywne wypowiedzi, ale chociaż widać że coś próbuje w tym temacie, że używa tego sprzętu. Jakiekolwiek by pokazał zdjęcia, to widać że coś robi :)
W konkretneju dyskusji wymienia się argumenty, a nie doświadczenie w danej dziedzinie. Jeżeli argumentem jest doświadczenie, a nie argument, to dyskusja kończy się niczym.
Fotografowałem kolarstwo, piłkę kopaną, LA i rajdy. Robiłem sprzętem analogowym. Na syfrakach już tylko z przypadku. Czy to znaczy, że nie mogę brać udziału w dyskusji? ;)
Bo się da kupić fajny sprzęt za 4tys. Pytanie czy "fajny" musi oznaczać drogi? Moim sprzętem zrobiłem kilka ślubów. I mimo, że to nie mój target, to ze zdjęć byłem więcej niż zadowolony. Fotografowani też :D
Jednocześnie masz rację oraz jej nie masz ;)
Owszem, w dyskusji wymienia się argumenty, ale sens wymiany argumentów istnieje dopiero wtedy, gdy obie strony mają w danym temacie doświadczenie. W przeciwnym wypadku merytoryczną dyskusje mógłbyś prowadzić np ze swoim psem czy panem Mietkiem spod sklepu, a z tym może być problem;)
Nie. Doświadczenie ma sens edukacyjny tylko jeżeli współgra z teorią. Spór między racjonalizmem i empiryzmem już dawno został zażegnany :D
krzysztof jot
26-06-2016, 00:57
Są przecież na forum ;)
Czy wychwalam pod niebiosa... powiem tak, w krainie ślepców jednooki jest królem, tutaj na forum tylko Dawid Gaszyński pokazał lepszy poziom.
Ja nie widzę jednego zdjęcia ktore zostalo by w pamieci i wywarło jakiekolwiek wrażenie, a rozumiem że skoro linkujesz - to jest to material referencyjny i szczyt możliwości. Ot poprawna technicznie reporterka do lokalnej gazety i na portal www. Do super sportowego zdjecia to daleka droga. Jak to jest mega poziom, to złe czasy idą.
PS.
I rozumiem dlaczego 6 czy 12 fps nie ma dla Ciebie różnicy. Bo idziesz na imprezę robisz 3000 klatek i wybierasz z tego 50 - bo zawsze się znajdzie no i masz "galeryjkę". Ty nie robisz fotografii sportowej tylko dokumentujesz wydarzenia sportowe. Oczywiście tak też sie robi bo tak czasem wymaga zleceniodawca, ale gdybym się chwalił jak to ja jestem fotografem sportowym to bym podał linka do kilku klatek, ale takich pi których zapadła by cisza, a oglądającym opadłyby szczęki. No to nie opadły. Musisz jeszcze popracować nad merytoryką pojęcia fotografii sportowej.
krzysztof jot
26-06-2016, 01:32
PS2.
Nie mogę juz dopisać wyżej. A sorry skłamałbym. Otoż zapamiętałem jeden kadr. Dwaj zieloni zawodnicy, jeden robi "fikołka" a drugi obok ma ucietą glowę i ręce jak u robota wystające do przodu. No. To jest Genialny kadr. Powinni uczyć tego w akademiach fotografii. Co cię w tym kadrze ujmuje? Co chciałeś przekazac? pokazać? Co, powiedz proszę.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/06/f0c63509d5723eb9ef97dbb16caaba60-2.jpg
źródło (http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160625/f0c63509d5723eb9ef97dbb16caaba60.jpg)
Ja nie widzę jednego zdjęcia ktore zostalo by w pamieci i wywarło jakiekolwiek wrażenie, a rozumiem że skoro linkujesz - to jest to material referencyjny i szczyt możliwości.
Bez bicia przyznam, że lepszego materiału robionego na 70-200 nie widziałem(nie licząc kosza). Owszem, można znaleźć lepsze zdjęcia ale te będą robione 300/400mm.
I rozumiem dlaczego 6 czy 12 fps nie ma dla Ciebie różnicy. Bo idziesz na imprezę robisz 3000 klatek i wybierasz z tego 50 - bo zawsze się znajdzie no i masz "galeryjkę".
Przeczytałeś ze zrozumieniem całość dyskusji? Oczywistym jest, że 12 fps jest lepsze od 6, ale nie kosztem rozmiaru matrycy.
Ty nie robisz fotografii sportowej tylko dokumentujesz wydarzenia sportowe.
Dokładnie o to mi chodzi w fotografii sportowej.
ale gdybym się chwalił jak to ja jestem fotografem sportowym to bym podał linka do kilku klatek, ale takich pi których zapadła by cisza, a oglądającym opadłyby szczęki.
Co rozumiesz przez takie zdjęcia, jakieś przykłady?
Co cię w tym kadrze ujmuje? Co chciałeś przekazac? pokazać? Co, powiedz proszę.
Ciekawy moment złapany w odpowiednim momencie, emocje, kontekst sytuacji(pierwszy gol po x meczach bez strzelonej bramki), przyjemna jakość. Mimo totalnie zawalonego kadru zdjęcie moim zdaniem jest warte pokazania.
Są przecież na forum ;)
Jeśli to są mega foty, to ja dziękuję. A jeśli napisałeś później, że nie widziałeś lepszych z kosza to już całkiem odjechałeś.
Jeśli to są mega foty, to ja dziękuję. A jeśli napisałeś później, że nie widziałeś lepszych z kosza to już całkiem odjechałeś.
W porównaniu do twojej twórczości to są mega foty ;)
Natomiast co do kosza to przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź.
cz4rnuch
26-06-2016, 21:29
Nie każdemu z jednakową łatwością przychodzi zrozumienie słowa pisanego. Można gdzieś fotki doxxxa obejrzeć? Nawet jeśli nie to z tego co pamiętam i tak pisał, że zazwyczaj się nie wysila i robi tylko to za co mu płacą więc jaki jest sens porównywać jego twórczość z jednymi z najlepszych fotografii sportowych na forum ;)
P.s To co napisałeś pod podlinkowanym przez krzysztofa zdjęciem wcale go nie broni, szczególnie po Twojej ostrej krytyce kadrów innych forumowiczów. Kontekstu na zdjęciu nie widać więc nie ma co dorabiać do niego czegoś czego na nim nie ma (przynajmniej takie nauki wyciągnąłem z Twoich wcześniejszych wpisów). Nie ma kadru, nie ma historii, nie ma zdjęcia. Fikołek z bezgłowym jeźdźcem to za mało.
Nie ma kadru, nie ma historii, nie ma zdjęcia. Fikołek z bezgłowym jeźdźcem to za mało.
Bardzo ładnie napisane. To też Ă* propos tych wszystkich konkursów foto "naszional i innych", gdzie do zwykłego zdjęcia dorabiania jest ideologia.
nikoniarz
26-06-2016, 21:52
Można gdzieś fotki doxxxa obejrzeć? Nawet jeśli nie to z tego co pamiętam i tak pisał, że zazwyczaj się nie wysila i robi tylko to za co mu płacą więc jaki jest sens porównywać jego twórczość z jednymi z najlepszych fotografii sportowych na forum ;)
Jakby docxxx się wysilił, to zapewne zawstydził by Macieja :D
W takim wypadku widocznie sam znadinterpretowałem swoje zdjęcie ;) Jednak w dalszym ciągu mówimy o pojedynczym zdjęciu, które od samego początku było wybrakowane.
Xavier80
26-06-2016, 23:51
Pucha już trochę czasu jest na rynku a ja nie mogę znaleźć zbyt wielu przykładów udanych kadrów z wydarzeń sportowych, nie mówiąc już o konkretnej recenzji pod tym kątem. Z d5 jest bardzo dużo, z d500 niewiele. To o czymś świadczy moim zdaniem.
Ale może złe szukam, podeslijcie linka
Np Piotr Bławicki przestrzelił na meczu d750 obok d4s i spokojnie dało radę,
Czasem odnoszę wrażenie, ze magia tego modelu jest spowodowana nie tyle tym, co ów model oferuje ale tym, że w końcu jest to następca " legendarnego D300s" :) I na tym spokojnie Nikon będzie kosił po 10 koła za body dx :)
david555
27-06-2016, 07:21
To o czym jest właściwie ten wątek, o spekulacjach nt. nowości Nikona, czy o obrazkach Zelbera, bo już się w tym gubię ?
Nie wiem ;)
Mnie interesuje d620;)
cz4rnuch
27-06-2016, 08:05
W takim wypadku widocznie sam znadinterpretowałem swoje zdjęcie ;)... Jesteś w tej komfortowej sytuacji, że swoich zdjęć interpretować nie musisz. Jeśli chodzi o nas to nie mamy wyboru i oceniamy to co jest na zdjęciu a nie to co siedzi w głowie fotografa. Sytuacja podobna do słodkich bobasków wrzucanych przez młodych tatusiów na tym forum. Nie twierdzę, że w ich oczach to nie jest sama słodycz i piękno w najczystszej postaci, ale ja tego nie widzę parząc na te wszystkie noski i policzki umorusane w nutelli.
...Jednak w dalszym ciągu mówimy o pojedynczym zdjęciu, które od samego początku było wybrakowane. Tutaj tak, ale w innych wątkach pisałem też o Twoich innych pracach. Z tego co pamiętam to starałem się także jakoś pobudzić Cię do dyskusji na temat samych kadrów i chyba nie było odzewu. A od swojego zdjęcia się nie odwracaj bo chyba nie przez przypadek umieściłeś je we wrzutce, którą wklejasz przy okazji co drugiej dyskusji.
To o czym jest właściwie ten wątek, o spekulacjach nt. nowości Nikona, czy o obrazkach Zelbera, bo już się w tym gubię ? O zdjęciach Zelbera.
...Mnie interesuje d620;) O, to jest dość interesujące. Ciekawe czy coś w ogóle dodadzą, bo nie mam za bardzo pomysłu co mogliby zmienić w D610 tak by nie szturchnąć dobrze sprzedającego się D750.
To ja dla rozluźnienia gumy:
Bentley przetestował matrycę następcy D810 ;) robione 14-24mm.
http://www.bentleymotors.com/en/apps/look-closer.html
cz4rnuch
27-06-2016, 11:19
Po skintonach wnoszę, że to jednak z Canona :(
To byl Nikon d810 z objektivem 1200, 700 zdjec, 6 miesiecy planowania, 6-dniowa sesja zdjeciowa.
To o czym jest właściwie ten wątek, o spekulacjach nt. nowości Nikona, czy o obrazkach Zelbera, bo już się w tym gubię ?
Do czasu wypuszczenia przez Canona 5Dmk4/ 6Dmk2 temat jest o moich zdjęciach, wątpię żeby do tego czasu Nikon podjął jakieś kroki, bo D750 od 5Dmk3 jest jednocześnie lepszy i tańszy. Z drugiej strony seria D8xx prawdopodobnie zostanie odnowiona jakieś 2-3 miesiące po A7RIII.
Mnie interesuje d620;)
Co ma mieć D620, czego nie ma D750?
Tutaj tak, ale w innych wątkach pisałem też o Twoich innych pracach. Z tego co pamiętam to starałem się także jakoś pobudzić Cię do dyskusji na temat samych kadrów i chyba nie było odzewu. A od swojego zdjęcia się nie odwracaj bo chyba nie przez przypadek umieściłeś je we wrzutce, którą wklejasz przy okazji co drugiej dyskusji.
W moich wątkach zdjęciowych ich nie ma ;) W losowym miejscu na forum obecnie ich nie znajdę ;)
cz4rnuch
27-06-2016, 12:58
To byl Nikon d810 z objektivem 1200, 700 zdjec, 6 miesiecy planowania, 6-dniowa sesja zdjeciowa. Nie.
...W moich wątkach zdjęciowych ich nie ma ;) W losowym miejscu na forum obecnie ich nie znajdę ;) To raczej było (o ile tego nie przeczyszczono) w wątkach w których karcisz innych kolegów za brak pomysłu na kadr, co mnie trochę zdziwiło bo w Twoich wrzutkach widziałem prawie wyłącznie centralne kadry i słownie jedno zdjęcie w którym popracowałeś nad perspektywą(żabią). Pewnie przy fotografowaniu kopanki to standard (choć kilka lat temu na tym forum byli koledzy tacy jak slon i qoooba, którzy udowadnali że da się) , ale przy repo mogłeś się jednak bardziej postarać. Być może wtedy byłoby się czym pochwalić ;)
Tak http://www.thisismoney.co.uk/money/cars/article-3650577/Bentley-uses-NASA-gigapixel-photo-tech-zoom-275k-Mulsanne.html (scrollen do slow: "HOW THEY CREATED THAT REMARKABLE BENTLEY MULSANNE ZOOM SHOT") choc czesciowo ma kolega racje- na zamieszczonym zdjeciu obiektyw to nie jest 1200 (ktorego w aktualnej ofercie Nikona juz nie ma) A tu strona do pana fotografa http://simonstock.com/ mozna nawiazac kontakt mailowy (w jezyku obcym)
cz4rnuch
27-06-2016, 13:33
Na żartcie Pana G się kolega nie poznał ;)
Nie.
To raczej było (o ile tego nie przeczyszczono) w wątkach w których karcisz innych kolegów za brak pomysłu na kadr, co mnie trochę zdziwiło bo w Twoich wrzutkach widziałem prawie wyłącznie centralne kadry i słownie jedno zdjęcie w którym popracowałeś nad perspektywą(żabią). Pewnie przy fotografowaniu kopanki to standard (choć kilka lat temu na tym forum byli koledzy tacy jak slon i qoooba, którzy udowadnali że da się) , ale przy repo mogłeś się jednak bardziej postarać. Być może wtedy byłoby się czym pochwalić ;)
W tym momencie jasno widać, że zaczynasz wypowiadać się na tematy o których po prostu nie masz pojęcia i nigdy się nimi nie zajmowałeś. Po czym to wnoszę?
Porównujesz zdjęcia streetowe w dobrym świetle(oraz dowolnej lokacji) z kadrami robionymi w określonym miejscu oraz czasie i skrajnie ciężkich warunkach oświetleniowych, w przypadku których:
-Szkieł f/2.8 poza UWA nie da się używać, są zbyt ciemne, oraz zupełnie nie radzą sobie z ustawianiem ostrości.
-W przypadku jasnych stałek AF na bocznych punktach praktycznie nie działa, na centralnym bywa rożnie, ale wymusza to dosyć centralne kadrowanie, ponieważ:
-Poprawa kadru w postprodukcji jest praktycznie niemożliwa, na ISO rzędu 10000+lekkie poruszenie nie ma za bardzo z czego kadrować.
-90% kadrów robionych jest na granicy poruszenia, więc siłą rzeczy trzeba je kadrować w taki sposób żeby minimalizować ruch.
-GO często jest zbyt mała dla szerszych kadrów, więc ponownie wymusza to kadrowanie na wprost, tak żeby jak najwięcej się w niej mieściło.
-Większość zdjęć jest robiona w biegu(dosłownie).
-Często jest ciężko o swobodę kadrowania, bo pół metra w lewo/prawo stoją ludzie/ inni foto.
Naprawdę śmiesznie się czyta forumowych teoretyków :D
cz4rnuch
27-06-2016, 15:22
...Naprawdę śmiesznie się czyta forumowych teoretyków :D Podobnie jak praktyków od siedmiu... ;) Na "repo" z POLEXITU masz takie ekstremalne warunki? :) Jakby nie patrzeć to centralny punkt AFu to u Ciebie masthew :) I Ty dajesz innym rady odnośnie kadrowania :( Do grzechów głównych dodałbym jeszcze kilka rzeczy, ale po co. Kolega foci zawodowo już ze dwa lata i wszystkie rozumy pozjadał :)
Podobnie jak praktyków od siedmiu... ;) Na "repo" z POLEXITU masz takie ekstremalne warunki? :) Jakby nie patrzeć to centralny punkt AFu to u Ciebie masthew :) I Ty dajesz innym rady odnośnie kadrowania :( Do grzechów głównych dodałbym jeszcze kilka rzeczy, ale po co. Kolega foci zawodowo już ze dwa lata i wszystkie rozumy pozjadał :)
Piękny ból dupy internetowego frustrata, który nawet nie zbliży się do krytykowanego poziomu ;)
cz4rnuch
27-06-2016, 15:42
Uważam, że odrobinę przesadziłeś. Tak tyciu tyciu. Sam się koronowałeś na króla internetu a teraz łezka Ci po policzku leci, że się komuś nie spodobały Twoje do bólu centralne (obiektywnie), bez pomysłu (obiektywnie jak tylko potrafię) i nudne jak flaki z olejem kadry (subiektywnie). Ale za to ostre tam gdzie trzeba :) Faktycznie, fotograficzny Everest.
Ps Zamiast być wulgarnym, lepiej odnieś się do zarzutu o centralne kadry i ekstremalne warunki na jednej z wrzutek ;)
choć kilka lat temu na tym forum byli koledzy tacy jak slon i qoooba, którzy udowadnali że da się
Zarówno slon jak i qooba ciągle są na forum, ba ciągle fotografują :D Czasem lepiej, czasem gorzej ;)
Krzysiek bardzo słusznie wypunktował kolegę.
A ode mnie - zejdź na ziemię, pooglądaj więcej zdjęć, zwłaszcza tych spoza forum ;) Duże agencje często przygotowują roczne podsumowania - świetny sposób do podejrzenia efektów pracy lepszy fotoreporterów.
Co ma mieć D620, czego nie ma D750?
Niższą cenę ?
Xavier80
27-06-2016, 18:18
Ludzie, dajcie spokój, o co Wy się kłócicie? :) Ja tam amator kompletny jestem, ale wydaje mi się, że akurat fotografia sportowa jest tą dziedziną gdzie kadrowanie w postprocesie jest na porządku dziennym, celem wyłuskania jak najciekawszego momentu. Oglądając kadry Zelbera nie czuję się na tyle kompetentny aby wypowiadać się na temat jakości samych ujęć (zresztą to kwestia subiektywna), ale pokażcie mi jakikolwiek reportaż z DX-a z plastyką na zbliżonym poziomie. Ja nie znalazłem, ale liczę, że poratujecie linkiem...
krzysztof jot
28-06-2016, 15:16
Zarówno slon jak i qooba ciągle są na forum, ba ciągle fotografują :D Czasem lepiej, czasem gorzej ;)
Krzysiek bardzo słusznie wypunktował kolegę.
A ode mnie - zejdź na ziemię, pooglądaj więcej zdjęć, zwłaszcza tych spoza forum ;) Duże agencje często przygotowują roczne podsumowania - świetny sposób do podejrzenia efektów pracy lepszy fotoreporterów.
Poświęciłem trochę czasu, pooglądałem zdjęcia made by @zelber od 2014 roku, i wszystkim zaangażowanym w dyskusję powiem tak - fotografujcie w spokoju :).
Tu profile:
https://m.facebook.com/mawfoto/
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/
kurczeblade
28-06-2016, 15:37
masakra! myślałem że to wątek o nowościach Nikona. Zelber jakiekolwiek zdjęcia robi, to w przeciwieństwie tu do wielu, chociaż robi zdjęcia, bo wielu tutaj jedyne co robi w fotografii to udziela się na forum.
cz4rnuch
28-06-2016, 15:48
Kurczak, a kto konkretnie z wypowiadających się zdjęć nie robi?
Uważam, że odrobinę przesadziłeś. Tak tyciu tyciu. Sam się koronowałeś na króla internetu a teraz łezka Ci po policzku leci, że się komuś nie spodobały Twoje do bólu centralne (obiektywnie), bez pomysłu (obiektywnie jak tylko potrafię) i nudne jak flaki z olejem kadry (subiektywnie). Ale za to ostre tam gdzie trzeba :) Faktycznie, fotograficzny Everest.
Ps Zamiast być wulgarnym, lepiej odnieś się do zarzutu o centralne kadry i ekstremalne warunki na jednej z wrzutek ;)
Pokażesz lepsze swoje?
Poświęciłem trochę czasu, pooglądałem zdjęcia made by @zelber od 2014 roku, i wszystkim zaangażowanym w dyskusję powiem tak - fotografujcie w spokoju :).
Tu profile:
https://m.facebook.com/mawfoto/
http://maciejwitkowski.zenfolio.com/
Zaprezentujesz swoje, lepsze dokonania w tych tematach?
Ludzie, dajcie spokój, o co Wy się kłócicie? :) Ja tam amator kompletny jestem, ale wydaje mi się, że akurat fotografia sportowa jest tą dziedziną gdzie kadrowanie w postprocesie jest na porządku dziennym, celem wyłuskania jak najciekawszego momentu. Oglądając kadry Zelbera nie czuję się na tyle kompetentny aby wypowiadać się na temat jakości samych ujęć (zresztą to kwestia subiektywna), ale pokażcie mi jakikolwiek reportaż z DX-a z plastyką na zbliżonym poziomie. Ja nie znalazłem, ale liczę, że poratujecie linkiem...
Mogę tylko powiedzieć tyle, że da się to zrobić lepiej (przy tym samym sprzęcie), więc także czekam na linki :D
A ode mnie - zejdź na ziemię, pooglądaj więcej zdjęć, zwłaszcza tych spoza forum ;)
Czyżbyś sugerował, że na forum mamy samych teoretyków od których nie można się niczego sensownego nauczyć? ;)
Natomiast co do zejścia na ziemię: czy sytuacja nie wygląda przypadkiem tak, że:
Na podobnym sprzęcie na tym forum lepszych zdjęć nie pokaże nikt.
Kilka osób, które przewinęło się przez forum(wliczając w to min Ciebie) będzie w stanie pokazać lepsze zdjęcia, ale robione sporo dłuższymi obiektywami(i kilkukrotnie droższymi) obiektywami?
Nie chcę w tym momencie ekstrapolować jak by wyglądały zdjęcia różnych osób robione na identycznym sprzęcie, ale najprawdopodobniej przekonamy się podczas rundy jesiennej ;)
Duże agencje często przygotowują roczne podsumowania - świetny sposób do podejrzenia efektów pracy lepszy fotoreporterów.
Wiem, śledzę ;)
Nie sledze dyskusji, ale zdanie "(...)Na podobnym sprzęcie na tym forum lepszych zdjęć nie pokaże nikt(...)" jest niedobre. Cytat z Biblii (pierwszy, o ktorym pomyslalem- pomysle jeszcze i moze mi lepszy do glowy) Ksiaga Izajasza 5:21
Nie pokazał. Teraz lepiej? ;)
nikoniarz
28-06-2016, 17:11
A ja mam takie pytania bo odnoszę wrażenie, że dyskusja przestaje być oczywista i jednoznaczna:
Pierwsze pytanie nawiązuje do wypowiedzi:
Pokażesz lepsze swoje?
Zaprezentujesz swoje, lepsze dokonania w tych tematach?
Czy naprawdę by móc stwierdzić, że coś mi się nie podoba muszę pokazać, że potrafię lepiej? Czy nie mam prawa powiedzieć, że jakaś piosenka mi się nie podoba, że coś mi nie smakuje?
Oraz drugie pytanie w kontekście:
Kilka osób, które przewinęło się przez forum(wliczając w to min Ciebie) będzie w stanie pokazać lepsze zdjęcia, ale robione sporo dłuższymi obiektywami(i kilkukrotnie droższymi) obiektywami?;)
Czy osoby robiące gorszym czy nawet dużo gorszym sprzętem mogą czuć się "usprawiedliwione" oraz uważać, że prezentują super poziom tylko ogranicza je sprzęt? Bo to wynika z Twoich wypowiedzi...
kurczeblade
28-06-2016, 17:15
Kurczak, a kto konkretnie z wypowiadających się zdjęć nie robi?
Bardzo dużo osób tutaj jedzie po wystawionych zdjęciach, często to się trafia w dyskusjach na temat sprzętu, zawszę znajdzie się delikwent który wejdzie na porfolio i rzuci zawistnie linkami do zdjęć, osoby która je tutaj pokazuję, jak już nie ma argumentów to zrobi pojazd jaki się tylko da, a przeważnie kończy się tym że taka osoba nie ma co pokazać i piszę z wystawia innym krytykę z czystej zawiści. Powinniśmy się cieszyć że na forum są ludzie którzy pokazują swoje pracę, bez względu na to czy są dobre, średnie, czy słabe. Temat który tutaj powstał jest mało na miejscu, niektórzy robią Zelberowi pojazd za zdjęcia, a powinni być mu wdzięczni że tutaj coś udostępnia, bo sami tylko potrafią pi...dlić głupoty a jakby mieli coś pokazać to zaraz ślad po takich znika.
Generalnie temat do przeczyszczenia. Ciągle się łudzę tutaj wchodząc że coś nowego na temat sprzętu poczytam, a tu same osobiste spiny :)
madebyzosiek
28-06-2016, 17:25
A ja odbierając od tematu (a może właśnie wracając do tematu...) chcę matrycę z D5 zapakowaną w budę z D500 i nazywającą się D760 (albo obojętnie jak...). I co Wy na to? :) Pozdrawiam serdecznie.
Xavier80
28-06-2016, 17:48
A ja odbierając od tematu (a może właśnie wracając do tematu...) chcę matrycę z D5 zapakowaną w budę z D500 i nazywającą się D760 (albo obojętnie jak...). I co Wy na to? :) Pozdrawiam serdecznie.
kto wie, kto wie..:) Choć wg mnie marna na to szansa:) Moim zdaniem Nikon raczej będzie wygaszał serię d600/610, w momencie pojawienia się na rynku d750 i stosunek ceny do jakości oraz niewielką różnicę w cenie, d610 nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Chyba że Nikon pozostawi ją jako podstawową pełną klatkę, dorzuci najnowszego expeeda, drzuci 4k i da moduł af z d750. Wiecej zmian bym się nie spodziewał. Wtedy d750 dostanie zapewne oprócz najnowszego procka także moduł af (moze z D500), dotykowy ekran, 4k, może odrobinę większy bufor. Napewno nie liczyłbym na więcej fps. D810 (nastepca) dostanie zapewne z 50 MP
Czyżbyś sugerował, że na forum mamy samych teoretyków od których nie można się niczego sensownego nauczyć? ;)
Nie wiem, czy czytam całego forum ;)
Natomiast co do zejścia na ziemię: czy sytuacja nie wygląda przypadkiem tak, że:
Kilka osób, które przewinęło się przez forum(wliczając w to min Ciebie) będzie w stanie pokazać lepsze zdjęcia, ale robione sporo dłuższymi obiektywami(i kilkukrotnie droższymi) obiektywami?
Nie chcę w tym momencie ekstrapolować jak by wyglądały zdjęcia różnych osób robione na identycznym sprzęcie, ale najprawdopodobniej przekonamy się podczas rundy jesiennej ;)
Tłumaczenie się sprzętem jest raczej słabe ;) Pójdź na boks czy lekkoatletykę, a 300 czy 400mm będzie prawie bezużyteczne.
Nie patrz na fotografię sportową przez pryzmat kopanej, to naprawdę jej słaba część, a że niestety u nas najbardziej popularna i dochodowa, no cóż...
kto wie, kto wie..:) Choć wg mnie marna na to szansa:)
Już raz w historii tak się zdarzyło - D700 ;) Pytanie, czy Nikon wtedy odpowiednio zarobił na D700 i nie stracił na D3 :)
Xavier80
28-06-2016, 18:46
Wygląda na to, że wszystko będzie szło w kierunku specjalizacji pod konkretne zastosowania. I tak d750 będzie rozwijana jako puszka dla ślubniaków, ewentualnie jakiegoś niekomercyjnego streeta itp i dosypywane tu będą rozwiązania strocte pod te zastosowania. Dlatego wątpię aby zniknęło np kuleczko z trybami użytkownika :) Myślę, że w przypadku reportażu ślubnego od a do z ma to zdecydowanie więcej zalet niż wad, za to bardziej czuły w słabym świetle i lepszy af, czemu nie?. To będzie seria wybitnie pod te zastosowania. Za to d810 to pucha typowo studyjna,idę o zakład, ze następca będzie miał lampę wbudowaną :), więcej mpx i jakieś udogodnienia w sensie optymalizacji pracy podczas sesji, przesył zdjęć, podgląd itp, ale nie liczyłbym na więcej fps.
Pytanie tylko jak Nikon poukłada to cenowo :)
Niech Nikon lepiej zacznie dopieszczać ficzery wideo, bo jak tego nie zrobi, to zdziwi się nagle, że mu tyle użytkowników odpłynęlo. Przyszłością są filmy, a nie klepanie zdjęć.
megasnajper
28-06-2016, 21:00
Ja bym obstawiał, że matryca z D5 znajdzie się najprędzej w Df2 by nie konkurować z D5 bezpośrednio, w przyszłym roku jest chyba 100 lecie i na nikonrumorsach kiedyś wspominali, że może się pojawi następca Df
Czy naprawdę by móc stwierdzić, że coś mi się nie podoba muszę pokazać, że potrafię lepiej? Czy nie mam prawa powiedzieć, że jakaś piosenka mi się nie podoba, że coś mi nie smakuje?
Teoretycznie jest to forum specjalistyczne, więc krytyka powinna być poparta argumentami. W momencie gdy ktoś zaczyna schodzić do argumentów na poziomie " a teraz łezka Ci po policzku leci, że się komuś nie spodobały Twoje do bólu centralne (obiektywnie), bez pomysłu (obiektywnie jak tylko potrafię) i nudne jak flaki z olejem kadry (subiektywnie). Ale za to ostre tam gdzie trzeba Faktycznie, fotograficzny Everest." możliwości są dwie: albo sam prezentuje kapitalny poziom mając podstawy do takiej oceny, albo jest sfrustrowanym śmieciem z internetu. Pokazanie zdjęć w tym momencie pozwala stwierdzić która z tych dwóch wersji jest prawdziwa.
Czy osoby robiące gorszym czy nawet dużo gorszym sprzętem mogą czuć się "usprawiedliwione" oraz uważać, że prezentują super poziom tylko ogranicza je sprzęt? Bo to wynika z Twoich wypowiedzi...
Moim zdaniem tak, nie osiągniesz poziomu obrazka z D4 +70-200 2.8 na D300 + S 50-150 2.8, tak samo na D4+70-200 2.8 nie uzyskasz tego co na D4+ 400 2.8. Praw fizyki pan nie zmienisz ;)
Tłumaczenie się sprzętem jest raczej słabe ;)
Więc dlaczego robisz kopaną 400 2.8, a nie 70-200? Tańsze, mniejsze, lżejsze, same plusy ;)
Słabe jest kategoryczne twierdzenie, że mając lepszy sprzęt zrobiło by się lepsze zdjęcia od kogoś kto go już posiada(wraz ze zdjęciami). To, że lepszy sprzęt daje większe możliwości jest faktem niezaprzeczalnym.
nikoniarz
28-06-2016, 22:36
Maćku- dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Wyjaśniam- nie pytałem złośliwie, chciałem tylko sprawdzić, czy myślę podobnie... Także mam nadzieję, że nie odebrałeś mnie źle.
Od tej pory bardzo proszę wrócić do tematu wątku. Posty odbiegające będą usuwane.
są plotki o canonie 6d m2 na poczatku 2017.
Także musi byc odpowiedź Nikona w postaci d620.
Jestem mega ciekaw czy Nikon wypusci D620 jako ze wlasnie w nastepnym roku planuje przesiadke na FX ;)
Pawel Pawlak
21-07-2016, 11:58
A czym ma się wg was różnić d620 od d750 i d610 ?
właśnie mam nadzieję, że d620 nie będzie się bardzo różnił od d750 , poza ceną oczywiście.
madebyzosiek
21-07-2016, 12:18
Ja bym raczej liczył na następcę D750, wydaje mi się, że D6xx nie będzie rozwijane. Ale kto zna plany Nikona... ;)
nikoniarz
21-07-2016, 12:21
właśnie mam nadzieję, że d620 nie będzie się bardzo różnił od d750 , poza ceną oczywiście.
Liczysz na taką samą lub bardzo podobną funkcjonalność w niższej cenie? :D
A mnie się marzy (chyba nie realne w najbliższych 2,3 latach) D820 z 36 MPX, 8 fps, i na tyle szeroką siatką pól AF, żeby nie trzeba było przekadrowywać na mocne pkt (chodzi o podział kadru 2/3)...
dokładnie ;)
btw może byc nawet d760 i prosimy o niższą cenę d750.
Zrobią D620 z matrycą jakąś 28Mp, gibany ekranik i video 4K/30fps resztę zostawią żeby nie robiło konkurencji dla D760, który będzie ciut szybszy, 1/8000s i video 4K/60fps ;)
A mnie się marzy (chyba nie realne w najbliższych 2,3 latach) D820 z 36 MPX, 8 fps, i na tyle szeroką siatką pól AF, żeby nie trzeba było przekadrowywać na mocne pkt (chodzi o podział kadru 2/3)...Mi też. Ale to chyba w ogóle nierealne. Dadzą 40-50 Mpx, nadal 5 fps, filmy 4 K, nowy AF - ten z D5, dotykowy LCD, Wi-fi, radiowy CLS, s i mRAW.
Wszystko fajnie, tylko ja też wole mniej Mpx a więcej fps.
Cena z 15 tys.
Pawel Pawlak
21-07-2016, 18:58
mają świetne moduły AF - z d750 i d4s. AF z d5 dostał d500 który jest DXowy a mimo to kosztuje więcej niż d750. Nie sądzę żeby w najbliższym czasie AF z d5/d500 trafił do innego body.
kurczeblade
21-07-2016, 19:12
Raczej d620 nie będzie lepszy od d750. Pewnie w d620 dodadzą gibany ekranik, dodadzą jakieś ficzery, poprawią trochę kosmetyke i wydadzą bardzo podobny aparat do d610 i jestem pewien że cenę zrobią jeszcze wieksza niż na początku miał d600. Jedno jest pewne, że teraz aparaty Nikona są na tyle dobre, że kolejne modele będą miały kosmetyczne zmiany, które będą przekladaly się na na zwiększenie cen aparatów. Teraz cena d750 wzrosła, dx kosztuje 10 klocków, aż strach myśleć ile będzie kosztowało d750. Stawiam na jakieś 10 koła, a takie d820 pewnie około 15,000zł.
Olo kosztował najtaniej d750?
Olo kosztował najtaniej d750?
Z naszej dystrybucji czy z szarego rynku?
Jeśli z naszej to według internetów rok temu kosztował najtaniej - 7150zł.
Nie sądzę żeby w najbliższym czasie AF z d5/d500 trafił do innego body.Tzn do serii D6xx czy nastepcy D750 może nie. Ale do następy D810 - tak.
Swoją droga to od premiery D800 minęło parę lat. Po 2 latach upgrade, po 4 nowy model - czas na coś z tej półki.
Pawel Pawlak
21-07-2016, 20:48
fakt - od premiery D800 minęło 4 lata więc, od premiery d810 -2 lata. Teoretycznie więc jest czas na następcę - ciekawe czy rzeczywiście dostanie sensor AF z d5 ? ja jestem przekonany że jakiego by nie dostał daleko mu będzie do d5 w zakresie szybkości i celności AF. Jedyna szansa na równie udany pomiar ostrości to D5x - zamiast d8x0 albo jako dodatkowy model w kolekcji nikona.
Dla mnie liczy sie szerokie rozłożenie punktów AF i to tych krzyżowych, czulszych.
Jestem trochę rozczarowany tym, że ciągle nie ma nic poza obszarem DX, no ale co pocznę ...
sRAWy może jeszcze dopracują (tzn jeszcze bardziej skompresują)
Pawel Pawlak
21-07-2016, 21:22
a te z d500 i d5 sprawdzałeś ? bo one dają już jakieś korzyści (wagowe) ponad 12bit stratne Lki - tylko pytanie czy da się na nich pracować?
kurczeblade
21-07-2016, 23:00
Dla mnie liczy sie szerokie rozłożenie punktów AF i to tych krzyżowych, czulszych.
Ta, fajnie ostrzyć w portrecie na oczy skrajnym punktem AF na FX, tak samo dobrym jak środkowy.
Pawel Pawlak
01-08-2016, 14:07
Jestem przekonany że gdzieś zobaczymy jeszcze matrycę z D5 - albo będzie to Df2, albo... następca d750 ? Może nikon utrzyma 24mpix w serii d600, a d750 bardziej upodobni do d700 ? czyli trochę zmniejszy ilość mpix (do 21 - matryca z d5), ale np. dołoży bufora (tak jak w d500 który jest poza kartą najszybszym XQD 2933x - jednak mniejszy niż d5), FPS - np. pozostawiając 6-7bez gripa i 9-10z gripem ?
Teoretycznie mógłby dać także AF z d5/d500 ale nie wiem czy zdobyłby się na taki krok, mocno podcinając wyjątkowość D5. MYślę ze nawet pozostawienie AF opartego na obecnym sensorze z d750, ale obsługiwanego przez szybszego expeed-a, nie dawałoby pola do narzekania. Oczywiście inne drobne i mniej drobne ulepszenia - jak choćby radiowe flesze.
W takim przypadku udałoby się utrzymać zróżnicowanie serii d6xx i d7xx a koszty projektu matrycy D5 odrobiłyby się znacznie szybciej niż przy użyciu tego przetwornika w DF2.
Jestem przekonany że gdzieś zobaczymy jeszcze matrycę z D5 - albo będzie to Df2, albo... następca d750 ? Może nikon utrzyma 24mpix w serii d600, a d750 bardziej upodobni do d700 ? czyli trochę zmniejszy ilość mpix (do 21 - matryca z d5), ale np. dołoży bufora (tak jak w d500 który jest poza kartą najszybszym XQD 2933x - jednak mniejszy niż d5), FPS - np. pozostawiając 6-7bez gripa i 9-10z gripem ?
Teoretycznie mógłby dać także AF z d5/d500 ale nie wiem czy zdobyłby się na taki krok, mocno podcinając wyjątkowość D5. MYślę ze nawet pozostawienie AF opartego na obecnym sensorze z d750, ale obsługiwanego przez szybszego expeed-a, nie dawałoby pola do narzekania. Oczywiście inne drobne i mniej drobne ulepszenia - jak choćby radiowe flesze.
W takim przypadku udałoby się utrzymać zróżnicowanie serii d6xx i d7xx a koszty projektu matrycy D5 odrobiłyby się znacznie szybciej niż przy użyciu tego przetwornika w DF2.
Paweł, to by było spełnieniem mokrych snów wielu niekoniarzy ;)
Po cichu też liczę, że amatorską serię D6xx utrzymają, natomiast następca D750 będzie bardziej "pro" - ideałem by był taki D500 z matrycą z D5. Obawiam się wtedy jednak ceny, bo raczej by go nie wycenili na 1/3 D5.
Pawel Pawlak
01-08-2016, 14:25
a może własnie nie zrobią go PRO - tylko konstrukcyjnie zbliżonego do d750 ? Dzięki temu i wykorzystaniu starego sensora AF można by pewnie cenę kalkulować na poziomie D750 a i wewnętrzna konkurencja dla D5 byłby mniejsza ?
david555
01-08-2016, 14:28
D500 z matrycą pełnoklatkową byłby absolutnym ideałem w segmencie semi pro.
W przyszłym roku 100 lat nikona, więc podejrzewam że będzie się działo z premierami.
Teoretycznie mogą wrzucić na rynek jednocześnie np D620, D760, D820 jeśli mają taką rocznicę, uniknęliby "kłócenia" się ich droższych linii z tańszymi nowościami, a do do D5 nic póki co i tak nie podskoczy.
Jak zaskoczyli ludzi D500 to może i następca D700 będzie, tylko gdzie go wciskac wtedy, może faktycznie mniej pikseli, z świetnym iso i z szybką serią było strzałem w dziesiątkę ?
Wtedy następcy D610 i D750 mogłyby uczestniczyć w wyścigu pikselowym np jakieś 28mpx, a jak wiemy od strony marketingowej to dużo daje, no i D8xx zostaje niezagrożone nadal.
D500 z matrycą pełnoklatkową byłby absolutnym ideałem w segmencie semi pro.
No ale jest przeciez, nazywa sie d5. A jakbys chcial d5 za 1/3 ceny to tak sie nie da.
Nikon to nie instytucja charytatywna (chociaz te tez swoje zarabiaja) - jaki bylby sens dla Nikona wypuszczenia body "prawie takiego" jak d5 za 1/3 ceny?
david555
01-08-2016, 17:14
No ale jest przeciez, nazywa sie d5. A jakbys chcial d5 za 1/3 ceny to tak sie nie da.
Nikon to nie instytucja charytatywna (chociaz te tez swoje zarabiaja) - jaki bylby sens dla Nikona wypuszczenia body "prawie takiego" jak d5 za 1/3 ceny?
Nawet, gdyby hipotetyczny D760 miał mieć wyposażenie D500, to i tak nie dorównywałby korpusom klasy pro.
Jednocyfrowce nie różnią się od semi pro jedynie wbudowanym gripem. :)
Dziekuje ze mnie oswieciles.
Napisales ze odpowiednik d500 w FX. Co to jest d500? To jest matryca nastawiona na mozliwie najmniejszy szum na wyzszych czulosciach (i ogolnie najlepsza w klasie), szybkostrzelnosc i najlepszy modul AF. Co to jest d5? To jest wlasnie odpowiednik d500 w FX. Tak, body jest inne, idea jest podobna. I nie, Nikon nie wprowadzi takiego "mniejszego" d5 bo umieja liczyc i juz raz sie sparzyli wchodzac do podobnej rzeki.
I zapewniam Cie, ze nastepca d750 nie bedzie mial 10 kl/s jak d500. I nie, nie dlatego ze sie nie da.
Na zachodnich forach piszę, że następca Nikona D810 będział 70-80 megapikselową matrycę i autofocus do podobny do AF z D500. Oznaczenie nowego body to Nikon D820 lub D850.
cz4rnuch
25-08-2016, 19:10
A jakiś link masz?
Ciekawe ile będzie ważył RAW? :mrgreen:
Co tam RAW... Ciekawe ile będzie ważył 16-bitowy TIFF z tego RAWa wygenerowany? :D Albo później, z kilkoma warstwami podczas obróbki.
Ja już teraz miewam pliki pod 1 GB, bez wielkiego rozpasania z warstwami, a to raptem 36 MPx. :)
david555
25-08-2016, 20:26
A jakiś link masz?
Np. tu: http://camyx.com/rumors/2016/05/nikon-d820-d900-70-80mp-sensor-4k-video/ .
cz4rnuch
25-08-2016, 20:36
Dzięki. Nie wiem na ile to realne, bo zgodnie z tradycją jakieś pół roku wcześniej powinien się pokazać Sonacz z podobną lub taką samą matrycą a na razie się na to nie zapowiada. W sumie to D810 jest nową konstrukcją więc za 1-1,5 roku, kto wie.
Co tam RAW... Ciekawe ile będzie ważył 16-bitowy TIFF z tego RAWa wygenerowany? :D Albo później, z kilkoma warstwami podczas obróbki.
Ja już teraz miewam pliki pod 1 GB, bez wielkiego rozpasania z warstwami, a to raptem 36 MPx. :)Kustra bardzo lubi robić wszystko na osobnej warstwie i wraca do warstw które używała wczesniej, więc ich nie łaczy. Często ma po 40 warstw i plik ważący ponad 4 GB, choć z D800 to powinno być ponad 8 GB (pracuje na 16 bitach). Może jednak kilka warstw połaczyła przed końcem ;)
Pawel Pawlak
25-08-2016, 21:52
Np. tu: http://camyx.com/rumors/2016/05/nikon-d820-d900-70-80mp-sensor-4k-video/ .
Dość starawy ten news.Nowych doniesień nie ma.
Dzięki. Nie wiem na ile to realne, bo zgodnie z tradycją jakieś pół roku wcześniej powinien się pokazać Sonacz z podobną lub taką samą matrycą a na razie się na to nie zapowiada. W sumie to D810 jest nową konstrukcją więc za 1-1,5 roku, kto wie.
O ile mnie pamięć nie myli to d800 miał premierę sporo przed a7r, a matryca z d810 nie funkcjonuje chyba w żadnym sony. Nie sądzę także żeby następca d810 dostał matrycę z a7r2 bo ona ma już przeszło rok (na rynku), a zapowiedzi nikona jak na razie nie ma.
david555
25-08-2016, 22:00
Dość starawy ten news.Nowych doniesień nie ma..
Jeżeli już mówimy o bajkach, to może z zupełnie innej beczki:http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/camera-rumors-1278354/3 ? ;)
Nowy Sony A99II ma mieć sensor 42MP, wątpię by nikon pchał się jeszcze w wyższe piksele ale zobaczymy 2017 rok będzie dość ważny dla nikona.
Ciekawe czy jesienna premiera to będzie faktycznie następca D750, a jeśli tak to obstawiam nazwę D750s :)
cz4rnuch
25-08-2016, 22:25
...O ile mnie pamięć nie myli to d800 miał premierę sporo przed a7r, a matryca z d810 nie funkcjonuje chyba w żadnym sony. Nie sądzę także żeby następca d810 dostał matrycę z a7r2 bo ona ma już przeszło rok (na rynku), a zapowiedzi nikona jak na razie nie ma.Pawle Pawlaku, pisałem też o podobnych matrycach. Faktycznie D800 wyłamał się z tej tradycji, albo nowe umowy między obiema firmami nie zawierają już paragrafów o których wspomniałem (o ile takie w ogóle były). W końcu całkiem możliwe, że Sony z rynku luster się wycofuje więc może nie muszą się już obawiać konkurencji.
Pawel Pawlak
25-08-2016, 23:00
Pawle Pawlaku, pisałem też o podobnych matrycach. Faktycznie D800 wyłamał się z tej tradycji, albo nowe umowy między obiema firmami nie zawierają już paragrafów o których wspomniałem (o ile takie w ogóle były). W końcu całkiem możliwe, że Sony z rynku luster się wycofuje więc może nie muszą się już obawiać konkurencji.
Dość sceptycznie podchodzę do określenia "podobnych" w kontekście matryc. "Podobne" matryce miały d900 i d3x, tyle że różnica w obrazku była kolosalna a premiery obu aparatów dzielił niespełna miesiąc, podobne to są wszystkie matryce 36mpix począwszy od d800 a na pentax K-1 kończąc a pierwszy na rynku pojawił się właśnie wspomniany wyjątek- d800, "podobne" matryce mają chyba także obecne FF sony 24mpix - począwszy od Alpha slt-a99 i nikona d600 których premiery dzielił 2 dzień. Mam dziś kiepską formę (to nie ironia) i naprawdę nie potrafię sobie przypomnieć jakie to matryce nikon dostał od sony ze zwłoką o jakiej pisałeś ? Przypomnij jeśli możesz ?
I mała prośba; nie zwracaj się do mnie Pawle. Ja wiem że to takie na czasie ale ja jestem staroświecki - proszę po prostu Paweł ;)
cz4rnuch
25-08-2016, 23:34
Ok, Paweł :) Po prostu operowałem twoim nickiem, tak jak to robię zawsze i nie ma to nic wspólnego z żadną modą :) Z tego co pamiętam były to np 24MPxówki pod aps-c i chyba to samo było z 16MPxówkami. Jeżeli czegoś nie poplątałem podobnie spekulowano z opóźnieniami aparatów od Fuji, które również zaopatruje się u Sony. Jeżeli chodzi o Pentaxy to nie pamiętam. A co do twojej sceptyczności to zauważ, że nic nie pisałem o jakości obrazka. Napisałem podobne, ale w sensie marketingowym bo tak to rozpatruję. Możliwe, że coś poplątałem i masz rację ale chodziło mi tylko o to, że spekulowano odnośnie Sony, że jako producent matryc chciał mieć w swoim portfolio jako pierwszy aparaty o danej rozdzielczości bo to ma lepiej wyglądać w prospektach. Jak sobie teraz o tym myślę, to wydaje mi się że moja teoria co najwyżej tyczyła się przeszłości i to chyba też wybiórczo bo teraz Sony kroczy swoją drogą a Nikon swoją (albo jak niektórzy twierdzą drepcze w miejscu). Źródeł tych plotek niestety już nie przytoczę, ale tak to mi jakoś utkwiło w pamięci. Wydaje mi się, że na tym forum o tym dyskutowano.
Jeżeli już mówimy o bajkach, to może z zupełnie innej beczki:http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/camera-rumors-1278354/3 ? ;)
Jaka będzie matryca w Nikonie D820 zależy nie tylko od Nikona ale też od Sony, które sprzedaje Nikonowi matryce! Oprócz matrycy ważny jest procesor obrazu i software z czego Nikon może być dumny.
Myślę, że bezlusterkowce wyprą lustrzanki cyfrowe z segmentu fotografii amatorskiej i półprofesjonalnej. Lustra pozostaną w segmencie sprzętu fotograficznego pro.
Myślę, że bezlusterkowce wyprą lustrzanki cyfrowe z segmentu fotografii amatorskiej i półprofesjonalnej. Lustra pozostaną w segmencie sprzętu fotograficznego pro.
Już tak się dzieje. Tez zgodzę się, ze przynajmniej lustrzanki ff, będą funkcjonować w segmencie albo pro albo jako sprzęt wysoce zaawansowany (pod względem ceny na pewno). To co teraz dzieje sie z windowaniem cen to właśnie ten proces. I Canon i Nikon musza wpuścić bezlustra konkurujace z sony/fuji/oly i to będzie sprzet w kategorii cen do 9k pln. A lustrzanki ff beda znacznie droższe ...
Pawel Pawlak
26-08-2016, 09:15
Ok, Paweł :) Po prostu operowałem twoim nickiem, tak jak to robię zawsze i nie ma to nic wspólnego z żadną modą :)
spoko :)
Z tego co pamiętam były to np 24MPxówki pod aps-c i chyba to samo było z 16MPxówkami. Jeżeli czegoś nie poplątałem podobnie spekulowano z opóźnieniami aparatów od Fuji, które również zaopatruje się u Sony. Jeżeli chodzi o Pentaxy to nie pamiętam. A co do twojej sceptyczności to zauważ, że nic nie pisałem o jakości obrazka. Napisałem podobne, ale w sensie marketingowym bo tak to rozpatruję. Możliwe, że coś poplątałem i masz rację ale chodziło mi tylko o to, że spekulowano odnośnie Sony, że jako producent matryc chciał mieć w swoim portfolio jako pierwszy aparaty o danej rozdzielczości bo to ma lepiej wyglądać w prospektach. Jak sobie teraz o tym myślę, to wydaje mi się że moja teoria co najwyżej tyczyła się przeszłości i to chyba też wybiórczo bo teraz Sony kroczy swoją drogą a Nikon swoją (albo jak niektórzy twierdzą drepcze w miejscu). Źródeł tych plotek niestety już nie przytoczę, ale tak to mi jakoś utkwiło w pamięci. Wydaje mi się, że na tym forum o tym dyskutowano.
Wydawało mi się że dx 17mpix zobaczyliśmy w podobnym czasie od sony i nikona, sprawdziłem - znów premiery dzieliły dni. I znów matryce były podobne, ale na pewno nie takie same. Z 24mpix w DX było o ile pamiętam inaczej, ale nikon stosował różne matryce - od sony i od toshiby.
Fakt - tu na forum spekuluje się dużo ;) Od kiedy pamiętam (a dość długo tu jestem) to nikon zawsze dostawał "spady" od sony i był od niego zależny, zawsze strzelał sobie w kolana i zawsze był na skraju bankructwa ;) Dla mnie to taki trochę internetowy folklor nie mający nic wspólnego rzeczywistością ;)
cz4rnuch
26-08-2016, 09:59
A czy z tą zależnością to nie jest po części prawda? Np dostawy DLów były już kilkukrotnie przekładane, a ostatnio nawet Nikon sam wystosował oficjalną notkę wyjaśniającą, że powodem są trzęsienia ziemi w Kumamoto (gdzie mieści się fabryka matryc Sony). W tym samym czasie NR raportowało, że z tego samego powodu Nikon odwołał wiele akcji promocyjnych i rabatowych.
Na zachodnich forach piszę, że następca Nikona D810 będział 70-80 megapikselową matrycę[...]
Po kiego dziada tyle mpx w 35mm (zwykłe naciąganie na kasę), powiększyliby w końcu sam sensor...
Po kiego dziada tyle mpx w 35mm (zwykłe naciąganie na kasę), powiększyliby w końcu sam sensor...
Canon idzie dalej. Zaprojektował i wykonał prototyp matrycy 250 mpx o rozmiarze 29,2 x 20,2 mm. Powiększenie powierzchni matrycy wymusza przeprojektowanie całego układu optycznego lustrzanki i opracowanie nowych obiektywów do nowego rozmiaru matrycy.
Po kiego dziada tyle mpx w 35mm (zwykłe naciąganie na kasę), powiększyliby w końcu sam sensor...Robienie nowego, droższego systemu (nowa optyka) przy kurczącym się rynku jest mało prawdopodobne. Można sobie kupić Pentaxa 645, ale to już nie jest tanio.
Nowy C5D ma kosztować około 16 tys. Sporo, ale cena semipro idzie w te strone. Nowe szkła typu 24-70 czy 70-200 oscylując koło 10 tys. Dobry półprofesjonalny czy profesjonalny zestaw zaczyna swoje kosztować.
Koledzy, ale chodziło mi o coś innego: po kiego dziada czyli co za zysk przy takiej ilości px na 35mm jest dla typowego fotografa prócz wyciągania z jego kieszeni kolejnych tionków na dyski/procesory/itp.? W tym kontekście nadmieniłem o powiększeniu matrycy (tonalność!) ew.niech wprowadzą nową technologię pozwalającą matrycy cyfrowej na zachowanie dużego obszaru naświetlania w jasnych partiach (bo do negatywu to jeszcze im "trochę" brakuje).
Robienie nowego, droższego systemu (nowa optyka) przy kurczącym się rynku jest mało prawdopodobne. Można sobie kupić Pentaxa 645, ale to już nie jest tanio.
Nowy C5D ma kosztować około 16 tys. Sporo, ale cena semipro idzie w te strone. Nowe szkła typu 24-70 czy 70-200 oscylując koło 10 tys. Dobry półprofesjonalny czy profesjonalny zestaw zaczyna swoje kosztować.
50 megapikselowe matryce wymagają lepszych obiektywów, a lepsze obiektywy wymagają większej dokładności wykonania i kosztują więcej. Myślę, że producenci sprzętu profesjonalnego chcą zarabiać na obiektywach i akcesoriach a nie na lustrzankach czy bezlusterkowcach.
Wiem. Chcą zarabiać na wszystkim, zapewniam cie ;)
Ja pisałem o wielkości bo popi napisał o wielkości, choć okazuje się, że nie o to mu chodziło.
Wielkość, a ilość to nie to samo. DR to ani wielkość, ani ilość.
Piszmy jaśniej, używając odpowiednich słów, to nie będzie nieporozumień.
No tak, wyraziłem bardzo niejasno ale już wiadomo o co chodzi.
Z drugiej strony nie warto jednak ciągnąć tej myśli bo kijem Wisły Panie nie zawrócisz...
cz4rnuch
26-08-2016, 12:47
...niech wprowadzą nową technologię pozwalającą matrycy cyfrowej na zachowanie dużego obszaru naświetlania w jasnych partiach (bo do negatywu to jeszcze im "trochę" brakuje).Nikon zaopatruje się w matryce u swoich dostawców i to raczej do nich trzeba kierować takie prośby. Z tego co mi się wydaje to mają oni własny dział projektowy ale raczej zajmuje się on podkręcaniem tego co dostają np od Sony. W tej chwili nad nowymi matrycami organicznymi pracują wspólnie Panasonic z Fujifilm, podobno Sony też coś knuje.
david555
26-08-2016, 16:11
Robienie nowego, droższego systemu (nowa optyka) przy kurczącym się rynku jest mało prawdopodobne. Można sobie kupić Pentaxa 645, ale to już nie jest tanio.
Po co jednak przepłacać za C5DmIV, jeżeli można kupić D810 ?
Dokładnie, D810 jest git.
To nie jest opcja dla canoniera, tak jak dla.nas nie jest opcją 5D. Gdy sie ma wiele elementow systemu. 2 body, 10 szkieł, lampy itd.
Ciekawe co wypusci Nikon. Jesli D900 bedzie za 18 tys a D810 przestanie byc oferowany.
Chyba jestesmy w lepszej sytuacji bo mamy D610 i D750 a canon jedynie 6D. A jesli nikon zrezygnuje z dwoch tanich FX? Dajac zamiast jednego z nich ambitniejszego bezlusterkowca?
Można przypuszczać że następca D750 pójdzie w wyższą cenę, a może jak z D500 nikon posłucha głosu ludu i zrobi następce D700, czyli zmieni puszke ale tak by nadal być poniżej serii D8xx ?
W D6xx obstawiam że dodadzą snapbridge, gibany ekranik i video 4K, reszta zostanie jak jest :)
Gibany masz w D750. Jak seria D6xx ma byc tańsza to będzie bez gibanego ekranika.
Jestem ciekaw czy pójdą wyższe ceny i mniejszy wybór, czy też będą kontynuowali dwie serie tańszych FX.
Jak by wyszedl nastepca D700 z matryca 20.9mpx w rozsadnej cenie ~10k to nawet bym sie nie zastanawial nad innym FX ;)
Dziwne jest to, że dość łatwo podac parametry puszki, która by się świetnie sprzedawała, ale .. nikon ich nie robi. Za to wypuszcza coś, co ich marketingowcy uważają za słuszne.
Najdziwniejszy był chyba przeskok z D700 na D800. Z 12 na 36 Mpx. Przypomnę, że 24 Mpx były oferowane wiele, wiele później (pomińmy milczeniem D3x).
Myśleli, że wszyscy pragną Mpx, a konkurencyjny canon ich tyle nie oferuje.
Canon zachowywał się naturalniej. Teraz doszli do 30 Mpx, a wielomegapikselowce stanowią osobna kategorię. Tymczasem nikon się szamotał - raz dawał dużo fps, a potem dużo Mpx. Od ściany do ściany. D750 zaproponowął późno i to nie w wersji dla profi (nie taka obudowa, nie za dużo fps, brak 1/8000 itp). Nadal nie ma semipro reporterskiego FXa! Jest mułowaty D810. A canon ma zarówno coś szybkiego jak i coś wielomegapikselowego (dwie wersje piątek).
david555
26-08-2016, 23:32
. Nadal nie ma semipro reporterskiego FXa!
Nikon miał ogłosić narodziny nowych korpusów przed Photokiną.
Czyli sprawa jest otwarta.
Ciekawe jakie body pierwsze będzie zastąpione. Co obstawiacie? Następcę D810, D610 czy D750?
Obstawiam D610 ;)
Ciekawe jakie body pierwsze będzie zastąpione. Co obstawiacie? Następcę D810, D610 czy D750?
Logika podpowiadałaby d810, żeby odpowiedzieć canonowi. Ale dobry ruch biznesowy kazałby puścić coś przed canonem 6dII, więc następca d610. Nie ma sensu ruszać d750, bo jeszcze się rynek nie nasycił. Z drugiej strony jak wpuściliby dobre d6xx, to zahamują d750 właśnie... Ciężki ten biznes :-)
Tak serio to myślę, ze i Canon i Nikon przygotowują się do wojny o segment bezlusterkowcow, a lustrzanki ff będą kosztować od teraz duże pieniądze.
david555
27-08-2016, 00:06
A ja obstawiam ambicyjki, czyli konkurencja z nowymi ciałkami Canona.
Dziwne jest to, że dość łatwo podac parametry puszki, która by się świetnie sprzedawała, ale .. nikon ich nie robi. Za to wypuszcza coś, co ich marketingowcy uważają za słuszne.
Najdziwniejszy był chyba przeskok z D700 na D800. Z 12 na 36 Mpx. Przypomnę, że 24 Mpx były oferowane wiele, wiele później (pomińmy milczeniem D3x).
Myśleli, że wszyscy pragną Mpx, a konkurencyjny canon ich tyle nie oferuje.
Canon zachowywał się naturalniej. Teraz doszli do 30 Mpx, a wielomegapikselowce stanowią osobna kategorię. Tymczasem nikon się szamotał - raz dawał dużo fps, a potem dużo Mpx. Od ściany do ściany. D750 zaproponowął późno i to nie w wersji dla profi (nie taka obudowa, nie za dużo fps, brak 1/8000 itp). Nadal nie ma semipro reporterskiego FXa! Jest mułowaty D810. A canon ma zarówno coś szybkiego jak i coś wielomegapikselowego (dwie wersje piątek).
Myślę, że duża matryca w lustrzance pro Nikonie nie przeszkadza ludziom, którzy robią duże powiększenia. Fanom pocztówek polecam kompakty albo amatorskie wersje lustrzanek Nikona. Problemem z Polsce są niskie zarobki i nie stać wielu osób na zakup profesjonalnych obiektywów.
Nikon miał ogłosić narodziny nowych korpusów przed Photokiną.
Czyli sprawa jest otwarta.
I już po targach a premiery nie było.
nawet na rumorsach coś cicho. Pozostaje czekać na kolejne fototargi...
zotornik
04-10-2016, 09:52
I już po targach a premiery nie było.
nawet na rumorsach coś cicho. Pozostaje czekać na kolejne fototargi...
Może coś i planowali, ale nie zdążyli ?
Dotychczas - szczególnie przy okazji targów - zapowiedź nowych "podstawowych" obiektywów sygnalizowała, że coś do nich równie nowego dokręcą ... a tym razem nic :(
Nikon 3400, odświeżone 18-55 i 70-300, to w porównaniu z nowościami FUJIFILM, Olympusa i Canona raczej mało spektakularne wejście, a szkoda bo osobiście liczyłem na nowe wcielenie D610 lub coś w tym rodzaju.
Na początku roku były plotki że nikon szykuje się z premierami na 2017 rok ponieważ będzie świętował 100 lat firmy, mówiono nawet o przebudowaniu oznaczeń itd, brano pod uwagę następców D610, D750 i D810, powodem miało być unikanie "walki" jednego modelu z drugim, jak będzie to zobaczymy, możliwe że solidne przecieki pojawią się w okolicach końca roku żeby podgrzać atmosferę.
Plotki o premierach na photokinie okazały się zwykłym internetowym trollingiem :)
Nie wiem czy to są jakieś przesłanki ale ze sklepu fotojoker zniknął d750. Dzwoniłem na infolinie i Pan poinformował mnie że niestety ale tego modelu już nie mają (wersja samo BODY) zostały tylko z KITami. I do końca roku na pewno to się nie zmieni.
Dzwoniłem też stacjonarnie do sklepu i podobno zostały ostatnie 3 sztuki w sklepach.
Nie zaobserwowałem tego w innych sklepach, ale też nie śledzę ich asortymentu na bieżąco. W FJ body wychodził najtaniej z wszsytkich odwiedzanych sklepów (te które biorą udział w akcji CASHBACK)
Jak sądzicie wstrzymać się z wymianą D7000 na D750 do końca roku? Może pojawią się jakieś przecieki :)
Ja bym poczekał. Na nikonrumors pisał, ze jakiś model nowy ma byc. Typował na jakiegoś J ale tych nie robili w kraju, z którego pochodzi informacja. Wiec może jakiś nowy lusterkowiec.
Odnośnie D750, będzie nowa cena od nowego roku, wiec "trudności" w zakupie przed podwyżką to normalna zagrywka :)
Polecam pytać w eurortv bo kontaktują się bezpośrednio z dystrybucją.
W 2017 jest 100-lecie firmy nikon i powszechnie się spodzewają wszyscy, że nikon pokaże dużo nowych fajnych produktów. Aż dziwne że Nikkora 105/1.4 pokazali w 2016 ;)
D5 i D500 pokazali wcześniej bo musieli - olimpiada i w tym segmencie nie będzie nic nowego.
Za to w semipro FX coś muszą pokazać. Tylko body z jakiej serii doczeka się następcy?
Przypomnę daty premier -
D610 - 10.2013
D810 - 6.2014
D750 - 9.2014
a może Df ?- 11.2013 - linia retro, to by nawet pasowało, nie kanibalizował by innych FX. Ale nie jest przebojem rynkowym ....
610, 750 i 810 pokazały się w odstępach całkiem niewielkich, co byłoby dziwne, ale 610 było trochę wymuszone tym co się działo z D600, 810 też wyszedł chyba trochę wcześniej niż normalne następstwo w linii.
Ja stawiam na to że pokażą następców D610 i D810 (i może Df), na następcę D750 stawiam najmniej.
Df2 podobno ma być na same urodziny Nikona, czyli w lipcu.
Dodatkowo spodziewałbym się następcy D810 z 42mpix.
A co do D6x0, to nie wiadomo czy Nikon dalej będzie tą linię trzymał...
Takie tam gdybanie...
Edyta:
A i jeszcze coś. Nikon ma patent na matrycę z hybrydowym AF. Więc może w końcu da się sensownie ostrzyć w LV i filmach.
Pawel Pawlak
15-12-2016, 14:05
Najbardziej prawdopodobna wydaje mi się wymiana d810 - tak jak linia pro, co 4 lata wymiana body, co 2 odświeżenie (poczatek 2012 - premiera d800, czerwiec 2014 - D810 (trochę więcej niż "s"), początek 2017 - czas na następcę d8x0. Obstawiam że nie dostanie matrycy 42mpix z sony A7R2 - bo ta jest po prostu za stara - albo będzie to coś powyżej 50mpix, albo coś na bazie bsi 42mpix sony, ale przekonstruowana - (jak swego czasu d3- d3s - niby to samo, ale zupełnie co innego). Myślę że przy 42mpix mieliby szansę zapodać z opcjonalnym aku en-el18(a) do 7fps przy pełnej rozdzielczości. Także wierzę w AF jak w d5. Oczywiście XQD, pewnie w zestawie SD. Cena - z kosmosu - jakieś 4000-4500$
Sądzę że M-RAWy (na poziomie tych z d500) ok. 20mpix i szybkostrzelność 7fp, AF na poziomie D500, nieograniczający bufor i ergonomia/sterowanie jak w d500, zadowoliłaby większość tych którzy oczekują prawdziwego następcę d700. Oczywiście cena - nie ;)
Byłby to silny konkurent dla 5dmk4
Przy 50 Mpx nie będzie miał 7 fps, raczej cos koło 5, niestety. I byłby konkurentem dla 5DsR (który ma 5 fps).
Sempiro FX powinno być (ale czy będzie?) podzielone na dwie linie - reporterską i studyjną. Studyjna max Mpx i w konsekwencji niewiele fps oraz reporterską - około 20 Mpx (dziś to już dadza bliżej 30) i tak z 8 fps. Ta reporterska linia powinna być oczywiście taką z solidną na maxa obudową, migawką do 1/8000 itd. (czyli nie kontynuacja D750).
Może zamiast następstwa jakiś linii Nikon da właśnie takiego następcę D700?
Mnie cisza w temacie przecieków zastanawia. CES za 2,5 tyg a tu tylko jedna plotka na NR jest. Zawsze było coś więcej wiadomo. Czyżby producenci zmienili filozofie?
A co do następcy D700 to wg Nikona jest nim D750, więc wątpię żeby nową linię wypuścili. Ale z nimi nigdy nic nie wiadomo.
Pawel Pawlak
15-12-2016, 14:43
Jacek - oczywiście, przy 50mpipx byłby mniej niż 7fps, ale z całą pewnością udałby się przetworzyć dane przy ok. 6fps. ale być może będzie to 5fps przy 60mpix ? nie wiem... ja tylko rozważałem teoretycznie - co można by zrobić na bazie istniejącej matrycy 42mpix. Nie wiem na ile zmalałaby zainteresowanie takim body jeśli nie miałby powyżej 50mpix, a jedynie 42mpix ? w praktyce sądzę że różnica niewielka (8700vs8000pix na długim boku), ale marketingowo - nie mam pojęcia ?
Natomiast sądząc po d8x0 - nikon lubi body dość uniwersalne - AF prawie TOPowy, solidna konstrukcja, opcjonalne zailanie z D4/D5. Teraz mają sprawdzone M-RAWy - nie wiem jak wygląda to w D5, ale w D500, M-RAW jest niezły, naprawdę. Takie body jako drugi sprzęt reporterski miałby olbrzymią zaletę; przy 7fps i MRAWach ok 20mpix i jakości wysokiego iso na poziomie D4/d4s w zasadzie pozbawione byłby ograniczeń jakie ma D810 - czyli w zasadzie skazanie na wielkie pliki, stosunkowo wolną serię i średnie wysokie iso. Myślę że ślubniacy którzy chcieliby dopłacić do tańszego D750, też byliby zadowoleni - 42 albo 20mpix - w zależności od okoliczności (plener/repo). Być może także wzorem d8x0, crop 1.2 i DX dostałby odpowiednio 8 i 9fps ?
Nie wierzę natomiast w body które bezpośrednio zaatakowałoby sprzedaż d5 - jak kiedyś było z d700.
A co do następcy D700 to wg Nikona jest nim D750, .Hm, chyba wg materiałów reklamowych, bo nie wg użytkowników. I to użytkownicy mają rację.
Natomiast sądząc po d8x0 - nikon lubi body dość uniwersalne
. Myślę że ślubniacy którzy chcieliby dopłacić do tańszego D750, też byliby zadowoleni - 42 albo 20mpix - w zależności od okoliczności (plener/repo). Być może także wzorem d8x0, crop 1.2 i DX dostałby odpowiednio 8 i 9fps ?
Nie wierzę natomiast w body które bezpośrednio zaatakowałoby sprzedaż d5 - jak kiedyś było z d700.
D8x0 to jest bardzo nieuniwersalne, ślubniacy nie potrzebuja aż tylu Mpx, choć niektórzy ciągle żyją w przyzwyczajeniu że więcej Mpx = lepiej.
bardzo rozsądnie co do ilości Mpx podchodzi Canon. Te dwie wersje 5D jakie ma - idealnie.
w Mk2 i Mk3 miał po 20 mpx, w Mk4 ma już 30 (na zapas) - rewelacja.
W serii studyjnej ma 50 Mpx - jak komuś nie wystarcza 30.
Ja o dziwo o tyle cenię fps, że do "studia" bym wybrał body, które ma 30 Mpx.
Dla mnie 5Dmk4 to aparat niemal idealny parametrami, tylko nie w tym systemie co trzeba :( i nie z tą ergonomią.
Mój ideał - 30 Mpx, 8 fps (lub więcej), AF z Nikona D5 (jestem realistą, wolałbym szerzej punkty), radiowy CLS, synchro do 1/250, guzik L na stałe ;), kompresowalne sRAW i mRAW, używalne ISO 6400.
Ze względu na filmy: dotykowy LCD do ustawiania punktu AF, piksele do AF fazowego na matrycy, uchylny LCD, filmowanie (na dziś to 4K, mi wystarcza FHD),
Swój pogląd na olbrzymie ilości Mpx mam i .. nie podniecają mnie wcale. Od pewnego miejsca maja więcej zalet niż wad. A optyka która daje dobre efekty na takich megapikselach - ostatnie Sigmy ART - okazuje się wielka i ciężka. Mieć takie 3 stałki na ślubie ? Po co??? Po to by dawać dobre efekty na jakich docelowych formatach wydruku, ja się pytam? A3? To ma się na starej optyce i D750. Od kilku lat robię na D800, z "nieostrym" Nikkorem 70-200VR I, 85/1.4D i 50/1.8D !!!, otrzymując kadry nieperfekcyjne gdy się patrzy na monitor. Obrobione zdjęcia są drukowane na kalendarzach B1 (70x100 cm) i mucha nie siada. Mi wystarczy 30 Mpx, ale chce mieć dużo fps (modelka biegnie przez wodę, chlapie - po 10 przebieżce modelka ma dość, a ja jej mówię, że teraz wersja gdy będzie miała zdjęty/ubrane bikini i kolejne 10 razy sobie pobiegnie, a potem kolejne 10 razy - po innej przekątnej itd).
Hm, chyba wg materiałów reklamowych, bo nie wg użytkowników. I to użytkownicy mają rację.
No przecież napisałem. WG Nikona.
Nikon ma w tej chwili, jeśli liczyć D610 i Df, pięć linii FX. Jakoś nie wydaje mi się, żeby bardziej się rozdrabniali.
Oczywiście to tylko moje zdanie. A co N zrobi to ich sprawa.
Nikon ma w tej chwili, jeśli liczyć D610 i Df, pięć linii FX. Jakoś nie wydaje mi się, żeby bardziej się rozdrabniali.
I ma jeszcze body do astrofotografii D810A ;)
5 linii to dużo, więcej niż canon (4) i nie chodzi o to by wprowadzał kolejną, tylko by nieco zmienił D750 na taką reporterską Pro.
czyli
Df dla pasjonatów i zwolenników stylu retro (ja ;)),
D6xx - amatorskie FX,
D7xx - reporterskie ale pro jak D700 (czy D500 w DX - w końcu ulegli użytkownikom i je zrobili),
D8xx - dla maniaków Mpx (studyjne)
D5 itd. - flagowiec, reporterski
Canon ma 4 linie (rozsądnie) - takie jak te ostatnie jakie ja wymieniłem, nie ma body retro (i tak się nie liczy na rynku - dać ten AF w drogim body to pomyłka)
D500 było marzeniem użytkowników D300, teraz pora na solidnego następcę D700, tylko że im cyferek brakuje już :)
Nieważne jak ten potencjalny następca D700 będzie się nazywał, ważne byle by go zrobili:wink:
Dlatego czuje po kościach że wrzucą na rynek trzy modele FX w jednym roku po to żeby nie dewaluować modeli wyższych linii.
Pawel Pawlak
15-12-2016, 18:29
A czego tym użytkownikom którzy czekają na następcę D700 brakuje obecnie w D750 ?
nikoniarz
15-12-2016, 18:31
A czego tym użytkownikom którzy czekają na następcę D700 brakuje obecnie w D750 ?
Prawdopodobnie możliwości wbijania gwoździ...
Pewnie matryca daje nie ten kolor i gwoździ się nie da wbijać tym nowym... ;) :lol:
O, hehe... kolega powyżej mnie uprzedził :)
Z tego co czytałem na forum to następca D700 powinien mieć takie samo body, zwłaszcza okrągły wizjer :)
Pawel Pawlak
15-12-2016, 18:51
ano tak... okrągły wizjer to podstawa ;)
Też wolę, ale kluczowe to nie jest ;)
Tak na logikę, to taki następca D700 to musi być jakiś kompromisowy aparat - tak jak był d700: obrazek miał praktycznie jak D3 w RAW ale JPGi już trochę gorsze (przynajmniej z tego co porównywałem). AF niby taki sam - ale nie do końca, bo nawet z EN-EL18 w gripie, lustro nie miało parametrów jak D3, szybkość też minimalnie mniejsza, tylko jeden slot. Obudowa i wykonanie też prawie jak D3 - ale jednak słabiej, podobnie wizjer.
Teraz D750 to też kompromis - w trochę innych miejscach widać różnice, ale generalnie aparat nadaje dla większości osób powinien być bardziej uniwersalny niż kiedyś d700 - bo w podstawowej wersji ma większe bezpieczeństwo (2 sloty) jest szybszy, ma większy bufor (przy 12bitowym rawie sporo większy), ma 2 razy większą rozdzielczość i szerszy zakres użyteczny iso. Nie ma pancerności obudowy i ma inną klawiszologię, nie jest też zgodny z akcesoriami pro. Ale to problem dla tylko pewnej, dość ograniczonej grupy użytkowników - na pewno nie decydujący o sukcesie rynkowym. Atutem jest natomiast cena - przecież można założyć że taki prawdziwy d700mk2 - wykonany jak mk1 kosztować będzie jakieś 15-17tyś . Ciekawe więc, ile osób które obecnie za nim tęskni wybrałoby go do ślubów zamiast 2x d750 ?
Tak patrząc to D810 ma tylko jeden atut nad D750 - megapiksele? Bo reszta to jest nieistotna?
D750 nie jest szybszy, bo tym którym zależało na fps to D700 miał ich 8, vs 6,5 w D750. Przy repo każdy jeden fps się liczy. Nie patrzmy tylko na śuby.
Uszczelnienia i pancerność w body reporterskim sa też pierwszorzędnymi parametrami.
Podwójne sloty - dawniej tego nie było, też to norma. Migawka do 1/4000 czy synchro do 1/200 - to nie sa rekordy u nikona, tylko parametry niższej serii. Nie porównujemy D750 do D700, tylko do następcy D700. A ten będzie miał na bank 2 sloty, video w 4K, Af z D5 itd. itd.
Chciałbym mieć aparat o ergonomii D700 ale z lepszym ISO i AF. Gdyby miał maksymalnie 20Mpix to już byłby kosmos. Oczywiście uszczelniony i pancerny. Pancerność nie służy do wbijania gwoździ. Dwa sloty kart bo dziś nikt normalny jednego nie zrobi. Video mógłby nie mieć w ogóle. Tyle i tylko tyle:wink:
Myslę, że tak jak lata wspominano o oczekiwaniu na następcę D300 tak i też prędzej czy później zostaną wysłuchane głosy w sprawie następcy D700. Tym bardziej, że w Canonie jest takie body (5D mk4), a nikona D5 będzie w 2017 rocznym body. Więc może? Choć myślę, że dadzą następców D610 i D810, następca D700 będzie potem, w 2018. Spekuluję oczywiście.
Pawel Pawlak
15-12-2016, 21:16
Jacek, oczywiście że to wszystko ma znacznie - tylko że u mimo wszystko dość niewielu użytkowników - wystarczy spojrzeć ile osób korzystało z 8FPS w d700. Jeszcze mniej korzystało z atomowego zasilania. Zobacz ile osób kupił d750 i jest mega zadowolonych. Zawodowcy mają obecnie w czym wybierać - agencje do "tyrania" i tak wybiorą D5, albo inne body -jak d810 - do innych zastosowań - ze względu na wysoką rozdzielczość. Indywidualni strzelcy mają poza kosmicznie drogim D5, także tańszy rynek używek d3s, d4, d4s. To są aparaty które kosztują obecnie mniej niż kosztowałby potencjalny następca D700 a przeżyją go zapewne - ich cena nominalna z czegoś wynika - nie tylko z marketingi, w HiRes mają D810, w długich tele D500, a jak ktoś chce mieć lekko i przyjemnie to i tak bierze D750 - bo po pierwsze kosztuje stosunkowo niewiele, a pod drugie w większości sytuacji gdzie nie potrzeba "młotka" w postaci D4/D5, to d750 wystarcza.
Ja rozumiem że spora część użytkowników (zwłaszcza w naszym kraju który niestety jest biedniejszy) chce mieć możliwość kupienia mini D5 za zdecydowanie mniejszą kasę, ale nie sądzę żeby nikona to zdopingowało. Jedyny możliwy scenariusz to że będą chcieli gdzieś zamortyzować koszt opracowania matrycy z d5 - ale myślę że wtedy także specyfikacja body z tą matrycą będzie bardzo wyważona - i daleka od tego czego oczekujecie. Może dostanie ją tak jak w przypadku matrycy z d4 - model retro - DF2 (z AF nie z D5, ale z D750)
edit:
Jacek co ma wspólnego 5D mk4 z następcą D700 ? Za dużo mpix, za mało fps. W nikonie 7fps to za mało, w canonie to idealna wartość - nie rozumiem ?
Idealna to nie jest, ale lepsza niż 5 fps z D810. Jakbyś nie kombinował to D750 nie jest bezkompromisowym małym (bez zintegrowanego gripa) flagowcem - jak D500 w DX. D7200 nie wystarczał, w FX też D750 nie wystarcza a D810 ma za duzo Mpx a za malo fps.
To mało ważne co nikon uzna, ważne czego chcą użytkownicy. Czym później nikon ulegnie temu co chcą userzy tym bardziej traci (w końcu można się przenieść do canona). Nikon robi szalone ruchy. Robiąc po 12 mpx az nagle 36.
Zmuszanie do wyboru między D5 a D750 to nie jest dobry pomysł - te body są za daleko od siebie. Trzeba dać coś pomiędzy. Nie studyjnego, bo to mniejszość rynku.
Nie patrz na swoje zastosowania, ja tez nie patrzę na swoje. W dodatku masz 2 czy 3 body - jedno szybkostrzelne drugie wielomegapikselowe i reagujesz zależnie od sytuacji. Łatwo ci pisać że się bierze D810 lub używkę D4 - bo to fajna opcja w tym co ty robisz. Ludzie chcą jednak mieć "kompromis" albo raczej coś optymalnego w jednym body.
Pawel Pawlak
15-12-2016, 22:04
Jacek, ale ja nie patrzę na swoje zastosowanie - kilka postów wyżej napisałem że przy matrycy 42mpix nikon ma szanse zrobić 7fps dla całej matrycy a jeśli komuś 42mpix to za dużo to obecne mrawy są naprawdę rozsądne - mógłby mieć 20-21mpix w Mraw przy 7fps i AF pewnie rodem z d500 (rozstaw z d5, ale z całą pewnością wydajność na poziomie d500). To mi napisałeś że 7fps to za mało. A teraz czytam że 7FPS w canonie to super hiper alternatywa dla które można zmienić system; 7FPS w 5d4 to 0.5FPS więcej niż w d750. Ta samo było jak porównywałeś 6D z d610 - 6D ma gówniany AF -serwo i 4.5fps ale wg Ciebie to idealny konkurent d610 w którym AF -C jednak działa, a poza tym ma 6fps. No więc jak to jest 4.5fps i 6fps to to samo, ale 7fps w 5d4 to wystarczająca prędkość przy 6.5fps z d750 ?
Piszesz że ludzie chcą kompromisowe body - takim kompromisem z może być aparat o którym pisałem - kilka postów wyżej - 42mpix, 7fps (w 1.2 i 1.5 szybciej, 20-21mpix mrawy które są mniejsze, ale lepsze do wysokiego iso. Czy ja nie pisałem o uniwersalnym body ? Dla ślubniaka, dla reportera - jako drugie body - które w razie potrzeby zastąpi z mniejszymi plikami i 7FPS jednocyfrówkę, a kiedy potrzeba posłuży jako 42mpix aparat studyjny.
Ja nie rozumiem tej uniwersalności wynikającej z 7FPS i 30mpix ? nie rozumiem dlaczego 6700pix na długim boku to idealna, uniwersalna wartość, podczas gdy 7300 to zdecydowanie za duzo, a 6000t już za mało ? Przecież w praktyce więcej zależy jakiej jakości są piksele na matrycy a nie czy jest ich 10% liniowo więcej albo mniej - a to są takie różnice - przy tych rozdzielczościach wręcz pomijalne.
W największym skróci sprowadza się to w modłach większości do: zróbcie D5 bez gripa za 1/3 ceny, a w Twojej wizji - zróbcie D5 bez gripa, ale matrycą 30mpix o takiej samej jakści jak wqmpix z D5 też za 1/3ceny d5 ;)
Gdyby zrzucał 7 fps przy 42 mpx to zrzucałby więcej niż nikon D5. Powątpiewam, bo jeszcze nigdy w niższych body nie dawano tylu mpx/s ile we flagowcach
Patrz na korpus w jakim te fps sa oferowane. Bo dużo fps to mają nawet bezlusterkowce Sony. Więc nie patrz na fps w D750.
W D810 jest tylko 5 fps i tu patrze porównując go do Canona 5D mk4. W canonie jest o 2 fps więcej. Flagowce canona tez mają o 1-2 fps więcej - to tak przy okazji.
Nie piszę, że 7 fps w canonie to ideał, bo wolałbym więcej, co oczywiste. To lepiej niż w nikonie. Canon 5Dmk4 to nie ideał - pisałem o AF - rozłożenie punktów czy (sorry) głupia, nieintuicyjna filozofia obsługi. Bo to mnie bardziej odstrasza niż wymiana optyki jaką mam.
6D, D600 - to mnie nie interesuje, te fps itd., bo to półka niżej niż D750 czy 5D. Mówię o body o jeden stopień niżej niż flagowce, bo tylko to rozpatruja ci zawodowcy (zaawansowani hobbysci) którzy nie wydadzą grubo ponad 20 tys na aparat. Różnica 12 a 8 tys - to się da przełknąć, odżałować. Ale 25 tys jak flagowce - to się nie amortyzuje łatwo. Za to da się kupić samochód. Więc się kupuje najlepsze semipro (za które tez się kupi samochód, ale starszy).
Nie liczę na 1/3 ceny, realna jest 1/2 ceny. Ale to oznacza 12 tysięcy zł w kieszeni lub nie (popatrzmy na cenę D810 a D5 - D5 jest nowe, D810 stare stąd więcej niż 1/2 różnicy). Cięzko się rozmawia o zakupach jak masz D4, D800, D500, Nikkora 500 i jeszcze pare innych sprzętów.
"jakości" pikseli w ogóle nie rozpatruję. Bo co pod tym rozumiesz? DR? Ostrość (to kwestia AA) - tu istotniejsza jest optyka, ona daje więcej niż 10% różnicy (między szkłem dobrym a kiepskim). Nie trzymam się kurczowo 30 Mpx - trzeba w dyskusji podac jakąś liczbę, 30 dał canon. Niech będzie 24, 26 albo 28 albo 32 - każda cyferka z tych jest do przyjęcia.
Jeszcze taka moja obserwacja. Fotografuję najczęściej wyścigi samochodowe, drifting czy rajdy klasy Mistrzostw Świata. Chcąc nie chcąc widzę oczywiście innych fotografów i tutaj zastanawia mnie jedna rzecz. Jeśli ktoś używa Nikona to zazwyczaj jest to flagowiec czyli D4, D4s czy D5, natomiast jeśli widzę ludzi z Canonem to bardzo czesto są to 5Dmarki. Rzadko widzę kogoś z flagowcem Canona i zastanawiam się dlaczego? Czy te małe aparaty C są na tyle dobre że dają sobie radę w starciu z flagowcami N ? Gdyby wyszedł taki mały flagowiec Nikona to chętnie bym kupił jako drugie body lub może nawet pierwsze.