Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Pawel Pawlak
03-08-2010, 11:50
nie mówię że taka będzie specyfikacja następcy D90, ale cholera wie ?? Jak tuż przed premierą D3 wyciekła specyfikacja i zobaczyliśmy - iso 6400+hi1,hi2, pełna klatka zamiast DXa, 9/11fps, AF51pkt i cena na poziomie d2x to niektórzy zataczali się ze śmiechu... podobne reakcje wywoływała specyfikacja nadchodzącego D300 - 6/8fps, iso3200 +hi1, AF 51pkt z serii jednocyforwej :)
może źle zadałem pytanko zastanawiam się nad kupnem d300s bo chcę mieć opcję kręcenia filmów z automatycznym AF,tak jest właśnie w d300s ale trochę cena wysoka jak dla amatora który z fotek nie czerpie profitów i pomyślałem że następca d90 pewnie pojawi się niebawem i może dlatego warto poczekać,a puszkę używam tylko w sytuacjach-(wakacje ,imprezki rodzinne,itp)nie kręci mnie łażenie z puszką po polanie i focenie kwiatków czy architektury i podniecanie się jakie to ładne GO wyszło! jeszcze wchodzi w grę spoterka,fotki naszych Jastrzębi,więc nie potrzebuje aparatu na co dzień ja telefonu komórkowego.Na pewno zakup to będzie nikon,bo pre szkiełek posiadam do tego systemu(Nikon-16-35 f/4.0 G ED VR,Nikon-70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED,Nikon-85 f/3.5G DX ED VR) tak że puszka i system gotowy,może zadałem głupie pytanie to głupią odpowiedz dostałem:-o A sumując te obiektywy które posiadłem+d300s to robi się ponad 11.000złociszy,i dla tego może warto poczekać może coś w wrześniu wyjdzie nowego w tej samej cenie...........z nowinkami typu nowa matryca szybki AF itd.
Obawiam się, że to niestety plotka. 39 punktowy AF i 6/8 fps, magnezowa obudowa w amatorskiej puszce za piękne żeby było prawdziwe.
Srednio mi sie chce w to wierzyc, bo to by oznaczalo nowy modul AF, a te chyba byly najpierw prezentowane w topowych puszkach?
Zreszta obecny podzial na 11-polowy do puszek amatorskich i 51-polowy do semi-profi i profi wydaje sie sensowny, 39 pol niby miesci sie posrodku, ale z drugiej strony jest troche rozdrabnianiem sie...
No ale Canon wypuścił 50D praktycznie w cenie D90ki, wiec Nikon musi się bronic również magnezową zaawansowaną amatorką. Ma przecież niższe modele jak D5000 czy D3000. Było by to sensowne. Autofocus wydaje się lekko przesadzony, ale któż to wie. Tylko przy takim rozwiązaniu zmartwieniem może być D300s, który też by musiał być trochę rozbudowany z powodu konkurencji w rodzinie.
Pawel Pawlak
03-08-2010, 12:20
Trzeba brac pod uwagę że nikon nie jest oderwany od rynku -canon 50D (za chwilę pewnie 60D), sony a550 to silna konkurencja. Następca D90 będzie m.in. z nimi walczył o klienta.
Obawiam się, że to niestety plotka. 39 punktowy AF i 6/8 fps, magnezowa obudowa w amatorskiej puszce za piękne żeby było prawdziwe.
A ja uważam, że to dość możliwe. D95 ma być chyba godnym konkurentem 50D/60D Canona bo w chwili obecnej D90 konkuruje raczej z 550tką a D300s z 7D. Popatrzcie na specyfikację 50D (która ma już grubo ponad rok o ile się nie mylę i z tego co ploty mówią pod koniec roku wyjdzie 60D, który można zakładać będzie znacznie bardziej "wypasiony" od swojego poprzednika). Co do różnic z D300s to mz będzie tak - zostanie pokrętło trybów typu sport, portret itd (D50 taki ma), nie będzie pomiaru z manualnymi szkłami, nie będzie mikrokalibracji, pucha będzie "metalowa", ergonomia raczej w kierunku D90 niż D300s, itd, itp.
Jest jeszcze jedna sprawa - jak myślicie ile $$$ zarobił Nikon na D90 a ile na D300? Założę się, że przewaga D90 jest ogromna (wystarczy popatrzeć na forumową ankietę - czego używacie czy jakoś tam. D90 ma tam ponad 25%)
Canon modelami 50D i 7D mz pokazał, że się da upchnąć w ofercie dwie zbliżone modele.
W tym segmencie (zaawansowany amator) konkurencja jest/będzie naprawdę duża i Nikon zdaje sobie chyba z tego sprawę.
Kończąc powiem tak - jeśli D95 wyjdzie z taką lub zbliżoną specyfikacją to podejmuję go bez żadnego ale :)
Pozdr.
fistaszek20
03-08-2010, 12:25
no ciekawe co to będzie, moja D80tka pójdzie chyba w odstawkę ;)
Bez przesady. Z D80tki idzie jeszcze sporo wyciągnąć.
No ale teraz trzeba będzie poczekac i przemysleć następny krok z zakupem drugiego body:)
Srednio mi sie chce w to wierzyc, bo to by oznaczalo nowy modul AF, a te chyba byly najpierw prezentowane w topowych puszkach?..W topowych puszkach to by się pojawił AF z większą ilością punktów (choć ja bym wolał z większym pokryciem kadru FF). Na półce amatorskiej 39 punktów AF jest nawet sensowne - możliwe że nikon chce pogrążyć canona na polu AFu, choć bardziej tu chodzi o skuteczność, szybkość niż o ilość punktów. Ja bym wolał oddć 2 pola liniowe za 1 krzyżowe :)
Magnezowa obudowa i 8 fps w D95 są nierealne. 6 fps - może? Ciekawe kiedy na tej półce wykastrują śrubokręt w body.
Mz 6fps będzie. 8 nie ma szans. A Pucha MUSI być magnezowa bo inaczej nie powalczy z 50D/60D (50tka ma "metalową"). D95 ma być puszką dla bardzo zaawansowanego i wymagającego amatora, który nie potrzebuje wielu rzeczy z D300 ale ceni sobie wykonanie itp. i jest w stanie za to wybulić coś ok. 4k. Myślę, że jedną z bardziej konkurencyjnych rzeczy w D95 będzie właśnie puszka. Pomyślcie - jak Nikon wypuści takie body to z pewnością kupa ludzi kupi sobie taki sprzęt - zarówno już Nikoniarzy jak i pewnie cześć Canoniarzy, Pentaxowców i Soniaczy :) Z takim aparatem są w stanie powalczyć na rynku.
Aż musiałem sprawdzić w opisie, kilka dni bawiłem się 50d i w życiu nie powiedział bym że to obudowa magnezowa, co do D95 jedyną rzeczą która ciągnie mnie do tej półki jest właśnie masa to dla niej ciągle wspominam D70s i statyw w łapie.
http://optyczne.pl/88.1-Test_aparatu-Canon_EOS_50D.html - test i opis 50D.
Z ważniejszych - patrz odniesienie do ew. specyfikacji D95 to Canon 50D posiada:
matryca 15 Mpix
Zdjęcia seryjne Szybkość 6.3 kl./s (tryb szybki), 3 kl./s (tryb wolny),
Korpus wykonany ze stopów magnezu.
A 60D będzie z pewnością lepszy.
Czyli mz Nikon ma z czym walczyć i miejmy nadzieję, że powalczy tym D95 :D
Ja wiem, że jestem dziwny, ale dla mnie nie ma znaczenia z czego zrobione jest body. Może być sobie plastik, byle się nie uginał i nie trzeszczał.
miron19j
03-08-2010, 21:33
Ja wiem, że jestem dziwny, ale dla mnie nie ma znaczenia z czego zrobione jest body. Może być sobie plastik, byle się nie uginał i nie trzeszczał.
oj, bo Ty taki niedzisiejszy jesteś. ;-)
Body ma być magnezowe i koniec. I mieć fafnaście Mpx. A z obiektywem makro robić zdjęcia z 5mm.
5mm od matrycy, oczywiscie :P
Po tych wszystkich obejrzanych zdjęciach tego co się z takim magnezowym body dzieje w razie upadku też jakoś specjalnie mi na tym nie zależy.
killertowa
04-08-2010, 11:34
A ja jeszcze bym chciał by było lekkie i nie większe niż takie jak w D80, ale z bebechami D700 :)
A ja jeszcze bym chciał by było lekkie i nie większe niż takie jak w D80, ale z bebechami D700 :)
Eeeee wówczas "onaniści sprzętowi" byliby baaardzo niezadowoleni :) dobre body musi być duże, czarne lub srebrne, niewygodne, ale z zewnątrz ładne.
a ja czekam na p7000 z jakąś fizycznie dużą matrycą i tyle mi wystarczy z nowości :D
Marcin Borkowski
04-08-2010, 12:09
chcieć to sobie mozesz:D myślisz że dadzą matryce z d3 to segmentu DXX?
co do wykonania, mz gdyby było wykonane jak d70 to by wystarczyło :)
mateo912
04-08-2010, 12:13
A dlaczego miałby to być segment dxx? może to będzie dxxx ale mniejszy?
Wracając do wideło w dslr - klik (polecam 1080 i fulskrina) (http://www.youtube.com/watch?v=F4MCNKYyMGg). W fotografii obróbka, a w wideło montaż - ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy. Chciałbym posiadać umiejętność montowania takich krótkich filmików/klipów/prezentacji. Czekam na następce d700 z wideo jak szczur na otwarcie kanału.
Wracając do wideło w dslr - klik (polecam 1080 i fulskrina) (http://www.youtube.com/watch?v=F4MCNKYyMGg). W fotografii obróbka, a w wideło montaż - ma bardzo duży wpływ na efekt końcowy. Chciałbym posiadać umiejętność montowania takich krótkich filmików/klipów/prezentacji. Czekam na następce d700 z wideo jak szczur na otwarcie kanału.
http://www.youtube.com/watch?v=WUggZ46SYCw ;)
a ja czekam na p7000 z jakąś fizycznie dużą matrycą i tyle mi wystarczy z nowości :DWiększa niż 24x36 mm nie będzie :wink:
NR podaje datę 19/08/2010 jako dzień, w którym Nikon organizuje konferencje prasową związaną zapewne z prezentacją nowych produktów. Ciekawe co pokażą (doczekać się już nie mogę:) )
Większa niż 24x36 mm nie będzie :wink:
najwyżej się obrażę i będę trzymał kciuki za canona g12 ;)
Szprychu
05-08-2010, 11:53
...związaną zapewne z prezentacją nowych produktów. Ciekawe co pokażą (doczekać się już nie mogę:) )
Kompakta :D.
fistaszek20
05-08-2010, 11:53
napięcie rośnie :P
będzie d700s - już pora na telestwora :D:D:D:D
Ja liczę na D95 - pożyjemy - zobaczymy :)
A to nie Coolpixy nowe mają być tego 19stego? :mrgreen:
A to nie Coolpixy nowe mają być tego 19stego? :mrgreen:
zgodnie z tym co było napisane na NR to lustrzanki były prezentowane w okolicach - tydzień przed albo po coolpix'ach.
NR - "Nikon should announce the Nikon D90 replacement and a new Nikkor 200mm f/2.0 with Nano coating and VRII in mid-September (probably on/around September 15th, 2010)."
To tak bajdełej :) Jedna sprawa dziś mi się przypomniała i jestem ciekaw co wy na to. Czy nie było tak, że nowe puszki typu D80, D90 miały tez nowe kity? O ile dobrze pamiętam D80>18-135, D90>18-105vr. Wprowadzą coś nowego?
Fajnie by było, jakby pokazali jakiegoś D700s, bo druga pucha FX by mi się przydała... ale mam czutkę, że jeszcze teraz nic takiego nie nastąpi. Z drugiej strony widząc co Nikon wyprawia z cenami, to nie wiem czy stać by mnie było na tego D700s, trzeba w lotto grać :)
Jak już wygrasz w lotto, to wtedy do każdego szkiełka można dokupić puszke :mrgreen:
:twisted:To będzie nowy D 700 czy nie?. Na początku rozważanie D700 czy D3s, potem brak w sklepach D700, a teraz może pojawić się jego następca....
Oczywiście, że będzie. Tylko nie wiadomo kiedy, za ile i z jaką matrycą (z D3s czy D3x).
Masz nadzieję, że ktoś tu to wie?
Pawel Pawlak
06-08-2010, 12:56
hehe... co roku, o tej samej porze, jest tak samo nerwowo ;)
Oczywiście, że będzie. Tylko nie wiadomo kiedy, za ile i z jaką matrycą (z D3s czy D3x).
Masz nadzieję, że ktoś tu to wie?
Jak dadzą z D3x to d.... ! Ma być z D3s ! Dlaczego ? Bo ja tak chcę !
hehe... co roku, o tej samej porze, jest tak samo nerwowo ;)
Serio się denerwujesz? OMG :-D
Zaaaaałamać się można:mrgreen:
A ja chcę z D3x! I ma być po mojemu ! :wink:
Pawel Pawlak
06-08-2010, 13:32
Serio się denerwujesz? OMG :-D
No coś Ty... obserwuję tylko nerwowość... W sumie odpowiada mi obecna sytacja, bo nie mam powodów do niepotrzebnego wydawania pieniędzy :D
jeśli pojawi się D700s z matrycą d3s to będą miał parcie, pomimo tego że tak naprawdę wcale mi to nie potrzebne - D700 w wielu przypadkach daje radę nawet na iso10000 i to na wystawowych wielkościach powiększeń.
Jeśli pojawi się D700x to będę miał jeszcze większe ciśnienie, bo funkcje i matryca D3x pozwoliłyby mi szybko wybierać między DX a FX dając ilość pikseli zawsze wystarczającą do sporych powiększeń, a jakość obrazka nie gorszą niż D700 i lepszą niż d300.
Więc jeśli już, to ma być jednak D700x :D Dlaczego ? bo ja tak chcę ! :p
edit.
O widzisz ? Jacek_z też tak chce - jesteśmy w przewadze :D
Na upartego to by mogła być matryca z D3x, ale z ISO i szumami D3s :)
No i do tego 50 f1.0 albo kit 24-70 f2.0
Mogło by się cokolwiek pokazać z FX zeby móc się pozastanawiać kupić czy nie. Dylemat mam kupować D700 czy czekać na razie czekam;)
Andrzej Olender
06-08-2010, 13:54
Mam wrażenie że niektórzy skupiają zbyt dużą uwagę na ciągłym wyczekiwaniu nowości :)
Ja bardziej czekam na D95. Chciałem w sumie wejśc na D300s, ale jeśli D95 okaże się ok, to kto wie... Na razie trzeba szklarnię kompletować:)
Z drugiej strony chyba lepiej używane D300s jak nowego D95 chociaż...
Mam wrażenie że niektórzy skupiają zbyt dużą uwagę na ciągłym wyczekiwaniu nowości :)
No nie mów, że Tobie o zdjęcia chodzi? ;)
Fajnie gdyby funkcje VIDEO w nowych modelach odpowiadały temu co oferuje CANON. Mocno się "wkręciłem" w filmowanie lustrzanką i stoję przed nie lada dylematem, czekać czekać czekać na to co pokaże NIKON czy wejść w C^&$%&.
Fajnie gdyby funkcje VIDEO w nowych modelach odpowiadały temu co oferuje CANON. Mocno się "wkręciłem" w filmowanie lustrzanką i stoję przed nie lada dylematem, czekać czekać czekać na to co pokaże NIKON czy wejść w C^&$%&.
Nikon moim zdaniem jeśli chodzi o video w DSLR, Nikon ma tylko jedno wyjście - przypier... z grubej rury, by mieć lepsze od Canona Video. Cały pic polega na tym, by nie gonić Canona w tej kwestii, tylko właśnie być tym którego będą gonili. Myślę, że jest to bardzo prawdopodobne. Ob tylko Nikon sobie za to słono nie policzył, i oby ceny nowych produktów nas nie zabiły.
Andrzej Olender
06-08-2010, 14:27
No nie mów, że Tobie o zdjęcia chodzi? ;)
No ależ skąd ;)
No to bym nie stawiał, Canon z uwagi na produkcję profesjonalnych kamer ma lepsze zaplecze jeśli chodzi o filmowanie. Filmowanie w Canon siłą rzeczy stoi na wyższym poziomie w ich produktach. Kibicuję jednak by Nikon podgonił w tej kwestii konkurencyjną markę. Jeśli chodzi o foto to body Nikon (Dxxx, oraz Dx) są dla mnie o niebo bardziej ergonomiczne.
NNikon ma tylko jedno wyjście - przypier... z grubej rury, by mieć lepsze od Canona Video.
Będę za to trzymał mocno kciuki i poczekam jeszcze.
Ob tylko Nikon sobie za to słono nie policzył, i oby ceny nowych produktów nas nie zabiły.
Za to też mocno trzymam, bo fotografia i moje początki zabawy z filmowaniem to tylko HOBBY, nie zarabiam na tym, więc nie chciałbym być zmuszony do wywalenia worka kasy.
Pawel Pawlak
06-08-2010, 14:32
Nikon moim zdaniem jeśli chodzi o video w DSLR, Nikon ma tylko jedno wyjście - przypier... z grubej rury, by mieć lepsze od Canona Video. Cały pic polega na tym, by nie gonić Canona w tej kwestii, tylko właśnie być tym którego będą gonili. Myślę, że jest to bardzo prawdopodobne. Ob tylko Nikon sobie za to słono nie policzył, i oby ceny nowych produktów nas nie zabiły.
Sądzę że nikon tak zrobi -pokaże video lepsze niż canon. tylko pytanie czy już teraz ? ;) Miejmy nadzieję... ;)
Co do cen to od dłuższego czasu relacja jen/dolar jest coraz mniej korzystna i cena "dolarowa" systematycznie rośnie. Nie wiem z jakiego przelicznika my bierzemy nikon PRO, ale zauważyć można dość znaczną zalezność właśnie dolarowej. Tak więc mozna się spodziwać że sprzęt, przynajmnije ten "made in japan" będzie coraz droższy :(
No to bym nie stawiał, Canon z uwagi na produkcję profesjonalnych kamer ma lepsze zaplecze jeśli chodzi o filmowanie.
W kwestii aparatów z FF też miał lepsze zaplecze...... i co ? ;-)
hehehehe... no właśnie :)
Andrzej Olender
07-08-2010, 09:54
Nie uważam by dzieliła je taka przepaść w foto jak analogiczna w video :)
Sądzę że nikon tak zrobi -pokaże video lepsze niż canon. tylko pytanie czy już teraz ? ;)
Nikon moim zdaniem jeśli chodzi o video w DSLR, Nikon ma tylko jedno wyjście - przypier... z grubej rury(..)
Wątpię. Jeżeli ma przyp....ć to zrobi to d4. Teraz wylezie albo D90s czy tam 95 z matrysią 14lub 16pixeli albo d700s z wideo i matrycą d3s. Na flaki d3xa w body dxxx bym nie liczył - było by to drogie, nie miało by iso milion, a pliki ważyły by za dużo jak dla semi-pro. Komu potrzebny d3x to i tak wyrzyga się z monety i tak.
No właśnie nie byłbym taki pewien...ja bym widział takiego D700x, a argument, że jeżeli ktoś potrzebuje puszki z ISO100 i 24mln pix to i tak "wyrzyga się z monety" na D3x trochę jest bezsensu. Owszem jeżeli ktoś bardzo potrzebuje i ma już super szkła to tak zrobi, ale jeżeli chce wejść w jakiś system to może wybierze dużo tańsze Alfy lub Canona.
Ja tam liczę najbardziej na D700x i D95
.. Teraz wylezie ... d700s z wideo i matrycą d3s.
Też tak obstawiam, choć sam jestem za D700x.
Komu potrzebny d3x to i tak wyrzyga się z monety i tak.ten argument do mnie absolutnie nie trafia. Analogicznie można napisać: "Komu potrzebny d3s to i tak wyrzyga się z monety i tak"
Róznica w cenie D700 a D3s jest zdecydowanie mniejsza nż D700 i D3x. Prędzej ludzi stać na D3s niż D3x.
Niestety D700s jest bardziej prawdopodobny z biznesowego powodu. Lepiej dawać mniej udogodnień do kolejnego modelu body.
Andrzej Olender
07-08-2010, 12:39
Nikon raczej wypuści D700s z matrycą z D3s niż z D3x, wielu osobom a zwłaszcza reporterom używającym wysokich ISO taka zmiana nie była by po drodze. Dla nich był by to krok w tył z nową puszką, prędzej Nikon wypozycjonował by całkiem nową puszkę D700x obok zwykłej D700s niż zastąpił by obecne D700. Analogicznie jak to jest w serii D3.
... wielu osobom a zwłaszcza reporterom używającym wysokich ISO taka zmiana nie była by po drodze. ..No jasne, ale inna zmiana jest nie pod drodze "studyjnym".
Jak zwykle każdy sądzi, że jego działka jest pępkiem świata (nikona) i firma ma robic takie puszki jak on chce :)
Pytanie czym się kieruje nikon, a nie co chcą użytkownicy. Nawet jeśli wg kogoś z was jest to większość użytkowników.
Większość użytkowników to kupujący D5000, to jest kasa. Większość chce 35/1.4 i co?
Andrzej Olender
07-08-2010, 12:51
No jasne, ale inna zmiana jest nie pod drodze "studyjnym".
Jak zwykle każdy sądzi, że jego działka jest pępkiem świata (nikona) i firma ma robic takie puszki jak on chce :)
Pytanie czym się kieruje nikon, a nie co chcą użytkownicy. Nawet jeśli wg kogoś z was jest to większość użytkowników.
Większość użytkowników to kupujący D5000, to jest kasa. Większość chce 35/1.4 i co?
Jacku, ja również bym wolał D700x ale spójrz na to logicznie. Nikon nie zrobi tak wielkiej rewolty w istniejącym już korpusie. Była by to zbyt duża zmiana. Chociaż jak to mówią, nigdy nie mów nigdy :)
.. Nikon nie zrobi tak wielkiej rewolty w istniejącym już korpusie. Była by to zbyt duża zmiana.
Przecież to napisałem:
.. Lepiej dawać mniej udogodnień do kolejnego modelu body.
Ale nie ma problemu by następcę nazwać D800 :-)
mniejsza z tym.
Jakoś od pewnego czasu mam wiele mniejsze ciśnienie na sprzęt. D700 mnie zadowala. Na AF-S 85/1.4 VR też się średnio napalam, choć bardziej niż na body.
Analogicznie można napisać: "Komu potrzebny d3s to i tak wyrzyga się z monety i tak"
Dokładnie tak jest - jakbym był reporterem sportowym to wyrzygałbym się na d3s. Ale że nie jestem to wolałbym takiego d700s - który byłby mniejszy, lżejszy, tańszy. Mi 9(11) klatek na sekundę nie jest potrzebne więc nie mam parcia na d3s. Fakt że taki d700x byłby super sprawą, ale pewno cena była by i tak porażająca.
(..)argument, że jeżeli ktoś potrzebuje puszki z ISO100 i 24mln pix to i tak "wyrzyga się z monety" na D3x trochę jest bezsensu. Owszem jeżeli ktoś bardzo potrzebuje i ma już super szkła to tak zrobi, ale jeżeli chce wejść w jakiś system to może wybierze dużo tańsze Alfy lub Canona.(..)
Wątpię żeby nabywcą d3x był ktoś przed kim stoi dylemat w jaki system wejść.
Pawel Pawlak
07-08-2010, 16:20
z ceną D700x to chyba nie ma co załadać że byłaby porażająca. D3x ma taką bo to flagowa puszka - lepsza i bardziej uniwersalna niż 1dsmk3 więc i trochę d niej droższa (ale znów nie tak bardzo). Natomiast D700x byłby konkurentem dla 5d2, a900 i a 8500. Jeśli nie dostałby VIDEO, to cena powinna być może na poziomie 10-15% wyższa niż 5d2.
W każdym razie na rynku jest miejsce dla D700s i D700x (d800?) istniejących równolegle.
Władca Pixeli
07-08-2010, 18:41
Odnoszę wrażenie, że wiele osób na forum posiada Gear Acquisition Syndrome (w naszym przypadku - Camera Acquisition Syndrome) a to wymaga leczenia. ;)
Gear Acquisition Syndrome
http://en.wikipedia.org/wiki/Gear_Acquisition_Syndrome
petrus33
07-08-2010, 22:48
A ja tak sobie obserwuję ten wątek i się śmieję :)))
Oj, będziecie zaskoczeni nowym modelem Nikona. Nie bez powodu sprzedałem kilka miesięcy temu nowiutkiego D700. Wkrótce bedzie coś lepszego, dużo lepszego na rynku, i to za praktycznie te same pieniądze. Moje info pochodzi z dobrego żródła w US, wybaczcie, ale nie czuję się upoważniony do udzielania bardziej szczegółowych informacji. Ktoś tu trafnie zauważył, że jest miejsce dla modelu z końcówką x. No, może nie do końca pełne x, ale blisko :)))))) Jeśli ktoś uważnie prześledzi cały system DSLR Nikona, będzie wiedział co pojawi się na rynku.
gregory_21
07-08-2010, 23:28
Jeśli ktoś uważnie prześledzi cały system DSLR Nikona, będzie wiedział co pojawi się na rynku.
Taaaa... czyli sugerujesz, że wypowiadający się tutaj (Jacek_Z, wywar, itd) prześledzili system nieuważnie... taaaa :?
petrus33
07-08-2010, 23:39
Przecież napisałem wyrażnie......."Ktoś tu trafnie zauważył, że jest miejsce dla modelu z końcówką x. No, może nie do końca pełne x, ale blisko ))))) Jeśli ktoś uważnie prześledzi cały system DSLR Nikona, będzie wiedział co pojawi się na rynku" Wszystko jest jasne dla uważnie czytających. Zwracam uwagę na słowo uważnie.
oczywiście, że wiadomo. Tylko kiedy i z jakimi parametrami to już nie wiadomo :)
Marcin Borkowski
07-08-2010, 23:47
a może jakaś nowa lampka by się przewinęła? ..
gregory_21
07-08-2010, 23:52
Tylko kiedy i z jakimi parametrami to już nie wiadomo :)
Jak to nie wiadomo?
Przecież petrus33 dokładnie wie co ma się pojawić ;)
Wie, ale nie powie. Tak na wszelki wypadek, bo by się mogło nie sprawdzić :)
burza1979
08-08-2010, 00:10
Ja myślę ,że D700s wejdzie , ale kiedy -to pewnie sam nikon jeszcze nie wie.
gregory_21
08-08-2010, 00:29
Wie, ale nie powie. Tak na wszelki wypadek, bo by się mogło nie sprawdzić :)
Nie, nieee... nie spłycajmy ;)
Po prostu jego informacje pochodzą z tak wysokiego szczebla, że są objęte amerykańską klauzulą "TOP SECRET" ;)
Pawel Pawlak
08-08-2010, 09:39
przypomina corwin z foum canon - on też wszystko wiedział, nawet testował i ze szczegółami przyblizył wszystkim specyfikację canonowskiej miotły - która miała zamieść wszystkie śmieci z D3 na czele...
"I po premierze 5d2 musiał napisać: nie wiem co się stało, ale ja testowałem zupelnie inny aparat".
Nowa, wysokorozdzielcza matryca w Nikonie będzie i to niebawem... ale w D4. Pewnie nie tyle pikseli co d3x, ale lepiej pracujących na wysokim iso. Myślę że 18-20mpix z powerem między D3 a D3s zadowoli zdecydowaną większość. Wtedy pewnie zobaczymy matrycę D3s w niższym segmencie. Mimo tego że chciałbym zobaczyć D700x z matrycą d3x, to mało w to wierzę, zwłaszcza w kontekście niskiej opłacalności utrzymywania linii sensorów FX przez sony.
Nie, nieee... nie spłycajmy ;)
Po prostu jego informacje pochodzą z tak wysokiego szczebla, że są objęte amerykańską klauzulą "TOP SECRET" ;)
On to robi dla naszego dobra, gdyby nam powiedział, to musiałby nas zabić.
Kurcze, mi się wydaje, że będzie nowy model FX z większa ilością pikseli, co by konkurować z Canonem 5d Mk2 i Sony A850 na tej samej półce cenowej.
albo będzie coś za d3x, którego wycofano ze sprzedaży...
albo będzie coś za d3x, którego wycofano ze sprzedaży...
Że co?
PS. Aaa, już doczytałem, że niby jeden sklep w Polsce wycofał się ze sprzedaży, to niby oznacza to, że Nikon zaprzestał produkcji. Dobrze rozumiem tok myślenia?
Tak czy owak, lepiej czekać, czekać, czekać, niż kupować teraz coś?
A czekaj sobie. Za 10 lat to dopiero będą aparaty! ;)
A czekaj sobie. Za 10 lat to dopiero będą aparaty! ;)
:)
Ubawiłeś mnie :) Masz rację.
Nikon w ofercie ma kompletną gamę aparatów, od entry level po top level. Każdy może znaleźć coś dla siebie, nie ma wyrwy w ofercie, którą trzeba by zapełniać aparatami konkurencji. O ile jeśli chodzi o szklarnię to lista życzeń może być długa, i sam czekam na premierę jednego słoika, to puszki są ok.
Po co więc czekać skoro można robić zdjęcia? Zawodowcy mogą czekać na kolejne premiery (ale oni mają już profesjonalne korpusy, więc i tak robią zdjęcia), a amatorzy po co mają czekać? _QMAN_ chce zmienić D80 na D300, na co więc czeka? Przecież nikon nie wypuści D300, bo... wypuścił kilka lat temu i już nawet zdążył przestać produkować zastępując go D300s. _QMAN_, kupuj, nie czekaj. Rób zdjęcia.
Ja jestem kompletnym amatorem, nie zarabiam na zdjęciach, fotki robię "do szuflady", do wrzucenia na stronkę, a kupiłem niedawno D700, bo chciałem, nie czekałem, choć czeka się już na jego następcę. Dlaczego? Bo lubię robić zdjęcia, bo D700 w zupełności mi wystarcza, bo następca D700 nie jest mi potrzebny. Proste. Choć rozumiem wszystkich niecierpliwie czekających na nowości, sam nie raz czekałem, i teraz czekam, z ciekawości, to powtórzę coś, co znają wszyscy, co nie raz było tu na forum (i pewnie nie tylko tym) powtarzane: zamiast fascynować się sprzętem i czekać ciągle na nowości sprzętowe - róbcie zdjęcia, dla przyjemności, dla kasy, z każdego innego powodu :)
Przepraszam za zbyt długi chyba wywód :)
gregory_21
09-08-2010, 10:28
Ja jestem kompletnym amatorem, nie zarabiam na zdjęciach, fotki robię "do szuflady", do wrzucenia na stronkę, a kupiłem niedawno D700, bo chciałem, nie czekałem, choć czeka się już na jego następcę. Dlaczego? Bo lubię robić zdjęcia, bo D700 w zupełności mi wystarcza, bo następca D700 nie jest mi potrzebny. Proste.
Wiesz... na świecie czasem zdarzają się takie dziwolągi, które lubią za zaoszczędzone z mniejszym lub większym trudem pieniądze dostać więcej niż mniej lub dołożyć do puli stosunkowo niewiele i dostać ekstrasy niż później pluć sobie w brodę, że nie zaczekali.
Też się im na początku dziwiłem, bo jak można się tak beznadziejnie zachowywać ale wraz z wiekiem nauczyłem się ich tolerować.
Za kilka chwil idę na zakupy, więc jak będę miał szczęście to może nawet spotkam jednego albo dwóch - zależy czy pójdę do jednego sklepu czy do dwóch ;)
Ale widzę, że autor pytanka myśli o przejściu D80->D300. W tym wypadku powiem szczerze. Poczekać. Ja nie widziałem sensu przechodzenia z D80 na D300. Za mały krok. D80->D700 - zdecydowanie tak. Zatem poczekałbym spokojnie na kolejną generację po D300 i nadal robił zdjęcia, uczył się, chwytał moment.
Jest różnica, czy używamy już jakiegoś aparatu, czy nie.
plusfoto
09-08-2010, 10:43
które lubią za zaoszczędzone z mniejszym lub większym trudem pieniądze dostać więcej niż mniej lub dołożyć do puli stosunkowo niewiele i dostać ekstrasy niż później pluć sobie w brodę, że nie zaczekali.
;)
Taaa - gdybym tak zrobił to do dziś bym nie miał 700 za którego zapłaciłem około 7k, teraz bym zapłacił około 8k. Wątek jest od stycznia i co chwilę ktoś ma świeże informacje i d..a. A jak dobrze pamiętam to sprawa ciągnie się już od wakacji zeszłego roku. To tak jak z PW już, już i nic.
Pawel Pawlak
09-08-2010, 10:45
Ale widzę, że autor pytanka myśli o przejściu D80->D300. W tym wypadku powiem szczerze. Poczekać. Ja nie widziałem sensu przechodzenia z D80 na D300. Za mały krok.
Chyba jednak wszystko zależy w czym nas D80 ogranicza. W wielu aspektach między D80 a d300(d300s) jest przepaść. Taka sama, albo (czasem)większa niż między D80 a D700. Także nie ma co generalizować, każdemu wg potrzeb :) Autor sam powienien wiedzieć czego oczekuje, czego mu brakuje.
Ale widzę, że autor pytanka myśli o przejściu D80->D300. W tym wypadku powiem szczerze. Poczekać. Ja nie widziałem sensu przechodzenia z D80 na D300. Za mały krok. D80->D700 - zdecydowanie tak. Zatem poczekałbym spokojnie na kolejną generację po D300 i nadal robił zdjęcia, uczył się, chwytał moment.
Po części zgadzam się z Mosadem. Gdy kogos nie pili zbyt mocno by zmienić body ja bym poczekał. Ja potrzebuje drugiego dobrego body do pary D3, ale na razie starcza mi D80. Nie widzę sensu kupować D700 jeśli za pół roku będzie coś nowego a jeśli nawet za rok hmmm widzialem zajebiste prace robione D80 :). Z drugiej strony jak ktoś ma tylko D80 to jednak podzielam zdanie Pawła, nie czekać kupować i się rozwijać, bo ograniczenia są ogromne jesli chodzi o szumy i AF i skok będzie duży czy przy D300 czy przy D700. A zawsze mozna sprzedać uzywane i kupic nowe.
Pozdrawiam,
AMI
Niestety D700 raczej nie wchodzi w grę, przepaść - przepaścią, ale żona - żoną :) .
5k PLNów jeszcze może będzie z ciężkim sercem zaakceptować, ale powyżej 7k to wisiałbym chyba za jajka pod żyrandolem.
Ale widzę, że autor pytanka myśli o przejściu D80->D300. W tym wypadku powiem szczerze. Poczekać. Ja nie widziałem sensu przechodzenia z D80 na D300. Za mały krok.:shock: Nie zgodze się. To olbrzymi krok. Zarówno jeśli chodzi o body, funkcje i ergonomię jak i o matrycę. D300s jest nowością, można brac śmiało, bo następcy szybko nie będzie.
FF nie jest przez wszystkich pożądane. Szczególnie jeśli mają np sporo szklarni pod DX czy tych co potrzebują tele. O różnicy w cenie nie wspomnę.
Chodziło mi bardziej o to jak mogą zachować się ceny po premierach, czy opłaca się czekać ze względu że d 300 pójdzie cenowo w dół.
Andrzej Olender
09-08-2010, 11:09
Chodziło mi bardziej o to jak mogą zachować się ceny po premierach, czy opłaca się czekać ze względu że d 300 pójdzie cenowo w dół.
Ceny starych puszek nigdy nie idą w dół, po prostu znikają z półek a na ich miejsce wskakują nowe.
No przecież jest dość dawno po premierze D300s, więc niby jaki czynnik miałby nagle zadziałać na potanienie D300 ? Chyba zmiana kursu złotego.
Czyli rozumie że cena d300s nie spadnie po pojawieniu się nowych puszek?
Po pokazaniu się D400 spadnie. Ale D400 to za jakieś 2 lata.
2 lata nie będę czekał :D, myślałem max 2 miesiące.
Więc trzeba zacząć się oglądać za D300 :D
Nie oczekiwałbym D400 wkrótce, jeżeli uważasz, że przyrost jakości cię zadowoli (a to jest weryfikowalne doświadczalnie ;)) - kupuj D300 i nie czekaj. To świetna puszka. Wahania rzędu kilku stów mogą być w obu kierunkach i to jest loteria.
jeżeli uważasz, że przyrost jakości cię zadowoli (a to jest weryfikowalne doświadczalnie ;))
No, to się właśnie okaże już po zakupie :D
Ale raczej sądzę że mnie zadowoli.
Pawel Pawlak
09-08-2010, 11:49
spotkaj się z kimś kto ma D300 może na wspólnm plenerze ? Pobaw się trochę przed zakupem - zobaczysz jak aparat leży w dłoni a na kompie co można dostać z JPGwów i RAWów.
Biorąc pod uwagę za ile nmożna obecnie kupić D300 z drugiej reki, to super oferta jeśli nie zależy Ci na FX
D400 zobaczymy najpewniej nie prędzezj niż D4. Ale pewnbie wcześniej pokaże się następca D90, który może mieć zauważalnie lepszą jakość obrazka. Więc wszystko zależy na czym ci zależy bardziej :)
Na FX mi nie zależy, bardziej na FV i ratach, więc dlatego muszę myśleć o nowym :(
fistaszek20
09-08-2010, 11:59
tymbardziej, że nie wszyscy mogą sobie tak po prostu wydać 7k na korpus :/
Ja zmieniłem z D70 na D700 (i choć nosiłem się z zamiarem sprzedaży D70 to został u mnie, bo pieniądze za taką puszkę już żadne, a sentyment pozostał i teraz IR świetnie robi). Dla mnie przepaść ogromna, wiadomo. Zamiana D80 na D300 będzie jak najbardziej odczuwalna. I ja sam chciałem kupić D300s, już niemal jechałem do sklepu, gdy trafił się D700, używany, ale w rozsądnej cenie. Nie wahałem się, bo wiedziałem, że mi zależy, a że musiałem zacisnąć teraz pasa to trudno, żony nie mam, więc łatwiej ;)
_QMAN_, jeśli już chcesz poczekać to ewentualnie na następce D90, zobaczysz co nikon do niego włoży, wg niektórych plotek ma się parametrami zbliżyć do D300s (powiedzmy do obecnego D300s, bo wtedy naturalną rzeczą będzie, że nikon będzie musiał dołożyć coś extra do następcy D300s), może akurat ten "D95" Ci przypasuje, i parametrami i ceną. A jeśli zdecydujesz się na D300 to nie czekaj, one już nie tanieją pod wpływem nowości tylko zużycia, więc coraz ciężej będzie znaleźć interesujący egzemplarz. Jedynie D300s będzie mogło zacząć tanieć przez wypuszczeniem następcy (nie prędko), ale to też raczej na zachodzie, w Polsce tego prawdopodobnie nie odczujesz.
gregory_21
09-08-2010, 13:14
Taaa - gdybym tak zrobił to do dziś bym nie miał 700 za którego zapłaciłem około 7k, teraz bym zapłacił około 8k. Wątek jest od stycznia i co chwilę ktoś ma świeże informacje i d..a. A jak dobrze pamiętam to sprawa ciągnie się już od wakacji zeszłego roku. To tak jak z PW już, już i nic.
No tak, wszystko ładnie i pięknie tylko ja nie mówiłem o sprzęcie aktualnie dostępnym ale o tym, który pojawi się po premierze a to znaczna różnica.
No chyba, że czegoś nie zrozumiałem? Na przykład skrótu PW ;)
Andrzej Olender
09-08-2010, 13:16
No chyba, że czegoś nie zrozumiałem? Na przykład skrótu PW ;)
PocketWizard dla Nikon :)
gregory_21
09-08-2010, 13:24
PocketWizard dla Nikon :)
Thx ;) Teraz wszystko jasne ;)
Z tym nastepca D700 to nie wiem, czy to tak szybko nastapi, bo na razie jest to sprzet praktycznie bezkonkurencyjny (przynajmniej, jesli chodzi o fotografie). Jedyna kwestia to widelo, ktorego ta lustrzanka nie ma w ogole, a ktore perfekcyjnie smiga w mark II. Wiadomo, ze z video fajniej, a i niektorym przydaloby sie pewnie te kilka megapiksow wiecej, ale jesli oceniac ta puszke, jako aparat fotograficzny, to raczej konkurencja ma co gonic, a nie D700.
Wydaje mi sie, ze sytuacja diametralnie sie zmienia w segmencie amatorskim, tak wiec bardziej prawdopodobne wydaje sie wypuszczenie czegos, co zastapi D90...
Nastepca D700 w tym roku? Fajnie by bylo, ale jakos nie wierze... chyba, ze naprawde rynek PRAGNIE nowej puszki FX z video full hd :).
Radek Radziszewski
10-08-2010, 15:28
Z tym nastepca D700 to nie wiem, czy to tak szybko nastapi, bo na razie jest to sprzet praktycznie bezkonkurencyjny (przynajmniej, jesli chodzi o fotografie). Jedyna kwestia to widelo, ktorego ta lustrzanka nie ma w ogole, a ktore perfekcyjnie smiga w mark II. Wiadomo, ze z video fajniej, a i niektorym przydaloby sie pewnie te kilka megapiksow wiecej, ale jesli oceniac ta puszke, jako aparat fotograficzny, to raczej konkurencja ma co gonic, a nie D700.
Wydaje mi sie, ze sytuacja diametralnie sie zmienia w segmencie amatorskim, tak wiec bardziej prawdopodobne wydaje sie wypuszczenie czegos, co zastapi D90...
Nastepca D700 w tym roku? Fajnie by bylo, ale jakos nie wierze... chyba, ze naprawde rynek PRAGNIE nowej puszki FX z video full hd :).
Ja takowej pragnę :mrgreen:
Mi osobiście na video nie zależy, jednak jak widzę że teledyski kręcą 5D2 to zaczynam o tym poważnie myśleć, pozdrawiam.
a ja bym chciał 700sx :) - 16-18 mpx z czułością i szumem jak w d700, filmikami w full HD, 2 gniazdami na CF, 7/9 fps, większym buforem i masywniejszym korpusem :)
ale to tylko moje zachcianki
Pawel Pawlak
11-08-2010, 15:21
a ja bym chciał 700sx :) - 16-18 mpx z czułością i szumem jak w d700, filmikami w full HD, 2 gniazdami na CF, 7/9 fps, większym buforem i masywniejszym korpusem :)
No to chyba jednak piszesz o D4 - zwłaszcza w przypadku tego masywniejszego korpusu. D700 jest zauważalnie masywniejszy niż D300 - co dla wielu jest wadą - jak chcą mieć masywne to D3/d3s a nie D700.
killertowa
11-08-2010, 17:30
dopóki nie będzie miał możliwości robienia zdjęć 3D oraz nagrywania filmów 3D - NIE KUPIĘ żadnego następcy :)
gregory_21
11-08-2010, 19:39
dopóki nie będzie miał możliwości robienia zdjęć 3D oraz nagrywania filmów 3D - NIE KUPIĘ żadnego następcy :)
Link do profilu w onephoto Ci nie działa :(
Kurde a ja muszę coś kupić (FF) jesień/wiosna i jak miliony ludzi mam zagwostkę i czekam czy d700 czy dxxx - widzieliście filmik na nikon rumors - sam nie wiem czy bardziej mnie śmieszy czy bardziej się indentyfikuję....
kruszyna
12-08-2010, 15:11
Jak wszyscy tak piszą co jakiś czas o chciejstwie czegoś tam to i ja się dołączę. A nóż widelec czytać to będzie konstruktor softu w nowych korpusach:D
Chciałbym więc wzbogaconą opcję Auto ISO o jedną funkcję:
aby przy każdym obiektywie jaki się zakłada (np 14-24 a potem 180 f2.8) zmieniał się wcześniej ustawiony czas przy którym zaczyna podbijać ISO. Przy 14-24 da się często utrzymać i wystarcza 1/60 a przy 180mm powiedzmy 1/125. Oczywiście ni jak to się ma przy reporterce ale ja korzystam często z opcji Auto ISO i mam ustawione 1/125 ale często się zdarza że wystarcza 1/30 i można zejść z czułości ale się nie chce gmerać w menu lub nie ma na to czasu. W d700 ustawić się da w podręcznym menu tylko czy włączone czy nie. Po prostu fajnie jak by pamiętało do każdego obiektywu inne ustawienie. Ot mała zmiana w sofcie:D
No to chyba tylko tyle:D
Pawel Pawlak
12-08-2010, 15:15
tak, tak... powiązanie auto-iso z ogniskową byłoby miłe
killertowa
12-08-2010, 15:37
Jeszcze lepiej, gdyby dało się ustawić własne preferencje, tzn. maksymalny czas dla danego przedziału ogniskowej.
Inaczej zaraz byłby potrzebny upgrade bo ludzie nie byliby do końca zadowoleni ze względu na to, że jednym ręce drżą bardziej, a innym nie :)
IMO mogłoby to być ogniskowa^-1 +/- ileśtam EV - i każdy byłby zadowolony...
wojtas0009
12-08-2010, 15:52
a według mnie następca D90 będzie miał 14mpx, tak jak "D3100", ale większą szybkostrzelność, ciut lepsze iso, lepszą ergonomię, lepsze wieło i może trochę więcej. Nie wydaje mi się, żeby następca Dxx był parametrami dużo lepszy od D300s- dobra, metalowy korpus, to jeszcze ok, ale 16mpx? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... tak samo jak w 8 klatek.
jak nie dowalą za wysokiej ceny to zamiast D90, na zimę mojego D40 zastąpi następca D90... :)
grudzinsky
12-08-2010, 15:57
Jak wszyscy tak piszą co jakiś czas o chciejstwie czegoś tam to i ja się dołączę. A nóż widelec czytać to będzie konstruktor softu w nowych korpusach:D
Chciałbym więc wzbogaconą opcję Auto ISO o jedną funkcję:
aby przy każdym obiektywie jaki się zakłada (np 14-24 a potem 180 f2.8) zmieniał się wcześniej ustawiony czas przy którym zaczyna podbijać ISO. Przy 14-24 da się często utrzymać i wystarcza 1/60 a przy 180mm powiedzmy 1/125. Oczywiście ni jak to się ma przy reporterce ale ja korzystam często z opcji Auto ISO i mam ustawione 1/125 ale często się zdarza że wystarcza 1/30 i można zejść z czułości ale się nie chce gmerać w menu lub nie ma na to czasu. W d700 ustawić się da w podręcznym menu tylko czy włączone czy nie. Po prostu fajnie jak by pamiętało do każdego obiektywu inne ustawienie. Ot mała zmiana w sofcie:D
No to chyba tylko tyle:D
a ja bym chcial zeby aparat sam wychodzil na plener, robil zdjecia, pozniej je obrabial, wysylal do druku, dostarczal do punktow sprzedazy i prowadzil cala rachunkowasc :) mial bym wtedy zdecydowanie wiecej czasu na spedzanie go z synkiem :)
Niestety to uzależnienie prędkości migawki powinno być kolejną opcją, dlatego, że przy zmianie obiektywu, niekoniecznie zmieniamy temat. I jeżeli fotografuję taniec na ciemnej sali, to ustalam czas względem ruchu, a nie względem poruszenia korpusem. W obu przypadkach AUTO ISO powinno działać, ale to znów komplikuje obsługę, która i tak do najprostszych nie należy. :) Mnie taka opcja by nie przeszkadzała osobiście, chociaż nie wiem, czy bym jej używał.
Pawel Pawlak
12-08-2010, 19:57
Jak najbardziej widzę to jako uzupełnienie obecnego auto-iso a nie jako zastąpienie bieżącej funkcjonalności. Przy scenach dynamicznych bieżąca wersja sprawdza się bardzo fajnie.
miron19j
12-08-2010, 19:59
Niestety to uzależnienie prędkości migawki powinno być kolejną opcją, dlatego, że przy zmianie obiektywu, niekoniecznie zmieniamy temat. I jeżeli fotografuję taniec na ciemnej sali, to ustalam czas względem ruchu, a nie względem poruszenia korpusem..
zgadza się, ale kruszynie chodziło (chyba) o coś innego. Robisz na A, w miarę, jak robi się ciemniej, czas idzie do góry i pewnym momencie czas się zatrzymuje a ISO idzie w górę. I dla 24-70 będzie to 1/60 a dla 70-200 będzie to 1/250. A ponieważ różni ludzie mają różne "trzymanie", każdy indywidualnie to programuje w swoim body. Coś tak, jak korekcja FF/BF dla każdego szkła.
To nie powinno być powiązane ze szkłem, a z aktualną ogniskową. Po prostu tam gdzie teraz się ustawia czas od którego rośnie ISO, powinno być 1/f z możliwością korekty uwzględniającej crop i efekt trzęsących rąk.
miron19j
12-08-2010, 20:33
To nie powinno być powiązane ze szkłem, a z aktualną ogniskową. Po prostu tam gdzie teraz się ustawia czas od którego rośnie ISO, powinno być 1/f z możliwością korekty uwzględniającej crop i efekt trzęsących rąk.
niekoniecznie. Możesz mieć 24-70 i wtedy ustawiasz 1/60 (masz mocny uchwyt), ale 70-200 masz VR i możesz czasem spokojnie zjechać też do 1/60. I zależy to od szkła.
wojtas0009
12-08-2010, 21:45
Zważywszy na to, że D90 miałby być konstrukcyjnie "lepszy/porównywalny" od 50d i następcy, to:
"A few things about the 60D
- I’m told that the 60D will NOT be a magnesium body. This would definitely separate it from the 7D.
- The body of the 60D is also slightly smaller than the 50D, but will have a larger grip area.
- The camera will cost $200-$300 more than the T2i
An all plastic body puts it inline to compete with the Nikon D90 segment directly. Though I’ve read rumors the D90 replacement WILL have a magnesium body.
CR2 stuff here."
Canon schodzi z jakością korpusu następcy 50d, a Nikon miałby robić odwrotnie? :) a to ciekawe, zmiana "klasyfikacji" puszek, czy co? ;)
niekoniecznie. Możesz mieć 24-70 i wtedy ustawiasz 1/60 (masz mocny uchwyt), ale 70-200 masz VR i możesz czasem spokojnie zjechać też do 1/60. I zależy to od szkła.
No tak. Zapomniałem, że funkcja powinna rozpoznawać czy jest włączony VR
miron19j
12-08-2010, 23:11
można by to pożenić. Opisujesz szkło np. 24-70 (jak w szkłach manualnych) i wtedy automat wylicza czasy dla tego zakresu, rozpoznając ogniskową. A przy innym szkle np. 70-200 zaznaczasz opcję VR i automat przelicza czasy 2x, 3x dłuższe.
Ale czy to nie brzmi jak marzenia ściętej głowy? :-D
Nie pamiętam, czy obiektyw podaje do body informację, że jest VR? Czy tylko odbiera sygnał o naciśnięciu spustu i wtedy włącza VR?
Kurde a ja muszę coś kupić (FF) jesień/wiosna i jak miliony ludzi mam zagwostkę i czekam czy d700 czy dxxx - widzieliście filmik na nikon rumors - sam nie wiem czy bardziej mnie śmieszy czy bardziej się indentyfikuję....
Tak samo czekam czy pojawi się następca D700, a może być ciekawy sądząc po zmianach w D90 (ciągły AF w video), ostatnio na nikonrumors podali ciekawą informację " The out of stock date for the D90 is September 7th, 2010 and for the D700 is August 3, 2010:" Według tego nie ma już D700 w magazynie BestBuy.
tak... I nagle robi sie potezny program obliczeniowy z 15 zmiennymi...
moim skromnym zdaniem jedyne czego obecnie brakuje w przypadku uzywania AUTO-ISO, to informacja o ogniskowej w wizjerze
Za dużo mpx odbiło by się to na dynamice matrycy co cenię sobie bardziej niż pixele
Za dużo mpx odbiło by się to na dynamice matrycy co cenię sobie bardziej niż pixele
zawsze jest coś za coś :/
ale ja wolałbym troszkę więcej pixów niż jest obecnie w d700 - te 16mpx byłoby dla mnie idealne
killertowa
13-08-2010, 09:57
tak... I nagle robi sie potezny program obliczeniowy z 15 zmiennymi...
moim skromnym zdaniem jedyne czego obecnie brakuje w przypadku uzywania AUTO-ISO, to informacja o ogniskowej w wizjerze
Myślę, że taki program ma mniej do liczenia niż program auto analizujący scenę i dobierający czas i przysłonę czy też rozwiązania ropoznające scenerię z systemem wykrywania twarzy.
Myślę, że taki program ma mniej do liczenia niż program auto analizujący scenę i dobierający czas i przysłonę czy też rozwiązania ropoznające scenerię z systemem wykrywania twarzy.
dlatego takich programow nie ma w wyzszych modelach lustrzanek :D
a ja bym chcial zeby aparat sam wychodzil na plener, robil zdjecia, pozniej je obrabial, wysylal do druku, dostarczal do punktow sprzedazy i prowadzil cala rachunkowasc :) mial bym wtedy zdecydowanie wiecej czasu na spedzanie go z synkiem :)
Czyli taki surogatkowy sprzęt ;)
killertowa
13-08-2010, 10:29
dlatego takich programow nie ma w wyzszych modelach lustrzanek :D
Dlatego mam d80 i wyższych modeli nie kupuję - badziew jakiś ;)
Pawel Pawlak
13-08-2010, 10:35
A ja mam nadzieję że jak podniosą ilość pikseli to znacząco. Przyrost 12->16mpix to totalny bezsens - taki przyrost w praktyce nic nie wniesie w rozdzielczości (zobaczcie sobie na porówanie 1dmk4 vs d3s na Dpreview - 7-8% liniowo i to uwzględniając słabszy filtr AA w canonie i obecność moiry w jego plikach) a zaowouje 40% większymi NEFami + prawdopodobnie spadkiem jakośc "pikseli" (na małych i na dużch czułościach) w stosunku do 12mpix d3s-a. 21-24mpix i więcej miałoby sens - pod warunkiem utrzymania "jakości pikseli" przynajmniej na poziomie D3/d700 i realizacji jakiegość mNEF-a o rozdzielczości 12mpix i jeszcze lepszej jakości (a najlepiej jeszcze SNEFa i rozdzielczości 6-8mpix).
A ja mam nadzieję że jak podniosą ilość pikseli to znacząco. Przyrost 12->16mpix to totalny bezsens -(...)
Dla świadomych użytkowników może i bezsens. Ale jak to ładnie wygląda w broszurce reklamowej - nowy, świetny aparat, z większą matrycą!
Zatem z marketingowego punktu widzenia to nie jest taki bezsens.
Pawel Pawlak
13-08-2010, 11:27
Do tej pory nikon nie poddając się marketingowemu trendowi napychania trylionów pikseli na mm2, wyprzedziła canona w psrzedazy DSLRów, więc mam nadzieję że nie zaczną wykonywać nerwowych ruchów ;)
Nie ma zagrożenia w sumie żadnego. Ponieważ cały czas na rynku jest D700 i dopóki będzie się sprzedawał - a będzie jeszcze przez lata, choć cena spadnie - każdy kolejny korpus, to dodatek, a nie zastępstwo. Ja widzę różnice dopiero w przypadku D3x, czyli tych dwudziestu paru milionów pikseli. Ale te matryce kosztują póki co. Dopoero, gdyby Nikon powziął decyzję o zaprzestaniu produkcji D700 i wymianie go na model z inną ilością MPix - to byłby lament i zgrzytanie zębów oraz masowy wykup puszek. :)
A ja mam nadzieję że jak podniosą ilość pikseli to znacząco. Przyrost 12->16mpix to totalny bezsens - taki przyrost w praktyce nic nie wniesie w rozdzielczości (zobaczcie sobie na porówanie 1dmk4 vs d3s na Dpreview - 7-8% liniowo i to uwzględniając słabszy filtr AA w canonie i obecność moiry w jego plikach) a zaowouje 40% większymi NEFami + prawdopodobnie spadkiem jakośc "pikseli" (na małych i na dużch czułościach) w stosunku do 12mpix d3s-a. 21-24mpix i więcej miałoby sens - pod warunkiem utrzymania "jakości pikseli" przynajmniej na poziomie D3/d700 i realizacji jakiegość mNEF-a o rozdzielczości 12mpix i jeszcze lepszej jakości (a najlepiej jeszcze SNEFa i rozdzielczości 6-8mpix).
Aby nie dać się zwariować Megapixerdolcami ostatnio postanowiłem wprowadzić własną miarę rozdzielczości aparatów - KiloPiksele:
Nikon D700/D300 - 4,25KP
Canon 1D IV - 4,9KP
Canon 1Ds IV/5D II - 5,6KP
Nikon D3x/Sony A900- 6KP
Hasselblad H3D-39 - 7,2KP
PhaseOne P65 - 9KP
Metoda jest arcydebilnie prosta - ilość KiloPikseli to ilość pikseli po dłuższym boku kadru, jaką uzyskujemy z danego aparatu! Świetnie unaocznia, jak w gruncie rzeczy aptekarskie różnice kryją się pod groźnie brzmiącymi różnicami rzędu kilku megapikseli w prawo czy w lewo...
Tak, ja też to zawsze tak przeliczałem sobie "wewnętrznie" - ale można rzeczywiście by tak to podawać. :) Dobry pomysł.
PS. Chociaż jeszcze lepsza być może byłaby miara związana dodatkowo z krotnością "cropa", czy ogniskowych, czy matrycy. Czyli gdy mamy format DX, to dzielimy to przez 1.5 :) Wtedy nie dość, że oddamy różnice w jakości pomiędzy formatami, to jeszcze będzie doskonale widać, jak małe znaczenie ma to przy matrycach DX, a jak duże w średnim formacie w stosunku do małego obrazka - chociaż tu ciężej to przeliczać ze względu na różne wielkości sensorów.
Tak, ja też to zawsze tak przeliczałem sobie "wewnętrznie" - ale można rzeczywiście by tak to podawać. :) Dobry pomysł.
PS. Chociaż jeszcze lepsza być może byłaby miara związana dodatkowo z krotnością "cropa", czy ogniskowych, czy matrycy. Czyli gdy mamy format DX, to dzielimy to przez 1.5 :)
Krotność matrycy nie ma jakiegoś kolosalnego przełożenia na uzyskiwana rozdzielczość, ja np. srodze się rozczarowałem, gdy 12MP zdjęcia z mojego D2X-a porównałem z 12MP zdjęciami z D3, oczekując avemaryja i detalu, który będzie jadł z ręki - w praktyce było to samo, a wręcz D2X daje mikroskopijnie ostrzejszy rysunek (kwestia różnic w OLPF-ach). Fulfrej daje mniejszy szum i większą DR, ale pod względem rozdzielczości różnice są do pominęcia.
Aby nie dać się zwariować Megapixerdolcami ostatnio postanowiłem wprowadzić własną miarę rozdzielczości aparatów - KiloPiksele:
Nikon D700/D300 - 4,25KP
Canon 1D IV - 4,9KP
Canon 1Ds IV/5D II - 5,6KP
Nikon D3x/Sony A900- 6KP
Hasselblad H3D-39 - 7,2KP
PhaseOne P65 - 9KP
Metoda jest arcydebilnie prosta - ilość KiloPikseli to ilość pikseli po dłuższym boku kadru, jaką uzyskujemy z danego aparatu! Świetnie unaocznia, jak w gruncie rzeczy aptekarskie różnice kryją się pod groźnie brzmiącymi różnicami rzędu kilku megapikseli w prawo czy w lewo...
to ja właśnie chcę te 4,9k :) - może i jestem zboczony ale taką mam chęć :)
miron19j
13-08-2010, 12:23
to ja właśnie chcę te 4,9k :) - może i jestem zboczony ale taką mam chęć :)
ja bym nie pogardził tymi 7,2kPx ;-)
Pawel Pawlak
13-08-2010, 12:44
Ja też widzę przewagę pikseli w skoku 100% - czyli 24 zamiast 12mpix - bo wtedy miałbym porządego cropa DXoweg o ;). Jeśli miałbym dostać jakieś śmieszne w moim odczuciu 16mpix, to wlałbym jednak mieć jeszcze porawione względem d3s 12mpix (np. jeszcze elastyczniejsze RAWy, z przyrostem DR, głębi kolorów i tonalnością jak z gumy).
Aby nie dać się zwariować Megapixerdolcami ostatnio postanowiłem wprowadzić własną miarę rozdzielczości aparatów - KiloPiksele Co jednak jest nie do końca sensowne ze względu na rożne proporcje boków - średniaki vs mały obrazek.
Co jednak jest nie do końca sensowne ze względu na rożne proporcje boków - średniaki vs mały obrazek.
To robi różnicę komuś, kto kadruje w proporcjach od 1:1 do 5:4 - jeśli natomiast kadrujemy 3:2 i szerzej, to z proporcji średniaka nie wynika dla nas żadna korzyść.
Pawel Pawlak
14-08-2010, 23:48
Jeśli wierzyć NR to niebawem zobaczy d3100 z matrycą CMOS 14mpix i fullHD; Jeśli przecieki są prawdziwe to matryca nie będzie ta sama co w Sony A550/nex5 (inne wymiar). Mało mi się chce wierzyć żeby w sprzęcie tego segmentu projektował całkowicie swoją matrycę, ale jeśli tak zmodyfikował matrycę sony jak zrobił to z D3x to może być niezły czad ;)
Władca Pixeli
15-08-2010, 00:07
Mało mi się chce wierzyć żeby w sprzęcie tego segmentu projektował całkowicie swoją matrycę, ale jeśli tak zmodyfikował matrycę sony jak zrobił to z D3x to może być niezły czad ;)
Ale w takim przypadku chodzi o przetestowanie na użytkownikach aby nie mieć wpadek w droższych modelach :mrgreen:
Pawel Pawlak
15-08-2010, 00:13
no niby tak... ale do tej pory w nikon przekazywał matrycę w dół a nie do góry. Zobaczymy... jeśli ta matryca będzie dobra, to nie mam nic przeciwko zobaczenia jaj w d400. 14mpix mi wystarczy - ważne żeby na iso100-1600 była genialna a na wyższych używalna ;)
Niestety to uzależnienie prędkości migawki powinno być kolejną opcją, dlatego, że przy zmianie obiektywu, niekoniecznie zmieniamy temat. I jeżeli fotografuję taniec na ciemnej sali, to ustalam czas względem ruchu, a nie względem poruszenia korpusem. ..Ale uwzględniasz ogniskową (?), a o tą zależność chodzi ludziom.
mateo912
15-08-2010, 12:13
Jacku ale to co mOSAd napisał również ma sens. Bo przy dynamicznych sytuacjach np j/w przy tańcu postać będzie poruszona niezależnie od ogniskowej gdy dobierzemy za długi czas. Dlatego jeśli wprowadzą tak opcje w AutoISO to powinna być ona obok a nie zamiast obecnego.
Pawel Pawlak
15-08-2010, 12:21
Nie wiem jak komu, ale mi nie chodziło o zastąpienie tego co jest tylko o dodanie możliwości uzaleznienia czasu od ogniskowej :)
mateo912
15-08-2010, 12:28
i to jest dobry pomysł :)
ale ja was nie rozumiem :/
po pierwsze można ustawić ten sam czas dla wszystkich szkieł i ci którym ten nowy fjuczer się nie podoba będą mieli temat rozwiązany.
po drugie to nie ma przeciwwskazań, żeby nikon wprowadził ten fjuczer do d700 czy d300 ale oni tego nie zrobią bo mają gdzieś userów (czego dowodzi permanentny brak nowych firmwarów do aparatów na rynku)
Pawel Pawlak
15-08-2010, 12:57
no ale nie powinniśmy się specjalnie dziwić, że producentowi zależy na sprzedawaniu nowych puszek, z nowymi albo poprawionymi rozwiązaniami, a nie bezpłatnym udoskonalaniu starych :)
a ja się dziwię - powiedz kupisz produkt wspierany czy niewspierany ? dla mnie wsparcie to przynajmniej 30- 40 % decyzji o zakupie. poza tym udoskonalanie produktu to jednak coś więcej niż dodanie 10 linijek kodu.
Pawel Pawlak
15-08-2010, 13:30
Kupiłem aparat który był dla mnie świetny - cena, jakość obrazka, możliwości, niezawodność, wsparcie. Pzzez wpsarcie rozumiem eliminowanie wad aparatu i optymalizację kodu, a nie gratisową rozbudowę funkcjonalnosci. W moim odczuciu, każda dodatowa opcja jest extra bonusem od producenta i z pewnością nie jest niczym oczywistym.
mateo912
15-08-2010, 14:59
a ja się dziwię - powiedz kupisz produkt wspierany czy niewspierany ? dla mnie wsparcie to przynajmniej 30- 40 % decyzji o zakupie. poza tym udoskonalanie produktu to jednak coś więcej niż dodanie 10 linijek kodu.
Siona jak dla mnie każdy kolejny firmware jest próbą naprawienia błędów a nie dodaniem nowej funkcjonalności.
Jeśli wierzyć NR to niebawem zobaczy d3100 z matrycą CMOS 14mpix i fullHD;
Jednocześnie z premierą modelu D3100 Nikon ma zaprezentować także cztery nowe obiektywy.
Mają nimi być:
- Nikkor AF-S DX 55–300 mm f/4.5–5.6 G ED VR, w cenie 420 Euro,
- Nikkor AF-S 85 mm f/1.4 G z powłokami Nano coating, zbudowany z 10 elementów ustawionych w 9 grupach, w cenie 1650 Euro,
- Nikkor AF-S 24–120 mm f/4 G ED VR z powłokami Nano coating, w cenie 1220 Euro,
- Nikkor AF-S 28–300 mm f/3.5–5.6 G ED VR zawierający 19 elementów w 14 grupach, w cenie 1000 Euro.
a czy jedno przeszkadza drugiemu? a czy jak płacisz za system operacyjny to też update`y są tylko poprawą błędów? a dlaczego nie można wykorzystać hardware`u do granic jego możliwości? szczerze? nie rozumiem waszego podejścia. brak rozwijania firmware`u obecnej platformy sprzętowej jest wyrazem braku szacunku dla ludzi, którzy tą platformę zakupili. jeśli uważacie inaczej wasza sprawa - zapytam tylko: czy w imię takiej ideologii producenci STB, telefonów komórkowych czy podzespołów komputerowych to frajerzy? oni w końcu nawet po zaprzestaniu produkcji potrafią udostępniać nowy firmware z nowymi funkcjonalnościami...
Takie gdybania kiedy D700x czy cos takiego bedzie sa juz od dawna i przyznaje racje nie wypuszcza teraz nic co zagrozi D3s, bo ludzie rozum maja i przeplacac nie beda, a nie jedna agencja sie szarpnie teraz na D3s, jak ktos robi wesela to D3s za drogi jest tak czy siak.
Jakis czas temu Nikon UK przyslal kwestionarusz do wypelnienia i byly pytania w stylu ile pixeli bym potrzebowal, tak sie dalo wyczuc nawiazania do Canona 5mk2 bylo pytanie o to czy mi na Full HD zalezy.
W zasadzie myslalem wtedy o FF body i np 5D mk1 da sie za £800 dorwac, a D700 1400 + grip £1600, to sie trafiaja D3 za £1800.
Fakt jest jeden C 5mk2 to lepszy deal niz D700, az sam nie wierze co pisze, ale qurczysyny w C maja taniej
FF body taniej
70-200 sa 4 szt do wyboru f2.8/f4/IS
300mm to samo
400mm 5.6/2.8
U nas (N-power) dla sredniakow szalu ni ma.
Nikon nastepce 700 na rynek wypusci, ale nie predko, sam sie podniecilem jak gripa za free w UK do d700 dawali i myslalem, ze chca wyprzedac D700, a promo sie skonczylo i lipa nastepcy d700 jak nie bylo tak nie ma.
Miejmy nadzieje, ze cenowo bedzie jak z D300 i D300s, po paru miesiacach od promocji cena bedzie na podobnym poziomie.
a jeszcze Thom Hogan pisze u siebie na stronie
tlumaczac pobieznie
"Nadchodza nowe zabawki Nikona. W pierwszych tygodniach lutego bedziemy mieli sporo do pogadania w tym tymacie. Sporo!"
natomiast w kwestii
Moim zdaniem na to jest za wczesnie. Tutaj spodziewalbym sie ruchu najwczesciej w czasie jaki dzielil premiery D3 od D700, czyli ok roku,
a nie dwa miesiace po premierze flagshipa. Jesli bedzie nowe body to predzej spodziewalbym sie czegos a la "D3x w wersji light". W kazdym
razie body wielkosci D700 z wieksza iloscia mpix.
Zgadzam sie jak sie sprzet z wyzszej polki kupuje to tak jest, nikt po wypuszczeniu nowego modelu poprzednim sie nie zajmuje, pracuja nad nastepca.
Niech mi ktos wymieni jakies wielkie problemy z softem w Nikonach, Canon robi to czesciej, ale i z mojego pkt widzenia mniej jest dopracowany. Obsluga lampy w Canonie masakra, w Nikonie bajka pod palcami, to jest software.
Czy to soft, czy hardware za pro sie placi, przyklady nowe N70-200 N300 2.8 N200-400, po za 70-200 nie sa jakies wielkie roznice optycznie, VR jakies powloki, ale roznica ceny nowego i starego 300 2.8 po promocji w UK to bylo £1000 prawie.
Kupiłem aparat który był dla mnie świetny - cena, jakość obrazka, możliwości, niezawodność, wsparcie. Pzzez wpsarcie rozumiem eliminowanie wad aparatu i optymalizację kodu, a nie gratisową rozbudowę funkcjonalnosci. W moim odczuciu, każda dodatowa opcja jest extra bonusem od producenta i z pewnością nie jest niczym oczywistym.
Pawel Pawlak
15-08-2010, 19:10
hehe... moje oczekiwania tak naprawdę stale ewaluują, więc mało prawdpodobne żeby nikon się wstrzelił choćby miał najlepsze chęci ;)) Tak sobie teraz myślę, że chciałbym w pierwszej kolejności D700x (mozliwośc d3x w cenie D700) albo D400 z możliwościami tochę lepszymi niż obecny D300s (fullHD zamias HD) ale z matrycą ok. 12mpix o jakości obrazka D700 - zwłaszcza w zakresie iso200-1600 :))
Fakt jest jeden C 5mk2 to lepszy deal niz D700, az sam nie wierze co pisze, ale qurczysyny w C maja taniej
FF body taniej
70-200 sa 4 szt do wyboru f2.8/f4/IS
300mm to samo
400mm 5.6/2.8
No, nie wiem jak w Englandzie, ale Polandzie 5Dmk2 jest droższy niż D700. Jeszcze 2 miechy temu 5dmk2 można było dostać za jakieś 7500 teraz to sobie śpiewają 8400-8600.
Nikonamający_na_7
15-08-2010, 19:43
Widzę, że tu sprzęt naszych marzeń powstaje! I bardzo dobrze, szkoda że Japońce tego nie czytają, chociaż...
Dorzucę swoje: jasne, że N nie zagrozi swoim puszkom z wyższej półki, ale coś musi dodać w następcy D700; full HD z nastawami, dwa sloty - czuję że to będzie standard w FF, trzeba przecież szkła topowe wykorzystać i bić w konkurencję. A może się szarpną na GPS w korpusie lub natywne 100 ISO (ze wzgl marketingowych, bo praktycznie znaczenie mniejsze). No ale matryca najważniejsza...
Do szkieł dorzuciłbym swoje marzenie: 50/1,2 choć cholerstwo drogie będzie ! Ale pomarzyć dobra rzecz... Obstawiacie że przed Photokiną się coś rozjaśni? To że coraz więcej źródeł mówi o 2011 roku, wygląda mz na celową dezinformację Nikona...
natywne iso100 to marketing? hmmm ... no nie bardzo.
zrób zdjęcie reporterskie w dzień z małą GO ;) na tym natywnym iso200. chyba że ma się szybciutką migawkę - w sensie bardzo "krótką".
d400 pewnie wejdzie z d4, tak coś mi się wydaje
Nikonamający_na_7
15-08-2010, 21:51
Wiem, to abecadło. Testy wykazują, że 100 ISO u Canona daje pomiary zbliżone do 200 u Nikona - to właśnie miałem na myśli! Ale oczywiście jestem zainteresowany 100 ISO w następcy D700, to byłby dobry krok...
zrób zdjęcie reporterskie w dzień z małą GO ;) na tym natywnym iso200. chyba że ma się szybciutką migawkę - w sensie bardzo "krótką".
albo się ma filtr szary........... tak też można ;-)
No, nie wiem jak w Englandzie, ale Polandzie 5Dmk2 jest droższy niż D700. Jeszcze 2 miechy temu 5dmk2 można było dostać za jakieś 7500 teraz to sobie śpiewają 8400-8600.
Nikon D700 £1764 po kursie 4.85 8555zl
Canon 5D mk2 £1694 (da sie on line za £1653) to 8017zl
Wiem, ze to wiecej niz w PL, ale tu kurs funta swoje robi, bylo 4.4 3 mies temu. A przez 2 miesiace dorzucali gripa do D700 za darmo.
http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=11187
http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=26908
http://www.okobe.co.uk/ws/product/Canon+EOS+5D+Mark+II+21.1MP+Digital+SLR+Camera+Bod y+Only+3LCD+Black/1000018739?ref=1q4bs
Pal licho juz to body, to do przezycia, dzis bylem w Jacobs Digital i przykladowo 600mm VR w nikonie jakos £500 wiecej niz w Canonie.
Jedyny wyjatek nowe 70-200 2.8 w Canonie kosztuje wiecej, ale uzywane ostre na FF juz taniej niz 70-200 VR 1 idealne tylko na DX jest drozsze.
Zasadniczo najbardziej brakuje:
24-105 VR f4, reszta to kwestia finansow
70-200 f4
300mm f4 VR (dla ludzi na dorobku ;) )
400mm 5.6 (AF-S, jakas stara wersja jest w uzywanych)
Wiem, ze to wiecej niz w PL, ale tu kurs funta swoje robi, bylo 4.4 3 mies temu. A przez 2 miesiace dorzucali gripa do D700 za darmo.
http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=11187
http://www.jacobsdigital.co.uk/index.php?target=products&product_id=26908
http://www.okobe.co.uk/ws/product/Canon+EOS+5D+Mark+II+21.1MP+Digital+SLR+Camera+Bod y+Only+3LCD+Black/1000018739?ref=1q4bs
Pal licho juz to body, to do przezycia, dzis bylem w Jacobs Digital i przykladowo 600mm VR w nikonie jakos £500 wiecej niz w Canonie.
Jedyny wyjatek nowe 70-200 2.8 w Canonie kosztuje wiecej, ale uzywane ostre na FF juz taniej niz 70-200 VR 1 idealne tylko na DX jest drozsze.
Rozumiem boleść Twoje, sam przeżywam podobne rozterki. Ale. Nie tak łatwo porównać 5dmk2 do D700, to są aparaty do cokolwiek innych zastosowań.
Piszesz, że 600tka jest w Canonie tańsza, ale zastanów się do czego ją podepniesz, do 5dmk2? Jaki sens w tym żeby podpinać taki wypasiony teleobiektyw do aparatu z atrapą autofokusa i zdjęciami seryjnymi 3,9kl/s???
Zasadniczo najbardziej brakuje:
24-105 VR f4, reszta to kwestia finansow
Już zapowiedziany 24-120/4 VR !
Brakuje zdecydowanie nowszej wersji 70-200/2.8 AFS !!! Nowa wersja VR choć znakomita, to jednak posiada zaporową cenę.
400mm 5.6 (AF-S, jakas stara wersja jest w uzywanych)
Stara wersja to manual AI albo AI-S. J
Kiedyś zazdrościłem canonowcom tego szkła, ale przemyślałem sprawę. 400mm to niby nie jest mało, ale często się okazuje że zdecydowanie za szeroko. I co wtedy zrobisz? Jeśli podepniesz TC to i tak AF nie będzie działał, bo jasność 5.6 jest za mała. IMO lepiej mieć ekstra 300teczkę, która dobrze będzie współpracowała z TC 2x.
robsonzbydzi
18-08-2010, 09:10
Wszyscy tak czekają na te nowości że aż z przeciążenia padł serwer nikonrumors :-)
Wczoraj rano też nie działał.
Może sie tam pojawiło "COŚ" na co wszyscy się rzucili żeby zobaczyć i poczytać? :mrgreen:
Wczoraj też tak myślałem, a nic szczególnego się nie pokazało :) Ale może dziś, obym się mylił. Z tym, że jak będzie to pewnie i tak d3100. Ja czekam tylko na oficjalną zapowiedź 24-120/4 i jakieś jego konkretne, duże zdjęcia, bo ten skan z niemieckiej gazety był żenującej jakości :)
wolnyslimak
18-08-2010, 11:31
Niestety nie działa nadal nikonrumors. Jeśli rzeczywiście pokażą 24-120 i będzie równie dobry co 16-35 to zapłacę i piątala. Serio.
Tak...a na wiosnę, na wielkanoc poprosimy o 70-200/4 VR za 4k:D
wojtas0009
18-08-2010, 12:18
;) 4k? nawet w Canonie ceny 70-200 F4 IS to powyżej 4.2k ;) jak już to pewnie 5,5k za takie cacucho... :)
jak już to pewnie 5,5k za takie cacucho... :)
za te kase byłoby raczej mocno bez sensu :/
skoro 2.8 kosztuje 7,5 tysiąca...
właśnie, a niezależne 2,8 - 3 kpln
Za 5,5k? 90% potencjalnych kupców wybrałoby dopłatę/używanego 2.8. Musiałby kosztować te 4-4,5 max.
W sumie niezłą opcją mógłby być f/4 bez Vr, ale to chyba niemożliwe, z resztą i tak niebyłby wiele tańszy...
Tak...a na wiosnę, na wielkanoc poprosimy o 70-200/4 VR za 4k:D
Nie sądzę, żeby chciało im się pracować nad 70-200/4 VR jeśli jest ciągle nowo wypuszczony 2.8 VRII.
Zastanawiam się czy jest szansa i kiedy ze wypuszczą zoomy 2.8 z VR :) szczególnie te szerokie 14-24 lub 17-35 ( a to ostatnie to ma juz 11 lat ).
Pozdrawiam,
AMI
bialogardzianin
18-08-2010, 13:33
...
Wiem, ze to wiecej niz w PL, ale tu kurs funta swoje robi, bylo 4.4 3 mies temu. A przez 2 miesiace dorzucali gripa do D700 za darmo...
Można taniej http://www.rozglos.net/ogloszenie-189792-for-sale-apple-iphone-4-nokia-n97-nikon-d700-d90.html ;)
wojtas0009
18-08-2010, 14:13
;) no i allah jest z nami, a towar w niebie ;)
rumors ruszył i zapowiada premiere w ciągu doby ?
Tonight: Nikon D3100 and four lenses (3FX+1DX)
Second round of announcement should happen tonight. I do not expect any surprises (i.e. no full frame DSLR from Nikon for Photokina)
Nikon D3100:
* 14 MP CMOS Sensor (23.2 x 15.5 mm)
* live View
* Continuous AF in video mode/live view
* 3 inch Display (not swivel)
* 100 – 12800 ISO
* ISO setting manual or automatic
* 11 AF points
* new AF points configuration which should cover a very large portion of the viewfinder
* full HD Video (1920 x 1080)
* HD video: 1080p/24 and 720p 30/24
* AVCHD video codec
* new EXPEED2 processor
* improved objects recognition for the AF control
* improved in-camera menu
* user can save picture profiles
* in camera video editing capabilities
* 3 fps
* price 650 €
* will be sold in a kit with a 18-55mm lens
Lenses:
* Nikkor AF-S DX 55-300 f/4.5-5.6 G ED VR (ca. 420 €)
* Nikkor AF-S 85 f/1.4 G with Nano coating (€1650/$1650): 10 lens elements in 9 groups (the old version has 9 elements in 8 groups)
* Nikkor AF-S 24-120 f/4 G ED VR with Nano coating (€1220/$1300)
* Nikkor AF-S 28-300 f/3.5-5.6 G ED VR (€1000/$1050): 19 lens elements in 14 groups
I will have a continuous coverage today. Some Danish websites are already reporting that they are invited to a Nikon press conference tomorrow @ 10am.
Ceny po przeliczeniu euro - kosmos - 1700 zł za 55-300 vr no chyba ze lepszy optycznie niz 70-300 vr ?
12800...
Czekam na testy ,-)
Ceny po przeliczeniu euro - kosmos - 1700 zł za 55-300 vr no chyba ze lepszy optycznie niz 70-300 vr ?
Ceny sugerowane. Za 70-300VR w cenniku Nikona jest 2569 zł.
55-300VR za pół roku powinien kosztować jakieś 1300 zł, a to już jest dobra cena.
właśnie, a niezależne 2,8 - 3 kpln
Nie ciesz się, nie ciesz - Sigma APO 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM będzie znacznie droższa. :)
wiem - aktualna cena dystrybucji 6 kpln ale cały czas jest zwykła 2,8 za 3 kpln
Szkła już są http://www.nikon.com/about/news/2010/0819_af-s_85_24-120_28-300-03.htm
D3100 też http://www.nikon.com/about/news/2010/0819_d3100_01.htm
ale czy ja dobrze widzę, że cen nie widzę ? no i premiera tego mega zooma to dla mnie potwierdzenie, że dx za długo nie pożyje.
A niby czemu nie? Wypuścili właśnie 55-70VR DX.
DX pożyje długo, bo jest mniejszy, tańszy i łatwiej w nim o wąskie kadry.
DX stanowi pewnie 90% sprzedaży Nikona, więc pożyje jeszcze dłuuugo :)
żeby FX stało się tymi 90% potrzeba tylko 2 rzeczy: ceny i marketingu. nie myślę, żeby dxxxx były za chwilę FXowe ale coś mi się wydaje, że za 2 generacje dxx i dxxx będą już FXowe. pamiętajcie, że szkła projektują na jakieś 7-10 lat, a ja na dzień dzisiejszy nie widzę sensu dla takiego 28-300.
żeby FX stało się tymi 90% potrzeba tylko 2 rzeczy: ceny i marketingu. nie myślę, żeby dxxxx były za chwilę FXowe ale coś mi się wydaje, że za 2 generacje dxx i dxxx będą już FXowe.
Patrzysz na to z pozycji użytkownika, a Nikon jako firma ma przede wszystkim ZARABIAĆ :)
Pewnie o wiele bardziej opłacalne dla Nikona jest w tej chwili podzielenie na DX i FX i słone kasowanie za FX aniżeli wprowadzanie matryc pełnoklatkowych do niskich modeli.
Gdyby teraz Nikon pokazał korpus typu D90, ale z matrycą z D3s to bym go kupił od razu. Ale nikon wtedy by na mnie mniej zarobił, a zarobi więcej bo pewnie kupię następcę D700 (gdyż doskwiera mi coraz bardziej brak drugiej puszki FX).
a popatrz od strony marketingu i zysków. nasycą rynek amatorski DXem i co dalej? najprostszym krokiem jest rzucić ludowi FX i wmawiać mu, że właśnie teraz będzie dopiero robił fotki :) dal mnie właśnie z powodu pazerności nikon to taka właśnie normalna droga :) po prosu coś tym ludziom trzeba wcisnąć.
--edit--
dodam jeszcze, że w związku z pojawieniem się kompaktów z matrycami DXowymi no i kompaktów z wymienną optyką, żeby jakoś podzielić rynek trzeba czymś odróżnić lustra od owych. dla mnie to się układa w całość :)
Fajny ten 3100 powiedział bym, że wypasiony. Do tego ma działać AF z nagrywaniem filmów chce to zobaczyć :)
Pozdrawiam,
AMI
jak d3100 ma takie iso to ciekawe jakie będzie miał nowy d90 (podobno 25600) i jeszcze ciekawsze co będzie miał nowy d700 i kiedy będzie ;D oby to było d700s ;D
jak d3100 ma takie iso to ciekawe jakie będzie miał nowy d90 (podobno 25600) i jeszcze ciekawsze co będzie miał nowy d700 i kiedy będzie ;D oby to było d700s ;D
co do 700s - pytanie raczej kiedy :) z tego co zrozumiałem wcale ta premiera nie musi być taka szybka. co mnie jednak martwi :/
powiem więcej mnie akurat te premiery bardziej zmartwiły niż ucieszyły po ciuchu liczyłem jednak na jakąś pełną klatkę i jednak na brak w tych premierach 85/1,4. jedno i drugie są mi trochę jakby wiatrem w oczy ...
Pawel Pawlak
19-08-2010, 11:05
jeśli nikon przyłożył się do tej matrycy tak jak do d3/d3s to z chęcią zobaczę ją w d400. 14.2mpix zdecydowanie starczy, ważne żeby to były takie piksele któe wysadzają z kapci - a w d3/d3s nikon pokazał że ptrafią takie zrobić ;)
jeśli tak będzie to D700 ląduje u mnie na półce (piłka nożna) i wracam do DX :)
A tak w ogóle to jaka to jest matryca? W sensie - czyja? :) Sony ma w swojej ofercie jakiś korpus, który sugerowałby, że to ta?
Pawel Pawlak
19-08-2010, 11:09
"A new DX-format CMOS image sensor developed by Nikon " - do tej pory jak nikon wkładał matrycę sony to nie pisał nic, więc sądzę zę można wierzyć że to ich matryca. Poza tym na pewno nie jest to matryca żywcem brana z sony bo: inne wymianry, inna rozdzielczość obrazka
edit: ale ta matryca sony jest moim zdaniem świetna.
"A new DX-format CMOS image sensor developed by Nikon " - do tej pory jak nikon wkładał matrycę sony to nie pisał nic, więc sądzę zę można wierzyć że to ich matryca. Poza tym na pewno nie jest to matryca żywcem brana z sony bo: inne wymianry, inna rozdzielczość obrazka
edit: ale ta matryca sony jest moim zdaniem świetna.
Cholera wie, "developed" to można przetlumaczyć jako "opracowana", a to już dość ogólne stwierdzenie. Ok, mniejsza z tym, ważne by była dobra :)
co do 700s - pytanie raczej kiedy :) z tego co zrozumiałem wcale ta premiera nie musi być taka szybka. co mnie jednak martwi :/
powiem więcej mnie akurat te premiery bardziej zmartwiły niż ucieszyły po ciuchu liczyłem jednak na jakąś pełną klatkę i jednak na brak w tych premierach 85/1,4. jedno i drugie są mi trochę jakby wiatrem w oczy ...
A co masz do nowej 85? Jest nowa konstrukcja, jest nano, można spodziewać się żyletki :)
Pozdrawiam,
AMI
A co masz do nowej 85? Jest nowa konstrukcja, jest nano, można spodziewać się żyletki :)
Pozdrawiam,
AMI
po 24 tez sie spodziewalismy zyletki a nadaje sie NA zyletki... pozyjemy, zobaczymy.
Pawel Pawlak
19-08-2010, 11:21
D300/d300s też miał matrycę sony, tylko porawianą przez nikona (inne rozmiary, inne rozdzielczości) i po tych poprawkach z nikona dało się wyciągać znacznie więcej niż z sony a700. O D3x i związkach jego matryc z a900/a850 nawet nie wspominam, bo za sprawą "drobnych" korekt nikona, dzieli je mała przepaść. Ale o ile pamiętam przy żadnej z nich nie pisał nikon że to ich matryca. taki tekst widniał tylko przy D3/d3s/d700\
Jeśłi to jest naprawdę konstruckja nikona to mamy jeszcze info, że nikon ma bazę matryc HiRes - np. do następcy D3x (do tej pory nikon miał swoje matryce tylko niskiej gęstości - d2h/d3). Jeśli udałoby się im utrzymać taką samoa gęstość przy przetworniku FXowym, to D4x miałby 32mpix ;)
a nie mogliby prz tych matrycach popracowac z C zamiast z S? :mrgreen:
Pawel Pawlak
19-08-2010, 11:29
przestań - wszystkie miały by w cieniach banding już przy iso100 ;)
No coś Ty, C to dla N, wróg najgorszy ;)
A mówiąc poważnie, Sony karmi swymi matrycami wiele firm, Canon nie :)
przestań - wszystkie miały by w cieniach banding już przy iso100 ;)
Tak mają? (serio pytam)
Pawel tak pisze bo zazdraszcza :mrgreen: a co do wzajemnej milosci N i C to raczej oczywiste ;)
Pawel Pawlak
19-08-2010, 11:33
Tak mają? (serio pytam)
Wszystkie może nie, ale spora część: 5d2 i 50D na pewno, 7D o ile pamiętam RAWy które wywołwyałem także.
jak wszystkie nikony mialy i w swiatlach i cieniach to jakos nikt nie marudzil... ;)
Kiedyś matryce Canona miały przewagę, teraz nie widzę jej zupełnie, a z racji robienia zdjęć sportowych mam okazję widzieć efekty z każdej puszki canona od 20D do 1D MK IV - szału nie robią ;) D300/700/3/3s nie mają się czego wstydzić.
żeby FX stało się tymi 90% potrzeba tylko 2 rzeczy: ceny i marketingu. nie myślę, żeby dxxxx były za chwilę FXowe ale coś mi się wydaje, że za 2 generacje dxx i dxxx będą już FXowe. pamiętajcie, że szkła projektują na jakieś 7-10 lat, a ja na dzień dzisiejszy nie widzę sensu dla takiego 28-300.
Ile lat juz to slyszymy? ;)
Cholera wie, "developed" to można przetlumaczyć jako "opracowana", a to już dość ogólne stwierdzenie. Ok, mniejsza z tym, ważne by była dobra :)
To jest najwazniejsze, a w czyjej fabryce bedzie to klepane to juz zadna roznica.
Czyli co D700s czy D700x szybko nie zobaczymy?. Więc mogę z czystym sumieniem dziś zamówić D700. Czekałem tylko do 19, żeby zobaczyc czy coś nowego będzie
W komentarzach na optycznych ktoś sugeruje, że matryca D3100 to ta z Sony NEX3. Notabene ponoć świetna.
Fakt, FX to sporo kasy i rozumiem kazdego, kto czeka na nastepce, mimo zupelnego braku informacji o potencjalnych usprawnieniach. Ja rowniez ostatnio regularnie odwiedzalem NR ,), ale ostatnio popukalem sie w leb i dalem sobie spokoj.
Poczekam do poczatku pazdziernika i kupie D700 za tyle, po ile chodzi, ew. uzywke.
Nie jestem w stanie sobie wyobrazic sytuacji, w ktorej JA moglbym byc przez obecny model ograniczony, przy swoich zastosowaniach i niech kazdy sobie odpowie na to samo pytanie.
Niby jakis tam ruch jest i niby D700 znika ze stockow, ale ile razy juz tak bywalo, a pozniej uzupelniali produkcje? :]
Zdziwilbym sie, gdyby go wypuscili przed Nowym Rokiem... ale coz, w praktyce prawie wszystko zalezy od tego, co sie dzieje na rynku i jaki jest popyt na siedemsetke w porownaniu do konkurencji.
A co do matrycy w D3100 to nie moge sie doczekac pierwszych testow. Oby tylko nie skonczylo sie na tym, ze na wyzszym ISO, algorytmy odszumiajace przy okazji wywala pol zdjecia :)
A jesli nowy D90 rzeczywiscie otrzyma taka specyfikacje i bedzie mial pare pkt krzyzowych, to przy odpowiednio niskiej cenie, moze byc z tego prawdziwy rekin :).
Pawel Pawlak
19-08-2010, 13:17
Jeśli sugerować się tym co napisał nikon, jak wyglądają obie matrycy (wyprowadzenie ścieżek), jakie są gabaryty obu matryc, jaka jest rozdzielczość obrazków to nie są to te same matrycew. No ale obie mają 14.2mpix to musza być te same...
Ale na samplach jest coś, czego dawno nie widziałem na plikach z nikona, wołanych Nikon capture NX, alno ViewNX - jest moira !!
Ale na samplach jest coś, czego dawno nie widziałem na plikach z nikona, wołanych Nikon capture NX, alno ViewNX - jest moira !!
To może będzie i ostro? :D
Panowie, o body D3100 rozmawia się nie w dziale Dxxx. W sąsiednim dziale też jest wątek plotkarski. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2035641#post2035641
Pozdrawiam,
AMI
eeeeeeee
w zasadzie to do niej samej nic no może poza brakiem VR. tylko ta premiera jest mi nie na rękę :/ bo mam takie wewnętrzne przeczucie, że cena nowej sigmy- na którą się przyczajałem - będzie wyższa niż te zapowiadane 3999. choć w sumie jest mały plusik bo cena zapowiedziana na N85 to jednak 100 € mniej niż się spodziewano.
no jeszcze minimalna ostrzenia też mogłaby być mniejsza
Nie doszukałem sie czy ktoś już wrzucał
Łapcie z fotopolisa: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11356
Marcin Borkowski
19-08-2010, 22:06
Nie doszukałem sie czy ktoś już wrzucał
lepiej powiedz od razu ze nie chciało Ci się czytać..
nawet kilku poprzednich postów..
Czytałem od 90 strony i z fotopolis nie mogłem znaleźć.
Przy tylu postach czasem może być ciężko coś zauważyć
Pomijając już fakt, że tu są 3 cyfrówki a nie cztero :-P
No to akurat wiem. Tylko że tu od zawsze był bardziej rozwiniety temat nowości Nikona, również następcy D90. Dlatego najpierw tu zajrzałem.
petrus33
19-08-2010, 22:38
Czyli co D700s czy D700x szybko nie zobaczymy?
Sugeruj się tym, co tu niektórzy wszystkowiedzący mądrale wypisują, a daleko zajedziesz.
Ja tu zaglądam już jedynie dla rozrywki :smile:
Marcin Borkowski
19-08-2010, 22:50
Czytałem od 90 strony i z fotopolis nie mogłem znaleźć.
Przy tylu postach czasem może być ciężko coś zauważyć
a co za różnica z skąd czy z fotopolis czy z optycznych czy skąd indziej?
skoro tak wyglądać następca d3000, jaki będzie następca d90 :O
Oficjalnie na stronie nikona, wlasnie maila dostalem
AF-S Nikon 85mm/1.4
AF-S Nikon 24-120mm/4 vr
Na dodatek
AF-S Nikon 28-300mm VR
Ciekawe, czy 24-120mm bedzie optycznie przynajmniej tak dobry jak C 24-105.
http://nikoneurope-en.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_en.cfg/php/enduser/doc_view.php?1=Avck~wriFv8SX0KZGqge~yL~Jvsq~zz~
Rozumiem boleść Twoje, sam przeżywam podobne rozterki. Ale. Nie tak łatwo porównać 5dmk2 do D700, to są aparaty do cokolwiek innych zastosowań.
Piszesz, że 600tka jest w Canonie tańsza, ale zastanów się do czego ją podepniesz, do 5dmk2? Jaki sens w tym żeby podpinać taki wypasiony teleobiektyw do aparatu z atrapą autofokusa i zdjęciami seryjnymi 3,9kl/s???
Już zapowiedziany 24-120/4 VR !
Brakuje zdecydowanie nowszej wersji 70-200/2.8 AFS !!! Nowa wersja VR choć znakomita, to jednak posiada zaporową cenę.
Stara wersja to manual AI albo AI-S. J
Kiedyś zazdrościłem canonowcom tego szkła, ale przemyślałem sprawę. 400mm to niby nie jest mało, ale często się okazuje że zdecydowanie za szeroko. I co wtedy zrobisz? Jeśli podepniesz TC to i tak AF nie będzie działał, bo jasność 5.6 jest za mała. IMO lepiej mieć ekstra 300teczkę, która dobrze będzie współpracowała z TC 2x.
http://fotoblogia.pl/2010/08/25/plotki-nikon-d400-oraz-d5000s-w-drodze/
Chyba fake ;)
Nikonamający_na_7
25-08-2010, 19:56
Jeśli widzę takie zapowiedzi na stronach sklepu, to powód jest zwykle prozaiczny: niechlujstwo przy wpisach albo celowe działanie, czyli darmowa reklama. Po forum na wielu forach krąży adres sklepu (za friko) a nuż ktoś zajrzy i coś kupi, bo przecież dobrze poinformowani są... Niektórzy w reklamie za free (a jest w necie wiele sposobów na to) osiągnęli mistrzostwo świata!
LordYoghurt
30-08-2010, 16:55
Wedle Optycznych i innych branżowych serwisów plotkarskich, Nikon planuje premierę nowej lampy w okolicach 15 września br. Skoro SB-800, anonsowana razem z SB-600, ma już od dawna swojego następcę w postaci SB-900, wydaje się że można się spodziewać czegoś w stylu SB-700.
Czy ktoś z Was trafił na jakieś wiarygodne przecieki, potwierdzające fakt pojawianie się nowej lampy, a najlepiej jej parametry? Może Nikon widząc duże zainteresowanie SB-800 spróbuje reaktywować ją pod nową nazwą i np. poprawioną nawigacją z dziewięćsetki? No co, pomarzyć można… W każdym razie trzymam kciuki!
może wreszcie jakiś SB-młotek o LP 70-80 :D
kruszyna
02-09-2010, 11:28
może wreszcie jakiś SB-młotek o LP 70-80 :D
Tak i obsługa radiowa z przeniesieniem wszystkich opcji na kilometr;)
Tak i obsługa radiowa z przeniesieniem wszystkich opcji na kilometr;)
tak jakby problemem było władować takie radio do jednocyfrowego body :)
...no ale zamiennik takiego radia już mam, a teraz by się przydało chociaż coś mocniejszego żeby świeciło to jakoś w trybie FP ;)
LordYoghurt
02-09-2010, 23:35
Nikonrumors potwierdza 35 1.4 i SB-650. Szkoda, nazwa 650 sugeruje jedynie poprawioną 600, a nie zupełnie nową konstrukcję. Może chociaż z ceną nie przesadzą.
jejku! 24/1.4, 35/1.4, 85/1.4 ! na brak czego teraz narzekać??? [ oprócz braku pieniędzy ]
Pawel Pawlak
06-09-2010, 22:14
135/2 ;)
edit: No i oczywiście na obrazek, wagę, gabaryty, itp.
wolnyslimak
06-09-2010, 22:31
No co Wy: NA PLASTYKĘ!
Dawać mi tu następcę D700 ! Ale już !!!! :)
Pawel Pawlak
06-09-2010, 23:03
prz3mo, ale czego brakuje Ci w D700 ?
prz3mo, ale czego brakuje Ci w D700 ?
Niczego, ale brakuje mi drugiej puszki FX. Za jakiś czas takową będę chciał nabyć, a więc przydałoby się coś "świeżego". Jakoś głupio kupić o grubo ponad tysiąc drożej drugą taką samą puchę, aniżeli dałem prawie 2 lata temu za nówkę w FJ :)
ps. Albo ok... brakuje mi w D700: lepszego pokrycia punktami AF (nie tylko środek kadru), cichej migawki, może dwóch slotów kart... A i matryca z D3s mogłaby być :-P Wagę mogliby też trochę zmniejszyć, bo czasem z jakimś dużym szkłem i lampiszonem to mi rękę urywa ;)
Wagę mogliby też trochę zmniejszyć, bo czasem z jakimś dużym szkłem i lampiszonem to mi rękę urywa ;)
taaa... mogą z plastiku zrobić, ale wtedy posypią się komentarze że to "wydmuszka".
'wogole' (celowy zabieg) mają wsadzić matryce d3s, z rozdziałką d3x z pokryciem af z d300, masą d3000, gabarytami d700, wygodą d3 i ceną zaje*** d1 - to ja idę składać klocki LEGO. ludzie oprzytomniejcie ;)
taaa... mogą z plastiku zrobić, ale wtedy posypią się komentarze że to "wydmuszka".
'wogole' (celowy zabieg) mają wsadzić matryce d3s, z rozdziałką d3x z pokryciem af z d300, masą d3000, gabarytami d700, wygodą d3 i ceną zaje*** d1 - to ja idę składać klocki LEGO. ludzie oprzytomniejcie ;)
Po co się tak podniecasz? Na 99% większość z tego co wypisałem będzie w następcy D700, więc nie bardzo rozumiem Twojego ironicznego wpisu.
gregory_21
07-09-2010, 00:21
Po co się tak podniecasz? Na 99% większość z tego co wypisałem będzie w następcy D700, więc nie bardzo rozumiem Twojego ironicznego wpisu.
Coś pisać "czeba", a że kolega źle trafił to już peszek ;)
ho ho ho, sami srodzy na tym forum są ;)
co się tak podniecam? (pomijając że są to wycieczki osobiste, które raczej są niegrzeczne. ba, w wielu wypadkach kończyły się banem) bo się zastanawiam jak można się tak podniecać sprzętem.
ile można gadać o następcach, puszkach, szkłach... och! łał! d4, zrobi super fotki ;)
to sobie róbcie te super fotki super sprzętem. powtarzam swoją opinię, że niewiele ludzi zauważyło że to nie aparat robi zdjęcia.
powodzenia:) miłego orgazmowania się :)
gregory_21
07-09-2010, 22:22
ho ho ho, sami srodzy na tym forum są ;)
co się tak podniecam? (pomijając że są to wycieczki osobiste, które raczej są niegrzeczne. ba, w wielu wypadkach kończyły się banem) bo się zastanawiam jak można się tak podniecać sprzętem.
ile można gadać o następcach, puszkach, szkłach... och! łał! d4, zrobi super fotki ;)
to sobie róbcie te super fotki super sprzętem. powtarzam swoją opinię, że niewiele ludzi zauważyło że to nie aparat robi zdjęcia.
powodzenia:) miłego orgazmowania się :)
A zapoznałeś się przypadkiem z tematem tego wątku?
Raczej nie, bo Twoja wypowiedź brzmi jak pretensje do kucharza, że już 5 dzień z rzędu - zupełnie nie wiadomo dlaczego - gotuje w kuchni.