Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 [37] 38 39 40

miroko
15-08-2017, 22:47
A to już było? Podobno wyczytane z chińskich krzaczków.

Autofokus lepszy od D5

Poza tym Nikon D850 ma mieć nowy AF z 153 punktami, które będą kryły 30% więcej powierzchni kadru niż w D5. Środkowy punkt ma oferować czułość -4 EV, a reszta -3 EV.

......

źródło: http://fotoblogia.pl/11059,wyciekla-pelna-specyfikacja-nikona-d850Było, tylko że źle piszą. Bo 30% większe pokrycie odnosi się względem D810, a nie do D5. AF w D5 ma 153 punkty.

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 23:01
Także myślę, że nie ma co się przejmować "dopłatą" do większej szybkostrzelności skoro to nie priorytet, i można z tego zrezygnować. Czytając wątek można dojść do dziwnych wniosków... Ludzie oczekują sprzętu 3in1- szybkostrzelności i wysokiego ISO na poziomie "jednocyfrowców", niskiego ISO i rozdzielczości jeszcze lepszej niż w D810, i ceny na poziomie amatorskiego sprzętu. Abstrakcja i tyle. Dla mnie sprawa jest oczywista- trzeba wybrać najlepsze narzędzie do wykonywania tego czym się zajmujemy. Jeśli "tematyka" jest obszerna- trzeba czasem kupić więcej niż jedno narzędzie, często specjalistyczne, najlepsze dla danej roboty.
Zgodzę się. Nie liczę na cudo za darmo. I osobiście nie mam nic przeciwko by coś co jest dobre swoje kosztowało. Sam też nie mam ochoty robić za darmo, ani nawet pół darmo?. Choć jestem gadżeciarz i te 2 dodatkowe FPS by mnie cieszyły. Ale bardziej zależy mi na ISO 64 i dużej matrycy niż na FPS. Dla tego wybrałem D810 a nie D4. Od 850 głównie oczekuje poprawy AF. W D810 nie jest tragicznie, ale jak na spacerze robię dziecią zdjęcia Galaxy S7 a później biorę aparat do rąk to myślę sobie, ale ślimak ?. Bardzo by mnie ucieszyło normalne Wi-Fi, bo bieganie z kablem po studio męczy. Od nowej matrycy oczekuje też lepszej rozpiętości tonalnej. Resztę traktuje jako dodatki. Oczywiście ludzka zachłanność liczy na jak największą ich ilość ?

nikoniarz
15-08-2017, 23:07
Od 850 głównie oczekuje poprawy AF. W D810 nie jest tragicznie, ale jak na spacerze robię dziecią zdjęcia Galaxy S7 a później biorę aparat do rąk to myślę sobie, ale ślimak ������
Może wina leży w obiektywach a nie w korpusie ;)

KrzysztofKozicki
15-08-2017, 23:29
Mam Nikory 14-24, 24-70, 70-200 i Sigmę 85 1.4. Na wszystkich jest podobnie. To raczej kwestia, że S7 to rakieta jak chodzi o af ?

nikoniarz
15-08-2017, 23:53
Mam Nikory 14-24, 24-70, 70-200 i Sigmę 85 1.4. Na wszystkich jest podobnie. To raczej kwestia, że S7 to rakieta jak chodzi o af ������

Interesujące... Na serio...

KrzysztofKozicki
16-08-2017, 06:54
A co dokładnie jest w tym interesujące?

wilk325
16-08-2017, 08:23
Mam Nikory 14-24, 24-70, 70-200 i Sigmę 85 1.4. Na wszystkich jest podobnie. To raczej kwestia, że S7 to rakieta jak chodzi o af ������

Wykorzystuję D810 ( z gripem i atomówką ) do zdjęć lotniczych wraz z N500/4 FL i 200-500/5.6 - nie zauważyłem aby AF się nie wyrabiał. Co prawda nie focę samolotów S7 a tylko widoczki więc nie porównywałem. Z 14-24 i 70-200 też nie mam problemów; z 24-70 się nie wypowiem bo nie mam ale z 24-120/4 daje radę. Może faktycznie grip i bateria pomaga, bo nigdy nie fociłem samą puchą i zwykłą baterią.

aldam
16-08-2017, 08:26
D650?
Szukałem ale na razie cisza .

miroko
16-08-2017, 08:58
Mam Nikory 14-24, 24-70, 70-200 i Sigmę 85 1.4. Na wszystkich jest podobnie. To raczej kwestia, że S7 to rakieta jak chodzi o af [emoji41]Piszesz zapewne o ostrzeniu przez lifeview. Wtedy można by się z tym zgodzić.
Jednak jeżeli piszesz o tym, że ostrzenie przez wizjer w D810 jest ślimakiem w porównaniu z Samsung S7 to dołączam się do wypowiedzi, że jest to interesujące spostrzeżenie, powiedziałbym raczej, że nieprawdopodobne. Może masz ustawiony af w D810, że ma być wolny (afc można regulować opóźnienie w 5 stopniach).
AF w D850 będzie na pewno lepszy niż w D810. Słyszałem opinie, że AF w D500 jest szybszy i pewniejszy niż w D810 więc coś w tym jest.

Jacek_Z
16-08-2017, 09:12
Czym mniejsza matryca (i mniejsze obiektywy) tym ostrzenie jest szybsze. W dużych tele poradzono sobie z problemem stosując wewnętrzne ogniskowane, wędruje niewielka grupa soczewek. Nie dziwi mnie szybkosc AF w D300, D500, komórkach ;), a nawet w bezlustrach Fuji czy Olympusach. Wyzwaniem się robi szybkość w penoklatkowcach, ale w jednocyforowcach była ona zawsze OK, a i w D7xx, D8xx jest ona zadowalająca.
PS - bawił się ktoś haselem za 100 tys zł? Co powie o prędkości AF? To niewątpliwie profesjonalny sprzęt.

badtorro
16-08-2017, 09:37
D650?
Szukałem ale na razie cisza .

Też nadstawiam uszu, ale nie ma żadnych wieści. Przypuszczam, że najwcześniej jakieś plotki pojawią się już po premierze D850. Do tego czasu temat nowych premier w Nikonie zapewne będzie zdominowany przez D850.

KrzysztofKozicki
16-08-2017, 12:06
Piszesz zapewne o ostrzeniu przez lifeview. Wtedy można by się z tym zgodzić.
Jednak jeżeli piszesz o tym, że ostrzenie przez wizjer w D810 jest ślimakiem w porównaniu z Samsung S7 to dołączam się do wypowiedzi, że jest to interesujące spostrzeżenie, powiedziałbym raczej, że nieprawdopodobne. Może masz ustawiony af w D810, że ma być wolny (afc można regulować opóźnienie w 5 stopniach).
AF w D850 będzie na pewno lepszy niż w D810. Słyszałem opinie, że AF w D500 jest szybszy i pewniejszy niż w D810 więc coś w tym jest.

Nie piszę o live view, a o wizjeze. Nie robiłem testów by mieć konkretne wyniki, ale sory S7 szybciej ostrzy. Af w D810 mam ustawiony różnie ze względu na różnorodność sesji. Nie mówię, że D810 ma zły af, ale są szybsze i skoro od jego premiery mija 3 lata oczekuje szybszego w D850.

Co do gripa to posiadam go, że względu na wygodę jaki daje. Mam w nim zwykła baterie, więc jak jest z atomową nie wiem. Ale wydaje mi się, że dzieci w wieku 2 i 4 lat (moje) są większym wyzwaniem dla AF niż samolot. Choć wypowiadam się tylko na podstawie zdjęć robionych raz na pokazach lotniczych w Gdyni. Oczywiście mogę się mylić. Ale jak mam wykonać zdjęcie dziecią na spacerze czy w domu to wyjmując telefon z kieszeni mam zawsze ostre zdjęcie na które nigdy nie czekam. Wyjmując aparat czasem się trafi nie ostre, albo ostre gdzie indziej. I nie chce tu poruszać dyskusji o technice robienia zdjęć, przysłonie, jakości obrazka itp. Mówię o zwykłych zdjęciach domowych jakie chyba robi dzisiaj każdy. Większą wygodę daje mi telefon z wielu czynników a jednym z nich jest AF. I konkretnie mówię o S7, bo mając Sony Z2 już tak fajnie nie było.

Podsumowując, nie mam ochoty się z nikim sprzeczać, a jedynie wyrażam swój pogląd na bazie własnych doświadczeń i życzenie lepszego AF w nowym aparacie, choć by na fakt rozwoju technologii.

Jacek_Z
16-08-2017, 12:13
Rolę gra mała matryca, wieksza GO, leciutka soczewka i zapewne dobre warunki oswietleniowe. Moj 4 letni telefon tez ostrzy blyskawicznie, ale zupelnie tego nie przekladam sobie na jakiekolwiek porownania z AF w lustrzance FX. To prównywanie sliwek z gruszkami.

ksh
16-08-2017, 12:21
Jaki obiektyw był podpięty do tego wolno ostrzącego D810 ?

bic44
16-08-2017, 12:29
Co do smartów - tam af jest generalnie dla bliskich odległości, dla tych typowych ostrzyć właściwie nie trzeba, GO będzie na na tyle duża. Niektóre modele i/lub apki pozwalają na manual focus, można sprawdzić. Dla aparatu również można uzyskać podobny efekt odpowiednią kombinacją ogniskowej, przysłony i pierścienia ostrości.

Jacek_Z
16-08-2017, 12:45
W komorkach są szerokie kąty. I jakby przeliczyc po matrycy (ekwiwalenty dajace te samą GO) patrzac jakie to sa jasne szkla to pewnie wyjdzie ze to jest cos w okolicach 28 mm f 5.6 - zadne wyzwanie dla AF.
Zapewne robiąc D810 używał kolega zarówno dłuższej ogniskowej i jasniejszego szkla.

ksh
16-08-2017, 12:49
Jakby przeliczać jeszcze dokładniej to można by sobie wyobrazić teoretycznie jakby działało AF na pełnej klatce z obiektywem 5mm :)

KrzysztofKozicki
16-08-2017, 13:08
Zgadza się że są to różne urządzenia i że używam często dłuższej ogniskowej i jaśniejszego szkła. Jak już robię zdjęcia dzieciom aparatem to oczekuje czegoś lepszego niż telefon ?. Wspomnę poraz kolelny iż uważam że af w D810 jest dobry. Nie jest to aparat typowo reporterski i nie oczekuje by taki był. Kupiłem go do innych zastosowań i był to dobry wybór. Ale skoro D850 jest w plotkach promowany jako bardziej uniwersalny to liczę na lepszy af.
Co do szkieł to kilka postów wcześniej pisałem jakie mam i nie jest to ich problem.
Trochę dziwi mnie, że jak mówię że chciałbym lepszy af to odzywają się obroncy, że ten jest dobry. Nigdzie tego nie kwestionuje, ale technika idzie do przodu i obecnie są już szybsze. A nawet i wtedy byly, bo D4s z tego samego okresu podejrzewam, że ostrzy szybciej i pewniej niż D810. Jak się mylę to proszę o sprostowanie.
Tak samo jak chciałbym mieć więcej FPS, mimo iż w 95% wystarcza mi obecne 5 to nie obrażę się na 7, bo do 9 nie będę dopłacał za ładowarkę do atomowej bakterii. Normalne, że skoro Nikon ma mnie przekonać do zmiany z D810 na D850 to oczekuje pewnych zmian a oni oczekują pewną kwotę. Istotne tylko jaka i za co. Kto na ile ma oczekiwań. Na korzyść Nikona działa nasz US, więc na starcie mają przewagę ?

aldam
16-08-2017, 13:14
Panowie dajcie spokój druga strona i ciągniemy czy d810 ma na tyle dobry af aby dogonić smarta.
Dzisiaj 16.08 a z tego co pamiętam w tym dniu plotki mówiły o premierze d850.

Jacek_Z
16-08-2017, 13:22
Masz nieco życzeniowy tok rozumowania. Oczywiscie jest postęp i nalezy sie spodziewać, że AF w D850 bedzie lepszy od tego bardzo dobrego w D810. Ale absolutnie bym nie oczekiwal ze bedzie lepszy od tego w D5. Bardziej upakowane matryce maja wieksze wymagania. Widać na nich bardziej to, ze zdjecie nie jest trafione. W nich AF musi byc precyzyjniejszy, a nie szybszy. Kwestia priortetow.
Niech cos do myslenia da ... Sigma USB dock. Mozna zaprogramować różną prędkość ostrzenia, z konsekwencją co do ilisci trafionych klatek. Inne sa priorytety w D5, a inne w wielomegapikselowcu. No i dochodzi kwestia zasilania - akku w jednocyfrowcach maja wyzsze napiecie. D5 będzie szybszy i dokladniejszy szczegolnie w zdjeciach seryjnych (lustro dłużej leży w dolnym położeniu)

ksh
16-08-2017, 13:25
Co to znaczy lepszy AF, czas ostrzenia, ilość nietrafionych, szybkość serii, ale że masz wolny af i to nie w LV ?
Przecież przykładowo nawet na biednym D600 z tamronem 24-70 mam błyskawicę, nie jestem w stanie zauważyć opóźnienia żadnego po wciśnięciu spustu, dlatego dziwi mnie że możemy mówić o jakimś wolnym af jeśli zestaw ma przyzwoity obiektyw pod tym względem.

Pawel Pawlak
16-08-2017, 14:03
Trudno się nie zgodzić z Jackiem; różne priorytety - różne realizacje - nawet bazując na tym samym sprzęcie. Beż wątpienia D4s ma AF który wgniata w fotel D810 - pod warunkiem że fotografujemy w warunkach które wymagają max wydajności AF i z odpowiednim obiektywem. Ale te aparaty dzieli inne zasilanie (niestety wsadzenie en-el18 do MB-D12 nie przynosi takich rezultatów jak w EN-EL4 w MB-D10), inna mechanika lustra, inne preferencje nastawów - D810 musi być zoptymalizowany pod kątem max precyzji, bo na jego 36mpix matrycy bez AA zdecydowanie bardzie widać jakąkolwiek pomyłkę AF niż na 16mpix, zaopatrzonej w zmiękczający filtr AA matrycy D4s.
W przypadku D500 i D5 róznica w szybkości AF, też może wynikać z oczekiwanej precyzji - matryca d500 to ekstremalnie ostra matryca DXowe, o gęstości praktycznie takiej jak ma mieć D850, a D5 ma "tylko" 21mpix na FX. Siłą rzeczy nastawy algorytmy obu systemów AF powinny być inne - w D5 łatwiej o uzyskanie max szybkości; w d500 musi być spowolnienie spowodowane większą precyzją. I tak jest - AF w d5 trudno opisać. Z racji podobnej gęstości, w D850 spodziewałbym się szybkości AF na poziomie D500 - wg mnie to zdecydowanie lepszy wynik niż D810, ale liczyłbym się ze słabszym śledzeniem - z racji większych trudności w szybkiej i stabilnej pracy znacznie większego (niż w d500) lustra. Tak czy inaczej powinno być bardzo dobrze (choć zauważalnie gorzej niż w d5) bo D500 śledzenia ma porównywalne z D4s (przy zachowaniu większej precyzji). O szybkość ustawienia ostrości też bym się nie obawiał. No chyba że nikon zastosuje zmienny program dostosowujący szybkość/precyzję AF w zależności od wybranego RAWa - dla dużych RAWów największa precyzja/ najmniejsza szybkość, dla najmniejszego RAWa - odwrotnie. Wtedy AF może wymiatać nawet szybciej niż w d5 - przy 11mpix będzie wymagana mniejsza precyzja niż przy 21mpix w D5 ;)

Co do fotografii bawiących się (i poruszających się w sposób chaotyczny idośćdynamiczny) do tego z bliskiej odległości, to w zasadzie do tej pory tylko D5 mnie nie zawodził, ale pewnie dlatego że miałem go za krótko ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

Przecież przykładowo nawet na biednym D600 z tamronem 24-70 mam błyskawicę, nie jestem w stanie zauważyć opóźnienia żadnego po wciśnięciu spustu, dlatego dziwi mnie że możemy mówić o jakimś wolnym af jeśli zestaw ma przyzwoity obiektyw pod tym względem.
Może masz włączony priorytet spustu ? Ja w każdym aparacie z ustawionym priorytetem ostrości miewam sytuację (niezależnie od obiektywu) kiedy aparat zwalnia - czyli AF go spowalnia ( jeśli miałbym włączony priorytet spustu, pewnie miałbym nietrafione zdjęcia)
W tym odczuwam największą różnicę miedzy D4 a D4s - bo D4s zwalnia zauważalnie rzadziej mino że nawala 11 a nie 10 klatek na sekundę.

Jacek_Z
16-08-2017, 14:18
Ja sie troche dziwie ze nie dostajemy tych opcji konfiguracji prędkości AF. Jest tylko reakcja na zasłonięcie tego na co sie ostrzy.
Kojarze ze w canonach opcji konfiguracji jest wiecej, ale detali teraz nie podam.

ksh
16-08-2017, 14:24
Tzn żeby się dobrze zrozumieć, nie używam serii, chodzi mi o sytuacje trzymania przy oku aparatu i strzelania 1, czy 2-3 zdjęcia np w dzieciaka szalonego lub jakiegoś pieska, ten zestaw daje radę podobnie jak D750, podejrzewam że przy robieniu zdjęć fonem też nie chodzi o serie i pewność af, tylko jak napisał Krzysztof "szybciej ostrzy" s7.

Pawel Pawlak
16-08-2017, 14:51
Ja sie troche dziwie ze nie dostajemy tych opcji konfiguracji prędkości AF. Jest tylko reakcja na zasłonięcie tego na co sie ostrzy.
Kojarze ze w canonach opcji konfiguracji jest wiecej, ale detali teraz nie podam.

Też jestem zdziwiony - wystarczył by jeszcze jeden suwak żeby to użytkownik sam decydował co dla niego jest istotniejsze precyzja vs szybkość.
Ale jest światełko w tunelu, bo AF w d5/d500 (pewnie w D850 też tak będzie) ma także możliwość ustawienia rodzaju ruchu - czy przewidywalny, czy chaotyczny.
Poza tym najnowsze aktualizacje do D5 dają nowe tryby pracy, a D850 ma mieć możliwość decydowania o wielkości pkt AF.

maxtor
16-08-2017, 18:38
Czyżby dzisiaj :)

https://nikonrumors.com/2017/08/16/getting-closer-to-nikon-d850-announcement.aspx/#more-114832

KrzysztofKozicki
16-08-2017, 20:56
Masz nieco życzeniowy tok rozumowania. Oczywiscie jest postęp i nalezy sie spodziewać, że AF w D850 bedzie lepszy od tego bardzo dobrego w D810. Ale absolutnie bym nie oczekiwal ze bedzie lepszy od tego w D5. Bardziej upakowane matryce maja wieksze wymagania. Widać na nich bardziej to, ze zdjecie nie jest trafione. W nich AF musi byc precyzyjniejszy, a nie szybszy. Kwestia priortetow.
Niech cos do myslenia da ... Sigma USB dock. Mozna zaprogramować różną prędkość ostrzenia, z konsekwencją co do ilisci trafionych klatek. Inne sa priorytety w D5, a inne w wielomegapikselowcu. No i dochodzi kwestia zasilania - akku w jednocyfrowcach maja wyzsze napiecie. D5 będzie szybszy i dokladniejszy szczegolnie w zdjeciach seryjnych (lustro dłużej leży w dolnym położeniu)

Proszę zacytuj gdzie oczekuje by af w D850 był lepszy niż w D5. Bo trochę naciągasz moja wypowiedź. Jaki życzeniowy tok? To bym chciał lepszy af w D850 od D810, to rozumiesz jako życzeniowy tok? Jak tak, to mam, bo chce by nowy sprzęt był lepszy od obecnego. Czy obecny jest zły, nie i to podkreśliłem. Czego mi brak. To co opisał Paweł. Przy piorytecie ostrości aparat czasami jej szuka. I każde zmniejszenie tego czasu mnie ucieszy. To też że zmniejszają punkty af też. Mam nadzieję, że to będzie fajnie działać. Przy tak dużej matrycy punkt af obejmował czasami kawałek twarzy a nie oko. Chciałbym jeszcze lepszy algorytm rozpoznawania twarzy tak by ostre było około a nie nos. Przy dużych punktach af w D810 jest to trudniejsze. S7 ma dual Pixel af i jest to technologia która mi się podoba. I kolejny raz powiem, że kupując aparat wiedziałem co kupuję. Kierowałem się priorytetami dla mnie istotnymi jak wielkość matrycy a nie af, bo inaczej kupiłbym D4s. Z tego powodu interesuje się D850 a nie D5.

madebyzosiek
16-08-2017, 21:19
Chciałbym jeszcze lepszy algorytm rozpoznawania twarzy tak by ostre było około a nie nos.

Do tego, to raczej trzeba przysłonę przymknąć, a nie liczyć na system rozpoznawania twarzy :D A że w głaskfonie jest głębią większa, to i oczy się łapią z grzywką :)

Pawel Pawlak
16-08-2017, 22:04
rozpoznawanie "oka" chyba najlepiej działa w sony - ale nawet tam nie jest na razie idealnie. W D800/d4/d4s/d5/d500 dla mnie rozpoznawanie twarzy działa świetnie, ale ja to stosuję przy pracy z jasnymi stałkami szerokimi - np. 24/1.4 czy 35/2 albo przy zoomach 2.8 ale przy dystansach kiedy i tak głębia ostrości zmieści całą twarz. To jest dla mnie fenomenalne rozwiązanie - w zasadzie 95% trafień, nawet fotografując "przez coś". Mogę powiedzieć że na 24mm praktycznie nie stosuję innego trybu. Przy standardowym zoomie też często go wykorzystuję. Bardzo często robię tak zdjęcia "z biodra" z nad głowy, z dołu. Super sprawa - oczywiście celowania na oko byłoby jeszcze lepsze, ale bez dalszej rozbudowy matrycy pomiarowej, znacznie ponad obecne 180tyś punktów to mało realne(dlatego przewagę mają pewnie bezlustrowce sony, które mogą się wspomagać większą liczbą pikseli matrycy głównej)

badtorro
17-08-2017, 01:31
ciekawe ile z tego wszystkiego zostanie w D650
czy trzeba spodziewać się analogicznego body do D7500?

Pawel Pawlak
17-08-2017, 11:38
Nie sądzę żeby D650 dostał matrycę od d850
Swoją drogą, mało prawdopodobne żeby dostał także matrycę od d5 - pewnie będzie to kolejne wcielenie matrycy 24mpix.
Ale pozostaje pytanie gdzie upchną matrycę z d5 żeby ją zamortyzować ? jest spora szansa że D5s dostanie ten sam przetwornik, ale np. z innym układem wzmacniaczy? może 2 torowy- niskoszumiące wzmacniacze dla niskiego iso (i już mamy problem słabego DR na iso100 załatwiony) i jeszcze silniejsze wzmacniacze (niż w d5) na wysokich ) i uzyskujemy kolejną poprawę wysokiego i extremalnego iso ?
Ale to nadal może być mało - więc być może jakiś następca D750 ją otrzyma, albo rzeczywiście pokażą DF ? a może bezlusterkowiec jakiś?
Szkoda byłby tej matrycy nigdzie już nie zobaczyć bo jest za dobra - ostra, detaliczna, świetnie dobrane filtry barwne (super zgrane z mechanizmem renderowania kolorów przy interpolacji).

ksh
17-08-2017, 12:49
Matryca jest soniakowa, więc nie musza amortyzować już swoich nakładów jakie wydali.
D650 idę o zakład że będzie kopią D7500 ale z matrycą FF, to co pisano chyba już rok temu to nikon dostał dwie matryce, jedna 45MPx i druga 28Mpix, więc można przypuszczać że ta druga trafi do D650, nie liczyłbym jedynie na szybkość większą i pozostanie jak w D600, może nawet migawka 1/4000s zostanie, to musi być tania amatorska pełna klatka bo jest na nią miejsce teraz.

megasnajper
17-08-2017, 13:24
Ciekawe czy wytną z drugi slot SD i doczepianie gripa. Mogliby też nowego kita 24-85 AF-P zaprezentować, do kompletu z 70-300 AF-P FX.

badtorro
17-08-2017, 13:40
D7500 dostał tą samą matrycę co D500, ale szczerze to też bym się zdziwił gdyby do D650 dali taką gęsty sensor jak w D850. 24mpx brzmi bardzo rozsądnie i zdecydowanie wystarczająco.

Chciałbym, żeby D650 dostał AF i wizjer taki sam jak w D850 +podświetlane guziki. D7500 dostał AF z D5, więc chyba byłoby śmiesznie gdyby D650 go nie miał..

Swoją drogą, myślę że numerycznego następcy D750 nie będzie (D760?). D850 zajmie miejsce uniwersalnego DSLR dla prosów, do tego zaktualizują D610 dla amatorów i wystarczy.

Bardzo jestem ciekaw co Nikon planuje wsadzić do swojego bezlusterka. FF? Bagnet F? myślę, że ten aparat zaważy na przyszłości tego bagnetu.
Na kiedy oni go zapowiadali? Q1 2018?

ksh
17-08-2017, 13:59
D650 powinno być ulokowane nisko żeby sobie zrobić miejsce jeszcze na asa w rękawie jak następca D750 np za rok.
Dlatego brak gripa, jeden slot, 1/4000s, brak pomiaru z manualnymi, matryca może ta leakowana 28Mpix, gibany ekranik, reszta jak w D610.

Bezlustro to wielki znak zapytania, mam nadzieję że to nie będzie tylko jakiś retro na miejsce Df, nowy bagnet i nowe obiektywy, niby mogą opierać się na konstrukcjach AF-P z nowym bagnetem co zmniejsza koszty ale ogólnie ciekawe co wymyślą.

Pawel Pawlak
17-08-2017, 14:13
To że matryca jest produkcji sony o niczym nie świadczy. Nikon ma swój spory wkład i doświadczenie w projektowanie matryc które potem ktoś musi wykonać - może to być. Matryca z d5 i d500 nie trafiła do żadnego aparaty sony (ani innej marki) i pewnie nie trafi - bo to są zapewne produkty specyfikowane być może w całości opracowane przez nikona i dla nikona. Sensor z d500 trafił jednak do niższego modelu - d7500 które docelowo zapewne będzie sie sprzedawał w większej ilościach niż d500 więc będzie matrycę amortyzował. Natomiast sensor z d5 zapewne z założenia sprzedał siE w mniejszej ilości niż ten z d500 więc raczej można się spodziewać że gdzieś go jeszcze zobaczymy.
Tak samo jak sony semiconductor realizuje pewne matryce do aparatów sony, tak samo realizuje unikatowe (bardziej lub mniej) produkty dla nikona. Zwłaszcza dla produktów z wyższych segmentów i nikon musi gdzieś odrobić koszty rozwojowe.
A jeśli matryce z obu body są typowymi matrycami sony, to nikona pewnie musi płacić sony semiconductor konkretną kasę żeby zablokować je tylko dla siebie - więc też lepiej że rozbije ją na większą ilość sprzedanych matryc niż na mniejszą ;)

badtorro
17-08-2017, 14:24
Jest jeszcze kwestia patentów, filtra przed sensorem, procesora oraz oprogramowania które przetwarza sygnał z matrycy.
Nawet gdyby Sony jakimś cudem użyło tego sensora w innym aparacie, wynik końcowy odbiegałby od Nikona z całą pewnością.

W bezlustrze jeśli zrezygnują z bagnetu F, to usuną największą zaletę Nikona ale jednocześnie największą kotwicę technologiczną.

Bardzo ciekaw jestem co pokaże Nikon w bezlustrach. Może odłożyć zakupu nowego aparatu+obiektyw aż do tej premiery i dopiero wtedy roważyć możliwości... ?

Pawel Pawlak
17-08-2017, 14:35
Z całą pewnością w bezlustrkowcu będą musieli zastosować matrycę wspomagającą pracę AF, bo z takim AFem jak we wszystkich DSLRach do czasów D5/d500 w LV czy Video, to mogą co najwyżej manuala pokazać ;) Ale wierzę że to zrobią, do tego pewnie seria z silnikiem krokowym (AF-P). Dobrze też wróży dotychczasowych nikonów mała prądożerność - to dość istotne przy EVF a nikony ze swoimi expeedami są raczej w czołówce, więc jeśli teraz zastosują jakiś energooszczędny wizjre może byćsensownie.

Pobawiłem się ostatnio WT-5 z nikonem D4s i zrozumiałem dlaczego jest on przystosowany tylko do pracy z dużym aku; po prostu znacząco wpływa na zużycie energii. Nawet praca "na życzenie" i włączony tryb priorytety oszczędności energii w widoczny sposób skraca życie baterii. Przy en-el18(a) raczej nie będzie to problemem, ale przy EN-EL15 mogłoby być. Dlatego zapewne SB domyślnie komunikuje się energooszczędnym BT a przekaźnik WT-7 (odpowienik WT-5/Wt-6 tylko do d500, d850) ma swoje zasilanie. Niestety, jego użycie eliminuje chyba zastosowanie gripa - więc w d850 - albo "wysyłaczka" albo 9fps.

MstrG
17-08-2017, 14:46
Troszkę się pokomplikowało na rynku :)
Jeśli specyfikacja D850 się okaże prawdą, to będzie super uniwersalna puszka.
Wcześniej zakładałem, że D650 to będzie taki D7500 z matrycą FX. D850 by pozostał korpusem typowo studyjnym - co wg plotek się mi nie sprawdza :) owszem, będzie super w fotografii studyjnej, ale niczego nie będzie mu brakować do zrobienia dobrego reportażu.
Następcę D750 widziałem jako coś pomiędzy D650 a D850, czyli troszkę więcej FPS, 28MP. Tylko teraz po co? D850 w mRAW ma 25,4MP, jak potrzeba więcej to ma 45,4MP ;) 7FPS a z atomową baterią 9, 4k, świetną obudowę. Oczywiście będzie duża różnica cenowa pomiędzy D650 a D850 i może pokażą jednak coś pomiędzy? A może pokażą D650 jako następcę D610 i D750 w jednym, w cenie 6Dmk2?

Jeśli chodzi o bezlustro, to bym się bardzo mocno zdziwił, gdyby został bagnet F. To przecież by nie miało zupełnie sensu. Oczywiście przejściówka na bagnet F z pełnym przenoszeniem automatyki powinna być w ofercie.

ksh
17-08-2017, 14:46
6Dmk2 to łatwo można pokonać, lekka kosmetyka D610 i już jest.

No tak, z tym powiązaniem z sony to faktycznie nie jest przecież tak że ida jak do sklepu i kupują sensory, to faktycznie mogą być konstrukcje nikona tylko wykonywane przez sony, z drugiej strony mogą to być konstrukcje sony specjalnie dla nikona, po zakupie toshiby pewnie i elektronika jest robiona w sony dla nikona.

Bezlustro nikona nie powinno być prądożerne, tu samsung pokazał że się da, a jakieś wspólne projekty mieli, urodziła się z tego póki co tylko kamerka keymission ale może i coś do bezluster nikona z tego wyszło ?

Można jeszcze spekulować że D5x będzie miał sensor jak w D850, a ten z D5 trafi faktycznie do D650 ( miałoby to sens ? ) i wykastrują go ze wszystkiego co się da, a ta leakowana 28Mpix matryca trafi np do bezlustra.

badtorro
17-08-2017, 15:15
A może pokażą D650 jako następcę D610 i D750 w jednym, w cenie 6Dmk2?

Stawiam, że tak właśnie będzie. Pośrednio wskazuje na to numeracja modeli. Będziemy mieć D850 i najpewniej D650.
A co z istniejącym już D750? jego następca musiałby sie nazywać D760 albo może D750s. Nie pasowałoby to do reszty gamy. Myślę, że gdyby D750 miał mieć następcę, to D850 nazywałoby się D860 albo coś w tym guście. Wówczas następca D750 nazywałby się D760 i wszystko by do siebie pasowało.

Jeśli chodzi o bezlustro, to bym się bardzo mocno zdziwił, gdyby został bagnet F. To przecież by nie miało zupełnie sensu. Oczywiście przejściówka na bagnet F z pełnym przenoszeniem automatyki powinna być w ofercie

Tak naprawdę da się znaleźć dobre argumenty i za i przeciw bagnetowi F w bezlustrze. Tylko jeden Nikon wie co to będzie za cudak.

Jeśli nowe bezlustro będzie mieć nowy bagnet, to to będzie początek końca bagnetu F.
Lustrzanki będą oczywiście funkcjonować jeszcze baaaaardzo długo, ale raczej jako drobna nisza niż mainstream. Typu współczesne aparaty na film.

MstrG
17-08-2017, 15:22
Tak naprawdę da się znaleźć dobre argumenty i za i przeciw bagnetowi F w bezlustrze. Tylko jeden Nikon wie co to będzie za cudak.

Ja nie widzę żadnego plusa, bo wtedy by musiał wyglądać tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/05/04-1.jpg
źródło (http://www.mirrorlessrumors.com/wp-content/uploads/2016/02/04.jpg)

Jeśli nowe bezlustro będzie mieć nowy bagnet, to to będzie początek końca bagnetu F.
Lustrzanki będą oczywiście funkcjonować jeszcze baaaaardzo długo, ale raczej jako drobna nisza niż mainstream. Typu współczesne aparaty na film.

No właśnie, baaaaardzo długo. Z tą niszą też bym nie był tego taki pewny. Jeden i drugi system ma swoje cechy, wady i zalety.

Pawel Pawlak
17-08-2017, 15:30
Można jeszcze spekulować że D5x będzie miał sensor jak w D850, a ten z D5 trafi faktycznie do D650 ( miałoby to sens ? ) i wykastrują go ze wszystkiego co się da, a ta leakowana 28Mpix matryca trafi np do bezlustra.
przy takiej specyfikacji D850 nie sądzę żeby powstał D5x. Tak samo jak nie podejrzewam żeby matryca z TOPowego body trafiła do entrylevel - wizerunkowo to trudne do zaakceptowania ;) Albo do czegoś semirpo, albo do czegoś niszowego (i drogiego) -tak jak było w przypadku Df

ksh
17-08-2017, 15:32

Ale dlaczego mam znowu przesiadać się na bezlustro ? :)
Obecne lustrzanki za 10 lat będą spokojnie dawały radę z najnowszym modelem 180Mpix ;)

badtorro
17-08-2017, 15:59
Ale dlaczego mam znowu przesiadać się na bezlustro ? :)
Obecne lustrzanki za 10 lat będą spokojnie dawały radę z najnowszym modelem 180Mpix ;)

:) każdy ma własny punkt widzenia.

EVF na plus zmienia to jak się robi zdjęcie. 180mpx nie zmieni niczego, a już w szczególności w por do 46.

madebyzosiek
17-08-2017, 16:14
EVF na plus zmienia to jak się robi zdjęcie.

Ale zdecydowanie na minus to, jak się zużywa bateria... Nie wydaje mi się, żeby bezlustra miały w planach przez najbliższe 10 lat zabić lustra. Raczej są skierowane do innych odbiorców i to się powinno poukładać na rynku ;)

ksh
17-08-2017, 16:19
Ja to wiem ale canon i sony ciśnie zawsze z pikselkami, a za nimi idzie jak widać nikon.
EVF to akurat dla mnie w bezlustrze nie jest plus, za to trzymanie tego maleństwa w mokrej łące żeby zrobić zdjęcie biedronki na tle tęczy i widok na ekranie już gotowej ekspozycji to był plus, do tego łatwość podpinania pleśniaków, łatwe wysyłanie materiału na komputer, minusy to wielkość i z tym związany komfort/ergonomia, prądożerność, brak przystępnych cenowo jasnych zoomów standard i tele.
Pełna klatka bez lustra w przystępnej cenie to tylko A7, które uważam za przeciętne i mocne cofnięcie się sprzętowo w stosunku do posiadanego D750 czy nawet D600, który obecnie u mnie zagrzeje chyba na dłużej bo jest w sam raz na moje potrzeby.

Obecnie o tego samego klienta walczą producenci fonów i bezluster, ci co mieli odejść z lustrzanek już odeszli, spadku już nie ma jak widac na rumorsach w danych, sony ze swoim A7 i teraz A9 wygryza swój wielki kawał tortu w pełnej klatce, w aps-c szału nie robi ani sony ani fuji, tam kasę trzepie olympus ale i canon.

Pawel Pawlak
17-08-2017, 16:21
Wydaje mi się za niedługo zobaczymy bezlustrowego nikona reporterskiego - naspcę serii D1-5. Myślę że to musi nastąpić, z racji ograniczeń jakie wprowadza mechanika lustra. Sony pokazując A9 uświadomiło że można chcieć żeby było jeszcze szybciej niż 14fps, bezszelestnie, bez zaciemnienia obraz i z AF pokrywającym niemal całą powierzchnię zdjęcia. Wydaje mi się że canon i nikon będą musieli podążyć tą drogą.
Być może pokażą się jakie rozwiązania przejściowe - tzn z bardzo szybkim trybem LV, ale raczej nikona ani canon od tego nie uciekną.
I to będzie moment, kiedy bezluterkowce nikona będą musiały pracować z klasyczną optyką. Bo istotną egzystencji nikona na rynku reporterskim jest własnie bogactwo i popularność dedykowanych do takiej pracy obiektyów. Więc jeśli niebawem nikon pokaże jakąś inną serię bezlusterkowców z nowym bagnetem, pozwalającym na redukcję gabarytów, to w przyszłości pewnie będzie miał 2 systemy - jeden z nowym bagnetem, drugi - ze startym.

Jacek_Z
17-08-2017, 17:45
W bezlustrze jeśli zrezygnują z bagnetu F, to usuną ...największą kotwicę technologiczną.
W wielu wpisach pisze się o bagnecie F jako o czymś kiepskim. A wcale tak nie jest. Ja raczej zakładam, że piszący używają pewnego skrótu myślowego.
Bagnet F jest OK. Mógłby mieć większą średnicę, co by ułatwiło konstruowanie bardzo jasnych szkieł.
Natomiast bagnet sam w sobie jest OK, tylko kłopotem jest sposób przeniesienia przysłony (a bagnet jej nie przenosi ;)). Bo o kłopocie ze śrubokrętem nikt nie mówi od czasów obiektywów z AF-S. Przysłona elektromagnetyczna tez już nie wymaga tej całej mechaniki przy bagnecie.
Może bezlusterkowce będą działały z prostą przejściówką gdy się będzie używało szkieł z AF-S czy AF-P i przysłoną E i .. z trochę bardziej skomplikowaną przejściówką gdy się będzie chciało podpiąć obiektywy z mechaniczna przysłoną.
Może niestety być i tak, że do bezlustra da się podpinać (tzn z używaniem wszystkich funkcji) tylko obiektywu AF-S i z przysłoną E, a z przysłoną mechaniczną będzie mozliwa praca tylko na otwartej dziurze?
Gdybam tak sobie, informacji w końcu nikon nam szczędzi.

..Chciałbym, żeby D650 dostał AF i ...podświetlane guziki. D7500 dostał AF z D5, więc chyba byłoby śmiesznie gdyby D650 go nie miał..
Od kiedy D7500 ma AF z D5? Jak już to z D500, ale tez go nie ma. I nie jest to śmieszne, a raczej prawdopodobne - D650 raczej nie będzie miał AF z D5. Będzie miał taki z D750 (raczej).
Niższe pozycjonowanie musi być widoczne.

W bezlustrze jeśli zrezygnują z bagnetu F, to usuną największą zaletę Nikona ale jednocześnie największą kotwicę technologiczną.
Muszą zrezygnować, bo bezlustro by było za duże (grube). Ale to nie przesądza, że nie będzie się dawało podpiąć Nikkorów z bagnetem F (przejściówka).
Gdyby do chudego bezlustra użyto tego samego bagnetu F, to ludzie by tam podpinali nikkory i .. nie zgadały by się odległości na skali obiektywów. Nie wszyscy się znaja na takich sprawach i by próbowali, narzekali itd. Nikon musi dac inny bagnet, albo zrobić jakiś ogranicznik (do spiłowania, jak z pierwszych nikkorów ;)) tak by nie szło podpiąć bezpośrednio nikkorów z bagnetem F.

Z całą pewnością w bezlustrkowcu będą musieli zastosować matrycę wspomagającą pracę AF, bo z takim AFem jak we wszystkich DSLRach do czasów D5/d500 w LV czy Video, to mogą co najwyżej manuala pokazać ;) Ale wierzę że to zrobią, do tego pewnie seria z silnikiem krokowym (AF-P)..Pełna zgoda. Brak lustra wymusza poleganie na LV, więc muszą zrobić wreszcie lepszy Af w trybie normalnym w końcu dla bezluster.
A ponieważ zapewne pozostanie możliwość podczepiania starej optyki, to mu si to działać dobrze z długimi jasnymi tele (twoja działka) - czego Sony nie pokazuje. To problem i może dlatego nikon nie pokazuje tak długo bezlustra?

Jeśli specyfikacja D850 się okaże prawdą, to będzie super uniwersalna puszka.
D850 w mRAW ma 25,4MP, jak potrzeba więcej to ma 45,4MP ;) 7FPS a z atomową baterią 9, 4k, świetną obudowę. .
Jak dla mnie to wręcz szokująco uniwersalna puszka, nie sądziłem, że wypuszczą coś takiego.
Pytanie tylko czy repo dadzą się przekonać do mRAW i sRAW. czy będą narzekali. Będą ;) (bo cena będzie wysoka).

Jeśli chodzi o bezlustro, to bym się bardzo mocno zdziwił, gdyby został bagnet F. To przecież by nie miało zupełnie sensu. Oczywiście przejściówka na bagnet F z pełnym przenoszeniem automatyki powinna być w ofercie.Wg mnie to byłby strzał w stopę, gdyby nie było opcji z przejściówką na starą optyke. Wtedy co by trzymało ludzi w nikonie? Nic. Można równie dobrze kupić Sony A9.

Jeśli nowe bezlustro będzie mieć nowy bagnet, to to będzie początek końca bagnetu F.Nie. To będzie oznaczało, że bezlustro nikona nie będzie aż tak chętnie kupowane, jak by mogło być.

przy takiej specyfikacji D850 nie sądzę żeby powstał D5x. Właśnie. Bo po co?

Wydaje mi się za niedługo zobaczymy bezlustrowego nikona reporterskiego - następcę serii D1-5. Myślę że to musi nastąpić, z racji ograniczeń jakie wprowadza mechanika lustra. Sony pokazując A9 uświadomiło że można chcieć żeby było jeszcze szybciej niż 14fps, bezszelestnie, bez zaciemnienia obraz i z AF pokrywającym niemal całą powierzchnię zdjęcia. Wydaje mi się że canon i nikon będą musieli podążyć tą drogą.
Być może pokażą się jakie rozwiązania przejściowe - tzn z bardzo szybkim trybem LV, ale raczej nikona ani canon od tego nie uciekną.
I to będzie moment, kiedy bezluterkowce nikona będą musiały pracować z klasyczną optyką. Bo istotną egzystencji nikona na rynku reporterskim jest własnie bogactwo i popularność dedykowanych do takiej pracy obiektywów. Więc jeśli niebawem nikon pokaże jakąś inną serię bezlusterkowców z nowym bagnetem, pozwalającym na redukcję gabarytów, to w przyszłości pewnie będzie miał 2 systemy - jeden z nowym bagnetem, drugi - ze startym.Zgoda.
Z tym, że nie sądzę, by to był następca D5. Nie wierzę w dobry AF z długimi tele, w każdym razie nie na samym początku drogi z pikselami od AF na matrycy w FX nikona.
Nikon powinien pokazac na starcie dwa bezlusterkowce - flagowca pokazującego możliwości (drogiego jak nieszczęście, niestety) i drugiego taniego, by zachęcić jak największą ilość osób do wejścia w system.

badtorro
17-08-2017, 19:00
Ale zdecydowanie na minus to, jak się zużywa bateria... Nie wydaje mi się, żeby bezlustra miały w planach przez najbliższe 10 lat zabić lustra. Raczej są skierowane do innych odbiorców i to się powinno poukładać na rynku ;)

Tak, to oznacza że nie-profesjonalne obiektywy dostaną na wartości najbardziej w skórę ze wszystkich

Wg mnie to byłby strzał w stopę, gdyby nie było opcji z przejściówką na starą optyke. Wtedy co by trzymało ludzi w nikonie? Nic.

Dokładnie to oraz gwałtowna utrata wartości obiektywów F, to jest coś czego lepiej uniknąć :)

Od kiedy D7500 ma AF z D5? Jak już to z D500, ale tez go nie ma

Masz rację Jacku. Przeczytałem, że AF w D500 jest pochodną tego z D5, a resztę przekręciłem i dorobiłem sobie sam xD
Podobnie AF w D7500 jest pochodną tego z D500.

Jacek_Z
17-08-2017, 20:04
Podobnie AF w D7500 jest pochodną tego z D500.No właśnie, że nie. D7500 ma ten 51 polowy, w D500 - 153 pola.

Reglas
17-08-2017, 20:18
D7500- Advanced Multi-CAM 3500DX II

D500- Multi-CAM 20K

Pawel Pawlak
17-08-2017, 21:36
Coś czuję że teraz zacznie się umniejszanie możliwości AF w d500 ;)
Pewnie się do tego przyczyniłem, ale nieświadomie. W każdym razie AF w d500 jest fenomenalny ! Radzi sobie ze śledzeniem lepiej niż D4 a nawet z D4s (ale tu trudniej porównać bo 11 fps vs 10fps) pomimo znacznie wolniejszego lustra. Przewaga w D5 wynika pewnie z lustra i mniejszych wymagań odnośnie precyzji.

maxtor
18-08-2017, 18:34
Kolejna data :)

https://nikonrumors.com

kurczeblade
22-08-2017, 10:41
Jak myślicie, jak wejdzie na rynek D850, czy przybędzie dużo używanych D810 ? :)

ksh
22-08-2017, 10:49
Raczej przybędzie używanych canonów ;)

wilk325
22-08-2017, 13:00
Jak myślicie, jak wejdzie na rynek D850, czy przybędzie dużo używanych D810 ? :)

Myślę, że trochę będzie ;) znam parę osób które się przesiądą z D810 na D850 ( lotnicy ;) ).

madebyzosiek
22-08-2017, 15:17
Jak myślicie, jak wejdzie na rynek D850, czy przybędzie dużo używanych D810 ? :)Widzę, że nie tylko ja zacieram ręce :) Jeszcze żeby cena była fajniejsza :)

Dariusz Breś
22-08-2017, 16:44
Jakby coś to ja nic nie pisałem ale D850 jest w piątek :)

MstrG
22-08-2017, 16:45
Jakby coś to ja nic nie pisałem ale D850 jest w piątek :)

Ponoć z 18 przenieśli na 24, czyli czwartek.

Dariusz Breś
22-08-2017, 16:47
W polsce na bank już jest.

Ponoć z 18 przenieśli na 24, czyli czwartek.

Ja piszę o macaniu w polsce :)

cz4rnuch
22-08-2017, 16:48
W czym? :shock:

Dariusz Breś
22-08-2017, 16:57
Nie mogę powiedzieć, cierpliwości. Przy okazji cena będzie adekwatna do canona 5Ds R.

Frodo
22-08-2017, 16:58
W Polsce to już był pół roku temu :-)

cz4rnuch
22-08-2017, 17:12
Nie mogę powiedzieć, cierpliwości...Akurat nie to miałem na myśli ;)

ShutterStill
22-08-2017, 18:05
Nie mogę powiedzieć, cierpliwości. Przy okazji cena będzie adekwatna do canona 5Ds R.Jak 5DsR dzisiaj czy jak wychodził?

Zelber
22-08-2017, 18:15
9 fps jest na FF?

wilk325
22-08-2017, 18:46
9 fps jest na FF?

W zapowiedziach z gripem i baterią atomową; normalnie 7

grafo
22-08-2017, 19:40
7 to i tak super, ciekawe z jaką wyskoczą ceną w PL ;)

Reglas
22-08-2017, 20:06
Pawel Pawlak Twoim zdaniem 7FPS to wystarczająco do zdjęć przyrodniczych ?

maxtor
22-08-2017, 21:28
Coraz bliżej :) Czas rozbijać skarbonki.

akustyk
22-08-2017, 21:59

a nie lepiej poczekac na pierwszych fraje... znaczy betatesterow i zobaczyc, co tym razem spitolili? :lol:

cdc
22-08-2017, 22:04
Myślałem, że 4K bez kropa na dłużej przytka Canoniarzy.

MstrG
22-08-2017, 22:12
Myślałem, że 4K bez kropa na dłużej przytka Canoniarzy.

A pamiętam jak wyszedł D750 i czerwony obóz się śmiał, że nie ma 4k FF :D bo mogli to zrobić pierwsi (jako takie tańsze body, nie jednocyfrowiec), bo wyjdzie 5Dmk4 i pozamiata w tym temacie itp :) no nie pozamiatał.
Wyszedł 6Dmk2 droższy od D750, czy lepszy? No nie bardzo, nie ma też 4k. Jednak od Nikona tego prawie trzy lata temu wymagali ;)

madebyzosiek
22-08-2017, 22:17
a nie lepiej poczekac na pierwszych fraje... znaczy betatesterow i zobaczyc, co tym razem spitolili? [emoji38]Jeżeli podeszli do tematu tak jak do D500, to obawiam się że nic... ;)

cdc
22-08-2017, 22:21
http://www.canon-board.info/canon-dslr-19/ludzie-zmieniaja-systemz-106406/index12.html#post1355710 :p

Pawel Pawlak
22-08-2017, 22:27
@Pawel Pawlak (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=340) Twoim zdaniem 7FPS to wystarczająco do zdjęć przyrodniczych ?
W wielu przypadkach zapewne nawet mniej wystarcza :) w wielu 12fps to nie jest za dużo ;) fotografia przyrodnicza ma wiele oblicz ;)

maxtor
22-08-2017, 22:35
a nie lepiej poczekac na pierwszych fraje... znaczy betatesterow i zobaczyc, co tym razem spitolili? :lol:

Czas pokaże. Nigdy nie były to usterki nie do usunięcia lub dyskwalifikujące aparat. Miejmy nadzieję, że to przeszłość - vide D500.
Jeśli specyfikacja D850 się potwierdzi, to Mark IV zostanie połknięty na śniadanie ;) To oczywiście żart, nadal obrazek z Canona będzie miał magię, a ten z Nikona brzydki zafarb ;)

ksh
22-08-2017, 22:45
Jeśli specyfikacja D850 się potwierdzi, to Mark IV zostanie połknięty na śniadanie... Chyba że w komplecie w pudełku będzie takie coś (http://www.banzaj.pl/pictures/shops/9/603296037_Canon_pasek_do_aparatu_EW_100DB_III.jpg) :)

Pawel Pawlak
22-08-2017, 22:46
Jeśli specyfikacja D850 się potwierdzi, to Mark IV zostanie połknięty na śniadanie ;)

Co Ty mówisz ?! Poczekaj na sven-a, zaraz tu się pojawi i uświadomi Cię jak bardzo się mylisz ;)
W świetle tej specyfikacji, dowiemy się zapewne że nawet video 4K bez cropa jest bez sensu i nikomu nie potrzebne. Zwłaszcza przy marnych 30fps i bez video RAW.

Edit:
Jak pojawiła się EN-EL18b - to pisałem że zapewne zobaczymy body wymagające innej charakterystyki ogniwa do optymalnej pracy. No i mamy - D850. pewnie te 3h nagrywania są możliwe własnie z tym nowym aku.

maxtor
22-08-2017, 23:05
Chyba że w komplecie w pudełku będzie takie coś (http://www.banzaj.pl/pictures/shops/9/603296037_Canon_pasek_do_aparatu_EW_100DB_III.jpg) :)
O tak, tym paskiem można się zakrztusić ;)
Tak, czy siak 7-9 przy 46Mp to niezły wynik. Mnie to satysfakcjonuje.

Dariusz Breś
22-08-2017, 23:15
Panowie poczekajcie z tym zakupem parę miechów, taka niezobowiązująca rada.

cdc
22-08-2017, 23:30
Nikon w ruinie -nie można czekać.

ksh
22-08-2017, 23:49
https://nikonrumors.com/2017/08/22/nikon-d850-press-release-leaked.aspx/
Czyli chyba faktycznie 24 sierpnia premiera.

In addition, the Nikon D850 is the first digital reflex of all time to offer "on-camera" focus-stacking mode, which allows you to shoot a series of shots sequentially of the same shot but with the focus plane Motorized in displacement. This mode is particularly useful in macro photography, when the close distance of the subject narrows the depth of field to a few millimeters but also for artistic representations of naturalistic scenarios to enhance the extreme depth of field.

O co chodzi z tym "first digital reflex" ?

Pawel Pawlak
23-08-2017, 00:12
pierwsza lustrzanka cyfrowa

ShutterStill
23-08-2017, 00:15
Digital Single Lens Reflex (mirror)
Czyli uproszczając : cyfrowy jednoobiektywowy aparat z ruchomym lustrem ;)

Pierwsza lustrzanka z "wbudowanym" focus stacking

ksh
23-08-2017, 00:16
A ok coś mi się namieszało ze zrozumieniem tego :)

Dariusz Breś
23-08-2017, 00:19
Wygląda to na funkcję stackingu przy małej głębi ostrości, w obiektywach makro zwłaszcza dłuższej ogniskowej jest bardzo mała głębią nawet na F12. Robi się wtedy kilkanaście zdjęć z focusem przed i za początkowym i skleja później w jedno.
To by była ładna funkcja powiem.

Jacek_Z
23-08-2017, 01:40
..nie ma też 4k. Jednak od Nikona tego prawie trzy lata temu wymagali ;)Najbardziej narzekał jednak pewien user od nas.

Body zapowiada się po prostu genialnie. O ile będzie bez wad. Mam nadzieję, że D600, D750 czy D800 ich czegoś nauczyły. Minęło sporo czasu i można (mając doświadczenie z wielomegapikselowcami D800 i D810) zrobić body doskonałe. Ja się przesiadam na co drugi model, więc D850 jest dla mnie ;) ale że dotychczasowe body mnie w miare zadowala, to się tym razem nie będę spieszył. Poczekam z rok.

Dariusz Breś
23-08-2017, 03:42
ok, dawno nie oglądałem Jareda ale od tego filmu popłakałem się ze śmiechu, dobry chłopak jest :)

https://youtu.be/muJmC_lDK3Y

popi
23-08-2017, 07:47

Ja wolę przeczekać pierwszy wysyp (jak coś spitolą to po cichu pewnie poprawią w kolejnych seriach).

Wygląda to na funkcję stackingu przy małej głębi ostrości, w obiektywach makro zwłaszcza dłuższej ogniskowej jest bardzo mała głębią nawet na F12. Robi się wtedy kilkanaście zdjęć z focusem przed i za początkowym i skleja później w jedno.
To by była ładna funkcja powiem.

Najlepiej żeby AF od razu trafiał tam gdzie trzeba (dynamiczne sceny).
A odnośnie specyfikacji D850 wolałbym żeby na dobre wyeliminowali występowanie ff/bf (co jak dla mnie jest największą wadą lustrzanek cyfrowych) dlatego z niecierpliwością czekam też na nowego bezlusterkowca N.

docxxx
23-08-2017, 08:36
Najbardziej narzekał jednak pewien user od nas.

Body zapowiada się po prostu genialnie.

Nie wiem kto narzekał, ale jeśli chodzi o wideo, to miał rację.
Tyle lat po D90 i puszkach innych producentów, którzy poprawili AF jak i rozdzielczość + fps, a Nikon wypuszczając D850 daje nam 4K przy 30fps. Ręce opadają.

Specyfikacja tej puszki jako aparatu jest świetna, ale do wideo jest co najwyżej średnia.

bic44
23-08-2017, 09:00
Tyle lat po D90 i puszkach innych producentów, którzy poprawili AF jak i rozdzielczość + fps, a Nikon wypuszczając D850 daje nam 4K przy 30fps. Ręce opadają.

Specyfikacja tej puszki jako aparatu jest świetna, ale do wideo jest co najwyżej średnia.

Wystarczy solidna średnia, a i tak będzie postęp na tle reszty N i przyjemny dodatek do foto, a osoby priorytetowo traktujące video i tak używają odpowiedniejszych rozwiązań.

docxxx
23-08-2017, 09:13
Wystarczy solidna średnia, a i tak będzie postęp na tle reszty N i przyjemny dodatek do foto, a osoby priorytetowo traktujące video i tak używają odpowiedniejszych rozwiązań.

Tak to sobie tłumacz. To, że ty tego nie używasz, nie oznacza, że inni nie używają DSLR do video.
Fajnie, że jest 4K bez cropa, ale 30fps to za mało. W D7500 mogli to dać, a nie w topowej puszcze.
No i z tego co pisze NR, nie bedzie FHD120fps, a jedynie jakas opcja "slow-motion". Jesli to ma byc cos podobnego do tego z N1, to parsknę śmiechem.

Tak więc nie zaklinajmy rzeczywistości. Parametry (na papierze) foto są świetne, do wideo średnie ze wskazaniem na "słabe".

bic44
23-08-2017, 09:21
(...)do wideo średnie ze wskazaniem na "słabe".
Co nie zmienia faktu, że przecieki sugerują postęp względem wszystkich obecnych N, które do video są mocno dyskusyjnym rozwiązaniem.

PS

>30 klatek w 4k, w rozsądnej cenie, to na razie gh5, u N będzie pewnie za jakieś 2 lata, trzymajmy kciuki żeby szybciej

maxtor
23-08-2017, 09:26
Ja na pewno kupię. Parametry wideo dla mnie i tak są za dobre (przez 4 lata w D800 nie użyłem tej funkcji ani razu). Mark IV ma słabsze. Ale rozumiem oczekiwania filmowców.
pzdr

nikoniarz
23-08-2017, 09:31
Tak to sobie tłumacz. To, że ty tego nie używasz, nie oznacza, że inni nie używają DSLR do video.
Fajnie, że jest 4K bez cropa, ale 30fps to za mało. W D7500 mogli to dać, a nie w topowej puszcze.
No i z tego co pisze NR, nie bedzie FHD120fps, a jedynie jakas opcja "slow-motion". Jesli to ma byc cos podobnego do tego z N1, to parsknę śmiechem.

Tak więc nie zaklinajmy rzeczywistości. Parametry (na papierze) foto są świetne, do wideo średnie ze wskazaniem na "słabe".

Poprawne odnoszę wrażenie, że co premiera "płaczesz" o to samo?

Irma
23-08-2017, 09:45
Po co się tak spinacie?
Każdy ma swój priorytet i on jest dla jego oczekiwań najważniejszy.
Ja na przykład mam w nosie video ale system AF jest priorytetem i dlatego też jestem w stanie zapłacić najwyższą cenę i płacę, bo to dla mnie najważniejsze.
Oczekiwania są różne i bardzo osobiste i dlatego warto mniej się wspinać przy osobach o innych priorytetach.
To jest bez sensu.
Czasami odnoszę wrażenie, że jeśli inni mają inne zdanie to są dziwakami a to jest tylko inne spojrzenie, życzenie i podejście do tej samej sprawy.
Więcej zrozumienia i tolerancji życzę.
Zapowiada się bardzo dobra puszka i trzymać kciuki aby była udana.
Więcej uśmiechu i luzu.

docxxx
23-08-2017, 09:53
Po co się tak spinacie?
Każdy ma swój priorytet i on jest dla jego oczekiwań najważniejszy.
(...)
Czasami odnoszę wrażenie, że jeśli inni mają inne zdanie to są dziwakami a to jest tylko inne spojrzenie, życzenie i podejście do tej samej sprawy.

Dokładnie. Ja bardzo rzadko używam (albo nawet wcale) niektórych funkcji, ale nie piszę, że skoro mi się to nie przydaje, to pewnie innym też.

Słabe też jest np. wyświetlanie w D750 info na zewnętrznym ekranie. Jeśli chcemy mieć też wyświetlane parametry (aby nie zużywać baterii w puszce) to następuje dziwne skalowanie i po prostu ch... widać. Ciekawe czy to poprawią.

cdc
23-08-2017, 10:02
Filmowanie Nikonem zawsze było niemożliwe. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=V8s8BUsjVgE

bic44
23-08-2017, 10:12
5d2 nagrali odcinek House'a, d800 też gościł później w dużych produkcjach, tak jak teraz smartfonami kręcą reklamy i teledyski, kwestia na co dany producent wyłoży $.

cdc
23-08-2017, 10:22
Więc istotniejsze jest kiedy Nikon da sensowny AF w wideo.

Z PD AF może nawet mieć przewagę nad Dual Pixel, bo ten, z tego co rozumiem, musi analizować potężną ilość półobrazów -co nie wpływa korzystnie na szybkość sczytywania kolejnych klatek i grzanie procka.

Jednak co np. 400 punktów fazowych na matrycy, to nie 16 milionów półobrazów.

Pawel92
23-08-2017, 11:04
...Fajnie, że jest 4K bez cropa, ale 30fps to za mało...
Ja też tak myślę. Nam trzeba 4K 120fps, albo przynajmniej 60. A tak, po prawdzie, to 8K byłoby najlepiej. A już się cieszyłem, że Youtube i Vimeo zasypie lawina hollywoodzkich produkcji mierzących w Oscara, bądź co najmniej w Golden Globe... A tu nici. I jak tu żyć ? ;)

ksh
23-08-2017, 16:20
To nagrywanie fonami to ściema, nagrają kilka ujęć potem w postprodukcji to sklecą, kasę zgarną od producenta fona, potem rozdmuchają info że fony to och ach bo patrzcie filmy kinowe można kręcić :)

4K na takiej matrycy to może być rewelacja jakościowa, a jak tam AF zapowiada się na poprawnie działające ?

Nie wierzę że cena taka będzie ?!

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-US-price-leak.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/08/Nikon-D850-US-price-leak.jpg)

D810 ma taką samą cenę katalogową 3296$ i D850 tyle samo ma kosztować, no to faktycznie hit będzie.
Czyli u nas jak zaszaleją to pewnie 17 tysiaków na start ale zejście w okolice 15 tysięcy powinno być dość szybko.
Pora na szukanie używki D810 przyjdzie chyba szybciej niż się wydawało ;)

OjTam
23-08-2017, 16:37
W Europie podobno €3,799. U nas z 19 pewnie. :p

cz4rnuch
23-08-2017, 17:08
A my co, Azjaci?

ksh
23-08-2017, 17:19
U nas ceny ostatnio jak przy D7500 zrobili sporo ponad katalogowe i dopiero po miesiącu były normalne, zresztą przy D3400 i D5600 też u nas łapanie jeleni w sklepach, a tym czasem większość sieci na zachodzie robi świetne promocje.

OjTam
23-08-2017, 17:28
koesh dobrze napisał. Łapanie jeleni a.k.a. podatek od nowości.

cz4rnuch
23-08-2017, 17:54
No tak, ale tymi cebulastymi cenami to chyba powinny być zainteresowane jedynie te jelenie? Poza tym bycie (choćby formalnie) członkiem EU pozwala nam zakupić towar w każdym z tych pięknych krajów po cenie jaka stoi na stronce, w sklepie itp. Często nawet przesyłkę za darmo dorzucą.

OjTam
23-08-2017, 18:03
No cóż, w czasach globalnej wioski, możesz i u majfrenda z Chin kupić. Wybór jest.
Choć fakt, że w kraju który nie jest bogaty, jest taka różnica na niekorzyść w cenach, osobiście uważam za chory.
Często mam wrażenie, że to my, ludzie z Europy Centralno-Wschodniej płacimy za wszystkie promocje na Zachodzie...

poste
23-08-2017, 18:13
Ech, nie narzekajcie na ceny. Ja przynajmniej przestałem, kiedy parę miesięcy temu w stolicy pewnego pięknego kraju zobaczyłem na wystawie takiego zwykłego sklepu foto d5300 +18-55 za równowartość 1,5k usd. Cieszmy się, póki handel jest w miarę wolny ;)

OjTam
23-08-2017, 18:15
Nie chce wiedzieć gdzie to byłeś. :p

Ciężko na ceny nie narzekać, kiedy w innych krajach masz np promocję na D750+oryg grip+12m-cy Adobe CC w cenie po przeliczeniu 6,5k złotych...

ksh
23-08-2017, 18:29
Ale trudno robi się nadal zakupy np w niemieckich czy włoskich sieciówkach, których ludzie nie znają, a strona często nie ma nawet angielskiej wersji, wysyłki do polski raczej nie robią, pozostaje amazon.
Łatwiej robi się zakupy obecnie w chinach niż w EU, a nie każdy chce sprzęt z dystrybucji azjatyckiej, ja rok temu próbowałem zrobić zakup w hiszpańskim media markt, nie ma szansy, wszystko kończyło się tekstami że my mamy swoje sklepy i musimy robić tam zakupy, wysłać mogą ale nie wyślą bo to łamie ich jakieś tam przepisy, generalnie spadaj i masz robić zakupy tam gdzie my chcemy.

cz4rnuch
23-08-2017, 19:00
Sklep "Nie dla idiotów" i wszystko jasne :)

Jacek_Z
23-08-2017, 21:18

Miałem ciebie właśnie na myśli.
Kto daje 60 fps przy 24x36 mm sensorze? W cenie poniżej 20 tys zł? Mnie brak tego w D850 nie dziwi (dziwić powinien brak tego w "filmowych" Sony A7 i A9)
D850 nie będzie topową puszką. Jest nią D5.
Mimo, że oceniasz specyfikacje wideo jako średnią, to .. średnia kojarzy się jednak z czyms pośrodku. A tymczasem tylko jeden aparat jest powyżej tej "średniej". Więc nie jest on taki średni jak piszesz.

.. istotniejsze jest kiedy Nikon da sensowny AF w wideo..No właśnie. Bo amatorsko to nie idzie nimi filmować.

cz4rnuch
23-08-2017, 21:35
Jacku, A9 nie jest aparatem filmowym. Przynajmniej tak twierdzą ludzie od Sony. Ale zgadzam się z tym, że to co napisał docxxx jest dużą przesadą. Jeszcze nie wiadomo co dokładnie dla filmowców przygotował Nikon, ale jeśli będzie 4K sczytywane z całej matrycy to nie będzie źle. Pytanie co z resztą ułatwiaczy życia filmowca, bo bardziej o to bym się bał. A, że AF w trybie filmowym będzie do dupy to jestem jakoś dziwnie spokojny :)

ksh
23-08-2017, 21:42
Tak jak było wspomniane, filmowe A9s może powstanie, a może skupią się raczej na kolejnych A7s żeby nie mnożyć modeli.
W 4K pojawia się problem ilości danych jakie trzeba przetworzyć i zapisać, ułatwieniem jest crop na matrycy i mała ilość fps, 4K z całej matrycy z 60fps i żeby to miało świetna jakość to ilość danych jest przytłaczająca, rozwiązaniem problemu jest kompresja w locie czyli gigantyczna wydajność elektroniki ale spadek jakości za duży.

Jacek_Z
24-08-2017, 01:10
I grzanie - zarówno matrycy jak i procesora pracującego na pełnych obrotach.
Sony A9 nazwałem filmowym stąd, że ostatnio to ta marka się wysuwa na czoło jeśli chodzi o filmowanie aparatami. A że ludzie nie lubią mieć dwóch sprzętów - osobnego do foto, osobnego do Video, to musiano video w Sony A9 traktować poważnie. A mimo to body za ponad 20 tys nie ma 4K z 60 fps. Myslę, że właśnie przez konieczność przeliczania w locie do 4K oraz grzanie się elementów - Sony ma z tym problemy (jak wszyscy zresztą).

TOP67
24-08-2017, 07:23
Jest już oficjalnie, więc przenosimy dyskusję tu. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=283989

popi
29-08-2017, 08:26
Coś ktoś odn.nowego bezlusterkowca N?

aldam
16-10-2017, 06:39
Wszędzie pojawia się data 2018 wiec myśle ze w przeciągu 6 miesięcy będą już informacje

Ja zapytam o d650 . Sam nic nie znalazłem ale mogłem coś pominąć
Kurz już opadł po d850 wiec liczę na odświeżony model entry level

akustyk
16-10-2017, 06:59
Kurz już opadł po d850 wiec liczę na odświeżony model entry level

nie no... jak kurz to D600 raczej :)

pokos
18-10-2017, 12:54
Moje D300 po malu przestaje robić zdjęcia więc nadal czekam na D5 baby...

ksh
14-11-2017, 14:27
Były już prototypy przed laty ;)

https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/07/Nikon-Phone.jpg
źródło (https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/07/Nikon-Phone.jpg)

Jacek_Z
15-11-2017, 11:57
Moje D300 po malu przestaje robić zdjęcia więc nadal czekam na D5 baby...Przegapiłeś D500? To jest dokładnie D5 baby.

pokos
15-11-2017, 20:28
Ok....dodam...Baby D5 z matrycą FX...

PiKa
15-11-2017, 20:47
Na czym ta babowatość ma polegać?

ksh
15-11-2017, 20:47
Na rumorsach D850 został ogłoszony oczekiwanym baby D5 ale tu raczej trzeba by czekać na dużego D850 czyli D5s żeby takie porównania miały sens ;)
Nie będzie żadnych baby, jak Nikon wprowadzi na rynek przemyślany i dobrze ulokowany D650 to zdobędzie dużo rynku, zobaczymy jak to będzie wyglądało, miejsca na następce D750 nie widzę teraz chyba że D650 będzie kastratem ale z dobrą matrycą i dobrym af jak to jest w serii D7xxx zrobione.

Jacek_Z
15-11-2017, 20:56
Ok....dodam...Baby D5 z matrycą FX...
Pisałeś, że ci przestaje robić zdjęcia D300, czyli DX.
Baby D5 to D850.
Chyba się nie spodziewasz, że następca D750 będzie miał lepsze parametry od D850?
Czy zadowoli cie to, co odrzucało wielu - ergonomia niższej serii?
Nie spodziewaj się szybko aparatów lepszych niż D500 i D850, teraz czas na bardziej budżetowe modele. Ale ciężko je będzie nazywać baby D5....

Zelber
15-11-2017, 21:15
D5 z D850 jedyne co ma wspólnego to 5 w nazwie...

Pawel Pawlak
15-11-2017, 22:27
D5 z D850 jedyne co ma wspólnego to 5 w nazwie...

hehe... testowałeś już ?

Zelber
15-11-2017, 22:41
Nie, miałem tutaj na myśli znacząco rożne specyfikacje puszek. Bo 45 Mpix z dobrym niskim/słabym wysokim ISO, a 20 Mpix z dobrym wysokim/słabym niskim ISO to dwie zupełnie różne puszki, a nie to praktycznie to samo w mniejszej obudowie jak D3/D700.

bic44
15-11-2017, 23:08
Nie, miałem tutaj na myśli znacząco rożne specyfikacje puszek. Bo 45 Mpix z dobrym niskim/słabym wysokim ISO, a 20 Mpix z dobrym wysokim/słabym niskim ISO to dwie zupełnie różne puszki, a nie to praktycznie to samo w mniejszej obudowie jak D3/D700.

Wprawdzie tylko w oparciu o znalezione rawki, ale w mojej ocenie ciężko stwierdzić, że 850 ma słabe hi iso, mega dużo detalu, super zachowanie przy wyciąganiu, szumu dużo, ale plik przyjemny w odbiorze po przeskalowaniu, matryca wydaje się wielkim plusem tej puszki, elastyczna, mega uniwersalna.

Jacek_Z
16-11-2017, 02:34
D5 z D850 jedyne co ma wspólnego to 5 w nazwie...Napis Nikon tez ma podobny ;) Wymień w takim razie podobniejszego do D5 niż D850 FX z serii Dxxx. Znajdziesz coś z takim czujnikiem AF i fps? (pytanie retoryczne).

pokos
16-11-2017, 07:52
Moim zdaniem baby-owatosc polega na mniejszych wymiarach.....+ ewentualny grip z możliwością użycia duuużej baterii. Coś w stylu D3 i D700 .

Maro66.
16-11-2017, 10:05
MZ zapomnij...

Zelber
16-11-2017, 12:16
bic44
Dla mnie wysokie ISO to 10000+ przy małej ilości światła, a tam D850 bez naginania praw fizyki nie ma prawa zbliżyć się do D5 pod względem DR'u i trzymania koloru, a to są właśnie rzeczy, które najbardziej ograniczają jakość obrazka w takich warunkach.
Jacek_Z
Odpowiem także pytaniem retorycznym ;)
W takim razie dlaczego zupełnie nie byłeś zainteresowany D5, a jesteś(dobrze pamiętam?) D850?

markB
16-11-2017, 13:01
Na rumorsach D850 został ogłoszony oczekiwanym baby D5 ale tu raczej trzeba by czekać na dużego D850 czyli D5s żeby takie porównania miały sens ;)

Nie będzie żadnego dużego D5x (bo rozumiem, że o taki chodzi, a nie o D5s). Tak samo jak nie było D4x. To jest już zamknięta sprawa. Nikona nie stać na produkcję takiej puszki, bo jej cena byłaby zbyt wysoka, żeby sprzedaż kompensowała koszta jej opracowania i wytwarzania. Nikon jeszcze nie wyszedł z kryzysu. Oszczędzają nawet na papierze - vide skurczone manuale i brak osobnego papierka gwarancji (gwarancja na okładce manuala). A do tego trzeba kombinować z bezlusterkowcem, bo konkurencja już ma.

aldam
16-11-2017, 16:27
Na ten moment Nikon powinien odświeżyć linie najtańszych puszek ff
Obstawiam ze będzie to identyczna puszka jak d7500
Czyli pewnie jeden slot itp rzeczy
Ale najważniejsze aby była dobra matryca plus AF , może 4k oraz cena w okolicach 1500-1600$ na start i mamy hit sprzedażowy w tym segmencie

ksh
16-11-2017, 16:28
D6xx to cena 2100-2300 USD i nigdy tańsz nie będzie.

Sukcesem Nikona w D850 jest uzyskanie tak wysokiego DR i ISO przy tak bardzo upakowanej matrycy, przecież widzimy co sie dzieje u canona na matrycach większych od 24Mpix.

aldam
16-11-2017, 17:30
D610 to koszt 1500$
6D markII 2000$

Nikon do tej pory miał 2 puszki ff entry level . Jedna (d610) tańsza od 6dmarkI i druga (d750) droższa niż 6dmarkI.
Ten trend zostanie zachowany imo.
Bedzie d650 (d620) tańsze od 6dmarkII - może rzeczywiście 1500$ to zbyt optymistycznie, ale nie wykluczam 1600-1700$.
Do tego d760? droższe od 6dmarkII o jakieś 200$

Jacek_Z
16-11-2017, 18:10
Jacek_Z
Odpowiem także pytaniem retorycznym ;)
W takim razie dlaczego zupełnie nie byłeś zainteresowany D5, a jesteś(dobrze pamiętam?) D850?
Gdyż zależy mi na niskich ISO (DR itp.), fajnie jeśli w ogóle jest też ISO 64 lub 50. Drugi powód to za mała ilość Mpx, zaakceptuję jeszcze 24 Mpx, ale to już z bólem. Trzeci powód - kasa, ale nawet gdybym taką chciał dać, to powód 1 i 2 dyskwalifikuje mi D5.
Dlaczego bym wymienił D800? Nie ze względu na niezasłużenie nienajlepszą opinię. Ja sobie daje z nim rady, spokojnie. Mpx - az nadmiar. Ale te fps ... słabo. Chcę tego. Rzadko, ale potrzebuję. To mi ułatwia życie, nie muszę robić tylu powtórzeń (modelka w ruchu, szybki obrót, podskok, bieg po płytkiej wodzie). No i przede wszystkim mam nadzieję na precyzyjny AF na bocznych punktach.

ksh
16-11-2017, 18:17
D610 to koszt 1500$
6D markII 2000$

Nikon do tej pory miał 2 puszki ff entry level . Jedna (d610) tańsza od 6dmarkI i druga (d750) droższa niż 6dmarkI.
Ten trend zostanie zachowany imo.
Bedzie d650 (d620) tańsze od 6dmarkII - może rzeczywiście 1500$ to zbyt optymistycznie, ale nie wykluczam 1600-1700$.
Do tego d760? droższe od 6dmarkII o jakieś 200$

Ale ty porównujesz aktualne ceny, a przecież jak się pojawi nowy D6xx to będzie kosztował zapewne tyle samo co poprzednicy czyli coś 2100$, może +/-100$, o następcy D750 zapomnij na przynajmniej dwa lata.

Pawel Pawlak
16-11-2017, 18:28
Jacek_Z; poważnie się pytam skąd taki próg ? Różnica między 24 a 21mpix - 6000 vs 5568 - 432pix na długim boku. Biorąc pod zespół zestaw obiektyw-przetwornik percepcyjna różnica jest jeszcze mniejsza. Co ogranicza Cię w przypadku 21mpix (tyle, ile ma nadal używany 1dsmk3) a pozwala uznać za wystarczające 24mpix ?

Zelber
17-11-2017, 00:56
Jacek_Z
No właśnie, sam potwierdzasz, że to zupełnie różne puszki :D
I ktoś potrzebujący D5 nie zamiast niego D850, a ktoś potrzebujący D850 nie kupi zamiast niego D5.
Pawel Pawlak
Mam identyczne zdanie na temat 21 vs 24 Mpix. Dlaczego? 24 Mpix z 4000 pix na krótszym boku spokojnie pozwala wykadrować mający 3500px pionowy kadr z poziomego zdjęcia. Przy 3712 pix i lekkim prostowaniu/podkadrowaniu zdjęcia tych kilkudziesięciu pikseli może braknąć ;)

Jacek_Z
17-11-2017, 01:42
Jacek_Z; poważnie się pytam skąd taki próg ? Różnica między 24 a 21mpix - 6000 vs 5568 - 432pix na długim boku. Biorąc pod zespół zestaw obiektyw-przetwornik percepcyjna różnica jest jeszcze mniejsza. Co ogranicza Cię w przypadku 21mpix (tyle, ile ma nadal używany 1dsmk3) a pozwala uznać za wystarczające 24mpix ?
Moment. Napisałem 24 z bólem. Wolałbym 30 lub więcej, o ile by były małe rawy (a są).
Mówiąc że 24 to prawie tyle co 20, to można iść dalej i powiedzieć że 20 to tyle co 16 (D4) a 16 to tyle co 12 (D3). Każdy kroczek taki niewielki, ale umówmy się, że gdzieś ma się swoją granicę. Ja podałem 24 i to już by było pewne wyrzeczenie.

No właśnie, sam potwierdzasz, że to zupełnie różne puszki :D Oczywiście. Tylko nie polemizuj z czymś czego nie napisałem.
Pytanie (przypomnę - nie ja je zadałem, ja odpowiedziałem) jakie body to baby D5. Z FX. Podpowiem - jedynie D850 ma moduł AF z D5. i ma najwięcej fps. Te dwie cechy to podstawa body repo.
No i słucham co ty zasugerujesz. D750? litości.

I ktoś potrzebujący D5 nie zamiast niego D850. Owszem, może i kupi. Bo nie musi dysponować kwotą 25 tys zł. Gdyby kasa się nie liczyła to bym sobie kupił Rolls-Royce.

Maro66.
17-11-2017, 11:16
Może nie nowość, ale informacja dosyć istotna. Nikon kończy produkcję AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR
https://www.optyczne.pl/11725-news-Nikon_Nikkor_AF-S_70-300_mm_f_4.5-5.6G_IF-ED_VR_wycofywany_ze_sklep%C3%B3w.html

kristofix30
24-11-2017, 14:06
A tak z innej beczki wczoraj doczytałem się że nikon ma wypuścić model D9300 jako "następca" D300s (nie wiem poco)w dodatku mają zmienić to że wszystkie DX będą cztero cyfrowe np. D7xxx a FX trzy cyfrowe Dxxx no i oczywiście zostaną jedno cyfrówki pełne profi ale ile w tym prawdy to trudno określić.

ksh
24-11-2017, 14:15
Takich historii było wiele, miał już być D2xxx, D9xxx, następcą D300 jest D500 i nie ma miejsca między D500, a D7500 na nową puchę, zwłaszcza że linia D7xxx jest już ułożona "po nowemu".

kristofix30
24-11-2017, 14:20
Napisali coś takiego A very significant news for everyone that is waiting for D300s replacement: Nikon is preparing to launch a new D9300 camera. This is all I got for now - just a model name. The body will most likely be DX and will obviously be placed above the D7xxx line (Nikon has probably decided to keep the Dxxx line for full frame cameras and Dxxxx for DX bodies). Why D9300 and not just D9000? I guess to match the version of the D3300 and D5300. This could well be the D400 many readers have been waiting for a long time. This is the first time I have heard something reliable on a high-end DX body.

Spoko niech wypuszczają modele jakie chcą oby nic nie spier..... a będzie ok

OjTam
24-11-2017, 14:23
Why D9300 and not just D9000? I guess to match the version of the D3300 and D5300.

Sądząc po tym kawałku, to plotka sprzed paru lat. Na długo przed pojawieniem się D500.

A skoro o plotkach mowa. Swojego czasu słyszałem o D8x00. Miała to być puszka DX, niby z naciskiem na filmowanie...

poste
24-11-2017, 14:24
Ktoś powinien dostać "złotą łopatę". Plotka jest z kwietnia 2014, w 2016 wprowadzili na rynek d500.

ksh
24-11-2017, 14:29
D650 i D3500 to będą pewnie pierwsze puchy w 2018 roku, a przecież jest na tapecie pełna klatka bez lustra, a potem pewnie D5s ?

kristofix30
24-11-2017, 14:31
To pewnie ja ją powinienem dostać :-D po prostu wczoraj mi takie info wyskoczyło ale nie zagłębiałem się w daty z góry przepraszam.

Pawel Pawlak
24-11-2017, 15:38
D5s teoretycznie przypada na początek 2018roku. Ale czy tak będzie ? Poza tym, nikon ogłosił (i to nie są plotki) że będzie koncentrował się na aparatach serii zaawansowanej i zawodowej wyróżniających się rozdzielczością - D850 taki jest - pytanie czy D5s dostanie rozwojową wersję przetwornika z D5 czy może np. 42mpix matrycę bazującą na tej z sony A7r3 ?

Jacek_Z
24-11-2017, 16:28
Do tej pory te D z s to był lifting. Jeśli zrobią skok z matrycą to w D6. Ale czy na aż 42 Mpx? Wątpię, nawet 30 Mpx to byłoby sporo. Może dadzą taka matrycę by było 4K bez przeliczania? Może. Ale ....

Sporo się mówi tu, na forum o 4K, filmowaniu. Zdaje się, że nie ma już na to takiego parcia w segmencie lustrzanek FX. Byłem tydzień temu na Camerimage (festiwal operatorów filmowych, ale tam się też wystawiają wszyscy najwięksi producenci sprzętu filmowego, właściwie nie słyszało się tam polskiej mowy :)) i rozmawiałem sporo z facetem z Canona. Sprzętu mieli mnóstwo. Jakie obiektywy! (filmowe, nie EF) - pełno tego było. Ale nie mieli ani jednej lustrzanki. Były C100, 200, 300, ale to jako bieda-kamerki, bo wrażenie dopiero robił ich segment PRO, o którym u nas się nie pisze. Facet tłumaczył to tak. W kamerach filmowych była pewna stagnacja i duże wysokoczułe przetworniki FF w aparatach foto spowodowały, że nagle się pojawiła konkurencja. Nakręcono lustrzankami trochę filmów (albo raczej fragmentów filmów) i . rynek sprzętu filmowego zareagował. Daje to wszystko co lustrzanki i .. wiele więcej. Można było dostać oczopląsu. Bajery niesamowite. Kamery naszpikowane .. antenami :) sterowane, zrzucające obraz zdalnie na wiele monitorów. Były Arri, Red, Panavision itd. itd. Były kamery "zużyte", którymi kręcono głośne filmy. Optyki było full, ale firmy zupełnie nieznane na rynku foto, albo zapomniane jeśli chodzi o fotografów. Np. obiektywy Angenieux. Myślałem, że zbankrutowali, nie było od lat plotek na optyczne o ich szkłach. A oni maja potężną ofertę do video. Było mnóstwo oświetlenia - same LED. Wracając do aparatów. Prezentowało się też Sony. I wystawiano sam sprzęt nam nieznany, poza chyba 2 szt A7 (nie wiem jakie modele, nawet się nie przyglądałem, biednie wyglądały przy reszcie sprzętu).
Filmowanie sprzętem foto w semencie profi przestało być atrakcyjne ;) Choć .. ceny sprzętu filmowego sa tak kosmiczne, że tanie lustrzanki (czyli takie za 20 tysięcy ;) ) powinny być konkurencją ... Ale podobno jednak się nie nadają do ciężkiej pracy, wiele godzin dziennie. Lustrzanki i bezlusterkowce - OK, ale w zastosowaniach amatorskich. Nie wymagajmy więc od lustrzanek tego co od sprzętu profi. Tak jak od D3300 nie oczekujemy skuteczności AF z D5.

ksh
24-11-2017, 16:30
D5 ma sensor 20.8 i jeśli ma być rozwojowo to wątpię w przekroczenie 30Mpix, przy informacjach przed premierą D850 pojawiały się informacje o dwóch matrycach Nikona jakie robiło im Sony, jedna to 26-28Mpix i druga jaka znalazła się w D850, pytanie czy ta mniejsza to matryca dla D650 czy może dla D5s, trudno coś wymyślać jeśli nie ma przecieków.

4K timelapsy z D850 sporo zawojowały na rynku, zaleta nie męczenia migawki wydaje się najważniejszym argumentem, to może się pojawić w kolejnych maszynach nikona.

OjTam
24-11-2017, 16:36
o dwóch matrycach Nikona jakie robiło im Sony,

Ostatnio pojawiły się plotki, że to nie Sony te matryce zmajstrowało, tylko izraelskie TowerJazz, znane z matryc do Leiki.

jedna to 26-28Mpix D650

To wygląda sensownie.

A co do ewentualnego D5s, to jeśli będzie, obstawiałbym tryb cichej migawki z D850 i może filmy 4K z całej matrycy. Plus jakaś kosmetyka.

PS, trochę pociąłem cytat, ale chciałem się tylko do tego odnieść.

ksh
24-11-2017, 16:51
Rumorsy podawały że sensory D5 i D500 wykonało Sony podobnie jak D850 ale tu było mocno napisane że to sensor Nikon z patentami itd, podejrzewam że sensory BSI pojawią się teraz w innych puszkach bo przy tych parametrach na mocno upakowanym D850 można spodziewać się że zmniejszenie upakowania dałoby rewelacyjne wyniki dla np D5s ?
Inna sprawa że Samsung miał matryce BSI aps-c w NX500 i NX1, ta matryca nadal jest rewelacyjna czyli ma to potencjał wielki i nikon mógłby takie matryce pakować do nowych puszek odstawiając canona jeszcze mocniej pod tym względem.

FelTom
24-11-2017, 21:54
...
Inna sprawa że Samsung miał matryce BSI aps-c w NX500 i NX1, ta matryca nadal jest rewelacyjna czyli ma to potencjał wielki i nikon mógłby takie matryce pakować do nowych puszek odstawiając canona jeszcze mocniej pod tym względem.
Obawiam się, że dla niektórych nic to nie zmieni. Dla swoich wyznawców Canon będzie miał zawsze najlepsze kolory. Niezależnie od wszystkiego. A na to niestety nie ma jeszcze lekarstwa ;)

grizz
25-11-2017, 17:32
Obawiam się, że dla niektórych nic to nie zmieni. Dla swoich wyznawców Canon będzie miał zawsze najlepsze kolory. Niezależnie od wszystkiego. A na to niestety nie ma jeszcze lekarstwa ;)

Przesada. To gonienie w tabelki i testy. Obecnie poziom sprzętu niezależnie jakiej firmy jest po prostu kosmiczny w porównaniu z tym co było 15-10 lat temu.

esperal
25-11-2017, 17:44
Przesada. To gonienie w tabelki i testy. Obecnie poziom sprzętu niezależnie jakiej firmy jest po prostu kosmiczny w porównaniu z tym co było 15-10 lat temu.Zgadza się, ale człowiek skonstruowany jest tak, że lepiej mu zwalić niepowodzenia na karb sprzętu niż swoich umiejętności. Dlatego też jest popyt na nową puszkę co dwa lata choć gro fotografów nie jest w stanie wykorzystać choćby tego co daje im stary D700:wink:

grizz
25-11-2017, 17:47
Co dwa lata... masakra. Jeszcze kilka lat temu uważałem, że jak zmiana to co najmniej z przeskokiem generacji, Teraz sprawy mają się jeszcze wolnij i sens pewnie się pojawia po dwóch generacjach.

(Choc dusza gadżeciarza zawsze mówi, że jak coś sprawia radość i nie rujnuje budżetu, to zmieniać ;)

ulead
26-11-2017, 09:02
Czy to koniec tego modelu.
Będzie coś nowego???

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

dzasek
26-11-2017, 10:00
Wypadało by może napisać skąd takie wnioski.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

ksh
26-11-2017, 11:41
Mam nadzieje że po ogłoszeniu że to koniec aparaty nie przestaną działać ;)
Prawdopodobnie w 2018 roku będzie model D650, póki co zero informacji potwierdzających że Nikon nad nim pracuje, jedyne przecieki to domysły na rumorsach z początku 2017 roku, jakieś plotki o matrycy 26-28Mpix i nic więcej.

hostman22
27-11-2017, 19:22
"szmery, bajery" i wszystko fajnie :)

.....ciekawi mnie tylko czy jakaś firma wskrzesi matryce CCD ;) ..., co myślicie? :razz:

madebyzosiek
27-11-2017, 19:33
"szmery, bajery" i wszystko fajnie :)

.....ciekawi mnie tylko czy jakaś firma wskrzesi matryce CCD ;) ..., co myślicie? :razz:

Chyba technologicznie szum jest nie do uniknięcia... Dlatego mój D200 wciąż w użytku :) Ale byłoby fajnie... Puszka krajobrazowa, ISO 32-400, duży wizjer 24-36MPX... Marzenia :)

ksh
27-11-2017, 19:56
CCD nie wskrzeszą ze względu na barierę technologiczną pojawiająca się powyżej 12Mpix, nie chce mi się szukać ale jeśli dobrze pamiętam chodziło o przesłanie informacji z każdego pikselka w CCD.

Pawel Pawlak
27-11-2017, 20:00
cały czas CCD rozwijają - o ile pamiętam sensory AF są właśnie CCD a jak widać mają coraz większe czułości i zakres pracy; -4EV czułość, szkła F8 ;)

vego07
05-04-2018, 22:01
Cisza nic sie nie dzieje! Nikon dalej istnieje ?

OjTam
05-04-2018, 22:07
Dzieje się, dzieje.
Nikon z patentami szaleje.
Niektóre dość ciekawe,
inne trochę niemrawe.
https://nikonrumors.com/2018/04/04/the-latest-nikon-patents-13.aspx

A jakby tego było mało, Wielkie Żółte N w tym roku po raz pierwszy będzie miało stoisko na NABie.

ksh
05-04-2018, 22:34
Ciekawe są ostatnie dane sprzedażowe, które pokazały większą sprzedaż lustrzanek i spadek w bezluster, to że trend jest i nikt go nie zatrzyma każdy wie, nikon musi wejść w bezlustra ale chyba więcej ludzi czeka obecnie na dobry i tani D650 gdzie jest tony dobrych tanich obiektywów niż na bezlustra i zaczynanie przygody z obiektywami od zera.

crusiek
05-04-2018, 22:41
Z lekka abstrahując od Nikona jako takiego... ciekawe kiedy wejdzie - o ile w ogóle - Quanta Image Sensor, to mogłoby wynieść fotografię w słabym świetle na nowy poziom :)

kurczeblade
16-04-2018, 18:31
Coś im się za dobrze sprzedaję ten d750 że nie zapowiadają następcy, lub nawet d650.

ksh
16-04-2018, 19:04
ALe D750 chyba nie ma mieć następcy bo stworzyli taki all-in-one w D850, czekałbym raczej tylko na D650.

hostman22
16-04-2018, 20:52
koesh (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) mnie wystarczyło spokojnie 24mpx , 36 też jest spoko, ale d850 raczej nie kupię, ale dziwnie jakby nie było nastpęcy d750. Bezlustro fajnie ajkby było w końcu tylko, żeby nie było tak przekombinowane jak DF :(

ksh
16-04-2018, 21:07
D750 było wpuszczone na rynek żeby ratować sytuacje w momencie jak zaliczyli tak poważne błędy z D600 i D800.
Obstawiam że D650 będzie miał dużo pikselków, matryce BSI i będzie wykastrowany jak następca w serii D7xxx, dość to logiczne od strony marketingowej, wtedy może powstanie miejsce na nowego D750, teraz to takie wróżenie.

OjTam
16-04-2018, 23:53
Obstawiam że D650 będzie miał dużo pikselków, matryce BSI i będzie wykastrowany jak następca w serii D7xxx,

Ostatnio coś innego pisałeś. ;)
Wydaje mi się, że N dużo pikselków dla linii D8x0 zostawi.
Może wrzucą matrycę z D5, tylko z max iso przyciętym do powiedzmy 51,2k?

aldam
20-04-2018, 19:21
Z tego co przeczytałem jakiś czas temu to Nikon do modelu entry ma przygotowaną matryce 28 mpix bsi
Zobaczymy

ksh
20-04-2018, 19:50
Ta matryca krążyła w plotkach jako 26-28Mpix razem z tą co wsadzili do D850 ale od tych plotek minęło już 1,5 roku.

Jacek_Z
21-04-2018, 00:56
Rozmiar taki dosyć prawdopodobny.

Pawel Pawlak
21-04-2018, 10:18
Nikon najczęściej wykazuje się działaniami bardziej "praktycznymi" niż marketingowymi (m.in. pewnie dlatego nie ma sprzedaży takiej jak by chciał), dlatego z jednej strony mało mi się chce wierzyć w jakiekolwiek inne rozdzielczości niż 24mpix. Bo na diabła to komu ? do wszystkiego do czego może być wykorzystywane uniwersalne body to więcej niż wystarczająca rozdzielczość. Poza tym matryce w tej rozdzielczości są dość długo na rynku, a więc mogą być relatywnie niedrogie bo pewnie wiele technologii ze starszych konstrukcji jest dziedziczona a jak pokazuję kolejne premiery (np. A7III) nadal jest miejsce na poprawę jakości. Dlatego wydaje mi się że to prawdopodobna rozdzielczość.
Z drugiej strony, myślę że nikon może chcieć gdzieś zamortyzować koszty wytworzenia matrycy 20mpix z D5 i możemy zobaczyć jakieś body z niższej półki cenowej (choć zapewne nie z najniższej) z jakąś wersją tego przetwornika (niezależnie czy komuś się podoba praca tej matrycy na iso100 czy nie, to świetna matryca dająca świetne rezultaty w bardzo szerokim zakresie działania). Myślę że wielu foto grafów ślubnych na całym świecie przychylnym okiem spojrzałoby na lżejsze body z obrazkiem jak z D5.
Z trzeciej strony, nikon przed premierą D850 zapowiedział że chcąc się wyróznić ich aparaty będą zapewniały spektakularne obrazy jakości 8K - więc nie wiadomo, czy nie będą chcieli wszystkich kolejnych premier dostosowywać do takiej rozdzielczości. W takim przypadku kolejne FXowe body powinno mieć rozdzielczość na poziomie nie mniejszym niż 39,4mpix - czyli np. mogliby korzystać ze swojej wersji matrycy 42mpix od sony. To też uważam za realne, zwłaszcza że wydaje się opanowali sRAWy i mRAWy do tego stopnia ze są relatywnie mniejsze, mają prawdziwą funkcjonalność RAWów i zapewniają odpowiednią jakość obrazka.
Trudno wg mnie określić który scenariusz jest najbardziej realny ?

ksh
21-04-2018, 12:05
Trzeba by znac reakcje rynku na D7500 gdzie mamy 20,9 zamiast utartego od dłuższego czasu ~24Mpix, ja dawno temu pisałem że reakcja kupującego może być różna, zresztą były kometarze że nikon się cofa w rozwoju, że nie dość że drogo to jeszcze mniej pikselków itd, mało kto narzekał na brak pomiaru, brak gripa, brak drugiego slota itd.
Klient kocha piksele, a jeśli taka matryca gdzieś tam się pojawiła w plotkach to można przypuszczać że takie D650 będzie kastratem, wywali się drugi slot, pomiar światła, gripa ale da się 4K, ruchomy ekran i więcej pikselków, dla zawodowca to nadal będzie dobry zapas, dla amatora skok do przodu bo pikseli więcej i już.

Maro66.
21-04-2018, 12:37
Nikon idzie dobrą drogą, co widać po twojej stopce :mrgreen:

nikoniarz
21-04-2018, 12:44
Nikon idzie dobrą drogą

Ze swojej strony nie widzę powodów do narzekań...

Maro66.
21-04-2018, 12:47
Ja również, ale nowe wypusty przyszłościowo nie napawają mnie optymizmem.

EDIT: z perspektywy moich potrzeb.

nikoniarz
21-04-2018, 12:51
Ja również, ale nowe wypusty przyszłościowo nie napawają mnie optymizmem.

EDIT: z perspektywy moich potrzeb.

A wg. mnie jest tak ogromny wybór, że osobiście jeszcze przez wiele lat nie będę mieć powodów do narzekań...

Maro66.
21-04-2018, 13:15
No i fajnie :-D

cz4rnuch
21-04-2018, 13:26
Ze swojej strony nie widzę powodów do narzekań...

Niby tak, ale w tym temacie spekuluje się o przyszłości oraz ewentualnie jaką drogą obecnie podąża system, a Ty jakby nie patrzeć masz aparaty, które debiutowały 10 lat temu. To nadal dobry sprzęt, ale trudno na jego podstawie opisywać teraźniejszość czy przyszłość ;) Taki zupełnie niepotrzebny wrzut odnośnie wyrokowania po stopkach :)

ksh
21-04-2018, 13:36
Ja nawet nie potrafię wykorzystać tego co oferuje nikon od kilku lat, to co oferuje D7200, D7500, D500 to wielki zapas, a w pelnej klatce nawet stare D600 w niczym nie ogranicza, nie wspominając o D750, który jest obecnie używany w śmiesznych cenach.
Jak ktoś podaje konkurencje w canonie to tylko lekki uśmiech się pojawia.

D3400, D5600, D7500, D500, D850 to nazwijmy po imieniu "dobra zmiana" nikona ;)
W amatorskim sprzęcie nareszcie miłe nasycone i kolorowe jpg, jedyne co kuleje to video.
D7500 świetne jak na swoja obecną cenę, D500 to długo oczekiwany święty grall i następca D300, a D850 rozpoczęło nowe zmiany w pełnej klatce gdzie można mieć sporo optymizmu to przyszłego D650 i czegoś jednocyfrowego.

nikoniarz
21-04-2018, 13:40
w tym temacie spekuluje się o przyszłości

Dlatego też pisałem, że jeszcze przez wiele lat wybór będzie ogromny. System wg. mnie podąża dobrą drogą od wielu lat i zawsze znajduję to co spełnia moje oczekiwania. Zawsze można powiedzieć, że mam bardzo małe oczekiwania, ale dla mnie to chyba jednak dobrze, że moje oczekiwania są zaspokajane. I nawet jeśli musiałbym sprzedać moje obecne zabytki to nie miałbym problemu z wybraniem czegoś innego. Nawet jeśli miałby być to Canon.

cz4rnuch
21-04-2018, 13:55
Ja też nie bez powodu dodałem, że chodzi o samą stopkę. Kolega nawiązał do innej przy okazji pisania o tym w jaką stronę podąża system. Twoja po prostu nie mówi wiele ani o teraźniejszości a tym bardziej o przyszłości, w szczególności serii Dxxx. Jeśli już to o tym, że kiedyś było naprawdę dobrze. A to, że wiesz czego chcesz i czego potrzebujesz to oczywiście bardzo dobrze. Odnośnie serii D6xx to również uważam, że istnieje spore ryzyko tego, że zostanie on wykastrowany, tak jak zrobiono w przypadku D7500. Nie uważam przy tym, że D7500 to zły sprzęt. Absolutnie. Ale faktem jest, że odchudzili go o kilka czasami przydatnych funkcji. Mnie jako byłem użytkownikowi tej serii, zabrakłoby jedynie 2 slotu karty, ale z tego co pamiętam przy okazji dyskusji D7500 to innym brakowało też kilku innych funkcji.

nikoniarz
21-04-2018, 13:58
Ale ja jestem zdania, że nadal jest bardzo dobrze i wygląda na to, że powodów do narzekania nie będę miał ani teraz, ani w przyszłości. Nawet jeśli coś wymusi na mnie przejście na DX czy jakikolwiek FX...

cz4rnuch
21-04-2018, 14:02
Przecież ja Ci nie bronię mieć swojego zdania odnośnie tego jaka przyszłość czeka Nikona :) Po prostu ta przyszłość nie wynika z twojej stopki. I tylko o to mi chodziło.

nikoniarz
21-04-2018, 14:17
Ale ja nie odnosiłem się do żadnych stopek. Nie bez powodu zacytowałem część wypowiedzi.

Maro66.
21-04-2018, 14:20
Ja też nie bez powodu dodałem, że chodzi o samą stopkę. Kolega nawiązał do innej przy okazji pisania o tym w jaką stronę podąża system. ...
A nawiązałem, bo o ile się nie mylę w stopce, w miejscu Sony było APS-C Nikona o ile dobrze pamiętam. ;-)

A trochę bardziej poważnie. Ja na przykład nie widzę przyszłości w różowych barwach. Jestem bardzo zadowolony z D7100, którego linia została wygaszona. Na D500 lub jego następcę mnie nie stać. Kastrat D7500 nie zadowala mnie pod względem użytkowym i cenowym ( bo niby dlaczego mniej funkcjonalny korpus ma kosztować więcej niż bardziej zaawansowany poprzednik na start?). Jeśli trend się utrzyma w przyszłości to przysłowiowa, dla mnie "dupa zbita"...

Jacek_Z
21-04-2018, 14:37
Co do kastrowania D6xx. To zalezy czy nikon bedzie konyunuowal dwie serie FX z nizszej pólki. Czy bedzie tez nastepca D750? Bo jesli bedzie tylko jeden model.amatorskiego FX (byloby lepiej - Nikon ma za duzo serii FX vs silniejszy Canon) to i tak bedzie spory odstep do D850.
Wroce co do 28 Mpx i uwagi Pawla. OK, ty nikoniarz itp robicie jednocyfrowcami. I 20px uwazacie za wystarczajaco. Ale marketingowo to nastepca 24 Mpx musi dac wiecej. Po tylu latach. Ale nie za duzo - by nie byc blisko D850. Niech nikon zamiast 2 serii amatorskich FX pomysli o bezlustrze FX. Mysle ze mysli ;)

Wpis wyzej - D7500 to kastrat, wczesniej narzekano ze D500 ma tylko 20 Mpx. Marketingowo to nie wyglada dobrze gdy cokolwiek sie zabiera. Choc sprzet (D7500 czy D500) jest zdecydowanie lepszy.

cz4rnuch
21-04-2018, 14:49
Ale ja nie odnosiłem się do żadnych stopek. Nie bez powodu zacytowałem część wypowiedzi.Spoko. Nie mogę się czepiać, bo w sumie sam uwielbiam szatkować wypowiedzi innych, ale zauważ że ucinając koledze w połowie zdania powodujesz, że jego wypowiedź traci pierwotny sens. To tak jakbyś dyskutował już z kimś innym. Przy okazji Twoja wypowiedź też traci trochę sensu, bo w takim razie na co nie możesz narzekać ze swojej strony jeśli nie na to co sam posiadasz? A co do D650 i jego korelacji z D750 to mimo wpadek odnoszę wrażenie, że ten drugi okazał się prawdziwym hitem. Więc dlaczego firma miałaby nie iść za ciosem? Jednocześnie widać też w poczynaniach firmy, przynajmniej moim zdaniem, przesunięcie akcentów na FF więc taki bieda FF też by się przydał.

nikoniarz
21-04-2018, 15:05
na co nie możesz narzekać ze swojej strony jeśli nie na to co sam posiadasz?.

Na to co posiadam i na to co mogę posiadać, czyli to co się dzieje w systemie nikona i w kierunku jakim dąży. Owszem, coś tam zabierze, ale i coś da. Każda z puszek trafia w jakiś target i wg. mnie całkiem nieźle spełnia kryteria docelowego odbiorcy bez względu na zasobność portfela. Jeśli komuś czegoś brakuje w danej kwocie to spoko, może ponarzekać jeśli lubi. Ja pisałem ze swojego punktu widzenia, bo bez różnicy czy będę miał do wydania 2 czy 20 tys. to znajdę coś dla siebie. To tyle ode mnie, bo chyba zbyt dużo było pisania bo ktoś coś zinterpretował inaczej niż oczekiwałem.

cz4rnuch
21-04-2018, 15:13
Od kilku lat ćwiczę czepialstwo i czepię się jeszcze tego, że to co masz i na co nie możesz narzekać masz chyba też wypisane w swojej stopce? Czyli jednak o stopce też pisałeś ;) No, ale już w pierwszym poście zaznaczyłem, że mój wpis to tak dla sportu więc równie dobrze można to zignorować :)

nikoniarz
21-04-2018, 15:17
No, ale już w pierwszym poście zaznaczyłem, że mój wpis to tak dla sportu więc równie dobrze można to zignorować :)

No to odetchnąłem w końcu z ulgą...

Pawel Pawlak
21-04-2018, 16:40
Wroce co do 28 Mpx i uwagi Pawla. OK, ty nikoniarz itp robicie jednocyfrowcami. I 20px uwazacie za wystarczajaco. Ale marketingowo to nastepca 24 Mpx musi dac wiecej. Po tylu latach. Ale nie za duzo - by nie byc blisko D850. Niech nikon zamiast 2 serii amatorskich FX pomysli o bezlustrze FX. Mysle ze mysli ;)

jak widać po poczynania sony, A7 ma od samego początku 24mpix tylko coraz lepszej jakości. Wersja III pojawiła się dopiero co i nadal ma 24mpix. Sądzę że marketing - czyli dodanie 2-4mpix, nic nie wnoszących do jakości, natomiast podnoszących niebotycznie cenę, będzie musiał się podporzadkować kalkulacji. śądzę że jeśli będze miało być "marketingowo" to będzie poprawiona matryca 36mpix, albo 42mpix - obie konstrukcje znane i w znacznej mierze zamortyzowane.
Matryca 20 (w sumie prawie 21mpix) z d5 na pewno nie trafi do następcy D6x0, ale do czegoś co zastąpi d750 miałaby szansę, ponieważ można założyć że jest to sprzęt dla "myślących" a nie podatnych na puste hasła reklamowe klientów. Pożyjemy zobaczymy. Ja znacząco podnoszącego cenę produktu końcowego, opracowania nowej matrycy miedzy 24 a 36mpix całkowicie bym nie zrozumiał - marketing marketingiem, ale aparat trzeba jeszcze zaoferować w cenie akceptowanej przez rynek i maksymalnie dużo na nim zarobić.

ksh
21-04-2018, 16:46
D7500 to dylemat tylko dla posiadacza D7200 ale pod warunkiem że odczuwa brak czegoś w nowym modelu, dla mnie grip i drugi slot jest zbędny ale pomiar światła bardzo ważna sprawa, D7500 otwiera nową serie, która ładnie wciska się między amatorskie puszki i D500.
D850 to bezapelacyjny sukces Nikona, aparat, który jest lepszy od wszystkich modeli niższych, to co zrobili wcześniej czyli wtopa z D600, wtopa z D800 i koniec końców ludzie nadal używali D700, ratowali się wypuszczeniem D750 i znowu problemy, teraz musza dobrze umiejscowić D650 i bezlustro ff.

Co do matryc to trzeba brać pod uwagę że w momencie dominacji sony może by się nie opłacało ale jak im teraz TowerJazz robi matryce BSI to kto wie i może dlatego na tym się chcą oprzeć.
Matryce BSI Nikona to nowe konstrukcje, na nowo projektowane, kto wie czy nie wykorzystają "okazji" na zrobienie czegoś 26-28Mpix gdzie reszta paramentów będzie wyższa niż w zwykłych 24.

aldam
21-04-2018, 18:25
Całkiem możliwe, że Nikon wypuści d650 i zostawi w ofercie 3 modele ff z lustrem
Natomiast d750 może zostać zastąpiony już bezlusterkowcem
Sony dość wysoko postawił poprzeczkę z A7iii.

Jacek_Z
22-04-2018, 01:09
Całkiem możliwe, że Nikon wypuści d650 i zostawi w ofercie 3 modele ff z lustrem
Teraz ma ich zdecydowanie więcej - D5, D850, D810 (pewnie wypadnie niedługo), D750, D610 no i prawie nikt nie liczy Df i D810A.

Natomiast d750 może zostać zastąpiony już bezlusterkowcem .Też tak sugerowałem.

ksh
22-04-2018, 09:57
Jeśli mają być wreszcie te upragnione bezlustra to czy Nikon potrzebuje coś więcej jak D650, D850, D5 w pełnym lustrze ?
Rozsadek podpowiada że pojawią się minimum dwa bezlustra, pierwsze zapewne pokazujące możliwości nikona na tą chwilę czyli drogo i dobrze, a drugie wypatroszone i tanie.
Czy nikon potrzebuje bezluster aps-c to nie wiem, osobiście uważam że nie ma miejsca na nie i to wywalanie kasy w błoto.

Pawel Pawlak
22-04-2018, 12:39
Ja myślę że tanie bezlustro to będzie klasa D6x0. Ze względów ekonomicznych najlepiej przejść na bezlusterkowiec w segmencie najtańszym, ponieważ relatywnie najwięcej można zaoszczędzić, albo więcej zarobić przez uproszczenie konstrukcji - brak systemu lustra (mechanika dość precyzyjna), matrycy pomiarowej i matrycy AF.

tomgol
22-04-2018, 15:47
Jak Sony odniesie sukces ze swoimi bezlustrami to inni pociągną za nim. Póki co cała kompania lustrzankowa mam wrażenie, że trochę drepce w miejscu
natomiast w w/w segmencie chyba jest największy postęp i to właśnie za sprawą Sony . Oczywiście zawodowcy będą mieli swoje upodobania, ale ogół rynku który w głównej mierze
wypracowuje zysk firm to trochę inna bajka.

ksh
22-04-2018, 17:19
Ostatnie dane CIPA pokazują że sprzedaż luster wzrosłą, a bezluster spadła, do tego nadal na rynku w obiegu jest gigantyczna liczba luster i to dość nowoczesnych, rynek wtórny w bezlustrach kwiczy, może częściowo przez to że ludzie nie zaopatrują się masowo w obiektywy do bezluster, jest mniejszy wybór, można też zastanowić się na trwałością tego sprzętu.
W bezlustrach nie ma zawodowców wyprzedających sprzęt, który trafia do amatorów jak to ma miejsce w canon i nikon, do tego obiektywy tych firm po np 10 latach nadal są w świetnym stanie.
W sony na normalny rynek wtórny trzeba będzie czekać jeszcze wiele lat.

hostman22
22-04-2018, 20:51
bo świat nie kończy się na forach fot, dlatego nie każde d800 to złom i nie wszyscy przenoszą się na bezlustra ;P

Pawel Pawlak
22-04-2018, 23:38
D800tka to generalnie pechowe body - większość zrobiła z niej ostatni padło (zwłaszcza tych którzy nigdy jej nie mieli) a tymczasem to był i nadal jest bardzo dobry aparat - ma swoje bolączki - jak każdy, ale trzeba się po prostu go "nauczyć" - jak każdego innego body i nie oczekiwać więcej niż to do czego został stworzony. Mój poziom zadowolenia z tego aparatu zawszy był spory, a jeszcze wzrósł kiedy przestałem oczekiwać że we wszystkim musi być najlepsza ;)

Jacek_Z
23-04-2018, 00:15
D800tka to generalnie pechowe body - większość zrobiła z niej ostatni padło (zwłaszcza tych którzy nigdy jej nie mieli)Dokładnie. Ja generalnie odradzałem ludziom to body, nie dlatego, że było złe, ale dlatego, że najczęściej nie potrzebują 36 Mpx. Odradzałem, odradzałem i teraz ceny używek na allegro są szokująco niskie. Nie mam pojęcia dlaczego. No chyba nie przeze mnie? ;)

Pawel Pawlak
23-04-2018, 10:25
Sądzę, że to za sprawą nie do końca zasłużonej opinii, oraz własnie toku rozumowania zgodnego z Twoimi poradami - niewielu jest potrzebne 36mpix. Ale w związku w własnie z takimi cenami, ja z kolei polecam to body wszystkim którzy chcą fotografować landszafty albo studio - w praktyce przygotowane zdjęcia trudno odróżnić od tych wykonanych D800e, d810, A7r, czy a7r2 czy jeszcze kilku innym, aparat jest bardzo solidny, ergonomiczny, długo pracuje na akumulatorze a można go mieć za połowę (albo mniej) ceny używanego D810 albo ok 25% wartości nowego d850.

hostman22
23-04-2018, 21:38
raczej mi chodziło, że dane społeczności internetowe są jednak mało miarodajne ;). A co do samego zakupu d800 to u mnie było to trochę przypadkowe ;), ale nie żałuję póki co.

Jacek_Z
24-04-2018, 00:23
Z tym że ja odradzałem, albo lepiej napisac "uświadamiałem" w roku 2012, 13, 14, bo wtedy to był duzy przeskok z 12 Mpx D700. Marketing megapikselowy ciagle jest nośny. W tamtym czasie było albo 12 Mpx albo 36. Pomijam D3x, który był bardzo niszowy (cena).
Dziś nie odradzam, ludzie sa uświadomieni, a mają opcje 24 Mpx (D750 i D610).
Nie mam pojęcia dlaczego D800 stoi tak nisko. W relacji cena/jakość to jest często najlepsza decyzja jeśli chodzi o zakup używek. D800 i D610 w tej samej cenie - to jakiś żart.

Pawel Pawlak
24-04-2018, 11:28
D800 i D610 w tej samej cenie - to jakiś żart.
Myślę że to obrazuję zgubną potęgę kreowania opinie przez internetowe wpisy - dramat naszych czasów; na podstawie wpisów dokonywanych w zdecydowanej większości przez osoby nie mające pojęcia o czym piszą, pewnie treści zostają bez żadnej korekty powielane, aż w końcu tworzy się "prawda większości" która jest całkowicie oderwana od rzeczywistości. Na końcu powinna to jeszcze podać jakaś telewizja na podstawie doniesień internetowych i pozamiatane - już jest nie udowodnienia że tak "prawda" to g...o prawda.

akustyk
24-04-2018, 11:42
Myślę że to obrazuję zgubną potęgę kreowania opinie przez internetowe wpisy - dramat naszych czasów; na podstawie wpisów dokonywanych w zdecydowanej większości przez osoby nie mające pojęcia o czym piszą, pewnie treści zostają bez żadnej korekty powielane, aż w końcu tworzy się "prawda większości" która jest całkowicie oderwana od rzeczywistości. Na końcu powinna to jeszcze podać jakaś telewizja na podstawie doniesień internetowych i pozamiatane - już jest nie udowodnienia że tak "prawda" to g...o prawda.

witamy w erze ryjobuka jako zrodla informacji

cz4rnuch
24-04-2018, 11:54
Dla potencjalnych kupujących te internetowe opinie wcale nie są takie zgubne :)

OjTam
24-04-2018, 19:47
Do końca roku przewidywane są co najmniej dwa nowe aparaty Nikona i tyle samo szkieł:
https://nikonrumors.com/2018/04/24/at-least-two-high-end-nikon-cameras-and-at-least-two-lenses-expected-by-the-end-of-2018.aspx/
Tylko skoro mowa o "high-end", to może ten post powinien być w Spekulacjach i plotkach o jednocyfrówkach... ;)

ksh
24-04-2018, 19:58
D500 raczej nie dostanie następcy tak szybko, więc może być to jakiś nowy D5 z literką i może właśnie bezlustro wypasione pokazujące możliwości nikona technicznie i cenowo :)

OjTam
24-04-2018, 20:03
może być to jakiś nowy D5 z literką

D5x z matrycą z D850 i 12fps. :p

i może właśnie bezlustro wypasione pokazujące możliwości nikona technicznie i cenowo :)

Bezlustro zdaję się najbardziej możliwe. Tylko strach się bać tych możliwości technicznych i cenowych Nikona. ;)

Inna sprawa. Nikon zarejestrował w tym roku 3 aparaty. Ciekawe co to ten trzeci. D650?

markB
24-04-2018, 20:20
Będzie D5s + bezlusterkowiec. Nie wierz w D5X, to byłoby za drogie, ponad 30 tys. zł w Polsce. Nikon sprzedawał D3X przez 9 lat i jeszcze można znaleźć te aparaty na półkowych sklepach. Drugi raz w to nie wejdzie. D850 to jest odpowiednik D5X.

cz4rnuch
24-04-2018, 20:26
Do końca roku przewidywane są co najmniej dwa nowe aparaty Nikona i tyle samo szkieł...Zakładając, że jednym z tych przynajmniej dwóch aparatów będzie bezlusterkowiec FF to tych szkieł do końca roku musi powstać znacznie więcej niż dwie sztuki. Zapewne będą jakieś nowe wersje szkieł pod lustrzanki a do tego hiper-super-bezlustra trzeba jeszcze dodatkowo dołożyć odpowiedni zestaw na początek.

OjTam
24-04-2018, 21:19
Będzie D5s + bezlusterkowiec. Nie wierz w D5X, to byłoby za drogie, ponad 30 tys. zł w Polsce. Nikon sprzedawał D3X przez 9 lat i jeszcze można znaleźć te aparaty na półkowych sklepach. Drugi raz w to nie wejdzie. D850 to jest odpowiednik D5X.

Język na końcu wypowiedzi widziałeś? To żart był. A z drugiej strony... Nikon do D5 dość sporo aktualizacji wypuścił, więc czy miejsce na D5s się znajdzie? Bo BSI to pewnie dopiero w D6 zastosują.
Z takich mało możliwych scenariuszy, dorzucam jeszcze Df2 i D850A.

Zakładając, że jednym z tych przynajmniej dwóch aparatów będzie bezlusterkowiec FF to tych szkieł do końca roku musi powstać znacznie więcej niż dwie sztuki. Zapewne będą jakieś nowe wersje szkieł pod lustrzanki a do tego hiper-super-bezlustra trzeba jeszcze dodatkowo dołożyć odpowiedni zestaw na początek.

To że ogłoszą bezlustro w tym roku (Photokina we wrześniu?), nie znaczy że w sklepach do końca roku się pojawią. No i zawsze jest opcja rzutu z jakimś ciemnym kitem typu 28-75/3.5-5.6 na dzień dobry. I adapter na bagnet F.

hostman22
24-04-2018, 21:49
a jakby tak nowy nikon był dalmierzem :grin: mógłby nawet wyglądać jak S3...., wiem.. poniosło mnie :lol:

cz4rnuch
24-04-2018, 22:24
To że ogłoszą bezlustro w tym roku (Photokina we wrześniu?), nie znaczy że w sklepach do końca roku się pojawią...To, że ogłoszą w tym roku obiektywy nie znaczy, że w sklepach do końca roku się pojawią ;) Gdy już te bezlustro pojawi się w sklepach to raczej nikt go nie kupi jeśli nie będzie do niego obiektywów. I tak jak w przypadku aparatów tak i w przypadku obiektywów potrzeba czasu od premiery do momentu gdy pojawią się one na sklepowych półkach. Tak więc sytuacja jest analogiczna. Ciężko będzie Nikonowi zareklamować bezlustro jako killera bez obiektywów.

OjTam
24-04-2018, 22:29
Oczywiście. ;)
A mogą się w ogóle nie pokazać, jak seria DL.
Cóż, pożyjemy, zobaczymy, jak powiedział ślepy do głuchego. ;)

ksh
24-04-2018, 22:39
Ciekawe jakie symbole zrobią bo w lustrach zwłaszcza w FX namieszali sporo i kończą się im już jakieś sensowne numerki :)
Można napisać że idą ciekawe czasy i rywalizacja trzech firm o rynek, a może i jeszcze zaskoczy nas Pentax ?
Wróżący szybki koniec lustrzanek od kilku lat mogą prędzej doczekać że rynek aps-c zacznie się kurczyć bo czym więcej będzie sprzętu ff bezulterkowego tym mniej będzie chętnych na kolejne aps-c, które już teraz często są droższe od pierwszego modelu ff sony.

OjTam
24-04-2018, 22:50
Co do oznaczeń... Hmm... Może Z i dalej nr jak w lustrzankach? Albo np tak:
Zx (gdzie x to cyfra) pro FX
Zxx (j/w) to pro DX (jeśli będą chcieli ten segment rozwijać)
Zxxx (j/w) amatorska/semipro linia FX
Zxxxx (j/w) amatorska/semipro linia DX.

Numerację mogą dowolną wprowadzić. Mają czystą kartę, nie namieszane jak w lustrach.

Rafał_Sz
26-04-2018, 08:54
Ciekawe jakie symbole zrobią bo w lustrach zwłaszcza w FX namieszali sporo i kończą się im już jakieś sensowne numerki :)

Pewnie zrobią tak jak BMW. Zmienią pierwszą literę. ;)

HYPER
26-04-2018, 10:42

Ja mialem D800 i sie z nim meczylem przez ponad 1,5 roku. Tak slabego body Nikona nie mialem nigdy i prawde mowic gdybym dostal teraz ten model za darmo to nawet bym 1 zdjecia nim nie strzelil. Przez 1,5 roku ani serwis w DE ani w PL nie byl w stanie naprawic zle dzialajacego AF. Do tego dochodzily poruszenia na czasach, ktore nie mialy prawa byc poruszone.
Reasumujac - calkowicie rozumiem totalnie niskie ceny tego sprzetu bo wiem, ze takich jak ja bylo wielu (opinia o D800 nie wziela sie z sufitu) i ja bym zlamanego grosza za ten aparat nie dal. A, ze mozna zrobic 36mpix porzadnie pokazuje D810, ktorego nabylem i wszelkie problemy z AF i poruszeniami minely jak reka odjal.

ShutterStill
26-04-2018, 14:46
Ja rozumiem tutaj wszystkich.
Też miałem jednego z pierwszych D800 i był tragiczny.. Żaden serwis nie potrafił kalibrować AF. Pozbyłem się dziada. Kupiłem jednak żonie D800 z końca produkcji i żadnych problemów z AF czy poruszonymi zdjęciami nie ma. Niestety używanego bez gwarancji teraz bym nie kupił bo niezła loteria może być i co z tego że tanio się kupi jak nie będzie można mu ufać i brać na zlecenia albo co zdjęcie sprawdzać czy trafił?
Tak robiłem śluby na pierwszym D800 i prawie osiwiałem i wyłysiałem na raz ;)

Jacek_Z
26-04-2018, 20:58
Ja mam z początku produkcji. I się w nim sam przekalibrowuje AF. Pomalutku. Raz na 2 lata do serwisu i jest na 0. Serwis to ogarnia.

Pawel Pawlak
26-04-2018, 22:47
Ja mam z pierwszej dostawy w PL i tylko lakier ma do d...y. AF nigdy nie musiał być regulowany w serwisie. Jak raz ustawiłem korekty tak do dziś nie muszę nic zmieniać.

HYPER
26-04-2018, 23:04
Swiadczy to tylko o tragicznej kontroli jakosci D800-ek. Moj nigdy nie mial dobrego AF - nigdy. Po zadnej wizycie w serwisie do tego aparatu nie moglem miec jakiegokolwiek zaufania. Jak bylem grzecznosciowo fotografem na 1 weselu to zeby sie nie osmieszyc robilem po 3-4 ujecia "tego samego" momentu na przyslonach 4+ zeby moc cokolwiek wybrac trafionego. Zero komfortu na silenie sie na fajne kadry czy kreatywnosc, tylko sprawdzanie co chwile czy cos wyszlo ostro. Jacek_Z mimo, ze nie narzeka sam pisze, ze sie AF rozregulowuje i musi co jakis czas byc kalibrowany w serwisie. Czy tak sie zachowuje sprzet aspirujacy do miana pol/profesjonalnego? Ja uwazam, ze sprzet za 100zl powinien trzymac parametry a nie body, ktore kosztowalo ponad 10000zl. Tu jest odpowiedz dlaczego ten sprzet kosztuje tyle co amatorski FX, czyli D610, ktory tez swoje wady mial. Nikon robil z uzytkownikow idiotow i nie probujmy go tlumaczyc bo jakis odsetek aparatow pracowal zgodnie (to tez nie do konca - wytlumienie komory lustra) z zalozona specyfikacja.

Jacek_Z
26-04-2018, 23:11
Przyznaję, ale ... używam 5 lat tego body. Robiłem na przysłonach 1.4 itp. i trafia. Raz na pare miesięcy zmienie korekcje w jakimś ze szkieł. Nie mam problemu by pójść na ślub i robić na pełnej dziurze.

Rozmawiajmy o nowościach, spekulujmy. Bo to nie temat historyczny ;)

kurczeblade
01-05-2018, 11:48
Plotki w sieci mówią że Nikon ma jakieś dwa aparaty do wydania, w tym jednego pełnoklatkowego bezlusterkowca, czyżby drugi to jakiś D650 ?
Ja na razie powstrzymuje się przed kupnem D850.

ksh
01-05-2018, 12:25
W fab indonezja mają zarejestrowane trzy modele, jeśli bezlustra dopiero w 2019 to chyba pewniakiem jest ten D650.

kurczeblade
01-05-2018, 12:51
Jak będzie ergonomia na poziomie takiego D750/D610. AF troszkę lepszy niż w D750 (nie musi to być AF z D5, czy rozkład z D850 bo używam zawsze punktów w okolicy środkowych) i najważniejsze nie więcej niż 25-28mpx to dla mnie będzie strzał w dziesiątkę i pewnie dla wielu osób. Ja do tej pory cisnę D600, jak drugi aparat na szelkach reporterskich i w sumie w niczym mi nie przeszkadza robienie nim zdjęć. Ciekaw jestem co będzie nowego, ja ciągle liczę że będą rozwijać linie D750. Oby tylko nie wpadli na pomysł skrojenia drugiego slotu na karty.

furtian
04-05-2018, 15:50
dopiero powyżej trzydziestu mpx na fx nikon usuwa filtr dolnoprzepustowy (przy niższej rozdzielczości daje filtr tłumacząc efektem mory) niestety filtr zwłaszcza na powiększeniach daje znaczne obniżenie ostrości, więc z tego powodu więcej megapikseli to lepiej, moim zdaniem oczywiście, co kto lubi, ja nie lubię ograniczania ostrości, chciałbym coś lżejszego i tańszego w fx od d850 bez tego filtra

notdot
04-05-2018, 16:25
No właśnie i tu jest moim zdaniem pies pogrzebany
jedni by chcieli lżej i taniej
inni by chcieli więcej mpx
a jeszcze inni...
i tak można mnożyć co byśmy wszyscy chcieli
więc albo mamy 20 różnych modeli
albo robimy coś w miarę wypośrodkowanego, z ewentualną przewagą jednych cech nad drugimi
bo dogodzić się wszystkim nie da, albo będzie kosztowało duuużo

KrS
06-05-2018, 00:40
O D650 naczytałem się już tyle, że jakby Nikon go nie wydał to chyba będzie koniec świata:grin:

Na kilku forach wyczytałem (łącznie z osoba podącą się za managera w Nikonie Japońskim), że szykowana jest FF camera z 30mpx matrycą i 51 polowym AF o szerokim pokryciu kadru. Pożyjemy zobaczymy, mnie to cieszy bo miałem kupować D750 a tak chętnie poczekam. Nawet rok i może wybiorę to nowe cudo FF a może bezlustro :)

aldam
06-05-2018, 08:03
. Oby tylko nie wpadli na pomysł skrojenia drugiego slotu na karty.

Z tego co czytałem to będzie puszka na bazie obudowy d7500
Będzie dobry af , 4k (pewnie crop) , pewnie blisko 30mpix czyli świetny obrazek kosztem kilku opcji dla pro użytkowników
Np 1 slot Sd itp . Tak aby pro wybrali jednak d850 (d760?)

Body będzie kierowane dla takich pstrykaczy jak ja . Jeżeli cena ustabilizuje się na poziomie 6dII czyli okolice 7kzl to będzie dobra opcja.

kurczeblade
13-05-2018, 20:17
Optyczne potwierdziło info nowego body, może już na wakacje będzie :)

jkowal
15-05-2018, 09:08
Optyczne niczego nie potwierdziło, tylko wrzuciło to samo co na nikonrumors.com
Portal nikonrumors.com umieszcza przecieki po to żeby podgrzewać atmosferę.

Np o Nikon 1 podali dwie sprzeczne informacje.
Dpreview: “Nikon’s 1 system – it’s not dead, it’s just sleeping”
Report: Nikon 1 semi-officially discontinued in Canada

ksh
15-05-2018, 09:52
Rzadko się zdarza że te "przecieki" to nie jest element marketingu, oczywiście banialuki z internetów też są często na tych portalach jak np Nikon D400 czy D9000 i wiele wiele podobnych :)

Obrazek2000
15-05-2018, 13:17
Według nikonrumors ceny nikonów skaczą do góry od czerwca. Na razie w UK; ciekawe czy dotrą też na kontynent.
Interesuje mnie bardziej powód tej podwyżki - doją ile mogą czy próbują załatać dziurę w budżecie. O ile pierwsze mogę zrozumieć ( i potępić ) to drugie jest troszkę/mocno niepokojące...

ksh
15-05-2018, 13:48
Jeśli tylko w UK to korekta odnośnie kursów, tak było już w usa jakiś czas temu i dwa razy w EU.

Miodek2
15-05-2018, 13:57
Czego by nie wypuścili i jakich nie miałby parametrów to na 100% będzie drożej niż powinno. Przecież to znana tendencja na rynku foto wyprodukowac mniej ale zarobić tyle samo. Skoro taki kastrat jak D7500 kosztuje worek pieniędzy i jest przedrożony conajmniej o 30 % to taki D650 będzie kosztował dwa worki pieniędzy mimo iż wart będzie jeden. Skończyły się czasy wyważonych cen w stosunku do tego co oferują korpusy. Kiedyś zmieniałem korpus na każdy kolejny od paru lat siedze na tym samym i mam ich gdzieś.