Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
No właśnie w tym problem - za mało osób może się wtedy skusić na nowszy, sporo droższy. A otwarcie lini produkcyjnej, opracowanie wszystkiego trzeba jakoś opłacić...
No właśnie w tym problem - za mało osób może się wtedy skusić na nowszy, sporo droższy. A otwarcie lini produkcyjnej, opracowanie wszystkiego trzeba jakoś opłacić...
Z jednej strony zgadzam się w 100% - dlatego napisałem, że mało realne.
Ale - większość tych co jadą obecnie na D700 przerzuci się na D800 bo z pewnością będzie to lepsza puszka i co do tego nikt chyba złudzeń nie ma. D700 może trochę stanieje tak powiedzmy do 6-6,5k co zachęci część zaawansowanych "DXowców" do przerzucenia się na FX. A jak FX to nowe, lepsze szkła, które będą pasować pod FF ;) A tu też można "trochę" wydać = Nikon zarobić :)
HA - i może taki właśnie los czeka D400 = nie wyprodukują go :P
Ale popłynąłem :D wiem, wiem. Totalna abstrakcja ale różne rzeczy dzieją się na tym świecie.
jakos bym nie satawial ze d800 dostanie matryce z d4, predzej jak cos to z d3s lub d3x, w koncu jakis flagowy model musi byc i tak szybko dla "ludu" trafic nie moze :)
jakos d3s i d3x leca rowno i nie sa dla siebie konkurencja
Bo to nie są puszki dla tego samego klienta ;)
d700 z 12M i d800 z jego teoretycznymi 24M tez nie sa kierowane teoretycznie dla tego samego klienta :)
Ale - większość tych co jadą obecnie na D700 przerzuci się na D800 bo z pewnością będzie to lepsza puszka i co do tego nikt chyba złudzeń nie ma. D700 może trochę stanieje tak powiedzmy do 6-6,5k co zachęci część zaawansowanych "DXowców" do przerzucenia się na FX. A jak FX to nowe, lepsze szkła, które będą pasować pod FF ;) A tu też można "trochę" wydać = Nikon zarobić :)
Ale popłynąłem :D wiem, wiem. Totalna abstrakcja ale różne rzeczy dzieją się na tym świecie.
Nie możliwe. Ile będą klepali tą staroć D700 (tak,tak, to nie czasy analogowe) ? Oczywiście biorąc pod uwagę równoczesną produkcję D800. Rok ? Dwa ? Taki numer nie przejdzie-NIESTETY-bo pomysł dobry :) .
No właśnie, ja sądząc po premierach ostatnich szkieł mam podobne odczucia. A może faktycznie następcy d300s nie będzie, tylko pojawi się tańszy FX. Pewnie matrycy z d700 nie dostanie bo "przestarzała", to samo z D3s. Ale może dostać więcej MPX, a reszta zostanie (bo wyścig trwa). Tym sposobem znajdzie się więcej nabywców na amatorskie szkła FX. Możliwe, że dlatego została zmieniona numeracja. DXXXX - amator DXXX pro/zaawansowany amator DX - topowe modele.
Po części potwierdza to d7000, który ma pomiar światła dla manuali i magnezową obudowę, co było zarezerwowane jak dotąd dla zawodowych puszek.
Bo w sumie co daje DX dla zawodowca? A no tylko gęściej upakowane piksele i mniejsze gabaryty. Przeca matryca nie mnoży ogniskowej. Jeśli gęstość FX-owych i DX-owych matryc była by identyczna to bezsensem byłoby kupowanie puszek dx (nie biorąc pod uwagę ceny i wagi) po przecież można sobie "wykropować kąt widzenia" i będzie dokładnie to samo. Moim zdaniem premiera taniej FXowej puszki (koło 6K lub nieco wyżej) spowodowała by wiele zamieszania na rynku. I było by miejsce dla nawet 3 innych puszek FX.
Uważam, że nie czas jeszcze na puszki wyłącznie FX. Kasę z DX jeszcze podoją ładnych parę lat (oby nie dłużej).
Co do nowych DSLR - bez względu na to, czy będą to dwie puszki (marzenie :) ) FX "kastrat" i wypaśny następca D700 dobrze by było żeby miały ładowarki obecnego D700. Dokupując do D700 którąś z nowych nie trzeba by się przejmować dwoma rodzajami aku i ładowarek.
Przestarzała czy nie przestarzała ale dopóki nie będzie wiecej graczy na rynku to nikon moze ja klepec jeszcze dlugo :) Canon tez nic nowego od dłuższego czasu nie pokazał i tak jak w nikonie sa tylko jakies plotki :)
Obecne puszki sa tak dobre ze nie widze jakiego sensu po stronie producenta, aby gonic z nowosciami tym bardziej jak konkurencja nic nowego nie pokazuje a aparaty sie sprzedaja :)
I tak producent najwiecej zarabia na kompaktach i tanich lustrach DX i mamy dzisiaj wysyp tak oczekiwanych kompaktow ;)
Uważam, że nie czas jeszcze na puszki wyłącznie FX. Kasę z DX jeszcze podoją ładnych parę lat (oby nie dłużej).
Co do nowych DSLR - bez względu na to, czy będą to dwie puszki (marzenie :) ) FX "kastrat" i wypaśny następca D700 dobrze by było żeby miały ładowarki obecnego D700. Dokupując do D700 którąś z nowych nie trzeba by się przejmować dwoma rodzajami aku i ładowarek.
Tu akurat na 1000% będzie nowy aku :) Na czymś trzeba przecież zarabiać - nie ;)
Wszystkie nowe nie mają już EN_EL3e - niestety :(
Na bank będzie nowy DX. To nie tak całkiem, że FX jest lekiem na wszystko. Są różne potrzeby i różne poziomy finansowe. Jeśli DX będzie miał 24 MPix, to cropowany FX by musiał mieć 36MPix a tego na pewno nie będzie ;)
Są ludzie, którzy potrzebują po prostu zbliżenia DX.
Poza tym szkła pod DX są tańsze i jeśli by nie było pro modelu DX to by ludzie przeszli do konkurencji. Sony A77 jest mocna konkurencją.
W sumie to D700 może czekać taka droga jak D3, czyli rozbicie na dwa modele i może nie być po prostu D800, tylko D700s i D700x, zaś flagową lustrzanką będzie D4 które dostanie nową matrycę, inny moduł AF, szybkość na poziomie 14-15 FPS itp.
Ależ Nikon od dawna prowadzi podobną politykę. Skupmy się na FX, zakładając brak wersji ludowej.
D700 - zaawansowana
D800 - półprofesjonalna
D3/4 - zawodowa
OK - NR podaje "There will probably be two more Nikon announcements in September.....The first one will be DSLR related and will probably be in the first week of September. This may not be a new product but rather a refresh of an existing model."
I co to niby ma znaczyć? Zakładając, że to prawda to niby jaki model chcą odswieżyć?! D700 ? :P
No chyba, że D7000 doczeka się "s" bo poprawią w nim kilka rzeczy, o których słychać tu i tam...D3100s i D5100s mi się nie widzi a reszta była już "liftingowana" D3s, D3x, D300s.
A po chwili zastanowienia :) może zrobią ten mix w postaci puchy D700 i matrycy z D3s, o ktorym pisałem wcześniej :P Dodadzą filmowanie w HD i takie tam i będzie git malina :D
D700s miałby sens. Matryca z D3s, dwa sloty, filmowanie itp. Wtedy mogliby spokojnie wypuścić D4 z matrycą 16-20Mpix i dalej robić D3x
Według mnie tylko D700 zostaje do odświerzenia.
Obstawiam:
D700s z matrycą D3s, filmami itp no chyba że zrobią D3x lub oba.
D4 dostanie wszystko nowe.
Podobna sytuacja była już w momencie wprowadzenia D3x i przejęciu podzespołów z D3 do D700, z tym, że weszły 2 wysokie modele (D3s chyba rok później). Teraz ponieważ są 2 wysokie modele, to sytuacja może się powtórzyć z tym że będą 2 niższe modele i jeden wysoki.
Przy wprowadzeniu D4X/S pojawi się pewnie D800 przejmując podzespoły D4 itd.
Wszelkie posty zawierajace linki z NR powinny bys kasowane przez naczalstwo...
wodstock
24-08-2011, 21:24
Podejrzewam, że w najlepszym wypadku odświeżą D700 z matrycą z D3s.
Może być również odświeżony D3x (lecz na takie body czeka chyba tylko garstka pro)
Ja obstawiam D700s albo D7000s jeśli rzeczywiście ma to być "lifting"
Jeśli DX będzie miał 24 MPix, to cropowany FX by musiał mieć 36MPix a tego na pewno nie będzie ;).Oj coś na bakier z matematyką. FX by miał wtedy około 50 Mpx.
Po tylu latach upgrade D700 na D700 s z matryca z D3s byłby bez sensu. Za mały skok jakościowy. Nie zapominajcie, że D3s to staroć ;), który zostanie zaraz zastapiony D4.
Chciałbym, ale wątpię by nikon ciągnął dwie linie semipro FX - reporterska i studyjną. Zapowiada się body pośrednie co do ilości MPx.
skrzynka97
24-08-2011, 22:36
No właśnie, ja sądząc po premierach ostatnich szkieł mam podobne odczucia. A może faktycznie następcy d300s nie będzie, tylko pojawi się tańszy FX. Pewnie matrycy z d700 nie dostanie bo "przestarzała", to samo z D3s. Ale może dostać więcej MPX, a reszta zostanie (bo wyścig trwa). Tym sposobem znajdzie się więcej nabywców na amatorskie szkła FX. Możliwe, że dlatego została zmieniona numeracja. DXXXX - amator DXXX pro/zaawansowany amator DX - topowe modele.
Po części potwierdza to d7000, który ma pomiar światła dla manuali i magnezową obudowę, co było zarezerwowane jak dotąd dla zawodowych puszek.
Bo w sumie co daje DX dla zawodowca? A no tylko gęściej upakowane piksele i mniejsze gabaryty. Przeca matryca nie mnoży ogniskowej. Jeśli gęstość FX-owych i DX-owych matryc była by identyczna to bezsensem byłoby kupowanie puszek dx (nie biorąc pod uwagę ceny i wagi) po przecież można sobie "wykropować kąt widzenia" i będzie dokładnie to samo. Moim zdaniem premiera taniej FXowej puszki (koło 6K lub nieco wyżej) spowodowała by wiele zamieszania na rynku. I było by miejsce dla nawet 3 innych puszek FX.
ciekawe teorie,
może i tak być, Coolpixy zostaną, w miejsce DX wejdą bezlusterkowce, w FX wypuszczą tańszy model,
tylko na to trzeba jednego pokolenia.
Przestarzała czy nie przestarzała ale dopóki nie będzie wiecej graczy na rynku to nikon moze ja klepec jeszcze dlugo :) Canon tez nic nowego od dłuższego czasu nie pokazał i tak jak w nikonie sa tylko jakies plotki :)
Obecne puszki sa tak dobre ze nie widze jakiego sensu po stronie producenta, aby gonic z nowosciami tym bardziej jak konkurencja nic nowego nie pokazuje a aparaty sie sprzedaja :)
I tak producent najwiecej zarabia na kompaktach i tanich lustrach DX i mamy dzisiaj wysyp tak oczekiwanych kompaktow ;)
nawet na konferencji chwalili się że przy spadającym rynku Nikon zwiększył udział, a D3100 sprzedaje się w Europie rewelacyjnie.
w dzisiejszych nowościach Coolpixów też rewolucyjnych zmian nie ma, dodano projektor, mobilność, gps, szary filtr.
Sony A77 jest mocna konkurencją.
Duży procent tych co kupują pierwszą lustrzankę wybiera Sony. A jak wiemy, przyzwyczajenia trudno zmienić, tak samo jak markę aparatu.
Po tylu latach upgrade D700 na D700 s z matryca z D3s byłby bez sensu. Za mały skok jakościowy. W dzisiejszych premierach też skoku jakościowego nie było, co najwyżej skok ilościowy: 8 aparatów. I wyścig na megapixele się kończy.
PS. w końcu kurz opadł, zostały Coolpixy :)
. I wyścig na megapixele się kończy..Taaak. 24 Mpx na cropie w Sony A77. Wiesz ile to będzie w FX ?
Hmmm. Zawsze myślałem, że 24x1,5 to 36, no ale ok. Może coś pokręciłem ;)
Podpowiem. 1,5x które liczysz to jest liniowo przekątna klatki. A powierzchnia przyrasta w kwadracie.
Hmmm. Zawsze myślałem, że 24x1,5 to 36, no ale ok. Może coś pokręciłem ;)
Jeśli 24 x 16 (DX) = 384mm2 (24MPix)
to 24 / 384 = 0,0625 MPix/mm2
Teraz 24 x 36 (FX) = 864mm2
864mm2 x 0,0625 = 54 MPix
Tak też można :-)
Po tylu latach upgrade D700 na D700 s z matryca z D3s byłby bez sensu. Za mały skok jakościowy. Nie zapominajcie, że D3s to staroć ;), który zostanie zaraz zastapiony D4.
Dobra, dobra.... :-P Ty chcesz matrycę z D3x i dlatego tak piszesz. Moim zdaniem D700s z matrycą z D3s to jest to na co czekają rzesze :-P Do tego fajne filmowanie, dwa sloty, może lepsze rozłożenie pól AF i styka :)
Nie, nie styka. Ma byc DX :P
Marcin Borkowski
24-08-2011, 23:49
dzis 24 o ile sie nie mylę, jakieś wieści?
dzis 24 o ile sie nie mylę, jakieś wieści?
No ba !
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188833
Kaziu666
24-08-2011, 23:58
Ja wątpię w DX, jest D7000. Jeszcze bardziej wątpię w rozbicie D700 na D700x i D700s (bo mamy D3x i D3s) Spodziewam się D800 z nową matrycą 16 albo 24mpx, full hd, i pewnie jakieś zmiany w AF. Do tego D4 wszystko nowe full pro, palce lizać, potem rozbiją na D4x i D4s (chyba że od początku będzie podział, jeśli tak to pewnie najpierw w sprzedaży bedzie D800 a po jakiś krótkim czasie 2puszki D4. DX ewentualnie przed świętami (chociaż przy tym wysypie coolpixow wątpliwe)
Dobra, dobra.... :-P Ty chcesz matrycę z D3x i dlatego tak piszesz.
Ale niestety zdaje sobie sprawę z tego, że jej nie dostanę w tym body.
[quote=prz3mo;2505733]Moim zdaniem D700s z matrycą z D3s to jest to na co czekają rzesze :-P 1. Te rzesze, które nie dają się zwariować megapikselowemu wyscigowi. Sądzisz, że to większość uzytkowników? Ja tak niestety nie sądzę.
2. Ważne jest to jak sytuacje ocenia nikon i jego marketingowcy - co się lepiej sprzeda.
3. Kiedy ostatnio pokazano jakąś lustrzankę (dowoly system)z 12 Mpx - nawet cropową, nie mówiąc o FX. No właśnie. Od tego czasu nic.
Jacku masz rację. Zasugerowałem się mnożnikiem, który dotyczy kąta widzenia w pionie lub w poziomie.
36x24 to pełna klatka 24x16- Crop
24 jest takie samo, czyli pole wynika z różnicy 36/16=ok 2,2
Faktycznie aby na cropie dostać 24 MPix by musiało być na FX 54 MPix.
Bie ma co na to liczyć przez kilka najbliższych lat ;)
robin102
25-08-2011, 09:20
Duży procent tych co kupują pierwszą lustrzankę wybiera Sony. A jak wiemy, przyzwyczajenia trudno zmienić, tak samo jak markę aparatu.
:)Ten duży odsetek klientów kupujących lustrzanki sony raczej do lustrzanek nie ma przyzwyczajenia, to nie w tym rzecz. To wynik bardzo dobrego marketingu firmy SONY którą po prostu stać na produkowanie dużo, tanio i sprzedawanie tego z właściwym premiowaniu punktów sprzedaży. Na ostatniej imprezie gdzie byłem ludzie mieli w sumie z 5-6 sztuk lustszanek SONY, a ja jeden z Nikonem byłem. Dziwili się co to za nieznana marka :mrgreen:
Jak by spece od marketingu nie pożalowali kasy i kupili też nazwę MINOLTA zagarnęli by znacznie wiekszy kawał tortu.
TNa ostatniej imprezie gdzie byłem ludzie mieli w sumie z 5-6 sztuk lustszanek SONY, a ja jeden z Nikonem byłem. Dziwili się co to za nieznana marka :mrgreen:
Po co ten sarkazm? Jeszcze nie wyrosliscie z tego? Sony ma bardzo dobry marketing i koniec, kropka. Na tym wlasnie zarabia. Nikon czy Canon ma lepszy sprzet, ale nie potrafi go sprzedac plebsowi (w rytm wypowiedzi robina102).
mariaczi666
25-08-2011, 09:48
Dobry (agresywny i czasami wręcz natarczywy) marketing to raz. Poza tym, wielu młodych (powiedzmy naście - 30 lat) użytkowników lustrzanek wyrastało, wychowywało się w otoczeniu napisu SONY na wszelkiego typu urządzeniach, czy to HiFi, magnetowid, radio, mikrofala, kamera, Walkman, TV (patrząc bezmyślnie codziennie w ekran w pamięci wyryje się też znaczek, który widzimy pod ekranem). Idąc do sklepu RTV czy Foto odruchowo kierują kroki do półek ze sprzętem znanej im marki i w sumie się im nie dziwię w tej kwestii. To tak jak w markecie wybiera się często wędlinę znanej marki niż z sieciowo-marketowej linii z najniższej półki. Zresztą, wiecie o co cho.
Kolega pracujący w jednym ze sklepów RTV był już w tym roku 2 razy na szkoleniu Sony (głównie sprzęt foto i RTV) i chociaż sam siedzi od dawna w Canonie to przyznaje, że więcej już chyba wie od strony technicznej o Sony niż o systemie, którego używa.
Sam niedawno miałem sytuację: pewne spotkanie międzynarodowe, pani pod pięćdziesiątkę chodzi i cyka zdjęcia alfą 230 czy jakoś tak. Oczywiście w trybie auto, na dodatek błyska lampą nie bacząc na okoliczności. Jako, że była to moja znajoma, zagadałem, mówię, że niepotrzebna ta lampa przy takich warunkach, ona na to "że jej sama wyskakuje jak zdjęcie chce zrobić" :mrgreen: , pomogłem jej uporać się z lampą, poradziłem też poczytać w instrukcji na temat trybu priorytetu przysłony.
Takie to już zjawisko na nasz rynek zawitało...
bialogardzianin
25-08-2011, 09:53
Ten duży odsetek klientów kupujących lustrzanki sony raczej do lustrzanek nie ma przyzwyczajenia, to nie w tym rzecz. To wynik bardzo dobrego marketingu firmy SONY którą po prostu stać na produkowanie dużo, tanio i sprzedawanie tego z właściwym premiowaniu punktów sprzedaży. Na ostatniej imprezie gdzie byłem ludzie mieli w sumie z 5-6 sztuk lustszanek SONY, a ja jeden z Nikonem byłem. Dziwili się co to za nieznana marka :mrgreen:
Jak by spece od marketingu nie pożalowali kasy i kupili też nazwę MINOLTA zagarnęli by znacznie wiekszy kawał tortu.
Paradoksalnie, ja częściej widuję Nikony, serio, może to z powodu tych oczoj....nych pasków. na każdym weselichu przynajmniej 2-3 szt., za to Canonów jak na lekarstwo.
Obstawiam następcę D300s, który będzie miał nowinki poprawionego D7000 zamknięte w puszcze profi. Nikkor wypuścił sporo DXowych szkieł, więc teraz czas na nowego DXa. :)
MariuszJ
25-08-2011, 09:54
Przecież ów plebs (uwielbiam to słowo w tym kontekście, czuję się od razu sam bardziej plebejsko) najlepiej wciąga Canony, a Nikona dopiero ostatnio (względem Sony) gorzej.
Nikon, Canon ma lepszy sprzęt? Możliwe, nie znam oferty Sony w interesującym mnie zakresie. Czuję się jednak niezmiernie plebejsko posiadając sprzęt firm jadących na swojej plebejskiej legendzie, a nie na technicznej kreatywności. Która to nie wiem dlaczego od czasów zabaw klockami Lego, bardzo mnie podnieca.
Zrozumiałeś mój wpis? Pisałem właśnie o takim sarkazmie. Ile to juz razy widzialem kogos z sony, z trybem auto, z lampa itd. I co z tego?! A niech robi! No chyba, ze wali fleshem tak, gdzie nie powinien.
LordYoghurt
25-08-2011, 10:00
Korporacje jak Nikon czy nawet Canon to drobnica w porównaniu do Sony. Tego ostatniego stać na wielkie inwestycje w R&D, na to żeby eksperymentować z nowymi rozwiązaniami, na promocję, marketing, sieć sprzedaży. Może latami dokładać do interesu, bo ma finansowanie z dziesiątek innych źródeł. To bardzo skuteczna firma i jestem przekonany że za kilka, kilkanaście lat będzie równorzędnym partnerem w fotografii dla C i N przynajmniej w segmencie prosumer ( w entry level już jest). I bardzo dobrze, bo nic tak nie wzmaga postępu i nie wpływa pozytywnie na ceny jak silna konkurencja, dlatego wszyscy powinniśmy się cieszyć z rosnącej pozycji Sony.
MariuszJ
25-08-2011, 10:06
Zrozumiałeś mój wpis? Pisałem właśnie o takim sarkazmie. Ile to juz razy widzialem kogos z sony, z trybem auto, z lampa itd. I co z tego?! A niech robi! No chyba, ze wali fleshem tak, gdzie nie powinien.
Zrozumiałem.
Apeluję po prostu o dokładnie to samo co Ty. Kibolstwo off.
A za parę dni Nikon ogłosi d7100.
ja też obstawiam coś z FX dlatego, że najnowszy FX to chyba D700 ogłoszony bodajże w 2008 roku...od tego czasu w FX nic nie było...3 lata w "komputerach" to wieczność....
ja też obstawiam coś z FX dlatego, że najnowszy FX to chyba D700 ogłoszony bodajże w 2008 roku...od tego czasu w FX nic nie było...3 lata w "komputerach" to wieczność....
No coś ci się chyba pomieszało ;) D700 to najstarszy FX w ofercie Nikona
No ale D3 nie już chyba produkowany?
Robert_P
25-08-2011, 13:02
Pierdu srutu 140 stron :) a ja dojrzałem już do decyzji o przejściu na pełną klatkę i czekam za następcą D700 a tu żadnych konkretów nie ma :(
Coś wielka kupa wyszła z 24 sierpnia. Same kompakty, jaka teraz jest następna data ogłoszenia nowości Nikona?
NR podaje, że jest prawdopodobieństwo dwóch konferencji we wrześniu. Jedna na początku i podobno będzie związana z DSLRami. Poczytaj kilka stron w tył :)
zobaczycie, że Nikon ogłosi premiery pełno klatkowców w podobnych terminach jak Canon.(czyli w 2012)Mimo, ze to konkurencja żyć jakoś i dzielić rynek wspólnie trzeba wiec się też w niektórych kwestiach kontaktują..
Nikon patrzy na Canona, a tu z boku Sony wyrasta na bardzo poważnego gracza. ;)
dla profesjonalisty, który zyje z fotografii sony to żadna konkurencja-przynajmniej na razie-kto wie co będzie za 6 lat.
Czytałem, ze Nikon mimo problemów po trzęsieniu ziemi miał rekordową sprzedaż w europie, więc kto wie, czy nawet celowo nie będą wstrzymywać ogłoszenia premier. Skoro obecne produkty sprzedają się świetnie, to po co robić im konkurencję.
to by jeszcze potwierdzało ze wypuści puszki w podobnych terminach jak konkurerncja
Mnie to w sumie rybka, dobrze, że nie słuchałem mądrych, co to mówili mi żebym nie kupował d300s w marcu, bo niedługo będzie jego następca i to już przestarzały model. Zdążyłem już sobie trochę popstrykać, jestem mega zadowolony, a jakbym miał czekać, to żeby kupić go w jakiejś normalnej cenie, musiałbym czekać do przyszłego lata.
Czekałem na 24.08 z czystej ciekawości.
W sumie to jakby nie patrzeć Nikon nie jest do tyłu w porównaniu do konkurencji, więc nowe modele nie są potrzebne, ale sporo osób wstrzymuje się obecnie z zakupem bo czekają na nowy model. Wkrótce pewnie coś pokażą. Ciekawe kiedy Sony pokaże nową pełną klatkę. O ile przy Nikonie jestem przekonany że to będzie dobry sprzęt, o tyle w Sony jestem po prostu ciekawy czym nas zaskoczy.
LordYoghurt
25-08-2011, 14:08
No ładnie, na głównej się z nas śmieją, bydlaki ;)
http://nikoniarze.pl/d800-d4-etc/
Zaraz namierzymy kto puścił farbę - z treści jasno wynika że jakiś miłośnik matrycy D3s w D700s ;)
skrzynka97
25-08-2011, 15:02
uważajcie, jak będziecie kupowali te nowości, na które tyle czekamy
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/625451.html?print=tak
Będzie tak. Nic, cisza, spokój... aż tu nagle bum, z dnia na dzień dwie nowe puszki i torba szkieł :)
RobertMiernik
25-08-2011, 15:39
...i jeszcze stare puszki w rozliczeniu będą przyjmować w cenie z shop.nikonusa.com...
Zorro1212
25-08-2011, 15:55
Korporacje jak Nikon czy nawet Canon to drobnica w porównaniu do Sony. Tego ostatniego stać na wielkie inwestycje w R&D, na to żeby eksperymentować z nowymi rozwiązaniami, na promocję, marketing, sieć sprzedaży. Może latami dokładać do interesu, bo ma finansowanie z dziesiątek innych źródeł. To bardzo skuteczna firma i jestem przekonany że za kilka, kilkanaście lat będzie równorzędnym partnerem w fotografii dla C i N przynajmniej w segmencie prosumer ( w entry level już jest). I bardzo dobrze, bo nic tak nie wzmaga postępu i nie wpływa pozytywnie na ceny jak silna konkurencja, dlatego wszyscy powinniśmy się cieszyć z rosnącej pozycji Sony.
Sony jest skuteczna korporacja ale ostatnich kilka lat to bida z nedza i straty(nie wiadomo czy beda wypuszczas jeszcze FX)
Kaziu666
25-08-2011, 15:58
Czy ktoś z Was kupił by dziś D700? Ja np ciągle liczę na D800. Ktoś tam pisał że będzie nowy DX bo są nowe szkła do DX, oczywiście że są nowe szkła, bo co chwila są jakieś nowe aparaty DX. Nikon raczej najwięcej zarabia własnie na DXach, bo FX od rodziców raczej nikt nie dostanie, DXa już tak, jest ich tak dużo żeby były na każdą kieszeń, no i te coolpixy. Dla mnie jednak bardziej realną opcją ciągle jest FX. Plotki o D800 nie biorą się znikąd, poza tym jak ktoś już wspominał 3lata w świecie komputerów to cała wieczność, z tego też powodu liczę na nową matrycę, bo FX to już sprzęt pro, i nie można/ nie powinno się dawać do niego (profesjonalnego sprzętu) czegoś co jest przestarzałe.
Czy ktoś z Was kupił by dziś D700?
Tak. Tylko nie za cenę, jaka jest obecnie.
Hmm... A czy Sony nie planował wypuścić pełnoklatkowej A99 w przyszłym roku? Co za tym idzie, D800 i D4 byłyby też w przyszłym roku, tak?
dla profesjonalisty, który zyje z fotografii sony to żadna konkurencja-przynajmniej na razie-kto wie co będzie za 6 lat.
Obyś się nie zdziwił...
Sony pogrywa sobie całkiem sprytnie.
cena a77 to 1400$ a z kitem 2000$ - nikon z ta matryca będzie droższy.. :D podziękowałem...
Hmm... A czy Sony nie planował wypuścić pełnoklatkowej A99 w przyszłym roku? Co za tym idzie, D800 i D4 byłyby też w przyszłym roku, tak?
...no niekonieczne, bo w #3 i D700 są ponoć matryce Nikona
Kaziu666
25-08-2011, 16:54
Tak. Tylko nie za cenę, jaka jest obecnie.
A używany za 6tys z przebiegiem 30tys zdj?
A używany za 6tys z przebiegiem 30tys zdj?
Nie. 6tys. maks za nowy.
Patrząc na rynek w Anglii, to sony z A850/900 słabo przędzie. Wg mnie cena jest zaporowa na te aparaty. D700 i C5DmkII są od 1600-1800£. A alfa 900 ciągle na poziomi 2000/2100£. Podejrzewam, że gdyby dali cenę poniżej C/N to te aparaty by schodziły jak świeże bułeczki. Sam mam chrapkę na A900
Jak już mówimy o Sony, to i owszem, marketing wspaniały, sprzedaż rośnie, ale zdeptali całą historię i wizerunek Minolty. To aparaty dla ludzi podatnych na reklamę. Oczywiście takich nie brakuje, więc bilans jest dobry ale to dla mnie zawsze będzie taki Fiat wśród Mercedesów itp. Masówka i tyle.
To aparaty dla ludzi podatnych na reklamę. Oczywiście takich nie brakuje, więc bilans jest dobry ale to dla mnie zawsze będzie taki Fiat wśród Mercedesów itp. Masówka i tyle.
Nie przesadzajmy. Miałeś w ręku jakikolwiek z korpusów Sony? Bo moim zdaniem wykonane są świetnie. Równie dobrze masówką można nazwać Nikona z jego zachlapanymi matrycami i złażącymi gumami... Cała elektronika to masówka, nie ma znaczenia czy Sony, Nikon czy Canon...
Mi się wydaje, że Sony zdaje sobie sprawę, że ciężko byłoby "od zaraz" konkurować na półce "pro" lub "semi-pro" z C czy N. Uznali, że warto powalczyć na niższych półkach i moim zdaniem ofertę tam mają naprawdę fajną.
A77 to już wyższa półeczka i już słyszę głosy osób, mających naprawdę wysokie modele N, że A77 im się podoba (choćby na świetnie zapowiadającą się funkcję filmowania). Więc nie gadajmy tak źle o Sony, bo za chwilę może się okazać, że to tej marki korpusy będzięmy kupowali. Ja i tak twierdzę, że wszyscy skończymy w Sony lub Samsungu :-P Wspomniecie moje słowa :)
Trzeba więc zaklepać domene soniarze.pl :) a tak bądz co bądz. Miałem raz w rękach zestaw Sony + jakieś lepsze srebrne tele i powiem, że jak nie pamiętam jaki to był model i co za szkiełko to byłem pod wrażeniem obrazka jaki z tego wyszedł. Tak więc nie przekreslał bym zupełnie soniaków bo za jakiś czas może nam byc blado.
p.s. doedukowałem się była to 580 + Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM
Jak już mówimy o Sony, to i owszem, marketing wspaniały, sprzedaż rośnie, ale zdeptali całą historię i wizerunek Minolty.
O jezu, a jakie to ma znacznie dla zdjęć, czy puszek? Musi się za nimi kryć wspaniała, długa i olśniewająca historia żeby uznać aparat za dobry?
MariuszJ
25-08-2011, 20:22
Musi się za nimi kryć wspaniała, długa i olśniewająca historia żeby uznać aparat za dobry?
No Canon na tym zdaje się jedzie, bijąc rekordy bezczelności względem swojego "elektoratu"... a ponieważ można odnieść wrażenie, że Canon i Nikon to firmy działające w ujemnym sprzężeniu zwrotnym, podobnie i ja uważam że scenariusz "wylądowania w Sony" (z alternatywą zostania Talibem, koloru nieważnego) jest wielce prawdopodobny.
Jak już mówimy o Sony, to i owszem, marketing wspaniały, sprzedaż rośnie, ale zdeptali całą historię i wizerunek Minolty.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/fun/1272476196297.jpg)
aikidudi
25-08-2011, 20:46
Patrząc na rynek w Anglii, to sony z A850/900 słabo przędzie. Wg mnie cena jest zaporowa na te aparaty. D700 i C5DmkII są od 1600-1800£. A alfa 900 ciągle na poziomi 2000/2100£. Podejrzewam, że gdyby dali cenę poniżej C/N to te aparaty by schodziły jak świeże bułeczki. Sam mam chrapkę na A900
cos chyba niedokładnie sprawdzałeś = http://www.currys.co.uk/gbuk/sony-dslr-a850-digital-slr-camera-body-only-03976781-pdt.html
skrzynka97
25-08-2011, 21:12
Ja i tak twierdzę, że wszyscy skończymy w Sony lub Samsungu :-P Wspomniecie moje słowa :)
no to jesteś człowiekiem małej wiary :)
Albo wielkiej, zależy od punktu widzenia ;)
Wiesz... ja nie jestem jakimś zboczeńcem. Dla mnie to tylko sprzęt, kupa elektroniki w plastikowej obudowie. Jeśli Sony będzie dla mnie miało fajną ofertę to nie będę miał żadnych sentymentów by używać tego systemu, jak każdego innego.
A co to za różnica sony, samsung czy tally weil - i tak logo zalepiam, a pasek odczepiam :D
O jezu, a jakie to ma znacznie dla zdjęć, czy puszek? Musi się za nimi kryć wspaniała, długa i olśniewająca historia żeby uznać aparat za dobry?
Źle mnie zrozumiałeś. Chodzi mi o to, że nie wykorzystano wizerunku Minolty. Poszło, to w czystą komercję, a można moim zdaniem było to pogodzić. Jeśli dojdzie do tego, ze na rynku zostanie Samsung i Sony, to nie będzie dobrze. Zawsze potrzebna jest konkurencja. Pentax, czy Olympus, to nie są giganci ale wiele wnoszą w rozwój i jeśli znikną z rynku, to będzie początek końca.
ja bym się trochę zgodził. Używałem Minolty kiedyś dawno temu, bo miała dobrą renomę i markę, a potem gdzieś to się zapodziało (nawet nie wiedziałem, że sony łyknęło...)
MariuszJ
26-08-2011, 10:24
Jeśli dojdzie do tego, ze na rynku zostanie Samsung i Sony...
Jest gorszy scenariusz, na szczęście nierealny - na rynku zostaje Canon i Nikon. Pierwszy sprzedaje swoje aparaty z zapasów, otagowując je kolejnymi numerami na coraz bardziej plastikowych, za to rejestrujących smaki i zapachy puszkach. Drugi robi co prawda nowe aparaty... ale tylko póki ma jeszcze matryce w magazynie...
somrozen
26-08-2011, 11:32
a ja nie czekałem i kupiłem D700 za 6900 brutto z FV 23 % :)
Pawel Pawlak
26-08-2011, 12:08
Jak oglądam samle z A77 i zakładając że D400 ma mieć podobną matrycę, to rozumiem dlaczego nikon nie pokazał teraz następcy d300. Najwyraźniej muszą nad nie jeszcze długo i intensywnie popracować żeby dawała akceptowalne efekty ;)
a A77 nie ma półprzepuszczalnego lustra czasami? to musi robić masę problemów od zabierania 1 EV światła poprzez odblaski, aberrację i inne cuda. ta sama matryca w normalnej lustrzance może być zupełnie przyjazna.
Pawel Pawlak
26-08-2011, 15:56
Sony kiedyś podawało (nie pamiętam linka) że utrata światła jest na poziomie 1/3EV więc nie są to kolosalne wielkości.
Generalnie wierzę, że nikon jeśli zdecydowałby się na wykorzystanie tej matrycy to coś przy niej pogrzebie - inny filtr, inne mikrosoczewki, inne przetworniki A/D (pewnie 14bitowe), inny tor sygnałowy.
Tak czy inaczej, to co widzę w A77 zdecydowanie nie zachwycam ale obrazek z a900 też mnie nie powalił, w przeciwieństwie do D3x ;)
Tu: http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA77/AA77A.HTM są sample i porównania A77 z Canonem 60D, Nikonem D7000, D3X i Sony A850.
Tu: http://www.imaging-resource.com/PRODS/AA77/AA77A.HTM są sample i porównania A77 z Canonem 60D, Nikonem D7000, D3X i Sony A850.
Na moje oko, to A77 jest gorsza od wszystkich aparatów z nią porównywanych. A D3X miażdży wszystkie :P
Na moje oko, to A77 jest gorsza od wszystkich aparatów z nią porównywanych. A D3X miażdży wszystkie :P
Zgadzam się i to na na wszystkich czułościach.
Też się zgadzam i tym bardziej bawią mnie podpisy pod porównaniami w tym teście... ;)
ja myślę że Nikon więcej wyciśnie z tej matrycy a najwięcej chyba Pentax ;)
Albo znów Sony nie umie wykorzystać tej matrycy albo oni już tak mają. Im wyższe czułości tym większe różnice np. pomiędzy D7000 a tym sony. To pokazuje co można wyczarować
A D3X miażdży wszystkie :P
Jasne, jasne, szczególnie miażdży te z małą matrycą. :D
Sens jest porównywać podobnej wielkości matryce i o podobnej liczbie pikseli, a tutaj wyraźnie tego brakuje. D3X wypada już tylko minimalnie lepiej od A850, a porównywalnie z A900. ;)
Michaelg
27-08-2011, 17:18
Czy jest możliwość, że w styczniu 2012 jakoś D700 potanieje? Jakieś prognozy są?
Pawel Pawlak
27-08-2011, 17:22
D3X wypada już tylko minimalnie lepiej od A850, a porównywalnie z A900. ;)
dobrze że na końcu umieściłeś ;) bo jeszcze można by pomyśleć że Ty tak na powaznie ;)
D3X wypada już tylko minimalnie lepiej od A850, a porównywalnie z A900. ;)
chyba oszalałeś, to, że Sony produkuje matryce dla nikona to nie znaczy, że będą podobnie robiły zdjęcia, bardzo istotną rzeczą jest oprogramowanie, a Nikon ma lepszych programistów niż Sony.
Jasne, jasne, szczególnie miażdży te z małą matrycą. :D
Sens jest porównywać podobnej wielkości matryce i o podobnej liczbie pikseli, a tutaj wyraźnie tego brakuje. D3X wypada już tylko minimalnie lepiej od A850, a porównywalnie z A900. ;)
Ależ ja to rozumiem i wiem :) Chciałem tylko zaznaczyć, jaki to aparat mamy w systemie :)
Co do A850 i A900 to są to praktycznie takie same aparaty. Sample identyczne. Bynajmniej te, które widziałem. I oba według mnie obrazkiem nie dorównują D3x :)
Sample identyczne. Bynajmniej te, które widziałem.
Ech, ludzie... Nauczcie się w końcu używać tego słowa :roll:
Ech, ludzie... Nauczcie się w końcu używać tego słowa :roll:
Mea cupla. Cóż, ponoć mamy jeden z najtrudniejszych języków na świecie.
siedemczwartych
27-08-2011, 22:28
Mea cupla. Cóż, ponoć mamy jeden z najtrudniejszych języków na świecie.
... ostatnio na szkoleniu "ważna" pani ciągle chce robić kołczyngi w dwutysięcznym siódmym roku włanczając.....
Nie ważne, że włancza... ważne, że robi kołczyngi. Szpan jest.
z jakiego języka się tam szkolicie ? :D
A teraz skoro się odezwałem to słów kilka :) Tak przeglądam ten wątek koncertowo życzeniowo i zastanawiam się ile się spełni tych marzeń a ile nie... Czekam na tego nowego DX i następce D300 i zastanawiam się czy nikon nie zrobi takiego numeru jak z D3 i D300 czyli wypuści D4 i D400 a dopiero potem D800. A dlaczego tak myślę? Bo D300 i D3 to sprzęt który się po części uzupełnia i może zostać przez jednego człowieka kupiony a D800 z D4 nikt razem nie kupi!
Pawel Pawlak
28-08-2011, 13:27
Bo D300 i D3 to sprzęt który się po części uzupełnia i może zostać przez jednego człowieka kupiony a D800 z D4 nikt razem nie kupi!
Mógłyś się zdziwić ;) Niezaleznie od tego czy róznice między D4 i D800 będą tak "minimalne" jak miedzye D3 i D300, czy też bedą to zupełnie inne korpusy FXowe, takim zestawe zainteresowanych byłby sporo osób (najczęściej zarabiających na fotografii)
a nie je jest tak, że korpusy jak d700 są przewidziane jako backup body do d3? Bo ja zawsze takie wrażenie odnosiłem.
z jakiego języka się tam szkolicie ? :D
Inglisz i duński.
http://www.optyczne.pl/4204-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
No to sobie na lustra poczekamy...
Ja mam już gdzieś wyczekiwanie na nowości FX, będzie to będzie, i tak nie kupie wcześniej niż w wakacje 2012.
Szkoda mi tylko tych, co mają ciśnienie aby jak najszybciej odświeżyć swój zestaw o nowe body FX czy to DX.
Najgorsza jest ta niepewność, czy będzie, kiedy i co.
...Najgorsza jest ta niepewność, czy będzie, kiedy i co.
Bez przesady. Będzie na pewno :) . Co to też wiadomo - nowe lustra. Jedyna niewiadoma to kiedy. Doczekamy się.
dlatego ja nie czekałem. Wczoraj zmieniłem system z DX na FX (D700), bo stwierdziłem, że jesli Nikon coś ogłosi we wrześniu, to i tak będzie pewnie dostępne pod koniec roku albo wiosną. Zdążę się podszkolić, poznać zalety i wady FX/D700 i może już będę wiedział czego mi brakuje ;-). Na razie jest OK :).
Kaziu666
28-08-2011, 21:08
No ja też czekam i nie wiem czy nie kupię D700. Szkoda by było jak miesiąc później wyszedł by D800 i stracił bym sporo na D700 bo nie ukrywam że od razu starał bym się zmienić body.
Nic nie wyjdzie po miesiacu. Nawet jak cos oglosza teraz (w co watpie) to i tak, przy dobrych wiatrach, bedzie dostepne w okolicach Gwiazdki...
A ja tak przytoczę fragment starej dyskusji (poniższe posty mają mniej-więcej miesiąc), po to by sobie wyciągnąć wnioski na przyszłość.
Jakie to ciekawe teorie snuto na podstawie faktu niedostępności (wówczas) D700 w pewnym sklepie.
Tyle czasu minęło i ... body jest we wspomnianym sklepie dostępne. No i co z wiarygodnościa sklepu, z "oczywistymi" wnioskami jakie co niektórzy wyciągali mając takie kruche przesłanki.
Proszę spojrzeć : http://www.e-cyfrowe.pl/Nikon-D700-body-p-8376.html?gclid=CJGO5sa4oKoCFQZJ3godNGkzWw
Coś się dzieje z D 700 ?? Idzie nowe czy co ??
Informują swoich klientów, że ich sklep nie prowadzi już sprzedaży D700, gdyż produkcja lada chwila będzie zakończona. Znaczy się sprzedają produkty topowe a nie "antyki". W ten sposób budują zaufanie klienta do siebie. Dobry pomysł i chwyt marketingowy. Podoba mi sie Zarząd e-cyfrowe.
A co robią inne sklepy? Nadal twardo trzymają cenę znacznie wyższą niż przed tsunami. Dużo powiedziałem, nie muszę nic więcej dodawać.
To znaczy aby im za długo nie leżał, miejsca nie zajmował, itd. Oczywiście tak, ale fajnie zwracają na siebie uwagę. Prosta interpretacja brzmi: Nie sprzedajemy tego, co lada chwila przestaną produkować. Jest to dobry chwyt marketingowy.
Zawsze dostępne były na zakładkę body stare i jego nastepca. D700 będzie mozna kupic jeszcze z pół roku, o ile D800 wyjdzie za 3 miesiące. A zapewniam cię, że cyfrowe.pl nie ma pojęcia czy tak będzie. Lepiej nie twórz teorii na podstawie tego co się dzieje w niektórych sklepach. Jak ja słyszę o twierdzeniach naszych sprzedawców to .... bez komentarza.
Jacku, w przypadku D700 może być tylko problem dostępności a cyfrowe sobie wymyśliło że jak wystartują z nowym aparatem to muszą (Nikon) go mieć. Bo taka jest prawda - jeśli w sierpniu go zaprezentują to znaczy, że sprzęt jest już na magazynach u producenta. Chłopak ogólnie powiedział, że są b.duże problemy z dostępnością czy to Nikona czy to Canona czy to Sony, ogólnie sprzętu.
Jeśli w sierpniu go zaprezentują to jak sądzisz, od kiedy będzie na półkach?.
3. To co piszesz, potwierdza jedynie politykę Zarządu e-cyfrowe ze wstrzymaniem sprzedaży D700, czyli nie zakupywaniem hurtowo nowej partii towaru, ktorej żywot jako produktu jest na ukończeniu. To jest bardzo logiczne i rozsądne..
To brzmi tak, jakby cyfrowe nie chciało kupic nastepnego konteneru D700. To bardzo słuszne rozumowanie, tylko, że ... sklepów internetowych są dziesiątki, sklepów "normalnych" tysiące. W normalnych sklepach mają 1-2, max 3 sztuki lustrzanki (mam na myśli konkretny wyższy model). W takich sklepach internetowych mają też co najwyżej kilka sztuk i to na początku, gdy model jest chodliwy. Ciut inaczej jest w MM fotojokerze czy saturnie, ale to sieci więc mogą przerzucać między sklepami. W konkretnym sklepie też jest co najwyżej kilka sztuk.
Ciekawe co teraz by powiedział ktoś z cyfrowe.pl - że czytał NR i że powinien być następca? No bo chyba tylko tak się może tłumaczyć.
Niestety takie plotki działają jak kula śnieżna. W oparciu o plotkę ktoś inny puszcza inną plotkę, potem ktoś to czytając podejmuje decyzje, potem ktoś na podstawie decyzji jest pewien, że plotka to prawda itd.
Zawsze radzę nie ulegać emocjom, polegać na swoim trzeźwym osądzie.
ha, w moim przypadku, trudno. najwyżej pojawi się tańsze D700 do kupienia ;-)...
Jacku_Z, dla mnie wyrabianie sobie opini na przykladzie "bo Cyfrowe...", "bo Pan ze sklepu powiedzial..." podchodzmi mi pod naiwnosc, zeby nie napisac glupote.
pawelpiotrm
29-08-2011, 09:48
Ale czasami takie zdarzenia dają podstawy do wyciągnięcia wniosków, że nowy aparat się pojawi. Jak się sprawdzi wtedy wszyscy pieją ;-)
Fajnie jakby nikon zamiast puszek pokazał jakieś fajne szkiełka. Przydało by się odnowić jakieś rybie oko bo konkurencja pokazała ostatnio ciekawą konstrukcję. Odnowy wymagają też 24, 28, 35 z rozsądnym światłem i normalna ceną. Sporo osób ucieszyłoby się z jakiegoś przystępnego tele. Takie np 400/5.6 lub nawet 4.0. Na puszki można poczekać.
moim zdaniem ryba to szkło do zadan specjalnych i zamiast skupiac się na dodatkach Nikon powinien puścić podstawowe 24-70/2.8 z PRAWDZIWEGO zdarzenie.
Fajnie jakby nikon zamiast puszek pokazał jakieś fajne szkiełka. Przydało by się odnowić jakieś rybie oko bo konkurencja pokazała ostatnio ciekawą konstrukcję. Odnowy wymagają też 24, 28, 35 z rozsądnym światłem i normalna ceną. Sporo osób ucieszyłoby się z jakiegoś przystępnego tele. Takie np 400/5.6 lub nawet 4.0. Na puszki można poczekać.
Ja bym jeszcze chętnie zobaczył nowe 135/2 :)
skrzynka97
29-08-2011, 10:39
Jacku_Z, dla mnie wyrabianie sobie opini na przykladzie "bo Cyfrowe...", "bo Pan ze sklepu powiedzial..." podchodzmi mi pod naiwnosc, zeby nie napisac glupote.
No ja też czekam i nie wiem czy nie kupię D700. Szkoda by było jak miesiąc później wyszedł by D800 i stracił bym sporo na D700 bo nie ukrywam że od razu starał bym się zmienić body.
Kaziu666 to dopiero kalkuluje, powiedz mi co masz do stracenia?
Przyjmij do wiadomości, że w przypadku towarów masowych, takich jak obecnie produkowane aparaty dla masowego odbiorcy, występuje przewaga podaży nad popytem i aparaty używane zawsze będą tańsze od nowych.
Jak chcesz zyskać to załóż lokatę w banku, może nie zarobisz ale na pewno nie stracisz!
Pawel Pawlak
29-08-2011, 10:58
a ja nadal chcę D400 :D
Po zassaniu kilku RAWów z a77, mogę stwierdzić, że matryca powinna mi wystarczyć (choć oczywiście lepiej byłoby gdyby nikon ją jednak zauważalnie porawił - np. jak a900 vs d3x ;) ). DR wydaj się być naprawdę dobry, nawet na wysokich iso. Szymy iso100-800 przy tej gęstości matrycy dają się przeżyć, dyfrakcja mi nie straszna bo będę pracował na f2.8-5.6. Jeśli nikon uzupełnie to w a/d 14bitów (lepsze cienie), fajny AF + 8-9fps i bufor na jakieś 4s + ultraszybki zapis na CF (najlepiej 2 sloty) i sprzeda za cenę podobną do d300s to dla mnie będzie spoko :)
Byle jak najszybciej ;)
moim zdaniem ryba to szkło do zadan specjalnych i zamiast skupiac się na dodatkach Nikon powinien puścić podstawowe 24-70/2.8 z PRAWDZIWEGO zdarzenie.
24-70 był niedawno wypuszczony i nie liczyłbym na jego odnowienie. Poza tym to przecież wybitne szkło i stałkokiller :)
Nikon lubi zaskakiwać szkłami specjalistycznymi dlatego rybka nie jest wykluczona.
to że wybitne to fakt, ale biorąc pod uwagę jak często coś się w nim sypie - byłoby miło gdyby to poprawili. Wszak to I liga standardowych słoików :)
Nikon lubi zaskakiwać szkłami specjalistycznymi dlatego rybka nie jest wykluczona.
Ano, zwłaszcza 40mm Micro pod DX :P
Jak tak bardzo lubi zaskakiwac to moze pojawi sie 800mm.
a ja nadal chcę D400 :D
Po zassaniu kilku RAWów z a77, mogę stwierdzić, że matryca powinna mi wystarczyć (choć oczywiście lepiej byłoby gdyby nikon ją jednak zauważalnie porawił - np. jak a900 vs d3x ;) ). DR wydaj się być naprawdę dobry, nawet na wysokich iso. Szymy iso100-800 przy tej gęstości matrycy dają się przeżyć, dyfrakcja mi nie straszna bo będę pracował na f2.8-5.6. Jeśli nikon uzupełnie to w a/d 14bitów (lepsze cienie), fajny AF + 8-9fps i bufor na jakieś 4s + ultraszybki zapis na CF (najlepiej 2 sloty) i sprzeda za cenę podobną do d300s to dla mnie będzie spoko :)
Byle jak najszybciej ;)
Juz dawno zauwazylem, ze Pawel dobrze prawi. I to bez wodki ;)
Ja bym chciał 85 f/1,8 AF-S. To chyba jedyny słoik w klasie "niższej" bez silnika. Jeśli Nikon wprowadza tyle modeli "amatorskich" bez silnika, to byłby miły ukłon w stronę ich użytkowników.
siedemczwartych
29-08-2011, 20:01
macie rybkę????
Że tyle o niej gadacie.
Po cholerę nowa rybka skoro obecna jest rewelacyjna.
Wszystkie puszki FX mają śrubokręt, więc rybka z silnikiem jakoś nie naciska. Mowa o 16 mm
A 10,5 pod DX czegoś brakuje???
Mam wrażenie, że niektórzy piszą byle nabijać posty :)
Po cholerę nowa rybka skoro obecna jest rewelacyjna.
Rogi na 2.8 też? :)
Chcecie pogadać sobie o szkłach? To załóżcie wątek w innym, odpowiedniejszym, miejscu.
Tutaj spekulujemy o body! :)
Kaziu666
30-08-2011, 09:06
Body miało być i go nie ma.
Będzie będzie. Na 21 wrzesień jest zaplanowana kolejna impreza Nikosia. Jeśli kólpiksy już zostały pokazane to teraz czas na lusterka, bo co innego by nam chcieli zaprezentować :D
no teraz ułomek bez lustra
Po akcji z D7000 to ja wole poczekac, niz dostac taki AF
Pawel Pawlak
30-08-2011, 10:47
21.09 zobaczymy mirrorlessa-a, a 23-24.09 DSLR-a(y) ;)
gdzie na swiecie najszybciej sa dostapne i najtansze lustra? :)
pawelpiotrm
30-08-2011, 11:39
Ja też czekam na D400, najbardziej zależy mi w nim na DR i na świetnym AF, oraz na tym aby JPG z puszki były na wysokim poziomie (leniwiec jestem)
P
gdzie na swiecie najszybciej sa dostapne i najtansze lustra? :)
Najprawdopodobniej u szklarza :)
jakie pytanie taka odpowiedź
A tak na serio to raczej nie w PL niestety.
21.09 zobaczymy mirrorlessa-a, a 23-24.09 DSLR-a(y) ;)
Trzymam Cię za słowo...
A we wrześniu zobaczymy.....nowe lornetki :P
A we wrześniu zobaczymy.....nowe lornetki :P
Witam
A tak na marginesie... Czy wiecie coś o zapowiedziach canona - może wtedy łatwiej będzie " spekulować" :) o następcach d...coś tam ;) ?
Pozdrawiam
Devilish_Chaos
30-08-2011, 21:11
Witam
A tak na marginesie... Czy wiecie coś o zapowiedziach canona - może wtedy łatwiej będzie " spekulować" :) o następcach d...coś tam ;) ?
Pozdrawiam
zapowiedzi nie ma ale sa plotki ze jesienia pokaza 5D markIII, tyle ze tez to wyglada co raz bardziej na pobozne zyczenia. A bardziej prawdopodobna data jest pierwszy kwartal 2012
http://www.nikoncamerareviews2.com/nikon-d4d400d800-information-in-swedish-restaurant.html
Poczekamy, zobaczymy :)
Specyfikacja D4 wygląda jak aparatu który wyjdzie dopiero za 5 lat najwcześniej :mrgreen:
Taaaa. Zwłaszcza to ISO jest realne...
Niedługo wszystkie zdjęcia będą zielone, bo aparaty zaczną robić zdjęcia noktowizyjne, albo jakby noktowizja nie starczyła, to będzie w termowizji ;)
Swoją drogą w D400 przy zastosowaniu matrycy z A77 aż taki skok w czułości. Na moje to za dużo do wyciśnięcia.
No to mamy Nikon D3100...in Red...:
http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d3100/index.htm
no ciekawe, czy za 2 tygodnie będzie D800/D4 czy nie... ten powyższy news lekko rozczarowuje moim zdaniem...
Czy jest granica czułości, w której producentom sprzętu nie będzie się opłacało jej dalej zwiększać?
Czy zwiększanie dostępnej czułości nie odbija się np. na sprzedaży wyższej klasy obiektywów???
Pawel Pawlak
08-09-2011, 09:12
jaśniejszy obiektyw = lepsza kontrola GO, szybszy AF,lepsza jakość optyczna, lepsza praca z TC. Te szkła będą kupowane przez grupę docelową niezależnie od użytecznego zakresu iso w dostępnych body
Robert_P
08-09-2011, 09:13
Czy jest granica czułości, w której producentom sprzętu nie będzie się opłacało jej dalej zwiększać?
Czy zwiększanie dostępnej czułości nie odbija się np. na sprzedaży wyższej klasy obiektywów???
1. NIE MA - bo jeśli nawet już będzie jakis kres to choćby pod kątem marketingowym będą przechwalanki , dokładnie jak teraz przy ilości pikseli
2. NIE ODBIJE - bo niby dlaczego ? "Jasność" obiektywu to jeden z parametrów, za nim przeważnie w parze jest lepsza jakość obrazka, szybkość itd
My tu gadu gadu a "Pomarańczarka w obiektywie Nikona" dalej straszy - Nic nowego nie widać dłuższy czas :smile:
samson09
08-09-2011, 10:12
Spekulacje spekulacjami, a jak nic nie było tak nie ma. Ja tam jestem raczej nastawiony sceptycznie i już nie podniecam się co kiedy i jak :) Robię zdjęcia tym co mam :)
Ty możesz. Ja od lutego jestem "skazany" na Canona G12, a mojego D200 używa złodziej. Ból jest więc podwójny :)
Pawel Pawlak
08-09-2011, 12:49
Sądząc po zaintresowaniu jakim cieszą się aparaty "mirrorless", Nikon przed pokazaniem nowej lini DSLRów pokaże właśnie swoją linię EVILa. Wydaje mi się że to ważniejsza premiera niż następca D3s czy d700 (które nadal się bardzo dobrze sprzedają). Bezlustrowce to rozwijający się rynek i im szybciej nikon na nim zaistnieje z kompletną ofertą, tym pewniejsza będzie jego pozycja i większy udzał w rynku.
Ty możesz. Ja od lutego jestem "skazany" na Canona G12, a mojego D200 używa złodziej. Ból jest więc podwójny :)
Jakaś plaga, ciągle czytam o skradzionym sprzęcie na forum, co się stało z twoim D200?
Co do tematu to ja już sobie spokój dałem po dwóch premierach kompaktów, bardziej bym się ucieszył z 85 1.8 AFS.
No to mamy Nikon D3100...in Red...:
Chcą odebrać kolor czerwony konkurentowi??? ;)
LordYoghurt
08-09-2011, 15:32
To nie ostatnie słowo Nikona w kwestii kolorów: “Nikon in White” camera event in Vienna on September 21st
;-)
Mówisz o PENTAXie? Bo to oni produkują kolorowe puszki.
Don_Sulco
08-09-2011, 16:01
Ja chcę D400 a nie jakieś kolorowe plastikowe wydmuszki:)
arturmsi
08-09-2011, 16:13
żeby to chociaż był cały aparat czerwony, bez skrawka czarnego..i z kitem też w czerwieni, a tak, to bez sensu mz.
Ja chcę D400 a nie jakieś kolorowe plastikowe wydmuszki:)
Spoko - na wiosnę pewnie pokażą ;) Może będzie różowa? A nowy kit jak wyjdzie z D400 to będzie w takie "zajefajne" płomienie albo coś :D
Don_Sulco
08-09-2011, 16:30
Spoko - na wiosnę pewnie pokażą ;)
Do wiosny nie mam zamiaru czekać - chciałbym mieć na jesień nową puszkę:)
Chyba że D700 stanieje ale na to nie liczę bo obecnie cena za nówkę ponad 7k:(
żeby to chociaż był cały aparat czerwony, bez skrawka czarnego..i z kitem też w czerwieni, a tak, to bez sensu mz.
O nic sie nie martw. Juz niedlugo D4c(olour) w 12 kolorach metallic, oraz 3 wzorami body. Do tego oczywiscie cala gama FXowych obiektywow w pasujacych odcieniach.
Sądząc po zaintresowaniu jakim cieszą się aparaty "mirrorless", Nikon przed pokazaniem nowej lini DSLRów pokaże właśnie swoją linię EVILa. Wydaje mi się że to ważniejsza premiera niż następca D3s czy d700 (które nadal się bardzo dobrze sprzedają). Bezlustrowce to rozwijający się rynek i im szybciej nikon na nim zaistnieje z kompletną ofertą, tym pewniejsza będzie jego pozycja i większy udzał w rynku.
Prorok jakiś czy co ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13463&canon-i-nikon-traca-udzialy-w-japonii
Może to i dobrze, że evila wprowadzą ? Czekam jednak na następcę d700 chociaż pospiechu nie ma :)
NR podaje, że we wrzesniu Nikon ogłosi jeszcze tylko bezlusterkowce i że nie będzie żadnych ogłoszeń nowych FX :(.
ale może będzie coś później w tym roku :)...szkoda, z drugiej strony zakupiłem 2 tygodnie temu D700, więc może i lepiej bo też czekałem na D800, a tak to chociaż trochę lepiej poznam możliwości FX :).
no to sobie jeszcze poczekamy na upragnionego D:)00. do głosu dochodzą księgowi
dla których wyniki są najważniejsze : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13463&canon-i-nikon-traca-udzialy-w-japonii
pozdr.
no dokładnie, teraz wiadomo dlaczego bezlusterkowce są priorytetem...D:)00 nie uratują takie spadku udzialu w rynku. potrzeba popularnych aparatów...
skrzynka97
08-09-2011, 23:57
najpierw Coolpixy, teraz kolorowe jarmarki, i co tu z gotówką zrobić?
Pawel Pawlak
09-09-2011, 08:13
podam Ci numer konta. Przelewaj, po co masz się tak męczyć? ;)
Pewnie nie tylko ja zauważyłem, że kolega Pawel Pawlak dużo wie...:)
Pewnie nie tylko ja zauważyłem, że kolega Pawel Pawlak dużo wie...:)
Mogę potwierdzić. Dużo wie.
Mogę potwierdzić. Dużo wie.
eee... to tak jak kazdy z nas...
Myślę, że więcej niż "każdy".
sethcracow
09-09-2011, 15:11
No nie ... ja tyle nie wiem :) a komentarz Squiera zalatuje mi jakims niepotrzebnym sarkazmem
To wyczyść nos, jak Ci zalatuje...
Na razie o lustrzankach cisza, ale jest "przeciek" o bezlusterkowcach.
http://nikonrumors.com/
Pawel Pawlak
10-09-2011, 13:36
hmm... jeśli zgodnie z tymi spekulacjami: http://nikonrumors.com/2011/09/09/nikon-v1-and-j1-the-new-mirrorless-cameras-from-nikon.aspx/
nie będzie zgodności (nawet za pomocą adaptera) z bagnet F, z sabinkami, body ma być plastikowe a najaśniejsze szkło ma f/2.8 to zaczyna mnie to trochę odstraszać.
Pewnie dla wielu potencjalnych klientów nie będzie to miało najmniejszego znaczenia, ale wielu osób które maja już trochę sprzętu nikona, z pewnością nie nakłoni do wyboru akurat tego bezlustrowca :/
Wszystko kwestia ceny imo...
krolewicz
10-09-2011, 13:55
na tej stronie akurat jest napisane "There will be a F-mount adapter"
ale tak czy owak, podpinanie szkła od lustrzanki do evila to porażka i zaprzeczenie całej idei
LordYoghurt
10-09-2011, 13:59
Akurat cena według dpreview ma sięgnąć nawet 1300$. No, przebojem zdobędą rynek ;-)
..ale tak czy owak, podpinanie szkła od lustrzanki do evila to porażka i zaprzeczenie całej idei
Mam dokładnie odwrotne zdanie. Pomijam to, że nie wszystkie szkła do lustrzanek są duże. Jeśli nie będzie kompatybilności obiektywów od lustrzanek nie ma żadnego powodu by posiadacz lustrzanki nikona kupował evila nikona. A firmie nikon chyba powinno baaardzo zależeć na tej grupie potencjalnych klientów. Bo kogo chce przyciagnąć? Amatorów - nie mających lustrzanek - jasne, tak. Ale nie przyciagnie posiadaczy np lustrzanek sony, którzy kupią kompatybilne Nexy, nie przyciagna posiadaczy Oly itd. (ciekawe co z evilem canona) I nie przyciągną posiadaczy lustranek nikona??? To byłby strzał w stopę. Ciekawe co zrobi canon. Dziura na obiektyw u nich jest olbrzymia, więc też musza zrobić też cos mniejszego (i przejściówkę).
Nie zapowiada się żaden evil z matrycą FF. Szkoda, miałem nadzieję, że takowy powstanie (canon jedyną nadzieją :)), z mozliwością podpięcia szkieł od leicy. Bo M9 jest ciut droga :)
Mam dokładnie odwrotne zdanie. Pomijam to, że nie wszystkie szkła do lustrzanek są duże. Jeśli nie będzie kompatybilności obiektywów od lustrzanek nie ma żadnego powodu by posiadacz lustrzanki nikona kupował evila nikona.
No nie wszystkie szkła są duże - ale z tych małych to co podepniesz? 50 1.8? Ogniskowa x2.7 to wychodzi jakieś 135mm... Z 35 1.8 też się robi tele... A wcale nie są takie małe, jak przyłożysz do kompakta. Pomijam fakt, że na takiej małej matryczce ta szkła będą słabiutkie.
Imo niech będzie inny bagnet, ale do tego sporo szkieł dedykowanych i najlepiej pancakeów. Tylko w normalnych cenach. Ja jestem chętny na kupno evila - nie musi być nikon, bo z takim cropem nie mam nawet co do niego podpiąć, więc żaden argument. Na domiar złego GO będzie "kompaktowa" :(
krolewicz
10-09-2011, 14:34
m9 jest w tej chwili tańsza niż topowe puszki nikona i canona - d3x i 1ds3
wszyscy narzekają jaka to leica jest droga, a na d3x i 1ds3 jakoś nikt nie marudzi
Pawel Pawlak
10-09-2011, 14:40
A dla mnie akurat możliwość podpięcia supertele nikona do takiego evila z copem 2.7 i świetnym video (tak zakładam ;) ) to byłby spory magnes. Zdażają się tematy gdzie można by uratować dupsko wielkim cropem + powstaje cała masa możliwości filmowania. Poza tym wpięcie do tego EVILa AF-S 40f/2.8 macro (robi się z tego 108f/2.8) daje bardzo fajny zestaw do makrofotografii, do którego można by fajnie wykorzystać CLSa. Mały, lekki, z fajniejszą w wielu przypadkach głębią ostrości - pewnie wolałbym makro robić takim zestawm niż D3+afs105vr
Dla mnie na dzisiaj jedynym sensownym przypadkiem podłączania Nikkora do EVIL-a jest przejściówka TILT do NEX-a. Zwłaszcza do fotografii studyjnej, wtedy dziwne wymiary nie mają znaczenia. Zamiast wywalać 6 tys. za jedną ogniskową, mamy wszystkie za 1,5 tys. Nie ma co prawda Shift-a, ale to da się zrobić programowo.
Natomiast od samego systemu wymagam małych wymiarów (w stanie transportowym) i tu NEX mnie zawiódł. Czekam co pokaże Nikon z cropem 2,7, albo kupię Panasonica z naleśnikiem 14-42.
No nie wszystkie szkła są duże - ale z tych małych to co podepniesz? 50 1.8? Ogniskowa x2.7 to wychodzi jakieś 135mm...
Pomijam fakt, że na takiej małej matryczce ta szkła będą słabiutkie.135 to jak dla mnie idealnie portretówka :) Szkła by pracowały samiutkim centrum i nie będa wcale takie słabe.
Eee... Na dx się średnio zachowuje przy pełnej dziurze i okolicach (a też przecież wycina centrum), dopiero na fx odżywa i jest "ok". Co będzie na takim małym sensorze z 10mpix? Używalne od f4?
Pawel Pawlak
10-09-2011, 15:30
Eee... Na dx się średnio zachowuje przy pełnej dziurze i okolicach (a też przecież wycina centrum), dopiero na fx odżywa i jest "ok". Co będzie na takim małym sensorze z 10mpix? Używalne od f4?
Jestem przekonany że 400/2.8 na pełnej dziurze w centrum wyrobi wyśmienićie przy matrycy od evila ;) a po przymknięciu do 3.2 obrazkiem można się będzie golić ;)
snakemaycry
10-09-2011, 22:25
Jestem przekonany że 400/2.8 na pełnej dziurze w centrum wyrobi wyśmienićie przy matrycy od evila ;) a po przymknięciu do 3.2 obrazkiem można się będzie golić ;)
Jak kupisz taki zestaw to ja poproszę o zdjęcie. Jestem cieka jak tym się fotografuje i wyglądać będzie to kuriozalnie :D
Mówiłem o śmiertelnikach :D ale jak kupisz, podepniesz i pstrykniesz fote zestawu - będziesz sławny. Takie zdjęcie szybko obiegają net :mrgreen:
Pawel Pawlak
10-09-2011, 22:38
wiesz, ja nie widze problemu w jakimkolwiek zestawieniu moich zabawek, jeśli ma to pomóc w osiągnięciu zamierzonego efektu :)
wiesz, ja nie widze problemu w jakimkolwiek zestawieniu moich zabawek, jeśli ma to pomóc w osiągnięciu zamierzonego efektu :)
to jaka to bedzie ogniskowa (ekwiwalent znaczy sie) ? :)
Pawel Pawlak
10-09-2011, 22:49
No przeca żartuje... ;)
spoko, pisałem przed Tobą :)
Ale jeśli chodzi o zwykłych śmiertelników, to całe lata wybierali oni te komputerz PC które w momencie zakupu dawały im świadomość możliwości rozbudowy "w przyszłości". I nikt z nich się nie zastanawiał że z tą rozbudową to czysta teoria - bo zanim zechcą rozbudować to już i tak nie ma zgodnych z ich kompem procków, pamięci, grafik, itp. Ale kupując następny nadal wybierali "taki który można będzie rozbudować" ;)
Taka czasem teoretyczna zgodność z całą szklarnią nikona może być konkretnym argumentem za wybraniem tej a nie innej puszki.
Pawel Pawlak
10-09-2011, 22:52
to jaka to bedzie ogniskowa (ekwiwalent znaczy sie) ? :)
z 400mm robi się 1080mm f/2.8 albo a z tc20 2160mm f5.6 :D do filmowania niczego sobie parametry ;)
Ile mamy radości z jednego przecieku. Wyobrażam sobie 14-24 z takim body (też kiedyś miałem takie szkło :(, złodziejowi niech zmętnieją soczewki :) ). Co do mnie, to na pewno nie przeszkadzałaby mi kompatybilność obiektywów. Zawsze to jakieś dodatkowe możliwości.
snakemaycry
12-09-2011, 00:48
Ja też nie widzę problemu, ale chciałbym po prostu zobaczyć taki zestaw ;)
Sendilkelm
12-09-2011, 09:21
http://nikonrumors.com/2011/09/11/rumor-no-new-canon-dslr-cameras-in-2011.aspx/
:(
Pawel Pawlak
12-09-2011, 11:32
Nic się nie poradzi - będziemy wydawać pieniądze w przyszłym roku ;)
Sendilkelm
12-09-2011, 12:09
Nic się nie poradzi - będziemy wydawać pieniądze w przyszłym roku ;)
Ja czekałem tylko z ciekawości, bo mój d90 jest superancki... :)
Pawel Pawlak
12-09-2011, 12:43
zaczyna mi się podobać :D
http://nikonrumors.com/2011/09/12/nikons-mirrorless-f-mount-adapter-will-support-af-plus-new-video-mode-specs.aspx/
Video w fullHD, 60fps, foto 10FPSów i Adapter do bagnetu F przenoszący AF-I i AF-S.
Fajnie by było gdyby zmieścili gniazdo na CF, ale trochęw to wątpię :/
no ale z drugiej strony piszą, że mozemy zapomnieć w tym roku o nowych DSLR...
http://nikonrumors.com/2011/09/12/nikons-mirrorless-f-mount-adapter-will-support-af-plus-new-video-mode-specs.aspx/
Video w fullHD, 60fps, foto 10FPSów i Adapter do bagnetu F przenoszący AF-I i AF-S.
CF? Zapomnij - to są niszowe w tej chwili karty, cały rynek leci na SD. Zresztą, sens stosowania CF (poza zaszłościami historycznymi) jest coraz mniejszy, bo SD nie są już tak wolne jak kiedyś, a dużo tańsze.
Ale to przecie nie będzie DSLR tylko bezlusterkowiec ;)
pancerny
12-09-2011, 23:46
A jak by było fajnie jak by śrubokręt wspierał... :)
samson09
13-09-2011, 06:57
A mnie tam te bezlusterkowce nie interesują :) d800 bym chętnie zobaczył :)
Photoartbox
13-09-2011, 07:19
A mnie tam bezlusterkowce bardzo interesuja, ciagle spogladam tesknym wzrokiem na PEN-y, Samsungi itp. Dziwie sie, ze Nikon i Canon tak przespali temat :( Dobrze, ze w koncu sie zdecydowali, obawiam sie jedynie, ze cenowy hit, to nie bedzie i znow bede zagladal do innych systemow :( Jesli chodzi o D800, to jest mi kompletnie obojetny :)
A mnie tam te bezlusterkowce nie interesują :) d800 bym chętnie zobaczył :)
na razie na to się nie zanosi...albo to po prostu gra pomiędzy Canonem i Nikonem kto kiedy ogłosi i co.
samson09
13-09-2011, 07:50
pierwszy czeka na ruch drugiego a dr
ugi na pierwszego normalka.
pierwszy czeka na ruch drugiego a dr
ugi na pierwszego normalka.
a później się dziwią ze Sony gryzie coraz większy kawałek tortu.
samson09
13-09-2011, 07:58
bo wiesz jak to jest gdzie dwoch sie bije tam trzeci korzysta :)
d800 bym chętnie zobaczył :)
Logiczniej byłoby gdyby nazywał się D10. :) Po "przesunięciu" klasy amatorskiej do czterocyfrówek zrobiło się miejsce na następcę D700 wśród dwucyfrówek. I teraz jest porządek: jednocyfrowe - FX full profi, dwucyfrowe - FX semi profi, trzycyfrowe - DX semi profi i czterocyfrowe - DX amatorskie.
samson09
13-09-2011, 09:25
Dla mnie może być nawet D999 byle by wniósł coś nowego :) ( nie mówię o możliwości nagrywania filmów )
Pawel Pawlak
13-09-2011, 12:55
Dla mnie evil jest istotny bo nie chce mi sie zawsze i wszędzie brać ciężkich dslr-ów z jeszcze cięższą optyką. A skoro jużmiałbym na niego wydać jakaś kasę, to lepiej żeby nie był całkowicie oderwany od reszty systemy. D800 tak naprawdę nie bardzo wpłynie na moje zdjęcia, bo to co daje d700 jest praktycznie wystarczające. Gorzej z D300
Logiczniej byłoby gdyby nazywał się D10. :) Po "przesunięciu" klasy amatorskiej do czterocyfrówek zrobiło się miejsce na następcę D700 wśród dwucyfrówek. I teraz jest porządek: jednocyfrowe - FX full profi, dwucyfrowe - FX semi profi, trzycyfrowe - DX semi profi i czterocyfrowe - DX amatorskie.
Taaa i za kilka la miałbyś znowu d40 co raczej FX a tym bardziej pro nie było
Zajrzyj na stronę 198 w tym wątku ;)
Sendilkelm
13-09-2011, 15:17
Ja mam tylko 149 stron ;-)
Jakieś zakrzywienie czasoprzestrzeni, cycuś? :)
Ja mam tylko 149 stron ;-)
Ja mam 75! :D
pancerny
13-09-2011, 16:59
Ja mam 75! :D
ja mam 297.. strony wam pokradli...
ja mam 297.. strony wam pokradli...
jo tysz
a im pewnie rodzice w domu cenzure zrobili it ylko część stron widoczna - te niecenzuralne nie ;PP
EDIT:
juz mam 298 ;)
Legenda głosi, że jak liczba stron u mnie dojdzie do 100, to pojawi się D800 :-P
25 stron x 40 postów (bo też tyle mam ustawione)... Kurde, jeszcze prawie 900 postów trzeba wysmarować :P czyli z pół roku zejdzie. Czyli proroctwo może się spełnić :P
Następca D700 czyli FX z 18Mpix i ma mieć super tryb video
Po inf. z różnych stron to jest najbardziej prawdopodobne, ale tylko moje spekulacje
Kurde, jeszcze prawie 900 postów trzeba wysmarować :P
Trza brać się do roboty ;)
Goście w marketingu nikona musza mieć niezły fun śledząc takie wątki na co bardziej znanych (jak nasze) światowych forach foto :)
Pawel Pawlak
14-09-2011, 11:36
Sadząc po deklaracjach chęci zakupu EVILa, na czytelnikach NR nikon nie zarobi - na obecną chwilę 65% nie chce kupić mirrorless camera od nikona ;)
I diabli wzieli nowe premiery.. Po wyniku tej ankiety nowe puszki zostaną przeprojektowane i wejdą do produkcji w 2012 roku po euro.
A tymczasem euro załatwia nam ceny ... dziś widziałem D700 już za 8200 PLN
Kaziu666
15-09-2011, 14:13
Za 7000zl nowe znajdziesz
Vavamaka
15-09-2011, 16:14
Gdzie?
No właśnie, gdzie? Jeszcze dwa tygodnie temu były po 6900 na aukcjach - ale bez FV. Dziś jak patrze, Ci co mieli po 6900 mają po 7500 a z FV 8000-8200. Jak euro dalej będzie wariowało to ceny nowości mogą nam zeby powybijać.
samson09
15-09-2011, 20:33
Raczej bez szans, chyba że na szemranych aukcjach wiadomo skąd.
pancerny
16-09-2011, 00:58
Goście w marketingu nikona musza mieć niezły fun śledząc takie wątki na co bardziej znanych (jak nasze) światowych forach foto :)
Główna siedziba koncepcyjna firmy Nikon rok 2011:
- Ej, a na nikoniarze.pl piszą, że następca D700 będzie miał 24mp, iso 50 - 25600 i tryb video 60 fps
- ahaha... w sumie tak miało być... ale co tam... zmiana planów... dajemy bebechy z d80 i nowy napis na puszce.
http://photorumors.com/2011/09/15/canon-is-planning-something-big-for-november-3rd/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+PhotoRumors+%28PhotoRumors.co m%29&utm_content=LocalHost
canon
Aha. Canon też da bezlusterkowca :D
samson09
16-09-2011, 15:02
Biorą się do roboty z nikonem nie chcąc być z tyłu chociażby za sony. :)
JarekJaszczyk
16-09-2011, 17:41
Raczej bez szans, chyba że na szemranych aukcjach wiadomo skąd.
No dzieki, teraz wiem dlaczego nie udało mi się sprzedać D700 - wystawilem z niska cena, wszyscy a priori zalozyli, ze sprzet kradziony i malo-kto licytowal.
Pozdrowienia,
hostman22
16-09-2011, 19:08
I diabli wzieli nowe premiery.. Po wyniku tej ankiety nowe puszki zostaną przeprojektowane i wejdą do produkcji w 2012 roku po euro.
a to nie miało coś być po 21.09 ;)
No dzieki, teraz wiem dlaczego nie udało mi się sprzedać D700 - wystawilem z niska cena, wszyscy a priori zalozyli, ze sprzet kradziony i malo-kto licytowal.
Pozdrowienia,
jeśli tylko masz oryginalne papiery do owego aparaciku to na pewno sprzedasz ;)
JarekJaszczyk
16-09-2011, 20:52
jeśli tylko masz oryginalne papiery do owego aparaciku to na pewno sprzedasz ;)
Oczywiscie, ze mam (powinienem sie chyba poczuc obarazony, ze podnosisz te kwestie). W moim poscie chodzilo mi bardziej o to, ze niektore towary musza byc drogie, zeby sie sprzedały :-)
Pozdrowienia,
Nie rozumiem tej wypowiedzi.
Czyli jednak byli licytujący, więc jednak sprzedałeś?
No chyba, że ustawiłeś cenę minimalną (za wysoką), która nie została osiągnięta, ale to zupełnie co innego.
CF? Zapomnij - to są niszowe w tej chwili karty, cały rynek leci na SD. Zresztą, sens stosowania CF (poza zaszłościami historycznymi) jest coraz mniejszy, bo SD nie są już tak wolne jak kiedyś, a dużo tańsze.
Nadal SD są dwa razy wolniejsze niż CF. SD za to lepiej nadaje się do ciągłego zapisu filmów.
SD za to lepiej nadaje się do ciągłego zapisu filmów.
możesz rozwinąć? ciekawi mnie dlaczego .
Nie pamiętam dlaczego. Jakoś nigdy nie wgłębiałem się w budowę kart. Musiałbym przejrzeć dokumentację, żeby powiedzieć coś dokładniej. W każdym razie kilka razy o tym czytałem (bez podania dokładnych powodów). D300s dostał dlatego taką mieszankę.
Nadal SD są dwa razy wolniejsze niż CF. SD za to lepiej nadaje się do ciągłego zapisu filmów.
No tak, ale i tak szybkość SD osiągnęła już poziom co najmniej zadowalający i obecnie wojna na prędkości kart zaczyna przypominać wojnę na megapiksele. ;)
Karty są jeszcze za wolne. 5 rawów po 10MB na sekundę, tego nie uciągnie żadna karta SD. A co przy 8 klatkach na sekundę? Tu już żadna CF nie da sobie rady.
Karty są jeszcze za wolne. 5 rawów po 10MB na sekundę, tego nie uciągnie żadna karta SD. A co przy 8 klatkach na sekundę? Tu już żadna CF nie da sobie rady.
Dlatego obecnie lustrzanki mają spory bufor .... żeby się pierdołami nie przejmować :mrgreen: