Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
ta, pomijam, że w marcu podczas trzęsienia ziemi i ta fabryka dostała w...
Swoją drogą trzeba mieć jakiegoś pecha, piszę o firmie, lub planowanie strategiczne, co do lokowania inwstycji jednak nie ten tego...
njght_84
25-10-2011, 19:46
oszczędności.. co tanie to drogie, nawet my Polacy o tym wiemy a nikon nie. Jest tyle miejsca w polsce pod fabryki, pod inwestycje takiej firmy u nas robi się wszystkie badania od osuwiskowych do geologicznych dosłownie wsjo i to miasto robi żeby przyciągnąć inwestora. Nie wiem jak nikon mógł tego nie przewidzieć.
snakemaycry
25-10-2011, 20:57
Tak dla uzmysłowienia sobie jak wygląda sytuacja:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.popphoto.com/files/_images/201110/screen_shot_2011-10-12_at_12.33.32_pm.jpg)
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/299246_10150429009310631_23087075630_10945043_5032 72672_n.jpg)
Troszke musze sie sam sprostowac, bo przeciez d700 to made in Japan. Niezaleznie od tego wydaje sie, ze japonska fabryka pewnie bedzie musiala przejac czesc produkcji, chocby d7000.
D700 to produkował zakład w Sendai z tego co pamiętam , a on nie jest w najlepszym stanie.
Nie mógł bo strategów maja do d***y ;)
Tak dla uzmysłowienia sobie jak wygląda sytuacja:
źródło (http://www.popphoto.com/files/_images/201110/screen_shot_2011-10-12_at_12.33.32_pm.jpg)
źródło (https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/299246_10150429009310631_23087075630_10945043_5032 72672_n.jpg)
D700 to produkował zakład w Sendai z tego co pamiętam , a on nie jest w najlepszym stanie.
Optymizmem jednak mnie napelnia wielkosc tych zakladow. To nie sa giganty. Pies w know how pogrżebany. Moze wiec strefa industrialna dla nich to nie problem. Hope so...
Don_Sulco
25-10-2011, 22:07
A może celem uzupełnienia popytu Nikon powinien sprzedawać body w zestawach do samodzielnego montażu:) Z jednej niezalanej fabryki np. obudowa, z innej matryca, LCD i tak cały aparacik:)
Żarty żartami ale na premiery nowych body w najbliższym czasie raczej nie ma co liczyć:(
njght_84
25-10-2011, 22:33
są puszki za 7500 a wy psioczycie /d700/ :P nowe modele i tak pewnie były by za 9999zł.. jakoś się zdenerwowałem że one nie sa japan..
LordYoghurt
25-10-2011, 23:06
są puszki za 7500 a wy psioczycie /d700/ :P nowe modele i tak pewnie były by za 9999zł.. jakoś się zdenerwowałem że one nie sa japan..
D700 za 7500, z polskiej dystrybucji, z gwarancją? Gdzie? Najtaniej widziałem dostępny za blisko 1000zł więcej...
njght_84
26-10-2011, 10:58
z polskiej juz chyba nie znajdziesz w tej cenie nawet za 7999 już nie ma ;/
7500*23% =9225 także jeszcze tydzień może dwa i się nawet vat'owcą będzie opłacało je kupić. W Krakowie najtańszy jest chyba za 8400
krokus66
26-10-2011, 11:12
gorzej jak on z Japonia ma tyle wspólnego co śliwka węgierka z węgrami
Podobnie jak śliwka japońska ma niewiele wspólnego z Japonią.:lol:
samson09
26-10-2011, 15:02
No cóż, ludzie się napalają na d800 zamiast brać d700 i pracować na baaaardzo dobrym sprzęcie...
Ale jak to mówią ich małpy ich cyrk, chcą czekać i marnować czas - ich wybór ;)
Tym bardziej, że po specyfikacji d800 raczej i tak d700 będzie na topie jako pucha reporterska. Chyba, że jakimś cudem uda im się uniknąć przy tak dużej matrycy szumów na wyższych iso i zapychania bufora.
Sapphiron
26-10-2011, 15:07
Nawet nie o to chodzi. Chodzi o to że podczas czekania na d800, w tym samym czasie obsługując d700 zarobić na druga puchę, nawet po odliczeniu podatków itp...
Dlatego niezrozumiałe jest dla mnie czekanie jak na zbawienie na coś co może wyjść za miesiąc jak również za pół roku...
Dziś (26.10.11)mieliśmy się dowiedzieć coś więcej o D800, a tu cisza :(
samson09
26-10-2011, 16:01
Dziś (26.10.11)mieliśmy się dowiedzieć coś więcej o D800, a tu cisza :(
I nawet żadnego odliczania nie było jak ostatnio. Buuu...
odliczanie zatrzymała powódź - niestety ;/
chevalier
26-10-2011, 22:39
Podobno Nikon Tajlandia wynajął pomieszczenia w okolicach Bangkoku i poprosił pracowników o powrót do pracy w przyszłym tygodniu. Ciekawe, czy przy tak wielkiej skali powodzi będą w stanie cokolwiek sensownego zrobić.
Współczuję Tajom i trzymam za nich kciuki. Oby zagraniczne firmy nie wycofały się z tego kraju.
Sleepwalker
27-10-2011, 05:17
Póki co premier Tajlandii Yingluck Shinawatra ostrzega, że powódź może przybrać groźniejsze rozmiary i deklaruje szeroko zakrojoną pomoc ze strony rządu dla firm w usuwaniu jej skutków.
Może jednak firmy pójdą po rozum do głowy i będą w przyszłości lokowały swoje fabryki w miejscach, które są mniej narażona na różnego typu kataklizmy. Czkawką się już wszystkim odbijają produkty produkowane byle jak najtaniej. Obserwuje się to już w większości branż. Elektronika, motoryzacja, odzież... nawet jeśli renomowanych firm to często nie mające już nic wspólnego z ich dawną jakością.
Żal mi ludzi z tych regionów, ale nie mam zamiaru ubolewać (jak niektórzy) nad Nikonem jako firmą.
Sapphiron
27-10-2011, 08:53
Może jednak firmy pójdą po rozum do głowy i będą w przyszłości lokowały swoje fabryki w miejscach, które są mniej narażona na różnego typu kataklizmy. Czkawką się już wszystkim odbijają produkty produkowane byle jak najtaniej. Obserwuje się to już w większości branż. Elektronika, motoryzacja, odzież... nawet jeśli renomowanych firm to często nie mające już nic wspólnego z ich dawną jakością.
Żal mi ludzi z tych regionów, ale nie mam zamiaru ubolewać (jak niektórzy) nad Nikonem jako firmą.
Bingo bejbe!
Jest tyle miejsc sporo lepszych niż Tajlandia na postawienie fabryki. Miejsca/kraje stabilniejsze i ustrojowo i pogodowo i płacowo. Może nie tak tanie jak Tajlandia itp ale cóż... Chociaż nie przyniosą tak miliardowych strat jak w Tajlandii...
Jak to kiedyś dziadek mówił: Na tanie rzeczy stać tylko bogatych :)
Skoro wiedzieli że ten region jest niestabilny to brali pełną odpowiedzialność na to że będą mieli miliardowe straty...
Ja się bardziej boję jednak o nasze kieszenie i dostępność sprzętu. Sądzę, że firmy miały ubezpieczenie i w bilansie to poniosą jakieś straty, ale nie tak wielkie. Natomiast okaże się, że przez braki na rynku ceny mogą iść w górę i firmy to wykorzystają do "nowego pozycjonowania" swoich produktów.
przemo_k
27-10-2011, 09:14
Ja się bardziej boję jednak o nasze kieszenie i dostępność sprzętu. Sądzę, że firmy miały ubezpieczenie i w bilansie to poniosą jakieś straty, ale nie tak wielkie. Natomiast okaże się, że przez braki na rynku ceny mogą iść w górę i firmy to wykorzystają do "nowego pozycjonowania" swoich produktów.
Zapewne, zresztą każdy powód jest dobry do zwiększenia marży/zysku.
krokus66
27-10-2011, 09:28
Też tak myślę.
Jednak firmy i wykorzystają i będą zmuszone. Firmy ubezpieczeniowe pokryją straty ale nie są instytucjami charytatywnymi i również odbiją to sobie przy następnych umowach - zwiększone ryzyko. I kółko się zamyka.
Podnoszenie cen nie rozwiąże problemu, a przysporzyć może nastepnego - zupelnej plajty...
Myślę,ze to jest najlepszy moment, kiedy poszczególne firmy przestaną ogladać się na konkurencję i każda, która bedzie miała możliwości "wybicia się" - zrobi to.
Mogliby już ogłosić co z tym następcą D300s - jeśli ma go nie być to niech powiedzą że np. do marca się nie pojawi.
Szlak człowieka trafia już z tym czekaniem....
... jeśli ma go nie być to niech powiedzą ... Szlak człowieka trafia już z tym czekaniem....
Panowie, powagi troszkę...
Mogliby już ogłosić co z tym następcą D300s - jeśli ma go nie być to niech powiedzą że np. do marca się nie pojawi.
Kto Ci w ogóle powiedział, że taki następca niedługo będzie? Nawet w plotkach nie ma żadnego info, że takowy następca niedługo będzie. Już częściej spekuluje się o "poprawionej" wersji D7000, aniżeli D300s...
krokus66
28-10-2011, 10:10
Czy to jest rozkład jazdy pociągów, że powinna być zapowiedź o przyjeździe lub opóźnieniu? Firma nigdy nie ogłaszała terminów nowych produktów, ba nawet nie mówi, że pracuje nad nowym modelem. Nie obiecywała również, że dla Polski będą extra niskie ceny, na tyle niskie coby każdy mógł kupić i jeszcze w kieszeni zostało. :lol:
Tutaj na forum są spekulacje, czyli: proroctwa i cudowne objawienia, pobożne życzenia, sny i marzenia, wymysły i domysły, pojękiwania i wieczne ... :lol:
Wszak pisałem kilka dni temu, że w tym miesiącu nie będzie informacji. :sad::sad::sad: Patrząc jednak na powyższe z tej drugiej pozytywnej strony - mamy więcej czasu na zbieranie kasy aby mieć na wyższą cenę.:mrgreen::mrgreen::mrgreen: W przeciwnym wypadku, gdyby teraz wyszła nowa puszka a my byśmy zbierali kasę, to po jej mozolnym uzbieraniu kupilismy już starą lub ... znów byśmy czekali na nową.:lol::lol::lol::lol::lol: Znaczy się, że nie ma takiego złego coby na dobre nie wyszło.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Podobno Nikon Tajlandia wynajął pomieszczenia w okolicach Bangkoku i poprosił pracowników o powrót do pracy w przyszłym tygodniu. Ciekawe, czy przy tak wielkiej skali powodzi będą w stanie cokolwiek sensownego zrobić.
Współczuję Tajom i trzymam za nich kciuki. Oby zagraniczne firmy nie wycofały się z tego kraju.
Niestety powódź właśnie dochodzi do Bangkoku, sprawa jest poważna, wszyscy mieszkańcy dostali pięć dni urlopu i mają zalecenie, sugestię ewakuacji.......
To chyba nie są sprzyjające warunki pracy...
chevalier
28-10-2011, 15:44
Niestety warunki te są niesprzyjające wszystkiemu. Póki co pozostaje czekać.
wolnyslimak
28-10-2011, 15:51
Niesprzyjające to mogą być dla nas. Tam osoby fizyczne jak i prawne mają masakrę!
Tak czy inaczej rok 2012 pokaże "Who is Who" w branży :D
Może z innej beczki ... nie lekceważyłbym Canona ... gdy mocno przyjrzeć się Nikonowi ... lekki przerost formy nad treścią ...
Tak czy inaczej rok 2012 pokaże "Who is Who" w branży :D
Może z innej beczki ... nie lekceważyłbym Canona ... gdy mocno przyjrzeć się Nikonowi ... lekki przerost formy nad treścią ...
tu nie bardzo jest miejsce na lekceważenie.
jedna i druga firma ma coś do zaoferowania, ani jedna ani druga nie daje wszystkiego.... wtedy nie byłoby wojenek C vs N.
Nikon ma świetną ofertę reporterską mieszczącą się powiedzmy w średnim budżecie, Canon ma 5-kę, która tez ma swoich odbiorców. Ja wierzę, że obu firmom zalezy na zachowaniu status quo bo to się dla nich po prostu opłaca.
Troche się jednak pogmatwało w tym roku: raz przez tsunami, dwa powódź w Tajlandii, w obu przypadkach Nikon oberwał mocniej. Tym bardziej zaskoczyla mnie premiera 1dx (bo nie kopie się leżącego?), po pierwsze: wg mnie świetna propozycja (tak wiem wg specyfikacji), po drugie wyjątkowo wcześnie zaprezentowana. Wydaje mi się, że jednak Nikon trochę swoimi de-trójkami narobił zamieszania (d700 w sumie tez troche tortu zabrało) a pamiętajmy za za FX idzie FX-owy zestaw szkieł i Canon odpowiednio wczesniej dał sygnał, że warto inwestować w niego. Sentymenty poszły na bok, jeśli zbyt duży kawałek tortu ucieka, dodatkowo w niższym segmencie straszliwie rozpycha się Sony. Czuję, że Nikon urodzi jeszcze w tym roku D4 i będzie bardzo mocna, Canon zaś walczy o swoje. Ślubni z budżetem d700/5d płaczą na te kolory Nikona (niektórzy) ale z dwojga złego wolą miec pewność AF i mały shutter lag i wchodzą w Nikosia dostając gratis (a może przede wszystkim) znakomity CLS - znów kawał tortu.
A skoro już plotkujemy: słyszałem, ze d800 skierowany był na produkcję własnie do Tajlandii (słyszałem 2 miesiące temu), jeśli to prawda to fatalnie wyszło.
Panowie. Usunąłem przed chwilą 120 postów kompletnie nie związanych z wątkiem. Prosiłem grzecznie już dwa razy żeby trzymać się tematu. Widać po dobroci nie można… Każdy następny post traktujący o: innych systemach, szkłach, tonalnościach, międzysystemowych porównaniach, wyborach itp. itd. -- będzie nagradzany kolorową karteczką. Jeśli nie mamy nic ciekawego do napisania w kwestii potencjalnie nowych puszek z segmentu semi-profi -- to nie piszemy.
Hm, oczywiście teraz wszyscy sobie tu lekko płyniemy w watku, nomen omen, ale pomijając myślenie zyczeniowe, jako uzytkownik i miłosnik akurat tego, a nie innego systemu (miłośnik również innego, ale no money, no...) pragnę przypomnieć, jeśli mnie pamięć nie myli, że akurat w przypadku ostatniej epokowej zmiany w sensie d3/d700, to najpierw była mocna ofensywa Canona, a potem po cichu, bez jakiegoś wielkiego rozgłosu pokazano dwie puszki FX, których wartość zaczęliśmy doceniać wraz z upływem miesięcy. To nie jest branża, gdzie jedna premiera wywraca wszystko do góry nogami, tu sa niuanse, w których faktycznie "nasi" byli w ostatnim czasie w segmencie wyższym górą, co pokazywałoby jednak rację co do wybranej ściezki biznesowej.
Teraz bym Nikonowi na razie nie odbierał niczego, wiadomo, że nadchodzi okres nowości w tej najwyższej, najbardziej HI-endowej kategorii. Poczekałbym na wszystkie nowości ze spokojem i potem zważył, kto co, komu i dlaczego.
W sumie oczekiwane są następca D700, ale wg specyfikacji D800 nie będzie jego następcą. Następca D3s - tutaj D4, następca D300s, najwięcej się mówiło o tym po premierze D7000, ale teraz ciszej jest. W sumie układ jest taki, że D400 albo będzie miał matrycę 24Mpix - Sony ma to w ofercie, albo D400 stanie się następcą D700. A segment profi zniknie z DX.
Pawel Pawlak
28-10-2011, 22:43
W sumie oczekiwane są następca D700, ale wg specyfikacji D800 nie będzie jego następcą. Następca D3s - tutaj D4, następca D300s, najwięcej się mówiło o tym po premierze D7000, ale teraz ciszej jest. W sumie układ jest taki, że D400 albo będzie miał matrycę 24Mpix - Sony ma to w ofercie, albo D400 stanie się następcą D700. A segment profi zniknie z DX.
Moze byc tez tak, że d400 jako następca reporterskiego d300, dostanie zmodyfikowana matryce z nex5n, dającą znacznie lepsze,wysokie iso.
terpsych
28-10-2011, 22:56
Moze byc tez tak, że d400 jako następca reporterskiego d300, dostanie zmodyfikowana matryce z nex5n, dającą znacznie lepsze,wysokie iso.
Byłoby miło. ;)
I pozostaje dziura po D700.
Pawel Pawlak
28-10-2011, 23:22
wcale bym się nie zdziwił gdyby to była dziura zamierzona która nie zostanie zapchana zanim canon nie pokaze czegokolwiek konkurencyjnego.
krokodyl-lodz
29-10-2011, 00:23
Zygmunt ( łopal ). Miło widzieć Cię na tym forum. Pozdrawiam. Artur ( DŁ )
wcale bym się nie zdziwił gdyby to była dziura zamierzona która nie zostanie zapchana zanim canon nie pokaze czegokolwiek konkurencyjnego.
weź tak nawet nie gadaj , tu prawie połowa forum czeka na następce d700 , który godnie go zastąpi w podobnym przedziale cenowym
Pomysł, żeby body profi "zlały" się w jeden model (?) D4 podobnie jak w Canonie z 1Dx a amatorskie D300s i D700 również w jeden pełno klatkowy korpus jest ciekawy. Lustra dochodzą (doszły) do osiągów, które trudno śrubować dalej. Kilka (naście ?) lat i era luster się skończy.
Devilish_Chaos
29-10-2011, 11:39
Powodz w Tajlandi zbiera pierwsze zniwo, w FJ ceny wiekszosci Nikonow (w szczegolnosci produkowanych w tamtych fabrykach) poszybowały ostro w gore. D7000 ok 300 zl, D5100 ok 200zl. Nie najlepiej to wróży cenie D800.
wolnyslimak
29-10-2011, 15:25
weź tak nawet nie gadaj , tu prawie połowa forum czeka na następce d700 , który godnie go zastąpi w podobnym przedziale cenowym
No to jeśli specyfikacja przyszłego D800 będzie taka jak się mówi/pisze to ta prawie połowa z forum mocno się zawiedzie. Zbyt długo jednak żadne oficjalne specyfikacje nie pokazują się więc te 99% pewności z NR wydaje sie wyssane z palca.
krokus66
29-10-2011, 15:48
Powodz w Tajlandi zbiera pierwsze zniwo, w FJ ceny wiekszosci Nikonow (w szczegolnosci produkowanych w tamtych fabrykach) poszybowały ostro w gore. D7000 ok 300 zl, D5100 ok 200zl. Nie najlepiej to wróży cenie D800.
Poczekam na dostawę puszek "zalanych i zamulonych" - powinny być sporo tańsze, chociaż jak mawiają wtajemniczeni: Wyroki boskie i ceny w polskich sklepach są niezbadane.:lol::lol::lol:
Skoro w tym wątku można jedynie dzielić się marzeniami, niepohamowanym chciejstwem:lol: oraz oczekiwaniem i nieuzasadnioną żądzą coraz niższych cen przy coraz lepszym sprzęcie:lol::lol::lol:, to ja mam takowe marzenia/ pytania:
1. Kiedy w następcy D700 może być funkcja HDR? Puszka mierzy światło w kilku miejscach, robi kilka zdjęć i je następnie łączy w 1 RAW. Zdaje się, że jakiś producent już zrobił coś takiego.
2. Czy następca D700 lub jego następca będzie dawał zdjęcia trójwymiarowe. Zdaje się, że też gdzieś nad tym pracują.
Nie ukrywam, iż te "nowinki" są dla mnie znacznie ciekawsze niż krotność 36 Mp.
krokus66
30-10-2011, 08:49
Powódź w Tajlandii.
Wg. wczorajszej telewizyjnej wypowiedzi byłego pracownika polskiej ambasady w Tajlandii, nieprawdą jest to co podają media, iż jest to największa powódź od 50 lat. Jest ona największa w historii Tajlandii.:( Jakiś czas temu powierzchnię Tajlandii zajmowało ok. 87% lasów tropikalnych, obecnie jest ich tylko ok. 18%. To jest główną przyczyną tak wielkiej powodzi. Powodem wycinki lasów było zakładanie dużej ilości zakładów produkcyjnych przez Japończyków i Chińczyków. Z fabryk japońskich najbardziej ucierpiały firmy samochodowe, m.in. Toyota:(, tak duże, że dłuższy czas będą problemy z częściami zamiennymi oraz gotowym produktem.
Obawiam się podobnych trudności z częściami do D700 i D800. Wyrażam głęboką nadzieję, że nie były tam zmagazynowane większe ilości "gotowego" D800. :(:(:(:(:( Biorąc powyższe pod uwagę nie wykluczam, że N będzie zmuszony przenieść produkcję do innego kraju.:( Słysząc o powodzi przypuszczałem, że odbije się to negatywnie na inauguracji D800. Dlatego też kilka postów wcześniej napisałem, że w tym miesiącu nie będzie żadnej informacji o D800. Niestety to się potwierdziło.:(
Słysząc o powodzi przypuszczałem, że odbije się to negatywnie na inauguracji D800. Dlatego też kilka postów wcześniej napisałem, że w tym miesiącu nie będzie żadnej informacji o D800. Niestety to się potwierdziło.:(
Ale jakiej inauguracji? Kto powiedział, że w ogóle miał być D800? Przecież to były zwykłe plotki... Jakby w nie wszystkie wierzyć to D800 powinien mieć już premierę chyba z 10 razy... :)
Właśnie wracam ze strony internetowej euroagd ... body D 700 (niedostępny) cena 9490 PLN .... no bez jaj proszę :D :D :D
terpsych
30-10-2011, 15:44
Mam nadzieję, że wypuszczą d400 z matrycą podobną do tej z bezlusterkowców ;)
krokus66
30-10-2011, 15:55
Ale jakiej inauguracji? Kto powiedział, że w ogóle miał być D800? Przecież to były zwykłe plotki... Jakby w nie wszystkie wierzyć to D800 powinien mieć już premierę chyba z 10 razy... :)
Masz rację.
My tworzymy plotki, my je puszczamy w obieg, my poprzez dyskusję tak ją rozwijamy, że plotka zaczyna żyć własnym życiem. Następnie wraca do nas już z pism zachodnich odpowiednio zmodyfikowana i upiększona. Już nie mamy żadnych wątpliwości i sami zaczynamy w nią wierzyć. Następnie ustalamy datę inauguracji a nawet ceny ...:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Dzięki nam N może zwolnić cały Dział Marketingu. My to robimy znacznie lepiej.:mrgreen:
krokus66
31-10-2011, 09:00
Warto przeczytać.
http://www.swiatobrazu.pl/canon-moga-wystapic-opoznienia-w-produkcji-aparatow-i-drukarek-powodzi-ciag-dalszy-24833.html
i nastała ciszaaaaa.......
krokodyl-lodz
03-11-2011, 16:11
A co tu pisać jak w zasadzie nie ma o czym :) Przyszło nam trenować cierpliwość, ale ta podobno się opłaca.
Władca Pixeli
03-11-2011, 19:26
I teraz trzeba założyć nowy temat "Spekulacje o spekulacjach" aby rozwiązać kwestę nastania ciszy :mrgreen:
robin102
03-11-2011, 19:34
No dobra żarty się skończyły. ;) Czy ktoś odpowiedzialnie może rzec czy następca D700 to będzie normalny aparat reporterski, czy aparat tylko dla Jacka z wielką jak boisko matrycą i jeszcze nie wiadomo z jakimi siuprajsami do niczego nie potrzebnymi poza filmowaniem.
No dobra żarty się skończyły. ;) Czy ktoś odpowiedzialnie może rzec czy następca D700 to będzie normalny aparat reporterski, czy aparat tylko dla Jacka z wielką jak boisko matrycą i jeszcze nie wiadomo z jakimi siuprajsami do niczego nie potrzebnymi poza filmowaniem.
to będzie aparat z wodorostami w środku ;)
JanJakubowicz
03-11-2011, 21:17
Coś takiego odnalazłem na stronie http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
Brak jeszcz ceny.
Producent: Nikon D800
matryca o rozdzielczości 18 megapikseli CMOS
format matrycy FX (36 x 23,9 mm)
ISO 100 – 12800 + HI1 ISO 25600 i HI2 ISO 51200
nagrywanie wideo FullHD (1080p) przy 30 kl./s
wejście na zewnętrzny mikrofon stereo
zdjęcia seryjne 5 kl./s w pełnej rozdzielczości FX, 7 kl./s przy zmniejszeniu do formatu DX
edycja plików RAW bezpośrednio w aparacie
wbudowana lampa błyskowa
obsługa trzech (!) kart pamięci: 2 x SD/SDHC/SDXC oraz 1 x CF
A jeszcze jedno zakład pod wodą w tajlandji !!
JanJakubowicz - chyba obudziłeś się po hibernacji :mrgreen:
Było kilkanaście razy. To tam wisi od ponad roku. Bzdury wyssane z palca. Że też jeszcze są naiwni?
widziałem dzisiaj aktualny cennik Nikona, powiem krótko nie jest dobrze
eee tam czaicie się niepotrzebnie ;) kupujcie puchy i cykajcie zdjęcia. Ja od dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem d300s, niestety szkoda czasu czekać na d400 które nie wiadomo kiedy się pojawi (o ile w ogóle się pojawi), a ceny z dnia na dzień rosną także czas płynie na naszą niekorzyść ;]
robin102
03-11-2011, 22:52
Dajcie proszę jakąś świeżą w miarę wiarygodną ;) linkę do specyfikacji tego cudaka, niby D800
rychu_cmg
04-11-2011, 00:10
żeby to była cisza przed burzą.....
wiarygodną ;) ;) http://nikonrumors.com/2011/10/09/nikon-d800-specs-recap.aspx/
http://nikonrumors.com/2011/10/03/the-name-will-be-nikon-d800-the-sensor-will-be-36mp-99-probability.aspx/
hostman22
04-11-2011, 00:59
Niemcy jakoś znaleźli 55,5 mld euro.., to może jednak ten kryzys się skończy ;)
chevalier
04-11-2011, 10:32
Nikon opublikował właśnie raport z wynikami finansowymi za pół roku działalności (04.2011-09.2011). Raport ten zawiera również forecast wyników za cały rok (do 03.2012), który uwzględnia wpływ nadzwyczajnych wydarzeń jakie miały miejsce i odbiją się na działalności firmy (w szczególności powódź w Tajlandii oraz zmiany kursów walut). Oczywiście nie oszacowano jeszcze całkowitego wpływu na ostateczne cyfry, ale najnowsza prognoza nie wygląda tak źle, jak można byłoby się spodziewać (Net Sales 925 mld yen vs 887 w 2010, Net Income 60 mld yen vs 27 w 2010). Cash Flow przed inwestycjami nadal jest pozytywny, choć zmniejszył się na skutek różnic w zobowiązaniach i należnościach (głównie). Zwiększyły się również wydatki na inwestycje (co jest dobrym znakiem).
Wg mnie nie wygląda to źle i pozostaje mieć nadzieję, że po przejściowych trudnościach i ogarnięciu sytuacji w Sendai i Tajlandii doczekamy się wyczekiwanych nowości. Od ogłoszenia produktu do jego fizycznej dostępności może jednak upłynąć sporo czasu. Popyt na produkty Nikona jest na długookresowym szczycie, a podaż sprzętu i fizyczne możliwości produkcji niestety na długookresowym minimum. Konkluzja raczej prosta.
Ale we wrześniu chyba jeszcze nie wiedzieli, że im fabryke zatopi... więc drugie pół roku może nie być takie optymistyczne.
robin102
04-11-2011, 10:42
;) http://nikonrumors.com/2011/10/09/nikon-d800-specs-recap.aspx/
http://nikonrumors.com/2011/10/03/the-name-will-be-nikon-d800-the-sensor-will-be-36mp-99-probability.aspx/
Ale czy użytkowo-guzikowo jako bryła plastiku ;) to on będzie bardzie D700 przypominał, czy D3 ?
krokus66
04-11-2011, 10:59
Ale czy użytkowo-guzikowo jako bryła plastiku ;) to on będzie bardzie D700 przypominał, czy D3 ?
Biorąc pod uwagę nowe ceny, to chyba najbardziej będzie przypominał dziurę w kieszeni i ciągle niespłacony kredyt.:lol:
biorąc pod uwagę nowe ceny, to chyba najbardziej będzie przypominał dziurę w kieszeni i ciągle niespłacony kredyt.:lol:
+1000 :d
chevalier
04-11-2011, 11:41
Ale we wrześniu chyba jeszcze nie wiedzieli, że im fabryke zatopi... więc drugie pół roku może nie być takie optymistyczne.
Napisałem, że w prognozie wyniku za 2011 uwzględniono już negatywny wpływ powodzi (choć nie do końca wiadomo na ile będzie to wiarygodne).
Z raportu:
The financial forecast for the year ending March 31, 2012 announced on August 10, 2011, has been revised as follows, in view of the damage from the flooding in Thailand and revision of the assumed exchange rate to account for ongoing appreciation of the yen.
Ale wydatki na inwestycje to może być zakup nowych maszyn w miejsce zalanych. Odtworzenie parku maszynowego, przy okazji unowocześnienie go.
chevalier
04-11-2011, 11:58
Wydaje mi się, że te wydatki nie były związane z odbudową ppe po powodzi, gdyż, tak jak zaznaczyłem, raport dotyczy pierwszego półrocza. Mogły natomiast obejmować uzupełnienie w zakładzie w Sendai, bądź też nowy zakład w Malezji (ale to tylko moje gdybanie).
hijax_pl
04-11-2011, 12:26
Ale we wrześniu chyba jeszcze nie wiedzieli, że im fabryke zatopi... więc drugie pół roku może nie być takie optymistyczne.Poprzedni raport (http://nikon.com/about/ir/ir_library/result/pdf/2012/20111027_e.pdf) był ogłoszony 27.10, gdy już wiedzieli o powodzi, a jednak podnieśli (wtedy) prognozy...
Teraz widać, że oszacowali już straty, no ale też dywersyfikują produkcję...
mariusz2704
04-11-2011, 12:26
A Wy jescze czekacie widzę heheh Ja też chciałem czekać pół roku temu przed zakupem d700, ale ruszyłem głową i powiedziałem sobie, że chce robić zdjęcia. Dziwię się tym bardziej ponieważ jako amator to ja mam najwięcej do stracenia gdyż nikt mi nie płaci za zdjęcia. Dobry fotograf szybko zarobi na taki sprzęt, ale niech każdy robi po swojemu. Ja się nie zastanawiałem i już d700 sprzedaje i kupuje coś innego a nestępcy i tak nie ma jeszcze i tak. Pozdrawiam cierpliwych ;-)
Vavamaka
04-11-2011, 12:34
Ja właśnie do takich cierpliwych należę, bo na d800 czekam od ponad roku. W wakacje byłem o krok od kupienia d700, ale co chwilę wychodziły jakies przecieki, że 'lada dzień' będzie następca. Teraz d700 taki drogi, że odechciało mi się zmian, bo jak sobie pomyślę, ile kosztował rok temu, to żal ściska, że to wtedy go nie kupiłem.
Poza tym przy d300 popełniłem błąd taktyczny i kupiłem na miesiąc przed wyjściem d300s. Nie chciałbym drugi raz żałować, że nie poczekałem...
Coś takiego odnalazłem na stronie http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
Brak jeszcz ceny.
Producent: Nikon D800
matryca o rozdzielczości 18 megapikseli CMOS
format matrycy FX (36 x 23,9 mm)
ISO 100 – 12800 + HI1 ISO 25600 i HI2 ISO 51200
nagrywanie wideo FullHD (1080p) przy 30 kl./s
wejście na zewnętrzny mikrofon stereo
zdjęcia seryjne 5 kl./s w pełnej rozdzielczości FX, 7 kl./s przy zmniejszeniu do formatu DX
edycja plików RAW bezpośrednio w aparacie
wbudowana lampa błyskowa
obsługa trzech (!) kart pamięci: 2 x SD/SDHC/SDXC oraz 1 x CF
Jeżeli chodzi o wypozycjonowanie to jest to dobry zabieg. Od pół roku widnieje w google.pl więc jak faktycznie wejdzie na rynek to będą mieli już na starcie bardzo dobrą i wysoką pozycję. Nie takie głupie jak się wydaje...
mariusz2704
04-11-2011, 16:02
Ja właśnie do takich cierpliwych należę, bo na d800 czekam od ponad roku. W wakacje byłem o krok od kupienia d700, ale co chwilę wychodziły jakies przecieki, że 'lada dzień' będzie następca. Teraz d700 taki drogi, że odechciało mi się zmian, bo jak sobie pomyślę, ile kosztował rok temu, to żal ściska, że to wtedy go nie kupiłem.
Poza tym przy d300 popełniłem błąd taktyczny i kupiłem na miesiąc przed wyjściem d300s. Nie chciałbym drugi raz żałować, że nie poczekałem...
i co sie stało, że zostałeś z d300 ? d300s kręci filmy i to pewnie prawie wszystko co zmienili. jak zarabiasz na foto to ten d700 Ci sie spłaci i sprzedaz za mniejsza cene i se kupisz d800 jesli taki ma wyjść. A cena rzeczywiscie duża teraz za d700. następca bedzie jeszcze droższy pewnie. Ja tam kupiłem i nie żałuję choć juz sprzedaje ale to nie dla powodów następcy.[/QUOTE]
przemo_k
04-11-2011, 16:14
Ja myślę, że warto poczekać. Cykl życia produktu jakim jest D700 pewenie dobiega końca, może nie już w tym miesiacu ale w niedalekiej przyszłosci. Więc czekanie teraz na następcę ma sens, nie powienien być gorszy, a z pewnoscią będzie lepszy (co kolwiek dla kogokolwiek to znaczy).
mariusz2704
04-11-2011, 16:35
Ja myślę, że warto poczekać. Cykl życia produktu jakim jest D700 pewenie dobiega końca, może nie już w tym miesiacu ale w niedalekiej przyszłosci. Więc czekanie teraz na następcę ma sens, nie powienien być gorszy, a z pewnoscią będzie lepszy (co kolwiek dla kogokolwiek to znaczy).
Może i warto, ja nie czekałem bo mi był aparat potrzebny a jak komuś jest niepotrzebny to niech czeka :)
Więcej wieści o popowodziowym ruszeniem z produkcją i finansami: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13795&oswiadczenie-nikona-w-sprawie-powodzi-w-tajlandii-pelna-produkcja-przed-koncem-marca
Jak to wpłynie na produkcję i wprowadzenie D800 i D4 ?
mariusz2704
04-11-2011, 16:40
Więcej wieści o popowodziowym ruszeniem z produkcją i finansami: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13795&oswiadczenie-nikona-w-sprawie-powodzi-w-tajlandii-pelna-produkcja-przed-koncem-marca
Jak to wpłynie na produkcję i wprowadzenie D800 i D4 ?
Tylko, że pod zdjęciem jest napisane "Przypominamy: fabryka Nikona w Tajlandii, która ucierpiała w ostatniej powodzi jest zamknięta od 6 października. Produkowała między innymi amatorskie lustrzanki i obiektywy DX." skoro amatorskie lustrzanki tam produkowali to gdzie maja d4 i d800 ??
Jednocyfowce i pełnoklatkowca D700 robili w Japonii.
Ale podobno D800 miał być robiony juz poza Japonią...
Tylko, że pod zdjęciem jest napisane "Przypominamy: fabryka Nikona w Tajlandii, która ucierpiała w ostatniej powodzi jest zamknięta od 6 października. Produkowała między innymi amatorskie lustrzanki i obiektywy DX." skoro amatorskie lustrzanki tam produkowali to gdzie maja d4 i d800 ??
Może to co wyszczególniłem coś więcej tłumaczy ? Może produkują tam coś, co ma związek z D800/D4 dlatego podlinkowałem. Poza tym takie zawirowania mają wpływ na Nikona jako całość a nie tylko fabrykę w Tajlandii. Ta powódź może przyczynić się bezpośrednio do opóźnienia wypuszczenia wyższych modeli z wielu powodów.
Rafał_Sz
04-11-2011, 17:07
A co ten wątek robi w Cafe? :)
Edit: Już wiem. :)
krokus66
04-11-2011, 17:57
A Wy jescze czekacie widzę heheh Ja też chciałem czekać pół roku temu przed zakupem d700, ale ruszyłem głową i powiedziałem sobie, że chce robić zdjęcia. Dziwię się tym bardziej ponieważ jako amator to ja mam najwięcej do stracenia gdyż nikt mi nie płaci za zdjęcia. Dobry fotograf szybko zarobi na taki sprzęt, ale niech każdy robi po swojemu. Ja się nie zastanawiałem i już d700 sprzedaje i kupuje coś innego a nestępcy i tak nie ma jeszcze i tak. Pozdrawiam cierpliwych ;-)
Ciekawi mnie dlaczego sprzedajesz pół roku od zakupu? Czy na wieść o D800 ze wstydu przestał robić zdjęcia?
Wynik finansowy jest bardzo ważny ale nie ma żadnego wpływu na kolejną długą przerwę w produkcji. Obawiam się aby to nie zachwiało pozycją N na rynku.
Ci co kupili D700 zrobili b. dobrze, ci co czekają na następcę na pewno się doczekają. Pytanie jednak brzmi: Jak długo jeszcze będą czekać?
Ciekawi mnie dlaczego sprzedajesz pół roku od zakupu? Czy na wieść o D800 ze wstydu przestał robić zdjęcia?
Wynik finansowy jest bardzo ważny ale nie ma żadnego wpływu na kolejną długą przerwę w produkcji. Obawiam się aby to nie zachwiało pozycją N na rynku.
Ci co kupili D700 zrobili b. dobrze, ci co czekają na następcę na pewno się doczekają. Pytanie jednak brzmi: Jak długo jeszcze będą czekać?
Drugie pytanie jak słono będą musieli za to zapłacić....:(
krokus66
04-11-2011, 20:59
Drugie pytanie jak słono będą musieli za to zapłacić....:(
Czyli, czy nie pożałują tak długiego czekania oraz czy nie zrezygnują z nowej puszki?:lol:
Osobiście wolę D700x z 18 Mp za normalną cenę niż D800 z 36 Mp za kosmiczną cenę. Wyrażam jednocześnie nieśmiałą i cichą nadzieję, iż w segmencie FX Nikon da nową puszkę D700x dla przeciętnych zjadaczy chleba, gdyż byłoby dużym błędem marketingowym zostawić tak ponętną niszę pustą.
Pawel Pawlak
04-11-2011, 21:09
a może po prostu pozostawią w ofercie d700 ? Tymbardziej, że D800 wg spekulowanej specyfikcji nie specjalnie ma być następcą D700 (nie reporterski, a studyjny)
Vavamaka
04-11-2011, 21:24
i co sie stało, że zostałeś z d300 ? d300s kręci filmy i to pewnie prawie wszystko co zmienili. jak zarabiasz na foto to ten d700 Ci sie spłaci i sprzedaz za mniejsza cene i se kupisz d800 jesli taki ma wyjść. A cena rzeczywiscie duża teraz za d700. następca bedzie jeszcze droższy pewnie. Ja tam kupiłem i nie żałuję choć juz sprzedaje ale to nie dla powodów następcy.[/QUOTE]
I nic się nie stało! Ale to własnie o kręcenie filmów mi się rozchodzi :)
krokus66
04-11-2011, 21:39
a może po prostu pozostawią w ofercie d700 ? Tymbardziej, że D800 wg spekulowanej specyfikcji nie specjalnie ma być następcą D700 (nie reporterski, a studyjny)
Mimo wszystkich zalet - na dzisiaj - to jednak D700 jest już mocno, ale to mocno leciwy. Żadne zaklinania starej panny tego nie zmienią.:lol: Jedni powiedzą, że całkiem fajna ale inni dodadzą: ale zobacz jaka stara.:lol::lol::lol:
Obecnie nie ma żadnego problemu na FX dać 18 Mp. Napisałeś przed chwilą, że na ISO 100 spada DR, jest to bardzo cenna jak zawsze Twoja uwaga ale jednocześnie duży minus dla puszki. Są również inne drobiazgi, które proszą się o poprawienie. Przy okazji można i należy to i owo dodać. Znaczy się, iż prosi się D700x, x gdyż reporterską puszkę mamy.
Osobiście uważam, że pozostawienie D700 bez żadnych modyfikacji na następnych kilka lat będzie wielkim obciachem dla Nikona.
Mimo wszystkich zalet - na dzisiaj - to jednak D700 jest już mocno, ale to mocno leciwy.
I czym się to objawia? W stosunku do nowszych konstrukcji?
wolnyslimak
04-11-2011, 21:54
Ceną! Im starszy tym lepszy...lepszy to droższy:)
Pawel Pawlak
04-11-2011, 22:46
Mimo wszystkich zalet - na dzisiaj - to jednak D700 jest już mocno, ale to mocno leciwy. Żadne zaklinania starej panny tego nie zmienią.:lol: Jedni powiedzą, że całkiem fajna ale inni dodadzą: ale zobacz jaka stara.:lol::lol::lol:
Obecnie nie ma żadnego problemu na FX dać 18 Mp. Napisałeś przed chwilą, że na ISO 100 spada DR, jest to bardzo cenna jak zawsze Twoja uwaga ale jednocześnie duży minus dla puszki. Są również inne drobiazgi, które proszą się o poprawienie. Przy okazji można i należy to i owo dodać. Znaczy się, iż prosi się D700x, x gdyż reporterską puszkę mamy.
Osobiście uważam, że pozostawienie D700 bez żadnych modyfikacji na następnych kilka lat będzie wielkim obciachem dla Nikona.
dzięk iza miłe słowa :) Oczywiście masz rację że odmłodzenie dobrze by D700tce zrobiło, ale z drugiej strony ten aparat nada świetnie się sprzedaj i jak na razie nie doczekał się konkurenta. Więc wcale bym się nie zdziwł, gdyby nikon pozostawił go w ofercie, może minimalnie obniżając cenę do momentu kiedy pojawi się konkurent od canona albo stanie sprzedaż.
Czy łatwo jest zrobić matrycę FXową o jakości jak D700 ale 18mpix, zobaczymy jak ktoś takową pokaże - jak na razie mamy zapowiedź canona, w modelu 3 x droższym niż D700, z niewiadomym skutkiem :)
dzięk iza miłe słowa :) Oczywiście masz rację że odmłodzenie dobrze by D700tce zrobiło, ale z drugiej strony ten aparat nada świetnie się sprzedaj i jak na razie nie doczekał się konkurenta. Więc wcale bym się nie zdziwł, gdyby nikon pozostawił go w ofercie, może minimalnie obniżając cenę do momentu kiedy pojawi się konkurent od canona albo stanie sprzedaż.
Czy łatwo jest zrobić matrycę FXową o jakości jak D700 ale 18mpix, zobaczymy jak ktoś takową pokaże - jak na razie mamy zapowiedź canona, w modelu 3 x droższym niż D700, z niewiadomym skutkiem :)
Droższy bo nowy, droższy bo ma mieć tą "lepszą" matrycę, droższy bo nikt takiego nie ma w ofercie - dlatego cena może być jaką sobie skalkulują. A co do rynku który zweryfikuje takie nowości to wiemy że jak będzie ok to i cena nie powstrzyma- ochłodzi zapały ale nie powstrzyma. Zauważyłem że Ci co fotografują to też trochę "snobistycznie" podchodzą ;) i traktują sprzęt jako hobby ;). Ale Ci co pracują na tym wiedzą ile coś jest warte i czy wydadzą na to kolejne kilka tysięcy.
A teraz na poważnie to kiedy ta premiera D700s czy D800 ?
Pozdrawiam
http://www.optyczne.pl/4373-nowo%C5%9B%C4%87-Pow%C3%B3d%C5%BA_w_Tajlandii_-_o%C5%9Bwiadczenie_firmy_Nikon_.html
Yyy... no to zapomnijmy o D800 na najbliższe 2-3 miesiące minimum.
teraz się zacznie szturm na d700 w sklepach ;-)
Z nikonrumours:
RecoveryWe have set up support and recovery system under the Emergency Headquarters for Disaster Control headed by president and will endeavor to restart the operation as early as possible. Every possible measure is now under preparation to resume production by means as purchase of new manufacturing equipment, review of production allocation among Nikon group companies, etc. As for drainage from the industrial park, the Rojana Industrial Park authority explained to us that they expect water pumping-out to start in the beginning of November and complete by the end of November.
We are planning to start production at other Nikon group manufacturing plants and our partner factories in Thailand one after another from December 2011. Production will partially resume from January 2012 at Nikon (Thailand) Co., Ltd., and production of digital SLR and interchangeable lenses will return to the normal level by the end of March 2012.
Czyli do kwietnia będzie kiepsko.
Vavamaka
05-11-2011, 00:09
No to klops. Pewnie w okolicach końca roku nowy d700 będzie nie do dostania, a właściciele dobrze zachowanych używek będą sprzedawać je bez straty :)
samson09
05-11-2011, 09:57
http://www.optyczne.pl/4373-nowo%C5%9B%C4%87-Pow%C3%B3d%C5%BA_w_Tajlandii_-_o%C5%9Bwiadczenie_firmy_Nikon_.html
Yyy... no to zapomnijmy o D800 na najbliższe 2-3 miesiące minimum.
Boję się tylko, żeby ta powódź, przenoszenia działów i jak najszybsze wznowienie produkcji nie wpłynęło na jakość nowych lustrzanek. Żeby nie było jakiś pluć olejem, błędów af czy jak już ktoś napisał wodorostów wewnątrz :) Bo wiadomo, że "co nagle to po diable". A straty trza minimalizować jak najszybciej.
piotrogrood
05-11-2011, 11:19
Canon podnosi poprzeczkę:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13792&canon-pracuje-nad-lustrzanka-filmujaca-w-4k
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13791&canon-eos-c300-wiecej-szczegolow
oczywiście chodzi tu głównie o filmowanie
chociaż mój stary przyjaciel d200 też filmuje - poklatkowo:)
Pawel Pawlak
05-11-2011, 11:55
Canon ewidentnie uderza w inny (chyba znacznie bogatszy) rynek. wg mnie trudno to nazwać podnoszeniem poprzeczki.
Canon zacznie teraz szturm, zobaczycie. I wcale się nie zdziwię jak na dniach pokaże się coś czego spodziewaliśmy się (w kwestii parametrów) po następcy D700, tyle, że spod znaku C. To doskonała okazja dla konkurencji, by dobić leżącego :-P I dobrze, bo polityka Nikona mocna mnie drażni od jakiegoś czasu, abstrahując już od powodzi etc...
krokus66
05-11-2011, 14:51
Nikon działania podjął szybkie i sensowne. Problemy jednak ma i to duże.
byCanon zacznie teraz szturm, zobaczycie. I wcale się nie zdziwię jak na dniach pokaże się coś czego spodziewaliśmy się (w kwestii parametrów) po następcy D700, tyle, że spod znaku C. To doskonała okazja dla konkurencji, dobić leżącego :-P I dobrze, bo polityka Nikona mocna mnie drażni od jakiegoś czasu, abstrahując już od powodzi etc...
Też tak uważam, rynek nie cierpi próżni. Możemy na tym nawet nieźle wyjść.
Wcześniej pisałem, iż obawiam się o pozycję N na rynku.
Boję się tylko, żeby ta powódź, przenoszenia działów i jak najszybsze wznowienie produkcji nie wpłynęło na jakość nowych lustrzanek. Żeby nie było jakiś pluć olejem, błędów af czy jak już ktoś napisał wodorostów wewnątrz :) Bo wiadomo, że "co nagle to po diable". A straty trza minimalizować jak najszybciej.
Takie rzeczy juz byly z d7000 i to bez powodzi w fabrykach :D
krokus66
05-11-2011, 15:22
Takie rzeczy juz byly z d7000 i to bez powodzi w fabrykach :D
To co będzie po powodzi?:D
Strach sie bac. Wtedy bede mogl sprzedac swojego z dopiskiem "okazja. sztuka wyprodukowana przed powodza. Af myli sie tylko w 50% przypadkow, a nie 90% jak obecnie produkowane" :P hehe
To co będzie po powodzi?:D
Będziesz musiał po zakupie wylać wodę z puszki.
krokus66
05-11-2011, 21:21
Będziesz musiał po zakupie wylać wodę z puszki.
:lol:
Po powodzi będzie następna powódź, człowiek jest bezradny wobec natury.
Sapphiron
05-11-2011, 21:30
Po powodzi będzie następna powódź, człowiek jest bezradny wobec natury.
Nie jest bezradny... Ma światły umysł który powinien podpowiadać "zalewa to zmieńmy miejsce, wyżej/dalej od źródła wody..."
A że nie podpowiada bo zasłania my widok pieniążek to już inna sprawa...
Właśnie, lobbujmy u Nikona przeniesienie fabryk do nas :D
taaa najlepiej na tereny zalewowe Odry badz Warty :P
I wtedy będą puszki i szkła wypływać :D
wasilewk
05-11-2011, 21:44
Za miskę ryżu dziennie ? Nie wszyscy lubią ryż !
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
Pzdr.
Rafał_Sz
05-11-2011, 21:54
Wy się nie śmiejcie, bo większość zachodnich czy azjatyckich koncernów jest zachwycona naszą pracą. Weźcie np. fabrykę Toyoty w Wałbrzychu.
Trudno zeby nie byli zachwyceni, jak ludzie zapierniczaja za dwoch, dostajac 1go 1380 brutto wyplaty :)
Generalnie zagraniczne korporacje placilyby zapewne znacznie wiecej swoim pracownikom, ale w wiekszosci w zarzadach/kadrach siedza Polacy, ktorzy blokuja godziwe zarobki dla "fizoli", a sobie wrzucaja na maxa. PRacowalem w 2 japonskich firmach i niestety zawsze przez polaczkow cwaniaczkow pensje byly jakie byly dla pracownikow produkcyjnych. Taki prosty przyklad, bylem specjalista ds nadzoru produkcji i mialem 2400 brutto, do pracy 40 km wlasnym autem, zero premii. moj kierownik mial 8500 brutto, do pracy jezdzil wlasnym autem, ale firma zwracala mu za paliwo :) W pracy robil to samo co ja, a nawet mniej, ale co tam. Ludzie na produkcji mieli najnizsza krajowa, a prezesi i dyrektorzy z japonii wielkie oczy robili jak slyszeli o zarobkach, bo przekonani byli ze wszyscy zadowoleni sa z kasy jaka dostaja i nie mogli pojac dlaczego ludzie protestowali i narzekali.
Polak potrafi.
Oszukać rodaka.
Rafał_Sz
05-11-2011, 22:12
Polak potrafi.
Oszukać rodaka.
Szczególnie za granicą.
To jeszcze dla porownania podam, ze koles z japonii (brazylisjkiego pochodzenia), ktory byl oddelegowany w blizniaczej firmie i robil dokladnie to samo co ja mial ok 20 tys zl na raczke, do tego delegacja, mieszkanie firmowe w polsce oraz sluzbowe auto :)
RobertMiernik
06-11-2011, 01:36
Wychodzi na to, że jakiś kurs negocjacji by się przydał...
A tak na poważnie, strasznie smutne jest to, co 'sami sobie' robimy jak tylko dogrzebiemy się do odrobiny pseudowładzy...
Nie jest bezradny... Ma światły umysł który powinien podpowiadać "zalewa to zmieńmy miejsce, wyżej/dalej od źródła wody..."
A że nie podpowiada bo zasłania my widok pieniążek to już inna sprawa...
Ale to już było i tak dawno się skończyło. W średniowieczu miasta budowano na wzgórzach, mury chroniły też przed wodą. A potem zaczęto budować nad samymi rzekami. Dużo fabryk wymaga dużo wody do procesów technologicznych, więc taniej jest blisko rzeki umieścić. Dogodnych terenów na wzgórzach jest coraz mniej, a przez wycięcie lasów i melioracje powodzie są coraz intensywniejsze. Woda, która kiedyś powoli spływała z pól czy z lasów teraz błyskawicznie trafia do rzeki.
Trudno zeby nie byli zachwyceni, jak ludzie zapierniczaja za dwoch, dostajac 1go 1380 brutto wyplaty :)
Generalnie zagraniczne korporacje placilyby zapewne znacznie wiecej swoim pracownikom, ale w wiekszosci w zarzadach/kadrach siedza Polacy, ktorzy blokuja godziwe zarobki dla "fizoli", a sobie wrzucaja na maxa. PRacowalem w 2 japonskich firmach i niestety zawsze przez polaczkow cwaniaczkow pensje byly jakie byly dla pracownikow produkcyjnych. Taki prosty przyklad, bylem specjalista ds nadzoru produkcji i mialem 2400 brutto, do pracy 40 km wlasnym autem, zero premii. moj kierownik mial 8500 brutto, do pracy jezdzil wlasnym autem, ale firma zwracala mu za paliwo :) W pracy robil to samo co ja, a nawet mniej, ale co tam. Ludzie na produkcji mieli najnizsza krajowa, a prezesi i dyrektorzy z japonii wielkie oczy robili jak slyszeli o zarobkach, bo przekonani byli ze wszyscy zadowoleni sa z kasy jaka dostaja i nie mogli pojac dlaczego ludzie protestowali i narzekali.
Jeśli to jest wątek o nikonie, to przestańcie tu wylewać swoje bzdurne narodowe żale... Kto Ci przeszkadzał zostać tym kierownikiem???? Jeśli Ci się nie podobało to trzeba było zmienić stanowisko/miejsce/pracę. Kto miał to za Ciebie zrobić???
To jeszcze dla porownania podam, ze koles z japonii (brazylisjkiego pochodzenia), ktory byl oddelegowany w blizniaczej firmie i robil dokladnie to samo co ja mial ok 20 tys zl na raczke, do tego delegacja, mieszkanie firmowe w polsce oraz sluzbowe auto :)
No popatrz jacy ci japończycy głupi... Ręce opadają jak się czyta takie bzdury.
Wez idz pobiegaj czy cos zeby ochlonac. Nie odpowiadalo mi i prace zmienilem, ale to bylo kilka lat temu. Nikt zali nie wylewa, podalem tylko porownanie plac w zwiazku z podana wczesniej praca za przyslowiowa miske ryzu. Twoje posty rowniez nie sa o Nikonie i nie wnosza nic do tematu wiec po co je napisales ?
Nigdzie nie pisalem, ze japonczycy sa glupi wiec nie wiem po co takiego stwierdzenia uzywasz.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Eeee no dobra panowie i panie.....to co z tym nikonmem?
Nikon robi zdjęcia i tego się trzymajmy na tym forum:-)
Nikon robi zdjęcia i tego się trzymajmy na tym forum:-)
Ale który? Bo np D80 przestał robić zdjęcia po wprowadzeniu D90, D3 po wejściu D3s, d200 jak wszedł D300.
Rafał_Sz
06-11-2011, 10:27
Ale który? Bo np D80 przestał robić zdjęcia po wprowadzeniu D90, D3 po wejściu D3s, d200 jak wszedł D300.
Ale najlepszy jest D7000. Od razu jak wszedł na rynek to przestał robić zdjęcia. ;)
Ja robię amatorsko, więc każdy aparat który miałem/mam dawał/daje radę:-) A w wieku jestem takim, że sprzęt mnie już nie grzeje. Jak coś nowego się pokaże, to wtedy zacznę się zastanawiać czy sobie to kupić czy nie. Na razie wstaję rano, patrzę jakie jest światło, albo kombinuję jak znaleźć czas i ochotę w wolny weekend żeby robić zdjęcia. Powódź w Tajlandii bardziej postrzegam jako ludzki dramat i socjologiczno/biznesowy przypadek wpływu katastrofy naturalnej w małym kraju na rynek elektroniki w skali globalnej.
krokus66
06-11-2011, 20:43
Widzę, że wszystkie wróżki powódź potopiła. Podobnie ze znajomymi portierami i sprzątaczkami z hipermarketów, którzy dawali najświeższe i najpewniejsze informacje o nowym sprzęcie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Widzę, że wszyscy jeszcze w szoku i pozbierać się nie mogą.:mrgreen:
mariusz2704
06-11-2011, 21:48
Sprzedaję ponieważ potrzebne mi są pieniądze. Nie czekam na następce. Chciałem czekać zanim kupiłem, ale D700 jest super aparatem i wystarczył mi do robienia zdjęć amatorskich.
krokus66
06-11-2011, 21:53
Sprzedaję ponieważ potrzebne mi są pieniądze. Nie czekam na następce. Chciałem czekać zanim kupiłem, ale D700 jest super aparatem i wystarczył mi do robienia zdjęć amatorskich.
Jeśli sprzedajesz, to trochę poczekaj. Sądzę, że jeszcze sporo zdrożeją. Chętni na Twoją nówkę na pewno się znajdą.
mariusz2704
06-11-2011, 22:04
Jeśli sprzedajesz, to trochę poczekaj. Sądzę, że jeszcze sporo zdrożeją. Chętni na Twoją nówkę na pewno się znajdą.
Już w sumie sprzedałem, czekam aż kasa wpłynie :-)
cena rzeczywiśćie poszła do góry i ciekawe co będzie dalej, ale nie mogę dalej czekać niestety :-)
ech blad taktyczny to ja zrobilem - w czerwcu kupowalem d300 a w lipcu u Admina pokazali d700
roznica cenowa byla 1500zl
a dzis ? d300 wart jest 50% tego co na poczatku
a d700 .... wart 50% wiecej niz na poczatku ... :)
a d700 .... wart 50% wiecej niz na poczatku ... :)Niezupełnie. D700 kosztuje teraz tyle, ile na początku. Startował z okolic 8 tys.
oj nie - byl okres ze po 6500 dalo sie dostac
- ci co kupili to niezle zarobili :) bo uzywke sprzedawali dorozej niz kupili
Dało się po 6299, ale to było chyba z rok, półtora po premierze, nie na początku.
jakos tak - dolar wtedy spadl na zbity pysk
teraz poszedl w gore i jest jak jest
njght_84
07-11-2011, 20:03
i co jakieś przecieki, firma wznawia produkcje?
krokus66
07-11-2011, 21:07
Wejdź na "Zalane fabryki N i C w Tajlandii".
Przecieki to owszem są, chyba nawet na 1 piętrze fabryki ;-)
Niestety :-(
Dało się po 6299, ale to było chyba z rok, półtora po premierze, nie na początku.
Premiera była jakoś na wiosnę, w listopadzie kupiłem w FJ za 6400pln.
krokus66
08-11-2011, 11:31
ech blad taktyczny to ja zrobilem - w czerwcu kupowalem d300 a w lipcu u Admina pokazali d700
roznica cenowa byla 1500zl
a d700 .... wart 50% wiecej niz na poczatku ... :)
Niekoniecznie.
Czyżbyś kupując puszkę kierował się prognozowaną ceną po upływie pewnego czasu?
Myślę, iż kupowałeś mając określone możliwości finansowe oraz własne preferencje i potrzeby.
nie o to chodzi - d50,d70 a teraz i d300 po 2-3 latach stracily na wartosci ponad polowe (nie tracac mozliwosci robienia zdjec)
a d700 to taki ewenement - kto kupil uzywal i sprzeda - prawdopodobnie nie straci
wiec wbijam zeby w pasek i dalej foce :]
krokus66
08-11-2011, 12:01
nie o to chodzi - d50,d70 a teraz i d300 po 2-3 latach stracily na wartosci ponad polowe (nie tracac mozliwosci robienia zdjec)
a d700 to taki ewenement - kto kupil uzywal i sprzeda - prawdopodobnie nie straci
wiec wbijam zeby w pasek i dalej foce :]
Ale po co zazdrościć innym.
Zagraj w totka i będziesz szczęśliwy, przynajmniej przez kilka dni. :mrgreen: A jak szczęście nie dopisze, to sobie powiedz, że Bozia tamtemu pomogła gdyż pewnie bardziej potrzebował gotówki niż Ty.:lol::lol::lol:
I po cóż się tak truć, zdrowia szkoda. Zmień system myślenia a będziesz szczęśliwszy.
ciekawe: NR napisał przed chwilą, że Nikon nie oferuje juz D300s oraz D700 z powodu nowego prawa nt Urządzeń elektrycznych i materiałów (niektóre baterie tez nie będa już oferowane).
Ale przeciez "muszą" oferować, czyli jednak nadzieja, że szybko ogłoszą D4 i D800 ?
Pawel Pawlak
08-11-2011, 17:20
ciekawe: NR napisał przed chwilą, że Nikon nie oferuje juz D300s oraz D700 z powodu nowego prawa nt Urządzeń elektrycznych i materiałów (niektóre baterie tez nie będa już oferowane).
Ale przeciez "muszą" oferować, czyli jednak nadzieja, że szybko ogłoszą D4 i D800 ?
No jak już to D400 i D800. D3s i D3x nadal będą oferowane. Z tym że D400 od biedy może byś "zastapiony"w ofercie D7000. Ale mało prawdopodobne żeby na długo chcieli wyzbyć się z ofery FXa tańszego niż 5200$ więc zapowiedzi D800 można się spodziewać na dniach (choć nie widaomo jak z dostępnością)
No jak już to D400 i D800. D3s i D3x nadal będą oferowane. Z tym że D400 od biedy może byś "zastapiony"w ofercie D7000. Ale mało prawdopodobne żeby na długo chcieli wyzbyć się z ofery FXa tańszego niż 5200$ więc zapowiedzi D800 można się spodziewać na dniach (choć nie widaomo jak z dostępnością)
Wiesz coś więcej w temacie D4 ? W tym roku nie będzie jego zapowiedzi ? Że D3x sie może ostać to rozumiem ale takie D4 z 18MPx powinien-musi się pojawić odpowiednio wcześniej (EURO, olimpiada).
nie zdążyłem dopisać, że nie mogą oferować w Japonii z powodu nowego prawa, ale to niewiele zmienia, bo podejrzewam, że Japonia była dużym rynkiem na D300s i D700 dla Nikona.
krokus66
09-11-2011, 08:51
Tak sobie główkowałem i wykoncypowałem, iż oficjalna zapowiedź D800 będzie w styczniu a D700x oraz D4 w marcu.
Rafał_Sz
09-11-2011, 08:54
Nawet jeśli premiery mocno się nie opóźnią, to ceny zwalą z nóg. Nikon musi odrobić straty, i to szybko.
Półki sklepowe będą tak wyczyszczone, że Nikon może walnąć ceny z sufitu.
Na wigilie ludzie będą kupowali uzywki w cenie nowości.
W tej sytuacji mogę się cieszyć, że ciagle nie sprzedałem D200. Pewnie niedługo będzie kosztował ponad 2 tys :)
robin102
09-11-2011, 11:34
Tylko, że w tym czasie to chyba waluty jakoś słabo stały do naszego złotego i chyba stąd takie obcenki były
krokus66
09-11-2011, 17:09
W tej sytuacji mogę się cieszyć, że ciagle nie sprzedałem D200. Pewnie niedługo będzie kosztował ponad 2 tys :)
Poważnie obawiam się dalszego osłabienia PLN oraz wyhamowania naszej gospodarki. Jeszcze trochę ale już niedługo.
Również poważnie obawiam się wysokich cen nowych puszek.
Jejku jaki mam dylemat - potrzebuję kupić nową puszkę i pasuje mi to zrobić w tym m-cu (koszty dla firmy), ale też ciśnienia nie mam. Mogę go mieć dzisiaj za 8500zł - z jednej strony nie jest to dużo ale biorąc pod uwagę że aparat ma już 4 lata i produkcja została zakończona to dużo. Jak myślicie - w którą stronę to wszystko pójdzie i ile może kosztować następca jeśli wyjdzie niebawem - bo jak w granicach 12-13K to biorę tego i znów się cieszę życiem... :-)
Rafał_Sz
09-11-2011, 17:45
No teraz to bym już zaczekał na następcę D700.
robin102
09-11-2011, 18:09
Jejku jaki mam dylemat - potrzebuję kupić nową puszkę i pasuje mi to zrobić w tym m-cu (koszty dla firmy), ale też ciśnienia nie mam. Mogę go mieć dzisiaj za 8500zł - z jednej strony nie jest to dużo ale biorąc pod uwagę że aparat ma już 4 lata i produkcja została zakończona to dużo. Jak myślicie - w którą stronę to wszystko pójdzie i ile może kosztować następca jeśli wyjdzie niebawem - bo jak w granicach 12-13K to biorę tego i znów się cieszę życiem... :-)
No jak na firme i koszty trza w listopadze zrobić to kupuj teraz i to niekoniecznie w najtańszej ofercie ;). Następca D700 który pewnie kieeeeeedyś będzie wysoce prawdopodobne, że fontanny z czekolady na górze korpusu mieć i nie będzie i :( To też aparat do zdjęć robienia będzie :)
A ja wierzę w ludzi, ze takich guuupków z siebie robić nie będą i za starocia zapłacą tyle co za starocia sens jest zapłacić. To nie chleb powszedni przecież, zwłaszcza w zimę ;)
krokus66
09-11-2011, 18:14
Nie widzę problemu. D700 jest dobrym i sprawdzonym aparatem. Ma dużo niewątpliwych zalet. Do tłuczenia pieniędzy w zupełności wystarczy. To jest najważniejsze, trzeba podchodzić do tematu pragmatycznie. I tak to wszystko wrzucasz w koszty, w czym problem?
Problem to może mieć hobbysta, który nie zarabia na sprzęcie, nie wrzuca go w koszty i nigdy mu się on nie zwróci. Tutaj może mieć on dylemat, że jednak nowszy model z fajnymi rozwiązaniami będzie lepszy, gdyż będą mu one musiały wystarczyć na wiele lat.
Obawiam się, że przy 36 Mp puszka może się otrzeć o 12 tys. a nawet trochę więcej. Obawiam się, że w Polsce będziemy w połowie 2012r. odczuwać kryzys, jeśli nie dłużej.
robin102
09-11-2011, 22:05
Obawiam się, że przy 36 Mp puszka może się otrzeć o 12 tys. a nawet trochę więcej. Obawiam się, że w Polsce będziemy w połowie 2012r. odczuwać kryzys, jeśli nie dłużej.
Ja mam cały czas cichą nadzieje, że to nie może być prawda te 36MPX i potem te 70 MB na jednego rawa, czyli 130 rawów na karte 8 GB :mrgreen: Ładnie zaawansowanie na warstwach wystrugany tif z takiego rawa to ponad 300 MB może mieć WOW ! gdzie i czym to zapisywać ;)
Ja mam cały czas cichą nadzieje, że to nie może być prawda te 36MPX i potem te 70 MB na jednego rawa, czyli 130 rawów na karte 8 GB :mrgreen: Ładnie zaawansowanie na warstwach wystrugany tif z takiego rawa to ponad 300 MB może mieć WOW ! gdzie i czym to zapisywać ;)
Dyski są tanie ;)
Dyski są tanie ;)
Teraz już nie...
krokus66
10-11-2011, 11:21
Zdecydowanie bardziej niż Mpx lub MB obawiam się nadchodzącego kryzysu. W Polsce poza skaczącym kursem PLN jeszcze go nie odczuliśmy.
Chciałbym aby była puszka D700x/ D700s - produkcję D700 chyba zakończyli - z mniejszą ilością Mpx, np 18. Mnie i bardzo wielu użytkownikom w zupełności to wystarczy a i cena powinna być odpowiednio niższa.
Nie mam natomiast absolutnie nic przeciwko rozwojowi myśli technicznej i produkcji coraz lepszych puszek. Niech one będą miały 300 a nawet 500 Mpix a szybkostrzelnością niech dorównują najnowszym, bezzamkowym karabinom maszynowym. Mnie to nie jest ani potrzebne, ani mnie to nie kręci.
robin102
10-11-2011, 11:26
Chciałbym aby była puszka D700x/ D700s - produkcję D700 chyba zakończyli - z mniejszą ilością Mpx, np 18. Mnie i bardzo wielu użytkownikom w zupełności to wystarczy a i cena powinna być odpowiednio niższa.
.
A ja caly czas żyję w przekonaniu, że pewnie jakiś tam kilerski D800 co kota ma pogonić Canonowi tymi pikselami to pewnie powstanie, dla mnie to on cały może być z pikseli zrobiony, nawet tylny wyświetlacz jako matryca :) niemniej uważam, że taki zwrot u Nikona nie nastąpi aby wykosić bardzo popularną lustrzankę D700 z wszystkimi jej zaletami, sprzedającą sie wyjątkowo dobrze. Po prostu liczę na to, że tam jednak ludzie rozum mają od Pana Boga i liczyć też umieją. Zaoferują nam jakiegoś D700S czy coś na te podobieństwo. Produkt wyrafinowany, ale jednak masowo sprzedawany. Obym miał racje, przecież oni żyją z tego :)
krokus66
10-11-2011, 11:59
A ja caly czas żyję w przekonaniu, że pewnie jakiś tam kilerski D800 co kota ma pogonić Canonowi tymi pikselami to pewnie powstanie, dla mnie to on cały może być z pikseli zrobiony, nawet tylny wyświetlacz jako matryca :) niemniej uważam, że taki zwrot u Nikona nie nastąpi aby wykosić bardzo popularną lustrzankę D700 z wszystkimi jej zaletami, sprzedającą sie wyjątkowo dobrze. Po prostu liczę na to, że tam jednak ludzie rozum mają od Pana Boga i liczyć też umieją. Zaoferują nam jakiegoś D700S czy coś na te podobieństwo. Produkt wyrafinowany, ale jednak masowo sprzedawany. Obym miał racje, przecież oni żyją z tego :)
Mnie jest naprawdę obojętne kto komu i za co kota pogoni. Żal mi jedynie tego biednego kota, którego ciągle ktoś gania a wielu chce pogonić.:lol::lol::lol: Mam system N i dlatego chciałbym aby N nie utracił pozycji lidera oraz by żadne klęski żywiołowe go się nie imały. Nie ma to nic wspólnego z miłością o co mnie podejrzewano a jedynie z twardym pragmatyzmem.
D700x traktuję jako unowocześnienie/ poprawienie - wówczas jest niższa cena - niż jako nowy model; czyli w takim przypadku nie mówimy o wykoszeniu poczciwego i dziarskiego staruszka D700.:lol:
Obym miał racje, przecież oni żyją z tego :)
Przytoczę przysłowie południowoamerykańskie:
"Bogaci żyją z biednych a biedni ze swojej pracy.":sad:
robin102
10-11-2011, 12:25
pamietam taką akcje . Wszedl D3 hurrra jaki fajny jaki piękny, ale dla wielu za drogi był :(
No i ni z gruszki ni z pietruszki po cichu niemalże wyskoczył do nas D700 :)
Całkiem możliwe, że tak będzie w przypadku tej nowej konstrukcji z 36MPX na pokładzie. Wyjdzie bo może potrzebna jest, a za chwilę odnowiona siedemsetka nas zaskoczy :)
Rafał_Sz
10-11-2011, 12:37
Niech się Nikon nie pcha w te megapiksele. Canon już to zrozumiał i odpuścił.
krokus66
10-11-2011, 12:52
... a za chwilę odnowiona siedemsetka nas zaskoczy :)
Najbardziej to nas zaskoczy handel, już teraz główkują ile wołać aby nie było za mało.:mrgreen:
Pawel Pawlak
10-11-2011, 12:55
Niech się Nikon nie pcha w te megapiksele. Canon już to zrozumiał i odpuścił.
Czy odpuścił, zobaczymy jak canon pokaże 5d3.
Nadal wydaje mi się że obecnei N i C będą mieli bardzo podobną ofertę foto - reporterskie body 18mpix i póprofesjonalne body wysokorozdzielcze - d800 i 5d3 (pewnie oba będą miały >30mpix)
A czy bedzie coś FX/FF poniżej progu cenowego d800/5d3 ? Pewnie 5d2 i d700 do wyczerpania zapasów.
krokus66
10-11-2011, 14:04
Czy odpuścił, zobaczymy jak canon pokaże 5d3.
Nadal wydaje mi się że obecnei N i C będą mieli bardzo podobną ofertę foto - reporterskie body 18mpix i póprofesjonalne body wysokorozdzielcze - d800 i 5d3 (pewnie oba będą miały >30mpix)
A czy bedzie coś FX/FF poniżej progu cenowego d800/5d3 ? Pewnie 5d2 i d700 do wyczerpania zapasów.
Też nie sądzę aby ktokolwiek i cokolwiek chciał odpuszczać. Nawet jeśli tak powiedzą, to będą kłamać.
Postępu techniki nikt nie zatrzyma, nawet nie ma o czym mówić.
siedemczwartych
14-11-2011, 14:47
http://www.optyczne.pl/4394-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Niżej... Nikon zapowiada konferencje prasowe na 2-4 grudnia.... :)
krokus66
14-11-2011, 14:51
Bo tak na prawdę to nie są spekulacje. Forumowicze znają dane D800 lepiej niż producent :mrgreen:
I dlatego gdyby forumowicze nie kłócili się między sobą, to D800 już dawno byłby w sprzedaży.:mrgreen:
http://www.optyczne.pl/4394-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Niżej... Nikon zapowiada konferencje prasowe na 2-4 grudnia.... :)
Chyba już czas na tę konferencję - http://www.swiatobrazu.pl/nikon-konczy-sprzedaz-d300s-i-d700-na-razie-tylko-w-japonii-24971.html
nie zdążyłem dopisać, że nie mogą oferować w Japonii z powodu nowego prawa, O co mniej wiecej w tym nowym prawie chodzi?
LordYoghurt
14-11-2011, 18:08
O co mniej wiecej w tym nowym prawie chodzi?
Chodzi o baterie zasilające te modele - wszedł przepis zakazujący ich dystrybucji (jakieś kwestie z zaostrzonymi przepisami w zakresie ochrony środowiska).
Czym się te baterie odróżniają od innych? Zawierają coś czego nie maja inne nikonowskie baterie?
krokus66
14-11-2011, 20:02
Podejrzewam, że ma to coś wspólnego z utylizacją. Wynaleźli coś innego i u siebie dbają o ekologię.
pancerny
14-11-2011, 23:49
znaczy, że d800 będzie mało inne bakterie :(
Fakt. A ja się zastanawiałem nad tym, czy będzie pasował MB-D10 i będzie wspólny grip z D700. Z tego wynika, że raczej nie będzie.
EN-EL4a spełniają normy, jak z tego wynika?
Fakt. A ja się zastanawiałem nad tym, czy będzie pasował MB-D10 i będzie wspólny grip z D700. Z tego wynika, że raczej nie będzie.
Czegoś chyba nie doczytałem. Jacku skąd wiesz że nie będzie pasował, w nowych normach obowiązujących na razie w Japonii, chodzi raczej o ogniwa, ich utylizację i ewentualnie technologię wytwarzania. Przecież jak będą innego rodzaju ogniwa a kształt, obudowa i wszystkie inne parametry akumulatorów zachowane to powinno pasować.
IMO to było by przegięcie gdyby Nikon narzucił wymianę akcesoriów, pewnie dwoją się i troją żeby pasowało.
mateo912
15-11-2011, 00:25
Czegoś chyba nie doczytałem. Jacku skąd wiesz że nie będzie pasował, w nowych normach obowiązujących na razie w Japonii, chodzi raczej o ogniwa, ich utylizację i ewentualnie technologię wytwarzania. Przecież jak będą innego rodzaju ogniwa a kształt, obudowa i wszystkie inne parametry akumulatorów zachowane to powinno pasować.
IMO to było by przegięcie gdyby Nikon narzucił wymianę akcesoriów, pewnie dwoją się i troją żeby pasowało.
A jaki oni mają biznes w tym że by pasowało?
nie będzie pasowało to ludzie dokupią nowe zamiast korzystać ze starych= większy zysk.
A jaki oni mają biznes w tym że by pasowało?
nie będzie pasowało to ludzie dokupią nowe zamiast korzystać ze starych= większy zysk.
Pożyjemy zobaczymy, wiem że to tylko nasze spekulacje więc nie chcę się wymądrzać bo sam nie wiem co będzie.
Ja to sobie rozumuję w ten sposób: Nikon jest już w dość kiepskiej sytuacji przez tą powódź, dodatkowy problem dla nich to ta zmiana prawa. Na pewno te przepisy prawne były uchwalone kilka lat temu tylko teraz weszły w życie więc Nikon o tym wiedział.
Jeśli zrobią jak mówisz i wprowadzą nowe akcesoria nie kompatybilne z poprzednimi aparatami to narażą się na dodatkową krytykę z każdej strony a konkurencja nie śpi.
Wyniki w sprzedaży mogą mieć przez to jeszcze niższe a tego chcą uniknąć.
Tak sobie wertuję po necie za tymi nowymi przepisami prawnymi ale to zbyt skomplikowane żebym sobie to przetłumaczył na Polski. Domyślam się co nieco że chodzi bardziej o materiały użyte w tych urządzeniach które nie są dopuszczone i recycling tych materiałów.
Japończycy mają świra na punkcie recyklingu.
... Przecież jak będą innego rodzaju ogniwa a kształt, obudowa i wszystkie inne parametry akumulatorów zachowane to powinno pasować.
Gdyby takie akku były kompatybilne, to mogłyby zasilać D300 i D700. A podobno wycofuja te body z rynku japońskiego.
Tez tego nie rozumiem, bo jeśli cos jest nie tak z akku en-el3e, to chyba idzie zrobić odpowiedniki te normy spełniające. Bo co może być nie tak? Wymiary i napięcie? No chyba ich aż tak nie pogięło jak biurokratów z UE standaryzujacych ogórki.
Canon musiał się kiedyś wycofać z paru obiektywów, ale to chodziło o skład chemiczny - szkło im się nie podobało :) Gdyby w akku było cos takiego co im nie pasuje (szkodliwy składnik), to na pewno idzie to zastapić czym innym i robić kompatybilne akku.
Ciekawe co jest grane. Znaleźli w Nikonie pretekst by zmienić zasilanie? Nie chciało im się zrobić jakiegoś en-el3f :)
Z tego co wyczytalem w necie chodzi nie o same baterie co o ich styki/piny czy jak tam sobie przetlumaczycie "battery contacts". Jakies tam regulacje weszly w 2008 roku i producenci mieli 3 lata na zmiane oraz wyprzedanie stanow magazynowych. D7000 byl pierwsza puszka chyba, ktora otrzymala nowy rodzaj baterii.
Z Tymi przepisami chodzi m.in. też o to że baterie muszą mieć zakryte styki tak jak np mają nowe baterie od D7K. Podobna zmiana w C przy okazji premier 1x
A nie wystarczyłoby dorobić plasikową pokrywkę jak w EN-EL4(4a)?
krokus66
15-11-2011, 09:11
Normy są rzeczą świetą ale tylko do czasu gdy zostaną zmienione/ uaktualnione. Rośnie świadomość ludzka, również w sferze ekologii; ona też wraz z rozwojem nauki, postępu technicznego wymusza zmianę norm. Popieram to.
Nie wiem co się dzieje w Nikonie, drogą dedukcji dochodzę jednak do wniosków jak niżej.
Gdyby chodziło jedynie o nową technologię produkcji baterii - mniej szkodliwą - to nic nie stałoby na przeszkodzie w dalszej sprzedaży D700. Proste i oczywiste. Dlatego podejrzewam, że chodzi o utylizację dotychczasowych baterii. Problemy z utylizacją ogólnie rzecz biorąc mogą być różne. Szkoda jednak na to czasu i miejsca aby je tutaj roztrząsać.
Jeśli jednak chodzi o utylizację, to z tego powodu mogą celowo uniemożliwić stosowanie dotychczasowych baterii. Smutne to ale prawdziwe.
Na Zachodzie jest duża świadomość ekologiczna a w Japonii wg. mojej skromnej wiedzy szczególnie na to zwracają uwagę.
. Dlatego podejrzewam, że chodzi o utylizację dotychczasowych baterii. .
Chyba chodzi jednak o zakrycie styków akku. Bo popatrzyłem sobie na inne akku nikona i ta cecha faktycznie je odróżnia.
Dokladnie tak. Czworki nie wymagaja tej zmiany, bo maja zakryte styki, trojki jako chyba jedyne obecnie nie.
Dokladnie tak. Czworki nie wymagaja tej zmiany, bo maja zakryte styki, trojki jako chyba jedyne obecnie nie.
Nikony nowej generacji będą wodoodporne jak elektryczne szczoteczki do zębów ;)
- biję do tych zakrytych styków
Tak sobie też pomyślałem że nowy D4 na pewno będzie posiadał dodatkowe przyciski i dżojstik do użycia w układzie pionowym podobne do tych w Canonie 1DX więc do D800 pewnie też przygotują nowy grip z podobnym rozwiązaniem. Więc jak mówiliście - nowe zestawy akcesorium (z WIFI na czele).
Pawel Pawlak
15-11-2011, 11:07
probelm styków był już poruszany przy premierze D7000 i jej niezgodności ze "starym zasilaniem" z d200, d300, d80. Coś natomiast obiło mi się o uszy o niezgodności zasilania en-el4/4a (choć pozostaję w wierze że coś źle zrozumiałem ;) ).
Co do proekologicznych przesłanek itp, to nie wierzyłbym jednak w taką propagandę. Niestety, stoją za tym konkretne grupy interesu, bez których jakakolwiek "światowa" decyzja nie zapada. To że sporo część konsumentów ma śwaidomość ekologiczną oznacza tylko tyle że łatwiej od nich wyciągnąć kasę za pseudoekologiczne technologie.
krokus66
15-11-2011, 11:09
Chyba chodzi jednak o zakrycie styków akku. Bo popatrzyłem sobie na inne akku nikona i ta cecha faktycznie je odróżnia.
Nie przeczę, być może tak, czytałem wcześniejsze posty.
Zadałem sobie jednak pytanie: Co takiego jest w tych stykach, że zakończyło się produkcję puszek, które jednak jakiś czas jeszcze spokojnie miałyby nabywców? Przecież mimo grubo zawyżonej ceny D700 nadal się sprzedawało. Te wiedzę Japończycy na pewno mieli, natomiast o brak umiejętności liczenia własnych pieniedzy ich nie podejrzewam. Dlaczego Japończycy zaprzestali sprzedaży w Japonii, czyli "skrzywdzili" tylko swoich obywateli? Jest to dla mnie dosyć dziwne. Podejrzewam, że te styki wymieniają/ zakrywają przy okazji. Jest to jednak tylko moje gdybanie.
Może Wy jako użytkownicy wiecie/ domyślacie się co takiego złego jest w tych stykach? Wg. szczątkowych informacji prasowych, to dla mnie sytuacja jest dosyć dziwna.
Może Wy jako użytkownicy wiecie/ domyślacie się co takiego złego jest w tych stykach? Wg. szczątkowych informacji prasowych, to dla mnie sytuacja jest dosyć dziwna.
Jakby tu chodziło o USA to bym pomyślał że zdarzały się przypadki połknięć takich baterii i było parę zgonów i poważnych operacji.
Amełykanie mają wszystko poobklejane naklejkami ostrzegającymi przed najróżniejszymi dziwnymi i banalnymi przypadkami.
Jednak tu chodzi o Japończyków mistrzów w wyznaczaniu standardów w biznesie.
Podejrzewam więc tylko że jednak chodzi o biurokratyczne i proekologiczne zapisy prawne przeplatane z czystym marketingiem ale śledzę net w tej sprawie jak tylko coś mi się napatoczy to dam znać.
robin102
15-11-2011, 12:05
Rynek japoński to bardzo specyficzny rynek konsumencki. W tym kraju domowe sprzęty AGD wymienia się co 3 lata w , elektornikę użytkową co 2 lata :) Zprzestania dystrybucji D700 i D300S na ich własnym rynku nie należy od razu utożsamiać za zakończeniem ich produkcji. Jest wiele, wiele produktow dotepnych tylko na rynku japońskim i nigdzie indziej, jak i odwrotnie.
Chodzi o to, ze odkryte styki to wieksze ryzyko wystapienia zwarca przy zetknieciu baterii z jakimis innymi przedmiotami (byly takie przypadki). I to bylem powodem, dla ktorego w Japan wprowadzono nowe przpeisy.
Gdzie mi sie nawet obilo o uszy, ze niektore linie lotnicze zabraniaja przewozenia takich baterii w bagazu rejestrowanym- ryzyko zwarcia - pozaru etc.
I jak juz ktos pisal producenci mieli 3 lata na dostosowanie sie do nowych przepisow. Ten okres wlasnie uplynal jakos teraz.
Widoczne w N ktos uznal, ze skoro i tak planuje premiere nowych puszek to nie oplaca sie robic modyfikacji starym i wygodniej po prostu zaprzestac sprzedazy. Tym bardziej, ze ograniczenie obowiazuje tylko na rynku japonskim.
I tyle. Prosta logiczna sprawa, nie ma co szukac trzeciego dna.
krokus66
15-11-2011, 12:27
I oby tak było.
też trzymam kciuki. Pytanie czy przeszkodziła im rzeczywiście powódź w ogloszeniu nowych puszek, czy coś innego. Bo przecież wiedzieli od kilku lat, że za tydzień nie będą mogli w japonii sprzedawać m.in. D700...więc gdzie jest następca :) ?!...
Pawel Pawlak
15-11-2011, 13:06
Nie chce mi się wierzyć, żeby planowo nie chcieli sprzedawać czegoś FXowego, w cenie poniżej 5000$ na rynku japońskim w 4 kwartale tego roku. A jako że sytuajca z akumulatorami w d700 była jasna od 3 lat więc sądzę że premiera D800 została przesunięta tylko z powodu klęsk żywiołowych jakie dotknęy nikona w ostatnim czasie.
krokus66
15-11-2011, 13:19
też trzymam kciuki. Pytanie czy przeszkodziła im rzeczywiście powódź w ogloszeniu nowych puszek, czy coś innego. Bo przecież wiedzieli od kilku lat, że za tydzień nie będą mogli w japonii sprzedawać m.in. D700...więc gdzie jest następca :) ?!...
W produkcji D700 przeszkodziło im trzęsienie ziemi w Japonii w marcu, poźniejsza powódź w Tajlandii im nie przeszkodziła.
A w ogóle niech Japońcy nie męczą dłużej biednego i umęczonego narodu i dadzą jak najszybciej D800, taką puszkę co by olejem nie chlapała, a śrubki i obiektywy nie wylatywały. A handlowcy niech choć raz wykażą odrobinę przyzwoitości i narzuconymi kosmicznymi cenami nie wpędzają w czarną rozpacz porządnych nikoniarzy. Tak nam Panie dopomóż!:lol:
W temacie wymiany baterii i akcesoriów być może dostosowują się do ichniejszych zapisów prawnych.. niemniej przy okazji zacierają łapki.. Tutaj (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49724/~/uwa%E5%BCaj-na-podrabiane-akcesoria-do-aparat%E3%B3w-cyfrowych-nikon) rozwiązanie zagadki i raczej w tym bym upatrywał wprowadzenie nowych modeli i akcesoriów a nie w zapędach proekologicznych. Zanim kitajce dorobią formy, dopasują elektronike tak by kółka nie były pozamieniane jak w D7k troche wody upłynie (..czy tam opadnie).. być może też coś tam dodatkowo obłożą patentami itd..
Akurat kitajce poradziły sobie z gripami do D7k.
Akurat kitajce poradziły sobie z gripami do D7k.
..zawsze sobie poradzą.. ale nie od razu i nie bez problemów.. no i zalecam nie zaglądać do środka, przynajmniej do tych, które pierwsze pojawiły się na rynku.
krokus66
16-11-2011, 10:10
Przy tak dużej zmienności kursów walut będzie kłopot w ustaleniu ceny.
Pawel Pawlak
16-11-2011, 12:43
a może w D800 będzie zaimplementowany ten patent: http://nikonrumors.com/2011/11/15/the-latest-nikon-patents-5.aspx/ ? ;)
i okaże się że nowy nikon ma lepszą plastykę na szkłach 2.8 niż inni na 1.4 ? ;)
krokus66
16-11-2011, 13:15
a może w D800 będzie zaimplementowany ten patent: http://nikonrumors.com/2011/11/15/the-latest-nikon-patents-5.aspx/ ? ;)
i okaże się że nowy nikon ma lepszą plastykę na szkłach 2.8 niż inni na 1.4 ? ;)
Ciekawe.
- A ile to będzie kosztować?
- Aż tyle, dlaczego aż tyle? Za taki drobiazg?
* Jaki drobiazg, jaki drobiazg, czy Ty wiesz ile ja nocy przez to nie spałem ... ile ja przez ten drobiazg straciłem zdrowia. Salcia do dzisiaj mi wypomina, że ją zaniedbywałem.
- No tak ale aż tak drogo?
* jakie drogo, jakie drogo, Ty Boga w sercu nie masz! A w ogóle to dla Ciebie bułka z masłem
- cichooooo, bo wierzyciele usłyszą
itd, itd.:lol::lol::lol:
pancerny
16-11-2011, 18:09
a ja miałem wczoraj koszmar i dopiero dzisiaj doszedłem do siebie i mogę go wam streścić. Mianowicie było mi dane wziąć w ręce nowe D800 i o zgrozo, miało całkiem nowy grip, a z uwagi na inne baterie w środku musiał być on płytszy niż ten w mb-d10, po za tym dotykowy wyświetlacz dzięki któremu zmieniało się opcje nosem, krzyżak został zastąpiony kółeczkiem, niestety niewiele większym przypominającym trochę gałkę od pada w PS3, dodatkowo posiadało ono światełko ale nie doszedłem po co. A teraz najgorsze. Wersja którą oglądałem miała białe (!!!!!) wykończenie, z pomarańczowymi wstawkami (czerwone dotąd wykończenie pod spustem również było pomarańczowe) i co najgorsze napis D800 był złoty. Nigdy więcej czytania forum przed snem...
krokus66
17-11-2011, 10:31
o ja... a już myślałem, że większych łańcuszków niż wcześniej już nigdy w życiu nie zobaczę :)
W sądzie sędzia ma takowy oraz bodajże - dawno było i nie pamiętam - urzędnik w pałacu ślubów.
Ciekaw jestem Waszych opinii ile byście byli skłonni zapłacić za D800 wg. spekulowanej specyfikacji.
Pawel Pawlak
17-11-2011, 11:56
Ciekaw jestem Waszych opinii ile byście byli skłonni zapłacić za D800 wg. spekulowanej specyfikacji.
Na podstawie specyfikacji to nic nie kupię, decyzję podejmę po dłuższym macaniu (ewentualnie kogoś komu wierzę). FPSy mnie nie odstraszają - 4/6fpsów to niewiele, zdecydowanie wolałbym 5/7 alno 6/8 ;) Ale nawet przy 4/6 jeśli ogólna szybkość działania będzie nie gorsza niż d700 to 4000$ mogę zapłacić i wymienić moje D300 na D800 ;)
W sądzie sędzia ma takowy oraz bodajże - dawno było i nie pamiętam - urzędnik w pałacu ślubów.
Zależy od tego co kto robi. Ogólnie cena nie powinna być wyższa niż 5D MkII +20%.
krokus66
17-11-2011, 12:05
Na podstawie specyfikacji to nic nie kupię, decyzję podejmę po dłuższym macaniu (ewentualnie kogoś komu wierzę). FPSy mnie nie odstraszają - 4/6fpsów to niewiele, zdecydowanie wolałbym 5/7 alno 6/8 ;) Ale nawet przy 4/6 jeśli ogólna szybkość działania będzie nie gorsza niż d700 to 4000$ mogę zapłacić i wymienić moje D300 na D800 ;)
Sądzę, że takie założenie możemy śmiało zrobić.
Pawel Pawlak
17-11-2011, 12:19
Sądzę, że takie założenie możemy śmiało zrobić.
No własnie, a jeśli tak będzie to aparat będzie odstawiał 5d2 nie o 20% a o wręcz niewymierną wartość. 5d2 to puszka o parametrach szybkościowych d90 tymczasem d800 przebije wszystkim poza innością konstrukcji (czyli brak integralnego gripa - ale to może być nie albo wada, albo zaleta) 1ds3 + 5d2.
Generalnie ceny to rzecz względna - 1dX jest "drogi" jako następca 1dmk4, ale "tani" jako następca 1ds3.
Zanosi się że D800 z powodzeniem zastąpi D3x - jeśli jego cena będzie nawet na poziomie 5000$ to będzie relatywnie niska, choć będzie ona kosmicznie wysoka dla osób czekających na następcę D700 :)
Jeśli potwierdzą się parametry, to D800 nie można traktować jako następcy D700. D700 to miał być tańszy D3, D800 to tańszy D3x. Jeśli D4 będzie typowo reporterski, to będzie układ D4 do reportażu, D800 do studia i coś jeszcze potem. W zasadzie nie wiadomo jakie przemeblowanie planuje Nikon, przemeblowali segment amatorski zupełnie, z dwóch grup zrobili 3. To teraz przemeblowanie półki profi. Jest jeszcze możliwość, że D400 będzie tak naprawdę następcą D700. Dadzą pełną klatkę do niego i będzie D4, D800 i D400. APS-C zostanie tylko w klasie amatorskiej. Co by miało o tyle sens marketingowy i handlowy, że pół profi musieliby kupić często nowe szkła pod FX.
krokus66
17-11-2011, 12:32
Zanosi się że D800 z powodzeniem zastąpi D3x - jeśli jego cena będzie nawet na poziomie 5000$ to będzie relatywnie niska, choć będzie ona kosmicznie wysoka dla osób czekających na następcę D700 :)
Zgadzam się.
A pojęcie drogi-tani jest jak wiemy pojęciem nader względnym.:D
Cenę to bym wolał w dolarach do zapłaty.8-)
Pawel Pawlak
17-11-2011, 12:37
Jeśli D800 miał w DX 16mpix, świetny AF, najlepiej >6pfsów w DX, to z mojej perspektywy D300a nie musi mieć już swoich następców w DXowej wersji. Ale sądzę że rynek na DXowego D400 (czyi szybkiego bodu semiprofi DX za 35-40% ceny D4) jest jednak bardzo duży i nie bardzo mi się chce wierzyć, żeby nikon zostawił na polu walki jedynie d7000.
krokus66
17-11-2011, 12:43
... że D400 będzie tak naprawdę następcą D700. Dadzą pełną klatkę do niego i będzie D4, D800 i D400. APS-C zostanie tylko w klasie amatorskiej. Co by miało o tyle sens marketingowy i handlowy, że pół profi musieliby kupić często nowe szkła pod FX.
A to jest całkiem niegłupie.
A jesli już tak mądrze piszesz, to kiedy przewidujesz D400?
To jest niestety wróżenie z fusów kiedy. Wznowienie produkcji w Tajlandii to większa kasa, wprowadzenie aparatu na rynek to też spora kasa. Wykosztowali się na wielką promocję bezlusterkowców, więc teraz muszą zebrać środki na marketing i R&D. Do tego przez dłuższy czas nie będzie pieniędzy z rynku amatorskiego, a to jest jednak większość przychodów z lustrzanek. Mają być jakieś zapowiedzi 2 - 4 grudnia, ale wtedy muszą raczej ogłosić konkurencję dla zapowiedzianego Canona. Ogólnie ciężko teraz coś przewidywać, danych jest mało, jest przemeblowanie systemu i dodatkowo problemy z powodzią. Coś więcej pewnie będzie można powiedzieć 2 grudnia.
P.S. Dla numerologów: Liczba 4 jest uważana za pechową w Japonii. Jeśli dodać do siebie wszystkie cyfry z roku 2011 to otrzymamy 4, a ten rok jest wyjątkowo pechowy dla Nikona.
P.S. Dla numerologów: Liczba 4 jest uważana za pechową w Japonii. Jeśli dodać do siebie wszystkie cyfry z roku 2011 to otrzymamy 4, a ten rok jest wyjątkowo pechowy dla Nikona.
Dlatego też nie wyjdzie D400 ;)
Sapphiron
17-11-2011, 12:57
d40 i d40x jakoś wyszły... więc dlaczego nie miałby wyjść d400?
Nie przesadzajcie z tą czwórką, jakoś kiedyś mógł wyjść nawet Nikon F4 i nikomu to nie przeszkadzało :)
krokus66
17-11-2011, 13:30
Nie przesadzajcie z tą czwórką, jakoś kiedyś mógł wyjść nawet Nikon F4 i nikomu to nie przeszkadzało :)
Wyjść i owszem wyszedł ale fatum zadziałało. Później były trzęsienia ziemi i powodzie. Do dzisiaj są.:lol:
Na poważnie.
Tajlandia leży w rejonie o najwyższym zagrożeniu trzęsieniem ziemi na świecie.:!: Oby tylko zdążyli wydać nowe modele.:-(
Wracając do tematu. Jaką cenę jesteście skłonni zaakceptować?
Ten patent jednak dotyczy grupy soczewek w obiektywie, które są odpowiednio zbudowane (i przesuwane), żeby spowodować większe rozmycie tła. Tym niemniej z patentów można się zorientować jakie szkła (amatorskie) Nikon zamierza wypuścić w najbliższym czasie.
F4 nie był aż tak bardzo udany. Ludzie czekając na F5 długi czas korzystali z F90x. Dopiero F5 spowodowało znikanie z toreb fotoreporterów dziewięćdziesiątek.
..Zanosi się że D800 z powodzeniem zastąpi D3x - jeśli jego cena będzie nawet na poziomie 5000$ to będzie relatywnie niska, .No pisz jeszcze, że 6 tys USD to w Nikonie się ucieszą i dowalą nam taką cenę, że ...
I tak te 4 tys to masakrycznie drogo jak na body z półki semipro.
F4 nie był aż tak bardzo udany.Udany czy nie - nieistotne, chodzi o to, że firma sie nie boi oznaczac swoich wyrobów 4.
Pawel Pawlak
17-11-2011, 14:38
No pisz jeszcze, że 6 tys USD to w Nikonie się ucieszą i dowalą nam taką cenę, że ...
I tak te 4 tys to masakrycznie drogo jak na body z półki semipro.
Jacek, spokojnie - nikona z całą pewnością nie czyta moich postów.
krokus66
17-11-2011, 14:47
Panowie, a czy numer ma dla nas ludzi myślących jakiekolwiek znaczenie?:lol: Numer/ liczba na banknocie, którym płacimy na pewno tak ale na puszce?:mrgreen:
ja całe życie czekam na Nikona D69!
Hmmm, Nikon to imię męskie, więc 69 z facetem? A pfeee.
Hmmm, Nikon to imię męskie, więc 69 z facetem? A pfeee.
Brak tolerancji przez ciebie przemawia :twisted:
A w temacie spekulacji - pomysł D400 jako puszki FX (oczywiście w cenie D300) bardzo mi się spodobał :)
Ten patent jednak dotyczy grupy soczewek w obiektywie, które są odpowiednio zbudowane (i przesuwane), żeby spowodować większe rozmycie tła. Tym niemniej z patentów można się zorientować jakie szkła (amatorskie) Nikon zamierza wypuścić w najbliższym czasie.
Jakieś dziwne ogniskowe, jak na amatorskie (czyli DX) szkła.
no i wykrakaliście ;) http://nikonrumors.com/2011/11/17/digital-camera-consumers-are-willing-to-pay-more-for-nikon.aspx/
chyba jednak "podsłu****ą"
LordYoghurt
18-11-2011, 18:06
A przypadkiem już nie płacą (płacimy!) więcej? Wystarczy porównać ceny 5D MkII i D700, czy wielu szkieł...
O tym właśnie jest ten artykuł. Badania na to wskazują że użytkownicy Nikona są skłonni zapłacić więcej i płacą za sprzęt, więcej niż użytkownicy Canona czy Sony.
Opublikowanie i przeprowadzenie takich badań właśnie w tym momencie może też jednak o czymś świadczyć. Badanie rynku.
Wynik badań jest taki że ludzie "chcą" (?) zapłacić więcej. A na pewno płacą i będą płacić.
Ja jestem fanem tej marki więc to rozumiem, też płacę i nie płaczę, nie porównuję z konkurencją, no czasami tak ale tylko z ciekawości. ;)
Może to dobrze, może to świadczy o tym że na Nikona decydują się w większej mierze prawdziwi pasjonaci a nie użytkownicy z przypadku. Choć tacy wszędzie się zdarzają ale tu w mniejszym procencie.
Gdybaliśmy tu o cenach jakie mogą wytoczyć na nowe produkty i na to wskazuje że mimo wszystkich trudności jakie Nikon przeżył w tym roku, mogą sobie "pozwolić" i na pewno skorzystają, żeby szybko odrabiać straty a potem niech się rynek dopasuje.
Istnieje coś takiego jak teoria parytetu siły nabywczej, sorry wybaczcie to zboczenie po studiach, teoria ta jest nam znana z codzienności ale często o niej zapominamy, mówi że to samo dobro w różnych krajach kosztuje tyle samo w przeliczeniu na tą samą walutę.
Czyli taki Nikon D800 będzie kosztował tyle samo dolarów w Polsce ile w USA gdzie mają największy rynek zbytu, więc jeśli amerykanie wykazali że mimo kryzysu są w stanie zapłacić sporo to zapłacą i my również będziemy musieli. Taki mały uboczny skutek globalizacji.
Ja się modlę nie o niskie ceny Nikona tylko o wzrost płac w naszym kraju i dopasowanie ich do średnich płac krajów UE, bo to chyba jednak jest bardziej realne.
...ale to żaden news, ot takie przemyślenia w związku z tym artykułem.
A przypadkiem już nie płacą (płacimy!) więcej? Wystarczy porównać ceny 5D MkII i D700, czy wielu szkieł...
To są raczej chwilowe wahania cen związane z powodzią. Jeszcze kilka tyg. temu D700 kosztowało chyba bardzo podobnie jak 5D MKII. Co do szkieł to się raczej nie zgodzę. Przez chwile bylem posiadaczem 5D i dość ostro wtajemniczałem się w szkiełka Canona. Ceny odpowiedników sa na bardzo podobnym poziomie. NIkon jednak wydaje mi się że ma kilka ciekawszych szkieł i niestety w tej sytuacji się ceni. Ale cóż takie prawa rynku. Najlepiej mieć towar jakiego nie ma konkurencja ;);)
Pozdrawiam
krokus66
18-11-2011, 21:02
Ten artykuł nie wniósł absolutnie nic nowego. Te sprawy są znane od wielu lat. Obecne badania - podane w formie nader szczątkowej - jedynie to potwierdziły. Szeroko ten temat jest omawiany w książkach dotyczących marketingu. Od dawna uczą tego w szkole. Za jaki produkt klient jest skłonny zapłacić więcej, od czego to zależy, itd.
O tym właśnie jest ten artykuł. Badania na to wskazują że użytkownicy Nikona są skłonni zapłacić więcej i płacą za sprzęt, więcej niż użytkownicy Canona czy Sony.
Ja się modlę nie o niskie ceny Nikona tylko o wzrost płac w naszym kraju i dopasowanie ich do średnich płac krajów UE, bo to chyba jednak jest bardziej realne.
1. "Ja się modlę nie o niskie ceny Nikona tylko o wzrost płac w naszym kraju ..."
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jeśli pozwolisz, to uściślę. Ja się nie modlę o niskie ceny Nikona, ja ciągle główkuję :mrgreen:co zrobić aby więcej zarobić i było mnie na niego stać. Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną.:mrgreen:
2. "... tylko o wzrost płac w naszym kraju i dopasowanie ich do średnich płac krajów UE, bo to chyba jednak jest bardziej realne."
Sądzę, że masz na myśli przodującę kraje UE. Sądzę, że ta uwaga jest znacznie bliższa nadziei a przede wszystkim głębokiej, bardzo głębokiej wierze niż realnemu spojrzeniu na rzeczywistość. Chyba, że myślisz w kategorii czasowej nie mniejszej niż 30-40 lat. Uwierz mi, nie chcę być okrutny.:(
włączając się do dyskusji. nie wiem jakim cudem D700 jest aktualnie zdecydowanie drożyszy od 5d mark2 bo moim skromnym zdaniem ten drugi jest zdecydowanie lepszy obrazowo. To jakiś paradoks!! aż się boję pomyśleć ile będzie kosztował D800 lub D400. Wszędzie w profesjonalnych studiach widzę 5d a w naszej szkole filmowej w łodzi w której często bywam nikt nawet nie spojrzy na nikona. Ludzie od dwóch lat robia profesjonalne filmy canonami a ja się bujam z jakimiś smugami w nikonie D300s. Może ktoś wreszcie wymyśli jak przełożyć bebechy z 5D do D700? Wtedy ten sprzęt wart byłby swojej ceny.
... 5d mark2 bo moim skromnym zdaniem ten drugi jest zdecydowanie lepszy obrazowo...
a dla mnie nie, nie jest nawet wart tych pieniędzy, miałem i dziękuje
za FX zapłaciłem i dostałem z nawiązką, z przyjemnością czekam na na nastepce
problem polega jedynie że każdy z nas czegoś innego oczekuje
a tak naprawde to:http://www.google.pl/imgres?q=wallpapers+nikon+vs+canon&hl=pl&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4GGHP_plGB445GB446&biw=1600&bih=737&tbm=isch&tbnid=rQXvxem7u3URDM:&imgrefurl=http://www.edmundjp.com/blog/%3Fp%3D1213&docid=oBjMQ4tiV_exzM&imgurl=http://www.edmundjp.com/blog/wp-content/uploads/2009/05/itsyou_1024.jpg&w=1024&h=768&ei=rsLGTsXlHNG5hAf8_dj2Aw&zoom=1&iact=hc&vpx=914&vpy=313&dur=3651&hovh=194&hovw=259&tx=198&ty=87&sig=112392535316690550275&page=11&tbnh=161&tbnw=230&start=215&ndsp=21&ved=1t:429,r:10,s:215
Nic nowego nie wykazał ale potwierdził że nic się nie zmieniło na przestrzeni ostatnich miesięcy w tej sprawie.
Więc dla ludzi którzy potrafią tą wiedzę wykorzystać coś jednak wniósł, mam na myśli zainteresowanych marketingowców i ich aktualne badania rynku.
Dla nas tu na forum nie wnosi to nic, w końcu i tak się spodziewamy że nam nieźle kieszenie przewietrzą.
@krokus66: skoro twierdzisz że główkujesz jakby tu zarobić, to tak rzeczywiście musi być - więc, zgadzam się z Tobą w tej kwestii ;)
ale sprostuję bo widzę do czego zmierzasz, hasła modlitwy użyłem jako metafory, przecież nie klęczę i nie proszę Bozię o wygraną w Lotto. :)
Przy średniej UE to się zapędziłem skrótem myślowym, w końcu mówi się że gonimy Europę, dlatego wydaje mi się że średnia płac UE jest wyższa niż w Polsce ale nie jestem pewny, więc masz rację, chodziło mi o przodujące kraje. Uściślę, o kraje starej UE żeby nie było.
Zostawmy już to proszę, wróćmy do D800.
napisałem obrazowania kolego. kwestie filmowania traktuję ogólnie w odniesieniu do całego systemu. Ogólnie mam sentyment do nikona bo od lat mam ten system ale marząc o filmowaniu jeszcze się niedoczekałem czegoś klasy 5d. Co ciekawe! nie stać mnie było na nic lepszego niż D300s przy ostatniej zmienię sprzetu i miałem ostatnio taką smieszną sytuacje zawodowa przy robieniu zdjęć produktu że niestety musiałem przełknąć zarzut o najniższe iso jakie mogłem wydobyć ze swojego cudeńka. Już kupując sprzęt liczylem się z tym i to jest wlaśnie tak mała kupa w nikonie. poza tym do reporterki aparat jest rewelka. hehe
to było w odniesieniu wypowiedzi tmk_t
paradoks w tym ze mój aparat i ostatnio kupiony 50 1,4G juz nie jest produkowany w Japoni tylko w Tailandi albo Chinach czy z innymi systemami też tak jest?
paradoks w tym ze mój aparat i ostatnio kupiony 50 1,4G juz nie jest produkowany w Japoni tylko w Tailandi albo Chinach czy z innymi systemami też tak jest?
Sebod - używaj proszę opcji "edytuj", bo się zrobi niewygodnie dla innych.
a odpowiedź znajdziesz tu: http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=17663
Drugie od góry. Polecam cały wątek. ;)
mateo912
18-11-2011, 23:27
naprawdę myślisz że kraj produkcji ma jakieś znaczenie? (poza marketingowym)
Wszędzie w profesjonalnych studiach widzę 5d a w naszej szkole filmowej w łodzi w której często bywam nikt nawet nie spojrzy na nikona.
Straszne brednie wygadujesz… aż zęby bolą.
A ja znam tylko takie osoby z filmówki, które fotografują Nikonami. Znam jedną, która miała piątkę. I co? Mam pisać, że na PWSFTViT wszyscy używają Nikonów?
To musiały być bardzo profesjonalne te studia skoro używały Canona zamiast Hasselblada. :D Zapytaj na naszym forum ile osób ma porządne studio i używa Nikona. Pewnie jacyś niedorozwinięci są albo w najlepszym przypadku nieprofesjonalni. A tak w ogóle to jakiś wyznacznik? To co widziałeś? Statystyki prowadzisz, po Polsce jeździsz?
Nie ma nic gorszego niż fałszywe uogólnienia i traktowanie własnego widzimisię jako prawdę objawioną.
Sapphiron
19-11-2011, 10:24
swider to u mnie jest mało profesjonalne studio bo na stanie jest Mamka ZD do studia a Nikoś do reportażu
njght_84
19-11-2011, 14:09
już dawno pisaem o migawkach.. po co to komu? tylko po to żeby sie psuła i przez to określamy stan urządzenia 100k w amatorkach to maks w 5d tez nikt nie chce większego niz 100k. Migawka elektroniczna ma dużo większe zalety i jedną podstawową nie psuje się.
njght_84
19-11-2011, 15:12
Ma też wady, przyjmij to do wiadomości.
jakie wady posiada ;> ?
brak dodatkowego bardzo ważnego mechanizmu
cichszy system
dokładniejszy
mniejsze ograniczenia przy błysku
bez migawki nikony miały by przebiegi liczone w milionach
mateo912
19-11-2011, 15:34
jakie wady posiada ;> ?
brak dodatkowego bardzo ważnego mechanizmu
cichszy system
dokładniejszy
mniejsze ograniczenia przy błysku
bez migawki nikony miały by przebiegi liczone w milionach
Problemem w przypadku tego rozwiązania jest czas trwania odczytu zarejestrowanych wartości. W niektórych typach matryc może on wynosić nawet około 1/3 sekundy, co sprawia, że każdy kolejno odczytany rząd pikseli jest coraz mocniej naświetlony. Zapobiega się temu za pomocą odpowiedniego oprogramowania aparatu oraz rozwiązań umożliwiających szybszy odczyt danych z matrycy. Dodatkowo w przypadku elektronicznie eksponowanych matryc typu CCD istnieje zagrożenie wystąpienia zjawiska bloomingu, które polega na rozlewaniu się prześwietlonych pikseli na sąsiednie pola.
już wiesz?
njght_84
19-11-2011, 17:03
ale kto powiedział o wyeliminowaniu lustra..?
A gdzie tu mówiono o lustrze? Mówiono o odczycie danych.
Próbuje się tworzyć rozwiązania hybrydowe, otwarcie migawki elektroniczne, a zamykanie dopływu światła tradycyjnie, drugą kurtyną migawki.
Zawsze to jakiś pomysł, ale nie wyeliminioano przez to tak zupełnie migawki mechanicznej.