Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
krokus66
30-11-2011, 15:12
OK. Ja bym proponował odpuścić sobie wątki poboczne, bo sporo tu OT. Natomiast nie ciągnijmy też dywagacji o cenach (D700 i nie tylko) w dwóch miejscach (krokus66 - to głownie do ciebie). Odpowiedniejsze miejsce to wątek w dziale giełda - rynek.
O.K.
To ja może podsycę Waszą wyobraźnię:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/D800-1.jpg
źródło (http://www.raitank.jp/wp-content/uploads/2011/11/D800.jpg)
To ja może podsycę Waszą wyobraźnię:
Ech... Kolejny nieudany twór.
Szczególnie ten czerwony motyw komuś nie wyszedł ;)
No i ta wielgachna lampa wspomagania coś dziwna jest.
Oczywiście "szyld" też widać jak był manipulowany (lipne klonowanie).
No i zastanawiam się po co guzik otwierania lampy, skoro lampy nie ma? ;)
krokus66
30-11-2011, 15:47
Uśmiech bardzo ładny, taki sympatyczny.
ja tu widze lekki grymas :)
krokus66
30-11-2011, 15:59
O cenach przyszłej puszki nie wolno - bardzo ważne - to mówmy o grymasie.
Na poważnie, to wolę ten wzór paska niż dotychczasowy.
Matey3000
30-11-2011, 16:03
To ko-operacja Nike'a z Nikonem. Pierwsza wersja bez lampy.
A co powiecie na to?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/412/55893170.jpg/)
brak lampy a guzik jest :) sciema
krokus66
30-11-2011, 19:57
Mając powyższe na uwadze:
Bardziej podoba mi się 2. Mniejsza i zgrabniejsza. Uśmiech zdecydowanie wolę z 1. Symbol D800 również.
Ponadto:
- literę D widzę pełną a literę i cyfry z pełnymi brzuszkami - wskazówka dla obcych, że ta pucha jest wypasiona,:lol: szacun się należy,:lol:
- wokół każdego z 3 kółek nad uśmiechem widzę obwódkę, w kolorach RGB - żeby każdy wiedział, że robi również zdjęcia kolorowe,:lol:
- na wysuniętej części korpusu wokół obiektywu widzę piękną tęczę - znak, że jesteśmy otwarci i nowocześni.:lol:
Sądzę, że taki model bardziej się spodoba młodzieży i osobom niepruderyjnym.:lol:
A jak Wy to widzicie?
krokus66
01-12-2011, 08:30
A 50/1,4 d af?
Nikt Ci nie odpowie, nikt nie chce oberwać.
Jest przestrzegany regulamin, ten wątek dotyczy d800.
krzysiozboj
01-12-2011, 09:44
Nikt Ci nie odpowie, nikt nie chce oberwać.
Jest przestrzegany regulamin, ten wątek dotyczy d800.
Dobry dowcip z rana nie jest zły ;)
W tym wątku moze jednak wypadałoby jakiś grafik zrobić w które dni trzymamy się regulaminu i tylko przeróbki z PS wklejamy jako przyszły D800 a w które dni można strzelić boczny temat :D
krokus66
01-12-2011, 11:01
Zgadzam się, że porządek musi być.
Często jednak temat tzw. boczny jest żywotnie związany z tematem głównym.
Bądź mądry i pisz wiersze ...:lol:
Oj nie wyłapaliście tego o co chodziło ebstein. Pod nowa puszke powinien byc podpięty 50/1.4 AF-S, a skoro jest D tzn, że to fake. Zdjęcie jest D800, więc jak najbardziej jestesmy w temacie rozmawiając o jego prawdziwości.
Sapphiron
01-12-2011, 11:16
Jacku, a co jeśli jeszcze nie skończyli i dali starą 50tkę?
krokodyl-lodz
01-12-2011, 11:16
Premiera nowej puchy, może, ale nie musi się jeszcze troszkę przeciągnąć. Zależy jak interpretować te informacje. http://nikon.com/news/2011/1201_01_e.htm
w tym pierwszym to spora gume zamontowali. Co bedzie jak sie bedzie odklejac:)
przy okazji premiery sb-910 pojawila sie jakas tam wzmianka o kryciu pol systemu AF cam 3500 w puszkach dx i fx... czy ktoras puszka fx ma cam 3500 (to jest chyba taki jak w d7000?)
Sapphiron
01-12-2011, 11:32
przy okazji premiery sb-910 pojawila sie jakas tam wzmianka o kryciu pol systemu AF cam 3500 w puszkach dx i fx... czy ktoras puszka fx ma cam 3500 (to jest chyba taki jak w d7000?)
Przecież d700 ma CAM3500 ?
no racja, ten w d7000 to jakis 4800DX
Jeżeli nowa SB910 kryje CAM3500 z D700, to chyba nie ma co liczyć na szersze rozmieszczenie punktów AF w nowym D800. Jak dla mnie wielka szkoda. Tego mi bardzo brakuje w D700.
no ale ustalilismy juz ze szersze rozmieszczenie punktow ze wzgledu na wielkosc lustra af jest niemozliwe.
4-5 lat temu live view w lustrzankach też wydawał się niemożliwy ;).
o właśnie - jak pisze Feadin nigdy nic nie wiadomo, kiedyś nie było cyfry i nikt nie marzył o oglądaniu swoich zdjęć, chyba trzeba napisać w telewizorze :)
Jak dla mnie mniej punktów AF, szerzej rozmieszczone i krzyże - to by było to!
no ale ustalilismy juz ze szersze rozmieszczenie punktow ze wzgledu na wielkosc lustra af jest niemozliwe.
Jest trudne, ale moga się pojawic inne rozwiązania. Przyszłościowe się wydaje rozwiązanie z migawką elektroniczną a pomiar AF tak jak w LV, albo lepiej - przy pomocy swiatła odbitego od matrycy.
Kiedyś olympus jako pierwszy zastosował tego rodzaju pomysł do ustalania ekspozycji z lampa błyskową - TTL w czasie rzeczywistym. Rewelacja.
no tak, ale czy jeszcze bedzie to mozna nazwac lustrzanka? prawdopodobnie lustra wyleca, silnik wyleci, pryzmat zastapi sie jakims lcd...
To nieważne. Byle sie nie pogorszył komfort pracy.
krokus66
01-12-2011, 14:24
To nieważne. Byle sie nie pogorszył komfort pracy.
I oby toto jeszcze zdjęcia fociło.:-o
O to jestem najspokojniejszy. Nie widze powodu dla którego matryce miałyby sie pogorszyć :)
krokus66
01-12-2011, 15:17
Oczywiście, że tak, może być tylko lepiej.
Wybiegamy jednak daleko, daleko w przyszłość.
Oczywiście, że tak, może być tylko lepiej.
Wybiegamy jednak daleko, daleko w przyszłość.
Czyżby? A nowe lustra od Sony? To zapowiedź zmian, pewnie za kilka lat w N i C będzie podobnie.
cz4rnuch
01-12-2011, 15:43
Przyszłościowe się wydaje rozwiązanie z migawką elektroniczną a pomiar AF tak jak w LV, albo lepiej - przy pomocy swiatła odbitego od matrycy. Kiedyś olympus jako pierwszy zastosował tego rodzaju pomysł do ustalania ekspozycji z lampa błyskową - TTL w czasie rzeczywistym. Rewelacja.
Nie wiem czy dokładnie o to samo chodzi ale niedawno Olympus a kilka dni temu Panasonic złożyły wnioski patentowe dotyczące systemów AF wykorzystujących światło odbite od matrycy.
krokus66
01-12-2011, 15:57
Czyżby? A nowe lustra od Sony? To zapowiedź zmian, pewnie za kilka lat w N i C będzie podobnie.
Masz rację.
Już od iluś lat koncerny dogadują się ze sobą w tych sprawach w celu zbicia kosztów badań naukowych i kosztów produkcji. Mnie to nie przeszkadza.
Każda seria puszek Nikosia ma indywidualny design pokrywy lampy/pryzmatu.
D700 jest najstarszym modelem na rynku.
Obydwa ostatnie zdjęcia D800 posiadają stylizację wspomnianego elementu
z linii D700.
Wnioski sami wyciągnijcie ;)
Michaelius
01-12-2011, 17:54
no tak, ale czy jeszcze bedzie to mozna nazwac lustrzanka? prawdopodobnie lustra wyleca, silnik wyleci, pryzmat zastapi sie jakims lcd...
A bedzie to mialo jakiekolwiek znaczenie jesli zdjecia, AF i wizjer beda rownie dobre ?
Każda seria puszek Nikosia ma indywidualny design pokrywy lampy/pryzmatu.
D700 jest najstarszym modelem na rynku.
Obydwa ostatnie zdjęcia D800 posiadają stylizację wspomnianego elementu
z linii D700.
Wnioski sami wyciągnijcie ;)
Przeczytałem to kilka razy ale dalej nie rozumiem co masz na myśli?
Jeśli chodzi Ci o dwa ostatnie zdjęcia które umieściłem, to są zwykłe fejki, taka sobie zabawa kolesi którzy z nudów bawią się photoshopem.
Jakie z tego można wyciągnąć sensowne wnioski?
Mi nasuwa się tylko taki że wiele osób liczy że nowy D800 będzie stylistycznie nawiązywał do poprzednika. IMO słusznie ale czas pokaże, może nas zaskoczą. Oby pozytywnie jeśli już.
A pamiętacie "Grubego" ukazał się jakoś w wakacje:
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/2001/1295588893.jpg)
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5826/nikond8003.jpg)
bliki w obiektywie poznajecie? :)
ps. ja to wrzucam tak dla umilenia nam oczekiwania a nie dla wyciągania konkretnych wniosków.
"Przeczytałem to kilka razy ale dalej nie rozumiem co masz na myśli?
Jeśli chodzi Ci o dwa ostatnie zdjęcia które umieściłem, to są zwykłe fejki,"
Właśnie potwierdzenie, że obydwa są lipne.
krokus66
01-12-2011, 21:35
"Przeczytałem to kilka razy ale dalej nie rozumiem co masz na myśli?
Jeśli chodzi Ci o dwa ostatnie zdjęcia które umieściłem, to są zwykłe fejki,"
Właśnie potwierdzenie, że obydwa są lipne.
Czy to oznacza, że Pan N jeszcze nie zatwierdził przedstawionego projektu do produkcji?:lol:
A ja sądzę, że D800 jest już tak długo w naszej świadomości, premiera ciągle się przesuwa, i że teraz, jak się już ukaże będzie przestarzały. Nikon podjął w związku z tym słuszna decyzje, że poczeka jeszcze trochę i od razu wypuści d900.
zdaje sie ze miala byc premiera miedzy 2 a 4 grudnia... ;)
Mhm i nikon strzeli sobie w stopę ogłaszając nowy produkt przed świętami mówiąc " nie kupujcie teraz produktów nikona bo po świętach będą nowe"
jasne... wszyscy pro fotografowie czekaja na Swieta... naloza mikolajowe czapy i kupia sobie pro puszke pod choinke, po czym obudza sie rano rozpakuja i beda fikac kozly z radosci, ze swiecki mikolaj im taaaaki prezent zrobil...
Nikon podjął w związku z tym słuszna decyzje, że poczeka jeszcze trochę i od razu wypuści d900.
D900 to byłby niewypał. Będzie D910. Bankowo :-P
Sendilkelm
02-12-2011, 14:37
Jaki niewypał, chyba nieprzepał :)
czyli d700 z udoskonalona gumka zaslepiajaca gniazda z przodu.
No bo D900 będzie się przegrzewał i wyłączał, a już D910, droższy od swojego poprzednika, nie będzie miał tego problemu ;)
Sapphiron
02-12-2011, 14:44
czyli d700 z udoskonalona gumka zaslepiajaca gniazda z przodu.
Hmm, ja jakoś nie zauważyłem problemów z tymi gunkami... więc co mieliby poprawić?
a widziales jakis problem z sb900? ;) a jednak poprawili...
No bo D900 będzie się przegrzewał i wyłączał, a już D910, droższy od swojego poprzednika, nie będzie miał tego problemu ;)
Widzicie, już łapiecie... Nikon spełnia Wasze życzenia :)
jasne... wszyscy pro fotografowie czekaja na Swieta... naloza mikolajowe czapy i kupia sobie pro puszke pod choinke, po czym obudza sie rano rozpakuja i beda fikac kozly z radosci, ze swiecki mikolaj im taaaaki prezent zrobil...
Pro? Chyba w Polsce.
Jest jeden rynek który się liczy mający więcej amatorów czekających na nową puszkę pod choinkę.
Polska być tylko malutki kraj gdzieś w rosji.
krokus66
02-12-2011, 15:09
Nie rozumiem co Wy ciągle o tych świętach?:roll:
Uważam, że mają one znaczenie w przypadku artykułów tanich lub po bardzo umiarkowanej cenie. Chyba, że N kieruje się potrzebami niewielkiej grupki milionerów chcących akurat teraz kupić swojemu dziecku puszką za 17 tys. zł. Jest to segment rynku pomijalny w rozważaniach.
Chwilami to przypomina zaklinanie deszczu.:mrgreen:
a co jak wyjdzie d700s? troszke ulepszony. dodane wideo i trosze wieksza matryca. w cenie niewiele wyzszej niz d700.
nikon tyle czeka z d800 bo chce dopracować Af podczas filmowania , który bedzie na poziomie dobrych kamerek hiihi :):):):):)
Hmm, ja jakoś nie zauważyłem problemów z tymi gunkami... więc co mieliby poprawić?
Gunki? To jakieś małe działka tam są zamontowane?
Sapphiron
02-12-2011, 19:38
Gunki? To jakieś małe działka tam są zamontowane?
tak, takie małe działka z przodu do likwidowania konkurencji. Nie korzystałeś jeszcze?
krokus66
02-12-2011, 20:36
a co jak wyjdzie d700s? troszke ulepszony. dodane wideo i trosze wieksza matryca. w cenie niewiele wyzszej niz d700.
Jakby to miała być drobna kosmetyka, to by się ukazał już 1,5 roku temu.
tak, takie małe działka z przodu do likwidowania konkurencji. Nie korzystałeś jeszcze?
hehehe gunki!!! smieszna nazwa. no chyba nie korzystal bo mu sie odlepily. hehehe
hijax_pl
03-12-2011, 10:57
Nie rozumiem co Wy ciągle o tych świętach?:roll:
Uważam, że mają one znaczenie w przypadku artykułów tanich lub po bardzo umiarkowanej cenie.Tak - w Polsce...
Chyba, że N kieruje się potrzebami niewielkiej grupki milionerów chcących akurat teraz kupić swojemu dziecku puszką za 17 tys. zł. Jest to segment rynku pomijalny w rozważaniach.
Myślę, że gdy Nikon tworzył analizę rynku, Polska zawarta została w tej wąziutkiej części wykresu kołowego, który reprezentuje część świata określaną jako "Inne"...
krzysiozboj
03-12-2011, 11:20
...
Myślę, że gdy Nikon tworzył analizę rynku, Polska zawarta została w tej wąziutkiej części wykresu kołowego, który reprezentuje część świata określaną jako "Inne"...
O tym zawsze warto pamiętać gdy robimy jakieś analizy czegoś tam pod kątem premier. Rynki to Japonia, USA, Niemcy i tym podobne kraje. Nie to żebym twierdził że tam się szasta kasą ale ... rynek konsumenta inaczej pewnie wygląda gdy pensje różnią się kilkakrotnie.
Sendilkelm
03-12-2011, 11:55
Tak - w Polsce...
I co, uważasz, że w Japonii, USA etc. każdy chodzi z d700? To po co Nikon produkuje d5100? Dla takich krajów jak Polska? :) Pomimo tego, że mają tam pieniądze pewnie, to kupują to co dla nich jest odpowiednie, a pro puszka nie jest artykułem typowo świątecznym w żadnym kraju.
I co, uważasz, że w Japonii, USA etc. każdy chodzi z d700? To po co Nikon produkuje d5100? Dla takich krajów jak Polska? :) Pomimo tego, że mają tam pieniądze pewnie, to kupują to co dla nich jest odpowiednie, a pro puszka nie jest artykułem typowo świątecznym w żadnym kraju.
Jak tak patrze na turystow (glownie mlodziez) z Japonii, Korei to czesciej mozna zaobserwowac ich z d700 jak np z d7000 :)
Jak tak patrze na turystow (glownie mlodziez) z Japonii, Korei to czesciej mozna zaobserwowac ich z d700 jak np z d7000 :)
A to ciekawa obserwacja. powiedziałbym, że nawet bardzo. Z moich obserwacji wynika raczej, że używają w większości małych kompaktów. Tu pstryk, tam pstryk. Nie widziałem turysty z Japonii czy Korei (zwłaszcza młodzieży) w popularnym turystycznie miejscu z D700+24-70 nie mówiąc o dołączonym gripie :)
ie chodzi mi o takich turystow co to specjalnie zwiedzac przyjezdzaja. W Poznaniu jest bardzo duzo rodzin glownie koreanskich, pracownikow z Samsunga. Wystarczy wejsc do Starego Browaru i zobaczyc z czym biegaja. Troche dziwnie to wyglada jak np jakas malutka koreanka dzwiga na szyi d700.
krokus66
03-12-2011, 18:27
Osobiście znam osoby żyjące na bardzo przyzwoitym poziomie w bogatych krajach. Mają własny dom/ domy.
To co mnie najbardziej uderza, to pragmatyczny stosunek do życia, są bardzo logiczni i oszczędni, również rodowici Amerykanie, ci żyjący powyżej przeciętnej. My Polacy jesteśmy przy nich bardzo rozrzutni, itd. Wiem co piszę. Trochę im zazdroszczę tego rozsądku i pragmatyzmu.
Po pierwsze jakoś częściej widzę "tam" wśród pospólstwa D300 a nie D5000. A w Polsce - dokładnie odwrotnie (no i więcej puszek Canona i Sony u nas)
Po drugie prezenty robią sobie też pasjonaci, a okres świąteczny to okres zniżek i promocji.
1. "... pospólstwa... "
Nie wiem ile masz wiedzy o tym co piszesz. Np. po czym poznasz "pospólstwo" od innych ludzi - bardzo "odważne" stwierdzenie. Obyś się kiedyś nie przejechał.
2. "...pasjonaci,..."
Oni są wszędzie, ale w zdecydowanej mniejszości. Dlatego też produkcja nie może się na nich opierać. Pasjonat gotów jest dać ostatnie pieniądze za rzecz, która jest kilkakrotnie mniej warta. O nich nie mówimy i nie dla nich są robione wielkie przeceny towarów. Logiczne.
Nas Polakow poprostu nie stac na czeste zmiany sprzetu. W takiej Japonii, ludzie np co 2-3 lata wyrzucaja stary TV na smietnik i kupuja nowy, to nic, ze stary jeszcze bardzo dobrze dziala. U nas wymienia sie przewaznie dopiero wtedy jak si estary sprzet zepsuje, albo jest taki stary, ze wstydz przed znajomymi jest.
hijax_pl
03-12-2011, 18:48
To co mnie najbardziej uderza, to pragmatyczny stosunek do życia, są bardzo logiczni i oszczędni, również rodowici Amerykanie, ci żyjący powyżej przeciętnej. My Polacy jesteśmy przy nich bardzo rozrzutni, itd. Wiem co piszę. Trochę im zazdroszczę tego rozsądku i pragmatyzmu.A skąd ten szalejący kryzys się wziął?
Oczywiście nie każdy jest rozrzutny, ale nie ma co generalizować.. W żadną ze stron.
1. "... pospólstwa... "
Nie wiem ile masz wiedzy o tym co piszesz. Np. po czym poznasz "pospólstwo" od innych ludzi - bardzo "odważne" stwierdzenie. Obyś się kiedyś nie przejechał.Poznać całkiem nie jest trudno, ale w sumie to nieważne. Nie zmienia to faktu ile żółtych czy czerwonych pasków na szyjach widać. I co na tych paskach wisi... Jeśli wszyscy są tak rozsądni i pragmatyczni jak piszesz to jednak stosunkowo dużo jest tych pasjonatów.
krokus66
03-12-2011, 19:12
Ludzie na zachodzie, dobrze sytuowani są tak oszczędni względem wielu Polaków, że w pale się nie mieści. Nie oznacza to jednak, że tam nie ma utracjuszy.
A skąd ten szalejący kryzys się wziął?
Oczywiście nie każdy jest rozrzutny, ale nie ma co generalizować.. W żadną ze stron.
Poznać całkiem nie jest trudno, ale w sumie to nieważne. Nie zmienia to faktu ile żółtych czy czerwonych pasków na szyjach widać. I co na tych paskach wisi... Jeśli wszyscy są tak rozsądni i pragmatyczni jak piszesz to jednak stosunkowo dużo jest tych pasjonatów.
1. "A skąd ten szalejący kryzys się wziął?"
To jest zupełnie inny i bardziej skomplikowany temat. Nie obarczaj jednak winą za światowy kryzys przeciętnego Kowalskiego - dojdziemy do absurdu.
2. "Poznać całkiem nie jest trudno, ..."
Znałem dr i profesorów na wyższych uczelniach państwowych. Ubranych czysto i schludnie ale nadzwyczaj skromnie. Złamanego grosza byś za nich nie dał - oni mają inny system wartości. Podobnych przykładów mogę dać znacznie więcej.
hijax_pl
03-12-2011, 19:20
Dobrze, wyjaśnij mi zatem skąd tyle zaawansowanych aparatów u ludzi "zachodu" na szyjach widać?
Utracjusze? Inna stopa życiowa?
Zresztą nie ma co dyskutować - jakby puszki pokroju D700 kupowali tylko profesjonaliści (czyt. zawodowcy) - producenci prędzej czy później, ale by upadli ;)
Dokladnie. To tak jakby auta sportowe mieli kupowac tylko kierowcy wyscigowi.
krokus66
03-12-2011, 19:59
Dobrze, wyjaśnij mi zatem skąd tyle zaawansowanych aparatów u ludzi "zachodu" na szyjach widać?
Utracjusze? Inna stopa życiowa?
Zresztą nie ma co dyskutować - jakby puszki pokroju D700 kupowali tylko profesjonaliści (czyt. zawodowcy) - producenci prędzej czy później, ale by upadli ;)
Nie denerwuj się.
N jest liderem a D700 jest dobrą puszką i cenowo dostępną - piszę o czasie przeszłym. Na populację światową popyt jest wystarczająco duży aby produkcja dobrze szła.
Najważniejsze - wracamy do tematu D800.
Mojej pracującej córce kilkakrotnie chciałem kupić nowy D700 i dać posiadaną optykę N - nie chciała. Zapewniam Cię jednak, że gdyby wyraziła zgodę, to kupiłbym w dniu powszednim i następnego dnia podarował mówiąc z jakiej okazji. Na pewno bym nie czekał na imieniny bądź święta.
Jak było to przepraszam ;)
http://www.fotokult.pl/nikon-d4-i-d900-wedlug-japonskiego-magazynu-capa/160/
;)
Don_Sulco
03-12-2011, 23:32
Jakoś czarno to widzę, brak nowych modeli, obecne kosztują dużo, dużo więcej a i z dostępnością ciężko:(
Zostawiam sobie D90, dokupię lampę na długie zimowe wieczory.
Może na wiosnę coś się wreszcie ruszy.
http://www.fotokult.pl/nikon-d4-i-d900-wedlug-japonskiego-magazynu-capa/160/
Wbudowane WiFi? :D
Nikon na pewno wbudowałby WiFi zamiast sprzedawać go osobno jako akcesorium, oj na pewno!
Chyba że wbudujemy sobie w D4 coś takiego:
http://www.warehouseexpress.com/search/?q=Eye-Fi%20WiFi%20SD%20Cards
i będziemy twierdzić że mamy WiFi wbudowane ;)
Coraz bardziej offtopowy robi się ten wątek. Np. na poprzedniej stronie nie ma nic związanego bezpośrednio z zapowiadanymi puszkami (wklejany w cytatach link jest z wcześniejszej strony, więc się nie liczy).
Zresztą już nawet administracja prosiła, bodajże w osobie Jacka_Z, aby nie poruszać tematyki związanej z ceną, bo to już totalna zgaduj zgadula, a nie spekulowanie o sprzęcie.
Przeglądam ten wątek od wielu stron, i mam wrażenie że najwyżej ok. 20% postów jest rzeczywiście na temat specyfikacji technicznej i możliwości spodziewanych (lub nie) puch. Wygląda to bardziej na dział Cafe, niż o sprzęcie.
Ale, żeby i mój post nie odbiegał od tematu, to osobiście uważam, że raczej nie ma co liczyć na 36 Mpix w następcy D700. W optymistycznej wersji obstawiałbym 24 Mpix w D800 i 36 Mpix w D4. Ale nie wydaje mi się to realne, biorąc pod uwagę dotychczasową ewolucję puszek, jak i to, co zapowiedziała konkurencja w postaci Canona 1D X, który będzie miał 18 Mpix. Nie wiem, czy to koniec wyścigu na Mpix, pewnie nie, ale możliwe, że jakieś chwilowe zawieszenie.
Dlatego prywatnie obstawiam 16 do 18 Mpix w D800, a w D4 18-24 Mpix. Nie sądzę też, aby D800 miał zintegrowany grip. Może Nikon pokusi się o uchylny ekran, ale nawet jeśli, to nie sądzę aby był w pełni odchylany i obrotowy, co najwyżej tylko w dół lub w górę. Ale najpewniej będzie osadzony na stałe - takie odchylanie mogłoby negatywnie wpłynąć na trwałość konstrukcji aparatu, biorąc pod uwagę jego zastosowania i krąg przyszłych użytkowników.
I sądzę, że D800 powstanie jako puszka konkurencyjna dla Canonów 5D Mark II; nie wydaje mi się, aby realne były szanse na "przemodelowanie" segmentu Nikona i by D800 miał być następcą serii D3, a D700 miał się takiego następcy nie doczekać. Wystarczy zobaczyć, że trochę osób korzysta z D700, a więc jest całkiem spory rynek chętnych na FX entry level. Nikon oddałby to pole bez walki Canonowi? Raczej nierealne.
wracając do tematu, to przeglądając sobie różne strony, przeczytałem "review" D700 sprzed 3 lat, kiedy się pokazał na rynku. No i tam amerykanie piszą, że jest to świetna puszka do studia, krajobrazu, fotografii portretowej itp. Natomiast jak ktoś chce "sport", to D3(.).
W tym momencie, jeśli tak pozycjonować D700, to 36MB ma duży sens, bo duże fps nie było zakładane w tej puszce od początku (mimo, że jest całkiem fajne...).
Zaczynam więc obstawiać, że takim oczekiwanym przez ogół następcą D700 nie będzie D800, ale coś innego...
"Czy to oznacza, że Pan N jeszcze nie zatwierdził przedstawionego projektu do produkcji?"
Może i przedstawił, ale w suchszych i mniej roztrzęsionych realiach.
Wypuszczenie nowego modelu w momencie załamania produkcji
nie wydaje się najlepszym pomysłem.
Z innej strony - modernizowanie konstrukcji pewnie jest teraz nieco utrudnione,
za to softem można się pobawić w celu opóźnienia starzenia modelu.
Prawdopodobnie D800 otrzyma programy tematyczne, z racji budowy
mechanicznej (puszki) dostępne z menu :)
"A ja sądzę, że D800 jest już tak długo w naszej świadomości, premiera ciągle się przesuwa, i że teraz, jak się już ukaże będzie przestarzały. Nikon podjął w związku z tym słuszna decyzje, że poczeka jeszcze trochę i od razu wypuści d900."
Kontynuując zmianę nazewnictwa modeli będzie to D9000 ;),
a D300 był ostatnim ze swojej półki...
...a potem
- D9100 nie będzie się przegrzewał i wyłączał,
- w D9200 AF nie będzie wariował,
- D9300 nie będzie pluł olejem
"Nie rozumiem co Wy ciągle o tych świętach?"
Swięta wyprzedziły CocaColę, czyli prawdopodobnie koniec świata
zbliża się nieuchronnie. Nic dziwnego, że ludzi ogarnia niepokój.
krokus66
04-12-2011, 18:03
Zresztą już nawet administracja prosiła, bodajże w osobie Jacka_Z, aby nie poruszać tematyki związanej z ceną, bo to już totalna zgaduj zgadula, a nie spekulowanie o sprzęcie.
Przeglądam ten wątek od wielu stron, i mam wrażenie że najwyżej ok. 20% postów jest rzeczywiście na temat specyfikacji technicznej i możliwości spodziewanych (lub nie) puch. Wygląda to bardziej na dział Cafe, niż o sprzęcie.
Oczekujesz konkretów, powiedz jednak jakich?
1. My przede wszystkim nie wiemy nawet do jakiego klienta będzie nowa puszka FX adresowana. Czy to będzie następca D700, D3s czy D3x? To jest zasadnicza sprawa. Dopiero potem można dywagować o specyfikacji technicznej, o cenach. Tylko w tej kolejności.
2. Ponieważ w kilku postach pojawiły się sugestie o mało prawdopodobnych, bardzo wysokich cenach D800 więc ustosunkowałem się do nich podając logiczną argumentację. To jednak do mnie była skierowana prośba Moderatora, że piszę nie na temat. O.K. Uważam, że również prognozy przyszłych kursów walut są nadzwyczaj ważne. Sądzę, że parę osób wówczas powie: wielka szkoda, że czekałem na D800, trzeba było kupić inny. Dlatego to jest tak bardzo ważne. Oczywiście, że temat D800 można uszczegółowić i rozbić na 5-10 wątków, czy to ma jednak sens? To też się nie spodobało. Nie ma sprawy, nie mój problem.
3. Słusznie zauważyłeś, że niewiele wpisów dotyczy D800. Powiem więcej, jest wiele wpisów w ogóle nie na temat, są nawet nieprzyjemne kłótnie - reakcji nie było. Były nawet co najmniej 2 dłuższe dyskusje jaka cyferka będzie w nowym modelu, gdyż 4 ... przynosi nieszczęście. Było to "rzeczywiście istotne, bardzo wiele wnoszące w dyskusji". Reakcji też nie było.
4. Mając na uwadze pkt.1, to uważam, że bez względu w jakim dziale umieszczony zostanie ten wątek, to przy jednoczesnym zakazie wszelkich kalkulacji cenowych/ kursowych będzie to tylko bajdurzenie - nikogo nie urażając.
5. Przejrzałeś - jak piszesz - cały wątek. Wiesz zatem doskonale, że N nic nie zapowiedział, nie wiemy nawet czy myśli nad nowym modelem! Więc jakich konkretnych odpowiedzi oczekujesz? Pytania, które stawiasz były już wielokrotnie omawiane.
Wię co Cię tak bardzo irytuje?
krokus66
04-12-2011, 18:36
podkreslenia w postach...
Jestem zaskoczony.
Przy długim wpisie podkreślam sprawy najistotniejsze, żeby zwrócić uwagę. Słowa wytłuszczone u mnie są mniej widoczne niż podkreślone. Poprzednio czasami stosowałem inny kolor, ktoś mnie poprosił, że u niego źle widać. Kolor czerwony jeszcze od czasów szkolnych budzi bardzo złe skojarzenia. I tak źle i tak nie dobrze.
Przekonany jestem, że najważniejsza jest treść oraz styl/ kultura przekazywanych informacji. Tutaj jednak jest wielkie niezaorane pole.
Uwzględnię Wasze uwagi na przyszłość aczkolwiek uważam, że jest to szukanie dziury w całym.
Nigdzie nie napisałem, że oczekuję konkretów, bo niby skąd je wziąść, ani też nigdzie nie napisałem, że mnie cokolwiek irytuje ;). Po prostu więcej spekulacji na temat puszek, a nie dookoła nich, tak jak wycięty już chyba przez administrację fragment dyskusji, związany z oszczędnością poszczególnych społeczeństw.
W takiej Japonii, ludzie np co 2-3 lata wyrzucaja stary TV na smietnik i kupuja nowy, to nic, ze stary jeszcze bardzo dobrze dziala.
Taaa...
Japonia to piękny i daleki kraj. Tak daleki, że jest doskonałą bazą do snucia wszelkich wyssanych z palca fantasmagorii.
Rynki to Japonia, USA, Niemcy i tym podobne kraje.
To dawne stereotypy.
Rynek to obecnie przede wszystkim Chiny. Takiego potencjału nie ma żaden inny teatr działań.
Taaa...
Japonia to piękny i daleki kraj. Tak daleki, że jest doskonałą bazą do snucia wszelkich wyssanych z palca fantasmagorii.
To dawne stereotypy.
Rynek to obecnie przede wszystkim Chiny. Takiego potencjału nie ma żaden inny teatr działań.
Chyba bardziej rynek produkcji niż zbytu... Na pewno dochodowe bardziej są Japonia, USA, Niemcy...
A ja z tych 36MPx to bym się nawet cieszył - komputery sobie z takimi plikami bez problemu poradzą, obiektywy powinny dać radę, karty pamięci - cóż tutaj będzie więcej myślenia nad kadrem bo na kartę wejdzie mniej zdjęć.
Za to wygoda korzystania z jednego body które ma w sobie jakby DX i FX bardzo dobre - niezastąpiona.
Chyba bardziej rynek produkcji niż zbytu... Na pewno dochodowe bardziej są Japonia, USA, Niemcy...
"Na pewno" !?
Chłopie, weź poczytaj zanim coś takiego napiszesz. Niemcy już dawno nie są konkurencją w sprzedaży dla Chin, a przy tej dynamice wzrostu to albo Chiny już są największym konsumentem SLR-ów albo za chwilę będą.
Ludzie, przestańcie ciągle wchodzić w spore OT. Co nas obchodzi czy więcej kupują Chiny czy USA. Co chwilę muszę robić czyszczenie.
Napisał qualin (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2632585)
W takiej Japonii, ludzie np co 2-3 lata wyrzucaja stary TV na smietnik i kupuja nowy, to nic, ze stary jeszcze bardzo dobrze dziala.
Taaa...
Napisał krzysiozboj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2632159)
Rynki to Japonia, USA, Niemcy i tym podobne kraje.
To dawne stereotypy.
Akurat w japonii siedzialem kilka miesiecy i wiem co widzialem, coprawda bylo to pare lat temu, ale nie sadze, ze sie nagle im wszystko pozmienialo.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Ludzie, przestańcie ciągle wchodzić w spore OT. Co nas obchodzi czy więcej kupują Chiny czy USA. Co chwilę muszę robić czyszczenie.
Jacku chyba zostały wyczerpane tematy do spekulacji. :) Można zamknąć wątek. ;)
Nawet na optycznych dzisiaj nic nie napisali o nikonie. Co my teraz będziemy czytać? ;)
Jacku chyba zostały wyczerpane tematy do spekulacji. :) Można zamknąć wątek. ;)
ten wątek bedzie zawsze otwarty, zmieni mu sie potem tylko numer body w tytule. Nie traktujcie więc tego jako śmietnika, pisząc cokolwiek.
krokus66
05-12-2011, 09:47
Sądzę, że wątek warto zostawić.
Wskazane jest jednak ograniczyć się tylko do wszelkich przedruków z gazet dotyczących D800/ D4 oraz kondycji N po klęskach żywiołowych.
Sleepwalker
05-12-2011, 10:24
I Canona dla pokrzepienia dusz? ;-)
krokus66
05-12-2011, 10:54
I Canona dla pokrzepienia dusz? ;-)
Nie ja tu rządzę, ja tu tylko zamiatam.:lol:
Zamiatają ufoludki (znaczy zieloni) ;)
Sendilkelm
07-12-2011, 11:16
http://nikonrumors.com/2011/12/06/this-is-it-for-2011-something-big-is-coming-in-january-2012.aspx/
Możemy spać do nowego roku spokojnie :)
krokus66
07-12-2011, 11:38
Dzięki za linka.
Ja prognozuję, że ogłoszenie przez N puszki D800 będzie w ostatnich dniach grudnia br. lub do 20.01.2012r.
A prasa niech sobie pisze co chce.
Ja to napisałem 29.11.br.:mrgreen:
O tym terminie pisałem już dwukrotnie dużo wcześniej w tym wątku. Pisałem również o D4.
Nie było co się bez potrzeby podniecać.:lol::lol::lol:
Może nawet 24 Grudnia i będzie go można znaleźć pod choinką :) To by Pan N zrobił prezent :d
krokus66
07-12-2011, 12:16
Może nawet 24 Grudnia i będzie go można znaleźć pod choinką :) To by Pan N zrobił prezent :d
Myślę, że jest szansa na D800, w sprzedaży powinien być stosunkowo szybko.
Łaski nie robią. Mogliby zaprezentować wcześniej specyfikacje (jak Canon 1Dx), a tak "zasłona jest nie do uchylenia". Byłoby wiadomo, czy warto czekać. W pewnych przypadkach okazałoby się, że wystarczy druga D700 lub D3s a nie nowość.
mateo912
07-12-2011, 14:36
Łaski nie robią. Mogliby zaprezentować wcześniej specyfikacje (jak Canon 1Dx), a tak "zasłona jest nie do uchylenia". Byłoby wiadomo, czy warto czekać. W pewnych przypadkach okazałoby się, że wystarczy druga D700 lub D3s a nie nowość.
a po co mieliby tak robić? przy obecnym podejściu wyprzedadzą wszystkie d700 z magazynów później wprowadzą d800 i nie będzie wyboru.
no wlasnie...
a po co mieliby tak robić? przy obecnym podejściu wyprzedadzą wszystkie d700 z magazynów później wprowadzą d800 i nie będzie wyboru.
Niestety to racja :) Czasem brak wyboru jest lepszy niż zbyt duży wybór ;) Robi sie tym co jest i narzeka i-lub staje się bardziej twórczym :)
krokus66
07-12-2011, 15:10
Czasem brak wyboru jest lepszy niż zbyt duży wybór ;) Robi sie tym co jest ... staje się bardziej twórczym :)
... powiedział rozbitek na bezludnej wyspie zabierając się do udomowionej kozy. Jego syn nazywał się Mieeeeeeetek.:lol::lol::lol:
... powiedział rozbitek na bezludnej wyspie zabierając się do udomowionej kozy. Jego syn nazywał się Mieeeeeeetek.:lol::lol::lol:
My tu Panie wyłącznie o sprzęcie foto rozprawiamy :)
Od "premiery" 1D-X moi znajomi nawet nie patrzą na 1D Mark IV. Nie wiem co teraz zrobi ze sporą ilością marków IV w magazynach. Znajomy dealer mówi, że zainteresowanie na Mark IV spadło do zera... Chyba czegoś takiego chce uniknąć Nikon
samson09
07-12-2011, 17:39
Od "premiery" 1D-X moi znajomi nawet nie patrzą na 1D Mark IV. Nie wiem co teraz zrobi ze sporą ilością marków IV w magazynach. Znajomy dealer mówi, że zainteresowanie na Mark IV spadło do zera... Chyba czegoś takiego chce uniknąć Nikon
Tym bardziej, że np. D700 to nadal świetnie rozchwytywany sprzęt :)
Pawel Pawlak
07-12-2011, 17:44
No d3s też chyba się sprzedaje - to nadal "najlepszy" dostępny korpus reporterski. Oczywiście, są zapowiedzi 1dx - ale w praktyce raczej nie mogą one konkurować z body którym można robić świetne zdjęcia zamiast tylko czytać specyfikację.
Witam po dłuższym pobycie daleko stąd ... ceny D 700, a nawet nikkora 24-70, którego chciałem kupić w grudniu są porażająco wysokie :(
Siedzę na koniu ....
No d3s też chyba się sprzedaje - to nadal "najlepszy" dostępny korpus reporterski. Oczywiście, są zapowiedzi 1dx - ale w praktyce raczej nie mogą one konkurować z body którym można robić świetne zdjęcia zamiast tylko czytać specyfikację.
Ale nikon nie zapowiedział nic nowego, więc nie ma co odkładać zakupów :) Znajomi canonierzy, którzy chcieli się zaopatrzyć w jedynkę odłożyli zakupy na później
Pawel Pawlak
07-12-2011, 17:48
tak, tak... jak najbardziej rozumiem brak informacji o d4 u nikona. Pewnie zobaczymy go niebawem, ale na razie to tylko spekulacje :)
Nikon podobnież powykupywał sporo reklam w dużych czasopismach fotograficznych na styczeń... więc coś się kroi większego. Czas najwyższy... już wszystkie zapychacze jakie się dało pokazali :P były stada coolpixów, był evil, byłą lampa. Czas na normalną puszkę :mrgreen:
http://nikonrumors.com/2011/12/06/this-is-it-for-2011-something-big-is-coming-in-january-2012.aspx/
w styczniu są jakieś targi duże?
cos jest. pisali na rumorsach
ed: 10-13.01 PMA
byle do marca się coś pokazało, amortyzacja mi się kończy ;)
Witam po dłuższym pobycie daleko stąd ... ceny D 700, a nawet nikkora 24-70, którego chciałem kupić w grudniu są porażająco wysokie :(
Siedzę na koniu ....
Właśnie :/ Fachowcy piszą, że w pierwszym kwartale 2012 roku euro pójdzie jeszcze w górę więc...będzie nowy sprzęt a ceny jeszcze bardziej w górę.
byle do marca się coś pokazało, amortyzacja mi się kończy ;)
widze ze wszyscy czekamy na marzec :)
http://photofocus.com/2011/12/04/10-photography-predictions-for-2012/ -też takie spekulacje i plotki........... niezbyt optymistyczne.
widze ze wszyscy czekamy na marzec :)
Tak swoją drogą to pamiętam jak w grudniu 2010 czekałem na następce D700, który wg. wszelkich oznak na niebie i ziemi miał się pojawić w marcu 2011......
http://photofocus.com/2011/12/04/10-photography-predictions-for-2012/ -też takie spekulacje i plotki........... niezbyt optymistyczne.
W dobie kryzysu który być może się skończy, a być może nieprędko - rozwój wypadków mało przewidywalny, to oczywiście możliwe. Nikon ma jednak silnego właściciela w postaci Mitsubishi Group (przychody 250 mld dolarów, zysk za 2010 - 7 mld), nie wiem czy tak łatwo mógłby upaść/być odsprzedany itp.
Sleepwalker
08-12-2011, 06:35
Szczerze? Bzdury, szczególnie punkt o upadku znanego stowarzyszenia fotograficznego. Ot, usiadł sobie i popisał.
krokus66
08-12-2011, 09:26
Witam!
Niektórzy to mają rajskie życie ...:mrgreen: Wyjechałeś i ceny podskoczyły - wniosek: powinieneś być na miejscu i cen pilnować.:mrgreen:
------------
http://photofocus.com/2011/12/04/10-photography-predictions-for-2012/
Nie traktuję tego artykułu zbyt poważnie, nic nie wnosi.
Może to jest jakiś znak :)
http://nikonrumors.com/
rychu_cmg
10-12-2011, 00:46
Może to jest jakiś znak :)
http://nikonrumors.com/
Masz na myśli ten prognozowany transmiter ? Nikon po tak długim czasie od premiery nowej generacji jaką było pojawienie się D300/D3, późniejszej D700, D3X i puszkach po liftingu - D300s i D3s. Musi mieć już przygotowaną nową generacje (przynajmniej w fazie prototypów, choć wierzę, że nowe body zostaną zaprezentowane przed kwietniem 2012), która nadgoni ogromny postęp konkurencji. Przy takim postępie elektroniki prace nad nowym osprzętem dodatkowym wydają się być czymś normalnym.
Nie miałem na myśli transmitera. Spójrz niżej. Jest tam informacja o filmie kręconym podobno przez nadchodzący D800.
grudzinsky
10-12-2011, 12:58
Nie miałem na myśli transmitera. Spójrz niżej. Jest tam informacja o filmie kręconym podobno przez nadchodzący D800.
to nie tak jak piszesz.
niby w Chicago byla krecona reklama niby D800, a jak to bedzie zweryfikuje czas ;)
Zapomnijcie o d800 do końca przyszłego roku.
Styczeń to D4;)
Sendilkelm
11-12-2011, 23:52
Zapomnijcie o d800 do końca przyszłego roku.
Styczeń to D4;)
http://nikonrumors.com/2011/12/11/nikon-d4-specs-16-2mp-11-fps-102400-native-iso-xqd-memory-card.aspx/
Pawel Pawlak
12-12-2011, 00:13
9 crossow do f/8 !!
rychu_cmg
12-12-2011, 00:14
http://nikonrumors.com/2011/12/11/nikon-d4-specs-16-2mp-11-fps-102400-native-iso-xqd-memory-card.aspx/
Jak przeczytałem o nowym rodzaju kart pamięci - XQD to byłem przekonany, że pierwszym body je wykorzystujące będzie następca Detrójek. Specyfikacja z NikonRumors wydaje się bardzo i to bardzo prawdopodobna. Byłaby to świetna odpowiedź na premiery Canona. Mam cichą nadzieję, że Nikon równolegle pokaże DX klasy semi-pro
Tu dyskutujemy o linii Dxxx.
Podlinkowałem newsa z NR w stosownym wątku
Mam cichą nadzieję, że Nikon równolegle pokarze DX klasy semi-pro
Skąd ta zawiść? :P
Ciekawe, czy faktycznie będzie taki podział na puszki do reportażu (D4) i studia (D800). Wygląda na to, że D700 nie doczeka się następcy w prostej linii. Z drugiej strony Canon ma wypuszczać 5DmIII, a nie sądzę, żeby Nikon tak łatwo oddał tę część rynku...
Cieszę się, że zmiana puchy jest już za mną i nie muszę się teraz martwić co tu wybrać :mrgreen:
Pawel Pawlak
12-12-2011, 00:27
No ale mało prawdopodobne zeby nowy canon 5d3 miał konkurować z d700. Raczej wydaje się że właśnie nikon d800 będzie jego konkurentem.
Czyli można założyć D4 w styczniu. D800 nie wcześniej niż czerwiec (choć ja bym stawiał na D4x)
Ma to sens . Puszka pro na olimpiadę i przed samą olimpiadą kamera z dużą ilością MPx. Jesień ochłapy dla reszty czyli D800 i nowy DX
Pawel Pawlak
12-12-2011, 01:08
Ja stawiam na d4 i d800 w styczniu. D4x nie pojawi się prędko... :)
Może. Ale na 99% D800 nie będzie mieć 36 mpx
Pawel Pawlak
12-12-2011, 01:15
No zobaczymy... ;)
A miało być na 100% - nowe lustrzanki na jesień (8 dni jesieni zostało) :lol:
No ale na 100% to nie to samo co na 1000% ;)
uuuuu Panowie, widzę ze się wypaliliście :) bo dyskusja umarła :)
Rafał_Sz
16-12-2011, 13:50
uuuuu Panowie, widzę ze się wypaliliście :) bo dyskusja umarła :)
Nie dyskusja tylko wróżenie z fusów. :)
Przypomnę, że tu spekulujecie wyłącznie o D800, nie o dyskach.
Czyli jednak 36mp będzie...
http://nikonrumors.com/2011/12/16/updated-nikon-d800-specs.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
martinez
16-12-2011, 22:43
Czyli jednak 36mp będzie...
http://nikonrumors.com/2011/12/16/updated-nikon-d800-specs.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29&utm_content=FaceBook
Czyli dobrze :D
Do krajobrazu jak znalazł ;)
Czyli dobrze :D
Do krajobrazu jak znalazł ;)
No Ty się pewnie cieszysz ;) iso100, dużo mpx, możliwość zdjęcia filtra AA - detal pewnie zmiażdży.
Ja już mniej się ciesze...
martinez
16-12-2011, 23:04
No Ty się pewnie cieszysz ;) iso100, dużo mpx, możliwość zdjęcia filtra AA - detal pewnie zmiażdży.
Ja już mniej się ciesze...
Taaa, tylko jak zobaczę cenę to pozostanę pewnie przy tym co mam :D
Ale sprzęt będzie pewnie masakryczny, jeśli wyjdzie ;)
Taaa, tylko jak zobaczę cenę to pozostanę pewnie przy tym co mam :D
Ale sprzęt będzie pewnie masakryczny, jeśli wyjdzie ;)
Witam
im wyższa cena tym większy bodziec żeby więcej zarabiac ;) pokrętne ale przypomnij sobie Piszczyka jak się motywował do pracy... Wszystko ok ale podali wreszcie datę premiery? :)
Pozdrawiam
Still no idea about the exact D800 announcement date. to widziałem żeby było jasne ;)
Czyli hi iso podobne jak w d700, wolniejszy niż d700, trochę lepszy af, video.
Puszka studyjno-krajobrazowa, weselni będą zawiedzeni. Koszt raczej nie będzie usprawiedliwiał przesiadki z d700.
5dm2 killer na pewno(d3x też), ale czy 5dmk3?
No ale zobaczymy w praniu.
Czyli hi iso podobne jak w d700
Możliwe, za to po zeskalowaniu z 36 na 12 to Hi Iso będzie dużo lepsze :-)
Masz rację. Będzie jak w canonie. Tylko te 6 fps.
Zobaczymy co wymodzą z video
Btw jest jakiś test na zachowanie cropów z D700 i iso?
Aż strach pomyśleć jak wyjdzie D4 z 18MPx jak to będzie szumieć znaczy się nie szumieć :)
Aż strach pomyśleć jak wyjdzie D4 z 18MPx jak to będzie szumieć znaczy się nie szumieć :)
Obyś miał rację :) Niby zapowiadają 16MPx ale wierzę w 18MPx.
Z D800 ślubni też powinni być zadowoleni, niby dlaczego nie ?
Z D800 ślubni też powinni być zadowoleni, niby dlaczego nie ?
Jeśli chodzi o obraz to zapewne tak, choć roboty będzie więcej przy obróbce. Za to wielkość NEFa będzie już dosyć upierdliwa......... karty (tu mniejszy problem), dyski twarde (ups..... ceny...), pamięć RAM, procesor -to wszystko dostanie kopa w 4 litery...... podczas obróbki i magazynowania ;-)
4 fps to mało - ja tu widzę problem dla tych co lubią puszczać serię. W porównaniu do 8 fps zagripionego D700 to przepaść. To jest to co dyskwalifikuje to body do zastosowań reporterskich.
4 fps to mało - ja tu widzę problem dla tych co lubią puszczać serię. W porównaniu do 8 fps zagripionego D700 to przepaść. To jest to co dyskwalifikuje to body do zastosowań reporterskich.Szybkosc i rzecz jasna matryca. 36 MPx w reportazu jest zbedne, a pociaga za soba jedynie problemy; wieksze szumy i rozmiary plikow (jak wspomnial Fatman; karty i pozniejsze magazynowanie).
Jako, że temat ruszył Fatman to tego już nie dodałem.
Rozmiar pliku to problem, ale da się wykonać zdjęcie, problem bedzie potem. Komp i dyski można zmienić.
Natomiast brak fps jest nie do przeskoczenia na samym starcie. Nic na to sie nie poradzi.
To zgripowana D800 nie bedzie szybsza niż 4 fps ?
mateo912
17-12-2011, 13:08
To zgripowana D800 nie bedzie szybsza niż 4 fps ?
6fps w trybie dx
Poza tym ile 5d ma? 4,5 fps? I ludzie robią ślubniaki, tu będzie taka sama ilość fps + lepszy AF i nagle nie da rady? ;)
Podobno tylko w trybie DX. Idealnie by było gdyby miała jakiś sRAW z większym fps.
Wyjdzie na to, że w D800 wsadzą matrycę 24MPx i będzie te 6 fps. Może tak być czy te 36MPx to pewniak ?
24Mpix będzie w hipotetycznym D400
To ja poproszę d400 w pro body
Podobno tylko w trybie DX.
A ten DX to będzie ile ? 16-17Mpix o ile wiem. Całkiem sporo.
Poza tym ile 5d ma? 4,5 fps?
3.9 :-)
mateo912
17-12-2011, 13:59
A ten DX to będzie ile ? 16-17Mpix o ile wiem. Całkiem sporo.
3.9 :-)
no proszę czyli nikoś i tak będzie szybszy a ludzie już narzekają:D
Nie ma szans by w tym D800 były jakieś s-rawy?
hotsauce
17-12-2011, 16:14
Nie ma szans by w tym D800 były jakieś s-rawy?
Jak ktos bedzie chcial "s-rawy" to kupi D700 ;)
Pawel Pawlak
17-12-2011, 20:30
przy 36mpix fajnie byłoby zobaczyć nie srawy tylko tryby 1/2 albo 1/4 rozdzielczości ale z priorytetem DR albo HiIso .
To co pisza o af moze oznaczać że d800 dostał zmodyfikowaną wersję cam3500, ale te informacje są także spójne ze spekulacjami o af z d4. Byłoby fajnie.... :)
To co pisza o af moze oznaczać że d800 dostał zmodyfikowaną wersję cam3500
Oby tylko Nikon w swej łaskawości nie dał znanego i "lubianego" mechanizmu lustra z D7000 ;-)
Pawel Pawlak
17-12-2011, 21:27
Oby tylko Nikon w swej łaskawości nie dał znanego i "lubianego" mechanizmu lustra z D7000 ;-)
Rafał, to nawet nie jest zabawne ;)
Tak poważnie to liczę na precyzję iszybkość lustra klasy d3 :)
Nie wiem, o co wam chodzi. Przeciez marketingowy belkot mowi wyraznie, ze to "innowacyjny mechanizm lustra". I co, klamia? No nie, bo nigdy wczesniej takiego ficzera nie bylo :mrgreen:
No pamiętam jak miałem zamiar nabyć D7000 fatman jednak kazał nim ciskać o ziemię i ostatecznie wyszło, że lepiej doskładać i brać d700. Gdyby nie ta decyzja to dalej bym z Wami spekulował a tak to juz 5 000 klatek pękło a i body prawie na siebie zarobiło. Jeszcze troche pospekulujecie i prawie na d800 sie uskłada :)
http://nikonrumors.com/2011/12/17/cropped-nikon-d800-samples-at-high-iso.aspx/
Eee tam...
Sendilkelm
18-12-2011, 15:00
Może. Ale na 99% D800 nie będzie mieć 36 mpx
Nadal tak twierdzisz? Czy zeszło np. na 60%, że nie będzie miał?
O 1 procent pomylić się nie można? ;-) Dlatego nie bawię się w hazard.
Sendilkelm
18-12-2011, 15:45
O 1 procent pomylić się nie można? ;-) Dlatego nie bawię się w hazard.
Dlatego jak spekuluję to spekuluję, a nie jestem pewny na 99% :)
D800 ma jakoś strasznego pecha co do premiery. Jestem ciekaw, kiedy ona ostatecznie nastąpi.
Byłem przekonany, że nikon pokaże D4 na przełomie 2011/2012, ze względu na olimpiadę. Zapowiedź Canona 1DX tylko mnie utwierdziła w tym, że obie firmy przed tą imprezą pokażą czołowe topowe body.
Premiery D800 (do pewnego momentu, ze 2 miesiące temu) się nie spodziewałem, bo wątpiłem w 2 premiery pełnoklatkowców w tym samym czasie. Tym bardziej, że D700 nie ma konkurencji i patrząc po parametrach - to tylko półka semipro - ma wszystko co trzeba. Tymczasem nikon chciał pierw jednak zaprezentować D800 i sygnalizować zmianę w poukładaniu swoich serii body. Przez trzęsienie ziemi i powodzie premiera tak się odwlekła, że aż sklejać się będzie niemal z premierą D4. No chyba, że ... przesuną ją jeszcze dalej ?
Ciekawe, że nikon mając body nie ogłosił jego specyfikacji - tak jak canon 1DX, mógł to zrobić i tylko potem zmodyfikować datę dostepności body na rynku - każdy by te zmiane zrozumiał i zaakceptował (siła wyższa).
Ciekawe kiedy to będzie. W każdym dla tych osób, którym się D800 nie spodoba (albo będzie za drogi) może być problem z dostępnością D700.
krokus66
18-12-2011, 19:37
Sądzę, że z powodu kilku bardzo dużych klęsk opóżniła się premiera nie tylko D800 ale również D4, innych puszek oraz szkieł. Obecnie wszystko wraca do równowagi. Ceny też wrócą, jeszcze trochę.
D700 tak jak każdy bardzo dobry produkt ma/ miał swoje dni wielkiej chwały, po których nieuchronnie musi przyjść ich zmierzch. Naturalna kolej rzeczy.
D700 tak jak każdy bardzo dobry produkt ma/ miał swoje dni wielkiej chwały, po których nieuchronnie musi przyjść ich zmierzch. Naturalna kolej rzeczy.
OK, tylko co po tym zmierzchu? Bo ja na przykład będę miał mega dylemat co dalej począć... oczekiwałem po D800 następcy D700, a tak nie będzie.
Pawel Pawlak
18-12-2011, 19:43
OK, tylko co po tym zmierzchu? Bo ja na przykład będę miał mega dylemat co dalej począć... oczekiwałem po D800 następcy D700, a tak nie będzie.
trzepiesz kasę jako reporter to musisz sobie kupić sprzęt reporterski - d3s albo D4 ;)
Ja się nadal specjalnie nie przejmuję, bo pierwsze cropy z d800 mnie nie odstraszają - w praktyce bedzie to wyglądało nie gorzej niż z d700 :)
trzepiesz kasę jako reporter to musisz sobie kupić sprzęt reporterski - d3s albo D4 :D
LOL, aha... :lol:
Pawel Pawlak
18-12-2011, 19:51
LOL, aha... :lol:
W czym problem ? jeśli robisz zdjęcia całkowicie hobbystycznie - to kupisz taki sprzęt na jakie Cię stać w ramach hobby, jeśli jednak zarobkowa -tzn że musiszze przekalkulować koszty i już.
Nie zanosi się żeby na rynku był jakikolwiek producent FX/FF który chciałby robić obecnie "zawodowcom" takie prezenty, jak zrobił w nikon sprzedając d700. Więc wszyscy zawodowcy bedą w tej samej sytuacji - albo pracujemy tym co mamy, albo kupujemy prawdziwie zawodowe korpusy za zawodową kasę (zobacz na cenę 1dX)
Radek Radziszewski
18-12-2011, 19:57
Fajnie że będzie nowy nikon teraz tylko czekać na oficjalne informacje.
spoko, panowie, jeszcze w sumie nie wiadomo co zostanie ogłoszone. ja też liczę na następcę D700 (i nie w takiej specyfikacji jak opisywany teraz D800) i cały czas ufam, że Nikon stanie na wysokości zadania. Może nie będzie się nazywał D800, ale mnie rybka jaka będzie nazwa wersji 2.0 D700 ;-)...
ja obserwuję te wszystkie spekulacje od ponad miesiąca ... wtedy zdecydowałem się na D700 zamiast D300s ...
sprzęt jedynie jako hobby i to nie takie na które poświęcać będę bardzo dużo czasu ... mam inne zajęcia na co dzień ...
i jedyne co mnie powstrzymuje przed D700 to w tej chwili cena ... i może trochę ciekawość co pokaże Nikon do połowy stycznia (jeśli cokolwiek) ... jak widzę spekulacyjne speki D800 to nie widzę sensu pójścia tą drogą ... po co mi 36mpx? potrzebuję szybkiego af i wysokiego użytecznego iso ... a to mam w D700 ...
jedyna nadzieje w tym że oficjalne info o D800 zbije cenę D700 o powiedzmy 10-20% ... albo że na koniec roku jakaś sieć będzie miała bezvacie i D700 uda się wyrwać za powiedzmy 7.5 kPLN ... a jeśli nie to trzeba będzie przełknąć te 8.5 kPLN i zacisnąć zęby ...
Może tak źle nie będzie ;) D800 za 12 tys.zł. a D4 za 17 tys.zł. i sprawa wyboru dla repo będzie jeszcze prostsza :D
Może tak źle nie będzie ;) D800 za 12 tys.zł. a D4 za 17 tys.zł. i sprawa wyboru dla repo będzie jeszcze prostsza :D
Jeśli D800 będzie za 12 tyś. to D4 raczej za 27, a nie 17 :-P
krokus66
18-12-2011, 20:35
OK, tylko co po tym zmierzchu?
Po każdej choćby najdłuższej i najbrzydszej nocy nastąpi poranek i zaświeci słońce. Sam to sobie kiedyś wymyśliłem.
Pytanie na poważnie.
Czy reporterowi zatrudnionemu na etacie redakcja nie daje do pracy sprzętu? Przecież zgodnie z kp pracodawca ma obowiązek dać pracownikowi nawet długopis, ołówek i gumkę.
Jeśli D800 będzie za 12 tyś. to D4 raczej za 27, a nie 17 :-P
Dobra, niech stracę ;) Za D4 21 tys. :) Ile sobie woła Canon za 1Dx ?
A D400? Czym niby, oprócz nieobecności niedoróbek, miałby się różnić od D7000? Może matrycą FX? Niskobudżetowa pełna klatka, z fps rzędu 3/sek., stymulująca sprzedaż obiektywów FX?
Ciekaw jestem jak wielu posiadaczy D700 jest na chwilę obecną w takim stopniu ograniczonych możliwościami tej puchy, że kosztem o wiele cięższych plików, wolniejszych fpsów i prawdopodobnie (jak już..) w niewielkim stopniu poprawionego wysokiego ISO.. zdecyduje się pozbyć D700 za 5-6k i wydać 12-13k na D800?
Gdyby ktoś w Fuji postawił teraz na ostre negocjacje, wykupił licencje D700 i zalał rynek "nowym" S7Pro w cenie 5-6k, przez kolejne 3lata rynek byłby pozamiatany.
Przy 2 źródłach dochodu powinieneś być krezusem. Widac jak opłacalna jest działalność fotograficzna. Niestety. W dodatku narzędzia pracy musimy sobie kupować sami. Przy takich dochodach nie ma co się spodziewać, że będzie nas stać na wymianę sprzetu na najlepsze w danym momencie modele (mam na myśli także siebie - D3x zawsze uważałem za fantastyczne body, ale go nie kupiłem). Dla równowagi powiem, że gdy się jest na etacie i pracuje na powierzonym sprzęcie, to ten sprzet się eksploatuje do zakatowania wręcz. Przyjemnie pracować na nowości, ale zakatujmy pierw to co mamy. Widać, że sprzetu nie traktujemy tak jak narzędzie do pracy - dajmy na to młotek (a powinniśmy?), tylko jak coś co daje nam frajde.
Mnóstwo zawodowców się nie udziela na tym forum własnie dlatego, że traktują sprzęt jako sprzęt. Ma robić zdjęcia o wystarczających parametrach, być tani i wytrzymały. Znam zawodowca który robi fantastyczne zdjęcia, pracuje grubo ponad 20 lat w zawodzie i ma ... D90 bo on spełnia te minimalne wymagania. Nie mysli o kupnie D3x bo przez to jego zdjęcia nie będą nic droższe. Więc nabycie D3x się nie kalkuluje. D800 też oczywiście nie. Pisze o polskich uwarunkowaniach, bo tu funkcjonujemy.
Jeśli nie podchodzicie do tematu jak zawodowcy, to dlaczego chcecie ich przeskoczyć sprzętowo? To nielogiczne, nie sądzicie?
Wbrew pozorom - zawodowcy bardzo by się cieszyli, by było tak jak kiedyś. Gdy dobry sprzet kosztował tyle co samochód, a amator miał coś, co nie spełniało technicznych kryteriów klientów. Gdyby body kosztowało 30 tys, a amatorskie body nie nadawało się do profi pracy.
Cieszcie się, że tak nie jest, nie narzekajcie. To zawodowcy mają powody do narzekania na rozwalony pseudorynek foto.
PS - post pisany ogólnie, nie do jednej osoby. Generalizuję.
Przy 2 źródłach dochodu powinieneś być krezusem. Widac jak opłacalna jest działalność fotograficzna. Niestety. W dodatku narzędzia pracy musimy sobie kupować sami. Przy takich dochodach nie ma co się spodziewać, że będzie nas stać na wymianę sprzetu na najlepsze w danym momencie modele (mam na myśli także siebie - D3x zawsze uważałem za fantastyczne body, ale go nie kupiłem). Dla równowagi powiem, że gdy się jest na etacie i pracuje na powierzonym sprzęcie, to ten sprzet się eksploatuje do zakatowania wręcz. Przyjemnie pracować na nowości, ale zakatujmy pierw to co mamy. Widać, że sprzetu nie traktujemy tak jak narzędzie do pracy - dajmy na to młotek (a powinniśmy?), tylko jak coś co daje nam frajde.
Mnóstwo zawodowców się nie udziela na tym forum własnie dlatego, że traktują sprzęt jako sprzęt. Ma robić zdjęcia o wystarczających parametrach, być tani i wytrzymały. Znam zawodowca który robi fantastyczne zdjęcia, pracuje grubo ponad 20 lat w zawodzie i ma ... D90 bo on spełnia te minimalne wymagania. Nie mysli o kupnie D3x bo przez to jego zdjęcia nie będą nic droższe. Więc nabycie D3x się nie kalkuluje. D800 też oczywiście nie. Pisze o polskich uwarunkowaniach, bo tu funkcjonujemy.
Jeśli nie podchodzicie do tematu jak zawodowcy, to dlaczego chcecie ich przeskoczyć sprzętowo? To nielogiczne, nie sądzicie?
Wbrew pozorom - zawodowcy bardzo by się cieszyli, by było tak jak kiedyś. Gdy dobry sprzet kosztował tyle co samochód, a amator miał coś, co nie spełniało technicznych kryteriów klientów. Gdyby body kosztowało 30 tys, a amatorskie body nie nadawało się do profi pracy.
Cieszcie się, że tak nie jest, nie narzekajcie. To zawodowcy mają powody do narzekania na rozwalony pseudorynek foto.
PS - post pisany ogólnie, nie do jednej osoby. Generalizuję.
polać mu puki dobrze gada :):)
Ciekaw jestem jak wielu posiadaczy D700 jest na chwilę obecną w takim stopniu ograniczonych możliwościami tej puchy, że kosztem o wiele cięższych plików, wolniejszych fpsów i prawdopodobnie (jak już..) w niewielkim stopniu poprawionego wysokiego ISO.. zdecyduje się pozbyć D700 za 5-6k i wydać 12-13k na D800?
A to trzeba być ograniczonym możliwościami aktualnego sprzętu w jakiś sposób, żeby sobie kupić nową zabawkę ?
Dla mnie wystarczy, że spełnione są dwa warunki: nowy sprzęt jest lepszy w tym co mnie rajcuje, mam na niego kasę. I już :-)
Podam pierwsze ograniczenie D700 w stosunku do D800. D700 kręci bardzo kiepskie filmy :D :D :D ;-)
A to trzeba być ograniczonym możliwościami aktualnego sprzętu w jakiś sposób, żeby sobie kupić nową zabawkę ?
Dla mnie wystarczy, że spełnione są dwa warunki: nowy sprzęt jest lepszy w tym co mnie rajcuje, mam na niego kasę. I już :-)
Podam pierwsze ograniczenie D700 w stosunku do D800. D700 kręci bardzo kiepskie filmy :D :D :D ;-)
..dlatego też zapytałem "..jak wielu.." a nie "..czy ktokolwiek.." :) ..mnie też stać, tym bardziej, że kupuję w cenach znacznie poniżej "rynkowych".. nie lubię tylko, gdy ktoś mnie karmi marketingową papką.. a to w czym tutaj (ten wątek) uczestniczymy, to niewątpliwie element takiej uczty.. :)
No racja :-)
Mnie nie stać obecnie :-(
A D4 podobno pod koniec stycznia będzie do kupienia.........
No racja :-)
Mnie nie stać obecnie :-(
A D4 podobno pod koniec stycznia będzie do kupienia.........
..też celuje w D4 i też na połowę stycznia czekam.. ale jak przegną z ceną, to zapoluje na D3s'a od kogoś, kto się jednak papką przeżarł.. ;)
jordancity
19-12-2011, 01:14
Moje d80 już się trochę zestarzało i bardzo liczyłem na to co pojawi się w przyszłym roku, szczególnie na następcę D700. Wygląda na to, że D800 to będzie już inny segment (przynajmniej cenowy) i obawiam się, że cena skutecznie ostudzi moje oczekiwania. Myślicie, że Nikon wypuści jakieś bardziej budżetowe FX czy mam sobie nie robić nadziei? Ile kosztował D700 po premierze?
Ile kosztował D700 po premierze?
W grudniu 2008 roku Fotorimex sprzedawał D700 po 6.649 - za dolara USA trzeba było zapłacić około 2,90
krokus66
19-12-2011, 09:03
Gdybym focił zarobkowo, to bym skrzętnie liczył koszty a ponieważ robię dla przyjemności to kupuję to ciacho, które bardziej smakuje i nie patrzę ile ma kalorii. Gdybym miał D700 to na pewno puszki bym nie wymieniał, jestem w miarę rozsądny.
Dobrze że technologia i sprzęt umożliwia poprawne technicznie focenie nawet małemu dziecku, że nie jest to już czarna magia tylko i wyłącznie dla wtajemniczonych. Jestem za postępem nauki oraz możliwością korzystania z jej osiagnięć przez szerokie rzesze ludzi. Na zawodowcach wymusza to "sensowne" wyliczanie ceny oraz większą dbałość o jakość wykonanej usługi. Jak powiedział niezapomniany JKM: po wyjściu z pracy każdy z nas jest klientem - mądre i cenne słowa.
Zobacz na to z drugiej strony. Kiedys samochód potrafił naprawić prawie każdy, teraz tylko serwis. Kiedyś fotki robił fotograf, teraz każdy. Niby fajnie, ale zawód fotografa dla wielu przestaje byc opłacalny. Jeszcze trochę, to z rynku zniknie wielu fotografów, przetrwaja tylko najsilniejsi i nie ma co liczyc na spadek cen ;)
paparazzi89
19-12-2011, 10:13
Zobacz na to z drugiej strony. Kiedys samochód potrafił naprawić prawie każdy, teraz tylko serwis. Kiedyś fotki robił fotograf, teraz każdy. Niby fajnie, ale zawód fotografa dla wielu przestaje byc opłacalny. Jeszcze trochę, to z rynku zniknie wielu fotografów, przetrwaja tylko najsilniejsi i nie ma co liczyc na spadek cen ;)
dokładnie... wszystko się odwróciło dogóry nogami! Zawsze się śmiałem i dziwiłem ludziom co pracują normalnie, a w soboty na wesele śmigają... ale mnie pewnie też to dopadnie :(
W grudniu 2008 roku Fotorimex sprzedawał D700 po 6.649 - za dolara USA trzeba było zapłacić około 2,90
6649$ ? chyba nie...cena w chwili ogłoszenia była 2999$ czyli ok. 8100-8500zł, czyli tyle co...dzisiaj, tylko przy innym kursie dolara.
krokus66
20-12-2011, 11:28
Generalne zasady są niewątpliwie mądre ale po przyjrzeniu się z bliska widzi się wówczas liczne problemy i trudne sytuacje wielu osób. To jest smutne, w takich sytuacjach widziałem już bardzo wiele osób, o wiele za dużo, to jest dołujące. Często kończy się tak jak pisze paparazzi89 a bywa, że i tak nie styka.:(
Wracając do generalnych wypowiedzi, to coraz bardziej widać zwiastuny kolejnego etapu zaciskania pasa:(, już o tym pisałem wcześniej. Uderzy to we wszystkich dosyć dotkliwie. Ja od kilkudziesięciu lat słyszę o tym zaciskaniu. Kiedyś nawet własnoręcznie dorobiłem dziurki, teraz się już nie da bo dotarłem do sprzączki ... :mrgreen: Może Wy macie jakieś wolne dziurki i jesteście skłonni je użyczyć?:mrgreen:
Gdybym focił zarobkowo, to bym skrzętnie liczył koszty a ponieważ robię dla przyjemności to kupuję to ciacho, które bardziej smakuje i nie patrzę ile ma kalorii. .Moją wypowiedź należy czytać tak: zawodowcy są zadowoleni ze sprzętu. To amatorzy (w sensie nie-zawodowcy, bez urazy) mają do niego uwagi, pretensje itd.
Czy nie uważacie taką sytuacje za dziwną? Bo to chyba zawodowcy powinni mieć większe wymagania.
krolewicz
20-12-2011, 11:51
ale przecież tak jest od zawsze, że amatorom to co najbardziej przeszkadza w robieniu zdjęć to pi^^&$$ aparat fotograficzny :D
Czy nie uważacie taką sytuacje za dziwną? Bo to chyba zawodowcy powinni mieć większe wymagania.
Mnie to nie dziwi. Porównanie proste - czy zawodowy kierowca (np. taksówkarz) musi mieć większe wymagania co do samochodu? Jeśli tak by było to nikt by nie jeździł niczym lepszym niż Mercedes 124 z 92 roku lub okular sprowadzony z Niemiec (oczywiście z całym szacunkiem dla taksówkarzy). Chodzi o samo porównanie.
Moją wypowiedź należy czytać tak: zawodowcy są zadowoleni ze sprzętu. To amatorzy (w sensie nie-zawodowcy, bez urazy) mają do niego uwagi, pretensje itd.
Niech już tak pozostanie :) Wolę taką rzeczywistość niż miałoby być na odwrót :D
Mnie to nie dziwi. Porównanie proste - czy zawodowy kierowca (np. taksówkarz) musi mieć większe wymagania co do samochodu?Złe porównanie. To co używają amatorzy to najlepszy sprzęt jaki w ogóle istnieje. D3s to jak bolid F1, a nie taksówka. Nie ma nic lepszego.
Bo zawodowy sprzęt jest najwyższej klasy i z reguły nie ma się do czego przyczepić.
Amatorski sprzęt, natomiast, ma pewne niedomagania, dużo gorsze parametry i dlatego jest na co narzekać ;)
Jest jeszcze tzw. "semi-pro" i w tym przypadku nie wiadomo jak się zachować, bo i amator i zawodowiec czuję się z nim "w miarę" dobrze ;)
A co do D800...
Wydaje mi się, że w puszcze przeznaczonej bądź co bądź do studia (te megapiksele, czułość i szybkość) powinien być chyba większy wyświetlacz, żeby łatwiej było skontrolować dane zdjęcie. Myślę, że opcje podglądu powinny być bardziej rozwinięte. Np. tak jak jest w zewnętrznych ekranach od SONY (dla filmowców), że ostre krawędzie są zaznaczone na czerwono (z możliwością ustawienia tolerancji). Takie rozwiązanie szczególnie by pomogło filmowcom przy ostrzeniu manualnym podczas ujęć.
No ale może ktoś potrzebuje mieć własną rakietę odrzutową i F1 mu nie wystarcza ;) - Jeśli kogoś stać by kupować sobie taki sprzęt jedynie dla zabawy to ja nie widzę w tym nic złego.
krokus66
20-12-2011, 12:52
Moją wypowiedź należy czytać tak: zawodowcy są zadowoleni ze sprzętu. To amatorzy (w sensie nie-zawodowcy, bez urazy) mają do niego uwagi, pretensje itd.
Gybym miał firmę, to maszyny/ sprzęt foto bym zakupił dokładnie pod moje potrzeby i wielkość produkcji. Na pewno bym maszyn nie wymieniał co 4 lata na nowe, znów na super profi, bo po co. Firm nie stać finansowo na coś takiego. Już o tym pisałem.
Gdybym na forum foto był wcześniej i poznał m.in. przepiękne obrazy Grzegorza, to mając wiedzę, iż focił na DX nie myślałbym o FX. To pod Jego wpływem zrezygnowałem z bąbla na rzecz N 16-35 mimo, że zawsze stawiałem na jakość a bąbel jest super doskonały. Rozsądne argumenty od szczerych osób szybko do mnie trafiają. Gdyby na tym forum nie pisano, że D800 jest tuż tuż, to już dawno bym focił D700 i na pewno bym nie narzekał. Żona też mówiła: czekamy. Jedno jest pewne, od ust sobie nic nie odejmiemy.
--------------------
Przed wielu laty spałem w domku na Studenckiej u Melchiora Wańkowicza. Człowiek mądry i niesamowicie doświadczony przez życie, przeżył rewolucję październikową, legiony, rok 1920 oraz 2 wojny światowe. "Bawiłem się" Jego Leicą, pochwaliłem nowym nabytkiem Exactą RTL 1000 + Weimar Cds. Pytał mnie n-ty raz dlaczego właśnie ten aparat kupiłem. Mówiłem, że niemiecki, optyka Zeissa, o jego wielkich zaletach i możliwościach. To Go absolutnie nie przekonywało, czy ja to teraz (nie kiedyś)wykorzystam, dlaczego nie kupiłem tańszego np. Zenitha? Kompletnie załamany powiedziałem, że miałem 3-krotne przebicie w stosunku do Zenitha, itd. ...
Do dziś pamiętam doskonale Jego niesamowitą logikę myślenia i twardy pragmatyzm. Ta rozmowa dała mi niezmiernie dużo i nadal "trochę" studzi moje wybujałe zapędy.
A tak swoją drogą, to zauważyliście jaka nastąpiła cisza co do D400. Może Panu Nikonowi odwidziało się rozwijanie D300s ?
krokus66
20-12-2011, 13:40
A tak swoją drogą, to zauważyliście jaka nastąpiła cisza co do D400. Może Panu Nikonowi odwidziało się rozwijanie D300s ?
A czy Pan Nikon mówił cokolwiek o D800? To my mu mówimy co i jak ma zrobić oraz kiedy wprowadzić na rynek.:mrgreen:
D300s zniknął ze sklepu internetowego Fotojoker już jakiś czas temu, D3s chwilowo niedostępny... Hmmm...
D300s zniknął ze sklepu internetowego Fotojoker już jakiś czas temu, D3s chwilowo niedostępny... Hmmm...
Witam D3s mają jeszcze, ale d300s tylko może jeszcze gdzieś na półkach w sklepach jokera stacjonarnych. Z d7000 też są co kilka dni "braki" - ale tu akurat wiem że winne zakupy świąteczne. Po prostu więcej tego idzie. Dlatego o ile wiem sprzedają tylko w połączeniu z 18-105 :) dając na zestawie "rabat". Co dalej - nie mają żadnych info. Mówię o poziomie sprzedawcy sklepowego. Pozdrawiam
D3s jest Out of Production.
Sapphiron
20-12-2011, 20:09
D3s jest Out of Production.
że kurczę co?
Rafał_Sz
20-12-2011, 20:16
że kurczę co?
Nie trzepią już sprzętu bo to już paździerz i siara na salonach. :)
Sapphiron
20-12-2011, 20:20
no to ja nie w temacie. co teraz jest na czasie?
Mityczny D4 i D800 ;)
Eeee i po co mu wypaplaliście :) przeczytałby 4718 postów i by wiedział :)
Pawel Pawlak
20-12-2011, 21:08
no następca d3s czyli d4 - teoretycznie prezentacja modelu ma nastąpić 06.01.2012, a w sprzedaży ma się pojawić do końca stycznia. Nie martw się, gorszy niż d3s raczej nie będzie; nie wiadomo tylko czy cena nie podskoczy w okolice canona 1dX :/
Mnie to nie dziwi. Porównanie proste - czy zawodowy kierowca (np. taksówkarz) musi mieć większe wymagania co do samochodu? Jeśli tak by było to nikt by nie jeździł niczym lepszym niż Mercedes 124 z 92 roku lub okular sprowadzony z Niemiec (oczywiście z całym szacunkiem dla taksówkarzy). Chodzi o samo porównanie.
Alez taksowkarze maja wieksze wymagania - samochod ma byc baardzo niezawodny, odporny na trudy eksploatacji i duze przebiegi, przy tym rozmiarow umozliwiajacych wygodny przewoz 3 pasazerow. Przy tym jak najtanszy w zakupie i eksploatacji (dlatego nie widuje sie Maybachow z kogutem). Silnik nie musi miec "kopa" - ma sie toczyc tanio od A do B. Amator kierowca ma podobne wymagania - tyle ze nie potrzebuje auta na 500 tys km, za to wolalby pewnie troche dodatkow/gadzetow, no i zeby dawalo frajde w czasie jazdy. Malo kto kupuje na wlasne potrzeby Merca z bazowym dieslem dla siebie...
Kierowcy sportowi potrzebuja czegos innego - nie bede nikogo obrazal piszac czego potrzebuja....
Dwie rozne grupy "zawodowcow" - rozne wymagania
... dla jednych D3s dla drugich D3x ;)
Sapphiron
20-12-2011, 21:53
Pawle ale ja się nie martwię, moje d700 sprawdzają się wyśmienicie :) świadomie wybrałem je zamiast d3s :)
robin102
20-12-2011, 21:57
Alez taksowkarze maja wieksze wymagania - samochod ma byc baardzo niezawodny, odporny na trudy eksploatacji i duze przebiegi, przy tym rozmiarow umozliwiajacych wygodny przewoz 3 pasazerow...
Czyli FIATA SEINNA bo takim mnie wiozło TAXI do serwisu na Postępu, a powrotna drogę SKODA FABIA SEDAN może to tylko na tej trasie takie profesjonalne taksówki jeżdżą do tego profesjonalnego serwisu.
;)
Jaki serwis takie taxi.... ;)
...To sa ci profesjonalisci ktorzy nie moga sobie pozwolic na D3s (znaczy sie na Merca) ;)
Zgadzam sie ze zdaniem, ze zawodowiec sie nie napina na wszystkie nowosci/nowinki jesli nie sa mu potrzebne - kupuje puszke ktora przy jak najmniejszym koszcie pozwoli mu osiagnac zamierzony efekt ( przy tym niezawodnosc i trwalosc jak MB W124). Oczywiscie welu ograniczaja finanse i zamiast D3s kupuja np D700.
BTW Swietny masz podpis.
Oczywiscie welu ograniczaja finanse i zamiast D3s kupuja np D700.
Ja bym wolał D700, nawet gdyby cena była taka sama - D3s za duży kloc, zresztą D700 też niestety jest zbyt duży i ciężki.. Dla mnie idealna lustrzanka Nikon FX to byłoby coś podobnego do F6 ( http://www.kenrockwell.com/nikon/f6.htm ), koniecznie ze 100% dużym wizjerem zamiast lampy. Ale cóż.. czegoś takiego pewnie nie zrobią.
O ile pamietam kiedys napisalem - uwazam ze Nikon wypyszczajac D700 tak zblizonego obrazowaniem do D3 strzelil sobie w stope i ze nastepca nie bedzie tak zblizony do linii profi jak w w/w przypadku. Jesli specyfikacja D800 okaze sie prawdziwa (te 36 MPix itd) to potwierdza sie moje przypuszczenia. Przy tym nie zdziwilbym sie gdyby dlugo jeszcze (o ile w ogole) nie wyszedl nastepca D3X. Po co w studio taki klocek - "buda" od D700/800 wystarczy. A reporterka gdzie liczy sie szbkostrzelnosc, odpornosc bedzie miala D4.
Fakt, ze D3 to kloc - ale ja ciagle lapie sie na tym, ze chcialbym wierzyc ze D3s pozwoliloby mi robic lepsze fotki z racji wyzszych ISO.
Co jest bzdura - bo to nie sprzet mnie ogranicza, tylko ja ograniczam sprzet - niestety.
Zgadzam sie ze zdaniem, ze zawodowiec sie nie napina na wszystkie nowosci/nowinki jesli nie sa mu potrzebne
Ja jestem zawodowcem i kupuję od cholery rzeczy, które mi nie są potrzebne. Lubię sprawiać sobie przyjemność -D3 mi wystarcza, ale jak bym miał kasę na D3s to na 100% bym kupił. Dla przyjemności. Dla komfortu. D4 też. Nawet bym chętnie jakiegoś D4 Fatman Edition na zamówienie specjalne przyjął.
Ludzie -nie ma się czego bać ani wstydzić. Nie lubicie sprawiać sobie przyjemności ? Trzeba się do tego przyznać -od tego się nie umiera.
Fakt, ze D3 to kloc - ale ja ciagle lapie sie na tym, ze chcialbym wierzyc ze D3s pozwoliloby mi robic lepsze fotki z racji wyzszych ISO.
Co jest bzdura - bo to nie sprzet mnie ogranicza, tylko ja ograniczam sprzet - niestety.
Ależ oczywiście, że pozwoli Ci robić lepsze fotki -ze względu na to co nawet napisałeś. Tam gdzie D3 nie da rady, bo zamiast twarzy ludzi na zdjęciu będzie papka, D3s pokaże jeszcze jakieś rozpoznawalne szczegóły.
Ogranicza/nie ogranicza cały zestaw: pan fotograf, aparat, obiektyw. Liczy się całość.
W moim przypadku to jakbys wsadzil kursanta prawa jazdy za kierownice F1....
... a co do przyjemnosci: caly moj sprzet to przyjemnosc a nie potrzeba.
Jak w gronie AA: "Na imie mam Tomasz, jestem onanista sprzetowym...." ;)
Po każdej choćby najdłuższej i najbrzydszej nocy nastąpi poranek i zaświeci słońce. Sam to sobie kiedyś wymyśliłem.
Pytanie na poważnie.
Czy reporterowi zatrudnionemu na etacie redakcja nie daje do pracy sprzętu? Przecież zgodnie z kp pracodawca ma obowiązek dać pracownikowi nawet długopis, ołówek i gumkę.
A to żart jakiś? W Reuters dają, ale w Polsce jest ich 2 tylko .....
krokus66
21-12-2011, 09:38
A to żart jakiś? W Reuters dają, ale w Polsce jest ich 2 tylko .....
Z czyjeś wypowiedzi wynikało, że nie dają pracownikom etatowym. Wydało mi się to dziwne. Póżniej inna osoba napisała, że dają i wszystko jasne. Dają bo muszą, łaski nie robią.
Reuters może i daje, ale z tego co wiem w Poznaniu AG ma na stanie jedną 300 2.8 i... tyle :) Reszta sprzętu to własność fotoreporterów...
Sendilkelm
21-12-2011, 10:18
Jak na zawołanie :)
http://nikonrumors.com/2011/12/20/nikon-d400-will-not-be-announced-before-the-d800d4.aspx/
krokus66
21-12-2011, 10:22
Nie ukrywam, że mnie to dziwi. Sądzę, że w takim przypadku pracodawca rekompensuje to finansowo w dodatku
do wynagrodzenia. Kp obowiązuje wszystkich pracodawców bez względu na formę prawną firmy. Co innego jest przy tak zwanym samozatrudnieniu, umowa - zlecenie, umowa o dzieło.
Ludzie -nie ma się czego bać ani wstydzić. Nie lubicie sprawiać sobie przyjemności ? Trzeba się do tego przyznać -od tego się nie umiera.
Czy znasz powiedzenie: 15 minut przyjemności i 2 lata leczenia?:lol:
Oczywiście zgadzam się z Tobą. Ja też nie muszę mieć D800 ani FX. Uważam również, że życie oparte tylko i wyłącznie na chłodnej finansowej kalkulacji, bez odrobiny fantazji i szaleństwa jest życiem zmarnowanym.:mrgreen:
siedemczwartych
21-12-2011, 10:31
Czyli FIATA SEINNA bo takim mnie wiozło TAXI do serwisu na Postępu, a powrotna drogę SKODA FABIA SEDAN może to tylko na tej trasie takie profesjonalne taksówki jeżdżą do tego profesjonalnego serwisu.
;)
jakie miasto takie taksówki...
Jak w tym dowcipie o motolotniarzu, który uderzył w Pałac Kultury (po zdarzeniach WTC)
Jaki kraj tacy terroryści. :)
krokus66
21-12-2011, 10:35
Jak na zawołanie :)
http://nikonrumors.com/2011/12/20/nikon-d400-will-not-be-announced-before-the-d800d4.aspx/
Wiele osób w tym wątku przewidywało, że D400 będzie po D800 i D4. Dla mnie nie ma zaskoczenia. Niedawno pisałem, że teraz się wszystko ruszy, jest OK.
Sendilkelm
21-12-2011, 10:39
Wiele osób w tym wątku przewidywało, że D400 będzie po D800 i D4. Dla mnie nie ma zaskoczenia. Niedawno pisałem, że teraz się wszystko ruszy, jest OK.
Dla mnie też nie ma zaskoczenia. To o co mi chodziło to tylko odpowiedź na to, że jak na razie nie ma żadnych przecieków o d400. No i nagle "są" :) Marzec jest akceptowalnym terminem.
krokus66
21-12-2011, 10:59
Dla mnie też nie ma zaskoczenia. To o co mi chodziło to tylko odpowiedź na to, że jak na razie nie ma żadnych przecieków o d400. No i nagle "są" :) Marzec jest akceptowalnym terminem.
Oczywiście, tak też Ciebie zrozumiałem.
Z pewną dozą wrodzonej nieśmiałości:lol: ośmielę się wtrącić, że jeśli nawet Euro osiągnie niebotyczne wyżyny, to wcale nie oznacza, że musi to się automatycznie i proporcjonalnie przełożyć na ceny. Byłoby to ewidentną bzdurą
Ja bym wolał D700, nawet gdyby cena była taka sama - D3s za duży kloc, zresztą D700 też niestety jest zbyt duży i ciężki.. Dla mnie idealna lustrzanka Nikon FX to byłoby coś podobnego do F6
D700:
Waga 995 g (bez baterii)
Wymiary: 147 x 123 x 77 mm
F6:
Waga 975 g (bez baterii)
Wymiary: 157 x 119 x 78.5mm
Hmm, gdzie ta przewaga F6?
D700:
Waga 995 g (bez baterii)
F6:
Waga 975 g (bez baterii)
wiekszosc wypowiadajacych sie osob nigdy nie miala w reku aparatow o ktorych pisza... smieszne sa okreslenia kierowane w strone d3, kloc... przeciez on jest o wiele mniejszy niz 700 z gripem.
wiekszosc wypowiadajacych sie osob nigdy nie miala w reku aparatow o ktorych pisza... smieszne sa okreslenia kierowane w strone d3, kloc... przeciez on jest o wiele mniejszy niz 700 z gripem.
Grip nie jest wyposażeniem obowiązkowym, więc akurat co do klockowatości D3 przyznaję rację. Nie zgadzam się tylko z porównaniem D700 do F6 - te aparaty w zasadzie gabarytami się nie różnią.
wolnyslimak
21-12-2011, 11:50
... Uważam również, że życie oparte tylko i wyłącznie na chłodnej finansowej kalkulacji, bez odrobiny fantazji i szaleństwa jest życiem zmarnowanym.:mrgreen:
Pozwolisz, że zapamiętam kwestię? Bardzo mi przypadła do gustu...ciekawe czy mojej żonie też?:)
krokus66
21-12-2011, 12:35
Pozwolisz, że zapamiętam kwestię? Bardzo mi przypadła do gustu...ciekawe czy mojej żonie też?:)
Oczywiście, że pozwalam.:mrgreen: My mężczyźni, gatunek uciskany musimy sobie wzajemnie pomagać aby jakoś przetrwać te ciężkie czasy.:lol:
Pewien marketing w małżeństwie też jest wysoce wskazany.:lol: Mnie moja małżonka namawia na D800, skoro inny nie da mi zadowolenia.:mrgreen: Obecnie oswaja się z myślą o Eizo 27", oczywiście kupować będziemy w logicznej kolejności.
A zupa nigdy nie była przypalona.:lol::lol::lol:
D700:
Waga 995 g (bez baterii)
F6:
Waga 975 g (bez baterii)
Chodziło mi tylko o wygląd i prawdopodobnie lepszą ergonomię. Fakt, nie miałem F6 w ręku, ale aparat jest cieńszy i wydaje się że w związku z tym przez bardziej wysunięty chwyt dużo lepiej się trzyma niż D700 ( http://www.youtube.com/watch?v=ipouwWc93Jg ). Skoryguję więc moją wcześniejszą wypowiedź - idealny aparat to byłby Nikon FX w obudowie jak F6, bez lampy za to ze 100% wizjerem i wagą jak Canon 5dII, o! :)
Ale jednak waży aż 1.4 kg (z baterią), miałem kiedyś D2hs i dla moich amatorskich zastosowań był to za duży kloc, choć ważył mniej niż D3 :) W sumie do D700 nigdy nie podpiąłem gripa, możliwe że gabaryty są wtedy większe niż kwadratowych D2/D3..
edit. takie porównanie na szybko z obrazków dostępnych w necie - wydaje mi się (choć organoleptycznie nie stwierdziłem) że F6 jest bardziej ergonomiczny niż D700, D700 jest "gruby", mniej miejsca na palce pod spustem.
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/1054/11469386.jpg)
Bo to się liczy w kłębie od nosa do ogona, a takie wymiary co ktoś podał to o kant D
Bo to się liczy w kłębie od nosa do ogona, a takie wymiary co ktoś podał to o kant D
Patrz zdjęcie wyżej - w F6 rozmiar zawyża 100% wizjer, taki jak w 1-cyfrowych kwadratach, sam korpus jest mniejszy niż D700, choć musi swoje ważyć - choćby ten mechanizm przewijania filmu zapewniający aż 5.5 FPS bez gripa.
Nowa fotka D800.
http://nikonrumors.com/2011/12/21/nikon-d800-shows-us-its-dark-left-side.aspx/#more-29450
Prawdziwa?
wg mnie to D8000
bo przy D7000 na tej stronie jest...http://www.graysofwestminster.co.uk/products/specials.php
popatrzcie też na 17-35, D3s
sugeruje to tez przełącznik trybu AF
Pawel Pawlak
21-12-2011, 23:23
ja tam widzę w tym boczne ujęcie zdjęcia body które pokazano tu: http://nikonrumors.com/2011/11/19/ladies-and-gentleman-i-present-to-you-the-nikon-d800.aspx/
najwyraźniej tak własnie wygląda D800. Mogliby go już zaprezentować bo sporo przecieków się pojawiło. Do tego na rynku pojawił się wreszcie naprawdę szybko działający NX2, który 24mpix RAWy d3x edytuje szybciej niż poprzednie wersje 12mpix z d700, więc ewidentnie jest gotowy do obsługi 36mpix RAWów :)
IMHO po co ktoś miałby ustawiać takie bajeranckie oświetlenie do zrobienia zdjęcia a potem wysyłać anonimowo bez żadnego wyjaśnienia totalnie nieostre zdjęcie? :) Skoro już ktoś się bawi oświetleniem dla fajnego efektu to na pewno miałby już sporo ostrych zdjęć D800 w wysokiej rozdzielczości.
Jak zobaczę podobne totalnie nieostre zdjęcie wykonane telefonem w fabryce Nikona zrobione przez jakiegoś pracownika to wtedy uwierzę w autentyczność zdjęcia. Póki co to same fejki.
Ktoś ma zbyt dużo wolnego czasu i bawi się PSem dla wywołania szumu. [/IMHO] :)
A jakie to szkło jest tam zapięte ? Może 50 1.2 vr ? ;)
A jakie to szkło jest tam zapięte ? Może 50 1.2 vr ? ;)
14-400 f1.4 vr3 ;)