Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
widze że na all pojawił się wysyp d3/s hmmm
Ooo :) Widzę, że w szpitalu przenieśli cię na oddział mniej chroniony i znów masz dostęp do internetu? :)
2 d3s to wysyp? Inne wiszą od kilku dni
de Fresz
24-11-2011, 00:20
No tak. Ja zwykle z Twojej strony "pitu pitu", "nie masz pojecia" i inne tego typu glodne kawalki. Ty zawsze wiesz wszystko najlepiej, i tylko Tobie przydarzaja sie ekstremalne zlecenia w ktorych najwieksze osiagniecia techniki nie daja sobie rady. Taaa...
Ale masz do powiedzenia w tym temacie coś więcej poza wycieczkami osobistymi opartymi na własnej imaginacji? Napisz proszę jak często masz do czynienia ze zdjęciami z dupek? Jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie? Ja mam do czynienia z takimi materiałami regularnie po kilka razy w roku, zresztą nie tylko z fotami z dupek, ale i luster, więc mam też jakieś porównanie. Ale chętnie posłucham co Ty masz do powiedzenia.
I BTW nie tylko mi, ale też parudziesięciu-paruset osobom w tym kraju, które mają podobną robotę do mojej.
tylko jakos przez dziesiatki lat bylo dobrze.
Słyszałeś kiedyś coś o wielkim formacie? Może widziałeś skany z owego? Entry-level, czyli 4x5 po zeskanowaniu, to realistyczny max 120-140 MPx. A jak gdzieś pod koniec lat 90. pracowałem dla pewnego koncernu kosmetycznego, to z francuskiej centrali nierzadko przysyłali slajdy 8x10 (nie chce mi się już nawet liczyć ile z tego da się wycisnąć). Więc owszem, było dobrze. Szczególnie że wtedy indoor oraz siatki wielkoformatowe raczkowały, nasilenie tego typu projektów ma u nas miejsce od raptem 5-7 lat, wcześniej się to robiło od święta.
Z taka problematycznoscia, z jaka Ty masz na co dzien do czynienia, az dziw bierze, ze w ogole jeszcze pracujesz w tej branzy. :) Na podstawie Twoich opowiadan, mozna by odniesc wrazenie, ze to bardziej klopotliwe niz budowa i eksploatacja promow kosmicznych. :)
Z promami jest o tyle łatwiej, że tam decydentami nie są marketoidy.
No to co tu w koncu jest problemem? No wez sie zastanow! Klient dusigrosz,
A są jacyś inni? BTW – Ty zdajesz sobie w ogóle sprawę o jakich pieniądzach rozmawiamy w kwestii praw do kampanii ogólnopolskiej sprzedanych przez uznanego fotografa, czy tak tylko klepiesz dla sportu? Model to już zwykle mały miki.
koles, ktory nie doszacowal zlecenia,
Ej no, ale może on chodził do tej samej szkoły co Ty, "lustro wystarczy do wszystkiego" czy jakoś tak to szło... :-P A tak na marginesie, to o tzw. uznanych fotografach robiących wręcz amatorskie błędy mógłby parę opowiadań napisać. Z gatunku grozy lub groteski, sam nie jestem pewien.
czy w koncu aparat ze "zbyt mala iloscia pikseli na matrycy"?
Gdyby był osiągalny sprzęt z większą ilością problemu by nie było.
Stary, rozumujac w taki sposob, to miliony fotoreporterow powinno narzekac, ze aparaty reporterskie nie maja przynajmniej 100 MPx, bo przeciez moze sie tak zdarzyc, ze z ujecia wykonane podczas ich typowej roboty, ktos wpadnie na pomysl, zeby wydrukowac sobie 3 x 2 m w 300 DPI!
Jeśli nie odróżniasz reporterki od fotografii reklamowej, to mi się już dalej nie chce tłumaczyć oczywistych oczywistości.
krokodyl-lodz
24-11-2011, 00:28
Oby te info z NR się potwierdziły jutro. Będzie przynajmniej spokój, i spekulacje troszkę opadną, bo wielu zacznie zbierać grosiki na nową puchę.
Oby te info z NR się potwierdziły jutro. Będzie przynajmniej spokój, i spekulacje troszkę opadną, bo wielu zacznie zbierać grosiki na nową puchę.
Hmm, czegoś nie doczytałem - gdzie się przewija jutrzejsza data na nikon rumors? Ja coś czytałem wcześniej o początku grudnia...
Były zapowiedziane konferencje na 2 - 4 grudnia.
Ooo :)
Wszelki duch - co za niespodziewanka :mrgreen:
Raczej występ okazjonalny :) Paweł podesłał mi linę do dyskusji i po prostu nie mogłem się powstrzymać kiedy zobaczyłem tu tego idiotę :)
krokus66
24-11-2011, 09:35
eeeeeee aż tak źle nie jest, nie porównuj uwiązania do marki przez marketingowców ze ślubem... ślub można przecież uwieważnić ;)
Ślubu nawet nie trzeba brać. Dzisiaj nawet dziewczyn nie trzeba przekonywać - czują się wyzwolone.:lol::lol::lol:
A ze sprzętem - warto różnego spróbować. Świadomy wybór i wolna wola, tak jak z powyższym.:mrgreen:
Siema siema...
Jak tam, wiadomo już coś? :)
Już czwartek jest :)
huraaaa. mam nowe informacje. jutro jest piątek!!!
a teraz podziękujmy Nikonowi za to... wpłaty proszę kierować na konto polskiego oddziału Nikona ;)
krokus66
24-11-2011, 10:56
Biorąc pod uwagę "przecieki" o D800 i jego cenie 3.900 dol., to dochodzę do wniosku, że:
1. Konieczna jest puszka FX w cenie dużo niższej od D800. Segment rynku puszek FX w dostępnej cenie jest dużo bardziej pojemny od segmentu puszek profi. Utrzymująca się luka rynkowa powoduje znaczne zmniejszenie przychodów firmy.
2. Kosmiczne ceny dziarskiego staruszka D700 świadczą jedynie o bardzo małej podaży oraz, że co niektórzy najedli się szaleju i jeszcze się tym nierozsądnie chwalą.
3. Ta luka powinna być szybko zapełniona. Niestety dwie b. duże klęski żywiołowe zmusiły do przeorganizowania produkcji i w efekcie doprowadziły do opóźnienia inauguracji kilku modeli.
Sendilkelm
24-11-2011, 11:08
Czekanie zostanie wynagrodzone. Jeśli już będą nowe puszki Nikona, to będą powalały na kolana. Ceną pewnie na początku też, ale mam wrażenie, że Nikon znowu (d700) szykuje jakąś bombę.
njght_84
24-11-2011, 11:32
Raczej występ okazjonalny :) Paweł podesłał mi linę do dyskusji i po prostu nie mogłem się powstrzymać kiedy zobaczyłem tu tego idiotę :)
chociaż się przedstaw, lubie wiedzieć kto mnie obraża publicznie
Czekanie zostanie wynagrodzone. Jeśli już będą nowe puszki Nikona, to będą powalały na kolana. Ceną pewnie na początku też, ale mam wrażenie, że Nikon znowu (d700) szykuje jakąś bombę.
sto nowych coolpixów ;)
albo v1-ek ktore robia zdjecia zanim sie pomysli o wcisnieciu spustu :)
krokus66
24-11-2011, 11:46
O tym, że 25 listopada jest piątek było już wiadomo na początku roku. Co niektórzy fachmani potrafią to policzyć ileś lat do przodu.:lol:
Na poważnie.
Osobiście obawiam się kursu walut, malejącej wartości PLN, która będzie się jeszcze pogłębiać. Obawiam się również zaciskania pasa, co już zaczęli nam robić nasi Wybrańcy.
albo v1-ek ktore robia zdjecia zanim sie pomysli o wcisnieciu spustu :)
mz trochę za szybko, bo zacznie robić jeszcze w torbie :mrgreen:
powinni dać czujnik opuszczenie sakwy ;)
Na poważnie.
Osobiście obawiam się kursu walut, malejącej wartości PLN, która będzie się jeszcze pogłębiać.
Dlatego trzeba robić zdjęcia tym co się ma i mieć z tego frajdę:-)
krokus66
24-11-2011, 12:42
mz trochę za szybko, bo zacznie robić jeszcze w torbie :mrgreen:
powinni dać czujnik opuszczenie sakwy ;)
Dobre.:D
Do Gio
"Dlatego trzeba robić zdjęcia tym co się ma i mieć z tego frajdę"
Zgadzam się całkowicie. O sobie pisałem powyżej. Ja jestem całkowicie gotów, nie oznacza to jednak, że jestem skłonny ulegać oszołomom.
Trzęsienia ziemi nikt nie przewidział, powodzi również - nawet Pan Nikon.
robin102
24-11-2011, 14:49
.
5d ma taki sam af jak d700 na środkowym i nie widzę powodu by d700 był choć w 3/4 ceny 5dm2, dopiero d800 tutaj daje 2 do 3 5d do d800 chodzi o cenę, jeżeli będzie miał iso jak 5d w innym przypadku nie może być droższy od 5d, szklarnia w canonie jest dużo lepsza, lampy sporo słabsze, :)
Wcale Was koledzy nie rozumiem czemu tak jedziecie po koledze. Przecież ma racje ;).
Na zleceniach ślubnych często współpracuje z kamerzystą, teraz to już chyba powinienem Go aparacistą nazywać który kreci filmy dwoma piąkami MKll. Do tego ma szklarnie samych Elek z 6 sztuk najdroższych szkieł co to nie jeden ślubny foter o nich może tylko pomarzyć. Znamy się jak łyse konie, kumplujemy się też po pracy. Na weselach często, powtarzam, często aby sie utwierdzić jaki AF w Canonie jest cymes wkładam swoja kartę i robię któraś piątką zdjęcia przez godzinę na ten przykład, albo dwie. Sprzęt już poznałem, sale weselne zazwyczaj te same no i efekty używania piątek na weselu też te same, czyli ze 100 plików 10-15 ostrych tam gdzie chciałem :( Po prostu jakaś masakra.
Nic nie mam do Canona, mało tego nawet lubię te graty, ładnie wyglądają. Aaaaa kumpel ostatnio dokupił sobie 7D i tu AF mi się podoba. Generalnie to jestem pełen podziwu dla kolegów którzy na weselnych zleceniach robią zdjęcia Canonami, jak Oni to robią zaiste nie wiem, a bym chciał. Zero kpiny czy ironii z mojej strony. Może rozwiązanie jest w tym, że ze zlecenia przynoszą 3-5 tys plików ???
njght_84
24-11-2011, 15:07
Wcale Was koledzy nie rozumiem czemu tak jedziecie po koledze. Przecież ma racje ;).
Na zleceniach ślubnych często współpracuje z kamerzystą, teraz to już chyba powinienem Go aparacistą nazywać który kreci filmy dwoma piąkami MKll. Do tego ma szklarnie samych Elek z 6 sztuk najdroższych szkieł co to nie jeden slubny foter o nich moze tylko pomarzyć. Znamy się jak łyse konie, kumplujemy się też po pracy. Na weselach czesto, powtarzam, często aby sie utwierdzić jaki AF w Canonie jest cymes wkładam swoja kartę i robię któraś piątką zdjęcia przez godzinę na ten przykład, albo dwie. Sprzęt już poznałem, sale weselne zazwyczaj te same no i efekty używania piątek na weselu też te same, czyli ze 100 plikow 10-15 ostrych tam gdzie chciałem :( Po prostu jakaś masakra.
Nic nie mam do Canona, mało tego nawet lubię te graty, ładnie wyglądają. Aaaaa kumpel ostatnio dokupił sobie 7D i tu AF mi się podoba. Generalnie to jestem pełen podziwu dla kolegów którzy na weselnych zleceniach robią zdjęcia Canonami, jak Oni to robią zaiste nie wiem, a bym chciał . Może rozwiązanie jest w tym że ze zlecenia przynoszą 3-5 tys plików ???
to że ktos nie potrafi nim robić nie znaczy że jest bee, rozumie że tutaj mówic o wyższości canona nad nikonem to samobójstwo, ale lotto mi to ;), jak przeszedłem do canona marudziłem na ten system af, tyle że jego da się nauczyć i doszedłem do perfekcji z 85L /Ten kto nim nie pracował kilka dni niech sie nawet nie wypowiada o celności tego szkła/ po 3 miesiącach w reportażu miałem celność 90% gdzie na poczatku było to jakieś 40%, mało tego kupiłem potem 1d i pracowałem 1ds, tymi nie potrafiłem ostrzyć tak celnie jak 5d-brzmi ironicznie, ale takie miałem wrażenie potwierdzone rezultatami.
owszem d700 ma znakomite śledzenie, mało tego ma super boczne pola af, z tym że obrazek z 21mp jest piękny, po druku widać różnicę "kosmos" w jakości d700/5dm2, wiem że klient tego nie widzi itd.. ale ja widzę i 12Mp to stanowczo za mało, nawet przy różnych kombinacjach i łączeniu ujęć. Dlatego 36Mp + af d700 + iso jak w 5dm2 byłby spełnieniem moich potrzeb, no chyba że jeszcze 24L i 85L :D.
wbrew pozorom filmy są potrzebne w naszych polskich agencjach, wszyscy znajomi którzy pstrykają dla portali, tym samym urządzeniem chcą zrobic piękne zdjęcia FX, po zdjęciach nakręcić wysokiej klasy reportaż, wywiad taki rynek.. d700 pod tym względem już jest przestarzały. Dobry d800 mógłby sporo zawojować byle miał cenę na dobrym poziomie :).
Pawel Pawlak
24-11-2011, 15:16
owszem d700 ma znakomite śledzenie, mało tego ma super boczne pola af, z tym że obrazek z 21mp jest piękny, po druku widać różnicę "kosmos" w jakości d700/5dm2, wiem że klient tego nie widzi itd.. ale ja widzę i 12Mp to stanowczo za mało, nawet przy różnych kombinacjach i łączeniu ujęć. Dlatego 36Mp + af d700 + iso jak w 5dm2 byłby spełnieniem moich potrzeb, no chyba że jeszcze 24L i 85L :D.
15x21cm przy 300dpi: wytarczy 5mpix
21x30cm przy 300dpi: wystarczy 10mpix
przypomnę że D700 ma 12mpix. Może po prostu nie opanowałeś obróbki zdjęć D700 ? A może ostrzenie na centralny AF a potem wycinanie kadru 30% z całej klatki to nie zawsze najlepsze rozwiązanie ?
Njght_84, Urzekła mnie Twoja historia......
robin102
24-11-2011, 15:17
Mój kumpel aparacista filmowy, też gadżeciaż jest i często bierze moje nikony do zabawy. Nikony ze zwykłymi tanimi stałkami. Popstryka sobie to i owo i odkładjąc je zawsze mówi, że coś w nich spierdo... musi być bo AF zawsze trafia :) Prawda jest taka, że AF w Nikonie też w krzaki chodzi ale.... ;)
Drugi kolega fotograf ślubny zaczął od kilku miesięcy pracować równolegle 5D mkll plus na drugim ramieniu D700. Chłop z zachwytu wyjść nie może co potrafi D700 w porównaniu do piątki ( ma nową i starą). Pliki obrabaić też woli te z D700, człowiek doświadczony i zatwardziały Kanonier :)
hijax_pl
24-11-2011, 15:23
Używanie AF w 5D? Na centralnym ostrzenie w zadanym miejscu i rekadrowanie. Da się? Da.. Problem tylko w tym, że nie zawsze mamy czas szybko rekadrować (ale to się da wyćwiczyć) no i to przesuwanie płaszczyzny ostrości przy jasnych szkłach, małych odległościach ostrzenia i mocnych rekadrowaniach...
wp lyknelo rumorsa hehe frajerzy
http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-DSLR-kolejny-przeciek-na-temat-niesamowitej-lustrzanki,wid,14005763,wiadomosc.html?ticaid=5d70 8
doszedłem do perfekcji z 85L /Ten kto nim nie pracował kilka dni niech sie nawet nie wypowiada o celności tego szkła/ po 3 miesiącach w reportażu miałem celność 90% gdzie na poczatku było to jakieś 40%, mało tego kupiłem potem 1d i pracowałem 1ds, tymi nie potrafiłem ostrzyć tak celnie jak 5d-brzmi ironicznie, ale takie miałem wrażenie potwierdzone rezultatami.
A pokaż no panoćku jakieś rezultaty jakie to osiągasz. Bo walisz na kilometr super forumowym teoretykiem i zbieraczem sprzętu.
kojot3.0
24-11-2011, 17:09
I jeszcze niech pokaże to super iso w 5d w porównaniu do d700 :)
Nie wiem czy było
http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-DSLR-kolejny-przeciek-na-temat-niesamowitej-lustrzanki,wid,14005763,wiadomosc.html?ticaid=5d70 9
Sapphiron
24-11-2011, 17:38
Wy się jeszcze jaracie postami tego człowieka? Przecież od bardzo dawna był znany jego poziom wypowiedzi...
Fajny tekst:
Aparat ma mieć ten sam Autofocus, który znamy z modeli D3 oraz D700, co znaczy, że D800 będzie w stanie nagrać filmy 720p z szybkością 60fps.
Od siebie dodam, że będzie miał obudowę w kolorze czarnym, znanym z modeli D3 oraz D700, co znaczy że będzie w stanie odtwarzać pliki dźwiękowe w formacie mp3, aac oraz ogg.
samson09
24-11-2011, 18:09
Jak nie ma mp4 to nie kupuję :)
Pawel Pawlak
24-11-2011, 18:27
Fajny tekst:
Od siebie dodam, że będzie miał obudowę w kolorze czarnym, znanym z modeli D3 oraz D700, co znaczy że będzie w stanie odtwarzać pliki dźwiękowe w formacie mp3, aac oraz ogg.
To czywiste ;)
lukasz1ostrowski
24-11-2011, 20:31
z tym gripem wygląda tak jakoś hmmmm dziwnie .... :/ poziom tekstu powyższego linka na wp pozostawię bez komentarza
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1nikond800dslr_600-1.jpeg
źródło (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28011/1-nikon-d800-dslr_600.jpeg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/2nikond800dslr_600-1.jpeg
źródło (http://i.wp.pl/a/f/jpeg/28011/2--nikon-d800-dslr_600.jpeg)
ile w tym prawdy czas pokaże
hijax_pl
24-11-2011, 20:43
Ciekawym ileż to razy jeszcze się te same zdjęcia w tym wątku pojawią? :D
no co jest z tym czwartkiem. gdzie te informacje!!?? (podkrecam temat) nie spie do 24- ej hehe
Pamiętam kilka premier Nikona, również tą, w 2007 r., po której właściciele D300 sprzedawali swoje nowo zakupione aparaty by kupić zaskoczenie od Nikona - D700. Wtedy też "wyciekały" specyfikacje i zdjęcia. NIe pamiętam za to, by na "przemyconych" zdjęciech maskowano nazwę producenta, model i oznaczenie wielkości matrycy.
A może na ww. zdjęciach jest FX D400?
A może na ww. zdjęciach jest FX D400?
Przecież te zdjęcia to fejki.
Przecież te zdjęcia to fejki.
Czornyj napisał coś innego. Ja nie podejmuję się oceniać.
Czornyj napisał coś innego. Ja nie podejmuję się oceniać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/2369/screenshot20111120at121.jpg)
A to co to jest? Skleiło im się?
pancerny
24-11-2011, 23:31
po prostu jest tak idealnie spasowane, że nie ma szczelinki żadnej.
po prostu jest tak idealnie spasowane, że nie ma szczelinki żadnej.
:lol:
Ale masz do powiedzenia w tym temacie coś więcej poza wycieczkami osobistymi opartymi na własnej imaginacji?Nie na imaginacji, tylko na podstawie Twoich wypowiedzi. "Prawda" i "rzeczywistoscia" jest tylko to, co Ty raczysz rzec. :)
Napisz proszę jak często masz do czynienia ze zdjęciami z dupek? Jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie? Ja mam do czynienia z takimi materiałami regularnie po kilka razy w roku, zresztą nie tylko z fotami z dupek, ale i luster, więc mam też jakieś porównanie. Ale chętnie posłucham co Ty masz do powiedzenia.Ale ze niby w jakim kontekscie? Ze nie starcza pikseli? Gdyby nie starczalo, to bym Ci przytaknal. :) Widocznie nie mam z tym problemow. Jesli projekt zaklada "tak to a tak to", to tez takowe dostaje zdjecia. Wszystkie z dupek (mimo, ze projekty nie male) sa -- o dziwo -- ze sporym zapasem. Bo sa wykonane dokladnie pod specyfikacje art directora. Nie ma tu zadnej pieprzonej magii. Fotograf wykonuje tak jak jest opisane i wedlug tego ja wykonuje materialy. Prosta sprawa.
Słyszałeś kiedyś coś o wielkim formacie? Może widziałeś skany z owego? Entry-level, czyli 4x5 po zeskanowaniu, to realistyczny max 120-140 MPx.Looknij sobie i ocen, bo chyba nie wiesz o czym piszesz: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/iq180_vs_8x10.shtml. Jak zwykle pierdu-pierdu bez sensu...
A są jacyś inni?Przykro mi bardzo, ze poziom firmy w ktorej pracujesz, przyciaga tylko takich. :lol:
BTW – Ty zdajesz sobie w ogóle sprawę o jakich pieniądzach rozmawiamy w kwestii praw do kampanii ogólnopolskiej sprzedanych przez uznanego fotografa, czy tak tylko klepiesz dla sportu?Taaa, jasne. Tylko Ty masz do czynienia z drogimi zleceniami, a wszyscy inni na tym forum, pracuja dla sportu. :lol: Zastanow sie czasami nad swoim postrzeganiem swiata. :)
Ej no, ale może on chodził do tej samej szkoły co Ty, "lustro wystarczy do wszystkiego" czy jakoś tak to szło... :-PDodasz cos sensownego poza tymi "wyimaginowanymi wycieczkami osobistymi"? ;)
Gdyby był osiągalny sprzęt z większą ilością problemu by nie było.Tobie zapewne nawet 500 MPx ciagle byloby za malo. "Ch...wej baletnicy przeszkadza nawet rabek spodnicy" (czy jak to szlo?). :lol:
Jeśli nie odróżniasz reporterki od fotografii reklamowej, to mi się już dalej nie chce tłumaczyć oczywistych oczywistości.Jesli nie odrozniasz realnej potrzeby od bzdur -- to faktycznie nie mamy o czym rozmawiac.
Jak zwykle tylko "pierdu-pierdu" -- zadnych realnych przykladow potrzeby wiekszej ilosci pikseli, tylko gdakanie o tym, co Ty kiedys tam robiles i co Ci sie nie udalo. :lol: Przyklad ze zdjeciem z fotoreportazu, jest idealny. Tylko oczywiscie Ty nie mozesz tego zrozumiec -- probujac wtryniac w to roznice miedzy fotoreportazem a zdjeciami reklamowymi. To jest doskonala analogia na zle przygotowane materialy! Jasnym jest, ze jesli specyfikacja jest przygotowana prawidlowo (adekwatnie do efektu finalnego), i zdjecia sa wykonane pod te specyfikacje, to nie ma bata, zeby 80 (czy nawet 50 MPx) bylo za malo! Jak mozna miec pretensje do ilosci pikseli w topowych rozwiazaniach sprzetowych, skoro blad tkwi w okresleniu potrzeb? Twoje przyklady "problemow" wygladaja tak:
Zalozenie:
-- przewiezc druzyne pilkarska (+ trenerow, lekarza, masazyste i pomagerow) na odleglosc 300 km
Wymagania wg specyfikacji:
-- potrzeba standardowego autokaru wycieczkowego (do 50 miejsc) z klimatyzacja, kiblem i TV
w godzinie odjazdu de Fresh przyprowadza jeszcze 300 kibicow, a pozniej zali sie, ze nie istnieja autokary na 350 osob. :lol:
To tyle w temacie, jesli nie pojales, ze Twoje utyskiwania sa zalosne -- przykro mi. Widac -- taki Twoj juz zyciowy problem. Ewidentnie -- dla Ciebie zawsze bedzie za malo. :)
EOT
Olaboga, co tu się dzieje? :roll:
Olaboga, co tu się dzieje? :roll:
a chłopcy sobie pogadali ;), ot takie spotkanie przy wirtualnym piwie i wirtualnym d800 ;)
krokus66
25-11-2011, 10:13
Dotyczy ceny D800 i nie tylko.
Prognozuję na koniec stycznia kursy walut: EURO/PLN na poziomie 4,70-4,95 oraz EURO/USD 1,17-1,32.
Następny okres luty-czerwiec charakteryzował się będzie dużą zmiennością kursów walut, gwałtownymi skokami po których inwestorzy postawią na ryzyko i nastąpi uspokojenie rynków (wzrosty na giełdach papierów wartościowych i wzmocnienie PLN) aby pod koniec okresu znów zrobiła się nerwowa atmosfera i dalsze pogłębienie kryzysu - osłabienie złotówki.
wolnyslimak
25-11-2011, 13:16
Prognozuję na koniec stycznia kursy walut: EURO/PLN na poziomie 4,70-4,95 oraz EURO/USD 1,17-1,32.
Następny okres luty-czerwiec charakteryzował się będzie dużą zmiennością kursów walut, gwałtownymi skokami po których inwestorzy postawią na ryzyko i nastąpi uspokojenie rynków (wzrosty na giełdach papierów wartościowych i wzmocnienie PLN) aby pod koniec okresu znów zrobiła się nerwowa atmosfera i dalsze pogłębienie kryzysu - osłabienie złotówki.
Reasumując "Sell in may and go away" ... po D800 bo wtedy złoty odzyska siły. Mnie pasuje takie założenie. Na bank będę pamiętał o Twojej prognozie zachowań rynkowych.
Piotr_TRE
25-11-2011, 15:36
Witam Wszystkich, jako ze to moj 1y post na Forum !
Z gory przepraszam za brak polskich czcionek - sluze za to ÄÖÅ....
A propos D800 - w Finlandii D700 ma cene 2000e do konca m-ca - pozniej nikt nie wie nic... . W Grudniu nie bedzie juz dostepnej SB900 - pozostale lampy zostaja . Obnizyli ceny szkiel D, G podrozaly nieznacznie.
Co to ma do rzeczy : takie ruchy sa tu zawsze przed premierami : tak bylo z 5dmk2, 1Dmk4, 24ts-e.... Podejrzewam, ze tak bedzie i tym razem.
Zrobil sie spory "rum" na D700 i SB900 . Jako "zdrajca czerwonego systemu" mialem spore problemy, zeby kupic to co zamierzalem - czesc dojedzie z innych sklepow dealera jutro lub we wtorek...
36 megapiksli... jak to mowi zaprzyjazniony emeryt " well... " . Ja nie czekalem - po "rekonesansie" wsrod potencjalnych klientow i znajomych fotografow - 12 mpix to +- tyle ile potrzebuje :) . I tak wiekszosc mojej roboty wyladuje w formacie 10x15, na broszurkach A5 i w necie... I dobrze - sterta HDD bedzie rosla wolniej :) . Poza tym otworzyli 100km ode mnie wypozyczalnie Hasselbladow :):):) tylko 400e za dobe za "kit" ... Ale w razie potrzeby jak znalazl .
Ide sie uczyc aparatu - wszystko "odwrotnie" ;)
Pozdrawiam
Piotr
Sendilkelm
25-11-2011, 17:28
http://nikonrumors.com/2011/11/25/4-upcoming-nikon-products.aspx/
Jak rumorsy są tego typu to już coś jest na rzeczy. Od dawna 95% takie posty, to strzał w sedno. Mamy 5 dni, aby się przekonać. W końcu coś się dzieje w segmencie lustrzanek. :)
SB-910 - no ciekaw jestem :)
SB-910 - no ciekaw jestem :)Raczej na jakis przelom sie nie zapowiada, przy takiej numeracji. ;) Pewnie przestanie sie przegrzewac. :D
Pawel Pawlak
25-11-2011, 17:39
Raczej na jakis przelom sie nie zapowiada, przy takiej numeracji. ;) Pewnie przestanie sie przegrzewac. :D
i LEDowy palnik do filmów :)
Tak, zamontują jej wiatraczek.
Ale dwa fajne obiektywy by się przydały 85/1.8G i 16-85/4 (a jeszcze lepiej 2.8-4.0)
de Fresz
25-11-2011, 17:54
Nie na imaginacji, tylko na podstawie Twoich wypowiedzi. "Prawda" i "rzeczywistoscia" jest tylko to, co Ty raczysz rzec. :)
Owszem, taka jest właśnie otaczające mnie rzeczywistość. Jeśli Ciebie otacza inna i nie jesteś w stanie pojąć, że ktoś może mieć większe potrzeby, to cóż, ubolewam.
Ale ze niby w jakim kontekscie? Ze nie starcza pikseli? Gdyby nie starczalo, to bym Ci przytaknal. :) Widocznie nie mam z tym problemow.
Bo może nie masz do czynienia (takie niejasne przeczucia) :-P Spytałem, a Ty jak zwykle niewiele potrafisz powiedzieć o meritum, za to dużo ad personam.
Jesli projekt zaklada "tak to a tak to", to tez takowe dostaje zdjecia. Wszystkie z dupek (mimo, ze projekty nie male) sa -- o dziwo -- ze sporym zapasem. Bo sa wykonane dokladnie pod specyfikacje art directora. Nie ma tu zadnej pieprzonej magii. Fotograf wykonuje tak jak jest opisane i wedlug tego ja wykonuje materialy. Prosta sprawa.
Buchachacha Art Director tworzący specyfikacje, to ci świetny żarcik ;-) Ale przyznaję, szczerze zazdraszczam tak cudnie poukładanego świata, gdzie wszystko od razu wiadomo, są żelazne założenia, specyfikacje jeszcze przed sesją, klienci nie wpadają na żadne przełomowe pomysły już po niej, domy mediowe wykupują same idealne formaty (oczywiście też przed sesją), pewnie na wszysko jest dużo czasu i wszyscy żyją w pełnej szczęścia i pozbawionej stresu harmonii. Cudnie. Szkoda tylko, że jakoś zupełnie nie mogę uwierzyć, że to prawda.
Looknij sobie i ocen, bo chyba nie wiesz o czym piszesz: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/iq180_vs_8x10.shtml. Jak zwykle pierdu-pierdu bez sensu...
Taaaa, a na tej samej stronie jest taki teścik: http://www.luminous-landscape.com/essays/Cramer.shtml, z którego wynika, że 4x5 (czyli materiał o 1/4 powierzchni 8x10) jest wciąż widocznie lepszy od 40 MPx (1/2 owych 80 MPx). Do jakich Ty wniosków na tej podstawie doszedłeś, nie chcę nawet zgadywać, ja tam za to widzę dowód na starą jak świat tezę, że materiałem analogowym pracuje się trudniej i jest więcej miejsc, gdzie można coś spierdzielić.
Przykro mi bardzo, ze poziom firmy w ktorej pracujesz, przyciaga tylko takich. :lol:
Mi też przykro, że przy kasie jaką ci klienci wydają, potrafią żałować jej tam, gdzie by się przydała, a szastać bez sensu gdzie indziej. I jedyną osłodą są tylko te marne procenty od paromilionowych budżetów. Ale może to i lepiej, że ci klienci nie zdają sobie sprawy z faktu istnienia takich Stigów, którzy potrafią zrobić cuda z dowolnego materiału...
Taaa, jasne. Tylko Ty masz do czynienia z drogimi zleceniami, a wszyscy inni na tym forum, pracuja dla sportu. :lol: Zastanow sie czasami nad swoim postrzeganiem swiata. :)
I znów, brak odpowiedzi na proste pytanie, za to bzdurne insynuacje. Pohamuj wyobraźnię lub pokaż paluchem gdzie coś takiego napisałem.
Dodasz cos sensownego poza tymi "wyimaginowanymi wycieczkami osobistymi"? ;)
A proszę. Akurat dziś znów do mnie trafił doskonały przykład na Twoje "tego nikt nie ogląda z bliska, naście ppi wystarczy". Plakat do wind, format B1, offset. Opowiedz proszę coś więcej o optymalnej odległości z jakiej ogląda się tej wielkości materiały, tu bez resampla wychodzi jakieś 115 ppi. Lub może jak wytłumaczyć klientowi (pewien bank, raczej poważna instytucja), że jednak na sesję miesiąc temu trzeba było wziąć przystawkę (był 1Ds, bo w założeniach była głównie prasa i pomniejsze BTLe) i może skoro wtedy oszczędzili, to w takim razie jednak nie zrobimy tego projektu, bo przecież wcześniej nie mówili, że takie coś będzie potrzebne. A może powtóreczka sesji? No Stig, nie bądź taki, poradź coś – przecież taki znawca branży jak Ty nie raz musiał rozwiązywać tego typu problemy...
Tobie zapewne nawet 500 MPx ciagle byloby za malo. "Ch...wej baletnicy przeszkadza nawet rabek spodnicy" (czy jak to szlo?). :lol:
Nie płakałbym z powodu takiej szczodrości pikseli. Ale że gdy, może, kiedyś, taka hipotetyczna dupka pojawi się na rynku Ty nie będziesz mógł spać po nocach, jakoś w ogóle mnie nie martwi.
Jesli nie odrozniasz realnej potrzeby od bzdur -- to faktycznie nie mamy o czym rozmawiac.
Jak zwykle tylko "pierdu-pierdu" -- zadnych realnych przykladow potrzeby wiekszej ilosci pikseli, tylko gdakanie o tym, co Ty kiedys tam robiles i co Ci sie nie udalo. :lol:
Takiemu Supermenowi jak Ty z pewnością zawsze wszystko się udaje bosko. Gdzie nam maluczkim równać się z takim guru, co to wszędzie był i wszystko widział.
Przyklad ze zdjeciem z fotoreportazu, jest idealny. Tylko oczywiscie Ty nie mozesz tego zrozumiec -- probujac wtryniac w to roznice miedzy fotoreportazem a zdjeciami reklamowymi. To jest doskonala analogia na zle przygotowane materialy!
To jest o tyle idiotyczna analogia, o ile w reportażu takie sytuacje może zdarzają się raz na 1000, za to w reklamie 20 razy na 100. I powie Ci to każdy, kto ma do czynienia z poważnym rynkiem reklamowym gdzie powstają ogólnopolskie kampanie w szerokim spektrum mediów. Ale nie, zapomniałem, to wszystko leszcze nie znające się na robocie za którą biorą nie-tak-małe pieniądze, wszak Ty wiesz lepiej. Czy tam wydaje Ci się, że wiesz. W sumie co za różnica :->
Jasnym jest, ze jesli specyfikacja jest przygotowana prawidlowo (adekwatnie do efektu finalnego), i zdjecia sa wykonane pod te specyfikacje, to nie ma bata, zeby 80 (czy nawet 50 MPx) bylo za malo! Jak mozna miec pretensje do ilosci pikseli w topowych rozwiazaniach sprzetowych, skoro blad tkwi w okresleniu potrzeb?
No i? Co z tego, że "teoretycznie można by to zorganizować lepiej", skoro w praktyce całkiem często po prostu tak nie jest? I właśnie w tej "błędnej" praktyce bywa, że potrzeba więcej. I dalej najzabawniejsze jest to, że problem z tym masz Ty, który ani nie potrzebuje, ani, i tu stawiam dolary przeciwko orzechom, nigdy takiej przystawki nie kupi.
Twoje przyklady "problemow" wygladaja tak:
Zalozenie:
-- przewiezc druzyne pilkarska (+ trenerow, lekarza, masazyste i pomagerow) na odleglosc 300 km
Wymagania wg specyfikacji:
-- potrzeba standardowego autokaru wycieczkowego (do 50 miejsc) z klimatyzacja, kiblem i TV
w godzinie odjazdu de Fresh przyprowadza jeszcze 300 kibicow, a pozniej zali sie, ze nie istnieja autokary na 350 osob. :lol:
Łoł, to był oślepiający błysk ignorancji. Aż mam mroczki przed oczami. Nie zrozumiałeś (jak zwykle zresztą). Ja tu jestem kierowcą autokaru, kibiców przyprowadził klient, który za całą imprezę płaci. A płaci dużo. I ma głęboko w 4 literach, że na wcześniejszym, bardzo ogólnym zamówieniu było 50 osób. Teraz chce więcej. I jeszcze tupie nóżką "na rano mają być na miejscu".
To tyle w temacie, jesli nie pojales, ze Twoje utyskiwania sa zalosne -- przykro mi.
Goście z Hassla też są żałośni wypuszczając dupkę 200 MPx. I ci, co ją kupują za skromne ~45k USD. I w ogóle wszyscy są żałośni, którzy śmią uważać inaczej niż Stig. Tak tak.
1Ds mk3 nie starcza do B1 ? No daj spokój. Dowolna odległość oglądania. Tyle, że bez lupy.
Sądzę, że wyjaśnienie jest proste. Gdy są rzeczy niedogadane, gdy się za sprawę biorą amatorzy to muszą mieć super sprzęt, bo inaczej nie dadzą rady. Innym 80 Mpx straczy.
Chciałbym zauważyć, że znacznie odeszliśmy od tematu, bo rozmawiamy o kampaniach reklamowych i haselach. Nie wiem czy uda mi sie to sensownie wydzielić z watku i całkiem prawdopodobne, że to wszystko pójdzie do kosza (nie mamy działu "pralnia"). Więc się nie wysilajmy na elaboraty.
De Fresh... proszę... Przestań się ośmieszać. Dziwne, że tylko Ty masz takie problemy z ilością MPxl. Ale to dowodzi tego, co Ci zarzucałem już jakiś czas temu - jesteś teoretykiem.
Dla mnie koniec tematu. Stig - nie odpowiadaj, bo nie ma sensu tego ciągnąć.
Zresztą Jacek podsumował to chyba jednoznacznie i dobitnie.
Zastanawia mnie, jak owe 36MPxli będzie się miało do 40 z P 645D.
Raczej na jakis przelom sie nie zapowiada, przy takiej numeracji. ;) Pewnie przestanie sie przegrzewac. :D
I o to mi właśnie chodzi ;)
de Fresz
25-11-2011, 18:22
1Ds mk3 nie starcza do B1 ? No daj spokój. Dowolna odległość oglądania. Tyle, że bez lupy.
Nie, w mojej ocenie jest to mydło – z oryginalnej foty zostało dokładnie 3068x3288 px. Wiem, bo widziałem podobne wiele razy na żywo – szczególnie że w windzie fizycznie nie odejdziesz za daleko. Niestety, czasem trza zamknąć oczy i wypuszczać jak chce klient.
Sądzę, że wyjaśnienie jest proste. Gdy są rzeczy niedogadane, gdy się za sprawę biorą amatorzy to muszą mieć super sprzęt, bo inaczej nie dadzą rady. Innym 80 Mpx straczy.
Rzecz w tym, że produkcja reklam to całkiem skomplikowany proces, w który zaangażowanych jest wiele osób i przy panującej na naszym rynku metodyce rzadko kiedy da się wszystko ustalić wcześniej (i tak jest nie tylko u nas, w tzw. cywilizowanym świecie jest tego po prostu mniej) Co więcej, największym amatorem bardzo często klient-marketoid, do kórego pewne kwestie nie docierają.
I bardziej w temacie wątku – mi tam potencjalne 36 MPx w lustrze skierowanej na rynek pro wcale a wcale nie będzie przeszkadzać. Ino większość fotografów z którymi współpracuje moja firma to Canonierzy, ciekawe czy jeśli Nikon zdecyduje się na taki krok (dość dziwny jak na nich, biorąc pod uwagę segment reporterski, w który bardziej celowali dotychczas), to czy i jeśli tak, to jak szybko będą masowe przesiadki.
Nie, w mojej ocenie jest to mydło – z oryginalnej foty zostało dokładnie 3068x3288 px. Czyli po co pisać, że 1Ds, skoro to mógł być nikon D50. Wiem, wiem, po kadrowaniu ....
No i tu dochodzimy do sedna, czyli na ile jest precyzyjnie dogadany klient z fotografem. No i w naszych warunkach klienci sa niewyedukowani i obojętnie ile będzie Mpx to będzie za mało. Tylko to nie kwestia sprzętu foto, tylko problem z klientem.
Chciałbym zauwazyć, że można mieć 200 Mpx i szeroki kąt i to może być cały sprzet foto. Przyrodnicy mogą tym zastąpić 500 mm - kadrując. Tyko to jest paranoja. To jest dążenie do tego, by totalny laik mógł robić tak jak profi. Do tego się dąży i się nie dziwię, że amatorzy tego pożądają. Profesjonaliści tego nie potrzebują. Dziwne to, ale chodzi o to, że czym gorsze umiejętnosci tym lepszy sprzet potrzebny.
PS
Ciekawe, że na naszym allegro 2 bardzo znanych fotografów (mających klientów od groma) sprzedawało swoje 40 Mpx hasele, bo nie ma na te body obłożenia robotą. Wolą lecieć na małym obrazku niż na aparacie mającym 1 fps i dającym ogromne pliki. Amatorzy chcą jak najwyższej jakości. Profesjonaliści - takiej jak potrzeba do danego zadania. Z oczywistym marginesem na fanaberie klienta.
Jesli klient chce sesje do internetu i robi mu się to D3s, to umawia się na kwotę 2 tys i jest OK. Jak on nagle chce zasłonić tym zdjęciem Pałac Kultury, to musi zapłacić 10x więcej i robi sie kolejną sesję haselem.
przepraszam, że tak wtrącę, ale znacie powiedzenie "gud enoł"? można lepieć w nieskończoność z megapikselami, z kosztami zabawek jakie są użyte w danym zastosowaniu, ale opamiętajcie się ludzie - po czym poznać profesjonalistę? po doborze odpowiednich, wystarczających narzedzi do określonej pracy - można oczywiście do zrobienia zaproszenia na imprezę kupić komputer, do tego corela i zrobić 10 zaproszeń, można do przekopania ogródka przed domem kupić koparkę, można to tych nieszczęsnych zaproszeń sprowadzać papier czerpany robiony w Tybecie przez 100 letnich mnichów - tylko zapytam po co?
jeżeli jest frajer który za to apłaci ok, niech sobie płaci, ale biorąc pod uwagę, że jednak mało który będzie chciał to zamiast kupować na cholerę niewiadomo jakie zabawki wystarczy pomyśleć przed robieniem czegokolwiek - zwykle 10% czasu i środków poświęconego na pomyślenie nad rozwiązaniem problemu pozwala na oszczędzenie 90% czasu i środków wydanych na rozwiązywanie problemu "na czuja"
krokus66
25-11-2011, 20:31
Reasumując "Sell in may and go away" ... po D800 bo wtedy złoty odzyska siły. .
Dopiero teraz wróciłem do kompa.
Napisałem o chwilowym odzyskaniu sił przez PLN ale to wcale nie oznacza, że na to zareaguje handel obniżając ceny D800 lub innych puszek bądź szkieł. Moje doświadczenia z handlem nie dają mi takich złudzeń, wręcz przeciwnie.:(
do Piotr_Tre
Witam na forum i zaglądaj do nas.
Byłem przejazdem przez Tampere, ładne i czyste miasto. A Finów bardzo lubię i szanuję.
Pozdrawiam
Krzysztof
do Jacek_Z
cyt.: "Ciekawe, że na naszym allegro 2 bardzo znanych fotografów (mających klientów od groma) sprzedawało swoje 40 Mpx hasele, bo nie ma na te body obłożenia robotą. Wolą lecieć na małym obrazku niż na aparacie mającym 1 fps i dającym ogromne pliki. Amatorzy chcą jak najwyższej jakości. Profesjonaliści - takiej jak potrzeba do danego zadania. Z oczywistym marginesem na fanaberie klienta."
Bardzo trafne i życiowe spostrzeżenie. Nic dodać, nic ująć.
de Fresz
25-11-2011, 20:32
Czyli po co pisać, że 1Ds, skoro to mógł być nikon D50. Wiem, wiem, po kadrowaniu ....
Orientacja zdjęcia w oryginale była pionowa i w innych (mniejszych) formatach trzeba było i tak hektar foty dorobić. Coś takiego naprawdę nie jest jakimś szczególnie rzadkim przypadkiem przy tego typu sesjach – zwyczajnie nie da się przewidzieć czy post factum klient lub dom mediowy nie wyskoczą z czymś, o czym wcześniej nie było mowy. Znaczy da się o tyle przewidzieć, że wszystko trza robić z zapasem, niby w granicach rozsądku, ale życie je czasem przekracza.
No i tu dochodzimy do sedna, czyli na ile jest precyzyjnie dogadany klient z fotografem.
Nie tylko klient z fotografem. Jest jeszcze agencja, która odpowiada za kreację. Dom mediowy, który podsuwa czasem klientowi szczególnie okazyjne *******etki w najcudniejszych formatach. Są jeszcze produktowcy i inne takie marketoidalne stwory, które w ostatniej chwili przypominają sobie gdzie by tu jeszcze można tej foty użyć. Już o testach korytarzowych nie warto nawet wspominać ("pani Basia z księgowości zauważyła, że jakieś takie strasznie oddalone to zdjęcie, możemy je >przybliżyć<?").
No i w naszych warunkach klienci sa niewyedukowani i obojętnie ile będzie Mpx to będzie za mało. Tylko to nie kwestia sprzętu foto, tylko problem z klientem.
Jeśli nie da się zmienić przyczyn, to trzeba sobie jakoś radzić ze skutkami.
To jest dążenie do tego, by totalny laik mógł robić tak jak profi. Do tego się dąży i się nie dziwię, że amatorzy tego pożądają. Profesjonaliści tego nie potrzebują. Dziwne to, ale chodzi o to, że czym gorsze umiejętnosci tym lepszy sprzet potrzebny.
To ja Ci podam przykład takiego "laika", od którego z 2 sesji z rzędu dostaliśmy zdecydowanie za mały materiał. Miała być dupka i była, ino 30 MPx. Na uwagę, że chcieliśmy 50 MPx, odparł, że przecież dał w 16 bit, więc to jakby było 60 MPx. Miały być RAWy, przyszły Tiffy. Dodam, że tak poza tym gość uchodzi za jednego z lepszych speców w tej części Europy od zdjęć piwa (i ma ku temu podstawy). KliK! (http://www.nuernberg-fotografiert.com/). Nie sądzę też, aby tego (http://www.wolowski.com.pl/) pana lub tego (http://www.andrzejswietlik.pl/) można określić per laik, a zdarzyło się, że foty od nich bywały przymałe (i daleki jestem od obarczania ich winą).
PS
Ciekawe, że na naszym allegro 2 bardzo znanych fotografów (mających klientów od groma) sprzedawało swoje 40 Mpx hasele, bo nie ma na te body obłożenia robotą. Wolą lecieć na małym obrazku niż na aparacie mającym 1 fps i dającym ogromne pliki.
Mnie to akurat nie dziwi – przy paru sesjach na przystawkę w roku ciężko zamortyzować sprzęt za ponad 100 kafli. A zdecydowanego klienta i tak się obciąży kosztami jej najmu. Bywa też tak, że przystawka byłaby potrzebna ze względu na materiały, na jakie trafi zdjęcie, ale klient się upiera, że 2 koła to za drogo (mimo że na inne składowe kampanii wydaje po set tysięcy).
Jesli klient chce sesje do internetu i robi mu się to D3s, to umawia się na kwotę 2 tys i jest OK. Jak on nagle chce zasłonić tym zdjęciem Pałac Kultury, to musi zapłacić 10x więcej i robi sie kolejną sesję haselem.
Tak w ramach sprostowania: poważnym składnikiem finansowym sesji reklamowej są prawa do pól eksploatacji, to zależy od konkretnego fotografa, ale fota do wypasionej kampanii w necie na długi czas może być droższa i to znacznie od takiej na pojedynczą siatkę na Pałacu Kultury.
De Fresh... proszę... Przestań się ośmieszać. Dziwne, że tylko Ty masz takie problemy z ilością MPxl. Ale to dowodzi tego, co Ci zarzucałem już jakiś czas temu - jesteś teoretykiem.
Tu akurat bardzo się mylisz co do De Fresza ale nie mam czasu na dyskusję, w prepressie teraz żniwa i nie ma czasu na pierdoły zwłaszcza oftopiczne :)
Nie tylko klient z fotografem. Jest jeszcze agencja, która odpowiada za kreację. Dom mediowy, który podsuwa czasem klientowi szczególnie okazyjne *******etki w najcudniejszych formatach. Są jeszcze produktowcy i inne takie marketoidalne stwory, które w ostatniej chwili przypominają sobie gdzie by tu jeszcze można tej foty użyć. Już o testach korytarzowych nie warto nawet wspominać ("pani Basia z księgowości zauważyła, że jakieś takie strasznie oddalone to zdjęcie, możemy je >przybliżyć<?"). Doskonale sobie zdaje sprawę, że nie tylko klient z fotografem, ten "łańcuszek pokarmowy" (bo jedno z drugiego zyje) bywa wiele dłuższy.
jak pani Basia sobie zażyczy, to się mówi, że w umowie nie było wymogów technicznch że plik ma mieć 200 Mpx, a tak w ogóle gdyby taki wymóg był to zlecenie by kosztowało kilka tys zł więcej. Jak pani Basia ma dopłacic kilka tys to najczęsciej już przestaje jej być takie cos potrzebne.
Jeśli robota jest tak poważna o jakich mówisz, to są w niej zawarte wymogi techniczne i to w interesie Agencji/fotografa jest kryć swój tyłek, umieścić zapis w umowie którym jest mowa co będzie zrobione za dane pieniądze. To ile Mpx ma mieć ścianka można też zapisać. Jeśli nawet ja to biorę pod uwagę, to co dopiero poważne Agencje w Warszawie. Zmiana wymogów klienta oznacza zmianę ceny. Żadna agencja nie chce ponosić kosztów fanaberii klienta i w efekcie nie mieć zysku na zleceniu (zrobienie drugi raz sesji to często duża kasa).
Grafika który dostaje plik to nie interesuje, ale Agencje tak.
Ja prawie pare razy miałem robić na cyfrowej dupce. Ale wynajem - około 3 tys zł skutecznie ostudziło klienta. A te 3 tys to niby niewiele, bo sesje go i tak kosztowały w okolicach 20 tys (modelki, ekipa). Każdy gdy ma nagle wydać więcej się 2x nad pieniądzem zastanawia.
To ja Ci podam przykład takiego "laika", od którego z 2 sesji z rzędu dostaliśmy zdecydowanie za mały materiał. Miała być dupka i była, ino 30 MPx. Na uwagę, że chcieliśmy 50 MPx, odparł, że przecież dał w 16 bit, więc to jakby było 60 MPx. Miały być RAWy, przyszły Tiffy. Dodam, że tak poza tym gość uchodzi za jednego z lepszych speców w tej części Europy od zdjęć piwa Specjalnie mnie nie zdziwiłeś. Znam wykładowcę fotografii na ASP i członka ZPAF, pracującego od lat na 4x5 cala, który oczywiście w ostatnich paru latach robi na cyfrze. I on w body ustawia sobie zapis do tiff, nie wiedział o możlwosci zmiany WB przy pracy w RAW. I sie mnie pyta czy z mojego body to zawsze jestem zadowolony z koloru.
Mogę wymienić kilkunastu drukarzy, którzy mają skandalicznie małe pojęcie o wielkosci pliku wyrażonego w pikselach. Nie wiedzą z czym to się je. Ostatnio na kalendarz B1 gosciu szukał krajobrazu do podłożenia w montażu pod moje zdjęcie modelki. On szukał takich zdjec w necie! Myslisz, że na stockach? Nie, on szukał w plikach które mają po 1 tys pikseli! takie gały zrobiłem, że .... Facet drukarnię ma z 10 lat. Kompetencje ludzi bywają skandaliczne. I to tych z branży. A co dopiero mówić o klientach.
Tak w kwestii spodziewanego 36-megapikselowego D800 - na dpreview pojawił się ciekawy artykuł o tolerancjach i różnicach w produkcji obiektywów, dopasowania ich z aparatami itd., m.in. w stosunku do ceny płaconej za obiektyw: http://www.dpreview.com/articles/7333489584/variation-facts-and-fallacies Tak sobie myślę, że gdy już pojawi się FX z bardzo gęstą matrycą to problemy odnośnie pedantycznej selekcji szkieł żeby np. prawy dolny róg był tak samo ostry jak lewy górny itp. wzrosną geometrycznie. Przykładowo obiektyw 14-24/2.8 który na 12MP wydawał się idealny od f/2.8, na 36MP może się nagle okazać niezbyt doskonały..
Tak w kwestii spodziewanego 36-megapikselowego D800 - na dpreview pojawił się ciekawy artykuł o tolerancjach i różnicach w produkcji obiektywów, dopasowania ich z aparatami itd., m.in. w stosunku do ceny płaconej za obiektyw: http://www.dpreview.com/articles/7333489584/variation-facts-and-fallacies Tak sobie myślę, że gdy już pojawi się FX z bardzo gęstą matrycą to problemy odnośnie pedantycznej selekcji szkieł żeby np. prawy dolny róg był tak samo ostry jak lewy górny itp. wzrosną geometrycznie. Przykładowo obiektyw 14-24/2.8 który na 12MP wydawał się idealny od f/2.8, na 36MP może się nagle okazać niezbyt doskonały..
D700 potrafił tknąć życie w budżetowe szkiełka. Nagle na wartości zyskały odgrzewane Sigmy 17-35..15-30..12-24..itd .. zatem niekoniecznie pociągnął za sobą spodziewaną sprzedaż pro-szklarni z nanopowłokami. Teraz D800 okaże się killerem wielu "legend".. pewnie w.w. pójdą na pierwszy ogień, wspomniany 14-24 stanie się jedyną alternatywą, póki nie pokaże się v.2 z pikopowłokami, VR i żelowym polarem ;)
snakemaycry
25-11-2011, 23:33
Ja jestem za to ciekawe tego ewentualnego 85 1.8G. Jeśli byłoby to szkło równie kompaktowe, a do tego troszkę bardziej kontrastowe przy większym otworze przysłony to gites. Akurat na AF w wersji D nie narzekam, bo to i tak najmniej pudłujące szkło u mnie. Jedynie można się obawiać ceny przy obecnej polityce Nikona i walutowej huśtawce.
D700 potrafił tknąć życie w budżetowe szkiełka. Nagle na wartości zyskały odgrzewane Sigmy 17-35..15-30..12-24..itd .. zatem niekoniecznie pociągnął za sobą spodziewaną sprzedaż pro-szklarni z nanopowłokami. Teraz D800 okaże się killerem wielu "legend".. pewnie w.w. pójdą na pierwszy ogień, wspomniany 14-24 stanie się jedyną alternatywą, póki nie pokaże się v.2 z pikopowłokami, VR i żelowym polarem ;)Zgoda, tez tak myslę.
Ale o inne obiektywy bym się martwił wiele bardziej niz o 14-24 :). O to szkło jestem spokojny.
Zgoda, tez tak myslę.
Ale o inne obiektywy bym się martwił wiele bardziej niz o 14-24 :). O to szkło jestem spokojny.
..nie łudźmy się, że będzie lepszy niż jest, ale dystans między nim a resztą pewnie się powiększy.
Już widzę wysyp porównań cropów w narożnikach i chaos w torbach ślubniaków przed sezonem.. ;)
de Fresz
26-11-2011, 00:23
Jeśli robota jest tak poważna o jakich mówisz, to są w niej zawarte wymogi techniczne i to w interesie Agencji/fotografa jest kryć swój tyłek, umieścić zapis w umowie którym jest mowa co będzie zrobione za dane pieniądze. To ile Mpx ma mieć ścianka można też zapisać. Jeśli nawet ja to biorę pod uwagę, to co dopiero poważne Agencje w Warszawie. Zmiana wymogów klienta oznacza zmianę ceny. Żadna agencja nie chce ponosić kosztów fanaberii klienta i w efekcie nie mieć zysku na zleceniu (zrobienie drugi raz sesji to często duża kasa).
To nie do końca tak. Oczywiście dupokrytki są i zarówno agencja jak i fotograf pod tym względem mogą spać spokojnie, przykładowa sytuacja wygląda np. tak:
Już po sesji – [w tłumaczeniu na ludzki] "zróbcie coś głupiego ze zdjęciem" – seria argumentów merytoryczny (nie tylko idzie o jakość foty, ale i o wygląd projektu) – pada z pozoru niewinne "dobrze, dobrze, ale chcemy to zobaczyć" – leci prewka z zaznaczeniem, że ta wersja nie jest rekomendowana, wygląda to gorzej niż projekt pierwotny (już raz niby zaakceptowany) – "O jak ładnie, tak chcemy!" – "Wrrrr, ale to kiepsko wyjdzie w druku" – "Trudno, tak nam się podoba" – opad macek do ziemi.
Zresztą psucie zdjęć poprzez ich nadmierne dmuchanie lub wrzucanie do zrobienia materiałów o których wcześniej w ogóle nie było mowy, to tylko wisienka na torcie destrukcji, jakiej szanowny klient potrafi dokonać z czymś, co na samym początku było zgrabnym, spójnym projektem, zaakceptowanym i skierowanym do realizacji. Więc często-gęsto zaciska się zęby, zamyka oczy i wypuszcza coś, pod czym później nikt nie chce się podpisać – na wyraźne życzenie zadowolonego z siebie klienta. Chce, płaci – dostaje. A że można to było zrobić lepiej? No można było, teoretycznie, gdyby wszystko wcześniej ustalić i się tego trzymać. Gdyby.
Grafika który dostaje plik to nie interesuje, ale Agencje tak.
Wiesz, są tacy którzy wychowali się w czasach, gdy funkcjonowało coś takiego jak "rzemieślnicza przyzwoitość". Ale to już nader często pusty frazes bez praktycznego znaczenia.
Ja prawie pare razy miałem robić na cyfrowej dupce. Ale wynajem - około 3 tys zł skutecznie ostudziło klienta.
Drogo coś, zwykle chodzą w okolicach 2k. Ale doskonale wiem, o czym mówisz. Choć spotkałem się też z wyskakiwaniem fotografów, pt. "nie nie, dupka niepotrzebna, z mojej lustrzanki siatki/witryny/standy robili i było ładnie".
Specjalnie mnie nie zdziwiłeś. Znam wykładowcę fotografii na ASP i członka ZPAF, pracującego od lat na 4x5 cala, który oczywiście w ostatnich paru latach robi na cyfrze. I on w body ustawia sobie zapis do tiff, nie wiedział o możlwosci zmiany WB przy pracy w RAW. I sie mnie pyta czy z mojego body to zawsze jestem zadowolony z koloru.
Kiedyś mnie to dziwiło, wręcz bulwersowało, ale zdążyłem przywyknąć. Zresztą już nawet pal sześć technikalia cyfrowe (bo nie uważam, żeby dobry fotograf musiał być mistrzem obróbki), gdy jakiś czas temu podczas sesji w studiu zauważyłem, że całkiem niezły średniopółkowy fotograf przymyka 24 TS-E do f22 (zdjęcie kilku osób) i spytałem po co właściwie tak mocno i czy słyszał o dyfrakcji, usłyszałem "no przecież po to aby wszystko było ostre, a dyfrakcja nie zaszkodzi" – przyznaję, kopara mi opadła. Ale światłem nieźle operuje, z modelami też potrafi pracować.
Mogę wymienić kilkunastu drukarzy, którzy mają skandalicznie małe pojęcie o wielkosci pliku wyrażonego w pikselach.
Bo drukarzom to się daje pliki drukarskie, PDFy najlepiej i niech się skupią na pilnowaniu kostek, pasowania czy innych przedmiotach stricte sztuki drukarskiej. Jak słyszę, że drukarnia miałaby sobie sama coś zaprojektować i złożyć, to przechodzą mnie dreszcze, bo w większości tych, które tak chętnie się tego podejmują jest podobnie do opisywanego przez Ciebie przypadku.
Tak sobie myślę, że gdy już pojawi się FX z bardzo gęstą matrycą to problemy odnośnie pedantycznej selekcji szkieł żeby np. prawy dolny róg był tak samo ostry jak lewy górny itp. wzrosną geometrycznie.
Gdzieniegdzie pojawiają się szaleńcze z pozoru pomysły, że można by podnieść gęstość matrycy do absurdalnego na danej wielkości poziomu, wywalić filtr AA, a jego rolę scedować na optykę – na końcu mały downsampl i w efekcie powinien wyjść obraz-żyleta. Osobiście mam mieszane odczucia, ale może faktycznie to będzie działać.
Ale FX z 36mpix to ta sama gęstość co DX z 18Mpix. Środek kadru można już ocenić jak będzie wyglądał, w końcu Canon nie od dziś ma 18Mpix i trochę dobrych szkieł też ma.
It has been over 3 years since Nikon released its D700, a nice full frame camera that we use almost every day in the DR office. There have been dozens of rumours about a slightly improved 700S but we have pointed out that Nikon will skip 700S and release D800 with the D3S capability, better movie mode and increased sensor resolution. While we weren't sure why a Nikon D4 won't come out with these specs first, we were convinced in mid-2010 that a 16MP D800 was imminent. However Nikon decided to release D7000 instead, and we guess the D800 went back to the drawing board because it was not considered competitive enough to take on the 5DII market.
Now the D800 is finally with us and we are super excited about it, at least spec wise. Perhaps we have been secretly hoping for so many years that Nikon would release something amazing to disrupt the DSLR video world currently occupied by Canon, we are very eager to find out exactly how video performs on the FX 18mps sensor and how AF works during video mode.
There are circulating rumours about a 36mp FX sensor being used in D800, which we don't believe to be true. The following spec sheet is based on the best information we could get from our sources, and we believe Nikon has been focusing on - above all - boosting the video performance of the camera.
Nikon D800 Specifications
Sensor size 36.0 x 23.9mm Full Frame FX format
Sensor type CMOS sensor
Sensor resolution 18 megapixels
ISO Sensitivity ISO 100 to ISO 12800 (Extendable to 102400)
Continuous Burst Speed 6fps (8fps in DX mode)
Focus System Multi-CAM 3500FX 51-point AF
Video Mode Full HD 1920x1080p (24, 25, 30fps) and 720p (up to 60fps) with Stereo sound & AF
LCD 3-inch (921k dots) VGA LCD
bardzo dziwnie napisany tekst.. piszą jakby był juzoficialnie ogłoszony, ale na temat danych technicznych spekulują.
http://www.digitalrev.com/en/nikon-d800---the-best-goes-to-those-who-wait-6474-article.html
jakoś nie ufam DRTV do końca ;]
18mpix było by cudowne. idealne. wymarzone.
Drogo coś, zwykle chodzą w okolicach 2k. Niecałe 2 tys w Warszaweie oznacza 3 tys na prowincji. Już tłumaczę dlaczego. Cena 2 tys to cena za 1 dzień. Ale konieczny jest osobisty odbiór sprzetu (taki mają wymóg). Jesli ja chcę robić sesje cały dzień to jak mam obskoczyc trasę do Warszawy, wrócić, zrobić sesję i znowu w sensownych godzinach oddać sprzet w Warszawie, jak studio mam 300 km dalej? I tak mi chcieli policzyć jak za 1,5 dnia. Bo sprzęt musiałbym brać dzień wczesniej, a odawac dzień po sesji. No i dolicz sobie 2 x kilometrówkę do Warszawy i z powrotem. Ponad 1 tys km.
Teraz mam inne dojście, aparat jedzie do mnie z asystentem - ich wymóg, mi to odpowiada, cena ta sama, a ja mam wygodę.
Sensor type CMOS sensor
Video Mode Full HD 1920x1080p (24, 25, 30fps) and 720p (up to 60fps) with Stereo sound & AF
No, aparat dla mnie ;)
Ale FX z 36mpix to ta sama gęstość co DX z 18Mpix. Środek kadru można już ocenić jak będzie wyglądał, w końcu Canon nie od dziś ma 18Mpix i trochę dobrych szkieł też ma.
..środek póki co oceniam na 16,2Mpix i jest bardzo dobrze.. ale satysfakcjonujący środek w ultraszerokim kącie, to nawet nie połowa sukcesu..
Ale FX z 36mpix to ta sama gęstość co DX z 18Mpix. Środek kadru można już ocenić jak będzie wyglądał, w końcu Canon nie od dziś ma 18Mpix i trochę dobrych szkieł też ma.Ja szukałem jako takiego taniego szerokiego kąta. Na FX. Nie ma takich szkieł. W miarę dobre mają właśnie środek, ale boki to tragedia. Cały problem jest poza zakresem kadru z DX. (tamron i sigma 17-35)
Wniosek - nie da się ocenić jakości szkła na bokach FX po tym jak rysuje w centrum kadru.
jakoś nie ufam DRTV do końca ;]
Powiem Ci że ja już bardziej ufam im niż NR...
Spodziewałem się że wsadzą do D800 matrycę z D3s i dopieszczą filmy ale te specyfikacje też są niczego sobie.
Cena pewnie też będzie niczego sobie (tzn. niczego sobie nie kupię przez rok jeśli chcę go mieć).
Dzięki za linę.
..nie łudźmy się, że będzie lepszy niż jest, ale dystans między nim a resztą pewnie się powiększy.
Już widzę wysyp porównań cropów w narożnikach i chaos w torbach ślubniaków przed sezonem.. ;)
Optyka - wbrew pozorom - jest analogowa. Nie jest tak, że między 12 a 24 megapikselem nagle - dup - gdzieś nieodwołalnie kończą się możliwości optyki, obiektyw przestaje robić zdjęcia, albo wszelkie jego ew. mankamenty objawiają się ze zdwojoną mocą,. Jak coś na 36MP ma mieć miękkie rogi, to na 12MP też żylety nie będzie. Różnica 12 a 36MP nie jest wcale taka duża, jakby się z pozoru mogło wydawać.
Pawel Pawlak
26-11-2011, 09:58
temat ograniczonej możliwości szkieł jest w moim odczuciu mocna wyolbrzymiony. Szkło jak słusznie zaznaczył Czornyn ma charakterysytykę analogowową, poza tym współpracuje ono z analogową częścią matrycy -czyli filtem natyaliasingowym, filtrami barwnymi, czy mikrosoczewkami żeby dopiero na końcu dotrzeć do struktur półprzewodnikowych. A ilość i zestrojenie tych elementów optycznych róznie wpływa na pracę z róznymi obiektywami. Wystarczy porównać np. pracę tego samego obiektywu z różnymi matrycami (np. D300, d3x d3100 i d7000) - pomimo żadnej albo niewielkiej różnicy w rozdzielczości, oglądając obraze w 100% powiększeniu widzimy znaczną różnicę. Dla przykłądku mój 16-35VR pomimo tego że nie jest tak doskonały optycznie jak 14-24, na d300 bardziej detaliczny obrazek niż w d700, na d3x dostaje skrzydeł. Wszystko to dowodzi że współpraca obiektywu z konkretnym zespołem matrycy może przynosić różne rezultaty i nie koniecznie zależy od rozdzielczości matrycy. Nie podlega wątpliwości że przy tej samej wielkości i z tym samum obiektywem, matryca 200mpix wierniej zarejestruje detale i da lepszej jakości obraz niż matryca 10mpix, pomimo tego ze obrazek z 10tke będzie w 100% żyletą a ten z 200mpix może być mydełkiem (pomijając oczywiście to na ile przyrost detali jest adekwatny do przyrostu wielkości pliku)
Matryca 36mpix wcale nie jest taka gęsta jakby się mogło wydawać, tak naprawdę jeśli przyrównamy ją do cropa jaki jest w D7000 to ona ma mniejszą gęstość - przy kropie 1.53 otrzymamy 15.4mpix a nie 16mpix (już na pewno nie 18mpix). A naprawdę nie zauważyłem żeby przy matrycy z d7000 optyka nie wyrabiała - powiem więcej, w DX24mpix też optyka wyrabia a to już przeszło 50mpix na FX. tak więc bez obaw - 36mpix to nie jest koniec świata - jak będzie to współpracowała z róznymi obiektywami, zależy od wielu czynników i zobaczymy w praktyce :)
Sapphiron
26-11-2011, 10:15
Ja nie wierzyłem kiedyś w "dostawanie skrzydełek" przez szkła na FX... Jak przesiadłem się na FX i podczepiłem stare 35-70 to ciemniejsze to zgarnąłem szczękę z podłogi... na Fufiku s5 szkło gorsze od kita 18-70, na FX ostre, ładnie kontrastowe i szybsze...
Poza tym dobrze Paweł P. i Czornyj gadają, to nie jest jakiś kosmiczny przyrost. Owszem jest więcej w numerku, ale numerek wynika z mnożenia ;)
..oj, dobrze pamiętam jak "analogowa część matrycy" namieszała w mojej szklarni po przejściu z D70 na D200 :) osobiście mam głęboko gdzieś porównania cropów jeśli szkło mi leży.. s15-30 zmieniłem na n14-24 nie przez mydło w narożnikach, bo tam jeszcze sigma nie klęka.. zmieniłem przez nadmiar kolorowych atrakcji, których sigma nie szczędziła nawet przy świetle zapałki :) ..niemniej cropowych porównań nie unikniemy.. już za 1,5 m-ca :)
krokus66
26-11-2011, 12:06
Artykuł ciekawy i na pewno wart aby go uważnie przeczytać. Kiedyś o tym pisałem na forum.
Ja jednak bardziej wierzę w 36Mpx w D800 niż w 18. To co ja bym wolał nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia.
njght_84
26-11-2011, 12:38
tak apropo są jakieś info potwierdzone że będzie miał 36MP?
tak sobie pomyślałem, gdybym był właścicielem takiego serwisu jak NR udostepnił bym właśnie pseudo zdjęcia i opis z kosmosu, aby zrobić nikonowi na złość-przez zachowanie na rynku. Wyjdzie d800 i połowa spekulacji nieaktualna, jedynie napisy "nikon" i "d800" będą sie pokrywały, z tym drugim nie jestem pewny ;)
Sensor type CMOS sensor
No jeśli będzie jednak 18 to będę :)
tak apropo są jakieś info potwierdzone że będzie miał 36MP?
tak sobie pomyślałem, gdybym był właścicielem takiego serwisu jak NR udostepnił bym właśnie pseudo zdjęcia i opis z kosmosu, aby zrobić nikonowi na złość-przez zachowanie na rynku. Wyjdzie d800 i połowa spekulacji nieaktualna, jedynie napisy "nikon" i "d800" będą sie pokrywały, z tym drugim nie jestem pewny ;)
cóż... biorąc pod uwagę kondycję Nikona po powodzi i po tsunami nawet i tego pierwszego nie można być pewnym
krokus66
26-11-2011, 16:49
... tak sobie pomyślałem, gdybym był właścicielem takiego serwisu jak NR udostepnił bym właśnie pseudo zdjęcia i opis z kosmosu, aby zrobić nikonowi na złość-przez zachowanie na rynku. Wyjdzie d800 i połowa spekulacji nieaktualna, jedynie napisy "nikon" i "d800" będą sie pokrywały, z tym drugim nie jestem pewny ;)
Aż tak bardzo nie lubisz Pana N, żebyś Mu to robił po złości i jeszcze z przyjemnością? Masz jakiś uraz do Niego? Może do Jego córki cholewki smaliłeś a On Cię czarną polewką poczęstował?:lol::lol::lol::lol::lol:
Mam jednak gorącą i niekłamaną prośbę. Swej złości i urażonej dumy nie wywalaj na nas.:lol: Czy Ty wiesz ile My użytkownicy N cierpimy?
- lampa się przegrzewa po 5h nieprzerwanej pracy, zapala czerwoną lampkę i krzyczy: Daj mi wreszcie odpocząć,
- olejem chlapie po własnoręcznym smarowaniu (za głośno puszka pracowała),
- gumy się odklejają,
- NEF-y nie można poprawnie wywołać,
- itd.
N to małe piwo, ale gdybyś wiedział jak handel swoimi kosmicznymi cenami nas doi i do białej gorączki doprowadza, to byś się nad nami zlitował.:lol: Do tego nic nie wiadomo kiedy co wyjdzie, co będzie miało i za ile. A Ty byś nas jeszcze świadomie i celowo zasypywał fałszywymi informacjami, i za cóż to, no za cóż? ...:lol::lol::lol: I czemuż Twe serce jest takie okrutne, no czemuż? ...:lol::lol::lol:
night_84 - ja do Ciebie nic absolutnie nie mam. Ale jak ktoś tak mi się pięknie podkłada, to ja po prostu nie mogę sobie darować małego i niegroźnego żartu.:smile:
Na poważnie.
1. W żywotnym interesie właściciela gazety, portalu internetowego jest być w jak najlepszych stosunkach z N. Jedynie wtedy może liczyć na jakieś "przecieki" od kumpla, które jako pierwszy zamieści na swoim portalu. Dzięki temu ilość osób odwiedzających jego portal będzie bardzo duża. W konsekwencji może brać dużą kasę za zamieszczane reklamy. Banalnie proste.
2. Czy Canon, Fuji bądź inni producenci - również nie foto - oficjalnie informują swoich klientów kiedy będzie nowy model, z jakimi rozwiązaniami oraz przewidywaną ceną? Czy do tego dają jeszcze szczerą i życzliwą radę: Zaczekajcie na nowy model, obecny jest już przeżytkiem, nowy będzie miał super wystrzałowe rozwiązania. Cena zaś będzie tak dobra, że nie opłaca się kupować aktualnych modeli. Szkoda Waszych pieniędzy, zaczekajcie na nowy.
Słyszałeś o takim producencie, chociaż jednym, bo ja nie.
.:Gerard:.
26-11-2011, 17:09
jak bedzie takie cos to ja go nie chce.
D7000 z matryca FX w pozadnym opakowaniu to ja wysiadam
krokus66
26-11-2011, 17:13
Chcesz za sugerowaną cenę 3.900$?
???
@krokus66: wiesz nic nie stoi na przeszkodzie żeby NR robił celowe zamieszanie tylko po to żeby zwiększyć ilość wejść na stronę. Każdy szum wokół sprawy jest na rękę Nikonowi.
Jak się ludzie napalą na 36MP a dostaną 18 to świat się nie zawali.
Serwis ten ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Nie jest serwisem informacyjnym tylko plotkarskim.
Fajnie że zbierają z różnych for internetowych, blogów, prywatnych komunikatów z czatu itp. wszystko na temat Nikona i umieszczają w jednym miejscu, ale przy każdym poście piszą jakie jest prawdopodobieństwo tej informacji i jakoś te prawdopodobieństwa im się nie sprawdzają. Jak z pogodą na tvn-ie ;)
Do tego korzystają z anonimowych źródeł, w niektórych przypadkach admin NR sam pisze że nie jest pewny źródła ale dostał info że: coś tam coś tam...
To zapodam może kolejne przecieki z sieci, można odblokować tłumaczenie jak ktoś woli:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=ja|pl&u=http://digicame-info.com/2011/11/d900d800.html (http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=ja%7Cpl&u=http://digicame-info.com/2011/11/d900d800.html) - Nikon D800 18MP i Nikon D900 36MP !
tłumaczenie google z japońskiego:
Plotki pochodzą z oficjalnego francuski magazyn "chasseur zdjęć d'". Są one dobrze znane i bardzo poważne, za każdym razem pisze o nadchodzących biegów, to okazuje się być prawdą.
D900:
na pewno 36mp,
nie AA filtr
60fps w rozdzielczości 1080p, 120 klatek na sekundę w 720p.
No Flash.
cena około 4000 $ lub więcej.
D800:
18MP
30 klatek na sekundę w rozdzielczości 1080p, 60 fps 720P (ten, Mam nadzieję że nie, to dlaczego nie full HD?)
cena około 2500-2800 $
i stare z bratniego serwisu Sony:
http://www.sonyalpharumors.com/sr4-sony-ff-with-36-megapixel-sensor-coming-early-2012-nikon-d800-with-same-sensor/ - ale o tym już wiemy
edit: nadal obstawiam że ten wspomniany wyżej D900 z 36MP to będzie po prostu D4 następca serii D3
krokus66
26-11-2011, 22:01
@krokus66: wiesz nic nie stoi na przeszkodzie żeby NR robił celowe zamieszanie tylko po to żeby zwiększyć ilość wejść na stronę. Każdy szum wokół sprawy jest na rękę Nikonowi.
Jak się ludzie napalą na 36MP a dostaną 18 to świat się nie zawali.
Zgadzam się całkowicie aczkolwiek z jedną drobną uwagą. Czy świat się zawali - na pewno nie. Psychologicznie i marketingowo wskazane jest jednak mniej obiecać a dać znacznie więcej, osiągamy wówczas pozytywny odbiór przez klienta. To jest bardzo ważne.
Uważam, że cena 3.900$ za 18 Mpx byłaby zdecydowanie za wysoka. Ta plotka mi pasuje. Mocny D900 z 36 Mpx za 4.000$ oraz słabszy D800 z 18 Mpx za 2.500-2.800$. To jest dla mnie logiczne. Niedawno pisałem, że potrzebny jest model FX po przystępnej cenie, gdyż ten segment rynku jest znacznie bardziej pojemny od segmentu profi. Zaproponowane różnice cenowe pomiędzy D800 a D900 są sensowne.
Z punktu widzenia strategii rynkowej, to dałbym najpierw D900 a póżniej dopiero D800, jednak te klęski żywiołowe mocno pomieszały szyki i nie wiadomo jak będzie. Niezależnie od powyższego widzę również model D4.
Hosaka wdzięczny Ci jestem za te plotki, ten wątek temu służy.
Teraz już mogę spokojnie iść do Karola, on ma wielki kapitał i chętnie go użycza.
Tak dla klientów najlepszym rozwiązaniem byłyby aparaty z wymiennymi matrycami. W dodatku matryce standardowe z otwartym protokołem. Kupuje aparat Nikona, potem mogę wg potrzeb kupić matrycę Sigmy, Canona, Fuji. Potrzebuję matrycę studyjną to kupuję taką, chcę DX mocno upakowane na ptaszki to taką matrycę. Każdy klient byłby zadowolony.
Tak dla klientów najlepszym rozwiązaniem byłyby aparaty z wymiennymi matrycami. W dodatku matryce standardowe z otwartym protokołem. Kupuje aparat Nikona, potem mogę wg potrzeb kupić matrycę Sigmy, Canona, Fuji. Potrzebuję matrycę studyjną to kupuję taką, chcę DX mocno upakowane na ptaszki to taką matrycę. Każdy klient byłby zadowolony.
do tego wymienne układy AF, wymienne migawki, wymienne obiektywy już są więc to nie problem, ale wymienne bagnety też niech dorzucą i jeszcze w dodatku w cenie poniżej 999 USD - no cóż jak marzyć to na całego ;)
Sapphiron
26-11-2011, 23:14
wymienne bagnety już wymyślił Tamron swoim genialnym Adaptalem...
Pawel Pawlak
26-11-2011, 23:22
To teoretycznie jest fajny pomysł, ale praktycznie ma chyba takie zalety jak możliwość wymiany procesora w komputerze. Niby jest - ale kto z niej korzysta ? zanim zechce go wymienić cała reszta jest za stara, a nawet procek już nie pasuje bo się podstawka zmieniła.
Z takim body byłby podobnie - tylko że koszty konstrukcji nieporównywalnie większe niż w rozwiązaniach zintegrowanych, a matryce ? zestarzeją się i tak w ciągu 2-4lat, podobnie jak cała elektornika w aparacie itp.
Teoretycznie można sobie kupić wszystkie od razu, tylko kto za to będzie chciał zapłacić ? Bardzo niewielu...
Jakoś w analogach to funkcjonowało :)
.. Ta plotka mi pasuje. Mocny D900 z 36 Mpx za 4.000$ oraz słabszy D800 z 18 Mpx za 2.500-2.800$. To jest dla mnie logiczne. Niedawno pisałem, że potrzebny jest model FX po przystępnej cenie, gdyż ten segment rynku jest znacznie bardziej pojemny od segmentu profi. Zaproponowane różnice cenowe pomiędzy D800 a D900 są sensowne.
Z punktu widzenia strategii rynkowej, to dałbym najpierw D900 a póżniej dopiero D800, jednak te klęski żywiołowe mocno pomieszały szyki i nie wiadomo jak będzie. Niezależnie od powyższego widzę również model D4. .Jasne. Wypuszczą 3 pełnoklatkowe body prawie jednocześnie.
tia, w analogach nie było problemów z transmisją danych, z obróbką danych - światło po prostu padało na kawałek błony i koniec tematu, w cyfrze to dopiero początek ;) - sygnał musi być odczytany z matrycy, przetworzony i zapisany w jakimś skończenie krótkim czasie na konkretnym nośniku - nie za prosta rzecz, aby sobie ot tak wymianiac matryce pomiędzy systemami C, N, F i co tam jeszcze ;)
Coś podobnego to Ricoh GXR - jest "body" chyba za ok. 1000 zł do którego podpina się "unity" czyli matryca razem z obiektywem, ostatnio jest też unit z matrycą i mocowaniem obiektywów Leici: http://www.ricoh.com/r_dc/gxr/
http://www.youtube.com/watch?v=E1FCwJMdWVM
Pawel Pawlak
27-11-2011, 00:29
ale zapewne widzisz różnicę w skomplikowaniu SLR i DSLR ów ? ;)
ale zapewne widzisz różnicę w skomplikowaniu SLR i DSLR ów ? ;)
Widzę, ale wiem, że jest to możliwe do realizacji. Kwestia ustalenia interfejsów. Jakoś do komputerów można podpinać różne karty graficzne, a są bardziej skomplikowane niż matryca.
Swoją drogą Nikon przecież zgłosił patent wymiennej matrycy w kompakcie lub czymś podobnym. Sądzę, że rozwiązania to już są opracowane, tylko nikt nie chce tego wprowadzić na rynek.
Matryca to malo - jest jeszcze kwestia filtra AA i obrobki sygnalu (vide Pentax/Nikon korzystajacy z tej samej matrycy robionej przez S. albo A900/D3x czy nawet D3/D3s - to samo ale nie tak samo). Aczkolwiek - wymienna cyfrowa "tylna scianka", do tego czysta puszka z migawka i AF - dlaczego nie. Jak w srednim formacie.
Do zrobienia - trzeba tylko dogadac sie z LEGO zeby wszystkie te klocki pasowaly do siebie ;)
Ma ktoś już porównanie N D800 z C5DII ??? :)
Z takim starociem? Powinno byc z C5DIII ;)
Rafał_Sz
27-11-2011, 07:56
Jasne. Wypuszczą 3 pełnoklatkowe body prawie jednocześnie.
Jestem w to w stanie uwierzyć. Podobną "niemożliwością" był przecież D700, a jednak się pojawił.
Radek Radziszewski
27-11-2011, 11:27
mógłby się w końcu ten nowy nikon pokazać....
Jestem w to w stanie uwierzyć. Podobną "niemożliwością" był przecież D700, a jednak się pojawił.
Ale D700 nie pojawił się równocześnie z innymi puszkami. Najpierw pokazano D3 i D300. Dopiero potem D700.
I to rok po D3. A nie prawie jednocześnie. Oczywiście, że będą D800, D900 i D4. Tylko na to będzie trzeba kilku lat. Jest kryzys i C i N ograniczają ofertę i łączą serie.
krokus66
27-11-2011, 14:25
@wer
Masz oczywiście całkowitą rację.
Nie wchodzę w szczegóły techniczne, które często można rozwiązać. Jednak producenci od bardzo wielu lat celowo stosują setki rozwiązań i prostych "trików" aby temu przeciwdziałać. To co jest dobre dla klienta nie zawsze musi być dobre dla producenta. Każdy producent pilnuje własnego interesu, normalne, wszak nie jest głupi.:mrgreen: Przez ile lat były różne ładowarki do komórek? Przykładów można z rękawa dawać setki.
Jasne. Wypuszczą 3 pełnoklatkowe body prawie jednocześnie.
Ja tylko oceniam rynek i jego potrzeby. Pisałem już, że kataklizmy pomieszały w kalendarzyku inauguracji, kiedy co wyjdzie. To badanie rynku, różnica w nowościach technicznych, data ostatniej inauguracji oraz plany konkurencji (wywiad gospodarczy) przesądzają o dacie wypuszczenia nowego produktu. To tak w dużym skrócie.
Nie widzę żadnych przeciwskazań aby na rynku miały być jednocześnie 3 różne puszki FX tego samego producenta. Po prostu każda z nich będzie dedykowana do innego kienta. Zwróć uwagę jak olbrzymia jest różnorodność tego samego produktu, niby to samo a zupełnie co innego, przy innej cenie. Cały przemysł obuwniczy, odzieżowy; nie dzielę tego pod kątem sezonowości lato-zima. Przykłady można dawać również z innych branż. Również chleb, jest go 8 rodzajów jeśli nie kilkanaście. Wszystko ma zbyt. Nikt się temu już dzisiaj nie dziwi.
Są różne metody przeciwdziałaniu skutkom kryzysu. Niekoniecznie te, które Ty wymieniłeś. Najprostsze i najszybsze do wdrożenia polegają na położeniu głównego nacisku na te segmenty rynku, które są bardzo pojemne i dają największą kasę - czytaj zysk, nie przychód. Konsekwentnie do powyższego ogranicza się/ wyhamowuje rynek produktów wysublimowanych, bardzo wymagających i precyzyjnych. Rynek, który jest porównywalne trudny ale płytki i tym samym daje mały zysk w stosunku do jego wymagań i oczekiwań. Ponieważ jest bardzo płytki, to również jest ryzykowny, itd. W rozważaniach pominąłem produkcję wojskową i medyczną, lekarstw, itd.
Dlaczego tylko 3 puszki FX ? Ja bym widział jeszcze kilka nieobsadzonych pozycji. Np body do fotografii wyłącznie BW. A puszka bardzo tanie FX - stara matryca, okrojone mozliwości - AF 11 punktów, niewiele FPS. No to juz jest 5 puszek FX.
Nie chodzi o to co by się fotografom przydało, tylko o to co się przy okazji producentowi opłaci. A nie opłaca mu się wewnętrzna konkurencja, bo woli sprzedawać droższe body FX. Kilka róznych linii produkcyjnych to też większe koszty.
Uprasza się o zejście na ziemię.
njght_84
27-11-2011, 15:23
ktoś kto wypuści tanie FX zbije kokosy, będzie to sony.
Jest kryzys i C i N ograniczają ofertę i łączą serie.
Z całym szacunkiem, ale to jest wymyślona teoria przez nas, to jedynie nasze domysły, że "przepozycjonowanie" puszek jest spowodowane kryzysem.
W ogóle to odnoszę wrażenie po tym temacie, że my lepiej wiemy pewne kwestie od Nikona, jak byśmy co najmniej byli pracownikami tej firmy ;)
Pawel Pawlak
27-11-2011, 17:25
ktoś kto wypuści tanie FX zbije kokosy, będzie to sony.
już raz sony pokazało taniego FXa - a850 i jakoś nie zbiło na nim specjalnie kasy.
Pomysleć, że Nikon ma kilka puszek DX i każda znajduje swoich nabywców.
Podejrzewam, że wystarczyłoby by tańsza puszkę wykonać z plastiku bez uszczelnień i już by się znalazło parę osób na droższy model.
njght_84
27-11-2011, 18:08
już raz sony pokazało taniego FXa - a850 i jakoś nie zbiło na nim specjalnie kasy.
to nie był tani FX, w sumie to był konkurencją dla a900 i d3x więc i dla nikogo.. Coś poniżej 1000$ było by dobrym posunięciem, Canon nie ma już co obcinać ze swojego 5d, chyba że zrobi na starej generacji i nie da filmów..
nikon nie da swojej matrycy z d700, chociaż to byłby hit
sony ma tyle matryc że ich to ryba..
dla mnie takie body mogło by mieć nawet 1kl/s i jeden w miarę dobry punkt af, przepis na grubą kabone już jest, dlaczego nikt jej nie chce?
Pawel Pawlak
27-11-2011, 18:12
to nie był tani FX, w sumie to był konkurencją dla a900 i d3x więc i dla nikogo.. Coś poniżej 1000$ było by dobrym posunięciem, Canon nie ma już co obcinać ze swojego 5d, chyba że zrobi na starej generacji i nie da filmów..
nikon nie da swojej matrycy z d700, chociaż to byłby hit
sony ma tyle matryc że ich to ryba..
dla mnie takie body mogło by mieć nawet 1kl/s i jeden w miarę dobry punkt af, przepis na grubą kabone już jest, dlaczego nikt jej nie chce?
Ty całkowicie nie masz pojecia o czym piszesz.. 1000$ ?? A dlaczego nie 100$ ? Albo w ramach popularyzacji marki i formaty FX dopłacać chętnym ?
Przekonałeś mnie - do ignorowanych z Tobą
njght_84
27-11-2011, 18:46
Ty całkowicie nie masz pojecia o czym piszesz.. 1000$ ?? A dlaczego nie 100$ ? Albo w ramach popularyzacji marki i formaty FX dopłacać chętnym ?
coż ty sie tak unosisz człowieku? Żyłka ci pęknie i bedą jaja, 1000$ dla spopularyzowania niech nawet będzie 1000E w sony dostaniesz stabilizację gratis, którą nikon ci upierdzielił. Tak jak pisałem 5dm2 można mieć już nawet za 6000zł nowe!! to ile może kosztować tańszy aparat, tak zeby ściągnąć mase klientów np w sony..?
zapomniałem dopisać że a850 miał największego konkurenta 5dm2 i dlatego się nie sprzedawał, cena body była za wysoka, kiepskie iso, sony nie dało filmów i 3D z tego co pamiętam dla amatorów.
sony chyba dopłacało do sprzętu i było o tym głośno/ps3/, więc nie wiem w jakim ty świecie żyjesz-jeżeli sony odbierze prym N i C w roboczych FX u profi typu 5d/d700 nie zdziwiłbym się gdyby sprzedawali sprzęt po kosztach, to że twoja teoria mija się z inną to od razu bee.
Sapphiron
27-11-2011, 18:52
ech. widzę że nic cie nie nauczyło ostrzeżenie od pilona...
Dalej się rzucasz do ludzi jak wsza na grzebieniu...
Tak jak pisałem 5dm2 można mieć już nawet za 6000zł nowe!!
Chyba tylko w Twoim urojonym swiecie. Zejdz na ziemie czlowieku http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/386441
Tak jak pisałem 5dm2 można mieć już nawet za 6000zł nowe!!
Podesłał byś linka -chętnie kupię za tyle, serio.
njght_84
27-11-2011, 20:29
ech. widzę że nic cie nie nauczyło ostrzeżenie od pilona...
Dalej się rzucasz do ludzi jak wsza na grzebieniu...
dlaczego kłamiesz?
nie dość że wkurzasz ludzi pisząc w wątku o skonstruowanie umowy ślubnej, piszesz że masz umowę której nie chcesz opublikować mimo współpracy z prawnikiem. Jeszcze mnie tu oczerniasz.
są różne portale w których są ogloszenia zresztą netto w kazdym chyba sklepie kosztuje mniej niz 6000zł więc skąd takie zdziwko?
http://allegro.pl/canon-5d-ii-nowy-okazja-super-cena-6099-i1960828623.html tutaj za 6099 zapewne bez all 6000 macie internet tylko dla forum..?
są różne portale w których są ogloszenia zresztą netto w kazdym chyba sklepie kosztuje mniej niz 6000zł więc skąd takie zdziwko?
W Polsce bardziej przyjęte jest podawanie ceny brutto więc jak chcesz podawać ceny netto i uniknąć nieporozumień to pisz to wyraźnie.
njght_84
27-11-2011, 20:43
W Polsce bardziej przyjęte jest podawanie ceny brutto więc jak chcesz podawać ceny netto i uniknąć nieporozumień to pisz to wyraźnie.
jak chcesz fv zapewne jesteś Vatowcem i vat Cię nie dotyczy bo to podatek..
tak jak pisałem spokojjnie można wyszukać sztuke za 6200-6400, jak się posiedzi to i za 6000zł. Czym się różni nowy aparat z all i ze skąpca?
jak chcesz fv zapewne jesteś Vatowcem i vat Cię nie dotyczy bo to podatek..
tak jak pisałem spokojjnie można wyszukać sztuke za 6200-6400, jak się posiedzi to i za 6000zł. Czym się różni nowy aparat z all i ze skąpca?
Na przykład tym, że ten "nowy" aparat z allegro, który wyszukałeś nie ma gwarancji. Trochę dziwne jak na nowy nieprawda?
krokus66
27-11-2011, 20:52
Uprasza się o zejście na ziemię.
Nikt z nas nie ma dostępu do badań rynku foto. Są one poufną sprawą N. Nikt z nas nie zna planów krótko- i średniookresowych N. Nikt z nas nie wie ile bałaganu zrobiły klęski żywiołowe N.
Jest pewne zainteresowanie/ oczekiwanie wypasionej puszki profi. Wypuszczenie takiej puszki leży również w interesie N, który musi za każdym razem udowadniać, że jest liderem w branży. Jednak im bardziej taka puszka ma wystrzałowe rozwiązania, tym bardziej musi być droga. Jestem przekonany, że jest duże grono fotografików zainteresowanych FX w "przyzwoitej" cenie. Jestem przekonany, że ten segment rynku jest znacznie bardziej pojemny od segmentu extra profi ale super drogiego. Tym samym na "tanich" FX można więcej zarobić.
Przykład. Więcej ludzi częściej je szynkę i schab niż łososia wędzonego w płatach po 124 zł/kg. Jest on przepyszny, ale ostatnio też z niego zrezygnowałem, poszedłem po rozum do głowy, mogę jeść rzadziej.
Nie chodzi o to co by się fotografom przydało, tylko o to co się przy okazji producentowi opłaci. A nie opłaca mu się wewnętrzna konkurencja, bo woli sprzedawać droższe body FX. Kilka róznych linii produkcyjnych to też większe koszty.
Każdy handlowiec Ci powie, że kasę (ogółem) robi się nie na najdroższych artykułach, tylko na obrocie. Tym bardziej dotyczy to produkcji. Im większa i dłuższa seria, tym niższe koszty wytworzenia produktu, tym więcej producent może zarobić. Gdy każda puszka jest dedykowana do innego klienta, po innej cenie, to nie ma wewnętrznej konkurencji. Powiem więcej - stosując taką dobrze przemyślaną strategię odbiera się klientów konkurencji. A o to w tym wszystkim właśnie chodzi.
P.S.
Mój ostatni post był bardzo długi i z przykładami, nawet dałem podkreślenia. Jeśli one nie przekonały, to nic się nie stało, od tego świat się nie zawali. Nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać, gdyż uważam, że każdy ma prawo do własnego zdania.
Z całym szacunkiem, ale to jest wymyślona teoria przez nas, No nie bardzo. Canon łączy linie D1 i 1Ds w 1D X, a nikon też po wprowadzeniu D800 zlikwiduje drugą linie jednocyfrówek.Pierwsza połowa nie jest wymyslona - tylko tak już podają w canonie. W nikonie się o tym przekonasz za chwilę.
dla mnie takie body mogło by mieć nawet 1kl/s i jeden w miarę dobry punkt af, przepis na grubą kabone już jest, dlaczego nikt jej nie chce?Chciałoby je bardzo wiele osób, ale nie chce tego Nikon. Bo nie chce dawać FX taniej niz najwyższa linie DX. Nie masz kasy - musisz mieć DX. Tak - tutaj nikon zarabia. Chcesz FX - wyłóż kasę i to nawet sporą. Na tym też zarobi. Zobacz ilu ludzi kupiło drogiego D700.
rzucanie ceną canona 5d mk1 jest absolutnie bez sensu, gdyz nie jest to uszka proponowana przez canona. Oni jej juz nie robią, gdyby ktos nie zauważył. canonierzy też marzą o tanim FF. Sporo czytam forum CB. Kupców od groma, ale firma nie ma interesu w tym by dać taki produkt.
http://allegro.pl/canon-5d-ii-nowy-okazja-super-cena-6099-i1960828623.html tutaj za 6099 zapewne bez all 6000 macie internet tylko dla forum..?Kolego, bez jaj. Porównuje sie ceny brutto, ze sklepu mogącego dać fakturę VAT. Porównywanie ceny puszki netto "z przemytu" (i bez gwarancji - więc pewnie z USA) z ceną body ze sklepu, z fakturą i gwarancją jest mocnym manipulowaniem danymi, by wykazać sobie to, co się założyło.
dlaczego kłamiesz?
nie dość że wkurzasz ludzi pisząc w wątku o skonstruowanie umowy ślubnej, piszesz że masz umowę której nie chcesz opublikować mimo współpracy z prawnikiem. Jeszcze mnie tu oczerniasz.
http://allegro.pl/canon-5d-ii-nowy-okazja-super-cena-6099-i1960828623.html tutaj za 6099 zapewne bez all 6000 macie internet tylko dla forum..?
Nowy robaczku, nowy. Ten jest używany w dodatku to aukcja.
Ja za Rafałem, tez kupię nowy za 6kpln
Jestem przekonany, że jest duże grono fotografików zainteresowanych FX w "przyzwoitej" cenie. Jestem przekonany, że ten segment rynku jest znacznie bardziej pojemny od segmentu extra profi ale super drogiego. Tym samym na "tanich" FX można więcej zarobić.Oczywiście, że tak. A co ze sprzedażą D7000 i D300s po wprowadzeniu taniego FX ? Zastanowiłes sie 5 sekund nad tym? Mają potanieć? Po co, jak masowo sprzedaja sie w tej cenie jaką mają? Nikon zapewne jednak taniej wyprodukuje D7000 niz taniego FX. Więc po co mają zarobić mniej niż mogą? Obniżka cen D7000 i D300 musi pociągnąć tez obniżę ceny D5100, D3100 i wszystkiego. Tu by nikon więcej stracił, niż zarobił na tanim FX. Bo po kiego mają robić taniego FX po kosztach by sprawić przyjemność osobom, które nie maja kasy na droższy sprzęt?
njght_84
27-11-2011, 21:02
dla mnie nowy to nowy, a kazda wydana złotówka musi się zwrócić w moim przypadku.. Przemyt to przestępstwo jacku ;)
FX będzie tani, pamiętacie d1 cena 27 000zł i to gadanie cudy nie widy wtedy hybrydy królowały, następnie cud d70/20d dany ludziom, fx też będzie dla mas i obstawiam że to będzie sony i to bez migawki :P
Oczywiście, że będzie kiedyś tani FX. Szczególnie tani będzie D700 w momencie gdy będzie już następca D800, czyli gdy wejdzie D900. Wtedy taką używkę dostaniesz za 3 tys albo i mniej.
PS - zobacz sobie na dzisiejszą cenę D3x (tam gdzie dostępne sa po 26 tys). Tak znacząco się rózni od ceny 1D jaką podałeś?
krokus66
27-11-2011, 21:08
cóż... biorąc pod uwagę kondycję Nikona po powodzi i po tsunami nawet i tego pierwszego nie można być pewnym
Biorąc pod uwagę, że nikt nic nie wie, to nie możemy być pewni ani ilości Mpx ani nawet nazwy nowej puszki.
Przekonany jednak jestem, że po ukazaniu się puszki możemy być pewni i pustej kieszeni i kilku pożyczek niespłaconych. Puszki nadal nie ma ale już od dawna wiele osób po nocach mocno główkuje jakby nas tu do gołej skóry oskubać. Tego jestem całkowicie pewny.:lol::lol::lol:
robin102
27-11-2011, 21:09
..W ogóle to odnoszę wrażenie po tym temacie, że my lepiej wiemy pewne kwestie od Nikona, jak byśmy co najmniej byli pracownikami tej firmy ;)
Czytając ten watek pewny jestem, że przynajmniej kilka osób się w nim udzielających bankowo pracuje w Nikonie, bo jakże by inaczej :mrgreen:
krzysiozboj
27-11-2011, 21:13
Nie tylko pracują w Nikonie, jako że tu już ponoć nie ma plotek to od dawna mamy podane opisy nowości tylko czekamy na oficjalną premierę :D:D
Nie wiem tylko czy o szkłach tu już można czy nadal jest to ostro zakazana? :D Plotki coś mówią o wyczekiwanym 85/1.8 AF-S i jakimś zuuumie, może odświeżony i jaśniejszy 16-85?
krokus66
27-11-2011, 21:16
Czytając ten watek pewny jestem, że przynajmniej kilka osób się w nim udzielających bankowo pracuje w Nikonie, bo jakże by inaczej :mrgreen:
Zapewniam, że ja nie pracuję. Proszę mnie o to nawet nie posądzać. Dlatego też proszę mi nie zadawać pytań jak bym był Właścicielem lub Naczelnym Strategiem Firmy.
Moje powyższe wypowiedzi były natury ogólnej, wynikające z pewnej wiedzy i doświadczenia gospodarczego. Nic więcej.
nie, no nie tylko dla forum, ale myślałem że na 6k zł to oferta będzie poważna -a tu czytam: sprzedaję bez gwarancji producenta -to ja dziękuję za taką okazję........
jakieś inne źródło ? 6k zł (nie 6099 i być może poza czymś będzie to 6000 równo) z GWARANCJĄ, nowy nie używany......
[dopisane]
przeczytałem te kilka postów wyżej i widzę, że nie mam co liczyć na taką ofertę........
............ w takim razie oświadczam, że nowego D700 można spokojnie kupić za 5000 zł (a może nawet taniej), jak się tylko poszuka.
Widzisz njght_84, taniej od 5D Mk II (i to aż o 1000 zł).
Ja rowniez wymiekam. Do ignorowanych
Sapphiron
27-11-2011, 22:57
Ja rowniez wymiekam. Do ignorowanych
niestety też skorzystam z tej opcji bo już nie chce mi się tego człowieka czytać...
pierwszy raz odkąd jestem na forum użyję ignora...
Sapphiron
27-11-2011, 23:18
pierwszy raz odkąd jestem na forum użyję ignora...
niestety kiedyś trzeba było...
robin102
27-11-2011, 23:47
.
............ w takim razie oświadczam, że nowego D700 można spokojnie kupić za 5000 zł (a może nawet taniej), jak się tylko poszuka..
Rafał proszę wyślij mi na PW info. Serio
Ej, no wiesz, koleżanka kuzyna teścia podobno widziała na Allegro, ale to było bez VAT i dodatkowo trzeba było kupić worek kartofli, który trzeba było dobrze sprzedać w Burkina Faso -i wtedy to wychodziło jakieś 4999 zł. Takie pitolenie, jak naszego kolegi od nowego (z gwarancją) 5D II za 6k zł ;-)
5 k za d700... ehh ;D ciekawe czy za 3 lata ta puszka dojdzie do takiej ceny... jak juz bedzie dawno nie produkowana itd...
No nie bardzo. Canon łączy linie D1 i 1Ds w 1D X, a nikon też po wprowadzeniu D800 zlikwiduje drugą linie jednocyfrówek.Pierwsza połowa nie jest wymyslona - tylko tak już podają w canonie. W nikonie się o tym przekonasz za chwilę.
Jacek, czy Ty czytasz dokładnie to co cytujesz? Powtórzę raz jeszcze - my wymyśliliśmy teorię, że takie przepozycjonowanie jest spowodowane kryzysem. Chodzi o powód takiego stanu rzeczy, a nie o to czy tak jest czy nie. Nikt z nas nie wie jaki jest tego powód (Ty także), a kryzys to zdaje się ostatnio jest wymówką na dosłownie wszystko.... To już jest chore.
krokus66
28-11-2011, 08:32
... a kryzys to zdaje się ostatnio jest wymówką na dosłownie wszystko.... To już jest chore.
Święte słowa, święte słowa ...
W wątku o powodzi napiszę o cenach.
Pragnę dodać, że ja w swoich wypowiedziach nie bronię/ atakuję producentów bądź handlowców. Zajmuję stanowisko wyważone i pragmatyczne.
Tani FX w cenie D300s lub następcy ma sens z punktu widzenia marketingu bo mógłby nie być uszczelniony i mieć słabszy AF, mógłby być z tworzywa itp. Druga sprawa to obiektywy- pod FX sa droższe i nie każdego by było stać na zakup FXa, więc wiele osób by nadal świadomie wybierało DX. Pełna klatka z rozdzielczością 10-12 MPix na cropie by dawała sporo mniejszą rozdzielczość niż np D400 z 18 MPix. Sądzę jednak, że nie tak prędko doczekamy się budżetowej pełnej klatki.
Ciekawa ploteczka na pewnym portalu niesie coś o D800 i środzie, jednak tyle tych terminów już było, że kolejny nie wzbudza emocji.
To się już zrobiło jak z zapowiedzią końca świata :)
A ja tymczasem moim d700 nacykałem 50tyś klatek odkąd spodziewamy się następcy.
I nadal podtrzymuje swoje zdanie z przed roku, nowości spodziewajmy się dopiero na wiosnę 2012r.
krokus66
28-11-2011, 11:15
Uważam, że b. wysoka cena nie odzwierciedla faktycznej wartości D700. Cena ta nie wynika z kursu walut a jedynie z małej podaży puszki oraz braku jej następcy na rynku. Mnie się wydaje, że tak mała podaż puszki D700 jest efektem zakończenia produkcji. Czyli niedługo jej nie będzie - nówek. Wobec powyższego przekonany jestem o dużym segmencie rynkowym na puszkę FX w "dostępnej" cenie.
Ja świadomie nie używałem słowa "budżetowa" oraz jakie ma mieć parametry techniczne. Celowo pisałem "dostępna" oraz "tania" w cudzysłowiu, gdyż słowo tania jest pojęciem względnym. Nie wdaję się również w dywagacje czy to ma być D700 (wznowienie produkcji) czy też inny symbol. Za Skąpcem podaję dzisiejsze ceny:
- D7000: 3.611 zł,
- D300s: 4.200 zł,
- D300: 5.313 zł,
- D700: 8.499 zł.
"Przewidywana" cena D800 ma wynosić 12-14 tys. zł. Jeśli ktoś uważa, że nie ma miejsca na rynku - czyt. nie będzie chętnych - na puszkę FX w cenie pomiędzy 5.313 a 14.000 zł, to ma do tego pełne prawo. Ja jednak mam prawo uważać inaczej i proszę mi nie podpowiadać abym zszedł na ziemię.
Ponieważ nie zamierzam nikogo przekonywać, na tym kończę aby języka po próżnicy nie strzępić.
Możesz mi dać link do sklepu, w którym D300s jest dostępny za 4200zł? Nie wspominając już o D300. To tylko w kwestii technicznej, porównywanie cen ma sens jeśli można faktycznie kupić za tyle. Nie odnoszę się do reszty wypowiedzi, bo w większości ma sens.
krokus66
28-11-2011, 11:52
Możesz mi dać link do sklepu, w którym D300s jest dostępny za 4200zł? Nie wspominając już o D300. To tylko w kwestii technicznej, porównywanie cen ma sens jeśli można faktycznie kupić za tyle. Nie odnoszę się do reszty wypowiedzi, bo w większości ma sens.
Ułatwię Ci. Wpisz: Skąpiec.pl
Ja spisałem ceny, nie wgłębiam się co jest aktualnie na stanie. Uwzględnienie tego zafałszuje obraz. Wejdź na stronę, zadźwoń i pogadaj. Życzę udanych negocjacji, rozmawiaj z kilkoma na raz, targuj.
Proszę porównać ceny D700 z przed kryzysu walutowego z obecnymi. Otrzymany współczynnik proszę zastosować do innych puszek i szkieł. Wyniki będą ciekawe. Ponadto proszę przeczytać mój dzisiejszy wpis w "Zalane fabryki N i C Tajlandia".
Następca D300s będzie kosztował pewnie z 6 tys, nie wiemy po ile będzie D800. Ale jeśli jako nowość rozpocznie po 12 tys to po chwili jego cena spadnie, tym bardziej, że (prawie) nikomu sie nie podoba jego specyfikacja i puszka będzie zalegała na półkach.
fakt, będzie duża dziura pomiędzy cenami D400 i D800. I może w rok po wypuszczeniu D4 (załóżmy wiosna 2012) pojawi się jakaś tańsza alternatywa, D800s z 18 Mpx. Może - ale to już będzie rok 2013.
Sendilkelm
28-11-2011, 12:23
Nikon będzie szedł z numeracją w górę dla większej ilości pixeli i w dół dla mniejszej.
D300s -> D400 - Nowy DX (18Mpix)
D700 -> D600 - Nowy FX (18 Mpix)
D700 -> D800 - Nowy FX ( 36 Mpix)
2014 rok - D500 Budżetowy FX (połączenie D400 i d600)
:)
Mi się specyfikacja bardzo podoba, cena również. Idealny puchacz do studia, pejzażu, modówki i fotografii artystycznej. Nie podobała to mi się cena D3X-a.
Reporterzy dostaną D4 a'la 1DX, a taniego FX-a nie będzie - bo i po co? D700 tylko kanibalizował sprzedaż D3-ki.
krokus66
28-11-2011, 12:49
Jacku, ja nie wiem co będzie. Dywagują inni, to dywaguję i ja. Mam pewne praktyczne doświadczenie gospodarcze, to się dzielę własnymi przemyśleniami. Jak będzie naprawdę, to nikt z nas nie wie. Wnerwia mnie to długie czekanie.
Powiem, że szczerze podziwiam N za tak szybkie uruchomienie produkcji po trzęsieniu ziemi. Żałuję, że nie kupiłem D700 ale klęsk żywiołowych nie przewidział nawet Pan N. Kupił bym jeszcze dzisiaj, ale nie po tej cenie. I nie chodzi tutaj wcale o kasę, po prostu nie lubię być dymany. Nawet żona mi mówi: poczekamy. Jak bym miał puszkę, to bym się tymi dyrdymałami nie zajmował tylko robił zdjęcia.:mrgreen:
Pawel Pawlak
28-11-2011, 13:01
myślę dokładnie jak Czornyj. Nie ważne czy mi się to podoba czy nie, nie wierzę że taniego FXa reporterskiego a'la d700. Nie będzie go ani w canonie, ani w nikonie.
Koszty matrycy FXowej są niewspółmiernie wyższe w stosunku do matryc DXowych, więc nie ma co także liczyć na jakieś FX entrylevel.
"Marchewka" która miała stworzyć rynek pełnoklatkowy w nikonie już była - D700 i jej żywot dobiega końca.
Co do ceny D800 - wierzę że będzie ona oscylowała o okolicy 4.000$, ale dostaniem za to sprzęt wyższej klasy niż D700 (nie chodzi mi o wykonanie a o przetwarzanie obrazu) - rodem z D3x/d3s. Przy dzisiejszym kursie walut i prognozach na Q1/2012 raczej 12.000zł to może on będzie kosztował, ale netto :(
Zawsze można zaoszczędzić na innych komponentach jak materiał korpusu, bateria, moduł AF...
"Tania" pełna klatka jest możliwa po zastosowaniu gorszych innych komponentów.
Dla przykładu teoryzując:
D400- DX, 18MPix, 51 polowy AF, magnezowy uszczelniony korpus, 10 fps
D500- FX, matryca D700, moduł AF z D90 lub D7000, Korpus aluminiowo tworzywowy, 4FPS
Można wtedy sobie wybrać czy chcę pełną klatkę, ale reszta licha, czy chcę pancerniaka do ciężkich zadań kosztem matrycy
Może to też być kolejny model serii Dxxxx, całkowicie okrojony z funkcji jak mniejsi bracia, bez śrubokręta, CLSu itp, z ruchomym ekranikiem...
krokus66
28-11-2011, 13:37
Przy dzisiejszym kursie walut i prognozach na Q1/2012 raczej 12.000zł to może on będzie kosztował, ale netto :(
W tej chwili 1$=3,3788 zł, w ten piątek był 3,4453. Cały czas się mocno buja - mnie to pasuje.:mrgreen:
Ja nie słyszałem prognoz na 1 kwartał 2012, nie ma tak odważnych finansistów. Co niektórzy ograniczają się jedynie do perspektywy czasowej 2-4 tygodni. Najczęściej są to jedynie pobożne życzenia bądź prawienie bajek (m.in. M.B., z którego co niektórzy już się w mediach śmieją) dla naiwnych inwestorów w celu ożywienia giełdy oraz przeciwdziałaniu panice ludności w bankach. Jedno co jest pewne, to silna ingerencja na rynku NBP i BGK w celu umocnienia PLN na dzień 31 grudnia. O tym jednak było wiadomo już na początku roku.:mrgreen:
Ja się poważnie obawiam, że nastąpi znaczne osłabienie PLN, oczywiście li tylko z przyczyn zewnętrznych.:lol::lol::lol:
Witam,
tak sobie czytam te spekulacje i czytam... i jeżeli chodzi o cenę to prognozowane 4000 USD (tylko też pytanie gdzie? Czy w Japonii, czy w USA czy w innych krajach :-P) to wcale nie jest aż tak dużo więcej od obecnej ceny D700... jeżeli weźmie się pod uwagę ceny sugerowane przez Nikona. Przy dzisiejszym kursie to jakieś 13500,00 PLN, natomiast na obecnie dostępne body ceny przedstawiają się następująco (w przybliżeniu):
- D7000 - cena sugerowana 5100PLN (na skąpcu od 3600 do 4400)
- D300s - 7000 (4200 - 5800)
- D700 - 11000 (8500 - 9500)
- D3s - 22500 (16300 - 19000)
- D3x - 33700 (24600 - 28000)
Wychodziłoby na to, że taki D800 byłby "tylko" o 2500,00 PLN droższy od D700, więc jeżeli na rynek od razu będzie rzucona wystarczająca ilość puszek to cena na dzień dobry może oscylować w granicach 10000,00 PLN... :-) Żadne body, nawet w najdroższych sklepach, nawet nie ociera się o cenę sugerowaną przez Nikona (OK, nie wiem jak bywało tuż po wprowadzeniu do sprzedaży, ale też pewnie nie).
macie koledzy zdrowie...:-) szacun wielki za to, że chce się Wam bić pianę przez tyle czasu, w takich aspektach. macie czas na robienie jakichś zdjęć?:-P
Jak się nie ma talentu fotograficznego, to można chociaż o sprzęcie pogadać :P
Ja tam chyba jestem bardziej onanista jak foter ;)
krokus66
28-11-2011, 14:17
Witam,
tak sobie czytam te spekulacje i czytam... i jeżeli chodzi o cenę to prognozowane 4000 USD (tylko też pytanie gdzie? Czy w Japonii, czy w USA czy w innych krajach :-P)
Żadne body, nawet w najdroższych sklepach, nawet nie ociera się o cenę sugerowaną przez Nikona (OK, nie wiem jak bywało tuż po wprowadzeniu do sprzedaży, ale też pewnie nie).
Tak naprawdę to nic nie wiadomo, jaka cena, za jakie parametry oraz kiedy się pokaże?
Jak już Ktoś napisał powyżej, nikoniarze dyskutują, zadają pytania na które sami sobie odpowiadają, następnie przyjmują to za pewnik, znów zadają pytania i sytuacja się powtarza.:lol::lol::lol:
W tej chwili 1$=3,3788 zł, w ten piątek był 3,4453. Cały czas się mocno buja - mnie to pasuje.:mrgreen:
Ja nie słyszałem prognoz na 1 kwartał 2012, nie ma tak odważnych finansistów. Co niektórzy ograniczają się jedynie do perspektywy czasowej 2-4 tygodni. Najczęściej są to jedynie pobożne życzenia bądź prawienie bajek (m.in. M.B., z którego co niektórzy już się w mediach śmieją) dla naiwnych inwestorów w celu ożywienia giełdy oraz przeciwdziałaniu panice ludności w bankach. Jedno co jest pewne, to silna ingerencja na rynku NBP i BGK w celu umocnienia PLN na dzień 31 grudnia. O tym jednak było wiadomo już na początku roku.:mrgreen:
Ja się poważnie obawiam, że nastąpi znaczne osłabienie PLN, oczywiście li tylko z przyczyn zewnętrznych.:lol::lol::lol:
Jeden odważny się znalazł, nie wiem czy finansista ;) :)
Jeśli chodzi o walkę o kurs na koniec roku, to może nie będzie tak źle. Przebąkują o zmianie sposobu liczenia kursu dla własnych potrzeb - kurs średnioroczny - co może uspokoić sytuację :smile:
A tak przy okazji, jeśli nie w środę to kiedy "kolejna" prezentacja D800? :lol:
Tak naprawdę to nic nie wiadomo, jaka cena, za jakie parametry oraz kiedy się pokaże?
Jak nie wiadomo? Wszystko wiadomo! W Nikonie tyle nie wiedzą co my! :-P
Witam
chyba coś przeoczyłem. Wspominacie o cenie d800 a czy ona już jest ogłoszona - pokazana itp ?
Pozdrawiam
Zawsze można zaoszczędzić na innych komponentach jak materiał korpusu, bateria, moduł AF...
"Tania" pełna klatka jest możliwa po zastosowaniu gorszych innych komponentów.
Dla przykładu teoryzując:
D400- DX, 18MPix, 51 polowy AF, magnezowy uszczelniony korpus, 10 fps
D500- FX, matryca D700, moduł AF z D90 lub D7000, Korpus aluminiowo tworzywowy, 4FPS
Można wtedy sobie wybrać czy chcę pełną klatkę, ale reszta licha, czy chcę pancerniaka do ciężkich zadań kosztem matrycy
Może to też być kolejny model serii Dxxxx, całkowicie okrojony z funkcji jak mniejsi bracia, bez śrubokręta, CLSu itp, z ruchomym ekranikiem...
Pamiętajmy, że rozmawiamy o psychopatycznej, chciwej korporacji, a nie dobrym wujku. Możliwe to pewnie jest wszystko - tylko fundamentalne pytanie jest takie, jaki w tym byłby interes.
Mz. koszty produkcji są nieistotne, Nikon/Canon będzie starał się cenowo pogłębić podział na "profesjonalny" FX i "amatorski" DX stopniowo dokręcając śrubkę osobom, które z mniej lub bardziej racjonalnych względów mają trip na FX-a. Niższą ceną FXa będzie - o ile wogóle będzie - w najlepszym wypadku kusiło Sony.
krokus66
28-11-2011, 14:41
Jeden odważny się znalazł, nie wiem czy finansista ;) :)
Jeśli chodzi o walkę o kurs na koniec roku, to może nie będzie tak źle. Przebąkują o zmianie sposobu liczenia kursu dla własnych potrzeb - kurs średnioroczny - co może uspokoić sytuację :smile:
:lol::lol::lol:
Odważny tak - szczególnie kilka dni temu - ale nie finansista.:mrgreen::mrgreen::mrgreen: Gdybym był finansistą, to też bym się publicznie nie ośmieszał - to jest wróżenie z fusów i to jeszcze z byle jakiej kawy.:mrgreen: Urzędnicy państwowi tak mówią, bo muszą i tak powinni mówić. Proste jak świński ogon.
Przygotowują ustawę - nie pierwszą - aby zmienić sposób naliczania długu w stosunku do PKB. Teraz będzie bardziej logicznie. Motywem działania nie była jednak logika (hi, hi hi ...) a jedynie aby na papierze nie było przekroczenia bariery zadlużenia. I można dalej spać spokojnie.:cry:
Panowie!! obstawiamy do ktorej strony dojdziemy nim ukaze sie d800? 500-setna juz niedaleko :)
myślę dokładnie jak Czornyj. Nie ważne czy mi się to podoba czy nie, nie wierzę że taniego FXa reporterskiego a'la d700. Nie będzie go ani w canonie, ani w nikonie.
Koszty matrycy FXowej są niewspółmiernie wyższe w stosunku do matryc DXowych, więc nie ma co także liczyć na jakieś FX entrylevel.
"Marchewka" która miała stworzyć rynek pełnoklatkowy w nikonie już była - D700 i jej żywot dobiega końca.
Co do ceny D800 - wierzę że będzie ona oscylowała o okolicy 4.000$, ale dostaniem za to sprzęt wyższej klasy niż D700 (nie chodzi mi o wykonanie a o przetwarzanie obrazu) - rodem z D3x/d3s. Przy dzisiejszym kursie walut i prognozach na Q1/2012 raczej 12.000zł to może on będzie kosztował, ale netto :(
Myslisz ze C i N sie dogadali i mimo popytu nie bedzie podazy? Wydaje mi sie ze to bylaby ogromna przysluga dla Sony (zakladam ze jakis normalnych rozmiarow FX wypuszcza bo raczej nie sa w komitywie z C i N). Wiekszosc fotoreporterow, ktorych znam (osobiscie badz z internetu) uzywa 5D albo D700 ze wzgledu na rozmiary. Mowie o takich reporterach co wiekszosc czasu spedzaja w podrozy bo takim najbardziej zalezy na wadze i rozmiarach. Ja osobiscie nie majac opcji "malego" FX od nikona nie mialbym oporow z przejsciem do innego systemu np Sony. Mysle ze sporo osob widzi to podobnie.
(nie mam polskich znakow)
A jesteś pewien, że Sony nadal będzie oferowało FX?
Nie jestem, ale wydaje mi sie ze nie przegapiliby takiej okazji. Oni maja kase na eksperymenty na rynku, np te nowe polprzepuszczalne lustra (wg mnie) sa o wiele wiekszym ryzykiem niz byloby wypuszczenie "malego" FX w przypadku braku takiej pozycji u konkurencji.
Wiem ze na tej polce Sony nie jest konkurentem C i N ale jesli to co pisze mialoby sie sprawdzic to szybko by sie to zmienilo
Pawel Pawlak
28-11-2011, 15:21
Myslisz ze C i N sie dogadali i mimo popytu nie bedzie podazy? Wydaje mi sie ze to bylaby ogromna przysluga dla Sony (zakladam ze jakis normalnych rozmiarow FX wypuszcza bo raczej nie sa w komitywie z C i N). Wiekszosc fotoreporterow, ktorych znam (osobiscie badz z internetu) uzywa 5D albo D700 ze wzgledu na rozmiary. Mowie o takich reporterach co wiekszosc czasu spedzaja w podrozy bo takim najbardziej zalezy na wadze i rozmiarach. Ja osobiscie nie majac opcji "malego" FX od nikona nie mialbym oporow z przejsciem do innego systemu np Sony. Mysle ze sporo osob widzi to podobnie.
(nie mam polskich znakow)
Nadchodząc D800 i 5d3 z pewnością ich zadowolą. Skoro używają 5d2 brak szybkości i precyzji im nie przeszkadza, skoro D700 to nie cierpią także z powodu "tylko" 12mpix. Podniesienie ceny jednego elementu w systemie o 1000$ z pewnością nie będzie powodem do "obrażenia" się na daną firmę i zmiany systemu na inny (jeśli mówimy o abawkach reportera, to taka zmiana kosztuje znacznie więcej niż "głupie" 1000$).
Nie jestem, ale wydaje mi sie ze nie przegapiliby takiej okazji. Oni maja kase na eksperymenty na rynku, np te nowe polprzepuszczalne lustra (wg mnie) sa o wiele wiekszym ryzykiem niz byloby wypuszczenie "malego" FX w przypadku braku takiej pozycji u konkurencji.
Wiem ze na tej polce Sony nie jest konkurentem C i N ale jesli to co pisze mialoby sie sprawdzic to szybko by sie to zmienilo
Ale Sony już raz pokazało A900 które miało konkurować z 5d2 (i ew d700) a zaraz potem jego tańszą odmianę a850 - która miała spopularyzwoać FXa sony. I co ? i 2-3lata po premierze a900, przedstawiciel sony pytany o przyszłość FXa, oświadczył że zamierzają koncentrować się rozwoju lini DXowej.
krokus66
28-11-2011, 15:22
Pamiętajmy, że rozmawiamy o psychopatycznej, chciwej korporacji,
Jeśli lider światowego rynku foto jest psychopatą, to kim są ci producenci, którzy przez lata nie potrafią zdobyć 2 a nawet 3 miejsca?
Mz. koszty produkcji są nieistotne,
Niedawno rozmawiałem ze sprzedawcą pietruszki, straganiarzem. Spytałem o grzyby. Czeka na telefon, że warto jechać do Puszczy Noteckiej. Momentalnie zaczął mi wymieniać koszty w liczbach, które będzie musiał uwzględnić. Że po mniej niż 500 kg, to mu się nie opłaca jechać. Do kosztów ogółem dodaje 3 zł/kg.
No comments.
Twą wypowiedź odbieram jedynie jako żart. Już 14-a a Tobie nadal świetny humor dopisuje.:mrgreen:
A jesteś pewien, że Sony nadal będzie oferowało FX?
No no no !!!!! Nawet nie dyskutujmy o tak straszliwym pomyśle............ :-)
Mz. Sony robi FX-y tylko ze względów marketingowych - po to, by dodać profesjonalnego nimbu całej reszcie, możliwe że wcale na tym nie zarabia albo i wręcz traci. W każdym razie pojawiały się już sygnały, że chcą się z FX-ów wycofać w cholerę.
Ogólnie jestem przekonany że matryce pełnoklatkowe to wyłącznie wrzód na d... producentów cyfrówek - koszt wyprodukowania sensora FX jest 10x większy niż DX i nie bardzo da się z tym coś zrobić. Jak są za drogie to się nie sprzedają, jak są tańsze to kanibalizują sprzedaż zaawansowanych puchaczy DX, na których na pewno jest o niebo lepsza przebitka.
Jeśli lider światowego rynku foto jest psychopatą, to kim są ci producenci, którzy przez lata nie potrafią zdobyć 2 a nawet 3 miejsca?
Niedawno rozmawiałem ze sprzedawcą pietruszki, straganiarzem. Spytałem o grzyby. Czeka na telefon, że warto jechać do Puszczy Noteckiej. Momentalnie zaczął mi wymieniać koszty w liczbach, które będzie musiał uwzględnić. Że po mniej niż 500 kg, to mu się nie opłaca jechać. Do kosztów ogółem dodaje 3 zł/kg.
No comments.
Twą wypowiedź odbieram jedynie jako żart. Już 14-a a Tobie nadal świetny humor dopisuje.:mrgreen:
Wszystkie korporacje mają socjopatyczną osobowość, nie ma się co czarować że kierują nimi święci Mikołajowie, a pracują w nich elfy ;)
Koszty są w tym wypadku o tyle bez znaczenia, że nie da się ograniczyć kosztów produkcji puszek FX na tyle, by stały się opłacalne, bo zbyt duży kawałek tortu zżera w nich matryca. Jak napisałem powyżej - oni toto robią dla picu, bo FX-y sprzedają im aparaty amatorskie.
Nadchodząc D800 i 5d3 z pewnością ich zadowolą. Skoro używają 5d2 brak szybkości i precyzji im nie przeszkadza, skoro D700 to nie cierpią także z powodu "tylko" 12mpix. Podniesienie ceny jednego elementu w systemie o 1000$ z pewnością nie będzie powodem do "obrażenia" się na daną firmę i zmiany systemu na inny (jeśli mówimy o abawkach reportera, to taka zmiana kosztuje znacznie więcej niż "głupie" 1000$).
Nie mialem na mysli ceny a aspekt (domniemany) reporterski nowego D800. Jesli blizej mu bedzie do serii X niz S a inny system bedzie oferowal porzadna reporterska puszke to kto wie....kumpel z AFP juz teraz narzeka ze przeslac jpegi z 5D do centrali z jakiegos odludnego miejsca to masakra i chcialby miec mniej pikseli.
Ale Sony już raz pokazało A900 które miało konkurować z 5d2 (i ew d700) a zaraz potem jego tańszą odmianę a850 - która miała spopularyzwoać FXa sony. I co ? i 2-3lata po premierze a900, przedstawiciel sony pytany o przyszłość FXa, oświadczył że zamierzają koncentrować się rozwoju lini DXowej.
Problem w tym ze ich odpowiedniki od C i N byly na rynku.
Jesli nie bedzie taniego malego reporterskiego FX od C i N a jedynie od Sony to czy i tak wszyscy je zignoruja?
krokus66
28-11-2011, 15:55
Jak nie wiadomo? Wszystko wiadomo! W Nikonie tyle nie wiedzą co my! :-P
My mu mówimy co ma robić, jak ma robić i gdzie ma przenieść produkcję. Na dodatek często wyzywamy go od głupców. Przypomina mi to mecz piłki nożnej, podczas którego kilku brzuchaczy z piwem w ręku poucza zawodników oraz wyzywa od łamag i niedorajd życiowych. Zawsze mnie to śmieszyło.:lol::lol::lol:
Ogólnie jestem przekonany że matryce pełnoklatkowe to wyłącznie wrzód na d... producentów cyfrówek - koszt wyprodukowania sensora FX jest 10x większy niż DX i nie bardzo da się z tym coś zrobić.
Pewnie tak, a jeszcze drożej gdy sensor jest większy - np. "budżetowy" średni format Pentax za 40 tys.. oprócz tego do większego sensora to potrzeba pewnie i lepszego zasilania oraz całej tej otoczki elektronicznej itd.
Pawel Pawlak
28-11-2011, 16:28
Największym kosztem jest sensor. Na dziś nie da się naświetlić za jednym razem matrycy większej niż APS-H (czyli FX idzie na 2 albo 3 razy) a druga sprawa to materiał; Im większy sensor, tym gorsze wykorzystanie wafla krzemowego - więcej odpadów i więcej odrzutów z powodu "wad materiału". Efektywne wykorzystanie wafla jest nieporównywalnie mniejsze w przypadku FX niż DX (o średnim formacie nawet nie wspominając). Opracowanie konstrukcjie też jest z pewnością droższe - im większa powierzchnia, tym dłuższe ścieżki, większa możliwość wzajemnych zakłuceń, grzania itp, a projekty musi się zwrócić przy znacznie niższych seriach niż w przypadku popularniejszych elementów. Same koszty...
....kumpel z AFP juz teraz narzeka ze przeslac jpegi z 5D do centrali z jakiegos odludnego miejsca to masakra i chcialby miec mniej pikseli.? małe jpgi to nie problem. Problemem jest wielkość NEFa.
Największym kosztem jest sensor. Na dziś nie da się naświetlić za jednym razem matrycy większej niż APS-H (czyli FX idzie na 2 albo 3 razy)
no to teraz sie tlumacz ;) co autor mial na mysli...
przedstawiciel sony pytany o przyszłość FXa, oświadczył że zamierzają koncentrować się rozwoju lini DXowej.
Yhy, przedstawiciel Sony pewnie wie tyle co my, na temat pomysłów na przyszłość Sony ;)
koszt wyprodukowania sensora FX jest 10x większy niż DX
Skąd masz takie informacje?
Z internetu ;)
Jeśli - przykładowo - sensor DX kosztuje 50, to FX 500 dolków. Można ograniczyć koszt produkcji zwiększając wafla, ale proporcja zostanie zachowana - ciachniesz koszt FX do 400 dolców, to DX wyjdzie 40 itd. Więc prostym jest, że lepiej zrobić superwypasionego DX z telewizorem fullHD, skórą, klimą i navi bo przeciętny kmiot nie zwraca uwagi na niuanse typu wielkość sensora, a marża tak czy owak wyjdzie większa.
Z internetu ;)
.
Aaaa... ja z Internetu wiem, że D800 miał premierę już chyba kilkanaście razy ;)
tez jestem zdania, że Sony się wycofa z FXa, chcieli zaszalec, zrobić trochę szumu, jacy to są "profesjonalni" na początku-OK, teraz zrozumieli (albo raczej wiedzieli od poczatku), że graczy jest tylko dwóch
tez jestem zdania, że Sony się wycofa z FXa, chcieli zaszalec, zrobić trochę szumu, jacy to są "profesjonalni" na początku-OK, teraz zrozumieli (albo raczej wiedzieli od poczatku), że graczy jest tylko dwóch
Ja z kolei wręcz przeciwnie. Jestem pewny, że Sony pokaże budżetowego FX'a. Zakład? :-P
przecież A900 przy niskim iso produkował bardzo ładne obrazy z systemowymi szkiełkami, czyli w dzień lub studio, może sie odbiją od dna,
tylko żeby dno się nie...
A Martyna??
przecież A900 przy niskim iso produkował bardzo ładne obrazy z systemowymi szkiełkami, czyli w dzień lub studio, może sie odbiją od dna,
Umówmy się, że aparaty od dawna są już lepsze niż ustawa przewiduje, więc nie chodzi tu o jakość, chodzi o lanserkę. Ludzie kupują aparaty, bo pan fotograf na ślubie ma Nikona/Canona, pan reporter na stadionie ma Nikona/Canona, pan paparazzo w krzakach ma Nikona/Canona itd.
Sony wprowadzając FXy do tego Zeissiki-dupiki chciało dodać swej ofercie trochę profesjonalnego sznytu, ale na dłuższą metę nie opłaca im się bawić z tym cholerstwem, a szału specjalnie nie zrobiło - szybciutko wprowadzali nawet tańszy wariant i tak już relatywnie taniej A900.
Ja z kolei wręcz przeciwnie. Jestem pewny, że Sony pokaże budżetowego FX'a. Zakład? :-P
Tak, tak - kryzys, powodzie, szalejący kurs jena, fatalne wyniki finansowe - są wszelkie dane po temu, by teraz Sony organizowało fotografom (którzy nb. i tak w większości będą mieli to w d...) dzień dziecka.
Tak, tak - kryzys, powodzie, szalejący kurs jena, fatalne wyniki finansowe - są wszelkie dane po temu, by teraz Sony organizowało fotografom dzień dziecka.
Zapomniałeś o aferze w PZPN :-P
Akurat Sony dostało mało po d... przez powódź... Kryzys? Na tym polega cały bajer, że w kryzysie jeden traci, a kto inny zyskuje. Może to właśnie na rękę Sony i wykorzysta to, że taki Nikon dostał po dupie...
Dobra, starczy, bo daję się sam wciągać w te dywagacje... :)
Zapomniałeś o aferze w PZPN :-P
Akurat Sony dostało mało po d... przez powódź... Kryzys? Na tym polega cały bajer, że w kryzysie jeden traci, a kto inny zyskuje. Może to właśnie na rękę Sony i wykorzysta to, że taki Nikon dostał po dupie...
Dobra, starczy, bo daję się sam wciągać w te dywagacje... :)
Nie no, jasne - odnotowali tylko 346mln $ strat za ostatni kwartał finansowy, a za cały rok spodziewają się jedynie 1,2mld $ straty. Na bank będą chcieli się teraz odkuć na tanich FXach :mrgreen:
Nie no, jasne - odnotowali tylko 346mln $ strat za ostatni kwartał finansowy, a za cały rok spodziewają się jedynie 1,2mld $ straty. Na bank będą chcieli się teraz odkuć na tanich FXach :mrgreen:
widze że wszyscy jesteśmy specjalistami od danych gospodarczych :). To chyba typowa nasza przywara. Każdy Polak może być*trenerem, lekarzem i politykiem :)
Prosze powiedzcie mi czy już jest te d800 i gdzie je można lupić ;) (kiedy?) hehe
Pozdrawiam
krokus66
28-11-2011, 21:27
Aaaa... ja z Internetu wiem, że D800 miał premierę już chyba kilkanaście razy ;)
Dobre.:)
Nieźle się uśmiałem.:)
a tam zakładał się nie będę, po prostu myślę, że marketingowcy Sony bardziej celują w rynek amatorski i sprzedaż masową.
nie mówię, że nie, ale gdzie tu przewaga nad konkurencją i argument, żeby akurat wybrać FX Sony, a nie któregoś ze starych wyjadaczy?
A Martyna??
"nie panimaju", może zbyt zaspany teraz jestem ? :mrgreen:
krokodyl-lodz
29-11-2011, 00:26
Kładę się spać. Jak się rano obudzę, to nowa pucha ma być. To było do inżynierów z "dżaponi". Dziękuję za wypowiedź. :)
Kitajcy pewnie już dawno pracują nad D900. Zaapeluj lepiej do Tajów o to, by w akwalungach zaczęli tyrać przy produkcji nowych puszencji.
Kładę się spać. Jak się rano obudzę, to nowa pucha ma być. To było do inżynierów z "dżaponi". Dziękuję za wypowiedź. :)
Jutro znowu prezentacja D800 jest? Kurcze... Ile razy można tę samą puszkę prezentować? :-P
Akurat Sony zapowiadało na 2012 puszki FX, oczywiście w technologii SLT.
grzegorzant
29-11-2011, 01:21
a może przy okazji tej powodzi zrobią w d800000000000 wreszcie obudowę wodoszczelną 100m ? :))
HAHAHAHAHAHA* :
http://nikonrumors.com/2011/11/28/only-the-nikon-sb-910-flash-will-be-announced-this-week.aspx/
---
* i znowu powietrze schodzi z balona... :mrgreen:
Sapphiron
29-11-2011, 01:31
1% lighter, 1% smaller
Nooo usprawnienie jak ta lala :)
martinez
29-11-2011, 01:42
HAHAHAHAHAHA* :
http://nikonrumors.com/2011/11/28/only-the-nikon-sb-910-flash-will-be-announced-this-week.aspx/
---
Bez komentarza :mrgreen:
a może przy okazji tej powodzi zrobią w d800000000000 wreszcie obudowę wodoszczelną 100m ? :))
Z ktorej beda sie odklejaly gumy ..... :twisted:
HAHAHAHAHAHA* :
:lol:
krokus66
29-11-2011, 10:39
http://www.optyczne.pl/4434-nowość-Nikon_przywraca_produkcję.html
:mrgreen:
no żesz kurrr. w kulki se lecą, ja już kredyty załatwiam a tu taki myk
no żesz kurrr. w kulki se lecą, ja już kredyty załatwiam a tu taki myk
no wiesz, nie wiadomo ile będzie SB-910 kosztować ;)
no wiesz, nie wiadomo ile będzie SB-910 kosztować ;)
1% smaller...(?) :lol:
Pawel Pawlak
29-11-2011, 12:15
1% smaller...(?) :lol:
poszli na całoś z miniaturyzacją ;)
HAHAHAHAHAHA* :
---
witam
widzę że nie zauważacie głównej przyczyny zmiany w ofercie - właściwie dwóch - :) pierwsza to wreszcie naprawienie przegrzewania się świeczek a druga - chęć zysku :) - nowy model nowa - wyższa cena.
Zmniejszono masę - pewnie obniżono sztywność korpusu... albo wstawiono otwory wentylujące.. :) co za jednym razem załatwia masę i grzanie :) okok.
A na marginesie ... d800 już była ta premiera? ;)
Pozdrawiam
A na marginesie ... d800 już była ta premiera? ;)
Tak, była już premiera D800.
OK ... To dobrze bo już myślałem że się nie doczekam ;)
pozdrwiam
Wy się nie śmiejcie ... tylko zamawiajcie ...
http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
specyfikacja znana, zdjęcia są ... pełnia szczęścia ... ;)
albo wstawiono otwory wentylujące.. :) co za jednym razem załatwia masę i grzanie :) okok.
Tak sobie pomyślałem, żeby otworzyć warsztat "TuningSB" - za drobną opłatą (powiedzmy stówkę) SB900 przerabiać na SB910 wywiercając otwory :D:D:D
Wy się nie śmiejcie ... tylko zamawiajcie ...
http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html
specyfikacja znana, zdjęcia są ... pełnia szczęścia ... ;)
Za każdym razem gdy ktoś wkleja linka z lider24 gdzieś na świecie ginie mały kotek... Miejcie litość.
No dobra, ale teraz będzie D800 Mk IX czy Mk X?
poszli na całoś z miniaturyzacją ;)
Japończycy są z tego znani :)
A na marginesie ... d800 już była ta premiera? ;) Było kilka prapremier :)
Co wy macie takie ciśnienie na premierę puszki której parametry was generalnie wk.... (aż 36 Mpx, tylko 4 fps, brak niebotycznej poprawy wysokich ISO) a i cenę ma koszmarną ?
Puszka jak na mnie krojona, a ja parcia nie mam. Przed majem 2012 nie kupię i tak, a kupię tylko w sytuacji, gdy będę miał kase, a chyba nie będe miał tyle. Najśmieszniejsze, że dla mnie największym atutem będzie natywne ISO 100, drugim atutem będzie filmowanie, a dopiero na trzecim miejscu sporo Mpx.
Za każdym razem gdy ktoś wkleja linka z lider24 gdzieś na świecie ginie mały kotek...
ze wczesniej na to nie wpadlem... rewelacyjny sposob na pozycjonowanie strony! :twisted:
Pawel Pawlak
29-11-2011, 13:34
Japończycy są z tego znani :)
Było kilka prapremier :)
Co wy macie takie ciśnienie na premierę puszki której parametry was generalnie wk.... (aż 36 Mpx, tylko 4 fps, brak niebotycznej poprawy wysokich ISO)? Puszka jak na mnie krojona, a ja parcia nie mam. Przed majem 2012 nie kupię i tak, a kupię tylko w sytuacji, gdy będę miał kase, a chyba nie będe miał tyle. Najśmieszniejsze, że dla mnie największym atutem będzie natywne ISO 100, drugim atutem będzie filmowanie, a dopiero na trzecim miejscu sporo Mpx.
Ja mam spore parcie :D Jedna puszka zamiast 2 body: DX+FX to niewyobrażalna wygoda w wodzie i budzie, zwłaszcza kiedy się fotografuje stałką. W wodzie nawet zkaładanie TC wiąże sięz powaznym ryzykiem utopienia sprzętu. O czasie który się z tym wiąże nawet nie wspominam ;) A najbliżesz "wodowanie" planuję już na koniec stycznie :D
No i bardzo mi się marzy olbrzymi DR na niskich iso - do zdjęćw kontrze nieoceniony :)
krokus66
29-11-2011, 13:37
Ja prognozuję, że ogłoszenie przez N puszki D800 będzie w ostatnich dniach grudnia br. lub do 20.01.2012r.
A prasa niech sobie pisze co chce.
Ja to mam w porównaniu z Wami luz:-) Parcia żadnego, bo amatorszczyznę odstawiam. Jeśli się załapię na jakąś premię roczną to pomyślę o przesiadce o ile w ogóle toto ujrzy światło dzienne. Jak nie to będę sobie spokojnie pstrykał siedemsetką.
Ja nie mam wielkiego parcia, ale wyprzedałem wszystko w cholerę do ostatniego kompakta i nie mam czym zdjęć robić :(
Niech nagły szlag trafi tych sq..., którzy odtańczyli w Azji taniec deszczu :(
W takixh czasach nie mieć aparatu w komórce? 0_o
Przecież to nie sprzęt a fotograf się liczy..,
No nieee, ajfonik oczywiście jest - dlatego właśnie napisałem, że nie mam wielkiego parcia :D Algorytmy podnoszenia rozdzielczości z kilku kolejnych ekspozycji poszły bardzo do przodu ;)
krokus66
29-11-2011, 18:33
Ja to mam w porównaniu z Wami luz:-) Parcia żadnego, bo amatorszczyznę odstawiam. Jeśli się załapię na jakąś premię roczną to pomyślę o przesiadce o ile w ogóle toto ujrzy światło dzienne. Jak nie to będę sobie spokojnie pstrykał siedemsetką.
Bardzo dobrze zrobiłeś kupując wtedy D700. Czy jest to amatorszczyzna, to ocenią potomni, prawdopodobnie będą Ci bardzo wdzięczni za zdjęcia. Za wyjątkiem tych trefnych,:oops: zapewniam Cię, iż tłumaczenie się wówczas amatorszczyzną nie na wiele się zda - zniszcz je od razu.:-o Przemyśl dobrze ale w porę.
Na razie to inni mi robią zdjęcia. Takie duże A3 i cz.b. Zapewniam Cię, że oglądający nie będzie się doszukiwał szumów lub błędów obiektywu.
Parcie czasami mam bywa, że nawet silne ... muszę kończyć. Zaraz też będę miał luz. :-o
Fakt, dałem za niego chyba nieco ponad 6k. Obecne ceny wywołują u mnie ból zębów...
krokus66
29-11-2011, 19:03
Fakt, dałem za niego chyba nieco ponad 6k. Obecne ceny wywołują u mnie ból zębów...
Wniosek: albo idź do dentysty albo nie oglądaj cen.:-o Powinieneś się cieszyć. Sprzedaj go ale w porę, to będziesz miał dużo kasy na nową puszkę.
Bardzo dobrze zrobiłeś kupując wtedy D700. Czy jest to amatorszczyzna, to ocenią potomni, Widziałem trochę zdjęć GIO i nie jest to amatorszczyzna, zapewniam Cię.
Jedno ze zdjęć jest na forumowym kalendarzu na 2012. Zresztą na 2011 też miał swoją pracę.
Chciałbym robić krajobrazy na tym poziomie. No ale do tego to trzeba za wczesnie wstawać :) a ja jestem śpioch i nocny Marek :)
pancerny
29-11-2011, 20:56
ja to bym chciał jakieś odliczanie, żeby można było się pojarać lecącymi cyferkami jak ostatnio... a tu nic :(
Sb-910 też już sie nie podjarasz.;(
Koniec dogrzewania w zimowe wieczory.
zawsze można wziąć butle z gazem i palnik i podgrzać co nieco ;P
zawsze można wziąć butle z gazem i palnik i podgrzać co nieco ;P
Jak butla jest nieszczelna to można przy okazji się rozerwać.
Widziałem trochę zdjęć GIO i nie jest to amatorszczyzna, zapewniam Cię.
Jedno ze zdjęć jest na forumowym kalendarzu na 2012. Zresztą na 2011 też miał swoją pracę.
Chciałbym robić krajobrazy na tym poziomie. No ale do tego to trzeba za wczesnie wstawać :) a ja jestem śpiochów i nocny Marek :)
No to się spłoniłem młodzieńczym prawie rumieńcem:-) Pod podjęciem amatorszczyzny miałem na myśli zdjęcia robione głównie dla siebie - niekomercyjne. A że staram się je robić najlepiej jak potrafię to inna sprawa. D700 rewelacyjnie mi w tym pomaga. Spekulacyjna specyfikacja następcy byłaby mnie w stanie dość skutecznie skusić.
krokus66
30-11-2011, 10:14
Widziałem trochę zdjęć GIO i nie jest to amatorszczyzna, zapewniam Cię.
Chciałbym robić krajobrazy na tym poziomie. No ale do tego to trzeba za wczesnie wstawać :) a ja jestem śpioch i nocny Marek :)
Obawiam się, że znów nie zostałem dobrze zrozumiany mimo, że piszę tak szeroko i opisowo.
Miałem na mysli, że najlepszą ocenę wystawiają potomni - z pełnym szacunkiem dla obecnych - tak jak w przypadku wielkich malarzy i pisarzy. Ja Gio przyrównałem do nich.:!: Lubię pisać w stylu delikatnym i zwiewnym, nie z grubej rury - prostacko i prymitywnie. Czytając ileś wpisów GIO zauważyłem ponadto, iż jest osobą miłą i sympatyczną, taką którą można polubić. No cóż, pochodzi z Krakowa - wszystko jasne. Wielowiekowa stolica kultury polskiej.:idea:
Kalendarza 2011 nie znam, zdjęcie GIO w 2012 bardzo mi się podoba.
Czytając ileś wpisów GIO zauważyłem ponadto, iż jest osobą miłą i sympatyczną, taką którą można polubić. No cóż, pochodzi z Krakowa - wszystko jasne. Wielowiekowa stolica kultury polskiej.:idea:
No dobra, nie kadźcie już, bo to wątek o mitycznych następcach naszych puszek:-) A poza tym napływowy Krakus ze mnie:-P
krokus66
30-11-2011, 11:44
No dobra, nie kadźcie już, bo to wątek o mitycznych następcach naszych puszek:-) A poza tym napływowy Krakus ze mnie:-P
Dobrze, dobrze.
Nie muszę chyba wymieniać wielce szacownych miast, gdzie większość mieszkańców jest napływowa. Nie przeszkadza im to jednak strasznie zadzierać nosa.:lol: Ja jestem rodowity łodziak. To jednak widać od razu - mam gębę od ucha do ucha.:lol:
D800 będzie znacznie szybciej niż się wydaje:!:, trochę cierpliwości. Zdradzę tajemnicę, iż właśnie szukają wolnych kontenerów z ładunkiem do Polski.:lol:
rocky_gt
30-11-2011, 12:01
D800 będzie znacznie szybciej niż się wydaje:!:, trochę cierpliwości. Zdradzę tajemnicę, iż właśnie szukają wolnych kontenerów z ładunkiem do Polski.:lol:
1 kwietnia dopiero będzie
krokus66
30-11-2011, 12:04
1 kwietnia dopiero będzie
Tak, kolejny transport.
http://waluty.wp.pl/kat,98674,title,Zloty-najslabszy-od-lat,wid,14035990,wiadomosc.html
Mnie martwi jaki będzie przelicznik. Pisałem o tym wcześniej. Wtedy wszystko pójdzie w górę. Z problemami to my nawet nie doszliśmy do połowy drogi, jeszcze wiele niespodzianek nas czeka.
Wysokość ceny dostępna dzisiaj, "jutro" już może być niestrawna.
pancerny
30-11-2011, 12:35
no i jest sb-910... z ceną wyciągniętą z najgłębszych zakamarków jelita grubego marketingowców. A przez chwilę nawet myślałem żeby się zaopatrzyć. Ale podziękuję. Przy tych kursach to ceny d800 mogą nas naprawdę nieźle strzelić po kieszeni (i po twarzy).
krokus66
30-11-2011, 12:37
Od pewnego czasu bardziej martwię się o ceny niż o specyfikację nowej puszki.
o żesz, ale cyfra... dobrze że nakupiłem ledwo używanych sb-800:-)
Sapphiron
30-11-2011, 12:44
cena SUGEROWANA sb910 różni się od sb900 tylko 200zł? więc nie wiem po co płacz i zgrzytanie zębów?
cena SUGEROWANA sb910 różni się od sb900 tylko 200zł? więc nie wiem po co płacz i zgrzytanie zębów?
na pewno po to, żeby dać okazję do Twojej ciężko już akceptowalnej upierdliwości...
Sapphiron
30-11-2011, 12:48
wiesz, jest taki magiczny przycisk jak ignoruj... Jak masz problem ze mną to wciśnij i po krzyku ;)
o żesz, ale cyfra..Raczej liczba. :)
Raczej liczba. :)
Dobra, przyjmijmy że zrobiłem literówkę i powinno być 'cyfrY':-P
Dobra, przyjmijmy że zrobiłem literówkę i powinno być 'cyfrY':-PW kontekście reakcji na nie, obstawałbym jednak przy liczbie. ;)
krokus66
30-11-2011, 14:49
Dobra, przyjmijmy że zrobiłem literówkę i powinno być 'cyfrY':-P
Ja bym jednak obstawał, że nie zrobiłeś literówkę tylko cyfrówkę lub ewentualnie liczbówkę.:lol:
OK. Ja bym proponował odpuścić sobie wątki poboczne, bo sporo tu OT. Natomiast nie ciągnijmy też dywagacji o cenach (D700 i nie tylko) w dwóch miejscach (krokus66 - to głownie do ciebie). Odpowiedniejsze miejsce to wątek w dziale giełda - rynek.