Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Jacek_Z
27-07-2011, 23:31
Jeśli w sierpniu go zaprezentują to jak sądzisz, od kiedy będzie na półkach?
Zanim odpowiesz sprawdź jak było w przypadkach D3, D700 itp

Ja jestem przekonany (ale to też spekulacja oparta na praktyce :) ) o jednej premierze - następcy D3s z praktyczną dostępnościa przed końcem roku. A to dlatego, że latem 2012 jest olimpiada w Londynie i agencje i fotoreporterzy będą chciały mieć na takiej imprezie najlepszy aktualnie dostępny sprzęt, z oczywistych powodów - nie moga być w tyle. Jak będzie nowy model - to kupą nowy model - D4.
Co sobie pisza na NR czy mówią sprzedawcy to ploty - ja sądzę, że wiedzieć (a nie spekulować) mogą oni ze 2 tygodnie szybciej niż my i to najwyżej tyle.

Rycerz
27-07-2011, 23:53
A gdzie są spekulacje na temat obiektywów, lamp, filtrów itp. :mrgreen:
Moim zdaniem wszystkie te tematy spekulacyjne powinny wylądować w Cafe.
Przy okazji również do Cafe powinien trafić temat "analogowi ortodoksi !!" bo się zrobił temat bardziej towarzyski niż fotograficzny.

słusznie prawisz ;-)

Uysy.
29-07-2011, 09:56
Jacku, w przypadku D700 może być tylko problem dostępności a cyfrowe sobie wymyśliło że jak wystartują z nowym aparatem to muszą (Nikon) go mieć. Bo taka jest prawda - jeśli w sierpniu go zaprezentują to znaczy, że sprzęt jest już na magazynach u producenta. Chłopak ogólnie powiedział, że są b.duże problemy z dostępnością czy to Nikona czy to Canona czy to Sony, ogólnie sprzętu. O Fotojokerze powiedział, że jest to firma która miała kasę i w chwili tsunami zatowarowało się po sufit. Dlatego teraz mają co sprzedawać.

Pozdra
Lubię takie teorie, dlatego dla poprawy humoru czasem sobie zajrzę do tego wątku :)
Nie widzę żadnego problemu z dostępnością D700, a widzę za to kilka sztuk na półce. Raczej sklepy mało zamawiają, bo sezon ogórkowy nieco :)

Michal_C
29-07-2011, 10:18
Lubię takie teorie, dlatego dla poprawy humoru czasem sobie zajrzę do tego wątku :)
Nie widzę żadnego problemu z dostępnością D700, a widzę za to kilka sztuk na półce. Raczej sklepy mało zamawiają, bo sezon ogórkowy nieco :)
W pierwszej części to moje zdanie
W drugiej części to informacja usłyszana od sprzedawcy. Nie polemizuję z nią. Sklep jest duży i istnieje długo więc chyba wiedzą co mówią
Fajnie, że Cię rozbawiłem.

Uysy.
29-07-2011, 10:31
Nie zawsze trzeba wierzyć sprzedawcom ;) Warto za to mieć w pamięci, że zarządzający finansami znają wartość pieniądza w czasie i rzadko mrożą gotówkę w towarze pogarszając tym samym swój cash-flow.
Co do rozbawienia - to raczej ogólne dywagacje w temacie wątku, Twój post jedynie skłonił mnie do odpowiedzi. Luzik :)

Devilish_Chaos
29-07-2011, 11:09
Jak mnie pamiec nie myli to podobna sytuacja w e-cyfrowe miala miejsce w zeszlym roku w przypadku D90. Na stronie pojawil sie wlasnie taki komunikat, a pozniej ktos sie przeliczyl, bo nastepca D7000 bylo juz w sprzedazy a D90 byl w produkcji jeszcze do konca roku.I nagle okazalo sie ze nastepca jest duuuzo drozszy, wiec zainteresowanie D90 wzroslo. Efekt? E-cyfrowe nagle przywrocilo do sprzedazy D90. Wiec tez bym te informacje o braku dostepnosci wlozyl miedzy bajki

Pawel Pawlak
29-07-2011, 12:48
Aż się boję złości moderatorów, bo nie wiem czy właściwy dział spekulacyjny wybrałem (właściwego chyba obecnie jeszcze nie ma), ale można podejrzewać że EVIL nadchodzi wielkimi krokami:
http://nikonrumors.com/2011/07/28/nikon-executives-we-have-almost-completed-the-development-of-a-new-generation-of-digital-cameras.aspx/

krokus66
29-07-2011, 12:51
Wszyscy mamy trochę racji, gdyż obracamy się w strefie domysłów i dywagacji.

1. Jeśli FJ rzeczywiście "zasufitował się" towarami optycznymi, to byłby to strzał w 10 - wielki biznes, pod warunkiem, że w wyniku tsunami Nikon upadł na twarz i kwiczy. Ponieważ jednak na szczęście tak nie jest, to FJ może mieć kłopot z cash-flow jak słusznie pisze Uysy.

2. Ponieważ FJ nie wykupił całych zapasów magazynowych a Nikon nie padł na twarz, to nie możemy mówić o kłopotach hurtowych sklepów z zakupem D700.

Jak mnie pamiec nie myli to podobna sytuacja w e-cyfrowe miala miejsce w zeszlym roku w przypadku D90. Na stronie pojawil sie wlasnie taki komunikat, a pozniej ktos sie przeliczyl, bo nastepca D7000 bylo juz w sprzedazy a D90 byl w produkcji jeszcze do konca roku.I nagle okazalo sie ze nastepca jest duuuzo drozszy, wiec zainteresowanie D90 wzroslo. Efekt? E-cyfrowe nagle przywrocilo do sprzedazy D90. Wiec tez bym te informacje o braku dostepnosci wlozyl miedzy bajki

3. To co piszesz, potwierdza jedynie politykę Zarządu e-cyfrowe ze wstrzymaniem sprzedaży D700, czyli nie zakupywaniem hurtowo nowej partii towaru, ktorej żywot jako produktu jest na ukończeniu. To jest bardzo logiczne i rozsądne.
Nikt natomiast nie mógł przewidzieć, że D7000 będzie niedopracowany i ludzie się odwrócą od niego.

4. Gdy wchodzi nowy produkt np. D7000, to jakiś czas maszyny tłuką jeszcze stary produkt - D90, są tego różne przyczyny. To się nazywa spokojne i bezstratne wygaszanie produkcji.

Tak jak napisałem powyżej, każdy z nas ma trochę racji w swym rozumowaniu. Wypowiedzi są logiczne a przyszłość, miejmy nadzieję już niedaleka, da odpowiedź.

Matey3000
29-07-2011, 14:57
Aż się boję złości moderatorów, bo nie wiem czy właściwy dział spekulacyjny wybrałem (właściwego chyba obecnie jeszcze nie ma), ale można podejrzewać że EVIL nadchodzi wielkimi krokami:
http://nikonrumors.com/2011/07/28/nikon-executives-we-have-almost-completed-the-development-of-a-new-generation-of-digital-cameras.aspx/

Ta informacja mi wyglada na zapowiedz aparatu 3D. "new ways to enjoy images."

Tommy
29-07-2011, 15:39
Ci co napalają się że po wejściu następcy d700 będzie za pół darmo to niech sobie przypomną jak było z końcem d70s i d200 - spadek cen pod koniec produkcji, a potem wzrosty cen (ostatnich sklepowych sztuk) i mocny wzrost cen używek przez nawet pół roku po wprowadzeniu następcy - w końcu Ci co będą zmieniać to nie oddadzą super sprzętu za pół darmo :)

Marcin Borkowski
29-07-2011, 15:46
raczej nikt nie liczy na ceny rzędu 4k :D

R
29-07-2011, 15:55
jak wejdzie nowa puszka to przed nastepnym sezonem d700 bedzie w dzisiejszej cenie d200 na gieldzie... i nie bedzie chetnych. ;) nowa puszka nie bedzie drozsza niz obecna. moze przez chwile po wejsciu na rynek. wiosna cena sie ustabilizuje.

krzall
29-07-2011, 16:32
Ci co napalają się że po wejściu następcy d700 będzie za pół darmo to niech sobie przypomną jak było z końcem d70s i d200 - spadek cen pod koniec produkcji, a potem wzrosty cen (ostatnich sklepowych sztuk) i mocny wzrost cen używek przez nawet pół roku po wprowadzeniu następcy - w końcu Ci co będą zmieniać to nie oddadzą super sprzętu za pół darmo :)

Witam
masz rację zanim będzie taniej to będzie jeszcze drożej... chyba że drożej już było ;)
Pozdrawiam

pinio
29-07-2011, 16:43
Proszę spojrzeć : http://www.e-cyfrowe.pl/Nikon-D700-body-p-8376.html?gclid=CJGO5sa4oKoCFQZJ3godNGkzWw
Coś się dzieje z D 700 ?? Idzie nowe czy co ??

Informują swoich klientów, że ich sklep nie prowadzi już sprzedaży D700, gdyż produkcja lada chwila będzie zakończona.

Nie widziałem, co było napisane wcześniej, ale powrócili do sprzedaży i na tą chwilę nic nie piszą o jej końcu :)

Pawel Pawlak
29-07-2011, 17:05
Nie widziałem, co było napisane wcześniej, ale powrócili do sprzedaży i na tą chwilę nic nie piszą o jej końcu :)
To się nazywa budowanie wiarygodności :D

krokus66
29-07-2011, 18:29

Dzięki.
Proszę Cię Paweł nie strasz nas Moderatorami. To są mili i bardzo sympatyczni ludzie, czasami tylko lubią/muszą trochę pomarudzić lub pokrzyczeć jak Ojciec, który jak wiemy bardzo kocha swoje wszystkie dzieci. :-o:-o:-o:-o:-o

@Tommy
Cena D700 i jego używek będzie zależała przede wszystkim od ceny D800/D900 oraz poziomu jego nowości technicznych w stosunku do starego modelu.

miron19j
29-07-2011, 18:33
Cena D700 i jego używek będzie zależała przede wszystkim od ceny D800/D900 oraz poziomu jego nowości technicznych w stosunku do starego modelu.
a właściwie od tego, ilu będzie chciało je sprzedać, a ilu kupić.

krokus66
29-07-2011, 18:58
a właściwie od tego, ilu będzie chciało je sprzedać, a ilu kupić.

Oczywiście, że tak.
Pamiętajmy, że mówimy o segmencie aparatów profi, na który rynek jest znacznie mniejszy niż na modele popularne. Albo ambitni hobbyści będą chcieli go kupić albo cena zmusi ich do rezygnacji - czyli zmniejszą popyt. Zdjęcia Grega77 dały mi bardzo dużo myślenia, że można robić cudeńka również DX. A ślubniacy - cały czas jest pewna grupa, która foci zdjęcia sprzętem nieprofi i całkiem nieźle sobie radzi.

Jak mówią: Stara panna, to dziewczyna, która o jeden raz za dużo powiedziała chłopakowi "nie". :oops::oops::oops:

krzysiozboj
29-07-2011, 19:25
Migracja na D700 z dx bedzie o tyle utrudniona że nikon dość solidnie rozdzielił szkła na dx i fx, tu nie tak prosto zmienić dx puszkę na większą, o wiele prościej na D7k czy D400, zaporowa może nie być cena używki a ... szkła.

Jacek_Z
29-07-2011, 19:39
3. To co piszesz, potwierdza jedynie politykę Zarządu e-cyfrowe ze wstrzymaniem sprzedaży D700, czyli nie zakupywaniem hurtowo nowej partii towaru, .To brzmi tak, jakby cyfrowe nie chciało kupic nastepnego konteneru D700. To bardzo słuszne rozumowanie, tylko, że ... sklepów internetowych są dziesiątki, sklepów "normalnych" tysiące. W normalnych sklepach mają 1-2, max 3 sztuki lustrzanki (mam na myśli konkretny wyższy model). W takich sklepach internetowych mają też co najwyżej kilka sztuk i to na początku, gdy model jest chodliwy. Ciut inaczej jest w MM fotojokerze czy saturnie, ale to sieci więc mogą przerzucać między sklepami. W konkretnym sklepie też jest co najwyżej kilka sztuk.

4. Gdy wchodzi nowy produkt np. D7000, to jakiś czas maszyny tłuką jeszcze stary produkt - D90, są tego różne przyczyny. To się nazywa spokojne i bezstratne wygaszanie produkcji. Nie sądzę, ta linia juz jest potrzebna do produkcji nowości. Stary produkt jest po prostu wypychany z magazynów. Nowość sie tłucze juz przez 2 miesiące przed pojawieniem się w sklepach, bo popyt na początku jest duży i trzeba go zaspokoic.

Proszę Cię Paweł nie strasz nas Moderatorami. To są mili i bardzo sympatyczni ludzie, czasami tylko lubią/muszą trochę pomarudzić lub pokrzyczeć jak Ojciec, który jak wiemy bardzo kocha swoje wszystkie dzieci. :-o:-o:-o:-o:-oJa się bardzo poważnie zastanawiam czy nie dać Pawłowi bana :wink: za te info o evilu. No taka tajemnicę zdradzić :) Paweł musi się teraz strasznie mnie bać :)
Paweł, tym razem wybaczam, ale następny raz ... :wink::mrgreen:

krokus66
29-07-2011, 21:04
Nie sądzę, ta linia juz jest potrzebna do produkcji nowości. Stary produkt jest po prostu wypychany z magazynów. Nowość sie tłucze juz przez 2 miesiące przed pojawieniem się w sklepach, bo popyt na początku jest duży i trzeba go zaspokoic.

Generalnie zgadzam się z całością.
1. Ja pracowałem w bardzo dużej fabryce. Na produkt finalny składają się półprodukty, które cały czas schodzą z maszyn. Zastosowana technologia produkcji, rodzaj półproduktu i maszyny ze względów czysto technicznych "tłuczą" je nieproporcjonalnie. Przestawienie produkcji/maszyn powoduje pewną trudność organizacyjną i logistyczną, powoduje pewien zamęt i choćby najmniejsze ale nieuniknione przestoje maszyn. Jest to produkcja malejąca i wygaszająca.
Jeśli to trwa, jak niektórzy piszą jeszcze kilka miesięcy, to wg. mnie producent robi to celowo mając doświadczenie i rozeznanie rynku.

2. "... bo popyt na początku jest duży i trzeba go zaspokoić."
Tak. A szczególnie dlatego, że Nikon wypuścił nowy model, konkurencja nie śpi i trzeba zrobić absolutnie wszystko aby sprzedać go jak najwięcej zanim Canon da coś nowego na rynek. Z tego też powodu cena powinna być rozsądnie skalkulowana, tak aby zarobić ale nie wyhamować sprzedaży, aby nie zaprzepaścić tych przysłowiowych 5 minut przed pojawieniem się nowego produktu konkurencji.

Jacek_Z
29-07-2011, 22:07
Jeśli to trwa, jak niektórzy piszą jeszcze kilka miesięcy, to wg. mnie producent robi to celowo mając doświadczenie i rozeznanie rynku.
Czasami ta dostępność jest kilka miesięcy, czasami jest na styk. To wynika z zapasów magazynowych - tylko i wyłącznie. Produkcja starego modelu, który jest w tej samej, a czasem w wyższej cenie niż nowość mija się absolutnie z celem.
Bywają zupełnie kuriozalne sytuacje - pamiętam ceny D2x po pokazaniu się D3 :mrgreen:. To wynikało jednak juz tylko z tego, co było w handlu, na magazynach, a nie u producenta. Producent juz dawno go nie robił. Następcy generalnie sa robieni na tej samej linni co poprzedni model z tej samej półki.
Teraz może być o tyle inaczej, że przez tsunami zmienią chyba fabrykę, a nawet kraj produkcji. Nie wiem czy z D4 będzie następca D300s czy D700, ale stawiam na to, że lada moment kończą produkcje D3s i przygotowują linie na D4.
Plotki bardziej obstawiają następcę D700 niż D300s i chyba to bardziej prawdopodobne.

Pawel Pawlak
29-07-2011, 22:16
Sony prawdopodobnie niebawem pokaże A77; podobno super szybka puszka, z matrycą 24mpix o osiągach lepszych niż ta z d7000 w cenie 1299$ więc wyrażnie pozycjonowanego wyżej niż d7000. Canon ma znacznie młodszego niż d300 eos 7D więc nikon chyba powinien mieć silne parcie na prezentację d400. Ale kto go tam wie ? mało prawdopodobne żebyśmy zobaczyli na raz d400, d800(d900), d4 i evila ;)

edit: nikon pokazał ostatnio narzędze do likwidacji wszystkich "paprochów" po NXa więc może razem z nowymi body zobaczymy wreszcie w pełni 64bitową wersję NX3.0 ?

docxxx
29-07-2011, 22:19
Wiesz Pawle, wszystko ale... Ale tylko bez pomiaru, ale tylko wtedy gdy... Dla mnie puszka ma byc bezkompromisowa. Sony niestety nie jest. Marketingowo rewelacyjna, praktycznie do d...

Pawel Pawlak
29-07-2011, 22:22
Wiesz Pawle, wszystko ale... Ale tylko bez pomiaru, ale tylko wtedy gdy... Dla mnie puszka ma byc bezkompromisowa. Sony niestety nie jest. Marketingowo rewelacyjna, praktycznie do d...

no dla mnie też za wyjątkiem LV z prawdziwym AFem ;)

kochamgory
01-08-2011, 00:13
Z D700 jest coś chyba na czasie bo takie duże sieci jak Warehouseexpress czy jessobs nie mają już D700, w poruwnywarkach cen też brak (przynajmniej pricerunner czy pricegraber), sam czekam i nie wiem co robić bo rozsypała mi się D300 a w D300s już nie za bardzo chcę się pakować, została mi jedynie D80 i chyba poczekam bo coś się kroi, przypuszczam że w 700 ale kto wie...

bartek87
01-08-2011, 00:19
A mnie ciekawi czy przy okazji tylu premier pojawi się Capture NX3 z natywną obsługą 64bit (wiem że to nie do końca ten temat ;) ale szykuje się zapewne seria wielu premier przy 1 wydarzeniu)

siona
01-08-2011, 00:29
A mnie ciekawi czy przy okazji tylu premier pojawi się Capture NX3 z natywną obsługą 64bit (wiem że to nie do końca ten temat ;) ale szykuje się zapewne seria wielu premier przy 1 wydarzeniu)

myślę, ze jest ku temu czas. widzę sporą szansę na wprowadzenie nowego "kompleksowego" rozwiązania.

grzegorz197503
01-08-2011, 00:40
Ja myśle ze pierwszy pojawi sie nastepca D700 z wypasiona matrycą filmami 3d 80 polami Af i cena ponad 11 tysi-przynajmniej przez pierwsze 3-4 miesiące. Nastepcy d300s i d3s w tym roku nie bedzie

Marcin_gda
01-08-2011, 02:02
D800 i D4 mogą pojawić się jednocześnie, nawet z tymi samymi matrycami.
Możliwości "posegmentowania" są sporawe:

- inny AF ( np. ten z D200 był wystarczającym powodem do kupienia D2x )
- wywalenie silnika z puszki ( kiedyś to nastąpi... byłem niemal pewien że już w d700 )
- mniejsza szybkostrzelność

...

Jacek_Z
01-08-2011, 10:03
Ty nas nie strasz z tym usunięciem silnika :? (na tej półce)

siona
01-08-2011, 10:32
Ty nas nie strasz z tym usunięciem silnika :? (na tej półce)

to byłaby świetna wiadomość dla chcących sprzedać d700 :)

LordYoghurt
01-08-2011, 10:37
D800 i D4 mogą pojawić się jednocześnie, nawet z tymi samymi matrycami.
Możliwości "posegmentowania" są sporawe:

- inny AF ( np. ten z D200 był wystarczającym powodem do kupienia D2x )
- wywalenie silnika z puszki ( kiedyś to nastąpi... byłem niemal pewien że już w d700 )
- mniejsza szybkostrzelność

...

pomijając czy silnik jest potrzebny czy nie (wiadomo ze tak ;-) ) to skoro nawet w amatorskim D7000 dali silnik, to jak mogliby wykastrować modele z linii profesjonalnej!

Marcin Borkowski
01-08-2011, 10:52
zeby zamiast 35/2 kupic 1.4 :D

LordYoghurt
01-08-2011, 11:11
zeby zamiast 35/2 kupic 1.4 :D
prędzej 5d mark III zamiast D800 ;-)

kocudrak
01-08-2011, 11:41
prędzej 5d mark III zamiast D800 ;-)

o ile w końcu AF zacznie działać jak należy

LordYoghurt
02-08-2011, 17:58
NR potwierdza ujawnienie 24 sierpnia następców D700 i D3s. Ponoć dostępność odpowiednio na jesieni i na początku 2012:
http://nikonrumors.com/2011/08/02/august-24th-nikon-d700-and-d3s-successors.aspx/

spekuluje też że może jednak nie D700 a D300s zostanie zastąpiony. Zresztą sami przeczytajcie ;-)

krokus66
02-08-2011, 20:16
NR potwierdza ujawnienie 24 sierpnia następców D700 i D3s. Ponoć dostępność odpowiednio na jesieni i na początku 2012:
http://nikonrumors.com/2011/08/02/august-24th-nikon-d700-and-d3s-successors.aspx/

spekuluje też że może jednak nie D700 a D300s zostanie zastąpiony. Zresztą sami przeczytajcie ;-)

Masz jednak na myśli jesień Roku Pańskiego 2011. :grin:

LordYoghurt
02-08-2011, 20:52
Masz jednak na myśli jesień Roku Pańskiego 2011. :grin:

Tak tak. Jesień 2011 i wiosna 2012.

krokus66
02-08-2011, 20:58
Martwię się tylko, że u nas handel tak dokopie ceną, że wyhamuje sprzedaż i będę musiał kombinować z zagranicy.

prz3mo
02-08-2011, 21:23
Z D700 jest coś chyba na czasie bo takie duże sieci jak Warehouseexpress czy jessobs nie mają już D700

Może i tak, ale podobne teksty czytałem na naszym forum prawie rok temu :) I co ? I nic :)
Aczkolwiek obstawiam, że do końca tego roku następcę D700 pokażą.

siona
02-08-2011, 21:35
Może i tak, ale podobne teksty czytałem na naszym forum prawie rok temu :)=

eeeeeee nie rok temu a dobre pół i generalnie mogło mieć wiele sensu tylko tsunami dużo zmieniło ...

prz3mo
02-08-2011, 21:52
eeeeeee nie rok temu a dobre pół i generalnie mogło mieć wiele sensu tylko tsunami dużo zmieniło ...

Spokojnie rok temu, parcie na następcę jest już od dawna. Jakby nie było obecnie jest to najstarszy korpus w rodzinie, więc wyczekiwanie następcy jest duże.

krokus66
02-08-2011, 22:37
Sądzę, że z powodu tsunami i przestojów, Pan Nikon trochę zmieni politykę i nastąpi teraz wysyp nowych modeli. Prawdopodobnie tak samo uczynią inni producenci.

Jacek_Z
03-08-2011, 01:08
Uczynią, bo się olimpiada zbliża i tyle.
Co do D700. Ja ciągle szukam odniesień. Zobaczcie jak długo canon tłukł starą piatkę. Świetny aparat, najtańszy pełnoklatkowiec, ludzie ciągle go kupowali. Po co w tej sytuacji następca, gdy się dobrze zarabia na poprzedniku. Firma musi patrzeć na zysk.
Sam się głowię nad tym jakinastępca będzie wcześniejszy - D300s czy D700. Jeśli następca D700 to niestety będzie to body konfigurowane pod kątem reporterki.

siona
03-08-2011, 09:04
Uczynią, bo się olimpiada zbliża i tyle.
Co do D700. Ja ciągle szukam odniesień. Zobaczcie jak długo canon tłukł starą piatkę. Świetny aparat, najtańszy pełnoklatkowiec, ludzie ciągle go kupowali. Po co w tej sytuacji następca, gdy się dobrze zarabia na poprzedniku. Firma musi patrzeć na zysk.

tak, ale weź pod uwagę 2 małe drobiazgi w postaci canona i sony. nikon nie wie co oni zrobią i owszem może trzymać w zanadrzu d800 tylko co jeśli konkurencja przez rok nic nie pokaże? wtedy cały koszt R&D pójdzie do piachu bo za rok trzeba będzie opracowywać puszkę od nowa. a jeśli pokaże a nikon nic nie będzie miał? część PRO odejdzie do konkurencji (w końcu jest olimpiada) a wtedy ciężko będzie ich przez jakiś czas odzyskać.

wilk325
03-08-2011, 09:21
ja za bardzo bym się tą olimpiadą nie przejmował;) tam najbardziej potrzebne są szkła ( bo puszki które ma N i C spokojnie dadzą radę ), a te już wszystkie w stajni N zostały odnowione ( chodzi oczywiście o tele ), wg historii czyli D300 + D3 powinno się pojawić coś w stylu D400 + D4; ale to takie gdybanie.

LordYoghurt
03-08-2011, 09:23
Raz że konkurencja nie śpi, dwa że jest oczekiwanie rynku na nowe produkty. W entry level lud bierze co podpowie sprzedawca czy reklama, ale w PRO ludzie potrzebują najnowszego sprzętu na jaki ich stać i dlatego wyglądają nowości i w obliczu podejrzenia że nowy model jest tuż za rogiem powstrzymują się przez zakupem "starego". Dodatkowo firma która chce uchodzić za innowacyjną nie może powiedzieć otwarcie "nic dla was nie mamy i nie będziemy mieć przez następny rok", bo straci markę. Dlatego w ciągu pół roku muszą pojawić się następcy D3 i D700, a i D300s w mające konkurencję ze strony 7D i wewnętrzną ze strony D7000 nie może czekać.

mehmet efendi
03-08-2011, 09:23
Myślę, że nikt z gigantów nie będzie się mocno wyrywał do przodu. Będzie wysyp małych pstrykadeł z hiper wodotryskami dla narodu na trybunach. Zawodowcy pojadą ze sprawdzonym sprzętem; z tego żyją.

cinki23
03-08-2011, 09:39
O jakość D4 byłbym spokojny. D3 ma 4 lata a nadal jest świetną puszką. Oni o tym wiedzą iż ta puszka będzie ich główną przez spory okres czasu.
Czy tylko Nikon jest w stanie zaskoczyć nas takim przeskokiem jakości obrazka jak było to w przypadku D2/D3 ?? Pożyjemy zobaczymy.
Świnka skarbonka i tak musi być pełna na nowe zakupy :-)

Jacek_Z
03-08-2011, 09:44
tak, ale weź pod uwagę 2 małe drobiazgi w postaci canona i sony. nikon nie wie co oni zrobią i owszem może trzymać w zanadrzu d800 tylko co jeśli konkurencja przez rok nic nie pokaże? wtedy cały koszt R&D pójdzie do piachu bo za rok trzeba będzie opracowywać puszkę od nowa. a jeśli pokaże a nikon nic nie będzie miał? część PRO odejdzie do konkurencji (w końcu jest olimpiada) a wtedy ciężko będzie ich przez jakiś czas odzyskać.Niekoniecznie. Sądzisz, że dają do puszki wszystko co mają najlepszego w danym momencie. Canonierzy by z tym mooocno polemizowali. Canon potrafi robić lepszy AF, ale w 5D (mk 1 i 2) go nie wsadził. Firmy wolą dawać tylko nieco ulepszeń do body.
Sony z "wyścigu" na półce pro (reporterską) chyba odpadł. Tzn nawet do niego nie przystąpił i chyba nie ma zamiaru na te półkę wchodzić. Nic na to nie wskazuje.
Canon - to ważny rywal, bo praktycznie w tym segmencie jedyny. Tam też czekaja na następcę. Zapewne premiery nowości tu i tam będą w odstępie paru miesięcy.

Zawodowcy pojadą ze sprawdzonym sprzętem; z tego żyją.To dlaczego na Olimpiadę w Pekinie wszyscy zabrali D3. Nowiutki, "niesprawdzony". Firma testuje sprzęt. Zawodowcy nie mają wyboru. Jest jedna topowa reporterska puszka w systemie i tyle. Ona "obowiązuje" przez te 4 lata i właściwie trzeba ją mieć.

siona
03-08-2011, 09:50
Zawodowcy pojadą ze sprawdzonym sprzętem; z tego żyją.

to dlaczego nie jeżdżą z f4s ? świetna sprawdzona puszka ...
dla mnie jasne, że przed olimpiadą MUSZĄ pokazać nowe korpusy. również z marketingowego punktu widzenia.

Lukdz
03-08-2011, 10:28
Powiedzmy sobie jasno zawodowcy chcą mieć najlepszy sprzęt i mają na to kasę. A co do olimpiady to przecież można wziąć starą puszkę na zapas, a jakość zdjęć można ocenić codziennie wieczorem/rano na laptopie, który przy takiej masie sprzętu nie jest dużym utrudnieniem (można nawet wysłać kilka RAWów zaprzyjaźnionej osobie od obórki z 30" skalibrowanym monitorem, szybkim komputerem i pełnym Photoshopiem). I gdyby puszka okazała się z jakiegoś powodu bublem to ten zawodowiec straci najwyżej jeden dzień zdjęć.
A jak jest się zawodowcem to ma się również czas na testy nowego sprzętu na sucho i poznawanie praktycznych zastosowań nowych funkcji.

krokus66
03-08-2011, 12:25
Canon - to ważny rywal, bo praktycznie w tym segmencie jedyny. Tam też czekaja na następcę. Zapewne premiery nowości tu i tam będą w odstępie paru miesięcy.
To dlaczego na Olimpiadę w Pekinie wszyscy zabrali D3. Nowiutki, "niesprawdzony". Firma testuje sprzęt. Zawodowcy nie mają wyboru. Jest jedna topowa reporterska puszka w systemie i tyle. Ona "obowiązuje" przez te 4 lata i właściwie trzeba ją mieć.

Też myslę, że w krótkim czasie będzie wysyp różnych modeli od konkurencyjnych producentów. To z kolei wymusi umiarkowane/ wyważone ceny.

Władca Pixeli
04-08-2011, 01:34
Też myslę, że w krótkim czasie będzie wysyp różnych modeli od konkurencyjnych producentów. To z kolei wymusi umiarkowane/ wyważone ceny.
Dla tych którzy naiwnie wierzą, że w dzisiejszych czasach firmy konkurują ze sobą.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/470682,unia_ukarala_producentow_ekranow_lcd_z_azji _za_zmowe_cenowa.html

Lukdz
04-08-2011, 11:03
Dla tych którzy naiwnie wierzą, że w dzisiejszych czasach firmy konkurują ze sobą.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/470682,unia_ukarala_producentow_ekranow_lcd_z_azji _za_zmowe_cenowa.html

Zrozumcie ludzie, że powinien być wolny rynek i wtedy wygrywałby najlepszy producent.
Natomiast my żyjemy w socjalistycznym państwie o nazwie Unia Europejska, które dopłaca jak jest nieurodzaj ogórków, bo rolnicy stracili zbiory i jak jest urodzaj, bo ceny są za niskie. A te dopłaty z nieba się nie biorą tylko z podatków, więc nie wygrywa ten, który robi dobre aparaty tylko ten który dobrze oszukuje fiskusa.

Często się kiedyś mówiło, że Polska jest biedna, bo Amerykański inżynier ma 7 razy więcej wynalazków nić Polski. Dlaczego tak jest? Bo Polski ma 7 razy więcej od Amerykańskiego w dziedzinie oszukiwania fiskusa. Zresztą chwała mu za to, bo podatki w naszym nieszczęsnym kraju wynoszą 83%, gdyby nie nasza pomysłowość i to, że płacimy tylko połowę z tego to gospodarka zbankrutowała by w przeciągu 3 miesięcy.

Natomiast ta cała EU nic dobrego nie zrobi, bo tam, co w socjalizmie oczywiste wszyscy biorą łapówki, jak za komuny (filmu np. "Miś" nie oglądaliście)? Tam jest dokładnie to samo. My żyjemy w teraz nawet w większym obozie koncentracyjnym, bo mamy 4 razy tyle nadzorców (urzędników) niż wtedy. Nawet towarzych Hitler, ani Stalin nie wpadli na pomysł, że każda krowa ma mieć kolczyk, a góral ma robić taki oscypek na jaki pozwala mu EU i jeszcze, żeby czasem za dużo mleka nie produkował.

PS. Sorki za wywód polityczny, ale jak widzę te socjalistyczne myślenie w postaci walk klasowych - robotnicy mają się zmawiać i strajkować przeciwko wykorzystującym ich i do również zmówionym producentom to krew mnie zalewa.

costi
04-08-2011, 11:09
Ale co ma UE do azjatyckich producentów, bo nie kumam?

Już pomijam to, że mylisz pojęcia trochę i konkurowanie firm nie ma nic wspólnego z tym, że podwykonawców jest kilku na świecie.

tomkkk
04-08-2011, 11:30
Ale co ma UE do azjatyckich producentów, bo nie kumam?

A to, że jak ktoś chce sprzedawać swoje produkty w UE to musi podporządkowywać, pewnym przepisom. Tak samo było w z marka tanich samochodów tata, które nie mogły być sprzedawane w "oryginalnej" wersji w UE, ponieważ nie spełniały wymogów bezpieczeństwa w UE, mimo że producent jest Indii. Samochody te musiały być przystosowane do naszych przepisów co zwiększyło cenny tych pojazdów.

wunat
04-08-2011, 11:42
i alleluja. i tak to jest smietnik na kolach, a w wersji podstawowej morderstwo na kolach.

Jacek_Z
04-08-2011, 11:58
..PS. Sorki za wywód polityczny, ...
Proszę się zapoznac z regulaminem, wywodów politycznych tu nie lubimy. Zakazujemy ich.

krokus66
04-08-2011, 12:14

1. Są dziedziny, branże gdzie konkurencja jest mała oraz takie gdzie jest silna. Nie mówiąc o wielkich sprawach, to bez problemu zobaczysz konkurencję u siebie w mieście w handlu i w usługach.

2. Artykuł.
Jak widać azjatycjie firmy nie należały do Unii Europejskiej a jednak same, dobrowolnie spotykały się ze sobą, co miesiąc, w sumie ponad 60 razy, aby:
- uzgodnić przedział cenowy produktu,
- uzgodnić cenę minimalną,
- uzgodnić plany/ wielkość produkcji,
- uzgodnić inne warunki handlowe.
Przekonany jestem, iż zostało napisane wystarczająco dużo w tym artykule, aby wątpiący mogli jeszcze raz na spokojnie zastanowić się nad polityką gospodarczą UE.

3. Istnieje ponadto coś takiego jak: nieuczciwa konkurencja, nieuczciwa reklama oraz ceny dumpingowe.

4. Lukdz (2306)
Nie bardzo zrozumiałem co chciałeś powiedzieć.

samson09
04-08-2011, 14:08
W-g ostatnich plotek nikon ma zaprezentować swoje nowe lustrzanki tuż po kompaktach, a więc ok. 24 sierpnia w ten sam dzień co moje imieniny :):) czyżby zbieg okoliczności....a może jednak :)

krokus66
04-08-2011, 14:35
W-g ostatnich plotek nikon ma zaprezentować swoje nowe lustrzanki tuż po kompaktach, a więc ok. 24 sierpnia w ten sam dzień co moje imieniny :):) czyżby zbieg okoliczności....a może jednak :)

Napisz, może dostaniesz jakiś przyzwoity rabat. :smile:

Jestem trochę niedowiarkiem. Znana jest dokładnie data prezentacji - a jest to tuż, tuż - a o samym modelu tylko same plotki.

tomkkk
04-08-2011, 14:42
Może dobrze się tym razem ukrywają z nowym sprzętem i pilnują by nic nie wypłynęło na zewnątrz. Pamiętam jak kilka tygodni przed premierą d700 pojawiło się w necie zdjęcie wykonane komórką z drukarni, gdzie drukowali instrukcje do tego modelu.

samson09
04-08-2011, 14:53
Może dobrze się tym razem ukrywają z nowym sprzętem i pilnują by nic nie wypłynęło na zewnątrz. Pamiętam jak kilka tygodni przed premierą d700 pojawiło się w necie zdjęcie wykonane komórką z drukarni, gdzie drukowali instrukcje do tego modelu.

No i pewnie posypały się głowy :)

siona
04-08-2011, 14:55
a o takim 50/1,8 g nic nie wypłynęło - pomijając fakt, że przez pomyłkę cały wypłynął :D

Badol
04-08-2011, 15:01
Jeśli premiera nowych puszek ma się rzeczywiście odbyć 24go to zapewne już bardzo niedługo zaczną się pojawiać kontrolowane przecieki na ten temat w celu podgrzania atmosfery :) Uważam, że taka akcja to część całej kampani marketingowej. Kto szuka i śledzi "plotkarskie" informacje na temat takich nowości? Z pewnością nie ci, którzy mają kupić pierwszy w życiu aparat tylko ci, którzy nazwijmy to są już mocno wkręceni w temat ;)

krokus66
04-08-2011, 18:52
a o takim 50/1,8 g nic nie wypłynęło - pomijając fakt, że przez pomyłkę cały wypłynął :D

Ciekawe i ważne informacje.

krzall
04-08-2011, 22:21

Witam
o ile pamiętam doszliśmy wspólnie do tego w tej sprawie że to był planowany przeciek :) bo chcieli darmowej dokładki reklamy :) . Zrobili sobie "dobre wejście" i reklama gotowa :). Dwa razy mówiono o tym że "już jest" :)
Majstersztyk :)
Pozdrawiam

Jacek_Z
04-08-2011, 23:11
Jeśli chodzi o optyke to nikon bardzo czesto nas absolutnie zaskakiwał i wypuszczał coś, czego nikt się nie spodziewał. Ba, to nawet jest reguła jeśli chodzi o obiektywy :)
Pomijam takie "spodziewane" premiery jak 35/1.4 o które ludzie prosili parę lat. Kiedyś musieli trafić z premierą. Proszę mi pokazać kto się spodziewał z ostatnich premier np obydwu micro - 85 i 40 ? NIKT.
Zejdźmy z optyki.

siona
05-08-2011, 08:28
nie no optyki to ja nie chciałem tykać - chciałem pokazać tylko, że utrzymanie tajemnicy do premiery u nikona nie jest niemozliwe.

krokus66
05-08-2011, 09:01
Jeśli chodzi o optyke to nikon bardzo czesto nas absolutnie zaskakiwał i wypuszczał coś, czego nikt się nie spodziewał. Ba, to nawet jest reguła jeśli chodzi o obiektywy :)
Pomijam takie "spodziewane" premiery jak 35/1.4 o które ludzie prosili parę lat. Kiedyś musieli trafić z premierą. Proszę mi pokazać kto się spodziewał z ostatnich premier np obydwu micro - 85 i 40 ? NIKT.
Zejdźmy z optyki.

Osobiście absolutnie nie obrażę się na Pana Nikona jeśli zaskoczy mnie: datą promocji, najnowszymi, unikatowymi rozwiązaniami technicznymi, jakością produktu oraz oczywiście ceną. Nie tylko, że się nie obrażę ale nawet Mu podziękuję. :lol::lol::lol:

LordYoghurt
05-08-2011, 09:14
Osobiście absolutnie nie obrażę się na Pana Nikona jeśli zaskoczy mnie: datą promocji, najnowszymi, unikatowymi rozwiązaniami technicznymi, jakością produktu oraz oczywiście ceną. Nie tylko, że się nie obrażę ale nawet Mu podziękuję. :lol::lol::lol:

Obawiam się że ceną może zaskoczyć, niekoniecznie pozytywnie ;-)

hellix
05-08-2011, 09:36
No właśnie ciekawe czy CCC będzie. Mam uciułane na d300s - jakieś 4500 zł. Tak sobie teraz czekam aby zobaczyć, co następca zademonstruje. Wtedy będzie decyzja, kupić d300s czy też opłaca się dołożyć jeszcze z 1,5 tysiąca ( ocierając się o cenę d700 w używce )

LordYoghurt
05-08-2011, 09:52
No właśnie ciekawe czy CCC będzie. Mam uciułane na d300s - jakieś 4500 zł. Tak sobie teraz czekam aby zobaczyć, co następca zademonstruje. Wtedy będzie decyzja, kupić d300s czy też opłaca się dołożyć jeszcze z 1,5 tysiąca ( ocierając się o cenę d700 w używce )

Skoro matryca D7000 to tak duży skok wobec D90/D300s, to może D400 jeszcze bardziej zbliży się do D700. Wtedy trzeba będzie wybierać, czy podwójnie nowy - bo i technicznie, i prosto ze sklepu - D400 czy podwójnie "stary" D700.

docxxx
05-08-2011, 10:19
No ale matryca to jedno, a reszta sprzetu (ficzery) to drugie. Ja uwazam, ze nie warto dzisiaj kupowac D700, gdy na horyzoncie pojawia sie jego nastepca. Dlatego tez czekam ;)

LordYoghurt
05-08-2011, 11:07
Ficzery wynikające z nowej technologii D400 vs zalety pełnej klatki D700 (mniejsza GO, lepsza ostrość z racji większych pixeli). Kto będzie chciał mieć 2w1 będzie musiał zapłacić 1,5-2x więcej za D800. A wtedy znów pojawi się dylemat - nowe D800 czy używane D3s ;-)

docxxx
05-08-2011, 11:19
Ja czekam na cropa. FF do sportu mi niepotrzebne. Niech bedzie D400, D800, a dla Ciebie D3sLY ;)

Pawel Pawlak
05-08-2011, 11:20
Skoro matryca D7000 to tak duży skok wobec D90/D300s, to może D400 jeszcze bardziej zbliży się do D700. Wtedy trzeba będzie wybierać, czy podwójnie nowy - bo i technicznie, i prosto ze sklepu - D400 czy podwójnie "stary" D700.

Sądząc po tym co można przeczytać o A77 z matrycą 24.3mpix w DX, to zapowiada się naprawdęciekawie (a teoretycznie ma ją dostać także d400).
iso100-16000 (rozszerzalne do iso50)- teoretycznie górny zakres iso jest o 1.3EV lepszy niż d7000, więc powinien dorównać D3/d700, ale zobaczymy... W każdym razie 24mpix na DX w praktyce dość ograniczony zakres do wykorzystania "z pełną jakością" - dyfrakcja spowoduje że pewnie już przy f8 zacznie spadać jakość detali, z drugiej strony szkło trzeba będzie trochę przymknąć żeby optyka potrafiła sobie poradzić z taką rozdzielczością. Sądzę że najlepsze efekty będzie mozna uzyskać na f2.8-5.6 na najlepszych stałkach. Czyli matryca dla foto-snajperów - 300/2.8 - 600/4 z pewnością poradzą sobie nawet w pełni otwarte. przełączanie na crop 2.0 13.8mpix z oszczędnością bufora i karty też byłby mile widziany ;)

Przy okazji - taka gęstość matrycy odpowiada 8mpix matrycy z cropem 2.6 (EXIL). Jeśli więc obecnie dostępna jest technologia, która umożliwia zrobienie matrycy do EVILa z zakresem czułości 100-16000 to chyba nie jest źle ? Zwłaszcza że mniejsza matryca powinna mieć jeszcze lepsze parametry szumowe - krótsze ścieżki, mniejsza powierzchnia=mniej ciepła itp.

LordYoghurt
05-08-2011, 11:26
Ja czekam na cropa. FF do sportu mi niepotrzebne. Niech bedzie D400, D800, a dla Ciebie D3sLY ;)

Ja nie mam apetytu na D3s, zupełnie nie moje rejestry, tak jeśli chodzi o potrzeby jak i finanse ;-) U mnie raczej jest kwestia czy kupić D7000 (chyba w aktualnie produkowanych nie ma już problemów z AF) czy szarpać się na D400 ;-) Jeśli chodzi o szkła to oferta DX jest dla mnie ciekawsza od FX.

wilk325
05-08-2011, 11:42
Sądząc po tym co można przeczytać o A77 z matrycą 24.3mpix w DX, to zapowiada się naprawdęciekawie (a teoretycznie ma ją dostać także d400).
iso100-16000 (rozszerzalne do iso50)- teoretycznie górny zakres iso jest o 1.3EV lepszy niż d7000, więc powinien dorównać D3/d700, ale zobaczymy... W każdym razie 24mpix na DX w praktyce dość ograniczony zakres do wykorzystania "z pełną jakością" - dyfrakcja spowoduje że pewnie już przy f8 zacznie spadać jakość detali, z drugiej strony szkło trzeba będzie trochę przymknąć żeby optyka potrafiła sobie poradzić z taką rozdzielczością. Sądzę że najlepsze efekty będzie mozna uzyskać na f2.8-5.6 na najlepszych stałkach. Czyli matryca dla foto-snajperów - 300/2.8 - 600/4 z pewnością poradzą sobie nawet w pełni otwarte. przełączanie na crop 2.0 13.8mpix z oszczędnością bufora i karty też byłby mile widziany ;)

Przy okazji - taka gęstość matrycy odpowiada 8mpix matrycy z cropem 2.6 (EXIL). Jeśli więc obecnie dostępna jest technologia, która umożliwia zrobienie matrycy do EVILa z zakresem czułości 100-16000 to chyba nie jest źle ? Zwłaszcza że mniejsza matryca powinna mieć jeszcze lepsze parametry szumowe - krótsze ścieżki, mniejsza powierzchnia=mniej ciepła itp.

Pawle, to by było coś co by mnie nawróciło na dx:)

docxxx
05-08-2011, 11:42
przełączanie na crop 2.0 13.8mpix z oszczędnością bufora

Pawel, co ma bufor do cropa? Aparat i tak robi zdjecia z pelna rozdzielczoscia, przetrzymuje ja w buforze (bo niby gdzie?) i dopiero wtedy obrabia i ew. zrzuca na karte. No chyba, ze, jak w komputerze, tu procesor tez dysponuje cache i ramem, a dysk jest buforem.

Pawel Pawlak
05-08-2011, 11:50
W d2x czytana była o ile pamięta jednak nie cała matryca, bo bufor zwiększał się przy pracy w cropie 2.0. Przy d3x o jest chyba podobnie - mogę sie mylić, ale pewnie ktoś kto ma te puszki może sprawdzić.

wilk325
05-08-2011, 11:52
w D3x przy pełnej rozdzielczości jest 3kl/s, w cropie 7kl/s

Pawel Pawlak
05-08-2011, 11:54
Pawle, to by było coś co by mnie nawróciło na dx:)

Mnie z pewnością - przy foto-snajperce, nawet jeśli matryca 24mpix miałaby tylko taką jakość pikseli jak ta z d7000, to lepsze obrazek uzyskam z takiej DX24mpix (przy wycinku odpowiednim dla cropa 2.0 to jest 13.8mpix) + 400/2.8 niż D700 + 400/2.8 +tc20. 2EV zasku na czułości + zdecydowanie pewniejszy i szybszy AF + jaśniejszy obraz wizjerze. Jedyny minus to mniejszy obrazek w wizjerze -ale to bym przeżył.

Pawel Pawlak
05-08-2011, 11:55
w D3x przy pełnej rozdzielczości jest 3kl/s, w cropie 7kl/s
oj, chyba jednak przy FF jest 5kl/s. Ale teraz chodzi o bufor - po ilu klatkach się zapełnia - FX vs DX

wilk325
05-08-2011, 11:58
Mnie z pewnością - przy foto-snajperce, nawet jeśli matryca 24mpix miałaby tylko taką jakość pikseli jak ta z d7000, to lepsze obrazek uzyskam z takiej DX24mpix (przy wycinku odpowiednim dla cropa 2.0 to jest 13.8mpix) + 400/2.8 niż D700 + 400/2.8 +tc20. 2EV zasku na czułości + zdecydowanie pewniejszy i szybszy AF + jaśniejszy obraz wizjerze. Jedyny minus to mniejszy obrazek w wizjerze -ale to bym przeżył.

ja też,
a co do obrazka w wizjerze, na samolotach właśnie używam D3x w cropie 1.5 i się już przyzwyczaiłem:); za to jest to dla mnie zdecydowanie lepsze niż D300s bo w każdej chwili mogę się przestawić na FX;) dzięki temu mam 500/4.0 i 750/4.0:) kręcąc tylko kółeczkiem.

docxxx
05-08-2011, 11:59
Roznica w fps moze rowniez wynikac z czasu przetwarzania, a nie tylko ze zczytywania danych, czyli do bufora wziety jest caly obrazek, ale przetwarzany tylko kawalek.

Pawel Pawlak
05-08-2011, 12:01
ja też,
a co do obrazka w wizjerze, na samolotach właśnie używam D3x w cropie 1.5 i się już przyzwyczaiłem:); za to jest to dla mnie zdecydowanie lepsze niż D300s bo w każdej chwili mogę się przestawić na FX;)

No to jest dla mnie optymalne rozwiązanie. Dlatego najbardziej by mnie ucieszyło, gdyby pokazali jakiegość D4 który miałby 54mpix, a w trybie DX24mpix :D Wtedy w terenie miałbym pełną swobodę :D:D;)

wilk325
05-08-2011, 12:02
Roznica w fps moze rowniez wynikac z czasu przetwarzania, a nie tylko ze zczytywania danych, czyli do bufora wziety jest caly obrazek, ale przetwarzany tylko kawalek.

ona wynika z wielkości obrazka i ilości mega; w trybie fx ok. 25 dx ok. 10 mega.

Pawel Pawlak
05-08-2011, 12:03

Oczywiście masz rację, ale tak czy inaczej do tej pory w aparatach "wysokorozdzielczych" przełączenie z pełnej rozdzielczości na większego cropa, dawało przyrost szybkości i ilośći zdjęć do zapełnienia bufora. Dlatego napisałem o tym nieszczęsnym buforze ;)

docxxx
05-08-2011, 12:03
ona wynika z wielkości obrazka i ilości mega; w trybie fx ok. 25 dx ok. 10 mega.

Czyli jednak caly obrazek nie jest zrzucany do bufora.

Ale chwila. Przeciez mozliwe, ze caly obraz jest rejestrowany, a obrabiany i zapisywany jest dopiero crop.

wilk325
05-08-2011, 12:07
Ale chwila. Przeciez mozliwe, ze caly obraz jest rejestrowany, a obrabiany i zapisywany jest dopiero crop.

gdyby tak było, to skąd ta różnica w szybkostrzelności i ilości zdjęć zrzuconych do bufora?

wilk325
05-08-2011, 12:07
oj, chyba jednak przy FF jest 5kl/s. Ale teraz chodzi o bufor - po ilu klatkach się zapełnia - FX vs DX

tylko w teorii,
w praktyce niestety ale 12bit fx = 3kl/s:(, dx 7kl/s:)
14 bit fx daje 1.5kl/s, dx 5kl/s

i żeby nie było - karty to Sandisk 90mb/s

Pawel Pawlak
05-08-2011, 12:10
Tadziu, chyba przy 14bitach dla FF. Ale dla 12bit jest 5kl/s, albo miałem możliwość używania jakiegoś "podkręcanego" D3x ;)

wilk325
05-08-2011, 12:14
Tadziu, chyba przy 14bitach dla FF. Ale dla 12bit jest 5kl/s, albo miałem możliwość używania jakiegoś "podkręcanego" D3x ;)

może, bo ja niestety przy czasach 1600 i więcej mam 3kl/s ( ustawienia w puszce mam na 7 i 5 )

Seeker
05-08-2011, 12:42
W tym roku będzie D400 i D3xs, a w przyszłym D800 :)

docxxx
05-08-2011, 12:47
D3xs = matryca D3x i szumy/DR/fps z D3s ? No way :)

Seeker
05-08-2011, 13:41
Tak na marginesie to D3x też nie był w tym względzie lepszy od D3... ;)

krokus66
05-08-2011, 20:13
Tak na marginesie to D3x też nie był w tym względzie lepszy od D3... ;)

Tak na marginesie, to możesz patrzeć trochę bardziej pozytywnie? :lol::lol::lol: Czy naprawdę nie widzisz nic dobrego w D3x? :-(

Gdyby mnie żona tak ciągle marudziła i tylko wytykała moje liczne wady, to już dawno bym się pewnie powiesił. :D:D:D

Weź pod uwagę, że jeśli Pan Nikon to przeczyta i nie daj Boże to uczyni - to nici z body, na które czekam. :lol::lol::lol::lol::lol:

Seeker
06-08-2011, 14:12
"Czy naprawdę nie widzisz nic dobrego w D3x?"

Wręcz przeciwnie. Do niektórych zastosowań dużo bardziej by mi się podobał
(w nocy D3 a za dnia D3x), ale fakty pozostają faktami ;)

"Weź pod uwagę, że jeśli Pan Nikon to przeczyta i nie daj Boże to uczyni..."

Pan Nikon niech sobie lepiej poczyta o moim pomyśle na matrycę (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=818858&postcount=45) o zwiększonym
zakresie tonalnym (w światłach, bez szkody dla cieni) i niech jak najbardziej
"daj Boże to uczyni"...
Mogę nawet się poświęcić i przyjąć egzemplarz do testów :)

krokus66
07-08-2011, 14:03
Przeczytałem z zainteresowaniem Twój link.
Mnie też się marzy matryca o zwiększonym zakresie tonalnym, marzy bardziej niż wzrost ISO lub szybkostrzelność. Sądzę jednak, że wiele rzeczy, które na pozór wydają się prostymi rozwiązaniami gotowymi do wdrożenia produkcji, w rzeczywistości są dużymi problemami nad którymi pracują całe sztaby mądrych ludzi. Przekonany jestem, że nie tylko Nikon nad tym główkuje i spać nie może.

Dla mnie analogowca, cyfra wprowadziła taką rewolucję, że mogę tylko bardzo się cieszyć. Jedyne co mi przeszkadza w puszkach i optyce, to istotny wzrost ciężaru i cen.

siona
07-08-2011, 15:19
Dla mnie analogowca, cyfra wprowadziła taką rewolucję, że mogę tylko bardzo się cieszyć. Jedyne co mi przeszkadza w puszkach i optyce, to istotny wzrost ciężaru i cen.

????????

jak to ? puszki analogowe nie były lżejsza ani mniejsze a i tańsze też nie bardzo...
porównaj sobie cenę, masę i wymiary : f90x(f100) z d700 czy f5(f4s,f6) z d3, d3s

krokus66
07-08-2011, 20:28
????????

jak to ? puszki analogowe nie były lżejsza ani mniejsze a i tańsze też nie bardzo...
porównaj sobie cenę, masę i wymiary : f90x(f100) z d700 czy f5(f4s,f6) z d3, d3s

Ja mówię o swoich potrzebach - wiecznego hobbysty.

Kiedyś wystarczyło mieć jako taką puszkę. Przesądzał film i obiektyw. Kupiłem F70 - masa 585g. Światłomierz miał od D90x, czyli z dużo lepszego modelu. Na moje potrzeby ta puszka wystarczała. Dzisiaj film zastępuje matryca. Aby mieć dobrą matrycę, przetwornik obrazu itd., to D700. Ten poziom mnie wystarcza. D700 - masa 995g, czyli jest cięższy o 70%! Cena też jest zdecydowanie wyższa. Z optyką podobnie, jeśli nie gorzej.

Z tym szybkim i wielkim rozwojem techniki, ja osobiście życzył bym sobie puszki i obiektywy nie tylko lepsze ale również lżejsze i przede wszystkim tańsze, tym bardziej, że produkcja/ sprzedaż jest kilkakrotnie większa niż 12 lat temu.

Marek
07-08-2011, 21:59
...ja osobiście życzył bym sobie puszki i obiektywy nie tylko lepsze ale również lżejsze i przede wszystkim tańsze, tym bardziej, że produkcja/ sprzedaż jest kilkakrotnie większa niż 12 lat temu.

Podpisuję się pod tym obiema rękoma. Dodam jeszcze, że dla mnie wystarczyłaby prosta cyfrowa puszka. Takie FM3a w cyfrowym wydaniu. Bez zbędnych ustawień i wodotrysków, z których przeciętny amator, nawet przez duże "A" nie korzysta.

Marcin Borkowski
07-08-2011, 22:32
i koniecznie z takim wizjerem !

Jacek_Z
07-08-2011, 22:44
????????

porównaj sobie cenę, masę i wymiary : f90x(f100) z d700 czy f5(f4s,f6) z d3, d3sD90x to jednak niższa półka niż F100. On jakoś nie zdobył nigdy mojego uznania, bo koledze fotoreporterowi ciągle sie ten aparat psuł. Co było samo w sobie dość dziwne, bo nie psuło sie nic innego co robiła wtedy firma nikon :) :)

Aha - i F6 jest bez zintegrowanego gripa i jest lżejszy.

..Kiedyś wystarczyło mieć jako taką puszkę. Przesądzał film i obiektyw. Kupiłem F70 - masa 585g. Światłomierz miał od D90x, czyli z dużo lepszego modelu. Na moje potrzeby ta puszka wystarczała. Dzisiaj film zastępuje matryca. Aby mieć dobrą matrycę, przetwornik obrazu itd., to D700. Ten poziom mnie wystarcza. D700 - masa 995g, czyli jest cięższy o 70%! Cena też jest zdecydowanie wyższa. Z optyką podobnie, jeśli nie gorzej.
Sorry, ale F70 to półka dzisiejszych Dxxxx (światłomierzom Dxxxx nie mozna nic zarzucić). D700 to odpowiednik F100. Teraz popatrz na masy.
Z optyką jest tak samo jak było, bo aparaty na film wymagały pełnoklatkowych szkieł.

Seeker
07-08-2011, 22:55
"Mnie też się marzy matryca o zwiększonym zakresie tonalnym, marzy bardziej niż wzrost ISO lub szybkostrzelność."

Mam podobne zapędy ;) O ile ISO by mi się jeszcze przydało, to szybkostrzelność mam raczej w "poważaniu".
Bardziej by mnie cieszyła wysoka jakość obrazowania przy długich ekspozycjach.

"Sądzę jednak, że wiele rzeczy, które na pozór wydają się prostymi rozwiązaniami gotowymi do wdrożenia produkcji, w rzeczywistości są dużymi problemami nad którymi pracują całe sztaby mądrych ludzi."

Przy opisanej matrycy głównym problemem będzie zapewne miniaturyzacja i ewentualnie
odprowadzanie ciepła, choć na to sposób by się znalazł.
Wymienione rozwiązanie zawsze będzie do tyłu w stosunku do matrycy "klasycznej",
czyli masowo dzisiaj klepanej.

"Dla mnie analogowca, cyfra wprowadziła taką rewolucję, że mogę tylko bardzo się cieszyć."

Owszem. Nie żałuję tej zmiany.

"Jedyne co mi przeszkadza w puszkach i optyce, to istotny wzrost ciężaru i cen."

W DX optyka nie jest ciężka ;) Choć pewnym zaletom FXa nie zaprzeczam.

Z innych fajnych rzeczy mógłby mi się spodobać aparat o budowie modułowej.
Z punktu widzenie klienta, nie serwisu.
Chodzi o wybór takiego pakietu możliwości jakiego faktycznie potrzebuję.

siona
07-08-2011, 23:30
D90x to jednak niższa półka niż F100.

jeśli myślisz o f90x to jest to dokładnie ten sam przedział (pod każdym względem) co f100. są to po prostu kolejne puszki f90(n90) ->f90x(n90s)->f100. z tych puszek zresztą f90x był najbardziej przełomowy i de facto był to aparat flagowy nikona znacznie wyprzedzający f4s

Jacek_Z
08-08-2011, 00:46
F90 to raczej nastepca F801, F100 to była jednak półka wyżej, to był taki niezagripiony jednocyfrowiec, uzupełnienie F5 (wiem, był grip do F90)
Biorąc pod uwagę to, że każdy wychodził pare lat później (F90 4 lata po F4) to naturalne jest, że był lepszy pod kątem funkcji. F4 dajmy na to - niby słabszy od późniejszych modeli nawet z niższej półki, ale jednak miał więcej fps, mocną obudowę. A że miał wolny AF - no cóż, nikon musiał mieć profesjonalnego jednocyfrowca z AF i w tym momencie na tyle go było stać w tym względzie. Miał jednak wymienny pryzmat itp podobne cechy body pro.

siona
08-08-2011, 09:25
weź tylko pod uwagę, że różnica pomiędzy f90 a f90x była ogromna - zwłaszcza użytkowo - znacznie lepszy AF, szybszy winder (4,5fps), lepszy światłomierz, pomiar 3d. niezależnie gdzie f90x był przez nikona pozycjonowany był aparatem z wyboru dla reporterów zarówno sportowych jak i wszelkich innych. do momentu pojawienia się f5 f90x był topową puszką nikona i jedyną sensownie konkurującą z naporem canona. mam też wrażenie, ze gdyby nie f90x f100 nigdy by nie powstał - założenia konstrukcyjne f100 wyraźnie odnoszą się właśnie do tego co otrzymali fotoreporterzy w f90x. świetnie również pokazuje jak się f90x spozycjonował wykorzystanie właśnie jego jako kadłubka do pierwszych profesjonalnych aparatów cyfrowych kodaka. co do gripa - tak był - mam takiego - MB-10 :)

wilk325
08-08-2011, 09:29
a ja się nie spodziewam nowości typu:
f90, f90x, f5, f100, f6 itp;

z tego co czytam tytuł to mamy dyskutować o nowościach, a starocie zostawmy na inne wątki;)

siona
08-08-2011, 09:42
:)
czasem taka mała retrospekcja bardzo człowieka miło nastraja ....

krokus66
08-08-2011, 09:47
1. Miałem/ mam F70, b.dobrą optykę (nówki) + filmy profi. Światłomierz nigdy mnie nie zawiodł. Podobnie sprzęt.

2. DX
Przy posiadanej optyce tracę krótką ogniskową, ktorą często używałem. W DX nie mogę patrzeć na format. Poziom to ma być poziom a nie nie wiadomo co. W analogu celowo przycinałem aby podkreślić rozległość/ przestrzenność krajobrazu. D700 jest najniższym modelem FX.

3. Optyka.
Wszędzie VR,VRII i super dziura. Wzrost gabarytów, wagi i ceny ponad 200%! Przy fotografowaniu krajobrazów wiejskich, miejskich i architektury jest to mi niepotrzebne. Nie dość, że drogie, to jeszcze muszę dźwigać. Dotychczas nosiłem non stop 10-12 kg. Kiedyś były wielkie, drewniane i ciężkie statywy, obecnie są dużo lżejsze, ergonomiczne i o bardzo zróżnicowanej cenie. Takiego postępu techniki oczekuję.

4. Mnie różne szmery bajery nie są potrzebne. Też bym chciał aparat modułowy. Niech każdy bierze i płaci za to co potrzebuje. Przy nizszych kosztach produkcji byłby szeroki przekrój modeli dla klientów o zróżnicowanych potrzebach. To jest właśnie to. W TV przebąkują od pewnego czasu o indywidualnym wyborze stacji a nawet programów, za które klient by płacił. Uważam, że wdrożenie produkcji modułowej puszek byłoby znacznie prostsze.

Jacek_Z
08-08-2011, 10:47
2. DX
Przy posiadanej optyce tracę krótką ogniskową, ktorą często używałem. W DX nie mogę patrzeć na format. Poziom to ma być poziom a nie nie wiadomo co. W analogu celowo przycinałem aby podkreślić rozległość/ przestrzenność krajobrazu. D700 jest najniższym modelem FX.

3. Optyka.
Wszędzie VR,VRII i super dziura. Wzrost gabarytów, wagi i ceny ponad 200%! .2. Poziom nadal jest poziomem.
Ty tak, ale inni by mogli napisać, że zyskują tele.
W DX masz sigmę 10-20. Dość ostrą i tanią. Co masz równoważnego w FX? nikkora 14-24 - owszem, super, ale ani on tani ani lekki. Jest sigma 12-24, ale nie jest ona najostrzejsza.

3. Są nadal dostępne wszystkie szkła z analogów, bez VR i super dziur.

4. modułowa budowa puszek to taka trochę utopia. Podstawowy korpus i tak by musiał być co pare lat wymieniany. Popatrzcie na inny sprzęt modułowy - hasela. Co 3 dupki i tak wypuszczają nowy korpus. A to jest MF.
Jak wymienić w body system AF bez wymiany body? Jak zwiększyć ilość fps i szybkość kłapania lustrem? Jak zrobć dobre uszczelnienia przy budowie modułowej? Jak wymienić RAM czy procesor? Obawiam się, że budowa modułowa byłaby dużym utrudnieniem dla producenta i spowolniłaby możliwości późniejszego rozwoju aparatów.

krokus66
08-08-2011, 11:37
Ad.2. Nie piszę, że horyzont nie trzyma poziomu :mrgreen:, tylko że format DX mnie wnerwia. Przez wiele lat przyzwyczaiłem się do innego formatu/ proporcji boków. Ponadto marzył mi się 645.

Mam optykę, wszystko N, AF, D i Made in Japan: 24, 35, 50, 60M, 105M, 180. Na dobrą sprawę to ja wszystko mam. Myślę jednak o nowych zomach. Dzięki tsunami nastąpiło opoźnienie i mogłem jeszcze raz wszystko przemyśleć. Zrezygnowałem z bąbla 14-24 na rzecz N 16-35 - Greg77 mądrze mi doradził, N70-200VRII, konwerter najnowszy 2x. Zrezygnowałem z N 24-70, mam 50/1,4 i będzie mniej dźwigania. Problem z bąblem jest taki, iż jest poważny kłopot z systemem Lee oraz dostępnością filtrów.

Ad.4. Utopia.
Być może tak ale jak sięgnę pamięcią wstecz, to bardzo ale to bardzo wiele rzeczy wydawało się utopią. Nauka to tak szybko zweryfikowała oraz dała do powszechnego użytku. Ku mojej i innym radości. :lol:

Jacek_Z
08-08-2011, 11:47
Ad.2. Nie piszę, że horyzont nie trzyma poziomu :mrgreen:, tylko że format DX mnie wnerwia. Przez wiele lat przyzwyczaiłem się do innego formatu/ proporcji boków. Ponadto marzył mi się 645.
DX ma dokładnie te same proporcje boków co FX.
MF to inna sprawa, tam proporcji jest całe multum, do wyboru.

Pawel Pawlak
08-08-2011, 11:51
też nie bardzo rozumiem o co chodzi z tą proporcją boków ? FX i DX ma 3/2 więc w czym problem ? w przypadku "szerokiego" landszaftu, tak naprawdę różnica FX vs DX to jedynie dokupienie jednego obiektywu UWA dedykowanego pod DXa. A to wbrew pozorom jest łatwiejsz i tańsze, a w eksploatacji lżejsze niż pod FX. Wg mnie taki D7000 to świetne rozwiązanie do landszaftowania - DR na iso100 fantastyczne, 16mpix, spory wybór UWA zoomów w fajnych cenach i gwarantujących bardzo dobrą jakość, wszystkie starsze szkła o dłuższych ogniskowych jak najbardziej pasujące.

krokus66
08-08-2011, 12:43
Wobec powyższego ustępuję.
Widziałem parokrotnie czyjeś zdjęcia, było mówione z DX. To jest przyczyna mego błędu.
Nastawiłem się na FX i tak już pozostanie.
Co oznacza skrót: UWA i DR?

stock
08-08-2011, 12:47
UWA - to zdaje się baaaardzo szeroki obiektywik
DR - szeroki takres tonalny matrycy

Jak coś pomieszłaem niech mnie poprawią

Uysy.
08-08-2011, 12:49
UWA = ultra wide angle (ultra szeroki kąt)
DR = dynamic range (zakres tonalny)

docxxx
08-08-2011, 12:50
Ultra Wide Angle
Dynamic Range

krokus66
08-08-2011, 13:11
Dziękuję.

Myślę jednak, że D800 będzie miało dużo szerszy zakres tonalny niż D7000. Odnośnie ciężarów do dźwigania - to żona o mnie się martwi. Ja dam radę.

Kasa na sprzęt odżałowana, jedyny minus - Pan Nikon się opóźnia.

Seeker
08-08-2011, 13:59
"4. modułowa budowa puszek to taka trochę utopia."

Ale jaka fajna... ;)
Trochę utopia...? Zdecydowanie więcej niż trochę. Ze względu na konflikt
interesów dzisiejszych producentów całego asortymentu.
Wystarczy wspomnieć historię firmy IBM.
Ideowo to utopia w przynajmniej 70%, a realistycznie jest jeszcze gorzej.
Pomarzyć jednak można.

"Podstawowy korpus i tak by musiał być co pare lat wymieniany."

Inaczej bym to widział. Szkielet pełniący funkcję ramy i do tego wymienne poszycie.
Być może w n.p. 3 rozmiarach, odpowiednikach dzisiejszych D3000 - D5000,
D7000 - D700 i D3, ale o zbliżonej geometrycznie (tam gdzie potrzeba) budowie.

"Jak wymienić w body system AF bez wymiany body?"

Wymienić jako moduł właśnie. Z możliwością pewnej regulacji położenia.

"Jak zwiększyć ilość fps i szybkość kłapania lustrem?"

Cały zespół migawki i lustra. Szybki, cichy, kompromisowy (to warianty).
Płyta główna odczytuje parametry z modułu i automatycznie dopasowuje
parametry przetwarzania. Także lepsze lub tańsze do wyboru.

"Jak zrobć dobre uszczelnienia przy budowie modułowej?"

Tu byłoby chyba nawet łatwiej ze względu na mniej skomplikowane kształty.
Każdy element osobno.

"Jak wymienić RAM czy procesor?"

Sloty na płycie głównej.

"Obawiam się, że budowa modułowa byłaby dużym utrudnieniem dla producenta"

Bardzo dużym. Na początku drogi. I sprzecznym z dotychczasowymi interesami.

"i spowolniłaby możliwości późniejszego rozwoju aparatów."

Trudno powiedzieć. Pecety po takim manewrze (trochę inaczej to przebiegalo)
ruszyły do przodu dzięki standaryzacji. Było tam jednak większe pole manewru.
Z drugiej strony - nie mam większych obaw o chwilowe spowolnienie
przy obecnym poziomie puszek topowych w swoich półkach.
Cofać się przecież nie trzeba.

Podsumowując Jacku - bardzo dobre pytania zadałeś, a jest to tylko czubek góry lodowej.
Cały koncept wymaga wielu przemyśleń wyprzedzających rozwój wypadków,
opracowania sposobu komunikacji (dałbym coś ideowo zbliżonego do MIDI)
i pogodzenia z marketingiem (tu dostrzegam wielki ból ;) ), dając na początku
drogi niewiele w zamian. Korzyści narastałyby dopiero z czasem, w miarę
rozwoju kolejnych funkcjonalności i gadżetów. Podobnie byłoby z ceną,
a zysk na wadze też by się zaczynał od straty na starcie.
Póki co jest to perspektywa dość odległa.

Jacek_Z
08-08-2011, 23:41
Inaczej bym to widział. Szkielet pełniący funkcję ramy i do tego wymienne poszycie.

"Jak wymienić w body system AF bez wymiany body?"

Wymienić jako moduł właśnie. Z możliwością pewnej regulacji położenia.

"Jak zwiększyć ilość fps i szybkość kłapania lustrem?"

Cały zespół migawki i lustra. Szybki, cichy, kompromisowy (to warianty).
Płyta główna odczytuje parametry z modułu i automatycznie dopasowuje
parametry przetwarzania. Także lepsze lub tańsze do wyboru.

"Jak wymienić RAM czy procesor?"

Sloty na płycie głównej.

"Obawiam się, że budowa modułowa byłaby dużym utrudnieniem dla producenta"

Bardzo dużym. Na początku drogi. I sprzecznym z dotychczasowymi interesami.

"i spowolniłaby możliwości późniejszego rozwoju aparatów."

Trudno powiedzieć. Pecety po takim manewrze (trochę inaczej to przebiegalo)
ruszyły do przodu dzięki standaryzacji. Było tam jednak większe pole manewru.
Z drugiej strony - nie mam większych obaw o chwilowe spowolnienie
przy obecnym poziomie puszek topowych w swoich półkach.
Cofać się przecież nie trzeba..tylko teraz te moduły są wlutowane w płytkę, wklejane, montowane na zatrzaski itd. Zrobienie ich wymiennym to inna budowa puszki (jakis otwieralny pryzmat?, jak w starych F3 itp), zrobienie prowadnic by wsunąć i wysunąć moduł AF, złącza do wpięcia elektroniki itd. To samo by wymienić migawkę. Wiadomo jak ciasno jest to teraz popakowane. Zrobienie do tego wszystkiego jakiś prowadniczek to zwiększenie rozmiarów, masy, dodatkowe elementy (będzie drożej, nie taniej).

Co do pecetowych analogii - procesory co pewien czas mają inne podstawki, RAM - a ile Hz szyna? IDE a SATA itd itd. Taka kompatybilność body modułowych by była realna przez kilka lat, potem jest nie do utrzymania. A ludzie co pare lat i tak te body wymieniają, przecież nie robimy tego co 3 miesiące :)
taki D700 "przestanie robić nagle zdjęcia" dlatego, że ... jest nastepca. Budowa modułowa się nie sprawdzi bo ludzie chcą robić nowym sprzętem. Dlaczego tu czekamy na D800???

Raspberry
09-08-2011, 11:19
Witamy,

zamierzamy zakupić na dniach d700, więc pytanie czy zna ktoś może jakieś plotki lub bardziej sprawdzone informacje o terminie pojawienia się jego następcy.

Pozdrawiamy

Jacek_Z
09-08-2011, 11:23
Podobno 24 sierpnia mają powiedzieć jaka nowość będzie dostępna pod koniec roku. D4? D800? D400? Może 2 z nich?
http://www.optyczne.pl/4148-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Raspberry
09-08-2011, 11:28
Dzięki za tak szybką odpowiedź.

Hmm to ciekawe, jak się pojawi następca d700 to będzie dylemat, czy kupować w ciemno czy czekać, jeszcze aż trochę ludzi pokupuje, sprawdzi i skomentuje... - no chyba, że będzie dużo droższy.

Pozdrawiamy!

morzon
09-08-2011, 11:36
No to jest kwestia tego co pokażą. Może się okazać, że zamiana nie będzie warta (w moim przypadku)... Chociaż myślę, że będzie coś większego, bardziej rewolucyjnego niż np D3->D3s, bo to w końcu nowy flagowiec, więc trzeba czymś zaskoczyć i wyznaczyć standardy na następne 2-3 lata ;)

Pawel Pawlak
09-08-2011, 11:47
Cholera wie co pokażą - bo jak do tej pory obrazek D3s i d3x są niepokonane. Chyba wszystko zależy od tego, co ma w planach konkurencja - a sądzę że szpiedzy nikona już dobrze wiedzą czym dysponuje canon w nowych 1d, 1ds i 5d ;)

hellix
09-08-2011, 12:09
Obserwując zawirowania na rynku walutowym, to obawiam się ze Pan Nikon może nas zabić cenami swoich produktów... jeżeli się to nie ustabilizuje jakoś normalnie.

miron19j
09-08-2011, 12:23
tylko teraz te moduły są wlutowane w płytkę, wklejane, montowane na zatrzaski itd. Zrobienie ich wymiennym to inna budowa puszki (jakis otwieralny pryzmat?, jak w starych F3 itp), zrobienie prowadnic by wsunąć i wysunąć moduł AF, złącza do wpięcia elektroniki itd. To samo by wymienić migawkę. Wiadomo jak ciasno jest to teraz popakowane. Zrobienie do tego wszystkiego jakiś prowadniczek to zwiększenie rozmiarów, masy, dodatkowe elementy (będzie drożej, nie taniej).

ale przeciez juz ktos zrobil taki/podobny aparat. Ricoh? Jest body, a do niego dokupujesz obiektyw razem z matryca. W zaleznosci od ogniskowej ma inne paramertry.

Jacek_Z
09-08-2011, 12:31
Nie znam tego przypadku :)
Masz gdzieś link do opisu. Na czym dokładniej polega ich pomysł?

Pawel Pawlak
09-08-2011, 12:34
myślę że mowa o tym: http://forums.dpreview.com/news/1108/11080510ricohmmountpreview.asp

domelmel
09-08-2011, 13:03
Obserwując zawirowania na rynku walutowym, to obawiam się ze Pan Nikon może nas zabić cenami swoich produktów... jeżeli się to nie ustabilizuje jakoś normalnie.

Zawirowania tycza sie franka, kurs EUR/PLN jest stabilny puki co

krokus66
09-08-2011, 13:14
Zawirowania tycza sie franka, kurs EUR/PLN jest stabilny puki co

Póki co, to Bank Centralny Japonii wpłynął na obniżenie wartości jena, gdyż szkodzi to ich gospodarce. Potwierdza to co mówiłem wcześniej, cena musi być dobrze skalkulowana i wyważona. Jest to żywotny interes producentów.

siona
09-08-2011, 13:15
tak - franka ale franka nie ma w nieskończoność następny w kolejce jest jen :/

hellix
09-08-2011, 13:35
Franek frankiem a euro dziś już po 4.15 + 0,10 pln od wczoraj.

krokus66
09-08-2011, 13:51
Franek frankiem a euro dziś już po 4.15 + 0,10 pln od wczoraj.

Słyszałem wczoraj w TV, że nasza gospodarka ma solidne fundamenty, banki są dobrze zarządzane i złoty jest stabilny - nie mamy się co martwić - a cała wina leży po stronie państw i społeczeństw kapitalistycznych, które w sposób niekontrolowany i nadmierny zadłużyły się na konsumpcję. Kilka dni temu Putin powiedział, że "Stany Zjednoczone są największym pasożytem świata."

miron19j
09-08-2011, 14:07
myślę że mowa o tym: http://forums.dpreview.com/news/1108/11080510ricohmmountpreview.asp

a tu po polsku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11447&ricoh-gxr-test

moze to jest pomysl na przyszlosc. Masz jedno body. Potrzebujesz zapolowac na ptaszory, kupujesz obiektyw 300 z matryca APSC. Chcesz portret, 85 na pelnej klatce.

krokus66
09-08-2011, 14:17
Ciekawe.
A jednak pracują nad tym.

siona
09-08-2011, 15:07
Masz jedno body. Potrzebujesz zapolowac na ptaszory, kupujesz obiektyw 300 z matryca APSC. Chcesz portret, 85 na pelnej klatce.

tylko słowo body jest tu mocnym nadużyciem. to w zasadzie uchwyt z wyświetlaczem i magazynem ...

miron19j
09-08-2011, 15:24
tylko słowo body jest tu mocnym nadużyciem. to w zasadzie uchwyt z wyświetlaczem i magazynem ...

nie bede sie upieral, mozemy to nazwac korpus. :-D
przeciez to, jak nazwiemy czesc wspolna, jest sprawa umowna. Body, korpus, uchwyt, ramka, ... co to wlasciwie za roznica?
Poza tym, jestesmy przyzwyczajeni do wspolczesnej nomenklatury. Jezeli producenci poszliby w tym kierunku, moze pozostac nazwa body.

siona
09-08-2011, 17:54
nie bede sie upieral, mozemy to nazwac korpus. :-D
przeciez to, jak nazwiemy czesc wspolna, jest sprawa umowna. Body, korpus, uchwyt, ramka, ... co to wlasciwie za roznica?
Poza tym, jestesmy przyzwyczajeni do wspolczesnej nomenklatury. Jezeli producenci poszliby w tym kierunku, moze pozostac nazwa body.

niby tak - z tym, że funkcjonalnie trudno to do jakiegokolwiek współczesnego body porównać ... weź też pod uwagę, że koszt takiego zespołu z matrycą i migawką dochodzi do kosztu każdego obiektywu.

kaktus
09-08-2011, 20:33
Ja kupilem miesiac temu nowe D300s i chyba najlepiej na tym wyjde. Jak wiadomo gdy pojawia sie nastepca, stary model przestaje robic zdjecia - moj w tym czasie bedzie jeszcze na gwarancji :D

A tak na powaznie, do wszystkich czekajacych - nie wiem ile macie czasu i jakim dysponujecie sprzetem obecnie. Ale informacja 24 sierpnia oznacza aparat w Europie w okolicach pazdziernika, w Polsce w polowie listopada w najlepszym wypadku no i do stycznia nie ma co liczyc na przyjazna cene. Takze jesli macie "odlozone na D300s", to ja radze go kupic juz dzis i zaczac robic zdjecia.

Rymek007
09-08-2011, 20:42
kolego Kaktus - tu raczej chodzi o wybór między d700 a nowym pełnoklatkowym body (d800?) niż kupowanie D300s. Sam mam d300 i czekam na nowy FF ;). Pzdr :)

volvo
09-08-2011, 20:46
Dowiedziałem się w jednym sklepie, że 300s nie ma już na stanie w Nikon Polska bo podobno nie jest już produkowany! Można więc przypuszczać, że faktycznie za misiąc trafi na rynek następca...
a ja właśnie stoję przed dylematem czy przechodzić na system Canona czy jednak zaczekać na nowośc od Nikona fa* fa*! :(

krokus66
09-08-2011, 21:06
Dowiedziałem się w jednym sklepie, że 300s nie ma już na stanie w Nikon Polska bo podobno nie jest już produkowany! Można więc przypuszczać, że faktycznie za misiąc trafi na rynek następca...
a ja właśnie stoję przed dylematem czy przechodzić na system Canona czy jednak zaczekać na nowośc od Nikona fa* fa*! :(

Nie rozumiem.

To tak jakbyś mówił, że dłużej już nie jesteś w stanie wytrzymać. Masz dylemat, czy wziąć po omacku i po ciemku dziewczynę na kilka lat czy też poczekać kilka dni, pójść w słoneczny dzień na plażę poglądać je z bliska i dopiero wtedy podjąć decyzję. Uwierz mi, że gdyby chodziło o jedną noc - nie kilka lat - wolałbym zaczekać i wybrać sobie. :lol::lol::lol::lol::lol:

kaktus
09-08-2011, 21:26
kolego Kaktus - tu raczej chodzi o wybór między d700 a nowym pełnoklatkowym body (d800?) niż kupowanie D300s. Sam mam d300 i czekam na nowy FF ;). Pzdr :)

Ty mowisz o D700, kawalek wczesniej ktos mowil o D300s. Tak czy siak druga czesc mojego postu sie zgadza, aparat bedzie kosztowal przez pierwsze pol roku bandyckie pieniadze, a Wy stracicie cala mase fajnych kadrow sledzac skapca.pl i zachwycajac sie, ze iso 12800 pod lupa jest lepsze.

skrzynka97
09-08-2011, 21:41
Ty mowisz o D700, kawalek wczesniej ktos mowil o D300s. Tak czy siak druga czesc mojego postu sie zgadza, aparat bedzie kosztowal przez pierwsze pol roku bandyckie pieniadze, a Wy stracicie cala mase fajnych kadrow sledzac skapca.pl i zachwycajac sie, ze iso 12800 pod lupa jest lepsze.

a ja podbiję statystykę, i czekam na ..... to co w stopce :)

volvo
09-08-2011, 21:59
Krokus to nie tak ;)
mam od dawna FF od Canona ale postanowiłem do tego wszystkiego wymienić swojego D300 na 7D żeby mieć tylko jedną torbę z akcesoriami :) jak usłyszałem o tym że za miesiąc będzie nowy Nikonik to się zawahałem bo nie wiadomo co za nowości będą w nim drzemać :) ogólnie 7D bardzo mi odpowiada super aparat - szybkość rewelacja, AF jeszcze lepszy niż w D300 pomimo, że tylko 19p
ale ten sentyment do Nikusia... ;)

kochamgory
09-08-2011, 22:56
Ty mowisz eo D700, kawalek wczesniej ktos mowil o D300s. Tak czy siak druga czesc mojego postu sie zgadza, aparat bedzie kosztowal przez pierwsze pol roku bandyckie pieniadze, a Wy stracicie cala mase fajnych kadrow sledzac skapca.pl i zachwycajac sie, ze iso 12800 pod lupa jest lepsze.

Chyba Ci żal d... ściska, że kupiłeś trzysetkę, bo jak wyjdzie nowy następca za zbójeckie pieniądze to Twoja 300s pierdzielnie w dół też nie chudo ale co tam Twoja sprawa ale za cholerę nie przekonują mnie Twoje argumenty, a z czekaniem do stycznia... proszę Cię człowieku najpierw pomyśl potem pisz, d300s nie ma już na pułkach warehouseexpress tydzień a D700 co najmniej dwa, dałem ten sklep ponieważ jest dużą siecią i nie zalegają mu stare puchy na magazynie. Moim zdaniem lada chwila coś się pojawi i to w Europie:)

camilos
10-08-2011, 01:39
D300 już zdążyła spaść cenowo. Za to dziwnie na allegro D300s jest droższa od D7000. Moim zdaniem ceny lustrzanek nie są normalne, szczególnie tych z drugiej ręki, a Nikon wprowadza ich trochę za mało (nawet mu to na dobre nie wychodzi, co widać w D7000). Nie jest to dla mnie normalne, że lustrzanka, czyli sprzęt elektroniczny jak każdy inny tanieje przez kwartał o 2% - tak pokazuje mi skąpiec. :)

Nie ma się o co kłócić i o co denerwować. Na takie rzeczy jak pogoda, polityka (po części) czy firma Nikon, nie mamy żadnego wpływu. Jeżeli wyjdzie, ten kogo będzie stać sobie kupi nowy model i tyle.

krokus66
10-08-2011, 10:28
Z powodu tsunami nastąpiło wstrzymanie lub zmniejszenie produkcji sprzętu foto. Doszło do wyczyszczenia magazynów i braku sprzętu na rynku. Efektem była strata finansowa tak dla Nikona jak również dla handlu. Biorąc powyższe pod uwagę, Nikon i handel może znacznie skrócić okres od prezentacji do fizycznej sprzedaży w sklepach.

Ja jestem dobrej myśli.

volvo
10-08-2011, 15:19
faktycznie tak brzmi oficjalne stanowsiko nikon polska ale bajki bajkami a my znamy życie :) a więc wiadomo, że jest to podtrzymywanie napięcia i granie na zwłokę aby wyprzedały się stare modele. Jestem przekonany, że ruszyła już produkcja noego modelu.

Don_Sulco
10-08-2011, 17:30
Czołem
Mam D90 i czekam z przesiadką na coś nowszego lub na D700. Jak sądzicie czy po premierze nowych body cena D700 spadnie zauważalnie w dół?
Pozdr.

wilk325
10-08-2011, 18:25
Czołem
Mam D90 i czekam z przesiadką na coś nowszego lub na D700. Jak sądzicie czy po premierze nowych body cena D700 spadnie zauważalnie w dół?
Pozdr.

nie może spaść;
po premierze to D700 stanie się zabytkiem;) co nie robi zdjęć:),
a jedynie przypomina o chwalebnej historii Nikona;):)

Pawel Pawlak
10-08-2011, 18:26
tylko jeśli nikon zdecydowałaby się utrzymać ją jako najtańszy korpus FXowy w ofercie. Ale nie sądzę... pewnie można natoamist liczyć na dość spory wysyp używek w dobrych cenach :)

krokus66
10-08-2011, 20:53
Nie sądzę, że po premierze D800 w istotny sposób spadnie cena w sklepie D700. Nie liczę na to.

Jacek_Z
10-08-2011, 21:03
Będzie dostępny ze 2 miesiące (zależy od różnicy ceny D700 i D800).
Sądzę, że D800 wystartuje w podobnej, nieco wyższej cenie niz teraz D700 (choc pierwsze gorące egz D800 mogą być w cenach blisko 10 tys), więc D700 musi spaść o ten 1 tys. Inaczej "staroć" nie zejdzie im z magazynów.
Dużo zależy od tego czy D800 będzie aparatem dla ślubniaków czy nie. Jesli tak, to będzie fala wymian body i wysyp używek D700, za ceny rzędu 5 tys.

volvo
10-08-2011, 21:25
D700 i D300s już nie ma na stanie magazynowym w Nikon Polska, wszystko co było wykupił głównie fotojoker. Wg. mnie ceny nowych body będą oscylować przypuszczalnie D800 ok 9000zł a D400 ok. 6000zł na początek i nie ma co liczyć na szybki spadek ceny z uwagi na rosnący kurs euro

krokus66
10-08-2011, 21:28
Wg. mnie po ustabilizowaniu się, cena D800 będzie wyższa o ok. 10-15% od D700.

skrzynka97
10-08-2011, 21:34
Ja uważam, że w cena będzie najwyższa na początku, ok. 7 tys, potem wejdzie nowy model i ceny skoczą.

hellix
10-08-2011, 22:52
a tymczasem NR:

The official Nikon announcement will be in two weeks (August 24th) and there is still no convincing information (specs, pictures, model name) of what exactly will be presented. The consensus from several different sources points to a Nikon D3s and D700 replacement, but I am really starting to question this scenario. Maybe there are no leaks because there will be no new DSLRs on August 24th. The only reliable info on new products so far has been the leaked Nikon mirrorless mount, the upcoming Coolpix P7100 and P1200pj models, plus a new rugged compact camera with built-in GPS capabilities and maybe we will see just that: new Coolpixes plus the mirrorless solution.

Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/#ixzz1Uf4GSP6Q

prz3mo
10-08-2011, 22:58
... przecież i tak wiadomo, że pokażą tylko nowe Coolpixy :-P

morzon
10-08-2011, 23:46

Grrr... nie wkurzaj :twisted::evil:

wigi
11-08-2011, 00:04
...które będą rozpoznawać już nie tylko twarze i uśmiechy... ale i tipsy... :D

Jacek_Z
11-08-2011, 00:04
Ciesz się, bo to w końcu jakieś aparaty fotograficzne. Canonierzy się spodziewają nowych drukarek i kalkulatorów ;-)

docxxx
11-08-2011, 00:12
Dziwi mnie jedna rzecz, o ktorej dzisiaj napisal NR. Chodzi o to, ze pozostalo raptem 14 dni premiery "nowych aparatow", a my nic nie wiemy. Zadnego przecieku. Oby nie bylo tak, ze po prostu zadnej szalowej premiery nie bedzie. No chyba, ze szalem dla niektorych bedzie nowa "malpka".

morzon
11-08-2011, 00:25
Też mnie to zastanawia. Jak było przed premierą D3? Poszła jakaś farba przed prezentacją?
Ja niestety nie śledziłem tak newsów, jarałem się wtedy świeżym zakupem D200, więc no... :D

Marcin Borkowski
11-08-2011, 00:45
zrobią nowe coolpixy wysyłające od reki zdjecia na facebooka i rozpoznawanie osob aby ich od razu oznaczać :D

Seeker
11-08-2011, 04:18
"...które będą rozpoznawać już nie tylko twarze i uśmiechy... ale i tipsy..."

I białe kozaczki ;)

hellix
11-08-2011, 08:14
+ funkcja automatycznego retuszu zdjęć w lustrze. CPX będzie się wycinał z fotografowanego odbicia w lustrze ;) no i to co już wspomniano export fo FB i nk .

krokus66
11-08-2011, 08:33
Czy już wiadomo kto z forumowiczów nikoniarze.pl dostał oficjalne zaproszenie na prezentację na 24 sierpnia?

Redskull
11-08-2011, 09:08
Będzie dostępny ze 2 miesiące (zależy od różnicy ceny D700 i D800).
Sądzę, że D800 wystartuje w podobnej, nieco wyższej cenie niz teraz D700 (choc pierwsze gorące egz D800 mogą być w cenach blisko 10 tys), więc D700 musi spaść o ten 1 tys. Inaczej "staroć" nie zejdzie im z magazynów.
Dużo zależy od tego czy D800 będzie aparatem dla ślubniaków czy nie. Jesli tak, to będzie fala wymian body i wysyp używek D700, za ceny rzędu 5 tys.

Mam nadzieję, że myślisz o 5000zł brutto. Ale to i tak chora cena np za 2 letnie body ze 100k na liczniku. Wolałbym kupić newsa D700 za 6500zł brutto. Moim zdaniem 2 letnia używka powinna kosztować w okolicach połowy ceny rynkowej newsa.

morzon
11-08-2011, 10:27
Mam nadzieję, że myślisz o 5000zł brutto. Ale to i tak chora cena np za 2 letnie body ze 100k na liczniku. Wolałbym kupić newsa D700 za 6500zł brutto. Moim zdaniem 2 letnia używka powinna kosztować w okolicach połowy ceny rynkowej newsa.

Get real Neo... Pewnie wielu by wolało kupić nowego za 6500. Ale tak się składa, że stoją po 7,5. A używki w okolicach 6. I dlaczego ze 100k na liczniku? Przecież dużo jest mało co używanych sztuk, sprzedawanych przez amatorów którzy mało pstrykają.

Takie chciejstwa i "powinno" to wiesz... każdy by chciał :)

Pawel Pawlak
11-08-2011, 10:44
Jeśli d800 okaże się tym czego oczekują ślubniacy to pewnie będzie spory wysyp używek z przebiegami po 100.000 albo i większymi (choć nie widaomo, bo jak zauważyłem jest spora grupa która wymienia puszkę co sezon). Ale z całą pewnością będzie też wiele D700tek ze znacznie mniejszymi przebiegami, które będą wymieniane przez pasjonatów a nie rzemieślników :)
Moja d700tka ma 4 rok i pewnie ok 35.000 na liczniku i nie odłażące oryginalne gumym a pewnie są też inne, w jeszcze lepszej kondycji ;)

wolnyslimak
11-08-2011, 11:41
Mnie mocno zastanawia, że z Nikon'a nie wypływają ŻADNE informacje na temat nowych puszek. Czyżby sami kompetentni i oddani pracownicy tam pracują? Jeśli serio ma być te 18mpix, szybkostrzelność utrzymana lub leciutko podniesiona. ISO z D3s'a i takaż sama rozpiętość tonalna. Może do tego tryb DX jakieś 10-12mpix oraz lepsze rozmieszczenie punktów, czyli na całym kadrze. Oprócz lampy nadajnik radiowy... Kurde sprzedaję D700 jesienią jak pierwsi użytkownicy następcy wydadzą pochlebne opinie. Nawet jak miałbym dołożyć te 3,5k pln.... Chyba, że D3s'y używki spadna do 9tysi:) ? Co o tym sądzicie?

Pawel Pawlak
11-08-2011, 11:47
Jeśli serio ma być te 18mpix, szybkostrzelność utrzymana lub leciutko podniesiona. ISO z D3s'a i takaż sama rozpiętość tonalna. Może do tego tryb DX jakieś 10-12mpix
Oczekujesz niemożliwego; jeśli ma być 18mpix FX, to może mieć w trybie DX tylko 8mpix. A jeśli tryb DX ma mieć 12mpix, to pełna rozdzielczość w FX będzie 27mpix. Serio to Twojego 18mpix na FX nie da się pogodzić z 10-12na DX ;)

<| MICHAŁ |>
11-08-2011, 11:48
mysle, ze takie nakrecanie sie nie jest zdrowe.
tak jest co rok... a pozniej rozczarowanie, bo aparat nie jest taki jak sobie zyczyli uzytkownicy.
Nie lepiej spokojnie poczekac?

morzon
11-08-2011, 11:50
Mnie mocno zastanawia, że z Nikon'a nie wypływają ŻADNE informacje na temat nowych puszek. Czyżby sami kompetentni i oddani pracownicy tam pracują? Jeśli serio ma być te 18mpix, szybkostrzelność utrzymana lub leciutko podniesiona. ISO z D3s'a i takaż sama rozpiętość tonalna.

Troche za mało jak na nowego flagowca. Raczej mało osób by się przesiadło z D3s czy choćby D3 - ja np dla samych 18mpx z resztą na podobnym poziom jak jest teraz nie zmienię obecnej puszki...

wolnyslimak
11-08-2011, 11:52
Oczekujesz niemożliwego; jeśli ma być 18mpix FX, to może mieć w trybie DX tylko 8mpix. A jeśli tryb DX ma mieć 12mpix pewłna rozdzielczość w FX będzie 27mpix. Serio to Twojego 18mpix na FX nie da się pogodzić z 10-12na DX ;)

Ano widzisz tego nie wiedziałem. Teraz będę wiedział. W takim razie nie kupuję następcy:):):) Więcej niż te 18 to byłoby słabo. W końcu to chyba będzie semi-pro reportażowe, czy krajobrazowo-studyjne?

Pawel Pawlak
11-08-2011, 12:14
Troche za mało jak na nowego flagowca. Raczej mało osób by się przesiadło z D3s czy choćby D3 - ja np dla samych 18mpx z resztą na podobnym poziom jak jest teraz nie zmienię obecnej puszki...

Ja myślę że chęć zmian jest na tyle silna że sporo osób zmieniło by D3 na takie 18mpix, zwłaszcza że prawie na pewno dostaliby także nowy, lepszy AF, większy bufor + fullHD :)
Róznica mała i duża jednocześnie - zwłaszcza jeśli jakość "pikseli" byłaby taka jak w d3s. 18mpix to przy cropie 1.2 (jest taki dostępny np. w d3s) 12,5mpix - czyli minimalnie więcej niż obecnie ma d3s na FX. A crop 1.2 czyni np. z 400tki 2.8 obiektyw 480mm/2.8 czyli praktycznie 500tkę, tylko zyskujemy 1EV na świetle - a to już moim zdaniem sporo (AF wydajaniejszy, możliwość pracy z każdym TC, oraz 1EV zapasu w iso)

TOP67
11-08-2011, 12:17
Prosta matematyka. Crop do drugiej potęgi to 2,25. 18/2,25=8
Ale czy naprawdę potrzeba więcej poza fotografią studyjną (i to raczej katalogową).

Jacek_Z
11-08-2011, 12:25
mysle, ze takie nakrecanie sie nie jest zdrowe.
tak jest co rok... a pozniej rozczarowanie, bo aparat nie jest taki jak sobie zyczyli uzytkownicy.
Nie lepiej spokojnie poczekac?dokładnie

Troche za mało jak na nowego flagowca. Raczej mało osób by się przesiadło z D3s czy choćby D3 - ja np dla samych 18mpx z resztą na podobnym poziom jak jest teraz nie zmienię obecnej puszki...Nie sądziłem, że jesteś fanem megapikseli. Dla reporterki ilość MPx powyżej 12 to już naprawdę nie priorytet.
Zapewniam, że nawet gdyby D4 miało 12 Mpx to mnóstwo osób by się przesiadło. Zapewne inne parametry (DR, szumy może z 1,5-2 EV niższe, może dodany 1 fps), a i zużycie D3 powodowałoby wymianę body na nowszy model.

morzon
11-08-2011, 12:37
Nie sądziłem, że jesteś fanem megapikseli. Dla reporterki ilość MPx powyżej 12 to już naprawdę nie priorytet.
Zapewniam, że nawet gdyby D4 miało 12 Mpx to mnóstwo osób by się przesiadło. Zapewne inne parametry (DR, szumy może z 1,5-2 EV niższe, może dodany 1 fps), a i zużycie D3 powodowałoby wymianę body na nowszy model.

No przecież nie jestem :) napisałem że nie zamieniłbym dla samych mpx.

Ale co do reszty masz racje - chodziło mi raczej o to, że jeśli dodanie mpx wiązałby się z brakiem poprawy (lub niewielkim - 0.5ev) w stosunku do tego co jest teraz to niewiele osób by się skusiło. Byłaby to w rzeczywistości trochę wieksza poprawa niż to 0.5ev które wspominam, bo przyrasta rozdzielczość, ale tak czy siak to niewiele. To co piszę to odnośnie niektórych postów które sugerują, że zwiększenie mpx pojdzie kosztem braku rozwoju innych parametrów.
Dla tych parametrów co podałeś pewnie sam bym się przesiadł (zwłaszcza DR), bo rozdzielczości jeszcze mi nigdy nie brakło.

Nie wiem czy nie zamotałem...

Jacek_Z
11-08-2011, 12:52
Prawdopodobnie będą poprawione ciut wszystkie parametry naraz - MPx, ISO i DR. Watpię by zdecydowano się na mocną poprawę jednego z tych parametrów kosztem braku poprawy pozostałych dwóch. Bo co ma byc priorytetem? I dla jakiej grupy fotografów?
Dla reporterów ilości MPx nie muszą jakoś forsować, dla nich będa się starali walczyć w kwestii dobrych wysokich ISO (czyli przy okazji poprawią też DR). Jednocyfrowe body D3 i D3s to body jednak reporterskie i tam nie będą jakoś super ziększac ilości Mpx. Więcje niż te 18 bym się absolutnie nie spodziewał, bo będzie tez kłopot z odbieraniem dużej ilości danych przy zdjęciach w serii.
Następaca D700 za to może iść w 2 kierunkach, ale niestety myslę że będzie za bardzo (z mojego punktu widzenia oczywiście) pod reporterów i ślubniaków.
Za to D400 z okolicami 20 Mpx to już zaczyna być wariactwo.

krokus66
11-08-2011, 12:52
Sądzę, że będzie poprawa kilku parametrów jednocześnie, nie tylko mpx. Poprawa na tyle istotna, że wiele osob skusi się na nowy model.

D700 jest już dosyć leciwym modelem - czyli producent miał wystarczająco dużo czasu na opracowanie nowych rozwiązań, a co najważniejsze Nikon musiałby upaść na głowę aby w nowym modelu ograniczyć się jedynie do kosmetyki.

Redskull
11-08-2011, 13:05
Get real Neo... Pewnie wielu by wolało kupić nowego za 6500. Ale tak się składa, że stoją po 7,5. A używki w okolicach 6. I dlaczego ze 100k na liczniku? Przecież dużo jest mało co używanych sztuk, sprzedawanych przez amatorów którzy mało pstrykają.

Takie chciejstwa i "powinno" to wiesz... każdy by chciał :)

Hm....nie wiem czy prowadzisz działalność ale ja tak. I na moje liczenie wygląda to tak:

-Amator co mało pstryka kupił d700 na paragon i f-vat mi nie wystawi, więc odpadają puszki za 6k używane (bo jest to bez sensu)
-Kupować d700 od profi (na którym zarabiał, amortyzował, odpisywał vat), które ma już pół migawki za sobą za 6 kloców to IDIOTYZM, bo dołożę 1k i mam nówkę(tak kupie nówkę za 7000zł, albo nawet niżej).
-Cwaniak profi sprzeda d700 bez f-vat, żeby go nie płacić. Kupić od niego nawet za 5k bez f-vat to bezsens, bo wydam 7k-23% to 5700zł. Czyli dokładam 700zł i mam new body!

Dopiero zakup puszki za 4k zaczyna mieć sens ekonomiczny, jeśli mówimy o używanym body(zakładane dwa lata eksploatacji i 100k na liczniku). Dla mnie inne liczenie i napalanie się na d700 za 5k to szastanie pieniędzmi. I ZAZNACZAM. MÓWIĘ TU O KUPNIE BODY DO PRACY!

morzon
11-08-2011, 13:14
No ok, ale ja Ci mowie jak jest - bo body są wystawiane po tyle i znajdują nabywców. Po co sprzedawać taniej skoro za tyle schodzi? Zaklinanie rzeczywistości i racjonalne wyliczanie nic nie da.

Pewnie wielu dołoży te 1,5-2k do nowej puszki. Jak ktoś ma na tyle i np nie woli kupić używki + jakiegoś szkła za te pieniądze (a nie jest to body awaryjne czy zawodne, więc strach niewielki).

Ja mówię o ludziach, którzy nie prowadzą działalności i nie mogą sobie nic odliczyć ani wrzucić w koszty - może stąd wynika rozbieżny punkt widzenia ;)

Jacek_Z
11-08-2011, 13:20
D700 jest już dosyć leciwym modelem - czyli producent miał wystarczająco dużo czasu na opracowanie nowych rozwiązań, a co najważniejsze Nikon musiałby upaść na głowę aby w nowym modelu ograniczyć się jedynie do kosmetyki.Optymistycznie zakładasz, że producent wrzuci do body wszystko na co ma. Zrobi dobrze fotografom :) Tymczasem on zrobi to, co dobre dla swojego ekonomicznego interesu.
Ulepszenia są dodawane po kawałeczku. To body flagowe (D4) ma byc top i się dobrze sprzedawać mimo zdecydowanie wyższej ceny.
Zapewne następca będzie miał video, czego było (mocno - dla mnie) brak w D700. Reszta jest dużą niewiadomą. Jakie natywne ISO (parametr pomijany w dyskusjach, a bardzo ważny i mający istotny wpływ np na wysokie ISO)? Ile megapikseli?
Ja patrzę na konkurencję. Wg mnie powinniśmy w przypadku D700 mocno patrzec na canona 5d (jego pierwszą wersję). Był produkowany nadzwyczaj długo (pierwsze tanie FF dla mas w systemie canona - D700 w nikona), duży rynek do nasycenia. W MK2 nie dano wszystkiego co firma miała. Dodano filmy i sporo megapikseli. Kosztem np wysokich ISO. Prawie nie poprawiono tam AF (tzn w MK2 nadal nie jest rewelacyjny), choc przecież canon miał rewelacyjny AF w jedynkach. Nikon ma bdb AF i nie chodzi mi tu o jego poprawę, ale o zwrócenie uwagi na fakt, że firma nie musi dopracowywać body na maxa. Po to by miała po co ulepszać następcę. A potem następcę następcy :)
Nikon ma do poprawy szersze rozłożenie punktów AF i zrobienie skrajnych krzyżowych. Poprawi To? Nikt o tym nie wspomina. Poprawią w D900 ? :)

Zaklinanie rzeczywistości i racjonalne wyliczanie nic nie da.
Zgoda. Tym bardziej, że nowe puszki D700 nie będą jakoś nadzwyczaj długo dostępne. Trzeba będzie kupować używki.
Sądzę, że cena używek (szczególnie z dużym przebiegiem) po kilku miesiącach zejdzie do załamująco (posiadaczy D700) niskich poziomów. 4-5 tys. I to niemal bez różnicy czy z fakturą VAT czy nie, bo ceny używek ustala rynek tych co nie potrzebują faktur, a chcą niskiej ceny.
Cena D200 po wejściu D300 spadła katastrofalnie, choć trzeba przyznać, że przeskok CCD - CMOS i inne parametry - to był potężny skok jakościowy, teraz aż taki duży ten skok nie będzie.
CCD nadal daje fajne kolory - to tak na marginesie :)

morzon
11-08-2011, 13:32
Na spadek cen (lub jego brak) będzie miała spory wpływ specyfikacja D800 - czy większość będzie miała powód by zmienić. Bo jeśli nie będzie naprawdę porządnych zmian to wielu się nie zdecyduje na zmiane i D700 utrzyma dość wysoką cene - choć na pewno i tak spadnie, pytanie ile... Jak będzie rewolucja no to faktycznie może być wysyp używek (w tym mojej) i ceny lizną glebe...

Pawel Pawlak
11-08-2011, 13:33
A może żaden z obecnych na rynku FF/FX nie dostał lepiej rozmieszonych sensorów AF z powodu ograniczeń jakie mają pełnokaltkowe obiektywy w narożnikach kadru? Wady optyki na obrzeżach często są tak duże, że AF mógłby mieć poważne problemy żeby nastawić ostrość. No i zaczała by się jazda z reklamacjami: "skoro jest w tym miejscu sensor AF to ma ustaić ostrość choćby w czarnej d...e, a nie ustawia pomimo tego ze jest jaśniej"
Może nowe puszki nie dostaną szerszego rozmieszczenia sensorów AF z tego samego powodu ?

Jacek_Z
11-08-2011, 13:42
Jakoś przyjmuje ten argument o rozmieszczeniu punktów AF na absolutnych bokach kadru. Ale te co są na skraju mogłyby być krzyżowe (czulsze). To się da, bo w canonie na skraju mają krzyżowe.

Pawel Pawlak
11-08-2011, 13:51
ja jestem też tego zadania że wszystkie powinny być krzyżowe. A jeśli nie wszystkie, to powinna być gęstość jak obecnie w FXach nikona i co drugi w każdej płaszczyźnie powinien być krzyżowy. Pole krycia AF największe jakie się da :)

krokus66
11-08-2011, 13:55
Prawdopodobnie będą poprawione ciut wszystkie parametry naraz - MPx, ISO i DR. Watpię by zdecydowano się na mocną poprawę jednego z tych parametrów kosztem braku poprawy pozostałych dwóch. Bo co ma byc priorytetem? I dla jakiej grupy fotografów?
Dla reporterów ilości MPx nie muszą jakoś forsować, dla nich będa się starali walczyć w kwestii dobrych wysokich ISO (czyli przy okazji poprawią też DR). Jednocyfrowe body D3 i D3s to body jednak reporterskie i tam nie będą jakoś super ziększac ilości Mpx. Więcje niż te 18 bym się absolutnie nie spodziewał, bo będzie tez kłopot z odbieraniem dużej ilości danych przy zdjęciach w serii.
Następaca D700 za to może iść w 2 kierunkach, ale niestety myslę że będzie za bardzo (z mojego punktu widzenia oczywiście) pod reporterów i ślubniaków.

Żle mnie zrozumiałeś. W swoim poscie (2438) podzieliłem Twój punkt widzenia.
Zgadzam się z Twoimi wypowiedziami, są całkowicie logiczne. Również uważam, że Nikon najwięcej włoży w D4 - lustrzanka profi i flagowa. Ponadto D800 mimo, że bardzo dobre, to jednak inna półka użytkowników o innych potrzebach i oczekiwaniach. Różne modele - różne półki - różni użytkownicy.

Przekonany jednak jestem, że w D800 Nikon nie ograniczy się jedynie do kosmetyki z dwóch zasadniczych powodów: D700 jest już mocno leciwy a konkurencja nie tylko, że nie śpi ale w dodatku depcze po ogonie i nieustannie główkuje jak wyprzedzić.

morzon
11-08-2011, 14:03
D700 jest już mocno leciwy a konkurencja nie tylko, że nie śpi ale w dodatku depcze po ogonie i nieustannie główkuje jak wyprzedzić.

Póki co nie wyprzedziła, a mijają 3 lata od premiery ;)

Jacek_Z
11-08-2011, 14:07
Przekonany jednak jestem, że w D800 Nikon nie ograniczy się jedynie do kosmetyki z dwóch zasadniczych powodów: D700 jest już mocno leciwy a konkurencja nie tylko, że nie śpi ale w dodatku depcze po ogonie i nieustannie główkuje jak wyprzedzić.Łamigłówka jest bardzo skomplikowana, bo producenci musza patrzec na konkurencję ale i na pozycjonowanie puszki w swoim systemie. To ostatnie jest chyba nawet istotniejsze. Bo trzeba sie wstrzelić funkcjami i ceną między model wyższy i niższy.

D700 i 5Dmk2 do dwa dość mocno różne body, a mimo to następcy długo nie są wypuszczani tylko dlatego by dogonić konkurencje. Przypomnę - D700 - tylko 12 MPx vs 21 MPx 5D, canon świetne video - nikon brak w ogóle tej funkcji. I nikon jakoś tłucze z dużym powodzeniem te D700 od lat, nie "naprawiając" tej sytuacji. A canon tłucze piątki bez poprawiania AF.

Sendilkelm
11-08-2011, 14:14
A mnie się wydaję, że Nikon ma już plany dla następców puszek, które jeszcze nie wyszły. Piszecie o tym, że nie może dać wszystkiego, bo musi część rzeczy zostawić dla swoich następców. Owszem, ale tak naprawdę nie wiemy, na ile Nikon rozwinął swoje technologie. Piszecie, że więcej niż o 1 EV przy 18 Mpix się nie poprawi etc. A jeśli tak to będzie to w d900 a nie d800. Tyle, że jeśli np. firma jest w stanie osiągnąć 2 EV przy 18 Mpix i następne 1 EV przy 24mpix. To czemu ma już do d800 nie wrzucić tego postępu skoro do d900 da w sumie 3 EV dla 24. Liczby wyjąłem z czapy, ale chodzi o sens.
Nie wiemy na ile technologicznie może Nikon sobie pozwolić, a ja podejrzewam, że oni już estymują ile poprawią ISO, AF, DR w następcach puszek na które my jeszcze czekamy.

siona
11-08-2011, 14:21
Oczekujesz niemożliwego; jeśli ma być 18mpix FX, to może mieć w trybie DX tylko 8mpix. A jeśli tryb DX ma mieć 12mpix, to pełna rozdzielczość w FX będzie 27mpix. Serio to Twojego 18mpix na FX nie da się pogodzić z 10-12na DX ;)

eeee
nie do końca
jakiś czas temu pojawiła się plota o d800 - jedną z rzeczy o których mówiła był tryb dx z tym, że 1.3 - czyli aps-h. wtedy jest to całkiem realne

Pawel Pawlak
11-08-2011, 14:27
DX to crop ok.1.5 a nie 1.3
Poza tym można chyba założyć że nikon nie wprowadzi dodatkowych cropów z dokładnością do dziesiątej częście, więc skoro w D3s wprowadził już obok DXa i istniejącego formatu FX 5:4, także crop 1.2 to nie ma co się spodziewać że w następcy D3s albo innej puszce nikona zobacyzmy kolejny crop - 1.3

docxxx
11-08-2011, 14:30
No ale DX to DX (APS-C), a APS-H to co innego
ps. Pawel mnie ubiegl

krokus66
11-08-2011, 14:32
Zgadzam się, że każdy producent - Nikon też ma plany, powiem więcej, ma wstępne rozwiązania do przyszłych puszek, nad którymi intensywnie pracuje. Jednocześnie pilnie obserwuje/ podgląda (wywiad gospodarczy) konkurencję.

Cieszę się, że Canon nie wyprzedził Nikona. Niemniej każdy producent a lider w szczególności musi mocno pilnować swego ogona. Nic nie jest dane raz na zawsze. Jest to wieczny wyścig.

Mnie akurat wideo nie interesuje. Kilkakrotnie namawiałem żonę, że kupię jej kamerę, ale nie chce.

Gdyby nie to, że lada chwila ma być nowy model, to bym kupił D700. Nie mam żadnego parcia, że muszę co chwila wymieniać sprzęt. Powiem nawet, iż tego nie rozumiem.

siona
11-08-2011, 14:48
DX to crop ok.1.5 a nie 1.3
Poza tym można chyba założyć że nikon nie wprowadzi dodatkowych cropów z dokładnością do dziesiątej częście, więc skoro w D3s wprowadził już obok DXa i istniejącego formatu FX 5:4, także crop 1.2 to nie ma co się spodziewać że w następcy D3s albo innej puszce nikona zobacyzmy kolejny crop - 1.3

dlaczego tak twierdzicie?

jest jakaś oficjalna definicja dx? taka jak wzorzec metra w sevres? dx to uproszczenie, żeby nie pisać wszędzie aps-c, aps-h. kwanon ma aps-h nikon aps-c a szkła niezależne kryją jedną i drugą. nie sądzę, żeby pojawiły się jakiś szczególnie istotne problemy z kryciem aps-h w nikonie. ja byłbym bardzo zadowolony z takiej opcji, zwłaszcza jeśli można by ściemnić matówkę poza obszarem roboczym.

Pawel Pawlak
11-08-2011, 14:50
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format

kup sobie D3s - będzisz miał cropa 1.2
A jeśli koniecznie chcesz mieć 1.3 to kup canona, albo kropuj sobie zdjęcie z FX w NX2 albo PS ;)

Jacek_Z
11-08-2011, 15:11
. kwanon ma aps-h .nie tylko, ma cropy 1,3 i 1.6

kropuj sobie zdjęcie z FX w NX2 albo PS ;)alb D2x i crop 2x :)
Ja bardziej żałuję, że nikon nie wprowadza s-RAWów. Może wreszcie zacznie w tych wielomegapikselowcach jakie nadejdą.

Pawel Pawlak
11-08-2011, 15:23
Ja bardziej żałuję, że nikon nie wprowadza s-RAWów. Może wreszcie zacznie w tych wielomegapikselowcach jakie nadejdą.

No ja też uważam że to błąd (choć na razie nie bardzo żałuję, bo 12mpix to jeszcze nie tak wiele, a D3x-a nie mam ;) ). Nie wiem na ile jest to jednak łatwe do wykonania, przy matrycach z filtrem bayera, żeby zyskiwać a nie tracić na jakości. Wyobrażam sobie, że najłatwiej byłby uzyskać wysokiej jakości sRAWa o wilkości 1/4 rozdzielczości matrycy. Przy 18mpix (spekulowanej rozdzielczości D4) byłby to 4.5mpix - trochę mało... choć pewnie trochę zastosowań by się znalazło ;)

Ps. Jak jest z jakością tych pośrednich RAWów w canonach ?

siona
11-08-2011, 15:24
siem czepiacie ....
dla mnie fajnie jakby był to jak najmniejszy cropfactor - byle kryły go szkła dx-owe

Jacek_Z
11-08-2011, 15:41
.żeby zyskiwać a nie tracić na jakości. Wyobrażam sobie, że najłatwiej byłby uzyskać wysokiej jakości sRAWa o wilkości 1/4 rozdzielczości matrycy. Przy 18mpix (spekulowanej rozdzielczości D4) byłby to 4.5mpix - trochę mało... choć pewnie trochę zastosowań by się znalazło ;)Tak, na razie sens to by miało przy D3x (by wyszło 6 Mpx). Dlatego ciekaw jestem co będzie w następcach - bo w końcu nie iwmy jaka matryca będzie wD800 czy D400. Mówi się o matrycy sony 24 Mpx w DX. Tu juz byłby sens

Ps. Jak jest z jakością tych pośrednich RAWów w canonach ?Podobno jednak lepiej robić w duzych rawach i interpolować samemu w dół. Ale to dla perfekcjonistów. Natomiast dla reporterów chcących mniejszych plików taka niezauważalna utrata jakości to żaden problem.

qbic
11-08-2011, 15:52
Wyobrażam sobie, że najłatwiej byłby uzyskać wysokiej jakości sRAWa o wilkości 1/4 rozdzielczości matrycy. Przy 18mpix (spekulowanej rozdzielczości D4) byłby to 4.5mpix - trochę mało... choć pewnie trochę zastosowań by się znalazło ;)

Ps. Jak jest z jakością tych pośrednich RAWów w canonach ?

Byłoby łatwiej i szybciej, zwłaszcza w modelu (G)RGB. Canonowy sRaw operuje na YUV, w sRaw1 samplowanie kolorów to 4:2:0, wydaje się ze to mało, ale wygląda całkiem w porządku. Jedyny problem który zauważyłem to przy nagłych zmianach kolorów wychodzą czasami schodki większe niż 1x1pix (rzuciło mi się w oczy na żółtym kolorze).

Podobno jednak lepiej robić w duzych rawach i interpolować samemu w dół. Ale to dla perfekcjonistów. Natomiast dla reporterów chcących mniejszych plików taka niezauważalna utrata jakości to żaden problem.

Też tak myślałem, jednak z jakichś powodów przy iso 3200+ sRAW1 wygląda lepiej niż pełny raw skalowany w dół do tej samej rozdzielczości (po interpolacji przez program wywołujący). Próbowałem na parę sposobów zmniejszać, ale nie wykluczam że gdzieś popełniłem błąd.

Powodów (pomijając mój błąd) może być parę - samplowanie kolorów, sprytna interpolacja do YUV z odszumianiem....cholera wie.

volvo
11-08-2011, 18:12
D700 i 5Dmk2 do dwa dość mocno różne body, a mimo to następcy długo nie są wypuszczani tylko dlatego by dogonić konkurencje. Przypomnę - D700 - tylko 12 MPx vs 21 MPx 5D, canon świetne video - nikon brak w ogóle tej funkcji. I nikon jakoś tłucze z dużym powodzeniem te D700 od lat, nie "naprawiając" tej sytuacji. A canon tłucze piątki bez poprawiania AF.

Są jeszcze inne powody. Są imprezy na tym świecie gdzie nie można wejść z aparatem, który nagrywa filmy. Sam byłem na takiej we Francji (od tego roku zrobili taką regulację), informacja o tym była w dokumentach akredytacyjnych dla fotografów. Więc mozę dlatego jeszcze D700 nie nagrywa filmów?

A co do nowych coolpixów ... moze nowy D800 będzie w kolorze jagodowym tak popularnym wśród coolpixów i ogólnie w tym sezonie? :D

krokus66
11-08-2011, 19:58
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_DX_format

A jeśli koniecznie chcesz mieć 1.3 to kup canona, albo kropuj sobie zdjęcie z FX w NX2 albo PS ;)

Pytanie: 14.48 - odpowiedź: 14.50 - czas 2 minuty.

Paweł
jesteś szybki jak M16, a Twojej wiedzy fachowej nie powstydziłaby się biblioteka aleksandryjska. :smile:

ASAHI
11-08-2011, 20:15
Żeby jeszcze był jak wyrocznia Delfijska i podawał daty premier nowych puszek i szkiełek :D

Jacek_Z
11-08-2011, 20:35
Są jeszcze inne powody. Są imprezy na tym świecie gdzie nie można wejść z aparatem, który nagrywa filmy. Sam byłem na takiej we Francji (od tego roku zrobili taką regulację), informacja o tym była w dokumentach akredytacyjnych dla fotografów. Więc mozę dlatego jeszcze D700 nie nagrywa filmów?
Nie, popatrz na datę wypuszczenia body. Pierwsza lustrzanka nagrywająca filmy ( w ogóle, wśród wszystkich producentów) to był Nikon D90. D700 to epoka poprzednia, gdy nie było filmowania.
Co do dopuszczania fotoreporterów z aparatami filmującymi - z rok-dwa temu fala takich plotek się przelała przez internet (głównie wśród canonierów i ich fora), ale to były spekulacje nie znajdujące potem potwierdzenia. Dziwi mnie więc to co napisałeś. Z kilku powodów. Kazda lustrzanka od pewnego czasu ma te funkcje. Każda. Taki zapis jest bez sensu. Bo taki fotograf nie wejdzie ani z Canonem 1Dmk4 czy amatorskim 1000D, ani z nikonem D3s czy z D7000 - tez nie. Kompakty też mają filmowanie. Czym mają pracować fotoreporterzy? Kupować uzywane D2x (D3) czy przejść na analogi? Producenci nie oferują aparatów bez funkcji filmowania.
Wystarczy napisać do czego upowaznia dana akredytacja. Do sprzedaży zdjęć z imprezy. I jednocześnie wykluczać sprzedaz filmów z imprezy.

krokus66
11-08-2011, 20:40
Żeby jeszcze był jak wyrocznia Delfijska i podawał daty premier nowych puszek i szkiełek :D

A przede wszystkim parametry i ceny - czy warto czekać. :lol:

Pawel Pawlak
11-08-2011, 21:47
Nikt nie jest idealny ;)

volvo
11-08-2011, 22:12
Bo taki fotograf nie wejdzie ani z Canonem 1Dmk4 czy amatorskim 1000D, ani z nikonem D3s czy z D7000 - tez nie. Kompakty też mają filmowanie. Czym mają pracować fotoreporterzy? Kupować uzywane D2x (D3) czy przejść na analogi? Producenci nie oferują aparatów bez funkcji filmowania.
Wystarczy napisać do czego upowaznia dana akredytacja. Do sprzedaży zdjęć z imprezy. I jednocześnie wykluczać sprzedaz filmów z imprezy.

Przez to na tej imprezie nie widziałem nikogo z D3s, najwięcej cykało D700 i D3 a conajmniej kilkunastu widziałem z D2H lub D2X (pewnie z szafy wyciągnęli i specjalnie na tę okazję odkurzyli) :)
Kompakty haha nie widziałem nikogo z kompaktem ;)
Jesli chodzi o Caniony to nie przyglądałem się jakimi modelami robili, ja z tego powodu nie brałem swojego 5D mk2 i dlatego musiałem cykać tylko jednym body :(

W akredytacji jest napisane do czego upoważnia ale tak się organizatorzy zabezpieczają i tego nie przeskoczysz. Zaczniesz fochy stroić? To Cię nie wpuszczą, codziennie przed imprezą jest wojna o superbadże jak ktoś zacznie podskakiwać to moze zapomnieć o badźu do końca imprezy :]

Jacek_Z
11-08-2011, 23:30
W akredytacji jest napisane do czego upoważnia ale tak się organizatorzy zabezpieczają i tego nie przeskoczysz. Zaczniesz fochy stroić? To Cię nie wpuszczą, codziennie przed imprezą jest wojna o superbadże jak ktoś zacznie podskakiwać to moze zapomnieć o badźu do końca imprezy :]No to wyobraź sobie sytuacje za 3 lata, gdy wszystkie aparaty profi bez filmowania się juz zawodowcom posypia (duże przebiegi). A wszystkie aparaty na rynku będą miały filmowanie. Organizatorzy imprez pozwola sobie by nie było zdjęć z imprezy ? To samobój - brak info w mediach, brak reklam.

volvo
12-08-2011, 09:19
No to wyobraź sobie sytuacje za 3 lata, gdy wszystkie aparaty profi bez filmowania się juz zawodowcom posypia (duże przebiegi). A wszystkie aparaty na rynku będą miały filmowanie. Organizatorzy imprez pozwola sobie by nie było zdjęć z imprezy ? To samobój - brak info w mediach, brak reklam.

Zobaczymy za 3 lata, póki co mają takie wymagania (też uważam, że jest to chore) :)

morzon
12-08-2011, 09:35
http://nikonrumors.com/2011/08/10/another-coinsidence.aspx/#more-21516

Chyba nie zatrudniliby McNally'ego do prezentacji i promocji nowych coolpixów ? 8)

siona
12-08-2011, 10:12

Chyba nie zatrudniliby McNally'ego do prezentacji i promocji nowych coolpixów ? 8)

noooooo
ma za małe cycki i nie nosi miniówek do pępka - do coolpixów się nie nada

docxxx
12-08-2011, 10:20

Wszystko jest kwestia kasy ;)

morzon
12-08-2011, 10:26
noooooo
ma za małe cycki i nie nosi miniówek do pępka - do coolpixów się nie nada

:mrgreen: :mrgreen:

Wszystko jest kwestia kasy ;)

No niby tak, ale on jest raczej rozpoznawalny i poważany wśród lustrzankowców, tzn dla nich może być jakimś guru. Coolpixowy target wygląda troszkę inaczej, dla nich pewnie jakiś "normalny" celebryta byłby lepszy.

Zresztą - po co robić wielkie wystawy, promo, wielką pompe itd do prezentacji tanich kompaktów? One i bez tego się będą rozchodziły jak ciepłe buły w marketach... To raczej lustrzanki trzeba mocniej lansować.

Jest jeszcze jedna opcja, której się obawiam - jakiś bezlusterkowiec z video itd :< W końcu to wielka nowość u nikona więc...

siona
12-08-2011, 10:33
Jest jeszcze jedna opcja, której się obawiam - jakiś bezlusterkowiec z video itd :< W końcu to wielka nowość u nikona więc...

nie kracz

Pawel Pawlak
12-08-2011, 10:34

Uważam że to bardzo prawdopodobne. Sądzę że 24.08 zobaczymy tajemniczego EVILa z cropem 2.6-2.8 + 3 szkła do niego ;)
Mam jednak nadzieję że nie będzie to jedyna poważna premiera w tym miesiącu ;)

siona
12-08-2011, 10:37
następny defetysta ....

LordYoghurt
12-08-2011, 10:44
Uspokajające słowa padają w tym newsie z NR o testowanych przez Nikona nowych sposobach pomiaru odległości w systemach AF:
http://nikonrumors.com/2011/08/11/rumors-laser-af-was-one-of-the-projects-recently-cancelled-by-nikon-next-wave-of-dslrs-will-have-new-and-improved-phase-detection-af.aspx/

Cytując to co najciekawsze:
The new phase-detection is, subjectively, as fast as the E-P3 seems to be. It is implemented in all 3 DSLRs that will be released this year. I don’t think it will be in the new mirrorless Coolpix Pro models as it’s processor intensive and the Pros don’t have (that) much onboard power.

Czyli 3 nowe lustra i jeden bezlusterkowiec do końca tego roku. Czy ktoś się spodziewa czegoś poza następcami D3s/x, D700 i D300s? Jedyna zła (oczywiście zależy dla kogo) wiadomość mogłaby być taka, że 2 z tych 3 to byłyby D4s i D4x, wtedy pokazałby się już tylko D800 lub D400, a nie oba ;-)

Aha, jeszcze link do oficjalnej (no, powiedzmy, że przynajmniej bardzo wysoce prawdopodobnej) specyfikacji Sony A77:
http://www.photographybay.com/2011/08/05/sony-a77-and-nex-7-full-specs-announcement-on-aug-24-available-in-septemberoctober/
Wspomina się tam o softwarowym telekonwerterze x1.4 oraz x2 i sporej kontroli opcji filmowania a także obracanym wyświetlaczu. Chętnie to wszytko zobaczyłbym w D400/D800.

docxxx
12-08-2011, 12:48
Wspomina się tam o softwarowym telekonwerterze x1.4 oraz x2 i sporej kontroli opcji filmowania a także obracanym wyświetlaczu. Chętnie to wszytko zobaczyłbym w D400/D800.

Ciekawe jeszcze jak idiotycznie nazwą powiększanie w postprodukcji. Cyfowy zoom już był, teraz softwarowy teleconverter. Co Sony wymysli jutro, aby nie przyznac sie, ze po prostu nie potrafi zrobic bezkompromisowej puszki profi (10fps bez AF i AE i Bog wie co jeszcze?).

Pawel Pawlak
12-08-2011, 13:02
Ciekawe jeszcze jak idiotycznie nazwą powiększanie w postprodukcji. Cyfowy zoom już był, teraz softwarowy teleconverter. Co Sony wymysli jutro, aby nie przyznac sie, ze po prostu nie potrafi zrobic bezkompromisowej puszki profi (10fps bez AF i AE i Bog wie co jeszcze?).

Hehehe... ale może teraz będzie 12fpsów z AF ? Gdzieś czytałem że mają jakiś nowatorski system AF detekcji fazowej.
softwerowe telekonwertery to mogą być także dodatkowe cropy - ekwiwalenty kąta widzenia po zapięciu tc14 albo tc20. W którymś body mieli już system superszybkie tele czy coś takiego - gdzie też brany był o ile pamiętam wycinek z matrycy i zwiększała sie szybkostrzelność :)

LordYoghurt
12-08-2011, 13:11
softwarowy zoom to moje autorskie określenia, Sony nazywa to "Smart teleconverter function with 1.4x and 2.0x option" Ładnie, prawda? ;-) No i ma być 12fps, o tym że bez AF nic nie piszą ;-)

docxxx
12-08-2011, 13:32
Sony nazywa to "Smart teleconverter function with 1.4x and 2.0x option" Ładnie, prawda? ;-)

Dla mnie to zalosne. Niech zrobia dobra puszke profi, a zadne piekne nazwy marketingowe nie beda potrzebne (bawilem sie ostatnio A55 - Matko Boska!)

krokus66
12-08-2011, 13:48
Mnie też nazwy nie interesują, mogę nazwać po swojemu.
Niech wreszcie dadzą puszkę i się dłużej nie guzdrzą.

Paweł, wdzięczny jestem za informację o NC NX3. Oby najnowsza wersja chodziła bez zarzutu.

jo44
12-08-2011, 15:45
Ciekawy jest także "3 million dot OLED viewfinder" - czyżby lustrzanka bez pryzmatu?

kux
12-08-2011, 15:52
No i ma być 12fps, o tym że bez AF nic nie piszą ;-)

nooo...
to co maja przy 5 fps to tez ciężko autofocusem nazwać
:)

Władca Pixeli
12-08-2011, 18:59
Coolpixowy target wygląda troszkę inaczej, dla nich pewnie jakiś "normalny" celebryta byłby lepszy.
A Ashton Kutcher czyli adoptowany syn Demi Moore :mrgreen: już nie reklamuje Coolpixów Nikona

docxxx
12-08-2011, 20:57
Jest, jest jest! D800 to kombinacja stetoskopu i echa serca!
"Nikon patent 2011-138044 (http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ja&tl=en&u=http%3A%2F%2Fegami.blog.so-net.ne.jp%2F2011-07-18) is for a biological detection system that will sense photographer’s biorhythms (temperature, sweating, blood pressure, heart rate, blood flow) through a sensor on the zoom ring and change the camera setting or even trigger the shutter in certain situations" (za NikonRumors)
A wy co? Mysleliscie, ze juz nic Was nie zdziwi? :mrgreen:

wain
16-08-2011, 10:00
Zobaczymy za 3 lata, póki co mają takie wymagania (też uważam, że jest to chore) :)

Na canon-boardzie byly ploty że canon ma wypuscic specjalna wersje jedynek bez krecenia filmow...

morzon
16-08-2011, 11:06
Tak przeglądam nikonrumors - jest obrazek zaproszenia dla Pro z jakiegoś tam kraju:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/NIKON2BEVENT2BPR2BINVITATION-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-TuMfdUto9qk/Thh8_i6ChiI/AAAAAAAABfU/rFDlO-IlvjU/s1600/NIKON%2BEVENT%2BPR%2BINVITATION.jpg)

Wygląda na to, że video będzie mocnym punktem nadchodzących premier... :) Się cieszę :D

docxxx
16-08-2011, 11:27
Yes! Nowe Coolpixy z nagrywaniem w fulhade! ;)

morzon
16-08-2011, 11:30
Grrrr...:evil:

Jaras
16-08-2011, 15:23
Widzieliście to? :)

http://www.lider24.media.pl/p/pl/47922/nikon+d800.html

bialogardzianin
16-08-2011, 15:33
Tak, ktoś usilnie próbuje podbić PR sklepu http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=5198975

Flores
16-08-2011, 16:05
Tak, ktoś usilnie próbuje podbić PR sklepu http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=5198975

Dokładnie, za coś takiego to ban jak nic!

Vavamaka
16-08-2011, 16:37
Ta 'oferta' wisi już od dłuższego czasu :)

mpraglowski
16-08-2011, 16:43
http://feedproxy.google.com/~r/NikonRumors/~3/TUm8ADVehWY/

Oby nie tylko.

Jaras
16-08-2011, 16:49
Tak, ktoś usilnie próbuje podbić PR sklepu

faktycznie nie pomyślałem o tym, może niech admin powywala z postów tego linka

LordYoghurt
16-08-2011, 16:58
a to widzieliście?
http://nikonrumors.com/2011/08/16/nikons-mirrorless-interchangeable-lens-camera-will-be-announced-on-august-24th.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29
Jest ryzyko że 24 pojawi się tylko EVIL :-/

iceman
16-08-2011, 17:09
niestety widzieliśmy...

Pawel Pawlak
16-08-2011, 17:17
no i też fajnie ; D4 D800 i D400 zabaczymy we wrześniu ;)
Ważne żeby ten EVIL naprawdę był mały, funkcjonalny i docelowo kompletny (głównie chodzi o jasne szkła - zestaw superjasnych "nalesników" byłby mile widziany).
No i żeby cena nie zabijała ;)

Jacek_Z
16-08-2011, 17:34
Ale jesli ten evil nie ma miec nic wspólnego (np bagnet - obiektywy) z systemem lustrzankowym nikona to ... żadna to dla mnie atrakcja. No chyba, że ktos musi miec napis Nikon. Ja wolę wchodzić w system, który ma w danym momencie coś, co mnie interesuje. A optyka to podstawa. W tym momencie wybieram oly, panasa czy sony nex. Tzn nic nie wybieram :), bo nie mam parcia na bezlusterkowca-niepełnoklatkowca.