Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
No bo teoretycznie ma zastąpić d3x-a. Generalnie, ma to sens - szybkość do studia i w plener wystarczająca + mniejszy kloc niż d3/d3x a cena niższa niż D3x. Jak sądzę, osób którym zależało na tym żeby mieć wysokorozdzielczą matrycę w taka pancernym wydaniu jak d3x było niewielu, a jeszcze mniej tych który chcieli za to zapłacić 8000$
Jeśli faktycznie tak ma być, to dla mnie idealnie :)
Nikon oferował tylko D3x z większą matrycą niż 20MP, nie miał nic co mogłoby konkurować z Canonem 5D. Chociaż nie wiem czy te 36 MP to znów nie przesada..
Swoją drogą właśnie przymierzałam się do zakupu D3x, ale co ciekawe nigdzie nie mają tego body w sklepach, no chyba, że w takich, co kosztuje ponad 26tyś...
... ja się cały czas łudzę, że będzie następca D700 z matrycą od D3s, w ludzkiej cenie :)
ja też o tym pomyślałem, że D700 zaczyna być bardzo fajną ofertą i zastanawiam się, czy nie kupić sobie drugiego. 36MB w D800 - to ile będą miały pliki RAW ?!...no i 4 zdjęcia na sekundę,
...(przy rawach wielkości 48MB ;-)....).Ja cały czas mówiłem o rewelacyjności D700, mało kto to docenia. A to będzie kultowy nikon, podobnie jak pierwsza piątka canona.
D3x ma tylko 24 Mpx, a potrafi mieć RAWa 50 MB - przy zapisie w 14 bitowym kolorze. W tej sytuacji to D800 będzie miał jakieś 75 MB sztuka. Masakra.
No jeśli "piksele" będą miały jakość d7000, to przy 36mpix, użyteczność iso 6400-25600 będzie raczej większa niż w d700.
Odnoś lepiej do D5100, lepiej oprogramowano te matryce niż D7000.
Przy resize w dół (a będzie się tak robiło, bo po co gigantyczne pliki/formaty) to tak. Natomiast porównałem sobie 3 body i wychodzi na to, że per piksel to będzie słabiej. Nie będą mieli oczekiwanego postępu. http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/628|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/441|0/%28brand3%29/Nikon (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698%7C0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/628%7C0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/441%7C0/%28brand3%29/Nikon)
No chyba że nikon zaoferuje sNef-y 9mpix. Tylko ilu zdecyduję sie nakorzystanie z tak małej rozdzielczości? ;)Na pewno by się zdecydowali. Dobrze by było gdyby dali taką opcję. Ale wątpię.
No przy tak wielkich plikach i wolnym trybie seryjnym będzie to alternatywa dla D3X a nie jak do tej pory D3... szkoda by było ;)No cóż. Nikon produkował 3 lata body dla slubniaków, teraz będzie 3 lata robił body dla studyjniaków. To sprawiedliwsze, bo finansowo dopłata (z D700) do D3s nie była aż tak duża jak do D3x. Studyjniacy nie mieli nic z ISO 100 i wieloma mpx poniżej 25 tys zł. A slubniacy mieli D700 i D3s w cenach 8 - 15 tys.
No bo teoretycznie ma zastąpić d3x-a. Generalnie, ma to sens - szybkość do studia i w plener wystarczająca + mniejszy kloc niż d3/d3x a cena niższa niż D3x. Jak sądzę, osób którym zależało na tym żeby mieć wysokorozdzielczą matrycę w taka pancernym wydaniu jak d3x było niewielu, a jeszcze mniej tych który chcieli za to zapłacić 8000$Dokładnie tak.
Jestem ciekaw czy AF pozostawili ten sam (rozkład punktów).
Dowiemy się wszystkiego do końca roku :) (albo i wcześniej). Już się nie mogę doczekać. Tylko by cena mnie nie zmroziła.
Ja cały czas mówiłem o rewelacyjności D700, mało kto to docenia. A to będzie kultowy nikon, podobnie jak pierwsza piatka canona.
Też niby tak uważam, ale... D700 miał być przełomem, początkiem "taniego" FX w Nikonie. A jeśli te plotki z rumorsów się potwierdzą to nie będzie żadnego kolejnego "taniego" FX póki co w N.... :-/
Co to znaczy tani??? Jest odstęp cenowy między jednocyfrowymi i trzycyfrowymi. Trzycyfrowe są "tanie" !
Nie rozumiem dlaczego następca D700 miałby być tańszy. Generalnie trzymał te sama cenę co poprzednik. Canona 5Dmk2 też nie jest tanią piątką, a jest następcą mk1.
W obu systemach ludzi czekają na taniuśkiego FX - takiego za 3-4 tys.. Może jesli nikon nadal by tłukł D700 przez kolejne 3 lata, równolegle z D800 to różnica w cenach modeli mogła by się stać taka.
Szaleństwem jest oczekiwać, że wsadzą nową, mniej szumiąca matrycę nie napchaną pikselami do body takiego jak Dxxx, z wieloma fps, dobrym AF i będzie to tanie. Nie mogą zrobić taniuśkiej konkurencji dla D3s. Naprawdę w nikonie zdają sobie sprawę, że reporterzy nie potrzebuja jakiejś gigantycznej ilości Mpx i te tanie body by było konkurencją dla flagowego modelu.
Zobaczcie co piszą o canonach 5D. Byłyby olbrzymią konkurencją dla 1D i 1Ds, ale celowo nie mają pewnych zalet body z wyższej półki.
Da się zrobić ekstra produkt, w to nie wątpią użytkownicy obu systemów. Ale firmy muszą pozycjonować produkt w swojej (i konkurencyjnej) ofercie. Ekonomia jest istotna.
Pawel Pawlak
04-10-2011, 11:23
Odnoś lepiej do D5100, lepiej oprogramowano te matryce niż D7000.
Przy resize w dół (a będzie się tak robiło, bo po co gigantyczne pliki/formaty) to tak. Natomiast porównałem sobie 3 body i wychodzi na to, że per piksel to będzie słabiej. Nie będą mieli oczekiwanego postępu. http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698|0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/628|0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/441|0/%28brand3%29/Nikon (http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/%28appareil1%29/698%7C0/%28brand%29/Nikon/%28appareil2%29/628%7C0/%28brand2%29/Nikon/%28appareil3%29/441%7C0/%28brand3%29/Nikon)
Ja zakładam efekt końcowy a nie piksele oglądane w 100% powiększeniu na monitorze; 36mpix matryca FXowa o jakości piksela jak d5100, niezaleznie od wielkości wydruku musi dać efekt lepszy niż to co znamy z d700 (choć róznica pewnie nie będzie kolosalna). Niestey, magazynowanie i obróba 75MB RAWów w ilości kilkuset przeraża ;)
Ja zakładam efekt końcowy a nie piksele oglądane w 100% powiększeniu na monitorze;
:) oczywiście. Ale wiesz jak ludzie oceniają zdjęcia. Po cropach. I nowe body może być przez nich krytykowane. Ze niesłusznie - no cóż.
Ale jak zwykle - z ocenami obrazka trzeba poczekac na finalny produkt i to we własnych rękach. Trzeba zrobić testy wg warunków jakie sie ma w swojej fotografii. Ja tam z ISO 100-200 wiem, że będe miał dobrze :)
Ty tez jesteś potencjalnym nabywcą tego body? DX z D800 ma już "ciut" megapikseli. Wystarczy ci?
Bo Nikon 1 wygląda jednak słabo - dxo pokazuje nieciekawy DR i kiepskie wysokie ISO. A z rysowaniem optyki może być różnie. To jednak chyba nie będzie dla ciebie system "zapasowy" do pracy pro.
Ja widze pewną przewagę 5Dmk2 nad 1D/1Ds. Na śluby jedynki nadają się chyba mniej jak piątka, bo 1Ds to sprzęt studyjny, a 1D to matryca APS-H, więc jedynym modelem Canona z pełną klatką i stosunkowo wysokim ISO jest tylko 5D.
"Studyjność" body to oczywiście pewna szuflada. Można go używać gdzie się chce. No ale cena odstrasza, tak jak u nas D3x. Super aparaty, ale mało spotykane.
1Ds mógłby mieć lepsze wysokie ISO, ale to staroć i taki jest skutek. Natomiast ocywiście ja miałem na mysli sprawność AF, na co są narzekania w stosunku do 5D. Oczywiście niektórzy pracują wyłącznie na centralnym punkcie, ale są ludzie, którzy chca uzywać wszystkich punktów.
RobertMiernik
04-10-2011, 12:24
"Studyjność" body to oczywiście pewna szuflada. Można go używać gdzie się chce. No ale cena odstrasza, tak jak u nas D3x. Super aparaty, ale mało spotykane.
Studyjność wzięła się z braku wysokiego iso co dziś jest dość uciążliwe, no i z ilości MPx która w reporterce też nie jest konieczna.
Aczkolwiek D3s z matrycą koło 25 MPx to byłoby coś za co chętnie bym zapłacił.
Kolejno wg wagi:
- AF
- ISO
- Szybkostrzelność
- Matryca
Dodatki też są istotne aczkolwiek dla mnie są dodatkami...
Studyjność wzięła się z braku wysokiego iso co dziś jest dość uciążliwe, .To nie wady szufladują body, ale jego zalety (w tym przypadku wiele MPx i niskie natywne iso). Wady określają jedynie do czego się nie nadaje. Krajobrazy - dobry przykład. To nie studyjność, a wysokich ISO nie potrzeba. Cena robi swoje. W efekcie użytkownik wybiera to co uważa biorąc różne cechy pod uwagę. Mpx, fps, zakresy uzywalnych iso, uszczelnienia, cenę itd itd
LordYoghurt
04-10-2011, 12:57
Sony zaprzestało produkcji A900:
http://www.swiatobrazu.pl/sony-dslr-a900-wycofany-z-produkcji-24566.html
jednocześnie informują że niedługo pokażą nowe lustro FF.
samson09
04-10-2011, 13:41
Znakiem tego już nie długo powinno zrobić się gorąco w kwestii nowych lustrzanek. Każdy producent w zasadzie planuje coś nowego :)
Dokładnie. Olimpiada i mistrzostwa w piłce niedługo. Będzie wysyp body i to tych z wyższej półki.
obawiam sie tylko, ze jakie mistrzostwa takie skrzynki beda...
w zwiazku z tym gdzie maja odbyc sie mistrzostwa to na jeden ficzej jest prawie pewna szansa... skrzynki zyskaja mocowanie do drutow kensingtona.
długo, nie długo to pojęcia względne
hijax_pl
04-10-2011, 14:36
takie skrzyżowanie D7000 z D300s Już po pojawieniu się D7000 ciekawy byłem co też dodadzą do następcy D300(s). Ergonomia - oczywiście, ale to trochę za mało...
samson09
04-10-2011, 14:36
długo, nie długo to pojęcia względne
Może i racja, ale pewne jest, że coś się szykuje :)
hostman22
04-10-2011, 14:54
Co to znaczy tani??? Jest odstęp cenowy między jednocyfrowymi i trzycyfrowymi. Trzycyfrowe są "tanie" !
Nie rozumiem dlaczego następca D700 miałby być tańszy. Generalnie trzymał te sama cenę co poprzednik. Canona 5Dmk2 też nie jest tanią piątką, a jest następcą mk1.
W obu systemach ludzi czekają na taniuśkiego FX - takiego za 3-4 tys.. Może jesli nikon nadal by tłukł D700 przez .
przy obecnej sytuacji finansowej chyba nikt nie wierzy w te 3-4 tys., i raczej przez najbliższe lata lepiej nie będzie...,
a uważam że spore grono nikoniarzy z takiego d700x (matryca jak z 5dkm2 lub a900, iso 100 ) cena 6-7 tyś.
Natomiast d800 w takiej specyfikacji taką ma teraz, może przekroczyć 10 tys i raczej tak będzie :(
RobertMiernik
04-10-2011, 15:10
To nie wady szufladują body, ale jego zalety (w tym przypadku wiele MPx i niskie natywne iso). Wady określają jedynie do czego się nie nadaje. Krajobrazy - dobry przykład. To nie studyjność, a wysokich ISO nie potrzeba. Cena robi swoje. W efekcie użytkownik wybiera to co uważa biorąc różne cechy pod uwagę. Mpx, fps, zakresy uzywalnych iso, uszczelnienia, cenę itd itd
Szufladowanie ma dla mnie wydźwięk pejoratywny dlatego o wadach napisałem, oczywiście masz rację patrząc z drugiej storny, mamy super bazowe ISO i przyzwoite MPx.
Może i racja, ale pewne jest, że coś się szykuje :)
Od premiery D700 coś tam szykują...
Obawiam się, że jeśli nie pojawi się coś do lutego-marca, to mała jest szansa, że pojawi się przed naszymi wypasionymi mistrzostwami...
Pawel Pawlak
04-10-2011, 15:13
Jeśli nowa linia profi nikona ma wygądać tak, że d800 zastąpi D3x i d700 (ta specyfikacja bardzo by tu pasowała) i pozostanie drugi korpus reporterski D4 (mniej mpix, ale szybszy, lepsze iso), to spekulowana cena ok. 4000$ jest jak najbardziej realna i bardzo atrakcyjna (jak na następcę D3x). U nas nie sądzę żeby była niższa niż 13500zł.
Prawda jest taka, że nikon chce zarabiać - takich puszek może sprzeda tylko trochę mniej niż D700, ale znacznie więcej niż D3x generując na nich znacznie większy zysk i nie podcinając sprzedaży D4.
Właściwie to w tej sytuacji nikon powinien zaprzestać produkcji D3x.
Nie wypuścili dzisiaj D3153 - jestem rozczarowany.
Nie ma D5230... kompletna porażka.
Nie ma zapowiedzi D480 - zaczynam się poważnie denerwować.
Nie będzie dzisiaj D7001... jestem kompletnie załamany.
Nie wypuszczą jutro D800x - płaczę i walę głową w ścianę.
I do tego nie chcą mi dać nowego D4h... psychoanalitykaaaaaaa!
A na dodatek nie będzie nowej stałki 1000/1,4 - idę się pochlastać, nie chcę żyć w świecie bez codziennej nowości Nikona!!!
Kochani, 82 strony wątku o czymś czego nie ma i na 95% nie będzie, moje gratulacje ;) :D
Po pierwsze nie wiem skąd u Ciebie takie podniecenie i krzyk?
Po drugie napisałem "tanie" w cudzysłowie. Miałem na myśli cenę podobną do ceny D700.
Nie wiem skąd sobie wziąłeś te 3,4k... nic takiego nie sugerowałem. Widzę, że nawet Ty już normalnie nie potrafisz dyskutować tylko niezdrowo się ekscytujesz...
Redskull
04-10-2011, 15:41
ALF.....tak jak z religią :D (nie ważne jaką, żeby nie był posądzony o naruszenie regulaminu i konstytucji)
:) :) :)
Kochani, 82 strony wątku o czymś czego nie ma i na 95% nie będzie, moje gratulacje ;) :DZ założenia jest to wątek s-f
Jakieś body będzie :)
Ja pilnego parcia nie mam. W razie czego jakoś tam mogę się wspomagać tadziowym D3x. No ale prędzej czy później, jak potanieje to kupię coś, co wyjdzie po D700, więc jestem ciekaw co to będzie.
Jeśli max ISO tej nowości to będzie 6400, to D700 szybko zniknie z półek. Zreszta już go zbyt wiele na półkach nie ma :)
Na co ja czekam oprócz D800? Na 135/2 (ale bez dużej CA, inaczej biorę stary) i na 24-70 z VR. Reszta moich potrzeb? To co chcę jest na rynku. Tylko trzeba się jakoś zmusić do kupienia i używania :)
Po drugie napisałem "tanie" w cudzysłowie. Miałem na myśli cenę podobną do ceny D700.
Nie wiem skąd sobie wziąłeś te 3,4k... nic takiego nie sugerowałem. ..Co do ekscytacji - bez komentarza.
No jak rozumieć te słowa?
Też niby tak uważam, ale... D700 miał być przełomem, początkiem "taniego" FX w Nikonie. A jeśli te plotki z rumorsów się potwierdzą to nie będzie żadnego kolejnego "taniego" FX póki co w N.... :-/Przecież piszą, że będzie D800, więc to półka trzycyfrowców z odpowiednią do nich ceną. Na temat precyzyjniejszej ceny nie ma co mówić, za dużo niewiadomych. Nie wiadomo jaka będzie specyfikacja body, jaki będzie kurs dolara pod koniec roku itd itd.
samson09
04-10-2011, 16:42
Kochani, 82 strony wątku o czymś czego nie ma i na 95% nie będzie, moje gratulacje ;) :D
Dziękujemy :)
nasze mistrzostwa nie mają żadnego znaczenia liczą się tylko IO.
wg ostatniej reklamy Nikona na facebooku najważniejszy jest sprzęt. Ha, może dlatego tak wszyscy czekamy na D800/D4 ;-) ;-) ;-)...
....
... e, tam. O Euro napisali jeszcze więcej, wydali jeszcze więcej pieniążków a konkluzja w aspekcie naszego dłuższego udziału w tej imprezie taka sama ;)
Sleepwalker
04-10-2011, 18:22
Dłuższego udziału? To znaczy że złożylismy ofertę na organizację kolejnych ME? :-)
Podolski i Klosse będą grali do końca :P
D7100 to będzie pierwsze tanie FX od Nikona. Odpowiedź na 6D. To właśnie będzie hit.
D7100 to DX. Zejdźmy jednak do dającego się przyjąć poziomu abstrakcji ;)
kwiatek6324
04-10-2011, 22:06
Ja tam nie narzekam, ciesze sie ze rok temu gdy nie pojawil sie nastepca D700 we wrzesniu 2010,
kupilem wlasnie D700 i jestem przeszczesliwy.
Jakbym czekal do teraz i zauwazyl specyfikacje i cene, to raczej szczesliwy bym nie byl.
A tak, pare tysiecy kadrow juz lezy na dysku.
Pozdrawiam
AK
D7100 to będzie pierwsze tanie FX od Nikona. Odpowiedź na 6D. To właśnie będzie hit.
Ooo - odpowiedź na coś czego nie ma i możliwe, że nie będzie? Tak, faktycznie - w takim przypadku będzie to fx i hit.
Po co pisać takie wzięte z powietrza mądrości...?
navigator_s9
04-10-2011, 22:17
To o jakieś nowe Nokie chodzi? :D:D
....... Po co pisać takie wzięte z powietrza mądrości...?
A widziałeś w tym wątku jakieś "mądrości" nie wzięte z powietrza? :wink:
Pawel Pawlak
04-10-2011, 22:30
No pewnie ! Wiele zaczerpnięto z nikonrumors.com a nie z powietrza :D;)
No spekulacje oparte na dotychczasowych premierach, puszkach, pozycjonowaniu, marketingu nikona - mają więcej sensu niż pisanie ze "canon 12D będzie dużo lepszy niż nikon D-098 i na pewno będzie super". Coś tam sobie można pogawędzić w wolnych chwilach bez zupełnego oderwania od rzeczywistości ;)
Poza tym - ploty z NR mają dość dużą sprawdzalność na 1-2 tygodnie do przodu - można się na tym opierać w jakimś tam stopniu. Tamtejszy admin akurat dość sensownie pisze - jak coś jest raczej bajką, to tak to nazywa, a nie nakręca podniety. Jak ma mocno potwierdzone info to raczej się to sprawdza (przynajmniej od czasu kiedy to jakoś w miarę obserwuję - czyli z pół roku ostatnie).
siedemczwartych
05-10-2011, 10:00
Nie ma zapowiedzi D480 - zaczynam się poważnie denerwować.
Nie będzie dzisiaj D7001... jestem kompletnie załamany.
Nie wypuszczą jutro D800x - płaczę i walę głową w ścianę.
I do tego nie chcą mi dać nowego D4h... psychoanalitykaaaaaaa!
A na dodatek nie będzie nowej stałki 1000/1,4 - idę się pochlastać, nie chcę żyć w świecie bez codziennej nowości Nikona!!!
a wyobraźmy sobie, że są tacy, którzy zamiast tu pisać i się onanizować sprzętowo....... ROBIĄ ZDJĘCIA !!!!!
UWIERZYCIE????!!!!
a wyobraźmy sobie, że są tacy, którzy zamiast tu pisać i się onanizować sprzętowo....... ROBIĄ ZDJĘCIA !!!!!
UWIERZYCIE????!!!!
a czy jedno wyklucza drugie?
UWIERZYCIE????!!!!
a czy jedno wyklucza drugie?
Trudno jednocześnie onanizować się i robić zdjęcia, no chyba, że ktoś ma niezwykle silne obie ręce. :D ;)
Sendilkelm
05-10-2011, 13:42
Trudno jednocześnie onanizować się i robić zdjęcia, no chyba, że ktoś ma niezwykle silne obie ręce. :D ;)
A tam, wystarczy pilot na podczerwień i nie potrzebujesz drugiej ręki silnej, żeby wyzwalać spust migawki :)
wiem, ze powyzej byly zarty ale czasem dziwie sie jak ktos wyskoczy z tekstem "zamiast pisac tu na forum idzcie robic zdjecia."
kurde jest czas na zdjecia i jest czas na forum, widocznie nie wszyscy maja wyobraznie ;)
Tak się zastanawiam, czy Nikon będzie miał (a może już ma) tryb analogiczny do sRaw ? Jakoś niezbyt mi się widzi wizja robienia w pełnych rawach po 50 MB sztuka :)
Pawel Pawlak
05-10-2011, 15:02
Pełne rawy mogą mieć po 60MB w trybie 14bitowym... Większość tu "wszdycha" do sNefów już przy 24mpix - w d3x, przy 36mpix mam nadzieję, że choć ta chyba najłatwiejsza do uzyskania wielość 9 mpix bdzie dostępna :/
No w smie 9 byłoby logiczne, na dodatek idealnie się wpasuje w moje potrzeby :D Aktualnie 90% zdjęć robię z 10-Megowym sRaw.
UWIERZYCIE????!!!!
Ja nie wierzę.
UWIERZYCIE????!!!!
no cóż, możemy im tylko współczuć
;-) ;-) ;-)
Są też tacy co krytykują piszących i ani nie strzelają fotek ani ( o zgrozo! ) nie onanizują się nawet.
Uwierzycie ?!
pancerny
05-10-2011, 23:39
to co oni w życiu robią? Gdzie sens ich istnienia... nie rozumiem...
LordYoghurt
06-10-2011, 09:12
Garść dalszych informacji o D800
Just few more updates on the Nikon D800 specs:
100% viewfinder coverage (Nikon D700 has “only” 95% frame coverage).
Improved AF with face recognition – not sure yet what this means exactly, but the D800 will not have the same 51 points AF system as in the D700 and D3s.
I was also able to confirm the dual memory card slots but I am still not sure if they will be SD, CF or both (the initial specs mentioned SD+CF).
USB 3.0 - there is talk that Nikon has been purchasing USB 3.0 chips for some time.
Żródło:
http://nikonrumors.com/2011/10/05/more-nikon-d800-bits-and-pieces.aspx/
Wystraszyłem się tego obrazka z punktami AF, że będzie tak samo - ale to jednak tylko sampel z D700. Mam nadzieję, że troszkę rozciągną te punkty...
Wykrywanie twarzy - to chyba jakiś żart w tej klasie sprzętu.
LordYoghurt
06-10-2011, 09:39
Wykrywanie twarzy - to chyba jakiś żart w tej klasie sprzętu.
Miał być FF dla ludu? No to będzie ;-) Do tego jeszcze kółko nastaw z programami tematycznymi i trybem auto ;-)
Pawel Pawlak
06-10-2011, 11:40
Mnie specyfikacja w zasadzie odpowiada - tzn. mogłoby być chociaż 5-6fps przy FX i 7-8 przy DX. expeed3 dałby radę, mechanizm lustra też (w tańszym D700 wyrabia), więc ograniczenie jest albo marketingowe, albo matryca sony szybciej nie potrafi - odczytać matrycę tej wielkości w o takiej rozdzielczości nie jest z pewnością tak łatwo i szybko jak 10mpix CXa ;) Ale nic to... Ważne jest żeby przy tak extremalnej rozdzielczości, nikon zaproponował sNEFy - 9mpix mogłyby być praktycznie bezinterpolacyjne więc jakość powinny mieć bardzo wysoka.
Poza tym liczę na AF przynajmniej tak sprawny jak CAM3500 w d700, podobnie szybkie lustro i krótkie czasy reakcji. Spokojnie mógłby takie aparat zastąpić u mnie DXa u boku D700 ;)
A gdyby pasował do niego MB-D10 to byłby dopiero czad ;)
Pierdoły typu rozpoznawanie twarzy itp, są mi całkowicie obojętne :)
Aaa... fajnie byłby gdyby naprawdę wyeliminowali filtr AA. PRzy takiej gęstości dyfrakcja zaczyna się przy f7.1 więc zawsze można ograniczyć moirę przymykając szkło ;)
robin102
06-10-2011, 11:55
Garść dalszych informacji o D800
Eeee tam te informacje. D700 jest chyba na rynku od 2008 roku. Czas na nowy sprzęt. Następca jak by się nie nazywał będzie takim sprzęciorem, że normalnie du.. urywać będzie. Z nowych funkcji będzie miał podobno rozpraszacz chmur i lokalny cofacz czasu aby można było sobie ujęcie powtórzyć jak by co. Zobaczycie będzie niesamowity korpus i to tylko za 11650 zł.
Ja już nie mogę się doczekać tych wyprzedaży zdjęćnierobiących starych D700.
Pawel Pawlak
06-10-2011, 12:04
Ja już nie mogę się doczekać tych wyprzedaży zdjęćnierobiących starych D700.
Ja tam nie zakładam, że moje d700 po premierze D800 przestanie robić zdjęcia ;)
Uwaga nadchodzi D800! kupie body D700 do 2750zł z przebiegiem ponizej 17tys ;) czekam na oferty :P
mjstudio
06-10-2011, 12:48
ta detekcja twarzy to do video jak najbardziej przydatna funkcja...w foto jużniekoniecznie ;]
Uwaga nadchodzi D800! kupie body D700 do 2750zł z przebiegiem ponizej 17tys ;) czekam na oferty :P
Ale może być popsute ?
Hmmm. Wykrywanie twarzy ma trochę sensu na sali weselnej. Łatwiej będzie łowić osoby w tłumie. Przesuniecie punktu AF zajmuje trochę czasu, a w automacie jak ktoś glacą wejdzie przed parę, to łapie glacę.
Hmmm. Wykrywanie twarzy ma trochę sensu na sali weselnej. Łatwiej będzie łowić osoby w tłumie. Przesuniecie punktu AF zajmuje trochę czasu, a w automacie jak ktoś glacą wejdzie przed parę, to łapie glacę.
juz teraz mamy przecież śledzenie 3D, ustawia się na środkowym punkcie interesującą "glacę" i potem automatyka AF-a nadąża za nią, przy dość dobrym naświetleniu sali i szkłem z dobrym AF-em (np.N24-70) się to nawet sprawdza,
można też ustawić zwłokę w reakcji systemu na nagłe przysłonięcie "glacy" inną "glacą" :)
http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-rumoured-to-shoot-36MP-photos,wid,13867961,wiadomosc.html?ticaid=5d26e
http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-rumoured-to-shoot-36MP-photos,wid,13867961,wiadomosc.html?ticaid=5d26e
Jeśli plotki dotyczące tego modelu sprawdzą się, aparat będzie wyposażony w złącze USB 3.0 i wejście słuchawkowe.
Noooo jak będzie miał WEJŚCIE słuchawkowe, to dopiero będzie rewolucja. Co tam jakieś 36 Mpx
no i co się śmiejesz, ..po lekturze takiej specyfikacji, to się może wszystko z nerwów pomieszać :mrgreen:
maciey75
06-10-2011, 14:46
Na SD bedziesz mial mp3 i sluchasz ile wlezie ;)
I Wy wierzycie, że ten d800 niedługo wyjdzie? ;)
Dla mnie to raczej bajeczka, do tego 4fps nie brzmi realnie (reporterski korpus zrobi się bardziej studyjny). 4fps oczywiście też wystarczy do większości reporterskich tematów, ale przyzwyczajenia ludzi są nie do przeskoczenia :)
Ale oby wyszedł. Pasuje mi to body niezmiernie :)
Tylko, żeby cena nie zabiła...
Jak D800 będzie wyglądał tak jak głoszą ploty to śmiem twierdzić, że nikon nie wycofa ze sprzedaży D700 i tak jak ktoś napisał D700 przeżywać będzie drugą młodość :) I to właśnie D700 będzie tym tanim FXem
Tylko, żeby cena nie zabiła...
Cena zabije, to pewne. Za bardzo nie ma czego kupić w tym segmencie i oni mają tego świadomość.
samson09
06-10-2011, 15:29
jesli ktos liczy na taniego fx-a to na pewno raczej cenowo sie zawiedzie :)
Jak D800 będzie wyglądał tak jak głoszą ploty to śmiem twierdzić, że nikon nie wycofa ze sprzedaży D700 i tak jak ktoś napisał D700 przeżywać będzie drugą młodość :) I to właśnie D700 będzie tym tanim FXem
Być może wypuszczą jeszcze jakieś body fx, ale coś czuję że jesteś bliski prawdy :)
Na SD bedziesz mial mp3 i sluchasz ile wlezie ;)
A odróżniasz wejście od wyjścia? ;)
OBY NIEEEEEEE
strasznie mnie taka specyfa smuci :/ - 36Mpx to zdecydowanie porażka ...
Odnośnie ceny i terminu... http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-rumoured-to-shoot-36MP-photos,wid,13867961,wiadomosc.html?ticaid=5d26e
Sendilkelm
06-10-2011, 15:57
Jeszcze się okaże, że będzie się nazywał D700x :) A d800 wyjdzie w 2012.
maciey75
06-10-2011, 16:03
A odróżniasz wejście od wyjścia? ;)
;) Ale, ze co niby tam mozna bedzie podlaczyc, mikrofon?
Pawel Pawlak
06-10-2011, 16:08
4000$ przy takiej specyfikacji, jeśli budową i szybkością aparat będzie przypominał D700 czy d3s to bardzo dobra cena. Profi BODY, w poręczniejszej obudowie, obrazkiem mogące konkurować z cyfrowymi MF, tylko znacznie szybsze... 36mpix to dobra rozdzielczość do aparatu który ma konkurować przez najbliższe 4 lata i innymi nowosciami.
36mpix - zależy do czego. Dla mnie to DUŻO za dużo! 16-18 to byłoby całkiem fajnie. 24 do przeżycia. Ale 36?! Co z rozdzielczością szkieł? Już d3X stawia mocne wymagania... A obróbka i magazynowanie takich plików to będzie masakra :(
Pawel Pawlak
06-10-2011, 16:29
Niestety, świat gna do przodu. Jak ktoś chce zostać w miejscu, zawsze można pozostać przy D700, D3s, używanym D3, albo poczekać chwilę i kupić D4 - pewnie będzie miał właśnie ok. 18mpix :)
A przy okazji dlaczego nie 15mpix albo 19mpix ?
Skoro to wątek s-f to widziałbym takie FM3A w cyfrowym wydaniu.
Maksymalnie odchudzony z funkcji np. interwalometr, wielokrotna ekspozycja, lv, wszystkie redukcje i korekcje. Usunięta obróbka zdjęć z body, sztuczny horyzont, gps i nne zbędne wodotryski.
Zostawiłbym korekcję ekspozycji, dwie możliwości wyboru WB: K i pre, standardowe przetwarzanie obrazu, tylko nef. Punkty AF 12-15 ale rozrzucone na całym kadrze. 16-18Mpx to max.
A przy okazji dlaczego nie 15mpix albo 19mpix ?
Bo to są nieparzyste liczby i nie pasują do FX:-). 24x36 zobowiązuje, zapamiętaj to sobie:smile:
Henio Jawa
06-10-2011, 17:00
Maksymalnie odchudzony z funkcji np. interwalometr, wielokrotna ekspozycja, lv, wszystkie redukcje i korekcje. Usunięta obróbka zdjęć z body, sztuczny horyzont, gps i nne zbędne wodotryski.
Zostawiłbym korekcję ekspozycji, dwie możliwości wyboru WB: K i pre, standardowe przetwarzanie obrazu, tylko nef. Punkty AF 12-15 ale rozrzucone na całym kadrze. 16-18Mpx to max.
Można iść dalej:-)
Brak ekranu. Na zewnątrz dokładnie to co w oryginale.
Zdjęcia oglądasz dopiero po wydłubaniu karty.
Myślisz, że by na tym zarobili?
;) Ale, ze co niby tam mozna bedzie podlaczyc, mikrofon?
Właśnie dlatego nabijamy się z wejścia słuchawkowego ;) Choć odsłuch tego, co nagrywa mikrofon, pewnie by ucieszył foto-filmowców.
A obróbka i magazynowanie takich plików to będzie masakra
Dyski teraz tanie, co za problem... ;)
Można iść dalej:-)
Brak ekranu. Na zewnątrz dokładnie to co w oryginale.
Zdjęcia oglądasz dopiero po wydłubaniu karty.
Myślisz, że by na tym zarobili?
Brak ekranu nie byłby tragedią ;)
Nie wiem czy by zarobili czy nie, ale takie body doskonale uzupełniłoby ofertę. Mnie by wystarczyło.
Ciekaw jestem jak będzie z ISO - mam nadzieję, że bardziej w stronę s niż x...
Jakiś czas temu czytałem jakiś opis aparatu Holga, własnie bez wyświetlacza, bez żadnych bajerów i zdjęcia do oglądania dopiero po zgraniu na kompa :)
Jakiś czas temu czytałem jakiś opis aparatu Holga, własnie bez wyświetlacza, bez żadnych bajerów i zdjęcia do oglądania dopiero po zgraniu na kompa :)
Jeden z naszych kolegów też tak ma z Nikonem. Wyświetlacz LCD zrobił mu się szary i nic nie widać. ;) Oczywiście żartuję, ale faktem jest, że to kwestia przyzwyczajenia. Ja wychowałem się na analogach i na wyświetlacz spoglądam niezbyt często. Standardowo jest wyłączony.
36mpix - zależy do czego. Dla mnie to DUŻO za dużo! 16-18 to byłoby całkiem fajnie. 24 do przeżycia. Ale 36?! Co z rozdzielczością szkieł? Już d3X stawia mocne wymagania... A obróbka i magazynowanie takich plików to będzie masakra :(
W czasach gdy standardem były matryce 3 mln pikseli , pisano że negatyw małoobrazkowy ma gęstość odpowiadającą 33 mln pikseli. Zastanawiano się kiedy to osiągniemy technologicznie .... dziś przekraczamy tą barierę i zamiast się cieszyć , narzekamy na wielkość plików :smile:
Zeby była jasność - mam 21 mln i już narzekam na wagę rawów i wydłużony czas obróbki , ale my chyba w genach mamy narzekanie
, pisano że negatyw małoobrazkowy ma gęstość odpowiadającą 33 mln pikseli.
:lol: ciekawe, kto to pisał
"Market price is about 300,000 yen. The announcement on October 26, released on November 24." Szykujcie 13 patoli
Jeśli ta informacja sie potwierdzi to chyba nie będzie tak tragicznie. O ile pamietam d700 miał taka cenę przy premierze. To cena w Japonii i do tego sugerowana/ chyba, że market to real market price (na dpreview ludziska podawali cenę 287.000 dla d700 w sklepach internetowych w Japonii). Skąd te info o 300.000 jenów? Cena japońska nijak się ma do realnych cen w Europie (nijak w sensie prosty iloczyn ceny i waluty)
Z tym, że trzeba pamiętać że w 2008 roku za 100 jenów trzeba było zapłacić poniżej 2 zł, natomiast teraz za 100 jenów płaci się 4.30 zł.. to zupełnie inna sytuacja i przy nowym modelu cena na rynki zagraniczne zostałaby przeliczona już tak by było to opłacalne dla fabryki. Oczywiście muszą ja też tak skalkulować by ktokolwiek aparat kupił. Hmm może nowy pół-profi Nikon D800 będzie made in Thailand albo inne China..
Hmmm. Wykrywanie twarzy ma trochę sensu na sali weselnej. Łatwiej będzie łowić osoby w tłumie. Przesuniecie punktu AF zajmuje trochę czasu, a w automacie jak ktoś glacą wejdzie przed parę, to łapie glacę.Analiza obrazu jest możliwa tylko przez matrycę, a nie 51 punktów AF. Więc jeśli będzie wykrywanie twarzy, to tylko w trybie LV.
Jak D800 będzie wyglądał tak jak głoszą ploty to .
tak jak ktoś napisał D700 przeżywać będzie drugą młodość :) ..ja tak mówiłem - wspomnicie to jeszcze nie raz :)
4000$ przy takiej specyfikacji, jeśli budową i szybkością aparat będzie przypominał D700 czy d3s to bardzo dobra cena. Profi BODY, w poręczniejszej obudowie, obrazkiem mogące konkurować z cyfrowymi MF, tylko znacznie szybsze... 36mpix to dobra rozdzielczość do aparatu który ma konkurować przez najbliższe 4 lata i innymi nowosciami.Ale cena D700 i D3 mocno się jednak rózniła. Mam nadzieję, że cena będzie bliżej D700. Ale ... D3x był wiele wiele droższy od D3s, czyli cena matrycy (w identycznej praktycznie obudowie) grała kolosalną rolę. Z drugoej strony soniacze A900 nie były jakoś pierońsko drogie. Nikon kasuje ile chce. Pytanie ile będzie chciał tym razem.
Niestety, świat gna do przodu. Jak ktoś chce zostać w miejscu, zawsze można pozostać przy D700, D3s, używanym D3, albo poczekać chwilę i kupić D4 - pewnie będzie miał właśnie ok. 18mpix Dokładnie
W czasach gdy standardem były matryce 3 mln pikseli , pisano że negatyw małoobrazkowy ma gęstość odpowiadającą 33 mln pikseli. Oj, negatyw (małoobrazkowy!) ma mniej detalu niż twoje 21 Mpx.
Analiza obrazu jest możliwa tylko przez matrycę, a nie 51 punktów AF. Więc jeśli będzie wykrywanie twarzy, to tylko w trybie LV.
Zapomniałeś o czujniku ekspozycji, który jest małą matrycą. Do tej pory miał 1005 punktów i wystarczało to do śledzenia 3D, teraz ma mieć 86 tys.
OBY NIEEEEEEE
strasznie mnie taka specyfa smuci :/ - 36Mpx to zdecydowanie porażka ...
Znaczy co, za mało!? Bo chyba nie jęczysz ze zbyt dużo?
36mpix - zależy do czego. Dla mnie to DUŻO za dużo! 16-18 to byłoby całkiem fajnie. 24 do przeżycia. Ale 36?! Co z rozdzielczością szkieł? Już d3X stawia mocne wymagania... A obróbka i magazynowanie takich plików to będzie masakra
Przecież nie ma ani przymusu kupowania tego korpusu, ani robienia zdjęć na pełnej rozdzielczości.
Ale kto wyprodukuje taki nikomu nie potrzebny korpus który sprzeda się w kilku tysiącach egzemplarzy? Kto miałby być odbiorcą takiego potworka i po co?
te 16-18 byłoby git
po co mi 36 jeśli finalnie spowoduje to same problemy :/
ja chcę fajnego, małego (jak na pro ) korpusu bez gripa z matrycą podobną do tej z d3s (iso) tylko z 16-18 mpx i lepszym DR, 100% kryciem, bez lampy, z filmikami lepszymi niż w c5mk2 i 2 slotami kart. oczywiście obowiązkowy nowy moduł AF z lepszym pokryciem i szybkostrzelność na poziomie tych 7-8 klatek ...
...Ale kto wyprodukuje taki nikomu nie potrzebny korpus który sprzeda się w kilku tysiącach egzemplarzy? Kto miałby być odbiorcą takiego potworka i po co?
Chętnie widziałbym taki korpus od Nikona. Czy nikomu niepotrzebny? Tu bym polemizował - jeżeli cena byłaby atrakcyjna to myślę, że znaleźli by się chętni. Po co? Żeby mieć prosty cyfrowy korpus z matrycą FX w dobrej cenie.
Zapomniałeś o czujniku ekspozycji, który jest małą matrycą. Do tej pory miał 1005 punktów i wystarczało to do śledzenia 3D, teraz ma mieć 86 tys.
Boję się, że aparaty pójdą w tym samym kierunku co telefony komórkowe. Jeszcze nie tak dawno temu można było ładować telefon raz na tydzień, w tej chwili telefon trzeba podłączyć codziennie do ładowarki. Dodanie tych wszystkich bajerów podniesie mocno pobór prądu. Akumulatory w porównaniu z innymi wynalazkami rozwijają się bardzo wolno, przyrost pojemności na cm sześcienny jest mniejszy niż przyrost zużycia prądu przez kolejne zabawki.
te 16-18 byłoby git
ja chcę fajnego, małego (jak na pro ) korpusu bez gripa z matrycą podobną do tej z d3s (iso) tylko z 16-18 mpx i lepszym DR, 100% kryciem, bez lampy, z filmikami lepszymi niż w c5mk2 i 2 slotami kart. oczywiście obowiązkowy nowy moduł AF z lepszym pokryciem i szybkostrzelność na poziomie tych 7-8 klatek ... o to to to poproszę :)
Oczywiście, że zbyt dużo. Taka rozdzielczość potrzebna jest naprawdę niewielkiemu ułamkowi fotografów. Reszta kupi, bo ulegnie marketingowi albo ... nie będzie miała innego wyboru (chcac mieć np filmy). O ile wycofają, a pewnie jednak wycofają D700.
Przecież nie ma ...przymusu ... robienia zdjęć na pełnej rozdzielczości. Sęk w tym, że jeśli praca w NEF, to jest przymus robienia na pełnej rozdzielczości ...
lukasz1ostrowski
06-10-2011, 23:22
dziś na wp pojawiło się coś takiego: czyli kolejna dawka wymyślonych specyfikacji D800
http://techtrendy.pl/title,Nikon-D800-rumoured-to-shoot-36MP-photos,wid,13867961,wiadomosc.html?ticaid=5d273
4 klatki / sek hmmmm chyba moja 700-tka ma 8/sek (grip) 5/sek normalnie
4 tys $ z poprzednich spekulacji miał kosztować 2 tys chyba za dużo pisaliście postów na ten temat i goście z Nikona zwęszyli biznes :D :D
Z tych 36 Mpix da sie zrobic kilkanascie - wystarczy przelaczyc w tryb DX.....
.... i kupic szerokie szkla pod DXowy format. ;(
Z tych 36 Mpix da sie zrobic kilkanascie - wystarczy przelaczyc w tryb DX.....Po to się kupje pełną kaltkę do portretu by pracować w FX. Niektórym zalezy na lepszej kontroli GO. Owszem, sa tacy, co moga miec wszystko ostre i im nie zależy FX czy DX.
Ponadto pracując na FX będzie się też miało mniejszy szum (po przeliczeniu na końcowy format zdjęcia). A wielu osobom będzie zależało na mniejszych szumach.
Wyjściem by były sRAWy, ale dotąd ich nie było u nikona.
Jacek_Z: ten klawiaturowy emotikon na koncu dotyczyl calego postu a nie tylko jego drugiej czesci.... niestety.
BTW Pstrykam D700 nie bez powodu.... pierwsza cyfrowa lustrzanka ktora zblizyla sie do moich przyzwyczajen z czasow mlodosci: Zenita, Praktici i F80.
Czekam na pierwsze fotki (o ile ten D800 to nie tylko plotka) i pierwsze wpisy uzytkownikow jakie to mydlane szkla maja ;)
A sRAWa to bym w takim D800 chcial - nie tyle z racji oszczednosci na rozmiarze pliku co ze wzgledu na (zapewne) podwyzszona dynamike i mniejsze szumy w tym trybie.
Czekam na pierwsze fotki (o ile ten D800 to nie tylko plotka) i pierwsze wpisy uzytkownikow jakie to mydlane szkla maja ;)Oj się takich wpisów doczekasz :)
Choć cena ponad 10 tys spowoduje, że body raczej kupią doświadczeniu użytkownicy, posiadający lepszą optykę. Ale faktycznie - wymagania dla szkieł będą duże. Na brzegach FX oczywiście. Bo to co w centrum to mozna już sprawdzić robiąc D7000. Gęstośc pikseli ta sama.
Oj się takich wpisów doczekasz :)
E tam, niektórzy wszak twierdzą, że te same szkła mają ostrzejsze na 21mpx niż na 12... ;)
Dobrze ze nie drukuje w duzych rozmiarach to mnie nie ciagnie do zmiany..... a do domowych A4 te 12 MPix wystarcza.
>Jacek_Z: Oczywiscie ze sie doczekam, podejrzewam ze wsrod autorow beda wlasciciele takich szkiel jak Nikkor 24-70 i 70-200.
Moze jedynie Nikkor 200/2 sie obroni.... ;)
Co do ceny - mysle ze bedzie sporo ponad 10 kPLN, tak w polowie ceny D3X, ponizej D3s. Tak jak D700 mogl pelnic i czesto pelnil role D3 "dla ubogich" (bez urazy wlasciciele D700) to D800 bedzie sie plasowal jako tanszy odpowiednik D3x.
Przy okazji wypuszczajac najpierw D800 Nikon potrenuje i da sobie czas na poprawienie ewentualnych bledow przed wypuszczeniem D4 (IMHO z taka sama matryca - tylko z wieksza ilosci procesorow coby te fps wygladaly sensownie).
FPSy to raczej wynikają tutaj z wielkości matrycy. Przesłanie 50MB trochę trwa. Tutaj może być NEF ok 60MB, czyli mamy transfer przy 4 fps 240MB/s. To jest naprawdę nieźle. Tego nie wytrzyma żadna karta pamięci. Bufor musi być z 2GB jeśli nie 4, żeby była sensowna długość serii. Pewnie w trybie cropa będzie więcej.
Moze tak byc jak piszesz, a moze byc jak w przypadku D700/D3: jeden Expeed wiecej i kilka fps wiecej. Od czasu D3x technika poszla troche do przodu - wiec moze da sie wycisnac te 7 fps w trybie FX. Co do bufora - mam nadzieje ze odrobili lekcje z pierwszego wypustu D3 z przymalym buforem.
Szybszy procesor i szybsza pamięć to niestety wyższy pobór prądu. Więc nie tylko krótszy czas pracy, ale również większa ilość mocy wydzielanej jako ciepło, które trzeba odprowadzić. Sony już się nacięło na problemy z odprowadzaniem ciepła. Aha, wyższa temperatura w body to większe szumy. Nie ma nic za darmo.
Tak czy inaczej - nie spodziewam sie po tym (hipotetycznym jak na razie) D800 osiagow jak z D3s jesli chodzi o szumy.
Poczekamy - zobaczymy, na razie dzielimy sobie skore na niedzwiedziu.
samson09
07-10-2011, 07:06
Ale najważniejsze, że ma nagrywanie 1080p :) Tego mi właśnie najbardziej brakowało w d700 :) :)
Nie wiem na ile ploty z ostatnich dni miałyby być bardziej wiarygodne od wcześniejszych. Myślę, że premiery następcy d700 z tym roku nie będzie. Cena w przyszłym roku to zagadka, kursy walut są tak niepewne, że obstawiałbym cenę w okolicach 10k. Sam długo czekałem na ten model łudząc się naiwnie, że dostanę w nim być może matrycę d3s. To jednak raczej marzenia ściętej głowy i dlatego porzuciłem czekanie.
hijax_pl
07-10-2011, 08:33
Aha, wyższa temperatura w body to większe szumy.Po pierwsze to szum występuje zawsze - nie da się zrobić matrycy, która "nie szumi". Po drugie w dzisiejszych czasach szum termiczny nie jest to już tak dużym problemem jak przy CCD, co nawet ładnie pokazuje przytoczony przez Ciebie przykład "wpadki" Sony.
Oj, negatyw (małoobrazkowy!) ma mniej detalu niż twoje 21 Mpx.
gdzieś czytałem, że max do osiągnięcia w tradycyjnej fotografii z małego obrazka, to ok.12mln "pikseli" i to przy paru założeniach 1) dobry diapozytyw o niskiej czułości ISO 50 (chyba to był Kodak)
2)dobrze naświetlony
3)obrobiony ściśle wg.procedur wytwórcy
4)b.dobre szkło przypięte do korpusu
Pawel Pawlak
07-10-2011, 09:48
expeed 3 jest 2.5x szybszy i z pewnoacia potrzebuje mniej energii niż oba expeed-y w d3s. Spokojnie przetworzy 14fpa 14bitowycg z całych 36 mpix. Ograniczenie prędkości leży po stronie matrycy albo pozycjonowania tego body.
Henio Jawa
07-10-2011, 10:06
Myślicie, że D800 będzie miało ruchomy ekran i wbudowane wi-fi?
Fajnie jakby wywalili z korpusu guzik "qual" i dali w to miejsce "bkt"
O takim kosmosie jak autoiso z odwrotnością ogniskowej czy odliczaniu czasu na wyświetlaczu w trybie B nie mówię - gdyby to było technicznie wykonalne Nikon by to już zrobił :-)
Mnie rozpoznawanie twarzy pasuje.
Gdyby układ rozpoznający był na tyle czuły, że pozwalał automatycznie ostrzyć "na oko" to czemu nie?
Myślicie, że D800 będzie miało ruchomy ekran i wbudowane wi-fi?
Fajnie jakby wywalili z korpusu guzik "qual" i dali w to miejsce "bkt"
Ruchomy ekran by się przydał do filmowania, na wifi nie liczę - jeszcze nikt nie ma, więc nie wiem czy się nikon tak pospieszy. Zresztą taki ficzer to prędzej do flagowca najpierw pójdzie.
Co do Qual i BKT - zgoda :) chociaż ja sobie poradziłem z tym - pod Fn. + kółko.
O takim kosmosie jak autoiso z odwrotnością ogniskowej czy odliczaniu czasu na wyświetlaczu w trybie B nie mówię - gdyby to było technicznie wykonalne Nikon by to już zrobił :-)
Chyba żartujesz? :D takie coś to kilka linijek kody przecież, pewnie byle programista może coś takiego zrobić.
Mnie rozpoznawanie twarzy pasuje.
Gdyby układ rozpoznający był na tyle czuły, że pozwalał automatycznie ostrzyć "na oko" to czemu nie?
A skąd będzie wiedział które oko jak twarz będzie pod kątem ? I będziemy mieć szkło f/1.8 ? :D
A dwie osoby w kadrze? Raczej niewykonalne ;)
hijax_pl
07-10-2011, 10:15
Fajnie jakby wywalili z korpusu guzik "qual" i dali w to miejsce "bkt"A co masz pod Fn'ami? ;)
O takim kosmosie jak autoiso z odwrotnością ogniskowej czy odliczaniu czasu na wyświetlaczu w trybie B nie mówię - gdyby to było technicznie wykonalne Nikon by to już zrobił :-)Technicznie jest to absolutnie bezproblemowe. Ale koncepcyjnie już gorzej. Dlaczego? Na przykład
co z ergonomią? Jak to na górny wyświetlacz wepchnąć by było czytelne? Co zrobić w przypadku obiektywów, które nie do końca potrafią raportować używaną ogniskową? Co ze zgodnością z niefirmowymi szkłami?
no niestety w przeszłosci Nikon udowodnił, że pewne rozwiązania (oczywiste i banalne do wykonania dla innych firm, a bardzo pożyteczne w codzienności dla użytkownika) wprowadzał bardzo późno i nie dało się to niczym innym wytłumaczyć, jak pewnego rodzaju "zatwardziałością" :(
Co zrobić w przypadku obiektywów, które nie do końca potrafią raportować używaną ogniskową? Co ze zgodnością z niefirmowymi szkłami?
to akurat dla firmy nie problem, przecież powinniśmy wg.nich używać tylko firmowych szkieł i to najlepiej najnowszych, by wszystkie funkcje były dostępne (przykład tryb DX w D700, puszka przechodzi tylko z firmowymi szkłami)
po co mi 36 jeśli finalnie spowoduje to same problemy :/
No właśnie: "po co mi?'. Dobrze, że producent nie kieruje się wyłącznie Twoimi oczekiwaniami.
Chętnie widziałbym taki korpus od Nikona. Czy nikomu niepotrzebny? Tu bym polemizował - jeżeli cena byłaby atrakcyjna to myślę, że znaleźli by się chętni. Po co? Żeby mieć prosty cyfrowy korpus z matrycą FX w dobrej cenie.
"Proste", tradycyjne korpusy wymyślono po to aby maksymalnie uodpornić zestaw na warunki atmosferyczne, braki w zasilaniu czy możliwość awarii. Po co chciałbyś kastrować cyfrowy korpus, gdy on i tak nie będzie pracował bez zasilania, a większość funkcjonalności załatwia oprogramowanie. Taki eunuch służyłby wyłącznie w celach reprezentacyjnych, a jego podstawowa zaleta polegałaby na pozycjonowaniu właściciela jako człowieka niebanalnego. Podobnie jak tego typu poglądy.
Co do ceny, to oczywistym jest, że taki aparat nie był by tani, bo by nie mógł być (z racji skali produkcji).
Henio Jawa
07-10-2011, 10:49
A co masz pod Fn'ami? ;)
To zależy :-)
We wszystkich bankach pod tym dolnym punkowy pomiar.
W innych, na drugim albo "pierwszy z ulubionych" albo blokadę błysku.
Brakuje tych funkcyjnych.
No to niech dodadzą jeszcze ze dwa.
Chodzi mi o to, że IMHO tego "qual" używa się bardzo rzadko i szkoda tego guzika na korpusie. Natomiast przypadkowa zmiana tego parametru jest trudna do szybkiego wyłapania gdy jesteś w ferworze walki :-)
Jak dla mnie to dla "wb" w tym miejscu też by można lepsze zastosowanie znaleźć. Zwłaszcza w "probody" gdzie większość robi w nefach i jedzie standardowo na auto.
No właśnie: "po co mi?'. Dobrze, że producent nie kieruje się wyłącznie Twoimi oczekiwaniami.
jak to dobrze? - jednoznacznie źle :) dla mnie oczywiście :p
ale obiektywnie patrząc - źle ogólnie - linia 3 cyfrowców była już za analoga linią repo (f100) i ja nie przeczę, że te 36 Mpx może się ludziom przydać, ja tylko twierdzę, że logicznie byłoby umieścić taką matrycę w d4 - duzym klamocie do studia.
Chodzi mi o to, że IMHO tego "qual" używa się bardzo rzadko i szkoda tego guzika na korpusie. .Nie szkoda, ja potrzebuję :) Używam go bardzo, bardzo często. Po prostu czasami robię same jpg, czasami jpg+nef. Dodam, że do funkcyjnego mam przypisany L (lock). Lubie blokowac nastawy. Na niektórych zdjęciach (tylko czy prawdziwych) przyszłego D800 widać z boku pryzmatu wybór sposobu pomiaru światła jak w jednocyfrowcach, co mnie też cieszy.
Preferencje fotografów sa bardzo rozbieżne. To widać na bardzo wielu przykładach. Tak naprawdę trochę dziwne, że rozdzielono serię najwyższą, D3s i D3x. Mam nadzieję, że kiedyś rozdwojeniu ulegnie też ta średnia półka Dxxx. A właściwie "roztrojeniu" (bo jest DX - D300).
przyszłego D800 widać z boku pryzmatu wybór sposobu pomiaru światła jak w jednocyfrowcach, co mnie też cieszy.
Mnie to irytuje w d3s na maksa. Zdecydowanie wolę rozwiązanie z d700, ale spota mam pod Fn w obu puchach więc spoko.
samson09
07-10-2011, 11:09
Wydaję mi się, że te 36mpx to raczej mało wiarygodne jest. Pewnie d800 ma stanąć w szranki z 5dkIII, więc ilość pikseli w jednym i drugim będzie zbliżona w granicach 20 - 20-tu paru mpx.
Druga sprawa co do zapychającego się bufora i wyboru szkieł jakie mogłyby się sprawdzić z taką ilością mpx to pewnie i Nikon tez sobie z tego zdaję sprawę więc pewnie jakoś to wszystko rozwiąże tak, żeby wilk był syty i owca cała :)
Wydaję mi się, że te 36mpx to raczej mało wiarygodne jest. Pewnie d800 ma stanąć w szranki z 5dkIII, więc ilość pikseli w jednym i drugim będzie zbliżona w granicach 20 - 20-tu paru mpx.
No tylko 5d2 ma już w tym momencie od paru lat 21mpx, a jak wiadomo, canon lubi pakować duuużo mpx w swoje puszki - więc 5d3 może mieć powyżej 30 spokojnie...
hijax_pl
07-10-2011, 11:18
Wszystkie szkła, które są akceptowalne (degustibus) ostre na D5100/D7000 będą też (mniej więcej) tak samo ostre na tej 36Mpix matrycy FX. Czy zatem te 36Mpx nie jest wiarygodne? W tej plotce jest też info o fps - to wg mnie uwiarygadnia te 36 Mpx... Ale zapychający się bufor - to potencjalnie realny problem.
MariuszJ
07-10-2011, 11:45
Wszystkie szkła, które są akceptowalne (degustibus) ostre na D5100/D7000 będą też (mniej więcej) tak samo ostre na tej 36Mpix matrycy FX. Czy zatem te 36Mpx nie jest wiarygodne? W tej plotce jest też info o fps - to wg mnie uwiarygadnia te 36 Mpx... Ale zapychający się bufor - to potencjalnie realny problem.
No właśnie - ja się trochę martwię. FX-owy odpowiednik 15-mpxowej matrycy DX (licząc gęstość) może trochę obrzydzić starsze szkła i przymusić do rekonstrukcji stanu posiadania (tyczy się to szczególnie tych, którzy na cropie zbierali obiektywy pełnoklatkowe, czekając na nową puszkę). Nikon będzie do przodu, oni trochę mniej, niestety. Ale trzeba z żywymi naprzód iść ;)
Usunięcie napędu z body jest ruchem w tę samą stronę - miejmy nadzieję, że to nastąpi nieco później.
fotojacek
07-10-2011, 11:55
Czytasz brednie i bredzisz później, ciekaw jestem jak Ty z Holgi zdjęcia na kompa zgrać chciałeś. Pewnie przez USB 5.0:)
hijax_pl
07-10-2011, 11:57
To co mają powiedzieć Ci, co zakupią następcę D300s wyposażonego w nową, 24Mpx matrycę? ;)
A może D800 będzie skierowany dla studyjnych, a D400 będzie tańszym FX dla repo ??
MariuszJ
07-10-2011, 12:10
To co mają powiedzieć Ci, co zakupią następcę D300s wyposażonego w nową, 24Mpx matrycę? ;)
Paradoksalnie mogą mieć mniejsze dylematy: wydaje mi się bowiem że 1) target cropów z najwyższej półki jest bardziej świadomy pewnych zależności 2) są to często "specjaliści", ze świetnymi już teraz szkłami. Prosumerska pełna klatka to często obiekt ślepej miłości nie do końca zamożnych hobbystów, coś na co zbierali długo i coś z czego posiadania chcieliby być zadowoleni bezgranicznie.
Tak na wszelki wypadek: gdyby jednak pojawił się jakiś pełno klatkowy D 800 i znajdzie się tutaj amator do zmiany na lepsze - chętnie odkupię idealnie utrzymanego D 700 z przebiegiem do 30K.
Dziękuję za uwagę :)
fotojacek
07-10-2011, 12:23
No to D700 idzie w górę :D
W FJ 8666 za skrzynie. To co, spekulujemy dalej ile "stanieje" jeszcze d700. Kiedy D800 stoi "u bram"
A może robią miejsce na dobrą cenę powyżej 6tys dla D400? :)
Tylko zadzwon i zapytaj czy mają, nie ma - dzwoniłem do kilku i brak na półce. Więc cena tylko po to by niby było ale i tak nikt nie kupi.
samson09
07-10-2011, 12:55
Tylko zadzwon i zapytaj czy mają, nie ma - dzwoniłem do kilku i brak na półce. Więc cena tylko po to by niby było ale i tak nikt nie kupi.
Pewnie cisza przed burzą :)
Mają, wczoraj Poznań Plaza był po 7999, dziś stoi po 8600.
No to D700 idzie w górę :D
W FJ 8666 za skrzynie. To co, spekulujemy dalej ile "stanieje" jeszcze d700. Kiedy D800 stoi "u bram"
A może robią miejsce na dobrą cenę powyżej 6tys dla D400? :)
8488 na stronie jest....
8488 na stronie jest....
"Chwilowo niedostępny"
Mają, wczoraj Poznań Plaza był po 7999, dziś stoi po 8600.
Dwa dni temu byłem w fotojoker w Wawie, 7888....
Prawda jest chyba taka: "Kurde nikt nie chce kopić tych D700 - dajmy cene jakas lepsza" No i takie D700 jest po 7500 w Saturnie . Sprzedają się na pniu po informacji na forum =] . Wiec skoro się sprzedaje to trzeba podnieść cenę...,
Opcja nr 2... mamy troche D700 na składzie, ale idzie w kartonie z Chin juz D800. Co zrobic? Podnieśmy na 2 tygodnie cene D700 do abstrakcji ( 8800 ) i potem obnizymy na 7999 - wszyscy co mają kupic kupia, a my im damy wtedy d800.
Jeśli wejdzie D800 w cenie 12-13 tys, z przypuszczalnymi parametrami typu 36 MPx (to za dużo!) i bez jakiegos super wysokiego ISO (nominalne do 6.400, wyżej podbite Hi) i wycofają z produkcji D700 to .... resztki D700 się rozejdą jak ciepłe bułeczki (po te 8 tys)
przemo_k
07-10-2011, 18:16
Jeśli wejdzie D800 w cenie 12-13 tys, z przypuszczalnymi parametrami typu 36 MPx (to za dużo!) i bez jakiegos super wysokiego ISO (nominalne do 6.400, wyżej podbite Hi) i wycofają z produkcji D700 to .... resztki D700 się rozejdą jak ciepłe bułeczki (po te 8 tys)
Może się nie rozejdą? Zbieram, zbieram i nazbierać nie moge. A jak bedę miał zbierać 12 tys to już w ogóle zwątpie.
expeed 3 jest 2.5x szybszy i z pewnoacia potrzebuje mniej energii niż oba expeed-y w d3s. Spokojnie przetworzy 14fpa 14bitowycg z całych 36 mpix. Ograniczenie prędkości leży po stronie matrycy albo pozycjonowania tego body.
Ma trzy razy wiecej danych do przetworzenia, co do pozycjonowania to sie zgodze.
Przypomina sytuacje i osiagi D300 na 14-bitach.
Pawel Pawlak
07-10-2011, 18:57
Ma trzy razy wiecej danych do przetworzenia, co do pozycjonowania to sie zgodze.
Przypomina sytuacje i osiagi D300 na 14-bitach.
Ja wiem że ma 3 raz więcej danych z matrycy, ale expeed3 jest 5 razy wydajniejszy od każdego z 2 układów expeed zastosowanych w d3s. Więc nie jest to kwestia niedoboru mocy obliczeniowej (zobacz co potrafi expeed 3 w nikon j1/v1 - 60fps 10mpix 12bitów - to odpowiednik ok 14fps przy 14bitowych RAWach z 36.36mpix. Tymczasem specyfikacja D800mówi o 4fpsach)
Nie bardzo rozumiem panikę z niewyrabianiem szkieł ?! To oczywiste że jedne będą dawały lepsze efekty, inne gorsze. Ale każde szkło na matrycy 36mpix da lepszy efekt niż na matrycy 12mpix (biorąc pod uwagę oczywiści końcowy efekt jakim jest odpowiedniej wielkości powiększenie albo przeskalowany obraz na monitorze.
Największym probleme jest magazynowanie i obróbka plików które mogły by z powodów przeznaczenia być mniejsze. No i tu pozstaje mieć nadzieję na te sRAWy 9mpix (które powinny mieć kontrast, tonalność, kolorystykę i ostrość nie gorsza niż foveon 27mpix - czyli spokojnie zastąpiłyby standardowe RAWy 10-15mpix)
Don_Sulco
07-10-2011, 19:13
A co z następcą staruszka D300s???
Jak myślicie jest szansa w tym roku?
Jeśli wejdzie taki D800, to biorąc pod uwagę "grupę docelową" nie zdziwię się jeśli D700 zostanie w produkcji.
A ponieważ jestem poza tą grupą - mnie również bardziej zajmuje następca D300s. Bardzo liczę że stanie się dla mnie "docelowym korpusem na lata". Pytanie czy będzie z matrycą Sony 24Mpix, i czy będzie ona ulepszona względem np. A77, bo patrząc na wykresy DXO Mark - zachowuje się ona jednak nieco słabiej niż ta z D7000.
A seria trzycyfrowa powinna przecież odbiegać na plus wobec czterocyfrowej nie tylko ceną i ergonomią.
Nie podoba mi się to wszystko....
samson09
07-10-2011, 21:27
Why???
Pawel Pawlak
07-10-2011, 21:33
Canon czeka na Twoje pieniądze ;)
samson09
07-10-2011, 21:46
A ja tam przechodzę na sony :)
Nie... wiele wskazuje na to, że po D700 będzie u mnie... kolejny D700...
Ja jeszcze nie, ale wcale się nie zdziwię jak w przeciągu np. trzech lat Sony będzie miał jak dla mnie kompletną ofertę fajnego sprzętu.
samson09
07-10-2011, 21:53
Ja jeszcze nie, ale wcale się nie zdziwię jak w przeciągu np. trzech lat Sony będzie miał jak dla mnie kompletną ofertę fajnego sprzętu.
Na pewno robią postępy z body tylko ze szkłami trochę marno.
hostman22
07-10-2011, 22:05
Na pewno robią postępy z body tylko ze szkłami trochę marno.
to zależy czego potrzebujesz, ja się mocno zastanawiałem nad a850 plus szkła minolty 1.4 jak, dla amatorka który nie zarabia na fotografii oferta całkiem fajna (ale fakt nie każdy może znaleźć szkła pod siebie).
Oby nie okazało się że wypuszczą bezlustrowca d800 ,wydaje mi sie że jednak trzęsienie ziemi zrobiło swoje i premiery nowych body opóźnią się
Po co tak panikujesz?! Tak naprawde nic nie wiemy.
Taki pomysł i to prawdziwy też mi przeszedł przez głowę :) Sony zaczęło robić naprawdę ciekawy sprzęt.
Pawel Pawlak
07-10-2011, 23:29
Najważniejsze to być zadowolonym :) jeśli sony da wam szczęście, to dlaczego nie sony ?
Dla mnie sony ma wszystko, a nawet więcej - 135/1.8, 85/1.4 i 70-200/2.8 plus A900. Nic więcej nie potrzebuję. Ale nie ta ergonomia, no i wkurza mnie stopka lamp błyskowych.
Ale tak po prostu - uważam nikony za lepsze więc siedzę tu gdzie siedzę. No i strasznie nie lubię przesiadek.
.
ja już na wiosne straciłem cierpliwość i wykonałem ten ruch ;),. D700 były jeszcze stosunkowo tanie, chociaż i tak przepłaciłem w stosunku do pierwszego z 2008r :(
robin102
08-10-2011, 10:59
Nie... wiele wskazuje na to, że po D700 będzie u mnie... kolejny D700....
U mnie też :) bo choć to stary klamot ;) to jest to aparat którym da się zrobić niemalże wszystko i jeśli nawet będzie jakiś D800 który bankowo wypasem funkcjonalności userów rozłoży to siedemsetką podobnie jak zabytkową siedemdziesiątka dalej fotografować świetnie będzie można :)
Taki pomysł i to prawdziwy też mi przeszedł przez głowę :smile: Sony zaczęło robić naprawdę ciekawy sprzęt.
Lepiej, da się tym robić świetne zdjęcia. Ostatnio swoje córuni na urodziny zafundowałem sesje glamurkową u dość wziętej fotografki. Zdjęcia przepiękne dziewczyna jej zrobiła. Jakież było moje zdziwienie jak wsadziłem nos w exifke, a tam stoi SONY A 900 :mrgreen:
najpierw osłabłem, kasa poszła w błoto ;) ale potem .... przypomniało mi się, że to fotograf robi zdjęcia, a nie aparat.
Paweł Kania
08-10-2011, 11:12
A wszystko co nam dadzą będzie jak z iPhonem 4S zamiast rewolucyjnego iP5
Dostaniem mniejsze klony:
D3s - D700s
D3x - D700x
:D
bartek87
08-10-2011, 12:52
Ja bym się ucieszył z D700s w cenie 700'tki :) Na pewno bardziej to praktyczne - oczywiście DLA MNIE (i zapewne 90% amatorów-entuzjastów których stać na najtańsze Nikonowskie FX i mają taki kaprys) - niż 36MP....
podobnie jak zabytkową siedemdziesiątka dalej fotografować świetnie będzie można :)
Można... A czasami trzeba... :) Chyba się nie doczekam tego D700s/800... F...
Doczekasz. Po co zmieniać coś co jest dobre i cały czas się dobrze sprzedaje?
Cykl życia tego produktu to minimum 3-4 lata. A w telefonii komórkowej już poniżej roku.. Tam dopiero jest wyścig o nowości i klienta.
Może do następcy zapakują GPS i moduł telefonu? :D
robin102
08-10-2011, 15:15
Ja bym się ucieszył z D700s .... Ja też szczególnie jak by miał filmowanie, troszkę większą matrycę, choć o kilka mm ;) i za literkę "S" chcieli by tylko kilka stówek więcej, no niech będzie tysiak więcej :)
pocmokał bym se na takie cudo i kupił następny D700 :mrgreen:
hijax_pl
08-10-2011, 15:21
i za literkę "S" chcieli by tylko kilka stówek więcej, a od jakiej ceny te kilka stówek więcej?
Tak stawiam 8999 i tak z 9 stówek więcej mogą chcieć..
Ale patrząc na ceny euro i innych walut to i nie zdziwi mnie cena 12 tyś.
http://nikonrumors.com/2011/10/07/another-nikon-price-increase-in-the-us.aspx/#more-23432
Wygląda na to, że lepsze jutro było wczoraj. Ceny nie spadną, a wzrosną.
http://nikonrumors.com/2011/10/07/another-nikon-price-increase-in-the-us.aspx/#more-23432
Wygląda na to, że lepsze jutro było wczoraj. Ceny nie spadną, a wzrosną.
nie popadajmy w paranoję - w EU taka klauzula posłałaby ich do piachu, więc nie sadzę, żeby zaryzykowali ...
Pawel Pawlak
08-10-2011, 16:19
nie będzie żadnego "s" -tylko będzie D800, w to w tej specyfikacji która wzbudza takie oburzenie :) Ja też żałuję... że nie będzie minimalnie szybszy ;)
Na d700s - z matrycą d3s i wideofilmowaniem, być może można liczyć, jeśli canon napprawdę pokaże jakiegoś "nikon killera" o małej rozdzielczości a zarąbistym wysokim iso. Wtedy tanim kosztem można by pokazać killera canonowskiego "nikon killera" :mrgreen:;)
Paweł Kania
08-10-2011, 16:38
Wykillują się nawzajem i zostaniemy z SONY ;)
Paweł Kania
08-10-2011, 16:47
Następny Battle będzie Leica Killer i Hasseblath Killer i tak zostaniemy z SONY :P
Wracając do tej podwyżki w FJ na 8699 za D700, jednocześnie 5dII... staniało do 7333... :/
Cichy ale dlaczego Ciebie - odwiecznego Canon-Taliba ;) martwi spadek ceny 5d2?
Wracając do tej podwyżki w FJ na 8699 za D700,Zdaje się, że Nikon chce inaczej pozycjonowac swoje aparaty. Będzie jeden jednocyfrowiec (D3s a potem jego następca), linię D3x wygaszą. Wejdzie "studyjny" D800 i .... pytanie czy pozostanie "tani" FX, czyli czy pociagną produkcję D700. Brak w oznaczeniach liter x i s za modelami trzycyfrowymi może sugerować, że będzie tylko jedna seria. W tej sytuacji resztki D700 pójdą w górę (co właśnie ma miejsce), bo po prostu będzie szło na nich zarobić. Bo dla ślubniaków będzie wybór albo D700 (skąd?) albo D3s jak ktos ma ciut więcej kasy. A jak ma mniej to co kupi ??? Używki D700 albo przejdzie na canona.
LordYoghurt
08-10-2011, 21:17
Używki D700 albo przejdzie na canona.
No właśnie, jest jeszcze Canon, a i Sony wyda za moment następcę A900. Jakoś nie wyobrażam sobie że Nikon od tak sobie oddaje kawał rynku konkurencji na żer...
No właśnie, jest jeszcze Canon, a i Sony wyda za moment następcę A900. Jakoś nie wyobrażam sobie że Nikon od tak sobie oddaje kawał rynku konkurencji na żer...
Tylko co po następcy po A900 skoro ma mieć tą samą matryce co D800 (wg rumorsów mocno prawdopodobne)? ;)
Jak chcą robić reporterkę to do sony nie pójdą (obojętnie jaka matryca tam będzie). W tym liczą sie jednak 2 firmy - C i N.
Pawel Pawlak
08-10-2011, 22:24
Nikon w D3x zrobił zakres iso max 1600 + hi1 + Hi2. obrazezk uzyskiwany z tego aparatu na Hi1 daje readę w reporterce ślubnej tak samo jak iso3200 w D700, biorąc pod uwagę wielkość odbitek na poziomie 21x15 czy 24x18 problemu nie stwarza żadne z tych aparatów. Jeśli w d800 iso kończy się na 6400+hi1+hi2 to ja jestem przekonany, że 6400 będzie nie mniej używalne niż w d700 (a może d3s ?). Szybkość 4fps przy FX jeśli AF będzie taki jak we wszystkich nikonach z wyższej półki , nie powinna być ograniczeniem.
Cichy ale dlaczego Ciebie - odwiecznego Canon-Taliba ;) martwi spadek ceny 5d2?
Ja odwieczny Canon Talib ? Moim drugim lustrem był D70, potem D80, którego mam zresztą do dziś... :)
Cichy, tak trochę prowokacyjnie napisałem ;)
EDIT - autorowi powinno być wiadomo dlaczego
http://www.optyczne.pl/4304-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Wolałbym mniej megapikseli i wyższe nieszumiące ISO...
hijax_pl
09-10-2011, 17:13
Przepisane z NR ;)
pancerny
09-10-2011, 19:37
http://www.optyczne.pl/4304-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Wolałbym mniej megapikseli i wyższe nieszumiące ISO...
Cysiu też bym wolał i pewnie większość tutaj. Ale nie można mieć wszystkiego.. przynajmniej nie od razu. Tak sobie wymyślili i już. Z drugiej strony te 36.3 Mpx i brak filtra AA do tego to po prostu super sprzęt do studia i już... Będzie można z dobrym szkłem zobaczyć pojedyncze komórki :P
eh, trzeba zbierać kasę i już.
ja od dawien dawna trzymam d90 z nadzieja, ze N pokaze cos nowszego niz D700, jako, ze moja fotografia kreci sie raczej wokol ludzi i dobrego swiatla to nie moge sie doczekac tych 36.3Mpx, i nachetniej ISO50, tylko ta cena...
hijax_pl
09-10-2011, 19:42
W tym przypadku coś lepszego od D700 nazywa się D3x...
Ale już bardzo niedługo :)
Ciekawi tylko cena. D3x miał taką, że aż mroziło krew w żyłach. Cieszę się, że D800 będzie nie-jednocyfrowcem. Nie odpowiada mi ergonomia jednocyforwych body (pisałem juz o tym - chodzi o pracę w pionie) Cena tak napakowanej matrycy FF z D800 będzie i tak duża, ale lepiej wyskrobać kilkanascie tys niż dwadzieścia parę tys.
hijax_pl
09-10-2011, 21:12
Ale już bardzo niedługo O ile się plotki potwierdzą - tak.
Pawel Pawlak
09-10-2011, 21:20
Zamiast wątpić, lepiej zacząć szykować kaskę ;)
hijax_pl
09-10-2011, 21:22
Jak już to na wersję bez AA ;-)
robin102
09-10-2011, 21:30
Cena tak napakowanej matrycy FF z D800 będzie i tak duża, ale lepiej wyskrobać kilkanascie tys niż dwadzieścia parę tys.
O tak wielką matrycę nawet bym nie prosił i powiem szczerze, że mocno wątpię aby w takim korpusie z tego segmentu, w takiej obudowie z typoszeregu modelowym Dxxx wsadzono matrycę o tak dużej rozdzielczości, że w zasadzie nie wiedzieć komu i to do czego ma służyć :)
Obym miał racje i była tam matryca 16-18 MPX góra 24 MPX
Taki NEF z matrycy 36MPX to może i ze 100MB ważyć więc drżyjcie komputery swoimi dyskami.
bartek87
09-10-2011, 21:33
http://photorumors.com/2011/10/09/whats-coming-from-canon-on-october-18th/ za to Canon szykuje 3Ds killera? ;)
O ile się plotki potwierdzą - tak.
Jakie plotki? Kiedy premiera?
hijax_pl
09-10-2011, 21:35
Taki NEF z matrycy 36MPX to może i ze 100MB ważyć więc drżyjcie komputery swoimi dyskami.A skąd te 100MB? Przy 14bitach na piksel bez kompresji wychodzi 63MB... Przy 16 to raptem (;-) ) 72MB...
Pawel Pawlak
09-10-2011, 21:43
http://photorumors.com/2011/10/09/whats-coming-from-canon-on-october-18th/ za to Canon szykuje 3Ds killera? ;)
Jeśli te "killer" ma zastąpić 1d i 1ds mając "tylko" 18mpix, to mogło by oznaczać że canon i nikon wybrali taką samą drogę - jednocyfrowe pro body reporterskie (1dmk5 i d4) i wysokorozdzielcze body semi-pro 5dmk3 i d800.
Tylko jeśli by tak było i canon pokaże 1dmk5 w cenie ok. 7800-8000$ to D4 na wiosnę też będzie kosztował jak D3x a nie d3s :/
bartek87
09-10-2011, 21:50
Wygląda to na dość sensowne usegmentowanie rynku i znacznie większy zarobek dla Nikona i Canona :P Brak taniego FX, reportaże na bardzo drogich body, entuzjaści goniący za megapixelami zadowoleni... Chociaż mi osobiście nie koniecznie się to podoba ;)
hijax_pl
09-10-2011, 21:51
Cóż - będzie trzeba się przerzucić na reporterskie puszki.
Rozumiem, że w takim przypadku NPS będzie gratis dołączany? ;)
O tak wielką matrycę nawet bym nie prosił i powiem szczerze, że mocno wątpię aby w takim korpusie z tego segmentu, w takiej obudowie z typoszeregu modelowym Dxxx wsadzono matrycę o tak dużej rozdzielczości, że w zasadzie nie wiedzieć komu i to do czego ma służyć :)
Obym miał racje i była tam matryca 16-18 MPX góra 24 MPX Niestety, uwierz w te plotkę.
Jeśli te "killer" ma zastąpić 1d i 1ds mając "tylko" 18mpix, to mogło by oznaczać że canon i nikon wybrali taką samą drogę - jednocyfrowe pro body reporterskie (1dmk5 i d4) i wysokorozdzielcze body semi-pro 5dmk3 i d800.
prawdopodobnie tak
Tylko jeśli by tak było i canon pokaże 1dmk5 w cenie ok. 7800-8000$ to D4 na wiosnę też będzie kosztował jak D3x a nie d3s :/Masz na mysli przelicznik walut? D4 powinien jednak kosztować poniżej 20 tys.
Za chwilę używki D700 będą chodziły po 9 tys :mrgreen: :( a D3s znikną z półek, taki będzie popyt.
A skąd te 100MB? Przy 14bitach na piksel bez kompresji wychodzi 63MB... Przy 16 to raptem (;-) ) 72MB...
Hmm, nefy z D3X nieskompresowane wychodzą w granicach 48-55 MB, czyli powinno być raczej więcej niż 63 MB. Chociaż to mocno zależy od fotografowanego obiektu.
hijax_pl
09-10-2011, 23:21
Nie bawiłem się nefami z D3X, ale...
nieskompresowanekłóci mi się z
48-55 MB Bo skoro zero kompresji to skąd zmienność?
hostman22
09-10-2011, 23:26
ale czym się tutaj przejmować ..? Nowe konstrukcje na pewno będą obsługiwać UDMA (producenci kart spać też nie będą ;) ), za chwilę normą stanie się podawanie pojemności blaszaków w terabajtach.. ;) (mamy 21 wiek :P )
Nie bawiłem się nefami z D3X, ale... kłóci mi się z Bo skoro zero kompresji to skąd zmienność?
Tak jak napisałem - dużo zależy od tego co jest w kadrze, rozrzut dla skompresowanych jeszcze większy: od 25-35 MB.
Z tego co pamiętam to nieskompresowany NEF i to w 14-bitowym kolorze to 50MB. Więc D800 będzie miał 75 MB. Ale 12 bit i kompresja bezstratna - jakaś połowa tego czyli zapewne nieco ponad 30 MB.
JPG w najlepszej jakości - ponad 15 MB
hijax_pl
09-10-2011, 23:38
W sumie to nieważne, czy to będzie 50 czy 75 MB...
Marcin_gda
10-10-2011, 01:17
Historia jak z armatami lepargo w "Paragraf 22" (albo - a nie mówiłem?):
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=39545039
Bye bye screwdriver!? Spokojnie, póki co, to tylko rumor...
Ktos mi zarzucił, że bzdury czytam i bzdury piszę, więc się poświęciłem i znalazłem tą Holgę ;)
http://www.saikatbiswas.com/web/Projects/Holga_D.htm#page-top
Fajnie by było mieć takiego Nikona pełnoklatkowego :)
hijax_pl
10-10-2011, 07:53
więc się poświęciłem i znalazłem tą Holgę O - a ja znalazłem Nikona D4x ;)
http://www.petapixel.com/2010/05/19/nikon-d4x-concept-camera-design/
Jest rano - jestem nieprzytomny, ale czytam i uwierzyć nie mogę.
Sugerujecie że nikon podnosi ceny żeby drogo wyprzedać towar. Ale żeby go tak drogo sprzedać musi do tego zmusić klientów. Jak? Wprowadzeniem puszek jeszcze droższych cenowo, ale przy okazji ze zmienioną odrobinę specyfikacją i targetem. Półka d700 i 5dII zostanie zlikwidowana?
już 90% nie 99% ;)
http://nikonrumors.com/2011/10/09/nikon-d800-specs-recap.aspx/#more-23388
robin102
10-10-2011, 10:53
Niestety, uwierz w te plotkę...
jacku dla mnie to jakaś ewidentna prowokacja marketingowa, na grzyba nam 36 MPX, technologia wielkoprodukcyjna (tania) chyba nie poszła jeszcze tak daleko aby na małym obrazku upchnąć sensownie tyle piksusi, bo nie pikseli przecież.
Ja mam nadzieje, że to będzie wypasiony, ale jednak normalny reporterski nowy korpus.
hijax_pl
10-10-2011, 10:58
technologia wielkoprodukcyjna (tania) chyba nie poszła jeszcze tak daleko aby na małym obrazku upchnąć sensownie tyle piksusi, bo nie pikseli przecież.Kto wie? Przecież jakoś produkuje Sony te matryce APS-C 24Mpx...
robin102
10-10-2011, 11:04
Kto wie? Przecież jakoś produkuje Sony te matryce APS-C 24Mpx...
No niby produkują, większe przecież też produkują, a sęk w tym aby uzysk produkcyjny szedł po takich kosztach by taka matryca mogła być w "tanim" body typu d800. Moim zdaniem ten sensor 36MPX w takim korpusie na dziś się nie znajdzie, kurde i obym miał rację bo nieszczęsny TIF z niego będzie ważył ponad 100MB.
Dla mnie, jako ze fotografuje wydarzenia sportowe, krytycznymi paramtrami sa fps, ISO i ogolna predkosc dzialania (response/lag). Nie chodzi nawet o cene sprzetu (ale w miare rozsadku ;). Cos mi sie widzi, ze kupie raczej kolejnego D300(s) niz D800. 6fps to zdecydowanie za malo (uwierzcie, jest roznica miedzy 6/8), a ISO 6400 to raptem 1EV wiecej (wiem wiem, 36mpix). No chyba, ze to 6400 bedzie gladkie jak pupa niemowlecia. Jedynie, co teraz przemawia za D800 to jednak te cropy z 36mpix ;)
A jesli do konca grudnia nie pojawi sie nic innego niz D800, to potwierdza sie slowa Pawla, ze Nikon tak wypozycjonuje sprzet, ze albo D800 albo D3s, jako topowa pucha. Na D3s mnie nie stac*, wiec pozostanie D300s (SD + Wifi!)
*Mnie stac, moja zone nie :mrgreen:
jacku dla mnie to jakaś ewidentna prowokacja marketingowa, na grzyba nam 36 MPX, technologia wielkoprodukcyjna (tania) chyba nie poszła jeszcze tak daleko aby na małym obrazku upchnąć sensownie tyle piksusi, bo nie pikseli przecież.
Chyba przespałeś ostatni rok... Po grzyba nam 24mpx na apsc? A jednak jest. To nawet większe upakowanie niż owe 36 na fx - więc co za obawy o "sensowne upchnięcie" i brak technologii? Gorzej niż D7k raczej nie będzie, a tam jest conajmniej bardzo dobrze.
robin102
10-10-2011, 11:32
Chyba przespałeś ostatni rok...
No fakt trochę się ostatnio w zdjęć robienie zagrzebałem niestety :( na rozkoszne śledzenie nowinek czasu brak, ALE ALE jak wspomniałem o technologii to wiem, że te 36MPX można było zrobić już dawniej tylko ja osobiście dalej powątpiewam czy pana D800 stać aby sobie taką matryce kupił do swego ciałka.
W najbliższy weekend będę w kościółku to pomodlę się aby takiego cudaka nie wyprodukowali :)
Sugerujecie że nikon podnosi ceny żeby drogo wyprzedać towar. Ale żeby go tak drogo sprzedać musi do tego zmusić klientów. Jak? Wprowadzeniem puszek jeszcze droższych cenowo, ale przy okazji ze zmienioną odrobinę specyfikacją i targetem. Półka d700 i 5dII zostanie zlikwidowana?Ceny podniosą sprzedawcy nikona, bo zapewne D700 nie będzie robiony dalej. Pólka D700 zmieni się z reporterskiej w studyjną. Nikon nie odpowiada za półkę canonowską, nie wiem jaki będzie 5DMk3.
Ja mam nadzieje, że to będzie wypasiony, ale jednak normalny reporterski nowy korpus.3 lata była świetna puszka dla fotoreporterów, teraz dla równowagi przez 3 lata studyjniacy będą się cieszyć.
Ja dałem 3 lata robić zdjęcia tą reporterską puszką, więc slubniacy też dadza radę robić fotografie puszka studyjną.
Przepraszam za szufladowanie body - to tylko hasła. Nie ma zakazu wykonywania jakiejkolwiek fotografii dowolnym body. Znam zawodowych fotografów robiących sluby D90, nie widza sensu kupowania D300. Tłuką kasę - o to im chodzi. Fotografia to nie tylko posłannictwo, to także praca zawodowa polegająca na zarabianiu pieniędzy.
No niby produkują, większe przecież też produkują,
...
Moim zdaniem ten sensor 36MPX w takim korpusie na dziś się nie znajdzie, kurde i obym miał rację bo nieszczęsny TIF z niego będzie ważył ponad 100MB.Robin, mam złą wiadomość - znajdzie się. 36 MPx to po wycropowaniu do DX jest 16 Mpx. To żaden problem technologiczny - taką gęstość mają D7000, D5100, a w soniaczu na cropie jest aż 24 MPx (SLT-A77). Pomnóż to przez 2,25, to zobaczysz ile to na FX. 54 MPx ! :shock:
PS - sony zrzuca 24 Mpx i może pracować do 12 fps (bo nie kłapie lustrem). Czyli D800 mógłby pracować szybciej. Dlatego mozna wyciągnąć wniosek, że nikon chce zmusić do zakupu reporterów D3s i D4.
No fakt trochę się ostatnio w zdjęć robienie zagrzebałem niestety :( na rozkoszne śledzenie nowinek czasu brak, ALE ALE jak wspomniałem o technologii to wiem, że te 36MPX można było zrobić już dawniej tylko ja osobiście dalej powątpiewam czy pana D800 stać aby sobie taką matryce kupił do swego ciałka.
W najbliższy weekend będę w kościółku to pomodlę się aby takiego cudaka nie wyprodukowali :)
Póki co nie wiemy jak będzie pozycjonowany, więc wiesz ;)
A co jak go już w piątek pokażą? Nie zdążysz!
Wrócę do fps. Sony A77 - 12x24 Mpx to zrzucanie 288 megapikseli w sekundę (nowa jednostka :))
D800 - 4x36 MPx to 144 megapikseli na sekundę. Połowa mniej niż soniacz. Nie wierzę, że nikon nie mógł się lepiej postarać. Po prostu nie chcieli (pozycjonowanie body) dać mu 5-6 fps, które często reporterzy określaja jako takie minimum, optimum 8-10.
Przyznam, że studyjniacy też czasem potrzebują 6-8 fps. Mało tych fps ma D800. Mało.
Pawel Pawlak
10-10-2011, 11:45
PS - sony zrzuca 24 Mpx i może pracować do 12 fps (bo nie kłapie lustrem). Czyli D800 mógłby pracować szybciej. Dlatego mozna wyciągnąć wniosek, że nikon chce zmusić do zakupu reporterów D3s i D4.
Tak jak pisałem marketing albo ograniczenia - argumenty marketingowe są janse - tak jak napisałeś. Ale z prędkość odczytu danych to nie jest tak prosto - to że matryca CXowa potrafi zrzucić 600mpix/s wcale nie oznacza FXowa musi z łatwością zrzucić tyle samo (czyli przeszło 14fps 14bitowych). Powierzchnia matrycy ma znaczenie.
edit. 4fps do studia to mało ? to jak sobie radzą studyjni z MF ?
edit2. O faktycznych osiągnięciach matrycy poczytamy jak pojawi się gdzieś jej specyfikacja. Analogie - można w małym to musi się dać w dużym to tylko koncert życzeń. Nawet samo przeskalowanie możliwości matrycy (jakość "pikseli" DXa 16mpix = jakości "pikseli" FXa 36mpix) nie jest wcale jednoznaczne.
edit3:
Ale jak koncert życzeń to na całego ;)
-Skoro nikon opatentował już ten AA "wyłączany" to widziałbym w tym aparacie zastosowanie tego rozwiązania ;)
-z powodu bardzo małych pikseli i szybkiej redukcji detali przez dyfrakcję, fajnie byłby zobaczyć BKT ostrości (np. na w zakresie wskazanym przez wybrane pola AF w pionie lub poziomie kadru)
- mógłby D800 być z godny z MB-D10 ;)
Ja również.
edit. 4fps do studia to mało ? to jak sobie radzą studyjni z MF ? .Studyjnośc to szuflada. Studyjni robią zdjęcia także we wnętrzach i w plenerach. Zdjęcia fashion w szybkim ruchu (obracająca się modelka) - te "kilka" fps sie przyda.
Studyjni pracują nie tylko na MF. Mają często kilka formatów i używaja czego potrzeba w danym momencie. Najczęsciej mają własny mały obrazek, a MF wynajmują gdy trzeba. Tak robi się bardzo często. Tylko wzięci fotografowie mają własny MF.
A co do studia - sa lampy (niektóre modele profoto i innych firm) dające możliwość pracy z 10 fps. Mają czasy ładowania rzędu 0,03 s.
edit3:
Ale jak koncert życzeń to na całego ;)
-Skoro nikon opatentował już ten AA "wyłączany" to widziałbym w tym aparacie zastosowanie tego rozwiązania ;)
- mógłby D800 być z godny z MB-D10 ;)
Popieram :)
megapikseli w sekundę (nowa jednostka :))
hehehe
nie wlewaj sobie - byli przed tobą i taką jednostkę wynaleźli - to jest jednostka przepływności obrazu cyfrowego stosowana w telewizji cyfrowej :D
Pawel Pawlak
10-10-2011, 14:06
Chwilę sobie pooglądałem DXO i wydaje się, ze jeśli w D800 uda się przeskalować do rozmiaru matrycy jakość z d7000, to zakładając taką samą wielkość odbitek, zdjęcia z D800 w całym zakresie iso, będą lepsze niż z d3 jeśli chodzi detal (to wiadomo), szumy, tonalność, intensywność koloru. jedynie DR może na najwyżśzych czułościach być z lekką przewagą dla D3 (ok. 0.5EV), natomiast na iso100 D800 zje d3 na śniadanie - powinno się zbliżyć do 15EV
I to by było wszystko na temat narzekań na "my chcemy lepszego wysokiego iso" ;)
Poprawka - wywaliłem "s" bo myślałęm o d3 a pisałem d3s ;)
Skoro tak piszesz, a Tobie jestem sklonny uwierzyc, to mozesz jeszcze napisac cos na temat szybkostrzelnosci i zagwarantowac, ze bedzie min 7-8 fps? ;)
Pawel nawdychal sie lakieru do podlogi a wciaz pojawiaja sie nowe pytania... D800 nie bedzie.
Pawel Pawlak
10-10-2011, 14:19
Skoro tak piszesz, a Tobie jestem sklonny uwierzyc, to mozesz jeszcze napisac cos na temat szybkostrzelnosci i zagwarantowac, ze bedzie min 7-8 fps? ;)
hehe... niestey... bardzo bym chciał, ale nie wierzę w to. Jestem przekonany że nikon chce zarabiać na D800 i D4 a jeśli D800 miałby mieć 8fpsów, jakość obrazka lepszą niż d3 na wysokich iso i nieporównywalną na niskim, to ilu myślałoby powaznie żeby wydać więcej kasy na D4 ?;)
hijax_pl
10-10-2011, 14:28
Chwilę sobie pooglądałem DXO i /.../ powinno się zbliżyć do 15EV Rozumiem, że oglądałeś wykresy Print?
Pawel Pawlak
10-10-2011, 14:40
No bo tylko taki jest istotne.
hijax_pl
10-10-2011, 14:44
No to ja wolę wykresy Screen, gdzie porównuję się matryce "per sensel". A jak to się już wykorzysta - zależy od inwencji osoby obrabiającej zdjęcia.
Pawel Pawlak
10-10-2011, 14:46
A wytłumaczysz mi sens takiego porównywania w kontekście fotografii ? Takie porównanie jest dobre, przy matrycach o tej samej rozdzieczlości
hijax_pl
10-10-2011, 14:53
A jaki jest sens pogoni za minimalizacją szumu w kontekście fotografii? Albo pogoń za ostrością? Czy szczegółowością? ;)
Chodzi mi o możliwości użycia takiego korpusu. Kiedy D800 matryca per sensel pracowałaby jota w jotę jak D7000 miałbym pewność, że czy to w trybie FX, czy też po przełączeniu na DX, a nawet po (potencjalnym) przełączeniu na CX jakość obrazka będzie bardzo dobra. A jeśli mam wszystko tak czy siak resamplować do 8Mpx to.. po co 36M małych pikselków o gorszych parametrach? Nie lepiej 10-12M dużych o lepszych?
Sapphiron
10-10-2011, 15:00
jak d800 dojdzie do 15ev dr to będzie lepsze od fuji s5...
Pawel Pawlak
10-10-2011, 15:11
Ale to nie do końca tak - jeśli będziesz obraz przeskalowywał w dół, np do tych 8 mpix to zyskasz na jakości i z 12 i 36mpix. Tylko że na 12 zyskasz minimalnie a z 36 bardzo mocno. Jeśli będziesz potrzebował te 12mpix, to z z matrycy 12mpix otrzymasz obraz dokądnie takie jak widzisz, ale z 36mpix nadal po przeskalowaniu sporo zyskasz, jeśli natomiast będziesz potrzebował np. tym 36mpix to obraz 12mpix będziesz musiał dość mocno napompować, bardzo mocno tracąc na jakości. Stąd zakładając taką samą wielkość odbitek, wykres "screen" pokazuje różnicę w jakości materiał końcowego.
Cropowanie to inna sprawa, ale zasada będzie taka sama - im więce mpix zostanie, tym więcej zyskasz (albo mniej stracisz) przy przeskalowaniu.
Jeśli szkła się wyrobią. ;-) Jeśli się nie wyrobią, to zyskasz niewiele, albo nic, bo na zdjęciach będziesz rejestrował nie tyle obraz, co wady optyczne szkła. Oczywiście, zmniejszając obraz usuniesz te wady, ale zysk będzie dużo mniejszy, niż zakładasz.
Pawel Pawlak
10-10-2011, 15:33
Jacek, szkła się wyrabiają przy D7000 to wyrobią sie przy D800. Moje AF-S 16-35 które jest trochę słabszy optycznie od 14-24, na D3x dostaje skrzydeł. Jak go podepnę pod 36mpix FXa, to będę musiał mocno trzymać żeby nie odleciał ;)
hijax_pl
10-10-2011, 15:49
Ale to nie do końca tak - jeśli będziesz obraz przeskalowywał w dół, np do tych 8 mpix to zyskasz na jakości i z 12 i 36mpix. Tylko że na 12 zyskasz minimalnie a z 36 bardzo mocno.Pod warunkiem, że szum per piksel jest takim sam. Jak 36 szumi 3x mocniej od 12 to skalowanie w dół z 36 do 12 poglądowo mówiąc da tą sama jakość. Nie będzie wzrostu.
Innymi słowy jak w tej samej technologii wykonamy matrycę 12 i 36, to każdy sensel z tej 36 będzie dostawał 1/3 światła w porównaniu do sensela z 12. Fizyki się nie przeskoczy.
A to jak sobie radzi nowa matryca - w sensie technicznym - pokazuje właśnie wykres "Screen".
Jeśli będziesz potrzebował te 12mpix, to z z matrycy 12mpix otrzymasz obraz dokądnie takie jak widzisz, ale z 36mpix nadal po przeskalowaniu sporo zyskasz, jeśli natomiast będziesz potrzebował np. tym 36mpix to obraz 12mpix będziesz musiał dość mocno napompować, bardzo mocno tracąc na jakości.Prawda, o ile te 36 jest wartościowe; tzn - jak już to wskazano - szkła wyrobią i dyfrakcja nie zje ostrości.
Stąd zakładając taką samą wielkość odbitek, wykres "screen" pokazuje różnicę w jakości materiał końcowego. Oczywiście. To wykres, który bierze do kupy wszystkie parametry matryc - łącznie z jej rozdzielczością... Ale moim zdaniem marnie się nadaje do dyskusji o właściwościach matryc.
To tak jakby dyskutować właściwości silników samochodowych skupiając się na wykończeniu tapicerki i wyciszeniu. wnętrza. ;-)
Pawel Pawlak
10-10-2011, 16:10
Ale moim zdaniem marnie się nadaje do dyskusji o właściwościach matryc.
No właśnie... mi nie chodzi o matrycę - dla mnie się liczy efekt końcowy - obraz który uzyskam. I najwyraźniej obraz z d800 bedzie na każdym zakresie iso lepszy jakościowo niż ten z d700/d3.
Oglądanie "screen" to tak jak analizowanie możliwości samochodu, spoglądając tylko na moc i moment silnika, ale nie biorąc pod uwagę masy i areodynamiki samochodu ani zestopniowania skrzyni biegów ;)
Bo Was zaraz do motoryzacji przeniosę. ;)
hijax_pl
10-10-2011, 16:17
Oglądanie "screen" to tak jak analizowanie możliwości samochodu, spoglądając tylko na moc i moment silnika, ale nie biorąc pod uwagę masy i areodynamiki samochodu ani zestopniowania skrzyni biegów ;)Otóż to! Tak samo jak kupując samochód siadam na fotelu kierowcy i dopytuję się o silnik, tak sam patrząc na wyniki DxO matryc oglądam wykresy Screen i Print, albo Print i Screen - zależy co w danej chwili dla mnie ważniejsze... :)
I najwyraźniej obraz z d800 bedzie na każdym zakresie iso lepszy jakościowo niż ten z d700/d3. W to nie wątpię. W końcu parę lat minęło, technologia poszła do przodu... :-)
A tak przy okazji matrycy... Ciekawe czy te 36Mpx to tak na prawdę 48Mpx minus kilka Mpx na PDAF? ;)
Chwilę sobie pooglądałem DXO i wydaje się, ze jeśli w D800 ... jedynie DR może na najwyżśzych czułościach być z lekką przewagą dla D3 (ok. 0.5EV), natomiast na iso100 D800 zje d3 na śniadanie - powinno się zbliżyć do 15EV
Skąd to przekonanie?
DR jest wg mnie powiązane jednak także z wielkością piksela, więc czym gęstsza matryca tym trudniej poprawić ten parametr. Gdyby nie postęp w technologiach to oczekiwałbym nie poprawy, a pogorszenia DR.
Pawel nawdychal sie lakieru do podlogi a wciaz pojawiaja sie nowe pytania... D800 nie bedzie.O ile się zakładamy? Ja mogę obstawić że oficjalne info będzie przed końcem listopada. I to sporo przed końcem.
O ile się zakładamy? Ja mogę obstawić że oficjalne info będzie przed końcem listopada. I to sporo przed końcem.
Chcialbym sie mylic ale mz. w tym roku troche pozno na taka premiere... mooooze wiosna/wczesne lato.
Chcialbym sie mylic ale mz. w tym roku troche pozno na taka premiere... mooooze wiosna/wczesne lato.
Możliwe, że każdy z Was będzie mieć rację. Nową puszkę ogłoszą światu w listopadzie a do kupienia będzie na wiosnę
Pawel Pawlak
10-10-2011, 21:22
Skąd to przekonanie?
DR jest wg mnie powiązane jednak także z wielkością piksela, więc czym gęstsza matryca tym trudniej poprawić ten parametr. Gdyby nie postęp w technologiach to oczekiwałbym nie poprawy, a pogorszenia DR.
Jacek; D3x, d7000 (czy K5) mają także mniejsze piksele niż D700/d3/d3s i zobacz sobie na DXO jak wygląda ich DR na niskich ISO. nie ma czego porównywać.
No a tak poza tym, to wiecie, ze Nikon opatentowal 800/5.6? Z matryca 36mpix i cropem mozna bedzie podzialac ;)
Możliwe, że każdy z Was będzie mieć rację. Nową puszkę ogłoszą światu w listopadzie a do kupienia będzie na wiosnę
Na wiosne to troche pozno, chyba ze wczesna wiosna - do czasu Igrzysk Olimpijskich puszki powinny byc w rekach reporterow. Takie IO to okazja do zakupow - nie do przepuszczenia dla N.
Na wiosne to troche pozno, chyba ze wczesna wiosna - do czasu Igrzysk Olimpijskich puszki powinny byc w rekach reporterow. Takie IO to okazja do zakupow - nie do przepuszczenia dla N.
Niech będzie wczesna wiosna ;) Jest jeszcze EURO 2012 - tam też zdjęcia robią :) Ciekawy jestem co z tych zapowiedzi się pojawi (specyfikacja) i kiedy ?! Może byc ciekawie jak zmienią specyfikację pełnej klaty w nikonie. Oby nie było jak w canonie. Wolę pozycjonowanie w obecnej formie.