Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
No widzisz - kasa się znajdzie ale przyzwyczajenia są i jak do tej pory z D700 jestem bardzo zadowolony.
Ale - za jakiś czas przyjdzie większe "parcie" na nową puszkę i wtedy co....
Z kilku dobrych znajomych, z którymi dzieliłem pasję fotografii został tak naprawdę jeden - Canonier - i kusi ;) Tak naprawdę musiałbym na początek kupić puszkę i 24-70 - reszta jest w Lkach i Zeissach. wreszcie byłby jeden system - czasem robimy razem jakieś zlecenia i to strasznie by się przydało ale ....
Mam nadzieję, że pojawi się puszka o budowie, AF itd z D810 ale matrycą 16-24mpix. Nawet tą z D600/610.
To byłby prawdziwy następca D700 i cenowo świetnie by pasował między 800/810 a 600/610.
Mam nadzieję, że pojawi się puszka o budowie, AF itd z D810 ale matrycą 16-24mpix. Nawet tą z D600/610.
To byłby prawdziwy następca D700 i cenowo świetnie by pasował między 800/810 a 600/610.
No tak, na pewno tak będzie :D Kto by wtedy kupił D810 albo D610 ?
No widzisz - kasa się znajdzie ale przyzwyczajenia są i jak do tej pory z D700 jestem bardzo zadowolony.
Ale - za jakiś czas przyjdzie większe "parcie" na nową puszkę i wtedy co....
Z kilku dobrych znajomych, z którymi dzieliłem pasję fotografii został tak naprawdę jeden - Canonier - i kusi ;) Tak naprawdę musiałbym na początek kupić puszkę i 24-70 - reszta jest w Lkach i Zeissach. wreszcie byłby jeden system - czasem robimy razem jakieś zlecenia i to strasznie by się przydało ale ....
Jeśli to by był D810 z matrycą D600/D610 lub Df/D4, to zabierze lwią część klientów tego pierwszego.
Odnośnie amatorskiej reporterki - różnica polega na tym, że Canon już ma 5d mk3 i coraz konkretniejsze plotki o 7d mk2 (http://www.canonrumors.com/2014/08/a-bit-of-eos-7d-replacement-info-cr2/).
Tymczasem w Nikonie mamy plotkę o "action camera", który może się okazać jakimś wymysłem typu D6x0 z wysokim FPS w filmach :D. O DX ani widu ani słychu - co więcej pojawiają się plotki, że 9xxx raczej nie będzie w najbliższym czasie ;)
No tak, na pewno tak będzie :D Kto by wtedy kupił D810 albo D610 ?
No właśnie. Nikon sobie nie zrobi kuku, tym bardziej jestem ciekaw co wymyślili.
Teoretycznie premierą D810 Nikon stworzył większy odstęp cenowy od D610 i jest tam miejsce na pozycjonowanie jakiejś dodatkowej linii - może przenoszą nacisk na promowanie korpusów FF widząc że matryce DX już coraz trudniej sprzedawać w lustrzankach i chcą maksymalnie rozszerzyć i zróżnicować ofertę.
Ciekawe czy będzie to linia D7xx czy coś nowego? Od premiery D700 już sporo czasu minęło i dziwnie by trochę wyglądał kompletnie inny nowy aparat z oznaczeniem D710 ;)
Skoro aparat ma mieć ruchomy wyświetlacz, to wygląda na odpowiednik serii D5xxx z matrycą FF, ale w takim przypadku musiałby on być dużo bardziej zaawansowany, żeby mógł być pozycjonowany wyżej nić D610 - cóż, pozostaje czekać na więcej konkretnych informacji :)
Jeśli to by był D810 z matrycą D600/D610 lub Df/D4, to zabierze lwią część klientów tego pierwszego.
Myślę, że jest wielu użytkowników, dla których D800/810 jest zbyt drogi a przede wszystkim ma zbyt dużą matrycę. Dla tych samych użytkowników D610 byłby prawie idealny gdyby miał bardziej "pro" puszkę i lepszy AF.
Puszka, procesor i AF z D810, matryca z d610 - wszystko mają już przygotowane - wystarczy złożyć do kupy i oprogramować. Nie trzeba budować nowych linii produkcyjnych.
Teoretycznie premierą D810 Nikon stworzył większy odstęp cenowy od D610 i jest tam miejsce na pozycjonowanie jakiejś dodatkowej linii - może przenoszą nacisk na promowanie korpusów FF widząc że matryce DX już coraz trudniej sprzedawać w lustrzankach i chcą maksymalnie rozszerzyć i zróżnicować ofertę.
Ciekawe czy będzie to linia D7xx czy coś nowego? Od premiery D700 już sporo czasu minęło i dziwnie by trochę wyglądał kompletnie inny nowy aparat z oznaczeniem D710 ;)
Skoro aparat ma mieć ruchomy wyświetlacz, to wygląda na odpowiednik serii D5xxx z matrycą FF, ale w takim przypadku musiałby on być dużo bardziej zaawansowany, żeby mógł być pozycjonowany wyżej nić D610 - cóż, pozostaje czekać na więcej konkretnych informacji :)
Cena D610 zaczyna się od 5979pln. Cena D810 od 13399pln. Różnica w cenie to jakieś 7400pln. Jak dla mnie jest miejsce na puszkę w cenie 9-10k pln. I mam nadzieję, że nie będzie to D5xxx z matrycą FF bo taki powinien kosztować znacznie niżej D610 ;)
Myślę, że jest wielu użytkowników, dla których D800/810 jest zbyt drogi a przede wszystkim ma zbyt dużą matrycę. Dla tych samych użytkowników D610 byłby prawie idealny gdyby miał bardziej "pro" puszkę i lepszy AF.
Puszka, procesor i AF z D810, matryca z d610 - wszystko mają już przygotowane - wystarczy złożyć do kupy i oprogramować. Nie trzeba budować nowych linii produkcyjnych.
Cena D610 zaczyna się od 5979pln. Cena D810 od 13399pln. Różnica w cenie to jakieś 7400pln. Jak dla mnie jest miejsce na puszkę w cenie 9-10k pln. I mam nadzieję, że nie będzie to D5xxx z matrycą FF bo taki powinien kosztować znacznie niżej D610 ;)
Zmiana w D810 matrycy na inną (z D600/D610 lub z Df/D4) miała by poskutkować tym, że cena będzie niższa od D810 o 3,5-4,5k pln? Życzę sobie tego, ale szczerze w to wątpię.
Cena D610 zaczyna się od 5979pln. Cena D810 od 13399pln. Różnica w cenie to jakieś 7400pln. Jak dla mnie jest miejsce na puszkę w cenie 9-10k pln.
Tylko u nas jest taka cena z dupy - na zachodzie masz 3,300$ czyli właśnie owe ok 10k pln za D810.
Coś mi się wydaje, że to nie będzie coś pomiędzy tylko jakby całkiem z boku D610/D810 - jak DF...
No ok - skoro cena D810 w cywilizowanym świecie to ok. 10k to faktycznie D710 byłby bez sensu z finansowego i marketingowego punktu widzenia.
w cywilizowanym swiecie po mc pracy mam nikona d700 z niecalym 50tys przebiegiem sigme 50 1.4 i nikkora 35 1,8dx zyjac jedzac oplacajac mieszkanie i transport... i nie zastanawiam sie jak zyc panie premierze tylko zastanawiam sie co kupic nastepnego ...czy zoom czy juz sigme 85 1.4 - pracujac jako hmmm nikt..za najnizsza ich krajowa i 8h dziennie, wiec co to taki d810 sam sie powoli nad nim zaczynam zastanawiac
No tak, na pewno tak będzie :D Kto by wtedy kupił D810 albo D610 ?Jest duża dziura cenowa. D810 kupią studyjni, D610 - ci co nie mają kasy na drożesz body, to wstep do FX.
Puszka, procesor i AF z D810, matryca z d610 ..Dokładnie.
Następca D700 może kosztować prawie tyle co D810. Nie musi być znacząco tańszy. Wystrarczy że będzie miał kilka fps więcej (i kilka Mpx mniej) i będzie dla większości fotografów atrakcyjniejszym od D800.
Dla mnie nikon robi dziwne ruchy. Dał super D700 - OK, by zahamować migrację do canona w FX. Rozumiem ten ruch. Zrobił dobrze ;) fotoreporterom. OK. Potemn nagle o nich zapomniał i zrobił dobrze studyjniakom. Tak odbija sie od ściany do ściany.
Jak będzie kolejne body FX to musi być bardziej reporterskie - nie ma innej opcji. Mpx już nie zwiększą, bo canon tu nie goni. Oni wiedzą o potrzebach ślubniaków i narzekaniach repo, dadzą w końcu coś z mniej Mpx i szybszego.
Jeśli to ma być pro DX, to sytuacja jest prosta:
min 7fps
mniejszy shutterlag
buffor min na 15 klatek w serii
poprawiony AF
uszczelnienia
ew. mniej pikseli (choć czasem te 24mpix jest bardzo pożyteczne)
No i stawiacie flaszkę, jak będę miał rację ;)
To temat o FX. Flaszki nie postawię, bo sądze, że masz rację.
Tak naprawdę to jest miejsce na dwa bliżniacze body - następców D300 i D700, oba z podobnymi parametrami (MPx, fps) tylko różnej wielkości matrycą - DX i FX. Ciekawe co nikon wypuści najpierw (zakładając, że coś takiego wypuści ;))
No to niech będzie 24/36mpix na FF.
dobryfotolab
12-08-2014, 23:33
Nikonowi Potrzeba puszki z matrycą pomiedzy d 700 a d800, i fps miedzy d700 a d4s
Bo w tej chwili następcą d700 jest 5dIII
Taktyka nikona jest bynajmniej dziwna poprawia d800 na d810 w cenie odstraszającej
Wypuszcza d600 i d610 która jest prawie tej samej cenie co kiedyś d700 a jakość tej puszki przypomina bardziej d7000.
Na pewno takie zagrania nie przysporzą mu wielu potencjalnych klientów więc mam nadzieję że coś sensownego się pojawi Bo d700 robi się coraz bardziej wysłużony.
Tu nawet nie chodzi o fps. 6 niech będzie, ale shutterlag i mały bufor skutecznie ogranicza pracę z puszką.
Wypuszcza d600 i d610 która jest prawie tej samej cenie co kiedyś d700 a jakość tej puszki przypomina bardziej d7000.
D700 w cenie D600 było tylko przez bardzo krótki okres. Wtedy dolar kosztował 2.60. I stosunek japońskiej waluty był do dolara i euro był całkiem inny. SB900 kosztowała wtedy 950zł. Pod koniec sprzedaży D700 kosztowało 8.200- 8.700 zł. Ludzie kupowali D700 za 6500zł., a sprzedawali dwuletnie za 7500zł.
Pawel Pawlak
13-08-2014, 22:38
jak to jest że shutterlag ogranicza w d7100 pracę a tymczasem super-hiper "następca" d700 - czyli canon 5d3 czy mega wypas cropowy - canon 7D mają ten parametr jeszcze gorszy a ludzie pieją z zachwytu ? ;)
Nie wiem, może inni mają inne potrzeby? D7100 zamiast zapierd... jak D300, robi ___pyk__ ___pyk___ ___pyk___. A, no i bufor...
Nie wiem, może inni mają inne potrzeby? D7100 zamiast zapierd... jak D300, robi ___pyk__ ___pyk___ ___pyk___. A, no i bufor...
Ale to nie shutterlag, tylko po prostu wolna seria:
Szybkość 6 kl./s (tryb szybki CH), 1-6 kl./s (tryb wolny CL) - zdjęcia w formacie JPEG i 12-bitowym formacie NEF z użyciem obszaru zdjęcia DX
Szybkość 7 kl./s (tryb szybki CH), 1-6 kl./s (tryb wolny CL) - zdjęcia w formacie JPEG i 12-bitowym formacie NEF z użyciem obszaru zdjęcia x1.3
Szybkość 5 kl./s (tryb szybki CH), 1-5 kl./s (tryb wolny CL) - zdjęcia w 14-bitowym formacie NEF z użyciem obszaru zdjęcia DX
Nie Sloniu, shutterlag. Przy RAWach D7100 i tak wyciąga 6fps (przy 1.3 7fps).
Ale luz, już niebawem Nikon na pewno nas zadziwi :P
Nie wiem, gdzie Ty widzisz ten shutter lag... Skoro robi 6kl/s to nie ma mowy o jakimś opóźnieniu migawki.
Albo masz zbyt długi czas, albo lustro zapierdziela tak szybko, że ma czas na odpoczynek między zdjęciami.
Lag tak naprawdę ma znaczenie przy zrobieniu pojedynczego zdjęcia, albo przy pierwszym zdjęciu w serii. Potem nie ma lagu ;)
Wojtek na D300 trafiał kulę karabinową w locie. A teraz ledwo trafia kurę nioskę.
Otóż to! Pewnie to wina grubości linii w wizjerze, dlatego moją propozycją jest to, aby w kolejnej puszcze była możliwość ustawień grubości linii, stylu (np. przerywana i co ile) oraz koloru.
A tak poza tym, to po prostu zazdrość Was zżera i już. Wy macie jakieś wydmuszki na FF, a ja mam najlepszą puszkę pod DX :P
A tymczasem konkurencja ma chyba plany dowalić z grubej rury: http://www.canonrumors.com/2014/08/a-rundown-of-eos-7d-mark-ii-information/
:)
Czytałem tę specyfikację i mam wrażenie, że Canon z 7DmkII chce zrobić to samo, co swego czasu Nikon z D700. Wsadzić to, co najlepsze ;)
Tam jest praktycznie jeden konkret -12 fps. Coś prawie nieprawdopodobne. Reszta to marketingowa papka. Szczególnie to nawiazywanie do 1D.
Tam jest praktycznie jeden konkret -12 fps.
Canon 7D Pellix? :)
Możliwe, że Canon idzie w ślady Sony. Ja to nazywam "tak, ale...". Może i jest 12 fps, ale przy 2mpix, bez AF, pomiaru światła i tylko w trybie LV ;)
Tam jest praktycznie jeden konkret -12 fps. Coś prawie nieprawdopodobne. Reszta to marketingowa papka. Szczególnie to nawiazywanie do 1D.
Chyba, że nie robią 7D mk 2 tylko odpowiednik 1D X na APS-C w cenie... 1D X :)
A tu Nikon bez zapowiedzi zrobi Canonowi psikusa i odświeży D2X/S :mrgreen:
Fajnie by było, ale to wszystko spekulacje. Co z tego wyjdzie to się dopiero okaże - może wielkie C dalej będzie stało z matrycami w czasach 7D, a wielkie N nie poprawi kontroli jakości :wink:
kurczeblade
17-08-2014, 20:54
Wracając do nikona i zapowiedzi nowego modelu
"Ma on zostać spozycjonowany pomiędzy nimi i będzie reklamowany jako aparat do zdjęć akcji (ang. action camera). Może to oznaczać, że w lustrzance zostanie wykorzystany szybki system AF bazujący na dużej liczbie detektorów, a zastosowana w nim matryca będzie mogła pochwalić się dobrym wynikiem w trybie zdjęć seryjnych"
Ciekaw jestem czy będzie lepszy AF od D810 :-]
http://nikonrumors.com/2014/08/18/the-upcoming-full-frame-dslr-camera-will-be-called-nikon-d750.aspx/
Ciekawe jaki FPS i bufor będzie dla 24MP
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
michasacuer
19-08-2014, 08:59
24mpx, myślę ze dla większości z zainteresowanych tym modelem optimum maximum było by 17-18, no ale podobno im więcej, tym lepiej... ;)
Pisane z telefonu :)
Benny_Bennasi
19-08-2014, 09:10
Matko jedyna to się porobiło ;]
A jak mówiłem, że będzie następca, to nikt mi nie wierzył, bo przecież D800 wszystkim wystarczy. Wiec ile osób wisi mi flaszke? Pawel, Jacek? Kto jeszcze? ;)
cz4rnuch
19-08-2014, 09:24
Docxxx, może poczekaj z tym następcą do oficjalnej prezentacji bo jeszcze się okaże prawdą część specyfikacji z NR o tym że to lekka wydmuszka i się flaszkami nie wypłacisz ;)
A jak mówiłem, że będzie następca, to nikt mi nie wierzył, bo przecież D800 wszystkim wystarczy. Wiec ile osób wisi mi flaszke? Pawel, Jacek? Kto jeszcze? ;)Widzę, że bardzo niedokładnie czytasz to co piszę. Ja polecam generalnie D610, a D800 jest "studyjniakiem", czyli nie dla wszystkich (wręcz przeciwnie - to nisza, mniejszość).
Nie wymiguj się teraz, tylko zbieraj na flakon :)
A ja kombinuję jak podmienić D700 na niedojechany D3s, może wstrzymam się jednak chwilę ;)
A ja kombinuję jak podmienić D700 na niedojechany D3s, może wstrzymam się jednak chwilę ;)
Ja tak zrobiłem, sprzedałem D700 z przebiegiem ~30 tys. i kupiłem D3s z przebiegiem ~120 tys. w bardzo dobrym stanie zewnętrznym i jestem zadowolony :-)
Ja tak zrobiłem, sprzedałem D700 z przebiegiem ~30 tys. i kupiłem D3s z przebiegiem ~120 tys. w bardzo dobrym stanie zewnętrznym i jestem zadowolony :-)
Wiem, że jest to bardzo dobry pomysł, bo mam D3s'a, ale D700 ma już prawie 200k przebiegu i będę musiał oddać go prawie darmo... Pytanie czy lepiej będzie dokupić świetnego, ale ciut starego D3s'a, czy jednak tą nową puszkę, bo przypuszczam, że cena może być podobna (używki D3s'a trzymają cenę...)
Wiem, że jest to bardzo dobry pomysł, bo mam D3s'a, ale D700 ma już prawie 200k przebiegu i będę musiał oddać go prawie darmo... Pytanie czy lepiej będzie dokupić świetnego, ale ciut starego D3s'a, czy jednak tą nową puszkę, bo przypuszczam, że cena może być podobna (używki D3s'a trzymają cenę...)
Jak ja bym byl na Twoim miejscu, to kupilbym napewno D3s niz to " cos ".
Sam " sparzylem " sie przy wyborze miedzy D3s a D800 wybierajac tego drugiego i to w momencie kiedy D800 byl juz na rynku rok czasu. To " cos " to nawet nie wiadomo co to ma byc, a gdzie specyfikacja i pierwsze egzemplarze?
kurczeblade
19-08-2014, 14:26
Swietna nowosc, generalnie ja bym sie powstrzymal od kupowania, nawet gdybym mial kase na d810 :) w koncu to nowszy model aparatu, nie odswiezony stary :) nie wiem jak wy ale ciekawosc mnie zjada co to bedzie. Jak bedzie matryca 24mpix to bedzie ciekawy kompan dla mojego d600 :)
Pewnie ktoś z Nikona czytał, że dałem im czas do końca sezonu ślubnego na następcę D700 ;)
A mówiąc poważnie, ciekawi mnie czy będzie to nowa matryca czy ta z D610, oraz co Nikon "da" w kwestii filmowania.
kurczeblade
19-08-2014, 14:56
No tak :-] fajnie będzie że będzie fajnie, mam nadzieje że tym body jako nowość, nie odświeżanie starego modelu, Nikon pokaże że potrafi zrobić sprzęt bez wad. Bo znów niespodzianka, pokazuje się bubel w d810 :/
A ja mam już dość AF w D800 i czekam z niecierpliwością na nowość. Oby obrazek był taki jak z D800 i około 10 fps, matryca 24 i to będzie dla mnie ideał :) A D800 sprzedam tak szybko jak to będzie możliwe. Ten aparat kompletnie nie sprawdza mi się w terenie :/ No cóż Nie popełnia błędów ten który nic nie robi :)
Jak ja bym byl na Twoim miejscu, to kupilbym napewno D3s niz to " cos ".
Sam " sparzylem " sie przy wyborze miedzy D3s a D800 wybierajac tego drugiego i to w momencie kiedy D800 byl juz na rynku rok czasu. To " cos " to nawet nie wiadomo co to ma byc, a gdzie specyfikacja i pierwsze egzemplarze?
Mnie D800, ani D810 kompletnie nie interesuje :) Potrzebuję min 8kl/s i jeśli to nowe coś będzie tyle miało, to wtedy się nim zainteresuję ;)
Póki co D700 ciągle działa i produkuje naprawdę fajne klatki ;)
A ja mam już dość AF w D800 i czekam z niecierpliwością na nowość. Oby obrazek był taki jak z D800 i około 10 fps, matryca 24 i to będzie dla mnie ideał :) A D800 sprzedam tak szybko jak to będzie możliwe. Ten aparat kompletnie nie sprawdza mi się w terenie :/ No cóż Nie popełnia błędów ten który nic nie robi :)
Mialem podobnie jak Ty, z tym, ze ja juz nie czekam na polsrodki-nowosci.
Teraz D4 pozostanie na bardzo dlugo w torbie.
Irek przestales robic zdjecia, ze chcesz D4 w torbie trzymac? :mrgreen:
Rafal bierz D3s, przynajmniej nie bedziesz sie bujal z roznymi obrazkami, itd. D3s to dalej doskonaly sprzet, mimo 4432842 lat na karku.
Shao, od 4 lat bujam się z różnymi obrazkami - D3s całkiem inaczej koloruje niż D700, nawet WB trzeba zawsze inaczej ustawiać...
Tylko u nas jest taka cena z dupy - na zachodzie masz 3,300$ czyli właśnie owe ok 10k pln za D810.
Coś mi się wydaje, że to nie będzie coś pomiędzy tylko jakby całkiem z boku D610/D810 - jak DF...
"Zachód" to dość szerokie pojęcie. Może sprecyzuj o jaki kraj ci chodzi. Np w UK czy w D ceny są identyczne jak u nas. Może chodzi ci o "zachód za wielką wodą"? Ale wtedy to zupełnie inna inszość :) Tam od zawsze elektronika była o wiele tańsza niż w Europie. :)
Shao, od 4 lat bujam się z różnymi obrazkami - D3s całkiem inaczej koloruje niż D700, nawet WB trzeba zawsze inaczej ustawiać...
Wiem, ale i tak blizej mu do D3s niz D3s do D4/D4s :D Bierej D3s drugiego i spij spokojnie! To mowilem ja, fan D3s :D
Mialem podobnie jak Ty, z tym, ze ja juz nie czekam na polsrodki-nowosci.
Teraz D4 pozostanie na bardzo dlugo w torbie.
Decyzja o zakupie D4 już prawie zapadła ale przy 400 mm czasem zdarza się wycinać, szczególnie małe ptactwo :/ Obawiam się że mało pixeli zostanie :( 24 mpx to byłoby optymalnie :) Poczekam chwilę jeśli przed wiosną nie wyjdzie nic sensownego to D4 kupię i będę się wspomagał konwerterkami :) AF-C w D800 jest tak nerwowy i dokuczliwy, że graby opadają :/
Możesz Atum napisać więcej co tak ci nie pasuje w D800. Nie jest to idealna puszka jednak jest spore grono przyrodników którzy
są raczej zadowoleni z tej puchy. Oczywiście nie jest to kaliber D4,D4s ale też i nie ta cena.
[...]zdarza się wycinać, szczególnie małe ptactwo :/ Obawiam się że mało pixeli zostanie :( 24 mpx to byłoby optymalnie :)[...]
Atum, dobrze się obawiasz; poczekaj jeszcze do Photokiny, raptem m-c został...
Pawel Pawlak
20-08-2014, 06:33
odnoszę wrażenie że am selekcjonowany AF w moim d800 ;)
Też nie mam nic do zarzucenia AF w moim D800. To czego mi brakuje, to więcej fps. Za to możliwość kadrowania z 36mpix przy forografowaniu małych ptaków to duża zaleta.
D750 może zaspokoić potrzeby większości użytkowników, oczywiście jeśli go nie "okroją".
Też nie mam nic do zarzucenia AF w moim D800. To czego mi brakuje, to więcej fps. Za to możliwość kadrowania z 36mpix przy forografowaniu małych ptaków to duża zaleta.
Mam takie samo zdanie - całkowicie popieram!;)
MariuszJ
20-08-2014, 10:45
http://www.mirrorlessrumors.com/sorry-no-mirrorless-from-nikon-but-i-got-that-nikon-d750-picture
Moim zdaniem fejk.
Fejk i to tanio zrobiony, Mariusz od kiedy Ty sie plotkami zajmujesz? ;)
Oby to zdjęcie nie było prawdziwe, bo niestety jedyne sensowne mocowanie ruchomego wyświetlacza to przegub z boku.
To zdjęcie to takie połączenie D600 z D5000 - brak AF-ON i koło z trybami to nie ergonomia D700
Mnie ciekawi... nazewnictwo puszki. Chyba nie było jeszcze puszki Nikona, która miałaby Dx50 w nazwie. To może zwiastować coś całkiem nowego u Nikona, albo odcięcie się od Dx10, jako puszki "naprawionej" po Dx00...
Co do braku lustra... nie wydaje mi się, aczkolwiek mi osobiście do niczego ono potrzebne nie jest i myślę, że prędzej czy później N i C pozbędą się tego elementu. Ale chyba jeszcze nie teraz...
Mnie ciekawi... nazewnictwo puszki. Chyba nie było jeszcze puszki Nikona, która miałaby Dx50 w nazwie. To może zwiastować coś całkiem nowego u Nikona, albo odcięcie się od Dx10, jako puszki "naprawionej" po Dx00...
Co do braku lustra... nie wydaje mi się, aczkolwiek mi osobiście do niczego ono potrzebne nie jest i myślę, że prędzej czy później N i C pozbędą się tego elementu. Ale chyba jeszcze nie teraz...
W nazwie nie ma nic dziwnego.
Przecież dokładnie taki sam schemat nazw mają puszki DX - D3000, D3100, D3200.... itp. To samo masz teraz w FX:
D600, D610, D800, D810.... tylko z jednym zerem mniej.
A że od czasu D700 minęła kupa czasu, to dają D750.
W nazwie nie ma nic dziwnego.
Przecież dokładnie taki sam schemat nazw mają puszki DX - D3000, D3100, D3200.... itp. To samo masz teraz w FX:
D600, D610, D800, D810.... tylko z jednym zerem mniej.
A że od czasu D700 minęła kupa czasu, to dają D750.
No OK, ale jednak Dx50 jeszcze nie było ;)
No OK, ale jednak Dx50 jeszcze nie było ;)
Za jakieś 8 lat będzie D850
Za 4-6 będzie D650
Jak by dali D710, to można pomyśleć, że jest to zwykły następca D700 - czyli to co było z nowszą elektroniką.
A wszędzie w plotkach jest wyraźnie napisane, że ma być to coś "nowego"
MariuszJ
20-08-2014, 12:10
Fejk i to tanio zrobiony, Mariusz od kiedy Ty sie plotkami zajmujesz? ;)
A co mi pozostalo? ;)
D700 do smierci - tylko mojej, czy jego ;)
D700 do smierci - tylko mojej, czy jego ;)
Można "do bólu" wymieniać migawkę ;)
Do bUlu!
Mariusz widze, ze masz tak jak ja z D3s, nawet jak juz nie foce... nie wiadomo kiedy sie kiedys przyda ;) moze wnuki beda chcialy focic (tylko najpiew musze syna adoptowac :twisted:).
Przemek (dalej masz focha? :razz:) z nazwa jest i to i to - odciecie od bubli Dx10 i cos nowego skoro D800 zarezerwowane, a na D710 za pozno ;)
Przemek (dalej masz focha? :razz:)
No coś Ty ;)
Ciekawe czy będzie nowa, i czyjej produkcji matryca w D750? Ponoć ta w D800/810 jest Toshiby... (edit: jednak Sony)
No coś Ty ;)
Uf ;) <przytul> :D
Ponoć w D800/810 jest produkcji Toshiby...
No nie wiem ;) (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=SON-IMX094AQP&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCategory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=imx)
Uf ;) <przytul> :D
No nie wiem ;) (https://chipworks.secure.force.com/catalog/ProductDetails?sku=SON-IMX094AQP&viewState=DetailView&cartID=&g=&parentCategory=&navigationStr=CatalogSearchInc&searchText=imx)
O, rzeczywiście... Co to mi Fatman gadał, że Toshiba... :)
Rafal sie nie zna :mrgreen:
Możesz Atum napisać więcej co tak ci nie pasuje w D800. Nie jest to idealna puszka jednak jest spore grono przyrodników którzy
są raczej zadowoleni z tej puchy. Oczywiście nie jest to kaliber D4,D4s ale też i nie ta cena.
Jest o tym inny mega temat na forum. Może są zadowoleni, może akceptują taki "narwowy" AF, a może ja się nie znam i muszę się podszkolić :) Ale wiem jedno mając D300s graby mi nie opadały używając AF-C.
Ponadto 4 fps w FX to jednak słaby wynik, myślałem że wystarczy ale w praktyce poro kadrów mi ucieka nawet przy 6 fps DX.
SB500 rowniez nadchodzi...
Mam nadzieje, ze ten D750 nie bedzie wzorowany na tym... (http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/) ;)
Wygląda prawie jak statek kosmiczny :)
Ale komentarze pod spodem jeszcze lepsze niż u nas ;)
Swoją drogą, ten rządek zielonych diod to juz naprawdę przerost techniki nad zdrowym rozsądkiem. Ale sama przyciskologia całkiem do rzeczy. O ile to nie fake.
SB500 rowniez nadchodzi...
Mam nadzieje, ze ten D750 nie bedzie wzorowany na tym... (http://photorumors.com/2014/08/18/this-is-the-upcoming-pentax-k-s1-dslr-camera/) ;)
Wygląda jak licznik Geigera :mrgreen:
raczej nie będzie mniejszy niż d610 bo na takie body nie ma już ani miejsca ani klientów , wszystko wskazuje na to ze będzie to prawdziwy następca d700 , jeśli stanie się inaczej to po raz kolejny nikon odstrzeli sobie stopę ( chyba już czwartą )
Myślę, że wypuszczą godnego następce 700ki: 24 mpx, taki sam AF, takie samo body, iso z d4 i ... brak trybu filmowania :)
Filmy dadzą. Ciekawe jest tylko to czy dadza matrycę z D4/Df, czy też tą z D610. No i w konsekwencji ile będzie fps.
Jak dadzą 24 Mpx to body nie zrobia takiego bardzo szybkiego, bo .... będzie zbyt ciekawą alternatywą dla D4s.
Skoro ma byc 24mpx to niby jakim cudem maja dawac D4/Df? Oczywiscie to by bylo najpiekniejsze - 16mpx z Df, 1080p60, AF z D4s/D810, 10fps, bateria na 3k strzalow (czyli ja zrobie 6k :mrgreen:), kompatybilne z MB-D10, dziekuje, dobranoc!
Filmy dadzą.
To, że filmy dadzą to wiadomo. Pytanie jakie dadzą tryby video, i inne funkcje ułatwiające życie filmowcom.
Nikon powinien wziąć pod uwagę, że do Canona istnieje MagicLantern, skoro w N takie modyfikacje nie są możliwe przez osoby trzecie, to powinien się postarać by dać fabrycznie tych funkcji trochę więcej niż C.
Nie łudzę, że dadzą tak wiele jak daje choćby Panas w swoich puszkach, ale może... :)
10 fps nie będzie. 8, max 9, z gripem
Ja wiem, że to crop, ale to może tż zalezy ile dadzą w następcy C 7D. Bo ma być podobno szybki.
Nie sądzę by dla Nikona miało znaczenie przy D750, jaki będzie C7D II, i odwrotnie.
Raz, że to crop vs fx, a dwa, że oni zawsze sprytnie pozycjonowali produkty by się zazębiały, a nie bezpośrednio konkurowały.
Ja osobiscie nie muszę mieć miliona fps, w tej kwestii starcza mi to co mam w D700 (bez gripa i tego większego aku). Życzyłbym sobie tylko w por. do D700 - matrycy o większym DR i lepszym wyższym ISO, AF równie dobrego co w D700 i funkcji video por. z tym co mam choćby w Panasie G6. Pomarzyć dobra rzecz ;)
7DmkII ma byc wypchany cudami na kiju, wiec nawet jesli to crop to moze byc ciekawy.
To jak z rowerami - placimy za naklejke... dlatego producenci a'la Panas/Sony/itd moze dac wiecej za mniej. Teraz juz nawet serwisem nie wygrywamy :mrgreen: A taki serwis Sony bardzo przyjemny, raz mialem okazje skorzystac - trafilem na ostatni dzien akcji serwisowej jakiegos antycznego aparatu (akcja trwala chyba 6 lat i akurat ostatniego dnia przyszedlem :D:D), w milej atmosferze za darmoszke wymieniona matryca.
http://news.softpedia.com/news/Nikon-D750-Leaks-Out-in-First-Image-455674.shtml
shao, ale w kwestii video Panas i Sony nie muszą dawać więcej za mniej. Oni nie gonią, bo już przegonili N i C. Oczywiście zawsze będzie kwestia tego, że matryca m4/3 w Panasie ma gorsze parametry i w specyficznych warunkach (ciemnica) nie poradzi sobie tak jak FX np. Canona. To jest oczywiste.
Ale starczy spojrzeć na vimeo, jak wiele świetnych materiałów (także profi) jest robione Pasikonikami.
ps. Dla nas dobrze, że 7Dmk2 będzie wypchany cudami, bo wymusi to pewne kroki u N.
Ja tak tylko ogolnie bo wiadomo, ze oni sa juz z przodu (taki Panas to jest z przodu od tysiaca lat, Sony gonilo i teraz z A7s zrobilo kawal dobrej roboty).
m.pietia
21-08-2014, 12:33
Wszystko fajnie, ja się niezmiernie ucieszę jeśli to będzie następca D700 i będzie równie udany, tylko martwi mnie cena, bo jak tam napakują wszystkiego, to sobie ładnie zażyczą za to cacko...
zotornik
21-08-2014, 12:46
Niestety "miejsca" mają sporo.
Od 6200 zł za D610 do 13200 za D810 i jakoś czuję, że zbliżą się do tej górnej granicy :/
Jezeli bylby to prawdziwy nastepca D700 (taki z krwi i kosci, top polka bezgripowcow) to ludzie dyche by dali bez problemow...
Jezeli bylby to prawdziwy nastepca D700 (taki z krwi i kosci, top polka bezgripowcow) to ludzie dyche by dali bez problemow...
Cicho bądź.... to czytają też z Nikon Polska... :-P ;)
Kolega żartował!
;)
Toc napisalem dyche, a nie dyche tysiecy :razz: :mrgreen:
m.pietia
21-08-2014, 13:06
Chodziło pewnie o dyche za dwa body do zestawu :smile:
wg tego, co do tej pory o 750 sie pojawilo bedzie to raczej zmodernizowana 610 ("stara matryca", procesor i focus z 810), cenowo miedzy 610 a 810 umiejscowiona. Karty wstepu na photokina mozna juz zamawiac http://www.photokina.de/de/photokina/fuer_besucher/eintrittskarten_katalog/ . Bilet na podroz koleja zelazna do Köln rowniez. Podroz samochodem odradzam.
Może to być zmodernizowany d610 byle miał rozłożenie punktów af tak jak d700 , czasy 1/8000 , no i matryce i af z d810
czas 1/8000, matryce i af z d810 ma 810.
nie każdy potrzebuje 36 mpx , a w d750 za 4k mniej dostanie jeszcze dodatkowe fps
Może to być zmodernizowany d610 byle miał rozłożenie punktów af tak jak d700 , czasy 1/8000 , no i matryce i af z d810
post kolegi zrozumialem jako zyczenie posiadania matrycy z 810, ktora ma 36 Mio pixels
nie każdy potrzebuje 36 mpx , a w d750 za 4k mniej dostanie jeszcze dodatkowe fps
No tak, więc nikon specjalnie dla nich wypuści nową puche żeby nie musieli dawać im dodatkowych 4k. To ma sens. Ja rozumiem, że to wątek spekulacyjny, ale litości, nieco więcej poczucia rzeczywistości... ;)
danielchrzaszcz
21-08-2014, 15:09
Pojda tropem canona. Dadza lekko okrojony af z flagowca matrce podobna do d810 tylko mniej upakowana. Cena podejrzewam w granicach 810, beda miec 2 super puchy. Studio i repo.
No tak, więc nikon specjalnie dla nich wypuści nową puche żeby nie musieli dawać im dodatkowych 4k. To ma sens. Ja rozumiem, że to wątek spekulacyjny, ale litości, nieco więcej poczucia rzeczywistości... ;)
to co wg ciebie nikon zaoferuje w nowym sprzęcie ?? to samo co w d610 ??
Nie wiem. Na pewno nie to samo co jest za więcej kasy w niższej cenie.
Prędzej bym stawiał na D610 z lepszym AF + fps + video z 60/120fps.
Matryce z D610 (bo wielu nie kupiło i raczej nie kupi D810 ze wzgledu na duże 36mpix) , af i proc z 810, mam nadzieję, że lepszą puszkę budowy typu D700/D810. Na coś takiego bym zamienił/dokupił moje D700 :)
Wątpię żeby w najbliższym czasie (w tym roku) Nikon wypuści kolejną "pełna klatkę"
Dlaczego miałby sobie psuć sprzedaż D800/800E/810 czy 600/610 wypuszczając jeszcze jedne FF?
By dawać większy wybór i przyciągać do systemu.
faktycznie byłoby produkowanych bardzo dużo linii modeli, jak nigdy przedtem.
Dxxxx (DX) - serie 3, 5, 7 (i 9 ???)
Dxxx (FX) - seria 6, 7, 8
Dx - jeden model
Wątpię żeby w najbliższym czasie (w tym roku) Nikon wypuści kolejną "pełna klatkę"
Dlaczego miałby sobie psuć sprzedaż D800/800E/810 czy 600/610 wypuszczając jeszcze jedne FF?
http://www.houseofjapan.com/electronics/nikon-d750-leaks-out-in-first-image
michasacuer
21-08-2014, 19:15
Jeśli to nie fake układ przycisków jest taki sobie. Wolałbym kalke z D300/700/800
mateo912
21-08-2014, 19:20
Jeśli to nie fake układ przycisków jest taki sobie. Wolałbym kalke z D300/700/800
przecież to "pozmieniany" d600. więc raczej niemożliwe aby był następną d700 ;)
Notice the only visible difference compared to the D610 is the tilting Screen. "Nastepca" D700 nie byl nigdy planowany.
Wejścia w FX też Nikon nie planował ;)
łatwo będzie można teraz pozycjonować Fx od nikona
d610 - dla zaawansowanych amatorów
d750 - dla reporterów i ślubniaków
d810 - do studia i reklamy
d4s - jak kogoś stać do wszystkiego :)
Wejścia w FX też Nikon nie planował ;)
fx jest a nastepcy 700 nie ma ;-)
By dawać większy wybór i przyciągać do systemu.
faktycznie byłoby produkowanych bardzo dużo linii modeli, jak nigdy przedtem.
Dxxxx (DX) - serie 3, 5, 7 (i 9 ???)
Dxxx (FX) - seria 6, 7, 8
Dx - jeden model
Jest jeszcze Df :)
O Df zapomniałem, ale to chyba taki jednorazowy wyskok, nie seria. Ale fakt - jest.
D4s wcale nie jest do wszystkiego, jak na studio to ma trochę mało Mpx, to już D610 będzie od niego .... lepszy.
Przeciez to juz bylo... tylko link inny :razz:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3417668&postcount=6312
to dla utrwalenia bo to ladny obrazek jest
kurczeblade
21-08-2014, 23:58
tak będzie wyglądać nikon D750 :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/d400_d750_01-1.jpg
źródło (http://image01.digitalrev.com/images/features/d400_d750/imgs/d400_d750_01.jpg)
ShutterStill
22-08-2014, 00:34
Raczej nie będzie przełącznika pomiaru, zrobią jak w D810. Tu widać po staremu.
I 4 guziki na grzybku zamiast 3ech
https://www.youtube.com/watch?v=g_HOuVOxC0o
kurczeblade
22-08-2014, 10:25
japiernicze niedawno kupowałem nowego D600 a już wychodzi D620 :D
Szybciej niż nowe modele telewizorów ... Codziennie jak świeże kajzerki w piekarni :)
Żaden 620! :evil:
;)
kurczeblade
22-08-2014, 15:37
To ciężko pojąć, będzie D750 który będzie się nazywał D620 lub odwrotnie? lub będzie posiadał dwie nazwy ?! :)
To ciężko pojąć, będzie D750 który będzie się nazywał D620 lub odwrotnie? lub będzie posiadał dwie nazwy ?! :)
Uznajmy, że Nikon nigdy nie pokazał D600 i D610 :-P
Dostalem info z Nikon Shanghai, ze aparat bedzie nazywal sie Dinjorfakindrims! :twisted:
A po Polsku to znaczy.... :D ?
To jest zapis fonetyczny z angielskiego :razz: dasz rade rozszyfrowac :razz:
To proponuję oficjalną nazwę Nikon Infd
(w ślad za Df ;) ).
kurczeblade
22-08-2014, 19:37
Gdyby tak polaczyc wszystkie tutaj pomysly i nazwy, powiem ze ciekawy sprzet moglby wyjsc z fajna nazwa, nie ma co :)
danielchrzaszcz
23-08-2014, 08:22
Aparat pokrywalby zapotrzebowanie kazdego w kazdym aspekcie i nikt nie kupilby niczego innego :-)
Aparat pokrywalby zapotrzebowanie kazdego w kazdym aspekcie i nikt nie kupilby niczego innego :-)
W sumie tak, ale część dalej wstrzymuje się z zakupem i ani D610, ani D810 nie spełnia ich potrzeb. Albo wypuszczą coś , czego wielu użytkowników oczekuje i zatrzymają ich w systemie, albo mogą się spodziewać "odpływu" - szczególnie jeśli/kiedy Canon pokaże 5DmkIV.
Dodatkowo pamiętaj, że pewnie cena będzie mz. dość zbliżona do D810 czyli nie mało...
kurczeblade
23-08-2014, 10:32
cos Ty :)po pol roku, wystarczy ze w tym idalnym modelu, poprawia wyswietlacz, dodadza jakis bzdet, dopisza dziesiec, znow zareklamuja jako cudowna nowosc, i zacznie sie wyprzedaz starego na aukcjach i pogon za nowoscia :) cholerny marketing, dziala na psyche :)
danielchrzaszcz
23-08-2014, 11:03
Fakt. Co do canona to w 5dmk4 sadze ze dowala 4k. Ale wystarczy ze poprawili by bading i zakres tonalny czyli nowa doskonalsza matryca i dla wielu bedzie to juz ideal. Czy ludzie odejda. Sadze ze nie. Zmiana systemu przez tych pro to nie taka prosta sprawa. Kazdy ma nadzieje ze jednak niedlugo pojawi sie cos co bedzie spelniac ich marzenia. Pogon za kroliczkiem nigdy sie nie konczy.
Lubię to ;)
Szybciej niż nowe modele telewizorów ... Codziennie jak świeże kajzerki w piekarni :)
"Ja piernicze" nic tylko się cieszyć :D
Załóżmy, że będzie się nazywał D750 a będzie wyglądał jak D600. To będzie to następca D700 czy D600/610?
e tam, wiadomo o co chodzi, o kasę.
D 800 w cenie ~9K znika a na jego miejszce wchodzi D810 za ~12K jak już stanieje.
No to można wypuścic następce D700 w cenie D800 ;)
A ponieważ ludzie sie przywyczaili do 36MPx to nie będzie tak, że nagle sie rzuca na aparat 24 MPx bo dla części fotografów te 36 MPx jest istotne.
W ten prosty sposób po 3 latach bładzenia Nikon wyprostuje linię FX.
Ciekawe tylko co zrobia vs Canon, który moooocno przecieka na temat tego jaki to super hiper duper będzie ten ich D7 Mk.II?
danielchrzaszcz
24-08-2014, 01:18
7dmk2 ma byc super hiper wg canona. Takim tez mial byc 5dmk3 i w sumie prawie, prawie ale jednak nie w tym modelu. Jak dadza cos fajnego to albo to uposledza albo cena zwali z nog. Mam wrazenie ze 7d ma zajac miejsce dawnego aps-h tylko z mniejsza matryca. Nie ma FF ale za to ma cuda na kiju. Coby ludzie uwierzyli ze crop to nie slepy zaulek zabawy w fotografie. Na nowosci trzeba patrzec przez pryzmat marketingu nie naszych marzen. Nikon d610 jest to ten sam model co d600 po naprawie i macie cos na zachete. Tamten byl bee bo cos nam nie poszlo. Ale kasa ma sie zgadzac. To samo tyczy sie 810. Szkoda ze zamiast wziac na klate problem udaje sie ze tak bywa, wypuszcza nowa puche i skubie klientow. Moze w koncu stworza dzial do testowania sprzetu coby wyszlo cos pracujujacego poprawnie zamiast zrzucac to zadanie na nas.
Mam nadzieje, ze nie zrobia tego bledu co w Df (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2013/11/Nikon-Df-magnesium-alloy-body-frame.jpg), czyli zeby aparat byl lekki to, zamiast calego korpusu z kryptonitu, zrobia front z bibuly...
danielchrzaszcz
24-08-2014, 06:32
Na optycznych wzmianka o d750 z 24Mpx
Optyczne zbieraja info z tych samych zrodel co my tylko 10 lat pozniej wiec nadaja sie do tarcia chrzanu co najwyzej.
danielchrzaszcz
24-08-2014, 07:27
Dlatego jesli oni cos takiego publikuja to niedlugo bedzie premiera :-)
e tam, wiadomo o co chodzi, o kasę.
D 800 w cenie ~9K znika a na jego miejszce wchodzi D810 za ~12K jak już stanieje.
No to można wypuścic następce D700 w cenie D800 ;) Coś w tym jest. Pewnie ze producent cos tam sobie kalkuluje ale powodow wypuszczenia nastepcy jest wiecej.
Mam nadzieje, ....... ze nie zrobia tego bledu co w Df[ czyli zeby aparat byl lekki to, zamiast calego korpusu z kryptonitu, zrobia front z bibuly... Niektorzy wolą lekkie body. I nie mowie tylko o kobietach, ktorych coraz wiecej fotografuje. Ale tez podroznicy itp.
Optyczne zbieraja info z tych samych zrodel co my tylko 10 lat pozniej wiec nadaja sie do tarcia chrzanu co najwyzej.
Nie :) Zrodlem optycznych jest niejaki shao z nikoniarzy ;)
Ja ci proponuje idz do nich na etat. :)
Niektorzy wolą lekkie body. I nie mowie tylko o kobietach, ktorych coraz wiecej fotografuje. Ale tez podroznicy itp.
Chodzilo mi o to, zeby nie isc w strone lekkosci kosztem odpornosci, ale nawet ja nie chce miec 5kg korpusu ;)
Nie :) Zrodlem optycznych jest niejaki shao z nikoniarzy ;)
Ja ci proponuje idz do nich na etat. :)
:mrgreen:
Nie stac ich na mnie :twisted: i jeden etat (tutaj) mi wystarczy ;)
kurczeblade
24-08-2014, 12:14
Wracając do plotek, bardzo mnie intryguje informacja o 7dmk2 i
"65 krzyżowych punktów AF, centralny punkt podwójnie krzyżowy,"
nie za dużo tych krzyżowych :D
To jednak crop i lepiej o nim rozmawiać w sąsiednim wątku.
Wracając do plotek, bardzo mnie intryguje informacja o 7dmk2 i
"65 krzyżowych punktów AF, centralny punkt podwójnie krzyżowy,"
nie za dużo tych krzyżowych :D
Nie przejmuj się tym co C robi... plotki od magicznym 7D mk II oraz ostatnio 3D są już tak rozdmuchane, że jak jeszcze coś wymyślą, to balon pęknie.
Wracając do body nowego Nikona - a czemu wam tak zależy na tym magnezie ?? Są trwalsze i lżejsze materiały - np. kompozyty (plastiki) wzmacniane nanostrukturami węglowymi.
A jak komuś za lekko, to zawsze może sobie dokręcić płytkę ołowianą.
Canon przez lata zaoszczędził tyle czujników krzyżowych, że teraz postanowił je gdzieś spożytkować ;)
Co do D750 - jeśli to pierwsze domniemane zdjęcie jest prawdziwe, to może się okazać, że pierwotnie miał to być po prostu następca D600, a że musieli na szybko ratować się po jego premierze wypuszczeniem D610, to teraz ten nowy model jest określany jako coś niby zupełnie innego, tylko po to żeby sens miało równoległe oferowanie obu tych aparatów.
Ludzie nie są głupi. Będzie wiadomo czy to nastepca czy nie.
nie chcę siać zbędnego defetyzmu, ale co tym razem spi....li N w nowej puszcze? może zrobimy ankiete?
:) dobre, dobre...
Z matrycą było, to teraz stawiam na migawkę albo zasilanie...
Ja stawiam na uzytkownikow :twisted:
MariuszJ
25-08-2014, 10:06
Nie wiem skad czerpie nadzieje, ze to bedzie niezla propozycja, dla szerokiego kregu odbiorcow, do ktorego niestety nie trafi ze wzgledu na cene.
Ja stawiam na uzytkownikow :twisted:
dokladnie
kurczeblade
25-08-2014, 12:34
Mnie się wydaję, że za szybko robią te aparaty, nie testują nic. Rachu ciachu- projektują, wrzucają na linie produkcyjne i automatycznie do sklepów, może dlatego później wychodzą takie niedociągnięcia...
Ja obstawiam, że na etapie projektu testują...
Ja obstawiam, że na etapie projektu testują...
Swoją drogą ciekaw jestem ile różni się próbka inżynieryjna od modelu "sklepowego" który przeszedł optymalizację kosztów produkcji +ewentualnie inżyniera postarzania produktu(chyba jedyny dział który znacząco poprawił wyniki ;) ).
http://nikonrumors.com/2014/08/25/additional-nikon-d750-specifications-51-af-points-8fps-91k-pixels-rgb-sensor.aspx/
EDIT: To bedzie D7100 po apdejcie sensora... :mrgreen:
Na to wygląda. Niech jeszcze napiszą o buforze i shutterlagu.
kurczeblade
26-08-2014, 10:38
http://nikonrumors.com/2014/08/25/additional-nikon-d750-specifications-51-af-points-8fps-91k-pixels-rgb-sensor.aspx/
EDIT: To bedzie D7100 po apdejcie sensora... :mrgreen:
To dobrze czy źle ?:)
Jak traktować to info. czy to będzie "lepszy" wyżej postawiony aparat niż D700?
Bo z drugiej strony jak to ma być D7100 z inną matrycą to można potraktować niżej niż D600?!
Ale ten Nikon dziwny jest, kombinator niezły... :)
kurczeblade
26-08-2014, 10:44
To nie mogli wsadzić tej matrycy 24 w taką obudowę D700 ?!
Shao - a gdzie ty odczytałeś, że to będzie pucha jak w D7100?
Bez nadmiernych złośliwości proszę. D7100 to crop, więc po co stawianie go w szeregu z FX.
D750 ma wyższy numerek niż D610, więc będzie lepiej zbudowany (jak D800 tak sądzę - co nie jest nalepszą rekomendacją, słaba farba, ale body metalowe), AF 51 pól jak w profesjonalnych body FX, no i sporo fps. O lag bym się nie martwił, o bufor tez nie bardzo.
Shao - a gdzie ty odczytałeś, że to będzie pucha jak w D7100?
Nigdzie. Ja Wam po prostu mowie co to bedzie :razz:
Jacku 51AF to oni teraz wszedzie pakuja, tylko u jednych dziala jak 51, a u innych dziala jak 5.1 :razz: ;)
Pawel Pawlak
26-08-2014, 11:14
najlepiej gdyby mb-d12 pasował z a en-el18/a wyciągał nie 8 a np. 10FPSów ;)
Są jednak plotki o tym, że ma być lekki. To by jednak sugerowało obudowę w stylu D600.
Pawel Pawlak
26-08-2014, 11:18
a może nowe, lżejsze materiały ;) W każdym razie nie sądzę żeby w FXowym body dedykowanym do fotografii akcji, bagnet nie był osadzony w metalowej konstrukcji
Nie wszędzie, bo D600/610 nie dostały, choć to nie są stare puszki ;)
"Nikon rumors" w komentarzach napisał tak:
the controls of the D750 should also be similar to the D810 and not like the D610
Nie wszędzie, bo D600/610 nie dostały, choć to nie są stare puszki ;)
Ale to amatorskie badziewie wiec nie ma co sie dziwic ;)
"Nikon rumors" w komentarzach napisał tak:
w innym komentarzu do fantomu napisano: Notice the only visible difference compared to the D610 is the tilting Screen
w innym komentarzu do fantomu napisano: Notice the only visible difference compared to the D610 is the tilting Screen
Tylko, że jest to wpis jednego z komentujących i to na podstawie jednego zdjęcia (zapewne fake'a) gdzie był D610 z uchylnym LCD.
Osobiście nie widzę większego sensu wypuszczenia podkręconego D610 niedługo po tym jak ten się pokazał.
Podobnie jak Paweł Pawlak uważam, że taka puszka powinna być lepiej wykonana niż D610 (budowa i ergonomia). Jeśli chcą to mz. pozycjonować między D610 a 810 to muszą dać coś więcej niż AF i fps.
Spokojnie, spokojnie - będzie co będzie. M/z możliwości są tylko dwie - albo body D810 z 24Mpx - AF/CPU/bufor (pojemność w sensie ilości danych, a nie klatek) jak w D810 plus 7-8fps - wtedy małe koszty R&D i zmniejszenie kosztów jednostkowych podzespołów przez współdzielenie z D810/D610 (matryca) i to realne - idealny następca D700 i rywal dla 5D3... albo strzał z kapiszona i lepszy AF i większy bufor na bazie D610. Tylko kto za to będzie chciał dopłacać wzgl. D610 - więc w tą opcję wątpię. Przy opcji 1 idealnie pokryją rynek dla body FX - entuzjasta (D610) - semi-pro reporter (D750) - moda/reklama (D810) - pro-reporter (D4s) - entuzjasta-extra (Df). Nic więcej nie potrzeba bo m/z następcy D3x w pełnym body nie potrzeba.
MariuszJ
26-08-2014, 21:05
Spokojnie, spokojnie - będzie co będzie. M/z możliwości są tylko dwie - albo body D810 z 24Mpx - AF/CPU/bufor (pojemność w sensie ilości danych, a nie klatek) jak w D810 plus 7-8fps - wtedy małe koszty R&D i zmniejszenie kosztów jednostkowych podzespołów przez współdzielenie z D810/D610 (matryca) i to realne - idealny następca D700 i rywal dla 5D3... albo strzał z kapiszona i lepszy AF i większy bufor na bazie D610. Tylko kto za to będzie chciał dopłacać wzgl. D610 - więc w tą opcję wątpię. Przy opcji 1 idealnie pokryją rynek dla body FX - entuzjasta (D610) - semi-pro reporter (D750) - moda/reklama (D810) - pro-reporter (D4s) - entuzjasta-extra (Df). Nic więcej nie potrzeba bo m/z następcy D3x w pełnym body nie potrzeba.
Chciałbym żebyś miał rację, tyle że wtedy sens zakupu D810 (o cenie zakładam zbliżonej/nieco wyższej) zamiast takiego D750 (z 24mpxową matrycą o DR z D610) jak w Twoim wariancie 1 robi się dość ulotny. A jeżeli D750 byłby wyraźnie tańszy, to oznaczało by dla mnie śmierć całej linii D8xx - i wtedy ewentualnie miejsce na następcę D3x.
Jakby czuć w tych ruchach, że ktoś odpowiedzialny niegdyś za strategię i pozycjonowanie produktów wrócił do łask Rady Starszych.
Trochę w tym racji masz. Bo 24 Mpx powinny (prawie) wszystkim wystarczyć. A fps się zawsze przydadzą (nawet studyjniakom).
Ja (mimo, żem studyjniak) gdybym dostał taki wybór jak będzie niedługo ;) pewnie bym brał D750 z 24 Mpx i 8 fps zamiast 36 Mpx z 5 fps i bez (sensownych) sRAWów (czyli D810). Po prostu ja mam w akurat mikroskopijną ilość klientów, którzy tak naprawdę potrzebują 36 Mpx.
I myślę, że większość studyjniaków nie ma problemów, by ich klientelę zadowolili ludzie z bOdy mającym 24 Mpx.
Jesli ktoś chce napisać, że widocznie mam mało wymagającĄ klientelę to odpiszę, że w takim razie żaden canonier nie ma widocznie wymagającej klienteli. Bo musi im wystarczać nawet mniej, 22 Mpx. A nie ma masowej migracji z C na N ze względu na wymogi klienteli Canonierów. A że oni to ponad połowa rynku, to znaczy że te 36 Mpx nie sa koniecznością.
Od dawna polecam D610, a nie D810. Teraz zdaje się, że będę polecał D750 - bardzo uniwersalne body się nam kroi.
Wydaje mi się, że cena D750 będzie jednak znacznie bliżej D810 niż D610.
Ciekawe czy będzie chlapał olejem jak u 90 % nikoniarzy wszelakie body:)
ShutterStill
27-08-2014, 00:07
Ciekawe czy będzie chlapał olejem jak u 90 % nikoniarzy wszelakie body:)
U mnie ponad 10 body i żadne nie chlapalo olejem
Trochę w tym racji masz. Bo 24 Mpx powinny (prawie) wszystkim wystarczyć. A fps się zawsze przydadzą (nawet studyjniakom).
Ja (mimo, żem studyjniak) gdybym dostał taki wybór jak będzie niedługo ;) pewnie bym brał D750 z 24 Mpx i 8 fps zamiast 36 Mpx z 5 fps i bez (sensownych) sRAWów (czyli D810). Po prostu ja mam w akurat mikroskopijną ilość klientów, którzy tak naprawdę potrzebują 36 Mpx.
I myślę, że większość studyjniaków nie ma problemów, by ich klientelę zadowolili ludzie z bOdy mającym 24 Mpx.
Jesli ktoś chce napisać, że widocznie mam mało wymagającĄ klientelę to odpiszę, że w takim razie żaden canonier nie ma widocznie wymagającej klienteli. Bo musi im wystarczać nawet mniej, 22 Mpx. A nie ma masowej migracji z C na N ze względu na wymogi klienteli Canonierów. A że oni to ponad połowa rynku, to znaczy że te 36 Mpx nie sa koniecznością.
Od dawna polecam D610, a nie D810. Teraz zdaje się, że będę polecał D750 - bardzo uniwersalne body się nam kroi.
I dlatego od początku dziwił mnie fakt użycia tak dużej matrycy.
Rozumiem zrobienie "D4X". Byłby pewnie na tyle egzotyczny co D3X, ale część wspomnianych studyjniaków i innych była by bardzo zainteresowana takim właśnie sprzętem.
Do normalnego/wszechstronnego użytku 24mpix to naprawdę sporo. Canon zrobił świetny ruch tym, że nie poszedł na wojnę pixelową. Poprawili największe bolączki 5DmkII i wyszedł im naprawdę bardzo udany sprzęt.
W przypadku D800/810 mam wrażenie, że jego popularność bierze się bardziej z braku sensownej alternatywy niż z właściwości samej puszki. Nie mówię, że jest zła ale ewidentnie przesadzili z rozmiarem matrycy, który w wielu przypadkach niesie za sobą więcej problemów niż pożytku.
Zakładam, że wiele osób przesiadło się z D700 głównie na D800/810 a nie D600/610. Powodów oczywiście jest kilka - AF, ergonomia, budowa itd. I tu pytanie - gdybyście mieli wtedy do wyboru taką samą puszkę (D800/810) i do wyboru 24 albo 36mpix to którą byście wybrali?
Idę o zakład, że ponad połowa zdecydowałaby się na 24.
Mam nadzieję, że Nikon wreszcie czyta sygnały i wypuści prawdziwego następce D700. Myślę, że dalej jest spora część użytkowników (w tym moja skromna osoba), o którą warto powalczyć a która dalej nie zdecydowała się na zakup nowej puszki nie ze względu na $$$ a bardziej na brak produktu spełniającego oczekiwania. Zakup D610 czy D810 to w każdym przypadku jakieś kompromisy...
U mnie ponad 10 body i żadne nie chlapalo olejem
Ponad 10? To znaczy ile? 10 i 1/3? 10 i 1/2? 10 i 5/4? :D No bo rozumiem, ze jeszcze nie 11 :D
ShutterStill
27-08-2014, 01:10
Ponad 10? To znaczy ile? 10 i 1/3? 10 i 1/2? 10 i 5/4? :D No bo rozumiem, ze jeszcze nie 11 :D
10 moich własnych i pewnie następne 10 agencyjnych.. Stąd te "ponad", nie liczyłem agencyjnych
Jak miał/ma D600 to liczy się jako 3/4 :) Dopiero D610 liczy się "całościowo" :D
danielchrzaszcz
27-08-2014, 03:10
A ty czepiasz sie dla samego czepiania czy budujesz swoje ego, bo rozumiem ze ta madrosc nic tu nie wnosi.
Zakładam, że wiele osób przesiadło się z D700 głównie na D800/810 a nie D600/610. Powodów oczywiście jest kilka - AF, ergonomia, budowa itd. I tu pytanie - gdybyście mieli wtedy do wyboru taką samą puszkę (D800/810) i do wyboru 24 albo 36mpix to którą byście wybrali?
Mam nadzieję, że Nikon wreszcie czyta sygnały i wypuści prawdziwego następce D700. Myślę, że dalej jest spora część użytkowników (w tym moja skromna osoba), o którą warto powalczyć a która dalej nie zdecydowała się na zakup nowej puszki nie ze względu na $$$ a bardziej na brak produktu spełniającego oczekiwania. Zakup D610 czy D810 to w każdym przypadku jakieś kompromisy...
Ja też jestem w tej grupie, która nie zdecydowała się zmienić D700 na D6xx/8xx. Czas pokaże co to będzie ten D750. Z jednej strony łudzę się, że naprawdę wreszcie coś ciekawego, z drugiej jakoś nie wierzę, że Nikon strzelałby sobie samobója i pokazał coś co odbierze im klientów na D810. No chyba, że generalnie doszli do wniosku, że muszą przepozycjonować puszki. Być może linia D800/810 nie sprzedaje się tak jak się tego spodziewano...
Zajmuję się zawodowo i przesiadłem się z D700 na D800. Z 36mpix jestem bardzo zadowolony, w porównaniu jakości 1:1 jak dla mnie jest dużo lepiej w D800 a po zmniejszeniu 3x to już bajka. Więc 24 wybrałbym wyłącznie ze względu na:
- większą szybkostrzelność, bo Nikon jakoś strasznie się broni przed użyciem 2 procesorów, technologię szybkiej migawki ma od dawna;
- lepszą dynamikę i rozpiętość tonalną; zakładam, że jednak fizyka powinna mieć więcej do powiedzenia niż technologia i matryca w D750 powinna mieć takie parametry, żeby po zmniejszeniu obrazka z D800 do 24mpix były lepsze.
Osobnym tematem powinno być to, że sprzęt Nikona stał się bardzo awaryjny i sprawiający problemy odkąd weszły jakieś cięcia. Najgorsze jest to, że dotyczyło to modeli z serii półprofesjonalnej i wyższej amatorskiej (np. D7000, D600, D800), za co z resztą Nikon słono płaci. Do tego fatalnej jakości gumy w aparatach i obiektywach, co z przekąsem uważa się niestety za normę.
albo strzał z kapiszona i lepszy AF i większy bufor na bazie D610. Tylko kto za to będzie chciał dopłacać wzgl. D610 - więc w tą opcję wątpię.
Parę osób kupiło D600 bez video w retro obudowie za 12000-13000 zł., To za lepszy Af, fps , bufor, pomiar światła, nowy procesor, rozszerzenie zakresu czułości, gibalny ekran, wbudowane wifi może i gps, zmieniony nieco grip jak w D800/810 zapłacą 8000zł.
I dlatego od początku dziwił mnie fakt użycia tak dużej matrycy.
Rozumiem zrobienie "D4X". Byłby pewnie na tyle egzotyczny co D3X, ale część wspomnianych studyjniaków i innych była by bardzo zainteresowana takim właśnie sprzętem.
Do normalnego/wszechstronnego użytku 24mpix to naprawdę sporo. Canon zrobił świetny ruch tym, że nie poszedł na wojnę pixelową. Poprawili największe bolączki 5DmkII i wyszedł im naprawdę bardzo udany sprzęt.
W przypadku D800/810 mam wrażenie, że jego popularność bierze się bardziej z braku sensownej alternatywy niż z właściwości samej puszki. Nie mówię, że jest zła ale ewidentnie przesadzili z rozmiarem matrycy, który w wielu przypadkach niesie za sobą więcej problemów niż pożytku.
Mam nadzieję, że Nikon wreszcie czyta sygnały i wypuści prawdziwego następce D700. Myślę, że dalej jest spora część użytkowników (w tym moja skromna osoba), o którą warto powalczyć a która dalej nie zdecydowała się na zakup nowej puszki nie ze względu na $$$ a bardziej na brak produktu spełniającego oczekiwania. Zakup D610 czy D810 to w każdym przypadku jakieś kompromisy...Dokładnie tak. Sam gdzieś tu pisałem podobne rzeczy :)
ppawel232629
27-08-2014, 12:08
UĹźywam na codzieĹ D700. MiaĹem okazjÄ uĹźywaÄ nowszych modeli (d800 i d6x0) i w Ĺźadnym nie zauwaĹźyĹem jakiegoĹ mega skoku technologicznego. Wszystko, co bym zmieniĹ w D750 w porĂłwnaniu do D700, to wsadziĹ matryce z d600 i doĹoĹźyĹ drugi slot na karty pamiÄci. Moim zdaniem takie odĹwieĹźenie modelu D700 przez Nikona byĹoby zbawieniem dla wielu fotografĂłw, pod warunkiem, Ĺźe cena nowego modelu byĹaby zbliĹźona bardziej do ceny D6x0 niĹź do d8x0.
Pawel Pawlak
27-08-2014, 12:57
canon ograniczył się do 22mpix dlatego że nie mają wdrożonej sprawnej technologii do robienia sensownych matryc o większej gęstości a nie dlatego że to optymalna rozdzielczość. Widać to na ich crop-owych body - nie maj szans z matrycami nikon/sony czy toshiba.
canon ograniczył się do 22mpix dlatego że nie mają wdrożonej sprawnej technologii do robienia sensownych matryc o większej gęstości a nie dlatego że to optymalna rozdzielczość. Widać to na ich crop-owych body - nie maj szans z matrycami nikon/sony czy toshiba.
"Nie mają szans".. a i tak mają większy udział w rynku DSLR niż N.
Bo Jackie Chan ich reklamuje... :twisted:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.thecolorblindphotographer.com/wp-content/uploads/2010/04/Canon-EOS-550D-DSLR-Jackie-Chan-Eye-of-Dragon-Edition-event.jpg)
Obstawiam że te rzeczone 8 fpsów będzie tylko w trybie DX/ 1.2.
Skąd takie podejrzenie?
D810 36 Mpx x5 fps=180 MPx/s
D810 1.2 30 Mpx x6 fps=180 Mpx/s
D4 16 Mpx x11 fps=176 MPx/s
D4S 16 Mpx x11fps=176 Mpx/s
Wygląda na to, że z jakiegoś powodu szybkość odczytu danych z matrycy jest ograniczona do 180 Mpx/s(wybaczcie tą dziwną jednostkę ;))
Przy 24 Mpx i 8 fpsach wychodzi 192Mpx/s, a nie wydaje mi się, żeby nikon dał w D750 więcej niż w wyżej pozycjonowanych D4s czy D810
Skąd takie podejrzenie?
Wygląda na to, że z jakiegoś powodu szybkość odczytu danych z matrycy jest ograniczona do 180 Mpx/s(wybaczcie tą dziwną jednostkę ;))
Przy 24 Mpx i 8 fpsach wychodzi 192Mpx/s, a nie wydaje mi się, żeby nikon dał w D750 więcej niż w wyżej pozycjonowanych D4s czy D810
to jest jedna z możliwości, ale jest również ( jak patrzymy na D4s ), że ograniczeniem ilości fps może być szybkość AF; powyżej tej granicy przy AF-C może się nie wyrabiać.
Pawel Pawlak
27-08-2014, 15:26
Expeed 4 potrafi obsłużyć 24mpix przy 12fps. W d4s problem jest stabilna praca lustra a nie przetwarzanie.
cz4rnuch
27-08-2014, 15:55
Bo Jackie Chan ich reklamuje... :twisted:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.thecolorblindphotographer.com/wp-content/uploads/2010/04/Canon-EOS-550D-DSLR-Jackie-Chan-Eye-of-Dragon-Edition-event.jpg) Łe tam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/brucelee-2.jpg
źródło (http://www.petapixel.com/assets/uploads/2010/09/brucelee.jpg)
krzysiekn
27-08-2014, 16:29
kurde,a jakiego korpusu używa Chuck Norris?:roll:
Nokii 3210.
Bruce w grobie sie przewraca, ze Nikon tera takie kasztany wypuszcza ;)
Niech tylko nie wykastrują to d750 z przycisku AF-ON, bo na tych fotach to raz jest, raz nie ma.. Takie przyzwyczajenie, no.. ;)
Matryce z D610 (bo wielu nie kupiło i raczej nie kupi D810 ze wzgledu na duże 36mpix) , af i proc z 810, mam nadzieję, że lepszą puszkę budowy typu D700/D810. Na coś takiego bym zamienił/dokupił moje D700 :)
Wielu nie kupiło i nie kupi nie ze względu na 36mpix bo to zaleta a ze względu na:
a) brak funduszy na zakup D810
b) brak funduszy na zakup dużych i szybkich dysków SSD
c) brak funduszy na zakup wydajnego komputera
Za kilka lat kiedy stanieją wydajne komputery i dyski SSD nikt nawet nie spojrzy na aparat z matrycą poniżej 20mpix. Canon podobno w mark4 ma wprowadzić 30mpix. Wyścig trwa :) Zamiast cieszyć się innowacyjnym aparatem to wielu szuka dziury w całym :) Gdyby to Canon wprowadził te 36mpix to byłoby narzekanie że Nikon z tyłu... :P
Skąd takie podejrzenie?
To pewnie dadzą 24mpix :D 24x7,5=180 :D
Wielu nie kupiło i nie kupi nie ze względu na 36mpix bo to zaleta a ze względu na:
a) brak funduszy na zakup D810
b) brak funduszy na zakup dużych i szybkich dysków SSD
c) brak funduszy na zakup wydajnego komputera
Zapomniałeś dodać jeszcze punkt o kartach pamięci ;)
Pewnie masz sporo racji = tym większy problem Nikona.
Mam wydajnego kompa, jest większe SSD, a i kasa na D810 by się znalazła.
Tylko, że dla mnie 36Mpix nie jest zaletą, bo najnormalniej w świecie nie wykorzystam możliwości idącej za tak dużą ilością pixeli, za to jest kilka minusów posiadania tak dużej matrycy (co już dość szczegółowo zostało omówione). Największy wydruk jaki zrobiłem to 50x70cm. Zawrotne 12Mpix z D700 :) i muszę powiedzieć, że na ścianie wygląda naprawdę "zajefajnie". Pewnie z D810 byłoby lepsze ale... To trochę tak, jakby porównać np. Opancerzony Transporter OT-64 SKOT i Nissana Patrola. Do czego mi potrzebny palący 50L/100km SKOT skoro Patrol "robi robotę" w 110%?
Reasumując - chcę mieć wybór, i nie chcę, żeby ten wybór ograniczał się do "zabiedzonego" D610 albo "upasionego" D810.
Zapomniałeś dodać jeszcze punkt o kartach pamięci ;)
Pewnie masz sporo racji = tym większy problem Nikona.
Reasumując - chcę mieć wybór, i nie chcę, żeby ten wybór ograniczał się do "zabiedzonego" D610 albo "upasionego" D810.
Dokładnie tak. Jeszcze karty :)
Ja zacząłem wymianę sprzętu od komputera i dysku a teraz składam na aparat :) I zgadzam się że powinien być wybór pomiędzy równorzędnymi aparatami studio 36mpix i repo 24mpix. Nawet w takiej samej cenie. Nie takim jak pomiędzy D800 i D800E, które różniły się jedynie filtrem AA (halooo) i pomiedzy D610 mocno okrojonym a D810 aparatem z zupełnie z innej półki.
Myślę jednak, że pakowanie matryc nie zakończyło się jeszcze. Jeden z kolegów napisał, że Canon stanął na 22 mpix jedynie z powodu trudności technicznych w osiągnięciu wyższej rozdzielczości. Być może, choć może już te problemy rozwiązali bo są słuchy, że 5Dm4 ma mieć matrycę 30mpix. Ciekawe czy Canoniarze też będą tak narzekali jeżeli się to potwierdzi? :)
Czy ceny nikona są wygórowane? Przecież Canon trzyma wyższe.
Nie każdy musi jeździć Mercedesem, BMW czy Audi. Ford czy Opel też są dobrymi samochodami i równie dobrze można nimi przemieszczać się z punktu A do punktu B do czego są stworzone... Że też posłużę się analogią :D
A quick update on the Nikon D750 - the camera will be announced in approximately 10 days (around September 11-12th), which is right before the start of the Photokina show (September 16th). I can also confirm the 51 AF points. I have few other specifications that I may publish later today (still trying to confirm them). If you have any additional specs, please contact me.
Read more on NikonRumors.com: http://nikonrumors.com/2014/09/02/nikon-d750-dslr-camera-to-be-announced-in-10-days.aspx/#ixzz3CC1ZLvm6
Najs :)
robin102
03-09-2014, 08:29
A mówiłem że tak będzie że zrobią następce D700 w prostej linii. Miła wiadomość z rana :)
Ja z hurra optymizmem się jeszcze chwilę wstrzymam ;)
kurczeblade
03-09-2014, 09:03
dobrze że się nie szarpałem na D800/10 :)
no i miodzio-akurat przez zimę napaleńcy przetestują, zdiagnozują choroby wieku dziecięcego i na wiosnę będzie można myśleć o zakupie.
Chyba na wiosne bedzie mozna myslec o D760 :twisted:
"nowa legenda" będzie bez wad :)
Łudzę się (naiwnych nie sieją), że Nikon zdaje sobie sprawę, że jeśli to rzeczywiście ma być puszka, dla tych, którzy po D700 próżno szukali następcy w ich ofercie, to musi być to coś naprawdę pozbawionego "baboli".
Należę do tych, którzy uważają D700 za jeden z najbardziej udanych DSLR w historii tej marki, i jeśli Nikon ma zamiar "jechać" na (jakby nie było) bardzo dobrej powszechnej opinii o D700-tce, to moim zdaniem mają mega ciężką "misję". Oby im się "udało".
no i miodzio-akurat przez zimę napaleńcy przetestują, zdiagnozują choroby wieku dziecięcego i na wiosnę będzie można myśleć o zakupie.
Taaa... albo szukać kolejnego egz. D700 lub emigrować do C ;)
Dla mnie najważniejsze by ten D750 miał sprawny AF, bez cyrków w stylu różnych nastaw af-tune dla różnego typu światła.
750 powinien byc godny przytulenia.
Taaa... albo szukać kolejnego egz. D700 lub emigrować do C ;)
Dla mnie najważniejsze by ten D750 miał sprawny AF, bez cyrków w stylu różnych nastaw af-tune dla różnego typu światła.
Ja jestem przerażony jak AF w nowych puszkach działa, patrząc przez pryzmat świeżo nabytego D7100.
Tam gdzie D700 zrobi 9 ostrych na 10 strzałów, D7100 zrobi 9 nieostrych na 10 strzałów.
A C kusi nie od dziś.
kurczeblade
03-09-2014, 09:49
Chyba na wiosne bedzie mozna myslec o D760 :twisted:
ha ha :D nie zdziwię się jak tak będzie :D
Oby miał w końcu więcej "krzyżaków" i ciut większe powiększenie w wizjerze (choć w to drugie raczej nie wierzę)...
Archibald6803
03-09-2014, 09:58
Ja jestem przerażony jak AF w nowych puszkach działa, patrząc przez pryzmat świeżo nabytego D7100.
Tam gdzie D700 zrobi 9 ostrych na 10 strzałów, D7100 zrobi 9 nieostrych na 10 strzałów.
.............
Eeee tam ..... chyba kolega trochę przerysowuje (faktycznie istniejący) problem ...... ; mi tam swego czasu , już po paru godzinach zabawy , d7100 w reportażu sportowym zaczął robić circa 6 ostrych kadrów na 10 ;-) ; ale początkowe próby były , delikatnie mówiąc , mało zachęcające..... .
"Nowe" puchy Nikona mają MZ inaczej oprogramowany AF , w stosunku do "starych" ; jednak jak się wyczai te algorytmy to można jakoś wytrzymać ........ (nawet z MC1000)
Patrząc na to co wyrabia w ostatnich latach dział inżynierski Nikona nie sądzę , żeby nowy d750 miał AF tak pewny jak d700 czy d3s. Nie będzie wprawdzie źle , ale będzie zapewne "inaczej".
"Nowe" puchy Nikona mają MZ inaczej oprogramowany AF , w stosunku do "starych" ; jednak jak się wyczai te algorytmy to można jakoś wytrzymać ........ (nawet z MC1000)
Nie obraź się, ale jak czytam taki tekst, że "nowe algorytmy w AF"... Skoro celujesz w punkt A i walisz np. serią i w D700 jest 9 ostrych/10, a w puszce z "nowym algorytmem" jest ich np. 2 to o czym my mówimy? Na czym ma polegać nauka przez użytkownika nowego algorytmu? Chyba jedynie na tym, by uznać, że lepiej wcale nie robić serią, bo choćby w folderze reklamowym pisało, że jest 100klatek/sekundę to o kant d... rozbić tę informację, skoro wiadomo, że trafimy z dwoma ;)
Albo to, że puszka w świetne dziennym trafia ze szkłami bez mikrokalibracji, a w świetle sztucznym (wcale nie jakimś mieszanym tylko tam gdzie są zwykłe żarówki) wymaga już kalibracji +10.... podczas gdy STARY D700 trafia i w jednym i drugim przypadku bez pudła... to o czym my rozmawiamy?
Ja rozumiem, że są tu osoby, które denerwują się jak pisze się cokolwiek złego na temat ich ukochanego nikona, ale nie zawijajmy za przeproszeniem "gówna w sreberka", tylko pewne rzeczy nazywajmy po imieniu. Co mnie obchodzi, że jakiś tam super hiper multicam milion pincet działa INACZEJ. Dla mnie końcowego użytkownika ma to działać dobrze i powtarzalnie (to tak a propos rozjeżdżania się AF po czasie choćby w D800).
Oczywiście całość trochę przejaskrawiłem, ale chodzi o sens.
Kupiłem mojego D800 za prawie 10tys. i te cyrki z af które są, to dla mnie niepojęte w tej klasie sprzętu. Archibald6803 - nie wiem jak można wyczaić te algorytmy, ratuję się tym, że robię po kilka zdjęć i liczę, że któreś siądzie, ehh.. Chcę kupić drugie body, ale jeśli D750 dalej będzie miał takie kompromitujące wpadki no to nie wiem..
edit: prz3mo - wyjąłeś mi to z ust, jak te wpadki z af odbierają mi radość fotografowania to wtedy mam podobne wrażenia. Kiedy zmieniałem system z Sony, gdzie z af szału nie było, miałem kupić D7000, ale przez wpadki z af się zdecydowałem na D700, było naprawdę super, stąd po linii prostej zakup D800 i... jest jak jest..
ppawel232629
03-09-2014, 10:43
Czyli najlepiej, jakby do starej puchy D700 wsadzili matrycę z d600 i niczego innego nie zmieniali. Wtedy wszyscy będziemy zadowoleni (ja też) :)
Czyli najlepiej, jakby do starej puchy D700 wsadzili matrycę z d600 i niczego innego nie zmieniali. Wtedy wszyscy będziemy zadowoleni (ja też) :)
Oczywiście, że tak. Pisałem to już nie raz :) Nowa matryca + funkcje video i mogą mi nawet wysłać w kartonie po butach, bez ich złotego pudła ;)
bez ich złotego pudła ;)
Aktualnie to pudlo to najlepsza rzecz jaka dostajesz... :mrgreen:
ppawel232629
03-09-2014, 10:49
Oczywiście, że tak. Pisałem to już nie raz :) Nowa matryca + funkcje video i mogą mi nawet wysłać w kartonie po butach, bez ich złotego pudła ;)
Jeszcze żeby cena była zbliżona bardziej do ceny D6x0 a nie do d8x0 :)
Praktyka chyba bezsprzecznie pokazuje, że każda zmiana ilosci Mpx (nowsza matryca) oznacza zmianę wielu algorytmów (np pomiar światła, WB, AF). Nie wiem dlaczego, ale tak jest od czasów D70. Popatrzcie sobie, każda nowa matryca powodowała jakieś zamieszanie i było to poprawiane w następnym body z tą matrycą.
D70 niedoświetlał, następne body z tą matrycą, niższy model D50 naświetlał lepiej. D80 prześwietlał, następne body - nie. Minęło 10 lat z cyfrakami, a co nowe body, to muszę się uczyć na nowo jak pracuje pomiar matrycowy. A mogło by się wydawać, że skoro algorytm raz poprawiono na dobry, to nie powinien być zmieniany przy innych, kolejnych matrycach (a proszę pamiętać, że to wcale nie piksele matrycy są elementem pomiarowym, "światłomierzem"). Piszę o ekspozycji (pomiar matrycowy znaczy się) ale to samo dotyczy WB oraz czasami także AF. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Tzn jedna rzecz się nasuwa jesli chodzi o AF. Więcej Mpx obnaża bardziej błędy AF.
Na szczęście 24 Mpx na FF - taka matryca już jest, więc w D750 jest szansa, że nie spie.... np światłomierza.
Dla tych co sądza, że uważam D800 za jakiegoś grala to nie. Pomiar matrycowy uważam za zwalony. Jak się robi na preselekcji np A, to trzeba szaleć z korekcjami bardziej niż w moich poprzednich aparatach. To mi przeszkadza, a nie jakiś tam AF, który jest celny. W D800 więcej pracuję w manualu, nie mogę się zdac na tryb A. Smutne to.
Praktyka chyba bezsprzecznie pokazuje, że każda zmiana ilosci Mpx (nowsza matryca) oznacza zmianę wielu algorytmów (np pomiar światła, WB, AF). Nie wiem dlaczego, ale tak jest od czasów D70. Popatrzcie sobie, każda nowa matryca powodowała jakieś zamieszanie i było to poprawiane w następnym body z tą matrycą.
D70 niedoświetlał, następne body z tą matrycą, niższy model D50 naświetlał lepiej. D80 prześwietlał, następne body - nie. Minęło 10 lat z cyfrakami, a co nowe body, to muszę się uczyć na nowo jak pracuje pomiar matrycowy. A mogło by się wydawać, że skoro algorytm raz poprawiono na dobry, to nie powinien być zmieniany przy innych, kolejnych matrycach (a proszę pamiętać, że to wcale nie piksele matrycy są elementem pomiarowym, "światłomierzem"). Piszę o ekspozycji (pomiar matrycowy znaczy się) ale to samo dotyczy WB oraz czasami także AF. Nie wiem dlaczego, ale tak jest. Tzn jedna rzecz się nasuwa jesli chodzi o AF. Więcej Mpx obnaża bardziej błędy AF.
Na szczęście 24 Mpx na FF - taka matryca już jest, więc w D750 jest szansa, że nie spie.... np światłomierza.
Dla tych co sądza, że uważam D800 za jakiegoś grala to nie. Pomiar matrycowy uważam za zwalony. Jak się robi na preselekcji np A, to trzeba szaleć z korekcjami bardziej niż w moich poprzednich aparatach. To mi przeszkadza, a nie jakiś tam AF, który jest celny. W D800 więcej pracuję w manualu, nie mogę się zdac na tryb A. Smutne to.
Jacek, ale przyznasz, że prześwietlenie czy niedoświetlenie w dany modelu to jest po prostu stała cecha? Wiesz, że tak jest, bierzesz na to poprawkę podczas ustawiania parametrów i fotografowania. I tyle. W niczym to nie przeszkadza. A cyrki z rozjeżdżającym się AF, czy brak powtarzalności jego pracy to już większy problem.
Słynny "przepał na matrycowym w D80" to pikuś w por. do bolączek jakie mają obecne puszki N. A przypomnijmy, że D80-tka to niski model.
siwyozzman
03-09-2014, 11:32
Pożyjemy zobaczymy ale wiele wskazuje na to ze dobrze to już było... Mam taka refleksję i w dziale spekulacyjnym mogę się nią podzielić... wrażenie jest takie że Canon i Nikon zawsze pozycjonują produkty w taki sposób aby nie konkurowały...długo czekaliśmy na następce D700 - wszystko wskazuje na rychłego następce. Canon ma "wypuścić" prawie na bank 7D mark 2 czyli odpowiednik D300s na miarę czasów - sprawa niebywała bo wszystko wskazywało na to liderzy rynku szybkiego body cropowego już nie wyprodukują... Rynek foto jest specyficzny...są dwaj liczący się gracze dla których "falowanie" wiodącej marki jest na rękę... Przesiadka z jednego systemu na drugi to ogromne koszty... bo szkła i lampy też trzeba zmienić ... migrujący z jednej marki do drugiej to skarb dla nich :) Jesteśmy wszyscy nabrani - być może skośne ludki spotykają się przy sake i ustalają plan działania a my się podniecamy i wkurzamy. Gdzie w grę wchodzą duże pieniądze nie ma przypadków! Jestem zdania że sprzęt cyfrowy Nikona od czasu D3 - D700 jest na tak wysokim poziomie wykonania i jakości zdjęć że zmiany dla amatora są fanaberią. Może być lepiej jeżeli chodzi o zdjęcia ale tracimy na jakości wykonania i pewności działania... czy będą jeszcze korpusy porządnie wykonane oprócz tych topowych... śmiem wątpić...głaskać i pieścić stare aparaty bo mają swoje zalety... przerabiałem D7000 i żadnej nowości od Nikona nie chcę - dało się nim zrobić świetne zdjęcia ale czasem odbierał radość fotografowania bo bez korekty AF w różnym kolorze oświetlenia się nie dało zrobić ostrych zdjęć... a zdjęcia o ładnych kolorach, szczegółowe....
robin102
03-09-2014, 12:25
"dobrze że się nie szarpałem na D800/10 :smile:"
całkiem możliwe że na D7500 trzeba się będzie mocniej szarpnąć bo nowość bo kontynuacja legendy bo szybszy bo nowocześniejszy bo kiler na Canony ;) bo premie ludzie chcą dostać u Nikona :)
Jacek, ale przyznasz, że prześwietlenie czy niedoświetlenie w dany modelu to jest po prostu stała cecha? Wiesz, że tak jest, bierzesz na to poprawkę podczas ustawiania parametrów i fotografowania. I tyle. W niczym to nie przeszkadza. Absolutnie nie. Gdyby była stała poprawka to nawet bym się nie odezwał. Sęk w tym, że potrzeba mi było przy fotografowaniu pewnego eventu robić korekcje od -2 EV do +0,7 EV. To prawie 3 przysłony rozrzutu! Fakt, że część zdjęć była we wnętrzu, część na zewnątrz, a pogoda zmienna i czasami było słońce, a czasem chmury. Dlatego w M tez było nieciekawie, bo co chwila parametry się zmieniały. A automatyka ... do kitu. Nie szło zrobic tego zlecenia w jpg, sporo zdjęć musiałem przez ekspozycje wywoływać z RAW (ja robię jpg+RAW, jak jpg dobry to RAW wyrzucam). Może ci co robią RAW nie zwracaja uwagi na ekspozycje, ja bardzo zwracam bo robię głównie w jpg.
Jak będzie fajny to se kupię:)))
Absolutnie nie. Gdyby była stała poprawka to nawet bym się nie odezwał. Sęk w tym, że potrzeba mi było przy fotografowaniu pewnego eventu robić korekcje od -2 EV do +0,7 EV. To prawie 3 przysłony rozrzutu! Fakt, że część zdjęć była we wnętrzu, część na zewnątrz, a pogoda zmienna i czasami było słońce, a czasem chmury. Dlatego w M tez było nieciekawie, bo co chwila parametry się zmieniały. A automatyka ... do kitu. Nie szło zrobic tego zlecenia w jpg, sporo zdjęć musiałem przez ekspozycje wywoływać z RAW (ja robię jpg+RAW, jak jpg dobry to RAW wyrzucam). Może ci co robią RAW nie zwracaja uwagi na ekspozycje, ja bardzo zwracam bo robię głównie w jpg.
Ja sporo fociłem D80 i nie miałem żadnego problemu. Fakt, focę tylko w rawach.
D80 nie miałem. Pisałem teraz o D800, który ma gorszy matrycowy od D700, D200.
Archibald6803
03-09-2014, 14:28
Nie obraź się, ale jak czytam taki tekst, że "nowe algorytmy w AF"... Skoro celujesz w punkt A i walisz np. serią i w D700 jest 9 ostrych/10, a w puszce z "nowym algorytmem" jest ich np. 2 to o czym my mówimy? Na czym ma polegać nauka przez użytkownika nowego algorytmu? Chyba jedynie na tym, by uznać, że lepiej wcale nie robić serią, bo choćby w folderze reklamowym pisało, że jest 100klatek/sekundę to o kant d... rozbić tę informację, skoro wiadomo, że trafimy z dwoma ;)....................................
Nie obraziłem się , mamy przecież identyczne ogólne zdanie w tym temacie ;
By nie robić nadmiernego OT , jednak gwoli wyjaśnienia ; w mojej poprzedniej wypowiedzi zasugerowałem jedynie , bazując na swoich organoleptycznych doświadczeniach wynikających z intensywnego w ostatnim czasie "przetestowania" niemal wszystkich puch spod znaku N (tych "starych" i tych "nowych") , że tymi "nowymi" puchami przy odrobinie chęci i po lekkiej modyfikacji przyzwyczajeń z d300 lub d700 - tzn. ==> inaczej ustawiając parametry AF , inaczej naprowadzając kadr , w inny sposób rozpoczynając serię , inaczej tą serię prowadząc w kadrze - też można / da się focić dynamiczny sport w trudnych oświetleniowo warunkach ........ ale ( w domyśle ) należy to czynić raczej tylko DLA ZABAWY i amatorsko, bez nastawiania się na jakiś ponadprzeciętny efekt.
Do utrzymania najwyższych standardów reporterskich (pro czy semipro) służą przecież inne puchy ( d700,d3s i d4s ) ... i być może będzie służyło d750 ..........;
Ja , w odróżnieniu od wielu osób , nie czekam na d750 ...... Będzie to FX , a ja do swojej fotografii mam już w torbie wyśmienitą puchę FX , która spełnia w 100% wszystkie moje potrzeby i oczekiwania .
Gdyby tak d750 miał być DX-em ......... aaaa , to co innego..... już bym przebierał nogami ........
Spoko, Archibald, kojarzyłem że jesteś po właściwej stronie barykady ;)
cz4rnuch
03-09-2014, 17:49
Przy okazji plotki o N20/1.8 pojawił się wpis o szybkostrzelności i AFie nowej puszki http://nikonrumors.com/2014/09/03/rumors-for-a-new-nikon-20mm-f1-8g-lens-with-nano-coating.aspx/
kurczeblade
03-09-2014, 19:25
o je.b t//wa mać :) 20 1.8 - 35 1.8 - 50 1.8 - 85 1.8 Już kocham ten zestaw szkieł na FX :D
6.5fps? Ja tu żyć Nikonie, jak żyć?
I do tego zakończenie linii D610. Czyli taki D7100 w FX. Obudowa z D610 i AF z D810. Jak dla mnie super.
A mi tu coś śmierdzi i uważam, że tak naprawdę D750 to pokłosie wpadki z D600. Woleli już lepiej to czymś zastąpić niż dalej funkcjonować z łatką "to Ci od syfu na matrycy/problemami z AF".
nikoniarz
03-09-2014, 20:14
Ja myślę, że Ty jednak powinieneś zakupić Canona (jeśli jeszcze tego nie uczyniłeś)...
I do tego zakończenie linii D610. Czyli taki D7100 w FX. Obudowa z D610 i AF z D810. Jak dla mnie super.
A dla mnie nie :(
Oczywiście byłby to spory "upgrade" linii 6XX, ale dalej to nie będzie następca D700.
Ciekawi mnie na plota o końcu 600tek ale jakoś nie chce mi się w to do końca wierzyć.
Może faktycznie chcą się odciąć od złej renomy, która się ciągnie za D600. Tylko czy w takim razie D750 będzie w podobnej cenie co obecnie D610? Jeśli nie, to odejdą od planu taniego FX, do którego chyba od jakiegoś czasu zmierzają.
Dalej nie będzie następcy D700. Przy takim rozwiązaniu użycie nazwy będzie takim samym, albo i większym nadużyciem jak w przypadku Noct-Nikkor. "Następcy" dość daleko pod wieloma względami do "legendy"...
A może jednak zrobią D750 jako faktycznego następcę D700. Cena będzie między D610 a 810. Skończą z serią D6xx a w to miejsce pojawi się następca D300? :D
Na całe szczęście za kilka dni sprawa powinna się wyjaśnić i będzie wiadomo czy Nikon odrobił lekcję czy jak to ma ostatnio w zwyczaju dał .....
Na całe szczęście za kilka dni sprawa powinna się wyjaśnić i będzie wiadomo czy Nikon odrobił lekcję czy jak to ma ostatnio w zwyczaju dał .....
Wiadomo to będzie dopiero wtedy jak ludzie to będą mieli w łapach. Czy ustrzezono się większych wpadek.
Chodziło mi o to, że będzie wiadomo czy to prawdziwy następca D700 czy raczej podkręcony D610.
To czy wyjdą jakieś wpadki czy nie to już zuuupełnie inna bajka ;)
Ja myślę, że Ty jednak powinieneś zakupić Canona (jeśli jeszcze tego nie uczyniłeś)...
Może raczej Sony'ego?
robin102
04-09-2014, 00:46
Zobaczycie że za kontynuacje legendy przyjdzie zapłacić słoną cenę. Będzie kosztował trochę więcej niż D800 czy D810.
A mi tu coś śmierdzi i uważam, że tak naprawdę D750 to pokłosie wpadki z D600. Woleli już lepiej to czymś zastąpić niż dalej funkcjonować z łatką "to Ci od syfu na matrycy/problemami z AF".
A moze jednak niekoniecznie. Moze Nikon zamierza obstawic tandem jaki byl za czasow D3s/D3x (czyli body repo + body high mpix), tylko polke nizej czyli D810 i D750. Cena nizsza, a wiec wieksza ilosc sprzedanych egzemplarzy itp. Jednak body jednocyfrowych nie sprzedaja sie az tyle, co segmentu D700/800/... i takie rozroznienie ma wiekszy ekonomicznie sens wlasnie w tym segmencie, niz segmencie jednocyfrowym. Rowniez pozycjonowanie cenowe idealnie by pasowalo, np. w stanach D610 (1900 USD) - D810 (3300 USD) - wiec takim D750 w cenie ok 2500-2600 USD idealnie by pasował.