Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Rzadko widzę kogoś z flagowcem Canona i zastanawiam się dlaczego? Czy te małe aparaty C są na tyle dobre że dają sobie radę w starciu z flagowcami N ? Gdyby wyszedł taki mały flagowiec Nikona to chętnie bym kupił jako drugie body lub może nawet pierwsze.
Tu raczej może chodzić o to, że pomiędzy klasą średnią a flagowcami w Canonie nie ma różnicy, więc po co przepłacać? :mrgreen:
Trochę spekuluję, ale na jednym zleceniu pracowałem na D610 i 5d MK3 i strasznie mnie denerwował szum i banding w cieniach na niskich ISO w C.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mnie cisza w temacie przecieków zastanawia. CES za 2,5 tyg a tu tylko jedna plotka na NR jest. Zawsze było coś więcej wiadomo. Czyżby producenci zmienili filozofie?
A co do następcy D700 to wg Nikona jest nim D750, więc wątpię żeby nową linię wypuścili. Ale z nimi nigdy nic nie wiadomo.
A to? -KLIK- (http://thenewcamera.com/nikon-d620-to-come-in-first-half-of-2017/)
A ja myślę że Nikon wyciągnąl lekcje że uniwersalnosc do niczego nie prowadzi i zaczyna zawracać z tej drogi.
Po uniwersalnym D4 wprowadził D5 które jest typowo reporterskie z bardzo wysokim iso i stosunkowo słabym niskim iso.
Do tego ma D810 z super niskim iso. Nim można zrobić wszystko dobrze oprócz reporterki. Do tego został stworzony.
D750 to uniwersalne body do wszystkiego i stosunkowo tanie.
Niech tego się trzyma Nikon. A będzie ok.
Oczywiście jest D500 jako topowe dx i linia entry level. Wspaniałe uzupełnienie.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 13:08
Jacek; masz rację - 5d4 ma więcej fps niż d810. Tyle tylko, że 5d3 jest 2 lata młodszy niż d810, i 4 lata od pierwotnego body na bazie którego powstał D800 - czyli od d800. Poza tym D810 to inna liga - to body hires a nie mid res. konkurentem dla niego jest 5ds a one mają też 5fps. Oczywiście - mają 50mpix - ale są są zauważalnie młodsze. Poza tym w kontekście szybkostrzelności canona, warto wziąć zarządzanie energią - nikon konsekwentnie zachowuje w tym względzie określone stanowisko - akumulatory starczają na zdecydowanie dłużej. Przecież nie trzeba mieć doktoratu z fizyki żeby wiedzieć że moc potrzebna do przetwarzania danych musi mieć swoją cenę - zwróć uwagę na ile starcza zasilanie w canonach i nikonach - Na najnowszym aku akumulatorze, zaprezentowanym z 1dmk2 - wg CIPA - 1200zdjęć, nikon D5, na starym aku, znanym z D4s wyciąga 3780zdjęć ! 7dmk2 potrafi na jednym naładowaniu wg tej samej normy zrobić 670zdjęć, a słaby w zarządzaniu energią D500 - 1240 - na małym aku potrafi więcej niż 1dx2. Oczywiście można dyskutować czy to istotne czy nie -ale nie ma na to obiektywnego osądu - dla jednego ważniejsze będą 2FPS osiągane w dość ograniczonych okolicznościach (warto zerknąć do instrukcji canona, gdzie jest naprawdę sporo ograniczenie trybu 14fps), a dla innego minimalnie mniejsza prędkość, ale praktycznie nieograniczone zasilanie.
Odnośnie możliwości przetwarzania danych - 36mpix przy 5fps to odpowiednik 11.25 fps w d4s - czyli na zwykłym, "małym" zasilaniu d810 potrafi przetworzyć tyle ile flagowiec pokazany w tym samym czasie. Jeśli przełożymy to na 42mpix - to zakładając wydajność 14fps z d5 jako max możliwości sprzed roku, wychodzi 6.9fps, więc biorąc pod uwagę upływ czasu - nie sądzę żeby 7fps przy 42mpix nie było obecnie realne. większym problemem zaczyna się stabilna praca lustra potrzebna do bezdrganiowej ekspozycji i pracy AF.
Tak naprawdę praktycznym odpowiednikiem 5d3 jest d750 - poza delikatniejszą budową (nie twierdzę że to nie ważne) to podobne aparaty - i d750 jest jednak szybszy niż 5d3, przy większej matrycy - pewnie też ze względu na różnicę daty premiery ale znów - wydajność zasilania nikona - jest bezkonkurencyjna - nie będę sięgał po dane, ale bez problemu w pracy w seriach uzyskałem na d750 ok. 3500zdjęć na 60% akumulatora, a nie znam nikogo kto w canonie uzyskałby taki wynik na całym aku.
Odnośnie cen - za długo by pisać, bo temat szeroki. W każdym razie to że dla nas jest to za drogi sprzęt nie ulega wątpliwości, ale że producent z tego sobie nic nie zrobi niewiele wynika. Dlaczego ? bo to że pokażą mini d5 za 50% ceny nie spowoduje wzmocnienia rynku a jedynie jakiś tam ruch - pewnie sprzedają więcej tego body, na któym zarobią zdecydowanie mniej niż np. d750 którego sprzedają o tyle sam mniej a zarobiliby na min więcej. Rynek DSLRów jest spadkowy - i producenci mają świadomość że zmniejszenie ceny do poziomu jako teoretycznie mogliby udźwignąć nic nie zmieni. Canon ma większy udział w rynku niż nikon - ale to kwestia błędów nikona w zakresie strategii a nie obecnie oferowanej lini produktów. Nikon przegapił wprowadzenie FF (nie ważne z jakiego powodu, ale był to błąd) i wydaje się mniej przykładać wagi do zadowolenia klienta pro z obsługi.
Nie rozpatrujesz "jakości" pikseli a to w sprzęcie dla reportera istotne. Z opinii reporterów, istotne jest żeby np. plik przycięty do 1500 czy 2000pix na długim boku, z iso1600 czy większym nadawał się do publikacji np. na okładkę w gazecie. Bo więc te piksele muszą być naprawdę wysokiej jakości żeby broniły się praktycznie w skali 1:1. Matryce o małej rozdzielczości jak D3,D4,D5 spokojnie dają radę, ale gęste matryce na takich czułościach, przy kiepskim świetle, prezentują atrakcyjną jakość - ale po przeskalowaniu a nie w skali 1:1. No więc po co temu reporterowi wielki pliki które tylko w teorii dają większe możliwości kadrowania, bo w praktyce, w skali 1:1 są gorsze niż to co miał do tej pory ?
edit:
jeszcze odnośnie mojego sprzętu:
D4 i d800 można obecnie kupić w bardzo rozsądnej cenie, nawet ze stosunkowo niskim przebiegiem i na fakturę. A nadal jest to sprzęt którym można zrobić niemal wszystko - D5 ani następca d8x0 poza kolosalnymi wydatkami, wniosą niewiele korzyści. Zawodowcy którzy sami się finansują -też mogą w ten sposób nabyć sprzęt - więc nie muszą wydawać 28ytyś za premierę D5 (czy nawet obecne 26tyś - więcej niż musiałbym wydać obecnie na wszystkie moje body).
. Canon ma większy udział w rynku niż nikon - ale to kwestia błędów nikona w zakresie strategii a nie obecnie oferowanej lini produktów. Nikon przegapił wprowadzenie FF (nie ważne z jakiego powodu, ale był to błąd...Wladca Pikseli pokazał wykres wartości giełdowej Nikona. Spadło w okolicach 2013 - D800 i D600. Nikon ciagle robi błędy w strategii. W tym czasie (trzęsienie ziemi i powódź - to na pewno też było fatalne) dał D800 - przepakowany pikselami (myśleli, że to będzie przebój) a to nie był następca D700, szału nie zrobił (ludzie nie byli przygotowani do stosowania krótkich czasów), wręcz przeciwnie, narzekano. A D600 - wiadomo, kurz. Lepiej by Nikon nie robił rewolucji (12->36), a ewolucje i dopracowywał konstrukcje (drgania wpływające na obraz). gdyby to robił stopniowo to by to wyglądało inaczej - zarówno jod strony konstrukcji jak i zmiany nawyków u ludzi i dał by to co by chcieli - następcę D700.
Wg mnie lepiej mieć produkt podobny do D5 niż liczyć na D750. Bo następca D700 i tak by się sporo różnił od D5, D700 też się różnił od D3. Zawsze w fps, zasilaniu, zintegrowanym gripie, mocniejszej obudowie. Następca D700 wcale nie musi zabijać D5.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 15:23
Oczywiście, kilka wpadek sprzętowych bezwzględnie przyczyniło się do sytuacji nikona. Ale przecież cały rynek się kurczy a nie tylko spada wartość akcji nikona.
To sobie podyskutowaliśmy, a ciekawe co naprawdę zrobi nikon poza kolejną podwyżką cen ? ;)
No i macie. http://www.cameraegg.org/nikon-d760-as-baby-nikon-d5-rumored-to-be-announced-in-2017/
Troche watpie w ten sam sensor co w D5 bo to byloby po raz pierwszy oferowanie mniej Mpx niz w poprzedniku. Na pewno ten sam AF - to tak.
W 2017 pokażą i nowe D760 jak i również nowy D820 z matryca >70mpx.
Nikon coś musi zrobić.
To ich w końcu 100lecie istnienia i musza pokazać coś z grubej rury.
Troche watpie w ten sam sensor co w D5 bo to byloby po raz pierwszy oferowanie mniej Mpx niz w poprzedniku. Na pewno ten sam AF - to tak.Ale co było jego poprzednikiem? Bo chyba nie D750 mimo nazwy. Jeśli to zmniejszona wersja D5 to jedynym jego poprzednikiem był D700 więc nie ma żadnego precedensu. D700 miał tyle samo Mpix co jego duży brat- flagowiec.
Można kombinować i tak jak piszesz :) ale wątpię czy wtedy ktoś nagle kupi body z mniej niz 20 Mpx. To bedzie ciężkie do przełkniecia dla większości grup potencjalnych nabywców. Np fotografow ślubnych itd.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 20:53
A ja bardziej wierzę w mniejsze body z sensorem z D5 niż w ten sam układ AF. Jeśli już to dostanie ten sam sam sensor AF (choć też nie wiadomo - bo to co zapewnia D4/d4s i czy d750 nadal jest na bardzo wysokim poziomie) ale cały system AF będzie inny. Przecież system AF to tylko ze strony elektronicznej nie tylko matryca ale także, matryca pomiarowa RGB, odpowiednie algorytmy realizowane przez expeed albo wydzielony procesor. Zmiana jakiegokolwiek z tych elementów powoduje że system działa inaczej. Do tego dochodzi część mechaniczna - czyli lustra. Tu także będzie zupełnie inaczej, bo nie ma szans żeby nikon wsadził ten zespół z d5 do tańszego body.
Natomiast matrycę obrazową z całą pewnością gdzieś będą gdzieś chcieli wsadzić żeby zamortyzować koszty rozwojowe - zanim za 3 lata nikon d6 dostanie nową konstrukcję. W kadencji D4/d4s dostał ją Df, teraz być może będzie to Df2 ? Wtedy Df dostał kiepski AF podobno z powodu za dużych gabarytów sensora AF z d800, teraz mają zminiaturyzowaną wersję z D750 więc kto wie ? Ale i tak nie nastąpi to prędzej niż na kilka miesięcy przed premierą D5s - o ile ten będzie miał jeszcze poprawione obrazowanie.
Chodzi mi nie o procesor itp. Inna bateria inne napięcie we flagowcach - wiadomo. Chodzi mi o to, że użyją tego samego modułu o takim samym pokryciu kadru.
cz4rnuch
16-12-2016, 23:44
Mi to raczej ciężko uwierzyć w to, że taki D760 miałby zastąpić dwie linie czyli D750 i D610. Ci którzy wybrali D600 i D610 zrobili to raczej z powodów finansowych, bo chcieli tanią pełną klatkę więc D760 za dwa tysie z górką to raczej nie jest opcja dla nich. Mam nadzieję, że to tylko takie ploteczki wyssane z palca. Z resztą kamera jajko to chyba jest taki "Fakt" z ploteczkami o kamerach.
Pawel Pawlak
17-12-2016, 00:05
Chodzi mi nie o procesor itp. Inna bateria inne napięcie we flagowcach - wiadomo. Chodzi mi o to, że użyją tego samego modułu o takim samym pokryciu kadru.
Oczywiście jest taka szansa - podobnie jak canon robi w 1dx i 5d. Ale nie jest to pewne, tak samo jak nie jest pewne że praktycznie ten sam sensor może mieć mniejsze pokrycie kadru - jak to ma miejsce w D8x0 vs d750. Oczywiście i tak byłby zalety w postaci crossów szerzej rozmieszczonych. Ale obsługa 155 pół AF tego sensora może wymagać indywidualnego procka, więc podejrzewam że takie rozwiązania w nowych modelach FX będzie się zaczynać od min 3500$ - a więc nie w klasie następcy d750
Mi wydaje się nadal że zrobią przebudowanie w trzycyfrówkach FX, przecież da się zrobić nadal kastrata/ułomnego FX, sensor z D610 popsuć mu troszkę iso i wpakować do puszki z D5xxx, cenę zrobić niższą, taki aparat nie zagrozi pro puchom ani dobrym DX.
Mi wydaje się nadal że zrobią przebudowanie w trzycyfrówkach FX, przecież da się zrobić nadal kastrata/ułomnego FX, sensor z D610 popsuć mu troszkę iso i wpakować do puszki z D5xxx, cenę zrobić niższą, taki aparat nie zagrozi pro puchom ani dobrym DX.
A po co psuć? Dajesz matrycę od 610 w puszkę ala seria D5x00 (jak sam napisałeś) ze wszystkimi jego brakami i zaletami i wio na rynek w cenie do 4k powiedzmy. Kurde, chyba sam bym coś takiego kupił...
Wielu by kupiło taki aparat rezygnując z droższego modelu, dlatego to byłby strzał w kolano nikona.
Jakby miał af z serii D3x00 czy D5x00 to jednak w wielu wypadkach był by za słaby. Ilu masz ślubniaków z D3x00 czy D5x00 nawet jako drugie body a nie główne? Do sportu też by był za słaby.
Pawel Pawlak
17-12-2016, 01:00
Panowie, temat FX za "grosze" wraca jak bumerang ;) Nic z tego - matryca FX kosztuje nie 2x więcej niż DX, a ok. 5-10razy więcej. Jeśli DXowy sensor producent kupuje za 50$ to FXowy kosztuje 250-500$ i nici z body które miałoby przy premierze kosztować 800$ (i nie wpływa na to specjalnie ilość - po prostu wafel krzemowy swoje kosztuje a efektywność jego wykorzystania spada drastycznie wraz ze wzrostem powierzchni jednostkowego elementu - w tym przypadku matrycy.) Przy malejącym rynku można chyba założyć że poziom cenowy (przy premierze) D610 to optymistyczne minimum za jakiegokolwiek FXa.
Pomarzyć zawsze można nie? ;-)
Do CES jakieś 2,5 tygodnia, więc jeszcze trochę i będzie wiadomo co i jak.
Chociaż tak szczerze mówiąc, to bardziej jestem ewentualnych nowych szkieł ciekaw.
krolewicz
17-12-2016, 10:39
zwróć uwagę na ile starcza zasilanie w canonach i nikonach - Na najnowszym aku akumulatorze, zaprezentowanym z 1dmk2 - wg CIPA - 1200zdjęć, nikon D5, na starym aku, znanym z D4s wyciąga 3780zdjęć ! 7dmk2 potrafi na jednym naładowaniu wg tej samej normy zrobić 670zdjęć, a słaby w zarządzaniu energią D500 - 1240 - na małym aku potrafi więcej niż 1dx2.
Paweł, 1200 zdjęć to ja spokojnie robię na paroletnim aku w 1dmk4, na nowym aku w 5dmk3 tez spokojnie mozna zrobic ponad tysiac, podejrzewam że na nowym aku w 1dxmk2 też dasz radę zrobić 3k zdjęć
nikon pewnie istotnie dłużej pracuje na baterii, ale nie są to tak duże różnice jak ty to próbujesz przedstawić
zresztą w kontekście flagowców i 14fps 1dx, to jakby narzekać, że ferrari trzeba częściej tankować niż passata w tdi
Pawel Pawlak
17-12-2016, 12:55
Ale tak jak zapewne wiesz, nie tylko reporterzy używają ten sprzęt. Jadąc w dziki teren, gdzie z ładowaniem może być problem, różnicą jest dla mnie sporą (i nie tylko dla mnie - bo takich fotografów jest więcej ) czy na jednym aku robię tyle co w canonie, czy 3-5x więcej.
Dla niektórych może to być zdecydowanie bardziej istotne niż to czy mają 12fps vs 11fps (1dx vs d4s) albo 14fps w niektórych sytuacja vs 12fps (1dx2 vs d5).
A w tych kategoriach "przeszło tysiąc" na nowym aku w 5d wygląda bardzo licho wobec ok 4-5tyś na 2letnim, starym modelu aku w d750, a nawet 2-2.5tyś na "prądożernym" nikonie D500.
Skoro już chcesz porównywać do ferrari to przepychanki czy 14 vs 12 ma znaczenie jest tak samo bez sensu jak to który model ferrari ma większą prędkość maksymalną :)
Paweł, 1200 zdjęć to ja spokojnie robię na paroletnim aku w 1dmk4, na nowym aku w 5dmk3 tez spokojnie mozna zrobic ponad tysiac, podejrzewam że na nowym aku w 1dxmk2 też dasz radę zrobić 3k zdjęć
nikon pewnie istotnie dłużej pracuje na baterii, ale nie są to tak duże różnice jak ty to próbujesz przedstawić
zresztą w kontekście flagowców i 14fps 1dx, to jakby narzekać, że ferrari trzeba częściej tankować niż passata w tdiAle że Canon to Ferrari?:mrgreen:
W teście norweskiej redakcji Digital Foto wynik Nikona D5 to 3780 zdjęć a Canona 1DXMll to 1210 zdjęć więc Twoje podejrzenia pozostają dalej w strefie podejrzeń, fakty są trochę inne. Osobiście nigdy nie kupiłbym tak dużego kloca jak 1DX gdyby bateria dawała mi możliwość zrobienia tylko ponad 1200 zdjęć.
Pawel Pawlak
17-12-2016, 14:11
@esperal (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68909) - jest realne że w sprzyjających warunkach aku w 1dxmk2 spokojnie wydoli te 3tyś. Tyle tylko, jeśli D4 ma deklarowane 2600zdjęć a u mnie w przeciętnych sytuacjach fotografii seriami, spokojnie strzela 4500-8000tyś zdjęć na używanym, 4 letnim akumulatorze. D4s potrafi więcej, a D5 to już strach się bać ?! 3780 deklarowane, czyli w praktyce pewnie 7000-15000 ? ;)
Na moim D500 obecnie przeciętnie robię 2000-2500 na en-el15 a na tym 4 letniem en-el18 jakies 4000-5000.
Nie twierdzę że to jest niezbędne i dla wszystkich najważniejszy parametr, ale jest to jakaś konsekwentnie utrzymywana filozofia nikona - która być może determinuje minimalnie mniejszą niż canon szybkostrzelność w niektórych modelach.
Oczywiście zgadzam się z tym co napisałeś. Tak naprawdę czekałem na kontrargument obrońców Canona że sprzyjające warunki pozwolą na zwiększenie ilości zdjęć. którzy zapomnieliby jednocześnie że to odnosi się także do Nikona;)
Jakby nie liczyć różnica w ilości zdjęć między markami jest wciąż ogromna.
Sorry, ale można mieć drugi, trzeci akku w kieszeni. A 1 - 2 fps mniej nie da się niczym nadrobić. Z drugiej strony to czy jest 12 czy 13 fps to w % mała różnica. Za to czy to jest 5 czy 8 fps - to róznica znacząca. Naprawdę.
To czy body zrobi 1800 czy 2500 zdjęć jest dla mnie drugorzędne, przecież mogę wziąść drugi aku i mam już 5 tys zdjęć deklarowanych, porażka jest gdy aparat jest wstanie wykonać 300 kadrów (bezlustrowce )
krolewicz
19-12-2016, 11:26
Ale że Canon to Ferrari?:mrgreen:
W teście norweskiej redakcji Digital Foto wynik Nikona D5 to 3780 zdjęć a Canona 1DXMll to 1210 zdjęć więc Twoje podejrzenia pozostają dalej w strefie podejrzeń, fakty są trochę inne. Osobiście nigdy nie kupiłbym tak dużego kloca jak 1DX gdyby bateria dawała mi możliwość zrobienia tylko ponad 1200 zdjęć.
ja mówię o praktyce, a nie testach jakiejś redakcji, na paroletnim aku w 1dmk4 robię spokojnie 1200 zdjec, a tak naprawdę nie wiem, ile bym mógł zrobić, bo mam jeden aku i jak idę na robotę to nie testuję ile zrobię na baterii tylko raczej ją ładuję ;)
więc na nowym aku w 1dxmk2, który ma większą pojemność, na pewno da się zrobić te 3k (mój styl pracy jest raczej niesprzyjający oszczędzaniu energii, po prawie każdej serii zdjęć odpalam ekranik i kluczykuję foty)
na 5d też robię ponad tysiąc, ale nigdy nie testowałem do granic możliwości, bo też mam tylko jeden aku ;)
a argument, że D5 dłuzej pracuje na baterii, ale za to jest zauważalnie wolniejszy, jest moim zdaniem słaby w kontekście topowych body ;)
kilka lat nic nie pisałem na forum, ale żyję ;)
gdzie Wy robicie 5 tysięcy zdjęć na jednym temacie, że takie aku jest potrzebne?????
dla mnie to niepojęta sytuacja :D poza ewentualnie fotoreporterem na olimpiadzie, który siedzi pół dnia na stadionie lekkoatletycznym - chociaż też nie, bo używa kilku korpusów ;)
a robię również "szybkostrzelne" tematy starą D4 typu pokazy samolotów, sport (siata, kopana, pływanie, biegi, żużel itp itd), jakaś dziczyzna i CO GORSZA polityka :D
jeszcze mi się nie zdarzyło zrobić tysiąc klatek w ciągu roboczego dnia, nie mówiąc o JEDNYM temacie...
a żeby dolać oliwy do ognia, najkony coraz częściej zimują w szafie, a pracuję - o zgrozo - bezlusterkowcem który robi 300 klatek na jednym aku :)
Chyba będziemy musieli Ci egzorcyzmy zamówić, bo schodzisz na złą drogę ;)
nikoniarz
19-12-2016, 11:59
Zawody kolarskie- organizator chce miec 2-3 zdjecia kazdego zawodnika (z roznych miejsc na trasie). Do tego dochodzi to co odpada podczas selekcji i juz mamy naklepane 3 tys...
i robisz to jedną puszką??
nikoniarz
19-12-2016, 12:03
Najczesciej tak. Jest czas na zmiane szkiel. A jak mam targac po trasie cos czego nie musze to zwyczajnie nie targam.
Ale poczekaj... W peletonie jest z reguły maks 200 zawodników. Z czego istotnych jest 20, może 30. Chyba że mówimy o amatorskich wyścigach, gdzie zdjęciami zajmuje się kilkanaście osób rozstawionych po trasie i klepią hurtowo foty wszystkiemu co się rusza licząc na sprzedaż przez jakiś portal?
Bo nie wierzę, że istnieje w Polsce organizator, który zapłaci za taką górę zdjęć... A jeśli płaci, to przecież możesz kupić zapasowe baterie?
nikoniarz
19-12-2016, 12:15
Tak, mowie o amatorskich imprezach. Nie kazdy organizator chce zatrudnic kilka osob skoro jedna da mu to co chce i w cenie ktora dla obu stron jest okej. Ale nie o to sie rozchodzi. Nie wiem czemu probujesz mi udowodnic ze wydajnosc akumulatora jest spoko jesli ogarnia np 1000 zdj? Ja tylko podalem przyklad zrobienia tylu zdjec i tyle. Mnie jest bez roznicy czy ktos sobie wezmie wiadro akumulatorow czy jeden. Ale jesli mam mozliwosc wybrac cos wydajniejszego to wole wydajniejsze i tyle.
To jasne, ale czy wydajność aku ma mieć kluczowe znaczenie w wyborze aparatu? Bo tak odbieram kilka wcześniejszych opinii...
ps.
O jakiej skali tych zawodów kolarskich mówimy? 100 Osób? 1000? Czy 6000 jak ostatnio we wrześniu w Poznaniu?
Pytam z ciekawości, znając organizatorów kilku podobnych imprez i ich wymagania dotyczące fotorelacji
ps2.
nie boisz się, że puszka padnie i zostajesz z niczym?
nikoniarz
19-12-2016, 12:44
Mowie o amatorskich lokalnych imprezach gdzie startuje 500-800 osob (rowery, biegi...). A zapasowy sprzet zawsze jest w pogotowiu do uzycia.
Raspberry
19-12-2016, 12:46
Witam,
wypadłem trochę z obiegu ostatnio.
Planuję zakup puszki na zastępstwo dla D700 do ślubów i głównie fotografii plenerowej.
Szykuje się jakaś premiera?
Na zagranicznych stronach nieśmiało wspominają o D850 (ktoś ma jakieś info na ten temat), a może nie warto czekać i brać już sprawdzony D810.
Z chęcią poznam Wasze opinie i podpowiedzi.
Zawody kolarskie to jedno ale tu w wątku niektórzy forumowicze piszą o 4 a nawet 5 tys zdjęć, na ślubniaku bez pleneru 1400 TO U MNIE MAX No dobra nie strzelam seriami :-)
nikoniarz
19-12-2016, 13:33
Zawody kolarskie to jedno ale tu w wątku niektórzy forumowicze piszą o 4 a nawet 5 tys zdjęć, na ślubniaku bez pleneru 1400 TO U MNIE MAX No dobra nie strzelam seriami :-)
O tych 4-5 tys to pisal chyba tylko Pawel, i nie w kategorii slubow a ptactwa. Warto wziac pod uwage, ze niektorzy robia zdjecia w niskich temperaturach gdzie wydajnosc aku znacznie spada. Druga kwestia to styl pracy- stabilizacja czy ciagle "jezdzacy" AF ktore rowniez potrzebuja zasilania. Rowiez rozne szkla pobieraja roznie energie.
Dobrze wiedzieć że osoby robiące ponad 1000 zdjęć dziennie nie są godni miana fotografa:-D
Fotografujący śluby powinni sie postawić czasami w sytuacji kogoś zajmującego się czym innym. Podam przykład ze swojego podwórka. Rajd Szwecji zaczyna się zawsze we czwartek a kończy w niedzielę. Fotografowanie zaczynam w piątek rano i kontynuuję całą sobotę i niedzielę. To nie jest problem zrobić kilka tysięcy zdjęć na takiej imprezie. Ogarniam to jedną baterią, druga w zapasie. Temperatura zazwyczaj mocno minusowa więc bateria dodatkowo dostaje w dupę. Miło ogarnąć imprezę sprzetem który daje radę na jednej baterii i dla mnie to ważniejsze czy aparat ma 12 czy 14 klatek/sek.
Na starym d2xs robiłem około 5k klatek na jednym ładowaniu.
Pawel Pawlak
19-12-2016, 14:37
Dla mnie istotniejsze jest ile zdjęć zrobię na jednym aku niż to czy mam 10 czy 12fps (tak jak pisałem - wyjazdy fotograficzne, dalekie od cywilizowanych warunków). Czy dla kogoś to normalne czy nie - mam głęboko w..... Mój znajomy, ma o ile pamiętam 8 akumulatorów do swojego d750, własnie na wyjazdy plenerowe; i myślę że miałoby dla niego znacznie jeśli do 5D musiałby ich dokupić nie 7 a 23 żeby mieć podobny zapasa energii.
Skoro nikon do tej pory nie zdecydował się na stosowanie np. 2x expeed dla zwiększenia szybkostrzelności body, kosztem "zacofania" w FPSach, oznaczać może że taką mająstrategię bilanu energochłonności i szybkostrzelności - która mi odpowiada.
Ciekawi mnie natomiast skąd w takim razie wziął się lament przy premierze D4, nad jego mniejszą wydajność na jednym aku niż d3s ? Pamiętam ten straszny płacz - tymczasem okazuje się że ten parametr jest całkowicie bez znaczenia, skoro zdecydowanie gorsze niż nikon D4 canony są wystarczająco dobre.
nikoniarz
19-12-2016, 14:38
Dobrze wiedzieć że osoby robiące ponad 1000 zdjęć dziennie nie są godni miana fotografa:-D
Fotografujący śluby powinni sie postawić czasami w sytuacji kogoś zajmującego się czym innym. Podam przykład ze swojego podwórka. Rajd Szwecji zaczyna się zawsze we czwartek a kończy w niedzielę. Fotografowanie zaczynam w piątek rano i kontynuuję całą sobotę i niedzielę. To nie jest problem zrobić kilka tysięcy zdjęć na takiej imprezie. Ogarniam to jedną baterią, druga w zapasie. Temperatura zazwyczaj mocno minusowa więc bateria dodatkowo dostaje w dupę. Miło ogarnąć imprezę sprzetem który daje radę na jednej baterii i dla mnie to ważniejsze czy aparat ma 12 czy 14 klatek/sek.
Być może zaraz się dowiesz, że powinno Ci wystarczyć 379 zdjęć... :)
kto napisał, że nie są godni?
Ja napisałem.
http://sjp.pl/ironia
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, aktualnie puszki pro dają duże możliwości prędkość rejestrowania zdjęć jak i zapisu, szczerze to nIe wiedziałem że tak wiele zdjęć wykonuje się np przy fot ptaków. Niskie temperatury oczywiście mają swój wpływ na zanirzanie wydajności.
kto napisał, że nie są godni?
Ktoś sobie coś doprodukowal...
nikoniarz
19-12-2016, 17:05
szczerze to nIe wiedziałem że tak wiele zdjęć wykonuje się np przy fot ptaków
Mnie się wydaje, że to zależy od osobistych preferencji- jeden zrobi 10x mniej, inny 2x więcej. Kwestia tego jak komu wygodniej pracować, jak lubi... I odnoszę wrażenie, że dotyczy to każdej tematyki fotografowania.
Ciekawi mnie natomiast skąd w takim razie wziął się lament przy premierze D4, nad jego mniejszą wydajność na jednym aku niż d3s ? Pamiętam ten straszny płacz - tymczasem okazuje się że ten parametr jest całkowicie bez znaczenia, skoro zdecydowanie gorsze niż nikon D4 canony są wystarczająco dobre.
Widzisz Paweł; dopiero teraz się od Ciebie dowiedziałem jaki ja głupi ;). Po co mi do D3s az 4 EN-EL4a ;).
Slawek Wojtczak
21-12-2016, 01:49
http://nikonrumors.com/2016/12/20/pictures-reportedly-taken-with-a-new-nikon-d7xx-full-frame-dslr-camera-with-incredible-low-light-capabilities.aspx/
To samo po naszemu
http://fotoblogia.pl/9993,nowa-pelnoklatkowa-lustrzanka-nikona-z-serii-7xx-nadchodzi
Zapewne cena ok 10k
Jeśli serio matryca taka dobra (z D5?), to obstawiam bliżej 15k...
Tam nie piszą o matrycy z D5 tylko o AF z D5. Cbdu.;)
Takie zdjęcia w lesie, na dokładkę w zimie i przy pełni księżyca to można czymkolwiek zrobić :)
Co by to nie było, af czy matryca czy oba, pewnie sporo zawołają.
Zakładając, że to prawda...
Jeśli w obudowie D750, to w takim razie będzie to ulepszone D750 w cenie ok. 10k
Jeśli nie, to znaczy że szykuje się prawdziwy następca D700, a wtedy 15k może być realne.
Tak czy inaczej, ceny za D750 spadną ... ;-)
Biorąc pod uwagę ceny nowości Nikona z ostatnich miesięcy, a także ploty o podwyżkach w lutym, byłbym sceptyczny co do spadku cen D750.
Ale mogę się mylić. :p
Przeczytajecie komentarze pod textem, do ktorych i ja sie przylaczam. Fake!
Pawel Pawlak
21-12-2016, 19:49
Fajnie byłby gdyby pokazali model bliźniaczy z D500 - tyle że FX z matrycą D500 (identycznie sterowanie, taki sam grip - jak to było w przypadku d300/d700) ale mało w to wierzę (obstawiam cenę powyżej 50% D5) Chyba że na jesień 2017 ukaże się D5s z wszystkim poprawionym ;) Jeśli by tak jednak było, to może następca D8x0 też będzie w bliźniaczej obudowie i z takim samym sterowaniem. Byłyby bliźniacze D500 - DX, D??? -mini D5 i D820 (?)body wysoko rozdzielcze.
Mam nadzieję że lżejszy a lepiej tłumiący wibrację carbon zacznie wypierać stopy magnezowe, przynajmniej z body tej wielkości (jak to ma miejsce w D500).
To o czym pisze Paweł Pawlak, czyli FX w obudowie D500 to byłby moim zdaniem hit. Aparat, który mógłby być następcą mojego D700 - ale to dopiero w 2018/2019, jak już się wyleczy z chorób wieku dziecięcego a i cena będzie bardziej akceptowalna.
Swoją drogą D700 kupiłem w styczniu 2009, a więc niedługo mamy 8 rocznicę.
Pawel Pawlak
22-12-2016, 11:47
Nie ma co liczyć że taki aparat zwiększy sprzedaż w znaczący sposób - raczej zrobi jakąś roszadę na rynku. Ale czy będzie opłacalną dla nikona ? Przy cenie 5000$ to raczej tak, ale przy cenie 3500$ już nie wiem... a z całą pewnością nawet to 3500$ przyjęte byłby jako totalne przegięcie.
Uwazam ze posiadanie trzech produktow w cenach 7 tys. 16 tys i 25 tys ma sens. Kazdy kupi to na co go stac. A teraz jest albo D750 albo D5. Miedzy nimi jest za duza dziura. Mowie o body do repo. Dobry AF, szybkie (fps) i dość mało Mpx, świetne wysokie ISO.
D810 nie spełnia niektórych z tych kryteriow. Nie jest następcą D700.
Pawel Pawlak
22-12-2016, 14:01
Jacek, ja rozumiem Twoją logikę. I naprawdę z chęcią zobaczę takie mini D5. Ale zawsze jest tak że część klientów nie będzie idealnie zadowolona z oferty producenta - a ten zawsze będzie chciał osiągać zyski (ze sprzedaży, ze wzrostu kursu akcji itp.) więc będzie kalkulował co się mu opłaci w globalnym rozrachunku (udział w rynku, rentowność produktu itp).
Generalnie nikon przez ostatni lata ma naprawdę dobrą ofertę FXa. Kuleje u niego jakość, serwis i szeroko pojęte wsparcie. Przez lata mieli zdecydowanie najlepiej obrazujące i najlepiej zaimplementowane matryce na rynku. Czyli nikony mogły generować najlepszy obrazek. Ale nikon nie potrafił tego przełożyć na zadowolenie klienta - nie potrafił dogadać się z Adobe żeby praca z NEFami na ACR była przyjemnością a nie walką z kolorami, nie potrafili utrzymać linii programów NIK tylko "oddał" je Google, nie słuchał czego od obrazka oczekuje spora rzesza użytkowników. Nie zauważył że pierwszeństwo wprowadzeniu na rynek DSLRa z video (d90) to za mało - trzeba chociaż ułatwiać jego wykorzystanie przez ulepszenie AF w LV) To nie wymagało od nich zapewne tak olbrzymich nakładów jak opracowanie i wdrożenie całej lini nowych stałej z AFS, albo innych elementów systemu, ale zmiany podejścia. O problemach z jakością nie ma co chyba nawet się rozwodzić.
Wprowadzenie "prawdziwego" następcy D700 niewiele zmieni, poza przepływem niewielkiej grypy klientów z body klasy D750 na jakieś mini D5 i ucieczki sporej grupy od D5 do o np. połowę tańszego body które im wystarczy. Trendów rynkowych to raczej nie zaburzy.
Kojocisko
22-12-2016, 15:34
Przy takim rynku może trochę zmienić trendy ale oczywiście nie totalnie zaburzyć. Ale na takim rynku taka mała firma jak Nikon musi odnosić sukcesy (czyli zaburzyć rynek) bo utonie.
Tu jest o co walczyć, czego ja jestem przykładem - zmieniłem system po 30 latach, bo Canon nie miał dla mnie oferty klasy D750. I nadal nie ma.
A ostatnio pojawiły się plotki, że następca 6D ma być bezlusterkowcem.
Uważam, że w segmencie rynku FF w cenie 6-12kpln Nikon może być liderem rynku, takim bezdyskusyjnym.
Ale oczywiście musi się zmienić - we wszystkich obszarach, które opisałeś.
Jacek, ja rozumiem Twoją logikę. I naprawdę z chęcią zobaczę takie mini D5. Ale zawsze jest tak że część klientów nie będzie idealnie zadowolona z oferty producenta -
Wprowadzenie "prawdziwego" następcy D700 niewiele zmieni, poza przepływem niewielkiej grypy klientów z body klasy D750 na jakieś mini D5 i ucieczki sporej grupy od D5 do o np. połowę tańszego body które im wystarczy. Trendów rynkowych to raczej nie zaburzy.Ofertę ma sporą, ale nieidealną. Serii więcej niż canon, ale w canonie każdy ma cos dla siebie, w nikonie niekoniecznie.
D600 i D750 są za blisko siebie - budżetowe FX, D810 nie wiadomo dla kogo. Powiedzmy, że stara się być uniwersalnym.
W canonie jest budżetowe 6D, jest semipro 5D reporterskie, semipro 5D studyjne i 1DX - 4 linie, a jest wszystko
To o czym pisze Paweł Pawlak, czyli FX w obudowie D500 to byłby moim zdaniem hit. Aparat, który mógłby być następcą mojego D700 -.Sęk w tym, że Paweł właśnie kwestionuje jego sensowność, to ja cisnę na to body :)
Na D500 już tez nikt nie liczył. A wszyscy chcieli następcy D300. Wreszcie w nikonie ulegli i zrobili go. Tak jak ulegli wprowadzając wreszcie FX w D3. Tu tez kiedyś dadzą następcę D700.
Szkoda, że naciski userów musza trwac lata, zanim firma pojmie o co chodzi. I traci na tym.
Problem jest w cenie D750. Gdyby był droższy - tak o 3 tyś. - to by był pozycjonowany wyżej ;)
Pawel Pawlak
22-12-2016, 22:28
Ofertę ma sporą, ale nieidealną. Serii więcej niż canon, ale w canonie każdy ma cos dla siebie, w nikonie niekoniecznie.
D600 i D750 są za blisko siebie - budżetowe FX, D810 nie wiadomo dla kogo. Powiedzmy, że stara się być uniwersalnym.
W canonie jest budżetowe 6D, jest semipro 5D reporterskie, semipro 5D studyjne i 1DX - 4 linie, a jest wszystko
Sęk w tym, że Paweł właśnie kwestionuje jego sensowność, to ja cisnę na to body :)
Na D500 już tez nikt nie liczył. A wszyscy chcieli następcy D300. Wreszcie w nikonie ulegli i zrobili go. Tak jak ulegli wprowadzając wreszcie FX w D3. Tu tez kiedyś dadzą następcę D700.
Szkoda, że naciski userów musza trwac lata, zanim firma pojmie o co chodzi. I traci na tym.
No własnie o tym napisałem - nie ma takiego który dogodzi każdemu ;)
Tobie bardziej odpowiada obecna linia canona, ale chyba praktycznie nie bardzo znasz nikona - bo skoro uważasz że to D750 to linia amatorska to myślę że nie fotografowałeś tym body. A już z całą pewnością nie postawiłbym jej obok 6D. Tak samo 6D vs D610 - jeśli komuś nie przeszkadza mniejsza czułości AF (a jak wiedze na forum bardzo wielu nie przeszkadza) w d610 to ten ten aparat jest pod każdym względem bardziej zaawansowany niż 6D.
D810 to konstrukcja o rok starsza niż 5ds canona stąd jego niższa rozdzielczość - niższa, ale na tyle wysoka że większości nadal więcej niż wystarczająca i przez 3 lata odległa od wszystkiego co pokazywał canon o lata świetlne. Nadal nad użytecznością wyższością obrazka 5ds nad d810 można by dyskutować - wielu jej zdecydowanie nie widzi, a wręcz przeciwnie twierdzi że obraz z d810 nadal jest lepszy (choć oczywiście nie rejestruje więcej detalu) Więc nie mam pojęcia skąd Twój zachwyt mniej uniwersalnej i droższej konstrukcji canona nad d810 ?
Canon 5d4 - za krótko na rynku żeby coś powiedzieć naprawdę. 30mpix w Twoim zdaniem reporterskim body to ideał ? nie wiem... być może. Ale najpierw zobaczyłbym jak w praktyce ta matryca daje radę w słabym świetle. W praktyce - w różnych warunkach a nie na wykresach albo zdjęciach tablic czy scen testowych. Moze będzie przełom - ale na razie nie bardzo mi się chce wierzyć żeby to była matryca do "low light" klasy D4 czy lepiej D5. Z drugiej strony 30mpix to naprawdę bardzo niewiele więcej niż 24mpix - "amatorski" d750 ma więc prawie taką samą rozdzielczość, i prawie taką samą szyb kość jak "reporterski" canon, który kosztuje 2x więcej niż amatorski nikon... taaa, wiem. niekon jest słabiej wykonany - ale właśnie takie jego parametry i cena dzięki takiemu wykonaniu każą mi wierzyć że stosunkowo niewielu zdecydowało by się dopłacić w nikonie drugie tyle za lepszą konstrukcję. Ty już okrzyknąłeś 5d4 najlepszym wyborem, a wg mnie za mało informacji żeby cokolwiek powiedzieć. może to będzie mega aparat, a może jednak do sytuacji ze słabym światłem nie bedzie to poziom nawet 1dx I czy d4 - a przecież dla reporterów to może być istotne.
Poza tym ja nie kwestionuję ze fajnie byłoby zobaczyć takiego mini D5, tylko to że mało prawdopodobne że go zobaczymy - choć ze specyfikacją też się nie do końca zgadzamy - bo dla Ciebie ideał to 30mpix a ja bym jednak wdział ta matrycę z D5 - czyli marne niespełna 21mpix albo jeszcze marniejsze 16mpix (to wątpliwe) z d4/d4s bo wiem z praktyki że te matryce naprawdę potrafią znacznie więcej w słabym świetle niż bardziej gęste przetworniki.
Problem jest w cenie D750. Gdyby był droższy - tak o 3 tyś. - to by był pozycjonowany wyżej ;)
Zdecydowanie:)
..- bo skoro uważasz że to D750 to linia amatorska to myślę że nie fotografowałeś tym body..
Nie jest to ta solidność co w D810, D700, D300, D500.
Dlaczego nikoniarze czekali na D500 skoro mieli D7200? No to dlatego chcą prawdziwego następcę D700.
..- D810 to konstrukcja o rok starsza niż 5ds canona stąd jego niższa rozdzielczość - niższa, ale na tyle wysoka że większości nadal więcej niż wystarczająca i przez 3 lata odległa od wszystkiego co pokazywał canon o lata świetlne. Nadal nad użytecznością wyższością obrazka 5ds nad d810 można by dyskutować - wielu jej zdecydowanie nie widzi, a wręcz przeciwnie twierdzi że obraz z d810 nadal jest lepszy (choć oczywiście nie rejestruje więcej detalu) Więc nie mam pojęcia skąd Twój zachwyt mniej uniwersalnej i droższej konstrukcji canona nad d810 ?.
jaki znowu zachwyt. Po prostu widze specjalizowaną puszkę pod ilość Mpx. Ani 810 ani 5D nie sa uniwersalne. 810 tylko to udaje.
..- Canon 5d4 - za krótko na rynku żeby coś powiedzieć naprawdę. 30mpix w Twoim zdaniem reporterskim body to ideał ? nie wiem... być może.
Nie, to za dużo. Bo wtedy prawie bym akceptował D810 w roli aparatu uniwersalno - reporterskiego. ;) Na dziś repo wystarczy 18-20 Mpx, uniwersalna puszka - 24 Mpx.
Pawel Pawlak
23-12-2016, 09:15
http://nikonrumors.com/2016/12/22/additional-information-on-the-low-light-nikon-dslr-camera.aspx/#respond
Teraz informacja że to testowanie nowego czujnika a nie body - to już bardziej realne; sensor 20mpix - czyli to samo co D5. Jeśli naprawdę jest w tym coś z prawdy, to raczej możemy się spodziewać poprawionej matrycy dla D5s który pewnie pokaże się jesienią 2017 wiosną 2018. Wtedy byłby szansa na matrycę z d5 w jakimś mniejszym body - tylko pytanie czy w "następcy d700" czy w Df2 ?
Wiele osób nie uważa D750 za body semi pro bo nie jest w całości z magnezu.
Niestety trudno im zrozumieć, że magnez to przeżytek.
nikoniarz
23-12-2016, 14:07
magnez to przeżytek.
W takim razie czemu im sprzęt bradziej pro (i obiektywy i body) tym więcej "metalu"?
D750 Puszka amatorska bo:
150 000 cykli
Czas 1/4000
Pokrętło wybieranie trybów ekspozycji
Stopy magnezu nadal bardziej sobie cenie od plastiku ;)
5D Mark IV Jest bardziej uniwersalną puszką. Jednak nadal to wolna pucha.
Jeżeli ktoś będzie potrzebował dużej liczby kl/s, bufora musi sięgnąć po 1DX/II
Obstawiam że Nikon planuje odpowiedzieć na Canona 5D Mark IV.
Na miejscu Nikona wyeliminował bym serie D6XX.
Odświeżył model D750 > D760
Odświeżył model D810 > D850- Można wypuścić model wolniejszy z większą liczbą Megapikseli. Drugi natomiast szybszy z mniejszą liczbą Megapikseli.
Odświeżył DF> DF II + Limitowana edycja na 100 lecie firmy.
Wszyscy zadowoleni ? :D
madebyzosiek
23-12-2016, 14:19
Wiele osób nie uważa D750 za body semi pro bo nie jest w całości z magnezu.
Niestety trudno im zrozumieć, że magnez to przeżytek.
Pewnie dlatego D5 i D500 są magnezowe, musi się w końcu zwolnić miejsce na półkach Nikona wypełnione magnezowymi korpusami, żeby technologia kosmicznego plastiku stosowanego w D750 mogła mieć miejsce :)
A tak na poważnie, mając D7100 i D300s, jestem w stanie zrozumieć dlaczego D750 nie przekonuje dotychczasowych użytkowników D700... Raczej wcale nie chodzi tylko o magnez... Co nie zmienia faktu, że D750 w zakresie możliwości matrycy zjada D700 na śniadanko, tak jak w moim odczuciu D7100 zjada D300s...
Jeśli się okaże, że następca D810 też będzie z plastiku, to dopiero szum będzie. :D
A co do matrycy z D5 w niższym body to pewnie Df2.
Co ciekawe, pojawiły się plotki o D5x. Choć ich wiarygodność jest niska, wg admina NR.
Tak samo plotki że nowy D6x0 będzie bez lustra :)
Co ciekawe, pojawiły się plotki o D5x. Choć ich wiarygodność jest niska, wg admina NR.A w sumie to D5x taki z 50-70 Mpx miałby sens. Myślę o wytłumieniu body. Pierwszy był D3x i tam nikt nie wyczuł problemu z utrzymaniem czasów zgodnych z zasadą odwrotności ogniskowej. Przyszedł D800 i bęc ;)
Niech sobie wsadzą w D5x z 60 Mpx, cena 30 tys. - ci co pracują dla agencji reklamowych to kupią.
Ja jednak liczę na to, że następca D700 będzie miał więcej niż 20 Mpx i że nie będzie to matryca z D5. Powody sa dwa - to body będą kupowały osoby mające dziś D8xx, D750 czy D6xx. I mogłoby być kłopotliwe czy klienci zaakceptują mniej Mpx niż mieli do tej pory. Przecież ludzie mają w głowach wypalone te dążenie do więcej mpx = lepiej. Ja się z tym nie zgadzam, ale ludzie mają to w podświadomości. Kolejna sprawa to to, że ta matryca nie ma rewelacyjnego niskiego ISO, tzn nienadzwyczajne DR. A taki następca D700 będzie bardziej uniwersalnym aparatem.
Optimum byłaby nowa matryca, tak z 25 Mpx. 7 fps (by nie odciągac klientów od D5).
A w sumie to D5x taki z 50-70 Mpx miałby sens.
Cóż, Canon się matrycą 120mpix chwali, więc może, kto wie.
A co do następcy D700...
Jeśli wcisną to co piszesz do body D750 i wypuszczą na rynek jako D760, to co wtedy?
Cóż, Canon się matrycą 120mpix chwali, więc może, kto wie.
Nie chce mi się liczyć, ale się okaże, że limit dyfrakcyjny zacznie się pokazywać przy przysłonach rzędu 1.4 :)
Wg mnie taka matryca nie ma sensu, i to obojętnie czy w canonie czy w nikonie. To co mamy (36 czy 50 Mpx) wystarcza z zapasem (kadrowanie) do dowolnej wielkości wydruków. Bo duże wydruki ogląda się z większej odległości.
A co do następcy D700...
Jeśli wcisną to co piszesz do body D750 i wypuszczą na rynek jako D760, to co wtedy?Nic. Sądzę, że jednak sensowniej dać to w bardziej bezkompromisowe body. Migawka o dużej trwałości, 1/8000, synchro 1/250, body super uszczelnione, metalowe.
Nie chce mi się liczyć, ale się okaże, że limit dyfrakcyjny zacznie się pokazywać przy przysłonach rzędu 1.4 :)
Wg mnie taka matryca nie ma sensu, i to obojętnie czy w canonie czy w nikonie. To co mamy (36 czy 50 Mpx) wystarcza z zapasem (kadrowanie) do dowolnej wielkości wydruków. Bo duże wydruki ogląda się z większej odległości.
Nic. Sądzę, że jednak sensowniej dać to w bardziej bezkompromisowe body. Migawka o dużej trwałości, 1/8000, synchro 1/250, body super uszczelnione, metalowe.
f/4.3 podobno. Choć może faktycznie taka rozdzielczość to bardziej do MF pasuje.
A co do tego 1/8000 i synchro 250 w D750... To podobno było wymuszone nową budową puszki. Czy to prawda, to okaże się jak wyjdzie inne body FX w ten sam sposób zaprojektowane.
Naszła mnie jeszcze jedna myśl. Dlaczego wszyscy liczą, że nowe D7x0 i D8x0 będą w styczniu? Czy czasem D750 i D810 nie były na targach sierpień-wrzesień prezentowane?
PS. Jak się w poście podwójny cytat wstawia?
Pokrętło wybieranie trybów ekspozycji
Czyli Canon 5D to też amatorska puszka, więc nie wiem o co cały ten rozgardiasz...
Naszła mnie jeszcze jedna myśl. Dlaczego wszyscy liczą, że nowe D7x0 i D8x0 będą w styczniu? Czy czasem D750 i D810 nie były na targach sierpień-wrzesień prezentowane?
Ja na styczeń wcale nie liczę. Myslę, że premier będzie w tym roku kilka i zapewne nie będą razem. Zobaczymy coś na targach na początku, kolejne coś latem itd.
PS. Jak się w poście podwójny cytat wstawia? Ręcznie ;)
Kopiowałem sobie [ QUOTE=OjTam;3793727] i [ /QUOTE] - celowo zrobiłem spacje w środku
Ja na styczeń wcale nie liczę. Myslę, że premier będzie w tym roku kilka i zapewne nie będą razem. Zobaczymy coś na targach na początku, kolejne coś latem itd.
W styczniu to chyba zawsze pro puszki i DXy pokazywali jeśli się nie mylę.
Tylko, że. Jeśli D750 i D810 też dwuletni cykl obowiązuje, to następcy powinni być w tym roku już... No nic. Zobaczymy.
Ręcznie ;)
Kopiowałem sobie - celowo zrobiłem spacje w środku
Tak mi się wydawało. Choć myślałem, że jest inny sposób.
czy czasem d750 i d810 nie były na targach sierpień-wrzesień prezentowane?
d810: 26.06.2014, d750: 12.09.2014
d810: 26.06.2014, d750: 12.09.2014
Czyli trafiłem pół na pół.
Ale nie w styczniu. I o to mi chodziło.
Jacek a D810 nie jest następcą D700? Albo D750?
Faktycznie myślicie że wyjdą następne modele w przyszłym roku ? Ja bym liczył na jakiegoś następcę D750. Obawiam się że nastpeca D810 będzie miał ogromną matrycę.
nikoniarz
24-12-2016, 20:44
Nie. Tak samo jak D7200 nie jest następcą (i nigdy nie był) D300s. Inne fpsy, inna obsługa ("pro" banki vs. "amatorskie" U1/U2), wizjer...
Nie mówię o D750 ale o D810 w którym ergonamia jest bardzo podoba do D700 a w d810 jeszcze chyba nawet lepsza. Wydaje mi się że obecnie Nikon jest bardzo uniwersalnym systemem, na chwilę obecną każdy może spokojnie dobrać pod swoje potrzeby body. Chyba kiedyś aż takiego wyboru nie było.
madebyzosiek
24-12-2016, 23:11
... każdy może spokojnie dobrać pod swoje potrzeby body. Chyba kiedyś tak nie było?
Kiedy i dlaczego Twoim zadaniem? ;)
Przykładowo, moment kiedy jedynym aparatem z matrycą FX na kieszeń zwykłego wyjadacza chleba był taki D700. Teraz jest tyle tych FX'ów od półki amatorskiej, przez średnio, poprzez pro. ze dla każdego coś się znajdzie, nawet amator może sobie teraz pozwolić na pelnaklatke "D610". Zwyczajnie nie rozumiem że jest kilka krotnie większy wybór aparatów niż dawniej, a niektórzy dalej nie są zadowoleni tym co wychodzi. :-)
madebyzosiek
24-12-2016, 23:28
Teraz kieszeń przeciętnego zjadacza chleba jest zasobniejsza po prostu, D700 kiedyś nie był wiele droższy od dzisiejszego D610, więc wiesz... Czasy się zmieniają, zawartość portfela też. Jednak masz rację, dziś serii jest więcej, kiedyś były tylko amatorskie, zaawansowane i profesjonalne, no i mało kogo było na nie stać ;)
nikoniarz
24-12-2016, 23:30
Przykładowo, moment kiedy jedynym aparatem z matrycą FX na kieszeń zwykłego wyjadacza chleba był taki D700
D700 był najtańszym FX'em. Co nie znaczy, że tanim, bo cena zaczynała się od 8 tys zł.
Szkoda tylko że tego aż tyle wychodzi, a nie ma jakiegoś skoku jakościowego, między nowymi a starymi modelami. Zakładając że taki D750 jest dobry, i dobrze się sprzedaje to pewnie taki D760 będzie miał odrobinę zmian, pewnie ficzerow i będzie kolejnym modelem, ale bez większego pewnie przeskoku jakościowego.
D700 był najtańszym FX'em. Co nie znaczy, że tanim, bo cena zaczynała się od 8 tys zł.
No 8 tys zł kiedyś, to nie 8 tys zł teraz. Chyba przez te lata trochę zarobki podskoczyly do góry. Więc dawniej jednak takie 8 tys zł to majątek(chociaż teraz też sporo kasy) A teraz takiego FX d610 amator może kupić za 6 tys ?
nikoniarz
24-12-2016, 23:44
Pewnie będzie jak w przypadku D7100 vs. D7200... Coś tam na pewno poprawią. Ale nie będzie to "poprawa" na miarę "następcy" D700. A ten, jeśli wyjdzie, będzie w cenie około 12 tys zł, i zapewne wniesie takie "plusy" jak D500 względem D7200...
madebyzosiek
24-12-2016, 23:52
Szkoda tylko że tego aż tyle wychodzi, a nie ma jakiegoś skoku jakościowego, między nowymi a starymi modelami. Zakładając że taki D750 jest dobry, i dobrze się sprzedaje to pewnie taki D760 będzie miał odrobinę zmian, pewnie ficzerow i będzie kolejnym modelem, ale bez większego pewnie przeskoku jakościowego.
Trudno jest ulepszyć coś dobrego, więc nie ma co się spodziewać rewolucji. Z pewnością następcą D700 może być aparat z FX ową matrycą w obudowie D500... Może... Ale tani nie będzie ;)
Tak, tylko D750 pod wieloma względami jest lepszy od D700. Więc taki nastepca D700 o ktorym piszecie, musiałby być troche takim D750 w obudowie Nikona D810/500 :) Więc faktycznie może być drogo i Ci którzy tak mocno czekają na takiego następcę D700, mogą go nigdy nie kupić, bo bedzie poza budżetem. Dlatego dobrze że jest taki D750/D600.
nikoniarz
25-12-2016, 00:24
Kto będzie miał kupić, to kupi. Podobnie jak z D500.
No tak, ale chodziło mi o to że dobrze że wyszły FX,y polka amatorska, bo można w dobrej cenie kupić dobry aparat z matrycą FX. Taki D610/C6D to fajna propozycja cenowa dla amatorów którzy nie zarabiają na fotografii, a chcą się pobawić pełną klatką. Mnie osobiście ten podział pasuje i niczego więcej nie potrzebuje, tak samo nie widzę potrzeby następcy D700 który będzie kosztował prawie tyle co D4. Bo wole jednak za te 8 tyś zł mieć takiego D750 który ma duże możliwości w stosunku do ceny.
lukasz.antoniak
25-12-2016, 01:30
Nie mówię o D750 ale o D810 w którym ergonamia jest bardzo podoba do D700 a w d810 jeszcze chyba nawet lepsza.
Ale troche liczba Mpx i fps sie nie zgadza...
No tak, ale chodziło mi o to że dobrze że wyszły FX,y polka amatorska, bo można w dobrej cenie kupić dobry aparat z matrycą FX. Taki D610/C6D to fajna propozycja cenowa dla amatorów którzy nie zarabiają na fotografii, a chcą się pobawić pełną klatką. Mnie osobiście ten podział pasuje i niczego więcej nie potrzebuje, tak samo nie widzę potrzeby następcy D700 który będzie kosztował prawie tyle co D4. Bo wole jednak za te 8 tyś zł mieć takiego D750 który ma duże możliwości w stosunku do ceny.Dlaczego zakładasz, że jak wyjdzie następca D700 (za 15000 zł) to nikon zaprzestanie produkcji tańszych body - takich jak D610? Te dwie linie mogą istnieć równolegle. I jeszcze trzecia - jednocyfrowce i czwarta - studyjniaki. Niech będzie wybór. Zresztą ten wybór jest, tylko niestety brak w nim takiego superowego reporterskiego body za kilkanaście tysi ;)
Nie uważam że zaprzestanie, mam nadzieję że właśnie ta półka aparatów zostanie, nawet jeśli wejdzie jakaś tam puszka za 15k zł. Masz rację z tym wyborem, fajnie jeśli jest w czym przebierać :) a superowe reporterskie body za kilkanaście tysi już jest: D5 albo trochę taniej D4. W tym sęk, że nas mniej stać na jednocyfrowke niż w innych krajach i cały czas liczymy na to że Nikon zrobi taką jednocyfrowke w body D700, i w dodatku liczymy na to że ten aparat będzie pewnie w cenie nowego D700 kiedyś ... Możliwości D5 w obudowie D700 za cenę D750. Moim zdaneniem, marzenia scietych głów. Dobra bo się robi oftop :)
madebyzosiek
25-12-2016, 03:12
Mnie osobiście ten podział pasuje i niczego więcej nie potrzebuje, tak samo nie widzę potrzeby następcy D700 który będzie kosztował prawie tyle co D4. Bo wole jednak za te 8 tyś zł mieć takiego D750 który ma duże możliwości w stosunku do ceny.
To samo można napisać o D500, który też oferuje właściwie to co D7200, a kosztuje dwa razy więcej... Jeżeli powstanie D700 w nowej odsłonie, to każdy kto go kupi będzie świadomy wartości każdej wydanej na niego złotówki... Tak jak jest z D500. Wystarczy, że na matrycę z D5 dadzą AF, 10 fps i obudowę z D500 i gwarantuje Ci, że nawet dla Ciebie D750 stanie się taki nijaki :)
Wesołych Świąt :)
Taki nowy D700 musi też sporo kosztować żeby nowy użytkownik go docenił i uznał że to nie sprzęt dla plebsu jak D750 ;)
Możliwe że D750 nie doczeka się następcy, za to będą trzy nowe FX, tani D6xx, D8xx z dużą ilością pikselków i złoty grall w postaci następcy D700 i droższy do obecnego D810.
nikoniarz
25-12-2016, 11:56
Taki nowy D700 musi też sporo kosztować.
To nie ulega wątpliwości. Wyśrubują pewne parametry jak w przypadku D500 toi i cene dowalą słuszną...
Wprowadzając nowe aparaty nadal muszą zachować sprzedaż poprzednich modeli przynajmniej przez jakiś czas, a w pełnej klatce nie ma miejsce na zjeżdżanie z cenami jak w DX.
nikoniarz
25-12-2016, 12:05
Ale jak wprowadza jakis typowo reporterski korpus w cenie 12-15 tys to sprzedaz innych nie bedzie zagrozona. A i z ceny mozna z czasem schodzic w przypadku kazdego z obecnie sprzedawanych.
U nas pewnie będzie kosztował 16tys :D
Moim zdaniem dają 7/8fps buffer 30/50 To lepiej od D750/D810
Nadal nie konkuruje z D5/D500
nikoniarz
25-12-2016, 12:11
7-8 fps to za mało. muszą dać 9-10, tak by było znacznie więcej niż w tańszych, i trochę mniej niż w topowym.
8fps To wystarczająco żeby zostawić w tyle 5D Mark IV.
Nadal to więcej od D750/D810
Przecież to nie jedyna zmiana na plus względem starszych modeli.
Będzie nowa matryca, Multi-CAM 20K , czujnik pomiaru ekspozycji RGB o rozdzielczości 180 tys, dotykowy ekran, filmy 4k.
8fps ? To wystarczająco na uniwersalną puchę. A kto będzie potrzebował turbo doładowania sięgnie po D5.
nikoniarz
25-12-2016, 12:33
8fps ? To wystarczająco na uniwersalną puchę. A kto będzie potrzebował turbo doładowania sięgnie po D5.
8 fps owszem, ale mam wątpliwości, czy dadzą tylko tyle co oferował 8 lat temu D700 z gripem... To raczej nie będzie uniwersalny korpus a "specjalistyczny", jak D500. Uniwersalny już jest D750. Tu chodzi o stworzenie sprzętu który będzie mógł być "namiastką" D5 przy znacznie niższej cenie by mógł się szybciej zamortyzować niż sprzęt topowy. Tak jak już pisano- to będzie raczej większy brat D500, z wszelkimi jego funkcjami i parametrami.
Niech w końcu dadzą większe pole rozmieszczenia AF, żeby nie trzeba było przekadrowywać na tzw mocne punkty...
Czytam ten temat i czytam i tak przychodzi mi na myśl tylko jedna rzecz. D750 ma tak naprawdę dwie wady: brak podświetlenia guziczków i to, że jest puszką na tyle dobrą, że ciężko na nią zrzucić winę za złe zdjęcia, do tego dającą radę w każdej dziedzinie fotografii. Powoduje to jakieś metafizyczne dyskusje, szukanie dziury w całym i liczenie, że mając następce D700 zrobi się nią coś więcej/lepiej niż D750. Wejdzie D700s, a potem okaże się, że to nie dostępne na rynku puszki były problemem i znowu zacznie się narzekanie na D700s.
Niech w końcu dadzą większe pole rozmieszczenia AF, żeby nie trzeba było przekadrowywać na tzw mocne punkty...
Niech w końcu zbudują robota, który za Ciebie zrobi zdjęcie…
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nikoniarz
25-12-2016, 13:16
Czytam ten temat i czytam i tak przychodzi mi na myśl tylko jedna rzecz. D750 ma tak naprawdę dwie wady: brak podświetlenia guziczków i to, że jest puszką na tyle dobrą, że ciężko na nią zrzucić winę za złe zdjęcia, do tego dającą radę w każdej dziedzinie fotografii. Powoduje to jakieś metafizyczne dyskusje, szukanie dziury w całym i liczenie, że mając następce D700 zrobi się nią coś więcej/lepiej niż D750. Wejdzie D700s, a potem okaże się, że to nie dostępne na rynku puszki były problemem i znowu zacznie się narzekanie na D700s.
Czyli rozumiem, że to co kiedyś pisałeś jest już nieaktualne?
Mam 2 body, jedno z 6, drugie z 10/11 fps, różnica jest kolosalna, pomijając lepszy AF same fpsy dają mi około 50-60% dobrego materiału więcej
Moje przekonanie wynika z moich własnych doświadczeń robienia sportu aparatem z 6 i 10 fps. I świadomości tego jak te dodatkowe 4 fpsy potrafią pomóc w ustrzeleniu tego konkretnego momentu
Czyli rozumiem, że to co kiedyś pisałeś jest już nieaktualne?
Chcesz 10-12 fps to masz D4/s/D5, nikt obecnie nie da 10 fps w uniwersalnym body jaki było D700 czy obecnie jest D750.
EDIT: tak swoją drogą to naprawdę bym się nie zdziwił gdyby okazało się, że z AF-C i ruchomym celem D750 miał praktycznie identyczną ilość fps jak D700 z gripem.
Ja natomiast, od kiedy kupilem d800, w roku 2012, nie zakupie juz korpusu z mniejsza iloscia pikseli. Poprostu uwielbiam komfort pracy, jaki daja duze matryce. Przez chwile nawet zastanawialem sie nad DSR-em. Mam jednak nadzieje, na jakis korpus Nikona z ok 50mpix.
Tyle ze ja, obecnie w wiekszosci fotografuje w studio.
nikoniarz
25-12-2016, 14:13
Chcesz 10-12 fps to masz D4/s/D5, nikt obecnie nie da 10 fps w uniwersalnym body jaki było D700 czy obecnie jest D750.
Ale po pierwsze- pisałem wcześniej, że to raczej nie będzie "uniwersalne" body tak jak jest w przypadku D500.
Po drugie- mogą dać 9 fps, czyli 1 mniej niż w D500, chociażby ze względu na większy format.
Po trzecie o czym też już pisałem- tu chodzi o niewiele wolniejszy korpus od topowego, a o znacznie szybszy od "amatorskich". Tak było w przypadku D3 vs. D700 (tylko jedna klatka mniej). W dobie gdzie teraz na topie jest 12 fps i więcej, danie 9-10 nie jest czymś "nienormalnym"...
Po czwarte- owszem, jeśli ktoś chce używkę może kupić D4/s które zapewne będzie tańsze niż nowy, domniemany "następca" D700. Ale nie zapominaj o osobach które chcą mieć nowe korpusy- dla nich różnica cenowa w stosunku do D5 może być decydująca.
Zachwalanie D750 też można rozumować dwojako- z jednej strony fajna cena, z drugiej strony- 40% mniej dobrego materiału względem D3s z powodu fps'ów...
tak swoją drogą to naprawdę bym się nie zdziwił gdyby okazało się, że z AF-C i ruchomym celem D750 miał praktycznie identyczną ilość fps jak D700 z gripem.
Zelber- ja również, w końcu te korpusy dzieli 6 lat. I dlatego zapewne są osoby szukające bardziej szybkostrzelnego, nowego korpusu w cenie niższej od D5. Bo co tak na prawdę teraz mamy? D750 z 6 fps za 8 tyś lub trzykrotnie droższego D5 z 12 fps. Nie wiem co oferuje konkurencja, ale przypuszczam, że jeśli ktoś ma zestaw dość drogich szkieł to raczej konkurencja go nie interesuje. Dlatego uważam, że taki "następca D700" trafiający pomiędzy D750 i D5 (i cenowo i funkcjonalnie) byłby atrakcyjnym kąskiem dla niejednej osoby.
Ale po pierwsze- pisałem wcześniej, że to raczej nie będzie "uniwersalne" body tak jak jest w przypadku D500.
D700 był uniwersalnym body, więc dlaczego jego następca ma nie być uniwersalny?
Tak jeszcze nawiązując do cytatu mojej wypowiedzi sprzed 2 lat:
Miałem wtedy na myśli różnicę między D7000 a D4. W praktyce natomiast okazuje się, że w praktyce D750 znacznie lepiej trzyma fpsy niż D7000.
Tak jak różnica między a D4 a D7000 to jakieś 50-60% zdjęć więcej, tak między D4 a D750 są to okolice 30-40%, mimo teoretycznie identycznej liczby fps(6 vs 6.5).
I w sumie dalej podtrzymuje to co pisałem, "action camera" to to nie jest, w praktyce wyszedł "ślubniak camera", ale da się tym robić sport.
Nie wiem co oferuje konkurencja
Nic ciekawego, albo 1DX2, który wygląda na gorszy od D5 albo 5Dkm4(30 Mpix, 7 fps, bufor na 2s) w cenie/poniżej ceny używanego D4/s / 1DX.
Resztę firm z powodu braków w szklarni nawet nie biorę pod uwagę.
madebyzosiek
25-12-2016, 15:26
D700 był uniwersalnym body, więc dlaczego jego następca ma nie być uniwersalny?
Zupełnie nie rozumiem dlaczego następca D700, magnezowy, uszczelniony, z 10 fps, afem z D500 i w jego obudowie, a matrycą z D5 nie może być uznany za uniwersalny... Nie zagrozi D750, bo będzie od niego dwa razy droższy, nie zagrozi D5, bo nigdy użytkownika jednocyfrowca nie przekona nic mniejszego... Narzędzie dla reporterów w cenie połowy D5, tylko tyle. D700 swego czasu pełnił taką samą funkcję... A że wtedy oferta była mniejsza, to wynika z tego, że i portfele były mniej wypchane ;) Takie moje zdanie...
No w sumie takie smuteczki ze wyszło D750, zamiast jakiegoś magicznego następcy D700. Mimo tego że D750 tak jak napisałeś jest dobrym aparatem. Może faktycznie jak kolega wyżej napisał, niektórzy czekają na robota, który sam będzie za nich robił zdjęcia. Bo mimo tego że jest tak obszerna oferta aparatów, gdzie można sobie swobodnie wybrać pod swoje potrzeby aparat, to ciągle znajdują się ludzie którym jednak za mało. Dawniej był mniejszy wybór i robiono zdjęcia. Pogoń za nowościami jest okropna. Czym jest czegoś więcej to i tak za mało i coraz trudniej dogodzić malkontentom.
W ofercie nie ma braków, jak ktoś chce sobie fotografować kwiatuszki, to kupi D610. Jak ktoś chce robić jakiś wolny reportaż, jakieś modelki, śluby, to ma idealnego do tego D750. Jak ktoś chce sobie robić studio, jakieś stocki sprzedawać i duże wydruki to bierze D810. Jak ktoś bierze sie za poważniejsze repo, sport, paparazzi i prase itp to ma jednocyfrowki. Świat Fx w Nikonie rospieszcza, jest ogromny wybór, więc słabo widzę żeby cisneli się z jakimś kolejnym Fxem. Nikon D750 pewnie będzie miał następcę, bo aparat dobry i dobrze się sprzedaje, dodadzą 1fps jakiś trochę większy bufor, wprowadza kosmetyczne poprawki, i dadzą kolosalne cenę i będzie pewnie dalej popyt. D500 rozumiem bo w Dx brakowało takiej puszki, ale w FX wszytko już mamy.
madebyzosiek
25-12-2016, 19:00
D500 rozumiem bo w Dx brakowało takiej puszki, ale w FX wszytko już mamy.
Nie zgodzę się, bo idąc Twoją logiką D7200 oferuje wszystko co może być potrzebne, do tego ma wyższą rozdzielczość i jest o połowę tańszy... Po co więc Nikon wypuszczał D500, skoro każdy kogo ograniczała seria D7xxx skończył z D700, D750 albo innymi FXami? A jednak D500 ma nabywców i zastosowanie, do którego D7200 też się doskonale nadawał. Tak samo raczej będzie w FX, pomiędzy bajecznym D5, uniwersalnym i dobrym D750 jest ogromna dziura, która powinna się wypełnić czymś wartym połowę D5 i prawie dwukrotnie więcej od D750... To jest dziura na następcę D700, w którego wiarę odzyskaliśmy właśnie przez D500 ;)
Na marginesie, zastanawiam się nad sklasyfikowaniem D610 jako aparatu "do kwiatków"... ;)
Trzeba też brać pod uwagę do kogo nikon chce kierować dane aparaty, trudno ocenić jaki klient przynosi więcej zysków i gdzie jest granica między amatorem przy kasie, a zawodowcem kupującym sprzęt z potrzeby.
Dzięki D750 i jego cenie uważam że to jest ta granica i takie było zamierzenie nikona by zaoferować sprzęt skierowany do obu grup i jest to chyba jedyny taki aparat w ofercie nikona.
Są plotki o pełnej klatce D400 i o następcy D610 jako pierwszej bo to już trzy lata od premiery, musi być taki aparat wykastrowany z "pro" opcji, wiec można przypuszczać że robiąc miejsce dla następcy D700 "rozciągną" przedział cenowy między najtańszym i najdroższym FX.
Jeśli by do puszki D5600 wpakowali sensor FX to można zrobić nowego najtańszego FX nie szkodząc D7200 zwłaszcza że nadal barierą są obiektywy.
Pawel Pawlak
25-12-2016, 20:49
cokolwiek powstanie - czyli profesjonalny, ale w małej obudowie następca D810 czy prawdziwy następca d700, nie sadzę żebyśmy zobaczyli więcej niż 7fps przy pracy na małej baterii i max 9 zasilaniem D4/D5 w gripie - oczywiście w trybie ze śledzącym AF. kluczowa jest wielkość lustra - a w zasadzie szybka i stabilna praca tego zespołu. Czy jest jakiś inny aparat FX/FF na rynku który potrafi machać lustrem na małej baterii szybciej niż 7fps ? Każda zmiana szybkości o 1FPS wymaga nowego mechanizmu lustra - bardzo precyzyjnego (drogiego) i prądożernego (więcej silników - przy 10fps grawitacyjne opadanie lustra jest za wolne. W ten sposób opadało przy D700 z gripem który na ekstra zasilaniu potrafił dociągnąć do 8fps).
Oczywiście można szybciej - d5, 1dx2 to pokazują, tylko - w najdroższym sprzęcie bo to najdroższe rozwiązania i być może w dużym - nie wiemy jak duże są to konstrukcje. Oczywiście nowy AF d5/d500 być może potrafi sobie poradzić ze sprawnym śledzeniem obiektów mając do dyspozycji krótszy czas -dlaczego podejrzewam że przy lustrze klasy szybkościowej d700 miałby fantastyczną skuteczność. Ale nie ma co liczyć że da radę jak nie będzie miał praktycznie czasu na pracę. Kolejna sprawa to komfort śledzenia w wizjerze przy takiej serii - TOPowy DX - d500, mimo kosmicznej ceny za DXa i najświeższej konstrukcji, jest pod tym względem nieporównywalnie gorszy niż D4. Mozna powiedzieć że przy 10fps w d500 widać obraz o połowę krócej niż w d4 czy nawet przy 11FPS przy D4s.
Obstawiam 7fps (najszybszy mechanizm lustra jaki jest na rynku - D810 - z gripem, 7d4 w canonie) i max 9fps (ale raczej 8fps) przy zasilaniu atomowym.
A co się stanie jak wywalimy lustro i jego mechanizm ? :)
Pozostaną tylko ograniczenia samej migawki.
Pawel Pawlak
25-12-2016, 21:01
no tak, ale to nie będzie DSLR. Dlatego bezlustrowce nie mają takich ograniczeń.
Kurka, jakbym miał ze 36 megapixów z d810, 9fps, iso 64 z d810 i AF z D500 - byłbym kontent :-)
Samoloty, pejzaże, sesje studyjne - naprawdę byłbym zadowolony :-D
Kurka, jakbym miał ze 36 megapixów z d810, 9fps, iso 64 z d810 i AF z D500 - byłbym kontent :-)
i pewnie żeby kosztował 6-8 tys zł.
Tego właśnie oczekują poprzedni właściciele D700 - czyli następcy D700. Ale moim zdaniem trochę te myśli ich przerosły i zamiast skupić się na robieniu zdjęć na tym co teraz jest i daje duże możliwość, angażują się w fantazje o sprzęcie który sam będzie im robił zdjęcia i śniadanie do łóżka. Taki o świąteczny żart :)
Paweł dobrze napisał, że będzie jakis skromny max 7fps i bez szaleństw.
nikoniarz
26-12-2016, 00:20
Tego właśnie oczekują poprzedni właściciele D700 - czyli następcy D700
A na jakiej podstawie snujesz takie teorie spiskowe?
A na jakiej podstawie snujesz takie teorie spiskowe?
Teorie może tak, ale spiskowe to leciutka przesada.
nikoniarz
26-12-2016, 00:22
Nie masz podstaw więc dlatego spiskowe :D
Lol. Czyli jednak ten makowiec miał za dużo alkoholu :) :) :) u mnie trochę było ... :)
A może tak przeniesiemy tą dyskusję do wątku ze spekulacjami i plotkami o nowościach, bo to jednak wątek o D810vs750
Tego właśnie oczekują poprzedni właściciele D700 - czyli następcy D700. Ale moim zdaniem trochę te myśli ich przerosły i zamiast skupić się na robieniu zdjęć na tym co teraz jest i daje duże możliwość, angażują się w fantazje o sprzęcie który sam będzie im robił zdjęcia i śniadanie do łóżka. Taki o świąteczny żart :)
Paweł dobrze napisał, że będzie jakis skromny max 7fps i bez szaleństw.
Wszystko to co lepsze od mojego d7100 byłby ok :-)
A tak naprawdę, to wstyd mi pisać takie rzeczy, bo jak patrzę na prace zrobione aparatami "które już dawno zdjęć nie robią" to uświadamiam sobie jak mało umiem i ile braków jest we mnie, a nie w posiadanych puszkach.
madebyzosiek
26-12-2016, 08:50
O zapędy do marzeń o aparacie, co będzie sam zdjęcia robił, to prędzej można podejrzewać właścicieli D750, bo to w końcu oni mają w swoich aparatach tryb auto, auto bez lampy i programy tematyczne, właściciele D700 mogą liczyć tylko na siebie :D
Ps. To też taki mało śmieszny żart świąteczny...
Nikt przy zdrowych zmysłach nie podejrzewa, że następcą D700 będzie w cenie D700, tak jak D500 nie jest w cenie D300s... Ty nie widzisz sensu jego istnienia, bo D750 Ci wystarczy (chociaż podchody do D4 na to nie wskazują), ktoś inny ma nadal D700 i czeka na jego prawdziwego następcę... No i obaj macie rację, taka świąteczna zgoda ;)
Moje zapędy bardziej polegają na zachciankach i testowaniu sprzętu. Nadrabiam zaległości :) Należę bardziej do grupy amatorów, którzy lubią mieć dobre zabawki :) Chciałbym zobaczyć jak się fotografuję takim kultowym sprzętem jak jednocyfrowka. Przez pewien czas myślałem nawet nad kupnem D3s. Chociaż bardzo bym chciał D5 ale to duży wydatek, więc D4 to fajny kompromis między D5 a D3s.
nikoniarz
26-12-2016, 10:36
Powtórzę, bo nie wiem czy doczytałeś- spotkaj się z Maciejem. Sądzę, że Zelber da Ci przestrzelić D4, więc porównasz sobie bezpośrednio z D750. Zdecydowanie dużo lepsze wyjście niż poleganie na opiniach innych. W końcu to Ty masz sobie wyrobić zdanie.
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, chciałbyś dostać taką puszkę typu "dwa aparaty w jednym". Jak myślisz na ile ją by Nikon wycenił ?
stachmuszel
26-12-2016, 11:42
... ktoś inny ma nadal D700 i czeka na jego prawdziwego następcę...
A co jak ktoś ma i nie czeka, bo mu wystarczy stary D700? Tak jak ja ;)
I żeby nie było, kontakt na co dzień z innymi (czytaj: nowszymi) puszkami mam, ale parcia na nowe już nie...
Nie to żebym nie chciał, ale nie potrzebuję.
madebyzosiek
26-12-2016, 11:44
To D700 jeszcze robi zdjęcia? Przecież już nie powinien... ;)
W pełni Cię rozumiem :)
stachmuszel
26-12-2016, 11:47
Patrz robi, wcale nie gorsze niż te z dnia premiery, kiedy to wszyscy zachwycali się jego obrazkiem ;-)
Zdrowych... , dużo uśmiechu i pokory życzę wszystkim.
I żeby nie było, kontakt na co dzień z innymi (czytaj: nowszymi) puszkami mam, ale parcia na nowe już nie...
Nie to żebym nie chciał, ale nie potrzebuję.
To się nazywa zdrowe i rozsądne podejście. Mnie niestety tego brak i lubię sobie kupić coś nowego i dobrego, lub często coś zmienić. :)
madebyzosiek
26-12-2016, 15:44
To się nazywa zdrowe i rozsądne podejście. Mnie niestety tego brak i lubię sobie kupić coś nowego i dobrego, lub często coś zmienić. :)
Ja mam znajomego z takim światopoglądem jak Ty i też go bardzo lubię... Szczególnie jak sprzedaje to, co wydaje my się już nie potrzebne, a mi pozwala oszczędzić czasem całkiem sporo :)
Chłodna głowa się przydaje... Ja, gdyby nie rozdzielczość i ewentualnie DR, no może wyższe iso, uznałbym D700 za aparat idealny w 100%, a tak jest idealny w 97% ;)
Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, chciałbyś dostać taką puszkę typu "dwa aparaty w jednym". Jak myślisz na ile ją by Nikon wycenił ?
Tak właśnie - dwa w jednym.
Miałem kiedyś taki aparat D2xs.
Co do ceny - nie mam pojęcia.
stachmuszel
26-12-2016, 18:11
Ja mam znajomego z takim światopoglądem jak Ty i też go bardzo lubię... Szczególnie jak sprzedaje to, co wydaje my się już nie potrzebne, a mi pozwala oszczędzić czasem całkiem sporo :)
Chłodna głowa się przydaje... Ja, gdyby nie rozdzielczość i ewentualnie DR, no może wyższe iso, uznałbym D700 za aparat idealny w 100%, a tak jest idealny w 97% ;)
Na każdym etapie postępu technicznego możemy użyć takich argumentów. Zawsze będzie coś, co chcielibyśmy poprawić.
madebyzosiek
26-12-2016, 18:26
Na każdym etapie postępu technicznego możemy użyć takich argumentów. Zawsze będzie coś, co chcielibyśmy poprawić.
Właśnie na tym polega postęp... Jest coś, co chcemy poprawić i świąt się rozwija... Nie tylko w foto, generalnie.
Co nie zmienia faktu, że D700 dobry jest i dalej ciężko wykorzystać jego możliwości :)
Sporo piszecie, odniosę się więc tylko superkrótko z tym co wyłapałem w poglądach innych i zarazem się nie zgadzam.
1. Nie liczymy na to (ja nie liczę) że następca D700 będzie kosztował tyle co D700. Myślę, że będzie kosztował w okolicach 15 tys. Jak D700 kosztował tyle ile kosztował to d3 był po zdaje się 13 tys złotych!. Teraz jednocyfrowce niestety kosztują po 25 tys. A nowe modele semipro kosztują grubo powyżej 10 tys.
2. Nastepca D700 nie wyklucza kontynuowania linii tanich FX, niby dlaczego?
3. Semipro zbiżają się do 10 fps - patrz Nikon D500. 9 fps w następcy D700 jest możliwe, o ile księgowi z marketingiem na to pozwolą. Skoro X lat temu D700 z gripem miał 8 to 9 nie jest wyczynem nie do zrobienia.
nikoniarz
26-12-2016, 18:58
W archiwalnych artykułach można znaleźć ceny:
D700 8200-8800 zł
D3 15000-16500 zł
W archiwalnych artykułach można znaleźć ceny:
D700 8200-8800 zł
D3 15000-16500 zł
Lepiej patrzeć na ceny w dolcach. O ile mnie pamięć nie myli to na start było 3000$ za D700?
Pawel Pawlak
26-12-2016, 19:23
Jacek, semipro DX osiągnęły 10fps w 2009roku i w żaden sposób nie przełożyło się to na semipro FX, tak samo jak wzrost szybkostrzelności FX nie wpływa na FPSy w MF. Wielkość lustra, jego masa jest po prostu bardzo istotna. Zauważ że 10fps z 7D nie zostało poprawione w 7DII pomimo naprawdę niewielkiego wzrostu rozdzielczości. D500 też nie przekroczył tej granicy - zapewne można - tak sam jak można założyć w d500 lustro tak szybkie jak w d4 - tylko to kosztuje i pobiera jeszcze więcej energii.
Oczywistej jest że można zrobić znacznie więcej niż się pokazuje, ale to nie ma żadnego przełożenia na to dostajemy. Bo wdraża się to co się opłaca i co zakłada strategia marketingowa a nie to co można - robienie z tego zarzutu jest co najmniej dziwne. Jak do tej pory żaden DSLR z segmentu innego niż jednocyfrowce nie macha lustrem choćby tak szybko i stabilnie jak robi to 9 letni D3 a przecież "można" . Więc jak myślisz dlaczego nie użyto tego sprawdzonego, pewnego rozwiązania w żadnym innym nikonie (np. d800/d810 które kosztowały naprawdę sporo na starcie) ? dlaczego canon nie ma żadnego aparatu FF który przekroczył 7fps (poza 1dX/1dX2) (czyli wolniej niż D700 z dużym zasilaniem) ? Dlatego że to są drogie i prądożerne rozwiązania, a nie dlatego że nie można. Jeśli z atomowym zasilaniem jakiś d7x0 albo d8x0 będzie miał więcej niż 9fps to się naprawdę bardzo zdziwię, tak samo jeśli na zwykłym aku przekroczy 7 - może 7.5fps
nikoniarz
26-12-2016, 19:26
Lepiej patrzeć na ceny w dolcach. O ile mnie pamięć nie myli to na start było 3000$ za D700?
D700 2600 euro
D3 4700 euro
W dolcach nic nie znalazłem
Paweł. W FX 10 fps osiagnieto w zeszlym wieku. Za analoga. Cyfrowy D3 tez jest FX.
To dlaczego w D800 nie ma 10 fps jest jasne jak slonce. Bo i tak nie potrafilo zrzucic 360 Mpx w sekundę.
Jedno z pierwszych D3 mialł moj kolega. Niektorzy moze jszcze go tu pamietaja. Kupil za 13.500.
nikoniarz
26-12-2016, 19:36
Paweł. W FX 10 fps osiagnieto w zeszlym wieku. Za analoga. Cyfrowy D3 tez jest FX.
Dokładnie, 9 letni D3 macha 11 fps... Także przy "okrojonym" budżecie powinni dać radę "zaoferować" 9 fps...
Pawel Pawlak
26-12-2016, 19:38
11fps macha bez AF
nikoniarz
26-12-2016, 19:38
11fps macha bez AF
A 9 fps z AF? Można jakieś info?
Pawel Pawlak
26-12-2016, 19:54
Jacek, w ubiegłym wieku pokazano analogu ze sportowym AFem jakiego obecnie oczekujemy machającego lustrem z szybkością 10fps ? w którym ?
nikoniarz, w 11fps to o ile pamiętam tryb DXowy do tego zafiksowanym pomiarem ekspozycji i AF.
Ja nie twierdze że taki semi pro aparat nie będzie zapierniczał 10 albo i 11fps, tylko że nie zrobi tego z pomiarem AF
A 9 fps z AF? Można jakieś info?
no ale co ? czy ja napisałem że nie potrafi 9fps z AF ? Tylko że jakoś do tej pory tego sprawdzonego rozwiązania nie zastosowano nawet w tak drogim semi pro jak d8x0. Mimo że dla potrzeb D4, d4s i D5 różniące się kolejno o tylko 1FPS za każdym razem wprowadzano nowy, zaawaansowany i skomplikowany system lustra. Poza tym tego mechanizmu, nie wprowadzono także w D700 - który mimo zasilnia z D3 potrafił "tylko" 8fps
nikoniarz
26-12-2016, 20:00
no ale co ? czy ja napisałem że nie potrafi 9fps z AF ?
Ale napisałeś, że 11 fps bez AF, dlatego pytam o źródło. Bo nie ma żadnych informacji. To, że 11 fps ma w trybie DX niczego nie zmienia- mechanicznie/fizycznie to ciągle to samo lustro FX. Ograniczenie zapewne wynika z ograniczeń przetwarzania obrazu poprzez procesor...
tego mechanizmu, nie wprowadzono także w D700 - który mimo zasilnia z D3 potrafił "tylko" 8fps
Pawel Pawlak- a może ten mechanizm potrafił machać podobnie jak w D3 11 fps tylko wprowadzono celowo ograniczenie. Bo kto by dołożył drugie tyle do D3 skoro D700 niewiele by się różnił (lub wogóle...)
Pawel Pawlak
26-12-2016, 21:08
ale ja nie gdybam tylko opieram się na faktach - to nie jest ten sam mechanizm; jeśli chcesz się upewnić to poszukaj informacji prasowych które były publikowane przy premierze tych aparatów - to są zupełnie inne mechanizmy - zobacz sobie co pisze nikon, jak wyglądają te mechanizmy n a zdjęciach, wreszcie jaki jest mirror black-out dla D3 a jaki dla d700
Co do trybu 11fps - nie chce mi się kopać teraz w archiwaliach, - mam dobrą pamięć. Ale jestem przekonany że znajdziesz to w instrukcji do swojego D3. Lustro oczywiście potrafi klepać 11fps - tak samo jak w D4. Tyle że nie potrafi robić tego tak szybko i stabilnie żeby systemy dokonały pomiaru ekspozycji a przede wszystkim AF. Ze względów ograniczenia przetwarzania strumienia danych w d3 wprowadzono ograniczenie przy 11FPS do trybu DX - 5.1mpix.
W d4 jest podobnie - 10fps z jest z pełnym pomiarem, a 11fps z blokadą pomiarów dla pierwszej klatki - mimo że lustro nadal klepie, to AF ma za mało czasu na poprawną pracę. procesor wyrabia nawet 11fps więc nie wprowadzono tu DX a robi to na całej matrycy.
W d4s wprowadzono 11fps z AF i pomiarem światła, ale zaimplementowano całkowicie nowy system lustra niż D4 - jeszcze szybszy i stabilniejszy.
Nie ma co dalej drążyć tematu - wiecie swoje, ja swoje. Niebawem pewnie się wszystko wyjaśni :) Chciałbym nie mieć racji... ;)
edit:
masz info o 11fps w d3
http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3/D3A6.HTM
nikoniarz
26-12-2016, 21:14
Co do trybu 11fps - nie chce mi się kopać teraz w archiwaliach, - mam dobrą pamięć. Ale jestem przekonany że znajdziesz to w instrukcji do swojego D3.
Nie ma w instrukcji (także jesteś niestety źle przekonany), nie ma w artykułach... Szukam od godziny. Pewne jest jedno, że ze wzrostem fps spada skuteczność AF bez względu na sprzęt- po prostu moduł ma mniej czasu na ustawienie ostrości.
W d4 jest podobnie - 10fps z jest z pełnym pomiarem, a 11fps z blokadą pomiarów dla pierwszej klatki
Owszem, i jasno o tym wspomina instrukcja...
Jacek, w ubiegłym wieku pokazano analogu ze sportowym AFem jakiego obecnie oczekujemy machającego lustrem z szybkością 10fps ? w którym ?
no ale co ? czy ja napisałem że nie potrafi 9fps z AF ? Tylko że jakoś do tej pory tego sprawdzonego rozwiązania nie zastosowano nawet w tak drogim semi pro jak d8x0. Mimo że dla potrzeb D4, d4s i D5 różniące się kolejno o tylko 1FPS za każdym razem wprowadzano nowy, zaawaansowany i skomplikowany system lustra. Poza tym tego mechanizmu, nie wprowadzono także w D700 - który mimo zasilnia z D3 potrafił "tylko" 8fpsJa nie napisałem, że te z ubiegłego wieku to było z AF. Potrafiono zrobić tak szybko poruszające się lustro (i tak szybki przesuw filmu - dziś nieistotne). Z AF to nikon F5 (i potem F6) miał 8 fps.
Jeśli w 2008 roku w D700 potrafiono zrobić 8 fps (a D3 - 9 fps)
W 2016 roku w D5 jest 12 fps, o 3 fps więcej niż kilka lat tremu. Sądzisz że po tylu latach nie potrafią w następcy D700 zrobić o 1 fps więcej? (byłoby 9).
Co do D810 już pisałem - problemem jest szybkość zrzutu danych, a nie fps, argument totalnie nietrafny jeśli wiążesz to tylko z AF i lustrem, bo D810 ma mniej fps niż D700. Forma cofnęła się w rozwoju? ;)
Gdyby D810 miał 7 fps to też by nie zagrażał flagowemu wówczas D4. Tylko że musiałby mieć silniejszy procesor od flagowca, a to byłoby dziwne.
nikoniarz
26-12-2016, 21:22
jJeśli w 2008 roku w D700 potrafiono zrobić 8 fps (a D3 - 9 fps)
Co do D810 już pisałem - problemem jest szybkość zrzutu danych, a nie fps,
Dokładnie. I dlatego D3 klepie 9 fps w FX i 11 fps w DX pomimo, że lustro i mechanizm jest FX. Ograniczenie w tym przypadku to przetworzenie danych przez procesor a nie mechanika.
Ediy:
Czemu wszystkie FX'y przyspieszają fpsy w trybie DX? Nie dlatego, że lustro i mechanizm stają się w "zaczarowany" sposób lżejsze i mniejsze, a dlatego, że procesor ma mniej do przetworzenia.
Ustabilizowanie lustra ma znaczenie dla poprawnego działania AF, stąd flagowce mają o 1-2 fps więcej bez AF. Ale skoro D5 ma dziś 12 fps z AF, to zrobienie czegoś podobnego w semipro jest też możliwe. A ja nie mówię, że następca D700 ma mieć 11 fps. Niech ma 9. Więcej niż D700, więcej niż konkurencja w canonie, zdecydowanie mniej niż D5.
D700 miał tylko o 1 fps mniej niż D3 (z AF), uprzedzam argument, że to konstrukcja ze zintegrowanym gripem umożliwia jakieś cuda. jeśli D5 może tyle ile może, to następca D700 też może wiele więcej niż D750.
Zakładając, że procesor w D5 pracuje na 100% możliwości to zrzuca on 14x20=280 Mpx na sekundę. Czyli da radę przemielić 30 Mpx przy 9 fps, albo 25 Mpx z 11 fps. czyli procesor nie będzie wąskim gardłem, można dać 9 fps i 25 Mpx. Aparat - marzenie. Jeśli Nikon chce dać coś ekstra na 100 lecie formy to powinien dać coś o bardzo dobrych parametrach, a nie działać zachowawczo.
Jestem ciekaw czy D500 wg księgowych jest przebojem rynkowym. Jeśli tak to mamy szanse na następcę D700. Jeśli nie - to słabo, dodadzą pierdołek do D750 i będą uważali, że jest dobrze.
To całkiem możliwe, niestety.
nikoniarz
26-12-2016, 21:50
Ustabilizowanie lustra ma znaczenie dla poprawnego działania AF, stąd flagowce mają o 1-2 fps więcej bez AF. Ale skoro D5 ma dziś 12 fps z AF, to zrobienie czegoś podobnego w semipro jest też możliwe. A ja nie mówię, że następca D700 ma mieć 11 fps. Niech ma 9. Więcej niż D700, więcej niż konkurencja w canonie, zdecydowanie mniej niż D5.
Również jestem tego zdania, o czym wczoraj wspominałem...
D700 miał tylko o 1 fps mniej niż D3 (z AF), uprzedzam argument, że to konstrukcja ze zintegrowanym gripem umożliwia jakieś cuda. jeśli D5 może tyle ile może, to następca D700 też może wiele więcej niż D750.
Tutaj zasilanie mogło mieć znaczenie- różne napięcie więc może i różna wydajność...
Zakładając, że procesor w D5 pracuje na 100% możliwości to zrzuca on 14x20=280 Mpx na sekundę. Czyli da radę przemielić 30 Mpx przy 9 fps, albo 25 Mpx z 11 fps. czyli procesor nie będzie wąskim gardłem, można dać 9 fps i 25 Mpx.
Raczej nie chodzi o rozdzielczość samą w sobie a o "wagę" plików. Obecnie procesory mają zupełnie inną wydajność. Ja odnosiłem się do czasów D3 który przyspieszał w trybie DX być może właśnie ze względu na mniej danych do przetworzenia (o ponad połowę). Oczywiste jest, że nie przyspieszył w tym trybie dwukrotnie ze względu na mechanizm. Ale skoro potrafił przyspieszyć w DX na tym samych mechanizmie to wąskim gardłem był raczej procek.
Tutaj zasilanie mogło mieć znaczenie- różne napięcie więc może i różna wydajność...tego jestem prawie pewien. Nie liczę na to, że następca będzie miał 9 fps na EN-EL 15, tylko na EN-EL 18 w gripie.
Pawel Pawlak
26-12-2016, 22:00
Nie ma w instrukcji (także jesteś niestety źle przekonany), nie ma w artykułach... Szukam od godziny. Pewne jest jedno, że ze wzrostem fps spada skuteczność AF bez względu na sprzęt- po prostu moduł ma mniej czasu na ustawienie ostrości.
Owszem, i jasno o tym wspomina instrukcja...
Byłeś na premierze nikona D3 ? Jeśli tak to pewnie kiepsko słuchałeś, ja byłem i słuchałem. także wyjaśnień na temat skąd się to organicznie bierze. Byli też inni i też słuchali - stąd informacje które Ci przytoczyłem w linku. Nie wiem jak szukałeś, bo ja znalazłem kilka informacji na ten temat w parę minut. Poza IR, także info prasowe nikona przytoczone przez DPreview:
https://www.dpreview.com/articles/9148811427/nikond3
"11fps - autofocus tracking disabled" ciekawe co to znaczy jeśli nie to że AF jest zablokowany na pierwszej klatce - czyli nikon nie gwarantuje jego pracy w trakcie serii ?
Naprawdę to ja jestem źle poinformowany ?
Paweł ja pisałem o D3 jako o aparacie z 9 fps. W D5 jest już 12 fps.
D700 miał 8, nie dadzą rady zrobić szybszego następcy? (9fps?) To tylko kwestia chęci i księgowych, a nie bariery technologicznej. Bo widać, że poszli parę (3) fps do przodu przez te 8 lat.
Pawel Pawlak
26-12-2016, 22:13
Ale ja nie piszę że się nie da, że jest jakaś bariera technologiczna. Tylko że skomplikowanie/koszt/prądożerność (dodatkowe silniki) tego rozwiązania jest zdecydowanie wyższy niż wynika to z cyferek w folderze 7fps vs 8 albo 9fps. Dlatego nie sądzę żebyśmy taki zespół lustra zobaczyli w następcy d7x0 albo d8x0 - przynajmniej w nadchodzących modelach.
Nie ma co dalej dyskutować - wy kalkulujecie tylko przez pryzmat strumienia przetwarzanych danych, ja trochę inaczej. Czas pokaże jak będzie.
nikoniarz
26-12-2016, 22:39
Byłeś na premierze nikona D3 ? Jeśli tak to pewnie kiepsko słuchałeś, ja byłem i słuchałem. także wyjaśnień na temat skąd się to organicznie bierze. Byli też inni i też słuchali - stąd informacje które Ci przytoczyłem w linku. Nie wiem jak szukałeś, bo ja znalazłem kilka informacji na ten temat w parę minut. Poza IR, także info prasowe nikona przytoczone przez DPreview:
https://www.dpreview.com/articles/9148811427/nikond3
"11fps - autofocus tracking disabled" ciekawe co to znaczy jeśli nie to że AF jest zablokowany na pierwszej klatce - czyli nikon nie gwarantuje jego pracy w trakcie serii ?
Naprawdę to ja jestem źle poinformowany ?
Naprawdę mam duże wątpliwości. Ciekawe czy więcej prawdy w info jakiegoś portalu czy w materiałach producenta...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/wx51vvp02vz8u4a/capture_12262016_211029.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/wx51vvp02vz8u4a/capture_12262016_211029.jpg?dl=0)
wy kalkulujecie tylko przez pryzmat strumienia przetwarzanych danych, ja trochę inaczej. Czas pokaże jak będzie.
Pawel Pawlak- kalkulujemy i na podstawie przetwarzania i na podstawie mechanizmu. Nie da się zaprzeczyć, że D3 klepał mechanicznie 11 fps.
Kolejne informacje (producenta) wskazujące na to, że AF działa przy każdej klatce...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/0k2dpinxsb55s30/capture_12262016_213150.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/0k2dpinxsb55s30/capture_12262016_213150.jpg?dl=0)
Przy najbliższej okazji sprawdzę osobiście, gdyż nie używałem do tej pory trybu DX w D3- od tego miałem D300 i 12 mpx a nie 5... Jeśli trafię ostrością chociaż 3 klatki to chyba będzie oczywiste, że jednak AF działa nie tylko na pierwszej...
Pawel Pawlak
26-12-2016, 23:14
Wiesz co, nie chce mi się szukać informacji prasowych na temat d3 pochodzących z 2007roku. Być może nikon z racji znacznie mniejszej dokładności wymaganej w trybie DX nikon zaniechał tego ograniczenia w ulotkach, bo w praktyce było to mało widoczne ? albo ze względów marketingowy - bo kto używał w d3 serii w DX z AF ? Nie wiem... w każdym razie to co przytoczyłem to nie jest jakiś tam portal, tylko informacja prasowa nikona z 2007 - tak za nikonem publikowały wszystkie media. Także przedstawiciele nikona na prezentacjach produktu o tym mówili.
Mi to już do niczego nie jest potrzebne. W przyszłym roku premiera - ja pewne nie będę zaskoczony, Wy zapewne zawiedzeni - bo przecież nikon mógł dać więcej...
Choć może nie ? może nikon pokaże ku uciesze czytelników specyfikacji super szybkostrzelność która w praktyce będzie nie do wykorzystania bo mirror -black out będzie na poziomie D810 - czyli umożliwiający kadrowanie do max 7fps. AF też dzięki temu będzie "prawie" taki sam jak w d5 - czyli taki sam tylko z nazwy, sterowania i pokrycia kadru.
nikoniarz
26-12-2016, 23:19
Dla mnie informacje producenta mogą być równie ważne (jak nie ważniejsze). Ale nieistotne- sprawdzę, i wyjdzie czy producent zataił informacje, czy portal był niewiarygodny. Tak czy inaczej tryb "ostrość + spust" był dodany od wejścia D4. I tam jest jasno napisane, że ostrość i ekspozycja jest ustawiona dla pierwszej klatki. Tryb "spust + ostrość" jest spowolniony (w pewnych warunkach) zarówno w D3, D3s, D4 jak i D4s, o czym również jest wspomniane w instrukcji.
Także i D3 i D3s mogły używać AF-C przy 11 fps. Jedynie D4 i D4s mają ograniczenie jeśli wybierzemy opcję "ostrość + spust". Tzn. ograniczenia w śledzeniu ostrości w tym trybie, a nie w fps.
Co do tego czy będę zwiedziony- wątpię. Przede mną jeszcze D4, D4s, później D5... jeśli obecny sprzęt zacznie ograniczać.
Zobacz na str. 88 instrukcji: ".. Należy pamiętać, że przy wartościach 10 i 11 kl/s ostrość zostanie zablokowana na ustawieniu wybranym dla pierwszego zdjęcia w danej serii...". Fakt, że trzeba się naszukać, bo w danych technicznych tego nie można znaleźć.
nikoniarz
27-12-2016, 15:56
Ale to tyczy wybranego trybu i tylko w D4, D4s o czym pisalem wyzej.
To jest z instrukcji D3, tryb seryjne szybkie i format DX.
Pawel Pawlak
27-12-2016, 16:21
nikoniarz; nie wiem gdzie doczytałeś o tym ograniczeniu w D4s, skoro ten model, z przekonstruowaną komorą lustra względem D4 (a raczej dzięki niej), osiąga właśnie 11fps z śledzącym AF ?
Myślę że w d5s znów doczekamy się kolejnej, zmodyfikowanej odsłony lustra i dodatkowy 1fps - a może 2fos ? żeby dogonić 1dx2 ?
nikoniarz
27-12-2016, 16:35
To jest z instrukcji D3, tryb seryjne szybkie i format DX.
Faktycznie. A więc różne materiały różnie podają.
nikoniarz; nie wiem gdzie doczytałeś o tym ograniczeniu w D4s, skoro ten model, z przekonstruowaną komorą lustra względem D4 (a raczej dzięki niej), osiąga właśnie 11fps z śledzącym AF ?
W trybie "osstrość + spust" AF i AE blokowane są na pierwszej klatce. Taka opcja której nie ma w D3 i D3s.
Pawel Pawlak
27-12-2016, 16:51
Ale są do wybory tryby w których D4s ma aktywne śledzenie AF przy 11fps, tak jak napisałem (a przynajmniej jest tak wg norm nikona ). Czyli podobnie jak w przypadku 11fps w DX D3, tak w przypadku d4s jednak jednak jestem dobrze poinformowany ?
W D4s jest faktycznie napisane że przy priorytecie OSTROŚĆ + SPUST MIGAWKI apparat przydziela priorytet ostrości dla pierwszego zdjęcia w każdej serii oraz szybkości rejestracji dla pozostałych zdjęć. Dotyczy to oczywiście tylko opcji ostrość + spust
nikoniarz
27-12-2016, 16:59
Ale są do wybory tryby w których D4s ma aktywne śledzenie AF przy 11fps, tak jak napisałem (a przynajmniej jest tak wg norm nikona ). Czyli podobnie jak w przypadku 11fps w DX D3, tak w przypadku d4s jednak jednak jestem dobrze poinformowany ?
Tak Pawle, masz racje, są też dostępne tryby przy których AF śledzi przy 11 fps. Ten tryb który podałem po prostu nie zaniża prędkości, która w innych trybach może spaść w zależności od warunków fotografowania. I działa to dokładnie tak jak tryb DX 10-11 fps w D3 i D3s. Także przyznaję Ci rację z wieczornej dyskusji. Pomimo, że nie napisałem, że napewno nie masz racji bo po prostu tego nie wiedziałem. Miałem jedynie wątpliwości, które jak widać okazały się niepotwierdzone.
Ale wracając już do samej dyskusji- skoro mechanicznie lustro w D3 może klepać 11 fps to w czym leży ograniczenie śledzenia? W samym czujniku AF?
Pawel Pawlak
27-12-2016, 17:06
W czasie jaki ma AF na ustawienie ostrości. Im dłużej trwa faza przejściowa podnoszenia i opadania lustra, tym mniej ma AF na poprawne ustawienie ostrości. Do tego żeby ta ostrość była ustawiona, dobrze, lustro i sub-lustro muszą być ustabilizowane. Jeśli zaczniemy sumować ile czasu naświetlana jest klatka przy ekspozycji 1//250s dla np. 7 i 10fps to zobaczymy jak dramatycznie skraca się czas na pracę AF. Dlatego wzrost szybkości dslrów następuje tak powoli. 1-2fps na 4lata. Canon zbliżył się do końca możliwości - 14=15fps to granica której prawdopodobnie nie da się przeskoczyć.
nikoniarz
27-12-2016, 17:13
Tak, brałem pod uwagę, że im więcej fps tym mniej czasu pomiędzy każdymi klatkami. Ale wyszedłem z założenia, że skoro wszystkie 4 (3/3s/4/4s) machają fizycznie 11 fps i mają ten sam moduł, to powinno się dać. Ale jak widać jednak nie. Swoją drogą- ciekawe czemu D3x miał ograniczenie 5 fps czy nawet do 2 przy zapisie 14 bit? Czy tutaj wąskim gardłem okazał się procesor nie radzący sobie z przetworzeniem większej ilości danych?
Pawel Pawlak
27-12-2016, 17:15
D3x miał ograniczenie ze względu na strumień danych i szybkość matrycy (przetworników A/D), natomiast 3/3s/4/4s nie mają tego samego modułu - nie wiem jak 3vs s3, ale wszystkie pozostałem potrafią machać 11fps ale to są inne mechanizmy.
nikoniarz
27-12-2016, 17:28
Rozumiem. Jednak dobrze podyskutować z doświadczoną osobą. Dzięki za cenną lekcję.
Pawel Pawlak
28-12-2016, 14:38
Przyznam że trochę się pobudziłem. Ale już jest luzik ;)
W każdym razie staram się dzielić wiedzą i wnioskami wynikającymi z w marę dogłębnego poznania tematu. Wyobrażam że czasem może to zabrzmieć jak wymądrzanie się, ale z całą pewnością nie jest to moim celem ;)
Jeśli byłem za ostry w wypowiedziach to przepraszam :)
kurczeblade
09-01-2017, 14:20
Myślicie że wyjdzie jakiś D760 ?
Jak tak to co może być poleszone w stosunku do D750 ?
AF z D5, więcej fps, migawkę o większej żywotności z synchro 1/250 i 1/8000, ergonomię tą z D810, może podświetlane przyciski, odchylany ekran, filmy 4K.
kurczeblade
09-01-2017, 14:31
AF z D5, więcej fps, migawkę o większej żywotności z synchro 1/250 i 1/8000, ergonomię tą z D810, może podświetlane przyciski, odchylany ekran, filmy 4K.
Tak, mocne wyobrażenie! Ale będzie trzeba chyba pójść do jakiegoś providenta po $ :) Jeśli Nikon zrobi taką kosiare to chyba zacznę juz odkładać kasę.
Canon zbliżył się do końca możliwości - 14=15fps to granica której prawdopodobnie nie da się przeskoczyć.
chyba ze zaczną pracować nad jakimiś algorytmami które będe analizowac ostrość na zrobionych już zdjęciach + dane z AF
i jeszcze 30-40 Mpix i wracam do Nikona !!! Yeah :D
ohoho jaki koncert :)
Ja stawiam na AF z D5, delikatnie poprawiona matryca ale nadal 24mpix, 7 maksymalnie 7,5kl./s i czas 1/8000s, puszka taka sama jak obecnie, snapbridge i może jakiś dotyk ekranu nadal ruchomego, do tego video 4K/60fps na cropie.
Prędzej spodziewajmy się nowego D6xx i D8xx bo następca D750 ma jeszcze czas.
Jeśli nie zmieni się obudowa D760 na taką jak miał D700, to nie ma szans na AF z D5. Prędzej dostanie go D820.
A D760 dostanie 1/8000 i 1fps więcej. Plus dotykowy ekran i Snapbridge. No i wypasione video.
Zdecydowanie jestem na TAK! Zaoszczędził bym pieniądze. Bo dokładnie do D5 nie miało by dla mnie większego sensu.
Pawel Pawlak
09-01-2017, 20:55
Snapbridge, lepsze video i JPGi to pewniaki w d760, reszta to zagadka. AF z d5 to sfera marzeń w tych gabarytach i segmencie cenowym (zakładając że d760 to następca d750)
No i wypasione video.
10 bit przy 4K + peaking + zebra + slog + mały RS - nie ma mowy :)
Mogliby zrobić roszadę w FXach i zamiast dwóch następców, D750 i D810, zrobić jedną puszkę bardziej uniwersalną - konkurenta dla Canona 5D4. Dla studyjnych wypuścić D5x a dla tych co chcą po taniości pełną klatkę następca D610 i wszyscy happy.
Takie moje pobożne życzenia na które pewnie nie ma co liczyć. Ostatnio Nikon skupia się na ogrzewaniu kotletów i chyba do końca nie wiedzą jaką ścieżkę obrać
Mogliby zrobić roszadę w FXach i zamiast dwóch następców, D750 i D810, zrobić jedną puszkę bardziej uniwersalną - konkurenta dla Canona 5D4. Dla studyjnych wypuścić D5x a dla tych co chcą po taniości pełną klatkę następca D610 i wszyscy happy.
Wcale nie, bo ja wolę D750 w dotychczasowej obudowie.
A studyjni woleli by zapewne 50Mpix w obudowie D800 + gibany ekranik.
Jaką cenę obstawiacie następcy d750 i ewentualnego d810?
Mógłby Nikon wzorem Sony serię D8x0 na 3 wersje rozdzielić.
D820 jako następca D810,
D820S jako body z 24mpix i szybką serią,
D820X jako puszka z 50 i więcej mpix.
Ot takie gdybanie.
nikoniarz
09-01-2017, 23:49
Jaką cenę obstawiacie następcy d750 i ewentualnego d810?
10 i 15 tys zł.
Wcale nie, bo ja wolę D750 w dotychczasowej obudowie.
To właśnie miałby następca D610 - gibany i pewnie dotykowy ekran, poprawiony AF i matryca.
Co do studyjniaków to wydaje mi się że raczej wolą oglądać efekty na bieżąco na ekranie komputera niż na trzycalowym lcd aparatu więc miłym dodatkiem byłby jakiś sensownie działający program do komunikacji bezprzewodowej.
D6x0 stawiam tylko na kosmetykę żeby nie wbijało się jako konkurent innym pełnym klatkom, to musi być nadal najtańszy aparat, więc stawiam że będzie snapbridge, dotyk i nic więcej.
Jak na razie to Nikon na swoje urodziny nowe logo przygotowal- oczywiscie kazdy obiektyw i kazda kamera z nowym logo bedzie teraz o 150 ojronow drozsza. Z nowosci pojawi sie Nikkor 50 1.4 speszal edyszyn lymyted ze zloto-srebrno-purpurowym paskiem.
http://nikonrumors.com/2017/01/12/rumors-from-japanese-magazine-nikon-df2-to-be-based-on-the-d750-24mp-sensor.aspx/
http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/01/Nikon-Df2-DSLR-camera-768x831.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2017/01/Nikon-Df2-DSLR-camera-768x831.jpg)
No tez to dzisiaj widziałem, ale jak można przeczytać "I'm pretty sure this article is old" to jakieś stare spekulacje ;)
Tak, stare spekulacje ale podgrzewają emocje tym co czekają na nowy sprzęt :)
musza byc stare bo ten aparat jakos tak staro wyglada... to chyba jakies wydanie z lat 80tych
No i te napisy to jakieś pismo klinowe chyba ;)
madebyzosiek
13-01-2017, 14:58
musza byc stare bo ten aparat jakos tak staro wyglada... to chyba jakies wydanie z lat 80tych
Nooo, 2014 to jakby pomyśleć... 2x4=8 do tego 0 x1=0... Są lata 80 :)
A na serio, o DF2 faktycznie już kiedyś było... Ale urodziny Nikona, to kto wie :)
no ale na urodziny to sie nowe rzeczy pokazuje... a nie jakis rupiecie. ;)
Ja obstawiam że zobaczymy na początek coś z D8xx żeby wyciągnąć kasę w tym segmencie, potem poprawione D6xx żeby ucieszyć "amatorów", DF2 jako urodzinowy "prezent", a następca D750 może być i za rok dopiero.
Najbardziej jednak jestem ciekaw czy zrobią tak jak z D500 i będzie mityczny następca D700 dla tych co czekają od lat.
madebyzosiek
13-01-2017, 15:09
no ale na urodziny to sie nowe rzeczy pokazuje... a nie jakis rupiecie. ;)
Hehe :)
Moda "retro" jest na topie, wystarczy popatrzeć jak wygląda większość bezlusterkowców ;)
Ja zauważyłem, jak idę z nowoczesną lustrzanką na szyi to wyglądam normalnie, ale jak bawię się Nikonem FE czy FA, albo Prakticą, to każdy obczaja co to... ;)
ja bym chetnie przygarnal jakies 12-18 mpix w solidnym korpusie bez lampy wbudownej. taka 1cyfrowke bez gripa. szybkie i celne. przydalby jako wycieczkowy kompakcik. takie 5d z napisem nikon bo mi sie nie chce szkiel zmieniac. :)
Czemu bez lampy wbudowanej?
Ja z chęcią takie 24mpix z 9-10 kl/s i tez bez lampy.
Bez lampy, bo cięzko nią doświetlić lecący samolot ;)
Czemu bez lampy wbudowanej?
bo ile razy wtyka sie to do malej torby, tyle razy jape rozdziawia. najchetniej bym to zdemontowal, ale wyglada jak bez zeba na przedzie. no i potrzebne to jak kotu pizama.
Serio? Kurde, jeszcze nigdy chyba mi się sama nie otworzyła..
Serio? Kurde, jeszcze nigdy chyba mi się sama nie otworzyła..
mi tez, bo pozbylem sie wszystkiego co ja mialo :)
Nikonrumors cytuje post i podobno D850 bedzie miał premiere w przyszłym tygodniu
https://www.dpreview.com/forums/post/58965067
Ja z chęcią takie 24mpix z 9-10 kl/s i tez bez lampy.
Bez lampy, bo cięzko nią doświetlić lecący samolot ;)
A jakby nisko leciał?
madebyzosiek
18-01-2017, 07:59
A jakby nisko leciał?
To byłbyś przyczyną katastrofy, wynikającej z niezrozumiałego oślepienia pilota silnym błyskiem... :D
Nikonrumors cytuje post i podobno D850 bedzie miał premiere w przyszłym tygodniu
https://www.dpreview.com/forums/post/58965067
Ciekawe ile w tym prawdy :)
Ciekawe ile w tym prawdy :)
"Podobno" słowo klucz, jak wymawiane przed studenckim egzaminem. Ploty wyssane z palca.
potrzebne to jak kotu pizama.
Hmmm...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/01/catbonnet-1.jpg?w=656
źródło (https://lrcook.files.wordpress.com/2011/12/cat-bonnet.jpg?w=656)
Jakie ceny obstawiacie przy nowych body ?
Moim zdaniem :
D850 w okolicy 15,000-16,000zl
D760 w okolicach 12.000zł
Obstawiam że ceny będą minimum 10% wyższe niż premierowe poprzedników, to tak optymistycznie.
Nikt nie wie czy nikon czasem nie chce zrobić przetasowania linii/modeli w FX, czy będzie tańsze nowe FX, czy pokuszą się o zrobienie świętego grala czyli następce D700, czy D820/850 z matrycą 42MPx to tylko plotki, pozostaje czekać.
No i dalsze spekulacje w temacie następcy D810 :)
http://nikonrumors.com/2017/01/27/rumors-nikon-d810-no-longer-in-production.aspx/
Pentax zaszalał z nowym modelem KP, ale co na to Nikon? Czy się w końcu doczekam stabilizacji matrycy w Nikonie?
Pentax zaszalał z nowym modelem KP, ale co na to Nikon? Czy się w końcu doczekam stabilizacji matrycy w Nikonie?
Nie.
Nie po to w obiektywy wstawia VR aby robić stabilizację matrycy. A swoją drogą ciekawe co by się działo ( efekty na zdjęciach ) z dwoma stabilizacjami ;)
Nie.
Nie po to w obiektywy wstawia VR aby robić stabilizację matrycy. A swoją drogą ciekawe co by się działo ( efekty na zdjęciach ) z dwoma stabilizacjami ;)
Jednak fajnie by było mieć stabilizację np w 85mm f/1.4 D i G, 135mm f/2 DC, czy nawet w 20mm f/1.8G ED, 14-24mm f/2.8. Nie mówiąc o obiektywach manualnych. Dla mnie ta stabilizacja nie musi być tak skuteczna jak w 70-200mm f/2.8 VR II, pewnie programowo by była nieaktywna po podłączeniu obiektywu ze stabilizacją.
Pawel Pawlak
30-01-2017, 12:31
W sony funkcjonuje stabilizacja matrycy, ale niektóre szkła mają też stabilizację optyki. Te systemu nie mogą współpracować jednocześnie ?
Nie bardzo mi się chce wierzyć w taką "innowacyjność" ;) ale kto wie ?
W Olympusie stabilizacja matrycy w E-M1 i E-M5 Mark II współpracuje ze stabilizacją w ich 300mm f4 is pro i znajomy mówił, że działa to bardzo dobrze...
Współpracuje nie oznacza że działa tu i tu, znając jak potrafi w marketingu oszukiwać olympus to może być różnie.
Na to że w nikonach i canonach jest brak stabilizacji w korpusie to tylko serwisy mogą ubolewać :)
Nowy produkt nikona uchwycony na zdjęciu https://pbs.twimg.com/media/C3hHQ0yWcAEls0R.jpg
madebyzosiek
01-02-2017, 14:17
Nowy produkt nikona uchwycony na zdjęciu https://pbs.twimg.com/media/C3hHQ0yWcAEls0R.jpg
:) Ciekawe czy ma stabilizację :)
Ja bym się bardziej o gumy obawiał.
madebyzosiek
01-02-2017, 14:43
no i ważne, żeby nie były za ostre, ani na brzegach, ani w centrum :)
My tu gadu gadu, a Nikon milczy i ceny podnosi ;)
Nie.
W sony funkcjonuje stabilizacja matrycy, ale niektóre szkła mają też stabilizację optyki. Te systemu nie mogą współpracować jednocześnie ?
Nie bardzo mi się chce wierzyć w taką "innowacyjność" ;) ale kto wie ?
podejrzewam, ze jak jest stabilizacja w obiektywie, to wylacza sie ta na matrycy.
jesli dzialaja jednoczesnie... to pozostaje mi tylko klasyka wkleic:
Szwejk zwiedza schron pod Kremlem. Pokazują mu rożne rzeczy i inne zdobycze przodującej siły międzynarodowego etc. Dochodzą do najważniejszego miejsca:
- A tu Szwejku widzisz trzy guziki: czerwony, żółty i niebieski. Jak naciśniemy niebieski - bum! i nie ma Ameryki, naciskamy żółty - bum! - Nie ma Chin. Naciskamy czerwony - bum! Na świecie zostaje tylko Związek Radziecki.
Szwejk drapie się po głowie i mówi:
- To mi przypomina historie Kuby Ptrlicki z Pardubic, który tez miał trzy kolorowe nocniki pod łóżkiem, ale jak raz wracał pijany do domu to się zesrał na schodach!
Ja bym się bardziej o gumy obawiał.
gumy jak gumy... ale syf to sie bedzie na matrycy zbieral... bardziej niz w D600. i nawet zapieranie sie, ze "nic sie nie stalo, Polacy, nic sie nie stalo" ani wypuszczanie modelu K610 moze wiele nie pomoc (K jak klapek ;) )...
Ciekawe czy do tego modelu wypłynie oprogramowanie serwisowe i będzie można cofnąć przebieg...
Wiadomo już jaką ma ilość klapek na sekundę? :D
Podobno 2klapklapy/sekunda.
Chwalą się też niskim zużyciem energii.
...gumy jak gumy... ale syf to sie bedzie na matrycy zbieral...
Nikon wypuścił całkiem nie dawno pyłoodporny aparat D3400... Rozwiązania z tego segmentu pewnie nie długo zobaczymy w modelach pro... ;) :mrgreen:
Nikon wypuścił całkiem nie dawno pyłoodporny aparat D3400... Rozwiązania z tego segmentu pewnie nie długo zobaczymy w modelach pro... ;) :mrgreen:
ale D3400 to takie male cus, co tylko na 3 palce siega. i takie rozwiazania, to, dziekuje, postoje. lub raczej siegne po klasyczne Kuboty, tam bez problemu wszystkie palce sie mieszcza, nawet w rekawiczkach ;)
http://2static4.fjcdn.com/comments/Gt+dem+kubota+flip+flops+definetly+work+of+pole+_1 6e94fb0ac0f434a173023395180185c.jpg
Ale zaraz po premierze będzie akcja serwisowa z doklejaniem literki "o" i to darmowa !
cz4rnuch
01-02-2017, 15:10
podejrzewam, ze jak jest stabilizacja w obiektywie, to wylacza sie ta na matrycy.
jesli dzialaja jednoczesnie... to pozostaje mi tylko klasyka wkleic... Zarówno Panasonic jak i Olympus mają tzw. Dual I.S. który potrafi zaprząc do roboty jednocześnie stabilizację sensora jak i obiektywu. Panas ma to chyba od 3 lat, Olympus od zeszłego roku. Nie działa to ze wszystkimi szkłami, ale działa.
D820 z 46mpix?
http://nikonrumors.com/2017/02/07/new-rumors-nikon-d820-with-46mp.aspx/
Do CP+ już tylko 2 tygodnie, więc powinno coraz więcej przecieków być.
O matrycy 42 i 46MP sony były informacje już, więc może i prawda, podobnie jak informacje o matrycy 28MP aps-c.
Pawel Pawlak
09-02-2017, 15:11
http://nikonrumors.com/2017/02/08/new-nikon-en-el18b-battery-to-be-announced-soon-expect-surprises.aspx/
Czyży nadchodząca premiera body miała mieć związek zasilaniem z D4/D5 ??
D5x z 46mpix matrycą o niebotycznych parametrach studyjnych/kroajobrazowych, oraz trybem sportowym przy mRAWach (25mpix) i sRAWach (12mpix) z fantastycznym wysokim iso, oraz bez problemów poruszeń z jakimi borykają się obecne wysokorozdzielcze body mogłoby niektórych zainteresowć ;) A może d5s z poprawionym iso bazowym, jeszcze lepszym wysokim i sensownym AF przy video ?
A może jednak Dxxx (7xx/8xx/9xx) z gripem ?
A może to jedyna premiera na 100lecie firmy - nowa bateria do D5 :D
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=279515
:p
Obstawiałbym D820/50 z 42 Mpix Sony i D5X z 46 Mpix... pełnoklatkową matrycą z D500.
Chyba nie opłacałoby się Nikonowi wypuścić dwie puszki o tak zbliżonych parametrach matryc. Raczej będzie jedna puszka z powiększoną (i może ulepszoną) matrycą od D500. Jeśli prawdą jest info o tym nowym aku (jest na stronie Nikon.eu - zdjęcie z 18a, ale nie ma na stronie Nikon.us), to albo rzeczywiście D5x z niebotyczną ceną, albo D8xx z zmienionym uchwytem. A może coś tam znaleźli nie tak z 18a, jakieś samozapłony itp.
Pawel Pawlak
09-02-2017, 16:08
Myślę że obecnie D5x wcale nie musiałby kosztować więcej niż D5 - z całą pewnością cena D3x nie była swego czasu podyktowana tak wysoką wartością matrycy (zwłaszcza że jej "baza" wybła wykorzystywana w miarę masowo w a900 i a850 - więc miało co amortyzować koszty rozwojowe), a względami marketingowymi - 1ds3 też kosztował nie mało. W praktyce taki D5x sprzętowo, poza zespołem matrycy niewiele odbiegałby od D5 więc i cena nia musiałaby być bardziej niebotyczna ;) Nadal dawałby godziwą marżę producentowi i byłby tańszy niż body z większymi (fizycznie) matrycami. A że nikon ma strategię podnoszenia rentowności, to wysokomarżowe body, którego opracowanie chyba niewiele by kosztowało (bazowałby na już istniejącym D5 z inną matrycą i softem) pasowałby idealnie ;)
markB
Jak dla mnie pozycjonowanie puszek w stylu:
D820 42 Mpix, 6 fps 3000E
D5x 46 Mpix, 10 fps, 6500E
Ma sens. Dokładnie to samo odbywa się zarówno w N jak i C w przypadku puszek ~20 Mpix.
Najstarszy FX to D610 i podejrzewam że tam te matryce nie trafią, a raczej zrobią patroszenie jak w z nowymi modelami DX ale może też będzie to atrakcyjniejsza cena niż poprzednika ?
Pawel Pawlak
09-02-2017, 23:56
@markB (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9122)
Jak dla mnie pozycjonowanie puszek w stylu:
D820 42 Mpix, 6 fps 3000E
D5x 46 Mpix, 10 fps, 6500E
Ma sens. Dokładnie to samo odbywa się zarówno w N jak i C w przypadku puszek ~20 Mpix.
przy 10fps i 46mpix to bym jednak na cenę 6500E nie liczył ;)
To nie byłby już bliźniaczy model z D5 tylko potwór o znacznie większej mocy obliczeniowej