Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
wojtas0009
30-01-2010, 13:27
ciekawe czym będzie ten EVIL... ;)
ciekawe czym będzie ten EVIL... ;)
Kompakt z wymienną optyką.
kruszyna
30-01-2010, 21:08
16-35 f4,5-5,6 i 24f3,5 oba oczywiście DX i mikro :mrgreen:
Takiego na 100% nie będzie bo przecież dali już w 2008r. Tylko z małym dopiskiem PC-E. Więc nie rozumiem po co by mieli się powtarzać w ogniskowych;)
Takiego na 100% nie będzie bo przecież dali już w 2008r. Tylko z małym dopiskiem PC-E. Więc nie rozumiem po co by mieli się powtarzać w ogniskowych;)
No ale tamten jest już stary i do tego FX co jest karygodnym błędem, który trzeba jak najszybciej naprawić ;)
żółto-czarny
31-01-2010, 00:05
16-35 f4,5-5,6 i 24f3,5 oba oczywiście DX i mikro :mrgreen:
Nie 4,5-5,6 tylko 2,8-4 i nie mikro tylko VR. Jak koncert życzeń, to koncert życzeń - a co? :p
Nie 4,5-5,6 tylko 2,8-4 i nie mikro tylko VR. J
I filtr 58/67mm :D
kruszyna
31-01-2010, 00:38
No ale tamten jest już stary i do tego FX co jest karygodnym błędem, który trzeba jak najszybciej naprawić ;)
Przepraszam cię najmocniej. Zapomniałem że te szkło ma być plastykowe:) Swoją drogą to dziwię się temu wątkowi. Modzi mają nerwy:D Chyba poszli na piwo, dając troszkę luzu w jednym temacie;)
Zamykanie jednego wątku plotkarskiego powoduje otwarcie nowego.
Ja się zastanawiam, czy wzorem innego forum nie zrobić jednego długaśnego wątku - plotek o nowościach. Byłby spokój raz na zawsze.
Ja się zastanawiam, czy wzorem innego forum nie zrobić jednego długaśnego wątku - plotek o nowościach. Byłby spokój raz na zawsze.
Proponuję tytuł takiego "tasiemca" : "Niespełnione marzenia" :-D Premiera wątku w prima aprilis ;) .
Dobry pomysł :)
[...]afs 16-35f/4 VR[...]
Było by zacnie. Jeśli pokryje pełna klatkę, będzie dobry optycznie i w budowie przypominający 17-35. A na dodatek tańszy od tego ostatniego.
Ale aby nie wyszło tak jak z AFS 85 -> AFS DX Micro Nikkor 85mm F/3,5G :]
to zbyt piękne by było prawdziwe :)
Propozycja dla modów. Ponieważ zmienił się temat wątku to może słuszne byłoby przeniesienie go z działu Dxxx do jakiegoś bardziej ogólnego (może Cafe?). Jednocześnie pozamykać inne plotkarskie wątki rozsiane po forum a powstające nowe tępić ogniem i mieczem :)
Szakall1
31-01-2010, 20:48
a ja chcę AF-S 85mm 1.8G
heniek85
31-01-2010, 21:01
Jeśli to info jest prawdą, to to naprawde jest doskonała wiadomość. Dlaczego? Otóż moim zdaniem już na DX 12 MPix to trochę za mało więc co mówić o FX.
Dlaczego?
Bo powoli dorastam do drukowania zdjęć. A przy 12 MPix w których w chwili obecnej jestem uwięziony stać mnie na wydruki maksimum 36x24 centymetry, po ostrożnym przycięciu jest to format A4. Większe formaty mogę uzyskiwać tylko poprzez obniżanie jakości wydruku - tu matryca zdecydowanie przegrywa z błoną negatywową, nawet maloobrazkową. 24 MPix to juz podstawowy rozmiar wydruku 51 x 34 cm - a więc format A3 albo spora swoboda przycięcia zdjęcia do formatu A4 trzymając się gęstości 300 dpi :) To już jest jako taka wolność - jest co druknąć, jest z czego cropować :)
Wniosek? Przestaję żałować że chwilowo mnie nie stać na D700. ;)
12 MPix to może faktycznie nie za dużo jak na FX, ale to zależy dla kogo. Mimo wszystko chyba większość nie wychodzi poza odbitki większe niż A3.
I tak gwoli ścisłości to z tego co sie orientuję, a na co dzień jestem drukarzem. Format A4 to 297x210 mm. A3 297x420 mm itd. :)
Szakall1
31-01-2010, 21:14
ja drukuje zdjęcia z D300 (DX z 12 mpx) w formacie A3 i jestem w pełni zadowolony :)
Pawel Pawlak
31-01-2010, 21:18
I tak gwoli ścisłości to z tego co sie orientuję, a na co dzień jestem drukarzem. Format A4 to 297x210 mm. A3 297x420 mm itd. :)
i chyba mimo wzystko większość wykonuje odbitki w nie w formacie A3, tylko 30x40cm, 30x45cm (standardy LABów) albo drukuje na atramentówkach w formacie A3+ czyli 13x19" ;)
Wszystkie te wielkości wykonane z dobrze wykorzystanych 12mpix współczesnej lutrzanki zabijają detalami :)
Co do nowości:
From an interview with Hiroshi Takashima (http://www.techshout.com/interviews/2010/28/interview-hiroshi-takashina-gives-an-insight-of-nikon-products-in-india/) (General Manger of Imaging Division at Nikon) at Photofair:
Q: What can we expect from Nikon in 2010?
A: We plan to surprise the market. We will concentrate only on better quality and better line-up of cameras. So you can expect surprises
Propozycja dla modów. Ponieważ zmienił się temat wątku to może słuszne byłoby przeniesienie go z działu Dxxx do jakiegoś bardziej ogólnego (może Cafe?). Jednocześnie pozamykać inne plotkarskie wątki rozsiane po forum a powstające nowe tępić ogniem i mieczem :)mam problem, bo w cafe nie powinno być takiego jednak fotograficznego wątku. Chyba zostawię kilka takich wątków w róznych działach (w optyce o obiektywach itd).
mam problem, bo w cafe nie powinno być takiego jednak fotograficznego wątku. Chyba zostawię kilka takich wątków w róznych działach (w optyce o obiektywach itd).
To byłoby idealne rozwiązanie. Założyć po jednym wątku spekulacyjnym w każdym dziale, podkleić i odpada masa wróżbiarskich topików, które pojawiają się jak grzyby po deszczu. Czy temat był poruszany na forum moderatorów? Czy w podobnej sprawie wypowiedział się Piotr? W zasadzie ze strony użytkowników nie było głosów na "nie".
Tu moderatorzy mają wolną rekę, nie musimy tego omawiać.
mam problem, bo w cafe nie powinno być takiego jednak fotograficznego wątku. Chyba zostawię kilka takich wątków w róznych działach (w optyce o obiektywach itd).
Też może być. I tak jak proponuje fushiro podkleić.
wojtas0009
01-02-2010, 17:21
co do plotki, że w lutym nie będzie żadnej nowej lustrzanki- to może i prawda- wkońcu mogą "tylko" odświeżyć starsze... a co mnie zdziwiło to Canon, według Optycznych też ma swojego "EVIL'a"
Informacja od Admina Nikonrumors "no Nikon DLSRs on the horizon".
To dobrze, mój D700 jeszcze jakiś czas będzie fajny :mrgreen:
ja też się cieszę, że nie czekałem na D700s:)
robin102
02-02-2010, 13:41
Informacja od Admina Nikonrumors "no Nikon DLSRs on the horizon".
sru tu tu tu, na bank będzie odświeżony D700 z jakimiś gadżetami, taki lifting producenta prawie nic nie kosztuje, a sprzedaż starocia podniesie od razu na rok do przodu. Nikon lubi zaskoczyć, przed wakacjami będzie D700S.
Bartello
02-02-2010, 13:57
i chyba mimo wzystko większość wykonuje odbitki w nie w formacie A3, tylko 30x40cm, 30x45cm (standardy LABów) albo drukuje na atramentówkach w formacie A3+ czyli 13x19" ;)
Wszystkie te wielkości wykonane z dobrze wykorzystanych 12mpix współczesnej lutrzanki zabijają detalami :)
Co do nowości:
From an interview with Hiroshi Takashima (http://www.techshout.com/interviews/2010/28/interview-hiroshi-takashina-gives-an-insight-of-nikon-products-in-india/) (General Manger of Imaging Division at Nikon) at Photofair:
Q: What can we expect from Nikon in 2010?
A: We plan to surprise the market. We will concentrate only on better quality and better line-up of cameras. So you can expect surprises
Szczególnie mnie drażni końcówka jego pierwszego zdania... "we will concentrate only on (...) cameras" a gdzie tu panie obiektywy?
Pomimo chęci ujrzenia przed wakacjami d700s to fajnie było by coś podpiąć pod niego poza złotą trójcą, na którą pokroić się nie dam, ani starymi stałkami nie zoptymalizowanym pod cyfrę!:/
Panie Nikon... do roboty :) 24,28,30,85,105,135 czekają a do tego zoomy f4 ew. f3.5-4.5 w rozsądnych gabarytach, wadze i cenie.
Pawel Pawlak
02-02-2010, 14:23
no przeca afs24f/1.4 + afs16-35f/4VR już nadchodzą ;)
no przeca afs24f/1.4 + afs16-35f/4VR już nadchodzą ;)
Nie mów hooop :) Historia pamięta takie rzeczy, miało być to i owo... a były Coolpixy i nowa wersja Nikon NX View :-P
Pawel Pawlak
02-02-2010, 14:47
hehe, prz3mo; wiara czyni cuda ;) uwierz...
Witam serdecznie.
Śledzę forum jakiś czas, w tym roku będę solidnie rozbudowywał system i zastanawiam się coraz mocniej nad zmianą barw z C na N. Póki nie dysponuję odpowiednią gotówką czekam spokojnie na nowości - może nie do końca spokojnie.. nie chciałbym, żeby po kupnie D700 po chwili pokazał się D700s za podobną cenę.. :) Piszę ponieważ znalazłem przed momentem wywiad z Dr Tetsuro Goto który pojawił się nieco ponad tydzień temu, jest coś nie coś informacji. Może ktoś jeszcze tego nie czytał.
pzdr
http://www.fotomaniak.pl/16152/nikon-przyszlosc-firmy-okiem-tetsuro-goto/
Witam serdecznie.
Śledzę forum jakiś czas, w tym roku będę solidnie rozbudowywał system i zastanawiam się coraz mocniej nad zmianą barw z C na N. Póki nie dysponuję odpowiednią gotówką czekam spokojnie na nowości - może nie do końca spokojnie.. nie chciałbym, żeby po kupnie D700 po chwili pokazał się D700s za podobną cenę.. :) Piszę ponieważ znalazłem przed momentem wywiad z Dr Tetsuro Goto który pojawił się nieco ponad tydzień temu, jest coś nie coś informacji. Może ktoś jeszcze tego nie czytał.
pzdr
http://www.fotomaniak.pl/16152/nikon-przyszlosc-firmy-okiem-tetsuro-goto/
Jedno Ci mogę zagwarantować, jeśli będzie następca D700 to na bank droższy niż obecnie D700.
Pawel Pawlak
02-02-2010, 15:14
a ja dodame że nie szybciej niż w drugiej połowie tego roku ;)
a ja dodame że nie szybciej niż w drugiej połowie tego roku ;)
To ja jeszcze dodam, że obecny D700 jest i tak lepszy niż jego następca i w ogóle to najlepsza puszka na świecie. Dlaczego? Bo tak :-P
Pawel Pawlak
02-02-2010, 15:29
całkowicie się zgadzam :razz:
Nawiasem mówią, to wprowadzenie w nikonie własnych czujników w tańszych puszkach może wpłynąć nie tylko pozytywnie na jakość obrazka(sądząc po d3/d3s) ale także spowodować pewne zawirowanie w sony - sądząc po udziale w rynku nikona - sony straciliby potężnego odbiorcę matryc co mogłoby zostać nie bez wpływu na ceny DSLRów Alfa.
niech się już pojawi to D700s/x, potrzebuję drugi d700 za.. po ile będą używane? ;)
niech się już pojawi to D700s/x, potrzebuję drugi d700 za.. po ile będą używane? ;)
roczne z przebiegiem 60k po 5,5 tys zł
nie, jeszcze nie teraz :) Ja dopiero na jesieni bede poszukiwal drugiej sztuki :D
To ja jeszcze dodam, że obecny D700 jest i tak lepszy niż jego następca i w ogóle to najlepsza puszka na świecie. Dlaczego? Bo tak :-P
:D
Że droższy to oczywiste, no chyba, że powstałoby coś na wzór Sony A850, słabszy D700 ale to chyba mało realne. Wiem, że D700 to rewelacyjna pucha, IMHO najlepsza w stosunku ceny do jakości i jeśli zdecyduję się na N to głównie z powodu tego korpusu. Ale.. jeśli powstanie nieco droższa i nieco ulepszona wersja D700 to czemu nie. Mam wrażenie, że wszyscy cieszyli by się ze sporo droższego D700x z ISO 100. Posiadacze D700 bo ich puszka będzie dalej "cool" :D a potencjalni kupcy będą mogli wybrać między starą siedemsetką a nową studyjną :)
mateo912
02-02-2010, 16:21
Gdzieś już pisałem wcześniej na temat "d700x" czyli matryca z d3x w d700, MZ takie coś nie ma najmniejszego sensu marketingowego.
Bo ludzie stracą wtedy sens kupowania d3x (poza onanistami którzy kupią dla samej nazwy)
d3x nie będzie miało nic do zaoferowania ponad to co będzie miało d700x
Oczywiście jest to tylko moje zdanie;)
Pawel Pawlak
02-02-2010, 16:46
no to chłopaki na nikonrumors już niewyrabiają z nerw ;) http://nikonrumors.com/ zegar tyka a o północy podobno ma się wszystko wyjasnić ;)
sru tu tu tu, na bank będzie odświeżony D700 z jakimiś gadżetami, taki lifting producenta prawie nic nie kosztuje, a sprzedaż starocia podniesie od razu na rok do przodu. Nikon lubi zaskoczyć, przed wakacjami będzie D700S.
Pokażą w czerwcu w sprzedaży od lipca/sierpnia za 9 kpln :)
no to chłopaki na nikonrumors już niewyrabiają z nerw ;) http://nikonrumors.com/ zegar tyka a o północy podobno ma się wszystko wyjasnić ;)
Ale to zegar do oczekiwanej premiery 6x coolpix :)
Noo.. też jestem ciekaw co po projektorze będzie w nowych Coolpixach :-P
Pawel Pawlak
02-02-2010, 18:40
a ja ciekawego coolpixa to bym sobie kupił :razz:
stachmuszel
02-02-2010, 18:42
a ja ciekawego coolpixa to bym sobie kupił :razz:
Przyznam, że ja również. Ale po doświadczeniach z obecnymi Coolpixami raczej na to bym nie liczył :-(.
robin102
02-02-2010, 18:42
Noo.. też jestem ciekaw co po projektorze będzie w nowych Coolpixach :-P
Matryce od D700
Z info nikonrumors wynika, że na razie żadnego "suprise" na PMA nie będzie. EVIL możliwy na Photokinie.
a jak nie wyprodukują to kawąłek tortu może im zabrać to ;) http://www.fotomaniak.pl/13881/co-planuje-samyang/
cytat: Przed wakacjami zobaczymy szkło 85 mm f/1.4 z mocowaniem dla lustrzanek Nikon, prawdopodobnie wyposażone w styki, co przyniesie między innymi możliwość sterowania przysłoną z poziomu korpusu.
Vanitari
02-02-2010, 21:11
roczne z przebiegiem 60k po 5,5 tys zł
Nie mów tak!!! i spokojne odkładanie na d300/d300s zostanie zaburzone przez głupawe myśli a możne jednak używany FX.. ehh wiedziałem żeby nie czytać takich wątków
Tak na serio to mam nadzieję że Nikon pokaże w tym roku jednak więcej szkieł niż puszek, chociaż na dzień dzisiejszy jest w tym systemie wszystko czego mi do szczęścia trzeba (szkoda że nie wszystko w zasięgu finansowym)
a jak nie wyprodukują to kawąłek tortu może im zabrać to ;) http://www.fotomaniak.pl/13881/co-planuje-samyang/
cytat: Przed wakacjami zobaczymy szkło 85 mm f/1.4 z mocowaniem dla lustrzanek Nikon, prawdopodobnie wyposażone w styki, co przyniesie między innymi możliwość sterowania przysłoną z poziomu korpusu.
było by bardzo miło, im większą konkurencja na rynku tym lepiej, przynajmniej dla użytkowników.
Ja chciałbym jeszcze za życia doczekać premiery 70-200 f/4 VR. Ciekawe dlaczego Nikon tak broni się przed wydaniem tego szkła. Może boi się o pozycję konkurencji? ;)
Ja chciałbym jeszcze za życia doczekać premiery 70-200 f/4 VR. Ciekawe dlaczego Nikon tak broni się przed wydaniem tego szkła. Może boi się o pozycję konkurencji? ;)
A czy Nikon miał kiedykolwiek w planach taki obiektyw? Wyprodukował amatorski zoom i na tym poprzestał. Dalej konsekwentnie wypuszczał średnie tele ze światłem 2.8 aż po dziś dzień. Sądzę, że tego typu szkło byłoby jeszcze większym zaskoczeniem niż jasne obiektywy stałoogniskowe oraz PC-E razem wzięte. Mimo wszystko jest to wątek spekulacyjny a nie pobożnych życzeń, bo skoro tak to czemu nie od razu Nikkor 55-200mm f/4 VR DX za 600 dolarów?
ja bym wolał 100-300/4 VR :D
ja bym wolał 100-300/4 VR :D
Zapomnij o takim szkle , wyszedł nowy 70-200 z TC 2 i już pomysł na ciemniejsze tele w zakresie 100-400 jest załatwiony :mrgreen:
heh jak wracam myślami przed kryzys i że za 3patole mogłem kupić nówkę sigmę 100-300/4 to normalnie ....wrrr... heh no ale było, minęło i trza się 70-300VRem zadowolić heh :D
buahhaaahha... no i co ? Mówiłem, że będą tylko nowe Coolpixy ? Mówiłem! :mrgreen::mrgreen:
;)
buahhaaahha... no i co ? Mówiłem, że będą tylko nowe Coolpixy ? Mówiłem! :mrgreen::mrgreen:
;)
A miało być:
D900/D700x
D700s
D7000/D90s
24f1,4
35f1,4
85f1,4
85f1,8
16-35f4
16-50f3,5-4,5
80-400f4-5,6
100-500f4-5,6
TCx1,4
TCx1,7
Chyba nic nie pominąłem :mrgreen:
Aczkolwiek na Nikon Rumors piszą "There will be more!"
A więc to nie koniec... Coolpixów !!!! :-P :mrgreen:
Chyba nic nie pominąłem :mrgreen:
pominąłeś :-P SB-700 :-P
Aczkolwiek na Nikon Rumors piszą "There will be more!"
A więc to nie koniec... Coolpixów !!!! :-P :mrgreen:
No to można odetchnąć :)
pominąłeś :-P SB-700 :-P
O cholera. Zapomniałem o lampie :)
PS Niezłe jaja. P100 dostał filmy Full HD 1080p + dźwięk stereo a do D3s nie dało się tego wstawić.
Photoartbox
03-02-2010, 09:26
P100 dostał filmy Full HD 1080p + dźwięk stereo a do D3s nie dało się tego wstawić.
Bo D3s, to amatorska puszka jest...
robin102
03-02-2010, 11:48
No to pojechali na maxa, tyle pięknych wszechstronnych korpusów i do nich ma wystarczyć 3 nowoczesne szkła 12-24 / 24-70 / 70-200 ? No niestety nie potrafią albo nie mogą pójść za ciosem i za wspaniałymi aparatami dorzucić trochę ciekawych szkieł, 3, 4 sztuki stałek czy to takie trudne do wyprodukowania ? absolutnie nie trudne. A co z 24 f 1,4 też nie będzie. No nic trochę poczekajmy tak do końca roku, a na wiosnę Canon nas wszystkich przytuli :mrgreen: i będzie jak to mawia mój kolega "i tak wszyscy wylądujemy u Canona" :(
Pawel Pawlak
03-02-2010, 11:54
widzę że wiara was opuszcza :razz:
widzę że wiara was opuszcza :razz:
Ja akurat sobie drwię, bo żadnego z szkieł, które są tymi pożądanymi i tak nie kupię (24/1.4, 85/1.4), bo mnie na nie stać :) Oczywiście chciałbym by takowe były... ale jak widać trzeba czekać...czekać..czekać...
BTW
W żadnym Canonie nigdy nie wyląduję, choćby dlatego, że tak Robin gadasz :-P
Pawel Pawlak
03-02-2010, 12:27
BTW
to jest nas dwóch :-P
Proponuja wziac poprawke na dwie rzeczy. Nikon nigdy nie laczyl premier coolpixow ze sprzetem okololustrzankowym. Dwa, ze do targow PMA mamy jeszcze troche czasu, wiec martwiacym radzilbym z tym martwieniem sie poczekac na nie. Jak na PMA okazaloby sie, ze nic nie ma, to wtedy mozna lamentowac. Ale na ta chwile dalbym sobie z tym spokoj...
robin102
03-02-2010, 12:35
BTW
Eeeeeee tam pożartować już nie można :-P
Dwa, ze do targow PMA mamy jeszcze troche czasu, wiec martwiacym radzilbym z tym martwieniem sie poczekac...
No dobra poczekamy do 11 marca, a jak nie to .....:mrgreen:
W ogóle takie wątki spekulacyjne nalezy traktowac z duzym dystansem. Nikon i tak robi to co on chce, a nie my :).
Dostanę portretówkę, czy nie ? Oto jest pytanie ? :mrgreen: Mam przestac do tego czasu robic zdjęcia? A tam. Wypuszczą szkiełko to może je kupię. Nie wypuszcza - robię tym co mam. Dla mnie większym problemem jest dobra stylistka, pomysły na zdjęcia itd.
Sprzęt to chyba tylko taka wymówka tłumacząca dlaczego nie robi się lepszych zdjęć :)
plusfoto
03-02-2010, 13:30
Niezłe jaja. P100 dostał filmy Full HD 1080p + dźwięk stereo a do D3s nie dało się tego wstawić.
Ręce precz od 700 w górę
No nie żartuj. Jesli ja bym miał ochotę zamienić na coś D700, to na aparat z natywnym ISO 100 i filmami. Inaczej nie wyciągna ode mnie kasy.
Pawel Pawlak
03-02-2010, 14:24
ja też jestem jak najbardziej za porzadnymi filmami w lustrzankach. Ale ciśnienia nie mam - i tak nie jestem filmowcem ;) A sądzę że z video jest jak ze foto - nie wystarczy mieć najlepszy sprzęt żeby mieć super zdjęcia ;)
Jak już te filmy władowali to mogli to zrobić porządnie.
plusfoto
03-02-2010, 15:00
Za 100 to obie ręce i nogi podnoszę, a filmy to jak w tej samej cenie to niech sobie dołożą ale przynajmniej ja praktycznie nie będę z tego korzystał - przynajmniej na razie - chyba że mi się poglądy zmienią tak jak niektórym politykom.
Oj wiem wiem Pawle - ale najwyraźniej starzeję się i ciężko mi przychodzi tolerancyjnie podchodzić do niektórych 'mądrości'. Co siedzi ludziom w głowach, że tak łatwo teoretyzują? Chcą być aż tacy wirtualnie mądrzy?
He he usmialem sie z tej "wirtualnej madrosci"
dobrze cholera powiedziane:)
Sleepwalker
08-02-2010, 05:52
Z ciekawostek z drugiej strony świata: Nikon Singapore nie dostarcza już do sklepów D700. Zaleca też wyprzedanie w/w do końca miesiąca.
Obraz został powiększony do A2 przy zachowaniu 300dpi, ale to nie jest temat na taką dyskusję...
Dzięki, to chciałem wiedzieć.
Z ciekawostek z drugiej strony świata: Nikon Singapore nie dostarcza już do sklepów D700. Zaleca też wyprzedanie w/w do końca miesiąca.
to ciekawe!
kuba_rsx
08-02-2010, 12:15
Czyli za miesiąc D700 przestanie robić zdjęcia hehe
kwiatek6324
08-02-2010, 12:17
Skonczy sie licencja na firmware ;-)
pozdr
AK
Już dawno przestał, według pewnego pana na literkę R, D700 to już stary złom... :)
Następca w momencie premiery też już kiepskie zdjęcia będzie robił, dopiero następca następcy to będzie wypas ;)
I tak do zaj... :-P
KILKA jasnych stałek i jeden zoom w tym roku ;)
The Japanese site dc.watch (http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/interview/20100208_346855.html) published an interview with Mr. Nobuaki Sasagaki, marketing chief for Nikon Imaging (English translation). (http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/interview/20100208_346855.html&sl=ja&tl=en) On the question about upcoming products:
“明るい単焦点レンズと高性能な小� �ズームレンズを投入”
“We will have several large aperture prime lenses and light compact zoom lens this year”
KILKA jasnych stałek i jeden zoom w tym roku ;)
The Japanese site dc.watch (http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/interview/20100208_346855.html) published an interview with Mr. Nobuaki Sasagaki, marketing chief for Nikon Imaging (English translation). (http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/interview/20100208_346855.html&sl=ja&tl=en) On the question about upcoming products:
“明るい単焦点レンズと高性能な小� �ズームレンズを投入”
“We will have several large aperture prime lenses and light compact zoom lens this year”
No tak, ale w tych kompaktach co już wyszły. Już ich rozgryźliśmy ;)
[..]and light compact zoom lens this year
It must be AF-S 16-35/4 FX :)
Or new AF-S 18-55/F3.5-5.6 VR-18 DX ;)
O dłuższym zoomie już pisałem , wyszedł nowy 70-200 ? wyszedł . Jest nowy TC 2,0 ? Jest . razem dają 140-400 5,6 oczekiwany zoom :mrgreen:
Pawel Pawlak
08-02-2010, 20:23
O dłuższym zoomie już pisałem , wyszedł nowy 70-200 ? wyszedł . Jest nowy TC 2,0 ? Jest . razem dają 140-400 5,6 oczekiwany zoom :mrgreen:
ja tam się z tego wcale nie śmieję ;) bardzo uniwersalny zestaw, lepszy pod względem AF i jakości optycznej i pewnie VR niż AF80-400VR. Ja w każdym razie straciłem parcie na następcę 80-400, czekam tylko na tc20III :)
Sam też myslę nad tym TC , 400 5,6 to nie taki dramat znowu zwłaszcza że sample są obiecujące więc może nie trzeba będzie mocno przymykać . Dla kogoś kto ma 70-200 to nie jest śmieszne ale całkiem sporo ludzi chciałoby coś dłuższego ciemniejszego i tańszego i z tym jest bida straszna niestety .
Pawel Pawlak
08-02-2010, 21:29
no tak, ale 80-400vr też chyba tańszy sporo nie był ? Obserwując aktualne tendencje, nwe obiektywy nikona są lepsze ale droższe niżpoprzedniki więc następca 80-400 też raczej tańsz niż 70-200VR2+tc20III nie będzie. Jak ktoś chce taniej, to jest 70-300VR :)
czekam tylko na tc20III :)
Ja też czekam i doczekać sie nie moge:D Mam nadzieje, ze niebawem sie pojawi.
Na amazon.com juz jest na stanie za 700$, na bhphoto za 499 ale w magazynie brak, na ebayu też juz jest z HK.
Szakall1
09-02-2010, 00:56
no i juz wszystko wiadomo : Those are the full names of the two lenses for tonight: Nikkor AF-S 24 mm f/1.4 and Nikkor AF-S 16-35 mm f/4.0G ED VR. It seems that the zoom lens will not have VRII. Nothing else will be released.
srał pies ceny, kiedy będą?
robin102
09-02-2010, 12:01
Wstałem rano czytam fotopolisa iiiiiiiii JEST 24 f1,4 morda się uśmiechnęła, tylko po co taki duży, taki ciężki i taki drogi, ale kupię w następnym roku na bank :-P
A i te dziwadło 16-35 też jest i jeszcze raz się morda uśmiechnęła i gdzieś miedzy literkami nutka, że te F4 to zapowiedź większej oferty u Nikona :) Canonierzy będą wracać, trzymajmy wysokie ceny na sprzęt używany ;)
Już dawno przestał, według pewnego pana na literkę R, D700 to już stary złom... :)
..
No złom jak cholera, muszę trzeciego na zapas do szuflady zarzucić, bo klamot totalny, ale ukochany :-P
się normalnie rozczuliłem z rana
się normalnie rozczuliłem z rana
hehehe... Zapraszam do działu optyka, w kwestii nowych premier.
Najśmieszniejsze jest to, że w Nikon Polska jeszcze nic nie wiedzą o nowych obiektywach :)
kwiatek6324
09-02-2010, 12:37
Jak widac tak sie interesuja tym co sie dzieje w swiecie ;-)
Pozdr
AK
Najśmieszniejsze jest to, że w Nikon Polska jeszcze nic nie wiedzą o nowych obiektywach :)
Bo Nikon Polska to %$$%^$%^&$%#$#$@#$ ;)
%$$%^$%^&$%#$#$@#$ ;)
Zrobiles dwa bledy ortograficzne:mrgreen:
A i te dziwadło 16-35 też jest i jeszcze raz się morda uśmiechnęła i gdzieś miedzy literkami nutka, że te F4 to zapowiedź większej oferty u Nikona :) Canonierzy będą wracać, trzymajmy wysokie ceny na sprzęt używany ;)
Świetna wiadomość z f/4. Mam nadzieję, że zrobią 70-200 f/4
Świetna wiadomość z f/4. Mam nadzieję, że zrobią 70-200 f/4
Ja bym wolał 24-105 f4 ale co tam niech będą oba :)
Rafał_Sz
09-02-2010, 16:40
A ja bym chciał mieć na stałe wbudowaną komunikację radiową z lampami. CLS czasami nie daje rady. Ot, pomarzyć można...
A ja bym chciał mieć na stałe wbudowaną komunikację radiową z lampami. CLS czasami nie daje rady. Ot, pomarzyć można...
Przypuszczam, że to kwestia czasu, bo coś ulepszać muszą. Za kilka lat podobne rozwiązanie powinno być standardem. Przynajmniej tego bym sobie życzył. Jest to też jedyna rzecz, która zmusiłaby mnie do wymiany SB. Obecnie oferta sterowników radiowych poszerza się coraz bardziej i jest to kolejne pole na którym Nikon mógłby zgarnąć trochę kasy. Liczę na ich pazerność ;)
(D400)Ktoś wie kiedy pojawi się ten legendarny model? Dojrzałem do zakupu 300-setki ale mam poważny dylemat. Jestem nieszczęśliwym posiadaczem D80, który permanentnie nie ostrzy.(serwis Nikona mnie olewa zawodowo)
Zakupiłem go zaraz po kradzieży D70. Szlag mnie trafił bo po 3 miesiącach wszedł na rynek D90. Jestem przekonany, że jak teraz wybulę na D 300 to za dwa miechy wejdzie D 400. Doradzi ktoś coś? Bardzo proszę.
P.S.
Jestem tu nowy i jeszcze mam duże problemy w orientacji. Może ktoś wskaże mi miejsce gdzie dowiem się czegoś o moim problemie z rozmytymi zdjęciami albo może ktoś zechce mi pomóc. Będę bardzo wdzięczny.
Szprychu
17-02-2010, 14:09
Dopiero co wyszedł D300s odświeżona wersja D300. Nie ma szans, żeby przez najbliższy czas wyszedł zamiennik dla niego.
kuba_rsx
17-02-2010, 14:13
Bodaj ze 4miesiące temu wyszedł D300s, musi pochodzić trochę na rynku, konkurencja też świeżo co jest po premierze flagowego cropa. Nie dadzą tak szybko nowego modelu bo to by się trochę nie kalkulowało ekonomicznie.
Z dniem premiery D400 trzysetka nie przestanie robić zdjęć ;P , to juz jest body w którym nie ma aż tak dużo do poprawiania. Nawet jak wyjdzie nowy model to nie będzie taka przepaść. Masz np taki D200.. broni się do dziś.
A czego Ci brakuje w D300(s)? Jak wyjdzie D400, to też go nie kupisz, tylko będziesz czekał na D500?
Sorry, ale dla mnie Twój dylemat nie jest poważny, tylko śmieszny :-)
Kupuj D300(s) i rób zdjęcia. Jeśli Cię nie zadowala jakość zdjęć na ISO 3200 w D300 i chcesz mieć dodatkowo 6400, to kup D700/D3.
Jeśli i to Cię nie zadowala... to zmień hobby :-) Słyszałem, że hodowla jedwabników daje dużo satysfakcji.
MadOnion
17-02-2010, 14:38
... legendarny...
:o
Patrząc na dotychczasowy cykl premier nowych modeli Nikona, D400 nie ma co oczekiwać w tym roku, więc nie zastanawiaj się i bierz to co jest teraz dostępne. D300 to znakomita pucha.
Jeśli i to Cię nie zadowala... to zmień hobby :-) Słyszałem, że hodowla jedwabników daje dużo satysfakcji.
Daje, sprawdziłem osobiście :)
Zamiast czekać na nowość, zainwestuj w szkła. Dobry słoik, nawet z D200, może zadziwić rezultatami.
Może ktoś wskaże mi miejsce gdzie dowiem się czegoś o moim problemie z rozmytymi zdjęciami albo może ktoś zechce mi pomóc. Będę bardzo wdzięczny.
Dopóki nie pokażesz kilku przykładowych zdjęć (najlepiej z exifami) nikt Ci nie pomoże. Wklej ze 2-3 zdjęcia do wątku.
Meresz, nie ma szans, aby w ciągu pół roku wyszedł następca d300s. Spokojnie możesz go kupić. Szybciej imho wyjdzie następca pełnej klatki - d700.
Daje, sprawdziłem osobiście :)
Zamiast czekać na nowość, zainwestuj w szkła. Dobry słoik, nawet z D200, może zadziwić rezultatami.
Z mojej klawiatury mi to wyjąłeś :-)
Co więcej, nawet z D100 czy D70!
Dobra, starczy, dyskusja zmierza donikąd :)
Niedawno dopiero ukazał się D300s, premiera następcy będzie nieprędko. LOCK.
Może ktoś wskaże mi miejsce gdzie dowiem się czegoś o moim problemie z rozmytymi zdjęciami albo może ktoś zechce mi pomóc. Będę bardzo wdzięczny.
A jeśli chodzi o ten problem to zapraszam do działu o technikach fotografowania. Ewentualnie pokaż w odpowiednim dziale jakieś przykładowe zdjęcie , zobaczymy co jest powodem nieostrości.
Przemek - sklejamy wszystkie spekulacyjne działu Dxxx do tego jednego, bo i tak za parę dni ktoś założy nastepny wątek.
piter123789
18-02-2010, 20:15
Koledzy a nie wiecie czy wyjdzie coś takiego jak np. d90s?:) Sory że tu o to zapytałem.
Koledzy a nie wiecie czy wyjdzie coś takiego jak np. d90s?:) Sory że tu o to zapytałem.
Na pewno! Zaraz przed D90xs.
dziś na rumorsach piszą o pojawieniu sie w tym roku szkła 24-120 f4 vr
http://nikonrumors.com/2010/02/18/nikkor-24-120-f4-vr-will-be-released-this-year.aspx
"I am not sure about the exact wording since Google cannot translate this page, but according to the tipster Nikon is suppose to have another press conference next week on February 23, 2010 (last day of PMA):
“Nikon will have a press conference regarding new camera products and their strategy on February 23.”"
http://nikonrumors.com/2010/02/20/breaking-news-another-nikon-press-conference-next-week.aspx
moze to nastepca d90
update
Update #3 another interpretation of the Japanese text (thanks C):
Nikon will “announce” new digital camera and selling strategy inside Japan. However, I should say the word “announce” in Japanese may have another meaning = “talk”. Therefore, it could be: Nikon just “talk” about their new digital cameras (that means the Coolpix just launched in PMA) and also the selling strategy inside Japan as well. This word is too ambiguous so I think it may not be firm enough to conclude a completely brand new Nikon digital camera will be announced on 23th Feb 2010.
Przemek - sklejamy wszystkie spekulacyjne działu Dxxx do tego jednego, bo i tak za parę dni ktoś założy nastepny wątek.
oki, dobry pomysł :)
Szprychu
21-02-2010, 12:27
PMA2010 na dpreview link: http://www.dpreview.com/articles/pma2010/Sneak_Peek/
ostatnie zdjęcie po prawej:
Zdjęcie klik. (http://a.img-dpreview.com/articles/pma2010/Sneak_Peek/SAM_0789.jpg)
"Seen on the Foolography stand - doesn't appear to be a Photoshop job"
Szkoda tylko, że to F100 z naklejką D900. :roll:
kruszyna
23-02-2010, 09:42
jczekam tylko na tc20III :)
Trafiłem przypadkiem to i przypadkiem podpytam. Była kiedys stronka z tabelą obiektywów które i w jaki sposób współpracują z różnymi TC nikona. Ma ktoś linę?
z nowymi TC działają tylko AFS-y i to w zasadzie od 70-200 w górę skali ogniskowych
kruszyna
23-02-2010, 10:01
z nowymi TC działają tylko AFS-y i to w zasadzie od 70-200 w górę skali ogniskowych
Kurde właśnie znalazłem ta tabelę i fakt lipa tylko z AFS i to wybranymi. Szkoda
kwiatek6324
23-02-2010, 10:12
Kurde właśnie znalazłem ta tabelę i fakt lipa tylko z AFS i to wybranymi. Szkoda
Podeslij linka ;-)
Do zwyklych AF to sa chyba Kenko.
Pozdrawiam
AK
kruszyna
23-02-2010, 19:56
Podeslij linka ;-)
A proszę bardzo http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/DrdIaQvRZv/TC_converter_compatibility-EN_01.pdf
Witam
Chciałbym się zapytać o dostępność Nikona D700s - przede wszystkim KIEDY, i gdzie?
Może ktoś się orientuje.
I jak mniej więcej cenowo. :)
mateo912
07-03-2010, 15:54
a to masz jakieś dojścia w nikonie i wiesz że będzie d700s?
Witam
Chciałbym się zapytać o dostępność Nikona D700s - przede wszystkim KIEDY, i gdzie?
Może ktoś się orientuje.
I jak mniej więcej cenowo. :)
Kiedyś i gdzieś będzie dostępny :)
A na poważnie to ja nie słyszałem o D700s poza niepotwierdzonymi plotkami.
Zatem pozostaje "stara" D700 :)
Zatem pozostaje "stara" D700 :)
D700stara hehe
ktoś widział w Bułgarii czerwone D700s z kryształkami !
tutaj więcej info:
http://www.NewRedNikonD700s.jp (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=36962)
robin102
07-03-2010, 16:55
Po 9 marca będzie w sprzedaży :)
Szybszy26
07-03-2010, 17:11
Po 9 marca będzie w sprzedaży :)
Ale którego roku ? :)
Ja widziałem dwie sztuki w Fotojokerze, ale nie wzbudzały zainteresowania.
Polsar74
07-03-2010, 20:08
kolega chciał zapytać o D70s pewno :twisted:
No cóż tych też raczej na półce w MM nie znajdziesz.
ps.
D700s nie bedzie - będzie od razu D747. Na początek bez "s" ;-)
arachiusz
07-03-2010, 20:11
kolega chciał zapytać o D70s pewno :twisted:
No cóż tych też raczej na półce w MM nie znajdziesz.
ps.
D700s nie bedzie - będzie od razu D747. Na początek bez "s" ;-)
tia i do tego Dumbonikorjet 24-800 1.2
Polsar74
07-03-2010, 20:14
no i czy nie życie stałoby się piękniejsze ? Do szkła by dodawali taczkę gratis - ale to by sie dało jakoś znieść ;)
mateo912
07-03-2010, 20:16
a czemu taki wąski:D
co najmniej 4mm na początku.
I na przełącznikach podobnych do tych co teraz są od np vr będą opcje:
fish kołowy
fish prostokątny
ultraszeroki
standard
tele
i makro
a wszystko to przy wadze obiektywu 0,5kg i średnicy filtrów 52mm:D
tak na powaznie to RTV Euro AGD zakonczylo juz sprzedaz D700. w FJ jest tylko wysyłkowo. Może faktycznie szykuje sie cos nowego?
arachiusz
07-03-2010, 20:38
Zapewne coś nowego wyjdzie ale nie wiadomo kiedy...
tgollob_jamessuchar
07-03-2010, 20:41
gdzieś była mowa, że już przełom marca/kwietnia....
wyprzedaż D700 z lampą sugeruje taki ruch, podobno jak wycofywanie ze sprzedaży, o czym wspomniał arturjb...
i bądź tu mądry - kupować teraz, co jest... czy czekać (mówię o sobie... mam czas do maja na zakup, kasa jest - czekać czy brać... brać czy czekać?) :)
z jednej strony się cieszę, że mam ten problem, ale z drugiej... ;)
ee, no co Wy tu tak optymistycznie ;), jak się niedawno pytałem (w innym wątku) to mi matematycy forumowi obliczyli, że najwcześniej na jesień "premieras D700es"
VR
ja czekam!
Do kiedy? Na spadek ceny D700 czy licząc na ciekawe zmiany u ewentualnego następcy nawet kosztem ceny?
W sumie to staje przede mną podobny dylemat :)
a wg nie zamiast D700s będzie D700x:)
do czasu pokazania sie nowego body, chyba ze bedzie to cos z matryca D3x.
Licze na D700s. Przyczyna jest prozaiczna. Zawsze kupowalem aparaty gdy wychodziły z produkcji, teraz chce cos z początków produkcji :)
No właśnie ja wstrzymam się na pewno do końca marca ale co potem. Zrobi się wiosna i fajnie było by wystartować z pełną klatką.
robin102
08-03-2010, 16:29
a wg nie zamiast D700s będzie D700x:)
To byłby strzał w jadro Nikona :)
To byłby strzał w jadro Nikona :)
bo?
tgollob_jamessuchar
08-03-2010, 17:55
bo?
bo po co wtedy przepłacać ;P
robin102
08-03-2010, 18:19
bo?
Bo jak taką duuuużą matrycę zmieścić w takiej filigranowej obudowie ;) i po kiego grzyba :)
bo po co wtedy przepłacać ;P
bo np. matryca w D700x nie będzie taka sama jak w D3x
Nikonamający_na_7
09-03-2010, 08:50
Na mojego nosa będzie D700s. Nikon zawsze tak robił z dobrze sprzedającymi się korpusami, w cyfrowych były to D70 i D300. Po co zarzynać kurę znoszącą złote jajka! A czas już najwyższy, bo konkurencja prze do przodu jak lodołamacz. Kiedy - najsensowniej byłoby w II kw.2010 (większe prawdopodobieństwo sukcesu komercyjnego), ale może być dopiero na targi w Kolonii (choć dziś premiery na targach nie są najważniejsze jak kiedyś). Dorzucą pikseli i Full HD i parę pożytecznych wynalazków, bo taki jest "trynd". Zresztą nie ważna literka, byle było coś szybko i na "7", innego nie kupię ;-)
Na mojego nosa będzie D700s
a na moją stopę będzie w końcu jakiś Nikon FF
Nikonamający_na_7
09-03-2010, 19:13
a na moją stopę będzie w końcu jakiś Nikon FF
A ja mówię, że FX! Założymy się? Przegrasz!!! :razz:
D700s - można już kupić http://translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.cellcamshop.com/index.php%3FcategoryID%3D22
Nikon D700 S Nikon D700 S - cena 11 999 AED
plusfoto
11-03-2010, 13:54
A co on ma takiego że jest 2* droższy
A co on ma takiego że jest 2* droższy
9 tys pln - nie wiem jak ty liczyłeś swoja cenę. Według tego sklepu ma GPS. :D
plusfoto
11-03-2010, 16:36
Ot czeski błąd w biegu przeliczyłem odwrotnie. Ale mimo wszystko jak tylko za GPS 2K to lekka przesada - chyba że jakieś ukryte nowości.
Ktoś się rozpędził i dopisał do 700 literę s i tyle.
Ktoś się rozpędził i dopisał do 700 literę s i tyle.
skąd masz to info?
skąd masz to info?
ludzie, co Wy tacy naiwni jesteście?
była premiera? nie było!
nie ma produktu!
ktoś sobie nabija oglądalność sklepu dodając jedną literkę do nazwy...
Nikonamający_na_7
13-03-2010, 20:56
Komunikatu prasowego nie było... A czegoś, czego nie ma w mediach nie istnieje!:smile:
Chyba, że jakiś szejk zamówił na prywatny obstalunek;-)
Na rumorsach piszą o sensorze który bedzie mial 8-10 MP na kanał (RGB) Przyznam, że fajnie by było gdyby to była prawda. ;)
"8MP is not a joke.
Each of the 3 sensors (RBG) will be round 10MP.
The good news is that the picture will be much better than the already very good D700.
Lenses will loose about f/0.7 aperture but it will be compensated by the very high ISO quality, ISO 3200 will be as good as ISO 800 on a D700. The contrast between low and high lights will also be improved a lot.
The 3 sensors technology has been around for already few years but the problem was to be able to produce a very high quality prism (to divide the light for each sensor) at a resonable price."
PS 85mm 1.8 podobno został wycofany z katalogu w europie (pewnie nastepca z af-s pojawi sie wraz z premierą nowej puszki)
No i nie wytrzymałem. Kupiłem D700. Moje pierwsze cyfrowe body, które godnie (mam nadzieję) zastąpi F80 ;)
No i nie wytrzymałem. Kupiłem D700. Moje pierwsze cyfrowe body, które godnie (mam nadzieję) zastąpi F80 ;)
gratulacje !
Robson_87
19-03-2010, 18:17
tez bym chcial tak nie wytrzymac;)
Nikonamający_na_7
28-03-2010, 18:23
Uprzejmie donoszę (za Optycznymi):
"Następca D700
Jak donosi serwis Nikon Rumors, w pierwszej połowie bieżącego roku ma pojawić się następca Nikona D700. Podobno zostanie on wyposażony w 12-megapikselową matrycę i tryb wideo HD lepszy od tego z modelu D3s. Plotka głosi również, że jedna z firm w najbliższym czasie planuje zaprezentować profesjonalny produkt, mocno związany z Nikonem. Wiele osób od razu przypomniało sobie o Fujifilm, które swoje lustrzanki opracowywało na bazie korpusów Nikona. Czyżby miał pojawić się następca S5 Pro?"
Zapomnieli dodać jeszcze, że dwa sloty? Do wakacji czekam z pokerową twarzą - chyba dam radę ;-) A potem mówię: sprawdzam...
ancymon85
12-04-2010, 17:59
i nadal nic nie wiadomo... Dla kogos kto mysli o D700/5DII i okolicach, to naprawde nieciekawa sytuacja.
i nadal nic nie wiadomo... Dla kogos kto mysli o D700/5DII i okolicach, to naprawde nieciekawa sytuacja.
Nie kumam, skoro ktoś myśli o D700/5d2 to dlaczego nie może kupić któregoś z nich?
dają nast. d700 z 12milionami pikseli, przykro sie robi :(
dają nast. d700 z 12milionami pikseli, przykro sie robi :(
Super! Ja tam nie chcę więcej przez kolejne 10 lat. Oby ten trend się tylko utrzymał jak mi kiedyś przyjdzie ochota wymienić na coś nowego. Zatem proszę, nie marudzić, że *istnieje* taka wersja, ale że brak taniej wersji z innej linii o wysokiej rozdzielczości (bo droga wersja jest - D3X).
ancymon85
12-04-2010, 21:20
prz3mo bo obawia sie utraty wartosci swiezo zakupionego sprzetu np. ? Bo wie ze prawdopodobnie wyjdzie poprawiona wersja D700, ktora bedzie oferowala wiecej i moglby dolozyc, a sprzedac body i kupic nowe juz nie tak latwo i wiecej sie traci... etc.
TMB - skad to info?
adamski1971
12-04-2010, 22:02
Po co czekać na następce D700 kiedy to tak dobre body.
ancymon85
12-04-2010, 22:11
jest swietne, ale jesli sa plotki z wiarygodnych zrodel, ze na dniach bedzie cos wiadomo o jego nastepcy i ze moze wyjsc jeszcze w tym miesiacu to chyba dla kogos, kto wlasnie chce kupic tej klasy body, jest powod do wstrzymania sie? Pomijajac juz spadek wartosci D700, napisalem wyzej o kilku nowych funkcjach (video np. zaraz mnie zjecie, ale dla kogos to moze byc istotne) czy tez jak mowia inne plotki, nowa, wieksza matryca, ktora zdecydowanie moglaby byc powodem do wstrzymania sie z zakupem D700. Dla kogos kto juz go ma, to malo istotne, bo to swietne body i pozwala robic genialne zdjecia, ale dla kogos, kto nie ma czym robic zdjec i chce kupic pelna klatke w kompaktowym body, to naprawde wazny powod...
Robson_87
12-04-2010, 22:37
to bedzie z wieksza matryca?
ostatnio pisza o 12mega pikslach
a swoja droga na chlopski rozum to po sukcesie d700 powinno wyjsc body z jakas literka a cos nie ma jeszcze, niby w d300s za duzo nie dali ale kilka osob chwalilo za lepszy af i ogolnie szybkosc puchy w porownaniu do d300.
ancymon85
12-04-2010, 22:41
nic nie wiadomo konkretnie... nawet nie wiadomo czy to bedzie D700 z literka, czy moze D800/900... Sa rozne teorie i wiekszosc podobnie prawdopodobnych. Imo jedno jest pewne - bedzie video i podejrzewam ze porzadne.
bo obawia sie utraty wartosci swiezo zakupionego sprzetu np. ?
Nie za bardzo kumam. Kolekcjonujesz aparaty, czy robisz nimi zdjęcia?
Robson_87
12-04-2010, 23:09
niby video mi niepotrzebne ale jakbym mial to moze kilka razy by sie przydalo. Mysle, ze zmiany beda porownywalne do tych z d300s, puszka bedzie ciut szybsza dostanie filmy i kilka innych bajerow. Niby bajer i nie wiele ale kupujac nowa puche i majac nadzieje na to ze kilka dobrych lat bedzie sluzyla chce sie kupic cos mozliwie najlepszego.
ancymon85
13-04-2010, 00:11
Niby bajer i nie wiele ale kupujac nowa puche i majac nadzieje na to ze kilka dobrych lat bedzie sluzyla chce sie kupic cos mozliwie najlepszego.
dokladnie tak.
Co do spadku wartosci - nie podoba mi sie swiadomosc ze kupilem cos, co za dni pare bedzie tansze o pare stowek np. ktore moglbym dolozyc do czegos innego.
i w ogole co to za pytania, zdaje sie ze nie o tym jest ten temat.
(..)nie podoba mi sie swiadomosc ze kupilem cos, co za dni pare bedzie tansze o pare stowek (..)
Ja jak kupiłem D300 to po 2 dniach cena rypła w dół o blisko 700zł.
Potem kupiłem D700 za 6500zł i niedługo po tym cena wystrzeliła w kosmos.
Więc wiesz - w życiu jest pewna tylko śmierć. Możesz stracić, a możesz zyskać. W totolotka też możesz grać do usranej śmierci, albo wziąć los w swoje ręce. Następca D700 będzie musiał skopać tyłek markowiII czyli musi być wideło i dużo pixeli - jeżeli videłohajdefynyszyn i dużo pixeli nie jest priorytetem to nie ma na co czekać. Jeżeli wyjdzie to będzie drogi - będziesz czekał aż cena się ostudzi - jak się ostudzi to już będzie zima i będziesz czekał na wiosnę itd... itd...
ancymon85
13-04-2010, 01:28
gdyby bylo porzadne video i jeszcze daj boze porzadna wieksza matryca, to bylbym sklonny doplacic. To ma byc body na lata, nie jestem profesjonalista zmieniajacym puszki czesto i wedle potrzeb(mialem pierwsze w zyciu cyfrowe lustro, na ktorym sie uczylem - 300D, takze przesiadka nawet na D90 bylaby kosmosem, ale chce kupic raz a porzadnie, no i D700 bardzo mi sie podoba, a mialem z nim dluzszy kontakt) ;) Wydaje mi sie ze spadek wartosci jest dosyc oczywisty w przypadku wejscia "nastepcy", ale jesli do konca kwietnia nic sie nie zmieni to i tak kupie swietnego D700 :) Mozna sie smiac z video, ale np. ja czesto chodze na rajdy i tam przydaje sie mini kamera, gdybym mogl od czasu do czasu nakrecic film aparatem, byloby swietnie.
Następca D700 będzie musiał skopać tyłek markowiII czyli musi być wideło i dużo pixeli
Nie będzie musiał skopać tyłka żadnemu markowi II. To nie będzie następca D700, tak jak D3X nie jest następcą D3 (jest nim D3S). Podobnie jak 1Ds nie jest następcą 1D. Trochę logiki. Jakikolwiek *następca* D700, może mieć maksymalnie 16 MPix i będzie puszką reporterską, a nie studyjną. Wy ciągle myślicie o jakimś studyjnym hiperrozdzielczymś czymś - D700X, czyli czymś co nie zastąpi D700, a będzie istniało obok. Podobnie jak istniały D2H i D2X. Inne zastosowania - inne puszki. Mam nadzieję, że Nikon pozostanie przy takim podziale, bo przyniósł mu on sukces w momencie pojawienia się na rynku D3 (a potem D700). Wtedy *tylko* zabrakło możliwości dostępu do matryc o rozdzielczości D3X.
Jedyny sensowny następca D700 to ewolucja podobna jak w przypadku D3->D3S. Czyli ulepszone o 1 EV ISO, prędkość, AF, tryb wideo, life view i jakieś inne drobiazgi. D700 jest puszką prawie idealną, nie ma sensu *zastępować* jej jakimś badziewnym sensorem z 20-24MPix, który jedyne co by wniósł dla większości aktualnych użytkowników, to powiększenie zajętości kart pamięci i twardych dysków oraz zmniejszenie szybkostrzelności.
EDIT: Jakby dorobili lepsze obłożenie kadru czujnikami AF, to byłby hit, a nie jakieś tam megapiksele, które nic nie dają i tylko szumią.
Więc wiesz - w życiu jest pewna tylko śmierć. Możesz stracić, a możesz zyskać. W totolotka też możesz grać do usranej śmierci, albo wziąć los w swoje ręce. Następca D700 będzie musiał skopać tyłek markowiII czyli musi być wideło i dużo pixeli - jeżeli videłohajdefynyszyn i dużo pixeli nie jest priorytetem to nie ma na co czekać. Jeżeli wyjdzie to będzie drogi - będziesz czekał aż cena się ostudzi - jak się ostudzi to już będzie zima i będziesz czekał na wiosnę itd... itd...
Ja kupilem D300s, a nikon UK dal mi za friko SB-900 to byla mila niespodzianka, bo chcialem druga dokupic. Wiec D300s kosztowal mnie defakto 200 funtow, po sprzedaży D300 i odliczajac koszt nowej lampy.
Zgadzam sie Nikon nie bedzie robil tanszej alternatywy dla D3x, zreszta jak komus potrzebne wielkie wydruki (bilbordy etc) to i tak wychodzi sie po za Nikona i Canona. Mysle, ze przy wielkich wydrukach ciagle dobry film 35mm bedzie mial lepsza rozdzielczosc niz super matryca z D3s.
Wielu ludzi i tak nie wykorzystuje mozliwosci D700, wiem, ze sie ludzie oburza, ale jest sporu ludzi o slabej wiedzy co kupuja D700, bo ich stac i im Nikon w live view pewnie sporo zycie ulatwi. Osobiscie znam takiego co ma D700 + 18-200VR
Nie będzie musiał skopać tyłka żadnemu markowi II. To nie będzie następca D700, tak jak D3X nie jest następcą D3 (jest nim D3S). Podobnie jak 1Ds nie jest następcą 1D. Trochę logiki. Jakikolwiek *następca* D700, może mieć maksymalnie 16 MPix i będzie puszką reporterską, a nie studyjną. Wy ciągle myślicie o jakimś studyjnym hiperrozdzielczymś czymś - D700X, czyli czymś co nie zastąpi D700, a będzie istniało obok. Podobnie jak istniały D2H i D2X. Inne zastosowania - inne puszki. Mam nadzieję, że Nikon pozostanie przy takim podziale, bo przyniósł mu on sukces w momencie pojawienia się na rynku D3 (a potem D700). Wtedy *tylko* zabrakło możliwości dostępu do matryc o rozdzielczości D3X.
Jedyny sensowny następca D700 to ewolucja podobna jak w przypadku D3->D3S. Czyli ulepszone o 1 EV ISO, prędkość, AF, tryb wideo, life view i jakieś inne drobiazgi. D700 jest puszką prawie idealną, nie ma sensu *zastępować* jej jakimś badziewnym sensorem z 20-24MPix, który jedyne co by wniósł dla większości aktualnych użytkowników, to powiększenie zajętości kart pamięci i twardych dysków oraz zmniejszenie szybkostrzelności.
EDIT: Jakby dorobili lepsze obłożenie kadru czujnikami AF, to byłby hit, a nie jakieś tam megapiksele, które nic nie dają i tylko szumią.
(...) Wydaje mi sie ze spadek wartosci jest dosyc oczywisty w przypadku wejscia "nastepcy", ale jesli do konca kwietnia nic sie nie zmieni to i tak kupie swietnego D700 :)(...)
Akurat w tym przypadku możesz się nieźle zdziwić, przykład to D300 i jego odświeżona wersja D300s, poniżej link z UK gdzie masz ceny z najpopularniejszych sklepów w realu jak i w sieci i wygląda na to ze po kilku miesiącach od premiery d300s to D300 jest wciąż droższy, przynajmniej tak wygląda to w UK.
a tu link poniżej
http://www.camerapricebuster.co.uk/cat4.html
Parafrazując to przy tak dobrym body jakim jest D700 nadejście jego następcy może go tylko umocnić na swojej pozycji cenowej ze względu na to, ze zostanie wycofany z produkcji oraz z powodu jego dostępności, która będzie się szybko kurczyła (mówię tu o nowych na gwarancji sztukach)
Nikonamający_na_7
13-04-2010, 08:26
Też tak myślę; w Nikonie jak jakaś pucha odniosła sukces to migiem po dwóch latach robiono "cdn." z literką "s" (D70, D300, D700?), a produkcję starego wygaszano. Ale, ale... jeśli jest zgoda na forum, że następca D700 będzie miał wypasione filmowanie, to dwa sloty (z SD i CF) pewne. Mała rzecz a cieszy ;-)
Też tak myślę; w Nikonie jak jakaś pucha odniosła sukces to migiem po dwóch latach robiono "cdn." z literką "s" (D70, D300, D700?). Ale, ale... skoro jesteśmy zgodni, że będzie miała wypasione filmowanie, to dwa sloty (z SD i CF) pewne.
A co rozumiesz przez wypasione filmowanie? Bo raczej nie spodziewałbym się niczego ponad D3s czy D300s.
ancymon85
13-04-2010, 11:16
tomdoe - piszesz o cenach sklepowych, a mnie one malo obchodza, bo nie bede kupowal ewentualnie D700, tylko go sprzedawal. Ceny w sklepach nijak sie maja do rzeczywistej wartosci.
Zgadzam sie Nikon nie bedzie robil tanszej alternatywy dla D3x, (..)
A ja się nie zgadzam. D700 też jest tańszą alternatywą D3 (ten sam obrazek), a jednak ludzie dalej kupują d3.
To tylko kwestia czasu. Nikon na pewno zrobi puszkę mniej profi z matrycą *podobną* do tej z D3X. Pytanie tylko *kiedy*. Chodzi o to by się to ekonomicznie kalkulowało, a póki co raczej tak nie jest.
mateo912
14-04-2010, 11:33
Mosad ale właśnie wprowadzenie czegoś z matrycą "podobną" do d3x (duża ilość px) nie będzie się w ogóle "ekonomicznie kalkulowało"
Dlaczego nie? Jaki był pierwszy pełnoklatkowy aparat "dla mas", który baaardzo przeważył o pewnych szufladkch i świadomości? Nie przypadkiem 5D? Tam też niby się nie opłacało. Ale zaoszczędzili na korpusie, na AF, na wyświetlaczu i po chwili staniał na tyle, że zdobył ogromną popularność. Podobnie może być z sensorem od D3x. Pewne technologie tanieją, popularyzują się - stworzenie korpusu, nawet na starcie w sporej cenie, może okazać się korzystne, ponieważ od momentu pomysłu, do momentu zaistnienia na rynku upływa tyle czasu, że ceny nowinek lecą w dół. Na samym początku, też nie było takiego szaleństwa na 5D. Gdyby jak na początku, kosztował nadal bodajże 14 tysięcy złotych (o ile dobrze pamiętam), to nie byłoby rewolucji w tym segmencie.
A jak w tym roku wyjdzie D700x, to co powiesz? :D
Pawel Pawlak
14-04-2010, 12:59
Tak jak napisało wiele osób w tym wątku, jedynym następcą jakiego możemy się spodziewać dla D700 to d700s - ze zmianami wobec poprzednika jeszcze mniejszymi niż w przypadku D3->d3s. Tzn. nie liczybym np. na większy bufor niż w D700, jak już to tylko matryca z d3s + filmy. Ale myślę że ta puszka wyjedzie tylko i wyłącznie jeśli Nikonowi nie opłaca się utrrzymywać jednocześnie produkcji matrycy D3 i D3s. Jeśłi nie stanowi to problemu to nie sądzę żebyśmy zobaczyli D700s z poprawionym obrazowaniem. Inna sytuacja, to że zobaczymy puszkę uzupełniającą ofertę - D700x (d900); czyli wysokorozdzielcze body uzupełniające D700 tak jak d3x uzupełnia D3/d3s. Ale coraz bardziej watpię żeby D700/d900x dostał matrycę z D3x - ona staje się po prostu za stara marketingowo - nie wiem czy Nikon zdecyduje się na pokazanie puszki semiPRO z iso 1600 max Hi2. Nieważnie że większości te najwyższe czułości są tak samo mało potrzebne jak 24mpix, ale marketing robi swoje.
Znając życie i wierząc pojawiającym się informacją, D4 jest już testowany. Nikona podał że przestali w kolejnych aparatach jakość wysokigo iso/rozdzielczość będzie bardziej zrównoważona, czyli nie spodziewałbym się że w D4 dostaniemy iso lepsze niż d3s, może nawet słabsze. Ale pewnie będzie ok. 16-20mpix. Być może właśnie matrycę tej rozdzielczości zobczymy najpierw w D900 oczywiście ze zredukowaną szybkostrzelnością, być może z ograniczonym zakresem iso? Nadal byłoby miejsce dla D3x, d3s, D700.
Tak czy inaczej, osobom które się zastanawiają co zrobić, a chcą robić zdjęcia, polecam kupić D700, fotografować i przestać zaglądać na fora spekulujące o nowościach bo to nie ma sensu.
12mpix z D700 to rozdzieczlość starczająca praktycznie do wszystkiego, zwłaszcza jeśli ktoś jak pisze nie jest profesjonalistą (a więc nie ma np. chorych nacisków ze strony odbiorcy zdjęć na minimum 20mpix - żeby potem wydrukować z tego pocztówkę)
Photokina będzie w tym roku w dniach 21-26 września, wszystko się wyjaśni. Jak ktoś ma ochotę płacić w listopadzie to niech poczeka, jak potrzebuje sprzęt, niech kupuje teraz
mateo912
14-04-2010, 13:27
Mosad kto Ci kupi d3x jeśli będzie miał przykładowo d700 x za 1/2 - 1/3 jego ceny?
Co będzie miał d3x do zaoferowania aby dopłacić aż tyle?
Nikonamający_na_7
14-04-2010, 13:34
A co rozumiesz przez wypasione filmowanie? Bo raczej nie spodziewałbym się niczego ponad D3s czy D300s.
Ja się spodziewam czegoś ponad D300s; wypasione filmowanie wg mnie to fulhajdefinijszyn ;-) z możliwością użycia nastawień. Jeśli tego nie będzie, to kupię migiem D700, wystarczy mi na pewno. I dalej będę filmował (szczere i odważne wyznanie) kamerą Canona! Zapytacie dlaczego nowy Nikon musi mieć Full HD? Ano m.in. choćby dlatego ;-) http://nt.interia.pl/foto/news/dr-house-nakrecony-lustrzanka,1464470
.. Inna sytuacja, to że zobaczymy puszkę uzupełniającą ofertę - D700x (d900); czyli wysokorozdzielcze body uzupełniające D700 tak jak d3x uzupełnia D3/d3s. Ale coraz bardziej watpię żeby D700/d900x dostał matrycę z D3x - ona staje się po prostu za stara marketingowo - nie wiem czy Nikon zdecyduje się na pokazanie puszki semiPRO z iso 1600 max Hi2. Nieważnie że większości te najwyższe czułości są tak samo mało potrzebne jak 24mpix, ale marketing robi swoje. Ja sądze, że jednak dadza te matrycę z D3x. 24 MPx to najlepsza matryca na rynku, nie licząc wysokich ISO. Marketing dostanie argument - filmy.
... pewnie będzie ok. 16-20mpix. Być może właśnie matrycę tej rozdzielczości zobczymy najpierw w D900 oczywiście ze zredukowaną szybkostrzelnością, być może z ograniczonym zakresem iso? Nadal byłoby miejsce dla D3x, d3s, D700. To ma jakiś sens, bo nie sądzę by nikon produkował (tzn kupował) tak wiele rodzajów matryc. Do tej pory poza eksperymentami w jednocyfówkach nikon miał :shock: tylko 4 matryce! 6 MPx CCD, 10 MPx CCD, 12 MPx cropowe, 12 MPx FX
Natomiast z drugiej strony jednak wątpię w te matryce wsadzoną w body studyjne, bo ona będzie miała za wysokie natywne ISO. Nikon w reporterce rezygnuje z ISO 100, by dostac lepsze wyniki na wysokich ISO. To jest sprzeczne ze "studyjniakami", więc watpie w te same matryce w body reporterskim i studyjnym.
Mosad kto Ci kupi d3x jeśli będzie miał przykładowo d700 x za 1/2 - 1/3 jego ceny?
Co będzie miał d3x do zaoferowania aby dopłacić aż tyle?Odpowiem pytaniem - co miał D3 by go kupować zamiast D700? Są ludzie, którzy wolą jednocyfrówki i już. Ja sie do nich nie zaliczam, ale ja nie potrzebuje cech wyróżniających jednocyfrowe body, a wręcz sa one dla mnie wadami (trwalsze body, ale przez to brak lampy wbudowanej, złe umieszczenie wybieraka przy zdjęciach pionowych). Natomiast inni potrzebują tych paru niuansów które są na + w jednocyfówkach.
Co będzie miał d3x do zaoferowania aby dopłacić aż tyle?
A co oferuje D300s by go kupić zamiast D90? Albo zamiast D5000? Widzisz, ja lubię jak rynek jest zróżnicowany, jak ludzie MOGĄ coś kupić i sobie decydują, czy warto, czy nie. Mam trzy mercedesy w garażu, na weekendy latam awionetką na golfa. Chcę mały korpus z matryca D3x, dlaczego miałbym nie kupić pomniejszonego D3x? Nawet za 2/3 ceny, za to z pogorszonymi innymi parametrami.
mateo912
14-04-2010, 14:44
Ja sądze, że jednak dadza te matrycę z D3x. 24 MPx to najlepsza matryca na rynku, nie licząc wysokich ISO. Marketing dostanie argument - filmy.
To ma jakiś sens, bo nie sądzę by nikon produkował (tzn kupował) tak wiele rodzajów matryc. Do tej pory poza eksperymentami w jednocyfówkach nikon miał :shock: tylko 4 matryce! 6 MPx CCD, 10 MPx CCD, 12 MPx cropowe, 12 MPx FX
Natomiast z drugiej strony jednak wątpię w te matryce wsadzoną w body studyjne, bo ona będzie miała za wysokie natywne ISO. Nikon w reporterce rezygnuje z ISO 100, by dostac lepsze wyniki na wysokich ISO. To jest sprzeczne ze "studyjniakami", więc watpie w te same matryce w body reporterskim i studyjnym.
Odpowiem pytaniem - co miał D3 by go kupować zamiast D700? Są ludzie, którzy wolą jednocyfrówki i już. Ja sie do nich nie zaliczam, ale ja nie potrzebuje cech wyróżniających jednocyfrowe body, a wręcz sa one dla mnie wadami (trwalsze body, ale przez to brak lampy wbudowanej, złe umieszczenie wybieraka przy zdjęciach pionowych). Natomiast inni potrzebują tych paru niuansów które są na + w jednocyfówkach.
między d700 a d3 ja widzę jeszcze jakąś różnice wartą dopłaty:
bufor, fps, grip, trwalsze body, lepsze uszczelki, lepszy AF, 2 sloty na karty pamięci, 100% kadru
ale co normalny(nie kierujący się "chciejstwem" tylko potrzebami) fotograf studyjny(bo przede wszystkim tacy potrzebują px) będzie potrzebował z puchy 1 cyfrowej, wartego dopłacić 2 tyle?
Grip? kupi mb-d10 i ma dodatkowo jeszcze wybierak w gripie. Bufor i fps? też chyba nie, 2 sloty na karty?
trwalsze(monolit) body z lepszymi uszczelkami?
Wiem że są tacy którzy kupią i tak Dx bo to lepiej wygląda itp ale z czysto marketingowego względu wprowadzenie przykładowo d700x sprawi że d3x straci większość nabywców.
PS Tak przynajmniej ja to widzę ;)
Mosad: d300 to typowo(dx) puszka reporterska z dużą ilością fps,buforem, trwalszym body.
czy wprowadzenie d80 spowodowało spadek sprzedaży d200? A d90 i d300? Może trochę ale jednak to nie matryca jest tu główną siłą marketingową w tych puszkach tylko inne rzeczy. A w d3x płaci sie za matryce.
Pawel Pawlak
14-04-2010, 15:09
Jacek, a skąd pewność że matryca d3x nadaje się do filmowania ? ja takiej pewności nie mam... tez uważam że ta matryca jest świetna i z chęcią bym ją zobaczył w D900/d700x, ale sądzę że z biegiem czasu staje się to coraz mniej prawdopodobne. No chyba że stanie się tak jak pisał w jednej ze swoich prognoz Hogan - nikon poprawi matrycę D3x tak jak zrobił z matrycą z d3 szykując ja do d3s i taką poprawioną pokaże w d3xs i d900 (jeśli poprawią iso tylko o 0,7-1,3EV to będzie "mistrzostwo świata" + obsługa video fullHD)
Co do utrzymania produkcji matrycy d3/d700 i d3s jednocześnie, to nie wiemy na ile jest to problem. Jeśłi to nie problem, to znów ze względów marketingowych lepiej jest nie wsadzać matrycy d3s do d700 zwłaszcza że ta z d700 wcale sie nie zestarzała, nawet najnowszy mark4 jej nie dorównał w używalnym zakresie czułości (51k i 102k nie biorę pod uwagę bo to tylko napisy na opakowaniu marka4)
z czysto marketingowego względu wprowadzenie przykładowo d700x sprawi że d3x straci większość nabywców.
PS Tak przynajmniej ja to widzę ;)
Czyli uważasz, że nie będzie takiej konstrukcji? Czyli aparatu Nikona z matrycą od D3x w niższej niż on cenie? A jeżeli uważasz, że będzie to kiedy? Ja obstawiam, że w przeciągu 1.5 roku.
PS. Potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi, bym mógł to potem do Humoru wstawić. :D
Ja się spodziewam czegoś ponad D300s; wypasione filmowanie wg mnie to fulhajdefinijszyn ;-) z możliwością użycia nastawień.
Czyli uważasz, że będzie lepiej niż w dopiero co wypuszczonym D3s? Raczej mało prawdopodobne. Takie cuda to dopiero w D4 za 2 lata :smile:
A ja się nie zgadzam. D700 też jest tańszą alternatywą D3 (ten sam obrazek), a jednak ludzie dalej kupują d3.
Tutaj akurat sie zgadzam. Osobiscie nie widzialem miedzy D3, a D700 + Grip roznicy wartej cene 2*D700. Ale to wszystko dla nas licza sie z cena sprzetu. AF jakos lepiej dzialal, uszczelnienia lepsze, ale to akurat nie dla mnie. D3 sie zbyt dobrze nie sprzedawal wiem od znajomoge co w sklepach z aparatami jakokos z 6 lat pracuje.
Canoniarze juz sami nie wiedza ile Mpx w aparatach maja.
Z jednej strony przydal by sie aparat z wieksza matryca, tylko by jakosc pozostala na tym samym poziomie, ale jesli chodzi o wielkoformatowe wydruki to jak ktos takie robi to i kase na D3x pewnie ma.
D3 sie zbyt dobrze nie sprzedawal wiem od znajomoge co w sklepach z aparatami jakokos z 6 lat pracuje.
Coś podobnego... A myślisz że d3 to się w zwykłych sklepach z aparatami kupuje? A może są inne źródła? I w ilu to sklepach znajomy pracował? W jakich? W centrach handlowych? W fotojokerze? W małych, jednoosobowych sklepikach internetowych? W hurtowniach AGD? Tylko Nikon wie ile sprzedał... Z całym szacunkiem dla Twojego znajomego, nie masz prawa prawić takich hipotez na podstawie opinii jednego człowieka!
pozdr
Akurat w tym przypadku możesz się nieźle zdziwić, przykład to D300 i jego odświeżona wersja D300s, poniżej link z UK gdzie masz ceny z najpopularniejszych sklepów w realu jak i w sieci i wygląda na to ze po kilku miesiącach od premiery d300s to D300 jest wciąż droższy, przynajmniej tak wygląda to w UK.
a tu link poniżej
http://www.camerapricebuster.co.uk/cat4.html
Parafrazując to przy tak dobrym body jakim jest D700 nadejście jego następcy może go tylko umocnić na swojej pozycji cenowej ze względu na to, ze zostanie wycofany z produkcji oraz z powodu jego dostępności, która będzie się szybko kurczyła (mówię tu o nowych na gwarancji sztukach)
Ja pamietam jak wyszedl D90 to D80 kosztowal 150-200 mniej niz przd premiera jakos troche ponad £350, tylko ja moze miesiac wczesniej kupilem D60 za 400 z 18-55 VR.
Wiem od znajomego ze sklepu, ze oznaka wyjscia nowego modelu jest fakt, ze nie moga zamowic do sklepu aktualnego modelu. Obiecal, ze da znac ;)
Tylko kase na 24-70 i D700 "new" to ja wole w szklo zainwestowac.
Nikon mogl by w VR wyposażyć 17-55 i 24-70.
w pelnej klatce to wizjer mi sie podoba i to istotne, jak bedzie taki sam grip to bedzie kusil FX.
Fajnie by bylo gdyby cena od poczatku byla normalna jak z D300s
Coś podobnego... A myślisz że d3 to się w zwykłych sklepach z aparatami kupuje? A może są inne źródła? I w ilu to sklepach znajomy pracował? W jakich? W centrach handlowych? W fotojokerze? W małych, jednoosobowych sklepikach internetowych? W hurtowniach AGD? Tylko Nikon wie ile sprzedał... Z całym szacunkiem dla Twojego znajomego, nie masz prawa prawić takich hipotez na podstawie opinii jednego człowieka!
pozdr
Teraz w http://www.jacobsdigital.co.uk, wczesniej w www.graysofwestminster.co.uk
Tylko profesionalny sprzet sprzedaja ;) Ale masz racje po D3 to sie swego czasu oplacalo do USA czy Japan poleciec, ale Funciak juz nie jest taki mocny jak 5-6 lat temu.
ancymon85
15-04-2010, 01:27
Wiem od znajomego ze sklepu, ze oznaka wyjscia nowego modelu jest fakt, ze nie moga zamowic do sklepu aktualnego modelu. Obiecal, ze da znac ;)
piszesz o nowej puszce z segmentu D7XXx/800/900 ? Pytam powaznie... i czego nie moga zamowic?
piszesz o nowej puszce z segmentu D7XXx/800/900 ? Pytam powaznie... i czego nie moga zamowic?
Ja do sklepu z aparatami zagladam jak cos mi trzeba, a nowe body to moze po wakacjach.
Az tak nerwowo na D700 nie czekam, fajnie jak bedzie nowy aparat, ale raczej rewolucyjny nie bedzie D700 to bylo cos FX za "przystepna" cene.
Kupilem kiedys D60 i zaraz wyszedl D90 i cena D80 spadala do takiego poziomu, ze bym kupil D80 bez myslenia i pewnie z uwgi na wbudowany naped AF mial bym go do dzis jako zapas. To jest powod dla jakiego sledze takie tematy.
ancymon85
15-04-2010, 14:27
chodzilo mi o to, ze napisales, ze twoj znajomy pracuje w sklepie i niby juz nie moze jakichs puszek zamawiac... O jakie chodzilo?
lukaszm nie pisał, że jego kolega już nie może zamówić sprzętu, tylko że da znać jeśli tak się stanie :)
O wlasnie, a mi rodzina mowi, ze ojczystego jezyka zapominam, juz mialem szukac co to za przejezyczenie zrobilem.
Dla mnie następca d700 mógłby dodatkowo mieć:
- z 18mpix żeby w dxmode więcej zostawało,
- dodatkowy slot na kartę pamięci,
- video które mi osobiście jest zbędne no ale wszyscy teraz mają video więc musi być :D
- odchylany lcd - wtedy funkcja LV nabrała by dla mnie sensu.
- tryb cichej migawki/lustra.
Co do czułości rzędu D3s mi osobiście to jest nie potrzebne - rzadko kiedy wychodzę poza 3200. D3s ze swoją niskoszumiącą matrycą i szybkością jest wymarzony do focenia sportu (hale, długie ogniskowe/krótkie czasy itd...) Ja sportu nie focę więc d3/d3s nie potrzebuję.
Pozdrawiam.
Dla mnie następca d700 mógłby dodatkowo mieć:
- z 18mpix żeby w dxmode więcej zostawało,
- dodatkowy slot na kartę pamięci,
- video które mi osobiście jest zbędne no ale wszyscy teraz mają video więc musi być :D
- odchylany lcd - wtedy funkcja LV nabrała by dla mnie sensu.
- tryb cichej migawki/lustra.
To oznaczałoby słabsze wysokie ISO, słabszą dynamikę tonalną oraz słabszą konstrukcję, tylko dodatkowo kurz zbierającą w zakamarkach ruchomych połączeń. Live View używam tak sporadycznie, że szkoda wspominać. Ja na przykład zastanowiłbym się dwa razy, zanim bym takie coś kupił. Więcej MPix w DX? To nie lepiej D300 kupić, albo D90 do takich celów? Cichy tryb - jasne, to zawsze można dołożyć - jest w D3s (ja raczej tak widzę następcę), wideo mnie nie rusza za bardzo, nie szkodzi, ale filmowcem nie jestem.
Czyli jakby taki aparat się pojawił zamiast D700, możliwe, że nie zyskałby we mnie nabywcy, jak również w wielu innych. Chociaż, jako jedyna tańsza pełna klatka by się i tak dobrze sprzedawał. Ja tam wolę mieć dobre wysokie ISO i dynamikę choć trochę zbliżoną do analogowej. Co mi po większej ilości MPix, jak mam światła wypalone? Inne priorytety. Z ISO wchodzę bardzo często na 3200, korzystam również z 4000 i 5000 wcale nie tak rzadko. ISO 800-3200 to mój standardowy zakres pracy. Ty pewnie myślisz o matrycy z D3x bardziej. I ja się nie dziwię. Tylko to nie następca D700, ale linia obok.
Dodatkowy slot na kartę - sam nie wiem, czy ja bym korzystał jeżeli to byłoby SD. Zależy od oprogramowania, może jako ciągle nadpisywany backup, praktycznie nie wyjmowany z korpusu. Bo jako dodatkowa pojemność mi nie potrzebne - mogę wyjąć drugą kartę z kieszeni w spodniach.
Krótko mówiąc ja gdybym stanął przed wyborem kupna obecnego korpusu i tego, który opisałeś nawet w identycznej cenie (co nie jest możliwe), raczej wybrałbym obecny.
Robson_87
16-04-2010, 13:17
mOSAd dobrze mowisz ;-)
ja uzywam 100-400 no max 800, w sumie to czesto z racji szumow i jakosci obrazu na wyzszych.
Pawel Pawlak
16-04-2010, 15:06
najwyraźniej żeby wszystkich zadowolić, nikon powinien "na dniach" pokazać D700s + d900 (z matrycą d3x albo poprawioną) ;)
Ale lepiej nie -za dużo wydatków; "musiałbym" zamienić D700 na d700s a d300 na d900 ;)
Ostatnie plotki mówią, że jednak D700x z matrycą 24Mpix od D3x, a nie D700s.
A zamiast D90 będzie D95 z matrycą 14.2Mpix
Plus Nikkor AF-S 85/1.8G i dwa inne
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/4300848382_f35f446a69_b-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2729/4300848382_f35f446a69_b.jpg)
Trochę szkoda, zdecydowana większość z nas wolałaby jednak matrycę z s-ki.
Ale może i dobrze, nie będzie mnie kusiła zmiana D700 na następcę :-P
ps. Zakładając oczywiście, że to nie "fake" :)
Ostatnie plotki mówią, że jednak D700x z matrycą 24Mpix od D3x, a nie D700s.
A zamiast D90 będzie D95 z matrycą 14.2Mpix
Plus Nikkor AF-S 85/1.8G i dwa inne
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/4300848382_f35f446a69_b-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2729/4300848382_f35f446a69_b.jpg)
Odgrzewany kotlet. To przecież info z początku roku. Ta japońska gazeta zajmuje się spekulacjami i jak na razie nic z tych nowości na 2010 rok się nie sprawdziło. A od tego czasu mamy już 3 nowe obiektywy, których nie przewidzieli. Zresztą sami piszą że prawdopodobieństwo 50% czyli albo będzie albo nie będzie. To tak jak przewidywanie pogody przez starego bacę - Wicie panocku abo bedzie padać abo nie bedzie hej :mrgreen:
żółto-czarny
07-05-2010, 21:05
Wystarczy rzucić okiem na to "cudo" 18-50/3,5-4,5 które nie wiadomo co miałoby zastąpić (brak nawet VR!), żeby nabrać dystansu do pozostałych zapowiedzi :mrgreen:
Moim zdaniem Nikon zrobi właśnie takiego D700x z matrycą od D3x, będzie on kosztował pewnie z 13.000 chociaż przy tym co się zaczyna dziać to pewnie i więcej, ale będzie wypełniał lukę. Moim zdaniem trochę bezcelowe byłoby robienie D700s z matrycą D3s...trochę za wcześnie a mają przecież bardzo fajną matrycę w D3x. Ten kto będzie potrzebował to kupi najwyższą półkę, ale ilu z nas nie będzie kusił taki D700x...w końcu dwa w jednym (FX i DX) Owszem niskie ISO, ale tym którym to nie jest potrzebne to po prostu ideał...też bym go kupił ale podejrzewam właśnie dosyć wysokiej ceny, nawet nie wiem czy nie przesadziłem z tymi 13.000, może będzie i 15.000.
mateo912
08-05-2010, 09:32
Nickt a kto kupi CI wtedy d3x? W czym będzie lepszy żeby dołożyć te 10.000?
W dokładnie tym samym, w czym D3 jest lepszy od D700... a jest tego sporo. Trzeba poużywać żeby się przekonać o praktycznych różnicach... Ja na swoje nieszczęście używałem D3s przez dwa tygodnie i znam już różnice w stosunku do swojego D700.
Gdyby Nikon faktycznie włożył matrycę z d3x do natepcy d700 to mz byłby to ewenement:)
Nigdy do tej pory żadna firma (nikon i canon) nie podejmowały bezpośredniej walki na tej półce.
D700 i 5d2 - to przecież są bardzo różne aparaty.
Nie wierzę w taką opcję. A już na pewno taki aparat nie byłby nasyępcą d700 - a jakąś nową linią aparatów.
Mz teraz będzie w następcy d700 matryca z d3s i filmy:)
Nikonamający_na_7
08-05-2010, 12:48
Też tak myślę, za Roonerem. Nie będą "uprzystępniać" matrycy z D3x, raczej prędzej uwierzę, że Nikon wystrzeli z dużym formatem, bo przecież FX to nic innego niż dawny (analogowy) format małoobrazkowy.
Natomiast nurtuje mnie cisza z następcą D700: sezon komunijny w pełni ;-), wakacje za pasem a tu nic - już ponad dwa lata. Hej, jest tam kto w Nikonie! Ale może to zapowiedź czegoś ciekawego; nie pójdą minimalistyczną drogą d300 - d300s, a dołożą naprawdę coś przełomowego! I może trzeba czasu i obserwacji rynku. Konkurencja, jak idą słuchy też szykuje jakieś tajemnicze wodotryski...
Ale może to zapowiedź czegoś ciekawego; nie pójdą minimalistyczną drogą d300 - d300s, a dołożą naprawdę coś przełomowego!
No i następca D700 rozłoży na łopatki D3s kosztując połowę tego co on. Takie rzeczy to tylko w .... :D Nikon jest konserwatywny i przewidywalny we wprowadzaniu nowości. Jakieś większe zmiany to dopiero w D4 ale to za jakieś 1,5 roku.
Nikonamający_na_7
08-05-2010, 22:02
Piotr, więcej WIARY w Nikona!!! Logiczne rozumując, przejścia do następcy to sprawdzony wzór: D70-D70s, D300-D300s, ale może w wypadku D700 będzie więcej, bo też puszka tak zawyżyła poziom w swojej klasie, że trudno będzie ją uatrakcyjnić. No, ale pomarzyć zawsze można... ;-)
Piotr, więcej WIARY w Nikona!!! Logiczne rozumując, przejścia do następcy to sprawdzony wzór: D70-D70s, D300-D300s, ale może w wypadku D700 będzie więcej, bo też puszka tak zawyżyła poziom w swojej klasie, że trudno będzie ją uatrakcyjnić. No, ale pomarzyć zawsze można... ;-)
Jeśli chodzi o marzenia to ja proszę o matrycę z D3x w body o wielkości, wadze i parametrach (fps itp.) D90. Filmów, LV i innych dupereli może nie być. Cena tak do 6k pln. Świnka skarbonka czeka :smile:
Robson_87
09-05-2010, 01:34
jest canon 550d ma chyba wszystko co opisales i jest maly:razz:
a jeszcze na jakiegos kita starczy.
nie sadze by w odswiezonym d700 byla matryca z d3x, jedne co jest pewne to filmy szybszy af i dwie karty. Mozliwe ze nawet matryca ta sama bedzie
Nickt a kto kupi CI wtedy d3x? W czym będzie lepszy żeby dołożyć te 10.000?
oczywiście, że:
W dokładnie tym samym, w czym D3 jest lepszy od D700..
Gdyby Nikon faktycznie włożył matrycę z d3x do natepcy d700 to mz byłby to ewenement:)
Nigdy do tej pory żadna firma (nikon i canon) nie podejmowały bezpośredniej walki na tej półce.
D700 i 5d2 - to przecież są bardzo różne aparaty.Jak to nigdy? Zawsze! Nikon zawsze odpowiadał na to co robi canon, po czasie. D700 jest odpowiedzią na starą piatkę. Kiedyś będzie czas na nikonowską odpowiedź na 5Dmk2. Canon matryce z 1Dsmk3 dał do 5dmk2.
Też tak myślę, za Roonerem. Nie będą "uprzystępniać" matrycy z D3x, raczej prędzej uwierzę, że Nikon wystrzeli z dużym formatem, bo przecież FX to nic innego niż dawny (analogowy) format małoobrazkowy.Rewelacyjne matryce po 3 latach nie sa niczym rewelacyjnym, więc nikon kiedys da te matryce z D3x do niższej pólki.
Średni format - to bezsensowny pomysł, bo nikon nie ma żadnych szkieł do tego formatu. Mam nadzieję, że nikt nie podniesie argumentu, że kiedyś miał szkła do LF, bo to były szkła pracujące na miechu, więc konstrukcje nie nadające się do dzisiejszych AF (bez IF, bez zoomu).
Jak to nigdy? Zawsze! Nikon zawsze odpowiadał na to co robi canon, po czasie. D700 jest odpowiedzią na starą piatkę. Kiedyś będzie czas na nikonowską odpowiedź na 5Dmk2. Canon matryce z 1Dsmk3 dał do 5dmk2.
No to faktycznie piękna odpowiedź...
Po 3 latach oczekiwań, Nikon wypuscił szybkostrzelny, uszczelniany karabin, w sytuacji gdy od dawna wiadomo było, że seria 5d u canona to tani wielomegapiskelowiec. To, że d700 ma tyle samo pikseli ile miał wiekowy już 5d, dzisiaj to trochę myli - to fakt. Ale mniej raczej nie mógł mieć, a więcej mz nie musi;), zresztą 5d i tak schodził już z rynku. Podobnie następca następca d700 moim zdaniem, pójdzie inną od Canona drogą - na pewno nie będzie gonił za piskselami.
Rynek jest sprytnie podzielnoy, nie ma walki.
Kto chce tanio dużo pikseli i ff - idzie do Canona.
Kto chce tanio reporterkę i ff - tu rządzi Nikon
Gdzie tu rywalizacja?:)
brak nawet VR!
tak, bo w dzisiejszych czasach jeśli szkło nie ma VR, to jest porównywane do słoika po ogórkach
mateo912
09-05-2010, 11:51
Jacku ale Twoje porównanie d700 i d3 imho trochę nie pasuje do tego.
Fakt mają tą samą matryce ale d3 ma kilka rzeczy których nie ma d700 i mieć nie może (9/11fps, lepszy af itp)a w d3x płaci sie głównie za matryce a nie za obudowe i prawie możliwości puszki reporterskiej.
.Gdzie tu rywalizacja?:)7D i D300
1Dmk3 i D3x
1Dsmk4 i D3s
z niższych pólek było/jest mnóstwo rywalizujących body
nikon jak wiadomo przespał FF, więc wypuszczony kilka lat później D700 jest znacznie lepszy niż 5D. Będzie odpowiedź na 5Dmk2. To kwestia czasu. Na pewno będzie wielomegapikselowa matryca w body niższym niż D3x. To kwestia czasu i to jest oczywiste jak 2x2=4
1Dmk3 i D3x
1Dsmk4 i D3s
Miało być chyba
1D mkIV - D3s
1Ds mkIII - D3x
;)
Nie przemawia to za bardzo do mnie;)
1dm4 to nie ff, trudno go zestawiać w tym sensie z d3s (choć target oczywiście ten sam)
1dsmk3 czy d3x to nisza, taka wiśnienka na torcie obu firm;), tu jest rywalizacja ale taka trochę symboliczna.
Na pólce amatorskiej walka oczywiście jest, ale nawet tam oczywiście "przypadkowo";) modele obu firm tworzą ...zakładkę. Tam jednak najsłabiej to widać bo cały czas jakiś np. nowy model wchodzi z wysoką ceną, u konkurencji inny spada z rynku i jest względnie tani, itp - ogólnie zamieszanie;)
Ale d700 i 5d2 można i zestawia się obok siebie cenowo. I tylko tak.
To dwa różne aparaty.
Choć nie miałbym nic przeciwko gdyby Nikon uruchomił produkcję modeli semipro na zasadzie:
- d300s
- d700s - matryca z d3s + filmy
- d700x matryca z d3x (tylko jedna sztuka dla Jacka Z ;))
Pawel Pawlak
09-05-2010, 15:50
- d700x matryca z d3x (tylko jedna sztuka dla Jacka Z ;))
dlaczego jedna, ja też chcę zastąpić czymś d300 ;) Sądzę że to byłaby moja podstawowa puszka :)
Na optyczne.pl na ma ani słowa o Nikonie, jest to dość typowe zjawisko przed premierą, zaproszenie na konferencje prasową pewnie już są w redakcjach.
BobbyBronco
09-05-2010, 16:13
Brak plotek = nikt nic nie wie, czy wszyscy wiedzą wszystko?
A.n.d.r.e.V
09-05-2010, 16:40
To ja może trochę z innej beczki: czy zauważyliście, że na dzień dzisiejszy cholernie trudno jest dorwać D700 w jakimkolwiek sklepie? trzeba czekać kawał czasu aby skądkolwiek to body zostało sprowadzone; czyżby resztki produkcji i puste magazyny czekające na następce? :D :D
No to faktycznie piękna odpowiedź...
Po 3 latach oczekiwań, Nikon wypuscił szybkostrzelny, uszczelniany karabin, w sytuacji gdy od dawna wiadomo było, że seria 5d u canona to tani wielomegapiskelowiec. To, że d700 ma tyle samo pikseli ile miał wiekowy już 5d, dzisiaj to trochę myli - to fakt. .Nie, 5D to canonowskie tanie FF. D700 to nikonowskie tanie FF. Te body pełnią identyczną rolę w obu systemach, spopularyzowały w nich pełną klatkę, choć co oczywiste, lata róznicy w dacie wypuszczenia body na rynek powodują, że parametry body nie sa identyczne.
Miało być chyba
1D mkIV - D3s
1Ds mkIII - D3x
;)ups, oczywiście :oops:
Nie przemawia to za bardzo do mnie;)
1dm4 to nie ff, trudno go zestawiać w tym sensie z d3s (choć target oczywiście ten sam)
1dsmk3 czy d3x to nisza, taka wiśnienka na torcie obu firm;), tu jest rywalizacja ale taka trochę symboliczna.
Na pólce amatorskiej walka oczywiście jest, Nie przemawia, a potem przyznajesz, że można zestawiać w każdej z kategorii.
Obie firmy produkują lustrzanki małoobrazkowe. Każda produkuje swoja gamę modeli. Czy Opel jest konkurentem VW ? A jak się poprzyglądać to nie ma samochodów o identycznych silnikach, rozmiarach itd. Czego oczekujesz? Że lustrzanki 2 producentów będą miały identyczne parametry i wtedy będzie można je uznać za porównywalne? Są odpowiedniki canonowsko - nikonowskie. Przestańcie patrzeć na 2 gigantów w branży lustrzanek foto z perspektywy ostatnich kilku miesięcy, czy produktów które są na te chwilę w ofercie. Bo historia firm świadczy o tym czy są konkurentami i okazuje się, że są nimi zawsze.
Nie przemawia, a potem przyznajesz, że można zestawiać w każdej z kategorii.
Obie firmy produkują lustrzanki małoobrazkowe. Każda produkuje swoja gamę modeli. Czy Opel jest konkurentem VW ? A jak się poprzyglądać to nie ma samochodów o identycznych silnikach, rozmiarach itd. Czego oczekujesz? Że lustrzanki 2 producentów będą miały identyczne parametry i wtedy będzie można je uznać za porównywalne? Są odpowiedniki canonowsko - nikonowskie. Przestańcie patrzeć na 2 gigantów w branży lustrzanek foto z perspektywy ostatnich kilku miesięcy, czy produktów które są na te chwilę w ofercie. Bo historia firm świadczy o tym czy są konkurentami i okazuje się, że są nimi zawsze.
hmm, nie zestawiam - robi to za mnie rynek i ceny które są dla nich obu bardzo podobne. To właśnie podobna cena wyznacza obu aparatom podobne miejsce w hierarchii - ale podobna jest cena i tylko ona. Ludzie maja silną potrzebę klasyfikacji rozmaitych rzeczy;). Dla mnie to są dwa różne aparaty i to się nie zmieni. Po prostu wiem co mi jest potrzebne w temacie foto. Szybki af, niewielkie pliki, uszczelnienia (trochę robie w górach) 12 mln pikseli - w sam raz, nie chce więcej.
Ta wariacja motoryzacyjna ciekawa;) ale to jest 12 mln piseli vs 21
szybki af vs średni?, uszczelniony magnezowy korpus vs nie wiem jaki:) (swoją drogą 5d2 jest uszczelniony?)
Za dużo tych fundamentalnych różnic -wspólna jest cena i fakt ff.
Dla mnie to nie jest porównanie opla i vv które można do woli robić a bardziej zestawianie subaru wrc i audi a6;) (wiem, umyślnie przekoloryzowałem)
Dla mnie eot - pozdrawiam
Czy ja piszę o 5D mk2??? Poczytaj moje posty jeszcze raz! Ja pisze o 5D. I zaznaczam, że nikon na razie nie ma odpowiednika 5Dmk2, a taki będzie jak do niższego modelu zejdzie matryca z D3x.
Co ty osobiście potrzebujesz i porównujesz - to twoja sprawa, ja patrze na rynek szeroko, a nie swoimi subiektywnymi kryteriami.
.. To właśnie podobna cena wyznacza obu aparatom podobne miejsce w hierarchii - ale podobna jest cena i tylko ona.no właśnie, Zdecyduj się, czy ważne są cechy body, czy cena body. A jeśli cena body, to z jakiej daty? Wypuszczenia na rynek? Czy w momencie jak jest na nim pare lat? Czy jak juz jest następca? Czy data którą rozpatrujesz wpływa jakoś na parametry tego samego body? Nie! A na zestawienia cenowe ma ogromny wpływ. 5D był droższy niż D700? Pierw był, a potem nie był.
Nie patrz na to. Patrz na miejsce w szeregu aparatów robionych przez danego producenta.
siwyyy77
09-05-2010, 22:07
A tak z ciekawości sa jakies przecieki odnośnie następcy D300/s
A tak z ciekawości sa jakies przecieki odnośnie następcy D300/s
Za rok powinny się już pojawiać :smile:
Przecieki to ja ci moge wymyslić juz dzisiaj :)
siwyyy77
09-05-2010, 22:21
Przecieki to ja ci moge wymyslić juz dzisiaj :)
Dawaj... co byś umieścił w takiej puszce :)
Dodał kilka MPx, dodał 1 fps, poprawił filmowanie, ciut zmniejszył szumy. Wystarczy, nie można za bardzo poprawiać aparatu :)
Idealnie wymieniłeś elementy jakie można by poprawić w D300s:) tylko ciekawe kiedy wogóle Nikon coś chociażby zbliżonego zaprezentuje??? Narazie cisza.. a ja stoję przed zakupem D300s i cały czas czekam czy może wyjdzie taki korpus poprawiony to by była idealna pucha na cropie.
Nie masz co czekać. Na pewno w najbliższym czasie, czyli na pewno w tym roku nie zobaczysz następcy D300s. Może pojawi się następca D90 który będzie miał coś ciekawego, ale nawet jeżeli to do tego czasu zrobisz sporo fotek D300s, a gdyby się okazało, że następca D90 będzie miał coś na tyle ciekawego, że będziesz to chciał kosztem tego co oferuje półka Dxxx, to zamienisz bez straty.
Kupuj, D300s to świetna puszka.