Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

stig
05-10-2013, 21:15
System, w którym jest kilka obiektywów to kiepski wybór dla profi. Profi woli pójść w cos pewniejszego - np hasela. Kto będzie kupował cyfrowe MF od Sony, Nikona, Canona? Będzie to pieruńsko drogie. Bardzo się dziwię, że te firmy upatrują swojej szansy w MF.Jacku, dzisiaj chyba nawet hasior nie jest pewny. Równie prawdopodobnie jak MF Nikona czy Canona, możemy za miesiąc ujrzeć informację od nich, że zamykają firmę i sprzedają patenty.

Jacek_Z
05-10-2013, 21:35
OK. No to po co w tak "rentowny" biznes pcha się Nikon czy Canon? Postawienie systemu od zera jest droższe niż odcinanie kuponów przez tak legendarną markę jak Hasselblad. Ja rozumiem, gdyby firmy miały wolne środki i nie wiedziały co z kasą zrobić - wtedy można mysleć o prestiżu i MF. Jak dla mnie - to ślepa uliczka, tak jak system Nikon 1 (a nawet zdecydowanie bardziej slepa).
Jedyne sznse na sensowność projektu widzę gdyby była to współpraca z którymś z istniejących MF.

stig
05-10-2013, 21:41
OK. No to po co w tak "rentowny" biznes pcha się Nikon czy Canon? Postawienie systemu od zera jest droższe niż odcinanie kuponów przez tak legendarną markę jak Hasselblad.Może sobie skalkulowali, że zrobienie skorupy pod większa matrycę i bagnet (tudzież powiększenie kilku prajmów), nie poskutkuje finalnie tak wysoką ceną jak te absurdalne w linii HD? :)

mOSAd
05-10-2013, 22:10
Możliwe, że Sony zrobiło kalkulację kosztów matryc i im wyszło, że powiedzmy za te 5 lat, większe rozmiary osiągną pułp strawny już nie tylko dla zawodowców. Ale wystartować trzeba wcześniej, by rynek pomału przygotowywać i oswajać. Oraz rozbudowywać bazę szkieł i zdobywać klientów oraz doświadczenie. A przejściówkę do Hassela może też da się zrobić i pomału, pomału podbierać trochę tortu dla siebie.

RobertMiernik
05-10-2013, 22:15
Obawiam się, że będzie jeszcze gorzej. Zobaczcie jak wygląda trend, już w tej chwili rozmiar matrycy w kompaktach (bezlusterkowce) to APSC a wszyscy czekają na FX.
"Niedługo" nie będzie ludzi, którzy będą chcieli mieć cropa bo i po co jak to samo można zrobić w post procesie.

Miałem sen, że wszyscy mają FXy a pro żeby się odróżnić przesiadają się na cyfrowe średniaki...

;)

I zapamiętajcie moje słowa nie minie 10 lat w będę mówił "a nie mówiłem!!"...

//...telefonowane...//

TOP67
05-10-2013, 22:19
Miałem sen, że wszyscy mają FXy a pro żeby się odróżnić przesiadają się na cyfrowe średniaki...

Ale co wtedy Ty kupisz, żeby się odróżniać? ;)

stig
06-10-2013, 08:41
;)
I zapamiętajcie moje słowa nie minie 10 lat w będę mówił "a nie mówiłem!!"...Większość pro użytkowników Canona czy Nikona uprawia reporterkę, a w tym fachu raczej trudno pracować z większymi korpusami niż „jedynki” wspomnianych producentów. No chyba, że od razu pomyślą i zmieszczą się w coś rozmiarów Druha. ;)

nagly
06-10-2013, 09:56
Nikon D610 announcement in 48 hours
http://nikonrumors.com/2013/10/05/nikon-d610-announcement-in-48-hours.aspx/

Maja byc uszczelnienia takie jak w D800 i 6fps

docxxx
06-10-2013, 10:30
Muszą coś "dać", aby nikt nie miał pretensji, że po prostu naprawiona pucha. 6 fps to zmiany w algorytmie, a uszczelnienia "takie same jak X" to taki sam bełkot jak w przypadku uszczelnień, czy metalowej obudowy (top) D7100. Ewidentna wpadka Nikona z D600. Wcześniej z D7000. Może w końcu się czegoś nauczą?

Pawel Pawlak
07-10-2013, 12:43
Prawie 10% wyższa prędkość może oznaczać inną optymalizację softu, ale także wydajniejsze expeedy (być może zapas mocy jest większy, ale mechanika albo matryca nie wyciągnie więcej niż 6fps). A to może także zaowocować kolejną poprawą obrazowania czy lepszą pracą AF (nawet przy tym samym, 39polowy czujniku AF). Może AF zyska na czułości i będzie skuteczny od -3EV jak canon 6D ? albo -2EV jak pozostałe nowe body ?). A może zmienią sposób generowania obrazu video (d5200 i d7100 pokazały już ze potrafią to porawić)?
Wydaje się że nawet nie zmieniając zasadniczo specyfikacji, a poprawiając to co wymieniłem (no i o oczywiście syfy na matrycy;) ) D610 mógłby bez problemu konkurować z 5d3 i 6D a mało kto w nikonie czekałby na prawdziwego następcę D700.

TOP67
07-10-2013, 12:49
Expeed w D7100 wyrabia z 6fps na 24Mpix, chociaż tylko w 12 bitach. Zatem to raczej było ograniczenie programowe (bo nie sądzę, żeby mechanika to ograniczała. Być może było to też spowodowane wydajnością AF. Im szybciej kłapie lustro, tym mniej czasu na pomiar.

RAF7705
07-10-2013, 13:55
Eee.
Myślałem że af dadzą 51 polowy.
To faktycznie mogło być d600s...
Na nową nazwę to za mało.

prz3mo
07-10-2013, 14:12
Prawie 10% wyższa prędkość może oznaczać inną optymalizację softu, ale także wydajniejsze expeedy (być może zapas mocy jest większy, ale mechanika albo matryca nie wyciągnie więcej niż 6fps). A to może także zaowocować kolejną poprawą obrazowania czy lepszą pracą AF (nawet przy tym samym, 39polowy czujniku AF). Może AF zyska na czułości i będzie skuteczny od -3EV jak canon 6D ? albo -2EV jak pozostałe nowe body ?). A może zmienią sposób generowania obrazu video (d5200 i d7100 pokazały już ze potrafią to porawić)?
Wydaje się że nawet nie zmieniając zasadniczo specyfikacji, a poprawiając to co wymieniłem (no i o oczywiście syfy na matrycy;) ) D610 mógłby bez problemu konkurować z 5d3 i 6D a mało kto w nikonie czekałby na prawdziwego następcę D700.

Niech JEDYNIE AF trafia w różnym świetle... to już będzie "sukces"...

Jacek_Z
07-10-2013, 19:57
Eee.
Myślałem że af dadzą 51 polowy.
To faktycznie mogło być d600s...
Na nową nazwę to za mało.Wiesz, tylko wtedy to powinien się on nazywać D710, bo miałby wszystko równe lub lepsze jak D700.

Pawel Pawlak
07-10-2013, 20:25
Nie tak od razu Jacek. D7100 tez nie zostal nazwany d400 pomimo tego ze specyfikacja moglaby sugerowac ze ma wszystko lepsze albo choc nie gorsze niz d300s. I slusznie - bo to byloby spore daduzycie. Tak samo jak w przypadku potencjalnego d610 ktory od d600 przejalby budowe i mechanike.

Jacek_Z
07-10-2013, 22:40
Piszą, że budowa nowa, lepsze uszczelnienia. Zdaję sobie sprawę, że to ma znaczenie.
Ciekawe tylko jaki czas synchro i najkrótsza migawka - zostawią te znane z D600 by zachowac odstęp od D800 czy nie.

docxxx
08-10-2013, 12:07
Naprawdę wierzycie, że zrobili nową puszkę D610? Myślicie, że zrobili do tego nową linię produkcyjną? Te większe fps to optymalizacja softu, a "lepsza obudowa" to bełkot, czysty marketingowy bełkot. Jacku, Pawle, a co, jeśli macie 200/2.0 / 400/2,8 i na pudełku napisali Wam "nowa, bardziej szczelna obudowa"? Jak to sprawdzicie? Ano nie sprawdzicie. To taki chwyt jak pisanie "Nowy AF z algorytmami z D4". Co widzicie czytając to? W głowie huczy: puszka za 2000 zł a to prawie D4. D4. De cztery! Cztery, cztery, cztery! A jak udowodnicie to, że jest lepiej, skoro precyzja AF w D7100/D600/D800(?) już taka fajna nie jest jak w starszych puszkach? Nabieracie się jak dzieci.

siwyozzman
08-10-2013, 12:18
Naprawdę wierzycie, że zrobili nową puszkę D610? Myślicie, że zrobili do tego nową linię produkcyjną? Te większe fps to optymalizacja softu, a "lepsza obudowa" to bełkot, czysty marketingowy bełkot. Jacku, Pawle, a co, jeśli macie 200/2.0 / 400/2,8 i na pudełku napisali Wam "nowa, bardziej szczelna obudowa"? Jak to sprawdzicie? Ano nie sprawdzicie. To taki chwyt jak pisanie "Nowy AF z algorytmami z D4". Co widzicie czytając to? W głowie huczy: puszka za 2000 zł a to prawie D4. D4. De cztery! Cztery, cztery, cztery! A jak udowodnicie to, że jest lepiej, skoro precyzja AF w D7100/D600/D800(?) już taka fajna nie jest jak w starszych puszkach? Nabieracie się jak dzieci.
Z tą precyzją AF to wg mnie pojechałeś... doświadczeni użytkownicy systemu Nikon z forum twierdzą że np. D800 pod względem AF jest rewelacyjne... Tutaj wychodzi bokiem ilość pikseli... co wyglądało ok na 12 niekoniecznie już tak dobrze wygląda przy 24 i 36...
Zgadzam się ze stwierdzeniem że polityka Nikona jest żenująca - to prawie jak w PRL - wszyscy wiedzą że kłamią ale nic nie można zrobić... Zamiast zrobić akcje serwisową i poprawić nowe egzemplarze lecą w ch.....a A tak tylko część użytkowników odsyła sprzęt, reszta albo nie wie że ma kurz, albo ich to nie interesuje.... Ten bełkot o nowościach...to naprawdę jest żenujące - fakt Nikon bardzo traci w oczach swoich wyznawców...to nie jest już ta sama firma co kiedyś...

kurczeblade
08-10-2013, 12:28
Jaka nowa obudowa, skoro co do grama ten aparat ma taką samą gramature i rozmiary jak D600 ?

Jeżeli by nawet dodali lepsze uszczelnienia, więcej uszczelnień, ewentualnie inny plastik w obudowie to chociaż kilka gram by się aparat różnił - a to jest D600 kalka w kalke - jedynie co zmienili to cyferki z D600/610 - Jak twierdzą że jest nowa lepsza obudowa, to mogli nawet tam wsadzić 2gramowy kamyczek żeby się wagą różniło :D

Możliwe że będzie poprawiona wada sypania kurzem na matrycę - Nikon nie chciał się przyznać do błędu oficialnie. Przez sypanie na matryce dużo osób się powstrzymało przed kupnem D600 - nawet gdyby poprawili D600 i wypuszczali kolejne poprawione partie bez sypiącego się kurzu, to i tak opinia tego aparta na forach pozostałaby na długo i dużo ludzi by się powstrzymało od kupna tego modelu...

... a tak, dodali do tego samego aparatu nową cyferkę, ludzie sami automatycznie pomyślelą że nowa wersja będzie bez kurzu ( mam nadzieje że tak będzie ) zmienili coś tam ( czyli nic ) żeby nie było że to ten sam aparat co D600 i mają znów ludzi w garści. MARKETING NIKONA UDANY - znów ludzie zaczną kupować D600 w nowej wersji i znów interes zacznie się kręcić :)

Przecież nie zrobili nowych fabryk, w pół roku żeby produkować nowy model ! :D

To jest ten sam aparat, co D600 tylko ze zmienioną nazwą i marketingowym chwytem, który wpłynie na psychikę ludzi - którzy pobiegną kupić nowy aparat ( mam nadzieje bez wad )

TOP67
08-10-2013, 12:35
Myślę, że to dosyć szybko zostanie zweryfikowane przez serwisy typu ifixit (http://www.ifixit.com/Teardown/Nikon+D600+Teardown/10708/1)

stig
08-10-2013, 12:51
Naprawdę wierzycie, że zrobili nową puszkę D610? Myślicie, że zrobili do tego nową linię produkcyjną? Te większe fps to optymalizacja softu,Rzekłbym nawet, że żadna optymalizacja, tylko zwykłe zniesienie blokady programowej, która była w D600. Przecież wiadomo, że takie mechanizmy zawsze mają jakiś tam zapas. Tak jak z silnikami – wychodzi konkretny typ i pojemność o mocy 90 KM, a za 2-3 lata wkładają taki do większego modelu, ale już z mocą 130 KM. :)

Jaka nowa obudowa, skoro co do grama ten aparat ma taką samą gramature i rozmiary jak D600 ?Gramatura? Może po prostu masa? Gramaturą określa się masę produktów w arkuszach (papier, tkaniny), a nie brył nieforemnych.

Pawel Pawlak
08-10-2013, 12:56
Nie wiemy jakie ograniczenia miała mechanika lustra i migawki w d600 - teraz podobno jest to inny mechanizm (w co akurat wierzę, w przeciwieństwie do tych mega uszczelnień).

kurczeblade
08-10-2013, 13:01
Marketing dobry, wręcz wyśmienity ze strony biznesowej Nikona przyznam :-)

Wpłyneli nieźle na psychikę tych co powstrzymali się przed kupnem D600 - przez ten kurz :-)

MstrG
08-10-2013, 14:01
Skoro wszyscy wiedzą, że to spamer, to co on tu do cholery jeszcze robi?

Czeka na reakcję zielonych ;)
Zaraz pewnie ktoś posprząta.

TOP67
08-10-2013, 14:31
Posprzątane i docenione

docxxx
08-10-2013, 15:58
Z tą precyzją AF to wg mnie pojechałeś... doświadczeni użytkownicy systemu Nikon z forum twierdzą że np. D800 pod względem AF jest rewelacyjne...

Przepraszam, że to napisałem. Jestem niedoświadczony i onanizuję się zdjęciami bateryjek, klamerek, robię zdjęcia cieni i wyciągam z nich 4EV, pytam, czy ustawić w puszcze sharpen na 5 czy 6 oraz zakładam głupie wątki i pytam, czy warto kupić szkiełko X, bo na DXOMark napisali, że ma 11,1 punktu, a obiektyw Y 11,2.

Zrozum to, że kupiłeś budżetową puszkę i nie ma najlepszego AF. Nie chodzi o czułość, a o precyzję. D7100 nie ma takiego samego autofocusa co D300 i już. Może to wina liczby pixeli, a może lenistwa i oszczędności Nikona. Szkoda, że nie mam D4. Z chęcią porównałbym.

Benny_Bennasi
15-10-2013, 15:08
Poczekamy zobaczymy... a tak to cała dyskusja palcem na wodzie pisana...

Pawel Pawlak
15-10-2013, 15:29
Szkoda, że nie mam D4. Z chęcią porównałbym.

Ale co to porównywać ? Wiadomo, że to nie ten sam AF. Wystarczy zobaczyć specyfikacje aparatu i przeczytać co podaje producent. Przecież nikon nigdzie nie napisał że d7100 ma AF z d4, tylko że zastosowana algorytmy (zapewne wybrane) z D4. A to zdecydowanie co innego - nawet gdyby zastosowana dokładnie takie sama oprogramowanie AFa jak w d7100 i d4, to d7100 musiałby pracować gorzej ze względu na słabszą mechanikę i z całą pewnością mniej mocy obliczeniowej niż d4. D7100 wykorzystuje po prostu pewnie elementy z flagowca, tak samo jak w przypadku 5d3 i 1dX.

docxxx
15-10-2013, 20:41
Paweł, chodzi mi o porównanie AF D7100 vs. D4. Ciekawe czy "czwórka" też zaskakuje takimi wpadkami? Może to po prostu taki trend?
Ja tam nie podniecam się określeniami typu "algorytmy jak z D4". To marketingowy bełkot.

Pawel Pawlak
15-10-2013, 22:19
Nikon d800 jest bez lepszy od d700 i d300. Im dluzsze szklo tym bardziej to widac. A d4 jest szybszy niz d800. I tyle w temacie d7100ktory nie jest jednoznacznie lepszy niz d300 i d4 ;) Tak jak piszesz - marketingowy belkot

docxxx
15-10-2013, 22:31
Wiesz, mi nie musisz tłumaczyć, że 4000 > 22000 zł. Od tego są spece PR ;)

popi
21-10-2013, 15:30
Paweł, chodzi mi o porównanie AF D7100 vs. D4

Chłopaki, zejdźcie na ziemię.

ulead
23-10-2013, 22:22
Czego mi brakuje :
-oczywiście wersji na d800e
-procka 4 generacji
-iso
-srifirifi
-gps
I lpsiejsze videło

Badol
16-12-2013, 00:30
Sądzę że nikon więcej zarobi D4 + Df niż zarobiłby na D4 + następca D700 w cenie jakiej wszyscy na polskich (i nie tylko) forach oczekują. Pewnie oba są wysokomarżowe i przyciągną zdecydowaną większość oczekujących na D700mk2, d710 czy d900 - wszystko jedno jak go nazwać, podczas gdy następca D700tki, żeby wywołać falę entuzjazmu w internecie musiałby być raczej bardzo nikomarżowy. Więc najpewniej takowego po prostu nie będzie. Df i tak daje mu przewagę nad canonem, który nie oferuje w cenie 5d3 jakiegokolwiek body z matrycą 1dX

Pewnie zarobi ale...
Jako oczekujący na następcę, szczęśliwy posiadacz D700 :) prędzej go już widzę w 5DmkIII niż w nikonie.
D4 to ciekawy ale zdecydowanie za drogi sprzęt. Dodatkowo dla gościa z dużymi łapami to raczej mało wygodna sprawa na dłuższą metę.
Myślę, że sporo ludzi nie pogniewałoby się na matrycę z D610 w body D800. Dobry AF51, bufor, cena w okolicach 8k i nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne.

Jachu
16-12-2013, 11:28
W kwestii następcy D700, to jak dla mnie Df jest właśnie świetnym następcą D700 :-)
Ale oczywiście rozumiem, że mogę być w tym odczuciu odosobniony i że inni (większość?) czeka na "normalnego" następcę.
Osobiście sądzę, że takiego nie będzie. Podział jest dość jasny wg mnie:
- reportaż/przyroda - D4
- studio/pejzaż - D800
- filmowanie - D800/D4
- podróże, ludzie, tematy ogólne, także studio i reportaż - Df

Możliwe, że masz rację jednak w 2014 roku Nikon musi zaprezentować jakieś nowe korpusy. Raczej nie będzie to następca D4, Df, D800, D610, D7100, D5300, D3200 które są nowymi modelami. Spodziewałbym się czegoś klasy D700 chyba że D300s doczeka się następcy. Na prezentacjach w PL twierdzili, że D800 nie jest następcą D700tki. Gdyby zrobili jak Canon sRAW byłoby zupełnie inaczej.

Df jest świetnym aparatem jednak dla mnie największą wadą jest AF z D600/D610 tzn. rozłożenie punktów w centrum kadru oraz brak filmowania. Wiem, że jest to aparat fotograficzny ale w dzisiejszych czasach telefon komórkowy kręci filmy.

karolt
16-12-2013, 12:19
No właśnie, telefon kręci mi filmy, to po co ma je kręcić aparat?
Ja właśnie obstawiam, że nie będzie nowych puszek, jedynie uaktualnienia. D4x z matrycą z D800 lub jeszcze wiekszą, na przykład. Dfs, w którym poprawią to i owo lub dodadzą filmowanie. I tak dalej. Zauważ, że poza Df wszystkie ostatnie premiery to ledwie uaktualnienia. D610 to przecież w zasadzie D600 z poprawkami (jedną?). D7100 czy D5300 tak samo. Nie spodziewam się niczego zaskakującego. Ok, przed Df też się nie spodziewałem, ale chodzi mi o to, że nie spodziewam się niczego na miarę premiery D700/D3. Tam był duży postęp, teraz jest pełzająca ewolucja. Nawet Df, to przecież "tylko" skrzyżowanie D700/D800/D600/D4 w zaskakującej oprawie.

Jachu
16-12-2013, 12:31
No właśnie, telefon kręci mi filmy, to po co ma je kręcić aparat?
Ja właśnie obstawiam, że nie będzie nowych puszek, jedynie uaktualnienia. D4x z matrycą z D800 lub jeszcze wiekszą, na przykład. Dfs, w którym poprawią to i owo lub dodadzą filmowanie. I tak dalej. Zauważ, że poza Df wszystkie ostatnie premiery to ledwie uaktualnienia. D610 to przecież w zasadzie D600 z poprawkami (jedną?). D7100 czy D5300 tak samo. Nie spodziewam się niczego zaskakującego. Ok, przed Df też się nie spodziewałem, ale chodzi mi o to, że nie spodziewam się niczego na miarę premiery D700/D3. Tam był duży postęp, teraz jest pełzająca ewolucja. Nawet Df, to przecież "tylko" skrzyżowanie D700/D800/D600/D4 w zaskakującej oprawie.

Mam nadzieję, że się mylisz i na razie zostaję przy D700-tkach czekając na kolejną generację tego modelu w przyszłym roku. Obecnym korpusem który spełnia moje oczekiwania jest D4 jednak cena dla mnie zbyt duża, jak i waga. Liczyłem na Df (fotografuję x100s dlatego kółeczka mi nie przeszkadzają) jednak ten AF. Przy przesiadce z D300 na D700 punkty były bardziej w centrum, a co dopiero w obecnej generacji z D6xx. Bez filmowania da się żyć ale jest to sztuczne ograniczenie i dlaczego to marketingowcy mają decydować komu jest potrzebne, a komu nie.

Pawel Pawlak
16-12-2013, 12:35
Przecież marketingowcy zawsze decydują z czego możesz wybierać, nie ?

TOP67
16-12-2013, 13:06
Możliwe, że masz rację jednak w 2014 roku Nikon musi zaprezentować jakieś nowe korpusy. Raczej nie będzie to następca D4, Df, D800, D610, D7100, D5300, D3200 które są nowymi modelami. Spodziewałbym się czegoś klasy D700 chyba że D300s doczeka się następcy.

A dlaczego nie?
Wypuszczą D3300 i może D7300, które będa miały tą samą matrycę, ale dodane WiFi i GPS.
A w PRO zrobią D4x z matryca większą niż D800.

I pozamiatane.

Pawel Pawlak
16-12-2013, 13:12
Lepiej żeby nie pokazywali D4x, nawet jeśli matryca będzie "tylko" na poziomie D800 (z mniejszą ilością szumów termicznych na najwyższych iso ze względu na lepsze chłodzenie), ale z 8-9FPSami bo zacznę "czuć potrzebę" tej szybkości ;) a mam zaplanowane zupełnie inne wydatki ;)

ShutterStill
16-12-2013, 13:54
Lepiej żeby nie pokazywali D4x, nawet jeśli matryca będzie "tylko" na poziomie D800 (z mniejszą ilością szumów termicznych na najwyższych iso ze względu na lepsze chłodzenie), ale z 8-9FPSami bo zacznę "czuć potrzebę" tej szybkości ;) a mam zaplanowane zupełnie inne wydatki ;)

Też bym taki chciał mieć ale na pewno nie chciałbym za niego (takiego D4x) zapłacić ;-)

karolt
16-12-2013, 22:28
Mam nadzieję, że się mylisz i na razie zostaję przy D700-tkach czekając na kolejną generację tego modelu w przyszłym roku. Obecnym korpusem który spełnia moje oczekiwania jest D4 jednak cena dla mnie zbyt duża, jak i waga. Liczyłem na Df (fotografuję x100s dlatego kółeczka mi nie przeszkadzają) jednak ten AF. Przy przesiadce z D300 na D700 punkty były bardziej w centrum, a co dopiero w obecnej generacji z D6xx. Bez filmowania da się żyć ale jest to sztuczne ograniczenie i dlaczego to marketingowcy mają decydować komu jest potrzebne, a komu nie.

Fotografując różnymi aparatami i tak w 99,9% przypadków korzystam z centralnego, jakoś mi nie wadzi to skumulowanie. W każdym razie, wybaczam im to.

wilk325
17-12-2013, 13:48

też oddam nerkę ;), bo wątroba już się nie nada :)

prz3mo
27-12-2013, 01:29
Hmm... coraz więcej spekulacji o następcy D300... Jeśli moja teoria się sprawdzi to jest też moim zdaniem duża szansa na następcę...D700.

morzon
27-12-2013, 01:31
Hmm... coraz więcej spekulacji o następcy D300... Jeśli moja teoria się sprawdzi to jest też moim zdaniem duża szansa na następcę...D700.

Przemo, ale czego Ty oczekujesz po następcy D700? I czego Ci nie daje D610/D800 w tej kwestii ?

prz3mo
27-12-2013, 01:36
Oczekuję tego czego nie ma d610 i d800. Z mojej strony eot.

morzon
27-12-2013, 02:06
To owocnego czekania.

Zolty
27-12-2013, 02:39
Nastepca moze bedzie sie nazywal D810..... ;)

shaolin
27-12-2013, 02:43
W duzych kitajskich sklepach cena D800 spadla o 1000pln wiec moze cos sie kroi.

Badol
27-12-2013, 10:35
Przemo, ale czego Ty oczekujesz po następcy D700? I czego Ci nie daje D610/D800 w tej kwestii ?

Ja oczekuję matrycy D610 w body D800 :)
AF51, CF, jakieś 6fps i dla mnie jest ok.

pudlox
07-01-2014, 21:03
Myślicie, że premiera D4s przyciągnie też mniejszego brata w postaci następcy D700?

tmk_t
07-01-2014, 21:21
Wątpie bo D700 został rozbity na 2 linie: D600 i D800
tutaj przydałby się może jakiś nowy soft który by troszkę usunął pewne błędy lub ustabilizował prace aparatu

Pawel Pawlak
07-01-2014, 21:32
wszystko pytanie co nikon uzna za niestabilną pracę ;)

Jacek_Z
07-01-2014, 21:36
To nie tak. D800 musiałby mieć więcej fps, ale procesor który wtenczas stosowano nie dawał takiej przepustowości (pamiętajmy, to jest aż 36 Mpx). Więc wtenczas powinni dać mniej Mpx i szybsze body, to by był następca reporterski.
Jesli przy nowym procesorze da się zrobić zrzut z 36 Mpx w tempie 8 fps, to mogą zrobić D800s, zmienajac procesor, nic więcej. Watpię w to. Zresztą - śubniacy by się zapłakali ;), robiąc szybkimi seriami mieliby z imprezy kilkadziesiąt GB materiału. Reporterce nie potrzeba 36 MPx. Nikon nie wiem czemu nie kombinuje z sRAW. Czy zrobią D750 z matrycą z D4, D4s, Df ? Też wątpię. Najwyżej za rok (rok po D4s).

morzon
07-01-2014, 21:36
wszystko pytanie co nikon uzna za niestabilną pracę ;)

Alez jaka niestabilna prace, nikon? Nieee.
;)

Zolty
07-01-2014, 21:38
W duzych kitajskich sklepach cena D800 spadla o 1000pln wiec moze cos sie kroi.

Jeszcze troche za wczesnie....

.... albo troche za cicho.

O rozjezdzajacym sie AF. ;)

Pawel Pawlak
07-01-2014, 21:49
Jesli przy nowym procesorze da się zrobić zrzut z 36 Mpx w tempie 8 fps, to mogą zrobić D800s, zmienajac procesor, nic więcej.

To wcale nie tak. Skąd wiesz że mechanika dałaby radę 8fps-ów ? skąd wiesz że matryca dałaby radę zrzucać obraz z taką prędkością ?
A ja chcę 8fps w d800s przy 36mpix i nie będę narzekał na zajętość kart/dysków ;)

pudlox
07-01-2014, 22:34
Ciekawe czy komunikacja bufor -> pamięć zewnętrzna wytrzyma.. 8*70 Mb(raw D800) daje nam 560 Mb/s.. Trochę nie realne moim zdaniem. (jeśli się mylę, to mnie sprostujcie)

TOP67
07-01-2014, 22:37
Przecież nawet D4 nie ma zapisu na kartę w czasie realnym. Po to jest bufor.

pudlox
07-01-2014, 22:38
To jakiej musiał by być wielkości?

TOP67
07-01-2014, 22:41
Wystarczy taki jak w D4. Tam mieści się 70 NEF, to na D800 wychodzi ok 32

pudlox
07-01-2014, 22:43
Jeszcze jedno prostackie pytanie. Z jaką prędkością jest opróżniany bufor z D4?

TOP67
07-01-2014, 22:48
zależną od karty.
http://www.robgalbraith.com/camera_wb_multi_page0ea3.html?cid=6007-12444

pudlox
07-01-2014, 23:21
dzieki, już teraz rozumiem :) .. Tylko tak sobie myślę, że żeby zrobić z d800 (dajmy na to przyszłe "s" z nowym procesorem) aparat reporterski to można zmniejszyć rozmiar zdjęć do M czyli to nam da jakieś ok 20 Mpix. Sądzę, że wystarczy, a i więcej zdjęć zmieści się na karcie :) .. Byleby dali mu te 6 kl/s - to już wystarczy. A gdy ktoś będzie miał potrzebę zdjęcia w studio, to zawsze może wrócić do 36 Mpix. Lepiej mieć, niż nie mieć :D

Jacek_Z
08-01-2014, 00:33
To wcale nie tak. Skąd wiesz że mechanika dałaby radę 8fps-ów ? skąd wiesz że matryca dałaby radę zrzucać obraz z taką prędkością ?Czy matryca da radę zrzucać - nie wiem, ale chyba ze zrzutem nie jest źle, skoro jest filmowanie. Napisałem o procesorze, ale chodziło mi o elektronikę aparatu. Co jest wąskim gardłem - nie wiem. Pisałem procesor, ale może to być coś innego.
O mechanikę się nie martwię, D700 z gripem dawał radę o 1 fps mniej niż te 8, a Nikon dorzucał 1 fps w każdym z kolejnych body. W końcu seria jednocyfrowa potrafi wiele szybciej niż 8 fps, stąd nie tu upatruję powodów.

A ja chcę 8fps w d800s przy 36mpix i nie będę narzekał na zajętość kart/dysków ;)Ja też. Choć prawie nigdy bym tego nie uzywał. Za to bardzo, bardzo czesto bym używał sRAW.

MstrG
02-02-2014, 20:44
Canon EOS 7D Mark II
Plotki głoszą, że prototypowe egzemplarze następcy Canona EOS 7D będą testowane podczas Igrzysk Olimpijskich w Soczi. Producent wciąż wypróbowuje nowe funkcje, które być może pojawią się w tym modelu. Prawdopodobnie finalny produkt zostanie zaprezentowany w drugim kwartale tego roku, a do sprzedaży trafi dopiero w trzecim.

źródlo: http://www.optyczne.pl/6628-news-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html

Ciekawe czy to prawda, jeśli tak to może Nikon też zaprezentuje pro DX. Bardziej bym się wtedy jego spodziewał niż D7200 o którym jest też mowa w tym artykule.

TOP67
02-02-2014, 20:48
D7200 będzie na pewno. Ale nie wiadomo kiedy. Planowo za rok, ale mogą trochę przyspieszyć.

Pawel Pawlak
25-02-2014, 13:34
na NR admin coś spekulował że do końca roku można się spodziewać D800s;
expeed4 + być może szybsza migawka dałyby radę obsłużyć 8FPS przy 36mpix. Taka szybkość + sRAWy powinny chyba zadowolić oczekujący na następcę D700 (choć Ci zapewne znaleźli by 1000 powodów żeby narzekać)

wilk325
25-02-2014, 13:54
na NR admin coś spekulował że do końca roku można się spodziewać D800s;
expeed4 + być może szybsza migawka dałyby radę obsłużyć 8FPS przy 36mpix. Taka szybkość + sRAWy powinny chyba zadowolić oczekujący na następcę D700 (choć Ci zapewne znaleźli by 1000 powodów żeby narzekać)

Paweł, takie coś to zaspokoi też tych co czekają na D400 :) - mnie na pewno, a czekam ;).

Pawel Pawlak
25-02-2014, 13:59
nie wszystkich, cena zapewne będzie zauważalnie wyższa niż potencjalny d400 ;)

Irma
25-02-2014, 14:35
można się spodziewać D800s;
expeed4 + być może szybsza migawka dałyby radę obsłużyć 8FPS przy 36mpix. Taka szybkość + sRAWy powinny chyba zadowolić oczekujący na następcę D700

Nikon drugi raz nie strzeli sobie w kolano i nie stworzy zagrozenia dla D4s, jak to bylo w przypadku D3-D700.
Zapewne poprawi i wyeliminuje wady ( a jest ich troche ) z D800, doda 1fps, powiekszy troszke bufor i tyle.

Jacek_Z
25-02-2014, 14:59
Mam nadzieję, że Nikon da więcej niż 1 fps dodatkowo w trybie sRAW. Jesli dojdą do 7 fps to nastepca D800 byłby bardzo uniwersalnym body. Przy szybkiej pracy w trybie cropa może robić za następcę D300, i jednocześnie być nastepcą D700 mając szybki sRAW, i następcą D800 - wielomegapikselowcem. Byłoby za dobrze :)
Chyba nie ma co liczyć, że do D800 będzie aktualizacja softu wprowadzająca sRAW? ;)

Pawel Pawlak
25-02-2014, 15:11
No jeśli sRAWy miałby być szybkie to tylko za sprawą line skippingu i można by je uzyskać (do 6fps na pewno) za pomocą nowego softu w D800/d800e. Oczywiście miałby jakość z d..y, z powodu filtra barwnego dopasowanego do pracy z pełną rozdzielczościa a nie z co drugą linię. sRAWy o których pisałem w kontekście expeed4 i d800s (czyli interpolowane z całej matrycy) wymagają porównywalnej mocy obliczeniowej jak pełne rawy, a ich zaleta to jedyni szybsza obróbka i mniejsza waga, więc raczej nie ma powodu żeby praca w sRAWach miała być szybsza niż w pełnym rozmiarze. EXPEED 4 ma taką wydajność że spokojnie obsłuży 8FPSów przy 36mpix więc ograniczeni ewentualne ograniczenie byłby po stronie mechaniki, bufora (pewnie niewielkim kosztem łatwy do rozwiązania) i ewentualnych możliwości matrycy (to że daje radę z video niczego nie dowodzi - obraz w tym trybie powstaje w d800 nie z pełnej rozdzielczości matrycy).
Edit:
sRAWy "interpolowane" w d800, być może można wprowadzić w D800 jednak z prędkością porównywalną do pełnego RAWa. "być może" bo nie wiem na do tej interpolacji wykorzystywane są sprzętowe funkcje w expeed4

Jacek_Z
25-02-2014, 15:51
sRAWy o których pisałem w kontekście expeed4 i d800s (czyli interpolowane z całej matrycy) wymagają porównywalnej mocy obliczeniowej jak pełne rawy, a ich zaleta to jedyni szybsza obróbka i mniejsza waga, więc raczej nie ma powodu żeby praca w sRAWach miała być szybsza niż w pełnym rozmiarze. EXPEED 4 ma taką wydajność że spokojnie obsłuży 8FPSów przy 36mpix Ale D800 ma tylko 4 fps i chodzi o to, by dotarł w okolice 7 fps.
Ja myślę w ogóle oczywiście o sRAW nie w kontekście zwiększania fps tylko zmniejszania plików z zachowaniem zalet RAW (zmiana WB). Ślubniacy by chcieli mniejsze pliki i więcej fps (ja też się nie pggniewam na więcej fps).
Widać, że nikon może to wszystko dac, ale zachowuje sobie udogodnienia na przyszłość. Tak by ludzie mieli motywacje do przesiadki na D900.

Pawel Pawlak
25-02-2014, 16:05
ale sRAWy w d800, które mogłyby zwiększyć prędkość, z powodu line-skippingu byłby pewnie mało atrakcyjne dla osób oczekujących jakości - w tym fotografów ślubnych. 6FPS to pewnie max możliwości mechaniki albo matrycy w d800 - 15.5mpix w DX na pewno nie jest ograniczone do 6fps ze względu na moc expeed3
sRAWy z interopolowanym obrazem z całej matrycy być może są do uzyskania w d800 (jeśli nie wymagają jakiejś funkcji sprzętowej zastosowanej w expeed4) a jeśli tak to być może zobaczymy je w nowym FW. Ale na pewno nie będzie w takim trybie więce FPS bo przy generowanie sRAWów interpolowanych, expeed3 i tak ma więcej do roboty niż przy zwykłych rawach - które go zapychają na poziomie 4fps

Maciek N
25-02-2014, 21:36
Coście się uczepili ślubniaków? Jestem jednym z nich i prędkości mi w D800 nie brakuje a i pliki mają idealną rozdzielczość:-) Przesiądę się na D900 pod warunkiem że będzie miał AF przy filmowaniu. O nic więcej nie proszę.
Czy ktoś widział żeby śluby pstrykać seriami? Np. w czasie przysięgi albo błogosławieństwa? Filmowiec dostał by zawału ze względu na dźwięk!
Wielkość plików RAW także nie nie jest problemem. Karty (szczególnie SD) są stosunkowo tanie. Dyski do komputera też nie kupuje się co sezon. Myślę że problem jest wyolbrzymiony.
Śluby robi się głównie na stałkach gdzie kadrowanie jest dość utrudnione, dlatego większa rozdzielczość jest wręcz zbawienna i można by rzec idealna właśnie dla ślubniaków!

Wiem wiem, piszę trochę z przekorą ale ja naprawdę jestem bardzo zadowolony z D800 i śmiało mogę napisać że spełnia moje oczekiwania na tą chwilę:-)

Slawek Wojtczak
25-02-2014, 22:16
6kl/s przy 36mpx (FX), 7kl/s przy cropach 1,2x i 1,5x (DX), a z gripem przy tych cropach 8kl/s i będzie SUPER! :D

Jacek_Z
26-02-2014, 02:25
ale sRAWy w d800, które mogłyby zwiększyć prędkość, z powodu line-skippingu
Nie liczę na zmiany w D800, tylko piszę o D900. I nie wiem jak wtedy będzie to realizowane.

6FPS to pewnie max możliwości mechaniki ...d800 - W D900 nie powinno być problemu z tyloma fps co w zagripionym D700.

Ale na pewno nie będzie w takim trybie więce FPS bo przy generowanie sRAWów interpolowanych, expeed3 i tak ma więcej do roboty niż przy zwykłych rawach - które go zapychają na poziomie 4fps expeed4 może więcej

Coście się uczepili ślubniaków?

Czy ktoś widział żeby śluby pstrykać seriami? Np. w czasie przysięgi albo błogosławieństwa? Widział. Przy rzucaniu ryżem/monetami albo podczas tańca/wesela.
Ślub jest na tyle powolny, że można go robić nawet MF. Ale na ślubie nie kończy się zlecenie.

shaolin
26-02-2014, 05:27
Olac slubniakow! :twisted:

Nikon drugi raz nie strzeli sobie w kolano i nie stworzy zagrozenia dla D4s, jak to bylo w przypadku D3-D700.
Zapewne poprawi i wyeliminuje wady ( a jest ich troche ) z D800, doda 1fps, powiekszy troszke bufor i tyle.

Irek D700 zagrozeniem dla D3 to chyba byl tylko w Polsce bo malo kogo bylo stac na wiekszego brata... ;)

Jakby zrobili D800s z 7-8fps w mRAW 16mpx ale 14bit to biore 5szt!

Maciek N
26-02-2014, 15:12
Jakby zrobili D800s z 7-8fps w mRAW 16mpx ale 14bit to biore 5szt!

Niezależnie od ceny?

shaolin
26-02-2014, 15:20
Zaleznie, az tak bogaty nie jestem :mrgreen:

R
26-02-2014, 15:20
przeciez napisal "biore" a nie kupuje...

shaolin
06-03-2014, 05:17
http://nikonrumors.com/2014/03/05/rumors-nikon-d800-refresh-instead-of-d4x.aspx/#more-73496

Pawel Pawlak
10-03-2014, 14:09
nadal nie wierzę w D400, ale;
Nikon wciela obecnie politykę wysokomarżową. Pokazanie takiego następcy D300 (np. D4dx; 24mpix jeszcze poprawione względem D3300, d5300 czy d7100) 8-10fps, AF jak w D4(d4s), video lepsze niż d5300 a to wszystko w body podobnym do D4 (w cenie np. 2500$), mogło by przynieść mu spore korzyści ;)
Marża znacznie wyższa niż na amatorskich korpusach i 2 grupy klientów - Ci co czekają na następcę D300 i Ci którzy mogą się lansować 1 cyfrowym body
Myślę że łącznie trochę by tego było. A poza tym spora część osób kupująca takie body, nadam mogła by mieć chęć uzupełnienia go o lżejszy korpus albo o FXa albo DX, więc mógłby sprzedawać dalej ;)
Sądzę że zdecydowana większość "doposażonych w szklarnię" fotografów " przyrodników" i "lotników" upiłaby takie body, żeby mieć np. zamiast 500mm i 16mpix z d4, 1000mm i 15.5mpix z D4DXa.

wilk325
10-03-2014, 14:12
Paweł, dokładnie tak :).
Tylko czy Nikon to czyta ;).

moshica
10-03-2014, 14:18
Jest jeszcze grupa ludków kupująca body raz a dobrze na wiele lat oczekując "przysłowiowej" jakości z D300 nie poddająca się lansowi i eksperymentom z przeskakiwaniem z korpusu na korpus. Tego Nikon też nie bierze pod uwagę, nawet jeśli cena takiego DX nie byłaby niska a szkoda bo to też liczna i wierna grupa docelowa i pewna iż po wielu latach da znów "zarobić". A dzisiejszy model biznesowy raczej idzie w kierunku "taniej" ale byle jak i na jak najkrótszy czas życia produktu.

pudlox
12-03-2014, 11:53
http://www.letsgodigital.org/en/camera/specification/3398/show.html

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Pawel Pawlak
12-03-2014, 11:59
doooobre... to chyba pierwszy nikon DXowy któremu dla lansu dołączają tabliczkę FX ? ;)

fotoprimo
16-03-2014, 21:50
tak sobie czytam ten wątek i mam wrażenie, że Nikon zapomniał o użytkownikach 700-tek, którzy chcieliby zamienić dotychczasową puszkę na sprzęt o lepszych parametrach
mam 700 tkę, którą używam do sesji ślubnych i reportaży a 800 - tkę w studio, chciałbym poprawić warsztat i brakuje mi następcy D700, wybrać D4 lub D4S - trochę mało rentowny będzie dla mnie ten wydatek, 800-tka nie jest wg mnie następcą 700-tki

przed sezonem ślubnym mam dylemat czekać na następcę, ale jak długo, kupować D4/D4s?

Canon ma prostszą drogę rozwoju sprzętowego 5D =>MK II => MK III

popi
24-03-2014, 10:23
A bedzie Ci się chciało przez cały dzień nosić takie dwie kobyły?

stig
24-03-2014, 11:08
A bedzie Ci się chciało przez cały dzień nosić takie dwie kobyły?A wyobrażasz sobie zmiany obiektywów co chwila? Ten czas, to ryzyko upuszczenia, kiedy się śpieszy, te zmarnowane klatki w trakcie zmiany (albo kiedy ogniskowa akurat nie przypasuje), ten syf na matrycy… ;) Od wielu lat używam 2 body. Fakt – lekko nie jest, ale możliwości to rekompensują.

JAP
24-03-2014, 11:28
A bedzie Ci się chciało przez cały dzień nosić takie dwie kobyły?

ee tam; ja 2 body (3s+3 więc nie małe) mam tylko na przygotowaniach (gdzie często jest wystarczająco czasu na położenie gdzieś jednej puszki żeby nie dźwigać, ale żeby była pod ręką) i na ceremonii, życzeniach, ew. pierwszym tańcu. Potem latam z jedną, druga z alternatywną ogniskową gdzieś sobie leży w pogotowiu.

Nie rozumiem tego biadolenia na wagę i rozmiar jakby nie było pro-lustrzanek. Oczywiście, że wygodniej byłoby z fujikiem, ale wg mnie tragedii nie ma choć nie jestem ani młodzieniaszkiem ani strongmanem :)

kjakub
25-03-2014, 20:42
Spekulacje na temat D800s na NR (http://nikonrumors.com/2014/03/25/rumors-nikon-d800s-camera-preliminary-specifications.aspx/) ;-)

dammiz
26-03-2014, 11:44
Zaczynam wątek.

Za NR: http://nikonrumors.com/2014/03/25/rumors-nikon-d800s-camera-preliminary-specifications.aspx/

sRAWy i poprawiony AF -- w końcu byłoby to body odpowiednie do reportażu.

Malikus
26-03-2014, 16:18
Patrząc na te informację na temat d800s, jej ulepszenia względem d800/d800e. To w sumie będzie to lepsza puszka od d800e, nie wspominając o d800. A cenowo umieszczają ją pośrodku.

Jacek_Z
26-03-2014, 16:54
Skleiłem by dyskusja nie toczyła się w 2 tematach.

Malikus
27-03-2014, 11:18
Kolejne domysły: d800s zastępuje d800/d3x (http://www.cameraegg.org/rumors-nikon-d800s-to-replace-both-d800-and-d3x-instead-of-nikon-d4x/)

shaolin
27-03-2014, 11:34
D3xa moze zastapic bo to aktualnie stary grat za najgrubszy hajs tego swiata. Gorzej, jezeli faktycznie nie bedzie D4x... Sony zaraz wyskoczy ze srednim formatem dla zwyklych smiertelnikow, wiec Nikon znowu bedzie w zadku. Chyba, ze D4x bedzie mial ten 50mpx CMOS z nowych sredniakow ;)

Pawel Pawlak
27-03-2014, 11:52
Moim zdaniem każdy średni format średnio kopie d800 czy potencjalnego D4x ze względu na szklarnię. O ile body od sony bywają w rozsądnych cenach, o tyle porządne szkła FF kosztują najczęściej też porządnie, więc tym bardziej cena szkieł MF do ich potencjalnego MF nie spowoduje zagrożenia dla wysoko-rozdzielczych body FF/FX. Oczywiście nikona jak zawsze będzie w zadku, jak zawsze podetnie mu to kolana i będzie ostatnim gwoździem do trumny (jak każda premiera czegoś innego niż nikon w oczach użytkowników tego forum) ;)

shaolin
27-03-2014, 11:59
Pawle nie wrzucaj mnie do jednego wora z tymi od trumien bo Cie trzasne! :twisted: Nie moja wina, ze Nikon ostatnio ma spozniony refleks ze wszystkim ;)

Jacek_Z
27-03-2014, 13:11
.Sony zaraz wyskoczy ze srednim formatem dla zwyklych smiertelnikow, .Wg mnie nie pojawi się żaden nowy system MF. Tam nie ma kupy szmalu. Has jakoś ciągnie, ale np Pentax średnio - nie uratował go 645, musiał się sprzedać. Mamiya? Leica S?
Wątpię by ktoś wszedł w nowy MF, z nowym bagnetem, szklarnią. Na tym nie zarobią. Lepiej mieć duży dobry system bezlusterkowców.

Pawel Pawlak
27-03-2014, 13:13
ja też wątpię - sądzę że jeśli firmy będą szukały kasy to w video a nie w MF

mOSAd
27-03-2014, 13:20
To tak naprawdę kwestia opłacalności pewnych technologii. Być może za jakiś czas, większe formaty matrycy nie będą powodowały znacznego wzrostu kosztów korpusu. Jednak problem jest inny - optyka. Dopóki działamy w oparciu o konstrukcje klasyczne, to tu już koszty, ani rozmiary nie zmaleją. A skoro tak, to rzeczywiście bez sensu się w tę niszę pchać. Pamiętajmy też o tym, że przy rosnącym wymiarze matrycy maleje głębia ostrości. A to dla amatorów jest duży problem. Już na przykładzie formatu FX, widać, że ilość zdjęć nietrafionych z ostrością lub obejmującą zbyt mało na zdjęciu rośnie w ogromnym tempie. W wielu zastosowaniach to spora wada, a nie zaleta. Format FX oferuje niezły kompromis - można uzyskać bardzo małą głębię (choć narastanie nieostrości mogłoby być czasem szybsze), za dobrą cenę i w sensownych gabarytach. Łatwo też głębię zwiększyć w razie potrzeby.
Ja także uważam, że nic ponad FX długo się nie pojawi, choć ja cały czas jestem za stworzeniem kwadratowej matrycy. :) Tylko niestety konstrukcja lustra i toru optycznego to uniemożliwia obecnie. Musiałby to być bezlusterkowiec.

Pawel Pawlak
27-03-2014, 13:33
tylko jakiś radykalny przewrót w technologii (nowe półprzewodniki) może się przełożyć zniwelowanie drastycznej różnicy w cenie matryc w zależności od wielkości.
O ile w przypadku pozostałych elementów półprzewodnikowych, wprowadzanie nowych technologii powoduje upakowanie coraz większej ilości tranzystorów na tej samej powierzchni, a więc redukcję kosztów podzespołów to w przypadku matryc do aparatów,ten rozwój przysłuży się co najwyżej zwiększeniu gęstości matrycy. Ale powierzchnia nadal musi być taka sama, a im większa tym trudniej wybrać wystarczająco jednorodny fragment z całego wafla krzemowego, czyli zawsze nieproporcjonalnie w stosunku do mniejszych elementów wzrost ceny

Jacek_Z
28-03-2014, 01:27
.. Pamiętajmy też o tym, że przy rosnącym wymiarze matrycy maleje głębia ostrości. A to dla amatorów jest duży problem. Już na przykładzie formatu FX, widać, że ilość zdjęć nietrafionych z ostrością lub obejmującą zbyt mało na zdjęciu rośnie w ogromnym tempie. W wielu zastosowaniach to spora wada, a nie zaleta.O celność AF się nie obawiam. Bo pomiar jest robiony przy pełnej dziurze. Tymczasem w MF nie ma jasnych szkieł - więc nie ma papierowych głębi ostrości.
Gdzie będzie mniejsza GO: przysłona 1.4 w FX czy 2.8 w MF ? (ten sam kadr i odległość, ekwiwalenty ogniskowej). Odpowiem: mniejsza GO jest w FX.
Owszem, przy tej samej przysłonie w MF będzie płytsza, ale to dotyczy przysłon 2,8 i wyżej. Wyzwań płynących z optyki o jasności 1.4 w MF nie ma. Tym bardziej nie ma przysłon 1.2 jak w canonowskiej 50 i 85 mm czy leikowskich szkłach 1.0.

shaolin
28-03-2014, 09:53
Chlopaki ja nie mowie, ze Sony pusci na 100% MF, ale ostatnio coraz glosniej sie o tym robi wiec trzeba miec to na oku ;) ale nie robmy tu watku (chociaz to w sumie moja wina) co zrobi Sony ;)

Mam nadzieje, ze dorzuca wiecej fps do D800s, bo na razie zapowiada sie, ze dorzuca tylko sraw (a gdzie mraw? i gdzie 14bit?) i poprawia troszke AF...

_Ocean_
29-03-2014, 02:32
Pawle, ja studiuję na specjalizacji optoelektroniki i nanoinżynierii i niestety, muszę Cię zasmucić - raczej "nowych półprzewodników" nie będzie. Za to pokłada się olbrzymie nadzieje w optoelektronice, chociaż tu są problemy z częstotliwością zmian. Dlatego rozwija się też plazmonika, która jest w powijakach (para fotonu i elektronu nośnikiem informacji).

Tylko kwarc jest w stanie póki co zaspokoić potrzeby przemysłu. Próbując innych półprzewodników nie wystarczy pierwiastków na ziemi, by te zaspokoiły 1/5 obecnego przemysłu. Wszyscy wierzą w nanorurki grafenowe, ale nikt nie myśli, że do produkcji monokryształów grafenu wykorzystuje się krzemionkę... Której jest niby dużo, ale tak jak mówię - za mało, by sprostać jeszcze obciążenie procesem produkcji.

kjakub
29-03-2014, 20:34
Tylko kwarc jest w stanie póki co zaspokoić potrzeby przemysłu. Kwarc? Może miałeś na myśli krzem... kwarc jest tlenkiem krzemu, a więc izolatorem.

Wszyscy wierzą w nanorurki grafenowe :shock: Co to za nowy twór?

monokryształów grafenu wykorzystuje się krzemionkę... Od kiedy grafen może mieć postać monokryształów? Zgodził bym się ze sformułowaniem płatki grafenowe, ale jeśli chodzi o formę krystaliczną, to jest już grafit, a nie grafen. Po co zresztą do grafenu krzemionka?

Której jest niby dużo, ale tak jak mówię - za mało, by sprostać jeszcze obciążenie procesem produkcji. Ta, zaraz krzemionka będzie reglamentowana i nikt nie będzie miał szklanych szyb w oknach tylko pleksiglas :|

Zolty
01-04-2014, 21:31
Wg najnowszych plotek D800s ma miec poprawiony modul AF - niewrazliwy na temp barwowa oswietlenia. Wreszcie koniec z BF/FF przy wspomaganiu AF z Sabin.
Cztery skrajne punkty maja byc krzyzowe - chyba wyciagniete wnioski z problemu bocznych punktow w D800.

Pawel Pawlak
02-04-2014, 09:26
No, zmiany większe niż w d4s ;) uwierzę jak zobaczę, zwłaszcza w te cross po bokach które wiążą się z nowym sensorem AF ;)

Zolty
02-04-2014, 20:07
Gdyby Nikon to zrobil to dopiero bylby Prima Aprilis...

Zrodlem plotek oczywiscie byl tylko I wylacznie kalendarz ;)

popi
05-04-2014, 08:10
Myślę, że N "nie ma wyboru" (wszak konkurencja nie śpi) i następca serii trzycyfrowej wniesie - przynajmniej jedno - nowatorskie rozwiązanie :)

Pytanie jest tylko jedno: czy to novum będzie już na starcie dopracowane...

Zolty
05-04-2014, 19:43
Nowatorskie rozwiazanie - nowy klej do gum ? ;)

popi
05-04-2014, 23:01
A może: brak gum? ;):)

Pawel Pawlak
15-05-2014, 13:57
Biorąc pod uwagę ceny kart pamięci i dysków SSD byłbym za tym żeby w kolejnych body nikona jeden slot zastąpiono np. mSATA. Przy dzisiejszej sytuacji na rynku, za 450zł mozna mieć mSATA SSD 240GB z prędkością zapisu na poziomie 260MB/s (odczyt 500MB/s) - czyli szybszym niż najszybsze karty SD,CF czy XQD. Do tego kości pamięci wykorzystane do budowy tego SSD są znacznie trwalsze niż te w kartach pamięci (o ile wiem przy dużych pojemnościach kart, obecnie często stosuje się już nawet nie 3 a 4 biotwe MLC). Tymczasem ceny kart pamięci to jakaś paranoja ?!

Sławol
20-05-2014, 23:17
Takie o coś dzisiaj wyczytałem. Ktoś coś więcej wie może? :)

http://nikonrumors.com/2014/05/20/rumors-nikon-d800d800e-replacement-coming-in-june.aspx/

docxxx
20-05-2014, 23:20
Już teraz wiem czemu nie ma następców D300 i D700. Nie mają wad :P Nikon wymienia tylko te wadliwe ;)

Jacek_Z
21-05-2014, 00:38
sRAW i 6 fps - jakby mnie wysłuchali. Szkoda, że bez filtra AA. I co ja biedny mam teraz zrobić?
Nie zmieniam body tak gęsto. 2 zalety i ... 1 wada (brak AA).
Body - następca D700 do ślubów.

HYPER
21-05-2014, 00:54
ciekawa informacja. zwlaszcza cena - ~3000€. to w moim wypadku by wyszlo 1700€ gotowki wylozonej na stol.

Pawel Pawlak
21-05-2014, 01:00
nawet fajnie - ale chyba nie na tyle żebym się zdecydował na zamiany. Ale pożyjemy -zobaczymy ;) 8fps, chociaż w trybie cropa 1.2, bardziej by mnie zachęcało. sRAWy zapewne takie same jak w d4s (tu oczywiście 9mpix) czyli dla to jedynie marketingowy bełkot.

Irma
21-05-2014, 04:10
sRAW i 6 fps - jakby mnie wysłuchali.
Body - następca D700 do ślubów.

Tylko i az tyle.
Teraz jestem juz w 100% przekonany, ze Nikon nie wypusci nastepcow D300 i D700 i nawet o tym nie mysli.
Dla mnie jako bylego posiadacza D800 ten aparat posiada 2 duze wady dyskwalifikujace go jako aparat do tego, co napisalem ponizej.

Do sportu i przyrody ( bardzo pewny i stabilny AF, >8kl/s, duzy bufor, ) pozostaje tylko bardzo droga opcja, bo tylko D4 i D4s, mam na mysli oczywiscie nowe produkty.
Jesli kogos na te aparaty nie stac, pozostaje kupic uzywane D3/s lub D4/s lub D300/s lub D700.
Te aparaty gwarantuja i bardzo pewny system AF i co najmniej 8kl/s.
Ciesze sie, ze juz dawno dokonalem wlasciwego wyboru na kilka lat i ze moja intuicja nie zawiodla mnie :)

Pawel Pawlak
21-05-2014, 15:32
W sumie mogliby zaimplementować w D800s slot zgodny ze standardem UHS-2. Byłaby szansa że przy niezmienionej wielkości pamięci w body(koszty) i przy zastosowaniu karty w tym standardzie (zapis 250MB/s) seria nie zwalniałaby "do zapchania karty".

HYPER
21-05-2014, 20:18
dobrze by bylo gdyby tez wprowadzili korekte dla zoomow (kilka odleglosci i ogniskowych dla jednego szkla).

Badol
30-05-2014, 16:04
http://nikonrumors.com/2014/05/29/the-nikon-d800e-replacement-will-be-made-in-thailand.aspx/

I co wy na to?
Jeśli to prawda, to jakoś słabo to wygląda... Szczególnie w świetle problemów z D600, który to właśnie był produkowany właśnie w Tajlandii.
Z drugiej strony produkcja w Japonii nie gwarantuje braku problemów (np AF w D800) ale jednak.

Larson
30-05-2014, 21:16
Hmmm tak jak i D80, D300, D7100 - mnie nigdy nie zawiodły. Jedyna moja puszka made in Japan to D700 - ja różnicy w jakości wykonania nie widzę. A guma się tak samo odkleja ;)

HYPER
30-05-2014, 23:33
nie ma zadnego znaczenia gdzie produkowany. o ile bedzie dzialal jak nalezy to na moje moze byc produkowany nawet w Bangladzeszu.

mOSAd
31-05-2014, 09:29
Dokłądnie, nawet w Polsce mogą produkować, czy w Rosji. Jeżeli jest dobra kontrola jakości i dobre podzespoły, to miejsce nie ma znaczenia, fabrykę można przenieść niemal w dowolne miejsce świata.

Badol
31-05-2014, 16:18
Jeżeli jest dobra kontrola jakości i

No właśnie tej kontroli jakości najbardziej się obawiam...

HYPER
31-05-2014, 17:18
lepiej niech jest produkowany w jakiejs stodole, ale potem dokladnie sprawdzony (na to kasy wystarczy w kraju 3 swiata) niz ma byc produkowany w sterylnym, hiper nowoczesnym zakladzie praktycznie bez kontroli jakosci bo to za duzy koszt (koszt pracy i produkcji w Japonii).

kondziu
31-05-2014, 17:54
Wielka szkoda Panowie że tak myślicie, wiem z doświadczenia że im dalej od fabryki macierzystej tym gorzej, zarządy to robią nie po to by wyprodukować lepszej jakości produkt lecz zwiększyć zyski.

HYPER
31-05-2014, 18:42
to niech zwiekszaja, ale niech tez wydadza dodatkowe 20$ na kontrole jakosci. W tajlandii to pewnie ze 3h pracy wykwalifikowanej osoby, w Japonii pewnie ze 30 minut.

Władca Pixeli
31-05-2014, 19:40
to niech zwiekszaja, ale niech tez wydadza dodatkowe 20$ na kontrole jakosci. W tajlandii to pewnie ze 3h pracy wykwalifikowanej osoby, w Japonii pewnie ze 30 minut.
Tyle, że do jakości i dokładności trzeba dorosnąć. Trwa to wiele pokoleń. W wielu krajach jakość polega na stwierdzeniu "jakoś to będzie" :mrgreen:
Pamiętam czasy gdzie przy kupnie aparatów marki Zenit patrzyło się na datę produkcji i unikało aparatów wyprodukowanych w piątek w poniedziałek :mrgreen:

P.S.
Dla niepamiętających tamtych czasów wyjaśnienie.
Piątek - po pijaku
Poniedziałek - na kacu

kze
01-06-2014, 22:45
A ja czytalem, ze przykladowo chinczycy potrafia wyprodukowac i bardzo dobry sprzet i przeciętny. Wszystko zalezy ile im sie zapłaci... W tych ich miastach-fabrykach sa obszary do produkcji bardzo dobrej i takiej sobie..
Moze w tajlandi tez tak jest..

nandemofoto
03-06-2014, 10:09
http://nikonrumors.com/2014/05/29/the-nikon-d800e-replacement-will-be-made-in-thailand.aspx/

I co wy na to?
Jeśli to prawda, to jakoś słabo to wygląda... Szczególnie w świetle problemów z D600, który to właśnie był produkowany właśnie w Tajlandii.
Z drugiej strony produkcja w Japonii nie gwarantuje braku problemów (np AF w D800) ale jednak.

Taka mała ciekawostka...
Będąc bezpośrednio związany z dwiema dużymi firmami samochodowymi z Japoni które mają fabryki zarówno w Tajlandii jak i w Polsce, wiem z pierwszej ręki że kontola jakości w Tajlandi stoi na wyższym poziomie niż ta w Polsce.

A wracając do tematu Nikona, używany obietyw 105mm f2.8 VR wyprodukowany w Japoni utrzymuje wartość dłużej niż ten sam obiektyw wyprodukowany w Chinach...

Malikus
16-06-2014, 23:35
Nie będzie d800s... będzie d810 :)

LINK (http://nikonrumors.com/2014/06/16/the-nikon-d800d800e-replacement-will-be-called-d810.aspx/)

ShutterStill
17-06-2014, 00:41
Nie będzie d800s... będzie d810 :)

LINK (http://nikonrumors.com/2014/06/16/the-nikon-d800d800e-replacement-will-be-called-d810.aspx/)

Ta 10 brzmi jak przyznanie sie do bledu :)
Jak to mialo miejsce w D610

fader_audio
17-06-2014, 15:03
może to już pisanie szyfrem, x10 oznacza top co napisał ShutterStill :-)

woytec60
17-06-2014, 15:10
Czy to źle?
Zawsze lepiej jest kupić dobrze znaną i sprawdzoną ale poprawioną wersję niż zupełnie nowy model bo wkrótce może okazać się, ze w tym nowym też będą potrzebne poprawki.
Jeśli odnieść się do branży samochodowej to znani z praktyczności Niemcy prawie nigdy nie kupują najnowszego modelu samochodu auta tylko taki, który jest na rynku ze dwa, trzy lata i doczekał się faceliftingu ;)

nandemofoto
18-06-2014, 09:41
Czy to źle?
Zawsze lepiej jest kupić dobrze znaną i sprawdzoną ale poprawioną wersję niż zupełnie nowy model bo wkrótce może okazać się, ze w tym nowym też będą potrzebne poprawki.
Jeśli odnieść się do branży samochodowej to znani z praktyczności Niemcy prawie nigdy nie kupują najnowszego modelu samochodu auta tylko taki, który jest na rynku ze dwa, trzy lata i doczekał się faceliftingu ;)

Zgadzam się z woytec'iem, poprawione d3s, d4s jak i d610 są najbardziej dopracowanymi modelami i nie ma podstaw aby z d810 było inaczej.
Czas zacząć szukać kupca na moje d800 :)

paul klacska
18-06-2014, 10:49
http://www.cameraegg.org/is-is-the-first-image-of-nikon-d810/

Czyżby pierwsza fotka?

HYPER
18-06-2014, 11:00
fejk

nagly
18-06-2014, 14:29
Oddzielne pokretlo do zmiany ISO nie ma sensu, bylo by duzo problemow z przypadkowym przelaczeniem.

Na NR mowia ze to fake bo tekstura gornego plastiku jest identyczna jak na fotce D800 z oficjalnej strony nikona

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/originaljpgw600h-2.jpg
źródło (http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/1098/3837/original.jpg?w=600&h)

Pawel Pawlak
20-06-2014, 15:04
Ciekawe ile osób by się cieszyło, gdyby nikon pokazał funkcjonalnego następcę D700, z matrycą sony r7s (czyli tylko 12mpix, ale iso zauważalnie lepsze niż d4s, df, d3s)

HYPER
20-06-2014, 15:16
ja np. wole wiecej Mpix (niz 12) niz lepsze ISO. takie jak jest w D4s w zupelnosci mi wystarcza (z zapasem).

Badol
20-06-2014, 15:26
Ciekawe ile osób by się cieszyło, gdyby nikon pokazał funkcjonalnego następcę D700, z matrycą sony r7s (czyli tylko 12mpix, ale iso zauważalnie lepsze niż d4s, df, d3s)

hmmmm - obawiam się, że 12mpix to już trochę mało jak na następcę D700 w dzisiejszych czasach.
Oczywiście wystarczy ale ... Skoro ci starcza to w sumie po co zmieniać D700? ;)
Gdyby włożyli matrycę z D4 albo coś między 16-24mpix to wielu by się ucieszyło.

Idealne rozwiązanie to 22mpix z Canona 5DmkIII.

emet_b
20-06-2014, 15:27
12mpix przeważnie wystarcza. Gorzej jak chcemy współpracować z firmami, instytucjami-często jednym z warunków jest plik min. 16-18 mpix.

HYPER
20-06-2014, 15:35
nalezy jednak pamietac, ze skalujac obrazek (np z D800) do tych 12Mpix zyskujemy ponad 1EV. w D810 bedzie to zapewne kolejne 0,6-1EV, czyli 12Mpix body by musialo naprawde dostac porzadnego kopa w ISo zeby dawac lepszy obrazek z czystych 12Mpix.

Greg81
20-06-2014, 15:40
Idealne rozwiązanie to 22mpix z Canona 5DmkIII.
Dokładnie tak a juz najlepiej jakby Nikon kupował matryce od Canona.

morzon
20-06-2014, 15:48
Dokładnie tak a juz najlepiej jakby Nikon kupował matryce od Canona.

Brrr, to byłby koszmar.

Jacek_Z
20-06-2014, 16:10
Matryce z canona to głupi pomysł. Wątpię by wrócono w FF do 12 Mpx, choć pamietajmy, że ... te 12 Mpx też sie przelicza w dół i to też redukuje szumy. Byłoby światnie, ale skoro jest matryca z Df i D4 to nie sądze by pokazano coś o mniejszej ilosci Mpx.

Zresztą o czym mówimy, wiadomo, że następca D700 będzie miał matrycę z D800E. Pytanie tylko jak oprogramują sRAWy. Mechanikę od dawna Nikon ma opracowaną na ponad 10 fps, przy takich plikach wąskim gardłem nie jest mechanika, ale elektronika (procesor bufor itp). Ile będzie fps. 6, 7?

prz3mo
20-06-2014, 16:26

Ja bym się cieszył :) Ale wiadomo, że to nierealne.

Zresztą o czym mówimy, wiadomo, że następca D700 będzie miał matrycę z D800E. Pytanie tylko jak oprogramują sRAWy. Mechanikę od dawna Nikon ma opracowaną na ponad 10 fps, przy takich plikach wąskim gardłem nie jest mechanika, ale elektronika (procesor bufor itp). Ile będzie fps. 6, 7?

Jacek, nie obraź się.. ale Ty masz jakąś fobię na punkcie tych fps? :-D

shaolin
20-06-2014, 16:27
Matryce Canona to najlepsza rzecz jaka przytrafila sie ludzkosci! :twisted:

Jacku o jakim nastepcy D700 mowisz, skoro twierdzisz, ze bedzie mial matryce z D800E?

morzon
20-06-2014, 16:28
Matryce Canona to najlepsza rzecz jaka przytrafila sie ludzkosci! :twisted:

Zgadza się, w 2004r (5d) :mrgreen:

shaolin
20-06-2014, 16:32
Nie, teraz tez! To najlepszy przycisk do papieru ever! :razz:

morzon
20-06-2014, 16:35
Jakiś lekki papier w Czajna - że taka matryczka starcza... ;]

shaolin
20-06-2014, 16:43
Ekologiczny, bez olowiu ;) Nastepca D700 z matryca A7s moglby zrobic megaakcje, bo 12mpx to caly czas wartosc wystarczajaca do wielu zadan. Ale teraz pojawi sie nastepca D800/D800E, a te dwa aparaty nie byly nigdy nastepca D700 :razz:

Jacek_Z
20-06-2014, 17:36
Sorry, ale jeśli nie patrzec na fps to następcą D700 jest D800.
Poza fps D800 ma wszystko od D700 lepsze, łącznie z mniejszymi szumami, lepszym AFem itd itd.

shaolin
20-06-2014, 17:41
Jakby nie patrzec na marke to nastepca D700 jest A7s... ;)

Masz:

"Some may think that the D800 is the successor to the D700, but we were looking to bring the world a whole new category of camera."

http://imaging.nikon.com/history/scenes/32/index.htm

Badol
20-06-2014, 18:33
Sorry, ale jeśli nie patrzec na fps to następcą D700 jest D800.
Poza fps D800 ma wszystko od D700 lepsze, łącznie z mniejszymi szumami, lepszym AFem itd itd.

Jacek,
Szczególnie AF z opcją samorozregulowania i problemami ze skrajnymi jest lepszy ;)
Sorry ale dla mnie D800 absolutnie nie jest pełnoprawnym nastepcą 700ki. Znaczenie bliżej jest tu 5DmkIII niż D800...

Jacek_Z
20-06-2014, 18:45
Jeśli szukasz body będącego blizej D700, bo 22 Mpx jest bliżej niż 36 Mpc z D800 to masz racje.
Nie rozmieniajmy się w dyskusji jeszcze na inne systemy niż nikon.

Ja używam D800 tyle samo co D700 (po 2 lata każdy z nich) i AF w obu aparatach był dla mnie takim samym problemem. Przepraszam - w D700 problem był większy, bo nie AF łapał dobrze bez wspomagania (w ciemnościach). D800 w tej sytuacji nie ma żadnych problemów.

Greg81
20-06-2014, 21:32
Nikon nie wypuścił następcy d300 d700 i w sumie d90,tylko komponuje jak kon pod górę a wracając do matryc to ja bym kupił Nikona z matrycą Canona ze wzgledu na kolory które generuje i nie uważany to za głupi pomysł
Jacek z - każdy ma inne wymagania od body a inne nie zawsze znaczy gorsze (głupie).

Badol
20-06-2014, 22:32
Jeśli szukasz body będącego blizej D700, bo 22 Mpx jest bliżej niż 36 Mpc z D800 to masz racje.

Chodzi mi o puszkę, która ma budowę, AF i jeszcze kilka rzeczy z D700/D800 ale z ludzką matrycą. Np. 24mpix z D600/D610. To dla mnie byłby prawdziwy następca 700ki :)

Jacek_Z
20-06-2014, 22:49
Grzesiula - kolory z D300 (d700) a to co teraz nikon oferuje to niemal 2 rózne światy. Zanim stereotyp o kolorze się zmieni to potrwa trochę czasu.
Przypomnę, że kiedyś panowało przekonanie (i słuszne) że canony mniej szumią. Ale by obalic ten stereotyp musiało minąc chyba ze 3 lata od wypuszczenia Nikona D3. Jeszcze bardziej (tzn dłużej) było zakorzenione przekonanie o tym, że AF w canonach jest lepszy. Bo było, gdy nikon miał tylko srubokręty. Chyba dopiero porównanie 5D i D700 uświadomiło ludziom, że ten stereotyp też juz jest nieprawdziwy.
To są parametry (szumy, prędkość) dość techniczne, mierzalne. Co do koloru - to jest bardziej subiektywne i nie ma jak udowodnić niedowiarkom, że kolory z nikonów są bardzo OK. Niech sobie tak myślą, ale przeświadczenie o lepszości kolorów z canona jest nieprawdziwe.

hostman22
21-06-2014, 00:04
Ekologiczny, bez olowiu ;) Nastepca D700 z matryca A7s moglby zrobic megaakcje, bo 12mpx to caly czas wartosc wystarczajaca do wielu zadan. Ale teraz pojawi sie nastepca D800/D800E, a te dwa aparaty nie byly nigdy nastepca D700 :razz:

mega akcję to mógłyby zrobić nikon pokroju A7, nawet bez 's'. W tedy nawet bym się nie oglądał na innych producentów :razz:. (Sony zrobiło napraw fajną puszkę, tylko nie wiem czemu dali bagnet gdzie nie miał szkieł FF).
A tak bardziej wracając do tematu, to uważam że kolory z d600 są naprawdę ok i jakoś nie widzę w takim porównaniu magi canona, no może tylko taką, że puchę można wytargać za połowę cenę nikona ;)

Śprotek
21-06-2014, 20:01
Bardzo czekam na tę prezentację nowego body a to z tego względu, że liczę na spadek cen, zarówno używek jak i nowych aparatów, które już są na rynku (D6x0). Może D800 też stanieje do logicznej kwoty...

witboy
21-06-2014, 20:11
ale cena d800 jest logiczna .... w koncu niema nastepcy puki co wiec moze stanieje ale na gwaltowne ruchy raczej ja tez nie licze w tym zakresie chociaz na wyspach cena 1600f za nowke jest spokojnie osiagalna wiec wg mnie dobry price za takie mozliwosci puszki

hostman22
22-06-2014, 11:42
póki co polityka cenowa nikona jest taka, że taniej nie będzie.

Benny_Bennasi
23-06-2014, 00:02
No pewnie startowo wyskoczą z jakieś 12-13 k ;]

fader_audio
23-06-2014, 11:02
Czy to źle?

i kupują ten towar, który ma zawsze magiczny napis " TEST SEHR GUT!!!" heheh

Benny_Bennasi
25-06-2014, 20:15
The upcoming Nikon D800/D800E successor D810 is to be announced midnight tonight EST time. You will be able to pre-order Nikon D810 as soon as announced.

;]

ksviper
25-06-2014, 20:44
D810 review first look (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:C2Df7iEki0UJ:www.expertreviews.co.u k/dslrs/1400399/nikon-d810-review-first-look-release-date-and-price+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=bg)

HYPER
25-06-2014, 20:53
14 koła - grubo!

ciekawe czy polska cena zaskoczy in +

ciekawie jeszcze wyglada ISO 64 :)

Larson
25-06-2014, 21:14
Oj grubo, grubo.... Może spadnie do przyszłego roku... HYPER może odkupisz wówczas D700 :D bo widzę żeś bez body

Benny_Bennasi
25-06-2014, 21:20
No z d800 było podobnie więc realnie to pewnie będzie 10-12 k łeee juz mam przestarzały model ;P

HYPER
25-06-2014, 21:29
Oj grubo, grubo.... Może spadnie do przyszłego roku... HYPER może odkupisz wówczas D700 :D bo widzę żeś bez body

ja to w zasadzie czekam wlasnie na D810, ale nie usmiech mi sie wywalenie 14k zl. Pamietacie moze jak to bylo z poczatkowa cena D800 w Polsce? Mi sie cos kojarzy, ze wejsciowa byla 12k przy sugerowanej 2400 funtow w UK.

Pawel Pawlak
25-06-2014, 21:34
Nowa matryca z zakresem iso64-12800 - czyli o 1.7EV szerszym niż w d800. Nieźle...
Elektroniczna migawka to też interesujący dodatek.

Larson
25-06-2014, 21:36
ja to w zasadzie czekam wlasnie na D810, ale nie usmiech mi sie wywalenie 14k zl. Pamietacie moze jak to bylo z poczatkowa cena D800 w Polsce? Mi sie cos kojarzy, ze wejsciowa byla 12k przy sugerowanej 2400 funtow w UK.

A czy to nie było tak że D800 był ponad 10 tys. a D800E około 12?

Nikoniczek
25-06-2014, 21:48
http://www.technologically.net/nikon-dslr/nikon-d810-revealed/

HYPER
25-06-2014, 22:01
A czy to nie było tak że D800 był ponad 10 tys. a D800E około 12?

nie. D800 z pewnoscia byl za 12k lub wiecej.

Pawel Pawlak
25-06-2014, 22:10
Ja z pierwszej dostawy w PL sprzedawałem po za ok. 11.600 o ile pamiętam. Potem ceny podskoczyły powyżej 12.000. Ale były też jakieś akcje za 9.999

Jacek_Z
25-06-2014, 22:31
Na początku cena wynosiła 12.500-13.000, ale to ze względu na zerową dostępność body w pierwszych miesiącach sprzedaży. Ja w trzecim miesiącu "niedostępności" :wink: kupiłem (przeklinając) za 12.500, właściwie wiedząc, że gdy będzie na pólkach to cena będzie oscylowała około 10 tys - tak się zresztą stało. Niestety byłem bez body (D700 szybko sprzedałem), a miałem przed sobą plener w Toskanii.

Śprotek
25-06-2014, 22:34
Nie ma filtra dolnoprzepustowego :O

HYPER
25-06-2014, 22:38
Nie ma filtra dolnoprzepustowego :O

od pocztaku byla mowa ze ma nie miec

Malikus
25-06-2014, 22:48
Pierwszy mały artykuł i zdjęcia: D810 review (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:C2Df7iEki0UJ:www.expertreviews.co.u k/dslrs/1400399/nikon-d810-review-first-look-release-date-and-price+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=bg)

Śprotek
25-06-2014, 22:52
A czy ja dobrze rozumiem, że natywne ISO to 64? Jeśli tak, to bardzo ciekawe będą zdjęcia na tej czułości

djhonda
26-06-2014, 00:58
Ja obstawiam cenę d810 w PL 14900pln. Wspomnicie moje słowo :)

Śprotek
26-06-2014, 01:19

To już po dłuższym czasie :-P Na cena będzie oscylować wokół 16500 by zarobić na łowcach nowości, tych, co to muszą mieć wszystko, co najnowsze.
Af z D4 i ta matryca nowa, może będzie to godny następca D700...

Malikus
26-06-2014, 01:45
To już po dłuższym czasie :-P Na cena będzie oscylować wokół 16500 by zarobić na łowcach nowości, tych, co to muszą mieć wszystko, co najnowsze.
Af z D4 i ta matryca nowa, może będzie to godny następca D700...

Przypadkiem d800/d800e nie miały już af z D4 ?

shaolin
26-06-2014, 03:10
D800 ma AF z D4, ten bedzie mial z D4s :razz:

Widze, ze pozazdroscili Hasskowi ceny i chca zrobic podobne okolice ;) no nic, poczekajmy - za 3h wszystko powinno byc jasne (chyba, ze pokaza jutro, a nie dzis).

qooba
26-06-2014, 08:05
D800 ma AF z D4 (ciach)

że tak powiem... bzdura
mam oba i ni chu chu nie jest to ten sam AF, ale to nie wątek o tym problemie ;)

shaolin
26-06-2014, 08:06
Powiedz to Nikonowi, a nie mnie.

rul3z
26-06-2014, 08:09

max 9900

http://www.cameraegg.org/nikon-d810-leaked-out-full-specs-images-and-uk-price/

qooba
26-06-2014, 08:12
Powiedz to Nikonowi, a nie mnie.

Polskiemu mówiłem nie raz ;)

shaolin
26-06-2014, 08:14
Polskiemu mówiłem nie raz ;)

Moze trzeba powiedziec chinskiemu, ale rzadowi bo oni ma dobry wplyw na Nikona :mrgreen:

Malikus
26-06-2014, 09:11
Więcej informacji o d810 (http://www.digitalcameraworld.com/2014/06/26/nikon-d810-price-specs-release-date-confirmed/)

MstrG
26-06-2014, 09:13
Jest już wątek o D810: D810 oficjalnie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249637), spekulacje się skończyły :P

popi
26-06-2014, 10:03
Jak dobrze, że jest jeszcze dostępny d700 z (tylko) 12mln pixeli...

qooba
26-06-2014, 10:24
Jak dobrze, że jest jeszcze dostępny d700 z (tylko) 12mln pixeli...

nowy? gdzie? na FV?

popi
26-06-2014, 10:38
Pisząc "jeszcze dostępny" miałem na myśli puszki z bardzo małym przebiegiem sporadycznie używane; o "nówce z półki sklepowej" można już chyba zapomnieć...

malibu
26-06-2014, 10:52
niestety przełomu nie widać, następcy d700 brak nic też nie wspominają o ulepszonych gumach na korpusie :D

foltec
26-06-2014, 13:48
Kup sobie D700 z małym przebiegiem. Powodzenia. To tak jak kupić 10-letni samochód z przebiegiem 14 tys. km sprowadzony z Niemiec. Przebieg taki mały bo samochód użytkował dziadek, który tylko w niedzielę do kościoła jeździł :)

MaciekW
26-06-2014, 13:57
Zdefiniujcie "mały przebieg". Bo może oczekiwania co do jego niskości są zawyżone :P

popi
26-06-2014, 14:42
30-40k jak dla mnie; zdarzają się takie puszki z tym, że trzymają cenę w gr.5tys

Sz@kal
26-06-2014, 16:57
Ja ostatnio poluje na D700 i powiem, że swobodnie zdarzają się takie poniżej 30k za ok 4500zł.

mini21
26-06-2014, 19:49
No, moje body ma jakieś 30-40k, więc zdarza się (ale jak się przez dwa lata zdjęć nie robi to tak jest).
Więc zdarzają się jeszcze takie szt.
Szczerze mówiąc, spodziewałem się większego przełomu po nowej puszce, ale w sumie czego więcej wymagać...
Więc mpix już chyba nie potrzeba, AF jeśli będzie tak jak zapowiadają to chyba też nieźle.

Ciekaw jestem, czy też będą jakieś "babole" i jaka będzie tendencja cen starszej wersji.

Sz@kal
26-06-2014, 22:51
Mnie ciekawi ISO64 B-)

Pawel Pawlak
26-06-2014, 23:04
mnie też, nawet iso50 - bo zauważyłem że w dotychczasowych nikonach które użytkowałem przy lo0.3 można zauważyć poprawę tonalności, mniejsze szumy, natomiast nie widać utraty DR (dopiero przy bardziej obniżanym iso DR w światłach spada)
Do landszaftów czy pracy z f1.4-1.6 w słoneczne dni może się przydać - iso100 i 1/8000 te czasem za "słabo"

dennis8
16-07-2014, 10:44
A kiedy premiera Nikona d 710 :)

morzon
16-07-2014, 11:10
A kiedy premiera Nikona d 710 :)

Nigdy.

popi
18-07-2014, 10:23
Nigdy nie mów nigdy.

Nadal mam nadzieję, że w końcu N wypuści body w stylu d700/d800 z matrycą z d4/s (choć nie ukrywam, że wolałbym tę z d3s).

kichu
18-07-2014, 10:31
Nadzieję możesz mieć :P

popi
18-07-2014, 12:49
Może raczej powinienem napisać: "Mam marzenie..." :)

p4oj
18-07-2014, 18:23
Panowie widzicie tą co się wydarzyło?
Mamy Nikona D810 który jest następcą droższego nikona D800E, czyli linia D800 przestaje istnieć.
W efekcie mamy dziurę cenową niedzy D610 a D810 - 6000 a 13000 oczywiście nie licząc DF
Już widze D9100 w cenie 8000-9000 :)

Jacek_Z
19-07-2014, 11:01
W efekcie mamy dziurę cenową niedzy D610 a D810 - 6000 a 13000 oczywiście nie licząc DF
Już widze D9100 w cenie 8000-9000 :)
Faktycznie. W dodatku coraz realniejszy jest Canon 7D. Więc moze sie pojawic D9000 za okolo 6-8 tys.

shaolin
19-07-2014, 11:32
Faktycznie. W dodatku coraz realniejszy jest Canon 7D. Więc moze sie pojawic D9000 za okolo 6-8 tys.

Jacek ale zdajesz sobie sprawe, ze 7D jest od 5 lat na rynku? Chyba, ze czegos nie zrozumialem ;)

Jacek_Z
19-07-2014, 16:06
Mk2 oczywiscie. :)

dennis8
19-07-2014, 16:49
Nigdy.

Troche optymizmu.
LUD POWIADA D 710 nadejdz...

Greg81
19-07-2014, 17:07
Troche optymizmu.
LUD POWIADA D 710 nadejdz...

A Nikon akurat najmniej lud słucha.

Śprotek
20-07-2014, 13:46
A Nikon akurat najmniej lud słucha.

Dlaczego niby Nikon miałby przejmować się jakimś tam lodem? :P :)

fader_audio
23-07-2014, 09:20
no tak, tylko d9xxx, to będzie dx, więc może uzupełnią luke cenowo odpowiednikiem d700:-)

GonzoG
23-07-2014, 10:53
no tak, tylko d9xxx, to będzie dx, więc może uzupełnią luke cenowo odpowiednikiem d700:-)

Będzie DX, ale cena jego pewnie w okolicy 7.5-8k (już po ustabilizowaniu się). Więc nie wiek jaka tu luka powstanie - D810 będzie kosztował ok 10-11k.

fader_audio
23-07-2014, 11:32
to super jak bedzie taki dx, tylk jak cena sie potwierdzi jaką podajesz to trochę dużo. Jeżeli 810 kosztowąłoby ok 10kpln to dx będzie w okilicahc d610 moim zdaniem, ale troszkę zjechałem z tematu watku.

shaolin
23-07-2014, 11:50
D810 kosztuje nawet mniej niz 10k, ale nie w krajach trzeciego swiata ;)

Najgorsze jest to, ze nie ma najmniejszego problemu, zeby zrobic bardzo drogie DX...

Jacek_Z
23-07-2014, 13:00
Nie sądzę, by profi DX było z cena bliską D810. Bo wtedy sensownej jest kupić D810 i pracować na nim w cropie.
Linia DX musi być jednak tańsza dość zdecydowanie. Myslę, że dadzą coś droższego od serii D7xxx o 2, max 3 tys (po ustabilizowaniu sie ceny).
Cena D7100 to 3,5 tys. Więc D9000 powinien być w okolicach 6 tys, na początku może oczywiście kosztować więcej.
Cena profi DX może być równa cenie amatorskiego FX (D610). D610 jest wykonany całkiem nieźle wykonany (wbrew temu co tu sie pisze). matryca DXowa jess tańsza od FXowej. Więc lepsze body i tańsza matryca powinny dac podobny efekt jeśli chodzi o cenę produktu (okolice 6-7 tys).

Badol
25-07-2014, 18:20
Cena - wszystko zależy od tego co wsadzą do takiej puszki ;) ale zgadzam się z Jackiem i myślę, że cena będzie gdzieś ok 6k.

Pytanie z innej beczki.
Myślicie, że N (i C też przy 7Dmk2) wypuszczą jakieś nowe szkła "DX"? Chodzi mi głównie o jasnego, uniwersalnego zooma.
Produkty obu firm są dość stare i na jeszcze nowszych matrycach mogą wypaść słabo.
Mam wrażenie, że gdyby nie Sigma np. ze swoją 18-35 czy Samyang, to w DX nie byłoby szaleństwa z fajnymi szkłami - głównie w szerszym zakresie. Oczywiście pomijając stałki, i szkła FX (wiecie o co chodzi ;))

GonzoG
25-07-2014, 20:07
Pytanie z innej beczki.
Myślicie, że N (i C też przy 7Dmk2) wypuszczą jakieś nowe szkła "DX"? Chodzi mi głównie o jasnego, uniwersalnego zooma.
Produkty obu firm są dość stare i na jeszcze nowszych matrycach mogą wypaść słabo.
Mam wrażenie, że gdyby nie Sigma np. ze swoją 18-35 czy Samyang, to w DX nie byłoby szaleństwa z fajnymi szkłami - głównie w szerszym zakresie. Oczywiście pomijając stałki, i szkła FX (wiecie o co chodzi ;))

Na to bym nie liczył. Obie firmy dość dużo robią aby tę wyższą półkę DX przeciągnąć do FX, więc ładowanie jeszcze środków w obiektyw, który będzie utrzymywał klientów przy DXie jest raczej nie po ich myśli.
Prędzej spodziewałbym się dobrego DX-owego tele.

Jacek_Z
25-07-2014, 22:24
Myślisz, że do DX wsadzą matrycę ponad 24 Mpx? To by było trochę bez sensu. Wiele Mpx potrzebują w reklamie, a tam z kolei będą pracowali w FX. Natomiast więcej Mpx spowolni pracę body, a tu ludzie chcą czegoś szybkiego, a nie muła.

morzon
26-07-2014, 01:12
Myślisz, że do DX wsadzą matrycę ponad 24 Mpx? To by było trochę bez sensu. Wiele Mpx potrzebują w reklamie, a tam z kolei będą pracowali w FX.

No taaak, bo ludzie się tym akurat kierują :D A po co w komórce 41mpx? Po to żeby było dużo, żeby można było napisać/wcisnąć w sklepie, że ten ma więcej niż konkurencja itd...

kux
26-07-2014, 01:36
ojojoj

nieszumiące 18-20 Mpix w obudowie D300 i dalej 8 FPS
myślę, że chętni by byli

Zelber
26-07-2014, 08:47
ojojoj

nieszumiące 18-20 mpix w obudowie d300 i dalej 8 fps
myślę, że chętni by byli

d810? :d

Jacek_Z
26-07-2014, 10:19
No taaak, bo ludzie się tym akurat kierują :D A po co w komórce 41mpx? Po to żeby było dużo, żeby można było napisać/wcisnąć w sklepie, że ten ma więcej niż konkurencja itd...
To margines nabywców na takie body. Profi DX będzie dla tych co im nie pasuje amatorskie DX. Oni chcą konkretnych parametrów - przede wszystkim szybkości AF, fps, uszczelnień, super ergonomii. To bardziej świadomi uzytkownicy.

shaolin
26-07-2014, 10:21
Profi DX przyda sie sportowcom, ptasiarzom, lotnikom, podgladaczom, itd. W koncu kiedys wszystkie profipuszki byly DX... ;)

grissley
26-07-2014, 15:31
Profi DX przyda sie sportowcom, ptasiarzom, lotnikom, podgladaczom, itd.

I co poniektórym amatorom - np mi :)

hostman22
26-07-2014, 16:31
akurat jak się bierze powyższe pod uwagę, to bym kupił d600, zamiast d7100 ;)

kjakub
08-08-2014, 21:06
Czyżby nowy segment w małym obrazku? :wink: http://nikonrumors.com/2014/08/08/another-full-frame-nikon-dslr-camera-coming-for-phiotokina.aspx/

Sz@kal
09-08-2014, 08:43
No tak czekałem cały czas na następcę D700 i w końcu nie doczekałem i kupiłem D610 to teraz pokażą wreszcie następcę siedemsetki... :-/ ;-)

Wysłane listem w butelce

shaolin
09-08-2014, 08:46
D620 to by bylo cos, na pewno wszyscy by sie ucieszyli :mrgreen:

RAF7705
09-08-2014, 09:18
Było by miło

tomfoot
09-08-2014, 09:36
To będzie d610v.01 Home Edition. Z nowym systemem odkurzania opiłków powstałych w procesie składania w malezyjskim baraku.

shaolin
09-08-2014, 11:50
Przemek mowilem, ze nie wygrasz. :twisted:

Czas pokaze czy rzeczywiscie cos takiego bedzie. Jak dla mnie mogliby tam wlozyc matryce z A7s :)

Tobie to powinni ksiazke o foto wsadzic do pudelka z aparatem :twisted: :mrgreen: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz: :razz:

Bedzie Dfx, zobaczycie! :mrgreen:

Badol
11-08-2014, 15:11
Będzie pewnie jakieś nowe g**o a nie prawdziwy następca D700...
Zrobią jakiś plastik-fantastik albo dołożą filmowanie do Df i wycenią go na 13-14k.....

TAAAAAAK bardzo chciałbym się mylić!

Badol
12-08-2014, 10:02
czyżby jednak "D710"?
http://nikonrumors.com/2014/08/11/the-upcoming-nikon-full-frame-dslr-camera-will-be-marketed-as-an-action-camera.aspx/

morzon
12-08-2014, 10:08
czyżby jednak "D710"?
http://nikonrumors.com/2014/08/11/the-upcoming-nikon-full-frame-dslr-camera-will-be-marketed-as-an-action-camera.aspx/

Może będzie fajna pucha jako uzupełnienie do D800 :)

Badol
12-08-2014, 10:24
Ja bardziej mam nadzieję, że będzie fajna puszka zamiast D800 (taki nowszy D700) ;)

prz3mo
12-08-2014, 10:27
Może nasze modły zostały wysłuchane ;)
Podoba mi się też dotykowy ekran, używam takiego w Pasikoniku G6 i sprawdzą się świetnie. Zobaczymy jak to będzie w nikonie (o ile rzeczywiście będzie).

malibu
12-08-2014, 10:36
jak to było z poprzednimi aparatami ile trzeba czekać od ogólnoświatowej premiery do zakupu w pl ?

GonzoG
12-08-2014, 11:04
jak to było z poprzednimi aparatami ile trzeba czekać od ogólnoświatowej premiery do zakupu w pl ?
Zazwyczaj jest to kilka dni (do oficjalnej dostępności). Ale dostępność w sklepach zależy od popytu.

Daimon
12-08-2014, 13:32
Jak canon zrobi 7d mk2 na APS-C a Nikon nie zrobi nic co by było następcą D300s, to mocno zacznę myśleć o Lkach i spółce

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Badol
12-08-2014, 13:48
Jak Nikon nie zrobi prawdziwego następcy D700 to ja zaczynam poważniej myśleć o Canonie...

Jacek_Z
12-08-2014, 14:16
I słusznie. Kiedyś studyjniacy powinni wyemigrować do canona, bo wcześniej miał FF (z tanim 5D na czele), bo miał więcej Mpx (21 Mpx w 5Dmk2 vs 12 Mpx w D700). Za to reporterzy kiedyś powinni emigrować do Nikona, bo 5D (mk1 i 2) nie był królem autofocusa, a i w wysokich ISO nikon był lepszy, i w fps też nikon był szybszy (mówie o semipro, D700).
Teraz na odwrót - studyjniacy, tacy naprawdę wymagający powinni emigrować z canona do Nikona (D800/E/810), natomiast reporterzy do canona, 5Dmk3 ma dobry AF, jest szybki, a Mpx ma nawet za wiele.
Sęk w tym, że konkurencja wypuści potem lepsze body, niestety nie wiadomo kiedy. I nie wiadomo jak za jakiś czas będzie lepiej - czy reporterzy lepiej w X czy w Y (a studyjniacy w Y czy X).
Migracje są, ale .. większość przeczekuje, tzn znosi te cierpienia, że gdzie indziej trawa zieleńsza ;) Kwestia kasy, przyzwyczajeń itp.