Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
shaolin1
22-12-2011, 07:09
14-400 f1.4 vr3 ;)
Jak by puścili takie szkło to od razu go z tym szkłem biorę. Będzie "spacerzoom" jak znalazł. Bo póki co to nakręcony jestem raczej na 18-200 VRII (tudzież Tamron 18-270 PZD) :(
Jak by puścili takie szkło to od razu go z tym szkłem biorę. Będzie "spacerzoom" jak znalazł. Bo póki co to nakręcony jestem raczej na 18-200 VRII (tudzież Tamron 18-270 PZD) :(
Podejrzewam że musiał byś wziąść dobry kredyt na 30 lat... : D i jeszcze sprawa typu do czego to podczepić ?!?
Do statywu na kolach - sadzac po parametrach to waga i rozmiar porownywalne do haubicy kal. 280mm ;)
Na stronce NR lewa strona hipotetycznego D800 -
http://nikonrumors.com/
ciekawe czy realne :-P
Sapphiron
22-12-2011, 15:08
stryj, ogarnij czasem czy ktoś kilka postów przed tobą nie wstawiał tego samego...
Sendilkelm
22-12-2011, 15:10
stryj, ogarnij czasem czy ktoś kilka postów przed tobą nie wstawiał tego samego...
Tym bardziej dając takiego linka, to dla osób czytających z opóźnieniem może być już nieaktualny.
Ja wohl biję się w pierś - ale z ogarnięciem się to nic wspólnego ni ma - zwykłe przeoczenie :smile:
Ja wohl biję się w pierś - ale z ogarnięciem się to nic wspólnego ni ma - zwykłe przeoczenie :smile:
w tym watku to nie jest ZWYKLE przeoczenie...
Racja w tym wątku - taki błąd to jak nieudany start wahadłowca Discovery - pójdę za to do piekła
...... Widac jak opłacalna jest działalność fotograficzna. Niestety. W dodatku narzędzia pracy musimy sobie kupować sami. Przy takich dochodach nie ma co się spodziewać, że będzie nas stać na wymianę sprzetu na najlepsze w danym momencie modele (mam na myśli także siebie - D3x zawsze uważałem za fantastyczne body, ale go nie kupiłem). Dla równowagi powiem, że gdy się jest na etacie i pracuje na powierzonym sprzęcie, to ten sprzet się eksploatuje do zakatowania wręcz. Przyjemnie pracować na nowości, ale zakatujmy pierw to co mamy. Widać, że sprzetu nie traktujemy tak jak narzędzie do pracy - dajmy na to młotek (a powinniśmy?), tylko jak coś co daje nam frajde.
Mnóstwo zawodowców się nie udziela na tym forum własnie dlatego, że traktują sprzęt jako sprzęt. Ma robić zdjęcia o wystarczających parametrach, być tani i wytrzymały. Znam zawodowca który robi fantastyczne zdjęcia, pracuje grubo ponad 20 lat w zawodzie i ma ... D90 bo on spełnia te minimalne wymagania. Nie mysli o kupnie D3x bo przez to jego zdjęcia nie będą nic droższe. Więc nabycie D3x się nie kalkuluje. D800 też oczywiście nie. Pisze o polskich uwarunkowaniach, bo tu funkcjonujemy.
Jeśli nie podchodzicie do tematu jak zawodowcy, to dlaczego chcecie ich przeskoczyć sprzętowo? To nielogiczne, nie sądzicie?
Wbrew pozorom - zawodowcy bardzo by się cieszyli, by było tak jak kiedyś. Gdy dobry sprzet kosztował tyle co samochód, a amator miał coś, co nie spełniało technicznych kryteriów klientów. Gdyby body kosztowało 30 tys, a amatorskie body nie nadawało się do profi pracy.
Cieszcie się, że tak nie jest, nie narzekajcie. To zawodowcy mają powody do narzekania na rozwalony pseudorynek foto.
PS - post pisany ogólnie, nie do jednej osoby. Generalizuję.
kurczę teraz dopiero doczytałem i mimo, że zdarza się nam mieć różne zdania, to tu trafione w 100%, powinienem postawić ci piwko, dla mnie nowości zawsze stoją pod wielkim zapytaniem, w momencie kupna, trzeba się "uczyć ich od nowa", i broń boże nie robić tego na kliencie, z CIEKAWOŚCI czekam na nowości, ale moje zainteresowanie w zasadzie kończy się na oczekiwaniu i śledzeniu testów, jak już wszyscy znajdą wady tego sprzętu (bo zalety są w folderach) to jest szansa na zakup (pod warunkiem, że w tym samym czasie mój się rozleci) i raczej nie ma radości z nowego sprzętu, ale wielkie znaki zapytania, jak "on się będzie sprawował i czy będzie tak dobry jak poprzednik (wytrzymały, sprawny i przewidywalny), no i problem, bo trzeba się czegoś wyrzec (najczęściej kosztem niestety rodziny) gdyż kupiło się nową zabawkę (określenie żony) i następny "młotek" (moje określenie)
krokus66
22-12-2011, 16:50
... no i problem, bo trzeba się czegoś wyrzec (najczęściej kosztem niestety rodziny) gdyż kupiło się nową zabawkę ...
No cóż widzę, że świetnie byś się nadał do naszego rządu. Oni też się wyrzekają ale tylko naszym kosztem.:lol::lol::lol: Oczywiście zażartowałem.
Wiem skąd takie opóźnienia premier. Z racji powodzi poodklejały się gumy w prototypach.
krokus66
23-12-2011, 09:03
Wiem skąd takie opóźnienia premier. Z racji powodzi poodklejały się gumy w prototypach.
Też.:lol:
Sprzęt oczyszczają z piachu i wodorostów. Spieszą się aby zdążyć z realizacją zamówienia do dawnych KS-ów.:lol:
Niech ich (tych z N) szlag trafi. Jeszcze trochę i niektórzy pomyślą o przejściu do C ;)
Niech ich (tych z N) szlag trafi. Jeszcze trochę i niektórzy pomyślą o przejściu do C ;)
twoja WIARA (-czytaj, twój plecak) jest płytka (płytki) - w jedyne słuszne wyznanie, masz powątpiewanie (czytaj - zbyt mało zainwestowałeś w system, który posiadasz) myślisz tylko o tymczasowy dobrobycie (czytaj - masz przerąbane powyżej 6 obiektywów) masz tylko władcę jednego (czytaj - bo na zmianę systemu cię nie stać) , więc wierz w to w czym ciebie wychowano ( spoglądam na rachunki zakupu) i wierz, że będzie tylko lepiej, bo tak ci obiecano (nie masz wyjścia jesteś związany z systemem), a odstępstwo od wiary będzie mocno ukarane (bankructwo w zasięgu wzroku i radość kont kredytowych), więc wierz i cierp, a cierpienie zostanie nagrodzone (czytaj, żona cię z domu może nie wyrzuci bo to tylko koszt aparatu i kredyt w jednym banku), a nagroda za to będzie wielka (cenowo po wejściu nowego modelu) ...amen
A mnie tak naszło takie dziwne pytanie... Z tego co rozumiem, ludziska sobie domniemają specyfikację D800, która jest lepsza niż D3x. Ponieważ do celów krajobrazowo-studyjnych trwała konstrukcja nie ma aż tak ogromnego znaczenia, to jaka jest szansa, że taki aparat będzie tańszy niż D3x? Albo inaczej - kto by kupił D3x gdyby się pokazał ten wyśniony D800 za ułamek jego ceny? Albo co miałby mieć "flagowy" korpus w takim razie, co by przebiło wymienianego tu D800? Oczywiście można założyć, że jednocześnie z nim (a raczej przed nim) wyszedłby jego odpowiednik w klasie jednocyfrówek. Czyli D4x. Inaczej wypuszczenie D800, o którym tutaj rozmawiacie, pozbawione jest większego sensu z marketingowego punktu widzenia. Jednak dopóki nie ma takiego korpusu, dopóty bym w ogóle nie kombinował ze studyjnym D800. Może się mylę, ale to, że nie zobaczyliśmy do tej pory odpowiednika D3x w tańszej obudowie, chyba o czymś świadczy. Dopóki będzie można, producenci będą się wystrzegać jak ognia produkcji taniej puszki studyjnej. Oczywiście moim skromnym zdaniem. :D
kto by kupił D3x gdyby się pokazał ten wyśniony D800 za ułamek jego ceny
A kto kupował D300s gdy pokazał się D7000? Nawet jak nie było jeszcze głośno o problemach D7k to byli ludzie, którzy decydowali się jednak na D300s...
.. Albo inaczej - kto by kupił D3x gdyby się pokazał ten wyśniony D800 za ułamek jego ceny? .Nikt. To ostatnie chwile by w sensownej cenie sprzedać D3x.
Nie będzie D4x, będzie D800 - tańszy niż D3x.
Sapphiron
24-12-2011, 10:16
sprzedać d3x i co? czekać kolejne pół roku jak nie rok na domniemanego-wydumanego d800?
czy tylko mi to się wydaje z leksza nierozsądne, żeby nie powiedzieć głupie?
sprzedać d3x i co? czekać kolejne pół roku jak nie rok na domniemanego-wydumanego d800?No coz... to by bylo akurat tak irracjonalne, jak sam pomysl zmiany D3Xa na D800. :) Nawet jesli ploty o D800 okaza sie prawda (te 36 MPx), to znaczy, ze 24 MPx z D3X nie bedzie sie do niczego nadawalo? Moje D3 nadal beda robily zdjecia, nawet kiedy pokaze sie D4 i D4s. Moze przy tym drugim pomysle nad zmiana... A moze i dopiero przy D5. :)
Pawel Pawlak
24-12-2011, 11:09
Ja tam czekam na takie irracjonalne oferty po premierze d4 i d800 ;) d3 a zwłaszcza d3s i d3x to fantastyczne woły robocze gwarantujące świetny materiał.
sprzedać d3x i co? czekać kolejne pół roku jak nie rok na domniemanego-wydumanego d800?
czy tylko mi to się wydaje z leksza nierozsądne, żeby nie powiedzieć głupie?To nie jest głupie. Zapewne D3x nie jest jedyną puszką profi fotografa. 24 Mpx jest rzadko potrzebne. Można porobić kilka miesięcy na 12 Mpx drugim body.
Długo nie będzie czekał, tyle powiem.
Sapphiron
24-12-2011, 11:25
niby można, a co jak się okaże że zamienił stryjek siekierkę na kijek?
Bo tak wg mnie wygląda to porównanie jak narazie?
..Bo tak wg mnie wygląda to porównanie jak narazie?Obawiasz się czy produkt będzie dopracowany? Wg mnie to nie ulega wątpliwości. Nikon ma doświadczenie w robieniu takich puszek.
każda puszka nowsza od poprzedniej ma lepsze fejczery i lekko poprawione parametry wobec poprzednika-zawsze tak było i tak będzie. Pytanie tylko jest takie:: czy Nikon będzie chciał wyraźnie oddzielić linie profi od Lini amatorskiej czy półprofesjonalnej zarówno cenami jak i możliwościami sprzętu? Czy zrobi jak poprzednio- profesjonalne body w postaci d4 oraz profesjonalne łatwo osiągalne dla ludu d800 fx z parametrami bardzo podobnymi do d4 lecz nieco okrojonymi.
krokus66
24-12-2011, 11:50
twoja WIARA (-czytaj, twój plecak) jest płytka (płytki) - w jedyne słuszne wyznanie, masz powątpiewanie (czytaj - zbyt mało zainwestowałeś w system, który posiadasz) myślisz tylko o tymczasowy dobrobycie (czytaj - masz przerąbane powyżej 6 obiektywów) masz tylko władcę jednego (czytaj - bo na zmianę systemu cię nie stać) , więc wierz w to w czym ciebie wychowano ( spoglądam na rachunki zakupu) i wierz, że będzie tylko lepiej, bo tak ci obiecano (nie masz wyjścia jesteś związany z systemem), a odstępstwo od wiary będzie mocno ukarane (bankructwo w zasięgu wzroku i radość kont kredytowych), więc wierz i cierp, a cierpienie zostanie nagrodzone (czytaj, żona cię z domu może nie wyrzuci bo to tylko koszt aparatu i kredyt w jednym banku), a nagroda za to będzie wielka (cenowo po wejściu nowego modelu) ...amen
Brawo za poczucie humoru, bardzo je sobie cenię u innych - pierwszy +.
Drugi plus - w jednym zdaniu przekazać tak dużo myśli, to nie każdy potrafi, to już prawdziwa sztuka.
Uważam, że D800 będzie znacznie tańsze od D3x. Osobiście nie widziałbym potrzeby przesiadania się na D800 lub D4 tylko dlatego bo to jest nowszy model. Uważam to za irracjonalne, tym bardziej jeśli ktoś posiada już dobrą i sprawdzoną puszkę. Gdyby ceny D700 nie zwariowały, to już dawno byłbym jej szczęśliwym i nie narzekającym posiadaczem mimo bliskości D800.
Za analoga kupowało się body na 5-8 lat. Cykl wypuszczania "jednocyfrowców" to było 8 lat.
Gdy cyfra raczkowała to był sens przesiadki przy każdym nowszym body. Ale juz jest taki poziom body (wyższy niż za analoga), że przesiadka nie jest koniecznością. Jest tylko zaspokojeniem swoich ambicji i tyle. Jedni ulegają marketingowi, inni nie. Jedni sa gadżeciażami (łany gadżet - profi body za ponad 10 tys:)) inni nie, oni tylko uzywają sprzetu do pracy.
Ja jestem tak po środku :) Lubie miec w pracy dobre narzędzia. Ale jest jakaś granica - np nie szarpnąłem się na D3x (cena), zwyciężył rozsądek (mało potrzeb na tak wielkie pliki).
Masowa przesiadka na D800 bo ma 33 Mpx bardzo by mnie zdziwiła. Bo naprawdę ta wielkość rozdziałki jest 99% ludziom zbędna. A pozostałemu 1% potrzebna tylko "od święta".
Co napisawszy życzę wszystkim D800 pod choinką :) (choć niestety dopiero AD 2012 :))
A kto kupował D300s gdy pokazał się D7000? Nawet jak nie było jeszcze głośno o problemach D7k to byli ludzie, którzy decydowali się jednak na D300s...
Ja tak zrobiłem w pełni świadomości i do dziś nie żałuję ani jednej wydanej złotówki ani decyzji.
Ja poproszę Mikołaja tylko o D700. jakby komuś zanosił D800, to może mi przynieść nawet używane ;)
Sapphiron
24-12-2011, 15:47
Jacku dlatego na nowy sezon będę kupował MF jeśli da radę to Mamka ZD, jak nie to tylko Pentax :) Pracowałem już trochę na MF w studio i w plenerze i jestem bardzo zadowolony z efektów, trochę się różniły od Nikosia czy nawet od Fufu :) a średniak to średniak, mimo wszystko wolę średni niż nawet d3x :)
christipoher
24-12-2011, 16:33
Jacku dlatego na nowy sezon będę kupował MF jeśli da radę to Mamka ZD, jak nie to tylko Pentax :) Pracowałem już trochę na MF w studio i w plenerze i jestem bardzo zadowolony z efektów, trochę się różniły od Nikosia czy nawet od Fufu :) a średniak to średniak, mimo wszystko wolę średni niż nawet d3x :)
Mamiya ZD to chyba wybór najgorszy z możliwych albo pentax, no nie wiem po co Ci MF z dolnej półki? Jeśli masz sciankę LEAF albo PHASE ONE to zmienia to postać rzeczy na plus :) a ZD...gorsza ze 2x od D3x, d3x to naprawdę świetna puszka prawie dorównująca średniemu ( ale tonalność inna, pixele) , zresztą jaki jest sens stosować średni format bez dobrego światła? zakładam że masz -Połączenie MF z bronem, profoto, briese, ect dopiero daje efekty, chyba że landszafty
zresztą jaki jest sens stosować średni format bez dobrego światła? zakładam że masz -Połączenie MF z bronem, profoto, briese, ect dopiero daje efekty, chyba że landszafty
A o zastanym w portrecie w plenerze słyszałeś?
Sapphiron
24-12-2011, 17:20
Mamiya ZD to chyba wybór najgorszy z możliwych albo pentax, no nie wiem po co Ci MF z dolnej półki? Jeśli masz sciankę LEAF albo PHASE ONE to zmienia to postać rzeczy na plus :) a ZD...gorsza ze 2x od D3x, d3x to naprawdę świetna puszka prawie dorównująca średniemu ( ale tonalność inna, pixele) , zresztą jaki jest sens stosować średni format bez dobrego światła? zakładam że masz -Połączenie MF z bronem, profoto, briese, ect dopiero daje efekty, chyba że landszafty
Krzysiu nie stać mnie na takie zabaweczki jak ty masz tudzież sprzedajesz ;) Mi starcza Quantuum i Bowens :) i daje sobie toto radę z MF :)
zresztą jaki jest sens stosować średni format bez dobrego światła? zakładam że masz -Połączenie MF z bronem, profoto, briese, ect dopiero daje efekty, chyba że landszafty
Taki sam jak stosować super światło mając alfe 100 - wystarczy mieć pomysł na zdjęcie i umiejętnosci aby posiadany sprzęt wykorzystać.
Miałem przez chwilę pentaka 645D i powiem ci że gdyby finanse mi pozwoliły-natychmiast bym kupił. A światło?
Mam trochę lamp MArkoflesz - tu ważne są modyfikatory i wyobraźnia a nie to czy lampion jest bowensa czy hensla
krokus66
24-12-2011, 17:58
Właśnie dostałem faxa, że D800 będzie jednak w styczniu 2012r.
Mieli trochę kłopotów, logistyczne i najgorsze bo z pracownikami, był pewien przestój ale już jest wszystko dobrze i mamy spokojnie czekać. O nas Polakach mają dobre zdanie, darzą nas nieustającą sympatią, proszą o wyrozumiałość i jeszcze odrobinę cierpliwości. Zapewniają, że na pewno nie będziemy zawiedzeni a wręcz przeciwnie.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim uczestnikom forum spokojnych i radosnych Świąt wśród najbliższych oraz św. Mikołaja z dużym workiem pełnym niespodzianek. Życzenia proszę przekazać swoim Rodzinom.
Ja sobie z plastyką daje spokój, bo i tak to co muszę robić na większe formaty to jest zrobione na przymknietej przysłonie, bo kilenci (reklama) nie chcą maciupińkiej GO (generalizuje). A przy przysłonie 8 to ja wolę D800 z 33 Mpx (lub D3x z 24 Mpx) niż Mamiye ZD która ma tylko 22 Mpx. I w dodatku Mamiya fatalnie pracuje na jakimkolwiek wyższym ISO niż najniższe. ISO 400 jest juz słabe. Podczas gdy na nikosiach jest spokojnie używalne, można nawet próbować robić na ISO 800 (mówię o bardzo dużych formatach).
MF fajna rzecz, ale do zabawy, a nie do pracy.
Nie wyobrażam sobie chodzenie z dwoma formatami, a to w praktyce jest potrzebne. Nie wyobrażam sobie, bo ... tak robiłem za analoga i bardzo źle to wspominam. Wręcz przeklinałem targanie bardzo dużego zestawu MF i nikosiem z zoomem + statyw itd. Chyba ponad 20 kg może skutecznie wyleczyć z chęci spacerowania ze sprzetem.
Ostatni powód który może wyleczyć z MF - na allegro ostatnio były do kupienia dwa hasele H3D. Oba od uznanych nazwisk. Pytałem jednej z tych osób dlaczego sie pozbywa. Odpowiedź - brak klientów na tak duże pliki. I tak 99% robót było robione małym formatem a hasel leżał. Rozsądek zwycieżył - hasele poszły do ludzi. Tych co sądzą, że dzięki temu cos więcej zrobią :)
Jak juz trzeba koniecznie MF to mozna go sobie wynając na jedną robotę w roku (za 2 tys.) Wyjdzie taniej niż mieć swój i sie stresować, że body mało używane, a jego cena spada.
Sapphiron
24-12-2011, 21:52
mi nie przeszkadza to że trzeba robić na najniższym iso. Nie przeszkadza ciężar. Nie przeszkadza że "tylko" 22Mpix. Nie przeszkadza że... można tak wymieniać :)
Po prostu polubiłem pracę na MF i tyle :) może być tylko do zabawy, ale ta zabawa wg mnie jest przednia :)
krokus66
24-12-2011, 21:55
Najnowsze:
Jak chodzi o zabawę to nie mam uwag, bo ich wtedy być nie może :)
Są różne zboczenia ;) ludzie lubią astrofotografię, lubią robić kamerkami otworkowymi czy np TLR, lubią technikę mokrego kolodionu albo gumę arabską. Artystom wszystko wolno :)
Sapphiron
24-12-2011, 22:02
Jacku nawet jak miałbym mieć M jako jedyne body do pracy to i tak byłbym szczęśliwy. Sportu nie robię, śluby od wielkiego dzwonu... Najczęściej studio, produkty, wnętrza...
krokus66
25-12-2011, 07:41
NR podaje terminy inauguracji D800 i D4 oraz w swej łaskawości mówi również o D400 - post 4789.:lol:
Dowcipny post. Ja tylko żartowałem :)
W moim przypadku wiara jest raczej głęboka, gorzej że częściowo zubożona przez złodzieja (z dymem poszło ok. 50% moich zasobów N i od 10 miesięcy nie focę niczym, albo ze wstrętem używam G11). Brak pewnych informacji o d800 frustruje mnie więc podwójnie. Też mam nadzieję, że nagroda będzie wielka...
krokus66
25-12-2011, 11:43
Szczerze, bardzo ale bardzo Ci współczuję, to jest dużo kasy.:-x
Temu podłemu złodziejowi życzę z całego serca żeby miał wielki pałac o 100 piętrach, każde piętro żeby miało 100 długich korytarzy a na każdym korytarzu żeby znajdowało się 100 wielkich pokoi. W każdym pokoju żeby było 100 połamanych łóżek i żeby cholera tego złodzieja ciskała bez przerwy z jednego łóżka na drugie.:lol:
Teraz jeśli można trochę żartobliwie.:D
1. Sprzęt poszedł nie z dymem ale w torbie złodzieja.
oraz
2. Nadal nie rozumiem co wspólnego ma Nikon z tym podłym złodziejem. Wszakże to na Wielce Czcigodnym Panu Nikonie psy wieszasz. Nie ukrywam, iż już nie nadążam za Tobą, no cóż stary już jestem, bardzo stary z długą siwą brodą.
3. Cyt.: "Jeszcze trochę i niektórzy pomyślą o przejściu do C."
Wielu mądrych i zacnych ludzi nachodziły niedorzeczne coby nie powiedzieć głupie myśli. Trafiało się to nawet szlachetnie urodzonym; Bozia tym najlepszym dawała jednak czas do refleksji duchowej. Ty tego czasu nie zmarnowałeś, przejrzałeś i w nagrodę masz do wyboru D800, D4 lub nawet D400.
Miłych Świąt.:lol::lol::lol:
Punkty 2. i 3. są powiązane ze sobą:
złodziej nie wziąłby C., natomiast N. wziął bo to zacny sprzęt. ;)
Szczerze, bardzo ale bardzo Ci współczuję, to jest dużo kasy.:-x
Temu podłemu złodziejowi życzę z całego serca żeby miał wielki pałac o 100 piętrach, każde piętro żeby miało 100 długich korytarzy a na każdym korytarzu żeby znajdowało się 100 wielkich pokoi. W każdym pokoju żeby było 100 połamanych łóżek i żeby cholera tego złodzieja ciskała bez przerwy z jednego łóżka na drugie.:lol:
Teraz jeśli można trochę żartobliwie.:D
1. Sprzęt poszedł nie z dymem ale w torbie złodzieja.
oraz
2. Nadal nie rozumiem co wspólnego ma Nikon z tym podłym złodziejem. Wszakże to na Wielce Czcigodnym Panu Nikonie psy wieszasz. Nie ukrywam, iż już nie nadążam za Tobą, no cóż stary już jestem, bardzo stary z długą siwą brodą.
3. Cyt.: "Jeszcze trochę i niektórzy pomyślą o przejściu do C."
Wielu mądrych i zacnych ludzi nachodziły niedorzeczne coby nie powiedzieć głupie myśli. Trafiało się to nawet szlachetnie urodzonym; Bozia tym najlepszym dawała jednak czas do refleksji duchowej. Ty tego czasu nie zmarnowałeś, przejrzałeś i w nagrodę masz do wyboru D800, D4 lub nawet D400.
Miłych Świąt.:lol::lol::lol:
Nikon mnie wkurza, bo tak długo każe sobie czekać na nową puszkę. Gdyby nie złodziej, to czekałbym na nowy sprzęt od Nikona z mniejszym ciśnieniem. Po prostu pstrykałbym sobie spokojnie fotki moim poczciwym, starym D200. A tak jestem w przymusie i kupię D800 od razu jak się tylko pojawi.
Spokojnych Świąt i dobrych informacji w Nowym Roku :)
Zastanawia mnie jedno. Załóżmy, że potwierdzi się, że D800 będzie miał 36mpx, a D4 - 16mpx. Czy jest szansa, że w niedługim czasie po tych premierach pokażą np. D700s, który będzie dla D4 tym czym był D700 dla D3? Tylko nie piszcie, że nie, bo to będzie dla Nikona nieopłacalne... bo gdyby tak było to Nikon nie wypuszczał by D800, tylko z kolei D5 z tymi 36mpx za większą kasę. Ja się łudzę, że może jednak będzie coś w stylu D700 po faceliftingu ;)
ps. Idę dalej zdychać po obżarstwie świątecznym... ;)
Jacku ... śluby od wielkiego dzwonu... Najczęściej studio, produkty, wnętrza...Czyli chcesz go do pracy. No to szybko zauważysz, że lepiej mieć porządny mały obrazek.
Zastanawia mnie jedno. Załóżmy, że potwierdzi się, że D800 będzie miał 36mpx, a D4 - 16mpx. Czy jest szansa, że w niedługim czasie po tych premierach pokażą np. D700s, który będzie dla D4 tym czym był D700 dla D3? Tylko nie piszcie, że nie, bo to będzie dla Nikona nieopłacalne...W niedługim czasie tzn jaki czas uznajesz za niedługi? (miesiąc, pół roku, rok?) Szansa jest, ale w odstępie nie mniejszym niż rok. Nie ma się co łudzić na 3 premiery w segmencie semiprofi i profi - wszystko w FX w małym odstępie czasu. Nawet w amatorskim DX nie ma premier tak czesto, a przeciez tam częstotliwość wypuszczania body jest zawsze większa. Odstęp co najmniej roku jest też potrzebny by nasycić rynek D4, nie "ucinając" jego sprzedaży.
Myslę, że nikon nie powtórzy błędu wypuszczenia modelu D700. Zareagowali na zbyt bliskie sąsiedztwo D700 i D3 wypuszczając liftowanego D3s. Teraz zwiększą odstęp czasowy między wypuszczeniem po D4 czegoś w półce semipro z tą samą matrycą.
Skąd ta pewność, że D700 to dla Nikona był błąd? Ja uważam, że wręcz przeciwnie. D700 był poniekąd ostatnim kołem ratunkowym dla Nikona w pewnym segmencie i strzałem w 10-tkę. I choć nie jest to puszka (d700) odpowiadająca specyfikacji 5dmk2 to wiele osób, gdyby w nikonie nie dostali właśnie D700 - byliby teraz w C.
krokus66
25-12-2011, 16:23
Punkty 2. i 3. są powiązane ze sobą:
złodziej nie wziąłby C., natomiast N. wziął bo to zacny sprzęt. ;)
:lol:
Nadałbyś się na adwokata, Wysokiemu Sądowi tak byś w głowie namieszał, że każdą sprawę byś bez problemu wygrał.:lol:
@prz3mo
Będzie nowe D800 i D4, zobaczymy ich rzeczywiste parametry techniczne i ceny. To przesądzi czy potrzebny jest D700s. Obecnie jest to pisanie na wodzie. Jeśli będzie potrzebne, to sądzę, że N da ale po pewnym czasie, musi najpierw się ogarnąć z innymi rzeczami, D400, optyka. Ponadto uważam, że niewskazane jest w jednym roku wystrzelać całą ciężką amunicję a później przez 4 lata śmiertelna cisza. Podtrzymuje się zainteresowanie firmą wtedy gdy co pewien czas coś wychodzi. Myślę, że N jest w końcowej fazie opracowania CNX 3.0., może w III-IV kw. coś będzie.
Nadałbyś się na adwokata, Wysokiemu Sądowi tak byś w głowie namieszał, że każdą sprawę byś bez problemu wygrał.:lol:
@prz3mo
Będzie nowe D800 i D4, zobaczymy ich rzeczywiste parametry techniczne i ceny. To przesądzi czy potrzebny jest D700s. Obecnie jest to pisanie na wodzie. Jeśli będzie potrzebne, to sądzę, że N da ale po pewnym czasie, musi najpierw się ogarnąć z innymi rzeczami, D400, optyka. Ponadto uważam, że niewskazane jest w jednym roku wystrzelać całą ciężką amunicję a później przez 4 lata śmiertelna cisza. Podtrzymuje się zainteresowanie firmą wtedy gdy co pewien czas coś wychodzi. Myślę, że N jest w końcowej fazie opracowania CNX 3.0., może w III-IV kw. coś będzie.
Witam
tak czy inaczej 2012 będzie pod względem premier ciekawym rokiem. Mam pytanie - czy ktoś zna jakąś wiarygodne dane o sprzedaży d700, d300 i d300s w porównaiu do np canona ? Szukałem po nece i jakoś pinie tego strzegą ;)
Pozdrawiam
... I choć nie jest to puszka (d700) odpowiadająca specyfikacji 5dmk2 to wiele osób, gdyby w nikonie nie dostali właśnie D700 - byliby teraz w C.D700 był odpowiedzią na Canona 5D, ale .. MK1.
Co do migracji systemowych - absolutnie zgoda, gdyby nikon nie dał D700 to byłaby masowa migracja do C. Ale za daleko idące wnioski wyciągasz co do przyszłości tych migracji. Fotografowie - użytkownicy w obu systemach widza, że firmy zagospodarowują pólkę FF semipro i czekają na puszkę w swoim systemie, wiedząc, że ja wcześniej czy później dostaną.
Jak pojawi się dziura, zapotrzebowanie na jakis typ body to po jakimś czasie takie body zaprezentują. Wiadomo dlaczego nikon pokaże D800 z taką a nie inną specyfikacją, to jest całkiem logiczne. Choć i inne opcje nie byłyby pozbawione sensu. Wybrano tak a nie inaczej.
Nikon (wg mnie) zauważył, że sporo ludzi siedzi w canonie pełnoklatkowym niereporterskim (5D), że na te body canon ma spory zbyt - prawda? Dlatego będzie zbyt na D800. Przy okazji załatwił 2 sprawy - słaby zbyt za drogiego D3x. Odpuszczają taką drogą, solidną puszkę, bo studyjni takiej pancernej nie potrzebują. D800 z aż 36 Mpx może zawalczyć ze średnioformatowcami w studiu. To body ma sens.
Z D700 wyszli przed szereg. Było za blisko D3, D3s. Poszli w taką segregacje body na półkach jak zrobił to canon.
Zauważ, że w canonie 5D było bardzo daleko od jedynek. Pod względem fps i autofocusa. W nikonie D700 był blisko, za blisko D3 - malutka różnica w fps, af właściwie identyczny. To się oczywiście bardzo podoba reporterom z D700, ale firmom (Nikonowi) chodzi o zysk, a to był strzał we własną stopę wg mnie. To body było (nadal jest) za dobre. Dali cos fajnego na starcie, by zatrzymać ludzi w nikonie.
W ogóle to raczej nikon idzie w ślady canona, ale to co wykombinuje canon robi nikon później, ale lepiej (napęd USM - AF-S, CMOS - CCD, FF - FX). Szkoda, że jakoś nikon nie potrafi mieć odważniejszych pomysłów.
Co prawda wymyślił filmy w lustrzankach (nikon D90 był pierwszy, przed canonami), ale ruszył lawine i w niej się zagrzebał. Bo to canony są "filmowe" bardziej niż nikony.
System nikon 1 - jakoś mi nie przypadł do gustu.
Może "rewolucją" będzie D800 bez filtra AA - o ile te plotki to prawda i o ile to się sprawdzi w praktycznym fotografowaniu (mora).
Ciekawe co nowego wymysli canon i jak poprawi to nikon :)
krokus66
25-12-2011, 17:32
@Jacek_Z
Generalnie podzielam Twoją opinię.
Witam
tak czy inaczej 2012 będzie pod względem premier ciekawym rokiem. Mam pytanie - czy ktoś zna jakąś wiarygodne dane o sprzedaży d700, d300 i d300s w porównaiu do np canona ? Szukałem po nece i jakoś pinie tego strzegą ;)
Pozdrawiam
Wiarygodne i pełne dane są tylko w centralach hipermarketów lub firmach N, C. Dane cząstkowe choćby najdokładniejsze nic nie dają gdyż mogą bardzo zafałszować obraz w całości.
Gdybym ja był szefem na kraj hipermarketu, to bym takich danych nie udostępniał. Mnie jako potencjalnego klienta danego produktu nie interesuje porównanie wielkości sprzedaży pomiędzy różnymi firmami. Taka informacja ma dla mnie znaczenie trzecioplanowe bądź dalsze.
Tak czy inaczej para D4 z D800 zapowiada się bardziej atrakcyjnie od pary D3 i D700 -nowość będzie bardziej uniwersalna (reportaż, ślub, studio, krajobraz).
Tak czy inaczej para D4 z D800 zapowiada się bardziej atrakcyjnie od pary D3 i D700
I dużo drożej :(
@Jacek_Z
Generalnie podzielam Twoją opinię.
Wiarygodne i pełne dane są tylko w centralach hipermarketów lub firmach N, C. Dane cząstkowe choćby najdokładniejsze nic nie dają gdyż mogą bardzo zafałszować obraz w całości.
Gdybym ja był szefem na kraj hipermarketu, to bym takich danych nie udostępniał. Mnie jako potencjalnego klienta danego produktu nie interesuje porównanie wielkości sprzedaży pomiędzy różnymi firmami. Taka informacja ma dla mnie znaczenie trzecioplanowe bądź dalsze.
Witam
nie wspominałem o hipermarketach. Rozumiem że to jest w jakiś sposób liczone. Mamy przecież podawaną sprzedaż np samochodów danych marek. Chyba nie jest to większa tajemnica niż rynek motoryzacyjny. A może się mylę? Może powinienem wpisanać zamiast sprzedaży to produkcji ale interesuje mnie ilość jaka jest wyprodukowana i dostarczona do końcowego odbiorcy - sprzedaż darowizna itp. Można mieć obraz jaki odsetek - udział jest takiego body jak d7000 w całej sprzedaży nikona i w jakim stopniu problemy z czymkolwiek w tym body giną w gąszczu obrotów. Tylko o to chodziło. Ot takie trzecioplanowe znaczenie dla mnie ;)
Pozdrawiam
Tak czy inaczej para D4 z D800 zapowiada się bardziej atrakcyjnie od pary D3 i D700 -nowość będzie bardziej uniwersalna (reportaż, ślub, studio, krajobraz).
Ciekawe czy d800 będzie uszczelnione.
rychu_cmg
25-12-2011, 19:47
Sporym zaskoczeniem byłby brak uszczelniania.
Ale wtedy d3x nie wypadł by totalnie z gry.
A czemu D3X ma nie wypaść z gry (dla producenta oczywiście) ? Idzie nowe, stare musi odejść......
cocolino41
25-12-2011, 21:07
ciekawe z jaką ceną wejdzie to nowe - powyżej 10K ( oczywiscie mam na mysli D800)
a co do starszych puszek to wydaje mi sie ze mogą przejść druga młodość
...dokładnie - ja tak zrobiłem i jeśli bym miał to zrobić dziś też bym kupił D300s, a nie D7000
krokus66
25-12-2011, 23:38
Żartobliwie.
Po długim przebywaniu w wodzie to nawet solidne beczki dębowe zaczynają przeciekać a ludzie nabawiają się reumatyzmu. Gumy prawdopodobnie zaczną się na tyle szybko odklejać, że w ciągu 3 dni będzie można wymienić na nowy egzemplarz, następny znów na nowy ... Ciekaw jestem po której wymianie handlowcy stracą cierpliwość? Gumy to pestka, metal i trybiki wszystko wytrzymają ale jak to wpłynie na trwałość i jakość matrycy? Sądzę, że takich badań N nie robił i nie ma żadnych doświadczeń w tym temacie.:smile:
Jeśli miałbym kupować D700 to zdecydowanie teraz a nie z nowej dostawy, która długo leżała w wodzie.:lol: Coś przecież z tym towarem trzeba zrobić ...:lol: Już teraz kupując bym sprawdził dokumenty przewozowe kiedy towar dotarł do Europy.
Władca Pixeli
26-12-2011, 09:00
No to może czas na protesty przeciwko polityce Nikona :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-odcial-sobie-penisa-aby-zaprotestowac,1,4981995,wiadomosc.html
No to może czas na protesty przeciwko polityce Nikona :mrgreen:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/egipt-odcial-sobie-penisa-aby-zaprotestowac,1,4981995,wiadomosc.html
nie no ja się na to nie piszę, żona by mnie chyba zabiła :)
A ja tak z czystej ciekawości. Nie chcielibyście D400 z taką specyfikacją:
- korpus d2x
- matryca d7000
- CF + SD
- AF D300s
Bo skoro d7000 jest tak dobry (pomijając usterki) to fajnie by było mieć taki flagowy korpus DX. Mnie by się to bardzo podobało.
Sapphiron
26-12-2011, 11:47
no dobra ale po co CF+SD?
i po co korpus z PRO korpus dawać do semi-pro aparatu?
1. Po to, żeby ludzie mający niższe korpusy mogli kupić coś z pro bez konieczności kupowania od razu drogich kart. Choć to nie jest aż takie ważne, może być i 2xCF.
2. Po to, żeby był bardziej ergonomiczny np.? I tak większość ludzi do d300 używa gripa.
To by była ciekawa i odważna nowość.
krolewicz
26-12-2011, 12:13
znam wiele osób, które by bardzo chętnie kupiły pro body z cropem, od czasu d2h/x brakuje takiego body moim zdaniem :)
mateo912
26-12-2011, 12:15
to nie jest takie głupie, cf na rawy i duża SD na jpg/filmy, lub cf na rawy i duża sd na backup.
SD jednak nadal są dużo tańsze i mniejsze :)
No dokładnie. Ja mam zdanie podobne. Ja bym kupił tylko jedną szybką kartę CF i mam już garść różnych SD, więc po kłopocie.
D7000 daje już bardzo dużo, magnez, uszczelnienia, dobra ergonomia, pomiar, mikrokorekta. Takie D400 z tą samą lecz ciut lepiej "ogarniętą" matrycą wpakowaną w korpus d2x myślę, że będzie miało wielu zwolenników, tylko jak zwykle wszystko zależałoby od ceny. Ale z punktu widzenia produkcji, body ze stałym gripem nie powinno mieć aż tak dużej różnicy w cenie produkcji, a korzyści z takiego rozwiązania są spore moim zdaniem.
krokus66
26-12-2011, 12:38
Jako że D800 jest tuż tuż, to mam pytania:
1. Jaką kartę CF czy SD byście polecali do RAW-ów, zdjęć statycznych, firma i pojemność.
2. Czy to prawda, że w kartach o dużej pojemności - powyżej 8 GB - może łatwiej wystąpić błąd zapisu zdjęcia?
Dziękuję za praktyczne porady.
Sapphiron
26-12-2011, 12:59
pytasz serio czy sie zgrywasz?
mateo912
26-12-2011, 12:59
Jako że D800 jest tuż tuż, to mam pytania:
1. Jaką kartę CF czy SD byście polecali do RAW-ów, zdjęć statycznych, firma i pojemność.
2. Czy to prawda, że w kartach o dużej pojemności - powyżej 8 GB - może łatwiej wystąpić błąd zapisu zdjęcia?
Dziękuję za praktyczne porady.
1)ja mam 2x 16gb kingston ultimate 266x ~100 zł za sztukę.
2) statystycznie tak (jeśli mamy kartę 1gb i 2 gb to statystycznie możliwość na błąd zapisu w tej 2gb jest 2x większy niż w 1gb) w praktyce to nie ma znaczenia za dużego. choć i tak uważam że 8/16 to są optymalne wielkości do d700 a do d800 raczej tylko 16 jeśli nie chcemy żonglować co chwile kartami.
1)ja mam 2x 16gb kingston ultimate 266x ~100 zł za sztukę.
2) statystycznie tak (jeśli mamy kartę 1gb i 2 gb to statystycznie możliwość na błąd zapisu w tej 2gb jest 2x większy niż w 1gb) w praktyce to nie ma znaczenia za dużego. choć i tak uważam że 8/16 to są optymalne wielkości do d700 a do d800 raczej tylko 16 jeśli nie chcemy żonglować co chwile kartami.
Już kupujemy karty do d800? :)
mateo912
26-12-2011, 13:03
Karty to dość uniwersalny temat ;)
Więc w czym problem ;)
W tym, że to nie ten wątek?
Jak to nie ten - w końcu chodzi o karty do D800 ;)
mateo912
26-12-2011, 13:24
W tym, że to nie ten wątek?
w zasadzie to ciężko powiedzieć czy ten wątek jest faktycznie tylko o d800, co chwile dyskusja schodzi na inne tory.
Ale w sumie masz racji :)
pablos524
26-12-2011, 14:15
A ja tak z czystej ciekawości. Nie chcielibyście D400 z taką specyfikacją:
- korpus d2x
- matryca d7000
- CF + SD
- AF D300s
Bo skoro d7000 jest tak dobry (pomijając usterki) to fajnie by było mieć taki flagowy korpus DX. Mnie by się to bardzo podobało.
Ja bym z chęcią adoptował taki korpus! Czy jest mozliwość np na własną rękę w jakimś serwisie zmienic maytrycę w aparacie, np. w korpus D2X wstawić matrycę z D300 lub D7000?
rychu_cmg
26-12-2011, 14:32
Ja bym z chęcią adoptował taki korpus! Czy jest mozliwość np na własną rękę w jakimś serwisie zmienic maytrycę w aparacie, np. w korpus D2X wstawić matrycę z D300 lub D7000?
Jak ktoś Ci napisze do tego firmware to jest szansa, że będzie działać
krokus66
26-12-2011, 14:41
Dzięki.
Pytałem na poważnie. Jeszcze cyfrą nigdy nie robiłem ale chyba czas już zacząć.:-o
A jak ceny podskoczą albo "towar niedostępny":-o
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2311772&postcount=374
hehe pisałem o tym juz w marcu :)
PS wiem wiem trochę przegiąłem z ceną
oo faktycznie :)
Jak wyjdzie za 6 000 to biorę kredyt :)
Co do pro puszki DX jestem ZA! Ostatnio MON zachciał mieć moje zdjęcie startującego F16 do swojego albumu. Robiłem je z wyznaczonego miejsca obok pasa startu, miałem 300mm2.8 + tc17 + D300 i... plik jest za mały... Klatka ma jakieś 2400 piksli na dużym boku. Wiem że miałbym większy plik z kombinacji większej matrycy + tc20 lub dłuższe szkło (niestety kasa nie pozwala mi na więcej mm)... Ech, do sportu też chciałbym większą matrycę w DX z jakością obrazka co najmniej taką jak ma D7000. Myślałem że rozwiązaniem będzie D800 w trybie DX, ale wg plotek jest/będzie zbyt wolny :( Domniemane 6fps to za mało dla mnie niestety. Do 6 stycznia zostało niewiele czasu, pożywiom - uwidim :)
A co do kart SD w pro puszkach (D800?) to też jestem za :) Wszystkie laptopy mają czytniki SD, nie trzeba następnego klamota nosić...
wolnyslimak
27-12-2011, 11:39
... Myślałem że rozwiązaniem będzie D800 w trybie DX, ale wg plotek jest/będzie zbyt wolny :( Domniemane 6fps to za mało dla mnie niestety. Do 6 stycznia zostało niewiele czasu, pożywiom - uwidim :)
Qooba nie przesadzaj, że jest aż taka różnica między 6 a 8 fps? A pomyśl jak będziesz miał te 36Mpx. Cropować będziesz miał z czego napewno. I taki zestaw jak napisałeś 300 + TC + matryca 36mpx będzie już rozwiązaniem. Nie ttrzeba się koniecznie pchać w 500/600mm. Czyż nie?
Qooba nie przesadzaj, że jest aż taka różnica między 6 a 8 fps? A pomyśl jak będziesz miał te 36Mpx. Cropować będziesz miał z czego napewno. I taki zestaw jak napisałeś 300 + TC + matryca 36mpx będzie już rozwiązaniem. Nie ttrzeba się koniecznie pchać w 500/600mm. Czyż nie?
Również dobrze można kupić Nikon 1 i do tego 70-200.
mateo912
27-12-2011, 11:54
zdecydowana różnica jest między 6 a 8 fps.
Większości ludzi się wydaje że tu chodzi faktycznie o to że będziemy mieli 6 czy 8 zdjęć w ciągu sekundy, a częściej chodzi o to że wystarczy seria 2-3 zdjęć i już jest, ale między 2 klatkami przy 6fps a przy 8fps jest spora różnica czasowa.
Również dobrze można kupić Nikon 1 i do tego 70-200.
A zainteresowałeś się chociaż tematem?
Czy mówisz tak bo Ci się wydaje że będzie ok.
Po ogłoszeniu specyfikacji przejściówki okazało się że będzie to bardzo kiepskie rozwiązanie ponieważ:
a) działać będzie tylko przy centralnym polu ostrości
b) i tylko AF-S (a mało kto używa tego trybu w sporcie i innych dynamicznych ujęciach)
Oczywiscie, ze jest! Moj D300 po wyczerpaniu baterii z gripa robi sie tak mulowaty, ze hej
wolnyslimak
27-12-2011, 12:10
Akurat robię i robiłem dużo zdjęć strzelająć do butelek i po zakupie gripa do D700 myślałem sobie, że dopiero teraz uchwycę ulotne. Przeliczyłem się. Nadal i tak wszystko było uzależnione od szczęścia, że akurat w tym a nie innym momencie lustro klapło. Nie ma szans aby 8 vs 6 fps robiło istotna różnice. Tam gdzie wszystko dzieje się w mgnieniu oka to i tak szczęście a nie szybkostrzelność. Co innego jak jest 11/12fps. Wtedy możemy na bank odczuć różnicę. A tak to tylko więcej zdjęć jest do usunięcia.
Nie wiesz co mowisz. I tyle
Akurat robię i robiłem dużo zdjęć strzelająć do butelek
. Nie ma szans aby 8 vs 6 fps robiło istotna różnice. .
To bardzo istotne jaką dyscyplinę sportu robisz. Ja próbowałem robić siatkówkę i różnica jest zasadnicza. Naprawdę.
Przy strzelaniu możliwe, że czymś co cie zadowoli to będzie kilkadziesiąt fps lub więcej, by uchwycić kilka faz rozprysku. Tu juz bym raczej nie spodziewał się niczego przy lustrzankach kłapiących lustrem, a szukał filmowania z 60 fps i wycinał klatki. Rozdziałka nie największa, ale zdjęcie jest.
wolnyslimak
27-12-2011, 12:22
Jasne. Te 2 klatki więcej mogą ułatwić złapać TEN moment ale nie sa zbawieniem. Różnica ów jest tylko iluzoryczna i jak ktoś sądzi, że dzięki 8 zamiast 6 będzie ZNACZNIE bardziej pro a jego zdjęcia staną się lepsze to mnie śmieszy. Zgodzę się natomiast, że lepiej mieć 8 niż 6. Proste
wolnyslimak
27-12-2011, 12:30
No ok. więc inaczej. Załóżmy, że iluzoryczny D800 jest spełnieniem Waszych marzeń. Ma w zasadzie wszystko czego chcecie ale ma niestety te 6fps zamiast 8 z D700. I co, słaby jest bo za wolny?
Tu juz bym raczej nie spodziewał się niczego przy lustrzankach kłapiących lustrem, a szukał filmowania z 60 fps i wycinał klatki. Rozdziałka nie największa, ale zdjęcie jest.
Tak, ale w lustrzance zamrozisz moment (np. rozprysk) w jakimś tam momencie (może się uda), a filmowaniem to musiałbyś 1/4000-1/8000 ustawić na naświetlaniu, czyli pozostaje filmowanie w słoneczny dzień, albo silne oświetlenie ciągłe.
Chociaż to też jest jakieś rozwiązanie. Zależy na czym Ci bardziej zależy: na uchwyconym momencie, czy na jakości/ostrości/rozdzielczości.
Ale nie na temat chyba...
No ok. więc inaczej. Załóżmy, że iluzoryczny D800 jest spełnieniem Waszych marzeń. Ma w zasadzie wszystko czego chcecie ale ma niestety te 6fps zamiast 8 z D700. I co, słaby jest bo za wolny?
Nie słaby nie jest jednak komfort jego użytkowania w wielu sytuacjach może być na tyle frustrujący że aż uniemożliwiający pracę.
[quote=wolnyslimak;2657703]..Te 2 klatki więcej mogą ułatwić złapać TEN moment ale nie sa zbawieniem. Różnica ów jest tylko iluzoryczna ./quote]Przecież tylko o to chodzi, by złapać TEN moment. Więc nie jest to iluzoryczna różnica. Jest gigantyczna. Przy 5 fps na co 5-tej serii miałem moment piłki przy ręce. Przy 8 fps przy co drugiej. Biorąc pod uwagę, że nie nadąża się z prawidłowym kadrowaniem za akcją na parkiecie, to oznacza, że mam na set 5-8 w miarę ciekawych ujęć do wyboru zamiast 1-2.
Przyrost ilości dobrych ujęć jest wiele większy (kilka razy) niż by to wynikało z proporcji 8/5. Naprawdę.
Nie możesz wniosków ze strzelania przekładać na wszystko. Bo widać, że nie bierzesz wszystkiego pod uwagę. Tam u ciebie sytuacja jest diametralnie inna. Ty nie masz kilku faz trafiania na kilku kolejnych klatkach. Ty coś masz, albo nic - na całej serii. Czy 5 czy 10 fps - u ciebie to prawie taka sama ruletka (ty masz ten przyrost 8/6 - czyli o 1/3 więcej niz na 6 fps). Cieszysz się, że w ogóle trafiłeś w moment trafienia, a o wyborze jakiejś fazy tego trafienia możesz pomarzyć. Ale w normalniejszych (wolniejszych) dyscyplinach dzięki większej ilości fps możesz sobie selekcjonować moment akcji (trafienia w piłkę). A zapewniam cie, że są momenty bardziej i mniej fotogeniczne.
Różnica ów jest tylko iluzoryczna i jak ktoś sądzi, że dzięki 8 zamiast 6 będzie
Tak, jak w samochodzie. Różnica przyśpieszenia między 6,9s do setki, a 8,9 wydaje się nieznaczna, ale wież mi, że to jest kosmos. Te 2 różnicy, to o 25% szybciej. Robiąc np rep z demonstracji, czy akcję na boisku masz o 25% szansy więcej na trafienie. Chciałbyś mieć 25% szansy więcej na trafienie 6 w toto lotka? ;)
Alf, o dziwo przyrost jest wiele większy niż 25 %. Nie wiem jaką matematyke tu zastosować :), ale tak jest.
Tak, ale w lustrzance zamrozisz moment (np. rozprysk) w jakimś tam momencie (może się uda), a filmowaniem to musiałbyś 1/4000-1/8000 ustawić na naświetlaniu,...No a w lustrzance też musi być krótki czas naświetlania szybkiej akcji.
Przy filmie ważny będzie metoda zapisu i kodek. Najlepiej byłoby mieć kamerę z mjpg.
Ja juz napisalem. Kolega wolnyslimak mierzy swoja miara. Jemu jest niepotrzebne, to kazdemu innemu tez. I nie chce przyjac do wiadomosci, ze moze byc inaczej.
wolnyslimak
27-12-2011, 12:56
Więc nawet nie zaineterujecie się D800 bo będzie strasznie wolny i nie da się złapać na nim tego momentu? Bo będzie 25% lub więcej mniejsza szansa na dobry strzał? W zasadzie te 6fps będzie dyskwalifikowało tę puszkę? W końcu wolna jak cholera to co, że lepsza od D700... Weźcie Panowie na luz i przestańcie mnie atakować bo nigdzie osobistytch wycieczek nie robiłem. Piłka nożna jak siatkówka to też są ułamki sekund...jak w strzelaniu do butelek. Przelatujący nam nad głowami samolot to też chwila. Pewnie, że lepiej mieć 8 niż 6 ale żeby to było aż tak istotne?
Odbiegając troszku od dyskusji na temat fps.
Do marca 2012 chciałbym kupić taki zestaw:
D700
Nikkor 24-70 2.8
Sigma 10-20
I teraz pytanie:
Poczekać jeszcze te 3 miesiące na ewentualny spadek cen d700 czy nie ma sensu na to liczyć
Ta Sigma nie jest kryje FXa.
Po co Ci Sigma 10-20 do FX?
wolnyslimak
27-12-2011, 13:03
D700
Nikkor 24-70 2.8
Sigma 10-20
I teraz pytanie:
Poczekać jeszcze te 3 miesiące na ewentualny spadek cen d700 czy nie ma sensu na to liczyć
Raczej ta Sigma na niewiele Ci się zda z FX. Czekając tracisz czas i klatki. MZ. jak czekać to tylko na używki D700 bo na spadek cen nówek nie liczyłbym za bardzo.
odbiegając troszku od dyskusji na temat fps.
D700
nikkor 24-70 2.8
sigma 10-20
i teraz pytanie:
10-20?
rychu_cmg
27-12-2011, 13:03
D700
Nikkor 24-70 2.8
Sigma 10-20
I teraz pytanie:
Jak Nikon pokaże na początku roku D800, to w marcu D700 prosto ze sklepu może być już nieosiągalny.
Więc nawet nie zaineterujecie się D800 bo będzie strasznie wolny i nie da się złapać na nim tego momentu? Bo będzie 25% lub więcej mniejsza szansa na dobry strzał? W zasadzie te 6fps będzie dyskwalifikowało tę puszkę? W końcu wolna jak cholera to co, że lepsza od D700... Weźcie Panowie na luz i przestańcie mnie atakować bo nigdzie osobistytch wycieczek nie robiłem. Piłka nożna jak siatkówka to też są ułamki sekund...jak w strzelaniu do butelek. Przelatujący nam nad głowami samolot to też chwila. Pewnie, że lepiej mieć 8 niż 6 ale żeby to było aż tak istotne?
Parę osób już Ci wcześniej odpowiedziało, ale jak widać nie chcesz słuchać :)
A różnica między 6 a 8fps jest OGROMNA w praktyce. Żeby było śmieszniej, między 8 a 10 jest jeszcze większa przepaść ;) Robiąc 2-3 klatki w serii zobaczysz sporą różnicę na uchwyconych zdjęciach
Z ta SIGMĄ macie racje - wtopa z mojej strony :(
Dzięki Wam za odpowiedzi !
Co proponujecie szerokiego zamiast tej sigmy pod FX tak do 2000 - 2500 PLN ?
wolnyslimak
27-12-2011, 13:18
Parę osób już Ci wcześniej odpowiedziało, ale jak widać nie chcesz słuchać :)
A różnica między 6 a 8fps jest OGROMNA w praktyce. Żeby było śmieszniej, między 8 a 10 jest jeszcze większa przepaść ;) Robiąc 2-3 klatki w serii zobaczysz sporą różnicę na uchwyconych zdjęciach
Nie no ok. słucham i dyskutuję przecież. Sądzę, że jeszcze większa będzie przy 12fps'ach. Ale dlaczego to tu na tym forum tak wielu powtarza, że D700 Nikon strzelił sobie w stopę bo wielu reporterów wybiera właśnie tą tańszą i znacznie wolniejszą puszkę od D3? Czy Oni wszyscy powariowali i chcą robic gorsze zdjęcia? Czy może jednak przymykaja na to oko bo te 8 vs 11 też jakoś daje radę?
8fps jest wystarczające, 6 już niestety nie. Wiele fajnych momentów niestety "ucieka"
Więc nawet nie zaineterujecie się D800 bo będzie strasznie wolny i nie da się złapać na nim tego momentu? Bo będzie 25% lub więcej mniejsza szansa na dobry strzał? Będzie można pracować tak jak za manuala - jedna akcja - jeden strzał. Przecież kiedyś też robiono dobre zdjęcia sportowe!
W zasadzie te 6fps będzie dyskwalifikowało tę puszkę? W końcu wolna jak cholera to co, że lepsza od D700...
W reporterce megapiksele nie są najistotniejsze. D800 w cropie ma niewiele więcjej Mpx niż D700, a fps są na korzyść D700. Wysoki ISO też zapewne po stronie D700 (w cropie).
Piłka nożna jak siatkówka to też są ułamki sekund...jak w strzelaniu do butelek. Przelatujący nam nad głowami samolot to też chwila. Pewnie, że lepiej mieć 8 niż 6 ale żeby to było aż tak istotne?Prędkość piłki porównujesz z prędkościa pocisku? No prosze cie.... Przelatujący samolot - przecież jego się sledzi w kadrze i jego prędkość kątowa jest malutka.
D800 będzie gorszy (vs D700) w jednych zastosowaniach (reporterka), lepszy w innych (studio, krajobraz, filmowanie).
Pawel Pawlak
27-12-2011, 13:37
Alf, o dziwo przyrost jest wiele większy niż 25 %. Nie wiem jaką matematyke tu zastosować :), ale tak jest.
Pewnie taką, że 8 vs 6 to przyrost 33.33% względem 6fpsów (a nie 25% - 25% to spowolnienie 8 do 6).
Nie no ok. słucham i dyskutuję przecież. Sądzę, że jeszcze większa będzie przy 12fps'ach. Ale dlaczego to tu na tym forum tak wielu powtarza, że D700 Nikon strzelił sobie w stopę bo wielu reporterów wybiera właśnie tą tańszą i znacznie wolniejszą puszkę od D3? Czy Oni wszyscy powariowali i chcą robic gorsze zdjęcia? Czy może jednak przymykaja na to oko bo te 8 vs 11 też jakoś daje radę?
spora część wygrała 8 zamiast 9 a nie 8 zamiast 11. 11fps w d3 DX jest bez AFa w tylko 5mpix. mało kto traktuje to "roboczo". 9FPs to tylko 13% szybciej niż 8, notomiast tak jak wyliczyłem wcześciej przyrost z 6 do 8 jest prawie 3 razy większy. Oczywiście że przy szachach to mało istotne, ale prze sportach dynamicznych czy przy fotografii dzikiej zwierzyny w ruchu ma to spore znacznie. Oczywiście nie oznacza to że nie da sięfotografować wolniejszyhm sprzętem, natomiast godzimy się z tym że więcej ciekawych momentów przejdzie nam koło nosa (czytaj- między klatkami ;) )
mateo912
27-12-2011, 13:38
11fps jest w trybie dx 9 przy fx
Eidt:
Nie zauważyłem że Paweł już to napisał :)
Pawel Pawlak
27-12-2011, 13:46
W reporterce megapiksele nie są najistotniejsze. D800 w cropie ma niewiele więcjej Mpx niż D700, a fps są na korzyść D700. Wysoki ISO też zapewne po stronie D700 (w cropie).
Zobaczymy jak to będzie z tym porównaniem d800 w DX vs D700 w obrazku - przy jakości obrazka jak z d7000 - w praktyce bardzo często różnica będzie żadna - 1EV gorzej "na matrycy" ale za to bezstratny telekonwerter (crop DX) w d800. czyli remis. Natomiast jeśli D800 będzie bez AA to podejrzewam że zysk z ostrości przy pracy z TC będzie zdecydowanie zauważalny, natomiast przyrost detali pozwoli na zestawinie 15.5mpix DX w d800 z 19mpix matrycą z filtem AA. Więc możliwości cropowania D700 12mpix vs D800 DX "odpowiednik" 19mpix jednak jest - ok. 1000pix na długim boku.
Czyli każdy może wybrać co wazniejsze - 6fpsów z lepszą jakością na długich ogniskowych, byc może z lepszą pracą AF (bo szkła mogą być jaśniejsze) czy 8fps przy pracy ze sprawdzonym D700+grip.
Tak czy inaczej, to na razie tylko rozważania teoretyczne ;) ja nadal mam nadzieję, na chociaż 7-8fpsów w DXowym trybie D800 ;)
krokus66
27-12-2011, 14:04
Pewnie taką, że 8 vs 6 to przyrost 33.33% względem 6fpsów (a nie 25% - 25% to spowolnienie 8 do 6).
spora część wygrała 8 zamiast 9 a nie 8 zamiast 11. 11fps w d3 DX jest bez AFa w tylko 5mpix. mało kto traktuje to "roboczo". 9FPs to tylko 13% szybciej niż 8, notomiast tak jak wyliczyłem wcześciej przyrost z 6 do 8 jest prawie 3 razy większy. Oczywiście że przy szachach to mało istotne, ale prze sportach dynamicznych czy przy fotografii dzikiej zwierzyny w ruchu ma to spore znacznie. Oczywiście nie oznacza to że nie da sięfotografować wolniejszyhm sprzętem, natomiast godzimy się z tym że więcej ciekawych momentów przejdzie nam koło nosa (czytaj- między klatkami ;) )
Też myślę, że przyrost jest 33,3 i 3 w okresie.
Mając na myśli D800 oraz praktyków, mam pytanie. Ile fps jest potrzebne aby ustrzelić podrywającego się ptaka do lotu a ile na pikującego do wody? Czy D800 da radę?
Tak coś mi się wydaje, że to D800 to będzie nikonowskie wunderwaffe. Z przyjemnością je kupię.:mad:
Jeszcze jedna ważna kwestia przy fps to ile czasu będzie w stanie utrzymać te 6fps. Bo jak w d300 kiedy po pierwszej sekundzie robi się 1 fps to jeszcze mniej różowo będzie.
Pawel Pawlak
27-12-2011, 14:26
krokus66; To wszystko zależy jaki ptak, jaka odległość od Ciebie, jak ogniskowa :) Geralnie im mniejszy tym potrzebny jest większa znajomość zachowań, refleks i FPSy. Przy fotografowaniu kaczki z odległoście ok. 10-20m z ogniskową 500-1000mm, jeśli naciśniesz spust kiedy zauważysz że się podrywa, to niezależnie od tego ile FPSów będzie miał aparat i jak mała ma zwłokę migawki, prawdopodobnie pierwsza klatka to będą już tyko drobinki wody w powietrzy "po kaczce" ;) Jeśli "wiesz" kiedy ptak się poderwie i w odpowiednim momencie naciśniesz spusy, wyprzedzając zwiarzaka, to masz szansę że przy 8-9fps że jeden kadr Ci wyjdzie (sporo zależyt od bufora - i Twojego wyczucia chwili). Przy śpiewakach bywa jeszcze szybciej, przy wielkich ptakach drapieżnych zauwazalnie wolniej :)
mateo912
27-12-2011, 14:28
Jeszcze jedna ważna kwestia przy fps to ile czasu będzie w stanie utrzymać te 6fps. Bo jak w d300 kiedy po pierwszej sekundzie robi się 1 fps to jeszcze mniej różowo będzie.
Bufor zawsze jest liczony na minimum 2s pełnej prędkości serii i raczej wątpię aby w buforze d300 mieściło się tylko 8 klatek.
Pawel Pawlak
27-12-2011, 14:34
Bufor zawsze jest liczony na minimum 2s pełnej prędkości serii i raczej wątpię aby w buforze d300 mieściło się tylko 8 klatek.
O ile pamiętam D300 ma ok. 15-17RAW w buforze - więc jest to 2s przy 8fps. Tak czy inaczej jest to pierońsko mało. Sensownie zaczyna się robić dopiero przy d3s - ok. 4s
krokus66
27-12-2011, 14:37
krokus66; To wszystko zależy jaki ptak, jaka odległość od Ciebie, jak ogniskowa :) Geralnie im mniejszy tym potrzebny jest większa znajomość zachowań, refleks i FPSy. Przy fotografowaniu kaczki z odległoście ok. 10-20m z ogniskową 500-1000mm, jeśli naciśniesz spust kiedy zauważysz że się podrywa, to niezależnie od tego ile FPSów będzie miał aparat i jak mała ma zwłokę migawki, prawdopodobnie pierwsza klatka to będą już tyko drobinki wody w powietrzy "po kaczce" ;) Jeśli "wiesz" kiedy ptak się poderwie i w odpowiednim momencie naciśniesz spusy, wyprzedzając zwiarzaka, to masz szansę że przy 8-9fps że jeden kadr Ci wyjdzie (sporo zależyt od bufora - i Twojego wyczucia chwili). Przy śpiewakach bywa jeszcze szybciej, przy wielkich ptakach drapieżnych zauwazalnie wolniej :)
Pierwsze zdanie wiedziałem.
Dzięki wielkie za pozostałe zdania, czyli D800 trochę mało. Mając jednak cyfrę można się bawić bezkarnie. Pamiętam dobrze piękne zdjęcia ptaków wykonane analogiem, po Twej odpowiedzi tym większe, olbrzymie uznanie dla ich wykonawców.
mateo912
27-12-2011, 14:43
O ile pamiętam D300 ma ok. 15-17RAW w buforze - więc jest to 2s przy 8fps. Tak czy inaczej jest to pierońsko mało. Sensownie zaczyna się robić dopiero przy d3s - ok. 4s
no tak odnosiłem się do postu Ramzeya gdzie pisał że po 1 sekundzie serii robi się 1fps.
Dla raw czy jpg?
Gdzieś były testy tego ale nie pamiętam gdzie.
Dla mbie było to powodem sprzedaży d300s z 600 klatkami naklepanymi, bo nie wyrabiał
mateo912
27-12-2011, 18:21
Dla raw czy jpg?
Gdzieś były testy tego ale nie pamiętam gdzie.
Dla mbie było to powodem sprzedaży d300s z 600 klatkami naklepanymi, bo nie wyrabiał
dla rawów.
Wybacz ale skoro w d80 (3fps/6kl w buforze) d90(4,5fps/9kl bufor) d700 (5/8fps/17kl bufor) tak jest to dlaczego d d300/s miałoby być inaczej?
krokus66
27-12-2011, 20:45
Ja tylko wyrażam głęboką nadzieję, że po ukazaniu się D800 i D4 oraz następnie D400 nie będzie już osób niezadowolonych i narzekających na tym forum.:)
Oj, bardzo się mylisz.
Już w szczególnosci po premierze D800 będzie sporo narzekających - choćby na fps - już tacy zresztą są.
Zawsze będzie co poprawić, a narzekający zawsze będą.
hostman22
27-12-2011, 20:55
zabawnie będzie jak na tą ilość fps będziecie narzekać jeszcze rok.... :P
Oj, bardzo się mylisz.
Już w szczególnosci po premierze D800 będzie sporo narzekających - choćby na fps - już tacy zresztą są.
To ja będę jako pierwszy narzekać że znowu czarny!
E tam, ludzie oklejają body taśmami, możesz okleić zieloną :)
Ja patrzę na specyfikację body jako na cechy aparatu predysponujące go do takiej, a nie innej pracy. Jest pewna specjalizacja. Nie ma i nie będzie sprzętu absolutnie uniwersalnego.
Uznaję, że sprzęt "nie ma wad" ;) - nadaje się do czegoś innego niż mi potrzeba.
krokus66
27-12-2011, 22:16
Oj, bardzo się mylisz.
:)Wiem:)
Ciekaw jestem czy są osoby, które jeszcze przed ugotowaniem mówią żonie, że obiad będzie niesmaczny. :) Czy są osoby, które w renomowanej restauracji zamawiając obiad zastrzegają: pierwsze danie poproszę takie jak w restauracji X, drugie jak w restauracji Y a przystawka może być wasza.:) Proszą ponadto aby było tanio.:) Parafrazuję teraz odnośniki do innych modeli oraz innych producentów.:)
Jeśli mało fps w D800 to jest D4. Jeśli za drogo, to będzie D400. Mieć wszystko i bardzo tanio, to jest po prostu niemożliwe. Biorąc ślub też się trzeba zdecydować na jedną.:)
Jeśli mało fps w D800 to jest D4. Jeśli za drogo, to będzie D400. Mieć wszystko i bardzo tanio, to jest po prostu niemożliwe. Biorąc ślub też się trzeba zdecydować na jedną.:)Mieć wszystko w jednym body (a raczej o to chodzi) jest niemożliwe i to mając dowolną liczbę pieniędzy.
krokus66
28-12-2011, 08:41
Mieć wszystko w jednym body (a raczej o to chodzi) jest niemożliwe i to mając dowolną liczbę pieniędzy.
Oczywiście.
Kupując samochód też musimy się zdecydować: sportowy, rodzinny, luksusowa limuzyna czy też do transportu węgla. Ten do węgla nie nada się jednak do transportu zwierząt na ubój.
Oj, bardzo się mylisz.
No wiesz każdy dąży do doskonałości, a nikon jest już bardzo blisko. W końcu nowy nikon 1 robi zdjęcia zanim naciśnie się spust migawki ;)
krokus66
28-12-2011, 23:40
Konferencja:-o
hostman22
29-12-2011, 01:26
szkiełko super, d4.... fajnie że będzie ;). Ale te oznacza że d800 przyjdzie znów poczekać :(
krokus66
29-12-2011, 08:26
Ale te oznacza że d800 przyjdzie znów poczekać :(
Już niedługo, jest tuż, tuż. Nawet słychać jak nadchodzi.:lol:
To nie kroki D800 słychać - to ludzkie pojęcie przechodzi.... ;)
no ... to poczekam jeszcze tydzień ... a potem czas na D700 ... i fajną szklarnię do tego ...
czekając na D800 okaże się, że dzieciak mi się urodzi ... do szkoły pójdzie ... i żadnego zdjęcia nie będzie miał ;)
Zaraz, chwileczkę - ta zapowiadana konferencja w Tajlandii jest pod haslem "The image you are waiting for" a nie "The camera you are waiting for".
Moze pokażą tylko zdjecie - w najlepszym przypadku zdjęcie D4, w gorszym zdjęcie tajskiej fabryki Nikona która wznowiła produkcję po powodzi.... ;(
krokus66
29-12-2011, 11:35
no ... to poczekam jeszcze tydzień ... a potem czas na D700 ... i fajną szklarnię do tego ...
czekając na D800 okaże się, że dzieciak mi się urodzi ... do szkoły pójdzie ... i żadnego zdjęcia nie będzie miał ;)
:D
Ja jednak bym nie chcial żeby mi się coś urodziło. Moi koledzy mają podobne zdanie.:lol:
D700 to jest fajna puszka ale już odchodzi w przeszłość. Nic na to nie poradzimy. Natomiast D800 to będzie prawdziwe wunderwaffe, które wszystko na długo wymiecie.:lol:
D700 to jest fajna puszka ale już odchodzi w przeszłość. Nic na to nie poradzimy. Natomiast D800 to będzie prawdziwe wunderwaffe, które wszystko na długo wymiecie.:lol:
nie ma sprawy ... powiedz mi tylko ...
1. kiedy D800 będzie na 100%?
2. jaka będzie jego specyfikacja na 100%?
3. ile będzie kosztowało (+/-10%)
4. czy to pewne że D700 przestanie robić zdjęcia ze wstydu przed D800?
5. jak przekonać żonę, żeby nie rodziła po 9 tylko po np. 19 m-cach?
i mogę czekać ... i czekać ... tylko że ten mały pstrykacz sony mnie drażni niemiłosiernie za każdym razem jak go wezmę do ręki ...
5. jak przekonać żonę, żeby nie rodziła po 9 tylko po np. 19 m-cach?
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. O tym , trzeba było pomyśleć wcześniej i ustawić się z rozwiązaniem w dalszym terminie ;) :)
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. O tym , trzeba było pomyśleć wcześniej i ustawić się z rozwiązaniem w dalszym terminie ;) :)może zmienicie forum np http://brzuszek.net :)
:D
Ja jednak bym nie chcial żeby mi się coś urodziło. Moi koledzy mają podobne zdanie.:lol:
Ty tak na serio o tym, że D700 odchodzi w przeszłość?
Kurcze, niektórzy tu gadają dokładnie to, co chcieliby nam narzucić jacyś marketingowcy (spod znaku Nikona)...
Natomiast D800 to będzie prawdziwe wunderwaffe, które wszystko na długo wymiecie.:lol:Na długo tzn na około 2-3 lata :) bo potem to przyjedzie D900 i to dopiero będzie aparat robiący prawdziwe zdjęcia!
Na długo tzn na około 2-3 lata :) bo potem to przyjedzie D900 i to dopiero będzie aparat robiący prawdziwe zdjęcia!chyba sobie żartujesz ... po D900 będzie jeszcze D1000 ... prawie robiący prawdziwe zdjęcia ... bo po nim nastanie era ... D1100 ... będącego wersją beta czerwonego 1100D ... który to dopiero pozamiata tak, że nam śmiertelnikom w głowach się nie mieści ...
Zasadniczo chciałoby się zacytować Młynarskiego: "Róbmy swoje"... (w sensie: "róbmy zdjęcia"). I znajdźmy na to hobby w nadchodzącym roku jak najwięcej czasu.
krokus66
29-12-2011, 13:46
D700 jest dobrą puszką i przez długi czas będzie spełniać oczekiwania dużej rzeszy wymagających użytkowników. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Już kilkakrotnie wypowiadałem się w tym temacie, więc nie rozumiem tych uwag. D700 i D800 jest tego samego producenta, więc nie można mówić o jakimś marketingowym manipulowaniu ze strony Nikona. To się po prostu "kupy nie trzyma." Miło mi, że jestem tak wysoko oceniany, ale nie zasługuję na to, tym bardziej w imputowaniu, że reprezentuję interesy Nikona na tym forum.:lol::lol::lol:
Nie ukrywam, że jestem pod silnym wrażeniem D800. Nie kryję się z tym, chyba nie jest to zabronione.:?: Sądzę, że D800 będzie dłużej cenione niż 2-3 lata. Myślę ponadto, iż wszyscy nabywcy tej puszki tego by sobie życzyli. Nieprawdaż?
Żartobliwie. Ciąża 9-cio miesięczna.
Zgodnie z religią muzułmanską dziecko może urodzić się w każdym czasie, nawet po 2-3 latach od chwili zapłodnienia. Dziecko jest łaską daną od Mahometa i to on decyduje kiedy rodziców uszczęśliwić.:lol:
krokus66
29-12-2011, 13:55
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. O tym , trzeba było pomyśleć wcześniej i ustawić się z rozwiązaniem w dalszym terminie ;) :)
:mrgreen: Dobry żart tynfa wart.
D700 jest dobrą puszką i przez długi czas będzie spełniać oczekiwania dużej rzeszy wymagających użytkowników. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Już kilkakrotnie wypowiadałem się w tym temacie, więc nie rozumiem tych uwag. D700 i D800 jest tego samego producenta, więc nie można mówić o jakimś marketingowym manipulowaniu ze strony Nikona. To się po prostu "kupy nie trzyma." Miło mi, że jestem tak wysoko oceniany, ale nie zasługuję na to, tym bardziej w imputowaniu, że reprezentuję interesy Nikona na tym forum.:lol::lol::lol:
Nie ukrywam, że jestem pod silnym wrażeniem D800. Nie kryję się z tym, chyba nie jest to zabronione.:?: Sądzę, że D800 będzie dłużej cenione niż 2-3 lata. Myślę ponadto, iż wszyscy nabywcy tej puszki tego by sobie życzyli. Nieprawdaż?
Żartobliwie. Ciąża 9-cio miesięczna.
Zgodnie z religią muzułmanską dziecko może urodzić się w każdym czasie, nawet po 2-3 latach od chwili zapłodnienia. Dziecko jest łaską daną od Mahometa i to on decyduje kiedy rodziców uszczęśliwić.:lol:
Oj, pierwsze zdanie było do Ciebie, drugie to ogólna refleksja co do marketingowców.
Chodzi mi o to, że dużo osób się nakręca, jak małe dzieci, wpadając w sidła speców od reklamy, marketingu szeptanego, etc.
Miło jest sobie myśleć o nowym sprzęcie, ale to przesłania fakt, że to tylko narzędzie, o to mi chodziło. Pozdr.
krokus66
29-12-2011, 14:23
Oj, pierwsze zdanie było do Ciebie, drugie to ogólna refleksja co do marketingowców.
Chodzi mi o to, że dużo osób się nakręca, jak małe dzieci, wpadając w sidła speców od reklamy, marketingu szeptanego, etc.
Miło jest sobie myśleć o nowym sprzęcie, ale to przesłania fakt, że to tylko narzędzie, o to mi chodziło. Pozdr.
Nie ukrywam, że też się bardzo nakręcam, żona również. Jeszcze cyfrą nie robiłem zdjęć, czas zacząć. Mam bardzo mało wiedzy w tym temacie i odwrotnie proporcjonalnie do tego mętlik w głowie. Zastrzegam się jednak, że jeśli (ja) nie zaakceptuję ceny, to puszki nie kupię. Nie jestem napalonym chłopaczkiem, który na widok kobiecego uda całkowicie traci głowę.:lol: Jedyny minus to ten, że poczyniłem już pewne galante inwestycje.
hostman22
29-12-2011, 14:33
może i się nakręcają jak małe dzieci, ale też ołtarzyków nie stawiają dla danych modeli ;). d700 dobra pucha, ale jakby była super nie byłoby d3x ;).
D800 może być czymś pomiędzy, dlatego właśnie na niego chciałbym przeznaczyć $ i co w tym dziwnego... (Oo)
Pawel Pawlak
29-12-2011, 15:03
może i się nakręcają jak małe dzieci, ale też ołtarzyków nie stawiają dla danych modeli ;). d700 dobra pucha, ale jakby była super nie byłoby d3x ;).
D800 może być czymś pomiędzy, dlatego właśnie na niego chciałbym przeznaczyć $ i co w tym dziwnego... (Oo)
przewaga komfortu pracy D3(x) vs d700 jesty zauwazalna, aczkolwiek nie jest to przepaść. Sądzę że D800 będzie miał przewagę w obrazku nad D3x (i nad d700) także zauważalną, ale nie będzie to przepaść. Więc reasumując D800 dorównać d3x-owi - trochę lepszy obrazk, trochę gorsza ergonomia i trwałość, być może troche wolniejszy, ale pewnie szybszy w trybach 14bitowych + najpeniej świetne video. Także chyba zasłuży na miano super ;)
No. Czyli nie ma puszki na rynku, a właściwie wiemy o niej tyle (albo i więcej) niż Nikon. LOL
Pawel Pawlak
29-12-2011, 15:46
No. Czyli nie ma puszki na rynku, a właściwie wiemy o niej tyle (albo i więcej) niż Nikon. LOL
No pewnie :) Wszyscy wiemy... ja wiem że mnie nie rozczaruje, a Ty że nikon znów zrobi zamach na Twoją kasę i zechce Cię okraść ;)
Jestem ciekaw jak bardzo d700 zacznie znów robić zdjęcia, kiedy okaże się, że d800 kosztuje 12k pln
Jestem ciekaw jak bardzo d700 zacznie znów robić zdjęcia, kiedy okaże się, że d800 kosztuje 12k pln
Trefna uwaga:)
Nie ukrywam, że też się bardzo nakręcam, ...
..
.. Nie jestem napalonym ...Nie dostrzegasz tu sprzeczności?
Widzę, że lubisz bardzo dużo pisać, analizować. Ale :
Jeszcze cyfrą nie robiłem zdjęć, czas zacząć. Mam bardzo mało wiedzy w tym temacie Bardzo dzwnie sie w takm razie czyta twoje wypowiedzi analizujące body, wartość poszczególnych funkcji, przewagę body X nad Y itp.
Jednocześnie chcesz by ten wątek traktować serio, podczas gdy to wątek spekulacyjny. Ludzie sobie żartują, a ty to traktujesz powaznie. Pisząc powazne wypowiedzi w tematach o których jak przyznajesz niewiele wiesz.
No pewnie :) Wszyscy wiemy... ja wiem że mnie nie rozczaruje, a Ty że nikon znów zrobi zamach na Twoją kasę i zechce Cię okraść ;)
Oczywiście, bo Tobie podoba się nawet Nikon 1, którego nikt nie kupuje. Cokolwiek by Nikon pokazał powiesz, że jest super... :-P ;)
Z ta SIGMĄ macie racje - wtopa z mojej strony :(
Dzięki Wam za odpowiedzi !
Wcale nie wtopa. Ona będzie idealnie pasowała do D90 które masz i zapewne sobie je zostawisz jako zapas.
Sam kiedyś tak robiłem, że na FX miałem krótkie tele (85mm), a na D300 właśnie wspomnianą sigmę 10-20 i czasem jechałem "na dwa baty" ;)
hostman22
29-12-2011, 17:48
miałbyś rację jeżeli używany i w normalnej cenie, a różnica między nowym d700 i Twoją hipotetyczną ceną jest zbyt mała, abym zainteresował się tym pierwszym.
Gdyby nie kataklizm cena d800 pewnie też byłaby inna (wystarczy porównać ceny między C a N)
Jeszcze cyfrą nie robiłem zdjęć, czas zacząć. Mam bardzo mało wiedzy w tym temacie Bardzo dzwnie sie w takm razie czyta twoje wypowiedzi analizujące body, wartość poszczególnych funkcji, przewagę body X nad Y itp.
Jednocześnie chcesz by ten wątek traktować serio, podczas gdy to wątek spekulacyjny. Ludzie sobie żartują, a ty to traktujesz powaznie. Pisząc powazne wypowiedzi w tematach o których jak przyznajesz niewiele wiesz.
A to nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że 90% opinii forumowiczów na temat sprzętu (obiektywy, body itd.) to osądy zasłyszane i wyczytane, ew. wydumane na podstawie bliżej nieokreślonych źródeł? Jacek… no daj spokój. ;)
A to nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że 90% opinii forumowiczów na temat sprzętu (obiektywy, body itd.) to osądy zasłyszane i wyczytane, ew. wydumane na podstawie bliżej nieokreślonych źródeł?
W bieżącym wątku to nawet 100%. :)
krokus66
29-12-2011, 21:00
Nie dostrzegasz tu sprzeczności?
Nie dostrzegam żadnej sprzeczności.
Chcę kupić i jestem zdecydowany. Czekam i się niecierpliwię jak każdy. Nie oznacza to jednak całkowitego braku rozsądku. To nie jest lekarstwo dla ciężko chorej osoby. Dla mnie jest to przyjemność - jedna z wielu.
Bardzo dzwnie sie w takm razie czyta twoje wypowiedzi analizujące body, wartość poszczególnych funkcji, przewagę body X nad Y itp.
Mylisz mnie z inną osobą.
Nieraz analizowałem inne tematy. Nigdy jednak nie analizowałem żadnej puszki ani jej nie porównywałem z innymi. Pisałem jedynie o D700 i D800 w sposób bardzo ogólnikowy, oceniałem je z własnego punktu widzenia - normalne. Wyrażałem jednak pełne zrozumienie dla oczekiwań innych osób. Oceniając zdjęcia nigdy nie wypowiadałem się o obróbce. Zdjęcia analogiem robiłem ok. 25 lat. Nadal jednak uważam - czego wielokrotnie dawałem wyraz - że osoba robiąca zdjęcia tylko pół roku, też ma pełne prawo powiedzieć swoje zdanie czy jej się dane zdjęcie podoba. Pisałem: Nie trzeba być Makłowiczem aby stwierdzić czy mi obiad smakuje bądź, że ziemniaki są przypalone.
Jednocześnie chcesz by ten wątek traktować serio, podczas gdy to wątek spekulacyjny. Ludzie sobie żartują, a ty to traktujesz powaznie.
Sądzę, że na tym etapie krystalizują się już parametry techniczne.
Żarty - to ja często żartuję i czasami próbuję rozładować tę zbyt sztywną wojskową atmosferę. Pisząc m.in.:
- dziarski i sprawny staruszek - D700:D,
- celowo użyłem 2 razy pojęcie "wunderwaffe" o D800, było to pół żartem, pół serio i wręcz aż prosiło się o wesoły ciąg dalszy. Wszakże żołnierz niemiecki nigdy się tej cudownej broni nie doczekał:lol::lol::lol:, gwoli ścisłości pojawiła się ona zbyt późno. Pasuje to porównanie do D800 jak ulał:lol::lol::lol:. Uważam to za bardzo śmieszne i wesołe. Nie mogę jednak żartobliwej konwersacji prowadzić sam ze sobą:lol:. Reasumując, potrafię żartować i śmiać się z puszki, na którą sam długo i niecierpliwie czekam. Nie ukrywam, iż takie poczucie humoru chętnie bym widział u innych osób.
Pisząc powazne wypowiedzi w tematach o których jak przyznajesz niewiele wiesz.
Mając powyższe na uwadze nie rozumiem powodów Twoich uwag.
miałbyś rację...
Ale jaką rację? Napisałem, że jestem ciekaw (ciezko tu mówić o racji). Nie znam ceny d800 i nie wiem jaka będzie róznica w cenie ale 4 tys. to wg mnie sporo (miedzy nowymi puszkami). Szczerze mówiąc zamiast 12k + ewentualnie grip za 1,5k wollabym kupić d3s (jeszcze mozna) - to jednak inna liga. A dla amotora 4k to chyba tylko w Polsce nie robi różnicy. Przekonamy się niebawem, jak nowe pozycjonowanie wygląda.
krokus66
29-12-2011, 21:05
A to nie przyzwyczaiłeś się jeszcze, że 90% opinii forumowiczów na temat sprzętu (obiektywy, body itd.) to osądy zasłyszane i wyczytane, ew. wydumane na podstawie bliżej nieokreślonych źródeł? Jacek… no daj spokój. ;)
Dziękuję bardzo.
Ale jaką rację? Napisałem, że jestem ciekaw (ciezko tu mówić o racji). Nie znam ceny d800 i nie wiem jaka będzie róznica w cenie ale 4 tys. to wg mnie sporo (miedzy nowymi puszkami). Szczerze mówiąc zamiast 12k + ewentualnie grip za 1,5k wollabym kupić d3s (jeszcze mozna) - to jednak inna liga. A dla amotora 4k to chyba tylko w Polsce nie robi różnicy. Przekonamy się niebawem, jak nowe pozycjonowanie wygląda.
Uważam, że ważną sprawą będzie fakt czy N planuje przez jakiś czas dalej produkować D700. Wpłynie to w istotny sposób na obecne ceny D700 oraz przyszłego D800, D4.
Wskutek totalnego zamieszania spowodowanego klęskami żywiołowymi nie można na 100% wykluczyć, że N mógł jedynie zawiesić chwilowo produkcję D700, po to aby wypuścić nowe puszki i tym samym wyraźnie zaznaczyć swoją pozycję lidera na rynku.
Jedno o Nikonie można powiedzieć na pewno - "nadmiarem" informacji nie rozpieszcza swoich klientów i fanów.
...Sądzę że D800 będzie miał przewagę w obrazku nad D3x (i nad d700) także zauważalną, ale nie będzie to przepaść. Więc reasumując D800 dorównać d3x-owi - trochę lepszy obrazk,... Dla mnie D3x (którego dzieki uprzejmosci wilka uzywałem nieraz) ma przewagę w ilości detalu - ale nie aż tak gigantyczną (założyłem kiedyś watek porównawczy ilość detalu w kilku body - D3x D700 itd). Miał tez przewagę w zdecydowanie większym DR, lepiej dopracowanych profilach, lepszym oddaniu skóry i w AWB.
Te różnice w obrazku były całkiem duże, ale body było jak dla mnie za drogie. Teraz jesli D800 będzie szło jeszcze dalej niż D3x a cenę będzie miał niższą - to staje się dla mnie na pewno przysłościowym body.
Gdy się pokaże i ktoś w okolicy go nabędzie zrobię znowu porównanie "pod siebie" - ilość detalu 700, D3X i D800 (na ISO natywnym niskim). Inne sprawy jak DR może tez wyjdą, choć studio nie stawia wcale wielkich wyzwań dla DR.
Zamieszcze ten "test" w jakimś nowym wątku :)
hostman22
29-12-2011, 21:42
dorozumiane ;)
a teraz odnieś to do d3x i dalej jest taka spora różnica na niekorzyść... . Tę ironię mogłeś sobie podarować ;)
dorozumiane ;)
a teraz odnieś to do d3x i dalej jest taka spora różnica na niekorzyść... . Tę ironię mogłeś sobie podarować ;)
Nie miałem zamiaru być ironiczny, jesli już to nie do Ciebie tylko ogólnie - taka uwaga w odniesieniu do wypowiedzi hobbystów, którzy MUSZĄ mieć full frejm, zumy 2.8 i stałki 1.4 bo inaczej to kaplica lub dla których 4k w tą czy w tamtą to nic bo przecież to pasja jest. Temat rzeka. Ja wiem, że wielu stać, mnie pewnie tez by bylo stać tylko chodzi mi o armię amatorów, którzy szastają kasą - czesto niestety bankową... W wielu bogatszych krajach mam wrażenie ludzie 2-3 (lub 20-30) razy się zastanowią zanim wydadzą 12k (czy też 3,5kUSD) na aparat.
Co do d3X to juz jest dla mnie abstrakcja. Co do d800 podejrzewam, że cena bedzie wysoka. Ogólnie mam wrażenie (obym się mylił), że może dojść do bardzo sprytnego podniesienia cen (w ramach nowości rzecz jasna - nie inflacji). Założmy, że nastepca d700 bedzie kosztowal 12k, d4 - 22k ( i tak sporo taniej niż C 1dx). Jaki wybór beda mieli klienci? Jeśli tak bedzie to ostatnie d700 i d3s zostaną wessane bez narzekania na cenę. No ale jest w tej tezie kilka niewiadomych: czy d700 zostanie (tak jak d90) w produkcji, no i co wymysli Canon z 5d3 - jesli wsadzą tam dobry szybki AF - to cena też może byc na poziomie 12-13k. Jesli d800 i 5d3 z ceną 12k beda najtańszymi puszkami FF zapewne po 2 latach C i N wypuszczą wymarzone plastikowe wydmuszki full frame... -tak upragnione obecnie za 4K PLN - ...w cenie obecnego d700 i 5d2. Naprawdę wolałbym sie pomylić.
marcin_G
30-12-2011, 20:56
Jak prognozujecie - jak zachowywać się będą na rynku wtórnym ceny nowych lub prawie nowych eglemplarzy D700 (mam na myśli fabryczny komplet z papierami, instrukcją, ładowarką, paskiem itp) przez pierwsze pół roku po wprowadzeniu D800?
Sapphiron
30-12-2011, 21:09
czy mi się zdaje czy jerry.s to kolejne wcielenie u-boota?
wolnyslimak
30-12-2011, 21:38
Ja tam nie wnikam za bardzo kto jest kim bo i tak nie dojdziesz. Co do ceny D700 to oczywiście zależy ona od specyfikacji faktycznej D800. Jeśli taka jaka się mówi, to nie wróżę szybkiego spadku cen. Jakis na bank będzie. Powiedzmy stan jaki napisałeś wyceniam na 6600... przy przebiegu max. 15000
I bardzo dobrze myślisz.
Od premiery w Polsce używam D200 i jestem do dziś zachwycony tym aparatem. Totalnie !! Wiem, że szumi, wiem, że są lepsze na rynku. Ale ta puszka jest do dziś niedoścignionym wzorcem doskonałości dla Nikona. Ergonomia, funkcje i jakość wykonania jest powalająca. Od zeszłego roku mam D700, inna konstrukcja, inny format. I powiem tylko tyle........jednak pełna klatka daje dużo więcej możliwości. Prawdziwe pole widzenia, mniejsze szumy i lepsza jakość obrazu bo większe piksele, pełne pokrycie kadru, większy zakres dynamiki obrazu i większa plastyka.
Są też dwa minusy.....cena puszki i cena obiektywów, bo te od DX nie mają w tym formacie miejsca bytu.
Ale warto :)))
popieram obu panów!
czy mi się zdaje czy jerry.s to kolejne wcielenie u-boota?zdecydowanie dementuję ... zresztą zerknij od kiedy jestem zarejestrowany ... a że w tzn międzyczasie nie pisałem ... chyba nie ma obowiązku ;)
pzdr,
j
Byłem dzisiaj przelotem w ABFoto i kopara mi opadła - D700 po 8.8 tys PLN. To chyba najbardziej drożejąca (procentowo) puszka na rynku. Jeszcze troche i dogoni D3s ;)
Ciekawe na ile plotka o specyfikacji D800 miała wpływ na ceny D700....
zdecydowanie taniej jest w fotojoker i mediamarkt ... w obu puszka po 8.3kPLN ... dostepna od reki
ABFoto trochę "popłynęło" z cenami. Jak tak dalej pójdzie to stracą klientów.
Ceny szkiełek i body mają obłędne.
krokus66
01-01-2012, 12:21
D700 po 8.8 tys PLN. To chyba najbardziej drożejąca (procentowo) puszka na rynku. Jeszcze troche i dogoni D3s ;)
Ciekawe na ile plotka o specyfikacji D800 miała wpływ na ceny D700....
hahahaaa ... :lol::lol::lol::lol::lol:
... a na ile wpływ na cenę miały liczne posty mocno panikujące w temacie D700.:!:
Od pewnego czasu obserwując posty i ceny można było zauważyć wyraźną korelację pomiędzy nimi. To było dosyć dobrze widoczne. W przypadku innych puszek, szkieł nie ma tak dziwnej dysproporcji.
Nie ma dymu bez ognia jak mawiali starożytni Indianie.
Znowu trzęsienie ziemi w Japonii.
Słuchajcie, tak mi sie głupio skojarzyło, że 6 stycznia Trzej Krolowie przyniosą: D4, D800 i 85/1,8 AFS ;)
A później obudziłeś się zlany potem ;)
krokus66
02-01-2012, 08:22
... gdy zobaczyłeś rachunek, który trzeba będzie zapłacić.:lol: Zdradź jakie ceny stały.:lol:
krokus66
02-01-2012, 19:40
Zapowiedzi c.d.
marcin_G
02-01-2012, 20:56
Zapowiedzi c.d.
Najfajniesza obecnie "zapowiedź" na stronie NR to ten - he he - bezlusterkowiec za 33 000$
Sleepwalker
03-01-2012, 03:45
A wczoraj w telewizorni pokazywali że Tajlandię znów zalewa...
krokus66
03-01-2012, 08:33
... to i tak dobrze, że nie pokazywali jak nas tutaj złość zalewa.:D
Parę dni wcześniej mówili o zalewaniu Japonii ale nie było informacji o stratach tzn., jakiś wielkich strat nie było. Jeszcze parę zalań i przeniosą sie do Polski. Stworzymy im extra warunki na wejściu. Później wszyscy zaczną ich dokładnie i dotkliwie skubać a zw. zaw. przyprawią o zawał serca. To będzie szybki koniec Wielkiego Nikona.
Najlepiej do Łodzi. Miasto nawet z nazwy jest odpowiednio zabezpieczone przez powodzią ;-)
krokus66
03-01-2012, 10:25
Najlepiej do Łodzi. Miasto nawet z nazwy jest odpowiednio zabezpieczone przez powodzią ;-)
Łódź ma wiele autentycznych zalet.
To ja proponuje Łysomice. Jest Sharp, jest Orion, to może być i Nikon. Przynajmniej wyświetlacze na miejscu będą im robić. Nawet mogę się zatrudnić bo mam bliziutko. Chociaż w sumie jak są firmy branży TV, to chyba bardziej by się fabryka Sony nadawała :P
Pawel Pawlak
03-01-2012, 13:01
Pamiętacie jeszcze tytuł wątku ?
Sapphiron
03-01-2012, 13:02
To ja proponuje Łysomice. Jest Sharp, jest Orion, to może być i Nikon. Przynajmniej wyświetlacze na miejscu będą im robić. Nawet mogę się zatrudnić bo mam bliziutko. Chociaż w sumie jak są firmy branży TV, to chyba bardziej by się fabryka Sony nadawała :P
a ja proponuję wrócić do tematu...
Proponuje temat przenieść do caffe
wolnyslimak
03-01-2012, 13:24
...no to ja zacznę. Ja jednak wolałbym 18mpx niż 36mpx:):):):)
wszyscy mozemy sobie wolec... jesli mialoby cos sie pokazac 6.01 to juz wszystko byloby wiadomo. tak bylo poprzednio. moze poza 50 1.8G, ktorej wszyscy sie spodziewali jak przybycia kosmitow.
wolnyslimak
03-01-2012, 13:36
wszyscy mozemy sobie wolec...
...dlatego napisałem co napisałem. Cały ten wątek jest właśnie taki. Co by kto chciał. Nikon i tak zrobi co uważa lub co może.
Co by kto chciał. Nikon i tak zrobi co uważa lub co może.
nowa linia coolpixa? ;) na wiecej bym nie liczyl...
zero realnych przeciekow raczej nie wrozy nic wielkiego...
wolnyslimak
03-01-2012, 13:58
...ano właśnie niestety. Tylko, że Nikon musi dać nową pro puszkę na kilka miechów przed olimpiadą. Czas ucieka.
wszyscy mozemy sobie wolec... jesli mialoby cos sie pokazac 6.01 to juz wszystko byloby wiadomo. tak bylo poprzednio. moze poza 50 1.8G, ktorej wszyscy sie spodziewali jak przybycia kosmitow.
Dlatego czekam na 85 1.8G :D
Nie mogę uwierzyć, że nadal się tak podniecacie :) Za niecałe trzy doby będziemy coś wiedzieć (lub nie ;) ), więc po co się tak napalać?
Nie lepiej zdjęcia powybierać do The best of 2011?
Napalanie się jest fajne. Jak już wszystko będzie wiadomo, to emocje opadną i nie będzie już tak fajnie.
wolnyslimak
03-01-2012, 14:28
...Za niecałe trzy doby będziemy coś wiedzieć (lub nie ;) ), więc po co się tak napalać?
Nie lepiej zdjęcia powybierać do The best of 2011?
Moim skromnym zdaniem będziemy wiedzaieć tyle co nic. A nad subiektywnym The Best 2011 już się zastanawiam.
Dodadzą MP, filmy, poprawią ISO, a całość zamkną w obudowie takiej jak D700 czyli ciężkiej, obłej i poza zastosowaniami profi mało praktycznej. Dlaczego wszędzie widać miniaturyzację (telefony, netbooki, płaskie tv itd.), a lustrzanki, przynajmniej te z większą matrycą, są większe niż 30 lat temu heh..
z tą miniaturyzacją nie przesadzaj, telefony są coraz większe ;)
z tą miniaturyzacją nie przesadzaj, telefony są coraz większe ;)
Hehe, no ale porównując z takimi z tarczą kręconą to jednak dużo mniejsze :)
O takie Dxxx z matrycą z D700, bez filmów i bez lampy zewn, z LCD nawet około 2 cale by się przydało (oczywiście wyładowany wszystkimi "ficzerami" nowy D800 36MP też powinien być..) - http://www.youtube.com/watch?v=5F5Viq1tKgQ
wolnyslimak
03-01-2012, 14:52
Hehe, no ale porównując z takimi z tarczą kręconą to jednak dużo mniejsze :)
O takie Dxxx z matrycą z D700, bez filmów i bez lampy zewn, z LCD nawet około 2 cale by się przydało (oczywiście wyładowany wszystkimi "ficzerami" nowy D800 36MP też powinien być..) - http://www.youtube.com/watch?v=5F5Viq1tKgQ
Pomysł piękny ale czy realny? Taki mały nygus z matrycą z D700 pewnie sporo krwi by napsuł Leice...i niestety swojemu systemowi 1. Więc chyba mało realne niestety.
Realne, za kilka lat. Matryce muszą potanieć by były w budżetowym sprzęcie.
wolnyslimak
03-01-2012, 15:00
Realne, za kilka lat. Matryce muszą potanieć by były w budżetowym sprzęcie.
Mnie się wydaje, że tak małe body z prawie możliwościami D700 (brak lampy i możliwości podpięcia gripa) nie musiałoby być takie budżetowe aby zainteresować sporo ludzi. Może nawet więcej niż ten system 1?
Jesli to ma byc takie małe cacuszko, ale za sporo PLN, to nikon na razie będzie to traktował jako produkt niszowy. Na razie linia pełnoklatkowych lustrzanek to ... jeden model - D700. Więc na razie to mozna się spodziewać najwyżej jego nastepcy, bo nikon więcej zarobi na półce semiprofi niż na niszowym aparacie. Gdy pełnoklatkowców będzie więcej - to wtedy będzie czas na mały aparat. Bo będzie to często drugie body. na razie nikon zajmuje sie tym pierwszym :) - D800. I widać jak długo to idzie.
Ja bym taki aparat kupił. Zresztą w pewnym momencie były plotki o D800, że będzie sporo mniejszy.
Dodadzą MP, filmy, poprawią ISO, a całość zamkną w obudowie takiej jak D700 czyli ciężkiej, obłej i poza zastosowaniami profi mało praktycznej. Dlaczego wszędzie widać miniaturyzację (telefony, netbooki, płaskie tv itd.), a lustrzanki, przynajmniej te z większą matrycą, są większe niż 30 lat temu heh..
Istnieje jeszcze coś takiego jak ergonomia zestawu body + szkło.
Do aparatu trzeba jeszcze przypiąć obiektyw. Podepnij sobie reporterskiego zooma, np. 24-70/2.8, 70-200/2.8
do D3100, to będziesz miał odpowiedź.
Ja mam nadzieję, że D800 nie będzie wiele mniejsze od D700.
Dla mnie D700 z gripem to ideał jeśli chodzi o wielkość body.
Istnieje jeszcze coś takiego jak ergonomia zestawu body + szkło.
Do aparatu trzeba jeszcze przypiąć obiektyw. Podepnij sobie reporterskiego zooma, np. 24-70/2.8, 70-200/2.8
do D3100, to będziesz miał odpowiedź.
Ja mam nadzieję, że D800 nie będzie wiele mniejsze od D700.
Dla mnie D700 z gripem to ideał jeśli chodzi o wielkość body.
Nie no oczywiście - dlatego piszę że poza zastosowaniami typowo profi, gdzie w zdecydowanej większości przypadków używa się już właśnie różnych kilogramowych zoomów typu 14-24 czy 24-70.
krokus66
03-01-2012, 17:24
...no to ja zacznę. Ja jednak wolałbym 18mpx niż 36mpx:):):):)
Na miłość boską!... Nie zmieniajcie teraz specyfikacji zamówienia!... Towar zamówiony i odłożony leży cichutko pod ladą. Obok karteczka: "Dla przyjaciół z Polski, nikoniarze.pl". Nie denerwujmy ich, ciągle kręcą się jakieś podejrzane typy, które mają wielką chrapkę na nasze.:-o
Przez te 3 dni można się jeszcze fajnie pośmiać, później będzie już znacznie trudniej.:sad:
Pawel Pawlak
03-01-2012, 18:16
zwłaszcza że jest spora szansa że za te 3 dni zobaczymy jedną z 2 puszek i może to być jednak D4. Wtedy też będzie niedobrze bo będzie 16 a nie 18mpix. Niektórzy będą musieli przemaszerować do canona, bo tam jest 18mpix - w całej gamie cropowych puszek i w zapowiadanym 1dX.
Tak czy inaczej - 6stycznia prawdopodobnie będzie straszny płacz i lament. Bo iso 12800, 16mpix i 11fps to zdecydowanie za mało, a 36mpix o 4fps to za dużo i za wolno. A do tego co by się nie pokazało, to będzie za drogo...
jak sie pokaze d4 to chyba nie bedziemy za bardzo plakac Pawel... nie? ;)
Pawel Pawlak
03-01-2012, 18:38
Wiesz że ja z założenia jestem radośnie nastawiony do nikona - nawet nie wiem na co bardziej czekam - obie puszki zapowiadają się dla mnie smakowicie :)
Mnie cieszy wieść o 85/1.8G :)
Kurde, zrobili by lepiej 35-tke dla ludu...
jak już 85 sigmoka zanabyłem.
krokus66
03-01-2012, 23:25
@Pawel Pawlak
"Wtedy też będzie niedobrze bo będzie 16 a nie 18mpix. Niektórzy będą musieli przemaszerować do canona, bo tam jest 18mpix ..."
Sądzę, że przejście do C z powodu różnicy 2 MPx będzie oznaką jedynie całkowitego braku rozsądku.
jak sie pokaze d4 to chyba nie bedziemy za bardzo plakac Pawel... nie? ;)
Powody płaczu mogą być bardzo różne.:-o
Osobiście szczerze życzę wszystkim nabywcom D4 jak najniższej jego ceny. Wpłynie to na niższą cenę D800.:-o Mamy więc wspólny interes. Byłbym usatysfakcjonowany gdyby ceny podobnie jak w Adobe były podane w Euro, prosty i czytelny przelicznik.
@Pawel Pawlak
"Wtedy też będzie niedobrze bo będzie 16 a nie 18mpix. Niektórzy będą musieli przemaszerować do canona, bo tam jest 18mpix ..."
Sądzę, że przejście do C z powodu różnicy 2 MPx będzie oznaką jedynie całkowitego braku rozsądku.
Samemu żartując powinienes wyłapywać żarty innych.
krokus66
04-01-2012, 00:06
Samemu żartując powinienes wyłapywać żarty innych.
Fakt, że nie wyłapałem tego jako żart.
Wypowiedź Pawła zrozumiałem, że i tak znajdą się takie osoby, które znów narzekając będą mówiły o zmianie "barw". Będą tylko mówiły, gdyż z powodów ekonomicznych byłaby to totalna bzdura. Wydawało mi się, że czytelnie to ująłem, jak widzę tylko mi się wydawało.:-o
Kolejny "przeciek".
Wszystko wskazuje na to, że na D800 jeszcze sobie poczekamy :(
Szkoda, czekających na D4 jest znacznie mniej.
krokus66
04-01-2012, 20:31
Kolejny "przeciek".
Wszystko wskazuje na to, że na D800 jeszcze sobie poczekamy :(
Mamy wprawę i doświadczenie w czekaniu na coś czego nikt nie zapowiedział.:lol: Niezła abstrakcja.
No wlasnie mi ptaszki wycwierkaly, ze:
Premiera d4 i d800 juz 6-go stycznia. Do tego cos jeszcze pokaza ze szklarni.
I ceny, ktore jesli sie potwierdza, powoduja, ze juz zapomnialem o tych puszkach:
D4- 6000 dolarow
D800- 4000 dolarow............. Czyli co, 15 klockow minimum? Jestem amator, gdzie ja sie pcham.....
No wlasnie mi ptaszki wycwierkaly, ze:
Premiera d4 i d800 juz 6-go stycznia. Do tego cos jeszcze pokaza ze szklarni.
I ceny, ktore jesli sie potwierdza, powoduja, ze juz zapomnialem o tych puszkach:
D4- 6000 dolarow
D800- 4000 dolarow............. Czyli co, 15 klockow minimum? Jestem amator, gdzie ja sie pcham.....
Nie, cena D800 będzie 12-13k
Nawet, jesli w Stanach cena bedzie rzeczywiscie 4000?
przy tym kursie dolara, nawet jeśli cena spadnie do 3500$ to i tak wychodzi ponad 10tys za D800. o D4 nawet nie myślę, ja też amator, ale nieco lepsiejsze D700 byłoby fajnie.
3500$*3,5= niestety 12250.
Niestety nie ma się co oszukiwać - jeśli będą Made In Japan, a prawdopodobnie tak, to obecny rekordowo mocny kurs jena względem dolara z jednoczesnym słabym kursem złotego do dolara tworzą iście diabelską dla potencjalnego polskiego klienta kombinację..
Rafał_Sz
05-01-2012, 10:10
Kurde, zrobili by lepiej 35-tke dla ludu...
Dla ludu zrobili. Profi muszą cierpieć. ;)
wolnyslimak
05-01-2012, 13:01
Niestety nie ma się co oszukiwać - jeśli będą Made In Japan, a prawdopodobnie tak, to obecny rekordowo mocny kurs jena względem dolara z jednoczesnym słabym kursem złotego do dolara tworzą iście diabelską dla potencjalnego polskiego klienta kombinację..
Prawda niestety. Choć długo taka sytuacja napewno nie będzie. Japończycy sobie nie pozwolą bo przecież nic nie sprzedadzą. Zobacz cenę jena vs euro i dzisiejsze przebicie złotego do euro 4.50. Cena D800 na wejście może być ostro przegięta.
Czyli, że co? f/1.4G to "ficzer" za grubą kasę ale dla ludu bogatego, nie dla profesjonalisty?
Ok, dla takiego midl-midl class by zrobili 35/1.9 ;).
Jakby do mnie nieśli takie dary to zlałbym się raczej przedtem niż potem:-P
Coś się dzieje, bo w dwóch sklepach są spore promocje na Nikon D5100 + obiektyw AF-S DX 18-55 VR - 2849,00 zł
Coś się dzieje, bo w dwóch sklepach są spore promocje na Nikon D5100 + obiektyw AF-S DX 18-55 VR - 2849,00 zł
:mrgreen:
Czyli zamiast D800 będzie premiera D8000 z ciemnym kitem ;) :D
Swoją drogą piękna cena! Ciekawa zwłaszcza wobec np tych maleństw Nikosia.....
dzzisiaj wstapilem do MM, coby zobaczyc jak ceny sie ksztaltuja i jakie bylo moje zdziwienie jak na polkach nie bylo ani jednego aparatu nikona, same canony i sony.
dzzisiaj wstapilem do MM, coby zobaczyc jak ceny sie ksztaltuja i jakie bylo moje zdziwienie jak na polkach nie bylo ani jednego aparatu nikona, same canony i sony.
Jestem w serwisie.
?
;-)
Rotflamo
Rafał, oficjalnie zabraniam Ci kupować D800/D4 bo będzie jak z D7000
Rafał, oficjalnie zabraniam Ci kupować D800/D4 bo będzie jak z D7000
:):):) D4 może sobie kupić, ale od D800 wara ;)
jakie d800? o nim sie nawet juz nie mowi... musicie z tym zyc... ;)
Mall.pl i agito.pl - ten drugi jest na ogół dobrze poinformowany.
:):):) D4 może sobie kupić, ale od D800 wara ;)
Spokojnie, Rafal teraz psuje humory ludziom na forum Panasa, ze swoim GH2 i kreska na obrazie podczas filmowania :P
"Łódź ma wiele autentycznych zalet."
Fakt, wszystko mieści się przy ulicy Piotrkowskiej, przez co łatwiej adres zapamiętać ;).
no i jest D4
No i nie ma D800. :)
Wątek o D4 jest tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199033
Tu proszę tylko o D800.
Sleepwalker
06-01-2012, 10:58
Aż się ciśnie pytanie na palce... Jak teraz żyć ;-)