Zobacz pełną wersję : Spekulacje i plotki o nowościach LUSTRZANEK semipro FX Nikon Dxxx
Ale ten bufor to jest proteza. Poza tym jak się zapcha bufor to trzeba trochę poczekać, co też jest irytujące.
Ale ten bufor to jest proteza. Poza tym jak się zapcha bufor to trzeba trochę poczekać, co też jest irytujące.
Jeszcze mi się bufor nigdy nie zdążył zapełnić , nawet jak ktoś strzela serią , to przecież są przerwy i bufor się opróżnia.
Do filmu rozumiem potrzebę szybkich kart - żeby nie gubić klatek , ale do zdjęć zbytek. Wyrosłem dość dawno z pstrykania na ilość - kto by to później oglądał czy tym bardziej obrabiał.:roll:
Jeszcze mi się bufor nigdy nie zdążył zapełnić , nawet jak ktoś strzela serią , to przecież są przerwy i bufor się opróżnia.
Do filmu rozumiem potrzebę szybkich kart - żeby nie gubić klatek , ale do zdjęć zbytek. Wyrosłem dość dawno z pstrykania na ilość - kto by to później oglądał czy tym bardziej obrabiał.:roll:
Są takie imprezy gdzie trzeba seryjnie. Nie jesteś w stanie chwycić ujęcia, musisz liczyć na szczęście. To, że Ty nie potrzebujesz szybszych kart, nie znaczy, że nie są potrzebne.
Wracając do tematu - dostępność D700 na dzień dzisiejszy jest śladowa i to nie może być przypadek już chyba...
Nie siedzę zbytnio w Nikonie, ale wiem, co Canon ma w zanadrzu i chyba faktycznie teraz jedni czekają na drugich. Chociaż na zmiany już czasu nie będzie ale mimo wszystko kto pierwszy ten lepszy :)
Pewnie trzęsienie ziemi opóźniło plany. Także wprowadzenie bezlusterkowców. Zasoby konstruktorów w C i N są skończone, a bezlusterkowce wymagały znacznie więcej pracy, bo to nowy temat.
Zasoby konstruktorów w C i N są skończone (...)
Ooo :)
Karrampuk
18-09-2011, 22:32
Część. Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, ale myślę, że nie ostatni. Zacznę od tego, że Nikona D4 prawdopodobnie nie będzie. Z prostego powodu. W kulturze kraju "przekwitłej wiśni" liczba 4 przynosi pecha tak jak w naszej kulturze liczba 13. Więc następca zapewne będzie się nazywał inaczej, byle nie 4. Jako ciekawostkę podam, że liczba 8 znaczy u nich pieniądze. Czyli jest szansa na N 8setkę. Rzeczywiście zaobserwowałem zanik w ofercie D700. Może to oznaczać "nowe", albo jakieś kłopoty po trzęsieniu ziemi. Fakt, że D700 jest super, ale z 2008r. Już uzbierałem kasę na D700, a tu ciach € w górę. No to teraz czekam. Albo będzie następca D700, albo euro spadnie :-)
Pozdrawiam
Jacek
Część. Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, ale myślę, że nie ostatni. Zacznę od tego, że Nikona D4 prawdopodobnie nie będzie. Z prostego powodu. W kulturze kraju "przekwitłej wiśni" liczba 4 przynosi pecha tak jak w naszej kulturze liczba 13. Więc następca zapewne będzie się nazywał inaczej, byle nie 4.
Nikon F4
... tymczasem spekuluje się o ciekawych premierach u Canona, np. budżetowej pełnej klatce (6d).
Mam nadzieję, że Nikon jednak na dniach sypnie z rękawa następcami D700 i D3, bo jak nie to znów może być w ciemnej d... przez jakiś czas (o ile plotki z obozu C okażą się prawdziwe).
Karrampuk
19-09-2011, 00:18
Nikon F4
Czyli muszę się nieco wgryść w historię N
A to link do mojej czwórki
http://wulkanyisushi.bloog.pl/id,1818900,title,Liczba-4-i-koty,index.html?ticaid=6d0c8
Czyli w N nie ma przesądów na temat 4 :-)
Akurat 13 wbrew pozorom ma kilka uzasadnień historycznych i to bardzo historycznych. 12 miesięcy u Asyryjczyków, 13 to następny, nieistniejący. W kalendarzu egipskim nie było 13 miesiąca, ale było 5 dni poświęconych setowi, a same miesiące miały po 30 dni. W czasie Ostatniej Wieczerzy 13 osobą przy stole był Judasz. Pętla wisielca miała 13 węzłów. Z Asyrii mamy też 12 znaków zodiaku. Czyli 12 to pełna liczba, 13 wyrasta ponad pełność.
Akurat 13 wbrew pozorom ma kilka uzasadnień historycznych i to bardzo historycznych. 12 miesięcy u Asyryjczyków, 13 to następny, nieistniejący. W kalendarzu egipskim nie było 13 miesiąca, ale było 5 dni poświęconych setowi, a same miesiące miały po 30 dni. W czasie Ostatniej Wieczerzy 13 osobą przy stole był Judasz. Pętla wisielca miała 13 węzłów. Z Asyrii mamy też 12 znaków zodiaku. Czyli 12 to pełna liczba, 13 wyrasta ponad pełność.
hmmm - a jak sie to ma do nowosci Nikona? Bo ja tylko wskoczyłem na koniec wątku i ... ? :D
Ok. 2024 Nikon wprowadzi D13.
Jako ciekawostkę podam, że liczba 8 znaczy u nich pieniądze.
A to ciekawe, bo ani wymowa nie jest podobna, ani kanji nie mają ze sobą nic wspólnego...
Kaziu666
19-09-2011, 09:43
Liczy ktoś na to że 21szego września, pokaże się D800
Ja liczę, w końcu sobie kupię trzeciego Nikona w karierze :D
LordYoghurt
19-09-2011, 10:19
Na NR ojawiło się kilka dodatkowych informacji o EVILach Nikona, konkretnie o ich możliwościach filmowych:
HD movies: 1920 x 1080/60i, 1920 x 1080/30p, 1280 x 720/60p
Slow motion movies: 640 x 240/400fps, 320 x 120/1200fps
Still image movies: 1072 x 720/60p
Snapshot mode: 1920×1080/60p
Te opcje 400/1200 fps dają nowe ciekawe możliwości... Może coś podobnego pojawi się w D800/D400?
Pawel Pawlak
19-09-2011, 10:21
... tymczasem spekuluje się o ciekawych premierach u Canona, np. budżetowej pełnej klatce (6d).
Mam nadzieję, że Nikon jednak na dniach sypnie z rękawa następcami D700 i D3, bo jak nie to znów może być w ciemnej d... przez jakiś czas (o ile plotki z obozu C okażą się prawdziwe).
E tam... jak pamiętam to według wielu, nikona cały czas jest w ciemnej d.... . A mimo wszystko nieźle sobie poczyna jak na tak mało-komfortową lokalizację.
320x120... To tylko chyba do gifa do neta się nada :D no ale fajnie, że się coś dzieje.
Mnie bardziej interesuje to 1920x1080/60.
Co to jest still mage movies i snapshot mode?
1920x1080 to 60i tylko :-(
Nikon znów krok za konkurencją? (Panasonici chyba mają już 60p)
Jeszcze tylko 44 godziny (http://www.iamcomings.com/) :wink:
Jeszcze tylko 44 godziny (http://www.iamcomings.com/) :wink:
Do następnego rozczarowania... :)
też tak myslę. bo jeśli parametry evila będą takie jak głoszą plotki to szkoda mi wywalać kasę na coś takiego skoro są sporo lepsze konstrukcje.
jeszcze zeby crop był chociaż 1.5 tak jak w sony.....
Jeśli będzie premiera EVIL-a to nie będzie premiery lustrzanki. To byłoby niepotrzebne rozpraszanie marketingowe.
Pawel Pawlak
20-09-2011, 13:43
Na nikonrumors odlicza się czas do premiery EVILa, tymczasem Canon podobno szykuje Nikon-killera FF (do w październiku)- o niższej niż można by sie spodziewać rozdzielczości, ale szerokim zakresie ISO i DR. No, no... Jeśli takowy się pokaże, to może się okazać że nikon jednak wykorzysta w jakimś nowym modelu matrycę z D3s-a? No chyba że wszystkie nowości będą miały więcej niż 12mpix a iso lepsze niż D3s (w co wątpię) ;).
LordYoghurt
20-09-2011, 13:58
Mam nadzieję że w końcu, wbrew temu co twierdzą niektórzy, okaże się że jednak da się zrobić FX niewiele droższe od DX. No bo nawet na logikę, skoro puszka 4/3 nie kosztuje jakoś mniej niż analogiczna z APS-C (np. Olympus EP3 vs Sony NEX 5N), to dlaczego akurat FF musi kosztować niemal 2x tyle co APS-C od którego różni go na plus tylko matryca (np. D300s vs D700)?
A po co sprzedawać taniej skoro można drożej? ;)
Pawel Pawlak
20-09-2011, 14:12
Pozycjonowanie systemu a koszty wytworzenia to dość różne sprawy; m4/3 jest pozycjonowany przez producentów wyżej niż entry level APS-C.
D700 to profesjonalny sprzęt i na Allegro ciężko takie sprzedać. A z drugiej strony jak tanio, to ludzie zaczynają podejrzewać, że coś jest nie tak. nie wierzą w okazje. ja wierzę, bo sam sprzedałem już kilka rzeczy po bardzo okazyjnych cenach. ale żadnej przez Allegro...(przy profesjonalnej gitarze odzew był zerowy...).
D700 to profesjonalny sprzęt i na Allegro ciężko takie sprzedać. A z drugiej strony jak tanio, to ludzie zaczynają podejrzewać, że coś jest nie tak. nie wierzą w okazje. ja wierzę, bo sam sprzedałem już kilka rzeczy po bardzo okazyjnych cenach. ale żadnej przez Allegro...(przy profesjonalnej gitarze odzew był zerowy...).
nie masz racji, po prostu drogie czy profesjonalne rzeczy mają mniej nabywców.
Natapatokowane.
sethcracow
20-09-2011, 20:01
jeżeli to ma być pod tą premierę to raczej w tych łapkach pasuje jak ulał Evil a nie lustrzanka :) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150304082476708.355784.178926706707
samson09
20-09-2011, 20:06
jeżeli to ma być pod tą premierę to raczej w tych łapkach pasuje jak ulał Evil a nie lustrzanka :) http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150304082476708.355784.178926706707
Ciężko wywnioskować, a co ruszyło się coś z nowymi lustrzankami bo dawno mnie w wątku nie było?
. No bo nawet na logikę, skoro puszka 4/3 nie kosztuje jakoś mniej niż analogiczna z APS-C (np. Olympus EP3 vs Sony NEX 5N), to dlaczego akurat FF musi kosztować niemal 2x tyle co APS-C od którego różni go na plus tylko matryca (np. D300s vs D700)?
Policz ile można wyciąć matryc wielkości aps-c, a ile FF z wafla. W dodatku część wafla zawsze ma wady. W przypadku FF tracimy przez taką wadę 2 razy większą powierzchnię niż przy aps. Koszt matrycy FF to zapewne ok. 5 krotność matrycy APS-C. Do tego większy pryzmat, lepsze komponenty, lepszy mechanizm lustra, większa migawka i cena leci w górę. To nie akademia pana kleksa, że można pompką powiększającą powiększyć aparat.
LordYoghurt
20-09-2011, 21:24
Policz ile można wyciąć matryc wielkości aps-c, a ile FF z wafla. W dodatku część wafla zawsze ma wady. W przypadku FF tracimy przez taką wadę 2 razy większą powierzchnię niż przy aps. Koszt matrycy FF to zapewne ok. 5 krotność matrycy APS-C. Do tego większy pryzmat, lepsze komponenty, lepszy mechanizm lustra, większa migawka i cena leci w górę. To nie akademia pana kleksa, że można pompką powiększającą powiększyć aparat.
Porównaj D700 z D300s. D700 ma w większą matryce i większy wizjer, ale to D300s oferuje wizjer o 100% pokryciu kadru, dwa sloty kart, opcję video, 7fps. Reszta wyposażenia puszek jest taka sama. Tylko jeden kosztuje prawie 2x więcej od drugiego. Wedle tej filozofii że 2x większa matryca = 2x większa cena aparaty systemu 4/3 powinny kosztować 1000-1500zł, a kosztują 2000-3000zł, czyli tyle co odpowiadające im parametrami DSLRy APS-C.
Jeśli takowy się pokaże, to może się okazać że nikon jednak wykorzysta w jakimś nowym modelu matrycę z D3s-a?
Myślisz o d800???? Czy to możliwe??
... ale to D300s oferuje wizjer o 100% pokryciu kadru, dwa sloty kart, opcję video, 7fps..100% kadru w momencie gdy kadr jest 2x mniejszy to żadna sztuka. Podobnie łatwiej osiagnąć więcej fps (choć D700 z gripem tez tyle osiąga).
2 karty i video - to faktyczna przewaga, ale jaka może być cena slotu kart - pewnie nawet nie 1 USD. video to z kolei soft.
Porównaj D700 z D300s. D700 ma w większą matryce i większy wizjer, ale to D300s oferuje wizjer o 100% pokryciu kadru, dwa sloty kart, opcję video, 7fps. Reszta wyposażenia puszek jest taka sama. Tylko jeden kosztuje prawie 2x więcej od drugiego. Wedle tej filozofii że 2x większa matryca = 2x większa cena aparaty systemu 4/3 powinny kosztować 1000-1500zł, a kosztują 2000-3000zł, czyli tyle co odpowiadające im parametrami DSLRy APS-C.
Tylko, że migawka w FF musi pokonać dłuższą drogę, większe przeciążenia. Tak samo lustro, które jest cięższe. To jest bardziej wymagająca konstrukcja. No i znacznie wyższa cena za matrycę. Dodatkowo działa tu prawo serii. Matryc APS-C tłucze się znacznie więcej.
LordYoghurt
20-09-2011, 22:55
Dodatkowo działa tu prawo serii. Matryc APS-C tłucze się znacznie więcej.
A dlaczego tłucze się znacznie więcej? Bo jest większy zbyt. A dlaczego jest większy zbyt? Bo cena dwa razy mniejsza jak za puszkę FF. Wracamy do punktu wyjścia...
Żeby nie było, uznaję powyższe uwagi o droższych komponentach FF innych niż matryca. Zgadzam się że większe pryzmat, lustro, matryca w D700 kosztują więcej niż slot tart SD w D300s. Ale czy aż tyle żeby uzasadnić dwukrotnie wyższą cenę? Chyba jednak nie i wiele jest w tej cenie czystego zysku Nikona. I ja Nikona za to nie ganię, firmy są po to żeby zarabiać pieniądze dla swoich właścicieli. Jednak z perspektywy klienta chciałbym zobaczyć tani FF klasy D90/D7000 i mam nadzieję że taki sprzęt pokaże wkrótce Canon, co by zmusiło Nikona do odpowiedzi. No pomyślcie, jakby było wspaniale gdyby poza 5D mk III i D800 w cenie ~8000zł były także jakiś 6D i dajmy na to D700s w cenie 5500zł...
krolewicz
20-09-2011, 23:53
matryca z d700 jest obecnie tylko w d700, natomiast matryca z d300 była w d300, d300s, d90 i d5000, a do tego np w sony a700 :)
LordYoghurt
20-09-2011, 23:55
matryca z d700 jest obecnie tylko w d700, natomiast matryca z d300 była w d300, d300s, d90 i d5000, a do tego np w sony a700 :)
... o i chyba w D3
Zegarek jeszcze tyka (http://iamcomings.com/) - jest nadzieja :D
Drodzy dyskutanci. W dziale przeznaczonym na dyskusje o kompaktach Nikona jest już wątek na temat nowego kompakta z wymiennymi obiektywami zwanego tu powszechnie "bezlusterkowcem". Uwagi na temat tego wynalazku Nikona proszę zamieszczać w tamtym wątku. Tu dyskutujemy o lustrzankach. Z góry dziekuję.
JarekJaszczyk
21-09-2011, 09:11
Czy w D3 / D3s jest inna matryca niz w D700?
Pozdrowienia,
Michal_C
21-09-2011, 09:26
JarekJaszczyk, podobno nie. Raczej różnią się filtrem dolnoprzepustowym. Dzięki temu w D3s wycisleli najwiecej z matrycy. Kolega robił zdjęcia D700 i D3s i mówi, że nawet plik wyjściowy z tego ostatniego jest dużo lepszy. Zwłaszcza pod względem kolorów.
Właśnie to jest dziwne - bo rozumiem, jakby teraz poszły "przecieki" ze specyfikacjami, ale kurde - to było oficjalnie zaprezentowane, nawet na polskiej stronie nikona jest wszystko.
Więc co będzie o 19? Konferencja, pokazówka jakaś w związku z tym? Czy może... ? :D:D:D
JarekJaszczyk
21-09-2011, 09:43
JarekJaszczyk, podobno nie. Raczej różnią się filtrem dolnoprzepustowym. Dzięki temu w D3s wycisleli najwiecej z matrycy. Kolega robił zdjęcia D700 i D3s i mówi, że nawet plik wyjściowy z tego ostatniego jest dużo lepszy. Zwłaszcza pod względem kolorów.
Dzieki, BTW tyle kasy za filtr, tryb Q i dwie karty ... :-(
plus większe body z gripem, filmowanie, szybkość, większa bateria i wiele wiele innych...
Skoro odliczanie po ukazaniu się bezlusterkowca trwa nadal, to jest szansa, że jednak jakieś nowe lustra zobaczymy :)
grzegorz197503
21-09-2011, 10:01
Trwajmy w Nadziei:-)
lustra... raczej pokrowce z goretexu do nowych kompaktow ;)
hostman22
21-09-2011, 10:19
Piękny ten nowy nikon :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/09/j1_2lens_pinkzoom_kit_pink-1.jpg
źródło (http://cdn-4.nikon-cdn.com/en_INC/o/K7s6jp8gOI_9HxLDlLB9HfeG1TI/Views/j1_2lens_pink-zoom_kit_pink.jpg)
Kai nie będzie musiał przemalowywać sprzętu ;)
Zegar tyka więc, czekamy na nowe lustra :D. Przynjamniej żyjmy w tym przekonaniu do 19ej.. ;)
Pawel Pawlak
21-09-2011, 10:19
Czy w D3 / D3s jest inna matryca niz w D700?
Pozdrowienia,
Sama matryca raczej jest ta sama, tylko poza różnym filrem AA prawdopodobnie jest inny ostrzęt. Raczej nie na samym AA zyskali 1.5EV na najwyżsyzch czułościach ;) Stawiam na inny tor analogowo/cyfrowy D3s i oczywiście inny soft. Podonie jest z róznicą A900 i D3x - matryca w zasadzie ta sama natomiast obrazek zauważalnie inny.
W puszki topowe, kosztujące powyżej 4500$ łatwiej wkalkulować wyższej klasy (pewnie zauważalnie droższą) elektronikę.
Karrampuk
21-09-2011, 10:53
Jaką cene za D700 typujecie w przypadku ukazania się jego następcy? Myślę, że nowy w przedziale 6000zł/6500zł przy obecnym kursie "ojro". Ciekawe?
Nie no, myśle że cena 6000/6500 to za mało. Osobiście zakładam że będzie ona w granicy 7000-8500pln.
Ale tego nie wie Nikt, przede Wszystkim to pytanie kiedy będzie następca D700, zastanawiający jest fakt że już prawie nigdzie nie ma D700
Myślę, że jak wyjdzie następca, to nowych D700 nie będzie w ofercie ;)
Dziwna sprawa, że już praktycznie nigdzie nie ma D700, więc albo wyprzedają co zostało i będzie następca, albo problemy z dostawami.
Piękny ten nowy nikon :grin:
Ładny kolorek sobie wybrałeś :)
wczoraj w Saturnie we Frankfurcie można było kupić dowolny D700, body, z obiektywem itp.
Cena body 2029euro (!)...co przy tym kursie wychodzi b. drogo - w Polsce mamy teraz bardzo dobre ceny :).
Jeśli D800 (jeśli) będzie kosztować w europie ok. 2399euro, to przy obecnym kursie euro to będzie ok. 10 tys. zł...
JarekJaszczyk
21-09-2011, 11:07
Myślę, że jak wyjdzie następca, to nowych D700 nie będzie w ofercie ;)
(...)
Jesli nastepca D700 bedzie D700s/x/y to chyba masz racje, ale jesli D800 to chyba nie :-)
Por. D300/D300s i D90/D5x00/D7000.
Pozdrowienia,
Zobaczymy, ale nie sprzedaje się równocześnie D5000 i D5100, podobnie jak D300 i D300s. D90 i D7000 to trochę inne aparaty, dlatego jeszcze tłuką D90.
Opcje są wg mnie dwie- albo będzie D700s/D700x albo będzie D800 jako wyższy model, bardziej zaawansowany i D600- pełna klatka dla ludu w aluminiowej budzie, z AFem takim jak ma D7000, tylko moduł dla FX, troszkę okrojony (coś jak Sony A850 i A900).
Jeszcze jest wg mnie miejsce na D400, który by miał wsio jak D600, ale matryca DX taka jak w A77.
wczoraj w Saturnie we Frankfurcie można było kupić dowolny D700, body, z obiektywem itp.
Cena body 2029euro (!)...co przy tym kursie wychodzi b. drogo - w Polsce mamy teraz bardzo dobre ceny :).
Jeśli D800 (jeśli) będzie kosztować w europie ok. 2399euro, to przy obecnym kursie euro to będzie ok. 10 tys. zł...
No własnie ciekawe jest czemu na stronie e-fotojoker nie ma już tego aparatu, bo gdyby np. było to uwarunkowane tym że czekają na dostawę, to myśle że byłby normalnie na ich stronie www z dopiskiem "chwilowo niedostępny" czy jakoś tak, tym czasem na ich stronie w ogóle nie ma już pozycji D700. Wiem, że FotoJoker nie jest żadnym wyznacznikiem, ale jakby nie było w Polsce plasuje sie w czołówce Największych Sieci Sklepów z produktami Fotograficznymi.
Odliczanie ze strony: http://iamcomings.com/ skończy sie o 18:00, mam nadzieje że pojawi sie coś wyjątkowego a nie Bezlusterkowce które już widzimy w chwili obecnej
btw
a tu fajna reklama Bezlusterkowca Nikon: http://www.youtube.com/watch?v=sC2ICGrfs_U
Karrampuk
21-09-2011, 11:20
Miesiąc temu byłem we Francji i w dużym sklepie foto na ul "szajse elize" (czyli ścisłe centrum stolicy) też D700'etek już nie było. W naszym FotoJokerze też zniknęły.Czyli coś się wydarzy/wydarzyło?
Są dwa bezlusterkowce, to wieczorem będą 2 lustra :D
Wg mnie będzie D700s i D700x.
Pod koniec roku pokażą D4, a dopiero później dojdzie D800/D600.
Tak mi się zdaje będzie najsensowniej z punktu widzenia technicznego. Nie będa pchać nowej matrycy i bajerów do nie flagowego lustra.
A dlaczego tłucze się znacznie więcej? Bo jest większy zbyt. A dlaczego jest większy zbyt? Bo cena dwa razy mniejsza jak za puszkę FF. Wracamy do punktu wyjścia...
Tłucze się więcej, bo jest większy uzysk z wafla (wafle krzemowe mają stały rozmiar). Jest też dużo mniejszy odsetek odrzutów.
nie bedzie lustra... nie zrobiliby takiej lipnej promocji
Sendilkelm
21-09-2011, 11:44
nie bedzie lustra... nie zrobiliby takiej lipnej promocji
Z jednej strony tak, ale z drugiej (skoro już na oficjalnych stronach nikona są J1 i V1) to co będzie na stronie http://iamcomings.com/ jak się skończy odliczanie? Nowa lornetka?
przepiekne pokrowce do "1"
a gdzie sie zaczyna dzien o naszej 18? ;) moze oni jeszcze nic nie wiedza o 1
Sendilkelm
21-09-2011, 11:48
przepiekne pokrowce do "1"
No chyba, że :wink:
Nazwa spotu (I AM COMING) sugeruje, że to będzie jedna rzecz. Więc raczej pokrowiec :P
nooo. To też jest opcja :D
sethcracow
21-09-2011, 11:56
Nazwa spotu sugeruje jedną rzecz ... ale już nazwa strony ... :)
ja jestem optymista i wierze, że jednak pojawi się nowe lusterko....
a tu fajna reklama Bezlusterkowca Nikon: http://www.youtube.com/watch?v=sC2ICGrfs_U
Wzruszyłem się :D
Fajne ma bajery, ale czekajmy na 18 ;)
Fajne ma bajery, ale czekajmy na 18 ;)
Jeśli dobrze liczę to raczej na 19 ;)
a może po prostu kilka nowych... szkiełek..(aczkolwiek chyba coś ogłosili wczoraj nowego)
Jeśli dobrze liczę to raczej na 19 ;)
18! Miałem na myśli nowy odcinek Pierwszej miłości na Polsacie ;) :D
18! Miałem na myśli nowy odcinek Pierwszej miłości na Polsacie ;) :D
:mrgreen:
Wygląda jednak na to, że nic ciekawego już Nikon dziś nie pokaże :-/ To odliczanie to chyba jednak tyczy się "bezluster".
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/297373_10150305107311708_178926706707_7711652_1675 10418_n.jpg
sethcracow
21-09-2011, 12:49
Ciekawe i prawdopodobne tłumaczenie odliczania podał jeden gość na portalu DCP - odliczanie tak naprawdę się skończyło :) bo teraz w Japonii jest już 19-ta a to, że na stronach polskich wciąż liczy wynika, ze skryptu który pobiera godzinę z naszego kompa :) Tak więc premiera już była jakbyście nie zauważyli :) Po sprawie :)
Sendilkelm
21-09-2011, 12:52
Czas nie jest pobierany z naszego kompa. Łatwo to sprawdzić :) Zmieniłem na 19:52 właśnie i nadal było 6h,
Poza tym w Japonii 19 była 50 minut temu, a informacja o aparatach była dużo wcześniej.
Po zmianie godziny odliczanie trwa bez zmian.
Sendilkelm mmie ubiegł.
sethcracow
21-09-2011, 12:57
a jednak kilka faktów raczej przemawia za tym, że to właśnie było "TO":
1. Godzina, w której była choćby konferencja prasowa w Warszawie to właśnie godzina 19-ta w Japonii
2. Pojawienie się w tych wielkich reklamowych łapskach właśnie Evilów
3. Po kiego grzyba robili by całe zamieszanie by nagle wieczorem ogłosić prawdziwy rarytas jak już całe emocje opadły :)
Ale tak sobie tylko gdybam. Po prostu wydaje mi się, iż byłoby to dziwne marketingowo zagranie, ujawniać wszystko przed wyznaczoną wielkimi krokami godziną.
samson09
21-09-2011, 12:57
to jak na co obstawiacie?
mariobor
21-09-2011, 12:58
no tak tylko że 19.00 + 6h... premiera w środku nocy w Japoni? jakoś mało marketingowo to wygląda. Chyba że ważniejszy target dla nich Europa i USA.
siwyyy77
21-09-2011, 13:00
Trwajmy w Nadziei:-)
Ona umiera ostatnia :)
no tak tylko że 19.00 + 6h... premiera w środku nocy w Japoni? jakoś mało marketingowo to wygląda. Chyba że ważniejszy target dla nich Europa i USA.
Popatrzyli na fora, gdzie najdłuższy wątek spekulacyjny i ustawili premierę pod Polskę :)
Może skrypt czerpie godzinę z BIOS-u, tudzież z kosmosu :p
Nikon umie grać na nerwach ludzi, albo to my zbyt się jaramy na każde przedpierdnięcie papcia Nikosia.
Szkoda mi tylko tych co mają potrzebę w najbliższym czasie zmienić body - co tu robić? brać co jest czym prędzej? czy nadwyrężać nery i czekać, czekać, czekać, aż coś się może łaskawie pojawi.
Najszczersze kondolencje Oge.
Na chwilę obecna nie ma czego brać nawet :P
piotrogrood
21-09-2011, 13:36
chyba mnie czeka zmiana systemu:(
na koncu odliczania pojawi sie napis... ktorego nie smiem zacytowac :mrgreen:
F... Y.... ?
:lol:
Nie, nie. Będzie to:
http://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ
wiekszosc z piszacych tutaj mysli ze koncern nikon stoi przed uzytkownikami otworem...
a ja od jakiegos czasu wiem o ktory dokladnie otwor chodzi... ;)
A czy czasem nie chodzi tu o koniec świata????
Don_Sulco
21-09-2011, 14:08
Czołem!
Co robić jeśli nie pokażą nic nowego z luster? Na co wymienić mam mojego D90? Wyboru nie ma dużego - albo poczciwy D300s albo w miarę nowy D7k (jeśli będzie sprawny to git:) O D700 nie wspominam bo ostatnie ceny są z kosmosu :(
samson09
21-09-2011, 14:16
Ale sie watek ozywil. Punkt 19 pewnoe 3/4 forum przed kompem bedzie siedziec. Zreszta ja pewnie tez. :)
Sendilkelm
21-09-2011, 14:17
Ale sie watek ozywil. Punkt 19 pewnoe 3/4 forum przed kompem bedzie siedziec. Zreszta ja pewnie tez. :)
Ja nie. Idę do kina, ale o 19 mogę wstąpić do salonu FJ albo coś i się dowiedzieć :)
Don_Sulco
21-09-2011, 14:18
Ja proponuję każdemu zakupić na wieczór skrzynkę browara - będzie na wiwat albo na pocieszenie :)
Ja mam w lodówce chłodną flaszeczkę na tą okazję hehe :D
odliczanie ta stronka pobiera stad
http://www.newmedia-campaigns.com/demo/bogo_countdown.php
samson09
21-09-2011, 14:35
czyli co 19:00 impreza na nikon forum. A moze jakas telekonferencje na skype walniemy :)
pancerny
21-09-2011, 14:46
ja siedzę i wpatruję się w licznik... chociaż wiem, że i tak nic nowego się o 19 nie pojawi, to chciał bym choć raz nie mieć racji.
Sendilkelm
21-09-2011, 14:48
Jeszcze mam jedno pytanie. Co było przed premierą na stronie:
http://www.thebighands.com/ ?
Jeśli też odliczanie albo "nie wiadomo co", to czemu tu jest już mowa o Nikon 1, a na Iamcoming odliczanie? Po co dwie oddzielne strony do tego samego produktu?
No właśnie, zastanawiające :)
Wcześniej były tam puste łapki, bez nikona.
Zastanawiające jest też to "s" w domenie, d700s?
Sendilkelm
21-09-2011, 15:00
Zastanawiające jest też to "s" w domenie, d700s?
Domena to małe piwo. Iamcoming.com była pewnie zajęta po prostu.
Możliwe. Nie ma co gdybać, za parę godzin się okaże :)
samson09
21-09-2011, 15:34
tak czy siak troche to dziwne. Nawet na optycznych pisza juz o NikonieN1 wiec raczej odliczanie nie mialoby sensu. Chyba, ze faktycznie jakies lustro szykuja.
powiem wam 1edno, w podgrzewaniu nadziei na dslr co nie którzy są mistrzami świata, fajnie się to czyta :)
Mam jednak wrażenie że to nie koniec premier Nikona w tych dniach, to odliczanie nie jest przez pomyłke ... coś się jeszcze kroi ;)
pancerny
21-09-2011, 16:43
Nikon wypuści aparat otworkowy :)
Sendilkelm
21-09-2011, 16:46
To oczywiste, przecież wszystkie aparaty nikona mają otworki :P
Jeżeli 1-kę reklamują wielkie ręce, to co będzie reklamą otworka?? ;)
Czyżby nikon szykował się na wielkie wypięcie ;)
Jeszcze mam jedno pytanie. Co było przed premierą na stronie:
http://www.thebighands.com/ ?
Jeśli też odliczanie albo "nie wiadomo co", to czemu tu jest już mowa o Nikon 1, a na Iamcoming odliczanie? Po co dwie oddzielne strony do tego samego produktu?
Witam
Może pojadę pod pkin zobaczyć co tam włożyli w łapki ;). Moze akurat jakieś d700s lub d400 ;) ?
POzdrawiam
już wiem co wstawili dłoniom w ... http://www.fotopolis.pl/obrazki/pwnik01-s.jpg (http://www.fotopolis.pl/obrazki/pwnik01-s.jpg) tak więc mogę nie oglądać ;)
kocudrak
21-09-2011, 18:03
czy to odliczanie jeszcze trwa czy moja przeglądarka zwariowała pokazując same zera ?
No u mnie już też same zera... Czyli co, jeden wielki niewypał i to wszystko na dziś ? :/
pancerny
21-09-2011, 18:06
no u mnie też 00:00:00
hostman22
21-09-2011, 18:07
i NIC SIĘ NIE STAŁO ;).. miała być bomba, a jest kapiszon ;). Czekamy na canona w październiku ;P
A u mnie nie ;)
Edycja: i też same zera ...
Teraz się licznik przekręci i będzie odliczać D800 :)
pancerny
21-09-2011, 18:10
ej kto to liczył... miała być 19 jest 18, ktoś mnie tu oszukuje.
pancerny
21-09-2011, 18:21
tutaj dalej coś odlicza :P
BialyBST
21-09-2011, 18:22
hahahha :(
Na allegro ktoś opycha LCD do D800 :P
http://allegro.pl/wyswietlacz-lcd-nikon-d90-d300-d700-d800-fv-i1821171028.html
PS. A tak poważniej - na allegro zostały już tylko 3 sklepy które teoretycznie posiadają nowe D700. Fotojoker nawet zdjął produkt ze strony (zamiast zrobić niedostępność). WTF ??
kocudrak
21-09-2011, 18:30
Tak..było wczoraj w wątku o padniętym wyświetlaczu w D700..rozpędzili się..są części nie ma aparatu...
A może to będzie D800 do własnego poskładania, dziś wyświetlacz, jutro w gazecie pokrętło i tak po 24 miesiącach jak nic nie przegapisz to będziesz miał D800 :)
kocudrak
21-09-2011, 18:34
PS. A tak poważniej - na allegro zostały już tylko 3 sklepy które teoretycznie posiadają nowe D700. Fotojoker nawet zdjął produkt ze strony (zamiast zrobić niedostępność). WTF ??
skoro faktycznie coś tam mają w zanadrzu a nie ma już dostępnych D700 w "normalnej dostępności" to brak zapowiedzi jest kompletnym debilizmem...dla tych którzy czekają wiadomość o tym ,ze "coś będzie" byłaby sygnałem do czekania..a tak..sam jestem jedną nogą w Nikonie a drugą w Canonie
ej kto to liczył... miała być 19 jest 18, ktoś mnie tu oszukuje.
On stanął na godzinę przed czasem. Ehh, fail.
pancerny
21-09-2011, 18:37
On stanął na godzinę przed czasem. Ehh, fail.
"doszedł" przedwcześnie...
a tak..sam jestem jedną nogą w Nikonie a drugą w Canonie
U mnie jest odwrotnie, jeszcze kawałek stopy mam w Canonie, ale po tym sezonie wsio sprzedaję, nie liczę już na cuda w postaci wszystkomającego 5dIII :)
Kurde spóźniłem się. Miało być o 19. Ja tu sobie TV oglądam, myślę- zaraz wejdę i zobaczymy co będzie a tu lipa. No to piję z rozczarowania ;)
Jak ktoś chce sobie znów poodliczać, to tu można sobie konto założyć :http://odliczanie.net/
i wprowadzić np premierę D4. Będziemy z całą pewnością śledzić z wypiekami na twarzy i browarkiem w ręce :D
hostman22
21-09-2011, 18:40
no co TY, my czekamy na 6d (^_^)
"doszedł" przedwcześnie...
hehehehe
kocudrak
21-09-2011, 18:43
U mnie jest odwrotnie, jeszcze kawałek stopy mam w Canonie, ale po tym sezonie wsio sprzedaję, nie liczę już na cuda w postaci wszystkomającego 5dIII :)
Kuba to podobnie jak ja pozostało mi conieco z Canona..ale wierzyłem(wierzę?) ,że coś wymyślili...ale chyba zabiłeś moje nadzieje swoim postem...migracja się zaczęła
Ludziska. Jest jakiś zegar co odlicza do premiery canona?
Coś bym sobie pośledził :D
samson09
21-09-2011, 19:01
No i co u mnie same zera, 19 minęła i nic. Bubel jakiś czy co?
Według tego licznika jeszcze niecała godzina http://www.newmedia-campaigns.com/demo/bogo_countdown.php :/
Edit:
Jest jakiś filmik ale tnie niemiłosiernie :D
samson09
21-09-2011, 19:04
No jest. Ale to chyba d3x koleś ma.
paparazzi89
21-09-2011, 19:09
ścinał się ścinał i przestał się ścinać i nie idzie wogóle :)
nie przewidzieli aż takiego zainteresowania... a szkoda mogli się z googlami dogadać :D albo z apple :P bo puki co mają nieużywane mega serwery :)
I nazywa się Marco Polo.
No słabo im to wyszło niestety :/
Może to jakiś fejk.
@edit
tu się nie tnie: http://iam.nikon-asia.com/
samson09
21-09-2011, 19:15
No i cholera wie o co im chodzi :)
paparazzi89
21-09-2011, 19:16
z takim napięciem oglądaliśmy.... a tu zonk :/
Chcieli przetestować sobie serwery, czy im wytrzymają taki transfer w danej chwili ;)
Jest to po prostu nowy line-up, nowy image, nowa kampania reklamowa ;]
pancerny
21-09-2011, 19:20
no dobra ale ten filmik to już stary jest...
Photoartbox
21-09-2011, 19:21
Podstawa, ze kolorowo jest ;) http://www.nikonusa.com/index.page
Od 8 Wrzesnia 2011 jest na koncie NikonAsia na YT wiec kiszka :P wszyscy sie jarali i sie zjarali :) Jutro bedzie frustracja! :D
A jak bedzie nowe lustro to pewnie bedzie mialo back focus i bedzie chlapac olejem na matryce :)
samson09
21-09-2011, 19:31
A jak bedzie nowe lustro to pewnie bedzie mialo back focus i bedzie chlapac olejem na matryce :)
oj tam oj tam nie wiadomo :) Nie zapeszaj.
Ale tej jeden zegarek
to jeszcze coś odlicza.:lol:
samson09
21-09-2011, 19:45
Ale tej jeden zegarek
Czas kiedy mi się piwko w lodówce schłodzi :)
Ale tej jeden zegarek
http://www.newmedia-campaigns.com
Klongtoey-Nua, Wattana, Bangkok, Thailand
czas byc moze jest nie z naszej strefy :)
No i gdzie te nasze nowe lustra? :?:
Pan NIKON chyba nie chce aby ten wątek na forum został zamknięty i będziemy tak jeszcze spekulować długo :(
Nie będą przecież robić szumu na dwóch frontach. Na lusterka trzeba poczekać.
Jasne, to zrozumiałe, ale co miało na celu to pseudoodliczanie? :/
Ale tej jeden zegarek
teraz odlicza do pełnych godzin.
... nie będzie niczego...
ale lipa ... Nikon chyba chce powtórzyć błędy jakie 5 lat temu popełniła Nokia ...
pancerny
21-09-2011, 20:28
teraz odlicza do pełnych godzin.
... nie będzie niczego...
wpadliśmy w pętle czasu, już zawsze będziemy czekać na nowości nikona i zawsze będzie godzina odliczania... a potem znowu.. i znowu... aaaa....
Nasuwa mi się jeszcze inna myśl. Tak jak piszą niektórzy na NR - może to nie jest strona nikona? (zamówiona przez nikona)
Jakieś to wszystko podejrzane jest - zepsuty timer, słabej jakości logo, zacinający się film z tajskimi napisami.
rozbawiła mnie robocza ksywka "Nikon-killer" :D
http://www.canonrumors.com/2011/09/more-new-full-frame-rumors-cr1/
ale ta ploteczka jest ciekawa: 54 maga pix w FF ... :o
http://www.canonrumors.com/2011/09/1ds-mark-iv-5d-mark-iii-cr0-5/
... albo pewnie N zwleka do premiery 5-tki by wydając nowe body na świat znów być na fali
ok, to zapraszam kolegów na małe co nie co przy kolacji bo dzis nic innego nie bedzie i przy okazji obgadamy plan co focimy jutro
to jak?
Nasuwa mi się jeszcze inna myśl. Tak jak piszą niektórzy na NR - może to nie jest strona nikona? (zamówiona przez nikona)
Jakieś to wszystko podejrzane jest - zepsuty timer, słabej jakości logo, zacinający się film z tajskimi napisami.
Może serwer mają za blisko Fukushimy ;)
Dobrze ze nie czekałem i w marcu zakupiłem puszkę.. Teraz bym sie wściekł pewnie :D
wojtas0009
21-09-2011, 21:10
odbiegając od tematyki co to dzisiaj Nikon wypuścił... :( zauważam małą zagwózdkę :D
a raczej nomen omen nazewnictwo matryc
-nowa CX
-stara mała DX
-no i maestro FX
może ze względu na alfabet między DX i FX wcisną EX z cropem 1.2, czyli pełna klatka za 5tys... :lol:
ha, zwęszyłem tajne plany Nikona...
No to by był odpowiednik APS-H w Canonie :D
W sumie nie głupi pomysł, zwłaszcza że Canon też może szykować takie coś (ponoć ma być budżetowa pełna klatka, ale może właśnie APS-H).
wg ostatnich inf aps-h umarł
Karrampuk
21-09-2011, 21:57
wg ostatnich inf aps-h umarł
...ale nadzieja pozostanie.
Nie narzekajcie. Tak się dawno nie ubawiłem jak ostatnim odliczaniem. Jutro znowu do roboty.. ech, a miało być tak pięknie. Przynajmniej było wesoło.Zawsze lepiej gonić tego "króliczka" niż go przedwcześnie złapać.Co to sprzętu foto na rynku brakuje czy co?
No to by był odpowiednik APS-H w Canonie :D
W sumie nie głupi pomysł, zwłaszcza że Canon też może szykować takie coś (ponoć ma być budżetowa pełna klatka, ale może właśnie APS-H).
Ma być budżetowy Canon 6D z sesnsorem FF - to podobno ma być ten model nazywany wewnatrz firmy Canon jako "nikon-killer". Wg. wielu źródeł APS-H (czyli crop 1.3) zakończy swoją karieręw obecnym modelu 1D mk 4 i już nie powróci w nowych wcieleniach.
był 24 sierpnia, jest 21 września... to co chłopaki , do zobaczenia... 22 października. :)
Ale prawda jest taka, ze nowe puszki będą tak kosmicznie drogie, że Nikon chce nam dac czas na odkładanie grosza jeszcze chwilkę.
blackmetal_x
22-09-2011, 04:21
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Nikon-1-rewolucja-w-dziedzinie-fotografii,wid,13810557,wiadomosc.html
Władca Pixeli
22-09-2011, 06:28
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Nikon-1-rewolucja-w-dziedzinie-fotografii,wid,13810557,wiadomosc.html
"To najważniejsza premiera firmy Nikon od czasu, gdy 14 lat temu wprowadziliśmy na rynek aparaty cyfrowe” - mówi Takami Tsuchida, prezes Nikon Europe. „Wprowadzając system Nikon 1, przedstawiamy dwa przełomowe aparaty z wymiennymi obiektywami, wyposażone w rewolucyjną technologię” - dodaje Takami Tsuchida.
Ten gość powinien zmienić dilera albo zmniejszyć działki. :mrgreen:
A ja Wam mówię, że nowe D700 będzie miało Crop x2 :P
Oj ciekawe co to będzie. Cieszę się, że nie mam jeszcze kasy odłożonej na nową puchę, ale do lutego bym chciał kupić drugie body, no i ciekawe co to będzie. Zresztą za rok ma być koniec świata, więc nie ma co dramatyzoważ brakiem puszek Nikona i zacząć odliczać do końca, kiedy to Nikon pokaże mirolesa :D
kocudrak
22-09-2011, 08:30
Nie narzekajcie. Co to sprzętu foto na rynku brakuje czy co?
sprzętu to może i jest sporo ale takiego D700 to już jakoś niekoniecznie
samson09
22-09-2011, 09:22
Generalnie to chyba jednak z tą strona to zwykła podpucha była, raczej nie mająca nic wspólnego z Nikon bo nawet dzisiaj jak wchodzę to klatkuje jak diabli.
Ten filmik nie klatkuje - on się koszmarnie długo buforuje. Naciśnijcie pauzę i poczekajcie trochę ;)
szarakdorsz
22-09-2011, 13:31
Damn it, a liczyłem na Rick Rolla pod koniec odliczania :D Chociaż ucieszyłbym się z jakiejś nowej premiery FX, byłaby większa szansa na kupienie używanego D700.
...never gonna give you up...
:-). jak będzie D800, to ja pewnie oddam swojego nowego (!!!...) D700 po okazyjnej cenie (kupiony 3 tygodnie temu), ale póki co D700 to dla mnie mega puszka i jestem mega zadowolony z tego co uzyskuję (wczesniej D70, D200, D300, D7000)...
kocudrak
22-09-2011, 17:52
:-). jak będzie D800, to ja pewnie oddam swojego nowego (!!!...) D700 po okazyjnej cenie (kupiony 3 tygodnie temu),...
Ja tam już mogę brać jak po okazyjnej cenie :razz:
Nie narzekajcie. Chciałbym, żeby było coś wiadomo o D400. Czy jest sens czekać, czy brać D7000? Pełna klatka to za duża inwestycja w obiektywy.
Don_Sulco
22-09-2011, 20:59
Hej mam ten sam problem i pewnie poczekam jeszcze z miesiąc, jak nie będzie nic pewnego to biorę D7k.
A jak pojawi się D400 to pewnie cena na początku będzie odstraszała od zakupu:( - myślę że ok 5,5 tys. więc warto by dołożyć (albo i nie) i kupić D700.
Pozdr.
Pewnie cena będzie ok. 6,5, a nie 5,5. D700 mnie nie ciągnie, brak natywnego ISO 100, które jest mi potrzebne. Ideałem byłby D300 z matrycą z D7000 i z EXPEED 2.
Pewnie cena będzie ok. 6,5, a nie 5,5. D700 mnie nie ciągnie, brak natywnego ISO 100, które jest mi potrzebne. Ideałem byłby D300 z matrycą z D7000 i z EXPEED 2.
To kup oba i zrób sobie przekładkę. Będziesz szczęśliwy. :wink:
Nie narzekajcie. Chciałbym, żeby było coś wiadomo o D400. Czy jest sens czekać, czy brać D7000? Pełna klatka to za duża inwestycja w obiektywy.
No właśnie nie do końca....
Za 2kzł. można skompletować już ciekawy zestaw szkieł, a przy pełnej klatce wyciśniesz z nich dużo więcej niż
z DX`a. Ja od pół roku mam D300s i w momencie kupna myślałem identycznie.Teraz z perspektywy czasu troszkę żałuję że nie sprzedałem wszystkiego zostawiając tylko jeden słoik oraz do tego kupując FX.
A na chwilę obecną mając D300s nie mam co się pchać w stare D700 kiedy jego następca rzekomo jest już tuż tuż...
Plułbym sobie tylko w brodę gdyby po takim zakupie zaraz wyszedł nowy model
...nie ma co się pchać w stare D700 kiedy jego następca rzekomo jest już tuż tuż...
już półtora roku jest tuż tuż :D Niedługo będziemy się cieszyć z tego, że w ogóle będzie można gdzieś kupić d700 :D
No i mamy dwa nowe aparaciki nikona, bezlusterkowce z nowym systemem mocowania obiektywów :) =>
http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\BV-PR-WWA1109-Nikon1_consumer
Sendilkelm
23-09-2011, 15:11
No i mamy dwa nowe aparaciki nikona, bezlusterkowce z nowym systemem mocowania obiektywów :) =>
http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\BV-PR-WWA1109-Nikon1_consumer (http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata%5Cpl_PL%5Cnews_article%5Cdata%5CBV-PR-WWA1109-Nikon1_consumer)
Forum Nikoniarze wiedziało o tym już od dwóch dni :wink:
http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=196
http://www.nikon.pl/pl_PL/press_room/press_releases_main.page?Period=&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\BV-PR-WWA1109-Nikon1_consumer
Rychło w czas :p
Edit:
Takie info za NR: "Nikon Sweden executive: no new full frame cameras in October"
LordYoghurt
23-09-2011, 16:26
Takie info za NR: "Nikon Sweden executive: no new full frame cameras in October"
ło matko, na pewno D400 ;-)
...teraz to uwierzę jak zobaczę, niech sobie NR pisze i gdyba co chce
Sendilkelm
23-09-2011, 16:28
ło matko, na pewno D400 ;-)
...teraz to uwierzę jak zobaczę, niech sobie NR pisze i gdyba co chce
To nie NR gdyba tylko tak powiedział szwedzki exec Nikona. Jest oficjalnie na filmiku. Oczywiście to nie musi oznaczać, że nie będzie, bo dokładne jego słowa brzmiały: "I don't believe so". No ale NR nie gdyba tylko przekazuje informacje.
czy to żart ?(cena) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d700-body.html
nie dawno tutaj byl po ok. 7800
Pawel Pawlak
23-09-2011, 21:55
euro po 4.49 i dolar po 3.32 robią swoje :(
Vavamaka
23-09-2011, 21:57
czy to żart ?(cena) http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-d700-body.html
nie dawno tutaj byl po ok. 7800
Śmiech na sali. Ciekawe czy ktoś to kupi w tej cenie. Swoją drogą, zawsze kiedy planuje zmienić puszkę, ceny idą w górę. Przy zakupie d300 nie czekałem. Teraz na d800 poczekam. Wiem, ze d700 to świetny aparat i będzie nim równiez po premierze nowego fx, ale kręcenie filmów w HD byłoby bardzo fajnym dodatkiem podczas niedzielnych spacerów z psem po lesie. Może byłoby to dla mnie motywacją do ogarnięcia jakiegoś programu 'filmowego'.
Kilka osób pisało listę rzeczy, które z chęcią znaleźliby w nowym d800. Ja chciałbym zobaczyć w tym body:
-podwójny slot kart otwierany dźwignią jak w d300
-filmy- wiadomo
-wyższe używalne iso niż w d700
-dobre uszczelnienia
Pozostaje uzbroić się w cierpliwość i liczyć na niski kurs euro. Może wtedy premiera będzie łaskawsza dla naszych portfeli.
Ale cena D800 przy takim przeliczniku USD może być straszna. Powyżej 10 tys
Sapphiron
23-09-2011, 22:03
Masakra... jak tak patrze na teraźniejsze ceny to stwierdzam że dobrze że niedawno brałem dwie sztuki jeszcze po 7500... Coś mnie tknęło żeby przyspieszyć sprawę i brać...
Vavamaka
23-09-2011, 22:11
Ale cena D800 przy takim przeliczniku USD może być straszna. Powyżej 10 tys
Niestety z relacją złotego do $ i € nikt w Japonii nie będzie się liczył. Czekaliśmy tyle czasu na puchę, to poczekamy jeszcze chwilę, na niższy kurs (przynajmniej ja)... Do tego czasu będę sobie chodził co jakiś czas do sklepu, żeby pooglądać d800.
Chociaż gdyby do tego czasu kursy pospadały, to asfalt się będzie za mną zwijał i podłogi paliły, kiedy wystartuję na zakupy :))
skrzynka97
23-09-2011, 22:18
złoty się osłabia ale!
wzrost ceny D700 ma wg mnie inne podłoże, może braki w magazynach,
bo dlaczego ceny D300s nie idą w górę?
a może przykład sklepu nie jest właściwy, bo u nich D300s kosztuje 5700 !!!!!!,
a w dobrym sklepie 4400 !!!!!,
PS. w dobrym sklepie D700 jest niedostępny
Ale ze szkłem 24-70 jest za 12644. Więc przy tej cenie puchy szkiełko jest za ok 3500 :D
hostman22
23-09-2011, 23:34
to nie przez kurs walut, tylko ostatnią super produkcję filmową :D, a miało być nowe body ;)
;-) no i nikon wypuscił nową lustrzankę http://www.optyczne.pl/4246-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D3100_Red_.html
pancerny
24-09-2011, 00:50
;-) no i nikon wypuscił nową lustrzankę http://www.optyczne.pl/4246-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D3100_Red_.html
Matko, co za fail... obiektywy mi nie będą pasować kolorystycznie...
Widać, że nikon mocno bierze się za entry level i będzie tłuc body pod kolor paznokci.
bartek87
24-09-2011, 11:31
Nie ma się co przejmować takimi pierdołami jak inny kolor body - zajmują się tym zupełnie inne oddziały inżynierów, marketingu itp. i nie wpływają na "rozdrabnianie się" w innych segmentach, zupełnie niezależne działy firmy. Nikon też musi jakoś zarobić na wieloletni rozwój nowych technologii - i w większości dużych firm takie przedsięwzięcia są finansowane przez częstą sprzedaż "pierdół", odświeżanie opakowań, edycji itp. Bardzo dobrze że wypuszczają czerwone body - pracowało zapewne nad tym maksymalnie kilka osób a Nikon coś stale wypuszcza i zarabia na opracowywanie technologii (każda nowa technologia = bardzo duży koszt startowy który zwraca się po paru latach i bez wsparcia z innych działów by zbankrutowali do tego czasu) pod D4/D800.
mjstudio
24-09-2011, 18:03
Ale ze szkłem 24-70 jest za 12644. Więc przy tej cenie puchy szkiełko jest za ok 3500 :D
to ja chętnie deal zrobię - kupie za 4.500zł te 24-70 więc ktoś może 1000zł zaoszczędzić ;]
Panowie odbiegacie zupełnie od tematu, to nie wątek o lotku ;-)
Stety czy Niestety na stronie e-fotojoker.pl od kilku dni w ofercie znowu pojawiły sie D700 co Mnie troche przybiło, bo liczyłem że brak D700 na ich stronie jest kolejnym krokiem do zbliżającej sie premiery następcy
A tutaj taka plotka z dnia wczorajszego (25.09.2011) z jednego z polskich portali o tematyce fotografii
"Nie będzie pełnoklatkowej lustrzanki
Wiele osób oczekuje, że w odpowiedzi na mającą się odbyć w październiku premierę pełnoklatkowej lustrzanki Canona firma Nikon zaprezentuję następcę modelu D3s lub D700. Niestety przedstawiciel szwedzkiego oddziału Nikona przyznał w jednym z wywiadów, że raczej nie mamy co liczyć na tego typu premierę w październiku. Mimo to wiele osób liczy, iż w przyszłym miesiącu światło dzienne ujrzy nowa lustrzanka Nikona, choć niekoniecznie z matrycą FX."
Panowie kochani… to nie temat o obiektywach ani mordoksiążce, przywołuję do porządku. ;)
samson09
03-10-2011, 16:50
Panowie kochani… to nie temat o obiektywach ani mordoksiążce, przywołuję do porządku. ;)
Tak jest. Wracając do wątku myślę, ze już w tym roku nikon nas raczej żadnym nowym fx-em nie zaskoczy.
Tak jest. Wracając do wątku myślę, ze już w tym roku nikon nas raczej żadnym nowym fx-em nie zaskoczy.
Żadnym nowym lustrem nas nie zaskoczy :wink:
snakemaycry
03-10-2011, 18:21
http://nikonrumors.com/2011/10/03/the-name-will-be-nikon-d800-the-sensor-will-be-36mp-99-probability.aspx/
No i jest o czym dyskutować, chociaz ja w te 36MPix jakos nie mogę uwierzyć, szczególnie w firmie, która do niedawna nam mówiła, że 12MPix wystarczy kazdemu ;)
http://nikonrumors.com/2011/10/03/the-name-will-be-nikon-d800-the-sensor-will-be-36mp-99-probability.aspx/
No i jest o czym dyskutować, chociaz ja w te 36MPix jakos nie mogę uwierzyć, szczególnie w firmie, która do niedawna nam mówiła, że 12MPix wystarczy kazdemu ;)
Jeszcze wcześniej, ta sama firma, mówiła, że dx jest najlepszy i nie zamierza w ogóle wchodzić w fx;)
36mpix? Wat da hell iz dat shit?
W takim razie to nie jest następca D700 tylko coś innego całkiem.
samson09
03-10-2011, 18:30
Chyba następca d3x :)
mateo912
03-10-2011, 18:32
Chyba następca d3x :)
stawiałbym na puche do filmów. w innym razie po co minijack? żeby sobie muzykę puścić? ;)
samson09
03-10-2011, 18:34
stawiałbym na puche do filmów. w innym razie po co minijack? żeby sobie muzykę puścić? ;)
Ipoda podłączyć :)
To po co 36mpx?
I 1080/30 tylko? Przydałoby się przynajmniej te 50-60fpsów jak nie coś w okolicach 100 przy full hd. Do tego jakiś odchylany ekranik...
samson09
03-10-2011, 18:42
Pewnie to znowu jakiś pic na wodę fotomontaż. Nie ma się co za wczasu podniecać :)
Marek Bielski
03-10-2011, 19:01
"Market price is about 300,000 yen. The announcement on October 26, released on November 24." Szykujcie 13 patoli
No to może jednak...
D800 -> mini D3x -> 13 000zł
D4 -> następca D3s -> 16 000zł
D400 -> następca D700 -> 9000zł
D9000 -> następca D300s -> 6000zł
? ;-)
najbarziej nieprawdopodobne jest 99% prawdopodobieństwa :)
przy tym kursie jena to wychodzi ok. 13tys za puszkę. Oj, chyba D700 nadal będzie się cieszył zainteresowaniem.
http://www.adobe.com/special/photoshop/camera_raw/Camera_Raw_6.5_ReadMe.pdf
adobe dodaje obsluge nikona d7100 do nowego ACR
kocudrak
03-10-2011, 20:12
No to może jednak...
D800 -> mini D3x -> 13 000zł
D4 -> następca D3s -> 16 000zł
D400 -> następca D700 -> 9000zł
D9000 -> następca D300s -> 6000zł
? ;-)
hehe..no wydaje mi się że jednak te różnice cenowe D800->D4 będą inne
jeśli D4 byłoby w cenie d3x to D800 zdecydowanie zbyt drogo...
A jeśli te jeny by się zgadzały to nie wróże megapobytu
Weźcie też pod uwagę, że NR potwierdza (na 99% ;-)) tylko dwa fakty z tej listy: 36MP i nazwę D800, nie ma słowa o potwierdzeniu informacji na temat pozostałych punktów (w tym ceny). :-) Czyste spekulacje. Przy czym jeśli okazałoby się że D800 będzie kosztował 12-13k zł to mam wrażenie że pojawi się jeszcze jedna puszka FXowa (tania).
jeśli okazałoby się że D800 będzie kosztował 12-13k zł to mam wrażenie że pojawi się jeszcze jedna puszka FXowa (tania).
6D (nikon killer) będzie czekał.
wybór będzie prosty.
6D (nikon killer) będzie czekał.
Tu słowem kluczowym jest będzie. ;-)
Tanie FXy miały być już w obecnej generacji, ale niestety. :-) Wszystko zależy od kosztów.
http://www.adobe.com/special/photoshop/camera_raw/Camera_Raw_6.5_ReadMe.pdf
adobe dodaje obsluge nikona d7100 do nowego ACR
Ktoś pomylił d z p - dyslektyk? Żadna sensacja.
Ktoś pomylił d z p - dyslektyk? Żadna sensacja.
moze, ale kompakty sa opisane jako "Coolpix P7100" a nie tylko P7100. kto wie...
samson09
03-10-2011, 21:57
może wyjdzie następca d7000, w którym wyeliminują błędy poprzednika? :)
Obecnie nowi nabywcy nie narzekają na D7000. Albo tych wad było niewiele (wiadomo, że najgłośniej krzyczy ten komu coś nie działa :) ), albo poprawiono "po cichu".
Ostatnio było na Nikon Rumours o szwedzkiej bodajże strony, oferowali kurs obsługi: D5100, D3100, D7000 i D7100. Więc może coś jest na rzeczy. Cholera, a miałem kupować D7000. Teraz pozostaje czekanie.
Pawel Pawlak
03-10-2011, 22:37
Kiedy była mowa o 2 puszkach FXowych w tym roku to było info że następca d700 nie będzie już tańszą wrtesją D4, tylko będzie kierowany do innego klienta. Teoretycznie w tym kontekście, specyfikacja d800 ma sens - D4 superszybkie 18mpix z iso jak d3s, d800 mniejszy naciska na szybkość, ale 36mpix (konkurencja 5d), d4x 36mpix, trochę poprawiony obrazek, większa szybkość + profi body.
Gęstość matrycy dokładnie jak w d7000 - czyli można się pewnie spodziewać podobnej jakości (oczywiście "przeskalowanej" do wielkości matrycy) Czyli wysokie iso nie powinno być gorszez niż w d700 (biorąc pod uwagę taką samą wielkość wydruku), niskie iso znacznie lepsze.
Powiem szczerze, że o rozdzielczość dobrych szkieł się nie obawiam, ale dyfrakcja zacznie zjadać detale już przy f7.1 (lepszy jest tylko nikon 1 - tak myfrakcja zaczyna mydlić powyżej 5.6).
Nie powiem, mnie by taka specyfikacja cieszyła. Slubnaków mniej. Bo zapewne dostaną co prawda 2 sloty kart, ale wysokie ISO nie będzie jakos lepsze, a pliki będą gigantycznie duże. Co przy 1 tys zdj ze ślubu będzie miało znaczenie.
Pod koniec roku przekonamy się jaka będzie prawda.
hostman22
03-10-2011, 23:12
to by ściągnęli d7000 z rynku, a tej puszki jest nadmiar w porównaniu z d700, ale dziw bierze bo raczej następcy w tym roku nie zobaczymy więc raczej dopiero teraz odczuwamy skutki trzęsienia, chyba...
Ale dwa razy nazwa D7100 w różnych miejscach to już wygląda podejrzanie. Do tego możliwe, że chcą ujednolicić nazwy. W sumie na D7000 zarabiają więcej niż na D700. D700 jest chwalone za wszystko, D7000 jest krytykowane za AF, chlapanie olejem i hotpiksele. Więc jest co na szybko poprawić. Byle nie zrobili tak jak Canon z 50D i 60D.
skrzynka97
03-10-2011, 23:33
to by ściągnęli d7000 z rynku,...
niekoniecznie, D5000 leży na półkach, ba, jest nadal na www.nikon..., a jest przecież D5100;
z modelem D3000 jest podobnie, bo równolegle jest D3100.
Pawel Pawlak
03-10-2011, 23:56
to samo źródło, które opublikowało specyfikację, podaje także że następca d3s ma się ukazać w 02.2012 - 18mpix, poprawiony AF, 10-11FPSów, Następcy d3x nie będzie. Czyli D800 miałby zastąpić d700 i d3x.
TomaSzSz
04-10-2011, 00:38
A co zapełniło by półkę d700 ? bo z tym 36mpix to sie nie poszaleje raczej na wysokim ISO, odpadnie im spora rzesza konsumentów, no chyba, że zdecydują się ma D3s/D4 w co troszkę nie chce mi się wierzyć. Optimum byłaby matryca 16-18Mpix FF w sumie, podobnie jak głoszą plotki o D4.
hostman22
04-10-2011, 00:40
niekoniecznie, D5000 leży na półkach, ba, jest nadal na www.nikon (http://www.nikon)..., a jest przecież D5100;
z modelem D3000 jest podobnie, bo równolegle jest D3100.
tak tylko w obu tych przypadkach zmiany, są dalej idące niż poprawa "bubla" ;). Robiąc 7100 nikon musiałby coś dorzucić extra...
tak tylko w obu tych przypadkach zmiany, są dalej idące niż poprawa "bubla" ;). Robiąc 7100 nikon musiałby coś dorzucić extra...
50/60 klatek w video? Mnie jednak by najbardziej cieszyło ogłoszenie, że wychodzi D400, takie skrzyżowanie D7000 z D300s. I nie chodzi tu o matrycę z D300 i AF z D7000 ;)
[Mariusz]
04-10-2011, 03:34
Na stronie: http://www.fotokult.pl/nikon-d800-z-36-megapixelowa-matryca/484/ pojawiły się nowe informacje o d800...
Coraz głośniej w sieci.. Na nikon rumors, również można poczytać o tym modelu ;)
W takim przypadku D700 zamiast stanieć pewnie podrożeje. To nie sprzęt dla ślubniaków czy fotoreporterów...
ja też o tym pomyślałem, że D700 zaczyna być bardzo fajną ofertą i zastanawiam się, czy nie kupić sobie drugiego. 36MB w D800 - to ile będą miały pliki RAW ?!...no i 4 zdjęcia na sekundę, to przy sporcie trochę mało. ale jakby zrobili 10/s to karta pamięci zapełniłaby się w 30 sekund ;-)...(przy rawach wielkości 48MB ;-)....).
"funkcja rozpoznawania twarzy" czyli, że tylko właściciel aparatu będzie mógł robić nim zdjęcia? coś jak czytnik linii papilarnych? mogli by zrobić funkcje rozpoznawania oka w wizjerze... ale w sumie skoro ma być wielki LCD to kto by patrzył przez wizjer ;)
Faktycznie przed D700 druga młodość jeżeli D800 byłby taki jak w tych spekulacjach...
Funkca rozpoznawania twarzy pewnie tyczy się autofocusa ;)
Jak będzie osoba w kadrze, to jako priorytet w automacie będzie brał twarz.
Hehe. Swoją drogą mogła by być opcja eye control jak w Canonie 50E. Całkiem sensownie to działa :)
Jak się dobrze skalibruje, to reaguje błyskawicznie, tylko trzeba by wtedy ograniczyć ilość pól, ale to nie problem, bo przecież można wybrać z ilu punktów ma korzystać AF :)
Ostatnio zauważyłem, że po przycięciu do 24 pól, przy śledzeniu AF i trybie automatycznym D300 mi się praktycznie nie mylił na weselu. Trafiał praktycznie bezbłędnie, o ile ktoś w kółku nie tańczył i mi nie wlazł głową przed obiektyw.
Pawel Pawlak
04-10-2011, 09:26
No jeśli "piksele" będą miały jakość d7000, to przy 36mpix, użyteczność iso 6400-25600 będzie raczej większa niż w d700. nieatey, kosztem 3razy szybszego zapychania kart pamięci, dysków twardych. I wydłużenia czasu obróbki. No chyba że nikon zaoferuje sNef-y 9mpix. Tylko ilu zdecyduję sie nakorzystanie z tak małej rozdzielczości? ;)
No przy tak wielkich plikach i wolnym trybie seryjnym będzie to alternatywa dla D3X a nie jak do tej pory D3... szkoda by było ;)
Pawel Pawlak
04-10-2011, 10:34
No przy tak wielkich plikach i wolnym trybie seryjnym będzie to alternatywa dla D3X a nie jak do tej pory D3... szkoda by było ;)
No bo teoretycznie ma zastąpić d3x-a. Generalnie, ma to sens - szybkość do studia i w plener wystarczająca + mniejszy kloc niż d3/d3x a cena niższa niż D3x. Jak sądzę, osób którym zależało na tym żeby mieć wysokorozdzielczą matrycę w taka pancernym wydaniu jak d3x było niewielu, a jeszcze mniej tych który chcieli za to zapłacić 8000$