PDA

Zobacz pełną wersję : Analogowi Ortodoksi

Strony : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125

bowie
15-01-2010, 12:32
Jak dotąd jedenastu uczestników ankiety zadeklarowało, że używa wyłącznie analoga. Jestem jednym z tych jedenastu osób i ciekaw jestem, kim są pozostali, a przede wszystkim dlaczego nie robią na cyfrze, czyżby zadziałała sławetna "magia" analoga? ;)

U mnie sprawa jest bardzo prosta, nie jestem przeciwnikiem cyfry, ale gdybym zakupił kolejne body, to żona wystawiłaby chyba moje walizki za drzwi :) Tym bardziej, że na pewno byłaby to pełna klatka, a więc D700, który kosztuje niemało... Chyba jedynym sposobem będzie zakup cyfry dla niej i pożyczanie od czasu do czasu, hehe. W sumie, nie brakuje mi cyfry, to co mam mi w zupełności wystarcza. Mały obrazek używam do slajdów, średni do czarno bieli i do slajdów także. Cyfra zapewne pojawi się u mnie w nieokreślonej na razie przyszłości, D700 będzie wtedy zapewne przestarzałą puszką :) Ale i tak analoga nigdy się nie pozbędę, amen

Rycerz
15-01-2010, 12:47
ja znam 5 osób na tym forum którzy nie wiedzą że istnieje cyfra :mrgreen::mrgreen:
ale niech sami sie ujawnią ;)

sam kiedyś do nich należałem...

szympro
15-01-2010, 13:00
Tez bym zaznaczyl ze uzywam tylko analoga, ale jakos przeoczylem ta opcje i zaznaczylem tylko ktorego body uzywam, a konkretnie dwoch. Dopiero potem zauwazylem te dwie pierwsze opcje, ale juz nie moglem wyboru zmienic :mrgreen:

2Cresky
15-01-2010, 13:12
Melduję się do raportu, ja również używam tylko analogowe body i nawet mam zamiar dokupić kolejne :)

Nie zarabiam na fotografii więc po co mam wydawać bajońskie sumy na cyfrowe FF skoro można mieć analogowy pierwowzór za 200 złotych i nawet gumy się nie odklejają ;) Jeśli do tego dołoży się sporą ilość fantastycznych szkieł za rozsądne pieniążki to żyć nie umierać.

Co do "magii" analoga to ona istnieje, ale to temat na oddzielną dyskusję.

Oczywiście nie da się być tylko analogowym w dzisiejszym świecie, dlatego jako uzupełnienie zestawu planuje zakup Sigmy DP1s w roli cyfrowego notatnika.

marcin_G
15-01-2010, 13:13
Ja analogowo ostatnio fotografuję głównie Nikonosem V :) "Na sucho" uprawiam dziwny dla niektórych mariaż D-SLR + szklarnia manulna..... I w zasadzie z optyki AF, to tylko 105/2DC mnie kręci.....

krystek
15-01-2010, 13:18
no ja ortodoksem nie jestem, ale dla siebie i wszystko co z mojej inicjatywy to film, ale jak jakias prasowka, czy inne malo ciekawe zlecenie to cyfra i bez zobowiazan..

brylek
15-01-2010, 14:30
Ja tez zadeklarowałem że mam cyfre , ale tak się składa że od około 3 może 4 miesięcy się kurzyła . Dziś ją pstrykałem . Tyle o cyfraku .

Co do analoga mam i cały czas praktycznie jest w ruchu (żona czasem chce mnie powieśic za klejnoty mówi ze drogo masz cyfre !!! ) , slajdy praktycznie no i czasem b&w . Teraz zamówiłem nowe rolki sesje i provie .

A dleczego analog ? Powiem tak , sam niewiem :-D , patrząc na zdjęcia z filmu kodak Profoto b&w żadna cyfru mu nie dorówna , takie moje zdanie . Slajdy na ekranie 2,5 m na 2,5 m powalają na kolana. Kiedys na grilu :mrgreen: , po paru piwkach kolega zapytał mnie o zdjęcia , pokazałem slajdy . Kolega kupił sobie F 801 a malpiszona odał żonie :-D.

krystek
15-01-2010, 14:49
kodak profoto bw? ostatnio przez przypadek kupilem, wiedzac ze to jakis szajs do C41 i po 36 klatkach cholernie zalowalem.. przepasc milowa miedzy zwyklymi bw, zreszta nie lubie jak mi ktos wola w niewiadomo jakiej chemii, a sam c41 nie wolam..

brylek
15-01-2010, 15:04
a co powiesz na temat FUJI NEOPAN ?

krystek
15-01-2010, 15:08
neopan acros sehr gut! do wielkiego na rolkasete najczesciej leci!

radekone
15-01-2010, 16:17
No ja jestem jednym z tych 11 bezcyfrowych.
Tak sie kiedys zlozylo przypadkowo troche. Wyjezdzalem i potrzebowalem miec aparat. Na moje szczescie kilka dni wczesniej stary kompakt wyzional ducha i pozyczylem od kumpla Pentaxa MX zeby miec cokolwiek - ot mowie, trzasne sobie filmik jak za dawnych czasow a jak wroce to sie za DSLR rozejrze, bo byl to zakup planowany od pewnego czasu. No ale jak wrocilem to juz mi sie nie chcialo cyfry kupowac.

Czasem pozyczam od kumpli jak potrzebuje ale raczej rzadko. Nie bardzo tez podobaja mi sie cyfrowe odbitki, aberracje i takie tam. No i jeszcze slajdy na scianie z wycieczek, ktorych zaden monitor nie pobije.

Pewnie kiedystam cyfre kupie ale jesli poki co moge sobie pozwolic na zabawe filmami to korzystam, b&w zreszta wywoluje sobie sam. No i przede wszystkim wieksza frajde sprawia mi robienie zdjec analogami, wiec robie :)

bobroy
15-01-2010, 18:16
U mnie sprawa jest bardzo prosta, nie jestem przeciwnikiem cyfry, ale gdybym zakupił kolejne body, to żona wystawiłaby chyba moje walizki za drzwi :) Tym bardziej, że na pewno byłaby to pełna klatka, a więc D700, który kosztuje niemało... (..) Mały obrazek używam do slajdów (..). Cyfra zapewne pojawi się u mnie w nieokreślonej na razie przyszłości, D700 będzie wtedy zapewne przestarzałą puszką :) Ale i tak analoga nigdy się nie pozbędę, amen
Kolejny zatwardziały analogowiec to ja! :-) Na dodatek 3 miesiące temu dokupiłem drugą puszkę - F100 z gripem :-)
Podobnie widzę swoją przyszłość z cyfrą, choć nie wykluczam, że być może wcześniej się pojawi. Póki mam radochę ze slajdów i póki je produkują, to nie pozbędę się moich analogów :-) a może i potem zostawię je sobie na pamiątkę :-)

brylek
16-01-2010, 00:08
a tak się zapytam oficjalnie , czy są w Irlandii koledzy z forum . Co używają analoga ?

bowie
16-01-2010, 00:27
Gwoli uszczegółowienia, bo czytając własną wypowiedź zauważyłem, że można z niej wysnuć wniosek, iż głównym powodem braku cyfry jest dezaprobata mojej żony w kwestii wydawania kasy na sprzęt. Otóż nie. Głównym powodem jest to, że cyfra nie da mi w czarno-bieli tego, co średni format oraz, że wolę oglądać slajdy, a nie fotki na ekranie komputera. Dobrze wiecie, co mam na myśli. Jedyną przewagą cyfry nad analogiem jest wygoda, szybkość, co na ten moment nie ma dla mnie większego znaczenia. Wolę dokupić szkło do średniego, niż inwestować w cyfrowe body.

baqers
16-01-2010, 21:51
Ja też fotografuję na filmach.

Dlaczego? Bo lubię. Lubię oglądać slajdy ze znajomymi, lubię wywoływać swoje filmy cz-b w łazience, lubię oglądać własnoręczne odbitki. I lubię kolory z przeterminowanego farbwelta 100 i wszelkiej maści kolorowych negatywów ( i pozytywów) fuji :)

gALL
16-01-2010, 22:02
A mnie wk...urza, ze obecnie nie mam gdzie wolac filmow.
Ostatnio cyfra, ale na szczescie nie musze potem obrabiac zdjec na kompie. Mam domowego fotoedytora.

krystek
16-01-2010, 22:06
jak to nie masz, rece urwalo? ;]

brylek
16-01-2010, 23:02
jak to nie masz, rece urwalo? ;]

zaczynam coraz częściej rozmyślać nad spróbowaniem wywołania w warunkach domowych . Czy dla zielonego jak ufoludek jest to technologia niczym z marsa ? Myślę nad b&w bo o slajdach mogę zapomnieć :)

krystek
16-01-2010, 23:07
a nad czym tu myslec? sama blone to i 5latek wywola. koreks za 10zl z allegro czy ebay, chemia, czarny brystol do wyciemnienia piwnicy i nagle masz kontrole nad kontrastem, ziarnistoscia, tonalnoscia i wszystkim czego sobie zyczysz

brylek
16-01-2010, 23:42
A jaki trzeba mieć budżet na skompletowanie wszystkiego , i czy wszystko jest bez żadnego problemu osiągalne ?

krystek
16-01-2010, 23:57
jak same blony bw z wizja pozniejszego skanowania to w 100pln sie zamkniesz. koreks mozna dostac naprawde za 10-20pln, jakis krokus 800 na poczatek wystarczy. do tego termometr do akwarium (5pln) o skali 15-30 albo wiekszej no i sama chemia, tj wywolywacz i utrwalacz - to taka podstawa. przyda sie tez przerywacz i zmiekczacz.
wywolywacz na poczatek najlatwiejszy - kodak D76, albo ilford ID11 - to samo. utrwalacz to i foma fomafix moze byc.
setki ksiazek o tym powstaly, bo temat jest szeroki i zawily jak archiwa ss, ale mozna zrobic to w banalny sposob. wiecej info: http://www.korex.net.pl/artykuly/4.html
czasy dla wiekszosci dostepnych materialow: http://www.digitaltruth.com/devchart.php
jak masz jakies pytania to pm smialo

gary
17-01-2010, 00:03
i ja od niedawna stałem się połowicznie analogowy :)
IMO nie mozna rezygnowac ortodoksyjnie z cyfry badz z analoga - raczej nic nie przebije dostepnego wysokiego iso i mozliwosci poprawek w cyfrze a z drugiej strony dreszczyku emocji i wielkosci, taniosci analoga
od jakiegos czasu analoga uzywam do zdjec codziennych a cyfry do zarabiania :)

Adams
17-01-2010, 01:07
Jestem członkiem tej "parszywej jedenastki" :-) Poza pstrykaniem na filmie to jeszcze sam te filmy obrabiam:-)

kichu
17-01-2010, 01:14
gary, czy ten Twoj contax to jest bagnet M, czy jakis ich wlasny wynalazek ? czy ew da sie do niego podpiac szkla M ?

i ja tez sie tu wpisalem, ale polowicznie cyfrowe lustro + analogowy dalmierz, choc rozwazam jeszcze analogowe lustro "F" (glownie ze wzgledu na 14-24)

gary
17-01-2010, 01:23
nie da sie niestety :)
contax sobie wymyslil swoj bagnet g i tylko zeissy pasują. jest to jedyny taki aparat - tzn system dalmierzowy z af, bez plamki.
sa szkla: 16, 21, 28, 35, 45, 90.

Keek
17-01-2010, 12:24
sa szkla: 16, 21, 28, 35, 45, 90.

I zoooooom.

gary
17-01-2010, 22:08
ano. 35-70 bodaj

kh29228
17-01-2010, 22:36
o tym Contaxie gdzieś czytałem, że to zaj*biście zaawansowana konstrukcja. autor artykułu znacznie bardziej zachwalał contaxa niż analogowe M'ki

gary
17-01-2010, 22:49
tak, zaawansowanie na poziomie nowoczesnych aparatow, mimo ze to prosty kompakt - tzn naciskasz, ostrzy af i wsio.
ma af w calkowitej ciemnosci (podczerwien), zdjecia seryjne, manual (czasy od 4 do 1/4000), Av (do 1/6000s), korekcje ekspozycji, wielokrotna ekspozycje klatki, pływającą ramkę korygującą paralaksę wizjera, blokade ekspozycji, stopke na lampę, proteze MF, magnezowa budowa, no i szkla zeissa (podobno wg testow jedne z najlepszych na swiecie). ;)
ale tak na prawde to po prostu fajny aparat na codzien ktory pieknie naswietla klatki i daje duzo zwyklej frajdy :)

pawel
19-01-2010, 05:18
o tym Contaxie gdzieś czytałem, że to zaj*biście zaawansowana konstrukcja. autor artykułu znacznie bardziej zachwalał contaxa niż analogowe M'ki
Porównywanie G2 do zwykłych dalmierzy raczej było by karkołomne, to jest bardzo specyficzny aparat. Ale świetny. Będąc dalmierzem ma w zasadzie wszystkie przydatne funkcje nowoczesnej lustrzanki (AF, szybki przesuw i zwijanie filmu). To aparat który bardzo dobrze sprawdza się w praktyce - dyskretny i pozwalający fotografować szybko.
Obiektywy to rzeczywiście pierwsza klasa, a przynajmniej 21 i 45 - z tych dwóch naoglądałem się zdjęć.
I ma jeszcze jedną dużą zaletę. Leica z analogicznie dobrymi obiektywami bardzo mocno przebija ceną Contaxa...

GeparD
22-01-2010, 03:16
a tak się zapytam oficjalnie , czy są w Irlandii koledzy z forum . Co używają analoga ?

sa, wespół z d80 używam zenita xp12

brylek
22-01-2010, 15:05
sa, wespół z d80 używam zenita xp12

a czy kupujesz moze tu slajdy ?

GeparD
22-01-2010, 21:00
niestety nie mam doswiadczenia ze slajdami, do tej pory jedynie negatyw

bobroy
22-01-2010, 23:09

to nawet nie wiesz ile straciłeś ;-)

brylek
22-01-2010, 23:16

też do pewnego czasu nie miałem styczności z slajdami , teraz tylko b&w z negatywów . Ale już lecą do mnie slajdy b&w :mrgreen:

klekacz
23-01-2010, 00:32
To ja jestem 12. :D Co do fotografii to mojego Nikonka używam czysto amatorsko. Imprezy rodzinne, jakieś wyjazdy itp... Co do wyboru to padł na analoga między innymi z powodu niskiej ceny body, ale przyznam ze "magia" fotografii analogowej działa ;) Miło jest wziąć zdjęcie do ręki i popatrzeć a nie ciągle w ten monitor... ;p Myślę, że jakaś cyfrowa lustrzanka się pojawi kiedyś w przyszłości jednak analoga również będę używał.

pat.p
23-01-2010, 01:07
Witam Panowie

Zapiszcie mnie do klubu :-)
Mam wyłącznie OM2n, do tego 28,35,50. W planach (bliskich) - właśnie Contax G2. I skaner - najchętniej Minolta lub Nikon. Podręczna cyfra - LX3 najprawdopodobniej. Wołam w łazience, odbitki przede mną :-)

Piękna sprawa

Pozdrawiam
Pat

Art_Ro
23-01-2010, 10:07
Witajcie analogowi ortodoksi, z Bowie-m na czele. Dzięki serdeczne za inicjatywę tego wątku!

Po 25-ciu latach powróciłem do fotografowania, w tym czasie zaistniała cyfra. Jako, że jestem zawodowym elektronikiem i entuzjastą mikroprocesorowych "cudeniek" w układach sterujących wszelkiej maści elektroniki - to właśnie dlatego, że nigdzie mi się nie śpieszy, wybrałem analogowe podejście do sprawy.

Prawdę mówiąc, chcę powoli nacieszyć się czarem klasycznej fotografii, a zwłaszcza możliwością naświetlania profesjonalnych slajdów i to z najwyższej półki jakościowo-cenowej. Dawno, dawno temu nie miałem takiej możliwości, bo trudne to były czasy dla fotografii, dużo i prawie wyłącznie robiliśmy na materiałach b&w, 35-cio mm filmie kinematograficznym ORWO NP7 (nominalnie 400 ASA i super wynalazcze wywoływacze rodziny FX - tak z ziarnem ogromnie dużym, jak i z "pyłeczkiem", ale bardzo ostrym) i oczywiście cała obróbka ciemniowa samodzielnie. Takie trudne wyzwania bardzo uczyły warsztatu fotograficznego, po troszę trzeba było być i majsterkowiczem i konstruktorem, i artystą oczywiście:). To były naprawdę cudowne lata, a jak bardzo cieszyły nagrody i wyróżnienia na konkursach. Dodam, że od zawsze pragnąłem mieć Nikon-a, a taki F2 z pomiarem i windą, był nawet tematem młodzieńczych snów!

A zatem, zacząłem od F80, to był w pełni świadomy wybór, po przeanalizowaniu jakości i ceny, cztery lata temu na Allegro za śmiesznie małe pieniądze kupiłem, najpierw korpus, potem zoom-a Nikkor-a 28-105 z makro możliwościami, potem standardkę 1,8/50. Poradziłem się kolegi artysty ZPAF-owca, Mietka Wieliczko z Olsztyna, niesamowicie analogowo-konsekwentnego pejzażysty, na jakich slajdach robić. Nie chciałem rozpoczynać od Velvii 50, bo wydawała mi się nienaturalnie nasycona, pozostał zatem tylko Kodak Ektachrome E100GX, lekko ocieplający. Naświetliłem około 40-tu rolek, wywoływałem w Studio AB w Olsztynie, skanowanie na labie Notitsu z rozdzielczością około 26Mpixeli z małej klatki, oczywiście jako wglądówki, dokładne skanowanie pod duże wydruki na Coolscanie 9000. Jakość bardzo zadowalająca, ale czułem, że to jeszcze nie to. Próbowałem negatywów barwnych, Portra NC160 - zawiodła moje oczekiwania, potem Fuji PRO160S - tutaj, zwłaszcza w pejzażu i makro, ogromnie pozytywne zaskoczenie, ostrość, drobne ziarno i ładna skala tonalna koloru! Ale..., slajdom profi nie dorówna żaden negatyw, to jest dla mnie całkowicie pewne! ... no chyba, że cyfra, ale tylko na dużym formacie.

Rok temu zakupiłem Mamiję 645Pro - to też konsekwentny i świadomy etap w dążeniu do doskonałości analogowej. Najciężej miał mój trzyletni komputer, gdy nagle przyszło mu zacząć obrabiać zdjęcia z formatu 6x4,5 cm, 8858x6616 pixelków, 58,6Mpixeli, o wadze 335MB w 48 bitach. Nie obeszło się bez dokupienia 4Gb Ram-u dla PS-a. Przygoda analogowa trwa nadal. Teraz dopiero będę mógł w dodatkowych magazynkach mieć i Kodaka E100G (jest super!!!) i nową Velvię 100, no i oczywiście Ilford-a HP5+ lub Deltę 3200, a w F80 tylko b&w na bardzo grube i ostre ziarno, zapewne tylko i wyłącznie Delta 3200. Srebrowe filmy będę obrabiał w wyszukanych recepturach, na pewno spróbuję też ze 100-u ASA wycisnąć maksimum półtonów w fotografii plenerowej i portrecie - wiem, że żadna konwersja do b&w z matrycy, nie dorówna dobremu negatywowi.

Odbitki na papierze robię na Endurze pro, mamy możliwość naświetlania w Adobe RGB, z profilowanych zbiorów, o szerokości 30,5 cm i 61 cm. MZ jakość jest powalająca i chyba jednak lepsza niż z profi Epsonów - no i ma ekologiczną zaletę, że nie powoduje uczuleń na chromiany, jak to czynią wydruki! Znam czar wywoływania odbitek w kuwetach, czerwonego światła w ciemni, doceniam jednak postęp technologiczny firmy Adobe i go coraz bardziej w swojej pracy wykorzystuję, a do ciemni powiększalnikowej aż tak bardzo mi się nie śpieszy:-D

Przez dwa lata podczytywałem forumowych mądrali, nie odzywałem się, ale dzisiaj swoimi wynurzeniami, to chyba tę zaległość skutecznie nadrobiłem. I do tego całą stronę zająłem - ale przecież Bowie chciał, abyśmy się przedstawili!

Serdecznie Was ANALOGOWCY pozdrawiam, Artur.

Rycerz
23-01-2010, 14:49
powaliłeś mnie tym tekstem :) ;)

montini
23-01-2010, 20:51
powaliłeś mnie tym tekstem :) ;)
no... i chciało by się te zdjęcia zobaczyć... najlepiej na papierze:)

2Cresky
23-01-2010, 21:28
Art_Ro już Cię lubię :mrgreen:

bowie
23-01-2010, 23:58
Bowie Dzięki serdeczne za inicjatywę tego wątku!

Dzieki za dobre słowo i witam na forum! Tekst rewelacyjny, wejście smoka, że tak powiem :)

yendash
24-01-2010, 18:06
Cieszę się że tu zaglądam, mam notoryczne dylematy co z tym moim foto bałaganem robić. Niemniej, dzięki analogowej grupie wsparcia czuję się lepiej:P)
U mnie cyfra odpadła i skurczyła się do kompaktu za 300 zł, jako notatnik i światłomierz czasami. Lubię mały obrazek chociaż często korzystam z mamiyi c220 a ostatnio wchodzę w 4x5. Mimo że bawię się w fotografię już 13 lat to jeszcze nigdy nie zrobiłem odbitki na barycie i to mój ... fotograficzny cel, konsekwentnie realizowany kolejnymi zakupami do ciemni.
pozdrawiam
Sławek*

Keek
24-01-2010, 19:16
...Witajcie analogowi ortodoksi ... Serdecznie Was ANALOGOWCY pozdrawiam, Artur.

Kurde. Ty istniejesz gdzies tam w rzeczywistosci?

ulv
25-01-2010, 12:50
Miałem analog, kupiłem cyfrowe lustro jak osiągnęło sensowną cenę, po czym powróciłem do analoga. Cyfra została, bo nie warto sprzedawać, a i do reporterki lepiej predysponowana, ale głównie klepię na średnim analogu, głównie czerń i biel, którą sam wołam i odbijam, sporo też koloru, ale tu tylko slajd :-)

WacekB
04-02-2010, 10:29
(...) "Na sucho" uprawiam dziwny dla niektórych mariaż D-SLR + szklarnia manulna..... I w zasadzie z optyki AF, to tylko 105/2DC mnie kręci.....

Hue, hue.. Nie jesteś jedyny z tymi manualami. Dotąd konsekwentnie unikałem zbędnej automatyki, więc i szkła mam w większości (poza jednym) manualne - do FM2 i FE2 nie kupię przecież AF!

Najlepsze jest jak pokazuję komuś zdjęcia i mówię, że robione manualem, to mało kto zdaje sobie sprawę, że tak w ogóle można :mrgreen:

alexkoz
04-02-2010, 11:24
moja droga dochodzenia do analoga była trochę pokręcona. Fotografią interesowałem się prawie "od zawsze", ale powiedzmy sobie szczerze przerażała mnie ta cala techniczna strona zagadnienia, teraz to wydaje się to trochę śmieszne, ale wtedy skóra mi cierpła na samą myśl, że miałbym się zgłębić w te wszystkie przesłony, ISO, korekty ekspozycji, filtry, ogniskowe etc. Na szczęście zaczynała się powoli era fotografii cyfrowej, i tak za niebotyczne wtedy pieniądze kupiłem sobie pierwszego kompakta, potem DSLR-a, potem był czas na kolejne aparaty i kolejne z coraz to wyższej półki z fullfrejmami włącznie. Zebrało się tego majdanu całkiem sporo. Oczywiście opanowałem równolegle całą tę technikę, co w przypadku technologii cyfrowych było ułatwionym zadaniem i za to DSLR-rom jestem naprawdę wdzięczny.
No i co ? Zacząłem się drapać po głowie, wić jak piskorz, bo zdałem sobie sprawę, że mimo posiadania bardzo dobrego sprzętu moje zdjęcia nie są wcale lepsze! Za to traciłem wzrok przed komputerem poprawiając setki RAW-ów, żeby były "doskonałe". Ślęczenie godzinami przed monitorem zaczęło przyprawiać mnie o zawroty głowy, powodując, że zamiast robić to co kocham, powoli odczuwałem niechęć czy wręcz obrzydzenie do tych wszystkich suwaczków, warstw, krzywych, algorytmów...
Sprzedałem w końcu cały cyfrowy sprzęt, wróciłem do mojego analogowego średniaka kupionego ze 2 lata temu, a ze sprzedaży sprzętu drobną sumę zainwestowałem w koreks i chemię. Poczułem się jak po kuracji odchudzającej (bez efektu jojo :) ). Poświęcam mniej czasu na "trzaskanie" wszystkiego co jest wokół, za to więcej na przeglądanie innych autorów ciekawych prac, czytaniu o fotografii i uczeniu się od innych. Zamiast gapić się w komputer wywołam sobie raz na pewien czas film w domu, albo w przypadku kolorowych oddam do labu.
Niestety w moim przypadku dużo czasu zajęło mi objawienie prostej aczkolwiek starej przwdy, że nie jest ważne czym robisz zdjęcia - sprzętem za ciężkie pieniądze czy też prostym aparatem za parę groszy - ważne jest to do co masz do powiedzenia. Oczywiście moje rozważania mają odniesienie bardziej w przypadku amatorów, entuzjastów, a nie ludzi, którzy zajmują się fotografią zarobkowo.

pozdrawiam wszystkich analogowców

radekone
04-02-2010, 12:39
Kupowalem ostatnio aparat od jakiegos fotografa z Holandii, przerzucal sie na cyfre. Pisal mi pozniej ze cieszy sie ze oba(mial dwa takie same sprzety) poszly w dobre rece: drugi sprzedal jakiemus zawodowemu fotografowi, ktory przechodzac na emeryture wyprzedal wszystkie cyfrowe graty i kupil sobie 40-letnia Bronice :)

alexkoz
04-02-2010, 12:42
Kupowalem ostatnio aparat od jakiegos fotografa z Holandii, przerzucal sie na cyfre. Pisal mi pozniej ze cieszy sie ze oba(mial dwa takie same sprzety) poszly w dobre rece: drugi sprzedal jakiemus zawodowemu fotografowi, ktory przechodzac na emeryture wyprzedal wszystkie cyfrowe graty i kupil sobie 40-letnia Bronice :)

ooo to znaczy, że się starzeję .... :D

radekone
04-02-2010, 13:03
ooo to znaczy, że się starzeję .... :D

Znaczy to tez, ze dobry sprzet mi sie trafil bo oba byly praktycznie jednakowe:)

wlopis
04-02-2010, 13:34
Za to traciłem wzrok przed komputerem poprawiając setki RAW-ów, żeby były "doskonałe". Ślęczenie godzinami przed monitorem zaczęło przyprawiać mnie o zawroty głowy, powodując, że zamiast robić to co kocham, powoli odczuwałem niechęć czy wręcz obrzydzenie do tych wszystkich suwaczków, warstw, krzywych, algorytmów...

Złapałem się na tym samym, mi jednak jest łatwiej, wynika to z kalendarza ( rocznik 54 ).
D80 mam i pewnie pozostanie do końca życia, o nowym korpusie przestałem marzyć. Cieszę się że postawiłem na szkła pełnoklatkowe. Pozdrawiam.

FunBoy
23-10-2010, 14:35
Witajcie chlopaki :) Odkopie troche watek, bo wartaloby dalej kontynuowac tradycje bratania sie naszej analogowej braci ;) Jesli chodzi o mnie, to strzelam zarowno na analogu jak i na cyfrze. Jednaze to pierwsze stoi u mnie na podium :) Ostatni rok przesiedzialem w ciemni, wiec wiekszosc zarejestrowanego materialu z tego okresu istnieje jedynie w wersji papierowej. Mam nadzieje, ze ten rok bedzie bardziej obfity w digitalizacje, gdyz pasowaloby sie w koncu ogarnac z aktualizacja strony internetowej ;) Pozdrawiam wszystkich :)

Rycerz
23-10-2010, 15:23
gdyby nie to że sam nie lubię wywoływać negatywów, a laby mnie doprowadzają do szału to bym dalej robił anlogiem...

czy ktoś chce mi wywoływac negatywy? ;) ;)

FunBoy
23-10-2010, 15:29
wolanie negatywow to jeszcze pikus... pobaw sie pod powiekszalnikiem - tam czlowieka dopiero cholera moze trafic ;)

baqers
23-10-2010, 19:09
cholera jak cholera, ale jaka potem przyjemność i satysfakcja! ;)

FunBoy
23-10-2010, 19:21
dokladnie jak piszesz baqers - pisalem to z przymruzeniem oka ;)

Trzebiatowski von Malotki
25-10-2010, 19:12
Witam.
...hmm 22 lata fotografowania i odkrycie polskiego forum Nikona i to z tak milym memu sercu tematem analogu.Pozdrawiam wszystkich braci w jedynie slusznej wierze.

ranbir kapoor
25-10-2010, 20:43
czy ja dobrze widze, masz NOCT nikkora?
pokaz co potrafi,podziel sie spostrzezeniami jak sie na nim pracuje

krzysztofz24
26-10-2010, 00:15
czy ja dobrze widze, masz NOCT nikkora? pokaz co potrafi,podziel sie spostrzezeniami jak sie na nim pracuje Przylacze sie do tej prosby. Na pewno rowniez wielu "bywalcow tego watku" chcialoby zebys skrobnal pare slow:-).

!AGresT
26-10-2010, 01:34
Ja również chętnie popatrzę.
Witamy na forum.

jazco
26-10-2010, 08:47
O! A mnie interesuje ten Fujifilm 645Zi. A zwłaszcza zdjęcia na szerszym końcu :)

dariusz_119
26-10-2010, 16:42
No to i ja opowiem swoja historię , pierwszego analoga dostałem od taty jak miałem 15 lat był to zenit 11 z tym dziwnym zewnętrznym światłomierzem . Później już poszło jak lawina .
zenity 122, 12xp, praktica MTL 5 , milnolta 505 , canon eos 500, eos 30, a teraz ten co w stopce Nikon F100 moje marzenie od wielu lat . Arcydzieło, wspaniały pomiar matrycowy , punktowy , świetny autofokus, bez zbednych wodotrysków, uszczelniony , wizjer tak duży jak drzwi mojego garażu :-) itp itp... robie na nim juz tylko slajdy których mam z 5 tyś . Fajnie tak przy piwku z zona lub kolega powspominac czasy kiedy taśma celuloidowa rządziła na całym swiecie , gdzie używało się czułość w skali DIN a nikt nie kapował co to było ASA . Ale też doceniam cyfrę , choć nie lecę na lustro bo dźwigając f100 mam juz dosyć a co dopiero jak bym zażucił sobie na szyje następny kilogram. Mam Samsunga EX1 na którym robie tylko w RAWAch i jest super . To tyle może bo juz sie rozkleiłem i zaraz sie rozpłaczę .
Stare dobre czasy gdzie dyskutowało sie przy piwku pociągając Marlboro o Proviach , sensiach , kodakach ... to moja krotka historia .
Pozdrawiam !
Analog jest wieczny !!!

Art_Ro
26-10-2010, 17:17
Witaj nam, Trzebiatowski von.....w analogowym gronie.

Znalazłem, tak na szybko, fajny teścik sprzętu ze stopki naszego nowego kolegi:http://www.momentcorp.com/review/nikon_noct-nikkor_58mm.html

maciejlondon
26-10-2010, 18:29
Witajcie.W dniu dzisiejszym dolaczylem do Waszego Zacnego Grona [analogi wiecznie zywe]-i cos Wam o sobie musze powiedziec-mianowicie-w wieku pieciu lat dostalem od ojca Druha -bo dobieralem sie do jego aparatu-i tak to sie zaczelo.
W szkole sredniej kupilem Smiene-nastepnie byl Zenit-po smierci ojca odziedziczylem Leica M 2 z 58 roku.Dokupilem do niej nowa optyke i zaczalem prawdziwa przygode z fotografia.Po kilku latach pstrykania,trafila mi sie praca fotoreportera w prasie warszawskiej-pracowalem Canonami.Los rzucil mnie na wyspy i mieszkam w Londynie.Z dawnych czasow pozostala Leica M2-w Londynie dokupilem Nikkormata ,Canona Eos 1,a teraz Nikona F4.Oto moja historia w reporterskim wydaniu. Pozdrawiam Maciej.

doktor
26-10-2010, 19:08
A już myślałem, że ten dział (w sensie analogi) to rodzinna krypta :-). Ja fotografuję zarówno cyfrą jak i analogiem. Na szczęście połowica nie próbuje wystawiać mnie z powodu sprzętu za drzwi, choć zdarza jej się pomarudzić. Zaczynałem od Zenita, najpierw E, potem TTL, potem był jakiś Canon. W pewnym momencie przesiadka na cyfrę, ale po jakimś czasie powrót. Teraz mam całą stajnię analogową: Nikona FA, FE, Nikkonmata, Yashicę 635, 124G, elektro 35 i olympusa 35 RC. Zabawa jest przednia, a mina ludzi jak zaczynasz kręcić korbką w aparacie - bezcenna. Za resztę zapłaciłem kartą ...

spiritwood
26-10-2010, 19:23
A już myślałem, że ten dział (w sensie analogi) to rodzinna krypta :-).

Dział nie umarł i prędko nie umrze, tylko nie wszyscy czują potrzebę 'wynurzania się'. ;)

Bielik
26-10-2010, 20:30
oj czepiacie się biednej cyfry, moje D40 robi piękne zdjęcia analogów jak trzeba coś na alledrogo wystawić :)

doktor
26-10-2010, 20:41
Oj, D40 robi piękne zdjęcia, mój też robił. Ale prawdziwie trendi jest wystudiowany gest naciągania migawki. Wykonany z lekkim zblazowaniem, jakby od niechcenia, nie obdarzając analoga nawet przelotnym spojrzeniem. Poza niezaprzeczalnym znamieniem rutyny działa elektryzująco na kobiety znajdujące się w otoczeniu. Sprawdź, zobaczysz :-)

spiritwood
26-10-2010, 20:54
Ale prawdziwie trendi jest wystudiowany gest naciągania migawki. Wykonany z lekkim zblazowaniem, jakby od niechcenia, nie obdarzając analoga nawet przelotnym spojrzeniem. Poza niezaprzeczalnym znamieniem rutyny działa elektryzująco na kobiety znajdujące się w otoczeniu. Sprawdź, zobaczysz :-)

Świetne!

:)

Bielik
26-10-2010, 21:06
e tam, natchnione kręcenie korbką w Rolleiflexie podnieca kobiety bardziej, pach pach, kolejne ujęcie, zgięty w pół śledzisz obraz na matówce, odcięty od rzeczywistości, prawdziwy artysta! :)

samek
26-10-2010, 21:15
Ejże artyści... lepiej jakieś fotografie pokażcie :)

Bielik
26-10-2010, 21:18
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img295.imageshack.us/img295/4424/img481.jpg)

może być? :)

samek
26-10-2010, 21:22
...może być? :)

Nie :) Bo to już pokazywałeś hihi

Bielik
26-10-2010, 21:37
ale ja je promuje, niedługo będzie wszędzie :)

no dobra, świeżynka :

źródło (http://img530.imageshack.us/img530/1936/img544.jpg)

jak skończę skanowanie małego Tri-Xa to się coś w dziale sritowym pojawi pewno.

spiritwood
26-10-2010, 21:38
Fuji Neopan 400, Nikkor AiS 50 1.4 lub Zeiss ZF 35 2.0 (nie pamiętam), Nikon F2 AS
Skanowanie jeszcze trochę mi nie idzie, ale pracuję nad tym ;)

źródło (http://img801.imageshack.us/img801/2958/f10100224.jpg)

samek
26-10-2010, 21:40
O widzicie - od razu w wątku robi się przyjemniej :)

samek
26-10-2010, 22:11
No to żebym tylko nie kłapał ozorem.
Naście lat temu było.

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/8683/jsa0087.jpg)

spiritwood
26-10-2010, 22:14
Pięknie.
Można grzecznie spytać co to za materiał jest? Czyżby jakaś Velvia?

messer
26-10-2010, 22:20
No to skoro tak, to tak.

Nikon FM2, Ilford Delta 100, Nikkor 50/2 H-C

źródło (http://galeryjka.net/basia_analog2.jpg)

Tak, mi skanowanie idzie również nienajlepiej... ale to tylko "wglądówka" miałą być. Docelowo idzie pod powiększalnik zawsze ;)

spiritwood
26-10-2010, 22:22
Tym bardziej, że na papierze jest zawsze lepiej/ładniej.
No, ale czasy zobowiązują - skanować trzeba ;)

samek
26-10-2010, 22:24
Pięknie.
Można grzecznie spytać co to za materiał jest? Czyżby jakaś Velvia?

Wstyd przyznać - nie pamiętam takich rzeczy. Na szczęście są segregatory :) I na tym slajdzie jest napisane: Kodak E100VS. Szkło? Puszka? Hmm... To było około 10-12 lat temu - jakaś Yashica wtedy była - ale jaka? :oops:

Edit:

...Docelowo idzie pod powiększalnik zawsze ;)

Oj to tym większa wtopa. :oops: Powiększalnika z osprzętem się pozbyłem około 15 lat temu. Skany i tyle.
I mówiąc szczerze nie bardzo chce mi się wracać do ciemni. Rękaw do ładowania filmów mi wystarcza i do przerzucenia do koreksu.

spiritwood
26-10-2010, 22:26
Chodzilo mi o film. Dzięki.
Yashica, czyli pewnie jakiś średniak... No tak ;)

messer
26-10-2010, 22:29

Eno; Czemu?
Y. robiła całkiem popularne małe obrazki, przecież. Sam miałem (modelu nie pamiętam)

Dziś leży u mnie Yashica Mat, ale niestety niesprawna. Noszę się z zamiarem naprawienia tego cudeńka (podobno to wykonalne) -- jak w końcu "donoszę", to wkleję jakiś skan. Może skan pozytywu :-)

samek
26-10-2010, 22:34
Chodzilo mi o film. Dzięki.

Nie - to wiem bez sięgania po segregator. Mały obrazek. Ja tylko amator i sympatyk fotografowania jestem - od kiedy pamiętam. Smienę miałem gdzieś ok. 1977 roku. Mały format wystarczał. Pierwszy swój średni wywołałem w tym roku - to na nim było.

źródło (http://img264.imageshack.us/img264/759/jsa0047.jpg)

spiritwood
26-10-2010, 22:35
Ale Samek pewnie miał Mat lub 124 ;)

EDIT

No i pudło ;)

Powiększalnika z osprzętem się pozbyłem około 15 lat temu. Skany i tyle.
I mówiąc szczerze nie bardzo chce mi się wracać do ciemni. Rękaw do ładowania filmów mi wystarcza i do przerzucenia do koreksu.

Ja powiększalnika też nie mam. Przelaniem na papier zajmują się miłe panie w Fuji, które z tej okazji serdecznie pozdrawiam ;)

.

gary
26-10-2010, 22:36
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/27-2.jpg
źródło (http://sebastianmalachowski.pl/blog/img/2009/12/27.jpg)
contax g2 i zeiss 35/2 :)

samek
26-10-2010, 22:40
Ale Samek pewnie miał Mat lub 124 ;)

EDIT

No i pudło ;)

:) No i zacząłem myśleć. Najpierw była Smiena 8M (gdzieś wsiąkła), potem Zorka 4 (mam do dziś), potem Practica PLC3 (mam do dziś), w przelocie był jakiś Fed (ale zniknął), potem była ta Yashica, potem był F90X i potem już Coolpix 5000 - więc starczy tej wyliczanki. Chyba poszperam za tą Yashica w necie :)

Edit 2

Yashica 109 :)

messer
26-10-2010, 22:42
Oj to tym większa wtopa. :oops: Powiększalnika z osprzętem się pozbyłem około 15 lat temu. Skany i tyle.

A na mnie ciemnia działa kojąco.
Na co dzień mam aż zbyt dużo do czynienia z komputerami, oprogramowaniem itd. Gdy po pracy stoję przed zadaniem uruchomienia Lightrooma czy innego PS'a - czasami zdecydowanie bardziej wolę zanurzyć się w ciemni.
Zresztą swoją ciemnię urządziłem w biurze ;-) -- więc daleko do niej po pracy nie mam.

Jest w niej wszystko co małoobrazkowemu analogowcowi potrzebne. A co najwspanialsze - jest w niej absolutna cisza, spokój i przy zgaszonym świetle - ciemność. Zdarza mi się zawijać negatyw na koreks kilka razy - ot tak, żeby dłużej sobie tam posiedzieć.

... się rozmarzyłem.
:)

A żeby tak bez sensu nie gadać tylko - Kodak T-Max:

źródło (http://wp.galeryjka.net/wp-content/uploads/2010/07/telephone.png)

spiritwood
26-10-2010, 22:50
A tu Rollei Retro 200 lub Ilford HP5 - nie pamiętam (raczej Rollei). Na bank Zeiss 35 2.0. Puszka FM3a.

źródło (http://img266.imageshack.us/img266/1226/f10300083.jpg)

EDIT

Przepraszam, znalazłem: Fuji Acros 100

samek
26-10-2010, 22:56
... się rozmarzyłem...

Mnie się jednak odechciało. Może kiedyś znów się zachce? Lubię się bawić z powrotem filmem - po paroletniej przerwie - ale do wywołania włącznie. Potem skan.

O tu pamiętam - takie rzeczy robiłem Practicą z 50 1.8 na pierścieniu.

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/333/jsa0003.jpg)

A tu Rollei Retro 200 lub Ilford HP5 - nie pamiętam (raczej Rollei)...

...Przepraszam, znalazłem: Fuji Acros 100

Powyższy Oravsky Podzamok jest na Rolleiu.

spiritwood
26-10-2010, 23:02
O widzicie - od razu w wątku robi się przyjemniej :)

Prawda? ;)

samek
26-10-2010, 23:09
Prawda? ;)

A to nie koniec - zamarzyła mi się nowa zabawka do swoich wędrówek i już czekam na 6x17 :)

Bielik
26-10-2010, 23:10
to i ode mnie jeszcze jedno. Ricoh GR1s, Tri-X 400, D-76 1+3 20min.

źródło (http://img831.imageshack.us/img831/8863/img562.jpg)

spiritwood
26-10-2010, 23:14
Przyznam, że kodakowskich B&W nie lubię. W tym przypadku akurat zdjęcie się broni, bo jest bardzo 'suche' - nie wiem za bardzo jak to wyrazić słowami. Ja z TRI-Xem miałem same porażki (tzn. trzy razy próbowałem. Później się poddałem) ;) Wiem, że to klasyk, ale mnie akurat na tym klasyku nie idzie ;(

Bielik
26-10-2010, 23:16
mam jeszcze 4 rolki do zmęczenia, na próbę go wziąłem "bo to klasyk" ;) no i to mały obrazek, chyba się z niego ostatecznie wycofam.

messer
26-10-2010, 23:18
Mnie się jednak odechciało. Może kiedyś znów się zachce? Lubię się bawić z powrotem filmem - po paroletniej przerwie - ale do wywołania włącznie. Potem skan.

Gdybyś kiedyś gościł w Krakowie - zapraszam na ciemniową sesyjkę.
Opemus zawsze gotowy (niedawno dozbrojony o EL-Nikkora 50/2.8 - cudne szkliwo).

A i koleżanki z pracy bym może namówił na pouśmiechanie się do analoga :) To byłoby co powiększać.

krolewicz
26-10-2010, 23:20
źródło (http://iv.pl/images/58454733184840149737.jpg)

canonet + jakiś ilford :D

samek
26-10-2010, 23:21
Gdybyś kiedyś gościł w Krakowie - zapraszam na ciemniową sesyjkę.
Opemus zawsze gotowy (niedawno dozbrojony o EL-Nikkora 50/2.8 - cudne szkliwo).

A i koleżanki z pracy bym może namówił na pouśmiechanie się do analoga :) To byłoby co powiększać.

W Krakowie to ja jestem co chwilę - część mojej pracy się tam toczy. A wypisana przeze mnie w profilu Wola Filipowska to 25 km od grodu Kraka - będę tam od wiosny mieszkał - właśnie dziś polał się beton w fundamenty :)
Oczywiście dziękuję za zaproszenie i mam nadzieję na skorzystanie.

Edit:
A propos Krakowa. Właśnie ostatnio na skaner kładłem filmy z festiwalu piosenki studenckiej z lat 80-tych. To jest frajda przypominać sobie stare lata :)

spiritwood
26-10-2010, 23:23
będę tam od wiosny mieszkał - właśnie dziś polał się beton w fundamenty :)

Jest późno, ale wino zawsze można otworzyć.

Albo chociaż to: (przepraszam, że cyfrą, ale nie miałem czym)

źródło (http://img840.imageshack.us/img840/6163/l1001099.jpg)

@krolewicz - też ładnie. Nie wiem czemu, ale skojarzyło mi się z Gierkiem ;) Tym Edwardem, znaczy z jego epoką :)

.

messer
26-10-2010, 23:28
W Krakowie to ja jestem co chwilę - część mojej pracy się tam toczy. A wypisana przeze mnie w profilu Wola Filipowska to 25 km od grodu Kraka - będę tam od wiosny mieszkał - właśnie dziś polał się beton w fundamenty :)

No proszę. Gratuluję "fundamentalnych decyzji".
Zaproszenie, rzecz jasna, aktualne.

źródło (http://galeryjka.net/krk_samotnosc.jpg)

samek
26-10-2010, 23:32
Jest późno, ale wino zawsze można otworzyć...

W przyszłym roku przy kominku jak najbardziej :)
Edit: lub inne napoje :)

...Nie wiem czemu, ale skojarzyło mi się z Gierkiem ;) Tym Edwardem, znaczy z jego epoką :)

:) Ciut po Gierku, ale ulice były samochodowo zdecydowanie bardziej monotematyczne niż teraz - to przy okazji wspomnianego powyżej festiwalu.

źródło (http://img522.imageshack.us/img522/6302/js000040.jpg)

messer
26-10-2010, 23:33
:) Ciut po Gierku, ale ulice były samochodowo zdecydowanie bardziej monotematyczne niż teraz - to przy okazji wspomnianego powyżej festiwalu.

O kurcze!
Świetne :-)

spiritwood
26-10-2010, 23:36
Bez papierosa? To cud jakiś ;)
Ale ułożenie dłoni zostało, hehe

samek
26-10-2010, 23:45
To był czas gdy festiwal wygrywała ta pani:

źródło (http://img193.imageshack.us/img193/7200/js000029.jpg)

A kibicowali np panowie:

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/5404/js000025.jpg)

I tu pamiętam na czym to robiłem - miałem zapasy B&W ORWO przywiezione wraz z chemią z śp. NRD. I wołałem nocami w łazience :)

spiritwood
26-10-2010, 23:47
Sikorowskiego i Zauchę oczywiście poznaję, ale Panią? Ni chu chu :(

EDIT

Eeee, czyżby Iza?

samek
26-10-2010, 23:49
Sikorowskiego i Zauchę oczywiście poznaję, ale Panią? Ni chu chu :(

EDIT

Eeee, czyżby Iza?

Renata Przemyk.

ranbir kapoor
26-10-2010, 23:49
ale sie piekny watek zrobil

na poczatek przyroda

leica MP + 35 lux ASPH

źródło (http://img716.imageshack.us/i/75690813.jpg/)

MP + stary 35 lux

źródło (http://img89.imageshack.us/i/10642772.jpg/)

MP + 35 cron

źródło (http://img10.imageshack.us/i/30242880.jpg/)

messer
26-10-2010, 23:51
ale sie piekny watek zrobil

na poczatek przyroda

Nieskromnie przyznam, że czekałem, aż się tu pojawisz.
No. To ja zasiadam i z przyjemnością czekam na więcej. ;)

spiritwood
26-10-2010, 23:54
Babcia - super!
A kiedy Ty, Mario masz czas nad morze jeździć ;)

Winston
26-10-2010, 23:55
To może ja się też przywitam..
Miło mi, jestem Maciek i lubię zapach chemii ;)
niestety posiadam też d300 i od czasu do czasu używam :P

a to z pentacona, jak widać po ramce.

źródło (http://img153.imageshack.us/i/31620012bwss.jpg/)

spiritwood
26-10-2010, 23:56
Mietall Waluś. Dobry chop ;)

Winston
26-10-2010, 23:58
Mietall Waluś. Dobry chop ;)

Mietallowi chyba bardziej podobało się z cyfry. ;]

samek
27-10-2010, 00:00
Tak - wątek sympatycznieje z każdym momentem :)
No - co tak jeszcze ktoś nafotografował w przeszłości dalszej i bliższej?
Babcia miodzio.

spiritwood
27-10-2010, 00:03
Zaraz nas jakiś mod pogoni, że to nie wątek zdjęciowy ;)
Poszukam....

messer
27-10-2010, 00:06
Zaraz nas jakiś mod pogoni, że to nie wątek zdjęciowy ;)
Poszukam....

Co nie zdjęciowy.
Forum fotograficzne, a w większości wątki o... no o wszystkim, a nie o fotografi w każdym bądź razie.

Jak rzecz stare porzekadło: Jeden obraz wart więcej niż tysiąc słów? Czy jaaaakoś tak.

No. To dla odmiany - Toruń:

źródło (http://wp.galeryjka.net/wp-content/uploads/2010/07/most-650x437.png)

FM2, chyba Volna 85/2.8 i chyba t-max...

spiritwood
27-10-2010, 00:10
Chyba Reala, ale głowy nie dam. Nikkor 85 1.4 i FM3a

źródło (http://img215.imageshack.us/img215/2450/sb0256.jpg)

EDIT

To już skanowały panie pro z Fuji ;)

samek
27-10-2010, 00:11
No to dodam jeszcze z wspomnianej Yashici coś z 1998 - Marlboro Adventure Team. Przyjemna zabawa była.

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/9753/skan504.jpg)

spiritwood - ładne ptaszysko :)

ranbir kapoor
27-10-2010, 00:14
ja to nawet dzis kupilem sobie do hassela 80/2.8 FE w dobrej cenie

hassel + zeiss 50/2.8 FE

źródło (http://img199.imageshack.us/i/h207.jpg/)

A kiedy Ty, Mario masz czas nad morze jeździć ;)
stare czasy, widzisz ze film jeszcze czarnobialy :)

spiritwood
27-10-2010, 00:16
spiritwood - ładne ptaszysko :)

El Pelicano - rodem z Santa Barbara ;)

EDIT

No i Mario wjechał z Hasselem i pięknymi dziewczynami. Dobranoc Państwu ;) ;)

samek
27-10-2010, 00:20
ja to nawet dzis kupilem sobie do hassela 80/2.8 FE w dobrej cenie...

A na FE w ogóle bywają dobre ceny?

...No i Mario wjechał z Hasselem i pięknymi dziewczynami. Dobranoc Państwu ;) ;)

A dobranoc :) też czuję się stłamszony :lol:

Edit:
A tak w ogóle to ta sesja, z której mario prezentuje foty czy tu czy na canonach, to piękna jest i tyle.

ranbir kapoor
27-10-2010, 00:26
A na FE w ogóle bywają dobre ceny?

jak sie nie ma parcia na szklo to i mozna calkiem sporo uszczknac z ceny

źródło (http://img829.imageshack.us/i/foto024p.jpg/)

obiecuje ze nastepna bedzie brzydka (dziewczyna nie fotka)

spiritwood
27-10-2010, 00:27
obiecuje ze nastepna bedzie brzydka (dziewczyna nie fotka)

Ale po co?

Dawaj ładne ;)

ranbir kapoor
27-10-2010, 00:40
chciales same ladne, prosze bardzo

źródło (http://img688.imageshack.us/i/51420359.jpg/)

spiritwood
27-10-2010, 00:44
Ale prosiłem o kobiety ;) a ten pan, nie dość, że szpetny, to się jeszcze nie ogolił ;)

Z ciekawości i poważnie już: skąd to? I też Hasselblad? (chyba też...)

ranbir kapoor
27-10-2010, 00:46
etiopia + hassel + 80/2.8

spiritwood
27-10-2010, 00:47
Film?
(choć bardziej mnie interesuje ten od pani z tattoo)

ranbir kapoor
27-10-2010, 00:54
film z tatoo nie pamietam, ale zapewne illford HP5 lub Fuji neopan 400
innych wtedy raczje nie uzywalem
teraz tylko fuji 400H i 160S

spiritwood
27-10-2010, 00:57
Ja bardzo lubię Neopany 400 i 1600. Ilforda też, aczkolwiek bardziej HP5 niż Delta (choć Deltę muszę spróbować raz jeszcze patrząc na dokonania kolego Kraftsmana z wątku o portretach z Araxa 60...
Hassel kusi, oj kusi. Nawet już film kupiłem (HP5). Teraz tylko trzeba odważyć się skoczyć z tego mostu ;)

ranbir kapoor
27-10-2010, 01:00
ja moze bede sprzedawal 110/2, daleko nie masz jak juz sie zdecyduje

spiritwood
27-10-2010, 01:04
najpierw chyba podjadę przestrzelić ten film, który kupiłem ;) Poczekamy tylko na brak deszczu... ;)

EDIT

CDN,

tylko kiedy znowu się tak zbierzemy?
Nadzieja umiera ostatnia ;)

.

sevenoo
27-10-2010, 07:53
Ostatnio niestety coraz częściej sie analog kurzy w domu z braku czasu ale moze ten wątek mnie troche zmotywuje :)

RZ67 proII + 180 f/4.5 @ T-Max

źródło (http://scieslik.com/foty/45590002.jpg)

FunBoy
27-10-2010, 12:44
kobieco sie zrobilo ;) to i ja dorzuce swoje 3 grosze :D

contax 645 + 80/2.0 na HP5+ :) btw - moje pierwsze ciemniowe boje ;)

źródło (http://img25.imageshack.us/img25/6962/img016spsrgb.jpg)

Frodo
27-10-2010, 12:46
Świetne zdjęcia wrzucacie!
Dalej proszę.

Rycerz
27-10-2010, 12:56
jak ktoś zaniży poziom to wątek skasujemy bo przecież to nie dział zdjęciowy...

;)

samek
27-10-2010, 13:01

To ja się na wszelki wypadek wyłączam :wink:

messer
27-10-2010, 13:44

No to - pszę pańśtwa - do widzenia :-)

Skan pozytywu, Mamiya RZ Pro II, negatywu nie pamiętam (Ilford pewnie, któraś Delta)
Papier: Ilford Multigrade, filtr ustawiony na półtwardo. To chyba jeszcze miałem beznadziejne filtry Fomy, które się do Multigrade zupełnie nie nadają (dopiero oryginalne filtry Ilforda dają efekty sensowne)

Generalnie głęboka szuflada...

źródło (http://galeryjka.net/b_sredni.jpg)

hudybart
27-10-2010, 13:50
e tam, natchnione kręcenie korbką w Rolleiflexie podnieca kobiety bardziej, pach pach, kolejne ujęcie, zgięty w pół śledzisz obraz na matówce, odcięty od rzeczywistości, prawdziwy artysta! :)

Podoba mi się ten opis:D:D

jazco
27-10-2010, 14:02
No to ja też.
Minolta 700si + Sigma 28-200 f/4-5,6.
Ogniskowa 135, film Superia 200. Czyli mega budżet (aparat dostałem od ojca).

Zdjęcie bardzo dawne, w sumie pierwsze które mi się spodobało.
Dawne, bo ta Pani jeszcze nie była moją żoną :)

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/4042/nk00523.jpg)

Bielik
27-10-2010, 14:07
zapraszam do świeżutkiego wątku stritowego, o TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=162613) .

doktor
27-10-2010, 16:46
Ja zabrałem swojego olka 35 rc i troche czarno bialego negatywu do azji. Zobaczymy co wyjdzie :-)

1968
27-10-2010, 21:31
To ja też dołożę tegoroczne zdjęcie.

LUBITEL 166 UNIVERSAL, FOMAPAN 200, BEUTLER (1+1+10)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/c9feccbca3b6e14bmed-1.jpg
źródło (http://images50.fotosik.pl/358/c9feccbca3b6e14bmed.jpg)

messer
28-10-2010, 15:10
No i co... umarłbył wątek? :/

Analogowcy! No halo! Niech trwa...

spiritwood
28-10-2010, 18:22
No i co... umarłbył wątek? :/

Analogowcy! No halo! Niech trwa...

Hej,
niestety nie codzień ma się nockę na rozrywki. A do mnie na dodatek przyplątała się choroba - leżę i zdycham. W niedzielę odbieram skaner, poskanuję zaległości, coś się*wrzuci ;)

Bielik
28-10-2010, 18:24
lekkie wykopaliska, ale jakoś lubię to zdjęcie. OM-1, 50/1.4, Neopan 400

źródło (http://img249.imageshack.us/img249/9951/img191.jpg)

Jakubas
29-10-2010, 00:08
To może być trochę dłuższy post o wszystkim i o niczym, ale zagwozdka jest całkiem konkretna... Ale od początku:

Ostatnio cierpię na brak weny i satysfakcji ze zdjęć. Zdarza się - niegdysiejsze hobby zmieniło się w zawód i ostatnio 95% zdjęć robię zawodowo. Z jednej strony to spełnienie marzeń (moich ;) ), ale gdzieś w tym wszystkim zgubiło się hobby, radosne, niczym nie skrępowane pstrykanie. Brakuje mi trochę tego.

Wymyśliłem, że muszę stworzyć zakątek, do którego faktury mi się nie wkradną. Wymyśliłem, że w piwnicy zrobię ciemnię, bo do analoga ciągnęło mnie zawsze, choć ze względu na koszty nie do końca mogłem sobie na niego pozwolić. Tak więc będę wywoływał filmy, by je potem skanować.

I tu pojawia się pytanie, na które do końca nie potrafię sobie odpowiedzieć - czym robić zdjęcia? Z nikona AF w stylu F100 zrezygnuję, zbyt blisko jest od tego, od czego chcę odpocząć. Średniego formatu na razie nie chcę ruszać, choć myślę, że i na niego przyjdzie kiedyś pora.

Może jakiś starszy manual w stylu FE2 czy nawet FM3a z jakąś stałką. Szkiełko na pewno bym musiał dokupić, bo większość moich obiektywów to już seria G.

Ale najbardziej kręci mnie jakiś dalmierz. M6 z Summicronem 50 brzmi fantastycznie, ale jednak to będzie sporo kosztować. Równie ponętnie wygląda G2 z Planarem 45/2.

A dalej nie wiem. Szukam jakiegoś sprzętu do zabawy, który da mi przyjemność i satysfakcję (i nie będzie zbyt wielki ;) ). Może powinienem coś jeszcze rozważyć. System mogę wybrać opierając się na czymkolwiek - oby był fun factor :) Słyszałem np że rewelacyjnym szkłem jest Rokkor 58/1.2 - moze czegoś do tego poszukać? A może jakiś Canon FD?

Póki co śledzę wątek "analogowi ortodoksi" i mam nadzieję, że ktoś wspomoże radą/pomysłem.

Pozdro :)
K

c-man
29-10-2010, 01:25
Myślę że jeśli chodzi o Nikona, to modele o których wspomniałeś będą wyśmienite - choć nie takie tanie.
Szkiełko do nich - wystarczy 50 mm i masz sprzęt idealny do celów o których mówisz...
Jeśli chcesz dalmierz - owszem, M6 to byłoby coś, ale finansowo to już nie ta półka co wcześniej wspomniane...
Zainteresuj się może Bessą R2 w zastępstwie Lajki - kolega miał, miałem to w rękach - wygląda całkiem sensownie. Z tym że, o ile pamiętam, on ją ściągał z Francji... Przy odrobinie szczęścia znajdziesz może i w Polsce (nawet na forum jest chyba trochę użytkowników tej puszki).
Jak chciałbyś dużo taniej - to jest oczywiście masa sprzętu na M42 - dobry korpus, i nie koniecznie radziecki, łatwo jest znaleźć choćby na Allegro. Szkła też są przyzwoite i tanie.
Tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=160864) kolega roztrząsał sprawę Pentaxa ME Super. Sprzęt dobry, system dobry, choć mi osobiście nie leży obsługa Pentaxowych korpusów (po prostu są dla mnie niewygodne w obsłudze, co jednak irytuje i rozprasza przy pracy).
Możesz połazić po komisach, wziąć do ręki i spróbować jak się jaką puszką pracuje. To kawał ciężkiego metalu, bryła kanciasta, pokrętła wystające i malutkie - trzeba zapomnieć o profilowanych uchwytach jak w nowoczesnym sprzęcie - i ważne (przynajmniej dla mnie) żeby wybrać coś, czym będziemy naprawdę pracować z przyjemnością, a nie ciśniemy tego w kąt ze zdenerwowania...
Powiem Ci że ja również złapałem ostatnio "ciąg na analoga" w dokładnie takim samym celu - żeby porobić coś dla siebie, dla radości fotografowania...
No i kupiłem baterie do mojego F80, który od dłuższego czasu leżał darmo w plecaku...
No ale F80 ma już profilowany uchwyt, i jest w stylu F100 - więc u Ciebie odpada ;)

szelas
29-10-2010, 07:20
Żeby wywoływać filmy pod skanowanie (tfu tfu) nie potrzebujesz ciemni.
W ogóle nie rozumiem po co babrać się w negatywy, jeżeli celem jest skanowanie.
Nie chodzi mi o to, żeby nie skanować swoich negatywów wcale, ale nie powinien to być cel sam w sobie.
Skoro już chcesz zaadoptować piwnicę na ciemnie to zrób to jak "Bóź" przykazał: powiększalnik, kuwety, lampa ciemniowa itd.
Dopiero kompleksowe działanie, od naświetlenia negatywu po wysuszenie odbitki, jest satysfakcjonującą fotografią analogową (to jest oczywiście tylko moje skromne zdanie).

Rycerz
29-10-2010, 07:23
http://www.cameraquest.com/voigtr2ar3a.htm ja bym to brał gdybym miał dziś porzucić cyfrę ;) ;)

samek
29-10-2010, 08:58
...Średniego formatu na razie nie chcę ruszać, choć myślę, że i na niego przyjdzie kiedyś pora...

A może od razu?
Kiedyś mówiłem, że do analoga nie wrócę. Wróciłem, ale nie chcę wracać do małego obrazka.
Hasselblada z serii 500 można wyszukać w bardzo przystępnej cenie. Co prawda swojego ostatnio sprzedałem, ale coś czuję, że chyba jednak znów kupię. Mam co prawda innego analoga, ale fotografowanie Hasslem jest jakieś ujmujące - wiem, to infantylny argument.

zdyboo
29-10-2010, 09:08
http://www.cameraquest.com/voigtr2ar3a.htm ja bym to brał gdybym miał dziś porzucić cyfrę ;) ;)

Ładne, ale za drogie i generuje spore koszty w postaci zakupów szklarni.

Ja zakupiłem sobie za ok 2k PLNów zestaw, który mnie sprawia wielką radość i ma zdecydowanie większy fun factor niż wypakowane pikselami puszki.
FM2n w zestawie Tropical Set (http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/Variants/index1.htm), oczywiście zbierane osobno, bo limitowany zestaw w walizeczce pewnie drogi jest i dodatkowo trudno dostępny. Do tego dokupiłem Zenitara fisza 16 mm i się bawię.
Nie używam tylko motoru, bo raz, że ciężki, dwa powiększa zestaw, do motoru dokupię sobie kiedyś FE2 i będę miał wtedy zestaw full automatik.
Na razie bawię się głownie w cz-b, a wołam w labie i skanuje. Na ciemnię nie mam warunków lokalowych, aczkolwiek chętnie bym z kimś wynajął takie pomieszczenie na przygotowanie sobie ciemni. Z tym, że ja nie mam naleciałości analogowych, przygodę z foto zacząłem od cyfry, w związku z tym nie sądzę żebym się kiedykolwiek przeobraził w nadętego bufona patrzącego z pogardą na cyfrę. :)

Jakubas
29-10-2010, 11:50
Szelas, nie będę ukrywał, że podobnie jak Zdyboo jestem dzieckiem cyfry. Co prawda moją pierwszą lustrzanką była Practika i trochę filmów nią zrobiłem, ale szybko i stosunkowo łatwo porzuciłem ją dla D70. Dopiero później bardziej świadomie podszedłem do analoga - kupiłem Nikona FA, jednak pstryka nim teraz mój siostrzeniec, więc nie będę mu zabierał. Enyłej - w ciemni nigdy nie siedziałem, negatywy zawsze mi wywoływali w C-41 i siup na płytę. Nie do końca wiedziałbym co zrobić ze zdjęciem, nie mając chociaż jego cyfrowej kopii.

Rycerz, myślałem kiedyś nad Bessą ale jedyna, która mi się podoba to niestety pierońsko droga 667...

Samek, wiem wiem, też mnie trochę kusi średniak, ale nie wiem jak się do niego ustosunkować - po pierwsze nic a nic nie znam się na sprzęcie, nie wiem czym się różnią obiektywy z migawką centralną od tych zwykłych. Boję się trochę braku pomiaru. Ogólnie nie mam bladego pojęcia, czego szukać. Inną kwestią jest, że średniak to już większy kaliber, ciężko to taszczyć ze sobą codziennie. Chociaż, gdy spojrzę na zdjęcia to ahhh... ;)

Bielik
29-10-2010, 13:26
Średni format + pełna ciemnia + Epson V500 zamiast stykówek i do netu. Hassle są śmiesznie tanie, Mamiye wszelakie można skonfigurować pod siebie, Rolleiflex daje +10 do uroku osobistego, są teksańskie leici czyli Fuji GW690 i jej wariacje, Pentax 67 z fajnymi portretówkami i 105/2.4, Plaubel Makina 67 jest absolutnym cudem, o takich potworach jak Koni-Omega nie wspominając. Ostatnie pół roku miałem parę aparatów do małego obrazka, pierwszy że niby slajdy będę robił, potem kolejny bo coś tam. Teraz to sprzedaje w cholere, bo odbitka ze średniaka zjada je wszystkie na śniadanie. Nikoniarze są silni w analogowej wierze, pytaj o wszystko ;)

!AGresT
29-10-2010, 13:31
Ja bym jednak kierował się w stronę przeziernikowego średnioformatowca - fuji GA/GS, lub idąc na całość GW/GSW.
Sam używam (stale w kieszeni) minoxa 35EL na zmianę z olympusem mjuII, jednak jakość małego obrazka przy dzisiejszych cyfrach przestaje zadowalać.

sejmajnejm
29-10-2010, 13:51
jakosc? jakosc w czym?
Zalezy co kto lubi. Cyfra moim zdaniem daje plastikowy obraz (subiektywnie!), a nie mam zamiaru/ochoty siedziec przy kompie i krecic suwakami.
Po krotkim romansie z cyfra zamienilem D700 na Hassela wracajac do fot tradycyjnej i nie zaluje. Widzialem odbitki z Portry takze z malego obrazka i dla tych kolorow warto. :-) Bierz FE2 albo Besse (zalezy co wolisz) i w droge! Canon FD tez moze byc. Sprzet na tym poziomie nie jest tutaj az tak wazny. W koncu tu nie ogladasz cholernych cropow 100%.

A>

!AGresT
29-10-2010, 14:33
jakosc? jakosc w czym?
Zalezy co kto lubi. Cyfra moim zdaniem daje plastikowy obraz (subiektywnie!)

Nawet obiektywnie - chodzi mi jednak o to, że w większości przypadków, na odpowiednio przygotowanej odbitce obrazek z matrycy będzie równie dobry jak z 35mm - jeszcze niedawno analog był zauważalnie lepszy. Średni format to inna liga. Jednocześnie koszty zakupu/używania średniaka nie są aktualnie tak zabijające jak dawniej i uważam, że jeśli myślimy poważnie o fotografii analogowej, lepszym rozwiązaniem, ze wszystkimi jego wadami, jest średni format. Sam przecież robisz haselem.

zdyboo
29-10-2010, 14:39
Teraz to sprzedaje w cholere, bo odbitka ze średniaka zjada je wszystkie na śniadanie.

jednak jakość małego obrazka przy dzisiejszych cyfrach przestaje zadowalać.

Kolega pisze o fun factor, a Wy wyjeżdżacie z jakością. :)
Chyba chodzi o coś innego niż wyścig z cyfrą o miano najlepszej jakości. Pamiętać należy, że jedno i drugie zjada wielki format. Ja jestem zadowolony z faktu, że zestaw, o którym pisałem powyżej, waży w sumie mniej niż takie D700 z 24-70. Zajmuje mniej miejsca, wizjer ma jaśniejszy i nie zwraca tak bardzo uwagi.

!AGresT
29-10-2010, 15:36
Racja.
Choć pisałem wcześniej, że na co dzień używam minoxa lub mju, a nie noszę na pasku Cambo :)
Może więc w temacie - Canonet?

Bielik
29-10-2010, 15:55
No nie przesadzajmy z tą wagą średniaka, jest najmarniej kilkanaście aparatów ważących poniżej kilograma, o milijonie starych mieszkowców nie wspominając. Jakość jest ważna, bo fun factor gdy pierwszy raz robisz odbitkę ze średniego jest gigantyczny.

Rycerz
29-10-2010, 15:56
skoro ma ładnie wyglądać i staro
to moze w tym kierunku ;) http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/ae1pgrm/images/AE1PusnavyC.jpg

zdyboo
29-10-2010, 17:27
No nie przesadzajmy z tą wagą średniaka, jest najmarniej kilkanaście aparatów ważących poniżej kilograma, o milijonie starych mieszkowców nie wspominając. Jakość jest ważna, bo fun factor gdy pierwszy raz robisz odbitkę ze średniego jest gigantyczny.

Poniżej kilograma, to waży moje FM2n z 28/2.8, filmem, paskiem i dolną częścią leather case, dokładnie to 80 gramów poniżej. :-P
Poza tym, co kto lubi. Nie zamierzam podważać jakości jaką oferuje średni format, bo tam nawet wywołany film, zwłaszcza pozytywowy, robi wielkie łał, a odbitka miażdży.
Ja sobie obiecałem, że jeśli portrety się będą u mnie pojawiały częściej niż raz na ruski rok, to sobie sprawię średniaka z jakąś fajną portretówką i tylko portretówką, żeby nie kusiło branie na miasto. Niech się modelka wygina, a ja tymczasem sobie pstryk, pstryk i tak 12 razy. :)

klocek
29-10-2010, 21:51
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum mówię ładnie Dzień Dobry wszystkim:)
I bez zbędnych ceregieli zapodaje trzy skany:

1.

źródło (http://img831.imageshack.us/i/50650007.jpg/)

2.

źródło (http://img831.imageshack.us/i/50640008.jpg/)

3.

źródło (http://img831.imageshack.us/i/02850011wb.jpg/)

Rollei 6008 80/2,8

Pozdrawiam

messer
29-10-2010, 22:15

Cześć, witaj!

Bardzo przyjemne zdjęcia. Ładny "start" (na forum, oczywiście) :-)

PS.
Trójka coś trochę straciła głowę, aaaaale. Wybaczamy :)

ranbir kapoor
29-10-2010, 23:09

widze ze zaczynasz nienerwowo, zapewne nie chcesz zeby wszystkim na dzien dobry kapcie spadly

ranbir kapoor
30-10-2010, 09:13
Wiem co pisze bo znam prace tego uzytkownika
Ten chlopak zeby zjadl na portrecie
Zeby nie rzucac slow na wiatr - jak chcialem miec swietne zdjecia mojej zuzy to poszedlem do niego

Semati
30-10-2010, 09:42
Witam. To się podłącze .Ostatnio odkurzyłem "skrzynkowca "na płyty 10x15 cm oraz psix TL .Zaczynam powrót do analoga ,ale myślę ,że cyfra pozostanie ( a w zakupie czeka D300s lub D700)

Frodo
30-10-2010, 10:50
Wiem co pisze bo znam prace tego uzytkownika
Ten chlopak zeby zjadl na portrecie
Zeby nie rzucac slow na wiatr - jak chcialem miec swietne zdjecia mojej zuzy to poszedlem do niego

No...widać, widać, że będzie co oglądać,
Mistrzu, Ty też wrzuciłbyś coś.

spiritwood
30-10-2010, 12:53

Pan z jedynki i dwójki - wypisz, wymaluj Ernest Borgnine ;)

Jakubas
30-10-2010, 14:04
Hm, nie będę ukrywał, że najlepiej byłoby zdecydować się na oba rozwiązania. O małym obrazku pomyślałem z założeniem, że będę go wrzucał do zwykłej torby jako codzienny aparat, z myślą o okazjonalnym street'cie, z odpowiednim filmem może na koncert zabiorę. Nie chce mi się biegać już z D700, trochę to jednak waży i trzeba się z tym bardziej cackać, niż ze starym analogiem. No i zostaje jeszcze kwestia szkieł - można szukać zapomnianych, magicznych rarytasów bez obaw w stylu "co ja pocznę bez AF" ;)

Ciągle gdzieś mi jednak kołacze ten średni format mimo, że to opcja spora, nieporęczna, do zupełnie innych zastosowań. Portretów raczej nie robię, choć obiecałem sobie, że kiedyś podejdę poważniej do tego tematu. A co byście polecili osobie która ze średnim formatem ma tyle wspólnego mięso z parówką? :P Oglądałem te hassle 500 - wyglądają nieźle, ale jak jest kominek, to chyba nie ma pomiaru, hm? Dla mnie brak pomiaru to już jednak trochę abstrakcyjne zagadnienie... Obiektyw 80 najpewniej, 110 jest do portretu. No i o co chodzi z tą centralną migawką?

Mavierk
30-10-2010, 15:02
Jakubas - przecież dalmierze nie muszą super drogie - m39 ma chyba najwięcej szkieł z wszystkich możliwych systemów - od lejek przez zeissy, voigtlandery, canony, jupitery, hexanony, czy nawet nikkory :D
Powiedzmy taki Canon 7 z 50/1.2.. eh.. :D

swiada
30-10-2010, 21:50
Kolego, wracając do tematu zawartego w pierwszym poście sądzę że nie wiesz co chcesz robić. Skanowanie negatywów, moim zdaniem to jest totalna pomyłka, jest taka utrata jakości że aż w głowie się nie mieści. Samo wywołanie negatywu to jest ,pikuś' cały efekt uzyskuje się pod powiększalnikiem, tam jest toorzony ostateczny obraz.

Jakubas
31-10-2010, 01:10
Racja, nie do końca wiem co robić, stąd w ogóle ten wątek... A na jakimś etapie skanować będę musiał, na jakim - jeszcze nie wiem.

c-man
31-10-2010, 01:55
Wiesz, myślę że jak już urządzasz ciemnię (bo tak napisałeś w pierwszym poście) i kupujesz analogowy sprzęt, to może jednak powinieneś zainwestować w powiększalnik...
Do wywoływania negatywów ciemnia ci niepotrzebna, koreks można załadować choćby włażąc do szafy ;) A potem już obróbka idzie normalnie, przy świetle dziennym...
Jak będziesz robił ciemnię - to pod robienie odbitek. Zainwestowanie choćby w jakiegoś Krokusa nie będzie aż tak obciążające (jeśli zrezygnujesz z tej Lajki ;)), do tego jakieś kuwetki z Allegro, lampa, choćby i samodzielnie sklecona, rupiecie typu szczypce itd... Z czasem skompletujesz sobie sprzęt, a doświadczenia - bezcenne!
Dopiero kiedy robisz sobie w ciemni własnoręcznie wywołane powiększenie typu 24x30 z filmu który również samodzielnie wywołałeś - czujesz TO COŚ... To zupełnie inne wrażenie niż oglądanie setek zdjęć na monitorze i przerzucanie ich klawiszami... W taką odbitkę wkładasz masę własnej pracy, potu - a gotowa, jest namacalnym, materialnym i niepowtarzalnym dziełem które stworzyłeś (bo każda odbitka będzie zawszę choć odrobinkę inna - to już nie powielanie cyferek...). Kiedy trzymasz swoje dzieło, jeszcze mokre, w rękach i z wypiekami na twarzy podsuwasz pod lampę żeby zobaczyć jak wyszło - uczycie jest naprawdę niesamowite - dla tego właśnie uczucia nie pozbyłem się analoga, ale dalej go trzymam - kiedyś jeszcze chce to poczuć... :)
Naprawdę daje to kupę radości.
A robienie analogiem tylko pod skanowanie, chyba trochę mija się z celem...
To takie zastępstwo cyfry. A skany nigdy Cię pod tym względem nie zadowolą - trzeba się naprawdę napocić, żeby poprawnie zeskanować slajd, potem go skorygować, wyplamkować... Możesz się zawieść...
Mój kolega, wychowany na cyfrze, kupił sobie analoga tylko po to by skanować negatywy. Szybko mu się znudziło...
Oczywiście skanować możesz jednocześnie z robieniem odbitek, żeby mieć jak prezentować swoje osiągnięcia.
Ale samo skanowanie, moim zdaniem, jest trochę bezsensowne - od tworzenia cyfrowych obrazków są cyfrowe korpusy.
Dlatego ja polecam Ci bardzo zabawę z odbitkami.
Skan z odbitki łatwiej zrobić niż z błony, no i będzie więcej lansu ;)

mpwt
31-10-2010, 02:13
Średni format + pełna ciemnia + Epson V500

Dokładnie poszedłbym w tym kierunku.

A jak pisał szelas, żeby wywoływać filmy i je skanować nie potrzebna jest ciemnia. Do piwnicy to zejdziesz na 2 min, żeby włożyć film do koreksu. W ogóle na początek zamiast urządzać ciemnie to skorzystaj z tego, że za oknem wcześnie jest ciemno i poeksperymentuj (jeśli przyjmiesz ścieżkę z robieniem odbitek własnoręcznie) po prostu w kuchni (ja tak mam). Tylko posprzątaj od razu, żeby nad ranem rodzinka się nie przestraszyła gdy wejdzie do kuchni ;)

Jakubas
31-10-2010, 11:18
No tak, trochę mi się sprawa ciemni rozjaśnia. Mam o tyle wygodną sytuację, że gdy przygotuje lokal, praktycznie całe wyposażenie biorę od kolegi, który nie ma na nią miejsca, więc teoretycznie i nauczyciel jest. A ciemnia do średniego formatu musi być inna niż do małego obrazka? Powiększalnik np?

No i co z tym średnim formatem? Tu mi ktoś musi wytłumaczyć jak chłopu na miedzy, bo na tym się nie znam. Jaki system, jakie szkło, kominek/pryzmat/ migawka itp itd... Sorry za takie przedszkolne pytania, ale to wy zaczęliście wkręcać średni format, zamiast napisać po prostu "bierz G2" ;)

kh29228
31-10-2010, 11:48
Powiększalnik musi być uniwersalny, czyli nie tylko do małego obrazka. I oczywiście w komplecie musi mieć stosowne ramki do średniego oraz optykę. Powiększamy takim szkłem jakie jest standardem dla danego formatu - 50mm do małego, 80mm do 6x6, 105mm do 6x9. Jeśli to Krokus lub Magnifax, to są właśnie sprzęty uniwersalne.

ale chyba nie ma żadnego Krokusa, który ogarnia średni format od 6x7 w górę... ewentualnie proszę o poprawienie mnie:)

Bielik
31-10-2010, 12:06
Krokus 69s ;)

O pomiarze wbudowanym bym zapomniał, Svierdlovsk 4 robi to lepiej, kosztuje góra 100pln, a po pewnym czasie będziesz robił na oko posiłkując się słoneczną 16.

Hassla kupić tanio da sie, ale najpewniej bedzie to 40 letni trup. Nawet niekoniecznie z wyglądu, bo siedział całe życie na statywie w studio i przerobił milion rolek. A naprawy są drogie.
Jeżeli chcesz kwadrat to polecam zwykły kominek, w prawdzie obraz jest odwrócony stronami, ale idzie sie szybko przyzwyczaic.
Jeżeli chcesz go nosic przy sobie to Mamiyi RB i RZ nie polecam, oczywiście można, ale nie gdy ma wisieć na ramieniu.
Można upolowac w ładnym stanie wszelkie Bronici, ETRSi (6x4.5) SQ-Ai (6x6) GS-1 (6x7). System jest martwy, ale to samo mówią o analogu.
Z nówek są Araxy, które tom opisał w wątku obok.
Jest Pentax 6x7 jeżeli chcesz aparat kształtu lustrzanki, ma pryzmaty z pomiarem.
Są dalmierze średnioformatowe, Fuji i Mamiya.
No i oczywiście Rolleiflex, starsze dwuobiektywowe i nowsze modularne jak Hassle.

Ja oczywiście polecam Rolleiflexa, ale to moje zboczenie. Jest lekki, mechaniczny, ma piękne szkła i jeszcze piękniej wygląda.

Nemeth
31-10-2010, 14:06
A gdyby ochota naszła na coś większego niż średni to czym się w ciemni bawić?

Bielik
31-10-2010, 14:40
Durstem Laborator, mam do takiego dostęp i przez niego korci mnie żeby wielki format kupić.

pacyf
31-10-2010, 18:49
... z tego wszystkiego chyba sprawie sobie GW690 na gwiazdkę :p

Marco665
02-11-2010, 09:33
Nie wypełniałem ankiety, ale też używam tylko analoga. Powody mam dwa - pierwszy to kwestie finansowe, do moich starych, manualnych szkieł bez procesora potrzebne jest body za niemałe pieniądze, żeby miało jakiekolwiek pomiary (ok, jasne, że da się założyć Ais do D40 ale zrobienie sensownego zdjęcia tym zestawem to masakra). Drugi powód to autentyczna magia i przyciąganie. Daleko mi w mojej wiedzy i umiejętnościach do większości z Was na forum, ale na ostatnich warsztatach portretu (pierwszy raz używałem lampy błyskowej, do tego jeszcze w pierońsko ciemnych pomieszczeniach, więc nie wiem czy cokolwiek wyjdzie) zauważyłem jak bardzo różni się proces wykonania zdjęcia i jak bardzo różni się współpraca z modelką w przypadku cyfry i analoga. Zaznaczam, że wszystkie zdjęcia robiłem bez jakiejkolwiek automatyki, więc zanim wsio ustawiłem to była okazja, żeby sobie trochę pogadać z dziewczęciem :). A'propos to analog ma w sobie magię bo na tychże warsztatach pojawiłem się z F90x, w porównaniu z D300, D700 i innymi cudami techniki wypada raczej blado, ale miałem wrażenie, że moja stara i podniszczona puszka budziła zainteresowanie (zwłaszcza dwóch młodziutkich i ślicznych dziewczyn, które mi potem trochę pozowały :) ).

Aha, jeszcze jeden argument, w ramach eksperymentu zrobiłem pożyczoną cyfrą kilka zdjęć slajdów rzuconych na ścianę. Jakby jej nie ustawiać to nie dała rady odwzorować głębi kolorów (pomijam mój skaner, który wypada wręcz tragicznie bo poza brakiem tejże głębi niemożliwe jest uzyskanie ostrego skanu z dia).

Aczkolwiek powiem Wam, że cyfra kusi tą możliwością szybkiego podglądu - "wyszło czy nie wyszło". Jakby nie porównywać to cyfrówki nie dorównają analogom w jednej kwestii na 100% - dźwięk. Sam odgłos przesuwu filmu to czysta magia.

1968
04-11-2010, 15:45
... Jakby nie porównywać to cyfrówki nie dorównają analogom w jednej kwestii na 100% - dźwięk. Sam odgłos przesuwu filmu to czysta magia.

Dla mnie dźwięk klapnięcia lustra (i migawki) w aparacie cyfrowym, kojarzy się z zamknięciem pokrywy deski klozetowej.

Już stare manualne Nikony przyjemniej brzmią.

sevenoo
04-11-2010, 15:47
mnie to bardziej kręci odglos podnoszenia lustra w RZ za pomocą tej calkiem pokaźnej "wajchy" :)

bogdi64
06-11-2010, 15:34
i ja miałem okazję "zakupić" zacnego analoga z końca lat 80 marki nikon - aparat który nigdy nie był aparatem "uznanym", raczej traktowanym po macoszemu i z uśmiechem, jednak ma pewne zalety (zwłaszcza dziś), więc został założony pierwszy film i zrobiony test (światłomierz, af - którego i tak nie będę używał i "trzymanie" czasów) - parametry trzyma pięknie, światłomierz "gada" prawdę co przy trzy polowej matrycy :) w dzisiejszych czasach brzmi troszkę jak bajka z innej epoki, efekty poniżej

1 - obiektyw DX tamron 11-18 - ustawione było pomiędzy 13-14mm i okazuję się szkiełkiem użytecznym nawet dla filmu
źródło (http://img230.imageshack.us/i/111801.jpg/)

2 - szkiełko typowo analogowe adaptowane do cyfry (ciekawe czy nikon produkując to szkło myślał już o wejściu cyfry) - ale pokazuje tu swój urok

źródło (http://img248.imageshack.us/i/401kt.jpg/)
testy przeszły pomyślnie, więc już kolejny zakup filmów i aparat zostaje aparatem "rodzinno-wyjazdowym" a co niech ludziska się dziwią na widok "dziwaka"

Rycerz
07-11-2010, 21:14
hallo? nie skończyły się wam chyba skany? ;)

Nemeth
08-11-2010, 00:19
A ja nabyłem takie cudo ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/3812351680_154b0ccce6-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2503/3812351680_154b0ccce6.jpg)

Tylko nr seryjnego nie umiem znaleźć :D

conik
08-11-2010, 00:26
czy ta alfa to "polowkowiec"?

krzyzne
08-11-2010, 00:47
hallo? nie skończyły się wam chyba skany?
coś tam zawsze się znajdzie :P

źródło (http://maciejzysk.com/photo/b04.jpg)

tomwidlak
08-11-2010, 03:55
Skany nigdy sie nie koncza :D

źródło (http://lh3.ggpht.com/_ErWqx7ONcy0/TNdXjTPa57I/AAAAAAAAh1s/0jmj48WyTws/s800/IMG012994.jpg)

źródło (http://lh5.ggpht.com/_ErWqx7ONcy0/TNdXwYnYqPI/AAAAAAAAh1w/Afy_qD3qN6E/s800/IMG012996.jpg)

źródło (http://lh3.ggpht.com/_ErWqx7ONcy0/TNdX4pTFX6I/AAAAAAAAh2Q/DsLjhRgsTg4/s800/IMG013006-Edit.jpg)

źródło (http://lh6.ggpht.com/_ErWqx7ONcy0/TNdX9NX-wdI/AAAAAAAAh14/4wOW0y3LchE/s800/IMG013049-Edit.jpg)

Rycerz
08-11-2010, 09:45
ja też mam skan ;)

http://i56.tinypic.com/s1qjoo.jpg
źródło (http://i56.tinypic.com/s1qjoo.jpg)

Gundrum
08-11-2010, 12:23
Mój pierwszy raz (wywołałem to parę miesięcy temu ale teraz dopiero dorobiłem się skanera) - fomapan 400 w d-76. Teraz umiem to lepiej zrobić, ale mam do tego zdjęcia wielki sentyment.

źródło (http://iv.pl/images/70470099747267592951.jpg)

axer
08-11-2010, 15:07
To i ja coś z Diafine wrzucę. Neopan 400@800, wołany wedle ulotki:

źródło (http://cichno.pl/nikon/diafine.jpg)

Rycerz
08-11-2010, 15:13
witamy cię ;) tylko nas nie przygnieć swoim wielkim formatem ;) hi hi

messer
08-11-2010, 16:12
witamy cię ;) tylko nas nie przygnieć swoim wielkim formatem ;) hi hi

A ja bym właśnie chętnie obejrzał "dużego" axera.... ;)

conik
08-11-2010, 16:12
neopan i takie paskudowe ziarno? no chyba ze po skanowaniu przeostrzyles za mocno

messer
08-11-2010, 16:18
neopan i takie paskudowe ziarno? no chyba ze po skanowaniu przeostrzyles za mocno

Z tego co zrozumiałem - forsował go z 400 na 800. To też raczej nie pomogło...

conik
08-11-2010, 16:20
raz ze neopan dwa ze diafine imo to ziarno przy takiej kombinacji az takie nie powinno byc

Rycerz
08-11-2010, 16:24
A ja bym właśnie chętnie obejrzał "dużego" axera.... ;)

ale kto potem będzie miał odwagę pokazać swoje maluchy :-P
hi hi

axer
08-11-2010, 16:33

Nie pamiętam, czy tę miniaturkę ostrzyłem. Poniżej wycinek skanu w 2000dpi, bez wyostrzania.

źródło (http://cichno.pl/nikon/diafine_crop.jpg)

Ziarno wyszło jak dzwon, do tego ta kombinacja film - wywoływacz bardzo podbija kontrast. Wygląda na to, że trzeba naświetlać go na 1600. W lodówce czekają na wymoczenie dwa Neopany tak właśnie naświetlane, zobaczymy co z tego wyjdzie.

conik
08-11-2010, 18:38
kilka klatek z fomapana200 i yashiki 635, skanowane jesli dobrz epamietam chyba na canonie 8tysiecy costam;)
wygrzebane z szuflady
http://digifoto.pl/forum/2690297552_3429d0a85f_z.jpg

http://digifoto.pl/forum/2690303428_7eddd48274_z.jpg

http://digifoto.pl/forum/2690309158_25515f751f_z.jpg

http://digifoto.pl/forum/2690315772_860545cdd9_z.jpg

conik
08-11-2010, 18:58
anyway jeden z moich ulubionych aparatow...niesamowicie plastyczny obiektyw yashikor 80/3.5....byly tez z yashinonem ktory jest bardziej popularny w Y-Mat...znawcy gadaja ze yashinon jakby lepszy....ja nie zauwazylem specjalnej roznicy

1968
08-11-2010, 22:20
conik - coś w tym musi być, ja też lubię trójsoczewkowe obiektywy.
Mają one inne, ładniejsze dla oka, przejście z ostrości w rozmycie, w przeciwieństwie do tego co oferują Tessary.

NBA
08-11-2010, 22:24
No żeby nie było i ja coś pokażę...

Jedna klatka z reportażu...

F801S/50/1.4D/Rollei Retro 100, ID

źródło (http://img213.imageshack.us/img213/8521/img031mal.jpg)

A Yashiki fajnej sam szukam:)

Gundrum
08-11-2010, 22:42
Janusz Korwin-Mikke?

NBA
08-11-2010, 22:49
Janusz Korwin-Mikke?

Wielkanocny przebieraniec:)

conik
08-11-2010, 23:33
bardzo pozytywne;)...ale sie nei liczy bo maly obrazek:P

NBA
08-11-2010, 23:53
nei liczy bo maly obrazek:P

:(... Kupiłbym mamiye... 645... ale mnie nie stać... Z reszta i koreks trzeba większy...:) Nieekonomiczne to...

igg
09-11-2010, 00:09
Dziarski Gość, i jest błysk w oku!

conik
09-11-2010, 01:05
e tam koreks wcale nie wiekszy...ja tam mam chytra metode zeby do mojego kaisera wpakowac dwie 120 na raz;) chemii idzie tyle samo co na dwie srolki 135;)

conik
09-11-2010, 01:06
jakis szybkostrzelny aparat miales;) tak na oko ze dwie klatki na minute;)

samek
09-11-2010, 01:09
Detektyw Rutkowski w akcji...

Ten gość mi kogoś przypomina :)

messer
09-11-2010, 01:42
Oj nie wiem czy rzeczony "Rutkowski" byłby szczęśliwy gdyby się dowiedział, że facjata jego przyozdobiła ten wątek.... chyba, że to ustalone :-)

Gundrum
09-11-2010, 08:58
Od niedzieli męczę się ze skanowaniem. Nigdy tego nie robiłem. Mimo starań skany wyglądają zupełnie inaczej niż odbitki. Moglibyście drodzy Ortodoksi zerknąć i sprawdzić czy to wygląda jakoś znośnie?

KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163875)

wlopis
09-11-2010, 10:29
Od niedzieli męczę się ze skanowaniem. Nigdy tego nie robiłem. Mimo starań skany wyglądają zupełnie inaczej niż odbitki. Moglibyście drodzy Ortodoksi zerknąć i sprawdzić czy to wygląda jakoś znośnie?

KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163875)

Jak na pierwszy raz to bardzo dobrze :), w ogóle udane skany i sesyjka.

doktor
09-11-2010, 17:40
Większy koreks na 120, eeee nie prawda. Do małego wchodzi 2x 135 albo 1x 120. Jak sie zatnie klisze to wejdzie 2x 120, tylko nie można za bardzo rozcieńczac wywoływacza. Swoją drogą y635 ma bardzo mily obrazek. Taki mniętki. Kurcze zaraz ekonet mnie skarci. :-)

conik
09-11-2010, 18:30
Z wsadzaniem do koreksu 2x120 jest tak ze na koncu filmow 120 jest taki kawaleczek tasmy ktora film jest przytwierdzony do papierowego podloza....delikatnie do odklejamy nie urywajac w pierwszym wsadzanym filmie i doklejamy don drugi....do kaisera wlaza elegancko dwie sztuki....trzeba tylko pamietac o chemii ...filmy 135 maja mniej wiecej taka sama powierzchnie jak 120 wiec rozcienczenie chemii nalezy stosowac takie jak dla 2 filmow 135.

Foto7
09-11-2010, 19:51
Jak wiadomo oprócz nas też Japończycy lubią fotografować a czym to sami zobaczcie :)
http://tokyocamerastyle.com/

Przy okazji można zobaczyć i poznać modele aparatów jakie się tylko ze słuchu znało ;)
Pozdrawiam

Piotr.S
09-11-2010, 20:43
Osobiście leczę przesycenie cyfrą Nikonem F3, pancerny i inspirujący.

zdyboo
09-11-2010, 22:09
Z pewną taką dozą nieśmiałości, bo żaden ze mnie ortodoks, ale pod wpływem tego właśnie wątku zdecydowałem, kupuje koreks, chemię i resztę klamotów. Zaczynam zabawę w samodzielne wołanie. :)
Póki co jeszcze z labu: HP5+ naświetlany przez Nikkora Ai 28/2.8

http://tomzych.com/pictures/forum/inne/01_14.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/inne/01_14.jpg)

Jakby kogoś interesowało więcej zdjęć z Prachovskych Skal, to zapraszam na stronę (http://tomzych.com/10_10_23_prachovske_skaly/index.html)

spiritwood
09-11-2010, 23:16
Zdyboo, bardzo ładny kręgosłup ;)
Koreks, chemia i skaner - to jest (wbrew pozorom) dobry zestaw ;)

Trzebiatowski von Malotki
10-11-2010, 00:01
Przylacze sie do tej prosby. Na pewno rowniez wielu "bywalcow tego watku" chcialoby zebys skrobnal pare slow:-).

Witam.

Dziekuje za mile przywitanie,wszystkich zainteresowanych NOCTEM i Fujii postaram sie usatysfakcjonowac i odpowiedziec na wszystkie pytania zwiazane z tym sprzetem.Na ten moment jest to niestety niemozliwe,przebywam w Hiszpani w Santiago de Compostella za ok.miesiac wracam do Polski a potem jeszcze miesiac i do pracy do Chin gdzie spedzam dziesiec miesiecy w roku.I wlasnie z Cantonu gdzie bede mogl w pelni korzystac z archiwum, postaram podzielic sie moimi doswiadczeniami.
Pozdrawiam.

Shah
10-11-2010, 11:47
Osobiście leczę przesycenie cyfrą Nikonem F3, pancerny i inspirujący.

Mam go w planach. Z motorem.

Rycerz
10-11-2010, 11:55
z motorem?
ja odwrotnie- wolałbym coś z ręcznym przesuwem filmu bez zadnych niepotrzebnych ułatwień ;)

ale nie mogę się zdecydować ;)

Shah
10-11-2010, 11:56
z motorem?
ja odwrotnie- wolałbym coś z ręcznym przesuwem filmu bez zadnych niepotrzebnych ułatwień ;)

Jest na aukcji taki jeden właśnie z motorem w dobrej cenie dlatego mam na niego ochotę.

Rycerz
10-11-2010, 12:08
wiesz że w 1995r używany F3 kosztował 25mln starych zł ;) [ 2500 nowych zł] ?

Shah
10-11-2010, 12:09

A tego nie wiedziałem. Ciekawe :)

zdyboo
10-11-2010, 12:15

A wiesz, że na naszej giełdzie w styczniu był F3 HP z motorem i pionowym spustem za 600 albo 800 PLNów. :)
Ja wtedy z tego ogłoszenia łyknąłem FM2n z MD-12 i CF-27 za sześć stówek i jeszcze było FE2 + MD12, też za takie same pieniądze. Cały szpej w stanie sklepowym i w ekstra gangsta czarnym wykończeniu.

Rycerz
10-11-2010, 12:20
nie denerwuj ludzi ;)

sejmajnejm
10-11-2010, 13:29
f3 z motorem akurat bym unikal lub dobrze najpierw sprawdzil czy nie jest rozjechany/zajechany mechanizm naciagu filmu. Poza tym to dosc ciezkie bydle, wiec jest co dzwigac i bez motoru. ;-)

A.

sztefanek
10-11-2010, 14:26
To zależy kto co lubi.To ja łyknąłem w ciemno tego F3 z motorem w styczniu:mrgreen:.Stan niemalże sklepowy,aż szkoda używać.Jak do tej pory to zrobiłem nim jeden film na ślubie u znajomego.36 klatek na cywilnym to i tak dużo za dużo :grin:.Do zwykłego fotografowania używam innego F3 z motorkiem,z zewnątrz zajechany strasznie (wielokrotnie zaliczył glebę),ale sprawny w 100%.Posiadam go już osiem lat i mam nadzieję,że posłuży mi jeszcze trochę.Fakt,niegdyś popsuł mi się pomiar światła i wypadł przycisk pamięci pomiaru lecz z przesuwem filmu nigdy nie miałem problemu.Jak komuś nie podoba się szybki i bardzo głośny transport filmu to może zawsze odczepić md4 i aparat zmienia się w ciche,pancerne maleństwo.Szczerze polecam ten model nikona ludziom,którzy wiedzą czego potrzebują od aparatu,a ten ma wszystko.O ile się nie mylę to w roku 1998 nowy korpus nikona w polskiej dystrybucji kosztował przeszło 6 000 pln co było równoznaczne z dziesięcioma moimi miesięcznymi pensjami.Podsumowując:spełniajcie swoje marzenia bo życie ucieka.Za to teraz mi się śni mamiya7 załadowana ilfordem hmmmm....

Piotr.S
10-11-2010, 19:15
Hmm i jak tu tego "diabła" nie lubić? Szczególnie wersję HP - bo zakładam że wielbiciele takich staroci to 50+ (okulary)

Skibek
12-11-2010, 23:24
Ja też również gustuję w "analu".
Aktualnie kliszuję na: F5, Zenit 122, Pinhole na engine CMEHA.

jazco
14-11-2010, 11:17
na allegro jest koleś, który sprzedaje P6 po CLA z gwarancją pół roku . tylko drogo dość (jak na P6)

conik
14-11-2010, 12:43
P6 krotko mowiac sa mocno preszacowane w tej chwili. To mialby byc dodatek do fajnego biometara z ktorego robie tilta do mojej D700;)

sztefanek
14-11-2010, 13:38
Dlaczego od razu okulary?Czyż nie wygodniej kadrować widząc całą matówkę w wizjerze nie dociskając gałki ocznej do szkła tak jak to jest w D700 z DK-17?Kadrując nikonem F3HP można przy okazji obserwować otoczenie i przewidzieć zmianę obiektów ruchomych stosunkowo wcześniej.Oprócz tego możemy łatwo i szybko zdjąć pryzmat i strzelać z "partyzanta" w tłumie czy pociągu.Mało kto wtedy podejrzewa nas o "kradzież obrazków".

Semati
14-11-2010, 13:49
Oooo to nie tylko mnie tyka ten problem....No ja już odkurzyłem psixTl i kamerę 10x15 cm... co do ciemni to się zastanawiam cały czas,ale chyba jednak będzie po bożemu tzn. kuwety ,itd. itd.

Tylko czas......

Gundrum
14-11-2010, 14:49
Mam p6 kupionego przypadkiem (wylicytowałem i niechcący wygrałem aukcję), przerobiony na 645, wiosną miał regulację migawki, z niezależnym naciągiem filmu, zrobiłem nim jedną rolkę tylko i działa sprawnie, ale gwarancji nie dam. Aparat bez pryzmatu ani kominka (goła matówka), za to z biometarem 80.

conik
14-11-2010, 15:17
biometara mam (nowizna jak z fabryki;)) a od 645 wolalbym kwadrat

Gundrum
14-11-2010, 15:41
Ja od wczoraj mam sonnara 180 w stanie fabrycznym i przejscowke do mamiyi :) Musialem sie pochwalic.

doktor
14-11-2010, 16:13
Swego czasu kupiłem FA i baaardzo mi pasuje. Ale jeśli na film 35 mm to może olek 35rc. Malutki dalmierz z manualem i stalym szkielkiem 45 f2.8. Problem może być jak kto ma grube paluchy :-). A z średniego formatu za niewielkie pieniądze jessica 124 mat. Mnie bardzo pasuje.

plandeka
14-11-2010, 16:48
To i ja się przywitam ;)
Można powiedzieć, że jestem dzieckiem cyfry. Ale od kiedy w moje łapska trafił nikkormat FTn, cyfrowego nikona używam sporadycznie - częściej jako precyzyjny światłomierz ;) Posiadam również m.in. Psixa z biometarem, [...]

Rycerz
14-11-2010, 17:03
ja tylko przypominam że to nie giełda i takie bezpośrednie pytania i propozycje sprzedażowo-zakupowe będa wycinane, podoba mi się wątek więc proszę nie stawiać mnie w niezręcznej sytuacji ;)

plandeka
14-11-2010, 17:11
w porządku, już więcej się nie powtórzy ;)

Piotr.S
14-11-2010, 18:37
Panie "sztefanek" o czym napisałem?. Pryzmat do F3 w wersji HP pozwala okularnikom cieszyć się 100% wizjerem bez zdejmowania okularów, po to został zaprojektowany. I dlatego go lubię, bo jestem okularnikiem.

Mavierk
14-11-2010, 18:46
kurde... nie dość, że cyfra wielka to jeszcze analoga olbrzymiego checie? Rzeź...
Kupiłem sobie minolte XD-5 i muszę przyznać, że i tak jest za duża :)

conik
14-11-2010, 19:01
Rycerz ja juz zwracalem uwage na idiotyzmy na gieldzie gdzie np ogloszenie o checi zakupu aparatu innego niz Nikon nie moze sie ukazac (inny = np dowolny srednioformatowy analog) i na fakt ze sa rowni i rowniejsi w tematach sprzedazowo zakupowych

Rycerz
14-11-2010, 19:45
nie narzekaj, twoje ogłoszenie o zamianie na średni format jakoś się ukazało

Piotr.S
14-11-2010, 19:50
No proszę. Nie jestem sam

conik
14-11-2010, 19:58
ale juz ogloszenieo checi zakupu sredniego formatu nie.
IMO w tym przypadku jesli chodzi o gielde powinno byc okienko dla ludzi ktorzy uzywaja srednio i wielkoformatowego sprzetu na rowni z cyfra i aparatami maloobrazkowymi nikona.

mibartek
14-11-2010, 20:09
ale juz ogloszenieo checi zakupu sredniego formatu nie.
IMO w tym przypadku jesli chodzi o gielde powinno byc okienko dla ludzi ktorzy uzywaja srednio i wielkoformatowego sprzetu na rowni z cyfra i aparatami maloobrazkowymi nikona.

w głowach Wam się poprzewracało :-P zaraz będziecie chcieli jeszcze okienko Canona i Sony do kompletu :mrgreen:

żeby nie było całkiem offtopu to ja też uważam, że P6 za drogo chodzi teraz na allegro. Już wolałbym dołożyć stówkę czy dwie do Kieva 88.
mnie to ogólnie męczy już długo Pentax 645, ale jednak to nie 6x6 ani 6x7.

Rycerz
14-11-2010, 20:39
przyznam się ;) że długo mi ostatnio chodził po głowie powrót do analoga, ale się wyleczyłem póki co ;)
natomiast postanowiłem pozostać przy cyfrze ale ze starymi świetnymi manualnymi szkłami ;) żeby poczuc się trochę "zacofanie"

proszę nie psujmy fajnego wątku giełdowymi dywagacjami :(