Zobacz pełną wersję : Analogowi Ortodoksi
czy pierwsze zdanie Pana Kena
On tez pisze ze Mamiya 7 jest najlepszym aparatem na swiecie. A sami mielismy pokaz mamiyowego bokehu wczoraj ;)
pastwisko
31-01-2012, 16:14
a jak ustawiasz nim ostrość manualnie?
koło nastaw w G1 jest na górze lub z przodu w G2 - tak elektronicznie to sie dzieje z pomiarem odległości - ale to nie jest wykładnikiem czy aparat jest dalmierzem przecież - to np body nikona d700 z obiektywem G nie jest lustrzanka tylko kompaktem bo nie mogę przestawić przesłony na obiektywie ??
t.chadzinski
31-01-2012, 16:18
ale tak poważnie czym się rożni od leica czy bessy ??? tym ze AF, a co poza tym ?
bessa, rozumiem któraś z bagnetem M, różni się od leiki ceną ;D
AF?
Chyba że o AE Ci chodziło, bo z lejek tylko M7 ma ae, a bessy trzy są z opcją automatu.
podniecam sie niezdrowo lejką i contaxem
swojego czasu nawet kupiłem dalmierz agfy
który leży i służy jako przycisk do papieru
chyba nie ogarniam ręcznego ustawiana ostrości
chyba powoli starzeję się, oczy już nie te,
nfz nie chce wymienic ich na nowe
p.s. ostatnio podpiąłem f801 z nikorem 70-200/2.8
ogarnąc dwa pieścienie, zoomowyi ostrości
nie dałem rady :(
p.s. jeśli chodzi o cycki to dobrze je widzę :D
t.chadzinski
31-01-2012, 16:21
dalmierz to najpiękniejsza forma aparatu :)
uświadomiłem sobie jak sprzedałem ql-17
dlatego niedawno stwierdziłem, że chcę leikę, bessa wydaję się być ok, ale nie ma porównania.
a wg. mnie szkła sa najważniejsze co to za róznica jesli podepniesz tego samego zeissa do leica i bessy ?? czym sie beda różniły zdjęcia jeśli to samo i tak samo zrobisz??
pastwisko
31-01-2012, 16:26
koło nastaw w G1 jest na górze lub z przodu w G2 - tak elektronicznie to sie dzieje z pomiarem odległości - ale to nie jest wykładnikiem czy aparat jest dalmierzem przecież - to np body nikona d700 z obiektywem G nie jest lustrzanka tylko kompaktem bo nie mogę przestawić przesłony na obiektywie ??
D700 jest lustrzanką bo ma lustro :)
No dobra niech sobie jest dalmierzem, ale dalmierzami Lejki czy Bessy to ma w praktyce niewiele wspolnego. Zapytam inaczej - ostrzyłeś kiedyś takim dalmierzem?
a wg. mnie szkła sa najważniejsze co to za róznica jesli podepniesz tego samego zeissa do leica i bessy ?? czym sie beda różniły zdjęcia jeśli to samo i tak samo zrobisz??
Ergonomią, obsługą, funkcjami, parametrami, wykonaniem... Szkła naswietlą film tak samo jesli tylko o to ci chodzi.
tak leica m6 i zgadzam sie nie ma nic przyjemniejszego ....
nie zmienia to faktu ze system G to dalmierz pełna gęba
t.chadzinski
31-01-2012, 16:29
ale leica ma tą czerwoną kropkę, której bessa nie ma ;)
poza tym bessy są brzydkie a leiki ładne :)
pomijając walory estetyczne - plamka... chociaż to podobno ikon ma najlepszą
D700 jest lustrzanką bo ma lustro :)
Ergonomią, obsługą, funkcjami, parametrami, wykonaniem... Szkła naswietlą film tak samo jesli tylko o to ci chodzi.
jak sie kiedys spotkamy dam wam tego G do pomacania i jego ergonomia i wykonanie - zobaczcie dlaczego bessa i icon - i system G - wygladaja własciwie tak samo
nakleję sobie czerwona kropeczkę i będzie ok?? :D
t.chadzinski
31-01-2012, 16:32
nie wiem, ale G to jednak kompakt z wymienną optyką jak dla mnie.
hahaha ok :) wiec niech tak będzie - wojteh robi kompaktem foty :)
http://www.kenrockwell.com/leica/vs-contax-g.htm
t.chadzinski
31-01-2012, 16:36
ale to nic złego że kompaktem przeca, nie przejmuj się;D
zawsze możesz sprzedać i kupić lejkę
lejke, lejkę
ja tez kce lejke z Afem
jak sie kiedys spotkamy dam wam tego G do pomacania .....
jutro jadę do wycieczkę, szkoda nie przez miasto na K :(
uparłem się i nie .... jak już to besse R4 tylko nie wiem czy A czy M - nie zdecydowałem jeszcze
lejke, lejkę
ja tez kce lejke z Afem
no to chcesz contaxa seria G
ja wybieram się w lutym do Poznania i chyba Wrocławia - wiec .. mogę zabrać ze sobą oba jeśli G1 jeden taki nie kupi
t.chadzinski
31-01-2012, 16:48
jak już kupować bessa to A, pjorytet zawsze spoko.
pastwisko
31-01-2012, 16:49
jak sie kiedys spotkamy dam wam tego G do pomacania i jego ergonomia i wykonanie - zobaczcie dlaczego bessa i icon - i system G - wygladaja własciwie tak samo
nie będzie tak samo bo:
- masz inny system ostrzenia
- nie masz bagnetu M
jak już kupować bessa to A, pjorytet zawsze spoko.
Dokładnie, ja sobie obiecałem, że już więcej nie kupię aparatu bez priorytetu przysłony.
t.chadzinski
31-01-2012, 16:53
Też tak sobie kiedyś obiecałem, ale na M7 mnie nie stać, a M6 nie ma, a bessa mnie nie pociąga. Nie daje mi to spać po nocach.
Na pewno nie kupiłbym aparatu bez żadnego pomiaru.
ale leica ma tą czerwoną kropkę, której bessa nie ma ;)
poza tym bessy są brzydkie a leiki ładne :)
najleprzą ma M3.
a w ogóle to najlepiej nie ostrzyć, robisz wszystkie nastawy przed i potem tylko sru w odpowiednim momencie.
pastwisko
31-01-2012, 16:59
ps. to też jest dalmierz - fied także :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/3121424769_deccb0ae9f-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3215/3121424769_deccb0ae9f.jpg)
miron19j
31-01-2012, 17:02
ps. to też jest dalmierz - fied także :)
a FED to nie przypadkiem taka ukradziona Leica?
a FED to nie przypadkiem taka ukradziona Leica?
Owszem, tylko nieudolnie podrobiona. Koncept jest ten sam - germański, ale jakość wykonania sowiecka. A podrabiana była leica preM. FED 1 był kopią Leici 2.
To prawda :-)
spiritwood
31-01-2012, 17:56
Dokładnie, ja sobie obiecałem, że już więcej nie kupię aparatu bez priorytetu przysłony.
A powiem szczerze, że zupełnie niesłusznie ;).
W klasycznych konstrukcjach kółko nastawu szybkości migawki oraz przesłony są tak skonstruowane, że bardzo szybko korelują się w głowie fotografującego. klik kółka czasów równa się (w zależności od obiektywu) jednemu (Nikon), dwum (Leica) lub trzem (Zeiss ZM) klikom pierścienia przysłony. To strasznie szybko wchodzi w krew i nastawienia robi się błyskawicznie.
Ikon ma generalnie lepszy wizjer (oraz produkuje dużo lepsze wizjery zewnętrzne) niż Leica. Kiedyś pisałem sporo na ten temat. Zeissowski wizjer zewnętrzny sprawia wrażenie, jakby patrzyło się przez kryształ Swarovskiego, wizjer Leiki sprawia wrażenie lekko Brudnej szyby w wagonie PKP :-P
Ogłoszenia parafialne!
Inwentaryzację lodówki zrobiłem i do oddania mam:
3 x Kodak Gold 100 135/24 (termin 07.2008 )
2 x Kodak Farbwelt 100 135/24 (termin 09.2006)
2 x Polypan F 50 135/36 - mocno w teorii te 36 klatek. Kupione na Allegro jako filmy z metra.
1 x Rollei Nightbird 135/36 (termin 06.2014)
Dwa warunki:
1. Wszystko bierze jedna osoba, pokrywając koszty wysyłki Pocztą Polską, listem poleconym z priorytetem. To jedyny koszt przekazania.
2. Nie chciałbym, aby te filmy wylądowały zaraz na Allegro czy ogólnie poszły na handel. Nie będę tego śledził oczywiście, będę polegał na słowie tego, kto to weźmie.
Kto pierwszy ten lepszy, tu we wątku. Żeby nie było wątpliwości.
Filmy powinny być OK. Tymi przeterminowanymi Kodakami jeszcze w lecie robiłem zdjęcia. Mogą się zwijać po wywołaniu. Polypan F ma najprawdopodobniej zaświetlone 2-3 pierwsze klatki i ostatnią. Tak było w dwóch rolkach, które zrobiłem w lecie.
Nightbirdowi nic nie dolega, ale po przygodach z redbirdem zraziłem się.
poprosze o noc z ptakiem :)
fszystko mam wziąć ??
bedziesz miał pustą lodówkę dam ci sera lub kankę mleka :)
Rafi, polska język, trudna język.
Patrz punkt pierwszy. ;)
yeap fszystko albo nic. Lodówka ma się dobrze, ser i mleko też ma.
OK, filmy lecą do rafulca, dostaniesz jako prezent do koszulek z okazji walentynek.
spiritwood
31-01-2012, 19:26
fszystko mam wziąć ??
Jak nie chcesz wszystkiego, to ja z chęcią przygarnę Kodak Farbwelt jedną rolkę (albo i dwie jak nie chcesz) naturalnie pokrywając wszystkie koszty przesyłki itp itd.
spiritwood
31-01-2012, 19:30
Wyślesz Ty czy Tomek? :-P (ale się wkurzy :) ;)). Tomek ma już moje dane, hehehe i to będzie już druga przesyłka, czym wprawia mnie w tym większe zakłopotanie i wpędza w zaciąganie coraz to większego długu wdzięczności...
No i oczywiście - Rafulec dzięki!!!
Lepiej Marcinu podeślij dane do Rafała, bo mieć dane miałem, ale się skasowały były razem z PW, w której je miałem. Wysyłałem wtedy zwykłym listem, to się kwitek z poczty nie zachował był. Zresztą do mnie tez podeślij proszę. Tak na wszelki wielki. ;)
Co do długu, no problemo, mam nadzieje, że uszy ożywiły Tamrona. Ja nadal je odkręcam ze wszystkich szkieł z jakimi je kupuję. Haczą w torbie.
bukkake cowboys
31-01-2012, 20:29
pozwolę się wtrącić w dyskusję z pytaniami technicznymi:
efke 25
rollei retro 80s
kosztował ktoś? w r09/one shot ?
to ten rollei co "się zwija" - jak głosi legenda internetowa?
kusi mnie raz że cena - dwa że opisują ten film "Charakteryzuje się bardzo dobrą rozdzielczością i bardzo małym ziarnem, wysokie nasycenie czerni."
efke jest jeszcze tańszy ale odstrasza "Uwaga, emulsja typu "cienkowarstwowego" czuła na uszkodzenia mechaniczne." - jest aż tak źle?
szukam tanich alternatyw dla fomy100 - najlepiej <100ISO - coś polecicie?
rollei retro 400 s - prosty jak stół ... mocno kontrastowy -
foma jest tańsza w fotograf-sklep za 11,18 zł a pierwowzór albo i ta sama klisza co Rollei jest w Bratex Agfa APX 100 za niecałe 11 zł
ale ISO 400 w r09 1+100
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/rollei-retro-400s-135-r09-1100/img0132.jpg
agfa apx 100@200 r09 1+50
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/agfa-apx100-r09-150/img0079.jpg
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/agfa-apx100-r09-150/img0081.jpg
spiritwood
31-01-2012, 20:44
A mnie chyba zaczyna szwankować skaner. Już drugi raz wywalił mi bezpiecznik różnicowy (pracownię mam na osobnym obwodzie, więc nic tak naprawdę nie powoduje przeciążenia). Czy to możliwe, że przy długim skanowaniu coś się nagrzewa tak, że powoduje zwarcie? Fakt, że skanuję nieprzerwanie już czwarty dzień, 24h na dobę. Zostały jeszcze trzy filmy - mam nadzieję, że jakoś przeżyje (ę). POza tym bardziej lub mniej widocznie, konsekwentnie Portra skręca mi w magentę.
Do dupy te Epsony...
A mnie chyba zaczyna szwankować skaner. Już drugi raz wywalił mi bezpiecznik różnicowy (pracownię mam na osobnym obwodzie, więc nic tak naprawdę nie powoduje przeciążenia). Czy to możliwe, że przy długim skanowaniu coś się nagrzewa tak, że powoduje zwarcie? Fakt, że skanuję nieprzerwanie już czwarty dzień, 24h na dobę. Zostały jeszcze trzy filmy - mam nadzieję, że jakoś przeżyje (ę). POza tym bardziej lub mniej widocznie, konsekwentnie Portra skręca mi w magentę.
Do dupy te Epsony...
nie powinno ... a sprawdź czy kabel zasilający miedzy zasilaczem, a gniazdem jest ciepły .. jeśli tak coś się dzieje jeśli nie zobacz dalej - najczęściej listwy dają ciała
czy masz jakieś inne urządzenia tam?? ( czajnik elektryczny, mikrofala, ogrzewanie ? )
bukkake cowboys
31-01-2012, 20:51
prosty jak stół ... mocno kontrastowy -
zatem biorę dziesięć :) 80s
jak będą się wyginać w chińskie osiem to Ci je odsprzedam :) z bonusem w postaci odpowiedniej wiązanki :)
...żart żart :)
zatem biorę dziesięć :) 80s
jak będą się wyginać w chińskie osiem to Ci je odsprzedam :) z bonusem w postaci odpowiedniej wiązanki :)
...żart żart :)
ja pisałem o 400s :) ani słowem o 80s :) - a po ile kupujesz ??
bukkake cowboys
31-01-2012, 20:54
ja pisałem o 400s :) ani słowem o 80s :) - a po ile kupujesz ??
12,50 -> ale minimum 10sztuk - piaseczno
edit:
w fotografie po 11 z groszami była foma 100 :)
spiritwood
31-01-2012, 20:57
nie powinno ... a sprawdź czy kabel zasilający miedzy zasilaczem, a gniazdem jest ciepły .. jeśli tak coś się dzieje jeśli nie zobacz dalej - najczęściej listwy dają ciała
czy masz jakieś inne urządzenia tam?? ( czajnik elektryczny, mikrofala, ogrzewanie ? )
Nie mam.
Cała idea pracowni polegała na tym, żebym był całkowicie wyizolowany od domowników, aby nie strzelały czajniki, mikrofale, telewizory i inne głupoty, które w domu są.
W tym momencie działa tylko skaner, komputer, pali się światło na 1/2 mocy. Zresztą cały dom jest teraz raczej w półuśpieniu, dzieciaki jedzą kolację, nikt niczego nie ogląda, w nic nie gra, nie pali się zbędne światło. Ja mam trzy fazy i 25kW przydział*mocy. Coś jest po prostu nie tak, tylko co? W normalnych warunkach wszystko bangla.
masz jakaś listwę czy UPS? pomin wszystko i kompa i skaner normalnie do gniazdek w ścianie i zobacz czy wtedy cos sie zrobi
MariuszJ
31-01-2012, 21:11
Drodzy Ortodoksi,
Mam problem li dylemat raczej. Jestem śmierdzącym leniuszkiem i chyba już do końca swych fotograficznych dni będę oddawał filmy do wywołania i skanowania. Nie jestem jednak zadowolony z wyników jakie dostaję z filmów B/W, bez względu na format. Odebrałem dzisiaj z labu bardzo nieortodoksyjnego małoobrazkowego XP2 oraz 120-stkę Portrę 400. Standardowy C41 i Noritsu QSS.
Wnioski:
1. XP2 przeszedł cały labowy proces nie gorzej ale i specjalnie nie lepiej niż srebrówki. Niestety, nie osiągnąłem tym samym żadnej szczególnej poprawy brzydkiej magmy, jaką dostaję na detalu oraz małej rozdzielczości tonalnej. Z XP2 jest po prostu taniej (co w końcu nie jest niebagatelne).
2. Kolor, bez względu na format, prezentuje się dużo lepiej, po komputerowej konwersji do BW mamy dużo lepszy detal, przyjemniejsze ziarno. Co więcej, Portra 400 dała całkiem fajny efekt, wcale nie odbiegający daleko od mojej ulubionej 160-tki.
Zaczyna brakować mi argumentów, żeby zarzucić całkowicie filmy B/W na rzecz koloru.
Może coś zagadać do tego Noritsu, przez tłumacza zza lady?
Pozdrawiam gorąco,
podpis nieczytelny
pastwisko
31-01-2012, 21:16
Zaczyna brakować mi argumentów, żeby zarzucić całkowicie filmy B/W na rzecz koloru.
Ale czemu się upierasz przy tym BW skoro ci nie po drodze?
spiritwood
31-01-2012, 21:18
masz jakaś listwę czy UPS? pomin wszystko i kompa i skaner normalnie do gniazdek w ścianie i zobacz czy wtedy cos sie zrobi
OK. Zobaczę. Fakt, że skaner i komp siedzą na listwach, które być może nie są najwyższej jakości (były w Ikei takie całe przezroczyste - spodobały mi się, więc kupiłem. To nie jest żaden Legrand...). Pominę i zobaczę.
Pije już cztery dni, wychylił setną ćwierć...
Nieodłączna część skanowania ;)
Drodzy Ortodoksi,
Mam problem li dylemat raczej. Jestem śmierdzącym leniuszkiem i chyba już do końca swych fotograficznych dni będę oddawał filmy do wywołania i skanowania. Nie jestem jednak zadowolony z wyników jakie dostaję z filmów B/W, bez względu na format. Odebrałem dzisiaj z labu bardzo nieortodoksyjnego małoobrazkowego XP2 oraz 120-stkę Portrę 400. Standardowy C41 i Noritsu QSS.
Wnioski:
1. XP2 przeszedł cały labowy proces nie gorzej ale i specjalnie nie lepiej niż srebrówki. Niestety, nie osiągnąłem tym samym żadnej szczególnej poprawy brzydkiej magmy, jaką dostaję na detalu oraz małej rozdzielczości tonalnej. Z XP2 jest po prostu taniej (co w końcu nie jest niebagatelne).
2. Kolor, bez względu na format, prezentuje się dużo lepiej, po komputerowej konwersji do BW mamy dużo lepszy detal, przyjemniejsze ziarno. Co więcej, Portra 400 dała całkiem fajny efekt, wcale nie odbiegający daleko od mojej ulubionej 160-tki.
Może coś zagadać do tego Noritsu, przez tłumacza zza lady?
Pozdrawiam gorąco,
podpis nieczytelny
Pytanie zasadnicze: skanujesz sam, czy robi to za Ciebie Noritsu? Jeżeli lab, to poszukaj takiego, gdzie mają Frontiera. Frontier ma lepszy skaner niż Chuck Noritsu. Skany labowe zwykle są trochę mdłe i pozbawione kontrastu - przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
Do dupy te Epsony...
Przy tak długotrwałym skanowaniu wewnętrzne podzespoły zwykle się grzeją. O ile wysoka temperatura przez krótki czas nie ma jakiegoś złego wpływu, o tyle tak długi powoduje zwyczajne zmęczenie sprzętu. Możliwe, że Ci lampy przygrzały elektronikę i ADC nie działają poprawnie. U mnie w drukarce to nagminne (skanowanie po wydrukowaniu 20 stron jest niemożliwe wręcz). Daj mu odpocząć (choć jak bardzo przygrzałeś to może już nie wstać, ale to sporadycznie).
Korzystając z okazji pochwalę się dwoma zdjęciami z 50/1.2 na iso 3200 (Kodak):
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/408802_365381793490861_100000571305236_1335274_825 054781_n.jpg)
Trafienie po ciemku graniczy z cudem jeśli cel się rusza
źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/427402_365382603490780_100000571305236_1335278_869 667181_n.jpg)
Pytanie zasadnicze: skanujesz sam, czy robi to za Ciebie Noritsu? Jeżeli lab, to poszukaj takiego, gdzie mają Frontiera. Frontier ma lepszy skaner niż Chuck Noritsu. Skany labowe zwykle są trochę mdłe i pozbawione kontrastu - przynajmniej ja mam takie doświadczenie.
Mam dokładnie ten sam problem z B/W co Mariusz J. Skany są tragiczne (powyżej), mega kontrast, ziarno jak z kosmosu (to akurat 3200 więc ok, mam podobnie wyglądające 100..), tonalność mała i jeszcze wyostrzone w kosmos.. Chyba trzeba zainwestować w skaner. Dużo pomoże?
Pozdrawiam z Amsterdamu !!!
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/6778/img693a.jpg)
w bratex jest wyprzedaż Velvia 50/135/36 po 19,99
spiritwood
31-01-2012, 21:36
Mam dokładnie ten sam problem z B/W co Mariusz J. Skany są tragiczne (powyżej), mega kontrast, ziarno jak z kosmosu (to akurat 3200 więc ok, mam podobnie wyglądające 100..), tonalność mała i jeszcze wyostrzone w kosmos.. Chyba trzeba zainwestować w skaner. Dużo pomoże?
Większość tutaj skanuje sama. Biorąc pod uwagę fakt, że za takiego Epsona 4490 lub też coś w okolicach v500 / v600 trzeba dać równowartość wskanowania 10 czy 15 rolek w labie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszystko zależy od tego jak głęboko siedzisz w analogu. Jeżeli robisz pięć rolek rocznie - nie warto.
pastwisko
31-01-2012, 21:36
Co to za sklep, nie mają 4x5...
wojteh, Ty już Nowy pozostaniesz do końca, wątku albo naszego.
Kuba, Bratex wielu rzeczy nie ma, ale i tak warto sprawdzać co jakiś czas ofertę.
moge zapytac :) ... albo jesli nie masz kasy to moge Ci pozyczyć lub kupić oddasz jak bedziesz miał ... i pisze powaznie ...
Dobra dusza! A jaki procent? ;-)
Jestem przekonany, że piszesz to do Valla.
Jesteście okrutni. :D
miron19j
31-01-2012, 21:42
Przy tak długotrwałym skanowaniu wewnętrzne podzespoły zwykle się grzeją.... Daj mu odpocząć (choć jak bardzo przygrzałeś to może już nie wstać, ale to sporadycznie).
Różnicowy wywala, jeżeli masz jakąkolwiek różnice między prądem wchodzącym fazą a wychodzącym zerem. Czyli, jeżeli jest jakiekolwiek przebicie do uziemienia.
A przecież skaner Epsona nie używa/nie jest podłączony do uziemienia. Ma tylko dwa przewody. Moim zdaniem cały problem wynika z kiepskiego wykonania listwy zasilającej. Pod wpływem długotrwałego obciążenia następuje jakieś przegrzanie elementów/izolacji i upływność prądu do trzeciego przewodu - uziemienia.
no ale chyba dobra cena velvi ?? :)
spiritwood
31-01-2012, 21:44
Różnicowy wywala, jeżeli masz jakąkolwiek różnice między prądem wchodzącym fazą a wychodzącym zerem. Czyli, jeżeli jest jakiekolwiek przebicie do uziemienia.
A przecież skaner Epsona nie używa/nie jest podłączony do uziemienia. Ma tylko dwa przewody. Moim zdaniem cały problem wynika z kiepskiego wykonania listwy zasilającej. Pod wpływem długotrwałego obciążenia następuje jakieś przegrzanie elementów/izolacji i upływność prądu do trzeciego przewodu - uziemienia.
Jak to miło posłuchać mądrego!
Jutro wypieprzam te ikeowskie @#$*^.
Dobra dusza! A jaki procent? ;-)
Jesteście okrutni. :D
bez procentu nie jestem lichwiarzem ...
Jak to miło posłuchać mądrego!
Jutro wypieprzam te ikeowskie @#$*^.
ja możne tak madralinsko nie napisałem ale tak naprawdę to samo :) - ot i już głupi
bez procentu nie jestem lichwiarzem ...
Nie wyglądasz na takiego. :-)
Cena bardzo dobra, zamówione! Dzięki wielkie. :-)
BTW, dobry pretekst do kupienia pergaminów na negatywy.
Większość tutaj skanuje sama. Biorąc pod uwagę fakt, że za takiego Epsona 4490 lub też coś w okolicach v500 / v600 trzeba dać równowartość wskanowania 10 czy 15 rolek w labie - odpowiedź nasuwa się sama. Wszystko zależy od tego jak głęboko siedzisz w analogu. Jeżeli robisz pięć rolek rocznie - nie warto.
No właśnie coraz więcej, więc chyba w końcu zainwestuję. Powinno się zwrócić szybko.
BTW, dobry pretekst do kupienia pergaminów na negatywy.
Jak coś zostało, to polecam fotograf-sklep.pl.
Właśnie dziś odebrałem transport koszulek na mikrofilm.
spiritwood
31-01-2012, 21:50
ja możne tak madralinsko nie napisałem ale tak naprawdę to samo :) - ot i już głupi
Nie, nie,
napisałeś też o listwie, miron19 potwierdził Twoją teorię.
Fakt, że napisał fajnie ;)
ja akurat zobaczyłem przypadkiem w bratex - chciałem zakupić baterie do C a tam jest i duży wybór i dobra cena - teraz szukam tylko takich okazji ...
Vall śmiało. ;)
Zaistę, Vallić planuję. ;-)
Ale pożyczka nie będzie potrzebna. :)
Nie, nie,
napisałeś też o listwie, miron19 potwierdził Twoją teorię.
Fakt, że napisał fajnie ;)
jutro będzie ekipa u mnie od prądu w serwerowni i upewnię się ale z tego co pamiętam róznicówek nie stosuje się w zasilaniu układów informatycznych - u mnie przebudowaliśmy całą elektrykę bo kiedyś źle została zaprojektowana ... a listwy z bezpiecznikiem tylko dobrej jakości powinno stosuje zawsze przed UPSami
miron19j
31-01-2012, 21:56
jutro będzie ekipa u mnie od prądu w serwerowni i upewnię się ale z tego co pamiętam róznicówek nie stosuje się w zasilaniu układów informatycznych - u mnie przebudowaliśmy całą elektrykę bo kiedyś źle została zaprojektowana ...
żebyś wiedział, ile mam problemów z różnicówkami przy uruchamianiu maszyn.
ja miałem problemy z awariami serwerów ... w końcu nie wytrzymałem i zleciłem przebudowę - teraz jesli sa wahania pradu dostaje e-maila - gdy zanika zasilanie dzwoni do mnie automat i wysyła sms - gdy temperatura waha się o 2 stopnie e-mail i sms jak dym podobnie oraz czujnik ruchu ... oczywiście po przekroczeniu krytycznych wartości - wyłącza się całość systemów i serwerów.
ostatnio coś testowano z prądem i kuźwa co pare minut kawalkada dzwonienia sms i e-mail
Stan nieustalony, to zawsze było duże wyzwanie dla RCD. Niestety, to najtańsze rozwiązanie i do tego całkiem niezawodne. U mnie w firmie cała instalacja stoi na różnicówkach, choć nie wiem jak serwery, w każdym razie stacje robocze na pewno, ale każda jedna ma UPS. Do tego mamy własny generator, ale to już jakby obok tematu.
w bratex jest wyprzedaż Velvia 50/135/36 po 19,99
niniejszym chciałbym zamówić njusleterra czarno&białego
najlepiej via @
Stan nieustalony, to zawsze było duże wyzwanie dla RCD. Niestety, to najtańsze rozwiązanie i do tego całkiem niezawodne. U mnie w firmie cała instalacja stoi na różnicówkach, choć nie wiem jak serwery, w każdym razie stacje robocze na pewno, ale każda jedna ma UPS. Do tego mamy własny generator, ale to już jakby obok tematu.
rozmawiałem z osobami z dużych firm np. Philips, Jabil, IP i kilka innych ... instalacja została podobnie jak u nich wykonana - nie jestem elektrykiem ... ale wiem jedno w ubiegłym roku miałem w styczniu 6 awarii dysków i zasilaczy - od przebudowy ...."0" zero a to ponad pół roku już ...
niniejszym chciałbym zamówić njusleterra czarno&białego
najlepiej via @
ok jak coś znajdę taniego napisze Ci na PW ale i tu w AO
To ja niespodziewanie zdjęcie wstawię.
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/12_01_21_hp5_027.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/12_01_21_hp5_027.jpg)
HP5+; ID-11
Chyba będę zmuszony grzebać w szufladzie w poszukiwaniu następnych, niestety temperatury panujące za oknem mrożą wszelką chęć na cokolwiek, co miałoby się dziać na powietrzu.
miron19j
31-01-2012, 22:11
pora na małe conieco
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/27/pierogix.jpg/)
Aaaaa by nie było ze cudze chwilicie ,.....dziś otrzymałem G2 i w pudełku był gift .... Rolka fuji Sensia 200 .... Więc u nas tez jest milo ...
pastwisko
31-01-2012, 22:17
Składam oficjalny wniosek o przywrócenie starego tytułu.
(nie, zauważyłem wcześniej)
Ja podobnie chce po staremu ... Normalnie by było ...
spiritwood
31-01-2012, 22:46
Skoro już pojawił się kot...
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/6673/91013128.jpg)
Ja bym się spytał ojca założyciela, bowiego. Przy poprzedniej zmianie miał obiekcje i chciał, żeby zostało jak sam wklepał. Teraz może mieć inne zdanie, a może nie mieć. Mnie się nowa wersja podoba.
Zatem niech się wypowie.
spiritwood
31-01-2012, 22:53
a czemu tak niefrasobliwie tylko dwa?
wykrzykniki/koty*
* - niepotrzebne skreslić
Mam ich kilka - niestety w kadrze więcej niż dwa kłębią się tylko psi.
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/5910/44117825.jpg)
FED prawie jak Luigi
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/inne/img_0474.jpg
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/inne/img_0475.jpg
na razie tak na szybko by jutro w plecaku nie porysować - tu cały aparat FED wraz z pokrowcem kosztował 50 zł - a skóra prawdziwa ...
MariuszJ
01-02-2012, 00:02
Ale czemu się upierasz przy tym BW skoro ci nie po drodze?
Z puryzmu umiłowania - skoro jest film BW, powinien dawać jakiś wymierny zysk względem dostępnego w podobnej cenie filmu kolorowego, o ile finalną destynacją ma być i tak BW. Moje doświadczenia (oczywiście przy "moim" procesie - tj. wszystko outsourcingowo) wniosek jest prosty - to nie ma sensu. Chciałem żebyście mnie wyprowadzili z tego błędu :), a tu tylko potwierdzenie:
Więc zmodyfikuję swoje pytanie, robiąc małą sondę: radzicie mi
1. nie kupować więcej filmów BW, tylko po prostu desaturować skany
2. nabyć skaner, z którym odnajdę zagubioną jakość BW
Skaner który zrobi mi rewolucję za 15x15zł= 225zł?
to jest pokrowiec od FED 5 :) felix dzierzynski czy jakos mu tak było
microbot
01-02-2012, 00:11
Mam ich kilka - niestety w kadrze więcej niż dwa kłębią się tylko psi.
Mar Kotny jakiś...
Nowy, a fajniejszy AF w G1 od G2?
Nowy, a fajniejszy AF w G1 od G2?
jest spora różnica w szybkości miedzy G1, a G2 - G2 jest ogólnie szybszy - nie mniej jednak G1 zostanie chyba u mnie -= bo to naprawdę dobre body ... no chyba ze kupie Besse
spiritwood
01-02-2012, 00:19
W Wawie skanowanie oscyluje (w zależności od jakości) od 30 do 50 PLN za rolkę.
Kup też do kompletu Hossę.
Tym bardziej, że i ja skorzystam wtedy ;)
Z puryzmu umiłowania - skoro jest film BW, powinien dawać jakiś wymierny zysk względem dostępnego w podobnej cenie filmu kolorowego, o ile finalną destynacją ma być i tak BW. Moje doświadczenia (oczywiście przy "moim" procesie - tj. wszystko outsourcingowo) wniosek jest prosty - to nie ma sensu. Chciałem żebyście mnie wyprowadzili z tego błędu :), a tu tylko potwierdzenie:
Zysk jest taki, że możesz go łatwiej wołać sam, masz natywnie odbitki b/w itp. Prawdę mówiąc, póki nie spróbuję sam wywołać i zeskanować to nie uwierzę outsourcingowi. Chyba, że byłby to ktoś kto by skanował moje zdjęcia na równi ze swoimi.
Więc zmodyfikuję swoje pytanie, robiąc małą sondę: radzicie mi
1. nie kupować więcej filmów BW, tylko po prostu desaturować skany
2. nabyć skaner, z którym odnajdę zagubioną jakość BW
1. Zauważyłem, że z mocą Photoshopa i kanałów można zrobić piękne B/W, dużo ładniejsze niż natywny film. Chyba, że zamierzasz robić odbitki.
2. Ja tu w wątku widziałem dużo pięknych b/w. Tylko to duży nakład pracy. Nie mając doświadczenia w temacie polecam.. spróbować. ;-) Sam tak zrobię.
Taki z Media Markt! :)
Myślę, że przy 30-50 filmach rocznie to się szybko zwróci. Ja w sumie mam skan po 11.50, więc licząc 700zł za skaner wychodzi koło 61 filmów. :) Myślę, że tyle wypstrykam w rok. Mały plus średni plus na sesjach.
MariuszJ
01-02-2012, 00:23
ebać w szufladzie w poszukiwaniu następnych, niestety temperatury panujące za oknem mrożą wszelką chęć na cokolwiek, co miałoby się dziać na powietrzu.
Zrobiłem tę chodzącą po wodzie ostatkiem sił, sinymi już paluchami... więcej poświęcenia ;)
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/8408/26490002.jpg)
spiritwood
01-02-2012, 00:28
Myślę, że przy 30-50 filmach rocznie to się szybko zwróci. Ja w sumie mam skan po 11.50, więc licząc 700zł za skaner wychodzi koło 61 filmów. :) Myślę, że tyle wypstrykam w rok. Mały plus średni plus na sesjach.
Jeżeli robisz 60 rolek w rok to nie ma się nad czym zastanawiać. Poważnie. Ci, którzy wątpią w jakość domowego skanowania vs skanowanie labowe proponuję przejść się do kolegi dysponującego skanerem. Bez żadnych złośliwości czy podtekstów. Własny skaner jest drugim - po obiektywie i tandemie film/wywoływacz - co do ważności ogniwem w łańcuchu analogowo-nieortodoksyjnego podejścia do fotografii tradycyjnej.
spiritwood
01-02-2012, 00:31
pamiętam gdy w dobrych czasach znajomy fotograf z Rzepy miał takie dwa w chlebaku, pozawijane w szmatki i chodził z tym po górach.
Jak dla mnie G2 + 35mm to wspaniały aparat analogowy. prawie napisałem 'compact', ale jednak nie przeszło mi to przez palce... Gdybym nie miał MP to pewnie byłbym więcej niż bardzo zainteresowany.
Nie z leica czy innym ?
Leice miał jakąś preM, mówił że to jego ulubiony aparat, ale dwa gie spełniały swoją rolę idealnie.
Jak dla mnie G2 + 35mm to wspaniały aparat analogowy. prawie napisałem 'compact', ale jednak nie przeszło mi to przez palce... Gdybym nie miał MP to pewnie byłbym więcej niż bardzo zainteresowany.
G2 + 28mm, tylko założyć slajd i szaleć.
G2 + 28mm, tylko założyć slajd i szaleć.
Otoz to, ale niestety musze powiedziec, ze G2 ma tendencje do stalego przeswietlania - zazwyczaj 1/3 EV.
Więc wprowadzić poprawkę i hajda
Tak też czynię :)
a powiedz czy ten T*21 jest naprawdę taki wyjątkowy - perełka w koronie ??
ch*^%@#$ do du#$% z tą pie#$%% fotografią analogową... zaniosłem wczoraj do labu slajdzik z dwóch zimowych wyjazdów i dostałem czarny pasek... wszystkie klatki nie doświetlone o jakieś 2EV czyli de facto w slajdzie czarne jak noc... myślałem że może bateria światłomierza padła albo przymarzły (było coś -7) listki przysłony... ale jak przyszedłem do domu to zobaczyłem że nie przestawiłem nastawy iso... ku#$% mać...
nic tylko się uwalić, najlepiej tym:
UWAGA NIEORTODOKSYJNE! Co wraźliwsi niech zamkną oczy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/DSCF5101-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-syit13JC3EY/Tyhhg_sNf9I/AAAAAAAABZk/blF2nkwZebY/s640/DSCF5101.jpg)
a ja właśnie przegapiłem Hasselblada bo przez brak prądu komputer się za długo włączał...poszedł za 2400, 500 c/m "come nuova".
choć właściwie to nie lubię Bladów :D
spiritwood
01-02-2012, 11:25
choć właściwie to nie lubię Bladów :D
a ja uwielbiam... ;)
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/6761/51285679.jpg)
sorevell
01-02-2012, 11:25
Czy ktoś z Was mógłby scharakteryzować Superię Realę (nigdy nie używałem) na tle np. Ektara (jak oddaje kolory, co ze skanowaniem)?
Ja ostatnio testowałem rz67 i zadowolony zmieniałem obiektywy przy wyjętym szyberku. Efekt był super - dwie klatki zaświetlone, bo migawka przecież w obiektywie jest a nie w body. :-D
Ja ostatnio testowałem rz67 i zadowolony zmieniałem obiektywy przy wyjętym szyberku. Efekt był super - dwie klatki zaświetlone, bo migawka przecież w obiektywie jest a nie w body. :-DMoment, cos nie tak. Ja wymieniam szklarnię bez zasłaniania filmu szyberkiem i nigdy nic sie nie działo. A zdjęcia robiłem latem na plaży w ostrym słońcu, więc by zaświetlało natychmiast. Lustro powinno "uszczelniać" tak, by gdy jest opuszczone światło nie szło dalej na film.
miron19j
01-02-2012, 12:28
Moment, cos nie tak. Ja wymieniam szklarnię bez zasłaniania filmu szyberkiem i nigdy nic sie nie działo. A zdjęcia robiłem latem na plaży w ostrym słońcu, więc by zaświetlało natychmiast. Lustro powinno "uszczelniać" tak, by gdy jest opuszczone światło nie szło dalej na film.
miałem podobną sytuację w jakimś średnim, można było zdjąć obiektyw przy podniesionym lustrze. Coś tam było w środku zrąbane.
Wstawanie o 4 nad ranem jest upierdliwe
można się nie kłaść. :-D
Moment, cos nie tak. Ja wymieniam szklarnię bez zasłaniania filmu szyberkiem i nigdy nic sie nie działo. A zdjęcia robiłem latem na plaży w ostrym słońcu, więc by zaświetlało natychmiast. Lustro powinno "uszczelniać" tak, by gdy jest opuszczone światło nie szło dalej na film.
Jak do domu wrócę, to test zrobię z ciekawości :-) a można zmienic szkło, jak lustro jest w górnym położeniu?
...a można zmienic szkło, jak lustro jest w górnym położeniu?Nie można, jest blokada, nie obrócisz do końca pierścienia na obiektywie.
System jest perfekcyjnie pomyślany.
Jaki rachunek? Za jakie bramy?
Chciałbym nieśmiało przypomnieć o zadanym kilka stron wcześniej pytaniu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2704514&postcount=27648)...
tu masz Superie - jak dla mnie fajny materiał, Ektara jeszcze nie znam:
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/fuji-superia-200/r001-033.jpg
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/fuji-superia-200/r001-017-1.jpg
spiritwood
01-02-2012, 14:07
Ja, jak zużyję swój zapas Portry to chyba przeproszę się z Fuji...
Strasznie mnie wkurza ta Portra przy skanowaniu.
sorevell
01-02-2012, 14:12
tu masz Superie - jak dla mnie fajny materiał, Ektara jeszcze nie znam
Z tego, co się orientuję, jest zasadnicza różnica między zwykłą superią a superią realą.
pastwisko
01-02-2012, 14:13
Chciałbym nieśmiało przypomnieć o zadanym kilka stron wcześniej pytaniu (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2704514&postcount=27648)...
Ektar jest raczej naturalny, w stronę cieplego, a Reala bardziej żywa i nasycona ale tez naturalna, i ciut w kierunku zimności - fajna do przyrody i kraobrazów i wszedzie tam gdzie chcesz mieć żywe kolorki. Tu coś z reali: http://www.flickr.com/photos/gornowicz/tags/reala100/
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/5290303092_485d20e6d2_o-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5169/5290303092_485d20e6d2_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/5282572523_4e142eab96_o-1.jpg
źródło (http://farm6.staticflickr.com/5004/5282572523_4e142eab96_o.jpg)
Superia i Reala to nie to samo. To jak Neopan i Neopan Acros.
sorevell
01-02-2012, 14:26
Dzięki, pastwisko. W Brateksie Ektar jest po 17.90, a Reala po niecałe 14, więc różnica w cenie spora, a z tego co piszesz i samplujesz, materiał powinien mi odpowiadać - właśnie kompletuję zapasy na wiosnę i reala w ilości 10 rolek zostanie również zakupiona.
Wróciłem po jakiś trzech miesiącach i do przerobienia mam równe 1000 stron AO :)
Działo się coś pod moją nieobecność?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/20120116-1.jpg
źródło (http://1.bp.blogspot.com/-26Z0INnrnuY/TycHlDSP8KI/AAAAAAAAAhg/OfsLR7T5OZ8/s1600/2012-01-16.jpg)
Kadr jest prosty, domy nie.
ho hum... mój obecny zestaw P67+45/4 wg. producenta waży 2236 g, a planowany zestaw z 75/4.5 2310 g. może jednak odpuszczę sobie perwersyjną przyjemność straszenia nim turczynek.
sorevell
01-02-2012, 16:53
ho hum... mój obecny zestaw P67+45/4 wg. producenta waży 2236 g, a planowany zestaw z 75/4.5 2310 g. może jednak odpuszczę sobie perwersyjną przyjemność straszenia nim turczynek.
F5 + aku + Tokina 28-70/2.6-2.8: 1210 + 8x31 + 760 = 2218g i to tylko mały obrazek :P
karnet dwa miesiące na siłkę i nie ma lipy ;) raz bym poszedł i stwierdził, że się zmęczyłem i mam dość.
G2 bym leciał kupować gdyby Marcin nie zrobił fermentu zdaniem "żałuje, że nie miałem Hasselblada w Wietnamie". i to mnie skłoniło do głębszych przemyśleń nad moimi skanami, które bezlitośnie pokazują że "średni to średni".
miron19j
01-02-2012, 17:02
645 jest całkiem przyjemna
żeby nie zbankrutować musiałbym ją (M7) ściągać z Japonii. owszem rozważam taki myk, ale z Fuji GW690.
http://www.flickr.com/photos/blueone33/4067962830/ to dopiero wzbudzałoby szacunek. :D
gołe M645Pro czy ETR-Si to kolejne rozwiązanie, ale póki nie sprzedałem Rolleiflexa właściwie słabo logiczne.
sorevell
01-02-2012, 17:06
Fuji GW690.
W końcu to kompakt, nie? ;)
a powiedz czy ten T*21 jest naprawdę taki wyjątkowy - perełka w koronie ??
Powiem tak, w szeregu Zeissow T*35, T*28, T*21 to im szerzej tym obiektyw lepszy optycznie, podobnie jest zresztą w przypadku Distagonów 35, 28 i 21 z mocowaniem C/Y. Dodam jeszcze, ze biogon T*21 jest lepszy optycznie niz leikowy 21/2.8 asph i m.in. dlatego tez ludzie przerabiaja sobie biogona na mocowanie M. Gdzies widzialem porownanie biogona z leikowym 21 asph ale jak na zlosc teraz nie moge znalezc.
spiritwood
01-02-2012, 18:15
Albo kupują Zeissa ZM 21 2.8 ;) z rewelacyjnym wizjerem zewnętrznym za pół ceny odpowiednika z Solms.
Jak dla mnie 28mm jest dolną granicą użyteczności szkła... Szerzej nie lubię.
Albo kupują Zeissa ZM 21 2.8 ;) z rewelacyjnym wizjerem zewnętrznym za pół ceny odpowiednika z Solms.
Jak dla mnie 28mm jest dolną granicą użyteczności szkła... Szerzej nie lubię.
Ja wlasnie uwielbiam 21mm :)
Ale ja dziwny jestem, krajobrazy robię 90mm... albo nawet Tamronem 70-300 jak przez przypadek wezme Nikona ze sobą na wycieczkę.
Ale ja dziwny jestem, krajobrazy robię 90mm... albo nawet Tamronem 70-300 jak przez przypadek wezme Nikona ze sobą na wycieczkę.
Wiesz masz kompakt Contax więc musisz być dziwny :)
pastwisko
01-02-2012, 19:14
Też robię 90mm, ale na 4x5 :D
sorevell
01-02-2012, 19:16
...
źródło (http://img12.imageshack.us/img12/934/img007sm.jpg)
sorevell
01-02-2012, 20:00
Niestety, fonia na wpół-upadła.
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/10/img012sm.jpg)
A ja mam jeszcze sprzed mrozów
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/20120114-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-brelRR4ImtE/Tyl8SAqpHoI/AAAAAAAAAho/RoFz-pUcwZk/s1600/2012-01-14.jpg)
polaroidy newtona zobaczone, bauhaus archiv tez, albumy zakupione...jutro wracam...a wytu znow kupujecie kontaksy....ech
microbot
01-02-2012, 20:18
kontaksy.. ja jestem ponad tym.. kupiłem młynek do kawy :)
Nie myśl, że na tym koniec! Musisz się teraz rozejrzeć za skórzanym futerałem. Wojteh podpowie gdzie najtaniej ;)
Samemu zrobić :)
Ja nawet zaglowiec sam strugam
http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/kodak-profoto-100/img0301.jpg
Autoportret:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/20120113-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-YxHNL2ITtak/TymIJ-N_B9I/AAAAAAAAAhw/DO_XF2km0KQ/s1600/2012-01-13.jpg)
microbot
01-02-2012, 20:48
Mój Pentak ma chyba tryb wykrywania ruchomych obiektów. Aparat leżąc na kolanach wystrzelił ... i trafił (na obiad było pieczyste)
źródło (http://microbot.com.pl/galeria/blog/auto_ptak.jpg)
sorevell
01-02-2012, 21:13
Zdjęcie z cyfrą:
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/6607/img032sm.jpg)
Szychoski
01-02-2012, 23:05
Halo, wie ktoś może gdzie można dostać najtaniej Ilford Delta 100 Professional na mały obrazek, najlepiej 36 klatków? Do tej pory kupywałem HP5 Plus po bardzo niskiej cenie 18 zł w Gdańsku. Może wiecie czy można gdzieś dostać Deltę 100 w cenie 19-20zł. W terminie oczywiście.
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/905/delta1008.jpg)
P.S.
Spiritwood jak idzie skanowanie? Czekamy na zdjęcia ;)
microbot
01-02-2012, 23:07
a masz (http://bratex.org/sklep/pl/p/ILFORD-DELTA-10013536-/388)
Tomasz Dudrak
01-02-2012, 23:28
Na Allegro jest sprzedawca variant69 (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3300182) z odbiorem osobistym w Trójmieście.
Wprawdzie ma za 22 złote, ale za przesyłkę nie trzeba by płacić.
Szychoski
01-02-2012, 23:40
Na Allegro jest sprzedawca variant69 (http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=3300182) z odbiorem osobistym w Trójmieście.
Wprawdzie ma za 22 złote, ale za przesyłkę nie trzeba by płacić.
Dzięki. Widziałem chyba tą aukcję ale gdzieś mi umknęło, że można odebrać w Trójmieście.
Jest jeszcze ciekawa licytacja 10 rolek narazie za 100 zł a termin do lipca. To w sumie żaden problem bo filmy i dwa lata po terminie spełniają swoją funkcję więc jeżeli licytacja nie przeskoczy 150 zł to może się opłacać.
Stówa za 10 rolek?! Ta propozycja wywołała niemałe zdziwienie wśród gawiedzi...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/bw_06_36-1.jpg
źródło (http://zciemniacz.files.wordpress.com/2012/02/bw_06_36.jpg)
Bartek - NinoVeron
02-02-2012, 00:40
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/13281358516256-1.jpg
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/386/orginal/13281358516256.jpg)
analogowo-cyfrowe :) konwersja do BW z Portry New 400
pastwisko
02-02-2012, 00:53
wyglada jak ufo :)
Wojteh badz kolega i podlinkuj do posta w ktorym magiczne porownawcze zestawienie filmow zrobiles :)
ps. Ale Nowym nie przestaniesz byc i tak ;)
Arista EDU 100 = Fortepan 100*
Arista II 100 / 200 / 400 = Fomapan 100 / 200 / 400*
Arista EDU Ultra 100 / 200 / 400 = Fomapan 100 / 200 / 400*
Arista Legacy Pro 100 / 400 = Fuji Neopan 100 / 400*
Arista Premium 100 / 400 = Kodak Plus-X / Tri-X*
Arista Professional 50 / 125 / 400 = Ilford PanF+ / FP4+ / HP5+*
Rollei Retro 100 / 400 = Agfa APX 100 / 400*
Rollei Retro 80S / 400S = Agfa-Gevaert Aviphot Pan 80S / 400S*
Rollei Superpan 200 = Afga-Gevaert Aviphot Pan 200*
Rollei Pan 25 / Ort 25 = upgradowany ORWO NP15*
ADOX CHM 125 / 400 = Ilford FP4+ / HP5+*
ADOX CHS 25 / 50 / 100 = EFKE 25 /50 / 100 (recept ADOX)*
ADOX CMS 20 = SPUR Orthopan UR*
ADOX Pan 25 / Ort 25 = upgradowany ORWO NP15*
Maco IR820c = EFKE IR820*
Maco IR820 Aura = EFKE AURA IR820*
Maco UP 25 = EFKE 25 (-> ADOX KB14)*
Maco UP 25 Plus = Fototec (-> upgradowany ORWO NP15)*
Eastman 5231 = Kodak Plus-X*
Lomography b&w 120 Film = Shanghai GP3*
DM Paradies DIA 100 => Kodak Elitechrome 100:*
DM Paradies Negatyw - teź Kodak
Aaaa i nie ja wykonałem to zestawienie ... Nie chce sobie przypisywać nie swojej pracy ....
Panowie i Panie
Szukam przykładów portretów ciemnowłosej, jasnoskórej kobiałki z tmaxa 400 moczonego w ID11...
sorevell
02-02-2012, 11:11
Bry! Zimno...
źródło (http://img854.imageshack.us/img854/3995/img004ef.jpg)
sorevell
02-02-2012, 11:22
Mimo wszystko, przejdźmy do środka...
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/934/img007sm.jpg)
BTW, to właśnie T-Max 400 w D-76 (czyli ID-11), tyle że kobiałki brak :P
co to za budynek ?? świetne zdjęcie - podoba mi się bardzo ...
sorevell
02-02-2012, 11:29
Klatka schodowa w Gmachu Głównym Politechniki Warszawskiej.
spiritwood
02-02-2012, 11:35
Czas gdzieś pojechać... Tam, gdzie jest ciepło ;)
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/7154/23469901.jpg)
sorevell
02-02-2012, 11:44
Ciepło i Słońce świeci...
źródło (http://img267.imageshack.us/img267/153/img001qi.jpg)
PS. Udało Ci się zamówić ramkę do v750?
microbot
02-02-2012, 11:51
Nie ma to jak kilka dobrych analogowych zdjęć przed lunchem.
spiritwood
02-02-2012, 12:11
Dobre się dopiero zaczną. Bo dziś dobry dzień*jest.
Dwie Gracje
źródło (http://img401.imageshack.us/img401/4828/40021555.jpg)
Świetne to! :)
A dziękuję. Wypatrzone w busie do domu, fota po zmroku już (ok 20:00), stąd niestety jakość kiepska.
Ale i tak się z niej cieszę. No i jedna z pierwszych z 50/1.2 :)
Spiritwood, świętne. ;-)
Ja też mam panią. Ale wgapioną.
źródło (http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/422478_365382076824166_100000571305236_1335276_113 4031282_n.jpg)
A tak dla wyjaśnienia, w hinduizmie krowy nie są świę†e. Są tylko lepiej traktowane od reszty zwierza jako jedna z 7 matek człowieka. Święty (w sensie otaczany kultem) jest biały byk Nandin, wierzchowiec Siwy.
to taki przypis na boku
sorevell
02-02-2012, 12:56
...
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/4621/img003xz.jpg)
spiritwood
02-02-2012, 13:08
A tak dla wyjaśnienia, w hinduizmie krowy nie są świę†e. Są tylko lepiej traktowane od reszty zwierza jako jedna z 7 matek człowieka. Święty (w sensie otaczany kultem) jest biały byk Nandin, wierzchowiec Siwy.
to taki przypis na boku
A że w Kambodży hinduizmu tyle, co kot napłakał, więc spokojnie możemy je zestekować ;)
Gracja Trzecia. Idzie do Grecji ;)
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/4701/93513210.jpg)
Jak zwykle PD bauagan - tam zasłania objektyv...
pastwisko
02-02-2012, 13:34
Ktoś się rozeznaje w HC-110 i jego żywotności? Czy takim czymś warto jeszcze ryzykować czy już nie bardzo?
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg692/scaled.php?server=692&filename=020220121244z.jpg&res=medium)
norbibxl
02-02-2012, 16:26
Czas gdzieś pojechać... Tam, gdzie jest ciepło ;)
to moze bajkiem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/6806509963_6ee9580660_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7025/6806509963_6ee9580660_z.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/6806509371_a09871a8a1_z-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7035/6806509371_a09871a8a1_z.jpg)
sorevell
02-02-2012, 19:33
Przepraszam, że przerwę, ale mam pytanie: czy komuś z Was zdarzyło się mieć nieprzyjemność walki z Rossmannem/CEWE o uznanie reklamacji?
Do tej pory nie miałem z nimi problemu, ale dzisiaj odebrałem dwie rolki 120 Ektara ze zdjęciami z weekendu i się, delikatnie mówiąc, zdenerwowałem. Początek pierwszej klatki na obu rolkach zaświetlony (2 mm na jednej, 5 na drugiej), poza tym na kilku klatkach mam poprzeczne smugi, jak na załączonym obrazku (akurat ten mogę sobie odpuścić, ale na innej klatce mam fajny portret, &$^#%!).
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/2229/img006smd.jpg)
Te smugi przypominają mi Polypana F z allegro, nawijanego ze szpuli - kiedyś zdyboo pokazywał sample w wątku "Filmy 135 z metra cięte." Odrzucam raczej opcję zaświetlenia czegokolwiek samemu lub przez aparat - rolkę założyłem i zwinąłem tak jak zawsze, bez problemów, w cieniu, natomiast aparat nie ma oddzielnej kasety na film, więc nie ma za bardzo którędy puścić światła i nigdy wcześniej mu się takie coś nie przydarzyło. Filmy kupione w Stodole, wszystko w terminie. Generalnie jeśli wołam samemu (bw) - wszystko jest ok, stąd mój wniosek, że schrzaniło CEWE. No i tu pytanie jak na początku - czy ktoś już z nimi walczył? Na co można liczyć? Jak zgłaszać reklamację - bo na stronie działu foto Rossmanna za wiele nie ma.
Wiem, wiem, trzeba wołać kolor w domu - jak się coś spaprze, można mieć pretensję tylko do siebie...
spiritwood
02-02-2012, 19:35
Czasem ryba nieświeża uderza w rycerza.
A czasem jest już za słaba, żeby uderzyć...
źródło (http://img806.imageshack.us/img806/7826/86140086.jpg)
Tomasz Dudrak
02-02-2012, 20:33
W temacie ichtiologicznym dam własne, wędkarskie:
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/4351/32mp.jpg)
There's a fine line between fishing and just standing on the shore like an idiot...
Bartek - NinoVeron
02-02-2012, 21:31
troszkę "ciepła" w te zimne dni :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/13282109189272-1.jpg
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/387/orginal/13282109189272.jpg)
Na cyfrowa goraczke polecam wizyte w Berlinie, stosunkowo blisko i arcyciekawie.... U Newtona mozna zobaczyc kolekcje nie publikowanych polaroidow i 3 kolekcje bardziej znanych fotografii. Oraz wizyte w Bauhaus Archiv...to akurat powinno byc obowiazkowym punktem dla wszystkich ktorzy biora sie nie tylko za projektowanie (od form przemyslowych do architektury) ale tez dla tych ktorzy mysla troche powazniej o fotografii...filmy juz sie susza....a na stole pachnace farba drukarska nowe albumy... Antona Corbijna, Mario Testino oraz Cartiera Bressona... polecam
Szychoski
02-02-2012, 22:32
Na cyfrowa goraczke polecam wizyte w Berlinie, stosunkowo blisko i arcyciekawie.... U Newtona mozna zobaczyc kolekcje nie publikowanych polaroidow i 3 kolekcje bardziej znanych fotografii. Oraz wizyte w Bauhaus Archiv...to akurat powinno byc obowiazkowym punktem dla wszystkich ktorzy biora sie nie tylko za projektowanie (od form przemyslowych do architektury) ale tez dla tych ktorzy mysla troche powazniej o fotografii...filmy juz sie susza....a na stole pachnace farba drukarska nowe albumy... Antona Corbijna, Mario Testino oraz Cartiera Bressona... polecam
Ja, ja o museum Helmuta Newtona już wiele dobrego słyszałem i bardzo chciałbym się tam wybrać. może wstąpię po drodze do Hamburga gdzie mam zamiar się wybrać na mały repotraż. Spędziłem tam kiedyś kilka miesięcy mieszkając w murzyńskiej dzielnicy. Pełno tam emigrantów z krajów afrykańskich, którzy wciąż żyją tak jak żyli w swoich krajach także można natknąć się tam na niesamowite obrazki. Kiedyś niemal w centrum HH po pasach przed samochodem którym jechałem przechodziła czarna kobieta w dziwnych sztach niosąc kosz z zakupami na głowie! Niesamowite zderzenie - taka postać na tle nowoczesnego miasta. Jeszce wtedy nie zajmowałem się za bardzo fotografowaniem i przegapiłem wiele takich scenek. Niezwykle żałuję dlatego chciałbym tam wrócić i sfotografować życie tych mniej cywilizowanych emigrantów. Amen
Coś z Planety Małp
Ciekawie wyszło jak na film VX Super 200(kolor)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/F1000030-1.jpg
źródło (http://i971.photobucket.com/albums/ae198/Mcarto/F1000030.jpg)
Bartek - NinoVeron
03-02-2012, 01:33
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/13282151990485-1.jpg
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/390/orginal/13282151990485.jpg)
Boryszuk
03-02-2012, 05:09
A ja chcialem powiedziec, ze kolega Nowy bedac nowym zrobil tak jak obiecal. Dzis przyszla do mnie paczuszka z matoweczka.
troche tej rysy szkoda ale darowanemu koniowi nie zaglada sie tam gdzie sie nie zaglada
Boryszuk
03-02-2012, 08:38
No to przecież chwalę! ;)
A rysa w wizjerze jest prawie niewidoczna, wygląda jakby włos jakiś (no na pewno nie mój).
A rysa w wizjerze jest prawie niewidoczna, wygląda jakby włos jakiś (no na pewno nie mój).
Kiedyś kupiłem matówkę do F100, przyszła z pięknym odciskiem palca. Stwierdziłem, że mi to jednak będzie przeszkadzać i dałem do czyszczenia.
Boryszuk
03-02-2012, 08:48
Wiesz, tę dostałem od kol. Nowego za 'dziękuję' (co niniejszym czynię). Świństwem byłoby marudzić. Zobaczymy czy dzięki niej będę robił lepsze zdjęcia ;)
Wiesz, tę dostałem od kol. Nowego za 'dziękuję' (co niniejszym czynię). Świństwem byłoby marudzić. Zobaczymy czy dzięki niej będę robił lepsze zdjęcia ;)
Do tego nie mam zastrzeżeń, wiadomo, że godne pochwały.
Tak tylko chciałem nawiązać do brudnych matówek. F3 jak kupiłem, to matówka miała tak zasyfione połówki klina, że utrudniało, to korzystanie z niego. Ponieważ i tak cały pryzmat wymagał czyszczenia, to niejako przy okazji poprosiłem też o wyczyszczenie matówki.
witam dobrze ze doszła cała ...
Szychoski
03-02-2012, 09:38
A propos zabrudzeń na matówkach to ja w swoim C FTb posiadam taką smugę, wygląda jakby resztka zaschniętego kleju. Z tego co się orientuję w innych Ftb też pojawiają się takie rzeczy. Raczej nie jest to na matówce, chyba, że od wewnątrz. Wygląda bardziej jakby to było na pryzmacie czy gdzieś. Bynajmniej trzeba by było rozebrać aparat by to wyczyścić. Na szczęście po przyłożeniu oka do wizjera ta smuga nie jest widoczna i w niczym nie przeszkadza ale i tak mnie drażni :/
źródło (http://desmond.imageshack.us/Himg822/scaled.php?server=822&filename=img7508d.jpg&res=medium)
spiritwood
03-02-2012, 10:34
Bardzo mi się podoba.
A podziękował, podziękował.
Bruksela jest fantastyczna .... cała Belgia ... a Flamandia ... i najpiękniejsze miasto europy Brugia
Z Brugge bym się nie zgodził, bo to bardzo mocne oświadczenie. ;)
Był Pan w Czeskim Krumlovie? To takie Brugge, tylko dużo bardziej naturalne i piękniej położone (potoki i mostki!). Brugge jest trochę jak taki wymuskany skansen w porównaniu do (też czystego, ale 'żyjącego') Krumlova.
...Z Brugge bym się nie zgodził, bo to bardzo mocne oświadczenie. ;)
Był Pan w Czeskim Krumlovie? To takie Brugge, tylko dużo bardziej naturalne i piękniej położone (potoki i mostki!). Brugge jest trochę jak taki wymuskany skansen w porównaniu do (też czystego, ale 'żyjącego') Krumlova.
Krumlov jest cudowny. Trafiłem tam z córka w sumie przez przypadek. Siedzieliśmy na campingu pod Pragą zastanawiając się co z następnym dniem. Palec na mapie trafił na Krumlov, a myśli poszybowały oczywiście do Heleny i jej dzbanka z zamku. I pojechaliśmy obejrzeć ten zamek, a odkryliśmy miasteczko.
Brugia też jest piękna, ale jakoś magicznie ją wspominam z wizyty w 1985. A 2 lata temu jakoś wrażenie było już mniejsze. Ale jest OK.
sorevell
03-02-2012, 11:30
...
źródło (http://img833.imageshack.us/img833/7508/img011oq.jpg)
A podziękował, podziękował.
Z Brugge bym się nie zgodził, bo to bardzo mocne oświadczenie. ;)
postaram się jak najszybciej sprawdzić tę teorię i podważyć mój ranking miast europy :) za mało jeszcze żyję i nie byłem na południu europy jeszcze. Południe Francji, Hiszpani i cała Portugalia. Czechy zwiedzałem ale tam nie trafiłem
moja Brugia: http://www.wojteh.com/wp-content/gallery/podroze_brugia/DSC_2519.jpg
oj gupka ja :)
zachcialo mi sie robic zdjecia w niemieckim urzedzie (przy rejestracji auta)
podszedl do mnie smutny pan i poprosil o negatyw
buu :( i i negatyw z 11 pstykami ujrzal swiatlo dziennne
mój nr 1 na liscie fotograficznych wycieczek po Europie - najchętnej oczywiscie z wielkim formatem :)
No na takim Potsdamer Platz byś poszalał. :)
Ja byłem w długi weekend majowy w 2009 roku, z kolegą, który kiedyś nieco pomieszkiwał w Berlinie, więc miałem dobrego przewodnika. Do tego kolega ma lekkie skrzywienie urbanistyczne i przez dwa dni z czterech, włóczyliśmy się po modernistycznych miastach ogrodach. A, że dopiero chwile wcześniej zostały wpisane na listę UNESCO, to Niemcy mieszkający tam, pytali się nas co tu jest ciekawego do fotografowania. ;)
Teraz muszę powtórzyć kiedyś tam wypad do Berlina tym razem z kliszą. :)
oj gupka ja :)
zachcialo mi sie robic zdjecia w niemieckim urzedzie (przy rejestracji auta)
podszedl do mnie smutny pan i poprosil o negatyw
buu :( i i negatyw z 11 pstykami ujrzal swiatlo dziennne
chcesz powiedzieć, że oddałeś germańskiemu oprawcy negatyw bo o niego poprosił?
Rafał ma bogatą kolekcję doświadczeń z niemieckimi zakazami fotografowania. ;)
pastwisko
03-02-2012, 15:45
Hhaha wlasnie wymysliłem ze mozna by zrobić taką podróbę LCD z tyłu analoga która by po włączeniu pokazywała napis NO PHOTOS ON CARD :D
Wiecie, mnie ochroniarz z rafinerii poprosil zebym skasowal foty z LF ;)
sorevell
03-02-2012, 15:51
Wyższy poziom abstrakcji...
to wczoraj na RFF czytałem, po dwóch miesiącach przyszło do gościa FBI bo ochroniarz zdążył spisać blachy...
cytata:
Fotografować można wszystko, poza wyjątkami wskazanymi w źródłach prawa powszechnie obowiązującego. Takie wyjątki przewiduje m.in. rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. "w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną" oraz ustawa o muzeach, z której wyprowadza się zakaz fotografowania z użyciem światła błyskowego, które może szkodzić muzealiom. Ustawa o muzeach wprowadza też przysługujące muzeom prawo do wynagrodzenia za sporządzanie fotografii zbiorów muzealnych.
W przestrzeni publicznej (np. na ulicy, w centrum handlowym) oraz w przestrzeni prywatnej (na prywatnej imprezie u kogoś w domu) możemy fotografować bez ograniczeń – odrębną kwestią jest możliwość legalnego korzystania z wykonanej fotografii. Musimy uważać, by nie naruszyć praw autorskich i dóbr osobistych osób trzecich.
W większości przypadków umieszczenie tabliczki "zakaz fotografowania" nie może wprowadzić żadnego wiążącego nas zakazu i stanowi jedynie wyraz woli, a w zasadzie prośby osoby władającej danym miejscem, aby fotografii nie wykonywać. Pamiętajmy jednak, iż jeśli osoba uprawniona nakaże nam opuścić dane miejsce, to powinniśmy jej posłuchać – w przeciwnym razie narażamy się na zarzut "naruszenia miru domowego" (art. 193 Kodeksu karnego).
ps. muzea zaskarzono i ustawa jest niezgodna z prawem - mozna fotografowac do woli w muzeach
niestety, tak oderwalem kawalek (11 klatek)
reszte zdazylem juz wypstrykac
problem polegal na tym ze jest zakaz fotografowania urzedasow
a pokaz na analogu ze ich nie fotografowales
pomyslalem ze poprawie sobie humor jazda smartem
ale 10 minut jazdy umozliwia zniechecenie sie do tego wynalazku
gorzej niz wozkiem widlowym;)
pastwisko
03-02-2012, 16:11
ps. muzea zaskarzono i ustawa jest niezgodna z prawem - mozna fotografowac do woli w muzeach
Tyle ze w muzeach jest problem błyskania fleszami, który po prostu szkodzi pewnym eksponatom i jest to ewidentnie zakaz służący ktory się na coś przekłada, a nie na zasadzie nie bo nie.
i nie wolno z fleshem ale normalne foty możesz walić ... ale to tak jak byłem teraz w Egipcie w dolinie królów - Egipcjanie nie mogli nad tym zapanować - bo debile fleszami walili bez opamiętania - najpierw chcieli zabierać karty pamięci i klisze ... ale zaskarżono ich ze kasują inne ważne zdjęcia i turyści przestana do nich jeździć - potem chciano zabierać aparaty - ale prawo własności do sprzętu jest różne i nie można - wiec w cholerę zakazano prawnie robić zdjęcia ....
oczywiscie co ja zrobiłem .... iPhon jest jedynym aparatem którego potrzebujesz (bez flesha było)
w Brukseli byłem w pałacu króla - akurat mi się udało - tam na wejściu mieli skaner - z aparatem nie da się przejść i sprawa załatwiona - chcesz zobaczyć zostaw aparat - chcesz mieć zdjęcia - zapłać za nie
w Tunezji - dodatkowo płatne są wejścia z aparatem - płacisz i robisz foty
pastwisko
03-02-2012, 16:30
A teren uniwersytetu? To teren publiczny czy prywatny? W koncu to uczelnie państwowe.
Chodzi mi na zewnątrz, nie w budynkach. Teren ogrodzony.
tylko obiekty strategiczne dla państwa nie wolno
Sikorski zdejmował oficjalnie tabliczki "zakaz fotografowania" z obiektów wojskowych.
pastwisko
03-02-2012, 16:37
Bo ja nie rozumiem polityki uniwersytetu ktory się nie zgadza na robienie zdjeć nowo wybudowanym obiektom na UG. Niech mi ktoś racjonalnie to wytłumaczy - postawili super budynki, i nie mozna im zdjec robić. Jaki oni mają w tym interes? Na aakdemii medycznej pan pwiedział ze nie ma takiego prawa, na politechnice się zdziwili.. A na uniwerku nie bo nie! Np. taki:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/2521_0042-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-sRen7P2buwE/TIJ8QEwKVJI/AAAAAAAAIPQ/YxhuQhpg-Is/s900/%2521_004-2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/2521_0061-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-Glf0KAIQRjY/TIvS9McKpKI/AAAAAAAAIY4/PihZ5yiSOT8/s900/%2521_006-1.jpg)
strategiczne - to elektrownie, wodociągi i takie tam
na UG w takim razie jakis wariat ... ja uwielbiam np UMK gdzie studiowałem - tez fajne formy ale UG jest czad jak pokazujesz ...
jak będę w gdańsku - to pojadę z wydrukowana ustawa - zobaczymy
Poproś na piśmie o podstawę prawną.
We Wrocławiu ciec miał jakieś obiekcje co do fotografowania wejścia do Urzędu Wojewódzkiego, ale to raczej fanaberie pana ciecia.
cieć w bloku, w którym mieszkałem prawie całe życie miał obiekcje gdy zrobiłem to zdjęcie, więc nic mnie już nie zdziwi...
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/752/17330035.jpg)
ja jedynie uważam na wizerunek osób ... ale z tego co pamiętam w kadrze jeśli jest więcej niż 5 osób już nie trzeba się martwić
pastwisko
03-02-2012, 16:47
Poproś na piśmie o podstawę prawną.
We Wrocławiu ciec miał jakieś obiekcje co do fotografowania wejścia do Urzędu Wojewódzkiego, ale to raczej fanaberie pana ciecia.
Kanclerzowi uniwersytetu daleko do ciecia ;)
Swoją drogą jak robilem inne foto, to pan któy w nim mieszkał sobie nie życzył zeby ten blok fotografował ;)
na UG w takim razie jakis wariat ... ja uwielbiam np UMK gdzie studiowałem - tez fajne formy ale UG jest czad jak pokazujesz ...
jak będę w gdańsku - to pojadę z wydrukowana ustawa - zobaczymy
Dlatego pytam jak to jest z terenem UG ktory jest uczelnią publiczną. Czy to teren prywatny czy nie.
pastwisko
03-02-2012, 16:52
Jak robilem z kolei tą (nioertodoksyjną) fote (https://lh6.googleusercontent.com/-LWa3uJlXVVI/ScOjdYJR_6I/AAAAAAAAAPM/5Mm4gcPWucc/s800/DSC_5723.jpg)to myslalem ze pan bedzie jakaś akcję podejmował :)
Jak robilem z kolei tą (nioertodoksyjną) fote (https://lh6.googleusercontent.com/-LWa3uJlXVVI/ScOjdYJR_6I/AAAAAAAAAPM/5Mm4gcPWucc/s800/DSC_5723.jpg)to myslalem ze pan bedzie jakaś akcję podejmował :)
Bo silosów nuklearnych bez pozwolenia focić nie wolno! ;-)
pastwisko
03-02-2012, 17:22
Bo silosów nuklearnych bez pozwolenia focić nie wolno! ;-)
To tylko japonski parking wielopoziomowy (http://www.youtube.com/watch?v=8plkhJM4Qwo&feature=related) niżej podobny od zewnątrz ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/747-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-LfH-0rhKFOY/SjauxTu0n_I/AAAAAAAADuw/NuzhDkmVFg4/s700/747.jpg)
Bo silosów nuklearnych bez pozwolenia focić nie wolno!
Eee, żartujesz. Czyli CIA to nie jest Cоединенный Институт Aтома?
To tylko japonski parking wielopoziomowy (http://www.youtube.com/watch?v=8plkhJM4Qwo&feature=related) niżej podobny od zewnątrz ;)
Dalej mi jak zamaskowany i ukryty w cieniu silos nuklearny wygląda. :D
Głowica nuklearna Nissana.. Hmm.. Ciekawe czy psuje się w połowie lotu i ciężko do niej dostać części zamienne.
Eee, żartujesz. Czyli CIA to nie jest Cоединенный Институт Aтома?
Camera In Ass jak zauważą że robiłeś foty na ich terenie. ;-)
pastwisko
03-02-2012, 17:43
Dalej mi jak zamaskowany i ukryty w cieniu silos nuklearny wygląda. :D
Głowica nuklearna Nissana.. Hmm.. Ciekawe czy psuje się w połowie lotu i ciężko do niej dostać części zamienne.
japoński, nie połnocnokoreański ;)
japoński, nie połnocnokoreański ;)
I tak pewnie "Made in taiwan". ;)
sorevell
03-02-2012, 18:03
Ja niedawno robiłem fotki na terenie UW i PW i nikt się nie czepiał. A jeśli chodzi o UG, to moja poprzednia firma stawia obecnie budynek Neofilologii Wydziału Filologicznego, więc jeśli chcesz, pastwisko, poszaleć z LF po budowie, to może uda się coś zrobić ;)
pastwisko
03-02-2012, 18:08
Ja niedawno robiłem fotki na terenie UW i PW i nikt się nie czepiał. A jeśli chodzi o UG, to moja poprzednia firma stawia obecnie budynek Neofilologii Wydziału Filologicznego, więc jeśli chcesz, pastwisko, poszaleć z LF po budowie, to może uda się coś zrobić ;)
No jak pisałem - na Akademii Medycznej (teraz Uniwersytet) miły pan poinformował mnie ze nie ma takiego prawa ktore by mi zabroniło robić zdjecia, natomiast na Politechnice Gdańskiej w ogóle sie zdziwili ze o coś takiego pytam.
Było by fajnie tyle ze aktualnie jestem filmless i chemless, ze nie wspomne o byciu skanerless. Zakupy w tym temacie planuję dopiero na wiosnę.. W weekend idę ze strzykawką po HC-110 do kolegi zeby rolkę Acrosa wywołać :D
sorevell
03-02-2012, 18:10
No jak pisałem - na Akademii Medycznej (teraz Uniwersytet) miły pan poinformował mnie ze nie ma takiego prawa ktore by mi zabroniło robić zdjecia, natomiast na Politechnice Gdańskiej w ogóle sie zdziwili ze o coś takiego pytam.
Było by fajnie tyle ze aktualnie jestem filmless i chemless, ze nie wspomne o byciu skanerless. Zakupy w tym temacie planuję dopiero na wiosnę..
Spoko. Budowa ma trwać do czerwca. 2013.
pastwisko
03-02-2012, 18:41
Spoko. Budowa ma trwać do czerwca. 2013.
To ja się chętnie zgłoszę jesli bede mial materiały - bo planuję w tym roku 4x5 kolor głownie robić.
z cyklu "przemyślenia po przejrzeniu 1820 skanów w komputerze": stosując dobre szkło, najlepiej przymknięte, na filmie klasy Rollei Pan 25, mikrofilm wcale nie wygląda źle.
czy jest gdzies jakas tabela ze srednicami migawek to wielkiego formatu?
i jeszcze jedno durne pytanie.... potrzebuje obiektywu miedzy 105 a 150 mm w miare jasnego (3.5?) z migawka do 1/500sek
i do tego szukam jakichs informacji nt. minimalnych odleglosci ostrzenia na nieskonczonosc a najlepiej kiedy oniektyw jest ztiltowany
Copal #0 - 34.6 mm
Copal #1 - 41.6 mm
Copal #3 – 65 mm
Między 105mm a 150 to będzie rozmiar 1 lub 0. Pomijając jakieś adaptację i wynalazki to w zakresie 100-150 nie istnieją. Zaczynają się od 5.6. Ale mogę się*mylić
pastwisko
03-02-2012, 20:32
czy jest gdzies jakas tabela ze srednicami migawek to wielkiego formatu?
i jeszcze jedno durne pytanie.... potrzebuje obiektywu miedzy 105 a 150 mm w miare jasnego (3.5?) z migawka do 1/500sek
i do tego szukam jakichs informacji nt. minimalnych odleglosci ostrzenia na nieskonczonosc a najlepiej kiedy oniektyw jest ztiltowany
f3.5? panie... 5.6 ew. 4.7-4.5 :)
Najlepiej znaleźć pierw obiektywy, potem poszukać ich specyfikacji lub zagadac do ludzi na flikrze zeby to sprawdzili
http://www.largeformatphotography.info/lenseslist.html
Chyba te 4,5 to trochę*naciągnąłeś. 90mm to prawie 100, a 4,5 to prawie 3.5
Chyba, że mogą być te kryjące 6x9
pastwisko
03-02-2012, 20:37
jest Kodak Ektar 137/4.7
jest Kodak Ektar 127/4.7
pastwisko
03-02-2012, 20:39
Tyle ze on ma irytujące czasy - 1/400 - 1/200 - 1/100 - 1/50 - 1/25...
Tyle ze on ma irytujące czasy - 1/400 - 1/200 - 1/100 - 1/50 - 1/25...
Nie histeruj, irytujące czasy to mają pressowe migawki
pastwisko
03-02-2012, 20:43
Mnie irytowały bo musiałem zawsze przeliczyć z normalnych wskazań swiatłomierza :P
Szychoski
03-02-2012, 20:57
ja jedynie uważam na wizerunek osób ... ale z tego co pamiętam w kadrze jeśli jest więcej niż 5 osób już nie trzeba się martwić
że tak powrócę na chwilkę do tematu - jakiś czas temu w Trójmiejskiej Szkole Fotografii do której uczęszczam miałem zajęcia z prawnikiem odnośnie praw autorskich itp. Z tego co się dowiedziałem to w miejscu publicznym i ogólnodostępnym możemy sfotografować nawet pojedynczą osobę pod warunkiem, że jej postać nie zajmuje więcej niż 1/4 kadru. Oczywiście jeśli sfotografowana osoba do nas podejdzie i powie, że nie życzy sobie zebyśmy robili jej zdjęcia to klatki nie musimy kasować ale nie mamy prawa jej nigdzie opublikować. Natomiast jeżeli taka osoba nic nam nie powie to niekomercyjnie można publikować. Powyżej 3 osób ( o ile dobrze pamiętam ) w miejscu publicznym, możemy fotografować do woli nawet jeśli nam zabronią - wtedy to już od nas zależy czy zdjęcie opublikujemy czy też nie. Oczywiście proces mogą nam wytoczyć ale szanse na wygraną mają bardzo znikome.
Nigdzie w prawie nie ma określonej ilości osób, powyżej której nie trzeba zgody na publikowanie. Jest tylko zapis, że jeżeli ludzie na zdjęciu stanowią zaledwie fragment kompozycji, to wtedy nie trzeba. Coś w ten deseń w każdym razie.
Nie mniej jednak rzekomy przepis, że powyżej 3 osób to hulaj dusza, nadal jest powtarzany w internecie.
Nie wiem jakie są orzeczenia w tego typu sprawach, ale jeśli osoba ze zdjęcia udowodni, że poniosła straty w wyniku publikacji jej wizerunku, to należy się liczyć z konsekwencjami.
Szychoski
03-02-2012, 21:20
Nie wiem jakie są orzeczenia w tego typu sprawach, ale jeśli osoba ze zdjęcia udowodni, że poniosła straty w wyniku publikacji jej wizerunku, to należy się liczyć z konsekwencjami.
Prawda, prawda ale jednak wszyscy mówią co innego, nawet prawnicy mają odmienne zdania także moim zdaniem jeśli nie fotografujemy w celach komercyjnych to nie ma się co przejmować, wystarczy tylko nie naruszać niczyjej przestrzeni prywatnej. Oczywiście, jeżeli ktoś rozpozna siebie na zdjęciu w jakiejś galerii to od razu poczuje kasę i będzie próbował uzyskać odszkodowanie na które jednak ma małe szanse o ile zdjęcie nie zostało wykorzystane komercyjnie.
Chociaż kiedyś słyszałem o sytuacji gdzie facet pozwał dużą firmę, bo na ich zdjęciu reklamowym daleko w tle rozpoznał swój wyraźnie oznaczony jacht. O ile dobrze pamiętam firma na odczepnego dała mu kasę za porozumieniem obu stron.
sorevell
03-02-2012, 21:32
Na studiach miałem taki numer, że podczas jakichś tam laborek przyszedł fotograf i zaczął nas focić jak grzebiemy się w czerwonym betonie, tak bez słowa. Jakiś czas później troje osób z mojej grupy oglądało swoje twarze w folderach reklamowych Politechniki Warszawskiej... Ale nikt nie próbował marudzić - ludzie od paru złotych odszkodowania woleli się spokojnie obronić.
miron19j
03-02-2012, 21:34
cytata:
nie wiem, skąd wytrzasnąłeś takie banialuki.
Fotografować można do woli na terenie publicznym. Na terenie prywatnym (w tym galerie handlowe) musisz zastosować się do życzenia właściciela. Jeżeli nie życzy sobie fotografowania i powiadamia o tym za pomocą np. tabliczki lub napisu, nie wolno Ci robić zdjęć? Bo jak to sobie wyobrażasz? Ktoś wchodzi na Twoje prywatne podwórko i fotografuje do woli? I Ty nie możesz mu nic zrobić?
ponownie błąd w myśleniu. Jeżeli w muzeum znajdują sie eksponaty będące prywatną własnością, właściciel może zabronić ich fotografowania.
A tak przy okazji: nielegalne jest pobieranie opłaty za fotografowanie w muzeum.
Howgh.
Dokładnie :) to są miejsca użyteczności publicznej ... Można ...
Hale sportowe tez są prywatne - i jednak ... W Polsce nie wolno tak jak napisałem fotografować obiektów strategicznych ...
Polska to nie USA ...
sorevell
03-02-2012, 21:47
Ostatnio głośno było o otwarciu Narodowego. Budynek użyteczności publicznej wybudowany za nasze pieniądze i... nie można.
Zresztą spróbuj wejść na dowolny mecz ekstraklasy bez akredytacji lub znajomości... I co, będziesz się kłócił z ochroną? Paru takich widziałem, co się stawiali.
Ale nie wolno fotografować czy wnosić aparatów ... To jest podstawowe pytanie ? Byłem na wielu stadionach i halach ... Na koncerty tez nie wolno wnosić aparatów ale zdjęcia można robić ...
miron19j
03-02-2012, 21:51
Dokładnie :) to są miejsca użyteczności publicznej ... Można ...
Hale sportowe tez są prywatne - i jednak ... W Polsce nie wolno tak jak napisałem fotografować obiektów strategicznych ...
nie można. Mylisz miejsca prywatne z miejscami użyteczności publicznej. Centrum handlowe jest obiektem prywatnym i właściciel wyraził zgodę ma przebywanie w nim obcych osób. Nie musi wyrażać zgody na fotografowanie. Brzmi bezsensownie, ale taka jest wykładnia prawa.
W halach sportowych można, bo właściciel pozwala.
Nigdzie nie ma mowy o ilości osób na zdjęciu. Mnie najbardziej odpowiada interpretacja jednego z sądów: jeżeli usunięcie danej osoby ze zdjęcia nie zmieni wymowy ujęcia, można przyjąć, że wizerunek tej osoby nie wymaga ochrony. Przekładając na nasze: jeżeli robisz portret, to musisz mieć zgodę na publikację. Jeżeli osoba jest jednym z przechodniów na ulicy, nie musisz mieć zgody.
Miałem akredytacje na imprezy sportowe w całym kraju i wiem jak to wyglada ...
nie można. Mylisz miejsca prywatne z miejscami użyteczności publicznej. Centrum handlowe jest obiektem prywatnym i właściciel wyraził zgodę ma przebywanie w nim obcych osób. Nie musi wyrażać zgody na fotografowanie. Brzmi bezsensownie, ale taka jest wykładnia prawa.
W halach sportowych można, bo właściciel pozwala.
Nigdzie nie ma mowy o ilości osób na zdjęciu. Mnie najbardziej odpowiada interpretacja jednego z sądów: jeżeli usunięcie danej osoby ze zdjęcia nie zmieni wymowy ujęcia, można przyjąć, że wizerunek tej osoby nie wymaga ochrony. Przekładając na nasze: jeżeli robisz portret, to musisz mieć zgodę na publikację. Jeżeli osoba jest jednym z przechodniów na ulicy, nie musisz mieć zgody.
Mam inne zdanie ...
miron19j
03-02-2012, 21:56
Mam inne zdanie ...
możesz mieć :-)
cytat z wątku, którego fragment zacytowałeś ;-)
Chwila, chwila... mieszacie! Fotografować i publikować możesz, ale tylko z terenu ogólnodostępnego, drogi, placu itp. Jeśli robisz to z terenu prywatnego to właściciel może sobie tego nie życzyć i legalnie przepędzić. To tak jakbyś wszedł na moją działkę i zaczął fotografować mój dom, nawet nie wiem czy można by to powiązać z naruszeniem miru domowego. Podobnie z wnętrzami, do tego muzea mają jeszcze dodatkowe klauzule w regulaminie o zakazie publikacji fotografii. Na ile są one skuteczne trudno jest mi powiedzieć. W takim zamku królewskim na Wawelu czy Łańcucie we wnętrzach w ogóle fotografii nie wykonasz, chociaz to już zakrawa na kpinę. Co mogą zrobic? Co najwyżej wyrzucic.
Ale z wielka przyjemności i chętnie zmienię zdanie ...jeśli powiesz czym sie popierasz mówić ze w centrum handlowym nie wolno ? Ja przeczytałem sporo artykułów ze można dlatego do tej pory byłem tego pewien ...
Mówię poważnie .... Powiedz ...
Szychoski
03-02-2012, 22:07
A tam, po prostu róbmy zdjęcia. Idąc za prawem to można popaść w paranoję i najlepiej chodzić wszędzie z prawnikiem. Jeśli nie fotografuję komercyjnie to nie przejmuję się aspektami prawnymi (poza pewnymi wyjątkami)
Szychoski
03-02-2012, 22:10
Póki ktoś mnie z kijem nie pogoni to na własny użytek będę robił zdjęcia czy to w galerii handlowej czy to w kurrde tym... UG czy chińskiej restauracji
zresztą zazwyczaj ludzie głupieją widząc aparat bez wyświetlacza z tyłu
pastwisko
03-02-2012, 22:10
Prapremiera należała się poprzedniemu właścicielowi na PW, wiec teraz pokaz oficjalny - Voigtlander Ultragon z bagnetem F przerobiony na bagnet C/Y ;)
źródło (http://img34.imageshack.us/img34/4790/dscn7560q.jpg)
miron19j
03-02-2012, 22:15
Mówię poważnie .... Powiedz ...
centrum handlowe jest terenem prywatnym (w świetle prawa), właścicielem jest spółka Auchan, Tesco czy jakaś inna. Właściciel obiektu może nie wyrazić zgody na fotografowanie, jak również na wstęp osobom obcym. Mało tego, zgodnie z prawem może zabronić wstępu mężczyznom w wieku 35 lat, brunetom z brodą. Ma takie prawo. Wiadomo, że tego nie zrobi. Centrum handlowe można porównać do siedziby jakiejkolwiek firmy. Nie będziesz miał "ale", że np. w biurowcu FESTO czy SAMSUNG nie wolno robić zdjęć?
Na początku działania "holopów" (jak mawiała moja teściowa), nie było tego zakazu. Ale okazało się, że niektóre sklepy zgłaszały zastrzeżenia, że podobno konkurencja robiła zdjęcia i urządzała swoje stoiska podobnie do ich. Głównie chodziło o wystrój wystaw i aranżację wnętrza. Dlatego, dla świętego spokoju, w centrach wprowadzono zakaz fotografowania.
to ja dla urozmaicenia dam zdjęcie, duże żeby normy AO wyrobić.
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/8646/img0251ml.jpg)
centrum handlowe jest terenem prywatnym (w świetle prawa), właścicielem jest spółka Auchan, Tesco czy jakaś inna. Właściciel obiektu może nie wyrazić zgody na fotografowanie, jak również na wstęp osobom obcym. Mało tego, zgodnie z prawem może zabronić wstępu mężczyznom w wieku 35 lat, brunetom z brodą. Ma takie prawo. Wiadomo, że tego nie zrobi. Centrum handlowe można porównać do siedziby jakiejkolwiek firmy. Nie będziesz miał "ale", że np. w biurowcu FESTO czy SAMSUNG nie wolno robić zdjęć?
Na początku działania "holopów" (jak mawiała moja teściowa), nie było tego zakazu. Ale okazało się, że niektóre sklepy zgłaszały zastrzeżenia, że podobno konkurencja robiła zdjęcia i urządzała swoje stoiska podobnie do ich. Głównie chodziło o wystrój wystaw i aranżację wnętrza. Dlatego, dla świętego spokoju, w centrach wprowadzono zakaz fotografowania.
Ale można o nich mówić Jako o przestrzeni publicznej ...
Czy w waszych miatach tez rozstawiono koksiaki ? I ludzie sie ogrzewaja na ulicach?
pastwisko
03-02-2012, 23:10
czytalem ze w gda mieli wystawić.
sorevell
03-02-2012, 23:12
Dobre zdjęcie, Bielik. Ja mam podobny obrazek przed blokiem. W zeszłym roku spółdzielnia zrobiła z piaskownicy kwietnik, co pokazuje, co młodzi ludzie dzisiaj myślą na temat posiadania dzieci.
Czy uzywaliscie filmów efke Kb 100 ???
Dobre zdjęcie, Bielik. Ja mam podobny obrazek przed blokiem. W zeszłym roku spółdzielnia zrobiła z piaskownicy kwietnik, co pokazuje, co młodzi ludzie dzisiaj myślą na temat posiadania dzieci.
a dziękuję, to moje ulubione osiedle na Marymoncie, niestety okładają je na potęgę styropianem więc nie będzie już takie ponure jak było. kwiatki ładne przynajmniej, a po co komu bachory.
swoją drogą myślałem że broda mi wyrośnie jak to czyściłem z paprochów, a Frodo nawet po schodach nie zdążył wejść.
1978: Kolega Jurek jako przykład dorastającego Aryjczyka, rysy gratis od Feliksa Edmundowicza Czwartego.
Znajoma buzia, możliwe to? :)
Takie zdjęcia (sprzed "paru" lat) mogłabym oglądać godzinami, i ciągle na nowo...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/201150042-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-NlUxlnSr5mQ/TyxdPv5XdtI/AAAAAAAAAik/C_2Ci4zs2qQ/s1600/2011-50-04-2.jpg)
Szychoski
04-02-2012, 00:35
No jest taka swieza cienka warstewka wilogoć i siakieś -13°C
Dzięki za info. Może jeszcze przez noc popada, tak że chyba się z rana wybiorę. Żeby mi się jeszcze chciało ;)
Szychoski
04-02-2012, 00:42
Świetne zdjęcie prezentujecie Panowie. Szczególnie podoba mi się zdjęcie autorstwa Trezrrr z dziewczyną na peronie, coś w nim jest i ta cała pustka wokoło, jakby opuszczony peron - świetne! A Cat to już chyba trzecie wcielenie przeżywa ;)
Kolego, tu się zdjęć nie chwali. Reszta forum jest od tego.
Pierwszy Przymróz:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/20115105-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-I4AGRRJxdtE/TymTbRouDeI/AAAAAAAAAiM/92s9mHDk1Vs/s1600/2011-51-05.jpg)
pastwisko
04-02-2012, 00:56
upss, ide kasować posty.
upss, ide kasować posty.
I to szybko, jeszcze 900 stron i będę na bieżąco :)
upss, ide kasować posty.
a ja wracam do urzedu pofocic i dac sie po raz kolejny zlapac,
Szychoski
04-02-2012, 01:12
Mój błąd, jestem tu nowy.
pastwisko
04-02-2012, 02:05
Ale fajnie mam obiektyw 19mm, aż chyba jutro go na spacer wyprowadze :)
danz1ger
04-02-2012, 02:12
Zazdraszczałem wam tych MF i stało się http://tinyurl.com/2cke378
Bartek - NinoVeron
04-02-2012, 03:44
Monaco :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/13283196395526-1.jpg
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/398/orginal/13283196395526.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/13283196166869-1.jpg
źródło (http://img.os.pl/i/bartos/396/orginal/13283196166869.jpg)
Zazdraszczałem wam tych MF i stało się http://tinyurl.com/2cke378
Zakupiles mamiya ?
spiritwood
04-02-2012, 09:43
No to ja też z rana zacznę rokiem 1976, może 1977.
Archiwum rodzinne mam przepastne ;)
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/1553/125rm.jpg)
MariuszJ
04-02-2012, 11:39
Ja lubię swoje takie, w wozie (Zoppot 1972):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/image10-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_Jz9WFjAg7gQ/Srz3Une2myI/AAAAAAAABSM/TEO2l8FTOvI/s400/image-10.jpg)