PDA

Zobacz pełną wersję : Analogowi Ortodoksi

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 [123] 124 125

cichy70
02-08-2013, 23:55
Jeżeli nie doczytałeś w moim podpisie to mam na imię Przemek.
Reszty nie będę komentował bo traktuję to jako wycieczkę osobistą poniżej jakiegokolwiek poziomu ;)

witaj Przemku, od tego trzeba było zacząć, znaczy jeżleli o imię chodzi.
W sumie Twoje imię, też jest off topem, sle sprawdziłem, w AO Przemek raptem występije w 768 postch.
wycieczka była jak najbardziej osobista.
aha
dupa.

ASAHI
02-08-2013, 23:56
Bronicie AO jak Częstochowy, ale tak naprawdę nie chodzi Wam o te usunięte posty ale o niezależność którą tu mieliście. Póki było jako tako z waszej strony co do stosowania się do regulaminu i do pewnego poziomu zachowań i wypowiedzi nikt nic nie mówił. Ale niestety część z Was nie potrafiła docenić tego co macie i zaczęła przesadzać.
W wielu kwestiach.
Nikt nie chce wam wątku zabrać tudzież kasować. rsz napisał o co chodzi, jesteście na forum prywatnym, w cudzym pokoju który macie udostępniony a uważacie go za Waszą własność. Skoro chcecie by dalej przyciągał ludzi to i zachowajcie sami pewien poziom.

Przejrzał choć jeden z Was posty które zostały? Nie. Bo prościej jest wykrzyczeć że to koniec forum, że zieloni szaleją itp. Liczyliśmy na więcej rozsądku z Waszej strony.
Panie i Panowie z AO - nikt Wam wątku nie zabiera. Nikt Wam nie zabiera atmosfery, znajomości czy też możliwości pisania czasami OT - po prostu to OT będzie po jakimś czasie usuwane. Nie wierzę żeby ktoś z Was wracał do postów z 2011r i sprawdzał co kolega pastwisko pisał (np). Szanowni państwo najpierw się zastanówcie co chcecie napisać a potem piszcie.
Możecie zrozumieć cel działania albo zapieklić się w nienawiści do złych zielonych których nie znacie bo oni nie piszą w AO i nic nie wiedzą o świecie. A zieloni akurat AO czytają..
Miłego wieczoru i owocnych przemyśleń życzę.

rbit9n
02-08-2013, 23:58
A po cholerę*ci, przecież ty nie masz duszy? Ty jesteś Lobo i wrek ewerytchink

po tej lobotomii mię się wreck everything, and ruined my life. weź pigułki Tygrysie

Jak już go w tej szafie znalazłeś, to wywal przez okno. Chyba, że mieszkasz na parterze, to wjedź windą na szóste i wywal.

A teraz muszę was zostawić, bo idę zrobić morelowe powidła. Mniam.
Bawcie się*grzecznie.

to muszę zjechać, bo mieszkam na siódmym, a jaką mam panoramę na Reisze, to palce lizać, zupełnie jak po powidle (zo)morelowym.

Migawka nie parcieje? U mnie się pokruszyła :(

nigdy w życiu! ale to dlatego, że go trzymam w oryginalnym pudełku razem z paragonem z pedetu z 1987 roku. jakim cudem w 1987 r. kupiliśmy feda w pedecie nie spod lady, zastanawiam się do dziś.

Bartek - NinoVeron
02-08-2013, 23:58
Koleżanki i koledzy! :)

W związku z Waszym niepokojem o Wasz wątek, informuję, że decyzją grona moderatorskiego wątek został poddany czyszczeniu. I nie jest to sytuacja wyjątkowa, a już na pewno nie ma podłoża personalnego. Forum cały czas jest moderowane i czyszczone, nie ma powodów, dla których wątek AO miałby być wyjątkiem. Głównymi i jedynymi powodami zaistniałej sytuacji są:

1. Jest sporo postów, które straciły swoją aktualność (brak zdjęć).
2. Totalny OT jest tak samo niepotrzebny w AO, jak w każdym innym dziale na tym forum. Jedynym miejscem do pisania o niczym jest Shout w Cafe.
3. AO nie są traktowani ani lepiej, ani gorzej niż inni użytkownicy. Forum jest spójną całością i porządek musi być.
4. Robimy to dla dobra ludzkości, by adepci sztuki analogowej mogli znaleźć w wątku cenne informacje i przykłady zdjęć, a nie tylko mniej lub bardziej pokręcone rozmowy.
5. Doceniamy (i to bardzo) Wasz wkład wiedzy. Jesteście mile widzianą częścią tego forum, tak było, jest i będzie.

Dziękuję za uwagę.

a ja na to odpowiem ANALogowo:
testy.ninoveron.com/meggi/foto/IMG014673-v2-srgb-800.jpg

rbit9n
03-08-2013, 00:01
Bronicie AO jak Częstochowy, ale tak naprawdę nie chodzi Wam o te usunięte posty ale o niezależność którą tu mieliście. Póki było jako tako z waszej strony co do stosowania się do regulaminu i do pewnego poziomu zachowań i wypowiedzi nikt nic nie mówił. Ale niestety część z Was nie potrafiła docenić tego co macie i zaczęła przesadzać.
W wielu kwestiach.
Nikt nie chce wam wątku zabrać tudzież kasować. rsz napisał o co chodzi, jesteście na forum prywatnym, w cudzym pokoju który macie udostępniony a uważacie go za Waszą własność. Skoro chcecie by dalej przyciągał ludzi to i zachowajcie sami pewien poziom.

Przejrzał choć jeden z Was posty które zostały? Nie. Bo prościej jest wykrzyczeć że to koniec forum, że zieloni szaleją itp. Liczyliśmy na więcej rozsądku z Waszej strony.
Panie i Panowie z AO - nikt Wam wątku nie zabiera. Nikt Wam nie zabiera atmosfery, znajomości czy też możliwości pisania czasami OT - po prostu to OT będzie po jakimś czasie usuwane. Nie wierzę żeby ktoś z Was wracał do postów z 2011r i sprawdzał co kolega pastwisko pisał (np). Szanowni państwo najpierw się zastanówcie co chcecie napisać a potem piszcie.
Możecie zrozumieć cel działania albo zapieklić się w nienawiści do złych zielonych których nie znacie bo oni nie piszą w AO i nic nie wiedzą o świecie. A zieloni akurat AO czytają..

O, teraz z nas się robi naród sprawców. Użytkownicy piszący w wątku AO zapędzili moderatorów do stodoły, a potem tę stodołę podpalili. A gdzie byli Niemcy ja pytam.

!AGresT
03-08-2013, 00:04
a gdzie byli Niemcy ja pytam.

pewnie im Reichshof

Bartek - NinoVeron
03-08-2013, 00:06
kiedyś była już na tym forum ogromna grupa pasjonatów ...
oni przyciągali wiele nowych osób, oni byli marką samą w sobie... a w swojej dziedzinie nie mieli sobie równych w kraju
ale nie wszystkim to odpowiadało więc założyli własne forum
http://spfl.pl/forum/

EDIT:
http://www.spfl.pl/o_nas

Geneza powstania Stowarzyszenia Polskich Fotografów Lotniczych Air-Action sięga końca XX wieku, kiedy to kilka osób obdarzonych wyjątkową energią, zakochanych w lotnictwie, intensywnie zaangażowało się w fotografię lotniczą. Osoby te, stanowiące dziś trzon SPFL, na początku działały niezależnie od siebie. Udział w tych samych imprezach lotniczych powodował ich spotkania, które owocowały zawiązywaniem się znajomości opartych o wspólną pasję oraz niestandardowe – artystyczne podejście do fotografii lotniczej. Jedną z tych osób był Sławek hesja Krajniewski, który aktywnie działając zarówno w branży lotniczej, jak i w środowisku fotograficznym związanym z użytkownikami sprzętu marki Nikon (nikoniarze.pl), założył na Forum Nikona grupę tematyczną Lotnictwo oraz dział z fotografiami lotniczymi. Zaprosił też na forum kilka z opisanych powyżej osób. Rozpoczęło się budowanie portfolia grupy i tworzenie fundamentów jej egzystowania. Wymagało to sporej ilości pracy, ale efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Ten teoretycznie niezwiązany z lotnictwem zakątek Internetu, dzięki prezentowanemu poziomowi zdjęć, rozmachowi organizowanych wyjazdów na wspólne lotnicze fotografowanie oraz wyjątkowej atmosferze, w krótkim czasie stał się bardzo dobrze znanym i cenionym w środowisku foto-lotniczym miejscem. Zaczął przyciągać do siebie wiele zaangażowanych w fotografię lotniczą osób nie tylko spod znaku Nikona. W krótkim czasie ci niezwiązani wcześniej ze sobą ludzie stali się wspaniale zintegrowaną i zaprzyjaźnioną grupą, nazywaną od czasu Axalp 2007 – Świrami Lotniczymi. Taki przydomek znakomicie oddaje ich podejście do tematyki lotnictwa i fotografii lotniczej. W krótkim czasie Świry Lotnicze stały się grupą bardzo silną fotograficznie, a ich prace wzbudzają zachwyty zarówno w kraju jak i za granicą.
Potrzeba udziału w akredytowanych imprezach oraz chęć fotografowania baz lotniczych, których bramy otwierają się jedynie przed poważnymi, formalnymi podmiotami sprawiły, że wszyscy członkowie grupy przyłączyli się do działającego na Forum Nikona – Stowarzyszenia Nikon Klub Polska (NKP). Działalność Świrów Lotniczych w ramach NKP stała się jeszcze bardziej zauważalna. Doszło nawet do tego, że wiele osób zarówno spoza Stowarzyszenia, jak i spośród jego członków, zaczęło postrzegać NKP jako stowarzyszenie lotnicze. Nie wszystkim było to na rękę. Świry Lotnicze nie zamierzały jednak ograniczać swoich działań, a wręcz przeciwnie – jeszcze bardziej się rozwijać. Zrodziła się myśl o utworzeniu własnego, stricte foto-lotniczego stowarzyszenia. Stowarzyszenia zrzeszającego samych najlepszych fotografów lotniczych o podobnym do Świrów lotniczych podejściu do lotniczego fotografowania. Idea została szybko wprowadzona w życie i w dniu 29 listopada 2009 roku odbyło się Zebranie założycielskie Stowarzyszenia Polskich Fotografów Lotniczych Air-Action.

(http://spfl.pl/forum/)nie wszystkim "zielonym" się to podobało...
teraz Air Action są już u siebie a nie w gościach u "zielonych"
więc teraz nam się wmawia, że jesteśmy w gościach....

grimoald
03-08-2013, 00:06

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/IMG014673v2srgb800-1.jpg
źródło (http://testy.ninoveron.com/meggi/foto/IMG014673-v2-srgb-800.jpg)

Rusałka! Bartos, posta zamieściłeś 2 sierpnia, a jest to Dzień Karmienia Piersią, więc powinien być piersiątek....
Ja wiem, że to forum prywatne, ale co komu po pokoju w którym przestaną przebywać ludzie?

!AGresT
03-08-2013, 00:11
W gościach.
Cholera, a ja głupi się czułem tu jak u siebie...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/512_107658917047108-1.jpg
źródło (http://vader.joemonster.org/upload/qfa/512_107658917047108.jpg)

bognik
03-08-2013, 00:13

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/IMG014673v2srgb800-1.jpg
źródło (http://testy.ninoveron.com/meggi/foto/IMG014673-v2-srgb-800.jpg)
Gratuluję koledze "wysokiego" poziomu ...

PS A, zapomniałam. Mam na imię Bogna, a w moim pokoju półki zapełniają aparaty analogowe (po 20stym aparacie przestałam już liczyć).

Widzę, że się bardzo pomyliłam co do Waszego wątku. Bardzo.

!AGresT
03-08-2013, 00:21
No nie? dużo wyższy poziom prezentuje dialog o fotografowaniu przez brata cycków zasłoniętych kotem.

Chłopaki, jak się będziecie ewakuować, to proszę grzecznie, bardzo, serdecznie o podesłanie namiarów na PM. Mam spory kłopot z kojarzeniem nicków z nazwiskami, że o rocznicy ślubu nie wspomnę.

Bartek - NinoVeron
03-08-2013, 00:21

Witam :) miło mi :) jestem Bartek

skoro sam temat AO zbliża się do 45 tys. postów
to mam pytanie ile razy miła, zielona Pani się w nim wypowiedziała?

sam temat "Analogowi Ortodoksi" ma więcej wypowiedzi niż największe polskie forum poświęcone tylko fotografii analogowej - http://www.korex.net.pl/forum/
tam we wszystkich możliwych tematach jest łącznie 43 tys postów ... a istnieją wiele lat więcej niż ten nasz temat

skoro "zieloni" jednak wnoszą żądania tylko merytorycznych wypowiedzi bez "OT" to mam pytanie ile razy Wy się w tym dziale wypowiedzieliście?

mamy to zliczyć?

doktor
03-08-2013, 00:24
W wielu kwestiach.

A że zapytam, skoro my tej niezależności bronimy, to znaczy, że Wy nam ją chcecie zabrać? Bo jak rozumiem to był powód wizyty Leona Czyściciela w piątkowy wieczór. Co do analogii do cudzego pokoju, to fakt, że wynajmuję*u kogoś*mieszkanie nie daje prawa właścicielowi owego mieszkania do wtykania paluchów do moich powideł w moich garnkach. Nie działa to w tak prosty sposób jak w średniowieczu, że wasal mojego wasala jest moim wasalem. A wystarczyło zachować się*z kindersztubą i zapytać czy można spróbować tak smakowicie pachnących powideł.
Co do zapiekłości przeciw zielonym, to jest to zarzut tak samo wymyślony jak i nieuprawniony. Zdaje się*że stawiasz znak równości między tym, że nie zgadzam się z Twoim zdanie a tym, że mam do ciebie urazę. Nic z tych rzeczy.

ekonet
03-08-2013, 00:27
Witam :) miło mi :) jestem Bartek

skoro sam temat AO zbliża się do 45 tys. postów
to mam pytanie ile razy miła, zielona Pani się w nim wypowiedziała?

sam temat "Analogowi Ortodoksi" ma więcej wypowiedzi niż największe polskie forum poświęcone tylko fotografii analogowej - http://www.korex.net.pl/forum/
tam we wszystkich możliwych tematach jest łącznie 43 tys postów ... a istnieją wiele lat więcej niż ten nasz temat

skoro "zieloni" jednak wnoszą żądania tylko merytorycznych wypowiedzi bez "OT" to mam pytanie ile razy Wy się w tym dziale wypowiedzieliście?

mamy to zliczyć?
Ja się wypowiedziałem o 229 razy za dużo.
Teraz się wyjaśniło, czemu służy to nabijanie postów na siłę - jak Kolega przyznał, ma to być największy wątek. Jasne.

xMAREKx
03-08-2013, 00:28
Panowie zieloni jest wśród was conajmniej jeden, któremu przeszkadza słowo DUPA że o Z.A.J.E.B.I.S.C.I.E nie wspomne. Ktoś tu jest nawiedzony i narobił zamieszania, bo to kasowanie zbędbych treści by przeszło.
Co ludzie mają pisać zamiast "dupa"? "pupa"? To dziecinada, na codzień mówimy dupa i tak też piszemy. Nie udawajcie takich ą, ę.

TOP67
03-08-2013, 00:29
No nie? dużo wyższy poziom prezentuje dialog o fotografowaniu przez brata cycków zasłoniętych kotem.

Tyle, że to jest w cafe. Tam można, a i tak jest czyszczone.

ekonet
03-08-2013, 00:29
Panowie zieloni jest wśród was conajmniej jeden, któremu przeszkadza słowo DUPA że o Z.A.J.E.B.I.S.C.I.E nie wspomne. Ktoś tu jest nawiedzony i narobił zamieszania, bo to kasowanie zbędbych treści by przeszło.
Co ludzie mają pisać zamiast "dupa"? "pupa"? To dziecinada, na codzień mówimy dupa i tak też piszemy. Nie udawajcie takich ą, ę.
Ja. Chcesz mojej głowy?

ASAHI
03-08-2013, 00:31
A że zapytam, skoro my tej niezależności bronimy, to znaczy, że Wy nam ją chcecie zabrać? Bo jak rozumiem to był powód wizyty Leona Czyściciela w piątkowy wieczór. Co do analogii do cudzego pokoju, to fakt, że wynajmuję*u kogoś*mieszkanie nie daje prawa właścicielowi owego mieszkania do wtykania paluchów do moich powideł w moich garnkach. Nie działa to w tak prosty sposób jak w średniowieczu, że wasal mojego wasala jest moim wasalem. A wystarczyło zachować się*z kindersztubą i zapytać czy można spróbować tak smakowicie pachnących powideł.
Co do zapiekłości przeciw zielonym, to jest to zarzut tak samo wymyślony jak i nieuprawniony. Zdaje się*że stawiasz znak równości między tym, że nie zgadzam się z Twoim zdanie a tym, że mam do ciebie urazę. Nic z tych rzeczy.

Jakoś nawet do tej pory niezależności tej nie nie zabraliśmy.
Powód wizyty Leona to głównie posty bez zdjęć - wygasłe linki, posty naprawdę zupełnie nie związane z fotografią a wręcz od niej odbiegające, jakoś wszystkie wątki są czyszczone a Wasz mamy zostawić?
Proszę o argumenty.
Co do mieszkania - niestety i my w nim jesteśmy na takich samych zasadach a mamy tylko zielony kolor. I nikt z nas nie rusza, czego oczywiście nie zauważono, obecnych postów, a tylko archiwalne.

Bartku - co do odejścia lotników - pewnie jak i ja nie znasz wszystkich powodów ich odejścia, ale na pewno nie były nimi usunięte posty.

sea21
03-08-2013, 00:33
teraz Air Action są już u siebie a nie w gościach u "zielonych"
więc teraz nam się wmawia, że jesteśmy w gościach....
Tej wersji jeszcze nie słyszałem :D

xMAREKx
03-08-2013, 00:35
ekonet to twoja sprawka? myślałem o kimś innym, trudno pomyliłem się, głowe zachowaj.

bognik
03-08-2013, 00:36
Podejrzewam jednak, że na korex.net jest więcej konkretów. Tak jak było wcześniej wspomniane, usuniemy mało istotne posty (typu ,,ładna dziś pogoda), zdjęć nie usuwamy (chyba, że wygasły). Gdy skończymy porządki, to wtedy sprawdzisz gdzie będzie więcej postów.

Może się tu nie udzielałam, ale czytałam ;)
W Cafe kiedyś usunięto "mój" wątek "mandarynkowy", w którym pisało dużo osób. Z niektórymi przyjaźnię się do dzisiaj, nie wirtualnie. Było mi przykro, ale życie toczy się dalej, a ludzie mają większe zmartwienia niż usunięty wątek. A my Wam wątku nie usuwamy.

!AGresT
03-08-2013, 00:38
Doprawdy zabawne, ale dostałem kilka PM z propozycjami stworzenia niezależnego AO.

O kurcze (choć bardziej adekwatne było by dupa!)
Ja tylko jedną...

jo44
03-08-2013, 00:42
A zastanowiliście się Panowie (i Panie - sorry) Zieloni, Fioletowi i Czerwoni, że na Forum nie ma żadnego wątku poza AO, który dałoby się czytać? Jeżeli tego nie rozumiecie, jeżeli zaczynacie "czyszczenie forum" z tego co najlepsze zostawiając chłam, to cała Wasza praca jest na nic - to samozniszczenie. Mimo, że analoga nie miałem w ręku od 20 lat (i prawdopodobnie już nigdy mieć nie będę) od dawna zaczynałem przeglądanie forum od AO, a od pewnego czasu tylko do niego zaglądam. Nie znam tu nikogo, nikogo nie miałem okazji spotkać, chociaż nie - raz widziałem z daleka wpkx'a. A może (powtarzam za jednym z bohaterów Notting Hill :) ) był to kto inny, może ten co grał Skrzypka na Dachu... Powtarzam: nie znam nikogo, a jednak z przyjemnością zawsze śledziłem dyskusję - tu można coś zobaczyć, tu można się czegoś dowiedzieć o fotografii. A wszystko podane lekko, łatwo, przyjemnie ze specyficznym humorem. Jeśli ktoś tego humoru, tej inteligentnej gry słowem nie łapie - jego strata.
Tu można było odetchnąć po kolejnych rewelacjach o kurzu, oleju, BFach , FFach, o smażeniu matryc przez 30 minut, gorących i martwych pikselach itp. Widzę, że od dziś tylko o tym będzie na tym forum. Ale to już nie będzie to Forum. Szkoda.

ekonet
03-08-2013, 00:42
ekonet to twoja sprawka? myślałem o kimś innym, trudno pomyliłem się, głowe zachowaj.
Dziwne? Chamskie słownictwo pozostaje chamskim słownictwem, dotyczy to zwłaszcza tego drugiego cytowanego przez Ciebie słowa, które rozplenia się jak zaraza. Używasz takich słów bez ograniczeń przy osobach starszych, dzieciach i kobietach? Naprawdę?

A zastanowiliście się Panowie Zieloni, Fioletowi i Czerwoni, że na Forum nie ma żadnego wątku poza AO, który dałoby się czytać? Jeżeli tego nie rozumiecie, jeżeli zaczynacie "czyszczenie forum" z tego co najlepsze zostawiając chłam.
Zajrzałeś na pierwsze pięćdziesiąt stron tego wątku i rozumiem, że zdefiniowałeś to jako chłam? Brawo.

ASAHI
03-08-2013, 00:48
A zastanowiliście się Panowie Zieloni, Fioletowi i Czerwoni, że na Forum nie ma żadnego wątku poza AO, który dałoby się czytać? Jeżeli tego nie rozumiecie, jeżeli zaczynacie "czyszczenie forum" z tego co najlepsze zostawiając chłam, to cała Wasza praca jest na nic - to samozniszczenie. Mimo, że analoga nie miałem w ręku od 20 lat (i prawdopodobnie już nigdy mieć nie będę) od dawna zaczynałem przeglądanie forum od AO, a od pewnego czasu tylko do niego zaglądam. Nie znam tu nikogo, nikogo nie miałem okazji spotkać, chociaż nie - raz widziałem z daleka wpkx'a. A może (powtarzam za jednym z bohaterów Notting Hill :) ) był to kto inny, może ten co grał Skrzypka na Dachu... Powtarzam: nie znam nikogo, a jednak z przyjemnością zawsze śledziłem dyskusję - tu można coś zobaczyć, tu można się czegoś dowiedzieć o fotografii. A wszystko podane lekko, łatwo, przyjemnie ze specyficznym humorem. Jeśli ktoś tego humoru, tej inteligentnej gry słowem nie łapie - jego strata.
Tu można było odetchnąć po kolejnych rewelacjach o kurzu, oleju, BFach , FFach, o smażeniu matryc przez 30 minut, gorących i martwych pikselach itp. Widzę, że od dziś tylko o tym będzie na tym forum. Ale to już nie będzie to Forum. Szkoda.

A czy my ten watek zamykamy? Proszenie o kulturę i brak wulgaryzmów uważasz za samozniszczenie?
Wyrzucanie śmieci z domu też traktujesz jako to co najgorsze i zostawiasz je sobie na później?
Czyścimy wątek z tego co nic do niego nie wnosi i ma już kilka lat. A nie z tego co dziś w nim piszecie.

bognik
03-08-2013, 00:51
A zastanowiliście się Panowie Zieloni, Fioletowi i Czerwoni, że na Forum nie ma żadnego wątku poza AO, który dałoby się czytać? Jeżeli tego nie rozumiecie, jeżeli zaczynacie "czyszczenie forum" z tego co najlepsze zostawiając chłam, to cała Wasza praca jest na nic - to samozniszczenie. [...] tu można coś zobaczyć, tu można się czegoś dowiedzieć o fotografii.
Przecież właśnie zostawiamy to, co najlepsze. Gdyby tak nie było, to z automatu byśmy skasowali posty, a tak moderatorzy je czytają, wszystkie.
Wszystkie posty związane z fotografią zostaną, więc naprawdę nie wiem w czym problem.

Bartek - NinoVeron
03-08-2013, 00:53
Podejrzewam jednak, że na korex.net jest więcej konkretów. Tak jak było wcześniej wspomniane, usuniemy mało istotne posty (typu ,,ładna dziś pogoda), zdjęć nie usuwamy (chyba, że wygasły). Gdy skończymy porządki, to wtedy sprawdzisz gdzie będzie więcej postów.

ja się odnosiłem tylko do jednego posta ... bo cały dział AO z działem "Technik Ciemniowych" ( http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=60 ) oraz analogowymi postami w poszczególnych galeriach tematycznych ma sporo ponad dwa razy więcej postów niż Korex i założenie, że jest tu niski poziom merytoryczny jest kolejną nadinterpretacją osób, które niż żyją w "naszym gronie"

nie ma w Polsce większego i prężniej działającego forum (podforum) fotografii analogowej ....
i widać nie wszystkim to odpowiada ....
ten dział jest taki nie dlatego, że "zieloni" w nim uczestniczą a właśnie dlatego, że "zieloni" się w niego nie mieszali

teraz widać, że chcecie nas sprowadzić do swojego (tfu... forumowego) standardu....

proponujecie nam przeniesienie rozmów do Cafe... tylko pytanie czy my chcemy się wynosić z "naszego" (choć już słyszałem, że to jednak "Wasz") domu?!

Właśnie nas zabijacie! ale my i bez Was przetrwamy :)

!AGresT
03-08-2013, 00:55
"Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zawsze..."

samek
03-08-2013, 00:56
...niezależne AO właśnie powstaje...

Hmm... jeśli można prosić o jakieś info. Trochę się do Was przywiązałem.

ekonet
03-08-2013, 01:00
"Chcieliśmy dobrze, a wyszło jak zawsze..."
Ciebie zapytam, bo wydajesz mi się fajnym i rozsądnym gościem, kiedyś (kilka miesięcy temu) chciałem Cię poznać osobiście, lecz się nie odważyłem - czy zajrzałeś na pierwsze np. 50 stron tego wątku i też uważasz, że został sam chłam? Ale tak szczerze proszę.

pilon
03-08-2013, 01:04
(...)
Właśnie nas zabijacie! ale my i bez Was przetrwamy :)
No tak... mordujemy, kolbami ciemną nocą łomocemy...
Ja doskonale wiem, że bez nas przetrwacie. I cieszy mnie Twój punkt widzenia. Rozsądny. Powiem nawet, że się bardzo cieszę, że bez nas przetrwacie. W sumie to ulga. Bym się strasznie nieswojo czuł, jakby ktoś z tego wątku beze mnie nie przetrwał.
Ps. Nazywam się Kuba. Mam 29 lat, 2 miesiące i 12 dni. Gumowce uwalane zostawiłem przed drzwiami, na słomiance. To tyle w kwestii przedstawiania się. Miło mi. Aczkolwiek kiedyś się poznaliśmy. Jednak przedstawiam się, dla bezpieczeństwa...

ebstein
03-08-2013, 01:19
Szanowni Moderatorzy,

Likwidujecie esencję wątku AO. Byt niespotykany w sieci, jednocześnie wyjątkowy również w obrębie tego Forum. Mam wrażenie, że to krok nie do końca przemyślany (tu apel o opamiętanie do Fomaga).
Zieloni się zlecieli jak muchy. Zrozumiem otrzymanie bana.
Na pożegnanie; dzięki dla Kolegi @Zdyboo; wybór 35-tki oraz manuala (padło na FE2) dokonany.
Było fajnie od 1. postu w tym wątku.
Bez odbioru.

(zdjęcie pierwsze i ostatnie w tym wątku - Nikon FE2 + 50/1,4; materiał, naświetlanie nie pamiętam. Wołał i skanował ProfiLab).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/2239/pzvj.jpg)

!AGresT
03-08-2013, 01:25
czy zajrzałeś na pierwsze np. 50 stron tego wątku i też uważasz, że został sam chłam? Ale tak szczerze proszę.

Tak, zaglądałem, nie nie uważam.
Ale to już jakiś czas temu wymksnęło się spod kontroli. Pisałem już o karaniu cichego za awruk i dupę (mimo innych standardów gdzie indziej). Jeśli czytałeś, to wiesz, że byłem pierwszy, jeśli nie jedyny, który bronił czyszczenia (w kilku postach o tym pisałem). Jednak z biegiem czasu, zamiast jednego-dwóch modów którzy przewijali się w AO pojawiło się nagle małe stadko, broniące, moim zdaniem, zasad dla zasad. I wyszedł kwas. Jeśli wpkx, cichy, mario i kilku innych odejdą, to naprawdę AO zdechnie. Co zyskacie w zamian?
Wiem, że sytuacja nie jest czarno-biała (co by się ortodoxom podobało), jednak mam wrażenie, że zabrakło wyczucia a później refleksji. Takiego zwykłego - spoko, darujemy tą dupę, bo robicie ciekawy wątek.
Powrócę do pierwszego akapitu - nie mam nic przeciwko czyszczeniu tego wątku (choć nie widzę sensu w takim działaniu), jednak zielona grupa wykazała się brakiem wyczucia i zwykłego taktu. Takie jest moje zdanie - w ciągu kilku (mam nadzieję, że nie kilkunastu) godzin, z obozu obrońców sprzątania przeszedłem w okopy broniących AO - autonomii oryginalności.

jo44
03-08-2013, 01:26
Ciebie zapytam, bo wydajesz mi się fajnym i rozsądnym gościem, kiedyś (kilka miesięcy temu) chciałem Cię poznać osobiście, lecz się nie odważyłem - czy zajrzałeś na pierwsze np. 50 stron tego wątku i też uważasz, że został sam chłam? Ale tak szczerze proszę.
A ja odpowiem, bo widzę, że nie dotarło: chłamem nazwałem te kilkaset (żeby nie powiedzieć kilka tysięcy) stron (w zupełnie innych wątkach, ale na forum) o:
" kolejnych rewelacjach o kurzu, oleju, BFach , FFach, o smażeniu matryc przez 30 minut, gorących i martwych pikselach itp."

Bartek - NinoVeron
03-08-2013, 01:42
... Próbujecie tu poszerzyć swoją przestrzeń życiową - tak to rozumiem, ale nie chodzi o dzieci, a o traktowanie tego wątku podobnie jak pozostałych na forum. I tak ten watek jest moderowany wiele mniej (biorąc pod uwagę co i ile powinno być wycinane) niż wszystkie inne.

dział AO to nie tylko jeden temat "Analogowi Ortodoksi" !!!!!!!
jest bardzo dużo, bardzo konkretnych tematów dotyczących poszczególnych spraw, produktów, zagadnień czy problemów - czy któryś z "zielonych" temu zaprzeczy???

ale sam temat "AO" to już nasze wewnętrzne Caffe - w którym są i posty baaaardzo konkretne jak i posty pisane "naszym" slangiem, z naszym luzem i swobodą

czuję, że to bardzo kole w oczy wiele "obcych" nam osób i wiele by chciało likwidacji czy chociażby generalnego czyszczenia tego tematu .... a niektórzy nawet wprost piszą sugestie o przeniesieniu go do działu "Caffe"

więc mam pytanie czy w dziale "Caffe" nasz post będzie oki??? i nasz OT nie będzie już aż tak przeszkadzał zielonym???
czy w dziale Caffe nasz post i styl wypowiedzi czy żartów będzie zrozumiały dla wszystkich??
czy w dziale Caffe w nasz post nie zaczną się "wpraszać" osoby, które nie czują naszego "klimatu"??

No tak... mordujemy, kolbami ciemną nocą łomocemy...
Ja doskonale wiem, że bez nas przetrwacie. I cieszy mnie Twój punkt widzenia. Rozsądny. Powiem nawet, że się bardzo cieszę, że bez nas przetrwacie. W sumie to ulga. Bym się strasznie nieswojo czuł, jakby ktoś z tego wątku beze mnie nie przetrwał.

czy poza solidarnością "zielonych" jest jeszcze jakiś powód Twojej wypowiedzi w tym temacie?
ile z tych naszych 44 tys postów przeczytałeś? ilu wypowiadających się w tym temacie (poza mną :D ) poznałeś osobiście?
ile konkretnych postów napisałeś w dziale fotografii analogowej?

Taki to wątek, że kochacie kontestować to co piszą/robią moderatorzy. Proszę was, nie róbcie z tego "mody". Z naszego punktu widzenia wyglada to tak: patrzymy przychylnie na ten temat, puszczamy rzeczy, które gdzie indziej lecą w kosmos. A niektórzy uczestnicy kombinują na zasadzie - dostałem palec, chce ręki.

jej!!!! normalnie sami kombinatorzy i wyzyskiwacze z nas!

Po co to konfliktowanie z moderacją? Nie szukajcie wrogów tam gdzie ich nie ma......
Zakopujmy topory wojenne, wszystkim nam zależy na tym temacie.

obecnie to jest totalny nalot "zielonych" .... z których 80% pierwszy raz tu widzę!
Wytoczyliście przeciwko "nam" wszystkie swoje "zielone" działa

pytam się wprost ... gdzie przez ostatnie lata byli ci wszyscy "zieloni" którzy dopiero w ciągu ostatnich 2 dni zaistnieli w tym dziale???

Gundrum
03-08-2013, 01:50
Nigdy nie rozumiałem dramatycznych odejść, ale co mi tam...

Skończy się to wszystko lepiej lub gorzej, ale niesmak zostanie chyba u wszystkich...
Bardzo dziękuję wszystkim za ostatnie kilka lat. Pamiętajcie o dobrych stronach tego co razem tu stworzyliśmy. Było i może nadal będzie tu świetnie.

Zieloni, generalnie rozumiem i szanuję Waszą pracę na tym forum. Robicie tu kawał dobrej roboty. Z drugiej strony niemerytoryczność tego wątku była tym co wielu z nas tu trzymało. Wątek w całym cyfrowo zimnym forum był jedynym organiczno-chemicznym.
Pozdrawiam Was i życzę miłej pracy.

Wszystkich zainteresowanych prywatnym kontaktem poproszę o PW.
Za kilka dni pożegnam się pięknie i pójdę śladami Woytka i Roberta.

Bartek - NinoVeron
03-08-2013, 01:55
Wszystkich zainteresowanych prywatnym kontaktem poproszę o PW.
Za kilka dni pożegnam się pięknie i pójdę śladami Woytka i Roberta.

nie zapomnijcie o mnie
nie mam zamiaru tu tak sam siedzieć - idę z Wami :)
niech sobie "zieloni" sami prowadzą ten dział :D :D :D

Bielik
03-08-2013, 02:49
źródło (http://bielikowski.com/up/scn_0104.jpg)

Jacek_Z
03-08-2013, 02:51
W wielu kwestiach.

Miłego wieczoru i owocnych przemyśleń życzę.Podpisuję się pod tym.

kiedyś była już na tym forum ogromna grupa pasjonatów ...
oni przyciągali wiele nowych osób, oni byli marką samą w sobie... a w swojej dziedzinie nie mieli sobie równych w kraju
ale nie wszystkim to odpowiadało więc założyli własne forum

teraz Air Action są już u siebie a nie w gościach u "zielonych" ...Historia powstania spfl była zupełnie inna. najpracowitsza osobą był hesja, ale jego drogi z adminem się rozchodziły. W NKP też doszło do zgrzytu Sławka z JK. No i Sławek postanowił być niezależny.
Sławek jest urodzonym działaczem i tylko dlatego to forum wypaliło. Od nikoniarzy odeszło więcej osób, które zakładały własne fora. I żadne z nich nie przetrwało. Zbyt mała liczba userów powoduje, że forum się nie rozwija tylko zapada.

A że zapytam, skoro my tej niezależności bronimy, to znaczy, że Wy nam ją chcecie zabrać? mała nadinterpretacja. By było w ramach jakie mają inni - zakaz gadania o polityce, religii, przeklinania, handlu i tego typu drobiazgi. Nic strasznego, a zarazem juz jak widać za wiele.

A zastanowiliście się Panowie (i Panie - sorry) Zieloni, Fioletowi i Czerwoni, że na Forum nie ma żadnego wątku poza AO, który dałoby się czytać? .Sorry, ale to twoja prywatna opinia. Jeśli jesteś zapalonym analogowcem to może i tak. Ale niektórych nie interesuje czy to analog czy cyfra, nie interesuje sprzęt, nie interesują wywoływacze.
Podam za przykład siebie - subskrybują ponad 4 tys wątków. Nie wszystkie oczywiście sa interesujące, umówmy się - po prostu w mniej-więcej tylu tematach zabrałem głos. Ale część z nich mnie interesowała. A nawet jeśli nie interesowała to po prostu - udzielałem innym porad.

ja się odnosiłem tylko do jednego posta ... bo cały dział AO ..... ma sporo ponad dwa razy więcej postów niż Korex i założenie, że jest tu niski poziom merytoryczny jest kolejną nadinterpretacją osób, które niż żyją w "naszym gronie"

nie ma w Polsce większego i prężniej działającego forum (podforum) fotografii analogowej ....I to doceńcie. Bo dlaczego nie rozwinęło sie to w niby odpowiedniejszych miejscach (na koreksie?). Odpowiedzcie sobie na to pytanie to unikniecie błędu.

Nie pisaliśmy o niskim poziomie merytorycznym tylko o OT. To co jest pisane o fotografii - to zostaje. Wycinane sa starusieńkie dialogi kumpli, które równie dobrze by mogły byc pisane czacie. Reszcie forumowiczów utrudniają one z zapoznaniem się z treścią tego wątku.

i widać nie wszystkim to odpowiada ....
ten dział jest taki nie dlatego, że "zieloni" w nim uczestniczą a właśnie dlatego, że "zieloni" się w niego nie mieszali
Teorie spiskowe anarchisty - tak to klasyfikuję.

ile konkretnych postów napisałeś w dziale fotografii analogowej?

obecnie to jest totalny nalot "zielonych" .... z których 80% pierwszy raz tu widzę!

pytam się wprost ... gdzie przez ostatnie lata byli Ci wszyscy "zieloni" którzy dopiero w ciągu ostatnich 2 dni zaistnieli w tym dziale???Jedziesz po bandzie. Bartek - niektórzy zieloni mogą odwrócić pytanie. Kto to bartos? Gdzie on sie udzielał? Nie wszyscy przeczesują całe forum. Ja duzo piszę i dużo czytam, ale nie wchodzę wcale mniej więcej do połowy z działów na tym forum. Naprawdę.

Bronić OT z roku 2010, 2011, 2012, pierwszej połowy 2013 - tego nie rozumiem. I nie wierzę, że obrońcy czyszczenia tam zaglądają i to czytają.

gibber
03-08-2013, 06:23
Gratuluję koledze "wysokiego" poziomu ...

PS A, zapomniałam. Mam na imię Bogna, a w moim pokoju półki zapełniają aparaty analogowe (po 20stym aparacie przestałam już liczyć).

Cześć, szkoda, że nie wrzuciłaś tu jakiś zdjęć z tych dwudziestu analogowców. Poziom by wzrósł, offtop by zmalał.
Z jednym się zgodzę, bardzo się pomyliłaś.

Zamek, w środku firanki, parkiet w jodełkę, gumowy leon i najważniejsze...tajemnica twierdzy szyfrów ;-)

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/2225/niz0.jpg)

Sądzę, że sporo osób z moderacji nie czai co tutaj się dzieje. Ja widzę wątek AO jako cyfrowy pokój, gdzie przychodzą ludzie, rzucają na stół zdjęcia, pogada się trochę o zdjęciach, trochę o tym i tamtym. Co jest ciekawe, bez zacietrzewienia, typowego dla cyfrowych wątków sprzętowych i przepychanek o rację większą, mniejszą, twojszą, mojszą.
Wątek z punktu widzenia merytorycznego i podstawowych spraw porządkowych moderuje się wg. mnie sam. Nawet się zastanawiam, czy delikatnym nadużyciem nie było cięcie postów z martwym linkiem do zdjęcia. Jak mi padnie link do zamku Czocha, to ten słowotok też pójdzie do dev/null/zero ?

Panie i Panowie zieloni, zaczęliście ostro, że niezbyt dobrze, widać po tym ilu się Was tutaj zjawiło, bez zdjęć, bez pomysłu, tylko po to aby bronic siebie nawzajem. Szkoda, szkoda, szkoda...będę się za Was modlił ;-)

Bielik
03-08-2013, 07:13
Smutne jest to, że ci którzy tyle mówią o zamachu na AO odchodząc wyrządzają większą krzywdę niż zieloni kasując pierdoły sprzed 3 lat.

Franek_
03-08-2013, 07:21
Pewnie moderatorzy to wiedza, przegladajac watek dzien po dniu, ale ja jestem ciekaw, ile było dni, zeby na AO nie pojawil się żaden wpis. Ciekaw tez jestem, ile takich dni bedzie teraz, po tej wczorajszej zadymie.

gibber
03-08-2013, 07:25
Osobiście mam nadzieję, że wszyscy popiją ostro w sobotę, w niedzielę zrobi się chłodniej i zostaniemy w pełnym składzie, gdzie jesteśmy.

zdyboo
03-08-2013, 07:30
Przespałem się z tematem i wyszło mi, że administracja ma rację. Dziękuję za przypomnienie, że forum jest własnością prywatną. To podziałało jak wiadro zimnej wody. Mój udział w forum przysparza moderatorom pracy. Pracy, która wykonują za zwykłe dziękuję, a ponieważ staram się szanować pracę innych, podjąłem decyzje o zaprzestaniu publikacji w tym Wątku. To ostatni mój post w tym wątku i pewnie jeden z ostatnich na forum. W obecnej formie nie ma to sensu, w końcu swoją pracę też szanuję.

Dziękuje wszystkim za kapitalnie spędzone trzy lata. Pod Waszym wpływem kupiłem koreks i to Wyście mnie nauczyli wywoływać filmy. Nie będzie też przesadą jak napiszę, że to dzięki Wam podciągnąłem warsztat. Dziękuję bardzo.

Żałuję, że udało się poznać tak mało osób osobiście, ale to jest do nadrobienia. Na razie nie wymiksowuję się z forum, ale w tej chwili na forum trzyma mnie już tylko GKJ. GKJ z racji bliskości zamieszkania, forum nie jest tak bardzo potrzebne, to myślę, że i na wymiksowanie przyjdzie niedługo czas.

Niezmiennie zapraszam do Wrocławia, dajcie znać, jak będzie dysponowali wolnym wieczorem w moim mieście, a będzie potrzebne towarzystwo „gościa w hełmie” przy kawie, herbacie czy piwie. Mój mejl łatwo jest znaleźć, a wiele osób stąd ma mój nr telefonu.

Żałuję też, że nie okazałem się na tyle błyskotliwym interlokutorem, żeby swobodnie i z nieznośną lekkością klawiatury mieć większy udział w dyskusji. Choć podejrzewam, że po sprzątaniu nie pozostanie wiele tego śladów.

Co do moich postów w tym Wątku, to jest mi to w tej chwili obojętne co się z nimi stanie. Przecież i tak nie mam na to wpływu. W ramach poszanowania wzajemnej pracy, podpowiem tylko, że wszystkie pionowe zdjęcia, które tu zamieściłem, a zrobiłem to wcześniej niż przez ostatnie cztery miesiące, mają nieregulaminową wysokość. Co do pozostałych zdjęć, to myślę, że pomocny okaże się punkt 18 regulaminu. Pisanina może zostać, może też zostać usunięta, podobno i tak nikt do tego nie wraca. Mnie osobiście się zdarzało, czasem szukałem czegoś w AO, nie zawsze znajdowałem, ale zawsze trafiałem na dyskusje, do których lubiłem wracać.
Tak, potraktowałem to czyszczenie bardzo personalnie.

O niezależnym AO wiem, ale obawiam się, że mam podobne zdanie jak Woytek.

Nie zdziwiłbym się gdyby bowie poprosił o zamknięcie Wątku. Myślę, że znalazł odpowiedź na dręczące go pytanie z pierwszego postu. ;)

Dziękuję i życzę powodzenia osobom, które zdecydują się kontynuować Wątek na obecnych zasadach. Pewnie przez jakiś czas nawet będę się przyglądał.
Z góry przepraszam za negatywne skutki mojej decyzji.

cichy70
03-08-2013, 07:34
gorąco.
ps
czas się zbierać.
edyty tylko szkoda :)

rafulec
03-08-2013, 07:53
A że zapytam, skoro my tej niezależności bronimy, to znaczy, że Wy nam ją chcecie zabrać? Bo jak rozumiem to był powód wizyty Leona Czyściciela w piątkowy wieczór. Co do analogii do cudzego pokoju, to fakt, że wynajmuję*u kogoś*mieszkanie nie daje prawa właścicielowi owego mieszkania do wtykania paluchów do moich powideł w moich garnkach.(....)

bardzo ładnie to ująłeś doktorre :)

WojtehP
03-08-2013, 08:32
Wszystko co napisał Zdyboo chciałem i ja napisać - pewnie bym napisał nie tak ładnie jak on - ale tak się przynajmniej podepne - rezygnuje z uczestnictwa pisaniu w wątkach analogowych ... Dziękuje ze poznałem kilku z was osobiście oraz ze to jednak z AO wywodzi się Aorta ...

Franek_
03-08-2013, 08:48
I tak spedzalem za duzo czasu z chlopakami tutaj.. A z Nikonow (wszak ma byc sprzetowo i merytorycznie) to ostal mi się już tylko fikusny Nikonos. Zreszta, Zdyboo zawinal ogon, Cichy zawinal ogon, wpkx, Wojteh.. i tak zaraz nie bedzie tu z kim rozmawiac.

Szkoda, bo byl to zdecydowanie najlepszy watek na forum. Zadnych 'leci w prawo', zadnego 'wyciagania z cieni' itd. Dobra fotografia, dobra atmosfera, dobry poziom. Przeczytalbym raz jeszcze, co tak naprawdę chcecie kasowac, to ten 'OT' w rzeczywistosci byl jedna z glownych rzeczy, ktore budowaly ten watek.

Chlopaki, mam nadzieje, ze bedzie z Wami jakis kontakt, chocby przez AOrte. Ze mna na piwo czy kawe to akurat nie mieliscie się jeszcze okazji umowic, ale kto wie?

Tym samym, nie wiedzac jaki byl moj licznik postow tutaj, koncze uczestnictwo w watku, jak wyzej wymienieni.

ekonet
03-08-2013, 09:01
Tak, zaglądałem, nie nie uważam.
Ale to już jakiś czas temu wymksnęło się spod kontroli. Pisałem już o karaniu cichego za awruk i dupę (mimo innych standardów gdzie indziej). Jeśli czytałeś, to wiesz, że byłem pierwszy, jeśli nie jedyny, który bronił czyszczenia (w kilku postach o tym pisałem). Jednak z biegiem czasu, zamiast jednego-dwóch modów którzy przewijali się w AO pojawiło się nagle małe stadko, broniące, moim zdaniem, zasad dla zasad. I wyszedł kwas. Jeśli wpkx, cichy, mario i kilku innych odejdą, to naprawdę AO zdechnie. Co zyskacie w zamian?
Wiem, że sytuacja nie jest czarno-biała (co by się ortodoxom podobało), jednak mam wrażenie, że zabrakło wyczucia a później refleksji. Takiego zwykłego - spoko, darujemy tą dupę, bo robicie ciekawy wątek.
Powrócę do pierwszego akapitu - nie mam nic przeciwko czyszczeniu tego wątku (choć nie widzę sensu w takim działaniu), jednak zielona grupa wykazała się brakiem wyczucia i zwykłego taktu. Takie jest moje zdanie - w ciągu kilku (mam nadzieję, że nie kilkunastu) godzin, z obozu obrońców sprzątania przeszedłem w okopy broniących AO - autonomii oryginalności.
Rozmawiałem wczoraj z Cichym (paszczą rozmawiałem) i wiem, że pisząc słowa, które przywołałeś, wiedział, że dostanie ostrzeżeie i liczył na to.
Czytałem ten wątek od początku, czytałem go nawet co najmniej kilkanaście razy. Zawsze widziałem organiczną niechęć (nie wszystkich, ale wielu) do administracji jako do (choć pozornej) władzy, nieraz dała się odczuć postawa "a ten tu czego?". Odczytuję to jako postawy anarchiczne. Wiele razy broniłem tego wątku i tutejszej ekipy, swego czasu np. Rycerz miał chętkę na ostre cięcia tutaj. Po czasie okazało się, że bronię nie wiadomo czego, bo ze strony analogowych otrzymywałem standardowy ostracyzm, ze strony zielonych brak zrozumienia i kpiny.
Sam zrobiłem w życiu parę ton analogowych zdjęć, przesiedziałem w ciemni masę godzin, próbowałem kiedyś nawet obróbki koloru. Zmęczyło mnie to na tyle, że na jakiś czas odechciało mi się fotografować, filmy zalegały wiele miesięcy w aparacie, bo dla jednej czy dwóch klatek nie chciałem na siłę kończyć rolki. Nadejście fotografii cyfrowej w lustrzankach przyjąłem z ulgą, wydawało mi się, że "to jest to" i zacząłem znów coś tam robić. Ileś tam razy nawet miałem chęć coś tam (papiery, negatywy) z szuflad wyciągnąć i próbować tu wstawić, nie mam jednak skanera i w sumie dobrze się stało, bo zielony nie ma tu wstępu. W ogóle jestem, jak to kiedyś ktoś o mnie trafnie powiedział, "fotograficznie nikt".
Mam wrażenie, że zbyt personalnie większość z Was traktuje tę sprawę, a nikt praktycznie nie zorientował się, jak początek wątku wygląda po oczyszczeniu. Nie takie świat dramaty znał. Kilka lat temu jeden z bardziej znanych fotografów krajobrazów, przede wszystkim miejskich, odszedł stąd wściekły, bo poszedł dziecinny spór o głupie gwiazdki w wątkach zdjęciowych - wydawało się, że to cios dla forum i pustka nastanie przeraźliwa. I co? Wrócił pod innym nickiem, by reklamować swoje publikacje.
Możecie mitologizować swoją wiedzę, możecie prychać, że zła moderacja wypędziła Was z forum. Ale przypomina to lament dziecka, któremu trzeba wytrzeć gile pod nosem, ono nie rozumie, że po tym zabiegu będzie czyste i poczuje się lepiej. Bądźcie mężczyznami, do cholery! Wpadliście w histerię i niektórzy próbują zostać męczennikami, co nie będzie łatwe, bo na razie zakazałem banowania. Cóż, ortodoksi na całym świecie mają to do siebie, że okładają się kamizelkami z trotylem...
Do tego ręczę Wam, że jeśli komuś normalnemu będziecie próbowali opowiedzieć o tym zamieszaniu, po prostu Was nie zrozumie - ja kiedyś tytułem eksperymentu próbowałem opowiadać o tamtych nieszczęsnych gwiazdkach, o które dorośli podobno ludzie pokłócili się na śmierć i życie. Nikt tego nie zrozumie, uwierzcie.

rafulec
03-08-2013, 09:19
(...) Zreszta, Zdyboo zawinal ogon, Cichy zawinal ogon, wpkx, Wojteh.. i tak zaraz nie bedzie tu z kim rozmawiac. (.....)

został m.in. doktor :)
i edyta

WojtehP
03-08-2013, 09:40
Ekonet - poznaliśmy sie osobiście - i uważam ze jesteś swój chłop ... Ale ja nadal nie rozumiem po co to co tu jest zmieniać ? Miejsca na dyskach wam brakuje ? Dziwne tez ze pojawiły sie osoby które tu nigdy nie pisały ... A jeśli tylko czytaly to właśnie z powodu klimatu tu panującego

Mi jest przykro najzwyczajniej przykro.

Inne forum sie nie przyjmie to dla wszystkich jest oczywiste ... Zostaje jeszcze taka pociecha ze mam wielu z tu piszących na FB a jeśli nie mam to prosze zapraszam do moich znajomych... Odzywajcie sie ...

A tak z ciekawostek jeden z moich wpisów w AO posłużył jako dowód w sadzie ... Wykasowaliscie dowody w sprawie .... Oczywiście przeciwko mnie :)

doktor
03-08-2013, 10:17
Otóż widzę, że my się*po prostu nie rozumiemy. Nie macie żadnego prawa oceniania wartości postów czy zdjęć. Macie wyłącznie możliwość ich usunięcia. A posiadanie możliwości nie rodzi prawa. Powtarzają się w kolejnych wypowiedziach argumenty, że były to kompletnie nieistotne posty. Może i były, co nadal nie daje Wam żadnego prawa. Nawet jeśli chcę*wyciąć pacjentowi kurzajkę, która mu przeszkadza i szpeci, muszę uzyskać na to jego zgodę. Bo to jego szpetna kurzajka. Bo może jest ona jego szczęśliwym talizmanem. Nawet jeśli taki sąd ma cechy myślenia magicznego, to osobnik ma do tego prawo. Może wystarczyło spytać? Ale to, powodowałoby wrażenie, że moderator musi pytać użytkownika. Tego byśmy nie chcieli, żeby samowola rozpełzła się*jak zaraza po forum. Nie musi, choć*grzeczność nikomu jeszcze nie zaszkodziła.
A co to by było, gdyby tak sobie wszyscy na dowolny temat gadali? No nic by nie było.
I że zapytam, jaka to nadwartościowa idea skłoniła Was do rezania tych postów? W dodatku żaden z szanownych zielonych nie był w stanie wykrztusić z siebie, że był to nietakt. Może wystarczyło powiedzieć magiczne słowo przepraszam, skoro już zapomnieliście zapytać. Przyznanie się do błędu, czy powiedzenie przepraszam nie robi plamy na honorze. Do tego w żaden sposób nie koliduje z prawem własności forum.

Jacek_Z
03-08-2013, 10:44
Zdjęć nie usuwamy, podobnie jak i komentarzy do nich, wpisów traktujących o fotografii, aparatach, obiektywach, filmach, wywoływaczach, pracy w ciemni (porady co i jak sie robi, pomoc w identyfikowaniu wad wołania) itd itp.
Poleci sobie w kosmos taki dialog:

Hihi - ja też.
Czy już wiadomo dlaczego z maków po polskich ogonkach wychodzą te gwiazdki? Czasami mam dość czyszczenia tego.

nie dziala;)
a u mnie ogony wszystkie jak nalezy...ążśęćńół...tylko z przyzwyczajenia pisze bez;)

Dobra dobra - ogony są w porządku. ąśćźż - ale jak się da po nich spację, to juz niekoniecznie :)
Jak powyżej u spiritwooda.

ą ż ś ź ć ń ó ł spacja ;)

złamałeś system ;]

No wiem wiem :) Knif w tym, że to nieregularne i za czorta nie wiem dlaczego :) Raz się psuje, a raz nie.

dzieks, ale ja tez bym coś pooglądał :)

a ę ? :)
I w obronie takich tekstów (kliknąłem w stronę 51 u mnie - przypadkowe posty - tego jest tu na tony) parę osób odchodzi z forum. No nie wierzę.
Ja rozumiem, że można by bronić czyszczenia, gdyby to było coś wartościowego. Ale ten wątek ma ponad 40 tys postów i jest nie do przeczytania od początku. Na pewno czytacie to co piszemy ze zrozumieniem - wiecie co usuwamy? Zwątpiłem. Bo jak można bronić tak nieistotnych wpisów sprzed X lat? Autorzy - czytacie to? Po co wam to? Kto potem przebrnie przez wątek? Dlaczego on ma być tak długi? Dla rekordu - to jedyny chyba sensowny argument.
Ktoś napisał, że temat się sam moderuje - i poniekąd ma racje, z małym ale. OT wycinamy także gdzie indziej, a w tym tak rozciągniętym temacie ma to swoje uzasadnienie tym bardziej. Broniłem tego tematu (z ekonetem) od paru lat. I chyba źle na tym wyszliśmy - nabraliście przeświadczenia, że ten wątek jest osobną, niezależną częscią forum, a gdy odstawiliśmy rycerza od moderowania to w zamian jeszcze poszliście dalej - moderatorzy sa tu źle widziani. Dla zasady. Pomijam kwestie, że jestem rozczarowany wpisami paru osób. W każdym razie chęć do obrony powoli mi przechodzi, a tłumaczenie co i dlaczego robimy jak widać nic nie daje. Szkoda.

mirekkania
03-08-2013, 10:58
I w obronie takich tekstów (kliknąłem w stronę 51 u mnie - przypadkowe posty - tego jest tu na tony) parę osób odchodzi z forum. No nie wierzę.
Jacku, nie wierzysz, bo nie rozumiesz tego wątku. To dlatego :)

Mało sie tu odzywałem, ale od długiego czasu był to jedyny dział forum, który odwiedzałem regularnie. Zresztą niewiele jest miejsc w internecie, które odwiedzałem równie chętnie. Dziękuję kolegom za te godziny szczerego brechtru, jaki rodził się w mych trzewiach, kiedy czytałem Wasze dla niektórych nic nie znaczące teksty o kapuście, Edycie, ogonkach i tepe, i tede.

Jest mi bardzo przykro, ze się taka piękna grupa rozpieprza. (I słowo z pieprzem pisze z premedytacją...)
Mam do wielu Was daleko, a nawet jak bym miał blisko, to pewnie również nie byłoby mi łatwo się regularnie widywać.

Mam nadzieję, że Was "jeszcze gdzieś odnajdę", jednak...

Gundrum
03-08-2013, 11:03
Jacku, Krzyśku, niektórzy z nas wpadli w histerię i usmarkali się po kolana, inni strzelili focha, ale większość chyba po prostu przestała czuć się tu u siebie. Tylko tyle. Jesteście u siebie, robicie swoje, pretensji do Was nie mam.
Życzę Wam wszystkiego dobrego i proszę Was o usunięcie mojego konta z tego forum.

Wszystkich ortodoxów zapraszam do kontaktu: tomaszradwanski(maupa)gmail.com
Każdemu AO odwiedzającemu Wrocław stawiam piwo (Nowemu herbatę).
Dziękuję Wam wszystkim i pozdrawiam.

Tomek-Gundrum

jo44
03-08-2013, 11:16
Jacku, nie wierzysz, bo nie rozumiesz tego wątku. To dlatego :)

W dwudziestoleciu międzywojennym działała we Lwowie Lwowska szkoła matematyczna.
Matematycy zbierali się często w Kawiarni Szkockiej, gdzie dyskutowali (nie tylko) o matematyce (nie tylko)
i co cenniejsze problematy zapisywali w przechowywanym w kawiarni zeszycie zwanym Księgą Szkocką .
Zachowaliście się chyba jak barman z tej kawiarni, który usunąłby z Księgi niektóre strony bo były poplamione, bo były na nich kleksy, bo były nieczytelne, bo były innym atramentem, bo były ołówkiem, bo były o czym innym, bo były...
Ale z Księgi Szkockiej nikt stron nie usunął.
Bo były inne czasy.

samek
03-08-2013, 12:04
...Poleci sobie w kosmos taki dialog:
...
I w obronie takich tekstów (kliknąłem w stronę 51 u mnie - przypadkowe posty - tego jest tu na tony) parę osób odchodzi z forum. No nie wierzę...

Jacku - czytam to forum bardzo intensywnie już bardzo długo. Moment stworzenia konta tego nie odzwierciedla. Od tamtych lat kojarzę Ciebie i mam szacunek. I będę miał. To samo dotyczy Krzyśka Ekoneta. W pewien określony sposób Was rozumiem. Ale i nie. Uważam, że tym razem troszeczkę się zagalopowaliście. Ale cóż - tak bywa i nie zasze jest idealnie. Są różne w końcu możliwości spojrzenia na pewne sprawy. Ot np. na przytoczony przez Ciebie dialog z przeszłości o ogonkach. Tak się składa, że, jak i wiele innych, pamiętam ten moment doskonale. Po prostu w gronie swoich przyjaciół zapytałem o dziwne gwiazdki pojawiające się w pewnej określonej sytuacji gdy pisze się za pomocą komputera Macintosh. Oczywiście wiem, że powinienem założyć odpowiedni wątek dotyczący tego problemu w dziale o komputerach. Ale i dziś gdybym spędził wieczór (jak wtedy) w AO postąpiłbym tak samo. Po prostu nie rozumiemy się w odbiorze tego wątku oraz miejsca, ktore się tu wytworzyło dla wielu z nas.

Przy okazji doskonale wiem, że od jakiegoś czasu mnie tu mało. Ale i tak bywa w życiu. Są sprawy od nas niezależne, które wymuszają pewne zachowania. Ale i to nie zmienia faktu, że wracałem czasami na Nikoniarzy przede wszystkim dla AO. I bardzo żałuję, że doszło do takiego momentu jak ten wczorajszy. Trudno.

Dzisiejszego ranka pokazały się tu pewne znaczące dla mnie wpisy. I ja się z nimi identyfikuję. I mam nadzieję na jakiś kontakt z wieloma z Was. Z częścią ten kontakt mam, a część zapewne zaatakuję prośbą o przyłączenie do grona przyjaciół na FB - gdzie też za bardzo nie bywam, ale jednak. A gdyby ktoś chciał się*skontaktować ze mną, to najlepiej: [email protected]

Serdecznie Was pozdrawiam.

sea21
03-08-2013, 12:42
Ekonet - poznaliśmy sie osobiście - i uważam ze jesteś swój chłop ... Ale ja nadal nie rozumiem po co to co tu jest zmieniać ? Miejsca na dyskach wam brakuje ? Dziwne tez ze pojawiły sie osoby które tu nigdy nie pisały ... A jeśli tylko czytaly to właśnie z powodu klimatu tu panującego

To teraz odpowiedz sobie na pytanie dlaczego tylko czytały a nie pisały. Taką osobą jestem właśnie ja. Dlaczego nie pisałem? Tak jak napisał Krzyś. Jesteś zielony to wypad z baru.

A tak z ciekawostek jeden z moich wpisów w AO posłużył jako dowód w sadzie ... Wykasowaliscie dowody w sprawie .... Oczywiście przeciwko mnie :)

No i tu się grubo mylisz. Posty zostały przeniesione do archiwum. Stały się jedynie niewidoczne dla użytkowników. Poza tym jesteś na 100% pewien że te posty zostały usunięte?

WojtehP
03-08-2013, 13:02
Teraz możesz już pisać ... sea21 ... Mam nadzieje ze merytorycznie na temat technik analogowych

O wykasowaniu przeniesieniu do archiwum czy cokolwiek z tym zrobiliscie - dla mnie to mało ważne - nie widać ich ...

A tak poważnie to dlaczego nie zamknięcie tego wątku ? Nie jest merytoryczny i jest niewygodny ... Jaki cel jest zostawić go? O czym mamy tu pisac ?

Yoora
03-08-2013, 13:07
To teraz odpowiedz sobie na pytanie dlaczego tylko czytały a nie pisały. Taką osobą jestem właśnie ja. Dlaczego nie pisałem? Tak jak napisał Krzyś. Jesteś zielony to wypad z baru. ...

Jesteś pewien tego co napisałeś? A jeżeli tak, to co zrobiłeś aby zmienić ten stan rzeczy?
Niewiele odzywam się na tym Forum. Czytam w całości AO właśnie dla tego o czym napisano tutaj już wcześniej: dla spokoju, inteligencji wypowiedzi, wiadomości, gry słów o zdjęciach nie wspomnę. Najogólniej dla całości tego wątku. Zadam pytanie: co się stało w ostatnich dniach, godzinach, że tak diamatralnej zmianie uległo Wasze zdanie i sposób działania? Gdzie byliście przez te klika lat, że ni8e przeszkadzały wam posty o dupie marynie czy jak kto woli niemerytoryczne? Pamiętam dyskusję o AO, z której wynikało, że w tym wątku, za wyjątkiem ewidentnych naruszeń regulaminu, interweniować nie będziecie. Co się nagle zmieniło? Nie chcecie powiedzieć? Macie do tego prawo. Ale tym bardziej każda interwencja z Waszej strony powinna być bardzo delikatna i wyważona do tego stopnia aby nie skończyła się wiecznymi banami lub odejściem wartościowych ludzi. I proszę nie przywołujcie tutaj na swoje usprawiedliwienie osoby byłego na szczęście moderatora "rycerza" bo to była czyjaś porażka i nie mam zamiaru większości Was do niego porównywać.
Złą decyzję jest łatwo podjąć. Tylko trochę trudniej wprowadzić ją w życie. Ale najtrudniej przyznać się do błędu, z niego wycofać i jeszcze przeprosić. Tego Wam życzę (nieskromnie myślę, że nie je4stem w tym osamotniony)

tilt
03-08-2013, 13:51
(nieskromnie myślę, że nie je4stem w tym osamotniony)
Nie, nie jestes, podpisuje sie pod Twoimi slowami.

goranick
03-08-2013, 13:55
Kurcze, jestem Tu ganc nowy, od dłuższego czasu czytam AO, w zasadzie codziennie, a tu mi modery wątek roz...walają.
Powiem tak: gdyby nie te ogonki, kapusty i inne edyty to ten wątek byłby taki sam jak setki innych. ZABIJACIE DUSZĘ TEGO WĄTKU. Bez Tego nie bedzie po co tu wracać, a zaglądałem tu po to żeby zobaczyć nieco "inny świat", fotografię przez duże F, odrealnione dyskusje... i niejako przy okazji tylko po info techniczne (analogowe)...
...a reakcja niektórych tworzących ten wątek, może i nerwowa, ale widać Sztuka jest bardzo wrażliwa. Szanowne kolegium moderatorskie nie wczuło się w sytuację i dalej brnie w swoim obranym kierunku... Beton, panowie. Beton.

rafulec
03-08-2013, 14:56
Wszystkich ortodoxów zapraszam do kontaktu: tomaszradwanski(maupa)gmail.com
Każdemu AO odwiedzającemu Wrocław stawiam piwo (Nowemu herbatę).
Dziękuję Wam wszystkim i pozdrawiam.

Tomek-Gundrum

Kiedy to piwo ???
Również Cię pozdrawiam :)

idziemy z edytą wypić za Zielonych, za AO i dobre rozwiązanie sytuacji;)

Bielik
03-08-2013, 19:50
Odnowa.

źródło (http://bielikowski.com/up/img481.jpg)

Jeżeli ktoś tu został to zachęcam do spamowania po staremu.

wuzet
03-08-2013, 19:57
(re)construction time again

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/Scan1307040004-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-pSFn_9fxaqg/Ue824aSiuMI/AAAAAAAAGNo/x_Ro-YGOEQI/w800-h523-no/Scan-130704-0004.jpg)
Neopan 400

roofman
03-08-2013, 20:01
Fju, fju... ale się porobiło...

źródło (http://img266.imageshack.us/img266/1112/pxp2.jpg)
sierpień 2012, Kodak Color, Olympus AF1 mini

tilt
03-08-2013, 20:14
Zaraz bede wywolywal dwa FP4+, wiec moze jak cos tam wyjdzie to wrzuce jutro :) FP4+ ma super tonalnosc (przynajmniej w FX39), nie za male ziarno, dosyc ostre, teraz niemalze tylko na nim robie.

Bielik
03-08-2013, 20:42
Z cyklu "Piękne Rzeczy":

źródło (http://bielikowski.com/up/MSDIII_078.jpg)

Zabrałbym znów Rolleiflexa na koszenie działki, ale czuję że tym razem dostałbym przez łeb, już nie ma wymówki "kupiłem to muszę przetestować".

wuzet
03-08-2013, 20:50
Zawsze możesz testować nowy film.

JackDaniels
03-08-2013, 21:31
Ale się popieprzyło...
To smutne.
"Sprzedałem" ten wątek wielu osobom, które są nim zachwycone!
Mi osobiście dał bardzo dużo! Psychicznie, uwielbiam czytać te "pierdoły", i merytorycznie, zdjęcia i przepisy na szuwaksy!
Plus cała osnowa...

Dla mnie AO było (jest?) jak "Zwierzyniec", który był prowadzony przez śp. Sumińskiego. Dobra nawijka na konkretny temat!

PS Do moderatorów! Skoro zabiegacie o poprawność np. języka, czy jaką tam chcecie, to...Nie jestem USEREM!!! Użytkownik. Proste...
PPS HP5+ 400, pchane na 800 i 1600, cztery rolki. Tylko, że zamazały się opisy. Jak to zrobić...;)

Gundrum
03-08-2013, 22:25
...proszę Was o usunięcie mojego konta z tego forum.

Proszę po raz drugi.

ekonet
03-08-2013, 22:36
Proszę po raz drugi.
Odpowiem hurtowo na tego typu prośby/żądania: nie usuwamy kont, chyba, że admin postanowi inaczej.

ASAHI
03-08-2013, 22:46
Cytat:
Napisał Gundrum Zobacz post
Proszę po raz drugi.

Proszę o wstrzymanie się z pewnymi decyzjami i ich przeanalizowanie.
Powtórzę jeszcze raz - posty są przenoszone do archiwum - nie są fizycznie kasowane, nie chcemy i nie mamy zamiaru ingerować w to co teraz piszecie - robimy porządek w starociach. Prosimy tylko o kulturę i brak wulgaryzmów.

xMAREKx
03-08-2013, 22:53
Dziwne? Chamskie słownictwo pozostaje chamskim słownictwem, dotyczy to zwłaszcza tego drugiego cytowanego przez Ciebie słowa, które rozplenia się jak zaraza. Używasz takich słów bez ograniczeń przy osobach starszych, dzieciach i kobietach? Naprawdę?

Nie, tego drugiego nie używam wcale (to była zaczepka) a to pierwsze mi nie przeszkadza, prawie jak plecy. Wątek o słownictwie uważam za zakończony, za swoje zachowanie przepraszam. Źle się stało że się tyle kwasu wylało.

Pomogę Bielikowi dam zdjęcie:

Kodak (New) Portra 400

źródło (http://imageshack.com/a/img198/3915/zp5r.jpg)

cichy70
03-08-2013, 22:58
Proszę o wstrzymanie się z pewnymi decyzjami i ich przeanalizowanie.
Powtórzę jeszcze raz - posty są przenoszone do archiwum - nie są fizycznie kasowane, nie chcemy i nie mamy zamiaru ingerować w to co teraz piszecie - robimy porządek w starociach. Prosimy tylko o kulturę i brak wulgaryzmów.

buhahaha robimy tylko porządek - widzę własnie efekt tego porządku.
kultura i brak wulgaryzmów była tu od zawsze.
po raz trzeci ? czwarty ? chciałem prosić o wykasowanie konta, ale rozumiem, nie od was to zależy.
cóż.
Lasciate ogni speranza voi ch'entrate.

ekonet
03-08-2013, 22:59
Nie, tego drugiego nie używam wcale (to była zaczepka) a to pierwsze mi nie przeszkadza, prawie jak plecy. Wątek o słownictwie uważam za zakończony, za swoje zachowanie przepraszam. Źle się stało że się tyle kwasu wylało.
Dziękuję za zrozumienie. Tak, źle się stało.

danz1ger
04-08-2013, 00:37
Kurdemolfranzjozefdererste! Przestańcie traktować poważnych ludzi jak gówniarzy, którzy przyszli tu z procami zapolować na wróbelki. Proszą grzecznie o skasowanie konta to skasujcie. Czekacie aż kogoś poniesie i walnie post, za który zbanujecie go stąd do wieczności?

A.n.d.r.e.V
04-08-2013, 08:34
Witam
w AO nieczęsto się udzielałem, ale czytam od pierwszej strony i dzięki "analogowiortodoksi" jestem w swoim życiu foto gdzie jestem: średni i LF ;)
dziękuje wszystkim

sejmajnejm
04-08-2013, 09:40
zaglądając tutaj co jakiś czas, czułem się jak na irc'u w 1997. trochę prawdy z tym czatem jest.

ycp
04-08-2013, 19:14
Witam,

to mój pierwszy post w tym wątku. Miał wyglądać inaczej - odpucowałem F2, kupiłem baterie do F65, filmy załadowane.
Jestem jedną z tych osób, które przeczytały całość. 2 razy. Właśnie zacząłem po raz trzeci. I raczej nie przeczytam (jak to było o zaczynaniu zdania od "I"?).

Ten wątek dał mi kilka rzeczy.
To tutaj dowiedziałem się kim naprawdę jest ranbir kapoor, i jak należy cenić jego komentarze (Mariusz, dzięki raz jeszcze!!).
Kontakt z żywym polskim językiem, którego tak mi brakuje na obczyźnie.
Pokazał czym jest radość fotografowania.
Dzięki wpkx, kupiłem "Bajki robotów", i czytam swojemu małemu synowi.
Cichy70, Ciechan jest wyborny!
Zapluty, nie raz, monitor :mrgreen:
Nie wymienię wszystkich i wszystkiego...

Być może kilku z Was spotkam wkrótce, z czego się bardzo cieszę :-)

Dziękuję wszystkim, za to jak zmieniliście moje fotografowanie i mnie samego.
pozdrawiam
Darek

gibber
04-08-2013, 19:19
No i ja się żegnam z tym wątkiem...fajny był tu klimat. Do zobaczenia gdzie indziej, mam nadzieję na piwie.

doyen
04-08-2013, 21:45
A mnie to równanie wątku do "standardów" przypomniało taki dowcip, jak Rosjanie oprowadzali jakąś zachodnią delegację i pokazywali swoje wynalazki. Przy prezentacji automatycznej golarki ktoś zapytał, jak to możliwe, skoro każdy ma inne rysy twarzy. Odpowiedź brzmiała: "Tak, ale tylko do pierwszego golenia".
Od dawna był to jedyny dział i wątek, który odwiedzałem na tym forum regularnie. Podziękowania dla wszystkich którzy go tworzyli.

Bielik
04-08-2013, 21:59
Proponuje jeszcze znicze zacząć stawiać.

Bartek - NinoVeron
04-08-2013, 22:04
proszę

roofman
04-08-2013, 22:09
I jeszcze miasta niech się wpisujom!!!!!11111jedenjedenjeden ;) :D

A żeby było smutniej to wrzucę ciemny las z szuflady.

źródło (http://img577.imageshack.us/img577/5465/skpk.jpg)
...i tak za parę miesięcy post wyczyszczą... bo nie wnosi nic nowego...

jo44
04-08-2013, 23:17
Odpowiem hurtowo na tego typu prośby/żądania: nie usuwamy kont, chyba, że admin postanowi inaczej.
To admin jeszcze o niczym nie wie?
PS A kasowanie postępuje...

Bielik
05-08-2013, 02:22
Lekcja na dziś: gdy Kaiser <twisted> robi sceny i wrzucamy film luzem do koreksu to należy pamiętać, że bez szpulki należy wlewać wywojkę po ciemoku. Inaczej można dostać artystyczne zdjęcia z wakacji.

źródło (http://bielikowski.com/up/scn_0175.jpg)

brylek
05-08-2013, 08:42
Lekcja na dziś: gdy Kaiser <twisted> robi sceny i wrzucamy film luzem do koreksu to należy pamiętać, że bez szpulki należy wlewać wywojkę po ciemoku. Inaczej można dostać artystyczne zdjęcia z wakacji.

źródło (http://bielikowski.com/up/scn_0175.jpg)

morał kup sobie JOBO ;)

Mcarto
05-08-2013, 20:01
Szkoda zamykać takiego wątku.
Sam mało się odzywałem a ostatnio po odłożeniu (mam nadzieję chwilowym) analoga w ogóle, ale zaglądałem tutaj chętnie. Miałem nadzieję, że za kilka miesięcy, może rok powrócę do analogów i znów pokażę kilka pstryczków.

Czornyj
05-08-2013, 20:12

Trzeba z żywymi naprzód iść
Po cyfry sięgać nowe,
Zamiast w uwiędłych kliszy kiść
Z uporem stroić skaner ;)

bognik
05-08-2013, 20:39
Pewnie, że szkoda, dlatego nikt go nie zamyka ;)

Bielik
05-08-2013, 20:47
morał kup sobie JOBO ;)

kupię sobie Nikora z nierdzewki, jak tylko jakiegoś w sensownej cenie na evilbayu upoluję.

dalej po bolońsku.

źródło (http://bielikowski.com/up/scn_0170.jpg)

Pewnie, że szkoda, dlatego nikt go nie zamyka ;)

oczywiście, wątek sam dokona swojego żywota, uprzednio ładnie wypatroszony, zostanie eksponatem w galerii osobliwości:

źródło (http://szokblog.pl/ShareImages/1344949469529.jpg)

sprocket
05-08-2013, 21:19
Ten watek razem z Przyroda to moje dwie odwiedzane strony,, czytam go zawsze chodz jestem wierzacy ale niepraktykujacy ;) analogowo. Chcial bym tylko dodac ze watek bylby jeszcze bardziej naj gdyby mowilo sie wiecej o sprzecie, starym oczywiscie.

Rogass
05-08-2013, 22:16
Trzeba z żywymi naprzód iść
Po cyfry sięgać nowe,
Zamiast w uwiędłych kliszy kiść
Z uporem stroić skaner ;)

Pierwszy okaz miesiecznej tworczosci ;)

Dorzuce swoje trzy grosze. Swego czasu udzielalem sie tutaj sporo. Ostatnio wpadam raz na ruski rok i cos tam sobie skomentuje. A to wpkx cos napisal, Mario, Wojtek czy kto tam jeszcze w TWA byl. Zawsze bylo milo, wyszukane zarty, po prostu fajna atmosfera. Teraz jednak ta atmosfera mocno sie popsula. Ba, zostala zduszona. Osoby, ktore "ciagnely" ten watek powiedzialy do widzenia. Przyjdzie "nowe", zostalo paru "starych". Czy bedzie to mieszanka, ktora pociagnie caly wozek? Sie okaze.

Zagladalem sobie od czasu do czasu, jak juz napisalem. Glownie po to zeby poczytac "*******y". Nie interesowaly mnie detale o wywolywaniu, rozmowy o aparatach czy filmach. To moglem sobie poszukac gdzie indziej. Przyciagaly mnie pogaduchy. Pogaduchy, ktore sa wlasnie kastrowane. Szkoda.

Jak juz ktos wspomnial. Przy AO powstalo kilka fajnych inicjatyw. Inicjatywy, ktore powstaly dzieki panujacej tutaj atmosferze. Smiem watpic (patrzac przez pryzmat wspoltworzenia Aorty), zeby przy obecnych machniacjach kiedykolwiek sie to powtorzy.

ps. Aby post nie wyladowal za miesiac w archiwum dodam, ze mam w lodowce 16 niewywolanych rolek HP5+ (135). Leza sobie juz od wrzesnia (2012). Wywolam w diafine we wrzesniu (2013). Material jest z Istanbulu.

pps. Mam jeszcze kilka rolek Tmaxa 400 (120). Mysle, ze diafine w pazdzierniku sobie z nimi poradzi.

-----------
bez odbioru

e: p.ierdoly ocenzurowane? :)

Bielik
05-08-2013, 23:03
ok, to ostatni gasi światło, dobranoc.

EDIT - rozmiar wiele za duży.

chory
06-08-2013, 07:43
"...Wokół czysto, cisza wokół
słonko świeci, trawka rośnie
Jest porządek, ład i spokój
ptaszki ćwierkają na sośnie

Hej, hej, hej, hej, hej, hej Jaki piękny LEJ..."

pedro
06-08-2013, 13:18
Obawiałem się, że kiedyś nadejdzie taki moment. Że po przejęciu forum od Piotra przez panów Cyfrowych przyjdzie ktoś mądry inaczej, komu nie w smak będzie swoboda i wolność wymiany myśli, jaka panowała w AO.

Dla mnie ten wątek był ostatnim powodem, dla którego jeszcze warto było zaglądać na forum. Mimo, iż osobiście się w nim nie udzielałem, to przeglądałem codziennie i z jego lektury wyniosłem z całą pewnością więcej, niż z wszystkich pozostałych wątków na forum nikoniarzy razem wziętych.

Przy tej smutnej okazji DZIĘKUJĘ wszystkim, którzy poświęcali w ostatnich latach swój czas na publikowanie tutaj swoich zdjęć, dziękuję za wymianę cennych uwag a nawet za wycieczki w różne offtopowe rejony. To dzięki Wam odżył mój zapał do fotografii, to dzięki Wam poszerzyłem swoją wiedzę, zacząłem samodzielnie wołać C-41 i E-6. Długo by wymieniać za co jeszcze.

Panom zielonym i innokolorowym życzę wytrwałości w moderacji - widocznie macie za dużo czasu wolnego, skoro wzięliście się za czyszczenie kilkudziesięciu tysięcy postów. Na co Wam to? Przestrzeni na dysku Wam brakuje? Oby tylko nie okazało się, że ten „Wasz pokój” w Waszym domu, w którym czułem się do niedawna mile widzianym słuchaczem, za niedługo będzie wyglądać tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/9448611483_85b5bc46ba_c-1.jpg
źródło (http://farm4.staticflickr.com/3710/9448611483_85b5bc46ba_c.jpg)
E100VS 8 lat po terminie, Mamiya 645 PRO TL z 50-tką shiftem

stock
06-08-2013, 14:00
czytałem regularnie, napisałem może ze 2 posty. Jednakowoż będzie brakowac tego wątku na całym forum. Bo to że został zabity mam nadzieję, ze wszyscy wiedzą. Szkoda że nie pozostało mi juz na tym forum nic do czytania... :(

ekonet
06-08-2013, 20:32
czytałem regularnie, napisałem może ze 2 posty. Jednakowoż będzie brakowac tego wątku na całym forum. Bo to że został zabity mam nadzieję, ze wszyscy wiedzą. Szkoda że nie pozostało mi juz na tym forum nic do czytania... :(
Napisałeś co najmniej 42 posty.

bowie
07-08-2013, 00:54
No i dokonało się...
Założyłem wątek, który przekształcił się w coś fajnego, czego nie można było spotkać na innych forach. Jako autor poczuwam się tylko do samej nazwy wątku, natomiast nie jestem współtwórcą tego, co się zadziało w kilku tysiącach odpowiedzi. Nie brałem udziału w licznych dyskusjach, nie czuję się zatem upoważniony do zamykania wątku. Niemniej jednak rozumiem rozgoryczenie aktywnych uczestników AO. Uważam, że to uczestnicy, a nie moderatorzy, tworzą forum. Za aktywność dziękuję tym pierwszym, działalność tych drugich zbywam dosadnym... milczeniem.

Kodak TXP 320 wołany w d-76 1+1, 12:45, 5 przewrotek na początek, a potem 5 razy co 30s. Wychodzi perfekcyjnie
Szkoda tylko, że TXP umarł
Tak jak ten wątek...

bukkake cowboys
08-08-2013, 17:28
Jeśli ktoś posiada koreks 4x5 lub te magiczne jaskrawe wkłady do kaisera/patersona na 4x5 - to chętnie zanabędę drogą kupna :)

Mavierk
09-08-2013, 20:32
Jednakowoż będzie brakowac tego wątku na całym forum. Bo to że został zabity mam nadzieję, ze wszyscy wiedzą. Mogę zbierać na wieniec?
Wątek został zabity, bo moderatorzy kasują zdjęcia? Niieee. Ciekawe rozmowy? Też nie. Czy może dlatego, że w reakcji na decyzje moderatorów, zamiast ją zbojkotować zaczęli płakać? Hm..

Wbijam na AO po roku przerwy tylko po to, żeby zobaczyć jak w ostatnich 30 stronach o niczym innym nie piszecie, jak o tym, żeby traktować Was poważnie - ale jak poważnie traktować dzieci w wieku 30-50 lat, które tupią nóżkami bo kasują im posty, których nigdy więcej nie przeczytają.
Zawsze mnie zastanawiało jakim cudem ludzie starsi 10 i więcej lat ode mnie mają czas, ochotę i nerwy żeby przejmować się takimi pierdołami prawie tak samo, jak ludzie młodsi o 10, gdy dziewczyny mówią im pierwszy raz nie.

I niestety, ale muszę chyba być tylko czytelnikiem tego wątku, bo analogowa filozowia odpowiada mi tylko gdy oglądam Wasze zdjęcia.

Dlatego może sprawdzimy ile postów z zdjęciami pod rząd da się w tym wątku umieścić?

Czornyj
11-08-2013, 15:14
Zawsze mnie zastanawiało jakim cudem w tym kraju ludzie w każdym wieku mają czas, ochotę i nerwy by - z pryncypialnością wykładowcy przemawiającego ex cathedra - nieustannie wszystkich osądzać, pouczać, karcić, przywoływać do porządku, nawracać, krytykować i wyszydzać - w dodatku z entuzjazmem godnym lepszej sprawy.

W tym wątku nie będzie już ani zdjęć, ani "dyrdymałów" - Analogowi Ortodoksi zwinęli się na dobre, z właściwą sobie żywiołowością zorganizowali nowy szaniec i działają ze zdwojoną energią.

Mogę zbierać na wieniec?
Wątek został zabity, bo moderatorzy kasują zdjęcia? Niieee. Ciekawe rozmowy? Też nie. Czy może dlatego, że w reakcji na decyzje moderatorów, zamiast ją zbojkotować zaczęli płakać? Hm..

Wbijam na AO po roku przerwy tylko po to, żeby zobaczyć jak w ostatnich 30 stronach o niczym innym nie piszecie, jak o tym, żeby traktować Was poważnie - ale jak poważnie traktować dzieci w wieku 30-50 lat, które tupią nóżkami bo kasują im posty, których nigdy więcej nie przeczytają.
Zawsze mnie zastanawiało jakim cudem ludzie starsi 10 i więcej lat ode mnie mają czas, ochotę i nerwy żeby przejmować się takimi pierdołami prawie tak samo, jak ludzie młodsi o 10, gdy dziewczyny mówią im pierwszy raz nie.

I niestety, ale muszę chyba być tylko czytelnikiem tego wątku, bo analogowa filozowia odpowiada mi tylko gdy oglądam Wasze zdjęcia.

Dlatego może sprawdzimy ile postów z zdjęciami pod rząd da się w tym wątku umieścić?

WojtehP
11-08-2013, 19:58
Za to jakością tego forum pozostaje Pani Mekano oraz Pan Koniecpolska z ich jakże rzczowymi wypowiedziami i braku OT

ekonet
12-08-2013, 20:12
Za to jakością tego forum pozostaje Pani Mekano oraz Pan Koniecpolska z ich jakże rzczowymi wypowiedziami i braku OT
A Ty uparcie to samo wciąż. Możesz przywołać coś na dowód tego, co po raz kolejny tu oznajmiasz?
I czemu "pan" i "pani" piszesz z wielkiej litery?

JacekB
13-08-2013, 01:28
Zapewne przez grzeczność tak pisze, choć niekoniecznie jest to potrzebne.
Mam mieszane uczucia w kontekście całej tej historii. Z jednej strony rozumiem dbanie o merytoryczność dyskusji, ale z drugiej strony pojawiają się wątpliwości, czy naprawdę dbanie o meritum musiało dotknąć akurat ten wątek. Rozumiem, że należy dbać o meritum, ale w prawie każdym innym wątku przepuszczacie OT, żeby nie powiedzieć, że puszczacie bez reakcji niezliczone durnowate wypowiedzi od rzeczy na każdy temat, że aż wstyd to czytać, a tutaj nagle demonstracyjnie dbacie o porządek. Coś mi tu nie gra.
Sorry Winetou, ale na innym branżowym forum (niefotograficznym) jestem moderatorem jednego ze specjalistycznych działów, więc wiem, o czym jest mowa.

dammiz
13-08-2013, 08:33
Choć ten wątek prześledziłem cały to dopiero mój pierwszy post - bo nie jestem analogowy, więc głosu nie zabierałem. Moderatorzy, próbując zmusić tubylców do sprowadzenia wątku do merytorycznej dyskusji zarżnęliście najlepszy wątek tego forum - brawo. Teraz zostały na forum tylko spekulację nt. przyszłych aparatów i coraz to gorsze zdjęcia w dziale zdjęciowym. Jeszcze raz wielkie brawo!

WojtehP
13-08-2013, 08:48
ekonet wypowiedz JacekB właściwie jest moja odpowiedzią :)

to
13-08-2013, 09:56
Doloze swoje 3 grosze i moze mi sie oberwie, trudno. Niestety ten medal ma 2 strony. Ta bardziej blyszczaca (dla mnie) byla taka, ze zawsze kiedy potrzebowalem porady na temat analogowego sprzetu, materialow, technik wolania, dostawalem odpowiedzi na bardzo wysokim merytorycznym poziomie. I nie tylko sucha wiedze techniczna, ale takze jakies sztuczki i kruczki, ktore sobie Forumowicze wypracowali poprzez lata 'zabawy' z analogami. Super. Wielkie dzieki za to. Ale ta druga strona medalu niestety tez jest zauwazalna. Kiedykolwiek wchodzilem tutaj, zeby zobaczyc jakies nowe analogowe fotki, to niestety musialem sie czesto przebijac przez wieeeele stron kasztanienia i farmazonow o niczym. I tutaj moze Was obrazilem, przepraszam. Bo to 'o niczym' jest tylko dla mnie niczym. Jest tutaj pewne grono dobrych znajomych, ktorzy ucinaja sobie pogawedki. Ja w tym gronie nie jestem, dlatego dla mnie to jest spam. Jeszcze raz przepraszam. Nigdy z tego powodu nie narzekalem, ale najwyrazniej ktos stwierdzil, ze to jest upierdliwe. Ja podchodze do tego na zimno. Watek jest, czy go nie ma. Ludzie, ktorzy go stworzyli nadal zyja, na inna planete nie zostali eksmitowani, gdzies sie pojawia i jak ktos bedzie tylko chcial, to kontakt (merytoryczny i niemerytoryczny) nadal bedzie. Nie staje po zadnej stronie konfliktu, nie wnikam, czy te zmiany byly potrzebne. Swiat sie nie konczy :) Pozdrawiam :)

sea21
13-08-2013, 11:29
Doloze swoje 3 grosze i moze mi sie oberwie, trudno. Niestety ten medal ma 2 strony. Ta bardziej blyszczaca (dla mnie) byla taka, ze zawsze kiedy potrzebowalem porady na temat analogowego sprzetu, materialow, technik wolania, dostawalem odpowiedzi na bardzo wysokim merytorycznym poziomie. I nie tylko sucha wiedze techniczna, ale takze jakies sztuczki i kruczki, ktore sobie Forumowicze wypracowali poprzez lata 'zabawy' z analogami. Super. Wielkie dzieki za to. Ale ta druga strona medalu niestety tez jest zauwazalna. Kiedykolwiek wchodzilem tutaj, zeby zobaczyc jakies nowe analogowe fotki, to niestety musialem sie czesto przebijac przez wieeeele stron kasztanienia i farmazonow o niczym. I tutaj moze Was obrazilem, przepraszam. Bo to 'o niczym' jest tylko dla mnie niczym. Jest tutaj pewne grono dobrych znajomych, ktorzy ucinaja sobie pogawedki. Ja w tym gronie nie jestem, dlatego dla mnie to jest spam. Jeszcze raz przepraszam. Nigdy z tego powodu nie narzekalem, ale najwyrazniej ktos stwierdzil, ze to jest upierdliwe. Ja podchodze do tego na zimno. Watek jest, czy go nie ma. Ludzie, ktorzy go stworzyli nadal zyja, na inna planete nie zostali eksmitowani, gdzies sie pojawia i jak ktos bedzie tylko chcial, to kontakt (merytoryczny i niemerytoryczny) nadal bedzie. Nie staje po zadnej stronie konfliktu, nie wnikam, czy te zmiany byly potrzebne. Swiat sie nie konczy :) Pozdrawiam :)
O to to.
Nikt tu nie chciał zabijać wątku jak to sobie niektórzy wymyślili i wmówili pozostałym. Chodziło o usuwanie starego OT tak żeby wątek był czytelny dla wszystkich a nie tylko dla zamkniętego grona. Bieżący OT miał być usuwany z pewnym opóźnieniem właśnie dlatego żeby nie zabijać wątku i tylko i wyłącznie do merytorycznej dyskusji. No ale nastąpiła obraza majestatu i żadne argumenty nie docierały...

donkiszot
13-08-2013, 11:53
Chodziło, czy nie chodziło -- nie wyszło. I dziwi mnie Wasze zdziwienie, że Was nie zrozumiano -- w zamiarach czy w skutkach -- teraz to już po wszystkiemu, czy tam po nowemu.

Czornyj
13-08-2013, 20:21
Ale po co w ogóle dalsza dyskusja? Jest po ptokach - można zamknąć, skasować... ;)

Yoora
13-08-2013, 21:42
Ale po co w ogóle dalsza dyskusja? Jest po ptokach - można zamknąć, skasować... ;)

Daj się niewyżytym i niespełnionym chłopcom pobawić. Przecież ostatni miesiąc jeszcze nieruszony.

:razz:

donkiszot
13-08-2013, 21:50
Komuś się udało usunąć posty z 2014r i subskrypcja mi wróciła jak musztarda po objedzie. Jeśli można, to poproszę o podobną czystkę w naszych pracach w małopolskiej, miałbym nareszcie na bieżąco.

Celeborn
14-08-2013, 19:24
Mam pytanie. Znalazłem u dziadka bardzo stary film ORWO Chrom UT21. Film ma około 30 lat. Mam tego kilka rolek. Czy po takim okresie nadaje się do czegoś czy to raczej śmieć?

Coitus Interraptus
14-08-2013, 19:40
Raczej nikt Ci dziś tego nie wywoła, chyba że jakiś zapaleniec robi prywatnie.

TOP67
14-08-2013, 19:42
Na poprawne kolory nie masz co liczyć, ale dla niektórych to zaleta. Nawet, jak były nowe, to kolory nie były takie jak na Kodaku, chociaż akurat slajd był jako taki. Większy problem może być z wywołaniem tego, to nie jest E6. Trzeba poszukać starego rzemieślnika. Wpisz w google, to znajdziesz.

Jacek_Z
14-08-2013, 22:02
film ORWO Chrom UT21. Film ma około 30 lat. Po 30 latach film nie będzie trzymał czułosci. Możesz go traktować optymistycznie jako ISO 50 (a nie jak powinno ISO 100). Kolory będą dziwne (zresztą nawet nowe ORWO prawidłowo wołane były dalekie od ideału). Jednym słowem film najwyżej do eksperymentów i to z niewiadomymi efektami. I dlatego ja bym nie robił na tym niczego na czym by mi mogło zależeć.

RobertMiernik
14-08-2013, 22:34
W razie czego chemii mam trochę tyle samo letniej też orwo jakbyś chciał wołać...

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 4

Celeborn
15-08-2013, 09:13
Dzięki za odpowiedzi. Daruje sobie chyba te filmy. Zostawię sobie je raczej jako wartość kolekcjonerską. Mam całe pudło filmów wywołanych po dziadku. Będę maił co skanować przez najbliższe kilka lat :)

Piotr.S
08-09-2013, 20:26
Mam podobnie, całe kartony filmów z lat 70-siątych i późniejszych. Odkurzyłem mojego Coolscana IV ED i kupiłem Silverfasta 8. Mam robotę do końca życia. :-)

emet_b
09-09-2013, 09:53
wywołałem ostatnio sąsiadowi ORWO, które znalazł w szafie gdy pokazywał mi swoje analogowe zabaweczki (m.in. międzywojenny voigtländer junior).
Gdy oddałem zdjęcia z ORWO, poleciały mu łzy-okazało się, że zdjęcia są z 1987 roku i były wykonane na pół roku przed tragiczną śmiercią jego żony.
O dziwo wyszły idealnie, mimo, że film trzymany w kartonie na poddaszu.

A I jeszcze ode mnie, po rocznej przerwie:
Fomapan 200+D-76 (wołane na oko, bo zapomniałem zmierzyć temp. chemii). Skanowane Nikonem D3100+18-105 :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/2yn2nfp-2.jpg
źródło (http://i42.tinypic.com/2yn2nfp.jpg)

smutniacha
15-09-2013, 23:38
Mam podobnie, całe kartony filmów z lat 70-siątych i późniejszych. Odkurzyłem mojego Coolscana IV ED i kupiłem Silverfasta 8. Mam robotę do końca życia. :-)

Mam i ja. A do tego kupuję powiększalnik na średni format.
A od miesiąca mam Yashicę mat chyba 55-letnią.I negatywy z niej są bajka.
Powrót do przeszłości.
ANALOGOWI ORTODOKSI! Dziękuję Wam i szacunek wielki.

Artur_A
01-10-2013, 11:28
Witam ortodoksów :) Mam takie małe pytanko. Po strychowym remanencie znalazłem zapomniane aparaty z lat 70 - Zenit B, Zorki 10 i Agfa Silette. Wydają się być na chodzie. Pytanie (zapewne naiwne) brzmi, czy w ogóle warto się jeszcze nimi bawić, czy to już tylko ozdoby na półkę? Dodam, że do zdjęć analogowych używam kompaktu Olympusa.

TOP67
01-10-2013, 11:38
Zorka 10, to niestety nie 4. Taki plastikowy kompakt. Nawet na półkę się nie nadaje. Agfa wygląda już troszkę lepiej, ale to też plastik.
Zenit B to już lustrzanka, ale za 30 zł można kupić o wiele lepszą Praktikę MTL3 lub podobną. Do wykorzystania obiektyw z Zenita.

pastwisko
01-10-2013, 13:04
Pytanie brzmi czy lubisz przygody :D

Artur_A
01-10-2013, 14:03
Nie wiem, czy akurat takie przygody lubię, więc zostanę przy Olku.
Dzięki za informacje. :)

aesdana
28-10-2013, 17:03
Dzień dobry,
Mam wielką prośbę ,może ktoś będzie w stanie mi pomóc.Otóż mam do wywołania dwie rolki filmu z tegorocznych wakacji.Zdjęcia robiłem olympusem om2n z dość dobrym obiektywem i chciałbym,żeby odbitki jak i skan były możliwie najwyższej jakości.W związku z tym chciałbym zapytać czy znacie koledzy rzetelny i wart polecenia(z dobrym skanerem) lab w Poznaniu?Chciałbym zapytać też o przybliżony koszt takiej usługi.

tol2di
28-10-2013, 21:44
Wątpię żebyś w jednym miejscu wykonał obie usługi dobrze.

Ostatnio skanowałem slajdy i dobry skan kosztował coś koło 5zł za klatkę, mogłem z tego wykonać powiększenia max 20x30cm, a to wcale nie było drogo.

mazon
30-10-2013, 20:42
aesdana - Zapraszam do kontaktu przez PW - jestem w stanie polecić Ci dobre laboratorium gdzie możesz wywołać i zeskanować swoje negatywy na bardzo wysokim poziomie.

pastwisko
31-10-2013, 11:57
A czemu na PW, niech inni też skorzystają.

jaroo1
10-11-2013, 09:29
Witam jaki dalmierz polecacie ? w rozsądnej cenie 300 zł

doktor
10-11-2013, 11:40
A czego poszukujesz? Jaka ogniskowa i co ma mieć (bo o to, czy 35mm nie pytam, cena wskazuje, że tak)?

jaroo1
10-11-2013, 19:12
najlepiej 50mm manual i a myślę o yeszice35 a tak w ogóle jest jakiś tani dalmierz z wymienną optyką ? leica i inne takie cuda nie wchodzą w grę bo za drogie.mam ricoha 500g ale jest wadliwy powstają pasy ciemne ,między klatkami mimo zaklejenia czarną taśmą izolacyjną klapki tylnej.

ekonet
10-11-2013, 19:16
najlepiej 50mm manual i a myślę o yeszice35 a tak w ogóle jest jakiś tani dalmierz z wymienną optyką ? leica i inne takie cuda nie wchodzą w grę bo za drogie.mam ricoha 500g ale jest wadliwy powstają pasy ciemne ,między klatkami mimo zaklejenia czarną taśmą izolacyjną klapki tylnej.
Nie da się napisać tego po polsku?

pastwisko
10-11-2013, 19:36
mam ricoha 500g ale jest wadliwy powstają pasy ciemne ,między klatkami mimo zaklejenia czarną taśmą izolacyjną klapki tylnej.

taśmą to się zakleja jak są białe pasy, film się zaswietla na jasno, nie na ciemno. no chyba ze o negatywie mówisz, w co szczerze i z głębi serca powątpiewam.

Nie da się napisać tego po polsku?

Najlepszy byłby aparat manualny z ogniskową 50mm. Rozpatruję także Yashikę 35. Leica oraz podobne aparaty w grę nie wchodzą, ponieważ ich cena przekracza mój budżet. Na dzień dzisiejszy jestem posiadaczem aparatu Ricoh 500G, jednakże jest on niesprawny - nie naświetla poprawnie filmu (czarne pasy).

PS. Czy jest jakiś tani aparat dalmierzowy z wymiennymi obiektywami?

TOP67
11-11-2013, 01:14
PS. Czy jest jakiś tani aparat dalmierzowy z wymiennymi obiektywami? [/I]

Zorka?

gibber
11-11-2013, 11:33
Czy tani to się okaże, jak wyląduje w serwisie.

miron19j
11-11-2013, 12:43
Zorki się nie naprawia, wymienia się na inny egzemplarz. :-)

TOP67
11-11-2013, 12:49
Zorka i Fed to oczywiście żart. Ale taki Kiev 4 lub 44 to całkiem dobry aparat.

wlocek369
19-11-2013, 13:47
Chciałem zapytać o kody DX.
Czy ktoś wie gdzie można znaleźć aktualną listę przypisanych kodów producentów i ich poszczególnych produktów? Sama informacja o producencie i jego produkcie w formie kodu paskowego po uzupełnieniu o kod klatki jest umieszczana na filmie w odstępach równych połowie klatki.

adolfik9501
21-11-2013, 13:20
Nie wiem czy gdzieś jest lista, ale jest możliwość sprawdzenia po kodzie z obudowy filmu na tej stronie: http://www.imageaircraft.com.au/DXsim/ Kiedyś z ciekawości sprawdziłem Rossman 200 i wyszło, że to Fuji, bodaj Superia.

wlocek369
21-11-2013, 17:07
Niestety ta aplikacja ma kilka usterek
- jest bardzo stara gdyż stan formalny ma na maj 2004 czyli sprzed 9 lat.
- nie przewiduje możliwości nadania kodu producenta 127 ani tym bardziej wyższych tj 128-255 (mimo że jest miejsca na polu kodu)
- najwyższy nr klatki jaki można tam uzyskać to 60A (czyli maksymalnie 63/64 klatki). więc jak to ma się to teoretycznej długości filmu 72 (75/76) klatki i dłuższych mimo że długość pola spokojnie dałaby możliwość zapisania wszystkich kodów aż do 124A.

doktor
22-11-2013, 13:18
Ty mówisz o kodzie paskowym (barkodzie) na kasecie i filmie, a nie o kodzie DX (12 kwadratów na kasecie). 72 klatki w kodzie DX to przewodzące kwadraty 8,9 i 10.

wlocek369
22-11-2013, 19:48
Ty mówisz o kodzie paskowym (barkodzie) na kasecie i filmie, a nie o kodzie DX (12 kwadratów na kasecie). 72 klatki w kodzie DX to przewodzące kwadraty 8,9 i 10.

Sorki że wprowadziłem trochę zamieszania. istotnie chodzi mi o barcode znajdujący się na filmie, wiem że tam w formie kodu paskowego zamieszczone są informacje:
- bity startowe (6 pól)
- producencie filmu (7 z dostępnych 8 pól)
- czułości filmu (4 z 4)
- nr klatki a raczej pół klatki (7 z 8 )
- bitu zgodności
- bitów końcowych (4 bity)

I staram się znależć miejsce gdzie znajduje się wykaz używanych kombinacji: producent+czułość. wraz z przypisanymi do nich rodzajami filmów Np.:
Polaroid 200 plus ma przypisany kod 46-6
Agfacolor 100: 113-5
Agfacolor 200: 113-6
Agfacolor 400: 113-10
Agfacolor 800: 113-7
KODAK Gold 200 film: 78-2
FUJICOLOR SUPERIA 1600: 35-8
itd.

kody na podstawie starego wykazu ze stanem formalnym na maj 2004 znalezionego przypadkiem, nowszej nie udało się mi znaleźć.

doktor
22-11-2013, 20:00
OK, a tak z ciekawości, jak już poznasz tajniki owego kodu, czy z tego wynika jakieś praktyczne zastosowanie? Nie wszystkie filmy, nawet te produkowane obecnie, mają kod paskowy na kliszy. Kodak Tmax 100 135/36 na ten przykład nie ma (przynajmniej ja takiego posiadam). Tmax 400/135/36 również, jak i FOMA 200/135/36.

wlocek369
23-11-2013, 10:10
Czy masz na myśli Kodaka z napisem Profesjonal w nazwie ? jeżeli tak to te filmy też mają przypisane kody:
Kodak T-max 100 Profesjonal Film: 67-1
Kodak T-max 400 Profesjonal Film: 67-2
Kodak T-max 3200 Profesjonal Film: 67-3

Co do pytania o przydatność kodu kreskowego to z tego co wiem umożliwia on na dokładne ustawienie klatek filmu w maszynie (część z numerem klatki) względnie w aparacie jeżeli czyta, natomiast informacja o producencie i czułości jest chyba tylko czysto informacyjna.

Z ciekawostek o kodzie kreskowym to mogę napisać że:
- pojedynczy kod odpowiada ilości negatywu dla pół klatki
- najwyższe 8 wartości kodu (120-127) jest zarezerwowane dla pól XX,X,00,0 niezależnie od długości filmu.
- Pola XX,X,00,0 są umieszczone zawsze przed polem oznaczonym "1" (osobiście nie widziałem negatywu zaczynającego się od pola XX)
- Z 8 dostępnych pól dla sekcji numeru klatki używane jest tylko 7 ostatnia jest zawsze ustawiona w pozycji 0 identycznie jest w przypadku pola określającego producenta.

Jeżeli coś mi się przypomni albo się czegoś nowego dowiem, to dopiszę odpowiednie informacje.

TOP67
23-11-2013, 11:05
Żeby na podstawie kodu pozycjonować film w maszynie, to aparat również musiałby go czytać i pozycjonować. Mało prawdopodobny zbieg okoliczności.
Podwójna numeracja klatek była od zawsze (1, 1A, 2, 2A itd). Istnieją aparaty o formacie 16x24 (taki DX, tylko w pionie), które robiły 72 klatki na typowym filmie.
Zapewne nie widziałeś pola XX czy X, bo ulega ono zaświetleniu.

doktor
23-11-2013, 14:07
Kłopot polega na tym, że są po DWA Tmaxy 100 i 400. Jeśli chodzi o 100, wyglądają tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/0900688a80cd134b_EKN020435_TMAX_100_135_-1.jpg
źródło (http://gc.digitalriver.com/DRHM/Storefront/Company/ekconseu/images//products/EKN020435/0900688a80cd134b/0900688a80cd134b_EKN020435_T-MAX_100_135_front_645x370.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/11/21Q5KEV100L_SL500_AA300_-1.jpg
źródło (http://ecx.images-amazon.com/images/I/21Q5KEV100L._SL500_AA300_.jpg)
które nie sądzę, by różniły się kodem kreskowym, a są to inne emulsje, ponieważ różnią się czasem wołania. A na kliszy tego pierwszego Tmaxa nie ma żadnego kodu. Co do maszyny, to jak mówi Tomek, aparat musiałby czytać kod na kliszy i według niego pozycjonować klatki. Wystarczy mniej precyzyjny sprzęt (jak choćby Zorki), gdzie odstępy między klatkami są różne i cały plan bierze w łeb. Nawet F6 tego nie czyta. Poza tym może to działać jedynie w aparatach, które same zaciągają klisze z kasety, zakładając, że mechanizm jest precyzyjny i działa powtarzalnie. Jeśli sam wpychasz języczek filmu na rolkę to zapomnij o precyzji, czyli klatki startują tam, gdzie akurat wypadnie. Moim zdaniem maszyna jedynie co może z tego wziąć to typ filmu i czułość, ewentualnie długość.

wlocek369
23-11-2013, 14:09
Podwójna numeracja klatek była od zawsze (1, 1A, 2, 2A itd).
dzięki za info

Istnieją aparaty o formacie 16x24 (taki DX, tylko w pionie), które robiły 72 klatki na typowym filmie.
rozumię, czyli podwójne 36 ale nadal zostaje kwestia możliwości zaadresowania filmu 72 klatkowego który dla aparatów "pionowych" robił by 144 zdjęcia bo system adresowania klatek umożliwia przydzielenie adresów jedynie 120+8 klatkom

Zapewne nie widziałeś pola XX czy X, bo ulega ono zaświetleniu.
Możliwe że dlatego nie widziałem XX, Sam jak robiłem zdjęcia to klatka X zawsze mi wychodziła. Co trzeba by było zrobić aby udało się zrobić tą klatkę "XX" ? czyli uzyskać 40 klatek z deklarowanego filmu 36 klatkowego, nie licząc ewentualnych dodatkowych klatek po "36".

Poza tym może to działać jedynie w aparatach, które same zaciągają klisze z kasety, zakładając, że mechanizm jest precyzyjny i działa powtarzalnie.
Czyli praktycznie zapomniane APS-y tutaj pasują bo system sam ładuje film.

doktor
23-11-2013, 14:36
Czyli praktycznie zapomniane APS-y tutaj pasują bo system sam ładuje film.

Tylko skąd weźmiesz teraz aparat na APSa. To znaczy znajdziesz na aukcji, tylko po co. Poza tym maszyny do APSa są specyficzne, a samemu trudno to wywołać(trzeba modyfikować domowym sposobem koreksy, bo nie ma szpulek tego rozmiaru).

Jacek_Z
23-11-2013, 21:37
Co trzeba by było zrobić aby udało się zrobić tą klatkę "XX" ? czyli uzyskać 40 klatek z deklarowanego filmu 36 klatkowego, nie licząc ewentualnych dodatkowych klatek po "36".Trzeba odciąć języczek i dokleić kilkanaście cm filmu, wepchnąc to w kasetkę. Wtedy będzie to materiał, który będzie do zaczepienia na szpulkę oraz potem na pierwsze 3 klatki (o ile masz body, które samo zaciaga tyle filmu). Ważne jest, byś potem samodzielnie wywoływał film, bo lab (wywoływarka) ci zaświetli to co zyskałeś. Przed włożeniem filmu do koreksu nalezy odkleić tą "rozbiegówkę" (tak to z kolegą sobie nazywaliśmy), bo ci może odkleić się w koreksie i przesunąć utrudniając dopływ chemii do filmu. Rozbiegówka jest do wielekrotnego użytku, ma jakieś 12 cm :)

Czasami tak robiłem gdy potrzebowałem 39 klatek na filmie (np miałem coś do zreprodukowania).
Tak w ogóle to na co ci te informacje? Chodzi o jakies praktyczne zastosowanie, czy pytasz bo chcesz wiedzieć (np piszesz pracę do szkoły?)

wlocek369
23-11-2013, 22:38
Czasami tak robiłem gdy potrzebowałem 39 klatek na filmie (np miałem coś do zreprodukowania).

Chyba raczej 40. bo XX,X,00,0 to są 4 klatki, następnie 36 normalnych.

Tak w ogóle to na co ci te informacje? Chodzi o jakies praktyczne zastosowanie, czy pytasz bo chcesz wiedzieć (np piszesz pracę do szkoły?)

Tak po prostu informację czysto praktyczną, bo skoro jest taka klatka (nawet w symulatorze) oraz dodatkowo ma przypisane 2 kody kreskowe to zastanawiało mnie w jakich okolicznościach można ją zrobić bo ja w swojej małpce klatkę "X" zawsze zrobię ale o klatce XX myślałem jedynie jak czymś niewykonalnym.

A tak przy okazji skoro można zrobić klatkę "XX" stosując powyższą metodę i mając "hojny" film można uzyskać aż 42 klatki (4 rozbiegowe, 36 standardowych, 2 bonusowe) co odpowiada pojemności pojedynczej stykówki (fotoindeksu) bo do tej pory zastanwiało mnie czemu zdjęcie ma pojemność akurat 42 miniatur a nie np.: 48. Teraz jest nieoficjalne uzasadnienie gdyż jest to maksymalna możliwa liczba zdjęć do uzyskania z pojedynczego standardowego (nie robionego do specjalnych celów) filmu.

Jacek_Z
23-11-2013, 22:43
maksymalnie uzyskiwałem 40 klatek. 42 - nie ma takiej opcji :)
3 rozbiegowe, 36 normalnych, zalezy jak zaczepisz film to uzyskasz jeszcze 1 za tymi normalnymi 36 i będzie 40

Niepotrzebnie pytałes o kody. Trzeba było zapytac ile i jak uzyskac najwięcej klatek na filmie.

doktor
23-11-2013, 23:20
A ja sądziłem, że kody kreskowe mogą się do czegoś przydać :-). 39 klatek to bez takiego cudowania da się uzyskać. Wystarczy założyć film w ciemni, wtedy zaświetlone będzie tylko to co firmowo z kasetki wystawało, a to zwykle daje 39 ekspozycji. Mnie nie chciało się nigdy kombinować dla tej jednej czy dwóch klatek.

Jacek_Z
24-11-2013, 00:03
Ja robiłem slajdy dla Akademii Medycznej. Jak pan doktor ;) przynosił 40 rysunków do zreprodukowania na slajd i było to na jutro, to wolałem mieć do wołania 1 rolkę E6 niż 1 rolkę i odcięte 4 klatki. Bo z takiego filmu z którego sie odcieło 4 klatki zostawało potem 28, no i sie miało 2 szpulki w koreksie zajęte, a nie jedną.

doktor
24-11-2013, 01:45
Wiedziałem, że skończy się na czepianiu się*doktorów. A jak wiadomo - z księdzem nie grzech, a z doktorem nie strach.

ekonet
24-11-2013, 13:04
Ja robiłem slajdy dla Akademii Medycznej. Jak pan doktor ;) przynosił 40 rysunków do zreprodukowania na slajd i było to na jutro, to wolałem mieć do wołania 1 rolkę E6 niż 1 rolkę i odcięte 4 klatki. Bo z takiego filmu z którego sie odcieło 4 klatki zostawało potem 28, no i sie miało 2 szpulki w koreksie zajęte, a nie jedną.
Bo był trąba i nie umiał kreatywnie zakładać filmu do aparatu. Ja w Canonie AE-1 P regularnie dostawałem 39-40 klatek.
Ale pewnie wtedy by Ci przynosił 43-44 klatki do wywołania. ;)

Jacek_Z
24-11-2013, 14:04
Nie byłem trąba. Nikony z wbudowanym silnikiem zaciagały 3 klatki bez wyzwolenia migawki. Bez rozbiegówki nie da się zrobić 39 klatek. Body z manualnym naciagiem to inna sprawa.

ekonet
24-11-2013, 15:02
Jeśli się ciut uważniej wczytasz, to się dowiesz, że pisałem o tym doktorku, który przynosił Ci materiał do wywołania. ;)

Jacek_Z
24-11-2013, 15:19
Oni przynosili rysunki na kartkach. Ja je reprodukowałem (na slajdy) i czasami kombinowałem jak tu nie zaczynac kolejnej rolki filmu. Oczywiście za kazdym razem były to inne ilosci materiału do reprodukcji. Czasem 25, a czasem 6. Ścinałem filmy, bo trzeba było puścic wołanie E6, a końcówka filmu mogła sie przydać później, gdy ktos przynosił tylko kilka sztuk do repro.

wpkx
24-11-2013, 17:33
Jacku, Krzysiu, i reszto panów modów - dobrze Wam się ostatnio tu pisze. Nic w tym złego, wręcz samo dobro, bo na temat, i w ogóle...
Ale w międzyczasie chyba zapomnieliście o Waszych, danych wobec siebie i udzielających się tu kiedyś, deklaracjach.

Więc przypominam - obiecaliście pokasować pewne rzeczy.

Rozumiem nadmiar innych obowiązków, priorytety... Ale w momencie deklarowania wyglądało, że dla Was to właśnie był jeden z nich.
Jednak jak dotąd, zostało to wypełnione w nader nikłym stopniu - czy nie sądzicie, że wypadałoby dotrzymać słowa?
Tak po prostu, aby wyjść z twarzą?

xMAREKx
24-11-2013, 17:41
Nie byłem trąba. Nikony z wbudowanym silnikiem zaciagały 3 klatki bez wyzwolenia migawki. Bez rozbiegówki nie da się zrobić 39 klatek. Body z manualnym naciagiem to inna sprawa.

Jacku muszę zaprzeczyć. Kiedy kupiłem F80 (2009r) to na pierwszej rolce Ektara zrobiłem 42 klatki bez żadnego czary mary, ale też byłem zdziwiony. Obecnie Kodak nie jest już tak hojny i na Portrze z 2013r wychodzi u mnie 39 klatek :)

Jacek_Z
24-11-2013, 17:59
Widać rozrzutność producentów była różna. Ja reprodukcje robiłem głównie na Astii i Provii 100 (czyi slajdy Fuji).

Co do czyszczenia - niech komentarzem będzie to, że zostawię to bez komentarza....

wlocek369
24-11-2013, 19:38
Jaka się właściwie największa czułość filmu 135 jaką się produkuje ? tzn czy są filmy o czułości większej niż 3200 (przyjmując że nie zmieniamy "rodziny" czułości ). Czy filmy kolorowe występują w wersji większej niż 1600.

Coitus Interraptus
24-11-2013, 21:57
1000 ASA. Fakt, napisane 3200 - np. T-Max - ale faktyczna jego czułość to najczęściej 1000.

doktor
24-11-2013, 22:27
Filmu chyba nie było, może poza naukowymi zastosowaniami. Polaroid typ 107, 667, 3200BW - materiał natychmiastowy, iso 3200 BW (wersja 107 chyba sepiowana). Typ 612 - iso 20000, był wykorzystywany do zapisów przebiegów z oscyloskopu.

Edyta mówi, że Delta 3200 ma realne iso w okolicach 1200

Jacek_Z
25-11-2013, 00:09
Bo czułość BW zależała mocno od wołania filmu.
Odrzucając wywoływanie forsowne to do C41 - czyli kolor to była kiedyś Konica 3200. Ja użyłem kiedyś Konicy 1600 - miała ziarno jak groch :)
W E6 (czyli slajdy) było jeszcze słabiej - 400 ASA to było chyba max. Usiłuję sobie przypomnieć czy był jakiś film 800 ASA, ale ja na takim nie robiłem, ani takiego nie wywoływałem.

wlocek369
25-11-2013, 10:32
Zamieszczam linki do wykazu kombinacji barcodu dla negatywów w wersji z maja 2004. jak by ktoś gdzieś znalazł nowszą wersję to proszę o linka.

dla 135: https://web.archive.org/web/20061001113018/http://www.i3a.org/pdf/135DX_May_2004.pdf
dla APS: https://web.archive.org/web/20061001113013/http://www.i3a.org/pdf/APS_May_2004.pdf

wlocek369
08-12-2013, 19:03
Jacku muszę zaprzeczyć. Kiedy kupiłem F80 (2009r) to na pierwszej rolce Ektara zrobiłem 42 klatki bez żadnego czary mary

A jak wyglądał zakres zrobionych klatek.
tj 1-42, 0-41, 00-40, X-39, XX-38 czy jakoś inaczej.

bryk77
25-12-2013, 18:48
Panowie, szukam potwierdzenia słuszności podjętej już decyzji. Mianowicie, zdecydowałem się na zakup Nikon FM2 jako czegoś poręcznego do fotografii ulicznej/dokumentalnej. Chodziła mi po głowie jeszcze Yashica Electro 35, ale z własnego doświadczenia (z cyfrą) wiem, że jednak wolę lustro. Aparat współgrałby z tandemem 50/1.4 AIS i 28 lub 35mm.
Co o tym sądzicie? Aparatu nigdy nie miałem w dłoni. Kupuję w ciemno na ebayu.

RobertMiernik
25-12-2013, 19:02
FM to świetna puszka, lekka i dobrze leży w dłoni (mojej przynajmniej).

Będzie pan zadowolony

Coitus Interraptus
25-12-2013, 19:17
Dla mnie Nikonem wszechczasów jest F2.

bryk77
25-12-2013, 20:20
F2 jest większy, cięższy i trudniej go znaleźć w przyzwoitym stanie ze względu na wiek. Moja uwagę zwraca nieco nowszy FM3A ze wzglęu na opcję priorytetu przysłony. Tylko ta cena niemal dwukrotnie wyższa od FM2...

Ligo
25-12-2013, 20:23
Nikon FM2 jako czegoś poręcznego do fotografii ulicznej/dokumentalnej
Weź FE2. To samo, co FM2, ale ma automatykę czasów. Lepiej się sprawdzi na ulicy.

deep
25-12-2013, 22:15
Również polecam FE2, mam i nigdy nie sprzedam. Różni się również tym od FM2 że w wizjerze wskaźnik zrealizowany jest za pomocą wskazówki a nie Ledów. Dla mnie to zaleta bo od razu widzę różnice w pomiarze a moich ustawieniach i pracując w manualu mogę w ten sposób od razu korygować naświetlenie, dla kogoś może to być wada bo wskazówka w słabym świetle jest mniej widoczna niż ledy. Z doświadczenia wiem że jak jest już tak ciemno że nie widzę wskazówki to i tak zdjęcia nie zrobię, to nie cyfra gdzie sobie nagle iso podjadę do 6400 :)

Ligo
26-12-2013, 02:31
Ja mam oba i też nie sprzedam. :)
Główna jednak różnica jest w migawce - FM2 w pełni mechaniczna, w FE2 sterowana elektronicznie z jednym czasem mechanicznym.
Mam też puszki innych producentów, ale jakoś tak się składa, że gdy przyjdzie mi ochota zrobić coś na filmie, najchętniej zakładam go właśnie do FE2.

xMAREKx
05-01-2014, 03:21
A jak wyglądał zakres zrobionych klatek.
tj 1-42, 0-41, 00-40, X-39, XX-38 czy jakoś inaczej.

Przyznam się że nie wiem czy na 100% było 42, tak mi zapadło w pamięć.
Obejrzałem kilka negatywów i zobaczyłem że kodak kończy numeracje klatek na 36 następne są bez numerków a film się zaczyna od 00 0 1 wcześniejsze są zaświetlone. F80 równo wciąga każdą rolke i pierwsze zdjęcie jest na klatce nr 1.

wpkx
28-02-2014, 00:54
Co do czyszczenia - niech komentarzem będzie to, że zostawię to bez komentarza....

Jacku, możesz sobie zostawiać, ale że król jest nagi, każdy widzi.

Tak, nadgorliwi moderatorzy.
Gdzie Wasze deklaracje?
O rozmiar zdjęć chętnie ścigacie, ale tutaj jesteście kompletnie niepoważni.

igg
01-03-2014, 15:42
A'propos FE2: jeśli błysk jest nieistotny, to FE jest lepsiejszy :-)
dla mnie nic więcej nie trzeba, używam z 50/2 35/2 24/2.8 i 100/2.8 z taką samą satysfakcją jak z F90

deep
01-03-2014, 16:02
Lepsiejszy tylko wtedy gdy mamy szkła nonAi :) Tak jest gorszy, ma ciemniejszą matówkę, czasy kończą się na 1/1000 aaa no i FE ma tester baterii :) Generalnie oba są świetne.

igg
01-03-2014, 21:22
Czas się kończy na 1/1000 w manualu, w trybie A można naświetlać poza pomiarem podobno do 1/8000 (sprawdziłem, naświetla poprawnie, ale nie wiem jaki czas wykręca maksymalnie),
o matówce nie wiedziałem że ciemniejsza niz w FE2, brałbym kazdego z nich w ciemno :-)

sorevell
05-03-2014, 00:49
Chciałem przypomnieć, że...

Jacku, możesz sobie zostawiać, ale że król jest nagi, każdy widzi.

Tak, nadgorliwi moderatorzy.
Gdzie Wasze deklaracje?
O rozmiar zdjęć chętnie ścigacie, ale tutaj jesteście kompletnie niepoważni.

Tymczasem na nowym forum, www.analogowiortodoksi.pl, mamy dziś prawie 20000 postów. Wiecie, o czym to świadczy, prawda?

TOP67
05-03-2014, 01:47
Że to mniej niż 1% postów z tego forum?
Że w tej chwili forum nikoniarzy ogląda więcej użytkowników niż jest zarejestrowanych na ao?

wpkx
05-03-2014, 02:01
I że to wszystko to tylko marsjańska demagogia, Tomaszu.

Gundrum
05-03-2014, 08:17
Tym bardziej, że niektórych trzymacie tu przemocą nie chcąc usunąć im konta.
Przejrzyj galerię tam i porównaj z tą tu.

Rafał_Sz
05-03-2014, 09:09
Tym bardziej, że niektórych trzymacie tu przemocą nie chcąc usunąć im konta.

Przepraszam, ale kto Cię tu trzyma? Logujesz się i piszesz posty z własnej woli. No chyba, że wolę masz słabą. Daj mi hasło do Twojego konta, zmienię Ci je i zapomnę. Problem z logowaniem zniknie. Mogę Ci też usunąć avatar i podpis pod nickiem. Tyle mogę.

Chcesz?

wpkx
05-03-2014, 09:25
Skoro już tak miło dyskutujemy w takim temacie, to ja poruszę kwestię martwych dusz. Otóż są wśród Was całkowicie nieużywani Marsjanie, a nawet Marsjanki. :mrgreen:
Po co, pytam?
Przecież Jarek to nie Cziczikow. A o ile zwyczajnych martwych userów nie widać, to tacy Marsjanie wciąż świecą na zielono. Czy nie powinno być tak, że moderatora, którego de facto nie ma, pozbawia się funkcji?
No, ale ja się nie znam, jestem tu nowy, to dopiero mój czwarty post w tym wątku. :mrgreen:
Może nowy silnik to wszystko posprząta? ;)

mirekkania
05-03-2014, 10:12
Że to mniej niż 1% postów z tego forum?
Że w tej chwili forum nikoniarzy ogląda więcej użytkowników niż jest zarejestrowanych na ao?
I że to nie jest zasługa ani obecnego admina ani grona moderatorskiego :)

Rafał_Sz
05-03-2014, 10:14
Skoro już tak miło dyskutujemy w takim temacie, to ja poruszę kwestię martwych dusz. Otóż są wśród Was całkowicie nieużywani Marsjanie, a nawet Marsjanki. :mrgreen:
Po co, pytam?
Przecież Jarek to nie Cziczikow. A o ile zwyczajnych martwych userów nie widać, to tacy Marsjanie wciąż świecą na zielono. Czy nie powinno być tak, że moderatora, którego de facto nie ma, pozbawia się funkcji?
No, ale ja się nie znam, jestem tu nowy, to dopiero mój czwarty post w tym wątku. :mrgreen:
Może nowy silnik to wszystko posprząta? ;)

Usuwanie kont i nadawanie uprawnień to działka admina, czyli fomaga. I z powyższym pytaniem powinieneś się skierować właśnie do niego. Poza tym niektórzy zieloni wykazują, wbrew utartej opinii, cechy ludzkie. A więc pracują, chorują, urlopują się. A co chyba najbardziej przerażające - potrafią się rozmnażać! I taka kumulacja na siłę przyszywanych ludzkich cech potrafi zabrać cały dostępny czas, którego już potem brakuje na gnębienie, poniżanie, banowanie i inne typowe zajęcia moderatorów.
Co zrobisz? Nic nie zrobisz. ;)

wpkx
05-03-2014, 10:43
Rafał, bez przesady z tą typowością - ja naprawdę zawsze szanowałem i szanuję Waszą pracę. Może dlatego właśnie czepiam się pewnych, powiedzmy, niuansów... :mrgreen:;)
No ale żeby rozmnażać? Już stary Ockham napisał, że nie należy mnożyć bytów bez potrzeby. :D

Gundrum
05-03-2014, 11:04
Rafał, Tomek już wytłumaczył mi, że moderatorzy nie mogą usuwać kont.
Jako koledzy wymieniamy się kulturalnie przytykami w stylu:
- Wasze forum jest do du.y, my mamy więcej userów
- Tak, ale trzymacie ich tu na siłę
To takie przepychanki kilku kolegów. Sam widziałem Tomka na własne oczy, wiem że cechy ludzlie symuluje do tego stopnia, że nawet potrafi jak człowiek piwa się napić. To naprawdę wysoki poziom uczłowieczenia.
Nawet do domu z dwa razy mnie odwiózł.
Nie wierzę, że Tomek na poważnie starałby się ośmieszyć coś, co wysiłkiem moim i kilku naszych wspólnych kolegów działa coraz prężniej. Zbyt kulturalny jest na to. Wykazuje się za to zrozumieniem powszechnego w tym wątku poczucia humoru.

Konwencją tego wątku są między innymi drobne uszczypliwości, o które nikt się nie obraża. Wojtek prawdopodobnie nie docenił Twojej wrazliwości i potraktował Cię jak starego znajomego.

Pozdrawiam Ciebie i resztę kolegów z Marsa :)

pastwisko
05-03-2014, 12:18
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/_-2.gif
źródło (http://lurkmore.so/images/c/cf/Котэ_попкорн.gif)

jo44
05-03-2014, 16:27
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/_-2.gif
Dobre! :)
Ale rodem z "byłego" AO. :(

rafaltje
06-03-2014, 01:11
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/_-1.gif

Kota dawno nie bylo :-)

jo44
06-03-2014, 01:51
Kota dawno nie bylo :-)
Koty są na www.analogowiortodoksi.pl :)

Franek_
07-03-2014, 11:16
(...)
Przecież Jarek to nie Cziczikow.

Nie mam pojęcia kim jest ów Jarek, ale mimo tego, że 'Martwe dusze' przeczytałem jesienią, to z pół godziny nie mogłem sobie przypomnieć nazwiska Cziczikow...

pastwisko
07-03-2014, 11:46
Nie mam pojęcia kim jest ów Jarek, ale mimo tego, że 'Martwe dusze' przeczytałem jesienią, to z pół godziny nie mogłem sobie przypomnieć nazwiska Cziczikow...

To do kompletu przeczytaj Końskie nazwisko Czechowa ;)

wpkx
08-03-2014, 01:25
Kuba, mógłbyś wreszcie zawitać na nowe forum. Z A P R A S Z A M.

PS Dodam, że ono, jako pogrobowiec AO, jest w znacznej mierze Twoim dzieckiem/spadkobiercą. ;)

pastwisko
08-03-2014, 02:17
ja to juz nawet cyfrą nie focę, nic nie wniese.

wpkx
08-03-2014, 02:30
Bullshit. Wniesiesz siebie.

xMAREKx
10-03-2014, 21:59
ja to juz nawet cyfrą nie focę, nic nie wniese.

Archiwum 8) Nie mogę Ci podarować że bloga skasowałeś, było na nim tyle że można go było uznać za dzieło skończone :-P

pastwisko
10-03-2014, 22:46
jak to mawiali heleńczycy - panta rhei

wpkx
10-03-2014, 22:47
Płynie rzeka Heraklita, a pastwisko Drogi moczy w niej nogi?
Ponawiam zaproszenie.

pastwisko
11-03-2014, 00:25
ja to raczej puszczam obolami kaczki po fotograficznym styksie
a za zaproszenie dziekuje, postawię na biurku

wpkx
11-03-2014, 00:27
Dobra, kryguj się dalej.
A ja zapraszam.

ekonet
11-03-2014, 17:07
Przepraszam, ale kto Cię tu trzyma? Logujesz się i piszesz posty z własnej woli. No chyba, że wolę masz słabą. Daj mi hasło do Twojego konta, zmienię Ci je i zapomnę. Problem z logowaniem zniknie. Mogę Ci też usunąć avatar i podpis pod nickiem. Tyle mogę.

Chcesz?
Mogę to wszystko zrobić bez hasła.
To jak?

pastwisko
11-03-2014, 17:29
nie lepiej w drugą stronę coś zrobić?

łatwiej las spalić jak wyrosnąć

ekonet
11-03-2014, 17:44
Ja bardzo chętnie. Raczej tu hodowałem niż karczowałem, niektórzy wiedzą.

Gundrum
11-03-2014, 19:29
Tak, ekonet też ma zaproszenie do nowego AO.

wpkx
11-03-2014, 19:46
Co więcej, od dawna ma tam konto. ;)

Leutnant
31-07-2014, 10:55
witam :)
mam kłopot z negatywem Solution po terminie - wiadomo nie spodziewam się cudów, ale z badawczego punktu zaciekawiło mnie "pajączkowanie" tej emulsji po wywołaniu. Co ciekawe klatki jedna obok drugiej mogą się diametralnie różnić i nie ma na to reguły. Dla przykłady zamieszczam zdjęcia poniżej. Ktoś wie czy to sprawka chemii czy raczej mechaniczne uszkodzenie ? Od strony emulsji negatyw jest gładki.
pozdrawiam
Miłosz

źródło (https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t1.0-9/1233414_670577446362250_824809409966158794_n.jpg)

źródło (https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/10391383_670577463028915_3188293766072148218_n.jpg )

tutaj chyba najbardziej ekstremalna sytuacja jaka mi się zdarzyła :P

źródło (https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/1256528_507687609317902_545852987_n.jpg)

Celeborn
31-07-2014, 11:52
Ostatnie zdjęcie jest kosmiczne.

TOP67
31-07-2014, 12:32
Wygląda to jak grzyb. W końcu emulsja jest z żelatyny.

foveon
31-07-2014, 13:24
Albo film wilgotny i zamrożony. Ale efekt kosmiczny :)

artem
08-08-2014, 13:11
witam :)
mam kłopot z negatywem Solution po terminie

A nie wsadzałeś go przypadkiem do piekarnika, względnie nie przechowywałeś na nasłonecznionym parapecie?
Pajączki wyglądają jak grzyb, ale przebarwienia wskazują na zniszczenie emulsji.

Kto i gdzie to skanował? Bo z tego też mogą wynikać przebarwienia.

d90
08-08-2014, 15:15
Jesli mogę...
Mam z 35mm oraz 6x7 filmy.
Chce odbitki takie około 40cm na boku.

Czy jest w wawie jakis punkt ktory zrobi to dobrze
i nie stracę na to majątku ?
Moze byc skaner ( byle dobry ) albo tradycyjnie...
Kolor oraz bw.
Dzięki, moze ktos cos wie ?

RobertMiernik
08-08-2014, 16:19
Tomasz Orłowski - Studio Art&Lab...

szelas
09-08-2014, 07:39
Tomasz Orłowski - Studio Art&Lab...

Również polecam

popi
31-12-2014, 11:27
Witam,
nie siedzę w średnim formacie więc proszę o wyrozumiałość :)

Chciałbym nabyć Contaxa 80/2 (podoba mi sie obrazek jaki to szkło daje) i w związku z tym czy jest sens nabyć C645AFD (do którego ponoć brak już części zamiennych) czy raczej kupić Mamyie 645 (łączy się to z przeróbką bagnetu) lub inny (może tańszy) sprzęt (Arax, Kiev)?

Przede wszystkim zależy mi na szkle i możliwości by cały zestaw móc bez problemu zabrać w plener.

RobertMiernik
31-12-2014, 11:41
Strasznie zakręcony sposób na użycie obiektywu, jesteś pewny, że to co oglądasz to kwestia tylko szkła a nie 3/4 w ps dorobienie?
Jeśli kupisz c654 w dobrym stanie to pewnie nigdy pewnie nic przy nim robić nie będziesz musiał bo to wątpliwe, żebyś nim więcej niż 10 tyś zdjęć...

popi
31-12-2014, 12:43
To może inaczej spytam: jaki byłby najlepszy i najbardziej opłacalny zakup w średnim biorąc pod uwagę portret (zachwyca mnie niezmiennie tonalność średniego formatu)?

Chcę spróbować sił w średnim ale nie chciałbym by obsługa (ew.nieprzewidziane problemy ze sprzętem) zniechęciły mnie do wiekszej klatki.

doktor
31-12-2014, 13:01
Szkło jest bardzo dobre, moim zdaniem przeróbka bagnetu jest bez sensu. Mamiya jest z 80/2.8 jest o połowe (może nieco mniej) tańsza od C645 z 80/2.0. Arax/Kiev ma sens jeśli chcesz przy niewielkiej inwestycji zobaczyć czy ci pasuje średni format. Praca z tymi aparatami versus Contax czy Mamiya to przepaść (nie to, że nie można). C i M to nowoczesne aparaty z AF, a Kiev to przypudrowany emeryt, który potrafi mieć swoje narowy.
Wybierz format (6x4,5, 6x6, 6x7 lub więcej), typ (dalmierz, SLR, TLR) zastanów się czy niezbędny jest AF i podejmij decyzję. Ceny średniego formatu nie są wysokie (zwłaszcza w porównaniu z cenami jakie były przy premierze tego sprzętu). Jeśli możesz sobie na to pozwolić to pakowanie się w starocie w rodzaju Kieva nie ma sensu.
Dla mnie szkła Contax ładnie kręcą obrazem, Mamiya jest bardziej neutralna, ale ja wolę niemiecką optykę od japońskiej.

popi
31-12-2014, 13:18
No to moze w pkt-ach:
1. Do tej pory byłem "przywiązany" do 35mm także myślę, że raczej (na dzień dobry) 6x4,5.
2. Jesli byłaby możliwośc to z AF.
3. Możliwość dodania (być może w późniejszym czasie) używanej przystawki cyfrowej.
4. Szansa ew.naprawy jakby co.

Biorąc powyższe pod uwagę, zostają na placu boju: Mamyia 645AFD + 80/2.8 lub Contax 645 + 80/2.
Mamyia nadal produkowana (?), Contax nie.

Ale żeby nie brnąć "w coś" co w moim przypadku może nie mieć sensu zadam (o naiwności) pytanie (ze względu na posiadane szkła N):
analog 35mm nie zapewni mi takiej samej (bądź podobnej) tonalności na zdjeciu jak średni format?

Poczatkowo chciałem nabyć F100 lub F6...

doktor
31-12-2014, 13:38
Na analogu różnica między 35mm a MF jest spora. Jednak obrazek jaki dostaniesz zależy zarówno od optyki jak i sposobu obróbki materiału, a znalezienie swojej drogi miecza potrafi zająć nieco czasu. Moim zdaniem wyjściem jest kupienie jakiegoś MF ale bez autofokusa, bo koszt będzie znacznie niższy, powalczyć z nim i wołaniem materiału, a kiedy będziesz wiedział co wychodzi i jak to się*ma do oczekiwań, zmiana sprzętu na docelowy.

Jacek_Z
31-12-2014, 13:52
Popieram doktora. Kup np Contaxa z 80 mm (manualnego). Nie zajedziesz tego sprzetu. Nie stracisz wiele gdy będziesz sprzedawał wymieniając na coś docelowego. Tylko ten Contax to chyba będzie docelowy :)
AF w MF to ... jest. Ale bez przesady, matówka duża, a MF się fotografuje spokojniej. Jest czas :)

popi
31-12-2014, 13:55
[...]Moim zdaniem wyjściem jest kupienie jakiegoś MF ale bez autofokusa, bo koszt będzie znacznie niższy[...]

W takim razie jaka propozycja? Totalnie nie orientuje się w MF a jak wiadomo kupić czasem najłatwiej.

Konkretnie poproszę: Arax 60 + Arsat 80 będą dobrym wyborem? Cena zachęca. I (od bidy) obsługą lustrzankę przypomina...

emet_b
31-12-2014, 16:09
Arax z arsatem to bardzo fajny zestaw do zabawy MF

popi
31-12-2014, 16:13
A raczej (jak już uparłem się na 6x4,5) Arax 645.

Arax z arsatem to bardzo fajny zestaw do zabawy MF

Też tak mysle :)

Może brać z tej strony: http://araxfoto.com/cameras/arax-645mlu/ ?

doktor
31-12-2014, 17:20
W sumie co kupisz będzie OK. Ja poszukałbym czegoś innego. Mamiya 645, Bronica ETR, Pentax 645 (jeśli ma być 6x4,5 i SLR). Trzymam się*z daleka od sowieckiej techniki, ale to moje skrzywienie. Wydając pieniądze na mechaniczny (w sumie) aparat lubię mieć w ręku kawałek precyzyjnej i dopracowanej technicznie maszyny. I doceniam precyzję wykonania, jak, na ten przykład, zegarek. Poza tym preferuję 6x6, więc mam nieco inny wybór.

Jacek_Z
31-12-2014, 17:23
. Ja poszukałbym czegoś innego. Mamiya 645, Bronica ETR, Pentax 645 (jeśli ma być 6x4,5 i SLR). Trzymam się*z daleka od sowieckiej techniki, ale to moje skrzywienie. Ja uważam tak samo.

To co będzie pisał doktor licz x2 ;)

TOP67
31-12-2014, 17:31
Arax 60 + Arsat 80 będą dobrym wyborem? Cena zachęca. I (od bidy) obsługą lustrzankę przypomina...

Tylko ma pionowy kadr. W sumie do portretów jak znalazł, ale trzeba się przyzwyczaić.

Jacek_Z
31-12-2014, 17:34
Pomysłów mozna mieć wiele. Np wejść w 6x7 kupując Pentaxa. Między 645 a 6x7 jest duża różnica.

xMAREKx
31-12-2014, 18:03
Od Contaxa za 3000$ do Araxa za 300$. Dzieli je przepaść i nawet nie ma czego porównywać, jedyne co je łączy to rodzaj filmu, który się zakłada.
Contax to fanaberia i jeśli nie masz 10 000zł do wydania ot tak, dla przyjemności to celuj niżej. AF w Contaxie jest jak w nikonach ze szkłami af-d: sprawny, nawet szybki i trochę głośny.
Jeśli Mamiya, to wersje z wymiennymi kasetami Super(chyba) i Pro. AFD są na pewno trzy generacje, więc dostępność części może być ograniczona do tej ostatniej.

d90
31-12-2014, 18:22
A ja portretowo polece Ci to co mam. Rb67.
Niby kwadrat a nie kwadrat :)
Szkło mam jedno i wiecej nie potrzebuje. 127mm.
Zalety:
Pełna mechanika
Wymienne kasety
Bezbłędnosc działania
AF zawsze trafia w punkt (czyli tam gdzie chce)
Precyzja działania i wykonania

Teraz wady:
Wielkość i ciężar. ( subiektywnie dla mnie spoko)

Mam go ponad dwa lata albo dłużej.
Nie oddam nikomu tak samo jak f301.
:)

Narysuj sobie wielkość klatki na papierku i porównaj z innymi MF.
6x7 mz wygrywa z wiekszością :) a co za tym idzie "magia" jest większa.
Trafic mozna (tak jak ja) stan igła. Jak z fabryki. Idealny.

Szkło które mam nie maluje moze cudów w tle, ale dzielnie i fajnie rysuje człowieków.

doktor
31-12-2014, 18:37
AF w średnim formacie to nie jest ta klasa co D4. Tak, żeby nie spodziewać się cudów. Co do ceny, to 8 tysi za body ze szkłem nie jest niemożliwe (ew dodatkowy magazynek). Czy to fanaberia, nie wiem, to świetny sprzęt, a obecna cena to ułamek wyjściowej, nawet inflacje uwzględniając.

A.n.d.r.e.V
31-12-2014, 19:31
Tylko ma pionowy kadr. W sumie do portretów jak znalazł, ale trzeba się przyzwyczaić.
Jaki pionowy jak to 6x6 ? :-P
miałem Araxa60 z arsatem80/2.8 i może toporny sprzęt ale super się nim robiło zdjęcia, Polecam!!!
a teraz mam Contaxa645 z 80/2 i ten sprzęt to dopiero wymiata!!!!!!
a kupiłem tez właśnie ze względu na planara 80/2

edit:
i żadne szkło nie da takiego obrazka jak Planar 80/2, żadne mamiye, czy broniki

xMAREKx
31-12-2014, 20:07
Arax ma w ofercie 645.
Jeden taki drobiazg mi się przypomniał: odstępy między klatkami w Kievie są na początku bardzo małe, aż trudno odciąć pierwsze trzy klatki negatywu. Z każdą kolejną klatką odstępy się powiększają, jest to normalne w Kievach. Contax robi równe i szerokie odstępy, tutaj silnik równo wciąga film po każdym zdjęciu.

TOP67
31-12-2014, 20:09
Ale kolega woli 6x4.5 jak Arax 645. Przy poziomym przesuwie filmu, jak w lustrzance, kadr jest pionowy.

popi
02-01-2015, 09:15
TOP67, nie upieram się "aż tak" przy 6x4,5, po prostu jestem przyzwyczajony "jak na razie" do kadru prostokątnego.

Biorąc pod uwagę RB67: która "portretówka" rysuje najszlachetniej? Żeby nie napisać "nudno" ;)

Moje dywagacje:
może faktycznie niepotrzebny mi zestaw C645+80/2 ponieważ używając na codzień d4 (a wcześniej d700) dochodzę do wniosku iż sprzęt z najwyższej dslr-owej półki wcale nie jest mi aż tak niezbędny i, w miarę zdobywania coraz wiekszej wiedzy o fotografii, zaczynam skłaniać się do powrotu w 35mm właśnie do siedemsetki.

Jacek_Z
02-01-2015, 10:48
Jeżeli chcesz wejść w 6x7, to mając coś podobnego do Mamiyi RB (bo mam RZ) polecę ci nie RZ, ale Pentaxa 6x7.
Pentax się trzyma wygodniej i jest lżejszy. Mamija jest ciężka i trzyma się źle. Wadą Pentaxa jest to, że nie dokupisz ścianki cyfrowej, bo nie ma systemu wymiennych kaset. Mamiya ma, ale .. do niej też nie kupisz ścianki, bo to nie ma sensu. Ścianki MF to są cropy nawet przy 6x4,5, więc po co podczepiać je pod olbrzymie body? Wygodniej je podpiąć pod 645.

Co do szklarni - ogniskowe powiedzą ci wszystko. Te aparaty nie mają kilku szkieł do wyboru, ogniskowe się nie pokrywają (mamiya ma zoomy, ale ... nie kupuj ich). Pamiętaj o mnożniku, dla 6x7 to około 2. Czyli portretówka ma 150-180 mm.

popi
02-01-2015, 11:28
Fajny ten Pentax (widzę duży rozrzut cenowy na ebay); szkoda, że Bydgoszcz tak daleko...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/127536d1336548011salesoldpentax67kitsale-2.jpg
źródło (http://www.pentaxforums.com/forums/attachments/36-sold-items/127536d1336548011-sale-sold-pentax-67-kit-sale-pentax-67-kit.jpg)

Coś z powyższego?

Jacek_Z
02-01-2015, 11:56
Ja nie mam Pentaxa. Ja mam Mamiye RZ.
Pentax formatu 6x7 cm to dwa modele - Pentax 67 i Pentax 6x7. Ten X w środku jest istotny - to inny model aparatu (nieco inne ceny). Obiektywy te same.
Tu masz więcej info o szkłach http://antiquecameras.net/pentax6x7lenses.html
Tam też możesz poczytać o innych aparatach/optyce.

wpkx
02-01-2015, 12:00
E, tam. Do portretu tylko coś poniższego - Planara 2,0/80 przeskakuje... :mrgreen:;)

http://wpkx.pl/IMG_2778_Wojtkowy_Aero.jpg
źródło (http://wpkx.pl/IMG_2778_Wojtkowy_Aero.jpg)

popi
02-01-2015, 13:08
Czyżby obiektyw "od" Tomka ;)

wpkx
02-01-2015, 13:09
Oczywiście. :D

doktor
02-01-2015, 13:30
Wiem, że to zupełnie inna idea aparatu, ale są jeszcze dalmierze 6x7. Foldery jak Fuji GF670/Bessa III, klasyczne dalmierze Fuji GW 67 i Mamiya 7.

Jacek_Z
02-01-2015, 15:59
No i hardcor totalny, Mamiya Universal Press, 6x9. Kiedyś na alle był w śmiesznych pieniądzach komplet z chyba 4 obiektywami. Borys Czonkow takim fotografował modelki.

Franek_
02-01-2015, 18:49
Pozwolę zgodzić się z Doktorem. Wybierz format, wybierz typ aparatu (dalmierz czy lustrzanka), określ, ile możesz wydać, wykreśl sowieckie wynalazki i wybieraj.

W średnim formacie i tak rzecz idzie o sposób pracy i przyzwyczajenie do danego aparatu czy też proporcje kadru, a nie o jakieś potężne różnice w jakości obrazu. On i tak będzie świetnej jakości, czy to z ukraińskiego czy japońskiego aparatu.

AF wydaje się nieco zbędnym gadżetem, bo MF to i tak raczej powolne zdjęcia.

RobertMiernik
02-01-2015, 19:20
a ja się nie zgodzę z Frankiem w takim razie...
AF to fantastyczna rzecz i niby gadżet, ale wychodek w domu to też gadżet a jednak wolę go od budki za stodołą ;)