Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Szkandi
26-05-2011, 21:27
Oddać zawsze możesz, z paragonem czy bez za wizytę zapłacisz.

Drogo?

Dlatego, ze kupiony w usa? Czy nie robia tego na gwarancji?

88y
26-05-2011, 21:33
Znalazlem i obejrzalem pierwsze zdjecie jakie mi sie kliknelo:
http://jacek66.zenfolio.com/p1071462981/h251a69a4#h251a69a4

tu jest crop:

[IMGhttp://img841.imageshack.us/img841/7397/dsc0816mk.jpg/IMG]

Faktycznie ostre jak brzytwa, nie ma co.

Reszty nawet nie ogladam, bo pewnie bedzie to samo.

Zdjęcie jest poruszone (lub postac się rusza - widac ruch ręki ) 58mm, czas 1/60 ISO400, domyślne wyostrzanie profilu SD oraz włączony VR.

Dobrze, że nie wziąłeś cropa z tła :) tam dopiero nie ma ostrości.

Edit: wybrałes chyba najgorsze zdjęcie z całej galerii, aby coś udowodnić...

Goku
26-05-2011, 22:04
Zdjęcie jest poruszone (lub postac się rusza - widac ruch ręki ) 58mm, czas 1/60 ISO400, domyślne wyostrzanie profilu SD oraz włączony VR.

Dobrze, że nie wziąłeś cropa z tła :) tam dopiero nie ma ostrości.
W tle nie ma ostrości i tak powinno być. Wiesz co to głębia ostrości, nie?
Co do postaci, to nie bardzo wygląda na poruszenie, bo nie widać jakiegoś przesunięcia w konkretną stronę.

qualin
26-05-2011, 22:06
oj tam sie czepiacie, przeciez (......) wiece o fotografii. tak ma byc bo to profesjonalista przeciez robil :D

88y
26-05-2011, 22:10
Co do postaci, to nie bardzo wygląda na poruszenie, bo nie widać jakiegoś przesunięcia w konkretną stronę.

Zobacz na dłoń z komórką, coś tu się rusza na tym ujęciu. Zresztą to chyba jedyne zdjęcie z tej galerii na którym cos się poruszyło (i tak widoczne tylko na cropie i to tylko dla osób które się znają ;) )

qualin
26-05-2011, 22:11
facet pewnie podnosil telefon do gory wiec reka sie rusza, ale dlaczego geba jest nieostra ? ja ostrosc tam widze na bucie, tym z tylu co jest.

jarvik
26-05-2011, 23:08
oj tam oj tam przywali o glebę i będzie ostro

mihow
27-05-2011, 00:06
Boże. Ludzie. Te wasze kłótnie o te cropy to już lekka przesada i totalna dziecinada. Żygać się już chce czytając wasze mierne porównania cropów z jakichś galerii zdjęć, o których nawet nie macie zielonego pojęcia w jakich warunkach i gdzie zostały wykonane. Opamiętajcie się.

vvilk
27-05-2011, 00:37
Ograniczenie wiekowe wprowadzic i podniesc cene na lustrzanki!
Innego lekarstwa nie widze...

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

marecky
27-05-2011, 01:37
Drogo?

Dlatego, ze kupiony w usa? Czy nie robia tego na gwarancji?

Jeśli body pochodzi z USA posiada gwarancje amerykańską, która nie jest realizowana w Polsce, chyba że w momencie zakupu wykupiłeś gwarancje europejską. Jak nie wykupiłeś to wszystkie naprawy będą płatne.
Nie wiem, po co zamierzasz oddawać sprzęt do serwisu i na pytanie "Drogo?" najlepiej odpowiedzą ci tutaj :arrow: Kontakt Serwis Nikon (http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=&sParamValue=&sParam1ValueLbl=&sParam1Value=&dcr=)

Goku
27-05-2011, 01:53
Ograniczenie wiekowe wprowadzic i podniesc cene na lustrzanki!
Innego lekarstwa nie widze...
To wtedy lepiej kupić 5D mkII i mieć spokój z popsutym AF a i szkła tańsze niż w nikonie + manualne m42 cała gama.

Remol71
27-05-2011, 11:58
To wtedy lepiej kupić 5D mkII i mieć spokój z popsutym AF a i szkła tańsze niż w nikonie + manualne m42 cała gama.

Nie pisz tu takich oczywistości, bo to wywołuje zgorszenie.

Szkandi
27-05-2011, 13:57
Jeśli body pochodzi z USA posiada gwarancje amerykańską, która nie jest realizowana w Polsce, chyba że w momencie zakupu wykupiłeś gwarancje europejską. Jak nie wykupiłeś to wszystkie naprawy będą płatne.
Nie wiem, po co zamierzasz oddawać sprzęt do serwisu i na pytanie "Drogo?" najlepiej odpowiedzą ci tutaj :arrow: Kontakt Serwis Nikon (http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=&sParamValue=&sParam1ValueLbl=&sParam1Value=&dcr=)

W takim razie, mogę oddać go do serwisu w USA? Mimo, że nie posiadam karty gwarancyjnej?

Standard, AF zupełnie sobie nie radzi.

fotouśmieszek
27-05-2011, 14:26

mark2 ma fatalny AF,wiem,bo mam marka1 a to takie same AFy;)

W takim razie, mogę oddać go do serwisu w USA? Mimo, że nie posiadam karty gwarancyjnej?

musisz miec gwarancją USA i kwit,że zapłaciłeś cło.Wtedy Ci naprawią w kraju...

Remol71
27-05-2011, 16:02
mark2 ma fatalny AF,wiem,bo mam marka1 a to takie same AFy;)

...

To ciekawe co piszesz. Robiłem ostatnio zdjęcia aparatem C5D mkI, który to już jest zjechany jak Franka kombinerki. AF jest niezbyt szybki ale za to bardzo dokładny. Nawet z opluwanym wszędzie 50/1.4 trafia precyzyjnie i powtarzalnie w ramkę okularów. Do starej piątki przylgnęła taka opinia na zasadzie kłamstwa powtarzanego notorycznie (.....). Proponuję się nie kiwać z puszką to się poza GO nie wyjdzie. Naprawdę nie ma podstaw aby ten AF z piątki nazywać fatalnym.

BOSS
27-05-2011, 16:08
... kłamstwa powtarzanego notorycznie (.....).

No to pojechałeś teraz :-)
Takiej diagnozy jeszcze tu nie było :-)

vvilk
27-05-2011, 16:33
Pewnie za jakis czas beda tak o D7000 mowic. :)

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

Nuu
27-05-2011, 17:00
To ciekawe co piszesz. Robiłem ostatnio zdjęcia aparatem C5D mkI

Robiłeś ostatnio ? Czyli nie użytkujesz tego aparatu na co dzień? Głupotą będzie podważanie zdania kogoś, kto z tego aparatu korzysta cały czas. Sam miałem przez pół roku 5d mk1. Zachwalana pucha przez Canonierów, bo tani FF. Niestety jej AF demonem szybkości nie jest - nawet ze szkłami USM czy L, ale też łapanie ostrości nie należy do jej zalet. W dobrych warunkach owszem jest ok, ale w ciemniejszych pomieszczeniach czy w cieniu potrafi się biedaczysko zgubić :(

Faktycznie ostre jak brzytwa, nie ma co.
Reszty nawet nie ogladam, bo pewnie bedzie to samo.

Nie rozumiem Twojej dywagacji. Jesteś wręcz bezczelny. Przyjrzałem się galerii kolegi Jacek.ok. Oprócz tego zdjęcia reszta jest ostra jak na taki duży crop. Nie będę skanował po całej galerii, bo skąd pewność czy korzystał z pełnych 16mpx czy może tylko z mniejszego pliku. W dodatku owy plik jest przerobiony na potrzeby galerii.

Jeśli coś nie działa jak należy, trzeba się za to zabrać i naprawić, a nie siedzieć na forum i piszczeć jak to ja źle mam i jak mnie zrobiono w jajo.

Przejrzałem większość wątków o D7k, troszku na obcojęzycznych witrynach. Niestety, ale bardzo mała ilość osób cierpi na problem z AF. Stąd też moje pytanie? Brać czy nie? Bo jeszcze zakręcam się wokół D300s...

fotouśmieszek
27-05-2011, 17:31
To ciekawe co piszesz. Robiłem ostatnio zdjęcia aparatem C5D mkI, który to już jest zjechany jak Franka kombinerki. AF jest niezbyt szybki ale za to bardzo dokładny. Nawet z opluwanym wszędzie 50/1.4 trafia precyzyjnie i powtarzalnie w ramkę okularów. Do starej piątki przylgnęła taka opinia na zasadzie kłamstwa powtarzanego notorycznie przez netowych trzepaczy kapucyna. Proponuję się nie kiwać z puszką to się poza GO nie wyjdzie. Naprawdę nie ma podstaw aby ten AF z piątki nazywać fatalnym.

Fatalny to dla mnie wolny.OCZYwiscie trafia w punkt,szczegolnie jak masz przed sobą nieruchomy obiekt.Nie napisalem "nieprecyzyjny" ale dla mnie AF powinien być szybki,a tej cechy do kompletu mu wyraźnie brakuje.Kiwać sie mogę bo mam IS-y;) Studio+krajobraz,reszta cienko jak na 1/2 profi puchę. A badanie notorycznych kłamstw itepe pozostawiam Tobie skoro juz komentujesz.

Fatman
27-05-2011, 18:54
Zmieniając temat -kolejne dwa filmiki z D7000 (no... w drugim jest też troszkę z D3 i właściwie to tylko taka próba...):

D7000 + Sigma 85 1.4 i statyw naramienny, czyli sprawdzian stabilizacji:

http://youtu.be/KpqOZ5FM4bQ?hd=1

D7000 i D3 + Zenitar 16 2.8 Fish, pierwsze próby zabawy w timelapse:

http://youtu.be/PZIx51sYSZ8?hd=1

mirek
27-05-2011, 18:59
No kurcze jak sobie przegladnolem te < parasolki> to mi kopara opadla :):):)

gadzeciarz
27-05-2011, 19:32
-"pierwsze próby zabawy w timelapse:"- kapitalnie to wyszło a to namiastka możliwości D 7000 ,a tak nawiasem mówiąc to bardzo się cieszę że masz już
prawie :-) sprawny aparat.

krzall
27-05-2011, 19:36
D7000 i D3 + Zenitar 16 2.8 Fish, pierwsze próby zabawy w timelapse:

http://youtu.be/PZIx51sYSZ8?hd=1
Witam
widać jak szybko czas płynie ;). Fajnie się ogląda. Czekam na jeszcze
Pozdrawiam

Fatman
27-05-2011, 19:38
Jeszcze powstanie jak będę w jakimś ciekawym miejscu, będę miał od cholery wolnego czasu i do dyspozycji jeszcze 2 inne aparaty ;-) Możliwe, że nastąpi to przed wakacjami...........

karolt
27-05-2011, 20:05
Ja na takie zabawy chyba będę miał czas dopiero na emeryturze :-(
Ale za to znalazłem wreszcie w D7000 jakąś wadę! Otóż bufor! Niestety, w porównaniu do D700/D3(s) wymięka, oj wymięka, oj boleśnie to odczułem... Co z tego, że taki szybkostrzelny, jak się dławi równie szybko.

Nuu
27-05-2011, 20:09
To ktoś się pochwali jak to jest z tym AF? Występuję w każdym modelu czy u wybrańców?

BOSS
27-05-2011, 20:21
To ktoś się pochwali jak to jest z tym AF? Występuję w każdym modelu czy u wybrańców?

U wybrańców.

Nuu
27-05-2011, 20:29
I nie ma niestety na to reguły -trzeba testować przed zakupem?

fotouśmieszek
27-05-2011, 20:35
I nie ma niestety na to reguły -trzeba testować przed zakupem?

Najgorzej ze po zakupie i to długo;(

BOSS
27-05-2011, 20:41
Najgorzej ze po zakupie i to długo;(

Po zakupie to się idzie focić. Jak będzie coś nie tak ze zdjeciami to wtedy można testa zarobić. Byle nie za długo bo to ma tez skutki uboczne :-)

Bengi
27-05-2011, 22:02
Ja na takie zabawy chyba będę miał czas dopiero na emeryturze :-(
Ale za to znalazłem wreszcie w D7000 jakąś wadę! Otóż bufor! Niestety, w porównaniu do D700/D3(s) wymięka, oj wymięka, oj boleśnie to odczułem... Co z tego, że taki szybkostrzelny, jak się dławi równie szybko.

Pewnie przez większą matrycę bufor szybko wymięka.

Nuu
27-05-2011, 22:35
Ale to i tak całkiem niezła propozycja na reporterkę? Kurcze powoli mnie korci czy D7k czy D300s. Oczywiście zależy mi na wygodzie i mniejszym body, bo nadźwigałem się już sporo ;)

krzall
27-05-2011, 22:37
Jeszcze powstanie jak będę w jakimś ciekawym miejscu, będę miał od cholery wolnego czasu i do dyspozycji jeszcze 2 inne aparaty ;-) Możliwe, że nastąpi to przed wakacjami...........
Witam
:) jak powiedziałem przyjmę każdą ilość ;)
Pozdrawiam

marecky
28-05-2011, 01:22

Jak nie masz żadnej papierologii to musisz liczyć się wyłącznie z wydatkiem za jakąkolwiek naprawę.
Co do Af nie liczyłbym, żeby serwis Ci pomógł, ponoć pomaga gleba ewentualnie klaps :-)

musisz miec gwarancją USA i kwit,że zapłaciłeś cło.Wtedy Ci naprawią w kraju...

Na puszki nie ma "Nikon Worldwide service warranty" i sama gwarancja USA i cło nic nie zmienią.

Władca Pixeli
28-05-2011, 03:06
Na puszki nie ma "Nikon Worldwide service warranty" i sama gwarancja USA i cło nic nie zmienią.
Dokładniej to na puszki cyfrowe nie ma "Nikon Worldwide service warranty" :mrgreen:

The Nikon USA warranty on film cameras, lenses, and speedlights will be honored by Nikon-authorized service centers outside the United States as long as you have the yellow copy of the Nikon USA warranty and your sales receipt from a dealer in the USA.

Grand.
28-05-2011, 04:36
BEZTERMINOWO? As long as you have the yellow copy - Do póki posiadasz tą żółtą karteczke, czyli... bezterminowo? No way! Albo nie jarze od rana, albo to prawda...

Władca Pixeli
28-05-2011, 05:20
BEZTERMINOWO? As long as you have the yellow copy - Do póki posiadasz tą żółtą karteczke, czyli... bezterminowo? No way! Albo nie jarze od rana, albo to prawda...
Chyba jeszcze śpisz :mrgreen:
Tak pięknie nie ma. Jest to tylko jedno wyrwane z opisu zdanie a nie całe warunki gwarancji.

Fotowentura
28-05-2011, 09:02
"As long as" w tym kontekscie oznacza "pod warunkiem, że". /anglista/

rattler
28-05-2011, 10:07
Albo "tak długo jak"..lub "jeśli tylko". Także nic na wieczność :)

fotouśmieszek
28-05-2011, 10:08
"As long as" w tym kontekscie oznacza "pod warunkiem, że". /anglista/

Dokładnie (precisely:-) )Tak jak pisalem,zółty papierek,pieczątkę sprzedawcy z USA i kwit z polskiego cla.Przechodzilem to.Znajomy prawnik twierdzi,że żądanie kwitu z cla to nie sprawa serwisu.To zreszta wynika z tego tekstu:

The Nikon USA warranty on film cameras, lenses, and speedlights will be honored by Nikon-authorized service centers outside the United States as long as you have the yellow copy of the Nikon USA warranty and your sales receipt from a dealer in the USA

Serwis nie ma uprawnien do kontroli papierow celnych.Ma być legalnie kupione i kropka.Pozostałość peerelu;/

abcaa
28-05-2011, 10:12
Odbieram we wtorek z "Podstepu" swoją puchę, zobaczymy wyniki ich ciężkiej pracy.

karolt
28-05-2011, 23:24
Ale to i tak całkiem niezła propozycja na reporterkę? Kurcze powoli mnie korci czy D7k czy D300s. Oczywiście zależy mi na wygodzie i mniejszym body, bo nadźwigałem się już sporo ;)

No właśnie nie wiem czy się nadaje. Dziś rzuciłem D7000 na głęboką wodę i spróbowałem nim zrobić cały reportaż. Wszystko cud-miód malina, poza właśnie tym nieszczęsnym buforem, który potrafi się zatkać nawet nie przy jakiejś ultra-mega serii, ale podczas zwyczajnego "pstrykania", tyle że nieco bardziej intensywnego od pojedynczej klatki. Ta jedna jedyna rzecz go ciut jakby nieco dyskwalifikuje... Pod każdym innym względem wolę go od D300(s).
No i jeszcze jedna rzecz: przez cały reportaż czułem, że "coś mnie męczy". Pod koniec reportażu wziąłem od Żony na chwilę FX-a i wszystko stało się jasne... tzn. jasny, duży wizjer FX-a. Tak więc chyba D7000 ostatecznie skończy u nas raczej jako fajna zabawka, niż aparat do poważniejszych zadań. Trzeba będzie z pokorą wrócić do FX.

Tak więc jeśli reporterka, to chyba jednak raczej D300(s)... Nie miałem go (ich), ale zakładam, że nie są gorsze od D200, z którym nigdy nie miałem "problemów buforowych".

Fatman
28-05-2011, 23:40
Nowy filmik:

http://youtu.be/TVDHXn0o7EQ?hd=1

i na razie przerwa, bo połamały mi się okulary i ślepy jestem :-(

holek331
29-05-2011, 00:04
Witam,

od początku czytałem regularnie wszystkie wątki dotyczące Nikona D7000 i często pod ich wpływem zmieniałem decyzję o zakupie aparatu.
Podjąłem męską decyzję i po długich przemyśleniach zdecydowałem się na zakup.

Powiem tak: zdecydowanie nie żałuję.
Zdaję sobie sprawę, że 600 zdjęć nie wyklucza w 100% wad sprzętu ale póki co (odpukać:) ) jest bardzo dobrze.

Pozdrawiam

unicode
29-05-2011, 00:19
Nowy filmik:

http://youtu.be/TVDHXn0o7EQ?hd=1

i na razie przerwa, bo połamały mi się okulary i ślepy jestem :-(

fajne są te Twoje filmiki, lecz przydałby Ci się jakiś statyw albo inny system stabilizujący obraz bo trochę trzęsie

Fatman
29-05-2011, 00:27
Bez statywu to by dopiero trzęsło -spróbuj sam zrobić coś takiego na 85mm z cropem, z ręki ;-) (przy nagrywaniu filmu w użyciu statyw naramienny Tytan).

Goku
29-05-2011, 00:28
Ja myślałem, że tak ma być :)

mihow
29-05-2011, 00:47
No właśnie nie wiem czy się nadaje. Dziś rzuciłem D7000 na głęboką wodę i spróbowałem nim zrobić cały reportaż. Wszystko cud-miód malina, poza właśnie tym nieszczęsnym buforem, który potrafi się zatkać nawet nie przy jakiejś ultra-mega serii, ale podczas zwyczajnego "pstrykania", tyle że nieco bardziej intensywnego od pojedynczej klatki. Ta jedna jedyna rzecz go ciut jakby nieco dyskwalifikuje... Pod każdym innym względem wolę go od D300(s).
No i jeszcze jedna rzecz: przez cały reportaż czułem, że "coś mnie męczy". Pod koniec reportażu wziąłem od Żony na chwilę FX-a i wszystko stało się jasne... tzn. jasny, duży wizjer FX-a. Tak więc chyba D7000 ostatecznie skończy u nas raczej jako fajna zabawka, niż aparat do poważniejszych zadań. Trzeba będzie z pokorą wrócić do FX.

Tak więc jeśli reporterka, to chyba jednak raczej D300(s)... Nie miałem go (ich), ale zakładam, że nie są gorsze od D200, z którym nigdy nie miałem "problemów buforowych".

D7000 skierowany jest przecież go grupy amatorkiej. To, że ma 16 mln px, to, że ma czas min 1/8000s itd nie kwalifikuje go do grupy profesjonalnej.

Dziwię się, że osoby zajmujęce się de facto profesjonalną fotografią angażują go do zadań profesjonalnych i potem mają pretensje, że coś jest zbyt wolne, albo że coś nie do końca zadziałało jak należy. Ludzie! To jest puszka amatorska i nie oczekujcie, że będzie lepszy od D300s lub D700. Porównywanie tego modelu do FX jest lekkim nadużyciem.

Fatman
29-05-2011, 00:54
Ja myślałem, że tak ma być :)

Trochę tak, bo delikatne (w miarę płynne) ruchy zapobiegają drżeniu właśnie :-) Zresztą widać to praktycznie na każdym filmie w TV/Kinie jak operator filmuje "z ręki".

Dziwię się, że osoby zajmujęce się de facto profesjonalną fotografią angażują go do zadań profesjonalnych i potem mają pretensje, że coś jest zbyt wolne, albo że coś nie do końca zadziałało jak należy. Ludzie! To jest puszka amatorska i nie oczekujcie, że będzie lepszy od D300s lub D700. Porównywanie tego modelu do FX jest lekkim nadużyciem.

Wiesz, patrząc na osiągi i specyfikację to D7000 jest bardziej zaawansowany (pro) od Canona 5D, a mimo wszystko 5D ludzie do pracy z powodzeniem używają. Tak więc troszkę przesadzasz w swojej ocenie.

Samo porównywanie do FX jest jak najbardziej poprawne -bo w pewnych sprawach D7000 jest od D3/D700 lepszy.

d5000
29-05-2011, 01:39
Tak myśle, że dobrą rzeczą przy filmowaniu byłby "flycam"

YT - Flycam Ultralite 3D (http://www.youtube.com/watch?v=gBkibWiXe0Q&feature=player_detailpage#t=0s)

Fatman
29-05-2011, 02:14
Tak myśle, że dobrą rzeczą przy filmowaniu byłby "flycam"

Owszem jak najbardziej :-)

Przykład co prawda z D300s, ale to chyba nie aż tak ważne:

http://youtu.be/FpLUQ5pOgEc?hd=1
http://youtu.be/16FD4ijLgyQ?hd=1
http://youtu.be/4IeCvh25hS0?hd=1

karolt
29-05-2011, 10:31
D7000 skierowany jest przecież go grupy amatorkiej. To, że ma 16 mln px, to, że ma czas min 1/8000s itd nie kwalifikuje go do grupy profesjonalnej.

Guzik mnie obchodzi co do kogo i przez kogo jest skierowane :-) Sam testuję sprzęt, sam wyciągam wnioski, sam decyduję, co do profesjonalnych zadań będzie się nadawać i w jakim zakresie.
Na dziś - D7000 nadaje się do mojej pracy, z wyjątkiem nieszczęsnego bufora, który się zatyka. Co być może go ostatecznie zdyskwalifikuje...
Czy porównywanie FX i DX jest nadużyciem? Zależy, ale nie róbmy offtopa.
No i żeby rozwiać nieporozumienie: ja nie mam do D7000 pretensji, że nie jest tym, czym jest D700/D3/D3s. Po prostu dzielę się spostrzeżeniami "z pola walki", może komuś się przyda przy podejmowaniu decyzji itp.

fotouśmieszek
29-05-2011, 11:01
Samo porównywanie do FX jest jak najbardziej poprawne -bo w pewnych sprawach D7000 jest od D3/D700 lepszy.

Przechera :-):-):-)

Nuu
29-05-2011, 11:35
Guzik mnie obchodzi co do kogo i przez kogo jest skierowane :-) Sam testuję sprzęt, sam wyciągam wnioski, sam decyduję, co do profesjonalnych zadań będzie się nadawać i w jakim zakresie.
Na dziś - D7000 nadaje się do mojej pracy, z wyjątkiem nieszczęsnego bufora, który się zatyka. Co być może go ostatecznie zdyskwalifikuje...

Popieram ;) Bardzo mądrze napisane. Nie każdemu przypada do gustu taszczenie ciężkiego aparatu na ramieniu. Ja na razie jestem w trakcie decydowania się.
Mam wybór. Gdyż mogę zostawić sobie 50D i szkła i czekać aż Canon róży dupę i stworzy jakieś ciekawsze body i w dodatku nie za drogie.
Albo przesiąść się na coś lżejszego. Canonowskie xxxD to zabawki niestety w dodatku ze średnim AF. Nowy 60D to także zabawka ogołocona z kilku przydatnych ficzerów.

Natomiast w nikonie mam do wyboru D300s lub D7k - czyt. jest w moim zasięgu. Z czego D7000 wypada jak na razie lepiej nie tylko na papierze, ale i w postaci chociażby iso i współpracy ze starszymi szkłami. W kwestii szkieł na pewno będzie 17-50/2.8 HSM OS sigmy, bo bardzo sobie je chwalę + 35/1.8 i 85/1.8 i taki zestaw na moje zastosowania starczy.

Ma być lekko wygodnie i szybko. Stąd czytając całe 200 stron mam wątpliwości do tego AF :( i bufora. Jak u reszty z tym buforem?

kacperek2004
29-05-2011, 12:01
Ma być lekko wygodnie i szybko. Stąd czytając całe 200 stron mam wątpliwości do tego AF :( i bufora. Jak u reszty z tym buforem?

U mnie bufor zapełnia się po ok.9-10 zdjęciach RAW+JPEG w serii. Wydaje mnie się, że przy robieniu samych JPEG-ów jest podobnie. Po prostu przed dobrą chwilę nie można zrobić następnego zdjęcia. Karta SanDisk 8GB Extreme III, class 6, SDHC.
Czy po zakupie szybszej karty np. SanDiska Extreme Pro liczba zdjęć w serii zwiększy się? Czy może ograniczeniem jest prędkość transmisji pomiędzy buforem w aparacie a kartą pamięci?

Pozdr.

gro
29-05-2011, 12:04
Bufor nie jest za duży, natomiast jeżeli zjedziemy z jakością zdjęcia d7k jest w stanie strzelać dłużej. Niestety jest to kompromis, na który nie każdy będzie w stanie się zdecydować.

Rafał_Sz
29-05-2011, 12:12
U mnie bufor zapełnia się po ok.9-10 zdjęciach RAW+JPEG w serii. Wydaje mnie się, że przy robieniu samych JPEG-ów jest podobnie. Po prostu przed dobrą chwilę nie można zrobić następnego zdjęcia. Karta SanDisk 8GB Extreme III, class 6, SDHC.
Czy po zakupie szybszej karty np. SanDiska Extreme Pro liczba zdjęć w serii zwiększy się? Czy może ograniczeniem jest prędkość transmisji pomiędzy buforem w aparacie a kartą pamięci?

Pozdr.
Class 6 to nędza przy masowym zapisie plików o takiej wadze, jak zdjęcia z Dk7. "Dycha" i to szybka musi być. Oczywiście mówimy o uzyskaniu możliwie długiej serii.

kacperek2004
29-05-2011, 12:56
Class 6 to nędza przy masowym zapisie plików o takiej wadze, jak zdjęcia z Dk7. "Dycha" i to szybka musi być. Oczywiście mówimy o uzyskaniu możliwie długiej serii.

Jakieś propozycje szybkich kart pamięci sprawdzonych firm?

jarvik
29-05-2011, 13:03
jak dla mnie mit... nie bedziesz w stanie zauwazyc znaczącej różnicy w szybkości... oczywiście jeśli obie sa originalne (class 6 czy class 10) każdy egzemplarz karty jest inny, takie sa testy, roznice moga wystapić nawet na korzyść class6 wobec class 10 w pojedynczych egzemplarzach.. firmy ljak juz tylko lexar, toshiba i sandisc w tej kolejności poza tym każda kurka swój ogonek chwali :)

p.s.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ATTO_Disk_Benchmark_2.46-26661.html potestuj tym co i jak

d5000
29-05-2011, 13:04
Wszystko zmierza ku SDXC ?

juggler
29-05-2011, 13:34
Ja od wczoraj testuję D7000 jak na razie nie znalazłem jakiś strasznych wad. AF jak dla mnie pracuje dobrze na żadnym z moich szkieł nie zauważyłem tendencji do FF lub BF i mam nadzieję że ten stan się utrzyma. Matryca po 300 fotkach jak na razie czysta:). Wykonanie solidne można się tylko przyczepić do uchwytu w dolnej części bo się wygina jak się mocniej ściśnie. Szumy jak dla mnie są ok. Zobaczymy jak się sprawdzi w pracy.

Nuu
29-05-2011, 13:48
Szkoda tylko, że Ty szkła już masz. Ja niestety będę kupował szkła później. Jedynie, że zakupię najpierw szkła potem dopiero korpus. Dużo się nad tym zastanawiam. Boli fakt, że tę wadę AF widać dopiero po jakimś czasie nie od razu. Natomiast chyba sigma nie da rady skalibrować 17-50 pod d7k, skoro jest to niby wada wewnętrzna body?

Kurcze aż ciarki mnie przechodzą jakbym miał wysyłać do serwisu zaraz po zakupie :(

jarvik
29-05-2011, 14:05
a może prościej zamówić przez net, w miarę dokładnie sprawdzić parę dni jak będzie żle wymienić na d300s? :)

Bartekolo
29-05-2011, 14:09
Ja od wczoraj testuję D7000 jak na razie nie znalazłem jakiś strasznych wad. AF jak dla mnie pracuje dobrze na żadnym z moich szkieł nie zauważyłem tendencji do FF lub BF i mam nadzieję że ten stan się utrzyma. Matryca po 300 fotkach jak na razie czysta:). Wykonanie solidne można się tylko przyczepić do uchwytu w dolnej części bo się wygina jak się mocniej ściśnie. Szumy jak dla mnie są ok. Zobaczymy jak się sprawdzi w pracy.
Właśnie co do uchwytu chciałem trochę ponarzekać. Wcześniej pisałem o D7000 w samych superlatywach. Nikon się chwali że korpus magnezowy itd. ale tworzywo na uchwycie to ewidentnie mięli plastik. Denerwuje mnie trochę że się ugina i trzeszczy trochę. Kurcze reszta korpusu jest solidna i sztywna a tu takie coś. Np. z plastikowym 60D nie ma takiego problemu. Korpus jest sztywny i solidny. Stary 40D czy 50D jest jeszcze solidniejszy, czuć że jest to bryła z litego metalu. Ot taki minus względem mojego starego systemu... Resztę wole w Nikonie.

warp75
29-05-2011, 14:57
Nie wiem, czy nędza, czy nie, ale mam zarówno Panasonica class 6 16GB, jak i 3 razy od niej droższego w momencie zakupu SanDiska class 10 16GB. W obydwu wypadkach osiągam 9 klatek w serii. Jeżeli są jakieś różnice w prędkości ich działania (ja nie zauważyłem), to dla mnie zupełnie pomijalne.

MiG
29-05-2011, 16:54
Nie wiem, czy nędza, czy nie, ale mam zarówno Panasonica class 6 16GB, jak i 3 razy od niej droższego w momencie zakupu SanDiska class 10 16GB. W obydwu wypadkach osiągam 9 klatek w serii. Jeżeli są jakieś różnice w prędkości ich działania (ja nie zauważyłem), to dla mnie zupełnie pomijalne.
Bufor aparatu zapełnia się tak samo szybko przy wolnych jak i przy szybkich kartach, natomiast jest wyraźna różnica opróżnianiu bufora i zapisie na kartę. W moim przypadku wolnej karcie Lexar 16 GB 100x to około 20s, a przy szybkiej SanDisk 8GB Extreme Pro 45MB/s to nie całe 10s.

warp75
29-05-2011, 17:28
W moim przypadku wolnej karcie Lexar 16 GB 100x to około 20s, a przy szybkiej SanDisk 8GB Extreme Pro 45MB/s to nie całe 10s.
Z ciekawości sprawdziłem. W ciągu 10 sekund mogłem wykonać:
- 20 zdjęć z kartą SanDisk Extreme 30MB/s class 10
- 16 zdjęć z kartą Panasonic class 6

peterka43
29-05-2011, 20:03
Natomiast w nikonie mam do wyboru D300s lub D7k - czyt. jest w moim zasięgu. Z czego D7000 wypada jak na razie lepiej nie tylko na papierze, ale i w postaci chociażby iso i współpracy ze starszymi szkłami.

Znaczy,że masz D7000 i kilka starszych szkieł skoro uważasz,że będzie lepiej niż w D300?

W kwestii szkieł na pewno będzie 17-50/2.8 HSM OS sigmy, bo bardzo sobie je chwalę
Jeszcze nie kupiłeś a już chwalisz napisz na jakiej podstawie.Osobiście nie testowałem,ale kolega używał i jego zdaniem dużo jej brakuje do S50-150

Nuu
29-05-2011, 20:44
Jeszcze nie kupiłeś a już chwalisz napisz na jakiej podstawie.Osobiście nie testowałem,ale kolega używał i jego zdaniem dużo jej brakuje do S50-150

Oczywiście masz na myśli wgląd optyczny? Bo zakresami to one się różnią? Miałem do czynienia z nią pod C jak i pod nikonem tylko d300.
Jakie względy? Optycznie na 17mm jest ostra (wyraźnie kolega ma taką sztukę). Cały zakres jest używalny, AF szybki oraz stabilizacja przynajmniej działa.

Polikon
29-05-2011, 21:39

Czy mógłbyś sprecyzować po ilu fotkach zapycha się bufor.
Ja nie mam D7k tylko D5.1k i jak ustawię zapis RAW+JPG Fin to zanim bufor się zapełni to zrobię 10 fotek, sam RAW 15 fotek, a z zapisem tylko JPG Fin to zanim pojawiło się zero na buforze puszka wypstrykała 79 fotek.
Oczywiście zanim pojawi się zero na buforze fotki lecą non stop, bez żadnego wstrzymania.

peterka43
29-05-2011, 21:40
Mam na myśli ostrość.Wiem,że to zupełnie inny zakres.Może koledze trafiła się mydlana sztuka.Niemniej S 50-150 na 2.8 to żyleta,czego nie mógł powiedzieć o S17-50 niestety

kacperek2004
29-05-2011, 23:07
Czy mógłbyś sprecyzować po ilu fotkach zapycha się bufor.
Ja nie mam D7k tylko D5.1k i jak ustawię zapis RAW+JPG Fin to zanim bufor się zapełni to zrobię 10 fotek, sam RAW 15 fotek, a z zapisem tylko JPG Fin to zanim pojawiło się zero na buforze puszka wypstrykała 79 fotek.
Oczywiście zanim pojawi się zero na buforze fotki lecą non stop, bez żadnego wstrzymania.

Zadziwiająco dużo zdjęć zrobił Twój D5100 w serii JPG w najwyższej jakości, może jest to liczba zdjęc w czasie 1 min :o
Zrobiłem próbę z moim D7000. Potwierdziły się moje poprzednie spostrzeżenia. Do zapchania bufora w serii można zrobić 9 JPG-ów, 8 NEF-ów i 8+8 NEF+JPG. JPG-i oczywiście w najlepszej jakości. Jak wspomniałem uprzednio próby robiłem na karcie SanDisk 8GB Extreme III class 6. Ciekawe, że ilość zdjęć w NEF-ach w serii do zapchania bufora jest taka sama jak w parze plików NEF+JPG. JPG-i zapisywane są nadprogramowo nie obciążając bufora. Analizują z grubsza czasy wykonania zdjęć w ViewNX2 wynika, że taka seria starczy na niecałe 3s wydarzeń, które fotografujemy. Może ktoś z was ma szybszą kartę od mojej i zrobiłby próbę? Jestem w momencie zakupu karty i zastanawiam się czy warto przeinwestowywać kupując karty UHS-I (45MB/s).

Polikon
29-05-2011, 23:29
Właśnie sprawdziłem, i pierwsza fotka ma czas zrobienia 20:24:42s a 79ta 20:25:01s
Ustawiony był program sportowy. Spust migawki zwolniłem jak na liczniku bufora pojawiły się zera.
Moja karta to. SanDisk Extreme Pro 45MB/s 32GB

kacperek2004
30-05-2011, 00:14
-> Palikon
No tak, ja robiłem swoją próbę w pokoju, wieczorem. Tryb A czas coś ok 1/100 s. Plus automatyczne iso, nie pamiętam ile się ustawiło (skasowałem zdjęcia). Może odszumianie przy wyższych iso miało jakiś wpływ. Co prawda zaczyna ono działać dopiero podczas zapisywania na kartę. Tak więc ma wpływ na długość przerwy po zapchaniu bufora, a nie na liczbę zdjęć mieszczących się w buforze. Jaką wartość na początku wykonywania serii pokazuje u Ciebie wskaźnik bufora, bo u mnie jest to r07?
Włąśnie przeczytałem w instrukcji, że "liczba klatek na sekundę może spadać, gdy poziom naładowania akumulatora jest niski lub włączona jest funkcja redukcji drgań albo automatycznego ustawiania czułości". U mnie dziś wszystkie te trzy warunki miały miejsce :-) Ale co to ma wspólnego z wielkością bufora?
Myślałem o kupnie takiej karty jak Twoja. Sporo kosztuje, ale kupuje się ją na kilka lat. Cały czas zastanawiają mnie proporcje liczby zdjęć które zmieściły się w buforze D5100 dla RAW-15 i JPG-79, w przypadku mojego D7000 RAW-8 i JPG-9. Napewno zrobiliśmy próby w całkiem różnych ustawieniach aparatów, a także na innych kartach pamięci. Tylko czy to usprawiedliwia tak duże różnice, szczególnie chodzi mi o te 79 zdjęć w JPG.

Pozdr.

marecky
30-05-2011, 03:45
-> Palikon
No tak, ja robiłem swoją próbę w pokoju, wieczorem. Tryb A czas coś ok 1/100 s. Plus automatyczne iso, nie pamiętam ile się ustawiło (skasowałem zdjęcia). Może odszumianie przy wyższych iso miało jakiś wpływ. Co prawda zaczyna ono działać dopiero podczas zapisywania na kartę. Tak więc ma wpływ na długość przerwy po zapchaniu bufora, a nie na liczbę zdjęć mieszczących się w buforze. Jaką wartość na początku wykonywania serii pokazuje u Ciebie wskaźnik bufora, bo u mnie jest to r07?
Włąśnie przeczytałem w instrukcji, że "liczba klatek na sekundę może spadać, gdy poziom naładowania akumulatora jest niski lub włączona jest funkcja redukcji drgań albo automatycznego ustawiania czułości". U mnie dziś wszystkie te trzy warunki miały miejsce :-) Ale co to ma wspólnego z wielkością bufora?
Myślałem o kupnie takiej karty jak Twoja. Sporo kosztuje, ale kupuje się ją na kilka lat. Cały czas zastanawiają mnie proporcje liczby zdjęć które zmieściły się w buforze D5100 dla RAW-15 i JPG-79, w przypadku mojego D7000 RAW-8 i JPG-9. Napewno zrobiliśmy próby w całkiem różnych ustawieniach aparatów, a także na innych kartach pamięci. Tylko czy to usprawiedliwia tak duże różnice, szczególnie chodzi mi o te 79 zdjęć w JPG.

Pozdr.

Wielkość bufora w D7k zależne jest od typu kompresji Raw i Jpeg. W Raw wpływ ma jeszcze głębia kolorów.
W Twoim przypadku wielkość bufora się zmniejszyła, bo masz włączoną automatyczną korektę dystorsji.

Polikon
30-05-2011, 07:58
U mnie na początku bufor pokazuje RAW+F -10 RAW -11 a FINE – 17
Oczywiście wszystkie bajery wyłączone.

MaciejKakol
30-05-2011, 08:50
Witam
Dziś kupuje mojego D7000 i chciałbym się dowiedzieć jakie czynności powinienem zrobić by sprawdzić czy sprzęt jest w porządku, oraz co w pierwszej kolejności powinienem zrobić przed użytkowaniem (przeczytać instrukcję - to wiem ale co dalej).

kacperek2004
30-05-2011, 09:04
Wielkość bufora w D7k zależne jest od typu kompresji Raw i Jpeg. W Raw wpływ ma jeszcze głębia kolorów.
W Twoim przypadku wielkość bufora się zmniejszyła, bo masz włączoną automatyczną korektę dystorsji.

Ożeż w mordę! Masz rację. Jak widać, każda zmiana parametrów ma wpływ na działanie funkcji, o których byśmy nie pomyśleli. Sprawdzę. Wydawało mnie się, że korekta dystorsji, usuwanie szumu w wysokich czułościach, usuwanie szumu dla długich czasów naświetlania realizowane jest podczas zapisu plików na kartę i nie ma wpływy na zapisywanie plików do bufora, a tym bardziej na ich wielkość. Ciekawe.

Pozdr.

kacperek2004
30-05-2011, 09:10

Wyłączę wszystkie usprawniacze i zobaczę co się u mnie zmieniło. Cały czas pozostaje pytanie skąd u ciebie taki rozdzwięk pomiędzy wskazywaną na wyświetlaczu wartością JPG FINE - 17, a rzeczywistą serią - 79. Może fotografowałeś jakąś białą, szarą lub czarną ścianę i pliki były na tyle małe i wiącej się ich zmieściło w buforze.

Pozdr.

Nuu
30-05-2011, 10:19
Może fotografowałeś jakąś białą, szarą lub czarną ścianę i pliki były na tyle małe i wiącej się ich zmieściło w buforze.

Nie do końca, by musiała to być całkowicie biała ściana, gdyby chociaż maleńki punkcik znalazł miejsce na zdjęciu wtedy danych i tak było by więcej.

Rozbieżność jest naprawdę spora, może jest to spowodowane rzeczywiście mniejszą kompresją. Potwierdzenia nie mamy, bo kolega usunął zdjęcia :(

superkomornik
30-05-2011, 10:39
Jak to dobrze, że przy filmowaniu nie potrzeba AF ;)

http://www.youtube.com/watch?v=4uugcUE53o4

Polikon
30-05-2011, 14:32
Wyłączę wszystkie usprawniacze i zobaczę co się u mnie zmieniło. Cały czas pozostaje pytanie skąd u ciebie taki rozdzwięk pomiędzy wskazywaną na wyświetlaczu wartością JPG FINE - 17, a rzeczywistą serią - 79. Może fotografowałeś jakąś białą, szarą lub czarną ścianę i pliki były na tyle małe i wiącej się ich zmieściło w buforze.

Pozdr.

Ojjjjj. Już czuję teorię spiskową, że coś kręcę.;)
Jak chcesz to mogę ci podesłać cały katalog z tymi fotkami. Tylko jest jedno ale. Te fotki ważą 469MB ( 492 634 112 bajtów ) To są dane z karty.
Jedna fotka średnio waży 6MB. A na fotkach jest okno z dużym kwiatkiem ( tak mówi moja żona, dla mnie to zwykłe drzewo), telewizor (włączony), akwarium, monitor komputera ( z tym portalem ) i jeszcze parę rzeczy.
Po prostu jak przeczytałem o tym buforze, to puszka w rękę i poleciała seria. Nawet nie podnosiłem się z siedziska.

kacperek2004
30-05-2011, 14:48
Ależ skądże znowu ;-) Ale sam przyznasz, że jest dość duży rozdźwięk pomiędzy obiecanymi przez wyświetlacz Twojego aparatu wartościami, a rzeczywistymi możliwościami bufora. Podobnie cały czas zastanawia mnie mała różnica pomiędzy możliwościami buforowania plików RAW+JPG a sam RAW. Dotyczy to na równi Twojego i mojego aparatu.

qualin
30-05-2011, 16:22
Wlasnie sprawdzilem u siebie serie fotek.

| typ | Bufor | zrobione zdjecia |
_jpg fine____15___________22________
jpg norm____22___________43________
jpg basic____33___________99________
__raw______10___________10________
raw+jpg____10___________10________

karta: SanDisk Extreme HD Video 20 mb/s
ustawienia puszki: czas 1/320, ISO 3200, f3.5

jarvik
30-05-2011, 16:31
ciekawi mnie po co te testy? juz wiecie, że robi 10 nef i 15-22 jpg fine i co? reporter zapewne wezmie ze soba redakcyjnego d7000 i pojdzie na impreze i bedzie robil 1tys szt nefow ktore zaniesie do redakcji a tam beda je obrabiac hm..
niektórzy zapominają, że d7000 to nastepca d90 i tylko tyle ot dobra amatorska puszka. Największa zaleta - praca ze szkłami manualnymi, pomiar światła i śrubokret dla amatorów zapaleńców, af zbliżony do tych puszek profi, większe użytkowe iso itp itd. Tacy robią zdjecia starymi szkłami i cieszą się ich inna plastyką, do tego doceniają fakt ceny owych szkieł.. tutaj gada się o szybkości zapełniania bufora i o tym że d 7000 jest lekki i nie ma całego body z platyny... gdzie jakies tematy i przykładowe zdjecia właśnie ze starych cz czy innych szkiełek? dziwne to wszystko...

Mario__S
30-05-2011, 16:36
Wlasnie sprawdzilem u siebie serie fotek.

| typ | Bufor | zrobione zdjecia |
_jpg fine____15___________22________
jpg norm____22___________43________
jpg basic____33___________99________
__raw______10___________10________
raw+jpg____10___________10________

karta: SanDisk Extreme HD Video 20 mb/s
ustawienia puszki: czas 1/320, ISO 3200, f3.5

To chyba nie wszystkie ustawienia jakie mogą mieć wpływ bo pozostaje:
Głębia kolorów 12 czy 14bit ?
Kompresja JPEG ?
Kompresja RAW czy bezstratnie ?

frogi4
30-05-2011, 17:07
Taki offtopic dla rozluźnienia: Są już do naszych puszek zamienniki gripów na allegro

Bartekolo
30-05-2011, 17:12
Faktycznie. Cena 289 zł. Ciekawe jak jest wykonany. Za te pieniądze pewnie cudów nie ma. Oryginał jest uszczelniony i metalowy ale cena zabija moim zdaniem...

qualin
30-05-2011, 17:22
Faktycznie. Cena 289 zł. Ciekawe jak jest wykonany. Za te pieniądze pewnie cudów nie ma. Oryginał jest uszczelnimy i metalowy ale cena zabija moim zdaniem...

Cos mi tu smierdzi oszustwem. bo tylko jedna osoba to cudo sprzedaje, bo mozliwa jest tylko wysylka po wplacie na konto i porownujac zdjecia to jest tam zdjecie oryginalnego gripa. Ja bym nie kupil.

Goku
30-05-2011, 17:36
A są już zamienniki akumulatorów? Przydałby się zapasowy.

Polikon
30-05-2011, 17:53
Ależ skądże znowu ;-) Ale sam przyznasz, że jest dość duży rozdźwięk pomiędzy obiecanymi przez wyświetlacz Twojego aparatu wartościami, a rzeczywistymi możliwościami bufora. Podobnie cały czas zastanawia mnie mała różnica pomiędzy możliwościami buforowania plików RAW+JPG a sam RAW. Dotyczy to na równi Twojego i mojego aparatu.

Musisz pamiętać, że sam bufor można szybko zapełnić. A to ile fotek zrobisz w jednej serii, to w głównej mierze zależy od prędkości zapisu na karcie. W trakcie jak robisz fotki to wysyłane są do bufora a ten wysyła je do karty i jak szybko karta zdąży zapisywać fotki tak szybko będzie opróżniany bufor i będzie miejsce na następne fotki.
Właśnie zrobiłem test z fotkami BASIC-L i na starcie bufor pokazuje, 40 ale jak wcisnę spust i leci seria to bufor pokazuje na przemian 39-38-39-38 i przypuszczam, że tak by pstrykał aż padłby akumulator lub karta by się zapełniła.

Tomasz M.
30-05-2011, 18:20
Baterry Pack GRIP Nikon D7000 - Zamiennik

Tak poza tematem, widzę że pojawiły się zamienniki na allegro za 289PLN do naszych D7k:
http://allegro.pl/battery-pack-grip-nikon-d7000-jak-mb-d11-nowe-i1642766030.html

Minusem jest jednak to, że jeśli chcemy korzystać z akumulatorka w gripie, to i tak musimy mieć drugi włożony do body :-/
(minusem w zamienniku, bo w oryginale działa to tak jak powinno)

jarvik
30-05-2011, 18:21
http://www.youtube.com/watch?v=lxj_299ZEwM&feature=related tu macie przypadek ze karta class 6 szybsza od karty class 10 tej samej firmy..

Adamus00
30-05-2011, 18:35

Przy porownywaniu ilosci zdjec mieszczacych sie w buforze uwzglednij glebie kolorow, ktora w 5100 jest tylko 12 bitowa, natomiast w d7k najczesciej ustawiona na 14 bitow. Wiem ze juz ktos tam pisal o rozpietosci tonalnej, chcialem tylko ten aspekt podkreslic. ;) Pzdr.

Długi
30-05-2011, 18:54
A są już zamienniki akumulatorów? Przydałby się zapasowy.

Akurat jeśli chodzi o akumulatory, to polecam zainwestować w oryginał, bez względu na model aparatu. Jak się kupuje sprzęt za 4tyś, to nie warto oszczędzać 100-150zł na akumulatorze.

marekwwwww
30-05-2011, 19:00
co to za roznica za ile aparat d700 jest drozszy a akumulator tanszy
dzisiaj kupiłem do d7000 za 249 zł

PawelC
30-05-2011, 19:01
Wrzućcie w google nazwę Phottix Battery Grip BG-D7000 for Nikon D7000. Wyglada przyzwoicie cena ok 73 USD sprzedaż zaczyna się rozkręcać w kilku sklepach na świecie.
Pozdr.
http://www.camera2u.com/index.php

Grey
30-05-2011, 19:16
Baterry Pack GRIP Nikon D7000 - Zamiennik

Tak poza tematem, widzę że pojawiły się zamienniki na allegro za 289PLN do naszych D7k:
http://allegro.pl/battery-pack-grip-nikon-d7000-jak-mb-d11-nowe-i1642766030.html

Minusem jest jednak to, że jeśli chcemy korzystać z akumulatorka w gripie, to i tak musimy mieć drugi włożony do body :-/
(minusem w zamienniku, bo w oryginale działa to tak jak powinno)

a da radę na jednym oryginalnym aku w body?
Grip bym potrzebował jedynie dla wygody (duże ręce).

Tomasz M.
30-05-2011, 19:39
a da radę na jednym oryginalnym aku w body?
Grip bym potrzebował jedynie dla wygody (duże ręce).

z opisu aukcji rozumiem, że można na jednym akumulatorku, ale musi być w body, jeśli chcesz w gripie to musisz mieć 2 akum. (i wtedy jest możliwość ustawienia priorytetu z którego najpierw ma korzystać, czy w gripie czy w body).
Może i nie jest to kłopot co chwila odkręcać grip, żeby dostać się do baterii (jak ma sie tylko jedną), ale z drugiej strony mnie by to przeszkadzało, no chyba że w przyszłości ma się zamiar kupić drugi akumulatorek, bo wtedy to fajna sprawa. Ja osobiście chciałbym mieć dwa akum. bo to jest jednak wygoda, jeden sie ładuje a z drugiego sie korzysta. 8-)
Jak na początku tego roku byłem z moją Kobietą w górach i szlismy nad Morskie Oko (a tam sie idzie kilka ładnych km pieszo) to co chwila pstrykałem fotki i w pewnym momencie się bałem, że siądzie mi akumulatorek i na miejscu nie będe miał czym focić. Mając 2 akumulatorki jest to pewien komfort psychiczny, ewentualnie mając grip zawsze można mieć komplet baterii AA w plecaku ;-)

Grey
30-05-2011, 20:08
z opisu aukcji rozumiem, że można na jednym akumulatorku, ale musi być w body, jeśli chcesz w gripie to musisz mieć 2 akum. (i wtedy jest możliwość ustawienia priorytetu z którego najpierw ma korzystać, czy w gripie czy w body).
Może i nie jest to kłopot co chwila odkręcać grip, żeby dostać się do baterii (jak ma sie tylko jedną), ale z drugiej strony mnie by to przeszkadzało, no chyba że w przyszłości ma się zamiar kupić drugi akumulatorek, bo wtedy to fajna sprawa. Ja osobiście chciałbym mieć dwa akum. bo to jest jednak wygoda, jeden sie ładuje a z drugiego sie korzysta. 8-)
Jak na początku tego roku byłem z moją Kobietą w górach i szlismy nad Morskie Oko (a tam sie idzie kilka ładnych km pieszo) to co chwila pstrykałem fotki i w pewnym momencie się bałem, że siądzie mi akumulatorek i na miejscu nie będe miał czym focić. Mając 2 akumulatorki jest to pewien komfort psychiczny, ewentualnie mając grip zawsze można mieć komplet baterii AA w plecaku ;-)
Tak, ale w d7k ciężko rozładować baterię:) Pstrykam i cykam, a aku ciągle pełne...

unicode
30-05-2011, 20:19
Tak, ale w d7k ciężko rozładować baterię:) Pstrykam i cykam, a aku ciągle pełne...

ile zrobisz fotek na jednym pełnym aku i z jakim obiektywem używasz d7k?

Tomasz M.
30-05-2011, 20:26

no jeszcze wtedy miałem D5000, dopiero później zakupiłem D7k.
Tyle że moja Kobieta jest Wielkim Podróżnikiem, więc i ja nim jestem :) często cały dzień maszeruje po górach, później nocleg w schronisku czy innym miejscu, a następnego dnia powrót, więc podczas takiego weekendu nie bardzo mam możliwość ładowania aku bo niemalże nie rozstaje sie z body (prześliczne krajobrazy więc fotka za fotką). Dlatego drugi akum. by sie przydał, ewentualnie GRIP i baterie AA ;-)

Długi
30-05-2011, 20:38
Właśnie o to mi chodzi, że żadna różnica. Wyraźnie napisałem, że nie warto oszczędzać na akumulatorze bez względu na typ aparatu. za każdy płaci się w tysiącach złotych, akurat podałem kwotę ok 4000, bo to wątek o d7k, a za akumulator płacimy kilkaset złotych, więc oszczędność 100-150zł jest dla mnie bezsensowna, tym bardziej, że różnie z tymi zamiennikami bywa. Małe piwo jak wyświetla się jakiś błąd, czy inna pierdoła, która nie wpływa w codziennym użytkowaniu ale bywa, że nawet można sobie body rozwalić, grip nie działa, czy inne problemy, które sprowadzają się do jednego - wymienić akumulator na oryginał. Czyli chytry dwa razy traci.

Grey
30-05-2011, 20:41
ile zrobisz fotek na jednym pełnym aku i z jakim obiektywem używasz d7k?

nie liczyłem, ładuję średnio raz na miesiąc, dwa. Głównie sigma 18-50 2.8 ewentualnie nikor 35 1,8

trpic
30-05-2011, 21:15
U mnie D7k z N50 1.4D poniżej 800 zdjęć na jednym ładowaniu i jak dotąd więcej nie daje rady. Wyświetlacz używany raczej normalnie, bez live view i bez filmów. Do liczby fotek podawanej w specyfikacji jak widać daleko, nie bardzo wiem dlaczego.

tompsl
30-05-2011, 21:17
Właśnie o to mi chodzi, że żadna różnica. Wyraźnie napisałem, że nie warto oszczędzać na akumulatorze... ...które sprowadzają się do jednego - wymienić akumulator na oryginał. Czyli chytry dwa razy traci.

ale opowiadasz natchnione opowiaski Kolego... normalnie ja Wzmacniacz nikona, hehe.
popatrz tu na forum dobrze do wątków o aku oryginalnych i o dobrych zamiennikach,
o problemach z oryginałami i podejśćiu gwarancyjnym producenta.
jest tego sporo. poczytaj, a potem zachęcaj tylko i wyłącznie do oryginałów. :)

pozdr.

Tomasz M.
30-05-2011, 21:42
oooo, i kolejna aukcja z gripami sie pojawiła, a z tej wcześniejszej troche zeszli z ceny :)
http://allegro.pl/grip-phottix-do-nikon-d7000-battery-pack-jak-mb-d1-i1643501934.html

Długi
30-05-2011, 21:46
ale opowiadasz natchnione opowiaski Kolego... normalnie ja Wzmacniacz nikona, hehe.
pozdr.
Nie kolego, mylisz się. Sam korzystam z zamienników, np wężyk spustowy. Ale jeśli chodzi o zasilanie, to nie będę oszczędzał 100zł ryzykując dużo więcej. Ale, to wolny kraj, dla mnie możesz i akumulator od jelcza używać jak Ci pasuje :razz:

tompsl
30-05-2011, 21:54
Ale ja nie mówię o wężykach spustowych i jelczach, więc nie rozmydlaj tematu;
napisałem - 'tylko aku oryginalny' nie jest rzeczą tak oczywistą.
Było o tym na forum, trza znaleźć i poczytać.
Ale fakt, to wolny kraj - nie musisz tego czytać. :)

pozdrawiam:)

kacperek2004
30-05-2011, 22:28
Musisz pamiętać, że sam bufor można szybko zapełnić. A to ile fotek zrobisz w jednej serii, to w głównej mierze zależy od prędkości zapisu na karcie. W trakcie jak robisz fotki to wysyłane są do bufora a ten wysyła je do karty i jak szybko karta zdąży zapisywać fotki tak szybko będzie opróżniany bufor i będzie miejsce na następne fotki.
Właśnie zrobiłem test z fotkami BASIC-L i na starcie bufor pokazuje, 40 ale jak wcisnę spust i leci seria to bufor pokazuje na przemian 39-38-39-38 i przypuszczam, że tak by pstrykał aż padłby akumulator lub karta by się zapełniła.

Wniosek z tego, że jednak czym szybsza karta tym więcej fotek w serii. Jak rozumiem z twojej powyższej próby wynika, że pliki jednocześnie są zapisywane w buforze i jednocześnie przesyłane z bufora na karte.

kacperek2004
30-05-2011, 22:57
ciekawi mnie po co te testy? juz wiecie, że robi 10 nef i 15-22 jpg fine i co? reporter zapewne wezmie ze soba redakcyjnego d7000 i pojdzie na impreze i bedzie robil 1tys szt nefow ktore zaniesie do redakcji a tam beda je obrabiac hm..
niektórzy zapominają, że d7000 to nastepca d90 i tylko tyle ot dobra amatorska puszka. Największa zaleta - praca ze szkłami manualnymi, pomiar światła i śrubokret dla amatorów zapaleńców, af zbliżony do tych puszek profi, większe użytkowe iso itp itd. Tacy robią zdjecia starymi szkłami i cieszą się ich inna plastyką, do tego doceniają fakt ceny owych szkieł.. tutaj gada się o szybkości zapełniania bufora i o tym że d 7000 jest lekki i nie ma całego body z platyny... gdzie jakies tematy i przykładowe zdjecia właśnie ze starych cz czy innych szkiełek? dziwne to wszystko...

Po co testy? W moim przypadku chciałem sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w szybszą kartę? Podejrzewam, że wszyscy dyskutujący w tym temacie zdają sobie sprawę, że d7000 to aparat dla bardziej zaawansowanych amatorów. Profesionaliści muszą za przyjemność fotografowania zapłacić 4-6 razy więcej :) . Zdaję sobie też sprawę, że w moim amatorskim fotografowaniu rzadko będę wykorzystywał serie zdjęć. Ale w ostatni weekend zderzyłem się z problemem szybkiego zapychania bufora. I lekko mnie to zaskoczyło. W niecałem dwie sekuny i koniec zdjęć. Jechał sobie obywatel Obama ulicą. Ja do niego serią, a tu stop. W związku z tym chce się dowiedzieć czy można wyjść poza te dwie sekundy, nabywając szybszą kartę, czy też należy się do tego przyzwyczaić. Z doświadczeń Polikon-a wynika, że mając np. kartę ExtremePro Sandiska można serię wydłużyć do trzech sekund (mowa oczywiście o rawach). I tyle. Teraz, każdy może sobie odpowiedzieć czy mu to potrzebne oraz czy gra jest warta świeczki tzn. ceny takiej karty.

Pozdr.

d5000
31-05-2011, 00:15
Ja do niego serią...

Ochrona prezydenta może zadziałała ?

kacperek2004
31-05-2011, 09:06
Ochrona prezydenta może zadziałała ?

W sumie pewnie tak. Zagłuszali telefony, wzbudzali alarmy sklepowe i pewnie skracali dłogość serii w aparatach :)

kacperek2004
31-05-2011, 09:38
Jak widać ochrona nie miała szans :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/4098/resizeofdsc255001.jpg)

darkmajin
31-05-2011, 10:10
Jak widać ochrona nie miała szans :)

ale wiesz że on nie prowadził tylko siedział z tyłu ? :D

Kundzior
31-05-2011, 10:15

Na haku :D

Tomasz M.
31-05-2011, 10:38

siedział z tyłu i robił zdjęcia z pobytu w tym pięknym kraju swoim D7k ;-)

kacperek2004
31-05-2011, 10:47
Żeby nie było, że tyłu nie zrobiłem.

źródło (http://img705.imageshack.us/img705/7651/resizeofdsc232501.jpg)

No i sam The President of the United States of America :)

źródło (http://img841.imageshack.us/img841/7071/resizeofdsc232901.jpg)

Tomasz M.
31-05-2011, 11:04
No i sam The President of the United States of America :)

Przydałby sie Filtr Polaryzacyjny, tyle że jeszcze bardziej przyciemniłby obraz :-/

kacperek2004
31-05-2011, 11:11
Tylko nie byłoby czasu, aby nim pokręcić. To była chwila, i już goscia nie było. To nie Irlandia, gdzie wychaczył o element bramy i stał w miejscu ponad 7min :)

A tym panom Obama dał torebkę cukierków za sprawne przewiezienie go przez Warszawę.

źródło (http://img339.imageshack.us/img339/2333/resizeofdsc242901.jpg)

PawelC
31-05-2011, 16:29
A ja za 168 zł w Chipsecie. Własnie dzisiaj przyszedł i jest bez zarzutu - oryginał.
Pozdr.

Bartekolo
31-05-2011, 17:09
oooo, i kolejna aukcja z gripami sie pojawiła, a z tej wcześniejszej troche zeszli z ceny :)
http://allegro.pl/grip-phottix-do-nikon-d7000-battery-pack-jak-mb-d1-i1643501934.html

Ma wzięcie hehe. Czy ktoś już posiada? Jak z jakością, przyciski, joistik jak chodzi?? Materiał jest sztywny?

Może cena oryginału spadnie u nas. bo za 900zł to mało kto kupi jeśli zamiennik jest przyzwoity. Za 600zł kupił bym oryginał. Jeśli nie stanieje to biorę zamiennik.

Tomasz M.
31-05-2011, 17:23
Ma wzięcie hehe.

Może cena oryginału spadnie u nas. bo za 900zł to mało kto kupi jeśli zamiennik jest przyzwoity. Za 600zł kupił bym oryginał. Jeśli nie stanieje to biorę zamiennik.

wzięcie jest ;-) wczoraj było ich chyba z 8, a dziś pozostał już tylko 1 z 4, wiec to chyba już następna partia/aukcja tego użytkownika.
Byłoby bardzo miło jakby oryginał kosztował 600pln, ale myśle że nie zejdzie poniżej 750pln :-|, też wolałbym oryginała

mazilis
31-05-2011, 22:57
Jak tylko zniknęli z tematu koledzy od fatalnego AF, d7000 znów jest mocną amatorską puszką.

Pytanie, czy opuszczenie aparatu na podłogę wszystkim pomaga?

frogi4
31-05-2011, 23:05
Podobno serwis zaczął stawiać na wyskości zadania i puszki wracaja naprawione. A jak tam je naprawiają to już ich słodka tajemnica (dwa uderzenia o blat stołu, jak nie pomaga, uderzenie o glebę ;) )

Polikon
31-05-2011, 23:05
Jak tylko zniknęli z tematu koledzy od fatalnego AF, d7000 znów jest mocną amatorską puszką.

Pytanie, czy opuszczenie aparatu na podłogę wszystkim pomaga?

A czytałem tutaj, że wystarczy jak dostanie porządnego klapsa. :)
Tak jak noworodek.

krzall
31-05-2011, 23:11
Przydałby sie Filtr Polaryzacyjny, tyle że jeszcze bardziej przyciemniłby obraz :-/

Witam
nie rób sobie jaj z ciemności... ;) temat drażliwy ;) ... Ale filterek rzeczywiście tylko jaki ? ;)
Pozdrawiam

Polikon
01-06-2011, 07:59
Po co testy? W moim przypadku chciałem sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto inwestować w szybszą kartę? Podejrzewam, że wszyscy dyskutujący w tym temacie zdają sobie sprawę, że d7000 to aparat dla bardziej zaawansowanych amatorów. Profesionaliści muszą za przyjemność fotografowania zapłacić 4-6 razy więcej :) . Zdaję sobie też sprawę, że w moim amatorskim fotografowaniu rzadko będę wykorzystywał serie zdjęć. Ale w ostatni weekend zderzyłem się z problemem szybkiego zapychania bufora. I lekko mnie to zaskoczyło. W niecałem dwie sekuny i koniec zdjęć. Jechał sobie obywatel Obama ulicą. Ja do niego serią, a tu stop. W związku z tym chce się dowiedzieć czy można wyjść poza te dwie sekundy, nabywając szybszą kartę, czy też należy się do tego przyzwyczaić. Z doświadczeń Polikon-a wynika, że mając np. kartę ExtremePro Sandiska można serię wydłużyć do trzech sekund (mowa oczywiście o rawach). I tyle. Teraz, każdy może sobie odpowiedzieć czy mu to potrzebne oraz czy gra jest warta świeczki tzn. ceny takiej karty.

Pozdr.

Oczywiście, że opłaca się kupić szybszą kartę (oby nie Chińską), jeśli lubisz pstrykać dłuższe serie.
To jest tak jakbyś miał pojemnik na wodę z dziurą w dnie. I jak będziesz nalewał szybko wodę do niego to woda będzie wyciekała przez dziurę, ale nie nadąży wyciekać tak szybko jak szybko będziesz nalewał to pojemnik się napełni. Ale jak dziura będzie większa do dłużej będziesz musiał nalewać. I tak samo w zapełnianiem bufora, czym szybsza karta ( większa dziura) tym więcej fotek przyjmie (dłużej będziesz nalewał) albo, czym więcej ważą fotki (szybsze nalewanie) tym szybciej zapełnisz bufor (szybciej zapełnisz pojemnik). A jak już przestaniesz nalewać to woda i tak wypłynie z pojemnika, i bufor też się opróżni jak przestaniesz pstrykać.
Oczywiście na taką operację ma wpływ to, co procesor w puszce musi zrobić z fotkami. Czytaj, co mu każemy robić.

kichu
01-06-2011, 09:29
To co piszesz brzmi peiknie w teorii, niestety praktyka - liczby sa bardziej brutalne - nawet bardzo szybka karta nie wydluzy nam znaczaco serii jesli mamy te 7-8 klatek na sekunde i walniemy seria po calosci. Jesli masz bufor na 10 klatek, to zapelnisz go w mniej niz 1,5 sekundy. Teraz jesli na zwyklej karcie masz transer np. 30mb/sek a na szybkiej 40mb/sek, to przez te poltora sekundy aparat zapisze 15mb wiecej danych czyli to jest 1 raw w plusie. Czyli tyle de facto zyskasz.

Troche wiekszy realny zysk bedzie jesli focisz na zasadzie - seria 2-3 klatki - przerwa - seria 2-3 klatki - przerwa. Wtedy te 2-3 sekundy moze dac czas na oczyszczenie bufora i tu roznica moze juz byc bardziej widoczna.

Ale jesli ktos liczy ze po kupnie szybkie karty bedzie mogl focic maksymalna seria duuuzo wiecej to sie przeliczy.

jarvik
01-06-2011, 09:51
Mam szybkie pytanie... czy w zestawie do d7000 jest cnx2? chyba do d300s dodawali.... gdzies z zza oceanu na filmiku widziałem, że dołączali..

MarqsM
01-06-2011, 10:21
Mam szybkie pytanie... czy w zestawie do d7000 jest cnx2? chyba do d300s dodawali.... gdzies z zza oceanu na filmiku widziałem, że dołączali..
Oczywiście nie ma. Jest jedynie ViewNX, który można sobie i tak pobrać ze strony Nikona. Nie zauważyłem, żeby CaptureNX był dołączany do jakiegokolwiek aparatu - w D300 go nie było. Może w "serii" D3, ale nie sądzę - patrząc na politykę cenową i sprzedaży w "wielkim N".

To nawet było wymieniane jako wada w różnorakich internetowych "wyroczniach", które testowały aparaty - brak dołączonego oprogramowania do zaawansowanej obsługi RAW (np. na imaging-resource.com).

kacperek2004
01-06-2011, 10:32
Oczywiście, że opłaca się kupić szybszą kartę (oby nie Chińską), jeśli lubisz pstrykać dłuższe serie.
To jest tak jakbyś miał pojemnik na wodę z dziurą w dnie. I jak będziesz nalewał szybko wodę do niego to woda będzie wyciekała przez dziurę, ale nie nadąży wyciekać tak szybko jak szybko będziesz nalewał to pojemnik się napełni. Ale jak dziura będzie większa do dłużej będziesz musiał nalewać. I tak samo w zapełnianiem bufora, czym szybsza karta ( większa dziura) tym więcej fotek przyjmie (dłużej będziesz nalewał) albo, czym więcej ważą fotki (szybsze nalewanie) tym szybciej zapełnisz bufor (szybciej zapełnisz pojemnik). A jak już przestaniesz nalewać to woda i tak wypłynie z pojemnika, i bufor też się opróżni jak przestaniesz pstrykać.
Oczywiście na taką operację ma wpływ to, co procesor w puszce musi zrobić z fotkami. Czytaj, co mu każemy robić.

Dzięki za obrazowy przykład.

byTOMall
01-06-2011, 10:44
Oczywiście nie ma. Jest jedynie ViewNX, który można sobie i tak pobrać ze strony Nikona. Nie zauważyłem, żeby CaptureNX był dołączany do jakiegokolwiek aparatu - w D300 go nie było. Może w "serii" D3, ale nie sądzę - patrząc na politykę cenową i sprzedaży w "wielkim N".

To nawet było wymieniane jako wada w różnorakich internetowych "wyroczniach", które testowały aparaty - brak dołączonego oprogramowania do zaawansowanej obsługi RAW (np. na imaging-resource.com).

Pierwsze serie D300 miały CNXa.

hirosz
01-06-2011, 11:02
Nie zauważyłem, żeby CaptureNX był dołączany do jakiegokolwiek aparatu - w D300 go nie było. Może w "serii" D3, ale nie sądzę - patrząc na politykę cenową i sprzedaży w "wielkim N".
Do d300 albo d200 był dołączony. Nie wiem dokładnie do którego bo tata ma oba te body i capturenx leży na półce :) Ma naklejkę, że płytka nie możne być sprzedawana.

Tomasz M.
01-06-2011, 11:40
Witam
Ale filterek rzeczywiście tylko jaki ? ;)
Pozdrawiam

Ja osobiście mam taki (jak poniżej) założony na kita i kupowany na tej samej aukcji (tyle że odbiór osobisty).
Bardzo jestem zadowolony z tego Filterka
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-hmc-super-67mm-d5000-d90-i1636194243.html

A tak przy okazji jeśli jesteśmy w temacie akcesoriów. Panowie czy u was Wężyk Spustowy a konkretnie ta wtyczka którą się wkłada w body też tak ciężko wchodzi i wychodzi ? Ja przyznam, że muszę włożyć w to nieco siły, najpierw aby włożyć a później aby wyjąć. Od razu może napisze że nie mam oryginału tylko zamiennik, tak się zastanawiam czy to tak działa ze względu na to że mam zamiennik i nie jest ta wtyczka dopracowana czy po prostu tak to działa.
Czy w oryginale też tak ciężko to chodzi ?
(mój zamiennik: http://allegro.pl/pilot-wezyk-phottix-5m-nikon-d7000-d5000-d3100-d90-i1641260092.html )

Polikon
01-06-2011, 14:54
To co piszesz brzmi peiknie w teorii, niestety praktyka - liczby sa bardziej brutalne - nawet bardzo szybka karta nie wydluzy nam znaczaco serii jesli mamy te 7-8 klatek na sekunde i walniemy seria po calosci. Jesli masz bufor na 10 klatek, to zapelnisz go w mniej niz 1,5 sekundy. Teraz jesli na zwyklej karcie masz transer np. 30mb/sek a na szybkiej 40mb/sek, to przez te poltora sekundy aparat zapisze 15mb wiecej danych czyli to jest 1 raw w plusie. Czyli tyle de facto zyskasz.

Troche wiekszy realny zysk bedzie jesli focisz na zasadzie - seria 2-3 klatki - przerwa - seria 2-3 klatki - przerwa. Wtedy te 2-3 sekundy moze dac czas na oczyszczenie bufora i tu roznica moze juz byc bardziej widoczna.

Ale jesli ktos liczy ze po kupnie szybkie karty bedzie mogl focic maksymalna seria duuuzo wiecej to sie przeliczy.

Tak zgadza się. Tylko jest jedno, ale.
Pilik z fotką, który procesor ładuje do bufora jest od razu wysyłany do karty. Bufor nie czeka aż plik będzie cały w buforze. Jak sama nazwa wskazuje jest to bufor i ma za zadanie przyjąć szybko cały plik i jednocześnie wysyłać go do karty z uwzględnieniem prędkości karty, aby nie ograniczać procesora. Więc trochę inaczej trzeba by liczyć ten zysk podczas używania szybszych kart. Czym większa pojemność tej pamięci tym więcej zrobimy fotek w jednej serii. Oczywiście jest to też uzależnione od wielkości fotki. Są i tacy, co twierdzą, że to karta czeka na bufor a nie bufor na kartę i czy karta jest szybka czy wolna to i tak nie ma znaczenia.
Najlepszym sposobem na sprawdzenie różnicy wydajności. Jest porównanie samemu, z jaką kartą puszka współpracuje najlepiej.
Ja wolałem kupić najszybszą (do czasu) kartę i mieć spokój.
Jak byś miał kupić kartę 32GB-45MB/s za około 125zł. To byś się zastanawiał.

zbyszekD7000
01-06-2011, 15:11
a gdzie za tyle kupiłeś ?

MarqsM
01-06-2011, 15:34
Pierwsze serie D300 miały CNXa.
To by się zgadzało. W późniejszych na pewno nie było. Szkoda, że przestali dołączać.

krzall
01-06-2011, 16:43
Ja osobiście mam taki (jak poniżej) założony na kita i kupowany na tej samej aukcji (tyle że odbiór osobisty).
Bardzo jestem zadowolony z tego Filterka
http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-hmc-super-67mm-d5000-d90-i1636194243.html

Witam
chyba nie zda egzaminu w tej konfiguracji do takiego zdjęcia. Czarny obiekt za zieloną szybką( kilkanaście cm) i wyłuskanie z półcienia? no nie wiem...

Pozdrawiam

Długi
01-06-2011, 18:35

Albo, co to za karta? Może ona tylko leżała obok 32GB-45MB/s :wink:

Seeth
01-06-2011, 19:42
Zrobiłem porównanie RAW 12bit VS 14bit

Rawy wywołane w ACR, na tych samych ustawieniach.
Zdjęcie robione w trybie M, takie same ustawienia dla obu zdjęć.

oryginał:

źródło (http://img39.imageshack.us/img39/4412/dsc0001in.jpg)

Crop: 12bit

źródło (http://img848.imageshack.us/img848/7678/12bit.jpg)

Crop: 14bit

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/460/14bitj.jpg)

krzall
01-06-2011, 19:46
Zrobiłem porównanie RAW 12bit VS 14bit

Rawy wywołane w ACR, na tych samych ustawieniach.
Zdjęcie robione w trybie M, takie same ustawienia dla obu zdjęć.

oryginał:
Witam
przecież to zupełnie inne zdjęcia ;) - jakby inny sprzęcicho focił ;)
POzdrawiam

Seeth
01-06-2011, 19:49
Najlepsze jest to, że balans bieli na jednym i na drugim zdjęciu jest ustawiony na taką samą wartość :)

krzall
01-06-2011, 20:04
Najlepsze jest to, że balans bieli na jednym i na drugim zdjęciu jest ustawiony na taką samą wartość :)

Dlatego właśnie ogląda się to jak dwa różne tematy...

hirosz
01-06-2011, 21:14
Możecie napisać na czym ten "klaps" naprawiający af polega? Gdzie walnąć aparat i czy mocno? Mój też ma problem z ostrością z manualnym szkłem. Dodam tylko, że egzemplarz z Niemiec.

gadzeciarz
01-06-2011, 21:43
Możecie napisać na czym ten "klaps" naprawiający af polega? Gdzie walnąć aparat i czy mocno? Mój też ma problem z ostrością z manualnym szkłem. Dodam tylko, że egzemplarz z Niemiec.

Cholera to brzmi jak jakiś głupi i ponury żart, a to jednak nasza rzeczywistość.

Generalnie pytanie do serwisu bo to że takowy klaps pomógł kilku aparatom d7000 i jak na razie nie wiadomo na ile skutecznie to nie znaczy że problem zupełnie zniknął.

Na własne ryzyko upuść na dywan z niewielkiej wysokości (5-10cm) -mojemu telefonowi taki zabieg zwrócił dźwięk-nie możliwe a jednak.

Polikon
01-06-2011, 21:45

To jest taki dziwny przelicznik.
Nie mieszkam w Polsce, więc przelicznik Euraś na złoty jest 1 do 1 pod względem płac. Czyli zarabiamy tyle samo, ale w Polsce płacicie cztery razy więcej. Inaczej mówiąc w Polsce przeciętnie trzeba dać dwie wypłaty za D7K a tutaj wystarczy połowa wypłaty.
Oczywiście to jest w wielkim uproszczeniu, ale tak trzeba liczyć.:smile:

Goku
01-06-2011, 21:54
To jest taki dziwny przelicznik.
Nie mieszkam w Polsce, więc przelicznik Euraś na złoty jest 1 do 1 pod względem płac. Czyli zarabiamy tyle samo, ale w Polsce płacicie cztery razy więcej. Inaczej mówiąc w Polsce przeciętnie trzeba dać dwie wypłaty za D7K a tutaj wystarczy połowa wypłaty.
Oczywiście to jest w wielkim uproszczeniu, ale tak trzeba liczyć.:smile:
A g**** warte takie porównanie, bo ani nie jest obiektywne, ani nie ma żadnego punktu odniesienia, to relacja między towarami zawsze pozostaje taka sama.

d5000
01-06-2011, 22:19
Raczej cena sprzętu ta sama, tylko najniższa płaca chyba inna. I taki gość, który pracuje na przysłowiowym "zmywaku" musi dac całą miesięczną wypłate.

Długi
01-06-2011, 22:20
A g**** warte takie porównanie, bo ani nie jest obiektywne, ani nie ma żadnego punktu odniesienia, to relacja między towarami zawsze pozostaje taka sama.
No muszę się z tym zgodzić. 125 euro, to nie 125 zł, bo liczy się za ile tą kartę można kupić, a nie jakie kto ma przemyślenia na temat zarobków i cen. Na tej zasadzie, to litr paliwa we Francji kosztuje 1,15zł. D...a blada, we Francji nie płaci się złotówkami, tak jak w Irlandii.

Władca Pixeli
02-06-2011, 03:43
Tyle, że program Adobe o tym nie wie i nie może wiedzieć :mrgreen:

Polikon
02-06-2011, 07:38
No muszę się z tym zgodzić. 125 euro, to nie 125 zł, bo liczy się za ile tą kartę można kupić, a nie jakie kto ma przemyślenia na temat zarobków i cen. Na tej zasadzie, to litr paliwa we Francji kosztuje 1,15zł. D...a blada, we Francji nie płaci się złotówkami, tak jak w Irlandii.

Ojjjjj.
Ciężko wytłumaczyć coś Polakowi.
Waszym tokiem rozumowania, to Polacy, którzy pracują za granicą nie kupiliby przysłowiowo 1/2L bo wydać 40 lub 50 zł to za drogo. Nawet piwa by nie wypili, bo wydać 10 lub 15 zł za butelkę złotego płynu. Polak, który przyjedzie tu do pracy średnio po dwóch miesiącach zaczyna przeliczać walutę 1 do 1 bo inaczej z głodu by padł. Nawet firmy zaczynają kupować niektóre rzeczy w Polce, bo wychodzi o wiele taniej. Jestem ciekawy, w jakiej firmie w Polsce zwykły pracownik za jedną godzinę pracy kupi około 8 L paliwa. Albo inaczej, podziel wypłatę Polaka na cztery i spróbuj przeżyć w Polsce. Chociaż artykuły spożywcze są na porównywalnym poziomie, jeśli liczę walutę 1 do 1, ale artykuły przemysłowe są o wiele droższe patrząc na wypłaty.
Tak na zakończenie, bo to wątek o czymś innym. To Francuzi mają tanie paliwko, u nas litr kosztuje ponad 1.50 Eurasia.

Długi
02-06-2011, 07:56
Ojjjjj.
Ciężko wytłumaczyć coś Polakowi.
Waszym tokiem rozumowania, to Polacy, którzy pracują za granicą nie kupiliby przysłowiowo 1/2L bo wydać 40 lub 50 zł to za drogo. Nawet piwa by nie wypili, bo wydać 10 lub 15 zł za butelkę złotego płynu. Polak, który przyjedzie tu do pracy średnio po dwóch miesiącach zaczyna przeliczać walutę 1 do 1 bo inaczej z głodu by padł. Nawet firmy zaczynają kupować niektóre rzeczy w Polce, bo wychodzi o wiele taniej. Jestem ciekawy, w jakiej firmie w Polsce zwykły pracownik za jedną godzinę pracy kupi około 8 L paliwa. Albo inaczej, podziel wypłatę Polaka na cztery i spróbuj przeżyć w Polsce. Chociaż artykuły spożywcze są na porównywalnym poziomie, jeśli liczę walutę 1 do 1, ale artykuły przemysłowe są o wiele droższe patrząc na wypłaty.
Tak na zakończenie, bo to wątek o czymś innym. To Francuzi mają tanie paliwko, u nas litr kosztuje ponad 1.50 Eurasia.
Polikon masz rację ale jak pada pytanie za ile taką kartę można kupić, to odpowiedź powinna być 125 Eu, a nie zł. bo taka jest cena niezależnie gdzie kto mieszka. Dla Ciebie będzie to tanio dla mnie już nie ale chodzi o faktyczną cenę, a nie co dla kogo jest tanie, a co drogie. Poza tym podejrzewam, że gdybyś zobaczył, że ta sama karta kosztuje w Polsce 125 zł. a w Irlandii 125eu, to jednak zamówiłbyś sobie w z Polski, a zaoszczędzone euro wydał na złoty płyn ;)

frogi4
02-06-2011, 08:06
Koledzy, mam pytanie odnośnie przełącznika AF w body. Czy mając podpiętego N18-105 VR lub 35/1.8 można tym przełącznikiem zmieniać pomiędzy manualnym a automatycznym trybem ustawiania ostrości, czy tylko przełącznikiem w obiektywie?

zbyszekD7000
02-06-2011, 08:10
Wydaje sie że forum o problemach D7000 zmierza w kierunku zapomnianej już choroby wściekłych krów, czyli rozmiękczenia mózgu, jak ktoś tak jak kolega pisze że kupił kartę 32G o transferze 45Mb/s za 125zł i nie widzi różnicy pisząc że przelicznik zł do euro to 1:1,
bo faktycznie to ona tyle kosztowała ale w euro ;) pogratulować

zbyszekD7000
02-06-2011, 08:13
oczywiście że mozna zmieniać zarówno jednym jak i drugim przełącznikiem AF

przełącznik w body jest po to że jak masz obiektywy bez przełącznika to używasz tego w body, a nowsze obiektywy mają przełącznik w sobie

frogi4
02-06-2011, 08:23
Tak i mi się wydawało. Moje pytanie pojawiło że stąd, że mam problem z AF, na grupie dyskusyjnej ktoś opisał że jego puszka wróciła z serwisu z opisem wymiany tego przełącznika i teraz jest ok, więc sprawdziłem u siebie. U mnie ten przełącznik nie działa chyba prawidłowo, tzn, po przełączeniu w M trzeba kilka razy przełączać aby zaskoczył tryb automatyczny. Na n18-105 jakoś mniej trzeba kombinować ale na 35/1.8 to już nawet kilkanaście razy aby zaskoczył. Może problemem okaże się ten przełącznik. Oby.

panoramix
02-06-2011, 08:56
W poprzednim megawątku o d7k było jakieś słówko w temacie fioletowego paska po prawej stronie na obrazie z aparatu - niestety nie mogę tego znaleźć.
Zdjęcia robię w rawach i inny format mnie nie interesuje. Szczerze powiem, że nie sprawdzałem co się dzieje na jpgach, bo po wczytaniu rawa w ACR i otworzeniu w PS, obszar fioletowy ulega obcięciu chyba, więc traktuję to jako element nieistotny. Niemniej jednak chciałbym wiedzieć, czy inni użytkownicy też to widzą pod przeglądarką, co to jest za dziadostwo i czy pojawia się też na jpgach.
Rawy na których pojawiło się owo "fioletowe zjawisko", robione byłe na iso 3200-6400

jarvik
02-06-2011, 13:11
a nie jest to tylko przypadkiem w przeglądarce zdjeć picasa? ja tak mam.. fioletowy pasek z prawej strony.. w normalnych programach do obróbki zdjęć oczywiście tego nie ma.. dla przykladu galeria zdjęc uslugi windows live wogole nefa z d7000 nie otwiera... gorzej że przytrafiła mi się fotka bardzo niepokojaca i zastanawiam się co to czy karta pamięci czy jakaś lipa totalna. aparat przyszedł z ok 20 klapnięciami więc zabieram sie za testy..

źródło (http://img804.imageshack.us/img804/6753/dsc0254resizer900q100mf.jpg)

karta sandisc 4giga class 6 hm...

Fatman
02-06-2011, 13:35
Mój D7k odwalił kolejny niefajny numer. Po zrobieniu około 150 zdjęć, stwierdził że karta jest fe i pokazał Err na wyświetlaczu. Troszkę mi się smutno zrobiło, bo te 150 zdjęć było dosyć istotnych. Na szczęście jakieś 10 min później w okolicy pojawił się nasz forumowy kolega S4INT z swoim Canonem 550D, więc mogłem sprawdzić czy karta jest w tym aparacie widoczna. Była. Dało się nawet zrobić zdjęcia, 550D używał jej bez problemu.
I co ciekawe po tym całym teście na 550D, mój D7000 nagle stwierdził, że karta jest ok. I mogłem jej w nim dalej używać.

Czyli jak macie D7000 i nie daj Boże karty Kingston SDHC 8GB class 6, to koniecznie dokupcie do tego zestaw naprawczy w postaci Canona 550D (może też innego, ale nie testowałem ;-) ).

MarqsM
02-06-2011, 13:36
oczywiście że mozna zmieniać zarówno jednym jak i drugim przełącznikiem AF

przełącznik w body jest po to że jak masz obiektywy bez przełącznika to używasz tego w body, a nowsze obiektywy mają przełącznik w sobie

Ważne, jak masz obydwa przełączniki - i na body i na obiektywie - aby były ustawione tak samo.
Body MF + obiektyw AF = nie zadziała
Body AF + obiektyw MF = nie zadziała a może się i zepsuć (ostrzeżenie nawet jest w instrukcji: s.99).

cybermar
02-06-2011, 13:38
Ważne, jak masz obydwa przełączniki - i na body i na obiektywie - aby były ustawione tak samo.
Body AF + obiektyw MF = nie zadziała a może się i zepsuć (ostrzeżenie nawet jest w instrukcji: s.99).

bzdura ,nic sie nie moze zepsuć przy takiej konfiguracji

MarqsM
02-06-2011, 13:45
... dla przykladu galeria zdjęc uslugi windows live wogole nefa z d7000 nie otwiera...
I nie będzie dopóki nie ściągniesz ze strony Nikona takiego małego czegoś:
NIKON NEF codec (http://www.nikonimglib.com/nefcodec/)

Po zrobieniu około 150 zdjęć, stwierdził że karta jest fe i pokazał Err na wyświetlaczu (...)
I co ciekawe po tym całym teście na 550D, mój D7000 nagle stwierdził, że karta jest ok. I mogłem jej w nim dalej używać.
Ileś tam stron wcześniej pisałem o problemie z wyłączeniem aparatu. Objawy przy próbie resetu pokazały się podobne - po prostu aparat przestał widzieć kartę Sandisk 16GB i wyświetlił komunikat ERR. Z kartą oczywiście nic się nie stało. Pomaga mieć drugą kartę i zamienić je miejscami w slotach ;)

jarvik
02-06-2011, 13:48
dodam, że gostek - czytaj mój d7k ma 4 dni odwali jeszcze jakiś numer i mu zafunduję kuriera do sklepu. :D jakby je robili w Jpn to przypuszczałbym, że to choroba popromienna z rozwalonego reaktora... wiem dość specyficzny humor.. No cóz bywały nagrywarki dvd, które miały firmware zwalony i nie współpracowały z niektórymi nośnikami ale k.. aparat i raczej znany producent kart?? aż się wierzyć nie chce...

MarqsM
02-06-2011, 13:49
Oczywiście sprawdziłeś, że absolutnie nigdy nic się nie stanie, że jesteś taki pewien? Raz, drugi może nie - ale kiedyś może nawalić i będzie problem. Po coś to napisali w tej instrukcji, raczej nie po to aby podważyć Twoją wiedzę.

jarvik
02-06-2011, 13:52
[QUOTE=MarqsM;2412760]I nie będzie dopóki nie ściągniesz ze strony Nikona takiego małego czegoś:
NIKON NEF codec (http://www.nikonimglib.com/nefcodec/)

wielkie dzieki za link.. ot małe bzdziągwo 35mega a pomocne ;)

Fatman
02-06-2011, 14:23
Pomaga mieć drugą kartę i zamienić je miejscami w slotach ;)

To zrobiłem od razu, niestety nie pomogło. Pomógł C550D :-)

JK
02-06-2011, 14:26
Mój D7k odwalił kolejny niefajny numer. Po zrobieniu około 150 zdjęć, stwierdził że karta jest fe i pokazał Err na wyświetlaczu. Troszkę mi się smutno zrobiło, bo te 150 zdjęć było dosyć istotnych. Na szczęście jakieś 10 min później w okolicy pojawił się nasz forumowy kolega S4INT z swoim Canonem 550D, więc mogłem sprawdzić czy karta jest w tym aparacie widoczna. Była. Dało się nawet zrobić zdjęcia, 550D używał jej bez problemu.

Czyli jak macie D7000 i nie daj Boże karty Kingston SDHC 8GB class 6, to koniecznie dokupcie do tego zestaw naprawczy w postaci Canona 550D (może też innego, ale nie testowałem ;-) ).
Może za słabo mu przywaliłeś? ;)
Trzeba było go od razu wyrzucić przez okno na beton. :D

Fatman
02-06-2011, 14:42
Oj tam, oj tam :-)

Wtedy by w ogóle nie działał, co mi po takim aparacie ?

Polikon
02-06-2011, 14:48
SanDisk i Kingston to najczęściej podrabiane karty przez Chińczyków. I ciężko odróżnić oryginał od podrabianej. A że podrabiane są fatalnie to i skutki zapisu są opłakane.

panoramix
02-06-2011, 14:51
a nie jest to tylko przypadkiem w przeglądarce zdjeć picasa? ja tak mam.. fioletowy pasek z prawej strony.. w normalnych programach do obróbki zdjęć oczywiście tego nie ma..

Tak, dokładnie Picasa, bo pod nią robię wstępną selekcję kadrową i pod kątem ostrości/trafienia. Dalsze jakiekolwiek działania na PSE i tam nic takiego nie widzę.

dla przykladu galeria zdjęc uslugi windows live wogole nefa z d7000 nie otwiera... gorzej że przytrafiła mi się fotka bardzo niepokojaca i zastanawiam się co to czy karta pamięci czy jakaś lipa totalna. aparat przyszedł z ok 20 klapnięciami więc zabieram sie za testy..

karta sandisc 4giga class 6 hm...

No nie wygląda to zbyt dobrze. Obstawiam jednak aparat i liczę na farta, że to jednorazowy i jednostkowy bug, czego Ci życzę.

Fatman
02-06-2011, 15:08
SanDisk i Kingston to najczęściej podrabiane karty przez Chińczyków. I ciężko odróżnić oryginał od podrabianej. A że podrabiane są fatalnie to i skutki zapisu są opłakane.

Mam nadzieję, że hurtownia AB zaopatruje się u sprawdzonych dostawców. Więc liczę na to, że to jednak oryginał (tak, czy nie, 550D nie widział problemu ;-) ).

Rafał_Sz
02-06-2011, 15:11
Mam nadzieję, że hurtownia AB zaopatruje się u sprawdzonych dostawców. Więc liczę na to, że to jednak oryginał (tak, czy nie, 550D nie widział problemu ;-) ).
SanDisk większość swoich kart SD tworzy na kościach pamięci Samsunga, podróbki na NoName. Problem polega na tym, że trzeba rozebrać kartę żeby to sprawdzić. :D

Kundzior
02-06-2011, 15:37
SanDisk większość swoich kart SD tworzy na kościach pamięci Samsunga, podróbki na NoName. Problem polega na tym, że trzeba rozebrać kartę żeby to sprawdzić. :D

I na Hynix.

mafiozommm
02-06-2011, 15:55
http://allegro.pl/meike-alpha-mb-d11-grip-batterypack-nikon-d7000-i1647315679.html >>Nowy zamiennik gripa na allegro....

frogi4
02-06-2011, 16:08
Niedługo bedzie mój :)

mafiozommm
02-06-2011, 16:10
Niedługo bedzie mój :)

Jak bedziesz mial to daj znac jak sie sprawdza w praktyce...:)

frogi4
02-06-2011, 16:20
Myślę, że grip będzie w poniedziałek. Dziś późno zamówiełem i nie zdążyli wysłać. W poniedziałek wieczorkiem będzie pierwsza opinia na jego temat.

Sam już nie wiem. Instrukcję czytałem, wydawało mi się że to ostrzeżenie jest dla obiektywów AF. Dla AF-S można i w body i obiektywie przełaczać.
Może ktoś wytłumaczy skąd takie ostrzeżenie dla obiektywów AF. Chodzi o śrubokręt?

Kundzior
02-06-2011, 16:28
Może ktoś wytłumaczy skąd takie ostrzeżenie dla obiektywów AF. Chodzi o śrubokręt?

Obiektywy AF biorą napęd z Body, tam nie ma przełącznika A/M, kręcąc pierścieniem ostrości, kręcisz silnikiem, podczas gdy w Body jest na AF. Tym samym go uszkadzając. Ustawiając MF na body, "śrubokręt" - sprzęgiełko bagnetu jest odłączone od silnika w body.

Obiektywy AF-S mają zwykle przełącznik na sobie, wystarczy przełączyć na manual na obiektywie i kręć sobie do woli, poza tym większość obiektywów AF-S ma tryb automatyczny z ręcznym (a/m) doostrzaniem, też można bezpiecznie kręcić pierścieniem.

np. 18-55 jak nie przełączysz na M w obiektywie, z większym oporem da się przekręcić, lecz uszkodzisz silnik SWM.

Bartekolo
02-06-2011, 17:40
hm i teraz dylemat. Brać tego tańszego czy PHOTTIX. Porównywał ktoś jakościowo?

Bartekolo
02-06-2011, 17:51
Obiektywy AF biorą napęd z Body, tam nie ma przełącznika A/M, kręcąc pierścieniem ostrości, kręcisz silnikiem, podczas gdy w Body jest na AF. Tym samym go uszkadzając. Ustawiając MF na body, "śrubokręt" - sprzęgiełko bagnetu jest odłączone od silnika w body.

Obiektywy AF-S mają zwykle przełącznik na sobie, wystarczy przełączyć na manual na obiektywie i kręć sobie do woli, poza tym większość obiektywów AF-S ma tryb automatyczny z ręcznym (a/m) doostrzaniem, też można bezpiecznie kręcić pierścieniem.

np. 18-55 jak nie przełączysz na M w obiektywie, z większym oporem da się przekręcić, lecz uszkodzisz silnik SWM.

A w 18-105 i 35/1.8 można przeostrzając używając ustawienia Af-a??

jarvik
02-06-2011, 17:53
jeśli jest M/A i M a tak jest w 35mm można w 18-105 jest A i M więc jak widać nie..

Kundzior
02-06-2011, 18:08
Akurat w 18-105 można przeostrzać na A, pierścień to inny napęd AFa, a SWM to zupełnie inny układ. Nic się nie stanie. M odłącza zasilanie SWMa.

frogi4
02-06-2011, 18:42
Jak rozumiem w 35/1.8 kiedy na obiektywie ustawione jest A/M to mogę przejść na M przez przełącznik w body i potem włączyć tak samo automat. I u mnie w takim razie tu jest problem bo nie załącza za każdym razem SWM. Może ktoś sprawdzi u siebie jak to działa w sprawnym body. Czy za każdym przełączeniem w body AF->M->AF działa automat. Rozwiązaniem jest odpięcie na chwilę obiektywu, ale to raczej obejście problemu niz rozwiązanie.

marekwwwww
02-06-2011, 18:52
przez tą zadyme z af w d7k tak mnie w zięło ze zacząłem testowac d200 a mam go ze dwa lata okazało sie ze puszka na wszystkich obiektywach ma 20 mm FF
przekręciłem imbusem 60 stopni i jest ok ,musze miec na zapas jakies pewne body bo niewiadomo kiedy mnie dopadna te wszystkie numery d7k :-)
moze mnie to ominie bo w niedziele na festynie z padł mi zławki na chodnik pokulał sie kawałek bo obiektyw załozyłem 50 1.8 :-)
takze moj klapsa zaliczył

abcaa
02-06-2011, 19:41
Witam, odebrałem z serwisu D7000, i z obiektywem 35 ostrzy super, 18-105 ostrzy super, 16-85 koszmar.
Z tego co poczytałem D7000 nie lubi 16-85. Ogólnie jestem zadowolony, naprawa mu pomogła.
Przymierzam się do kupna Tamrona 17-50, ciekawy jestem czy w tej parze będzie ok.
Może ktoś posiada takowy zestaw i jest zadowolony?. Pozdrawiam.

Fatman
02-06-2011, 20:11
Witam, odebrałem z serwisu D7000, i z obiektywem 35 ostrzy super, 18-105 ostrzy super

Ha !!!! Czyli jednak potrafią już coś zrobić, bardzo mnie to cieszy :-)

Przymierzam się do kupna Tamrona 17-50, ciekawy jestem czy w tej parze będzie ok.
Może ktoś posiada takowy zestaw i jest zadowolony?. Pozdrawiam.

Miałem wersję VC i byłem zadowolony, niestety po ostatniej regulacji D7k w serwisie, to właśnie z Tamronem nie byłem już w stanie poprawnie wyjustować zestawu.

Polikon
02-06-2011, 20:23
Przy porownywaniu ilosci zdjec mieszczacych sie w buforze uwzglednij glebie kolorow, ktora w 5100 jest tylko 12 bitowa, natomiast w d7k najczesciej ustawiona na 14 bitow. Wiem ze juz ktos tam pisal o rozpietosci tonalnej, chcialem tylko ten aspekt podkreslic. ;) Pzdr.

Właśnie przeglądałem instrukcje obsługi D5.1k i okazuje się, że w tej puszce NEF (RAW) są 14-bitowe. Strona 47. Jakość i wielkość zdjęcia.:-P

bamicz
02-06-2011, 21:28
Jako, ze to wątek o D7k to mam tutaj pytanie - jak sadzicie można już bez obaw kupować D7k (tyle się naczytałem o focusie i oleju) czy były to tylko grzechy młodości i można już śmiało kupować, czy dalej jest coś na rzeczy. Nie chcę się wpakować z zakupem >4000PLN i tracić nerwy i czas na kontakty z serwisem?

fotouśmieszek
02-06-2011, 21:53

właśnie wczoraj kupilem sandisca 8gb.Jest na nim napisane MADE IN CHINA:P to sami by sobie robili podrobki? Fakt ze dosc tania ale kupowana normalnie w salonie Komputronika.Ktoś moze spotkał takie cóś?? Kundzior,prosze o konsultacje:mam nielegala??;)

jarvik
02-06-2011, 22:10
dlatego nalezy brac białą toshibe :P na każdej jest magieczne made in japan... a tak serio nigdy żadnych problemów z tośką nie miałem

rattler
02-06-2011, 22:48
Że ma napis made in China nie znaczy, że to Chińska podróbka...z sandiska mam 8 15 mega i 8GB 30 mega/s obie sa made in china obie kupione w komputroniku i obie działają na tyle ile powinny.( z restą tam pracuję) :) Lewą kartę poznasz niestety głównie po jej osiągach Już sam miałem paru klientów, których karty były tak podrobione, że niemożliwe było ich rozpoznanie po wyglądzie. Do Kingstona możesz przykładowo napisać pismo, maila z numerem seryjnym i powiedzą ci czy karta wyszła od nich, sandisk tez pewnie ma taką procedurę.

fotouśmieszek
02-06-2011, 23:58
Że ma napis made in China nie znaczy, że to Chińska podróbka...z sandiska mam 8 15 mega i 8GB 30 mega/s obie sa made in china obie kupione w komputroniku i obie działają na tyle ile powinny.( z restą tam pracuję) :) Lewą kartę poznasz niestety głównie po jej osiągach Już sam miałem paru klientów, których karty były tak podrobione, że niemożliwe było ich rozpoznanie po wyglądzie. Do Kingstona możesz przykładowo napisać pismo, maila z numerem seryjnym i powiedzą ci czy karta wyszła od nich, sandisk tez pewnie ma taką procedurę.

Dzieki;) Teraz bede kupowal toshiby,chyba cos juz mam w szufladzie,byly polecane przez Nikona.Hej jarvik magiczne made in Japan:-)

jarvik
03-06-2011, 00:47
wikipedia to tylko namiastka ale.. http://pl.wikipedia.org/wiki/Multi_Level_Cell to tak nawiasem o toshibach i ich SLC

marecky
03-06-2011, 02:58
Jak rozumiem w 35/1.8 kiedy na obiektywie ustawione jest A/M to mogę przejść na M przez przełącznik w body i potem włączyć tak samo automat. I u mnie w takim razie tu jest problem bo nie załącza za każdym razem SWM. Może ktoś sprawdzi u siebie jak to działa w sprawnym body. Czy za każdym przełączeniem w body AF->M->AF działa automat. Rozwiązaniem jest odpięcie na chwilę obiektywu, ale to raczej obejście problemu niz rozwiązanie.

Po co używasz dźwigni AF na body stosując obiektyw z własnym napędem. Chcąc korzystać z manuala używaj switcha na obiektywie.

frogi4
03-06-2011, 07:37
Po co używasz dźwigni AF na body stosując obiektyw z własnym napędem. Chcąc korzystać z manuala używaj switcha na obiektywie.

Tu nie chodzi o to że jest drugi przełącznik w obiektywie, tylko czy ten w body tak ma się zachowywać, że nie za każdym przełączeniem podłacza napęd SWM. Mam problem z AF. Niedługo wysyłam do serwisu więc jeśli ten przełącznik też działa nieprawidłowo to za jednym razem może naprawią. Nie tylko Nikkorami Nikona się karmi.

wa12
03-06-2011, 08:11
dlatego nalezy brac białą toshibe :P na każdej jest magieczne made in japan... a tak serio nigdy żadnych problemów z tośką nie miałem

To fakt, mam dwie 8 class 10 i nie miałem z nimi żadnych problemów. Teraz zamówiłem 16 za 120 PLN - za tą cenę dostajemy kartę 20 MB/s made in Japan. Chyba nie warto płacić dwa razy więcej za 30 MB/s SanDiska.

Adamus00
03-06-2011, 08:55
Właśnie przeglądałem instrukcje obsługi D5.1k i okazuje się, że w tej puszce NEF (RAW) są 14-bitowe. Strona 47. Jakość i wielkość zdjęcia.:-P

A to przepraszam, na paru forach pisali ze 5100 mial miec rawy tylko 12 bitowe (w kontrascie do 14 bitowych z 7k), co wprowadzilo mnie w blad . Pewnie to byly jeszcze nie do konca potwierdzone informacje przedpremierowe ;)

bamicz
03-06-2011, 10:01
Przepraszam, że się powtarzam, ale jest to wątek o D7k a nie o kartach więc ponawiam swoje pytanie:
Jako, ze to wątek o D7k to mam tutaj pytanie - jak sadzicie można już bez obaw kupować D7k (tyle się naczytałem o focusie i oleju) czy były to tylko grzechy młodości i można już śmiało kupować, czy dalej jest coś na rzeczy. Nie chcę się wpakować z zakupem >4000PLN i tracić nerwy i czas na kontakty z serwisem? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo być może będę miał okazję nabyć w przystępnej cenie D7k ale mam obawy jaw wyżej, może na razie sprawdzonego D90 i poczekać rok i dopiero zamienić? Proszę o pomoc użytkowników D7K

cybermar
03-06-2011, 10:18
Przepraszam, że się powtarzam, ale jest to wątek o D7k a nie o kartach więc ponawiam swoje pytanie:
Jako, ze to wątek o D7k to mam tutaj pytanie - jak sadzicie można już bez obaw kupować D7k (tyle się naczytałem o focusie i oleju) czy były to tylko grzechy młodości i można już śmiało kupować, czy dalej jest coś na rzeczy. Nie chcę się wpakować z zakupem >4000PLN i tracić nerwy i czas na kontakty z serwisem? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, bo być może będę miał okazję nabyć w przystępnej cenie D7k ale mam obawy jaw wyżej, może na razie sprawdzonego D90 i poczekać rok i dopiero zamienić? Proszę o pomoc użytkowników D7K

A co by się miało zmienić przez tak krótki okres. Ciągle na rynku jest masa wadliwych d7k. Sam mialem w reku jedna taka sztukę przez pare dni. Chcesz ryzykowac Twoja sprawa, ja bym nie kupowal i szczerze Ci odradzam. Weź D300s i bedziesz szczesliwy

andzin
03-06-2011, 10:37

Ja nieco inaczej to widzę... choć ryzyko jest zawsze ( i wszędzie ostatnio ) to przecież nie jest znów tak czarno. Swojego d7k kupiłem ponad około 3 miesiące temu, jak do dziś nie zauważyłem żadnych wad fabrycznych itp... Nie żałuję zakupu, świetny sprzęt i tyle. A i pamiętam że kiedyś modne było podawanie nr. fabrycznych moje trzy pierwsze cyfry to 613...
pozdrawiam

cybermar
03-06-2011, 10:43
Ja nieco inaczej to widzę... choć ryzyko jest zawsze ( i wszędzie ostatnio ) to przecież nie jest znów tak czarno. Swojego d7k kupiłem ponad około 3 miesiące temu, jak do dziś nie zauważyłem żadnych wad fabrycznych itp... Nie żałuję zakupu, świetny sprzęt i tyle. A i pamiętam że kiedyś modne było podawanie nr. fabrycznych moje trzy pierwsze cyfry to 613...
pozdrawiam

chlapac olejem moze dopiero zaczac, zreszta czesto wlasnie po jakims czasie problem ten wychodzil na swiatlo dzienne. a co do AF ... masz jasne szkla typu 30 1.8 , 50 1.4 itd? jesli nie i uzywasz aparatu z kitem to rowniez problemu mozesz nie widziec przez wzglad na światlo w kicie i wieksza GO

andzin
03-06-2011, 10:54
Bez urazy, ale widzę że jesteś stanowczo nastawiony na nie :) nie fotografuję kitami, a oleju na razie na szczęście nie ma.

juggler
03-06-2011, 10:59
Mam go od tygodnia , używam szkieł 1,4 do 2,8 jeżeli chodzi o ostrość i celność jest ok (po przyzwyczajeniu się do d700 to już nic nie jest ostre :)) . Plam z oleju na razie nie zauważyłem. Jutro przejdzie test w cięższych warunkach i zobaczę czy zostanie czy go oddam lub zamienię na coś innego.

Rafał_Sz
03-06-2011, 11:02
Idą upały. To bardzo dobry test na "olej". Mała ciekawostka. Moje D300 niedawno opluło mi matrycę, jak trochę poleżał na słońcu. Zobaczymy, co na to Dk7.

Paulo
03-06-2011, 11:17
Ja dziś idę kupić d7k, ale bardziej niż na poprawę technologiczną w produkcji, liczę na to, że serwis Nikona nauczy się naprawiać wadliwy sprzęt tak jak to ma miejsce np w USA.
Ale tak naprawdę liczę na to, że mi się uda kupić nie-bubla. Taka nutka hazardu :)

jarvik
03-06-2011, 11:46
Mężczyźni prawdziwi nie jedzą miodu oni żują pszczoły... :D ja tam jestem jak do tej pory zadowolony... odpukać! a że coś tam się może wydarzyć... czy ktoś pamięta jak było na początku z d5000 albo ile różnych dziwnych rzeczy z d90 myślę ot taki urok sprzętu elektronicznego. Teraz produkcja to masówka dawniej aparat foto to bardziej mechanika precyzyjna... stąd problemy... poza tym na pudełku przywalili naklejkę promocję dla wybranych modeli tzn 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony cokolwiek miałoby to znaczyć - miło

bamicz
03-06-2011, 15:01
pozdrawiam
Ciekawe z tymi trzema cyframi, to jest naprawdę jakaś prawidłowość? :-|

blackside
03-06-2011, 19:38
Przepraszam ale nie mam na razie czasu na wertowanie 221 stron... , więc bardzo prosze o krótkie i obiektywne przedstawienie zalet i wad d7000- najlepiej we współpracy z 18-105VR oraz stałką 35mm 1,8f AF-s.

vvilk
03-06-2011, 19:59
Lubię to! ;)

Długi
03-06-2011, 20:15
Przepraszam ale nie mam na razie czasu na wertowanie 221 stron... , więc bardzo prosze o krótkie i obiektywne przedstawienie zalet i wad d7000- najlepiej we współpracy z 18-105VR oraz stałką 35mm 1,8f AF-s.
He, he, co prawda ja nie mam d7k ale śledziłem te wszystkie wypowiedzi i w skrócie to mozna tak ująć: z 18-105vr same zalety, z 35mm 1,8f same wady ;)

jarvik
03-06-2011, 20:51
w skrócie to można stwierdzić, że ktoś usilnie szuka potwierdzenia wyboru swojego aparatu...

blackside
03-06-2011, 23:17
a mi sie wydaje ze jedynie potraficie sie klucić a jak ktoś chce pomocy to chętnych nie ma.
Ale cóż taka karma. Tylko po kiego to forum :P
thx długi lakonicznie ale dzięki .

panoramix
03-06-2011, 23:30
@blackside - kolega Długi dobrze napisał: "...co prawda ja nie mam d7k..."
Mój znajomy na taką okoliczność, miał powiedzenie: "Ja tam nie wierzę już w słowo pisane. Raz kiedyś ktoś napisał na płocie "dupa". Uwierzyłem, chciałem skorzystać i mi drzazga wlazła..."
Posiadam m.in. d7k i szklarnię dość jasną. Od stałek 1.8 po zoomy 2.8 i UWA f4 (to mój najciemniejszy słoik). Najmniejszych problemów jak na razie. Zdjęcia robię m.in. w teatrze. Warunki nieraz naprawdę extremalne.

P.S. Piszemy "kłócić" - z kreską.

Długi
03-06-2011, 23:52
No, wiesz lakonicznie, bo prawda jest taka, że ten co ma d7k w pełni sprawne, to będzie chwalił. Ja też pewnie bym tak robił gdybym się na nie zdecydował i byłoby wszystko ok. Ten, co trafił uwalone, będzie psioczył albo w najlepszym wypadku odradzał. Jeszcze spotkasz takie wyjątki jak Fatman :wink: Decyzję musisz podjąć sam. Weź kartkę, spisz plusy i minusy, zastanów się, czy jak trafisz uwalony egzemplarz masz siłę walczyć z serwisem, czy powiesisz się na nitce dentystycznej. Pomyśl, czego wymagasz od aparatu i czy jedynie d7k spełnia te warunki.
Jeśli nadal jesteś w kropce, to zawsze możesz rzucić monetą ;-)
Powodzenia... w rzucaniu monetą :wink::mrgreen:
panoramix, a widziałeś jakiego emota użyłem? Swoją drogą, to ten Twój kolega strasznie łatwowierny jest :mrgreen:

panoramix
04-06-2011, 00:02
@Długi - nie chwalę d7k. Od tego jest marketing Nikona. Ja nim robię zdjęcia. Póki co ilość nietrafionych = 0 i oby tak było nadal.
Po drugie zdaje się, że serwis już wie jak usunąć ewentualną usterkę z którą tyle czasu bujał się np. Rafał.
Mnie zależało na wyższym używalnym iso w zestawieniu z dobrym af-em. I to właśnie dostałem.

Długi
04-06-2011, 00:08
panoramix, a ja z kolei nie krytykuję d7k i super, że masz sprawna puszkę. Swoją wypowiedź napisałem żartobliwie w przekroju tego tematu, czyli tych kilkuset stron. Uważam tylko, że każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie, czy chce ten aparat, czy inny i przyjąć pełną odpowiedzialność skutków swojego wyboru.

blackside
04-06-2011, 08:57
czyli jednak musze przewertować.... dzięki za odpowieć. Czyli rozumiem że jest jakaś "wada" i można się naciąć ale jak w przypadku D90 sprawy nie ma i są to tylko pojedyńcze sprawy....
Kurcze specjalnie nie kupowałem D90 i czekałem na kolejny model... ehhh by nie było ryzyka.
Myślę jeszcze od canoniue 550d<600D> i 18-135.
No nic muszę poczytać thx all

woytec60
04-06-2011, 09:19
Witam, odebrałem z serwisu D7000, i z obiektywem 35 ostrzy super, 18-105 ostrzy super, 16-85 koszmar.
Z tego co poczytałem D7000 nie lubi 16-85...
Żartujesz?
Jak to "nie lubi"?
16-85 to mój podstawowy obiektyw, nie tylko wakacyjny więc wolę już to szkiełko niż tę skopaną puszkę.
No nic, D90 wciąż robi zdjęcia a ja chyba poczekam na następcę D7k ;)

abcaa
04-06-2011, 10:27
Żartujesz?
Jak to "nie lubi"?
16-85 to mój podstawowy obiektyw, nie tylko wakacyjny więc wolę już to szkiełko niż tę skopaną puszkę.
No nic, D90 wciąż robi zdjęcia a ja chyba poczekam na następcę D7k ;)

Przynajmniej z moim D7K się nie lubią, I to bardzo. Nawet był w serwisie z aparatem i nic nie pomogło.

fotouśmieszek
04-06-2011, 10:34
czyli jednak musze przewertować.... dzięki za odpowieć. Czyli rozumiem że jest jakaś "wada" i można się naciąć ale jak w przypadku D90 sprawy nie ma i są to tylko pojedyńcze sprawy....
Kurcze specjalnie nie kupowałem D90 i czekałem na kolejny model... ehhh by nie było ryzyka.
Myślę jeszcze od canoniue 550d<600D> i 18-135.
No nic muszę poczytać thx all

Spoko,prosisz o b.trudną rzecz...Obiektywne zdanie???? Reakcja kolegów jest przejawem bezradności.Ja śledziłem ten wątek cały czas i też jestem bezradny.W każdym razie dzięki temu wątkowi i poprzedniemu(!!!), dalej zamkniętemu mimo obietnic,zrezygnowalem z d7k. Miłego studiowania i sprawnej puszki:-)

abcaa
04-06-2011, 10:35
Kupiłem Tamrona 17-50 i po testach wszystko działa super, ostrość rewelka. Tak że, aparat po naprawie, z obiektywami
35, 18-105 i T17-50 spisuje się dobrze. Co do 16-85 odkładam na półkę lub sprzedam za 800zł, z D90 spisywał się super. Pozdrawiam.

Paulo
04-06-2011, 11:27
U mnie w świeżo zakupionym D7k po wstępnych próbach z N35 1.8 wydaje się, że jest OK. Mam chyba jednak problem z chlapiącym olejem:(. Z dwojga złego wylosowałem chyba korzystniejszą sztukę :) Ciekawi mnie czy komuś zdarzył się egzemplarz, który ma zarówno problemy z AF jak i olejem.

Grey
04-06-2011, 14:00
Mam pytanko z czystej ciekawości do użytkowników d7k którzy wysyłali puszkę do serwisu z ochlapaną matrycą.
Czyszczenie jest darmowe, czy odpłatne?

stroop
04-06-2011, 14:34
Ja od razu chciałem gwarancyjnie - usłyszałem: "pierwszy raz w ramach gwarancji i nie powinno już chlapać". Chlapie dalej. Mam ok. 4000 klapnięć.

Paulo
04-06-2011, 14:40
"pierwszy raz w ramach gwarancji i nie powinno już chlapać".

To tak jakby aparat przestał działać i w serwisie powiedzieli, że tym razem naprawimy w ramach gwarancji :)
Prawda jest taka, że dopóki sprzęt jest na gwarancji to wszelkie usterki (powstałe nie z winy użytkownika) muszą być nią pokryte. Chlapanie nie może byc tu wyjątkiem.

Polikon
04-06-2011, 14:46

Z tego, co przeczytałem w tym wątku. To jedno jest pewne.
Że to jedyna puszka Nikona, której upadek na glebę może tylko pomóc niż zaszkodzić.:smile:

bamicz
04-06-2011, 15:31
To tak jakby aparat przestał działać i w serwisie powiedzieli, że tym razem naprawimy w ramach gwarancji :)
Prawda jest taka, że dopóki sprzęt jest na gwarancji to wszelkie usterki (powstałe nie z winy użytkownika) muszą być nią pokryte. Chlapanie nie może byc tu wyjątkiem.

Z informacji od sklepów foto tak fajnie nie jest i serwis traktuje czyszczenie matrycy jak czyszczenie, przecież mógł wpaść paproch czy coś innego z winy użytkownika i niechętnie to robią - tym bardziej, ze jak teraz gwarancja 2 lata :-|
Wydaje się to potwierdzać słowa @newry highwayman - "pierwszy raz w ramach gwarancji i nie powinno już chlapać".

Długi
04-06-2011, 15:51
Z - tym bardziej, ze jak teraz gwarancja 2 lata :-|

Nie ma gwarancji 2 lata, to nadal gwarancja 1 rok i ochrona 1 rok. To nie to samo, co 2 letnia gwarancja.

Paulo
04-06-2011, 16:47
Nie ma gwarancji 2 lata.

Ale jest 2 lata rękojmi (tak jak w całej UE).

jarvik
04-06-2011, 17:21
Długi - to wytłumacz co za różnica... Jak narazie widzę, że wszystko u Ciebie na nie jeśli chodzi o d7k. Dziwne tym bardziej, że wybrałeś już d300s... A ty wciąż w tym wątku i wciąż narzekasz. Ja jestem posiadaczem od 2.06 i jak narazie jestem zadowolony.. Każdy decyduje o sobie i wybiera sprzęt za swoje pieniądze i na swoją odpowiedzialność.. a skąd u Ciebie ten objaw zawiedzonej miłości? Ciesz się swoim bardzo dobrym skąd inąd aparatem ot co..

Bartekolo
04-06-2011, 17:58
Ja D7000 jeśli jest sprawny polecę każdemu. Dobry stosunek ceny do jakości. Dostajemy świetna, szybką puchę z niezłym Af, w dość solidnej i kompaktowej obudowie. A matryca jest po prostu świetna i przy odpowiednim naświetleniu można cuda wyciągnąć. Ergonomia jest na dobrym poziomie. Wiele rzeczy można ustawić pod siebie i po pewnym czasie zapominamy o menu.Bardzo podoba mnie się pokrętło z trybami migawki, zwłaszcza tryb cihy. Korpus przy tym jest bardziej kompaktowy i nie rzuca się tak w oczy jak np. D300s. Taki złoty środek powiedział bym. Mnie w tym aparacie niczego nie brakuje.

PS. Znajdźcie mi aparaty które nie trafiają się wadliwe. Od d300s po D3 itd, zawsze trafi się jakiś felerny. Teraz pomyślcie ile sprzedało się D7000 a np. D300 czy D700 w ostatnim pól roku. Statystycznie D7000 po prostu przy takiej ilości egzemplarzy musiało się trafić więcej walniętych i tyle.... o wiele więcej. Jakiś czas temu np. taki 7D schodził jak świeże bułeczki. Canonierzy rzucili się na niego jak by aparatu nie widzieli. W ciągu krótkiego czasu sprzedała się znaczna cześć wyprodukowanych aparatów. Normalnie tyle co sprzedało by się w ciągu dwóch lat np. I na forach również był wysyp nie zadowolonych użytkowników, istna epidemia, uwalony Af itp. Ot statystyka i tyle!!!.

Długi
04-06-2011, 18:10
E, przesadzasz. Chyba widzisz, to co chcesz widzieć. Ja napisałem o gwarancji i to się tyczy w ogóle Nikona, a nie tylko modelu d7k, więc nie wiem czemu się tu dopatrujesz jakiegoś mojego nie w stosunku do d7k. Nikon różne dziwne zabiegi stosuje o czym też pisał Kundzior. Np. Ja mam na pudełku napisane "w zestawie z obiektywem" a kupowałem samo body, na pudełku od N85 micro - "produkt demonstracyjny". Rok gwarancji, to rok gwarancji, rok ochrony, to reklamowanie w sklepie jak dobrze pamiętam (było na ten temat, można dokładnie zweryfikować).
W wątku jestem nadal, bo jestem zwyczajnie ciekaw jak się rozwinie historia d7k i chyba mam do tego prawo, mimo, że posiadam inny model :razz:
Nie jest to absolutnie moja zawiedziona miłość i przytocz mi moje posty, gdzie ja narzekam. Nie jestem ani fanatycznym przeciwnikiem, ani zwolennikiem d7k, gdybym takim był, to zupełnie inaczej odpowiedziałbym w kwestii wad i zalet.

rozkosznie
04-06-2011, 21:06
Ale jest 2 lata rękojmi (tak jak w całej UE).

Rękojmi jest rok (tylko firmy). Dla konsumenta indywidualnego jest niezgodność towaru z umową (2 lata) za którą odpowiada tylko i wyłącznie sprzedawca. Oczywiście w celu zweryfikowaniu usterki wysyła sprzęt do serwisu Nikona i tylko na tej podstawie udziela odpowiedzi.

mihow
04-06-2011, 23:29
Obserwuję ten wątek i widzę, że jakby ciut ucichło narzekanie na AF i olej po tym, jak Fatman "upuścił" swój egzemplarz :)
Czyżby nagle D7000 stał się aparatem bez wad i nie odbiegał od średniej statystycznej jeżeli chodzi o "usterkowość" nowych modeli? :) Ciekawa sprawa...

U mnie nadal wszystko OK po ok 3500 klapnięć :) "Poziomu oleju" nie sprawdzam, bo jakoś na zdjęciach nie zauważyłem aby występowały jakieś plamki :) A gdyby nawet się pojawiły... nie przejąłbym się tym zbytnio.

D7000 robi nawet makro: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2415116#post2415116

Zapraszam do obejrzenia!

stroop
05-06-2011, 00:26
D7k chlapie, ale jak oglądam foty z innych puch to tez chlapią, nawet bez wiedzy właścicieli.

Goku
05-06-2011, 01:00
Obserwuję ten wątek i widzę, że jakby ciut ucichło narzekanie na AF i olej po tym, jak Fatman "upuścił" swój egzemplarz :)
Czyżby nagle D7000 stał się aparatem bez wad i nie odbiegał od średniej statystycznej jeżeli chodzi o "usterkowość" nowych modeli? :) Ciekawa sprawa...
Nie ma co mówić o tym samym jak nic nowego nie słychać w tym temacie.

A S
05-06-2011, 05:33

miałem podobną akcję z tym, że karty nie dało się już w żaden sposób naprawić...

mihow
05-06-2011, 09:06
D7k chlapie, ale jak oglądam foty z innych puch to tez chlapią, nawet bez wiedzy właścicieli.

Amen.

Nie ma co mówić o tym samym jak nic nowego nie słychać w tym temacie.

Eeee - jakoś przez ostatnie 100 stron gadano ciągle o tym samym :) A tu nagle... ciszaaaaaa....

miałem podobną akcję z tym, że karty nie dało się już w żaden sposób naprawić...

Podobne akcje dzieją się w innych urządzenia, niekoniecznie fotograficznych. Canon też ma podobne akcje...
Mój D70 też potrafił odwalić niezłe numery z kartami...

eSPe
05-06-2011, 12:35
Czy ktoś może zauważył dziwaczne zliczanie zdjęć w zakładce o aku. Np wykonane po ładowaniu 8 zdjęć a pokazuje, że 20? Opr 1.02

And®e
05-06-2011, 12:49
Dziś na tvn turbo pokazywali D7K podłaczonego do teleskopu. No i niestety, widać było jeszcze jeden przypadek porządnego chlapania olejem.
U mnie po ok. 5 tys. pokazało się kilka małych kropek. Izopropanol pomógł i teraz już jest spokój.

marecky
05-06-2011, 14:08
Czy ktoś może zauważył dziwaczne zliczanie zdjęć w zakładce o aku. Np wykonane po ładowaniu 8 zdjęć a pokazuje, że 20? Opr 1.02

Zauważyłem to samo na początku pomyślałem, że zlicza też otwarcie migawki przy przechodzeniu w LV, ale dzisiaj mnie zaskoczył wczoraj odkładając aparat na liczniku było 75% zdjęć 68. Dzisiaj po przeczytaniu Twojego postu biorę aparat do ręki 67% zdjęć 85 :-o(zaznaczam, że nikt nie używał aparatu).

vvilk
05-06-2011, 15:01
Może serwis Nikona naprawiał Ci AF on-line?

gadzeciarz
05-06-2011, 19:29
Dziś siostra przyniosła świeżo zakupionego D 5100 z nikkorem 18-105mm.
To szkło po podłączeniu do mego d 7000 ostrzyło bardzo poprawnie bez korekcji AF oraz znacznie szybciej niż w d5100.
Z kolei mój T. 18-270mm miał kłopot z ustawieniem ostrości w d5100.
Natomiast Sigma 70-300mm która z moim D7000 jest zupełnie martwa po przepięciu do D5100 ożywa i bardzo szybko ostrzy.
I to mnie z tą sigmą zastanawia .D40x,D90 i D5100 nie mają problemów z komunikacją i czy aby d7000 nie został zaopatrzony jakiś bardziej uboższy soft który z pośpiechu producent d7000 po prostu zapomniał uzupełnić o dane dla komunikacji z innymi szkłami.???

jarvik
05-06-2011, 20:50
Mam pytanie... czy inny aparat i af-a trafiłby to..?

źródło (http://img34.imageshack.us/img34/4500/dsc05552resizer900q100m.jpg)

chodzi o sam przypadek.. af-s auto.. bo mnie się wydaje, że raczej z taką sytuacją auto to sobie zawsze raz tak a raz tak poradzi

źródło (http://img219.imageshack.us/img219/3892/dsc0556resizer900q100mf.jpg)

tutaj też auto ale sytuacja dla aparatu prostsza i łostrość jest.. czy się mylę i af powinien trafić tu i tu..?

źródło (http://img684.imageshack.us/img684/1959/beztytuuresizer900q100m.jpg)

tutaj z vnx2 punkty ostrości.
Moim zdaniem zamiast auto af sprawę załatwiłoby przełączenie na spot ale czy na pewno..? szkoda, że nie miałem czasu sprawdzić. Nawiasem mówiąc te punkty ostrości to ten soft wg mnie pokazuje sobie a muzom :)
Dodam na koniec, że mając jasne manualne szkło trafiłbym oba przypadki mimo żem ślepy i w okularach :P ot taka technologia gwiezdnych wojen i cudów przynajmniej ja nie oczekuję - a chyba, że powinienem.

Cadebou
05-06-2011, 21:09
Witam

Czy ktoś z Was testował D7000 + obiektywy M42 ? Mam 3 obiektywy starego typu i nie wiem jaką przejściówkę zakupić.
Posiadam: 500mm, 105mm, 42mm. Czy coś polecicie ? Dodam że nie drogiego.
Dzięki

Poniżej kilka fotek z D7K + 50mm. Zdjęcia robione za barierek, czyli z punktu widzenia widza. Niestey innych obiektywów nie miałem :-)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/703/j102255.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/37/j101993.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/834/j102028.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/863/j102143.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/232/j102160.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/808/j101990.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/94/j102256.jpg/)

Fatman
05-06-2011, 21:37
I to mnie z tą sigmą zastanawia .D40x,D90 i D5100 nie mają problemów z komunikacją i czy aby d7000 nie został zaopatrzony jakiś bardziej uboższy soft który z pośpiechu producent d7000 po prostu zapomniał uzupełnić o dane dla komunikacji z innymi szkłami.???

Prędzej w D5100 zapomniał dodać linijkę kodu wykrywającą tą Sigmę.......... ;-)

juggler
05-06-2011, 21:41
No i stało się D7000 dziś wrócił do MM a zastąpił go D300s. Wczoraj w kiepskich warunkach miałem 10 na 100 fotek trafionych , a z D700 i D300 10 na 100 nietrafionych. AF porażka w świetle dziennym nie było źle ale jak zabrakło światła to padaka na pełnej linii.

jarvik
05-06-2011, 21:55
juggler - a możesz zamieścić jakieś przykłady? Czy tylko tak rzucasz zdanko od niechcenia i nikt ci tu nie uwierzy...

Polikon
05-06-2011, 22:26
Dziś siostra przyniosła świeżo zakupionego D 5100 z nikkorem 18-105mm.
To szkło po podłączeniu do mego d 7000 ostrzyło bardzo poprawnie bez korekcji AF oraz znacznie szybciej niż w d5100.
Z kolei mój T. 18-270mm miał kłopot z ustawieniem ostrości w d5100.
Natomiast Sigma 70-300mm która z moim D7000 jest zupełnie martwa po przepięciu do D5100 ożywa i bardzo szybko ostrzy.

Obserwując grabieżczą politykę cenową Nikona, dziwię się, że nie zablokowali możliwości używania wszystkich obcych szkieł.