PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 [20] 21 22 23 24 25 26 27 28 29

bbart79
19-12-2011, 02:05
W USA też mają problem. Jak ktoś lubi oglądać kanał na youtube użytkownika Jared Polin to wie, że gość jest miłośnikiem Nikona jak też zarabia na życie fotografią. Ostatnio na jego Twitterze można było poczytać o problemach z AF jego puszki. Na pytanie czy już się z tym uporał odpowiadał przecząco. NIe tylko on skarżył się na AF w D7000.

gadzeciarz
20-12-2011, 18:25
Ja swoim aparatem się trochę pobawiłem i co mogę powiedzieć dodając trochę informacji po drugiej wizycie aparatu w serwisie.
Na pewno prawie wszystkie ustawienia były po przestawiane ,poza tym wszystkie szkła na + od +2 do +5 a były na -8 do -4
W domowym pokoju na niewielkich odległościach AF daje sobie ponownie radę i tak do około 4m jest już całkiem przyzwoicie nawet z lampą ;-) i z ręki jest całkiem w porzo .
Zdjęcia oczywiście wykonywane martwej naturze ale i piesio użyczył facjaty i dodam może że to bardziej ćwiczenia z aparatem niż jego test.
Coś chyba grzebali bo i po ponownym ustawieniu aparatu zdjęcia powyżej 4m do ho ho lub dalej zaczęły trafiać w punkt.
Nie jest może to ta sama celność i skuteczność którą miałem od nowości ale po rozjechaniu się AF i pierwszej wizycie w serwisie jest obecnie znacznie lepiej.
Teraz postanowiłem dłużej pobawić się aparatem nim ponownie będę zmuszony oddać go do serwisu,w końcu jeszcze rok gwarancji ;-)

soja
20-12-2011, 20:11
dobrze slyszec, pierwsza informacja po odebraniu puszki z serwisu byla duzo mniej optymistyczna. Moze puszka musi dojsc do siebie po takiej wizycie :)
U mnie ciagle dziala, przyzwyczajam sie do tego, bedzie dobrze :)

Polikon
21-12-2011, 00:01
Najważniejsze, że sam Nikon nie narzeka na ten model. Pewnie tylko focą, a to co nie ostre, do kosza. I nawet dali 50K fotek na ten cel. Bo chyba piszą, że mechanizm lustra wytrzymuje 50K klapnięć więcej niż poprzednicy.
A tak na poważnie to zastanawiam się czy jak wyjdzie jakiś nowszy model np. D7100 to Nikon zdecyduje się na taki sam mechanizm lustra, czy po tych doświadczeniach zastosują inny.

Fatman
21-12-2011, 00:07
.......czy jak wyjdzie jakiś nowszy model np. D7100 to Nikon zdecyduje się na taki sam mechanizm lustra, czy po tych doświadczeniach zastosują inny.

Pewno, że inny. Dzięki wiedzy zdobytej za pomocą ochotników beta-testerów, stworzą nowy mechanizm, pozbawiony wad poprzedniego :-)

prz3mo
21-12-2011, 00:25
Pewno, że inny. Dzięki wiedzy zdobytej za pomocą ochotników beta-testerów, stworzą nowy mechanizm, pozbawiony wad poprzedniego :-)

Najgorsze jest to, że nie można tym sku... nic zrobić za takie praktyki.

Fatman
21-12-2011, 00:32
W sumie można, gdybyśmy wszyscy działali zespołowo............. niestety są tacy, którzy nadal nie wierzą w problemy z AF, plamy na matrycy i inne tego typu atrakcje, producent ich idealnego sprzętu jawi im się jako Matka ukochana, tuląca z miłością swoje dzieci, a jej jedynym celem jest ich wielkie zadowolenie.............. ;-)

I dlatego zawsze będziemy dostawać po dupsku.......... całe szczęście, że po takim klapsie nabiera się pewnej wiedzy, którą można wykorzystać podczas "głosowania" portfelem przy następnych zakupach ;-)

Sebastian Woźniak
21-12-2011, 01:06
No, to mnie dzisiaj serwis dał znać, że skończyli naprawiać, zobaczymy na czym polegała ta naprawa, jak puszka dojedzie.

decadent
21-12-2011, 09:37
Fatman, to zróbmy coś kurcze - działajmy !
Co Twoim zdaniem powinniśmy zrobić ?

Emhyrion
21-12-2011, 10:53
Ktoś powinien założyć wątek z ankietą. Tylko dla użytkowników D7K.
W tym wątku powinny być takie informacje - numer seryjny aparatu, kiedy kupiony, jaki przebieg i czy się psuł czy nie psuł.

Temat zamknięty dla posiadaczy D90, D5xxx czy innych Pentaxów. Czemu i po co? Żeby sprawdzić prawdziwy % zepsutych puszek. Zero gadania, dyskusji, refleksji. Tylko fakty. Jeśli się okaże, że to sięga 10 i więcej % to rzeczywiście można mówić o globalnym problemie. Choć oczywiście może też być tak, że zadowoleni właściciele oleją wątek skupiając się na robieniu zdjęć co też wypaczy wynik. Ale może warto spróbować?

A już tak z drugiej strony. Jakiś czas temu nawet się pytałem chyba o to, ale nie było zbyt wielu odpowiedzi. Otóż zaobserwowałem u siebie (właściwie to nawet dawno temu) następujące zjawisko. Puszka na sztywno w statywie, obiektyw z włączoną stabilizacją. Po włączeniu aparatu obraz w wizjerze się troszkę opuszcza. Po wyłączeniu podnosi. Podobnie jak aparat długo czeka w zawieszeniu - po minucie po delikatnym przyciśnięciu spustu migawki znów się opuszcza. Dotyczy to D7K z każdą z moich puszek ze stabilizacją (Sigmy i Nikkor). Pytanie - tak ma być? W Sony nic mi się nie opuszczało, nawet jak wyłączyłem stabilizację matrycy i korzystałem z tej w obiektywie.

jm
21-12-2011, 11:06
Ktoś powinien założyć wątek z ankietą.... Czemu i po co? Żeby sprawdzić prawdziwy % zepsutych puszek.

Problem polega jednak na tym, że puszki, które do tej pory działają (lub rzekomo działają!) poprawnie, najprawdopodobniej też się wysypią, w końcu wszystkie mają taki sam mechanizm mocowania lustra.... pytanie - kiedy.
Poza tym nie wszyscy lubią się przyznawać do takich niewesołych faktów, bo to z punktu widzenia własnego PR i marketingu na przyszłość jest niewskazane.

Sprawę obserwuję od samego początku - zakupu puszki Fatmana, chciałabym, aby były w tym wątku jakieś znaczące zwroty akcji - na próżno czekać na takie;)
Kilkadziesiąt postów temu zasugerowałam jakiś sposób - NIKT nie podjął tematu. Wszyscy liczycie na Fatmana - a on zupełnie nie ma powodu się dalej angażować - w końcu od jakiegoś czasu nawet nie ma tego aparatu!
Reszta biadoli, wysyła sprzęt po raz kolejny do serwisu, lub..... idzie do sklepu i ... kupuje ten model, licząc chyba na to, że w jakiś cudowny sposób pochodzi z innej linii produkcyjnej....

Osobiście nie wierzę, że istnieją puszki d7k pozbawione wady - nie we wszystkich się ona zdążyła ujawnić, nie wszyscy ją zauważają jednakowo szybko, ale to jedynie kwestia czasu.

decadent
21-12-2011, 11:22
Dlatego trzeba coś zrobić zanim skończa nam się okresy gwarancyjne....

Emhyrion
21-12-2011, 11:37
e tam. To co piszesz to jakieś gusła, nigdy nie będzie tak, że jakaś wada MUSI wystąpić w 100% produktów. Można tworzyć teorie spiskowe, ale bez przesady... :)

Fatman
21-12-2011, 13:22
Jeśli można to przedstawię swoją teorię, która wydaje mi się dosyć logiczna, kiedy wszystko zbierze się do kupy.......

1. Prototypy testowane przez znanych fotografów (np. Chase Jarwis) były ok, jednak do produkcji trafiły już lekko zmodyfikowane. Plastikowy element 21b zastąpiono plastikowym elementem 21c (tańszy o 10 centów), który właściwie niczym się nie różnił od wspomnianego 21b, więc nie powinien wpłynąć na gorszą pracę.

2. Niestety wpłynął na gorszą pracę. Felernym elementem okazuje się mechanizm lustra (zastosowany hamulec -być może hydrauliczny, zamiast zwykłej blokady z kołeczka). Nikon szybko orientuje się w problemie jednak nie przyznaje się oficjalnie do istnienia problemu. Serwis nie jest w stanie nic zrobić poza robieniem dobrej miny do złej gry. Oficjalne info dla serwisu: robić kalibrację wg. zaleceń producenta, nie przyznawać się do problemu, czekać na przygotowanie rozwiązania problemu.

3. Rozwiązanie problemu pojawia się prawie rok po premierze rynkowej -zmodyfikowany element mechanizmu lustra (serwis: wymiana naciągu lustra). Nowe (od jakiegoś tam czasu) D7000 nie mają już problemu z AF oraz chlapaniem olejem.

Dlaczego wydaje mi się, że moja teoria jest prawdziwa ?

Fotograf taki jak Chase Jarwis nie podpisał by się pod wadliwym produktem. Zresztą Nikon świadomie też nie wypuszczał by na rynek bubla. Prototypy były ok, ale jak wspomniałem do produkcji trafiła lekko zmodyfikowana wersja. Jakiś drobny element z innego materiału, który teoretycznie nie powinien wpłynąć na pracę, został zamieniony w celu obniżenia kosztów. To w sumie normalna procedura, czytałem o czymś takim (i o podobnych problemach innych producentów -o ile mnie pamięć nie myli np. klimatyzatorów).
W efekcie na rynek trafiły aparaty z wadą fabryczną. Nowy mechanizm lustra (w założeniu mający zmniejszyć drgania od powracającego na swoją pozycję lustra) okazał się wadliwy -jeśli hamulec nie działał precyzyjnie, to lustro (i sublustro) nie wracały na swoją poprawną pozycję, co powodowało zmianę długości toru optycznego, efektem czego był BF (praktycznie każdy kto narzekał na pracę AF, wspominał o BFie). Nie mógł to być błąd "z drugiej strony" czyli FF, bo lustro nie miało możliwości cofnąć się za daleko (blokada -kołeczek), mogło się jedynie zatrzymać wcześniej. Jeśli natomiast hamulec był hydrauliczny, to ewentualne nieszczelności, mogły także wpłynąć na precyzję ruchu lustra i efekt brudzenia komory lustra za pomocą wydobywającego się płynu (przyjmijmy, że oleju). Tłumaczy to także fakt, że plamy oleju pojawiają się prawie od razu po czyszczeniu, problem nie znika po jakimś czasie -jest długotrwały, jak to ma miejsca w poprzednich modelach Nikona, gdzie olej chlapał z innych elementów (zębatek ?) mechanizmu lustra (i było go mniej -wychlapało ile się da i problem zniknął).
Serwis dostaje informację -jest problem, nie ma rozwiązania, czekajcie. Od strony użytkownika, nie ma jak w 100% udowodnić usterki. Serwis może grać na zwłokę, zwłaszcza że nie wszyscy sygnalizują problem (kwestia rozrzutu jakościowego poszczególnych egzemplarzy -problem (fakt) znany chyba każdemu, kto kupił więcej niż 2-3 obiektywy i 2-3 aparaty.....). Po jakimś czasie pojawia się rozwiązanie -wymiana elementu naciągu lustra. Serwis powoli zaczyna realizować naprawę u klientów zgłaszających problem , oczywiście, nie u wszystkich -tylko u tych bardziej upierdliwych, bo w końcu taka naprawa wszystkich D7000 będących na rynku, kosztowała by fortunę, a firma własnie dostała ostro po dupie przez kryzys i dopust Boży w postaci tsunami, powodzi i trzęsienia ziemi.
Nigdy wcześniej nie słyszałem, żeby w jakimkolwiek innym modelu Nikona, problem z AF rozwiązywano poprzez wymianę elementu naciągu lustra -zwykle kończyło się na regulacji precyzji czujników (takie wyzerowanie -każdy czujnik ustawiony na tą samą pozycję -kalibracja). Dopiero od jakiegoś czasu właściciele D7000, którzy oddali sprzęt do serwisu piszą o wymianie tego elementu.

Jakie jest rozwiązanie problemu ? Reklamować, reklamować, reklamować -do upadłego. Jako, że prawdopodobnie istnieje rozwiązanie problemu, sugerować (domagać się) serwisowi aby wymienił wadliwy element naciągu lustra.

No, jak ktoś z Was to przeczyta -to prosze o info, czy ta teoria nie wydaje się Wam logiczna ?

jm
21-12-2011, 14:04
3. Rozwiązanie problemu pojawia się prawie rok po premierze rynkowej -zmodyfikowany element mechanizmu lustra (serwis: wymiana naciągu lustra). Nowe (od jakiegoś tam czasu) D7000 nie mają już problemu z AF oraz chlapaniem olejem.

Wiesz to na pewno? Jest to jakoś potwierdzone na większej grupie? Od kiedy, od jakiego numeru seryjnego?

Reszta wywodu jest logiczna, ma sens.

laaval
21-12-2011, 14:07
Myślę, że dużo pomogłaby opinia kogoś, komu wymieniono element naciągu lustra, czy teraz z jego AF jest OK, czy niekoniecznie

Fatman
21-12-2011, 14:10
Niestety nie mam pewności (polegam tylko na opiniach właścicieli i analizy tego co czytam na innych forach np. DPR, gdzie wyraźnie widać zmniejszenie liczby postów o problemach z AF w D7000), dlatego napisałem, że to moja teoria. Po prostu analizuję pewne fakty. Od jakiegoś czasu na naszym forum można przeczytać posty ludzi, którzy oddali sprzęt do serwisu, i którym własnie w ten sposób D7000 naprawiono. Wcześniej, kiedy sprzęt wracał z serwisu, w notce serwisowej była jedynie informacja "kalibracja AF wg. zaleceń producenta". To samo jeśli chodzi o dalszą przeszłość i jakiekolwiek problemy z AF innych Nikonów -przyznam, że nie spotkałem się z takim opisem naprawy.

Emhyrion
21-12-2011, 14:12
No, jak ktoś z Was to przeczyta -to prosze o info, czy ta teoria nie wydaje się Wam logiczna ?

Wydaje się logiczna.
Co do akcji serwisowych - może być tak jak piszesz. Śledząc rynek motoryzacyjny także można zauważyć, że na początku nic się nie dzieje, problemu nie ma, potem jest bagatelizowany, a na koniec jest wielka akcja serwisowa, wymiana wadliwego elementu ku zadowoleniu klientów. Wydaje mi się, że Nikon nie może sobie pozwolić na bagatelizowanie problemów jeśli rzeczywiście występują, z drugiej strony akcja serwisowa to nie tylko koszt - to gigantyczny problem logistyczny. Nie dali by rad obsłużyć tych dziesiątek tysięcy aparatów napływających do serwisów. Stąd rżnięcie głupa i odwlekanie.
To co piszesz tłumaczyłoby, dlaczego nowe aparaty nie chlapią olejem. O AF nie wspomnę, bo to inny temat - część "testowych zdjęć" jakie tu widziałem jest wyraźnie poruszona albo zwyczajnie nie trafiona. Zresztą - po to jest mikroregulacja, żeby do serwisu nie biegać. No, chyba, że tej regulacji nie starcza...

A masz gdzieś zdjęcia tych części? Czym to się różni?

Fatman
21-12-2011, 14:50
Nie nie -te części to mój "przykład artystyczny". W końcu jeśli tak jest na prawdę, to jest to tajemnica serwisu -jaki konkretny element został zmieniony i był niewłaściwy :-)

Kiedy sam testowałem swojego D7000 (i sześć innych sztuk, do których przez pewien czas miałem dostęp) to też wychodziły mi zdjęcia "poruszone" -to znaczy one tak wyglądały, choć daję sobie łeb uciąć (a nawet ważniejszy organ), że zrobiłem je w warunkach, wykluczających poruszenie. Powstała wtedy nawet absurdalna teoria o "latającej" matrycy........ (tonący brzytwy się chwyta).

Ja się mogę mylić, mogę mieć po prostu jakiegoś kosmicznego pecha (zaczynam w to wierzyć, po za kupie kolejnych aparatów.......), jednak miałem kontakt z zbyt dużą liczbą ludzi, którzy jak na moją wiedzę poprawnie sprawdzili swoje egzemplarze D7000 i którzy z pełną stanowczością twierdzili, że coś z AF w ich aparacie jest nie tak. Dzwonili do mnie ludzie z Niemiec, Danii, Irlandii...... trafił się jeden z USA (oczywiście wszyscy to nasi :) ).

Smutne jest to, że nie mamy jak udowodnić tej wady -taka prawda. Nie występuje ona zawsze. Po drugim powrocie z serwisu aparat działał mi poprawnie chyba kilka dni (pamiętacie moje spostrzeżenia o lepszym działaniu aparatu po tym jak.... upadł ? Serwis wysyła aparaty DHLem, oni "upadają" paczki cały czas -a ewentualny wstrząs od uderzenia, może też wpłynąć na chwilowe "ułożenie" się problematycznego elementu), po trzecim powrocie problem wystąpił już przy 9tym zdjęciu (po 3 min od wyjęcia aparatu z paczki).

rozkosznie
21-12-2011, 15:03

Całkiem logiczna, śledząc wątek obecny i poprzedni zamknięty, jest całkiem prawdopodobna.

lesiuc
21-12-2011, 15:24
To że to sprawa mechanizmu lustra to raczej pewnik - niczego innego, ruchomego
w torze optycznym AF nie ma co mogłoby dawać losowe efekty.
Jedynie mechanika -wadliwa lub niedopracowana.
Moja teoria jest taka, że co jest przyczyną wad częsci puszek dowiemy się
w momencie kiedy pojawi się następca D7000.
Jeśli będzie miał identyczny mechanizm (i nie będzie problemów) to znaczy że to nie to,
jeśli będą się choć minimalnie różnić "na oko" (lub wrócą do starej konstrukcji) to znaczy że się nie mylimy
i to ten mechanizm jest przyczyną problemów.
Mój nadal w punkt >8000 klanięć.
Od czasu kalibracji w serwisie (chodziło o poprawne ostrzenie "na kropkę" z manualami) mikroregulacja off
i jest pięknie.
Coraz rzadziej tu zaglądam i właściwie to już zapomniałem o "grożących problemach" :)
Tak jest lapiej, a świat badziej kolorowy.

Fatman
21-12-2011, 15:43
Jeśli będzie miał identyczny mechanizm (i nie będzie problemów) to znaczy że to nie to

Tylko jak sprawdzić czy jest taki sam/inny jeśli nie będzie się różnić "na oko" ? Wystarczy, że jakiś plastikowy element będzie miał inną twardość (czego nasze oczy i palce nie wyłapią) i już może dać to zupełnie inny efekt końcowy....

eko_log
21-12-2011, 19:56
Jest duże prawdopodobieństwo że mechanizm podnoszenia lustra w jakiś tam sposób wpływa na "zaolejenie" matrycy. Raczej nie zauważyłem problemów z autofokusem nawet przy jasnych obiektywach 35 i 50.1,8 / nie bawiłem się w jakieś drobiazgowe testy /, jednak po kilku tyś. zdjęć pojawiły się plamy oleju na matrycy. Wysłałem do serwisu z prośbą o wyczyszczenie. Byłem bardzo zdziwiony kiedy otrzymałem informację ze został wymieniony mechanizm podnoszenia lustra. Nie miałem ostatnio wiele okazji żeby sprawdzić czy definitywnie załatwiło to problem. Myślę że przez okres zimy / niższe temperatury/ tego się nie dowiem.

Bengi
21-12-2011, 20:35
Skoro nie narzekałeś na AF, a wymienili mechanizm lustra, to pewnie ten mechanizm chlapie... Może faktycznie jedna nowa część w D7k jest przyczyną plam i BF. Cenne będą wypowiedzi osób, którym wymieniono już ten mechanizm.

soja
21-12-2011, 20:55
Dla mnie teoria Fatmana pasuje jak ulal do mojej puszki. Po ponad 5000 zdjec brudna matryca, wyczyscili, kolejne 3000 i ponownie wyczyscili. Po 1500 nastepnych zdjec wyczyscili matryce i wymienili mechanizm. Co wiecej, jasno mi powiedzieli, ze to wlasnie bylo powodem chlapania i rozjazdu AF-a.
Teraz dziala wysmienicie i tak MUSI juz zostac.o

Długi
21-12-2011, 21:21
Fatman, teoria jak najbardziej logiczna i w sumie łatwa do sprawdzenia. Jest jedno ale. Trzeba by znaleźć dwóch chętnych i bogatych. Jednego z puszką z początku produkcji i jednego z jakimś najświeższym numerem seryjnym. No, jeszcze potrzebny byłby spec, który by te puszki rozebrał na czynniki pierwsze. Pewnie znaleźli by się tacy dużo łatwiej niż ci, którzy poświęcą swoje puszki ;)
W sumie wystarczyłoby się skupić na rozebraniu mechanizmu podnoszenia lustra.
Tak sobie nawet myślę, że to mogłaby być niezła inwestycja. Jeśli okazałoby się, że rzeczywiście te części się różnią, to taka wiedza mogłaby być warta majątek :smile:

lesiuc
21-12-2011, 22:11
Tylko jak sprawdzić czy jest taki sam/inny jeśli nie będzie się różnić "na oko" ? Wystarczy, że jakiś plastikowy element będzie miał inną twardość (czego nasze oczy i palce nie wyłapią) i już może dać to zupełnie inny efekt końcowy....

Masz rację, ale bardziej mi chodziło o powrót do "klasycznego" jeśli to tak można nazwać,
rozwiązania stosowanego od lat.

Zakładając że ten system jest nowym rozwiązaniem, mającym mieć jakieś zalety (po cóż innego by go budowano?)
to można domniemać że kolejne puszki DX powinny również z niego korzystać np. D400 :)
Tutaj nasuwa się kolejna, nieco złośliwa teoria spiskowa -być może to ciągłe odwlekanie
z premierami nowych body to następstwo tego faktu :)
Zorientowali się że z puszką tej klasy to już na pewno nie przejdzie i wstrzymują premierę
do czasu przekonstruowania mechanizmu ;)
A może i D800 miał korzystać z podobnego rozwiązania -tylko w większym wydaniu...

Wiem, wiem -pojechałem po bandzie.
Chociaż kto wie... ? ;)

MiG
21-12-2011, 22:41
Zwróćcie uwagę na tym filmiku na różnice w poruszaniu się lustra między D700, a D7000.
http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=77pxE5ZXzM8
Moim zdaniem jest to jak gdyby lustrzane odbicie tzn. W D700 lustro unosi się łagodnie i następuje wyzwolenie migawki, natomiast w D7000 odwrotnie lustro opada łagodnie, a wibruje przy podnoszeniu co być może tłumaczy efekt poruszenia o którym wspominał Fatman tzw. „latającej matrycy”. Ja raczej nie zauważyłem w swoim D7000 problemów z ostrością i chlapaniem olejem, ale czytając ten wątek mam pewne wątpliwości. Natomiast zauważyłem jak by niektóre zdjęcia były lekko poruszone i co ciekaw, może to absurdalnie zabrzmi, ale nie na całym kadrze.

gadzeciarz
21-12-2011, 22:42
W moim odczuciu taki tok rozumowania i fakty które co raz częściej opisują użytkownicy d7000 ma sens!
Już na początku prawie wszyscy zauważyli szarpanie aparatem oraz dziwny dość tubalny wręcz odgłos pracy lustra podczas robienia zdjęć.
Mój d7000 też jakoś ciszej klapie jak wrócił z serwisu,jest to inny dźwięk choć tylko przejrzeli poszczególne elementy ;-) lub dokręcili "śrubkę" ???
Oka do zdjęć może nie mam ale słuch to mam wyczulony aż za bardzo.

manski
21-12-2011, 23:15
Ktoś powinien założyć wątek z ankietą. Tylko dla użytkowników D7K.
W tym wątku powinny być takie informacje - numer seryjny aparatu, kiedy kupiony, jaki przebieg i czy się psuł czy nie psuł.

Temat zamknięty dla posiadaczy D90, D5xxx czy innych Pentaxów. Czemu i po co? Żeby sprawdzić prawdziwy % zepsutych puszek. Zero gadania, dyskusji, refleksji. Tylko fakty. Jeśli się okaże, że to sięga 10 i więcej % to rzeczywiście można mówić o globalnym problemie. Choć oczywiście może też być tak, że zadowoleni właściciele oleją wątek skupiając się na robieniu zdjęć co też wypaczy wynik. Ale może warto spróbować?

była już taka stronka d7k.pl lub coś w tym rodzaju - już o tym chyba pisałem - zamknięta chyba po groźbach z nikona za/że niby dyskredytowanie produktu...
tak że tak to się może skończyć

A już tak z drugiej strony. Jakiś czas temu nawet się pytałem chyba o to, ale nie było zbyt wielu odpowiedzi. Otóż zaobserwowałem u siebie (właściwie to nawet dawno temu) następujące zjawisko. Puszka na sztywno w statywie, obiektyw z włączoną stabilizacją. Po włączeniu aparatu obraz w wizjerze się troszkę opuszcza. Po wyłączeniu podnosi. Podobnie jak aparat długo czeka w zawieszeniu - po minucie po delikatnym przyciśnięciu spustu migawki znów się opuszcza. Dotyczy to D7K z każdą z moich puszek ze stabilizacją (Sigmy i Nikkor). Pytanie - tak ma być? W Sony nic mi się nie opuszczało, nawet jak wyłączyłem stabilizację matrycy i korzystałem z tej w obiektywie.

1. na statywie nie używa się stablizacji, ponieważ próbuje ona za wszelką cenę skorygować ruch którego nie ma wprowadzając tym samym ruch w kadr

2. tak ma być - (chyba) - miałem kiedyś w rękach tamrona 70-300 ze stabilizacją - tam wręcz obraz się przesuwał po kadrze, przy czym działało to naprawdę niesmowicie - trzeba było mocno ruszyć całym korpusem aby przesunąć kadr - nie wiem jak to działa ale sądzę że zadaniem tej/tych ruchomych soczewek jest utrzymać właśnie kadr bez względu na ruchy tubusa obiektywu - coś może na kształt żyroskopu
takie ruchy obrazu zauważyłem w moim 18-105 kiedy focę pionowo w dół
jeśli satabilizację masz w obiektywie to widzisz te ruchy, jeśli w body, to nie, bo obiektyw nic tu nie ma do gadania - kompensacja ruchów jest na matrycy a ty focisz lustrzanką więc widzisz obraz przez obiektyw i pryzmat

mam nadzieję ze się nie mylę...

soja
22-12-2011, 12:47
W moim odczuciu taki tok rozumowania i fakty które co raz częściej opisują użytkownicy d7000 ma sens!
Już na początku prawie wszyscy zauważyli szarpanie aparatem oraz dziwny dość tubalny wręcz odgłos pracy lustra podczas robienia zdjęć.
Mój d7000 też jakoś ciszej klapie jak wrócił z serwisu,jest to inny dźwięk choć tylko przejrzeli poszczególne elementy ;-) lub dokręcili "śrubkę" ???

moze tez Ci wymienili ten "mechanizm", ale juz siedza cicho i sie tym nie chwala. Taka cicha akcja naprawcza by ratowac dobre imie, oby. Na gwarancji serwis nie martwi sie o kase za wymienione elementy, wystarczy ze ma wytyczne od producenta i pewnosc pokrycia kosztow. Jak nie chca sie przyznac oficjalnie do problemu, to dlaczego mieli by oficjalnie informowac o akcji wymiany "dobrego" elementu?

Emhyrion
22-12-2011, 12:47
1. na statywie nie używa się stablizacji, ponieważ próbuje ona za wszelką cenę skorygować ruch którego nie ma wprowadzając tym samym ruch w kadr.

Wiem, wiem. Chodzi o to, że jak już raz zauważyłem tę prawidłowość to próbując zgłębić jej przyczynę i poznać rozmiar tych "przesunięć" kadru testował kiedy i dlaczego to się zmienia.
Zwykle bowiem najpierw kadrowałem a dopiero potem wyłączałem stabilizację. W Sony to się sprawdzało, zwłaszcza, że w Sony stabilizacja była ukryta w menu. I dlatego właśnie wiem, że tam mi nic się nie przesuwało a w Nikonie i owszem.

Dzięki za odpowiedź. Uspokoiłeś mnie tym wyjaśnieniem.

ticas
23-12-2011, 01:40

Potwierdzam. Zakupiłem D7000 w lipcu i od tamtego czasu zauważam coraz więcej wad. Stary Olympus z 2005 r robi leprze zdjęcia. Ostrość- dramat (18-105), szarpniecie lustrem uniemożliwia robienie zdjęć np Księżyca. Próbowałem na statywie z Sigmą 500.

Utopiona kasa.... Po świętach wysyłam do serwisu.

decadent
23-12-2011, 01:58
Nie no ta ostatnia opinia to już przesada

Coman
23-12-2011, 05:23
Potwierdzam. Zakupiłem D7000 w lipcu i od tamtego czasu zauważam coraz więcej wad. Stary Olympus z 2005 r robi leprze zdjęcia. Ostrość- dramat (18-105), szarpniecie lustrem uniemożliwia robienie zdjęć np Księżyca. Próbowałem na statywie z Sigmą 500.

Utopiona kasa.... Po świętach wysyłam do serwisu.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
W Twoim przypadku przeczytanie instrukcji obsługi może pomóc :wink: ...naprawdę.

Basso
23-12-2011, 09:58
No właśnie. Pstrykałem Canon EOS 350 D => może i zabytek, ale takie uderzenia nie miały miejsca. Moja żona nawet jak pstrykała D7K to mówiła, co on tak wali (pomyślałem, no kobieta nie bardzo się orientuje i przesadza) => ja do niej : nowe porządne lustro, musi być wytrzymałe i ma walić. No i po 2 miechach serwis.

Może już schizuję ale to wszystko jakby zaczęło w jedną całość się sklejać.

marcus777
23-12-2011, 10:04
W Twoim przypadku przeczytanie instrukcji obsługi może pomóc :wink: ...naprawdę.

Tobie -przędzej czy później- jak ci się wysypie d7k to też oczekuj takiej odpowiedźi ;)

soja
23-12-2011, 11:18

przeciez nie napisal: zmieniam system, Nikon nigdy wiecej :-)
tylko ze tak jak reszta oddaje do serwisu. Moze zachecony tak dobrymi ostatnimi referencjami [wymienia, przetra, skalibruja i dziala] tez chce wykorzystac dobra passe.
Pozytywne myslenie to podstawa - pisze tak bo mi sie maszyna jeszcze nie wysypala i po ostatnim serwisowaniu smiga jak talala. Az przykro bedzie napisac, ze znow cos sie ....

ticas
23-12-2011, 20:44

....Rozumiem, że próbowałeś i będziesz bronił rękami i nogami ale wiesz... jeśli statyw jest ok, obiektyw ok to niestety musi być wina puchy...- Albo fotografującego co też bardzo możliwe:)

ticas
23-12-2011, 20:46
przeciez nie napisal: zmieniam system, Nikon nigdy wiecej :-)
tylko ze tak jak reszta oddaje do serwisu. Moze zachecony tak dobrymi ostatnimi referencjami [wymienia, przetra, skalibruja i dziala] tez chce wykorzystac dobra passe.
Pozytywne myslenie to podstawa - pisze tak bo mi sie maszyna jeszcze nie wysypala i po ostatnim serwisowaniu smiga jak talala. Az przykro bedzie napisac, ze znow cos sie ....

Nikon forever....:)... Robienie zdjęć niesprawnym sprzętem jednak nie należy do przyjemności...:/. Jak wróci z serwisu podzielę się uwagami. mam nadzieję, że wszystko wróci do normy:)

Coman
24-12-2011, 04:37
Tobie -przędzej czy później- jak ci się wysypie d7k to też oczekuj takiej odpowiedźi ;)

markus777 Mojego D7k zakupiłem ok. roku temu, jakieś 2-3 tygodnie po premierze kiedy w sieci były same pochwały na jego temat. Kilka dni po zakupie zauważyłem że jest z nim coś nie tak więc zacząłem się zagłębiać w temat. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to było przestudiowanie instrukcji obsługi od A do Z, niektóre fragmenty czytałam po kilka razy po to żeby zrozumieć, po to żeby wyeliminować wszystkie błędy powstałe z mojej niewiedzy ponieważ D7k to moja pierwsza lustrzanka.
Czytając takie wypowiedzi: "szarpniecie lustrem uniemożliwia robienie zdjęć np Księżyca" niemożna zareagować inaczej jak tylko uśmiechem. Przecież to jest lustrzanka więc posiada lustro, co w tym dziwnego?

ticas nie zrozum mnie źle, ale zacznij czytać instrukcje obsługi, to pozwoli Ci lepiej poznać ten sprzęt. W szczególności zwróć uwagę na stronę 83 i funkcję Mup (Mirror up) czyli "wstępne podniesienie lustra", masz również do dyspozycji Live view korzystaj z tych funkcji bo po to one są. Pozdrawiam

gadzeciarz
24-12-2011, 10:22
moze tez Ci wymienili ten "mechanizm", ale juz siedza cicho i sie tym nie chwala. Taka cicha akcja naprawcza by ratowac dobre imie, oby. Na gwarancji serwis nie martwi sie o kase za wymienione elementy, wystarczy ze ma wytyczne od producenta i pewnosc pokrycia kosztow. Jak nie chca sie przyznac oficjalnie do problemu, to dlaczego mieli by oficjalnie informowac o akcji wymiany "dobrego" elementu?

I jestem głupi-właśnie opstrykałem kilka wigilijnych spotkań i kuźwa działa jak powinien,ostro-wyraźnie-kolorowo :-)
Tylko psychika już padła kompletnie i każde zdjęcie muszę sprawdzić -inaczej mówiąć ZERO ZAUFANIA DO D7000 ale puki co zaczął działać normalnie.
Wszystkim życzę Wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia oraz spokojniej wigili z d7000 .

efix
24-12-2011, 10:48
I jestem głupi-właśnie opstrykałem kilka wigilijnych spotkań i kuźwa działa jak powinien,ostro-wyraźnie-kolorowo :-)
Tylko psychika już padła kompletnie i każde zdjęcie muszę sprawdzić -inaczej mówiąć ZERO ZAUFANIA DO D7000 ale puki co zaczął działać normalnie.
Wszystkim życzę Wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia oraz spokojniej wigili z d7000 .
To już jest "syndrom AF'a" ;)
Korporacja powinna płacić użytkownikom d7k odszkodowania za powstały trwały uszczerbek na zdrowiu....;)
Wesołych świąt!

gadzeciarz
24-12-2011, 11:17
To już jest "syndrom AF'a" ;)
Korporacja powinna płacić użytkownikom d7k odszkodowania za powstały trwały uszczerbek na zdrowiu....;)
Wesołych świąt!

To jeszcze uzupełnię swoją wypowiedź o informację że "śrubka (a) o ile nie zastąpiła jej śrubka (b) mocująca mechanizm unoszenia lustra chyba deko popuszcza-FF przesunął się na 0- +2

soja
24-12-2011, 12:01
zyjesz na chustawce zycia :grin:
a wiec ciesz sie chwila, dziala i to jest najlepsze w D7K [poza rewelacyjnymi mozliwosciami]
....a u mnie dzisiaj przypial sie N10-24 do ciagle poprawnie dzialajacego z nowym ukladem podnoszenia lustra, wyczyszczona matryca, skalibrowanym prawidlowo AF-em D7000!!!!
Wszystkiego najlepszego w Swieta dla wszystkich.

ticas
24-12-2011, 12:07
markus777 Mojego D7k zakupiłem ok. roku temu, jakieś 2-3 tygodnie po premierze kiedy w sieci były same pochwały na jego temat. Kilka dni po zakupie zauważyłem że jest z nim coś nie tak więc zacząłem się zagłębiać w temat. Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem to było przestudiowanie instrukcji obsługi od A do Z, niektóre fragmenty czytałam po kilka razy po to żeby zrozumieć, po to żeby wyeliminować wszystkie błędy powstałe z mojej niewiedzy ponieważ D7k to moja pierwsza lustrzanka.
Czytając takie wypowiedzi: "szarpniecie lustrem uniemożliwia robienie zdjęć np Księżyca" niemożna zareagować inaczej jak tylko uśmiechem. Przecież to jest lustrzanka więc posiada lustro, co w tym dziwnego?

ticas nie zrozum mnie źle, ale zacznij czytać instrukcje obsługi, to pozwoli Ci lepiej poznać ten sprzęt. W szczególności zwróć uwagę na stronę 83 i funkcję Mup (Mirror up) czyli "wstępne podniesienie lustra", masz również do dyspozycji Live view korzystaj z tych funkcji bo po to one są. Pozdrawiam

Przerabiałem... ale dzięki:)

Zdrowych i nastrojowych Świąt dla Was...aby AF mimo wszystko trafiał w punkt, a ostrość była rozmazana tylko dzięki świątecznym trunkom:))).. Pozdrawiam

EveryOther
24-12-2011, 14:17
Nikona D7000 dostałam w prezencie niedawno. Wiadomo mam kilka problemów z jego obsługą i funkcjami, m.in chodzi o ostrość. W maju czeka mnie komunia kuzynki i jeśli będzie sytuacja gdzie wszystkie dzieci do bierzmowania stoją w rzędzie, a będę chciała żeby nie tylko kuzynka była ostra, jakie powinnam mieć ustawienia i tryb najlepiej ? To samo tyczy się tradycyjnego zdjęcia grupowego. Nie wiem czy lepiej stosować AF czy MF. Proszę o pomoc i wyrozumiałość - to moja pierwsza lustrzanka.

micz87
24-12-2011, 14:27
Nikona D7000 dostałam w prezencie niedawno. Wiadomo mam kilka problemów z jego obsługą i funkcjami, m.in chodzi o ostrość. W maju czeka mnie komunia kuzynki i jeśli będzie sytuacja gdzie wszystkie dzieci do bierzmowania stoją w rzędzie, a będę chciała żeby nie tylko kuzynka była ostra, jakie powinnam mieć ustawienia i tryb najlepiej ? To samo tyczy się tradycyjnego zdjęcia grupowego. Nie wiem czy lepiej stosować AF czy MF. Proszę o pomoc i wyrozumiałość - to moja pierwsza lustrzanka.

Nie ten dział Kochana, a na pewno nie ten wątek ;-) Poczytaj instrukcje - tam masz odpowiedź który tryb AF kiedy stosujesz. Jakaś książka na start też byłaby dobra (jest na forum wątek, które są warte uwagi). Nie pisze Ci tego złośliwie ale szkoda żeby taki sprzęt się marnował na trybie auto :-)

mycza
24-12-2011, 14:49

Przede wszystkim ustaw tryb A(priorytet przysłony), przysłonę ustaw minimum f/8 i więcej. Powinno pomóc:)
Pozdrawiam, świątecznie:)

Coman
24-12-2011, 14:57
EveryOther tutaj jest wszystko opisane dość prostym językiem: http://www.szerokikadr.pl/ Poczytaj m.in. o reportażu.

krzall
24-12-2011, 17:26
Witam
to jest szczęśliwa posiadaczka D7000, nie dość że sprezentowany ;) to jeszcze w pełni sprawny. :)
Rzeczywiście trochę poczytaj, pewnie w zestawie masz taką małą*książeczkę tam sa opisane wszystkie ustawienia i przełączniki w body, do tego na forum jest kilka dobrych postów o reportażu i komuniach. Sa poopisywane wpadki i jakie wnioski należy wyciągnąć. Jest też dużo zdjęć portretowych z imprez i podane nastawy przysłona i czas. Warto popatrzeć i powyciągać wnioski.
Tak czy inaczej masz super puszkę do nauki...
Pozdrawiam

Umbra
24-12-2011, 17:37
I dowiedz się, co to jest głębia ostrości.

Sebastian Woźniak
24-12-2011, 21:33
To jeszcze uzupełnię swoją wypowiedź o informację że "śrubka (a) o ile nie zastąpiła jej śrubka (b) mocująca mechanizm unoszenia lustra chyba deko popuszcza-FF przesunął się na 0- +2

Tak samo, wrócił z serwisu, na 35mm 1.8 raz trafia, raz ogromny BF. Dodam, że nie fotografuję bateryjek tylko dzisiejszą wigilię :-/

Jutro porobię testy z 50mm.

Ewa___
25-12-2011, 18:43
W maju czeka mnie komunia kuzynki i jeśli będzie sytuacja gdzie wszystkie dzieci do bierzmowania stoją w rzędzie

I dowiedz się, co to jest głębia ostrości.

i dowiedz się, czy właściwie idziesz na komunię, czy na bierzmowanie, bo dzieci nieco inaczej wyglądają w obu przypadkach ;)

deimon
26-12-2011, 18:20
maly update mojej sprawy. Dla przypomnienia BF/FF/olej + 2 wizyty w servisie Uk. Olej jest dalej, AF duzo bardziej stabilnie. Odsetek nietrafionych zdjec zwalam na moje bledy.
Ale teraz nejsmieszniejsze (jak dla mnie) caly czas w wizjerze mialem taka duza ciagnaca sie "plame" . Przy kazdej wysylce do servisu prosilem zeby na to popatrzyli. Oczywiscie nic z tym nie zrobili. Dzisiaj kupilem gruche i przedmuchalem pozadnie aparat i plama oczywiscie znikla.
Smiac mi sie chce z mojej glupoty ale zeby w servisie nie "przedmuchali" aparatu to az troche dziwne szczegolnie ze w kazdym raporcie pislaem o tej plamie i prosilem o jej usuniecie.

soja
26-12-2011, 20:05
Skupili sie na "oleju", takie zwykle w ferworze walki sa niezauwazalne:-P
Wiadac byli nastawieni na konkretne problemy.
Swoja droga to zawsze lepiej samemu najpierw podzialac, a jezeli nie uda sie to wtedy serwis. Pomimo roznych opinii wg mnie grucha to bardzo przydatny sprzet pierwszej pomocy.

decadent
27-12-2011, 09:22
No i posypały się narzekania również na forum photo.net..... (he, he, włożyłem kij w mrowisko)

DominikGSI
30-12-2011, 12:34
Mam prośbę do obecnych użytkowników D7000. Czy ktoś mógłby zgrać z niego na kartę wszystkie oryginalne profile kolorów (standard, neutral, itp.) i podesłać mi mailem?
Najchętniej cały folder, który aparat utworzy podczas operacji kopiowania profili na kartę. Potrzebuję jedynie oryginalnie zainstalowanych profili, za wszelkie modyfikacje, pseudo D2X`y i inne dziękuję.
Jak ktoś będzie tak miły to niech da znać na PM, podam adres mailowy. Z góry dzięki!

Cybushi
05-01-2012, 16:01
Witam wszystkich w nowym roku

Nie mogę się powstrzymać i zapytam czy ten cudowny czas świąt udzielił się serwisowi nikona i wymienili wszystkim puszki na nowe wolne od wad.
Przez tyle dni nikt nie napisał ani jednego złego słowa na temat D 7K
CUD!!! po prostu CUD!!! Tyle dni bez narzekania

Wszystkiego dobrego w nowym roku !!!!
Samych udanych i ostrych fotek wszystkim życzę !!!!

Narado
05-01-2012, 16:15
A może przy okazji Świąt Bożego Narodzenia przyszły puszki z innych stajenek? :)

Emhyrion
05-01-2012, 16:18
a może przy okazji Świąt Bożego Narodzenia ludziom znudziło się bicie piany i pisanie w koło Macieju wciąż tego samego? :)

krzysiek.81
05-01-2012, 16:38
a może przy okazji Świąt Bożego Narodzenia ludziom znudziło się bicie piany i pisanie w koło Macieju wciąż tego samego? :)

Myślę,że masz racje bo ile można pisać jedno i to samo. Na temat D7k zostało napisane chyba już wszystko i kolejne tysiące postów niczego nie zmienią. Ten aparat po prostu taki jest ,że jego zakup wciąż jest loterią ,posiada wiele wad ( jedną z większych która wyszła na jaw w ostatnim czasie to ....cena i dostępność :) ), niestety tak jest ,że inne aparaty też nie są idealne i wiele osób wciąż jest zainteresowanych tą puszką ze względu na brak alternatywy.( tu proszę nie pisac o K5 bo mam na myśli system Nikona) . Poza tym mimo wszystkich wad i problemów, aparat ma tyle zalet,że wciąż jest bardzo pożądaną puszką i wiele osób czaka aż ktoś napisze : " WSZYSTKIE D7000 SĄ JUŻ SPRAWNE I MOŻNA KUPOWAĆ BEZ OBAW ".
Niestety tak się nie stanie bo na razie nawet nie ma wznowionej produkcji i nie wiadomo kiedy w ogóle będzie :)

efix
05-01-2012, 21:19
Nie chcę zakładać nowego tematu, jeśli więc moderatorzy postanowią założyć nowy, by forumowicze mogli się wypowiadać (choć chyba może pozostać to bez komentarza) - bardzo proszę.

Szanowni koledzy i koleżanki..
W grudniu w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" użytkownik tego forum zadał pytanie odnośnie problemów z AF'em i plamami oleju na matrycy. Panowie prowadzący obiecali, że w styczniu ustosunkują się do tego problemu.

I bardzo proszę:

Właśnie Panowie zaprezentowali odpowiedź w tej sprawie na żywo w kolejnej edycji programu:
Odpowiedź Nikon Polska:
"Wszelkie docierające do nas sygnały o nieprawidłowościach w działaniu aparatów Nikon D7000 wyjaśniamy indywidualnie z użytkownikami zgłaszającymi się do serwisu. Jednocześnie chcielibyśmy podkreślić, że liczba aparatów D7000 trafiających do serwisu - zarówno w Polsce jak i innych krajach - nie wskazuje na to, byśmy mieli do czynienia z jakąkolwiek wadą fabryczną."

Fatman
05-01-2012, 21:34
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/baghdad_bob_1-1.jpg
źródło (http://www.blogcdn.com/www.bloggingstocks.com/media/2007/07/baghdad_bob_1.jpg)

"Wszelkie docierające do nas sygnały o nieprawidłowościach w działaniu aparatów Nikon D7000 wyjaśniamy indywidualnie z użytkownikami zgłaszającymi się do serwisu. Jednocześnie chcielibyśmy podkreślić, że liczba aparatów D7000 trafiających do serwisu - zarówno w Polsce jak i innych krajach - nie wskazuje na to, byśmy mieli do czynienia z jakąkolwiek wadą fabryczną."

efix
05-01-2012, 21:36
Fatman - dobre ;) Nic dodać nic ująć...

soja
05-01-2012, 21:41
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
OBŁUDA było jej na drugie

efix
05-01-2012, 21:46
Zapomniałem dodać, że zmieniła się siedziba Nikon Polska.
Być może nie wszyscy wiedzą a ktoś zechce wysłać swą kochaną puszkę do serwisu.
Nowa siedziba znajduje się na ul. Łopuszańskiej 38B w Warszawie.
Oj co to dalej będzie??

jm
05-01-2012, 22:34
Właśnie Panowie zaprezentowali odpowiedź w tej sprawie na żywo w kolejnej edycji programu:
Odpowiedź Nikon Polska:
.....

Gdzie można zobaczyć teraz ten trzeci odcinek? Zapomniałam na żywo....

qualin
05-01-2012, 22:53
Nie mam kiedy robic fotek po powrocie z serwisu, ale narazie chyba jest w miare ok (przynajmniej z malej odleglosci)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img717.imageshack.us/img717/9453/dsc2215h.jpg)

źródło (http://img836.imageshack.us/img836/6563/dsc2219q.jpg)

efix
06-01-2012, 11:31
Gdzie można zobaczyć teraz ten trzeci odcinek? Zapomniałam na żywo....
Obawiam się, że strumień na żywo jest jedyną możliwością zobaczenia tego programu.
Jeśli jest inaczej, proszę kolegów o sprostowanie.
Pozdrawiam

Emhyrion
06-01-2012, 13:09
Qualin, coś Ty zrobił swojemu psu? :-)

jm
06-01-2012, 13:57
Obawiam się, że strumień na żywo jest jedyną możliwością zobaczenia tego programu.
Jeśli jest inaczej, proszę kolegów o sprostowanie.
Pozdrawiam

Raczej nie - przynajmniej do tej pory tak nie było!
Zresztą nawet forumowicze z tego wątku oglądali odcinek drugi, już po transmisji na żywo...(tego samego dnia i później)

http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-wydanie-drugie-poprawione-10190.html - odcinek drugi
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-10053.html - odcinek pierwszy

Gdzie jest odcinek trzeci (wczorajszy)???:)
No chyba, że od numeru trzeciego nie będzie archiwizacji, bo okazuje się to niewygodne i ryzykowne....?;)

gadzeciarz
06-01-2012, 20:55
I już jest do obejrzenia trzeci odcinek F P B N
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-do-trzech-razy-sztuka-10297.html

kolas
06-01-2012, 20:55
Chodzi o to http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-do-trzech-razy-sztuka-10297.html ?

gadzeciarz
06-01-2012, 21:19
Tak ,żartownisie z panów prowadzących ;-)
"Fatman mi kiedyś marudził" o d7000 i problemie z nim związanym -generalnie fajnie jest .

Fatman
06-01-2012, 22:20
"Fatman mi kiedyś marudził"

;-) Radek z tego co usłyszałem myślał nawet, że pytanie zadałem ja -nie, to nie byłem ja. Gdybym to był ja to bym się podpisał z imienia, pseudonimu i nazwiska :-)

"Jeżeli faktycznie coś będzie to naprawią" -ohhhh, jak ja bym chciał żyć w takim Matrixie.....

Władca Pixeli
07-01-2012, 06:52
Tak ,żartownisie z panów prowadzących ;-)
"Fatman mi kiedyś marudził" o d7000 i problemie z nim związanym -generalnie fajnie jest .

Tego się można było spodziewać? :mrgreen:

http://img830.imageshack.us/img830/257/screenshotfy.jpg
źródło (http://img830.imageshack.us/img830/257/screenshotfy.jpg)

P.S.
Poziom programu poniżej wszelkiej krytyki.

Narado
07-01-2012, 07:32
To stwierdzenie było lekceważące i niegrzeczne.... w poprzednim programie zastanawiali się czy nie zaprosić Fatmana i przedstawiciela Nikona i dziś pytają "jakie samoloty?". No cóż... walka o sponsorów... a nóż Nikon się obrazi i nie da nowej zabawki do testowania, albo nie zaprosi na imprezę? Lepiej zamieść temat pod dywan. W załączonym do programu komentarzu pogratulowałem Panom prowadzącym dziennikarskiej dociekliwości.

soja
07-01-2012, 10:29
Wyglada tak jakby dziennikarska dociekliwosc/chec drazenia tematu az do kosci i pogon za sensacja w zderzeniu z biznesowa rzeczywistoscia cofnela sie do bezpiecznych obszarow. Ale to tylko moze potwierdzic, ze wszedzie ludzie sa tacy sami: bezkompromisowi oraz asekuranccy.
Niestety nie do wezystkich dociera, ze slawe zdobywaja tylko ci pierwsi.

efix
07-01-2012, 11:30
Co prawda temat bardziej teraz zamienia się w opinie o programie a nie opinie użytkowników D7000, ale nie mogę sie powstrzymać...
Powiem, że specjalnie czekałem, by zobaczyć jak prowadzący podejdą do tematu aparatów D7000 i związanego z nim problemami.
Po dość "szczeniackim zachowaniu", (i to już nie jest pierwsze tego typu zachowanie Pana "czarnego" siedzącego po lewej) pozostawiającym wiele do życzenia i wyświetleniu odpowiedzi z Nikon Polska, która była bardzo prymitywna i "na odczepnego", po kilku minutach wyłączyłem to wszystko.

Jak ten program ma mieć dalej taką formę, to ja chyba dziękuję.

Wielki minus za brak determinacji i chowanie głowy w piasek!

manski
07-01-2012, 11:46
wiem że panowie prowadzący starają się być "na luzie"
ale takie gadanie (żeby nie napisać p...e): fatman mi mmmmmm.... marudził
i stwierdzenie - panowie zgłaszajcie się więc do serwisów

żenada

Fatman
07-01-2012, 11:49
Hej spokojnie -z Radkiem się znam, więc "Fatman mi marudził" jest normalne i nie ma się czym przejmować :-)

manski
07-01-2012, 13:18
Hej spokojnie -z Radkiem się znam, więc "Fatman mi marudził" jest normalne i nie ma się czym przejmować :-)

no ok, ale my tego nie wiemy i wyglądało to na lekceważenie - a to już niedopuszczalne - dlatego też pozwoliłem sobie napisać co myślę o takim sposobie "odnoszenia" się do uwag użytkowników...

Fatman
07-01-2012, 13:51
Wiem, dlatego wyjaśniam :-) Panowie -wiadomo przecież jak to wszystko wygląda ;-)

everybody knows that the dice are loaded
everybody rolls with their fingers crossed
everybody knows that the war is over
everybody knows the good guys lost
everybody knows the fight was fixed

Leonard Cohen - Everybody Knows

qualin
07-01-2012, 16:16
Qualin, coś Ty zrobił swojemu psu? :-)

Wykapalem :P

soja
07-01-2012, 16:35
Poniewaz D7000 nadal dzialapoprawnie, powoli wraca temat doposazenia o N17-55/2.8
Czy ma ktos sprawdzone jak takie polaczenie wspolpracuje?

vvilk
07-01-2012, 16:39
Mój D7000 po powrocie z serwisu strzelał idealnie na 35/1.8 bez kalibracji. Na Święta coś mi nie pasowało. Okazało się, że potrzeba przestawić go na -4. Dziś okazało się, że jest BF i dopiero na -6 trafia.
Do Wielkanocy pewnie mi się skala skończy. :(

panoramix
07-01-2012, 17:19
Poniewaz D7000 nadal dzialapoprawnie, powoli wraca temat doposazenia o N17-55/2.8
Czy ma ktos sprawdzone jak takie polaczenie wspolpracuje?

Współpracuje znakomicie. Sam aparat warto wcześniej doposażyć w grip - jest poręczniej.

bury22
07-01-2012, 19:27
Współpracuje znakomicie. Sam aparat warto wcześniej doposażyć w grip - jest poręczniej.

Tylko który grip , bo ostatnio sporo podrób wyszło.

Kundzior
07-01-2012, 21:26
Choć by Alpha/Meike, świetnie współgra z D7000.

soja
07-01-2012, 21:35
Dzięki, cały czas chodzi za mną ten nikkor, stałki rewelka, ale lenistwo nieraz przeważa :-)
Od razu focenie wygląda jaśniej jak ten kontrowersyjny [aczkolwiek świetny] aparat działa.

soja
07-01-2012, 21:39
Choć by Alpha/Meike, świetnie współgra z D7000.

Kundzior
sprawdzałeś? czy ze słyszenia?

moonrage
07-01-2012, 21:55
U mnie Meike działa fantastycznie, ale dopiero po wymianie na drugi model

soja
07-01-2012, 22:20
Mój D7000 po powrocie z serwisu strzelał idealnie na 35/1.8 bez kalibracji. Na Święta coś mi nie pasowało. Okazało się, że potrzeba przestawić go na -4. Dziś okazało się, że jest BF i dopiero na -6 trafia.
Do Wielkanocy pewnie mi się skala skończy. :(

Vvilk
bo mi umknęło, miałeś wymieniany układ naciągu czy tylko kalibracja puszki?

soja
07-01-2012, 22:46
U mnie Meike działa fantastycznie, ale dopiero po wymianie na drugi model

ale po jakimś czasie użytkowania, czy podczas wybierania w sklepie?

vvilk
07-01-2012, 22:52
Vvilk
bo mi umknęło, miałeś wymieniany układ naciągu czy tylko kalibracja puszki?

Kalibracja oraz naciąg.
Potestuje jutro jeszcze 18-105 bo ostatnio tez zaczal BF sie pokazywac. :(

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

moonrage
07-01-2012, 23:12
ale po jakimś czasie użytkowania, czy podczas wybierania w sklepie?

Kupiłem na wakacjach w Foto-Tip.pl od razu coś mi z nim nie grało ale olałem to, bo generalnie polepszał mi tylko uchwyt. Jak dokupiłem kolejną baterię to już się zacząłem irytować bo co chwile się rozłączał i nie działał jak trzeba. Chciałem wymienić ale jakoś byłem zarobiony i tak się przeciągało. Dopiero w grudniu odesłałem na gwarancję i wymienili mi zupełnie na nowy i jest super od tamtego czasu. Kupowałem przez net i przez net reklamowałem.

soja
07-01-2012, 23:15
daj znać jak dalej z tym AF. Oczywiście pomoże tylko dla zaspokojenia ciekawości, bo mojemu D7k z pewnością nie pomoże.
Psia krew!!! Człowiek z tą puszką to w jakąś paranoję wpadnie, jak jest gorzej to lepiej nie pisz. Jeszcze trochę to się za własnym cieniem zacznę oglądać :-x

soja
07-01-2012, 23:18
Kupiłem na wakacjach w Foto-Tip.pl od razu coś mi z nim nie grało ale olałem to, bo generalnie polepszał mi tylko uchwyt. Jak dokupiłem kolejną baterię to już się zacząłem irytować bo co chwile się rozłączał i nie działał jak trzeba. Chciałem wymienić ale jakoś byłem zarobiony i tak się przeciągało. Dopiero w grudniu odesłałem na gwarancję i wymienili mi zupełnie na nowy i jest super od tamtego czasu. Kupowałem przez net i przez net reklamowałem.

OK, oznacza to, że jak działa od razu dobrze > to jest szansa, że tak zostanie.
dzięki za info, właśnie o to mi chodziło

Kundzior
07-01-2012, 23:36
Kundzior
sprawdzałeś? czy ze słyszenia?

Handluje tym. Kilkoro moich znajomych zakupiło, jak tez sam sprawdzałem.

gadzeciarz
08-01-2012, 12:27
A takie tam z d7000 i tamrona 18-270 pzd po tym jak serwis stwierdził ze nic z aparatem nie robił ;-)

źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/505deea4.jpg)

źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/810f11ae.jpg)

źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/1d37bc6d.jpg)

Takie tam kocisko u znajomych

Kundzior
08-01-2012, 12:32
A takie tam z d7000 i tamrona 18-270 pzd po tym jak serwis stwierdził ze nic z aparatem nie robił ;-)

źródło (http://www.fotoszok.pl/show.php/785800_kotek-2.jpg.html)

Zły kotecek :)) Złyy :))

gadzeciarz
08-01-2012, 12:42
Zły kotecek :)) Złyy :))

Powiem więcej,za to co mu zrobili to normalnie wkur...ny i to bardzo ;-)

A co do poprawność pracy AF to ostanie dwa dni 50mm 1.8 nikkor i jest bardzo dobrze z -4 na + 4 po wizycie w serwisie ale ustawienie jak na razie stałe i daje radę.

krzysiek.81
08-01-2012, 19:28

źródło (http://www.fotoszok.pl/upload/1d37bc6d.jpg)

Takie tam kocisko u znajomych

Może usuń te zdjęcia, bo jak ktoś z Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami zjawi się u twoich znajomych i zabiorą im kotka, to bedę mieli pretensje do Ciebie ;-) .....biedny kotecek...co oni mu zrobili :)

Emhyrion
08-01-2012, 20:35
Znajomy miał kiedyś persa, czesać mu się sierściucha nie chciało to w końcu zrobiły się kołtuny (na kocie, nie na znajomym :) ). Sięgnął po nożyczki a po operacji kotek wyglądał dokładnie jak ten na powyższych zdjęciach. Czyli bardzo głupio.

Na szczęście włosy odrosną. Powinny :)

PS. O ile pamiętam, kumpel po strzyżeniu kota wyglądał niewiele lepiej od pupila - cały był podrapany :)

hostman22
08-01-2012, 20:50
wszystko jest ok, tylko samo strzyżenie zostało skopane :(. Ktoś to robił bez większego pojęcia i 'okaleczył' kotka, powinien wyglądać jak lwiątko :) (taki chodzi po moim domu ;) ).

Natomiast w temacie, chcąc zaprzyjaźnić się bliżej z d7000 wciąż konieczne są 2, 3 wizyty w serwisie ?? :(

soja
08-01-2012, 23:16
wszystko jest ok, tylko samo strzyżenie zostało skopane :(. Ktoś to robił bez większego pojęcia i 'okaleczył' kotka, powinien wyglądać jak lwiątko :) (taki chodzi po moim domu ;) ).

Natomiast w temacie, chcąc zaprzyjaźnić się bliżej z d7000 wciąż konieczne są 2, 3 wizyty w serwisie ?? :(

jątrzysz :smile:
ale w moim wypadku to akurat trzy razy, żeby działał z powrotem tak jak powinien.
Natomiast zaprzyjaźnić możesz się od pierwszego dotyku ;) tylko może okazać się, że musisz być wyrozumiały. Ta przyjaźń może wymagać sporo cierpliwości.
Dla profesjonalistów używających do pracy D7000 może okazać się to nieakceptowalne.
amatorzy jak ja, mogą sobie na to pozwolić - by taka przyjaźń mogła się pojawić.

Emhyrion
09-01-2012, 10:37
Ja lubię bez wizyt w serwisie.

soja
09-01-2012, 11:50
no ja teź za nimi nie przepadam.
Plus to to, że zawsze byli mili - no tylko by brakowało żeby pyskowali :shock:
minus to to, że to co zrobili za trzecim razem powinni zrobić za pierwszym. Pewnie nie byloby takiej dyskusji o wadliwosci D7000. a może sami nie wiedzieli co naprawiać.
Faktem jest, że w tym wypadku to się nie popisali.

Emhyrion
09-01-2012, 13:40
Chodziło mi o to, że ja lubię a wizyty nie były potrzebne :)

soja
09-01-2012, 18:46
Gratuluje, ja tego szczescia nie zaznalem.

Goku
10-01-2012, 06:49
Handluje tym. Kilkoro moich znajomych zakupiło, jak tez sam sprawdzałem.
Też potwierdzam, grip Meike jest świetny.

soja
10-01-2012, 17:20
Kundzior, Goku
dzięki, jak przyjdzie kupować [do kopletu z N17-55] to pewnie zawita rownież do zestawu.

rozkosznie
10-01-2012, 22:24
Zabieram się do wysyłki na serwis mojego D7000 i takie pytanie. Mieściliście opis problemu w ich formularzu, czy rozpisywaliście się niemiłosiernie na dodatkowej kartce, dogłębnie wyłuszczając problem?

soja
10-01-2012, 22:34
nic, kompletnie nic
podczas oddawania sprzętu wyjaśniłem co się dzieje. Wg mnie ważne było, że naprzykrzałem się dzwoniąc codziennie i dopytując się o postęp prac.
Czytając wcześniejsze doświadczenia innych zrezygnowałem z opisów, zdjęć na płycie,...,

Oczywiście zakładam, że puszka rzeczywiście wymaga serwisu, a nie jest to chęć dołączenia do grupy właścicieli serwisowanych D7000 :-)

a co dolega?

rozkosznie
10-01-2012, 22:47
Rozjeżdża się AF - zawsze BF, mikroregulacja nie pomaga, raz -4, potem muszę zwiększyć jak coś mu się odwidzi. Im większy dystans do obiektu tym większa korekta, która i tak się nie sprawdza zawsze. Niektóre zamydlone są całkowicie i zwalałem to długo na siebie, kupiłem statyw, pilot i nadal tak się dzieje. Długo czekałem z wysyłką, bo aparat mam od 25.11.2010, ale nie miałem okazji sprawdzić na innych szkłach. Wcześniej w ogóle nie miałem jasnego, dopiero gdzieś od marca. Problem z olejem też mnie dotknął, bo nie zdejmowałem praktycznie po założeniu 35 aż do grudnia, a syfu coraz więcej przy wartościach > f11. Do tego mam w wizjerze po prawej stronie, na jednym z dolnych pól AF taką małą drobinę czarną. Musi siedzieć od wewnątrz, a dokładniej na matówce od wewnątrz, bo nie ma szans jej wyczyścić. Przyglądając się dokładnie w dobrym świetle pod odpowiednim kątem przez komorę lustra (dobrze nazwałem?) można dostrzec, że siedzi to po drugiej stronie. W zasadzie nie jest uciążliwe, ale jak już się zdecydowałem na wysyłkę, to niech to wyczyszczą.

soja
10-01-2012, 23:04
no to faktycznie cierpliwy jesteś. Gwarancja 12 miesięcy już przeleciała, u mnie czyścili, kalibrowali, a na koniec wymienili naciąg - wszystko w ramach gwarancji = za darmo. Samo czyszczenie to 80pln. Warto zagrać w ten sposób: czy to możliwe, że mnie również dotknęła przypadłość D7000 - próbowałbym mimo wszystko nakłonić ich do potraktowania tego jako wadę fabryczną, którą firma Nikon usuwa w ramach gwarancji lub rękojmi.
To co opisujesz, to objawy, trawiące wielu użytkowników D7000.
Jak oddasz to upewnij się, że jeżeli będzie konieczna kosztowna naprawa [a nie będzie to traktowane jako wada fabryczna = darmowa naprawa] to najpierw do Ciebie zadzwonią po akceptację.

Kurde, kolejny z trafionym D7000.

rozkosznie
10-01-2012, 23:07
Na pudełku mam (nie mam pod ręką, więc dokładnie nie będzie) Promocja 2 lata rozbite na 1 rok gwarancja + 1 rok ochrona serwisowa. Jakoś tak. Do tego mam wykupione dodatkowe 2 lata na korpus i obiektyw, który brałem w zestawie. Na karcie gwarancyjnej też info o tej promocji jest. Nie wyobrażam sobie płatnej naprawy.

edit

Oddając na gwarancji, ja jako użytkownik o takiej formie informuję na zgłoszeniu serwis, nie muszę się martwić, że coś zrobią odpłatnie bez mojej wiedzy. Muszą najpierw mnie poinformować, że gwarancja nie obowiązuje, czy np. jest jakieś uszkodzenie mechaniczne, które wyklucza naprawę gwarancyjną i w związku z tym naprawa może zostać przeprowadzona jedynie odpłatnie. Inna kwestia to płatność wtedy za przesyłkę na ich koszt i diagnozę.

edit

bury22 - po pierwsze nie mogę na niezgodność, bo mam zakup na firmę. Po drugie patrz wyżej.

bury22
10-01-2012, 23:07
idz do sklepu w którym kupiłeś i oddaj na zasadzie niezgodności towaru z umową . Wszystko zrobią na gwarancji .

soja
10-01-2012, 23:25
dla pewności, nowy adres serwisu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198404
a z naprawą nie ma co zwlekać, to ma cieszyć, a nie męczyć

stachmuszel
12-01-2012, 10:12
Będę fotografował koledze studniówkę jego D7000. Powiedzcie jakie max. używalne ISO jest w D7000 i czy WB jakoś radzi sobie w świetle mieszanym?
Pytam o WB, bo mam robić niestety w *.jpg.
Pozdr.

TOP67
12-01-2012, 10:24
Zależy co kto akceptuje. Porównując z D700 co najmniej 1EV niżej. Do sportu spokojnie ISO 3200, ale studniówka to chyba ISO 1600. A dlaczego tylko w jpg? Za mało kart? Rozumiem, że tylko pstrykasz i kolega sam sobie potem obrabia (a nie umie NEF). Jak masz miejsce na karcie, rób NEF+JPG i w krytycznych sytuacjach sięgniecie jednak do NEF.
Tu masz fotki w tych samych warunkach na D700 (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20111219ImpelGwardiaKSPaAcBydgoszcz) i D7000 (https://picasaweb.google.com/103150842426083793026/20110315ImpelGwardiaTPSRumia). Tylko tu było łatwiej, bo wysokie ISO wynikało z krótkiego czasu a nie braku światła.

stachmuszel
12-01-2012, 10:47
Dzięki TOP67, po raz kolejny pomogłeś mi.
Myślałem, że można forsować ISO troszkę wyżej, więc dopalę lekko Sabinką. Jpg dlatego jak napisałeś, kolega nie obrabia NEF. Ale będę robił NEF+JPG, chociażby dla WB.
Pozdr.

rafael
12-01-2012, 23:42
a ja jestem zadowolony bardzo z d7000 do iso 3200 obrazek jest bardzo dobry
problemów nie zauważyłem a posiadam 35mm/1.8 szybki ,lekki ,kolorki ostrość cudo;]po przygodach z canonem i jego lotto af niebo a ziemia na korzysc nikona:)

Narado
13-01-2012, 06:02
Witam
Jak widać na załączonym obrazku nie tylko na tym forum są problemy z AF w D7000 http://www.youtube.com/watch?v=6gGO8jHtssE

decadent
13-01-2012, 09:03
Ales Ameryke odkrył. Temat jest obecny prawie na każdym większym forum zagranicznym, o czym wiele razy było tutaj pisane.
Choćby photo.net oraz dpreview....

vvilk
13-01-2012, 18:31
Niestety tak jak wczesniej przewidywalem zaczyna powoli brakowac skali na mikroregulacji. :(
Niedawno bylo -6 a tera i to juz za malo.
Zaczynam od dzis rozgladac sie za nowym sprzetem. Miarka sie przebrala. :/

mordorr
13-01-2012, 18:52
Moj tez juz wyprowadza mnie z rownowagi...
Pal licho jeszcze makroregulacje... ale dzisiaj jest -6 jutro bedzie +6 pojutrze na 0 ... codziennie neispodzianka...
az pozyczylem D700, zeby sprawdzic czy fotograf dupa czy aparat srednio.... no i niestety - D700 na 100 zdjec zrobil max 10 nietrafionych. D7k na 100 zdjec jak mam pecha to zrobi 10 dobrych...

vvilk
13-01-2012, 19:30
Naprawde D3100 mnie cieszyl a D7000 tylko z rownowagi wyprowadza.
Nawet na 18-105 BF jest jak diabli.
Gdyby pojawil sie D400 to w dniu premiery od rana juz bym stal w kolejce a tak to cholera wie na co die zdecydowac. Od D300s troche mnie juz odstrasza slabsza matryca niz w D7000. :(

gadzeciarz
13-01-2012, 19:36
Naprawde D3100 mnie cieszyl a D7000 tylko z rownowagi wyprowadza.
Gdyby pojawil sie D400 to w dniu premiery od rana juz bym stal w kolejce a tak to cholera wie na co die zdecydowac. Od D300s troche mnie juz odstrasza slabsza matryca niz w D7000. :(

Tylko ze za d300s to już prawie 6000 pln krzyczą a d 400 daleko w D...pie
A u mnie też jaja z tym moim D7000 50 1.8 puki co daje radę T 90mm 2.8 może być i T 18-270 pzd bardzo fajnie działa ale kompletnie ześwirował nikkor 18-200 i żadna regulacja jak na razie nic nie daje,ostrzy jak mu się chce w duecie z d7000

eBarciu
13-01-2012, 20:10
Gdyby pojawil sie D400 to w dniu premiery od rana juz bym stal w kolejce a tak to cholera wie na co die zdecydowac.

osobiście poczekałbym aż inni dogłębnie przetestują nowinkę, ponieważ marka Nikon już nie daje gwarancji, że następca d7000 będzie bez wad.
śledzę ten i poprzedni wątek od początku i pamiętam jak początkowo niektórzy użytkownicy forum cieszyli się, że ich
sztuki są ok, ale pewnego dnia ... przestali.

vvilk
13-01-2012, 20:11
Jutro po raz ostatni biorę go "na miasto" i zobaczymy jak się sprawdzi.
Niestety ale taki bubel może zrazić człowieka nawet do całej marki...
Chyba w akcie desperacji kupię sony.

gadzeciarz
13-01-2012, 20:30
Sorki jak pytanie wyda się głupie ale -chodzi o punkt ostrość,na ogół w 95% wybieram centralny punkt ostrość ale np takie portretowanie osoby i obiektyw pochylony do dołu i wtedy punkt ostrości manualnie wybieram na skrajnie prawy lub lewy w zależności od uchwycenia aparatu i ,no właśnie teoretycznie powinno ostrzyć w punkcie wybranym ręcznie a teraz sprawdziłem na wszystkich posiadanych obiektywach i tak na prawdę nie wiem co o tym myśleć ale żaden ze skrajnych punktów (lewy,prawy) nie góra i dół,zupełnie nie potrafi ustawić ostrości -chyba że znowu coś przegapiłem?

vvilk
13-01-2012, 20:42
U mnie w domu przy sztucznym swietle tez maja problem z ustawieniem. Nawet jak potwierdzi, ze ustawil to o tak zazwyczaj mydlo.
Ciekawe jak to wyglada w innych modelach?

Tak mi sie D7000 z Renault Laguna ostatnio kojarzy.
Super parametry, ladny tylko jezdzic nie chce i serwisy zwiedza...

Duszek
13-01-2012, 21:47
przyjemność robienia zdjęć dużo mniejsza, ale jakość i ostrość super - wymieńcie na D5100...:)

decadent
13-01-2012, 21:58
VVilk, Gadzeciarz i Mordorr - jakie macie numery seryjne ?

gadzeciarz
13-01-2012, 22:07
vvilk, gadzeciarz i mordorr - jakie macie numery seryjne ?
6015....58
ale co to zmienia skoro z tą wadą TRWAM ;-)

micz87
13-01-2012, 22:16
@gdzeciarz - centralny punkt ostrości masz krzyżowy (D7000 ma ich 9 spośród wszystkich 39) - są one znacznie precyzyjniejsze od pozostałych i lepiej dają sobie radę w trudnych warunkach. Poszukaj sobie w necie więcej info na ten temat :)

Fatman
13-01-2012, 22:19
Jako, że najprawdopodobniej wystąpię niebawem w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" gdzie zostanie poruszony temat problemów z D7000, to mam do Was wielką prośbę.

Proszę o informację od ludzi, którzy maja problem z D7000 (AF i/lub chlapanie olejem) i co najmniej raz wysyłali sprzęt do serwisu, w formie:

imię, nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (bez końcówki), numer serwisowy, kiedy aparat był w serwisie, czy został naprawiony (z dołączonym opisem z notki serwisowej).

Informacje od osób, które mają wymienione problemy, ale nie wysyłały aparatu do serwisu też się przydadzą, ale nie będą przeze mnie traktowane jako priorytet.

Proszę też o wszelkie linki opisujące sensowne przypadki problemów z AF i chlapaniem olejem z innych for, nie tylko krajowych ale też zagranicznych -ale tylko sensowne przypadki, nie takie, że ktoś ewidentnie nie wie jak używać aparatu.

Te wszystkie dane przydadzą mi się podczas rozmowy z przedstawicielem Nikona (przynajmniej mam nadzieję, że taki się pojawi) na temat usterki, którą nikon bagatelizuje i nie zgadza się z tym, że jest to najprawdopodobniej wada fabryczna.

Będę reprezentował wszystkich posiadaczy D7000, którzy mają problem z swoim aparatem i którym serwis nie pomógł -jest to nasza wspólna sprawa ( ;-) ), tak więc bardzo proszę o wsparcie.

Info proszę wysyłać na adres: [email protected]

micz87
13-01-2012, 22:23
No proszę, to się dzieje że Cię zaprosili do programu :) Chyba ktoś z nich czyta nasz szacowne forum ;)

soja
13-01-2012, 22:24
nie jest dobrze, zakładałem że serwis "już potrafi" i wizyty w ostatnim czasie definitywnie usuwają wadę, a tu d..pa blada.
Mój na razie działa, wszystko na zero - albo ślepy już się robię.
Od Niedzieli testy w terenie > narty, góry, śnieg, zobaczę czy to cudo jeszcze może.

Ale tak jak pisał vvilk: niech no tylko D400 sie pojawi!!! ani chwili zwłoki.

rozkosznie
13-01-2012, 22:25
Jako, że najprawdopodobniej wystąpię niebawem w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" gdzie zostanie poruszony temat problemów z D7000, to mam do Was wielką prośbę.

Proszę o informację od ludzi, którzy maja problem z D7000 (AF i/lub chlapanie olejem) i co najmniej raz wysyłali sprzęt do serwisu, w formie:

imię, nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (bez końcówki), numer serwisowy, kiedy aparat był w serwisie, czy został naprawiony (z dołączonym opisem z notki serwisowej).

Informacje od osób, które mają wymienione problemy, ale nie wysyłały aparatu do serwisu też się przydadzą, ale nie będą przeze mnie traktowane jako priorytet.

Proszę też o wszelkie linki opisujące sensowne przypadki problemów z AF i chlapaniem olejem z innych for, nie tylko krajowych ale też zagranicznych -ale tylko sensowne przypadki, nie takie, że ktoś ewidentnie nie wie jak używać aparatu.

Te wszystkie dane przydadzą mi się podczas rozmowy z przedstawicielem Nikona (przynajmniej mam nadzieję, że taki się pojawi) na temat usterki, którą nikon bagatelizuje i nie zgadza się z tym, że jest to najprawdopodobniej wada fabryczna.

Będę reprezentował wszystkich posiadaczy D7000, którzy mają problem z swoim aparatem i którym serwis nie pomógł -jest to nasza wspólna sprawa ( ;-) ), tak więc bardzo proszę o wsparcie.

Nie wiem dlaczego, ale pojawił się na mojej twarzy uśmiech i nie chce zejść :)

soja
13-01-2012, 22:27

już się robi :)
zaraz wysyłam

vvilk
13-01-2012, 22:32
Jutro ode mnie dostaniesz tez caly opis. :)

Cadebou
13-01-2012, 22:33
Fatman - chciałbym abyś podkreślił, że są też tacy ludzie którzy nie wysyłają swojego aparatu do serwisu z powodu takiego bardzo oczywistego: "I TAK NIE NAPRAWIĄ!!!" - i ja do nich należę. Czekam cały czas na jakąś wiadomość, że coś ruszyło się w tej sprawie i serwis już usuwa błędy, ale .... Dlatego tez nie wysyłam. Minusem tego wszystkiego jest to że czas ucieka na korzyść Nikon, a na moja niekorzyść.
Lecz ciekawi mnie ilu jest takich jak ja, a może być troszkę.
Chciałbym Tobie jakoś pomóc, lecz nie jestem wstanie. Także trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Fatman
13-01-2012, 22:37
Owszem, dlatego też proszę o info od takich osób -jednak nie będzie to koronny argument w rozmowie na temat ilości i zasięgu tego problemu, bo taki argument można obalić jednym: nie było w serwisie, nie było problemu.... -i nie będę miał jak sensownie udowodnić, że problem także w tych przypadkach jest realny....

Cadebou
13-01-2012, 23:02
Fatman - chciałbym abyś podkreślił, że są też tacy ludzie którzy nie wysyłają swojego aparatu do serwisu z powodu takiego bardzo oczywistego: "I TAK NIE NAPRAWIĄ!!!" - i ja do nich należę. Czekam cały czas na jakąś wiadomość, że coś ruszyło się w tej sprawie i serwis już usuwa błędy, ale .... Dlatego tez nie wysyłam. Minusem tego wszystkiego jest to że czas ucieka na korzyść Nikon, a na moja niekorzyść.
Lecz ciekawi mnie ilu jest takich jak ja, a może być troszkę.
Chciałbym Tobie jakoś pomóc, lecz nie jestem wstanie. Także trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Owszem, dlatego też proszę o info od takich osób -jednak nie będzie to koronny argument w rozmowie na temat ilości i zasięgu tego problemu, bo taki argument można obalić jednym: nie było w serwisie, nie było problemu.... -i nie będę miał jak sensownie udowodnić, że problem także w tych przypadkach jest realny....

Możesz zaproponować mój przykład i jeśli ktoś ci ktoś coś zarzuci, możesz podać moje nazwisko i imię, oraz adres zamieszkania oraz nr. seryjny 612....( lecz nie na antenie :-), które otrzymasz na pw. I powiedz im że ten aparat ma tą usterkę i może być wysłany do Was w dniu jutrzejszym z problemem jaki widać poniżej. NIGDY NIE BYŁ W SERWISIE !!! - bo po co ?

Przed chwilką zrobiłem teścik tak na szybko. bez obróbki w jpg i doszukiwać się nie trzeba.
Jedynie co mnie jeszcze zaskoczyło to w NEF z prawej strony pionowa linia (niebiesko-fioletowy pasek) na samym brzegu. CO TO ?!!!!

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/195/bal7201.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Fatman
13-01-2012, 23:07
Ok, pamiętajcie by wszelkie info wysyłać na adres: [email protected] (skrzynkę PW na forum mam prawie zawsze pełną).

I bardzo bym poprosił aby trzymać się takiego opisu:

Imię nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (nie musi być cały), data serwisowania, numer zlecenia, numer klienta, czy aparat został skutecznie naprawiony, opis z notki serwisowej (ostatniej).

BARDZO ułatwi mi to szybkie i bezbłędne stworzenie odpowiedniej bazy danych.

Cadebou
13-01-2012, 23:21
OK. Poszło na gmail.

Fatman
13-01-2012, 23:23
Śliczne dzięki -tylko wspólnymi siłami coś zdziałamy w tym temacie.

soja
13-01-2012, 23:34
może skończy się tylko biadolenie na forum i latanie do serwisu.
może chociaż podejście N się zmieni do klienta - na chwilę

bury22
13-01-2012, 23:44
no Ciekaw jestem , sam jestem ofiarą tego problemu ( olej i BF z czerwonych fordach :) ) . Świeżo kupiłem aparat i nie zdążyłem jeszcze go wysłać , ale mocno się nad tym zastanawiam . ( zrobiłem dopiero 2k zdjęć )

Cadebou
13-01-2012, 23:53
no Ciekaw jestem , sam jestem ofiarą tego problemu ( olej i BF z czerwonych fordach :) ) . Świeżo kupiłem aparat i nie zdążyłem jeszcze go wysłać , ale mocno się nad tym zastanawiam . ( zrobiłem dopiero 2k zdjęć )

Także daj znać kiedy wysyłasz :-) Wyślemy w tym samym czasie, mam te same problemy. Na pewno nikon się zdziwi " ALEŻ przecież to D7000, który nie ma takich usterek, o co chodzi? :-)

Najbardziej rozśmieszyło mnie to : "Świeżo kupiłem aparat i nie zdążyłem jeszcze go wysłać ,...." :-)))) Witam w klubie :-)
Co raz bardziej żałuję że zmieniłem system na NIKON i wybrałem D7000

bury22
13-01-2012, 23:59
Widzę że jesteśmy z tego samego miasta , więc mozemy razem do kuriera podjechać :) . Ja szczerze powiem jestem zadowolony , aparat jest w miarę przewidywalny i odsetek nietrafień nie jest wielki (ok15%) . Daje dużo radochy i sporo ładniejszy obrazek od D300s (którego mialem wcześniej )

gadzeciarz
14-01-2012, 00:48
Śliczne dzięki -tylko wspólnymi siłami coś zdziałamy w tym temacie.

Rafał jesteś wielki a zgnieciesz ich swoją ogromną wiedzą!!!
Nikon tego się boi,a widać to było nawet po ostatnim programie o d4.
Ale puki co to PROBLEM AKTUALNY !

NIKON D 7000 MA BARDZO POWAŻNY PROBLEM DOTYCZĄCYM PRACY AF oraz pracy i CHLAPANIA OLEJEM
Serwis udaje głupa-no problem-nie istnieje-WYMYSŁ BANDY NIEUDACZNIKÓW !!!

vvilk
14-01-2012, 01:34
Rewelacyjna sprawa z ta konfrontacja. :)
Dam tej puszce jeszcze szanse bo moze cos z tego wyjdzie?
Jesli okaze sie, ze Nikon chce cala sprawe zbagatelizowac lub zamiesc pod dywan to bede oredownikiem zmiany systemu "w imie zasad".
Jestem upartym osobnikiem i nie bede mowil, ze deszcz pada jak nam najzwyczajniej w swiecie pluja w twarz!

docxxx
14-01-2012, 01:46

Niestety, ale wiem, czym to sie moze skonczyc :(
Mam nadzieje, ze moze przeczucia sie nie spelnia i zobaczymy Fatmana na wizji mowiacego kilka "cieplych" slow nt. D7000.

mordorr
14-01-2012, 01:52
Fatman - oczywiscie, wysle jutro wszystkie dane, o ktore pytasz.

Ale ze bylo tez pytanie z forum - to moja seria to 6161***
z serwisu wrocil tuz przed swietami, myslalem, ze jest w miare OK, ale po 2tys zdjec stwierdzam, ze nie jest.... a konfrontacja z D700 byla miazdzaca.....

vvilk
14-01-2012, 02:00
Ja tam, jako stary pesymista, juz zaczytuje sie w testach K-5. ;)

decadent
14-01-2012, 02:45
Fatman - tutaj ludzie piszą za granicą o problemie:

http://photo.net/nikon-camera-forum/00ZlX2?start=0

Władca Pixeli
14-01-2012, 07:48
Na dpreview w polu [ searach ] wpisz "d7000 focus problem" oraz "d7000 oil spots"

Poniżej podobny przykład jak Fuji udaje głupa i twierdzi, że nigdy nie słyszeli o problemie.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1012&message=40292082
Gość na na CES show zapytał się przedstawicieli Fuji na temat białych plam w X10. Dostał odpowiedź, że coś się im jedynie obiło o uszy ale nic nie wiedzą o problemie.
Gość zabrał więc wystawowy aparat i strzelił jedno zdjęcie i pokazał gościom z Fuji na ekranie jak wyglądają plamy.
Mina przedstawicieli Fuji bezcenna :mrgreen:

Kundzior
14-01-2012, 10:41
hehehe Nikon Polska powie że problemu nie ma i wszystkie media wieżą w to:) Dziwne co??:P

Umbra
14-01-2012, 10:52
Wstydu nie mają.

Fatman
14-01-2012, 11:24
Na dpreview w polu [ searach ] wpisz "d7000 focus problem" oraz "d7000 oil spots"

Nie od dziś używam Google i dodatkowo od samego początku posiadania D7000 miałem z nim problem (sporo ponad rok temu już...), więc wiem jak znaleźć odpowiednie tematy.

Tylko, że aktualnie nie mam na to czasu. To ogromna ilość informacji do przejrzenia, przeczytania, oceny który z przypadków jest realny, a który to brak doświadczenia użytkownika aparatu. Właścicieli, którzy mają problem z D7000 jest cała masa, widać to choćby po naszym forum, dlatego myślę że wspólnymi siłami możemy coś zdziałać. Jeśli sam mam wykonać całą robotę to podziękuję, bo robię to społecznie (mnie problem już nie dotyczy, D7000 sprzedane kilka miesięcy temu), a czasu na to nie mam (praca, szkoła dziecka, rodzina i przygotowania do cholernej wizyty w szpitalu).

Aktualnie mam w bazie dwa zgłoszenia.............. przyznam szczerze, że myślałem że jak wstanę dziś rano i zobaczę skrzynkę email to wpadnę w panikę, bo zgłoszeń będzie tak dużo....... a tu nic od wczoraj.

docxxx, ja nie mam złudzeń co do pewnej sprawy. Chodzi tylko o zwycięstwo moralne, na bezproblemowe naprawy nie ma co liczyć.

jarvik
14-01-2012, 11:47
jak Wam się chce tak w kółko o tym samym... (tak mam d7000) nie szkoda Wam życia na takie pierdoły? Jak sprzęt nie pasuje to sprzedać albo ostrzyć ręcznie :P naprawdę jesteście tak naiwni, że ktoś się tym gadaniem przejmie?

Fatman
14-01-2012, 11:53
Tak........ nam (?) się jeszcze chce. Nie lubimy jak nas dymają. No po prostu nie możemy się z tym pogodzić. Czy jesteśmy naiwni ? Ja jak pisałem nie mam złudzeń. Może się nie przejmą tym gadaniem. Jednak ja powiem co mam do powiedzenia głośno, nie schowam głowy w piasek. Muszę jednak wiedzieć, że nie jestem sam.

Największy grzech to zaniechanie.....

Umbra
14-01-2012, 12:01
Może warto spróbować zdziałać coś w prasie?

Cadebou
14-01-2012, 12:03
Powiem szczerze, że też jestem zdziwiony że otrzymałeś tylko dwa zgłoszenia, jednak nie można wykluczyć że niektórzy, a może i większość nie przeczytała Twojego apelu-prośby.
Tak wiele osób krzyczało że ma problem z D7000, mam nadzieję że są na tyle konsekwentni że pomogą Tobie dokończyć cały ten bałagan, bo przecież to dzięki Tobie niektórzy dowiedzieli się o tych niedoskonałościach z AF. Być może niejednokrotnie zwalali problem na swoje niedoświadczenie, lub też następny zły obiektyw.
Mam wielką nadzieję że poświęcą te 3 minuty i zeskanują raport z serwisu, bądź napiszą Tobie te dane o które prosisz. Bo Twój czas poświęcony tej sprawie najprawdopodobniej jest niemierzalny.
Trzymam kciuki.

decadent
14-01-2012, 12:22
Może odsnieżają - jak skończą to będzie więcej zgłoszeń (u mnie zima masakryczna) - ja nie mam problemu z moim d7000, ale pewnie będę miał, gdybym tylko mógł pomóc...
Fatman - czy link który podałem wcześniej wziąłeś pod uwagę, czy mam na mail'a przesłać ?

Kundzior
14-01-2012, 12:23
E tam, wyjdzie jak w większości przypadków, krzyczeć łatwo, ale jak już 3ba coś zrobić......wiadomo.

STomasz
14-01-2012, 12:24
Może warto założyć nowy wątek, aby ludzie się zainteresowali, skoro taki marny odzew być może już nie zaglądają w ten temat.
Trzeba założyć nowy temat i dobrze go nazwać aby właściciele uwalonych D7000 mogli się dowiedzieć o akcji która się odbędzie dzięki uprzejmości Fatman-a.

decadent
14-01-2012, 12:29
Co Wy - w ten sposób na świecie nie byłoby postępu, tylko zaścianek. Gdzie determinacja, nadzieja, itp... Trzeba walczyć, ja p....

decadent
14-01-2012, 12:32
Już założyłem nowy watek

Bechowiec
14-01-2012, 12:33
Najprawdopodobniej wyjdzie jak zwykle - problem jakiś tam zapewne jest, ale rzeczywista skala jest znacznie mniejsza niż mogłoby się wydawać (po odsianiu przypadków gdzie AF wymagał typowej regulacji, co zdarza się w każdym korpusie, problemów z obiektywem czy po prostu błędów użytkownika). Dużo szumu i odgrażania się, a jak co do czego przychodzi to zostaje pięciu.. . Skąd ja to znam :)

decadent
14-01-2012, 12:36
DYWERSANT ! Nikon Ci płaci... Skąd wiesz, że problem jest marginalny ? Może spróbujmy się przekonać ?

rozkosznie
14-01-2012, 12:43
W poniedziałek wieczorem dane ode mnie będą już u Ciebie.

Fatman
14-01-2012, 12:43
Dziękuję ślicznie za kolejne dwa zgłoszenia :-)

Tylko bardzo Was proszę, dla ułatwienia mojej pracy przesyłajcie mi dane w formie:

Imię nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (nie musi być cały), data serwisowania, numer zlecenia, numer klienta, czy aparat został skutecznie naprawiony, opis z notki serwisowej (ostatniej).

Z chęcią przeczytam też cały opis Waszych zmagań (to także się przyda, będę mógł zacytować w razie czego), jednak szukanie w tekście potrzebnych mi informacji, kopiowanie, wklejanie -no może być tego sporo już niebawem ;-)

Bechowiec
14-01-2012, 12:48
Nie wiem czy jest marginalny, ale pewne wnioski wyciągnąć można. Jest na tym forum kilka osób które faktycznie problem mają - nie podlega to dyskusji. Do tego cała masa która głównie ględzi, ale jak widać gdy przychodzi co do czego - ta wielka pula niezadowolonych z rzekomo uwalonym AFem znacznie się kurczy (czywiście należy z tego odsiać przypadki złej kalibracji które mogą zdarzyć się zawsze, błędy użytkowników i wady obiektywów), co jest dla mnie dziwne bo skrzynka Fatmana powinna pękać w szwach. Jeśli pojawiają się głosy dot. rzekomej wady fabrycznej, to przypadki powinny iść w setki - a tak Fatman pójdzie do programu i o czym opowie? o pięciu (łącznie ze swoim) przypadkach? :) Wybacz, ale zabiją Was śmiechem.

Pozdrawiam serdecznie z opłaconych przez Nikona słonecznych wakacji na wyspie Hula-Gula :)

Fatman
14-01-2012, 12:51
Ok, dzięki śliczne decadent za pomoc -w takim razie proszę o kontynuowanie dyskusji w temacie zgłoszeń informacji o usterkach i serwisowaniu D7000 w odpowiednim wątku (link poniżej):

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578

Fatman
14-01-2012, 12:53
a tak Fatman pójdzie do programu i o czym opowie? o pięciu (łącznie ze swoim) przypadkach? :) Wybacz, ale zabiją Was śmiechem.

Wtedy Fatman nie pójdzie i tyle..... przy okazji dzięki temu nie narazi się wkurzonej żonie, że wydaje kasę na dojazd do Wawy i siedzi tam do około 22:00, a potem wraca do domu "po nocy".

pawelcvc
14-01-2012, 13:10
Mail wysłany.

vvilk
14-01-2012, 18:55
Też wysłałem.
A wracając do tematu mojego D7000 to dziś pobawiłem się trochę... Sony A77. :)
Pierwsze wrażenie - futurystyczny wizjer, jak HUD w statku kosmicznym! Poza tym genialnie leży w dłoni w porównaniu do D7000.
Ciekawe jak z AF...

jarvik
14-01-2012, 19:43
zastanów się czy pasuje ci elektroniczny wizjer... taka dobra rada. Poczytaj co sie z tym wiąże, są różne opinie n/t temat. jak juz poszukaj uzywki d700 bo wg mnie przejscie na a77 z d7000 to strata kasy albo czekaj na d400

to tylko jedna z opinii na jakims tam forum " i na koniec elektroniczny wizjer, który jest bardzo dobry w normalnych warunkach ale w ciemniejszym otoczeniu mało w nim widać i pozostaje kadrowanie na czuja"

Fatman
14-01-2012, 21:26
Przyznam, że w ciemności w elektronicznym wizjerze widzę więcej niż w optycznym :-)

jarvik
14-01-2012, 22:41
a jak jest z odswiezaniem? np robisz zdjecia na koncercie i szybko szukasz celu??? hm.. a do tego pobor pradu... nie wiem ile trzyma bateria w a77 ale slyszalem ze przy zabawach ustawieniami i duza iloscia wlacz/wylacz troche ponad 100 zdjec sie komus udalo uzyskac... plus tylko taki ze mozna zoomowac przy ustawianiu ostrosci manualnie. Moze to i przyszlosc ale obecnie technika niedomaga

Umbra
14-01-2012, 23:04
Przyznam, że w ciemności w elektronicznym wizjerze widzę więcej niż w optycznym :-)

A przy długim naświetlaniu? :P

Fatman
15-01-2012, 00:07
Było o tym czy coś widać -widać. Przyznam, nie jest to piękny widok. Jednak widać znacznie więcej niż przez optyczny :-) Na koncercie to nie jest jeszcze tak ciemno -prawie zawsze jakieś światło pada na miejsce, które nas interesuje :-)

Kundzior
15-01-2012, 14:16
Wizjer w A77 jest rewelacyjny. Potwierdzam, wiele więcej widać niż przez optyczny w ciemnicy.

vvilk
15-01-2012, 17:08
Droga Samosiu.
Piszę do Ciebie, ponieważ mam problem ze swoją dziewczyną Nicolą.
Zauważyłem ostatnio, że coraz częściej mnie oszukuje. Robi jakieś skoki w bok, a czasem do tyłu czy do przodu i jakieś takie mydlane oczka ma...
Do tego wszystkiego jakoś tak dziwnie się poci - takie oleiste kropki ma, bleeee.
Miało nam razem być tak przyjemnie a ja ciągle się tylko przez nią denerwuję i zamiast cieszyć się naszymi wspólnymi chwilami to ciągle ją sprawdzam. Już jakiejś obsesji dostaję na tym punkcie. :(
Próbowałem się radzić w innych miejscach, ale bezskutecznie. Raz nawet na forum fotograficznym (o ja głupi!) Zasięgałem porady, ale usłyszałem tylko, że to pewnie moja wina, bo się nie umiem z kobietami obchodzić.
OK. To dopiero moja trzecia partnerka, ale głupi w tych sprawach nie jestem!
Inny forumowicz sugerował, że może jej za jasne okulary kupiłem. WTF? Co ja taki brzydki jestem, że się dziewczyna przestraszyła???
Byliśmy już nawet u lekarza specjalisty. Jedyny w okolicy, miał przychodnię przy Postępu, ale pewnie lewy jakiś, bo się już stamtąd zwinął. Chyba chirurg plastyczny, bo jej coś tam naciągał, regulował... Jedyny plus z tej wizyty, że jej dobry antyperspirant przepisał, bo już się nie poci. Poza tym pomogło jej tylko na parę dni i wczoraj już nie wytrzymałem! Wygarnąłem jej po powrocie z pracy. Wchodzę do domu i mówię:

- Musimy się rozstać!

- Ale, ale... jak to rozstać???

- Nie wytrzymam z tobą. Ciągle mnie oszukujesz!

- Wcale nie. Mogę ci udowodnić.

- Taaak? No to spójrz na tego gościa za oknem. Widzisz?

- Tego za nim?

- No i znowu!

- Ok, ok. Daj mi jeszcze jedną szansę, proszę...

- No dobra. Spójrz mi w oczy. Co widzisz?

- Widzę, widzę... eee... eee... Brałeś rutinoscorbin? Coś niewyraźnie wyglądasz? O! Sorry, sorry! Już się poprawiam! Yyy... yyy... Widzę! Widzę dokładnie! Masz brudne uszy…

- No ja pierdzielę! Właśnie dlatego mam cię dość! Jesteś wstrętną oszustką.

- Poprawię się. Masz jakiś pomysł. Naprawmy to.

- Może i mam. Czytałem o Gościu, który miał sposób.

- Jaki, jaki?

- Pierdzielnął o glebę i podziałało. Jego kolega też walnął swoją sztukę z łapki i pomogło...

- Nie zrobisz tego chyba?

- ... na jakiś czas. Nie, nie zrobię. Rozstajemy się. Mam już inną na oku. :)

- Ha, ha! Inna? Która jest taka ładna jak ja? Taka dynamiczna, kolorowa... Mogę dać ci 16 milionów powodów dlaczego jestem najlepsza.

- Natalia. Ta z bloku S.

- Co, Natalia? Ona jest już stara. Ma ze 300 lat, nie jest już taka dynamiczna. Poza tym ma już nawet większe szumy w bani niż ja.

- Ok. To może Nina. Wszyscy faceci o niej marzą i jest taka pełna i można jej zaufać...

- Ooo! Jeszcze lepiej, ta ma chyba z 700 lat i do tego jest strasznie droga w utrzymaniu. Byle gadżetem się nie zadowoli, tylko najlepsze błyskotki. Do tego z twoją gotówką to chyba jakaś przechodzona wdówka. Nie ta klasa, nie ta kasa, stary...

- No niech ci będzie. Rozejrzę się na innym osiedlu. Może ta, no z tego bloku naprzeciwko, ta na C...

- Celinka? Ta blada mimoza? Przecież to jeszcze większa oszustka niż ja... Oooo, sorry chyba coś palnęłam...

- Nieważne, masz chyba rację. Wiem! Umówię się z Sonią. Tą z bloku 77A. Co ty na to?

- Pogięło cię do reszty? Słyszałam, że ona ma jakąś dziwną soczewkę na oku. Mało światła jej dopuszcza i szumy ma jakieś od tego... Może wariatka? A do tego słyszałam, że zamiast oka to ma jakąś dziwną protezę wstawioną, elektroniczna podobno... Dziwna sprawa ale ja bym się w coś takiego nie pakowała.

No i tak wyglądała nasza wieczorna rozmowa. Co już myślałem, że mam rozwiązanie to mi znajdowała jakiś argument przeciw… Cholera by to wzięła! Same problemy z tymi babami!

Sama widzisz droga Samosiu, że niełatwe mam życie. :(
Poradź, co ja mam w tej sytuacji zrobić?

O cholera! Sorry Chłopaki! Nie te forum... ;)

jarvik
15-01-2012, 17:24
hehe wyrażnie czytaj co Ci radzą... albo rób co chcesz twoje pieniądze... Ja mówię WG MNIE nie ma sesnu wywalac kasy na zamiane d7000 na a77. Jesteś dużym chłopcem wiesz co chcesz to po co pytasz?

vvilk
15-01-2012, 17:31
Przeciez nie pytam. Zale sie. ;)
Nie ma kobiety idealnej ale jedne wady zniesiesz a innych nie.

wer
16-01-2012, 00:55
Jest test A77 na aptecznych. Tak wychodzi, że czytając marketingowe materiały wszystko cacy, ale jak się przyjrzeć. Niby piękna kobieta, ale jak rozebrać, to okazuje się, że Miriam.

Kundzior
16-01-2012, 12:13
Jest test A77 na aptecznych. Tak wychodzi, że czytając marketingowe materiały wszystko cacy, ale jak się przyjrzeć. Niby piękna kobieta, ale jak rozebrać, to okazuje się, że Miriam.

Tak i na optycznych jako małą wadę wymienili że nie ma filtrów na rawach :)) Chyba Sony za mało im zapłaciło za test.

stachmuszel
16-01-2012, 15:18
Robilem w tą sobotę studniówkę dla kolegi jego D7000+N18-70+SB-600. Chyba nie potrafię robić zdjęć, co drugie nieostre. Masakra jakaś. Zly jestem jak...

marekwwwww
16-01-2012, 16:43
a wyłączyłes AF W lampie ?

przy okazji wywala mi strone pomoc dla Fatmana podobno jest wirus albo jakas dywersja

stachmuszel
16-01-2012, 18:54
a wyłączyłes AF W lampie ?

przy okazji wywala mi strone pomoc dla Fatmana podobno jest wirus albo jakas dywersja

A D7000+SB-600 też problem AF assist dotyczy? W SB-600 chyba nie da się tego wyłączyć.

qualin
17-01-2012, 02:08
U mnie aktualnie wyglada tak:

źródło (http://img580.imageshack.us/img580/365/dsc2277edit.jpg)
źródło (http://img828.imageshack.us/img828/4596/dsc2277j.jpg)

źródło (http://img687.imageshack.us/img687/601/dsc2300u.jpg)
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/7363/dsc2300z.jpg)

Czasem bywa tak:

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/570/dsc2293g.jpg)
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/7734/dsc2293z.jpg)

marcus777
17-01-2012, 03:20
@qualin, dawaj psy. Były ostrzejsze

decadent
17-01-2012, 09:13
Ooo, u Was nie ma zimy....

qualin
17-01-2012, 12:51
Ooo, u Was nie ma zimy....

Jest jest :) po sesji zaczal snieg padac i jak wczoraj rano wyjezdzalem ( z chelmna bo tam fotki robione) to bylo kilka cm sniegu, za to w poznaniu prawie go nie ma :P

Wysłane z mojego I9000 za pomocą Tapatalk

vvilk
17-01-2012, 13:22
Ja po dzisiejszym spacerku z corka i zrobieniu 25 fotek (ze trzy w miare OK), podjalem decyzje o rozwodzie z D7000.
Nie jest to normalne, ze takie D40, D90, D3100 potrafi sie obyc w wiekszosci przypadkow bez kalibracji a w D7000 trzeba codziennie machac to na + to na -.
Kij mu w wizjer!
Tu moze jedynie pomoc serwis...
... Internetowy serwis aukcyjny. :(

yarousseau
17-01-2012, 21:28
przykra sprawa

jarvik
18-01-2012, 12:00
[QUOTE=vvilk;2684282]Ja po dzisiejszym spacerku z corka i zrobieniu 25 fotek (ze trzy w miare OK), podjalem decyzje o rozwodzie z D7000.
Nie jest to normalne, ze takie D40, D90, D3100 potrafi sie obyc w wiekszosci przypadkow bez kalibracji a w D7000 trzeba codziennie machac to na + to na -.
Kij mu w wizjer!
Tu moze jedynie pomoc serwis...
... Internetowy serwis aukcyjny. :(

no cóż, jeśli to ma uspokoić nerwy to dobra decyzja.. pochwal się na co zamieniłeś i jakie odczucia z nowego nabytku

vvilk
18-01-2012, 13:06
Sklaniam sie do A77. Wiem, ze wedlug testow ma troche gorszy DR i szumy ale D300s tez ma i da sie nim robic zdjecia. :)

stachmuszel
18-01-2012, 14:09
Witam!
Kolega poprosił mnie o pomoc podczas fotografowania studniówki. Dał mi do ręki D7000+N18-70+SB-600. Powiedzcie mi, co spiern..., bo na niektórych fotkach wyszła taka masakra! Mam D200, D700, miałem D70s/80/90 i nigdy takiej masakry nie dostałem. Wiem, to oczywiście moja wina :-(
ISO=1250, t=1/100s/ f=4,5. Oprócz tego dużo jest fotek nieostrych. Tryb pracy AF-S. Pliki *.jpg: Fine Large

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/521/dsc0007vc.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc0009ev.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/254/dsc0037na.jpg/)

Exify zachowane.
Wdzieczny będę za rady.

qualin
18-01-2012, 14:11
Ja swojego tez sprzedaje, narazie tylko na fb oglosilem :p

Fatman
18-01-2012, 14:17
qualin, to jeszcze zanim sprzedasz wyślij mi dane na temat Twoich przygód z D7000 -serwisowanie i takie tam ;-) (bo niestety nic od Ciebie nie doszło na mój email).

jarvik
18-01-2012, 14:28
Witam!
Kolega poprosił mnie o pomoc podczas fotografowania studniówki. Dał mi do ręki D7000+N18-70+SB-600. Powiedzcie mi, co spiern..., bo na niektórych fotkach wyszła taka masakra! Mam D200, D700, miałem D70s/80/90 i nigdy takiej masakry nie dostałem. Wiem, to oczywiście moja wina :-(
ISO=1250, t=1/100s/ f=4,5. Oprócz tego dużo jest fotek nieostrych. Tryb pracy AF-S. Pliki *.jpg: Fine Large

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/521/dsc0007vc.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/811/dsc0009ev.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/254/dsc0037na.jpg/)

Exify zachowane.
Wdzieczny będę za rady.

przełączyc na spot, duze zbliżenie zoomem na twarz wyostrzyc, zablokować, skadrowac i zrobic zdjecie.. :p

zgodnie z przestroga nikona
- obiekt w tle większy niż obiekt docelowy, af widzi obiekt w tle i obiekt glówny w dwóch wymiarach czyli sa w tej samej odległości automatyka dobrala sobie punkt ostrzenia na wiszącej szmacie
- obiekt w tle posiada duzo regularnych wzorkow co myli af, w 90% punkt ostrzenia zostanie wybrany wlasnie na tych załamaniach bo niby skad glupi automat ma wiedziec ze bardziej ci zalezy na ludziach niz na szmacie z masa kontrastowych punktow ktore kusza af? :P automatyka nie rozroznia waznosci obiektu! to ty masz łepetyne i masz jej wskazac na czym ci zalezy.
oczywiscie bedzie bardzo mozliwe tak ze robiac zdjecie np d700 czy d300 bedzie ok ale to nie bedzie przypadkiem zalezne od algorytmu/programu sterujacego afem?

wszystko mozna wytłumaczyć pozdrawiam

laaval
18-01-2012, 14:31
Ja swojego tez sprzedaje, narazie tylko na fb oglosilem :p

a jaka będzie następna puszka? :)

qualin
18-01-2012, 14:37
Wogole te foty ze studniowki to jedna wielka masakra, nie tylko jezeli chodzi o jakosc (nie wiem po co ISO 1250 przy strzelaniu z lampy, albo wysokie iso, albo lampa), ale tez kadrowanie jest tragiczne. wg exifa widac, ze AF ustawil odleglosc na nieskonczonosc, wiec nie tak jak powinien.

Czaje sie na D700 :)

KamilM
18-01-2012, 14:47
@jarvik
Mam wiele podobnych zdjęć z wesela (D90+18-105) i o dziwo... to ludzie wyszli poprawnie, zaś zasłony w tle rozmyte.

laaval
18-01-2012, 14:50

A małżonka o tym wie? ;)

vvilk
18-01-2012, 14:55
przełączyc na spot, duze zbliżenie zoomem na twarz wyostrzyc, zablokować, skadrowac i zrobic zdjecie.. :p

zgodnie z przestroga nikona
- obiekt w tle większy niż obiekt docelowy, af widzi obiekt w tle i obiekt glówny w dwóch wymiarach czyli sa w tej samej odległości automatyka dobrala sobie punkt ostrzenia na wiszącej szmacie
- obiekt w tle posiada duzo regularnych wzorkow co myli af, w 90% punkt ostrzenia zostanie wybrany wlasnie na tych załamaniach bo niby skad glupi automat ma wiedziec ze bardziej ci zalezy na ludziach niz na szmacie z masa kontrastowych punktow ktore kusza af? :P automatyka nie rozroznia waznosci obiektu! to ty masz łepetyne i masz jej wskazac na czym ci zalezy.
oczywiscie bedzie bardzo mozliwe tak ze robiac zdjecie np d700 czy d300 bedzie ok ale to nie bedzie przypadkiem zalezne od algorytmu/programu sterujacego afem?

wszystko mozna wytłumaczyć pozdrawiam

To po co jest tryb AF-S i 39 pol pomiaru ostrosci jak i tak AF wybiera sobie najwiekszy obiekt z calego kadru i na niego lapie ostrosc?

jarvik
18-01-2012, 15:02
ja tez uwazam, że jak na sprzet amatorski z wyzszej polki owego, powinien trafic ale z tym do programistow nikona nie do mnie... :D a 39 pol po to tez zeby wybierac sobie recznie gdzie ostrzyc nie przekadrowując, ja bym pełnych 39 pól użyl tylko do krajobrazu bądz architektury, albo grupie osób itp ale może ja dziwny jestem... można zaryzykowac ze w d7000 39 pol afu to chwyt marketingowy widząc jakość oprogramowania :P

teraz filozofuję na maxa :D sam się zgubilem

tylko zeby nie było potem ze np a77 na wyzszym iso bedzie mydlane bo odszumianie to spowoduje albo w 60d af ustawi ostrosc na kamieniu a nie idacym dziecku ;) (przejaskrawione) niestety nie ma ideału wg mnie. Zawsze można kupić coś z dalmierzem za 25tys zl i nie robić reporterki - choć są tacy co robią i to doskonale :)

stachmuszel
18-01-2012, 15:05
W podobnych sytuacjach AF z D200/700 radzi sobie bez problemu, ostrzy na najbliższy plan. ISO1250 zostało mi z poprzednich kadrów, ale fakt można było ustawić niżej, aczkolwiek w D7000 ISO można ładnie ciągnąć w górę.

Mario__S
18-01-2012, 15:11
Niech zgadnę, AF assist w lampie był włączony. Też mam SB600 i jak wyłączę, to dopiero jest OK.

jarvik
18-01-2012, 15:20
z tego co dobrze pamietam Fatman ścisle okreslal co i jak robic zeby test wyszedl wiarygodnie i np uzywajac jednego punktu afu aparat nie trafial wiec to jest ewidentna wina tegoz.

stachmuszel
18-01-2012, 15:20
Niech zgadnę, AF assist w lampie był włączony. Też mam SB600 i jak wyłączę, to dopiero jest OK.

Dokładnie tak. Nie wiedziałem, że problem dotyczy też D7000+SB-600. W swojej SB-900 wyłączyłem od razu po zakupie :-)

siwyozzman
18-01-2012, 15:42

Jakie znaczenie ma pomiar światła - spot - do ustawiania ostrości?
Kolega pomylił pojęcia a nikt nie reaguje....

siwyozzman
18-01-2012, 15:53
Wogole te foty ze studniowki to jedna wielka masakra, nie tylko jezeli chodzi o jakosc (nie wiem po co ISO 1250 przy strzelaniu z lampy, albo wysokie iso, albo lampa), ale tez kadrowanie jest tragiczne. wg exifa widac, ze AF ustawil odleglosc na nieskonczonosc, wiec nie tak jak powinien.

Takie iso nie uznałbym za błąd - Nie wiemy jakie oświetlenie było na sali... może intencją było "złapanie" większej ilości światła zastanego...tylko wtedy czas ekspozycji przy takiej pozowanej fotografii powinien byc znacznie dłuższy... Nie można generalizować że z flashem iso do 400 i nie ma odstępstw...Za czasów d70 i D200 owszem to był standard ale teraz...nie ma przeciwwskazań do wyższego iso... Co do kompozycji zdjęć to się nie wypowiadam bo to wątek techniczny a nie estetyczny... Szału nie ma ale pytanie czy kiedykolwiek pracowałeś na studniówce? Młodzież jest trudna do opanowania po kilku godzinach zabawy z alkoholem...Jeżeli nie zrobisz zdjęć od razu (a nie zawsze jest czas i warunki...) to później zrobienie czegoś sensownego graniczy z cudem...

decadent
18-01-2012, 16:11
A Qualin to widzę woli sobie tylko ponarzekać jaki to ten d7k jest tragiczny, ale jak przyjdzie pora pomóc ludziom w rozwiązaniu problemu to ma wszystko w d....
Dlaczego nie wysłał zgłoszenia do Fatmana - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199578 ?

qualin
18-01-2012, 17:00
Qualin wyslal juz dawno tylko Rafal nie dostal i musial wysylac jeszcze raz.

co do studniowki to fakt, nigdy nie focilem, ale jak mozna statyczne kadry gdzie para stoi jak przyklejona robic w taki sposob ? nie lepiej w pionie bylo strzelic, a nie tak centralnie i jeszcze po lewej i prawej tyle beznadziejnie pustej przestzeni zostawiac ? Ale kazdy robi jak uwaza za stosowne :)

jarvik
18-01-2012, 18:27
Jakie znaczenie ma pomiar światła - spot - do ustawiania ostrości?
Kolega pomylił pojęcia a nikt nie reaguje....

:P prawde prawicie kumie !!!!

eBarciu
18-01-2012, 18:41
Sklaniam sie do A77. Wiem, ze wedlug testow ma troche gorszy DR i szumy ale D300s tez ma i da sie nim robic zdjecia. :)

nie szkoda koledze straty kasy na sprzedaży szklarni? kij z samym body ale sprzedaż całego zestawu to już duża strata. ze swojej strony mogę śmiało polecić D5100. kwota uzyskana ze sprzedaży D7000 powinna spokojnie starczyć na nówkę D5100 :)

vvilk
18-01-2012, 18:58
Nie mam juz zaufania do Nikona. :( Czytalem juz na forum o problemach Af w D5100. Brak by mi bylo wiec mikroregulacj i glownie gornego wyswietlacza.
Szklarni duzej nie mam a teraz boje sie dalej brnac w ten system. :(
Wiem, ze moge sie mylic ale zrazilem sie bardzo.

eBarciu
18-01-2012, 19:50
Nie mam juz zaufania do Nikona. :( Czytalem juz na forum o problemach Af w D5100. Brak by mi bylo wiec mikroregulacj i glownie gornego wyswietlacza.
Szklarni duzej nie mam a teraz boje sie dalej brnac w ten system. :(
Wiem, ze moge sie mylic ale zrazilem sie bardzo.

nie dziwie się. a jeśli chodzi o "problem" z Af w D5100 to nic szczególnego jak w 99% innych aparatów - zwykła regulacja AF pomaga w 100%.

Bengi
18-01-2012, 21:55
Tak mi przyszło na myśl, czy D5100 ma nowy mechanizm lustra z D7000, czy starszy jak z D90?

Fatman
18-01-2012, 21:56
Z tego co mi wiadomo stary jak w D90.

vvilk
19-01-2012, 00:20
nie dziwie się. a jeśli chodzi o "problem" z Af w D5100 to nic szczególnego jak w 99% innych aparatów - zwykła regulacja AF pomaga w 100%.

Ale jak po zakupie kazdego nowego szkla mam wysylac caly zestaw do kalibracji to mi ochota na aparat bez regulacj w body przechodzi...

eBarciu
19-01-2012, 00:34
Ale jak po zakupie kazdego nowego szkla mam wysylac caly zestaw do kalibracji to mi ochota na aparat bez regulacj w body przechodzi...

Być może mam szczęście ... tym bardziej, że żadnego z moich szkieł nie próbowałem przed zakupem, ale z żadnym z nich nie mam problemów FF/BF więc póki co nie musiałem korzystać z regulacji/ serwisu - odpukać. pewnie dlatego jestem mega zadowolony :)

ja nie namawiam na D5100 tylko próbuje ogarnąć stratę kasy na sprzedaży zestawu z kilkoma szkłami a później zakup nowej puszki i szklarni - masakra jakaś. oczywiście mierzę to na własne zasoby finansowe.

pardwadwa
19-01-2012, 00:51
No ja już muszę śmigać do serwisu, bo mi się gwarancja skończy... Wciąż nie zaniosłem :)

vvilk
19-01-2012, 01:02
Być może mam szczęście ... tym bardziej, że żadnego z moich szkieł nie próbowałem przed zakupem, ale z żadnym z nich nie mam problemów FF/BF więc póki co nie musiałem korzystać z regulacji/ serwisu - odpukać. pewnie dlatego jestem mega zadowolony :)

ja nie namawiam na D5100 tylko próbuje ogarnąć stratę kasy na sprzedaży zestawu z kilkoma szkłami a później zakup nowej puszki i szklarni - masakra jakaś. oczywiście mierzę to na własne zasoby finansowe.

Też mi się nie chce tego przerabiać ale jak sobie przypomnę ile mi nerwów napsuł ten złom...

Polikon
19-01-2012, 02:01
Z tego co mi wiadomo stary jak w D90.
Na pewno ma AF z D90. Nikon podczas promocji chwalił go, wymieniając sprawdzony AF z D90.
PS. Oczywiście śrubki do regulacji AF też ma, jak w D90 :lol:

Fatman
19-01-2012, 08:10
No sam układ AF tak -w pytaniu chodziło o mechanizm lustra chyba (?) :-)

piwko2
19-01-2012, 11:30
Czy D7000 ma jakiś odpowiednik w Canonie?
O Pentaxie już czytałem.
Przeglądam ten wątek na bieżąco i chyba podejmę decyzję o zmianie systemu.
Nie mam dużo gratów, więc strata nie powinna być duża, szczególnie, że D7000 kupiłem jeszcze w normalnej cenie.

Kundzior
19-01-2012, 11:32
O Pentaxie już czytałem.
Nie mam dużo gratów, więc strata nie powinna być duża, szczególnie, że D7000 kupiłem jeszcze w normalnej cenie.

60d/7d

decadent
19-01-2012, 11:34
Jak dla mnie to obrazek jak z d7000 może dać tylko soniak

vvilk
19-01-2012, 11:50
Który?

laaval
19-01-2012, 12:11

K-5 też da radę, zwłaszcza, że to ta sama matryca, która PONOĆ jest lepiej oprogramowana przez inżynierów Pentaxa :)

marcus777
19-01-2012, 12:38
O Pentaxie już czytałem.

60d/7d

K-5 to półka wyżej od 60D, D5100, półka/pół półki niżej od 60D. Natomiast obrazek dadzą bardzo zbliżony, z lekkim wskazaniem na K-5. Amatorskie Nikony rozmiajają się z Canonami o pół półki wciąż. A K-5 to konkurencja dla 7D i D300s bardziej niż 60D i D7000, mimo, iż cena na to nie wskazuje.

K5 i D7000 i D5100 mają tę samą matrycę - Sony IMX71. K5 ma troszkę lepiej skalibrowany przetwornik ADC dzięki czemu uzyskuje największy DR. Pod względem DR, to nawet przewyższa wszystkie będące obecnie na rynku korpusy FF, natomiast pod względem szumów, to jedynie niemal dorównuje części z nich. Najlepsze pod tym względem korpusy FF (D3s) mają nad nim wciąż ok 1EV przewagi, zwłaszcza w najwyższych czułościach. K-5 ma też ISO80.

decadent
19-01-2012, 13:25
No o K-5 zapomniałem, a więc soniak i K-5. Canon odpada w przedbiegach....

Kundzior
19-01-2012, 13:38
marcus777 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=40393) Dlatego podałem te 2 modele. Choć nie do końca jestem przekonany nad wyższością 7D w porównaniu do D7000.

marcus777
19-01-2012, 15:35
Choć nie do końca jestem przekonany nad wyższością 7D w porównaniu do D7000.

nie no pewnie, matryca d7k jest nowsza/lepsza od canona(7d)

Narado
19-01-2012, 15:55
Z tego co mi wiadomo Canony bazują na matrycach starszej technologii opracowanej przez Kodaka. Ja osobiście cenię Pentax-a za niezawodność. Kilka ładnych lat miałem analogowego który nigdy mnie nie zawiódł. Mówi się że Pentax ma mały wybór szkieł.... może ma mniej niż Canon czy Nikon, ale w zamian za ty doskonale współpracuje z obiektywami obcych producentów , czego nie można powiedzieć o Nikonach czy Canonach. Kiedy przesiadałem się na cyfrę (stosunkowo niedawno) o mało nie kupiłem D7000. Wszędzie pisano o niesamowitych parametrach D7000. Na szczęście zajrzałem na to forum i.....zostałem przy Pentax-ie. K-5 to zgrabna puszka o dużych możliwościach. No ale to kwestia indywidualnych upodobań i wyboru. Ja ze swojego jestem baaardzo zadowolony , czego wszystkim życzę :)
7D to bardzo porządna puszka.Bawiłem się jakiś czas nią pożyczoną od kolegi. Moim zdaniem to jeden z najlepszych o ile nie najlepszy AF w stajni Canona (nie mówię o jedynkach, chociaż z niektórymi może śmiało konkurować) . Bardzo szybki i celny. No ale to troszkę starsza technologia i cena znacznie wyższa od K-5. Jakość zdjęć?....mi bardziej pasują z K-5, ale to znowu kwestoa gustu.

vulkanwawa
19-01-2012, 16:20
Witam, to mój pierwszy post. Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Popieram @Narado

Miałem 450D miałem też 600D (właśnie sprzedałem) Po wielu testach i porównaniach które BODY będzie lepsze do reportażu? głównie w plikach RAW, oferty obiektywów a także jakości budowy (uszczelnienia, materiał itp) szybkości AF (choć Ja robię głównie w Manualu bez AF) ergonomii itd

Testowałem tylko systemy Canona I Nikona tj 60D, 5D Mark II, D7000 i 300s nie myślałem o innych aż nagle przez przypadek wpadł mi w ręce Pentax K-5 a cena 3400 za body to myślałem że raczej się nie sprawdzi i co...?
Kupiłem Pentaxa :D powiem wprost - zakochałem się w tym aparacie ponieważ:

robi/ę znakomite zdjęcia RAW - wiem że niektórzy będą się "pieklić" ale patrząc obiektywnie pod względem szumów i zakresu tonalnego dorównuje on pełnej klatce.
obiektywy - po GŁĘBSZYM zapoznaniu się z ofertą jest jednak w czym wybierać.
stabilizacja optyczna w BODY
zakres tonalny - BAJKA
Cena - po co przepłacać za C lub N które w tej klasie kosztują ponad po 5 tyś za body
ergonomia - wszystkie funkcje wyciągnięte na "zewnątrz"
nie jest tak duży jak np D7000 (choć początkowo byłem na niego zdecydowany ), mam też w miarę duże dłonie jest super wygodny.

jaki minus dla K-5? choć dla to już nieistotne, filmy video maja za dużo objętość i występuję tzw Rolling Shutter Effect (jednak pod względem Video Canon jest najlepszy).

nie jest to sprzęt dla amatora (jest to klasa semi-pro) ponieważ ogromna liczba funkcji może go ZABIĆ NA ŚMIERĆ

Emhyrion
19-01-2012, 16:53
Cena - po co przepłacać za C lub N które w tej klasie kosztują ponad po 5 tyś za body

To D7000 kosztuje już 5 tys za body? Choroba, ja kupowałem za 3550...

vulkanwawa
19-01-2012, 17:20
To D7000 kosztuje już 5 tys za body? Choroba, ja kupowałem za 3550...

miałem na myśli D7000 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm i taki właśnie zestaw wybierze 80-90 % amatorów. A cena to ponad 5500. Cena samego body to 4650. Za cene 4550 można kupić k-5 + jakiś jasny zoom np. tamronka 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD. Ale jeszcze lepiej opłaca się dla amatora kupić K-5 + 18-55 WR + 50-200 WR wychodzi 4270. Nic tylko brać ;) Także chore ceny w przypadku N :/

Freddie Chopin
19-01-2012, 17:53
Czy tylko ja mam wrażenie że Pentax komuś płaci żeby siedział na forum Nikona?

miałem na myśli D7000 + AF-S DX NIKKOR 18-105mm i taki właśnie zestaw wybierze 80-90 % amatorów.
Podobnego zestawu amatorzy nie złożą sobie w Pentaxie, bo nie ma tam takiego obiektywu - taniego, spory zoom, dobry optycznie (w stosunku do ceny of course).

A cena to ponad 5500. Cena samego body to 4650. [...] Także chore ceny w przypadku N :/
Słyszałeś o powodzi w azji, przez którą ceny elektroniki podskoczyły w górę? Jeśli nie, to kup sobie dysk twardy, te podrożały 2-3x, a D7000 tylko o 50%, więc tak czy siak dobrze. Jak kupowałem swój aparat w wakacje (nie D7000), to D7000 kosztowało troszkę ponad 3000zł, więc?

Za cene 4550 można kupić k-5 + jakiś jasny zoom np. tamronka 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD.
Zapewne tego obiektywu do Nikona się nie da kupić?

Ale jeszcze lepiej opłaca się dla amatora kupić K-5 + 18-55 WR + 50-200 WR wychodzi 4270. Nic tylko brać ;)
Przed chwilą pisałeś

nie jest to sprzęt dla amatora (jest to klasa semi-pro) ponieważ ogromna liczba funkcji może go ZABIĆ NA ŚMIERĆ
Zdecyduj się, bo za taka sprzeczność w zachwytach mogą Ci nie zapłacić.

(;

Uprzedzając Twoje pytanie - 2 posty, obydwa o innym systemie niż Nikon, zarejestrowany przed chwilą, ... wniosek sam się nasuwa. Ja np nie zarejestrowałem się na forum samochodów marki X, żeby zachwalać im tam samochód marki Y, bo po co miałbym to robić?

4\/3!!

Emhyrion
19-01-2012, 17:56
Napisałeś 5 tys za body, trudno się domyślić, co miałeś na myśli :)

Co do cen - są chore, w pełni się zgadzam. Jest to zresztą klasyczny przykład na wykorzystywanie przed sprzedawców i dystrybutorów sytuacji. Podaż-popyt-zalane fabryki...
Ja bym się raczej trzymał porównywania cen sprzed powodzi, gdy K-5 był tylko trochę tańszy, a nie aż tyle co dziś. A te chore ceny - jak znam życie - utrzymają się co najmniej do wiosny albo wakacji :(

qualin
19-01-2012, 17:59
Jak kupowalem swoja puszke to K-5 byl drozszy od d7000 i dlatego tez zdecydowalem sie na tego drugiego :P