Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników
mirongie
08-06-2012, 23:40
Prosba do wlascicieli D7000 (o sprawdzenie pewnej kwestii w karcie gwarancyjnej D7000).
Czy Nikona ogranicza okres ochrony gwarancyjnej dla aparatow kupionych na fakture na dzialnosc? Zaznaczam, ze chodzi mi o gwarancje, a nie polskie prawo.
w mojej karcie gwarancyjnej nie ma takiego zapisu... dodatkowo pytałem przed zakupem gościa z infolinii Nikona i też zaprzeczał - powiedział, że "jeżeli jest naklejka na pudełku mówiąca o drugim roku ochrony to obowiązuje dla
wszystkich"
WielkieC
09-06-2012, 00:48
mam male pytanko dla uzytkownikow D7000 jak tez innych puszek. Zauwazylem po przesiadce z D5000 iz przy nacisnieciu spustu, obraz w wizjerze jakby troszke sie przesuwal zanim nastapi "czern". W d5000 poprostu nastepowala ciemnosc i tyle. W d7000 najpierw sie przez ulamek sekundy rusza(nie zawsze) i nastepuje "czern". To normalny objaw? czy moze wynika np z tego ze D5000 ma pentamirror a D7000 pentaprism?
Bartekolo
09-06-2012, 11:01
mam male pytanko dla uzytkownikow D7000 jak tez innych puszek. Zauwazylem po przesiadce z D5000 iz przy nacisnieciu spustu, obraz w wizjerze jakby troszke sie przesuwal zanim nastapi "czern". W d5000 poprostu nastepowala ciemnosc i tyle. W d7000 najpierw sie przez ulamek sekundy rusza(nie zawsze) i nastepuje "czern". To normalny objaw? czy moze wynika np z tego ze D5000 ma pentamirror a D7000 pentaprism?
Szczerze mówiąc przez ponad rok użytkowania nie zauważyłem czegoś takiego/...
mirongie
09-06-2012, 15:59
ja też nie zauważyłem nic takiego...
WielkieC
09-06-2012, 17:47
O_O to nie wiem co z tym robic. przynajmniej af trafia. Ale mam glupie wrazenie ze cos sie moze wkoncu zj....ac z tym lustrem. zobaczymy...
A ja owszem takie zjawisko również zauważyłem choć szczerze mówiąc nie wiem czy występuje ono zawsze .
Nie przykładałem do tego większego znaczenia gdyż po wizycie w serwisie w maju 2011 puki co to trafia w akceptowalny procentowo sposób (wcześniej tragedia). Jak znajdę chwilę to sprawdzę to dokładniej.
Z jakim obiektywem obraz ci się rusza? Jeśli szkło z VR, to jest to po prostu efekt jego działania po wciśnięciu spustu do połowy, jeśli bez VR to nie wiem, ja u siebie także nie zauważyłem czegoś takiego (oczywiście bez VR).
WielkieC
13-06-2012, 01:25
Z jakim obiektywem obraz ci się rusza? Jeśli szkło z VR, to jest to po prostu efekt jego działania po wciśnięciu spustu do połowy, jeśli bez VR to nie wiem, ja u siebie także nie zauważyłem czegoś takiego (oczywiście bez VR).
u mnie sie rusza nie przy wcisnieciu do polowy tylko przy nacisnieciu do konca, ale racja :) przy wylaczonym VR jest ok i na obiektywach bez VR, mozna spac spokojnie hehe
Witam. 3 tygodnie temu wymieniałem wysłużony korpus D70s na D7000. No i jestem podłamany...
Ze wszystkich obiektywów (35/1,8; 85/1,8 i 12-24/4) prawie wszystkie zdjęcia wychodzą mydlane, ostrość nie wiadomo gdzie,
nie mówiąc o zdarzających się gigantycznych aberracjach chromatycznych nie tylko na brzegach kadru.
Dodam, iż właśnie dla w/w. obiektywów zdecydowałem się kupić nową puszkę Nikona, bo robię jeszcze na C 5DmkII (nie bez satysfakcji).
Na D70s zdjęcia były żyleta... Dziś sprawdziłem w tych samych warunkach wszystkie trzy obiektywy na obu puszkach, i z D7000 jest po prostu mniej ostro... (jest tylko bardziej kolorowo)
Moja frustracja skłoniła mnie do przeczytania ok.10% z tego wątku (więcej nie mam siły) i mam następujące pytanie - czy jest sens reklamować, czy to coś realnie da?
Czy może lepiej po prostu ją komuś sprzedać ;-)
Możliwe, że chodzi o taki efekt to jest zdjęcie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/1908/dsc6507yo.jpg)
z którego wycięto fragment Fiata Bravo(chyba):
@1,8-D7000:
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/7457/dsc650701.jpg)
@4-D7000:
źródło (http://img443.imageshack.us/img443/6503/dsc6508j.jpg)
@1,8-D60:
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/411/dsc5594d.jpg)
Chodzi o tą fioletową obwódkę wokół szyb bocznych z D7000@1,8. W D60 jest jakby bardziej niebiesko-żółta i mniej widoczna. I moim zdaniem powód takiego efektu to ilość pikseli. Po powiększeniu na D7000 wychodzi wyraźne zdjęcie pojazdu z D60 jest już pixeloza :)
lothar345
17-06-2012, 00:25
d60 imho af nie trafil. Powinno byc ostro skoro na gestrzej matrcycy w d7k jest.
Ostrość była ustawiana na czerwoną Corse i uwierz mi na D60 nie było w ogóle ostrości. W wolnej chwili wrzucę zdjęcie ze starego body.
lucyfer02
17-06-2012, 12:35
dla wszystkich którzy mają problem z af w d7000 proszę spróbować poniższych ustawień:
Set AF mode to AF-C
a1 AF-C priority set to* Focus* (this is very important!).
a3 Set to OFF.
a6 Number of focus points = 39
f5 Assign AEL/AFL button to AF lock only.
1 or 9 points for static objects.
9 points for slow or predictable direction moving subjects.
21 points for erratic moving subjects
u mnie skończyły się problemy z nieostrymi zdjęciami
Emhyrion
17-06-2012, 13:09
Ja nie sprawdzę, bo u mnie działa bez problemu. Choć... Właśnie skonstatowałem, że .... aż głupio się przyznać... Ja nie korzystam ze zbyt wielu pół AF. Właściwie to korzystam tylko z centralnego, a może z raz na miesiąc z trackingu...
Ale jeśli powyższe się rzeczywiście sprawdza to wracamy do punktu wyjścia: "zdjęcia to trzeba umieć robić" :)
przemek_83
17-06-2012, 16:44
od początku wyłączyłem u siebie opcję blokady śledzenia ostrości (a3) i priorytety w oby trybach (a1 i a2) mam na ostrość - nigdy nie miałem problemów z AF, tylko u siebie musiałem globalnie przestawić mikroregulacje na -20 i na każdym obiektywie jest ostro i w punkt
JanTarn1
17-06-2012, 19:14
"priorytety w oby trybach (a1 i a2) mam na ostrość - nigdy nie miałem problemów z AF"
OK, przy zdjęciach pojedynczych to lepsza opcja, wymusza dokładny pomiar odległości przez dalomierz - ale trzeba się pilnować, by to zmienić przy zdjęciach seryjnych podczas szybkiej akcji.
A jak już była o tym mowa najlepiej chyba sprawdzić poprawność AF porównując zdjęcia robione przez wizjer a następnie na LV. Przy tym unikając na wstępie bardzo wymagających szkieł typu N85 1,8 - bo wtedy i na innych puszkach często zasadna jest mikroregulacja AF.
Witam,
Jestem posiadaczem D7k od roku, kupiłem go pomimo informacji o problemach z AF, o których dowiedziałem się z tego wątku. Ustawienia mam j/w i nigdy nie miałem problemów z AF:)
Emhyrion
17-06-2012, 19:56
od początku wyłączyłem u siebie opcję blokady śledzenia ostrości (a3) i priorytety w oby trybach (a1 i a2) mam na ostrość - nigdy nie miałem problemów z AF, tylko u siebie musiałem globalnie przestawić mikroregulacje na -20 i na każdym obiektywie jest ostro i w punkt
Ja nie mam globalnie, ale fakt, że każdy obiektyw mam na minusie. SIgma 105 na -3, S17-70 na -13, S10-20 na -7 i S70-200 na -6
Emhyrion
17-06-2012, 19:59
Ja nie mam globalnie, ale fakt, że każdy obiektyw mam na minusie. SIgma 105 na -3, S17-70 na -13, S10-20 na -7 i S70-200 na -6
Aha - a Nikkor 70-200 na -3. Wcześniej miałem też Nikkora 70-300 i ten miałem ustawiony na -16
przemek_83
17-06-2012, 20:01
ja używam tylko stałek, w wolnej chwili muszę popatrzeć jak by było z zoomami
Pustelnik_
17-06-2012, 21:43
Z kronikarskiego obowiązku: D7000 używany w reporterskiej pracy od miesiąca, zero problemów z czymkolwiek.
Nikkory 17-55, 70-200, 35/1.8 trafiają tam, gdzie powinny na wszystkich trybach, bez korekcji.
Wspomaganie af z sabinki działa jak powinno.
Nic nie pluje olejem.
Generalnie nie mógłbym być bardziej z puszki dx zadowolony. :)
Ale ja to zazwyczaj mam dużo szczęścia do sprzętu nikona (naprawdę szkoda, że innych marek to nie dotyczy...), nie trzeba się moją satysfakcją sugerować. :p
WielkieC
17-06-2012, 22:54
dla wszystkich którzy mają problem z af w d7000 proszę spróbować poniższych ustawień:
Set AF mode to AF-C
a3 Set to OFF.
te porady wg mnie sa takie od dupy strony , przeciez nie o to chodzi aby by wyostrzyc uzywac trybu ciaglego , no chyba ze ktos zupelnie nie panuje nad spustem, nie wiem sam
A moim zdaniem te ustawienia są OK tylko ja mam f5 Blokada AE ( wciśnięta)- skoro mogę sobie pozwolić na taki komfort- i jest OK. Oraz 39 punktów zawsze, AF-C bez 3D i Auto. AF-A z lampą. I widzę postęp w porównaniu z D60 :)
Witam. 3 tygodnie temu wymieniałem wysłużony korpus D70s na D7000. No i jestem podłamany...
Ze wszystkich obiektywów (35/1,8; 85/1,8 i 12-24/4) prawie wszystkie zdjęcia wychodzą mydlane, ostrość nie wiadomo gdzie,
nie mówiąc o zdarzających się gigantycznych aberracjach chromatycznych nie tylko na brzegach kadru.
Dodam, iż właśnie dla w/w. obiektywów zdecydowałem się kupić nową puszkę Nikona, bo robię jeszcze na C 5DmkII (nie bez satysfakcji).
Na D70s zdjęcia były żyleta... Dziś sprawdziłem w tych samych warunkach wszystkie trzy obiektywy na obu puszkach, i z D7000 jest po prostu mniej ostro... (jest tylko bardziej kolorowo)
Moja frustracja skłoniła mnie do przeczytania ok.10% z tego wątku (więcej nie mam siły) i mam następujące pytanie - czy jest sens reklamować, czy to coś realnie da?
Czy może lepiej po prostu ją komuś sprzedać ;-)
To ja napisałem ten post. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jednak coś musi być nie tak z moim egzeplazem i oddam go do sprawdzenia w serwisie. Jesli powiedzą że wszysto jest w najlepszym porządku to wtedu sprzedam dotychczasowy dobytek Nikona i przesiadam sie na pełną klatke (a szkoda, bo na prawdę lubiłem ten zestaw obiektywów na wakacje). NB. ostatnio wziąłęm na długi weekend D70s (stary i pewny od 6 lat) i D7000. Po zrobieniu razem ok. 1000 zdjęć, po analizie na ekranie, wydrukach A3 na ESP R3000, i mimo małej matrycy i kiepskich kolorów właśnie z D70s zdjęcia są ostrzejsze i przyjemniejsze w odbiorze niż z D7000. Potwierdzam też problem aberracji podobny jak na zdjęciu z fiatem.
Ooo to teraz juz puszki aberuja a nie szkla. Ciekawie, ciekawie.
Emhyrion
18-06-2012, 19:18
Szczerze mówiąc też tego nie rozumiem... My wciąż rozmawiamy o lustrzankach, aparatach ze zmienną optyką?
WielkieC
18-06-2012, 19:21
Szczerze mówiąc też tego nie rozumiem... My wciąż rozmawiamy o lustrzankach, aparatach ze zmienną optyką?
no wkoncu ktos to napisal bo zaczynalem watpic. Aberracje to wada tyczaca sie optyki ,a wiec obiektywow, tak przynajmniej zawsze jest ta sprawa laczona ... poza tym forum :)
To ja napisałem ten post. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jednak coś musi być nie tak z moim egzeplazem i oddam go do sprawdzenia w serwisie. Jesli powiedzą że wszysto jest w najlepszym porządku to wtedu sprzedam dotychczasowy dobytek Nikona i przesiadam sie na pełną klatke (a szkoda, bo na prawdę lubiłem ten zestaw obiektywów na wakacje)
Poziom paranoi osiągnął swój szczyt. Daję aparat do serwisu. Jak serwis powie, ze z aparatem jest wszystko w porządku to go sprzedam. A jak serwis powie, że nie jest w porządku to go...... zostawię
po serwisowaniu aparatu muszę orzec
Jestem zadowolony. Ostrość tam gdzie chcę. Nie jak przed serwisem.
Zdjęcia są dobre.
źródło (http://wd7.photoblog.pl/np4/201206/A4/125643646.jpg) to nie jest może idealny przykład.
Mogę jedynie powiedzieć że kiedy robiłem przed oddaniem. Żadne zdjęcie nie było tak ostre jak te.
Testuje nadal. jak się spieprzy w tedy będę płakał póki co 500 zdjęć dobrych na 500 ;) pozdrawiam.
Ooo to teraz juz puszki aberuja a nie szkla. Ciekawie, ciekawie.
Aberracja to wada optyki, ja tylko sugeruje, że wygląda inaczej na D60 i na D7000. Na D7000 jest jaśniejsza i fioletowa a na D60 ciemniejsza i niebiesko-żółta. Może to efekt różnicy w matrycach (CCD i CMOS) może rozmiarze matrycy, a może czymś innym, ale jest to FAKT, zaprezentowany na zdjęciach. Chciałem tylko pokazać co autor wypowiedzi mógł opisać jako "gigantyczną aberrację". Po prostu mi też rzuciło się to w oczy, jak wiele innych różnic miedzy dwoma zupełnie innymi aparatami:wink:.
kowazis - moim zdaniem to zdjęcie nie jest ostre ;)
@matiax To samo słyszę od mojej żony. To zdjęcie jest ostre (Pan na pierwszym planie obejmujący Panią:) ). Uwierz, że miałem takie samo wrażenie dopóki nie zacząłem porównywać zdjęć z moich dwóch body i oglądać ich powiększonych. Patrz zdjęcia o efekcie "gigantycznej aberracji" w D7000.
Kali_69 jak dla mnie to zdjęcie też nie jest ostre :) Aczkolwiek jak dla mnie jest zupełnie akceptowalne :)
lucyfer02
19-06-2012, 12:31
te porady wg mnie sa takie od dupy strony , przeciez nie o to chodzi aby by wyostrzyc uzywac trybu ciaglego , no chyba ze ktos zupelnie nie panuje nad spustem, nie wiem sam
staram się pomóc wszystkim którzy mają problem z af więc takie właśnie odpowiedzi są od dupy strony..mimo wszystko pozdrawiam
radius_bo
20-06-2012, 15:50
Kurcze. Wiedzieliscie o tym, ze D90 odszumia dopiero od HI 0,3, a D7000 od 1600 (obydwie puszki: odszumianie wyl.)? Dziwne posuniecie ze strony Nikona - niezrozumiale.
Poprosturysiek
20-06-2012, 17:45
Kurcze. Wiedzieliscie o tym, ze D90 odszumia dopiero od HI 0,3, a D7000 od 1600 (obydwie puszki: odszumianie wyl.)? Dziwne posuniecie ze strony Nikona - niezrozumiale.
Mógłbyś wyjaśnić. Chodzi o to, że d7000 nawet przy wyłączonym odszumianiu i tak odszumia(?), co negatywnie wpływa na jakość? Jeśli tak, jak to stwierdziłeś?
radius_bo
20-06-2012, 19:57
Tak - d7000 nawet przy wylaczonym odszumianiu zaczyna lekko odszumiac od ISO 1600. Jak napisano w manualu intensywnosc jest mniejsza niz przy ustawieniu LOW.
D90 zaczyna automatycznie odszumiac dopiero pow. ISO 3200. Co jak co, ale jest to uwstecznienie wzgledem D90.
Witam!
Dziś poszedlem do FJ pomacać D7000, cena lekko leci w dół, więć może w najbliższej przyszłości będzie przesiadka?
Wrażenia ogolne z macania super! Wizjer wielki, świetny do kadrowania, próbne zdjęcia obiektywem 18-105 z bliska wszystkie w pkt. Szukałem jak przestawić pkt ostrości na pojedyńczy, ale nie znalazłem...wiec bez manuala pod reką nie chciałem nadużywać czasu...
Mam pytanie, do jednego z pierwszych użytkowników D7000 na tym forum jaki ma nr seryjny? Ja macałem i zaczynał się 633.....
Nr seryjny 619 od samego poczatku zero problemow :)
przemek_83
22-06-2012, 20:49
u mnie numer zaczyna się 624 i również zero problemów, korzystam tylko z jasnych stałek. AF niczym nie ustępuje D300s i D700.
Mariusz Lesiuk
22-06-2012, 21:19
Witam!
(...) Szukałem jak przestawić pkt ostrości na pojedyńczy, ale nie znalazłem...wiec bez manuala pod reką nie chciałem nadużywać czasu... (...)
A widzisz, też na początku się motałem. Na pojedynczy punkt ostrości przełącza się przyciskiem obok obiektywu (po środku wybieraka AF/M) i kręcąc przednim kółkiem. Ta sama kombinacja tylko z tylnym kółkiem - zmieniamy AF-A/AF-S/AF-C.
Set AF mode to AF-C
a3 Set to OFF.
Po zrobieniu 300 zdjęć śmiało mogę stwierdzić, że mi też lepiej trafia na tych ustawieniach :)
nr 622 z sierpnia 2011. Bez problemów. Trzeba przyznać, że ustawienia jak powyżej to moje ulubione ale czasem fotografuję i na AF-S i AF-A i też bez problemów. W trybie zielonym fotografuję bardzo wyrywkowo ale też bez problemów. NP. wczoraj zrobiłem ok 400 zdjęć moich wariujących, 5-cio tygodniowych szczeniaków na AF-C. Z tych 400 zdjęć 5 nieostrych. Ale "obiekty" były nieczułe na moje nawoływania aby pozować w miarę statycznie
ja tez pochwale d7k. kupilem go niedawno i narazie wszystko gra. moj nr seryjny 633... kupilem puche z kitem 18-105, 50 1.8 i do tego lampe sb700 no i dostalem gratis statyw z torbą :P. ale mam pytanei z innej beczki. jak zdalnie sterowac lampą błyskową w tym aparacie? z tego co sie orientowalem to sb700 ma funkcje bezprzewodowa ale jak to zegrac z aparatem? patrzylem w instrukcje i nie dokopalem sie do takiego info. czy musze dokupywac jakiś nadajnik doczepiany pod sanki? z gory dzieki za pomoc. A co do af, u mnie dzialal ok na 50 1.8. co prawda lekko mydlil ale dalem mikroregulacje na -5 i jest teraz gitara. foty robilem z odl. ok 5m. teraz to sie poprawilo.
ANTEK 72
27-06-2012, 19:20
Menu Ustawień Osobistych
Zakładka e3 - zmień na Sterownik Błysku (na samym dole).
Tam masz opcje pracy lampy wbudowanej, czy ma brać udział w naświetlaniu, czy tylko wyzwalać błysk lamp grupy A i B oraz tryby pracy lampy wbudowanej oraz grup A i B.
Na SB-700 przestaw na REMOTE (wciskając guziczek).
W aparacie i lampie ustaw ten sam kanał.
Mam nadzieję, że pomogłem.
przemek_83
27-06-2012, 19:20
Sterowanie lampą błyskową masz oznaczone funkcją "e3" w menu ustawień osobistych / Braketing-lampa błyskowa . ustawiasz na CMD Sterownik błysku
szpakowski
27-06-2012, 20:40
Witam wszystkich posiadaczy D7000. Przyznaje, że przebrnąłem przez cały wątek, zacząłem tak ok połowy marca i śledzę go do chwili obecnej. Mam zamiar kupić nowe body i właśnie D7000 odpowiadałby mi najbardziej. Zgłębiając temat natknąłem się na wątek dotyczący współpracy D90 z N35 1,8G. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120041
Nie jestem profesjonalistą ale problem wydaje mi się podobny. Może ktoś kompetentny mógłby się wypowiedzieć.
o dzięki bardzo działa :) choć muszę przyznać ze sony ma łatwiejsze dojście do tej opcji. no ale teraz to już bede wiedział. pozdrawiam
Przecież możesz wyciągnąć sobie menu e3 do menu osobistego ;)
przemek_83
27-06-2012, 21:35
zawsze możesz sobie wyciągnąć to do "moje menu" i będziesz miał szybki dostęp
Dzisiaj podpiąłem poczciwego Nikkor'a 35-105 3.5-4.5 (pompka) - takie stary obiektyw a ostry jak żyletka :)
Czy wasze D7000 tak potrafi? :) Mikroregulacja AF w body na -10.
www.zdjeciaslubneplock.pl/inne/d7000_af_105mm.jpg (http://www.zdjeciaslubneplock.pl/inne/d7000_af_105mm.jpg)
radius_bo
28-06-2012, 10:54
Nie kapuje? Co jest nadzwyczajnego w tym zdjeciu? Chodzi o to, ze D7000 trafil z tym obiektywem?:)
Nie kapuje? Co jest nadzwyczajnego w tym zdjeciu? Chodzi o to, ze D7000 trafil z tym obiektywem?:)
No czytając cały ten wątek chodzi o to, że wogóle w coś trafił :)
radius_bo
28-06-2012, 10:59
Aha:) Tak po cichu myslalem:) Hehe!
To już do tego doszło, że ludzie cieszą się, że wogóle coś działa ? Co za czasy. Faktycznie coś w tym jest. Jadę do pracy rano autobusem. Nagle przed skrzyżowaniem kierowca zatrzymuje pojazd, robi reset, odpala i jedziemy dalej. Chyba czas ponownie pokochać starego Zenita z dwoma korbkami.
No czytając cały ten wątek chodzi o to, że wogóle w coś trafił :)
przy takiej GO mial ulatwione zadanie zeby trafic :P
radius_bo
28-06-2012, 20:07
AF działa dobrze, dopóki nie trafi na gładką powierzchnię
Istnieje aparat w ktorym AF ustawi ostrosc na gladkiej powierzchni?
cz4rnuch
28-06-2012, 20:59
Istnieje aparat w ktorym AF ustawi ostrosc na gladkiej powierzchni?
Istnieje i to więcej niż jeden(choć nie zawsze im to wychodzi). Twój pewnie także, wystarczy że ustawisz czujnik AF na gładkiej powierzchni ale takiej gdzie jest konstrastowy wzorek :)
P.s Wszystkie(lub prawie wszystkie) focus charty drukuje się na gładkiej powierzchni ;)
dzieki za wskazówki. wiecie ja d7k mam dopiero 3 tyg i jeszcze nie zaznajomiłem sie do końca z 250-stronicową instrukją ale pomału w wolnych chciwlach czytam. ogolnie jestem zadowolony z aparatu wszytko gra, multum funkcji. w porównaniu do a33 ktore mielem wczesniej to d7k to inna liga a ponąć to amatorskie sprzety. nie bede wrzucac fotek bo jakiś specjalnych kadrów to jeszcze nie złapałem. sledze ten wątek z pol roku i liczylem sie z mozliwością wpadki z tym aparatem, jednak uważam ze problem jest znacznie przekoloryzowany
kolego jaki jest początek nr seryjnego twojej 7-ki?
radius_bo
28-06-2012, 23:09
wystarczy że ustawisz czujnik AF na gładkiej powierzchni ale takiej gdzie jest konstrastowy wzorek
Przepraszam, zle sie wyrazilem - nieprecyzyjnie. Na gladkiej, jednokolorowej powierzchni (czyli bez kontrastowych wzorkow:))
Wydaje mi sie, ze na zasadzie detekcji fazy zaden nie zlapie.
633
Witaj w klubie 633:)
silver surfer
28-06-2012, 23:54
Mój numer puszki zaczyna się od 635 kupiona nowa w Październiku 2011 "śmignięte" ok 4 tyś zdjęć zero problemów zarówno z olejem na matrycy jak i AF i mam nadzieję, że tak będzie dalej.
Oooo - u mnie też 633.... :)
radius_bo
29-06-2012, 08:48
Panowie, jak musialem ustawiac korekte na obydwu obiektywach (35 1.8; 18-105) oznacza to, ze AF w body wymaga kalibracji w serwisie? Po korekcie obiektywy trafiaja idealnie, wiec nie wiem czy wysylac profilaktycznie do serwisu? Moze sie zdarzyc, ze dla ktoregos szkla nie starczy skali?
Panowie, jak musialem ustawiac korekte na obydwu obiektywach (35 1.8; 18-105) oznacza to, ze AF w body wymaga kalibracji w serwisie? Po korekcie obiektywy trafiaja idealnie, wiec nie wiem czy wysylac profilaktycznie do serwisu?
Po to jest właśnie mikroregulacja w body aby nie wysyłać aparatu do serwisu :)
radius_bo
29-06-2012, 08:52
Wiem, ale wskazywaloby na to, ze AF w body wymaga kalibracji, a nie w szklach.
Chcialbym uniknac sytuacji (jak skonczy sie gwarancja), ze bede jednak musial skalibrowac body, bo nie starczy skali dla obiektywu. Wtedy bede musial bulic.
U Ciebie wszystkie bez korekty trafiaja?
U Ciebie wszystkie bez korekty trafiaja?
Wszystkie moje obiektywy musiałem kalibrować w body... Nie przejmuję się tym wogóle... Skoro działa to super :) Jeżeli mikrokalibracja nie wystarczy to dopiero wtedy trzeba oddać aparat do serwisu bo to oznacza, że faktycznie z body jest coś nie tak... lub z obiektywem... Ale to oceni wtedy serwis.
radius_bo
29-06-2012, 08:57
Nawet slynnego Nikkora 17-55?:)
Nawet slynnego Nikkora 17-55?:)
Delikatnie, ale niestety tak... Przynajmniej wg mnie wymagał lekkiej kalibracji (-5)...
To jest właśnie ewenement tej puszki. Po podpięciu do starego D70 żaden obiektyw nie wymagał kalibracji. W D7000 jest ciut inaczej, ale nie podniecam się tym zbytnio :)
Zakładając, że AF nie trafia w punkt, ostrość wypada za obiektem (BF), jaka powinna być mikroregulacja? Na minus?
Pytam teoretycznie, na zaś, bo póki co w D7000, który posiadam od miesiąca (seria 633) nic takiego jeszcze nie zaobserwowałem (obiektywy N28-80, N50/1,8, N70-300G, N18-55)
Rządny zmian w swoich gratach spojrzałem na allegro, a nóż najdzie mnie ochota na zmianę body :). I tutaj szok. Nowy korpus D7000 można kupić nawet o 100-300 zł taniej, niż używanego (i często ze sporym przebiegiem) D300s. Czy to efekt spowodowany tym wątkiem, czy po prostu dostępność D7000 jest na tyle duża, że można było zjechać z cenami? Trochę mnie korci przesiadka z D90 na D7000. Bo jeśli miałbym brać używanego d300s z przebiegiem 40-60tys, za ponac 4k zł, to chyba wolałbym już dołożyć do D700 (ok. 6k zł). I bądź tu człowieku mądry :). Chyba na dniach przejdę się do FJ, poproszę o D7000, podepnę 85/1,8 i zrobię kilka testowych strzałów.
Rządny zmian w swoich gratach spojrzałem na allegro, a nóż najdzie mnie ochota na zmianę body :). I tutaj szok. Nowy korpus D7000 można kupić nawet o 100-300 zł taniej, niż używanego (i często ze sporym przebiegiem) D300s. Czy to efekt spowodowany tym wątkiem, czy po prostu dostępność D7000 jest na tyle duża, że można było zjechać z cenami? Trochę mnie korci przesiadka z D90 na D7000. Bo jeśli miałbym brać używanego d300s z przebiegiem 40-60tys, za ponac 4k zł, to chyba wolałbym już dołożyć do D700 (ok. 6k zł). I bądź tu człowieku mądry :). Chyba na dniach przejdę się do FJ, poproszę o D7000, podepnę 85/1,8 i zrobię kilka testowych strzałów.
Mi też ten wątek o Af'ie zrobił rysę na psychice na tyle głęboką że serce mówi tak a rozum nie...Tym bardziej że nie sr.....am pieniędzmi i wtopić 4k na bubla by bardzo bolało...:(
A przeglądał ktoś zagraniczne fora, czy tam tez tak głośno? Może wyszła jakaś wadliwa partia puszek w czasie trudnych chwil w fabryce Nikona: zimny lut na płycie głównej który raz miał styk a raz nie, który powodował owe problemy...
Od kwietnia przeglądałem dość dokładnie wątki o AF w D7000 oraz różne opinie o aparacie. Również na innych stronach i forach zagranicznych. Nie przeliczałem tego, ale zgłaszane problemy dotyczą chyba tylko niewielkiego % ogółu użytkowanych puszek. Podobne problemy trafiają się również w innych modelach, chyba że po "sławetnym" wątku zaczęła działać psychologia tłumu i wszyscy wszędzie widzą teraz problemy z AF.
Na przeglądanych stronach spotykałem się jednak w przeważającej większości z pozytywną oceną samego aparatu, jego pracy i możliwości, czego nie da się ocenić nie posiadając aparatu w łapie. To co się dało porównać, ująłem w tabelach z danymi. Długo porównywałem modele, dokonałem takiego a nie innego wyboru i nie dałem się omamić. W międzyczasie odwiedziłem 3 sklepy, dwa razy miałem aparat w ręku. Za trzecim razem z nim wyszedłem.
Jestem bardzo zadowolony z jakości zdjęć, szczególnie w gorszych warunkach oświetleniowych. Wcześniej miałem D80 i wtedy wydawało mi się, że nie brakuje mi w nim nic. Ergonomicznie D7000 jest podobny, ale okazało się (już po krótkim użytkowaniu), że bogactwo opcji, ustawień i jakość zdjeć jest tym, co powooduje, że jestem aparatem (odpukać :D) zachwycony.
Zakładając, że AF nie trafia w punkt, ostrość wypada za obiektem (BF), jaka powinna być mikroregulacja? Na minus?
Odnośnie mikroregulacji - proponuję wejść na stronę Nikona do działu "Wsparcie techniczne". Jest tam dokładnie napisane jak kalibrować AF... Szukanie nie boli...
radius_bo
29-06-2012, 17:11
Panowie, jaka jest z wysylka aparatu do serwisu Nikona? W ich strone na wlasny koszt? Obojetnie czy poczta czy kurier?
Wiem, ze oni z powrotem wysylaja na swoj koszt (w ramach gwarancji oczywiscie), ale nie wiem jak jest z wysylka do nich. Probowalem sie dodzwonic na infolinie, zeby uzyskac info, ale nie starczylo mi cierpliwosci:)
Na swój koszt się wysyła. Serwis nie pokrywa kosztów dostarczenia; nie interesuje ich czy przywieziesz aparat osobiście czy przyślesz.
Bartekolo
29-06-2012, 18:50
Na swój koszt się wysyła. Serwis nie pokrywa kosztów dostarczenia; nie interesuje ich czy przywieziesz aparat osobiście czy przyślesz.
Tak co ty nie powiesz:p?? Bo ja wysyłałem już cztery i za każdym razem nie płaciłem za przesyłkę.
Panowie, jaka jest z wysylka aparatu do serwisu Nikona? W ich strone na wlasny koszt? Obojetnie czy poczta czy kurier?
Wiem, ze oni z powrotem wysylaja na swoj koszt (w ramach gwarancji oczywiscie), ale nie wiem jak jest z wysylka do nich. Probowalem sie dodzwonic na infolinie, zeby uzyskac info, ale nie starczylo mi cierpliwosci:)
W ramach gwarancji wysyłka jest na koszt serwisu, ale tylko kurierem DHL, serwis ma z nimi podpisaną umowę.
Kuriera możesz zamówić telefonicznie lub przez internet, jako płatnika podajesz Serwis Nikon, czasami kurier żąda numeru płatnika.
radius_bo
29-06-2012, 22:12
Aha. No to spoko. W tych czasach door-to-door to podstawa:)
Czy warto wysylac im body z obiektywem (w moim przypadki N35 1.8 )? Czy da im cos ten obiektyw jesli chce tylko kalibracje AF w body?
Witam!
Napisałem pewien post...jakby ktoś przeoczył wklejam linka też tutaj
LINK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2862453#post2862453)
Witam w klubie, a mianowicie stalo sie: jestem uzytkownikiem d7000. Czy szczesliwym to sie okaze...Pierwsze wrazenia super! Nr ser. 634
Macie coś takiego, albo wiecie co to warte: http://allegro.pl/viewfinder-na-3-do-nikon-d3200-d3100-d7000-d90-i2444423973.html Czy trzeba kupić oryginalne za 499zł ;)
Od dzisiaj jestem także posiadaczem D7000, nr ser. 635. Przesiadka z D40 i D3000. Pierwsze wrażenia to szybkość działania, świetna ergonomia, dla mnie wręcz rewelacyjna. W porównaniu do poprzedników jakość zdjęć przy ISO 800 i wyższych jest wręcz kosmiczna.To tak na gorąco :)
Witam!
Mam, więc warto coś skrobnąć w tym temacie.
Byłem na spacerze zapoznawczym z nowym nabytkiem, czy to miłość czy nienawiść będzie? zobaczymy:
źródło (http://www.imgnook.com/VxWpmo.jpg)
źródło (http://www.imgnook.com/sL92Ho.jpg)
źródło (http://www.imgnook.com/sQMcwo.jpg)
źródło (http://www.imgnook.com/pTU6So.jpg)
źródło (http://www.imgnook.com/Ixf45o.jpg)
źródło (http://www.imgnook.com/8c7fso.jpg)
Wnioski są takie, nie da się ukryć: cena, funkcje, waga, ergonomia, jakość obrazka, to zmyłka że klient czuje się jakby posiadał d700 lub d300s, zapominając że to nadal enry-level czyli linia amatorska. pisząc to mam na mysli pracę układu AF. Zdjęcia robiłem Sigmą 18-200. Na szerokich kątach lubi poprawiać, co wyostrzenie to przestawia pierscień, a że na szerokim ciężko zobaczyć w wizjerze czy ostro to potem jest różnie. Na długim końcu już jest lepiej, choć należy unikać gładkich powierzchni. D7000 lubi mieć jasno określone dla niego kadry.
Ale najpiękniejsze jest to, że wychodzę na zdjęcia, zapominam o bożym świecie i wracam z uśmiechem do domu...nie tracąc czasu na ustawianiu baterii do testów
D7000 lubi mieć jasno określone dla niego kadry.
Czyli jakie? Jakich kadrów użytkownik D7000 powinien szukać, a jakich unikać? A jak się uprze i będzie chciał sfotografować coś, czego aparat nie lubi, to się stanie? (wiem, że zdjęcie nie wyjdzie, ale konkretnie bym chciał) :-)
woit dobrze pisze. Jeden z "nieulubionych" tematów to twarz ludzka, np jeżeli twarz jest w wizjerze rozmiaru od wielkości okienka AF do 1/2 wielkości tegoż. Dla tego aparatu twarz tej wielkości ( czyli z dużej odległości lub na szerokim) to mało kontrastowy cel. Aparat potrafi robić zdjęcia bardzo wyraźne (całe serie ) a potem nadchodzi seria kiepskich, i próby zmniejszenia czasu, przytrzymywanie aparatu, żeby nie było wstrząsu wywołanego lustrem.
Jest za to niesamowity na LV, gdy powiększy się obraz i ostrzy ręcznie. Jak kupię porządny statyw to ruszę na kwiatki :) No i film - obraz super AF-F do d... dlatego pytałem o ten LCDVF za 88zł. Może Fatman tu zajrzy i oceni. No i ( chyba się już powtarzam) manualne z tym aparatem to poezja.
superkomornik
15-07-2012, 00:44
Najtańszego lcdvf nie polecam, meike jest dużo lepszy (i niewiele drozszy).
Dzieki. A powiedz mi jeszcze czym zlepić filmik, bo ViewNX nie daje rady - limit to 5 min a efekt to zniszczony i porwany film. Windows Movie Maker nie obsługuje takiej rozdzielczości. I jeszcze jaki komputer daje radę takim plikom. Tzn. mój laptop wymięka a szwagier mówił mi, że mało który daje radę.
Miałem: Minolty, Canony, Fuji, potem D90, Pentaxa K-r, K-5, ja jednak kocham Nikony :)
Mam D7000, zacny aparat, to jakby powrót do D90 w lepszej wersji. Tego oczekiwałem i mam.
Pozdrawiam po rocznej przerwie :)
Blog (http://grzegorzsabala.blogspot.com/)
superkomornik
15-07-2012, 01:15
Jakikolwiek program do montazu się nada - pinacle, premiere elements, vegas, etc.
Każdy komputer z 2 rdzeniami i min 4gb ram się nada - kwestia predkosci renderu ;)
Macie coś takiego, albo wiecie co to warte: http://allegro.pl/viewfinder-na-3-do-nikon-d3200-d3100-d7000-d90-i2444423973.html Czy trzeba kupić oryginalne za 499zł ;)
lepiej coś takiego
http://allegro.pl/wizjer-lcd-ggs-viewfinder-nikon-d300s-d7000-d3100-i2466542041.html
lothar345
15-07-2012, 11:13
Wnioski są takie, nie da się ukryć: cena, funkcje, waga, ergonomia, jakość obrazka, to zmyłka że klient czuje się jakby posiadał d700 lub d300s, zapominając że to nadal enry-level czyli linia amatorska. pisząc to mam na mysli pracę układu AF. Zdjęcia robiłem Sigmą 18-200. Na szerokich kątach lubi poprawiać, co wyostrzenie to przestawia pierscień, a że na szerokim ciężko zobaczyć w wizjerze czy ostro to potem jest różnie. Na długim końcu już jest lepiej, choć należy unikać gładkich powierzchni. D7000 lubi mieć jasno określone dla niego kadry.
Ale najpiękniejsze jest to, że wychodzę na zdjęcia, zapominam o bożym świecie i wracam z uśmiechem do domu...nie tracąc czasu na ustawianiu baterii do testów
A mógłbyś napisać gdzie w d7k widać słabe strony AF?
Mam d5000 i miałem okazję dokładnie pobawić się d300 z nowym softem (rzekomo tak szybkim jak d300s). Moje obserwacje były takie:
- obie puchy b podobnie działały (w sensie celności i czułości AF) na pojedynczym punkcie/punktach (nawet bocznych). Żadnego szału dla d300 nie było (spodziewałem się czegoś znacznie lepszego - na forach tak ludziska zachwalali af z wyższych modeli)
- d300 udowadniał swoją wyższość w trybie śledzenia obiektu (nie 3d) kiedy włączone były wszystkie punkty AF ale nie był to jakiś pogrom.
- najwięcej jednak w AF miały do powiedzenia szkiełka
AF w d5k uważam za dość dobry np. z 35/1.8 większość zdjęć trafia w punkt nawet w słabym świetle (może mam dobrą sztukę?) - brakuje mi jednak pełniejszego pokrycia kadru i lepszego śledzenia ruchomych obiektów dlatego właśnie wzdycham do d7k.
Czy mógłbyś rozwinąć swoje spostrzeżenia odnośnie AF w tym modelu?
Czy mógłbyś rozwinąć swoje spostrzeżenia odnośnie AF w tym modelu?
To akurat jest przewałkowane na forum we wszystkie strony. Mnie nadal bardzo ciekawi, jak aparat może "nie lubić" jakichś konkretnych kadrów :-)
Nie udało mi się wytłumaczyć przy pomocy słów, to spróbuje za pomocą zdjęć:
Zdjęcie 1 gdzie w polu AF jest skóra i ewentualnie nos:
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/1523/screenshot001ah.jpg)
Zdjęcie 2 gdzie jest oko i więcej szczegółów:
źródło (http://img856.imageshack.us/img856/6325/screenshot002jv.jpg)
Ogólnie: wiele rzeczy na zdjęciu znajdujących się "poza celownikiem" wydaje się bardziej wyraźne i trudno często stwierdzić czy to jest tylko złudzenie wywołane tym, że obiekty są bardziej kontrastowe, i gdzie właściwie zawędrowała ostrość. Zdarza się też tak, że po powiększeniu zdjęcia na aparacie okazuje się, że twarz jest dość ostra tylko- nie wiem nie utrzymałem puchy, może mi modelka się poruszyła. Ogólnie jest tak, w porównaniu do D60 jest o wiele ostrzej, ale muszę się go nauczyć zrozumieć czemu czasem jest nie tak ostro jak bym chciał. Samo robienie zdjęć z lampą zewnętrzną - jest jakoś inaczej - D60 nigdy mi nie przepalił, a z tym muszę więcej myśleć i kombinować.
I jeszcze jedno w D60 na przycisku"fn" miałem ustawione wybór WB, bo dobrze sobie radził, na tym mam AUTO, bo zaprogramowane ustawienia są nie bardzo. Lepszym sposobem jest włączenie LV, przełączenie WB na K i ręczna regulacja temperatury oraz obserwowanie efektu na wyświetlaczu. Najczęściej udaje się trafić mniej więcej w takie kolory jak na żywo :)
Akurat wyświetlacz aparatu nie jest najlepszym sposobem oceny poprawności balansu bieli. Każdy balans bieli możesz zmodyfikować wg własnych potrzeb w menu.
lothar345
17-07-2012, 08:31
Do Kali_69
Z doświadczenie powiem tak: że przy robieniu zdjęć poruszających się/niezbyt kontrastowych obiektów żaden aparat nie da Ci zawsze ostrych zdjęć. Może to być najlepsza pucha. Oprócz samego ruchu obiektu kombinacja szkło pucha wprowadza losowość. Zrób sobie test: zamocuj aparat na statywie i wykonaj serię 20 zdjęć jakiegoś statycznego obiektu każdorazowo przeostrzając. Okaże się, że zawsze będziesz miał jakiś odsetek nieostrych zdjęć mimo że przecież ani aparat ani obiekt się nie poruszają. Teraz wyobraź sobie ile czynników składa się na uzyskanie ostrej fotki: współpraca aparat szkło, ruch obiektu, kontrastowość miejsca gdzie ustawiania jest ostrość itp.
Każdy aparat (zwłaszcza taki entry level) nie jest idealnie skalibrowany, podobnie obiektyw. Za to płaci się ciężkie pieniądze, żeby w tych najdroższych obiektywach i najdroższych puszkach precyzja kalibracji, zgrania była jak największa i losowość była jak najniższa a i tak będą występować błedy np. fotografowie robiący reportarze wykonują dajmy na to kilkaset zdjęć z których wybierają kilka/naście (szczelam).
PS. Co do WB to tylko RAW - po co kombinować. Zresztą kolory to umowna rzeczy - będą różne ilekroć różny będzie ekran który wyświetla zdjęcie :)
@lothar345 Zgadzam się z tym co napisałeś. Ja próbuje tylko znaleźć jakiś sposób, jakąś prawidłowość, która pozwoli robić więcej zdjęć ostrych. Tak samo było z D60. Dopiero po jakimś czasie "obczaiłem" jak z nim postępować, żeby było dobrze. I dla tego też robię dużo zdjęć, licząc, że któreś wyjdzie :)
A WB - tak masz rację, ale jeżeli w ten sposób jak ja opisałem ustawisz Balans Bieli to masz mniej roboty na komputerze. Ja używam WiwvNX, więc mam ograniczone możliwości. Prócz tego robienie zdjęć przy świetle sztucznym, bliżej nie określonym nie zawsze daje zadowalające efekty. Sklepy, galerie handlowe, pomieszczenia publiczne różnej maści. A tym sposobem można przynajmniej spróbować ustawić coś wstępnie już na aparacie.
Witam wszystkich użytkowników N7000,od 2 tyg posiadam tą puchę,z kitem 18-105,jak narazie działa sprawnie,nr 632....,kupiony w uk,a jak bedzie dalej,-zobaczymy...
thinusbaun
21-07-2012, 10:27
Są problemy nowych d7000 z af? Ma być używany docelowo z 18-105 vr, 35/1.8 oraz Nikkor AF 28-105 mm f/3.5-4.5D IF. Jednak nie wiem czy się zdecydować
lothar345
22-07-2012, 00:57
Są problemy nowych d7000 z af? Ma być używany docelowo z 18-105 vr, 35/1.8 oraz Nikkor AF 28-105 mm f/3.5-4.5D IF. Jednak nie wiem czy się zdecydować
Z tego co się rozeznałem już raczej nie ma ani chlapania ani serii BF.
Z tego co się rozeznałem już raczej nie ma ani chlapania ani serii BF.
A skąd masz takie wieści?
A skąd masz takie wieści?
Pewnie od sprzedawców w fotojokerze :mrgreen:
Chociażby ode mnie. Moje nowe D7000 strzela w pkt. Tamron 70-300, Sigma 18-200 - mikroregulacja off. Może się przyda jak kupię stałkę...Na razie 1060 klapnięć migawki i jest ok....A aparat super!
z miesiąc temu pisałem:
Ze wszystkich obiektywów (35/1,8; 85/1,8 i 12-24/4) prawie wszystkie zdjęcia wychodzą mydlane, ostrość nie wiadomo gdzie, nie mówiąc o zdarzających się gigantycznych aberracjach chromatycznych nie tylko na brzegach kadru....
Obecnie aparat po odbiorze z serwisu i po licznych próbach wakacyjnych.
W serwisie zrobiono: "regulacja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta."
Dodatkowo co do w/w. obiektywów - wszystkie wymagały mikroregulacji AF (to juz we własnym zakresie oczywiście)
I co? Jest wyraźnie lepiej, ale nie jest rewelacyjnie. Co jest dużym krokiem do przodu to to że większość sesji jest bezproblemowa, większość zdjęć ostra tak jak bym sobie życzył. NIestety nadal zdrzają się okresy, kiedy AF działa jak chce, nieprzewidywalnie. NIe jest to częste, niemniej bardzo frustrujące. Przyzwyczaiłem się już robić tym aparatem zdjęcia seriamii (czego generalnie nie lubię), ale nawet wtedy zdarzają się całe serie nieostre. Dodatkowo (wyśmiewane na tym forum) aberracje na styku kontrastowych krawędzi zdarzają się niezależnie od użytego obiektywu i nie tylko na brzegach kadru, i nie tylko na pełniej dziurze...
lothar345
26-07-2012, 10:57
Do pk,
Ile zdarza Ci się tych nietrafionych zdjęć w serii?
Pytam z ciekawości. W d300 też się trafiało kilka zdjęć nietrafionych w serii. Z tego co pamiętam Syndrom Fatmana w d7k wyglądał tak że np. 90-95% zdjęć ze 100 i więcej po rząd nadawało się do kosza z powodu BF a nie kilka.
Nie jest problemem to że kilka zdjec w serii jest nieostra (to normalne), tylko to, że niektóre serie całe są do bani z powodu źle działającego AF. I mogę rzec, iż ok. z co 4-5 serią mam taki problem, a nie robię zdjęc podczas delirium. Jednym słowem, aparat ma humory.
Jeśli chodzi o ostrość z 50/1,8G to zauważyłem, że w AF-A jest celniejszy a podobno to nie logiczne :) Większość nieostrych to poruszone i "uciekająca" modelka :)
Kto ma Sigmę 17-70/2,8-4 i próbował to cudo z D7000? bo muszę coś w tym rodzaju kupić w zamian za 18-55, które sprzedam z D60
Macie nowe wieści o d 7000? polepszyło się coś ,czy nadal kicha...,wysokie numery seryjne(63....)i nic?,moze juz każdy olał ten nieszczęsny model ze stajni nikona
Jeśli chodzi o ostrość z 50/1,8G to zauważyłem, że w AF-A jest celniejszy a podobno to nie logiczne :) Większość nieostrych to poruszone i "uciekająca" modelka :)
Kto ma Sigmę 17-70/2,8-4 i próbował to cudo z D7000? bo muszę coś w tym rodzaju kupić w zamian za 18-55, które sprzedam z D60
Mam i nie mam problemów. AF jest niestety wolniejszy niż w 18-105, dłużej łapie. Korzystam też z tej sigmy na D90, i AF 7000 sprawuje się o niebo lepiej.
Dzięki wer. Powiedz mi jeszcze w Sigmie jest tak jak w kitowym 18-55 jak dasz na AF to nie możesz doostrzyć? Bo pod tym względem 18-105 byłoby lepsze. To ma być obiektyw też do filmowania :) Wiem, że to nie to miejsce, ale może ktoś ma D7000 z jakimś starym AF ( śrubokręt ) albo manuala Nikona, który by się sprawował w kręceniu filmów.
Nie możesz ostrzyć ręcznie, Sigma nie ma MA trybu. Mam szła D ze śrubokrętem, nie filmuję więc nie patrzyłem jak to działa, ale ogólnie to przy szkłach na śrubokręt musisz z body wysprzęglić silnik, żeby ręcznie ostrzyć.
Macie nowe wieści o d 7000? polepszyło się coś ,czy nadal kicha...,wysokie numery seryjne(63....)i nic?,moze juz każdy olał ten nieszczęsny model ze stajni nikona
Od miesiąca od zakupu mój D7000 nawet działa, mało tego - nawet robi zdjęcia i uwaga, można do niego dopiąć nawet inny obiektyw niż 18-105 i też działa. A przy tym wszystkim matryca nie kąpie się w oleju czy innym mazidle a AF nie strzela poza pole jak dzisiaj siatkarze z Australią. Czuje się jakbym wygrał w totka mając "dobrego" D7000 :)
serwis N nic dalej nie robi w kwestii źle działajacego af w d7000 . IMO nigdy nie przyznają sie do wady.
a jaki numer seryjny masz? i jaki przebieg
kto wie może nowszy wypust d7000 jest wolny od wad,albo wszystkie bez wyjatku są zrąbane i tak już zostanie,kto bystry wyłapie wadę swojej puchy,a "niedzielny" pstrykacz nic nie znajdzie
kto wie może nowszy wypust d7000 jest wolny od wad,albo wszystkie bez wyjatku są zrąbane i tak już zostanie,kto bystry wyłapie wadę swojej puchy,a "niedzielny" pstrykacz nic nie znajdzie
Miałeś D7000 w ręku czy tak filozofujesz? Mam na liczniku 10 tys, sporo zdjęć z małą głębią ostrości, zdjęcia robione w różnych warunkach, jasny dzień i ciemnica niesamowita. Jedyne co zauważyłem, to że AF jest o niebo lepszy niż w D90.
Miałeś D7000 w ręku czy tak filozofujesz? Mam na liczniku 10 tys, sporo zdjęć z małą głębią ostrości, zdjęcia robione w różnych warunkach, jasny dzień i ciemnica niesamowita. Jedyne co zauważyłem, to że AF jest o niebo lepszy niż w D90.
Przykłady fotek proszę
Panoczki kochane, gdzie jest wynik ekspertyzy Nikona by Fatman? :)
Moja puszencja też nie ostrzy :(
Rafał_Sz
07-08-2012, 07:50
ślij do serwisu i już. Oni dobrze wiedzą o co chodzi.
mój d 7000 trafił już do serwisu na czyszczenie matrycy,zobaczymy co z tego wyniknie,interesuje mnie tylko to czy już ktoś z body o nr powyżej 63.... ,zgłaszał jakieś problemy z af czy plamieniem matrycy
Moja puszencja też nie ostrzy :(
Naciśnij spust delikatnie do połowy, poczekaj aż AF złapie ostrość i naciśnij spust do końca aż usłyszysz trzask migawki
czy już ktoś z body o nr powyżej 63.... ,zgłaszał jakieś problemy z af czy plamieniem matrycy
Mam numer zaczynający się od 61 i wszystko działa idealnie.
Naciśnij spust delikatnie do połowy, poczekaj aż AF złapie ostrość i naciśnij spust do końca aż usłyszysz trzask migawki
tak właśnie czynię.
Sprawdziłem też wszystkie obiektywy z "testem poziomych kresek 45 stopni" - i po korekcie jest lepiej.
Mój bodziak ma numery 629... :(
EMILjo bardzo przepraszam za głupi żart. Moja rada była napisana "dla jaj" a odczytałeś to na poważnie. Jeszcze raz przepraszam. Następnym razem dam znaczek ;-)
tygrysex
09-08-2012, 18:53
Witam, bo to moj pierwszy post na tym forum :D
Zarejestrowalem sie tutaj, bo bylem o krok od kupna d7000, ale trafilem na ten watek... I moje pytanie (patrzac na daty wpisow): czyli problemy z AF i pluciem olejem nie sa chorobami wieku dzieciecego, tylko wystepuja nadal?
krzysiek.81
09-08-2012, 19:09
Witam, bo to moj pierwszy post na tym forum :D
Zarejestrowalem sie tutaj, bo bylem o krok od kupna d7000, ale trafilem na ten watek... I moje pytanie (patrzac na daty wpisow): czyli problemy z AF i pluciem olejem nie sa chorobami wieku dzieciecego, tylko wystepuja nadal?
trudno powiedzieć....nawet na początku produkcji zdarzały się sprawne egzemplarze ;)
tygrysex
09-08-2012, 19:11
Czyli loteria... nie fajnie, bo ja mam pecha do takich rzeczy. Najlepiej by bylo samemu sprawdzic, ale podajcie mi sklep na slasku ktory bedzie mial 3 sztuki i pozwoli przetestowac :(
przemek_83
09-08-2012, 20:55
Ja użytkuję D7000 od listopada 2011 roku. w tym czasie wykonałem ponad 10.000 zdjęć w rożnych warunkach i rożnymi obiektywami (korzystam jednak praktycznie tylko ze stałek). Po wprowadzeniu od samego początku korekty w mikroregulacji dla używanych obiektywów nigdy nie miałem żadnych problemów z AF.
tygrysex
10-08-2012, 08:20
Zakochalem sie w tym pudle i nie bardzo widze sensownej alternatywy, dlatego narazie szukam intensywnie miejsca, gdzie pozwola mi przed zakupem zrobic pare testow... trzymac kciuki :D A jak nie znajde, to narazie nie mam zielonego pojecia co zrobic :(
cohontes
10-08-2012, 08:38
poczekać i kupić potem używaną :D bez wad bo pewnie takie będą może po nowych premierach
Rafał_Sz
10-08-2012, 08:46
Zakochalem sie w tym pudle i nie bardzo widze sensownej alternatywy, dlatego narazie szukam intensywnie miejsca, gdzie pozwola mi przed zakupem zrobic pare testow... trzymac kciuki :D A jak nie znajde, to narazie nie mam zielonego pojecia co zrobic :(Nawt w FJ możesz sobie sprzęt sprawdzić. Tylko co to da? Mi wady w D7000 ujawniły się po dłuższym czasie. Po wymianie połowy bebechów w serwisie (gwarancja) puszka działa jak ta lala i jestem z niej zadowolony. Chociaż drugi raz nie dam się Nikonowi nabrać - miałem brać D800, ale już widzę, że dobrze zrobiłem wstrzymując się od zakupu.
Z drugiej strony szkoda czasu, światła i kadrów... ;)
michalek80
10-08-2012, 09:25
Ja kupiłem używane D7000 z nr ser. 60... udało mi się ustrzec przez źle działającym AF ale przed olejem na matrycy niestety już nie. Nie oddaję aparatu na serwis. Plamy uwidaczniają się dopiero przy przysłonach od f/13 w górę a ja takowych nie używam. Jeśli zacznie mi to przeszkadzać zaniosę na czyszczenie matrycy. Tyle w tym temacie. Pozdrawiam
Zakochalem sie w tym pudle i nie bardzo widze sensownej alternatywy, dlatego narazie szukam intensywnie miejsca, gdzie pozwola mi przed zakupem zrobic pare testow... trzymac kciuki :D A jak nie znajde, to narazie nie mam zielonego pojecia co zrobic :(
Ja miałem to samo i... kupiłem mimo, że miałem pewne "niczym nie uzasadnione" obawy :) Wytłumaczyłem sobie,że problem dotyczy AF fazowego, więc w razie potrzeby jest LV. No i gwarancja 2 lata. Myśl pozytywnie i kupuj skoro masz takiego pie... na punkcie tego body jak ja :)
kefas999
10-08-2012, 18:47
Przeczytałem większość tego wątku i ... mój D7000 przyjdzie w poniedziałek. Jestem dobrej myśli.
Coś w tym jest :) moją puszkę zakupiłem w lubelskim FJ, przed zakupem bez problemu mogłem podpiąć swoje szkło i pocykać parę fotek.Sprzedawca proponował podpięcie dowolnego szkła jakim dysponował w sklepie. Pierwszy kontakt z puszką, pierwsze fotki w sklepie i nie masz wyboru. D7000 twoje :)
tygrysex
13-08-2012, 10:00
Nie tak do konca z tym sprawdzaniem w FJ, dzwonilem do pierwszego lepszego w moim regionie (Sosnowiec) i nie ma takiej opcji, aby przetestowac, a problem z AF oczywiscie byl, ale zostal zniwelowany w jednym z pierwszych update firmware'u :D Co za ulga, problem z glowy ;) Boszsz uwielbiem te sklepy miesne z aparatami :D
Rafał_Sz
13-08-2012, 10:03
Ty nie dzwoń, tylko jedź. Wchodzisz, poproszę D7000, wyciągasz swoje szkło, strzelasz parę kadrów, oglądasz, marudzisz. :) Kupujesz albo nie kupujesz. Wychodzisz. :) Jaki problem? ;)
tygrysex
13-08-2012, 10:13
Skoro tak mowisz :D Mam trzy sklepy w moim bliskim zasiegu, wiec w ten weekend, a najprowdopodobniej w przyszly - jade z silnym postanowieniem zakupu d7000 :D
Rafał_Sz
13-08-2012, 10:16
Zwróć tylko uwagę, na przypadłości AF w szczególnych warunkach (jasne szkło, większe odległości). Olej wychodzi dopiero po dłuższym czasie, mało prawdopodobne, żebyś miał plamy. Ja zawsze biorę na zakupy laptopa z Opandą Exif - sprawdzam, czy aby puszka nie jest zwrotem (przebieg).
Życzę trafienia na bezbłędny egzemplarz. :)
tygrysex
13-08-2012, 10:46
Opanda iExif - zakodowane :D i nie dziekuje :p
kefas999
13-08-2012, 22:40
Dziś przyjechał do mnie D7000. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. AF znacznie szybszy niż D90, ale celności jeszcze dokładnie nie przetestowałem, spróbuję w wolny dzień z szybko biegającym psem :). Jakość obrazka w RAW w porównaniu z D90 znacznie lepsza niż się spodziewałem. Przy ISO 2000 efekt jak najbardziej pozytywny. Nr fabr 636...
gadzeciarz
14-08-2012, 16:50
Dziś przyjechał do mnie D7000. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. AF znacznie szybszy niż D90, ale celności jeszcze dokładnie nie przetestowałem, spróbuję w wolny dzień z szybko biegającym psem :). Jakość obrazka w RAW w porównaniu z D90 znacznie lepsza niż się spodziewałem. Przy ISO 2000 efekt jak najbardziej pozytywny. Nr fabr 636...
Życzę aby aparat był w 100% sprawny,a teraz idź i czyń zdjęcia które uradują twoje serce i nasze oczy ;-)
tomba1982
14-08-2012, 21:50
czy wszystkie aparaty d7000 są felerne, bo planuje zamianę z d60 . Czy lepiej wstrzymać się z zakupem...
Gwynbleidd
14-08-2012, 22:16
czy wszystkie aparaty d7000 są felerne, bo planuje zamianę z d60 . Czy lepiej wstrzymać się z zakupem...
Wsssszzzysssstkie!!
kefas999
14-08-2012, 23:14
Na swoich stałkach zrobiłem korektę AF i to dośc sporą. Dla N35/1.8 i N85/1.8 korekta -15 oraz dla S20/1.8 korekta -10. Zrobiłem po kilkadziesiąt zdjęć każdym obiektywem i AF trafia w punkt. W D90 jest jednak większa losowość. Jutro ruszę w plener, aby tylko pogoda dopisała.
Na swoich stałkach zrobiłem korektę AF i to dośc sporą. Dla N35/1.8 i N85/1.8 korekta -15 oraz dla S20/1.8 korekta -10. Zrobiłem po kilkadziesiąt zdjęć każdym obiektywem i AF trafia w punkt.
podobnie jak u mnie. Jednak póki mam gwarancję to wysyłam do producenta na naprawę :)
Rafał_Sz
15-08-2012, 09:28
Wsssszzzysssstkie!!Te po kilku wizytach w serwisie dają radę. ;)
samson09
15-08-2012, 10:35
Te po kilku wizytach w serwisie dają radę. ;)
Przygnębiające :(
kefas999
15-08-2012, 19:27
Dziś miałem więcej czasu i zrobiłem dokładniejszą korektę AF: N35/1.8G - korekta -9, N85/1.8 - korekta -8, S20/1.8 - korekta -14. AF z takimi ustawieniami jest celny i przewidywalny. Sprawdziłem również śledzenie w trybie ciągłym AF z wykorzystaniem środkowego punktu, biegajacego psa oraz obiektywu N85/1.8D. Dla korpusu było to trudne wyzwanie ponieważ obiektyw jest starszej generacji i nie ma silnika, natomiast pies jest szybki i nieprzewidywalny :) (wilczur). Fotografowałem tylko wówczas gdy zwierzak biegł w moją stronę z dużą prędkością. Zdjęcia nie były ostre, ale nie jest źle, błędy nie były duże (no cóż to nie jest NIKON F5), a korpus ani na chwilę nie przestawał śledzić obiektu. D90 w takiej sytacji nawet nie podejmował rękawicy, rozpaczliwie przeszukiwał cały zakres ostrośći w nadzei na odnalezienie punktu zaczepienia dla AF.
Cytat:
Napisał tomba1982 Zobacz post
Wsssszzzysssstkie!!
Pitolicie, ale mnie i tak nie zrozumiecie :)
Nawet Fatman w pierwszym swoim wątku z d7000 nie wierzył :p
Nie wsssszzzysssstkie!!
Wsssszzzysssstkie!!
Odpowiedział miarodajnie właściciel D90 (jak wynika ze stopki) na podstawie własnego doświadczenia z wszystkimi D7000! Sorry za moją ostrą reakcję, ale rany - ludzie jak już coś odpowiadacie innym szukającym pomocy, to bierzcie odpowiedzialność za to co wypisujecie. Ja mam D7000 od października i pucha nie ma problemów - a jest jeszcze parę takich na tym forum, z tego co się orientuję. Więc nie "Wsssszzzysssstkie!!".
W kwestii jasnych stałek - polecam np. wątki dotyczące współpracy (a raczej pojawiającego się problemu z ustawianiem ostrości) D90 z 35/1.8 - i nikt w związku z tym jakoś nie pisze, że wszystkie D90 są uwalone (bo nie są). To są budżetowe obiektywy i jak widać różnie bywa z ich współpracą z różnymi puchami - dużo tu zależy też od konkretnego egzemplarza obiektywu. W D7000 można sobie przynajmniej korektę wrzucić - u mnie jest ustawiona na -15 po kalibracji obiektywu w serwisie(!) i szkło ostrzy w punkt. Przed kalibracją korekta była ustawiona na -20 i dalej był lekki backfocus. A serwis kalibruje jasne stałki na przysłonie 2,8 (więc i takie są efekty kalibracji obiektywu), ale to już jest dyskusyjna kwestia przyjętych przez producenta bzdurnych norm serwisowych.
Zawsze mnie to zastanawia, że jak są problemy z ostrzeniem np Tamrona i Sigmy to standardowo się komentuje, że trzeba szkło wysłać do serwisu na kalibrację i nikt z tego nie robi wielkiego halo ( a i tak różnie bywa z tym ostrzeniem po kalibracji). Z jednym wyjątkiem - D7000 - w tym przypadku wszystkie szkła magicznie zaczynają ostrzyć idealnie, tylko pucha jest uwalona. I powtórzę tu jeszcze raz, jak już kiedyś pisałem - moja wypowiedź w żadnym przypadku nie znaczy, że "Wsssszzzysssstkie" D7000 są pozbawione wad. Tak - są egzemplarze D7000 z wadami, ale objawy były dosyć precyzyjnie opisane i nie sprowadzają się one do prymitywnego "pucha nie ostrzy" (domyślnie każdy problem ze źle ustawioną ostrością to wina puchy). Jak daleko poszła psychoza z D7000 to świadczył wątek, że komuś zaczęły wychodzić aberracje chromatyczne na D7000 oczywiście z winy puchy - no bo przecież nie z powodu obiektywu.
Aparat kupiłem 3 miesiące temu. Oczywiście szereg testów i strzałów, aby wychwycić domniemany BF/FF. Ciśnienie było duże, bo miesiąc po zakupie aparat był w Armenii i Gruzji. Zrobiłem około 600 strzałów. NIetrafionych było może z 20 - raczej z mojej winy. Reszta ostra, nawet strzały z samochodu z łapy.
Ja mam D7000 od blisko 5 miesięcy. Zdjęć na trzaskał już dużo (ponad 15 tys). Co do AF, to początkowo po ustawieniu kalibracji (dla różnych obiektywów -7 do -9) było w porządku. Po ok miesiącu, wyszedł FF na wszystkich, więc ponowna kalibracja, (wszystkie szkła ok -5). Jednak tym razem wytrzymał ok 2-3 tygodni i znowu trzeba było przestawić (0 do -2).
Na takich ustawieniach wytrzymał ok 2 miesiące, aż tu 3 tygodnie temu uznał, że to jak będzie danego dnia ostrzył zależy od jego własnego humoru i tak różnice z dnia na dzień dochodzą do +/- 6.
Sama celność AF po kalibracji jest bardzo dobra, tylko sprawdzanie za każdym razem czy jest ostry stało się nudne.
Perseidy były, aparat nie jest aż tak bardzo potrzebny, więc go pakuję i wysyłam do serwisu.
Co do oleju, to matryca, migawka i lustro są u mnie suche.
Dziś odebrałem mojego d 7000,po tygodniu zabawy na matrycy pojawiły sie plamy,w zasadzie nie tak straszne jak mieli niektórzy w swoich " rafineriach" marki nikon,aparat na gwarancji wiec niech czyszczą,-po powrocie...dopasowano nowe czesci zamienne,,wymiana płytki drukowanej,nowe oprogramowanie,sprawdzenie i czyszczenie matrycy,kalibracja według norm producenta ...ciekawe jak przyjdzie wysłac ponownie aparat,co bedzie znowu do wymiany,mój nr seryjny 632....
@biegly i szabuk
Słyszeliście o czymś takim jak ironia? Mam wrażenie, że nie.
Jak widać po ostatnich postach, to problem istnieje, choć nie dotyczy wszystkich puszek.
Szkoda...
dziwne że aparat idzie na czyszczenie matrycy ,a serwis wymienia bebechy,gdzie tu logika,moze kilka setek fotek wpływa widocznie na zużycie mechanizmu?zastanawia mnie tylko to co by było gdyby uzytkownik niby poprawnie działajacej sztuki oddał ja do serwisu? ktoś jest chętny? też bedzie coś do wymiany?
Z tego co pamiętam to w tej "akcji serwisowej" poszła też sprawna pucha, wróciła z adnotacją że wszystko git. Ale i tak uważam że świadome wysyłanie sprawnej puchy to słaby pomysł, bo wtedy nikon sobie nabija statystykę że wysłane d7k do serwisu są w jakiejś części sprawne i to wymysł użytkowników. Uwalonych jest na tyle dużo że wystarczy je wysyłać.
Znajdę trochę wolnego czasu,przetestuję d7k na swieżym powietrzu,przed serwisem było ok,może teraz bedzie jeszcze lepiej.zresztą uważam że nie ma idealnego aparatu ani w strefie amatorskiej ani profesjonalnej,nieważne ile wydacie kasy,zawsze coś bedzie nie tak,nic nie jest idealne.
@szabuk weź se chłopie 50/1,8 i inne body , ustaw przysłonę na 1,8 i w pełnym świetle południowym porównaj zdjęcia jakiegoś jasnego lub błyszczącego motywu z obu puszek. D7000 nie ma większej aberracji ani nie powoduje jej w większym stopniu po prostu aberracja typowa dla tego obiektywu jest bardziej widoczna. A skoro ty tego nie zauważasz, tylko dwóch innych użytkowników to pewnie jesteś szczęśliwym posiadaczem sprawnego D7000 co tak czy owak oznacza loterię przy zakupie owej puchy :)
Wk... mnie jak ktoś twierdzi, że że wszystkie są uwalone i wk... mnie jak ktoś twierdzi, że wszystkie są dobre i to, że ktoś coś zauważy to początki schizofrenii. Sorry, ale nie mam dziś nerwów do takich komentarzy.
D7000 jak każdy inny z tej półki należy do grupy produkowanej masowo i zdarzają się egzemplarze wadliwe, lekko niesprawne, jak i idealne.
Tak samo jest z Canonem, Sony, czy Pentaxem.
Z 5 szt d7k (4 znajomych i ja) tylko mój ma jakiś problem. Pozostałe mają przebiegi rzędu 100k i nic się w nich nie dzieje. A co do mojego, to najwyraźniej ma źle ustawioną matrycę, bo po dzisiejszym sprawdzeniu u znajomego fotografa wychodzi, że ostrość w wizjerze jest w innym miejscu niż na zdjęciu (FF) - sprawdzone na LensAlign i 3 stałkach. Każdy może trafić na egzemplarz z usterką, ale większość ma sprawny. Więc narzekanie, że d7k jest wadliwy i wszystkie są złe, jest mocno przesadzone. A jak ktoś chce znaleźć problem, to go znajdzie.
Ja uważam, że to dobry model i nie zamienię na inny, no chyba, że z pełną klatką :)
Pytanie to tych co wysyłali do serwisu: Co musi być wypełnione w karcie gwarancyjnej ?? Bo ja mam jeszcze czystą i nie wiem czy nie muszę wysłać do sklepu aby wypełnili.
Rafał_Sz
17-08-2012, 08:17
Co do karty, to pieczątka, nr seryjny i daty. Co do aparatu, to nie jest to źle ustawiona matryca.
cohontes
17-08-2012, 09:09
Gonzo, które Pentaxy według Ciebie są np. wadliwe?
@cohontes Słyszałem, że w serwisie Pentaxa wynajęto specjalną sprzątaczkę, żeby omiatała pajęczyny z serwisantów, bo nie maja co robić- przecież to się nie psuje :) Koledze chodziło o to, że każdy się może zepsuć. A @GonzoG. Chyba masz matryce na miejscu raczej lustro trzeba ustawić, ale to Ci zaraz powiedzą specjaliści od tych rzeczy.
TomaSzSz
17-08-2012, 16:34
Jako były posiadacz Pentaxa mogę tylko życzyć Nikonowi takiego serwisu.
@szabuk weź se chłopie 50/1,8 i inne body , ustaw przysłonę na 1,8 i w pełnym świetle południowym porównaj zdjęcia jakiegoś jasnego lub błyszczącego motywu z obu puszek. D7000 nie ma większej aberracji ani nie powoduje jej w większym stopniu po prostu aberracja typowa dla tego obiektywu jest bardziej widoczna. A skoro ty tego nie zauważasz, tylko dwóch innych użytkowników to pewnie jesteś szczęśliwym posiadaczem sprawnego D7000 co tak czy owak oznacza loterię przy zakupie owej puchy :)
Wk... mnie jak ktoś twierdzi, że że wszystkie są uwalone i wk... mnie jak ktoś twierdzi, że wszystkie są dobre i to, że ktoś coś zauważy to początki schizofrenii. Sorry, ale nie mam dziś nerwów do takich komentarzy.
I abarot to samo. Gdzie napisałem, że wszystkie są dobre? Będę wdzięczny za cytat.
Mi chodzi w dużej mierze o czystą psychologię - w kwestii D7000 moim zdaniem już działa mechanizm generalizacji i uproszczeń, który trochę odjechał od faktów. Wypowiadam się drugi raz w tym wątku podobnie - nie wszystkie D7000 są uwalone i nie wszystkie sprawne. I drugi raz natykam się na feedback, który sprowadza moje stanowisko do tego, że zaprzeczam występowaniu wadliwych egzemplarzy (wbrew temu co piszę). Mnie to po raz kolejny utwierdza przekonaniu, że merytoryczna rozmowa na D7000 jest bardzo trudna - ze względu na utrwalony obraz w świadomości forumowiczów, że D7000 jest generalnie i ogólnie (a nie w konkretnych sytuacjach) wadliwą puchą.
Przykład aberracji chromatycznej, który przytoczyłem miał zilustrować zjawisko uprzedzenia do D7000. Polega ono na tym, że zgłaszający sformułował problem nie w postaci: mam obiektyw, który aberruje (co nie jest niczym niezwykłym), a na D7000 ta aberracja jest bardziej widoczna. Problem został sformułowany w stylu " na moim poprzednim body z tym obiektywem zdjęcia były ok, a teraz na D7000 w tych samych warunkach mam na zdjęciach widoczne aberracje chromatyczne, więc wynika mi z tego, że jest coś nie tak z puchą D7000. No bo ten sam obiektyw, te same warunki zdjęciowe, dwa różne body - a na jednym (D7000) są aberracje widoczne, a na drugim nie, więc to zapewne jakiś problem z puchą D7000, która jak wiadomo jest puszką z problemami". Mój odbiór tego jest taki, że mechanizm uprzedzenia do D7000 spowodował, że użytkownik w pierwszym odruchu stawiał tezę (wbrew ogólnej wiedzy), że przyczyna (a nie skutek) leży w puszce. A potem, ktoś to przeczyta i będzie to przywoływał jako kolejny przykład na to, że D7000 to crap. To jest moim przykład nieadekwatnej reakcji na występującą przyczynę. Ja tylko się staram skłonić do refleksji, że nie całe zło, zawsze i wszędzie może pochodzić od D7000. Chodzi mi o mechanizm, który się wytworzył - jeśli coś się dzieje z czymś nie tak, a uczestniczy w tym D7000 to na ogół pierwsze podejrzenia pada na body bez względu na merytoryczne uzasadnienie czy prawdopodobieństwo. I tego typu zjawisko nazwałem psychozą, a nie każdy problem zgłaszany w związku z D7000.
I znów dla jasności - daleko mi do tego, żeby twierdzić, że wszystko to co się pisze negatywnego o D7000 to bzdury. Oczywiście, że nie, ale część uwag wynika moim zdaniem z istniejącego już w świadomości ludzi uprzedzenia, że d7000 to crap, co powoduje narastanie lawiny. I nie mówię, ze nie ma ono przyczyny - tylko ze został przekroczony próg "nadwrażliwości", który utrudnia już chłodną analizę i dystans, a tym samym odsiewanie tego co jest rzeczywistą wadą puchy, a co wyimaginowaną, bo przyczyna leży/może leżeć poza puchą.
I proszę nie traktować mojej wypowiedzi jako ataku adpersonam pod czyimkolwiek adresem - nie jest moją intencją wszczynanie wojen, obrażanie innych etc. I w pełni mogę zrozumieć wściekłość i frustrację osób, które mają realne problemy z aparatem i w dodatku zostają na lodzie bez ich rozwiązania. I nie dziwi mnie, że dają temu wyraz na forum, ale z drugiej strony proszę spojrzeć na to co mówię nie jako na podważanie/lekceważenie ich problemów, tylko jako refleksję nad pewnym zjawiskiem, które moim zdaniem w wyniku tych problemów się wytworzyło.
Aha i dla jasności, tak jak poprzednio złożę oświadczenie - nie jestem udziałowcem, ani pracownikiem Nikona. :-)
tygrysex
17-08-2012, 20:34
No to ja na szybko (bo ide sie bawic)... chcialem oznajmic, ze stalem sie szcesliwym posiadaczem d7000, 2h intensywnych testow na sklepie nie wykazaly nic podejrzanego, to pudlo jest po prostu genialne! Byly dwie sztuki z nr 629 i 63cos, do testow trafila ta pierwsza i zostala potem zakupiona (chociaz watpie, ze numerem seryjnym da sie cala ta sprawe z wadliwoscia wogole ogarnac). Generalnie jesli cos sie urodzi w trakcie, no to sa 2 lata gwarancji... przyszlosci nie przewidze. A i jeszze Pani byla na tyle mila, ze jesli cos wykryje do wtorku, to bez problemu moge wymienic na ta inna sztuke. Wiec jak dla mnie trzesienie portkami spowodowane niektorymi postami z tego forum sie zakonczylo i zaczela sie swietna zabawa :D
Ps: Przy okazji nowej budy, zafundowalem sobie nowa lampe sb700 ;)
Łączę się w radości :) Potwierdzam - puszka jest gitara :)
Artreserved
18-08-2012, 02:27
No jest już nas kilku, którym się 'udało". Mój ma co prawda dopiero 2 miesiące, ale wiele radości już dostarczył. i niech tak zostanie.
Sam znam kilka osób, które są bardzo zadowolone. Nie uczestniczą jednak aktywnie w życiu tego forum.
Sam, też się wyprowadzam na dłużej, mam ciekawsze zajęcia - jak robienie zdjęć. Może w zimę się odezwę :)
Wszystkiego dobrego, udanych kadrów życzę, oczywiście wszystkim fotografującym :)
mam ciekawsze zajęcia - jak robienie zdjęć...
ja też mam ciekawsze, ale te trwają raczej krótko i trzeba się regenerować ;-D
... a przy fotkach nie trzeba :-)
sorki za OT, ale się nie mogłem powstrzymać :-)
To znaczy, uważam robienie zdjęć za ciekawsze zajęcie niż przesiadywanie na forum i szukanie dziury w całym ;)
@szabuk druga część mojego postu nie była do Ciebie, po prostu nie lubię uogólnień. A jeśli chodzi o tą "aberrację", to było to tylko spostrzeżenie, opinia o aparacie. Tak samo jak inni piszą, że ten model miał lepszy AF a inny miał małe szumy na wysokim ISO. Pucha jest świetna i co najważniejsze sprawna:mrgreen:. Trzeba tylko trochę pokombinować, żeby białe obiekty w świetle słonecznym wyglądały normalnie. Za to reszta rewelka. Bałem się, że 16Mpix to za dużo i będą problemy z ostrością, ale jest wręcz rewelacyjna. Kolory lepiej niż na poprzednim body, choć przydało by się zainwestować w coś lepszego niż VNX :)
To znaczy, uważam robienie zdjęć za ciekawsze zajęcie niż przesiadywanie na forum i szukanie dziury w całym ;)
aaa, to szacuneczek :-)
nawiasem mówiąc - a śledzę ten wątek od początku - nie myślę, że ktoś tu szuka dziury. Zdarzały się osobniki lekko przewrażliwione na punkcie swojego aparatu lub łapiące za słowa. Czasami ktoś użyje słowa "wszystkie" dla żartu (otrzymując w odpowiedzi rozprawkę na temat) a czasem ktoś jako skrótu myślowego czy pewnego uogólnienia.
I chwała wszystkim za to - nie prowadzę jakichś wybitnych statystyk ale dostrzegam pewien przełom w okolicach numeru 633, co w końcu zachęca mnie do wyprawy do sklepu ;-)
Gwynbleidd
18-08-2012, 11:17
Odpowiedział miarodajnie właściciel D90 (jak wynika ze stopki) na podstawie własnego doświadczenia z wszystkimi D7000! Sorry za moją ostrą reakcję, ale rany - ludzie jak już coś odpowiadacie innym szukającym pomocy, to bierzcie odpowiedzialność za to co wypisujecie.
Odpowiadam trochę po niewczasie, ale nie miałem dostępu do netu.
Moja odpowiedź była ironiczna... ale cóż może powinienem to bardziej podkreślić.
A @GonzoG. Chyba masz matryce na miejscu raczej lustro trzeba ustawić, ale to Ci zaraz powiedzą specjaliści od tych rzeczy.
Faktycznie... Zapomniałem, że lustro również ma wpływ na AF :/ A trochę się na trzaskało.
Co do karty, to pieczątka, nr seryjny i daty. Co do aparatu, to nie jest to źle ustawiona matryca.
Dzięki. Czyli najpierw karta musi wrócić do sklepu.
D7k świetny aparat. Gdyby tak nie było, to nie znalazłby się w torbach wielu zawodowców jako backup.
Brakuje mi w nim tylko jednej funkcji: zablokowania podniesionego lustra. Bardzo przydatne przy robieniu serii z wykorzystaniem interwałomertu. Niepotrzebnie lustro tylko strzela. Ale nie wiem czy którykolwiek aparat z tej półki ma taką funkcję.
czy można w jakiś sposób zrobić za pomocą D7000 zdjęcie z lampą z czasem krótszym niż 1/250 s ???
darkmajin
21-08-2012, 13:14
tak 1/320, ale chyba błysk nie ma pełnej mocy - poza trybem auto FP nie ma takiej możliwości wbudowaną lampą - w sumie np w d700 też nie wiec nie ma co płakać :P
tak 1/320, ale chyba błysk nie ma pełnej mocy - poza trybem auto FP nie ma takiej możliwości wbudowaną lampą - w sumie np w d700 też nie wiec nie ma co płakać :P
mi chodzi o SB600. a co to tryb auto FP ?
czyli krócej niż 320 nie ma bata wcale ? tak ?
samson09
21-08-2012, 16:22
A co w przypadku jeśli są problemy z af, a aparat nie jest na gwarancji?
czy można w jakiś sposób zrobić za pomocą D7000 zdjęcie z lampą z czasem krótszym niż 1/250 s ???
Instrukcja strona 223 :"Gdy wybrano ustawienie 1/320 s (Tryb Auto FP) (...) wbudowanej lampy błyskowej można używać przy czasie migawki wynoszącej jedynie 1/320 s, a opcjonalnych lamp błyskowych (...) z dowolnym czasem otwarcia migawki (...)". Czyli max 1/8000. O ile udało mi się dobrze zrozumieć instrukcję a nie jest to łatwe :)
no po mojemu się da :)
dzięki
Witam wszystkich, ponieważ to mój pierwszy post.
Mam zamiar kupić ten aparat, udałem się więc do salonu FJ w Lublinie, niestety spotkałem się z odmową przetestowania aparatu przed kupnem.
Posiadacie może informacje gdzie najbezpieczniej dokonać zakupu?
Mam zamiar kupić ten aparat, udałem się więc do salonu FJ w Lublinie, niestety spotkałem się z odmową przetestowania aparatu przed kupnem.
chyba mało gdzie Ci dadzą pocykać. jakby dawali tak protestować każdemu to by potem sprzedawali nowe puszki z przebiegiem 1000 zdjęć :). jeśli się mylę to poprawcie.
Masz rację ;).
Chyba zamówię aparat na stronie internetowej FJ.
Wcześniej byłem użytkownikiem Canona mam nadzieję, że szybko ogarnę nowe menu i funkcje.
thinusbaun
21-08-2012, 23:29
Ja byłem w stolicy w sobotę celem zakupu d 7000 i 35/1, 8. Pierwszy cel: fotojoker na wileńskim. Pani nie dała mi przetestować. Powiedziała że z testowania na miejscu to tylko włączyć i wyłączyć aparat. Więc pojechałem do złotych tarasów do Abfoto. Tam obsługa miła. Na wejściu zapytałem czy można testować. Pani powiedziała że tak ale trzeba mieć własną kartę. Jak zobaczyła że chcę kupić to zaproponowała że da sztukę z zaplecza a nie macaną z gabloty. Polecam Abfoto
Wysyłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk 2
Niestety trochę za daleko żebym miał specjalnie jechać po aparat. Zdecyduję się na zakup w sklepie internetowym :).
Mi FJ w Kędzierzynie-Koźlu nie robił problemów ze sprawdzeniem aparatu, jak kupowałem D5100 dla sąsiada, ale to było rok temu.
Zgodnie z "Ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego" muszą umożliwić sprawdzenie sprzętu przed zakupem.
Art 3. ust. 3:
Sprzedawca jest obowiązany zapewnić w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki
techniczno-organizacyjne umożliwiające dokonanie wyboru towaru konsumpcyjnego
i sprawdzenie jego jakości, kompletności oraz funkcjonowania
głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów.
Tak więc muszą zagwarantować wszystko, co jest wymagane aby móc w pełni sprawdzić poprawność działania sprzętu.
Ja się jeszcze nie spotkałem z odmową, po powołaniu się na tą ustawę, a jak nie chcieli w MM to kazałem sobie dać to na piśmie i podpisane przez kierownika, jako dowód do przedłożenie w UOKiKu i zmieniali ton.
Co do FJ, to często są tam ludzie nieznający się na przepisach, a zdarze się, że i o sprzęcie nie wiedzą za wiele.
Możesz spróbować jeszcze raz tam się wybrać i w razie problemów, powołać się na ustawę.
Wg. mnie ABFoto również jest najlepszym punktem zakupu Nikona. Z resztą jako jedyni mają sklepy markowane przez Nikona. Jedynie punkty NPS są też FJ.
@atrophy
(...)moją puszkę zakupiłem w lubelskim FJ, przed zakupem bez problemu mogłem podpiąć swoje szkło i pocykać parę fotek.Sprzedawca proponował podpięcie dowolnego szkła jakim dysponował w sklepie. (...)
Jak pisałem wcześniej, ja nie miałem z tym problemu w lubelskim FJ.
Czyli można przyjąć, że miałem po prostu pecha. Sprzedawca był nieprzyjemny i w ogóle stwierdził, że problem z AF w tym modelu nigdy nie występował, plamy oleju na matrycy miały być już dawno naprawione przez producentach w nowych modelach. Niestety jestem za mało wyszczekany na kłótnię ze sprzedawcą. W każdym razie dzięki za radę.
kefas999
22-08-2012, 07:29
atrophy, spróbuj w KDM przy Turystycznej, obok leclerca - może dadzą pomacać, a i cenę mają niezłą, kupowałem u nich lampę i pilot do D70s, zawsze pozwalali wypróbować
Czyli można przyjąć, że miałem po prostu pecha. Sprzedawca był nieprzyjemny i w ogóle stwierdził, że problem z AF w tym modelu nigdy nie występował, plamy oleju na matrycy miały być już dawno naprawione przez producentach w nowych modelach. Niestety jestem za mało wyszczekany na kłótnię ze sprzedawcą. W każdym razie dzięki za radę.
Wcale nie miałeś pecha, miałem nieprzyjemność kilka razy spiąć się z tym sprzedawcą, od momentu gdy mi wciskał, ze nie produkuje się już akumulatorów 2500 mAh omijam ten sklep szerokim łukiem (pierwsze starcie miałem przy okazji kupowania aparatu dla koleżanki). Generalnie nie polecam FJ z uwagi na tego sprzedawcę, który robi łachę, że żyje i bozia go pokarała pracą w sklepie foto. Wybierz się lepiej do KDM Foto na turystycznej, tam zawsze fachowo porozmawiasz i przymierzysz szkła bez problemu.
Dzięki, ale zamówię na fotojoker.pl :).
Jeśli chodzi o jakąś stałkę to czym różni się wersja D od wersji G np. takiego 50mm?
Kupisz gdzie zechcesz, ja brałem na fotozakupy.pl i dostałem na drugi dzień (brałem sama puszkę).
W wersji G nie masz pierścienia przesłony na obiektywie, za to w nowszych modelach wpakowali silnik do szkła.
Optycznie odczuję jakąś różnicę w jakości zdjęć?
http://www.maciejrepecki.pl/blog/?p=1108
Następnym razem sam poszukaj, na forum też było porównanie.
Okej, postaram się.
Dzięki wielkie :D
cohontes
24-08-2012, 08:21
http://nikonrumors.com/2012/08/23/nikon-d7000-listed-as-discontinued-on-amazon-de.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.co m%29
:))
http://imaging.nikon.com/lineup/discontinue/
brak D7000
Zwykły błąd ;)
cohontes
24-08-2012, 09:43
;p ciekawi mnie tylko fakt, że D7K rzeczywiście jest już w kilku sklepach w USA jako discontinued
Zwróć uwagę, że w dacie dostępności na amazon.de jest napisane, iż jest on dostępny od 1ego lipca 2007, kiedy D7000 został wypuszczony na rynek w 2010.
To z wycofanym d7k, to albo pomyłka z d700, albo sklepy nie wznowiły sprzedaży po brakach spowodowanych powodzią w Tajlandii.
Przewodnik
24-08-2012, 14:38
Witajcie.
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy w D7000 da się ustawić szybko WB/AF/pomiar światła itd tak jak w D90?
Witajcie.
Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy w D7000 da się ustawić szybko WB/AF/pomiar światła itd tak jak w D90?
Da się.
Przewodnik
24-08-2012, 17:25
Nie mogę się dopatrzeć przycisków na obudowie.
Widzę tylko pomiar światła i kompensację ekspozycji.
Tryb zdjęć seryjnych na pokrętle.
Zerknij do instrukcji a nie zaśmiecaj wątku dotyczącego opinii na temat D7000.
@ Przewodnik Rozumiem, że nie masz D7000 tylko pytasz o jego możliwości. Więc tu http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/D7000_Pl_05.pdf masz instrukcje. Strona 5-WB, 3-AF, 2-pomiar światła. Życzymy miłej lektury :)
Przewodnik
24-08-2012, 19:38
Aha czyli ten przełącznik z AF na MF służy też jako przycisk?
Kali. Witaj w klubie SJZ :)
http://www.optyczne.pl/150.2-Test_aparatu-Nikon_D7000_Budowa__jako%C5%9B%C4%87_wykonania_i_f unkcjonalno%C5%9B%C4%87.html
Tu masz wszystko opisane.
marcinq76
24-08-2012, 22:38
pare dni temu kupiełm d7000 (nr seryjny zaczyna się640.. więc raczej nowa seria), po zrobieniu około 100 zdjęć testowych podkusiło mnie na sprawdzenie matrycy - zrobiłem kilka fotkek sufitu na f22 i moim oczom ukazała się kupa plam na matrycy(pokrywają się na kolejnych zdjęciach). Od momentu zakupu, do korpusu miałem podpiętego nikkora 35/1.8G, więc raczej niemożliwym jest aby te pyłki wtłoczył do środka obiektyw. I teraz nie wiem, czy to te słynne plamy od oleju już się pojawiły, czy może ten sprzęt tak szybko łapie pyłki? Do tego mam dziwną sytuację: na wszystkich zdjęciach, pod fast stone viewerem, w prawym dolnym rogu zdjęcia na 100% powiększeniu widzę niebieski pixel, a pod lightroomem 4.1 nie - ocb?
zielonek430
24-08-2012, 22:43
Co do śladów najłatwiej przekonasz się co to jest jak po prostu przedmuchasz gruchą :)
marcinq76
24-08-2012, 22:48
Co do śladów najłatwiej przekonasz się co to jest jak po prostu przedmuchasz gruchą :)
Dmuchałem, część zniknęła ale sporo zostało. W moim poprzednim sprzęcie miałem sporo pyłków na matrycy i te na które nie pomagało dmuchanie usuwałem oryginalnym lenspenem do matryc, ale działo się to po paru ładnych miesiącach pracy i częstym zmienianiu obiektywów. A w d7000 zrobiłęm raptem 100 zdjęć jedną stałką przez 2 dni i już jest śmietnik :(
edit: Z dyfrakcją nie mylę :)
zielonek430
24-08-2012, 22:54
Masz może jakieś zdjęcie, żeby zamieścić i pokazać? Sam zastanawiam się nad zakupem, ale coraz bardziej się zniechęcam...
marcinq76
24-08-2012, 23:04
to link do jpg po przedmuchaniu matrycy gruszką. Zdjęcie zrobione na f22, potem poziomami przysunięte światła i cienie do słupka na histogramie
https://www.dropbox.com/s/yc2ekrnz4666g29/_Dsc_0135.jpg
Też to przechodziłem,po kilkudziesięciu zdjęciach ,pełno plam takich jak u Ciebie,i znacznie większe,serwis i tyle,wyczyscili,podzespoły wymienili.Teraz tez paprochy mam na matrycy,ale mniej,no i pare wyskoczyło pod matówką,obiektyw też nie zmieniam,a syf w srodku jest. Narazie dam sobie siana z serwisem ,bo miesiąc czekać na aparat to paranoja,sam przedmucham może wyleci. Zresztą taka natura lustrzanki
marcinq76
25-08-2012, 09:30
raf1313, jasne że w lustrach to normalne, ale nie po 3 dniach robienia zdjęć jednym obiektwem.
Dodatkowo znalazłem niechcący hotpixela na matrycy i to jednak przebrało miarę, chyba go oddam, a szkoda bo w sumie podoba mi się ten aparat. Teraz czekać na zwrot pieniędzy, pewnie ze 2 tygodnie. I pytanie co kupić, zaryzykować i znowu d7000 i liczyć że tym razem trafi się dobry egzemplarz?
Śmiem z przykrością twierdzić, iż Nikon ma w dupie potencjalnych klientów i problem nadal występuje, a szkoda, bo aparat ciekawy.
Poczekam na jego następcę ew. na nową pełną klatkę (D600?).
marcinq76
25-08-2012, 11:28
może ktoś sie wypowie czy w ogóle dobrze myślę. Takie coś w RAWie to hotpixel?
źródło (http://img109.imageshack.us/img109/9486/71378635.jpg)
Na większości zdjęć jest w tym samym miejscu i wygląda identycznie. Widać go w RAWach w viewNX2 i FSV a nie ma go w LR 4.1 ... Nie widać go w JPGach
Hot, Dead -wszystko jedno. Zupełnie się tym nie przejmuj i tak nie kupisz aparatu z matrycą wolną od tej wady. Jak sam zauważyłeś w LR 4.1 tego nie widać, bo soft sam je usuwa.
marcinq76
25-08-2012, 11:50
Fatman, mógłbyś rzucić okiem na to zdjęcie matrycy które wkleiłem wcześniej (post 5964) i ocenić, czy wg ciebie te plamki to bardziej kurz czy może raczej ten nieszczęsny olej?
Ciężko ocenić :-( Niestety w kwestii plam oleju mam małe doświadczenie, bo Nikon mi odpuścił mękę z tym problemem.
Przełącznik to ten wajzer, a w środku jest przycisk naciskasz i głównym wybierasz AF-A, AF-C lub AF-S, a pomocniczym tryb pola AF. Na stronie 3 instrukcji 10 przycisk a 11 wybierak czyli taki przełącznik AF/M (str 92). Jak jesteś z JZ to możesz skoczyć do FJ i zobaczyć i pomacać. Ewentualnie jak znajdę czas to się zgadamy na mieście.
Przewodnik
26-08-2012, 11:23
Dzięki za odpowiedź.
Myślę, że do miesiąca powinienem być posiadaczem D7000.
Do tego dokupię u nas w FJ 50 1.8D.
MichalC.
26-08-2012, 18:55
Czy ktoś z posiadaczy D7000 zauważył różnice między jasnością zdjęcia/filmu a podglądem na live view ? U mnie wyświetlacz jest 3 kliki jaśniejszy niż zdjęcie - ustawienia fabryczne najnowszy firmware.
Gwynbleidd
26-08-2012, 21:11
Czy ktoś z posiadaczy D7000 zauważył różnice między jasnością zdjęcia/filmu a podglądem na live view ? U mnie wyświetlacz jest 3 kliki jaśniejszy niż zdjęcie - ustawienia fabryczne najnowszy firmware.
To o trzy kliki przyciemnij wyświetlacz i będzie po problemie.
Hmm, na rumoursach podali, że D7000 is discounted na amazonie.
Hmm, na rumoursach podali, że D7000 is discounted na amazonie.
1) Na amazon.de
2) Wszyscy podają, że D700 jest wycofany, a Niemcy podali, że D7000.... Chyba się komuś o jedno zero w nazwie pomyliły puszki...
zielonek430
27-08-2012, 10:45
Nie wiem, czy to będzie coś nowego, ale...
Skrobnąłem przedwczoraj maila do Nikona ws. najnowszych serii Nikona D7000 i problemów z matrycą. Dziś dostałem odpowiedź, wg której:
Model aparatu Nikon D7000 nie posiada wady fabrycznej, ukrytej, czy jakiejkolwiek innej w takim charakterze. Każde, ewentualne uszkodzenie jest rozpatrywanej jako uszkodzenie jednostkowe danego egzemplarza.
Zapewne nie jest to nic odkrywczego, ale jeszcze dopytam się co jest przyczyną tych problemów, a nuż odpowiedzą ;)
Ale co mają odpowiedzieć, skoro wyraźnie twierdzą, iż problem nie występuje? :D
MichalC.
27-08-2012, 17:04
To o trzy kliki przyciemnij wyświetlacz i będzie po problemie.
nie bardzo pomoże - zdjęcie i filmy są poprawnie wyświetlane na wyświetlaczu - live view jest za jasny - przyciemniając lcd przyciemni wszystko ...
nie bardzo pomoże - zdjęcie i filmy są poprawnie wyświetlane na wyświetlaczu - live view jest za jasny - przyciemniając lcd przyciemni wszystko ...
a instrukcję czytałeś?
W D7K są dwie regulacje - jasność w trybie LiveView oraz ogólna jasność monitora (w menu ustawienia)
RTFM :P
josephebeloki
28-08-2012, 00:52
Witam,
przymierzam się do sprzętu D7K. Troszkę się naczytałem apropo paradoksów z AF i zachlapanym lustrem -> czy tego typu problemy występują w teraźniejszych modelach. Czy dalej sytuacja ta sama?
Myślę też o D300s.
Szkiełko celuje 17-50 Sigma 2.8 OS.
Nie wiem czy jest sens czekać na Photokine bo w sumie nowe body pod DX pewno w okolicach 6 koła będą chodzić. A D7K w miarę tanio teraz siedzi.
Proszę o poradę
LordRamzes
28-08-2012, 09:35
Witam,
przymierzam się do sprzętu D7K. Troszkę się naczytałem apropo paradoksów z AF i zachlapanym lustrem -> czy tego typu problemy występują w teraźniejszych modelach. Czy dalej sytuacja ta sama?
Myślę też o D300s.
Szkiełko celuje 17-50 Sigma 2.8 OS.
Nie wiem czy jest sens czekać na Photokine bo w sumie nowe body pod DX pewno w okolicach 6 koła będą chodzić. A D7K w miarę tanio teraz siedzi.
Proszę o poradę
nie czekaj bo to nie ma sensu nowe body= wysoka cena a zanim będzie normalna to sporo upłynie w dodatku na nowe modele a raczej ich dostepność plasuje się na grudzień więc dłuuugo , weź d300s albo używkę d 300 do 3k i używkę nikkora 17-55 za 3k znajdziesz i to w znakomitym stanie , nie bierz kundli dobrze Ci radzę
zielonek430
28-08-2012, 09:51
Co masz na myśli mówiąc "kundel"?
LordRamzes
28-08-2012, 10:02
Co masz na myśli mówiąc "kundel"?
szkła tamron ( choć tu akurat nie wszystkie ) Sigma , tokina też wczesniej się w nie bawiłem ale lepiej zbierać zbierać i mieć 1 porządne szkło konkretnego zakresu niż 3 średniego , wydaje się ,że taniej a nic bardziej mylnego prędzej czy póxniej i tak skończymy na systemowym a więcej stracimy odsprzedaż i kupowanie nastepnego lepiej raz a porządnie a używki są w przystepnych cenach choc zawsze mogło by być taniej ;-)
josephebeloki
28-08-2012, 11:57
Nikkor 17-55 hmmm drogi skurczybyk (nowy (jakbym miał nowy kupic to chyba bym D700 kupił + jakieś szkiełko gorszej klasy tyle samo by wyszło :))) i brak stabilizacji, testy to Sigma podobnie wypada (w teorii niby lepiej) i ma jeszcze stabilizacje ... no ale rozumiem, że widziałeś różnicę i wiesz z czym to się je ....
A lampę jaką polecacie? Pod D7K albo pod D300s ?
Myślałem też o 2 stałkach zamiast zooma => no ale szerokie stałki ze światłem 2.8 drogie jak ....
LordRamzes
28-08-2012, 12:04
Nikkor 17-55 hmmm drogi skurczybyk (nowy (jakbym miał nowy kupic to chyba bym D700 kupił + jakieś szkiełko gorszej klasy tyle samo by wyszło :))) i brak stabilizacji, testy to Sigma podobnie wypada (w teorii niby lepiej) i ma jeszcze stabilizacje ... no ale rozumiem, że widziałeś różnicę i wiesz z czym to się je ....
A lampę jaką polecacie? Pod D7K albo pod D300s ?
Myślałem też o 2 stałkach zamiast zooma => no ale szerokie stałki ze światłem 2.8 drogie jak ....
lampę jak ma być ekonomicznie i lekko bc 700 jak cięzej i więcej mocy sb900 na lampie nie oszczędzaj wymienisz puszke szkło a lampa zostanie :) , wiesz jakoś do sigmy nie jestem przekonany przewaliłem mase szkieł i tylko systemowe :) na prawdę weź używkę 17-55 przyjdziesz podziękujesz
tygrysex
28-08-2012, 14:29
Ja razem z d7000 zakupilem sb700, swietna lampa, chociaz musze przyznac, ze jeszcze do konca jej nie rozgryzlem :D
Ale jak juz pisze to mam pytanko z innej beczuszki, zauwazylem w wizierze jakiegos paproszka... nie widzialem go podczas testow w sklepei, dopiero jakies dwa dni po zakupie, nie jest na obiektywie, bo zmienialem na inny i jest w tym samym miejscu, szklo i matowka tez czyste, na zdjeciach go nie znajduje... Fakt, ze ostanio juz zaczynam o nim zapominac, ale jak sobie przypomne, to odrazu go widze ;) Ma ktos pomysla gdzie jeszcze moze siedziec (wizjer tez czyscilem lenspenem)
LordRamzes
28-08-2012, 14:50
Ja razem z d7000 zakupilem sb700, swietna lampa, chociaz musze przyznac, ze jeszcze do konca jej nie rozgryzlem :D
Ale jak juz pisze to mam pytanko z innej beczuszki, zauwazylem w wizierze jakiegos paproszka... nie widzialem go podczas testow w sklepei, dopiero jakies dwa dni po zakupie, nie jest na obiektywie, bo zmienialem na inny i jest w tym samym miejscu, szklo i matowka tez czyste, na zdjeciach go nie znajduje... Fakt, ze ostanio juz zaczynam o nim zapominac, ale jak sobie przypomne, to odrazu go widze ;) Ma ktos pomysla gdzie jeszcze moze siedziec (wizjer tez czyscilem lenspenem)
a na lustrze nie jest??? ;) wystarczy puszka w dół i zdmuchnąć lub gorzej pod wizjerem tam już prosto nie bedzie
tygrysex
28-08-2012, 15:34
Paczaj... mialem na mysli lustro, a napisalem szklo myslac o obiektywie :D Nie lustro jest czysciutkie... Wlasnie tez obstawiam wizjer i chyba bede z tym musial sie poprostu zaprzyjaznic :D (z paproszkiem w sensie)
Paproch na fotach tylko z małym otworek przysłony jest widoczny, u mnie był od 8 w górę (w dół jak kto woli). Pstryknij niebo na f11 i będziesz wiedział. W wizjerze też miałem w d7000, przyzwyczaiłem się. Jak mało robisz na f8 i więcej to zostaw go w spokoju.
Pozdrawiam
Czyli te nowe nikony D7000 mają jakieś wady błędy ??
Tak jak było wałkowane wiele razy - zdarzają się. :)
BobbyBronco
28-08-2012, 20:32
Cześć podłączę się z pytaniem-opinią. Sam aparat sprawuje się świetnie, w porównaniu do D70 czy D200 jest jak noktowizor :) no i postęp technologiczny widać od razu. Niestety mam ze swoim drobne problemy: co X zdjęć jedna z kart przestaje odpowiadać, aparat ma zacinkę, trzeba kartę wyciągnąć i wsadzić, aparat zrestartować. Ta sama karta – Sandisk Extreme 16GB – z innymi aparatami współpracuje wzorowo. Czy ktoś takie błędy miał i jak to naprawić bez angażowania Żółtego Serwisu :)))
zielonek430
28-08-2012, 20:56
Formatowana?
WielkieC
28-08-2012, 21:24
ale sie wkurzylem :\ kupowalem D7000 w polowie maja za cos kolo 4000 a teraz patrze i nowe sa za 3300. wtf? :x ale co pstryknalem to moje ale 18% spadek w 3 miesiace? chociaz zawsze powtarzalem ze 3300 to uczciwa cena za D7000 , ale...
tygrysex
28-08-2012, 21:51
Cześć podłączę się z pytaniem-opinią. Sam aparat sprawuje się świetnie, w porównaniu do D70 czy D200 jest jak noktowizor :) no i postęp technologiczny widać od razu. Niestety mam ze swoim drobne problemy: co X zdjęć jedna z kart przestaje odpowiadać, aparat ma zacinkę, trzeba kartę wyciągnąć i wsadzić, aparat zrestartować. Ta sama karta – Sandisk Extreme 16GB – z innymi aparatami współpracuje wzorowo. Czy ktoś takie błędy miał i jak to naprawić bez angażowania Żółtego Serwisu :)))
Potwierdzam, zapomnialem juz o tym, ale faktycznie raz zdazylo sie ze karta nr1 "znikla" i swieckla sie tylko nr2... Wyjecie i ponowne wlozenie sprawe rozwiazalo i jak narazie sie nie powtorzylo....
marcinq76
28-08-2012, 22:01
może to kwestia bardziej karty niż aparatu - zaznacz flamastrem na obudowie (karty) tą kartę która 'znikała" i zamień je w slotach. jak problem pojawi się w drugim slocie to wina karty, a jak w tym samym to wina aparatu/slotu :)
w Media Markt Body Nikon D7000 kosztuje 3999 zł :| Ale chyba się na to skuszę bo oni tam mają jeszcze te dobra gwarancje plus i komfort takżę coś za coś... :/
Apropos kart... mój Sandisk padł po "kilku fotach"... aparat się zakrztusił, zielona kontrolka karty się zaświeciła i świeciła... a jak zgasła to aparat napyskował, że karta nie jest czytelna.
...i zastanawiam się czemu jeszcze nie wróciła z gwarancji :/