Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników
Może ustalmy jedną rzecz raz na zawsze. Są trzy grupy posiadaczy D7000
1. Ci, którzy kupili pozbawiony wad aparat i cieszą się z jego użytkowania (na szczęście największa grupa).
2. Ci, którzy maja aparat z wadami, ale tych wad nie dostrzegli, lub dostrzegli, ale im to powiewa.
3. Ci, którzy trafili na felerną puszkę i walczyli, walczą lub będą z nią walczyć w serwisie.
4. Ci,którzy nie kupili, nie kupią a mają najwięcej do powiedzenia (na szczęście pojedyncze jednostki)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
Śledzę ten wątek cały czas i może 2 lub 3 osoby pochwaliły się w miarę wiarygodnymi testami. A to trochę mało.
Zbyszek, mało tego były i ankiety, z których także to wszystko ładnie wynikało.
Pokaż te ankiety, co z nich tak wszystko wynikało?
Śledzę ten wątek cały czas i może 2 lub 3 osoby pochwaliły się w miarę wiarygodnymi testami. A to trochę mało.
Zgadza się.
zbyszekD7000
28-06-2013, 20:21
zapomniałeś tylko o jednym, że akcja z felernymi body toczyła się poza forum w zamkniętym gronie użytkowników
Alcatraz
28-06-2013, 20:29
Zbyszek, no przecież pamiętamy wszyscy, Fatman zanalazł ponad 10 użytkowników, którzy chceli załapać się na jego akcję. Rozumiem, że nie wszyscy posiadający problematyczne D7000 chcieli - inni załatwiali to na własną ręke, tak było im wygodniej. Następnie przez ręce Fatmana przeszło kolejnych kilka sztuk D7000 z problematycznym AF. Ja przeczytałem cały wątek, od dechy do dech, każdy post i wiem ilu UŻYTKOWNIKÓW miało problemy, wysyłąło do serwisu lub próbowało oddać do sklepu. Nie ma w tym tajemnic, podstępu czy złośliwości. Jeszcze raz (chyba setny) napiszę - D7000 to fajna pucha z naprawdę dużymi możliwościami. Niestety sam Nikon zawalił sprawę bo nie odniósł się do problemu i teraz nikt nie wie jaka jest sytuacja, bo jeden kupuje i wszystko jest OK a inny ma "uwalony" AF. Dlatego sam nie kupię i innym nie polecam - to moje zdanie i mam do niego prawo! Nie odmawiam innym prawa do posiadania innego zdania ale też nie wyzywam ich w chamski sposób ani nie chcę ich bić korpusem D7000 jak to napisał jeden z rozjuszonych "ogierków". Przecież to chamskie i śmieszne. No ale jeśli ktoś nie ma grama dobrej woli, wyłącza myślenie i pisze co mu dyktuje testosteron... to potem nie jest w stanie zrozumieć, ze ktoś ma swoje zdanie i potrafi je wyrazić w sposób, który nikogo nie obraża.
Nie bardzo rozumiem co chcą udowodnić ludzie którzy mają w pełni sprawne D7000 - powinni robić zdjęcia i nie zawracać sobie głowy dyskusjami, prawda? Statystycznie spora część D7000 po zakupie lądowała w serwisie na udanej bądź nie kalibracji. A teraz trzech krzykaczy chce udowodnić, że wszyscy mający problemy z tym modelem to jacyś idioci, nie potrafiący robić zdjęć - natomiast wszyscy inni nie mają prawa głosu. Normalnie demokracja rodem z Kuby - Panowie epoki wam się pomerdały, to już nie lata panowania jednej słusznej Partii, dziś każdy może powiedzieć swoje zdanie i nic na to nie poradzicie:-)
Zbyszek, no przecież pamiętamy wszyscy, Fatman zanalazł ponad 10 użytkowników, którzy chceli załapać się na jego akcję. ...
O tej akcji to bym na twoim miejscu nie pisał. To była jedna wielka porażka. Nie dość że bym problem że znalezieniem 10 wadliwych aparatów to jeszcze ktoś wysłał sprawny. Poza tym nikt jej nie podsumował i wyglądało to tak jak by żadnego problemu nie było. Ta akcja uczyniła więcej złego niż dobrego dla posiadaczy wadliwych d7000.
Alcatraz
28-06-2013, 20:43
A z tym to już może do Fatmana nie do mnie. I nie myl dwóch spraw - nie było problemu ze znalezieniem 10 wadliwych aparatów, tylko 10 chętnych osób z wadliwymi aparatami a to wielka różnica. Nie każdy chciał uczestniczyć z różnych względów, pewnie sporo wycofało się w trakcie. Tak to jest z ludźmi - jak czytam wypowiedzi niektórych posiadaczy D7k to nie dziwię sie, ze akcja spaliła na panewce. Zresztą naprawdę nie wiem czy tak było - o tym musiałby wypowiedzieć sie sam Fatman. No ale on pewnie też jest już okrzyknięty "prowokatorem" i obrzucony błotem więc... zabawa trwa dalej. NIHIL NOVI !!
Zbyszek, no przecież pamiętamy wszyscy, Fatman zanalazł ponad 10 użytkowników, którzy chceli załapać się na jego akcję. Rozumiem, że nie wszyscy posiadający problematyczne D7000 chcieli - inni załatwiali to na własną ręke, tak było im wygodniej. Następnie przez ręce Fatmana przeszło kolejnych kilka sztuk D7000 z problematycznym AF. Ja przeczytałem cały wątek, od dechy do dech, każdy post i wiem ilu UŻYTKOWNIKÓW miało problemy, wysyłąło do serwisu lub próbowało oddać do sklepu. Nie ma w tym tajemnic, podstępu czy złośliwości.
Tak się składa że posiadam jeden z tych wysyłanych przez Fatmana aparatów( okazyjnie kupiłem na naszej giełdzie. Oto jakiego wpisu dokonał serwis:
"Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła, dokonano weryfikacji wszystkich funkcji.
Szanowna Pani/Szanowny Panie, zachęcamy do zapoznania się z multimedialnymi przewodnikami po sprzęcie Nikon, w celu najefektywniejszego wykorzystania możliwości swojego aparatu. Zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html"
I tym pozytywnym wpisem proponuję zakończyć ten bezsensowny flame.
Alcatraz
28-06-2013, 20:51
Tak się składa że posiadam jeden z tych wysyłanych przez Fatmana aparatów( okazyjnie kupiłem na naszej giełdzie. Oto jakiego wpisu dokonał serwis:
"Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła, dokonano weryfikacji wszystkich funkcji.
Szanowna Pani/Szanowny Panie, zachęcamy do zapoznania się z multimedialnymi przewodnikami po sprzęcie Nikon, w celu najefektywniejszego wykorzystania możliwości swojego aparatu. Zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html"
I o czym to ma świadczyć? Bo jeśli o tym, że jedna sztuka D7000 jest sprawna, to OK.
Ankieta na temat D7k: http://tnij.org/wyniki-nikon-d7000
44 osób odpowiedziało, 31 nie znalazło problemów z AF... tak więc Alcatraz i inni hejterzy D7k, przestańcie już pieprzyć, bo to jedyne co potraficie... ale to chyba, przez żal, że go nie kupiliście.
tu kolejne:
http://forum.nikoniarze.pl/poll.php?do=showresults&pollid=548
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215706
tylko potwierdza, że problem AF w D7k, to nie większość, a część i to zapewne nie duża, bo na forum jest zaledwie garstka posiadaczy D7k, a większość zapewne trafiła tu z powodu problemów.
44 osób odpowiedziało, 31 nie znalazło problemów z AF... tak więc Alcatraz i inni hejterzy D7k, przestańcie już pieprzyć, bo to jedyne co potraficie... ale to chyba, przez żal, że go nie kupiliście.
tu kolejne:
http://forum.nikoniarze.pl/poll.php?do=showresults&pollid=548
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215706
tylko potwierdza, że problem AF w D7k, to nie większość, a część i to zapewne nie duża, bo na forum jest zaledwie garstka posiadaczy D7k, a większość zapewne trafiła tu z powodu problemów.
Zaraz będziesz czwarty, na liście Alcatraza hihi.
Ta ankieta jest niepoważna, bo brakuje głosów tych , ktorzy nie mieli tego body ;)
Alcatraz, wypelnij ankietę, co ci szkodzi?
Jestem w trakcie czyszczenia wątku. Proszę wszystkich o kulturę. Zarówno jedną jak i drugą stronę. Póki co dałem po kartce obu panom.
Kolego Alcatraz. Nikt z modów nie pełni dyżuru na forum. Jeden raport w zupełności wystarczy.
zbyszekD7000
28-06-2013, 21:16
to możesz wytłumaczyć fakt że serwis dokonuje regulacji bo sam stwierdza że jest konieczna, a po powrocie z serwisu jest dalej źle tylko trochę inaczej i po przesłaniu fotek testowych serwis ponownie stwierdza że trzeba przesłać do regulacji i tak w koło Macieju za każdym razem miesiąc bez body.
To że serwis Ci tak odpisał to żaden dowód, to standardowa odpowiedź, dopiero jak klient jest upierdliwy to cokolwiek robią
Jeszcze dodam, za każdym razem serwis po odesłaniu stwierdza że w/g nich z body jest wszystko ok ;-)
A cytowana ankieta pokazuje jasno na pytanie czy miałeś próblemy z AF że 67% nie miało a 37% miało to chyba jednak sporo zważywszy że duży procent posiadaczy nie potrafi sprawdzić poprawności AF i mogą być nieświadomi problemu.
RigorMortis
28-06-2013, 21:19
Bicie piany przez 700 stron, jak ktoś kupił i mu nieostrzy, to niech walnie se puchę z liścia jak Fatman. A ten co nie kupił i uważa, że nieostrzy niech walnie baranka w ścianę.
stanseba
28-06-2013, 21:35
Faktycznie brak w ankiecie miejsca dla tych co nie posiadają D7000, a to oni są najliczniejszą grupą na wątku o D7000 ;-)
A ten co nie kupił i uważa, że nieostrzy niech walnie baranka w ścianę.
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif) dobre!!!-ale się uśmiałem-dzięki za poprawienie nastroju
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
zbyszekD7000
28-06-2013, 21:38
Nie zawsze pomaga ;-)
Alcatraz
28-06-2013, 21:38
Tylko w jednej ankiecie 40% serwisowało swoje body a w drugiej 30% miało problemy z AF. Własnie o tym piszą normalini użytkownicy!!! Nikt nie napisał, że większość D7000 ma problemy, tylko że takie problemy występuja !!! Potwierdzają to ankiety więc nie wiem o co Waszej Garstce fanatyków chodzi.
robkar73
28-06-2013, 21:39
Bicie piany przez 700 stron, jak ktoś kupił i mu nieostrzy, to niech walnie se puchę z liścia jak Fatman. A ten co nie kupił i uważa, że nieostrzy niech walnie baranka w ścianę.
Po cichu przyłączam sie do wypowiedzi ale nie moge za dużo napisać bo dostałem reprymende.:oops:
zbyszekD7000
28-06-2013, 21:43
cytują ankiety tylko interpretują na swój użytek ;-)
Alcatraz
28-06-2013, 21:45
No a jak Ty interpretujesz Zbyszku te ankiety? Tak jak ja czy tak jak koledzy "zrzeszeni" ???
można dużo ględzić, bez sensu na temat jakości aparatu. ale najlepszym wyznacznikiem tej jakości są zdjęcia jakie da się tym aparatem zrobić.
Nie mam zamiaru Ciebie atakować, zachowaj spokój.
Zwróć uwagę na Twój sposób dyskutowania.
Nie bardzo rozumiem co chcą udowodnić ludzie którzy mają w pełni sprawne D7000 - powinni robić zdjęcia i nie zawracać sobie głowy dyskusjami, prawda?
Czyli według Twojego toku rozumowania powinni siedzieć cicho, tak? Również można postawić pytanie odwrotnie: "Nie bardzo rozumiem co chcą udowodnić ludzie którzy nie mają D7000 - nie powinni zawracać sobie głowy dyskusjami, prawda?"
Panowie epoki wam się pomerdały, to już nie lata panowania jednej słusznej Partii, dziś każdy może powiedzieć swoje zdanie i nic na to nie poradzicie:-)
Biorąc pod uwagę powyższe, zy aby na pewno każdy może....
zbyszekD7000
28-06-2013, 21:48
Napisałem wcześniej, z zacytowanej ankiety wynika że problemy z AF miało 37% a nie miało 67% , czyli coś sporo jak na takie bezproblemowe body ;-)
Zwłaszcza że wielu nie potrafi tego sprawdzić.
Alcatraz
28-06-2013, 21:53
Tak każdy może czy tego chcesz czy nie ale nie o tym rozmawiamy. Śmieszy mnie to zaklinanie rzeczywistości - z ankiet wynika, że 30% miało problemy z AF a 40% serwisowało body. Natomiast osoba która cytuje te ankiety zaprzecza ich wynikom twierdząc, ze mówią coś innego...!!?? A odpowiadając na Twoje pytania - nie, nie muszą siedzeć cicho ale niech nie opowiadają głupot, jednocześnie chamsko atakując innych. Nikt nie napisał, ze wszystkie D7000 są do niczego. Sam piszę 100 raz, że to fajne i wartościowe body. Zwracam tylko uwagę na problemy, które występują / występowały - na co rzuca się na mnie dwóch czy tzrech gości i wmawia, że jestem apajacem, idiotą i tzreba mi przypie...ć korpusem D7000. To ma być normalne? A jak powołuję się m.in. na ankiety, to nadal wszyscy próbują szydzić mimo, że te ankiety tylko potwierdzają to co napisałem wcześniej!:-)) No przecież to nienormalne !!!
A cytowana ankieta pokazuje jasno na pytanie czy miałeś próblemy z AF że 67% nie miało a 37% miało to chyba jednak sporo zważywszy że duży procent posiadaczy nie potrafi sprawdzić poprawności AF i mogą być nieświadomi problemu.
Oraz pokazuje, że w tych 37%, znajdują się sprawne body, nieprawdaż Zbyszku????
gadzeciarz
28-06-2013, 21:55
Och nieszczęsny Nikon D 7000 -no prawie ;-)
Mój pracował więcej jak rok po prostu idealnie a zachwyt nim w porównaniu do D90 był w pełni uzasadniony.
wszystko zmieniło się jednego dnia,po prostu nie wyostrzał zdjęć.
Trzy wizyty w serwisie plus Akcja Serwisowa.
Nie wiem co jak zadziałało ale odpukać do dziś daje radę .
Tyle że to, co niestety podkreślałem już wiele razy-żadnemu zdjęciu nie ufam i staram się je bardzo mocno kontrolować w trakcie " sesji ".
Czy polecił bym komuś na dzień dzisiejszy Nikona D 7000 -hmmm -strasznie trudne pytanie!
(amatorowi chyba nie ,zawodowcowi w żadnym wypadku,entuzjaście fotografii jak najbardziej )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/e017d8de240c8dec-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
AF-S bardzo dobrze
AF -C duży problem przy szybkich obiektach
zbyszekD7000
28-06-2013, 21:57
Oraz pokazuje, że w tych 37%, znajdują się sprawne body, nieprawdaż Zbyszku????
no chyba nie masz racji, bo w tych 37% są wymienione trzy typy usterek AF
no chyba nie masz racji, bo w tych 37% są wymienione trzy typy usterek AF
Chyba jednak mam, post 7011 to przedstawia.
Cytat:
Napisał GrAn Zobacz post
I o czym to ma świadczyć? Bo jeśli o tym, że jedna sztuka D7000 jest sprawna, to OK.
Alcatraz jest teraz online Raportuj zły post
Alcatraz
28-06-2013, 22:19
Przeczytajcie wpis Gadżeciarza - dla odmiany mądry głos w dyskusji. Post numer 7030.
Widzę, że Robkar73 za swoje wpisy dostał bana... Czyli jednak nie miał racji...
Alcatrasiczek czy ty wspaniałomówny forumowiczu jesteś aby napewno hetero ?
Dwa tygodnie. Urlop bezpłatny.
Innych przestrzegam.
Proszę o kulturalną rozmowę i na temat.
Widzę, że Robkar73 za swoje wpisy dostał bana... Czyli jednak nie miał racji...
Nie ciesz się, też jesteś na krawędzi.
(amatorowi chyba nie ,zawodowcowi w żadnym wypadku,entuzjaście fotografii jak najbardziej )
Zgadzam się w pełni, dla amatora są inne body, dla zawodowca są inne body, dla entuzjasty fotografii jest to optymalny stosunek cena/jakość.
Jednak nie wszyscy tutaj podzielają takie pozycjonowanie.
Miśki, po raz ostatni ktoś czyści ten wątek. Kolejny OT i kłótnia, kończy się zamknięciem wątku i karteczkami. Do kosza poszło już kilkaset postów, naprawdę mamy ważniejsze rzeczy na głowie niż ten wątek, notoryczne raporty o wycieczkach osobistych, kopaninę i czyszczenie tematu z waszych wojenek. Przemyślcie to.
Alcatraz, wcześniej poniższym postem
MstrG nie wiem czy są wiarygodne, bo ich nie weryfikowałem. Podam tyle samo osób, które na Forum miały problemy z tym modelem i co? I nic. Problemy były, Nikon nie zajął stanowiska w tej sprawie, nadal niczego nie wiadomo (co było, czy zostało wyelimonowane, jeśli tak to kiedy) i to wystarczy, żeby odpuścić sobie ten model. Chyba, że ktoś szuka problemów.[...]
nawet nie zadajesz sobie choć odrobiny trudu, aby zweryfikować pozytywne opinie WŁAŚCICIELI D7000, czyli GonzoG, TOP67, galaza, nyny1, GrAn, falko29, przemek_83, megasnajper, IcyMan, Ebeb, KwaK410, Kali_69, Sabvel, flyski, krokodyl-lodz, Star Dust, Meka, tygrysex, holek331, raf1313, easy raider, A_S_T_O_R, vega30, Emhyrion, simon188, Misiek612, JohnyBeGoode, dario34, sloowik, panoramix, qualin, marekwwwww, gadzeciarz, soja, Mario__S, Chogori, warp75, Bartekolo, marsell, zaden, silver surfer, Madero, Yanluk, 61gaw, mindgame, 88y, tomek..., Grey, zbaracki, olkuszanin, robkar73, raf1313 - to były nicki wyszukane na forum przez tylko 3 minuty.
Niezadowoleni WŁAŚCICIELE, którzy w jakiś sposób pokazali problem to Fatman, pepe2k, radius_bo, zbyszekD7000 i josephebeloki. Może dojdzie z dwóch lub trzech. Więcej osób nie zauważyłem.
Było też kilka założonych tematów przez osoby, które myślały przez ten wątek, że mają problem ze swoim korpusem. Po prośbie, aby pokazały co jest nie tak poprzez dodanie fotki okazywało się np, że czasy są strasznie długie a fotki z ręki lub poruszającego się obiektu.
Dla mnie szczególnie ważne są opinie dwóch pierwszych osób wymienionych przeze mnie w tym poście - osób, które cenię za dużą wiedzę oraz ogromny wkład merytoryczny w forum.
Generalnie nie powinna mnie już obchodzić opinia o tym body, gdyż zmieniłem go na D600, bynajmniej nie ze względu na źle działający AF. Irytujące jest jednak dla mnie bicie piany i powielanie zasłyszanych bądź przeczytanych opinii przez użytkowników, którzy nie mieli go przez choćby krótki okres.
Zbyszek, no przecież pamiętamy wszyscy, Fatman zanalazł ponad 10 użytkowników, którzy chceli załapać się na jego akcję. Rozumiem, że nie wszyscy posiadający problematyczne D7000 chcieli - inni załatwiali to na własną ręke, tak było im wygodniej. Następnie przez ręce Fatmana przeszło kolejnych kilka sztuk D7000 z problematycznym AF. Ja przeczytałem cały wątek, od dechy do dech, każdy post i wiem ilu UŻYTKOWNIKÓW miało problemy, wysyłąło do serwisu lub próbowało oddać do sklepu. [...]
Strasznie wszystko przeinaczasz. Ledwo udało się zebrać 10 osób. Jedna z nich z tego co pamiętam miała problem z body po upadku. Czy reszta miała tak naprawdę niesprawny AF - tego nie wiemy, jednak wypowiedziała się osoba posiadająca puszkę z tej "akcji", jest sprawna, mimo iż serwis nie dokonał zmian. Ciekawe ilu z tej pozostałej 8 (9-1 za ten po upadku) faktycznie miało problem, a nie poszła za ciosem nie potrafiąc nawet sprawdzić, czy faktycznie coś jest nie tak.
Skąd informacje, że nie wszyscy niezadowoleni nie chcieli uczestniczyć w akcji i załatwiali to na własną rękę? Ilu ich było?
Ja przeczytałem cały wątek, od dechy do dech, każdy post i wiem ilu UŻYTKOWNIKÓW miało problemy, wysyłąło do serwisu lub próbowało oddać do sklepu. [...]
Skoro wiesz ilu podziel się z nami informacją.
Nie bardzo rozumiem co chcą udowodnić ludzie którzy mają w pełni sprawne D7000 - powinni robić zdjęcia i nie zawracać sobie głowy dyskusjami, prawda? [...]
Ja nie za bardzo rozumiem, co chcą udowodnić osoby nigdy nie posiadające D7000. Dałeś do zrozumienia, że byłeś jego posiadaczem. Pokaż jakie były z nim problemy.
//edit
Podczas gdy pisałem ten post swider słusznie tutaj posprzątał. Nie raz prosiłem, aby trzymać się tematu oraz powstrzymać się od osobistych wycieczek. Ja mam jednak małą prośbę - wyjaśnijmy to raz w jednym temacie.
stanseba
29-06-2013, 02:13
Czemu posty są kasowane?? Bo wyszło, że narzekają na D7000 Ci którzy go nigdy nie mieli?? Może moje posty naruszyły jakiś punkt regulaminu??
Zacznij pisać na temat, a nie będziesz miał takich pytań. Proste. Piszemy o sprzęcie, a nie o innych rozmówcach.
@MstrG i ekonet - Amen. I proponuje czyścić ten wątek bez skrupułów, bo jeżeli ma to być źródło wiedzy dla potencjalnych nabywców tej puchy, to chyba nikt jej nie kupi. Najlepiej opisał tą puchę gadzeciarz, i wolałbym więcej opinii użytkowników oraz zdjęć niż kłótni osób nie posiadających tego aparatu.
Rafał_Sz
29-06-2013, 09:37
I proponuje czyścić ten wątek bez skrupułów (...)
Najlepiej będzie, jeśli forumowicze bez skrupułów zaczną pisać na temat i powstrzymają się od robienia tutaj forum Onetu.
D7000 jest już długo na rynku, w zasadzie wszystko o nim zostało napisane i ten watek sam powinien umierać w czeluściach forum. Moderatorzy nie mają obowiązku latać cały czas ze szmatą, bo jeden Jasiu z drugim Kaziem wylewają notorycznie zupę na podłogę. Nie widzę jednak powodu, żeby zamykać wątek ze wględu na niewłaściwe zachowanie co niektórych postaci, na to są inne rozwiązania.
Jeśli pojawi się coś istotnego związanego z D7k, nowy soft, problem czy pytanie na które nie padła już po stokroć odpowiedź, proszę bardzo, dyskutujmy. Natomiast proszę nie marnować energii na bzdury, przepychanki i robienie z siebie Don Kichota internetu, ten czas można zdecydowanie mądrzej i przyjemniej wykorzystać.
Chyba nikt nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia.
Zamykam.
Wszelkie sprawy odnośnie moderowania proszę zgłaszać w odpowiednim dziale.