PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 [28] 29

agniesiak
04-04-2013, 11:26
A czy mogę kogoś poprosić o ocenę moich zdjęć co do których mam wątpliwości

agniesiak
04-04-2013, 11:32
no to chyba musiałabym troszkę poczekać bo d300s to kwota 3900 zł a 7100 4500 zł za body...

kamisz
04-04-2013, 11:33
A czy mogę kogoś poprosić o ocenę moich zdjęć co do których mam wątpliwości

To wstaw gdzieś zdjęcia...

A swoją drogą naucz się edytować posty, bo klepiesz bez sensu jeden pod drugim co chwilę.

radius_bo
04-04-2013, 11:42
no to chyba musiałabym troszkę poczekać bo d300s to kwota 3900 zł a 7100 4500 zł za body...

D300s w bdb stanie z niewielkim przebiegiem można wyrwać w okolicach 3300 zł.
Z D7100, jeśli się komuś nie przelewa, to lepiej poczekać - podatek od nowości.

agniesiak
04-04-2013, 12:27
Z kolei ci, którzy narzekają, to w większośći sprzedawcy innych marek.

Rzeczywiście istnieje coś takiego jak marketing szeptany sama miałam przyjemność rozmawiać z przedstawicielem realizującej tego rodzaju usługi "Za tyle to i tyle wpiszemy tyle to i tyle postów na różnych forach i portalach że Pani/Pana firma świetnie obsługuje klientów"

robkar73
04-04-2013, 12:43
Rzeczywiście istnieje coś takiego jak marketing szeptany sama miałam przyjemność rozmawiać z przedstawicielem realizującej tego rodzaju usługi "Za tyle to i tyle wpiszemy tyle to i tyle postów na różnych forach i portalach że Pani/Pana firma świetnie obsługuje klientów"

Właśnie, czy rzeczywiście jest tylu niezadowolonych z D7000 i czy ten nieszczęsny AF w tylu przypadkach występuje jako niwypał,czy może jest tutaj spora rzesza ludzi która to tylko nakręca zupełnie bezpodstawnie,nie wątpie że jakiś tam problem jest tylko nie wierze że na taką skale.A tak na marginesie napisze że kupiłem w ciemno ten korpus + 18-105 miałem kupić Fuji X-S1 ale jakoś zdecydowałem sie na lustro,i nie żałuje wypróbowałem go na wszystkie sposoby i jest rewelka.A wczoraj dowiedziałem sie że mój kolega fotograf ślubny kupił ten korpus jako drugi i jest też w pełni zadowolony pytałem odnośnie AF-u i mówił że nie ma żadnego problemu sprawdzał na razie na 16-85mm. Nie wiadomo co myśleć.

galaza
04-04-2013, 12:50
Zaraz będzie lincz ale co mi tam, jestem zadowolonym użytkownikiem d7000.

robkar73
04-04-2013, 13:02
zaraz będzie lincz ale co mi tam, jestem zadowolonym użytkownikiem d7000.

no wreszcie ktoś oprócz mnie

zbyszekD7000
04-04-2013, 13:07
To chwała wam zadowolonym, a czy zadowoleni mogliby wrzucić jakieś fotki ?

galaza
04-04-2013, 13:10
Wrzucam w odpowiednich działach forum od dłuższego czasu, np http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226296

robkar73
04-04-2013, 13:12
Tak zrobiłem dzisiaj pare fotek jak wczoraj obiecałem daj jakiś namiar to przesle,narazie nie mam linka do nich,więc na meil czy ...

zbyszekD7000
04-04-2013, 13:21
Zapodałem;-)

Abund
04-04-2013, 20:04
Abund, wierz mi - jak będziesz używał ciemnych szkieł pokroju 18-105 to nie będziesz w stanie zobaczyć co znaczy nietrafienie :-D

Przetestuj coś f1,8

Oprócz 18-105 mam 50 1.8 i Tamrona 17-50 f2.8 i nie narzekam. Testowałem jeszcze Sigmę 10-20 4-5.6 i 60 micro f2.8 i nie bylo problemu z FF/BF.
Nie użytkuje aparatu zawodowo, nie płaczę po nocach za nie zrobionymi lub nieudanymi zdjęciami, tylko robię je wtedy kiedy mam czas. Traktuję to body jako początek przygody z lustrzankami cyfrowymi i śmiem twierdzić że to niezły wybór.
W każdym razie chyba nikt się nie odważy stwierdzić że WSZYSTKIE te aparaty są wadliwe. Oczywiście część na pewno ale to nie powód żeby każdy wątek o tym body kończył się awanturą o AF i obrzydzaniem użytkownikom fajnego body.

Pozdrawiam

Władca Pixeli
06-04-2013, 20:22
Wrzucam w odpowiednich działach forum od dłuższego czasu, np http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226296
A możesz podać parametry zdjęcia bo exif jest wycięty.

galaza
07-04-2013, 22:24
ExposureTime - 1/125 seconds
FNumber - 5.00
ExposureProgram - Manual control
MeteringMode - Center weighted average
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 24.00 mm
ExposureMode - Manual
White Balance - Manual
ISO Setting - 400
Image Quality - RAW
White Balance - 5560K
Focus Mode - AF-S

kolas
07-04-2013, 22:33

Czy mi się wydaje czy może w istnienie sprawnego d7000 nikt nie wierzy?

irek6311
07-04-2013, 23:49
Czy mi się wydaje czy może w istnienie sprawnego d7000 nikt nie wierzy?W tym temacie nie ;)
było już pisane że AF trefny a ci co chwalą są jednostkami więc dobrze główkujesz D7k to bubel ;)
ja mam działa dobrze ale widocznie miałem Fart .

Władca Pixeli
08-04-2013, 01:07
Zaraz będzie lincz ale co mi tam, jestem zadowolonym użytkownikiem d7000.

FNumber - 5.00
Porób trochę zdjęć jasnym obiektywem na przysłonie 1.4 czy 1.8 i wtedy zobacz czy będziesz nadal zadowolonym użytkownikiem.

galaza
08-04-2013, 06:12
Mam 35 i 50, f 1.8, dalej jestem zadowolony :)
24 od tego zdjęcia też jest z tych jaśniejszych...

agniesiak
10-04-2013, 23:14
http://www.flickr.com/photos/48117386@N06/8637725819/in/photostream

Zgodnie z wcześniejszą prośbą proszę o ocenę.

radius_bo
10-04-2013, 23:23
Gdzie powinna być ostrość? To ważna informacja...

klojtas
10-04-2013, 23:26
Tutaj masz duza wartosc przeslony wiec trudno ocenic czy trafil

Wysyłane z mojego Nexus S za pomocą Tapatalk 2

agniesiak
11-04-2013, 08:42
Ostrość na buzię, a w którą jej dokładnie część to nie pamiętam, w każdym razie po kilknięcie w zdjęcia w galerii i powiększenie widać że obraz jest mydlasty, czy to może być wina obiektywu?

pepe2k
11-04-2013, 10:44
Ostrość na buzię, a w którą jej dokładnie część to nie pamiętam, w każdym razie po kilknięcie w zdjęcia w galerii i powiększenie widać że obraz jest mydlasty, czy to może być wina obiektywu?

Fajne dzieciaki, tyle można powiedzieć na podstawie tych zdjęć. No i coś jeszcze - musisz trochę się podszkolić z teorii dot. fotografowania lustrzanką.

Jak chcesz sprawdzić czy body ma problemy z FF/BF, to zrób porządny test z tablicą lub chociaż jakimiś bateryjkami i nie na przysłonie 3,5f i migawce 1/60...

radius_bo
11-04-2013, 12:44
test AF (http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=af%20test%20chart&source=web&cd=13&cad=rja&ved=0CIkBEBYwDA&url=http%3A%2F%2Fwww.dphotojournal.com%2Ffocus-test-chart.pdf&ei=TpJmUb_oOeO44AS2nYCABA&usg=AFQjCNE_Ky0vHz4zTC6sR02qinbMfh1R1g)

W tym pliku masz wskazówki jak przetestować obiektyw pod kątem AF. Na 18 stronie jest tablice do wydruku. Zrób jej zdjęcia zgodnie ze wskazówkami w tym artykule.

Twoje zdjęcie nie jest mydlaste. Można zaobserwować obszar ostrości i jak dla mnie nie wygląda on na mydło. Kwestia tylko czy ostrość jest tam gdzie powinna być. Poza tym też nie mamy dostępu do 100% rozmiaru zdjęcia, więc ciężko cokolwiek więcej powiedzieć.

kolas
11-04-2013, 12:51
Mi się ten test bardziej podoba: http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/cameras/1ds3_af_micoadjustment.html

grzesj
11-04-2013, 21:06
Kupiłem Tamrona 70-200, F2.8 Tego z wolnym, "wiertarkowym" AF-em. No kurde - trafia 95% - nawet w żarowym. Jest ostro i ładnie, zarówno na długim jak i krótkim końcu na pełnej dziurze. Bałem się kupując to szkło, a jestem pozytywnie zaskoczony.
Czekam na sobotę i światło dzienne :)

radius_bo
11-04-2013, 23:53
Wiemy, że jest celnie. A jak z szybkością ostrzenia w żarowym? Ustawia ostrość za pierwszym razem? Masz odniesienie do jakiegoś popularnego Nikkora?

grzesj
12-04-2013, 08:33
O prędkości nie wypowiadam się, bo wiadomo że jest do kitu. Natomiast jak już ustawi, to jest 95% celności. I nie ma żadnych BF czy FF. Bardziej chodziło mi tutaj o losowość AF w D7k, która nagle w przypadku Tamrona zniknęła. Mam wrażenie, że z Nikkorem 35 1.8G jest dużo gorzej...

radius_bo
12-04-2013, 08:40
Mam N35 1.8 i generalnie jestem zadowolony, ale było chyba sporo głosów od ludzi, że to szkło w słabszym oświetleniu jest kapryśne. Też czasami tego doświadczam. Nie zwalam tego na D7000, bo mój N18-105 ostrzy celnie w tak trudnych warunkach, że trochę mnie to zszokowało. Niemniej, na bagnecie wita rzadko. Człowiek uzależnia się od tego światła:)

grzesj
12-04-2013, 09:29
Mój N18-105 też naprawdę daje radę. Stwierdzam, że byłem mocno przewrażliwiony chyba na punkcie AF.

radius_bo
12-04-2013, 11:17
Pewnie część użytkowników rzeczywiście ma/miała problem. Pozostała grupa to ludzie, którzy przeczytali opinie o wadliwym AF i zaczęli na siłę szukać wad w swoich puszkach. Tablice, bateryjki w nieskończoność. Każde nietrafione zdjęcie traktowali jako objaw usterki.

GonzoG
12-04-2013, 12:05
O prędkości nie wypowiadam się, bo wiadomo że jest do kitu. Natomiast jak już ustawi, to jest 95% celności. I nie ma żadnych BF czy FF. Bardziej chodziło mi tutaj o losowość AF w D7k, która nagle w przypadku Tamrona zniknęła. Mam wrażenie, że z Nikkorem 35 1.8G jest dużo gorzej...

To właśnie, cała zbiorowa histeria na temat AF w D7000 - nie ważne, czy to szkło jest mało dokładne, czy to użytkownik nie potrafi na tyle dobrze posługiwać się AF, ale zawsze winny był D7k.

Co do celności, czy losowości - nie mam podstaw do narzekania. Tylko trzeba pamiętać, że jak się robi zdjęcie osobom czy rzeczom, które są choć w minimalnym ruch, to AF-S będzie mało celny - ma za duże opóźnienie.

pepe2k
12-04-2013, 12:10
To właśnie, cała zbiorowa histeria na temat AF w D7000 - nie ważne, czy to szkło jest mało dokładne, czy to użytkownik nie potrafi na tyle dobrze posługiwać się AF, ale zawsze winny był D7k.

Co do celności, czy losowości - nie mam podstaw do narzekania. Tylko trzeba pamiętać, że jak się robi zdjęcie osobom czy rzeczom, które są choć w minimalnym ruch, to AF-S będzie mało celny - ma za duże opóźnienie.

Wczoraj miałem okazję porównać działanie AF w D60, D90 i D7000 w warunkach klubowych - ciemno i znikoma ilość światła żarowego, UV i "okna" z podświetlane kolorowymi LEDami.
Wnioski:
D60 - ~90% BF
D90 - ~85% BF
D7000 - ~50% BF

Ze wspomaganiem AF z lampy:
D60 i D90 niemal bez zmian
D7000 - ~75% trafionych

Tak więc, ja nie widzę to nic co by wskazywało, że D90 lepszy AF...
Nie wspominam już o tym, że D90 w połowie przypadków w ogóle nie mógł ustawić ostrości, a D7k gdzieś w 20%.

Zdecyduj się w końcu... Naprawdę satysfakcjonuje Cię 25-50% wywalonych zdjęć z powodu BF? Ja bym się wkur... niesamowicie, nawet gdyby D7000 kosztował nie ~3k tylko 800 PLN. Bo puszka, która ma ponad 5 lat i jest warta kilka stówek nie robi mi takich jaj.

Ale... co kto woli. Jeden lubi papcie, a inny cieszy się z 50% trafionych zdjęć.

GonzoG
12-04-2013, 12:14
Zdecyduj się w końcu... Naprawdę satysfakcjonuje Cię 25-50% wywalonych zdjęć z powodu BF? Ja bym się wkur... niesamowicie, nawet gdyby D7000 kosztował nie ~3k tylko 800 PLN. Bo puszka, która ma ponad 5 lat i jest warta kilka stówek nie robi mi takich jaj.

Ale... co kto woli. Jeden lubi papcie, a inny cieszy się z 50% trafionych zdjęć.

Wymagasz od D7000 np. z 35/1.8DX tego co ledwo się udaje D4 z 35/1.4G...

Jeśli o mnie chodzi, to 25% odpadów z aparatu amatorskiego to i tak jest mało. Szczególnie, że D90 i D60 z tymi samymi szkłami mają zdecydowanie gorsze wyniki.
A co do 50% BF - jeśli warunki światlne wymagają od aparatu czasu 1s, ISO 3200 i f/2.8... to szczerze powiem, dziwi mniej, że AF w ogóle działa, szczególnie, że cała sala oświetlona jest dodatkowo 10 świetlówkami UV - co na pewno nie jest przewidziane w żadnym układzie AF i zawsze będzie powodować błędy.

pepe2k
12-04-2013, 12:21
Wymagasz od D7000 np. z 35/1.8DX tego co ledwo się udaje D4 z 35/1.4G...

Jeśli o mnie chodzi, to 25% odpadów z aparatu amatorskiego to i tak jest mało. Szczególnie, że D90 i D60 z tymi samymi szkłami mają zdecydowanie gorsze wyniki.

Wybacz, ale dla mnie w tym momencie stałeś się w ogóle niewiarygodny. Jeżeli ktoś mi pisze, że 25% zwalonych zdjęć z puszki za ~1000 USD to i tak nie jest źle, to powinien jeszcze napisać, z którego księżyca się urwał. Wyobraź sobie, że na odcinku 100 km Twój samochód będzie stawał 25 razy... i w salonie powiedzą Ci, że przecież to amatorski samochód, a nawet bolidom się to zdarza. Bzdura przez ogromne B.

D80 + 35/1.8DX = 100% trafionych.

kolas
12-04-2013, 12:23
Pepe2k nie rozumiem, czyli jak w kiepskich warunkach d7000 daje 3 raz więcej poprawnych zdjęć od d90 to jest gorszy od d90 ?

pepe2k
12-04-2013, 12:34
Pepe2k nie rozumiem, czyli jak w kiepskich warunkach d7000 daje 3 raz więcej poprawnych zdjęć od d90 to jest gorszy od d90 ?

Oczywiście, że nie rozumiesz, bo nie doczytałeś. Odróżniaj niemożność ustawienia ostrości od nieprawidłowo ustawionej ostrości.

Moje D80 w ciemnym lesie nie ustawi ostrości, bo ma stary i wolny układ AF (czytaj: zaczyna pracować od określonego poziomu światła, które do niego dociera)... ale jeżeli w dobrych warunkach oświetleniowych, z tym samym obiektywem 35/1.8DX, D7000 walił BF, a D80 nie, no to coś tu chyba było nie tak? Powiem więcej - gdyby nie było problemu, to serwis Nikon Polska nie napisałby mi w kosztorysie "Niezbędna regulacja elektroniki, w tym układu AF".

W dziwnych czasach przyszło mi żyć... klient, który kupił wątpliwej jakości aparat sam broni jego producenta i próbuje przekonywać na publicznym forum innych, że to wcale nie jest prawdą i 50% trafionych zdjęć to norma dla tej klasy aparatów. Eh... może od razu niektórzy powinni tutaj założyć białe kitle i zacząć składać za darmo body Nikona w Tajlandii?

kolas
12-04-2013, 12:42
To chyba ty nie rozumiesz. Kolega GonzoG podał wyniki swoich testów:
D60 - ~90% BF
D90 - ~85% BF
D7000 - ~50% BF

Wynika z nich jednoznacznie że d90 w 85% ustawił ostrość za obiektem a nie, że nie mógł ustawić ostrości. Dodatkowo częściej nie mógł ustawić ostrości.
I na podstawie tych danych wyciągnąłeś wniosek że d7000 jest gorszy od modeli z przed 5 lat?
Coś kiepsko kombinujesz.

galaza
12-04-2013, 12:45
Wydaje mi się pepe2k, że nie kojarzysz jak działają układy AF. Twoim zdaniem jest lepiej jak AF wcale nie ostrzy niż jak myli się w trudnych warunkach oświetleniowych?
Nie zauważyłem istotnie większego marginesu pomyłek AF pomiędzy d7000 a d90 (obie puszki w domu).

pepe2k
12-04-2013, 12:55
To chyba ty nie rozumiesz. Kolega GonzoG podał wyniki swoich testów:
D60 - ~90% BF
D90 - ~85% BF
D7000 - ~50% BF

Wynika z nich jednoznacznie że d90 w 85% ustawił ostrość za obiektem a nie, że nie mógł ustawić ostrości. Dodatkowo częściej nie mógł w ogóle ustawić ostrości.
I na podstawie tych danych wyciągnąłeś wniosek że d7000 jest gorszy od modeli z przed 5 lat?
Coś kiepsko kombinujesz.

Nie zauważyłeś, że ja nie wyciągałem na podstawie tego żadnych wniosków? Kolega GonzoG coś tam sobie podał... nie jestem w stanie tego zweryfikować, ale jak już podał to niech się tego trzyma. Wnioski wyciągam wyłącznie na podstawie sprawdzonych, czyli najczęściej swoich, informacji. W dobrych warunkach oświetleniowych moje D80 nigdy do tej pory nie miało problemów z BF, D7000 nawet po kalibracji w serwisie potrafi strzelić za obiektem choć potwierdza ostrość w innym miejscu. Mówię o posiadanych przez siebie egzemplarzach. Dotarło?

Wydaje mi się pepe2k, że nie kojarzysz jak działają układy AF. Twoim zdaniem jest lepiej jak AF wcale nie ostrzy niż jak myli się w trudnych warunkach oświetleniowych?
Nie zauważyłem istotnie większego marginesu pomyłek AF pomiędzy d7000 a d90 (obie puszki w domu).

"Lepiej" to żadne precyzyjne określenie. D7000 ma nowszy układ AF, który jest w stanie pracować w gorszych warunkach oświetleniowych, ale nie o tym toczy się dyskusja. Rozmawiamy o idealnych warunkach oświetleniowych.

kolas
12-04-2013, 13:07
Następnym razem jak kogoś będziesz cytował to skup się i przeczytaj dokładnie to co cytujesz.
To może wtedy zrozumiesz, że ktoś może być zadowolony z 50% zdjęć zrobionych w warunkach "...czasu 1s, ISO 3200 i f/2.8...".

GonzoG
12-04-2013, 13:19
Oczywiście, że nie rozumiesz, bo nie doczytałeś. Odróżniaj niemożność ustawienia ostrości od nieprawidłowo ustawionej ostrości.

Moje D80 w ciemnym lesie nie ustawi ostrości, bo ma stary i wolny układ AF (czytaj: zaczyna pracować od określonego poziomu światła, które do niego dociera)... ale jeżeli w dobrych warunkach oświetleniowych, z tym samym obiektywem 35/1.8DX, D7000 walił BF, a D80 nie, no to coś tu chyba było nie tak? Powiem więcej - gdyby nie było problemu, to serwis Nikon Polska nie napisałby mi w kosztorysie "Niezbędna regulacja elektroniki, w tym układu AF".

W dziwnych czasach przyszło mi żyć... klient, który kupił wątpliwej jakości aparat sam broni jego producenta i próbuje przekonywać na publicznym forum innych, że to wcale nie jest prawdą i 50% trafionych zdjęć to norma dla tej klasy aparatów. Eh... może od razu niektórzy powinni tutaj założyć białe kitle i zacząć składać za darmo body Nikona w Tajlandii?

Zakres pracy układów AF w D80 i D7000 jest taki sam - od -1 do 18 EV.

Co do Nikona, to go nie bronię, bo wiem, że spora ilość D7k opuściła fabrykę z błędnie skalibrowanym AF.
Natomiast nie ma zastrzeżeń co do jego poprawności działania. Wręcz przeciwnie, działa wyśmienicie.

A co do tego, że w pewnych warunkach AF celuje przed lub za - a wiesz co to aberracja lateralna -

GonzoG
12-04-2013, 13:20

Zakres pracy układów AF w D80 i D7000 jest taki sam - od -1 do 18 EV.

Co do Nikona, to go nie bronię, bo wiem, że spora ilość D7k opuściła fabrykę z błędnie skalibrowanym AF.
Natomiast nie ma zastrzeżeń co do jego poprawności działania. Wręcz przeciwnie, działa wyśmienicie.

A co do tego, że w pewnych warunkach AF celuje przed lub za - a wiesz co to aberracja lateralna ??
Może byś się zapoznał z tym zjawiskiem. Zrozumiesz, że AF w amatorskiej puszcze nigdy nie będzie trafiał idealnie w każdej barwie światła, a przynajmniej do czasu, aż zaczną w nich montować układy AF, które korygują to zjawisko.

pepe2k
12-04-2013, 13:25
Następnym razem jak kogoś będziesz cytował to skup się i przeczytaj dokładnie to co cytujesz.
To może wtedy zrozumiesz, że ktoś może być zadowolony z 50% zdjęć zrobionych w warunkach "...czasu 1s, ISO 3200 i f/2.8...".

Nie do tego się odnosiłem tylko do informacji o zdjęciach z BF. Myślisz, że na to czy płaszczyzna ostrości jest w oczekiwanym miejscu ma wpływ czas naświetlania, ISO i przysłona? OK, stawiam tablicę w łazience, odpalam ISO 3200, f/1.8 (zaszaleję!) i body na statywie z wyzwalaniem z pilota. Mam co 4-5 zdjęcie BF, rozumiem, że to normalne i mam być zadowolony?

Nikon chyba sobie nawet sprawy nie zdaje ilu ma bezpłatnych obrońców swoich wyrobów i lobbystów na forach... no jaja! Dziwne czasy... samochodom odpada koło w trakcie jazdy, ludzie się cieszą, bo w innych odpadają dwa na raz, telefony trzymają 8h na baterii, ludzie się cieszą, bo przecież mamy powszechny dostęp do prądu, aparaty mają problemy z prawidłowym ustawieniem AF, ludzie się cieszą bo nawet najdroższe mają takie problemy... i jeszcze wciskają innym, że to przecież normalne, bo za mało zapłaciłeś za aparat.

A co do tego, że w pewnych warunkach AF celuje przed lub za - a wiesz co to aberracja lateralna ??
Może byś się zapoznał z tym zjawiskiem. Zrozumiesz, że AF w amatorskiej puszcze nigdy nie będzie trafiał idealnie w każdej barwie światła.

A wiesz, że mam to w d...? Ja się produkcją aparatów nie zajmuję. Nikon robi to już wystarczająco długo, żeby wiedzieć co to jest aberracja lateralna i sobie z tym poradzić. Bierze za to pieniądze.

Mam do Ciebie pytanie: czy D80 to jakaś magiczna puszka z profesjonalnego segmentu? Bo w niej nie mam takiego problemu... Wyjaśnij mi to, bo ja nie potrafię zrozumieć dlaczego mam kupić D4 żeby nie mieć problemów z AF.

GonzoG
12-04-2013, 13:35
A wiesz, że mam to w d...? Ja się produkcją aparatów nie zajmuję. Nikon robi to już wystarczająco długo, żeby wiedzieć co to jest aberracja lateralna i sobie z tym poradzić. Bierze za to pieniądze.

No to jakbyś wiedział, co to jest ta aberracja, to byś wiedział, że nie można jest w pełni zniwelować na układzie AF. Zależy od obiektywu.

Mam do Ciebie pytanie: czy D80 to jakaś magiczna puszka z profesjonalnego segmentu? Bo w niej nie mam takiego problemu... Wyjaśnij mi to, bo ja nie potrafię zrozumieć dlaczego mam kupić D4 żeby nie mieć problemów z AF.

Przestać szukać ostrości w każdym pikselu.

Mi w zupełności wystarcza, to co daje D7000.
Kolega, który ma D80, również twierdzi, że AF D7k jest lepszy niż w D80, za równo pod względem celności, jak działania w ciężkich warunkach.

Widzę, że jesteś uprzedzony do D7k, bo wydałeś TAKĄ kupę kasy, a nie masz najlepszego i w 100% nie omylnego aparatu.
Przykro mi to mówić, ale taki nie istnieje. Nawet D4 chybia.

pepe2k
12-04-2013, 13:42
Widzę, że jesteś uprzedzony do D7k, bo wydałeś TAKĄ kupę kasy, a nie masz najlepszego i w 100% nie omylnego aparatu.

Nie, po prostu potrafię być krytyczny w stosunku do sprzętu, który sam kupiłem i posiadam - zakup D7000 to był mój błąd i nie mam problemów, żeby się do tego przyznać. Nie mam syndromu przywiązania i uwielbienia marki jak co poniektórzy użytkownicy tego forum. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że jako konsument jesteś robiony w mniejszego lub większego wała, Twoja sprawa. Ja nie lubię i w tyłek producentowi też wchodzić nie będę.

Mi w zupełności wystarcza, to co daje D7000.

Wiem, już pisałeś że co 4 zdjęcie do kosza to nawet niezły wynik jak na puszki amatorskie, do których niewątpliwie należy model D7000.

GonzoG
12-04-2013, 14:40
Nie, po prostu potrafię być krytyczny w stosunku do sprzętu, który sam kupiłem i posiadam - zakup D7000 to był mój błąd i nie mam problemów, żeby się do tego przyznać. Nie mam syndromu przywiązania i uwielbienia marki jak co poniektórzy użytkownicy tego forum. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że jako konsument jesteś robiony w mniejszego lub większego wała, Twoja sprawa. Ja nie lubię i w tyłek producentowi też wchodzić nie będę.

Wiem, już pisałeś że co 4 zdjęcie do kosza to nawet niezły wynik jak na puszki amatorskie, do których niewątpliwie należy model D7000.

1) Przestań marudzić, bo zachowujesz się gorzej, niż małe dziecko
2) oczekujesz idealnego AF, kup se D4, 24/1.4, 35/1.4 czy podobne szkło... i szczerze Ci powiem, tam też będziesz niezadowolony.
3) Jeśli twój D80 jest taki idealny, to proszę pokaż mi serię zdjęć, ostrzone na przemian od nieskończoności i od minimum przy świetle żarowym... Bo szczerze, nie chce mi się wierzyć.

pepe2k
12-04-2013, 17:41
3) Jeśli twój D80 jest taki idealny, to proszę pokaż mi serię zdjęć, ostrzone na przemian od nieskończoności i od minimum przy świetle żarowym... Bo szczerze, nie chce mi się wierzyć.

Bardzo proszę: http://www.tech-blog.pl/pliki/d80_50-18_12042013.zip.

Specjalnie dla Ciebie na szybko (może nawet trochę za szybko, bo widzę, że perspektywa mi się trochę rozjechała - nie mogłem znaleźć wskaźnika laserowego żeby matryca była równoległa do planszy) przygotowałem zestaw testowy - ściągnąłem i wydrukowałem tablicę testową, którą umieściłem na klapie od laptopa (kąt otwarcia 45*), na biurku oświetlonym z dwóch stron lampkami (żarówki 75 W, wolfram). Aparat na statywie, podpięte 50/1.8, ostrzone na zasadzie: zmiana na tryb manualny, przekręcenie do jednego końca, zmiana na AF, spust do oporu i zdjęcie... zmiana na tryb manualny, przekręcenie do drugiego końca, zmiana na AF, spust do oporu i zdjęcie. W paczce są 4 kolejne zdjęcia w RAW, nie dotykane przeze mnie, skopiowane bezpośrednio z karty. Po dwa zdjęcia dla jednej odległości od tablicy (mniej więcej krok i dwa kroki ;)).

Mam nadzieję, że w ramach rewanżu umieścisz zdjęcia, na podstawie których wyciągałeś poprzednie wnioski dotyczące celności różnych body, o czym pisałeś w innym wątku:

Wczoraj miałem okazję porównać działanie AF w D60, D90 i D7000 w warunkach klubowych - ciemno i znikoma ilość światła żarowego, UV i "okna" z podświetlane kolorowymi LEDami.
Wnioski:
D60 - ~90% BF
D90 - ~85% BF
D7000 - ~50% BF

Ze wspomaganiem AF z lampy:
D60 i D90 niemal bez zmian
D7000 - ~75% trafionych

Tak więc, ja nie widzę to nic co by wskazywało, że D90 lepszy AF...
Nie wspominam już o tym, że D90 w połowie przypadków w ogóle nie mógł ustawić ostrości, a D7k gdzieś w 20%.

Co więcej, mam nadzieję że na podstawie tych zdjęć dojdziesz do wniosku, że nawet tak tani i stary aparat jak D80 potrafi robić ostre zdjęcia przy świetle żarowym i przestaniesz wciskać kit tego typu:

2) oczekujesz idealnego AF, kup se D4, 24/1.4, 35/1.4 czy podobne szkło... i szczerze Ci powiem, tam też będziesz niezadowolony.

I jeszcze jedno:

1) Przestań marudzić, bo zachowujesz się gorzej, niż małe dziecko

Jak kończą Ci się argumenty, to po prostu o tym napisz - wystarczy tekst typu "skończyły mi się argumenty" lub "nie zamierzam dalej z Tobą toczyć dyskusji". Jak kończą Ci się argumenty, to obrażanie drugiej strony tylko po to, żeby siłą wymóc na niej swoje racje skutkuje jedynie podniesieniem napięcia, a nie dojściem do konsensusu. Mam takie samo prawo do marudzenia, jak Ty do wypisywania bzdur typu "oczekujesz idealnego AF, kup se D4, 24/1.4, 35/1.4 czy podobne szkło".

galaza
13-04-2013, 00:21
Chętnie podjąłbym rękawice procedur testowych ale ostatnie tego typu zdjęcia zrobiłem po powrocie body z serwisu i od tamtej pory mam ciekawsze obiekty do focenia :)

woocash09
13-04-2013, 15:41
Kolega GonzoG zapewne na jakiś czas zawiesi udzielanie się w tym temacie...

Ja natomiast po kalibracji widze zdecydowaną poprawę w działaniu AF. Niestety w żarowym na taką serię jaką wrzucił pepe2k nie ma szans. Sprawdzałem wczoraj, losowość totalna. Raz jest idealnie w punkt bez mikrokalibracji, za chwile jest kilka milimetrów BF a następnie mimo kalibracji na -5 mam leciutki FF.

W świetle dziennym działa bez żadnego zarzutu. Tydzień temu mały sportowy event, ponad 600 zdjęć strzelone, do usunięcia z winy sprzętu 0. (d7k+Sigma70-200)

pepe2k
13-04-2013, 15:47
Kolega GonzoG zapewne na jakiś czas zawiesi udzielanie się w tym temacie...
Ja wciąż liczę na jego odpowiedź... szczególnie na zdjęcia, na podstawie których wyciągnął takie wnioski dot. celności i tendencji do BF na różnych puszkach.

zbyszekD7000
20-04-2013, 11:42
Jak się pojawił D7100 to tutaj się zrobiło cicho ;-)

Jakoś bez większego zauważenia pojawił się ciekawy sposób na kalibrację AF bez robienia zdjęć, jakby się komuś przydało to podaję link : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227807

raf1313
20-04-2013, 12:19
Bo "chłopcem do bicia" niedługo zostanie d7100,może sie mylę :) ?

radius_bo
20-04-2013, 13:27
Nie. Problemy w D7100, nawet jeśli będą, to będzie to temat tabu. Wszyscy się zachłysnęli jaka to wspaniała puszka, po kilku godzinach użytkowania. Jeśli wystąpią typowe usterki to i tak będzie to przemilczane przez większość użytkowników, bo to ma być z góry puszka bez wad.

Sekta posiadaczy D7100 tak jest zafascynowana swoimi nowymi body, że użytkowników starszych puszek określiła posiadaczami rupieci.

pepe2k
20-04-2013, 13:31
Sekta posiadaczy D7100 tak jest zafascynowana swoimi nowymi body, że użytkowników starszych puszek określiła posiadaczami rupieci.

Normalna kolej rzeczy, zawsze tak było i zawsze tak będzie. Nie bierz tego do siebie, bo to tylko szkodzi na psychikę ;)
Poza D7100 inne modele też robią zdjęcia, uwierz na słowo! :D

radius_bo
20-04-2013, 14:01
Wiem. Nawet mam rupiecia i jestem zadowolony z efektów jakie nim uzyskuję:)

nyny1
20-04-2013, 14:02
Ja nie wiem, Wam to naprawde ciezko zrozumiec slowo pisane?
W watku o d7100 wyjezdzacie z rupieciami i elaboraty uskuteczniacie. Teraz w temacie o d7000 zaczynaja sie zrzedzenia o d7100, naprawde tak ciezko pisac we wlasciwym watku?
Zaraz zacznie sie w kazdym mozliwym temacie pisanie o d7100.
I takim oto sposobem z kazdego tematu paru frustratow potrafi zrobic smietnik, gdzie zanim sie znajdzie jakas informacje trza czytac biadolenie o tylku Maryni.

pozdro

radius_bo
20-04-2013, 14:30
No wiesz... Hmm... My się tylko tak odgryzamy za to, że ktoś nazywa nasze puszki rupieciami. Powinieneś to zrozumieć - sam masz D300s.

Można skasować mój post, bo nic nie wnosi, ale musiałem to napisać:) Poprzednie dwa posty również proszę usunąć.

nyny1
20-04-2013, 14:39
No wiesz... Hmm... My się tylko tak odgryzamy za to, że ktoś nazywa nasze puszki rupieciami. Powinieneś to zrozumieć - sam masz D300s.

Można skasować mój post, bo nic nie wnosi, ale musiałem to napisać:) Poprzednie dwa posty również proszę usunąć.

Tu nie ma co rozumiec, dopoki nie uzmyslowicie sobie tego, po co sa nazwy tematow i do czego powinny obligowac.
I nawet to, ze jedna z moich puszek to d300s kompletnie tutaj znaczenia nie ma, no chyba tylko w kontekscie pokazania jaki mam dystans do tego typu spraw.

pozdro

pepe2k
20-04-2013, 14:45
Tu nie ma co rozumiec, dopoki nie uzmyslowicie sobie tego, po co sa nazwy tematow i do czego powinny obligowac.

Ponad 400 postów i ponad 2 lata na forum i Ty naprawdę jeszcze nie zauważyłeś, że to jest wizytówka tego miejsca?! 5-10 postów, 1-2 strony w temacie, a potem to już wszyscy płyną...

Andrzej1974
20-04-2013, 16:00
Nie. Problemy w D7100, nawet jeśli będą, to będzie to temat tabu. Wszyscy się zachłysnęli jaka to wspaniała puszka, po kilku godzinach użytkowania. Jeśli wystąpią typowe usterki to i tak będzie to przemilczane przez większość użytkowników, bo to ma być z góry puszka bez wad.

Mocne słowa ale chyba potrzebne. Co niektórym...

tysszek
20-04-2013, 18:10
ech ja miałem wcześniej D70 potem D300 :) D7100 ma wadę, nie mogę wgrać Picture Control D2XMODE1-3. Z menu na karcie mogę je usunąć ale zaimportować już nie :( Wyczytałem że d300s niby był ostatnim który pozwalał. Co do wad to się nie wypowiem bo moje Sigmy były kalibrowane pod d300 i teraz mydlą :(
Ogólnie jak każdy sprzęt ma wady. A że jest nowy to chwilowo jest ich pozbawiony. W sklepie się zastanawiałem nad d300s i d7100. Los chciał że wziąłem ten :) Jeszcze w dniu którym go kupowałem spadła cena :) hehehe
Nie ma on też wejścia PC na kabel do synchronizacji lamp. No jest mniejszy od mojego poprzednika. Z lampą i obiektywem wygląda dziwnie :) W porównaniu do mojego poprzednika chodzi cicho i tak nie klepie. No i te RAW-y. CS5 nie otwiera. Zawsze coś muszą wymodzić:)
Jak pisałem wady pojawią się jak już będę miał z 10 tyś zdjęć klepniętych. Wtedy będę wiedział już o nim wszystko :D

nyny1
20-04-2013, 18:13
W d7000 sie rowniez dalo profile zarzucic :)

pozdro

pepe2k
20-04-2013, 18:14
ple ple ple

Tylko przypominam tytuł wątku, bo najwyraźniej się pomyliłeś umieszczając tutaj tego posta:
D7000 - opinie użytkowników

tysszek
21-04-2013, 10:34
Pomyliłem jak nic :) hehehehe

Ale d2xmode do d7000 da się zaimportować do puszki? Czy nie za bardzo? A jeśli tak to jak. Przeorałem cały wątek ale nic nie znalazłem na ten temat.

nyny1
21-04-2013, 15:03
Pomyliłem jak nic :) hehehehe

Ale d2xmode do d7000 da się zaimportować do puszki? Czy nie za bardzo? A jeśli tak to jak. Przeorałem cały wątek ale nic nie znalazłem na ten temat.

Da sie, podobnie jak np. w D300s.
Odszukaj watek wlasnie z wrzucaniem profili do d90/d300 itp. zadnych czarow nie ma z tego co pamietam, ja to dawno zrobilem i zapomnialem juz nawet o tym ;)

pozdro

tysszek
21-04-2013, 15:27
Robię tak jak do mojego d300 robiłem i się nie da. Więc musi to być inaczej. Na innych stronach pisze że niby się da

Wysyłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 2

radius_bo
21-04-2013, 15:39
Profili D2X nie da się wgrać do D7000. Jestem tego pewien na 100%. O ile się nie mylę nie można tego zrobić także w D800 i D4.

nyny1
21-04-2013, 15:53
Profili D2X nie da się wgrać do D7000. Jestem tego pewien na 100%. O ile się nie mylę nie można tego zrobić także w D800 i D4.

Czyzby?
Ehh niewierni.....

Nie chce mi sie isc do plecaka bo wrocilem znorany dzisiaj z terenu, ale wieczorem jak odpoczne pokaze, ze jednak sie da.

pozdro

tysszek
21-04-2013, 16:01
To może od razu instrukcje jak to uczynić. Będę wdzięczny

radius_bo
21-04-2013, 16:02
Mam na myśli oryginalne profile D2X ze strony Nikona. Tych na pewno nie ma możliwości. Nawet D300s ich nie łyka do body (można je zastosować w czasie obróbki w CNX). Co do surowych plików z D7000 - nawet w CNX nie można ich użyć.

Wiem, że istnieje wiele podróbek tych profili stworzonych przez użytkowników, które są przystosowane do D7000 i innych, ale moim zdaniem to nie to samo.

nyny1
21-04-2013, 16:13
Mam na myśli oryginalne profile D2X ze strony Nikona. Tych na pewno nie ma możliwości. Nawet D300s ich nie łyka do body (można je zastosować w czasie obróbki w CNX). Co do surowych plików z D7000 - nawet w CNX nie można ich użyć.
Przeciez nawet na stronie Nikona jest jak wol paczka do d300

Wiem, że istnieje wiele podróbek tych profili stworzonych przez użytkowników, które są przystosowane do D7000 i innych, ale moim zdaniem to nie to samo.
Nawet gdyby tak bylo, to wytlumacz co moze byc roznego w tak prostej operacji jak zapakowanie tych samych ustawien, Srednio aparatowi robi to, kto eksportowal te ustawienia czy Czesiek z legnicy, czy ktos z Nikona.

pozdro

radius_bo
21-04-2013, 16:17
Przeciez nawet na stronie Nikona jest jak wol paczka do d300

Do D300 jest. Do D300s nie ma. Te z D300 nie pasują do D300s.

Skąd chcesz eksportować ustawienia profilu D2X? Nie rozumiem...

tysszek
21-04-2013, 16:35
nie da się. Wszędzie piszą że się nie da. Ostatni był d300. Po nagraniu ich na kartę aparatu nie widzi ich. Można jedynie je z poziomu aparatu usunąć z karty i nic więcej. Jak by ktoś miał dobre zamienniki to chętnie bym poznał miejsce z którego można je pobrać. Nie wiem dlaczego Nikon tak uczynił że nie można ich importować.

GonzoG
21-04-2013, 16:40
DA SIĘ.
LINK (https://dl.dropboxusercontent.com/s/q34im02g559q3y9/profile_d2x.rar) do profili z D2X które bez problemów wgrywają się do D7k.

radius_bo
21-04-2013, 16:41
Przez zakupem D7000 też trochę biadoliłem, że nie można ich wgrać. Bardzo podobał mi się efekt w D90 z tego profilu (często był to dla mnie ratunek jeśli chodzi o kolor skóry). Jak zrobiłem pierwsze fotki nowym body (D7000) w NEUTRAL przestałem potrzebować profili D2X. Dla mnie matryca D7k odwzorowuje kolory wedle mojego upodobania - to znaczy są naturalne. W fotografii ludzi to chyba ważne.

nyny1
21-04-2013, 16:45
Ja pierdziu jak do sciany...
Jak sie nie da to wytlumaczcie mi, czary jakies ze znalazly sie w moich d300s i d7000 ?

pozdro

radius_bo
21-04-2013, 20:22
Zapewne masz wgrane profile, które ktoś zrobił na wzór D2X. Też kiedyś takie wgrywałem do D90 i porównywałem z oryginalnymi - jest różnica (dla mnie to był niemalże puszkowy NEUTRAL).

W D90 radziłem sobie w ten sposób, że wybierałem profil D2X podczas obróbki w CNX (była taka opcja). Próbowałem go eksportować do puszki pod inną nazwą - niemożliwe. W D300s zapewne też możesz wybrać D2XMODE podczas obróbki. W D7000 już nie - nawet to jest zablokowane.

ikar39
21-04-2013, 21:20
DA SIĘ.
LINK (https://dl.dropboxusercontent.com/s/q34im02g559q3y9/profile_d2x.rar) do profili z D2X które bez problemów wgrywają się do D7k.
Ale te profile pasują chyba tylko do d7k bo kiedyś je wgrywałem,ciekawe czy by poszły na d7100

GonzoG
21-04-2013, 22:03
Ale te profile pasują chyba tylko do d7k bo kiedyś je wgrywałem,ciekawe czy by poszły na d7100

Te profile pasują do każdego Nikona, a przynajmniej wgrywałem je do D300, D90, D700 i D7000.

dendrol
21-04-2013, 22:24
Właśnie wgrałem te profile do d7100, czyli też się da;)

esk2
21-04-2013, 22:45
czy jest ktoś może na tym forum kto kupił ostatnio D7k (bo ma coraz lepsza cene:) i używa go z jasnymi szkiełkami i chciałby się podzielić swoją szczerą opinią? będę wdzięczny..

falko29
21-04-2013, 22:52
Hmm, myśle, że jesli temat ma 684 strony, to raczej napewno ktoś używa D7000 z jasnym istałkami ;)

GonzoG
21-04-2013, 22:59
czy jest ktoś może na tym forum kto kupił ostatnio D7k (bo ma coraz lepsza cene:) i używa go z jasnymi szkiełkami i chciałby się podzielić swoją szczerą opinią? będę wdzięczny..

Od prawie roku pytasz się jak jest z D7k... i ciągle narzekasz na jego AF... już pisałeś, że kupujesz, a kupiłeś D90...
Wyszedł D7100 i ponoć już go kupowałeś... i znowu pytasz o D7k ??

Odpowiedź jest tak sama od blisko 3 lat:
Jest taki sam, jak na początku.

a... przepraszam... jest poprawa... nazywa się D7100....

galaza
22-04-2013, 06:19
Ja używam z jasnymi stałkami:
14mm, 24 mm, 35 mm, 50 mm, 80 mm.
Dzielę się opinią, taką samą jak od początku. Jestem zadowolony z puszki.

ikar39
22-04-2013, 08:00
Właśnie wgrałem te profile do d7100, czyli też się da;)
powiedz mi kolego jak wgrać te profile do puszki

radius_bo
22-04-2013, 08:36
Jak wgracie profile D2X z tego linku do D90 lub do D300s to porównajcie z NEUTRAL (jeśli obrabiacie w CNX).

ikar39
22-04-2013, 09:15
Jak wgracie profile D2X z tego linku do D90 lub do D300s to porównajcie z NEUTRAL (jeśli obrabiacie w CNX).
A jak się wgrywa te profile,bo skopiowałem na kartę ale aparat ich nie widzi?

radius_bo
22-04-2013, 10:48
Wrzuć je na czystą kartę w folderze o nazwie NIKON.

ikar39
22-04-2013, 12:39
Wrzuć je na czystą kartę w folderze o nazwie NIKON.
Dzięki dałem rade

kolas
22-04-2013, 12:45
Dokładniej to pełna ścieżka wygląda tak: NIKON\CUSTOMPC\PICCON??.NCP.
Następnie gdzieś w menu masz możliwość importu ustawień. Dokładnie nie pamiętam, ale tam gdzie można wybierać profil.

MstrG
22-04-2013, 12:48
wrzuciłem i co dalej?

Menu fotografowania -> Dopasuj f. Picture Control -> Ładuj/zapisz -> Kopiuj do aparatu
Jak już skopiujesz to co chcesz musisz wybrać odpowiedni profil z Menu fotografowania -> Ustaw funkcję Picture Control

slanting_eye
27-04-2013, 16:07
wlasnie odebralem body i testuje.
po przesiadce z d70s jest roznica :)

radius_bo
29-04-2013, 23:15
Odebrałeś skąd? Z serwisu?

slanting_eye
30-04-2013, 07:55
Odebrałeś skąd? Z serwisu?
nie,nie z serwisu.
kupilem online i odebralem ze sklepu.

zgera
30-04-2013, 21:06
wlasnie odebralem body i testuje.
po przesiadce z d70s jest roznica :)

Oby autofocus był tak dobry jak w D70s.

slanting_eye
01-05-2013, 08:11
Oby autofocus był tak dobry jak w D70s.

Autofocus dzial ok jak na ten czas :)

Jestem lekko przerazony cena zapasowej ochrony pojemnika na baterie ktora jest luzna i do zgubienia w ciagu kilku pierwszych wypadow na zdjecia.Oslona zlacza zasilania lubi mi sie otworzyc przypadkowo pstrykajac zdjecia choc tu nie boje sie o zgubienie gdyz jest to jakos przytwierdzone do body.Planuje dzis dokonac paru usprawien i przyklieje obie rzeczy na cienka dwustronna tasme klejaca.
Body, jak dla mnie jest wyraznie mniejsze niz d70s.
Patrzac na wyswietlacz z tylu czuje sie jakbym przesiadl sie z jakiejs czternastki na dwudziestke(o monitor mi chodzi) :)
To tyle tak na szybko.

Auriell
01-05-2013, 22:22
Body, jak dla mnie jest wyraznie mniejsze niz d70s.

Bo D70s jest zajefajne jeśli chodzi o wielkość i 'trzymanie' w łapie. Do jakiego body bym się nie przymierzał - D90, D7000, D7100 - to już to uczucie trzymania czegoś porządnego w dłoni nie występuje niestety. Już gdzieś ten najmniejszy palec ucieka z uchwytu...

radius_bo
01-05-2013, 23:13
Mi też mały palec uciekał w D90. W przypadku D7000 jest nieco gorzej (moja opinia). W D90 miałem grip, w D7000 również posiadam. Trzymanie zdecydowanie lepsze. Nie wyobrażam sobie focenia tymi puszkami bez gripa (szczególnie z podpiętą lampą).

zbyszekD7000
02-05-2013, 16:08
Oj tam, oj tam, ;-)
Da się bez gripa, z gripem to straszna kobyła się robi

michalek80
02-05-2013, 16:34
Mi też mały palec uciekał w D90. W przypadku D7000 jest nieco gorzej (moja opinia). W D90 miałem grip, w D7000 również posiadam. Trzymanie zdecydowanie lepsze. Nie wyobrażam sobie focenia tymi puszkami bez gripa (szczególnie z podpiętą lampą).

Odkąd mam grip również nie wyobrażam sobie zdjęć moim D7000 bez niego. Aparat trzyma sie o niebo lepiej zarówno i pionie jak i poziomie.

Wysyłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk 2

slanting_eye
02-05-2013, 18:21
No to musze sobie podpiąć gripa. Zobaczymy jak wtedy leży.

radius_bo
04-05-2013, 22:20
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc0119nf.jpg/)

Przeglądałem dzisiaj jeden z miesięczników foto. Natknąłem się na test Pentaxa K5 II. Jak Wam się podoba komentarz po prawej stronie dotyczący porównania wyników pomiaru szumu? Nie ma jak obiektywna opinia:)
Nikon D7000 wymięka, nie wspominam nawet o D3200.

P.S. Fotka robiona na szybko telefonem.

GonzoG
05-05-2013, 01:41
Przeglądałem dzisiaj jeden z miesięczników foto. Natknąłem się na test Pentaxa K5 II. Jak Wam się podoba komentarz po prawej stronie dotyczący porównania wyników pomiaru szumu? Nie ma jak obiektywna opinia:)
Nikon D7000 wymięka, nie wspominam nawet o D3200.

P.S. Fotka robiona na szybko telefonem.

No wg. tego porównania, to K5 bije na głowę D7000.... o jakiś 0.0001% i tylko powyżej ISO 6400...

Jak ja lubię te gazetowe testy i porównania sprzętu... Gdyby tylko jeszcze osoby je piszące wiedziały cokolwiek o tym o czym piszą.

Rafał_Sz
05-05-2013, 06:04
Mogli dać do porównania D7100.

radius_bo
05-05-2013, 08:41
Z tego wykresu wynika wręcz, że do ISO 3200 to D7k jest nieco lepszy niż K5 oraz nawiązuje równorzędną walkę z K5 II. Ponadto, jeśli ktoś tu kogoś bije - jest to D3200.

puciek
05-05-2013, 09:30
Mogli dać do porównania D7100.

D7100 ma taką samą matrycą jak D3200 tylko bez filtra AA więc może być tak samo albo i lepiej niż D3200.

GonzoG
05-05-2013, 10:54
Ty widać tylko jedno.
Pentax zapłacił za DUŻĄ reklamę w gazecie, bo się zupełnie nie sprzedaje, a kierują swoje aparaty tylko do nie znających się na rzeczy, bo każdy, kto się orientuje, wie że Pentax nie ma dobrych szkieł w przystępnych cenach.

Szadzik
05-05-2013, 11:35
D7100 ma taką samą matrycą jak D3200 tylko bez filtra AA więc może być tak samo albo i lepiej niż D3200.

Nie jest to zgodne z prawdą. D5200 może mieć tą samą matrycę, choć nie ostało to na 100% potwierdzone, a D3200 na 100% ma inną.

Nuu
06-05-2013, 20:00
Teoretycznie, to pentax rośnie w siłę, a to wszystko za sprawą matryc. Szkoda tylko, że tylko wypuszcza nowe korpusy, a obiektywami chce nadgonić inne firmy. Jak się przyjrzeć starszym postom na forum pentaxa, to za każdym echem na 50/1.8 forumowicze krzyczeli o tym, że jest manual 50/1.7 albo 50/1.4 z af, przy czym krzyczeli o fakcie istnienia 40/2.8.

Wszystko pięknie tylko te obiektywy (oprócz 50/1.7) są strasznie drogie. Nawet ów 50/1.8 kosztuje 850 złotych.

Kiedyś uważałem, że pentaxowe szkła są uszczelnione, a gdzie tam tylko * i kociaki z WR. Pozostałe (np 16-45 czy 14-24) nie są nawet w najmniejszym stopniu.

Stąd ta dziwaczna sprzedaż tych aparatów. Kupują ją ci, co się słabo orientują, ci którzy widzą jakiś sens w tym systemie i fanatycy.

EMILjo
06-05-2013, 20:45
Powracając do tematu - wydałem całe oszczędności. Długo odkładałem... ble ble ble
Nie bryzga olejem - ufff
Kurzu póki co też nie widać - ufff
...za te dwie przyjemności jednak zapłaciłem "wysoką cenę" - problematyczny AF.

Odbiera to całą przyjemność focenia. Kiedy dobre ujęcie wygląda marnie... bo jest mydlane :(

radius_bo
06-05-2013, 21:34
Wysyłałeś swoją puchę do serwisu?

EMILjo
06-05-2013, 21:36
Wysyłałeś swoją puchę do serwisu?

jeśli pytasz mnie to:
* tak - już była... ale problem jakby powrócił więc;
* nie - czekam do weekendu na dobre światło. Zrobię testy i w poniedziałek za tydzień im wyślę, bo zdaje się, że w soboty nie pracują.

Nuu
06-05-2013, 23:41
jeśli pytasz mnie to:
* nie - czekam do weekendu na dobre światło. Zrobię testy i w poniedziałek za tydzień im wyślę, bo zdaje się, że w soboty nie pracują.

A kiedy go kupiłeś?

radius_bo
07-05-2013, 10:16
jeśli pytasz mnie to:

Po powrocie z serwisu było dobrze przez jakiś czas?

Karolek
07-05-2013, 20:07
Ty widać tylko jedno.
Pentax zapłacił za DUŻĄ reklamę w gazecie, bo każdy, kto się orientuje, wie że Pentax nie ma dobrych szkieł w przystępnych cenach.

Nikon to zaś jakie ma? Ciemne i tanie (18-55, 18-55vr i 18-105vr), ciemne (16-85vr) i jasne i drogie (17-55). Też mi wybór. Mowa o tych, które są dostępne jako nowe. Za około 2-3 tysiące nic w miarę jasnego od nikona nie kupisz. Pentax zaś ma tanie 18-55 i droższe 17-70 (2,1tys.). Dla mnie lepszy wybór pentaxa. Jeśli dodamy optyke sigmy i tamrona to wybór dla średniozaawansowanych jest porównywalny. Tele? Podobnie. U nikona ciemne 55-200, 55-200vr i 70-300vr. U pentaxa podobnie. Jedynie w czym nikon wygrywa to tanie stałki 1,8. Nic poza tym.

MiQ27
07-05-2013, 20:50
Nikon wygrywa jeszcze napędem SWM. I cichością puszek.
Pentax wkurzał mnie niemiłosiernie hałasującym lustrem.
Myślałem też o kupieniu 17-70, ale puszka Nikona razem z 18-70 SWM była sporo tańsza niż to szkło :)

Nuu
08-05-2013, 13:24
Nikon to zaś jakie ma? Ciemne i tanie (18-55, 18-55vr i 18-105vr), ciemne (16-85vr) i jasne i drogie (17-55).

Pentax zaś ma tanie 18-55 i droższe 17-70 (2,1tys.). Dla mnie lepszy wybór pentaxa.

Nie rozumiem. Plusem pentaxa są 18-55 i 55-200, które są uszczelnione. Jest też 18-135, który też jest uszczelniony, ale znowu drogi. Takiego szkła jak 16-85 nie ma. Tak samo nie znajdziemy szkiełka 10-24, tylko 14-24, które cenowo to stoją podobnie. Dla mnie pentaxowy 17-70, to takie średnie szkiełko. Uszczelnień nie ma (nie rozumiem why). Jest też strasznie głośne i wolne.

Jeśli dodamy optyke sigmy i tamrona to
Do nikona i canona możesz dodać jeszcze tokinę i znowu szkiełek jest więcej.

Tele? Podobnie.

Podobnie? w pentaxie jest 50-135 i 60-250 oraz 300/4 i 200/2.8. W n i c jest tego więcej.

Jedynie w czym nikon wygrywa to tanie stałki 1,8. Nic poza tym.

Wydaje mi się, że nikon wygrywa nie tylko tanimi stałkami. Dodaj jeszcze ten fakt, że po zebraniu szkiełek możesz iść dalej. Wybrać pełną klatkę. Tego w pentaxie nie zrobisz, bo co każda osoba, to kolejny wyssany z palca news.
Jest też takie coś jak dostępność. Nie każde szkiełko z rodziny pentaxa można kupić. Nie ma też zbyt wielu używek, bo 3/4 społeczeństwo to ludzie którzy tylko fotografują. Nie czerpią z tego korzyści majątkowych.

EMILjo
08-05-2013, 23:39
A kiedy go kupiłeś?

jutro wygrzebię dokumenty zakupu. Zdaje mi się że jakoś rok temu.

Po powrocie z serwisu było dobrze przez jakiś czas?

takie miałem wrażenie - placebo? Nie wiem. Jutro przeszukam archiwum fotek i zobaczę czy ostrość się poprawiła na tych zdjęciach czy to jedynie... no sami rozumiecie.
W sobotę testy na 4/5 szkłach i 2/3 bodziakach. Poniedziałek do serwisu.

EMILjo
09-05-2013, 18:47
Już gdzieś ten najmniejszy palec ucieka z uchwytu...

...mi ucieka i otwiera to gumowe cudo na kabelek wychodzacy z komory akumulatora.

galaza
10-05-2013, 07:35
Oj ta gumka strasznie mnie wpienia.
Z tego (m. innymi) powodu kupiłem grip i mam mniej poruszonych z powodu złości zdjęć ;)

blackside
11-05-2013, 13:25
Witam- dawno mnie nie było :P
Ciężko przebić prze 600 stron wiec odważę się zapytać- tylko proszę o rzetelne odpowiedzi poparte faktami a nie kolega ma i mu coś tam . Dziękuje. Sprzęt troszku kosztuje więc dla mnie to życiowy zakup.
Czy ze sprzętem dalej są problemyz zachlapaną matrycą<w sklepie powiedzeili że dawno zostało to wyeliminowane>
Czy faktem jest że AF w tym nikonie jest "nie pewne", czyli są jednak z celnością problemy.
Puszki używał bym z 18-105VR <99,9%> .
Czy faktem jest że pomiar matrycowy lubi prześwietlić< mój d3100 lubi>.
Czy faktycznie 1000 zdjęć jest osiągalne na ładowaniu.
I ogólnie godna puszka czy jednak jest ryzyko w zakupie.
Myślę jeszcze o pentaxsie K30 z 18-135mm - dlaczego - też ponoć genialna puszka a dają 3 lata garancji co dla mnie jest wartościowe....
Błagam o pomoc i porade.

prosiakt
11-05-2013, 13:58
Wczoraj wrócił mój d7000 z serwisu gwarancyjnego . Został wysłany z powodu plam oleju na matrycy.
Przyszedł cały nowy - przynajmniej sama obudowa , nie wiem czy wnętrze także zmienili , ale obudowa, śrubki - wszystko nowe . Nawet pokrętła chodzą jak nigdy nie używane .
Numer seryjny sie zgadza - wiec byćmoże wybili ten sam numer na tabliczce znamionowej ??? - dodam że to się dzieje w UK.

blackside
11-05-2013, 14:02
A kiedy kupowałeś puszkę - ?

prosiakt
11-05-2013, 14:08
marzec 2012

blackside
11-05-2013, 14:13
kurcze, choć rok temu to już sporo ,a mi powiedzieli że właśnie jakiś rok temu już to naprawili. Bosze nie chce wydać 3.000 na puszkę która będzie stała na półce- chce kupić na lata i mieć spokój...
Coraz więcej przemawia za pentkiem ;-(
Albo skończy się d5100 i tyle bo z nim chyba problemów nie było i nie ma.

prosiakt
11-05-2013, 14:18
plamy juz moze od dawna mialem , a zauwazylem kilka miesiecy temu , po prostu nie mialem kiedy go odeslac.

Andrzej1974
11-05-2013, 15:58
Albo skończy się d5100 i tyle bo z nim chyba problemów nie było i nie ma.

Ja jak na razie nie mam żadnych problemów z D5100. I oby tak było... ;-)

cajar
29-05-2013, 19:47
Dziś wykonałem testy AF. Okazało się, że N18-105, N55-300 oraz N50 mają FF - wszystkie dotknęła korekcja o około -4..-5.
Natomiast kupiony wczoraj N35/1.8 miał tak duży FF, że konieczne było ustawienie -14.

Ale fakt - tak jak ktoś wspominał - większość problemów z AF zaczyna się dopiero po przeczytaniu wątków na tym forum :)
Gdyby nie taki wyraźny FF w N35 pewnie wcale bym tematu nie podjął - do tej pory (przed testami AF) na pozostałych szkłach 'wydawało' mi się że było ok.

zbyszekD7000
29-05-2013, 19:57
To dziwna konkluzja, bo mnie się wydawało że się dąży żeby zdjęcia były ostre, a jeśli nie są ostre to się szuka przyczyny, a jeśli ostrość wypada nie w tym miejscu gdzie się ostrzy to jest jasna przyczyna.
A tu się okazuje że niektórych problemy z AF pojawiają się dopiero po przeczytaniu wątku o problemach AF ;-) no bardzo ciekawe stwierdzenie które może tylko świadczyć o nieświadomości użytkownika który zaufał producentowi że jak coś jest w sklepie to musi to być 100% sprawne i nawet jak niezbyt dobrze ostrzy to widać tak ma być i basta.

Drogi kolego przecież to czy zdjęcie jest ostre czy nie, oraz czy ostrość wypada tam gdzie się celowało to chyba prosta sprawa ;-)

radius_bo
29-05-2013, 21:56
Dziś wykonałem testy AF. Okazało się, że N18-105, N55-300 oraz N50 mają FF - wszystkie dotknęła korekcja o około -4..-5.
Natomiast kupiony wczoraj N35/1.8 miał tak duży FF, że konieczne było ustawienie -14.

Nie FF, a BF. Mała uwaga:)

cajar
29-05-2013, 23:21
Większość zdjęć, które robiłem to były głównie krajobrazy - na f/9 czy f/11 problem AF nie jest tak mocno widoczny. Na 100% zdjęć nie powiększam, a przy zwykłym przeglądaniu nie było widać problemów z ostrością.
Teraz po zakupie 35/1.8 problem się pojawił, więc przy okazji zrobiłem testy reszty szkieł i wszędzie wyszedł BF (dzięki radius_bo za poprawienie mnie w tej kwestii) - mniejszy lub większy.

nowy83
01-06-2013, 08:47
To jaja jakieś!!! A My wysyłamy, tez w FJ pracuje, nie wyobrażam sobie wysłać klienta do serwisu bezpośrednio gdy sprzęt jest na gwarancji. To nie MediaMarkt.

Akurat Mediamarkt i Saturn pod tym względem są najbardziej profesjonalne. Nie ma żadnego problemu żeby zwrócić zakupiony towar w ciągu 14 dni bez podania żadnej przyczyny. Ich mottem jest aby klient zawsze wyszedł zadowolony ze sklepu. Sam zreszta miałem okazję zakupić w saturnie d5100 który miał na matrycy hot pixel na środku kadru. Widoczne to oczywiście było dopiero po maksymalnym powiększeniu zdjęcia. Bez żadnego ale saturn przyjął aparat i oddał mi pieniądze. Kilka dni później w innym saturnie kupiłem po raz drugi. Z ciekawości dzwoniłem do FJ i w każdym sklepie w Warszawie powiedzieli mi, że sprzęt mam obowiązek sprawdzić w sklepie bo żadnych zwrotów oni nie przyjmują. A jeżeli okaże się wadliwy już w domu to absolutnie nie wymienioną mi na nowy ani nie oddadzą pieniędzy lecz wyślą aparat do serwisu. Wiem jak działają serwisy i dlatego unikam za wszelką cenę oddawać nowy sprzęt do naprawy. Oczywiste było że podziękowałem Panom w FJ i kupiłem po raz kolejny aparat w Saturnie.

RigorMortis
01-06-2013, 17:04
Wątek zaczął się w marcu 2011, przeczytałem do 120 strony zostało mi jeszcze prawie pięćset. Żeby zaoszczędzić sobie czas, mam pytanie czy problem AF i olejem został usunięty. Pytam, ponieważ noszę się z zamiarem zakupu D7k, (przesiadka z sony A500). Znalazłem zestaw w atrakcyjnej cenie 3400, zanim przekopię się przez cały wątek będzie za późno. Dzięki z góry za pomoc.

Glowa
01-06-2013, 17:10
Dla pewności wybierz inny korpus. Niektórzy nadal mają problem z AF, nawet po wizycie w serwisie. A tym, którzy mają ten problem wmawia się, że kupili badziewny sprzęt. Więc albo kup może używane D300/D300s albo... A w razie gdybyś kupił D7000 i co drugie zdjęcie, nawet statyczne sceny, będzie nieostre, nie ośmielaj się pisać o tym na forum, gdyż część kolegów stwierdzi, że nie możesz mieć pretensji, ponieważ kupiłeś sprzęt amatorski, który ce****e się tym, że ostrych zdjęć nie robi.

RigorMortis
01-06-2013, 17:27
Czytałem te opinie, że sprzęt amatorski = nieostre zdjęcia, lopata nieprofesjnonalna = kopie tylko na głębokość 30cm, nie warto ich komentować, ale według mnie powinien być ban za pisanie głupot ;-)
Rozważam inne korpusy, ale to nie ten wątek, napiszę tylko że jak na razie mimo wszystko na 80% jestem zdecydowany na D7000. Daję sobie czas do środy na macanie i zastanawianie.

nyny1
01-06-2013, 17:47
Czytałem te opinie, że sprzęt amatorski = nieostre zdjęcia, lopata nieprofesjnonalna = kopie tylko na głębokość 30cm, nie warto ich komentować, ale według mnie powinien być ban za pisanie głupot ;-)
Rozważam inne korpusy, ale to nie ten wątek, napiszę tylko że jak na razie mimo wszystko na 80% jestem zdecydowany na D7000. Daję sobie czas do środy na macanie i zastanawianie.
uhu, czuje ze watek o d7k nie umrze za szybko :)

Mam pytanko, a o D3200, D5200, D7100, lub jakas uzywka d300s nie myslales, ze o FF nie wspomne?
Sam na siebie bicza krecisz, wiec nie wiem po co tak na sile to d7k...

pozdro

RigorMortis
01-06-2013, 18:20
Ponieważ to dobra pucha jest i w dobrej cenie, gdybym miał 2000zł więcej to miałbym dylemat wybrać D7100 czy A77 z 80% dla sony, a tak wybieram między D7000, a d300s. Co oferuje jeden i drugi wszyscy wiedzą bo wątków na forach i porównań są dziesiątki. Chciałem tylko uzupełnić informacje o problemach, czy po trzech latach zostały usunięte, bo nie chce mi się wierzyć, że przy takich problemach nikon miał nadal odwagę sprzedawać niesprawne aparaty. Dzięki za pomoc nyny1

Glowa
01-06-2013, 18:26
Chciałem tylko uzupełnić informacje o problemach, czy po trzech latach zostały usunięte, bo nie chce mi się wierzyć, że przy takich problemach nikon miał nadal odwagę sprzedawać niesprawne aparaty.

To w takim razie musisz jednak pogodzić się z faktem, że Nikon ma odwagę sprzedawać niesprawne aparaty :) Zresztą to nie pierwsza i nie ostatnia firma, która tak robi.

RigorMortis
01-06-2013, 18:48
A czy istnieją jakieś rzeczywiste statystyki jaki jest procent wadliwych. Bo czytając to forum ma się wrażenie, że każda sztuka, a jeśli ktoś twierdzi, że jego jest sprawny to tylko tak mu się wydaje. ;-)
Jako umysł ścisły chciałbym jednak dowiedzieć się jak to wygląda w liczbach, a nie bazować tylko na opinii kilku lub kilkunastu "zawiedzionych", z których wielu ma napewno rację i nie zamierzam tego negować.

stanseba
01-06-2013, 18:54
Nie kazda sztuka ma cos z AF.

kolas
01-06-2013, 18:54
Moim zdaniem jak są wadliwe egzemplarze to są wszystkie takie.

RigorMortis
01-06-2013, 19:07
Nie kazda sztuka ma cos z AF.

Też mi się tak wydaje, pytanie jaki odsetek, może być w procentach, chociaż Nikon ma pewnie dane do statystyk w PPM. Tak przy okazji wie ktoś może jaką max. wielkość kart pamięci obsłuży ten model?

stanseba
01-06-2013, 19:26
Mój po kalibracji działa bez zarzutu. Robiłem D300 i nie widzę, że D300 ma lepszy AF., ale ale może mam za małego skilla.

;-)

arek71
01-06-2013, 19:28
Mam dziwne wrażenie, że o problemach D7k jednak najwięcej pisza Ci co go nie mają...
Weź dwa swoje słoiki, idź do sklepu w którym możesz sprawdzić - co proste nie jest bo wiadomo, że mało kto trzyma kilka sztuk na stanie i sprawdź. Puszka warta swojej ceny i poza jakimiś pojedyńczymi przypadkami, które sa źle rozwiązane przez system dystrybucji Nikona, problemów nie ma. Ja mam swojego ponad dwa lata ( styczeń 2011) i nie narzekam. Wg opini z tego forum, to on w ogóle nie powinien działać. Mam też D300s i to jest zupełnie inna puszka. Zależy na czym ci zależy, jeśli robisz jakieś mega szybkie obiekty ze strazelaniem serią to tylko D300s, jeśli zależy Ci na bardziej statycznych obrazkach ale potrzebujesz wysokich ISO i rozpiętości tonalnej to D7k. D7100 moim zdaniem nie wnosi nic rewolucyjnego i nie warto za niego bulić takiej kasy. Jak będzie za 3500 to co innego a na razie to D7k to typowy bestbuy, nie najlepszy ale najbardziej opłacalny w relacji koszt/efekt.
Tu masz linka do moich dzisiejszych foceń, tak na luzie i na szybko, nawet nie wiedziałem, że taka impreza w mieście jest, złapałem puszke i 17-55 i poleciałem cykać. Potem kilka minut na LR i proszę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230364

stanseba
01-06-2013, 19:32
Arek71 zgadzam się z Tobą.

nyny1
01-06-2013, 20:40
Bo najwiecej w watkach tego typu pisza frustraci, ktorym cos nie dziala lub tacy ktorzy nie mieli go w rekach.
Co nie oznacza, ze z D7k jest wszystko OK bo sa egzemplarze z wadami (jak chyba wszedzie).
Ten ktory ma ok, czy nawet nie wie o tym, ze cos jest nieOK po prostu robi zdjecia i nie biadoli na forach, no chyba ze poczyta takie tematy i zaczyna robic testy.
Powiem tak, jesli uda sie trafic na sprawne D7k, to jest to maszyna conajmniej zacna.

pozdro

RigorMortis
01-06-2013, 23:08
Arek71, nyny1
Traktuję wszędzie wpisy jako głos rozsądku, najważniejsze to nie dać się zwariować, dam znać w przyszłym tygodniu co kupiłem i jak się sprawuje.

nyny1
01-06-2013, 23:14
Arek71, nyny1
Traktuję wszędzie wpisy jako głos rozsądku, najważniejsze to nie dać się zwariować, dam znać w przyszłym tygodniu co kupiłem i jak się sprawuje.

Cobys nie kupil, to sprawdz to porzadnie przed zakupem, to zmniejszy szanse pozniejszych ewentualnych rozgoryczen.
Zycze sukcesow w wyborach :)

pozdro

knopers1
02-06-2013, 22:43
Chcialem cos dodac od siebie na temat d7000. Nie mam tego body i problem mnie nie dotyczy ale -

czytam takze duzo na niemieckim forum www.nikon-fotografie.de i jest tam wlasnie watek kilkudzesieciu stron na temat AF tej puchy.... Jak widac problem jest na wieksza skale. Ludzie wysylaja do nikona na naprawe, poczym dostaja spowrotem puche ktora dalej nie dziala tak jak by sie to chcialo.
Nie jestescie sami z tym problemem chodz to chyba malo zadawalajaca informacja... Najgorsze jest to ze nikon nie moze lub nie potrafi zaradzic/naprawic tego problemu...
Z mojej strony radze nie kupywac tej puchy, tam cos jest "nie hallo"...

irek6311
02-06-2013, 22:52
knopers1 jak D7000 się sprawdzi przed zakupem to spok więc bez popadania w paranoje ,
bylo już w temacie że to bubel ale wszystkie sztuki nie mają usterki AF ...
często fotograf swoje blędy zwala na felerny aparat i nakręca atmosferę w temacie ,
mam go i jestem zadowolony i jakby co to drugi raz bym też go kupil ,

nyny1
02-06-2013, 23:01
Chcialem cos dodac od siebie na temat d7000. Nie mam tego body i problem mnie nie dotyczy ale -

Nie jestes sam, wiec sie nie krepuj, gro osob nie widzialo tego body na oczy i tego typu rzeczy wypisuje :)
Spirala sie nakreca i karawana jedzie dalej.

pozdro

knopers1
02-06-2013, 23:09
@nany1 - nie wypowiadam sie na temat AF i nie mam zamiaru takze tutaj nic nakrecac! Stwierdzam tylko fakt ze na najwiekszym forum w germani zajmujacym sie nikonem taki watek istnieje i to na kiladziesiat stron. Jak widac cos w tym musi byc.

Rafał_Sz
03-06-2013, 07:27
knopers1 jak D7000 się sprawdzi przed zakupem to spok Wcale nie "spok", bo w moim D7000 problemy pojawiły się dopiero po około 1500 klapnięć lustrem.

zgera
03-06-2013, 09:45
Wcale nie "spok", bo w moim D7000 problemy pojawiły się dopiero po około 1500 klapnięć lustrem.

W D7000 zastosowano nowy mechanizm podnoszenia lustra, a wiadomo że ten mechanizm jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie AF-u, jeśli nie wraca do pozycji wyjściowej to zaczynają się problemy.
Nie można tego sprawdzić przed zakupem, aparat może działać prawidłowo i nagle po jakimś czasie wystąpi problem który z czasem również może zniknąć.
Jeśli producent nie poprawił tego elementu, takie zachowania mogą się pojawić w egzemplarzach obecnie sprzedawanych.
Nie ma to nic wspólnego ze stałym BF lub FF, to można skalibrować.

MiQ27
03-06-2013, 09:47
Jak olej się już wychlapał to lustro zmieniło położenie spoczynkowe ;)

radius_bo
03-06-2013, 09:50
Jeśli w D7000 problemem jest mechanizm lustra to wniosek z tego, że w D7100 wrócili do "starego" mechanizmu lub udoskonalili ten z D7000. Ma ktoś wiedzę na ten temat?

Archibald6803
03-06-2013, 10:30
Wcale nie "spok", bo w moim D7000 problemy pojawiły się dopiero po około 1500 klapnięć lustrem.

Ani się chłopie nie przyznawaj ,że był dobry przy zakupie bo Cię zaraz tutejsi ekstremiści i orędownicy d7k "obskoczą" i wmówią że z pewnością nie umiesz robić zdjęć tym rewelacyjnym sprzętem , że zapewne nie wiesz na co i jak ostrzyć , że może wzrok masz "nie ten tego" , wyrzuć do kosza ten syfiaty kit który używasz i kup se normalne szkło za 5kpln a tak w ogóle to zaistniała sytuacja nie może mieć miejsca i na 100% sam coś popsułeś a teraz piszesz to tylko po to aby "nakręcać spiralę by karawana jechała dalej" i dyskredytować ten doskonały sprzęt bo jesteś frustratem ; a tak w ogóle - jak Ci nie pasuje to se kup D3 i nie jęcz tu na forum.

Poza tym każą Ci z wyrzutem (że do tej pory tylko 3 razy to robiłeś ) słać do upadłego do wszelkich europejskich (jak Ci się polski nie podoba) serwisów na regulację - przecież masz (chyba) jeszcze gwarancję? - po to ona jest - a jeżeli tak to przecież co stoi na przeszkodzie aby sprzęt spędzał w serwisie 8 z 12 m-cy/rok ????. Kupowałeś go by robić zdjęcia ? Nie żartuj .... Kupiłeś go przecież ponieważ jest świetną puchą !

No i na koniec możesz zostać pouczony , że d7000 to topowe , bezproblemowo trafiające body (pooglądaj sobie tysiące zdjęć w necie). Znajdą się też tacy którzy zamieszczą swoje (wyselekcjonowane zapewne spośród 20-30szt) ostre zdjęcia lisa albo borsuka poranną porą , aby pokazać Ci jak sprzęcik perfekcyjnie strzela w każdych warunkach w umiejętnych rękach.....

Na koniec może paść konkluzja , że teraz gdy ta rewelacyjna pucha kosztuje "grosze" to tym bardziej należy brać ją w ciemno i to najlepiej po 2 sztuki (na zapas) bo taka okazja może się już nigdy nie powtórzyć .

PS
To nie pisał Archibald 6803 (który nie ma d7k i się nie zna na fotografowaniu) tylko grzecznościowo jego kolega Adam C. który ma ten cudowny d7k od 11 m-cy , z czego 7 w serwisie (a robi zdjęcia regularnie ponad 25 lat i mniema ,że wie jak się to robi ).

irek6311
03-06-2013, 11:04
Wcale nie "spok", bo w moim D7000 problemy pojawiły się dopiero po około 1500 klapnięć lustrem.Aparat to tylko narzędzie i jakbym mial problemy z nim to na Allegro a inny kupuję ,
od lutego 2013 5tyś zdjęć zrobilem i zero problemu z D7k więc nie można uogólniać że wszystkie Dk są wadliwe .

knopers1
03-06-2013, 11:06
Tak jak napisal kolega wyzej...Problem moze w kazdej chwili przyjsc jak i odejsc. Masz przeciez taka sama puche z ktorymi jest problem...

galaza
03-06-2013, 11:08
W moim D7k po 15 tys. klatek słychać strzały. ;)
Proszę modów o wyrozumiałość po długim łykendzie ale jak czytam po raz kolejny te same bzdury to jedyne co mi przychodzi do głowy to trolowanie.

radius_bo
03-06-2013, 11:25
Dlaczego użytkownicy sprawnych D7000 drwią z użytkowników, którzy mają problem z tym modelem? W jakim celu to robicie?

pepe2k
03-06-2013, 11:44
Dlaczego użytkownicy sprawnych D7000 drwią z użytkowników, którzy mają problem z tym modelem? W jakim celu to robicie?
To taka zasłona dymna, bo sami trzęsą portkami na myśl, że nóż, widelec, a kiedyś i u nich mogą się zacząć przygody z AF, a będzie już dawno po okresie gwarancyjnym ;)

Alcatraz
03-06-2013, 11:50

Brak emaptii...

dervill
03-06-2013, 12:18
witam

W d7k są linie kadrowania w wizjerze. Dzielą one kadr 4 liniami. Jak taki podział ma się do trójpodziału lub złotego podziału. Robię zdjęcia zawsze na wyczucie dzieląc kadr w myśli zgodnie z zasadą trójpodziału, ale Nikon chyba nie po to dał tam linie by z nich nie korzystać. Stąd moje lekkie zmieszanie w tym temacie jak te linie maja się do ogólnych przyjętych zasad?

irek6311
03-06-2013, 12:35
Dlaczego użytkownicy sprawnych D7000 drwią z użytkowników, którzy mają problem z tym modelem? W jakim celu to robicie?Ilu z tych co tu pisze ma D7k ?
nikt nie drwi ale nie popadajmy w paranoję że D7k jest tak awaryjny czy felerny ,
jakby co niektórzy dali na luz w temacie to można by faktyczny obraz problemu z D7k mieć .

woytec60
03-06-2013, 13:35
witam

W d7k są linie kadrowania w wizjerze. Dzielą one kadr 4 liniami. Jak taki podział ma się do trójpodziału lub złotego podziału. Robię zdjęcia zawsze na wyczucie dzieląc kadr w myśli zgodnie z zasadą trójpodziału, ale Nikon chyba nie po to dał tam linie by z nich nie korzystać. Stąd moje lekkie zmieszanie w tym temacie jak te linie maja się do ogólnych przyjętych zasad?

Nijak się nie mają i linii jest zdaje się 6 a nie 4. Gdyby były cztery to właśnie byłby trójpodział a skrzyżowania tych linii wskazywałyby mocne punkty obrazu według tej reguły (nie mylić ze złotym podziałem).

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/21/nikond7000viewfinderdis.jpg/)

Według Nikona linie mają "pomagać w kadrowaniu" i można je sobie wyłączyć w menu.

dervill
04-06-2013, 08:59
Dzięki. Właśnie chodziło mi, że linie dzielą kadr na cztery pionowe i cztery poziome pola co nijak ma się do reguły podziału. W sumie opracowałem swój sposób, że umieszczam mój obiekt właśnie między tymi liniami co w rezultacie daje jakby obiekt był w jednym z mocnych punktów.
wielkie dzięki woytec60 za rozwianie wątpliwości.

galaza
04-06-2013, 10:18
Złoty podział nie jest jedynym wyznacznikiem poprawnego kadrowania, polecam "Umysł fotografa" Freemana.

nyny1
04-06-2013, 18:29
PS
To nie pisał Archibald 6803 (który nie ma d7k i się nie zna na fotografowaniu) tylko grzecznościowo jego kolega Adam C. który ma ten cudowny d7k od 11 m-cy , z czego 7 w serwisie (a robi zdjęcia regularnie ponad 25 lat i mniema ,że wie jak się to robi ).

Pomijajac ten caly belkot z postu, to chyba ktos tu lamie regulamin (pkt 14) i ewidentnie o bananika sie prosi...
Swoja droga jak przez te 25 lat nauczyl sie tyle by nie umiec samemu sie zalogowac i napisac posta, to strach sie bac co z aparatem umie robic :)

pozdro

Andrzej1974
04-06-2013, 18:34
Pomijajac ten caly belkot z postu

Nie uważam, żeby wypowiedź użytkownika Archibald6803 była - jak to nazwałeś - bełkotem... Zresztą zgadzam się z wieloma kwestiami, o których pisał wcześniej Archi...

nyny1
04-06-2013, 18:42
Nie uważam, żeby wypowiedź użytkownika Archibald6803 była - jak to nazwałeś - bełkotem... Zresztą zgadzam się z wieloma kwestiami, o których pisał wcześniej Archi...

Po pierwsze to nie jest jego wypowiedz jak sam nakreslil.
Po drugie uwazac sobie mozesz co tylko chcesz, masz do tego prawo.
Po trzecie Ja uwazam, ze to kompletny belkot pozbawiony sensu i merytorycznosci, i tyle w temacie.

pozdro

Andrzej1974
04-06-2013, 18:51
Widzisz nyny ty uważasz tak a ja inaczej... takie nasze prawa. :-) I nie jest wcale ważne czy to jego była ta wypowiedź. Ważne jest to, że mnóstwo było w niej prawdy, która jak widać niektórych zabolała.

nyny1
04-06-2013, 18:56
Widzisz nyny ty uważasz tak a ja inaczej... takie nasze prawa. :-) I nie jest wcale ważne czy to jego była ta wypowiedź. Ważne jest to, że mnóstwo było w niej prawdy, która jak widać niektórych zabolała.

Wazne z tego wzgledu, ze lamie regulamin, i jest pretendentem do wypadu z forum...

Zabolalooooo, oho, jaka prawda objawiona, ze wirtualny wujek ziutek zebral prawdy objawione z internetu i poprzez swoje medium, ktore notabene tez z zaczytania wiedze posiada przelalo to na forum.
Boli mnie tylko, ze trza to czytac niestety...

pozdro

Rafał_Sz
04-06-2013, 18:56
Ani się chłopie nie przyznawaj ,że był dobry przy zakupie (...)
Dodam jako ciekawostkę, że mój egzemplarz D7000 był pierwszym, w którym serwis bez pytania o gwarancję i bez sugestii z mojej strony, wymienił mechanizm podnoszenia lustra. Drugą ciekawostką jest fakt, że choć AF działa obecnie bezbłednie, to po 17000 wyzwoleń migawki powrócił problem chlapania na matrycę.

Aparat to tylko narzędzie i jakbym mial problemy z nim to na Allegro a inny kupuję ,
(...).Niestety, ale sprzedaż aparatu jako uszkodzonego była by nieopłacalna. Natomiast zatajenie usterki i sprzedaż puszki jako sprawnej była by w całkowitej sprzeczności z moimi zasadami.

Dlaczego użytkownicy sprawnych D7000 drwią z użytkowników, którzy mają problem z tym modelem? W jakim celu to robicie?Bo albo nie zauważają problemu, albo radość z posiadania w 100% sprawnego aparatu powoduje u nich zanik współczucia. ;)

Zabolalooooo, oho, jaka prawda objawiona, ze wirtualny wujek ziutek zebral prawdy objawione z internetu i poprzez swoje medium, ktore notabene tez z zaczytania wiedze posiada przelalo to na forum.
Boli mnie tylko, ze trza to czytac niestety...

pozdroZawsze możesz dodać użytkownika do ignorowanych i oszczędzić sobie cierpień.

irek6311
04-06-2013, 19:57
rsz problem z jakością D7k jest ale bez przesady nie piszcie że wszystkie body trefne ...
jak kto ma dobre body to tępy fotograf bo wad nie widzi ( to jest jawne trolowanie) ,
ja dam na luz w temacie bo szkoda klawiatury < kijem rzeki nie zawrócę :?

Rafał_Sz
04-06-2013, 20:24
W którym miejscu napisałem, że wszystkie D7000 są trefne? Wypowiadam się wyłącznie na temat swojego egzemplarza.

raf1313
07-06-2013, 19:23
Wielu użytkowników z pod znaku nikona pisało w temacie d7k,że problem z af może być niezauważalny przy ciemnych szkłach.Dzisiaj postanowiłem rozwiać swoje wątpliwośći,z pogromcą d7k,-35-tka(1.8G).Muszę powiedzieć że....problemów z af nie stwierdziłem,szkło trafia tam gdzie chcę,mikrokalibracja w body na off.Nie oczekuję że bedzie zawsze trafiał 10/10,bo raczej jest to niemożliwe.Jeszcze parę testów przy żarowym i tyle.Jeśli nie widac bf i ff to po co sobie gitarę zawracać testami,nic tylko pstrykać zdjęcia.

nazirus2411
07-06-2013, 19:44
ja tam długo byłem w delegacji na zadupiach, ale ... chyba użytkownicy nikona sa trochę przewrażliwieni , na pewno sa puszki z zwalonym af , ale uważam ze 90% to glaby które nie umia ustawić mikroregulacji , albo maja takie pojecie o fotografii jak ja o lotach na księżyc :) wymieniłem k5 na d7000 , pierwsze co musialem zrobić to kit na -12 , w punkt :) sigma -10 - w punkt , tamron 90 jakos działa i mnie nie wkurza , wiec go zostawiłem w spokoju . Ale do czego daze , już się nauczyłem , po pol roku , gdzie i kiedy af może mi zawalić , to nie ma nic wspólnego z zwalonym af . trochę pomyślunku - i wszystko działa :) tak ze uwazam ze to panika w burdelu ... jakim jest nikon ( nie moglem się powstrzymać , a to za stabilizacje , ponoc darmowa :))

Chogori
07-06-2013, 21:09
Nie wiem czy ktoś dawał linka do tej strony http://d7000nikon.blogspot.it/ fajna jest

raf1313
07-06-2013, 22:19
Widocznie mozna robić zdjęcia d7k:)

Chogori
08-06-2013, 07:20
Co ciekawe, bardzo dużo fajnych zdjęć robionych w zestawie z kitem 18-105

Rafał_Sz
08-06-2013, 07:25
ja tam długo byłem w delegacji na zadupiach, ale ... chyba użytkownicy nikona sa trochę przewrażliwieni , na pewno sa puszki z zwalonym af , ale uważam ze 90% to glaby które nie umia ustawić mikroregulacji , albo maja takie pojecie o fotografii jak ja o lotach na księżyc Rozumiem, że te delegacje są związane z tym, że jesteś rozchwytywanym psychoanalitykiem?

lucas79
08-06-2013, 12:46
Zdradziłem nikona z pentaxem, ale już wracam:) wszystko dlatego, że potrzebowałem aparatu a w tamtym czasie d 7000 był nieosiągalny i teraz noszę się z zamiarem posługiwania się zestawem d 7000 + N 35, ale autentycznie jak czytam to forum, to mnie strach ogarnia, że znając moje szczęście, to trafi mi się trefny sprzęt. Pewnie nikt nie może udzielić odpowiedzi na pytania, czy całe to zamieszanie z d 7000 nie jest mocno przesadzone, ale z drugiej strony, nie wierzę, że skala tego problemu jest tak wielka jak piszecie. Dajcie znać jeśli jestem naiwny?

Dexter88
08-06-2013, 13:09
ja tam długo byłem w delegacji na zadupiach, ale ... chyba użytkownicy nikona sa trochę przewrażliwieni , na pewno sa puszki z zwalonym af , ale uważam ze 90% to glaby które nie umia ustawić mikroregulacji , albo maja takie pojecie o fotografii jak ja o lotach na księżyc :) wymieniłem k5 na d7000 , pierwsze co musialem zrobić to kit na -12 , w punkt :) sigma -10 - w punkt , tamron 90 jakos działa i mnie nie wkurza , wiec go zostawiłem w spokoju . Ale do czego daze , już się nauczyłem , po pol roku , gdzie i kiedy af może mi zawalić , to nie ma nic wspólnego z zwalonym af . trochę pomyślunku - i wszystko działa :) tak ze uwazam ze to panika w burdelu ... jakim jest nikon ( nie moglem się powstrzymać , a to za stabilizacje , ponoc darmowa :))

Jasne, ustawiaj kiedy przy różnym świetle se różnie strzela raz w punkt raz bf.

Gesendet von meinem GT-N7100 mit Tapatalk 2

zgera
08-06-2013, 17:55
Jasne, ustawiaj kiedy przy różnym świetle se różnie strzela raz w punkt raz bf.

Tylko że ten problem nie dotyczy wyłącznie D7000, inne modele również mają podobny problem.

Archibald6803
08-06-2013, 22:57
D300 ten problem nie dotyczy ; dzisiaj zrobiłem ponowne ostre testowanie tej puchy pod kątem trafności AF podczas dynamicznych scen ; wykonałem w sumie 512 strzałów w kilkudziesięciu seriach => 504 shoty trafione w punkt ( aż jestem w ciężkim szoku bo niektóre serie paroklatkowe były rozpoczynane ok 1 sek po uruchomieniu body ," z marszu ", bez wcześniejszego przymierzania ....... ).

Skuteczność powalająca ..... czego życzę użytkownikom D7k.

Auriell
08-06-2013, 23:47
D300 ten problem nie dotyczy ; dzisiaj zrobiłem ponowne ostre testowanie tej puchy pod kątem trafności AF podczas dynamicznych scen ; wykonałem w sumie 512 strzałów w kilkudziesięciu seriach => 504 shoty trafione w punkt ( aż jestem w ciężkim szoku bo niektóre serie paroklatkowe były rozpoczynane ok 1 sek po uruchomieniu body ," z marszu ", bez wcześniejszego przymierzania ....... ).

Jakim obiektywem?

lothar345
09-06-2013, 09:06
Jakim obiektywem?

Z moich doswiadczen i porownan wynika ze af z d7k i d300 jest b podobny. To co mnie zaskoczylo to ogromna zaleznosc pary kurpus obiektyw. Przykladowo para d300 i n35f2 spisywala sie zauwazalnie pewniej (choc wczesniej trzeba bylo ustawic +16) niz analogiczny zestaw z d7k. Sytuacja diametralnie sie zmieniala przy tamronie 17-50 itp

Podsumowujac: porownanie korpusow z jednym obiektywem powie malo o skutecznosci af. Wychodzi na to ze w przypadku tanszych szkiel (nie mialem do porownania topowych szkiel N) wachania jakosciowe sa tak duze ze trzeba dobierac szkla pod konkrentny korpus (mikroregulacja nie zawsze pomaga gdyz nastepowal rowniez rozrzut w celnosci af w roznym swietle i na d300 i d7k).

Archibald6803
09-06-2013, 09:32
Jakim obiektywem?

Tym razem używałem typowego spacerzooma - najnowszej Sigmy DC 18-250 OS HSM Macro.

nyny1
09-06-2013, 15:16
Jakie to ma znaczenie w kontekscie tematu tego watku?
Od D300 jest inny dzial tego forum...

pozdro

Archibald6803
09-06-2013, 16:50
Jakie to ma znaczenie w kontekscie tematu tego watku?
Od D300 jest inny dzial tego forum...

pozdro

kolego nyny1 ; w przyszłości , przed napisaniem "na szybko" czegokolwiek , proponuję przejrzeć parę wcześniejszych postów by "wyłapać " kontekst ;

nyny1
09-06-2013, 17:06
kolego nyny1 ; w przyszłości , przed napisaniem "na szybko" czegokolwiek , proponuję przejrzeć parę wcześniejszych postów by "wyłapać " kontekst ;
Ty chyba nie wylapales owego...
Proponuje wpisac w wyszukiwarke problemy z AF, zwlaszcza w zarowym swietle...
Zapewniam Cie, ze d7k nie bedzie jedynym, i to w takim kontekscie wypowiadali poprzednicy swoje opinie.

p.s. A jak chcesz porozmawiac o D300, to zapraszam do innego watku, coprawda mam tego z "S" na koncu ale to male znaczenie...

pozdro

Archibald6803
09-06-2013, 22:07
............A jak chcesz porozmawiac o D300, to zapraszam do innego watku, coprawda mam tego z "S" na koncu ale to male znaczenie...

pozdro

Dziękuję za propozycję , ale póki co nie mam najmniejszych problemów z moim body ; wszystko funkcjonuje w nim zgodnie z moimi oczekiwaniami ; jak będę miał jakieś szczegółowe pytania (szczególnie w zakresie makrofotografii ) zapewne się do Ciebie odezwę - myślę że nie odmówisz i podzielisz się swoim bogatym doświadczeniem.

cezet
10-06-2013, 06:46
Co do linii kadrowania i mocnych punktów, to musicie pamiętać, że aparat jest projektowany w Chinach, a nie w Europie.
Inne podejście, inne kadry.

MiQ27
10-06-2013, 08:12
musicie pamiętać, że aparat jest projektowany w Chinach, a nie w Europie.

no patrz pan, a mówili że Nippon Kogaku to taka porządna japońska firma jest... :)

radius_bo
22-06-2013, 13:24
Być może to już było gdzieś nadmienione, ale zauważyłem błąd ortograficzny w polskiej wersji softu Nikona D7000.

W opisie funkcji "Po usunięciu" w MENU ODTWARZANIA widnieje słowo "bierzącego". Chyba zgłoszę to do Nikona. Musi być update:)

Andrzej1974
22-06-2013, 16:58
Widocznie mozna robić zdjęcia d7k:)

No jasne, że Dk7 robi zdjęcia. Zresztą tak samo jak np. D5xxx czy D3xxx... ;-)

robkar73
26-06-2013, 22:45
Wiecie co ? Mamy prawie 700 stron o tym aparacie z czego 600 o "doskonałym" AF,dla mnie problem AF nie istnieje ale za to cholernie drażni mnie brak AF podczas np.autoportretu kiedy ustawimy np.5s czy 10s więc gdybyśmy chcieli sobie zrobić autoportret na jakimś pustkowiu bez pilota to g.....o nie zrobimy bo nie mamy na co ustawić ostrości,a nawet jak mamy to musimy być tam gdzie złapał nie dalej nie bliżej,przecież to jest chore,napiszcie mi jak byście sobie zrobili właśnie autoportret w trudnych warunkach,gdzie nie bardzo jest na co ustawić ostrości,a jak jest to dużo dalej niż możecie podejść to co wtedy? Nasrali w tym aparacie funkcji które są istotne tyle co wcale,choćby czy ma pozostać wciśnieta AE/AL czy nie (po puszczeniu przycisku),czy w prawo czy w lewo bedzie sie zwiekszać,zmniejszać EV,czy zmiana pól AF w pętli czy nie i opór innych bzdur i to jest nieprawdopodobnie ważne,tylko prosze nie usprawiedliwiajcie Nikona na siłe,to świetny aparat ale dużo pierdół a tak poważnej rzeczy nie ma.Co myślicie?

GonzoG
26-06-2013, 23:04
Wiecie co ? Mamy prawie 700 stron o tym aparacie z czego 600 o "doskonałym" AF,dla mnie problem AF nie istnieje ale za to cholernie drażni mnie brak AF podczas np.autoportretu kiedy ustawimy np.5s czy 10s więc gdybyśmy chcieli sobie zrobić autoportret na jakimś pustkowiu bez pilota to g.....o nie zrobimy bo nie mamy na co ustawić ostrości,a nawet jak mamy to musimy być tam gdzie złapał nie dalej nie bliżej,przecież to jest chore,napiszcie mi jak byście sobie zrobili właśnie autoportret w trudnych warunkach,gdzie nie bardzo jest na co ustawić ostrości,a jak jest to dużo dalej niż możecie podejść to co wtedy? Nasrali w tym aparacie funkcji które są istotne tyle co wcale,choćby czy ma pozostać wciśnieta AE/AL czy nie (po puszczeniu przycisku),czy w prawo czy w lewo bedzie sie zwiekszać,zmniejszać EV,czy zmiana pól AF w pętli czy nie i opór innych bzdur i to jest nieprawdopodobnie ważne,tylko prosze nie usprawiedliwiajcie Nikona na siłe,to świetny aparat ale dużo pierdół a tak poważnej rzeczy nie ma.Co myślicie?

autoportret ?? a co to ??...

Nie mam zamiaru bronić nikona, ale o tym, że przy samowyzwalaczu, trzeba najpierw ustawić ostrość, a później dopiero go włączyć, to wiadomo od dawna... nie wiem czy w Nikonie czasami nie jest tak od początku...

robkar73
26-06-2013, 23:35
autoportret ?? a co to ??...

Nie mam zamiaru bronić nikona, ale o tym, że przy samowyzwalaczu, trzeba najpierw ustawić ostrość, a później dopiero go włączyć, to wiadomo od dawna... nie wiem czy w Nikonie czasami nie jest tak od początku...

A najbardziej drażni mnie to że dla zony kupiłem kiedyś małpe Casio za 400 pln i on własnie ma AF przed wyzwoleniem migawki,miałem lustro Pentax 200 i też mozna było na dwa sposoby z albo bez AF kiedy kupowałem D7000 nawet tego nie sprawdzałem bo to było dla mnie oczywiste,ze AF w takich przypadkach zadziała,gdybym wiedział kupiłbym K5 Pentax.Dla mnie ten samowyzwalacz jest praktycznie bezużyteczny,ostatnio byłem z dzieckiem w plenerze i chciałem zrobić przy takim ładnym moście zdjęcie więc ustawiłem na 10s,ręcznie ostrość i kiedy podchodziłem do dzieciaczka to ono zawsze troszke gdzieś odskoczyło i było lekkie mydełko,następnym razem będe musiał dzieciaka przywiązać do drzewa i spełni sie funkcja samowyzwalacza.To jest do dupy

GonzoG
26-06-2013, 23:47
A najbardziej drażni mnie to że dla zony kupiłem kiedyś małpe Casio za 400 pln i on własnie ma AF przed wyzwoleniem migawki,miałem lustro Pentax 200 i też mozna było na dwa sposoby z albo bez AF kiedy kupowałem D7000 nawet tego nie sprawdzałem bo to było dla mnie oczywiste,ze AF w takich przypadkach zadziała,gdybym wiedział kupiłbym K5 Pentax.Dla mnie ten samowyzwalacz jest praktycznie bezużyteczny,ostatnio byłem z dzieckiem w plenerze i chciałem zrobić przy takim ładnym moście zdjęcie więc ustawiłem na 10s,ręcznie ostrość i kiedy podchodziłem do dzieciaczka to ono zawsze troszke gdzieś odskoczyło i było lekkie mydełko,następnym razem będe musiał dzieciaka przywiązać do drzewa i spełni sie funkcja samowyzwalacza.To jest do dupy

No to jak masz problem z przemieszczającym się dzieckiem, to weź i przymknij przesłonę. Będzie większa głębia i problem z głowy...

Jak nie umiesz sobie radzić z takimi niby problemami, to co będzie jak trafisz na rzeczywiste ograniczenia w sprzęcie.

Jak ktoś nie potrafi robić zdjęć, tym co ma, to narzeka na sprzęt.

Jak to mówią - zasr*** baletnicy przeszkadza i rąbek spódnicy...

robkar73
27-06-2013, 00:02
No to jak masz problem z przemieszczającym się dzieckiem, to weź i przymknij przesłonę. Będzie większa głębia i problem z głowy...

Jak nie umiesz sobie radzić z takimi niby problemami, to co będzie jak trafisz na rzeczywiste ograniczenia w sprzęcie.

Jak ktoś nie potrafi robić zdjęć, tym co ma, to narzeka na sprzęt.

Jak to mówią - zasr*** baletnicy przeszkadza i rąbek spódnicy...

Jakie ograniczenia,dla mnie ograniczeń praktycznie nie ma zdjecia z ręki prawie zawsze wychodzą jak chce a jak mam problem to jest RAW i programy graficzne,jak będziesz miał niezbyt dużo swiatła swiatła to też tak chetnie przymkniesz przysłone,nie staraj sie wmówić komuś że jest gorszy od Ciebie bo akurat każdy problem jest do rozwiązania w tym przypadku kupłem pilota i już ,i nie narzekam na sprzęt tylko na jedną z wielu funkcji

Alcatraz
27-06-2013, 01:06
No skoro zdjęcie robi samowyzwalacz to jaki problem z przymknięciem przysłony? Wtedy nie robisz przecież z ręki więc dłuższy czas nie grozi poruszeniem.

Rafał_Sz
27-06-2013, 06:42
Wiecie co ? Mamy prawie 700 stron o tym aparacie z czego 600 o "doskonałym" AF,dla mnie problem AF nie istnieje ale za to cholernie drażni mnie brak AF podczas np.autoportretu kiedy ustawimy np.5s czy 10s więc gdybyśmy chcieli sobie zrobić autoportret na jakimś pustkowiu bez pilota to g.....o nie zrobimy bo nie mamy na co ustawić ostrości,a nawet jak mamy to musimy być tam gdzie złapał nie dalej nie bliżej,przecież to jest chore,napiszcie mi jak byście sobie zrobili właśnie autoportret w trudnych warunkach,gdzie nie bardzo jest na co ustawić ostrości,a jak jest to dużo dalej niż możecie podejść to co wtedy? Nasrali w tym aparacie funkcji które są istotne tyle co wcale,choćby czy ma pozostać wciśnieta AE/AL czy nie (po puszczeniu przycisku),czy w prawo czy w lewo bedzie sie zwiekszać,zmniejszać EV,czy zmiana pól AF w pętli czy nie i opór innych bzdur i to jest nieprawdopodobnie ważne,tylko prosze nie usprawiedliwiajcie Nikona na siłe,to świetny aparat ale dużo pierdół a tak poważnej rzeczy nie ma.Co myślicie?Po to zostały stworzone prostsze, okrojone z "pierdół" korpusy, żeby nie musieć się z tym "męczyć". Jeśli ktoś kupuje aparat, bo ma dużo guzików i funkcji - więc musi robić dobre zdjęcia - to ma potem problem, żeby to ogarnąć.

MstrG
27-06-2013, 14:43
No teraz to już są jaja... D7000 z obiektywem 18-105 tańszy od D5200 z tym samym szkłem (ceny AB Foto)!!! I niech mi ktoś powie, że to nie przez jego problemy (a co za tym idzie słabszą sprzedaż)...

Widzę, że masz straszne uprzedzenie do tego modelu, ale to są jakieś herezje. D7000 jest na rynku prawie trzy lata, D5200 jakieś osiem miesięcy. Analogicznie było z D90 i D5100 - osiem miesięcy po premierze D5100 + 18-105VR kosztował 3299zł, D90 + 18-105VR w tym samym miesiącu kosztował mniej niż 3000zł. Czy to też przez jego problemy?
Poniżej masz historię cen obu modeli.
D90 + 18-105VR:

źródło (http://imageshack.us/a/img694/3770/r8tv.jpg)

D5100 + 18-105VR:

źródło (http://imageshack.us/a/img43/830/4vcu.jpg)

W jednej znanej sieci , pomimo szaleńczych promocji cenowych , sprzedaż tego modelu jest wciąż "zerowa" ( czyt. pomijalna). A magazyny pełne .....[...]

Jaka to sieć? Jakie szaleńcze promocje?

[...] Jedną z takich informacji jest właśnie cena oraz dynamika i potencjalne przyczyny jej zmian. To tyle, mam nadzieję że wyjaśniłem dostatecznie jasno.

GrAn, pomyśl przez chwilę... to nie ma najmniejszego związku z tym forum. W sklepach mają zwroty, problemy z niezadowolonymi klientami oraz jak napisał Archibald pełne magazyny. To wszystko.

Archibald, zmieniłbym tylko z "lękliwy" na "naiwny" lub "jest zbyt dużm optymistą".

Taka sama dynamika była wcześniej z D90 i D5100 co ukazałem wcześniej. Jakie były przyczyny?
Skąd macie informacje, że sklepy mają zwroty oraz pełne magazyny?

//edit
jest to odpowiedź na post z innego wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3161755#post3161755

Alcatraz
27-06-2013, 15:02
Co to za rodzaj analizy!? Dlaczego porównujesz cenę D5100 i D90 po 8 miesiącach sprzedaży kazdego z nich? Te momenty dzielił od siebie ponad rok!!! Jaki to ma sens w kontekście D5200 i D7000, bo nie rozumiem? Patrz na TE SAME daty i wtedy porównuj. Dziś mamy 27 czerwca i wyższy model D7000 jest tańszy niż niższy D5200. Dla porównania (co wynika z Twoich wykresów) D90 jest droższy od D5100 o ponad 300 zł. I to jest prawidłowe porównanie. W przypadku D5100 i D90 w tym samym momencie D5100 zawsze był tańszy od D90 za wyjątkiem pewnego okresu, kiedy był nowością. Tutaj nie zachodzi już "okoliczność nowości" dlatego taka kalkulacja ceny jest bardzo zastanawiająca. Może podasz inny powód dla którego wyższy model jest tańszy od niższego?

MstrG
27-06-2013, 15:08
Co to za rodzaj analizy!? Dlaczego porównujesz cenę D5100 i D90 po 8 miesiącach sprzedaży kazdego z nich? Te momenty dzielił od siebie ponad rok!!! Jaki to ma sens w kontekście D5200 i D7000, bo nie rozumiem? Patrz na TE SAME daty i wtedy porównuj. Dziś mamy 27 czerwca i wyższy model D7000 jest tańszy niż niższy D5200. W przypadku D5100 i D90 w tym samym momencie D5100 zawsze był tańszy od D90 za wyjątkiem pewnego okresu, kiedy był nowością. Tutaj nie zachodzi już "okoliczność nowości" dlatego taka kalkulacja ceny jest bardzo zastanawiająca. Może podasz inny powód dla którego wyższy model jest tańszy od niższego?

Po jakich ośmiu miesiącach każdego z nich? Popatrz dobrze, zanim coś napiszesz. Patrzę na te same daty, czyli luty 2012r - osiem miesięcy po premierze D5100, jego cena z 18-105VR to 3199zł, D90 w lutym 2012r cena 2969zł.
Podaj powód dlaczego wyższy model jest tańszy od niższego.

Alcatraz
27-06-2013, 15:28
Pomijając fakt, że 8 miesięcy od premiery D5100, to nie luty 2012r. a listopad 2011 (patrząc na wykres) reszta się zgadza. Przyszło mi do głowy coś co może mieć znaczenie (i usprawiedliwiać trochę D7000). Otóż zarówno D5100 jak i D5200 posiadają lepsze matryce od (odpowiednio D90 i D7000). Poza tym D5200 nie jest odpowiednikiem D7000 a raczej D7100 (podobnie jak D5100 nie był odpowiednikiem D90 - był nim raczej D5000). Te rzeczy mogą mieć znaczenie i wpływac na kalkulację cen, które często są sztucznie zawyżane lub zaniżane. Nie zmienia to faktu, że po rozmowie z 8 różnymi sklepami dowiedziałem się że najwięcej zalega właśnie D7000, było też sporo sztuk serwisowanych oraz prób zwrotów. Nie znam dokładnych ilości ale były one znamiennie wyższe niż w innych modelach.

MstrG
27-06-2013, 16:02
Pomijając fakt, że 8 miesięcy od premiery D5100, to nie luty 2012r. a listopad 2011 (patrząc na wykres) reszta się zgadza. Przyszło mi do głowy coś co może mieć znaczenie (i usprawiedliwiać trochę D7000). Otóż zarówno D5100 jak i D5200 posiadają lepsze matryce od (odpowiednio D90 i D7000). Poza tym D5200 nie jest odpowiednikiem D7000 a raczej D7100 (podobnie jak D5100 nie był odpowiednikiem D90 - był nim raczej D5000). Te rzeczy mogą mieć znaczenie i wpływac na kalkulację cen, które często są sztucznie zawyżane lub zaniżane. Nie zmienia to faktu, że po rozmowie z 8 różnymi sklepami dowiedziałem się że najwięcej zalega właśnie D7000, było też sporo sztuk serwisowanych oraz prób zwrotów. Nie znam dokładnych ilości ale były one znamiennie wyższe niż w innych modelach.

Czy to listopad, grudzień, styczeń, luty - cena D90 z 18-105VR była niższa niż D5100 z 18-105VR, więc Twoja teoria spiskowa wyssana z palca legła w gruzach.

Wierzysz jednemu sprzedawcy, że D7000 zalega w magazynach, ale już nie wierzysz innemu, że problem AF w D7000 jest już historią :p Każdy gada co zechce, byle coś sprzedać. Sam byłem świadkiem w weekend, jak ktoś kupował D7000, akurat samo body - wiec ktoś go jednak kupuje.

zbyszekD7000
27-06-2013, 16:54
Problemy AF są już historią :-)
A to dobre, co wróżka Ci to powiedziała ? ;-)

MstrG
27-06-2013, 17:06
Problemy AF są już historią :-)
A to dobre, co wróżka Ci to powiedziała ? ;-)

:roll:
Gdzie napisałem, że tak uważam? Czytaj ze zrozumieniem, zamiast wierzyć we wróżki.
Napisałem, że tak mówią sprzedawcy, a to zasadnicza różnica. Powiedzą wszystko, aby tylko sprzedać towar.

Andrzej1974
27-06-2013, 17:31
Czy to listopad, grudzień, styczeń, luty - cena D90 z 18-105VR była niższa niż D5100 z 18-105VR

Sorki MstrG ale nie wiem skąd masz takie info, że D5100 był droższy od D90. Przykład? Proszę bardzo...

Z początkiem 2013 roku rozważałem zakup aparatu Nikon. Po uwagę brałem 2 modele: D90 i D5100. Kupiłem ten drugi. Dlaczego? M.in. dlatego, że cena body D5100 była prawie 500 zł niższa (body kosztowało mnie 1499 zł) od D90, za który musiałbym wtedy dać... 1989 zł (różnica pomiędzy tymi aparatami wynosiła 490 zł.). Pamiętam dokładnie takie właśnie ceny.

Alcatraz
27-06-2013, 17:53
Czy to listopad, grudzień, styczeń, luty - cena D90 z 18-105VR była niższa niż D5100 z 18-105VR, więc Twoja teoria spiskowa wyssana z palca legła w gruzach.

Wierzysz jednemu sprzedawcy, że D7000 zalega w magazynach, ale już nie wierzysz innemu, że problem AF w D7000 jest już historią :p Każdy gada co zechce, byle coś sprzedać. Sam byłem świadkiem w weekend, jak ktoś kupował D7000, akurat samo body - wiec ktoś go jednak kupuje.

Jak widzisz nic nie legło w gruzach mimo tego, że Ty bardzo byś tego chciał (mam nawet czasami wrażenie, że tylko o tą "wyższość" w tej rozmowie Tobie chodzi...).

Jakiemu jednemu sprzedawcy? Czytałeś mój post uważnie? Specjalnie zadałem sobie sporo trudu, żeby zebrać informacje z różnych źródeł. Napisałem o 8 a tak naprawdę było ich jeszcze więcej. I co z tego, że byłeś świadkiem jak ktoś kupuje? Czy ja napisałe, ze nikt nie kupuje? Pomyśl trochę - może jest tak, że D7000 schodzą 1 czy 2 tygodniowo a inne po 7 czy 10. Nie wiem i nie interesuje mnie to. Słucham tylko tych, którzy zajmują się sprzedażą na codzień oraz użytkowników D7000, którzy do dziś walczą z wadliwym AF i za wszelką cenę NIE CHCĘ do nich dołączać osobiście.

MstrG
27-06-2013, 18:01
Sorki, ale wszystko się zgadza, takie było zachowanie się cen po roku - czyli od momentu o którym mówimy, do momentu kiedy Ty kupiłeś D5100. D90 trzymał praktycznie stałą cenę, natomiast D5100 powoli taniał - co oczywiste, bo był już D5200 i staniał też D7000.
Ceny D5100:

źródło (http://imageshack.us/a/img195/7075/1zol.jpg)

Ceny D90:

źródło (http://imageshack.us/a/img46/601/3iam.jpg)

Były już teorie, że D7000 został szybko zastąpiony przez D7100 - nieprawda, bo na następcę D7000 czekaliśmy dłużej niż na następcę D80 czy D90. Teraz powstała teoria spadku ceny w porównaniu do niższego, aczkolwiek młodszego modelu - tu jednak było analogicznie jak z D5100 i D90.
Powstają kolejne teorie o sprzedawcach mówiących, że D7000 jest zwracany przez klientów i zalega w magazynach. Ile można czasu bić pianę i wymyślać dziwne teorie?

//edit

Jak widzisz nic nie legło w gruzach mimo tego, że Ty bardzo byś tego chciał (mam nawet czasami wrażenie, że tylko o tą "wyższość" w tej rozmowie Tobie chodzi...).

Jakiemu jednemu sprzedawcy? Czytałeś mój post uważnie? Specjalnie zadałem sobie sporo trudu, żeby zebrać informacje z różnych źródeł. Napisałem o 8 a tak naprawdę było ich jeszcze więcej. I co z tego, że byłeś świadkiem jak ktoś kupuje? Czy ja napisałe, ze nikt nie kupuje? Pomyśl trochę - może jest tak, że D7000 schodzą 1 czy 2 tygodniowo a inne po 7 czy 10. Nie wiem i nie interesuje mnie to. Słucham tylko tych, którzy zajmują się sprzedażą na codzień oraz użytkowników D7000, którzy do dziś walczą z wadliwym AF i za wszelką cenę NIE CHCĘ do nich dołączać osobiście.

Nie widzę. Ile obie rzeczy o których wspominasz kosztowały po 8 miesiącach od daty premiery D5100? Nie chcę mieć żadnej wyższości, dementuję jedynie dziwne teorie, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

Sprzedawcy mówią Ci to co chcesz usłyszeć. Ja byłem zadowolonym użytkownikiem D7000, jest też wielu jak sam wiesz tutaj na forum. Ty jednak wyrobiłeś już sobie opinię i doprawiasz jej jakąś chorą ideologię.

Alcatraz
27-06-2013, 18:04
Tylko w jakim celu sprzedawcy mieliby wymyslać teorie o zaleganiu w magazynach i zwrotach? Żeby jeszcze bardziej zniechęcić klientów? To się nie trzyma kupy... A tak w ogóle to prezentując jakiś wykres mógłbys podać źródło oraz co dokłądnie dany wykres przedstawia - czy to jest cena uśredniona / maksymalna / minimalna itd. Bez tego są zbyt duże możliwości interpretacji i manipulacji danymi.

MstrG
27-06-2013, 18:19
Tylko w jakim celu sprzedawcy mieliby wymyslać teorie o zaleganiu w magazynach i zwrotach? Żeby jeszcze bardziej zniechęcić klientów? To się nie trzyma kupy... A tak w ogóle to prezentując jakiś wykres mógłbys podać źródło oraz co dokłądnie dany wykres przedstawia - czy to jest cena uśredniona / maksymalna / minimalna itd. Bez tego są zbyt duże możliwości interpretacji i manipulacji danymi.

Nie wiem z iloma, w jakich sklepach i jakimi sprzedawcami rozmawiałeś, jaki mieli dostęp do informacji o zwrotach (oraz z jakiego tytułu) i stanie magazynowym dystrybutora. Opinie sprzedawców już dawno traktuję z wielkim przymrużeniem oka. Może mieli akurat sprzedawać coś konkurencyjnego, a może mają wypychać D7100 póki nie spadnie w cenie, a może faktycznie tym razem mówił prawdę. Ja tego nie wiem i Ty tego nie wiesz.

Alcatraz
27-06-2013, 18:42
Nie no jasne, pewnie sprzedawcy są w zmowie przeciw D7000 - na 100%. Wypychają D7100, promuję D5000 a nwet stare D90 a D7000 nienawidzą i robią mu "pod górkę". To zdecydowanie "logiczne"... Do tego wszyscy na tym i innych forach internetowych mający problem AF z "naszym" Fatmanem na czele to Ci "od bicia piany" a D7000 jest w ogóle rewelka, nigdy nie miał problemów z niczym a jesli komuś nie trafiał AF to była wina szkieł albo tego, że nie potrafi robić zdjęć. Masz rację, idę kupić 10 sztuk, bo mi jeszcze wykupią i będzie afera!:-))) Życzę dalszej dobrej zabawy w tym wątku...

Archibald6803
27-06-2013, 19:33
... A tak w ogóle to prezentując jakiś wykres mógłbys podać źródło ....................

To materiały własne dostępne tylko dla pracowników wyższego szczebla PR w Nikon Polska ...... ;-) he,he,he

Alcatraz
27-06-2013, 19:38
To materiały własne dostępne tylko dla pracowników wyższego szczebla PR w Nikon Polska ...... ;-) he,he,he

Znakomite:lol: Dodajmy najwyższego szczebla:-D

raf1313
27-06-2013, 19:41
Do "Alcatraz",-kup przynajmniej jedną sztukę d7k to pogadamy,a na razie to możesz.... tylko ludzi straszyć,kup przekonaj się na własnej skórze

Alcatraz
27-06-2013, 19:46
raf nie ośmieszaj się takimi tekstami... Czy jak widzisz zepsute mleko to musisz je kupić, żeby pogadać na ten temat? Ja wolę powiedzenie "mądry Polak PRZED szkodą". Przykro mi, że inni musieli wtopić ale sam potrafię wyciągnąć właściwe wnioski i D7000 omijać szerokim łukiem!

MstrG
27-06-2013, 20:04
Nie no jasne, pewnie sprzedawcy są w zmowie przeciw D7000 - na 100%. Wypychają D7100, promuję D5000 a nwet stare D90 a D7000 nienawidzą i robią mu "pod górkę". To zdecydowanie "logiczne"... Do tego wszyscy na tym i innych forach internetowych mający problem AF z "naszym" Fatmanem na czele to Ci "od bicia piany" a D7000 jest w ogóle rewelka, nigdy nie miał problemów z niczym a jesli komuś nie trafiał AF to była wina szkieł albo tego, że nie potrafi robić zdjęć. Masz rację, idę kupić 10 sztuk, bo mi jeszcze wykupią i będzie afera!:-))) Życzę dalszej dobrej zabawy w tym wątku...

Z iloma sprzedawcami rozmawiałeś i w jakich sklepach? Pisz konkretnie, a nie jakieś "z kimś rozmawiałem". Może to są ci sami fachowcy od nikona co nie potrafią nawet przełączyć trybu pracy AF :p (było w którymś wątku)

Jeszcze raz powtarzam, ja w przeciwieństwie to większości bijących tutaj pianę miałem D7000. Byłem z niego zadowolony tak samo jak i GonzoG, TOP67, galaza, nyny, falko29, przemek_83, megasnajper, IcyMan, Ebeb, KwaK410, Kali_69, Sabvel, flyski, krokodyl-lodz, Star Dust, Meka, tygrysex, holek331, raf1313, easy raider, A_S_T_O_R, vega30, Emhyrion, simon188, Misiek612, JohnyBeGoode, dario34, sloowik, panoramix, qualin, marekwwwww, gadzeciarz, soja, Mario__S, Chogori, warp75, Bartekolo, marsell, zaden, silver surfer, Madero, Yanluk, 61gaw, mindgame, 88y, tomek..., Grey, zbaracki, olkuszanin i wielu innych, nie bedę przecież wymieniać wszystkich.
UWAGA! Oni wszyscy mieli / mają D7000.

Zdaję sobie jednak sprawę, że trafiają sie felerne sztuki, choćby Fatmana, pepe2k, radius_bo, zbyszekD7000 i josephebeloki - dopiszesz jeszcze ile osób? Reszta to typowi spamerzy, klepiący te same posty i powielający zasłyszane opinie.

Teraz mam do ciebie pytanie: ile osób z problematycznym AF zebrał Fatman?

Chciałbym zakończyć już tę przepychankę, ja nie mam zamiaru Cię przekonywać do D7000. Wymyślaj sobie kolejną teorię spiskową.

Nie spodziewałem się po Tobie tak wartościowej treści w tym temacie. Sądziłem, że jesteś osobą poważną.
Ceny są brane ze sklepów internetowych, źródłem jest cenowarka. Dla mnie bardziej wartościowe źródło od Waszych sprzedawców, z którymi rzekomo rozmawialiście. Nadal się nie dowiedziałem skąd masz informacje o zalegających D7000 w magazynach i gdzie są te szaleńcze promocje?
Może opiszesz nam jeszcze raz aukcję D7000, którą sprzedający zakończył przed samym końcem, bo była cena koło 700zł? Niestety nie masz numeru aukcji oraz może coś z nim było nie tak, bo nie doczytałeś - jak to sam przyznałeś.

GrAn
27-06-2013, 20:07
raf nie ośmieszaj się takimi tekstami... Czy jak widzisz zepsute mleko to musisz je kupić, żeby pogadać na ten temat? Ja wolę powiedzenie "mądry Polak PRZED szkodą". Przykro mi, że inni musieli wtopić ale sam potrafię wyciągnąć właściwe wnioski i D7000 omijać szerokim łukiem!

Człowieku!-jak długo można tak w kółko wałkować jedno i to samo?
Nie kupuj, omijaj szerokim łukiem i nie zabieraj głosu w dyskusji ,która Ciebie nie dotyczy. Bo wygląda na to że pracujesz dla konkurencji. To naprawdę robi się przykre.W ten sposób nie zbawisz świata . Najlepiej poszukaj jakieś wypożyczalni i pobaw się tym sprzętem przez weekend , dużo nie stracisz a może zmienisz zdanie...

Archibald6803
27-06-2013, 20:20
..... Nie spodziewałem się po Tobie tak wartościowej treści w tym temacie. Sądziłem, że jesteś osobą poważną.
...........Nadal się nie dowiedziałem skąd masz informacje o zalegających D7000 w magazynach i gdzie są te szaleńcze promocje?
....................

Uśmiechnij się , tak jak robi to buźka załaczona do mojej wypowiedzi ;

Potrzebujesz imion i nazwisk osobistych informatorów ? Nic z tego - TAJEMNICA SŁUŻBOWA.
Pisałem już kiedyś , mam bezpośrednie info n/t sprzedaży pewnej sieci handlowej - kuzyn jest szefem sprzedaży sprzętu foto ; tyle powinno Ci wystarczyć - to i tak za dużo

A co do d7000 to już nieraz wyraziłem w tej sprawie swoje jasne stanowisko; po przejściach mojego dobrego kolegi z tą puchą uważam , że to największy z możliwych " szitów " jakich dopuścił się Nikon i zdania nie zmienię nawet gdyby mnie do koła przywiązali i łamali gnaty lub skórę ściągali pasmi ...... :mad:

Niemniej cieszę się że nie każda sztuka d7000 jest walnięta - co byłeś łaskaw zauważyć - ale tak jak kolega Alcatraz nie mam najmniejszej ochoty tego NIGDY sprawdzać , a i niezdecydowanym STANOWCZO odradzam i odradzać będę . A co ? Mam prawo.
Pozdrawiam.

GrAn
27-06-2013, 20:58
Pisałem już kiedyś , mam bezpośrednie info n/t sprzedaży pewnej sieci handlowej - kuzyn jest szefem sprzedaży sprzętu foto ; tyle powinno Ci wystarczyć - to i tak za dużo

Pozdrawiam.

A mój kuzyn jest doradcą Baracka Obamy.........
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

Alcatraz
27-06-2013, 21:01
To już na koniec dołączę się tylko do opinii wyrażonej powyżej prze Archibalda.

MstrG, tkwisz w błędzie i jeszcze próbujesz wmówić mi, ze wymyślam jakąś teorię spiskową... Nie będę nawet tego prostował, bo po co? Szkoda mi czasu na odpowiedzi " ile osób z problematycznym AF zebrał Fatman?" Ja już podziękowałem za uwagę w tym temacie, także musisz zapytać Fatmana. Ja swoje już napisałem - interesuje, to musisz wrócić do moich wcześniejszych postów.

GrAn: przez weekend to wiesz... w najlepszym razie nie będzie problemów, bo to za małą czasu na wystąpienie słynnych kłopotów z AF. Zresztą zdecydowałem już o zakupie innego modelu więc temat mnie nie dotyczy. Jednak czy Tobie się to podoba czy nie, mam prawo wypowiadać się na temat każdego modelu Nikona (i nie tylko) a niskiego poziomu teksty w stylu "pracujesz dla konkurencji" naprawdę zachowaj dla siebie, OK?

P.S.
W sąsiednim wątku kolega Apollo właśnie odpuścił sobie D7000 - nie chce inwestować tylu pieniążków w eksperyment. I słusznie.

GrAn
27-06-2013, 21:17
. Jednak czy Tobie się to podoba czy nie, mam prawo wypowiadać się na temat każdego modelu Nikona (i nie tylko) a niskiego poziomu teksty w stylu "pracujesz dla konkurencji" naprawdę zachowaj dla siebie, OK?

P.S.
W sąsiednim wątku kolega Apollo właśnie odpuścił sobie D7000 - nie chce inwestować tylu pieniążków w eksperyment. I słusznie.

Jego strata..... a Twoja satysfakcja?
Aby wypowiadać się na jakiś temat nie wystarczy wiedza zebrana w sieci. Przydała by się też praktyka i własne doświadczenia. To tak jakbyś opisywał doznania organizmu podczas ciąży
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif)
Teksty niskiego poziomu- dobre....

MstrG
27-06-2013, 21:21
To już na koniec dołączę się tylko do opinii wyrażonej powyżej prze Archibalda.

MstrG, tkwisz w błędzie i jeszcze próbujesz wmówić mi, ze wymyślam jakąś teorię spiskową... Nie będę nawet tego prostował, bo po co? Szkoda mi czasu na odpowiedzi " ile osób z problematycznym AF zebrał Fatman?" Ja już podziękowałem za uwagę w tym temacie, także musisz zapytać Fatmana. Ja swoje już napisałem - interesuje, to musisz wrócić do moich wcześniejszych postów.[...]

Ja tkwię w błędzie? :-D Jakim? Pytam szczerze.
Kto wymyślił teorię, że D5200 jest droższy od D7000 przez jego problemy? Chciałeś, abym podał powód dlaczego wyższy model jest tańszy od niższego.
Pokazałem Ci krok po kroku, że analogiczna sytuacja była z D90 i D5100. To teraz Ty mi odpowiedz: dlaczego wyższy model był tańszy od niższego? Czy D90 też miał problemy?

Czy pochlebne opinie podanych przeze mnie wcześniej osób nie są wiarygodne? Może bardziej wiarygodne sa opinie zasłyszane?

Alcatraz
27-06-2013, 21:28
Jego strata..... a Twoja satysfakcja?

Nie - triumf zdrowego rozsądku i tyle.

MstrG, tkwisz w błędnym przekonaniu, ze otaczają Cię teorie spiskowe (w tym rzekomo również moja). Z cenami wszystko już zostało wyjaśnione - nie czytasz uważnie wątku. Gdybyś to robił widział byś również, że w wielu postach chwaliłem zalety D7000, kórych mu nie brakuje ale... no nie, jednak nie będę wałkował tego 100 raz. Zakończyłem już ten epizod w temacie D7000 i nie mam zamiaru zaczynać go od nowa. Pozdrawiam.

GrAn
27-06-2013, 21:34
Nie - triumf zdrowego rozsądku i tyle..

Raczej- triumf chorej wyobraźni.....

Archibald6803
27-06-2013, 21:34
A mój kuzyn jest doradcą Baracka Obamy.........

w sprawie zakupu d7000 ? no to w ładny kanał chcecie go wpuścić ........ to akurat Polak potrafi (ponoć)

Nic tu po mnie w tym temacie ; moje stanowisko w/s d7000 jest NIEZMIENNE i jednoznacznie KRYTYCZNE.
Jak ktoś zainteresowany zakupem tego body kiedyś natknie się na ten wątek i go przeczyta to może moje wpisy spowodują , że przynajmniej przez moment nastąpi u niego ostudzenie zapału przedzakupowego i ten czas refleksji będzie przyczynkiem do tego , że być może uniknie on w przyszłości sporych rozterek i rozczarowań .

GrAn
27-06-2013, 21:40
w sprawie zakupu d7000 ?

Nic tu po mnie w tym temacie ; moje stanowisko w/s d7000 jest NIEZMIENNE i jednoznacznie KRYTYCZNE.
Jak ktoś zainteresowany zakupem tego body kiedyś natknie się na ten wątek i go przeczyta to może moje wpisy spowodują , że przynajmniej przez moment nastąpi u niego ostudzenie zapału przedzakupowego i ten moment refleksji będzie przyczynkiem do tego , że być może uniknie on w przyszłości sporych rozterek i rozczarowań .

Tak masz racje właśnie zbawiłeś Świat
Jednak co teoretyk to teoretyk-powodzenia!

Alcatraz
27-06-2013, 21:41
Raczej- triumf chorej wyobraźni.....

No cóż... każdy sądzi po sobie. Współczuję.

Koledze Apollo gratuluję jednak chłodnej głowy i właściwego wyboru. Pieniądze nie rosną na drzewach a jeśli chce się nimi zaryzykować lepiej zagrać w pokera lub ruletkę a nie kupować wątpliwe body, znienawidzone przez samych użytkowników, którzy mieli z nim problemy. A Ty GaAn skoro problemów nie miałeś (lub ze wstydu nie chcesz się do nich przyznać) nie bij piany infantylnymi wpisami, bo to nie przystoi dorosłemu (chyba, że jesteś dzieckiem). Miłego wieczoru.

MstrG
27-06-2013, 21:46
Nie - triumf zdrowego rozsądku i tyle.

MstrG, tkwisz w błędnym przekonaniu, ze otaczają Cię teorie spiskowe (w tym rzekomo również moja). Z cenami wszystko już zostało wyjaśnione - nie czytasz uważnie wątku. Gdybyś to robił widział byś również, że w wielu postach chwaliłem zalety D7000, kórych mu nie brakuje ale... no nie, jednak nie będę wałkował tego 100 raz. Zakończyłem już ten epizod w temacie D7000 i nie mam zamiaru zaczynać go od nowa. Pozdrawiam.

Nie tkwię w takim przekonaniu, jakieś dziwne wnioski wyciągasz. Zwyczajnie kolejna wysnuta teoria (czy jak sobie to nazwiesz), tym razem przez Ciebie, okazała się błędna. Później się z niej trochę wycofałeś, a jeszcze później napisałeś, że wcale "nie legła w gruzach", więc nadal ją podtrzymujesz?

Zapytam jeszcze raz: czy pochlebne opinie podanych przeze mnie wcześniej osób nie są wiarygodne? Może bardziej wiarygodne sa opinie zasłyszane?

GrAn
27-06-2013, 21:51
No cóż... każdy sądzi po sobie. Współczuję.

Koledze Apollo gratuluję jednak chłodnej głowy i właściwego wyboru. Pieniądze nie rosną na drzewach a jeśli chce się nimi zaryzykować lepiej zagrać w pokera lub ruletkę a nie kupować wątpliwe body, znienawidzone przez samych użytkowników, którzy mieli z nim problemy. A Ty GaAn skoro problemów nie miałeś (lub ze wstydu nie chcesz się do nich przyznać) nie bij piany infantylnymi wpisami, bo to nie przystoi dorosłemu (chyba, że jesteś dzieckiem). Miłego wieczoru.

Współczuć możesz jedynie sobie i innym podobnym zbawicielom Swiata.
Dalsza polemika nie ma sensu bo nie mam zamiaru kopać się z koniem a raczej z wałachem.
Nie jestem dzieckiem - wnuki mam starsze niż Ty dzieci o ile je masz.

Alcatraz
27-06-2013, 22:01
MstrG nie wiem czy są wiarygodne, bo ich nie weryfikowałem. Podam tyle samo osób, które na Forum miały problemy z tym modelem i co? I nic. Problemy były, Nikon nie zajął stanowiska w tej sprawie, nadal niczego nie wiadomo (co było, czy zostało wyelimonowane, jeśli tak to kiedy) i to wystarczy, żeby odpuścić sobie ten model. Chyba, że ktoś szuka problemów.

GrAn... no cóż, przykro... starość nie radość.

Archibald6803
27-06-2013, 22:18
napisał do Alcatraza :
.......... Nie jestem dzieckiem - wnuki mam starsze niż Ty dzieci o ile je masz.

No to sprawa się wydała .......
W tym wieku ludzie miewają różne przypadłości i całkiem możliwe , że GrAn NAWET NIE PAMIĘTA ŻE WCZORAJ MU PUCHA KIEPSKO OSTRZYŁA ...... stąd tak zajadle oręduje za tym modelem ........ ;-) ;-) ;-)

Przepraszam ....... to był taki niewinny żarcik celem rozładowania zgęstniałej atmosfery......
GrAn - nie gniewaj się ; wcale tak nie myślę .... poprzedni wpis Alcatraza mnie sprowokował......
Z mojej strony : ręka na zgodę.

Alcatraz
27-06-2013, 22:27
Ach ten Alcatraz... prowokator jeden:-) A z mojej strony nawet nie ma śladu niezgody, nikogo nie atakuję, nie obrażam, jeśli ktoś mnie obraża staram się wybaczać i tyle. D7000 fajna pucha pod warunkiem, że nie ma znanych nam problemów z AF. A że nie bardzo wiadomo która ma a która nie ma - sam nie kupię i nie będę polecał innym. End:-)

gusi
27-06-2013, 23:15
Teraz mam do ciebie pytanie: ile osób z problematycznym AF zebrał Fatman?

Pamiętam , że w bólach udało się zebrać 10 aparatów, a właściciel jednego z nich to nawet nie wiedział, że nie ma kłopotów z af, ale na wszelki wypadek dołączył do stada ;)

robkar73
28-06-2013, 08:56
[QUOTE=gusi;3162208]Pamiętam , że w bólach udało się zebrać 10 aparatów, a właściciel jednego z nich to nawet nie wiedział, że nie ma kłopotów z af, ale na wszelki wypadek dołączył do stada ;)[/QUOTE

Wiecie co najbardziej mnie drażni ? Właśnie takie teksty jakie pisze "Alcatraz" i wielu innych tzn.niepotrzebne zamieszanie,praktycznie nie powinien sie wypowiadać na temat tego aparatu choćby z powodu jego nieposiadania.Osobiście wraz z kolegą fotografem kupiliśmy 2 takie aparaty tzn"PUSZKI" w odstępie dwu tygodniowym
kolega kupił jako rezerwowe,dwie kupione w sieci FJ,ani on ani ja nie mamy problemów z AF raz mi zadzwonił że musiał lekką korekte wprowadzić przy obiektywie stałce chyba 1.8 35mm i tu kolesie żalą sie czy chwalą że tego aparatu nie kupią,i nie będą polecać innym itd.Do nich prośba nie mieszajcie ludziom w głowach, którzy noszą sie z zamiarem kupna,nie twierdze wcale że ten problem nie istnieje,czy nie istniał ale przed zakupem można sobie w salonie sprawdzić.

Rafał_Sz
28-06-2013, 10:57
przed zakupem można sobie w salonie sprawdzić.Myślisz, ze nie sprawdzałem? Godzinę czasu męczyłem puszkę, chociaż o wadach D7000 nikt wtedy jeszcze nie wiedział. I co? Wszystkie wady ujawniły się po jakimś czasie. Większość sprzedawanych puszek jest ok, ale nadal trafiają się sprawne inaczej, więc trzeba być czujnym jak pies podwójny. ;)

robkar73
28-06-2013, 13:16
Myślisz, ze nie sprawdzałem? Godzinę czasu męczyłem puszkę, chociaż o wadach D7000 nikt wtedy jeszcze nie wiedział. I co? Wszystkie wady ujawniły się po jakimś czasie. Większość sprzedawanych puszek jest ok, ale nadal trafiają się sprawne inaczej, więc trzeba być czujnym jak pies podwójny. ;)

kolega ma ok 6000 tys klepnięć, a ja 1600 z hakiem narazie ok,czyli wszystko przede mną

gusi
28-06-2013, 13:24
kolega ma ok 6000 tys klepnięć

Na pierwszej migawce?

robkar73
28-06-2013, 13:34
Na pierwszej migawce?

można jaśniej ?

raf1313
28-06-2013, 13:49
kolega ma ok 6000 tys klepnięć, a ja 1600 z hakiem narazie ok,czyli wszystko przede mną

Wiadomo że chodzi o 6tys klapnięc,a nie 6000 tys,małe przejęzyczenie kolegi.

robkar73
28-06-2013, 13:52
Wiadomo że chodzi o 6tys klapnięc,a nie 6000 tys,małe przejęzyczenie kolegi.

Zgadza sie następnym razem będe dbał o dokładniejszą i poprawną pisownie

raf1313
28-06-2013, 13:59
Mój ma juz 6760 klapnięc,I nadal wszystko w porzadku:)

Rafał_Sz
28-06-2013, 14:54
Może ustalmy jedną rzecz raz na zawsze. Są trzy grupy posiadaczy D7000

1. Ci, którzy kupili pozbawiony wad aparat i cieszą się z jego użytkowania (na szczęście największa grupa).
2. Ci, którzy maja aparat z wadami, ale tych wad nie dostrzegli, lub dostrzegli, ale im to powiewa.
3. Ci, którzy trafili na felerną puszkę i walczyli, walczą lub będą z nią walczyć w serwisie.

I to w zasadzie wszystko w tym temacie. Dalsze dyskusje na temat udowadniania sobie przewagi jednych świąt na drugimi uważam za bezsensowne. Proszę koleżanki i kolegów o powstrzymywanie się od dalszej debaty na ten temat, zwłaszcza, że schodzi ona na poziom zbyt personalny.