Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 [26] 27 28 29

fotoMichal
31-12-2012, 18:18
Kupiłem można powiedzieć "od znajomego"
Aparat używany - przebieg 247 zdjęć, za 2750zł, seria: 640xxxx.
On kupił aparat w FotoJokerze 3mies temu, ale wpadło mu więcej kasy i kupił D800 a ten odsprzedał mi.
Sprawdziłem ostrość, trafia w punkt bez żadnych korekt.
Jutro testy na dworze :)
Ja fotografuje krajobraz, więc dużych wymagań nie mam.

cajar
01-01-2013, 13:30
Ja posiadam D7000 od ponad pół roku, zrobione około 4000 zdjęć i zero problemów. AF działa poprawnie - wszystko ok :)

Emhyrion
03-01-2013, 16:50
Ja mam od września 2011, ze 29 tys i nie mam problemów ani z olejem ani z ostrością. Ostatnio tylko mam problem z czasem, nie mam kiedy zdjęć robić :(

esk2
03-01-2013, 17:04
no i na takie opinie czekałem, jak tylko sprzedam swoje body biorę d7k ;)

kendo73
04-01-2013, 01:19
czy ktoś wie od jakiego nr. ser. d7k były już bez problemów z AF i zachlapana matrycą ? , narodziny córki znacznie uszczuplił mój budżet , szukam więc używanego ale nie tych z serią felernych AF ......

GonzoG
04-01-2013, 02:05
czy ktoś wie od jakiego nr. ser. d7k były już bez problemów z AF i zachlapana matrycą ? , narodziny córki znacznie uszczuplił mój budżet , szukam więc używanego ale nie tych z serią felernych AF ......

nie ma takich. chlapanie, a dokładniej szybsze brudzenie, zdarza się prawie w każdym na początku. problemy z FF/BF we wszystkich seriach występują. natomiast w pierwszych mogły być problemybz trafianiem AF. ja mam seria 62... i po pierwszych 2000-3000 klatek była czyszczona matryca, ale ciężko powiedzieć, że był to olej, raczej paprochy.
Do ostatniego miesiąca też nie było problemów z trafianiem AF, ale po 30k klatek coś mu się odwidziało i teraz jest lekki BF - -5 na szkłach nikona i -2 - -10 na innych, które wcześniej trafiały.

kendo73
04-01-2013, 02:35
nie ma takich. chlapanie, a dokładniej szybsze brudzenie, zdarza się prawie w każdym na początku. problemy z FF/BF we wszystkich seriach występują. natomiast w pierwszych mogły być problemybz trafianiem AF. ja mam seria 62... i po pierwszych 2000-3000 klatek była czyszczona matryca, ale ciężko powiedzieć, że był to olej, raczej paprochy.
Do ostatniego miesiąca też nie było problemów z trafianiem AF, ale po 30k klatek coś mu się odwidziało i teraz jest lekki BF - -5 na szkłach nikona i -2 - -10 na innych, które wcześniej trafiały.

to mnie niepokoi , czy lepiej D300/s już teraz nie wiem ,

GonzoG
04-01-2013, 04:43
Robiłem zdjęcia D300s i powiem, że jest różnica w działaniu AF, ale na porządnych szkłach. Puszka trochę lepiej wykonana, ale D7000 ma tak naprawdę prawie wszystko co D300s (no poza ilością kl/s) i lepszą matrycę - wyraźnie lepszą. Choć nie narzekam na jakość D300s, to trochę szumi, i to chyba nawet minimalnie bardziej niż D90 :?

Ja nie potrzebujesz super uszczelnień, a te mają znaczenie tylko jeśli masz również uszczelnione szkła, to D7000 jest lepszym wyborem.

To że w moim się coś "wyklepało", to raczej fakt tego, że aparat nie miał lekko. Przez 3 miesiące licznik nabił 20k klatek... czasami leciał po 2000 klatek bez przerwy, bo próbowałem swoich sił w timelapse - ale okazałe się, że to nie dla mnie.

Co do losowości AF, a mam starą serię, to powiem tak - na szkłach Nikona nie zauważyłem nic takiego, ani na 50/1.4D/G, ani 35/1.8, ani 85/1.4G. Tak więc i przy jasnych sobie dobrze radzi.
Natomiast przy Sigmach, Tamronach i Tokinach się zdarza, ale to raczej kwestia szkieł. Z resztą te same szkła również i z innymi puszkami (D90, D5100 i D300s) nie zawsze trafiają idealnie.

Wracając do D300/s do są 2 powody dla którego można rozpatrzeć tę puszkę:
1) uszczelnienie - przy bardzo wymagających warunkach pogodowych.
2) szybkość w trybie seryjnym - 6 a 8 kl/s to jednak różnica

Z rzeczy których braku mi w D7000:
1) pomiar ekspozycji pokazywany na górnym wyświetlaczu - bez tego to uważam że lepszym rozwiązaniem byłby automatyczny główny LCD jak w D60
2) wskazanie trybu pomiaru światła w wizjerze

Faktem jest, że krótko obcowałem z D300s, ale nie przekonuje mnie płacenie za używaną, nie wiele lepszą puszkę z gorszą matrycą takiej samej ceny. Nawet biorą pod uwagę problemy jakie są z D7000. Jak się okaże, że coś nie tak, to wysyła się do serwisu i będzie wszystko OK. A jak będzie coś nie tak z D300/s to czeka kosztowna naprawa.

KwaK410
04-01-2013, 20:57
znowu nerwy ! jak kupilem D7000 to od razu poszedl do N na kalibrację AF, potem wysłałem go jeszcze razem z S17-50 do Gdyni, żeby wykalibrowali mi szkło idealnie pod puszkę. Po akcji wszystko było super ze 3 miesiące. Zrobiłem około 10k zdjęć - bez żadnych problemów. Kilka dni temu kolega kupił dla siebie d7000 i chcieliśmy sprawdzić jak działa AF z moim wykalibrowanym obiektywem (takie tak różne próby). Przy okazji pstryknąłem tez swoim zestawem kilka fotek tablicy do sprawdzania AF. I co ?? I się okazało, że znowu dupa - w świetle żarowym znowu jest BF (na 17 mm, nie za duży i z bliska ale jest), w dziennym idealnie. No ręce opadają. Myślałem już, że będzie dobrze przez długi czas. W poniedziałek body jedzie do Warszawy, k.... !

Kiedy to d400 (czy jak tam ma się zwać) ma być ??

gusi
04-01-2013, 21:05
znowu nerwy ! jak kupilem D7000 to od razu poszedl do N na kalibrację AF, potem wysłałem go jeszcze razem z S17-50 do Gdyni, żeby wykalibrowali mi szkło idealnie pod puszkę. Po akcji wszystko było super ze 3 miesiące. Zrobiłem około 10k zdjęć - bez żadnych problemów. Kilka dni temu kolega kupił dla siebie d7000 i chcieliśmy sprawdzić jak działa AF z moim wykalibrowanym obiektywem (takie tak różne próby). Przy okazji pstryknąłem tez swoim zestawem kilka fotek tablicy do sprawdzania AF. I co ?? ?

Reasumując - zrobiłeś 10 000 fotek z któych jesteś zadowolony, a potem zrobiłeś test na tablicach i aparat nie ostrzy w punkt ;)

piterdm
04-01-2013, 21:18
Robiłem zdjęcia D300s i powiem, że jest różnica w działaniu AF, ale na porządnych szkłach. Puszka trochę lepiej wykonana, ale D7000 ma tak naprawdę prawie wszystko co D300s (no poza ilością kl/s) i lepszą matrycę - wyraźnie lepszą. Choć nie narzekam na jakość D300s, to trochę szumi, i to chyba nawet minimalnie bardziej niż D90 :?

Ja nie potrzebujesz super uszczelnień, a te mają znaczenie tylko jeśli masz również uszczelnione szkła, to D7000 jest lepszym wyborem.

To że w moim się coś "wyklepało", to raczej fakt tego, że aparat nie miał lekko. Przez 3 miesiące licznik nabił 20k klatek... czasami leciał po 2000 klatek bez przerwy, bo próbowałem swoich sił w timelapse - ale okazałe się, że to nie dla mnie.

Co do losowości AF, a mam starą serię, to powiem tak - na szkłach Nikona nie zauważyłem nic takiego, ani na 50/1.4D/G, ani 35/1.8, ani 85/1.4G. Tak więc i przy jasnych sobie dobrze radzi.
Natomiast przy Sigmach, Tamronach i Tokinach się zdarza, ale to raczej kwestia szkieł. Z resztą te same szkła również i z innymi puszkami (D90, D5100 i D300s) nie zawsze trafiają idealnie.

Wracając do D300/s do są 2 powody dla którego można rozpatrzeć tę puszkę:
1) uszczelnienie - przy bardzo wymagających warunkach pogodowych.
2) szybkość w trybie seryjnym - 6 a 8 kl/s to jednak różnica

Z rzeczy których braku mi w D7000:
1) pomiar ekspozycji pokazywany na górnym wyświetlaczu - bez tego to uważam że lepszym rozwiązaniem byłby automatyczny główny LCD jak w D60
2) wskazanie trybu pomiaru światła w wizjerze

Faktem jest, że krótko obcowałem z D300s, ale nie przekonuje mnie płacenie za używaną, nie wiele lepszą puszkę z gorszą matrycą takiej samej ceny. Nawet biorą pod uwagę problemy jakie są z D7000. Jak się okaże, że coś nie tak, to wysyła się do serwisu i będzie wszystko OK. A jak będzie coś nie tak z D300/s to czeka kosztowna naprawa.

Zapomniałeś chyba o dużej ważnej różnicy między tymi puszkami, celność i powtarzalność af.

stroop
04-01-2013, 23:44
W poniedziałek body jedzie do Warszawy, k.... !

Zawsze się zastanawiam, jaki wpływ na AF ma sposób traktowania paczek przez kurierów....

KwaK410
05-01-2013, 00:06
Reasumując - zrobiłeś 10 000 fotek z któych jesteś zadowolony, a potem zrobiłeś test na tablicach i aparat nie ostrzy w punkt ;)

Mówię ze nie ostrzy bo wcześniej ostrzył. Co jak za następne 2 miesiące AF nie bedzie łapał nawet na twarzy ?

KwaK410
05-01-2013, 00:08
Zawsze się zastanawiam, jaki wpływ na AF ma sposób traktowania paczek przez kurierów....

Myślę, że nie są aż tak bardzo złośliwi :). W końcu jak nosimy body w torbie albo plecaku to też nim trochę trzepie.

fotoMichal
05-01-2013, 16:26
Po testach zauważyłem, że problem z AF występuje tylko z jasnym obiektywem.
Przy 50 1.8 korekta musi być -20, natomiast przy innych obiektywach jest OK.

kendo73
05-01-2013, 17:00
no to jak teraz , kupować D7000 czy nie ? tzn. nadal ten nieszczęsny AF do (__^__) jest ?

galaza
05-01-2013, 17:09
Poczytaj trochę ten wątek i pokrewne, ile razy można to samo powtarzać...

kendo73
05-01-2013, 17:21
Poczytaj trochę ten wątek i pokrewne, ile razy można to samo powtarzać...

z tego co widzę posiadasz D7000 chętnie przeczytał bym twoją opinię , korzystać z google , forum itd... potrafię nie chcesz to nie pisz , a nie jakieś typu powiedział co wiedział czy twoim zdaniem mam przeczytać wszystkie 6267 postów od początku 2011 ? przecież na tą chwilę są nie aktualne interesuje mnie czy nadal AF jest tak wadliwy opinie z końca 2012

GonzoG
05-01-2013, 17:24
z tego co widzę posiadasz D7000 chętnie przeczytał bym twoją opinię , korzystać z google , forum itd... potrafię nie chcesz to nie pisz , a nie jakieś typu powiedział co wiedział czy twoim zdaniem mam przeczytać mwszystkie 627 postów od poczatku 2011 ? przecież natą chwilę są nie aktualne interesuje mnie czy nadal AF jest tak wadliwy opinie z końca 2012

To przeczytaj ostatnie 10 stron - wszystko wyjaśnione.
Albo drugi wątek - "dla zadowolonych" z D7000.

kendo73
05-01-2013, 17:39
To przeczytaj ostatnie 10 stron - wszystko wyjaśnione.
Albo drugi wątek - "dla zadowolonych" z D7000.

nąstępny z poradami nie do odrzucenia , nie było by prościej napisać u mnie o.k albo nie , właśnie tego chcę uniknąć jeżeli są już nawet 2 wątki ...............

PiotrPJ
05-01-2013, 17:51
nąstępny z poradami nie do odrzucenia , nie było by prościej napisać u mnie o.k albo nie , właśnie tego chcę uniknąć jeżeli są już nawet 2 wątki ...............

kendo
ja będę trzeci - a trzech to już tłum, co nie? ;-) naprawdę warto czytać nawet od początku (wiem bo tak zrobiłem) ale jeśli chcesz inaczej: mam z nr 635..., kupiłem używany, u mnie ok.
Pasuje? dodam więcej: kupuj brachu śmiało - świetny aparat...

fotoMichal
05-01-2013, 18:12
no to jak teraz , kupować D7000 czy nie ? tzn. nadal ten nieszczęsny AF do (__^__) jest ?

kupuj! :)

Dexter88
05-01-2013, 18:12
kupuj

jeremi1234
05-01-2013, 18:14
kupuj

mehmet efendi
05-01-2013, 18:40
61 po regulacji. Kupuj.

GonzoG
05-01-2013, 19:05

Bo to samo pytanie powraca co 5-6 postów... wystarczy jedną czy dwie strony się cofnąć w wątku i będziesz wiedział...
Ale lenistwo jest i myślenie że wszystko się należy ostatnio góruje...

Forum nie jest od tego żeby 1000x odpowiadać na to samo pytanie... Gdyby tak było, można by usuwać posty starsze jak 2-3 miesiąc...
Po to jest to wszystko trzymane, aby tacy jak Ty mogli z tego korzystać, a tylko DAJ NATYCHMIAST....

kendo73
05-01-2013, 19:09
kupuj! :)

kendo
ja będę trzeci - a trzech to już tłum, co nie? ;-) naprawdę warto czytać nawet od początku (wiem bo tak zrobiłem) ale jeśli chcesz inaczej: mam z nr 635..., kupiłem używany, u mnie ok.
Pasuje? dodam więcej: kupuj brachu śmiało - świetny aparat...

kupuj

kupuj

dzięki panowie , Piotr P kiedy kupiłeś ?

mehmet efendi
05-01-2013, 19:12

Forum nie jest od tego żeby 1000x odpowiadać na to samo pytanie... Gdyby tak było, można by usuwać posty starsze jak 2-3 miesiąc...
Po to jest to wszystko trzymane, aby tacy jak Ty mogli z tego korzystać, a tylko DAJ NATYCHMIAST....

I to nie tylko na forach.
Pełna zgoda!
Ludziom ostatnio odpie....a w takich kwestiach. Najgorzej, że to nie działa w drugą stronę!

kendo73
05-01-2013, 19:17
Bo to samo pytanie powraca co 5-6 postów... wystarczy jedną czy dwie strony się cofnąć w wątku i będziesz wiedział...

tu lenistwo z twojej strony , jakoś inni potrafią , ja nie potrzebuje Twojego testu odnośnie aparatu , tego dokonałem czytając dokładny test ponad 10 stron na fotopolis , także tą stronę techniczna i możliwości aparatu znam , i nie potrzebne są teraz wylewy urażonego ego bo kto tu napisał daj natychmiast ?? , opinii jest tyle i le użytkowników czytając różne fora ... czym więcej czytasz tym mniej wiesz , tu na forum nikon mam nadzieję otrzymać konkretną podpowiedź a i wątki są 2 .... nikt nokogo do niczego nie zmusza ;-] ,
temu Panu dziekuje ,

pokora
05-01-2013, 20:06
Ja jestem w posiadaniu owego modelu od miesiąca i jestem z niego zadowolony i każdemu będe polecał. Stałem przed wielkim dylematem czytając co ludzie piszą na temat tej puszki, jednakże pan a później pani z AB wyprowadzili wszystko na prostą.

Swego wyboru pomiędzy D90 a D7000 nie żałuje i jak najbardziej polecam.

Jak każdy wytwór w naszych czasach 1wsze partie i egzemplarze są "nie dopracowane" gdyż testerzy wszystkiego nie wyłapią a technika i konkurencja nie pozwala tak do końca wszystkiego dopracować. Ale po pewnym czasie są robione korekty i wszystko ładnie działą.

mehmet efendi
05-01-2013, 20:35
kendo73, zacznij pisać po polsku, ok.?
Tak, jak napisałem; GonzoG ma wiele racji w tym, co napisał...

PiotrPJ
05-01-2013, 21:20
kendo
mam aparat ze dwa tygodnie ale jak zaznaczyłem kupiłem używany

a w kwestii GonzoG - popieram go. tu wszyscy są raczej życzliwie do siebie nastawieni i jak się komuś coś zasugeruje (delikatnie opierdzieli?) to bez złośliwości ale ku ogólnej szczęśliwości ;-)

dziulas
05-01-2013, 21:42

Kupować. Ja kupiłem swoje pierwsze D7k 1,5 roku temu, sprzedałem niedawno z przebiegiem ok 15tys i kupiłem znów nówkę. Do kręcenia filmów i amatorskich zastosowań jest wystarczająco dobrze. AF oczywiście czasem się myli. Jeżeli ktoś oczekuje super pewnego AFu to tylko D700/D300 lub wyżej. Mam również D700, miałem kiedyś D300.

Kali_69
06-01-2013, 01:08
Kolego kendo 73 wybierasz między D300s i D7000. Ja deklarowałem, że kupie ten pierwszy, ale był za drogi ( po powrocie aparatów do sklepów po kataklizmach) i kupiłem D7000 ( czym się chwale nieskromnie w podpisie ;) ) Nie wiem do czego będziesz go używał, ale jeżeli do takich testów jak bodajże madnessmilo ( http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3001354&postcount=6231, to daj sobie spokój ;) )- przy okazji róbcie tak, żeby zdjęcia nie znikały, bo kazdy chce wiedzieć o co chodzi :). Ja robiłem podobne testy i powiem tak: z takiej odległości to kicha na LV trochę lepiej ale po włączeniu LV powiększeniu obrazu i ustawieniu ręcznym ostrości ŻYLETA. Bo cholerka myślałem, że D60 robi super zdjęcie, potem myślałem, że D7k będzie lepszy i rozczarowałem się ale!!! jak porównałem zdjęcia ze starą 60-tką to okazało się, że miodzio. D60 do pięt nie dorasta. AF to tylko głupi mechanizm, który nie zawsze i nie w każdej sytuacji daje radę, ale... jak się ma D60 to warto kupić. Jak się ma D90 to raczej nie lub niekoniecznie.
Zresztą poczytałeś, zapoznałeś się i chyba już wiesz czy go chcesz czy nie:)

motoko
06-01-2013, 02:38
... jednakże pan a później pani z AB wyprowadzili wszystko na prostą.

Jak każdy wytwór w naszych czasach 1wsze partie i egzemplarze są "nie dopracowane" gdyż testerzy wszystkiego nie wyłapią a technika i konkurencja nie pozwala tak do końca wszystkiego dopracować. Ale po pewnym czasie są robione korekty i wszystko ładnie działą.

Co to takiego to AB?

Nie wiem nic o pierwszych partiach, ale pozniejsze - w moim przypadku 64xx - ciagle nadaja sie do kalibracji.

A tak poza tym to aparat wart swojej ceny.

GonzoG
06-01-2013, 02:44
Co to takiego to AB?

AB Foto - dystrybutor Nikona, który ma sklepy pod logiem Nikona.

madnessmilo
06-01-2013, 04:18
Kolego kendo 73...ale jeżeli do takich testów jak bodajże madnessmilo ( http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3001354&postcount=6231, to daj sobie spokój ;) )...

Ale mi reklamę zrobiłeś ;). Oprócz tego były też zdjęcia planszy i oczywiście w plenerze :)
Tak jak już pisałem kitowy 18-105 muszę mieć ustawiony na -15, za to tamron 90mm działa idealnie.
Póki co na liczniku jest około 1100 zdjęć i wszystko działa jak powinno, olej nie chlapie a zdjęcia, szczególnie te z tamrona, mi się strasznie podobają.
Jest różnica między canonem a640 a nikonem d7000. Jakby ktoś chciał zakładać taki topic to tylko nikon ;p

Kali_69
06-01-2013, 05:12
Ale mi reklamę zrobiłeś ;). Oprócz tego były też zdjęcia planszy i oczywiście w plenerze :)
Tak jak już pisałem kitowy 18-105 muszę mieć ustawiony na -15, za to tamron 90mm działa idealnie.
Póki co na liczniku jest około 1100 zdjęć i wszystko działa jak powinno, olej nie chlapie a zdjęcia, szczególnie te z tamrona, mi się strasznie podobają.
Jest różnica między canonem a640 a nikonem d7000. Jakby ktoś chciał zakładać taki topic to tylko nikon ;p

A to przepraszam, ale zdjęć nie widać :) Próbowałem robić zdjęcia 50-tką i mikro regulacja nic nie dawała. W instrukcji było coś o tym, ze przy maksymalnej chyba ogniskowej i nieskończoności może nie działać, wiec dałem sobie spokój. A jeśli chodzi o Canona ( bo to chyba małpka jeżeli jest A na początku ) to zacznę nawet nowy wątek, żeby "szkalować dobre nieuzasadnione opinie" o tych "produktach". Naprawdę "producenci telewizorów" są lepsi w tej dziedzinie. Nie obraź się, ale miałem chyba A460 i ciężko tym było robić zdjęcia ;) Ale to tylko moja subiektywna opinia. Tylko jedni z moich znajomych potwierdzili "awarie" klapki "trzymającej" baterie- po prostu się rozsypywała :) Generalnie pozbyłem się tego po kilku dniach.

madnessmilo
06-01-2013, 05:24
Nie widać bo robiłem porządki na is i nie przypuszczałem, że będą jeszcze potrzebne ;).
Na razie nie mam możliwości przetestowania AF na "krótkiej" stałce, ale na pewno się podzielę wrażeniami z jej działania. Co do zdjęć kilka zamieściłem tutaj: http://500px.com/madnessmilo (warto dodać, że te trzy "kropelkowe" zrobione są canonem a640 :)... cała reszta oczywiście naszym nikonem :) ).

KwaK410
06-01-2013, 10:30
Mówię ze nie ostrzy bo wcześniej ostrzył. Co jak za następne 2 miesiące AF nie bedzie łapał nawet na twarzy ?

No i wczoraj robiłem zdjęcia w pomieszczeniu z oświetleniem żarowym. Głębia ostrości nie obejmuje już osoby na którą się ostrzy. A Wy mi tu piszecie, że się tablicami sugeruje.

galaza
06-01-2013, 10:37
To ciekawe, tydzień temu robiłem d7000 zdjęcia w pomieszczeniu , gdzie musiał ostrzyć nie dość, że w żarowym to jeszcze było bardzo ciemno i radził sobie jak na te warunki wybornie. Zdjęcie było dopalane zewnętrzną lampą zamontowaną na parasolce ale dodatkowego wspomagania AF nie było. Doświetlania z poziomu korpusu też nie bo mnie wkurza. Przedwczoraj robiłem z kolei zdjęcie d90, gdzie było sporo jaśniej (co nie znaczy , że jasno) i AF zupełnie się wykładał. Myślę, że to kwestia jasności szkła bo pierwsza sesja była z 35 1.8G, druga z kitowym 18-105. Może celowałeś np na gładki fragment twarzy?

gusi
06-01-2013, 10:56
No i wczoraj robiłem zdjęcia w pomieszczeniu z oświetleniem żarowym. Głębia ostrości nie obejmuje już osoby na którą się ostrzy. A Wy mi tu piszecie, że się tablicami sugeruje.

Wystaw gdzieś fotkę w pełnej rozdzielczości, chętnie zerknę.

klojtas
06-01-2013, 17:07
Od listopada jestem szczesliwym posiadaczem d7000. Przeszedlem z d90.

Wrazenia:
+ lepiej ostrzy
+ lepsze wykonanie obudowy
+ lepszy o jakies 1EV
+ duzo lepsza rozpietosc tonalna
+ wiecej przyciskow
+ lepszy automatyczny WB
- na poczatku trudno bylo sie przyzwyczaic do ksztaltu, teraz jest ok

Z perspektywy czasu, ciesze sie ze nie czekalem na d7100, tylko pstrykam.

KwaK410
06-01-2013, 20:38
Wystaw gdzieś fotkę w pełnej rozdzielczości, chętnie zerknę.

a proszę bardzo. To nawet to o którym mówiłem

Dwa zrobione po przeostrzeniu. Światło żarowe. W dzień bez problemu

https://www.dropbox.com/s/fdg7qjgp8emx0dx/DSC_4572.jpg
https://www.dropbox.com/s/flxofeemzlz1281/DSC_4571.jpg

exify zachowane

jednak nie zachowane :) oba robione na iso800 1/60s 17mm 2.8

PS. Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi Mavcio (dzięki stary !! ) zrobiłem test z N17-55 - wynik taki sam. Moja Sigma na jego body trafiała dobrze. Więc potwierdzone, że winny AF w D7000 !!!

PS2. Dodam jeszcze, dla tych którzy nie śledzą od początku, że body już raz było kalibrowane. Przez 3 miesiące było w punky w każdych warunkach !

ciacho23
07-01-2013, 01:02
Witam. Jak się wam sprawuje AF w czasie filmowania? Słyszałem dość pochlebne opinie na temat filmowania tym aparatem. Jako że nie filmowałem nigdy wcześniej lustrzanką to nie mam za bardzo porównania, ale to co widzę u siebie to się raczej do niczego nie nadaje. AF oczywiście ustawiony na ciągłe ostrzenie. Generalnie kompletnie nie łapie ostrości na obiektach, na których bez problemu łapie ostrość podczas robienia zdjęć. Gdy mam ustawiony AF ciągły w trybie robienia zdjęć to łapie ostrość bez problemu, w trybie filmowania natomiast AF kompletnie się gubi.

JolkaB
07-01-2013, 11:13
Od wczorajszego poranka do teraz udało mi się przebrnąć przez cały temat 'D7000 w praktyce"
Jako, że jestem amatorką pozostaje mi wierzyć, że ja problemu z AF nie zdołam wykryć albo że jakimś cudem trafię na sztukę nie obarczoną tym defektem. Dodam, że korpus chcę zakupić w Norwegii, tu gdzie obecnie mieszkam, a będąc z wizytą w PL postarać sie ko lilka szkiełek..... ehhh..... zobaczymy.....

klojtas
07-01-2013, 19:47
Witam. Jak się wam sprawuje AF w czasie filmowania? Słyszałem dość pochlebne opinie na temat filmowania tym aparatem. Jako że nie filmowałem nigdy wcześniej lustrzanką to nie mam za bardzo porównania, ale to co widzę u siebie to się raczej do niczego nie nadaje. AF oczywiście ustawiony na ciągłe ostrzenie. Generalnie kompletnie nie łapie ostrości na obiektach, na których bez problemu łapie ostrość podczas robienia zdjęć. Gdy mam ustawiony AF ciągły w trybie robienia zdjęć to łapie ostrość bez problemu, w trybie filmowania natomiast AF kompletnie się gubi.

U mnie af przy filmowaniu lapie dobrze, ale strasznie halasuje. Teraz ostrze tylko recznie.

Dexter88
07-01-2013, 20:58
D90 ostrzy zawsze w punkt, D7000 jak mu się nie chce to nie ostrzy, ale zwykle ostrzy ^^ obojętnie czy stałka, czy nikkor, czy sigma.
Wkurzające, jak zajebiste zdjęcie, twarze miękkie, a żyleta BF za. :D I można sobie regulować, od -1 do -20 i tak to nic nie daje.

KwaK410
08-01-2013, 09:46
D90 ostrzy zawsze w punkt, D7000 jak mu się nie chce to nie ostrzy, ale zwykle ostrzy ^^ obojętnie czy stałka, czy nikkor, czy sigma.
Wkurzające, jak zajebiste zdjęcie, twarze miękkie, a żyleta BF za. :D I można sobie regulować, od -1 do -20 i tak to nic nie daje.

Mój znowu w serwisie - zobaczymy jak będzie tym razem. Jak będzie źle to im tam zrobię taką jazdę, że się nie pozbierają :)

siwyozzman
08-01-2013, 13:52
Mój znowu w serwisie - zobaczymy jak będzie tym razem. Jak będzie źle to im tam zrobię taką jazdę, że się nie pozbierają :)
Ja myślę że to nie jest wina naszego serwisu tylko tego że żółte ludzie wyliczyli wszystko "na styk" i dlatego nie można precyzyjnie tego korpusu wyregulować... byc może materiały nie są dosyć wytrzymałe, można odnieść takie wrażenie po opisach gdzie body pracuje od nowości albo po kalibracji idealnie ale po jakimś czasie się "rozjeżdża".... Druga sprawa to sama powtarzalność i czułość...skoro generalnie D300(s) i D700 raczej takich problemów nie mają /są wyjątki ale to normalne przy masowej produkcji.../ to można zrobić w nowej technologii szybki i powtarzalny AF ale nie w cenie D7000... Ciągle mam dylemat - chętnie bym go kupił ale nie wiem czy jednak nie postawię na używane D300s... może kolory gorsze, DR i wysokie czułości również za to jak wycelujesz dobrze to masz pewne ostre zdjęcie... Jak czytam że użytkownik D7000 pisze że na zewnątrz trafia ok a po wejściu do pomieszczenia z żarówkami to nie daje rady...albo jest bardzo ok przez jakiś czas a potem kicha... trochę to odstrasza....Coś ostatnio mało opinii...zapraszam dzielcie się spostrzeżeniami...zwłaszcza osoby mające doświadczenie z serią trzy i jedno cyfrową... Bo wtedy mają porównanie.

sokolnik
08-01-2013, 16:28

jak czytam takie posty to zaczynam się cieszyć że mam D90, radość jakbym wczoraj kupił :)

galaza
08-01-2013, 17:01
Nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że mam obie puszki... Mogę zawsze wrócić do d90 jeśli d7000 faktycznie zacznie ponownie świrować.

NBA
08-01-2013, 17:09
Od listopada jestem szczesliwym posiadaczem d7000. Przeszedlem z d90.

+ lepszy o jakies 1EV

Dawno się tak nie ubawiłem... Sprawdziłeś to laboratoryjnie?

JolkaB
08-01-2013, 17:45
No ja w ramach stresu związanego z tymi kłopotami z BF w D7000 zastanawiam sie za dokupieniem używanego D90

KwaK410
08-01-2013, 18:23
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak nie chcesz mieć D7000, a chcesz mieć coś nowego, nie FX i z dobrą ergonomią to nie masz co kupić !!

zgera
08-01-2013, 18:34
A najgorsze w tym wszystkim jest to, że jak nie chcesz mieć D7000, a chcesz mieć coś nowego, nie FX i z dobrą ergonomią to nie masz co kupić !!

D600 z kurzącą matrycą :roll:

sokolnik
08-01-2013, 18:41

dokładnie. Jeszcze podejrzewam dłuuugo będą czekać z premierą nowego modelu DX, takiego na wypasie a nie kolejnego aparatu pokroju D3100/D5100

Dexter88
08-01-2013, 19:49
Jak miałbym teraz wybierać pomiędzy d7k, a 300s, to bez zastanowienia 300s, baardzo zacna puszka. :)
ale sprzedałem nikony i kupiłem sobie 5d mark3 hehe

klojtas
08-01-2013, 19:51
Dawno się tak nie ubawiłem... Sprawdziłeś to laboratoryjnie?

Widze to na zdjeciach. Przy iso 6400 podobna jakosc jak na d90 przy iso 3200.

KwaK410
08-01-2013, 21:45
Jak miałbym teraz wybierać pomiędzy d7k, a 300s, to bez zastanowienia 300s, baardzo zacna puszka. :)
ale sprzedałem nikony i kupiłem sobie 5d mark3 hehe

To po co w podpisie masz dalej nikony ? :)

d300s to rzeczywiście zacna puszka, ale jeśli chodzi o matrycę to już trochę dziadek moim zdaniem.

KwaK410
08-01-2013, 21:46
D600 z kurzącą matrycą :roll:

ale ja pisałem "nie FX" :)

siwyozzman
08-01-2013, 22:18

d300s to rzeczywiście zacna puszka, ale jeśli chodzi o matrycę to już trochę dziadek moim zdaniem.
Może i dziadek ale ten postęp nie jest na chwilę obecną tak duży jak np.D200 a D300... Pewność AF to cecha nie do przecenienia... nie neguję poprawy w przetwarzaniu obrazu modelu D7000 nie chcę też ulegać zbiorowej histerii ale wcześniej nie było chyba body które działało dobrze przez np. 10k zdjęć a potem trach i problem z celnością a takich wpisów na forum jest mnóstwo... Na prawdę chciałbym go kupić ale ciągle się waham i na razie skłaniam się ku D300s... W większości zastosowań jakość obrazu nie będzie chyba dużo lepsza w nowszym modelu za to jak AF zacznie "świrować" to nic tylko się pociąć że się nie wybrało starszego ale pewnego...bo co mam na LV ostrzyć lustrzanką żeby mieć pewność ostrego zdjęcia? Proszę o więcej wpisów posiadaczy D7000 bo to dla nich wątek .Tylko w miarę obiektywnie...pochwały i żale :)

lucash
08-01-2013, 22:44
Witam! :)
Ja dopiero szykuje sie do zakupu D7000 i czytajac ten temat prawie kazdy tylko sie skarzy na AF i tylko one przewaznie sie tu wpisuja. Nie ma tu takich osob ktore by sobie chwalily i sie wypowiadaly? Ciagle tylko problemy i problemy a mimo to te modele kupujecie. Wszystkie D7000 od poczatku sprzedazy sa walniete? Chyba ze wlasnie takie sprzety lubicie :)

sidek
09-01-2013, 01:45
Mam d7000 z seri 64..... no i pewnie za kilka dni powędruje do serwisu, bo ostatniej reporterce już mnie kur....ca wzięła jak zobaczyłem fotki na kompie. Stary poczciwy D70s radził sobie o niebo lepiej. Sprawa rozchodzi się oczywiście o AF który strzela jak popadnie.

Dexter88
09-01-2013, 07:52
Żeby mnie z forum nie wyekskomunikowali. ;)

No 300s to starsza konstrukcja, ale przynajmniej mnie i wielu innych nigdy nie zawiodła, ale jak niektórzy mogą sobie pozwolić na czasem nieostre zdjęcia to czemu nie, jest ulepszona pod prawie każdym innym względem.

mehmet efendi
09-01-2013, 08:15
Witam! :)
Ja dopiero szykuje sie do zakupu D7000 i czytajac ten temat prawie kazdy tylko sie skarzy na AF i tylko one przewaznie sie tu wpisuja. Nie ma tu takich osob ktore by sobie chwalily i sie wypowiadaly? Ciagle tylko problemy i problemy a mimo to te modele kupujecie. Wszystkie D7000 od poczatku sprzedazy sa walniete? Chyba ze wlasnie takie sprzety lubicie :)

Znaczy nie czytałeś wątku.
Są!

KrystianJ
09-01-2013, 21:10
Miesiąc temu przesiadłem się z D5100 na D7000. Póki co jestem zadowolony, matryca czysta, AF działa jak należy. Mam nadzieję że tak pozostanie.

ciacho23
10-01-2013, 17:20

Dodam do tego, że teraz AF w trybu ciągłym podczas podglądu na żywo/filmowania nie ostrzy prawie w ogóle. I nie chodzi o to, że nie łapie ostrości, ale on nawet tego właściwie nie próbuje robić. Od czasu do czasu tylko silniczek AF się ruszy i próbuje złapać ostrość, i albo mu się uda albo nie. I nawet jeśli się uda to po najechaniu na obiekt, który nie mieści się już w głębi ostrości, AF nie reaguje.
Jest to o tyle dziwne, że AF (zarówno w trybie ciągłym i pojedynczym) podczas normalnego robienia zdjęć spisuje się bardzo dobrze.
Chyba mnie czeka wysyłka do serwisu.

kazziz
10-01-2013, 17:41
D7000, sn 6255...., kupiony 10.10.2011, jak dotąd wykazał leciutki BF tylko z Sigmą 70-200 (podpięta do D700 kumpla - w punkt) i z kalibrowaną pod D300skę pożyczoną Sigmą 50-150 (mikrokalibracja na -18 i ostrość w punkt w 95% przypadków, pozostałe 5% to słabe światło).
Dziękuję, dobranoc.

esk2
11-01-2013, 18:31
nie wiem jak Wy ale ja czekam na następców D7200 i D9000

KwaK410
11-01-2013, 19:12
nie wiem jak Wy ale ja czekam na następców D7200 i D9000

ciekawe co w nowych body (jeśli będą) będzie spierdzielone :)

kazziz
11-01-2013, 19:13
od razu co będzie spierdzielone... i pierwsze osoby chcące kupić następce będą testować af i znowu będzie "d7000 33% szans" :D

ja się zastanawiam co się zmieni. Pewnie 6,5 FPS, 24mpix i film 60p. I może czulszy af (-2 EV), ale ten sam moduł.
co nie zmienia faktu, że powinno się brać i zdjęcia robić, a nie na forach siedzieć i marudzić i wymyślać problemy i biadolić "nie kupię puchy bo będzie walnięta"... ech.

esk2
11-01-2013, 19:29
gdzieś był link do jakiegoś artykułu z plotką i szczegółami co w nich ewentualnie będzie.
Napewno D7200 z większą matrycą, a D9000 ma być niby następcą d300s więc: matryca, fp/s, af, i lepsze video.

ciekawe tylko jakie będą nowe matryce Toshiby które pojawiły się od D5200..?
bo do tej pory były od Sony

oizo76
12-01-2013, 23:08
uff..sporo stron,postaram sie poczytac,ale moze ktos szybciej odpowie....
Czy na dzien dzisiejszy d7000 wart jest uwagi(przesiadka z d90)-sporo mozna wyczytac o wadach tego aparatu,czy z czasem zostaly one wyeliminowane i czy kupujac dziaij nowe body nie bede sie musial borykac z problemami?
d7000 u mnie do towarzystwa mialby 50 1.8 d,t 17-50 VC -moze cos wiecej z czasem.

Od razu zaznacze,na nastepce d7000 nie bede mial pieniazkow...a nowy d7k jest obecnie w moich zasiegu finansowym.

irek6311
12-01-2013, 23:15
Nikon D7000 to następca D90 i warto się na niego przesiąść < to duży krok vs D90 w fotografii ,
z tego co ja zasłyszałem to nowe serie są ok ale 100% gwarancji nikt ci nie da ,
podobnie zresztą jest z D90 też i teraz zdarzają się wadliwe jak z początku produkcji .

kazziz
12-01-2013, 23:33
przesiadka z D90 nie będzie jakimś drastycznym skokiem jakościowym, ale na pewno będzie miłą zmianą na plus - zdecydowanie mniejszy, mniej widoczny szum w ciemnych partiach obrazu w każdym zakresie czułości, iso 100, szybsza praca, dużo lepszy af + mikrokalibracja, magnezowe body i uszczelnienia, wytrzymalsza migawka, ciche lustro... no i migawka 1/8000!!! JAK MOŻESZ ŻYĆ BEZ TEGO OSTATNIEGO!? ;-))

nie bój się, przetestuj przy zakupie.

@esk2 - pamiętajcie, że plotek jest zwykle masa a nie wszystko się potwierdza.

Borat1979
13-01-2013, 00:47
no i migawka 1/8000!!! JAK MOŻESZ ŻYĆ BEZ TEGO OSTATNIEGO!? ;-))
Można, przez cztery lata miałem body z czasem 1/4000 i nigdy nie miałem potrzeby użycia krótszych czasów.

oizo76
13-01-2013, 01:27
Nikon D7000 to następca D90 i warto się na niego przesiąść < to duży krok vs D90 w fotografii ,
z tego co ja zasłyszałem to nowe serie są ok ale 100% gwarancji nikt ci nie da ,
podobnie zresztą jest z D90 też i teraz zdarzają się wadliwe jak z początku produkcji .

Coz,tzreba bedzie zaryzykowac-w ogole Nikon przyznal sie do jakis wad,staral sie cos zrobic,wspominali cos o poprawie bledow?Pewnie nie...choc znane marki potrafia przyznac sie czasami do bledow-chyba ze te problemy sa troche wyolbrzymione.

przesiadka z D90 nie będzie jakimś drastycznym skokiem jakościowym, ale na pewno będzie miłą zmianą na plus - zdecydowanie mniejszy, mniej widoczny szum w ciemnych partiach obrazu w każdym zakresie czułości, iso 100, szybsza praca, dużo lepszy af + mikrokalibracja, magnezowe body i uszczelnienia, wytrzymalsza migawka, ciche lustro... no i migawka 1/8000!!! JAK MOŻESZ ŻYĆ BEZ TEGO OSTATNIEGO!? ;-))

nie bój się, przetestuj przy zakupie.

@esk2 - pamiętajcie, że plotek jest zwykle masa a nie wszystko się potwierdza.

Chyba takiego wpisu bylo mi trzeba i jutro wystawie aukcje ze swoim d90,przez chwile zastanawialem sie nad d300S-ale tu musialbym kupic uzywany sprzet-i choc tego akurat sie nie boje,to mimo wszystko wole miec obecnie nowy sprzet.
D90 to bardzo fajny aparat,ale ma juz swoje lata-d7000 to tez nie mlodzieniaszek,ale w sumie dzieki temu moge go kupic.

Co do mojego pytania,to chodzilo mi tez o to,czy mimo uplywu czasu warto siegnac po ta puszke...zreszta,jak wspomnialem,na nastepce nie bede mial kasy.

sokolnik
13-01-2013, 01:47
Co do mojego pytania,to chodzilo mi tez o to,czy mimo uplywu czasu warto siegnac po ta puszke...zreszta,jak wspomnialem,na nastepce nie bede mial kasy.

ja też się zastanawiałem czy nie zmienić D90 na D7000. Doszedłem do wniosku że przyda mi się portretówka, jakiś szeroki kąt itp itd niż nowa puszka.
Puszkę kiedyś zmienię, może na następce D7000, nie wiem, na pewno nie na początku premiery, poczekam min rok by była tańsza (i na opinię użytkowników czy nie ma chlapiącego oleju, afu wariata itp :) ).
Nie wiem jaka by był różnica po przesiadce, wszyscy chwalą swoje nowe zabawki (D7000) ale czy to aż taki skok?
Uważam że jak ktoś ma szklarnię skompletowaną to wtedy warto zmieniać body. Albo zmieniać body jak ma już natrzaskane 100tyś fotek :) zawsze jest coś co warto kupić, lepszy statyw, filtry, oświetlenie, oprogramowanie, PC, a puszka, chyba na końcu. Mój D90 ma jakieś 15 tys fotek, sztuka zadbana, nie zajechana. Za ile ja mógłbym ją sprzedać, chyba się nie opłaca :/ lepiej mi dokupić N 85 1.8G niż sprzedać D90 i kupić D7000 do tego zestawu szkieł itp.

motoko
13-01-2013, 01:51

Jakie numery maja te "nowe bez wad"?

oizo76
13-01-2013, 02:21
ja też się zastanawiałem czy nie zmienić D90 na D7000. Doszedłem do wniosku że przyda mi się portretówka, jakiś szeroki kąt itp itd niż nowa puszka.
Puszkę kiedyś zmienię, może na następce D7000, nie wiem, na pewno nie na początku premiery, poczekam min rok by była tańsza (i na opinię użytkowników czy nie ma chlapiącego oleju, afu wariata itp :) ).
Nie wiem jaka by był różnica po przesiadce, wszyscy chwalą swoje nowe zabawki (D7000) ale czy to aż taki skok?
Uważam że jak ktoś ma szklarnię skompletowaną to wtedy warto zmieniać body. Albo zmieniać body jak ma już natrzaskane 100tyś fotek :) zawsze jest coś co warto kupić, lepszy statyw, filtry, oświetlenie, oprogramowanie, PC, a puszka, chyba na końcu. Mój D90 ma jakieś 15 tys fotek, sztuka zadbana, nie zajechana. Za ile ja mógłbym ją sprzedać, chyba się nie opłaca :/ lepiej mi dokupić N 85 1.8G niż sprzedać D90 i kupić D7000 do tego zestawu szkieł itp.

Zobaczymy jak to bedzie-puche sprzedam z kitem,nie wiem tylko czy rozdzielac aukcje czy sprzedac komplet.Obserwowalem kilka aukcji i zadbana d90 z 18-105 szla w okolicach 450 funtow,za 600 funciakow mam nowe d7000,obserwowalem tez aukcje zadbanej d7k z 18-105 i poszla za 630 funtow....wiec gdybym bral uzywke z kitem do doplata wynioslaby ok 900 zl...
Tak czy inaczej obiektyw kitowy mialem sprzedawac,wiec kupie samo body d7k.Na poczatku zostane tylko z 50,ale za 2 miesiace kupie T17-50 VC,pozniej lampe...tele nie jest mi potrzebne.
co do mojego d90-ma cykniete...niecale 900 zdjec...jest jak nowy.Ktos bedzie mial jeszcze wiele radochy z tego dziadka.

sokolnik
13-01-2013, 02:46
Zobaczymy jak to bedzie-puche sprzedam z kitem,nie wiem tylko czy rozdzielac aukcje czy sprzedac komplet.Obserwowalem kilka aukcji i zadbana d90 z 18-105 szla w okolicach 450 funtow,za 600 funciakow mam nowe d7000,obserwowalem tez aukcje zadbanej d7k z 18-105 i poszla za 630 funtow....wiec gdybym bral uzywke z kitem do doplata wynioslaby ok 900 zl...
Tak czy inaczej obiektyw kitowy mialem sprzedawac,wiec kupie samo body d7k.Na poczatku zostane tylko z 50,ale za 2 miesiace kupie T17-50 VC,pozniej lampe...tele nie jest mi potrzebne.
co do mojego d90-ma cykniete...niecale 900 zdjec...jest jak nowy.Ktos bedzie mial jeszcze wiele radochy z tego dziadka.

nie wiem czy lepsza puszka = lepsze zdjęcia? Raczej nie :) a już nowy obiektyw może wiele zmienić, chyba że często robisz w trudnych warunkach oświetleniowych, lub kręcisz filmy... to zmiana ok.
dla amatora to sprzęt nie potrzebny, zostaniesz z 1 szkłem do portretu.
nie moja kasa, nie moja sprawa, życzę powodzenia ide spać

oizo76
13-01-2013, 03:00
ozywiscie ze puszka sama zdjec nie zrobi.jak wspomnialem za maks 2 miesiace bede mial tamrona a18-105 jest zbyt ciemny-w uk sloneczny dzien to ewenement :/ szkla wiec beda....a lepsze body sie przyda,tym bardziej ze chce sie pobawic troche filmami.prze mecze sie te dwa miesiace z 50.

button
15-01-2013, 12:12
Niedawno kupiłem D7000 + 18-105 4.5-5.6 + 35 1.8 i póki co jestem bardzo zadowolony
Na obu szkłach w/g tablicy testowej mam około +5FF - skorygowałem mikroregulacją

Cieszy mnie wysokie użyteczne ISO, dobry AF i świetna współpraca z 35 który to obiektyw jest imo rewelacyjny zwłaszcza biorąc pod uwagę jego cenę

Walle
15-01-2013, 12:37
@oizo76
Na Twoim miejscu zamiast kupować nowe body, zainwestowałbym w dobre szkła.

oizo76
15-01-2013, 22:24
@oizo76
Na Twoim miejscu zamiast kupować nowe body, zainwestowałbym w dobre szkła.

Bedzie nowe body,i w tym roku minimum dwa jasne szkla i dobra lampa-postanowielm teraz sprzedac d90,gdyz szybko tanieje,a d7000 jest w fajnej cenie.
Szkla trzymaja swoja cene-wiec moge sobie spokojnie wszystko zaplanowac.

...ale przede wszystkom wiecej czasu poswiece na praktyke...i teorie tez3 fajne ksiazki w drodze,wiec mam nadzieje ze ten rok przyniesie sporo udanych zdjec,oraz moje umiejetnosi nieco wzrosną-nowe body to raczej tylko swoista forma zdopingowania samego siebie :)

esk2
15-01-2013, 23:10
oj z tym d90 nie bedziesz mial tak łatwo chyba ze puscisz go za bezcen..

oizo76
16-01-2013, 00:22
oj z tym d90 nie bedziesz mial tak łatwo chyba ze puscisz go za bezcen..

Obserwowalem kilka aukcji-wiem za ile schodzily d90.Moj jest jak nowy,ma 836 zdjecia-to moze byc atut.
Za bezcen nie oddam,wole bratu oddac...mysle ze d90 nadal kusi wiele osob-bo co jest alternatywa tak naprawde?Moim zdaniem dopiero canon 60d lub nikon d300,d7000 a to juz inny przedzial cenowy.No chyba ze ktos lubi puchy pokroju d3100 czy 5100.

oizo76
18-01-2013, 02:54
Jeszcze jedno pytanko.
Zamierzam kupic d7k tutaj-jest to angieslki ebay.
http://www.ebay.co.uk/itm/Nikon-D7000-DSLR-Body-Full-HD-Movie-Ship-from-UK-Brand-NEW-/130665883067?pt=UK_CamerasPhoto_DigitalCameras_Dig italCameras_JN&hash=item1e6c4b25bb

Kupowalem juz u niego obiektyw-zero problemow,wszystko ok,ceny swietne,najlepsze na ebayu.

Cos mi sie wydaje,ze sprzet moze byc sprowadzany np z USa,co w takim przypadku z gwarancja?
Jak to wyglada,czy w razie problemow bedzie ona uznana w UK?

GonzoG
18-01-2013, 02:59
Jak jest z USA, to nie ma gwarancji. Tam podstawą gwarancji jest dowód zakupu u autoryzowanego dealera i nie ma kart gwarancyjnych. W Europie wymagana jest karta gwarancyjna.

esk2
18-01-2013, 08:16
600£ x 4,11zł = 2466zł wg dzisiejszego kursu więc naprawdę atrakcyjna cena jak na tą puszkę.
Mimo wszystko sugerował bym kupienie na miejscu z możliwości wstępnego sprawdzenia, oraz uzyskania gwarancji na PL.

cz4rnuch
18-01-2013, 10:14
600£ x 4,11zł = 2466zł wg dzisiejszego kursu więc naprawdę atrakcyjna cena jak na tą puszkę. Z tego co widzę to cena podana jest w funtach, a podałeś kurs euro ;)

esk2
18-01-2013, 10:23
... to cena podana jest w funtach, a podałeś kurs euro ;)
pomyłkowo fakt..

kurs funta aktualny 4,92zł czyli 2952zł więc cena jeszcze mniej atrakcyjna w porównaniu do PL gdzie jest opcja pomacania i jest gwara na 24mce.
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d7000-body/

tu masz ceneo:
http://www.ceneo.pl/8700552;0280-0.htm#tab=click_scroll najniższa cena poniżej 3k :D

cz4rnuch
18-01-2013, 10:27
Kolega, z tego co widzę, siedzi w Manchesterze. Pyta, jak sądzę o tamtejsze ceny i gwarancję która obowiązuje w UK.

esk2
18-01-2013, 10:40
..sprzet moze byc sprowadzany np z USa,co w takim przypadku z gwarancja?
...bedzie ona uznana w UK?

Kolego to pytanie typowe dla sprzedającego do którego podaleś linka.. także pisz do niego!

motoko
18-01-2013, 12:13
Body na 99% z HK, gwarancji udziela sprzedawca, jak bedziesz musial kalibrowac to zaplacisz... Odzaluj Ł30 i kup np: na Amazonie (swietna polityka zwrotow :) ).

http://camerapricebuster.com/Nikon_D7000_Body_pc.html

oizo76
18-01-2013, 18:31
dzieki panowie.tak bede musial zrobic...30 funtow piechota nie chodzi,ale wole m8ec pewna gwarancje.jeszcze napisze do typa,zobaczymy co odpisze.

RAF7705
18-01-2013, 19:33
Sporo tego sprzętu z HK na ebay.
Wysyłają z UK to cła nie będzie ale gwarancji też nie będzie pewnie.
Obiektyw to bym od nich kupił ale aparatu chyba nie.

oizo76
19-01-2013, 02:42
Body na 99% z HK, gwarancji udziela sprzedawca, jak bedziesz musial kalibrowac to zaplacisz... Odzaluj Ł30 i kup np: na Amazonie (swietna polityka zwrotow :) ).

http://camerapricebuster.com/Nikon_D7000_Body_pc.html

Najblizej mam do currysa,cena w linku ktory podales to 630,a w sklepie 803 hehe
Nie dziwie sie ze sieciowki w uk padaja skoro maja ceny z du..

Myslalem ze jak Jessopsa likwiduja to beda jakies wyprzedaze,a tu po prostu sklep zamkniety i juz towaru w nim nie ma..dziwne troche.

RAF7705
19-01-2013, 07:28
Pewnie cały towar wziął inny sklep.

oizo76
19-01-2013, 08:31
Pewnie cały towar wziął inny sklep.

Ale oni zamkneli 183 sklepy :) to byla najwieksza siec ze sprzetem fotograficznym w uk...zresztá sam wiesz...

Cos czuje,ze w body w cenie £ 600-630 bede mogl zamowic tylko online,bo w sklepach stacjonarnych ceny odstraszaja.

RAF7705
19-01-2013, 09:34
Widać znaleźli inne rozwiązanie na pozbycie się towaru, niż wyprzedaż za bezcen.

motoko
19-01-2013, 11:41
Najblizej mam do currysa,cena w linku ktory podales to 630,a w sklepie 803 hehe
Nie dziwie sie ze sieciowki w uk padaja skoro maja ceny z du..

Myslalem ze jak Jessopsa likwiduja to beda jakies wyprzedaze,a tu po prostu sklep zamkniety i juz towaru w nim nie ma..dziwne troche.

To masz dwa wyjścia:
1. idź do sklepu i pogadaj z managerem i wyjaśnij o co chodzi,
2. użyj click&collect na stronie Currys'a - zamawiasz z ceną internetową i odbierasz za godzinę w najbliższym sklepie (większość zakupów w Currys/PC World tak robię, sporo się oszczędza).

A co do towaru z Jessopsa: gdzieś go pewnie będą sprzedawać, jak zamknęli Cometa w grudniu to w Falkirk gdzie mieszkam nic nie było, a juz nieco dalej w Stirling wielka wyprzedaż. Może poprzewozili towar aby uniknąć dodatkowych kosztów.

oizo76
19-01-2013, 19:40
I atk chyba zrobie,zamowie z odbiorka w currys,pracuje 100 metrow od tego sklepu-jak cos bedzie nie tak,to nigdzie nie musze odsylac tylko odniose do sklepu.

motoko
19-01-2013, 20:11
I atk chyba zrobie,zamowie z odbiorka w currys,pracuje 100 metrow od tego sklepu-jak cos bedzie nie tak,to nigdzie nie musze odsylac tylko odniose do sklepu.

Tego nie był bym taki pewien. Nie orientuję się dokładnie w przepisach gwarancyjnych w UK, ale może być tak, że odeślą Cię do producenta.
Dlatego wolę Amazon, masz 30 dni na zwrot, żadnych pytań, darmowa "odsyłka".

oizo76
19-01-2013, 20:32
Tego nie był bym taki pewien. Nie orientuję się dokładnie w przepisach gwarancyjnych w UK, ale może być tak, że odeślą Cię do producenta.
Dlatego wolę Amazon, masz 30 dni na zwrot, żadnych pytań, darmowa "odsyłka".

Czyli gwarancje daje sklep czy producent,?
W przypadku czesci komputerowych sklep czasami daje np rok gwarancji a producent 3 lata...
Jak wyglada sprawa z d7k?
Musze gdzies rejestrowac aparat czy skep to zrobi?

motoko
19-01-2013, 21:07
Czyli gwarancje daje sklep czy producent,?
W przypadku czesci komputerowych sklep czasami daje np rok gwarancji a producent 3 lata...
Jak wyglada sprawa z d7k?
Musze gdzies rejestrowac aparat czy skep to zrobi?

Masz 100m do sklepu - podejdz i zapytaj.
Moj D7000 wymagal kalibracji AF - odsylalem do Nikona a nie do sklepu. Moze byc tak, ze odniesiesz do sklepu, a oni wysla za Ciebie do producenta, wyjdzie na to samo, tylko dluzej potrwa.
No i zwrot w sklepie przyjma tylko wtedy, gdy sprzet byl nieuzywany i nierozpakowany.

oizo76
19-01-2013, 22:30
Spoko,zapytam...chodzilo mi o to,czy gwarancja wszedzie wyglada tak samo,powiedzmy rok,czy chocby trzy lata czy np potrafi roznic sie w zaleznosci od sklepu...
-wiem ze jest mozliwosc doplacenia za dluzsza gwarancje ale to mnie nie interesuje.

Ty musiales gdzie jesjetrowac grwarancje czy masz sklepową?
Pytam,bo na pudelku od mojego d90 mam naklejke ktora informuje aby zarejestrowac produkt na stronie nikona-ja kupilem swoja 90 uzywna i nic nie rejestrowalem-dlatego ciekawi mnie jak to wyglada.

Jak dobrze pojdzie to w przyszlym tygodniu kupie swojego d7k-i mimo ze nie jest to najnowszy sprzet,to mysle ze starczy mi na 2-3 lata spokojnie...a przez ten czas skupie sie na kupnie fajnych szkile.

GonzoG
19-01-2013, 23:03
Z gwarancją Nikona jest tak:
- jak aparat pochodzi z Europy lub Azji ma rok gwarancji producenta
- jak pochodzi z dystrybucji angielskiej to może mieć 2 lata gwarancji Nikon UK
- jak jest z USA, to nie ma gwarancji producenta. Może, ale nie musi, mieć gwarancję sklepu.

Ile wynosi gwarancja sklepu - powinna 2 lata (przepisy EU), ale jak jest to musisz doczytać w przepisach obowiązujących w UK.

motoko
19-01-2013, 23:14
Spoko,zapytam...chodzilo mi o to,czy gwarancja wszedzie wyglada tak samo,powiedzmy rok,czy chocby trzy lata czy np potrafi roznic sie w zaleznosci od sklepu...
-wiem ze jest mozliwosc doplacenia za dluzsza gwarancje ale to mnie nie interesuje.

Ty musiales gdzie jesjetrowac grwarancje czy masz sklepową?
Pytam,bo na pudelku od mojego d90 mam naklejke ktora informuje aby zarejestrowac produkt na stronie nikona-ja kupilem swoja 90 uzywna i nic nie rejestrowalem-dlatego ciekawi mnie jak to wyglada.

Jak dobrze pojdzie to w przyszlym tygodniu kupie swojego d7k-i mimo ze nie jest to najnowszy sprzet,to mysle ze starczy mi na 2-3 lata spokojnie...a przez ten czas skupie sie na kupnie fajnych szkile.

Mam roczna gwarancję, jak rozumiem producenta. Aktualnie Nikon w UK dodaje darmowo kolejny rok po rejestracji na ich stronie - razem dwa lata - z możliwością płatnego rozszerzenia do trzech (dodatkowo w tym przypadku sprzęt będzie ubezpieczony od kradzieży i przypadkowego zniszczenia/uszkodzenia na cały okres trwania gwarancji tj. trzy lata).
Mojej karty gwarancyjnej nawet nie wyjąłem jeszcze z pudełka, przy zgłoszeniu aparatu do naprawy (kalibracji) podałem numer seryjny i datę zakupu, dostałem linka do strony gdzie wydrukowałem etykietę na darmową przesyłkę, do pudełka oprócz aparatu musiałem włożyć kopię dowodu zakupu.
Jak pójdziesz kupować do Currysa to na 110% będą chcieli wcisnąć dodatkowe ubezpieczenie "whatever happends", ja wtedy kulturalnie (albo i nie, zależy od sprzedawcy) odmawiam ;-)

motoko
19-01-2013, 23:19
Ale oni zamkneli 183 sklepy :) to byla najwieksza siec ze sprzetem fotograficznym w uk...zresztá sam wiesz...

Coś się kiepsko rok na wyspach zaczął: Jessops, HMV, Blockbuster...
Teraz Calumet jedyną "macalnią" w okolicy.
D600 kupię chyba z HK.

oizo76
20-01-2013, 00:24
Dzieki Panowie,czyli w uksą dwa lata gwarancji po rejestracji.

Co do ubezpieczen to wiem o tym,namolni są.

Co do padnietych sklepow,faktycznie plaga-no ale skoro taki currys ma sklepowa cene wyzsza o 20 funtow niz oferty online ...jessops tez mial wysokie ceny.Problem w tym,ze faktycznie coraz trudniej pomacac towar,wczesniej macalem i zamawialem w sieci...

Ja z hong kongu kupowalem juz dwa obiektywy,zero problemow-ale mimo wszystko aparat wole kupic w uk.

bck1007
20-01-2013, 00:42
Co do puszki D7000 to mi sie pdoobala lecz miala swoje wady.
Olejem nie chlapala to plus, ale AF ? hmm BF ? i Ostrosc... przy 50mm 1.4 np w lesie portret w tle zielen itp mydlo ! sprzedalem, nie wnikalem co za problem byl i czekam na jakas dobra puszke bo narazie nie ma nic

madnessmilo
20-01-2013, 09:44
W grudniu zakupilem ten aparat do moich amatorskich zastosowan i jestem na prawde zadowolony.
Cyknalem okolo 1500 zdjec, czyli dopiero poczatki, ale mozliwosci tej puszki (po przesiadce z kompaktu canona, ktory mi sluzyl 4 lata) sa ogromne.
Seria puszki to 64... plam olejowych nie dostrzeglem a jezeli chodzi o af:
- 18-105mm - mikrokalibracja -15
- tamron 90mm - mikrokalibracja 0.
Caly czas nie wiem czy rozregulowana jest puszka, czy kit i jak do tego wszystkiego ma sie tamron ;-). Jednak nie zasmiecam sobie tym glowy bo po co, skoro aparat spelnia moje zachcianki a zdjecia, ktore robie mi sie podobaja.
Za jakis czas kupie najprawdopodobniej 35mm i bede sienzastanawial, jezeli nie da sie ustawic. Gwarancja jest na 2 lata, wiec pospiechu nie ma.
Moje zdjecia mozecie zobaczyc tutaj www.madnessmilo.deviantart.com
Jest kilka z tamrona i kita.
Pozdrawiam
Zadowolony amator z d7000 :-)

.tapnięte_mobilnie.

madnessmilo
20-01-2013, 09:54
A i ten artykul, ktory juz ktos wklejal, jest swietnym wytlumaczeniem co to jest go przede wszystkim i jak dziala af.
http://accord-foto.pl/index.php?artykul=280
Polecam dla amatorow.

.tapnięte_mobilnie.

domwar
21-01-2013, 18:13
Witajcie
to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie grzecznie się witam: "dzień dobry wszystkim".

A teraz do rzeczy: nie chcę zakładać nowego wątku więc podpinam się pod ten.
Otóż po wielu latach bytowania w systemie Pentaxa długo dojrzewałem i właśnie dojrzałem do zmiany systemu na N.
Wybór padł na N D7000 ale po przeanalizowaniu masy wątków na temat tego body cały czas dopadają mnie wątpliwości czy się w to pchać czy lepiej zakupić starsze ale już sprawdzone D90.
W sys. P miałem (wciąż jeszcze mam) Samsunga GX20 (odpowiednik P K20D) i wybór N D7000 wydaje się być dobrym (nawet nieco wyżej postawionym) odpowiednikiem w tym systemie.

Jako, że najwyższy numer serii D7000 wciąż obarczony szeroko opisanymi wadami, jaki na tym forum dojrzałem to chyba 64xxxx lub 65xxx, a ostatnio oglądałem w jednym ze sklepów egzemplarz z serii 67xxxx.

I tutaj moje pytanie: czy ktoś się orientuje czy w wypustach o wyższych seriach owe błędy zostały poprawione czy dalej można spodziewać się tego samego?

Jakoś nie uśmiecha mi się wydać kilka kzł, a potem oglądać swój aparat pomiędzy wizytami w serwisie i trzaskać niekończące się serie fotek testowych.

Tli się gdzieś tam nadzieja, że może skoro Nikon oficjalnie nie przyznawał się do wadliwych początkowych, i środkowych ... i późniejszych serii to może w końcu coś tam poprawili i kolejne egzemplarze wychodzą w przyzwoitej jakości.

Będę wdzięczny za opinie i spostrzeżenia użytkowników, posiadających serie wyższe niż owe 655xxx.

Pozdrawiam
Dominik "domwar"

madnessmilo
22-01-2013, 00:35
Tutaj takie pytanie pojawia się co chwile. Każdy ma wątpliwości :). Ja mam serie 64... i ustawioną korektę na jednym obiektywie. Nie żałuję, że kupiłem.

galaza
22-01-2013, 09:20
Do wszystkich mających problemy a AF. Próbowaliście w trudnych warunkach oświetleniowych zawęzić pole AF?
Moim zdaniem to pomaga.

N-kon
22-01-2013, 09:42
Do wszystkich mających problemy a AF. Próbowaliście w trudnych warunkach oświetleniowych zawęzić pole AF?
O ile wiem, to dotyczy tylko podglądu na żywo i filmowania.

cezet
23-01-2013, 10:16
Wytrzymałem tydzień z D7000 :)

Na szkłach nikkora celnie przy mikroregulacji -10 > +20 ...ale stabilnie.
Masakra zaczęła się robić z S10-20 - totalnie nieliniowe rozstrzelenie...żeby było ostro na odległości do metra > -20...zaś żeby było ostro na nieskończoności... +20 a i to mało.

Ponadto zmiana algorytmu pracy AutoISO przy współpracy z zbudowaną lampą błyskową to jakiś śmiech na sali - skoro matryca jest całkiem rozsądna i dla mojego oka akceptowalna do ISO4000...to dlaczego aparat z ustawionym AutoISO przy wbudowanej lampie ZAWSZE strzela na maksymalnej czułości ? :D

Czyli tak - jak mam podpięte UWA, to muszę się zastanowić czy robię zdjęcie komuś z bliska czy landszafcik...i błyskawicznie zmienić mikroregulację z jednego końca na drugi koniec skali.
Następnie muszę się zdecydować czy będę strzelał z lampą czy nie....bo jeśli z lampą wbudowaną, to muszę jeszcze wejść w ustawienia i zmienić tryb z AutoISO na jakąś rozsądną wartość, bo lampa + iso4000 = masakryczna kasza.

Rozwiązaniem zawsze jest lampa zewnętrzna...ale żeby nie było - tracę i tak wtedy na czułości, bo aparat zmienia ISO czterokrotnie od podstawowej wartości... istny cyrk :)

Do tego jeszcze notorycznie otwierająca się klapka od kart pamięci...

Podziękowałem i wróciłem do D90

galaza
23-01-2013, 11:22
AutoISO? To pierwszy parametr, który moim zdaniem powinno się wyłączyć ale co kto lubi...
Klapka od karty pamięci otwiera się dużo ciężej niż w d90, gdzie udało mi się ją wyłamać przy korzystaniu z Lowerpro 100 AW, dobrze, że udało mi się ją skleić bo nówka 9 dych.

oizo76
23-01-2013, 11:56
Mimo wielu nieprzychylnych uwag,dzisiaj pewnie zamowie d7k,malo tego-zamiast szukac wad,poszukam pozytywow i licze na udane zdjecia.
Nic nie jest bez wad-gdybym szukal tylko negatywow to nic bym nie kupil :)

button
23-01-2013, 13:02
Auto ISO - wypróbowałem - działa i tyle, wyłączyłem, bo wolę świadomie ustawiać ISO, zwłaszcza że w trybach A i S mam drugie pokrętło do zmiany ISO

Ja tam ze swojego jestem niezmiennie zadowolony a w sobotę robię testy z Tokiną 50-135 2.8 na hali (turniej piłki nożnej dzieciaków)

Darun71
23-01-2013, 14:34
Mimo wielu nieprzychylnych uwag,dzisiaj pewnie zamowie d7k,malo tego-zamiast szukac wad,poszukam pozytywow i licze na udane zdjecia.
Nic nie jest bez wad-gdybym szukal tylko negatywow to nic bym nie kupil :)

No i brawo tak trzymać ;) takie myślenie i tylko takie.

esk2
23-01-2013, 14:43
Ja tam ze swojego jestem niezmiennie zadowolony a w sobotę robię testy z Tokiną 50-135 2.8 na hali (turniej piłki nożnej dzieciaków)

też niedawno nabyłem te szkiełko, rewela, ale nie miałem okazji go przetestować..

krzysiek.81
23-01-2013, 16:56
AutoISO? To pierwszy parametr, który moim zdaniem powinno się wyłączyć ale co kto lubi...
Klapka od karty pamięci otwiera się dużo ciężej niż w d90, gdzie udało mi się ją wyłamać przy korzystaniu z Lowerpro 100 AW, dobrze, że udało mi się ją skleić bo nówka 9 dych.

Auto ISO to dobra rzecz tylko trzeba wiedzieć kiedy i jak go wykorzystywać. Jeżeli się wie to lepiej wyłączyć :)
Najlepiej się sprawdza w trybie M , jeżeli robisz zdjęcia w trybie A i dodatkowo używasz lampy w trybie iTTL to praca trzech automatów naraz może dawać "nieprzewidywalne" wyniki co wcale nie znaczy ,że Auto ISO źle działa :)

Co do klapki karty pamięci mam podobne zdanie, zbyt lekko się otwiera, i zrobiona jest ze zbyt miękkiego plastiku.

galaza
23-01-2013, 17:32
Co do autoISO zdania nie zmienię, nawet w pełnym manualu czułość można regulować przy pomocy 1 przycisku+kółko. W każdym dotychczas używanym przeze mnie body wyłączałem tą funkcję natychmiast, dla mnie to ficzer do małpek dla zielonych.
Co do klapki to jakiego miękkiego plastiku? Czy my piszemy o tym samym aparacie?

GonzoG
23-01-2013, 18:04
Co do klapki karty pamięci mam podobne zdanie, zbyt lekko się otwiera, i zrobiona jest ze zbyt miękkiego plastiku.

Co do otwierania, to można się zgodzić - nie trzeba dużo siły, aby ją otworzyć, ale nie żeby sama latała.
Co do jej wykonania nie można nic zarzucić. Wytrzymalsza niż plastikowe aparaty.

krzysiek.81
23-01-2013, 18:22
Co do otwierania, to można się zgodzić - nie trzeba dużo siły, aby ją otworzyć, ale nie żeby sama latała.
Co do jej wykonania nie można nic zarzucić. Wytrzymalsza niż plastikowe aparaty.

....tak , mówimy o tym samym aparacie, klapka wyraźnie odstaje jakością wykonania od reszty obudowy.

Zeb McKane
23-01-2013, 18:23
Zrobiłem ponad 10 tys. zdjęć tym aparatem, w rękawiczkach, bez, z różnymi szkłami a nigdy mi się żadna klapka nie otworzyła sama...
AutoISO to zło...Wyznaję zasadę że aparatowi zostawiam w automatyce tylko 1 parametr. Zresztą ostatnio, zwłaszcza w pomieszczeniach to daję jako-takie ustawienia na M a lampa jakoś sama wie co ma dalej robić...

N-kon
23-01-2013, 18:52
Na temat AutoIso można poczytać:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=19268
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/60567-autoiso-w-praktyce-mini-poradnik.htm
Używam i bardzo sobie cenię to ustawienie - szczególnie w przypadku gdy chcę mieć pewność nieporuszonych zdjęć i mało czasu jest na kontrolowanie parametrów.

Pozdrawiam.

Star Dust
23-01-2013, 19:15
dzis odebralam D7000 z kalibracji AF z powodu BF na kazdym podpietym szkle. W koncu jestem zadowolona z puchy!!! uczucie to samo co podczas wyjmowania body z pudelka. na stlakach strzela w punkt az milo!! na Sigmie jakby micro FF ale nie testowalam porzadnie.

Polecam kalibracja kazdemu! :)

bck1007
23-01-2013, 19:35
Jak już go kupiłeś to lepiej odpuść sobie szczegółowe testowanie dopóki będziesz zadowolony. Kupisz 35 i jeśli jest coś nie tak z puszką to od razu się dowiesz.
mialem 50 , f/1.4 zdjecie mydlo, inne zdjecie zyleta. Pomimo ze Af wybral sobie punkty tam gdzie trzeba.

Maciek1
23-01-2013, 23:18
dzis odebralam D7000 z kalibracji AF z powodu BF na kazdym podpietym szkle. W koncu jestem zadowolona z puchy!!! uczucie to samo co podczas wyjmowania body z pudelka. na stlakach strzela w punkt az milo!! na Sigmie jakby micro FF ale nie testowalam porzadnie.

Polecam kalibracja kazdemu! :)

Kalibracja daje dużo. Sam ją wykonywałem, jednak szybko się przekonałem, że D7000 nadal miał problemy, ale już znacznie mniejsze. Zdarzało się dużo fotek, które przestrzeliwał.

Dexter88
24-01-2013, 07:12
Mam podobne zdanie jak kolega wyżej, klapka za często się otwiera, strasznie denerwujące. Co do jakości to identycznie jak w 7D, zauważalnie gorszej niż reszta aparatu.
Teksty o auto iso, że chcąc być pro trzeba wszystko robić manual są co najwyżej śmieszne. Wielokrotnie włączam auto iso w trybie M lub Shutter, czy Aparture w zależności od potrzeb, kiedy się wie kiedy można dobrze wykorzystać dostępne funkcje, żeby sobie ułatwić życie! Najprostszy przykład - robienie zawodów motocrossowych, myślicie, że zawodowcy bawią się iso cały czas? xD

galaza
24-01-2013, 09:30
Nikt tu nie pompuje się na zawodowca lub nie. Lubisz-używaj, ja po prostu wolę wiedzieć jaki szum będę miał na zdjęciu. IMO wystarczy już o tym autoISO. Dowiedzmy się co jeszcze spaprali w D7000.

krzysiek.81
24-01-2013, 10:29
IMO wystarczy już o tym autoISO. Dowiedzmy się co jeszcze spaprali w D7000.

To o AF można nawijać kilkaset stron , a o działaniu AutoISO w tym konkretnym modelu kilka postów to za dużo....???
Dziwne masz podejście,że tylko chcesz problemy wyszukiwać. To że się nie rozumie zasady działania, oraz jak i kiedy korzystać z tego automatu , to nie znaczy że nie działa, a tak może stwierdzić ktoś nieobeznany w temacie kto szuka informacji o tym modelu !

galaza
24-01-2013, 10:58
Gdybyś przeczytał inne moje posty to wyczułbyś w tym ostatnim dyskretną nutę ironii.

esk2
24-01-2013, 14:25
http://nikonrumors.com/2013/01/21/nikon-d7000-listed-as-discontinued-in-australian-retailer.aspx/

a co myślicie o tym newsie?

GonzoG
24-01-2013, 17:22
http://nikonrumors.com/2013/01/21/nikon-d7000-listed-as-discontinued-in-australian-retailer.aspx/

a co myślicie o tym newsie?

Prędzej czy później musiało to nastać. Uważam, że najwyższy czas, aby dali coś nowszego, szczególnie, że nawet nie chcieli rozwijać oprogramowania do d7k.

puciek
24-01-2013, 17:34
I dadzą nową puchę z identycznym układem AF - przecież sprawdzony jest ;)

RAF7705
24-01-2013, 17:39
He he.
D7000 skończą sprzedawać a d90 będzie nadal :D

oizo76
25-01-2013, 02:33
Prędzej czy później musiało to nastać. Uważam, że najwyższy czas, aby dali coś nowszego, szczególnie, że nawet nie chcieli rozwijać oprogramowania do d7k.

Nowosc oznacza odpowiednia cene :/

A ja nie moge zamowic swojego d7k,bo zmienilem numer telefonu i bank az siedem dni bedzie weryfikowal moj nowy numer-tym samym nie moge zrobic przelewu :/

moze to jakis znak? ;)

button
25-01-2013, 10:16
Właśnie dotarła do mnie zakupiona Tokina 50-135 i po testach z kartą FF/BF jestem załamany - wychodzi jakieś -40 BF
Co ciekawe na systemowych szkłach (35, 18-105 nie ma praktycznie w cale problemu)

Czy może tak być że mam problem z AF ale ze szkłem niesystemowym? (testy robiłem na zewnątrz, przy bardzo dobrym świetle)

pioter m
25-01-2013, 10:35
Właśnie dotarła do mnie zakupiona Tokina 50-135 i po testach z kartą FF/BF jestem załamany - wychodzi jakieś -40 BF
Co ciekawe na systemowych szkłach (35, 18-105 nie ma praktycznie w cale problemu)

Czy może tak być że mam problem z AF ale ze szkłem niesystemowym? (testy robiłem na zewnątrz, przy bardzo dobrym świetle)
Oczywiście. Pozostaje reklamacja lub serwis. Nie wiem, jak działa serwis tokiny.

button
25-01-2013, 10:42
Reklamacja body czy szkła ?

Star Dust
25-01-2013, 14:52
oddaj szklo do sprzedawcy poki czas, bierzi testuj kolejne

GonzoG
25-01-2013, 14:57
Jak nie ma problemy z innymi szkłami, to winna jest Tokina.
Oddaj szkło do sprzedawcy. Serwisu Tokiny w Polsce nie ma. A na pewno nie takiego, który jest w stanie skalibrować obiektyw.

esk2
25-01-2013, 14:58
szkło kupione napewno z drugiej ręki, warto skontatkować się z serwisem Tokiny i zapytać...
ale ja bym na Twoim miejscu wysłał puszkę na serwis w ramach gwarancji na kalibracje,poczekał i zobaczył czy pomoże..

Zeb McKane
25-01-2013, 15:14
Pytanie czy ta Tokina jest warta grzechu. Jeżeli obiektyw nie da się skalibrować to takie szkło bym oddał. Dodatkowo zrób kilka fotek aby ocenić jakość obrazka (np. w manualu) i w oparciu o te kryteria decyduj. To bardzo fajny zakres choć nie wiem czy nie wolałbym N85g.

esk2
25-01-2013, 15:22
Reklamacja body czy szkła ?

a ja bym jeszcze koledze polecił podpiąć to szkiełko pod inne body, coś mi się wydaje że tego problemu nie będzie
a jak wiadomo d7k jest nieprzewidywalne..

button
25-01-2013, 15:30
po kalibracji na -20 zrobiłem testy z kartą raz jeszcze - tym razem spokojniej, na różnych ogniskowych i:

- przy live view jest idealnie
- przez wizjer prawie (maleńki BF został)

Jutro będę miał okazję porobić normalne zdjęcia i zobaczę jak wyjdą a na początku przyszłego tygodnia spróbuję zgadać się z kimś z Łodzi kto ma inną puszkę N żeby zrobić testy

Nie bardzo mam ochotę na inne szkło - zakres ogniskowych i światło tej Tokiny idelnie mi pasują

esk2
25-01-2013, 15:41
zakładając że zachowałeś wszystkie prawidłowości przy testach, tj. statyw, kąt 45st. itd. to maleńki BF nie powinien być uciążliwy...

ps. dalej optuję za podpięciem tego szkiełka pod inne body, koniecznie nie D7k..

(poza tym skoro na LV jest idealnie to, sam widzisz że to wina AF'a w D7k)

gdybyś był przejazdem w wawie to sie odezwij to sprawdzimy, bo tez mam te szkiełko i z d90 jest idealnie.

button
28-01-2013, 10:10
Potestowałem w sobotę na turnieju piłki nożnej w słabo oświetlonej hali i w niedzielę na spacerze - jednak jest bardzo ok. Moje D7k rewelacyjnie współpracuje ze wspomnianą Tokiną.

oizo76
01-02-2013, 14:28
Panowie,nikon w ogole odniosl sie to krytycznych uwag uzytkownikow dotyczacych chlapania olejem czy kalibracji?Jest szansa ze w kolejnych seriach aparatu cokolwiek poprawili?

GonzoG
01-02-2013, 14:41
Panowie,nikon w ogole odniosl sie to krytycznych uwag uzytkownikow dotyczacych chlapania olejem czy kalibracji?Jest szansa ze w kolejnych seriach aparatu cokolwiek poprawili?

To pytanie przewija się tu co miesiąc od ponad 2 lat - odpowiedź nadal taka sama.

oizo76
01-02-2013, 14:47
To pytanie przewija się tu co miesiąc od ponad 2 lat - odpowiedź nadal taka sama.

czyli nic sie nie zmienilo?

co nie zmienia faktu iz czekam na realizacje zamowienia,co ma byc to bedzie :)

stroop
01-02-2013, 17:19

Masz taką szansę trafić dobry D7000, z jaką D7000 ma możliwość ustawić fokus tam gdzie trzeba i nie zachlapać przy tym matrycy.

GonzoG
01-02-2013, 17:26
Masz taką szansę trafić dobry D7000, z jaką D7000 ma możliwość ustawić fokus tam gdzie trzeba i nie zachlapać przy tym matrycy.

Czyli z tego co wiem, to bardzo dużą.
Mój trafia i nie chlapie. A z tym chlapaniem, to nawet na początku u mnie było bardzo słabo, bo pierwsze czyszczenie robiłem po kilku miesiącach i ponad 10 tys. klatek z powodu paprochów.

galaza
01-02-2013, 17:31
Mój trafia nawet w lipnym żarowym, wczoraj robiłem zdjęcia dzieciakowi przy b. przygaszonym świetle i było w punkt.
Jedyna niedogodność jak do tej pory to konieczność regulacji BF w serwisie.

lucash
01-02-2013, 18:04

dlatego ja w ostatniej chwili zmienilem zdanie i zrezygnowalem z zakupu d7000. Nie chce myslec "a moze sie uda?" Wydajac duzo pieniedzy nie chce bawic sie w wysylkie do serwisu i bedac gdzies gdzie bede potrzebowal aparat martwil sie o jakos zdjec czy wszystko jest ok. I tak moze byc za kazdym razem. Nie ma tez pewnosci ze znow problemy nie wroca. Kupujac aparat za takie pieniadze chce pstrykac i sie tym nie przejmowac.

Mimo wszystko oizo76 daj znac jak sprawdzi sie Twoj aparat.

pzdr :)

ciacho23
01-02-2013, 18:24
Mam pytanie.. jak wykryć te sławetne plamy na matrycy?

zgera
01-02-2013, 18:56
Mam pytanie.. jak wykryć te sławetne plamy na matrycy?

Zrób zdjęcie, tutaj przykład jak wyglądają plamy oleju: PLAMY OLEJU (http://www.fmix.pl/zdjecie/2531755/nikon-d7000-plamy-oleju/rozmiar/2)

Seś@
01-02-2013, 19:06
Zrób zdjęcie, tutaj przykład jak wyglądają plamy oleju: PLAMY OLEJU (http://www.fmix.pl/zdjecie/2531755/nikon-d7000-plamy-oleju/rozmiar/2)

Powitanko
Pytanie moje brzmi. Czy Nikon wypuścił tylko wadliwą serię tych puszek (D7000) czy dalej ,,klepie'' wadliwe ?
Pzdr

puciek
01-02-2013, 19:32
To pytanie do Nikona, który na nie raczej nie odpowie..... Z tymi puszkami jest po prostu różnie....

Epistofeles
01-02-2013, 19:43
Na pewno jak już trafiłes na to forum to trafi Ci się wadliwa puszka.
To taka klątwa, czym bardziej się szuka problemu, tym łatwiej go znaleźć.
Polecam założenie wątku "Nienawidzę D7k" i tam wyładowywać wspólną nienawiść.
Co do wadliwej serii to była podana w wątku Fatmana.

button
02-02-2013, 01:48
ja mam 63... i jedzie na reklamację

oizo76
02-02-2013, 02:59
dlatego ja w ostatniej chwili zmienilem zdanie i zrezygnowalem z zakupu d7000. Nie chce myslec "a moze sie uda?" Wydajac duzo pieniedzy nie chce bawic sie w wysylkie do serwisu i bedac gdzies gdzie bede potrzebowal aparat martwil sie o jakos zdjec czy wszystko jest ok. I tak moze byc za kazdym razem. Nie ma tez pewnosci ze znow problemy nie wroca. Kupujac aparat za takie pieniadze chce pstrykac i sie tym nie przejmowac.

Mimo wszystko oizo76 daj znac jak sprawdzi sie Twoj aparat.

pzdr :)

Wiesz,tak naprawde nic nie jest bez wad-wiem ze sporo osob mialo jakies problemy-ale mysle ze to wyolbrzymiony problem-ja tam jakos sie nie obawiam...a na nastepce nie czekam-bo za nowosc sie placi i najzwyczajniej w swiecie nie bede mial kasy aby p[lacic za nowosc...

Na pewno jak już trafiłes na to forum to trafi Ci się wadliwa puszka.
To taka klątwa, czym bardziej się szuka problemu, tym łatwiej go znaleźć.
Polecam założenie wątku "Nienawidzę D7k" i tam wyładowywać wspólną nienawiść.
Co do wadliwej serii to była podana w wątku Fatmana.

Cos w tym jest,mysle identycznie...gdyby ten aparat byl tak zly,to nie mialby tylu tak dobrych recenzji na calym swiecie...nie wiem czemu ale jestem dobrej mysli.Mam nadzieje ze moj w poniedzialek dojdzie i bede sie mogl pobawic...choc poki co bede mial tylko jedno szkielko-50mm ...

Rafał_Sz
02-02-2013, 09:50
Minęło już trochę czasu do chwili, kiedy Nikon wymienił mi mechanizm podnoszenia lustra. Było cacy, AF ideał, zero chlapania. Teraz tylko AF jest ok, bo chlapanie wróciło. W poniedziałek puszka leci do serwisu. Co za g.

esk2
02-02-2013, 13:50
niektórzy twierdzą że piszą tu tylko ludzie którzy mają problem a ja czytam wątki na temat D7k od problemów Fatmana i problem jak był tak jest nadal..
puszka jak wariowała tak wariuje nadal.. wg mnie nadaje się tylko do amatorskiego zastosowania, w przypadku czegoś poważniejszego może nam strzelić focha w najmniej odpowiednim momencie..

LordRamzes
02-02-2013, 13:55
niektórzy twierdzą że piszą tu tylko ludzie którzy mają problem a ja czytam wątki na temat D7k od problemów Fatmana i problem jak był tak jest nadal..
puszka jak wariowała tak wariuje nadal.. wg mnie nadaje się tylko do amatorskiego zastosowania, w przypadku czegoś poważniejszego może nam strzelić focha w najmniej odpowiednim momencie..

a Ty brniesz w złą stronę mocy :-) , zostań przy tym co masz dobrze Ci radzę :-)

cezet
02-02-2013, 16:45
Jak trafi dobrą sztukę, to będzie zadowolony. Mi się nie udało - w połowie szkieł miałem przygody z AF. Aparat oddałem i z pokorą czekam na następcę d300s

siwyozzman
02-02-2013, 17:13
Aparat oddałem i z pokorą czekam na następcę d300s
Co nigdy nie nastąpi.... żadnego następcy nie będzie i raczej trzeba się z tym pogodzić... Pocieszające odrobinę jest to że duża część D7000 po kalibracji spisuje się lepiej ale z drugiej strony to jest patologia - wysyłanie nowego sprzętu na regulację do serwisu a jest to niemal normą / wyłączając użytków z kitowymi obiektywami chociaż co niektórzy też "wyłapują" że coś z ostrzeniem jest nie tak.../ kilku doświadczonych użytkowników forum polecało mi D7000 niemniej na myśl że wydam jak dla mnie sporo kasy i będę być może odsyłał do serwisu... Niech inni tracą nerwy jak ich na to stać.

Seś@
02-02-2013, 17:21
Co nigdy nie nastąpi.... żadnego następcy nie będzie i raczej trzeba się z tym pogodzić... Pocieszające odrobinę jest to że duża część D7000 po kalibracji spisuje się lepiej ale z drugiej strony to jest patologia - wysyłanie nowego sprzętu na regulację do serwisu a jest to niemal normą / wyłączając użytków z kitowymi obiektywami chociaż co niektórzy też "wyłapują" że coś z ostrzeniem jest nie tak.../ kilku doświadczonych użytkowników forum polecało mi D7000 niemniej na myśl że wydam jak dla mnie sporo kasy i będę być może odsyłał do serwisu... Niech inni tracą nerwy jak ich na to stać.

No to trochę ,,chore'' jest ... Kosztuje nie mało a po zakupie trzeba po serwisach biegać... Miałem nabyć D7000 ale jednak kupię sobie D90.
Pozdrawiam

woit
02-02-2013, 19:41
I ja zdecydowałem się wysłac swojego na kalibrację. Status mam że naprawa ukończona, zapewne w pon. będą wysyłać czyli licze że we wtorek aparat będzie u mnie... O wynikach kalibracji dam znać w odpowiednim wątku (do tej pory było tak, że z 50 1/8D trafiał przy -14)

Chogori
02-02-2013, 19:56
Jak trafiał przy 50 1.8 D przy -14
to ja bym nie dawał do kalibracji

Star Dust
02-02-2013, 23:20
Jak trafiał przy 50 1.8 D przy -14
to ja bym nie dawał do kalibracji

moj D7000 trafial na -9 i dalam do kalibracji bo teraz jest na zera a roznica ogromna, obraz bardziej ostry, zawsze w punkt, no poporstu miodzio. AF Tune to nie to samo jak porzadna klibracja w serwise. Naprawde warto!

button
03-02-2013, 13:16
Wczoraj miałem moje d7k na studniówce chrzesnicy. Po zrobieniu wczesniej ok 1000 zdjęć, dzialanie AF w świetle żarowym to loteria. Wczesniej 35 ustawialem korekcje -5. Teraz nie wystarcza -20. Jutro ide reklamować z tytułu niezgodnosci towaru z umową. Zażądam wymiany na egz pozbawiony wad lyb wymiany na inny (d300s) ew zwrot kasy. Najgorsze, ze nie bardzo widze dobrego konkurenta jezeli chodzi o funkcjonalność.
Może pentax k5, ale tam nie ma 35 1.8

zgera
03-02-2013, 13:28
Wczoraj miałem moje d7k na studniówce chrzesnicy. Po zrobieniu wczesniej ok 1000 zdjęć, dzialanie AF w świetle żarowym to loteria. Wczesniej 35 ustawialem korekcje -5. Teraz nie wystarcza -20. Jutro ide reklamować z tytułu niezgodnosci towaru z umową. Zażądam wymiany na egz pozbawiony wad lyb wymiany na inny (d300s) ew zwrot kasy. Najgorsze, ze nie bardzo widze dobrego konkurenta jezeli chodzi o funkcjonalność.
Może pentax k5, ale tam nie ma 35 1.8

Chcesz reklamować sprzęt który jest używany, dość znaczny przebieg migawki, obawiam się że z wymianą może być problem, pozostaje chyba tylko serwis.

button
03-02-2013, 14:51
A slyszales o reklamacji z tytułu niezgodnosci towaru z umową? Konsument ma na to 1 mc od momentu wykrycia usterki, o której nie wiedział w momencie zakupu

kolas
03-02-2013, 15:30
A slyszales o reklamacji z tytułu niezgodnosci towaru z umową? Konsument ma na to 1 mc od momentu wykrycia usterki, o której nie wiedział w momencie zakupu

Znikome szanse. Z tego co mi się wydaje to pierw i tak wyślą go do serwisu na naprawę, a serwis Ci go naprawi i odda. Czy będziesz zadowolony z naprawy to już inna sprawa.

button
03-02-2013, 16:13
Ale to nie sklep decyduje czy m skorzystac z gwarancji producenta czy odpowiedzialnosci sprzedawcy, tylko ja. Kupowałem w media markt i juz pytałem ich jak to wygląda. Klient ma 6 mcy od daty zakupu na reklamacje z tytułu niezgodności towaru umową, nie później niz 1 mc od daty wykrycia wady

kolas
03-02-2013, 16:30
Nie wierzę że to Ci się uda, ponieważ nie jesteś wstanie udowodnić że aparat nie działa prawidłowo. Zresztą nigdzie nie jest napisane że AF w każdych warunkach ma trafiać idealnie.
Chociaż mam nadzieje że Ci się to uda i że za tobą ruszą inni. Może to zmusi producenta do dbałości o swój produkt.

jeremi1234
03-02-2013, 17:00
Temat reklamacji i praw konsumenta był już wałkowany w tym wątku.
Wszystko reguluje Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego. jeśli się mylę to poprawcie.

GonzoG
03-02-2013, 17:18
Temat reklamacji i praw konsumenta był już wałkowany w tym wątku.
Wszystko reguluje Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego. jeśli się mylę to poprawcie.

Dokładnie... no "z późniejszymi zmianami" tylko brakuje gwoli ścisłości.

I mówi jednoznacznie - klient ma 2 lata na zgłaszanie niezgodności i nie później niż 2 miesiące od wykrycia niezgodności.

A co do MediaMarkt - życzę powodzenia i dużo szczęścia - będą ci naprawdę potrzebne.
Za każdym razem gdy chciałem wyegzekwować od nich prawa wynikające z tej ustawy musiałem ich straszyć Rzecznikiem Praw Konsumenta, UOKiKiem, czy sądem... i dopiero po groźbach i rozmowach z kierownictwem marketu udawało się osiągnąć, to co powinni zrobić bez pytania.
Dodatkowo w ustawie tej jest zapisane, że to klient wybiera czy chce naprawy czy wymiany na nowy, a nie sprzedawca.
MM mówi tyko tyle, że wysłał do serwisu producenta i umywa ręce. Nawet jak sprzęt nie wraca z serwisu po 2 miesiącach...
Ogólnie bez reklamacji na piśmie z wyszczególnionymi paragrafami, na które się powołujesz oraz bez prawnika to się do nich nie wybieraj.

jeremi1234
03-02-2013, 17:20
GonzoG dokładnie z późniejszymi zmianami. Tak, nie 6 miesięcy, a 2 lata są na reklamacje.

zgera
03-02-2013, 18:13

O jakiej niezgodności z umową mówisz?, ten model ma problemy z AF, olejem na matrycy, czyżbyś nie wiedział o tym przed zakupem, a może liczyłeś na cud?.
Mimo wszystko życzę powodzenia w walce o swoje prawa.

lucash
03-02-2013, 18:23
O jakiej niezgodności z umową mówisz?, ten model ma problemy z AF, olejem na matrycy, czyżbyś nie wiedział o tym przed zakupem, a może liczyłeś na cud?.

Gdyby forum nie czytał to by nie wiedział o problemach a tak skad by mial wiedziec? ;)
Mimo wszystko ja takze zycze powodzenia.

puciek
03-02-2013, 18:54
Po pierwsze matryca ulega zabrudzeniu zawsze. Więc ten punkt niezgodności towaru z umową już masz z głowy. Po drugie, af działa różnie przy różnym świetle i gorsze działanie w świetle żarowym to sprawa oczywista, więc to drugie też jest zgodne z umową. To tak, jakbyś chciał reklamować megazooma czy kopmakt dlatego, że ma duże aberracje i dużą dystorsję, bo myślałeś, że nie będzie jej mieć. Nie sądzę abyś cokolwiek uzyskał, a w związku z tymi dwoma objawami polegniesz na wstępie. Matryca ma prawo się zabrudzić - czymkolwiek, a AF ma prawo działać inaczej w różnym świetle.

jeremi1234
03-02-2013, 19:29
Ludzie o czym wy piszecie, to tak jakbym chciał kupić jakiś sprzęt elektroniczny i od razu pomyślał hmm... po co go będę kupował - jeszcze się popsuje. Przecież ludzie mówią i piszą na formach, że elektronika się psuje. Nie szkoda wam czasu na pisanie niektórych tekstów?

Epistofeles
03-02-2013, 19:32
Każda okazja by zjechać D7k jest dobra :)
Serio, na tym forum jest jakieś straszne przekonanie o tym, że jedynym słusznym body jest D90.
Nie ma co płakać, tylko wyjść na zewnątrz, pstrykać i cieszyć się fotografią, a nei siedzieć na forum i płakać :)

LordRamzes
03-02-2013, 19:41
Ludzie o czym wy piszecie, to tak jakbym chciał kupić jakiś sprzęt elektroniczny i od razu pomyślał hmm... po co go będę kupował - jeszcze się popsuje. Przecież ludzie mówią i piszą na formach, że elektronika się psuje. Nie szkoda wam czasu na pisanie niektórych tekstów?

hehe zapewniam Cię ,że są ludzie którzy przed zakupem pierdoły ,że się brzydko wyrażę rejestrują się na fora aby opinie przeczytać itd a wartość przedmiotu wynosi 40 zł np a czytają 3 tyg zanim kupia . Niektórzy są tak poświęceni na czytaniu o sprzęcie przed zakupem ,że od tego wszystkiego (wiele nieprzespanych nocy miesiące spędzone na czytaniu , wizyty w sklepie) rezygnują z zakupu ,

LordRamzes
03-02-2013, 19:48
Serio, na tym forum jest jakieś straszne przekonanie o tym, że jedynym słusznym body jest D90.
:)

rozsądnym...., gdyby d7000 był bezawaryjny d90 już byłby w loży zasłużonych .....a tak przeciętny amator który chce mieć lepszą ergonomie i inne rzeczy które ma dxx a nie mają d5xxx,d3xxx a przy tym optymalnie "stoi cenowo" jest zmuszony na d90 bo nic sensownego nie ma bo co ??? ryzykować w d7000? jak kogoś stać na takie ryzyko prosze bardzo a nóż będzie szczęśliwcem czego mu życzę

jeremi1234
03-02-2013, 22:09
Niektórzy piszą, że D7000 to ryzyko, że jeśli kogoś stać na to ryzyko to proszę bardzo ? A ile według tych piszących kosztuje takie ryzyko ? Z chęcią chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje takie ryzyko? Bo jeśli nawet w D7k jest walnięty AF to serwis to naprawia za free w ciągu 2ch tygodni. Stwierdzenie BF FB FB czy innych pierduł to kwestia testu. Mam te wielkie ryzyko w domu, na razie jeszcze mnie nic nie kosztowało. Kurcze ciekaw jestem ile kosztuje te ryzyko.
Jako posiadacz D7k szczerze powiem, że jestem zadowolony z tej puchy, codziennie miło mnie zaskakuje. Brak FB BB itp i nie chlapie ale pewnie niektórzy mi w to nie uwierzą przecież D7k jest beeeee..., Pozdrawiam @ll

jeremi1234
03-02-2013, 22:28
Najciekawsze jest to, że niektórzy co piszą o D7k i wielkim ryzyku nie mają tego body i nie pracowali na nim.
Mercedes S500 AMG też podobno się szybko psuje poczekam aż będzie 501 ;P
I wcale nie bronie D7k tylko piszę o tej paranoi.

PS# Już się pojawiły głosy, że następca D7k będzie miał AF właśnie z tego ryzykownego body hmm... i trzeba będzie dalej czekać! Chyba że D90 ... no comment's

LordRamzes
03-02-2013, 22:28
Niektórzy piszą, że D7000 to ryzyko, że jeśli kogoś stać na to ryzyko to proszę bardzo ? A ile według tych piszących kosztuje takie ryzyko ? Z chęcią chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje takie ryzyko? Bo jeśli nawet w D7k jest walnięty AF to serwis to naprawia za free w ciągu 2ch tygodni. Stwierdzenie BF FB FB czy innych pierduł to kwestia testu. Mam te wielkie ryzyko w domu, na razie jeszcze mnie nic nie kosztowało. Kurcze ciekaw jestem ile kosztuje te ryzyko.
Jako posiadacz D7k szczerze powiem, że jestem zadowolony z tej puchy, codziennie miło mnie zaskakuje. Brak FB BB itp i nie chlapie ale pewnie niektórzy mi w to nie uwierzą przecież D7k jest beeeee..., Pozdrawiam @ll

Ciesz się i niech Ci służy w tym czy innym wątku nawet ostatnio Kolega pisał jak po naprawie znowu wszystko zaczęło nawalać , gwarancja kiedyś się kończy , a ja dziękuję kupować aparat po to żeby miesiącami leżał w serwisie to właśnie jest tez ryzyko :) , nie wspomnę ile nerwów człowiek straci ....

Epistofeles
03-02-2013, 22:30
I wcale nie bronie D7k tylko piszę o tej paranoi.

Dokładnie, paranoja z D7000.

galaza
03-02-2013, 23:10
Najciekawsze w tym wszystkim, że jakakolwiek próba pisania pozytywów o d7000 kończy się komentarzami w stylu LordaRamzesa, czyli "a bo temu i temu po powrocie z serwisu działało przez miesiąc a później znów to samo". Ja już podpadłem za walkę o dobre imię tej puszki i postanowiłem zająć się zdjęciami a nie biciem piany. Postanowiłem, że właśnie d7000 to moja ostatnia amatorska puszka ale zanim nie nauczę się robić nią zdjęć na poziomie jaki mnie interesuje to nie widzę sensu wymiany body na lepsze.

esk2
03-02-2013, 23:21
w każdym większym mieście jest rzecznik praw konsumenta, w przypadku dwukrotnej wizyty w serwisie smialo możecie się kontaktować z rzecznikiem
z wieeelką chęcia pomagają, (ja bylem pod wrazeniem, akurat rzecz nie z branży foto) podpowiedzą a nawet zainterweniują jak trzeba... także śmiało...

oizo76
04-02-2013, 02:26

W dobie internetu,kilkanascie negatywnych wpisow na konkretnym forum moze doprowadzic do histerii :)

Mysle ze wiele komentarzy jest przesadzonych-przeciez ten aparat wypadal w testach swietnie-jezeli nawet ma jakies wady,to wiadomo czego sie spodziewac i jest to do naprostowania....

Najciekawsze w tym wszystkim, że jakakolwiek próba pisania pozytywów o d7000 kończy się komentarzami w stylu LordaRamzesa, czyli "a bo temu i temu po powrocie z serwisu działało przez miesiąc a później znów to samo". Ja już podpadłem za walkę o dobre imię tej puszki i postanowiłem zająć się zdjęciami a nie biciem piany. Postanowiłem, że właśnie d7000 to moja ostatnia amatorska puszka ale zanim nie nauczę się robić nią zdjęć na poziomie jaki mnie interesuje to nie widzę sensu wymiany body na lepsze.

I tak trzeba czynic,wyjsc w plener i cieszyc sie pucha ktora amatorowi oferuje wszystko a nawet wiecej niz potrzeba.d7k to moj jak najbardziej swiadomy wybor-a czytalem o tym body naprawde sporo.
Co wiecej,mam dziwne przeczucie ze bede zachwycony zabawa tym sprzetem.

Problemow i wad na sile nie szukam...co ma byc to bedzie :)

Czy bede tesknil za swoim d90?Sentyment bedzie-o to swietne body-ale w zyciu warto isc do przodu.

motoko
04-02-2013, 03:57

No z tego co zrozumialem z wypowiedzi kolegow i doswiadczylem osobiscie w moim egzemplarzu D7000 to serwis jeszcze nikomu AF nie naprawil, tylko wyregulowal, a to znaczna roznica, bo bf/ff dalej jest.
Porownam sobie z uzywanym D3 ktorego dostane za kilka dni.

button
04-02-2013, 10:09

Wyobraź sobie, że świadomie pytałem o to sprzedawcę - poinformował mnie, że ten model (seria) na pewno nie ma już problemów z AF

kolas
04-02-2013, 10:35
Ten model nigdy nie miał problemów z AF, tak to wygląda z oficjalnej strony.

Zeb McKane
04-02-2013, 10:40
Mam D7K prawie 2 lata. Jeszcze mnie nie zawiódł. MZ jego następca przy zachowaniu dotychczasowej funkcjonalności będzie hitem jakich mało...niemniej mam szacunek do Kolegów, którzy wyklinają AF z tego body bo dlaczego mam ich uważać za fotograficznych ignorantów. W całej sprawie zastanawia mnie bierność całego środowiska dziennikarskiego (media fotograficzne). Przecież taki dziennikarz, który ujawniłby prawdę o AF w tym body (na korzyść lub nie dla N) to byłby wzór rzetelnego dziennikarstwa... A może lobby i wpływy takich firm jak N, C... jest tak silne, że się wszyscy boją podnieść głowy. Przecież wystarczyłoby zakupić powiedzmy 100 takich body i przez te 10 dni potestować a później zwracać/sprzedać itp. Wiem, że to może marzenie lecz obecnie dziennikarze czepiają się każdego tematu aby z niczego zrobić aferę i podać nam tę papkę na wiadomym pasku aby "poleciały głowy" i ruszyła "kontrola". To niestety lekko podważa moją wiarygodność tego środowiska...
I tylko w ten sposób można coś obiektywnie wyjaśnić bo takie walki z serwisem pojedynczych osób doprowadzą albo do niczego albo do stwierdzenia że ten konkretny egzemplarz (i tylko ten) jest uwalony... Pytanie ile osób czeka na rzetelną odpowiedź na takie pytanie a ile np. w zakresie dostępności nowego jakiegoś szkła za XXXX $.

button
04-02-2013, 11:10
Może problemy z FF/BF oraz jego zachowanie w świetle żarowym to nie bug tylko feature...

cezet
04-02-2013, 11:14
Jak ktoś ma fart i trafi, to D7000 jest rewelacyjny.
Mój sąsiad ma ze szwajcarskiej dystrybucji i nigdy jeszcze nie zawiódł - szybki, celny, czysty w środku po 50k w dwa lata...ja swojego miałem tydzień :D

Po jednym wieczornym foceniu oglądałem zdjęcia w domu i za cholerę nie mogłem sobie przypomnieć ludzi, którzy byli na zdjęciach...dopiero po kilku piwach zauważyłem rozmazaną żółtą kurtkę, w którą był ubrany cel mojego focenia...i to cel, który wg aparatu cały czas był w punktach ostrości ;]

Tak więc moje ukochane szkiełko S10-20 działało poprawnie z D7000 na przesłonie f22 - wtedy zawsze trafia w cel :D

Polikon
04-02-2013, 14:46
Fajnie czyta się takie wypowiedzi. Jakbym czytał wypowiedzi naszych polityków.:p
Ile kosztuje takie ryzyko. Ano tyle, na ile wycenisz sobie utratę pamiątki z jakiś fajnych wakacji. Skopane fotki z imprezy zarobkowej. Można wyliczać do woli.

Seever
04-02-2013, 15:33
Według mnie bardzo dobry aparat , ma świetny zoom , marzę o nim:) Wziąłem nawet udział w konkursie , hehe:P

swider
04-02-2013, 16:08
Według mnie bardzo dobry aparat , ma świetny zoom , marzę o nim:) Wziąłem nawet udział w konkursie , hehe:P
Pierwsze ostrzeżenie, wzrokowe…

jeremi1234
04-02-2013, 16:47
Polikon należy zauważyć, że jeśli ktoś foci imprezy za kasę lub dla przyjaciół sprzęt najpierw sprawdza. Na takie imprezy nie idzie się z aparatem wypakowanym przed chwilą z pudełka. Chyba, że się mylę, być może jest ktoś nawet z tego wątku kto od razu po rozpakowaniu poszedł focić weselę, ciekawe. Poza tym jeśli ktoś się tym zajmuje zarobkowo nie sprzedaje najpierw starego body dopóki nie przetestuje nowego - wydaje mi się, że powinna być taka kolej rzeczy. Hmmm... ciekawe czy jest możliwość zrobienia statystyki tego wątku ile razy wałkują temat te same osoby, ilu użytkowników wypowiedziało się w tym temacie raz albo dwa.
No ale cóż nadciąga następca D7000 z tym samym AF (podobno) powstanie taki sam wątek z takim samym marudzeniem przez osoby które nawet nie będą miały w ręku tego body ehhh... jak to kolega powiedział dość polityki ;)

siwyozzman
04-02-2013, 17:01
Z tym sprawdzaniem to nic nie da... od początku czyli Fatmana/ tak "na początku był Fatman :) "/ wiadomo że korpus działa dobrze by nagle "zgłupieć"... Ciągle są osoby którym body działa dobrze a nagle zonk....trafia jak chce i gdzie chce...
Pewnie za parę lat wszystko zostanie zapomniane... teraz wszyscy wychwalają D90 a ja uważam że AF w tym modelu też jest do bani...a boczne pola kompletnie nieużyteczne... Zresztą jak się ukazał to miał na forum strasznie złą sławę... ciągłe errory konieczność kręcenia obiektywem na bagnecie żeby znów działał itd... Na pewno coś jest na rzeczy i kupując D7000 podejmujemy świadomie spore ryzyko że się będziemy z nowym body bujać po serwisach...jak będziemy mieli szczęście to kupimy zarąbiste wszystkomające body w śmiesznej cenie przy możliwościach...decyzja należy do Ciebie ...koło fortuny się kręci... :)

pil74
04-02-2013, 17:29
teraz wszyscy wychwalają D90 a ja uważam że AF w tym modelu też jest do bani...a boczne pola kompletnie nieużyteczne... Zresztą jak się ukazał to miał na forum strasznie złą sławę... ciągłe errory konieczność kręcenia obiektywem na bagnecie żeby znów działał itd...
Miałem D90 i żadnej ww przypadłości nie miał. Ze szkłami systemowymi działał dobrze, celnie, bez BF/FF i "stosunkowo" szybko. (choć ludzie imbusem regulowali mu dokładność AF)
Nie przypominam sobie też żeby na forum było kilka tak monstrualnych wątków dotyczących tego aparatu.

siwyozzman
04-02-2013, 17:32
Miałem D90 i żadnej ww przypadłości nie miał. Ze szkłami systemowymi działał dobrze, celnie, bez BF/FF i "stosunkowo" szybko. (choć ludzie imbusem regulowali mu dokładność AF)
Nie przypominam sobie też żeby na forum było kilka tak monstrualnych wątków dotyczących tego aparatu.
Tak monstrualnych jak o D7000 to nie było nigdy :) Ale panika była jakie to dziadostwo....

Polikon
04-02-2013, 17:38
Polikon należy zauważyć, że jeśli ktoś foci imprezy za kasę lub dla przyjaciół sprzęt najpierw sprawdza. Na takie imprezy nie idzie się z aparatem wypakowanym przed chwilą z pudełka. Chyba, że się mylę, być może jest ktoś nawet z tego wątku kto od razu po rozpakowaniu poszedł focić weselę, ciekawe. Poza tym jeśli ktoś się tym zajmuje zarobkowo nie sprzedaje najpierw starego body dopóki nie przetestuje nowego - wydaje mi się, że powinna być taka kolej rzeczy. Hmmm... ciekawe czy jest możliwość zrobienia statystyki tego wątku ile razy wałkują temat te same osoby, ilu użytkowników wypowiedziało się w tym temacie raz albo dwa.
No ale cóż nadciąga następca D7000 z tym samym AF (podobno) powstanie taki sam wątek z takim samym marudzeniem przez osoby które nawet nie będą miały w ręku tego body ehhh... jak to kolega powiedział dość polityki ;)
Widzisz, ty dalej przekonujesz do swojego. Jak to powiedział pewien polityk. „Chcą nam wmówić, że biało jest białe a czarne jest czarne”
Czemu odniosłeś się tylko do focenia zarobkowego, pisałem też o wakacjach.
Co z tego, że ktoś sprawdzi działanie puszki, jak po kilkunastu fotkach zostanie matryca nasmarowana albo AF szlak trafi.
Ja osobiście chciałem kupić D7k ale jak poczytałem o chlapaniu lusterka, tragicznym AF, to zrezygnowałem i szukałem czegoś innego. Ludzie zachwalali AF w D90, a że miał się pojawić D5100 z AF takim samym jak w D90, więc kupiłem na przedpłatę i dostałem puszkę w jeszcze nierozpakowanym kartonie. Ja nie zarabiam tym sprzętem, tylko do własnego użytku. (A teraz okazało się, że tak właściwie to do użytku syna.) Oczywiście mam wiele „pretensji” do mojej puszki. Głównie chodzi o funkcjonalność obsługi. Ale to chyba jest już normą, że produkuje się rzeczy tak, aby potencjalny nabywca był tylko w pewnej części zadowolony i z nadzieją, że pewne błędy zostały usunięte kupi następną sztukę.
Jesteśmy w dobie Internetu i ludzie bardzo szybko przekazują sobie opinie. Więc firmy nawet nie chcą ustosunkowywać się do potencjalnych zarzutów, i próbują wciskać ludziom, że pewne usterki są pojedynczymi zjawiskami.
Najbardziej bawią mnie ludzie, (sporo jest ich na tym forum), którzy piszą teksty typu.
Kupiłeś puszkę, to rób zdjęcia a nie testy. Nie ważne, że puszka jest niesprawna, masz robić fotki. Szkoda, że nie dodają. Rób fotki do końca gwarancji, a po gwarancji możesz sobie sprawdzać poprawność działania puszki.

button
04-02-2013, 19:20
Mój już został oddany na reklamację do Media Markt z tytułu niezgodności z umową.
Niechętnie ale przyjęli

esk2
04-02-2013, 19:31
Mój już został oddany na reklamację do Media Markt z tytułu niezgodności z umową.
Niechętnie ale przyjęli

niechetnie ale przyjeli? oddali całośc kasy? jesli tak to gratuluję.

krop
04-02-2013, 21:09
Mojemu d7000 w styczniu wybiła druga rocznica,jestem jednym z zadowolonych z puszki.Strzela celnie tam gdzie chcę,matrycę czyściłem raz na początku na "mokro",potem tylko grucha.Czytając wątki o tej puszce chyba miałem dużo szczęścia...na szczęście opinie przeczytałem po zakupie...Pozdrawiam zadowolonych i tych mniej...

jeremi1234
04-02-2013, 21:46
Polikon widzę, że ganisz D7k a sam go nie masz o czym zresztą piszesz i o czym ja wcześniej pisałem. Nie wiem czy zauważyłeś, ale więcej ludzi pisze na forum niezadowolonych niż zadowolonych bynajmniej w tym wątku. Jeśli ktoś jest zadowolony często nie wnika co się o tym aparacie pisze skoro wątek ma prawie 650 stron, czy dla zadowolonego chciałoby się tyle czytać ? Gdzie już po pierwszych wątkach jest wszystko beee... Ja wchodzę w ten wątek z ciekawości, żeby przeczytać/przekonać się co potrafią napisać ludzie o aparacie D7000 często go nie posiadając a bazując na opiniach innych. Kiedyś śledziłem forum poświęcone pewnemu autu, wszyscy pisali, że zawieszenie jest drogie i co sezon często trzeba wymieniać, a tych samochodów na dzień dzisiejszy jest chyba najwięcej na rynku - chodzi o passat-a b5. Tam też dużo ludzi pisało nie kupiłem tego modelu bo leci zawieszenie B4 jest sprawdzoną furą, albo pisano poczekam na nowszy model może wrócą do poprzedniej wersji zawieszenia ... i tak dalej i tak dalej. Jak dla mnie to ... .
krop ja również jestem zadowolony, zero chlapania olejem i AF trafia tam gdzie chce.

raf1313
05-02-2013, 00:35
Kiedy skończy się ta nagonka na d7000?Czekam z utesknieniem kiedy wyjdzie jego nastepca,nie po to by go kupic,ale po to, aby ludzie zaczeli na nim psy wieszac,zgadzam sie z przedmówcą ,wielu go nie miało w ręku,a piepszy głupoty.

cezet
05-02-2013, 11:20
Raf, a co z tymi, którzy go mieli i głupot nie piszą?

raf1313
05-02-2013, 12:18
Tysiące wyprodukowanych d7k,ile może byc wadliwych?-niewielki odsetek,jak z kazdym innym urzadzeniem elektronicznym.Nie wierzę że można wypuścić idealny aparat na kazde warunki eksploatacji,zawsze bedzie coś nie tak,jest zbyt dużo zmiennych parametrow,-a to tylko niemyślaca aparatura niestety, zresztą człowiek sam w sobie idealny nie jest,a co dopiero elektronika.Takie moje zdanie.

GonzoG
05-02-2013, 12:39
Raf, a co z tymi, którzy go mieli i głupot nie piszą?

A co z tymi, co go mają i nie narzekają - jest ich zdecydowana większość.

Najwięcej narzekań na D7k jest ze strony tych, co go nigdy nie mieli.

Co do "dziwnego" działania AF - trochę fizyki by się przydało tym, co tak strasznie marudzą.
Każdy kolor jest inaczej zakrzywiany przez soczewki. Czerwony dalej, fioletowy bliżej.
Chcesz AF, który będzie na to odporny, bierz D3, D4, D800... inne aparaty z racji swojego przeznaczenia nie mają takich "bajerów"
No, tylko później są takie bajery, jak nie trafianie AF przy wspomaganiu lampy błyskowej...

jeremi1234
05-02-2013, 13:07
Aparaty w takiej cenie jak D7000 jest sprzętem dla mas. Jeśli byśmy chcieli mieć sprzęt idealny np jak to bywa w medycynie to cena rośnie makabrycznie w górę, a zarazem sprzęt ten nie jest dla wszystkich osiągalny.

button
05-02-2013, 14:02
Bredzicie jak potłuczeni. Podobnie jak gość w Media Markt, któremu musiałem udowadniać iż moja puszka pudłuje. Oczywiście wcześniej przy wsparciu kierownika działu zakomunikowali mi, że jestem kolejnym przypadkiem internetowego analityka, który zamiast wyjść robić zdjęcia szuka problemu.
A ja wiem, że wydając 3.5 tys na puszkę chciałbym mieć trafione zdjęcia robione w domu, przy oświetleniu żarowym. Nie chcę żeby to producent albo sprzedawca mówił mi, że jak chcę dobrych zdjęć to marsz w plener

Miałem wczesniej Canona 350D, Canona 20D, Alfę 200, Alfę 700, mam dostep do Canona 600D. Żaden z tych aparatów przy ostrzeniu za pomocą punktu centralnego nie zachowywał/zachowuje się tak jak mój egzemplarz D7000

No ale pewnie Waszym zdaniem za dużo oczekuję po najdroższej w swojej klasie, semi-pro puszce Nikona.

GonzoG
05-02-2013, 14:09
No ale pewnie Waszym zdaniem za dużo oczekuję po najdroższej w swojej klasie, semi-pro puszce Nikona.

Tylko, że D7000, to nie semi-pro. Chcesz semi-pro, to kup d300/s.
D7000 to puszka amatorska i nie wymagaj od niej działania, jak semi-pro.

button
05-02-2013, 14:37
jak dla mnie serie 3k są entry level, 5k amatorskie, 7k jest semi-pro
D300s stawiałbym w pewnych względach na półce razem z D700 (profesjonalna puszka dla kogoś kto świadomie nie chce pełnej klatki)

Oczywiście nie każdy musi się zgadzać z moją klasyfikacją

raf1313
05-02-2013, 14:41
Moze rozwarzmy jeszcze zagadnienie,jak d7k spisuje sie w warunkach nieważkosci...,każdy ma swój rozum chcesz,- bierz nikona,jesli nie jest konkurencja....

button
05-02-2013, 14:51
Zamiast szydzić rozważ może skorzystanie ze słownika języka polskiego.
Mój wybór D7000 był podyktowany porównaniem z konkurencją, ale nie wyszukiwałem wcześniej info na temat problemów puszek... a szkoda.

jeremi1234
05-02-2013, 15:05
Koledzy ja nie ukrywam, że oczytałem się zanim kupiłem D7k, czytałem również ten wątek ale i tak go kupiłem. Niektórzy powiedzą, że mam szczęście, że nie mam problemów poruszanych w tym wątku, inni napiszą, że mogę się ich spodziewać. Kupując dobrej klasy telewizor też możemy się spodziewać, że może się popsuć albo działać nie prawidłowo. Tak możemy rozmawiać bez końca... Niestety w PL wydanie na aparat 3 tysięcy to jest dla niektórych dużą kwotą, patrząc na inne kraje UE w stosunku do średniej krajowej to nie dużo, traktowany jak masówka. Jeśli trafiłbym egzemplarz z wadą, kto wie też pewnie bym narzekał i tworzył masę wiadomości o tym jaki to jest zły aparat. Jednak jest odwrotnie i złego słowa nie mogę powiedzieć o tym sprzęcie. Ciekawi mnie ile w PL sprzedało się sztuk tego aparatu hmmm... ciekawi mnie również jaki dużo aparatów trafiło do serwisu w związku z problemem AF lub chlapaniem olejem hmm... . Może ktoś ma takie wiadomości ? Co ciekawe nie słyszy się ostatnio o chlapaniu olejem chyba, że się mylę to poprawcie mnie.

galaza
05-02-2013, 16:34
Nie słyszysz bo puszki przestały już dawno chlapać.
Ja wysyłałem do serwisu na korektę AF. Nigdy nie zanotowałem świrowania AF przy świetle żarowym a regulację BF uznałem za niewiele znaczącą przerwę w użytkowaniu puszki, tym bardziej, że mnie to nic nie kosztowało a przy okazji potwierdzili mi w serwisie poprawność obiektywu 35mm.

oizo76
05-02-2013, 17:14
Do mnie wlasnie doszla pucha,ale poki co ma tylko obiektyw 50...czy mi sie wydaje,czy d7k jest mniejsze od d90?
Czy karta pamieci 10 class wystarczy do tego aparatu?

sokolnik
05-02-2013, 17:22
zamiast 10 kup class 14, o wiele szybsza i lepsza, nie wiele droższa

GonzoG
05-02-2013, 17:30
Do mnie wlasnie doszla pucha,ale poki co ma tylko obiektyw 50...czy mi sie wydaje,czy d7k jest mniejsze od d90?
Czy karta pamieci 10 class wystarczy do tego aparatu?

1) jest "większy" od D90
2) wystarczy i karta C2 - klasa nie oznacza prędkości karty, a minimalne osiągi, przy czym producent może podawać w sumie co chce, byle nie za wysoko i tak SanDisk używa własnych zasad określania klas kart, gdzie karta C4 ma lepsze osiągi niż inne karty C10.

kazziz
05-02-2013, 17:42
D7000 nie wykorzyta szybszych kart niż "up to 45MB/s".

jeremi1234
05-02-2013, 17:44
Ja używam od zawsze kart Sandisk, a do D7k kupiłem Class 10 czyli 45MB/s - i te karty polecam.

GonzoG
05-02-2013, 18:14
D7000 nie wykorzyta szybszych kart niż "up to 45MB/s".
Bzdura.
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_wb_multi_page.asp?cid=6007-12454

Dexter88
05-02-2013, 18:25
Miałem karty CF 45MBs, kupiłem potem SanDiska Extreme Pro CF 90 MB/s (750 zł), nie ma różnicy jeżeli nie wychodzisz poza bufor, tj. jakieś 30 klatek w serii.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

oizo76
05-02-2013, 18:47
Miałem karty CF 45MBs, kupiłem potem SanDiska Extreme Pro CF 90 MB/s (750 zł), nie ma różnicy jeżeli nie wychodzisz poza bufor, tj. jakieś 30 klatek w serii.

Nie mam absolutnie takiej potrzeby,zdjecia w serii nigdy nie byly mi potrzebne.z d90 mialem karty 4 class i wystarczaly do moich celow w zupelnosci.
Czy do nagrywania filmow w full hd 10 class wystarczy?Nie powinno byc niespodzianek?

Pewnie mozna odpowiedziec-sam sobie sprawdz...niestety,nie moge-caly dzien jestem z 14-miesieczną coreczką ktora aparta w moich rekach traktuje jako potencjalna zabawke i rząda go bezdyskusyjnie-co raczje niezbyt mi odpowiada...wiec poki co nic nie moge sprawdzic-niestety,siła wyzsza :)

ps
przy okazji zakupilem torbe dedykowaną nikonowi marki Golla i jestem pod wrazeniem jakosci-wczesniej mialem 3 torby lowepro i ta golla bardziej mi odpowiada-to tak poza tematem :)

GonzoG
05-02-2013, 19:05

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Przy CF nie będzie żadnej różnicy... nawet przy starych najwolniejszych... D7k na żadnej nic nie zapisze.
Porównanie rzeczywistej szybkości kart SD w D7000 macie w linku wyżej.

Nie mam absolutnie takiej potrzeby,zdjecia w serii nigdy nie byly mi potrzebne.z d90 mialem karty 4 class i wystarczaly do moich celow w zupelnosci.
Czy do nagrywania filmow w full hd 10 class wystarczy?Nie powinno byc niespodzianek?

D7k zapisuje filmy z prędkością do 3 MiB/s, więc wystarczy zwykła karta C4. Nie trzeba żadnych "specjalnych" do video.
Ja ma starą SanDisk Ultra II C4 (max 10MB/s) i filmy się nagrywają bez zająknięcia.

Mam też dwie karty C10 - na jednej opróżnieni pełnego bufora zajmuje 60s, a na drugiej 20... tak więc klasa nie ma tu nic do znaczenia.

Polikon
05-02-2013, 21:18
Polikon widzę, że ganisz D7k a sam go nie masz o czym zresztą piszesz i o czym ja wcześniej pisałem. Nie wiem czy zauważyłeś, ale więcej ludzi pisze na forum niezadowolonych niż zadowolonych bynajmniej w tym wątku. Jeśli ktoś jest zadowolony często nie wnika co się o tym aparacie pisze skoro wątek ma prawie 650 stron, czy dla zadowolonego chciałoby się tyle czytać ? Gdzie już po pierwszych wątkach jest wszystko beee... Ja wchodzę w ten wątek z ciekawości, żeby przeczytać/przekonać się co potrafią napisać ludzie o aparacie D7000 często go nie posiadając a bazując na opiniach innych. Kiedyś śledziłem forum poświęcone pewnemu autu, wszyscy pisali, że zawieszenie jest drogie i co sezon często trzeba wymieniać, a tych samochodów na dzień dzisiejszy jest chyba najwięcej na rynku - chodzi o passat-a b5. Tam też dużo ludzi pisało nie kupiłem tego modelu bo leci zawieszenie B4 jest sprawdzoną furą, albo pisano poczekam na nowszy model może wrócą do poprzedniej wersji zawieszenia ... i tak dalej i tak dalej. Jak dla mnie to ... .
krop ja również jestem zadowolony, zero chlapania olejem i AF trafia tam gdzie chce.
Widzę, że dalej ciągniesz na swoje. Dalej nie chcesz odpowiedzieć na pytanie, ile kosztuje utracenie fotek z dalekich wojaży. A zwłaszcza z takich, na które więcej już się nie wybierzesz. Piszesz, że ganię D7k, napisałem tylko, że zrezygnowałem z jego zakupu kierując się opiniami w tym wątku. A że jestem strasznie upierdliwy, jeśli chodzi, o jakość tego, co kupuję to wolałem nie ryzykować. Zauważyłem, że na tym forum (i nie tylko) więcej pisze niezadowolonych niż zadowolonych. I w cale się nie dziwię. Taka jest kolej rzeczy. Jeśli komuś coś nie odpowiada do szuka po forach, czy to normalne czy nie, i ewentualnie jak temu zaradzić, to chyba normalne.
Po za tym, nawet nie zdajesz sobie sprawy ilu ludzi ma taką czy inną puszkę czy też inny sprzęt uszkodzony. Ale w sklepie wmówiono im, że tak ma być i ludziska to kupują i nie reklamują. Sam mam znam kobiecinkę, która dawno temu kupiła sobie TV (jeszcze z kineskopem) i była bardzo zadowolona z niego, do czasu jak pokazałem jej, że ten TV jest uszkodzony i pokazałem, czym to się objawia na ekranie. Myślisz, że zadzwoniła, aby ktoś przyjechał i naprawił jej TV. Nie, tylko mi wypomina, że teraz drażnią ją te pasy na ekranie, które jej pokazałem. Do póki o nich nie wiedział to ich nie widziała.
Sam kiedyś kupiłem sobie TV LG (też kinol) nawet sobie nie zdajesz sprawy ile musiałem wykonać telefonów, aby zwrócić ten TV, bo nikt nie chciał go naprawić (na gwarancji) jak powiedziałem, co się dzieje z TV. Doszło do tego, że serwis, który świadczył usługi gwarancyjne na terenie Gdańska dla LG zrezygnował z dalszego serwisowania tej marki. Po prostu, jak mi powiedział właściciel, miał dosyć ich przekrętów. A wada, jaką ja miałem, była wadą, o której w LG dokładnie wiedzieli, bo przerzucili z fabryki z zachodniej europy wadliwe kineskopy do polski i sprzedawali te telewizory tylko w Polsce.
I powiem szczerze, jakby wszyscy posiadacze D7k zrobili sumiennie testy swoich puszek, to przypuszczam, że 90% musiałoby pojechać do serwisu. Bo ta „burza” w tym wątku z niczego się nie zrobiła.

jeremi1234
05-02-2013, 21:40
Polikon już Ci odpowiadam na pytanie, ja jak wybieram się na wycieczkę biorę ze sobą sprawdzone body więc nie zdarzyło mi się przyjechać ze skopanymi fotami z wyprawy nawet dalekiej, więc trudno mi to wycenić - na pewno jest to strata bezcenna. Jeśli focę znajomym bądź za kasę mam przeważnie dwie sztuki body. Ale wracając do tematu nie sprawnych body - zauważ, że D90 również ma pewne swoje mankamenty ale jest teraz D7k i na nim trzepie się pianę. Myślę, że z tymi 90% przesadziłeś :) Zobaczysz, że tylko pojawi się nowość i ktoś napiszę, że pod przyciskiem AF zbiera się kurz, który szpeci body wszyscy to zauważą i będą o tym pisać, każdy będzie radził co z tym fantem zrobić czy wysyłać do serwisu czy nie itp itd. A najgorsze w tym wszystkim jest to, że zapowiada się następca D7k a jednocześnie D300s, i podobno odziedziczy AF z D7k i co teraz będzie.

GonzoG
05-02-2013, 22:43
Ja tam czekam na pierwsze histerie z D600 i D5200 - tam też jest ten sam moduł AF :) Miło będzie czytać...

A... nie przepraszam... D600 i D5200 to puszki amatorskie i mają prawo działać nie idealnie, w przeciwieństwie to prawie pro D7000...

galaza
05-02-2013, 23:04
Czytając ten wątek nieodparcie nasuwa mi się "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, a mistrz martwi się o światło".

cz4rnuch
06-02-2013, 00:40
... a mistrz martwi się o światło...
Widać tutaj sami mistrzowie, bo wszystkim sen z powiek spędza światło "żarowe" :)

galaza
06-02-2013, 07:57
Dzięki za poprawę humoru. :D
Tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=209200) widać jak autorowi AF nie trafia a ten i tak robi świetne foty :)

Dexter88
06-02-2013, 10:02
No super, wracajmy do d7k, żeby zacząć robić tak papierowe/nieostre foty!
albo lepiej zostańmy przy swoich puszkach, bo jednak ta ostrość czasami się przydaje..

LordRamzes
06-02-2013, 10:53
Postanowiłem że to juz mój ostatni post o d7000 w tym i każdym temacie bo głupota "krzyczy " że głowa boli, takie zdjęcia można robić "świadomie " jak się wie czego chce osiągnąć a nie usprawiedliwiając wad . Ostatnio był użytkownik który tez twierdził ,że są znani "Fotografowie" którzy wykorzystują FF a my jesteśmy ciemni i tego nie doceniamy niestety nie chciał się podzielić informacją którzy to znani fotografowie , wiem tez ,że na tym forum są Sprzedawcy którzy za wszelką cenę będą pisali ,że problemu z d7000 nie ma i nigdy nie było bo mają pretensję jak ktoś przyjdzie z nikoniarzy i jest dobrze poinformowany gdzie szukać problemu i zna słabe punkty tej puszki więc drodzy sprzedawcy odpuście a przynajmniej ujawnijcie się jak jesteście tacy odważni a nie róbcie niezdrowej atmosfery ale idę o zakład ,że żaden tego nie zrobi ,Jeremi a Ciebie bardzo proszę i innych użytkowników zróbcie listę kto według WAS nie miał styczności z d7000 bo nie lubię jak ktoś uogólnia , ułatwię Wam ja miałem styczność mi nie wyszło i odpuściłem więc nie pisz bzdur jak polityk o kosztach i co mnie rozśmieszyło ,że na wakacje zabieram "pewną puszkę " tym słowem sam zaprzeczyłeś ,że d7000 nie jest pewną puszką :) bo nie jest :) , a przeciętnego amatora ledwo stać na d7000 a co dopiero na 2 puszki i targanie ich na urlopie :) , nie wiem czemu Jesteście tak agresywnie nastawieni na innych ale po prostu d7000 jest niewątpliwie rewelacyjnym aparatem gdyby był sprawny, sam go chciałem mieć niestety, jest jaki jest komu się uda jest szczęśliwy, powtarzam a jeśli ktoś ciuła grosz to niech omija ta puszkę bo odkłada przez długi czas i może się naciąć a to jest puszka która na prawdę jest obarczona wyższym ryzykiem niż np d5100 chyba sami przyznacie .

Następną kwestią i dla mnie ważną a została tez poruszona że d7000 jest aparatem dla mas więc może być awaryjny bzdura jakiej nie słyszałem nigdy , każda rzecz powinna być tak zrobiona przez producenta aby nie była awaryjna w końcu producent podpisuje się pod nią a jeśli będziemy takim tokiem myślenia iść szanowny producent będzie szedł na łatwiznę i jeszcze pomyśli ,że tak ma być i w ogóle nie będzie się przykładał tak bardzo chcecie tego ??? chcecie o każdą rzecz walczyć z serwisem ???? ja nie dziękuję, jakoś dawniej nie tak dawno zresztą amatorskie puszki d50 , 70, 80 były bezawaryjne a kosztowały tyle co d7000 lub podobnie więc się dało , tyle ode mnie i na tym kończe jeśli chodzi o d7000 nie zamierzam z nikim się przekrzykiwać o d7000 bo to nie o to chodzi powinniśmy dążyć do wspólnego dobra bo łączy nas marka i zdjęcia a nie tępić się nawzajem , radzę zatrzymać się i przemyśleć a nie agresywnie atakować nawzajem dziękuję i pozdrawiam Wszystkich nawet Tych którzy za chwile będą na mnie psy wieszać ........

PS Życzę Wszystkim żeby następca d7000 był bezawaryjny

galaza
06-02-2013, 11:08
Nie zauważyłbyś Lordzie ironii gdyby kopnęła Cię w tyłek.
Jedni robią tą niepewną i awaryjną puchą znakomite i dojrzałe zdjęcia, drugim Mark II do tego nie wystarczy. Nie chce mi się bawić we flame bo nie o to chodzi.
Wkurza mnie tylko jak wrzucacie wszystkie egzemplarze d7000 do jednego wora z napisem złom.

LordRamzes
06-02-2013, 11:23
Nie zauważyłbyś Lordzie ironii gdyby kopnęła Cię w tyłek.
Jedni robią tą niepewną i awaryjną puchą znakomite i dojrzałe zdjęcia, drugim Mark II do tego nie wystarczy. Nie chce mi się bawić we flame bo nie o to chodzi.
Wkurza mnie tylko jak wrzucacie wszystkie egzemplarze d7000 do jednego wora z napisem złom.

Słuchaj ja na prawde nie mam nic do d7000 jeszcze raz to podkreślam bo sam chciałem ta puszkę mieć bo ma wszystko co mi potrzeba ale niestety ,tylko na prawdę nie lubie usprawiedliwień jak ktoś pisze ,że problem występuję i sa tego dowody a inni urywają łeb sprawie bo to daje furtkę fuszerki ..... i nie lubię agresj,i nie cierpie po prostu , ja forum traktuje jak rozmowę przy piwie ale na prawdę nie chciałbym się spotkać przy piwie jak ktoś miałby mnie błotem obrzucać( Wiem że i Wy mnie nie lubicie ;-) ) bo ani to przyjemne ani żadna wymiana poglądów . Napisałeś ,że wkurza Cię jak wszystkie egzemplarze wrzuca się do jednego worka a ja wyraźnie piszę ,że jak komuś się uda to jest szczęściarzem ale też podkreślam wyraźnie ,że jeśli ktoś ciuła grosz i liczy się z nim niech przeznaczy w coś bardziej pewnego bo ma większe prawdopodobieństwo że trafi na mniej awaryjny i koniec na prawdę koniec pozdrawiam :)

zgera
06-02-2013, 11:57
Jako nigdy nie posiadający D7000 tylko ze względu na opinie jego użytkowników powiem tak:
Prawda leży zawsze po środku, zadowoleni użytkownicy nie będą go krytykować, Ci co trafili na wadliwe egzemplarze i walczą z serwisem mają takie prawo.
Jakość produktów spada, i nie dotyczy to tylko aparatów, ale nie znaczy to że musimy to akceptować.
Dla przykładu:
D600 słynny z kurzu na matrycy, lub łuszczącej się farby.
D800 problem z lewymi skrajnymi punktami AF.
Co raz więcej wpadek Nikona w nowych modelach które na nasze polskie realia nie są takie tanie.
Skoro puszki amatorskie które nie są uszczelnione nie brudzą tak matrycy jak te z wyższej półki to znaczy że jakiś problem jest, o chlapaniu olejem po matrycy nie wspomnę, czyżby tak się grzała że trzeba ją chłodzić.
Jeśli ktoś akceptuje osiągi nowej matrycy, wadliwy AF kosztem jakości obrazka z tejże matrycy ma takie prawo.
Ale nie krytykujmy tych dla których brudząca się matryca w stopniu znacznie szybszym niż i innych modelach jest nie do zaakceptowania.