Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników
Emhyrion
13-10-2011, 09:48
Niedawno kupiłem D7000 po niezbyt satysfakcjonującej przygodzie z canonem 550D.
Jestem autentycznie zadowolony, czuje się jak po przesiadce z Trabanta do Audi.
Mam dokładnie to samo, z tym, że ja się przesiadłem z Sony A500. I szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem o czym tu się mieli przez kilkanaście stron. Wady? Pewnie, każdy aparat ma jakieś wady. AF nie trafia? Wow, to znaczy, że mam jakiegoś rodzynka, bo u mnie jakoś trafia na każdym z trzech szkieł. Plamy oleju na matrycy? Cholera, chyba będę musiał podjechać na jakąś stację benzynową i zatankować, bo póki co sucho w baku jak na pustyni (przed odwiertem)
Nowy jestem, nie znam się, zresztą z Nikonami jakoś nie miałem do tej pory wiele kontaktu, raptem D90, D300, D300S i D3 u paru znajmoych czasem brałem w łapki. Więc doświadczenia nie mam żadnego, tyle co z ludstrzankami w ogóle (Fed 4, Zenith TTL, Eos 50, A300 czy A500). Każdy miał jakieś przypadłości, ale każdy zdjęcia robił.
Oczywiście D7K nie jest aparatem bez wad. Dla mnie największą jest brak odchylanego wyświetlacza, którym rozpieszczało mnie Sony. Piekielnie jest przydatny w fotografi macro, ze statywu czy w tłumie. Tu nie ma, ale za to ma parę innych fajnych rzeczy, od pryzmatu począwszy na ładniejszych zdjęciach prosto z puszki kończąc. Śmieszy mnie trochę lektura tych wszystkich postów o wadach i błędach D7K, zwłaszcza, że w większości piszą te słowa ludzie, którzy tego modelu NIE posiadają.
Nie zamierzam tu stawać w obronie Nikona i pisać, że D7K jest najlepszą lustrzanką na świecie, ale jakoś tak dziwnie się stało, że na forach anglojęzycznych zyskuje raczej dobrą opinię (w każdym razie tam gdzie zaglądałem więcej osób chwali niż gani), a u nas są same wadliwe egzemplarze. Koszmar jakiś i tandeta...
Mam dokładnie to samo, z tym, że ja się przesiadłem z Sony A500. I szczerze mówiąc zupełnie nie rozumiem o czym tu się mieli przez kilkanaście stron. Wady? Pewnie, każdy aparat ma jakieś wady. AF nie trafia? Wow, to znaczy, że mam jakiegoś rodzynka, bo u mnie jakoś trafia na każdym z trzech szkieł. Plamy oleju na matrycy? Cholera, chyba będę musiał podjechać na jakąś stację benzynową i zatankować, bo póki co sucho w baku jak na pustyni (przed odwiertem)
Nowy jestem, nie znam się, zresztą z Nikonami jakoś nie miałem do tej pory wiele kontaktu, raptem D90, D300, D300S i D3 u paru znajmoych czasem brałem w łapki. Więc doświadczenia nie mam żadnego, tyle co z ludstrzankami w ogóle (Fed 4, Zenith TTL, Eos 50, A300 czy A500). Każdy miał jakieś przypadłości, ale każdy zdjęcia robił.
Oczywiście D7K nie jest aparatem bez wad. Dla mnie największą jest brak odchylanego wyświetlacza, którym rozpieszczało mnie Sony. Piekielnie jest przydatny w fotografi macro, ze statywu czy w tłumie. Tu nie ma, ale za to ma parę innych fajnych rzeczy, od pryzmatu począwszy na ładniejszych zdjęciach prosto z puszki kończąc. Śmieszy mnie trochę lektura tych wszystkich postów o wadach i błędach D7K, zwłaszcza, że w większości piszą te słowa ludzie, którzy tego modelu NIE posiadają.
Nie zamierzam tu stawać w obronie Nikona i pisać, że D7K jest najlepszą lustrzanką na świecie, ale jakoś tak dziwnie się stało, że na forach anglojęzycznych zyskuje raczej dobrą opinię (w każdym razie tam gdzie zaglądałem więcej osób chwali niż gani), a u nas są same wadliwe egzemplarze. Koszmar jakiś i tandeta...
Ciesze się że ktoś wydaje taką opinie. Muszę powiedzieć że w moim D7k też nie ma jak na razie jakichś problemów. Poza opisywanym niedawno postach o punktach na matrycy o których zresztą każdy pisze uspokajając mnie że to tylko zwykłe syfy a nie plamy oleju - nie mogę ich wyczyścić więc jeszcze na 100 % nie wiem ale chce wierzyć że tak jest :) Problemów z BF/FF też na razie nie zauważyłem choć przebieg migawki jest jeszcze dość mały. Myślę że jest w tym sporo jakiejś nagonki na ten model ale w sumie nie wiem w jakim celu. Tak jak napisałeś wady ma jak wszystko ale bez wątpienia to świetna puszka.
Możesz jeszcze napisać jaki masz numer seryjny bo to pytanie na pewno zaraz padnie :D
Aha co do mojego wcześniejszego postu mogę napisać taką ciekawostkę że dzisiaj gadałem z gościem od akademii nikona i zapytałem kiedy jakieś nowości:) Powiedział że dość konkretne rzeczy słyszał ale nie może mi powiedzieć bo to tajemnica firmy - co jest oczywiście zrozumiałe. Natomiast na pytanie ogólne czy trzeba będzie jeszcze na to długo czekać odpowiedział że na pewno nic nie pojawi się w tym roku - zobaczymy czy miał racje :)
Fortaigne
13-10-2011, 17:38
w moim D7k też nie ma jak na razie jakichś problemów. Poza opisywanym niedawno postach o punktach na matrycy
czyli...operacja się udała, niestety pacjent zmarł
no właśnie tutaj mamy świetny przykład nagonki o której pisałem :D
Emhyrion
13-10-2011, 18:08
Możesz jeszcze napisać jaki masz numer seryjny bo to pytanie na pewno zaraz padnie
Może i tak. Numer: 61811061
Co do nowości - wobec trzęsienia ziemi w Japonii i powodzi na Tajwanie też bym sie w tym roku już raczej niczego nie spodziewał.
LordYoghurt
13-10-2011, 18:13
Tyle że u kolegi zwykły syfek jaki może dostać się do każdego lustra, niezależnie od marki i modelu... Ale co tam, niektórzy wiedzą lepiej...
mysiasty
14-10-2011, 03:25
HAHAHAHA no to się ubawiłem .Proponuję Trzem wspaniałym odkupienie tych... paru puszek z teoretycznie tylko wadliwymi migawkami i sensorami.....a co, byscie pokazali swiatu .No i ten tekst z nagonką wow...
phi przy takiej przypadłości jak brak ostrosci w zdjeciach albo olej ,brak odchylanego wyswietlacza to dopiero coś... no sie pozbierac nie moge żeś im to odpuścił wacpan??? poszedłbym do nich tupnął nóżką raz i drugi ...no i może trzeci a co tupałbym i tupał az by mi uchylny założyli.lol.
a tak powaznie ...nie ,po takich tekstach poważnie nie potrafie .
żegnam.
...żegnam.
No to się cieszę, że kolejny niezadowolony nieposiadacz D7000 nie będzie tu wypisywał swoich niczym nie popartych osądów.
A mój D7000 o numerze 600xxx od 11 miesięcy spisuje się bardzo dobrze i jestem z niego bardzo zadowolony.
Nie ma aparatów idealnych, ale D7000 moim zdaniem jest jednym z lepszych.
A co do narzekań, to gdzie sprawca tego zamieszania?
Napisał, że puknął w aparat i mu się sam naprawił, czego nie potrafił zrobić serwis i niemiecki i nasz.
To jest co najmniej dziwne.
Podtrzymuję to co napisałem dawno temu: "jeden coś znalazł, a reszta się doszukuje", tylko, że doszukują się głównie ci co tego aparatu nie mają.
decadent
14-10-2011, 11:25
Mój numer 6217....
Nie zauważyłem żadnych problemów AF i założę się, że te problemy to zwykle z winy obiektywów... Jest BF albo FF w zależności od obiekywu, ale zawsze Af jest przewidywalny, z wyjątkiem przypadku współpracy z tamronem.
Żadnych plam na matrycy, ale....
Mimo wszystko wkurza mnie ta puszka - jest kiepsko wykonana, w porównaniu z d90. Denerwują mnie okropnie wszystkie klapki, a najbardziej zaślepka gumowa na dole uchwytu, którą wiecznie trącam i "odmykam"....
Beznadziejny jest też zatrzask pokrywy slotów kart sd.
Poza tym myślałem, ze przy iso 200 nie dojrzę ziarna, a tu na niedoświetlonym niebie szumy jak byk.
Beznadziejny jest także pomiar matrycowy - prześwietla. Poza tym ok.
Emhyrion
14-10-2011, 12:09
Mimo wszystko wkurza mnie ta puszka - jest kiepsko wykonana, w porównaniu z d90. Denerwują mnie okropnie wszystkie klapki, a najbardziej zaślepka gumowa na dole uchwytu, którą wiecznie trącam i "odmykam"....
Beznadziejny jest też zatrzask pokrywy slotów kart sd.
Poza tym myślałem, ze przy iso 200 nie dojrzę ziarna, a tu na niedoświetlonym niebie szumy jak byk.
Beznadziejny jest także pomiar matrycowy - prześwietla. Poza tym ok.
No to fakt, ta klapeczka od zasilania sieciowego to porażka. Też mi się co pewien czas otwiera, choć powoli dochodzę do wprawy i otwiera się coraz rzadziej.
Zatrask klapki slotów SD mi nie przeszkadza, na pewno nie jest gorszy niż miałem w A500, poza tym właściwie i tak z tego prawie nie korzystam.
Natomiast mnie wkurza klapka od baterii. W Sony było tak, że odciągałem bezpiecznik, odsuwałem zatrzask i klapka na sprężynce sama się otwierała, co więcej - pozostawała w pozycji otwartej. Tu się trzeba namocować, oczywiście nie jest to jakiś wielki problem, ale wiem, że można to zrobić lepiej.
Co do szumów - ja na ISO 200 nie widzę żadnych. Może sprawdź ustawienia D-Light i inne "wspomagacze"?
Pomiar matrycowy stosuję przy szerokich kątach i wydaje mi się, że działa nieźle, ale pod jednym warunkiem - że ręcznie ustawię balans bieli. Na AutoWB rzeczywiście troszkę prześwietla, choć akurat tę przypadłość ciągle podkreślają testerzy różnych modeli Nikona...
No to się cieszę, że kolejny niezadowolony nieposiadacz D7000 nie będzie tu wypisywał swoich niczym nie popartych osądów.
kolega mysiasty zdaje się posiada(ł) d7000 i opisywał swoje przygody z tym sprzętem :)
Napisał, że puknął w aparat i mu się sam naprawił, czego nie potrafił zrobić serwis i niemiecki i nasz.
Podtrzymuję to co napisałem dawno temu: "jeden coś znalazł, a reszta się doszukuje", tylko, że doszukują się głównie ci co tego aparatu nie mają.
jakbyś poszukał, to byś zobaczył np. TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2531767&postcount=3228) co sprawca zamieszania myśli na temat d7000 :)
A mój D7000 o numerze 600xxx od 11 miesięcy spisuje się bardzo dobrze i jestem z niego bardzo zadowolony.
Nie ma aparatów idealnych, ale D7000 moim zdaniem jest jednym z lepszych.
Jednym działa, innym nie.
W pierwszej grupie jest za to spora grupa osób, która i tak by tego nie znalazła, ze względu na wiedzę i doświadczenie oraz wymagania co do puchy, czy posiadanej szklarni.
Mam D7000. Ostatnio dostałem szału używając go z 14-24 na wycieczce. Pole AF ustawione tam gdzie trzeba, kilkanaście fotek... co druga ma ostrość ustawioną na nieskończoności, czyli dokładnie tam, gdzie nie chciałem. Ale za to aż połowa ma ostrość dokładnie tam, gdzie chciałem! :-0D
yarousseau
14-10-2011, 20:35
mam juz swojego d7k... podlaczylem do niego tamrona 17-50 f2.8 VC od Cichego i dupa... Duzy BF i nie da rady ustawic mikroregulacja tak zeby trafial w punkt:( ehhh... Moge oddac aparat w ciagu tygodnia i nie wiem co robic... czy isc i wymienic na inny czy moze oddac do kalibracji? Co proponujecie? CHolera mnie bierze jak nowym aparatem nie moge zrobic ostrej foty:(
Don_Sulco
14-10-2011, 21:14
I właśnie w/w sytuacja odstrasza mnie od zakupu D7k. Co po nowym aparacie skoro nie można zrobić ostrych zdjęć bo AF nie trafia tam gdzie trzeba. Mam 3 szkła i każde z moim D90 działa rewelacyjnie. Czyli morał taki, że rok po premierze nadal można trafić na felerny egzemplarz:(
Proponuję wymienić jeśli masz możliwość na inny egzemplarz albo wysłać do serwisu (jeśli masz cierpliwość).
Ale ktoś chyba pisał, że ten aparat kiepsko współpracuje z tym tamim. Tzn tym z VC. Może się mylę, ale tak w obronie tego, czego nie mam, a czego boję się kupić, choć bardzo bym go chciał.
decadent
14-10-2011, 22:22
Dokładnie - ja reklamowałbym raczej obiektyw !!!
Ten tamron tak ma że z jednym body będzie działał, a z innym nie...
I żaden Cichy nie pomoże - przestrzegałem. Jedyne wyjście to kupowanie razem z body.
W pierwszej kolejności podepnij inne szkło !
I sprawdźx jeszcze, czy ten BF nie jest skorelowany z kierunkiem ostrzenia (czy nie ma róznicy jak wcześniej ostrzysz na dalej, albo na bliżej).
Jeden tamron vc działał idealnie z d700, a z moim d7000 miał BF. Inny działał ok, ale miał rozjechaną oś optyczną. Trzeci miał potęzny bf z moją puszką, a jakoś tokina 2,8 trafiała zawsze...
krzysztof2297
14-10-2011, 23:02
mam juz swojego d7k... podlaczylem do niego tamrona 17-50 f2.8 VC od Cichego i dupa... Duzy BF i nie da rady ustawic mikroregulacja tak zeby trafial w punkt:( ehhh... Moge oddac aparat w ciagu tygodnia i nie wiem co robic... czy isc i wymienic na inny czy moze oddac do kalibracji? Co proponujecie? CHolera mnie bierze jak nowym aparatem nie moge zrobic ostrej foty:(
Walnij nim o glebe , on czuje ze kiedys miales pentaxa i ci robi na zlosc ;)
Mnie też. Czytając takie teksty.
Kup, pożycz, skombinuj nikkora 17-55 jeśli on zrobi to samo to wtedy płacz. Masz prawo.
Lecz skoro używasz "zamiennika" firmy która hasło BF/FF powinna mieć wpisane w status zakładowy
to się nie dziw że się dzieją cuda.
Żadna to nowina że te obiektywy trzeba przebierać jak banany z przeceny w markecie i tak nie ma gwarancji
że po którymś się sra..., biegunki nie dostanie.
Nie panikuj, nie mnóż mitów tylko weź body do sklepu, podepnij ze 2 jasne nikkory i jeśli nadal będzie kaszana
to wtedy narzekaj.
A tamrona następnym razem dobieraj pod własne body.
yarousseau
15-10-2011, 00:13
ok. przejde sie do sklepu i poprzymierzam jeszcze jakies stalki
marswiet
15-10-2011, 11:01
Nie wiem dlaczego tak dużo osób psioczy na D7000 .Ja mam od 3 tygodni i zdjęć napstrykałem chyba z 500 szt w różnych warunkach pogodowych i przy różnych ustawieniach a także z lampą Y470 TTL .Zdjęcia robię od 30 lat amatorsko, ale dużo Zaczynałem od Druha poprzez Zenitha Practicę Minoltę a ostatnio Fuji i Canon.Stwierdzam, że mój D7000 jest rewelacyjny.Pewnie że nie jest to D700 ale i cena inna. Mój przeszedł pierwsze testy pomyślnie.Pozdrawiam
moj D7000 po 11 miesiacach dziala nadal:D AF jakby sie zawzial - prawie zawsze jest w celu, poza dwokrotnym czyszczeniem matrycy to tak naprawde nie mam na co narzekac, moze nie jestem wybredny, moze nie zdaje sobie sprawy z tego, ze powinienem wpadac w panike
[to dla malkontentow i tych niezdecydowanych]
teraz zeby juz nie bylo odwrotu i nie podkusil mnie jakis K5 lub Alfa 77 kupie Nikkora 17-55 f2.8 i bedzie po ptakach.
U mnie był problem kapryśnym fokusem, ale głownie w warunkach namiotu bezcieniowego, korekta na -19 musiała być dla 18-105. Kupiłem stałkę 50 1,8d. Zabrałem puszkę i poszedłem do FJ, poprosiłem o szkło i powiedziałem ze chciałbym sobie popstrykać, ok pani pozwoliła. Popstrykałem i ok. Aparat ostrzy w punkt jak karabin snajperski, na czerwonym nie gubi się, po prostu nowy aparat! Nawet w studio w namiocie nie ma problemu strzela jak trzeba. Zastanawiam się czy czasem mój kitowy nikkor nie jest walnięty. Wkrótce podepnę go do innej puszki żeby sprawdzić go.
Od kupna tego szkła mam nowy aparat, oczywiście stosunku do akcji z 18-105. Jakieś paprochy chyba są bo coś na wyżej f8 wyłazi, wrzucę fotki to mi może forumowicze powiedzą czy to czasem nie castrol ;>
yarousseau
16-10-2011, 19:12
stalki nikona powinny dzialac bez mikroregulacji z D7000 czy nie ma az tak dobrze?
Pewnie i powinny, ale nie ma tak dobrze :) Po to ta mikroregulacja jest, żeby (w normalnym przypadku) nie trzeba było z każdym szkłem wysyłać body do serwisu.
yarousseau
16-10-2011, 19:25
na jakim szkle najlepiej sprawdzic tego AF'a? Chyba na 50mm f1.4... glebia ostrosci mniejsza... tylko pytanie ktore obiektywy (stalki) maja rzadziej problem z BF/FF?
Ciężko powiedzieć które stałki mają większe/mniejsze problemy. Niby z 35/1.8G jest dużo wątków i postów o problemach z D90, D5000 i innymi popularnymi puszkami, bo po prostu jest to bardzo popularny obiektyw i dużo ludzi go ma - a więc i więcej ilościowo może być przypadków problemów poruszonych na fourm.
Generalnie autofokus lepiej sprawdzać na im dłuższych i jaśniejszych szkłach, zarówno na krótkim i długim dystansie. A najlepiej sprawdzać na tym, z czym się będzie używać puszkę ;)
yarousseau
17-10-2011, 08:33
jest tu ktos (ktos bardziej ogarniety w tym temacie niz ja) z wawy kto mialby chwilke dzis ok 17 zeby pojsc ze mna do sklepu i pomoc w przetestowaniu tej mojej puszki na sklepowych stalkach?
hijax_pl
17-10-2011, 08:47
yarousseau, idź sam i zamiast się stresować na zapas po prostu sprawdź, czy wg Ciebie będzie ostrzyć dobrze, czy też nie.
Tu nie chodzi o to jak działa aparat / obiektyw - ale o to jak TY tę pracę ocenisz. Ty, a nie kto inny.
yarousseau
17-10-2011, 09:12
ja tyz zrobie:p wieczorem napisze jakie spostrzezenia i co nawala (czy tami czy pucha)...
Rafał_Sz
17-10-2011, 10:04
Pomimo wymiany mechanizmu podnoszenia lustra z powodu chlapania olejem problem ostatnio u mnie powrócił. Zaczyna temat z wymianą aparatu na nowy. Zobaczymy czy to w ogóle możliwe.
Pomimo wymiany mechanizmu podnoszenia lustra z powodu chlapania olejem problem ostatnio u mnie powrócił. Zaczyna temat z wymianą aparatu na nowy. Zobaczymy czy to w ogóle możliwe.
Toś mnie kolego pocieszył... Ja swój wysłałem m-c temu do serwisu z powodu plam z oleju i problemów z AF. Wrócił z niby wyregulowanym AF i niby wyczyszczoną matrycą (czyli kilkanaście plam zostało) więc odesłałem z powrotem. Parę dni temu przyjechał z wymienionym mechanizmem lustra i już tylko 3 plamami, AF jeszcze sprawdzam. Fakt, że od razu nie wymienili mechanizmu odbieram jako "wymieniamy w ostateczności natrętnym klientom". Pytanie jak trzeba być natrętnym żeby wymienili aparat? ;)
Rafał_Sz
17-10-2011, 13:26
Pytanie jak trzeba być natrętnym żeby wymienili aparat? ;)
Okaże się. Na razie zero odzewu. A natrętnym potrafię być i mam czas, bo mam drugie body (D300). NIE odpuszczę.
wasilewk
17-10-2011, 18:06
na jakim szkle najlepiej sprawdzic tego AF'a? Chyba na 50mm f1.4... glebia ostrosci mniejsza... tylko pytanie ktore obiektywy (stalki) maja rzadziej problem z BF/FF?
Koledzy powiedzieli: jak się trafi szkło.
Najlepiej przetestować ze szkłem, którego będziesz używał i będzie to dla Ciebie priorytetem.
Ja bym testował ze 105-ką mikro (teraz już tylko z VR, bo tej "D" nie produkują) - bo takie szkło zawsze sie przyda.
Poza tym wybierałbym obiektywy, które bez korekcji ostrzą poprawnie na kilku odległościach --> tak mam usiebie i z tej korekcji (mikroregulacji) w ogóle nie korzystam (jest na OFF). Jest to trudne, ale nie jest niemożliwe.
Pzdr.
yarousseau
17-10-2011, 19:30
bylem dzis w sklepie i poprzymierzalem stalki i na kazdej BF tak jak na moim tamronie... Jutro ide na postepu i oddaje aparat do kalibracji... Mam nadzieje ze jak mi skalibruja to juz bedzie ok. Nie wiem co robic... bo jeszcze moge oddac aparat do sklepu ( w ciagu 7 dni od chwili zakupu) ale jak oddam to nastepna sztuka bedzie juz stowke drozsza bo znowu poszly w gore i bede musial czekac z tydzien znowu bo dzis nie mieli juz w sklepie. Postanowilem udac sie na Postepu
wasilewk
17-10-2011, 20:00
Moim zdaniem (wybacz, że publicznie) jak grzecznie i uprzejmie poprosisz, to pozytywne załatwienie sprawy murowane --> ja mam z nimi takie doświadczenia (i dawniejsze i obecne).
Pzdr.
moj D7000 z N 105 f2.8 mikro VR trafial zawsze perfekcyjnie z ustawieniem mikroregulacji -3. nie narzekalem, po to ta mikroregulacja przeciez jest. jednak przy drugim czyszczeniu lustra podgadalem o kalibracji AF-a. Zapisali sobie i po dluzszym o dwa dni pobycie na Postepu odebralem maszynke.
teraz z N 105 mikro mam 0 na mikroregulacji i jest to powtarzalne.
N 18-200 VRII z poprzedniego -7 jest teraz na -2
mozna zalozyc, ze jest lepiej bo blizej zera, ale poprzednio bylo powtarzalnie, teraz zreszta tez, a wiec nie bylo to uciazliwe.
yarousseau
17-10-2011, 20:15
ale o co ja mam ich prosic? jakie pozytywne rozwiazanie sprawy? nie kumam...
wasilewk
17-10-2011, 20:20
ale o co ja mam ich prosic? jakie pozytywne rozwiazanie sprawy? nie kumam...
Jeśli zaczniesz tak, że "Ci się należy, bo prawo tak przewiduje..." itp. to pewno na jednej wizycie się nie skończy.
Pzdr.
yarousseau
17-10-2011, 20:21
ale co mi sie nalezy? ja im nie mowilem nic ze chcialbym wymienic aparat. Zastanawiam sie wlasnie co zrobic i dlatego pisze i prosze o rady:p
wasilewk
17-10-2011, 20:30
ale co mi sie nalezy? ja im nie mowilem nic ze chcialbym wymienic aparat. Zastanawiam sie wlasnie co zrobic i dlatego pisze i prosze o rady:p
Nie, no. Myślałem o delikatnym podejściu do problemu i prośbie o korekcję AF. Tylko tyle.
Pzdr.
Rafał_Sz
17-10-2011, 20:30
Jutro wysyłam puszkę z "oczekiwaniem" na wymianę na nową. Zabawy w czyszczenie i wymiany podzespołów przestały mnie bawić.
yarousseau
17-10-2011, 20:37
ale ja przeciez normalnie z nimi rozmawiam, z nikim sie nie zamierzam klocic tylko pytalem czy wg Was lepiej oddac puszke do sklepu i wymienic na inna albo wziac chajs i kupic gdzies indziej czy oddac do serwisu
wasilewk
17-10-2011, 20:40
ale ja przeciez normalnie z nimi rozmawiam, z nikim sie nie zamierzam klocic tylko pytalem czy wg Was lepiej oddac puszke do sklepu i wymienic na inna albo wziac chajs i kupic gdzies indziej czy oddac do serwisu
A oni Ci odpowiedzieli: "Możemy sprawdzić AF w aparacie" - skąd ja to znam.
Pzdr.
yarousseau
17-10-2011, 20:44
jacy oni? masz na mysli osobe z ktora rozmawialem dzwoniac na postepu? kolo powiedzial ze pewnie trzeba puszke skalibrowac i bedzie ok.
Wg. mnie jeśli wada się potwierdziła, a jesteś w tej (w tym wypadku ;) ) świetnej sytuacji że mieszkasz w stolicy
to oddaj do kalibracji.
Nie masz pewności że następna wymieniona będzie ok a tak spora szansa że skalibrują i będzie cacy.
yarousseau
17-10-2011, 20:47
no tez o tym pomyslalem... pocieszajacy teoretycznie jest fakt iz z kazdym obiektywem byl BF a nie np w jednym FF a w drugim BF...
wasilewk
17-10-2011, 20:50
Dobrze byłoby, gdybyś mógł uzyskać taki AF, żeby z Twoim obiektywem było "zero" i nie wymagało korekcji w ogóle (mogłaby być wyłączona).
Pzdr.
yarousseau
17-10-2011, 20:51
no dobrze by bylo ale chyba musialbym oddawac ta puszke ze 20 razy albo wiecej zeby trafic
Podejrzewam że mogą nie chcieć kalibrować pod tamrona, aczkolwiek kto wie. Może da się dogadać.
Jesli już to jednak wolałbym kalibrować do wzorca, nawet jeśli w tamronie trzeba by używać korekcji.
Tamrona kiedyś możesz zmienić i okaże się że z nikkorami trzeba kombinować.
yarousseau
17-10-2011, 21:00
no racja, tymbardziej ze wkrotce kupie dwa nikkory (50mm i 70-300mm) na poczatek
A ja powiem tak - oddaj D7K jak możesz, kup D300s i ciesz się robieniem zdjęć, a nie wypatrywaniem na nich czy już pojawił się olej czy może rozjechał AF.
Też grubo zastanawiałem się nad tym modelem, ale po przeczytaniu poprzedniego wątku, o tym modelu, doszedłem do wniosku, że dla mnie najważniejsze jest pewne działanie puchy. Nie wyobrażam sobie syt., że jestem na jakimś wypadzie i po powrocie do domu okazuje się, że zdjęcia są do d.....
Wracając do mikroregulacji AF to ja mam to u siebie wyłączone, więc może w d300s to jakoś inaczej działa :)
yarousseau
17-10-2011, 21:14
a jaka mam pewnosc ze d300s bedzie ok?
99% większą niż w w przypadku D7K.
Wejdź np na wątki poświęcone serii Dxxx i zobacz ile tam jest o D300s. Więc albo zwyczajnie działa i nie ma o czym pisać, albo to taka niepopularna pucha, że nikt jej nie używa :)
yarousseau
17-10-2011, 21:20
tylko ze w testach d300s wypada znacznie gorzej...
wasilewk
17-10-2011, 21:22
tylko ze w testach d300s wypada znacznie gorzej...
Jeszcze gorzej wypada D700 - a ja go nie zamienię na nic innego !
yarousseau
17-10-2011, 21:24
no chociazby matryca gorsza... iso 200 minimalne... zeby ta przewaga d300s byla niepodwazalna to bez wahania bym go wzial...
no chociazby matryca gorsza
Fakt że ma nieco lepsze parametry. Pytanie w jakich czułościach się poruszasz? Dla mnie to nie był problem.
Tylko co mi to tak fajnej matrycy skoro albo jest zapaćkana olejem albo rejestruje to co rozjechany AF pokaże :)
Matryca może i lepsza, za to cała reszta już nie.
yarousseau
17-10-2011, 21:31
a nie miales nigdy problemow z AF z d300s? zawsze moge zamienic ta swoja puche jesli rzeczywiscie warto... czy uzytkowalne iso nie sa przypadkiem gorsze niz w d7k? zakres tonalny tez pewnie nizszy w d300s
Trafiły się jakieś tam przestrzelone fotki, ale w pomijalnych ilościach i pewno z mojej winy.
Nie zrozum mnie źle, ja nie twierdze że D7K to zły aparat, bo po pierwszym przeczytaniu co oferuje wyszło że skrojony jest na moje potrzeby. No ale jego przypadłości nieco mnie odstraszyły. Potem czekałem na nowy soft z nadzieją, że będzie już ok ale nic z tego nie wyszło więc.....
Musisz sam tak na trzeźwo zastanowić się co dla Cibie jest ważne z parametrów jakie oferują oba modele.
A ja mowię oddaj do kalibracji.
Zmienić możesz zawsze -choćby pod pozorem dalszego nieprawidłowego działania po niej -jeśli będziesz niezadowolony.
W moich obu puszkach żadnych problemów z AF nie miałem.
Lubię tą puszkę do tego stopnia że postanowiłem że jeśli ta także chlapnie olejem to po prostu wyczyszczę.
Jeśli nawet -to wiecznie chlapać nie będzie. Wiem że brzmię jak fanatyk -ale dla siebie lepszej alternatywy DX nie znajduję w nikonie. Ot i tyle.
D300s jest dla mnie za duży a przymierzanie do FF -poza zasięgiem finansowym.
yarousseau
17-10-2011, 21:59
no oddam do kalibracji jutro i zobacze co bedzie po kalibracji... mam czas do czwartku na wymiane. Pozniej juz tak latwo nie bedzie wymienic. Z tego co ludzie pisza to Nikon tak latwo nie wymienia puszek tylko naprawia, naprawia, naprawia... jutro dam znac czy udala sie kalibracja jak sie uda zalatwic to w jeden dzien
Jeśli chcesz wymienić to powołaj się na niezgodność towaru z umową a nie na gwarancję.
W tej pierwszej opcji ty decydujesz czy chcesz wymiany czy naprawy a sklep po stwierdzeniu przez serwis wady
nie ma niczego do gadania.
Ja tak zrobiłem, od zakupu nie upłyneły 2 miesiące - a do tego czasu od spostrzeżenia wady należy ją zgłosić wg. ustawy,
i sklep nie miał pola do manewru. Dołączyłem fotki upapranej olejem matrycy -wada oczywista, na naprawę nie wyraziłem zgody i dostałem nową puszkę bez problemu.
Jeśli oddasz na gwarancji -to oczywiste jest że będą usiłować naprawiać.
Mam pytanie. Co może być przyczyną że co jakiś czas pojawiają się "białe kadry" / na zdjęciach poza białym tłem nic innego aparat nie rejestruje. Być może ma to związek z olejem, który chlapnął na matrycę. Miał już ktoś taką sytuację?
Chlapanie olejem to są plamy na zdjęciu. Białe tło to coś źle z pomiarem i prześwietlone całkowicie zdjęcie albo problem z obsługą aparatu.
Chyba źle się wyraziłem. Ten problem pierwszy raz pojawił mi się w dzień w którym pierwszy raz zauważyłem plamy oleju na matrycy. W tym samym czasie pojawiły się też całe serie nietrafionych zdjęć. Wcześniej nie miałem przez kilka miesięcy użytkowania d7000 ani jednego takiego przypadku.
yarousseau
18-10-2011, 09:15
czy oddajac do kalibracji na gwarancji nie trace prawa do zwrotu aparatu do sklepu badz wymiany na inny egzemplarz badz inny model? tak sobie mysle ze moze rzeczywiscie lepiej d300s wziac i nie martwic sie o nieostre fotki albo zachlapana matryce
czy oddajac do kalibracji na gwarancji nie trace prawa do zwrotu aparatu do sklepu badz wymiany na inny egzemplarz badz inny model? tak sobie mysle ze moze rzeczywiscie lepiej d300s wziac i nie martwic sie o nieostre fotki albo zachlapana matryce
Ja właśnie zmieniłem D7K na D300s, u mnie powodem było, że mój D7K pochodził od Rossi Electro.
Chciałem kupić używane i na gwarancji D7K(wiadomo dlaczego;))_, ale trafiła się okazja na używane d300s i je wziąłem.
Wielu znajomych mi taki ruch doradzało.
Tomasz M.
18-10-2011, 10:34
A ja powiem tak, swojego D7000 kupiłem w Lutym 2011, miał BF o którym na początku nic nie wiedziałem, nasz kolega z forum "Fatman" pokazał mi na żywo jak to wygląda, co z czym sie je, ja sam nie miałem innego szkła poza kitowym 18-105 więc tego nie widziałem, ale po podpięciu 35mm 1,8 niestety to zobaczyłem. Rafał (Fatman) wysłał zarówno moje Body, jak i swoje do serwisu, i jakoś nic z tym nie zrobili. W moim D7000 plusem było to że nie chlapał olejem, chociaż śmieszne, że pisze o tym w taki sposób, jakby była to zaleta (przewaga nad innymi produktami) a nie standard nowego urządzenia. Niektórzy z was, piszą "ja nie wiem jakie wy macie problemy z tym D7000, ja fotografuje od 100 lat i dla Mnie to świetny aparat, miałem aparaty xxx xxx itp, itd." - ano niektórzy mają to szczęscię i tych problemów nie mają, a niektórzy niestety te problemy mieli/mają, ja do tych osób należałem i AF czasem kaprysił, nie było to zawsze, ale nigdy nie wiedziałem kiedy sie to stanie. Któregoś Pięknego Dnia fotografując moją Narzeczoną w Krakowie, która leżała sobie na trawce przy zachodzie słońca, zauważyłem że mój D7000 w ogóle nie trafia w cel, wszędzie mydło, ale takie którego nigdy wczesniej nie doświadczyłem, pierwsze co pomyślałem że zepsuł sie aparat, wyłaczyłem, wyjąłem baterie, odpiąłem obiektyw (35 mm 1,8 ), później złożyłem i problem był nadal, nagle przy którymś zdjęciu zaczął działać normalnie, wtedy powiedziałem sobie że miarka sie przebrała. Dziś już go nie mam, sprzedałem w dobrej dla Mnie cenie.
Nie wiem jeszcze co kupię, mam odłożone środki na D300s, ale może poczekam i dozbieram do D700, wiem jedno, coś było nie tak z tymi D7000. Może w chwili obecnej nowe serie D7k tych problemów nie mają, co nie znaczy że nigdy ich nie było. To dziwne, że Fatman opisując długo swój problem na tym forum po pewnym czasie wzbudzał wręcz agresje co u niektórych forumowiczów, że sie nie zna, że oczekuje nie wiadomo co od amatorskiego body, że skoro Nikon nie widzi problemu tzn że go nie ma, tylko dziwne, że od kilku mcy Nikon wymienia system Lustra, że inaczej podchodzi do problemu i wie że taki jest, że nikt go sobie nie wymyślił, że są wadliwe D7k które wymagają naprawy.
Jeśli w całym swoim życiu nikt was nie okradnie, to nie oznacza to tego, że na świecie nie ma złodziei, tylko że macie to szczęscie iż was to nie spotkało ...
Tym skromnym zakończeniem chciałem napisać, że nie oceniajcie wszystkich D7k na podstawie swojego egzemplarza, dotyczy to zarówno tych szczęśliwych jak i nieszczęśliwych użytkowników, ale to nie jest też tak, że takiego problemu nie było i nie ma, bo prawdopodobieństwo kupienia wadliwego D7k jest akurat większe w porównaniu do pozostałych modeli Nikona.
Ja nie trzymam żadnej ze stron, nie bronie Nikona ani Użytkowników którzy mają problemy, chociaż sam miałem wadliwego D7k, ale staram sie patrzeć na to obiektywnie i stwierdzać Fakty ...
Któregoś Pięknego Dnia fotografując moją Narzeczoną w Krakowie, która leżała sobie na trawce przy zachodzie słońca, zauważyłem że mój D7000 w ogóle nie trafia w cel, wszędzie mydło, ale takie którego nigdy wczesniej nie doświadczyłem, pierwsze co pomyślałem że zepsuł sie aparat, wyłaczyłem, wyjąłem baterie, odpiąłem obiektyw (35 mm 1,8 ), później złożyłem i problem był nadal, nagle przy którymś zdjęciu zaczął działać normalnie, wtedy powiedziałem sobie że miarka sie przebrała. Dziś już go nie mam, sprzedałem w dobrej dla Mnie cenie.
Nie wiem jeszcze co kupię, mam odłożone środki na D300s, ale może poczekam i dozbieram do D700, wiem jedno, coś było nie tak z tymi D7000.
Podobne problemy miałem z D5000/D3000.
Zaliczyłem kilka obiektywów 1.4, różne egzemplarze body.
Wysyłanie do serwisu i ogólnie chyba z rok się z tym męczyłem.
D700 poprawiło sytuacje. Tzn. 85mm 1.8 czasem też pudłował, ale na ogół trafiał.
Potem kupiłem 1.4G i jest ok, tzn. jak fotka jest schrzaniona to prawie zawsze jest to moja wina.
Mi się bardzo marzy niewielki korpus następca np. D3100 w którym AF by na ogół trafiał z jasnymi szkłami.
yarousseau
18-10-2011, 17:37
zostawilem dzis w serwisie tego mojego d7000 i powiedzieli ze co najmniej tydzien potrwa kalibracja:((( normalnie cholera czlowieka bierze... ciekaw jestem czy ta kalibracja cos pomoze... jak nie to oddaje ta pozal sie Boze puszke i biore D300s zeby miec swiety spokoj. Mialem nadzieje ze Nikon to solidna firma. Zapytalem kolesia w serwisie czy Nikon w ogole testuje kazda sztuke przed wypuszczeniem do sklepow to koles powiedzial ze oczywiscie:p i ze pewnie ktos nie zauwazylem ze moja puszka ma takiego BF ze sie nie da wyregulowac na zadnym obiektywie ktory podpinalem. Ciekawe... Kupilem aparat 5 dni temu - najpierw naczekalem sie na niego a teraz musialem oddac na ponad tydzien do naprawy... pochlastac sie mozna... syf nie aparat a skoro aparat to i firma... czekam ale cos czuje ze i tak sie pozegnam z ta puszka bo nie zamierzam za kazdym razem myslec czy zrobi ostre zdjecie czy nie i zastanawiac kiedy chlapnie olejem... ehhh....
Nie rozumiem Twojego żalu. Czytałeś ostatnie komentarze w tym wątku, wysłuchałeś opinii tutaj i na forum pentaxa. Dobrze wiedziałeś, że może być problem z AF. Skoro tak, to mogleś wziąć body w sklepie, do którego mógłbyś podpiąć szkło i chociaż wstępnie zbadać, czy wszystko jest OK. A Ty się od razu zraziłeś i chcesz oddawać, wymieniać i brać D300s. Trochę bez sensu i bez zastanowienia.
Teraz po prostu musisz być cierpliwy - tyle Ci pozostało :). Puchę zrobią i odeślą - miejmy nadzieję, że po regulacji będzie już focić bez problemów.
yarousseau
18-10-2011, 17:48
no niby tak ale jak czytam ze ludzie oddaja po kilka razy do serwisu albo ze aparat potrafi nagle zrobic kilka fotek mydlanych by po chwili robic znowu dobre to cholera czlowieka bierze... kupowalem z nadzieją ze po roku od premiery puszki wreszcie firma ktora uwazalem za powazna upora sie z tymi problemami. Nie rozumiem jak mozna wypuscic do sklepu taka puszke na ktorej zaden obiektyw nie ostrzy w punkt... smiech na sali i tyle... Czekam bo nie mam wyjscia...
nie musza mi odsylac bo mieszkam od nich z pol kilometra wiec sam odbiore.
gadzeciarz
18-10-2011, 17:49
-"zostawilem dzis w serwisie tego mojego d7000 i powiedzieli ze co najmniej tydzien potrwa kalibracja"-
A tak z ciekawości,dalej twierdzą że problemu nie ma w myśl zasady że jak serwis-NIKON o tym nie mówi to problem nie istnieje ?
Czy może jak już w kilku wątkach koledzy nadmienili można mieć nadzieję że ten problem dla serwisu to formalność?
Generalnie D7000 to zajefajna puszka pod warunkiem że wszystko dobrze działa.
wasilewk
18-10-2011, 17:54
... kupowalem z nadzieją ze po roku od premiery puszki wreszcie firma ktora uwazalem za powazna upora sie z tymi problemami. ...
Po roku produkcji, ale nie zdążyli, bo im tsunami przeszkodziło ---> czyli przynajmniej rok poślizgu...
Pzdr.
yarousseau
18-10-2011, 17:58
jak cos sie nie nadaje do sprzedazy to sie tego nie sprzedaje! proste... ale widocznie nie dla kazdego... w serwisie wyczulem ze to rutynowa czynnosc ta kalibracja bo praktycznie o nic juz nie pytal jak powiedzialem ze problem z AF a konkretnie BF. Tak jakby takich puszek codziennie dostawali do naprawy co najmniej kilka sztuk... Ze parametry aparat ma fajne i ze zdjecia robi fajne to tez wiem ale to wszystko jest naprawde fajne pod warunkiem ze dziala.
swoja droga to canon i pentax tez skladaja w azji i jakos im tsunami nie sprawilo ze nie da sie robic zdjec ich aparatami... Dam jeszcze szanse Nikonowi ale szczerze mowiac to jestem mocno rozczarowany. Gdyby to byl BF do wyregulowania w body to luz ale nie taki jak ja trafilem... porazka
yarousseau
18-10-2011, 18:09
wasilewk mowiles ze regulowali Ci na miejscu puche w kilkanascie minut... koles powiedzial ze to nie mozliwe... moze to bylo dawno temu...?
wasilewk
18-10-2011, 18:27
wasilewk mowiles ze regulowali Ci na miejscu puche w kilkanascie minut... koles powiedzial ze to nie mozliwe... moze to bylo dawno temu...?
Wtedy, gdy regulowali mi D80 z N18-70 to było jakieś 4 lata temu. Trzykrotna regulacja trwała nie cały tydzień ---> ostatnia pół godziny --> zrobili jak się najlepiej dało. Szkło sprzedałem a nabyłem Tamrona 17-50 i przez dwa lata była malina. Niestety Tamron z D700 nie chciał już tak dobrze chodzić i musiał go zastąpić N24-70/2.8
Pzdr.
yarousseau zaryzykowałeś i miałeś pecha. Mogłeś jeszcze zwrócić puszkę jak dowiedziałeś się w serwisie, że to potrwa tydzień. Wiem, że to wszystko koszty ale czasem lepiej parę złotych odpuścić i zaoszczędzić na nerwach. Ja też przechodziłem z Pentaxa, też miałem dylemat z D7k, bo teoretycznie przedstawia się super ale jednak dałem sobie spokój. Wiele razy przeczytałem, żebym się wstrzymał, bo latem wyjdzie pewnie d400, że d300s, to przestarzała puszka itd. Ja dokonałem wyboru, kupiłem d300s taniej niż Fatman D7k i jestem zadowolony. Robię zdjęcia i nie mam żadnych problemów. Nie mozna powiedzieć, że Nikon nie umie robić aparatów, po prostu znalazłeś się wśród tych, którzy źle trafili.
Niemniej rozumiem Twoje rozżalenie, bo ja też nie chciałbym oddawać nowej puszki do serwisu, tak nie powinno być ale Fatman, to już przerabiał i zdaje się, że jedyne co uzyskał, to zszargane nerwy.
yarousseau
18-10-2011, 19:09
jak nie naprawia to oddam do sklepu i podziekuje
Nie wiem czy przyjmą. Ja kupowałem puszkę w marcu 2011, też zastanawiałem się nad d7k, ale po przeczytaniu na forum o chorobach wieku dziecięcego kupiłem sprawdzone d300s za 3700 w Saturnie. Kompletnie nowe z przebiegiem 0 klatek, bez matrycy z plamami oleju i bez pudłowania af. Jak coś jest nie ostre to raczej moja wina. Nie stać mnie na wysyłanie aparatu do serwisu. On ma po prostu działać.
Ok trafiła się pucha z rozjechanym AF. Trudno. Oddajesz do serwisu, robią regulację i jest ok. Ale żeby nie było tak łatwo, to wcale nie jest powiedziane, że to koniec przygód. Pojawiają się opinie, że było dobrze się spierniczyło lub że było źle, wyregulowali, było dobrze i znów się spierniczyło. To jest najgorsze, że nie masz pewności swojej puchy.
yarousseau
18-10-2011, 20:13
a w takiej sytuacji gdy oddalem aparat do serwisu to czy w sklepie przyjma mi pozniej aparat ? przeciez ja nie mam tego aparatu tylko serwis... jutro zadzwonie i sie dowiem bo jakby mieli nie chciec przyjac to zabieram z serwisu i jutro oddaje go do sklepu!
U mnie pojawił się olej na matrycy, przy przebiegu około 5000 zaczyna się robić bardzo dokuczliwy.
"Któregoś Pięknego Dnia fotografując moją Narzeczoną w Krakowie, która leżała sobie na trawce przy zachodzie słońca, zauważyłem że mój D7000 w ogóle nie trafia w cel, wszędzie mydło, ale takie którego nigdy wczesniej nie doświadczyłem, pierwsze co pomyślałem że zepsuł sie aparat, wyłaczyłem, wyjąłem baterie, odpiąłem obiektyw (35 mm 1,8 ), później złożyłem i problem był nadal, nagle przy którymś zdjęciu zaczął działać normalnie, wtedy powiedziałem sobie że miarka sie przebrała. Dziś już go nie mam, sprzedałem w dobrej dla Mnie cenie.
Jeśli w całym swoim życiu nikt was nie okradnie, to nie oznacza to tego, że na świecie nie ma złodziei, tylko że macie to szczęscie iż was to nie spotkało ..."
Mam nadzieję, że sprzedając poinformowałeś o uszkodzeniu...? jeśli nie to dziwne... i w sumie może i tobie ktoś się odwdzięczy sprzedając np uszkodzone d700 hm....
yarousseau
18-10-2011, 21:34
ja staram sie miec choc odrobine nadziei w to ze po kalibracji bedzie dzialal sprawnie ale jakos sam w to nie wierze:p
Mam nadzieję, że sprzedając poinformowałeś o uszkodzeniu...? jeśli nie to dziwne... i w sumie może i tobie ktoś się odwdzięczy sprzedając np uszkodzone d700 hm....
Oczywiście że poinformowałem, ale sprzedałem go komuś kto nie będzie podpinał jasnych szkieł więc nie robiło to problemu, poza tym to osoba znajoma która wiedziała co kupuje, a body trafiło głównie jako narzędzie do filmowania (jako druga kamera).
A tak w ogóle drogi Jarviku, o jakim uszkodzeniu mówimy ? aparat był w serwisie i serwis nie widział problemu, skoro oficjalny serwis Nikona twierdzi że Body działa poprawnie to nie wiem czy możemy mówić o uszkodzeniu ? Chyba serwis "zna sie na tym lepiej" ? niż Ja, Szary Ludek, więc jeśli Nikon mówi że problemu nie ma, to teoretycznie* puszka jest sprawna w 100%.
*- teoretycznie, bo w praktyce niestety wygląda to inaczej ...
Podejrzewam że mogą nie chcieć kalibrować pod tamrona, aczkolwiek kto wie. Może da się dogadać.
Jesli już to jednak wolałbym kalibrować do wzorca, nawet jeśli w tamronie trzeba by używać korekcji.
Tamrona kiedyś możesz zmienić i okaże się że z nikkorami trzeba kombinować.
Z tego, co wiem po rozmowie z serwisantem z postępu. Do każdej kalibracji zakładają Nikkora 50/1.8 I to jest podstawą poprawnej regulacji. Inne obiektywy ich nie interesują w trakcie kalibracji puszki.
Fortaigne
18-10-2011, 23:17
Dokładnie. Sklep nie ma obowiązku przyjąć "dobrej" puszki bo według producenta jest sprawna. Musiałbyś dać go do rzeczoznawcy i jeśli ten stwierdzi wadę, a serwis dalej będzie stał przy swoim - droga sądowa.
Tomasz M.
19-10-2011, 00:24
a w takiej sytuacji gdy oddalem aparat do serwisu to czy w sklepie przyjma mi pozniej aparat ? przeciez ja nie mam tego aparatu tylko serwis... jutro zadzwonie i sie dowiem bo jakby mieli nie chciec przyjac to zabieram z serwisu i jutro oddaje go do sklepu!
Kolego, co mogę Ci doradzić ? jeśli jutro jeszcze możesz oddać puchę a jesteś z Warszawy to zrób tak, zadzwoń do serwisu z samego rana i powiedz że masz możliwość zwrotu tego urządzenia i dziś jest ostatni dzień, i byłoby super, gdyby mogli to zrobić na dziś (w końcu to tylko kalibracja), a Ty jeszcze miałbyś czas sobie to odebrać i sprawdzić, jeśli będa stwarzać problemy tzn, że jest coś nie tak i nie zależy im na Tobie jako Potencjalnym Kliencie.
Co bym zrobił na Twoim miejscu ? jeśli nie będziesz sie w stanie dogadać z serwisem, a to przecież też ludzie wiec powinno być ok, to oddałbym body do sklepu, nic nie tracisz a masz problem z głowy, jeśli tego nie zrobisz, a body Ci nie naprawią to będziesz sie tak bujał z tym w nieskończoność. A nie po to sie kupuje fajny aparat żeby leżał w serwisie na półkach.
Nie chce też Zapeszać i Przedstawiać Czarnych Scenariuszy, ale lepiej sie przygotować na gorsze niż sie później rozczarować. Wielu użytkowników pisało że po wymianie mechanizmu lustra wszystko działa ok, trzeba być dobrej myśli, ale piszę tak tylko dlatego że masz możliwość oddania body i tak naprawdę nic na tym nie stracisz poza lekko zszarpanymi nerwami. Jeśli już teraz masz problemy z Body a dopiero co go kupiłeś i masz możliwość oddania, to ja bym sie nie zastanawiał ...
p.s.
Ja też sie łudziłem kupując D7k że nie dotkną mnie te problemy z forum, że nie może być tak strasznie jak opisują to ludzie, że skala tych problemów to na pewno malutki ułamek tych wszystkich sprawnych sztuk, niestety moje zdziwienie i rozczarowanie przyszło bardzo szybko, a wizyta body w serwisie tylko Mnie dobiła. Po 6mc-ach zdecydowałem sie na sprzedaż, bo miałem już dosyć, dziś, nie żałuje decyzji, szkoda tylko tego 1 tysia mniej, którego to straciłem na tym całym zakupie.
Życzę Powodzenia i Sukcesu w Zakończeniu tej sprawy, bez względu na to, jaką decyzje podejmiesz !!!
krzysztof2297
19-10-2011, 00:43
Z tego, co wiem po rozmowie z serwisantem z postępu. Do każdej kalibracji zakładają Nikkora 50/1.8 I to jest podstawą poprawnej regulacji. Inne obiektywy ich nie interesują w trakcie kalibracji puszki.
Kundelki typu tamron i sigma sa kalibrowane wylacznie pod puszke w serwisie tamrona/sigmy . Serwis nikona nawet na nie nie spojrzy , zreszta nie potrafia nawet naprawic nikonowskiego sprzetu ;) - to dopiero by sie dzialo jak by zaczeli grzebac jeszcze w tamronach i sigmach ;)
yarousseau
19-10-2011, 08:37
Kolego, co mogę Ci doradzić ? jeśli jutro jeszcze możesz oddać puchę a jesteś z Warszawy to zrób tak, zadzwoń do serwisu z samego rana i powiedz że masz możliwość zwrotu tego urządzenia i dziś jest ostatni dzień, i byłoby super, gdyby mogli to zrobić na dziś (w końcu to tylko kalibracja), a Ty jeszcze miałbyś czas sobie to odebrać i sprawdzić, jeśli będa stwarzać problemy tzn, że jest coś nie tak i nie zależy im na Tobie jako Potencjalnym Kliencie.
Co bym zrobił na Twoim miejscu ? jeśli nie będziesz sie w stanie dogadać z serwisem, a to przecież też ludzie wiec powinno być ok, to oddałbym body do sklepu, nic nie tracisz a masz problem z głowy, jeśli tego nie zrobisz, a body Ci nie naprawią to będziesz sie tak bujał z tym w nieskończoność. A nie po to sie kupuje fajny aparat żeby leżał w serwisie na półkach.
Nie chce też Zapeszać i Przedstawiać Czarnych Scenariuszy, ale lepiej sie przygotować na gorsze niż sie później rozczarować. Wielu użytkowników pisało że po wymianie mechanizmu lustra wszystko działa ok, trzeba być dobrej myśli, ale piszę tak tylko dlatego że masz możliwość oddania body i tak naprawdę nic na tym nie stracisz poza lekko zszarpanymi nerwami. Jeśli już teraz masz problemy z Body a dopiero co go kupiłeś i masz możliwość oddania, to ja bym sie nie zastanawiał ...
p.s.
Ja też sie łudziłem kupując D7k że nie dotkną mnie te problemy z forum, że nie może być tak strasznie jak opisują to ludzie, że skala tych problemów to na pewno malutki ułamek tych wszystkich sprawnych sztuk, niestety moje zdziwienie i rozczarowanie przyszło bardzo szybko, a wizyta body w serwisie tylko Mnie dobiła. Po 6mc-ach zdecydowałem sie na sprzedaż, bo miałem już dosyć, dziś, nie żałuje decyzji, szkoda tylko tego 1 tysia mniej, którego to straciłem na tym całym zakupie.
Życzę Powodzenia i Sukcesu w Zakończeniu tej sprawy, bez względu na to, jaką decyzje podejmiesz !!!
rozumiem ze teraz masz D300s...??
Tomasz M.
19-10-2011, 09:51
rozumiem ze teraz masz D300s...??
Kolego, w chwili obecnej nie mam nic, mam odłożoną gotówkę na D300s, ale wstrzymuje sie z zakupem bo nie wiem, czy nie dołożyć trochę i nie kupić D700, niebawem gwiazdka wiec może uda mi się namówić Narzeczoną na lepszejszy prezent 8-)
yarousseau, D7000 sprzedałem lekko ponad miesiąc temu, nie chce tym razem podejmować decyzji pochopnie, poza tym nie śpieszy mi sie z zakupem nowego body, gdyż mam tylko 35mm 1,8 i nic więcej, a obiektyw podstawowy który planuje zakupić do D300s to właśnie Nikkor 17-55 f2,8 który to do najtańszych nie należy, więc odkładam pieniążki aby kupić wszystko na raz, lub zamiast tego zestawu kupić body D700 (za gotówkę) + 24-70 f2,8 (na raty).
Nie śpieszy mi się bo nie chce żałować decyzji (tak jak z D7k), to nie jest 500pln czy 800pln na które można przymknąć oko, mówimy tu o niemałych sumkach, dlatego chce aby ta decyzja była przemyślana ...
yarousseau
19-10-2011, 11:14
tylko ze ten d700 to tez juz nie jakies cudo... mogliby juz wypuscic nowa puszke z serii DXXX taka ktora by miala matryce, rozpietosc tonalna, iso itd z D7000 a korpus z D300 albo D700:) Tylko chyba sie nie doczekamy...
jaka przewage nad D300s ma D700 oprocz cenowej?
Rafał_Sz
19-10-2011, 11:19
Poczytaj sobie o różnicach między DX i FX i wyciągnij sam ważne dla siebie wnioski.
yarousseau
19-10-2011, 11:20
no fakt, D700 to pelna klatka... ale nie uwazam tego za zalete akurat:p
ale widze ze iso tez wyzsze uzyteczne w D700 w por do D300s
Emhyrion
19-10-2011, 11:23
Swego czasu było bardzo fajne porównanie FX i DX, opublikowano je bodaj w DFV. Szczerze mówiąc jakiejś miażdżącej przewagi pełna klatka nie miała - owszem, krótka ogniskowa jest krótsza, głębia płytsza, troszkę ładniejsze zdjęcia, ale bez przesady, w 99% amatorskich zastosowań przewaga FF topnieje jak śnieg na wiosnę wobec większej masy zestawu i wyższych cen jakie trzeba za ten zestaw zapłacić.
Od razu zastrzegę, że test mógł być stronniczy a ja nie mam porównania, posiadam tylko APS-C bo na nie mnie stać.
Powiedz, że żartujesz.... :)
Rafał_Sz
19-10-2011, 11:30
Nie zaczynajmy dyskusji o przewadze świąt wielkanocnych nad świętami bożego narodzenia. To jest wątek o D7000!
yarousseau
19-10-2011, 11:31
hehe:p no dobrze:p zart :p
kiedy ten D700 stanieje? :p
hehe:p no dobrze:p zart :p
kiedy ten D700 stanieje? :p
Nigdy.
No chyba, że złotówka się umocni.
yarousseau
19-10-2011, 11:38
powiedzcie czy jesli chodzi o iso w d300s i d7000 to rzeczywiscie jest duza roznica? czy iso3200 w D300s i to samo w D7000 daje podobne fotki? nie chce mi sie juz szukac i porownywac.
D700 nie stanieje nawet jak pojawi sie D800? ;)
Tomasz M.
19-10-2011, 11:39
tylko ze ten d700 to tez juz nie jakies cudo... mogliby juz wypuscic nowa puszke z serii DXXX taka ktora by miala matryce, rozpietosc tonalna, iso itd z D7000 a korpus z D300 albo D700:) Tylko chyba sie nie doczekamy...
No własnie miała być premiera D800 na dniach, ale z powodu powodzi została przesunięta, cena i tak będzie kosmiczna bo pewnie więcej niż 10 tysięcy pln.
yarousseau, jeśli nie wiesz jaką przewagę daje Ci D700 nad D300s to znaczy że D700 nie jest dla Ciebie, to jest zupełnie inne narzędzie i jeśli ktoś sie decyduję na pełna klatkę to ma jakieś ku temu powody, i nie jest to też różnica w cenie 800pln a 4000pln, czyli można powiedzieć że D700 jest 100% droższy od D300s.
yarousseau
19-10-2011, 11:44
ejjj no Panie:) przeciez wiem jakie roznice sa pomiedzy D700 a D300s:) Pytalem o roznice w iso pomiedzy D7000 a D300s:) pelnej klatki nie chce raczej na razie tzn chce ale za drogo:p
szczerze mowiac to wolalbym zeby pojawil sie D400 wczesniej:)
Tomasz M.
19-10-2011, 12:03
Pytalem o roznice w iso pomiedzy D7000 a D300s:) pelnej klatki nie chce raczej na razie tzn chce ale za drogo:p
yarousseau, różnice w ISO są rzecz jasna na korzyść D7000, jest nowszy i ma świetną matrycę, ale to nie jest też tak, że D300s już sie do niczego nie nadaje, D300s to Body Profesjonalistów jako zapas D3s, D7000 to zaawansowana puszka amatorska która łączy w sobie wiele nowych technologii, ale ma kilka mankamentów w postaci oleju na matrycy czy kapryśnego AF (nie wszystkie Body D7k rzecz jasna to feler, nie chce tu generalizować na podstawie mojego body i kilku innych).
tutaj masz małe porównanie (w którym jest D300 bez s, a różnica w szumach jest podobno bardzo duża między D300 a D300s na korzyść właśnie D300s):
http://www.kenrockwell.com/tech/comparisons/2010-11-08-d7000-d300-5dmarkii-d3-iso/index.htm
D7000 jest jak nowy Mercedes E klasy, świetnie sie prowadzi i można nieźle poszaleć bo o wszystkim myśli za Ciebie komputer który czasem zawodzi. Natomiast D300s jest jak stary Ford Mustang z porządnym silnikiem, nie ma komputera ale prawdziwy kierowca jeżdżący na granicy bezpieczeństwa wyciągnie z niego więcej niż ktoś kto jedzie nowym Mercedesem, pytanie tylko jakim jesteś Kierowcą i na czym Ci zależy, na komputerze który myśli za Ciebie czy wolisz sam podejmować decyzje ? ...
yarousseau
19-10-2011, 12:20
raczej stawiam na skuteczny AF i bezawaryjnosc i dlatego juz poczynilem kroki ku wymianie mojego D7000 ktorego kupilem kilka dni temu i ktory to ma BF ktorego nie da rady wyregulowac...
Tomasz M.
19-10-2011, 12:24
raczej stawiam na skuteczny AF i bezawaryjnosc i dlatego juz poczynilem kroki ku wymianie mojego D7000 ktorego kupilem kilka dni temu i ktory to ma BF ktorego nie da rady wyregulowac...
wymieniasz na inne D7k czy zupełnie na coś innego ?
yarousseau
19-10-2011, 12:28
no chyba na d300s ale sie waham ciagle nad kolejna d7k... twardy orzeszek...
niech juz wypuszczaja d400 to nie bede sie zastanawial:)
Tomasz M.
19-10-2011, 12:35
no chyba na d300s ale sie waham ciagle nad kolejna d7k... twardy orzeszek...
Jeśli będziesz miał możliwość oddania znowu to czemu nie, najwyżej oddasz, ja osobiście nie wchodzę 2 razy do tej samej rzeki, ostatnio mało sie nie utopiłem, więc trzymam sie od niej z daleka, ale ja też nie jestem pępkiem świata, aby na podstawie mojego nieszczęścia odradzać zakupu innym. Dziele się po prostu z Tobą (i innymi) moim doświadczeniem z body D7000.
niech juz wypuszczaja d400 to nie bede sie zastanawial
Fakt, też bym kupił :)
A macie pewność że d400 będzie bezawaryjny. Przecież to też będzie (być może będzie) zaawansowana technologicznymi nowościami puszka.
Tomasz M.
19-10-2011, 12:48
A macie pewność że d400 będzie bezawaryjny. Przecież to też będzie (być może będzie) zaawansowana technologicznymi nowościami puszka.
Pewnie że nie mamy, tylko że D400 to już Segment Profesjonalistów, więc tutaj Nikon nie może sobie pozwolić na wtopę, bo może stracić zaufanie wielu Kluczowych Klientów, a przecież nie jest Monopolistą na rynku.
yarousseau
19-10-2011, 13:01
dokladnie tak jak napisal przedmowca:p a raczej przedpisarz :p
Nie wiadomo czy będzie to segment pro, czy może jakiś downgrade jak zrobił to canon z 60D. Nie że jestem pesymistą ale różnie może wyjść. Polityka tych firm bywa zaskakująca. Canon niby 1D chce wypuścić to może i nikon w pełnej klatce coś rzuci a nie zaraz w segmencie d300s gdzie prawie umieścił d7000.
Oglądając reklamę d7k z emerytami co robią sobie zdjęcia piknikowe i sportowo- rodzinne można odebrać że to puszka dla zaawansowanego amatora albo nawet zwykłego amatora. Jednak podział na stornie kursów fotograficznych nikona to d7k już jest w grupie profesjonalnych puszek.
Wyjdzie na to że problemy z D7k to nic innego jak problem wieku niemowlęcego, który zostanie naprawiony i tyle i czekanie na d400 jako objawienie to raz ze można się nie doczekać, dwa wtopić jak upakują w niego coś nowatorskiego, nie zależnie od tego czy jest to niby segment pro czy nie.
Wracając do AF i różnic pomiędzy skutecznością nowego modułu AF zastosowanego w D7K i tym w D300s to ładnie przedstawia wykres , który został zamieszczony przy teście D7K przez optycznych.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/401/45936d7000histaf.jpg/)
źródło-optyczne.pl
yarousseau
19-10-2011, 13:15
no pod tym wzgledem d300s bije d7000 po pysku
A macie pewność że d400 będzie bezawaryjny.
Przede wszystkim, to nie ma żadnej pewności, że d400 w ogóle się pojawi. Jeśli jednak nawet, to cena będzie przez pierwsze miesiące zaporowa. Pewnie ponad 6tyś.
yarousseau
19-10-2011, 13:22
no raczej tak ale mogloby sie juz cos pojawic nowego i godnego uwagi a nie jakis badziew co chlapie i nie ostrzy
Tomasz M.
19-10-2011, 13:27
Przede wszystkim, to nie ma żadnej pewności, że d400 w ogóle się pojawi.
Dokładnie
Przede wszystkim, to nie ma żadnej pewności, że d400 w ogóle się pojawi. Jeśli jednak nawet, to cena będzie przez pierwsze miesiące zaporowa. Pewnie ponad 6tyś.
Dlatego napisałem "być może będzie" bo akurat ja nie ale część ludzi czeka na niego. Faktem jest że cenowo na pewno nie będzie kuszący.
no pod tym wzgledem d300s bije d7000 po pysku
Nie aż tak znów bardzo.
Natomiast w d300s masz ten sam moduł AF co w d3/d3s/d3s i d700 czyli w profesjonalnych puszkach.
D7K ma jakiś nowszy. Czy lepszy?
Stając przed wyborem d300s/d7k wiedziałem że ten drugi posiada fajna matrycę, natomiast w mojej ocenie wszystko inne przemawiało jednak za tym pierwszym (filmowanie mnie nie interesuje).
Czy niezbędna jest mi matryca z d7k? Zdecydowanie mniej niż skuteczny AF
PS
Kiedyś kumpel robił zdjęcia na moim ślubie D100. Wg dzisiejszych standardów aparat bezużyteczny ,szumiący niemiłosiernie wg niektórych już na iso100. Ale te zdjęcia naprawdę świetnie wyglądają i ja tam szumu bijącego po oczach nie widzę.
Tomasz M.
19-10-2011, 13:31
Czy niezbędna mi jest matryca z d7k? Zdecydowanie mniej niż skuteczny AF
Nic dodać, nic ująć ...
yarousseau
19-10-2011, 13:43
moze sie nazywac jak chce aby tylko warto bylo to kupic...
a AF zdecydowanie wazniejszy niz matryce jednak... tylko czemu nie wpadlem na to wczesniej (zanim kupilem tego nieszczesnego d7k)...
jak d300s wspolpracuje z tamronem 17-50 vc?
wiem ze nie ten watek ale i tak juz o wszystkim tu bylo:p
Z tamponem to nie wiem, nie miałem i nie chcę go mieć, ale z N17-55 to bajka :)
LordYoghurt
19-10-2011, 14:19
Wracając do AF i różnic pomiędzy skutecznością nowego modułu AF zastosowanego w D7K i tym w D300s to ładnie przedstawia wykres , który został zamieszczony przy teście D7K przez optycznych.
Ale widać też przepaść między D90 a D7000. Co by nie mówić, z AF w D90 jakoś super zadowolony nie jestem, zwłaszcza w dynamicznych scenach.
LordYoghurt co ty gadasz ? Przeca Nikon D 7000 to żenująco kiepski sprzęt i robi co najwyżej za przedłużenie niedostatków tam na dole. Lord zlituj się - D 90 jest The Best :) Mam to wiem ! Kto wydał pieniądze na D 7000 ten "przegrał życie" :D :D :D Później ciężko będzie go sprzedać, a zostawić nie będzie sensu bo tylko zbiera kurz i leży ... zepsuty :D :D :D
Emhyrion
19-10-2011, 14:45
e tam. Na Allegro się nie sprzeda, bo przecież wszystkie D7K mają problem z AF i olejem, ale na E-bay bez problemu, tam zaglądają obcokrajowcy, którzy lubią i chwalą ten model :)
Ale widać też przepaść między D90 a D7000. Co by nie mówić, z AF w D90 jakoś super zadowolony nie jestem, zwłaszcza w dynamicznych scenach.
Miałem D90 i uważam że to fajna pucha, z nieco kapryśnym AF w gorszych warunkach oświetleniowych ale za to przewidywalny w tych kaprysach. Nie miałem do czynienia z D7K na tyle długo żeby się o tym wypowiedzieć.
decadent
19-10-2011, 14:48
Ludzie, opiszecie się tych postów, z których nic nie wynika. Wcale nie wiemy, czy puszka kolegi nie wróci z serwisu wyregulowana oraz jaki tak naprawdę jest procent tych zwalonych d7k. Jak łatwo przychodzi Wam psy wieszać, jakie tu szybkie wyroki zapadają. A skąd wiemy co kolega podpinał i jak testował. BF to problem złożony. Pewnie jego d7k jest felerny. Widzę tez jakieś zboczenie na temat sprawności AF. Owszem może byc to wazniejsze niż matryca, ale tylko przy użytku profesjonalnym, i to tylko niektórym profesjonalnym. Wy wszyscy focicie śluby ???
Ja psy wieszam na tamronie, ale mam podstawy, bo miałem dwa i kolejne dwa testowałem. Kolega miał jednego d7k, pogrzebał za żywota
e tam. Na Allegro się nie sprzeda, bo przecież wszystkie D7K mają problem z AF i olejem, ale na E-bay bez problemu, tam zaglądają obcokrajowcy, którzy lubią i chwalą ten model :)
Polacy to mądry naród ...obcokrajowcy piszą głupoty. D 7000 to porażka ale za to + 8 do lansu.
Kto u nas kupuje D 7000 ? Ludzie nie mający pojęcia o fotografii. Myślą, że wyższy model z grupy cenowej dla ubogich to zaraz będą lepsze foty. Tylko D 90 jest The Best bo ja mam taki, a D 7000 to ściema :D:D:D
Za to ten wątek jest naprawdę głupi...
Tysiące postów o dupie marynie. Zamknąć to w cholerę.
Ciężko tu zgodnie z tytułem poznać jakieś opinie.
Kto ma sprawny ten chwali (ja jestem nim zachwycony), kto nie ma (z różnych względów) to i tak wie lepiej że to kupa,
a fotek, zachowania w różnych sytuacjach, jakości obrazu zobaczyć się nie da.
Wychodzi na to że to sprzęt dla gadżeciaży którzy kupują go dla testów -bo fotek nie widać,
lub takich którzy nie wierzą we własne szczeście i nawet jak jest ok to i tak sobie coś wynajdą.
Naprawdę nie chce się już tego czytać. Bełkot. W koło macieju to samo.
Zajrzę tu znowu jak się pojawią jakieś fotki z których można się czegoś dowiedzieć o obrazku,
czy też opinie jak sprzęt sprawuje się w konkretnych warunkach, zastosowaniach.
marcus777
19-10-2011, 19:11
Pytalem o roznice w iso pomiedzy D7000 a D300s:)
Nikon D7000 vs D700 High ISO Comparison ) dx v ff
http://mansurovs.com/nikon-d7000-review/5
:)
@ yarousseau, zastanawiam mnie gdybyś tak został w dawnym system i kupił k5 :) odpada ? tylko N ?
Współczuje z tym d7000
yarousseau
19-10-2011, 19:52
zostawilem sobie poki co tego gx-20 i juz wiem ze nie rozstane sie z nim :p po tym jak liznalem nikona i wiem juz czym smierdzi... wlasnie sie dzis dowiedzialem ze zostane z d7k bo w sklepie powiedzieli mi (fotoforma w metro centrum) ze juz mi nie przyjma aparatu bo oddalem go do serwisu:p Powiedzieli ze powienienem najpierw do nich z tym przyjsc (tzn do sklepu) na co ja im ze wlasnie tak zrobilem bo pierwsze co zrobilem to udalem sie do nich i przetestowalem kilka innych szkiel i okazalo sie ze na kazdym BF. Powiedzieli ze nic nie poradza i kazali isc do serwisu. A jak dzis zadzwonilem do fotoformy to mowia mi ze juz mi aparatu nie przyjma bo nie przyszedlem z tym do nich:p Porazka... szkoda slow... jeszcze sprzedawca do mnie z tekstem ze nie moga przyjac tego aparatu jak nawet zabiore go dzis z serwisu zanim cos w nim ruszą (wczoraj oddalem do serwisu i kazali czekac co najmniej tydzien) bo oni musza miec pewnosc ze aparat jest sprawny i nic w nim nie bylo ruszane... TYlko jakby nie byl w serwisie to wg sprzedawcy fotoformy aparat bylby sprawny i mogliby przyjac:p niezle... Mowie im ze i tak musieliby go naprawic bo jest na kazdym obiektywie BF ale oni mowia ze nic nie poradza bo szef tak zarzadzil:p ze nie przyjmą --> niech sie klient z tym buja a nie my - pewnie takie myslenie:p hehe... smieszy mnie to juz chociaz mnie to dotyczy... żal za dupe sciska... mam aparat od 6 dni i juz w serwisie i bez mozliwosci zwrotu jak okaze sie ze po serwisie bedzie to samo... Pozostaje miec nadzieje ze odbiore go sprawnego z serwisu... Tego sie trzymam bo nic mi nie pozostalo... smiech na sali... zeby za puszke placic 3700zł i na wstepie oddawac ja do serwisu... ale nic... daje szanse nikonowi na rehabilitacje i licze ze naprawia i ze jeszcze sprawi mi troche frajdy ta pucha... szkoda tylko ze na wstepie taka wtopa:(
yarousseau
19-10-2011, 19:56
Ludzie, opiszecie się tych postów, z których nic nie wynika. Wcale nie wiemy, czy puszka kolegi nie wróci z serwisu wyregulowana oraz jaki tak naprawdę jest procent tych zwalonych d7k. Jak łatwo przychodzi Wam psy wieszać, jakie tu szybkie wyroki zapadają. A skąd wiemy co kolega podpinał i jak testował. BF to problem złożony. Pewnie jego d7k jest felerny. Widzę tez jakieś zboczenie na temat sprawności AF. Owszem może byc to wazniejsze niż matryca, ale tylko przy użytku profesjonalnym, i to tylko niektórym profesjonalnym. Wy wszyscy focicie śluby ???
Ja psy wieszam na tamronie, ale mam podstawy, bo miałem dwa i kolejne dwa testowałem. Kolega miał jednego d7k, pogrzebał za żywota
Kolego pisalem na czym testowalem :) poczytaj wczesniej:) no dobrze przypomne:) (50mm f1.4, 50mmf1.8, 35mmf1.8, tamron 17-50vc) i na kazdym BF
Tomasz M.
19-10-2011, 21:20
Niepotrzebnie sie przyznawałeś że oddawałeś do serwisu, chociażby dlatego że w karcie gwarancyjnej nie ma nic wpisywane jak body jest w serwisie, wiec teoretycznie śladu nie było, no ale teraz to już musztarda po obiedzie, tak to właśnie jest jak człowiek chce być uczciwy :( No nic, 3mam kciuki i mam nadzieje że sprawa zakończy się Sukcesem, pamiętaj aby poinformować na forum jak sprawa sie zakończy, ma to znaczenie dla przyszłych kupujących ...
yarousseau
19-10-2011, 21:35
oczywiscie dam znac... teoretycznie to moge jeszcze jutro zadzwonic i poprosic o rozmowe z szefem i moze zmienia zdanie... tylko nie wiem czy jest sens sobie nerwy psuc
marcus777
19-10-2011, 23:27
zostawilem sobie poki co tego gx-20 i juz wiem ze nie rozstane sie z nim :p po tym jak liznalem nikona i wiem juz czym smierdzi... wlasnie sie dzis dowiedzialem ze zostane z d7k bo w sklepie powiedzieli mi (fotoforma w metro centrum) ze juz mi nie przyjma aparatu bo oddalem go do serwisu:p Powiedzieli ze powienienem najpierw do nich z tym przyjsc (tzn do sklepu) na co ja im ze wlasnie tak zrobilem bo pierwsze co zrobilem to udalem sie do nich i przetestowalem kilka innych szkiel i okazalo sie ze na kazdym BF. Powiedzieli ze nic nie poradza i kazali isc do serwisu. A jak dzis zadzwonilem do fotoformy to mowia mi ze juz mi aparatu nie przyjma bo nie przyszedlem z tym do nich:p Porazka... szkoda slow... jeszcze sprzedawca do mnie z tekstem ze nie moga przyjac tego aparatu jak nawet zabiore go dzis z serwisu zanim cos w nim ruszą (wczoraj oddalem do serwisu i kazali czekac co najmniej tydzien) bo oni musza miec pewnosc ze aparat jest sprawny i nic w nim nie bylo ruszane... TYlko jakby nie byl w serwisie to wg sprzedawcy fotoformy aparat bylby sprawny i mogliby przyjac:p niezle... Mowie im ze i tak musieliby go naprawic bo jest na kazdym obiektywie BF ale oni mowia ze nic nie poradza bo szef tak zarzadzil:p ze nie przyjmą --> niech sie klient z tym buja a nie my - pewnie takie myslenie:p hehe... smieszy mnie to juz chociaz mnie to dotyczy... żal za dupe sciska... mam aparat od 6 dni i juz w serwisie i bez mozliwosci zwrotu jak okaze sie ze po serwisie bedzie to samo... Pozostaje miec nadzieje ze odbiore go sprawnego z serwisu... Tego sie trzymam bo nic mi nie pozostalo... smiech na sali... zeby za puszke placic 3700zł i na wstepie oddawac ja do serwisu... ale nic... daje szanse nikonowi na rehabilitacje i licze ze naprawia i ze jeszcze sprawi mi troche frajdy ta pucha... szkoda tylko ze na wstepie taka wtopa:(
powiem ci, do jakiej stajni byś nie wszedł czy to Canon ( słynna Żytnia = dno ), Nikon (słynna Postępu = dno), Pentax (dziadowskie Apollo). Tyle co ludziom nerwów napsuli to można powieść napisać. Zamiast cieszyć się pasją, to trzeba się pierd.... z serwisami i innymi gów... Szkoda, ze w PL tak funkcionują serwisy i niektóre renomowane sklepiki z śmieszną 1 roczną gwaracją. Unia hehe Welcome to Africa....
Jaro zapoznaj się z tym. Ten to miał miazge :D
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2421477&postcount=1
i zapamiętaj ZŁOTĄ ZASADĘ z tego postu :D
Chcesz kupić nowy sprzęt? - to idź z laptopem, kartą, do tego ze sprawdzonym body/szkłem i męcz się w sklepie i wybierz to co dobre...
Chcąc zaoszczędzić przez zakupy poprzez internet - tracę teraz kasę na odsyłanie towaru do zwrotu na wymianę...
jak, nie pomoże serwis >
ze 100licy
http://www.aparaty.tradycyjne.net/serwis.php?woj=7
bodajże p. Adam Bieniek
Al. Jerozolimskie 113
Warszawa
tel. (022) 629 99 59
Niepotrzebnie sie przyznawałeś że oddawałeś do serwisu, chociażby dlatego że w karcie gwarancyjnej nie ma nic wpisywane jak body jest w serwisie, wiec teoretycznie śladu nie było, no ale teraz to już musztarda po obiedzie, tak to właśnie jest jak człowiek chce być uczciwy
miałem to samo napisać. Za uczciwość się płaci ?
:( No nic, 3mam kciuki
tu już zostało miejsce na samą modlitwę...
wlasnie dostalem mejla od nikon service potwierdzjaca naprawe aparatu i jutro powinien u mnie byc kurier z przesylka.
na pytanie co naprawili to poza czyszczeniem amtrycy woregulowali rowniez af. Zobaczymy jutro na ile ta ich regulacja pomogla.
oczywiscie dam znac... teoretycznie to moge jeszcze jutro zadzwonic i poprosic o rozmowe z szefem i moze zmienia zdanie... tylko nie wiem czy jest sens sobie nerwy psuc
Zadzwonić nie zaszkodzi. Jeśli się zdecydujesz na d300s, to może sklep - szef na to pójdzie. W końcu nic na tym nie stracą. Pogadaj z nim, że chciałeś uczciwie sprawę załatwić, bo mogłeś nic o serwisie nie wspominać, więc niech oni też Ci na rękę pójdą. Chcesz jednak model wyżej, czyli dopłacasz, a nie oczekujesz zwrotu. Chyba, że nie chcesz d300s, to pozostaje Ci serwis i modlitwa :wink:
Nie panikujmy. Pewno wyregulują AF i będzie dobrze. Kolega niech kupi sobie coś co na szerokim końcu ma nie więcej niż f3.5, a gdzieś pod koniec f5.6 albo i f6.3 i nie zauważy nic :)
Kolejna zaleta takiego rozwiązania to ceny ciemnych szkieł.
Nawet jeżeli mimo regulacji AF będzie dalej coś nie tak to z uwagi że kolega jest ze stolicy więc może ich pomęczyć na miejscu i zmęczeni może to zrobią .....za którymś razem jak być powinno.
yarousseau
20-10-2011, 08:35
wlasnie dostalem mejla od nikon service potwierdzjaca naprawe aparatu i jutro powinien u mnie byc kurier z przesylka.
na pytanie co naprawili to poza czyszczeniem amtrycy woregulowali rowniez af. Zobaczymy jutro na ile ta ich regulacja pomogla.
no od razu im mowilem ze chce wymienic na d300s i nie poszli na to...
yarousseau
20-10-2011, 08:36
Nie panikujmy. Pewno wyregulują AF i będzie dobrze. Kolega niech kupi sobie coś co na szerokim końcu ma nie więcej niż f3.5, a gdzieś pod koniec f5.6 albo i f6.3 i nie zauważy nic :)
Kolejna zaleta takiego rozwiązania to ceny ciemnych szkieł.
Nawet jeżeli mimo regulacji AF będzie dalej coś nie tak to z uwagi że kolega jest ze stolicy więc może ich pomęczyć na miejscu i zmęczeni może to zrobią .....za którymś razem jak być powinno.
hehe... jesli chodzi o ciemne szkla to owszem ale NIE:p
natomiast jesli chodzi o serwis to jesli mi tego nie zrobia to bede ich okupowal dzien i noc:p
czy na pewno serwis nie wbija na gwarancje w jakis sposob ze aparat byl naprawiany? Bo jeli nie ma po naprawie sladu to w sumie moge jeszcze pomeczyc ten sklep i pogadac z szefem i sprobowac sie jeszcze dogadac na wymiane na d300s mimo iz pracownicy sklepu mowili ze szef sie nie zgodzil...
to w sumie moge jeszcze pomeczyc ten sklep i pogadac z szefem i sprobowac sie jeszcze dogadac na wymiane na d300s mimo iz pracownicy sklepu mowili ze szef sie nie zgodzil...
Pracownicy mówili, bo może im tak wygodniej, a szef może powiedzieć co innego. Zawsze lepiej bezpośrednio porozmawiać, powiedzieć również, że planujesz zakup szkieł itd ale w takim układzie będziesz zakupy robił gdzie indziej.
yarousseau
20-10-2011, 09:14
wlasnie wyrzezbilem im maila... jak nie odezwa sie to sam zadzwonie jeszcze dzis.
Tomasz M.
20-10-2011, 10:59
czy na pewno serwis nie wbija na gwarancje w jakis sposob ze aparat byl naprawiany? .
Na pewno, sam oddawałem D7000 i się zdziwiłem że nic mi nie wpisali w kartę gwarancyjną, chociaż z drugiej strony nie ma miejsca na tej karcie na takie uwagi. Co najwyżej dostaniesz jakieś pismo dodatkowo na którym będzie napisane co było zrobione i dlaczego. Jedyny ślad to pewnie u nich w komputerze, numer seryjny i co było robione ...
LordYoghurt
20-10-2011, 11:57
Regulowałem AF w D90 i mam wpis w karcie.
Mój D7k raz był w serwisie i w karcie gwarancyjnej nie ma wpisu o naprawie, właściwie to nie ma tam miejsca na jakikolwiek wpis, bo to taka mała karteczka żółtawa. Ale mam raport z serwisu co było robione na osobnej kartce.
Tomasz M.
20-10-2011, 13:29
Mój D7k raz był w serwisie i w karcie gwarancyjnej nie ma wpisu o naprawie, właściwie to nie ma tam miejsca na jakikolwiek wpis, bo to taka mała karteczka żółtawa. Ale mam raport z serwisu co było robione na osobnej kartce.
Dokładnie miałem tak samo, karta gwarancyjna to świstek papieru z przyczepionym na zszywkę paragonem (ze sklepu Fotojoker), po jednej stronie zawiera informacje o dacie zakupu i danych urządzenia, a po drugiej stronie kilka informacji o samych warunkach skorzystania z gwarancji.
witam wszystkich (robie to tutaj bo nie ma dzialu powitalnia, chyba?). zalogowalem sie tutaj bo chce zakupic sprzet nikona. sledze to forum od dluuzszego czasu i ten watek opanowalem chyba caly i nie tylko ten. ale do sedna. bylem uzytkownikiem alfy a33 mialem 2 kitowe obiektywy 18-55 i 55-200. ogolnie sprzet działał, foty robilem glownie na manualu, ale z racji budowy w pewnych warunkach oswietleniowych pojawialy sie duszki, co przekladalo sie na wrazenie braku ostrosci zdjecia i jego jakosci, aparat ma tendencje to przeswietlania fot i kolorystyka taka srednia. wiem wiem to tez moja wina bo jestem amatorem ktory sie dopiero uczy - w sumei od roku. amator samouk + czytanie ksiazek o fotografi i artykulow na necie. postanowilem sprzedac sprzet (chociaż jak dla poczatkujacego jest calkiem niezly). z reszta w dziedzinie aparatow jak i kazej innej trzeba isc do przodu i sie rozwijac. nie chcialem rozbudowaywac tego sytemu alfy i teraz zastanawiam sie na zakupem d7k. z kitem 18-105 plus lampe sb900 lub model nizszy. z czasem planuje zakup jednego tele 70-300 i stałke 50 lub 35 (jeszcze sie zastanowie) f1.8 (bo jest znacznie tansza i jak na moje amatorskie wykorzystanei 1.4 raczej nie zrobi mi wielkiej roznicy). naczytalem sie tutaj ze ten model ma naprawde problemy. szukam, kopie rozne informacje po necie, czytam rozne testy ogladam galerie fotek wykonanych tym aparatem, czytam opinie uzytkownikow na roznych forach. zaczalem sie zastanawiac nad d300s. tez sie naczytalem testow opinii itd . caly rekonesans nie trwa od wczoraj czy od tygodnia tylko mysle ze od 1-2 miesiecy. i teraz po takim calym procesie mozna dostac kota w glowie bo sam juz nie wiem co kupic. bylem u znajomego fotografa zawodowego. pracuje na C 5d MKII (ogolnie mialem go w rekach i jest za duuzy jak na moje łapy, ale sprzecior zacny). porozmawialem z nim na temat tych dowch nikonow d7k i 300s. jego opinia byla taka ze lepiej kupic nowsza konstrukcje czyli d7k i znow moj swiatopoglad sie zawalil bo sklanialem sie ku 300s. czy jest tak naprawde ze te d7k jest o kant d.. rozbic? mialem ten aparat w reku w salonie FJ i lezy fajnie mi w rekach, pasuje mi i mi sie podoba. przemawia do mnie nowa matryca i funkcje. waga tez jest atutem bo 300s jest wykonany solidnie i ma korpus magnezowy co przeklada sie na wage. jako amator nie mam checi w plenerze trachac dosc ciezkiego klocka z dosc ciezkim statywem ktory mam (first 6606G). d300s- dla mnie jedyny atut wyczytany na forach to niezawodnosc. ile tak naprawde jest tych kiszkowatych body? czy kupujac model z dosyc wysokim nr seryjnym (pozniesza produkcja) mam szanse na zakup dobrego sprzeta bez chorb wieku dzieciecego? z samym zakupem sie teraz wstrzymuje i chce poczekac do swiat, a moze nawet po switech. z racji mozliwosci wystapienia jakis promocji. w sumie to kwestia 1 miesiaca bo pazdziernik sie juz konczy. caly listopad a grudzien to juz atak na potencjalnych klientow ze strony sklepow- przedswiateczny szał. ten caly temat srednio mnie zniecheca do tego modelu, czy łudze sie mozliwoscią zakupu dobrej puszki? ogladajac fotosy wykonane d7k jestem pod wrazeniem jakosci (w porownaniu do a33), to chyba nie jest tak ze kupujac ten model to bede tylko sie wkurzał skoro inni trzepią na nim fajne kadry. zaczalem nawet sie rozgladac za C60d ale jednak jakos mi nie widzi sie... do sony nie chce wracac. i co tu robic?
Rafał_Sz
20-10-2011, 14:38
(...) i co tu robic?
Zdjęcia. :)
Kup D300s, będziesz mieć świetne narzędzie i święty spokój.
Zdjęcia. :)
Kup D300s, będziesz mieć świetne narzędzie i święty spokój.
Kup D7000, będziesz mieć świetną matrycę, dużo nowszy sprzęt - na pewno Ci on wystarczy na długo. Zauważ jak D7k ma świetne opinie na zagranicznych forach ( u nas same problemy ) i zauważ że na tym forum najgorzej o tym aparacie wypowiadają się Ci którzy go nie mają 90 % forumowiczów ( zaobserwowałem że w większości użytkownicy D300s )
pzdr
Kup D7000, będziesz mieć świetną matrycę, dużo nowszy sprzęt - na pewno Ci on wystarczy na długo. Zauważ jak D7k ma świetne opinie na zagranicznych forach ( u nas same problemy ) i zauważ że na tym forum najgorzej o tym aparacie wypowiadają się Ci którzy go nie mają 90 % forumowiczów ( zaobserwowałem że w większości użytkownicy D300s )
pzdr
Kolega rsz , z tego co mi wiadomo ma D300 i D7K, więc on wie co pisze:-)
pzdr
A zachwalają go głownie Ci co mają ciemne słoiki. :)
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać. :)
PS
Obiecuję, że już się nie będę odzywał.
no ale chyba nie moze tak byc ze 95% wypuszczonych body to kicz a od premiery tego modelu latem 2010 do dzis nic z tym nie zrobiono ? czy z w/w obiektywy rowniez sie niesprawdza z tym body? nie jestem gadżecierzem ale uważam ze nie warto dawac 4200 zł za body ktorego konstrukcja pochodzi z 2007 roku. podobnie z a33- psioczyli na ten aparat a w 95% ten aparat wykonywal naprawde fajne foty, a zmieniam sprzet bo ewolucja idzie do przodu a w sony nie widze dalej rozwoju jakos. podobnie jest z motocyklami... wszyscy zachwalaja honde i suke. a kawasaki to niby najwieksze gowno awaryje bo kiedys tam w 1 modelu w wieku dzieciecym pekala rama. ale poprawiono ten blad i te konstrukcje sa naprawde niezawodne i z charakterem, uzytkowalem 2 sprzety i 3 tez taki bedzie z tej stajni. a najwiecej gadaja Ci co nie maja. podobnie wychodze z zalozenia tego d7000.
A zachwalają go głownie Ci co mają ciemne słoiki. :)
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać. :)
PS
Obiecuję, że już się nie będę odzywał.
Kolego na pewno Twój d300s jest najlepszy i całkowicie pozbawiony wad. Tego się trzymaj panie wszechwiedzący
Kup D 7000 ... proszę cie kup go. Co będę opisywał sprzęt, który pewnie z opisów znasz na pamięć. Kup koniecznie tego D 7000.
PS.
Obiecuję, że po zakupie dokonam subskrypcji wszystkich Twoich wypowiedzi, szczególnie o serwisie Nikona :D
yarousseau
20-10-2011, 18:12
jak chcesz miec spokoj to kup d300s... ja bylem glupi i kupilem d7k i po tygodniu od kupna nie zrobilem ani jednej dobrej fotki a do tego czekam teraz tydzien na odbior z serwisu:p jak nie naprawia to wymienie na inne d7k bo tylko na takie rozwiazanie zgodzili sie w sklepie w ktorym kupilem (i tak musialem o to walczyc)... oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie a byc moze jeszcze zmienie zdanie na temat tej puszki jak dostane ja z serwisu w pelni sprawna.
kup D7000, moj od grudnia 2010 cyka jak dobry zegarek.
dwa czyszczenia na Postepu + regulacja AF-a, dziala naprawde niezle, to sie moglo zdarzyc kazdemu, nie wierze, ze D300 nie trzeba wyczyscic jak zmienia sie sloiki.
Regulacje AF zrobili przy drugim czyszczeniu, bo podgadalem. Teraz jest wg mnie swietnie, mikroregulacja w zaleznosci od objektywu -2; 0. Puszka ma prawie 8000 pstrykniec i nie mam najmniejszej ochoty na zmiane. Za dwa lata moze na D400 - moze.
yarousseau
20-10-2011, 18:34
hehe... dwa czyszczenia, regulacja a poza tym super:p hehe... mam nadzieje ze moj po pierwszej wizycie na postepu bedzie dzialal
krzysztof2297
20-10-2011, 18:57
jak chcesz miec spokoj to kup d300s... ja bylem glupi i kupilem d7k i po tygodniu od kupna nie zrobilem ani jednej dobrej fotki a do tego czekam teraz tydzien na odbior z serwisu:p jak nie naprawia to wymienie na inne d7k bo tylko na takie rozwiazanie zgodzili sie w sklepie w ktorym kupilem (i tak musialem o to walczyc)... oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie a byc moze jeszcze zmienie zdanie na temat tej puszki jak dostane ja z serwisu w pelni sprawna.
Ty lepiej wez tampona i w sklepie wybierz puszke ktora z nim bedzie ostrzyla , ja tak zrobilem z k5 . Dobralem w sklepie puszke do sigmy 24-70 macro , teraz ostrzy mi dobrze ( odpukac ) z kazdym szklem . Nawet niedawno zakupilem 90 macro tamrona - tez bez problemow . Swoja droga to rozrzut jakosciowy dzisiejszego sprzetu przeraza ...
Tomasz M.
20-10-2011, 19:43
nie jestem gadżecierzem ale uważam ze nie warto dawac 4200 zł za body ktorego konstrukcja pochodzi z 2007 roku.
D300s jest z 2009 roku więc nie taka stara, D7k raptem miał premiere w 2010 (czyli rok później), poza tym skoro D7000 jest taki super, och i ach, to czemu D300s jest droższy i na dodatek starszy i gorszy ? przecież to też format APS-C ? Czemu wielu naprawdę dobrych Fotografów do tej pory przepłaca za staroć, jaką jest D300s zamiast kupić tańszego i lepszego D7000 ? Ano pewnie dlatego że D300s oficjalnie przez Nikona został ogłoszony jako zapasowe body dla Profesjonalistów korzystających z D3s. Nie ma tak dobrego ISO jak D7000, ale za to charakteryzuje sie świetnym AutoFocusem, który prawie nigdy nie zawodzi. D300s to przysłowiowy "wól roboczy", który jest nie do zajeżdżenia, biorąc taką puchę w plener nie musisz sie martwić o to, czy będziesz miał materiał z którego będziesz zadowolony, Fotograf Ślubny nie może sobie pozwolić na wpadkę, na to że jeśli użyje zapasu D7000 będzie miał BF/FF czy innego rodzaju problemy, przecież nie będzie w kościele kalibrował szkła bo jednak jest coś nie tak i nie łapie ostrości, nikt mu nie zapłaci za "zmarnowanie" Fotografii Ślubnych, ludzie powierzają komuś najważniejsze dni swojego życia, taki ktoś straciłby zaufanie i nie byłby w stanie nawet samemu płacąc zrewanżować sie za taki nieprofesjonalizm, dlatego się dopłaca do D300s, ale płacisz za pewność, niezawodność, markę, wyrobioną renomę, świetne opinie i za święty spokój. Taka jest różnica między PRO a klasą Amatorską ...
Kolego na pewno Twój d300s jest najlepszy i całkowicie pozbawiony wad. Tego się trzymaj panie wszechwiedzący
a Ty sie trzymaj tego że D7000 jest najlepszy na świecie :) a jak ktoś kupi D7000 i będzie miał z nim problemy to oddasz mu za to kase ;)
a tak poważnie to dajcie spokój z tą dyskusją, niepotrzebnie sie wpieniacie. Forum służy pomocy i aby rozwiać czyjeś wątpliwości.
D300s jest z 2009 roku więc nie taka stara, D7k raptem miał premiere w 2010 (czyli rok później), poza tym skoro D7000 jest taki super, och i ach, to czemu D300s jest droższy i na dodatek starszy i gorszy ? przecież to też format APS-C ? Czemu wielu naprawdę dobrych Fotografów do tej pory przepłaca za staroć, jaką jest D300s zamiast kupić tańszego i lepszego D7000 ? Ano pewnie dlatego że D300s oficjalnie przez Nikona został ogłoszony jako zapasowe body dla Profesjonalistów korzystających z D3s. Nie ma tak dobrego ISO jak D7000, ale za to charakteryzuje sie świetnym AutoFocusem, który prawie nigdy nie zawodzi. D300s to przysłowiowy "wól roboczy", który jest nie do zajeżdżenia, biorąc taką puchę w plener nie musisz sie martwić o to, czy będziesz miał materiał z którego będziesz zadowolony, Fotograf Ślubny nie może sobie pozwolić na wpadkę, na to że jeśli użyje zapasu D7000 będzie miał BF/FF czy innego rodzaju problemy, przecież nie będzie w kościele kalibrował szkła bo jednak jest coś nie tak i nie łapie ostrości, nikt mu nie zapłaci za "zmarnowanie" Fotografii Ślubnych, ludzie powierzają komuś najważniejsze dni swojego życia, taki ktoś straciłby zaufanie i nie byłby w stanie nawet samemu płacąc zrewanżować sie za taki nieprofesjonalizm, dlatego się dopłaca do D300s, ale płacisz za pewność, niezawodność, markę, wyrobioną renomę, świetne opinie i za święty spokój. Taka jest różnica między PRO a klasą Amatorską ...
.
Wszystko to piękne -tylko że nie każdy jest fotografem ślubnym...
Wręcz przeciwnie -kategoria, również cenowa tego sprzętu raczej nie nobilituje go jako korpus
do pracy zarobkowej...
To puszka dla świadomego amatora. Który wie czego chce.
Dla niektórych zaletą są inne cechy korpusu. Nie tylko doskonały AF.
W moim przypadku to właśnie wielkość, poręczność, bdb. DR, iso 100, ładne filmy -różnica cenowa tu akurat miała mniejsze znaczenie.
Poprzedniego korpusu używałem 5 lat (D50) więc te 800zł różnicy byłoby do przełknięcia
-biorąc pod uwagę że tego również nie zamierzam się pozbywać za kilka chwil.
Tyle że mi D300s akurat nie pasuje.
I co? Jestem głupcem, naiwnym czy może chytrym któremu żal było 800zł?
Nienormalnym? Może... -mam niewielkie dłonie (w których akurat zaleta większego korpusu
staje się wadą) i pełen plecak gratów do łażenia po górach.
Cięższego mi nie potrzeba.
Piętro niżej też mi nie pasuje - 1/4000 i iso 200 w d90 dla mnie w dużej mierze skreśla ten aparat.
Powiedz proszę jaki wybór ma ktoś o takich potrzebach zakładając że chce zostać w Nikonie?
Nie mam zamiaru udawadniać że D7000 to wspaniały aparat,
bo zdaje się w tym m-cu to akurat już nie ma sensu.
Co do AF, już kiedyś pisałem -jeśli jest na tyle jasno że widzę w co celuję to ostrość ustawia niezawodnie.
Tryb AF-C 3D to bajka.
Czasem jestem w szoku że z takim ślimakiem jak 35 1.8 w dynamicznych scenach łapie ostrość tam
gdzie mój stary D50 umierał w butach.
To samo tyczy AWB, DR.
Ale o tym tutaj nie warto pisać bo d300s tutaj niestety nieco w tyle no i przecież zaraz padnie że wszyscy
i tak klepią w rawach więc po co komu naturalne kolory, i cienie/światła z których "ciągnie" się aż miło.
Poza tym apropo wołów roboczych itp. proponuję również poczytać wątki o usterkach d300, d700,
kosztach napraw np. padniętego wyświetlacza w niemal cenie takiego d7000...
Szkieł za kilka tyś. montowanch w fabryce na taśmę klejącą...
Dziesiątki wątków o FF/BF we wszelakiej maści szkłach, puszkach itd. itp.
Klikając na dział http://www.forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=67
niemal co drugi wątek tyczy jakichś problemów w tych super wołach roboczych...
Ale to tylko D7000 jest kupą. Inne to wypadki losowe.
Dziwnie się porobiło w tym wątku.
kropkowa
20-10-2011, 21:01
Witajcie,
bardzo proszę mnie tu nie zlinczować tak na wstępie, a jak komuś będę działać na nerwy (jestem w stanie to zrozumieć ;) ) to proszę śmiało mówić. Znalazłam się tu, ponieważ czytuję Was od jakiegoś czasu, a teraz najzwyczajniej potrzebuję pomocy... :oops: Przesiadłam się z alfy a 300 z obiektywem 18-55, na nikona tegoż właśnie(D7000, z obiektywem 18-105) i ...to jest jak strzał w kosmos...Nie pojmuje niektórych opcji, porobiłam ustawienia,próbuje go poznawać (z instrukcja), ale dziś już wymiękłam i wróciłam do ustawień fabrycznych..Po intensywnym testowaniu zauważyłam, ze on coraz częściej niecelnie ostrzy, a zdjęcia wychodzą rozmyte :roll: poza tym czas otwarcia migawki jest na tyle długi, ze zrobienie zdjęcia zajmuje kilka sekund, a fotografując obiekt poruszający się, w tym wypadku dziecko :) zdjęcia na prawdę wychodzą nieciekawe :sad: Ustawiałam ilość klatek w serii seryjnie szybkie, ale ....... z tego...Pomoże mi ktoś ogarnąć to?
Don_Sulco
20-10-2011, 21:04
Czołem!
Fakt faktem, że zmieniając body i zostawiając sobie szklarnie przy zakupie D300s na 99,9% wszystko będzie śmigało jak należy i raczej olej nie chlapnie i nie rozreguluje się AF. Przy D7k można trafić na dobrą sztukę i będzie OK a mogą przytrafić na znane problemy i co wtedy - wysyłanie do serwisu, tracenie czasu i możliwości robienia zdjęć. Trochę mnie to odstrasza od zakupu D7k bo będę musiał wcześnie sprzedać D90 i w razie problemów zostanę bez sprzętu:(
Jeśli pasuje Ci d300s to bierz i się nie zastanawiaj. To świetny korpus.
Tyle że nie każdy go akurat pożąda -o czym wielu zapomina.
Witajcie,
bardzo proszę mnie tu nie zlinczować tak na wstępie, a jak komuś będę działać na nerwy (jestem w stanie to zrozumieć ;) ) to proszę śmiało mówić. Znalazłam się tu, ponieważ czytuję Was od jakiegoś czasu, a teraz najzwyczajniej potrzebuję pomocy... :oops: Przesiadłam się z alfy a 300 z obiektywem 18-55, na nikona tegoż właśnie(D7000, z obiektywem 18-105) i ...to jest jak strzał w kosmos...Nie pojmuje niektórych opcji, porobiłam ustawienia,próbuje go poznawać (z instrukcja), ale dziś już wymiękłam i wróciłam do ustawień fabrycznych..Po intensywnym testowaniu zauważyłam, ze on coraz częściej niecelnie ostrzy, a zdjęcia wychodzą rozmyte :roll: poza tym czas otwarcia migawki jest na tyle długi, ze zrobienie zdjęcia zajmuje kilka sekund, a fotografując obiekt poruszający się, w tym wypadku dziecko :) zdjęcia na prawdę wychodzą nieciekawe :sad: Ustawiałam ilość klatek w serii seryjnie szybkie, ale ....... z tego...Pomoże mi ktoś ogarnąć to?
Witaj,
Skontaktuj się z tym kolegą jest jak Ty z Olsztyna http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=28046
Pozdrawiam,
Andrzej
Tomasz M.
20-10-2011, 21:14
Kolego lesiuc, zgadzam sie z tym zupełnie co napisałeś, nawet z końcówką bo ja też robię w Rawach 8)
Tutaj napisałeś coś bardzo mądrego, D300s nie jest dla każdego, niektórzy nie potrzebują pro body, wystarczy im amatorskie D7000. Tylko problem polega na tym, że to D7000 nie kosztuje wcale mało (cena nie jest amatorska), a potrafi nieźle wkurzyć, miałem 6mcy to cacko, czasami potrafiła Mnie ta pucha zagotować, była w serwisie (problem z AF), oczywiście nie naprawili, nikt nie potrafił mi pomóc, dla Mnie wieczne wysyłanie puszki do serwisu to nie wymiana wyświetlacza w D700 że wymienią i mam spokój.
Nie chce mi się już nad tym wywodzić bo to nie ma sensu i powoli idzie w złą stronę, jak bardzo ładnie to określiłeś D300s nie jest dla każdego, nie każdy potrzebuje takiej puszki :) Cieszcie sie zatem D7000, ja nie umiałem ...
Witajcie,
Myślę że pomoże ci przeczytanie instrukcji obsługi, wizyta w księgarni,
bibliotece celem nabycia podstaw wiedzy o fotografii.
Lub przekręcenie tego małego kółka na pozycję AUTO.
To już zależnie od samozaparcia i tego czy to ma być pasja czy pstrykanie.
Kolego lesiuc, zgadzam sie z tym zupełnie co napisałeś, nawet z końcówką bo ja też robię w Rawach 8)
Tutaj napisałeś coś bardzo mądrego, D300s nie jest dla każdego, niektórzy nie potrzebują pro body, wystarczy im amatorskie D7000. Tylko problem polega na tym, że to D7000 nie kosztuje wcale mało (cena nie jest amatorska), a potrafi nieźle wkurzyć, miałem 6mcy to cacko, czasami potrafiła Mnie ta pucha zagotować, była w serwisie (problem z AF), oczywiście nie naprawili, nikt nie potrafił mi pomóc, dla Mnie wieczne wysyłanie puszki do serwisu to nie wymiana wyświetlacza w D700 że wymienią i mam spokój.
Nie chce mi się już nad tym wywodzić bo to nie ma sensu i powoli idzie w inną stronę, jak bardzo ładnie to określiłeś D300s nie jest dla każdego, nie każdy potrzebuje takiej puszki :) Cieszcie sie zatem D7000, ja nie umiałem ...
Też "robię w rawach" :) tyle że dzieki D7000 nie muszę w nich tyle grzebać. Za to go wielbię :)
Emhyrion
20-10-2011, 21:17
Witajcie,
Czas naświetlania jest wynikową trzech elementów: ustawienia ISO, przesłony i ilości światła. Jeśli jest ciemno, pochmurno, robisz zdjęcia w pomieszczeniu to musisz używać wyższego ISO - 1600 zlbo 3200. Później zaczyna pojawiać się szum. Jeśli używasz małych przesłon, od 16 do 22 to także wydłuża się czas naświetlania.
Co zrobić? Ja bym ustawił AutoISO na 3200 i czas 1/100 albo 1/200. Takie czasy dają niemal gwarancję, że zdjęcie dziecka wyjdzie nieporuszone, chyba, że bezie bardzo ciemno. Wtedy jeszcze możesz regulować korekcją ekspozycji i wspomnianą przesłonę.
gadzeciarz
20-10-2011, 22:02
Czas naświetlania jest wynikową trzech elementów: ustawienia ISO, przesłony i ilości światła. Jeśli jest ciemno, pochmurno, robisz zdjęcia w pomieszczeniu to musisz używać wyższego ISO - 1600 zlbo 3200. Później zaczyna pojawiać się szum. Jeśli używasz małych przesłon, od 16 do 22 to także wydłuża się czas naświetlania.
Co zrobić? Ja bym ustawił AutoISO na 3200 i czas 1/100 albo 1/200. Takie czasy dają niemal gwarancję, że zdjęcie dziecka wyjdzie nieporuszone, chyba, że bezie bardzo ciemno. Wtedy jeszcze możesz regulować korekcją ekspozycji i wspomnianą przesłonę.
Lub użyć wbudowanej lampy w aparacie,moim zdaniem bardzo dobrze sobie radzi,a rzadko kto o tym wspomina.
A do zdjęć w rodzinnym albumie na pewno wystarczy.
Kilka sekund otwarcia migawki to o wiele za dużo na ruszające się dziecko ;-)
Lub użyć wbudowanej lampy w aparacie,moim zdaniem bardzo dobrze sobie radzi,a rzadko kto o tym wspomina.
A do zdjęć w rodzinnym albumie na pewno wystarczy.
Kilka sekund otwarcia migawki to o wiele za dużo na ruszające się dziecko ;-)
Pomóż Koleżance, jest z Olsztyna:)
gadzeciarz
20-10-2011, 22:27
Pomóż Koleżance, jest z Olsztyna:)
Kiedyś tak miałem ale pani której tłumaczyłem że tryb live z obiektywem bez stabilizacji w dość ciężkim aparacie jakim jest lustrzanka i do tego na wyciągniętych rękach to nie jest zbyt dobre rozwiązanie,się obraziła ;-(
szpakowski
20-10-2011, 22:27
Witajcie,
Czytam, czytam i zastanawiam się czy nikt się nie domyślił, że ktoś sobie jaja robi? Takie pytania ??? Konto świeżo założone i blondynka w awatarze... A tak poza tym gratuluję poczucia humoru.
gadzeciarz
20-10-2011, 22:33
Czytam, czytam i zastanawiam się czy nikt się nie domyślił, że ktoś sobie jaja robi? Takie pytania ??? Konto świeżo założone i blondynka w awatarze... A tak poza tym gratuluje poczucia humoru.
O właśnie ktoś se jaja robi.
A taki mój kolega jak zaczął pomagać to już trzecią żonę ma i to nie swoją ;-)
Blondynka w awatarze a jak to Miriam ???
kropkowa
20-10-2011, 23:11
:)
Nikt sobie nie robi jaj ;) bez przesady:)traktuję to poważnie i z przejęciem,ponieważ wydałam ciężko zarobione pieniądze i mam zamiar to ogarnąć!No:). Instrukcję przeczytałam, i jeszcze nie raz do niej wrócę, ale dziękuję Wam za wskazówki, jakże cenne dla mnie dziś, bez zgryźliwości. Thx:)
Kropkowa - jeżeli avatar jest Twoim prawdziwym zdjęciem to chętnie wszystko wyjaśnię Tobie osobiście ! W zamian oczekuje kolacji ze śniadaniem :D
Kropkowa - jeżeli avatar jest Twoim prawdziwym zdjęciem to chętnie wszystko wyjaśnię Tobie osobiście ! W zamian oczekuje kolacji ze śniadaniem :D
Takie propozycje to tylko na PM:mrgreen:
kropkowa
20-10-2011, 23:46
Awatar autentyczny,problem również prawdziwy ;) Jutro będę próbować z iso,udam się tez w plener,będę go męczyć...Powiedzcie, a czy tym obiektywem kitowym 18-105 można zrobić dobre zdjęcie portretowe?czy on bardziej do plenerów się nada?
Nikolay, niewerbalnie odczuwam jakieś zacne zamiary względem mojej osoby w związku z oczekiwaniem tej kolacji w pakiecie ze śniadaniem;)
Powiedzcie, a czy tym obiektywem kitowym 18-105 można zrobić dobre zdjęcie portretowe?czy on bardziej do plenerów się nada?
Powinien się nadać, ale lepszy byłby mz 35mm/50mm/85mm f/1.8, uzyskasz mniejszą GO.
marcus777
20-10-2011, 23:53
Witajcie,
Kropka...
pobaw się tym tak przez 2h a szybciej załapiesz (niż z książek) :) + instrukcja.
http://camerasim.com/camera-simulator.html
Pozdr
Dobra Pany i Panie. skoro d7k jest naprawde lipny to co polecacie w podobnej klasie? pomijajac d300s. canona 60D ? do alfy nie chce wracac, bo glupim posunieciem byloby sprzedawac 2 szkla plus 7 filtrow, karte i futerał na całosc sygnowane marka sony, nie kupowalesm lampy z mysla o zmianie systemu, choc system jest stabilny. jak zaznaczylem na poczatku do korpusu mysle o dobrej lampie bo swiatlo to podstawa. i dopiero pozniej zakup innych szkiel- tele w plener oraz natura i stalka do imprez z ludzmi w temacie głównym. reasumujac jestem w czarnej d..ie. bo sprzet ktory widze dla swoich zapotrzebowan jest kałem z wyraźnie odczuwalnym oparem. a uzytkownik Nikolay swoimi postami nie przejawia merytorycznej tresci nabijajac sobie posty. wracajac do tematu dot. d7k. jezeli pojde do salonu FJ i poprosze to korpus z jasnym obiektywem do testow, to czy z poziomu aparatu bede w stanie stwierdzic czy dana puszka jest trefna? mam na mysli przegladanie foto na wyswietalczu LCD.
poniżej przedstawiam pare fot z a33. pod wzgeldem kunsztu mogą byc srednie ale jak zauwazycie foty wykonane rok temu gdy dopiero zaczynalem przygode z fotografią
https://picasaweb.google.com/105377034362193093217/RozneUjecia#
chcialem zaznaczyc ze foty wykonane w nocy sa robione z reki przy wykorzystaniu trybu "nocne z reki"
RAT - szczur - cóż za elokwencja, erudycja i w ogóle mistrzowskie pióro ... ( ten kał z wyczuwalnym oparem) ...bywam w Słupsku więc ciebie też mogę odwiedzić, ale o kolacji ze śniadaniem zapomnij.
Nie bardzo wiem po co niby mam tu nabijać posty. To nie forum TESCO ... nie ma zniżek za punkty.
Jakich merytorycznie doskonałych treści oczekujesz ? Na zadawane banalne pytania, które nie powinny paść ... bo durne są na wstępie ?
Mało Tobie tysięcy wpisów ? Może chciałeś zwyczajnie zaistnieć z tym albumem na picassa, którego linka zapodałeś ?
Nie wiem jaki "salon" FJ jest w Słupsku ale raczej robią problemy z dotykaniem sprzętu ( pewnie nie wszędzie ).
.................................................. .................................................. .................................................. ........
Wyświetlacz aparatu ABSOLUTNIE nie jest miarodajny w ocenie jakości szkła ....
TEN monitor powinien być wystarczający: http://www.foto-eizo.pl/monitory-foto/flexscan-sx2262w.html
Post Scriptum
W sumie po drodze do Olsztyna ... zjadę z obwodnicy Słupska i już jestem ... Proponuję McDonalds na wjeździe po lewej :D
jezeli masz ochote sie spotkac to nie widze problemów. :) zawsze wole z kims porozmawiac "twarz w twarz" niz przez forum. mozna w toku rozmowy o wiele wiecej wytlumaczyc i sie dowiedzec niz przez forum. na kolacje nie licz ani snaidanie, poniewaz płeć męska mnie nie interesuje i nie zamierzam nikomu tutaj dogryzać poza tym jeste tutaj świeżak to po co mam robic sobie wrogów? odnosnei pytania z pierwszego mojego postu proszę o odpowiedz czy kupująć model d7k z wysokim numerem seryjnym- pozniej wyprodukowanym, można w dużym stopniu uniknąć zakupu trefnej puszki ("jakich merytorycznie doskonałych tresci oczekujes?") ? a co do linka z fotami a33- czy d7k jest w stanie ,bez specjalnych warunków i statywu, wykonać podobne foty? bo osobiscie nie wiem, nie jestem w stanie stwierdzic z racji tego, iz nie uzytkowalem aparatu marki nikon poza modelem d40. jezeli chodzi o FJ to zapewne dadza aparat do testów na miejscu.
Rafał_Sz
21-10-2011, 07:06
Kupno D7000 to nadal loteria i opieranie się na numerach seryjnych to jak wróżenie z fusów. Nikon dał ciała z tym modelem i kropka. Nawet wymiana bebechów nie pomaga - mój egzemplarz po przeszczepie wrócił do serwisu i marnie to wszystko widzę. Do tego najprawdopodobniej beknę 1500 za wymianę matrycy, bo przy entym czyszczeniu pojawiły się ryski (moja wina). Dobrze, że mam też D300 bo by mnie trafił szlag.
Na początku wszystko było cacy.
Tomasz M.
21-10-2011, 09:46
Wiecie co jest najgorsze w tym poście ? że co kilka stron ktoś zadaje to samo pytanie. Czy warto kupić D7000 ? Czy można jakoś to poznać po numerach seryjnych ? Co mi doradzicie D7000 vs XXXX ?
PANIE I PANOWIE, DO DNIA DZIESIEJSZEGO NIE MA ZŁOTEJ RECEPTY NA KUPNO SPRAWNEGO NIKONA D7000
Można robić testy body z jasnym szkłem np 35mm 1,8, będzie to widać na ekranie LCD body, ale to nie jest tak, że BF/FF jest zawsze, sytuacja może być taka iż będziecie focić 2 tygodnie bez najmniejszego problemu po czym nagle pojawi sie BF/FF w kilku-kilkudziesięciu zdjęciach pod rząd. Nie da sie tego sprawdzić w sklepie tak na 100%.
Pierwszą osobą która bez wątpienia nagłośniła sprawę był Rafał (Fatman), szczegółowo opisał problem, co i jak. Fatman jest z Łodzi, zaproponował mi swoją pomoc przy kupnie mojego D7k, czystą głupotą byłoby odmówić, zwłaszcza że Facet wiedział co z czym sie je, jak to sprawdzić. W FotoJokerze podpiął pod body swoje szkła, posprawdzał i było ok. Niestety kilka tygodni później, kiedy pożyczyłem mu swoje body powiedział, że ten problem występuje i u Mnie, ale nie tak często jak u niego, dlatego w sklepie tego nie doświadczyliśmy. Po kupnie 35mm 1,8 niestety sam doświadczyłem nie raz tego problemu :(. Tak wiec, nie ma złotego środka na sprawdzenie body, dlatego też pewnie serwis do dnia dzisiejszego sie z tym męczy, bo problem nie jest zawsze, może byc sytuacja że wyślecie do nich body a u nich problemu nie będzie. Dziś na pewno wiadomo już więcej w tej sprawie niż wtedy, kiedy ja korzystałem z gwarancji tj kwiecień/maj. Robią testy na LV i przez Fazowy (wizjer), napisałem kiedyś nawet do Nikon Polska i poprosili o zdjęcia w RAW z trybu Live View i przez Fazowy, tak więc coś sie dzieje w tym temacie, ale jak widać mimo to niektórzy nadal mają niesprawne body, co świadczy o tym, że Nikon nie radzi sobie z tym problemem do dziś ...
Wiecie co jest najgorsze w tym poście ? że co kilka stron ktoś zadaje to samo pytanie. Czy warto kupić D7000 ? Czy można jakoś to poznać po numerach seryjnych ? Co mi doradzicie D7000 vs XXXX ?
PANIE I PANOWIE, DO DNIA DZIESIEJSZEGO NIE MA ZŁOTEJ RECEPTY NA KUPNO SPRAWNEGO NIKONA D7000
Można robić testy body z jasnym szkłem np 35mm 1,8, będzie to widać na ekranie LCD body, ale to nie jest tak, że BF/FF jest zawsze, sytuacja może być taka iż będziecie focić 2 tygodnie bez najmniejszego problemu po czym nagle pojawi sie BF/FF w kilku-kilkudziesięciu zdjęciach pod rząd. Nie da sie tego sprawdzić w sklepie tak na 100%.
Pierwszą osobą która bez wątpienia nagłośniła sprawę był Rafał (Fatman), szczegółowo opisał problem, co i jak. Fatman jest z Łodzi, zaproponował mi swoją pomoc przy kupnie mojego D7k, czystą głupotą byłoby odmówić, zwłaszcza że Facet wiedział co z czym sie je, jak to sprawdzić. W FotoJokerze podpiął pod body swoje szkła, posprawdzał i było ok. Niestety kilka tygodni później, kiedy pożyczyłem mu swoje body powiedział, że ten problem występuje i u Mnie, ale nie tak często jak u niego, dlatego w sklepie tego nie doświadczyliśmy. Po kupnie 35mm 1,8 niestety sam doświadczyłem nie raz tego problemu :(. Tak wiec, nie ma złotego środka na sprawdzenie body, dlatego też pewnie serwis do dnia dzisiejszego sie z tym męczy, bo problem nie jest zawsze, może byc sytuacja że wyślecie do nich body a u nich problemu nie będzie. Dziś na pewno wiadomo już więcej w tej sprawie niż wtedy, kiedy ja korzystałem z gwarancji tj kwiecień/maj. Robią testy na LV i przez Fazowy (wizjer), napisałem kiedyś nawet do Nikon Polska i poprosili o zdjęcia w RAW z trybu Live View i przez Fazowy, tak więc coś sie dzieje w tym temacie, ale jak widać mimo to niektórzy nadal mają niesprawne body, co świadczy o tym, że Nikon nie radzi sobie z tym problemem do dziś ...
Dlatego zamieniłem D7K na D300s:)
ok. dziekuje wam za porady, znow sklaniam sie ku d300s. pozdrawiam :)
LordYoghurt
21-10-2011, 10:57
Dlatego zamieniłem D7K na D300s:)
Zadowolony jesteś ze zmiany? Co zyskałeś a co straciłeś na tej zamianie? Pytam bardzo poważnie, bo chciałem zamienić D90 na D7000 ale teraz już myślę o D700/D300s
wasilewk
21-10-2011, 10:59
Zadowolony jesteś ze zmiany? Co zyskałeś a co straciłeś na tej zamianie? Pytam bardzo poważnie, bo chciałem zamienić D90 na D7000 ale teraz już myślę o D700/D300s
Bierz D700 - połowa starych szkieł od kliszaków odżyje !
A dodatkowo: wszystkie stałki będą mioodzioo!
LordYoghurt
21-10-2011, 11:04
Bierz D700 - połowa starych szkieł od kliszaków odżyje !
akurat wszystko mam DX ;-) Ale kupowałem jako używane, więc jak coś to sprzedam względnie bez straty.
Kurde. Trochę boję się inkwizycji pisząc krótki post, który pewnie zostanie odebrany jako nabijanie postów za które jak wiedzą wtajemniczeni - dostanę komplet garnków Zepptera, ale zaryzykuję !
Posiadam N D 90, z którego jestem zadowolony. Moim marzeniem jest D 700 ale miałem też chwile zwątpienia i chciałem pozbyć się Nikona by kupić Canona D5 mark II. W międzyczasie kusiły mnie opinie o lepszej matrycy D 7000 , uszczelniony korpus i takie tam różne ....
Jednak obejrzenie fotografii na stronie http://pl.pixel-peeper.com/ gdzie można sobie ustawić oglądanie fotografii z całego świata wg. puszki, obiektywu, rozmiaru, itd. uświadomiło mi, że D 700 bije na głowę wszystkie zabawki FX oraz Canona w całości (nie sprawdzałem 1D). Strona jest także w języku Polskim. Proszę sobie pooglądać, porównać .... Nie trzeba nic więcej mówić ... reszta to milczenie i kombinowanie w duszy skąd wytrząsnąć tyle kasy ...
Post Scriptum:
Nikoś D 7000 to na pewno świetny sprzęt. Ma brakujące mi czasy 1/8000 co bardzo WAŻNE przy co raz jaśniejszych szkłach, jego budowa mechaniczna budzi zaufanie. Nie chce mi się szukać ale może jest gdzieś statystyka ile D 7000 sprzedano do tej pory w Polsce. Te kilka / kilkanaście osób na forum borykających się z serwisem w sprawie D 7000 raczej nie jest reprezentatywną grupą osób by aparat uznać za zły. Wbrew swoim przekornym wpisom, że D 90 jest lepszy - bo jego posiadam, a w czasie zakupu w grudniu 2009r nie było jeszcze D 7000 - jestem przekonany, że teraz kupiłbym D 7000. Tak ! Ze względu na matrycę, budowę, czas 1/8000. Tak naprawdę odwoływanie się do współpracy D 90 ze starszymi szkłami chyba nie jest tak istotne. Wystarczy mieć świadomość konieczności kupowania współczesnych szkieł.
Hmmmm .... to miał być krótki wpis, a wyszło jak zawsze ... oczekując, aż znajdę kasę na D 700 ... lub jego nową wersję. /Oby miała tak samo doskonałą matrycę ale nie mniej niż 16 mpx / 18 mpx .../. Te cudowne chwile gdy aparat nie przeszkadza w robieniu zdjęć ....
Witaj,
Na pewno zyskałem pewniejszy AF, ilość fps, bardziej uszczelniony korpus, lepszy(większy wizjer)
Straciłem ISO100, lepszy WB, wyższe użyteczne ISO, nowy procesor obrazu.
LordYoghurt
21-10-2011, 12:51
Witaj,
Na pewno zyskałem pewniejszy AF, ilość fps, bardziej uszczelniony korpus, lepszy(większy wizjer)
Dziękuję za odpowiedź. Mógłbyś tylko rozwinąć czy są to zmiany wyraźnie odczuwalne? Głównie chodzi mi o obrazek, który w D300s jest taki jak w D90, zaś to co widzę na prezentowanych w tym temacie zdjęciach z D7000 wydaje mi się znacznie lepsze (pomijam kwestię obróbki - chodzi mi o obrazek prosto z puszki). D7000 wygląda dla mnie bardzo FXowo w zakresie oddania tonów skóry, rozpiętości tonalnej obrazka. D300s wydaje mi się przy nim takie zaledwie OK. Mógłbyś odnieść się do tego?
Awatar autentyczny,problem również prawdziwy ;) Jutro będę próbować z iso,udam się tez w plener,będę go męczyć...Powiedzcie, a czy tym obiektywem kitowym 18-105 można zrobić dobre zdjęcie portretowe?czy on bardziej do plenerów się nada?
Zajrzyj do mojego bloga (http://lukaszkonieczny.blogspot.com/), mam tam tylko fotki z D7000 + 18-105.
Tomasz M.
21-10-2011, 14:10
Moim marzeniem jest D 700
D 700 bije na głowę wszystkie zabawki FX oraz Canona w całości (nie sprawdzałem 1D)
i chyba własnie to sobie teraz kupie, też mi sie marzy tylko ta cena teraz ..., jeszcze z 1,5mca temu można bylo kupić w Fotojoker za 7600pln a teraz ??? :-/
kropkowa
21-10-2011, 14:19
Zajrzyj do mojego bloga (http://lukaszkonieczny.blogspot.com/), mam tam tylko fotki z D7000 + 18-105.
Zajrzałam, ale troszku mało tych zdjęć. Wrzuć coś więcej jak możesz. Od kiedy masz do czynienia z tym zestawem? Zadowolony jestes?
Qualin jak mogłeś !?!? Tylko 4 fotografie obiektywem 18-105 ?!?! Obiektywem, który wg. specjalistów przy swoich parametrach może swobodnie konkurować z produktami w grupie cenowej 2000 - 2500zł ?? Jak mogłeś Qualin zrobić tak mało zdjęć tym obiektywem ???
A gdyby w tym miejscu stało przedszkole ?? !!
Boze widzisz i nie grzmisz ? :P
kropkowa tam na dole po prawej stronie klikasz na "starsze posty" i ogladasz kolejne zdjecia.
Czy jestem zadowolony, raczej tak. aparat jak aparat, robi to co powinien czyli zdjecia.
Zrobilem tak malo zdjec bo to zbyt dobry obiektyw zeby go nadmiernie wykorzystywac, dlatego na codzien robie zdjecia bez zadnego obiektywu, sa coprawda troszke mydlane, ale przynajmniej szklo mi sie nei zuzywa :D
Tomasz M.
21-10-2011, 14:50
hahahahahaha, Kobiety .... 8)
Tomasz M.
21-10-2011, 15:29
Witaj,
a prospos wizjera, w obu Body (d7000, D300s) chyba są identyczne, jak mnie pamięć nie myli mają punkt oczny 19,5mm i 100%krycie kadru, no chyba że się mylę, ale to na pewnio mnie ktoś poprawi
kropkowa
21-10-2011, 15:34
kropkowa tam na dole po prawej stronie klikasz na "starsze posty" i ogladasz kolejne zdjecia.
Czy jestem zadowolony, raczej tak. aparat jak aparat, robi to co powinien czyli zdjecia.
Zrobilem tak malo zdjec bo to zbyt dobry obiektyw zeby go nadmiernie wykorzystywac, dlatego na codzien robie zdjecia bez zadnego obiektywu, sa coprawda troszke mydlane, ale przynajmniej szklo mi sie nei zuzywa :D
Nie mam słów. Twoje zdjęcia są rewelacyjne, wierzyć mi się nie chce, że mój aparat też tak może. Lecę testować . Brawo !:) jak dla mnie świetne są!
kropkowa
21-10-2011, 15:39
hahahahahaha, Kobiety .... 8)
:P
Nie mam słów. Twoje zdjęcia są rewelacyjne, wierzyć mi się nie chce, że mój aparat też tak może. Lecę testować . Brawo !:) jak dla mnie świetne są!
Wrzuc koniecznie jakies fotki, chetnie zobaczymy jak Ci poszlo testowanie :P
Emhyrion
21-10-2011, 17:04
Łukasz Konieczny? Furious? Jaki ten świat mały :)
Łukasz Konieczny? Furious? Jaki ten świat mały :)
Znamy sie ? ;>
Dziękuję za odpowiedź. Mógłbyś tylko rozwinąć czy są to zmiany wyraźnie odczuwalne? Głównie chodzi mi o obrazek, który w D300s jest taki jak w D90, zaś to co widzę na prezentowanych w tym temacie zdjęciach z D7000 wydaje mi się znacznie lepsze (pomijam kwestię obróbki - chodzi mi o obrazek prosto z puszki). D7000 wygląda dla mnie bardzo FXowo w zakresie oddania tonów skóry, rozpiętości tonalnej obrazka. D300s wydaje mi się przy nim takie zaledwie OK. Mógłbyś odnieść się do tego?
Witaj,
Ja mojego D300s trzymam w pracy(dopiero dziś oddałem swojego D7K na Policję), żona jeszcze nic nie wie o nowej zabawce:mrgreen:
Podaj proszę maila na PM to Ci prześlę sample z D7K w pełnej rozdzielczości i załatwię takie same z d300s:)
Tam zaraz na maila. Sample wrzuc tutaj, niech sobie kazdy obejrzy. wkoncu po to jest ten temat.
Emhyrion
21-10-2011, 18:46
Znamy sie ? ;>
Oj, przepraszam - teraz zobaczyłem że jesteś z Poznania. Znam Łukasza Koniecznego używającego na innym forum nicku Furious, ale mieszka w Trójmieście.
Świat duży, imion i nazwisk mało :)
Hehe, ja nie uzywam nigdzie nicku Furious to portal, ktory prowadze ze znajomymi :)
hej . dostalem body po regulacji w serwisie. Dali inof ze wyregulowali BF. Jak na razie wszystko wyglada ok. Jutro sesja umowiona to przetestuje aprat w boju. Natomiast "czyszczenie" matrycy wola o pomste do nieba. Z 10 plam zostayl 3 bardzo duze.
a prospos wizjera, w obu Body (d7000, D300s) chyba są identyczne, jak mnie pamięć nie myli mają punkt oczny 19,5mm i 100%krycie kadru, no chyba że się mylę, ale to na pewnio mnie ktoś poprawi
Nie musisz "MYLIĆ SIĘ" i prosić o poprawkę ... wygogluj porównanie aparatów i sam sobie odpowiedz. To nie chat internetowy.
D300s napewno ma wiekszy kwadracik pola AF w wizjerze od tego w D7000. w 300 jest prostakatny, a w 7000 kwadratowy. wiecej roznic nie widzialem jak porownanie puszek robilismy z jednym forumowym kolega :)
Witam. To mój pierwszy post na forum Nikona. Kiedyś sobie obiecałem, że kupię cyfrę jak matryce będzie miała powyżej 15.... Kupno cyfry przypieczętował kolejny zalany slajd odebrany z Dzikiej. Kupiłem korpus N 7000 i obiektyw N 35 f1,8G. Dla mnie jest to technologia przyszłości, zdjęcie masz od razu do wglądu z wykresami koloru i...? - Instrukcję czyta się jak dobrą książkę Stanisława Lema /jestem rocznik 57 z tamtego tysiąclecia - amator/. Moja prośba do "Prezesa" tego Forum o utworzenie wątku o N 7000 - ustawienia - eksploatacja i triki.
A moje pytanie w tym wątku do kolegów mających ten korpus:, który system pomiaru światła stosujecie /matrycowy czy centralny/ a właściwie, który uważacie za wiarygodny?
Jan.
A moje pytanie w tym wątku do kolegów mających ten korpus:, który system pomiaru światła stosujecie /matrycowy czy centralny/ a właściwie, który uważacie za wiarygodny?
Jan.
Witaj. Osobiście fotografuje w Nefach więc ewentualne (w przypadku D7k - niewielkie w światłach, a dosyć spore w cieniach) pomyłki w naświetlaniu da się poprawić obrabiając fotki na kompie. Jednak głównie stosuje pomiar matrycowy i dodatkowo (od czasu do czasu) punktowy - gdy jest mi potrzebny ;)
Witam. To mój pierwszy post na forum Nikona. Kiedyś sobie obiecałem, że kupię cyfrę jak matryce będzie miała powyżej 15.... Kupno cyfry przypieczętował kolejny zalany slajd odebrany z Dzikiej. Kupiłem korpus N 7000 i obiektyw N 35 f1,8G. Dla mnie jest to technologia przyszłości, zdjęcie masz od razu do wglądu z wykresami koloru i...? - Instrukcję czyta się jak dobrą książkę Stanisława Lema /jestem rocznik 57 z tamtego tysiąclecia - amator/. Moja prośba do "Prezesa" tego Forum o utworzenie wątku o N 7000 - ustawienia - eksploatacja i triki.
Jan.
Dla mnie sprawa jest dość prosta: jak fotografuję zrównoważoną pod względem ilości światła (kontrastów) scenę, to pomiar matrycowy, natomiast jeśli zależy mi np. na jakimś zaciemnionym miejscu na jasnym tle (lub odwrotnie: jasne miejsce na ciemnym tle) to wtedy pomiar punktowy lub centralnie ważony. Domyślnie mam ustawiony centralnie ważony i w większości sytuacji mam prawidłowy pomiar światła. Po za tym matryca D7k naprawdę ma świetny DR i robiąc w RAWach korekcja ekspozycji i "Fill Light" wręcz zadziwia. Pozdrawiam.
Witam. Ponawiam pytanie, który system pomiaru światła /matrycowy czy centralny/ Koledzy uważają za prawidłowo działający – dający prawidłowy pomiar światła, a może korpus D7000 oba te systemy pomiaru światła ma dobre. Na dzień dzisiejszy robie zdjęcia w JPEG i poznaje możliwości obróbki zdjęć programem IrfanView, /bo jest w polskiej wersji/.
NEF-y i program ViewNX2 /szkoda, że tylko po angielsku/ zostawiam sobie na najbliższe wieczory.
To, że matryca D 7000 ma dobry DR i z ”ciemnego” zdjęcia można dużo wyciągnąć /przykłady w sieci/ wpłynęło na zakup tego korpusu.
Jan.
decadent
21-10-2011, 22:15
Fotografuję głównie pejzaże - matrycowy w większości przypadków prześwietla, na oko, ale widać na histogramie, że puszka wtedy stara się utrzymać rozkład tonalny w ryzach, aby nie stracić nic ze szczegółów. Często robię na centralnie ważonym, portret zawsze. Z matrycowym mamy największą gwarancję, że nie zgubimy szczegółów w światłach lub cieniach, ale nie zawsze średnie tony będą prawidłowo naświetlone.
Tryb pomiaru swiatla wybierasz w zaleznosci od sceny ktora chcesz fotografowac. Tak naprawde nie ma unwersalnego dla wszystkich fotografowanych scen.
Witam. Nie chodzi mi zasady, tylko, któremu trybowi pomiaru światła ”ufasz”.
Jan.
Ufam temu ktory w fotografowanej scenie da mi oczekiwany rezultat.
Moja prośba do "Prezesa" tego Forum o utworzenie wątku o N 7000 - ustawienia - eksploatacja i triki.
Jan.
Świetny pomysł! Taki wątek, gdzie nikt nie narzeka na ten sprzęt, tylko robi nim zdjęcia. Jestem za.
Zalozylem taki watek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2574467#post2574467
Zapraszam do dzielenia sie Waszymi zdjeciami z D7000 :)
Zalozylem taki watek http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2574467#post2574467
Zapraszam do dzielenia sie Waszymi zdjeciami z D7000 :)
Świetny pomysł z tym wątkiem:)
Droga Redakcjo!
Mam olbrzymi problem. Ciężko mi z tym żyć, nie wiem czy koledzy i koleżanki nie będą się ze mnie śmiały. Ciężko mi też o tym pisać, ale liczę Droga Redakcjo, że mnie zrozumiesz i pomożesz.
Kupiłem Nikona D7000. No i mam związany z tym problem. Nie ma BF/FF, w dodatku nie chlapie olejem. Trudno mi to zrozumieć. Sprawdzałem dokładnie i z bliska i z daleka. Kupiłem też nieoryginalny grip i też mam problem. Kółka działają w dobrą stronę, wybierak działa po skosie. Czy coś ze mną jest nie tak? Droga Redakcjo ratuj!
Zrozpaczony.
Może postaraj się rzucić go na beton z I piątra, albo przyjamniej odkręć obiektyw i nalej soku wiśniowego z piaskiem do środka ? Postaraj się, ten problem trzeba rozwiązac jak najszybciej !
Usunąć tego prowokatora z forum. D7000 jest felerny i będziemy bronić jego felerności do końca. Jego lub nas.
Usunąć. Przez Canona nasłany prowokator
yarousseau
23-10-2011, 20:31
juz odebralem swoje body z serwisu... pospieszyli sie i naprawili wczesniej niz mowili jak oddawalem:) Tamron dalo sie juz wyregulowac zeby dobrze ostrzyl (mikroregulacja -11) ale w porownaniu z tym co bylo jest o niebo lepiej. Jeszcze sprawdze jak bedzie na szklach nikona (stalkach) jutro gdzies w sklepie.
adolfik9501
23-10-2011, 21:16
Droga Redakcjo!
Mam olbrzymi problem. Ciężko mi z tym żyć, nie wiem czy koledzy i koleżanki nie będą się ze mnie śmiały. Ciężko mi też o tym pisać, ale liczę Droga Redakcjo, że mnie zrozumiesz i pomożesz.
Kupiłem Nikona D7000. No i mam związany z tym problem. Nie ma BF/FF, w dodatku nie chlapie olejem. Trudno mi to zrozumieć. Sprawdzałem dokładnie i z bliska i z daleka. Kupiłem też nieoryginalny grip i też mam problem. Kółka działają w dobrą stronę, wybierak działa po skosie. Czy coś ze mną jest nie tak? Droga Redakcjo ratuj!
Zrozpaczony.
Ci którzy mają/mieli uwalone body zapewne turlają się ze śmiechu...
decadent
23-10-2011, 22:51
juz odebralem swoje body z serwisu... pospieszyli sie i naprawili wczesniej niz mowili jak oddawalem:) Tamron dalo sie juz wyregulowac zeby dobrze ostrzyl (mikroregulacja -11) ale w porownaniu z tym co bylo jest o niebo lepiej. Jeszcze sprawdze jak bedzie na szklach nikona (stalkach) jutro gdzies w sklepie.
bardzo jestem ciekaw jak z tym innymi szkłami, bo że ten tamron będzie miał BF to byłem prawie pewien... (kupno u Cichego to żadna gwarancja, chyba że sprawdzamy razem z puszką)
Tak to jest z tym BF/FF, że jest wynikową wady obiektywu i puszki, czasem może się znieść sumarycznie, a czasem spotęgować...
Problem w tym, że z każdym aparatem może być inaczej. Wiele osób ma po dwa aparaty i wtedy może się okazać niemożliwa taka regulacja, żeby wszędzie było dobrze. Chyba technologia matryc przegoniła technologię AF. I bez autofokusa hybrydowego nigdy nie będzie lepiej. Czyli fazowo ustawiana mniej więcej ostrość, a potem detekcja kontrastu do pełnego wyostrzenia.
Fortaigne
24-10-2011, 13:19
Tak sie zastanawiam czy w innych puszkach niż d7000 też ktoś zauwazył taki rozrzut AF ? Mam 35 1.8 50 1.8 85 1.8 70-300 vr i tamrona 17-50 i z moim body d90/d300 kazde szklo ostrzy idealnie, a jesli jest bf ff to jest taki maly ze go najwidoczniej nie widze...jak to jest ze w d7000 kazde prawie szklo trzeba regulowac ? Niech ktoś coś skrobnie..
Tak sie zastanawiam czy w innych puszkach niż d7000 też ktoś zauwazył taki rozrzut AF ? Mam 35 1.8 50 1.8 85 1.8 70-300 vr i tamrona 17-50 i z moim body d90/d300 kazde szklo ostrzy idealnie, a jesli jest bf ff to jest taki maly ze go najwidoczniej nie widze...jak to jest ze w d7000 kazde prawie szklo trzeba regulowac ? Niech ktoś coś skrobnie..
Kup obiektyw z serii PRO (taki za 5000 PLN - 7000 PLN) i wszystko będzie działało bez niepotrzebnych regulacji :)
na 24-70 2.8 też musiałem regulować...
Fortaigne
24-10-2011, 14:35
Kup obiektyw z serii PRO (taki za 5000 PLN - 7000 PLN) i wszystko będzie działało bez niepotrzebnych regulacji :)
Własnie na tym polega pic...ze cos chyba z ukladem w d7K jest nie teges skoro wymaga ten uklad mega szkiel...z moim amatorskim D90 a potem d300s kazde szklo nawet za 700 zł dziala w punkt....Mam ich 5 i kazde dziala, podpialem do D7K kolegi 2 moje i 2 razy FF....
Gęściejsza matryca jest bardziej wymagająca. Analogi były jeszcze mniej wymagające. U mnie AF działa dobrze, specjalnie podłączyłem 85/1.8D, żeby mieć bardzo małą GO. Bez problemu trafiał i w dodatku z tego co zauważyłem AF chodził szybciej i pewniej niż w D90. Niestety jest trochę różnic między tymi aparatami, inne zachowanie i trzeba się nauczyć nowego.
Don_Sulco
24-10-2011, 15:30
U mnie AF działa dobrze, specjalnie podłączyłem 85/1.8D, żeby mieć bardzo małą GO. Bez problemu trafiał i w dodatku z tego co zauważyłem AF chodził szybciej i pewniej niż w D90. Niestety jest trochę różnic między tymi aparatami, inne zachowanie i trzeba się nauczyć nowego.
Mam zamiar zamienić D90 na D7k.
Czy AF jest dużo szybszy i precyzyjniejszy od tego w D90?
Jakie są wasze subiektywne odczucia?
Dzięki
gadzeciarz
24-10-2011, 16:06
Dzięki
Już to opisywałem kilka razy ale z przyjemnością napiszę ponownie ;-)
Porównując działanie AF z d7000 a d90
Na korzyść D 7000
-szybkość działania aparatu
-szybkość działania AF
-zdecydowanie celniej trafia (warunek ,jak posiadamy w pełni sprawną puchę)
-aparat o wiele lepszy niż D90
-długi czas działania na jednej baterii
Jedyna wada to z tego co można wyczytać to ogromna losowość co do kupna sprawnego aparatu.
Czytając wątek trudno oszacować skalę problemu lecz przynajmniej jest już pewne że takowy istnieje!
Emhyrion
24-10-2011, 18:10
Z drugiej strony na pierwszej stronie tego działu są przynajmniej trzy wątki o problemach z D90, a to z kartą pamięci, a to wariuje, a to jeszcze coś. I faktem jest, że raczej pisze się jak sie pojawia problem, a wtedy wszyscy go wałkują przez dziesiątki stron, kiedy zaś wszystko działa tak jak trzeba to po prostu działa i mało kto się nad tym pochyli.
Jak już pisałem - mój sprzęt działa, zarówno obiektywy jak i body, choć stuknęło D7K dopiero trochę ponad 3tys zdjęć, więc nawet się nie dotarł. Nie miałem nigdy D90, tyle co od szuki należące do znajomych, więc tu porównania nie mam. Jednak przesiadka z Sony A300/A500 na Nikona nie była łatwa, wciąż płaczę za odchylanem ekranem gdy pracuję ze statywem, jednak jakość wykonania, łatwość obsługi i zdjęcia, które często prosto z puszki są ładniejsze niż z Sony po obróbce przekonują mnie, że D7K jest niezłym aparatem.
Dzięki
Jak dla mnie AF jest klasę wyżej. Ale na razie się uczę D7000. D90 będzie jako zapas i do Sigmy 135-400. Nie wiem dlaczego, ale ta Sigma nie współpracuje z D7000. Zabawy mam teraz sporo, bo jeszcze kompletuje mocniejsze oświetlenie (quantuumy z batery packami).
Jak dla mnie AF jest klasę wyżej. Ale na razie się uczę D7000. D90 będzie jako zapas i do Sigmy 135-400. Nie wiem dlaczego, ale ta Sigma nie współpracuje z D7000. Zabawy mam teraz sporo, bo jeszcze kompletuje mocniejsze oświetlenie (quantuumy z batery packami).
Jak już kupisz D 700 to jak znalazł D 7000 będzie na zapas, a D 90 na zapas zapasu :D
1. Co znaczy AF o klasę wyżej (akurat na AF psioczy sporo osób) ?
2. Teraz gdy masz karty o pojemnościach 32GB i więcej ... ten zapas to w jakim sensie ? Nie lepiej zwyczajnie sprzedać ?
Jak już kupisz D 700 to jak znalazł D 7000 będzie na zapas, a D 90 na zapas zapasu :D
1. Co znaczy AF o klasę wyżej (akurat na AF psioczy sporo osób) ?
2. Teraz gdy masz karty o pojemnościach 32GB i więcej ... ten zapas to w jakim sensie ? Nie lepiej zwyczajnie sprzedać ?
Znacznie szybciej i pewniej łapie ostrość.
Zapas to zapas. Jak idę robić coś ważnego to drugie body gotowe w razie problemów z pierwszym. To chyba logiczne.
pytanie do posiadacza N 17-55 f2.8 i D7000: dziala bez problemow, czy trzeba kalibrowac?
po prawdzie, to decyzja zakupu juz zapadla, ale zawsze warto sie podpytac
D7k nadal dziala re-we-la-cyj-nie, albo ja nie widze roznicy :wink:
Kupiłem używany N 17-55 i testując zaraz po zakupie z D7000 żadnych na przykład BF/FF nie zauważyłem.
Po dłuższym użytkowaniu nie jestem do końca zadowolony, mydło czasami się pojawia. Nie miałem czasu niestety gruntowniej przetestować i zagłębić się w temat, sprawdzić czy coś jest nie tak czy po prostu czegoś nie potrafię :), więc "informuję, ale nie bierz tego na poważnie" :D
Ogólnie N 17-55 i D7000 ładnie ze sobą współpracują :)
Trzy lata miałem D300, teraz mam D7k. Może nie jestem zbyt wymagający co do sprzętu, ale jakiejś szczególnej różnicy w jakości fotek nie widzę. Do tego stopnia nawet, że D300 był z obiektywem 17-55 2,8, a teraz mam tylko obiektyw kitowy. Fakt, że D300 dokładniej i trochę szybciej ustawiał ostrość, ale dla mnie, jako amatora nie ma to wiekszego znaczenia. Natomiast czym bije D7k na głowę D300, to to jak oddaje odcień skóry na zdjęciach.
Poprzednio musiałem robić w rawach i potem kombinować, żeby nie było zbyt czerwono. Jak dla mnie to była główna przypadłość D300 ( zbyt czerwony odcień skóry) i za żadne skarby nie dawało sie tak ustawić aparatu, żeby w jpgach wyglądało to prawidłowo. Jestem zadowolony z zamiany też z powodu wielkości zestawu. Teraz mogę go sobie bez przeszkód nosić na co dzień w dużo mniejszej torbie. Podsumowując nie żałuje zamiany.
Chyba że kiedyś coś sie z nim zacznie złego dziać, ale odpukałem trzy razy w niemalowane drewno i mam nadzieję, że to pomoże :))
Zapasy D7000 znikają z półek. A te co jeszcze są, drożeją z powodu paniki powodziowej. Za chwilę będą teksty w sklepach "D7000 proszę. Może być z olejem i FF/BF"