Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

toto5
09-11-2011, 22:56
Tak, link działa. Jednak nie jestem pewien czy dobrze ten test zrobiłeś, lepiej niech się jakiś spec od takich testów wypowie. Ale chyba bez lampy i za szerokim robione żeby zobaczyć czy nie trafia - zaznaczam "chyba"
Ja robiłem długim(105) końcem i bez lampy i wtedy widziałem czy trafia czy nie, oraz możliwie jak największej dziurze.

nisi
09-11-2011, 23:01
no właśnie, testy robi się raczej na max dziurze, w jasnym oświetleniu i koniecznie ze statywem, te które widać raczej o niczym nie mówią bo są z ręki
później można mikro kalibracje wykonać, choć u mnie po kalibracji miodzio a w terenie na dalsza odległość mydło wychodziło a raczej masakra ;-)

hostman22
09-11-2011, 23:09
poza tym ze ABW wariuje, to ja innego sensu w tym teście nie widzę ;)

ThomasGlasgow
09-11-2011, 23:15
poza tym ze ABW wariuje, to ja innego sensu w tym teście tego teście nie widzę ;)

To jutro wam jakieś fotki prześle bo w pokoju mam słabe oświetlenie

hostman22
09-11-2011, 23:32

źle to robisz, poczytaj jak powinno się robić taki test. Jest też bardzo fajna tablica do złożenia na forum pentaxa :D.

Jak nie chce ci się w to bawić to bateryjki w dłoń ;).
Lewe bez korekty, prawe z korektą w body. Różnicę widać? Widać :P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/5256/testjl.jpg)

pil74
09-11-2011, 23:43
Żeby coś taki test pokazał musi być zrobiony dobrze.
Ustaw maksymalną ogniskową i maksymalna przesłonę. Aparat w minimalnej odległości od fotografowanego obiektu celem zmniejszenia GO, pucha na statyw i już.
Natomiast lepszym rozwiązaniem, szczególnie jak statywu brak, jest wynalazek naszego kolegi Skibka FocCal, który można z dokładnym opisem co i jak znaleźć pod:
http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/

nisi
09-11-2011, 23:45
http://focustestchart.com/focus21.pdf

całość albo na skróty 13 i 18 str - 18-sta wydruk na laserze i do roboty ;)

lesiuc
09-11-2011, 23:56
Żeby coś taki test pokazał musi być zrobiony dobrze.
Ustaw maksymalną ogniskową i maksymalna przesłonę. Aparat w minimalnej odległości od fotografowanego obiektu celem zmniejszenia GO, pucha na statyw i już.
Natomiast lepszym rozwiązaniem, szczególnie jak statywu brak, jest wynalazek naszego kolegi Skibka FocCal, który można z dokładnym opisem co i jak znaleźć pod:
http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/

Raczej przysłonę i to nie maksymalną a minimalną.

Polikon
10-11-2011, 00:01
Ja mam pytanie z innej beczki.
Instalował ktoś nowego View NX 2.2.3 ?
Nie wiem czy mi się wydaje czy też miałem coś skopane z poprzednią wersją,
ale ten nowy znacznie szybciej (kilkukrotnie?) otwiera NEF'y z D7000?
Ma ktoś podobne odczucia? :)

Sprawdziłem z D50 -tu już wogóle jak burza idzie.
Zmiana profilu jest niemal natychmiastowa.
Ja mam NEFy z D5.1k ale faktycznie śmiga lepiej. Można powiedzieć idzie jak burza.

qba87
10-11-2011, 00:01

Może wyjdź na zewnątrz, porób trochę zdjęć, popróbuj różnych możliwości, pooglądaj zdjęcia na komputerze. Wtedy zastanów się czy coś Ci w nich nie odpowiada, czy coś Ci w nich się nie podoba i...................dopiero rób takie testy....
Mam wrażenie że pewnie przeczytałeś z połowę tego wątku i pierwsze zdjęcia jakie wykonałeś swoją puszką to ten test - nie tędy droga.
Teraz jesteś przekonany że Twój aparat ma BF chociaż może działać jak najbardziej prawidłowo ale Ty już myślisz o jego zmianie.
ZACZNIJ ROBIĆ NIM ZDJĘCIA - taka moja rada ale zrobisz jak zechcesz

lesiuc
10-11-2011, 00:27
Polikon -dzięki za potwierdzenie.
Nie byłem pewien czy dobrze widzę :)
Ostatnio dodałem ramu, wyłączyłem plik wymiany i jakieś jeszcze aktualizacje
win. pościągał dlatego nie byłem pewien czy to ta niepozorna aktualizacja NX dała takiego kopa.
Wychodzi na to że tak.
Dzięki.

Jeśli chodzi o testy kolegi to pragnę chwilowo uspokoić autora /zawieść krzykaczy malkontentów:
AF-Area mode: Dynamic
Focus Mode: AF-A

Polecam najpierw instrukcję, później jakąś lekturę poważniejszą i zacząć świadomie robić zdjęcia.
Jeśli okaże się że już na pewno wiadomo że ewentualnie nieostre fotki
są z winy sprzętu a nie niewiedzy -wtedy do serwisu.
Takie testowanie na siłę nie bardzo wiedząc co się robi lepiej zastąpić zimnym piwkiem z przyjaciółmi.
Większy z tego pożytek a i piankę lepiej wypić z kufelka niż bić ją bez sensu na forum.

ThomasGlasgow
10-11-2011, 01:05
Sorki, mój błąd.
teraz zrobiłem na ogn.105 , f5,6, AFS
https://picasaweb.google.com/100539189828372950687/9Listopada2011?authuser=0&feat=directlink

lesiuc
10-11-2011, 01:22
Wygląda jak BF , ale powtórz sobie to na jakichś bateryjkach czy czymś podobnym.
Całe te focus charty to trochę kicha.
Testuje się z minimalnej odległości a w praktyce często bywa tak że na karcie jest ok,
a z kilku metrów kaszana, lub odwrotnie.
Najlepiej po prostu pstryknij kilka fotek "portretowych samej twarzy :)" na 105mm/5.6 ostrząc na oko i pokaż jak to wygląda.
Poza tym nie panikuj z tym oddawaniem. Jest jeszcze mikroregulacja o serwisie nie wspominając.
Nie wiadomo także czy ewentualnie w tym konkretnym wypadku winien jest obiektyw czy body.

ThomasGlasgow
10-11-2011, 01:40
Ok, dzięki za porady.
Chcę wykryć jak najszybciej czy jest usterka czy nie, bo mam jeszcze tylko 7 dni na skorzystanie z opcji zwrotu lub wymiany aparatu.
Jeżeli mam taką opcję to trochę głupotą byłoby nie skorzystać z niej ( o ile jest wada ).
Nie chce pózniej co miesiąc jezdzić do serwisu lub spędzać godziny na testowaniu i ustawianiu focusa.
W końcu ten aparat kosztuje nie małe pieniądze :/ jakby to była cyfrówka za 1000zł to bym to olał.

pil74
10-11-2011, 09:24
Raczej przysłonę i to nie maksymalną a minimalną.
W literaturze funkcjonuje zarówno "przysłona" jak i "przesłona" i z tego co wiem obie są poprawne.
Co do drugiego miałem na myśli największy możliwy otwór.

Rafał_Sz
10-11-2011, 12:30
Dzisiaj przyjeżdża do mnie moje D7000 po wymianie matrycy, strojeniu AF i co tam jeszcze. Zobaczymy.

P.S. Będę miał zwróconą starą matrycę - będzie fajny breloczek. :mrgreen:

qualin
10-11-2011, 12:57
W literaturze funkcjonuje zarówno "przysłona" jak i "przesłona" i z tego co wiem obie są poprawne.
Co do drugiego miałem na myśli największy możliwy otwór.

Dokladnie, maksymalna przyslona to jak najmniejsza liczba f, czyli maksymalnie otwarta.

Co do tych fotek to minimalny BF spokojnie to wyregulowania w ustawieniach.
Porob fotki na wieksza odleglosc. U mnie do 2 metrow jest zawsze zyleta, powyzej juz niebardzo.

Mario__S
10-11-2011, 13:43
Własnie dostałem maila od Nikon'a o tytule "Aktualizacja oprogramowania sprzętowego aparatu D7000 w wersji 1.03 już dostępna"

Do roboty ... może coś więcej niż jest w opisie zmian po cichu przemycili :)

Rafał_Sz
10-11-2011, 13:44
Własnie dostałem maila od Nikon'a o tytule "Aktualizacja oprogramowania sprzętowego aparatu D7000 w wersji 1.03 już dostępna"

Do roboty ... może coś więcej niż jest w opisie zmian po cichu przemycili :)

Rozwiązano problem z rozpoznawaniem niektórych kart pamięci.
Po zmianie ustawienia pokrętła trybu pracy z U1 na U2 albo na inny tryb fotografowania lub po zmianie ustawienia z innego trybu fotografowania na U1 albo U2, gdy zasilanie było wyłączone lub gdy był wyłączony pomiar ekspozycji (Autowyłączenie pomiaru ekspozycji) występowały opisane poniżej błędy. Błędy te zostały rozwiązane.
– Czasami tworzony był nowy folder pomimo tego, że istniejący folder nie zawierał jeszcze 999 plików oraz że żaden z plików nie miał numeru „9999”.
– Liczba pozostałych zdjęć mogła nie być wyświetlana tak, jak wybrano to w ustawieniach.
– Ustawienie roli karty w gnieździe 2 mogło być przełączane między wartościami Przepełnienie, Kopia zapasowa i RAW port 1 – JPEG port 2.
Rozwiązano błąd powodujący, że informacje o akumulatorze/baterii widoczne w menu ustawień wskazywały czasem wystarczający poziom naładowania, nawet gdy poziom naładowania baterii typu AA lub akumulatora MB-D11 był niski.
Rozwiązano błąd powodujący, że niektóre zdjęcia zapisywane podczas odtwarzania filmu nie były wyświetlane poprawnie.
Rozwiązano błąd powodujący niekiedy nieprawidłowe działanie powiększania lub pomniejszania, gdy przycisk powiększania w trybie odtwarzania lub przycisk pomniejszania w trybie odtwarzania był naciskany po uruchomieniu podglądu na żywo.
Komunikat wyświetlany po sformatowaniu pamięci wewnętrznej przekaźnika bezprzewodowego WT-4 za pomocą opcji Sformatuj pamięć przekaźnika dostępnej w podmenu Ustawienia urządzenia w menu ustawień Przekaźnik bezprzewodowy został zmieniony z Gotowe na Sformatowano pamięć wbudowaną.

Nie liczę na więcej. :D

lesiuc
10-11-2011, 13:53
No to troszkę sobie przeczysz :)
Przysłona przysłania :) czyli maksymalna przysłona -maksymalnie przysłania,
minimalna -minimalnie -czyli nic.
Natomiast przesłona to coś co zupełnie przesłania :) np. widok z okna,
pochodzi od czasownika przesłaniać czyli określa czynność dokonywaną całkowicie i bez reszty.
Przesłoną jest np. dekielek obiektywu, tudzież klapka w kompaktach.

toto5
10-11-2011, 14:05
Jej nie czepiajmy się detali
Wiki mówi:

"Przysłona fotograficzna, przesłona (gr. diafragma, niem. Blende) – część obiektywu regulująca wielkość otworu na drodze strumienia światła. Stosowana najczęściej w obiektywach fotograficznych i obiektywach kamer filmowych. Zwykle ma postać nachodzących na siebie metalowych listków."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przes%C5%82ona
http://pl.wikipedia.org/wiki/Apertura

Wiem. Nijak ma się to do tego tematu o D7000

hostman22
10-11-2011, 15:10
Sorki, mój błąd.
teraz zrobiłem na ogn.105 , f5,6, AFS
https://picasaweb.google.com/100539189828372950687/9Listopada2011?authuser=0&feat=directlink

Widać że na 105 możesz mieć bf, tylko to zoom więc masz jeszcze pozostałe ogniskowe ;).
Należy także pamiętać jak rozkłada sie go http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci .

Jak pisałem wcześniej olej te tablice i zrób test bateryjkowy wyjdzie ci jak na dłoni co jest nie tak.
Przy mniej kontrastowych elementach też sprawdzisz jak wyrabia af d7000 w 'złych warunkach' ;P.
Po serii testów laboratoryjnych w domu wyjdź na zewnątrz, aby zrobić test na obiekty w ruchu tylko pamiętaj, aby najpierw ostrzyć gdzie indziej niż na docelowy obiekt. Zrób też test na zachowanie af przy różnych odległościach do fotografowanego obiektu. Dopiero taka seria testów, da pogląd czy coś jest nie tak. (90% skuteczność jest ok :) )
Środkowy punkt, af-s i niech moc będzie z Tobą :)

qualin
10-11-2011, 15:43
No to troszkę sobie przeczysz :)
Przysłona przysłania :) czyli maksymalna przysłona -maksymalnie przysłania,
minimalna -minimalnie -czyli nic.
Natomiast przesłona to coś co zupełnie przesłania :) np. widok z okna,
pochodzi od czasownika przesłaniać czyli określa czynność dokonywaną całkowicie i bez reszty.
Przesłoną jest np. dekielek obiektywu, tudzież klapka w kompaktach.

Nie przecze. Poczytaj sobie o podstawach fotografii. Maksymalna przyslona to zwrot uzywany do okreslenia maksymalnego otworu przyslony, czyli liczby "f". Dla tego np dla obiektywu 85 1.8D maksymalna przyslona bedzie liczba f1.8. Im mniejsza liczba tym bardziej otwarta przyslona.

jarvik
10-11-2011, 15:45
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50666 nowa aktualizacja d7000

qba87
10-11-2011, 16:09
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50666 nowa aktualizacja d7000

Tylko co z tego....Wątpię żeby rozwiązywała sprawę AF

gro
10-11-2011, 16:12
Tylko co z tego....Wątpię żeby rozwiązywała sprawę AF

A to wątek tylko o problemach z AF w d7000 ? Ja myślałem, że ogólnie o tej puszcze.

qba87
10-11-2011, 16:31
A to wątek tylko o problemach z AF w d7000 ? Ja myślałem, że ogólnie o tej puszcze.

No w sumie masz rację :)

kolas
10-11-2011, 16:53
Fajnie ze pojawił się nowy firmware, znany też jest sposób kodowania. Więc trzeba tylko znaleźć funkcje randomAF() i już nie będzie można narzekać na AF tylko robić zdjęcia;)

Rafał_Sz
10-11-2011, 16:56
Ciekawostka. :)

Przyjechał mój aparat po wymianie matrycy. Poprosiłem o zwrot starego podzespołu i okazało się, że wymieniają matrycę razem z układem czyszczącym, płytką pod matrycą i metalowym elementem konstrukcyjny (taka blacha jak właz od czołgu :) ). Się nie pierdzielą. :)

P.S. Mieli część na miejscu w PL. Kolejna ciekawostka. ;)

przemo1978
10-11-2011, 18:21
Ciekawostka. :)

Przyjechał mój aparat po wymianie matrycy. Poprosiłem o zwrot starego podzespołu i okazało się, że wymieniają matrycę razem z układem czyszczącym, płytką pod matrycą i metalowym elementem konstrukcyjny (taka blacha jak właz od czołgu :) ). Się nie pierdzielą. :)

P.S. Mieli część na miejscu w PL. Kolejna ciekawostka. ;)

Może już wiedzą co i jak ;))..... Zrób jakieś małe testy i wrzucić na forum czy coś się zmieniło

ThomasGlasgow
10-11-2011, 19:18
Widać że na 105 możesz mieć bf, tylko to zoom więc masz jeszcze pozostałe ogniskowe ;).
Należy także pamiętać jak rozkłada sie go http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/glebia_ostrosci .

Jak pisałem wcześniej olej te tablice i zrób test bateryjkowy wyjdzie ci jak na dłoni co jest nie tak.
Przy mniej kontrastowych elementach też sprawdzisz jak wyrabia af d7000 w 'złych warunkach' ;P.
Po serii testów laboratoryjnych w domu wyjdź na zewnątrz, aby zrobić test na obiekty w ruchu tylko pamiętaj, aby najpierw ostrzyć gdzie indziej niż na docelowy obiekt. Zrób też test na zachowanie af przy różnych odległościach do fotografowanego obiektu. Dopiero taka seria testów, da pogląd czy coś jest nie tak. (90% skuteczność jest ok :) )
Środkowy punkt, af-s i niech moc będzie z Tobą :)

hostman22, jak zrobić ten test bateryjkowy? jak je ustawić, w jakich odległościach, w jakiej odl. od nich strzelać fotki, na jakiej ognisk. itd...?

toto5
10-11-2011, 19:58
Ustaw w rzędzie, jedna za drugą w odległości np 2,3 cm. Potem tylko ostrzysz na pierwsza, sprawdzasz czy się udało, na drugą itp. Ogniskową weź dłuższą 70-105, i wartość(liczbę) przysłony ustaw najmniejszą.

roge
10-11-2011, 20:47
Nikt jeszcze nie zainstalował nowego firmware ?

Polikon
10-11-2011, 21:02
Fajnie ze pojawił się nowy firmware, znany też jest sposób kodowania. Więc trzeba tylko znaleźć funkcje randomAF() i już nie będzie można narzekać na AF tylko robić zdjęcia;)
Że tak spytam, znasz sposób kodowania. To może ugotujesz jakiś ciekawy ROMik. :?

kolas
10-11-2011, 21:19
a ... podzielę się link (http://simeonpilgrim.com/blog/2011/11/07/how-to-decode-the-nikon-dslr-firmware/) może komuś się przyda. Fajnie było by się za to zabrać z tym że jest to bardzo ciężki temat.
Bardzo możliwe że np działanie AF zostało specjalnie upośledzone żeby nie "psuć" rynku.

ps. Kto pierwszy z firmwarem ?

ThomasGlasgow
10-11-2011, 21:31
Ja zainstalowałem nowe firm. ale za krótko testuje ten aparacik żeby cokolwiek powiedziec o tym nowym firmware.
Napewno error karty juz mi nie wyskakuje :D

gro
10-11-2011, 21:36
Ja też zainstalowałem - żadnych różnic, jak ostrzył z 35/1.8 tak dalej ostrzy.

Rafał_Sz
10-11-2011, 21:39
Mi też niestety działa. :)

gro
10-11-2011, 21:43
Mi też niestety działa. :)

Wiesz, ja osobiście wolałbym, żeby działał i się nie psuł :)

Rafał_Sz
10-11-2011, 21:44
Wiesz, ja osobiście wolałbym, żeby działał i się nie psuł :)
Nowy mechanizm podnoszenia lustra, nowa matryca, nowy soft. Ba, nawet pasek ma nowy. Musi działać. ;)

krzysiek.81
10-11-2011, 22:03
Proponuję zmianę tytułu wątku z "D7000 - opinie użytkowników" na "D7000 - narzekanie użytkowników" ;-)

No bo jak juz ktoś sie zabierze do czytania tych 400 stron, to niech przynajmniej będzie świadomy z jaką lekturą ma do czynienia :)

Rafał_Sz
10-11-2011, 22:06
Proponuję zmianę tytułu wątku z "D7000 - opinie użytkowników" na "D7000 - narzekanie użytkowników" ;-)

No bo jak juz ktoś sie zabierze do czytania tych 400 stron, to niech przynajmniej będzie świadomy z jaką lekturą ma do czynienia :)
Raczej D7000 fail. :)

roge
10-11-2011, 22:10
Bo ten aparat naprawdę jest niedorobiony. Co z tego, że matrycę ma lepszą od D90, skoro równocześnie ma na niej olej? AF też jest lepszy, pod warunkiem, że świeci słońce, aparat jest sprawny i korzystamy z krzyżowego punktu AF...

krzysiek.81
10-11-2011, 22:22
Bo ten aparat naprawdę jest niedorobiony. Co z tego, że matrycę ma lepszą od D90, skoro równocześnie ma na niej olej? AF też jest lepszy, pod warunkiem, że świeci słońce, aparat jest sprawny i korzystamy z krzyżowego punktu AF...

piszesz to z doświadczenia......???

roge
10-11-2011, 22:42
Tak. Mam olej na matrycy, nie jest to straszne, ale jest. Widać na niebie powyżej przysłony 6,3. AF jest taki sobie, nie mam kwasów takich jak kolega Fatman, ale jest mniej pewny niż w D80. Żeby nie było tak źle, matryca wymiata, ale to trochę za mało.

Rafał_Sz
10-11-2011, 22:50
A oto zdemontowana matryca D700 w całej swej okazałości: :)

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/9384/matryca.jpg)

nisi
10-11-2011, 23:00
Nowy mechanizm podnoszenia lustra, nowa matryca, nowy soft. Ba, nawet pasek ma nowy. Musi działać. ;)
Ha, ja nie tylko miałem nowa matryce, soft, pasek .... miałem nową puszkę! całą ! Też myślałem ... Musi działać, i na myślach się skończyło ;-) wole spokojne życie zamieniłem na d90 i już, dla mnie pogoń za nowościami jest mniej ważna niż stabilność. Oby d7k działał innym, ja będę z ciekawością śledził ten temat i jak już dopracują AF i współprace z innymi szkłami na cacy to zawsze można wrócić do d7k bądź innego następcy d90 ;-)

qba87
10-11-2011, 23:38
Ha, ja nie tylko miałem nowa matryce, soft, pasek .... miałem nową puszkę! całą ! Też myślałem ... Musi działać, i na myślach się skończyło ;-) wole spokojne życie zamieniłem na d90 i już, dla mnie pogoń za nowościami jest mniej ważna niż stabilność. Oby d7k działał innym, ja będę z ciekawością śledził ten temat i jak już dopracują AF i współprace z innymi szkłami na cacy to zawsze można wrócić do d7k bądź innego następcy d90 ;-)

I ja już mam dosyć tej zabawy. Na poniedziałek umówiłem się na wymianę na d300s chyba że przez weekend się rozmyśle w co wątpie.
Mam nadzieje że nie będę żałował tej wymiany....

ThomasGlasgow
11-11-2011, 00:09
Tutaj test bateryjek:
Ognisk.75, f5.3, afs. Niewiem czy tak miały być one ustawione ? celowałem w ten cycek u góry baterii.

https://picasaweb.google.com/100539189828372950687/10Listopada2011?authuser=0&feat=directlink

dodam jeszcze że starałem się , zrobić te fotki z jak najmniejszej odległości obiektywu od bateryjek

nisi
11-11-2011, 00:09
I ja już mam dosyć tej zabawy. Na poniedziałek umówiłem się na wymianę na d300s chyba że przez weekend się rozmyśle w co wątpie.
Mnie nie tyle nie stać co szkoda mi tyle pieniędzy na puszkę, jednak gdybym myślał inaczej na bank wziąłbym właśnie d 300s a nie d7k, pieniądze można wydać na coś innego, ja zwracając d7k i zamieniając na znacznie tańszy d90 dobrałem 2 coolpixy dla dzieciaków, będzie na gwiazdkę, niech się uczą kadrowania i pstrykania z głową. Wahałem się z oddaniem d7k, w zeszły piątek rano pomyślałem: a co mi, zostawię i będę jak inni, "cieszył się i męczył" no ale jak zrobiłem kolejne testy "ręce opadły" już bez sentymentu w paczkę i wypad. Ja naprawdę wole spokój.

gadzeciarz
11-11-2011, 00:18

A mi właśnie było by szkoda d7000 gdyby nie udała się jego naprawa.
Mam jakieś dziwne wrażenie po roku użytkowania tej puszki z amatorskimi szkłami a sam jestem miłośnikiem fotografii i jak najbardziej amatorem,no może który wie znacznie więcej teraz niż jeszcze rok temu ale bez przesady.
Ponowna próba kupna D300s z tym że zabrałem 50mm 1.8 oraz 18-270mm PZD
Cholera ale w ciąż mam wrażenie że z tymi szkłami o wiele lepiej i szybciej radzi sobie właśnie ten d7000,czas reakcji???
Taka moja własna wątpliwość ale ponownie odstąpiłem od zakupu d300s.
Czekam na d400,oby był to udany model.

toto5
11-11-2011, 00:34
Tutaj test bateryjek:
Ognisk.75, f5.3, afs. Niewiem czy tak miały być one ustawione ? celowałem w ten cycek u góry baterii.

https://picasaweb.google.com/100539189828372950687/10Listopada2011?authuser=0&feat=directlink

dodam jeszcze że starałem się , zrobić te fotki z jak najmniejszej odległości obiektywu od bateryjek

Może zrób bardziej równolegle czyli musisz niżej aparat względem tych bateryjek, i ostrz w baterię - w napisy. Jak będą wyraźne na tej na którą ostrzyłeś to test domowo-bateryjkowy zaliczony ;) jak na innej niż ostrzyłeś to korekta w puszce pomoże.
No i fotki na dworze zrób, bo przecież inne rzeczy masz zamiar fotografować niż test charty i baterie.

Polikon
11-11-2011, 00:52
a ... podzielę się link (http://simeonpilgrim.com/blog/2011/11/07/how-to-decode-the-nikon-dslr-firmware/) może komuś się przyda. Fajnie było by się za to zabrać z tym że jest to bardzo ciężki temat.
Bardzo możliwe że np działanie AF zostało specjalnie upośledzone żeby nie "psuć" rynku.

ps. Kto pierwszy z firmwarem ?
Na tej stronie ktoś próbował edytować ROMa jakimś edytorem. A tu jest potrzebny specjalny program do edycji konkretnego ROMa. Ale żeby napisać taki program trzeba jakiegoś mózgowca, fanatyka informatyki.
Dla przykładu, jest tylko kilka osób, które napisały takie programy do gotowania ROMa dla bardzo popularnego telefonu HTC HD2. A co tu mówić o Nikonie.
Próbowałem edytować ROMa od D7k dwoma programami od HTC, ale oczywiście porażka.
A przydałby się taki programik.

qba87
11-11-2011, 01:02
A mi właśnie było by szkoda d7000 gdyby nie udała się jego naprawa.
Mam jakieś dziwne wrażenie po roku użytkowania tej puszki z amatorskimi szkłami a sam jestem miłośnikiem fotografii i jak najbardziej amatorem,no może który wie znacznie więcej teraz niż jeszcze rok temu ale bez przesady.
Ponowna próba kupna D300s z tym że zabrałem 50mm 1.8 oraz 18-270mm PZD
Cholera ale w ciąż mam wrażenie że z tymi szkłami o wiele lepiej i szybciej radzi sobie właśnie ten d7000,czas reakcji???
Taka moja własna wątpliwość ale ponownie odstąpiłem od zakupu d300s.
Czekam na d400,oby był to udany model.

Jedyne czego mi szkoda to matrycy. Chociaż zasięgając opinii bardziej doświadczonych ode mnie podobno AŻ takich różnic nie widać. Oglądanie zdjęć z jednego jak i drugiego według mnie też D7k jakoś zdecydowanie nie odbiega na plus. Miałem możliwość przez dzień pobawić się d300s i mnie zaskoczyło to jak fajnie się trzyma tą puszkę w porównaniu z d7k. Nie wiem jak to opisać ale to jest właśnie to coś:)
Poza tym też czekałem i nadal czekam na następce d300s ale kto wie ile jeszcze nam przyjdzie poczekać...

hostman22
11-11-2011, 02:12
Tutaj test bateryjek:

NIE ;)

tak:

źródło (http://lh5.ggpht.com/_3E1Ia-RMg1w/TMFCfvb1pHI/AAAAAAAAB0M/_ywL6lw_LAo/test_bateryjkowy_.GIF)

źródło (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRDvdf49ELE4tdqSo7pSr0wl5-y3bZXKbUwZ6XJnc8PxkXsj6OmM_JlHuZrVw)
źródło (http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjXHNem_5H0riCzSIh5R6Xcnffhj-wQRSVaeq77baVfcUsAFsIoIvwhytk)
źródło (http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ3fjfx91ECcrXwUrIoxxBuP0S-ckkEjTRGiEWgE60C6f2_9HQuIrMrLHuZRA)
źródło (http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTRBKNZI6x7ZWV7VXkO44qK9sxXPg_Gr xsEe4WGNrLUx9V2eXKDPo0dw0G_RQ)

A oto zdemontowana matryca D700 w całej swej okazałości: :smile:

a te smugi to od czego ??

decadent
11-11-2011, 10:59
przede wszystkim masz obiektyw o szerokim zakresie zoom (18-105)- na takim obiektywie będzie róznica w zalezności od ogniskowej. Na 50 mm będziesz miał pewnie w punkt....

Jeżeli bf/ff to raczej obiektyw, a nie puszka... Przypadłości D7k nie zbadasz na takim obiektywie....

lesiuc
11-11-2011, 11:14
Wczoraj zaktualizowałem soft. Jak działał bez zarzutu tak działa.
Jednakże mam nieodparte wrażenie że coś się zmieniło w sposobie ostrzenia z 35/1.8.
Często ustawiając ostrość przelatuje odrobinę dalej lub bliżej a następnie cofa się z powrotem.
Coś jakby w LV. Nie dzieje się tak za każdym razem ale stosunkowo często i łatwo to zauważyć.
Ciekaw jestem czy ktoś to potwierdzi.
Sama celność -cóż do swojej sztuki zastrzeżeń nie miałem i tak zostało.

wa12
11-11-2011, 11:39
Wczoraj zaktualizowałem soft. Jak działał bez zarzutu tak działa.
Jednakże mam nieodparte wrażenie że coś się zmieniło w sposobie ostrzenia z 35/1.8.
Często ustawiając ostrość przelatuje odrobinę dalej lub bliżej a następnie cofa się z powrotem.
Coś jakby w LV. Nie dzieje się tak za każdym razem ale stosunkowo często i łatwo to zauważyć.
Ciekaw jestem czy ktoś to potwierdzi.
Sama celność -cóż do swojej sztuki zastrzeżeń nie miałem i tak zostało.

Nic takiego nie zauważyłem z 35/1.8, ostrzy jak ostrzył.

lesiuc
11-11-2011, 11:52
Widocznie to ja mam jakieś zwidy :)
ale dla mojej spokojności mógłbyś sprawdzić z niewielkich odległości?
Takich bliskich minimalnej odległości ostrzenia.

wa12
11-11-2011, 12:02
Widocznie to ja mam jakieś zwidy :)
ale dla mojej spokojności mógłbyś sprawdzić z niewielkich odległości?
Takich bliskich minimalnej odległości ostrzenia.

Ja nic nie zauważyłem, nawet na minimalnej odległości ostrzy u mnie za pierwszym razem.

lesiuc
11-11-2011, 12:11
Może to wina mojej sztuki.
Od początku jest nieco humorzasta zależnie z którego końca ostrzy.

kazziz
11-11-2011, 16:59
Hej!
Mam D7000 od dokładnie miesiąca, z Sigmą 17-70 2.8-4 OS HSM.
Sztuka w pełni sprawna, brak JAKICHKOLWIEK problemów z AFem
brak wypalonych pix
brak jakichkolwiek problemów...

Rafał_Sz
11-11-2011, 17:13
Kłamiesz! :);)

krzysiek.81
11-11-2011, 19:13
Kłamiesz! :);)

nie no to mocne było!:lol:

Ja też, miałem kiedyś napisać, że w sumie to zadowolony jestem z mojego D7000.
Ze z kitem ostrzy dobrze, z 35 1.8 to już różnie:) (ale nie zwalałbym tu winy tylko na puszkę),
z Tamronem 70-200 całkiem dobrze tylko,ze znowu strasznie wolno.

No ale nie napisze tego aby nie być posądzonym o kłamstwo i sianie jakiejś złej propagandy w stylu , że np. ta puszka może komuś sprawiać wiele frajdy mimo jej wad i zalet ;-)

Jeremy
11-11-2011, 19:20
Drodzy, ten wątek wciąga, owszem, ale widzę, że co aparat, to osobny problem. Zerknijcie proszę na moje sample:

17-55DX [50mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/083262bc1402.jpg)

70-200VR [70mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/50a7627a506b.jpg)

70-200VR [140mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/2831d6156eec.jpg)

70-200VR [200mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/9e325d95fb7a.jpg)

I co - mam z tym iść do serwisu? Bo już głupieję... Porównywałem do D50, tam była żyleta.

krzysiek.81
11-11-2011, 19:47
Drodzy, ten wątek wciąga, owszem, ale widzę, że co aparat, to osobny problem. Zerknijcie proszę na moje sample:

17-55DX [50mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/083262bc1402.jpg)

70-200VR [70mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/50a7627a506b.jpg)

70-200VR [140mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/2831d6156eec.jpg)

70-200VR [200mm, f/2.8]

źródło (http://zapodaj.net/images/9e325d95fb7a.jpg)

I co - mam z tym iść do serwisu? Bo już głupieję... Porównywałem do D50, tam była żyleta.

A gdzie te sample?

marekwwwww
11-11-2011, 20:01
Może coś grzebali przy AF wczoraj zaktualizowałem soft i dzisiaj po załozeniu 50 1.8 musiałem przestawic microkorekte z +8 na 0
póżniej sprawdze reszte szkiełek

wa12
11-11-2011, 20:33
Może coś grzebali przy AF wczoraj zaktualizowałem soft i dzisiaj po załozeniu 50 1.8 musiałem przestawic microkorekte z +8 na 0
póżniej sprawdze reszte szkiełek

To nie to. Ten problem już był dyskutowany.
Też mi mikroregulacja się wyzerowała po wgraniu pierwszej wersji nowego softu 1.01.
Zalecano na forum żeby wyzerować mikroregulację przed wgraniem update.
Wygląda na to, że nowy soft zeruje licznik mikroregulacji, ale nie zmienia faktycznych ustawień.

Jeremy
11-11-2011, 20:44
A gdzie te sample?

Nie widać w poście?
Tu są w każdym razie:

http://zapodaj.net/images/083262bc1402.jpg
http://zapodaj.net/images/50a7627a506b.jpg
http://zapodaj.net/images/2831d6156eec.jpg
http://zapodaj.net/images/9e325d95fb7a.jpg

STomasz
11-11-2011, 20:46
Linki tez nie działają :P

wa12
11-11-2011, 20:59

Działają. Użyj trybu zgodności.
A co do fotek, to porównując te same ujęcie na 6 MP i 16 MP to to większe będzie wydawało się mniej ostre, bo więcej pikseli, to więcej szczegółów i mniej ostre przejścia na krawędziach.

Jeremy
11-11-2011, 21:04

To chyba coś nie tego z tym serwerem hostingowym. Ja je widzę, ale mniejsza z tym. Wrzucam na własny serwer:

17-55DX [50mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/17-55DX_50mm__01.jpg)

70-200VR [70mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_70mm__01.jpg)

70-200VR [140mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_140mm__02.jpg)

70-200VR [200mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_200mm__02.jpg)

Widać teraz? I co sądzicie?

Jeremy
11-11-2011, 21:07
Działają. Użyj trybu zgodności.
A co do fotek, to porównując te same ujęcie na 6 MP i 16 MP to to większe będzie wydawało się mniej ostre, bo więcej pikseli, to więcej szczegółów i mniej ostre przejścia na krawędziach.
Tak, brałem to pod uwagę, ale nie mam porównania z innym D7000, i nie wiem, czy to "normalne" mydło, czy raczej kwalifikujące się do serwisu.
Ty, rozumiem, uważasz, że jest okej?

wa12
11-11-2011, 21:17
Tak, brałem to pod uwagę, ale nie mam porównania z innym D7000, i nie wiem, czy to "normalne" mydło, czy raczej kwalifikujące się do serwisu.
Ty, rozumiem, uważasz, że jest okej?

Ostrość to rzecz względna. Jeden lubi "żyletę", a dla drugiego będzie to gryzło w oczy.
A jak masz ustawione wyostrzenie w Picture Control?
Standardowo jest ustawione na 3 i nie jest zbyt silne. Zwiększ do 6-7 i zobacz różnicę.

nisi
11-11-2011, 21:40
Ostrość to rzecz względna. Jeden lubi "żyletę", a dla drugiego będzie to gryzło w oczy.
A jak masz ustawione wyostrzenie w Picture Control?
Standardowo jest ustawione na 3 i nie jest zbyt silne. Zwiększ do 6-7 i zobacz różnicę.

skąd takie nielogiczne podejście do fotografii

Ostrość to nie rzecz względna tylko rzecz którą chcemy wykonać
D7k to nie kompakt ! chcemy żyletę to ja robimy i puszka ma tak robić ! chcemy miękkość to ją robimy i puszka też ma robić, a co się komu podoba to nie względność a gust. Nie mów innym że jak chcą żyletę maja zrezygnować z d7k.

wa12
11-11-2011, 21:54
skąd takie nielogiczne podejście do fotografii

Ostrość to nie rzecz względna tylko rzecz którą chcemy wykonać
D7k to nie kompakt ! chcemy żyletę to ja robimy i puszka ma tak robić ! chcemy miękkość to ją robimy i puszka też ma robić, a co się komu podoba to nie względność a gust. Nie mów innym że jak chcą żyletę maja zrezygnować z d7k.

Może źle się wyraziłem. Oczywiście, że ostrość to rzecz subiektywna.
Dla jednego zdjęcie będzie ostre, a inny powie, że to mydło. Wystarczy poczytać wypowiedzi na tym forum odnośnie prezentowanych zdjęć.
A D7000 robi ostre zdjęcia, jeśli, jak zauważyłeś odpowiednio się go ustawi, co też napisałem.

nisi
11-11-2011, 22:03
Może źle się wyraziłem. Oczywiście, że ostrość to rzecz subiektywna.
Dla jednego zdjęcie będzie ostre, a inny powie, że to mydło. Wystarczy poczytać wypowiedzi na tym forum odnośnie prezentowanych zdjęć.
A D7000 robi ostre zdjęcia, jeśli, jak zauważyłeś odpowiednio się go ustawi, co też napisałem.

sęk w tym z D7000 tego nie robi, tj nie każdy egzemplarz, nie wiem czy to zauważyłeś ale z tego powodu powstał ten temat i dotyczy głównie działania AF i mydła

Jeremy
11-11-2011, 22:06
Drodzy, ale powiedzcie ja Wy widzicie te sample z baterią - ostre są, czy mydło?

Rafał_Sz
11-11-2011, 22:19
Drodzy, ale powiedzcie ja Wy widzicie te sample z baterią - ostre są, czy mydło?
Jak na to szkło to ok.

krzysztof2297
11-11-2011, 23:27
oj , panowie , ale teraz k5 ma promocje ;
http://www.srsmicrosystems.co.uk/c/466/Pentax-K-5-Digital-SLR-Cameras.html
Wiec , sorki , ale d7000 to chyba tylko idioci kupia za aktualna cene :)

Rafał_Sz
11-11-2011, 23:46
oj , panowie , ale teraz k5 ma promocje ;
http://www.srsmicrosystems.co.uk/c/466/Pentax-K-5-Digital-SLR-Cameras.html
Wiec , sorki , ale d7000 to chyba tylko idioci kupia za aktualna cene :)
Aparat nie składa się wyłącznie z ceny.

nisi
12-11-2011, 00:31
Aparat nie składa się wyłącznie z ceny.

zgadzam się, i jeszcze jedno, jest takie pojęcie jak sentyment do marki ;) nawet po takich wpadkach jak d7000 i zapewne jeszcze kilka innych modeli. Ma się jeszcze systemowe szkła, oj bywają droższe od puszek ... ;-) sentyment +smycz - i wszystko jasne.

ThomasGlasgow
12-11-2011, 01:49
No ja właśnie zastanawiam się nad tym pentaxem k5.
cała obudowa magnezowa, full uszczelniany, ale obiektywy strasznie drogie i mało ich.
Nie wiem co robić, oddac nikona d7000 i wziasc pen.k5 czy liczyc na to ze serwis wyreguluje mi af i nie bedzie sie psuł.
Ogólnie Nawet z wyglądu Nikony są ładniejsze (choć nie to jest najważniejsze)

ThomasGlasgow
12-11-2011, 02:38
Tutaj zdjęcia z dzisiejszego testu na ff i bf:

bbart79
12-11-2011, 02:39
To chyba coś nie tego z tym serwerem hostingowym. Ja je widzę, ale mniejsza z tym. Wrzucam na własny serwer:

17-55DX [50mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/17-55DX_50mm__01.jpg)

70-200VR [70mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_70mm__01.jpg)

70-200VR [140mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_140mm__02.jpg)

70-200VR [200mm, f/2.8]

źródło (http://zuzga.net/pliki/70-200VR_200mm__02.jpg)

Widać teraz? I co sądzicie?

Jestem amatorem i może się nie znam ale wydaje mi się, że widać tu FF.

Chogori
12-11-2011, 08:27
Jak patrzę lewym okiem to widzę na tych fotkach FF a jak prawym to BF

krzysiek.81
12-11-2011, 10:58
Jak patrzę lewym okiem to widzę na tych fotkach FF a jak prawym to BF

pomoc kolegów w tym temacie jest nieoceniona i w dodatku fachowa ;-)

Umbra
12-11-2011, 11:21
cała obudowa magnezowa, full uszczelniany, ale obiektywy strasznie drogie i mało ich.
Nie wiem co robić, oddac nikona d7000 i wziasc pen.k5 czy liczyc na to ze serwis wyreguluje mi af i nie bedzie sie psuł.

Jak masz sporo szkieł pod Nikona, to kup D300(s). Zmienisz na następcę D7000.

Piotr Szmidt
12-11-2011, 11:54
Ludzie, czemu ciagle wrzuciacie masy fotke, dywagujecie o tym czy to BF/FF. Tyle razy mowilem jak wyglada prosty test. Robisze zdjecie normlnaie ostrzac na jakis punk, a potem z tymi samymi parametrami robisz zdjecie ostrzac na ten sam punkt na Live View. Wtedy wszystko jest jasne i nie ma nad czym sie zastanawiac ;]

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/wp-content/uploads/2011/08/crop.jpg)

Fatman
12-11-2011, 11:59
ThomasGlasgow, najlepiej będzie jak zostawisz testy bateryjkowe (no chyba, że chodzi o obiektyw macro i koniecznie chcesz go używać z AF -tego nie doczytałem) i po prostu zrobisz sobie miły dzień z foceniem w plenerze.
Następnie po obejrzeniu zdjęć, ustalisz czy występuje na nich efekt FF/BF zbyt często (a może w ogóle nie -przy 10 zdjęciach nietrafionych na np. 100 można w ogóle się nie martwić) i dopiero wtedy zabierzesz się za regulację pracy AF w body.
Pamiętaj, że jeśli duet aparat-obiektyw idealnie trafia na małą odległość, nie znaczy to że na dużą będzie idealnie. Dlatego istotne jest żeby sprzęt sprawdzić "w terenie", podczas normalnego fotografowania, a nie na bateryjkach, tablicach testowych.

Bez stresu, większość posiadaczy D7000 nie narzeka na AF.

nisi
12-11-2011, 13:07
ThomasGlasgow, najlepiej będzie jak zostawisz testy bateryjkowe (no chyba, że chodzi o obiektyw macro i koniecznie chcesz go używać z AF -tego nie doczytałem) i po prostu zrobisz sobie miły dzień z foceniem w plenerze.
Następnie po obejrzeniu zdjęć, ustalisz czy występuje na nich efekt FF/BF zbyt często (a może w ogóle nie -przy 10 zdjęciach nietrafionych na np. 100 można w ogóle się nie martwić) i dopiero wtedy zabierzesz się za regulację pracy AF w body.
Pamiętaj, że jeśli duet aparat-obiektyw idealnie trafia na małą odległość, nie znaczy to że na dużą będzie idealnie. Dlatego istotne jest żeby sprzęt sprawdzić "w terenie", podczas normalnego fotografowania, a nie na bateryjkach, tablicach testowych.

Bez stresu, większość posiadaczy D7000 nie narzeka na AF.

z testem się zgadzam, ja testowałem najpierw w terenie, zupełnie się nie sprawdził, później mikro kalibracja miodzio, później teren i znów max mydło w bardzo dużym procencie, d7k pożegnałem. Czy większość nie narzeka, tego raczej się nie dowiemy, nie każdy tu pisze, nie każdy ma na to oko, nie każdy patrzy na crop. Za to każdy który dostanie go jako pierwsza puszkę cieszy się nie widząc wad ;)

qualin
12-11-2011, 13:15

Patrzac z perspektywy czasu, sam sie zastanawialem nad K-5 i teraz zaluje, ze go nie kupilem. To aparat podobnej klasy co D7000 z taka sama matryca, ale pozbawiony wad. znaczy sie byly tam jakies problemy, ale pentax si edo tego przyznal i naprawil co trzeba, nikon niestety tak nie potrafi. Takze bralbym na Twoim miejscu K-5.

gadzeciarz
12-11-2011, 13:18
-" nie każdy patrzy na crop."-
A jest to bardzo ważny element aby móc cieszyć się ostrymi zdjęciami!
Inna sprawa że jak już człowiek zacznie zwracać uwagę na "crop-a" to świat fotografii pospolitej zostawia daleko w tyle i nagle zdaje sobie sprawę po co kupił lustrzankę.
Wtedy już nic nie jest takie samo,a radość z fotografowania dają tylko ostre zdjęcia.

-"Są sytuacje, kiedy trzeba skorzystać z krótkich czasów naświetlania, np. 1/30 czy 1/60. Warto wiedzieć, jaki minimalny czas może zapewnić nam nieporuszone zdjęcie. Ogólna zasad mówi, że ostre zdjęcie uzyskamy nastawiając czas, który jest odwrotnością długości ogniskowej obiektywu. Brzmi trochę skomplikowanie. Oto przykład: dysponujemy obiektywem o ogniskowej 50mm. Jeśli chcemy, aby nasze zdjęcie wyszło ostre, to nie powinniśmy ustawiać czasów niższych, niż 1/50. Oczywiście każdy fotograf wie najlepiej, na jakim czasie potrafi uzyskać nieporuszone zdjęcie. Niektórzy mają wbudowany statyw w rękach :). Coraz więcej aparatów dysponuje też stabilizacją obrazu. Ale mimo to warto trzymać się tej starej zasady."-

Chogori
12-11-2011, 14:56
Ludzie, czemu ciagle wrzuciacie masy fotke, dywagujecie o tym czy to BF/FF. Tyle razy mowilem jak wyglada prosty test. Robisze zdjecie normlnaie ostrzac na jakis punk, a potem z tymi samymi parametrami robisz zdjecie ostrzac na ten sam punkt na Live View. Wtedy wszystko jest jasne i nie ma nad czym sie zastanawiac ;]

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/wp-content/uploads/2011/08/crop.jpg)

Czy ostrość na zdjęciu LV powinna być identyczna jak na zrobionym normalnie?. Zrobiłem ten test i nie jest tak źle jak na Twoim przykładzie ale zdjęcia zrobione na LV są minimalnie ostrzejsze. Oraz przy tym samym obiekcie i tym samym świetle, przy ustawieniu tego samego ISO i preselekcji przysłony, czas naświetlania na LV jest krótszy

Piotr Szmidt
12-11-2011, 15:00
zdjecie powinny byc praktycznie tak samo ostre - praktycznie bo teraz podaje z pamieci d7k ma na AF z lustra okolo 2k pixeli do ustawienia ostrosci, a na LV praktycznie cala matryce. Ale konkluzja jest taka ze zdjecia powinny byc prawie tak samo ostre.

Teraz wazna rzecza jest zebys robil zdjecia na ustawieniach manualnych przy tych samych parametrach, chociaz jak beda sie niewiele roznic to nie powinno byc az tak wazne.

Rafał_Sz
12-11-2011, 15:01
Czy ostrość na zdjęciu LV powinna być identyczna jak na zrobionym normalnie?. Zrobiłem ten test i nie jest tak źle jak na Twoim przykładzie ale zdjęcia zrobione na LV są minimalnie ostrzejsze. Oraz przy tym samym obiekcie i tym samym świetle, przy ustawieniu tego samego ISO i preselekcji przysłony, czas naświetlania na LV jest krótszy
Teoretycznie tak, ponieważ sposób ustawiania ostrości (poza sposobem pracy) nie powinie powodować różnic w obrazie.

Chogori
12-11-2011, 15:03
Dziękuję. Przestawię z preselekcji przysłony na manual i jeszcze raz zrobię test.

Piotr Szmidt
12-11-2011, 15:10
Ja w ten wlasnie sposob przedstawielm problem serwisowi, który w ciagu 24h zalatwil sprawe, raz i dobrze ;] od tamtej pory cykam zdjecia i sa ostre jak żyleta ;)

Chogori
12-11-2011, 15:15
Zrobiłem na manualu, na tych samych parametrach i różnica jest dużo mniejsza. Można powiedzieć, że minimalna ale nadal na korzyść LV. Ostrość rzęs, to na nich jest ta minimalna różnica. Bardzo Dziękuję. Teraz tylko muszę popracować nad swoją psychiką czy to mi może przeszkadzać (chyba, że to można samemu naprawić). Wcześniej nie zrobiłem testu na LV gdyż przez 30 lat pracowałem na zwykłej lustrzance i z przyzwyczajenia tak też cały czas (2 miesiące) fociłem na D7K pomijając LV :-).

Piotr Szmidt
12-11-2011, 15:20
ja tez nie uzywam LV, ale odkrylem sposob przez przypadek. Jak moj wrocil z serwisu to jeszcze 2 tygodnie sprawdzalem zdjecia. Potem psychika sie uspokoila i juz zajelem sie robieniem zdjec ;p

Chogori
12-11-2011, 15:29
Gdyby tylko takie porady były na forum to byłoby super. Co jakiś czas będę robił ten test. Jak się bardziej ostrość nie rozjedzie to co jest u mnie jest jeszcze akceptowalne (do tej pory myślałem że moja pucha z 50 1.4G to żyleta :-) ). A teraz się okazuje, że może być jeszcze większa żyleta :-). Aż kusi aby dać do serwisu :-) Ale jak coś sknocą i będzie gorzej :-)

Piotr Szmidt
12-11-2011, 15:38
http://img41.imageshack.us/img41/2697/screencapture1u.jpg
dla ciekawskich tak wygladaly zdjecia robione przez AF z systemu luster po powrocie z serwisu.

gadzeciarz
12-11-2011, 15:55
Gdyby tylko takie porady były na forum to byłoby super. Co jakiś czas będę robił ten test. Jak się bardziej ostrość nie rozjedzie to co jest u mnie jest jeszcze akceptowalne (do tej pory myślałem że moja pucha z 50 1.4G to żyleta :-) ). A teraz się okazuje, że może być jeszcze większa żyleta :-). Aż kusi aby dać do serwisu :-) Ale jak coś sknocą i będzie gorzej :-)

Fakt ale już ta porada była kilka razy na tym wątku,żadna Ameryka nie została odkryta.
Druga rzecz to fakt że z nikkorem 50mm 1.8 d7000 ostrzy bardzo dobrze i ostro jak brzytwa.

Ja od siebie też podkreślę za Fatmanem -Rafałem że problem AF dotyczy ostrzenia na dalsze odległości -to główny problem z AF a wtedy jest różnie
BF FF lub mydło na całym kadrze!
W moim body rozmydlony kadr i brak możliwości mikro regulacji a co za tym idzie zero powtarzalnych ostrych zdjęć powtarzały się tylko rozmydlone i stąd szybka decyzja że aparat do serwisu

Piotr Szmidt
12-11-2011, 15:56
gadzeciarz - tak, to parawda. Juz kilka razy pisalem i pewnie jeszcze kilka razy napisze. Ale ludzie wola zadac 100 pytan niz przeczytac czasem cos wstecz lub poszukac.

Chogori
12-11-2011, 16:30
gadzeciarz - tak, to parawda. Juz kilka razy pisalem i pewnie jeszcze kilka razy napisze. Ale ludzie wola zadac 100 pytan niz przeczytac czasem cos wstecz lub poszukac.

Macie rację. Ale ilość info na tym forum jest tak obszerna, ze nowym (ja takim jestem) pewne super porady mogą umknąć, nawet spędzając kilka godzin na czesaniu wątków. Sam ze swojego doświadczenia fotografowania na zwykłych lustrzankach udzieliłem prostej (mnie się wydawało powszechnie znanej) porady o stosunku ogniskowej do czasu fotografowania z ręki. A potem ta zasada była jeszcze kilka razy przytaczana na forum. I dobrze. Najgorsze jest bicie piany bez konkretów. To ta piana przeszkadza w sprawnym wyszukiwaniu dobrych porad

Jeremy
12-11-2011, 16:30
To ja od tych bateryjek ;) U mnie robi takie same zdjęcia na LV i z "oka" - i, wg mnie - one są mydlane. Po prostu nie jestem zadowolony z tej "ostrości".

Chogori
12-11-2011, 16:39
Pier.....dziel bateryjki. Celuj w oczy, brwi i włosy na skroniach. Moja ślubna po testach na jej szlachetnej główce do kosmetyczki i fryzjera poleciała. A paprotki, bateryjki i inne badziewie nic do mnie nie mówiło, że ostre czy nieostre. Jak ślubna poleci do kosmetyczni to znaczy , że ostrzy jak nie poleci to znaczy że mydło. Wiek ślubnej wg mnie nie ma znaczenia

Kundzior
12-11-2011, 17:05
Jak ślubna poleci do kosmetyczni to znaczy , że ostrzy jak nie poleci to znaczy że mydło. Wiek ślubnej wg mnie nie ma znaczenia

hahahahahahahhahahaaaaaa a jak poleci do innego??

Rafał_Sz
12-11-2011, 17:14
To ja od tych bateryjek ;) U mnie robi takie same zdjęcia na LV i z "oka" - i, wg mnie - one są mydlane. Po prostu nie jestem zadowolony z tej "ostrości".
To kup dobrą stałkę. Będzie żyleta. :)

Nie przesiadłeś się kolego czasem z dobrej hybrydy/kompaktu?

ikar39
12-11-2011, 17:37
w d7k z af jest jak trafienie szóstki w lotto:smile:

qualin
12-11-2011, 17:55
Widze, ze testy na topie to i ja cos cyknalem przed wysylka do serwisu.
Nie mialem bateryjek wiec wykorzystalem lakiery do paznocki mojej zony :P

AF-S fazowy, 85 mm f2.8, odleglosc minimalna wiec ok. 1 m

źródło (http://img31.imageshack.us/img31/825/dsc1082q.jpg)

źródło (http://img805.imageshack.us/img805/2456/dsc1083a.jpg)

źródło (http://img202.imageshack.us/img202/6269/dsc1084f.jpg)

źródło (http://img257.imageshack.us/img257/483/dsc1085h.jpg)

Jak widac ostrosc jest OK.

Teraz te same ustawienia tylko odleglosc ok. 3 m

źródło (http://img827.imageshack.us/img827/4629/dsc1099s.jpg)

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/1518/dsc1100x.jpg)

źródło (http://img687.imageshack.us/img687/8273/dsc1101v.jpg)

źródło (http://img37.imageshack.us/img37/9042/dsc1102x.jpg)

i to samo ale na LV

źródło (http://img215.imageshack.us/img215/8592/dsc1107i.jpg)

źródło (http://img210.imageshack.us/img210/9951/dsc1108y.jpg)

źródło (http://img545.imageshack.us/img545/9594/dsc1109w.jpg)

A tak wyglada matryca po czyszczeniu grucha:

źródło (http://img573.imageshack.us/img573/5461/dsc1131.jpg)

Jeremy
12-11-2011, 17:58
To kup dobrą stałkę. Będzie żyleta. :)

Nie przesiadłeś się kolego czasem z dobrej hybrydy/kompaktu?

Z D50 się przesiadłem i tam miałem żyletę na tych szkłach. Stałkę też mam - 50 f/1.4D i tak samo - lekkie mydło.

deep
12-11-2011, 18:09
Bo cię ilość pikseli przygniotła i dlatego masz mydło. Po D50 jak i D70 trzeba na nowo się oswoić z inną ostrością. Te dwa leciwe modele były bardzo ostre, dla mnie za ostre (co nie idzie w parze z ilością detalu) i przez to wyglądał obrazek sztucznie, strasznie cyfrowo. Jednym się podoba innym nie. Jedyne rozwiązanie dla ciebie to mocniej wyostrzać fotki i ju.

jarvik
12-11-2011, 18:27
furius tylko nie mów, że to olej... bardziej mnie ciekawi ta biala plama na środku.. 50tka jakaś miała takie coś tylko o fioletowym zabarwieniu.. i żeby było jasne to nie wina body.

qualin
12-11-2011, 18:32
Nie pisalem, ze to olej tylko matryca po przedmuchaniu, przed dmuchaniem wygladala tak samo. Plama moze wynikac z powierzchni jaka byla fotografowana.

Kundzior
12-11-2011, 18:41
To paproch daje blika.

Emhyrion
12-11-2011, 19:04
To zwykły kurz, nie olej.
Przerabiałem temat w A300 i A500. Tam też jest niby mechanizm czyszczenia matrycy, ale kompletnie się nie sprawdzał w boju. Co pewien czas pojawiał się taki kurz, którego mikrowstrząsy nie dawały rady strzepnąć i trzeba wtedy czyścić gruchą. Jednak - nie zawsze da się nawet gruchą. Wystarczy, że w tak zwanym międzyczasie aparat przechodził szybką zmianę temperatur a kurz do matrycy przylega jak przyklejony.

Niestety, to wielka wada cyfrówek. W przypadku analogów sprawa była prosta, film się przesuwał, syf nie dawał rady się osadzać. Na matrycy się osadza i tyle, co pewien czas trzeba albo samemu wyczyścić, albo oddać do serwisu i tyle...

Jeremy
12-11-2011, 19:39
Bo cię ilość pikseli przygniotła i dlatego masz mydło. Po D50 jak i D70 trzeba na nowo się oswoić z inną ostrością. Te dwa leciwe modele były bardzo ostre, dla mnie za ostre (co nie idzie w parze z ilością detalu) i przez to wyglądał obrazek sztucznie, strasznie cyfrowo. Jednym się podoba innym nie. Jedyne rozwiązanie dla ciebie to mocniej wyostrzać fotki i ju.

Właśnie dlatego wrzuciłem sample, żebyście Wy spojrzeli, czy przesadzam, czy raczej coś nie teges z puszką... No nic - Wasze wypowiedzi wskazują raczej, że się czepiam. Może to i lepiej, choć chciałbym, żeby zdjęcia były mniej mydlane.

Bengi
12-11-2011, 22:05
Z D50 się przesiadłem i tam miałem żyletę na tych szkłach. Stałkę też mam - 50 f/1.4D i tak samo - lekkie mydło.

Jeśli porównujesz ostrość starych puszek z D7k to najpierw zmniejsz zdjęcie z D7k do rozmiaru jak w starszej puszce - tylko takie porównanie ma sens.

Fatman
12-11-2011, 22:08
Hmmm....... ja tam miałem od cholery zdjęć z D7k ostrych jak diabli. Tak samo ostrych jak te z D70, D3..........

roge
12-11-2011, 23:54
To zwykły kurz, nie olej.

To olej. Wszystkie kropy są okrągłe i w większości z jaśniejszym środkiem... Strząsarka do kurzu działa w D7000 sprawnie, sam usiłowałem przedmuchiwać matrycę w D7000 i nic to nie dało. Znaczy się dało, po przedmuchaniu miałem oprócz kropek z oleju mnóstwo kurzu, czytaj drobnych "przecinków", który zniknął po czyszczeniu z poziomu aparatu...

qualin
13-11-2011, 00:18
Przed chwila cyknalem kilka fotek zonie, swiatlo zarowe w lazience. Niestety na wszystkich mydlo :/
Wstawiac nie bede bo zona autoryzacji nie dala :P
Musze wkoncu wyslac ta puche do serwisu po weekendzie.

Emhyrion
13-11-2011, 01:13
To olej. Wszystkie kropy są okrągłe i w większości z jaśniejszym środkiem... Strząsarka do kurzu działa w D7000 sprawnie, sam usiłowałem przedmuchiwać matrycę w D7000 i nic to nie dało. Znaczy się dało, po przedmuchaniu miałem oprócz kropek z oleju mnóstwo kurzu, czytaj drobnych "przecinków", który zniknął po czyszczeniu z poziomu aparatu...

Olej się rozmazuje, już tu prezentowano zdjęcia z olejem na matrycy. Kurz pozostawia właśnie takie małe okrągłe plamki. Tak jak pisałem - przerabiałem to NIE RAZ w Sony, w dwóch modelach. Rzeczywiście, w D7K system czyszczenia matrycy jest wydajniejszy niż w A300 czy A500 ale nie jest stuprocentowo skuteczny.

Rafał_Sz
13-11-2011, 02:08
Nie wiem czy to akurat w tym przypadku olej, ale dokładnie tak samo wyglądała moja zafajdana matryca i serwis sam stwierdził, że to smar.

Z czasem te plamki nieco się powiększą, zwłaszcza w ciepłym otoczeniu.

wer
13-11-2011, 02:39
-
-"Są sytuacje, kiedy trzeba skorzystać z krótkich czasów naświetlania, np. 1/30 czy 1/60. Warto wiedzieć, jaki minimalny czas może zapewnić nam nieporuszone zdjęcie. Ogólna zasad mówi, że ostre zdjęcie uzyskamy nastawiając czas, który jest odwrotnością długości ogniskowej obiektywu. Brzmi trochę skomplikowanie. Oto przykład: dysponujemy obiektywem o ogniskowej 50mm. Jeśli chcemy, aby nasze zdjęcie wyszło ostre, to nie powinniśmy ustawiać czasów niższych, niż 1/50. Oczywiście każdy fotograf wie najlepiej, na jakim czasie potrafi uzyskać nieporuszone zdjęcie. Niektórzy mają wbudowany statyw w rękach :). Coraz więcej aparatów dysponuje też stabilizacją obrazu. Ale mimo to warto trzymać się tej starej zasady."-

Tylko trzeba pamiętać, że 1/50 przy 50mm dotyczy pełnej klatki. W przypadku APS-C mnożymy to przez 1,5. Czyli 1/75 sekundy, a praktycznie 1/90. Dlaczego tak było już wielokrotnie tłumaczone. Aha, to jest bazowy współczynnik, dużo zależy od predyspozycji fotografującego, jedni zrobią nieporuszone przy 1/20, a inny będzie potrzebował 1/200. Przy zmęczeniu też trzeba skrócić czas. Stabilizacja w obiektywie pozwala wydłużyć czas (w różnych obiektywach różna jest skuteczność stabilizacji zwykle 2 - 3EV). Można też pomóc sobie opierając obiektyw o jakiś przedmiot, odpowiednio trzymając czy wreszcie stosując monopod.

ikar39
13-11-2011, 08:12
przy wartościach 1/20 to można chyba sfotografować słup stojący przy drodze:-o to raczej fota nie będzie poruszona

gadzeciarz
13-11-2011, 09:40
Odzyskałem swój aparat.
Serwis nikona-nota -AF-regulacja AF zgodnie ze specyfikacją producenta.
I tyle w temacie.
Na szybko to tylko tyle że 50mm1.8 nie wymaga mikro regulacji i jak na razie ostrzy jeszcze lepiej.
Puki co na razie tyle.

krzaku
13-11-2011, 09:45
panowie jest nowy firmware do d7000
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50666

qualin
13-11-2011, 11:30

Wow, dzieki za info ktore pojawilo sie tutaj kilka stron temu juz, a nawet ktos zalozyl tez nowy temat.

marcus777
13-11-2011, 17:51

było...

i nie licz na więcej z "celnością" AF było, jest i będzie :D

Lento Violento
13-11-2011, 19:30

Bierz K-5 i w ogóle się nie zastanawiaj. Ja właśnie tak zrobiłem, planowałem zakup d7000, ale nie stać mnie na loterię ... K-5 to świetna puszka, przeczytaj test na dpreview - jedna z najwyższych not końcowych. No i co najważniejsze puszka w 100 % pewna, a nie jakaś loteria. Na początku był problem z matrycą (gronkowiec), ale został przez Pentaxa wyeliminowany, a wadliwe puszki wymienione na nowe. Nikon powinien wziąć przykład, a nie udawać że problemu nie ma. Na szczęście mamy wolny rynek i możliwość wyboru - ja wybrałem K-5 i innym też taką opcję gorąco polecam. W chwili obecnej body K-5 dostępne za 3349 z kartą 8GB;)

Bengi
13-11-2011, 20:57
Mam pytanko troszkę obok tematu: Czy jest jakiś sposób żeby LR odczytywał ustawienia z D7k w zapisie RAW? Czy zostaje tylko ViewNX2?

siwyozzman
13-11-2011, 21:16
Mam pytanko troszkę obok tematu: Czy jest jakiś sposób żeby LR odczytywał ustawienia z D7k w zapisie RAW? Czy zostaje tylko ViewNX2?
Nie ma takiej możliwości... ViewNX lub Capture NX "odczytuje" ustawienia aparatu...inny soft nie, bo nie ma na to zgody Nikona... Większość najbardziej cenionych "speców" twierdzi że najlepszy obraz można uzyskać stosując Capture NX - wierzę im ale nie mam nerwów do tego programu:). Jednak LR do szybkiej i hurtowej obróbki jest doskonały...

Pawel Pawlak
14-11-2011, 11:37
może rozwiązaniem jest świadome ustawinie aparatu, następnie wywołanie hurtem wszystkich zdjęć do 16bit TIFFa w NXView albo w NX2 (teoretycznie taki TIFF powinen zawierać takie same informacje odnośnie ekspozycji, kolorów itp jak RAW, ale obraz już interpolowany przez "najlepszy" mechanizm zawarty w sofcie dedykowanym), a następnie zabawa TIFFami w LR - tak samj jak RAWami.
Coś mi także świta że gdzieś rafiłem na plugin do LRa który wykorzystuje do interpolacji RAWów NXView albo NX, nie pamiętam dokładnie.

Bengi
14-11-2011, 13:18
No właśnie szukam jakiegoś sposobu żeby uzyskać taki sam obraz w LR, jak wywołany z ViewNX2. Ręcznie nie dam rady tego ustawić - zawsze jest minimalna różnica w kolorach. Balans bieli niby LR odczytuje, ale jest duża różnica niż wywołane w ViewNX2.

Basso
14-11-2011, 14:05
Do Pana od K-5 co kupił => też się zastanawiałem. Mimo że swojego D7000 wysyłam do serwisu, raczej bym nie zamienił na K5. Dotykałem bawiłem się => no a stałki takie jak ma Nikon są w ludzkich cenach. Myślę, że jak wróci i jak cos naprawią to będę happy a jak nei no to przesiadka na inny system.

Ma świetny soft NIKON. Tak intuicyjny o jakim mi się marzyło. Wszystko tak jak trzeba no i ERGONOMIA. K-5 troszkę za mały.

qualin
14-11-2011, 14:26
Przed spakowaniem aparatu do wysylki zrobilem jeszcze pare fotek zonie. Z bliska jest ok, ale z 4 metrow mydlo, chociaz wyglada to bardziej na poruszone zdjecia poniewaz na LV wygladaja rowniez nieciekawie. Najdziwniejsze jest to, ze na jakim czasie bym nie pstrykal to prawie zawsze wygladaja tak samo.
Ponizej kilka sampli. Kazde pierwsze na fazowym, drugie na LV.

źródło (http://img195.imageshack.us/img195/3034/dsc1240w.jpg)

źródło (http://img217.imageshack.us/img217/2260/dsc1242c.jpg)

źródło (http://img607.imageshack.us/img607/4002/dsc1243d.jpg)

źródło (http://img9.imageshack.us/img9/9928/dsc1244f.jpg)

źródło (http://img405.imageshack.us/img405/4964/dsc1247k.jpg)

źródło (http://img254.imageshack.us/img254/8620/dsc1248.jpg)

mistrall
14-11-2011, 14:58
Mój egzemplarz D7000 też ma czeste problemy z trafieniem AF i to zazwyczaj na większe odległości ( kilka, kilkanaście metrów) przy dziennym oświetleniu na 50/1.4 jak i 24-70/2.8 nikkora, aparat i obiektywy bywaly w serwisie ale nadal jest to loteria.

Dołączam się do watku aby pokazać ze nie jest nas tak malo i ze problem jest jednostkowy.

jarvik
14-11-2011, 15:01
fourius a probowales z opcja wstepnego podnoszenia lustra? moze tu jest pies pogrzebany stad wymiana mechanizmu calego bo ruch lustra powoduje to ze zdjecie poruszone..? tak tylko gdybam...

Basso
14-11-2011, 15:01
qualin na jakim to szkle robiłeś te oczka? Próbowałeś Korekty AF -> potestuj sobie => u mnie pomogło => na chwile :/?

Dodaję, że własnie fotki identyczne mi wychodziły jak Tobie> Też takie zamulone.

qualin
14-11-2011, 15:23
Na 85tce. Korekcje mam na -10. Przy strzalach na odleglosci do 2 metrow jest ostro, powyzej jest zawsze mydlo, czesto pojawia sie FF, rzadziej BF. Na upartego moglbym przy kazdej zmianie odleglosci zmieniac ustawienia korekcji, ale wtedy fotografowanie traci sens bo wiecej bym siedzial w ustawieniach niz robil zdjecia.

qualin
14-11-2011, 15:38
Wyciagnalem jeszcze puszke z pudelka.
Odleglosc jakies 3.5 metra, f2, 1/250 ISO 400, AF-S centralny, fazowy.
11 zdjec, po zrobieniu kazdego przeostrzenie na inny obiekt i ostrzenie na zasilacz.

Fotka pogladowa:

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/3048/dsc1315a.jpg)

I teraz cropy na sam zasilacz, w ktory celowalem:

źródło (http://img254.imageshack.us/img254/7285/dsc1315c.jpg)

źródło (http://img819.imageshack.us/img819/7861/dsc1316k.jpg)

źródło (http://img705.imageshack.us/img705/341/dsc1317nc.jpg)

źródło (http://img254.imageshack.us/img254/5091/dsc1318u.jpg)

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/852/dsc1319s.jpg)

źródło (http://img249.imageshack.us/img249/6774/dsc1320t.jpg)

źródło (http://img189.imageshack.us/img189/5999/dsc1321z.jpg)

źródło (http://img13.imageshack.us/img13/9523/dsc1322t.jpg)

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/2198/dsc1323v.jpg)

źródło (http://img141.imageshack.us/img141/1809/dsc1324g.jpg)

źródło (http://img155.imageshack.us/img155/2600/dsc1325r.jpg)

Fotek z LV wstawiac nie bede bo wszystkie wychodza takie same.

qba87
14-11-2011, 15:43
No to powiedzcie na jaki APS-C zamienić d7000? d300s czy 7D ?
Obiecałem sobie że kolejny model jaki kupie to nie zaglądam na żadne forum :D Tylko nie wiem czy to się uda...

Mam czas na decyzje o zmianie na d300s do jutra - to ostateczny termin bo mają jedną sztukę i twierdzą że już w tym roku mieć nie będą....

Mario__S
14-11-2011, 16:04
Wyciagnalem jeszcze puszke z pudelka.
Odleglosc jakies 3.5 metra, f2, 1/250 ISO 400, AF-S centralny, fazowy.
11 zdjec, po zrobieniu kazdego przeostrzenie na inny obiekt i ostrzenie na zasilacz.

Fotka pogladowa:

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/3048/dsc1315a.jpg)

I teraz cropy na sam zasilacz, w ktory celowalem:

....

Fotek z LV wstawiac nie bede bo wszystkie wychodza takie same.

A teraz zrób to samo ze statywu albo chociaż połóż aparat na krześle. Przy tych parametrach DOF będzie w granicach 9cm wystarczy, że się bujniesz lekko i już wystarczy do takiego efektu jak pokazałeś. Po drugie może być źle ustawiona korekta AF tzn. z złym miejscu się rozpoczynać i kończyć i dlatego nawet nie wielkie nawet bujnięcie może spowodować wypadnięcie z głębi. Już było pisane, że AF ma się rozkładać 1/3 przed obiektem a reszta za i tak należy korygować AF. Akurat TE zdjęcia nie są dowodem na wadę AF, inne być może tak.

PS. Popatrz na tych zdjęciach na podełko, które stoi lekko pod kątem a jednocześnie chyba w jednej linii z zasilaczem, tam może być widać ciekawiej jak się rozkłada głębia.

Basso
14-11-2011, 16:11
Szczerze Wam powiem, że Nikon powinien zwracać 1% zakupu => przecież 10 tyś klatek leci na testy. A aparat się zużywa ;/ śmiechy śmiechem, ale defakto każde pstryknięcie to koszt.

Kojarzy ktoś ile kosztuje wymiana migawki -> to tak profilaktycznie.

Rafał_Sz
14-11-2011, 16:33
Obiecałem sobie że kolejny model jaki kupie to nie zaglądam na żadne forum :D Tylko nie wiem czy to się uda...

Mam czas na decyzje o zmianie na d300s do jutra - to ostateczny termin bo mają jedną sztukę i twierdzą że już w tym roku mieć nie będą....
Nie wiem co masz zrobić, ale D300s na pewno Cię nie zawiedzie.

qualin
14-11-2011, 16:44
A teraz zrób to samo ze statywu albo chociaż połóż aparat na krześle. Przy tych parametrach DOF będzie w granicach 9cm wystarczy, że się bujniesz lekko i już wystarczy do takiego efektu jak pokazałeś. Po drugie może być źle ustawiona korekta AF tzn. z złym miejscu się rozpoczynać i kończyć i dlatego nawet nie wielkie nawet bujnięcie może spowodować wypadnięcie z głębi. Już było pisane, że AF ma się rozkładać 1/3 przed obiektem a reszta za i tak należy korygować AF. Akurat TE zdjęcia nie są dowodem na wadę AF, inne być może tak.

PS. Popatrz na tych zdjęciach na podełko, które stoi lekko pod kątem a jednocześnie chyba w jednej linii z zasilaczem, tam może być widać ciekawiej jak się rozkłada głębia.

Nie bylo takiej mozliwosci, zebym sie poruszyl na tyle, zeby obiekt wyszedl poza GO, bo jakos na LV radzi sobie bez problemu i wszystkie wyszly mi ostre tak samo. Korekta AF jest ustawiona tak, ze na odleglosci do 2 metrow mam ostre zdjecia, powyzej tej odleglosci jest wlasnie loteria. Pudelko akurat stalo pare cm dalej za zasilaczem. Spojrz na inne fotki jakie wstawilem, lakiery czy zdjecia zony, niestety wiekszosc jest nieostra.

Aparat lezy juz spakowany i czeka, az przyjedzie po niego kurier zeby zawiezc do serwisu.

nisi
14-11-2011, 17:28
... Korekta AF jest ustawiona tak, ze na odleglosci do 2 metrow mam ostre zdjecia, powyzej tej odleglosci jest wlasnie loteria. ...
Aparat lezy juz spakowany i czeka, az przyjedzie po niego kurier zeby zawiezc do serwisu.
Ja o tym pisałem wyżej, kalibrowane szkła z małej odległości ostrzyły przepięknie, z dużej loteria z dużym procentem mydła i masakry, czyżby to norma że odległość ma znaczeni ? ;-)

Mój aparat już oddany i jutro będę miał d90, szkoda nerwów i tylko żal zostaje, nie po d7000 ale po tym jak czytam ten temat i widzę i bezsilność ludzi i fakt że są i tacy którzy z tą loteria potrafią żyć.

Piotr Szmidt
14-11-2011, 17:43
aporpo nieliniowosci mikroregulacji AF w d7000 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187827

problem zninal po wizycie w serwisie. Najwyrazniej cos jest z tym na rzeczy.

kacpru
14-11-2011, 18:10
Ja jutro kupuję D300s , jednak po tym co tu się naczytałem to rezygnuję z D7000.
Może jakieś rady na co zwrócić uwagę przy zakupie? Do sklepu biorę swoje obiektywy N55-200 VR i N50 1.8G oraz laptopa. Sorki za offtopa

nisi
14-11-2011, 18:30
aporpo nieliniowosci mikroregulacji AF w d7000 - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=187827

problem zninal po wizycie w serwisie. Najwyrazniej cos jest z tym na rzeczy.

Oby na zawsze, ale to dowód że puszki wychodzą walnięte w fabryki i pomimo problemu są w sprzedaży, a absurdem jest zakup "wymarzonej" puszki z myślą że pierwsze to wysyłka na serwis a nie wyjście w plener. Ale to wszystko też uwarunkowane jest świadomością bądź faktem przeczytanie choćby tego tematu. Że walnięte puszki są w sprzedaży dowodem była moja.

ArturLJ
14-11-2011, 21:26
Witam. To mój pierwszy post na tym forum choć jestem jako bierny obserwator z Wami od około roku. Napisze w skrócie że byłem posiadaczem D7000, teraz D300s. Zamiana była podyktowana znanymi wszystkim problemami z AF. Miałem nadzieję ze teraz będzie miodzio ale nie jest tak w 100%. Otóż zauważyłem że robiąc podobne testy jak qualin (już za pomocą D300s) kiedy ostrzyłem na oko od strony swiatła/okna to było OK a na oko "w ciemności" to już było gorzej i mydlano. Może po prostu jest za mały kontrast na oku "ciemniejszym" i niezależnie czy to D7000 czy D300s aparaty a raczej ich AF nie wydalają. Generalnie na D300s więcej zdjęć mam ostrych i lepiej mi leży on w dłoni.

qualin
14-11-2011, 21:50
No, a moj jest tam gdzi epowinien byc juz dawno, w paczce zaadresowanej na Postepu :P hehe

źródło (http://img36.imageshack.us/img36/6359/20111114175901.jpg)

nisi
14-11-2011, 22:49
No, a moj jest tam gdzi epowinien byc juz dawno, w paczce zaadresowanej na Postepu :P hehe[/IMG]

A napisałeś im w paczce by ten egzemplarz przepuścili przez niszczarkę ? albo że prosisz o zmiane na inny model bo te są do bani :-) tak czy inaczej - życzę powodzenia w nierównej walce.

micz87
14-11-2011, 23:34
Kurde, a już miałem zmieniać D90 na D7000 a tu się okazuje że AF zaczyna szaleć w puszkach w których działał początkowo dobrze :-/ Chyba jednak dokupię kolejne szkło w oczekiwaniu na następcę D300s ;-)

pardwadwa
14-11-2011, 23:36
Cześć,

To mój pierwszy post na forum... Niestety... Do ubiegłego tygodnia nie wiedziałem nawet, że takie forum istnieje, ale zdarzyło mi się ostatnio wyskoczyć do knajpy na koncert z d7000+35/1.8...

Jestem całkowitym amatorem i robię fotki zupełnie dla zabawy. Czasem wychodzą zupełnie fajne, z których jestem zadowolony, dużo jest jednak tych gorszych i dotychczas to tylko siebie winiłem.

A na forum trafiłem bo mi wyskoczyły takie kwiatki...
http://imageshack.us/photo/my-images/140/71708214.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/651/32361365.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/528/14546774.jpg/
Celowane oczywiście na: wokalistkę, pierwszy kieliszek, "kant" torebki

No tego za dużo, nawet biorąc pod uwagę moją amatorszczyznę to ja nie mogłem aż tak źle zrobić i jak dla mnie to już przesada więc zacząłem grzebać w sieci i trafiłem wątek Fatmana. Przez weekend przeczytałem prawie cały - ponad 400 stron. Tutaj widzę są chyba infa o aktualnej sytuacji, ale nie mam już siły i cierpliwości czytać (jeszcze z tydzień by mi to pewno zajęło).

W trakcie czytania popstrykałem trochę testowo w domu (światło z żarówek). Na razie nie miałem czasu na testy w świetle naturalnym, i co gorsza przy takiej długości dnia jak teraz, obowiązkach codziennych i planach na najbliższy weekend, nie wiem kiedy będę mógł je zrobić. No ale to już mój problem. W każdym razie w sztucznym świetle żarówek sprawdziłem 35/1.8 i 80-200/2.8 Na bateryjkach, linijkach itp. innych pierdołach gołym okiem widać potężny BF a różnice między LV i wizjerem są ogromne. Trochę prób z różnych odległości i dla róznych ogniskowych (tele) i wyszło, że potrzeba by korekty dla obu obiektywów, o ok. -18 dla 35/1.8 i jakieś -16 dla 80-200/2.8

Nie wiem, nie rozumiem - przeglądałem starsze zdjęcia (aparat mam od marca) i nie widzę aż takich przestrzelonych fot. Nawet na innych zdjęciach z knajpek. Tym razem zaskoczyła mnie ich ilość i stopień niecelności. Bywało tak, że jakiś d7000 działał i dopiero po jakimś czasie mu odbijało?

Czy ktoś miły oświeci mnie co jest na poprzednich kilkuset stronach i ewentualnie zasugeruje kierunek działań?

qualin
14-11-2011, 23:49
Tak wlasnie bywalo u niektorych, ze puszka co jakis czas wariowala i strzelala same pudla. Jednego dnia dzialala bez zarzutow, zeby nastepnego doprowadzala wlasciciela do bialej goraczki. Pare osob przez kilka tys klatek cieszylo sie sprawnym egzemplarzem, az tu nagle sie spierniczylo i puszki trafily do serwisu, ktory to albo reguluje, albo wymienia mechanizm lustra. podobno jest poprawa po powrocie z serwosu, nie ma jednak pewnosci czy aby napewno na stale. Wiadomo tylko, ze to co z niego wraca narazie dziala dobrze. Wyjatkiem byla puszka Fatmana, ktory nie wytrzymal i sprzedal w cholere. Pare osob zamienilo rowniez d7000 na d300s i sa z tej zamiany bardzo zadowolone. Moj jutro smiga kurierem do serwisu, jak wroci to na 90% bede sie go pozbywal i szukal uzywanego d700.

Rafał_Sz
14-11-2011, 23:54
Ja napisze tak. Po wielomiesięcznym pobycie mojego aparatu w serwisie jestem w końcu zadowolony z tej puszki. Tylko pozostają dwa pytania: Czy tak musiało być i na jak długo będzie trwało to moje, że tak powiem szczęście.

mycza
14-11-2011, 23:58

Kup D300s:), ja zamieniłem D7000 na to właśnie body.

qba87
15-11-2011, 00:14
Kup D300s:), ja zamieniłem D7000 na to właśnie body.

Warto ?
Jedyne tylko przed czym mam obawy to że tak osławiony "obrazek" prosto z puszki jest aż tyle gorszy niż w D7000 z racji starszej matrycy.
Możesz coś powiedzieć o tym?
Ja w sumie już decyzje podjąłem - jutro zmieniam na d300s

pardwadwa
15-11-2011, 00:15
Ja co prawda jestem chyba raczej wymagającym ale wciąż jednak tylko amatorem. Przyznam, że dotychczas raczej dobrze mi się z nim żyło i chyba jednak chciałbym mieć właśnie d7000.

Przed chwilą odgrzebałem coś takiego. Wiem kadr do d... i jakieś cienie. Ale od kilku dni to już tylko o ostrości myślę...
Ten sam zestaw d7000+35/1.8
http://imageshack.us/photo/my-images/43/74803834.jpg/

Jak dla mnie jest wystarczająco ok. Może za rok czy dwa czy kiedyś będę potrzebował FX, ale na razie d700 to mi jednak raczej nie potrzebny. Z tego co tu widziałem to d300 w porównaniu do możliwości jakie mam w d7000 jednak chyba byłby dla mnie trudny do przyjęcia.

Chyba chciałbym powalczyć o ten aparat... Co w takiej sytuacji? Mam iśc do sklepu? Czy też bezpośrednio i osobiście do Wawy, bo czasami bywam na delegacjach? Albo wysłać z opisem?

Czy może jednak dać sobie spokój i wziąć d300? Btw. filmów w ogóle nie kręcę, czy i tak powinienem w takim przypadku brać d300s?

mycza
15-11-2011, 00:19
Warto ?
Jedyne tylko przed czym mam obawy to że tak osławiony "obrazek" prosto z puszki jest aż tyle gorszy niż w D7000 z racji starszej matrycy.
Możesz coś powiedzieć o tym?
Ja w sumie już decyzje podjąłem - jutro zmieniam na d300s

Podaj maila na PM, prześlę sample to sam ocenisz;)
Ja głównie focę ptaki, więc pewny AF jest mi potrzebny:)
Pozdrawiam

qualin
15-11-2011, 00:22
D300s wcale nie ustepuje tak bardzo d7000. obrazek maja bardzo podobny, moze tylko ISo troszke lepsze ma d7000 i wiecej mozna powyciagac z nefow, ale to nie sa jakies wielkie roznice.

qba87
15-11-2011, 00:29
Pozdrawiam

mycza wysłałem Ci adres na PM
dzięki
pozdrawiam :)

pardwadwa
15-11-2011, 01:19
ISO mi się właśnie podoba. Z jednej strony zawsze czuję możliwość, z drugiej powstrzymuje mnie konserwatyzm ;) a w końcu raczej nie wybieram więcej jak 3200, czyli w d300 musiałbym się zapewne o połowę ograniczyć, żeby osiągnąć ten sam efekt? Mam sporo muzyków wśród znajomych, takie klimaty to akurat moje klimaty i na pewno mogę chcieć porobić zdjęcia. Tak źle i tak nie dobrze, tu mam fokus, tam mam ISO :)
Ktoś mi w młodości nakładł do łba, że zdjęcia się robi bez lamp i się przez to właściwie nigdy nie nauczyłem jak to dobrze zrobić ;) Może takie d300 jest po prostu zaproszeniem do nauki ;)

pawelcvc
15-11-2011, 02:31
Cześć
Wątek śledzę intensywnie od dość dawna ale w dniu dzisiejszym po odbiorze aparatu z serwisu przelała się czara goryczy.
Początkowo po przesiadce z D80 na D7K byłem wręcz w niebo wzięty możliwościami aparatu jak i jakością obrazka. Sądziłem że otrzymałem sprzęt odpowiedni do moich wymagań.
Znając problemy tego egzemplarza dokonałem świadomego zakupu z podejściem "mnie to ominie" - dziś mogę stwierdzić że się myliłem :)
Po 3 miesiącach od zakupu zaczęły się jazdy ,początkowo była to tylko zapluta olejem matryca następnie po jakimś czasie doszły problemy z wariującym AF.
Aparat dzisiaj ma o 9K klapnięć i był już 3 razy w serwisie i sądzę że to nie koniec.

1 wizyta:
Objawy : plamy na matrycy
Serwis: Odpłatne czyszczenie z wytłumaczeniem iż body nie jest idealnie szczelne i zawsze istnieje możliwość zabrudzenia matrycy - przyjąłem wytłumaczenie do wiadomości i zapłaciłem bez gadania.

2 wizyta (miesiąc czasu od 1 wizyty , w tym czasie zrobiłem ok 1 tys zdjęć)
Objawy: plamy na matrycy
Serwis: Bezpłatne czyszczenie matrycy z zapewnieniem iż problem już nie powinien się powtórzyć.
GRATIS : Zarysowana matówka - wymienili od ręki.

3 wizyta w zeszłym tygodniu (dwa miesiące czasu od 2 wizyty , w tym czasie zrobiłem ok 2,5 tys zdjęć)
Objawy: palmy na matrycy i początki problemów z AF
Serwis: Wymiana mechanizmu unoszenia lustra (w końcu) oraz kalibracja AF.
GRATIS : Niedziałający mikrofon oraz wbudowany głośnik

4 wizyta jutro

Plusy są takie że po kalibracji z N50/1.8 AF trafia na prawdę idealnie , ostrzy rewelacyjnie lecz problem zaczyna się po podpięciu innego obiektywu np.N18-70/3.5-4.5 (kit z D80) BF jest tak ogromny że chyba precyzyjna korekta nie będzie w stanie tego zniwelować.
Jutro jeżeli będzie mi to dane pomęczę trochę aparat i wkleję kilka testowych zdjęć.

Mario__S
15-11-2011, 09:15
Nie bylo takiej mozliwosci, zebym sie poruszyl na tyle, zeby obiekt wyszedl poza GO, bo jakos na LV radzi sobie bez problemu i wszystkie wyszly mi ostre tak samo. Korekta AF jest ustawiona tak, ze na odleglosci do 2 metrow mam ostre zdjecia, powyzej tej odleglosci jest wlasnie loteria. Pudelko akurat stalo pare cm dalej za zasilaczem. Spojrz na inne fotki jakie wstawilem, lakiery czy zdjecia zony, niestety wiekszosc jest nieostra.

Nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Miałem na myśli, że jeśli jest źle rozłożone GO czyli nie poprawnie ustawiona kalibracja AF w body i łapiesz na np. pierwszym zdjęciu obiekt tylko jej samym końcem lub początkiem, to wypaść z GO jest chyba przyznasz bardzo łatwo poruszając się choćby minimalnie. Ty jeszcze robiłeś kilka zdjęć z przeostrzeniem więc taki scenariusz jest jak najbardziej realny. W LV jest dlatego ostro i nie wypadasz z GO bo jest rozłożona zawsze prawidłowo i możesz się lekko bujać w przód i tył i tak łatwo nie wypadniesz. Jest około 9cm i na pewno się w tym polu załapie. Dlatego napisałem, że akurat te konkretne zdjęcia nie są dowodem. Takie, które są robione na spacerze z dalszej odległości i GO powinna być około 1-1,5m i nie nie trafiają w twarz czy w ogóle w postać dopiero są dowodem, że coś jest nie tak. Wiem wiem, pokazywałeś i takie.
Warunek jest tylko jeden, pomiar AF musi być powtarzalny jeśli nie jest to wiadomo, że nie uda nam się nigdy ustawić prawidłowo kalibracji AF w body.

Niech zbadają sprawę.

Kundzior
15-11-2011, 09:26
Ale miałem dziś sen!!! Szedłem do serwisu nikona, po drodze trafiały mi się urwane mosty, zerwane kładki przez bagna, zawalone drogi, przez zerwany most musiałem płynąć w wodzie z aparatem podniesionym w jednej ręce, a na koniec zarządałem od serwisu naprawy zalanego telefonu :)) Niezła faza, taki senny surwiwal by się do serwisu dostać :P A teraz to mi zimno, w sumie fajnie się szło do serwisu :)

micz87
15-11-2011, 09:37
Ale miałem dziś sen!!! Szedłem do serwisu nikona, po drodze trafiały mi się urwane mosty, zerwane kładki przez bagna, zawalone drogi, przez zerwany most musiałem płynąć w wodzie z aparatem podniesionym w jednej ręce, a na koniec zarządałem od serwisu naprawy zalanego telefonu :)) Niezła faza, taki senny surwiwal by się do serwisu dostać :P A teraz to mi zimno, w sumie fajnie się szło do serwisu :)

Myślałem że dopiszesz że wymyślili jak AF w D7000 w końcu skalibrować :-D to byłby sen :-D

BTW Ciekawe jakie jest znaczenie owego snu? Może że po wielu przeszkodach czeka upragniona nagroda? ;-)

pil74
15-11-2011, 09:45
Myślałem że dopiszesz że wymyślili jak AF w D7000 w końcu skalibrować :-D to byłby sen :-D

BTW Ciekawe jakie jest znaczenie owego snu? Może że po wielu przeszkodach czeka upragniona nagroda? ;-)
Olał robienie zdjęć puchą z niepewnym AF i zaczął robić je telefonem :)

decadent
15-11-2011, 09:47
Do Pavelcvc:
Ten BF to raczej wina obiektywu, a nie body....

Do Mario_S : Zgadzam się, wreszcie ktoś napisał coś, o czym zawsze myślę, jak czytam Wasze utyskiwania.
Nie każdy test jest tutaj miarodajny, a prawie zawsze zapominacie, iż wina może leżeć po stronie obiektywu. To, że dane szkło współpracuje z innym body lepiej wcale nie przesądza o winie body...

Problem jest na pewno, właśnie przy zdjęciach na dalszą odległość, ale nie w takim wymiarze jak to przedstawiacie...

Widzę także, że przekreślają d7k użytkownicy, którym tak naprawdę wystarczyłby d90... wszyscy chcą kupować d300, ale przecież AF to nie wszystko. Nie zgadzam się, że różnica w obrazku jest niewielka, dla mnie jest bardzo duża.

A z tym AF to wydaje mi się, że przyczyna może być banalna, tyle, że nie wychodzi w warunkach laboratoryjnych i na zawołanie. Ciekawe o co tu chodzi. A z podniesionym lustrem próbowaliście ? Spróbujcie też ponownie zapiąć obiektyw, może wtedy przestanie wariować (ktoś podawał taki link).

Kundzior
15-11-2011, 09:49

No ja akurat nie mam D7000, to mi mózg się zlansował od czytania tego wątku pewnie :PP

Narado
15-11-2011, 10:00
Witam wszystkich:) Poczytałem wasze posty i rezygnuje z zakupu D7000. Fotografowanie ma mi sprawiać (i sprawia dotychczas) przyjemność a nie być powodem nieprzespanych nocy.Wielcy tego rynku tak się zagalopowali w wyścigu technologicznym ,że zapomnieli o ludziach dla których to robią i z których żyją (jak mniemam nie najgorzej). Większość wad występuje we wprowadzanych które zamiast ułatwiać życie pstrykaczom- spędzają im sen powiek. Ja chce spać spokojnie więc chyba dołożę kasy i kupie D700. Nie ma fontann ale jest w miarę pewnym aparatem. Wada to cena przy cenie body D7000 - 0k1100 $ , D700 - 2650$ więc to spora różnica. Patrze z przerażeniem na postawę serwisu i firmy Nikon Polska. Od paru lat mieszkam w Kanadzie i nie wyobrażam sobie tu takich zachowań, co nie znaczy że chcę świadomie wpuścić się w procedury naprawcze. Z tego co wyczytałem w wątku nasuwają mi się takie uwagi:
1. Prawo gwarancje reguluje w ten sposób, że po ponad trzykrotnym serwisie zwiazanym z naprawą przysługuje wymiana na nowy sprzęt wolny od wad bądź zwrot pieniędzy.
2. Okres naprawy wydłuża okres gwarancji o czas naprawy.
I co by sobie Nikon Polska nie pisał na umowach - to ich dokument jako regulacja niższej rangi nie może być w niezgodzie z prawodawstwem obowiązującym na terenie Polski co każdy sąd im przypomni. W Polsce znane są praktyki że duże firmy wolą czekać aż klient się załamie i zrezygnuje, albo nie dożyje finału sporu. Tak było z jednym z największych polskich ubezpieczycieli- wdano okólnik dla pracowników że odszkodowania wypłacać na podstawie wyroków sądowych mimo że roszczenia były słuszne, a jaki odsetek ludzi decyduje się na wystąpienie na drogę sądową? Powinniście rozważyć jedną rzecz... Jest was tu przecież spora grupa ludzi których serwis Nikona wodzi za nos. Sprzedanie skrzynki to tylko przeniesienie problemu na innych a przecież serwis jest po to żeby działał sprawniej od sprzętu który serwisuje.Zbierzcie się do kupy i napiszcie do Nikona Polska ,że albo wezmą się poważnie za problem albo wystąpicie z pozwem zbiorowym przeciwko nim i nagłośnicie to w środkach masowego przekazu. Nie sądzę żeby panowie z wierchuszki Nikona Polska chcieli stracić swoje pensyjki. U mnie serwis działa na tyle sprawnie , że nie słychać o problemach D7000 , a nie wierzę że tylko do Polski trafiły wszystkie wadliwe egzemplarze. Po prostu produkt jest niedopracowany i coś z tym muszą zrobić a nie pytać "jakie samoloty?". Szkoda bo z opisów 9i wyglądu aparat mi się podobał a zwłaszcza jego cena, ale nie mam zamiaru odwiedzać nawet najsprawniej działającego serwisu. Chcę spędzać czas z aparatem tylko na fotografowaniu. Aha..jeszcze jedno. Różnica miedzy gwarancją a późniejszym rocznym objęciem opieką serwisową polega nie tyla na tym że gdzie indziej dostarczacie sprzęt do serwisowania. Podstawowa różnica to ta , że po upływie rocznej gwarancji i paru dniowej rękojmi tracicie prawo do roszczeń związanych z prawem gwarancyjnym...czyli wymiany bądź zwrotu kasy. Serwis wykonają bezpłatnie ale na tym koniec. Pozdrowienia z Vancouver

ayu
15-11-2011, 10:11
Pozew zbiorowy to jest chyba dobra myśl ? I nie tylko serwisowi nikona w Polsce by się przydał.

Wysłane z SGS-Tapatalk

Kundzior
15-11-2011, 10:12
1. Prawo gwarancje reguluje w ten sposób, że po ponad trzykrotnym serwisie zwiazanym z naprawą przysługuje wymiana na nowy sprzęt wolny od wad bądź zwrot pieniędzy.

Gdzie tak jest napisane bo nie znalazłem?

Chogori
15-11-2011, 10:16
Nie zrozumiałeś o co mi chodziło. Miałem na myśli, że jeśli jest źle rozłożone GO czyli nie poprawnie ustawiona kalibracja AF w body i łapiesz na np. pierwszym zdjęciu obiekt tylko jej samym końcem lub początkiem, to wypaść z GO jest chyba przyznasz bardzo łatwo poruszając się choćby minimalnie. Ty jeszcze robiłeś kilka zdjęć z przeostrzeniem więc taki scenariusz jest jak najbardziej realny. W LV jest dlatego ostro i nie wypadasz z GO bo jest rozłożona zawsze prawidłowo i możesz się lekko bujać w przód i tył i tak łatwo nie wypadniesz.

U mnie może być taka sytuacja (źle rozłożone GO). Jak już pisałem po zrobieniu testu na LV i z wizjera na LV z celowaniem AF punktowym na oczy na zdjeciu z LV mam ostrość jak żyleta na na zdjęciu z ręki też ostro ale już nie tak jak na LV. Zdjecia robiłem na manualu 50 1.4 G przy ustawionej przesłonie 2.8. Zarówno w domu jak na zewnątrz, przy krótkich czasach naświetlania i przy dłuższych (ale zawsze przesłona 2.8 )
Tłumaczę co to znaczy "mniej ostro". U mnie to znaczy, że przed zrobieniem testu na porównanie do LV uważałem, że mój aparat robi bardzo ostre zdjęcia (i raczej nie było to odczucie amatora). Różnica jest na korzyść LV ale minimalna, domyślacie się o co chodzi: te specyficzne "błyski w oczach" i "chrosty na twarzy" na LV biją na głowę te z wizjera. Ale jak już pisałem na tych zrobionych z wizjera nie ma mydła. Dlatego przez 2 miesiące żyłem w błogiej nieświadomości.
Oczywiście zdjęcia na wyższych przesłonach (od 5,6 do 11) ostrzy idealnie (np. jakaś architektura) zrobiłem setki zdjęć przy takich i tych nieostrych jest ok 1%. Testy na LV i testy na wysokich przesłonach z dużą GO pokazują, że to chyba nie obiektyw.
Czy mam dawać aparat do regulacji na postępu czy przestawić coś w body? Nie wklejam zdjęć bo taka ocena zdjęć fotek wklejonych, przynajmniej dla mnie mija się z celem.

Basso
15-11-2011, 10:16
Cześć
Wątek śledzę intensywnie od dość dawna ale w dniu dzisiejszym po odbiorze aparatu z serwisu przelała się czara goryczy.
Początkowo po przesiadce z D80 na D7K byłem wręcz w niebo wzięty możliwościami aparatu jak i jakością obrazka. Sądziłem że otrzymałem sprzęt odpowiedni do moich wymagań.
Znając problemy tego egzemplarza dokonałem świadomego zakupu z podejściem "mnie to ominie" - dziś mogę stwierdzić że się myliłem :)
Po 3 miesiącach od zakupu zaczęły się jazdy ,początkowo była to tylko zapluta olejem matryca następnie po jakimś czasie doszły problemy z wariującym AF.
Aparat dzisiaj ma o 9K klapnięć i był już 3 razy w serwisie i sądzę że to nie koniec.

1 wizyta:
Objawy : plamy na matrycy
Serwis: Odpłatne czyszczenie z wytłumaczeniem iż body nie jest idealnie szczelne i zawsze istnieje możliwość zabrudzenia matrycy - przyjąłem wytłumaczenie do wiadomości i zapłaciłem bez gadania.

2 wizyta (miesiąc czasu od 1 wizyty , w tym czasie zrobiłem ok 1 tys zdjęć)
Objawy: plamy na matrycy
Serwis: Bezpłatne czyszczenie matrycy z zapewnieniem iż problem już nie powinien się powtórzyć.
GRATIS : Zarysowana matówka - wymienili od ręki.

3 wizyta w zeszłym tygodniu (dwa miesiące czasu od 2 wizyty , w tym czasie zrobiłem ok 2,5 tys zdjęć)
Objawy: palmy na matrycy i początki problemów z AF
Serwis: Wymiana mechanizmu unoszenia lustra (w końcu) oraz kalibracja AF.
GRATIS : Niedziałający mikrofon oraz wbudowany głośnik

4 wizyta jutro

Plusy są takie że po kalibracji z N50/1.8 AF trafia na prawdę idealnie , ostrzy rewelacyjnie lecz problem zaczyna się po podpięciu innego obiektywu np.N18-70/3.5-4.5 (kit z D80) BF jest tak ogromny że chyba precyzyjna korekta nie będzie w stanie tego zniwelować.
Jutro jeżeli będzie mi to dane pomęczę trochę aparat i wkleję kilka testowych zdjęć.

Ile zapłaciłeś za czyszczenie matrycy?

Rafał_Sz
15-11-2011, 10:27
Ile zapłaciłeś za czyszczenie matrycy?
Czyszczenie matrycy kosztuje 80 zł plus wysyłka. Drogo, ale robią to wyjątkowo solidnie.

barto28
15-11-2011, 11:00
Czyszczenie matrycy kosztuje 80 zł plus wysyłka. Drogo, ale robią to wyjątkowo solidnie.

Tak solidnie to robią ze kolega wyżej wysyłał co miesiąc do czyszczenia ;)
Wiem wiem , ten typ tak ma.

Mario__S
15-11-2011, 11:07
Sam bawiłem się kalibrację AF'a i osiągnąłem takie wyniki:
Zdjęcie z balkonu na drugim piętrze.

źródło (http://img443.imageshack.us/img443/4498/lvvsphaset17502gqyq.jpg)

Które jest z jakiego pomiaru ? Dodam jeszcze że to jest u mnie powtarzalne.
Wybaczcie, że trochę po polsku a trochę po angielsku ale nie zwróciłem na to kompletnie uwagi, dopiero teraz to widzę.

pil74
15-11-2011, 11:17
Prawe LV

Rafał_Sz
15-11-2011, 11:20
Jak wyżej. :)

Mario__S
15-11-2011, 11:34
Nie można za bardzo odróżnić, jeżeli jest jakaś różnica to bardzo znikoma - prawda.
Kurcze sam już nie pamiętam co gdzie było :) W czym widzicie różnice czy tak po prostu zgadujecie ?

LV jest z LEWEJ strony.

qualin
15-11-2011, 11:43
Mario_S myslisz, ze tylko ty potrafisz ustawic mikrokalibracje prawidlowo i cala reszta to matoly, ktore popjecia o niczym nie maja ?

Tutaj masz fotke na ktorej dobrze widac rozklad GO, celowane w nos psa, ostra jest cala glowa i kawalek przed nosem, zebys nie gadal, ze ustawilem sobie regulacje na samej krawedzi ostrosci.

źródło (http://img855.imageshack.us/img855/327/dsc0686w.jpg)

Problem jest na pewno, właśnie przy zdjęciach na dalszą odległość, ale nie w takim wymiarze jak to przedstawiacie...

No tak, bo wszystkie nietrafione zdjecia na wieksza odleglosc to zapewne wina temperatury, wiatru, cisnienia atmosferycznego i zamieszek w warszawie, ale nie puszki, przeciez ona jest idealna, a kazdy kto robi nia zdjecia to tepy matol, ktory na niczym sie nie zna.

Widzę także, że przekreślają d7k użytkownicy, którym tak naprawdę wystarczyłby d90... wszyscy chcą kupować d300, ale przecież AF to nie wszystko. Nie zgadzam się, że różnica w obrazku jest niewielka, dla mnie jest bardzo duża.

No tak, Fatmanowi szczegolnie wystarczylby D90, przeciez on nawet nie wie jak trybu manualnego uzywac. Pewnie, ze AF to nei wszystko, ale jezeli nie dziala on sprawnie to co nam z super matrycy, pieknych kolorkow, mega wizjera i innych wodotryskow jak wiekszosc zdjec bedzie do kosza. Ja robilem zdjecia razem z kolega pil74 jego d300s i moim d7000, roznica w obrazku naprawde jest niewielka, ale Ty pewnie sadzisz inaczej, a nigdy dwoch tych puszek na raz w reku nie miales.

A z tym AF to wydaje mi się, że przyczyna może być banalna, tyle, że nie wychodzi w warunkach laboratoryjnych i na zawołanie. Ciekawe o co tu chodzi. A z podniesionym lustrem próbowaliście ? Spróbujcie też ponownie zapiąć obiektyw, może wtedy przestanie wariować (ktoś podawał taki link).

Skoro taka banalna przyczyna to moze zadzwon do serwisu i powiedz im jak to naprawic. Z podniesionym lustrem, w trybie cichym, seryjnym, lv i fazowym, na roznych obiektywach. Ty naprawde myslisz, ze jakas ameryke teraz odkrywasz ?

dAde
15-11-2011, 11:48
Mam pytanie takie trochę głupie ;). Czeka mnie chyba pierwsza wizyta na Postępu i zastanawiam się czy coś powinienem wiedzieć zanim się tam udam? Tak, żeby Panowie/Panie w serwisie nie marudzili, tylko przyjęli mi sprzęt do sprawdzenia/ogarnięcia.
Czy aparat oddaje im się razem z własnymi obiektywami, aby zrobili np. ewentualną regulację "pod nie"?

qualin
15-11-2011, 12:09
Lepiej jak oddasz im bez obiektywow to zajma si eregulacja puszki, a tak pojda na latwizne i poustawiaja Ci obiektywy pod puszke, podepniesz cos nowego/innego i dalej bedzie kiszka. Pozatym jak wyslesz im szklo po gwarancji to zaplacisz za jego regulacje.

barto28
15-11-2011, 12:21
Lepiej jak oddasz im bez obiektywow to zajma si eregulacja puszki, a tak pojda na latwizne i poustawiaja Ci obiektywy pod puszke, podepniesz cos nowego/innego i dalej bedzie kiszka. Pozatym jak wyslesz im szklo po gwarancji to zaplacisz za jego regulacje.

Jezeli szkla ma dobre to zawsze moze napisac "zaznaczyc" prosze o wyregulowanie body pod dane szkla.Nie maja prawa ruszac Afu w szklach , ale jeden Bog wie co oni tam robia ;)

Mario__S
15-11-2011, 12:27
Mario_S myslisz, ze tylko ty potrafisz ustawic mikrokalibracje prawidlowo i cala reszta to matoly, ktore popjecia o niczym nie maja ?

Nie mają a ja jestem najmądrzejszy i zaraz odpowiem na wszystkie Wasze pytania. Nikt inny nie potrafi tego zrobić.
No na zdrowy rozum, czy to jest poważne co ja napisałem powyżej ? Czy doczytałeś moją uwagę i warunek jaki musi zostać spełniony ? To nie ja to wymyśliłem. Pomiar musi być powtarzalny inaczej poprawna regulacja nigdy się nie uda. Wcale nie neguję, że u Ciebie i innych jest coś rozjechane. Moja uwaga tyczyła tylko tamtych konkretnych zdjęć. U mnie pomiar jest powtarzalny dlatego mam tak a nie inaczej. Oby tak na zawsze.

Tutaj masz fotke na ktorej dobrze widac rozklad GO, celowane w nos psa, ostra jest cala glowa i kawalek przed nosem, zebys nie gadal, ze ustawilem sobie regulacje na samej krawedzi ostrosci.
...

No już obiecuję, że nie będę gadał.
No i super, jaka była GO ? Szybko DOF CALC i ...

85.0mm (Ekwiwalent 35mm: 127mm)
2.99m
f/2.0
DOF 9 cm
No trafił ładnie. Czego chcieć więcej. Powtarzam jeszcze raz, nie neguję uszkodzonego aparatu tylko to, że tamte zdjęcia nie nadawały się do oceny prawidłowego działania. Wszystkim serdecznie współczuję i życzę pozytywnego rozwiązania. KONIEC.

fotomedia
15-11-2011, 13:11
Panowie znalazłem małą ciekawostkę - jakiś czas temu w wątku o mikroregulacji D300 ktoś pisał, że właśnie na dalsze odległości bez przeostrzania ma mydło. Ratunkiem na to było u niego ustawienie AF Fine Tune na OFF. Wtedy problemu nie ma. Ja miałem również identyczne obiawy- dopóki nie czytałem forum nie ustawiałem mikroregulacji bo uważałem, że jest super (ostrość "w normie"). Po przeczytaniu kilku wątków każdy obiektyw sobie "podstroiłem" jeden na -6 drugi na -9 trzeci na -7 w testach super - ostrość idealnie jak na live view (prędzej mikroregulacja na OFF minimalnie dosłownie lepiej na LV niż przez wizjer). Na dalsze plany właśnie ze stałkami bywało, że nie trafiał w punkt - pierwsza myśl, uwalone body ale po przeczytaniu wątku o tym, że w d300 miał gość problem z nieliniowością mikroregulacji sprawdziłem jak to wygląda w Sony A77 oraz w pentaxie K5 i powiem wam, że w Pentaxie jest identycznie dosłownie - mikroregulacja sprawdza się ale tylko i wyłącznie na określone odległości na które się stroi przy ustawieniu jej całkiem na OFF tendencja jest taka sama jak w Nikonie czyli ostrość minimalnie gorsza niż na LV. Tylko i wyłącznie Alfa nie ma problemu ale nie ma też klasycznego wizjera - może tam cały czas ostrzy tak jak w LV? Nie neguję tego, że się puszki wadliwe trafiły - bo trafiły się i w nikonie i pentaxie ale w moim przypadku już prawie słałem na serwis a problemem była nadgorliwość w mikroregulacji, które de facto nie jest konieczna - nie wymagajmy, że obiektyw za 600zł (50 1.8) będzie na 16 mpix matrycy dawał mega ostry obraz już od 1.8 bo inaczej po co kupować szkła za 3000zł??? Dla zainteresowanych link do wątku o af w K5 http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=37187
Pozdrawiam i jak pisałem polecam usunąć ustawienia mikroregulacji i ustawić na OFF i cieszyć się ze zdjęć dając sobie oraz body odrobinę tolerancji. :)

qualin
15-11-2011, 13:18
W pozycji OFF to mialem takie mydlo, ze fotki od razu do kosza szly zaraz po zrobieniu, mowie tutaj o pstrykaniu w plenerze na wieksze odleglosci. Pozatym nie kazdy robi zdjecia stalkami za 500 zl. Szkla, za kilka tys zl rowniez nie dawaly ostrego zdjecia, np. Fatmanowa sigma 85 1.4, on ni epodpinal zadnego taniego szkielka tylko te ktorymi na chleb zarabia razem ze swoim D3. Co do pentaxa to oni z tego co pamietam mieli akcje serwisowa i wymieniali wadliwe puszki. Firma sie przyznala do wpadki i juz problemu nie ma.

fotomedia
15-11-2011, 13:28
Łukasz nie piszę tutaj o Fatmanie ( akurat on jest książkowym przykładem wadliwej puchy ) ale ogólnie. Co do Pentaxa to czytam ich wątek, który zamieściłem i problemy mają cały czas a to AF nie trafia a to z lampa przepala więc też różowo nie jest. Powiedz mi kiedy zaczęłeś mieć problemy z puchą bo z tego co pamiętam to jakiś czas temu wrzucałeś foty które były całkiem ok ze spaceru.

qualin
15-11-2011, 13:31
Problem mam odkad zaczalem uzywac jasnego szkla. Zreszta na kicie tez czasem nie bylo za rewelacyjnie. Kiedys tutaj wrzucalem fotki z kita, na ktorym byl BF spory.

juggler
15-11-2011, 14:03
Miałem dwa d7000 w dwóch było to samo na początku ok a po ok 3000 klatek AF się tak rozjechał że trafionych fot to był odsetek. Jeśli chodzi o mnie to była druga i ostatnia sztuka d7000 jaka kiedykolwiek kupiłem. Wczoraj testowałem d5100 AF biję na głowę pod względem celności ten z d7000.

pentacon
15-11-2011, 14:19
Fatman już nie ma problemów z AF od kiedy kupił nową zabawkę:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/113777-sony-nex-5n-mini-test.htm

wa12
15-11-2011, 14:27
.... Co do pentaxa to oni z tego co pamietam mieli akcje serwisowa i wymieniali wadliwe puszki. Firma sie przyznala do wpadki i juz problemu nie ma.

Wymieniali bo były uszkodzone matryce, a nie AF.

qualin
15-11-2011, 14:32
Fatman już nie ma problemów z AF od kiedy kupił nową zabawkę:
http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-testy-uzytkownikow/113777-sony-nex-5n-mini-test.htm

Tak wiemy. Tutaj mozna nawet zobaczyc male porwnanie soniacza do nikona zrobione przez Fatmana: http://fatman73.fotolog.pl/sony-nex-5n-mini-test,2265481,link.html

pardwadwa
15-11-2011, 15:23
Wziąłem dzisiaj urlop.
80-200/2.8 na 200 mm, strzał przez otwarte okno, żadnych żarówek, itp. włączonych. Odległość kilka metrów.
http://imageshack.us/photo/my-images/23/dsc9326y.jpg/
Celowane w złączenie rur. Na LV ostrzy w cel.

Cholera...
Nawet na kitowym 18-105 i f5.6 to widać
http://imageshack.us/photo/my-images/545/dsc9327.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/4/dsc9328i.jpg/
jedno prze VF drugie LV...

decadent
15-11-2011, 16:22
Mario_S

No tak, Fatmanowi szczegolnie wystarczylby D90, przeciez on nawet nie wie jak trybu manualnego uzywac. Pewnie, ze AF to nei wszystko, ale jezeli nie dziala on sprawnie to co nam z super matrycy, pieknych kolorkow, mega wizjera i innych wodotryskow jak wiekszosc zdjec bedzie do kosza. Ja robilem zdjecia razem z kolega pil74 jego d300s i moim d7000, roznica w obrazku naprawde jest niewielka, ale Ty pewnie sadzisz inaczej, a nigdy dwoch tych puszek na raz w reku nie miales.

Skoro taka banalna przyczyna to moze zadzwon do serwisu i powiedz im jak to naprawic. Z podniesionym lustrem, w trybie cichym, seryjnym, lv i fazowym, na roznych obiektywach. Ty naprawde myslisz, ze jakas ameryke teraz odkrywasz ?

Chłopie - ni w ząb nic nie skumałeś....

decadent
15-11-2011, 16:28
No i co - spróbujecie na podniesionym lustrze czy nie ??? Czy wolicie w kółko peplać to samo...
Gdybym miał u siebie jasne szkła... sam bym testował, bo jestem dociekliwy...

Ostatnio miałem taki przypadek z telefonem - trzy razy wracał z serwisu i zawsze to samo - serwis uparcie trwał przy swoim. W końcu sam odkryłem, że winowajcą zwiech i czerpania baterii jest karta pamięci....

Ciekawe co wyszłoby, gdybyście tak samo testowali d300....

qualin
15-11-2011, 16:39
Tak robilem w podniesionym lustrem, tryb na pokretle Mup, robilem tez w trybie Q. Jakbys nie robil, zawsze jest ta sama histroia z fotkami.
Najwyrazniej tez nic nie skumales z mojej wypowiedzi.

mycza
15-11-2011, 17:38
mycza wysłałem Ci adres na PM
dzięki
pozdrawiam :)

Nie ma sprawy, sample poszły:)
Pozdrawiam

Jeremy
15-11-2011, 18:21
Szkla, za kilka tys zl rowniez nie dawaly ostrego zdjecia,
Ja właśnie mam mydło ze szkłami 70-200VR f/2.8 i 17-55DX f/2.8 - lepsze zdjęcia miałem na D50 z kitem 18-55, licho podkusiło wymieniać...

gadzeciarz
15-11-2011, 18:35
U mnie już coś więcej wiadomo i mogę podzielić się na ten temat.
Wizyta w serwisie zaowocowała tym że 50mm 1.8 jak na razie ostrzy pięknie w punkt i zero korekcji.
!8-270 mm Tam. w zasadzie tu dokładność się waha między -4 a 0 ale to takie bardzo amatorskie szkło że bólu nie ma a ostrość jak najbardziej akceptowalna w porównaniu z tym co pstrykał gdy padł AF.
Nikkor 18-200 zero korekcji aby trafiał w punkt
Tamron 90mm też zero korekcji

Pytanie tylko na jak długo-ale puki co w mojej ocenie po wizycie w serwisie AF pracuje bardziej precyzyjnie.
Na pewne i jednoznaczne stwierdzenie że serwis dał radę poczekam.
Puki co jeszcze kilka sesji, zdjęcia w plenerze i wtedy będę wiedział na 100%

nisi
15-11-2011, 18:57
Pozdrawiam
Ja też głównie ptaki ale i przyrodę, masz jaką stronkę gdzie prezentujesz foto ptaków?

mycza
15-11-2011, 19:34
Ja też głównie ptaki ale i przyrodę, masz jaką stronkę gdzie prezentujesz foto ptaków?

Nie mam swojej strony, bo na razie nie ma za bardzo czym się chwalić;)

qba87
15-11-2011, 19:41
decadent - ja jestem amatorem i powiem szczerze że ja tam różnic w tym obrazku nie widzę tym bardziej takich dużych różnic o jakich piszesz.

Gdzie Ty je dostrzegasz? w jakich sytuacjach ?

qualin
15-11-2011, 21:24
Bylem sobie dzisiaj w MM. na polce body d7000 jest za 4299 zl, tyle samo kosztuje pentax k-5 + 18-55. Jak kupowalem w lutym to placilem za d7000 + 18-105 4899 zl, a k-5 z 18-55 byl wtedy po 5299 zl. Cos czuje, ze pentax po tych zalaniach fabryk nikona moze sie odbic troszke finansowo, ja nie kupilem k-5 z jednego wzgledu, zona powiedziala 5 tys i ani zlotowki wiecej :P hehe

Kundzior
15-11-2011, 21:30
Ahh te żony :) Kobiety zawsze do złego ciągną :P

pil74
15-11-2011, 21:33
..... ja nie kupilem k-5 z jednego wzgledu, zona powiedziala 5 tys i ani zlotowki wiecej :P hehe
A bo źle zrobiłeś.....
Jak mnie żona zapytała ile dałem za aparat to jej uczciwie powiedziałem cenę.....ale skoro o obiektyw nie pytała to co sam będę się wyrywał :)

PS. Mieliśmy się umówić żeby popstrykać różnymi szkłami, ale widzę że Twoja pucha jedzie do serwisu. :( Więc może jak wróci to wtedy sprawdzimy jak działa na różnych szkłach po tzw kalibracji?

qualin
15-11-2011, 21:49
A bo źle zrobiłeś.....
Jak mnie żona zapytała ile dałem za aparat to jej uczciwie powiedziałem cenę.....ale skoro o obiektyw nie pytała to co sam będę się wyrywał :)

PS. Mieliśmy się umówić żeby popstrykać różnymi szkłami, ale widzę że Twoja pucha jedzie do serwisu. :( Więc może jak wróci to wtedy sprawdzimy jak działa na różnych szkłach po tzw kalibracji?

Jak wroci to trzeba sie bedzie wybrac w jakis plener wspolny. Mam nadzieje, ze dotrze do mnie przed koncem mojego urlopu, ktory rozpoczalem 12go a koncze 6go grudnia :P

p.s.
na swoja zone nie mam co narzekac, pozwolila na urodziny kupic nikkora 85 1.8 :P
chociaz caly czas zaluje ze nie mam k-5 :P
zgodzila sie tez na sprzedaz d7000 i dolozenie do d700, ale niestety ceny poszly tak w gore, ze nie ma z czego dokladac :P

barto28
15-11-2011, 22:09
zgodzila sie tez na sprzedaz d7000 i dolozenie do d700

To tu zona powiedziala 5 tys i ani zlotowki wiecej a teraz zgodzila sie na D700? Naprawde dobra masz ta zone ;)

nisi
15-11-2011, 22:09
dobra, dam jednego sampla ale już bez exifa kadrowane na cropie
celowane na oko - ostre?

źródło (http://ptaki-rogozno.enetia.pl/images/photoalbum/album_18/kuk_p.jpg)

qualin
15-11-2011, 22:12
To tu zona powiedziala 5 tys i ani zlotowki wiecej a teraz zgodzila sie na D700? Naprawde dobra masz ta zone ;)

Dlugo namawiac musialem, ale niestety cena skoczyl aprawie 2x do gory i narazie z tego planu nici :/

gadzeciarz
15-11-2011, 22:21
A wszystko było by takie proste żeby,no właśnie żeby D7000 działał jak należy!
Powoli zbieram na d400 lecz w nadziei ze jednak ten d 7000 będzie działał jak powinien bo to na prawdę fajny aparat,wiem że już o tym wspominałem lecz na dziś jeszcze ta nadzieja jest we mnie ;-)

ThomasGlasgow
15-11-2011, 22:29
Dlugo namawiac musialem, ale niestety cena skoczyl aprawie 2x do gory i narazie z tego planu nici :/

to ile teraz kosztuje d700 w Polsce?

Ja bylem oglądać pentaxa k5 no i jakoś kiepsko w dłoni leży :( mały jest trochę

micz87
15-11-2011, 22:35

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/353437 ;-)

Emhyrion
15-11-2011, 22:41
Nie wiem czy to akurat w tym przypadku olej, ale dokładnie tak samo wyglądała moja zafajdana matryca i serwis sam stwierdził, że to smar.

Z czasem te plamki nieco się powiększą, zwłaszcza w ciepłym otoczeniu.

http://afryka-emhyrion.blogspot.com/2011/11/6-longonot.html
Tu masz zdjęcie zrobione A300. Jak się przyjrzysz, nad większym drzewem widać ciemną plamę. To kurz. Stwierdzony, wydmuchany gruchą. Mam takich zdjęć setki, nie chciało mi się wszystkich czyścić.
Nie przeczę - może gdzieś czasem plama jest po oleju. Ale te po oleju powinny być większe i nie okrągłe i plackowate. No i na zdrowy rozum - ileż można mieć tych plam po oleju na matrycy? Jedną? Dwie, trzy? Na Twoim zdjęciu jest tego DUŻO więcej...

Emhyrion
15-11-2011, 22:43
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/353437 ;-)

Poza tym, że pewnie go nie ma. Znajomy napalił się na D3100, ale takie do obejrzenia w Warszawie. Dzwonił po Fotojokerach, był w Cyfrowych - nie ma, powódź w Tajlandii.

micz87
15-11-2011, 23:33
Poza tym, że pewnie go nie ma. Znajomy napalił się na D3100, ale takie do obejrzenia w Warszawie. Dzwonił po Fotojokerach, był w Cyfrowych - nie ma, powódź w Tajlandii.

Możliwe ;-) Kolega pytał o ceny a nie o dostępność. A jak ceny dysków twardych poszły w górę przez tą powódź w Tjlandii. Masakra

ThomasGlasgow
16-11-2011, 00:14
zdjęcie przez wizjer:

źródło (http://img402.imageshack.us/img402/8554/dsc2241hr.jpg)

zdjęcie przez Lv:

źródło (http://img508.imageshack.us/img508/1151/dsc2242a.jpg)

To jest wada aparatu czy nie?

Emhyrion
16-11-2011, 00:20
Nie wiem. W sumie się nie znam. Ale jak patrzę na pierwsze zdjęcie to ono jak dla mnie nie jest nieostre, tylko jest poruszone. Ale może mi się wydaje...

ThomasGlasgow
16-11-2011, 00:28
obydwa są ze statywu. mam więdej takich zdjęć, gdzie przez wizjer to mydło a na lv lub recznie ustawiana ostrość jest super

nisi
16-11-2011, 00:38
obydwa są ze statywu. mam więdej takich zdjęć, gdzie przez wizjer to mydło a na lv lub recznie ustawiana ostrość jest super
standard d7000 i powoli d7mydło powinno być wyryte na tej puszcze w fabryce, szkoda ze nie oceniliście mojej motki kukułki, to taki psikus bo to z d40x który w ostrości bije d7k na całego a cena ... na moim przykładzie 3699 d7k a 699 d40x, wiem że to lustro"kupa śmiechu" ale fotki robi godne i AF raczej nie ma przypadłości jak i współpraca z różnymi szkłami, nie zdawałem nawet sobie sprawy że zatęsknię za ta stara puszka jak kupie bubel d7k, a jednak.

qualin
16-11-2011, 00:45

Ja bylem oglądać pentaxa k5 no i jakoś kiepsko w dłoni leży :( mały jest trochę

W cenniku na stronie nikona cena przekracza nawet 11 tys zl. w sklepach maja jeszcze zapasy magazynowe kupione po nizszej cenie, wiec to kwestia czasu jak puszka bedzie chodzila za ponad 10 tys :/

ThomasGlasgow
16-11-2011, 00:50
Kukułka bardzo ostra, ogólnie super fotka.
Co do d7000, to fajny aparacik gdyby nie ten problem z AF :(
Na d300s mnie nie stać bo jeszcze dwa obiektywy musiałbym do niego dokupić (nie mam żadnych szkieł), d90 jest trochę mały i nie ma magnezowej obudowy ani uszczelek.
Pentax jest fajną alternatywą, ale też jest mniejszy i tylko 11 pól af.
Wiecie może czy Pentaxy nadal mają ten problem z af czy już nie?

qualin
16-11-2011, 00:57
Na d300s mnie nie stać bo jeszcze dwa obiektywy musiałbym do niego dokupić (nie mam żadnych szkieł), d90 jest trochę mały i nie ma magnezowej obudowy ani uszczelek.

Powiedz, a na co Tobie wiecej pol ? ja np robie zdjecia tylko i wylacznie na jednym punkcie, centralnym krzyzowym.

nisi
16-11-2011, 01:09

no ale zależy do czego chcesz aparat używać, d7000 naprawdę fajny ale ma tyle wad ze oddałem i nie tęsknie, może jak poprawią te wady i w tym temacie będzie można o tym poczytać kupie go i będę mógł się cieszyć. d300s dla mnie też przekracza granice ceny która bym wydał na puszkę, czy d90 za mały? trzymałem oba naraz i d7000 jest prawie identyczny jak d90 tylko solidniej wykonany i cięższy, d90 ma też 11 pól AF a czy to nie starcza? kukułka wykonana d40x na 3 polach, dało się żyć, czy jesteś na tyle zaawansowany ze potrzebujesz ich 39? myślę że niekoniecznie, może wielką przewaga jest wierność kolorów w d7000 ale ilość wad przeważa by te puszkę omijać, wybór puszki to też zdanie sobie sprawy z tego do czego ją potrzebujemy a nie wyłącznie pogoń za nowościami, napakowanymi matrycami i ... godzenie się z faktem "kupuje może problem mnie ominie", nieraz warto pomyśleć po co ... po co mi puszka której nie wykorzystam profesjonalnie, a matryca 16mpx służy to robienia banerów wielkoformatowych, niekoniecznie dla fotek oglądanych na monitorach ... daje też fajną możliwość kadrowania, jednak crop na d7000 to porażka

ThomasGlasgow
16-11-2011, 01:30
Mieszkam w Szkocji a tu jest duża wilgotność powietrza , bardzo często pada i wieje. Wiadomo że w deszcz nie będę wychodził pstrykać zdjęcia ale boje się że d90 nie wytrzyma tej wilgotności i kurzu. Dlatego szukam uszczelnianej puszki.
W przyszłości chciałbym otworzyć małe studio fotograficzne (zdjęcia paszportowe, portrety, zdjecia w terenie...)

Narado
16-11-2011, 02:58
Witam ponownie:)
Dziś już zdurniałem kompletnie. Jak wcześniej pisałem szykowałem się do zakupu D7000... jak poczytałem ten wątek to szybko mi przeszło i pomyślałem że dołożę kasy i kupie D700 ostatecznie co tydzień nie kupuje aparatu. Dziś przechodząc obok London Drugs flagowego sprzedawcy nikona i canona w Kanadzie (mieszkam w Vancouver) zaszedłem odwiedzić znajomego który jak się dowiedziałem od wspólnych znajomych pracuje na stoisku foto.No i faktycznie:). Pytam go o problemy z D7000 i opisuje jakie cuda dzieją się z tym aparatem w Polsce. Zrobił oczy jak spodeczki... On nie miał żadnej reklamacji a sprzedał ich sporo (jest to teraz jeden z najlepiej sprzedających się modeli Nikona). Zwłaszcza że w Kanadzie procedury reklamacyjne są proste...przychodzisz , kładziesz pudło na lade i mowisz "oddawać mi kase - to pudlo mi sie nie podoba". Miałem go w ręku..pobawiłem się nim trochę i znowu mam mętlik w głowie bo aparat mi się naprawdę podoba...

Narado
16-11-2011, 03:04
I jeszcze jedno...idzie w dół z ceną. Dziś body kosztowało już 999$ :)

d90
16-11-2011, 09:14
do kolegi z glasgow....d90 doskonale sobie radzi w szkockich warunkach. Sprawdzone wielokrotnie.

kolas
16-11-2011, 09:22
W kanadzie nie ma zwrotów bo tam jest co fotografować, a u nas tylko baterie, piloty, dekielki i rynny co wymaga sprzętu z najwyższej półki. ;)

Don_Sulco
16-11-2011, 09:22
Mieszkam w Szkocji a tu jest duża wilgotność powietrza , bardzo często pada i wieje. Wiadomo że w deszcz nie będę wychodził pstrykać zdjęcia ale boje się że d90 nie wytrzyma tej wilgotności i kurzu. Dlatego szukam uszczelnianej puszki.
W przyszłości chciałbym otworzyć małe studio fotograficzne (zdjęcia paszportowe, portrety, zdjecia w terenie...)

Nie przesadzaj z wytrzymałością D90, to dość solidne body - dużo mu brakuje do D300 ale myślę, że da radę.
Pamiętam jak dawno temu ze swoim D80 błąkałem się po lesie w górach przez 6 godz. w gęstej mgle, potem deszczu, temp. ok 5 st.
Do domu wróciłem cały przemoczony, łącznie z plecakiem w którym był aparat i aparat jakoś przetrwał te atrakcje w znakomitej formie:)
A co do D7k to po mojemu jest on zbyt delikatny i te pseudo uszczelki to o kant d...
PS. Ostatnio zagościł u mnie D70s - świetny chwyt, wspaniała matryca (choć mało pikseli) ale te kolory i jakość wykonania - miodzio. I na dodatek wszystkie szkła celują idealnie:)
Przepraszam, że się trochę rozpisałem nie na temat.
Pozdr.

laaval
16-11-2011, 10:17

T bierz k-5. Z uszczelnionym szklem mozesz go potraktowac prysznicem i nic mu nie bedzie ;)

Emhyrion
16-11-2011, 10:31

Z wyłączonym VR ?

juggler
16-11-2011, 11:22
zdjęcie przez wizjer:

źródło (http://img402.imageshack.us/img402/8554/dsc2241hr.jpg)

zdjęcie przez Lv:

źródło (http://img508.imageshack.us/img508/1151/dsc2242a.jpg)

To jest wada aparatu czy nie?

U mnie było identycznie na LV ostrość w punkt bez podglądu kicha.

pardwadwa
16-11-2011, 12:46
Być może wada, być może nie - zależy jak testowałeś. Widać, że światło sztuczne, jak dla mnie to już trochę obniża wiarygodność testu, trzeba by jeszcze sprawdzić w świetle naturalnym.
U mnie właśnie na zdjęciach z knajpy/koncertu (czyli różnorodne światło sztuczne) pierwszy raz zauważyłem problem i stąd właśnie zdjęcia rynien, z których ktoś się nabija powyżej (na pewno bym ich nie robił, gdybym nie zauważył wyraźnych błędów aparatu na zdjęciach, które cykałem sobie dla przyjemności, bo jednak wada typu 1,5 m BF jest baaardzo widoczna i nawet jak na moją amatorszczyznę nie do przyjęcia).
W miarę możliwości zacząłem więc testować. Najpierw w świetle żarówkowo-domowym, i tu się okazało, że na wszystkich trzech obiektywach, które posiadam (35/1.8, 80-200/2.8 i 18-105/3.5-5.6) wychodzą grube BF. Nawet na kitowym 18-105 było to widoczne...
Kolejnym krokiem było światło naturalne - niestety to samo... Wszystkie trzy obiektywy ostrzą gdzieś z tyłu... I to w sposób całkowicie nie do przyjęcia. Choćby właśnie rynna - celuję w złącze rur, dostaję ostry obraz blachy na dachu, dobre 20-30 cm z tyłu. Oczywiście aparat na statywie, powyłączane wszystko co w jakikolwiek sposób mogłoby wpłynąć na działanie aparatu (np stabilizacja, ale akurat w moich jasnych szkłach tego nie ma), włączone unoszenie lustra, pilot itp. innymi słowy aparat ustawiony tak jakbym chciał zrobić "żyletę".
Wygląda na to, że wada jest, tak jak pisałem nawet na kicie i przysłonie 5.6 jest dla mnie widoczna... No bez jaj... Jeżeli to jest "standard" dla tej puszki i może się zdarzyć, że obiektywy nie będą trafiać, to znaczy, że Nikon bardzo obniżył (czy też rozszerzył margines błędów w testach) swój standard w stosunku do poprzednich aparatów.
Aparat nie wylądował jeszcze z powrotem w sklepie tylko ze względu na to, że chciałbym go sprawdzić z innymi obiektywami a moje obiektywy chciałbym sprawdzić na innej puszce, żeby mieć całkowitą pewność (btw. jest ktoś z Krakowa, kto mógłby mi w tym pomóc - nie mam tu dostępu do innej puszki/obiektywów). W każdym razie jak dla mnie takie działanie AF jest nie do przyjęcia i coś z nim zrobię. Dostanę sprawną puszkę (nową czy naprawioną) albo pójdzie w pierony i stanę się gorącym orędownikiem nie kupowania Nikonów d7000...

Jeszcze coś - samo porównanie LV vs ViewFinder to raczej mało, żeby wyrokować o błędzie. Mimo wszystko LV ma pewne przewagi, więc zapewne zawsze będzie ostrzyć nieco lepiej niż przez wizjer. Porówanie wizjera i LV traktowałbym wyłącznie jako wstępne określenie możliwości błędu. Dopiero ocena samych zdjęć koniecznie ze statywem (lub innym unieruchomieniem aparatu), małą GO (czyli max f - w zależności od obiektywu 1.4, 1.8, 2.8 ) i w co najmniej w miarę dobrym świetle naturalnym (dla mnie oznacza to ISO max 400 i czasy rzędu 1/100 i krótsze) jest jakimś sensownym wyznacznikiem.

pil74
16-11-2011, 12:58
Być może wada, być może nie - zależy jak testowałeś. Widać, że światło sztuczne, jak dla mnie to już trochę obniża wiarygodność testu, trzeba by jeszcze sprawdzić w świetle naturalnym.

Chcesz powiedzieć, że brak możliwości zrobienia ostrego zdjęcia w pomieszczeniu ze światłem zastanym, często z żarówki jest ok?

pardwadwa
16-11-2011, 13:42
Nie jest ok, przynajmniej nie w takim stopniu jak to u mnie stwierdziłem. Niemniej jednak trzeba brać pod uwagę, że w trudniejszych warunkach oświetleniowych aparat może się mylić.
Trzeba po prostu z rozsądkiem podejść do statystyki pomyłek. Ja o swoim problemie dowiedziałem się mniej więcej tydzień temu, wcześniej przez ponad pół roku byłem zadowolonym użytkownikiem, teraz od tygodnia fotografuję bateryjki, rynny, tablice testowe itp. Statystyka wygląda u mnie tak - 100% niecelności, na każdym z trzech obiektywów. Przez cały tydzień, każde zdjęcie jest walnięte. Zrobiłem ich przez ten czas kilkaset...
Żeby apart mylił mi się dajmy na to w 25%, 50%, mógłbym się jeszcze zastanawiać. Przy 100% nie mam już wątpliwości, niemniej jednak dalej testuję. Jak już sprawdzę obiektywy i puszkę, wtedy będę miał wystarczjącą dla mnie pewność i wtedy odpowiednio zareaguję.
Chociaż to właściwie tylko pro forma, znam swoje możliwości i wiem, że nie ma szans, żebym tak przestrzeliwał (a zwłaszcza ze statywu). Nie wierzę też, że z dnia na dzień rozregulowały mi się wszystkie trzy szkła (mam wcześniejsze, dobre zdjęcia z każdego z nich). Moim zdaniem puszka jest walnięta, ale zawsze chcę być wobec wszystkich ok. Jak sprawdzę obiektywy i puszkę z jakimiś obcymi obiektywami/puszką, wtedy dopiero uznam, że z czystym sumieniem mogę go reklamować.

Jeszcze raz - brak możliwości zdjęć w pomieszczeniu nie jest ok i nigdy się na to nie zgodzę w odniesieniu do swojej puszki, ale też nie można wariować, trzeba spokojnie zrobić kolejne testy.

qualin
16-11-2011, 13:53
Nie baw sie tylko slij do serwisu, szkoda czasu i zdrowia na testy i nerwy. Moja puszka dotarala na Postepu dzisiaj o 10:38. Czekam na maila z potwierdzeniem.

decadent
16-11-2011, 14:06
100 % niecelnych - to chyba nie jest ta sama typowa wada d7k. To coś nowego....
Może wszystkie miały BF, a stara puszka ff - w sumie błędy się znosiły....?!?

pardwadwa
16-11-2011, 14:44
To mój pierwszy zestaw lustrzankowy, poprzedni aparat, którego używałem - Panasonic FZ30, kompakt, na marginesie to właśnie ostrość była jedną z przyczyn zmiany na lustro.

Wcześniej mój d7000 + 80-200/2.8 robiły tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/824/dsc5520i.jpg/
Oczywiście widać tam pewne poruszenie (przez wiatr, albo trzmiela po prostu...) ale ostrość była tam gdzie chciałem.

Teraz mam tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/23/dsc9326y.jpg/
celowane w złącze rur, a ostrość z tyłu, na blasze

czyli 100% błędów - przez ostatni tydzień, wcześniej aparat i obiektywy działały normalnie

Jeszcze, żeby nie było, że mi się nagle coś zwidziało...
http://imageshack.us/photo/my-images/15/dsc5049x.jpg/
To przykład ostrości, do której dążę i jak widać wiem jak ją osiągnąć. Oczywiście to manual i f11, ale chciałem raczej pokazać, że na co dzień zwracam uwagę na ostrość. Taki AF jak mam od tygodnia od razu mi się rzuca w oczy i jest całkowicie nie do przyjęcia.

Don_Sulco
16-11-2011, 15:50
Ciekaw jestem kiedy Nikon będzie wypuszczał z fabryki sprawne egzemplarze D7k, które od początku i po dłuższym okresie użytkowania będą pozbawione wad???
A może trzeba czekać na D7100???
W każdym razie ja zrezygnowałem z zakupu D7k, szkoda nerwów na testy i wysyłanie do serwisu.

SHOX!
16-11-2011, 16:11
Jeszcze są problemy z D7000? :)

pardwadwa
16-11-2011, 16:39
Ups. Pierwsze zdjęcie w poprzednim moim poście pochodzi z 35/1.8 a nie 80-200/2.8 W EXIFie zobaczyłem przysłonę 2.8 i automatycznie przyporządkowałem fotę do tele. Co i tak oczywiście nic nie zmienia. Głębia ostrości ok. 1 cm i AF trafił. Tak miałem jeszcze do niedawna. Od ubiegłego poniedziałku fotki podobne do tamtej (czyli odległość od obiektu 30-50 cm, duża dziura) mam przestrzelone o kilka centymetrów.

nisi
16-11-2011, 17:13
Jeszcze są problemy z D7000? :)

tak są, loteria w zakupie ale i jak kupisz dobry to loteria z czasem dobrego działania, można liczyć na cud i trafić taki który będzie działał zawsze dobrze ;-) choć za krotko na rynku by można było coś powiedzieć o zawsze ... wydać 4 tys i żyć w niepewności to nowa forma rozrywki która funduje nam nikon

pawelcvc
16-11-2011, 20:32
Aparat odebrany z serwisu.Była to 4 wizyta podczas której wyczyszczono matrycę ,wymieniono mechanizm naciągu lustra, płytę sterowania mikrofonem oraz skalibrowano AF

Rezultat:

AF na środkową nakrętkę (napis Spec)

M | LV ON | ISO100 N50mm F1.8 1/8

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=LVON.jpg)

M | LV OFF | ISO100 N50mm F1.8 1/8

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=NORMAL.jpg)

MUP | ISO100 N50mm F1.8 1/8

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=MUP.jpg)

Zdjęcia na LV oraz MUP są ostre , z wyłączonym LV dalej jest źle.

pardwadwa
16-11-2011, 20:48
I o to chodzi. Statyw, MUP, pilot (wężyk).

Don_Sulco
16-11-2011, 21:06
To się chłopaki na Postępu postarali:)

kolas
16-11-2011, 21:10
Takie głupie pytanie: włączyłeś korektę AF ?