PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

pawelcvc
16-11-2011, 21:12
Korekta wyłączona

nisi
16-11-2011, 21:14
I o to chodzi. Statyw, MUP, pilot (wężyk).

tak tak, impreza w domu a człowiek ma pajacować z statywem, wężykiem hehe łoooo bo inaczej fotki wyjda mydlane, ot magia d7000

albo coś źle zrozumiałem albo to żałosne

p.s. zapomniałem dodać, fotka stołu klik klik korekcja -10 - fotka gościa klik klik korekcja +2 statyw w lewo wężyk w łapę, hasło eee nie ruszać się! - pstryk ;-)

może się wyzłośliwiam na te puszkę ale taka głupawka mi się włączyła jak widzę d7000 w akcji, bo bateryjki można robić z anielska cierpliwością, nie uciekną, nie rusza się, są na stałej odległość i nie maja włosów, oczu itd ...

Don_Sulco
16-11-2011, 21:16
Znalazłem lekarstwo na problemy z D7k.
Wystarczy tylko w nim zamontować moduł AF z D300s i wszystko będzie śmigać jak trzeba:)

nisi
16-11-2011, 21:24
Znalazłem lekarstwo na problemy z D7k.
Wystarczy tylko w nim zamontować moduł AF z D300s i wszystko będzie śmigać jak trzeba:)

znam lepsze - oddać i po problemie, jak nie ma takiej możliwości sprzedać ;-)

hostman22
16-11-2011, 21:25
czyżby d7000 był MF ;). W sumie dobra matryca, wizjer jak z d300 nic tylko wymieniać matówkę i mieć w torbie tak z dwa Karolki 35 i 85/1.4 - żyć nie umierać :D.
(ja i tak mam więcej szkieł mf niż af ;) )

pardwadwa
16-11-2011, 21:30
tak tak, impreza w domu a człowiek ma pajacować z statywem, wężykiem hehe łoooo bo inaczej fotki wyjda mydlane, ot magia d7000

albo coś źle zrozumiałem albo to żałosne

Zapewne ieszcze nie zrozumiałeś. Ja tam nawet mogę mieć lekko mydlane fotki w warunkach imprezowych, a statyw+MUP+pilot będą robiły kiedy będzie trzeba.

http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc8211d.jpg/
zła?

nisi
16-11-2011, 21:32
czyżby d7000 był MF ;). W sumie dobra matryca, wizjer jak z d300 nic tylko wymieniać matówkę i mieć w torbie tak z dwa Karolki 35 i 85/1.4 - żyć nie umierać :D.
(ja i tak mam więcej szkieł mf niż af ;) )
niezła myśl może AF zamontowali przypadkiem i celowo nie dopracowali
ale jeszcze zostaje błąd slotu karty, aa nie tu już poprawili ostatnia aktualizacja, ponad rok ludzi się męczyli ...
oj, olej na matryce, to już raczej softem się nie da naprawić, może słać do serwisu z prośba zamontowania wycieraczek? Więcej wad nie pamiętam, moja wina, moja wina

Zapewne ieszcze nie zrozumiałeś. Ja tam nawet mogę mieć lekko mydlane fotki w warunkach imprezowych, a statyw+MUP+pilot będą robiły kiedy będzie trzeba.

http://imageshack.us/photo/my-images/163/dsc8211d.jpg/
zła?
może złe zrozumiałem ale o ile dobrze rozumiem aparat nie został stworzony do robienia zdjęć wyłącznie w studiu, ja pisałem wcześniej fotografuję przyrodę i ptaki, i nie chce mydlanych, a jak będę taki chciał łatwo je zrobić nawet dobrym aparatem, gorzej jak nie można zrobić zawsze ostrych

kolas
16-11-2011, 21:41
pawelcvc: to proszę włącz korektę, strzelam -10 -15 i sprawdź. Te szkła mają straszny rozrzut w połączeniu z D7000.

pardwadwa
16-11-2011, 21:53
może złe zrozumiałem ale o ile dobrze rozumiem aparat nie został stworzony do robienia zdjęć wyłącznie w studiu, ja pisałem wcześniej fotografuję przyrodę i ptaki, i nie chce mydlanych, a jak będę taki chciał łatwo je zrobić nawet dobrym aparatem, gorzej jak nie można zrobić zawsze ostrych

A patrzyłeś na zdjęcia pawelcvc, o których rozmawiamy? Druga fota na 1/8s. Ja tak chciałbym mieć.

pawelcvc - masz dobrze ustawiony fokus, nic nie koryguj.

(...) wszystkie na 1/8s

i jak się przyglądam zdjęciom pawelcvc to się zastanawiam, gdzie wyczytałem, że to z ręki, to byłoby... trudno :) utrzymać!

(...)
obstawiam jakiś stół czy coś takiego... ;)
anyway - focus nie wymaga regulacji

kolas
16-11-2011, 22:16
Ja bym tam korektę włączył i było by lepiej.

Polikon
16-11-2011, 22:18
Witam ponownie:)
Dziś już zdurniałem kompletnie. Jak wcześniej pisałem szykowałem się do zakupu D7000... jak poczytałem ten wątek to szybko mi przeszło i pomyślałem że dołożę kasy i kupie D700 ostatecznie co tydzień nie kupuje aparatu. Dziś przechodząc obok London Drugs flagowego sprzedawcy nikona i canona w Kanadzie (mieszkam w Vancouver) zaszedłem odwiedzić znajomego który jak się dowiedziałem od wspólnych znajomych pracuje na stoisku foto.No i faktycznie:). Pytam go o problemy z D7000 i opisuje jakie cuda dzieją się z tym aparatem w Polsce. Zrobił oczy jak spodeczki... On nie miał żadnej reklamacji a sprzedał ich sporo (jest to teraz jeden z najlepiej sprzedających się modeli Nikona). Zwłaszcza że w Kanadzie procedury reklamacyjne są proste...przychodzisz , kładziesz pudło na lade i mowisz "oddawać mi kase - to pudlo mi sie nie podoba". Miałem go w ręku..pobawiłem się nim trochę i znowu mam mętlik w głowie bo aparat mi się naprawdę podoba...
Widzisz w Polsce jak ktoś kupi sprzęcik przeważnie za dwie pełne pensje, to chciałby aby ten zakup był w pełni sprawny. A zwłaszcza, aby jego ewentualne wady wyszły w czasie gwarancji. Po za tym nawyki z lat komuny tak szybko nie miną. Kiedyś jak człowiek musiał najpierw uzbierać kasę a następnie zdobyć ulubiony towar, to taki zakup był szanowany i człowiek dbał, aby był sprawny. I jak coś było nie tak to serwis, trzy naprawy i wymiana na nowy. :smile:

Inaczej sprawa wygląda na tak zwanym zachodzie, jak taką puszkę ktoś kupuje za połowę pensji, a może i mniej. Tam nie ma takiej presji, na jakość wyrobu. Tam jak ktoś coś kupi i to działa, a że nie zawsze zgodnie z parametrami, to komu będzie się chciało szwendać po serwisach.

Tam po prostu jest inna mentalność ludzi, a na tym korzystają wielkie korporacje. Ale także korzystają bardziej wybredni użytkownicy danego sprzętu. Ze względu na znikomą reklamację, dla świętego spokoju oraz dbając o markę, serwisy szybko i sprawnie załatwiają wszelkie roszczenia, bo mają na to czas i środki.

Wyobrażasz sobie, jakby Polski serwis Nikona miał tak działać jak jego zachodni koledzy?
Poszliby z torbami i to pustymi, albo wklęsłymi.

ps. Nie jestem na usługach Nikona i nie bronię Polskiego serwisu Nikona.:smile:

gadzeciarz
16-11-2011, 22:30
Jak za tylko dwie pensję to tylko pogratulować zarobków,ale są też tacy co zarabiają mniej a tylko dzięki wyrozumiałości żony i dzięki temu że też ma prace to swojego wymarzonego D7000 mogłem kupić na raty.
Dla mnie i myślę że wielu podobnych to jest jedyne rozwiązanie.
Co do wymagania aby takowy sprzęt był w pełni sprawny to uważam że jest to zupełnie naturalnym i zrozumiałym oczekiwaniem z mojej strony jako nabywcy lub co najmniej rzetelny i skuteczny serwis.
Dwie pensje ale i żyć za coś trzeba.
Co do zarobków i cen na "zachodzie" czy w chameryce to nie wiem bo nie byłem,ale jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;-)
P.s. Puki co następny dzień paranoi z D7000 w ręku,na dziś jeszcze ostrzy prawidłowo ale czuwam,CZUWAM kur...A -w niedalekiej przyszłości konieczny zakup leków ;-)

rattler
16-11-2011, 22:38
No to wyszedł soft do nikona d 7000 1.03. :)

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50625

qualin
16-11-2011, 22:42
No to wyszedł soft to nikona d 7000 1.03. :)

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/50625

WOOOOOOOOOOOOWWWWWWWWWWWW. Jestes niesamowity. Normalnie trzeba Ci sie teraz na flaszke zrzucic. Co bysmy zrobili gdybys nie wrzucil tego info.

rattler
16-11-2011, 22:47
Jak się nudzisz do się zamknij...nie wiem nie widzę info o sofcie w ostatnich stronach wstecz. A jak jest i przeoczyłem to proszę moda o usunięcie moich postów i gościa powyżej za błyskotliwe docinki.

qualin
16-11-2011, 22:51
Tego tez pewnie nie widac: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195091
Przeciez to ukryty temat, widza go tylko wybrancy :)

W tym temacie link zostal podany juz chyba kilkanascie razy.

ikar39
16-11-2011, 22:52
soft wyszedł i dupa blada nic do puszki nie wniósł tylko wyszedł :smile:

ThomasGlasgow
16-11-2011, 23:14
no ja z tym nowym softem, nie mam już problemów z kartą 16gb sdhc sandisk. Wcześniej kilkanaście razy dziennie wyskakiwało info " card err"

decadent
17-11-2011, 01:31
Zamiast peplać bez sensu to powiedzcie mi dlaczego na MUP fotka wyszła ostra, w przeciwieństwie do tej z normalnymi ustawieniami... Czyżby lustro dawało aż takie wibracje ?
No chyba nie ma to związku z AF, co ?

pardwadwa
17-11-2011, 02:02
Unoszenie lustra służy właśnie do wyeliminowania wpływu tych wibracji na rejestrowany obraz. Z AF jako tako nie, tyle, że AF ostrzy, a zaraz potem drgania zapisują się w fotce :)

W każdym razie w przypadku zdjęć na 1/8s, z palcem na spuście migawki to wszystko powyżej i tak już traci znaczenie. Nawet w przypadku takiego mięciutkiego :) spustu jak w d7000.

pawelcvc
17-11-2011, 02:16
Podczas robienia zdjęć aparat siedział na statywie.

Sądzę że nie po to oddawałem aparat wraz z obiektywem do kalibracji żeby w dalszym ciągu bawić się w ustawianie korekty.
Jutro jadę po raz kolejny do serwisu i choć miałbym być u nich codziennie (jak przez ostatnie 3 dni) to łatwo się nie poddam :)

Dodam jeszcze że robiłem podobny test z drugim obiektywem N18-70.
Przy najmniejszej ogniskowej za każdym razem wypadałem z GO ,lecz z wł. LV AF wypadał zdecydowanie lepiej.
Stopniowo zwiększając ogniskową na LV aparat zaczynał ostrzyć w punkt.Na LV off było kompletne mydło.
Dodatkowo mam do dyspozycji D80 , który z obydwoma obiektywami współpracuję idealnie.

pardwadwa
17-11-2011, 02:28
Podczas robienia zdjęć aparat siedział na statywie.

Co nie zmienia faktu, że to są trzy różne ujęcia, kawałek przesunięte... światła się ładnie zmieniają...

Polikon
17-11-2011, 08:58
Jak za tylko dwie pensję to tylko pogratulować zarobków,ale są też tacy co zarabiają mniej a tylko dzięki wyrozumiałości żony i dzięki temu że też ma prace to swojego wymarzonego D7000 mogłem kupić na raty.
Dla mnie i myślę że wielu podobnych to jest jedyne rozwiązanie.
Co do wymagania aby takowy sprzęt był w pełni sprawny to uważam że jest to zupełnie naturalnym i zrozumiałym oczekiwaniem z mojej strony jako nabywcy lub co najmniej rzetelny i skuteczny serwis.
Dwie pensje ale i żyć za coś trzeba.
Co do zarobków i cen na "zachodzie" czy w chameryce to nie wiem bo nie byłem,ale jak to mówią wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;-)
P.s. Puki co następny dzień paranoi z D7000 w ręku,na dziś jeszcze ostrzy prawidłowo ale czuwam,CZUWAM kur...A -w niedalekiej przyszłości konieczny zakup leków ;-)
Ja stosuję inną taktykę, żona dowiaduje się o faktycznych kosztach gdzieś po pół roku.:-x
Kręci nosem:x a co mi tam.:lol: Od czego są karty kredytowe, a jak karta jest już uzupełniona to i żona może się dowiedzieć.:)

Oczywiście, że jest sporo ludzi, którzy mogą tylko pomarzyć o taki sprzęcie. A jak już to cztery pensje mogą ledwo starczyć. A jeśli chodzi o zarobki i porównanie cen do nich, na „zachodzie” to mieszkam na „zachodzie” już kilka ładnych lat. I co nieco wiem na ten temat.
Oczywiście na „zachodzie” też są zawody że za taką puszeczkę trzeba dać jedną pensję.

decadent
17-11-2011, 09:14
Tak myślałem, że na statywie - stąd moje poprzednie pytanie. To ciekawe - ktoś już pisał, że winowajcą może być lustro, a w dodatku serwis wymienia mechanizm lustra. Może właśnie jest on przyczyną wszystkich problemów z AF w D7k ? Zróbcie proszę więcej testów na MUP.....

Z drugiej strony to na tym nieostrym pierwszym zdjęciu ostrości nie ma nigdzie - ono jest po prostu poruszone (przez wibracje lustra), nie widać bf/ff.

Narado
17-11-2011, 11:02
Gdzieś wyczytałem że d3, d300 i d700 są robione w Japonii i o tych modelach wszystkie opinie są bardzo dobre natomiast cała reszta łącznie d7000 to Tajwan. To jest sytuacja analogiczna jak z Voltzwagen-em w USA i Kanadzie. Mają złą opinie bo są montowane w Meksyku. Są przypadki że po roku skrzynie biegów są wymieniane a w Europie jeżdżą po 20 lat. Wynika z tego , że przy decyzji o zakupie nowego modelu nie ma co patrzyć na recenzje i testy tylko na to skąd pochodzi. Kurcze to trąci rasizmem ale tak to wygląda

Długi
17-11-2011, 11:52
D300s to Filipiny, albo Tajwan, ale nie Japonia. Mogę sprawdzić po powrocie do domu. Nie uzależniałbym zatem jakiś problemów od miejsca produkcji-montażu.

qualin
17-11-2011, 11:54
Tak myślałem, że na statywie - stąd moje poprzednie pytanie. To ciekawe - ktoś już pisał, że winowajcą może być lustro, a w dodatku serwis wymienia mechanizm lustra. Może właśnie jest on przyczyną wszystkich problemów z AF w D7k ? Zróbcie proszę więcej testów na MUP.....

Z drugiej strony to na tym nieostrym pierwszym zdjęciu ostrości nie ma nigdzie - ono jest po prostu poruszone (przez wibracje lustra), nie widać bf/ff.

O ile poruszone fotki mozna wytlumaczyc drganiami lustra to BF juz tym nie wytlumaczysz niestety :/

marcus777
17-11-2011, 12:14
Gdzieś wyczytałem że d3, d300 i d700 są robione w Japonii i o tych modelach wszystkie opinie są bardzo dobre natomiast cała reszta łącznie d7000 to Tajwan. To jest sytuacja analogiczna jak z Voltzwagen-em w USA i Kanadzie. Mają złą opinie bo są montowane w Meksyku. Są przypadki że po roku skrzynie biegów są wymieniane a w Europie jeżdżą po 20 lat. Wynika z tego , że przy decyzji o zakupie nowego modelu nie ma co patrzyć na recenzje i testy tylko na to skąd pochodzi. Kurcze to trąci rasizmem ale tak to wygląda

Narado to co wyczytałeś to nie plotka ani mit tak jest w 99 %.

Z własnego podwórka:

Problem może być tego typu, że - nie tylko sprzęt foto, rtv et. - dociera do PL gorszej jakości. Lepsze wędrują do krajów G-20(Niemcy, Francja, Anglia...)

Pracowałem kiedyś w IKEI i gorsze meble, łóżka i inne cuda ( z kiepskiego materiału) szły właśnie do krajów biedniejszych (Azja). A te lepsze do USA, Niemcy, Francja, Włochy itd. Może to wydawać się śmieszne, ale coś w tym jest. Mało które państwo G-20 traktuję PL poważnie. Kumpel kupił puche d700 + 24-70 w UK(produkcja w JP) i do tej pory jakoś nie ma problemów z tymi gumami ani z zacinającym się pierśćieniem i innymi pierdółkami. Może to kwestia czasu ;) ?! Inny przykład. Mojego N 17-55 i N24 kupowałem w USA i porównując do takich samych szkieł u 3 znajomych moje obydwa były zdecydowanie ostrzejsze na f2,8.

qualin
17-11-2011, 12:21
Bo tak bylo jest i bedzie, ze sa rynki wazniejsze i mniej wazne dla producentow. Pracowalem kiedys w Sharpie i np TV, w ktorych katody swiecily nie na bialo tylko lekko na zoltawo montowane byly do telewizorow wysylanych glownie na rynek wchodni. Najsmieszniejsze jest to, ze na wszystkich byla nalepka "made in japan" chociaz powstawaly w Polsce :)

Narado
17-11-2011, 12:22
Marcus 777- Po uwadze kolegi Długiego zadzwoniłem do kumpla który ma D300s. U niego jest "made in Japan" więc w Kanadzie sprzedawana jest 300-setka produkowana w Japonii. A przy okazji pozdrawiam Wrocław. W zeszłym roku spędziłem tam bardzo mile 2 miesiące :)

Narado
17-11-2011, 12:29
Długi- a jak spisuje Ci się ten aparat? Długo go masz? Pytam bo po tym co czytam na forum o D7000 które chciałem kupić teraz zastanawiam się: D300s czy D700.

laaval
17-11-2011, 12:29
Narado to co wyczytałeś to nie plotka ani mit tak jest w 99 %.

Z własnego podwórka:

Problem może być tego typu, że - nie tylko sprzęt foto, rtv et. - dociera do PL gorszej jakości. Lepsze wędrują do krajów G-20...

Fatman swoje d7000 z tego pamietam kupil z niemieckiej dystrybucji... ba, jego puszka byla nawet w niemieckim serwisie :)

Narado
17-11-2011, 12:32
Z tego co pamiętam zwrócił ja :)

laaval
17-11-2011, 12:36
Nie, nie zwrocil jej. Uwolnil sie od niej sprzedajac ja w koncu :)

marcus777
17-11-2011, 12:38
Fatman swoje d7000 z tego pamietam kupil z niemieckiej dystrybucji... ba, jego puszka byla nawet w niemieckim serwisie :)

Bywa :) Nic nie jest pewne. Gratuluje kupna k-5 bardzo dobra pucha :) Chociaż nie będziesz użerał się z af jak w d7000 Kumpel mieszkający w Irlandii miał osobiste doświadczenia z 7D, który podobno jest przystosowany do pracy w trudnych warunkach :D (pucha reporterska) a poddał się przy lekkim upadku w gęste błoto podczas jednej z górskich wycieczek. :D K-5 jest w pełni uszczelniony, już dwukrotnie był zmoczony pod bieżącą wodą ( po kupnie k-5 zaprosił znajomych, żeby się pochwalić i od razu wstawił go pod kran włączył jeszcze flash i walił fotki a tamtym kopara opadła :D albo jak będą w Grecji -przypadkowo-wpadł do basenu z k-5 cały i jak dotąd nie przejawia żadnych negatywnych objawów :D

Nie, nie zwrocil jej. Uwolnil sie od niej sprzedajac ja w koncu :)

i bardzo dobrze. Sam bym tak zrobił. Sam zastanawiam się nad kupnem k-5. Mały, lekki świetna matryca. Ciąży mnie już noszenie tych dupereli(d300s+17-55 + inne szkła). Zauważyłem ciekawą migracje ostatnimi czasy. Goście(nie zarabiający na foto) którzy mieli po dwie puchy np. d700 + d90 czy 5D + 50d idą w NEXy i inne małe bezlusterkowce. Widocznie ciężko im było targać te kg :) Sam zaczynam doceniać małą wage. Jak się ma takiego kloca d300s czy d700 na szyi i idzie się na wycieczke to miazga....

A przy okazji pozdrawiam Wrocław. W zeszłym roku spędziłem tam bardzo mile 2 miesiące :)

a dziękujemy dziękujemy :) Zapraszamy ponownie :D

Narado
17-11-2011, 12:39
No tak..ale teraz ktoś inny kupił problem... Laaval...a jak Twoje k5 się spisuje?

Narado
17-11-2011, 12:43
Marcus... A jak jest ze szkłami do K5...nie wiem czemu nie pomyślałem o Pentax-e

marcus777
17-11-2011, 12:50
nie wiem czemu nie pomyślałem o Pentax-e

...ponieważ, Pentax ma beznadziejny marketing.

Marcus... A jak jest ze szkłami do K5...nie wiem czemu nie pomyślałem o Pentax-e

a to zależy od preferencji i jakie szkła by Ciebie interesowały. Jak nie zarobkowo to brać w ciemno. Powaga. Chociaż znam gościa, który działa na ślubniakach 2xk-5 + 31/1.8 + 77/1.8 + t11-16/2.8

głupie 2 przykłady k-5 + 18-135

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/5270500305_fd5e44a143_b-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5281/5270500305_fd5e44a143_b.jpg)

a tu k-5 + stałka 70/2.4

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/5430145551_c3ef2c1354_b-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5219/5430145551_c3ef2c1354_b.jpg)

Mogę dać namiar do gościa, który może się więcej udzielić info nt k5. (ten co przeżył upadki z k5) :)

Narado
17-11-2011, 13:39
Marcus- Bardzo chętnie wymienię z nim email-e. Kurcze fotki są ekstra. Ja nie zajmuję się zawodowo fotografią ale jeżeli coś robię to chcę to robić w miarę przyzwoicie. Patrzyłem teraz na ceny. W kanadzie body K5 można dostać za 1024 C$

laaval
17-11-2011, 13:45
Cholera to nie temat o k5 :) Mam je od wczoraj i jak dla mnie to kosmos w porownaniu do s9600 :) poki co mam kita, ale sposobie sie do stalki (poluje na 50/1.4 w dobrej cenie). Jak na razie jest swietnie (ale to tylko ciemne szkielko). Nie ma problemu z ostroscia czy zlym balansem bieli. No i to wysokie iso :)

a co do d300s. Trzeba miec silny kark, zeby to nosic. Kumpel ma to z gripem i 17-55/2.8. Koszmar :) naprawde koszmar. Pod tym wzgledem takie d7k czy k5 to kompakty ;) Ja dzieki m.in. temu watkowi wyleczylem sie z d7k i chociaz mialem pewne obawy (k5 tez ma swoje wady), to ciesze sie z wyboru, chociaz nikogo nie namawiam na pentaxa. Ja dokonalem w pelni swiadomego wyboru i teraz biore sie za nauke (a nie za testy z bateryjkami, tablicami, etc. :) )

qba87
17-11-2011, 13:57
Cholera to nie temat o k5 :) Mam je od wczoraj i jak dla mnie to kosmos w porownaniu do s9600 :) poki co mam kita, ale sposobie sie do stalki (poluje na 50/1.4 w dobrej cenie). Jak na razie jest swietnie (ale to tylko ciemne szkielko). Nie ma problemu z ostroscia czy zlym balansem bieli. No i to wysokie iso :)

a co do d300s. Trzeba miec silny kark, zeby to nosic. Kumpel ma to z gripem i 17-55/2.8. Koszmar :) naprawde koszmar. Pod tym wzgledem takie d7k czy k5 to kompakty ;) Ja dzieki m.in. temu watkowi wyleczylem sie z d7k i chociaz mialem pewne obawy (k5 tez ma swoje wady), to ciesze sie z wyboru, chociaz nikogo nie namawiam na pentaxa. Ja dokonalem w pelni swiadomego wyboru i teraz biore sie za nauke (a nie za testy z bateryjkami, tablicami, etc. :) )

To tak jak ja tyle że ja wybrałem d300s
Nie jest AŻ taki ciężki - da się żyć :)

laaval
17-11-2011, 14:07
qba87

podepnij sobie pod niego 17-55 i gripa to zobaczysz :) jak dla mnie to za duzo :) Zdecydowanie za duzo :)

qba87
17-11-2011, 14:12
qba87

podepnij sobie pod niego 17-55 i gripa to zobaczysz :) jak dla mnie to za duzo :) Zdecydowanie za duzo :)

No 17-55 jeszcze się nie dorobiłem:)
Mam gripa a ze szkieł tylko 18-105 i 35 1,8 a to na pewno co innego :)

qualin
17-11-2011, 14:19
qba87

i jeszcze jakas sabinke na dokladke :D hehe

Długi
17-11-2011, 14:42
Długi- a jak spisuje Ci się ten aparat? Długo go masz? Pytam bo po tym co czytam na forum o D7000 które chciałem kupić teraz zastanawiam się: D300s czy D700.
Kupiłem w połowie marca tego roku. Też po dylemacie, czy wybrać ten model, czy d7k. Jestem mega zadowolony, nie mam żadnych problemów. Lubię duże aparaty, więc ten od razu dobrze leżał mi w ręku. Skompletowałem do tej pory parę szkieł oprócz kita 18-105, N85 micro, N70-300VR, N50 1,8G i Samyanga 8mm fish eye i z żadnym z tych szkieł nie mam problemu. Robię zdjęcia, a ten wątek czytam z sentymentu i współczuję wszystkim, którzy źle trafili.

pil74
17-11-2011, 14:48
Skoro tak na temat gadamy to u mnie do d300s podpięty jest właśnie N17-55 bez gripa. Lekko nie jest ale da się wytrzymać.
Miałem ten zestaw na wakacjach dałem radę, mimo że aparat wisiał na karku kilka godzin w temp w okolicach 40st.
Cóś za cóś
:)

laaval
17-11-2011, 14:56
pil74 powiem krótko: szacun :) Miałeś niezły trening kondycyjny :) Mnie całodniowa wędrówka z dość lekkim s9600 potrafiła obrzydzić radość fotgrafowania i po całym dniu z ulga odstawiłem torbe z aparatem :)

pil74
17-11-2011, 15:08
Czasami ten grat też przeszkadzał, ale potem zdjęcia wynagradzały wysiłek. Natomiast teraz uważam, że taki układ jest ok, a jak miałbym na coś zmienić to chyba na jakiegoś mikrusa z wymienną optyką :)

Narado
17-11-2011, 15:32
sprzęt jest fajny, ma tylko jedną wadę....małe iso. Mnie wielkość nie przeszkadza a wręcz odwrotnie...nie muszę go szukać w dłoni :) Z kolei K5 ma ładne iso...mózg mi się już lasuje.... u mnie już 5,30 rano a ja wciąż szukam odpowiedzi na pytanie: co kupic

Długi
17-11-2011, 15:42
Narado wysłałem Ci pw. D300s wcale nie ma takiego małego iso.

marcus777
17-11-2011, 15:49
a ja ci Narado wysłałem juz dwa PW. Nie wiem czy zauważyłeś :)

pil74
17-11-2011, 16:06
Narado wg mnie jesteś w komfortowej sytuacji. Mieszkasz w normalniejszym kraju niż my i jako klient nie jesteś tak ładowany w zwieracz jak tu. Sam mówiłeś, że proces reklamacji jest bezproblemowy i łatwy, więc weź D7K. Będzie coś nie tak to oddasz i już. Jedyne ryzyko, że problem może wystąpić dopiero po jakimś czasie.
Natomiast jak Ci nie podpasuje Nikon to kupisz Pentaxa.
Może jak przedmówcy pisali wcześniej, na lepsze rynki trafiają lepsze puszki. Bo my to niestety głęboka Azja :)

krzysiozboj
17-11-2011, 16:16
Jak się już tak rozpędziliście z tymi ciężkimi szkłami, gripami, lampami etc to pomijając zastosowania czysto komercyjne gdzie ergonomia cholernie ważna a i czasem jakość bezkompromisowa, pewnego dnia wpadnie nam w łapę bezlusterkowiec lub zgrabna hybryda, gabarytowo trzy razy mniej, wagowo 10 razy mniej i stwierdzimy - o k..., tym też można fajne zdjęcia robić, a jakie to lekkie i przyjemne w noszeniu :D

Narado
17-11-2011, 16:23
Długi: co i gdzie mi wysłałeś...sorry ale jeżeli chodzi o forumowe techniki to jestem zielony. To jest pierwsze które przeglądam . Jeżeli możesz to proszę bardziej łopatologicznie :)

pil74
17-11-2011, 16:29
Jak się już tak rozpędziliście z tymi ciężkimi szkłami, gripami, lampami etc to pomijając zastosowania czysto komercyjne gdzie ergonomia cholernie ważna a i czasem jakość bezkompromisowa, pewnego dnia wpadnie nam w łapę bezlusterkowiec lub zgrabna hybryda, gabarytowo trzy razy mniej, wagowo 10 razy mniej i stwierdzimy - o k..., tym też można fajne zdjęcia robić, a jakie to lekkie i przyjemne w noszeniu :D
Może i tak być, kto wie...
Pamiętam za to jaką miałem frajdę jak zamieniłem swojego małego lekkiego kompakta canona S50 na wielkie i ciężkie D80+N18-70. (oczywiście w porównaniu do tego pierwszego) :)

PS
Ale sie OT zrobił. Powoli ten wątek wygląda jak Cafe 2. Czego to już w nim nie poruszano.:)

Narado
17-11-2011, 16:38
Marcus...dziękinawet nie wiedziałem że coś takiego jak PW istnieje, ale jakość trafiłem:)

Narado
17-11-2011, 16:43
Tu przychodzisz do sklepu, kładziesz na ladę sprzęt i mówisz "proszę zwrócić mi moje pieniądze" i ... kurcze...zwracają :)
Ale nie o to chodzi. Wydajesz jakieś pieniądze i powinieneś za nie dostać towar bez wad.

Trudnoonazwe
17-11-2011, 17:33
Nie wiem czy wątku nie pomyliłem, chciałem napisać o d7000, a tu widzę o czym innym. W każdym razie nie zagłębiam się dalej w wątek i wracam do d7k.
Poniżej to co zastałem podczas ostatnich zdjęć:

http://img88.imageshack.us/img88/1416/dsc0991d.jpg

A to już po drugiej wizycie w serwisie (średnio co 2 miesiące)!
Ciekawa była zmiana stanowiska serwisu z upływem czasu:

lipiec - "nie wiemy nic o wadzie aparatu powodującej brudzenie matrycy, usługa czyszczenia nie jest objęta gwarancją" (jednak była)
wrzesień - "wyczyścimy to w ramach gwarancji, może to być wina aparatu"
aktualnie w serwisie - mają wymienić jakiś mechanizm, który jest znaną przyczyną plamienia olejem...

Bez komentarza... Czekam na efekty. Ktoś już wymieniał ten "mechanizm"?

pardwadwa
17-11-2011, 17:46
Biedronka późną jesienią...

A na AF też mają rozwiązanie?

mycza
17-11-2011, 18:16
D300s to Filipiny, albo Tajwan, ale nie Japonia. Mogę sprawdzić po powrocie do domu. Nie uzależniałbym zatem jakiś problemów od miejsca produkcji-montażu.

Tajlandia:)

Długi
17-11-2011, 18:37
Narado, w prawym górnym rogu masz Witaj Narado, pod spodem, ostatnio zalogowany i pod spodem, żółtym kolorem - prywatne wiadomości. x nieprzeczytanych i razem X.
Wejdź na te wiadomości i odczytaj.
Mycza masz rację, właśnie sprawdziłem jak wróciłem do domu, Made in Thailand

gadzeciarz
17-11-2011, 18:39
-"Poniżej to co zastałem podczas ostatnich zdjęć:"-
Faktycznie masakra!
Aż wierzyć się nie chce,to mój problem z D7000 to pikuś-"Pan pikuś" ;-)
Dzień kolejny-aparat działa prawidłowo -paranoja się nasila ;-)

Fatman
17-11-2011, 19:10
Dzień kolejny-aparat działa prawidłowo -paranoja się nasila ;-)

Twoja puszka jest jak mój kamień żółciowy -czeka tylko żeby w odpowiednim momencie zaatakować ;-)

krzall
17-11-2011, 20:00
Twoja puszka jest jak mój kamień żółciowy -czeka tylko żeby w odpowiednim momencie zaatakować ;-)

Witam
słyszałem (czytałem ) ze pozbyłeś się kamienia ;). Mam tylko pytanie - udało się doprowadzić do stanu zgodnego z umową? NPS dał sobie z nim radę?
Pozdrawiam

gadzeciarz
17-11-2011, 20:03

Rafał ale ja to chyba sam na niej operację przeprowadzę jak mi tak AF padnie jak u kolegi ;-)
Szkoda będzie tylko drzewa :-)

Fatman
17-11-2011, 20:28
Witam
słyszałem (czytałem ) ze pozbyłeś się kamienia ;). Mam tylko pytanie - udało się doprowadzić do stanu zgodnego z umową? NPS dał sobie z nim radę?
Pozdrawiam

Jak by serwis sobie poradził to bym nie sprzedawał (nabywca był świadom problemu -przy 18-105 i tak w przypadku mojej puszki można było olać problem, bo w GO się mieściło co trzeba).

eBarciu
17-11-2011, 20:42
Witam
czytam i czytam tego tasiemca i ciągle się Wam dziwię.
Dlaczego nie załatwicie sprawy z walniętymi aparatami na drodze sądowej, wystarczy zebrać tylko 10 osób, oddać puszki do ekspertyzy przez niezależnego biegłego i złożyć pozew zbiorowy.
Gwarantuje, że Nikon zwróci Wam kasę za walnięte puszki + wszelkie koszty zanim sprawa nabierze rozpędu. Im się po prostu nie opłaca walczyć, narobić sobie smrodu w mediach i przegrać.
Póki co to jesteście tylko grupą jojczącą na jakimś tam forum, której Nikon w ogóle nie bierze pod uwagę i tylko od Was zależy czy przez następne miesiące będziecie złorzeczyć na swoje aparaty czy cieszyć się z rozwiązanego problemu.
Tak na marginesie szczerze współczuje tym, którzy kupili ten szajs bo sam stałem przed wyborem D7000 czy D5100 i na szczęście wybrałem dobrze.

nisi
17-11-2011, 20:46
Witam
czytam i czytam tego tasiemca i ciągle się Wam dziwię.
Dlaczego nie załatwicie sprawy z walniętymi aparatami na drodze sądowej, wystarczy zebrać tylko 10 osób, oddać puszki do ekspertyzy przez niezależnego biegłego i złożyć pozew zbiorowy.
Gwarantuje, że Nikon zwróci Wam kasę za walnięte puszki + wszelkie koszty zanim sprawa nabierze rozpędu. Im się po prostu nie opłaca walczyć, narobić sobie smrodu w mediach i przegrać.
Póki co to jesteście tylko grupą jojczącą na jakimś tam forum, której Nikon w ogóle nie bierze pod uwagę i tylko od Was zależy czy przez następne miesiące będziecie złorzeczyć na swoje aparaty czy cieszyć się z rozwiązanego problemu.
Tak na marginesie szczerze współczuje tym, którzy kupili ten szajs bo sam stałem przed wyborem D7000 czy D5100 i na szczęście wybrałem dobrze.
ciekawy i dobry pomysł, tylko że tu nie chodzi wyłącznie o kasę, jest fakt że d7000 ma bardzo dobre parametry i możliwości stad wielu go ma i wielu chce mieć, jak widać nawet z wadami i życiem w niepewności. Fakt że to pożądany szajs ... dziwne ale prawdziwe, co z tego ze nikon by oddał pieniądze? jak ludzie zostaną bez "ulubionej" puszki.

pardwadwa
17-11-2011, 20:48
Te 10 osób to jest jakieś ustawowe minimum?

krzall
17-11-2011, 20:50
Jak by serwis sobie poradził to bym nie sprzedawał (nabywca był świadom problemu -przy 18-105 i tak w przypadku mojej puszki można było olać problem, bo w GO się mieściło co trzeba).

Dziękuję... nie jest to dobra wiadomość. Cóż*nie świadczy to dobrze o połączeniu sprzęt - serwis. Ale spodziewam się niebawem nowych testów z Twojej strony po nowych nabytkach ;) sprzętowych
Pozdrawiam

Fatman
17-11-2011, 20:55

Myślę, że dobrze wybrałeś także dzięki tej grupie jojczących -czy się mylę ? ;-)

Ale spodziewam się niebawem nowych testów z Twojej strony po nowych nabytkach ;) sprzętowych
Pozdrawiam

Nowe testy już są i przyznam, że jestem z nowej zabawki bardzo zadowolony. Niestety nie jest ona ze stajni Nikona......

gadzeciarz
17-11-2011, 20:55
ciekawy i dobry pomysł, tylko że tu nie chodzi wyłącznie o kasę, jest fakt że d7000 ma bardzo dobre parametry i możliwości stad wielu go ma i wielu chce mieć, jak widać nawet z wadami i życiem w niepewności. Fakt że to pożądany szajs ... dziwne ale prawdziwe, co z tego ze nikon by oddał pieniądze? jak ludzie zostaną bez "ulubionej" puszki.

Trochę to dziwne może się wydawać ale tak jest!
Absurdalne jest to że to mimo wszystko fajny aparat .
Jego "wielkość" polega na tym że świetnie,wręcz kapitalnie wypełnił lukę między D90 a D300s

soja
17-11-2011, 21:06
D7000 nadal dziala tak jak powinien. Powoli gubie czujnosc.
jak jest tak dobrze to zamowielem N17-55f2.8, a mila pani na to, ze nie gwarantuje ceny - bedzie taka jaka bedzie, okaze sie po dowiezieniu z hurtowni. Paranoja, moglaby ta woda w Tajlandii juz opasc :smile:

eBarciu
17-11-2011, 21:07
Te 10 osób to jest jakieś ustawowe minimum?

z tego co wiem to tak - 10 osób. nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić.

krzall
17-11-2011, 21:09
Nowe testy już są i przyznam, że jestem z nowej zabawki bardzo zadowolony. Niestety nie jest ona ze stajni Nikona......

okok :) udanej "zabawy i testowania". Co prawda myślałem o mających się pojawić lusterkach Nikona ale rynek ;) nie lubi próżni i ciesze się że jest coś nowego w Twoich rękach.
Pozdrawiam

pardwadwa
17-11-2011, 21:10
A ta grupa na google jeszcze działa?

eBarciu
17-11-2011, 21:16
Myślę, że dobrze wybrałeś także dzięki tej grupie jojczących -czy się mylę ? ;-)

dokładnie dzięki Tobie Fatman :) już to zresztą kiedyś pisałem.
akurat stałem przed wyborem kiedy założyłeś pierwszy post na temat D7000.
długo go czytałem, potem drugi post no i wybrałem D5100 czego nie żałuję.

P.S.
pisząc jojczących nie chciałem nikogo urazić, tylko pokazać jak na to patrzy Nikon.
co się tyczy D7000 to nadal uważam, że gdyby Nikon/serwis NIkon nie olewał tematu to byłaby moja puszka marzeń.

Staff
17-11-2011, 21:19
D7000 nadal dziala tak jak powinien. Powoli gubie czujnosc.
jak jest tak dobrze to zamowielem N17-55f2.8, a mila pani na to, ze nie gwarantuje ceny - bedzie taka jaka bedzie, okaze sie po dowiezieniu z hurtowni. Paranoja, moglaby ta woda w Tajlandii juz opasc :smile:

Mój 17-55 jest produkcji japońskiej, nie tajlandzkiej. Polska dystrybucja. Co nie zmienia faktu, że mam nadzieję na szybkie pozbieranie się Nikona. Sony podobno już wznowiło produkcję... żródło (http://www.optyczne.pl/4402-nowo%C5%9B%C4%87-Produkcja_aparat%C3%B3w_Sony_przywr%C3%B3cona.html )

Fatman
17-11-2011, 21:19
Nie jest wykluczone, że niebawem D3 zostanie zastąpiony u mnie w plecaczku przez innego Nikona. Jednak tym razem nie kupię puszki tej firmy od razu. Nie ufam już Nikonowi i tyle. Niestety. No, dosyć OT z mojej strony :-)

Czy serwis olewa problem ? Moim zdaniem nie -tylko po prostu nie mają rozwiązania problemu, a wprost nie mogą powiedzieć "sorry, nic nie poradzimy, taki urok tej puszki, naucz się z tym żyć". Wspominałem już kilka razy, że ostatnia reklamacja mojego D7000 była ze strony Nikona załatwiana perfekcyjnie -jako klient czułem się dopieszczony na maxa (oczywiście rezultat był niestety taki jak za pierwszym i drugim razem -zerowy).

Bardziej wkurza mnie to jak czytam o plamach oleju -że serwis "nic o tym nie wie, to dla nich nowość", "nie podlega to gwarancji" -i co chwila zmieniają zdanie. To jest jawne dymanie klienta. Bez wazeliny........

eBarciu
17-11-2011, 21:33
Bardziej wkurza mnie to jak czytam o plamach oleju -że serwis "nic o tym nie wie, to dla nich nowość", "nie podlega to gwarancji" -i co chwila zmieniają zdanie. To jest jawne dymanie klienta. Bez wazeliny........

właśnie o tym pisałem - olewanie! poza tym co z tego, że czułeś się dopieszczony skoro aparat nie działał tak jak powinien? gdyby nie olewali Ciebie i polskich klientów to by zrobili akcję serwisową w stylu Toyoty i naprawili hurtowo z przeprosinami wszystkich klientów lub wymienili na nowe wolne od wad. A tak tracą zaufanie i nie dziwię się Tobie ani nikomu kto następnej puszki nie wybierze ze stajni Nikona nawet gdyby miała najlepsze parametry ze wszystkich na rynku.

soja
17-11-2011, 21:51
Mój 17-55 jest produkcji japońskiej, nie tajlandzkiej. Polska dystrybucja. Co nie zmienia faktu, że mam nadzieję na szybkie pozbieranie się Nikona. Sony podobno już wznowiło produkcję... żródło (http://www.optyczne.pl/4402-nowo%C5%9B%C4%87-Produkcja_aparat%C3%B3w_Sony_przywr%C3%B3cona.html )

taka mi sprzedali informacje: Canon i Nikon nie wznowili produkcji, brak dostaw nowego sprzetu tych firm. moze ten "moj" sloik jest tez japonski, a nie tajlandzki. Faktem jest, ze czekam jaka bedzie cena, dla pewnosci w mailu zamiescilem ich stara cene [mam nadzieje, ze aktualna] ze strony internetowej.

mycza
17-11-2011, 21:57
Mycza masz rację, właśnie sprawdziłem jak wróciłem do domu, Made in Thailand[/QUOTE]

Sprawdziłem, bo puszka jeszcze w pracy jest;)
A Allegro nie oddało kasy za D7K od RE:(

kolas
17-11-2011, 23:07
dokładnie dzięki Tobie Fatman :) już to zresztą kiedyś pisałem.
akurat stałem przed wyborem kiedy założyłeś pierwszy post na temat D7000.
długo go czytałem, potem drugi post no i wybrałem D5100 czego nie żałuję.

P.S.
pisząc jojczących nie chciałem nikogo urazić, tylko pokazać jak na to patrzy Nikon.
co się tyczy D7000 to nadal uważam, że gdyby Nikon/serwis NIkon nie olewał tematu to byłaby moja puszka marzeń.

Cieszę się jesteś zadowolony ze swojego zakupu. Nie wiem jakimi szkłami dysponujesz
i czy planujesz jakieś zakupy. W każdym bądź razie starannie dobieraj obiektywy do puszki,
bo w przeciwieństwie do d7000 nie masz "AF tuning" i nie będziesz mógł dokonać korekty.
Odpadają więc używki, no chyba że masz możliwość sprawdzenia. Odpadają też obiektywy
bez własnego napędu - wiadomo. Szkoda, bo jest wiele dobrych szkieł.
Rób zdjęcia i przestań zaglądać to tego działu bez potrzeby - oszczędzisz czas, zdrowie i migawkę.

ps. Wątek ten jest bardzo przydatny i jeżeli ktoś świadomie zdecyduję się na zakup tej puszki będzie
wiedział jak ją przetestować, a w razie problemów poziom zdenerwowania będzie niższy.
Na koniec jeszcze dwa spostrzeżenia:
- Krzykacze znacznie częściej się wypowiadają.
- Nabywcy d7000 mają prawdopodobnie większe wymagania i posiadają większy wybór szkieł (czytaj więcej problemów)

eBarciu
17-11-2011, 23:47
Nie wiem jakimi szkłami dysponujesz
i czy planujesz jakieś zakupy.
moje szkła w stopce dobrane bez testowania - jakoś się udało

Rób zdjęcia i przestań zaglądać to tego działu bez potrzeby - oszczędzisz czas, zdrowie i migawkę.

zaglądam codziennie i będę aż historia zakończy się happy end'em ;)

Jeremy
18-11-2011, 00:01
z tego co wiem to tak - 10 osób. nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić.

"Z roszczeniem w trybie pozwu zbiorowego wystąpić może grupa minimum 10 poszkodowanych osób, górna granica nie jest określona i grupa może liczyć setki a nawet tysiące poszkodowanych. Zaletą takiego trybu postępowania są mniejsze koszty opłat sądowych, tylko 2 procent wartości pozwu, oraz rozłożenie tych kosztów na wszystkich członków grupy." - cytat z: http://www.pozew-zbiorowy.com.pl/

To może by...?

pardwadwa
18-11-2011, 00:30
Może kiedyś, na razie staram się ogarnąć co się dzieje :)

Zamierzam jutro spróbować skalibrować swoje obiektywy w jakimś normalnym świetle. A na weekend mam akurat wyjazd na imprezę firmową, nie było to w planach ale po prostu wezmę aparat i zobaczymy co będzie.
Potem ewentualnie serwis. Z tego co widzę na stronach od ok. 300, ostatnio wracające stamtąd aparaty działają, i wydaje mi się, że były to aparaty osób bardziej świadomych rzeczywistości od przeciętnej (no i był jeszcze jeden dobry aparat po serwisie od zdjęć z nakrętkami czy czymś tam firmy "spec"). A po serwisie jak nie będzie sensownie działał, to najwyżej spróbuję jeszcze raz, a jakby i to miało jeszcze nie zadziałać to wtedy pewno będę coś kombinował z niezgodnością i ew. nową puszką.
Mam nadzieję, że po przeczytaniu ok. 50 stron, których brakuje mi do skompletowania obu wątków nie spotkają mnie już kolejne przerażające niespodzianki... Swoją drogą... normalnie wciągnąłem się, ostatni tydzień to jak z dobrą książką - nie miałem siły przerywać czytania ;)

Co by nie było - i tak chcę mieć taki aparat :), bo pasuje mi w nim po prostu wszystko - chyba ani razu nie zabrakło mi żadnego potencjału nastawu ;) Tylko ten fokus... Jeszcze się łudzę, że może będzie ok. Jednak chyba nawet jak wciąż będę miał walnięty to sobie kupię coś takiego http://www.kenrockwell.com/nikon/85f2ais.htm ;) i przeczekam jak model 800/8000/8 czy jakiś tam będzie miał co najmniej rok od debiutu ;)

(...)
Jeszcze mi przyszło na myśl... Bez d7000 nie trafiłbym do tego forum i w szczególności do wątku, a sporo można się tu dowiedzieć... I to nie tylko o ostrości. No wspaniały ten d7000 ;)

(...)
W sumie jeszcze jedna rzecz mnie męczy. Często chodziłem z zestawem d7000 z 80-200/2.8 Niejednokrotnie były to raczej długie spacerki. Nie używam paska na szyję, tylko na nadgarstek i aparat noszę właściwie luźną ręką, obiektywem w dół. Ten obiektyw to blisko 1,3 kg... Czy takie użytkowanie może mieć jakiś zły wpływ na mocowanie obiektywów w body? Chyba nie powinno, przecież to obiektyw trzyma się statywu, a aparat musi się dobrze trzymać obiektywu... Hm?
Dodatkowe issue... Niejednokrotnie wydawało mi się w warunkach jak powyżej, że słyszę, a właściwie bardziej czuję, jakiś sporadyczny stuk. Pojedyncze sztuki, w ujęciu pod względem wyjść na spacer - chyba na każdym ale raczej rzadko.
Próbowałem machać takim zestawem koło ucha i nic. Próbowałem czy to właśnie coś z połączeniem i nigdy tego nie stwierdziłem, zawsze miałem przeświadczenie, że to musi być coś wewnątrz, ale również zero dowodu.

Narado
18-11-2011, 11:28
O możliwości złożenia pozwu zbiorowego pisałem już dużo wcześniej ale to środek radykalny, natomiast wysłanie do serwisu pisma z informacją że jeżeli nie rozwiążą problemu definitywnie to taki proces ich czeka może poskutkować tym że panowie z Nikon Polska zakończą tą zabawę. Ostatecznie taka rozpierducha chwały im w śród europejskich nikoniarzy nie przyniesie. I jeszcze jedno: czy ktoś zażądał od nikona wymiany sprzętu na nowy wolny od wad? Jakiś czas nie mieszkam już w Polsce ale o ile pamiętam to po trzech naprawach takie żądanie jest zasadne. Można to sprawdzić w jakiejś federacji konsumenckiej

pardwadwa
18-11-2011, 11:38
Problem w tym, że podobno NP nie uznaje dokonywanych kalibracji czy innych czyszczeń matrycy za wady. Czyli czy zaniesiesz puszkę raz czy siedem razy to i tak nie ma znaczenia - wg NP jest bez wady i g... wymienią. Co nie zmienia faktu, że jak przyjdzie co do czego to zamierzam walczyć. Mam w pracy u siebie całe stado prawników, w tym trochę "młodych wilków" napalonych na podobne sprawy, na pewno mi pomogą, może to coś da :) Aczkolwiek na pewno wolałbym, żeby mi po prostu puszkę naprawili w tym Nikonie :)

Don_Sulco
18-11-2011, 11:53
Czołem forumowicze!
Dziś z ciekawości sprawdziłem cenę D7k - ok 4 tys. +/-100.
Czyżby podwyżka wynikała z poprawy jakości ??? :)
Aż strach się bać co będzie przed świętami jak ludziska wpadną w szał zakupów:)

ikar39
18-11-2011, 13:14
Ja was ludziska nie rozumiem magluje się temat od roku że jest problem z af i wyciekajacym olejem a i tak puszki kupujecie a później narzekacie

Narado
18-11-2011, 13:32
O ile z czyszczenia mogą się wyłgać to z regulacji raczej nie. Raz ustawiony powinien pracować a jeżeli nie trzyma parametrów i wymaga ponownych ustawień to jest to wada egzemplarza.
A jeżeli chodzi o święta to zawsze po świętach (zarówno w Kanadzie jak i Stanach) są najlepsze dile :). Ponieważ nie ma problemu ze zwrotem sprzętu to ludzie biorą na święta duże telewizory, sprzęt odtwarzający, aparaty a po świętach oddają. I taki sprzęt ze zwrotu można kupić od 20-40% taniej z pełną gwarancją jako sprzęt używany. Tak że ja z nowy zakupem czekam na "poświęta" :)

pawelcvc
18-11-2011, 14:58
Właśnie wróciłem z kolejnych testów.
Już sam nie wiem co o tym myśleć , przy dziennym świetle jest super , AF celuje w punkt zdjęcia są jednakowo ostre w każdym trybie (LV OFF / ON , MUP). Zdjęcia robiłem z wartościami: ISO100 , 50mm , F1.8 , czas od 1/120 do 1/200
Problem powstaje przy sztucznym oświetleniu (żarowym) w połączeniu z dłuższymi czasami naświetlania.Na LV ON i MUP zdjęcia są ostre , na LV OFF jest delikatne mydło którego nie idzie skorygować precyzyjną korektą.Wszystkie zdjęcia robione na statywie wyzwalanie pilotem więc nikłe szansę aby brak ostrości przy dłuższych czasach był spowodowany poruszeniem.
Dodatkowo po wymianie mechanizmu naciągu lustra olej w końcu nie chlapie ,ciekawe na jak długo...

pardwadwa
18-11-2011, 15:11
Może wrzucisz fotę z ostrzeniem przez wizjer?

decadent
18-11-2011, 15:33
Właśnie wróciłem z kolejnych testów.
Już sam nie wiem co o tym myśleć , przy dziennym świetle jest super , AF celuje w punkt zdjęcia są jednakowo ostre w każdym trybie (LV OFF / ON , MUP). Zdjęcia robiłem z wartościami: ISO100 , 50mm , F1.8 , czas od 1/120 do 1/200
Problem powstaje przy sztucznym oświetleniu (żarowym) w połączeniu z dłuższymi czasami naświetlania.Na LV ON i MUP zdjęcia są ostre , na LV OFF jest delikatne mydło którego nie idzie skorygować precyzyjną korektą.Wszystkie zdjęcia robione na statywie wyzwalanie pilotem więc nikłe szansę aby brak ostrości przy dłuższych czasach był spowodowany poruszeniem.
Dodatkowo po wymianie mechanizmu naciągu lustra olej w końcu nie chlapie ,ciekawe na jak długo...

Co to kolega nie słyszał o wstrząsach powodowanych przez lustro ?? A po co byłby ten tryb MUP ?

pardwadwa
18-11-2011, 15:51
Co to kolega nie słyszał o wstrząsach powodowanych przez lustro ?? A po co byłby ten tryb MUP ?

nic dodać nic ująć...

Ja chciałbym zobaczyć jeszcze jakieś inne foty z aparatu pawelcvc. Z poprzednich trzech fotek wnioskuję, że ten aparat na chwilę obecną jest ok i między innymi to skłania mnie na razie do zwykłego oddania swojego d7000 do serwisu NP a nie obrażanie się na aparat i NP. Pawelcvc proszę, jeżeli nie jest to dla Ciebie problem, wrzuć najlepiej ze dwa zestawy zdjęć (MUP+zwykłe ostrzenie przez VF) z różnych warunków świetlnych (np. jedno spod żarówek, a drugie w świetle naturalnym).

pawelcvc
18-11-2011, 17:14
Co to kolega nie słyszał o wstrząsach powodowanych przez lustro ??

Słyszał

pardwadwa , postaram się wrzucić zdjęcia dziś wieczorem.Jeżeli nie dam rady dzisiaj to na 100% wrzucę je jutro.

nisi
18-11-2011, 18:45
A kolega zdaje sobie sprawę że przez lata zrobiono setki wyśmienitych zdjęć? bez pojęcia MUP !
wypada nieraz sie opanować, owszem rozwiązania nowoczesności maja nam pomagać ale to nie znaczy że nie można inaczej ! kiedyś były archaiczne aparaty a zdjęcia są jak żylety, bez MUP, AF, VR i, i, i,

deep
18-11-2011, 18:48
A kolega zdaje sobie sprawę że przez lata zrobiono setki wyśmienitych zdjęć? bez pojęcia MUP !
wypada nieraz sie opanować, owszem rozwiązania nowoczesności maja nam pomagać ale to nie znaczy że nie można inaczej ! kiedyś były archaiczne aparaty a zdjęcia są jak żylety, bez MUP, AF, VR i, i, i,

HAHA ale MUP czyli wstępne podnoszenie lustra jest tak stare jak lustrzanki analogowe i wbrew pozorom używa się tego tylko trzeba mieć trochę więcej wiedzy niż tylko to gdzie jest spust i jak go nacisnąć :)

nisi
18-11-2011, 19:48
HAHA ale MUP czyli wstępne podnoszenie lustra jest tak stare jak lustrzanki analogowe i wbrew pozorom używa się tego tylko trzeba mieć trochę więcej wiedzy niż tylko to gdzie jest spust i jak go nacisnąć :)
i wyobraź sobie że więcej czasu robiłem analogami ... wiedzy mam naprawdę mało, ale jestem dumny - bo wiem gdzie jest spust, fajnie się pracowało na koreksie, ale to znacznie łatwiejsze od nieciśnięcia spustu

pozdrawiam wszystkowiedzących ;-)

deep
18-11-2011, 21:03
Chyba mnie nie zrozumiałeś, może przeczytaj jeszcze raz?

ThomasGlasgow
18-11-2011, 22:20
Ja byłem dzisiaj mój oddać do sklepu. Pokazałem fotki jakie robi a facet ze jest ok. No to kazałem mu zrobic zdjecie, wycelował pokazał mi i mu mówie że focus mu uciekł do tyłu a on że to kilka centymetrów i można skalibrowac. No to mu kazałem zrobic zdjecie na dluzszy dystans, zrobił i wyszlo mydla jak diabli. zawolal kierownika, ten zalozyl inny obiektyw i znowu mydla. Chcieli mi wcisnac inna puszke d7000 ale powiedzialem ze juz mam dosyc nikona i wzialem pentaxa k5. Nawet za darmo dolozyli filtry uv :D. Pentax, inna bajka :)) ostrzy jak żyleta!! Trochę głośny jest i maly ale fotki ostre bez zadnych mup i innych dupereli.

Sabvel
19-11-2011, 00:44
Co raz nas więcej w tym Pentaxie :)
Też chciałem zmienić D90 na D7000, ale zostałem skutecznie zniechęcony. D300s to wspaniała puszka ale do mojego pstrykania za duża, więc kierując się sentymentem z lat 70-tych trafiłem do P.
Niemniej uważam nadal, że Nikon to najlepszy system a D7000 to wypadek śmiertelny przy pracy:)

pardwadwa
19-11-2011, 04:05
Na statywie, z pilotem, w d7000 można ustawić w menu fotografowania tryb zdalnego sterowania na zdalne uniesienie lustra (ikonki pilot i Mup). Dolne pokrętło po lewej stronie aparatu na pilota. Wszelakie VR całkowicie zbędne. Żadnych blokad ekspozycji itp. - bez macania aparatu (manual inaczej mówiąc :)). Ustawić ostrość. A potem pstryk pilotem, chwila kontemplacji sceny... pstryk i można się pociąć... jak nie wychodzi ;) W d7000 podobne efekty można osiągnąć na różne sposoby, np. bez pilota, przy użyciu samowyzwalacza (ustawienie c3) i trybu opóźnienia ekspozycji (d11). Wężyka chyba nie można podłączyć? Nie wiem. Ale jak dla mnie i mojego pilota zdalne uniesienie to jest to. Eee... było.

(...)
Oczywiście w takich warunkach i tak zazwyczaj sam sobie ustawiam ostrość, ale aparat powinien również potrafić!

A uzupełniając powyższe warto też pomyśleć oczywiście o fajnej przysłonie dla swojego obiektywu, np. dla mojego 80-200 najlepiej łapał ostrość w okolicach f5.6. No i ISO oczywiście nisko. Ja się zawsze upierałem, żeby było nie więcej niż 400, ale w d7000 bez stresa używałem 800, 1600 z podświadomością (heh), że zaraz będzie gorzej i właściwie nie więcej niż 3200. ISO 4000-6400 przytrafiło mi się bodajże 2 razy przez 9 miesięcy. I też było super. W każdym razie na statywie trzeba sobie pozwolić na niskie ISO.
Podobno nawet filtr UV potrafi namieszać... :)

(...)
Ktoś z Krakowa wie może czym były robione fotki miasta z Tatrami w tle, które można zobaczyć/kupić w małej galeryjce na Tomasza?

Jaro72
19-11-2011, 12:30
(...)
Ktoś z Krakowa wie może czym były robione fotki miasta z Tatrami w tle, które można zobaczyć/kupić w małej galeryjce na Tomasza?

Witam
jeżeli myślimy o tych samych zdjęciach, a raczej tak, to Sigmą 135-400.

rat
19-11-2011, 14:11
sledze watek i czytam, i wszyscy tutaj zgromadzeni o problemach pisza i liczymy odsetek osob ktore maja problemy. ja zadam pytanko- czy kots kto ma ten aparat powiedzmy od roku ,strzelil nim powiedzmy juz ze 20 tys fot lub wiecej i dalej sie z nim nic nie dzieje i ostrzy jak nalezy? chcialbym jeszcze zapytac czy osoby ktore oddaly puche na serwis (poza fatmanem) spowrotem spotykaly sie z duzymi problemami w dzialaniu AF?

jfk_0001
20-11-2011, 16:22
co prawda nie 20tys zdjec ale tak do kompletu wypowiem sie w watku.

Mam dwa d7k. Jeden z usa (#1), drugi z pl (#2). Ten z usa - czwarty wsrod znajomych (w stanach nikon włada, w pl raczej moda na C). Numer #1 - ideal - na liczniku ponad 6tys. Ostrzy bez pudla i tyle. To samo z aparatami znajomych.

#2 ma problemy. 500 zdjec i pojawia sie BF (-6 w mikro). Prawdopodobnie wysle do serwisu. Na 10 strzałów, 8 stabilnie w obiekt, a 2 totalnie losowo (dobre światło, testuje na tym samym kadrze, statyw).

Jestem amatorem ale doceniam puszke. Jak dla mnie jest idealna pod względem możliwości (barwy, iso, seryjne, szczelna, 2 karty, cena!).

Kupiłem drugą, żeby nie przepinać stałek... i nie wyrywać sobie z żoną z rąk do rąk.

Z moich doświadczen i lektury tego wątku, moge tylko wysnuć wniosek, że do Polski trafiają egzemplaże z jakiejś gorszej lini produkcyjnej..

Podsumowąc moje 3 grosze, jednyną wadą tego modelu są felerne egzemplarze. Wg. mnie, nie warto dopłacać do d300s $500, lepiej kupić szkło..

Fatman
20-11-2011, 16:41
Z moich doświadczen i lektury tego wątku, moge tylko wysnuć wniosek, że do Polski trafiają egzemplaże z jakiejś gorszej lini produkcyjnej..

Mój nie był z Polskiej dystrybucji.

kolas
20-11-2011, 17:47
Mój nie był z Polskiej dystrybucji.

Z tego co pamiętam to masz z Europejskiej tak ? W każdym bądź razie może być w tym 0odrobine prawdy, bo w stanach jak coś ci nie pasuje to oddajesz bez zbędnego tłumaczenia - z tego co wiem.

ThomasGlasgow
20-11-2011, 19:26
Mój też nie był z Polskiej dystrybucji. Kupiony w Uk ale wymiana bez problemu.
Dodam jeszcze że dwa razy wymieniałem i były walnięte ( kilka dni chodziły dobrze a pózniej mydło).
W ostatecznosci zmieniłem na Pentax k-5.

nisi
20-11-2011, 19:35
Mój też nie był z Polskiej dystrybucji. Kupiony w Uk ale wymiana bez problemu.
Dodam jeszcze że dwa razy wymieniałem i były walnięte ( kilka dni chodziły dobrze a pózniej mydło).
W ostatecznosci zmieniłem na Pentax k-5.
ha dokładnie to co ja - ja wymieniłem na d90 i mam spokój

jfk_0001
20-11-2011, 21:43
Z tego co pamiętam to masz z Europejskiej tak ? W każdym bądź razie może być w tym 0odrobine prawdy, bo w stanach jak coś ci nie pasuje to oddajesz bez zbędnego tłumaczenia - z tego co wiem.

tak, zwykle do 30 dni bez problemu (np. tu: http://www.bhphotovideo.com/). Czasem sie trafi, ze np. do 7 dni za free a powyzej do miesiace 15% re-stock fee.

Wiadomo, ze z tymi wadliwymi egzemplazami do Polski/Europy to nie do konca poważnie.. ale jestetm po prostu zdziwiony/zdruzgotany, ze po ponad roku produkcji trafiają sie takie buble.

Jeremy
20-11-2011, 22:55
Mój jedzie do serwisu jutro. Pytanie do tych, co to przeżyli - ile dni Wam trzymali sprzęt przy wymianie mechanizmu lustra?

kacpru
20-11-2011, 23:42
Z góry przepraszam z off topic, ale zdecydowałem się go napisać tutaj (z racji popularnosci tematu a także tego, ze do zeszłego tygodnia też rozważałem zakup D7000, w końcu wybór padł na D300s).
Dziś miałem go pierwszy dzień na dworzu, pojechałem w teren potestować bo było całkiem przyjemne światło.

Pytanie do znawców - jak Wam się widzi ostrość na poniższych zdjęciach ??? (proszę nie zwracać uwagi na kompozycję). Zdjęcia to jpg wyeksportowane bez żadnej obróbki z rawów w największym rozmiarze.
Wszystkie robione obiektywem Nikkor 55-200 VR f od 4 do 5.6

1. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371877387/sizes/o/in/photostream/
Ostrość na ptaku, moim zdaniem przy powiększeniu to nie jest to co być powinno, pytanie czy to kwestia poruszenia się ptaka, czy działania systemu VR, moje poruszenie czy obiektyw na ogniskowej 200 jest zwalony i powinien być oddany do kalibracji?

2. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371745643/sizes/o/in/photostream/
ostrość na jabłku, wiem, że nietrafione, zamieszczam poglądowo, jestem ciekaw co o takiej "ostrości" sądzicie?

3. http://www.flickr.com/photos/kacperpokorski/6371742161/sizes/o/in/photostream/
Tu również ostrość na jabłku, na skazie na jego powierzchni, tym razem chyba jest ok?

Dajcie proszę znać, czy takie ostrości są ok, czy są akceptowalne czy może trzeba obiektyw albo aparat oddać do seriwsu? A może to ja przesadzam doszukując się niewiadomo jakiej perfekcji AF ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc i jeszcze raz przepraszam za off topa.

tot1977
20-11-2011, 23:57
Z góry przepraszam z off topic, ale zdecydowałem się go napisać tutaj (z racji popularnosci tematu a także tego, ze do zeszłego tygodnia też rozważałem zakup D7000, w końcu wybór padł na D300s).

Popularność wątku nie zwiększy ci odpowiedzi na twoje pytanie.
Jak już kupiłeś D300s to zasuwaj do wątku o tym super sprzęcie !
Poczytaj, przeanalizuj, przetestuj. Potem wróć i napisz że jesteś zadowolony z zakupu :) Oczywiście w dziale o D300s ;)
Pozdrawiam

kacpru
21-11-2011, 00:09
Popularność wątku nie zwiększy ci odpowiedzi na twoje pytanie.
Jak już kupiłeś D300s to zasuwaj do wątku o tym super sprzęcie !
Poczytaj, przeanalizuj, przetestuj. Potem wróć i napisz że jesteś zadowolony z zakupu :) Oczywiście w dziale o D300s ;)
Pozdrawiam

Jednak może zwiększyć, w dziale o D300s o ostrości zdjęć są dwie strony, rzadko odwiedzane, tutaj już jest stron przeszło 400 !!!
Zatem prośba o konkretną odpowiedź i admin może kasować mój post, dzięki

Narado
21-11-2011, 00:19
W Kanadzie nie ma problemu z K7000...sprzedaje się bardzo dobrze i praktycznie bez reklamacji, ale po przeczytaniu tego wątku przyznam że straciłem serce do Nikona i o ile na początku byłem strasznie napalony na D7000 to teraz jakoś bliżej mi do K-5. Polatałem po forach i ....... wszyscy którzy kupili tą puszkę kochają ją. Pentax jako system ma jedną wadę- asortyment szkieł jest znacznie mniejszy niż dla systemu Nikona czy Canona ale puszka jest niezawodna.

bartoszek
21-11-2011, 00:50
dawno nie odwiedzałem forum...

Stałem ostatnio przed dylematem...kupić D7000...czy zbierać na nowego D800...doszedłem do wniosku, że kupię D7000, a za jakiś czas przerzucę się na pełną klatkę...bo w końcu moja pucha wyjątkowo już stara, a D7000 to spory przeskok technologicznie jak dla mnie, więc warto właściwie niewiele dołożyć i przesiąść się na technologicznie lepszą puszkę...

jak pomyślałem tak zrobiłem, zamówiłem D7000, kolega odebrał, bo nie miałem czasu po puchę do Grodu Kraka jechać...body trochę poleżało , bo obowiązki w pracy na pierwszym planie...

pierwszy wypad w plener...obróbka na kompie i coś nie pasi...mówię do kumpla może ja zdziwiam ..ale jak dla mnie co enta fotka do kosza...jakaś rozmyta...

wkur...em się i mówię do kumpla zrób trochę fotek w domku i powiedz, co obiektywnie myślisz...może ja zdziwiam

no i niestety długo wahałem się przed zakupem i teraz wiem, że to był błąd... na 24-70 2.8 do d..py, na 12-24 2.8 jeszcze gorzej

Rozumiem, że teraz mam 2 opcje:

1.pakuję ładnie puchę razem z obiektywami i wysyłam do Warszawy na mój koszt
2.oddaję do sklepu gdzie dokonałem zakupy + wypełniam kwestionariusz ze strony nikona+oddaję im moje obiektywy, bo może oprócz samej puszki one również wymagają kalibracji pod nowe body?

Mario__S
21-11-2011, 01:06
sledze watek i czytam, i wszyscy tutaj zgromadzeni o problemach pisza i liczymy odsetek osob ktore maja problemy. ja zadam pytanko- czy kots kto ma ten aparat powiedzmy od roku ,strzelil nim powiedzmy juz ze 20 tys fot lub wiecej i dalej sie z nim nic nie dzieje i ostrzy jak nalezy? chcialbym jeszcze zapytac czy osoby ktore oddaly puche na serwis (poza fatmanem) spowrotem spotykaly sie z duzymi problemami w dzialaniu AF?

Mój działa od samego początku aż do dziś bardzo dobrze, 21.000 klapnięć ... odpukać

qualin
21-11-2011, 01:44
1.pakuję ładnie puchę razem z obiektywami i wysyłam do Warszawy na mój koszt

Pakujesz puche. Dzwonisz do serwisu, mowisz, ze chcesz wyslac i prosisz o numer płatnika. Zamawiasz kuriera z DHL (z nimi nikon ma umowe), podajesz nr platnika, kurier zabiera paczuszke. Nic za to ni eplacisz jezeli masz wazna gwarancje :) Ja wyslalem 15go. Obecnie jest status, ze naprawiaja.

Narado
21-11-2011, 01:59
„Pentax K5 pobil Canona i Nikona“ taki tekst pojawil sie na stronie tytulowej renomowanego czasopisma niemieckiego ColorFoto. Na nastepnej stronie uzupelnili slowami:“...wolno Pentaxowi to?“
Kapiatka okazala sie najlepsza w klasie do 2000 € i pozostawila w tyle Olympusa E5, Canona 60D i Nikona D7000 zarowno w JPG jak i RAWach . Glownie chwalonao stala bardzo dobra jakosc zdjec w zakresie ISO100-1600. Naturalnie testowano aparaty pod roznymi wzgledami i tylko w temacie wyposazenie K5 lekko ustepuje E5. Jezeli sie nie myle to ColorFoto jest sprzedawany w Empikach i jezeli ktos zna niemiecki moze sie tam blizej z testem zapoznac.
http://spezial.magnus.de/e-paper/colorfoto/
Spakuj puszkę i domagaj się zwrotu kasy. Nie wiem jak w Polsce ale u mnie k-5 jest droższa jedynie o 20$ więc to nie dużo za brak nerwów i przyjemność pstrykania dobrą puszka :)

qualin
21-11-2011, 02:19
U nas K5 teraz z kitem kosztuje tyle co samo body d7000 :)

KamilM
21-11-2011, 02:40
„Pentax K5 pobil Canona i Nikona“ taki tekst pojawil sie na stronie tytulowej renomowanego czasopisma niemieckiego ColorFoto. Na nastepnej stronie uzupelnili slowami:“...wolno Pentaxowi to?“
Kapiatka okazala sie najlepsza w klasie do 2000 € i pozostawila w tyle Olympusa E5, Canona 60D i Nikona D7000 zarowno w JPG jak i RAWach . Glownie chwalonao stala bardzo dobra jakosc zdjec w zakresie ISO100-1600. Naturalnie testowano aparaty pod roznymi wzgledami i tylko w temacie wyposazenie K5 lekko ustepuje E5. Jezeli sie nie myle to ColorFoto jest sprzedawany w Empikach i jezeli ktos zna niemiecki moze sie tam blizej z testem zapoznac.
http://spezial.magnus.de/e-paper/colorfoto/
Spakuj puszkę i domagaj się zwrotu kasy. Nie wiem jak w Polsce ale u mnie k-5 jest droższa jedynie o 20$ więc to nie dużo za brak nerwów i przyjemność pstrykania dobrą puszka :)

Hmm, już K-x pokazał się od dobrej strony jeśli chodzi o ISO, zaś modele K-r i K5 w porównaniu do swoich rywali pozostawiają ich w tyle. I nie ma co za bardzo gadać, że szkła do P są droższe, niż w N czy C. Po prostu nasz system ma taniego np. 50/1,8 D, ale jakościowo (mówię o obiektywie, jak i obrazku), to szkła z P są lepsze. Mamy jednak w naszym systemie silną trójkę: 35/1,8, 50/1,8 i 85/1,8 - stosunkowo niedrogie i dające niezły obrazek obiektywy. Stąd często to akurat body Nikona się wybiera, właśnie ze względu na tą szklarnię.

Osobiście, gdybym miał dylemat D7000 a K5, to z pewnością bym wziął tego drugiego.

Narado
21-11-2011, 03:21
To prawda. Systemy zarówno Nikona jak i Canona mają znacznie bogatszą szklarnie a firmy takie jak Sigma,Tamron ,Tokina maja znacznie bogatszą ofertę dla Nikona ,Canona niż dla Pentaxa ... ale można i do K-5 dostać dobre szkła i cieszyć się efektami a nie czekać na przesyłkę z serwisu

decadent
21-11-2011, 09:12
A mój D7k nadal jakoś nie chce mnie zawieść - wciąż ostrzy dobrze na małej go

pardwadwa
21-11-2011, 09:46
Mój niestety jest do d... Pstrykałem fotki przez dwa dni na weekendowym wyjeździe na skalibrowanych obiektywach 35/1.8 (+17!) i 80-200/2.8 (+16!!!). W trakcie dziennych atrakcji - miód... Ale wystarczy, żeby światło było nieco gorsze i zaczyna wariować, szczególnie trzydziestka piątka. Losowo zdjęcia dobre (nie za dużo, ale wystarczy, żeby wybrać fajny materiał), z lekkimi przesunięciami płaszczyzny fokalnej (to pewno moje błędy, ilość pomijam ;)) i całkiem sporo back fokusów długości równika, ech...
W dzień, w warunkach polankowo-leśnych większe oddalenia za mgłą, której nie było...
Nie wiem co mnie podkusiło, żeby zmienić korektę pomiaru matrycowego z -2/6 na -1/6. Większość lekko prześwietlonych pomimo tego, że mam raczej tendencję do niedoświetlania zdjęć o 1/3. No ale to już mój błąd.
W każdym razie aparat pojedzie w tym tygodniu do serwisu.

jeżeli myślimy o tych samych zdjęciach, a raczej tak, to Sigmą 135-400.

Na pewno o tych samych. W pobliżu knajpki "Relaks", byłem tam akurat w piątek wieczorem na małym piwku i zauważyłem. Rzucają się w oczy, innych nie widziałem, Twoje? :)

Mario__S
21-11-2011, 09:57
Widzieliście to : http://www.personal-view.com/talks/discussion/1494/nikon-firmware-seems-to-be-decrypted

Dodam tylko, że to jest strona człowieka, który był pomógł w zapaczowaniu słynnego już Panasonica GH2 i poniesieniu jego video performance.

Tutaj jeszcze jedna osoba mocno pracująca nad patchami do FW do D5100 i D7000

http://simeonpilgrim.com/blog/

Fatman
21-11-2011, 10:05
Owszem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195883

Mario__S
21-11-2011, 11:20
Owszem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195883

A to przepraszam, nie widziałem tego.

Don_Sulco
21-11-2011, 11:23
Czołem!
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i codziennie czytam nowe posty z nadzieją, że wreszcie ktoś napisze, że w ciągu roku strzelił 20 tys. klatek i nadal nie ma problemów z AF, olejem itp. itd. Jednak za duży ze mnie optymista bo ciągle ktoś nowy się ujawnia z informacją, że parę dni po zakupie jego body jest w normie :) (czyt. rozjechany AF i olej na matrycy). I zamiast się cieszyć z nowego nabytku i pstrykać zdjęcia (np. najbliższym) focimy baterie, tablice testowe i inne rzeczy na które przy sprawnej puszce nawet byśmy nie spojrzeli :(
Kiedy nastąpi ta radosna chwila gdy N ogłosi akcję wymiany aparatów na nowe wolne bez wad ?:)
Bo chyba tylko to rozwiązało by problem z tym modelem.
Wiem to będzie na 99,9% nierealne.
PS a może Fuji wypuści następcę S5pro w cenie niższej od D700 i to będzie strzał w 10 ? :)

Mario__S
21-11-2011, 11:38
Czołem!
Śledzę ten wątek od dłuższego czasu i codziennie czytam nowe posty z nadzieją, że wreszcie ktoś napisze, że w ciągu roku strzelił 20 tys. klatek i nadal nie ma problemów z AF, olejem itp. itd.

Stronę wcześniej napisałem że mój ma ponad 21.000 i jest OK

Don_Sulco
21-11-2011, 11:41
To gratuluję:)
A co z innymi???
Niektórzy już parę kilka razy wysyłali do serwisu i dalej d....
A parę osób wymieniło lub chce wymienić na K-5.

Emhyrion
21-11-2011, 13:56
Taaa....

Już kilka tygodni temu pisałem, że ten wątek to spełnienie marzeń marketingowców innych firm. Dziś bym dodał - szczególnie z Pentaxa. Jak na firmę która praktycznie nie istnieje w polskim świecie reklamy ma wyjątkowo dobrą prasę :)

A tak poważniej - sam zmieniałem ostatnio system. Sprzedałem Sony A500 i kilka obiektywów, kupiłem D7K i kilka obiektywów. Plus inne pierdoły, jak na przykład baterie. I wiem, że przesiadka z jednej firmy na inną jest bardzo kosztowna. Zatem stwierdzenie - oddaj D7000 i lup Pentaxa jest ... cokolwiek śmieszne.
No, chyba, że ktoś kupił lustrzankę i jedno szkło. Ale ten ktoś praktycznie nie ma szansy znaleźć dziury w całym w D7K, bo z ciemnym kitowym szkłem nie stwierdzi BF czy FF...

Miałem już nie czytać tego wątku, ale nie wytrzymałem. Widzę, że psychoza ogarnia coraz więcej osób. Nie neguję, że niektórzy mieli problem z aparatami. Wierzę, że jeszcze trafi się jeden z drugim wadliwy egzemplarz. Ciekawe jednak w tym wszystkim jest to, że teraz ludzie zamiast zdjęcia robić szukają ostrości. Kiepskie światło? Obiektyw słaby optycznie? Wiatr zawiał? Długi czas naświetlania? Nie, nie, nie - AF nie trafił. Można zaryzykować stwierdzenie, że Nikon z modelem D7000 wprowadził fotografujących na wyższy level. Już nie ma ludzi, którzy popełniają błędy podczas robienia zdjęć. Wszyscy są doskonali, tylko aparaty nie dają rady :)

rafael
21-11-2011, 13:58
mysle ze firma NIkon nigdy nie przyzna sie i nie ujawni problemów z d7000 taka maja politykę.Problemy af w tym body kojarzą mi sie z af u canona;]Pentax K5 to jest rozwiązanie jesli ktoś nie ma "parcia" później na pełna klatkę:)

pawelcvc
21-11-2011, 14:02
W moim przypadku po ostatniej wizycie jest prawie idealnie.
AF trafia w punkt ,niezależnie od obiektywu.W jednym przypadku muszę dokonać korekty -6 i jest bardzo dobrze niezależnie od odległości czy ogniskowej.

Jedyny problem w moim przypadku występuję przy dłuższym czasie naświetlania.Zdjęcia po prostu są kompletnie nieostre.
Przyczyną nie jest tu BF czy FF ,po prostu cała klatka jest nieostra.

Na szybko zrobiłem jeszcze jedno porównanie.

50mm F2.8 1/160s ,statyw + pilot.Światło żarowe ,dodatkowo dopalone lampą przez kartkę A4
MUP - zdjęcie ostre

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=F28_T160LVON.jpg)

VF - zdjęcie ostre

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=F28_T160LVOFF.jpg)

50mm F2.8 1/10s ,statyw + pilot.Światło żarowe.

MUP - zdjęcie ostre

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=F28_T8LVON.jpg)

VF - mydło

źródło (http://s1229.photobucket.com/albums/ee466/pawelcvc/?action=view&current=F28_T8LVOFF.jpg)

Jeszcze muszę zrobić test z długim czasem przy świetle naturalnym.

Don_Sulco
21-11-2011, 17:37
Oczywiście, że problemu nie mają ci, którzy mają D7k + jeden ciemny zoom:)
Ale co z użytkownikami, którzy mają już sporą szklarnię.
I niech ktoś mi wytłumaczy jak to jest że np D90 + 2 zoomy + parę jasnych stałek działają super, ostrzą w punkt bez żadnej kalibracji ?(nie chwalę się ale u mnie tak jest):)
A dla D7k i tych samych obiektywów trzeba każdy z nich kalibrować z osobna?
A później wyjdzie, że z bliska jest super a z daleka to albo mega wielki FF/BF albo ostrości nie ma wcale???

Emhyrion
21-11-2011, 17:48
Ale co z użytkownikami, którzy mają już sporą szklarnię.
Oj, zwłaszcza tym trzeba doradzić kupno Pentaxa. Ucieszą się, będą mieli zestaw słoików na grzybki marynowane :)

I niech ktoś mi wytłumaczy jak to jest że np D90 + 2 zoomy + parę jasnych stałek działają super, ostrzą w punkt bez żadnej kalibracji ?(nie chwalę się ale u mnie tak jest):)
Fart. Lepiej dopracowany model. Lepiej wykonany egzemplarz. Nie wiem.
U mnie w punkt ostrzy D7000, a jak zdjęcie jest nieostre to na 99% jest poruszone. Jak widzisz mam dość pokory by zauważyć błąd po swojej stronie :)

A dla D7k i tych samych obiektywów trzeba każdy z nich kalibrować z osobna?
Nie mam bladego pojęcia. Ja mam trzy i wszystkie ostrzą tak samo (a sprawdzałem na kartach do kalibracji). Pożyczona 85 f/1.8 też ostrzyła idealnie, jaśniejszej jeszcze nie miałem w ręku więc nie sprawdzałem. Więc pewnie zależy od farta :)

A później wyjdzie, że z bliska jest super a z daleka to albo mega wielki FF/BF albo ostrości nie ma wcale???
To wszystko prawda. Tylko widzisz - kupujesz aparat, który ma wielki potencjał. Naprawdę wielki, nie ma co porównywać D90 i D7000. Tyle, że D90 jest konstrukcją, gdzie kontrola jakości jakoś jest lepsza, a z D7K różnie bywa. Zgoda.
Ja jednak wolałem kupić D7K. Wyszedłem z założenia, że albo będę miał farta, albo będę miał gwarancję. Po to kupuję aparat w sklepie, żeby oddać go do serwisu jeśli cokolwiek będzie się działo.

gadzeciarz
21-11-2011, 17:49
I ja jestem po serii testów weekendowych z moim D7000 ktore to niedawno odebrałem z serwisu.
W odległości od 0 do 3m jako tako czyli na 100 fotek 70 daje radę ale już powyżej 3-4m loteria którą opisywał Rafał. Na 100 może ze 40 da radę wybrać.
Czyli generalnie od około 10 października po około 16000 zdjęć AF w moim aparacie nie jest już tym samym skutecznym i pewnym sposobem na ostre zdjęcia.
Potrzymam jeszcze trochę i ponownie do serwisu.
Cały czas jest problem mydlanej,nie ostrej fotografii.

rat
22-11-2011, 00:42
Panie i Panowie: a co myslicie o canonie 7d, jako puszka alternatywna dla d7000 i 300s? czy ktos z was mial przyjemnosc miec w reku chwile i bawil sie nim chwile? jakie wrazenia odnosnie wymienionych aprartow z stajni nikona? jezeli chodzi o przedzial cenowy to jest zblizony do pozostalych.

vvilk
22-11-2011, 01:06
Zamienił stryjek...
Cytat z Optyczne.pl: "Mieszane uczucia mamy w stosunku do autofokusu. W trybie pojedynczym działa on bardzo dobrze w trybie Spot AF, ale przy punktowym autofokusie jest już o wiele gorzej."

Narado
22-11-2011, 01:13
Czy ktoś z kolegów miał do swojego D7000 podpiętą Sigmę 120-400 i ewentualnie jako opinia o tym szkle?

Funky_Koval
24-11-2011, 01:02
"Ciekawe jednak w tym wszystkim jest to, że teraz ludzie zamiast zdjęcia robić szukają ostrości. Kiepskie światło? Obiektyw słaby optycznie? Wiatr zawiał? Długi czas naświetlania? Nie, nie, nie - AF nie trafił. Można zaryzykować stwierdzenie, że Nikon z modelem D7000 wprowadził fotografujących na wyższy level. Już nie ma ludzi, którzy popełniają błędy podczas robienia zdjęć. Wszyscy są doskonali, tylko aparaty nie dają rady"

No i powiem Ci, że początkowo jeszcze pół roku temu i ja tak myślałem...a teraz czekam na body wraz z N17-55 f2.8 aż wróci po kalibracji z serwisu...nie będę Ci tu wywodów prawił, że mam już jakieś tam doświadczenie itp itd .....po zakupie D7K w styczniu byłem zachwycony....po pół roku zaczęły się problemy. Aparatu używam głównie w studio i nagle ni z gruchy ni z pietruchy zaczęło się mydlenie podczas ostrzenia w świetle żarowym. Aparat na statywie, ostrzenie w punkt na kontrastowy obiekt, AF pięknie na zielono potwierdza ustawienie ostrości... i na f/16 mydło takie że aż piana idzie...i to nie raz, nie dwa....non stop...Co więcej, w słabym świetle w ogóle nie jest w stanie ustawić poprawnie ostrości, jeździ po całym zakresie ogniskowych i to na punktach krzyżowych...aż szlag trafia człowieka. Mam porównanie do AF z D700 i szczerze mówiąc to jest dla mnie jakaś przepaść....co więcej w bonusie plamy na matrycy mam takie, jakby ospę miał, a szkłami naprawdę za wiele nie miksuję. Uwierz mi, nie zrobiłem żadnego testu dekielkowego ani bateryjkowego, po prostu chcę robić zdjęcia, ale niestety cytująć Czornyj'a jedyne co mi w tym przeszkasza to p....aparat fotograficzny. Mam nadzieję że jak wróci z tego słynnego serwisu to cokolwiek będzie lepiej... Aparat jakby nie było byłby świetny, gdyby nie te problemy z AF...pozdr.

qualin
24-11-2011, 11:14
Ja wlasnie czekam na kuriera. Dzwonil, ze bedzie dzisiaj z przesylka od Nikona.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

qualin
24-11-2011, 14:05
Puszka jest juz spowrotem u mnie. Na kartce takie info: skalibrowanie systemy AF zgodnie z zaleceniami producenta oraz czyszczenie matrycy.

No i teraz pytanie za 100 punktow, ktory obrazek z czego ?

źródło (http://img819.imageshack.us/img819/3308/dsc1416.jpg)
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/1390/dsc1417x.jpg)

pil74
24-11-2011, 14:10
Ten po lewej robiony komórką, a ten po prawej D7K? :)

adinml
24-11-2011, 14:31
Ten po lewej robiony komórką, a ten po prawej D7K? :)

Dobre :-D

qualin
24-11-2011, 14:36
Hehe :)

Z lewej z fazowego, z prawej LV.
Generalnie mikroregulacja jest na 0 w 85tce. Ostrosc zyleta, ale teraz dla odmiany czasem na LV si egubi, ot taka ciekawostka :)

Jeszcze taki pstryk.
faza:

źródło (http://img39.imageshack.us/img39/7923/dsc1425.jpg)

Lv:

źródło (http://img543.imageshack.us/img543/2718/dsc1426u.jpg)

pil74
24-11-2011, 14:39
No to oby ten stan już się nie zmienił. :)

Emhyrion
24-11-2011, 14:41
No i teraz pytanie za 100 punktow, ktory obrazek z czego ?

Biorąc pod uwagę ogólną tendencję i treść poprzednich 400 stron wątku to pewnie z lewej jest robione na LV, a z prawej z wizjerem.

Zastanawiam się nad czymś jeszcze. Po kilku latach trzaskania zdjęć z A300 czy A500 zauważyłem, że jednak lustro w D7000 bije jakby mocniej. Czy to może mieć wpływ na zdjęcie? Pewnie tak. A jeśli tak, to chyba najwiarygodniejszym testem AF byłoby zmierzenie odległości automatem a następnie wyłączenie AF i zrobienie zdjęcia z podniesieniem lustra. Dopiero w ten sposób moim zdaniem można sprawdzić, czy to wina klapiącego lustra, słabego statywu, ruchu czy braku ostrości jako takiej...

EDIT: No to juz wiem, że to była podpucha. Ale i tak podtrzymuję resztę wypowiedzi. Co sądzicie o takiej metodologii?

qualin
24-11-2011, 14:42
Tak czy siak w styczniu puszka idzie na allegro. Klamka zapadla. Nie mam zamiaru zyc w niepewnosci, ze za kolejne 10 tys klatek si eschrzani AF akurat podczas robienia jakis fajnych fotek.

Mario__S
24-11-2011, 14:53
Ja bym spróbował w ramach eksperymentu finetune na +2 ustawić. Widać , że ostrość jest tam gdzie trzeba (tak samo jak na LV) ale rozkład jest nieco inny, rozpoczyna się chyba ciut za blisko. Zresztą najlepiej sprawdzić w terenie :)
PS. może serwis ma nową 50kę do testowania bo poprzednia się rozkalibrowała :)

hijax_pl
24-11-2011, 15:04
Po kilku latach trzaskania zdjęć z A300 czy A500 zauważyłem, że jednak lustro w D7000 bije jakby mocniej. Czy to może mieć wpływ na zdjęcie? Pewnie tak.Tak, ale przy czasach dłuższych niż ok 1/60s, kiedy to czas wibracji od uderzenia lustra jest znaczący w porównaniu z czasem ekspozycji.

Ale to też zależy jaki statyw i jaka głowica. Czy VR włączony i takie tam...

Ogólnie tak - badanie ostrości powinno się wykonywać eliminując wszelkie źródła zakłóceń, czyli na MLU, z wężyka i takie dalej...

rafael
24-11-2011, 15:40
ceny tez fajne 4200 za samo body:)

Emhyrion
24-11-2011, 15:53
eeee.... teraz to się nie ma co podniecać cenami, bo raz że są chore przez te trzęsienia ziemi i powodzie, a dwa że i tak nie ma towaru na półkach. Kumpel chciał kupić D3100, pół Warszawy zjeździł, w jednym sklepie były dwie ostatnie sztuki z czego jedna wystawowa...

Fabryki wznowią produkcję, euro przestanie szaleć, za parę miesięcy ceny powinny znacząco spaść.

pawelcvc
24-11-2011, 21:05
Ja postanowiłem że jak tylko odbiorę swoją puszkę z serwisu to zgłaszam się z reklamacją do sklepu powołując się na niezgodność towaru z umową.
Jeżeli rozpatrzą reklamację pozytywnie to biorę nową puszkę i z miejsca sprzedaję.Jeżeli odrzucą , to też sprzedam.

Kundzior
24-11-2011, 21:26
Ja postanowiłem że jak tylko odbiorę swoją puszkę z serwisu to zgłaszam się z reklamacją do sklepu powołując się na niezgodność towaru z umową.
Jeżeli rozpatrzą reklamację pozytywnie to biorę nową puszkę i z miejsca sprzedaję.Jeżeli odrzucą , to też sprzedam.

Nie można reklamować towaru raz w sklepie raz w serwisie, sklep może Ci odrzucić reklamację.

eBarciu
24-11-2011, 21:28

mogę się mylić ale z tego co pamiętam nie masz już takiej możliwości aby zgłaszać tą samą usterkę gwarantowi oraz sklepowi powołując się na niezgodność towaru. taki wybór jest tylko przed zgłoszeniem reklamacji. oczywiście jeżeli reklamujesz kolejną usterkę/inną możesz znowu wybrać drogę dochodzenia swoich praw. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

pawelcvc
24-11-2011, 21:36
A to łaskawa Pani z UOKiKu zapomniała mnie chyba o czymś poinformować.
Przedstawiałem jej dokładnie sytuację i nie zgłaszała żadnych przeciwwskazań.
Jutro przedzwonię raz jeszcze i się upewnię.

pil74
24-11-2011, 21:45
O ile się nie mylę jeden forumowy kolega właśnie tak zrobił. Wysłał do serwisu, a potem chciał reklamować w sklepie i nic z tego nie wyszło.
Chociaż jak cała sprawa się w końcu skończyła to już nie pamiętam. Swoje perypetie opisywał chyba nawet w tym wątku.

jm
24-11-2011, 22:03
A to łaskawa Pani z UOKiKu zapomniała mnie chyba o czymś poinformować.
Przedstawiałem jej dokładnie sytuację i nie zgłaszała żadnych przeciwwskazań.
Jutro przedzwonię raz jeszcze i się upewnię.

Przykro mi to pisać, ale.... te łaskawe Panie często guzik wiedzą. Niestety.
Przerabiałam taką akcję. Żądać możesz wymiany, ale w takim wypadku (po korzystaniu z gwarancji producenta) nie wierzę, aby sklep na to przystał.
Dlatego zawsze lepiej korzystać z odpowiedzialności sklepu, bo przynajmniej jest tam taka regulacja prawna, która mówi, że jeśli trzykrotna naprawa nie przynosi pożądanego skutku, to należy się wymiana - z automatu. Jedną naprawę miałbyś już odfajkowaną;)
Pod warunkiem, że... serwis nie uprze się, że... aparat działa cacy...?

Poza tym, może akurat z serwisu wróci sprawny aparat? Kto wie?

lesiuc
24-11-2011, 22:12
Jeśli chciałeś wymieniać to trzeba było powołać się na niezgodność z umową.
Wada musi zostać zgłoszona do 2 m-cy od jej zaistnienia.
Ja tak zrobiłem. Mój zaczął chlapać olejem. Oddałem na podst. niezgodności towaru z umową do FJ,
dołączając zdjęcia z upaćkaną matrycą i jasno pisząc że nie zgadzam się na naprawę,
a żądam wymiany na nowy.
Od zakupu nie minęło nawet 2 m-ce i sklep nie miał możliwości manewru.
Po tyg. miałem tel. ze sklepu że mam zgłosić się po nową sztukę.
Dla spokoju wysłałem na kalibrację do serwisu ponieważ wszystkie szkła wymagały małej korekty na "-"
Dzieś prawie 7000 na liczniku. Działa świetnie.
Jeśli już korzystałeś z gwarancji na tą wadę to na podst. niezgodności raczej Ci nie wymienią.

nisi
24-11-2011, 22:33
Przykro mi to pisać, ale.... te łaskawe Panie często guzik wiedzą. ...
... Poza tym, może akurat z serwisu wróci sprawny aparat? Kto wie?
ad.1 Panie wiedza ... Ta która prowadziła moja sprawę z TPSA widziała bardzo dużo i dużo zdziałała, wystarczająco by taki moloch jak tepsa się przestraszył ;-) sprawa zakończyła się dalece na moją korzyść dzięki Pani z tej instytucji
ad.2 jak wróci sprawny to życie dalej w niepewności, nie jeden już to przerabiał, po co takie życie jak można mieć przyjemniejsze ?

widzę jedna, coraz więcej posiadaczy pozbywa się badziewnego d7000, spora grupa już go nie ma a spora pisze o sprzedaży, to tylko dowód że ta puszka jest tego warta - by jej nie posiadać
Mam też nadzieję że kilku postanowi żyć w stresie i dalej będzie nam relacjonować jak pracuje się z d7000 i może doczekamy takiej chwili kiedy nikon wypuści na rynek puszki wolne od wad, ja z chęcią wrócę do d7000 ale tylko wtedy gdy będzie 100% sprawny no noże 99% ;-) 50/50 to ruletka stad mojego się pozbyłem.

jm
24-11-2011, 23:01
ad.1 Panie wiedza ... Ta która prowadziła moja sprawę z TPSA widziała bardzo dużo i dużo zdziałała, wystarczająco by taki moloch jak tepsa się przestraszył ;-) sprawa zakończyła się dalece na moją korzyść dzięki Pani z tej instytucji
.

Na pewno są takie, które wiedzą.
Niestety nie wszystkie.

qualin
25-11-2011, 00:53
Przykro mi to pisać, ale.... te łaskawe Panie często guzik wiedzą. Niestety.
Przerabiałam taką akcję. Żądać możesz wymiany, ale w takim wypadku (po korzystaniu z gwarancji producenta) nie wierzę, aby sklep na to przystał.
Dlatego zawsze lepiej korzystać z odpowiedzialności sklepu, bo przynajmniej jest tam taka regulacja prawna, która mówi, że jeśli trzykrotna naprawa nie przynosi pożądanego skutku, to należy się wymiana - z automatu. Jedną naprawę miałbyś już odfajkowaną;)
Pod warunkiem, że... serwis nie uprze się, że... aparat działa cacy...?

Poza tym, może akurat z serwisu wróci sprawny aparat? Kto wie?

Tylko jest jeden myk. Dla serwisu to nie jest wada jak AF szwankuje. Nawet w karte gwarancyjna nie wpisuja naprawy, dolaczaja tylko dodatkowa luzna kartke z tekstem, ze wyregulowano system AF wg zalecen producenta, a to nie jest naprawa wiec po takich 3 regulacjach nie mozna zadac wymiany :/

jm
25-11-2011, 01:42
Ale... z drugiej strony skoro dołączają kartkę z opisem regulacji i taka akcja się powtórzy 3 razy - to konsument może od sklepu domagać się wymiany towaru/zwrotu pieniędzy - bo to oznacza, że 3 razy owa "regulacja" okazała się nieskuteczna.
Zresztą jak się korzysta z tzw odpowiedzialności sklepu, to w ogóle nie należy dołączać karty gwarancyjnej - jedynie dowód zakupu i stosowne pismo z numerkami ustaw.
Mam doświadczenie w walce o sprawny sprzęt ADG, wiem od tego czasu, że walka jest skuteczniejsza jeśli zaczyna się ją od niezgodności towaru z umową, a nie od gwarancji producenta.

vega30
25-11-2011, 11:14
http://mansurovs.com/nikon-d7000-review-follow-up

Do poczytania...

Kundzior
25-11-2011, 11:19
Ale... z drugiej strony skoro dołączają kartkę z opisem regulacji i taka akcja się powtórzy 3 razy - to konsument może od sklepu domagać się wymiany towaru/zwrotu pieniędzy - bo to oznacza, że 3 razy owa "regulacja" okazała się nieskuteczna.
Zresztą jak się korzysta z tzw odpowiedzialności sklepu, to w ogóle nie należy dołączać karty gwarancyjnej - jedynie dowód zakupu i stosowne pismo z numerkami ustaw.
Mam doświadczenie w walce o sprawny sprzęt ADG, wiem od tego czasu, że walka jest skuteczniejsza jeśli zaczyna się ją od niezgodności towaru z umową, a nie od gwarancji producenta.

To już było wałkowane x razy na tym forum.

Pokaż mi gdzie w ustawie jest napisane po ilu reklamacjach może się domagać nowego, lub zwrotu kasy. Kopiuj i wklej mi to wprost z ustawy.

Pawel Pawlak
25-11-2011, 11:26
Jeśli zachowane są wszystkie terminy itp, to żeby sklep był zobligowany do wymiany sprzętu, albo żeby nastąpiło odstąpienie od umowy ze zwrotem kasy, na podstawie "niezgodności towaru z umową", musi ktoś kompetentny i powołany do tego wydać ekspertyzę o wadliwym działaniu sprzętu, a wada musi być istotna. Nie wiem czy chlapanie olejem jest "wadą istotną", tak samo nie wiem czy "regualcja AF". Więc jeśli chcecie "walczyć" to najpier to ustalcie. Z całą pewoscią ekspertyza mówiąca że sprzęt działa zgodnie z normami producenta nie jest podstawą do jakichkolwiek roszczeń. Jeśli chcecie iść na udry i walczuć o swoje do końca, to zacznijcie od określenia właśnie zakresu "wad istotnych" dla sprzętu fotograficznego i ustalenia kto poza serwisem NP może określić czy coś działa zgodnie z normami producenta. Bez tego szkoda tylko czasu i pieniędzy.
Praktycznie wiedzę to tak, że jeśli sklem ma szansę egzekwowania usunięcia usterki w serwisie NP to pewnie będzie chciał Wam pomóc, ale jeśli spotyka się ze ścianą po stronie serwisu, albo koszty przedsięwzięcia będą niewspółmiernie wysokie do zysków ze sprzedaży to mało prawdopodobne żeby chciał ponosić koszty takiego a nie innego działania D7000.
Zaraz z pewnością odezwą się głosy jak to jest w usa i może na wyspach; ale prawda jest taka że tam wszystko jest inne - inne są zarobki, inne są stawki, inne są marże handlowe i inny jest potencjał rynku. Więc nie ma się co spodziewać że "wartość dodana" będzie u nas taka sama jak tam.

pil74
25-11-2011, 11:40
Do poczytania...

"It is the best DX camera Nikon has produced to date."

Dość odważne stwierdzenie, szczególnie że tak ogólnikowo to napisane.

Kundzior
25-11-2011, 11:42
Pawle, powiem tak. Od strony sprzedawcy, jest ściana ze strony serwisu. Przynajmniej mi nie udało się nigdy z Nimi po ludzku dogadać. Oby jak najmniej styczności z Nimi.

decadent
25-11-2011, 12:00
Ten podany wczesniej link jest bardzo ciekawy:

Jak widać - głównie z komentarzy, nie tylko w Polsce D7k sprawia problemy z Af

jm
25-11-2011, 12:05
To już było wałkowane x razy na tym forum.

Pokaż mi gdzie w ustawie jest napisane po ilu reklamacjach może się domagać nowego, lub zwrotu kasy. Kopiuj i wklej mi to wprost z ustawy.

Masz rację - "trzykrotne nieskuteczne naprawy" leżą bardziej po stronie prawniczej interpretacji. Tak naprawdę już jedna nieskuteczna naprawa może być podstawą do wymiany/zwrotu pieniędzy.
W mojej walce o sprawny sprzęt sam sklep (EURO RTV AGD) powoływał się na te "3 naprawy"
Jest tak zwana "znaczna niedogodność po stronie kupującego" - np łączny czas pobytu towaru w naprawie, straty z tytułu niemożności użytkowania towaru itp - pod warunkiem, że wada ma charakter istotny... (niestety ustawodawca daje szerokie pole interpretacji tego co istotne a co nie:() - przy "ścianie" ze strony serwisu wykazanie, że źle działający AF jest wadą istotną może być nieco trudne...

http://e-prawnik.pl/domowy/prawo-cywilne-1/ochrona-konsumenta/odpowiedzi/uprawnienia-kupujacego-w-razie-braku-naprawy.html

http://www.rp.pl/artykul/55662,637362.html

Znacznie łatwiej dochodzić swoich praw kiedy można wykazać, że wadliwie działający towar jest niebezpieczny dla użytkownika (wada istotna!) - np przeciekająca gorąca woda, para itp. W przypadku AF - chyba tylko nerwica poświadczona przez konsylium lekarskie;)

Kundzior
25-11-2011, 12:10
Akurat Nikon nie ma zapisu w karcie gwarancyjnej o 3, czy 4 naprawach jak ma to miejsce u wielu innych producentów wszelakiego sprzętu, dowodzi to tego że firma nie ma zamiaru szanować swych klientów. Jak napisałem, ja osobiście nie chcę mieć z nimi doczynienia, a sprzęt serwisuje sobie sam u siebie. Bo wbrew pozorom części do N są dostępne, nawet poza idiotycznym serwisem.

jm
25-11-2011, 12:14
Akurat Nikon nie ma zapisu w karcie gwarancyjnej o 3, czy 4 naprawach jak ma to miejsce u wielu innych producentów wszelakiego sprzętu,

Abstrahując od tematu wątku - coraz mniej producentów (dóbr wszelakich) daje taki zapis w warunkach gwarancji producenta... niestety też o czymś to świadczy

Kundzior
25-11-2011, 12:22
Abstrahując od tematu wątku - coraz mniej producentów (dóbr wszelakich) daje taki zapis w warunkach gwarancji producenta... niestety też o czymś to świadczy

Tak o tym że producenci mają w poważaniu nas, klientów. Mogą się wymigać od bubli.

jm
25-11-2011, 12:27
Tak o tym że producenci mają w poważaniu nas, klientów. Mogą się wymigać od bubli.

Tak z ciekawości - który z producentów FOTO daje na dzisiaj limit 3 napraw upoważniający do wymiany na nowy sprzęt?

Kundzior
25-11-2011, 12:34
Producenci, jak producenci, ale na przykład Dystrybutor Migomex daje, ten od Nissinów, Tokin..... Aha...rzeczywiście słabo w foto z tymi naprawami....

jm
25-11-2011, 12:48
Producenci, jak producenci, ale na przykład Dystrybutor Migomex daje, ten od Nissinów, Tokin..... Aha...rzeczywiście słabo w foto z tymi naprawami....

Czyli cokolwiek człowiek by nie kupił, jak trafi pechowo, to ma przekichane, bo producent ma go w Tyle...

eBarciu
25-11-2011, 14:52
Czyli cokolwiek człowiek by nie kupił, jak trafi pechowo, to ma przekichane, bo producent ma go w Tyle...

jest na to sposób. zacząłem go stosować po tym jak kupiłem auto z ukrytymi wadami od pewnego cwaniaka i musiałem mu pomóc podjąć decyzję o zwróceniu mi gotówki. teraz z każdym drogim bublem idę prosto do prawnika, płacę około 100zł za pismo wyjaśniające na czym polega niezgodność towaru i czekam na wynik. 99% takich reklamacji złożonych przez kancelarie adwokacką daje pozytywny czasem natychmiastowy rezultat.
dlatego napiszę to ponownie, dziwię się tym z Was którzy bujają się z wadliwymi D7000 mimo, że wracają niesprawne z serwisu. rozumiem, że kilku z kolegów lubi ten dreszczyk emocji czy AF zadziała lub nie ale nie sądzę żeby wszyscy z Was. złóżcie się na konsultację u prawnika i nie dajcie się robić w konia.
trzeba brać przykład z konsumentów z zachodu - tam nikt nie patyczkuje się z nieuczciwymi firmami.

Pawel Pawlak
25-11-2011, 15:05
Pewnie "cwaniaczki" sr..ą po ngach jak zobaczą takie pismo, ale powazna firma handlowa raczej nie.

laaval
25-11-2011, 15:25
I co myslisz, ze Nikon Polska przejmie sie takim pismem? Jestem przekonany, że mają cały sztab doświadczonych w bojach adwokatów, żeby się takowymi pismami nie przejmowawać

eBarciu
25-11-2011, 15:34
I co myslisz, ze Nikon Polska przejmie sie takim pismem? Jestem przekonany, że mają cały sztab doświadczonych w bojach adwokatów, żeby się takowymi pismami nie przejmowawać

mam doświadczenie z jedną z dużych firm komputerowych, która wolała nie wywalać pieniędzy na przegraną sprawę w sądzie więc ... macie dwa wyjścia: działać albo patrzeć na rozmyte zdjęcia i na zmarnowane pieniądze.

laaval
25-11-2011, 15:57
mam doświadczenie z jedną z dużych firm komputerowych, która wolała nie wywalać pieniędzy na przegraną sprawę w sądzie więc ... macie dwa wyjścia: działać albo patrzeć na rozmyte zdjęcia i na zmarnowane pieniądze.

Co prawda ja na rozmyte zdjecia patrzec nie musze (dzieki temu forum), ale bede kibicowal wszystkim tym, ktorzy zdecyduja sie na pomoc prawnika w rozwiazaniu swoich problemow z d7k, chociaz podtrzymuje to co napisalem wczesniej

jm
25-11-2011, 16:03
Prawda jest taka, że jak się idzie z roszczeniem z tytułu niezgodności towaru do niewielkiego sklepu to szanse od progu są większe, z prawnikiem jeszcze większe....:) - bo tam jest z reguły właściciel, który za pomoc prawniczą musi też słono zapłacić, jest to dla niego dodatkowy koszt, stracony czas itd
Jednak jak się to roszczenie składa w wielkiej sieci sklepów, to... jest inaczej, wielkie sieci mają całe działy, które się zajmują wyłącznie takimi sprawami, mają prawników, nie widzą klienta osobiście (to też ma znaczenie!).

Nie znaczy to, że należy się poddać. To jedyna rada dla tych, którzy już dali się złapać.- i d7000 kupili.

Jednak po pierwsze - nie należy tego bubla kupować!
Choć niestety przypuszczam, że codziennie nowe ofiary są łapane w tę pułapkę.

Pawel Pawlak
25-11-2011, 16:04
Obawiam się że przez pryzmat jednej sprawy oceniasz wszystkie - a to nie działa. Najłatwiej wygrać "swoje" jeśli firma nie wywiąże się z terminów - to są niepodważalne argumenty. Cała reszta zawsze jest dyskusyjna....

jm
25-11-2011, 16:07
Obawiam się że przez pryzmat jednej sprawy oceniasz wszystkie - a to nie działa. Najłatwiej wygrać "swoje" jeśli firma nie wywiąże się z terminów - to są niepodważalne argumenty. Cała reszta zawsze jest dyskusyjna....

Masz na myśli pojedynczy przypadek walniętego d7k czy pojedynczy przypadek roszczenia?

Co do terminów - to prawda - chyba jedyny element tej ustawy, który nie podlega interpretacji.

Pawel Pawlak
25-11-2011, 16:10
Masz na myśli pojedynczy przypadek walniętego d7k czy pojedynczy przypadek roszczenia?

Co do terminów - to prawda - chyba jedyny element tej ustawy, który nie podlega interpretacji.

Mam na myśli przypadek kolegi, który wygrał z firmą komputerową, za sprawą pisma od prawnika :)
Sprawa d7000 jest wg mnie bardzo trudna do wygrania, do momentu kiedy nie będzie można uzyskać niepodważalnej ekspertyzy o wadliwym działaniu.
(za długo pisałem i pojawiło się kilka postów ;) )

nisi
25-11-2011, 16:19
wystarczy zakupić przez internet ;-) ma się wystarczająco czasu by przetestować sprzęt i odesłać, ja tak zrobiłem, 800 fotek, najpierw w terenie (brak zadowolenia) później kalibracje (ok) później teren (pudło) jeszcze ile się dało by potwierdzić (myśl) zostawić/oddać - resumując to moja przygoda z d7000, poświęciłem za 800 fotek 100zł i oddałem, ta liczba zdjęć dała pewność że pucha była "niepełnosprawna" po pierwszym terenie szukałem info w internecie i trafiłem właśnie na ten wątek na forum, później właśnie się utwierdziłam w tym co jest wadliwe ... no i mam dziś święty spokój, wymieniłem na d90 i juz

jm
25-11-2011, 16:26
wystarczy zakupić przez internet ;-) ma się wystarczająco czasu by przetestować sprzęt i odesłać,

Tylko to nie zawsze działa:(
Są w tym wątku osoby, które były zadowolone z działania aparatu przez kilka miesięcy, do czasu aż...
te nie mają innego wyjścia jak walczyć - to nie buty z 200zł, na które można machnąć ręką;)

laaval
25-11-2011, 17:06
ja na buty za 200 zl nie macham reka :) zreszta juz 2 razy w tej samej sieci po roku uzytkowania oddalem buty do sklepu (uszkedzeniu ulegl obcas) i bez najmniejszych problemow mialem do wyboru nowe buty lub zwrot kasy :) Nie powiem, to bylo mile zaskoczenie, ze tak mozna w Polsce :)

barb
25-11-2011, 17:25
Tak z ciekawości - który z producentów FOTO daje na dzisiaj limit 3 napraw upoważniający do wymiany na nowy sprzęt?
Karta gwarancyjna do Pentaxa:
pkt. 6 "......wymiana na nowy, wolny od wad, jezeli serwis wykona 3(trzy) istotne naprawy, a produkt nadal bedzie wykazywał wady....."
są tylko trzy kupony gwarancyjne, gwarancja ma 24 mies. przedłużone teraz do 36 mies.

jm
25-11-2011, 17:37
Karta gwarancyjna do Pentaxa:
pkt. 6 "......wymiana na nowy, wolny od wad, jezeli serwis wykona 3(trzy) istotne naprawy, a produkt nadal bedzie wykazywał wady....."
są tylko trzy kupony gwarancyjne, gwarancja ma 24 mies. przedłużone teraz do 36 mies.

Duży punkt dla Pentaxa!

Pytanie co to są "istotne naprawy"....

barb
25-11-2011, 17:50
Pytanie co to są "istotne naprawy"....
hmmmm..... lepsze pytanie to: jakie są "nieistotne naprawy" skoro w/w producent wymieniał puszki od pierwszego razu ze wzgl. na:
1. "koraliki" na matrycy
2. niesprawny AF w św. żarowym.

roman121
26-11-2011, 11:07
hmmmm..... lepsze pytanie to: jakie są "nieistotne naprawy" skoro w/w producent wymieniał puszki od pierwszego razu ze wzgl. na:
1. "koraliki" na matrycy
2. niesprawny AF w św. żarowym.
tak tylko te problemy już dawno znikneły a puszki bez wielkich strachów lachów zostały wymienione na nowe

Narado
26-11-2011, 12:29
Jest jedna istotna sprawa o której pisałem już duuużo wcześniej: Gwarant może sobie pisać co chce bądź pomijać co chce, ale jego gwarancja nie może być niezgodna z polskim ustawodawstwem. To że w restauracyjnej szatni wisi kartka że "za rzeczy pozostawione w szatni zakład nie odpowiada" jest obliczone na tych co to przeczytają i zrezygnują z roszczeń. W rzeczywistości zakład odpowiada za te rzeczy. Podobnie jest z gwarancją. Każdy dokument obowiązujący na terenie Polski musi być zgodny z ustawodawstwem jako dokumentem wyższym rangą. Problem jest w tym że wielu ludzi o tym nie wie i rezygnuje z roszczeń po informacji "...przecież tego nie ma w gwarancji.." . Mieszkając jeszcze w Polsce sam miałem dwa takie przypadki...obydwa rozstrzygniete na moją korzyść tuż przed złożeniem pozwu do Sądu, kidy zorientowali się że nie odpuszczę.

gadzeciarz
26-11-2011, 15:37
U mnie ponowna wysyłka do serwisu. AF totalnie cholera wie o co chodzi? "Mydło" na całej powierzchni zdjęcia.

marcus777
26-11-2011, 16:10
U mnie ponowna wysyłka do serwisu. AF totalnie cholera wie o co chodzi? "Mydło" na całej powierzchni zdjęcia.

Respect człowieku :)

ja już bym dawno takiego badziewia sie pozbył

deimon
26-11-2011, 18:06
Moj d7k tez leci w poniedzialek do servisu po raz drugi. Oleju pelno a AF jak wariowal tak dalej warjuje. Nawet na 17-55 ktory na innym body ostrzy perfekt na d7k robi losowy BF/FF. Jesli po tym razie dalej bedzie zle to pozbywam sie calego sprzetu Nikona jaki mam.

pil74
26-11-2011, 21:32
Przykro się czyta takie posty jak powyżej. Współczuje straconych nerwów.

Natomiast jestem wdzięczny Fatmanowi za nagłośnienie problemu. Dzięki niemu zdecydowany już na D7K kupiłem jednak D300s i zaoszczędziłem sobie masę nerwów :).
Fatman jak będziesz kiedyś w Poznaniu to zapraszam na jakiegoś browarka :)

eBarciu
26-11-2011, 21:49
Przykro się czyta takie posty jak powyżej. Współczuje straconych nerwów.

Natomiast jestem wdzięczny Fatmanowi za nagłośnienie problemu. Dzięki niemu zdecydowany już na D7K kupiłem jednak D300s i zaoszczędziłem sobie masę nerwów :).

podpisuje się dwoma rękoma i trzema łapami ze statywu ;)
oczywiście miejsce spożycia - Wrocław :D

Fatman
26-11-2011, 22:56

Na maślankę wpadnę do Poznania z przyjemnością :-)

Wrocław też chętnie odwiedzę -jedno i drugie miasto piękne (i dobrze wspominam plenery z Wrocławia i Poznania) ;-)

deimon
26-11-2011, 22:58
mnie tez jest przykro szczegolnie ze d90 ktorego mialem popatrzednio byl doskonaly pod kazdym wzgledem. Nigdy nie mialem zadnych problemow i d7k wydawal sie idealnym nastepcom gdyz znudzilo mi sie czekanie na d400 etc.

Jedno co musze przyznac na poczatku aparat dzialal doskonale. Matryca jest na prawde dobra i gdyby nie AF to bylbym najszczesliwszy na swiecie:)

Po pierwszej wysylce aparat dzialal ok przez pare dni i bylem przekonany ze problem zostal rozwiazany. Niestety losowsc AF wrocila. Napisalem do servisu i musze przyznac ze bardzo grzecznie obiecali zajac sie problemem i tym razem usunac goitp. ale w sumie to samo mowili za pierwszym razem.

laaval
26-11-2011, 23:00
Fatman zapraszam do Lublina, bo dzięki Tobie trafiłem do Pentaxa :) I póki co uważam to za świetny wybór :)

gadzeciarz
26-11-2011, 23:11
mnie tez jest przykro szczegolnie ze d90 ktorego mialem popatrzednio byl doskonaly pod kazdym wzgledem. Nigdy nie mialem zadnych problemow i d7k wydawal sie idealnym nastepcom gdyz znudzilo mi sie czekanie na d400 etc.

Jedno co musze przyznac na poczatku aparat dzialal doskonale. Matryca jest na prawde dobra i gdyby nie AF to bylbym najszczesliwszy na swiecie:)

Po pierwszej wysylce aparat dzialal ok przez pare dni i bylem przekonany ze problem zostal rozwiazany. Niestety losowsc AF wrocila. Napisalem do servisu i musze przyznac ze bardzo grzecznie obiecali zajac sie problemem i tym razem usunac goitp. ale w sumie to samo mowili za pierwszym razem.

Dosłownie wyjąłeś mi to z ust.
Też mam takie odczucia co do d7000 ach żeby nie ten nieszczęsny AF czy co tam jest co powoduje taki problem.

nisi
26-11-2011, 23:19
mnie tez jest przykro szczegolnie ze d90 ktorego mialem popatrzednio byl doskonaly pod kazdym wzgledem. ...
A ja pozbyłem się badziewnego d7000 i właśnie kupiłem d90 z którym nie mam żadnego problemu, problemu nie miałem tez z d40x i innymi puszkami. Myślę też że ten temat niedługo "wygaśnie" bo tendencja jest widoczna, wszyscy pozbywają się d7000 i nie będzie już o czym pisać a zadowoleni z tej puszki ? przepraszam może się mylę ale są abo nieświadomi albo nie chcą widzieć problemu, ilość uwalonych puszek mówi ze dobrych chyba nie ma ...

Narado
27-11-2011, 00:16
Dziś bylem w 6 sklepach 3 różnych dystrybutorów Nikona tj. : 2 skl. London Drugs, 2 skl. Best Buy, 2 skl. Future Shop. Wszystkie te sieciowe sklepy mają bardzo bogato zaopatrzone stoiska foto. W każdym z nich poprosiłem o okazanie mi Nikona D7000. WSZYSTKIE BYŁY MADE IN JAPAN. dlatego w Kanadzie jest to teraz najlepiej sprzedający się model. W każdym punkcie sprzedaży ZERO REKLAMACJI. Stąd wniosek ze jeżeli kupować ten model to nie w Polsce bo w Polsce japończyka nie znajdzie się a za zachodnią granicą i to po upewnieniu się że to nie made im Tajwan. Niestety poszedł trochę w górę. Tydzień temu można było go kupić za 990 C$, dziś 1170 C$ ( oczywiście plus tax)

deimon
27-11-2011, 02:17
ja swojego kupilem w Uk i jest made in Thailand. Czyby to zeczywiscie mialo znaczenie ?

ThomasGlasgow
27-11-2011, 03:21
Moje d7000 też były kupione w uk i byly produkowane w Tajlandii.

Narado
27-11-2011, 08:15
Myślę że miejsce produkcji ma kolosalne znaczenie. Kiedyś podawałem przykład Volksvagena.. na rynek amerykański są składane w Meksyku i w Stanach uważane są za strucle wymagające napraw już po roku , natomiast wysoko cenione są sprowadzane z Europy. Ponoć (jak mówił mi jeden ze sprzedawców) miewają też nikony produkowane w Wietnamie ale te są ponoć ok.

soja
27-11-2011, 10:28
po szczęśliwym zakupieniu za rozsądną w tych czasach cenę N70-300 i braku rozsądnej pogody do testowania tego objektywu co zrobiłem? Zacząłem testy z tabelką ostrości.
Wczoraj złapał ostrość na -17, przyznam się, że frustracja była blisko. Dzisiaj złapał na -5.
łudzę się, że wczoraj to był przypadek, ale powoli dorastam do zmiany.
oczywiście nie objektywu

Don_Sulco
27-11-2011, 11:08
Czołem!
A orientuje się kto czy można u nas kupić body "made in Japan" w jakimś sklepie czy pozostaje tylko prywatny import?
Bo jeśli te z Japonii są OK to chętnie zamienię swojego D90, oczywiście jak ceny spadną bo teraz to jakaś porażka - 4200 pln :(

decadent
27-11-2011, 11:25
Dziś bylem w 6 sklepach 3 różnych dystrybutorów Nikona tj. : 2 skl. London Drugs, 2 skl. Best Buy, 2 skl. Future Shop. Wszystkie te sieciowe sklepy mają bardzo bogato zaopatrzone stoiska foto. W każdym z nich poprosiłem o okazanie mi Nikona D7000. WSZYSTKIE BYŁY MADE IN JAPAN. dlatego w Kanadzie jest to teraz najlepiej sprzedający się model. W każdym punkcie sprzedaży ZERO REKLAMACJI. Stąd wniosek ze jeżeli kupować ten model to nie w Polsce bo w Polsce japończyka nie znajdzie się a za zachodnią granicą i to po upewnieniu się że to nie made im Tajwan. Niestety poszedł trochę w górę. Tydzień temu można było go kupić za 990 C$, dziś 1170 C$ ( oczywiście plus tax)

Jak to możliwe ??
http://www.flickr.com/groups/nikond7000cafe/discuss/72157625213559906/

Wydaje mi się, że d7000 był produkowany wyłącznie w Tajlandii... również z Kanady ludzie piszą, że wyprodukowany w Thai.

http://nikon-d7000.net/tips/nikon-d7000-made-in-thailand.html

W całym necie nie spotkałem informacji, żeby jakikolwiek d7k był robiony w Japonii.

soja
27-11-2011, 11:46
moze po zalaniu fabryki przenosza produkcje tam gdzie maja linie z mozliwoscia przystosowania do produkcji D7000
moj to standard Made in Thailand

Narado
27-11-2011, 13:20
Sam osobiście miałem w ręku te aparaty , to nie jest informacja zasłyszana a sprawdzona empirycznie. na spodzie puszki na naklejce znamionowej pisze jak byk MADE IN JAPAN...sam po przeczytaniu tego wątku zrezygnowałem z zakupu D7000 na rzecz Pentax-a K-5, czekałem jedynie na świąteczne i poświąteczne obniżki. Zamówiłem nawet w Polsce pierścienie na M42 i Psix (są w drodze), ale po tym co widziałem - kupuje D7000. A to nie po zalaniu bo z rozmowy wynikało że oni nie mieli nigdy D7000 z Tajlandii.

DominikGSI
27-11-2011, 13:36
To poprosimy jakieś empiryczne zdjęcia tych egzemplarzy, bo nigdzie do tej pory nie trafiłem na takie info, a wujek Google też jest tym zdziwiony

vega30
27-11-2011, 13:56
http://www.amazon.ca/D7000-16-2-Inch-Video-Camera/dp/B004HVXIJI/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1322394630&sr=1-1

Jak widać na kanadyjskim Amazonie tez są kulawe sztuki.

Narado
27-11-2011, 14:30
ok. jutro (a właściwie dziś, u mnie jest 4,30) idę z aparatem i zrobię zdjęcie . Kulawe sztuki przy takiej ilości sprzedaży w 3 największych miastach Kanady muszą się trafić, ale nie jest to problem na taką skalę jak w Polsce

deimon
27-11-2011, 15:17
ja w Uk (sredniej wielkosci miast) w klubie fotoraficznym mam 11stu uzytkowniko d7k z tego tylko 3 maja problemy (w tym moj).

jm
27-11-2011, 16:49
ja w Uk (sredniej wielkosci miast) w klubie fotoraficznym mam 11stu uzytkowniko d7k z tego tylko 3 maja problemy (w tym moj).

To ponad 25%.
To nie jest mało.

deimon
27-11-2011, 17:58
w sumie prawda 25% to dosc sporo. Zeby byly smieszne wszystkie byly wysylane do servisu w Londynie i tylko jeden zostal naprawiony, tzn od kilku miechow wszystko dziala ok.

soja
27-11-2011, 21:21
w firmie szanujacej klienta wadliwy wyrob na polce = strach przed spadkiem sprzedazy
25-cio procentowa wadliwosc oznacza natychmiastowe wycofanie wyrobu z rynku lub szeroko zakrojona akcje serwisowa z naprawa wadliwego elementu ZA DARMO + PRZEPROSINY ZA DYSKOMFORT.
Nikon to nie firma garazowa, mozna zatem zalozyc, ze jestem w grupie pecohwcow obracajacych sie wsrod wiekszej miedzynarodowej grupy pechowcow, ktorzy jednak nie stanowia znaczacego procentu wsrod wlascicieli D7k.
czekam cierpliwie na kolejna puszke - D400, ktora postaram sie kupic nie "od razu", a troche poczekam na opinie rynku. Moze trafie do grupy wybrancow :lol:
na razie w planach trzecia w tym roku wizyta na Postepu, standardowo czyszczenie matrycy + nadzieja na udana kalibracje AF. Dobrze, ze robia to za darmo, ale z checia odpuszcze sobie te "cwiczenia"

jm
27-11-2011, 22:46
...
25-cio procentowa wadliwosc

Tak tylko gwoli ścisłości - te ponad 25% wadliwych wyszło w zupełnie niereprezentatywnej grupie 11 egzemplarzy.
To żadna rzetelna statystyka, zresztą takiej nie mamy szansy się doczekać, bo musiałaby być sporządzona przez samego Nikona w oparciu o dane z serwisów na całym świecie...
A na razie Nikon woli udawać, że to nie wada i że jest cacy:)
Procenty podałam raczej po to, aby pokazać, że problem poza Polską też chyba istnieje.

qualin
27-11-2011, 23:12
A taka glupia mysl mnie naszla wlasnie. Mozeby tak sprobowac nasmarowac maila do samej centrali w Japonii i zapytac o problemy puszki z autofocusem ?
Zaznaczyc, ze masa ludzi wysyla co chwile do serwisu, a tam tylko kalibruja i po jakims czasie problem powraca.

Funky_Koval
27-11-2011, 23:40
Myśl wcale niegłupia...sam też dzisiaj o tym pomyślałem ;)

Mario__S
28-11-2011, 10:50
Ciekawy pomysł z tym listem.
Najlepiej było by przygotować stronę w stylu petycji on line gdzie ludzie dopisywali by swoje nr seryjne, lokalizację itp. Taką gotową listę wysłać do centrali w Japonii. No i żeby to nie były tylko z RP wpisy ale i reszty świata.

nisi
28-11-2011, 12:08
Ciekawy pomysł z tym listem.
zamiast pisać trzeba brać się do roboty bo pomysł ... i tu
był na stworzenie strony www
był na pozew zbiorowy
jest na list
a wyjdzie jak zawsze?

jfk_0001
28-11-2011, 12:18
a ja nawet moglbym napisac taki list. Do sylwestra cos sklece. Bedzie przez niego przemawiac moja gleboka milosc do tego modelu i wielki zal wynikajacy z wadliwych egzemplarzy..

matomi
28-11-2011, 12:23
Jeśli mógłbym Wam coś nieśmiało zaproponować, to szybciej będzie jak stworzycie jakiś szablon tekstu, do którego wystarczy wpisać swoje dane i wysłać do centrali za pomocą e-maila. To nic nie kosztuje, chwila roboty. Problemy macie podobne, więc myślę, że im więcej takich indywidualnych zgłoszeń, tym większa szansa, że HQ zobaczy, że to problem na większą skalę i wywrze jakiś nacisk na oddział w PL. Powodzenia :)

Mario__S
28-11-2011, 12:52
Mam trochę szalony pomysł. Od razu dodam, że moje body działa dobrze więc odpadam.
Może ktoś wyśle swoje body do japońców z opisem co się dzieje, i że serwis u nas sobie z tym nie radzi, niech zbadają sprawę u samego źródla :)

lesiuc
28-11-2011, 13:31
"Może ktoś wyśle swoje body do japońców z opisem co się dzieje, i że serwis u nas sobie z tym nie radzi, niech zbadają sprawę u samego źródla"

Jasne i wróci z adnotacją "wymiana mechanizmu lustra" tyle że w "krzaczkach" :)"
Myślicie że tam siedzą idioci i nie wiedzą co się dzieje?
Wiedzą doskonale tyle że przyznanie się do błędu w konstrukcji jest b. kosztowne, a biorąc pod uwagę
że nie w każdej sztuce się on objawia -ewentualnie większość jest i tak używana z kitem który
ewentualną wadę maskuje przez swoje GO.
Prościej i taniej jest serwisować po cichu sprzęt niezdowolonych.
Tyle że wada konstrukcyjna w wymienionych na nowe elemantach też się może objawić.

Wg. mnie to właśnie konstrukcja lustra w D7000 jest przyczyną całego tego zamieszania.
W starszych modelach lustro zarówno głowne jak i te od AF miały swoje punkty podparcia- regulacji
na stałe umieszczone w komorze lustra.
W d7000 z jakiegoś względu, ktoś sobie wymyślił żeby punkt podparcia-regulacji lustra AF był umieszczony
na głównym lustrze i poruszał się razem z nim.
Zatem zarówno miejce jego zawieszenia jak też i punkt podparcia-regulacji są zawieszone i zależne od głównego lustra.
Teraz wystarczy niewielki luz w całym układzie (a przecież wszystko jest wykonywane z jakąś tam tolerancją)
i cały układ AF fiksuje.
Wcześniej lustro AF miało jedynie pkt. mocowania na głównym lustrze ale podparte i regulowane było za pomocą
stałej śruby regulacyjnej zamocowanej na stałe w komorze lustra.
Więc nawet jeśli z czasem powstawały jakieś luzy to ten jeden pkt. i tak był stały.
W d7000 jeśli powstanie jakiś luz w obojętnie którym m-cu układu luster wszystko się rozjedzie,
bo położenie lustra pomocniczego jest w 100% zależne od głównego.

Takie jest moje zdanie wynikające z porównania i obserwacji działania togóż układu,
i żadne serwisowanie tego nie zmieni bo taka jest konstrukcja.
Jeśli się trafi po wymianie ponownie na sztukę z "dolnej tolerancji" wykonania elemntów to tak to właśnie wygląda,
jeśli w danej sztuce wszystko jest dobrze spasowane to i układ AF działa jak marzenie.
Tak jest u mnie czego i Wam życzę.
Co nie wyklucza że jeśli wg. mojej teorii z czasem pojawią się luzy to wszystko się i tak w pi...du rozjedzie.
Pytanie czy się pojawią. Czy jeśli działa już przez około 7000 zdjęć świetnie to tak pozostanie przez owe 150 k. klapnięć :) ?
Nie wiem. Tego się dowiemy z czasem.

stroop
28-11-2011, 13:59
Nareszcie jakiś konstruktywny list w tym temacie, dzięki Lesiuc :)

lesiuc
28-11-2011, 14:17
Dorzucę jeszcze że z tego co da się zauważyć niemal wszystkie egzemplaże wymagają korekcji na "-" czyli mają BF.
Dlaczego?
Założę się że na lini produkcyjnej podczas kalibracji było idealnie.
Tyle że po iluś tam pstrykach cały układ luster "siada na swoje m-ce" ,dociera się czy jak to zwać i powstaje właśnie BF.
Dlaczego nie ma puszek z FF? Bo "dotarty" mechanizm zawsze ułoży się w tym samym kierunku dociskany sprężynami,
i wada zawsze ma ten sam kierunek.
U mnie w 2 egz. AF działa-działał bez zarzutu -ale obydwie wymagały niewielkiej, stałej korekcji na"-"
Tą nowszą, wymienioną wysłałem do kalibracji ze względu na to że mam 135 2.8 AIS i ostrzenie na kropkę zupełnie się nie sprawdzało.
Kiedy świeciła było nieostro. Trzeba było minimalnie wrócić z ostrością na "pogranicze migania" :) -wtedy było ok.
Niestety mikroregulacja nie działa ze szkłami MF i jeśli jest BF to o kropce można zapomnieć.
W starym D50 jak świeciła kropka przy MF to było ostro.
Teraz po kalibracji z D7000 też działa " w punkt" :)
I oby tak zostało bo wielbię tę puszkę :)
Jeśli nie, to do kalibracji na postępu i allegro niestety.

jfk_0001
28-11-2011, 14:42
wow, lesiuc. Dzieki za ten post. Nie rozumiem jednak jak z taka wiedza wpakowales sie w ten model?

roman121
28-11-2011, 17:53
może lesiuc nabył wiedzę już po fakcie zakupu, zresztą to logiczne nawet bo tak skąd by wiedział jakby empirycznie nie zbadał

pardwadwa
28-11-2011, 20:33
Co nie wyklucza że jeśli wg. mojej teorii z czasem pojawią się luzy to wszystko się i tak w pi...du rozjedzie.
Pytanie czy się pojawią. Czy jeśli działa już przez około 7000 zdjęć świetnie to tak pozostanie przez owe 150 k. klapnięć :) ?
Nie wiem. Tego się dowiemy z czasem.

Ja swój problem zauważyłem po około 8000 klepnięciach migawki. Jednak przez całe lato raczej bawiłem się aparatem w plenerach i na luźno, wakacyjnie, bez jakichś poważniejszych prób. Mogłem zwyczajnie nie zauważyć. Dopiero jesienny powrót do wnętrz pozwolił cieszyć oko back focusami, które w końcu uznałem za błąd aparatu a nie swój, potem trafiłem na forum, kilkaset fotek testów... no i d... :)
Jednak stwierdzam kolejny plus sytuacji. Po przejrzeniu tylu fotek "na raz" zyskałem szersze spojrzenie i zmieniłem plany co do ogniskowej kolejnych obiektywów, które mam w planach. Teraz niby w większości działam zoomem, jednak po EXIF-ach widzę, że mój rozkład używanych ogniskowych zdecydowanie nie jest równomierny. :)

lesiuc
29-11-2011, 00:12
wow, lesiuc. Dzieki za ten post. Nie rozumiem jednak jak z taka wiedza wpakowales sie w ten model?

Po pierwsze to nie żadna wiedza :) tylko moje gdybanie oparte na obserwacji poparte dozą prawdopodobieństwa,
myślę że sporą.
Jeśli chodzi o wpakowanie się to nie mam takiego odczucia.
Poza pierwszym egzemplażem który zaczął sobie ozdabiać fotki kroplami oleju -nie mam zastrzeżeń co do
celności -powtarzalności AF. Reszta to bajka jak na amtorski DX.
Co nie zmienia faktu że jest to chyba sprzęt "wysokiego ryzyka" :)
Cały czas mam w szufladzie niezawodne D50, więc jakby co po prostu aparat
pójdzie do serwisu a później sprzedam póki gwarancja nie minie i poczekam sobie spokojnie z D50 na następcę.
Nie żyję z fotografii więc stać mnie na takie ryzyko.
A jeśli AF pozostanie nadal taki sprawny jakim jest w chwili obecnej to poczekam sobie aż w obudowie
o tych gabarytach i cenie (kiedyś to nastąpi) wyjdzie FX dla ludu.
Póki co bardziej zaprząta moją głowę wizja 85 1.8 AF-S :)

cz4rnuch
29-11-2011, 00:45
Póki co bardziej zaprząta moją głowę wizja 85 1.8 AF-S :)
Mam tą samą wizję w głowie. Słoik albo puszka -> wybieram słoik.Mam nadzieje, że poczekamy krócej niz na "Spaghetti Incident" Gunsów(no i się tak nie zawiedziemy).

Funky_Koval
29-11-2011, 00:46
Dzisiaj mi wrócił D7K z kalibracji AF...opisali mi sympatyczni panowie z serwisu że wykalibrowali go wg wskazań producenta. Matryce wypucowali i pouczyli, że częsta zmiana szkieł wpłynie na jej zabrudzenie :mrgreen: Na pierwszy rzut oka jest całkiem ostro. Zrobiłem kilka testów i wstępnie jest ok. Zobaczymy za kilka dni co będzie, ale zaufania to już do tego sprzętu nie mam... i jak mi się znowu AF "rozkalibruje" w trakcie roboty....to mnie chyba odwiozą...

rafael
29-11-2011, 00:54
ludzie od Canona maja tak od czasów 20d po 5d2;] i robią zdjecia, ja rozumiem pierwsza wpadka Nikona, canioniarze pokazują ze można z tym żyć:)

soja
29-11-2011, 09:01
Dzisiaj mi wrócił D7K z kalibracji AF...opisali mi sympatyczni panowie z serwisu że wykalibrowali go wg wskazań producenta. Matryce wypucowali i pouczyli, że częsta zmiana szkieł wpłynie na jej zabrudzenie :mrgreen: Na pierwszy rzut oka jest całkiem ostro. Zrobiłem kilka testów i wstępnie jest ok. Zobaczymy za kilka dni co będzie, ale zaufania to już do tego sprzętu nie mam... i jak mi się znowu AF "rozkalibruje" w trakcie roboty....to mnie chyba odwiozą...

moj D7k jutro po raz trzeci w tym roku odwoze do serwisu, poprzednio przy odbiorze po drugiej wizycie zostalem pouczony w identyczny sposob. Do pozytywow nalezy dodac, ze po mojej uwadze, ze to kolejny raz juz w serwisie z tych samych powodow [a objektywy zmieniam nie w rekawicach po godzinnej pracy w ogrodzie] mily pan podarl kosztorys wykonania uslugi. Dostalem za chwile nowy, bylo wszystko jak poprzednio jezeli chodzi o zakres uslugi, zmienila sie tylko koncowka: USLUGA NIEODPLATNA.
nawet powstrzymale sie od sarkazmow, bylem rownie mily [ale nic nie podarlem], rozstalismy sie jak profesjonalisci.
jutro znow sie spotkamy, moze ostatni raz w tym roku :smile

ka-mis
29-11-2011, 10:34
Napiszmy list do centrali może zarząd nikona zrobi sepuku ;)

DominikGSI
29-11-2011, 12:03
A kanadyjskich dowodów na japońskie D7000 coś nie widać ... Kolega miał zrobić zdjęcia i cisza ... ;)

Kundzior
29-11-2011, 12:12
A kanadyjskich dowodów na japońskie D7000 coś nie widać ... Kolega miał zrobić zdjęcia i cisza ... ;)

Jasne :)) Nie zanotowałem Japońskich.

Narado
29-11-2011, 12:33
Dominik GSI
Muszę posypać głowę popiołem...Poszedłem, zrobiłem zdjęcia...nawet sklepu z zewnątrz i zadowolony siadłem do kompa i mało nie padłem. Pisze jak wół wielkimi literami Made in Japan (to się zgadza) a na samym dole malutkimi literkami fabricue Thajland. Zona jak jej powiedziałem o dyskusji i moich zapewnieniach że to japończyk mało się nie posikała ze śmichu i stwierdziła "no to masz piwko do wypicia". Tego samego dnia wróciłem do sklepu i pytam sprzedawcę dlaczego powiedział że to japonczyk i że innych nie mieli....kiedy mu pokazałem ten mały napis miał minę taką jaką prawdopodobnie ja miałem widząc nalepkę na monitorze. Zwracam honor i obiecuję że więcej nie wejdę do sklepu bez okularów. W związku z tym epokowym odkryciem chyba jednak zdecyduję się na K-5. Serwis serwisem ale aparat jest dla mnie relaksem a nie wyczekiwaniem na to czy pojawi się usterka czy będę szczęsliwym posiadaczem bezawaryjnego egzemplarza. Chociaż po tym co przeczytałem w poście jednego z kolegów który dość racjonalnie przedstawił prawdopodobną przyczynę wariacji aparatu wydaje się to byc mało prawdopodobne. Brak reklamacji da się też wytłumaczyć . Tu każdy kto ma aparat jest artystą. Zamieszczaja na stronkach zdjęcia, pisza o inspiracjach a zdjęcia są tragiczne technicznie. Zainteresowałem się jednym z ogłoszeń na craig liscie o sprzedaży obiektywu gdzie właściciel dał link do zdjęć zrobionych tym obiektywem. Pisze przy tym że ze względów zawodowych zmienia szkła. zajzałem tam i stwierdziłem ze ten człowiek nie byłby w stanie zauwazyć nawet braku kilku soczewek w obiektywie z co dopiero plamek na matrycy czy FB-aka.
Sorry za wprowadzenie w błąd ale to było nieświadome.

Narado
29-11-2011, 12:46
Do Nikona ciągnął mnie duży wybór szkieł i osprzętu. Zarówno Nikon jak i Canon maja pełne garnitury optyki prawie kazdego obcego producenta...Pentax traktowany jest trochę po macoszemu, ale mam do niego sentyment. Naście lat temu miałem analogowego Pentaxa...nigdy mnie nie zawiódł ( jak mi go ukradli przy włamaniu do mieszkania myślałem ze się pochlastam) i wiem że to nadal znakomita i bezawaryjna puszka.
Pozdrawiam

Kundzior
29-11-2011, 13:31
Serwis serwisem ale aparat jest dla mnie relaksem a nie wyczekiwaniem na to czy pojawi się usterka czy będę szczęsliwym posiadaczem bezawaryjnego egzemplarza.

Ot to, ja jestem amatorem, cokolwiek nie robię to dla mnie ma być czysta przyjemność, dlatego D7k u mnie nie zagości, pomimo iż nadal miałem tylko jedną reklamacje na ten model z wyżej opisanych powodów, a sprzedanych bardzo dużo.

Narado
29-11-2011, 13:50
Kundzior...możesz coś bliżej o następcy d7000?

decadent
29-11-2011, 13:55
A mówiłem, że Thai...
Kurcze, zróbmy coś, cokolwiek, stronę, albo list... rozprawiamy, rozprawiamy i nic z tego nie wynika...
O co chodzi z tą puszką do ch....

Narado
29-11-2011, 14:00
zZe 20 stron temu proponowalem zeby postraszyc serwis pozwem zbiorowym, ale czytalem tu lepszą moim zdaniem propozycje...szablon pisma i wysylac z roznych stron polski na jeden adre z informacja ze jestescie gotowi wystapic na droge sadowa i naglosnic sprawe w mediach

Narado
29-11-2011, 14:01
Nie sadzę żeby nikonowi podobała się taka reklama przy wyścigu z Canonem:)

Kundzior
29-11-2011, 14:17
Narado (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=53385) kliknij w link :))