PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29

jeremi1234
06-02-2013, 13:11
Również ostatni raz wypowiem się w tym temacie bo czuje, że chyba mnie poniosło. Jak to stwierdził zgera jakość puszek spada co można zauważyć w wyższych modelach. Stare body jak kombajny pracowały i nie było z nimi problemu. Wychodzi na to, że nawet Nikon tnie koszty, kontrola jakości spada bo inaczej tego nie można określić. Chinole napierają na cały świat i chyba dlatego wszędzie spada jakość. Mi trafił się egzemplarz ok ale fakt jest i wielu nie zadowolonych klientów. Jeśli kogoś swoimi wypocinami uraziłem to przepraszam. Pozdrawiam @ll

irek6311
06-02-2013, 18:33
Wczoraj kupiłem D7000 i jak na razie 100% zadowolenia ,
kalibracja +/-10 moich obiektywów więc jest dobrze ,
500 zdjęć i kurzu czy oleju nie widać in plus ,
moim zdaniem problemy z D7000 wyolbrzymione albo ja kupiłem dobre body .

Star Dust
06-02-2013, 19:16
oleju juz dawno nikt nie doswiadczyl :) a AF jak to AF :) moj po kalibracji z BF jest ok.

wielu nowicjuszy zapomina o bledzie uzytkownika zwalajac wine na aparat :P

irek6311
06-02-2013, 19:28
Tak z zakupu D7000 to sprzedawca miał kilku klientów którzy chcieli serwisować bo BF/FF a okazało się że mikro regulacja wystarczyła ,
więcej wpadek jest i potem na Forum piszą ale to wina fotografa a nie aparatu ,
jak kupowałem D80 miałem niewielkie doświadczenie ale i fart bo body bez wad kupiłem ...
teraz szybko wyłapuję błędy sprzętu ale 5 lat z Nikonem trochę mnie doświadczyło :D
w trudnych warunkach (kościół) porobię w sobotę bo D7000 będzie 2 body na Wesela/Komunie/Pogrzeby < myślę że da radę .

Polikon
07-02-2013, 09:24
Kocham czytać takie wypowiedzi.
Puszka w domu od kilku dni i od razu wypowiedź ” moim zdaniem problemy z D7000 wyolbrzymione albo ja kupiłem dobre body”
A ilu tylko na tym forum, czy nawet tylko w tym wątku opisywało sytuacje gdzie nawet po serwisie puszki wytrzymywały góra tydzień i znowu do serwisu. Mało tego, opisują to ludzie, którzy bez puszki z domu się nie ruszają i nie jest to ich pierwsza puszka, i wiedzą, czego oczekiwać od danego sprzętu.
Oczywiście Nikon pochwala takich użytkowników, którzy wstawiając (w tym wątku) całkowicie nie ostrą fotkę, piszą, że chyba jest wszystko OK. z jego puszeczką.

oizo76
07-02-2013, 11:27
Moze gdybys kupil te body tez byłbys zadowolony? :)

Czy mi sie zdaje,czy drogi Polikonie masz jaką małą obsesje na punkcie d7k? ;)

button
07-02-2013, 11:58
A ja odbiegając od ocen osób mających/niemających ten model zastanawiam się nad tym jak ogólnie podejść do tematu działania układu AF w świetle żarowym

Kiedy złożyłem kilka dni temu reklamację w sklepie z tytułu niezgodności towaru z umową, kierownik serwisu powiedział, że to i tak serwis Nikona określi czy mam rację czy nie.

Zastanawiam się teraz nad tym czy faktycznie wada wariującego układu AF to wada czy po prostu brak pewnej funkcjonalności. Cecha m.in. tego body.
Poszukałem w międzyczasie w necie informacji na temat działania układu AF w lustrzankach w świetle żarowym i znalazłem wpisy wskazujące na to, że podobne problemy mają również właściciele lustrzanek innych marek.
Przyczyną problemu może być wrażliwość układu AF opartego o detekcję fazy na składową / temperaturę barwową światła żarowego (przewaga światła czerwonego o charakterystycznej długości fali i współczynniku załamania)

Czytałem o tym, że nowe modele Canona (7d, 60d) mają system pomiaru iCFL, który w/g różnych źródeł może wspomagać też układ AF przy pracy w świetle żarowym
W takiej sytuacji mówienie, że Nikon D7000 ma problem z działaniem AF w świetle żarowym może być błędem.

Co innego fakt, iż sprzedawcy potrafią jak w moim przypadku wprowadzać w błąd. Ja wyraźnie podczas zakupu pytałem - czy AF będzie dobrze działał w świetle żarowym - usłyszałem, że na pewno tak. Dlatego nie zamierzam odpuścić sprzedawcy.

GonzoG
07-02-2013, 12:18
A ja odbiegając od ocen osób mających/niemających ten model zastanawiam się nad tym jak ogólnie podejść do tematu działania układu AF w świetle żarowym

Większość Nikonów nie pro, a pewnie i innych aparatów też, ma problemy w świetle żarowym, jak i przy bardzo dużej ilości światła fioletowego czy UV.
Jest to wiedza powszechna. Ci to uważają, że amatorski aparat ma działać idealnie w każdych warunkach - są po prostu głupi, bo inaczej już powiedzieć nie można.

Jeśli obiektyw nie będzie miał pełnej korekcji aberracji, to tak musi być - różne długości światła różnie się załamują w obiektywach i mają różne rzeczywiste punkty ostrości.

Co do Canona, to mogą i mieć super-hiper system określający ostrość dla każdej barwy. Nie ma to żadnego znaczenia.
Nikon już dawno ma moduł, który działa w prawie każdym świetle i jest on we wszystkich puszkach semi-pro i pro.

button
07-02-2013, 12:24
Tzn że taki moduł jest np w D300 a nie ma go w D7000 ?

Kolejne pytanie jakie się nasuwa to jaki wpływ na pracę AF w świetle żarowym ma wspomaganie AF :
1. diodą z aparatu
2. układem AF-assist z zewnętrznej lampy ?

Polikon
07-02-2013, 12:24
Moze gdybys kupil te body tez byłbys zadowolony? :)

Czy mi sie zdaje,czy drogi Polikonie masz jaką małą obsesje na punkcie d7k? ;)
Czemu tak sądzisz?
Wręcz jestem zadowolony, że jej nie kupiłem. Biorąc pod uwagę to, że mieszkam za granicą, to takie ewentualne wysyłki do serwisu za drogo by mnie kosztowały.
A że zabieram tu głos, to tylko z powodu tego, że jak ktoś napisze, że ma problemy z puszką, to zaraz pojawia się ktoś, kto odpowie mu, że wydziwia itp. Po za tym można wiele się dowiedzieć odnośnie samych puszek jak i posługiwania się nimi.
Kiedyś czytałem wątek na jakimś forum o serwisie komputerowym. Tam dopiero „psy” wieszali na tym serwisie. Aż pojawiło się kilka osób, które zachwalały ten serwis po niebiosa.
Adminowi tamtego forum coś się nie spodobało i sprawdził, z jakiego ip. wychodzą te posty zachwytu. I okazało się, że są z tego samego ip, na którym siedzi strona tego serwisu. Nawet im się nie chciało pisać postów z domu, tylko bezpośrednio z serwisu.
Powiem ci jeszcze, że nie za bardzo jestem zadowolony ze swojej puszki. Ale tu chodzi głównie o obsługę. Np. takie ustawianie ostrości. Mrugnie taka kropeczka w wizjerze i jak przegapisz to mrugniecie to nie wiesz czy jest ustawiona ostrość czy nie. Oczywiście można ustawić blokadę spustu względem ostrości, ale czy nie lepiej byłoby jakby ta kropka paliła się cały czas, gdy jest ustawiona ostrość w danym punkcie. Takich i innych ustawień mógłbym opisać wiele. Chyba w jakiś puszkach można wgrywać własne profile z ustawieniami.

GonzoG
07-02-2013, 12:31
Tzn że taki moduł jest np w D300 a nie ma go w D7000 ?

Kolejne pytanie jakie się nasuwa to jaki wpływ na pracę AF w świetle żarowym ma wspomaganie AF :
1. diodą z aparatu
2. układem AF-assist z zewnętrznej lampy ?

Taki moduł ma D300, D700, D800, D3/x/s, D4 - są to Multi-CAM 3500DX i Multi-CAM 3500FX

A jak działa wspomaganie - a no tak, że po podpięciu lampy do D700 czy D800 zaczyna nie trafiać - czyli to lampa wprowadza poprawkę dla swojego wspomagania. Ze wspomaganiem lampką w aparacie jest zapewne podobnie.

gebels
07-02-2013, 12:37
button nie odpuszczaj! Czy jest gdzieś zawarta informacja o nieprawidłowej pracy AF'a w świetle żarowym? Ja się z tym spotkałem jedynie w testach i opiniach użytkowników. Przed sądem sprawa oprze się o biegłego i nic tu nie pomogą tłumaczenia, że inne marki tez tak mają. Gdy w Toyocie był problem to poszła za tym ogólnoświatowa akcja wymiany złych elementów.
Ja miałem kiedyś problem z Pentax'em (ich serwisem raczej). Wada była ewidentna ale serwis mnie zbywał. Reklamację złożyłem u sprzedawcy i też słyszałem, że to serwis Pentax'a orzeknie o wadzie. Gdy przyszedłem z opinią niezależnego fachowca (z ul. Czapskich w Krakowie) to się temat skończył. Powiedziałem czego się mają po mnie spodziewać i wymienili mi wówczas wadliwy Pentax K100D na Samsunga GX10 (opłaciło się jak cholera).

button
07-02-2013, 12:40
nie zamierzam odpuszczać sprzedawcy, bo jak wspomniałem informował mnie o tym, iż AF ma działać prawidłowo również w świetle żarowym. Jeżeli jest niedouczony to już jego problem

Natomiast sam nie wiem, co zrobić jeżeli zgodzą się ze mną - aparat kupiłem na 0% raty w mm, więc ewentualnie u nich mógłbym na coś wymienić - tylko nie bardzo jest na co.

siwyozzman
07-02-2013, 12:55
Panowie co do modułów AF to też nie jest tak że każdy działa identycznie w każdym modelu w którym znalazł zastosowanie.... Powszechnie wiadomo ze np. D200 ma lepiej działający AF niż np D90 i D5100 a teoretycznie to ten sam moduł... tak samo pomiędzy D300 a D700 też jest różnica mimo że to ten sam moduł.... Wg mnie to kwestia po pierwsze oprogramowania tzn. producent może celowo zmniejszać skuteczność a po drugie kwestia tolerancji materiałowej przy samej produkcji... tu mają ogromne znaczenie ułamki milimetra... Dlaczego stare body rzadziej miewały problemy /rozrzut jakościowy był mniejszy.../ a teraz body muszą być kalibrowane w serwisie? W fabryce nikt tego nie robi... przy dużej dokładności poszczególne egzemplarze nie różniły się między sobą... Nowe /D7000/ każdy jest nieco inny więc taki idealny zdarza się rzadko....część userów tego nie widzi, część kalibruje w body część wysyła do serwisu.... Widocznie jest to dla Nikona opłacalne albo coś się wymknęło spod kontroli....

GonzoG
07-02-2013, 13:06
nie zamierzam odpuszczać sprzedawcy, bo jak wspomniałem informował mnie o tym, iż AF ma działać prawidłowo również w świetle żarowym. Jeżeli jest niedouczony to już jego problem

Natomiast sam nie wiem, co zrobić jeżeli zgodzą się ze mną - aparat kupiłem na 0% raty w mm, więc ewentualnie u nich mógłbym na coś wymienić - tylko nie bardzo jest na co.

aaa... zapomniałem. Jak już walczysz z MM, to zapamiętaj jedną ważną rzecz:

Sprzedawca musi w ciągu 14 dni uznać reklamacją za zasadną lub ją odrzucić. Jeśli 15-go dnia nie będzie od nich żadnej odpowiedzi i będą chcieli przeciągać - miej to głęboko w d***...
Jak żądałeś wymiany lub naprawy, muszą to wykonać. Jak odmówią - żądaj na piśmie i poinformuj ich, że sprawa trafia od Rzecznika Praw Konsumenta, który bardzo często jest cięty na wszelkie nadużycia ze strony dużych sieci.

podstawa prawna:

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
Art 8. ust 3.
Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione.

irek6311
07-02-2013, 13:06
Kocham czytać takie wypowiedzi.
Puszka w domu od kilku dni i od razu wypowiedź ” moim zdaniem problemy z D7000 wyolbrzymione albo ja kupiłem dobre body”
A ilu tylko na tym forum, czy nawet tylko w tym wątku opisywało sytuacje gdzie nawet po serwisie puszki wytrzymywały góra tydzień i znowu do serwisu. Mało tego, opisują to ludzie, którzy bez puszki z domu się nie ruszają i nie jest to ich pierwsza puszka, i wiedzą, czego oczekiwać od danego sprzętu.
Oczywiście Nikon pochwala takich użytkowników, którzy wstawiając (w tym wątku) całkowicie nie ostrą fotkę, piszą, że chyba jest wszystko OK. z jego puszeczką.Dlaczego mam narzekać i szukać wad w D7000 skoro działa dobrze i ładne zdjęcia robi ,
masa wypowiedzi jest od tych co nie mają D7000 i nigdy go nie kupią więc zniechęcają tylko innych do zakupu ,
z dziś 2 zdjęcia na szybko zrobione /

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img818.imageshack.us/img818/6010/dsc0058cr.jpg)

źródło (http://img7.imageshack.us/img7/434/dsc0059et.jpg)
Tokina 28-70mm f/2,8
ja jestem zadowolony z body i to że mam go krótko nie ma znaczenia bo to fotograf robi zdjęcia a aparat to tylko narzędzie .

cezet
07-02-2013, 13:17
Wybacz, ale jak dla mnie te dwa zdjęcia pokazują tylko i wyłącznie, że AF trafia gdzie mu się podoba, a to chyba nienajlepsza rekomendacja...

irek6311
07-02-2013, 13:25
cezet celowałem w nos i AF myślę że w miarę trafił ,
obiektyw trudno skalibrować bo na 28mm BF a na 70mm FF lekki jest .

lucash
07-02-2013, 13:58
jak na moje skromne oko to ostrość jest daleko od nosa szczególnie na 2 zdjęciu :/

piterdm
07-02-2013, 14:04
cezet celowałem w nos i AF myślę że w miarę trafił ,
obiektyw trudno skalibrować bo na 28mm BF a na 70mm FF lekki jest .

Tylko w czyj? bo w koci napewno nie trafił.

esk2
07-02-2013, 14:29
potwierdzam dla mnie też nie trafił, a już napewno nie w koci nos, bardziej wygląda to na ostrość na łapy, ale za małe zdjęcia by dokładnie ocenić... także kolego irek6311 ewidentnie masz rozjechany AF w puszce, ale skoro jest ok to nie ma tematu!

irek6311
07-02-2013, 14:36
AF w puszce ok a Tokina jakoś focha strzela z body ,
mikro regulacja więc szkodzi niż pomaga temu obiektywowi więc ją wyzerowałem ,
kotek nerwowy więc następnym razem znajdę inny obiekt esk2 ;)

siwyozzman
07-02-2013, 14:40
To jest robione Tokiną na 70mm i f2.8 czego oczekujecie? Ostro to nie będzie nigdzie a że te zdjęcia są nietrafione AFem to inna sprawa... Po drugie są exify ale "przemielone" przez PS - w programie Nikona nie ma danych o trybie AF itd... bez tego ocena działania AF jest bez sensu bo nie wiemy co kolega tam ustawił... Tak na marginesie niedawno kupiłem używany aparat na jednej karcie było full zdjęć... gość zrobił zdjęcia dziewczynie - nawet niektóre miały potencjał bo widać że się starała i jakieś zdolności do pozowania miała...natomiast technicznie zdjęcia masakra... Pomiar światła wszędzie spot - używany kompletnie bez znajomości tematu... AF-C w statycznych sytuacjach - masa zdjęć kompletnie nieostrych, prześwietlonych... ze 120 może 10 było poprawnych technicznie... tak się robi przebieg aparatom :).... korpus porządny, obiektyw też... próby aktorskie na maxa.. pełna profeska :) a efekt dramat... Dlatego te zdjęcia kotka są potwierdzeniem że na podstawie tego co ludzie piszą / są wyjątki - osoby o pewnej renomie :) typu Czornyj któremu można wierzyć i jeszcze paru innym/ nie można wyciągać daleko idących wniosków... Zdjęcia kotów do bani - autor zadowolony....ktoś inny wstawia całkiem ok twierdzi że mu nie trafia.... Jak sam nie sprawdzę to nie wierzę... inna sprawa że mając jeden egzemplarz body czy obiektywu tez nie jest to miarodajne. Miałem dwa D90 i nie dam się przekonać że ma pewny AF, miałem dwa D70s i oba pod tym względem bardzo dobrze.... miałem D200 i AF strasznie w ciemnościach strzelał za... teraz mam inny egzemplarz - pierwsze próby wskazują że będzie bardzo dobrze pod względem AF Trafia każdym punktem 35/1.8G a wydawało mi się że to niemożliwe na podstawie doświadczeń z innymi korpusami :)

esk2
07-02-2013, 14:46
kotek nerwowy więc następnym razem znajdę inny obiekt esk2 ;)

jak kotek nerwowy to nie pisz chociaż że ostro i trafiałeś na nosek... no chyba że nie koci..

irek6311
07-02-2013, 14:51
siwyozzman masz dużo racji w tym co piszesz ,
Tokina którą mam do ostrych nie należy i f/2,8 to raczej kiepska ostrość < trzeba przymykać do f/4 ,
nie mam w domu chwilowo 24-70mm więc zalet body nie pokaże ,
następnym razem stało ogniskowe zaprzęgnę do zdjęć ,
ISO1600 + lampa z body to kiepska kombinacja a porównując do D80 efekt i tak dużo lepszy ,
esk2 D7000 pokazuje na zdjęciu gdzie trafił AF tak dla jasności ;)

siwyozzman
07-02-2013, 15:28
siwyozzman masz dużo racji w tym co piszesz ,
Tokina którą mam do ostrych nie należy i f/2,8 to raczej kiepska ostrość < trzeba przymykać do f/4 ,
nie mam w domu chwilowo 24-70mm więc zalet body nie pokaże ,
następnym razem stało ogniskowe zaprzęgnę do zdjęć ,
ISO1600 + lampa z body to kiepska kombinacja a porównując do D80 efekt i tak dużo lepszy ,
esk2 D7000 pokazuje na zdjęciu gdzie trafił AF tak dla jasności ;)
Pokaże punkt pod warunkiem że nie przekadrowałeś celowo lub przypadkowo... widać to również np. w view NX ale twoje zdjęcia mają te dane usunięte... Ta tokina to fajne szkło ale tak jak piszesz - traktując jako zoom ze stałym światłem f4.0.... To co pokazałeś kompletnie nic nie mówi o działaniu AF i już chyba sobie z tego zdajesz sprawę... Statyczny kontrastowy obiekt z minimum 3m - coś z tyłu i przodu dla skali porównawczej... Przy ruchliwym kocie, słabym świetle to możesz próbować D3 z 24-70 na AF-C inny sprzęt może mieć niską skuteczność i to wcale nie wada tylko standard... natomiast jak obiekt jest nieruchomy to powinien trafiać każdy model lustrzanki...czasem się mylić ale trafiać w większości przypadków.

cezet
07-02-2013, 15:29
Ano właśnie - i kolejna sprawa ----> wysokie ISO + lampa = kaszna

Dobrze, że nie masz ustawionego max ISO3200, bo wtedy lampa potrafi totalnie zdjęcie zjechać.

I tak, nadal nie rozumiem dlaczego Nikon zmienił algorytm współdziałania lampy z AutoISO.

kolas
07-02-2013, 16:13
potwierdzam dla mnie też nie trafił, a już napewno nie w koci nos, bardziej wygląda to na ostrość na łapy, ale za małe zdjęcia by dokładnie ocenić... także kolego irek6311 ewidentnie masz rozjechany AF w puszce, ale skoro jest ok to nie ma tematu!

O i takich specjalistów nam potrzeba!. Na podstawie zwykłego zdjęcia bez exifa, zrobionego obiektywem który raczej wzorem nie jest, ocenia ze puszka jest wadliwa. Jeszcze raz Brawo!

Miren
07-02-2013, 18:49

Jesteś jasnowidzem.
Widać owszem rozjechane ale zdjęcie, powodów tego może być wiele, no ale Ty jasnowidz od razu, trafnie według Ciebie stawiasz diagnozę - to body winne!!!
Współczuję.

krop
07-02-2013, 19:31
Oto kilka pstryków z sigmą 70-200 2,8 ....

1
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/3580/82248037.jpg)

2
źródło (http://img201.imageshack.us/img201/5233/67155791.jpg)

3
źródło (http://img690.imageshack.us/img690/1623/77653222.jpg)

4
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/301/32940100.jpg)

esk2
07-02-2013, 19:40
O i takich specjalistów nam potrzeba!. Na podstawie zwykłego zdjęcia bez exifa, zrobionego obiektywem który raczej wzorem nie jest, ocenia ze puszka jest wadliwa. Jeszcze raz Brawo!

Jesteś jasnowidzem.
Widać owszem rozjechane ale zdjęcie, powodów tego może być wiele, no ale Ty jasnowidz od razu, trafnie według Ciebie stawiasz diagnozę - to body winne!!!
Współczuję.

po 1wsze to nie oceniłem jednoznacznie że to napewno wina puszki, po 2ie tak jak napisaliście nie znamy ustawień puszki których kolega używał, po 3ie nie widziałem tych zdjęć w całej okazałości by dokładnie móc to ocenić, ale widzę zacne grono wściekłych wilków które tylko czekają przyczajone by wyskoczyć i się rzucić..

Miren
07-02-2013, 19:46
po 1wsze to nie oceniłem jednoznacznie że to napewno wina puszki, po 2ie tak jak napisaliście nie znamy ustawień puszki których kolega używał, po 3ie nie widziałem tych zdjęć w całej okazałości by dokładnie móc to ocenić, ale widzę zacne grono wściekłych wilków które tylko czekają przyczajone by wyskoczyć i się rzucić..

Wściekłe wilki, wyskoczyć hehe, a czyje to słowa: "także kolego irek6311 ewidentnie masz rozjechany AF w puszce,",hehe

esk2
07-02-2013, 19:50
bo jestem przekonany (czytająć od początku, ten jak i inne wątki na temat D7k) że wysyłka do serwisu na kalibrację rozwiąże problem. Na jak długo nie wiadomo, ale pomoże napewno!
i proszę autora tych zdjęć o wykonanie ich w zbliżonych warunkach używając LiveView a sami się przekonacie co to za dziwna puszka.
Gwrantuję że będzie żyleta..

motoko
09-02-2013, 23:51
Wypisuje sie z tematu - zmienilem mojego D7k na nizszy model (tak mi sie wydaje, ma jedno zero mniej w nazwie :-) ). Puszka jutro idzie na sprzedaz. Jak bym chcial robic zdjecia w LV to bym sobie zostawil om-d.

KwaK410
11-02-2013, 22:35
Wypisuje sie z tematu - zmienilem mojego D7k na nizszy model (tak mi sie wydaje, ma jedno zero mniej w nazwie :-) ). Puszka jutro idzie na sprzedaz. Jak bym chcial robic zdjecia w LV to bym sobie zostawil om-d.

Też tak chyba zrobię w końcu. To jedyne słuszne rozwiązanie jak nie chcesz wydać 10 kPLN !

galaza
11-02-2013, 23:23
Też tak chyba zrobię w końcu. To jedyne słuszne rozwiązanie jak nie chcesz wydać 10 kPLN !

No to pięknie się nam pan popisał.
Ceny w miarę niezajechanego egzemplarza d700 mam nadzieje czaisz...

KwaK410
12-02-2013, 00:54
No to pięknie się nam pan popisał.
Ceny w miarę niezajechanego egzemplarza d700 mam nadzieje czaisz...

Czaję - i nie wiem co Cię tak dziwi. Pisząc 10kPLN miałem na myśli cenę d800, który jest teraz jedynym nowym body N wolnym od większych wad.

maniekf
16-02-2013, 20:03
Witam.
wracając do problemów z d7000 . Czytałem że najnowsze "wypusty" czyli 2012 rok i numery seryjne zaczynające się na 640xxxxxx nie mają już problemów z .... wszystkimi problemami jakie miały dk7.
mariusz

irek6311
16-02-2013, 21:23
maniekf 31 stycznia kupiłem D7000 nr seryjny 6356xxx to zastanawiają mnie twoje numerki ...
sam je generujesz ?
5x to samo piszesz ... spam ?

jeremi1234
16-02-2013, 23:46
Czytałem że najnowsze "wypusty" czyli 2012 rok i numery seryjne zaczynające się na 640xxxxxx nie mają już problemów z .... wszystkimi problemami jakie miały dk7.
mariusz
Proszę daj linka gdzie to jest napisane. Nikon to napisał ? Ręce opadają.

panorama
17-02-2013, 18:22
Po przeczytaniu opinii o D7000, bardzo się do niego zraziłem i został on skreślony z listy wybrańców.
W związku z tym chciałem kupić D300s.
Jednak trafił mi się tanio D7000 z obiektywem 18-105 VR (oczywiście fabrycznie nowy), no i tak stałem się jego właścicielem.
Na razie chcę do tego dokupić 70-300 VR i 35 1.8.

Na co zwrócić uwagę, aby stwierdzić, czy moje body jest OK, jakie przeprowadzić testy, jaki powinien być soft itd.

nyny1
17-02-2013, 19:11
Po przeczytaniu opinii o D7000, bardzo się do niego zraziłem i został on skreślony z listy wybrańców.
W związku z tym chciałem kupić D300s.
Jednak trafił mi się tanio D7000 z obiektywem 18-105 VR (oczywiście fabrycznie nowy), no i tak stałem się jego właścicielem.
Na razie chcę do tego dokupić 70-300 VR i 35 1.8.

Na co zwrócić uwagę, aby stwierdzić, czy moje body jest OK, jakie przeprowadzić testy, jaki powinien być soft itd.

Kupiles aparat aby testy robic?
Idz rob zdjecia, jak Cie cos zaniepokoi to sprawdz...
Ta zbiorowa histeria z d7k w tle meczaca juz jest naprawde.

pozdro

pil
17-02-2013, 19:14
Witam
po długim współżyciu z d70s przyszedł czas na nową puszkę - padło na d7000 i jak do tej pory z obiektywem 18-70 nie trafił może 2-3 razy, gorzej mu idzie z 50 /1.8 - korekta -20 załatwiła sprawę i jak do tej pory jest ok, chociaż na liczniku ma niespełna 1500 zdjęć. Szukam teraz nowego szkiełka i po głowie chodzi mi 35 /1.8 - czy ktoś miał z nim problemy ze współpracy z d7000?

woocash09
17-02-2013, 19:54
u mnie 35/1.8 na korekcie -20 jest znośne przy niewielkich odległościach. Przy większych spora loteria. Wydaje się że przy -25 było by idealnie.

jeremi1234
17-02-2013, 20:18
panorama przeczytałeś tyle i się zraziłeś do niego to i musiałeś przeczytać jak go przetestować, temat wałkowany w kółko aż do obrzydzenia. To albo przeczytałeś albo nie przeczytałeś. Ludzie kupują sprzęt aby go testować :( po prostu sprawdź czy zdjęcie jest ostre tam gdzie celujesz.
pil mam 35mm 1,8 i u mnie korekta na -5 jak dla mnie super, trafia tam gdzie chcę. Polecam ten obiektyw.

pil
17-02-2013, 20:23
tego się obawiałem - a próbowałeś z kalibracją w serwisie?
nawet się zastanawiałem nad zmianą body na d300s, ale dość istotne jest dla mnie filmowanie, a pod tym względem d300s trochę kuleje, więc jakby jestem uwiązany ;) zostaje jeszcze opcja zmiany na Canona np. 60d ale ten podobno też jest kapryśny jeśli chodzi o AF, a w dodatku nie posiada korekty optyki heh

pil
17-02-2013, 21:02
pil mam 35mm 1,8 i u mnie korekta na -5 jak dla mnie super, trafia tam gdzie chcę. Polecam ten obiektyw.

o, to dobrze wróży ;)

maniekf
17-02-2013, 22:17
maniekf 31 stycznia kupiłem D7000 nr seryjny 6356xxx to zastanawiają mnie twoje numerki ...
sam je generujesz ?
5x to samo piszesz ... spam ? "Spam – niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne"

ja pisałem o nr 64xx... a jak sam napisałeś masz 63xx.... już jasne ?

Jak znajdę to co wyczytałem( z tłumaczenia DE :-/ ) to zamieszczę

woocash09
17-02-2013, 23:12
tego się obawiałem - a próbowałeś z kalibracją w serwisie?

Aparat jest w drodze do serwisu.

MstrG
18-02-2013, 13:34
"Spam – niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne"

ja pisałem o nr 64xx... a jak sam napisałeś masz 63xx.... już jasne ?

Jak znajdę to co wyczytałem( z tłumaczenia DE :-/ ) to zamieszczę

Spam rozesłałeś Ty pisząc w każdym wątku o D7000 (w jednym nawet dwa razy) wiadomość, która nie jest nigdzie potwierdzona, nawet nie pamiętasz źródła tych rewelacji...

lucash
18-02-2013, 13:47
Fajne to d7000 kupić za nie małe pieniądze po to by oddać do serwisu a potem znów nie mieć pewności co do jego dobrego działania. Widzę ze wielu "lubi to" ;) dobrze ze ja sie wyleczylem z planu jego zakupu. :)

MstrG
18-02-2013, 13:54
Fajne to d7000 kupić za nie małe pieniądze po to by oddać do serwisu a potem znów nie mieć pewności co do jego dobrego działania. Widzę ze wielu "lubi to" ;) dobrze ze ja sie wyleczylem z planu jego zakupu. :)

Ja kupiłem i nie oddałem do serwisu. Dlaczego mam nie mieć pewności, co do jego dobrego działania?

kamisz
18-02-2013, 14:10

Jak to przeczytałem to miałem tylko jedno skojarzenie z pewną sytuacją, której kiedyś byłem świadkiem. Rozmowa dwóch osób, jedna opowiada drugiej o wycieczce, i stwierdzenie słuchacza:

- Znów chciałbym pojechać do Egiptu.
- A co? już byłeś?
- Nie, raz już chciałem...

Jestem posiadaczem ww. body, miałem problem z AF, odesłałem do kalibracji. Teraz jestem zadowolony i pstrykam zdjęcia. Kupując szkła, również zdarza się, że jakieś nie pracują tak idealnie jakby wszyscy sobie tego życzyli, i nieraz trzeba kalibrować szkiełko.

Co miałbym powiedzieć, w momencie kiedy kupuję samochód w salonie za kilkadziesiąt tysięcy(celowo pomijam kupno używanego samochodu) i wystąpi jakaś awaria?? Mam czytać wcześniej czy auto czasem nie jest awaryjne i odmówić sobie kupna? Nie sądzę, po to właśnie otrzymujemy gwarancję.

Z tego co mi wiadomo, nie wszystkie sztuki mają problem z AF. Problem w tym modelu istnieje, ale jest możliwy do skorygowania. Osobna sprawa, że im coś jest nowszego tym więcej wymagamy. Ideałem byłoby zakupić i nie mieć żadnych problemów, ale biorę pod uwagę, że to tylko elektronika.

Rozumiem, że kolega lucash, jak kupi cokolwiek z wadą, to oznacza, że "Lubi To" ? ;)

Pozdrawiam osoby co nie miały wcale styczności z modelem D7k ale bardzo dobrze go znają z internetu :)

lucash
18-02-2013, 14:25
:)

D7000 miałem pozyczonego i obsługiwałem wiec podziękowałem nie gram na loteriach. oddawany do serwisu 3x! z powodu AF.

Nie gniewajcie się na mnie, ale obrońcy zawsze się znajdą nawet tym co działa kiepsko.

Miłego dnia.

A Co do "lubi to" to ludzie dobrze wiedzą ze moga być "cyrki" z tym aparatem a mimo wszystko go kupują a potem tylko narzekają.

MstrG
18-02-2013, 14:41
oddawany do serwisu 3x! z powodu AF.

Jakie dokładnie miał problemy z AF? za każdym razem to samo?

kamisz
18-02-2013, 14:47
Wiadomo, zawsze są osoby negujące i obrońcy. Każda skrajność nie jest wskazana.

Nie od dzisiaj wiadomo, jakie problemy mogą dotyczyć modelu D7k, i osoba czytająca forum przed zakupem zdaję sobie sprawę z nich. Kupując wie jakie jest ryzyko, i na co się decyduje. Grunt, że np w moim przypadku, przed regulacją miałem problemy z AF, mikroregulacja pomogła, ale np ze szkłem N50 1.4D miałem sam skraj regulacji, tzn -20. Wcale mi to nie pasowało.

Body powędrowało do serwisu. Wyregulowano układ AF, i na chwilę obecną mam wyłączoną mikroregulację. Z aparatu jestem zadowolony, po prostu cieszę się teraz w pełni z jego użytkowania, i nie myślę o tym co będzie kiedyś, bo równie dobrze uszkodzeniu może ulec zupełnie coś innego, lub może się okazać że zdążę go sprzedać i kupić inny korpus.

btw Nikt nie lubi wad ukrytych i każdy by wolał kupić produkt idealny, ja również :)

lucash
18-02-2013, 15:02
Jakie dokładnie miał problemy z AF? za każdym razem to samo?
Raz co byłem świadkiem nie trafiał. Potem z wieści od pożyczającego po serwisie ok 1 m-ca znów klopot z AF a za 3 juz nie pamietam ale raczej nie był to AF. Ja jestem zły na to ze nie doczekałem sie kupna D7000 i wiem, że go nie kupię bo nie stać mnie na możliwe "przeboje" a byłem o krok jak nie cm od zakupu. Ciesze się naprawde, że jesteście zadowolini i badźcie jak najdłużej przynajmniej co niektórzy ciagle nie narzekają. Poczekam co przyszłość pokaże. :)

MstrG
18-02-2013, 15:27
Raz co byłem świadkiem nie trafiał. Potem z wieści od pożyczającego po serwisie ok 1 m-ca znów klopot z AF a za 3 juz nie pamietam ale raczej nie był to AF.

Pytam się co dokładnie trapiło tego D7000. Miał BF/FF? Z jakim obiektywem?
Po miesiącu od serwisawania co było nie tak z AF? Co to mogło być za trzecim razem?
Można wiedzieć jaką teraz masz puszkę?

kazziz
18-02-2013, 16:23
NO I STAŁO SIĘ!
Moje D7000 po półtora roku pracy ZACZĘŁO MIEĆ PROBLEM Z AF!!!!!!!!!!
Z 35 1.8, którą testowałem podczas zakupu!!!!! I która idealnie trafiała!

...i wiecie, co?
WYCZYŚCIŁEM FILTR UV i problem zniknął. Jak ręką odjął.
Po prostu zdjęcia wydawały się nieostre a filtr był zaciaprany jak 150... :P

Pozdro dla hejterów którzy aparat mieli 3x w rekach i się wypowiadają, że D7000 to fatalny aparat z fatalnym AF-em. <3 i przez których ludzie po kupieniu zamiast zdjęcia, robią testy. lovelovelove.

irek6311
18-02-2013, 16:49
Temat mocno nakręcony przez tych co nie mają D7000 i tych co mieli usterki ,
na logikę nie każdy aparat jest wadliwy i pisanie ciągle o wadach to paranoja ...
zmierza to tylko do tego że mało doświadczony fotograf boi się kupić D7000 ,
temat D7000 jak i D600 przyciąga masę teoretyków którzy nabijają tylko licznik mało sensownymi postami ,
wady danego modelu trzeba jakoś udokumentować a w tematach dużo lakonicznych wypowiedzi w 50% wyssanych z palca ,
pisanie że AF żle działa czy inna usterka i 3x czy więcej był aparat serwisowany bez poprawy to mało prawdopodobne ,
ja praktycznie podchodzę do tematu i sam decyduję co kupić a takie tematy tylko z przymrużeniem oka traktuję ,
kupiłem D7000 a w marcu dojdzie D800 i D600 bo potrzebuję sprzęt do pracy < jak będą usterki to Serwis ale bez tragikomedii na Forum ,
ode mnie tyle w temacie i powodzenia życzę obecnym i nowym użytkownikom .

zgera
18-02-2013, 17:51
Temat mocno nakręcony przez tych co nie mają D7000 i tych co mieli usterki ,
na logikę nie każdy aparat jest wadliwy i pisanie ciągle o wadach to paranoja ...
zmierza to tylko do tego że mało doświadczony fotograf boi się kupić D7000 ,
temat D7000 jak i D600 przyciąga masę teoretyków którzy nabijają tylko licznik mało sensownymi postami ,
wady danego modelu trzeba jakoś udokumentować a w tematach dużo lakonicznych wypowiedzi w 50% wyssanych z palca ,

Zapytaj Fatmana ile egzemplarzy D7000 przetestował, ile zdjęć testowych wykonał, kupując ten model możesz, ale nie musisz trafić na wadliwy egzemplarz.
Ci którzy nie mają problemów nie krytykują, a Ci którzy trafili na wadliwą puszkę mają do tego prawo, kupują ten model to tak jak byś grał na loterii, albo wygrasz albo będziesz się bujał z serwisem.
Czy tak zasyfiona matryca w D600 <post 3738> KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=374) jest do zaakceptowania, dla mnie jest to nie do przyjęcia, ciesz się kurzem w zamian za właściwości matrycy.

irek6311
18-02-2013, 18:37
Zapytaj Fatmana ile egzemplarzy D7000 przetestował, ile zdjęć testowych wykonał, kupując ten model możesz, ale nie musisz trafić na wadliwy egzemplarz.
Ci którzy nie mają problemów nie krytykują, a Ci którzy trafili na wadliwą puszkę mają do tego prawo, kupują ten model to tak jak byś grał na loterii, albo wygrasz albo będziesz się bujał z serwisem.
Czy tak zasyfiona matryca w D600 <post 3738> KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=374) jest do zaakceptowania, dla mnie jest to nie do przyjęcia, ciesz się kurzem w zamian za właściwości matrycy.Fatman nie testował większości D7000 więc opinia jest średnia i nie można z tego powodu skreślać d7000 że to bubel ,
ostatnio post się pojawił że D800/D600/D7000/D5100 to buble i co trzeba skreślić nowości Nikona i przejść do Canon/Pentax bo jakiś znudzony forumowicz to napisał < bzdura kompletna ,
kurz czy olej na matrycy nie dyskwalifikuje aparatu a takie mankamenty są i w innych firm aparatach < da się to samemu wyczyścić ,
jak dla mnie większość argumentów pisanych na niekorzyść nowych body Nikon jest przejaskrawiona i trzeba to mocno przesiać by mieć właściwy obraz ,
Pozdrawiam tych co szukają dziury w całym i jeśli Nikon taki zły to są inne Firmy > Powodzenia .

zgera
18-02-2013, 19:49
kurz czy olej na matrycy nie dyskwalifikuje aparatu a takie mankamenty są i w innych firm aparatach < da się to samemu wyczyścić ,

Wyciekający olej z silnika w nowym samochodzie nie dyskwalifikuje samochodu ;), można dolewać i jeździć dalej.

Władca Pixeli
18-02-2013, 20:31
Wyciekający olej z silnika w nowym samochodzie nie dyskwalifikuje samochodu ;), można dolewać i jeździć dalej.
Zaraz dostaniesz odpowiedź, że jak Ciebie stać na drogi samochód to kupno co tydzień bańki z olejem nie powinno stanowić problemu. a za jakiś czas będą twierdzić, że to przecież zalecana rutynowa czynność :mrgreen:

MstrG
18-02-2013, 20:45
Władca Pixeli, przecież tylko "Amatorzy martwią się o sprzet." :D

panorama
19-02-2013, 00:10
Kupiles aparat aby testy robic?
Idz rob zdjecia, jak Cie cos zaniepokoi to sprawdz...
Ta zbiorowa histeria z d7k w tle meczaca juz jest naprawde.

pozdro

no mnie też to męczy, pozdrawiam.

josephebeloki
19-02-2013, 00:56
Czy tak zasyfiona matryca w D600 <post 3738> KLIK (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214860&page=374) jest do zaakceptowania, dla mnie jest to nie do przyjęcia, ciesz się kurzem w zamian za właściwości matrycy.

Chłopie walka z wiatrakami. Tutaj ludzie mają urojenia. Ma być NIKON NA SZYJI i po wsi brykanko, chodźby tam błoto było na matrycy zasłaniające 90% matrycy, ale NIKON JEST. Tutaj ludziom nie wmówisz. Są osoby pokazujące fakty, , tak jak FATMAN, ja też pokazuje fotki osobiście, optyczne.pl piszą , fotopolis.pl pisze => a oni dalej swoje, że wszystko jest w porządku, ze przesadzamy.

KUPUJĄC produkt, masz go mieć wolnego od wad, w tym wad fabrycznych. I po raz kolejny mówię: NIE MA ŻADNYCH KOMPROMISÓW JEŚLI CHODZI O AF w D7000/D800 czy KURZ w D600. Czy produkt jest za 1zł czy za 1mln zł ma to być produkt WOLNY OD WAD. NIE MA DYSKUSJI, że a to sobie kupie gruszkę czy odkurzacz.

Osobiście mogę przesłać fotki z super AF z D7000 dla niedowiarków na priv. Protokołu reklamacyjnego przesyłać nie będę bo są dane osobowe... moje przejścia z fuszerką firmy NIKON się już skończyły.

galaza
19-02-2013, 07:17
Nikt nie kwestionuje, że miałeś walnięty egzemplarz, prawda jak zwykle leży po środku. Od ewentualnych wad nie jest niestety wolne nic co kupujesz, poczynając od żywności a kończąc na samolotach właśnie po to mądrzy ludzie wymyślili instytucję gwarancji. Nikt nie mówi, że jest idealnie ale robienie całej serii d7000 złomu też mija się z prawdą. Nic na tym świecie nie jest białe albo czarne i na szczęście pojawiają się coraz częściej posty pokazujące, że są także zadowoleni użytkownicy tej puchy i to zadowoleni nie z okazji niewiedzy o błędach AF. Nie chcę tu trzaskać frazesami o złej baletnicy bo w ten sposób obrażałbym ludzi, których poziomu robienia zdjęć nie znam ale uwierzcie, że są egzemplarze działające poprawnie (bo idealnie AF działał nigdy nie będzie).

Miren
19-02-2013, 08:17
Osobiście mogę przesłać fotki z super AF z D7000 dla niedowiarków na priv. Protokołu reklamacyjnego przesyłać nie będę bo są dane osobowe... moje przejścia z fuszerką firmy NIKON się już skończyły.

Misiu, od tego powinieneś zacząć, od wstawienia fotek, i to nie na privy, ale tutaj.
Inaczej robisz z siebie przekupę na bazarze....

button
19-02-2013, 10:26
Ja odebrałem swojego D7000 z serii 63.. po reklamacji.
Był w serwisie Nikona, wyregulowali AF i nadal detekcja fazowa w świetle żarowym to loteria a live view z detekcją kontrastu daje ostre zdjęcia.
Aparat wraca na kolejną reklamację

grzesj
19-02-2013, 10:58
U mnie w serii 63xxxx też loteria w żarowym, na LV 100/100. Wyregulowałem 35/1.8 na -5 i niby jest ok. Trafia 9/10. Ale potrafi mieć narowy i zepsuć 7/10 zdjęć. Zauważyłem pewną prawidłowość - wydaje mi się, że po wyłączeniu (zasada informatyka, wyjdź i wejdź jeszcze raz) poprawia się. Także jak zauważam, że dzieje się gorzej, wyłączam aparat i włączam ponownie - często pomaga, następne zdjęcia "trafiają".

josephebeloki
19-02-2013, 11:00
Ja odebrałem swojego D7000 z serii 63.. po reklamacji.
Był w serwisie Nikona, wyregulowali AF i nadal detekcja fazowa w świetle żarowym to loteria a live view z detekcją kontrastu daje ostre zdjęcia.
Aparat wraca na kolejną reklamację

... podziwiam za wytrwałość :) Jak to Fatman mówił w TV, rekordzista 7 x wysyłał do serwisu. I niech mi ktoś powie, że ten aparat nadaje się do pracy. Wiem, to amatorska puszka. Ale nie oznacza to, że ma mieć uszkodzony AF :).

Szczerze powiedziawszy to mój AF z komórki nigdy mnie tak nie zawiódł jak D7000 :)

Jeśli zwykły telefon gdzie nie przykłada się za dużo wagi do aparatu ostrzy zawsze w punkt ... ehh co ja się będę produkował .... szkoda gadać weź kup porządny sprzęt no nie wiem, Pentax, Canon, Olympus i rób zdjęcia bo wiosna idzie.

Tak na prawdę wywaliłeś niemałe pieniądze pewno 3,5 tyś zł, na to aby się denerwować, zamiast mieć w końcu porządny sprzęt, w końcu po to go kupowałeś bo chciałeś mieć dobrą maszynę. Trzeba było wziąć żonę/dziewczynę gdzieś na wakacje na kanary, kupić małpkę za 500zł SAMSUNG albo jakiś Panasonic i cieszyć się z życia, a nie sobie je skracać przez NERWY ;/ też by CIę to kosztowało ok 4 tyś zł , a byłbyś młodszy o 5 lat i wypoczęty i fotki ostre z wakacji :)

Współczuję, wiem przez co przechodzisz ;/

Pozdro

button
19-02-2013, 11:29
Tu nie chodzi o podziwianie - jestem na siebie zły za wybór zarówno marki jak i modelu.
Tym bardziej, że dokupiłem do niego 35 1.8, Tokinę 50-135, dodatkowy aku i inne pierdoły

Nie martwię się o zdjęcia z wakacji - tam pewnie się sprawdzi, ale wydając ponad 3k na puszkę, nie chcę być zmuszany do używania zewnętrznej lampy we wnętrzach, gdzie jest światło żarowe.

Moje doświadczenia i innych, którzy mają z tym body podobne problemy, mogą być wskazówką dla tych, którzy zastanawiają się nad kupnem tego aparatu.

irek6311
19-02-2013, 11:40
Chłopie walka z wiatrakami. Tutaj ludzie mają urojenia. Ma być NIKON NA SZYJI i po wsi brykanko, chodźby tam błoto było na matrycy zasłaniające 90% matrycy, ale NIKON JEST. Tutaj ludziom nie wmówisz. Są osoby pokazujące fakty, , tak jak FATMAN, ja też pokazuje fotki osobiście, optyczne.pl piszą , fotopolis.pl pisze => a oni dalej swoje, że wszystko jest w porządku, ze przesadzamy.

KUPUJĄC produkt, masz go mieć wolnego od wad, w tym wad fabrycznych. I po raz kolejny mówię: NIE MA ŻADNYCH KOMPROMISÓW JEŚLI CHODZI O AF w D7000/D800 czy KURZ w D600. Czy produkt jest za 1zł czy za 1mln zł ma to być produkt WOLNY OD WAD. NIE MA DYSKUSJI, że a to sobie kupie gruszkę czy odkurzacz.

Osobiście mogę przesłać fotki z super AF z D7000 dla niedowiarków na priv. Protokołu reklamacyjnego przesyłać nie będę bo są dane osobowe... moje przejścia z fuszerką firmy NIKON się już skończyły.Ogarnij się i głupot nie wypisuj ,
usterki zdarzają się we wszystkim co kupujesz więc po co aferę robić ?
nie krzycz w postach (Caps Lock - OFF ) :evil:
już pisałeś że D800/D600/D7000 to buble więc po co ten post < Spam ?
jak dla mnie mało przekonujące argumenty i podane w tak niechlujny sposób jakby to 14 latek pisał (ile ty masz lat) ,
na forum piszą w większości ci co mają problemy ale jak zgadnąć czy wina w body czy fotograf nie ogarnia aparatu ,
nawet jakbyś zliczył tych co piszą na różnych portalach to pełnego obrazu nie będzie czy wszystkie D800/D600/ D7000 mają usterki ,
nastawiony jesteś negatywnie do nowych modeli Nikon to twoja sprawa ale nie zmuszaj innych do takiego nastawienia ,
Nikon zły to po co piszesz na Forum bo jak dla mnie niestrawny się robisz < jakikolwiek gorący temat otworzę to tam twoje posty :evil:
szczerze wątpię w twoje przygody z D7000 bo mało technicznie piszesz i podpierasz się portalami z netu < wirtualny użytkownik !

galaza
19-02-2013, 11:47
Dziwne, właśnie obstrzelałem wszystko co mam na biurku N 35 przy przesłonie 2.8, światło jarzeniowe i mam 10/10 w punkt, nawet na kubku z zaciekami kawy mam gdzie chciałem.

grzesj
19-02-2013, 12:06
Galaza i u mnie czasami trafia wszystko, na 35 i to na 1.8, co do mm - test z klawiaturą zamiast linijki. NIestety potrafi też rozjechać się zupełnie. esk wczesniej pisał że to wina softu, skoro na LV jest 100/100. Zgadzam się z nim, pytanie kiedy (i czy w ogóle) Nikon coś z tym zrobi.

MstrG
19-02-2013, 12:17
Ma być NIKON NA SZYJI i po wsi brykanko, chodźby tam błoto było na matrycy zasłaniające 90% matrycy, ale NIKON JEST.

To z czym teraz brykasz po wsi?

Dawaj zdjęcia tutaj. W obecnych czasach chyba nie jest problemem zasłonić dane osobowe? Możesz tez poprosić kogoś mającego D600 - pewnie kurz zasłoni niepotrzebne informacje.

josephebeloki
19-02-2013, 12:47
To z czym teraz brykasz po wsi?
Dawaj zdjęcia tutaj. W obecnych czasach chyba nie jest problemem zasłonić dane osobowe? Możesz tez poprosić kogoś mającego D600 - pewnie kurz zasłoni niepotrzebne informacje.

Ok 20:00 wrzucę fotki , bo teraz nie mam jak, a odnośnie danych osobowych, pozwól, że mam ciekawsze zajęcia, niż skanowanie protokołów i wymazywanie danych osobistych moich i mojej żony po to aby wrzucić na forum i po to aby ktoś sobie poczytał protokół reklamacyjny, nie osłabiajcie mnie :) :).

Pozdro.

GonzoG
19-02-2013, 13:58
Ok 20:00 wrzucę fotki , bo teraz nie mam jak, a odnośnie danych osobowych, pozwól, że mam ciekawsze zajęcia, niż skanowanie protokołów i wymazywanie danych osobistych moich i mojej żony po to aby wrzucić na forum i po to aby ktoś sobie poczytał protokół reklamacyjny, nie osłabiajcie mnie :) :).

Pozdro.

To ja ci powiem tak:
Audi robi najgorsze samochody na świecie. Nie kupujcie, bo to najgorszy syf, niedoróbki i w ogóle. Jak dobierałem samochód znajomego z salonu, przejechał 10km i odpadło koło....

colins
19-02-2013, 14:12
Akurat tu się zgodzę. Sam miałem i sprzedałem po pół roku to badziewie. Potem wbrew wszelkim mitom kupiłem auto francuskie i dopiero jestem zadowolony. :-)

GonzoG
19-02-2013, 14:24
Akurat tu się zgodzę. Sam miałem i sprzedałem po pół roku to badziewie. Potem wbrew wszelkim mitom kupiłem auto francuskie i dopiero jestem zadowolony. :-)

Tylko, ja mówię o A8... I było identycznie jak z Nikonem... Salon zwalał na fabrykę, bo samochód na indywidualne zamówienie, fabryka zwalała na salon, bo to oni powinni sprawdzić samochód przed przekazaniem... Skończyło się w sądzie.

Wracając do D7000, z tego co można znaleźć, to najlepiej sprzedające się body Nikona w klasie. I nie jest to luksusowy samochód za 320 tys., a amatorska puszka za 4 tys., czyli tani aparat, a to że w Polsce są zarobki jakie są, nie robi z niego puszki semi-pro. A to samo oznacza, że znacznie więcej jest egzemplarzy wadliwych i częściej będzie się psuć.

Jakoś nikt nie robi psychozy z tego że blisko 30% Golfów V było na naprawach gwarancyjnych... a kosztowały od 60-paru tysięcy. Czy z tego że aluminiowe zawieszenie w Passatach nie wytrzymywało na polskich drogach 50 tys. km, a gwarancja tego nie obejmowała... Nadal są to najpopularniejsze samochody...

Na D7000 jojczą Ci, którzy kupując ten aparat wymagają od niego takiego działania jak od D800, czy nawet D4... Takie rzeczy tylko w Polsce...
A D800 mimo problemów z AF i tak sprzedawał się lepiej niż ktokolwiek mógł to przewidzieć.

grzesj
19-02-2013, 15:48
GonzoG, masz rację. Ale czy płacąc 4k za puszkę nie wymagam za dużo, aby ten cholerny AF trafiał w 95%? Bez losowości? Mój starutki E-1 trafiał...

GonzoG
19-02-2013, 16:26
GonzoG, masz rację. Ale czy płacąc 4k za puszkę nie wymagam za dużo, aby ten cholerny AF trafiał w 95%? Bez losowości? Mój starutki E-1 trafiał...

Stanowczo za dużo wymagasz, jeśli D800+85/1.8G - 90-95%, a D800+24-70/2.8 trafia na poziomie 70%... No i celność na pełnej klatce jest ważniejsza niż na DX.

grzesj
19-02-2013, 16:33
No jeśli piszesz, że "D800+24-70/2.8 trafia na poziomie 70%" to nie jest to zadowalający wynik, jak na sprzęt za 15k w łapie. Nigdy nie miałem tego zestawu w rękach, ciekawe jest to, co piszesz...

siwyozzman
19-02-2013, 16:49
Stanowczo za dużo wymagasz, jeśli D800+85/1.8G - 90-95%, a D800+24-70/2.8 trafia na poziomie 70%... No i celność na pełnej klatce jest ważniejsza niż na DX.
Ja bym tak procentami nie strzelał bez konkretów.
Nie widzę opcji żeby D800+N24-70 trafiał tak kiepsko...nie będę pisał że coś jest uwalone bo pojawią się głosy że sieję panikę....

GonzoG
19-02-2013, 17:09
Ja bym tak procentami nie strzelał bez konkretów.
Nie widzę opcji żeby D800+N24-70 trafiał tak kiepsko...nie będę pisał że coś jest uwalone bo pojawią się głosy że sieję panikę....

Konkrety znajdziesz na portalach robiących testy. Procenty brane bezpośrednio z nich.

woocash09
19-02-2013, 18:29
Na D7000 jojczą Ci, którzy kupując ten aparat wymagają od niego takiego działania jak od D800, czy nawet D4... Takie rzeczy tylko w Polsce...

Nie chce zbędnie bić piany ale takim stwierdzeniem obrażasz niepotrzebnie gro osób które od aparatu wymaga normalnego funkcjonowania. Dlaczego po stokroć pojawia się wątek AF działającego idealnie w trybie LV* a pudłującego bezczelnie z wizjera? Czy to też jest typowe dla 'amatorskich zabawek frajerów z grubym portfelem' ??

* Na poparcie słów o LV, fragment mojej korespondencji z serwisem w sprawie AF:

Chciałem również zaznaczyć, że w sytuacji gdy zdjęcia robione są w scenerii z dość dużą dominatą kolorów, lecz z punktu widzenia monochromatycznego nie są zbyt kontrastowe (np dużo zieleni i czerwieni) ustawienie ostrości z użyciem AF może być nie trafione w punkt, który Pan ustawił.
Dlatego w takich warunkach zaleca się do ustawienia ostrości użycia podglądu na żywo (Live View) jest to wolniejsza metoda ale bardziej dokładniejsza
^^ Gdybym chciał robić zdjęcia w LV to kupił bym sobie kompakt za 20% ceny D7k i byłbym zeń zadowolony tak jak ktoś pisał przede mną.

Jakoś nikt nie robi psychozy z tego że blisko 30% Golfów V było na naprawach gwarancyjnych... a kosztowały od 60-paru tysięcy. Czy z tego że aluminiowe zawieszenie w Passatach nie wytrzymywało na polskich drogach 50 tys. km, a gwarancja tego nie obejmowała... Nadal są to najpopularniejsze samochody...

Widzę że jesteś w temacie to może podzielisz się wiedzą czy po tych 'naprawach gwarancyjnych' właściciele Golfów X lub innych samochodów za 60-pare tysięcy PLNów musieli kolejny raz (może nawet i siódmy) odwiedzać serwis w związku z tą samą usterką? Pomijam już fakt iż jeśli VW stwierdzi usterkę fabryczną która kwalifikuje się pod naprawę gwarancyjną u 30% swoich produktów to otwarcie przyznaje że dany mechanizm lub zastosowana część jest wadliwa i załatwia sprawę od ręki. Nikon nie widzi problemu, podobnie jak ty twierdząc, że przecież amatorzy nie umieją robić zdjęć...

Karolek
19-02-2013, 19:52

Nikt nie oczekuje sprawności af na poziomie D800. Ale każdy chce by nie była gorsza niż d3100 czy stare d50. A w wielu sztukach jest, że trafia gorzej niż modele za 1,5tys. zł

Poza tym, serwis nie wszystkim naprawił aparaty - jak był bf, tak nadal jest

GonzoG
19-02-2013, 19:58
@woocash09:
A wiesz czym różni się praca AF w trybie detekcji fazy, a w trybie detekcji kontrastu ??
W skrócie -> na jedną ma wpływ temperatura i kolor światła, na drugą nie.

woocash09
19-02-2013, 20:33
^^ Dzieki za wyjaśnienie! Teraz już wiem, że nie mam prawa złego słowa powiedzieć na AF w Nikonie D7k bo przecież jak chce robić ostre zdjęcia lustrzanką to powinienem je robić w LV.

agniesiak
19-02-2013, 22:50
Witam,

Pod koniec roku kupiłam D7000 po przeczytaniu wątków o problemie z AF i z nadzieją że mój będzie ok. Otóż nie jest. Po kupieniu do niego Sigmy 17-70 oddałam obiektyw do kalibracji z body. Po kalibracji problem ciągle występuję tzn. na 10 fotek w dobrych warunkach oświetleniowych ostrych jest 2 (ostrych tam gdzie chciałam), kolejne 3 są ostre ale nie tam gdzie chciałam np. ostrzyłam na twarz, ostre wyszło tylko ubranie albo w ogóle coś z boku, reszta w ogóle nie ostrych. Nie jest to mój 1 aparat choć jestem raczej amatorem. Poprzedni EOs 350d + Canon 17-85 ostrzy w punkt za każdym razem więc mimo tego iż jestem laikiem mam porównanie. Spróbuję jeszcze podpiąć inny obiektyw i wysyłam body do kalibracji do serwisu jeśli problem nie zniknie czy mam szansę oddać wadliwy sprzęt sprzedawcy?

galaza
19-02-2013, 23:04
Serwis nie skalibruje Ci body do twojego obiektywu. Kalibrują do obiektywu wzorcowego. Gdybyś miała przynajmniej obiektyw systemowy to mogłabyś wysłać go do sprawdzenia i regulacji a tak to masz zagadkę. Nigdy zła współpraca z sigmami, tokinami albo tamronami nie będzie wyznacznikiem nieprawidłowo działającego body.

GonzoG
19-02-2013, 23:35
Witam,

Pod koniec roku kupiłam D7000 po przeczytaniu wątków o problemie z AF i z nadzieją że mój będzie ok. Otóż nie jest. Po kupieniu do niego Sigmy 17-70 oddałam obiektyw do kalibracji z body. Po kalibracji problem ciągle występuję tzn. na 10 fotek w dobrych warunkach oświetleniowych ostrych jest 2 (ostrych tam gdzie chciałam), kolejne 3 są ostre ale nie tam gdzie chciałam np. ostrzyłam na twarz, ostre wyszło tylko ubranie albo w ogóle coś z boku, reszta w ogóle nie ostrych. Nie jest to mój 1 aparat choć jestem raczej amatorem. Poprzedni EOs 350d + Canon 17-85 ostrzy w punkt za każdym razem więc mimo tego iż jestem laikiem mam porównanie. Spróbuję jeszcze podpiąć inny obiektyw i wysyłam body do kalibracji do serwisu jeśli problem nie zniknie czy mam szansę oddać wadliwy sprzęt sprzedawcy?
Nie dziw się, że 17-70 tak słabo trafia - ten obiektyw tak miewa. Z resztą, każdy niesystemowy obiektyw z tych tańszych będzie miał dość znikomą celność. Załóż N17-55 i sprawdź jak wtedy będzie wyglądała celność.

Serwis nie skalibruje Ci body do twojego obiektywu. Kalibrują do obiektywu wzorcowego. Gdybyś miała przynajmniej obiektyw systemowy to mogłabyś wysłać go do sprawdzenia i regulacji a tak to masz zagadkę. Nigdy zła współpraca z sigmami, tokinami albo tamronami nie będzie wyznacznikiem nieprawidłowo działającego body.
Sigma kalibruje obiektywy pod body. Pierwsza kalibracja jest darmowa.

siwyozzman
20-02-2013, 09:10
Nie dziw się, że 17-70 tak słabo trafia - ten obiektyw tak miewa. Z resztą, każdy niesystemowy obiektyw z tych tańszych będzie miał dość znikomą celność. Załóż N17-55 i sprawdź jak wtedy będzie wyglądała celność.

Sigma kalibruje obiektywy pod body. Pierwsza kalibracja jest darmowa.
To nie jest jasny obiektyw - wg testu na optyczne nie za ostry...a w praktyce mogę powiedzieć że go miałem i na D80 był bardzo celny i mega ostry...Też nie można od razu zwalać na obiektyw... ja rozumiem ze są szkiełka typu sigma 18-55 lub 18-200 które są słabe ale to wymienione jest całkiem ok... to trzeba zapiąć najlepsze szkło w systemie DX żeby się dało zdjęcia robić?.... to wg mnie też popadanie w skrajności....

button
20-02-2013, 09:55
Kolega ma tą Sigmę podpiętą do Canona 400D - ostrzy idealnie. Co ciekawe nawet w warunkach ekstremalnych jak np. światło żarowe :D

Eh z ciekawości poszukam chyba kogoś kto w w Łodzi zechce mi użyczyć w celu weryfikacji Nikosia 17-55

pil
20-02-2013, 10:05
potwierdzam - akurat ta Sigma świetne współpracowała z D80, tylko że w tym korpusie była znacznie mniejsza matryca, co jak się zdaje także ma wpływ na AF i rozkład GO

warto poczytać:
http://www.foto.resinet.pl/poradnik/dla-dociekliwych/bf-i-ff-cz-2-czyli-nieco-glebiej-o-glebi-ostrosci.html

btw. teraz przynajmniej wiem, dlaczego d300s lepiej sobie radzi z AF, a nowsze aparaty trochę się w tym gubią..

zgera
20-02-2013, 10:16
potwierdzam - akurat ta Sigma świetne współpracowała z D80, tylko że w tym korpusie była znacznie mniejsza matryca, co jak się zdaje także ma wpływ na AF i rozkład GO
Wielkość matrycy w D7000 oraz D80 jest prawie taka sama 23.6 x 15.8 mm D80, 23.6 x 15.6 mm D7000.
Różnica polega na ilości pixeli na tych matrycach, często mylone pojęcia, wielkość fizyczna matrycy a ilość pixeli.

button
20-02-2013, 10:20
Czyli to, że na podobnej wielkości fizycznej matrycy mamy upakowane więcej pixeli ma negatywny wpływ na działanie AF?

A jak to się ma w świetle braku podobnych problemów w D5200 ?

zgera
20-02-2013, 10:24
Czyli to, że na podobnej wielkości fizycznej matrycy mamy upakowane więcej pixeli ma negatywny wpływ na działanie AF?

Nie, matryca nie ma z tym nic wspólnego, ilość pixeli na matrycy przekłada się na jakość zdjęcia a nie na działanie AF-u.

siwyozzman
20-02-2013, 10:30
Trochę to źle ubieracie w słowa Panowie...wydaje się że chodzi o to: Na gęściej "upakowanej" matrycy pomyłki AF są bardziej widoczne... Szczególnie przy oglądaniu cropów.... Po prostu w starszych puszkach jak się AF nieznacznie pomylił/to zresztą też pojęcie względne bo jakaś tolerancja celności jest.../ to tego nie zauważaliśmy.... Przy zwiększonej ilości pikseli każdy błąd razi....

zgera
20-02-2013, 10:43
Trochę to źle ubieracie w słowa Panowie...wydaje się że chodzi o to: Na gęściej "upakowanej" matrycy pomyłki AF są bardziej widoczne... Szczególnie przy oglądaniu cropów.... Po prostu w starszych puszkach jak się AF nieznacznie pomylił/to zresztą też pojęcie względne bo jakaś tolerancja celności jest.../ to tego nie zauważaliśmy.... Przy zwiększonej ilości pikseli każdy błąd razi....

Tu bym dyskutował, wiadome że na bardziej szczegółowym zdjęciu więcej mankamentów widać, ale system autofocusa nie jest powiązany z matrycą, pracuje niezależnie.
Większy wpływ na wszelkie odchyłki AF-u ma GO, przy małej głębi zauważamy każdy błąd, czyli problem częściej występuje przy jasnych szkłach.
Kolega Pil wcześniej zalinkował ciekawy artykuł, warto go przeczytać, opisano tam jakie problemy występują z autofocusem fazowym.

irek6311
20-02-2013, 10:43
Nie, matryca nie ma z tym nic wspólnego, ilość pixeli na matrycy przekłada się na jakość zdjęcia a nie na działanie AF-u.Dobrze piszesz ale ...
im więcej pikseli ma matryca tym bardziej widoczne są wady obiektywu i błędy fotografa ,
zachowanie AF w D7000 nadal mnie intryguje tak jak i współpraca z różnymi obiektywami ,
czasem trudno dojść co zawiniło i zwalanie błędów na body uważam za mało wiarygodne .

zgera
20-02-2013, 10:57
Dobrze piszesz ale ...
im więcej pikseli ma matryca tym bardziej widoczne są wady obiektywu i błędy fotografa
Zgoda, tylko że te pixele nie mają nic wspólnego z działaniem autofokusa.

zachowanie AF w D7000 nadal mnie intryguje tak jak i współpraca z różnymi obiektywami ,
czasem trudno dojść co zawiniło i zwalanie błędów na body uważam za mało wiarygodne .
To oczywiste że niektóre obiektywy z amatorskimi korpusami sprawiają problemy, ale te same obiektywy podpięte do lepszych korpusów pracują idealnie, czyli wniosek jest taki że w większości przypadków winna jest puszka.
Obejrzyj wypowiedź Fatmana, http://www.youtube.com/watch?v=JAaO0sn4qRQ
jest tam mowa o problemach autofocusa w D7000.

button
20-02-2013, 11:00
Dla mnie to jest o tyle intrygujące, że widzę ogromną różnicę kiedy robię test:
Aparat stoi na statywie 2m od obiektu (puszka z nadrukiem)
ISO - 100
Szklo - 35 z przesłoną na 2.0

Przy ostrzeniu przez wizjer litery na puszce są niewyraźne
Przy ostrzeniu przez LV - bardzo ostre.

Jest do dla mnie oczywisty dowód na to, że puszka źle radzi sobie ze światłem żarowym, ale jak to kilka osób próbuje to udowadniać to feature a nie bug :D

grzesj
20-02-2013, 11:03
Button, ale przy ostrzeniu przez LV wykorzystywany jest inny system AF... Correct me if I`m wrong...

irek6311
20-02-2013, 11:06
Zgoda, tylko że te pixele nie mają nic wspólnego z działaniem autofokusa.
To oczywiste że niektóre obiektywy z amatorskimi korpusami sprawiają problemy, ale te same obiektywy podpięte do lepszych korpusów pracują idealnie, czyli wniosek jest taki że w większości przypadków winna jest puszka.Tu się nie zgodzę bo im więcej pikseli tym błędy AF body bardziej widać a dodając obiektyw który też coś doda niekorzystnego efekt bywa zły ,
stare obiektywy które mogłem zaakceptować z D80 teraz mydło kompletne bo jakość ich obrazu marna ,
podobnie jest z nowymi obiektywami tymi tańszymi które sprawdzają się z D80/90 a z D7000 jakość jest marna i trzeba je dość mocno przymykać .

button
20-02-2013, 11:07
To jasne - detekcja kontrastu, która może być/jest mniej podatna na składowe światła czy jego barwę niż detekcja fazy.

Muszę jeszcze podobny test zrobić z wykorzystaniem zewnętrznej lampy

siwyozzman
20-02-2013, 11:25
Detekcja kontrastu nie jest wcale podatna na rodzaj światła.... aparat potwierdza ostrość kiedy obraz na matrycy jest najbardziej kontrastowy i ma gdzieś jakie jest światło zastane
Kolega zgera próbuje ze mną polemizować ale ja nigdzie nie napisałem że gęstość upakowania matrycy ma wpływ na jego działanie!!!!Tylko że błędy są bardziej widoczne... a pisanie o tym że przy małej GO AF ma trudniej jest oczywistą oczywistością :)

zgera
20-02-2013, 11:27
ISO - 100

Jest do dla mnie oczywisty dowód na to, że puszka źle radzi sobie ze światłem żarowym, ale jak to kilka osób próbuje to udowadniać to feature a nie bug :D
Z mojego doświadczenia powiem tak:
Moja przygoda z lustrzanka trwa ponad 20 lat, wcześniej oczywiście analogi.
Później D40, następnie D5000 zakupiony jako nowy w 2011r. wszystko było OK, do momentu kiedy zacząłem czytać forum.
Zacząłem znajdować przeróżne wady mojego aparatu, a jak dokupiłem 35mm f/1.8 to się zaczęło.
Ponad 3000 tys. zdjęć testowych, dwukrotna kalibracja body w serwisie, z opłakanym dla mnie skutkiem i wtedy postanowiłem coś z tym zrobić.
Sprzedałem D5000, kupiłem D90, sprawdziłem D90 z N35, dziesięć zdjęć testowych, współpraca tego tandemu była do zaakceptowania.
Aby jednak mnie dalej nie kusiło sprzedałem N35, miesiąc temu zakupiłem używane D5000 i obecnie mam to co widnieje w podpisie, ponieważ fotografuję w większości krajobrazy to te szkła mi wystarczą.
Wyleczyłem się z testów i jestem zdrowszy.
Nie neguje złości posiadaczy D7000, ta puszka stwarza problemy które są znane, dlatego omijam modele ze znanymi wadami aby nie stać się po raz kolejny testerem, zamiast robić zdjęcia.

pil
20-02-2013, 11:42
To jasne - detekcja kontrastu, która może być/jest mniej podatna na składowe światła czy jego barwę niż detekcja fazy.

Muszę jeszcze podobny test zrobić z wykorzystaniem zewnętrznej lampy

pozostaje ustawiać korektę pod zastane warunki oświetleniowe, wklejam tekst z podlinkowanego tekstu.

Z tą matrycą rzeczywiście niejasno się wyraziłem..

Wykonując wiele zdjęć testowych zauważyłem po pewnym czasie brak powtarzalności uzyskiwanych wyników. Obiektyw który wykazywał tendencje do FF przy kolejnych pomiarach trafiał w punkt, lub nawet przechodził do minimalnego BF. Po głębszej analizie tematu doszedłem do wniosku, że działanie systemu AF zależy od rodzaju światła. Większość obiektywów wykazuje tendencje do wykazywania FF przy świetle sztucznym o temperaturze barwnej poniżej 5500 K, czyli przy żarówkach, neonówkach, halogenach i świetlówkach energooszczędnych. Precyzyjne wyjaśnienie tego zjawiska jest trudne ponieważ o systemach AF używanych przez poszczególnych producentów wiemy tylko tyle, że oparte są na detekcji fazy promieniowania świetlnego. Reszta jest pilnie strzeżoną tajemnicą. O podobnych spostrzeżeniach można przeczytać w Internecie, a co najważniejsze pośrednio potwierdza to także np. Canon pisząc w swojej instrukcji do modelu 50D w punkcie poświęconym mikroregulacji (ustawianiu) systemu AF: Regulacje najlepiej przeprowadzać w otoczeniu, w którym wykonywane będą zdjęcia. Dzięki temu ustawienia będą bardziej precyzyjne. Choć autor nie pisze tego wprost, słowo „otoczenie” może oznaczać w tym przypadku tylko rodzaj światła przy którym robimy zdjęcia.

Ostatnio rozmawiałem o tym problemie z zawodowym fotografem ślubnym, który robi zdjęcia w kościołach głównie przy oświetleniu zastanym, czyli światło sztuczne i bardzo jasne obiektywy: f/1,4 lub f/1,8. W tej sytuacji nawet minimalne przesunięcie GO „gwarantuje” nieostre zdjęcie. Zdradził mi swoją metodę na pokonanie tego problemu: używa dwóch korpusów – jeden skalibrowany do światła dziennego, a drugi do sztucznego. Prawda, że to dobre wyjście? W korpusach, które mają możliwość mikroregulacji AF (np. Pentax K20, Nikon D300 i Canon 50D), jeśli jest na to czas, można ewentualnie zmieniać te ustawienia stosownie do zastanego światła.

lothar345
20-02-2013, 16:26
ISO - 100

Jak kupowałem d7k to rok czytałem forum a w sklepie pol godziny trzaskałem ze 100 fotek i oglądałem je na przyniesionym notebooku modląc się w duchu aby Pani Sprzedawczyni nie straciła cierpliwości ;)

Wynik d7k plus 4 szkła ok, 1 (n35g) backfocus w żarowym. Po kolejnych dniach utwierdziłem się w przekonaniu że po korekcji -5 w zarowym jest ok, w dziennym korekcja na 0. Rwałem włosy z głowy bo na 2 body (d5000) wydawało mi się że było lepiej. Jak wróciłem do d5000 to się nagle okazało że też nie jest idealnie i światło żarowe nie powoduje BF ale losowość (raz dobrze, raz BF, raz FF). Rozsądek podpowiadął że chyba usterka się nie przeniosła na stary aparat...pozostaje więc zryta forum psycha...

Odpocząłem z 2 tyg od aparatu - efekt jest taki że teraz jest ok na d5000 a d7000 działa już pół roku z n35g na -5 i też jest git :) (tzn zdarzają się nietrafione zdjęcia (2-3 na 10) ale już mi to tak nie przeszkadza.

grzesj
20-02-2013, 19:22
Lothar245 - mam dokładnie taką samą sytujację z D7000 + N35 jak Ty! :)

matiart
21-02-2013, 16:07
jak wstawić obrazek na forum? :)

MstrG
21-02-2013, 18:07
jak wstawić obrazek na forum? :)

Najprościej wrzucić obrazek na zewnętrzny serwer do zdjęć np imageshack, następnie skopiować jego adres i wkleić tutaj pomiędzy znacznikami

źródło (adres obrazka)

manski
21-02-2013, 22:30
http://blogjestemnikon.pl/index.php/2013/02/21/nikon-d7100-uwolnij-emocje/
no to teraz się zacznie...

pepe2k
21-02-2013, 22:31
http://blogjestemnikon.pl/index.php/2013/02/21/nikon-d7100-uwolnij-emocje/
no to teraz się zacznie...

Kto się odważy i wrzuci tam info o wycieku oprogramowania serwisowego Nikon?

jeremi1234
22-02-2013, 09:25
pepe2k myślę że już wiedzą, że wyciekło. Takie korporacje też śledzą informacje pojawiające się w necie.
Co do D7100 fajnie że się pojawił, pożyjemy zobaczymy czym obsmarują ten aparat użytkownicy forum. Jak nie będzie miał wad AF czy nie będzie chlapał lub łapał kurzy to będzie narzekanie że ma małą konstrukcję bo d300s itp. itd. na razie poczekamy aż jego cena się unormuje.

Dexter88
22-02-2013, 13:20
No i tak będzie na pewno, że ludzie będą narzekać na małą konstrukcję, bo 7000 i 7100 są identyczne. Poważnie, gdzie wy mały palec trzymacie fotografując? Następny punkt to niepewny grip, za płaski oraz płytki profesjonalnych głowic statywów wystające ten centymetr poza aparat.

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Bengi
22-02-2013, 15:32
Jakiś czas temu pisałem na tym forum o moich problemach z D7k (zachlapana olejem matryca, problemy z AF). Moja puszka brała udział w "akcji serwisowej" 10szt. z podobnymi problemami organizowanej przez PR Nikona, czy jakoś tak. Po tej akcji aparat wrócił z adnotacją "wada nie wystąpiła" (wykonanych jak dobrze pamiętam chyba 7 zdjęć testowych). Opisałem też problem zabrudzeń na matrycy, ale nie została nawet wyczyszczona z oleju. Ostatnio będąc w Warszawie postanowiłem wyczyścić matrycę w serwisie. Ku mojemu zaskoczeniu i wbrew powszechnej opinii na temat serwisu Nikona spotkałem się z miłą obsługą :) Co więcej, na moją prośbę serwis postarał się wykonać czyszczenie w ciągu jednego dnia. Następnego dnia rano aparat był już do odbioru :) Okazało się, że został wymieniony mechanizm naciągu lustra/migawki oraz czyszczenie matrycy - wszystko bezpłatnie (gwarancja do marca). Matryca jest czyściutka, czas pokaże czy widać poprawę w działaniu AF po tym zabiegu. Nie wiem jaki był ciąg dalszy sprawy, bo od ponad pół roku nie miałem sił czytać tego forum. Pozdrawiam.

Kali_69
22-02-2013, 16:59
@Bengi. Czyli opłacało się robić szum i całą tą akcję :) Warto mówić ( pisać ) o tym, że jest jakiś problem i o tym, że dużo ludzi nie godzi się na taki stan rzeczy. Oczywiście pod warunkiem, że piszą o tym osoby zorientowane w temacie.
@ agniesiak. Nie dziwi mnie to co piszesz, ponieważ też napaliłem się na ten obiektyw jak szczerbaty na suchary. Jak porównałem go w FJ przy świetle sztucznym z ręki pstrykając półki w sklepie z 18-105 Nikona to zwątpiłem. BF ostrość tam gdzie trafiła i tak ustępowała Nikonowi, aberracje.. Wyleczyłem się z tego cuda :) Czytałaś o tym obiektywie na forum ? Ja nie znalazłem takich ochów jak na Optycznych ;)

Bengi
22-02-2013, 23:40
Wniosek raczej taki, że tamta akcja serwisowa 10 szt. była farsą, ale mniejsza z tym... Mam nadzieję, że po wymianie mechanizmu przynajmniej przestanie chlapać na matrycę. Co do AF, to do dziś nie mam pewności, czy problemy mają związek z rodzajem oświetlenia czy z "czymś innym".

wer
24-02-2013, 03:12
No i tak będzie na pewno, że ludzie będą narzekać na małą konstrukcję, bo 7000 i 7100 są identyczne. Poważnie, gdzie wy mały palec trzymacie fotografując? Następny punkt to niepewny grip, za płaski oraz płytki profesjonalnych głowic statywów wystające ten centymetr poza aparat.

D7100 ma inne wymiary. Jest wyższy i szerszy, ale trochę płytszy.

agniesiak
26-02-2013, 18:22
Kali_69 Obiektyw poleciła mi koleżanka która używa go z D90 a poza tym czytałam i wiadomo niektórzy pisali że świetny inny że nie. Wybierałam między Tamronem 17-50 który posiada moja siostra z Canonem Eos 550D i zdjęcia wychodzą cudnie ostre, AF pudłuje sporadycznie. Wybrałam tak a nie inaczej bo taki miałam budżet. Na testy pożyczyłam starą wersję Sigmy 17-50 bez stabilizacji i Macro, zdjęcia wychodzą jeśli AF nie pomyli się o niebo lepsze, ale niestety nawet w dobrych warunkach (dzień, fotki na zewnątrz) potrafi strzelić serie ostrych by potem ostrość zgubić na kilka zdjęć. Jeszcze wykryłam problem w D7000 że przy użyciu lampy prześwietla zdjęcia, muszę zmieniać kompensację mocy błysku. W body mam najnowszą wersję oprogramowania i serię 64xxxxxx. W tych samych warunkach testowałam swojego EOSa i Nikona D3100 które nie miały przy tych samych warunkach żadnych problemów z celnością. Więc postanowiłam wysłać body do kalibracji do wzorca zobaczymy. Szczerze mówiąc szkoda mi tych wszystkich funkcji w Nikonie, ale niestety mój stary eos był bardziej niezawodny....

galaza
26-02-2013, 19:02
Tadam, tssss i mamy kolejną wadę d7000! Prześwietlająca zdjęcia wbudowana lampa!

kolas
26-02-2013, 19:58
Pokaż jakieś prześwietlone zdjęcie.

Dexter88
01-03-2013, 11:49
Kto używa wbudowanej lampy?
Niektóre puszki nawet jej nie mają. ;p

gusi
01-03-2013, 12:37
pomyłka ;)

Kali_69
03-03-2013, 00:36
@agniesiak Ja miałem podobnie jak kolega manski tu : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178490&page=3 Oczywiście ogromne wrażenie zrobiły na nie zdjęcia :http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178490&page=2 kolegi karolznin z postu 14-tego, ale były robione przy F11. Przekonałem się, że trzeba niektóre obiektywy sprawdzać przed kupnem. I jeszcze co,ś ktoś już miał problemy z duetem D7000 i tą Sigmą, ale nie umie tego znaleźć i ktoś też ( wydaje mi sie ) pisał o jakimś nowym sofcie do tego obiektywu coby z tym body śmigał. Spróbuj napisać do Sigmy. W końcu masz gwarancję. Może Ci to zestroją.

picia78
04-03-2013, 20:37
No dobra, do rzeczy noszę się z wymianą mojego D5100 na ... no i tu problem bo chciałem D7000 ale juz ja nie wiem ponad 600set stron to ja na pewno nie zamierzam czytać ale po przeczytaniu kilku wyrywkowo jestem zdruzgotany.
Czy możecie mi powiedzieć czy już skończyły się problemy z tym modelem Nikon wypuścił już nie "wadliwą"serię dokonał poprawek ? Warto zaryzykować zakup?
I naprawdę można by było zrobić sondę jak już ktoś pisał wcześniej użytkowników za i przeciw D7000 .

puciek
04-03-2013, 20:47
Czytałeś najnowszy test D5200 na optycznych, zwłaszcza informację o działaniu AF (identyczny układ jak w D7000)? To przeczytaj. Jak to zaakceptujesz, to będziesz się cieszyć z naprawdę fajnej puszki, a jak nie, to D600 ma też ten zam układ AF, a D7100 będzie na starcie kosztować około 5k.

picia78
04-03-2013, 20:55
Czytałeś najnowszy test D5200 na optycznych, zwłaszcza informację o działaniu AF (identyczny układ jak w D7000)? To przeczytaj. Jak to zaakceptujesz, to będziesz się cieszyć z naprawdę fajnej puszki, a jak nie, to D600 ma też ten zam układ AF, a D7100 będzie na starcie kosztować około 5k.

d600 za drogo
d5200 za drogo ergonomia ta sama co 5100 a ja go mam więc juz mi się znudziła :)
d7100 też będzie za drogo a do tego może mieć te same problemy co d7000 a początku
d7000 chyba z tego będzie najrozsądniej bo cena/ a już może uda się kupić nowszą partię poprawioną ? :) co Ty na to idę dobra drogą
A tak swoją drogą test to test a życie to co innego :)

harri
04-03-2013, 21:13
ja mam d7000 seria 64xxx i jestem zadowolony. ale mając tak jak ty d5100 to chyba bym poczekał na d7100.

picia78
04-03-2013, 21:18
ja mam d7000 seria 64xxx i jestem zadowolony. ale mając tak jak ty d5100 to chyba bym poczekał na d7100.

no to żeś zasadził ziarno niepewności :shock:
a czemu tak sądzisz?

harri
04-03-2013, 21:38
a czego Ci brakuje w d5100?

picia78
04-03-2013, 21:49
a czego Ci brakuje w d5100?
Przede wszystkim ergonomii, a i d7000 ma tzw. srubokręt wiec wiadomo

harri
04-03-2013, 21:58
śrubokręt się przydaje to fakt, a co do ergonomii, wydaje mi się, ża da się przyzwyczaić do klawiszologi d5100. a żeby Ci nie siać zamętu, to sam stałem przed tym dylematem w listopadzie i wybrałem d7000 :)
edit: tylko ja nie miałem d5100, więc wybór był prostszy

picia78
04-03-2013, 23:27
śrubokręt się przydaje to fakt, a co do ergonomii, wydaje mi się, ża da się przyzwyczaić do klawiszologi d5100. a żeby Ci nie siać zamętu, to sam stałem przed tym dylematem w listopadzie i wybrałem d7000 :)
edit: tylko ja nie miałem d5100, więc wybór był prostszy

w sumie to masz rację z tą ergonomia ale jednak ... ,śrubokręt a co za tym idzie więcej szkieł, lepszy wizjer, obsługa CLS, dwie karty pamięci, górny wyświetlacz, no jest trochę rzeczy które jakby poprawiają ten komfort użytkowania.
A jak u Ciebie z tym d7000 jakieś refleksje?

jeremi1234
05-03-2013, 08:07
picia78 bierz D7000 i nie zastanawiaj się, ja mam go od kilku miesięcy i nie narzekam. Czym więcej będziesz czytał tym więcej będziesz miał wątpliwości, byłem w podobnej sytuacji jak Ty. Jak dla mnie świetny sprzęt, przesiadłem się z D5k. Jak na razie nie widzę problemów z BF/FF czy chlapanie olejem, jest wszystko OK a seria mego body zaczyna się na 63... .

harri
05-03-2013, 10:31
A jak u Ciebie z tym d7000 jakieś refleksje?

Osobiście jestem zadowolony. Oczywiście przed zakupem naczytałem się tych strasznych postów na forum i bałem się kupić, ale zaryzykowałem. Na początek były testy, zdjęcia nietrafione itp. oczywiście to wina aparatu :) ale po jakimś czasie mi przeszło. Jak mam dobre światło to trafiam i tyle. Używam z nim 3 obiektywów, w tym 50 1,8D no i tu śrubokręt potrzebny. Zakupiłem d7000 zamiast d5100 z tego powodu by móc czasem podpiąć jakiś tańszy obiektyw.
Co do ergonomii, kiedyś miałem Pentaxa k100d i tam klawiszy było jeszcze mniej niż w d5100, a zdjęcia robił :) W d7000 mam wygodniej no i przyzwyczajony jestem do górnego wyświetlacza.

oizo76
05-03-2013, 22:34
Picia,kupuj i ciesz sie swietnym sprzetem.
W sumie przesiadka z 5100 poza ergonomia raczej niewiele da...ja przesiadlem sie d90-choc tez nie musialem i byl to raczej kaprys.W kazdym razie poki co jestem zachwycony d7k,co bedzie dalej nie wiem,mam 3 lata gwarancji,wiec problemow sie nie boje ;)

Tak jak harri,mam 50 1.8D i dzieki temu ze jest srubokret,ma fajne szkielko za smieszna pieniądze.
Dzisiaj zakupiłem Tamrona 17-50 2.8 VC,zobaczymy jak z tym szklem bedzie dzialac d7k,choc tutaj bardziej boje sie samego szkielka ...ale jestem dobrej mysli,bo po co byc z gory negatywnie nastawionym .

Kostek85
06-03-2013, 15:39
Witam,
w końcu zdecydowałem się na D7000 i dzisiaj dokonałem zakupu :)
Jak na razie po kilku fotkach jest ok.
Zakupiłem w sklepie e-planet.pl akurat była promocja na 2950 ;) Odebrałem osobiście w Warszawie.
Usiadłem w fotelu przy stoliku i przystąpiłem do rozpakowania i testów, nie robili najmniejszych problemów.
Puszka nówka z exifa wynika, że zrobiłem pierwsze zdjęcie ;)

picia78
06-03-2013, 19:25
a tak wogóle to te nowe puszki d7000 to tam widnieje napis na nalepce jaki made in ... co ?

puciek
06-03-2013, 19:33
To samo co na starych puszkach: Made in Thailand

picia78
06-03-2013, 19:44
To samo co na starych puszkach: Made in Thailand

aha o to dobrze, że nie china chyba :)

agniesiak
08-03-2013, 18:52
Witam, znowu ja. Ktoś tu wcześniej pisał "Kto używa wbudowanej lampy" otóż używa! Nie każdy na forum jest zawodowcem z kupą sprzętu. A z tymi prześwietlonymi zdjęciami to może przesadziłam bo to raptem było kilka sztuk także przepraszam szanowne grono po części udzialiła mi sie atmosfera dot. tego sprzętu. Co do AF to dalej postrzymuje opinię.

agniesiak
08-03-2013, 18:53
I cieszę się że są też zadowoleni w tym gronie :) Jestem ciekawa jak w duecie z Tamronem 17-50 się sprawuje?

Seś@
08-03-2013, 19:46
Witam
Pytanko mam następujące. Zamierzam kupić D 7000 i czy seria 64xxxxxxx już nie ,,chlapie'' ?
Pozdrówki :-)

irek6311
08-03-2013, 19:50
Witam
Pytanko mam następujące. Zamierzam kupić D 7000 i czy seria 64xxxxxxx już nie ,,chlapie'' ?
Pozdrówki :-)Dodam kiepski AF w jarzeniowym ;)
z olejem sobie poradzili dawno a AF musisz sprawdzić w sklepie ;)
nr seryjne niewiele znaczą bo kupiłem na koniec Stycznia 6356xxx i bez wad jak na razie .

puciek
08-03-2013, 19:51
Chlapie, nie chlapie, ale paprochy na f:22 u siebie widziałem po 100 zdjęciach. Teraz mam ponad 2600 i paprochów nie przybywa więc niedługo podejmę próbę czyszczenia matrycy. A potem zobaczymy.

Seś@
08-03-2013, 19:52
Podziękował :-)

irek6311
08-03-2013, 19:58
puciek jak nie chlapie to gruszka paprochy wydmucha ;)
u mnie nic nie chlapie i kurzy co zresztą widać na fotkach co zamieściłem na Forum ;)

puciek
08-03-2013, 20:03
A ile mam gruszką dymać? Po dmuchaniu paprochy zostają więc .... się przykleiły. Do czego pytam?

irek6311
08-03-2013, 20:06
Znaczy że chlapie i kurz się przykleja puciek ,
miałem kilka ale czyszczenie w body je strąciło < przepinałem na dworze obiektywy więc coś nawiało .

puciek
08-03-2013, 20:07
A ja mam jedno, 2600 klatek i strząsać to mogę z małego, bo na matrycy dalej mam paproszki.

irek6311
08-03-2013, 20:19
A ja mam jedno, 2600 klatek i strząsać to mogę z małego, bo na matrycy dalej mam paproszki.Kto jak kto ale ty napewno ogarniesz problem ;)

puciek
08-03-2013, 20:35
Ogarniam i czekam aż się skończy plucie na matrycę. Sprzęt do czyszczenia już mam. Na razie nie jest to przeszkodą ale na początku byłem zniesmaczony, bo nowy d7000 miał więcej bździochów niż stary D80/D60/D40x/D3100

pepe2k
08-03-2013, 20:36
Ogarniam i czekam aż się skończy plucie na matrycę. Sprzęt do czyszczenia już mam. Na razie nie jest to przeszkodą ale na początku byłem zniesmaczony, bo nowy d7000 miał więcej bździochów niż stary D80/D60/D40x/D3100

Ale przyznasz, że kawę robi wyśmienitą? Szkoda, że tak długo mi go trzymają w serwisie, bo teraz muszę sam sobie parzyć...

puciek
09-03-2013, 07:21
Mam wrażenie, że u mnie już skończył przygarniać paproszki, bo nowe się nie pojawiają. Miałem dylemat czy nowy D90 czy ryzyko i nowy D7000. Po kalibracji w serwisie już takich problemów nie mam. Aparat jesy po prostu super. Ale chętnie zakupiłbym jeszcze jakieś body dla jego kolorków i matrycy CCD

stanseba
11-03-2013, 16:02
Kupiłem D7000 i niestety z problemem AF. Również chce wysłać do kalibracji. Problemy z AF objawiają się nietrafianiem AF (BF) przy odległościach większych niż 5 metrów. Robiąc testy na tablicy testowej jest OK. Mam nadziej, że kalibracja w serwisie sprawi, że będę mógł cieszyć się ostrymi zdjęciami(tzn celnymi strzałami).
Puciek a Ty jakie miałeś problemy z AF, bo widzę, że Tobie kalibracja pomogła?

puciek
11-03-2013, 16:20
Miałem, po kalibracji było ok, a teraz w ogóle nie zwracam na to uwagi tylko robię zdjęcia.

stanseba
11-03-2013, 16:23
Mam nadzieje, że u mnie tez po kalibracji będzie OK. Jak u Ciebie się objawiały problemy z AF?

Remoolus
12-03-2013, 13:12
Oprócz uolejowanej matrycy nie widzę większych wad, AF działa dobrze, dopóki nie trafi na gładką powierzchnię.
No i jest jeszcze problem z pomiarem światła w programach i manualu, w auto wszystko działa OK - może przez moją małą wiedzę...

Pstryknij zdjęcie nieba, albo ściany z przesłoną 36 na najdłuższej ogniskowej, wyjdzie cały brud z matrycy, oczywiście sprawdź także autofocus.

AF działający na zasadzie detekcji kontrastu nigdy nie zadziała na gładkiej powierzchni, bo na niej kontrastu nie znajdzie ;) Tak więc problem leży po stronie fotografa i wyboru tematu zdjęcia a nie po stronie autofocusa.
"w auto wszystko działa ok"... - po co kupować lustrzankę i pstrykać na zielonym programie? Ja nie widzę w tym sensu.

zbyszekD7000
17-03-2013, 00:53
zauważyłem wyraźnie, że matryca bardziej brudziła się na początku i nie jest to tylko moje odczucie, ale również innych, teraz wyraźnie mniej się brudzi do tego stopnia że nie ma potrzeby czyścić. Trochę to dziwne, bo wskazuje na to że paprochy przywędrowały z fabryki w co raczej trudno uwierzyć aby producent dopuszczał aż takie niedbalstwo. Ale fakty są takie jakie są. Na zdrowy rozum paprochów powinno przybywać proporcjonalnie do użytkowania, a nie odwrotnie, zwłaszcza jak do tego często się przepina obiektywy. A tu czym dłużej, to matryca brudzi się mniej.

galaza
17-03-2013, 09:20
Może jakąś kopalnię koło Sosnowca ostatnio zamknęli?

zbyszekD7000
17-03-2013, 09:48
galaza - Bardzo odkrywczy komentarz i na temat:)

kazziz
17-03-2013, 14:51
"w auto wszystko działa ok"... - po co kupować lustrzankę i pstrykać na zielonym programie? Ja nie widzę w tym sensu.
chyba chodziło o AUTO AF - 39 pól auto wybór

pepe2k
18-03-2013, 21:59
Mam pytanie do użytkowników D7000. Czy to normalne, że ta puszka pozwala na uruchomienie trybu LiveView bez obiektywu? Lustro podniesione, matryca odsłonięta... i obraz rejestruje.

puciek
18-03-2013, 23:27
A dlaczego nie? Skoro pozwala na robienie zdjęć bez obiektywu, to filmować też powinna, prawda? Manualne obiektywy nie są wykrywane przez puszkę, a pozwala ona na pomiar światła.

pepe2k
20-03-2013, 01:38
A dlaczego nie? Skoro pozwala na robienie zdjęć bez obiektywu, to filmować też powinna, prawda? Manualne obiektywy nie są wykrywane przez puszkę, a pozwala ona na pomiar światła.

Wydaje mi się to zdecydowanie niebezpieczną opcją - po co użytkownikowi taka możliwość?
Od podnoszenia lustra w celach wyczyszczenia matrycy jest odpowiednia opcja w menu.

W D80 nie da się wyzwolić migawki bez podpiętego obiektywu, co jest moim zdaniem prawidłowym zachowaniem i dlatego zdziwiłem się, że udało mi się włączyć LV w D7000 bez obiektywu i merdać sobie paluchem po matrycy ;)

puciek
20-03-2013, 09:16
Przecież napisałem. Możesz filmować w trybie LV nawet z założonym Heliosem 44. Puszka nie sprawdzi jaki masz obiektyw bo w ogóle go nie widzi. Gdyby ta funkcja była zablokowana, to musiałbyś filmować tylko z obiektywami posiadającymi procesor. D80 nie posiada trybu LV ale bez problemu pozwala na wyzwolenie migawki bez obiektywu inaczej nie zrobiłbyś zdjęcia np. z Heliosem 44. Ustaw go w tryb M i wyzwolisz migawkę nawet w z czasem Bulb.

pepe2k
20-03-2013, 12:12
Ach, rzeczywiście. Skleroza nie boli ;)

decadent
24-03-2013, 12:23
Czyżby rozwiązano problem autofocusa ?!?
http://photo.net/nikon-camera-forum/00XnSk?start=80

pepe2k
24-03-2013, 12:53
Czyżby rozwiązano problem autofocusa ?!?
http://photo.net/nikon-camera-forum/00XnSk?start=80

Tiaaaaa... w moim 35/1.8 po wyłączeniu VR rzeczywiście problem zniknął! Hurra...

grzesj
24-03-2013, 16:08
Żartujecie, prawda? :)

esk2
24-03-2013, 17:09
Tiaaaaa... w moim 35/1.8 po wyłączeniu VR rzeczywiście problem zniknął! Hurra...

kolego przecież stałki a już napewno Nikkor 35/1.8 nie ma VR, więc jak udało Ci się to wyłączyć?

emimem18
24-03-2013, 17:10
Panowie czy lampa sb 600 nie bedzie dzialac z tym body? Szukam odowiedzi i nie moge znalezc.

pepe2k
24-03-2013, 17:13
kolego przecież stałki a już napewno Nikkor 35/1.8 nie ma VR, więc jak udało Ci się to wyłączyć?

Nie gadaj, naprawdę?!

Kolego, przecież to jakiś kretyn powiązał problem AF w D7000 z VR w obiektywach i próbuje wciskać ten kit... a mój post był jedynie ironicznym komentarzem do tej bzdury!

kazziz
24-03-2013, 17:26
Jak fotografował ze stawywu z włączonym VR to faktycznie obiektyw mógł pudłować... :P

Dexter88
24-03-2013, 17:47
Te ostatnie wpisy są naprawdę powalające, jeden pisze o stabilizacji obiektywu wpływającej na system AF zapominając o tym, że obiektywy bez stabilizacji pudłują tak samo, drugi pyta się czy SYSTEMOWA lampa będzie działać z aparatem, trzeci nie ma pojęcia co to znaczy ironia albo udaje głupiego...

emimem18
24-03-2013, 17:53
Czlowieku masz problem odpowiedziec tak lub nie? w opisie aparatu nie ma slowa na temat sb600, natomiast pisza o wyzszych modelach lamp. Chyba lepiej jest spytac, prawda? Nie kazdy jest az tak madry jak Ty!

michaljaskula
24-03-2013, 17:56
Panowie czy lampa sb 600 nie bedzie dzialac z tym body? Szukam odowiedzi i nie moge znalezc.

Ja mam wynalazek - SUNPAK PZ42X - i śmiga

puciek
24-03-2013, 18:02
emimem18, a w instrukcji (http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D7000/d7000_pl_06.pdf) szukałeś strona 275.

emimem18
24-03-2013, 18:09
Nie szukalem bo jej nie mam, zastanawiam sie nad zmiana body i chce sie upewnic ze moja lampa bedzie dzialac z nowym body. Rozumiem ze dziala.Dzieki za "pomoc"

KamilM
24-03-2013, 18:14
Jeśli ma złącze pod podstawkę nikonowską, to czemu ma nie działać? :)

emimem18
24-03-2013, 18:21
Wiesz np. przesiadajac sie z Iphona3gs na Iphona 5 nie wszystkie akcesoria dzialaja wiec lepiej zapytac bo moze nikon tez cos zmienil, mysle ze miedzy innymi po to jest forum- by mozna bylo zapytac.

kazziz
24-03-2013, 18:46
Właśnie dlatego Nikon jest Nikon a nie Apple, że jedyne problemy z kompatybilnością są pomiędzy linią amatorską (od D40 do D7100 + D600) a profi (od D200 do D4) i jeśli chodzi o szkła ze śrubokrętem i bez. Poza tym - wszystko zgodne i działa. :D

puciek
24-03-2013, 23:04
Nie wszystko, bo stare lampy typu SB24 nie pracują w nowszym trybie iTTL i będą działać poprawnie tylko z D100, który pracuje w samym TTL'u tak samo, jak lampa.

picia78
24-03-2013, 23:13
Jak fotografował ze stawywu z włączonym VR to faktycznie obiektyw mógł pudłować... :P

Niby taki expert, a nie wie, że 35 tka nie posiada VR a :)

agniesiak
25-03-2013, 10:58
Odesłali mi mojego Nikona D7000 po kalibracji i niestety nie mogę sprawdzić czy się coś poprawiło gdyż miałam skalibrowany obiektyw sigma do poprzednich ustawień a teraz mi się rozkalibrował :((( tzn. wiedziałam że tak będzie ale co teraz wysyłać obiektyw do ponownej kalibracji z body? czy pożyczyć obiektyw systemowy od kogoś i sprawdzić body? Poradzcie!!

zyzio666
25-03-2013, 11:14
Z tego mi wiadomo, to D7000 ma mikroregulację. O ile regulacja do obiektywu zawiera się w zakresie przewidzianym przez producenta to chyba nie ma co wysyłać do serwisu Sigmy.

galaza
25-03-2013, 11:16
Body sprawdzasz zawsze z obiektywem systemowym.

pepe2k
25-03-2013, 11:35
Odesłali mi mojego Nikona D7000 po kalibracji i niestety nie mogę sprawdzić czy się coś poprawiło gdyż miałam skalibrowany obiektyw sigma do poprzednich ustawień a teraz mi się rozkalibrował :((( tzn. wiedziałam że tak będzie ale co teraz wysyłać obiektyw do ponownej kalibracji z body? czy pożyczyć obiektyw systemowy od kogoś i sprawdzić body? Poradzcie!!

Chyba jedno i drugie. Najpierw sprawdzić body na pewnym, systemowym szkle, a potem odesłać Sigme do kalibracji pod body...

agniesiak
25-03-2013, 23:13
zyzio 666 probowalam mikroregulacji niestety przy roznych ogniskowych potrzeba innej mikrokalibracji, pepe2k chyba zrobię jak piszesz ale muszę kogoś złapać z obiektywem systemowym. Kurcze że akurat się zdecydowałam na taki zestaw, jakbym wiedziała wziełabym obiektyw Nikona chyba..

kazziz
25-03-2013, 23:56
Sorry, nie zauważyłem że test był tylko na 35 1.8G.

kazziXperia+Tapatalk2

zbyszekD7000
02-04-2013, 14:59
Pojawiła się aktualizacja oprogramowania aparatu do ver 1.04
Ciekawe czy tylko z powodu nowego obiektywu 800mm ? jak podaje Nikon,
Czy może poprawili coś jeszcze ?

MstrG
02-04-2013, 16:10
Pojawiła się aktualizacja oprogramowania aparatu do ver 1.04
Ciekawe czy tylko z powodu nowego obiektywu 800mm ? jak podaje Nikon,
Czy może poprawili coś jeszcze ?

Widać D7000 jest tak dopracowany, że nie potrzebuje większych aktualizacji :p

zbyszekD7000
02-04-2013, 16:18
Największą aktualizacją jest wypuszczenie D7100 ;-)

Star Dust
02-04-2013, 16:48
instalowal ktos juz aktualizacje?

MstrG
02-04-2013, 16:50

Ja. Nie ma żadnych przykrych niespodzianek.

Star Dust
02-04-2013, 16:53
ufff nigdy nie wiadomo czy czegos nie zepsuli ;)

robkar73
02-04-2013, 16:53
Witam Jestem świeżo zarejestrowany i jestem pod wrażeniem że niemalże 670 stron dotyczy AF w D7000 myslałem że są jeszcze inne tematy dotyczące tego korpusu.Może są tacy zarejestrowani którzy chcieliby pominąć temat AF i napisać coś innego,coś ciekawego czego inni mogą nie wiedzieć.Piszę tak ponieważ sam go zakupiłem tydzień temu i jestem bardzo zadowolony w wolnych chwilach porobiłem dość sporo zdjęć aby wyszukać błędów (oczywiście po przeczytaniu postów,inaczej pewnie nawet bym nie wiedział),teraz mam na liczniku 260 klapnięć z tego nic co dałoby sie zatrzymać bo wszystkie testowe,teraz postanowiłem zakończyć tę walke i przejść do prawdziwego focenia.I oto pierwsze pytanie które nie dotyczy błedów AF a mianowicie przeczytałem już prawie dokładnie 2 razy instrukcje i chciałbym sie dowiedzieć czy po zakończeniu odliczania samowyzwalacza tuż przed wyzwoleniem migawki jest możliwość ustawienia tak aparatu aby w tym momencie ustawił ostrość a nie przed jego jego uruchomieniem ?

zbyszekD7000
02-04-2013, 17:07

ja też instalowałem i nie widać różnicy

MstrG
02-04-2013, 17:12
ja też instalowałem i nie widać różnicy

Widać widać, teraz z czystym sumieniem mogę kupić AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR

zbyszekD7000
02-04-2013, 17:12
a mianowicie przeczytałem już prawie dokładnie 2 razy instrukcje i chciałbym sie dowiedzieć czy po zakończeniu odliczania samowyzwalacza tuż przed wyzwoleniem migawki jest możliwość ustawienia tak aparatu aby w tym momencie ustawił ostrość a nie przed jego jego uruchomieniem ?

Nie da się, ustawianie jest przed odliczaniem

Widać widać, teraz z czystym sumieniem mogę kupić AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR

no fakt, ale tego sprawdzić nie mogłem bo nie mam i raczej miał nie będę takiego szkła ;-)

MstrG
02-04-2013, 17:19
no fakt, ale tego sprawdzić nie mogłem bo nie mam i raczej miał nie będę takiego szkła ;-)

Da się uzyskać niezłe rabaty na to szkiełko, z 18tyś$ coś się urwie ;)

robkar73
02-04-2013, 17:20
szkoda ale jeszcze pozostaje pilot

zbyszekD7000
02-04-2013, 17:22
z pewnością, ale to marna pociecha;-)

Wolałbym upgrade D7000 do ver D7100 np

szkoda ale jeszcze pozostaje pilot

Tylko z pilotami uważaj bo nie wszystkie zamienniki działają poprawnie z d7000

robkar73
02-04-2013, 17:31
Tylko z pilotami uważaj bo nie wszystkie zamienniki działają poprawnie z d7000
Włąśnie kupiłem zamiennik i działa włacznie z wstępnym uniesieniem lustra,ale najważniejsze że ustawia ostrość kiedy tego potrzebuje

zbyszekD7000
02-04-2013, 17:58
jak ci działa zgodnie z wszystkimi trybami jakie opisuje instrukcja to jest ok, przypadłość tych felernych była taka że przy funkcji podnoszenia lustra zamiast najpierw podnieść lustro a następnie wyzwolić migawkę od razu robił zdjęcie, albo w normalnym trybie robił za jednym przyciśnięciem dwa zdjęcia (tak jakby nacisnąć dwa razy pilota)
Z prostszymi aparatami jak np D5100 taki felerny pilot działał poprawnie bo prostsze nie miały tak mocno rozbudowanych funkcji sterowania pilotem.

GonzoG
02-04-2013, 18:09
jak ci działa zgodnie z wszystkimi trybami jakie opisuje instrukcja to jest ok, przypadłość tych felernych była taka że przy funkcji podnoszenia lustra zamiast najpierw podnieść lustro a następnie wyzwolić migawkę od razu robił zdjęcie, albo w normalnym trybie robił za jednym przyciśnięciem dwa zdjęcia (tak jakby nacisnąć dwa razy pilota)
Z prostszymi aparatami jak np D5100 taki felerny pilot działał poprawnie bo prostsze nie miały tak mocno rozbudowanych funkcji sterowania pilotem.

Rozbudowane sterowanie pilotem w Nikonie sprowadza się do jednego sygnału o określonej długości. Jak za długo przytrzymasz guzik, to pilot wyemituje 2 kolejne sygnały. Nie ma opcji, aby zrobić coś w nim źle - albo działa, albo nie i koniec.
To nie Olympus, Sony, czy małpki Canona, które mają więcej niż jedną funkcję na pilocie IR.

zbyszekD7000
02-04-2013, 18:38
Fajna w takim razie ta aktualizacja, z pewnością zadowoli każdego, nowe motto Nikona
" każdemu wedle potrzeb/życzeń" ;-)

Rozbudowane sterowanie pilotem w Nikonie sprowadza się do jednego sygnału o określonej długości. Jak za długo przytrzymasz guzik, to pilot wyemituje 2 kolejne sygnały. Nie ma opcji, aby zrobić coś w nim źle - albo działa, albo nie i koniec.
To nie Olympus, Sony, czy małpki Canona, które mają więcej niż jedną funkcję na pilocie IR.

a tu się z kolegą nie zgodzę bo temat dogłębnie przetestowałem i są różnice w tych pilotach ale na oko żadnej nawet w sklepie FJ sprzedawca nie potrafił odróżnić podróby od oryginału. Co do działania też przetestowałem i dopiero oryginalny działa poprawnie. A przytrzymanie dłużej przycisku w pilocie nie powoduje serii zdjęć jak kolega sugeruje, bo w oryginalnym ile by ni trzymać przyciśniętego to zrobi tylko jedno wyzwolenie, trzeba puścić i następny raz nacisnąć żeby była następna reakcja

Poza tym rozbudowane są funkcje sterowania pilotem w aparacie a nie funkcje pilota który jak kolega zauważył ma jedną funkcję jednego przycisku, włącz/wyłącz

agniesiak
02-04-2013, 23:10
To znowu ja. Uwaga i jednocześnie pytanie dla znających się bardziej ode mnie. Jakoś ludziom na forum ufam bardziej niż serwisowi. A więc czy to normalne że w trybie AF-C w czasie przekadrowywania i ponownego ustawiania ostrości przy naciśnięciu spustu migawki do połowy aparat co któryś kadr albo kilka kadrów z rzędu nie reaguje tzn nie kręci pierścieniem. Ostrzę na obiekty kontrastowe. Wysłałam do reklamacji AF właśnie z tą uwagą i nic się nie poprawiło tzn. zrobili kalibrację do zaleceń producenta ale ciągle feler występuje. Czy ktoś może mi odpowiedzieć.

agniesiak
02-04-2013, 23:12
Acha i jeszcze pytanie dotyczące prawdopodobnej przyczyny felernie działającego AF opisywanej na forach a mianowicie że przy podnoszeniu lustra z racji innej konstrukcji mechanizmu w d7000 lustro drga a opada łagodnie zamiast na odwrót co jest przyczyną nieostrych zdjęć, to czy używając funkcję wstępnego podnoszenia lustra można błędy AF teoretycznie wyeliminować lub zminimalizować?

pepe2k
02-04-2013, 23:17
Acha i jeszcze pytanie dotyczące prawdopodobnej przyczyny felernie działającego AF opisywanej na forach a mianowicie że przy podnoszeniu lustra z racji innej konstrukcji mechanizmu w d7000 lustro drga a opada łagodnie zamiast na odwrót co jest przyczyną nieostrych zdjęć, to czy używając funkcję wstępnego podnoszenia lustra można błędy AF teoretycznie wyeliminować lub zminimalizować?

Jeszcze trochę, a o przyczyny problemów z AF w tym modelu będą posądzane fazy księżyca!

Coman
02-04-2013, 23:56
agniesiak pamiętaj że to amatorski sprzęt i m.in. tym właśnie różni się od profesjonalnych lustrzanek że af działa tak jak działa. W moim d7k jest podobnie więc chyba to norma.

radius_bo
03-04-2013, 00:07
Myślicie, że D7100, z racji tego, że też jest amatorskim sprzętem to będzie miał specjalnie "pogorszony" AF (mimo, że jest to legendarny 3500DX)?

Powiem Wam jakie jest moje zdanie. To jest przykre, ale pewnie tak. Nie ufam firmom w tych czasach (nawet tak uznanym jak Nikon). Nie zdziwiłbym się jakby stosowano manipulację programową powodującą losowość pracy AF.

ajphotography
03-04-2013, 00:28
Bawiłem się Tym aparatem i jeżeli chodzi o ostrość to rewelacja

soja
03-04-2013, 07:51
Jeszcze trochę, a o przyczyny problemów z AF w tym modelu będą posądzane fazy księżyca!

nie pomyślałem o tym :)
teraz zwalone zdjęcia będę miał na co zrzucić ;)

agniesiak
03-04-2013, 09:17
Proszę Was nie żartujcie sobie, bo to niepoważne. Chętnie zamienię swój egzemplarz na jakiś, który nie ma tych efektów specjalnych, ciekawe czy znajdzie się chętny na taką zamianę i czy dalej twierdziłby że nie ma problemu, zwłaszcza gdyby wydał na niego 3000 zł.
Coman niestety nie zgadzam się z Tobą w kwestii tego że to amatorski sprzęt i mogą takie rzeczy się dziać, ponieważ jestem też posiadaczką od jakiś 8 lat Canona Eosa 350d z obiektywen Canon 17-85 i w ciągłym AF nie dzieją się takie rzeczy, tzn. nie ma problemów z ustawianiem autofokusa.

pepe2k
03-04-2013, 09:55
Proszę Was nie żartujcie sobie, bo to niepoważne. Chętnie zamienię swój egzemplarz na jakiś, który nie ma tych efektów specjalnych, ciekawe czy znajdzie się chętny na taką zamianę i czy dalej twierdziłby że nie ma problemu, zwłaszcza gdyby wydał na niego 3000 zł.

A kazał Ci ktoś go kupić? O problemach z AF w D7000 informacje w sieci pojawiają się praktycznie od premiery tego modelu... potraktuj to jako tzw. nieudany zakup i najlepiej go sprzedaj, jeżeli nie jesteś w stanie jakoś się z tym pogodzić. Na chwilę obecną nie ma rozwiązania i wątpię żeby się kiedykolwiek, jakiekolwiek pojawiło, bo według Nikona problem nie istnieje. Masz trzy wyjścia: akceptujesz to i używasz sprzęt, sprzedajesz i kupujesz sprawdzony, denerwujesz się i liczysz na cud ze strony Nikona.

docxxx
03-04-2013, 09:56
Nie gadaj, naprawdę?!

Kolego, przecież to jakiś kretyn powiązał problem AF w D7000 z VR w obiektywach i próbuje wciskać ten kit... a mój post był jedynie ironicznym komentarzem do tej bzdury!

Nie czytalem innych wpisow, nie patrzylem na tego linka, ale sam pisalem juz nie raz, ze po wlaczeniu VR w 70-200I puszka zaczela szarpac lustrem i pojawial sie sie dziwny lag w wizjerze. Nie wiem, czy ma to jakis zwiazek z Waszymi problemami, bo ich nie sledze. Tak tylko wtrąciłem.

Auriell
03-04-2013, 10:49
Nie czytalem innych wpisow, nie patrzylem na tego linka, ale sam pisalem juz nie raz, ze po wlaczeniu VR w 70-200I puszka zaczela szarpac lustrem i pojawial sie sie dziwny lag w wizjerze. Nie wiem, czy ma to jakis zwiazek z Waszymi problemami, bo ich nie sledze. Tak tylko wtrąciłem.

Hehe, dobre. Ten lag w wizjerze to nic innego jak działanie VR, który stara się ustabilizować obraz. A to 'szarpanie lustrem', to nic innego jak odgłosy pracy VR.

docxxx
03-04-2013, 12:05
Chłopie, głupoty gadasz. Potrafię rozpoznać czy to załączył się VR czy puszka szarpie, jakby dostała konwulsji. Jakoś na Sigmie 150-500 nie fika.

Auriell
03-04-2013, 13:12
No to chłopie wytłumacz jeszcze ten lag w wizjerze.... Pewnie wizjer masz elektroniczny, he?

docxxx
03-04-2013, 13:32
Dobra, dalej płacz nad swoim D7000 zamiast wyszukać rozwiązania. Powodzenia

JED
03-04-2013, 15:31
Moj aparat mial zaszczyt zostac przetestowany przez kolege pgaik.
Wyglada na to, ze wszystko OK - i z Tokina i z Nikonem.
Oleju na matrycy brak, tylko kurz byl.
Takie mam info ;)

robkar73
03-04-2013, 15:53
Wiecie co,mnóstwo wpisów totalnie niezadowolonych i nic dziwnego,ale pewnie też są tacy którzy wymagają od sprzętu zbyt wiele,lub oczekiwali czegoś więcej aniżeli taka ostrość jak w D7000,miałem wrzucić tutaj swoje eksperymenty jednak tego nie zrobie bo jest spore ryzyko że na forum zaraz znajdą sie tacy co mi te teoretycznie dobre zdjęcia sponiewierają,pojawiły by sie wypowiedzi typu;ale mydło gdzie dla mnie na bardzo przyzwoitym poziomie,a tam w prawym górnym rogu masz AF zamiast bliżej środka kadru ,lekki BF,mocniejszy FF itp.Napiszcie czy znacie kogoś ze swojego otoczenia kto byłby zadowolony ze swojego korpusu oczywiście D7000 tak jak np.ja ? A naprawde jestem pod wrażeniem tego aparatu jeszcze 2 lata temu miałem C 50d postanowiłem sie go pozbyć bo miał sporo naklepane,no i wiekowy,pomyślałem kupie coś uniwersalnego i kupiłem 150-ke panasonica filmy jak kamera ale zdjęcia już różnie nie były złe ale od 400 ISO pojawiał sie kolorowy szum,choć niewielki,czegoś mi brakowało chyba najbardziej szybkości działania,i wysokiego ISO,przy fotografowaniu dziecka na wage złota.Więc postanowiłem kupić D7000 a polecił mi go fotograf z Facebook-a zapewniał że to wspaniały sprzęt więc wybrałem sie do FJ i kupiłem bez żadnego próbnego zdjęcia,chciałem C 60d ale jakoś Nikon przekonał mnie obudową 2 karty pamięci,lepsza rozpiętość tonalna no i teoretycznie lepsze foty.I zanim go rozpakowałem wszedłem tutaj aby czegoś na wstępie sie dowiedzieć i zobaczyłem te wszystkie wpisy,pomyślałem "O ja pie......e " no to to chyba jestem w czarnej D....szybko "roztrzęsiony" zrobiłem kilkadziesiąt różnych zdjęć a najwięcej w świetle żarowym stawiałem puszki po herbacie dla dziecka,pasty do zębów,kartony po sokach,kubki,książki solniczki,flaszke,i wiecie co niemalże za każdym razem ostrość była taka jak z LV ale co dziwne tylko ze statywu natomiast z ręki za każdym razem troszke lepsza z LV.Na zewnąrz pełne zadowolenie zdjęcia piękne a mam 18-105mm (na razie) i tu fakt czasem ludzie porównują troche hybrydy z lustrzankami,to poprostu nieporozumienie,on jest nawet lepszy niż 50D Canona.Ale sie rozpisałem ho ho no ale napiszcie czy macie jakiś znajomych co ich ten aparat naprawde zadowala ,bo można popaść w depreche.Pozdrawiam

zbyszekD7000
03-04-2013, 16:03
Ja bym bardzo chętnie zobaczył jakieś zdjęcie z Twojego body żeby rozwiać własne wątpliwości

robkar73
03-04-2013, 16:09
Ja bym bardzo chętnie zobaczył jakieś zdjęcie z Twojego body żeby rozwiać własne wątpliwości

OK Jutro wieczorem machne zdjęcie ze statywu przy żarowym świetle,i wrzuce na forum rozumie że nie ma znaczenia że to ze statywu? Poprostu tak wygodniej

zbyszekD7000
03-04-2013, 16:27
Jak nie problem to możesz i takie i takie, będę wdzięczny

robkar73
03-04-2013, 16:36
Dobra postaram sie na jutro

robkar73
03-04-2013, 16:37
Napisz czy masz wątpliwości co do swojego AF czy chcesz zobaczyć jak jest u kogoś innego,tak pytam przez ciekawość

zbyszekD7000
03-04-2013, 17:29
Mam wątpliwości co do swojego, więc chętnie zabaczę fotki z innego body od kogoś zadowolonego jak Ty, jak masz jakieś opory przed publikacją to możesz na prv (podam kontakt), chodzi mi żeby nie były obrabiane, tylko to co daje aparat

sosnek
03-04-2013, 22:18
Witam. Mój pierwszy wpis na tym forum :) Chciałem podzielić się swoimi uwagami:
1. Zamówiłem D7000 zanim wszedłem na to forum.
2. Po jego przeczytaniu nabrałem obaw o AF
3. Gdy dostałem aparat w ręce od razu zacząłem testować AF (18-105 i 50/1,8)
4. Na 230 fotek AF zawsze trafia w punkt i jak dla mnie amatora chodzi błyskawicznie
5. Test na tablicy nie wykazuje FF i BF.
6. Jestem zadowolonym i szczęśliwym posiadaczem D7000

Dziękuje :)

zbyszekD7000
03-04-2013, 22:21
no to gratulacje i ciesz się fajną sztuką, takie też się podobno trafiają

pepe2k
03-04-2013, 22:47
Ciekawe ilu jeszcze, nowych użytkowników D7000 zarejestruje się na forum tylko po to żeby pochwalić się tym, że AF w tym modelu jest taki świetny i niezawodny ;) Komuś zalega na magazynie?

Abund
03-04-2013, 23:57
Mam nadzieję że jak najwięcej. D7000 to fajny aparat myślę że kiedy cena spadnie do 3300 - 3500 za body+ 18-105VR to wymiecie je z dystrybucji szybciej niż się spodziewasz.
Sorry ale wtedy za cenę D7100 z 18-105 amator będzie mógł kupić D7000 +18-105 + 35 1.8 + 55-300 i mieć ********y zestaw na każda okazję.
Mam D7000 z nowej serii i nie narzekam, jak coś się zacznie dziać mieszkam blisko zaniosę do serwisu osobiście. W styczniu jak kupowałem body mówiło się raczej ze najszybciej wyjdzie D400 i nie poczekałem na wiosenne nowości bo na D400 nie było by mnie stać. I powiem Ci że nie żałuję (no może tego że kupiłbym trochę taniej).
Nie podnieca mnie liczba pikseli czy 39 pól af. Po prawdzie korzystam głownie z pomiaru punktowego :).

Generalnie wkurza mnie to że w każdy wątek o D7000 schodzi na temat wadliwego AF i niczego konkretnego amator taki jak ja nie może się dowiedzieć o możliwości tej puszki. Oczywiście pozostają fora zagraniczne ale nie posługuję się językiem angielskim na tyle biegle by korzystać z nich w pełni.

Więc nie odstraszaj nowych użytkowników albo wskaż lepszy NOWY aparat u konkurencji za te pieniądze.

Pozdrawiam Krzysiek

robkar73
04-04-2013, 00:13
Ciekawe ilu jeszcze, nowych użytkowników D7000 zarejestruje się na forum tylko po to żeby pochwalić się tym, że AF w tym modelu jest taki świetny i niezawodny ;) Komuś zalega na magazynie?

Nie obraz sie ale to znaczy że można sie rejestrować tylko wtedy kiedy ma sie D7000 z uwalonym AF-em?
Dla mnie w moim egzemplarzu też AF chodzi jak powinien,i też chetnie z tego forum dowiedziałbym sie jak innym pracuje sie z tym aparatem,pomijając ten nieszczęsny AF

pepe2k
04-04-2013, 00:34
Uderzyłem w stół...

cezet
04-04-2013, 05:56
Abund, wierz mi - jak będziesz używał ciemnych szkieł pokroju 18-105 to nie będziesz w stanie zobaczyć co znaczy nietrafienie :-D

Przetestuj coś f1,8

galaza
04-04-2013, 06:18
... jestem też posiadaczką od jakiś 8 lat Canona Eosa 350d z obiektywen Canon 17-85 i w ciągłym AF nie dzieją się takie rzeczy, tzn. nie ma problemów z ustawianiem autofokusa.

Sama sobie odpowiadasz na pytanie.
Podepnij pod d7000 szkło klasy tego canonowskiego a twoje problemy staną się niezauważalne.

sosnek
04-04-2013, 06:40

na stanie mam tylko jeden D7000 i umieściłem ten post bo 95% ludzi narzeka. Moja poprzednia lustrzanka to KONICAMINOLTA 5D (plus częściej używany Olympus TG-820 ze względu na moje "ciężkie" wyprawy) ;) jak na razie to przyzwyczajam się do klawiszy i ogromu opcji. Dla mnie aparat jest MEGA.

Można popaść w depresje czytając o tym AF. Gdybym zobaczył to forum przed zakupem to bym go nie kupił. A tak jestem szczęśliwy. Pierwszy poważny test na targach w ten weekend

gusi
04-04-2013, 07:34

Z kolei ci, którzy narzekają, to w większośći sprzedawcy innych marek.

zbyszekD7000
04-04-2013, 08:22
Powinny powstać dwa równoległe wątki:
D7000 - opinie użytkowników zadowolonych
D7000 - opinie użytkowników nie zadowolonych
Wtedy każdy by się wypowiadał w odpowiednim dla siebie i nie byłoby niepotrzebnego spamu

puciek
04-04-2013, 08:36
Uważasz, że osoby zadowolone z D7000 mają ochotę/przymus czy cokolwiek innego szukać takich wątków na forach internetowych? Oni po prostu robią zdjęcia, a nie testują AF. To w większości osoby mające problemy, szukając rozwiązania, trafiają na różnego rodzaju fora i wylewają swoje żale.

agniesiak
04-04-2013, 11:01
pepe2k tak masz rację czytałam informacje przed zakupem o problemach ale też czytałam że po kalibracji AF działa jak należy, podjęłam ryzyko i wyszło jak wyszło. Teraz szukam po prostu rozwiązania problemu, forum chyba jest od wymiany uwag i pytań, no chyba że się mylę i rozmowy są tylko o pogodzie. Zwracam się do bardziej doświadczonych ode mnie...

agniesiak
04-04-2013, 11:07
galaza - tak wczoraj zrobiłam poszłam do sklepu poprosiłam o inny egzemplarz sigmy 17-70 i bardzo się zdziwiłam bo AF działał o wiele szybciej i pewniej, tak jakby to był obiektyw o klasę wyższy, podpięłam też N 50 1.4 znowu to samo zero BF/FF super ostrość, no ale to było kilka zdjęć na sklepie, więc problemu losowości nie wykryłam.
Gusi - nie jestem sprzedawcą innej marki, tylko osobą która chciała po 10 latach wymienić sprzęt wydając trochę więcej pieniążków które z nieba nie lecą jak manna stąd moje flustracje.

agniesiak
04-04-2013, 11:08
Puciek dzięki za post pełen zrozumienia :)

agniesiak
04-04-2013, 11:16
A kazał Ci ktoś go kupić? O problemach z AF w D7000 informacje w sieci pojawiają się praktycznie od premiery tego modelu... potraktuj to jako tzw. nieudany zakup i najlepiej go sprzedaj, jeżeli nie jesteś w stanie jakoś się z tym pogodzić. Na chwilę obecną nie ma rozwiązania i wątpię żeby się kiedykolwiek, jakiekolwiek pojawiło, bo według Nikona problem nie istnieje. Masz trzy wyjścia: akceptujesz to i używasz sprzęt, sprzedajesz i kupujesz sprawdzony, denerwujesz się i liczysz na cud ze strony Nikona.

Masz na myśli sprawdzony egzemplarz D7000 czy sprawdzony inny model i jaki byś mi w takim razie polecił?

radius_bo
04-04-2013, 11:22
W okolicy D7000 masz dwa wybory: D300s lub D7100. Obydwa z legendarnym modułem AF 3500DX.