PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Seeth
13-04-2011, 10:45
Wiadomo coś więcej co z nowym firmware do D7000?

macko.mk
13-04-2011, 10:54
Na Nikon Rumors podali, że to prawdopodobnie był fałszywy alarm. Tak więc jeszcze przyjdzie nam poczekać na nowy update.

Seeth
13-04-2011, 11:04
No to pozostaje czekać co serwis zrobi z puszką Fatmana, mam nadzieję że naprawią tą puszkę. ;)

pil74
13-04-2011, 11:16
Na Nikon Rumors podali, że to prawdopodobnie był fałszywy alarm. Tak więc jeszcze przyjdzie nam poczekać na nowy update.
Tak jak z update'm do D90 :)

qualin
13-04-2011, 11:20
Z tym, że Goku napisał dokładnie coś odwrotnego. Ma ustawioną opcję "manual" podczas filmowania, a mimo to obiektyw jest automatycznie przymykany, wtedy kiedy nie powinien.

A ja w chwili obecnej nie mam możliwości sprawdzenia jak jest w rzeczywistości -tak więc Panowie -możecie np. nagrać przykładowy film, który pokaże jak jest ?

Nie chce mi sie wrzucac, ale faktycznie jest tak, ze aparat zmienia wartosc. Mam pelny manual, dziure ustawiam na f10 i przy zoomowaniu wartosc f wzrasta :/ Rozumiem jakby byla ustawiona na 3.5 i wzrsatala do 5.6 na pelnej ogniskowej bo takie jasnosci ma kitowe szklo, no ale od f5.6 nie powinnien aparat jeszcze bardziej przymykac.

Fatman
13-04-2011, 11:49
qualin, no dokładnie -coś takiego można spokojnie uznać za błąd.

qualin
13-04-2011, 12:20
No tez mi sie cos wydaje, ze nie powinno tak byc. Dzieje sie tak tylko w LV.
skrecilem filmik: http://www.youtube.com/watch?v=zLLczRygU88
Sorki za slaba jakosc ale to tylko HD z telefonu :)

mprzysta
13-04-2011, 12:21
ale właśnie u mnie to działa tak (przysłonę ustawiam na f10, obiekty 18-105, kręcę od 18 do 105mm):
- zmiana przysłony następuje gdy - ustawiam pokrętło na M i ustawienia w menu filmowanie na "włączone",
- zmiana przysłony NIE następuje gdy - ustawiam pokrętło na M i ustawienia w menu filmowanie na "wyłączone".

przykłady wrzucę jak wrócę z pracy.

qualin
13-04-2011, 12:29
Faktycznie jak w menu ustawien filmu wlaczy sie manual na ON to zmienia sie przeslona, jak jest na OFF to zostaja taka wartosc jaka ustawimy. Pozatym w manualnych ustawieniach nie moge zmieniac wartosci przysony po przejsciu do LV, jak zrobie na OFF to reguluje wielkosc dziury normalnie.
A moze menu zostalo zle przetlumaczone i opcje "wlaczone", "wylaczone" sa odwrotnie ?

Fatman
13-04-2011, 12:57
No to tym bardziej uznaję to za błąd. Nie powinna się zmieniać przysłona (oczywiście w przypadku osiągnięcia minimum dla danego szkła) w zależności od włączonej opcji "manual". Brak tu logiki.

qualin
13-04-2011, 13:11
Cos mi sie wydaje, ze Nikon mogl wypusic niedopracowana puszke. Wyszedl pentax K-5, ktory zaczal zbierac rewelacyjne opinie. Nikon bal sie, chcial szybko wypuscic swojego klona K-5tki zeby pentax nie zabral zbyt wielu klientow, jednoczesnie chcieli wypuscic go zanim Canon wypusci jakies podobne body. Tak sobie gdybam tylko, ale wychodzi coraz wiecej jakis glupich bledow w tym aparacie i nei wiem jak mozna to tlumaczyc inaczej jak pospiechem i niedopracowaniem.

Attila
13-04-2011, 13:56
A jakbyście tak panowie zmienili język menu na angielski i zobaczyli czy po angielsku on/off jest na odwrót czy działa poprawnie?

Fatman
13-04-2011, 14:16
Nie jest to problem złego tłumaczenia. Tłumaczenie jest prawidłowe.

qualin
13-04-2011, 14:37
Tak patrze i wydaje mi sie ze pelny manual jest jak ustawi sie manuala w trybie OFF. Wtedy mozna zmieniac kazdy parametr podczas nagrywania filmu (ISO, F, czas). W trybie manualnym na ON nie mozna ustawiac przyslony, ktora dodatkowo zmienia sie podczas zoomowania.

Fatman
13-04-2011, 14:53
Przysłony i tak nie możesz zmieniać po wejściu do LV. Ten wypas jest zarezerwowany tylko dla właścicieli D3s......... ;-)

qualin
13-04-2011, 15:11
Przysłony i tak nie możesz zmieniać po wejściu do LV. Ten wypas jest zarezerwowany tylko dla właścicieli D3s......... ;-)

Zmieniac mozna tylko podczas filmowania nie wplywa to absolutnie na nic, ot tylko cyferki na ekraniku sie zmieniaja i nie ma efektu. Natomiast podczas robienia fotek w LV jest juz wplyw na wykonane zdjecie.

http://www.youtube.com/watch?v=Cm7kxx1vSLY

Fatman
13-04-2011, 15:20
Zmieniac mozna tylko podczas filmowania nie wplywa to absolutnie na nic, ot tylko cyferki na ekraniku sie zmieniaja i nie ma efektu.

Czyli własnie nie można zmieniać :-) Bo kręcenie pokrętłem to nie to samo co zmiana parametru ;-)

qualin
13-04-2011, 15:29
W filmowaniu - nie, w zdjeciach - tak, zeby nie bylo pozniej glupich pytan :P

Fatman
13-04-2011, 15:32
Zgadza się :-)

prz3mo
13-04-2011, 15:38
Reasumując to ten D7k to niezły bubel Nikona z bardzo dobrą matrycą... Sony :)
Dobrze Fatman Ci życzę, ale mam czuja, że nic z Twoją puszką nie zrobią. Obym się mylił.

Fatman
13-04-2011, 15:43
Obyś się mylił ;-) Bo niestety info o tym co z moją puszką dostanę po targach i przepadnie fajna okazja na.................. ;-)

Targi już jutro, a Nikon ma podobno za free czyścić aparaty ;-) Kto pierwszy na ochotnika sprawdzi jak wyczyszczą mu zachlapaną olejem matrycę w D7k ? ;-)

prz3mo
13-04-2011, 15:50
Targi już jutro, a Nikon ma podobno za free czyścić aparaty ;-) Kto pierwszy na ochotnika sprawdzi jak wyczyszczą mu zachlapaną olejem matrycę w D7k ? ;-)

Ale się Nikon Polska szarpnął, buahahhahah... darmowe czyszczenie matrycy, LOL :-D

Fatman
13-04-2011, 15:52
No wiesz, jak byłem u nich w zeszłą środę to pytałem ile taka przyjemność w D3 by kosztowała -i usłyszałem 150 zł.......... i 48h na wykonanie.

Tak więc jak mogą to zrobić za free, to ja bardzo chętnie, bo na matrycy mam tzw. syf z gilem ;-)

qualin
13-04-2011, 15:52
Ja bym sie pokusil, ale niebardzo jechac specjalnie po to do Lodzi :)

prz3mo
13-04-2011, 15:55
Tak więc jak mogą to zrobić za free, to ja bardzo chętnie, bo na matrycy mam tzw. syf z gilem ;-)

Nie no, OK, jak to mówią darowanemu koniowi... tyle, że takie czyszczenie w zachodnich serwisach jest przeważnie za friko.

sovi3t
13-04-2011, 16:49
Nie jest, do 21 dni od zakupu u mnie.

Coman
13-04-2011, 20:01
Nie no, OK, jak to mówią darowanemu koniowi... tyle, że takie czyszczenie w zachodnich serwisach jest przeważnie za friko.

Za friko niema nic, wyczyszczą za friko o ile wykupiłeś ubezpieczenie przy zakupie body.

woytec60
13-04-2011, 20:37
Nagrody Red Dot dla Nikona, między innymi dla D7000: Nikon D7000 to pierwszy produkt, jaki został wyróżniony przez jurorów Red Dot za najlepszy zeszłoroczny design... (http://www.swiatobrazu.pl/nagrody-red-dot-dla-nikona-23213.html)
Takie?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img685.imageshack.us/i/nagrodyreddotdlanikona.jpg/)

:twisted:

Jachu
13-04-2011, 20:43
Nagrody Red Dot dla Nikona, między innymi dla D7000: Nikon D7000 to pierwszy produkt, jaki został wyróżniony przez jurorów Red Dot za najlepszy zeszłoroczny design... (http://www.swiatobrazu.pl/nagrody-red-dot-dla-nikona-23213.html)
Takie?

źródło (http://img685.imageshack.us/i/nagrodyreddotdlanikona.jpg/)

:twisted:

Czytałem parę testów na temat Coolpixa P7000 i tam też są problemy z AF więc może oznaczenie "7000" jest jakieś pechowe.

mprzysta
13-04-2011, 22:34
No wiesz, jak byłem u nich w zeszłą środę to pytałem ile taka przyjemność w D3 by kosztowała -i usłyszałem 150 zł.......... i 48h na wykonanie.

w zeszły piątek zrobili mi czyszczenie matrycy praktycznie od ręki i w ramach gwarancji :)

Polikon
14-04-2011, 00:32
Cos mi sie wydaje, ze Nikon mogl wypusic niedopracowana puszke. Wyszedl pentax K-5, ktory zaczal zbierac rewelacyjne opinie. Nikon bal sie, chcial szybko wypuscic swojego klona K-5tki zeby pentax nie zabral zbyt wielu klientow, jednoczesnie chcieli wypuscic go zanim Canon wypusci jakies podobne body. Tak sobie gdybam tylko, ale wychodzi coraz wiecej jakis glupich bledow w tym aparacie i nei wiem jak mozna to tlumaczyc inaczej jak pospiechem i niedopracowaniem.

Ciekawe?
Kiedyś Asus reklamował wszędzie, że wypuści laptopa N1215 z gniazdami USB 3. Ludzie kupowali na przedpłaty ( też kupiłem ) Jak doszło do odbioru przesyłki zaraz sprawdziłem te gniazda i okazało się, że nie ma żadnych USB 3 tylko zwykłe USB 2 ( mój wrócił do sklepu ). W całej Europie do sklepów trafiły sztuki bez USB 3. Dopiero po kilku miesiącach pojawiły się modele z USB 3. Wypchnęli stare zapasy i jak je sprzedali to dopiero wypuścili te, co reklamowali.
To samo może być z D7000. Mieli jakąś wadliwą partię i się jej pozbyli a ludzie nie będą długo pamiętać.
A tym upierdliwym, wymienią na nowe, i po kłopocie.

Goku
14-04-2011, 00:53
No to tym bardziej uznaję to za błąd. Nie powinna się zmieniać przysłona (oczywiście w przypadku osiągnięcia minimum dla danego szkła) w zależności od włączonej opcji "manual". Brak tu logiki.
Ciekawe jest to, że użytkownik w LV nie może zmieniać przysłony, ale już kręcenie zoomem ją zmienia więc chyba nic nie stało na przeszkodzie aby można było ją dowolnie zmieniać.

ramzey
14-04-2011, 02:25

Rafał pochwal się jutro jak poszło, moje d700 potrzebuje pucu. Przynajmniej za gas się zwróci:)

Fatman
14-04-2011, 08:56
Ciekawe jest to, że użytkownik w LV nie może zmieniać przysłony, ale już kręcenie zoomem ją zmienia więc chyba nic nie stało na przeszkodzie aby można było ją dowolnie zmieniać.

Oj no stało....... dział marketingu ;-)

Zmiana przysłony po wejściu do LV to exclusive dla wyższych modeli, obecnie tylko D3s -ciekawe czy tego zaszczytu dostąpi D800 ?

Kapelusznik
14-04-2011, 11:55
Mój pierwszy post, więc witam wszystkich.

A nie wydaje Ci się, że tak być nie powinno ? Dlaczego "system" sam przymyka obiektyw, kiedy nie ma takiej potrzeby ? Ja rozumiem, że przy zmianie z 18mm na 105mm musi to zrobić, bo wynika to z budowy obiektywu, ale jak już jest przymknięty do f10, to po co przymyka go sam bardziej ?

Wydaje mi się, że to nie do końca tak. Przesłona to stosunek długości ogniskowej do średnicy dziury, więc jeżeli zmienimy ogniskową zoomując to aparat powinien zwiększyć średnicę dziury, żeby wartość przesłony pozostała taka sama. Moja hipoteza jest taka, że aparat nie dokonuje korekty wielkości otworu, ale nie mam d7000 i nie mogę jej sprawdzić ;) . I zdecydowanie się zgadzam, że tak być nie powinno.

szulzykk
14-04-2011, 13:16
D7000 fajny model, mi przydal do gustu glownie ze wzgledu na ingerencje wlasnie na M w filmowanie, jak sie komus przelacza podczas fimowania przyslona ( nie mowie tu o zmianie ogniskowej ) to niech sobie przypisze blokade ekspozycji i tyle. Sam mysle nad zmiana kamery FX-7 na D7000/d300S ze wzgledu na zajebiaszcza jakosc wideo :) Szumow praktycznie brak no i ta gleeeebia !

Seeth
14-04-2011, 14:21
Ktos chetny na kamerke ? 2x uzywana :D

Ja się zamieniam :D

Bengi
14-04-2011, 20:51
...Wydaje mi się, że to nie do końca tak. Przesłona to stosunek długości ogniskowej do średnicy dziury, więc jeżeli zmienimy ogniskową zoomując to aparat powinien zwiększyć średnicę dziury, żeby wartość przesłony pozostała taka sama. Moja hipoteza jest taka, że aparat nie dokonuje korekty wielkości otworu, ale nie mam d7000 i nie mogę jej sprawdzić ;) . I zdecydowanie się zgadzam, że tak być nie powinno.

Zmiana ogniskowej nie zmienia (nie przymyka fizycznie) przysłony, ale zmienia stosunek ogniskowej do średnicy otworu przesłony, co daje efekt zwiększania wartości przysłony. Dlatego w standardowych zoomach tak jest, że aparat sam zmieniał (niby przymykał) przesłone. Obiektywy zmiennoogniskowe o stałym świetle są tak skonstruowane, aby wartość przesłony (stosunek ogniskowej do śr. otworu) była stała w pełnym zakresie ogniskowych. Jak ktoś ma taki obiektyw to niech sprawdzi i rozwieje ewentualne wątpliwości na temat tego "błędu"...

Właśnie dlatego zmienia się wartość przesłony, bo aparat jej nie otwiera wraz ze zwiększaniem ogniskowej...
pozdrawiam

Jachuu
14-04-2011, 22:08
Nikon za swój D7000 otrzymał medal na targach - wrzucili to właśnie na swój profil, na Facebooku ;)

vvilk
14-04-2011, 22:43
Tak cos czulem, ze puszke Fatmana wzieli przed targami i oddadza dopiero po nich, zeby zamknac usta osobom zawiedzionym na D7000. Wszyscy czekaja w milczeniu na efekt testow serwisu a za kilka dni sprawa skonczy sie zwrotem i informacja o braku usterki. W najlepszym wypadku dostanie nowy egzemplarz z informacja, ze jest to zrobione w drodze wyjatku i tylko jednorazowo...

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

wer
14-04-2011, 22:44
http://nikonrumors.com/2011/04/10/new-nikon-d7000-firmware-v1-02.aspx

Możliwe, że kilka spraw załatwią.

IMTM
14-04-2011, 22:47
http://nikonrumors.com/2011/04/10/new-nikon-d7000-firmware-v1-02.aspx

Możliwe, że kilka spraw załatwią.
Przecież napisane jest że to fałszywy alarm.
PS W moim D7000 AF działa jak trzeba. Sprawdzone na 50/1.8

stroop
14-04-2011, 22:58
zrobili mi czyszczenie matrycy praktycznie od ręki i w ramach gwarancji :)

Mnie też. Pierwszy kontakt z serwisem Nikona uważam za udany :)

docxxx
14-04-2011, 23:42
Tak cos czulem, ze puszke Fatmana wzieli przed targami i oddadza dopiero po nich, zeby zamknac usta osobom zawiedzionym na D7000. Wszyscy czekaja w milczeniu na efekt testow serwisu a za kilka dni sprawa skonczy sie zwrotem i informacja o braku usterki. W najlepszym wypadku dostanie nowy egzemplarz z informacja, ze jest to zrobione w drodze wyjatku i tylko jednorazowo...

Tez mi sie tak wydaje. Fatman pisal rowniez, ze zamiesci cala swoja historie na ZSF oraz innych portalach. Po tym wlasnie "ruszylo sie"...

Kundzior
14-04-2011, 23:50
Chciało by się powiedzieć "bujać to my panowie szlachta...."

zbyszekD7000
15-04-2011, 12:22
Witam wszystkich posiadaczy D7000, do których i ja dołączyłem

tak od razu okazało sie że jest błąd w tym aparacie z organizacją dwóch gniazd kart pamięci:

1: da się zgrywać tylko ze slotu nr.1 a z nr.2 już nie - rozwiązanie, zamienić karty miejscami - odpowiedź NIKONA, poprawią to w nowym firmware

2) zapisywanie filmów po przepełnieniu karty w slocie 1 też się zatrzymuje po jej zapełnieniu bo przy tej funkcji aparat nie widzi karty drugiej w slocie 2 pomimo że jest wybrana funkcja zapisu na karcie 2 po przepełnieniu. Trochę to dziwne ale pewnie programiści zapomnieli, poprawią w nowym firware (i nie chodzi tu o kontynuowanie nagrywania, tylko o nagrania klejnych filmów po zapełnieniu karty1)

3) co do sposobu wyświetlania zdjęć na TV też mozna mieć zastrzeżenia, bo super jakośc pojawia sie dopiero po naciśnięciu lupki powiększenia na jeden stopień +, bez tego jakośc jest marna, wręcz żenująca, nawet na pokazie slajdów jest tak samo.

Ale pomimo paru niedogodności oraz 3 gorących pokseli na matrycy jestem zadowolony bo zakup był przemyślany i długo oczekiwany

zbyszekD7000
15-04-2011, 12:25
a może by tak wreszcie wątek NIKON D7000 podzielić sensownie i tematycznie bo czytanie tasiemca co ma 300-400 stron jest bez sensu. Z pewnością tematów i problemów będzie coraz więcej a usprawni to czytanie i szukanie, ogólnie przyczyni sie do porządku;) i każdy znajdzie łatwo to czego szuka

rattler
15-04-2011, 12:48
Witam wszystkich posiadaczy D7000, do których i ja dołączyłem

tak od razu okazało sie że jest błąd w tym aparacie z organizacją dwóch gniazd kart pamięci:

1: da się zgrywać tylko ze slotu nr.1 a z nr.2 już nie - rozwiązanie, zamienić karty miejscami - odpowiedź NIKONA, poprawią to w nowym firmware

Jak ja podłącze kabelkiem to widzę obie karty. WIN7 - No chyba, że widzenie dwóch a zgrywanie z dwóch to inna bajka bo tego szczerze nie sprawdzałem.

zbyszekD7000
15-04-2011, 13:20
dokładnie działa to tak:

podłączamy aparat do kompa poprzez USB, uruchamiamy program załączony przez NIKONA ViewNX2, wybieramy transfer i niestety transfer zgrywa zdjęcia ale tylko z karty w slocie nr.1 z 2 juz nie, można to obejść zamieniając karty w slotach miejscami,
Ale nie po to kupuje się puszkę za 4000 z dwoma slotami żeby żonglować pomiędzy nimi kartami, ale trzeba poczekać, obiecali porawić soft, to tylko uwaga a nie zgryźliwość w stronę NIKON, jednak niesmaczek pozostaje, bo troszkę dużo jest takich fleków jak na poważną firmę

u mnie tak działa na WIN XP, oczywiście ze wszystkimi aktualizacjami

laaval
15-04-2011, 13:46
a nie lepiej zainwestowac w czytnik kart? jak dla mnie to znacznie wygodniejsze rozwiazanie niz podlaczanie aparatu do kompa

zbyszekD7000
15-04-2011, 14:05
LAAVAL,
jasne że można tak zrobić, żaden to problem, bo przegrywać zdjęcia można na różne sposoby,
ale wybacz, jeśli nie działa to poprawnie w dopiero co wypuszczonym modelu, to .........,
trzeba poczekać na poprawę softu,
ja tylko napisałem co wyłapałem, a co nie działa tak jak powinno.
Nawet nie trzeba inwestować w czytnik bo gro kompów taki ma już na pokładzie, jednak zgrywanie poprzez załączony przez Nikona program ma pewne zalety (nie będę opisywał jakie bo nie o to tu chodzi, każdy robi jak mu lepiej)

laaval
15-04-2011, 14:44
@zbyszekD700

wiem o co Ci chodzi, bo ja mam tak samo, ze jak cos nie dziala, co powinno dzialac to usmiechniety nie jestem :) Mimo wszystko czytnik kart to jak dla mnie jedyny sposob na zrzucanie zdjec na kompa i tego sie bede trzymal :)

qualin
15-04-2011, 15:36
Jak sie nie umie uzywac oprogramowania to proponuje zgrywac przez ekploratora w windowsie.
Nie wiem czemu Nikon mialby poprawiac soft skoro dziala tak jak dzialac powinno.
Wystarczy wybrac slot, z ktorego zgrywamy fotki przez ViewNX.
zamiast pisac bzdury nastepnym razem proponuje zapoznac sie z programem, ewentualnie jakas instrukcja.

źródło (http://img813.imageshack.us/img813/8973/clipboard01nv.jpg)

Ale nie po to kupuje się puszkę za 4000 z dwoma slotami żeby żonglować pomiędzy nimi kartami
W Twoim przypadku to i puszka za 1 000 000 zl mialaby taki feler. ehhh ludziska, myslenie naprawde nie boli.

mafiozommm
15-04-2011, 17:04
Jak sie nie umie uzywac oprogramowania to proponuje zgrywac przez ekploratora w windowsie.
Nie wiem czemu Nikon mialby poprawiac soft skoro dziala tak jak dzialac powinno.
Wystarczy wybrac slot, z ktorego zgrywamy fotki przez ViewNX.
zamiast pisac bzdury nastepnym razem proponuje zapoznac sie z programem, ewentualnie jakas instrukcja.

źródło (http://img813.imageshack.us/img813/8973/clipboard01nv.jpg)

W Twoim przypadku to i puszka za 1 000 000 zl mialaby taki feler. ehhh ludziska, myslenie naprawde nie boli.

Masakra...jak tacy beda obsugiwac ten aparat i soft to do konca świata beda stwierdzac problemy...:)

qualin
15-04-2011, 17:10
Teraz trzeba tylko czekac na wiadomosci typu "dlaczego po podlaczeniu kabla USB nie laduje mi sie bateria" :P
Ja osobiscie nie uzywam ViewNx, ale jak przeczytalem to az wierzyc mi sie nie chcialo, zeby nie mozna bylo wybrac zrodla, kiedy takie rzeczy sa nawet mozliwe w telefonach komorkowych. Pozatym nawet gdyby jakims cudem tak bylo to ViewNx to nei jedyny taki program na rynku wiec czemu sie ograniczac ?

Kundzior
15-04-2011, 17:13
Dlatego też właśnie wszelkie nie sprawdzone przezemnie info wyczytane na forum traktuję z przymrużeniem oka.

Choć ja też czasem mogę się walnąć.

qualin
15-04-2011, 17:20
Ja to zawsze najpierw sprawdzam dokladnie jaka jest przyczyna gdy cos idzie nie tak jak powinno. nie wiem czy to lenistwo czy glupota, zeby zaraz wylewac zale na forum jak czegos zrobic nie umie ktos.

Długi
15-04-2011, 17:44
Jeśli chodzi o zgrywanie, to zachęcam do przeczytania tego wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=177043&page=2
Ja do tej pory często używałem kabla USB ale po tych informacjach jednak zainwestowałem w uniwersalny czytnik Kingstona. Niby producent dostarcza kabel do połączenia puszki przez port USB ale zaleca ostrożność. W przypadku D7k nawet nie trzeba uniwersalnego czytnika, wystarczy SD, który często można kupić z dobrą kartą np. SanDisk.

mprzysta
15-04-2011, 17:44
czyli nadal obowiązuje stara dobra zasada:

ufaj ale kontroluj :)

marekwwwww
15-04-2011, 20:37
chciałem kupic d90 ale ostatecznie trafiło na d7k kupiony w saturnie poznan N16184 facet powiedział ze jak znajde jakąs usterke
to do 14 dni moge wymienic tylko niepodbijac gwarancji
szkła 24.18 85 1.8 50 1.8 70-300vr działają bez micro regulacji matryca czysciutka (co pare godzin sprawdzam stan oleju na matrycy)

elarco
15-04-2011, 22:02
(...) (co pare godzin sprawdzam stan oleju na matrycy)

i jak? bierze Ci olej? :lol:

ed1970
15-04-2011, 22:10
Jak to TDI to napewno olej bierze turbina

And®e
15-04-2011, 22:14
matryca czysciutka (co pare godzin sprawdzam stan oleju na matrycy)
Musisz się postarać w te 14 dni, bo mi dwie plamki wyskoczyły jak lustro zaliczyło 5500 klapnięć.

marekwwwww
15-04-2011, 23:03
dopiero mam 500 fotek przewaznie enelopy
w maju jade w gory niewiem ktory zabrac d200 czy nową zabawke

Coman
15-04-2011, 23:22
Bierz nowego i do kompletu zestaw do czyszczenia matrycy i tablicę testową :lol: żartuję oczywiście, gratuluje zakupu i oby Ci dobrze służył.

ulmus102
16-04-2011, 01:05
weź oba, co się będziesz ograniczał

Str8
16-04-2011, 09:07
Jadę za tydzień do Chin i też się zastanawiam nad D7000...

Tak przy okazji, taka refleksja z rana, bardzo dużo osób narzeka na D7000, zachwyca się niezawodnością D300, ową niezawodność traktuje jako największy atut D300. Wszedłem do działu D100-D700 i zerknąłem na wątki na pierwszej stronie (tylko pierwszej):

-mokre plamy na matrycy D300
-D300 i hot pixele po zakupie - co z tym zrobić?
-D300 - plamki na matrycy :(
-D300s - bardzo wolno robi zdjęcia
-D-300s problem z kopiowaniem RAW-ów
-300 s czy jest to znany problem ?

pozostawiam bez komentarza;)

Pozdr.
M.

Fatman
16-04-2011, 09:56

Zgadza się, nie ma co komentować zwłaszcza, że 3 podane przez Ciebie przykłady to klasyczny "user error" wynikający z tego, że nie przeczytało się instrukcji....

;-)

Str8
16-04-2011, 10:05
pozostają 3;) jak na samo forum i niezawodny sprzet to imho sporo;). Ile osób poza forum ma problemy...

Fatman
16-04-2011, 10:08
Pozostaje jeszcze kwestia jak istotne/upierdliwe są te problemy. Np kilka HOTów to żaden problem, bo i tak w większości przypadków soft automatycznie to usuwa. Kilka plamek na matrycy to też nie taka straszna sprawa.

majcool
16-04-2011, 10:21
Wybacz Str8 ale nazwać ten post 'refleksją' to poważne nadużycie semantyczne.
Może dodaj -d300(s) nie umie nawet lampy sam otworzyć gdy jest już ciemno :D

Str8
16-04-2011, 10:26
wybaczam i się poddaje;)

Pozdr. i miłego dnia:)

wa12
16-04-2011, 18:17
...Tak przy okazji, taka refleksja z rana, bardzo dużo osób narzeka na D7000, zachwyca się niezawodnością D300, ową niezawodność traktuje jako największy atut D300. Wszedłem do działu D100-D700 i zerknąłem na wątki na pierwszej stronie (tylko pierwszej):

-mokre plamy na matrycy D300
-D300 i hot pixele po zakupie - co z tym zrobić?
-D300 - plamki na matrycy :(
-D300s - bardzo wolno robi zdjęcia
-D-300s problem z kopiowaniem RAW-ów
-300 s czy jest to znany problem ?

Pozdr.
M.

Zgadza się, nie ma co komentować zwłaszcza, że 3 podane przez Ciebie przykłady to klasyczny "user error" wynikający z tego, że nie przeczytało się instrukcji....

;-)

A ja zauważyłem, że większość "wad" D7000 opisywanych na forum to:
- nieznajomość sprzętu bo piszą ci co D7000 nie mają (aparat macany co najwyżej w sklepie);
- nie przeczytało się instrukcji, a piszą ci co aparat mają od niedawna;
- mała wiedza na temat fotografii w ogóle i przekonanie, że puszka za 4000 zł to musi robić doskonałe zdjęcia sama z siebie i w każdych warunkach.

BOSS
16-04-2011, 18:22
A ja zauważyłem, że większość "wad" D7000 opisywanych na forum to:
- nieznajomość sprzętu bo piszą ci co D7000 nie mają (aparat macany co najwyżej w sklepie);
- nie przeczytało się instrukcji, a piszą ci co aparat mają od niedawna;
- mała wiedza na temat fotografii w ogóle i przekonanie, że puszka za 4000 zł to musi robić doskonałe zdjęcia sama z siebie i w każdych warunkach.

W 100% popieram !

sovi3t
16-04-2011, 18:23
Czyli uwalona olejem na starcie matryca to błąd użytkownika?
Ja swojego D7000 już polubiłem, matrycę wyczyścili w serwisie, teraz tylko 2 mikro plamki są, ledwo widoczne na F36, na samych brzegach.
Wad nie widzę, AF działa bardzo dobrze, ISO dobre, brak świecących pixeli (chyba że na długim czasie, wtedy jest ich od cholery - białych).

BOSS
16-04-2011, 18:25
Czyli uwalona olejem na starcie matryca to błąd użytkownika?

... większość- lub inaczej - spora grupa ... Nie wszyscy !

Seeth
16-04-2011, 18:38
A problemy z AF to skąd się wzięły? :D

BOSS
16-04-2011, 18:49
A pamiętasz jakie jazdy odchodziły z D90 - error... itd...
... a teraz ... najlepsza pucha dla zaawansowanego amatora :-)

woytec60
16-04-2011, 18:53
Bo jest :mrgreen:

Seeth
16-04-2011, 18:54
Ja mam D7000 i aby być spokojny o celność AF to muszę przez LV ustawiać, szybkości takiej nie ma, no ale co zrobić ;)

andrzejek
16-04-2011, 19:04
Ja mam D7000 i aby być spokojny o celność AF to muszę przez LV ustawiać, szybkości takiej nie ma, no ale co zrobić ;)

W pelni popieram to co powiedzial wal i boss, to wszystko w z niewiedzy i braku umiejetnosci użytkownika.Po to jest wizjer, by go używać i ustawiac ostrosc manualnie, a nie zdawać sie na autofocus aparatu.Po to jest olej , by smarował, a jesli trafi sie na matrycy, to widocznie użytkownik polożyl aparat matrycą do dołu, wszak niech nie zapomina, że istnieje grawitacja.Jeśli chce sie mieć sprzęt niezawodny, to trzeba zaplacic grubo wiecej, niż jakieś marne grosze jak za d7000.Dodatkowo, ten aparat jest aparatem amatorskim i powinien byc yzywany przez amatorow z amatorskimi szklami o f-5,6 i ciemniejszymi, a skoro zabieraja sie za niego profesjonalisci, to jest ich błąd.A generalnie to Nikon d7000 jest najlepszy i nie trzeba na siłę szukac w nim wad, ktorych nie ma.Przecież nos jest do tabakierki, a nie odwrotnie.

wa12
16-04-2011, 19:12
A problemy z AF to skąd się wzięły? :D

Ja problemów z AF nie mam. Ostrzy mi dobrze i w każdych warunkach, a ilość nietrafionych nie przekracza kilku procent.
Wielu na forum demonizuje autofocus, a to tylko wspomagacz ostrzenia, oparty na zasadach fizycznych i może się mylić w określonych warunkach. Pewnie można skonstruować taki moduł AF, który byłby nieomylny w każdych warunkach, ale kosztowałby on pewnie krocie. To co mamy w aparatach to kompromis kosztów i możliwości i trzeba zrozumieć, że algorytmy sterujące autofocusem to skończona ilość danych oparta na typowych sytuacjach.

BOSS
16-04-2011, 19:24
Bo jest :mrgreen:

Fakt niezaprzeczalny ale na początku też baty zbierał :-)

JK
16-04-2011, 19:27
Przypominam, że Fatman nadal walczy.

Ciekawe co z tej walki wyniknie. Dotychczas chyba niezbyt wiele, bo jego wątek nadal zamknięty. ;)

Seeth
16-04-2011, 19:28
No tak, ale zdecydowanie lepiej AF działa w moim starym D60 jak w nowym D7000 na tych samych obiektywach. Więc to, że amatorzy powinni D7000 ze szkłami f5.6 używać to jest dalekie od prawdy ;)

Oby Fatman wygrał walkę o D7000.

Fatman
16-04-2011, 19:59
Ej ja nie walczę -ja sobie spokojnie czekam :-) Tak czy inaczej całe zamieszanie jakie powstało ma też swoje dobre strony, bo poznałem bardzo miłe osoby ze strony Nikona, jak i naszego forum -zwłaszcza na Targach w Łodzi :-)

Dune
16-04-2011, 20:11
W pelni popieram to co powiedzial wal i boss, to wszystko w z niewiedzy i braku umiejetnosci użytkownika.Po to jest wizjer, by go używać i ustawiac ostrosc manualnie, a nie zdawać sie na autofocus aparatu.Po to jest olej , by smarował, a jesli trafi sie na matrycy, to widocznie użytkownik polożyl aparat matrycą do dołu, wszak niech nie zapomina, że istnieje grawitacja.Jeśli chce sie mieć sprzęt niezawodny, to trzeba zaplacic grubo wiecej, niż jakieś marne grosze jak za d7000.Dodatkowo, ten aparat jest aparatem amatorskim i powinien byc yzywany przez amatorow z amatorskimi szklami o f-5,6 i ciemniejszymi, a skoro zabieraja sie za niego profesjonalisci, to jest ich błąd.A generalnie to Nikon d7000 jest najlepszy i nie trzeba na siłę szukac w nim wad, ktorych nie ma.Przecież nos jest do tabakierki, a nie odwrotnie.

Ja problemów z AF nie mam. Ostrzy mi dobrze i w każdych warunkach, a ilość nietrafionych nie przekracza kilku procent.
Wielu na forum demonizuje autofocus, a to tylko wspomagacz ostrzenia, oparty na zasadach fizycznych i może się mylić w określonych warunkach. Pewnie można skonstruować taki moduł AF, który byłby nieomylny w każdych warunkach, ale kosztowałby on pewnie krocie. To co mamy w aparatach to kompromis kosztów i możliwości i trzeba zrozumieć, że algorytmy sterujące autofocusem to skończona ilość danych oparta na typowych sytuacjach.

Panowie Wasze opinie paradoksalnie wystawiają D7000 kiepską recenzję. Wyobrażacie, sobie żeby zostały oficjalnie potwierdzone przez Nikona ? Przerysowuję oczywiście, tak tego nie ujęliści :wink:, komunikat Nikona musiałby wyglądać mniej więcej tak - "Nasz wspomagacz ostrzenia, umieszczony w tanim i wrażliwym na grawitację, aparacie za prawie 4tys, niestety powoduje konieczność ostrzenia manualnego lub w trybie LV". Przypomnę jedynie, że według Nikona D7000 ma "Wyjątkowo ostry system 39-punktowego autofokusa (AF)". Przypomnę też, że Osoby, które zdiagnozowały wadę AF w swoich D7000 nie twierdziły, że występują one we wszystkich egzemplarzach, wręcz przeciwnie. Tak samo jak z tego, że Wasze egzemplarze spawują się ok, nie wynika że inne na pewno też. Oby w przyszłym tygodniu wszystko się wyklarowało.

Jachu
16-04-2011, 20:51
Ej ja nie walczę -ja sobie spokojnie czekam :-) Tak czy inaczej całe zamieszanie jakie powstało ma też swoje dobre strony, bo poznałem bardzo miłe osoby ze strony Nikona, jak i naszego forum -zwłaszcza na Targach w Łodzi :-)

Gdyby nie obecność Twojej Żony i Córki na targach (są na Twoich świetnych filmach i zdjęciach z D7000), to nie wiedziałbym że Ty to Ty ;)

mihow
16-04-2011, 20:53

Nigdy większej bzdury nie czytałem. Człowieku - zastanów się co wypisujesz...

Kali_69
16-04-2011, 21:34
mihow podpisuje się pod tym co napisałeś "obiema rękyma" ;) Nie rozumie panów wa12 i andrzejek. Jestem w sytuacji w jakiej kiedyś był pewnie Seeth i nie chcę aparatu, który kosztuje dwa lub trzy razy więcej i nie radzi sobie z ustawianiem ostrości. Jeżeli mam bazować na ręcznym ostrzeniu to kupuje stare manuale, samyangi i inne wynalazki i robię zdjęcia. Ja już powiedziałem jestem wdzięczny Fatmanowi za jego wątek, zdjęcia i uwagi. I nie piszcie, że jest niedouczonym fotografem, który generuje losowo fotografie raz ostre a raz nie. Jakiś czas robiłem fotki małpką i nie przepadam za LV. Dla mnie zbyteczny bajer. I tym bardziej nie przerażało mi to, ze D60 go nie ma. Zawsze preferowałem lukanie przez wizjer i marzyłem najpierw o Zenicie a potem o cyfrowej lustrzance.
I teraz powiem tyle: nie miałem go w rękach, ale mi się bardzo podoba. Kwestia przewagi D300s pod względem wymiarów czy masy nie przemawia do mnie. Nawet D60 jest dla mnie wystarczająco "duże" i "ciężki". Pisałem już kilka razy, że ma wspaniałe kolory i tym kładzie na łopatki droższe Nikony. No i bardzo moim zdaniem przydatne U1 i U2 -nie miałem ,nie dotykałem ale potrafię sobie wyobrazić ten komfort :) Dlatego kibicuje Fatmanowi - no i Nikonowi, i mam nadzieję, że sprawa losowego działania AF zostanie wyjaśniona lub przynajmniej firma przyzna rację, że może coś być nie tak i poprosi o cierpliwość i obieca coś z tym zrobić.
Chce ten aparat ale do robienia zdjęć a nie do walki z serwisem. Za bardzo się przyzwyczaiłem do niezawodności mojego D60 :)

gadzeciarz
16-04-2011, 21:51
Jest jeszcze jedna rzecz a właściwie zaleta i to myślę że nie wyssana z palca.
Brak przepaleń(zdjęcia z lampą i bez) w robionych zdjęciach i tu porównanie do D40x oraz D90 którymi też dysponuję.
Automatyka i programy działają wyśmienicie.
I świeżo sprawdzona matryca i cholera dalej żadnych plam oleju,już zaczynam się denerwować ;-)
Fatman Trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie sprawy i dzięki wielkie za pracę która umożliwia zupełnie inaczej spojrzeć na swoje zdjęcia z punktu posiadanej puszki.
Podtrzymuję to co pisałem-mój D7000 sprawia mi bardzo dużo radości w porównaniu do wyżej wymienionych modeli-warto było!
Tryb LV niestety u mnie to porażka.
Z tym ze ja go nie używam wcale choć to żadna wymówka co do poprawnego działania puszki.

Seeth
16-04-2011, 21:55
Tryb LV niestety u mnie to porażka.

W jakim sensie?

Onyks
16-04-2011, 22:00
Jak na małomównego piszesz sporo ale nie na temat. W dalszym ciągu najwięcej na temat d7k mają do powiedzenia właściciele innych korpusów.
Dla mnie mają znaczenie każde uwagi ale użytkowników danego modelu a nie bicie piany. To ,że masz Nikona i kilka Nikkorów o niczym nie świadczy.
Co powie serwis Nikona zobaczymy ale po co te teksty chyba dla nabicia postów.
Mój d7k od 2-ch miesięcy jest bez zarzutu , przynajmniej tak mi się wydaje ale to także o niczym nie świadczy. Z tego forum i innych Canona widać ,że każdy to coś nie tak ma i tyle.

gadzeciarz
16-04-2011, 22:01
W jakim sensie?

Z nikkorami 18-200 i 50-1.8f działa jak mu się chce i wolno ostrzy.80 do 20 że działa
z innymi szkłami T 18-270 i 90 oraz S 70-300 LV martwy, z tym ze u sigmy zero komunikacji w obydwu trybach.

Kali_69
16-04-2011, 22:33
Onyks jeżeli piszesz o mnie to jestem użytkownikiem innego Nikona zainteresowany kupnem D7k. I obiecuje, że nie będę się wypowiadał dopóki go nie kupie a czuje, że kupię :) I nie będę nabijał na siłę liczby postów.

mihow
16-04-2011, 23:28
Dzisiaj zamówiłem D7K + 35mm 1.8. We wtorek będę w Warszawie, aby go odebrać. Oczywiście postaram się wszystko przetestować w miarę możliwości, okoliczności oraz umiejętności. Do tej pory fotografowałem D70-tką. Zrobiłem nią ok 150 tys zdjęć. Pozostawię go sobie na pamiątkę i jako ew zapas.

D7K bardzo mi się spodobał od pierwszego "ujęcia w dłoniach". Nie przeszkadza mi to, że jest mniejszy od D300s. Po dokupieniu gripa będzie zacnie. Oczywiście mógłbym dopłacić te 1000zł i kupić D300s, ale uważam, że nie ma co iść "w stecz" i kupować aparatu (jakby nie patrzył) "starszego technologicznie". Oczywiście nadal jest to świetny aparat. Na kolejne nieznane premiery (D400???) nie mam zamiaru czekać, chociaż pewnie na jesieni pojawi się następca D300s. Jednak cóż nowego mogą tam dorzucić? Lepsze filmowanie? Dodatkowe 400 pół AF? 20mln matrycę? Ja tego niestety nie potrzebuję. I tak zawsze używam tylko środkowego pola AF :)

Aparat będzie wykorzystywane głównie "domowo", ale ze względu na działalność, którą prowadzę, napewno pojawi się fotografowanie komercyjne dla firm oraz jakiś ślub lub chrzciny.

Miałem kupić D90 jakiś czas temu, ale brakowało mi uszczelnionej obudowy, lepszych wykończeń oraz czasu 1/8000. Teraz pojawił się aparat, który za rozsądne pieniądze spełni moje oczekiwania.

Oczywiście zmartwiłem się tymi opisywanymi problemami z AF i chlapiącą migawką. Postaram się wszystko sprawdzić. Trzymajscie kciuki :)

majcool
16-04-2011, 23:56
Po kilku tysiącach postów nt. D7K wychodzi na to, że problemy z tym świetnym sprzętem mają ignoranci z instrukcją zbyt grubą, by ją przeczytać, bezwiednie przyciskający spust w oczekiwaniu na zdjęcie roku. Żenada.
Po tych głosach oburzenia... czy tylko ja wyczuwam w poście andrzejka olbrzymią ironię?

Dune
17-04-2011, 00:15
Po tych głosach oburzenia... czy tylko ja wyczuwam w poście andrzejka olbrzymią ironię?

... teraz ja już też ...

Staff
17-04-2011, 00:21
Po kilku tysiącach postów nt. D7K wychodzi na to, że problemy z tym świetnym sprzętem mają ignoranci z instrukcją zbyt grubą, by ją przeczytać, bezwiednie przyciskający spust w oczekiwaniu na zdjęcie roku. Żenada.

Popieram.
Nie tylko Ty ;)

fotouśmieszek
17-04-2011, 12:16
andrzejek jako jeden z niewielu z nas wykazał dystans i poczucie humoru:-) humor troche wisielczy,bo w koncu pare egzemplarzy puszki d7k jest totalnie zwalone,ale wujek Nikon przyjdzie i naprawi:-) w końcu.

zakwas
17-04-2011, 12:37

Nikt nie pisał o Twoim aparacie, ani też nikt nie twierdził, że wszystkie egzemplarze D7000 mają problemy z autofokusem.

Wielu na forum demonizuje autofocus, a to tylko wspomagacz ostrzenia,

wymiękam...

oparty na zasadach fizycznych i może się mylić w określonych warunkach.

Poczytaj trochę na temat problemów z AF jakie mają użytkownicy tego aparatu.

Pewnie można skonstruować taki moduł AF, który byłby nieomylny w każdych warunkach, ale kosztowałby on pewnie krocie. To co mamy w aparatach to kompromis kosztów i możliwości i trzeba zrozumieć, że algorytmy sterujące autofocusem to skończona ilość danych oparta na typowych sytuacjach.
Weź do łapy starszy o kilka lat model, jak np. D300, D700, żadna najwyższa półka, i zobacz jak tam AF pracuje.

wa12
17-04-2011, 14:58
...wymiękam....

No bo podstawową funkcja aparatu fotograficznego jest robienie zdjęć, a niektórzy o tym zapominają, a autofokus to jednak dodatek do aparatu, bardzo fajny i przydatny, ale dobre zdjęcie można zrobić w ogóle go nie używając.

...Poczytaj trochę na temat problemów z AF jakie mają użytkownicy tego aparatu..

Czytałem i wiele wynika z ich błędów niestety. A problemy to mają użytkownicy nie tylko tego aparatu, nie tylko...

...Weź do łapy starszy o kilka lat model, jak np. D300, D700, żadna najwyższa półka, i zobacz jak tam AF pracuje.

Ale to jest właśnie wyższa półka. AF w D7000 jest rozwiązanie prostszym niż w tych modelach.
Coś ulepszyli, coś ujęli i powstało to co powstało. Z jakiś powodów (inna półka?) nie zastosowali sprawdzonego modułu z D300. A nowy moduł jest niestety prawdopodobnie podatny na zakłócenia i w określonych warunkach wariuje. I to jest postęp niestety. To tak jak ze starszymi samochodami, ktoś słyszał o kłopotach ze wspomaganiem kierownicy jak było tylko hydrauliczne? A słynna sprawa z pedałem gazu w Toyocie, że niby sama przyspiesza. To wynik stosowania rozbudowanej elektroniki, zmniejsza koszty, ułatwia sterowanie, a że jest podatna na zakłócenia i przez to zawodna to już często jest problem użytkownika.

Mata_Hari
17-04-2011, 15:12
Ja bym tego postępem nie nazwała tylko wypuszczeniem bubla, sprzętu, który jest niedopracowany, zbyt krótko najwyraźniej testowany i przez to ujawniający sporo niedociągnięć. To zaczyna jednak być już domeną naszych czasów. W pogoni za zarobkiem i chęcią zdeklasowania konkurencji, firmy co i rusz wypuszczają na rynek sprzęty, które na nim nie powinny się jeszcze znaleźć. Nikon nie jest tu bynajmniej żadnym wyjątkiem.
Inaczej jednak byśmy na tę sytuację patrzyli, gdyby firma nie szła w zaparte i próbowała (chociażby po cichu) coś z tym problemem zrobić.
Jestem bardzo ciekawa jaki będzie finał sprawy Fatmana. Jeśli firma przyzna, że coś jest z puszką nie tak, wówczas zapewne wszyscy na nią inaczej spojrzą i wg mnie firma na tym zyska, bo jeśli będzie wiadomo, że w razie co, można się o pomoc zwrócić do serwisu, to i chętnych na kupno D7000 będzie więcej. Jeśli jednak sprawa nie znajdzie pozytywnego finału, nie jeden zastanowi się, zanim kupi nowe (nowe modelowo) body tej firmy.

Dodam jeszcze, że od samego początku jak tylko wyszedł, jestem użytkowniczką D80. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby mi AF wariował, albo co gorsza bym miała wnętrze puszki zaplute smarem. A D80 nie jest bynajmniej żadną wyższą półką. Ot wyszło w czasach, gdy jeszcze nie było takiego pędu do wypuszczania kilku nowości w bardzo krótkim czasie i wszystko lepiej dopracowywano.

Fatman
17-04-2011, 15:46
A nowy moduł jest niestety prawdopodobnie podatny na zakłócenia i w określonych warunkach wariuje.

Największym problemem jest własnie określenie tych "określonych warunków". Mnie się to nie udało.......

wa12
17-04-2011, 15:49
Ja bym tego postępem nie nazwała ...

To jest tzw. postęp.

Dodam jeszcze, że od samego początku jak tylko wyszedł, jestem użytkowniczką D80. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby mi AF wariował, albo co gorsza bym miała wnętrze puszki zaplute smarem. A D80 nie jest bynajmniej żadną wyższą półką. Ot wyszło w czasach, gdy jeszcze nie było takiego pędu do wypuszczania kilku nowości w bardzo krótkim czasie i wszystko lepiej dopracowywano.

A ja mam D7000 od 5 miesięcy, czyli kupionym krótko po premierze i mam podobne doświadczenia, chociaż początkowo miałem pewne drobne problemy wynikające z mojej nieznajomości sprzętu.

pil74
17-04-2011, 16:22
Do niedawna używałem D80 i D90, które uważam za bardzo fajne aparaty. AF był jaki był, ale był przewidywalny.
Wiadomo było kiedy może przestrzelić, i w kiepskich warunkach oświetleniowych bywało że głupiał, szczególnie przy bocznych punktach AF.
Teraz mam d300s i przeskok jeżeli chodzi o AF jest ogromny. AF jest pewny i bezproblemowy. Kiepskie warunki oświetleniowe nie robią na nim wrażenia.
Z D7k zrezygnowałem niestety, że względu na problemy z AF, o których pisze Fatman, ale i o których piszą ludzie na zagranicznych forach. Może bym i trafił na bezproblemowy egzemplarz, a może i nie. Zależało mi głownie na pewności sprzętu, a 4 tys to jednak sporo kasy żeby bawić się w loterię.
I powiem, że trochę szkoda, bo D7K świetna propozycja z niezłymi parametrami i co najważniejsze bardzo poręczny.
Natomiast jak słyszę teksty o ręcznym ostrzeniu, bo przecież AF to tylko dodatek to się zastanawiam po co kupować puche za 4 tys płacąc sporo właśnie za ten dodatek? I proszę mnie uświadomić np jak mam ostrzyć ręcznie fotografując małe dziecko w ruchu??
Póki co kto nie musi zmieniać puchy to warto zaczekać. Zarówno ze względu na cenę jak i ewentualne niedoróbki, które pewno zostaną usunięte.

Długi
17-04-2011, 16:33
No bo podstawową funkcja aparatu fotograficznego jest robienie zdjęć, a niektórzy o tym zapominają, a autofokus to jednak dodatek do aparatu, bardzo fajny i przydatny, ale dobre zdjęcie można zrobić w ogóle go nie używając.

Miałem się nie odzywać ale nie wytrzymałem. Dodatkiem do aparatu, to jest kabelek USB albo pasek na szyję, a nie af. Bez uszczelnień, wyświetlacza LCD (górnego i przedniego), wbudowanej lampy błyskowej i mnóstwa innych rzeczy też da się robić świetne zdjęcia ale nie po to się płaci określoną kwotę, za określoną specyfikację, żeby coś z tych rzeczy nie działało. Jeśli producent zapewnia, że minimalna temperatura pracy, przykładowo wynosi -5st, to w takich warunkach ma działać i nie muszę wychodzić z aparatem owiniętym w pierzynę, bo tak też da się robić świetne zdjęcia. Wybierając jakieś body, chyba większość patrzy na specyfikację i określa, czy ona spełnia jego oczekiwania. Jeśli Nikon chwali się nowym układem af, to on ma działać, co najmniej tak dobrze jak w poprzedniku (d90) ale patrząc na wspomniany postęp, to powinien działać lepiej, a nie nieprzewidywalnie.
Rozumiem, że Twój egzemplarz działa ok i bardzo dobrze ale jednak trochę osób zgłasza problemy i to nie tylko na naszym forum. Nie twierdzę, ze to bubel ale też nie można wmawiać, że wszyscy nie umieją, bądź nie doczytali instrukcji albo, co gorsza, że z pewnymi wadami da się żyć, bo to tylko dodatek do aparatu.

Ggrzesiek
17-04-2011, 19:00
Wyjątkowo dokładny, 39-punktowy system autofokusa z 9 czujnikami krzyżowymi pośrodku kadru. Umożliwia szybkie i precyzyjne pokrycie autofokusem w całym kadrze. Cztery tryby pól AF, w tym śledzenie 3D, zapewniają dużą ostrość nawet wtedy, gdy obiekt nie znajduje się w środku kadru albo porusza się szybko lub nieprzewidywalnie.

Powyższy tekst to jedna z głównych, a nie dodatkowych cech jaką chwali się producent przedstawiając model D7000. Już samo powyższe stwierdzenie powinno być podstawą do zwrotu egzemplarza, który w subiektywnej ocenie użytkownika działa w sposób niezgodny z deklaracją producenta.

Proszę, o wybaczenie ale jak czytam teksty, o "wyższych półkach" i "dodatkach" to mi ciśnienie skacze.

"Sprzęty z górnej półki" - już raz, o tym pisałem. Jakiś czas temu używałem lustrzanki systemu "X", najtańszej na rynku, z najprostszym na rynku 3-polowym systemem AF i przez niemal 3 lata jej użytkowania, z różnymi obiektywami, nie pamiętam sytuacji bym stracił kadr ze względu na błąd AF. Za błąd nie uznaję sytuacji, gdy warunki oświetleniowe nie pozwalają w ogóle ustawić ostrości. Wtedy wiem, że mam to zrobić ręcznie, albo obejść problem. Loteryjny AF to moim zdaniem prawdziwa zmora każdego fotografa.

Napiszmy jeszcze petycję do producentów, że w sprzętach do 5000 zł. zaawansowanemu amatorowi wystarczy AF, o 50% skuteczności. Na cholerę więcej. Ludzie, trochę logicznego myślenia i szacunku dla samych siebie.

Pozdrawiam

BOSS
17-04-2011, 20:44
Hellllo !
Chciałbym przypomnieć, ze tytuł tego wątku to: "D7000 - opinie użytkowników"

Użytkowników, nie osób które z jakiś dla siebie istotnych powodów wybrały inny model.
Sorry ale bałagan się robi od nowa.

Długi
17-04-2011, 21:24
Hellllo !
Chciałbym przypomnieć, ze tytuł tego wątku to: "D7000 - opinie użytkowników"

Użytkowników, nie osób które z jakiś dla siebie istotnych powodów wybrały inny model.
Sorry ale bałagan się robi od nowa.

Sorry, ale jak się czyta takie opinie użytkowników, że af to dodatek do aparatu, to tak jakby się czytało, że silnik, to dodatek do samochodu. Grunt, żeby miał koła, bo jak się popchnie, to tez pojedzie. Ciężko się do tego nie odnieść.

BOSS
17-04-2011, 21:30
Sorry, ale jak się czyta takie opinie użytkowników, że af to dodatek do aparatu, to tak jakby się czytało, że silnik, to dodatek do samochodu. Grunt, żeby miał koła, bo jak się popchnie, to tez pojedzie. Ciężko się do tego nie odnieść.

Rozumiem ale bałagan się robi ponownie.
Poczekajmy, jak Fatman dostanie puszkę z powrotem, otworzy się poprzedni wątek i tam będzie można walczyć na argumenty. akie czy inne.

Walory D300s zna wielu, dajmy tym którzy chcą poznać wady i zalety D7000, w miarę rozsądnej długości wątku. Nie tak jak poprzedni, przy którym większość wymięka.

Z mojej strony tyle jesli chodzi o sprawy nie na temat główny.

kamoreks
17-04-2011, 21:38

Zgadzam się, ale inaczej mówi się o czymś złym jak się to ma, a inaczej o czymś złym jak się przed tym uchroniło.

fotouśmieszek
17-04-2011, 21:42
Widze,że szykuja sie istotne decyzje:zamknąc wątek,unieważnić wady d7k,ogłosić d7000 aparatem roku z prolongatą na przyszły rok.

zbyszekD7000
18-04-2011, 09:17
Witam wszystkich :smile:

powiem szczerze, że odpowiedź QUALINA na temat który zasygnalizowałem, jest co najmniej nie ma miejscu i nie po to stworzono forum, żeby tak lekceważyć innych.

1) QUALIN - pokaż mi gdzie w instrukcji jest napisane o tym temacie ? czyli że jest możliwość zgrania danych z obu kart pamięci.

2) jeżeli jest tak jak QUALIN napisał, to dlaczego NIKON przyznał sie do błędu i opisanego problemu ze zgrywaniem danych z obu slotów kart pamięci aparatu ?

3) następnemu doradcy który pisze, że najpierw trzeba przeczytać instrukcję napiszę, że przeczytałem i nic tam nie pisze o tym problemie. Chyba, że pisząc to, miał na myśli ustawianie priorytetów kart, ale nie o to tu chodzi. Wydaje się, że niektórzy pieniacze po prostu nie potrafią zrozumieć tekstu pisanego. Wyraźnie opisałem problem i możliwości jego ominięcia.

4) dorady w rodzaju, że aparatu nie podpina sie poprzez USB, bo nawet producent tego nie zaleca, jak ktoś napisał, jest również niepoważne, nawet nie chcę tego komentować.

5)mam też wrażenie, że dla niektórych forumowiczów kupno aparatu za 4000 jest równoznaczne ze znajomością tematu na poziomie profesjonalisty, a zapominają, że ten aparat to lustrzanka amatorska, na pograniczu dla amatorów/amatorów zaawansowanych.

6) a już najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi o aparacie D7000 ludzi którzy go nie posiadają.

7) forum ma służyć wymianie doświadczeń, a nie pieniactwu, kpinie i pisaniu bzdur z których nic nie wynika poza ilościa tekstu.

Widzę również, że to forum, to prywatny klub kilku osób które sobie rozmawiaja, a pojawienie sie kogokolwiek innego, burzy im tą konwesację i jest to okazją do kpin i lekceważenia. Wygląda, że dla niektórych bicie piany na tym forum to jedyny cel ich obecności - a potem powstają tasiemce po 400 stron z tekstu których nic nie wynika pożytecznego.

qualin
18-04-2011, 09:42
1) QUALIN - pokaż mi gdzie w instrukcji jest napisane o tym temacie ? czyli że jest możliwość zgrania danych z obu kart pamięci.

np tutaj:

źródło (http://img251.imageshack.us/img251/2039/clipboard01vl.jpg)

3) następnemu doradcy który pisze, że najpierw trzeba przeczytać instrukcję napiszę, że przeczytałem i nic tam nie pisze o tym problemie. Chyba, że pisząc to, miał na myśli ustawianie priorytetów kart, ale nie o to tu chodzi. Wydaje się, że niektórzy pieniacze po prostu nie potrafią zrozumieć tekstu pisanego. Wyraźnie opisałem problem i możliwości jego ominięcia.

Jezeli czytales i nie wyczytales to kto ma problemy ze zozumieniem tekstu pisanego ?

Jeszcze jakies watpliwosci ?

zbyszekD7000
18-04-2011, 09:52
gdzie tutaj ???
bo nie widać żadnego linka który jak sądzę chciałes podać

qualin
18-04-2011, 09:53
Jest wstawiony obraz z imageshacka. Tak samo jak byl zrzut w poscie, gdzie pisalem do ciebie pierwszy raz.

zbyszekD7000
18-04-2011, 09:57
sorki Qualin, ale ja tego nie widzę

qualin
18-04-2011, 10:00
No to juz nie moja wina, ze masz cos z kompem nie tak. biedaku sobie nawet fotek na tym forum nie poogladasz.
Niech strace, wstawie Tobie linki:

Z pierwszego posta do Ciebie: http://img813.imageshack.us/img813/8973/clipboard01nv.jpg
z ostatniego: http://img251.imageshack.us/img251/2039/clipboard01vl.jpg

zbyszekD7000
18-04-2011, 10:05
dzięki,
a niektóre fotki widzę,
ale tych od Ciebie akurat nie

jacek.ok
18-04-2011, 15:52
Kupilem w koncu D7000 ...zrobilem kilkaset fotek ...Specjalnie uzywalem jasnych obiektywow...35mm f/1.8 i 10,5mm f/2.8 aby w koncu zobaczyc ten problem z AF..i nic...Ani jedna fotka ....Wszystkie ostre jak brzytwa....Nie ma tez zadnych plam oleju na matrycy....Wiem, wiem...Musze poczekac na ta wade AF i na plamy oleju.....-;)

mihow
18-04-2011, 16:00
Kupilem w koncu D7000 ...zrobilem kilkaset fotek ...Specjalnie uzywalem jasnych obiektywow...35mm f/1.8 i 10,5mm f/2.8 aby w koncu zobaczyc ten problem z AF..i nic...Ani jedna fotka ....Wszystkie ostre jak brzytwa....Nie ma tez zadnych plam oleju na matrycy....Wiem, wiem...Musze poczekac na ta wade AF i na plamy oleju.....-;)

Obym jutro miał te same doświadczenia kupując D7000 :)

IMTM
18-04-2011, 16:49
Musze poczekac na ta wade AF i na plamy oleju.....-;)
Ja też czekam od dłuższego czasu i nic.....
Ale wczoraj D7k mnie zaskoczył. Do tej pory byłem w 100% zadowolony z pracy AWB, ale wieczorem wypełzłem na balkon i strzeliłem fotę. I co? Wszystko niebieskie:) Oczywiście po wybraniu odpowiedniej temp. barwowej zrobiło się OK. Ciekawostką jest że dosłownie 10 minut wcześniej i 10 minut później AWB działał jak należy(niebiesko było 1-2 minuty po zachodzie słońca).

Coman
18-04-2011, 18:13
Ale wczoraj D7k mnie zaskoczył. Do tej pory byłem w 100% zadowolony z pracy AWB, ale wieczorem wypełzłem na balkon i strzeliłem fotę. I co? Wszystko niebieskie:) Oczywiście po wybraniu odpowiedniej temp. barwowej zrobiło się OK. Ciekawostką jest że dosłownie 10 minut wcześniej i 10 minut później AWB działał jak należy(niebiesko było 1-2 minuty po zachodzie słońca).

A czasami nie zamieszałeś przyciskiem +/- (kompensacja ekspozycji) na górze korpusu obok spustu?

ikar39
18-04-2011, 19:47
Największym problemem jest własnie określenie tych "określonych warunków". Mnie się to nie udało.......
Fatman kiedy dostaniesz swoją puchę bo już trochę czasu minęło,może specjalnie dla ciebie robią ją od podstaw,albo wysłali ją na testy do NASA:lol:

bnmnb
18-04-2011, 19:58
No właśnie, Fatmanie, co z puchą, bo od badania/diagnozy tej puchy wiele zależy ;)

mihow
18-04-2011, 20:08
Swoje D7000 i 35-tkę zamówiłem w sklepie www.fotoklik.pl (http://www.fotoklik.pl). Powiedziałem Panu o moich obawach nt AF w D7000 i takie tam i stwiedził, że sprzedali już wiele sztuk tego modelu i jeszcze nikt nie zgłaszał problemów.
Wspomniał też o tym, że problem występował w pierwszych partiach produkcyjnych tego modelu.

Na tą chwilę nadal jestem zdecydowany jednak na D7000. Jutro będę w Wawie aby to wszystko sfinalizować... Jeżeli podczas testów zauważę jakiekolwiek nieprawidłowości biorę D300s bo muszę coś jutro kupić...

IMTM
18-04-2011, 20:11
A czasami nie zamieszałeś przyciskiem +/- (kompensacja ekspozycji) na górze korpusu obok spustu?
Nie namieszałem:)
Dzisiaj próbowałem powtórzyć wczorajszy wynik ale już nie trafiłem w specyficzne dla softu warunki oświetlenia.

roge
18-04-2011, 20:18
Też zdarzył mi się jednostkowy przypadek błędu WB. Takie same warunki, wnętrze, zdjęcia z lampą i jedno wyszło zaniebieszczone. Jak na razie to był jeden raz, w D80 zdarzało się to dość często.

ikar39
18-04-2011, 20:23
W takich warunkach lepiej pstrykać Raw i jpg jak nie wyjdzie zawsze możesz poprawić AWB programowo

IMTM
18-04-2011, 20:33
W takich warunkach lepiej pstrykać Raw i jpg jak nie wyjdzie zawsze możesz poprawić AWB programowo
Wiem, wiem... Do tej pory byłem przekonany o nieomylności puszki:) Pewnie jeszcze trochę czasu minie zanim odkryję wszelkie fochy jakie D7k może zrobić. Tak czy inaczej w porównaniu do D80 jest o nieeebo przyjemniejsza praca

BOSS
18-04-2011, 20:37
Oby tylko tych fochów było jak najmniej :-)

zbyszekD7000
19-04-2011, 12:04
zamieszczone przez QUALINA wyciągi z instrukcji faktycznie niby taką możliwość opisują, że niby z poziomu programu można wybrać z którego slotu karty zgrywamy dane, ale akurat u mnie to i tak nie działa, nie ma możliwości wyboru slotu karty pamięci, pomimo że mam zainstalowany najnowszy soft ViewNX2.
Qualin - sprawdzałeś to u siebie czy tylko zamieściłeś wyciąg z instrukcji ? będę wdzięczny za odpowiedź, trochę mnie to nurtuje

Długi
19-04-2011, 12:47
Może to tylko nieścisłość z Twojej strony ale opierając się na tym co napisałeś, to dane zgrywasz poprzez Nikon transfer, a nie ViewNX. Sprawdź jeszcze, czy aparat wyświetla na górnym wyświetlaczu obecność 2 kart. Sprawdź jak masz ustawiony zapis na kartach. Jeśli wszystko jest ok, to tak jak na przedstawionym zrzucie, powinieneś mieć w NT możliwość wyboru slotu.

qualin
19-04-2011, 13:58
zamieszczone przez QUALINA wyciągi z instrukcji faktycznie niby taką możliwość opisują, że niby z poziomu programu można wybrać z którego slotu karty zgrywamy dane, ale akurat u mnie to i tak nie działa, nie ma możliwości wyboru slotu karty pamięci, pomimo że mam zainstalowany najnowszy soft ViewNX2.
Qualin - sprawdzałeś to u siebie czy tylko zamieściłeś wyciąg z instrukcji ? będę wdzięczny za odpowiedź, trochę mnie to nurtuje

ehhhh, walka z wiatrakami normalnie.
Pierwszego screena zrobilem z ViewNX (nikon transfer czy cus), robilem to na wlaczonym programie, nie jest to zrzut z instrukcji. Klikasz na aparat i wybierasz slot z ktorego chcesz zgrac. Takie to skomplikowane ?
tak to wyglada: http://img813.imageshack.us/img813/8973/clipboard01nv.jpg

Onyks
19-04-2011, 14:12
Może to tylko nieścisłość z Twojej strony ale opierając się na tym co napisałeś, to dane zgrywasz poprzez Nikon transfer, a nie ViewNX. Sprawdź jeszcze, czy aparat wyświetla na górnym wyświetlaczu obecność 2 kart. Sprawdź jak masz ustawiony zapis na kartach. Jeśli wszystko jest ok, to tak jak na przedstawionym zrzucie, powinieneś mieć w NT możliwość wyboru slotu.

Przepraszam ,że się podłaczam, też mam problem z tym widzeniem 2-giej karty.
Możliwe ,że popełniam jakiś błąd i szukam go.
Mam Capture NX2 legalne ,który ma zaszyte Nikon transfer.
Kartę nr.2 mam ustawioną dla:
- przyjmuje zdjęcia po przepełnieniu nr.1 oraz
- nagrywa pliki filmowe.
Po wybraniu w oknie CNX2 Nikon Transfer pojawia się ikonka d7000 oraz w oknie poniżej wszystkie pliki zdjęciowe do zaznaczenia transferu ale z nr.1.
Karta nr.1 , 8GB, jeszcze się nie przepełniła więc ma pliki tylko filmowe , tych nie widzę bo po USB pewnie ich nie zobaczę.
Ale generalnie nie mogę zobaczyć karty nr.2 niezależnie czy jest pusta czy częściowo zapełniona plikami zdjęciowymi.
Może robię jakiś prosty błąd bo CNX2 mam zalewdwie od 3-tyg.
Poprzedniego ViewNX odinstalowałem bo po formalnym zakupie CNX2 przy jego instalacji miałem dziwne komunikaty o niepełnej instalacji CNX2.
Może teraz doinstalować jeszcze raz ViewNX ale to mogą być przysłowiowe 2 grzybki w barszczu.
Może jako początkujący w CNX2 robię jakiś błąd systematyczny?

qualin
19-04-2011, 14:18
w nikon transfer klikasz na ikone aparatu i wybiera sie slot karty tam gdzie jest zrodlo do wyboru (source). wszystko widac na screenie, ktory zalaczylem.

Fatman
19-04-2011, 14:44
Tak na szybko, bo gotuje mi się krew w żyłach.

Jako, że serwis bardzo chciał wraz z moim D7000 dostać szkła, to dostali jedną z 35tek oraz 18-105 Tomka (N180 w między czasie sprzedałem, Tamron i Sigma ich nie obchodzą, a N14-24 2.8 może dotknąć w drodze wyjątku moja zona).

I co ? I dostałem właśnie email z serwisu z PDFem, gdzie widnieje wycena i opis:

Informujemy że na podstawie ekspertyzy stwierdzilismy, iż sprzęt został uszkodzony przez piasek / kurz.
Czyszczenie mechanizmu ogniskowania. Prosimy pamiętać, że obiektyw nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się
ponownie - w zależnosci od srodowiska w jakim używany jest produkt.
Regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta.

100 zł brutto.

Przed wysyłką obiektyw był sprawny. 26go lutego i 5go marca zrobiłem za jego pomocą zlecenia. Działał idealnie na moim D3 i pożyczonym od kolegi D700. Obiektyw do serwisu wysyłałem nie na jakąkolwiek naprawę, tylko dla możliwości sprawdzenia z D7000.

Szlag mnie zaczyna trafiać i widzę, że jednak miło i grzecznie tego się nie załatwi.

Jachu
19-04-2011, 14:48

Jako, że serwis bardzo chciał wraz z moim D7000 dostać szkła, to dostali jedną z 35tek oraz 18-105 Tomka (N180 w między czasie sprzedałem, Tamron i Sigma ich nie obchodzą, a N14-24 2.8 może dotknąć w drodze wyjątku moja zona).

I co ? I dostałem właśnie email z serwisu z PDFem, gdzie widnieje wycena i opis:

Informujemy że na podstawie ekspertyzy stwierdzilismy, iż sprzęt został uszkodzony przez piasek / kurz.
Czyszczenie mechanizmu ogniskowania. Prosimy pamiętać, że obiektyw nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się

100 zł brutto.

Przed wysyłką obiektyw był sprawny. 26go lutego i 5go marca zrobiłem za jego pomocą zlecenia. Działał idealnie na moim D3 i pożyczonym od kolegi D700. Obiektyw do serwisu wysyłałem nie na jakąkolwiek naprawę, tylko dla możliwości sprawdzenia z D7000.

Szlag mnie zaczyna trafiać i widzę, że jednak miło i grzecznie tego się nie załatwi.

Czyli jak to u nas w kraju bywa na obietnicach się skończyło. A o korpusie coś napisali?

Długi
19-04-2011, 14:50
Współczuję. Dobrze, ze więcej szkieł im nie wysłałeś, bo tylko rachunek pewnie byłby większy.

Fatman
19-04-2011, 14:51
Nic o korpusie. Czekam na telefon Pani z Biura Prasowego Nikon Polska. Od teraz będę opisywał na forum wszystko dokładnie i ze szczegółami.

qualin
19-04-2011, 14:53
Takze rzeczy tylko w naszym kochanym kraju. to tak jak u mechanikow samochodowych zaczyna sie robic. zrobia wszystkie *******y, ktorych robic nie mieli, a glowny problem dalej bedzie nie ruszony :/
Stwierdzili, ze cos im sie za te ekspertyzy nalezy, a ze aparat na gwarancji to postanowili skasowac za obiektyw. Brak slow :/

Kundzior
19-04-2011, 15:04
Fatman ja to samo mam z tym serwisem, tylko boje toczę nie o swój sprzęt a o sprzęt klientów.

Przykład:

Puszka sprawna, nie ostrzy w punkt tylko z jednym obiektywem nowo zakupionym. Ok wysyłka na kalibrację, obiektyw (nowy, gwarancja) + puszka. Zaraz przychodzi wycena z serwisu, że aparat do naprawy!!! Mimo że obiektyw był wysłany do kalibracji, na gwarancji. Przypominam, aparat źle ostrzy tylko z tym jednym obiektywem 35 f1.8 na 4 które klient posiada .
Szybka wymiana zdań, nie koniecznie na poziomie dyplomatycznym z serwisantem, obiektyw skalibrowany wraca, źle skalibrowany.

Można dostać palpitacji serca??? Można. Dlatego ja się nie podniecam tym, ichnym czyszczeniem i wymianami gum na targach. Kompetencje ichne są niewielkie, wymienić całe bebechy, + programowa regulacja sprzętu, nawet mi nie sprawi trudności. Kwestia podejścia indywidualnego, uczciwego i drobiazgowego, do każdej reklamacji a nie chałturnictwo i naciągactwo. Ja nie potrzebuje uśmieszków i miłych słówek, wole konkretną rzetelną robotę.

rafrog
19-04-2011, 15:04
Żenada.

andrzejek
19-04-2011, 15:07
Ta wizyta w serwisie trochę potrwa.Przecież muszą wyprodukować nowy D7000, nanieść na niego nr body Fatmana, przeslać do Polski, to trochę wody uplynie.Ale udowodnią, , że problemy z autofocusem to nie wada producenta, tylko drobny szczegól, łatwy do skorygowania w serwisie.A wieć Panowie, kupą , kupą kupować, jesli ktoś jeszcze nie zdążył.))))

zbyszekD7000
19-04-2011, 15:15
QUALIN - nie denerwuj się
ale żeby wyjaśnić, nie jestem początkujący, więc takie rzeczy jak ustawienia aparatu mam ok, aparat widzi obie karty na wyświetlaczu, ustawienie po zapełnienu jednej zapis na drugiej i.t.d

a do transferu faktycznie służy program TRANSFER 2 ale tego już nie piszę bo jest oczywiste i to integralna częśc programu View NX2

i u mnie niestety nie daje się wyświetlić możliwości wyboru slotu na samym okienku programu do transferu, niestety nie jest u mnie tak jak na zamieszczonym przez ciebie printscreenie

Jak też widzsz nie tylko ja ten problemik zauważyłem i opisuję, inni też tak mają

pozdrowionka dla wszystkich posiadaczy D7000

zbyszekD7000
19-04-2011, 15:26
11

Fatman
19-04-2011, 15:28
Na 100% nie zapłacę im za "naprawę" sprawnego obiektywu. Oczywiście jak zrezygnuję z naprawy to obciążą mnie kosztami ekspertyzy (30 zł) oraz transportem (30-60 zł ?), czyli będzie niewiele taniej niż za naprawę. Ale ja NIE ZAPŁACĘ, bo nie wysyłałem na serwisowanie obiektywu tylko aparat.

Dział Marketingu, Biuro Prasowe Nikon Polska -robią wszystko, żeby klient był zadowolony, próbują jakoś zapanować nad zaognioną już sytuacją a Serwis Nikon Polska ma to po prostu w dupie. Firma w firmie z władzą chyba absolutną.

vvilk
19-04-2011, 16:09
Czyli niestety okazalo sie, ze to byl zwykly chwyt marketingowy, zebyscie nie narobili im wstydu na targach...

Fatman
19-04-2011, 16:16
Jestem bardzo ciekawy, czy wysłane obiektywy (nie na serwis, tylko do testów z naszymi D7k), zostały w ogóle do D7k podłączone. Czy po prostu nie trafiły "do serwisu".

Kundzior
19-04-2011, 16:16
Czyli niestety okazało się, ze to był zwykły chwyt marketingowy, żebyście nie narobili im wstydu na targach...

Tak jest, też tak uważam. Tego się spodziewałem. Ale nadzieja była, nie da się ukryć.

Fatman
19-04-2011, 16:22
Jesteś zadowolony z usług serwisu firmy Nikon? (Ankieta) -taki email też dziś dostałem.............

Nadal czekam na telefon z Biura Prasowego Nikon Polska.

woytec60
19-04-2011, 16:25
Jesteś zadowolony z usług serwisu firmy Nikon? (Ankieta) -taki email też dziś dostałem.............

Czarny humor? ;)

Kundzior
19-04-2011, 16:26

Ostro!!! Ładnie grają....

Długi
19-04-2011, 16:53
QUALIN - nie denerwuj się
ale żeby wyjaśnić, nie jestem początkujący, więc takie rzeczy jak ustawienia aparatu mam ok, aparat widzi obie karty na wyświetlaczu, ustawienie po zapełnienu jednej zapis na drugiej i.t.d

a do transferu faktycznie służy program TRANSFER 2 ale tego już nie piszę bo jest oczywiste i to integralna częśc programu View NX2

i u mnie niestety nie daje się wyświetlić możliwości wyboru slotu na samym okienku programu do transferu, niestety nie jest u mnie tak jak na zamieszczonym przez ciebie printscreenie

Jak też widzsz nie tylko ja ten problemik zauważyłem i opisuję, inni też tak mają

pozdrowionka dla wszystkich posiadaczy D7000

Ja nie Qualin ale, czy przy tym ustawieniu w ogóle jest coś zapisane na drugiej karcie? Nie twierdzę, ze jesteś laikiem ale sprawdź, czy ją sformatowałeś i ustaw nie na przepełnienie tylko raw+jpg, czyli na głównej powinny być rawy, na drugiej jpg-i. Sprawdź wtedy i zwróć uwagę, czy po uruchomieniu Nikon transfer pod ikoną aparatu masz d7000. Jeśli nie to kliknij na tą ikonę i wybierz d7k. Następnie sprawdź, czy możesz wybrać slot. Pisszę tak łopatologicznie, bo może gdzieś popełniasz błąd. Nie chcę mi się wierzyć, że to jakiś kolejny feler d7k, tym bardziej, że chyba u Qualina wszystko gra, Fatman też tego nie zgłaszał, tyle, że nie wiem, czy korzysta z nikon transfer, czy z czytnika.

Długi
19-04-2011, 16:54

To może zamieść ją tu na forum, będą mieli szerszą odpowiedź.

cybermar
19-04-2011, 17:09
To może zamieść ją tu na forum, będą mieli szerszą odpowiedź.

świetny pomysl, chetnie wypelnie taka ankiete po moich przejsciach z serwisem:)

krzall
19-04-2011, 17:11

Witam
myślałem że już po sprawie a ja tylko "przeoczyłem" zakończenie. Włączam kompa i co widzę? kolejne ciekawe podejście serwisu. Tylko ciekawe czy jak już ten piasek Ci wysypią to d7k się naprawi ;). A z drugiej strony to myślę, że się na nich uwziąłeś i specjalnie im to robisz. Potrafisz tak szukać "dziury w całym" że znajdujesz niedociągnięcia :) a jak już ktoś wcześniej powiedział to nie jest zwykły aparat, to Nikon i może być inny od innych ;) a nawet inaczej ostrzyć na auto ;) z jasnymi szkłami :)
Podziwiam Twoją cierpliwość...
Czekamy na pierwsze testy d5100 ;) który pewnie już niebawem zawita pod Twoją strzechę :)
Pozdrawiam
ps przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać ...

burz
19-04-2011, 17:34
FATMAN, masz zapchaną skrzynkę na PW:(
Daj od razu znać, jak tylko dostaniesz (wiesz o czym)...

Niezła jazda.

piotr_wojcik
19-04-2011, 17:34
Panowie,
wysyłałem 2 tyg temu d7k z 2ma obiektywami z tym samym problemem co Fatman.
Od wczoraj w systemie rejestracji napraw moja puszka widnieje jako "naprawa zakończona".
Jak tylko wróci sprawdzę wszystko i dam Wam znać co i jak.
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Fatman
19-04-2011, 17:40
Nie szukam niedociągnięć. Jak bym miał być upierdliwy to już dawno więcej syfu wyciągnął bym na wierzch. Jednak nie pisałem o tym, w ramach dobrej woli, bo wszystko i tak zmierzało w dobrą stronę (chyba się myliłem).
Naprawili mi sprawny obiektyw. Na dodatek, wysłany do sprawdzenia z D7000 a nie do serwisu. I chcą za to 100 zł, lub 30 zł plus koszt przesyłki. To jest po prostu skandal !!!!

D5100 nie przetestuję. Bo go nie kupię. Na pewno nie do czasu, aż ktoś inny zrobi "beta testy". Ja nie mam już na to zdrowia.

Fatman
19-04-2011, 17:49
Zadzwoniła do mnie Pani z Biura Prasowego Nikon Polska -sprawa jest już wyjaśniona. Nie muszę płacić za ekspertyzę, "naprawę" itd. Usłyszałem wiele razy "przepraszam", i aż mi było głupio, bo przepraszała osoba, która praktycznie od samego początku stara się i pomaga jak może. Dobrze, że są tacy pracownicy w firmie Nikon, bo to oznacza, że nie jesteśmy sami, że ktoś o nas zadba w razie czego. Tymczasem idę łyknąć końską dawkę Paracetamolu i zamykam się do czasu powrotu D7000 i reszty sprzętu z serwisu.

mprzysta
19-04-2011, 17:54
smutne jest to że zadba tylko wtedy gdy gdy sprawa jest odpowiednio nagłośniona...

Jachu
19-04-2011, 17:57
Zadzwoniła do mnie Pani z Biura Prasowego Nikon Polska -sprawa jest już wyjaśniona. Nie muszę płacić za ekspertyzę, "naprawę" itd. Usłyszałem wiele razy "przepraszam", i aż mi było głupio, bo przepraszała osoba, która praktycznie od samego początku stara się i pomaga jak może. Dobrze, że są tacy pracownicy w firmie Nikon, bo to oznacza, że nie jesteśmy sami, że ktoś o nas zadba w razie czego. Tymczasem idę łyknąć końską dawkę Paracetamolu i zamykam się do czasu powrotu D7000 i reszty sprzętu z serwisu.

A kiedy mają odesłać?

fotouśmieszek
19-04-2011, 18:58
Ta wizyta w serwisie trochę potrwa.Przecież muszą wyprodukować nowy D7000, nanieść na niego nr body Fatmana, przeslać do Polski, to trochę wody uplynie.Ale udowodnią, , że problemy z autofocusem to nie wada producenta, tylko drobny szczegól, łatwy do skorygowania w serwisie.A wieć Panowie, kupą , kupą kupować, jesli ktoś jeszcze nie zdążył.))))

:lol: :lol: :lol:

fotouśmieszek
19-04-2011, 19:35
Fatman współczuję! moze odeślą puszkę OK - mimo wszystko. Ta pani rzeczniczka prasowa bardzo sympatyczna ale niewiele może niestety;( Jak widac tylko Ona traktuje sprawe priorytetowo.Serwisanci - rutyna nikonowska.

ulmus102
19-04-2011, 20:00
eh Fatman, złoty człowiek z ciebie. Mnie szlag by już trafił dawno i nie pomogłyby żadne przepraszam z ich strony.

Bengi
19-04-2011, 21:41
Mam pytanie do userów D7k: Czy Wasze body trzeszczy? Od jakiegoś czasu zauważyłem, że moje trzeszczy... jak zwyczajnie trzymam za grip, nie ściskając nawet szczególnie :( Niby nie jest to wielka sprawa, ale jednak trochę denerwująca, tym bardziej, że słychać potem te trzeszczenia na filmach...
pozdr

mihow
19-04-2011, 21:47
Niestety dzisiaj kupiłem tą D7k-tkę + 35 1.8 i... ZONK! W sklepie starałem się jakoś to wszystko przetestować i wydawało mi się, że wszyskto jest ok. Ale w domku na spokojnie zrobiłem i testy i wyszło wielkie G...WNO!

To samo co u FATMANA. Z obiektywem 18-70 DX jest tak samo. Raz trafia w punkt a raz nie. Większość fotek z BF lub FF. Korekcja AF w body nic nie daje praktycznie... Jestem załamany :(

Matryca na razie czysta... Seria aparatu: 614....

pil74
19-04-2011, 22:14
Niestety dzisiaj kupiłem tą D7k-tkę + 35 1.8 i... ZONK! W sklepie starałem się jakoś to wszystko przetestować i wydawało mi się, że wszyskto jest ok. Ale w domku na spokojnie zrobiłem i testy i wyszło wielkie G...WNO!

To samo co u FATMANA. Z obiektywem 18-70 DX jest tak samo. Raz trafia w punkt a raz nie. Większość fotek z BF lub FF. Korekcja AF w body nic nie daje praktycznie... Jestem załamany :(

Matryca na razie czysta... Seria aparatu: 614....
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale nie zastanawiałeś się wcześniej nad d300s? :)

mihow
19-04-2011, 22:17
Zastanawiałem się, ale chciałem kupić coś nowszego po prostu i w tej cenie miałem jeszcze 35-tkę...

IMTM
19-04-2011, 22:22
mihow, a możesz dać linka do oryginalnego JPG gdzie widać że AF się pomylił?

MiG
19-04-2011, 22:38
Mój D7k też trzeszczy, szczególnie mnie denerwuje z 70-300, stary D50 chociaż cały plastikowy nie wydawał z siebie tych nieprzyjemnych dźwięków.

deep
19-04-2011, 22:50
Tak się zastanawiam, po co świadomie kupujecie to badziewie?

mprzysta
19-04-2011, 22:54
eeee tam od razu badziewie.....

BOSS
19-04-2011, 22:56
Mój D7k też trzeszczy, szczególnie mnie denerwuje z 70-300, stary D50 chociaż cały plastikowy nie wydawał z siebie tych nieprzyjemnych dźwięków.

Tak sama pucha z siebie czy połączenie z gripem?
Pytam bo nie posiadam gripa i u mnie cisza.

mprzysta
19-04-2011, 22:57
u mnie też nic nie trzeszczy ale nie mam gripa i tylko kitem pstrykam.

Onyks
19-04-2011, 22:59
w nikon transfer klikasz na ikone aparatu i wybiera sie slot karty tam gdzie jest zrodlo do wyboru (source). wszystko widac na screenie, ktory zalaczylem.

Przepraszam , miałeś rację.
W moim przypadku był to przypadek wersji Nikon Transfer.
Miałem poprzednio na laptopie View NX2 przy zakupie D7000.
W międzyczasie korzystałem tylko z wersji trial CNX2 i w aparacie miałem początkowo tylko jedną kartę.
Po pewnym czasie Kupiłem Capture NX2 oraz drugą kartę.
Przy instalacji CNX2 miałem jakiś dziwny komunikat o niepełnej instalacji i View NX2 odinstalowałem.
W Capture NX2 jest Nikon Transfer i w tym przypadku nie mogłem wybierać nr. slota.
Ponownie zainstalowałem teraz View NX2 i wszystko wróciło do normy tzn mam możliwość wyboru karty 1 lub 2 po naciśnięciu ikonki D7000.
Po prostu View NX2 ma nowszą wersję Nikon Transfer od tej w CNX2.
Bywa ,że człowiek jest ślepy gdy patrzy na oczywistą oczywistość. Dzięki.

elarco
19-04-2011, 22:59
eeee tam od razu badziewie.....

chcesz 35tke do testów? ;)

Bo ludzie są przekonani, że jak płacą za aparat 3.5k to dostaną świetny sprzęt.
Bo jest gwarancja przecież... to choćby było coś nie tak to mi naprawią albo wymienią na nowy... no za taka kasę?? musi być ok...

ale niestety prawda jest jak widać inna, i to bardzo smutna prawda. Ponure to...

IMTM
19-04-2011, 23:01
Hmmm... Pewnie z powodu masochistycznych skłonności

MiG
19-04-2011, 23:04
Też nie posiadam gripa, a trzeszczy sama pucha konkretnie uchwyt prawej ręki szczególnie pod palcem wskazującym .

deep
19-04-2011, 23:04
Hmmm... Pewnie z powodu masochistycznych skłonności

No to jestem w stanie zrozumieć :)

Polikon
19-04-2011, 23:06
100 zł brutto.

Z tego wynika, że rzekome uszczelnienie tego korpusu to następny chwyt reklamowy Nikona.
Biorąc pod uwagę warunki eksploatacji podanej przez Nikona, to jest aparat typowo studyjny.
Temperatury od 0 do +40 żadnych kropelek wody, no i nawet 0 kurzu.
To gdzie można spokojnie robić fotki tym wynalazkiem. Na sali operacyjnej ?
Mam propozycję.
W pracy mam maszynę pod opieką, w której są silniki elektryczne narażone na ciągłe zalewanie wodą. I projektanci poradzili sobie z wodą tak, że do silnika jest wtłaczane sprężone powietrze i ewentualna woda jest wypychana.
A jakby tak do D7000 podłączyć cienki wężyk z zaworkiem i nabojem ze sprężonym powietrzem w kieszeni.
Żadna woda, ani kurz nie wejdą a i w gorące dni będzie chłodzenie. A zimą ogrzewanie, bo nabój w kieszeni zawsze się nagrzeje.
Chyba to opatentuje.:smile:

BOSS
19-04-2011, 23:07
Też nie posiadam gripa, a trzeszczy sama pucha konkretnie uchwyt prawej ręki szczególnie pod palcem wskazującym .

Może Ty atrapę ze sklepu kupiłeś? :-) :-)

deep
19-04-2011, 23:11
No to już wszystko jasne, nikon wreszcie dotrzymuje kroku canonowi :)
Mamy kiepski AF i trzeszczący uchwyt (nie wiem czy ktoś pamięta analogowego canona 3, fajny sprzęt ale uchwyt po czasie sam chciał odpaść)

d5000
19-04-2011, 23:41
A niedługo pisanki trzeba będzie focić a tu nieciekawie się zrobiło. Ja myślę, że oni nas namawiają żeby za szybko nie wymieniać starego sprawdzonego sprzętu.

Fatman
19-04-2011, 23:46
Z tego wynika, że rzekome uszczelnienie tego korpusu to następny chwyt reklamowy Nikona

chodziło o obiektyw Nikkor 35 1.8, a nie korpus D7000..........

prz3mo
19-04-2011, 23:47

100 zł brutto.

buahahahahahahaha....

sorki Fatman, ale nie mogę się powstrzymać

ja p.....
Nie mają pomyslu na Twego D7k to wzięli się za szkło, hahahaha...

IMTM
19-04-2011, 23:52
Nie mają pomyslu na Twego D7k to wzięli się za szkło, hahahaha...
Szukanie winych, karanie niewinnych...:)

marecky
20-04-2011, 00:34
Czyli problem puszki Fatman'a dalej pozostaje w punkcie wyjścia.
Czyżby serwis uważał, że problemy AF w D7k to wynik piasku w obiektywie, ale czemu z nowymi 35/1.8 jest problem. Chyba, że transportują je drogą lądową przez pustynie Gobi i każdy dostaje w gratisie piasek.

Tomasz M.
20-04-2011, 00:50
Może Ty atrapę ze sklepu kupiłeś? :-) :-)

Niestety i u Mnie też trzeszczy, jakiś czas temu Focąc w domku późnym wieczorem, kiedy była już głucha cisza, usłyszałem nieprzyjemne dźwięki, właśnie z części która trzymamy prawą ręką, nawet pokusiłem sie wtedy o sprawdzenie co jest nie tak, i moim zdaniem powodem jest po prostu zbyt cienki plastik (materiał) między częścią zewnętrzną rękojęści a częścią wewnętrzną- otworem w który wkłada sie bateria, w moim modelu D5000 przez rok czasu nigdy nic nie usłyszałem :-/
Tutaj Fotka jak to wygląda w D300s i D7000, w D300s ten plastik jest grubszy, u nas jest cieniutki i pracuje, dlatego te nieprzyjemne dźwięki

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/5678/bateriaa.jpg)

Tomasz M.
20-04-2011, 01:46
Nie szukam niedociągnięć. Jak bym miał być upierdliwy to już dawno więcej syfu wyciągnął bym na wierzch. Jednak nie pisałem o tym, w ramach dobrej woli, bo wszystko i tak zmierzało w dobrą stronę (chyba się myliłem).
Naprawili mi sprawny obiektyw. Na dodatek, wysłany do sprawdzenia z D7000 a nie do serwisu. I chcą za to 100 zł, lub 30 zł plus koszt przesyłki. To jest po prostu skandal !!!!
.

Niestety jestem zupełnie rozczarowany podejściem Nikona w sprawie naszych Puszek, myślałem, że Twoja osobista wizyta w serwisie coś zmieni w podejściu do tego problemu, że pracownicy Serwisu rozumieją Nasz problem, ale najwyraźniej mimo upływu prawie dwóch tygodni, nic nie są w stanie zrobić. To też uważam za bardzo nieprofesjonalne traktowanie Klienta, dlatego że 6 Kwietnia oddałeś nasze body do serwisu, a dziś Nikon Cię informuje że masz niesprawny obiektyw, więc co szanowny serwis robił przez ten czas 2 tygodni ? dopiero teraz zauważył niesprawny obiektyw ? Gdyby to miało jakieś większe znaczenie, i gdyby Nikon chciał zachować twarz, taką informację powinniśmy otrzymać już 2-go czy 3-go dnia po zawiezieniu sprzętu do serwisu i po wykonaniu tam pierwszych testów. Czas leci, a puszki nienaprawione, więc trzeba łapać sie każdej możliwości i grać na zwłokę. Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, co mają myśleć Wszyscy inni Użytkownicy Nikonów, czuje sie wielce zawiedziony, kierując sie wyborem aparatu min. kierowałem sie marką, pod którą myślałem że kryje się dobrę imię, że będzie można liczyć na wsparcie techniczne, jak też na serwis gdyby coś sie działo, bo oczywiście nic złego nie zakładałem, zwłaszcza iż kupowałem aparat zupełnie nowy, w sklepie. Przecież gdyby Nikon chciał zakończyć sprawę pozytywnie i gdyby mu zależało na odbudowaniu zaufania Klienta, to już dawno byśmy dostali nowe Body, sprawa byłaby wyjaśniona na forum, Nikon mógłby odetchnąć jak też inni użytkownicy D7k, zarówno Ci obecni jak i Ci którzy planują dopiero zakupić owy aparat. A co mają powiedzieć użytkownicy Nikonów, którzy wcale nie nagłośnili sprawy, a którzy po wykryciu usterki zostali odesłani z kwitkiem ? myślę że było wiele takich osób, nie każda sprawa jest tak głośna jak ta, a pomimo rozgłosu Nikon dalej oczernia swoję "dobrę imię". Pewnie wielu szarych Człowieczków nawet nie wie iż może posiadać taką usterkę, a nawet jak ją wykryją to co z tego ? Czy ktoś ich potraktuje poważnie ? No bo chyba nie Nikon ...

Nie będę się wywodził w tym temacie, jeszcze nie teraz, poczekamy do oficjalnego stanowiska Nikona i rozstrzygnięcia całej tej sprawy ...

bnmnb
20-04-2011, 07:35
Jest super, dwa tygodnie zajęło serwisowi czyszczenie obiektywu ;). Dotkliwy brak słów. To kiedy jedziemy na strajk pod serwis? ;)

Długi
20-04-2011, 07:48
Zastanawiałem się, ale chciałem kupić coś nowszego po prostu i w tej cenie miałem jeszcze 35-tkę...
Ja Ci proponuję, leć szybko do sklepu i poproś o wymianę na d300s. Domyślam się, że odbierałeś osobiście i nie masz możliwości zwrotu ale zagadałbym, ze nie chcesz tak w ogóle oddawać tylko stwierdziłeś, że jednak źle Ci leży w ręce i d300s, to jednak ten model, który powinieneś od razu wybrać. Nic nie wspominaj o żadnych kłopotach d7k. Powiedz, że wszystko z nim ok, zwracasz pełnosprawny aparat, zrobiłeś ledwie parę zdjęć i po prostu zmieniłeś zdanie. Myślę, że sprawa do załatwienia, bo chcesz droższą puszkę, więc sklep zyskuje, a nie traci.

kamoreks
20-04-2011, 08:01
ZA TO CO NAPISALI FATMANOWI
A Napisali w skrócie, że są śmieszni, tak jak zresztą pisałem na 30 stronie mniej więcej, to proponuje!
Założyć nowy temat z historią FATMANA i uzytkowników forum, i zablokować, tak aby każdy zobaczył, że ma nie kupować D7000, cwaniaki jedne, wiedziałem, że PL serwis nic nie zrobi i to opisałem.

PS: Fatman, twój opis przypadku jest mało widoczny, proponuje własnie go wyostrzyć, otwierając nowy temat i zamykając.

vvilk
20-04-2011, 08:06
Fakt. Wypada przykleic watek opisujacy Twoje boje z serwisem i sprzetem.
Ps. Moj egzemplarz chyba jest OK ale az mnie ciarki przechodza jak sibie pomysle, ze mialbym go oddac do serwisu...

Długi
20-04-2011, 08:09
Jest wątek ku przestrodze czyszczenia matrycy, może założyć: Ku przestrodze kupna d7000 - historia aparatu Fatmana i wielu innych. Temat wrzucić jako przyklejony.

buriq
20-04-2011, 08:38
Czyli zamiast D7000 kupić D300s, data premiery 23 sierpnia 2007 ,czy czekać na następce.myślę że to w tym roku.

Sendilkelm
20-04-2011, 08:53
Z tego wynika, że rzekome uszczelnienie tego korpusu to następny chwyt reklamowy Nikona.

A gdzie jest napisane, że puszka jest uszczelniana? Ja nie pamiętam takiej informacji.

mofo
20-04-2011, 08:53
Niedługo wyjeżdżam na wakacje i poważnie zastanawiałem się nad D7000. Po tym, co czytam o tej puszcze chyba jednak przejdę na złą stronę mocy i po raz pierwszy w moich rękach zagości Canon, a konkretnie 60D...

qualin
20-04-2011, 08:58
Niestety i u Mnie też trzeszczy, jakiś czas temu Focąc w domku późnym wieczorem, kiedy była już głucha cisza, usłyszałem nieprzyjemne dźwięki, właśnie z części która trzymamy prawą ręką, nawet pokusiłem sie wtedy o sprawdzenie co jest nie tak, i moim zdaniem powodem jest po prostu zbyt cienki plastik (materiał) między częścią zewnętrzną rękojęści a częścią wewnętrzną- otworem w który wkłada sie bateria, w moim modelu D5000 przez rok czasu nigdy nic nie usłyszałem :-/
Tutaj Fotka jak to wygląda w D300s i D7000, w D300s ten plastik jest grubszy, u nas jest cieniutki i pracuje, dlatego te nieprzyjemne dźwięki

źródło (http://img24.imageshack.us/img24/5678/bateriaa.jpg)

Troche z dupy ta teoria. Plastik sam w sobie nie piszczy, bez wzgledu na to jakiej grubosci jest. zgrzytanie moze sie wydobywac tylko z łaczen, czyli styku dwoch odddzielnych elementow.

DominikGSI
20-04-2011, 09:05
A mnie już coraz bardziej osłabiają nowe teorie wad jakie posiada ta puszka :( Teraz doszło skrzypienie, wcześniej "użytkownicy" narzekali na spust migawki.
Może dlatego, że znowu sto razy więcej tu komentatorów niż użytkowników. Ciekawe jak trzebaby nazwać wątek, żeby się faktycznie wypowiadali TYLKO świadomi użytkownicy tej puszki.

zbyszekD7000
20-04-2011, 09:06
Ja nie Qualin ale, czy przy tym ustawieniu w ogóle jest coś zapisane na drugiej karcie? Nie twierdzę, ze jesteś laikiem ale sprawdź, czy ją sformatowałeś i ustaw nie na przepełnienie tylko raw+jpg, czyli na głównej powinny być rawy, na drugiej jpg-i. Sprawdź wtedy i zwróć uwagę, czy po uruchomieniu Nikon transfer pod ikoną aparatu masz d7000. Jeśli nie to kliknij na tą ikonę i wybierz d7k. Następnie sprawdź, czy możesz wybrać slot. Pisszę tak łopatologicznie, bo może gdzieś popełniasz błąd. Nie chcę mi się wierzyć, że to jakiś kolejny feler d7k, tym bardziej, że chyba u Qualina wszystko gra, Fatman też tego nie zgłaszał, tyle, że nie wiem, czy korzysta z nikon transfer, czy z czytnika.

dzięki za podpowiedź ale:

1) karty są obie zapisane
2) karty były formatowane bo już jaz były zapisane full i musiałem przeformatować obie
3) mam ustawione zapis RAW+jpg z przepełnieniem czyli po przepełnieniu karty 1 zapisa na karcie 2
4) sprawdzę jak piszesz, ale wydaje mi się że konfiguracja czy zapis na 1, przepełnienie na 2, czy zapis RAW na 1, a JPG na 2 nie powinno mieć znaczenia
5) po uruchomieniu Transfer 2 mam ikonę D7000 - tu tylko mała uwaga, na załączonym printscreenie QUALINA widać że na tej ikonie jest możliwość rozwinięcia - mały trójkącik w dolnym prawym rogu, u mnie tego nie ma i dlatego prawdopodobnie nie mam możliwości wyboru slotu karty

Jeszcze sprawdzę jedną rzecz, ktoś inny miał podobny problem i dopiero poprawiło mu się po jakimś przeinstalowaniu lub instalce w innej kolejności. Może spróbuję zainstalować ViewNX2 ponownie, bo wydaje mi sie że problem leży raczej po stronie oprogramowania a nie aparatu.

Onyks
20-04-2011, 09:08
Niedługo wyjeżdżam na wakacje i poważnie zastanawiałem się nad D7000. Po tym, co czytam o tej puszcze chyba jednak przejdę na złą stronę mocy i po raz pierwszy w moich rękach zagości Canon, a konkretnie 60D...

W takim razie poczytaj sobie zawczasu na forum Canoniarze o 60D abyś nie doznał kolejnego rozczarowania.
Po za tym uważam ,że inni koledzy z tego forum wykorzystują przypadek Fatmana do dezawuowania d7k. Sprawa serwisu Nikon to tak zgoda to koszmar ale te posty na temat d7k to już zbiorowa histeria.
Przestaję czytać ten wątek.
Polacy jesteście koszmarni.

Fatman
20-04-2011, 09:09
Czyli problem puszki Fatman'a dalej pozostaje w punkcie wyjścia.
Czyżby serwis uważał, że problemy AF w D7k to wynik piasku w obiektywie, ale czemu z nowymi 35/1.8 jest problem. Chyba, że transportują je drogą lądową przez pustynie Gobi i każdy dostaje w gratisie piasek.

Nie nie nie -to co dostałem na email dotyczyło tylko obiektywu. Jak się okazało informacja wyszła wręcz z automatu -przez niedopatrzenie, nie została przyblokowana. Po prostu pechowy przypadek. W temacie aparatu, będę wiedział coś więcej dzisiaj.

DominikGSI
20-04-2011, 09:10
Sprawa serwisu Nikon to tak zgoda to koszmar ale te posty na temat d7k to już zbiorowa histeria.

Popieram, niestety...

P.S. Rafał dostał opowieść serwisu o czyszczeniu mechanizmu w szkle, a w parę minut, przez czytających "bez zrozumienia" powstała teoria o lewych uszczelnieniach D7000 :)

Fatman
20-04-2011, 09:12
Jednak wstrzymajmy się z osądami do zakończenia sprawy. Narobiłem szumu potrzebnie/niepotrzebnie -zależy z której strony na to patrzeć. Jednak co jakiś czas czytam posta, w którym Nikona oskarża się już o wszystko..... przesadnie.

mprzysta
20-04-2011, 09:12
z opisu Fatmana nie wynika że body nie zostało naprawione, więc może warto poczekać na zwrot sprzętu i wtedy ocenić wartość serwisu na postępu, a obiektyw swoją drogą naprawili/wyczyścili o czym poinformowali, a że była to praca dodatkowo to opłata się należy która z tego co rozumiem nie jest obowiązkowa....

przynajmniej ja to tak odbieram i wcale nie uważam że powyższe oburzenia na serwis jest uzasadnione w tym przypadku.

mprzysta
20-04-2011, 09:15
A mnie już coraz bardziej osłabiają nowe teorie wad jakie posiada ta puszka :( Teraz doszło skrzypienie, wcześniej "użytkownicy" narzekali na spust migawki.
Może dlatego, że znowu sto razy więcej tu komentatorów niż użytkowników. Ciekawe jak trzebaby nazwać wątek, żeby się faktycznie wypowiadali TYLKO świadomi użytkownicy tej puszki.

zgadzam się w 100% z powyższym, może odrobinę wyluzujmy bo "płacz" nad puszką i nikonem przeradza się już w jakąś histerię...

zbyszekD7000
20-04-2011, 09:17
Witam

czy spotkał się ktoś z takim działaniem:

przy użyciu pilota ML3 z funkcją podniesienia lustra,
aparat raz robi zdjęcie od razu, a kolejne tak jakby robił z samowyzwalaczem ustawionym na 10sec

co ciekawe tak mi się zaczęło dziać przy identycznych ustawieniach bez ich zmiany, przy tych ustawieniach raz robi normalnie, raz jakby z samowyzwalaczem, na razie trudno wykapować kiedy się to zmienia i dlaczego

czyżby był potrzebny był zimny reset;-) tak jak jest to konieczne przy współczesnej eletronice co jakiś czas

Mariusz Lesiuk
20-04-2011, 09:26
Odnośnie trzeszczenia: obudowa komory baterii jest trochę giętka i się ugina. Z tego co zauważyłem to trzeszczenie występuje tylko gdy bateria jest w środku. Wniosek nasuwa się sam, choć trochę absurdalny.

andrzejek
20-04-2011, 09:29

Pewnie dlatego, że każdy się łudzi, że na niego nie trafi)))A tu, ..bęc.

Henio Jawa
20-04-2011, 09:32
Ciekawe jak trzebaby nazwać wątek, żeby się faktycznie wypowiadali TYLKO świadomi użytkownicy tej puszki.

Parafrazując temat z innego miejsca proponuje Ci:
"d7000 - same zachwyty ;)"

Tam spokojnie będziecie mogli klepać się po plecach i upewniać nawzajem o podjęciu idealnej dezyzji.

DominikGSI
20-04-2011, 09:37

Tam spokojnie będziecie mogli klepać się po plecach i upewniać nawzajem o podjęciu idealnej dezyzji.

Ty tak lubisz?? :D A założyłeś już sobie taki wątek? :D

Bo mnie po prostu chodzi o to, żeby wątek zawierał cenne informacje od użytkowników dla użytkowników (lub poważnie zainteresowanych) tego korpusu i nie ważne, czy będą to same wytykane wady czy zalety, bez bicia piany, bez zmyślanych teorii i bez bełkotu ludzi co o tej puszce wiedzą tyle, że jest.
Ja mam dwie sztuki, z których jestem zadowolony. Choć moich znajomych nie ominęły problemy z tym korpusem, wrzucałem zdjęcia zdrowo usyfionych matryc, z którymi wspólnie z kumplem walczyliśmy z Postępu.

No ale jeśli Ty lubisz, jak ktoś Cię klepie po plecach za Twoje decyzje, to raczej w merytorycznym wątku nie znajdziesz nic dla siebie ;)

andrzejek
20-04-2011, 09:38
. T Przecież gdyby Nikon chciał zakończyć sprawę pozytywnie i gdyby mu zależało na odbudowaniu zaufania Klienta, to już dawno byśmy dostali nowe Body, sprawa byłaby wyjaśniona na forum, Nikon mógłby odetchnąć jak też inni użytkownicy D7k, zarówno Ci obecni jak i Ci którzy planują dopiero zakupić owy aparat. A co mają powiedzieć użytkownicy Nikonów, którzy wcale nie nagłośnili sprawy, a którzy po wykryciu usterki zostali odesłani z kwitkiem ? myślę że było wiele takich osób, nie każda sprawa jest tak głośna jak ta, a pomimo rozgłosu Nikon dalej oczernia swoję "dobrę imię". Pewnie wielu szarych Człowieczków nawet nie wie iż może posiadać taką usterkę, a nawet jak ją wykryją to co z tego ? Czy ktoś ich potraktuje poważnie ? No bo chyba nie Nikon ...

Akurat z tą wymianą body na nowe, Nikon by sie przyznal , ze to jest wada aparatu, ktorej serwis nie naprawi.To bylby precedens, kazdy by sie mogl domagać podobnego traktowania.A jesli naprawią, to jest ulga dla wlascicieli i odżywa nadzieja dla innych, potencjalnych klientów, że w razie czego, to serwis ich nie pozostawi na pastwę losu.

Agut
20-04-2011, 09:39
Wicie co.... ja sie tak zastanawiam.... czy to nie jest tak,z puszka Fatmana jest wszystko OK! Moze Dk7 tak ma w standardzie i dlatego według Nikona wszystko z nią OK.
Jak widać trzeba byc wprawnym i doświadczonym fotografem aby zauważyć problemy D7k, noo albo trzeba wiedzieć jak te błędy wyszukać. Jak sie rozmawia z punktami sprzedaży to reklamacji na ta puche nie ma. Może reszta użytkowników nie robi problemu jak AF nie trafi. Uznaja ze fota wyszla nie OK, wywalają ją i tyle. Nie doszukuja sie winy w aparacie i tyle.
D7K zgarnia kolejne pozytywne opinie, nagrody nooo więc to chyba nie możliwe aby miala jakieś błędy. Trzeba przyjac ze to puszka dla amatora , ktory nie zawali roboty przez źle funkcjonujący AF i tyle :)

woytec60
20-04-2011, 09:44
Nie nie nie -to co dostałem na email dotyczyło tylko obiektywu. Jak się okazało informacja wyszła wręcz z automatu -przez niedopatrzenie, nie została przyblokowana...

To mają tam coś w rodzaju informatyczneej SOA? U nich chyba powinno być SOS: Standardowa Odpwiedź Serwisu:

Walą w klienta z automatu, może trafi... :mrgreen:

Proponuję na tytuł wątku: TWAD7k albo klub wzajemnie liżących się po... ;)

PS
A ja miałem toto kupować...

PPS

Wicie co.... ja sie tak zastanawiam.... czy to nie jest tak,z puszka Fatmana jest wszystko OK! Moze Dk7 tak ma w standardzie i dlatego według Nikona wszystko z nią OK.
Jak widać trzeba byc wprawnym i doświadczonym fotografem aby zauważyć problemy D7k, noo albo trzeba wiedzieć jak te błędy wyszukać. Jak sie rozmawia z punktami sprzedaży to reklamacji na ta puche nie ma. Może reszta użytkowników nie robi problemu jak AF nie trafi. Uznaja ze fota wyszla nie OK, wywalają ją i tyle. Nie doszukuja sie winy w aparacie i tyle.
D7K zgarnia kolejne pozytywne opinie, nagrody nooo więc to chyba nie możliwe aby miala jakieś błędy. Trzeba przyjac ze to puszka dla amatora , ktory nie zawali roboty przez źle funkcjonujący AF i tyle :)

I to jest najbardziej prawdopodobna hipoteza.
Tzw. "normy Nikona" czyli ma być nie w punkt ale od-do czyli przymknij sobie przysłonę a będzie gut.
Albo statystyczna ilość celnych trafień ma zawierać się w jakimś tam przedziale, na przykład jeśli trafia w 80-85% to jest dobrze i tak ma być.

Henio Jawa
20-04-2011, 09:47
Ty tak lubisz?? :D A założyłeś już sobie taki wątek? :D

Nie ja.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136508

.. i on akurat jest ciekawy.

mprzysta
20-04-2011, 10:27
. T Przecież gdyby Nikon chciał zakończyć sprawę pozytywnie i gdyby mu zależało na odbudowaniu zaufania Klienta, to już dawno byśmy dostali nowe Body, sprawa byłaby wyjaśniona na forum, Nikon mógłby odetchnąć jak też inni użytkownicy D7k, zarówno Ci obecni jak i Ci którzy planują dopiero zakupić owy aparat. A co mają powiedzieć użytkownicy Nikonów, którzy wcale nie nagłośnili sprawy, a którzy po wykryciu usterki zostali odesłani z kwitkiem ? myślę że było wiele takich osób, nie każda sprawa jest tak głośna jak ta, a pomimo rozgłosu Nikon dalej oczernia swoję "dobrę imię". Pewnie wielu szarych Człowieczków nawet nie wie iż może posiadać taką usterkę, a nawet jak ją wykryją to co z tego ? Czy ktoś ich potraktuje poważnie ? No bo chyba nie Nikon ...

Akurat z tą wymianą body na nowe, Nikon by sie przyznal , ze to jest wada aparatu, ktorej serwis nie naprawi.To bylby precedens, kazdy by sie mogl domagać podobnego traktowania.A jesli naprawią, to jest ulga dla wlascicieli i odżywa nadzieja dla innych, potencjalnych klientów, że w razie czego, to serwis ich nie pozostawi na pastwę losu.

o naprawie puszki nic jeszcze nie wiemy więc ja bym poczekał z ostatecznymi osądami.

mprzysta
20-04-2011, 10:32

mocno prawdopodobne iż standardy nikona dla puszek amatora są dużo niższe i w pracy zawodowca totalnie nie akceptowalne, ale dziwi jednak fakt iż praca AF to główny punkt marketingowy tego produktu.

JK
20-04-2011, 10:49
mocno prawdopodobne iż standardy nikona dla puszek amatora są dużo niższe ......
To nie jest prawdopodobne. To jest OCZYWISTE.

mprzysta
20-04-2011, 10:51
To nie jest prawdopodobne. To jest OCZYWISTE.

hehe.... ale chyba nie dla wszystkich o czym świadczy kilka tysięcy postów na forum :)

Adamus00
20-04-2011, 10:56
Co do oddania aparatu zamowionego prZez internet a odebranego osobiscie to nie ma problemu, ustawodawca nie wypowiada sie co do sposobu realizacji i odebrania zamowienia internetowego - zamowienie jest umowa przedwstepna a kupno i osobisty odbior jej realizacja. Bylo kilka procesow rozstrzyganych naa korzysc klientow. Przedmiot zwracany nie moze miex uszkodzen mechanicznych, a co nawyzyzej slady uzytkowania zgodnego z przeznaczeniem ( to znaczy otwarte opakowanie, czy np. Zarysowania na jack'u w przypadku sluchawek itp.)

Tomasz M.
20-04-2011, 11:11
Troche z dupy ta teoria. Plastik sam w sobie nie piszczy, bez wzgledu na to jakiej grubosci jest. zgrzytanie moze sie wydobywac tylko z łaczen, czyli styku dwoch odddzielnych elementow.

Kolego, nie wiem co jest powodem wydobywania sie tych niemiłych dźwięków, aczkolwiek one są i coś tam potrafi skrzypnąć. Więc inni użytkownicy pisząc że zauważyli coś takiego u siebie jest najprawdziwszą prawdą. Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo aparat jest dla Mnie tylko narzędziem którym się posługuje.

Panowie nie piszcie że Fatman oczekuje zbyt wiele od aparatu bo jest Profesjonalistą, to że nim jest, nie zmienia faktu iż aparat nie działa poprawnie, dlatego że aparaty klasy dużo niższej nie miały tego problemu. Poza tym, nie trzeba być jakimś zaawansowanym fotografem aby zauważyć owy problem. Wystarczy założyć np 35mm 1.8 i pstrykać, przyjdzie taki moment że pod rząd będziecie mieli nieostre fotki, trudno określić ile ich będzie, czy to będą 4 czy 20, oczywiście aparat to tylko aparat i może sie pomylić ale 20 razy pod rząd :-/ ?
Oczywiście zauważycie u siebie podobny problem, jeśli wasza puszka go posiada.

Nie wyrokujmy w sprawie która jeszcze nie ma oficjalnego zakończenia

Seeth
20-04-2011, 11:13
Być może wypuszczenie na rynek niezwykle udanego modelu D7000 przyczyni się do dalszych sukcesów Nikona na światowym rynku.

Znalazłem w internecie ;)

Onyks
20-04-2011, 11:56
Kolego, nie wiem co jest powodem wydobywania sie tych niemiłych dźwięków, aczkolwiek one są i coś tam potrafi skrzypnąć. Więc inni użytkownicy pisząc że zauważyli coś takiego u siebie jest najprawdziwszą prawdą. Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo aparat jest dla Mnie tylko narzędziem którym się posługuje.

Panowie nie piszcie że Fatman oczekuje zbyt wiele od aparatu bo jest Profesjonalistą, to że nim jest, nie zmienia faktu iż aparat nie działa poprawnie, dlatego że aparaty klasy dużo niższej nie miały tego problemu. Poza tym, nie trzeba być jakimś zaawansowanym fotografem aby zauważyć owy problem. Wystarczy założyć np 35mm 1.8 i pstrykać, przyjdzie taki moment że pod rząd będziecie mieli nieostre fotki, trudno określić ile ich będzie, czy to będą 4 czy 20, oczywiście aparat to tylko aparat i może sie pomylić ale 20 razy pod rząd :-/ ?
Oczywiście zauważycie u siebie podobny problem, jeśli wasza puszka go posiada.

Nie wyrokujmy w sprawie która jeszcze nie ma oficjalnego zakończenia

Ty to , ten błąd AF, zauważyłeś u siebie zakładając "Wystarczy założyć np 35mm 1.8 " czy teoretyzujesz.
Pytam bo chcę kupić właśnie 35mm/1.8

mprzysta
20-04-2011, 11:59
Ty to , ten błąd AF, zauważyłeś u siebie zakładając "Wystarczy założyć np 35mm 1.8 " czy teoretyzujesz.

zauważył Fatman:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2339715#post2339715

vvilk
20-04-2011, 12:40
Ja tez zauwazylem na 35/1.8. Okazalo sie, ze obiektyw jest rozkalibrowany. Po wizycie szkla w serwisie jestem zadowolony z pracy zestawu.

Jachuu
20-04-2011, 12:57

Z moja 35ką po ustawieniu mikroregulacji w puszce śmiga bez zarzutu :) Czyli raczej loteria.

mihow
20-04-2011, 13:21
Dzisiaj fotografowałem D7K + 18-70. Po regulacji AF na -10 w body wydaje mi się, że wszystko gra jak trzeba.
Po południu wykonam testy na żywym organiźmie (mój syn :)) z obiektywem 35 1.8 i zobaczę jak się sprawuje z tym szkiełkiem...

Yuras
20-04-2011, 13:31
Fatman.. o ile dobrze liczę, to zostawiłeś aparat w serwisie 06.04.2011, dziś jest 20.04.2011, zatem zgodnie z zapisem Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.. jeśli dziś nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi znaczyć to będzie, że Twoje żądania serwis uznał za uzasadnione. Pozwolę sobie zacytować:

Art.8 ust.3
Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie
ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za
uzasadnione.

Pełna treść ustawy tutaj. (http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je .pdf) ..a tutaj znajdziesz omówienie tematu przez specy z Federacji Konsumentów.. http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139#6
Pracując w branży IT wiem, że zapis ten jest dość mocno przestrzegany przez serwisy.. i stąd wydaje mi się, że wczorajszy "wybieg" dotyczący uszkodzenia obiektywu, był próbą łapania się brzytwy przed upływem tego terminu.

rattler
20-04-2011, 14:02
Mylisz relację klient-sprzedawca (sprzedaż konsumenckiej Art.8 ust.3) z klient - serwis...No chyba, że Fatman napisał pismo do sprzedawcy, wtedy sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź inaczej zgadza się z warunkami uzgodnionymi w piśmie. Z tego co doczytałem sprzęt jest na serwisie więc Art.8 ust.3 nie dotyczy tej sprawy.

Polikon
20-04-2011, 14:44
A gdzie jest napisane, że puszka jest uszczelniana? Ja nie pamiętam takiej informacji.
Bardzo proszę link do opisu i testu.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11943&p=0
A jak komuś nie chce się tam wchodzić to proszę cytat
"Nikon D7000 to następca pierwszej filmującej lustrzanki - modelu D90. Aparat został rozwinięty nie tylko pod kątem filmowania - jego atutami są także uszczelniona obudowa, dwa sloty kart pamięci SD oraz nowy, 39-polowy układ AF. Parametrami, które do niedawna zarezerwowane były dla półprofesjonalnych lustrzanek są 100% pokrycie kadru w wizjerze oraz tryb seryjny 6 kl/s. Za poprawę jakości zdjęć odpowiada nowy 16,2-megapikselowy sensor CMOS."

Sendilkelm
20-04-2011, 14:46
Bardzo proszę link do opisu i testu.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11943&p=0
A jak komuś nie chce się tam wchodzić to proszę cytat
"Nikon D7000 to następca pierwszej filmującej lustrzanki - modelu D90. Aparat został rozwinięty nie tylko pod kątem filmowania - jego atutami są także uszczelniona obudowa, dwa sloty kart pamięci SD oraz nowy, 39-polowy układ AF. Parametrami, które do niedawna zarezerwowane były dla półprofesjonalnych lustrzanek są 100% pokrycie kadru w wizjerze oraz tryb seryjny 6 kl/s. Za poprawę jakości zdjęć odpowiada nowy 16,2-megapikselowy sensor CMOS."

Ale to jest cytat z fotopolis, a na oficjalnej stronie nikona nie ma informacji o uszczelnieniu. Cytat ze strony nikona:
"Trwała konstrukcja: górna i tylna obudowa wykonane z wytrzymałego, lecz lekkiego stopu magnezu oraz połączenia zabezpieczone przed wpływem otoczenia chronią aparat przed kurzem i wilgocią."
Przynajmniej ja tak to rozumiem. Częściowo obudowa wykonana tak, aby chronić, co nie oznacza, że chroni w całości.

W stosunku do opisu d300s np.:
"Wytrzymały korpus ze stopów magnezowych: uszczelniony przeciwko działaniu wilgoci i kurzu"

PS.
To jest moja interpretacja, ale mogę się mylić. W każdym razie dla korpusów, d300s, d700, d3, d3s opisy na stronie nikona są bardziej klarowne jeśli chodzi o uszczelnienia. Poza tym d7000, o czym już nie raz było, nie jest w całości ze stopu magnezowego w stosunku do korpusów z półki PRO.

Yuras
20-04-2011, 14:49
Mylisz relację klient-sprzedawca (sprzedaż konsumenckiej Art.8 ust.3) z klient - serwis...No chyba, że Fatman napisał pismo do sprzedawcy, wtedy sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź inaczej zgadza się z warunkami uzgodnionymi w piśmie. Z tego co doczytałem sprzęt jest na serwisie więc Art.8 ust.3 nie dotyczy tej sprawy.

..po części masz rację, sprawdziłem dzwoniąc do bytomskiego oddziału FK. Zatem, jeśli Fatman oddałby D7k do serwisu za pośrednictwem sprzedawcy (sprzedawca ma obowiązek przyjąć i we własnym zakresie wysłać do serwisu) obowiązywałby zapis Ustawy, dotyczący 14-dni (podkreślam, że nie chodzi tutaj o zwrot sprawnego sprzętu w ciągu 14-dni, ale o informację, czy reklamacja została uznana, czy odrzucona). Jeśli jednak zdecydował się na bezpośrednie zgłoszenie do serwisu, obowiązuje zapis w karcie gwarancyjnej, która niestety nie określa żadnego terminu. Przy kontakcie bezpośrednim z serwisem żadne pismo do sprzedawcy, o którym wspomniałeś, nie wchodzi w grę, ponieważ sprzedawca nie jest już stroną w sprawie.

Polikon
20-04-2011, 14:56
chodziło o obiektyw Nikkor 35 1.8, a nie korpus D7000..........

Wiem.
Ale jaki ma sens uszczelniać korpus jak obiektywy nie są uszczelnione.
Jeśli kupujesz Body+Obiektyw kit to ten obiektyw powinien być uszczelniony.
Sensor i lusterko w puszce jeszcze jakoś wyczyścisz, ale jak wpadnie ci coś między szkiełka to kiszka, tylko serwis.
Tak się zastanawiam, czy ktoś próbował modyfikować oprogramowanie w aparatach.
Coś na wzór modyfikacji oprogramowania w Palmtopach.

mihow
20-04-2011, 16:28
Ze strony nikona ze specyfikacji:

"Trwała konstrukcja: górna i tylna obudowa wykonane z wytrzymałego, lecz lekkiego stopu magnezu oraz połączenia zabezpieczone przed wpływem otoczenia chronią aparat przed kurzem i wilgocią."

Fakt - nie jest to jednoznaczne określe, że body jest uszczelnione, ale dla mnie określenie "chronią aparat przed kurzem i wilgocią" coś już znaczy.

Odnośnie tego uszczelnienia puszka -> szkło to też bez przesady. D7K nie jest aparatem do zastosowań w ekstremalnych warunkach jak np. D3s. Jakoś do dzisiaj osoby posiadające nieuszczelnione aparaty "radzili sobie" z tym problemem, to w tym przypadku powinno być znacznie lepiej.

Fatman
20-04-2011, 16:49
Wiem.
Ale jaki ma sens uszczelniać korpus jak obiektywy nie są uszczelnione.

Obiektywy też są uszczelnione. Np Nikkor 14-24 2.8

Jeśli kupujesz Body+Obiektyw kit to ten obiektyw powinien być uszczelniony.

A dlaczego ? Przecież nie ma przymusu kupowania takiego zestawu jak daje Nikon. Mozna osobno body i osobno uszczelnione szkło.

krzall
20-04-2011, 17:03
Witam
dla mnie to znaczy że obudowa jest tak skonstruowana że ma "połączenia zabezpieczone przed wpływem otoczenia <<<które>>> chronią aparat przed kurzem i wilgocią." To chyba równoznaczne że jest uszczelniona, doszczelniona, czy mniej podatna na wpływy otoczenia. Lepiej w reklamie w ładnych słowach opisać coś, że jest lepsze to niech to "coś" będzie lepsze :)
Pozdrawiam

rattler
20-04-2011, 17:03
Przy kontakcie bezpośrednim z serwisem żadne pismo do sprzedawcy, o którym wspomniałeś, nie wchodzi w grę, ponieważ sprzedawca nie jest już stroną w sprawie.

Źle się zrozumieliśmy albo ja źle napisałem, nie chodziło mi o pismo do serwisu tylko oczywiście do sprzedawcy :)

Tak czy inaczej śledzę sprawę na bieżąco bo obawiam się, że klątwa AF chyba mnie dosięgła.

wer
20-04-2011, 17:19
Nie nie nie -to co dostałem na email dotyczyło tylko obiektywu. Jak się okazało informacja wyszła wręcz z automatu -przez niedopatrzenie, nie została przyblokowana. Po prostu pechowy przypadek. W temacie aparatu, będę wiedział coś więcej dzisiaj.

Zaraz, z automatu biorą 100zł, bo ktoś się nabierze? To już może podpadać pod zmuszenie do niekorzystnego zarządzania swoim mieniem.

iron idem
20-04-2011, 17:41
Wasnie otrzymalem przesylke z D7000 .Na pierwszy rzut oka przez folie wyglada ok, jeszcze nie dotykalem zeby nie upaprac farbą ,jak sie tylko obrobie z malowaniem plotu .to cos podepne do niego , zobaczymy co to za diabeł i ponarzekam sobie z wami:)

fotouśmieszek
20-04-2011, 18:38

Sciema!!!! Tak wszystkich traktują,z tego wynika.Przegapili,ze to bylo do Ciebie.Jestes klientem uprzywilejowanym a nie jakims tam userem i maja respekt.Bali sie przed targami bo jakies zamieszanie w Łodzi by im zepsuło wizerunek.Nie bądźmy naiwni:) Tłumaczenie jest mega prymitywne... pozdro

Adamus00
20-04-2011, 19:20
" Napisał Fatman
Nie nie nie -to co dostałem na email dotyczyło tylko obiektywu. Jak się okazało informacja wyszła wręcz z automatu -przez niedopatrzenie, nie została przyblokowana. Po prostu pechowy przypadek. W temacie aparatu, będę wiedział coś więcej dzisiaj."

przez niedopatrzenie? z automatu? zaczynam podejrzewać że przynajmniej ostatnio mają dużo roboty w serwisie ;)
a tak na poważnie cała historia z Fatmanem świadczy o ignorancji i niezłym bajzlu w serwisie Nikona i szczere intencje pani z działu prasowego Nikon Polska chyba tego nie zmienią.

Coman
20-04-2011, 19:21
Wasnie otrzymalem przesylke z D7000 .Na pierwszy rzut oka przez folie wyglada ok, jeszcze nie dotykalem zeby nie upaprac farbą ,jak sie tylko obrobie z malowaniem plotu .to cos podepne do niego , zobaczymy co to za diabeł i ponarzekam sobie z wami:)

No i po co Ci to było? ;-)

HN70
20-04-2011, 19:23
.Bali sie przed targami bo jakies zamieszanie w Łodzi by im zepsuło wizerunek. hmmm.... czy ktoś wie gdzie w najbliższym czasie będzie można wdepnąć w stoisko Nikona?
Niekoniecznie w Polsce? Może powinniśmy nieco 'umiędzynarodowić' problem polskiego serwisu firmy nikon ?

Bengi
20-04-2011, 19:49
Moja puszka trzeszczy (uchwyt puszki - nie dodatkowy grip którego nie posiadam).

roge
20-04-2011, 20:12
Mój też trzeszczy, szczególnie z cięższymi szkłami, ale w sumie to mało ważne. Nie jest na tyle upierdliwe, żeby przeszkadzało przy normalnym fotografowaniu.

Bengi
20-04-2011, 20:27
Tragedia to nie jest - wolę trzeszczenie od chlapania olejem :/ Jak kupowałem aparat to zwracałem uwagę na to jak leży w łapie i czy właśnie nie trzeszczy jakby miał się rozpaść - było ok, z czasem jednak zaczął trzeszczeć w ręku... Nie jest to może ważna cecha tego body, ale może dla kogoś istotna, dlatego o tym piszę...

pozdrawiam

roge
20-04-2011, 20:50
Miejmy nadzieję, że Nikon wyda nowy firmware, który wyeliminuje trzeszczenie ;-)