Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

Boa
05-06-2011, 22:49
/.../czy aby d7000 nie został zaopatrzony jakiś bardziej uboższy soft który z pośpiechu producent d7000 po prostu zapomniał uzupełnić o dane dla komunikacji z innymi szkłami.???

Postaw się teraz po stronie producenta i pomyśl, czy aby na pewno jest tak jak to opisujesz :D

marecky
05-06-2011, 23:03
Może serwis Nikona naprawiał Ci AF on-line?

Zdecydowanie wolę off-line.
Co do AF jak na razie nie mam zastrzeżeń, daje radę. Wprawdzie nie mam porównania do innych nikonów, ale od C 50D, C 7D nie odbiega.
Matryca wolna od oleju i dead pixeli, czyli ręce serwisanta jeszcze go nie ujrzą. Jedynie co zauważyłem to te złe zliczanie klapniętych fotek, wraz ze spadkiem energii w aku, licznik samoistnie wzrasta, chyba że D7k się obraził, bo przez tydzień leżał nieużywany i stroi fochy.

Kali_69
05-06-2011, 23:13
Nie wiem czy już było : http://www.optyczne.pl/4015-nowo%C5%9B%C4%87-Meike_MK-D3100_i_MK-D7000.html grip od Delty za 219zł

marecky
05-06-2011, 23:18
No i stało się D7000 dziś wrócił do MM a zastąpił go D300s. Wczoraj w kiepskich warunkach miałem 10 na 100 fotek trafionych , a z D700 i D300 10 na 100 nietrafionych. AF porażka w świetle dziennym nie było źle ale jak zabrakło światła to padaka na pełnej linii.

Z jakimś konkretnym szkłem czy ze wszystkimi Twoimi szkłami jest taka padaka?

Nie wiem czy już było : http://www.optyczne.pl/4015-nowo%C5%9B%C4%87-Meike_MK-D3100_i_MK-D7000.html grip od Delty za 219zł

Było :wink:

Wolfram
06-06-2011, 08:02
Jak czytam te historie to włos się jeży na głowie. Każdy z nas (tak mniemam) pasjonuje się fotografią, więc kupno wadliwego sprzętu za 4 k, albo i więcej powoduje ból, wściekłość i bezsilność. Jeżeli jeszcze ten sprzęt wraca po raz enty z serwisu i za każdym razem problem się odnawia to człek może poczuć się jak trybik w walce z korporacyjnym gigantem.
Zastanawia mnie jedno: dlaczego- skoro wyszła wadliwa seria- firma po prostu nie wymieni całej wadliwej partii na nową? Być może nawet firma N. poniosłaby jakieś straty finansowe z tego tytułu (co w skali ogólnych zysków byłoby zapewne ułamkiem procentowym, niezbyt odczuwalnym dla kiesy udziałowców) ale zyskałaby prestiż i pewne poczucie bezpieczeństwa ze strony klientów. Firmy z innych branż (samochodowe, komputerowe itp.) tak robią, ciągle się o tym słyszy. Współczuję ludziom którzy muszą męczyć się z tym problemem.

Pozdrawiam

Paulo
06-06-2011, 08:41
w skrócie to mozna tak ująć: z 18-105vr same zalety, z 35mm 1,8f same wady ;)

A ja, po 2 dniach użytkowania, bym powiedział, że D7k z 35mm 1.8 same zalety.
Co do 18-105 to jeszcze nie wiem, bo odkąd podpiąłem N35mm to nie mam ochoty go zdejmować. Jestem zauroczony walorami tego szkiełka.

abcaa
06-06-2011, 08:50
Kupiłem Tamrona 17-50 i po testach wszystko działa super, ostrość rewelka. Tak że, aparat po naprawie, z obiektywami
35, 18-105 i T17-50 spisuje się dobrze. Co do 16-85 odkładam na półkę lub sprzedam za 800zł, z D90 spisywał się super. Pozdrawiam.

No i stało się, nastąpiła zmiana, ostrość poszła się rżnąć, niech to k......a szl......k tr........i !!!!!!!!!!!!!!!!!

panoramix
06-06-2011, 08:57
Ja również, póki co, nie mam uwag do swojego egzemplarza. Gra ze wszystkimi moimi szkłami: N60/2.8D micro, N85/1.8D, N35-70/2.8D, N80-200/2.8D ED, jedynie na Tokinie 12-24/4 jest gorzej niż było na d90/d300, ze względu na słabą rozdzielczość tego szkła i większą matrycę aparatu. Gra też bezproblemowo z innymi topowymi szkłami N14-24/2.8, N24-70/2.8 i N70-200/2.8 VR I.
W ciągu ostatniego tygodnia (a tyle mam ten aparat) zrobiłem 4 reportaże, w sumie ok 600 zdjęć. Wszystkie ujęcia trafione w punkt.

Boa
06-06-2011, 09:06
W ciągu ostatniego tygodnia (a tyle mam ten aparat) zrobiłem 4 reportaże, w sumie ok 600 zdjęć. Wszystkie ujęcia trafione w punkt.

Zazdroszczę... szczególnie przy reportażu, no chyba, że to był reportaż z meczu szachowego...

Paulo
06-06-2011, 09:12
No i stało się, nastąpiła zmiana, ostrość poszła się rżnąć

No to klapsa mu... żeby lustro wiedziało gdzie jest jego miejsce. :(

panoramix
06-06-2011, 09:42
Zazdroszczę... szczególnie przy reportażu, no chyba, że to był reportaż z meczu szachowego...

2 x ciemny teatr, 1 x dni miasta (dzień), 1 x koncert. Jak widać, żadne ślimaki, a i warunki dość trudne.

juggler
06-06-2011, 11:30
Podpinałem T17-50 2.8 N 35 1.8 i S85 1.4.

Z jakimś konkretnym szkłem czy ze wszystkimi Twoimi szkłami jest taka padaka?

Było :wink:

Boa
06-06-2011, 12:30
2 x ciemny teatr, 1 x dni miasta (dzień), 1 x koncert. Jak widać, żadne ślimaki, a i warunki dość trudne.

No to jesteś debeściak, że masz 100% skuteczności, rzekł bym, że nie chce mi się wręcz uwierzyć :razz:

panoramix
06-06-2011, 15:10
Wszystko mi jedno czy wierzysz, czy nie. Nie mam zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Używam trybu AF-S i jednego z krzyżowych punktów, jak mam potrzebę, to przekadrowuję z blokadą ekspozycji. Ostrość jest zawsze tam gdzie zaplanowałem. Ważne by ostrzyć na kontrast. Bez kontrastu nie ma zdjęcia, obojętne czy w d7k czy w d3 z literkami. Moment naciśnięcia spustu migawki staram się wybierać. Nie potrzebuję tony rawów, bo ktoś to musi potem obrobić :)

abcaa
06-06-2011, 15:23
Dziwne rzeczy, zmniejszyłem w ustawieniach standardowych nasycenie kolorów o dwie kreski i znowu zaczął ostrzyć. Ciekaw jestem czy to miało jakiś wpływ na łapanie ostrości, czy jakieś fochy w jego stylu.

jarvik
06-06-2011, 15:42
Mam pytanie... Wy naprawdę używacie trybu auto przy af?? Czyż nie najlepsze jest af-s(ewentualnie af-a) i spot lub af-a i 3d reszta to zastanawiam się po co jest.. w 3d zdarza mi się nawet przekadrować a punkt jest trzymany na obiekcie.. choć zdarzają się wpadki. af-a i auto to przecież porażka i aż dziwne, że ktoś się nad nim zatrzymuje. Do tego i tak nie raz trzeba przeostrzyć ręcznie.. Ja mam jakieś mniejsze wymagania czy jak?

panoramix
06-06-2011, 19:12
Mam pytanie... Wy naprawdę używacie trybu auto przy af?? Czyż nie najlepsze jest af-s(ewentualnie af-a) i spot lub af-a i 3d reszta to zastanawiam się po co jest.. w 3d zdarza mi się nawet przekadrować a punkt jest trzymany na obiekcie.. choć zdarzają się wpadki. af-a i auto to przecież porażka i aż dziwne, że ktoś się nad nim zatrzymuje. Do tego i tak nie raz trzeba przeostrzyć ręcznie.. Ja mam jakieś mniejsze wymagania czy jak?

To takie rozdwojenie jaźni. Na pokrętle tryb M, ale autofokus na auto... czyli w trybie zielonym tak naprawdę... I zdziwienie, że coś innego jest ostre niż się chciało :) Tryby inne niż AF-S, to jak losowanie totolotka. Oczywiście jest jakiś tam zaprogramowany układ, ale ja np., wolę polegać sam na sobie. Taka pozostałość po prehistorycznych analogach. W pozostałych trybach autofokusa, nawet jak jest włączony tryb priorytetu ostrości, to przy źle dobranych parametrach złotego trójkąta - pudło niemal pewne. Czasem jak czytam posty typu "poradźcie mi jak zamrozić ruch", to mnie mrozi nomen omen. Nie umniejszając nikomu, ale nie brak jest ludków bez podstawowej wiedzy, z niechęcią spoglądającym na literaturę, a tym bardziej tą podstawową (w końcu aparat zaawansowany, to po co wiedza podstawowa). Im nie przychodzi nawet do głowy, że są prawidła uniwersalne, niezależne od techniki, której rozwój pomaga, ale nie wyręcza w realizowaniu praw fotografii. A jeśli niektórych z nich się nie rozumie, należy je przyjąć z pokorą jako aksjomat. Dalej jakoś pójdzie. Fotoszop zatuszuje niedoskonałości, wyciągnie niedoświetlenia, stonuje prześwietlenia a nawet przekadruje itp., ale z nieostrego kadru, żylety nie zrobi.

Fatman
06-06-2011, 19:49
Tryby inne niż AF-S, to jak losowanie totolotka.

Oj wprowadzasz w błąd, albo po prostu mylisz pojęcia. AF-S, AF-C -to co innego niż automatyczny wybór pola ostrości.

jarvik
06-06-2011, 19:58
Myślę, że bardzo dobrze mówi dla przykładu d3 i d300s nie ma w ogóle trybu auto w af.. w d7k używalnym powinno być af-s, spot i af-c, 3d (jeśli cel jest wystarczająco kontrastowy wobec otoczenia) lub ewentualnie inne wariacje reszta to lipa..zielona jak powyżej dodatkowo. Widząc pattern na exif z d3 i pattern na exif d7k to nie to samo! tak mi się wydaje ale proszę mi wytłumaczyć jak tak nie jest. Tutaj link prostackiego porównania 3 aparatów z wyższej półki do których wogóle się nie daje trybu auto. Tryb af-a to tez auto ale w wyborze pozostawionym elektronice co do trybów af-s i af-c... http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/4.2018vs1780vs1723

Chyba, że Nikon Multi-CAM4800DX to bubel ale nie chce mi się coś wierzyć.. bo na pewno znajdzie się w następcy d300s.. To o czym mówimy to tylko możliwość wyeliminowania błędu głupiej automatyki w ustawieniu ostrości, jeśli używa się tego co powinno i af się gubi to jest żle niewątpliwie..

JK
06-06-2011, 20:32
Myślę, że bardzo dobrze mówi dla przykładu d3 i d300s nie ma w ogóle trybu auto w af....
Jak to nie ma? A tryb automatycznego wyboru pola AF, to nie jest tryb automatyczny? A tryb śledzenia obiektu w AF-C, to nie jest tryb automatyczny? A pułapka ostrości, to nie jest tryb automatyczny?

Jeśli robi to automatyka puszki, a robi, to nie są to tryby manualne, tylko automatyczne.
Właściwie wszystkie tryby działania AF są automatyczne.

panoramix
06-06-2011, 21:09
Rafał, nie zrozumieliśmy się. Wg. mnie, tylko w trybie AF-S z ręcznym wyborem punktu ostrości (najlepiej krzyżowym), fotograf jest w 100% kreatorem punktu ostrości w kadrze. Pozostałe tryby to jednak losowość, która nie zawsze się sprawdza. O automatycznym trybie wybierania punktu ostrości w pętli, nawet nie chcę wspominać. Auto, to tryb zielony. Obojętne czy chodzi o ekspozycję, punkt ostrości, czy jeszcze coś innego - aparat decyduje za Ciebie. Jedyne czego używam z premedytacją to auto iso. Można z wesela wrócić z 3000 fotek i wybrać z tego 600, a można wracać z 800-1000 i z tego wybierać. Dla przykładu powiem, że mój kolega po fachu, z teatru przynosi 400-500 fot, ja dla odmiany 50-100. Oddajemy max. 40... Koncert - on 1200, ja mam 150. A potem dyskusja. To fajne by było, gdyby... Tak jest, gdy zamiast przyłożyć się do kadru, trzaska się na ilości, bo prawem statystki, więcej fotek to większe prawdopodobieństwo trafienia czegoś przyzwoitego.

Co z tego, że użytkownik włączy AF-C + automatyczny punkt ostrości dla postaci biegnącej pod kątem, skoro czas wykręci np. na poziomie 1/80? :) I jeszcze będzie płakał, że nieostre wyszło. :D I będzie pomstował i pytał: "jak zamrozić ruch"
Żeby nie było OT - d7000, to fajny aparat jest i fajne iso100 mający.

P.S.
Jeszcze co do AF. AF-S ze wskazaniem pola, to jak polecenie - cel, ognia! Wszystkie pozostałe, to jak: strzelaj w tamtym kierunku... Bardziej obrazowo już nie mogę ( bo zimne piffko zaczyna działać :D )

Długi
06-06-2011, 21:18
Jak to nie ma?
Jeśli robi to automatyka puszki, a robi, to nie są to tryby manualne, tylko automatyczne.
Właściwie wszystkie tryby działania AF są automatyczne.

He, he dokładnie tak. Sama nazwa auto-focus, auto=automatycznie, automatyczny. AF-s, AF-c, tryby śledzenia 3D itp, to już tylko konkretne ustawienia tej automatyki.

Polikon
06-06-2011, 21:34
Ja nie mam D7k tylko D5.1k ale też się zastanawiam, czym się kierowali projektanci automatycznego AF a zwłaszcza przypisania tego ustrojstwa na stałe do programów tematycznych bez możliwości zmiany tego trybu, jako domyślny. Jeszcze nie udało mi się zrobić ani jednej fotki ostrej z użyciem automatycznego AF. Czy w Canonie też są takie wynalazki, przypisane na stałe?

Fatman
06-06-2011, 22:28
Rafał, nie zrozumieliśmy się. Wg. mnie, tylko w trybie AF-S z ręcznym wyborem punktu ostrości (najlepiej krzyżowym), fotograf jest w 100% kreatorem punktu ostrości w kadrze.

No to się nie zgodzę :-) Najbliżej tego co chcemy osiągnąć jest AF-C. Chyba, że mamy tylko i wyłącznie statyczne sceny na naszym celowniku :-)

P.S.
Jeszcze co do AF. AF-S ze wskazaniem pola, to jak polecenie - cel, ognia! Wszystkie pozostałe, to jak: strzelaj w tamtym kierunku... Bardziej obrazowo już nie mogę ( bo zimne piffko zaczyna działać :D )

Jak wyżej, w AF-S masz cel (cel robi kroczek w przód), ognia (i masz BFa). W AF-C jest szansa, że sprzęt ten kroczek zdąży skorygować.

Oczywiście jak wspominałeś z ręcznym wyborem punktu ostrości.

fotouśmieszek
06-06-2011, 23:16
Co z tego, że użytkownik włączy AF-C + automatyczny punkt ostrości dla postaci biegnącej pod kątem, skoro czas wykręci np. na poziomie 1/80? :) I jeszcze będzie płakał, że nieostre wyszło. :D I będzie pomstował i pytał: "jak zamrozić ruch"
Żeby nie było OT - d7000, to fajny aparat jest i fajne iso100 mający.

P.S.

Jak odeśpisz piwko;) to nastaw ISO200.Bedzie Ci ustawial odp krotki czas,caly program/algorytm sie zmieni.A jeszcze jak ustawisz pdst ISO200 + autoISO max 800 to ustawi Ci totalnie wszystko;)
pozdro

cz4rnuch
07-06-2011, 00:18
Chyba, że Nikon Multi-CAM4800DX to bubel ale nie chce mi się coś wierzyć.. bo na pewno znajdzie się w następcy d300s..

Chętnie przyjmę zakład :)

jarvik
07-06-2011, 13:50
D3x, D3s, D700 - Nikon Multi-CAM 3500FX
D90, D3000, D3100, D5000, D5100 - Nikon Multi-Cam 1000
D300s - Nikon Multi-CAM 3500DX

D7000 - Nikon Multi-CAM 4800DX

I nagle Nikon zacznie do każdego modelu inny układ wypuszczać? W cuda to ja nie wierzę - szczególnie z nikonrumors. No chyba, że... nowa seria pro z nowym układem...

lukiii
07-06-2011, 13:57
Chyba, że Nikon Multi-CAM4800DX to bubel ale nie chce mi się coś wierzyć.. bo na pewno znajdzie się w następcy d300s..
Z pewnością nie będzie w następcy d300s, dziwne byłoby montowanie gorszego układu af niż jest obecnie.

jarvik
07-06-2011, 14:05
tak a jajogłowi japońscy inżynierowie wypuścili gorszy układ na złość prezesowi firmy i całemu światu.. :D Polak wie lepiej niż wydział technologiczny malutkiej firmy wypuszczającej na świat plastikowe smieny... To nie POlska i nasi machierzy, którzy wywalili by masę kasy na przewrócenie na głowę całej linii technologicznej... No ale wmawiajcie sobie dAlej.

juggler
07-06-2011, 14:18
Może i jest nowszy w d7000 ale jest gówniany w porównaniu do d300 i d700 na których pracuje.

tak a jajogłowi japońscy inżynierowie wypuścili gorszy układ na złość prezesowi firmy i całemu światu.. :D Polak wie lepiej niż wydział technologiczny malutkiej firmy wypuszczającej na świat plastikowe smieny... To nie POlska i nasi machierzy, którzy wywalili by masę kasy na przewrócenie na głowę całej linii technologicznej... No ale wmawiajcie sobie dAlej.

NeXuS
07-06-2011, 14:32
A może jego działanie zostało w jakiś sposób "ograniczone" w puszce z lini zaawansowanej amatorskiej

jarvik
07-06-2011, 14:34
albo jakieś niedoróbki firmware.. to bardziej prawdopodobne...

Fatman
07-06-2011, 14:35

Może Polak nie wie lepiej, ale po prostu sprawdził i wyszło, że ten z D7000 spisuje się słabiej od tego z D300s. Zapewne głównie za sprawą odpowiedniego oprogramowania, ale nie to jest ważne, tylko sam wynik.

A po drugie kieruje się logiką, montowanie nawet teoretycznie lepszego 39 polowego układu z 9 polami krzyżowymi, będzie odebrane jako regres w stosunku do 51 polowego z 15 krzyżowymi.

A może jego działanie zostało w jakiś sposób "ograniczone" w puszce z lini zaawansowanej amatorskiej

To oczywiste, uczy tego historia: D80/90/200 posiadały ten sam (fizycznie) układ AF, jednak oprogramowanie nim sterujące było zupełnie inne, wie to każdy kto miał możliwość porównania celności AF wspomnianych puszek. Wystarczy zmienić % tolerancji, kiedy układ uznaje, że jest wystarczająco ostro. Kroczek dalej to wykrywanie obiektywu, który podpięliśmy pod korpus -np: jak Sigma to robimy tolerancję 30%, jak Nikkor to 10%.........

jarvik
07-06-2011, 14:38
istnieje jeszcze jeden aspekt.. co byloby niestety niedobre dla wszystkich.. maksymalizacja zyskow.. czyli taniej wyprodukować a sprzedać za tyle co zwykle... patrz canon 60d

tylko pamiętajmy jaki aparat zastępował d7000... a porównujemy pary d200-d90 i d300-d7k która gałąż poszła bardziej do przodu?

Pawel Pawlak
07-06-2011, 14:39
Jeśli zobaczymy następcę D300/s to raczej nie będzie on miał AFa z d7000 tylko wyższy, bardziej rozbudowany model a nie zubożony wobec cam3500

Pawel Pawlak
07-06-2011, 14:43
istnieje jeszcze jeden aspekt.. co byloby niestety niedobre dla wszystkich.. maksymalizacja zyskow.. czyli taniej wyprodukować a sprzedać za tyle co zwykle... patrz canon 60d

Canon 60D nie mógł być rozwinięciem 50D bo był już na rynku 7D który tak naprawdę jest funkcjonalnym następcą 50tki. W przypadku nikona, trudno nazwać d7000 następcą D300s, tak więc jest miejsce na d400 (wszystko jedno jak by się nie nazywał)

Fatman
07-06-2011, 14:44

Dam ciekawszy przykład -pakowanie tak samo szajskiego kompaktowego SWM do stałki za 700 zł i 6000 zł.

D400 (czy jak mu tam będzie) na 100% dostanie inny układ AF. Nikon zmienił politykę odnośnie różnic w swoich body. Nie będzie już tak jak za czasów serii D300/700/3. Różnice będą większe.

jarvik
07-06-2011, 15:31
Canon 60D nie mógł być rozwinięciem 50D bo był już na rynku 7D który tak naprawdę jest funkcjonalnym następcą 50tki. W przypadku nikona, trudno nazwać d7000 następcą D300s, tak więc jest miejsce na d400 (wszystko jedno jak by się nie nazywał)

hm.. a 7d to nie takie d300s..? pewnie sie okaże wkrótce co i kiedy c i n wypuszczą. Narazie spróbuje pocieszyć się trochę następcą d90 czyli d7000...wbrew tym, którzy chcą mi go obrzydzić ;) (żart)

Bartekolo
07-06-2011, 17:42
Mógłby ktoś streścic ostatnie kilka stron bo nie chce mi się już czytać:). Na co teraz temat zszedł?:wink:.

PS. Pomijając wpadki to możecie mi wyjaśnić co wam nie pasuje w D7000 i jakim "profesjonalistą" trzeba być żeby odczuwać dyskomfort. Ja wiem że można ponarzekać ale bez przesady.

Bartekolo
07-06-2011, 17:46
Odbiegając od tematu ktoś może próbował przy pomocy D7000 czegoś takiego http://optyczne.pl/4020-nowo%C5%9B%C4%87-Astronomiczne_filmy_poklatkowe.html
Ze względu na dobra matrycę i możliwość pstrykania zdjęć po-klatkowych można spróbować D7000 coś takiego nakręcić. Wcześniej widziałem takie filmiki tylko na National Geographic:).

Goku
07-06-2011, 17:51
Jak tam, posiada już ktoś zamiennik gripa?

Bartekolo
07-06-2011, 18:04
No to jesteś debeściak, że masz 100% skuteczności, rzekł bym, że nie chce mi się wręcz uwierzyć :razz:
Ja również nie odczuwam żeby D7000 jakoś zauważalnie gorzej ostrzył w złych warunkach. Np. po zmroku przy oświetleniu lamp ulicznych spisuje się świetnie.

gadzeciarz
07-06-2011, 18:45
Ja również nie odczuwam żeby D7000 jakoś zauważalnie gorzej ostrzył w złych warunkach. Np. po zmroku przy oświetleniu lamp ulicznych spisuje się świetnie.

Moja sztuka również nie ma z tym problemu. W zasadzie w niczym nie odbiega od D40x i d90. Może bardziej skuteczny,ale to tylko takie moje wrażenie.

Fatman
07-06-2011, 19:13

Ale masz porównanie np. do D3 ? W tym samym czasie robiłeś jednym i drugim ? Bo moim zdaniem, różnica jest spora....

Moja sztuka również nie ma z tym problemu. W zasadzie w niczym nie odbiega od D40x i d90. Może bardziej skuteczny,ale to tylko takie moje wrażenie.

I tak być (co najmniej) powinno :-)

Bartekolo
07-06-2011, 19:24
Ale masz porównanie np. do D3 ? W tym samym czasie robiłeś jednym i drugim ? Bo moim zdaniem, różnica jest spora....

A czy ja gdzieś porównywałem do D3?? chyba musiał bym mieć coś nie tak pod kopułą żeby oczekiwać od D7000 tego co po D3. Na pewno dobrze cię zrozumiałem? Oczekujesz od D7000 który jest następcą D90 żeby Af był jak w D3:)??
NIe miałem do czynienia z takimi aparatami jak D3 dlatego pewnie jak dla mnie D7000 to szczyt marzeń. A apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mogę się co co najwyżej odnieść do Canona 400D czy 50D i jest to znaczna różnica na korzyść D7000. Tam gdzie taki C400D po prostu całkowicie nie da rady zdjęć praktycznie zrobić tam D7000 spokojnie trafia. W 50d jest trochę lepiej ale i tak gorzej od D7000.
Zapewne do D3 przepaść powinna być masakryczna. Przecież to różnica kilku klas...

rattler
07-06-2011, 19:24
Jak tam, posiada już ktoś zamiennik gripa?

Mój idzie z Chin jak tylko małe żółte rączki go wyślą to opiszę trochę wykonanie i działanie.

Boa
07-06-2011, 19:45
Skoro już się odnosisz do mojej wypowiedzi, to tylko przypomnę, że nawiązywała ona do tego, że kolega zrobił ~600 zdjęć na kilku reportażach i wszystkie były idealnie ostre...

Pomijając już, że może i faktycznie ma sprawną puszkę, to ciężko uwierzyć, że człowiek może być aż tak nieomylny...

Długi
07-06-2011, 20:24
A czy ja gdzieś porównywałem do D3?? chyba musiał bym mieć coś nie tak pod kopułą żeby oczekiwać od D7000 tego co po D3. Na pewno dobrze cię zrozumiałem? Oczekujesz od D7000 który jest następcą D90 żeby Af był jak w D3:)??
NIe miałem do czynienia z takimi aparatami jak D3 dlatego pewnie jak dla mnie D7000 to szczyt marzeń. A apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mogę się co co najwyżej odnieść do Canona 400D czy 50D i jest to znaczna różnica na korzyść D7000. Tam gdzie taki C400D po prostu całkowicie nie da rady zdjęć praktycznie zrobić tam D7000 spokojnie trafia. W 50d jest trochę lepiej ale i tak gorzej od D7000.
Zapewne do D3 przepaść powinna być masakryczna. Przecież to różnica kilku klas...

Myślę, że Fatman to napisał w kontekście wypowiedzi jarvika, który uważa, że af z d7k pojawi się w następcy d300s, co by znaczyło, że ten moduł jest lepszy od użytego w d300s, a on jest przecież taki sam jak w d3s.
Może to trochę zawile napisałem i może Fatman sam to sprostuje ale ja też uważam, że nie ma opcji, żeby układ af z d7k został zastosowany w następcy d300s. Pomijam kłopoty d7k ale d400 to będzie inna półka i af będzie z pewnością inny. Sam fakt, o którym pisał Fatman 9 do 15 punktów krzyżowych przy dzisiejszych układach powodowałby cofanie się, a nie postęp.

JK
07-06-2011, 21:53
Wielce Szanowni Dyskutanci.

Przypominam, że na tym forum jest coś takiego jak podział na DZIAŁY. Różne działy. One jakoś tam się nazywają, a Regulamin forum nakazuje umieszczanie wypowiedzi "we właściwych działach". Wątek o D7000 nie jest jedynym wątkiem na forum, więc może wróćmy do tematu, a jeśli ktoś się nie mieści i czuje się ograniczony, to zapraszam do innych wątków, w innych działach forum. Wywaliłem ostatnie posty w sprawie przejściówek do M42 i będę wywalał wszystko, co wyraźnie odbiega od tematu tego wątku. Nie róbmy tu śmietnika.

Fatman
07-06-2011, 22:01
A czy ja gdzieś porównywałem do D3?? chyba musiał bym mieć coś nie tak pod kopułą żeby oczekiwać od D7000 tego co po D3.

Nie widziałem, tylko zwracam na to uwagę, opierając się o Twoje słowa, że nie widziałeś spadku skuteczności AF w gorszych warunkach. Skoro w D7000 go nie widzisz, to wg. Twoich słów AF w D7000 powinien być lepszy nawet od tego z D3 :-)

Całkiem niedawno przeczytałem też w tym wątku o 100% skuteczności AF jednego z egzemplarzy D7000, też niezależnie od warunków. To prawdziwy CUD, porównywalny z ................... no dobra zamilknę ;-)

Na pewno dobrze cię zrozumiałem? Oczekujesz od D7000 który jest następcą D90 żeby Af był jak w D3:)??

Nie jestem sobie w stanie wyobrazić jak mogłeś zrozumieć, że oczekuję od D7000 takiego samego AF jak w D3. Przekracza to moje możliwości niestety :-)

Zwłaszcza biorąc pod uwagę moje wcześniejsze wypowiedzi o AF w różnych aparatach Nikona, w tym i poprzednim wątku........

W dobrym, dziennym świetle wcale duża nie jest, właściwie to niewielka i to w specyficznych warunkach (AF-C głównie). Zresztą krytykowany za AF (także przeze mnie) 5D Mk II w dobrych warunkach, na środkowym czujniku, też od D3 nie odstaje.
Różnicę widać, wraz z pogorszeniem warunków. Im ciemniej (i mniej kontrastu) tym większa.

DominikGSI
07-06-2011, 23:45
Wielce Szanowni Dyskutanci.

Przypominam, że na tym forum jest coś takiego jak podział na DZIAŁY. Różne działy. One jakoś tam się nazywają, a Regulamin forum nakazuje umieszczanie wypowiedzi "we właściwych działach". Wątek o D7000 nie jest jedynym wątkiem na forum, więc może wróćmy do tematu, a jeśli ktoś się nie mieści i czuje się ograniczony, to zapraszam do innych wątków, w innych działach forum. Wywaliłem ostatnie posty w sprawie przejściówek do M42 i będę wywalał wszystko, co wyraźnie odbiega od tematu tego wątku. Nie róbmy tu śmietnika.

Śmietnik to już tu jest, a akurat to co wywaliłeś było na temat współpracy D7K z manualami. No, ale cóż. Władza ma zawsze rację :)

Boa
08-06-2011, 00:23
Całkiem niedawno przeczytałem też w tym wątku o 100% skuteczności AF jednego z egzemplarzy D7000, też niezależnie od warunków. To prawdziwy CUD, porównywalny z ................... no dobra zamilknę ;-)

Jeśli mówimy o tym samym, to było ok 600! zdjęć wykonanych podczas kilku reportaży... dasz wiarę Rafale, że wszystkie miały 100% celności ;)

Fatman
08-06-2011, 01:07
Nie dam wiary, bo fotografuję od lat i dotychczas nie było w moich rękach sprzętu, który miał by aż taką skuteczność.

Uwierzę jak na własne oczy taki cud zobaczę :-)

Tymczasem, aby ożywić kolorystycznie nasz ukochany temat, fotka -robiona pod mocne słońce (w wizjerze kiepsko było widać), wyciągana w górę (bo w tą stronę D7000 radzi sobie dużo lepiej):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img832.imageshack.us/img832/9968/sigma158.jpg)

i kolejne dwa testowe filmiki (wybaczcie, że ciągle tylko rodzina, staramy się spędzać ze sobą możliwie jak najwięcej czasu, bo niebawem wpadnę w wir roboty...), stabilizacja dzięki statywowi naramiennemu, migawka 1/50 dla upłynnienia ruchu, zmienne warunki kolorystyczne i praca pod światło (film pierwszy) oraz test programowego stabilizatora, praca pod silne światło plus slowmotion (film drugi):

http://youtu.be/JIbaIATPjAw?hd=1

http://youtu.be/zDEp_bdsHEw?hd=1

stroop
08-06-2011, 01:47
Nie rozumiem, jak robisz slowmotion z d7k - programowo?

Fatman
08-06-2011, 02:58
Programowo. Tylko tak się da niestety :-(

Tomasz M.
08-06-2011, 12:09
i kolejne dwa testowe filmiki (wybaczcie, że ciągle tylko rodzina, staramy się spędzać ze sobą możliwie jak najwięcej czasu, bo niebawem wpadnę w wir roboty...), stabilizacja dzięki statywowi naramiennemu, migawka 1/50 dla upłynnienia ruchu, zmienne warunki kolorystyczne i praca pod światło (film pierwszy) oraz test programowego stabilizatora, praca pod silne światło plus slowmotion (film drugi):

http://youtu.be/JIbaIATPjAw?hd=1

http://youtu.be/zDEp_bdsHEw?hd=1

ten drugi Filmik Slow Motion, napiszę: WOW !!, super wyszło ;)

krzall
08-06-2011, 15:16
ten drugi Filmik Slow Motion, napiszę: WOW !!, super wyszło ;)

Witam
a mi się bardzo "parasolka" podoba :). Pierwsze dwa ujęcia troszkę światło się waha ale dalej jest super :).
Tak jakoś utrzymane w klimacie "40 latka" :) z Kopiczyńskim i Jarocką :) (Motylem jestem czyli...) ale może tylko mi się tak wydaje. Nie wiem czy zamierzone czy przypadkowo ale jest super.
Pozdrawiam

Fatman
08-06-2011, 17:52
Nie wiem czy zamierzone czy przypadkowo ale jest super.

Przypadkowe -to nadal tylko testy i nauka, w sumie bez ładu i składu.

TMiN
08-06-2011, 22:47
nie zakładając nowego tematu wrzucę tu drobne info.... Jest już w sprzedaży kpl szkieł hartowanych na ekrany lcd do D7000 , niby pierdoła ale cieszy. Ja na wszystkich wcześniejszych lustrzankach miałem takie ponaklejane a mojemu wspólnikowi nawet uratowało to lcd.... pękła tylko szybka.

Pozdrawia wszystkich i spadam do norki.

Kundzior
09-06-2011, 09:19
Nie będę zdradzał szczegółów, ale NP wie że był problem z pierwszymi partiami D7k. Szkoda tylko że mają taka buńczuczną politykę :(

micz87
09-06-2011, 09:56
Nie będę zdradzał szczegółów, ale NP wie że był problem z pierwszymi partiami D7k. Szkoda tylko że mają taka buńczuczną politykę :(

No nie bądź taki, zdradź coś więcej ;-) Ktoś się sypnął jak wysyłałeś do N sprzęt?

jarvik
09-06-2011, 09:56
To pewnie niedługo będzie jak z d5000 w szeregu zbiórka i na postępu marsz... a zarobią firmy kurierskie :)

Boa
09-06-2011, 09:59
Nie będę zdradzał szczegółów, ale NP wie że był problem z pierwszymi partiami D7k.

Tyle to i my wiemy :lol:

Kundzior
09-06-2011, 10:16
Chyba nie mogę zdradzić szczegółów, poczekamy deczko może NP się samo obudzi.

Boa to że Ty wiesz to ja wiem. Mnie tylko zastanawia ile czasu NP będzie sprawę pod dywan zamiatał, skoro wie o bublowatości.

krzall
09-06-2011, 10:34
Chyba nie mogę zdradzić szczegółów, poczekamy deczko może NP się samo obudzi.

Boa to że Ty wiesz to ja wiem. Mnie tylko zastanawia ile czasu NP będzie sprawę pod dywan zamiatał, skoro wie o bublowatości.

witam
przeczekuja temat. Niedlugo beda nowe premiery i nowe problemy wiec moze sie uda schowac w tle ''nowosci''. Zreszta nowsze sztuki nie sa juz tak nagminnie zle oceniane - moze odpuszczono im testy na jasnych szklach a moze po prostu nikomu nic sie nie dzieje,albo nie przeszkadza jakies nieostrzenie w punkt.
Poczekamy zobaczymy. O ile prosciej jest wykazac ''troske o klienta'' niz udawac ze sie nie widzi problemu. O ile taniej jest nic nie widziec :) wiec pewnie rachunek ekonomiczny zwyciezyl a dlugogalowo daje NP po lapach... Chyba ze trafia na wyrozumialego kienta :) co poczeka na doszkolenie sie serwisu i odgorne dyrektywy w stylu ''naprawiamy''. Prosze uwiezcie ze tym wszystkim rzadza pieniazki. Ja tak do tego podchodze i rozumiem postepowanie NP w tym kontekscie.
Ok wystarczy i przepraszam ale klepie z telefonu...
Zyczac milego dnia
pozdrawiam

Fatman
09-06-2011, 10:58

Ahhh, myślę że oni wiedzieli o tym zanim jeszcze ja to odkryłem w swojej sztuce :-)

Niestety to, że wiedzą nie oznacza, że potrafią naprawić........... no ale nadzieja rośnie. W końcu nie znam dnia ani godziny, kiedy mojemu D7k się odnowi "choroba". W chwili obecnej jednak, nadal trafia ok :-)

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:03
Hmmm tak przeglądam ten wątek, będę teraz kupował d7000, chyba w sklepie spędzę cały dzień przerabiając multum obiektywów zanim zapłacę za puszkę ;P Strach się bać a mi potrzebny ten aparat będzie :)

gro
09-06-2011, 11:06
Zastanawia mnie jedno, czy wszystkie sztuki z pierwszych partii są uwalone i co oznacza pierwsze partie :)

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:09
No mnie to też ciekawi, na pewno pójdę kupić tam gdzie mają duży obrót tych puszek by pierwsze już dawno zeszły, myślę o fotojokerze, mają niezłą cenę na puchę ;) I będą mieli wybór pewnie. Nie chcę się wpakować, mam niby serwis pod domem ale każda wizyta to 2 tygodnie bez aparatu a NPS'a nie mam :/

Długi
09-06-2011, 11:18
No mnie to też ciekawi, na pewno pójdę kupić tam gdzie mają duży obrót tych puszek by pierwsze już dawno zeszły, myślę o fotojokerze, mają niezłą cenę na puchę ;) I będą mieli wybór pewnie. Nie chcę się wpakować, mam niby serwis pod domem ale każda wizyta to 2 tygodnie bez aparatu a NPS'a nie mam :/
Jeśli masz parcie i musisz zaryzykować, to polecam Ci FJ w Arcadii. Mają duży obrót i bezproblemowo możesz sobie puszkę sprawdzić. Jak kupowałem d300s, sami mi proponowali podpięcie dowolnego obiektywu i sprawdzenie, czy wszystko jest wg mnie ok. Polecam, możesz zamówić przez neta z odbiorem w tym punkcie ale najpierw sprawdź, czy przypadkiem na miejscu nie mają w takiej samej cenie jak w necie, bo za odbiór w salonie płacisz 29zł.

juggler
09-06-2011, 11:18
Nic Ci to nie da , ja zanim wyszedłem ze sklepu zrobiłem nim ok 50 klatek na różnych szkłach i wszystko było miodzio. Dopiero w trudnych warunkach oświetleniowych i ruszających się obiektach można sprawdzić AF w tym aparacie u mnie miał notorycznego BF-a z każdym zapiętym szkłem, w tym samym czasie d300 i d700 pracowały bardzo dobrze nie mówię że było idealnie ale odsetek nietrafionych był znikomy.

Hmmm tak przeglądam ten wątek, będę teraz kupował d7000, chyba w sklepie spędzę cały dzień przerabiając multum obiektywów zanim zapłacę za puszkę ;P Strach się bać a mi potrzebny ten aparat będzie :)

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:20
Jeśli masz parcie i musisz zaryzykować, to polecam Ci FJ w Arcadii. Mają duży obrót i bezproblemowo możesz sobie puszkę sprawdzić. Jak kupowałem d300s, sami mi proponowali podpięcie dowolnego obiektywu i sprawdzenie, czy wszystko jest wg mnie ok. Polecam, możesz zamówić przez neta z odbiorem w tym punkcie ale najpierw sprawdź, czy przypadkiem na miejscu nie mają w takiej samej cenie jak w necie, bo za odbiór w salonie płacisz 29zł.

Parcie nie parcie, potrzebna mi ta pucha na już praktycznie do pracy, a d7000 a nie d300s albo d700 bo potrzebne mi video z niej. Dzięki za radę :)

Nic Ci to nie da , ja zanim wyszedłem ze sklepu zrobiłem nim ok 50 klatek na różnych szkłach i wszystko było miodzio. Dopiero w trudnych warunkach oświetleniowych i ruszających się obiektach można sprawdzić AF w tym aparacie u mnie miał notorycznego BF-a z każdym zapiętym szkłem, w tym samym czasie d300 i d700 pracowały bardzo dobrze nie mówię że było idealnie ale odsetek nietrafionych był znikomy.

Mam pomysł jak to sprawdzić w sklepie, w sumie tam nigdy za jasno nie mają, cóż może przyfarcę.

jarvik
09-06-2011, 11:22
juggler - trzeba było kupić d90...

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:24
juggler - trzeba było kupić d90...

Miałem, AF też jaj nie urywał na jasnych szkłach..

jarvik
09-06-2011, 11:28
to była ironia ;)

juggler
Miałem d90 jako rezerwę przez 2 mies. i sprzedałem. Dwa tygodnie temu kupiłem D7000 miałem go tydzień i wymieniłem na d300s (jak to mówią szkłem d... nie podetrzesz)

krzall

witam
masz w swoim miescie kilka fj wiec jest gdzie i w czym wybierac. Jak juz wspominalem widzialem ze dwa tygodnie temu wlasnie w fj w arkadii jak wszedl Pan i kupil sztuke d7k. Sprzedawczyni podala swiezutki spisala szczegoly do gwarancji i Pan wyszedl. Nawet nie ''macnal'' swojego nowego nabytku a o testowaniu nie wspomne :). Ciekawe co dalej z tym sie stalo i na jaki egzemplaz trafil :). Ja swoje d90 kupowalem podobnie i trafilem na 1 red pixela. Reszta wszystko ok. Podobnie bylo z d700. co najciekawsze wszystko dziala jak potrzeba. Szkla 35,24-70 rowniez bez uwag. Trochce zalezy od szczescia. A moze tez ze kupowalem nie zaraz bezposrednio po premierze?
Pozdrawiam

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:32
witam
masz w swoim miescie kilka fj wiec jest gdzie i w czym wybierac. Jak juz wspominalem widzialem ze dwa tygodnie temu wlasnie w fj w arkadii jak wszedl Pan i kupil sztuke d7k. Sprzedawczyni podala swiezutki spisala szczegoly do gwarancji i Pan wyszedl. Nawet nie ''macnal'' swojego nowego nabytku a o testowaniu nie wspomne :). Ciekawe co dalej z tym sie stalo i na jaki egzemplaz trafil :). Ja swoje d90 kupowalem podobnie i trafilem na 1 red pixela. Reszta wszystko ok. Podobnie bylo z d700. co najciekawsze wszystko dziala jak potrzeba. Szkla 35,24-70 rowniez bez uwag. Trochce zalezy od szczescia. A moze tez ze kupowalem nie zaraz bezposrednio po premierze?
Pozdrawiam

Cóż zobaczymy co mi się trafi. Specjalnie nie kupowałem też od razu. Zrobię sobie wolne jednego dnia i pojeżdżę. Jak kupowałem d90 to trafił mi się od razu fajny egzemplarz, minęło mniej więcej podobna ilość czasu od prezentacji co z d7000. Głównie robię sesyjne zdjęcia, aparat będzie też robił za kamerę z całym osprzętem potrzebnym a tam lecę na manualfocus więc może narzekał nie będę. Chodź czasem jakiś ślub mi wpadnie więc nie narzekałbym jakby nie robił kłopotów ;)

jarvik
09-06-2011, 11:50
Wszystko pięknie ładnie ale jest tak, jak kogoś stać niech robi co chce jednak dla większości początkujących, którzy szukają tutaj porady powinno się podkreślać zasadę - body za tyle pieniędzy za ile co najmniej wyda się na szkła.. bo potem ma się d300s, d700 itp i 18-105 i profesjonalną, jasną stałkę 35/1,8g :) a gadanie, że później dokupię szkła ma sens jak się je zdobędzie w ciągu góra 2 lat. Po tym okresie człowiek istota słaba myśli o nowym korpusie, który właśnie się pojawił...

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:52
Większość ludzi i tak kupuje jakieś body z jakimś obiektywem i tak już zostaje ;)

juggler
09-06-2011, 11:53
Tylko cały czas chodzi o to że ten cały nowy AF w d7000 jest do d....

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 11:54
Są ludzie co go chwalą, może to i od rozrzutu zależy...

Tomasz M.
09-06-2011, 11:55
Zastanawia mnie jedno, czy wszystkie sztuki z pierwszych partii są uwalone i co oznacza pierwsze partie :)

hmmmm, troche to dziwne, dlatego że problem zgłaszały osoby zarówno mające numer seryjny zaczynający sie od: 600 i też osoby o S/N: 613, więc rozbieżność numerów seryjnych między tymi partiami jest bardzo duża, uważam że stwierdzenie: "pierwsze partie D7k" to takie skromne określenie, które lepiej brzmi marketingowo. Może być tak, że tu nie ma żadnej logiki i po prostu będą naprawiane wszystkie body które ową usterkę posiadają, a ewentualnie w tych partiach obecnie wyprodukowanych owa usterka mogła zostać wyeliminowana poprzez jakieś badania, które dowiodły że faktycznie coś nie działało poprawnie. (oczywiście to tylko takie gdybanie, bo jak jest naprawdę to wie tylko Nikon)
p.s.
Ja ze swoim body jeszcze troche poczekam, może Nikon oficjalnie coś ogłosi, jakąś akcje serwisową, na którą będzie można sie powołać, nie chce być królikiem doświadczalnym na którym uczą sie naprawiać uszkodzone body, już raz mój D7k był w serwisie (problem z AF) i nic nie zostało naprawione ... :(

jarvik
09-06-2011, 12:05
i znowu się zaczyna.. oby tylko cene d300 utrzymać w okolicach 2,7tys hahaha

karolt
09-06-2011, 12:24
Mam podejrzenia, że najwięcej na AF w D7000 narzekają ci, którzy albo go nie mieli w ręku, albo podpinają jakieś g... szkła do niego. Albo mają pecha. Poniżej, sprzed dwóch dni chyba, D7000 + 70-200/2.8 (żadnych problemów z AF oczywiście), samiec kosa i samica kosa:
1.

źródło (http://img818.imageshack.us/img818/2599/20110607083048.jpg)
2.

źródło (http://img19.imageshack.us/img19/286/20110607083051.jpg)
3.

źródło (http://img829.imageshack.us/img829/3562/20110607165248.jpg)
4.

źródło (http://img705.imageshack.us/img705/2206/20110607165306.jpg)

Mam jeszcze kilka jerzyków w locie, gdzie AF też nie miał żadnych problemów, żeby samodzielnie złapać jerzyka i utrzymać go w ostrości, ale nie będę Was katował.
Na deser księżyc (fanom astronomii przypominam, że na 15 czerwca szykujemy sprzęt na zaćmienie), krop 100% z 200mm:
5.

źródło (http://img7.imageshack.us/img7/2043/20110607220020.jpg)

D7000 ma jeden problem jak dla mnie - badziewny bufor, który nie pozwala strzelić dłuższej serii, o czym już pisałem i niestety tutaj jest na co narzekać. W niczym innym nie ustępuje chyba D300(s), w każdym razie nie znalazłem niczego takiego.

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 12:27
http://mansurovs.com/nikon-d7000-review

Radzę poczytać część recenzji odnośnie AutoFocusa, jak dla mnie ma to sens. Ja póki co do d7000 kupuję tamrona 17-55 f2.8VC i nikkora 80-200 f2.8. Potem dojdzie komplet stałek. Muszę zbudować szklarnię od nowa, ale do sierpnia się uwinę ;) Cóż, na pewno jak kupię to się będę chwalił efektami.

karolt
09-06-2011, 12:33
Jak tylko Nikon ogłosi akcję hurtowego naprawiania AF, to odszczekam, ale dziś uważam, że to typowe marudzenie malkontentów, jak przy każdej nowości :-) Sam narzekałem niegdyś na 70-200/2.8 VR, którego teraz bym nie zamienił na VR II nawet za dopłatą - przykłady można mnożyć.

Fatman
09-06-2011, 12:50
Jak tylko Nikon ogłosi akcję hurtowego naprawiania AF, to odszczekam, ale dziś uważam, że to typowe marudzenie malkontentów, jak przy każdej nowości :-)

Zapraszam przy okazji do Łodzi -udostępnimy body naszego forumowego kolegi Tomka i zobaczymy jak szybko dołączysz do grona malkontentów.

karolt, to że Ty od razu trafiłeś na idealną sztukę nie oznacza, że tak mają wszyscy. To, że Ciebie nie boli głowa nie oznacza, że wszystkich innych nie boli głowa. To, że nie lubisz koloru seledynowego, nie oznacza, że wszyscy nie lubią koloru seledynowego.

karolt
09-06-2011, 13:20
A ile jest tych osób niezadowolonych z AF D7000? Promil? Czy 50%? Bo moja teoria jest taka, że to jest promil, tylko że bardzo głośny.

Fatman
09-06-2011, 13:45
Nie wiem, bo nie mam jak sprawdzić. Wiem tylko, że miałem w swoich rękach 7 różnych sztuk, z różnych serii, różnych dystrybucji, kupionych w różnym czasie (od listopada zeszłego roku do kwietnia obecnego). Każdy z nich miał ten sam problem z AF.

To chyba daje jakieś wątpliwości co do tego, czy to tylko promil prawda ?

Nazywanie malkontentami posiadaczy pechowych sztuk D7000, tych które mają problem z AF, jest delikatnie pisząc nieładne.
Jak się poczujesz, kiedy Ty będziesz miał pecha, nagle pojawi się ktoś kto nazwie Cię malkontentem i stwierdzi, że tylko marudzisz (dając przy okazji do zrozumienia, że nie wierzy w Twój problem, tylko w uważa, że to Twój brak wiedzy) ?

juggler
09-06-2011, 13:50
Wrzuciłbyś fotki z 2,8, 1,8 1,4. bo te z 4 i 5,6 to u mnie tez były ostre bo głębia była na tyle duża że nawet z BF się cel łapał .

A ile jest tych osób niezadowolonych z AF D7000? Promil? Czy 50%? Bo moja teoria jest taka, że to jest promil, tylko że bardzo głośny.

karolt
09-06-2011, 13:51
Jak się poczujesz, kiedy Ty będziesz miał pecha, nagle pojawi się ktoś kto nazwie Cię malkontentem i stwierdzi, że tylko marudzisz (dając przy okazji do zrozumienia, że nie wierzy w Twój problem, tylko w uważa, że to Twój brak wiedzy) ?

Oleję :-)
Ale tak, masz rację, 7 puszek z rzędu z problemem AF daje do myślenia. Choć oczywiście fajnie by było, jakbyś poparł dowodami w postaci zdjęć. Pozostaje czekać na dalsze wieści :-)

karolt
09-06-2011, 13:53
Wrzuciłbyś fotki z 2,8, 1,8 1,4. bo te z 4 i 5,6

Jeden z tych kosów (samica na 3. zdjęciu) jest na 2.8, mam też zdjęcia z 1.4 itd. oczywiście, ale te miałem pod ręką.
Pozostaje czekać na rozwój sytuacji, ciesząc się, że mi się trafił sprawny :-)

Fatman
09-06-2011, 14:02
Oleję :-)
Ale tak, masz rację, 7 puszek z rzędu z problemem AF daje do myślenia. Choć oczywiście fajnie by było, jakbyś poparł dowodami w postaci zdjęć. Pozostaje czekać na dalsze wieści :-)

Wiesz co -popierałem to dowodami już wiele razy. Nie musisz mi wierzyć. Też to olewam, ale nie nazywaj mnie kłamcą.

[dopisane]

Albo mam inny pomysł, Ty udowodnij że jest inaczej niż piszę. Znajdź te 7 sztuk i pokaż, że AF działa w nich idealnie.

Dwa wątki, od cholery wpisów ludzi z problemami, kilka osób udowadnia to za pomocą zdjęć, zjawiasz się Ty, nie masz problemów i wychodzi na to, że Twoje zdanie to też Twoja wola sprawcza, że wszystko jest ok. A jak nie jest to wina malkontentów stanowiących promil.

Ręce mi opadają............

karolt
09-06-2011, 14:04
Tu już przesadziłeś, nie nazwałem nikogo kłamcą. Po prostu chciałbym zobaczyć i tyle - masz link, to daj, nie masz, to nie imputuj.
Chodziło mi tylko o to, że co dla jednego jest ewidentnym BF/FF, dla drugiego będzie "w normie". Wiara czy niewiara w Twoje słowa nie ma tu nic do rzeczy.

Fatman
09-06-2011, 14:11
Mam linka -ten i poprzedni wątek, poszukaj sobie. Nudzi mnie udowadnianie, że nie jestem wielbłądem.

karolt
09-06-2011, 14:16
Wystarczyło napisać, że w tym wątku i nie rzucać obelg :-) Idę szukać.

Fatman
09-06-2011, 14:20
No nie rzucam obelg, jeśli tak to odebrałeś to przepraszam Cię.

Tylko myślałem, że skoro piszesz z takim przekonaniem, to przeanalizowałeś dwa obecne na forum wątki. Jednak tego nie zrobiłeś, biorąc pod uwagę Twoją ostatnią wypowiedź.

Ja zresztą na to nie mam siły już. Dla mnie totalny EOT i prawdopodobnie w ogóle koniec pitolenia na forach.

Miłego dnia.

krzall
09-06-2011, 14:40
Mam linka -ten i poprzedni wątek, poszukaj sobie. Nudzi mnie udowadnianie, że nie jestem wielbłądem.

Witam
rzeczywiście jakoś udaje mi się czytać ten tasiemiec od czasu do czasu i wiem że udowodnione jest że są egzemplarze które nie należą do idealnych. Potwierdzone zdjęciami, później kontrolami w serwisie itp... to sę te złe sztuki, ale też wiem że są i dobre o których się mniej mówi - bo są dobre? bo są normalne ? takie jak być powinny?; Jakby Fatmanowi się trafiła dobra sztuka to pewnie bym nawet nie zwrócił uwagi na wiele rzeczy dotyczących tego body - tak jak nie czytam o 5100 czy 3100. Po prostu zainteresowała mnie nowośc na miarę legendarnej 300ki z s itd.. Dlatego nie warto się spierać o to ile jest tych zepsutych, ilu malkontentów itp. warto rozmawiać o jakości tego co się ma i co można tym zrobić ( i z tym ;) )
POzdrawiam

Długi
09-06-2011, 17:21
Witam
rzeczywiście jakoś udaje mi się czytać ten tasiemiec od czasu do czasu i wiem że udowodnione jest że są egzemplarze które nie należą do idealnych. Potwierdzone zdjęciami, później kontrolami w serwisie itp... to sę te złe sztuki, ale też wiem że są i dobre o których się mniej mówi - bo są dobre? bo są normalne ? takie jak być powinny?;

No zgadza się, a o czym tu pisać jak wszystko działa? Założyć temat: "mój af w d jakimś tam, działa super" albo "moja bateria trzyma tyle ile deklaruje producent - rewelacja" :mrgreen:
Tematy zakłada się raczej wtedy gdy występuje jakiś problem. Choć trzeba przyznać, że pierwszy temat o d7k, który założył Fatman miał być raczej testem, co tak naprawdę ta puszka potrafi i zapowiadało się, że będą to prawie same pochwały. Wyszło inaczej, wyszły problemy i wyszło, że nie jeden Fatman je ma. Może nawet tych problemów nie jest znacząco więcej od tych jakie występowały w puszkach z tej półki ale skoro możliwości i cena prawie sięgały półki wyżej, a nawet w kategorii matrycy przewyższały tą półkę, to można było oczekiwać, że idzie za tym i jakość. Niestety zestawiając te dwa elementy wychodzi na to, że d7k ma tych wad stosunkowo za dużo i zbyt wielu osobom one się przytrafiają. Zresztą Kundzior już tutaj trochę pary puścił, że Nikon zdaje sobie z tego sprawę, więc nie jest to wymysł paru oszołomów.

fotouśmieszek
09-06-2011, 17:26
Chodziło mi tylko o to, że co dla jednego jest ewidentnym BF/FF, dla drugiego będzie "w normie". Wiara czy niewiara w Twoje słowa nie ma tu nic do rzeczy.
Sorry,ze sie wcinam.Ja "tylko" zrezygnowalem z d7k weryfikując ten wątek na portalach globalnych w rodzaju dpreview itepe.Ale nie mam zamiaru nic Ci udowadniac ani podawać linki bo zachowujesz sie tak,jakby wszyscy mieli sie przed Tobą tłumaczyć.A to totalnie olewam. To miło,że masz puszkę OK.Cieszę sie:-)
dopisane:z "obelgami" przegiąłeś>/

Bartekolo
09-06-2011, 18:10
Wszyscy mają plamy... MAM I JA;).

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/18/dsc5100g.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Po tych upałach ładnie mu się chlapnęło. Wcześniej było czysto żadnej plamy...

88y
09-06-2011, 18:17
Wszyscy mają plamy... MAM I JA;).

Po tych upałach ładnie mu się chlapnęło. Wcześniej było czysto żadnej plamy...

Robiłeś przed upałami zdjęcia na f29 czy to właśnie upały spowodowały, że zacząłeś używać takiej przysłony, bo gdzie Ty tu widzisz plamy oleju?
Może powinienem się wybrać do okulisty, ale dla mnie to zwykły kurz na matrycy - pościskaj gruchę i powinno być czysto

Bartekolo
09-06-2011, 18:25
No nie wiem. Ta jedna ciemna bliżej centrum zdjęcia to raczej nie wygląda na paprocha. Zreszta patrze pod światło i nie widze żadnych pyłków na matrycy. Przedmuchałem gruchą parę razy i plamy są w tym samym miejscu.

88y
09-06-2011, 18:29
To jest f=29 !!!!!!!!!
Takich paproszków nie zobaczysz gołym okiem

Bartekolo
09-06-2011, 18:30
Robiłeś przed upałami zdjęcia na f29 czy to właśnie upały spowodowały, że zacząłeś używać takiej przysłony, bo gdzie Ty tu widzisz plamy oleju?
Może powinienem się wybrać do okulisty, ale dla mnie to zwykły kurz na matrycy - pościskaj gruchę i powinno być czysto

Hm... Waliłem na seryjnym do piorunów na maksymalnie domkniętej przysłonie żeby czas wydłużyć ale nie udało się żadnego uchwycić. Za jasno i za krótkie czasy. Nie robię testów aparatu bo nie mam na to czasu. Wcześniej na zdjęciach nieba na domkniętych przysłonach nie było tych plam dlatego się zdziwiłem...

Bartekolo
09-06-2011, 18:31
To jest f=29 !!!!!!!!!
Takich paproszków nie zobaczysz gołym okiem

Są dostrzegalne do F8.

przemo1978
09-06-2011, 19:34
Tu już przesadziłeś, nie nazwałem nikogo kłamcą. Po prostu chciałbym zobaczyć i tyle - masz link, to daj, nie masz, to nie imputuj.

Najpierw było poszukać a nie jakieś bzdury wypisywać ... Bo kto jak kto ale Fatman to gość który wie co pisze/mówi więc użyj opcji szukaj najpierw lub zobacz jaki posty napisał i o czym a nie zaśmiecasz!!!!

gadzeciarz
09-06-2011, 20:04
http://mansurovs.com/nikon-d7000-review

Radzę poczytać część recenzji odnośnie AutoFocusa, jak dla mnie ma to sens. Ja póki co do d7000 kupuję tamrona 17-55 f2.8VC i nikkora 80-200 f2.8. Potem dojdzie komplet stałek. Muszę zbudować szklarnię od nowa, ale do sierpnia się uwinę ;) Cóż, na pewno jak kupię to się będę chwalił efektami.

Dzięki za linka bo mnie też bardzo zaciekawił i na tyle na ile mogę zrozumieć to po tłumaczeniu przez Google od razu zrobiłem kilka próbnych zdjęć na moim budżetowym bardzo amatorskim Tamronie 18-270mm,zdjęcie
9 MP ostrzejsze niż 16MP czy to złudzenie jakieś bo faktycznie mam takie wrażenie.
Nie bardzo to do mnie dociera taka wiedza ale wydawało by się że powinno być na odwrót,więc jakie szkła spełnią kryteria 16 MP matrycy?
I skoro tak to jaka w zasadzie jest granica w tych MP dla amatorów fotografii,dla pasjonatów nie zawodowców?

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:07
Dzięki za linka bo mnie też bardzo zaciekawił i na tyle na ile mogę zrozumieć to po tłumaczeniu przez Google od razu zrobiłem kilka próbnych zdjęć na moim budżetowym bardzo amatorskim Tamronie 18-270mm,zdjęcie
9 MP ostrzejsze niż 16MP czy to złudzenie jakieś bo faktycznie mam takie wrażenie.
Nie bardzo to do mnie dociera taka wiedza ale wydawało by się że powinno być na odwrót,więc jakie szkła spełnią kryteria 16 MP matrycy?
I skoro tak to jaka w zasadzie jest granica w tych MP dla amatorów fotografii,dla pasjonatów nie zawodowców?

Granica jak granica, przy tak małych pikselach szkłu ciężej się wyrobić. Dlatego lepszą jakość uzyskuje się z większego sensora, szkło ma mniej roboty po prostu. Jest wśród fotografujących wielkim formatem takie ogólne powiedzenie. Nie ważne jakie szkło, ważne by działało i tak jakość będzie dobra. Oczywiście to nie do końca prawda bo są lepsze i gorsze szkła ale fakt jest faktem im większy przetwornik (matryca/film) tym obiektywowi łatwiej się wyrobić. Na d7000 faktycznie każde drgnięcie, każda niedoskonałość obiektywu wyjdzie bardziej. bo 100% z 16 megapikseli to sporo większe powiększenie niż np z 12 megapikseli. I nagle "szkła mydlą i są do pupy" Zgodzę się też z tym że łatwiej wypatrzyć back czy front focus wtedy i go zdiagnozować, podczas gdy d700 i d300 chodzą pięknie :) Dodać do tego część uwalonych egzemplarzy które mają prawdziwe problemy i mamy gotową famę na całą sieć :)

DominikGSI
09-06-2011, 21:34
Trzeba jednak przyznać, że ten test to pierwsze sensowne podejście do sprawy i próba wyjaśnienia chociaż części "problemu". Bo już w starym wątku pojawiały się zarzuty, że fotki z D7000 były mniej ostre niż np. z D90.
Poza tym chyba fotopolis w swoim teście też wspominało, że D7000 rozwijał skrzydła na szkłach pokroju N17-55 i innych z wyższej półki. Ponoć ta różnica była bardzo widoczna.

Henio Jawa
09-06-2011, 21:34
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/2043/20110607220020.jpg)

Masz chyba delikatny BF.
Bo jak ostrzyłeś na kratery to ci ustawiło na krawędź.
Do serwisu!
Swoją drogą szkoda, że nie widać nic w tle bo byśmy sprawdzili bokeh :-)

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 21:38
Masz chyba delikatny BF.
Bo jak ostrzyłeś na kratery to ci ustawiło na krawędź.
Do serwisu!

Oj koledzy koledzy ;) bez sarkazmu

ikar39
09-06-2011, 23:31
Koledzy coś się zmieniło w tych puszkach czy nadal kicha Af:grin:
Bo nie wiem czy kupować czy czekać na d 7100 bo szklarnia została szkoda żeby się kurz na niej osadzał

Bartekolo
09-06-2011, 23:46
Koledzy coś się zmieniło w tych puszkach czy nadal kicha Af:grin:
Bo nie wiem czy kupować czy czekać na d 7100 bo szklarnia została szkoda żeby się kurz na niej osadzał
A co z tym ze stopki? JAk Af u mnie śmigał tak śmiga. A kto ma wiedziec jak nie Ty?;)

Sputnik_Wwa
09-06-2011, 23:47
Właśnie rozkminialiśmy artykuł który wkleiłem gdzie podano hipotezę odnośnie d7000 :)

miacho
10-06-2011, 14:54
(...)
:lol:
Ja stawiam :)

ikar39
10-06-2011, 15:00
A co z tym ze stopki? JAk Af u mnie śmigał tak śmiga. A kto ma wiedziec jak nie Ty?;)

Nikusia sprzedałem w styczniu a teraz czekam na cud w kwestii af:-P

Kekacz
10-06-2011, 15:23
Zamiast narzekać, należy wykorzystywać ułomności sprzętu, np. w podobny sposób ;)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80294,9752487,Wyniki_konkursu_BZ_WBK_Press_Foto_ 2011__ZDJECIA_.html?i=24

gro
10-06-2011, 15:42
Zamiast narzekać, należy wykorzystywać ułomności sprzętu, np. w podobny sposób ;)
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/5,80294,9752487,Wyniki_konkursu_BZ_WBK_Press_Foto_ 2011__ZDJECIA_.html?i=24

Dobre ;)

Bartekolo
10-06-2011, 18:50
Nikusia sprzedałem w styczniu a teraz czekam na cud w kwestii af:-P

HEhe. Sprzedałeś sprawnego D7000 bo na forach pisali że trafiają się wadliwe a teraz czekasz na cud... MAsz poczucie humoru;).

Boa
10-06-2011, 19:58
HEhe. Sprzedałeś sprawnego D7000 bo na forach pisali że trafiają się wadliwe a teraz czekasz na cud... MAsz poczucie humoru;).

:lol:

nikonel
10-06-2011, 21:33
Granica jak granica, przy tak małych pikselach szkłu ciężej się wyrobić. Dlatego lepszą jakość uzyskuje się z większego sensora, szkło ma mniej roboty po prostu. Jest wśród fotografujących wielkim formatem takie ogólne powiedzenie. Nie ważne jakie szkło, ważne by działało i tak jakość będzie dobra. Oczywiście to nie do końca prawda bo są lepsze i gorsze szkła ale fakt jest faktem im większy przetwornik (matryca/film) tym obiektywowi łatwiej się wyrobić. Na d7000 faktycznie każde drgnięcie, każda niedoskonałość obiektywu wyjdzie bardziej. bo 100% z 16 megapikseli to sporo większe powiększenie niż np z 12 megapikseli. I nagle "szkła mydlą i są do pupy" Zgodzę się też z tym że łatwiej wypatrzyć back czy front focus wtedy i go zdiagnozować, podczas gdy d700 i d300 chodzą pięknie :) Dodać do tego część uwalonych egzemplarzy które mają prawdziwe problemy i mamy gotową famę na całą sieć :)

Do mnie jakoś nie bardzo przemawia to wytłumaczenie problemu af. Czytając je czułem się jakby dokładano teorię do problemu. Ale jeżeli problem rzeczywiście tkwi w dużej jakości czujników af to jak dla mnie jest to jakieś nieporozumienie.

ikar39
10-06-2011, 21:48

Sprzedałem trochę dołożyłem i kupiłem gorszego bo bez jednego zera:pjestem teraz PRO......amator

Sputnik_Wwa
10-06-2011, 22:18
Do mnie jakoś nie bardzo przemawia to wytłumaczenie problemu af. Czytając je czułem się jakby dokładano teorię do problemu. Ale jeżeli problem rzeczywiście tkwi w dużej jakości czujników af to jak dla mnie jest to jakieś nieporozumienie.

Nie o ilość czuników AF chodzi a o wielkość piksela na matrycy ;) Kolega źle czyta

Zarco
11-06-2011, 19:26
Padło kilka słów o tym, że D7000 nie współpracuje (lub ma kłopoty ze współpracą) z niektórymi obiektywami. Czy ktoś z Was podpinał może Sigme 18-125 DC OS ?

sipox07
11-06-2011, 21:57
A Mnie interesuje współpraca 7x z Nikon 24-70mm f/2.8G ED AF-S bo planuje nabyć takie cudo.
Na razie mam kita 18-105 i zaczynam przygodę z lustrem. Podpinałem 35 i 85 1.8 i coś pięknego było.
Zatem chce to w jednym bo nie mam czasu na zmianę obiektywu,
główne cele foto to oczywiście rodzina spacery itp. ale również wystawy psów czasem na hali.
No chyba że macie coś lepszego w podobnej cenie???

wit-o
11-06-2011, 22:08
Podpinałem 35 i 85 1.8 i coś pięknego było.
Zatem chce to w jednym bo nie mam czasu na zmianę obiektywu

Ekhm, jestem konserwatysta i uparcie bede obstawal przy twierdzeniu ze zaden zoom nie zastapi stalki ;)

Cos lepszego o parametrach 24-70/2.8 w podobnej cenie? Nie ma ;)

rattler
11-06-2011, 22:21
Ale podobno 24-70 to pogromca stałek także jak kogoś stać to aby brać. Jedyny minus do na cropie dość wąsko. Nie ukrywam, że przechodzą mnie myśli ratalnego zakupu 24-70 (też mam 18-105) . Raz a dobrze :)

Kundzior
11-06-2011, 22:29
24-70 optycznie super, mechaniczne dno.

rattler
11-06-2011, 22:39
To ja chyba czytam testy innego 24-70 :P bo tam on wymiata. Czytając ogół opinii i słuchając opinii znajomych to jest to obiektyw wykwintny i nie wiem o co chodzi ci z tą kiepskością mechaniczną.

Kundzior
11-06-2011, 22:42
A tak apropo, to dziś wpłynęła pierwsza reklamacja na D7k z powodów wyżej opisanych w tym wątku.

Lecz na tyle sprzedanych to jest zaledwie ułamek procenta.

wit-o
11-06-2011, 22:43
Ale podobno 24-70 to pogromca stałek także jak kogoś stać to aby brać. Jedyny minus do na cropie dość wąsko. Nie ukrywam, że przechodzą mnie myśli ratalnego zakupu 24-70 (też mam 18-105) . Raz a dobrze :)

Tych kilku dzialek EV nic nie zastapi i nie pogromi, chyba ze jeszcze jasniejsza stalka ;)

gadzeciarz
11-06-2011, 22:45
To ja chyba czytam testy innego 24-70 :P bo tam on wymiata

Widziałem jak ten obiektyw wyczarował zdjęcia z D 700
i sam o nim też myślę aby w moim D 7000 mógł też czarować ;-)

Fajne szkiełko!

rattler
11-06-2011, 22:49
Ja niestety tylko na razie przymierzałem znajomego sprzęt. Powiem nawet, że D7000 i 24-70 ważą dla mnie odpowiednio dużo by było czuć "moc" w rękach.

Kundzior
11-06-2011, 22:54
Porównam to do C 24-70, i Olka 14-54, kultura pracy Nikonowskiego jest straszna, coś szura, czasami lekko coś haczy, w innych systemach super płynnie, kojarzę że jakieś reklamacje były z tych właśnie powodów. Tak jak napisałem optycznie bomba, mechanicznie kupa złomu.

tompsl
11-06-2011, 22:55
...ważą dla mnie odpowiednio dużo by było czuć "moc" w rękach.

jeszcze będziesz to przeklinał :) niech tylko zdarzy się trudniejszy wyjazd foto na 2-3 tyg...
nie darmo wszyscy doświadczeni stają na głowie, żeby zejść z wagi sprzętu.
:)

rattler
11-06-2011, 22:57
Dam radę poprzednio miałem 50D z gripem i sigmę 70-200 2.8 także do ciężarów jestem przyzwyczajony :) dlatego po przejsciu na d7000 brakowało mi troszkę masy ale grip w drodze także będzie lepiej.

Kundzior
11-06-2011, 22:59
jeszcze będziesz to przeklinał :) niech tylko zdarzy się trudniejszy wyjazd foto na 2-3 tyg...
nie darmo wszyscy doświadczeni stają na głowie, żeby zejść z wagi sprzętu.
:)

Zgadza się mi też waga ma znaczenie, co prawda od jakiegoś czasu, gdy po 2 nocach focenia, 3ci poranek poczułem w plecach, a zestaw jaki miałem na szyji to D80+Tami 70-210 2.8, teraz już wiem na ramię go jak ciąży. Mimo wszystko waga ma wielkie znaczenie.

A nie jestem małą osobą i cherlawą. Ze złomem też mam spore doświadczenie, wiec byłem bardzo zaskoczony.

frogi4
11-06-2011, 23:00
A tak apropo, to dziś wpłynęła pierwsza reklamacja na D7k z powodów wyżej opisanych w tym wątku.

Lecz na tyle sprzedanych to jest zaledwie ułamek procenta.

Już za nim tęsknię.;)
Zarazem chciałbym podziękować za pomoc, miłą i profesjonalną obsługę.
Jakby serwis jeszcze podszedł w taki sposób do sprawy to wiele postów na forum nie miało by racji bytu.

Musiałem przeprosić poczciwego s9600, którego ostatnio trochę zaniedbałem.

wit-o
11-06-2011, 23:04
Jeden dzien na slubie do oczepin z d700+grip nafaszerowany paluszkami z 24-70 i sb800 i przeklinam cchwile w ktoryej zgodzilem sie focic na tym weselu ;)

Kundzior
11-06-2011, 23:05
Jakby serwis jeszcze podszedł w taki sposób do sprawy to wiele postów na forum nie miało by racji bytu.

Marzę o tym, by się te drabiaki obudziły, ja jestem bardzo techniczny, lecz to co serwis wyprawia to deko mi krew gotuje, a najgorzej jak to się sprzedaje, widzi się że jest kanał, a serwis odpisuje ze jest super!! Co ja mam wtedy klientowi powiedzieć???? Jest mi super żenua i głupio że hej. Najgorzej że serwis ma ostateczne słowo.

frogi4
11-06-2011, 23:22
Marzę o tym, by się te drabiaki obudziły, ja jestem bardzo techniczny, lecz to co serwis wyprawia to deko mi krew gotuje, a najgorzej jak to się sprzedaje, widzi się że jest kanał, a serwis odpisuje ze jest super!! Co ja mam wtedy klientowi powiedzieć???? Jest mi super żenua i głupio że hej. Najgorzej że serwis ma ostateczne słowo.

Taki już los ludzi pracujących z klientem. Czasami takie sytuacje się zdarzają i nie ma się na nie wpływu. Sam w pracy często mam kontakt z klientem i mam podobne dylematy, więc rozumiem. Czasem nawet jestem "sprzedawcą" i "serwisem" w jednym. Wtedy dopiero jest dylemacik ;)

Kundzior
11-06-2011, 23:27
Taki już los ludzi pracujących z klientem. Czasami takie sytuacje się zdarzają i nie ma się na nie wpływu. Sam w pracy często mam kontakt z klientem i mam podobne dylematy, więc rozumiem. Czasem nawet jestem "sprzedawcą" i "serwisem" w jednym. Wtedy dopiero jest dylemacik ;)

Kolego, dokładnie, idento shiz.

Goku
12-06-2011, 00:35
Ja swojej nie złożyłem jeszcze, więc cały czas nie wliczam się do tych procentów :)

Kundzior
12-06-2011, 00:53
Ja swojej nie złożyłem jeszcze, więc cały czas nie wliczam się do tych procentów :)

Osoba która złożyła reklamację obserwowała swój sprzęt około 3 miesiące. czarę goryczy przebrał fakt że D5100 okazał się o wiele sprawniejszy....

Sprawa w toku, o ile nie zapomnę postaram się naświetlić wyniki, choć pomoże mi sam właściciel jak sądzę. Bo to jest tez osoba z forum. Ja do serwisu nie czuję litości.....dokładnie przeciwnie. dodam że sytuacją jest deko dziwna, bo Nikon Polska to jak by zupełnie inna firma niż serwis Nikona. Takie osobiste spostrzeżenia.

wit-o
12-06-2011, 08:20
Dawno nie zagladalem na forum ale widze ze w temacie serwisu nic sie nie zmienilo, nawet ta burza z akcja po ktorej forum zmienilo domene...zenada ;/

Boa
12-06-2011, 10:54
Tych kilku dzialek EV nic nie zastapi i nie pogromi, chyba ze jeszcze jasniejsza stalka ;)
24-70/2.8 vs 35/1.8, 50/1.8, 50/1.4 etc... to jest kilka działek :?:

SHOX!
12-06-2011, 13:08
Jak tam losy zhańbionego syna w tej telenoweli? Coś się poprawiło odnośnie awaryjności D7000?

Sputnik_Wwa
12-06-2011, 13:19
Jak tam losy zhańbionego syna w tej telenoweli? Coś się poprawiło odnośnie awaryjności D7000?

Na każdej stronie tego wątku wpada ktoś komu nie chce się cofnąć o 3 strony i zadaje to samo pytanie ;)

vvilk
12-06-2011, 13:29
Serwis nie naprawia tylko od razu wymienia na nowe. Ja dostalem Coolpixa... ;)

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

d5000
12-06-2011, 13:45
Chyba prędzej Hootpixa...:)

Sputnik_Wwa
12-06-2011, 13:46
Taaa kupon rabatowy na pasek do D3s ;)

vvilk
12-06-2011, 13:51
Teraz na CP przynajmniej nie mam problemu z AF.

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

abcaa
13-06-2011, 18:52
Coś o filmowaniu D7k.

http://www.fotografuj.pl/Article/D7000_filmowanie_wedlug_Nikona/id/257/page/1#content

88y
13-06-2011, 20:03
A jak to jest z mikroregulacją FF/BF?

Przypuśćmy, że jedno ze szkiełek ma notoryczny lekki FF - niby ostrość jest ustawiona na oku, ale przeważnie zaraz za okiem jest koniec ostrości, a nos i połowa palącego się papierosa w ustach jest ostra (ostrość ustawiana na oko)
Czy w takim przypadku ustawiam mikroregulację np. +5 czy +10, czy na -5/-10 itp?

Bartekolo
13-06-2011, 20:09
Dostał już ktoś gripa Alpha/Meike?? Jak wrażenia?

marekwwwww
13-06-2011, 20:17
w sobote 4.06 na ślubie moj d7k miał "chrzest" generalnie jestem zadowolony pare pudeł zaliczył przewaznie z 85 1.8 ktore nie miały wiekszego znaczenia bo podstawowe szkło było 24 1.8 przymkniety do 2.8
najlepiej z pisał sie 50 1,8 ani jednego pudła
szczegołnie mi sie podobało ze przez całą ceremonie nie musiałem uzywac lampy iso (1600-2500)
właczyłem dopiero przy w pisywaniu do księgi ktora była w zbyt ciemnym kącie
w plenerze pomagałem sobie niezawodnym d200:-)

marekwwwww
13-06-2011, 20:23
A jak to jest z mikroregulacją FF/BF?

Przypuśćmy, że jedno ze szkiełek ma notoryczny lekki FF - niby ostrość jest ustawiona na oku, ale przeważnie zaraz za okiem jest koniec ostrości, a nos i połowa palącego się papierosa w ustach jest ostra (ostrość ustawiana na oko)
Czy w takim przypadku ustawiam mikroregulację np. +5 czy +10, czy na -5/-10 itp?

+5

Sebastian Woźniak
14-06-2011, 00:12
To ja z pytaniem. Ktoś*wpinał*sigmę 10-20mm f/3.5 w d7000? Jakie wrażenia? Warto dorzucić te parę stówek i kupić ze stałym światłem — zakładam, że będę jej używać wewnątrz, a nie tylko na zewnątrz.

Dodam, że moje d7000 ze szkłem Nikkora 50 1.4, po kalibracji sprawuje się super. Po 5200 klatkach nie zachlapało się*olejem i nie ma hotpixli ;-)

Jaro72
14-06-2011, 09:23
Witam
ja używam S10-20/3.5 i jestem zachwycony jej możliwościami. Bardzo dobrze się sprawuje. Musiałem ją kalibrować, ale jedynie na -2. Oczywiście jest to wrażenie totalnego amatora.
Pozdrawiam.

Kundzior
14-06-2011, 11:19
F4-5.6 Sigma, moim zdaniem jest ostrzejsza w każdym zakresie, choć 3.5 fajna bo stałe światełko.

Boa
14-06-2011, 11:46
F4-5.6 Sigma, moim zdaniem jest ostrzejsza w każdym zakresie, choć 3.5 fajna bo stałe światełko.

Przy tak szeeeeerokim kącie, te ~1/2Ev chyba aż tyle nie robi :)

Kundzior
14-06-2011, 11:50
Przy tak szeeeeerokim kącie, te ~1/2Ev chyba aż tyle nie robi :)

Yhy...ale wiesz są maniacy którym choć by na 8 mm ma być 2,8 i koniec, to nic że tam spokojnie 1/2 sekundy z ręki robisz :)

Boa
14-06-2011, 12:42
Wiem, wiem, są i tacy ;)

Paweł_2404
14-06-2011, 14:25
Pytanie praktyczne do użytkowników d7000. Ile Mb ma plik w konfiguracji NEF + jpg basic, bo ciekaw jestem czy zestaw kart 2 x 8GB wystarczy czy trzeba więcej. Drugie pytanie czy mogą być dwie karty o różnych pojemnościach na raz w aparacie ?

Sputnik_Wwa
14-06-2011, 14:26
Wystarczyć może nawet jedna karta 8GB, pytanie do czego ma wystarczyć ;)

Paweł_2404
14-06-2011, 15:09
A ile zdjęć wejdzie na taką 8 Gb? Chciałbym aby na jedną kartę weszło około 500-600 zdjęć. Druga karta aby w razie potrzeby nagrać video.

Mario__S
14-06-2011, 16:20
A ile zdjęć wejdzie na taką 8 Gb? Chciałbym aby na jedną kartę weszło około 500-600 zdjęć. Druga karta aby w razie potrzeby nagrać video.

Raczej tyle nie wejdzie. Ja w takim ustawieniu robię ale jeszcze mam paletę 14bit włączoną i wchodzi chyba 300 na te 8GB.

Paulo
14-06-2011, 22:21
Na jednej karcie 8gb wchodzi mi ze 200 zdjec RAW+jpg basic (przy max rozmiarze fotek)

peters-on
14-06-2011, 22:49
Pytanie praktyczne do użytkowników d7000. Ile Mb ma plik w konfiguracji NEF + jpg basic, bo ciekaw jestem czy zestaw kart 2 x 8GB wystarczy czy trzeba więcej. Drugie pytanie czy mogą być dwie karty o różnych pojemnościach na raz w aparacie ?

Tak karty możesz mieć o różnych pojemnościach.zdjęcie w zapisie NEW-RAW waży około 15-20mb więc oblicz sobie ile Ci wejdzie.zapis JPEG około 5-8mb.Mogłem się pomylić ponieważ już drugi miesiąc moj d7k jest w Polsce ze względu na naprawę.

Paweł_2404
15-06-2011, 07:31
Dziękuje za odpowiedź. W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak kupno 2 x 16Gb + jakaś 8Gb na zapas

krzyzne
15-06-2011, 11:05
Dosyć ciekawe wyniki testu u optycznych:
test raw (http://optyczne.pl/155.7-Test_aparatu-Nikon_D5100_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW. html)
d5100 lepiej sobie radzi z szumem niż d7000 :D
a myślałbym odwrotnie..
tak patrze, zakres tonalny również lepszy w d5100,
co za podłość :D

Paulo
15-06-2011, 11:54
Wyniki faktycznie dość zaskakujące.
Pozostaje czekać na D7100, który położy D5100 na łopatki :)

DominikGSI
15-06-2011, 12:15
Cytat z optycznych:

"........ to będzie oznaczać, że D7000 mógł borykać się z problemami wieku dziecięcego. Z drugiej strony w miarę podobne rezultaty K-5, A580 i D5100 oraz odstające od nich wyniki D7000 mogą wskazywać, że egzemplarz D7000 obecny w naszym teście mógł, delikatnie mówiąc, należeć do niewłaściwego ogona rozkładu gaussowskiego sprzętu wychodzącego z fabryk firmy Nikon. Biorąc pod uwagę sporo niejednoznaczności związanych z innymi kwestiami, jak choćby często zgłaszany na forach internetowych problem z autofokusem w przypadku używania jasnych obiektywów, wcale nie jest to wykluczone....."

Pierwszy test i portal, który publikuje przypuszczenie, że jednak coś może być nie tak z D7000 :D

sisco7
15-06-2011, 12:17
tylko dlaczego nie napisali o tym jak testowali d7000?

gro
15-06-2011, 13:13
Taaa... optyczne. Dlaczego na DxO nie widać różnicy ? - dla zainteresowanych http://www.dxomark.com/index.php/en/Camera-Sensor/Compare/Compare-sensors/%28appareil1%29/680|0/%28appareil2%29/698|0/%28onglet%29/0/%28brand%29/Nikon/%28brand2%29/Nikon

Adamus00
15-06-2011, 15:12
Na dpreview tez nie widac roznicy. Albo faktycznie wadliwy egzemplarz albo cos przy tescie niedopilnowali.

jarvik
15-06-2011, 18:36
wszystko super... i co z tego... ja tam podpiąłem ponad 20 letniego heliosa za 50zł i walnąłem bzdurną fotkę.. pogoda ładna trzeba zdjęcia robić a nie czytać porównania. Pozdrawiam!

źródło (http://img851.imageshack.us/img851/3447/dsc1409resizer900q100mf.jpg)

nawiasem jeszcze dla niego danych nie wpisałem w puszkę stąd f 0 haha

Tomasz M.
15-06-2011, 19:38
test raw (http://optyczne.pl/155.7-Test_aparatu-Nikon_D5100_Szumy_i_jako%C5%9B%C4%87_obrazu_w_RAW. html)
a myślałbym odwrotnie..

Może sie nie znam, albo jestem ślepy, ale jak patrzę na te Fotki z testu który zapodałeś, to mam wrażenie że te z D7000 są po prostu nieostre, nie jest to kwestia szumów (przynajmniej nie na wszystkich wartościach ISO), a moim zdaniem jest to brak ostrości na zdjęciu, na twarzy tej Kobiety z obrazka jest mydło. Na ISO 100 z D7000 obraz powinien być "żyletka" a tym czasem na fotce z optycznych twarz kobiety to mydło, jak patrzę na jej oczy to mam wrażenie że obraz mi sie zlewa. Może ich pucha też miała problem z AF tylko nikt tego nie zauważył i automatycznie D7k dostał gorszą ocene za zakres czułości, bo problem z AF podciągneli pod szumy :???:

jarvik
15-06-2011, 19:47
Czy jesteś w stanie uwierzyć, że np. wyostrzanie w puszce jest zawsze takie samo..? ustawione na 2 w jednej w innej ustawione na 2 będzie takie samo? Do tego para obiektyw-korpus to to samo co ten sam obiektyw i inne body? testy testy testy... uważam, że wiara w powtarzalność produktu w dzisiejszych czasach w cenie popularnej tzn. 1/4 1/3 pensji miesięcznej za aparat w cywilizowanym kraju to tak jak wierzyć we wróżki :) widziałem chyba je jak jechałem autostradą ale czy to były wrózki? o0

Tomasz M.
15-06-2011, 20:01
uważam że jeśli ktoś sie podejmuje Testów, które będą dostępne publicznie, a tym bardziej będą udostępnione przez portal o charakterze fotograficznym to powinien sie dobrze przygotować, inaczej taki test nie będzie "obiektywny", a skoro nie będzie to po co w ogóle w nim porównywać różne body ze sobą ??.
A co do powtarzalności to cóż, pogadaj z kimś kto ma sprawne D7k to Ci powie jaka jest powtarzalność ...

jarvik
15-06-2011, 20:02
Ja mam d7000 i nie mam zamiaru wgłębiać się w żadne testy... zdjęcia robi...
Z tym że ktoś coś gada publicznie to nic nie znaczy.. wystarczy oglądać tv i sprawdzić co oni tam gadają - szczera prawda... Warto brać pod uwagę też reklamę - ale ok niech tak będzie jak piszą.

fotouśmieszek
15-06-2011, 21:10

a myślałbym odwrotnie..

W niemieckim foto magazin też d5.1k oceniany jest wyzej,to juz tradycja: d5000 mial lepsze obrazowanie od d90:-)

cz4rnuch
15-06-2011, 23:58
W niemieckim foto magazin też d5.1k oceniany jest wyzej,to juz tradycja: d5000 mial lepsze obrazowanie od d90:-)

Łee, o ile? 1%(wartość szacunkowa po spożyciu, więc nie czepiać się). Nie czytałem tego testu, ale chyba chodzi o samą matrycę, nie sądzę że to ocena całościowa. Chyba można przeboleć taką różnicę w "obrazowaniu". Testy są fajne, ale trzeba do takich rewelacji podchodzić rozsądnie. Kilka razy spotkałem się z opinią że D90 lepiej obrazuje niż D300, lecz chętnych na wymianę raczej wielu by się nie znalazło.

Edit:
Właśnie zauważyłem buźkę na końcu twojej wypowiedzi. Wstyd mi i proszę o skasowanie posta.

sipox07
16-06-2011, 10:26
A ja troszkę z innej beczki, Szukam osoby z okolic Żor ,Mikołowa -Katowice.
Z jasnymi szkłami np 35 ,85, zoom 2.8 w celu przetestowania af w moim d7000.
Podpinałem na parę minut 35 i wmiarę ok ale chce mieć pewność bo gwarancja jest to jak by co trzeba skorzystać a planuje zakup Nikkor 24-70/2.8G ED AF-S
i wole byc pewny że puszka ok.\Oczywiście podjadę w każde miejsce, i jakiegoś browara za pomoc stawiam :)
Piszcie na PV.
Pilne.

jarvik
16-06-2011, 10:44
Zaraz mnie tutaj zjedzą... ale co tam. To szkło to określić można słowami z filmu 300 - this is Sparta!!!! co w nikonowskim tłumaczeniu znaczy To szkło do zarabiania!!! czyli zarabiamy na nim my zdzierając niemiłosiernie i zarabiają na nim użytkownicy też czasem niemiłosiernie :) dla reszty bez worka pieniędzy kupno tego mija się z celem.... a i ogniskowa raczej nie pod crop...

fotouśmieszek
16-06-2011, 11:12
Łee, o ile? 1%(wartość szacunkowa po spożyciu, więc nie czepiać się). Nie czytałem tego testu, ale chyba chodzi o samą matrycę, nie sądzę że to ocena całościowa. Chyba można przeboleć taką różnicę w "obrazowaniu". Testy są fajne, ale trzeba do takich rewelacji podchodzić rozsądnie. Kilka razy spotkałem się z opinią że D90 lepiej obrazuje niż D300, lecz chętnych na wymianę raczej wielu by się nie znalazło.

Edit:
Właśnie zauważyłem buźkę na końcu twojej wypowiedzi. Wstyd mi i proszę o skasowanie posta.

Piszemy tylko o obrazowaniu,ktore,już poważnie mowiąc/pisząc, obie puszki mają porownywalne z przewagą d5.1k na wyzszych ISO.No cóż,nowszy soft.

Kundzior
16-06-2011, 12:37
Piszemy tylko o obrazowaniu,ktore,już poważnie mowiąc/pisząc, obie puszki mają porownywalne z przewagą d5.1k na wyzszych ISO.No cóż,nowszy soft.

Ukryte odszumianie, wszystkie body Nikona z najniższej półki maja to niedowyłączenia.

cz4rnuch
16-06-2011, 13:01

Wycofałem się ze swojej wypowiedzi, ale pomijając ten fakt i tak sporo zależy gdzie się dany test, recenzję przeczytało. Ty po przeczytaniu w niemieckim magazynie twierdzisz ze D5100 ma lepszą matrycę, w optycznych piszą podobnie(choć sami się swoim testom dziwią i wspominają coś o uwalonym egzemplarzu), zaś na dxomarku w rankingu sensorów delikatnie wygrywa D7000. Dlatego właśnie napisałem o przysłowiowym 1%, bo różnica jeśli jest to tak mała, że nie ma o czym pisać.

P.S nowszy soft pojawił się już do D7000 kilka razy i pewnie jeszcze nie raz się pojawi.

Rafał_Sz
16-06-2011, 13:55
P.S nowszy soft pojawił się już do D7000 kilka razy i pewnie jeszcze nie raz się pojawi.
I pewnie zlikwiduje problemy z Af z wyjątkiem tych, które były wcześniej "regulowane" o glebę. :)

toto5
16-06-2011, 21:03
Witam.
Jestem tutaj nowy, więc parę słów wstępu.
Zmieniłem system z canona na nikona w marcu tego roku. Wybór padł na d7k. W tym samym miesiącu zauważyłem problemy z ostrością na fotkach, BF,FF czasem jakieś mydło. I tak zacząłem szukać rozwiązania i trafiłem na forum na wątek o d7000(ten pierwszy, kolos) czytając go i sprawdzając doszedłem do tego że AF w moim aparacie jest jakiś kapryśny, zarówno na odległość jak i kolor czerwony.W międzyczasie aparat razem z 18-105 trafił do serwisu na dokładnie 1 miesiąc!. Miałem czas aby spokojnie dotrzeć do końca wątku i ujrzeć notkę iż jest on zamknięty do czasu powrotu aparatu kolegi Fatmana z serwisu. Potem pojawił się ten wątek itd.
Aparat wrócił z serwisu.
Notka serwisowa mówi iż: obiektyw bez chybień, regulacja systemu Af w body.
Od tego czasu jest dużo lepiej, zdjęcia bardziej ostre, choć czasem jakaś kucha się zdarzy ale to można wybaczyć.

Oprócz fotografii amatorskiej używam aparatu do fotografowania biżuterii. Zauważyłem że w oświetleniu żarówek halogenowych(2x500W) mam BF jak cholera, kalibracja na -19. Natomiast przy świetle dziennym BF nie występuje. Miał ktoś podobne objawy?
Pozdrawiam

Bartekolo
16-06-2011, 21:17
Były podobne problemy u kolegów z forum ale tyczyło się to jasnych szkieł.

Dzisiaj dotarł do mnie grip Meike. Dość fajnie wykonany itd. guma lepsza nawet niż w aparacie. Tylko mam taki problem że gdy aku lub paluszki są tylko w gripie aparat pokazuje migającą baterie tak jak wtedy keidy akumulator jest całkowicie rozładowany. Grip działa tylko z aku w aparacie. Dziwne też że po jakiejś minucie poprawnego działania pokrętła i josistik przestają dziąłać, działa tylko spust migawki i blokada AE/AF. Albo coś w aparacie nie poustawiałem , albo źle podłączyłem... Miał ktoś podobne problemy?

Mariusz Lesiuk
16-06-2011, 22:11
Bartekolo a nie jest tak, że po jakiejć minucie wyłącza Ci się pomiar światła w aparacie i trzeba go "obudzić" spustem migawki i wówczas znów działa joystick i pokrętła?

reggy
16-06-2011, 22:57
Z tym wyłączaniem działania pokręteł i wybieraka jest tak jak napisano powyżej - wyłącza się pomiar ekspozycji, wyłączają się i te przełączniki. W menu można wybrać po jakim czasie się to ma dziać. Co do zasilania - w menu jest pozycja "kolejność zasilania" - spróbuj zmienić jej ustawienia.

marecky
16-06-2011, 22:59
(...)
Oprócz fotografii amatorskiej używam aparatu do fotografowania biżuterii. Zauważyłem że w oświetleniu żarówek halogenowych(2x500W) mam BF jak cholera, kalibracja na -19. Natomiast przy świetle dziennym BF nie występuje. Miał ktoś podobne objawy?
Pozdrawiam

Jest to normalne zjawisko przy fotografowaniu obiektów o dużym kontraście, które mocno odbijają światło.

Bartekolo
16-06-2011, 23:24
Z tym wyłączaniem działania pokręteł i wybieraka jest tak jak napisano powyżej - wyłącza się pomiar ekspozycji, wyłączają się i te przełączniki. W menu można wybrać po jakim czasie się to ma dziać. Co do zasilania - w menu jest pozycja "kolejność zasilania" - spróbuj zmienić jej ustawienia.
Tak oczywiście...ale pomiar światła powinien włączyć się ponownie po wciśnięciu migawki nie ważne czy to w aparacie czy gripie moim zdaniem. Próbowałem rożnych ustawień. Ustawiałem kolejność zasilania w gripie i na odwrót.

Bartekolo
16-06-2011, 23:32
Problemy ustąpiły po mocniejszym dokręceniu gripa...

toto5
17-06-2011, 00:25
Jest to normalne zjawisko przy fotografowaniu obiektów o dużym kontraście, które mocno odbijają światło.

Ale wcześniej na 400D i tamronie 17-50 takie coś nie występowało przy tych samych lampach ;/

sipox07
17-06-2011, 12:51
Podpinałem na parę minut 35 i wmiarę ok ale chce mieć pewność bo gwarancja jest to jak by co trzeba skorzystać a planuje zakup Nikkor 24-70/2.8G ED AF-S
i wole byc pewny że puszka ok.\Oczywiście podjadę w każde miejsce, i jakiegoś browara za pomoc stawiam :)
Piszcie na PV.
Pilne.

No Co?
Niema nikogo chętnego do pomocy na śląsku??

Bartekolo
17-06-2011, 17:35
Problemy ustąpiły po mocniejszym dokręceniu gripa...
I znowu to samo. Raz pokazuje akumulatorki (ikonka BR przy wskaźniku zasilania) a raz nie. TAk jak by aparat do końca nie widział się z gripem. Działa tylko spust migawki i przycisk AE. Pokrętła i joistik nie działają. Działa poprawnie przez kilkanaście minut i później jest kiszka. Czy ktoś posiada również tego gripa? Czy wejście styków w gripie jest u was sztywne? Bo u mnie jest trochę luźno i może to jest przyczyną////

jarvik
17-06-2011, 18:58
grip do zwrotu.. nad czym sie zastanawiać..?

Długi
17-06-2011, 18:59
Może, to przez ten skrzypiący uginający się uchwyt ;-) a może po prostu Nikon ma jakiegoś haka, żeby nie kupować zamienników, w końcu na akcesoriach się nieźle zarabia.

Bartekolo
17-06-2011, 19:22
Szkoda by było bo po podpięciu gripa to zupełnie "inny" aparat jeśli chodzi o chwyt. A Sam uchwyt już "nie trzeszy" po podłączeniu gripa....
Jeśli poprzełączam parę razy opcje zailania w menu i rodzaje bateri aprat na chwile odzyskuje łącznosc z grpiem.

Grey
17-06-2011, 19:27
No Co?
Niema nikogo chętnego do pomocy na śląsku??

Chętnie pomogę...

jarvik
17-06-2011, 19:28
wymień na inną sztukę po prostu... z d90 MeiKe też robiły numery...

rattler
18-06-2011, 12:09
ja dziś dostałem gripa. Jak na razie jestem zadowolony w końcu aparat się fajnie trzyma tylko jedna rzecz mnie ciekawi. Przy wybieraniu pol ostrości "krzyżakiem" z pozycja aparatu mogę zrobić na skos a w gripie tylko góra dół na ukos nie działa. Jak jest u was?

p.s styki gripa u mnie sztywne

gadzeciarz
18-06-2011, 12:57
ja dziś dostałem gripa. Jak na razie jestem zadowolony w końcu aparat się fajnie trzyma tylko jedna rzecz mnie ciekawi. Przy wybieraniu pol ostrości "krzyżakiem" z pozycja aparatu mogę zrobić na skos a w gripie tylko góra dół na ukos nie działa. Jak jest u was?

p.s styki gripa u mnie sztywne

Po skosie powinno działać,przynajmniej tak jest w oryginale.

dario4
18-06-2011, 18:28
Napisał sipox07 Zobacz post
i wole byc pewny że puszka ok.\Oczywiście podjadę w każde miejsce, i jakiegoś browara za pomoc stawiam
Piszcie na PV.

Kolego / sipox07 / ostatnio też poprosiłem o pomoc na tym forum chciałem również przetestować D7000 pod kontem jasnych szkieł
bo niestety nie mam jeszcze szklarni i co i nic nawet jedna osoba nie odpowiedziała na moja prośbę .

ASAHI
18-06-2011, 21:00
Ja mam 35 1.8, jak coś to proszę o PM, dostępny jestem w Katowicach.

Zarco
18-06-2011, 22:50
Wracając kwestii wiadomych problemów D7000.
Zastanawiam się ile osób miało to nieszczęście trafić na felerne modele.
Wg ankiety 'Jakiego body używasz' 98 z czytelników tego forum ma D7000
Może rozbudowa ankiety o opcje 'zadowolony', 'niezadowolony' dałaby choć orientacyjną odpowiedź na temat skali tego problemu.

d90
18-06-2011, 23:30
nie mam d7000 i obce sa mi jego problemy
ale mam kumpla ktory na z nim problema a nie jest tu zalogowany
Pytanie:
D7000 oraz nikkor 24-85 dzialaja wspaniale do czasu zmiany punktu af na centralny pojedynczy. Pozniej af glupieje i kicha z focenia.
Czy to tak juz jest z tym zestawem, czy pucha do serwisu?
ps.
poza tym jesli nie uzywamy centralnego ostrzy calkiem niezle...

Tomasz M.
19-06-2011, 11:09
Napisał sipox07 Zobacz post
i wole byc pewny że puszka ok.\Oczywiście podjadę w każde miejsce, i jakiegoś browara za pomoc stawiam
Piszcie na PV.

Kolego / sipox07 / ostatnio też poprosiłem o pomoc na tym forum chciałem również przetestować D7000 pod kontem jasnych szkieł
bo niestety nie mam jeszcze szklarni i co i nic nawet jedna osoba nie odpowiedziała na moja prośbę .

Hej...,
W opisie masz Łódź, gdybyś był w Łodzi to pisz, nie ma problemu, spotkamy się i sobie sprawdzisz, ja mam 35mm f1,8.
Niestety do Katowic nie pojadę :(

Paulo
20-06-2011, 10:25
Na pocieszenie dla jednych, a na zachętę dla tych co się zastanawiają nad zakupem D7k, jeden z popularniejszych autorów książek o fotografii umieścił ten aparat na 3 miejscu wszystkich aparatów fotograficznych Nikona:
http://dslrguides.com/blog/?p=457

Boa
20-06-2011, 22:36
Pewno trafił na sprawnego... szczęściarz :lol:

Bartekolo
20-06-2011, 23:21
Wracając kwestii wiadomych problemów D7000.
Zastanawiam się ile osób miało to nieszczęście trafić na felerne modele.
Wg ankiety 'Jakiego body używasz' 98 z czytelników tego forum ma D7000
Może rozbudowa ankiety o opcje 'zadowolony', 'niezadowolony' dałaby choć orientacyjną odpowiedź na temat skali tego problemu.
A czymże jest ta liczba?:) W ciągu kilku dni więcej sprzedało się gripów zamienników niż zadeklarowane "98" więc patrząc na tak nieznaczącą skalę można sobie tylko krwi napsuć nie potrzebnie...

... Im więcej sprzedanych i wyprodukowanych aparatów tym więcej wadliwych trafi do nas. Proste..

fotouśmieszek
21-06-2011, 11:45
Na pocieszenie dla jednych, a na zachętę dla tych co się zastanawiają nad zakupem D7k, jeden z popularniejszych autorów książek o fotografii umieścił ten aparat na 3 miejscu wszystkich aparatów fotograficznych Nikona:
http://dslrguides.com/blog/?p=457

to jest ranking najważniejszych a nie najlepszych puszek.Np. cena jest b.istotna i inne cechy,dzieki ktorym na przedostatnim miejscu umieścil....d3x.Można i tak:-)

sipox07
21-06-2011, 13:21
Kilka fotek.
Jak widać d7x bardzo lubi 85mm. Na ok.450 zdjęć wszystkie trafione:)

d7000+85mm/ 1.8 D
http://img684.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc6554fotrm.jpg

Boa
21-06-2011, 15:51
Na ok.450 zdjęć wszystkie trafione:)

d7000+85mm/ 1.8 D
http://img684.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc6554fotrm.jpg
Z ekspozycją :?: :lol:

fotouśmieszek
21-06-2011, 23:01
Hogan powinien napisac podrecznik pt.: Sympatie i antypatie d7k:-)pewny bestseller;)

Pixeel
23-06-2011, 20:28
Zauważyłem pewną "dziwną" przypadłość w moim D7k - ciekaw jestem, czy komuś też się to przydarzyło. Otóż moje body potrafi nie wyłączyć górnego wyświetlacza, pomimo ustawienia w pozycji OFF. Sam aparat wówczas nie funkcjonuje (nie reaguje na zmiany ustawień, nie "pstryka" zdjęć, nie wyzwala LCD itp.) za to g. wyświetlacz pokazuje standardowe ustawienia. Trwa to kilkadziesiąt sekund, później się wyłącza całkowicie (Jakby miał jakiś wygaszacz ;- ). Miałem tak zaraz po kupnie, później zachowywał się "normalnie" i dziś znów to samo - wyjęcie aku nie pomaga.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z D7k, pomimo iż do ideału mu brakuje ;-)

evilseed
23-06-2011, 22:33
Może do niektórych puszek dorzucają jakiś ekstra kondensator do zasilania LCD :)

Pixeel
23-06-2011, 23:22
Np. W tej chwili się wyłącza. Pytanie czy ktoś zaobserwował u siebie podobną "przypadłość".

evilseed
23-06-2011, 23:27
Nie, nigdy nie zaobserwowałem takiego zachowania

toto5
23-06-2011, 23:32
U mnie też nic takiego się nie dzieje.

NeXuS
24-06-2011, 11:03
moje body potrafi nie wyłączyć górnego wyświetlacza, pomimo ustawienia w pozycji OFF.

U mnie coś takiego zdarzyło się w D300s, dzisiaj przy okazji zapytałem o to w serwisie na Postępu i powiedzieli mi że w D300 i D7??? to się zdarza i nie ma się czym przejmować.
Nie wiem czy mówił o D700 czy o D7000, bo skupiłem się na D300, ale widocznie ta "przypadłość" dotyczy kilku modeli.

SHOX!
24-06-2011, 15:45
Zauważyłem pewną "dziwną" przypadłość w moim D7k - ciekaw jestem, czy komuś też się to przydarzyło. Otóż moje body potrafi nie wyłączyć górnego wyświetlacza, pomimo ustawienia w pozycji OFF. Sam aparat wówczas nie funkcjonuje (nie reaguje na zmiany ustawień, nie "pstryka" zdjęć, nie wyzwala LCD itp.) za to g. wyświetlacz pokazuje standardowe ustawienia. Trwa to kilkadziesiąt sekund, później się wyłącza całkowicie (Jakby miał jakiś wygaszacz ;- ). Miałem tak zaraz po kupnie, później zachowywał się "normalnie" i dziś znów to samo - wyjęcie aku nie pomaga.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z D7k, pomimo iż do ideału mu brakuje ;-)Jakieś zwarcie pewno... uważaj aby cię nie poraziło czasem :)

vvilk
24-06-2011, 18:23
Próbowałeś "o glebę"? ;)

sipox07
24-06-2011, 21:47
Dziś dostałem 35mm 1.8 na tydzień więc sobie przetestuje AF.
Pierwsze fotki

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/402/ginka.jpg/)

Yuras
25-06-2011, 02:01
U mnie coś takiego zdarzyło się w D300s, dzisiaj przy okazji zapytałem o to w serwisie na Postępu i powiedzieli mi że w D300 i D7??? to się zdarza i nie ma się czym przejmować.
Nie wiem czy mówił o D700 czy o D7000, bo skupiłem się na D300, ale widocznie ta "przypadłość" dotyczy kilku modeli.

D700.. też raz tak miałem. Górny wyświetlacz się wyłączył po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Przy D7k nie zaobserwowałem.

krzall
25-06-2011, 12:37
Pierwsze fotki

Witam
piękne pies :) a właściwie suczka :) 35 /1,8 idealnie się nadaje do takich "portretów" :) tym bardziej że modelka cierpliwa. Miłego testowania ...
Pozdrawiam

Polikon
25-06-2011, 13:35
Pierwsze fotki

Ty się lepiej przyznaj, czym tego piesa przekupujesz, aby ci pozował. Bo widać, że jest bardzo dumny ze swego wyglądu i postawy.;)

krzall
25-06-2011, 13:54
Ty się lepiej przyznaj, czym tego piesa przekupujesz, aby ci pozował. Bo widać, że jest bardzo dumny ze swego wyglądu i postawy.;)

Witam z tego co wiem to podobno makiem ;) - a tak naprawdę psiaki są bardzo dobrymi modelami :). To akurat suczka :) :) :) MODELKA :)
Pozdrawiam

karolt
25-06-2011, 16:17
Niestety, muszę się dopisać do malkontentów AF. W takich naprawdę wymagających okolicznościach boleśnie wyłazi z tego aparatu to, że nie jest to D700/D3. Problemów z BF/FF nie widzę z żadnym szkłem, ale ze sprawnością działa AF niestety czasem tak. Do tego ten słaby bufor, o którym pisałem. Fajny aparat, bardzo fajny, ale jednak "amatorski" :-)

Boa
26-06-2011, 12:58
Niestety, muszę się dopisać do malkontentów AF. W takich naprawdę wymagających okolicznościach boleśnie wyłazi z tego aparatu to, że nie jest to D700/D3. Problemów z BF/FF nie widzę z żadnym szkłem, ale ze sprawnością działa AF niestety czasem tak. Do tego ten słaby bufor, o którym pisałem. Fajny aparat, bardzo fajny, ale jednak "amatorski" :-)

Dzięki takim ludziom jak Ty jestem co raz to bardziej zadowolony, że postawiłem jednak na D700 ;)

sipox07
26-06-2011, 14:43
Też brakuje mi czasem tego buforu, szczególnie na wystawie kiedy z pieskiem się biega, chce zrobić serie i dupa po ok 10 fotkach mimo że karta s6
Zastanawiam się teraz czy nie sprzedać i kupić coś szybszego.

jarvik
26-06-2011, 15:12
o tak to dobry pomysł... kup d3s

LordYoghurt
26-06-2011, 18:36
o tak to dobry pomysł... kup d3s

zgubiłeś dwa zera między "3" a "s" ;-)

sipox07
26-06-2011, 20:19
a co powiecie na zmianę na d300? bo i tak nie filmuje.
Będzie szybszy? A może po prostu gripa dokupić?

sipox07
26-06-2011, 20:22
kolejna fotka d7x+35mm

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/837/spacer1.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/spacer3.jpg/)

Boa
26-06-2011, 20:30
Też brakuje mi czasem tego buforu, szczególnie na wystawie kiedy z pieskiem się biega, chce zrobić serie i dupa po ok 10 fotkach mimo że karta s6
Zastanawiam się teraz czy nie sprzedać i kupić coś szybszego.
Czy po zmniejszeniu rozdzielczości występuje ten sam problem :?:
Chyba nie chcesz powiedzieć, że potrzebujesz 16mln pikseli na zdjęciach pieska z wystawy :?:

Długi
26-06-2011, 20:32
kolejna fotka d7x+35mm

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/837/spacer1.jpg/)

Hm, piękny słup. Co niby ta fotka ma wnosić do wątku?

jarvik
26-06-2011, 20:57
Po prostu kolega chce robić dłuższe serie w raw niż 10 zdjęć... hm... tylko czy aby do takich rzeczy nie używa się aparatu z segmentu nie amatorskiego? Jeśli ktoś oczekuje, że D7000 zastąpi wszystkie do tej pory produkowane aparaty nikona to winszuję. Zastanawiam się tylko jakby nazwać można było ludzi wydających pieniądze na d3 czy d700 czy d300s jakby można było to wszystko mieć w d7000. Ludziom się coś pokręciło i to bardzo z tym modelem... parametry przeskoczyły większość dotychczas wypuszczonych modeli ale to wciąż przecież aparat dla amatora - zastępca d90. d90 miał i ma wiele niedociągnięć jednak chwalony jest i był za wiele innych rzeczy ale nikt go nie porównuje do d300s, d3 czy d700. Poczekajcie na następne modele - ludzie - gwarantuję, że ucichną wszystkie porównania bo znów będzie wiadomo jaka puszka to jaki segment.
D 7000 to amatorska puszka i do niej teraz zbierajcie dobre szkła bo kit to 30% możliwości sprzętu i jakości obrazka...

sipox07
26-06-2011, 20:57
Czy po zmniejszeniu rozdzielczości występuje ten sam problem :?:
Chyba nie chcesz powiedzieć, że potrzebujesz 16mln pikseli na zdjęciach pieska z wystawy :?:

Lecę sprawdzić:)

sipox07
26-06-2011, 21:06
Tak więc w 16mln. 7fotek potem pstryka wolno ok 2/s
w9mln 12 fotek a w 4 zrobił 20 robiłem fotki lampie szybkość 5000

jarvik
26-06-2011, 21:07
zgubiłeś dwa zera między "3" a "s" ;-)

Jesteś pewien? Raw 14 bit i 16mln pixi... w d300s? no ok... niech będzie ale coś mi tu nie chce się wierzyć żeby inny buffor był (tańszy w d7000) :) ok może się mylę ale tak po prawdzie lata mi to... bo jak mówię więcej niż 10 zdjęć w serii i odczekanie kilkunastu sekund w najgorszym wypadku to żaden problem dla mnie...

zapisuj w d300s na sdhc karcie..

sipox07
26-06-2011, 21:11
Po prostu kolega chce robić dłuższe serie w raw niż 10 zdjęć... hm... tylko czy aby do takich rzeczy nie używa się aparatu z segmentu nie amatorskiego? Jeśli ktoś oczekuje, że D7000 zastąpi wszystkie do tej pory produkowane aparaty nikona to winszuję. Zastanawiam się tylko jakby nazwać można było ludzi wydających pieniądze na d3 czy d700 czy d300s jakby można było to wszystko mieć w d7000. Ludziom się coś pokręciło i to bardzo z tym modelem... parametry przeskoczyły większość dotychczas wypuszczonych modeli ale to wciąż przecież aparat dla amatora - zastępca d90. d90 miał i ma wiele niedociągnięć jednak chwalony jest i był za wiele innych rzeczy ale nikt go nie porównuje do d300s, d3 czy d700. Poczekajcie na następne modele - ludzie - gwarantuję, że ucichną wszystkie porównania bo znów będzie wiadomo jaka puszka to jaki segment.
D 7000 to amatorska puszka i do niej teraz zbierajcie dobre szkła bo kit to 30% możliwości sprzętu i jakości obrazka...

To powiec mi z jakim szkłem wyciągnę 100% skoro z kitem wyciągam 30% no powiec to lecę do sklepu kupić.

jarvik
26-06-2011, 21:16
To powiec mi z jakim szkłem wyciągnę 100% skoro z kitem wyciągam 30% no powiec to lecę do sklepu kupić.

ok 35mm już masz... jest dobre ale nie świetne, 85mm 1,8D jest dobre ale nie świetne itd a są takie szkła uwierz... i kosztują 2-3 razy tyle co aparat... jakby było inaczej nikt by ich nie kupował.

Ja chciałbym się trzymać zasady, że kupie lepsze jak zacznie mnie ograniczać to co mam... a do tego pewnie daleko.

sipox07
26-06-2011, 21:41
ok 35mm już masz... jest dobre ale nie świetne, 85mm 1,8D jest dobre ale nie świetne itd a są takie szkła uwierz... i kosztują 2-3 razy tyle co aparat... jakby było inaczej nikt by ich nie kupował.

No wiesz raczej obiektyw typu 600mm czy 300mm itp raczej nie dla mnie bo fotki np. psa musiał
bym robić z dachu sąsiada 2 domy dalej. daj obiektyw dla ludzi odpowiadający ogniskowym kitowi który wyciągnie 100%
możliwości d7000.

Rafał_Sz
26-06-2011, 21:49
Hm, piękny słup. Co niby ta fotka ma wnosić do wątku?
Napięcie!

;)