Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników
zbyszekD7000
19-05-2011, 12:40
nie ulegaj złudzeniom,
problemy z AF w D7000 nie zostały rozwiązane,
dalej jest to losowość działania,
tylko niezadowoleni z tego aparatu zawiązali grupę, dlatego
na razie jest spokojniej na forum w tym temacie
ale problem istnieje
przed zakupem radzę przeczytać wszystko co na forum w tym temacie napisano i dobrze sie zastanowić,
bo to co tu napisano to nie są głupoty i uwzięcie sie na NIKONA,
ja też tego doświadczyłem opierając się na testach, w których wszystko jest świetnie,
a rzeczywistość przyniosła rozczarowanie, ale przekonałem sie o tym na włsnej skórze,
po zakupie tego aparatu
gdyby nie losowość poprawnego/niepoprawnego działania AF w tym aparacie, to aparacik byłby naprawdę świetny
na razie nie stwierdzono też żeby problem dotyczył tylko jakiejś partii aparatów, bo problem dotyczy tych pierwszysch jak i kupionych obecnie i numery seryjne jak na razie nie mają tu nic do rzeczy, problem dotyczy wszystkich modeli
LordYoghurt
19-05-2011, 12:49
Cóż, dzięki za ostrzeżenie. Skoro nie ma pewnych metod selekcji ziaren od plew wśród D7000, pozostaje czekać z zakupem do momentu potwierdzenia że pojawił się nowy soft albo nowa seria puszek która sprawi, że problem odejdzie w przeszłość. Szkoda, wielka szkoda. Taka piękna puszka a schrzanili to, w czym zawsze byli dobrzy...
mihow, a Twoje? Z winiety na #3 wnoszę że to było robione 17-70, zgadłem? ;-) Kolory i kontrast podbijałeś? Bo na wspomnianym #3 aż krzyczą.
Raz jeszcze to powiem - fantastyczna kolorystyka skóry, dopiero teraz wiem czego mi w D90 brakuje. I wiem, że nawet D700 przy całej jego fantastyczności mi tego nie da. Tam trzeba brać RAW na warsztat i obrabiać.
Chrzanić filmy z AF, wysokie ISO, czy 39 pól AF - chciałbym, ale jakoś mi się żyje bez nich z D90. Ale te kolory!!!
Wszystkie robione 35 1.8. Winietka wstawiana ręcznie w PS.
Podbita saturacja i kontrast - na moim monitorze nie krzyczą :)
LordYoghurt
19-05-2011, 12:58
Wszystkie robione 35 1.8. Winietka wstawiana ręcznie w PS.
Podbita saturacja i kontrast - na moim monitorze nie krzyczą :)
No u mnie krzyczą, ale i monitor nie najlepszy mam ;-) Ale właśnie Twoje zdjęcia w tryptyku z synkiem (?) w zielonej bluzie który skacze ze słupka zwróciły moją uwagę na odcień skóry. Nie śpię teraz, bo choruję przez to na D7000. Jak kupię, to wiedz że masz w tym współudział ;-)
No i dopadła plaga oleju i mnie. O dziwo po 4500 klapnięciach..Ach
LordYoghurt
19-05-2011, 14:16
Zastanawia mnie, jak to jest, że tyle się mówi u nas o problemach z AF a w recenzjach na Amazon są pojedyncze uwagi do tego:
http://www.amazon.com/Nikon-D7000-DX-Format-3-0-Inch-Body/product-reviews/B0042X9LC4/ref=cm_cr_pr_all_summary?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
Sam rozkład ocen podobny do D90 - większość chwali, kilku gani. U nas odwrotnie. Nie wiem co o tym myśleć...
skrzynka97
19-05-2011, 14:31
Zastanawia mnie, jak to jest, że tyle się mówi u nas o problemach z AF a w recenzjach na Amazon są pojedyncze uwagi do tego:
http://www.amazon.com/Nikon-D7000-DX-Format-3-0-Inch-Body/product-reviews/B0042X9LC4/ref=cm_cr_pr_all_summary?ie=UTF8&showViewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
Sam rozkład ocen podobny do D90 - większość chwali, kilku gani. U nas odwrotnie. Nie wiem co o tym myśleć...
Jak to co, kupić na Amazonie.
Jak to co myśleć, jeden coś znalazł, a reszta się doszukuje. Typowy owczy pęd...
zbyszekD7000
19-05-2011, 14:54
kto się doszukuje to sie doszukuje
a kto robi zdjęcia i ma na nich mydło to o tym pisze
tylko niektórzy są zadowoleni i to ich szczęście, a pozostali to pewnie nawet nie wiedzą że ich egzemplarze robią nieostre zdjęcia, dowiedzą sie o tym jak sobie kupią lepszej jakości szkła, jeśli wogóle kiedyś kupią, bo inaczej będą żyli w nieświadomości.
Dla poprzednika, tylko zadam mu pytanie, czym wytłumaczy fakt że aparat raz robi zdjęcia ostre i tak jak być powinno a za chwilę robi nieostre i to całe serie zdjęć a nie pojedyńcze i to nawet na obiektywach kitowych, może to zadowolony z D7000 kolego nam wszystkim wytłumaczysz ? zwłaszcza tym zawiedzionym tym aparatem, chętnie bym usłyszał co robię źle że tak jest, skoro wcześniej robiąc Nikonem F70 (analog) takich problemów nie miałem, a ponoć jak NIKON się chwali w D7000 zastosował nowy rewelacyjny AF - rewelacyjny czyli jeszcze lepszy od już stosowanego jak można rozumieć
a co zadowolony kolega powie o chlapaniu matrycy olejem ?
taka wada, czy usterka dyskwalifikuje aparat i powinien on być z automatu skierowany do wymiany, tak jak się to robi w przemyśle samochodowym np.
LordYoghurt
19-05-2011, 14:57
NIKON się chwali zastosował nowy rewelacyjny AF - rewelacyjny czyli jeszcze lepszy od już stosowanego jak można rozumieć
może rewelacyjny, bo co chwila są z nim jakieś rewelacje*
*za słownikiem - rewelacja - objawienie, ujawnienie nieoczekiwanej, interesującej wiadomości
;-)
zbyszekD7000
19-05-2011, 15:00
i tu masz rację - może o taką rewelację Nikonowi chodziło, ale z pewnością nie jego użytkownikom
Adamus00
19-05-2011, 16:02
Co do prostego powtarzalnego testu to robisz- biala kartka i na niej jaki drobny obiekt, punktowy,- ale taki aby byl mniejszy od " kwadracika " AF w wizjerze. Ustawiasz obiejtyw z krotka ogniskowa(moze byc nawet kitowy ale ustawio na18) i robisz nastaw na dany punkt i lapiesz fiksacje af naciskajac spust do polowy. Powtarzasz te czynnosc pare razy - prawidlowo w tych samych warunkach powinien byc ustawiony pierscien obiektywu zawsze w takim samym polozeniu. Jezeli ustawia sie raz tak a za chwile inaczej to w czasie zwyklego uzytkowania tez sie bedzie tak samo zachowywal i losowo ustawial. Aparat powinien byc na statywie. Pzdr.
LordYoghurt
19-05-2011, 16:14
Co do prostego powtarzalnego testu to robisz[...]
Dzięki wielkie!
Nie bój nic. D7000 to aparat dla największych twardzieli i hardcorowców :)
Jak to co myśleć, jeden coś znalazł, a reszta się doszukuje. Typowy owczy pęd...
Nie jeden. Mam nadzieję, że koledzy z grupy dyskusyjnej się odezwą. Nie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF.
Co do prostego powtarzalnego testu to robisz- biala kartka i na niej jaki drobny obiekt, punktowy,- ale taki aby byl mniejszy od " kwadracika " AF w wizjerze. Ustawiasz obiejtyw z krotka ogniskowa(moze byc nawet kitowy ale ustawio na18) i robisz nastaw na dany punkt i lapiesz fiksacje af naciskajac spust do polowy. Powtarzasz te czynnosc pare razy - prawidlowo w tych samych warunkach powinien byc ustawiony pierscien obiektywu zawsze w takim samym polozeniu. Jezeli ustawia sie raz tak a za chwile inaczej to w czasie zwyklego uzytkowania tez sie bedzie tak samo zachowywal i losowo ustawial. Aparat powinien byc na statywie. Pzdr.
Aha. Mój D7000 pięknie taki test przechodził. 100% trafień.
Szkoda tylko, że podczas normalnego focenia, tam gdzie pozostałe puszki nie sprawiają problemu, mój D7000 leży i kwiczy................. a sorry, może nie kwiczy tylko trafia gdzie popadnie, ale nie tam gdzie trzeba.
LordYoghurt
19-05-2011, 16:56
Mój D7000 pięknie taki test przechodził. 100% trafień.
Szkoda tylko, że podczas normalnego focenia, tam gdzie pozostałe puszki nie sprawiają problemu, mój D7000 leży i kwiczy................. a sorry, może nie kwiczy tylko trafia gdzie popadnie, ale nie tam gdzie trzeba.
... i zgasło światełko w tunelu :-/
u mnie zaś af działa najlepiej z wszystkich nikonów jakie miałem. Zrobiłem już 6,5k zdjęć i większość to testowanie działania w różnych warunkach auto fokusa, taka mania po tym co tu czytam.
Adamus00
19-05-2011, 17:16
Fatman, ten test jest w sumie troche zblizony do focenia Twojego znaczka marki ford. Jezeli ten test nie okaze sie powtarzalny to bede rozczarowany :(.
Zrobiłem już 6,5k zdjęć i większość to testowanie działania w różnych warunkach auto fokusa, taka mania po tym co tu czytam.
:shock:
Podobno da się leczyć, ale jest to długotrwały i bolesny proces....
A nie patrzyłeś przypadkiem co chwile czy nie chlapnął już olejem?
gregor406
19-05-2011, 17:24
Mnie tam wszystko działa kupiłem D7k z obiektywem 18-200 i jakoś nie mam problemu AF ( chyba że nie zrobiłem dostatecznie dużo testów ok. 1000 fotek) tylko parę nie trafionych . Jedyne co mnie martwi to to że na karcie gwarancyjnej mam pieczątkę "produkt demonstracyjny" czy to cos dziwnego czy tez tak mieliście ? Pozdrawiam
:shock:
Podobno da się leczyć, ale jest to długotrwały i bolesny proces....
A nie patrzyłeś przypadkiem co chwile czy nie chlapnął już olejem?
poziom oleju też sprawdzałem, wsio ok...
Nie jeden. Mam nadzieję, że koledzy z grupy dyskusyjnej się odezwą. Nie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF.
Aha. Mój D7000 pięknie taki test przechodził. 100% trafień.
Ja mam chyba jakiś wypasiony egzemplarz, bo mój w normalnym świetle pracuje jako tako. Piszę jako tako, bo nie zauważam różnicy na plus w porównaniu z D80, a boczne punkty pracują w D7000 zdecydowanie gorzej, nie mam natomiast serii zupełnie nieostrych zdjęć, aparat zalicza czasem wpadki, ale ogólnie jest używalny. Wczoraj zrobiłem około setki zdjęć z 50mm na przysłonie 1,8 i zaliczył chyba ze 2 ewidentne pudła, ale w bardzo dobrych warunkach. W sztucznym świetle mam za to wyraźny BF z tym obiektywem, zasadniczo 100% powtarzalnych pudeł, oczywiście jeśli fotografuję dziecko, bo w np. w kontrastową etykietę od lekarstwa trafia zdecydowanie lepiej, zresztą nawet w dobrym świetle czasem potrafi się pogubić. Wkurza mnie strasznie konieczność kalibrowania obiektywów i fakt, że wraz ze zmianą ogniskowej wymagana kalibracja jest inna. Aparat razem z obiektywami nadaje się do serwisu, szkoda tylko że trwa to ledwie 2 tygodnie i może się okazać, że wg serwisu jest zupełnie sprawny.
roge, raczej nie masz wypasionego egzemplarza -tylko taki normalny............ taki jaki po prostu powinien być. Jeśli Ci trafia jak należy.
Co do kalibrowania szkieł -no takie czasy, dotyczy już każdej puszki.
Devilish_Chaos
19-05-2011, 18:05
Mnie tam wszystko działa kupiłem D7k z obiektywem 18-200 i jakoś nie mam problemu AF ( chyba że nie zrobiłem dostatecznie dużo testów ok. 1000 fotek) tylko parę nie trafionych . Jedyne co mnie martwi to to że na karcie gwarancyjnej mam pieczątkę "produkt demonstracyjny" czy to cos dziwnego czy tez tak mieliście ? Pozdrawiam
Nie masz sie czym martwic, nawet jesli napiszesz do Nikona dostaniesz oficjalne pismo "ze jest to pelno prawny produkt ktory obejmuje pelna gwarancja".
Nikon ma niewiedziec czemu ma jakis uklad z wiekszymi sieciami, ze aparaty (tyczy sie to kazdego segmentu) daje po promocyjnych cenach, ale jakis procent z tych aparatow ma wlasnie takie pieczatki wbite w gwarancje.
Niestety, gdyby trafiał jak należy w każdych warunkach mógłbym napisać, że jest normalny.
Nie jeden, tylko sporo osób ma z tym problem jak się okazuje. Sprawę tę jednak omawiamy na grupie dyskusyjnej, żeby tutaj nie śmiecić.
peters-on
19-05-2011, 18:44
Witam.
Apropo d7000 to wlasnie wczoraj otrzymalem aparat z serwisu.przyczyna bylo chlapanie oleju na matryce.
zrobilem kilka fotek i problem wrucil,wiec puszka wraca do serwisu.nie bede sie wiecej rozpisywal,ale jestem nie zadowolony z uslug serwisu.
Władca Pixeli
19-05-2011, 19:16
poziom oleju też sprawdzałem, wsio ok...
A czy przypadkiem olej nie jest powiązany a problemem AF. Jeżeli olej dostaje się na matrycę to może dostaje się również na czujniki AF.
Olej pokrywa czujnik, zaczynają się problemy, po czym kropla oleju zmienia położenie i czujnik AF jest odsłonięty i zaczyna ponownie działać poprawnie.
gadzeciarz
19-05-2011, 19:19
A czy przypadkiem olej nie jest powiązany a problemem AF. Jeżeli olej dostaje się na matrycę to może dostaje się również na czujniki AF.
Olej pokrywa czujnik, zaczynają się problemy, po czym kropla oleju zmienia położenie i czujnik AF jest odsłonięty i zaczyna ponownie działać poprawnie.
Wydaje się to tak proste i oczywiste że aż nieprawdopodobne tym bardziej dla serwisu.
Brzmi sensownie...
Już pisałem............... no ale jeszcze raz :-) W mojej puszce nie ma nawet najmniejszej plamki oleju -matryca czyściutka. A problem z AF istnieje...
Władca Pixeli
19-05-2011, 19:50
Już pisałem............... no ale jeszcze raz :-) W mojej puszce nie ma nawet najmniejszej plamki oleju -matryca czyściutka. A problem z AF istnieje...
Może inaczej trzymasz aparat i tym bardziej cały olej pływa na czujniki AF :mrgreen:
Próbowałem w pionie -ale widać grawitacja w przypadku D7000 działa "ciut" inaczej ;-)
peters-on
19-05-2011, 20:12
nie wiem na ile to pomoze,ale zrobilismy kilkanascie zdjec wczoraj i bylo ok nawet na wysokich przyslonach f16 i w gore.problem pojawil sie po zrobieniu zdjec z dlugim czasem naswietlania okolo 2 minuty.dzis robiac ponownie zdjecia testowe na slicznym niebie pokazaly sie plamy.czy to mozliwe ze wczorajsze dlugie naswietlanie jest przyczyna??
Ja stawiam, ze przy takich dlugich czasach z odslonieta matryca po prostu nalecialo na nia troche kurzu czy innego syfu. Zaloze sie, ze sporo osob ma zwyczajnie upierdzielone matryce od zmieniania obiektywow a w ramach ogolnej paniki sa przekonane, ze to slynny olej. :)
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Ja stawiam, ze przy takich dlugich czasach z odslonieta matryca po prostu nalecialo na nia troche kurzu czy innego syfu. Zaloze sie, ze sporo osob ma zwyczajnie upierdzielone matryce od zmieniania obiektywow a w ramach ogolnej paniki sa przekonane, ze to slynny olej. :)
ja nie zmieniam szkiel, bo mam tylko jedno. wg Twojej teorii to paprochy chyba przez obudowe musialyby mi przenikac :D
Niestety zestaw korpus + obiektyw raczej szczelny w 100% nie jest.
qualin, 18-105 to plastikowa konstrukcja, wysuwany tubus i zasysa kurz do środka bardziej niż byś zmieniał 2 stałki często.
LordYoghurt
19-05-2011, 22:13
Ostudzę Was. Słyszałem tą teorię z olejem na czujniku już kilka miesięcy temu w temacie założonym onegdaj przez Fatmana. Ktoś tam sprawdzał, czyścił wacikiem i spirytusem, dawał do serwisu a AF jak szalał, tak szalał.
EDIT:
A, widzę że fatman w samej osobie już odpisał ;-)
peters-on
19-05-2011, 22:16
w moim przypadku d7000 mam ob.nikkor 16-85mm i wątpię w to żeby ten ob.był nieszczelny.
Nie jeden. Mam nadzieję, że koledzy z grupy dyskusyjnej się odezwą. Nie wiem ile razy będę to jeszcze wspominał, ale miałem w swoich własnych rękach 7 (siedem) sztuk D7000, które miały problemy z AF...
Obawiam się, że w Twoich rękach większość D7000 miałaby problemy z AF. Ten typ chyba tak ma, to amatorska puszka z amatorskim AF, czyli mniejszą powtarzalnością i dokładnością. Jak by D7000 miał AF taki jak D300s to kto by kupił wyższy model, nie mówiąc o jego następcy?
Obawiam się, że w Twoich rękach większość D7000 miałaby problemy z AF. Ten typ chyba tak ma, to amatorska puszka z amatorskim AF, czyli mniejszą powtarzalnością i dokładnością. Jak by D7000 miał AF taki jak D300s to kto by kupił wyższy model, nie mówiąc o jego następcy?
Proszę Cię, przestan pitolic. D80 na zawodach sportowych zapierdzielal jak maly samochodzic, a D7000 nagle staje sie amatorka puszka? Ba, D60 podpiety do 70-200VR wygladal komicznie, a poprawnie ustawial ostrosc.
ile razy mam jeszcze powtarzać..............
"szkoda" tylko, że D50/80/90 i cała masa innych dwu-cyfrowych D radzi sobie z AF znacznie lepiej od D7000.
Ja nie jestem jakimś tam oszołomem, który szuka na siłę problemów -jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że amatorskie body nie będzie miało osiągów body pro -ale CIĄGLE piszę i porównuję do innych amatorskich puszek i w tym przypadku D7000 wypada najsłabiej -każde inne amatorskie body, radzi sobie z AF lepiej.
Oczywiście nie licząc poprawnie działających sztuk D7000............... niestety przyjemności macania takowego nie miałem dotychczas.....
muszę to sobie gdzieś zapisać, za paręnaście postów zrobię kopiuj-wklej.........
rozkosznie
19-05-2011, 23:00
Zacznę klasycznie, jak już niektórzy to czynili. Przeczytałem poprzedni wątek Fatmana. Czytam i ten od początku. Uważam się za człowieka cierpliwego i spokojnego. Niestety nie mogę kolejny raz czytać tego samego, powtarzanego przez osoby nie zapoznane z tym ani z pierwszym wątkiem.
Poprzednie modele, równie amatorskie jak D7000, D90 czy wcześniejsze D70 radziły sobie w takich warunkach znacznie lepiej i powtarzalnie. Czego o D7000 nie można powiedzieć. Nie możemy po zapoznaniu się z aparatem przewidzieć po 'zastanych' warunkach czy AF sobie poradzi czy nie. Tutaj nawet nie chodzi o 'gorsze' warunki, bo aparat świruje niezależnie od warunków. Od idealnych po kiepskie. Gdzie przy tych drugich po pewnym czasie, kiedy mamy powtarzalność możemy się spodziewać odpowiednio mniejszej skuteczności.
Nie wiem za kogo się trzeba uważać, żeby wejść, przeczytać końcówkę dyskusji i wypowiedzieć się nie zastanawiając się ani chwile nad tym co piszę.
Proszę się nie czuć obrażonym, ale dla stałych bywalców tego wątku takie wypowiedzi nic nie wnoszą, a tym bardziej kiedy czytaliśmy je już kilka razy.
edit: Widzę, że zostałem już uprzedzony.
adrian3202
19-05-2011, 23:16
ile razy mam jeszcze powtarzać..............
"szkoda" tylko, że D50/80/90 i cała masa innych dwu-cyfrowych D radzi sobie z AF znacznie lepiej od D7000.
Ja nie jestem jakimś tam oszołomem, który szuka na siłę problemów -jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że amatorskie body nie będzie miało osiągów body pro -ale CIĄGLE piszę i porównuję do innych amatorskich puszek i w tym przypadku D7000 wypada najsłabiej -każde inne amatorskie body, radzi sobie z AF lepiej.
Oczywiście nie licząc poprawnie działających sztuk D7000............... niestety przyjemności macania takowego nie miałem dotychczas.....
muszę to sobie gdzieś zapisać, za paręnaście postów zrobię kopiuj-wklej.........
potwierdzam twoje słowa Fatman, tak na marginesie, na teraźniejszą chwile można wyrwać D90 za 2300 lub taniej to naprawdę okazja dla ludzi szukających niedrogiego a dobrego sprzętu D7000 można kupić za 3700 lub taniej (mowa o nowych nie używanych puszkach) różnica 1400 więc i Tamrona 17-50 można przytulić lub inne fajne szkiełko, szkoda tylko że niektórzy nie czytają opinii na forum przed kupnem, tylko później jak zaczynają się problemy. Ech... cóż Fatman mówił robił testy wyjaśniał, porównywał, i co? jeszcze po 180 postach ktoś wyjeżdża z tekstami że ,, ...w twoich rękach....'' P.S. nie 180 postach tylko 1794
qualin, 18-105 to plastikowa konstrukcja, wysuwany tubus i zasysa kurz do środka bardziej niż byś zmieniał 2 stałki często.
Ok niech sobie bedzi enieszczelny, ale na litosc boska jakie musialby byc tam szczeliny, zeby dostal sie do srodka kurz, ktorego nie usunie ultradzwiekowy mechanizm czyszczenia matrycy. w takim razie mechanizm czyszczenia rowniez jest z dupy, skoro z byle kurzem sobie poradzic eni moze i to kurzem mikrospkopijnym, bo nie oszukujmy sie, obiektyw mimo iz budzetowy i plastikowy nie moze wpuszczac do srodka tyle syfu. on tez jest zbudowany wg scislych norm jakosciowych i jakby wpuszczal kurz na potege jak sie tu sugeruje to by nie mial prawa bytu wogole na rynku.
Bo D7k coś ma w sobie i przyciąga ludzi do sklepu po niego, uwieżcie mi.
Już kiedyś wspominałem, że moje D7k kupione na początku kwietnia z powodu kompletnego mydła i niezbornego sf, nawet na obiektywie N18-105 oddałem do naprawy gwarancyjnej za pośrednictwem FJ w dniu 2 maja, dzisiaj miła Pani z Fotojokera zadzwoniła do mnie z przeprosinami, gdyż serwis Nikona szybko sprzętu nie naprawi, musi sprowadzić do Polski jakieś części. Nie ukrywam, że nie chcę już tego sprzętu, kupiłem potem D300s i jestem zauroczony walorami tego body. Optymalnym rozwiązaniem dla mnie byłoby przymusić sprzedawcą do zwrotu gotówki, nie zaś wymiany sprzętu na nowy. Czy wiadomym Wam jest, by było to możliwe i jakie muszą być spełnione ku temu warunki?
Pozdrawiam...
kacperek2004
20-05-2011, 00:23
Bo D7k coś ma w sobie i przyciąga ludzi do sklepu po niego, uwieżcie mi.
No cóż, wysoka czułość matrycy i oddawanie kolorów robi swoje. W moim przypadku AF nie odstaje od tego, który był w D80, a możliwości robienia zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych są niesamowite. Cały czas mowa o możliwościach, które powinny satysfakcjonować amatorów. Zajmujących się zawodowo być może nie. Tego nie wiem.
Tak patrząc na stopki użytkowników posiadających D7000 nie widać, żeby mieli super nowe obiektywy ze stajni Nikkora a naczytałem się dużo tutaj aby inwestować w szkła a nie w body :)
........., szkoda tylko że niektórzy nie czytają opinii na forum przed kupnem, tylko później jak zaczynają się problemy. Ech... cóż Fatman mówił robił testy wyjaśniał, porównywał, i co? jeszcze po 180 postach ktoś wyjeżdża z tekstami że ,, ...w twoich rękach....'' P.S. nie 180 postach tylko 1794
Kolego, ten wątek i poprzedni czytam od początku, a D7000 mam od pół roku i większych problemów nie mam. Owszem, czasem zdarzają się zdjęcia nieostre, ale nie zawsze przyczyną tego jest zła praca AF. Nie poświęcam większości czasu na testy, tylko na robienie zdjęć.
A sam Fatman stwierdza, że dobrze działającego D7000 jeszcze nie miał w ręku, a to potwierdza moje zdanie, że jego metoda testowania jest zabójcza dla AF tej puszki - coś konstruktorzy przedobrzyli i choć AF standardowe testy przechodzi to w pewnych sytuacjach działa na granicy stabilności.
LordYoghurt
20-05-2011, 08:53
Kolega też ma i chwali, ale raz że się jest trochę "lajkonikiem", dwa, że po przesiadce z jakiegoś kilkuletniego olympusa jest jeszcze w szoku, trzy że ma szkło 18-55 gdzie tolerancja na błąd AF jest znakomicie większa od 50 1.4.
Kolego, ten wątek i poprzedni czytam od początku, a D7000 mam od pół roku i większych problemów nie mam. Owszem, czasem zdarzają się zdjęcia nieostre, ale nie zawsze przyczyną tego jest zła praca AF. Nie poświęcam większości czasu na testy, tylko na robienie zdjęć.
A sam Fatman stwierdza, że dobrze działającego D7000 jeszcze nie miał w ręku, a to potwierdza moje zdanie, że jego metoda testowania jest zabójcza dla AF tej puszki - coś konstruktorzy przedobrzyli i choć AF standardowe testy przechodzi to w pewnych sytuacjach działa na granicy stabilności.
Za to Ty na podstawie swojej puszki, stwierdzasz, że z modelem D7K jest wsio ok a problem leży w metodzie Fatmana.
Wyjaśnij mi proszę tylko jedno kwestię, jak to jest, że inne puchy, niektóre już wiekowe, dają radę?
Widać, że na rynku są puchy z niepewnym AF jak i te z dobrym. Wynika z tego że w przypadku tego modelu jest spory rozrzut jakościowy. Jeżeli tak to wg mnie gorsza syt niż jakby każda pucha była uwalona.
LordYoghurt
20-05-2011, 09:14
To ja pociągnę wątek socjologiczny ;-) jakieś dwie strony wczesniej wklejałem oceny D7000 z amerykańskiego Amazona.
Spójrzcie na brytyjskiego:
http://www.amazon.co.uk/Nikon-VBA290AB-D7000-Body-Only/product-reviews/B00437RK7C/ref=sr_1_1_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
...niemieckiego (tak, wiem że stamtąd Fatman ma puszkę):
http://www.amazon.de/product-reviews/B00437RK7C/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
...francuskiego:
http://www.amazon.fr/product-reviews/B00437RK7C/ref=dp_top_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1
Jak widać dominują oceny 5 i 4, czasem coś niżej wpadnie, ale rozkład satysfakcji jest podobny, czy nawet lepszy od D90.
Moim zdaniem trafiła się jednak wadliwa seria, która trafiła akurat w nasz region. Dla pewności trzeba by sprawdzić jak to wygląda np. na forach nikona w innych krajach - czy ktoś aktywnie nawiedza jakieś fora z europy zachodniej czy US i mógłby sprawdzić?
EDIT: szybka wycieczka po internecie za pomocą googli pokazała, że jednak problem nie jest wyłącznie regionalny, choć oczywiście skala może być różna w różnych miejscach. Jednak dla D90 wskazań "focus problem" jest nie mniej ;-) Czyli sprawa nie jest jednoznaczna.
Też Myślałem że mój d7000 jest ok ale niestety nie.
Gdy bym drukował fotki w rozmiarze 10cm na 8cm to było by super, ale nie po to kupiłem d7000.
Posiadam tylko obiektyw 18-105 na którym owe problemy a af nie są do zauważenia.
A teraz obalę ten mit Bo nawet na zwykłym kitowym idzie bez problemu to zobaczyć.
Oto kilka fotek Kwadracik dorysowałem sam tak jak pokazuje program ViewNX.
Fotki robione z odległości ok 10m af s punktowy
105mm ISO160
1/1000s F/6,3
+0,3 EV Auto 1,0,0
Fotka1 Chyba OK
http://img535.imageshack.us/img535/2828/dsc3374w.jpg
Fotka 2 ???
http://img708.imageshack.us/img708/3379/dsc3375u.jpg
Fotka 3 ?????????
http://img691.imageshack.us/img691/8619/dsc3376c.jpg
i Fotka 4 ????????
http://img35.imageshack.us/img35/4185/dsc3377.jpg
Co wy na To??????
Szczerze, Nie polecam tego modelu.
zbyszekD7000
20-05-2011, 09:46
dla kolegi który twierdzi że procedura testowa dla D7000 jest zabójcza
tak mozna sprawdzić aparat:
- w dobrym świetle[1] na małą odległość (1-2m), 10 zdjęć, celujemy w oko.
- w dobrym świetle, na większą odległość (5-6m), 10 zdjęć, celujemy w głowę.
- w dobrym świetle, na nieskończoność (czyli nawet od 30m w górę), wystarczy 5 zdjęć, celujemy w kontrastowy obiekt.
- w słabym sztucznym świetle[2] , na małą odległość (1-2m), 10 zdjęć, celujemy w oko.
- w słabym sztucznym świetle, na większą odległość (3-6m), 10 zdjęć, celujemy w głowę.
Ilość trafionych zdjęć w dobrym świetle na małą odległość powinna wynosić 10, choć możemy przyjąć, że 1-2 zdjęcia mogą być nietrafione z naszej winy
Ilość trafionych zdjęć w dobrym świetle na dużą odległość powinna wynosić co najmniej 7.
Ilość trafionych zdjęć w w słabym świetle, na małą odległość powinna wynosić co najmniej 8, i tak jak w dobrym świetle możemy przyjąć, że dodatkowe dwa nieostre to nasza wina.
Ilość trafionych zdjęć w słabym świetle na dużą odległość powinna wynosić co najmniej 6.
W przypadku słabego sztucznego oświetlenia, jeśli trafionych zdjęć jest mniej niż 5 to mamy powody do niepokoju. Jeżeli trafionych zdjęć mamy 1-2 to niestety mamy do czynienia z równie wadliwym D7k, jak mój egzemplarz.
*1 - dobre światło, rozumiemy jako warunki dla których uzyskujemy czas co najmniej 1/200 przy f1.8 i ISO 100
*2 - słabe sztuczne światło, rozumiemy jako warunki, dla których uzyskujemy czas co najmniej 1/160 przy f1.8 i ISO 800
procedura testowa przygotowana przez Fatmana
Nie wydaje mi się żeby zrobienie fotek testowych w/g powyższych wskazań było zabójcze dla AF Nikna D7000, a wiele wyjaśnia odnośnie jakości posiadanego body
DominikGSI
20-05-2011, 09:47
Szczerze, Nie polecam tego modelu.
Taaaa, No co Ty :D
Wiemy już, że kwadraciki rysujesz ładne. A teraz przestań siać zamęt i wstawiać śmieszne zdjęcia. Chcesz się żalić? Zrób porządny test (np. według procedury z postu wyżej) i wrzuć oryginał zdjęcia w pełnym rozmiarze.
Co wy na To??????
Pewnie ktoś zaraz powie, że czepiasz się amatorskiej puszki. No bo przecież jak D7000 ma trafiać w punkt w takich warunkach - trawa nie skoszona!
sipox07 jezu po co kombinować z dorysowywaniem kwadracików? Zrób proszę print screena i zamieść zdjęcie z vnx!!! Zaczyna mnie ten wątek irytować już maksymalnie! Może dlatego, że czekałem na tego d7000 a teraz muszę myśleć też o d300s. Najlepsze, że są już ludzie tutaj, którzy uwierzyli, że d90 jest lepszy...
Wiemy już, że kwadraciki rysujesz ładne. A teraz przestań siać zamęt i wstawiać śmieszne zdjęcia. Chcesz się żalić? Zrób porządny test (np. według procedury z postu wyżej) i wrzuć oryginał zdjęcia w pełnym rozmiarze.
Po co pełny rozmiar? Wyraźnie widać, że na dwóch ostatnich zdjęciach ma BF, chociaż 4 zdjęcia żadnym miarodajnym testem jeszcze nie są.
DominikGSI
20-05-2011, 10:30
Po co pełny rozmiar? Wyraźnie widać, że na dwóch ostatnich zdjęciach ma BF, chociaż 4 zdjęcia żadnym miarodajnym testem jeszcze nie są.
A widziałeś kiedyś kwadratowe zdjęcia prosto z puszki D7k? To są jakieś cropy, kto wie gdzie i jak ostrzone. Uważasz je za materiał na którym można poważnie oceniać AF?
Oto kilka fotek Kwadracik dorysowałem sam tak jak pokazuje program ViewNX.
Fotki robione z odległości ok 10m af s punktowy
105mm ISO160
1/1000s F/6,3
+0,3 EV Auto 1,0,0
Fotka1 Chyba OK
http://img535.imageshack.us/img535/2828/dsc3374w.jpg
Fotka 2 ???
http://img708.imageshack.us/img708/3379/dsc3375u.jpg
Fotka 3 ?????????
http://img691.imageshack.us/img691/8619/dsc3376c.jpg
i Fotka 4 ????????
http://img35.imageshack.us/img35/4185/dsc3377.jpg
Co wy na To??????
Miałeś włączony VR?
Mario__S
20-05-2011, 10:48
Miałeś włączony VR?
Albo AF-A ?
Zrób kolego jakiś inny test.
Moim zdaniem trafiła się jednak wadliwa seria, która trafiła akurat w nasz region.
Zerknij sobie na to: http://d7000.master.pl/index.php/Wyniki_test%C3%B3w#_note-5
Dla pewności trzeba by sprawdzić jak to wygląda np. na forach nikona w innych krajach - czy ktoś aktywnie nawiedza jakieś fora z europy zachodniej czy US i mógłby sprawdzić?
Też już o tym było......... zerknij sobie na forum DPR i poczytaj. Albo po prostu wpisz w Google: D7000 af problem
EDIT: szybka wycieczka po internecie za pomocą googli pokazała, że jednak problem nie jest wyłącznie regionalny, choć oczywiście skala może być różna w różnych miejscach. Jednak dla D90 wskazań "focus problem" jest nie mniej ;-) Czyli sprawa nie jest jednoznaczna.
Tyle, że D90 miałem w rękach znacznie więcej egzemplarzy niż D7000 i w żadnym takich problemów z AF nie było....
Taaaa, No co Ty :D
Ja pierdzu....ale merytoryczny post. Gratuluje.
Kolega wyraźnie napisał parametry ekspozycji, ten ładny czerwony kwadracik to pewno na szybko schematyczne pokazanie gdzie było ostrzone. Tak trudno się domyślić?
Kolejna sprawa to co złego w pstryku dwóch piłek? Co z nim nie tak skoro wg Cibie nie jest to miarodajne? Zdjęcie jak zdjęcie, może nawet lepsze, bo zrobione w warunkach bojowych. Może kolega kupił sobie D7K i trzepie od rana do nocy zdjęcia wyłącznie piłek na łące? No chyba, że D7K nie jest do tego przeznaczony?
Wg mnie nawet kwestia włączonego VR nie ma tu znaczenia, bo gdyby sprawcą mydła był VR to cały kadr byłby mydlany.
Na zamieszczonych zdjęciach widać, najlepiej po trawie, gdzie jest ostrość. Na oko 0.5-1 m za piłkami, na których było ostrzone.
Fatmana podziwiam za cierpliwość zarówno w przypadku dociekania przyczyn tego stanu, ale jeszcze większy szacunek za grzeczne odpisywanie ludziom, którzy mając dobry D7K twierdzą że wina leży wszędzie tylko nie w sprzęcie.
DominikGSI
20-05-2011, 12:55
Ja pierdzu....ale merytoryczny post.
W swoim poszukaj merytorycznej treści :D A poza tym się nie nadymaj bo nie napisałem, że nie ma problemu, tylko że na podstawie cropów, które nie wiemy jakim są wycinkiem, jaki i jak był użyty AF nie powinno się na poważnie oceniać pracy AF.
A poza tym po co się podniecasz skoro Ciebie problem nie dotyczy :D
Bardzo mi zależy, żeby problem z D7000 się rozwiązał i to na korzyść użytkowników, którym sam jestem. Niestety poziom tego wątku ze strony na stronę spada na pysk. Ktoś cyknie zdjęcie byle jakie i byle jak i zaczyna lament. Dobrze, że Tomek z Rafałem przenieśli to na grupę bo inaczej już chyba nic konkretnego byśmy się tu nie dowiedzieli. Głównie za sprawą kibiców, których jest tu od dawna dużo więcej niż użytkowników.
LordYoghurt
20-05-2011, 13:15
Pax, Pax, pokój między nikoniarzy!
Mario__S
20-05-2011, 13:30
Tak mi się zlewa w oczach ta trawa z piłkami, że dwa pierwsze to chyba FF a kolejne dwa BF, a może było AF-C i ręka zadrżała - tego też nie wiemy.
Trzeba by powtórzyć ale na innym tle :)
jeden z postów na dpr :D "I am puzelled with this one.
My truck "Ford" Has UV protected glass.
Tried to focus on wildlife through them, =No go.
Manual focus "Wash out"
Has anyone tried that?
Can not get proper focus or exposure. "All Clear and clean glass. or Vindows as some may say."
Will post exemple later.."
jednym slowem gosc nie moze robic zdjec przez szybe samochodu bo af mu nie dziala co ciekawe znów samochodem jest ... Ford! sorki ale nie mogłem się powstrzymać
zbyszekD7000
20-05-2011, 14:07
widać coś w tym jest że D7000 nie lubi fordów ;)
ciekawe czy też był czerwony tak jak Fatmana
Ok niech sobie bedzi enieszczelny, ale na litosc boska jakie musialby byc tam szczeliny, zeby dostal sie do srodka kurz, ktorego nie usunie ultradzwiekowy mechanizm czyszczenia matrycy. w takim razie mechanizm czyszczenia rowniez jest z dupy, skoro z byle kurzem sobie poradzic eni moze i to kurzem mikrospkopijnym, bo nie oszukujmy sie, obiektyw mimo iz budzetowy i plastikowy nie moze wpuszczac do srodka tyle syfu. on tez jest zbudowany wg scislych norm jakosciowych i jakby wpuszczal kurz na potege jak sie tu sugeruje to by nie mial prawa bytu wogole na rynku.
Poczytaj sobie wcześniejsze wypowiedzi fatmana, co serwis mu powiedział na temat kurzu w obiektywach.
owidiuszek
20-05-2011, 14:35
niestety biadolenie nikomu tutaj nie pomoze, mamy taki, a nie inny aparat.
Musismy poczekać na rozwój wydarzen, przeciez aparatu nie wyrzucisz, zwłaszcza, że robi bardzo przyzwoite fotki :)
Poczytaj sobie wcześniejsze wypowiedzi fatmana, co serwis mu powiedział na temat kurzu w obiektywach.
No to wytlumacz mi fakt taki. Mialem plamy, wyczyscilem matryce, zrobilem testowe fotki , bylo ok. Aparat schowalem do torby, a torbe do szafy. Po 2 dniach wyciagam, robie fotki na przymknietej przyslonie i co, na ktory, zdjeciu z kolei, na niebie widze plamy znowu. Moze moja puszka to odkurzacz, i mechanizm czyszczacy tak naprawde zasysa przez te mega szczeliny kurz z calego mieszkania, baaa nawet okolicy ?
Pawel Pawlak
20-05-2011, 15:26
O ile AF to może byc spory problm, o tyle te plamy to się chyba trochę niepotrzebnie nakręacie. Olać je i robić zdjęcia - w miejscach gdzie będą przeszkadzały to wyplamkować w PP. D700 też pryska olejem, canony 1ki też i nikt nie płacze tak jak nad d7000, pomimo tego że sprzęt jeszcze droższy.
Nie pamiętam co pisałem o kurzu w obiektywach....... ale ja już stary jestem i pamięć nie ta co kiedyś.
Co do plam oleju na matrycy -ja mam to szczęście, że w D7000 ta przyjemność mnie ominęła. W D3 miałem -jednak w o wiele mniejszym nasileniu, niż to co widzę po przykładacyh z pechowych D7000.
Prawdopodobnie dlatego temat ten jest tak drażliwy. Bo w D7000 plamek jest więcej i pojawiają się częściej...
O ile AF to może byc spory problm, o tyle te plamy to się chyba trochę niepotrzebnie nakręacie. Olać je i robić zdjęcia - w miejscach gdzie będą przeszkadzały to wyplamkować w PP. D700 też pryska olejem, canony 1ki też i nikt nie płacze tak jak nad d7000, pomimo tego że sprzęt jeszcze droższy.
Amen :)
marekwwwww
20-05-2011, 16:45
w lali więcej oleju zeby migawka dłuzej wytrzymała
Bartekolo
20-05-2011, 19:19
Mija kolejny tydzień z D7000 i naprawdę jestem bardzo zadowolony. Zwłaszcza jeśli chodzi o AF. Myślałem że będzie dużo gorzej. Jak na takiego parkinsona jak ja który się naczytał o robieniu zdjęć a nie miał aparatu (lustrzanki) to naprawdę Af jest świetny. W tamtym tygoniu używałem 3D na kotach mojej dziewczyny na wsi i fajnie to wychodziło. Przy ruchomych obiektach (ja też się poruszałem) z 35/1.8 dobrze trzymał ostrość. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić na statywie pod kontem FF BF bo jeszcze nie kalibrowałem i wyszło -3, -2 pomiędzy tymi wartościami. Teraz przy dalszych obiektach jest jeszcze celniej.
Wrzucam trochę wcześniej zrobionych zdjęć losowo wyeksportowanych z LR. Praktycznie wszystkie przy AF-C 3D.
Co do Af-S to podtrzymuje to co pisałem wcześniej. Af jest bardzo powtarzalny i trafia tam gdzie celuje.
http://img14.imageshack.us/img14/7866/dsc1554k.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/8931/dsc1556b.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/5158/dsc1557n.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/5413/dsc1558k.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/4064/dsc1658bo.jpg
http://img824.imageshack.us/img824/6315/dsc1661s.jpg
http://img815.imageshack.us/img815/9475/dsc1671.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/2319/dsc1674.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/3932/dsc1709k.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/6025/dsc1717d.jpg
http://img864.imageshack.us/img864/7296/dsc1719u.jpg
http://img28.imageshack.us/img28/1546/dsc1720h.jpg
http://img833.imageshack.us/img833/2995/dsc1742h.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/5996/dsc1744yx.jpg
http://img859.imageshack.us/img859/5575/dsc1776.jpg
http://img121.imageshack.us/img121/5915/dsc1777l.jpg
http://img849.imageshack.us/img849/5268/dsc1779.jpg
http://img197.imageshack.us/img197/6527/dsc1783a.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/6443/dsc1784v.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/9259/dsc1791z.jpg
http://img708.imageshack.us/img708/3296/dsc1792a.jpg
http://img822.imageshack.us/img822/1286/dsc1813x.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/5695/dsc1814a.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/5343/dsc1815o.jpg
http://img860.imageshack.us/img860/2195/dsc1835.jpg
http://img820.imageshack.us/img820/2795/dsc1836w.jpg
http://img8.imageshack.us/img8/3268/dsc1837n.jpg
http://img840.imageshack.us/img840/3374/dsc1838.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/3108/dsc1839e.jpg
http://img828.imageshack.us/img828/9029/dsc1840.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/6949/dsc1867.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/8315/dsc1868.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/123/dsc1869d.jpg
http://img814.imageshack.us/img814/654/dsc1870.jpg
http://img843.imageshack.us/img843/1484/dsc1877i.jpg
http://img845.imageshack.us/img845/8803/dsc1878.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/8570/dsc1879w.jpg
http://img546.imageshack.us/img546/6255/dsc1890t.jpg
http://img6.imageshack.us/img6/4540/dsc1891c.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/8143/dsc1892vu.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/3580/dsc1908.jpg
http://img38.imageshack.us/img38/9852/dsc1909p.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/5126/dsc1933.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/9116/dsc1934a.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/3742/dsc1935z.jpg
http://img860.imageshack.us/img860/2397/dsc1937.jpg
http://img864.imageshack.us/img864/7523/dsc1938.jpg
http://img848.imageshack.us/img848/4554/dsc1940dr.jpg
http://img233.imageshack.us/img233/6849/dsc1941au.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/213/dsc1942g.jpg
http://img18.imageshack.us/img18/6654/dsc1943v.jpg
http://img153.imageshack.us/img153/1212/dsc1949d.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/9348/dsc1950s.jpg
http://img13.imageshack.us/img13/2717/dsc1951n.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/3289/dsc1952g.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8926/dsc1954x.jpg
http://img641.imageshack.us/img641/8412/dsc1956t.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/7263/dsc2002b.jpg
http://img854.imageshack.us/img854/3659/dsc2003d.jpg
http://img31.imageshack.us/img31/5420/dsc2004t.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/1370/dsc2340fa.jpg
http://img689.imageshack.us/img689/713/dsc2345.jpg
Poczekaj do wieczora i wtedy zrób kilka zdjęć przy sztucznym świetle, Twoje zadowolenie może już nie być takie pełne. Ja mam wtedy piękny BF, mimo że w dzień jest wszystko normalnie
Bartekolo
20-05-2011, 19:55
Poczekaj do wieczora i wtedy zrób kilka zdjęć przy sztucznym świetle, Twoje zadowolenie może już nie być takie pełne. Ja mam wtedy piękny BF, mimo że w dzień jest wszystko normalnie
No to masz peszka.
Obojętnie przy jakim świetle zrobię będą ostre. Mogę wrzucić setki zdjęć przy sztucznym trafione w punkt.
Co do kalibracji to taka ciekawostka że przy sztucznym i dziennym jest dokładnie taka sama odchyłka. Nie ma róznicy w jakim świetle. Czasami lekkie mydełko pojawi się gdy używam ciągłego AFa przy nieruchomych obiektach i tylko czasami.
I czy ostrze na dalekie obiekty czy bliskie nie ma za każdym razem problemów. Po prostu tak jest. Jak ktoś nie wierzy to trudno. Nie mam czasu i sił żeby zaśmiecać serwery i wrzucać tyle zdjęć.
Bartekolo
20-05-2011, 20:05
Kilka zeskalowanych i na szybko ruszonych w Ps.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/8734/aniapp.jpg)
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/9569/dsc1643i.jpg)
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/7132/dsc1683v.jpg)
źródło (http://img808.imageshack.us/img808/825/dsc1744jakoobiektinteli.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/9291/dsc1937jakoobiektinteli.jpg)
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/2682/dsc2107y.jpg)
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/1681/kot2v.jpg)
o do kalibracji to taka ciekawostka że przy sztucznym i dziennym jest dokładnie taka sama odchyłka. Nie ma róznicy w jakim świetle.
I właśnie tak powinno być :-) Pozostaje pogratulować dobrej sztuki -w sumie do Konina daleko nie mam, może bym zabrał rodzinkę na wycieczkę do Ślesina i przy okazji Cię na chwilkę odwiedził, jeśli nie miał byś nic przeciwko (i czas wolny -odrobinkę) ? :-)
Bartekolo
20-05-2011, 21:03
I właśnie tak powinno być :-) Pozostaje pogratulować dobrej sztuki -w sumie do Konina daleko nie mam, może bym zabrał rodzinkę na wycieczkę do Ślesina i przy okazji Cię na chwilkę odwiedził, jeśli nie miał byś nic przeciwko (i czas wolny -odrobinkę) ? :-)
NIe ma sprawy;-). A tak na prawdę to mieszkam w Kole, a Konin tak dla orientacji bo wiadomo gdzie jest:).
Jutro jestem w kutnie na uczelni. Pewnie po 15 będę już w domu. Wyślę Ci na priv mój telefon. Twój już mam bo mi wcześniej wysłałeś. Nie miałem za bardzo czasu odpisać i miałem młyn na uczelni.Jeśli będziesz w okolicy to dzwoń;).
No to masz peszka.
Obojętnie przy jakim świetle zrobię będą ostre. Mogę wrzucić setki zdjęć przy sztucznym trafione w punkt.
Co do kalibracji to taka ciekawostka że przy sztucznym i dziennym jest dokładnie taka sama odchyłka. Nie ma róznicy w jakim świetle. Czasami lekkie mydełko pojawi się gdy używam ciągłego AFa przy nieruchomych obiektach i tylko czasami.
I czy ostrze na dalekie obiekty czy bliskie nie ma za każdym razem problemów. Po prostu tak jest. Jak ktoś nie wierzy to trudno. Nie mam czasu i sił żeby zaśmiecać serwery i wrzucać tyle zdjęć.
Nie peszka tylko pecha, bo u mnie miałem dwa dni temu kichę maksymalną. Dzisiaj sprawdzone w innym pokoju, co prawda trochę lepiej oświetlonym, ale tym razem 100% strzałów trafionych w oko, odległość około 1,5m, pod warunkiem, że "cel" był nieruchomy. Nie piszę, że D7000 jest do bani, po prostu zbyt często dzieją się z jego af dziwne rzeczy. Nie zamierzam też dyskredytować czyichś doświadczeń. Może wystąpił z mojej strony "błąd użytkownika", powtórzę test kiedy model wróci od rodzinki.
Bartekolo - i zaswiecil promyczek nadzieji oby wiecej takich ja wciaz czekam... a juz sie powoli przekonywalem do klocka d300s ;)
NIe ma sprawy;-). A tak na prawdę to mieszkam w Kole, a Konin tak dla orientacji bo wiadomo gdzie jest:).
Jutro jestem w kutnie na uczelni. Pewnie po 15 będę już w domu. Wyślę Ci na priv mój telefon. Twój już mam bo mi wcześniej wysłałeś. Nie miałem za bardzo czasu odpisać i miałem młyn na uczelni.Jeśli będziesz w okolicy to dzwoń;).
Spoko -ale na pewno nie jutro, bo akurat będę w zupełnie inną stronę jechał ;-)
Pozdrawiam.
U mnie nadal wszystko ok :) Dwie foteczki z wczorajszej piaskownicy... W akcji N 35 1.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/mb00026475-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/galerie/rozne/mb00026475.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/05/mb00026476-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/galerie/rozne/mb00026476.jpg)
No to wytlumacz mi fakt taki. Mialem plamy, wyczyscilem matryce, zrobilem testowe fotki , bylo ok. Aparat schowalem do torby, a torbe do szafy. Po 2 dniach wyciagam, robie fotki na przymknietej przyslonie i co, na ktory, zdjeciu z kolei, na niebie widze plamy znowu. Moze moja puszka to odkurzacz, i mechanizm czyszczacy tak naprawde zasysa przez te mega szczeliny kurz z calego mieszkania, baaa nawet okolicy ?
Piszesz odkurzacz.
Z tego, co widzę to masz obiektyw zoma. A to nic innego jak dobry odkurzacz. Zwróć uwagę o ile zwiększa się i zmniejsz pojemność w obiektywie jak kręcisz zomem. Przecież to dobry miech. I tutaj nie pomoże żadne uszczelnienie, bo powietrze musi tam wejść i wyjść, bo soczewki działają jak tłoki.
A jeśli chodzi o olej, to z tego co czytam nie jesteś pierwszy, który pisze że ma plamy na fotce nieba. Coś w tym jest. Oleju nie pozbędziesz się z puszki, bo pewne elementy muszą być smarowane i to w miarę rzadkim olejem, bo w zimę byś nie focił. A trzymając puszkę pionowo masz o wiele większe szanse na złapanie kropelek na matrycy.
Przypominają mi się stare czasy Zenitów. Też czasami człek zauważył plamy na negatywie. Ale nie kojarzył tego z olejem, bo po wywołaniu, film był czysty. I człowiek zwalał to na ewentualne wady błony. A ruskie nie żałowali oleju, wystarczyło spojrzeć do obiektywu, listki przysłony aż pływały w oleju.
Polikon przesadzasz z tym zaciąganiem kurzu. Obiektywy musiałyby mieć szczeliny jak Polonez między drzwiami żeby tak wszystko zaciągać. Zresztą każdy zoom musiałby chyba po miesiącu lądować w serwisie, bo już by był przepełniony, a ogniskowej nie dałoby się zmienić :mrgreen:
Ja używam tego samego obiektywu, co qualin z d300s i nie mam najmniejszego paprocha. To, że jest plastykowy nie znaczy, że jest kiepskiej jakości, a przy zmianie ogniskowej zaciąga meszki z odległości 2 metrów :wink:
Piszesz odkurzacz.
Z tego, co widzę to masz obiektyw zoma. A to nic innego jak dobry odkurzacz. plamy na fotce nieba. Coś w tym jest. Oleju nie pozbędziesz się z puszki, bo pewne elementy muszą być smarowane i to w miarę rzadkim olejem, bo w zimę byś nie focił.
Witam
jakoś nie mogę się powstrzymać i podpowiedzieć tym co mają zoomy że można zamiast odkurzaczy do sprzątania obiektywy zaprzęgać ;); Kolego przesadzasz. Po prostu są egzemplarze dobre i złe i to trzeba sobie uzmysłowić. A może inaczej są złe i takie o których użytkownicy nie wiedzą jeszcze że są złe :)
Podobnie z olejem. Pojawia się sporadycznie w innych body ale żebyś opowiadał że musi być rzadki bo zimą zgęstnieje? Są smary odporne i należy je dopasować do warunków. Tu być może cośnie halo, albo za dużo jest tego, albo coś konstrukcyjnie chlapie.
Wczoraj w arkadii w FJ byłem świadkiem zakupu d7k z kitem i ... Człowiek wszedł, poprosił o sprzęt, Pani rozpakowała nówkę (albo zapakowany jak nówka) strzeliła lampą po oczach, popatrzyła na ekranik, spytała "Może być?" , "pakujemy" - ospowiedź dwa razy tak. Pytanie o akcesoria - "karta 8Gb - 130 zł" odpowiedź "może być" - zapakowane - kaska do kasy i Pan wychodzi szczęśliwy z nowym aparatem.
Powiedzcie mi czy ten Pan ma egzemplarz chlapiący z BF czy wolny od wad ;) ?
Większość kupujących zanim dojdzie do tego co i jak to nacieszy się już trochę nowym nabytkiem. A do tekstów o Bf i oleju nawet nie doczyta pewnie. Stąd tak duże zadowolenie sprzętem jakim jest d7k, oraz większość dobrych opinii na forach.
Pozdrawiam
ps statystyka pokazuje że im więcej sprzedasz sprzętu tym więcej jest wadliwego. Co innego że to tylko 0,5 % całej sprzedaży :) - a nawet mniej bo Fatmana jest sprawny ;) - (przynajmniej wg serwisu)
Kundzior
21-05-2011, 14:42
"karta 8Gb - 130 zł" odpowiedź "może być"
139zł Panasonica klasy 6stej:)
każdy kto kupuje w w/w sklepie a nie zamawia przez internet do domu jest naiwny! Sklep po odejsciu od kasy umywa ręce jeśli sprzęt będzie uszkodzony! i odsyła do serwisu. wogóle nie ma tutaj mowy o ustawowym prawie zwrotu towaru. Polacy są naiwni i sami pozwalają z siebie robić frajerów. Fotojoker to sklep internetowy i w wypadku przyslania towaru kurierem każdy ma prawo do 10 dni zwrócić towar i nic komu do tego dlaczego. Zaraz tutaj sprzedawcy będą się oburzać, że to strata jak ktoś popstryka w domu i odeśle im spowrotem to im powiem jedno : nikt nie każe Wam prowadzić sklepu! nie podoba się to nie prowadzić działalności ot co.. Ja dlatego wybrałem nie kupuje na straganach zwanych fotojoker jak już to zamówię z przesyłką! Sami sobie robimy kuku za swoje pieniądze. Podobnie jest z mm dla idiotów tam okazuje się, że nie można dostać kasy za zwrócony towar tylko wziąć inny sprzęt i tak nas.... Pozdrawiam
p.s.
wg mnie t5ak właśnie powinien wyglądać zakup sprzętu.. czas na sprawdzenie mam co najmniej 3 dni w domu! tutaj wzorem jest usa.. a nie będe leciał do sklepu zs statywem wydrukami tabel testowych i wszystkimi szkłami w torbie żeby bf/ff sprawdzać no ludzie... to sklep żyje ze mnie a nie robi mi łaskę, że u nich kupuję. To samo jest z chęcią kupna a pani o miernych kwalifikacjach mówi proszę wpłacić zaliczkę a my sprowadzimy.. kiedy? no nie wiem może za tydzień.. hahaha
Kundzior
21-05-2011, 14:53
każdy kto kupuje w w/w sklepie a nie zamawia przez internet do domu jest naiwny! Sklep po odejsciu od kasy umywa ręce jeśli sprzęt będzie uszkodzony! i odsyła do serwisu. wogóle nie ma tutaj mowy o ustawowym prawie zwrotu towaru. Polacy są naiwni i sami pozwalają z siebie robić frajerów. Fotojoker to sklep internetowy i w wypadku przyslania towaru kurierem każdy ma prawo do 10 dni zwrócić towar i nic komu do tego dlaczego. Zaraz tutaj sprzedawcy będą się oburzać, że to strata jak ktoś popstryka w domu i odeśle im spowrotem to im powiem jedno : nikt nie każe Wam prowadzić sklepu! nie podoba się to nie prowadzić działalności ot co.. Ja dlatego wybrałem nie kupuje na straganach zwanych fotojoker jak już to zamówię z przesyłką! Sami sobie robimy kuku za swoje pieniądze. Podobnie jest z mm dla idiotów tam okazuje się, że nie można dostać kasy za zwrócony towar tylko wziąć inny sprzęt i tak nas.... Pozdrawiam
Jakaś bardzo snobiasta wypowiedź. Co komu pasuje Kolego. W sklepie sobie możesz sprawdzić i takie tam. Kupowanie bezpośrednio w sklepie nie robi człowieka naiwnym, ani też frajerem....tak ogólnie to żenująco Ci ten post wyszedł.
każdy może mieć swoje zdanie na ten temat... dla mnie jeśli sklep podaje informacje, że jak odejdziesz od kasy on umywa ręce co się kupiło i kieruje ewentualnie do serwisu to sygnał ostrzegawczy i tyle. Wyrażnie napisałem FJ to sklep internetowy i zasady handlu w necie przestrzega co innego jest na straganach firmy.
Kundzior
21-05-2011, 15:24
"Stragany" FJ też przestrzegają prawa handlowego które ich dotyczy. Prawo deko inaczej stanowi dla sklepów stacjonarnych, a inaczej o zakupach na odległość. Myślę że jesteś tego świadom pisząc o możliwości zwrotu bez podania przyczyny, w ciągu 10 dni od zakupu na odległość.
jarvik, przeginasz. Każdy kij ma dwa końce. Oczywiście ja jako klient chcę być chroniony i mieć prawo, np. zwrotu niesprawnego sprzętu ale sprzedawca, przedsiębiorca, też chce być chroniony i nie chce żeby mu towar wracał po intensywnym przetestowaniu tylko dlatego, że klient chciał sobie skorzystać z opcji zwrotu do 10 dni. Piszę to jako klient, nie sprzedawca. Przecież ten towar (ze zwrotów) nie idzie na odstrzał, tylko wraca do sklepów. Pytanie: chciałbyś dostać taki towar, który np. 10 klientów wymacało i z byle powodu zwróciło do sprzedawcy? Nie, byłbyś strasznie oburzony ale niestety ten towar musi się gdzieś podziać.
Moim zdaniem wina leży w dużej mierze po stronie kupujących, którzy sami nie wiedzą co chcą kupić i korzystają z prawa zwrotu do 10 dni.
Kundzior
21-05-2011, 16:14
Prawo mówi że towar zwracany ma być w stanie nienaruszonym, czyli o ile aparat da się sprawdzić, to już np. ile błysków lampa zrobiła nie sprawdzisz. Za stan naruszony uważam też naklepane setki zdjęć.
długi mylisz się i to bardzo - sklep w normalnym kraju też ma zwroty wadliwych sztuk a o tym mówimy. Zapytaj się co to sa sztuki refurbished i skąd się biorą. Zaręczam ci, że nawet wystrzelane 2tys klatek idzie do przepakowania i resetu z naklejka refurbished. Wymieniane są obudowy na te rozwalone w transporcie, wyświetlacze uszkodzone itp itd tylko tutaj klient to ktoś kogo się robi w bambuko i jeszcze są ludzie którzy takie rzeczy popierają. Dziw bierze, że niektórzy się bardziej martwią o sprzedawców/wytwórców niż o siebie. Przeanalizujcie przypadek gościa z Niemiec czy Austrii nie pamiętam miał d7000 coś mu się nie spodobało poszedł i wymienił a póżniej przypadek Fatmana. Nie do pomyślenia wg mnie coś takiego.. On powinien mieć dawno wymieniony sprzęt a nie szarpać się i zakładać komitety. Brawo... dla Was..
p.s.
dam przykład z Polski - bardzo pozytywny - kupiłem komórkę firmy nokia parę dobrych lat temu w sieci pomarańczowej. 3 sztuki pod rząd wyłączały się i zero reakcji, szedłem do salonu pisałem oświadczenie o rękojmi i nie interesowało mnie wysyłanie do serwisu który na 100% wgrywając nowy soft usterkę by usunął. Dostawałem nowy telefon za 3 razem służył mi 4 lata bez szwanku. Co mnie to obchodzi nie działa istnieje coś takiego jak rękojmia której niektóre sklepy nie uznają bo im wygodniej czyt. taniej po co utrzymywać ludzi zajmujacych się zwrotami? i płacić za przesyłki.. Ma być szybki zarobek a naiwni niech sie bujają po serwisach.
a co to rękojmia to proszę poczytać http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html
kundzior - z całym szacunkiem ale to co ty uważasz za stan naruszony to wobec prawa się nie ma nijak.
Kundzior
21-05-2011, 17:17
Jak sam napisałeś, rękojmia nie oznacza wymiany sprzętu na nowy/zwrotu gotówki, nawet jeśli klient z takim żądaniem występuje.
Adamus00
21-05-2011, 17:33
Kundzior, też nie jest prawdą ze sprzęt musi być w stanie nienaruszonym :)
może nosić ślady użytkowania zgodnego z przeznaczeniem, potrzebnego do przetestowania sprzętu, - czyli może mieć otwarte opakowanie, może mieć zrobione kilkaset zdjeć, ale nie może być obity lub z porysowanym wyświetlaczem LCD :)
juz na zakończenie żeby nie ciągnąć w nieskończoność tego drażliwego tematu przykład z usa na sprzet refurbished http://shop.nikonusa.com/store/nikonusa/en_US/pd/productID.213429000?resid=TXoqEAoHAtYAACCjUMIAAAAt&rests=1305992547010
dla d7000 po kursie 2,7 to koszt 2,9tys okolo za body
Kundzior
21-05-2011, 17:45
Kundzior, też nie jest prawdą ze sprzęt musi być w stanie nienaruszonym :)
może nosić ślady użytkowania zgodnego z przeznaczeniem, potrzebnego do przetestowania sprzętu, - czyli może mieć otwarte opakowanie, może mieć zrobione kilkaset zdjeć, ale nie może być obity lub z porysowanym wyświetlaczem LCD :)
OK, też niech i tak będzie, lecz to nie jest sprecyzowane w ustawie.
Witam wszystkich obecnych na tym forum jestem tutaj nowy więc na wstępie b,serdecznie pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy , również zamierzam kupić D7k z 18-105 jako pierwszą lustrzankę wybrałem ten model aparatu ponieważ jest bardzo kreatywny ale po tym wszystkim co przeczytałem a czytałem b.sumiennie od początku tego wątku do końca i jestem b,rozczarowany tym właśnie modelem D7000 sam już nie wiem czy ryzykować z tą puszką czy brać zupełnie coś innego jeżeli bym kupował to tylko przez internet wiadomo możliwość zwrotu , w gruncie rzeczy puszka jest super jak by nie było tych problemów z AF,BF,FF nie mam jak sprawdzić puszki po zakupie bo wiadomo tylko 18-105 na inne obiektywy chwilowo nie mogę sobie pozwolić morze ktoś z was pochodzi z łodzi i mógłby mi przetestować D7000 czy nie ma kłopotów z AF na lepszych szkłach nie chciał bym bezmyślnie wydać pieniędzy na sprzęt z którego nie będę zadowolony a w sklepie wiadomo wcisną każdą ciemnotę . D7000 chciałbym zamówić w najbliższych dniach więc miałbym 10 dni na test.
Witam
jakoś nie mogę się powstrzymać i podpowiedzieć tym co mają zoomy że można zamiast odkurzaczy do sprzątania obiektywy zaprzęgać ;); Kolego przesadzasz. Po prostu są egzemplarze dobre i złe i to trzeba sobie uzmysłowić. A może inaczej są złe i takie o których użytkownicy nie wiedzą jeszcze że są złe :)
Podobnie z olejem. Pojawia się sporadycznie w innych body ale żebyś opowiadał że musi być rzadki bo zimą zgęstnieje? Są smary odporne i należy je dopasować do warunków. Tu być może cośnie halo, albo za dużo jest tego, albo coś konstrukcyjnie chlapie.
Wczoraj w arkadii w FJ byłem świadkiem zakupu d7k z kitem i ... Człowiek wszedł, poprosił o sprzęt, Pani rozpakowała nówkę (albo zapakowany jak nówka) strzeliła lampą po oczach, popatrzyła na ekranik, spytała "Może być?" , "pakujemy" - ospowiedź dwa razy tak. Pytanie o akcesoria - "karta 8Gb - 130 zł" odpowiedź "może być" - zapakowane - kaska do kasy i Pan wychodzi szczęśliwy z nowym aparatem.
Powiedzcie mi czy ten Pan ma egzemplarz chlapiący z BF czy wolny od wad ;) ?
Większość kupujących zanim dojdzie do tego co i jak to nacieszy się już trochę nowym nabytkiem. A do tekstów o Bf i oleju nawet nie doczyta pewnie. Stąd tak duże zadowolenie sprzętem jakim jest d7k, oraz większość dobrych opinii na forach.
Pozdrawiam
ps statystyka pokazuje że im więcej sprzedasz sprzętu tym więcej jest wadliwego. Co innego że to tylko 0,5 % całej sprzedaży :) - a nawet mniej bo Fatmana jest sprawny ;) - (przynajmniej wg serwisu)
A niby, w czym przesadzam?
Obiektyw 18-105 podczas wydłużania zwiększa swoją pojemność o około 50cm³
.I niby z skąd pobiera te powietrze. A pracując zomem oblicz sobie ile razy wymienia się powietrze w obiektywie. No tak, ale w obiektywie jest super filtr, który filtruje to powietrze.
Jeśli chodzi o olej, to faktycznie są różne oleje. Ale tutaj musi być stosowany olej o konsystencji prawie jak woda i jak jakiemuś chińczykowi kapnie się więcej to później masz to na matrycy. A jak skierujesz obiektyw na niebo to chyba jest największa szansa na złapanie kropelki na matrycy. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie materiałów samosmarujących.
Ale nie chcę nawet myśleć ile by kosztowała taka puszka, i to wcale nie ze względu na troszeczkę większy koszt produkcji. Jak Chińska ( oryginalna Nikona ) ładowarka która kosztuje 250zł
A niby, w czym przesadzam?
.I niby z skąd pobiera te powietrze. A pracując zomem oblicz sobie ile razy wymienia się powietrze w obiektywie. No tak, ale w obiektywie jest super filtr, który filtruje to powietrze.
Jeśli chodzi o olej, to faktycznie są różne oleje. Ale tutaj musi być stosowany olej o konsystencji prawie jak woda i jak jakiemuś chińczykowi kapnie się więcej to później masz to na matrycy. A jak skierujesz obiektyw na niebo to chyba jest największa szansa na złapanie kropelki na matrycy. Jedynym rozwiązaniem jest zastosowanie materiałów samosmarujących.
Ale nie chcę nawet myśleć ile by kosztowała taka puszka, i to wcale nie ze względu na troszeczkę większy koszt produkcji. Jak Chińska ( oryginalna Nikona ) ładowarka która kosztuje 250zł
Witam
odwróć sytuację i popatrz co napisałeś. Rozumiem że przez tylną soczewkę (obiektywu) te drobinki kurzu przechodzą (przenikają - przeciskają się i padają ) na zaolejona matrycę. Wiesz, mam wyobraźnię ale nie ogarniam tego. Jaki olej z obiektywu na matrycę z drobinkami... Ten przysłowiowy Chińczyk - nawet chyba nie wiesz w jakich warunkach produkują takie sprzęty ale masz oczywiście rację - może miarka w ręku (kapaczka) mu się zaciąć. Szczególnie jak będzie wczorajszy po imprezie... albo jak przeczyta jakie idiotyzmy tu wypisujemy ;).
Dodam że z tych samych pyłonieodpornych szkieł korzystam przy d90 i jakoś nie ma "odkurzacza" a puszka nie jes "uszczelniana" i ogólnie niżej klasyfikowana przez nikoniarzy.
Pozdrawiam
Jakaś bardzo snobiasta wypowiedź. Co komu pasuje Kolego. W sklepie sobie możesz sprawdzić i takie tam. Kupowanie bezpośrednio w sklepie nie robi człowieka naiwnym, ani też frajerem....tak ogólnie to żenująco Ci ten post wyszedł.
Czy ja wiem czy mu, żenująco wyszedł.....? Mnie też denerwuje to jak w Polsce traktuje się konsumentów. Kupowanie w Polsce w sklepie gdy nie ma sie możliwości zwrotu towaru właśnie czyni człowieka FRAJEREM. Kupiłęś? Niezadowolony? To juz nie nasz problem FRAJERZE! Troszkę inaczej wygląda to na zachodzie. Wiem z autopsji. W MM w Szwajcarii kupiłem d7k. Sprawdziłem w sklepie był sprawny, robił zdjęcia :) Byłem zielony w kwestii lustrzanek, nie mialem zadnego obiektywu nie wiedziałem jak sprawdzić :). Wróciłem do domu wszedlem na internet, poszperałem, dokupiłem szkiełko okazało sie ze aparat nie zachowuje się tak jak powinien. No więc z powrotem do sklepu. Na spokojnie w dziale obsługi klienta "jestem niezadowolony z aparatu bo to i to.... chce z powrotem moje pieniadze". Przyszła pani od aparatów obejrzała, posłuchała, powiedziała, że będzie trzeba z powrotem nakleić folie na wyświetlacz bo oderwałem. Poprosiła o moje dane, szybko mnie znalazła w systemie gdyż reklamowałem już dysk twardy od nich, wypisała mi kwitek, przeprosiła i odesłała do kasy po pieniążki. Czy w Polsce kiedyś tak będzie? Dlaczego sposób działania tej samej sieci handlowej w różnych krajach tak się różni od siebie? Jeżeli ktos ma podobne doświadczenia z innych europejskich krajów, niech je tutaj opisze. Jestem bardzo ciekawy jak to jest i od czego zależy od ustawodawcy czy od własnego widzimisie sprzedawcy.
Witam ponownie.
Jestem jednym z tych raczej zadowolonych ze swojego D7000.
Dziś wybrałem się na plac zabaw z żoną i dzieciakami. Zabrałem aparat i 18-105 i napstrykałem kilkadziesiąt fotek.
Wszystkie idealnie trafione.
Po godzinie 17 poszliśmy znowu na placyk. Nie było już takiego słoneczka tylko wszystko w cieniu. Tym razem zabrałem obiektyw 35/1.8 i zaczęły się cyrki. :(
Zdjęcia z bliska były jeszcze w miarę OK ale już z kilku metrów na większości pojawiał się zaje...ty FF.
Ostrość była chyba ustawiana gdzieś w połowie drogi.
Trzy dni wcześniej trafiał idealnie w punkt w 99%.
Jestem pewien, że coś wyrzucę tylko jeszcze nie wiem czy będzie to D7000 czy może jednak 35/1.8...
PS. Sorry za takie duże zdjęcia ale lepiej będzie widać problem.
1.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/10/57102578.jpg/)
2.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/815/pz3v.jpg/)
Witam ponownie.
Jestem jednym z tych raczej zadowolonych ze swojego D7000.
Dziś wybrałem się na plac zabaw z żoną i dzieciakami. Zabrałem aparat i 18-105 i napstrykałem kilkadziesiąt fotek.
Wszystkie idealnie trafione.
Po godzinie 17 poszliśmy znowu na placyk. Nie było już takiego słoneczka tylko wszystko w cieniu. Tym razem zabrałem obiektyw 35/1.8 i zaczęły się cyrki. :(
Zdjęcia z bliska były jeszcze w miarę OK ale już z kilku metrów na większości pojawiał się zaje...ty FF.
Ostrość była chyba ustawiana gdzieś w połowie drogi.
Trzy dni wcześniej trafiał idealnie w punkt w 99%.
Jestem pewien, że coś wyrzucę tylko jeszcze nie wiem czy będzie to D7000 czy może jednak 35/1.8...
PS. Sorry za takie duże zdjęcia ale lepiej będzie widać problem.
Miałem podobne cyrki jak na 1 fotce
Druga jest mniej wiecej taka sama tylko jest to crop 50%.
Pawel Pawlak
21-05-2011, 21:47
a co to rękojmia to proszę poczytać http://www.um.oswiecim.pl/pl_chemik/19_2002/articles/konsument.html
a jesteś przekonany że te przepisu nadal obowiązują ?
a jesteś przekonany że te przepisu nadal obowiązują ?
teraz obowiązuje to: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321
Witam
odwróć sytuację i popatrz co napisałeś. Rozumiem że przez tylną soczewkę (obiektywu) te drobinki kurzu przechodzą (przenikają - przeciskają się i padają ) na zaolejona matrycę. Wiesz, mam wyobraźnię ale nie ogarniam tego. Jaki olej z obiektywu na matrycę z drobinkami... Ten przysłowiowy Chińczyk - nawet chyba nie wiesz w jakich warunkach produkują takie sprzęty ale masz oczywiście rację - może miarka w ręku (kapaczka) mu się zaciąć. Szczególnie jak będzie wczorajszy po imprezie... albo jak przeczyta jakie idiotyzmy tu wypisujemy ;).
Dodam że z tych samych pyłonieodpornych szkieł korzystam przy d90 i jakoś nie ma "odkurzacza" a puszka nie jes "uszczelniana" i ogólnie niżej klasyfikowana przez nikoniarzy.
Pozdrawiam
Widzę, że tu sami artyści fotografii i ciężko się rozmawia na tematy czysto mechaniczne.
Przeczytaj, co napisałem dokładnie i dopiero komentuj.
Pokaż mi gdzie napisałem, że olej z obiektywu leci na sensor, ale podczas składania obiektywu strumień powietrza może namieszać w puszce.
Jakbyś tłumaczył mi jakieś sprawy typowe dla fotografa odnośnie technik fotografowania to bym się nie spierał, bo jestem zwykłym amatorem. Ale jeśli chodzi o sprawy czysto mechaniczne, to przypuszczam, że masz nikłe szanse, aby coś mi udowadniać czy wyjaśniać. To, co napisałem, to jest czysta fizyka i nie unikniesz tego.
Kończę ten temat. Nie ma sensu o ty pisać.
Ja chyba odkryłem zasadę nietrafiania mojego d7k.
Jeśli ustawię ostrość blisko i następnie ostrzę na cel dalej, to trafia dobrze, no mała kalibracja AF i jest powtarzalnie.
Jeśli ustawię ostrość dalej i następnie ostrzę na cel bliżej to jest brzydki BF.
Tak działał dzisiaj z 35, nie wiem jak z innym szkłem. Na innej puszce 35 nie ma takich problemów.
yavin - rekojmie zastapiono niezgodnoscia towaru z umowa i chodzi tu o utrudnienia ze zwrotem pieniedzy ale nie wymiana na nowy dzialajacy - tak to widze.
[QUOTE=Polikon;2399814]A niby, w czym przesadzam?
.I niby z skąd pobiera te powietrze. A pracując zomem oblicz sobie ile razy wymienia się powietrze w obiektywie....
....../QUOTE]
witam
kierujesz obiektyw na niebo i kapie - wskazuje tylko miejsce gdzie napisałeś. Chyba że niezrozumiale napisałeś... ale nie sądzę aby tak było...
Jeśli tak technicznie jesteś uzdolniony i widzisz to czego my nie widzimy ("odkurzacz") proszę podpowiedz w serwisie żeby usunęli tą usterkę. Bardzo dziękuję.
Tak ogólnie - nie żebym się czepiał ale dość ciekawy jestem jak zakończy się sprawa z tym ff i bf. Chlapanie można jakoś znieść - co i tak jest mankamentem dyskwalifikującym jeśli mówimy o "podwyższaniu jakości" w d7k ale z ostrzeniem "losowym" trudno się żyje.
Pozdrawiam i życzę miłego fotograficznego dnia :)
Jeszcze jedna ciekawa rzecz:
Przy ustawianiu manualnym i potwierdzaniu ostrości zieloną kropką aparat z około 10m trafiał w punkt, natopist po przełączeniu na AF już sobie nie radził mimo tego, że też zielona kropka pojawiała się na potwierdzenie prawidłowego ustawienia ostrości.
Ciekawe czy dużo osób ma ten problem z innym obiektywem niż 35/1.8?
Widzę jednak, że w kwestii 35/1.8 nie jestem pierwszy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173365
Dlatego według mnie strzelanie z nim fotek nie jest zbyt miarodajnym testem dla D7000.
Widzę jednak, że w kwestii 35/1.8 nie jestem pierwszy:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=173365
Dlatego według mnie strzelanie z nim fotek nie jest zbyt miarodajnym testem dla D7000.
Przeglądam to forum od dłuższego czasu i mam takie spotrzeżenie. Wg mnie można wprowadzić dwa okresy czasowe istnienia forum - era D7000 i przed erą D7000. O ile w czasach przed erą D7000 nieostrość zdjęcia spowodowana była głównie, pomijając błędy fotografa, przez rozkalibrowane obiektywy (piszę głównie, bo czasami puszka też była winna, ale były to sporadyczne przypadki), o tyle w czasach ery d7000 winnym nietrafionego zdjęcia jest zawsze aparat i jego źle działający AF....
...o tyle w czasach ery d7000 winnym nietrafionego zdjęcia jest zawsze aparat i jego źle działający AF....
Jak wytłumaczyć fakt, że z tym samym obiektywem D90 ustawia ostrość normalnie , a D7000 wariuje?
Pozyczylem kiedys od kolezanki D40x i 35/1.8. Dzialaly idealnie. Z moim D7000 dawal BF i dopiero po korekcie na -10 trafial w punkt, za to z D3100 dawal BF i bez mozliwosci korekty praktycznie byl nieuzywalny.
Jeśli ustawię ostrość blisko i następnie ostrzę na cel dalej, to trafia dobrze, no mała kalibracja AF i jest powtarzalnie.
Jeśli ustawię ostrość dalej i następnie ostrzę na cel bliżej to jest brzydki BF.
Tak działał dzisiaj z 35, nie wiem jak z innym szkłem. Na innej puszce 35 nie ma takich problemów.
na grupie użytkowników d7000 po przeprowadzeniu testu wg instrukcji Fatmana raportowałem takie samo zachowanie. test na s70-200 f/2.8 @100mm, 10 zdjęć w każdym teście, rozostrzane przed każdym strzałem;
pierwsze 5 rozostrzałem do min. odległości ostrzenia, drugie 5 do nieskończoności. te same wnioski - w drugim przyp. aparat robi co chce!
poproszę Kolegów aby sprawdzili też u siebie, może się coś rozjaśni...
Widzę, że tu sami artyści fotografii i ciężko się rozmawia na tematy czysto mechaniczne.
Przeczytaj, co napisałem dokładnie i dopiero komentuj.
Pokaż mi gdzie napisałem, że olej z obiektywu leci na sensor, ale podczas składania obiektywu strumień powietrza może namieszać w puszce.
Jakbyś tłumaczył mi jakieś sprawy typowe dla fotografa odnośnie technik fotografowania to bym się nie spierał, bo jestem zwykłym amatorem. Ale jeśli chodzi o sprawy czysto mechaniczne, to przypuszczam, że masz nikłe szanse, aby coś mi udowadniać czy wyjaśniać. To, co napisałem, to jest czysta fizyka i nie unikniesz tego.
Kończę ten temat. Nie ma sensu o ty pisać.
Witam. Mała uwaga na temat zasysania kurzu: Oczywiście zoom - jak tłok, zasysa powietrze (z drobinami kurzu) do wnętrza obiektywu, więc jaki to ma związek z kurzem wewnątrz puszki, gdzie ilość powietrza jest praktycznie stała? Moim zdaniem kurz do puszki może dostawać się albo przez nieszczelne body albo (najczęściej) przez bagnet. (zdejmowanie obiektywu w tym rozważaniu pomijam). Czy plastikowy bagnet w 18-105 jest mniej szczelny od innych? - nie wiem, ale nie wydaje mi się żeby była jakaś ogromna różnica. Natomiast bardziej istotne jest to, aby rozróżnić plamy oleju na matrycy od drobin kurzu i nie mylić jednego z drugim...
pozdrawiam
P.s. Bardzo ciekawe spostrzeżenie z tym przeostrzeniem na dalszy plan i BF ! Ciekawe co na to puszka Fatmana :)
Pawel Pawlak
22-05-2011, 12:51
teraz obowiązuje to: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321
Ale ja wiem, jaki jest stan prawny w tej kwestii, za to nie bardzo wie jarvik.
Wiem też, że sytuacja nie jest komfortowa dla konsumentów, ale oskarżanie o to ostatniego ogniwa handlu detalicznego jest w moim odczuciu wyrazem niedojrzałości. Równie dobrze można by oskarżać personel sklepu z chemią gospodarczą, że jakość proszków proszków oficjalnie dystrybuowanych w polsce jest gorsza niż tych z za zachodniej granicy.
Co do bagnetu, w 18-105 nie zauważyłem grubej uszczelki jak to ma miejsce w 70-300vr.
pawel pawlak - o boze!!! co niby nie wiem? co sie zmienilo tak bardzo miedzy tym co ja podalem a co jest w linku? jak nie sa winni sprzedajacy? jesli sklep twierdzi, ze odchodzac od kasy zostaje konsumentowi tylko droga gwarancji uzytkownika i nie obchodzi go to, ze sprzedal np pekniety na pol sprzet a ktoś mi tu wmawia ze ja jestem niedojrzaly to bredzi! I prosze nie przytaczac mi tu z proszkOw3 do prania bo widocznie czytanie ze zrozumieniem tekstu jest dla Kolegi za trudne. Dlaczego sklep jest zobowiązany do podania regulaminu i w nim wyszczególnia czym handluje? to co się zmieniło wyszczególnione jest w przytoczonym linku przez Ciebie - Rozdział 2 Zmiany w przepisach obowiązujących i przepis końcowy. i otóż tak sprzedawca towaru odpowiada
1. Sprzedawca jest obowiązany zapewnić w miejscu sprzedaży odpowiednie warunki techniczno-organizacyjne umożliwiające dokonanie wyboru towaru konsumpcyjnego i sprawdzenie jego jakości, kompletności oraz funkcjonowania głównych mechanizmów i podstawowych podzespołów. - to odnosi sie do wykonywania zdjęć próbnych aparatem a nie twierdzenie ze kazdy popstryka i odejdzie... klient ma taqkie prawo!
2. Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wy- dania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. - co tu tłumaczyć?
3. 4. Na równi z zapewnieniem producenta traktuje się zapewnienie osoby, która wprowadza towar konsumpcyjny do obrotu krajowego w zakresie działalności swojego przedsiębiorstwa, oraz osoby, która podaje się za producenta przez umieszczenie na towarze swojej nazwy, znaku towarowego lub innego oznaczenia odróżniającego.
i dodatkowo przypominam, że sprzedawca może sobie pisać swój regulamin sklepu ale jest on podrzędny w stosunku do ustawy dotyczacej handlu i praw konsumenta.
Podsumowując sprzedawca jest odpowiedzialny za to co sprzedaje! Jeśli określa wyrażnie, że towar jest nowy i sprawny w 100% a gadanie byle gadać jest zaciemnianiem sytuacji
Wszystko ladnie sie czyta tylko kto decyduje i tym czy aparat jest sprawny czy nie? Serwis Nikon Polska. Tu konczy sie bajka i przepisy a zaczyna polska rzeczywistosc...
i tutaj się zgadzam jeżeli zgodzi się klient zrezygnować ze swojego prawa oddania sprzętu do sklepu i ruszyć procedurę gwarancyjną producenta
na grupie użytkowników d7000 po przeprowadzeniu testu wg instrukcji Fatmana raportowałem takie samo zachowanie. test na s70-200 f/2.8 @100mm, 10 zdjęć w każdym teście, rozostrzane przed każdym strzałem;
pierwsze 5 rozostrzałem do min. odległości ostrzenia, drugie 5 do nieskończoności. te same wnioski - w drugim przyp. aparat robi co chce!
poproszę Kolegów aby sprawdzili też u siebie, może się coś rozjaśni...
Co to za grupa?
napisz do Fatmana, to dopisze Cię. gdzieś parę stron wcześniej w wątku była o tym mowa.
zapraszamy:)
jarvik, małe wyjaśnienie do tego co napisałeś w pkt 3 swojej poprzedniej wypowiedzi oraz w kontekście wcześniejszej dyskusji:
sklepy FJ (lub inne punkty sprzedaży detalicznej) NIE są wprowadzającym do obrotu krajowego. Wprowadzającym D7000 do obrotu na nasz rynek jest najprawdopodobniej Nikon Polska (wprowadzającym na rynek UE jest Nikon Europe, itd itp) - czy jak się tam te firmy nazywają. Czyli te instytucje, które "reprezentują" producenta i zaopatrują sprzedawców w towar. I to te instytucje są odpowiedzialne - na równi z producentem - za zapewnienie spełnienia wymagań (patrz deklaracja zgodności).
Co oczywiście nie zmienia faktu, że sprzedający w naszym kraju traktują nas - klientów - nieporównywalnie gorzej niż ich koledzy po fachu z krajów bardziej cywilizowanych.
pozdrawiam
mechon - byłoby to dziwne i totalnie nienormalne jak tak jest.. ale żyjemy w POlsce wszystko jest możliwe. Porównując sprzedając jajka śmierdzące czyt nie nadające sie do spożycia nie byłbym odpowiedzialny za to bo wprowadzającym na rynek byłby pan Mieciu spod Krakowa, od którego te jajka biorę??? dziwne... Oczywiście twierdząc na wywieszce, że jajka są świerze i w 100% zdatne do spożycia a dodatkowo gwarantuje to pan Miecio spod Krakowa gwarancją tylko kto kupi to wara ode mnie tylko sio do pana Miecia.
Myślę, że to chodzi o pewną zależność: pan Miecio sprzedaje D7000 panu Zenkowi, pan Zenek niezadowolony z działania AF oddaje aparat panu Mieciowi, pan Miecio z uśmiechem zwraca mu pieniążki (lub wymienia sprzęt na inny) po czym odsyła wadliwy D7000 do Nikon Polska, Nikon Polska uprzejmie dziękuje panu Mieciowi za wychwycenie wadliwego egzemplarza i wysyła mu inny (sprawny). Wszyscy są zadowoleni i szczęśliwy.
Ale jeśli Nikon Polska zacznie "warczeć" na pana Miecia (bo Nikon Europe warczy na Nikon Polska) to pan Miecio zacznie warczeć na pana Zenka .... ryba psuje się od głowy. A wszystko rozbija się chyba o to jak ważnym rynkiem zbytu jesteśmy dla Nikona ....
Ale jeśli Nikon Polska zacznie "warczeć" na pana Miecia (bo Nikon Europe warczy na Nikon Polska) to pan Miecio zacznie warczeć na pana Zenka .... ryba psuje się od głowy. A wszystko rozbija się chyba o to jak ważnym rynkiem zbytu jesteśmy dla Nikona ....
:mrgreen: Brawo mechon za obrazowe i co ważniejsze trafne przedstawienie rzeczywistości. Dlatego wcześniej pisałem, że kij ma dwa końce. Będąc na miejscu pana Zenka wkurzamy się na złe traktowanie ale gdybyśmy postawili się na miejscu pana Miecia, to zrobimy dokładnie jak on.
Wczoraj znowu mialem akcje z 35/1.8. Dwukrotnie przestal dzialac AF i dopiero odpiecie obiektywu pomagalo. Dla porownania z 18-105 nie zdarzylo mi sie to nigdy a uzywam go o wiele czesciej.
Witaj.
Bardzo ciekawe -dzisiaj sprawdzę jak to jest u mnie, bo przyznam, że podczas testów zawsze przeostrzałem na obiekt położony dalej od wyznaczonego celu.
Wczoraj znowu mialem akcje z 35/1.8. Dwukrotnie przestal dzialac AF i dopiero odpiecie obiektywu pomagalo. Dla porownania z 18-105 nie zdarzylo mi sie to nigdy a uzywam go o wiele czesciej.
Hmmm, raczej masz jakiś problem z swoim egzemplarzem 35 :-(
Pozdrawiam.
Już raz był w serwisie bo nie dało sie go kalibracją w korpusie wyregulować.
Wrócił i podziałał kilka tygodni idealnie a teraz klops. :(
Znowu serwis... Brrrrr...
Takie tam porownanie D300s z D7000.
Jak myslicie ktore sa ktore ? :)
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/40/clipboard01yr.jpg)
Jak zgadniecie to wrzuce wieksze, tutaj sa same cropy.
Po lewej z D300s. Zgadłem?
Po lewej z D300s. Zgadłem?
Nie :) D300s jest po prawej :)
To obiecane wieksze obrazki:
D300s
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/7189/dsc1211.jpg)
D7ooo
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/1334/dsc6395.jpg)
D300s
źródło (http://img836.imageshack.us/img836/4088/dsc1230h.jpg)
D7ooo
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/9782/dsc6400d.jpg)
D300s
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/707/dsc1261n.jpg)
D7ooo
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/4420/dsc6450r.jpg)
Wolane z NEFow. wszystkie suwaki na 0.
Wojt@s!o
23-05-2011, 21:48
Hm a możesz napisać w jakim kolorze były te czołgi??
Na co była ustawiana ostrość?
Z tymi kolorami faktycznie ciekawe. Na D7000 koła zielone a na D300s brązowe.
owidiuszek
23-05-2011, 22:17
Dokladnie mam to samo co pokazal qualin.
Tesc ma d300s, ja d7k i próbowalem porównywać te same ujęcia. Jakby to określić krótkim sformułowaniem - d300s ma bardziej stonowaną, zaś d7k "krzykliwą" kolorystykę. Przynajmniej wg moich obserwacji
Ostrosc na kubek, a na ostatnim na tabliczke. dam ostatnie w pelnej rozdzialce:
D300s: http://img156.imageshack.us/img156/8230/dsc1261m.jpg
D7ooo: http://img98.imageshack.us/img98/33/dsc6450y.jpg
Jeszcze takie cudaki:
D300s:
źródło (http://img15.imageshack.us/img15/827/dsc1208m.jpg)
D7ooo:
źródło (http://img221.imageshack.us/img221/558/dsc6373u.jpg)
Wojt@s!o
23-05-2011, 22:26
W przypadku tych zdjęć to nie "krzykliwa" kolorystyka tylko błędne kolory. Wg mnie 300s odczytał prawidłowo. Wnioskuję to po zazielenieniu kubka przez D7k
peterka43
23-05-2011, 22:36
Zdjęcia z pozoru wyglądają niemal identycznie,ale z exif-ów wynika,że z D7000 są bardziej wyostrzone,więc parametry i ustawienia nie były identyczne.
Crop kubka z D300s wygląda lepiej,natomiast crop zielonej tablicy lepszy jest z D7000.
Może to kwestia głębi ostrości ,poprostu obiektyw inaczej pracuje z tymi korpusami.
Wydaje mi się,że po wyostrzeniu zdjęć z D300s do 2 lub zjechaniu z ostrością w D7000 na 0 zdjęcia wyglądały by tak samo no może z wyjątkiem koloru.Moim zdaniem z D300s wygląda lepiej
W przypadku tych zdjęć to nie "krzykliwa" kolorystyka tylko błędne kolory. Wg mnie 300s odczytał prawidłowo. Wnioskuję to po zazielenieniu kubka przez D7k
Jaasne. Jedno robione na AWB, a drugie na ustawieniach manualnych WB, czyli możesz je sobie do woli porównywać. ;)
Bawicie się w oceny, a Exifów nie analizujecie? Można tylko pogratulować dobrego samopoczucia. :lol:
Jaasne. Jedno robione na AWB, a drugie na ustawieniach manualnych WB, czyli możesz je sobie do woli porównywać. ;)
Bawicie się w oceny, a Exifów nie analizujecie? Można tylko pogratulować dobrego samopoczucia. :lol:
Fotki w RAWach byly zrobione. Fakt, ze z kolega nei zauwazylismy, ze jego 300s ma ustawiony WB na pochmurny. jednak przy wolaniu rawow to nie powinno miec wplywu, tymbardziej, ze ustawilem wszystkie suwaki identycznie na wszystkich fotkach. chyba, ze Lightroom cos pomotal :/
Wygrzebałem zdjęcia z D3100 + 35/1.8 i zobaczcie sami.
Dokładnie to samo co w D7000 więc może to jednak wina szkła.
Oczywiście jest to crop (AF centralny).
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/852/d3100.jpg/)
Władca Pixeli
24-05-2011, 02:18
Fotki w RAWach byly zrobione. Fakt, ze z kolega nei zauwazylismy, ze jego 300s ma ustawiony WB na pochmurny. jednak przy wolaniu rawow to nie powinno miec wplywu, tymbardziej, ze ustawilem wszystkie suwaki identycznie na wszystkich fotkach. chyba, ze Lightroom cos pomotal :/
Było o tym na forum wiele razy. Lightroom nie czyta ustawień puszki bo te dane Nikon zaszyfrował i tylko oprogramowanie Nikona potrafi to odczytać tak więc LR nie potrafi skorygować tych zdjęć do tej samej temperatury.
Adamus00
24-05-2011, 08:51
Moglbym Ciebie prosic Fatman, o dodanie mnie do grupy dyskusyjnej, nikon d7k - moj adres na "dzimejlu" to adamusd00. Z gory dziekuje. A.
Było o tym na forum wiele razy. Lightroom nie czyta ustawień puszki bo te dane Nikon zaszyfrował i tylko oprogramowanie Nikona potrafi to odczytać tak więc LR nie potrafi skorygować tych zdjęć do tej samej temperatury.
Ok, wiec wywolalem teraz w VievNX, faktycznie LR nie potrafi zresetowac ustawien WB.
Ponizej dwie fotki i crop wywolane na ustawieniach WB - direct light i picture control - standard. reszta suwakow na 0.
D300s
źródło (http://img801.imageshack.us/img801/253/dsc1224a.jpg)
D7ooo
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/2717/dsc6417a.jpg)
Crop D300s
źródło (http://img21.imageshack.us/img21/7831/dsc1224002.jpg)
Crop D7ooo
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/4489/dsc6417001.jpg)
Full size D300s: http://img853.imageshack.us/img853/2458/dsc1224.jpg
Full size D7ooo: http://img135.imageshack.us/img135/8053/dsc6417c.jpg
DominikGSI
24-05-2011, 11:11
No i gdzie teraz Ci od teorii, że D7000 źle oddaje kolory :D
No i gdzie teraz Ci od teorii, że D7000 źle oddaje kolory :D
Stoją w kolejce do serwisu Nikona. :lol:
mprzysta
24-05-2011, 12:00
ale rzut oka na gąsienicę pod kubkiem pozbawia złudzeń kto w tym rankingu jest Panem ostrości :)
Pawel Pawlak
24-05-2011, 12:08
a czy to zdjęcie z D7000 nie jest przypadkiem poruszone ?
DominikGSI
24-05-2011, 12:19
a czy to zdjęcie z D7000 nie jest przypadkiem poruszone ?
Możliwe, D300s - 1/250s D7000 - 1/200. VR wyłączony w obu przypadkach. To co ciekawe, to odległość od przedmiotu w D300s 3.16m a w D7000 3.67m. A zdjęcia wydają się być robione z identycznej odległości.
Możliwe, D300s - 1/250s D7000 - 1/200. VR wyłączony w obu przypadkach. To co ciekawe, to odległość od przedmiotu w D300s 3.16m a w D7000 3.67m. A zdjęcia wydają się być robione z identycznej odległości.
Tylko się wydają. :wink: Popatrz uważnie.
DominikGSI
24-05-2011, 12:25
Tylko się wydają. :wink: Popatrz uważnie.
No racja, widać wyraźnie, że i kąt inny i odległość większa.
Kolejne sample
D300s
źródło (http://img803.imageshack.us/img803/1820/dsc1200a.jpg)
D7ooo
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/3497/dsc6390a.jpg)
crop D300s
źródło (http://img10.imageshack.us/img10/8185/dsc1200005.jpg)
crop D7ooo
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/1600/dsc6390006.jpg)
Full size D300s: http://img854.imageshack.us/img854/6601/dsc1200l.jpg
Full size D7ooo: http://img715.imageshack.us/img715/8440/dsc6390h.jpg
Pawel Pawlak
24-05-2011, 13:03
A te sample mają czegoś konkretnego dowodzić ?
A te sample mają czegoś konkretnego dowodzić ?
Nie maja tylko porownac obrazki z obu puszek.
Tu jeszcze pare pstrykow z weekendu, wszystkie z kita :P
źródło (http://img864.imageshack.us/img864/8706/dsc6110.jpg)
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/3148/dsc6143p.jpg)
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/9797/dsc6139x.jpg)
źródło (http://img806.imageshack.us/img806/7843/dsc6337.jpg)
źródło (http://img860.imageshack.us/img860/195/dsc6349.jpg)
Dla mnie to jakieś aptekarskie różnice są między d300s, a d7k. oczywiście jeśli chodzi o przykłady powyżej. Zresztą w 90% przypadkach pewnie tak właśnie będzie.
No wg mnie roznice rowniez sa minimalne. tak przegladam fotki i szczerze to obrazki sa prawie identyczne z obu puszek, tylko rozdzielczosc inna.
Dla mnie to jakieś aptekarskie różnice są między d300s, a d7k. oczywiście jeśli chodzi o przykłady powyżej. Zresztą w 90% przypadkach pewnie tak właśnie będzie.
Aptekarskie? Przecież każdy będzie siedział tylko przed monitorem i sprawdzał cropy, czy aby D300s i D7000 robią takie same zdjęcia :) Paranoja kompletna...
Ja proponuję w dziale "Zdjęcia/video - kategorie tematyczne" założyć nowy poddział: CROPY ;)
Jakoś nie mogę was zrozumieć, co wy chcecie od tego AF w d7000.:-):grin:
Przecież Nikon tak uważa. Cytat ze strony Nikona.
„Wyjątkowo dokładny, 39-punktowy system autofokusa z 9 czujnikami krzyżowymi pośrodku kadru. Umożliwia szybkie i precyzyjne pokrycie autofokusem w całym kadrze. Cztery tryby pól AF, w tym śledzenie 3D, zapewniają dużą ostrość nawet wtedy, gdy obiekt nie znajduje się w środku kadru albo porusza się szybko lub nieprzewidywalnie.”
Fatman, ktoś ci zarzucał, że twoja modelka była nie ostra, bo za szybko spacerowała.
To końcówka tej reklamy się kłania.
Jak ktoś się nie zna to może przyjąć, że aparat sam ustawi się tak, że wszystko w kadrze będzie ostre obojętnie, w jakich odległościach będą przedmioty fotografowane.
I jak ktoś by się uparł to na podstawie tego opisu może zwrócić puszkę, jako nie zgodną z opisem jak robi mu, BF czy FF.
...... I jak ktoś by się uparł to na podstawie tego opisu może zwrócić puszkę, jako nie zgodną z opisem jak robi mu, BF czy FF.
Spróbuj.
Ja proponuję w dziale "Zdjęcia/video - kategorie tematyczne" założyć nowy poddział: CROPY ;)
A ja proponuję jeszcze napisać tutorial (najlepiej jeszcze w postaci filmu na YT) jak robić CROPY :D i przypiąć go na górze każdej kategorii na forum... Co by nikt nie popełniał błędów przy ich tworzeniu :)
I nowe motto:
"Zamiast siedzieć i narzekać na forum wyjdźcie na dwór robić cropy".
Nie chcę tu nikogo "sprzedawać" ale taki wpis pojawił się w wątku o D5100:
"Oj nie nie nie. Zero wymiany, puszka zostaje u mnie taka jaka jest, ostatnio sam ją "naprawiłem" korzystając z doświadczenia pewnego pechowego (no obecnie szczęśliwego już) kolegi -mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie (choć czy ten stan się utrzyma to nie wiem)".
Zgadnijcie kto to napisał... :)
evilseed
24-05-2011, 22:34
Przepraszam, że się wtrącę, ale ten efekt jest wynikiem delikatnego dotknięcia przycisku zwalniania obiektywu. Wtedy AF całkowicie przestaje działać.
Nie chcę tu nikogo "sprzedawać" ale taki wpis pojawił się w wątku o D5100:
"Oj nie nie nie. Zero wymiany, puszka zostaje u mnie taka jaka jest, ostatnio sam ją "naprawiłem" korzystając z doświadczenia pewnego pechowego (no obecnie szczęśliwego już) kolegi -mój D7000 trafia obecnie tak jak D90 i niech już tak zostanie (choć czy ten stan się utrzyma to nie wiem)".
Zgadnijcie kto to napisał... :)
... podbijam stawkę! dwa dobre cropy z D7000 dla tego kto odgadnie :)
P.S.
w tej części forum to mój pierwszy wpis więc witam wszystkich :)
Bo co tu napisać............... sama "naprawa" jest tak idiotyczna, że jak opiszę to zaraz zleci się cała banda ludzi, którzy zaczną udowadniać, że od początku się mylę, jestem wariatem, kłamałem, jestem na usługach innej firmy i robię czarny PR...
Ehhhh............. ok, na samym początku powstała teoria, że przyczyną źle działającego AF są jakieś luzy. No ale gdzie -matryca "wisi", a może czujniki AF ? -niedokręcone ? Paranoja..........
Tylko, że jakiś czas temu kumplowi upadł jego D7000. Był w plecaku, miał podczepiony dosyć ciężki obiektyw -poleciał z około 60cm na dywan. Było głośno........ Był zawał i wylew. I trzęsące się ręce podczas sprawdzania, czy wszystko działa ok. Wyglądało, że jest ok, tylko wyszła dziwna sprawa -znowu trzeba było justować obiektywy w body. Czyli przestawić parametry precyzyjnej korekty AF dla każdego szkła. Z wartości minusowej np. -2 na plusową, np. +6. Bo na starych parametrach był bardzo widoczny FF.
Jeszcze większe było zdziwienie, kiedy okazało się, że większość zdjęć zrobionych za pomocą Sigmy 85 1.4 i Nikkora 35 1.8 jest trafiona -i to z dużej odległości (powyżej 5m, dla 85ki nawet na 20m było ok).
Owszem, czasem trafiał się FF/BF, ale raczej sporadycznie. Jedna, dwie fotki w serii -na kilkadziesiąt trafionych.
Osobiście testowałem tą puszkę wcześniej i działała tragicznie -jak moja. Po upadku stał się cud -trafia w dobrym świetle jak D3.
Na grupie dyskusyjnej to opisałem -ktoś zgłosił podobny cud.
No to wypróbowałem metodę "Rubina 202" u siebie -i cud się powtórzył.
Tyle, że................. no co teraz ?
Po pierwsze zaraz zostanę wyśmiany.
Po drugie, nikomu nie proponuję "naprawy" w ten sposób, bo może się to źle skończyć jak się przesadzi........
Po trzecie, za cholerę nie wiem czy "naprawa" jest permanentna.
Po czwarte, serwis może się obrazić.
3 puszki "naprawione". Do dwóch mam dostęp. To jest fakt.
Swoją testowałem ostatnio na komunii i ślubie/weselu. Jak wspominałem, w dobrym świetle jest nie gorzej od D3. W słabym mniej więcej tak jak w D90.
Na spacerach używam teraz D7000, głównie z 85 1.4. Udało mi się wyjustować trzy obiektywy: Sigmę 85 1.4, Nikkora 35 1.8 i Nikkora 180 2.8. Niestety Tamron 17-50 2.8 VC po ostatniej wizycie D7k w serwisie jest już nie do ustawienia -albo FF, albo BF, w zależności od ogniskowej i odległości ostrzenia.
Poniżej kilka przykładów -zmniejszone, ale uwierzcie, że ostre tam gdzie być powinny.
http://img683.imageshack.us/img683/5889/sigmaset11.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/433/sigmaset10.jpg
http://img135.imageshack.us/img135/6186/sigmaset9.jpg
Puszki do serwisu nie mam zamiaru już słać. I tak nie potrafią naprawić, zresztą teraz to już niepotrzebne (oby na zawsze). Cała ta "draka" jest bezsensowna i mnie zmęczyła. Nie wiem jak pomóc innym pechowcom.
gadzeciarz
24-05-2011, 23:02
To wcale nie jest zabawne lecz bardzo życiowe sam niedawno gdzieś na forum o telefonach wyczytałem o podobnym sposobie naprawy telefonu komórkowego Samsung wave 8500 a problem dotyczył braku dźwięku w telefonie. Sposób naprawy co zresztą sam wykonałem ,upuścić aparat na twardą powierzchnie z wysokości około 30 cm.
Się naprawił i działa do dziś.
Bo co tu napisać............... sama "naprawa" jest tak idiotyczna, że jak opiszę to zaraz zleci się cała banda ludzi, którzy zaczną udowadniać, że od początku się mylę, jestem wariatem, kłamałem, jestem na usługach innej firmy i robię czarny PR...
Ehhhh............. ok, na samym początku powstała teoria, że przyczyną źle działającego AF są jakieś luzy. No ale gdzie -matryca "wisi", a może czujniki AF ? -niedokręcone ? Paranoja..........
Tylko, że jakiś czas temu kumplowi upadł jego D7000. Był w plecaku, miał podczepiony dosyć ciężki obiektyw -poleciał z około 60cm na dywan. Było głośno........ Był zawał i wylew. I trzęsące się ręce podczas sprawdzania, czy wszystko działa ok. Wyglądało, że jest ok, tylko wyszła dziwna sprawa -znowu trzeba było justować obiektywy w body. Czyli przestawić parametry precyzyjnej korekty AF dla każdego szkła. Z wartości minusowej np. -2 na plusową, np. +6. Bo na starych parametrach był bardzo widoczny FF.
Jeszcze większe było zdziwienie, kiedy okazało się, że większość zdjęć zrobionych za pomocą Sigmy 85 1.4 i Nikkora 35 1.8 jest trafiona -i to z dużej odległości (powyżej 5m, dla 85ki nawet na 20m było ok).
Owszem, czasem trafiał się FF/BF, ale raczej sporadycznie. Jedna, dwie fotki w serii -na kilkadziesiąt trafionych.
Osobiście testowałem tą puszkę wcześniej i działała tragicznie -jak moja. Po upadku stał się cud -trafia w dobrym świetle jak D3.
Po drugie, nikomu nie proponuję "naprawy" w ten sposób, bo może się to źle skończyć jak się przesadzi........
Swoją testowałem ostatnio na komunii i ślubie/weselu. Jak wspominałem, w dobrym świetle jest nie gorzej od D3. W słabym mniej więcej tak jak w D90.
Na spacerach używam teraz D7000, głównie z 85 1.4. Udało mi się wyjustować trzy obiektywy: Sigmę 85 1.4, Nikkora 35 1.8 i Nikkora 180 2.8. Niestety Tamron 17-50 2.8 VC po ostatniej wizycie D7k w serwisie jest już nie do ustawienia -albo FF, albo BF, w zależności od ogniskowej i odległości ostrzenia.
Poniżej kilka przykładów -zmniejszone, ale uwierzcie, że ostre tam gdzie być powinny.
Puszki do serwisu nie mam zamiaru już słać. I tak nie potrafią naprawić, zresztą teraz to już niepotrzebne (oby na zawsze). Cała ta "draka" jest bezsensowna i mnie zmęczyła. Nie wiem jak pomóc innym pechowcom.
.... po przeczytaniu około 500stron tasiemca pod tytułem D7000 i mroczna strona jego AF'a szczęka mi opadła jak przeczytałem Fatman Twój post.
I nie żebym się wyśmiewał czy nazywał Ciebie wariatem ale być może przez przypadek praktycznie zostałeś milionerem :) Wystarczy przetestować a potem opatentować procedurę naprawy D7000 i już kasa leci :)
A tak całkiem poważnie, prawdopodobnie ta "metoda" pozwala zaskoczyć jakiemuś ruchomemu elementowi w puszce, który nie był dokładnie dopchnięty przez robota.
Co by jednak nie mówić dla mnie Fatman jesteś Hero of the day za to, że dzięki Tobie nie kupiłem - nie utopiłem 4 tysi.
Pozdrawiam
BialyBST
24-05-2011, 23:08
miazga
No i teraz to kupię tą puche :D
Ja też biore, teraz jak już można wrazie czego samemu naprawić. Fajne zakończenie gratuluje.
I to już koniec wątku o d7000, dziękujemy i do widzenia.
LordYoghurt
24-05-2011, 23:48
ja tam wierzę w ciąg dalszy ;-)
Nie wiem czy to fajne zakończenie................ to po prostu czysty idiotyzm jest :-(
Dotychczas puszki Nikona kupowałem "w ciemno". Teraz będę się bał......
LordYoghurt
24-05-2011, 23:58
Niezależnie od wszystkiego, bałbym się upuszczać aparatu, bo
- efekt nie jest gwarantowany
- defekt czegoś innego nie jest wykluczony
Adamus00
25-05-2011, 00:01
Fatman, moze bys podal pare "warukow wyjsciowych" naprawy takich jak wysokosc i twardosc podloza - tak co by nikony w polsce z drugiego pietra na beton nie szybowaly ;)
Jutro na wsparciu technicznym NP pojawi się nowy wpis: "25.05.2011 - Procedura naprawy nieprawidłowo działającego AF w D7000" :) Kliknij po więcej >> i tam będzie:
"1. Chwyć aparat w dłoń".
"2. Podnieś aparat na wysokość blatu kuchennego"
"3. Podbłoga w kuchni musi posiadać dywan"
"4. Upuść aparat na podłogę"
"5. Wyłącz aparat"
"6. Odczekaj 5s".
"7. Włącz aparat"
:) Sorki - nie mogłem się powstrzymać :)
PS: W serwisie nikona już konstruują specjalną maszynę podnosząco-upuszczającą D7000 przewidziane do naprawy nieprawidłowo działającego AF :) Nazywać się będzie "Drop & Down AF Fixer" :)
Cholera - jest jeden kluczowy problem - jak widać nie da się tego naprawić aktualizacją oprogramowania :D
(...) Co by jednak nie mówić dla mnie Fatman jesteś Hero of the day za to, że dzięki Tobie nie kupiłem - nie utopiłem 4 tysi. (...)
Oj przesadzasz. To jest bardzo dobry aparat. Ja jestem zachwycony...
LordYoghurt
25-05-2011, 00:15
Cholera - jest jeden kluczowy problem - jak widać nie da się tego naprawić aktualizacją oprogramowania :D
Jak się nie da? Przy pierwszym uruchomieniu aparat analizuje pochylenie za pomocą wbudowanego czujnika położenia (vide sztuczny horyzont) i kiedy jest ono optymalne wysyła impuls elektryczny na magnezowy korpus. Użytkownik upuszcza aparat, a naprawa "zadziewa się" ;-)
Jak się nie da? Przy pierwszym uruchomieniu aparat analizuje pochylenie za pomocą wbudowanego czujnika położenia (vide sztuczny horyzont) i kiedy jest ono optymalne wysyła impuls elektryczny na magnezowy korpus. Użytkownik upuszcza aparat, a naprawa "zadziewa się" ;-)
Nie nie. W sofcie 1.03 pojawi się nowa pozycja w menu aparatu: "Korekcja AF za pomocą impulsu jonizacyjno-magnetycznego" z wykrzynikiem obok -> "Wciśnij i się odsuń" :)
Oj przesadzasz. To jest bardzo dobry aparat. Ja jestem zachwycony...
ja nie twierdzę, że aparat jest zły! uważam wręcz, że jest świetny ! Ja sam byłem na niego napalony przez jakieś 400stron jak Arab na 70 dziewic. Niestety problem polega na tym, że Nikon udowodnił, że nie potrafi go naprawić ... i tyle w temacie.
Nie nie. W sofcie 1.03 pojawi się nowa pozycja w menu aparatu: "Korekcja AF za pomocą impulsu jonizacyjno-magnetycznego" z wykrzynikiem obok -> "Wciśnij i się odsuń" :)
myślę, że po prostu w nowych instrukcjach obsługi napiszą "wstrząsnąć przed użyciem" ;)
ja nie twierdzę, że aparat jest zły! uważam wręcz, że jest świetny ! Ja sam byłem na niego napalony przez jakieś 400stron jak Arab na 70 dziewic. Niestety problem polega na tym, że Nikon udowodnił, że nie potrafi go naprawić ... i tyle w temacie.
Ale co naprawić? Kupiłeś go? Uważasz, że był niesprawny? Oddałeś do serwisu i serwis dał ciała? Sorki, ale jeżeli nie miałeś styczności z tym problemem osobiście i nie stwierdziłeś faktycznie problemów z AF i nie oddałeś go do serwisu nie powinieneś tak pisać. Jeżeli każdą decyzję o kupnie czegokolwiek opierasz na wyczytanych opiniach w internecie to gratuluję.
Obserwuję ten wątek od jakiegoś czasu i śmiem stwierdzić, że gdyby Fatman nie uparł się i nie opisywałby tutaj wszystkiego to wogóle (na tym forum przynajmniej) nie byłoby problemu... Mój aparat uważam, że działa prawidłowo i nie zauważyłem większych problemów. A miałem okazję fotografować wszystkimi modelami Nikonów oprócz D5100 oraz D3100. Także większych odstępstw nie zauważyłem.
Niestety nie mam czasu na robienie codziennie 500 testowych zdjęć i wstawiania tutaj cropów. Uznaję to osobiście za - delikatnie mówiąc - przesadę i wyszukiwania problemu na siłę.
Ludzie - zajmijcie się fotografowaniem a nie cropowaniem. Jestem ciekaw, ilu z was tą jakość na cropie jest w stanie uzyskać na wydruku. Czy każdy z Was posiada drukarkę przynamniej A3+ aby to zauważyć? Raczej wątpię...
Jeżeli aparat kupiony był w amerykańskim Amazonie i nie dostalem z nim paragonu w paczce, to moge oddac go w polsce do serwisu? I czy ma to sens?
Alternatywnie, poczekam jeszcze na jedna aktualizacje oprogramowania. Jesli to nie pomoze, sprzedaje.
Ale co naprawić? Kupiłeś go? Uważasz, że był niesprawny? Oddałeś do serwisu i serwis dał ciała? Sorki, ale jeżeli nie miałeś styczności z tym problemem osobiście i nie stwierdziłeś faktycznie problemów z AF i nie oddałeś go do serwisu nie powinieneś tak pisać. Jeżeli każdą decyzję o kupnie czegokolwiek opierasz na wyczytanych opiniach w internecie to gratuluję.
Obserwuję ten wątek od jakiegoś czasu i śmiem stwierdzić, że gdyby Fatman nie uparł się i nie opisywałby tutaj wszystkiego to wogóle (na tym forum przynajmniej) nie byłoby problemu... Mój aparat uważam, że działa prawidłowo i nie zauważyłem większych problemów. A miałem okazję fotografować wszystkimi modelami Nikonów oprócz D5100 oraz D3100. Także większych odstępstw nie zauważyłem.
Niestety nie mam czasu na robienie codziennie 500 testowych zdjęć i wstawiania tutaj cropów. Uznaję to osobiście za - delikatnie mówiąc - przesadę i wyszukiwania problemu na siłę.
Ludzie - zajmijcie się fotografowaniem a nie cropowaniem. Jestem ciekaw, ilu z was tą jakość na cropie jest w stanie uzyskać na wydruku. Czy każdy z Was posiada drukarkę przynamniej A3+ aby to zauważyć? Raczej wątpię...
aparatu nie kupiłem i chyba to już wyjaśniałem !
Co się tyczy decyzji przed zakupem każdej rzeczy wartej więcej niż bak paliwa to stwierdzam, że taki zakup dogłębnie analizuje i sprawdzam opinie na temat danej rzeczy na wszelakich forach i serwisach dotyczących danej marki.
W przeciwieństwie do Ciebie czytam ten i poprzedni wątek od samego początku i śmiem twierdzić, że opinia na temat czy wszystkie czy nie wszystkie puszki są walnięte była wałkowana przynajmniej kilkanaście razy. Mam tylko nadzięję, że kolejny wartościowy ( 4 tysie są dla mnie przynajmniej dużą wartością ) zakup jakiego dokonasz będzie równie trafiony jak D7000 bo jeśli okaże się inaczej a serwis Ci powie, że wszystko jest ok to gwarantuje, że podobnie jak jak będziesz czytał opinie innych użytkowników przed wydaniem forsy. Tyle w temacie !
P.S.
Sorki, ale jeżeli nie miałeś styczności z tym problemem osobiście i nie stwierdziłeś faktycznie problemów z AF i nie oddałeś go do serwisu nie powinieneś tak pisać.
nawet mrówki uczą się na błędach innych mrówek i nie lezą w miejsce gdzie leży rozdeptana koleżanka :)
Jeżeli aparat kupiony był w amerykańskim Amazonie i nie dostalem z nim paragonu w paczce, to moge oddac go w polsce do serwisu? I czy ma to sens?
Alternatywnie, poczekam jeszcze na jedna aktualizacje oprogramowania. Jesli to nie pomoze, sprzedaje.
Oddać zawsze możesz, z paragonem czy bez za wizytę zapłacisz.
Mam ubezpieczenie na aparat także mogę upuszczać na podłoge, tylko czy ma być włączony czy wyłączony przed lotem?
I teraz zacznie sie napi....e aparatami po podłodze :)
A pewnie wystarczy wyregulować lustro pomocnicze...
Cholera, a ja już się tak związałem z tym wątkiem, że będzie mi go brakowało :mrgreen:
Chyba, że teraz się zaczną wpisy o udanej, bądź nieudanej "naprawie" :grin:
Fatman, przysłowie: bez młota, to nie robota, z powietrza się nie wzięło, więc absolutnie nie uważam żeby, to co napisałeś, było śmieszne, czy idiotyczne. Jedynie myślałem, że to ma zastosowanie do produktów byłego ZSRR ;-)
Okazuje się też, że opanowanie i spokój Fatmana nie były jego sprzymierzeńcem w tym temacie. Gdyby się wkurzył już po pierwszej wizycie w serwisie i cisnął puszką o glebę, to dawno byłoby po problemie :D
Tak poważnie, to okazuje się, że problemem jest jakaś pierdoła, którą serwis powinien dawno wychwycić. Niestety tym bardziej to o nich dobrze nie świadczy.
Henio Jawa
25-05-2011, 09:06
I teraz zacznie sie napi....e aparatami po podłodze :)
... a na forumowej giełdzie przy używanych D7000 będzie adnotacja:
"używany amatorsko, nigdy nie upadł"
Chwila, chwila, jeden kolega jakieś 100.000 stron wcześniej, ostro wkur....ny na swoja puchę wpadł na pomysł żeby nią pierdyknąć o glebę.
No ale wtedy wszyscy mu to odradzali i mówili żeby się uspokoił i głupot nie robił.
A teraz proszę wszyscy będą ciskać puchami o glebę. :)
Już widzę ogłoszenia na giełdzie sprzedaży D7000, w super stanie, prawie bez śladów użycia z zaliczoną jedna glebą :)
W moim przypadku problem był doskonale widoczny na zdjęciach rozmiaru 10x15cm.
Nic na siłę nie wyszukiwałem.........
A pewnie wystarczy wyregulować lustro pomocnicze...
To jest najbardziej prawdopodobne -tylko jak o tym przekonać serwis, który nie stwierdza w ogóle problemu ? Mój aparat był tam trzy razy, ostatni raz na super szczególnych warunkach. I nic...........
Fatman, ułatwiłeś Nikonowi życie. Zamiast dochodzić co jest powodem dziwnych zachowań AF w D7k, wystarczy, że teraz do tego korpusu dodadzą w komplecie gustowny żółty młoteczek z gustownym napisem Nikon. Koszt niewielki, marketingowo też fajnie, bo to coś nowego w świecie lustrzanek taki "D7k hammer kit". Reklama na wszelakich formach i stronach o foto po ukazaniu się takiego zestawu na rynku - murowana :)
Oczyma wyobrazni widze juz te tysiace upadajacych d7000 i tysiace zawalow serca. Btw moze tak AF canonow da sie naprawic...
Canona trzeba wrzucić w tym celu do wody.
Wlasnie naprawialem swojego D7000 metoda Fatmana i cholera sie nie chce wlaczyc teraz, na dotatek cos lata w srodku :(
I co teraz ????!!!!!!!!!!!
oczywiscie to tylko joke, huehue
Pawel Pawlak
25-05-2011, 11:19
hehe... wiele dysków twardych nie startujących dało się uruchomić i odczytać po wcześniejszym rzuceniu o ścianę, więc kto wie ? ;))
A jakby tak pierdyknąć puchę z lepszym impetem to może zrobi się z niego bezlusterkowiec ??? :)
Devilish_Chaos
25-05-2011, 11:31
Kurde od 15 min czytam ostatnie kilka stron i caly czas sprawdzam czy aby dzis nie jest PrimaAprilis:)
Kurde od 15 min czytam ostatnie kilka stron i caly czas sprawdzam czy aby dzis nie jest PrimaAprilis:)
Albo ktoś tu sobie robi niezłe jaja.
A jeśli to prawda, to proponuję zawody w rzucie D7000 na odległość. Według niepotwierdzonych doniesień z pewnego forum, matryca zwycięzcy zawodów w nagrodę powiększy się do FF.:)
fotouśmieszek
25-05-2011, 12:32
W moim przypadku problem był doskonale widoczny na zdjęciach rozmiaru 10x15cm.
Nic na siłę nie wyszukiwałem.........
To jest najbardziej prawdopodobne -tylko jak o tym przekonać serwis, który nie stwierdza w ogóle problemu ? Mój aparat był tam trzy razy, ostatni raz na super szczególnych warunkach. I nic...........
Skończy sie to wypuszczeniem nowej puchy.Bedzie miala normalny,nikonowski AF.Ludzie szybko zapomna co było.Przy okazji czy do filmowania wybral być 550d czy 600d? Sorki za OT ale kiedys wypowiadales sie w podobnej sprawie . Pozdro;)
kacperek2004
25-05-2011, 14:16
Mnie też to wygląda na spóźniony Priam Aprilis.
Mnie też to wygląda na spóźniony Priam Aprilis.
No to uwierz, bo to nie żart :) Naprawdę fatman tak potraktował swego D7k :)
Mój dostał klapsa. Kumpla upadł.
Są tematy, na które nie żartuję. Do takich należy D7000.
fotouśmieszek, zdecydowanie 600D -gibany ekranik to jest coś na prawdę fajnego :-)
andrzejek
25-05-2011, 16:47
Skończy sie to wypuszczeniem nowej puchy.Bedzie miala normalny,nikonowski AF.Ludzie szybko zapomna co było.Przy okazji czy do filmowania wybral być 550d czy 600d? Sorki za OT ale kiedys wypowiadales sie w podobnej sprawie . Pozdro;)
Może ja cos powiem krótko: zamiast 60d, 600d itp. polecam panasonica GH2, filmowanie jest naprawdę świetne ( dobrze dziala stabilizacja, autofocus), z ręki kręcilem mecz siatkowki dziecka.
Mario__S
25-05-2011, 17:08
fotouśmieszek, zdecydowanie 600D -gibany ekranik to jest coś na prawdę fajnego :-)
No to jeszcze instrukcję podaj, w które miejsce trzeba jego klapnąć :)
Od dołu, z tyłu czy innaczej ?
marekwwwww
25-05-2011, 17:20
jak w kosciele nie zwracac na siebie uwagi jak zaczne rzucac moim d7k o ziemie :smile:
iron idem
25-05-2011, 17:31
Dawaj fatman ta instrukcję.Bo nie wiem czy walic mu na garde ,czy sierpowym po pryzmacie :)
Boję sie zeby nie skonczył tak jak pudzian.
wy tu robicie jaja z pogrzebu a ja na dniach chyba zakupie jednak nową "staroć' czyt d300s bo mam po dziury... i nawet nie wiem które ;)
Hahaha, ludzie, te ostatnie kilka stron watku mnie rozwalilo xD Kocham was, you made my day :D
Bartekolo
25-05-2011, 18:01
Ożesz... Takiego zwrotu akcji to bym się w życiu nie spodziewał....
A może jakąś komedia na faktach nakręcą na podstawie tematu o D7000??;)
:!:Tak się zastanawiam jak by tak upuścic D7000 trzy razy to mu odpadna te trzy zera i D7 bedzie lepszy niż D3s. Fatman upuścił raz to mu jedno zero odpadło tylko.:!:. Chociaż i D700 dla mnie może być...
Ożesz... Takiego zwrotu akcji to bym się w życiu nie spodziewał....
A może jakąś komedia na faktach nakręcą na podstawie tematu o D7000??;)
Albo zajmie się tym sejmowa komisja śledcza pod kierunkiem Macierewicza... ;-)
fotouśmieszek
25-05-2011, 18:33
Wiem,ze nie zartujesz więc potraktowalem serio i obszedlem szerokim łukiem;)Ta sama matryca w gorszej puszce;) ale sprawna:-) Fatman:gibany:-):-) mnie chodzi o AF w czasie kręcenia i take tam opcje filmowe ktore przecież obadałeś.Bo ustawienia maja identyczne IMO.Samo gibanie ucieszy mnie ale wiesz,o co chodzi najlepiej...Pozdro
s.
aaaa jak chodzi o AF podczas filmowania to Canon jest aktualnie na szarym końcu. Prowadzi Sony wraz z Panasonikiem, sporo za nimi Nikon, daleko w tyle Canon.
No i już podnieśli cene D7000 w jessops o 100£.
No i już podnieśli cene D7000 w jessops o 100£.
Dziwisz sie, jak Fatman opisal sposob naprawy to teraz d7000 bedzie schodzil jak cieple buleczki :D
Nikon d7000 jest dobry jak Martini - wstrząśnięty ale nie zmieszany.
Panowie !!! Nie róbcie jaj z pogrzebu !!! Czekałem na sposób rozwiązania usterki. Potrzebny mi nowy korpus, a d300 jest za duży. I co mam rzucać aparatem o glebę ?
Fatman czy Twój d7000 zaczął łapać ostrość na znaczku forda?
Fatman czy Twój d7000 zaczął łapać ostrość na znaczku forda?
Zrobiłem tylko 2 zdjęcia tylko tego "motywu". Trafione. Jutro zrobię więcej......... i dam znać.
No i stało się jasne dlaczego niektóre egzemplarze D7000 nie wykazują problemów z AF, po prostu zostały dostarczone przez Pocztę Polską ;)
Mario__S
25-05-2011, 21:20
Rafal, gdzie przepis na budyn ? Czekamy
Fotowentura
25-05-2011, 22:52
:!:Tak się zastanawiam jak by tak upuścic D7000 trzy razy to mu odpadna te trzy zera i D7 bedzie lepszy niż D3s. Fatman upuścił raz to mu jedno zero odpadło tylko.:!:. Chociaż i D700 dla mnie może być...
ojoj, ja to bym uważał, bo jak komu dwa odpadną, a trzecie się będzie trzymać, to zostanie D70......
nie żebym coś miał przeciwko, bo sam miałem D70s i złego słowa nie powiem, ale jedno zero robi tu sporą różnicę:)
ojoj, ja to bym uważał, bo jak komu dwa odpadną, a trzecie się będzie trzymać, to zostanie D70......
nie żebym coś miał przeciwko, bo sam miałem D70s i złego słowa nie powiem, ale jedno zero robi tu sporą różnicę:)
Jeszcze gorzej jak odpadną dwa zera i siódemka :mrgreen::wink:
LordYoghurt
26-05-2011, 10:40
Jestem rozczarowany tym co dzieje się z ta puszką. Wcale nie czekam na D400 i go nie kupię, bo nie potrzebuję większego, w pełni uszczelnianego body i tych kilku guziczków więcej (upraszczam, wiem). Natomiast D5100 to dla mnie za mało... Nikonie, obudź się i zrób wreszcie porządek z najpopularniejszą linią swoich puszek!
fotouśmieszek
26-05-2011, 11:27
jestem rozczarowany tym co dzieje się z ta puszką. Wcale nie czekam na d400 i go nie kupię, bo nie potrzebuję większego, w pełni uszczelnianego body i tych kilku guziczków więcej (upraszczam, wiem). Natomiast d5100 to dla mnie za mało... Nikonie, obudź się i zrób wreszcie porządek z najpopularniejszą linią swoich puszek!
amen!!
jacek.ok
26-05-2011, 17:32
Jestem rozczarowany tym co dzieje się z ta puszką. Wcale nie czekam na D400 i go nie kupię, bo nie potrzebuję większego, w pełni uszczelnianego body i tych kilku guziczków więcej (upraszczam, wiem). Natomiast D5100 to dla mnie za mało... Nikonie, obudź się i zrób wreszcie porządek z najpopularniejszą linią swoich puszek!
Nic sie nie dzieje z ta puszka....Kilku sfrustrowanych amatorow nie potrafi sie nia obslugiwac i wypisuje setki swoich pseudo doswiadczen....Na poczatku to czytalem ale od poczatku tylko sie smialem i nawet przez moment sie nie zasugerowalem i puszke mam od ponad miesiaca...Wykonalem okolo 4 tys zdjec i nie wykazuje zadnych wad....Moj brat ma ja od lutego...kilkunastu innych znajomych i nikt nie ma zadnych complains....
Sa problemy ale z fotografujacymi..Ich wzrokiem i mozliwoscia rozumienia ustawien....Puszka zbyt skaplikowana dla takich....
skrzynka97
26-05-2011, 17:39
Nic sie nie dzieje z ta puszka....Kilku sfrustrowanych amatorow nie potrafi sie nia obslugiwac i wypisuje setki swoich pseudo doswiadczen....Na poczatku to czytalem ale od poczatku tylko sie smialem i nawet przez moment sie nie zasugerowalem i puszke mam od ponad miesiaca...Wykonalem okolo 4 tys zdjec i nie wykazuje zadnych wad....Moj brat ma ja od lutego...kilkunastu innych znajomych i nikt nie ma zadnych complains....
Sa problemy ale z fotografujacymi..Ich wzrokiem i mozliwoscia rozumienia ustawien....Puszka zbyt skaplikowana dla takich....
Ty masz prawo mieć swoje zdanie, Ja mam prawo mieć je w (.....).
Pawel Pawlak
26-05-2011, 17:54
Nie wrzucałbym wszystkich piszących w tym wątku i mających problemy z d7000 do jednego worka.
Ty masz prawo mieć swoje zdanie, Ja mam prawo mieć je w (......).
:mrgreen:
Tia, i te 4 tysiące w jeden miesiąc są udane. Powiedz w których galeriach mogę je obejrzeć, bo 4 tyś w jednej się raczej nie da wystawić. No, bo nie sądzę, że ktoś taki mądry jak Ty, co to umie taki skomplikowany sprzęt obsługiwać, zrobił 3800 zdjęć testowych. a 200 to tylko takie rodzinne. Wszystkie to pewnie pełen artyzm i chętnie bym popatrzył i czegoś się nauczył.
Rafał_Sz
26-05-2011, 19:56
Dajcie na luz, robicie tylko niepotrzebną robotę moderatorom.
Tak, masz rację. Tak samo jak niektórzy mają problemy ze słownikiem ortograficznym oraz polską gramatyką. Z angielską pisownią zresztą jak widać również.
Może też zbyt skomplikowane w obsłudze? Albo nie da się z torrenta ściągnąć i nie ma przez to dostępu ;)
Ja chetnie zobacze te ostre jak brzytwa fotki, co to ich tyle tysiecy kolega przez miesiac natrzaskal :)
Gdzies tam sie chwalil, ze ma strone www z fotkami, wiec czekam na adres zeby zobaczyc te dziela sztuki :)
Ja chetnie zobacze te ostre jak brzytwa fotki, co to ich tyle tysiecy kolega przez miesiac natrzaskal :)
Gdzies tam sie chwalil, ze ma strone www z fotkami, wiec czekam na adres zeby zobaczyc te dziela sztuki :)
Jest dostępna w profilu Jacka.
To już dwusetna strona, zaraz będzie dwutysięczny wpis a końca nie widać. Wyprodukowano wiele egzemplaży tego modelu. Pewna ilość budzi wątpliwości co do jakości wykonania. Skoro są dobre egzemplarze to należy sądzić że konstrukcja z założenia jest prawidłowa. W części kwestionowanych egzemplaży opisywane są wady których nie widzi serwis. Nie wszystkie te trefne aparaty były w serwisie, a opinia o nich powstała na podstawie czytania forum. Procedury testowe opisywane na forum nie mogą być miarodajnym testem do dyskusji z serwisem (emblemat FORDA) Organizowanie związku zawodowego prawdopodobnie też nie da oczekiwanego rezultatu. Tylko rzetelny test na odpowiednich materialach ewentualnie poparty fotografiami predłożony wprowadzającemu na rynek towar niezgodny w dzialaniu z przeznaczeniem może wymusić pozytywny efekt.
Miałem podobny problem z moim E-510 i w efekcie takiego postąpienia wrócił do mnie Olek po siedmiu dniach jak dla FOTOPOLIS do testu.
Mój D-90 też nie chciał współpracować z Sigmą 18-50 F:2,8 z makro. Pomimo gwarancji poradziłem sobie sam. Uczestniczyłem kiedyś w tym wątku, założyłem nawet podobny własny. Niestety na tym forum często widzi-misię to najważniejszy argument. Zostałem zbesztany, dałem sobie spokój. Tym niemniej zyczę wytrwałym osiągniecia zamierzonego celu. Do każdego celu należy jednak wyznaczyć właściwe działanie.
Jest dostępna w profilu Jacka.
Znalazlem i obejrzalem pierwsze zdjecie jakie mi sie kliknelo:
http://jacek66.zenfolio.com/p1071462981/h251a69a4#h251a69a4
tu jest crop:
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/7397/dsc0816mk.jpg)
Faktycznie ostre jak brzytwa, nie ma co.
Reszty nawet nie ogladam, bo pewnie bedzie to samo.
marekwwwww
26-05-2011, 21:01
źródło (http://foto.recenzja.pl/foty/trzmielik-235-7b0565452f3f73aa3559b9a8cdab08e7.jpeg):-)
qualin ty robisz cropa ze zdjecia z galerii?? o0 ok pewnie pobrałeś "pełny plik" tylko, że one nigdzie nie jest ostre 58mm, 1/60s, f5,6. Zresztą nieważne..
qualin ty robisz cropa ze zdjecia z galerii?? o0
tak. sciagnalem plik w pelnym rozmiarze i zrobilem cropa. cos nie tak ?
spóźniony post. do skasowania.
przepraszam za zamieszanie : )