Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników
zbyszekD7000
21-07-2011, 12:44
Qualin, mam do Ciebie pytanko odnośnie zamieszczonych przez Ciebie zdjęć pieska:
- czy robiłeś te fotki obiektywem kitowym (18-105) ?
- czy są to fotki jakie wyszły z aparatu czy po obróbce programem na kompie ?
- jeśli są to fotki po obróbce, to czy mógłbyś zamieścić fotkę jaka Ci wychodzi z samego aparatu ?
pozdrawiam
panoramix
21-07-2011, 13:09
Qualin, mam do Ciebie pytanko odnośnie zamieszczonych przez Ciebie zdjęć pieska:
- jeśli są to fotki po obróbce, to czy mógłbyś zamieścić fotkę jaka Ci wychodzi z samego aparatu ?
pozdrawiam
Wystarczy podejrzeć exif, którego kolega akurat nie usuwa
EXIF Sub IFD
Exposure Time (1 / Shutter Speed) {0x829A} = 1/30 second ===> 0.03333 second
Lens F-Number / F-Stop {0x829D} = 56/10 ===> ƒ/5.6
Exposure Program {0x8822} = aperture priority (3)
ISO Speed Ratings {0x8827} = 800
Original Date/Time {0x9003} = 2011:07:20 15:40:01
Shutter Speed (Exposure Time) = 1/30 second
Aperture = ƒ/5.6
Exposure Bias (EV) {0x9204} = 0/6 ===> 0
Distance to Subject {0x9206} = 141/100 m
Metering Mode {0x9207} = spot (3)
Light Source / White Balance {0x9208} = unknown (0)
Flash {0x9209} = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length {0x920A} = 1050/10 mm ===> 105 mm
Exposure Mode {0xA402} = auto exposure (0)
White Balance {0xA403} = auto (0)
Scene Capture Type {0xA406} = standard (0)
Gain Control {0xA407} = low gain up (1)
Contrast {0xA408} = normal (0)
Saturation {0xA409} = normal (0)
Sharpness {0xA40A} = hard (2)
Unknown tag, Tagnum 0xa434 {0xA434} = data ===> 18.0-105.0 mm f/3.5-5.6
Zostawiłem tylko ważniejsze informacje w temacie obiektywu, parametrów ekspozycji, sposobów pomiaru i zapisu.
Chyba już wszystko jasne ? Obiektyw kitowy jak widać. Obróbka była z pewnością, co widać po obrazku - szczególnie na 2. Powodem tego było wyrównanie światła jak widać, co odbiło się na kolorach sierści między innymi.
Do podglądu exif są stosowne wtyczki i samodzielne programy. Dobrze jest się z nimi zaprzyjaźnić.
pozdrawiam
- 18-105
- obrobka w lightroomie
- fotki bez obrobki wygladaja tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img814.imageshack.us/img814/2552/dsc86792x.jpg)
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/3710/dsc87022.jpg)
zbyszekD7000
22-07-2011, 12:19
QUALIN, wielkie dzięki, o to mi chodziło,:D
(a do PANORAMIXA - ciebie o zdanie nie prosiłem więc na przyszłość się powstrzymaj od komentarzy, OK ? ;-) )
QUALIN, wielkie dzięki, o to mi chodziło,:D
(a do PANORAMIXA - ciebie o zdanie nie prosiłem więc na przyszłość się powstrzymaj od komentarzy, OK ? ;-) )
Co za impertynent...
Skoro miałeś prywatne pytanie, to jest od tego PW. Jeśli nie chcesz odpowiedzi osób trzecich, po prostu nie zadawaj pytań na forum (http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne).
..... (a do PANORAMIXA - ciebie o zdanie nie prosiłem więc na przyszłość się powstrzymaj od komentarzy, OK ? )
A to niby dlaczego, łaskawco? To jest forum i każdy z nas ma prawo zamieszczać tu swoje wypowiedzi, niezaleznie od tego, czy to się tobie podoba, czy nie. Warto o tym pamiętać na przyszłość.
Tym bardziej, że post kolegi panoramixa, był w grzecznym tonie i z założenia miał pomóc.
OK. Proponuję już nie drążyć tego zagadnienia. Kolega to sobie przemyśli i będzie po sprawie.
Wracamy do tematu wątku.
zbyszekD7000
22-07-2011, 13:11
też nie chcę drążyć tematu,
co do wypowiedzi kolegi PANORAMIXA wystarczy przeczytac inne jego posty,
a kolega moderator ma rację to jest forum i każdy ma prawo do swojego zdania, ja również
uwagi kolegi BOA nie będę wogóle komentował
dziękuję i pozdrawiam
camaxtli85
22-07-2011, 13:59
abstrahując od kuksańców
wczoraj kupiłem d7000, nastrzelałem 40 klatek w największej jakości NEF i jpeg (przy okazji upewniając się, że do wymiany mam powolne karty SD), wrzuciłem je do Lightrooma 2.2 (takowy posiadam) i wyskoczył błąd przyjęcia plików w formacie NEF, poczytałem w sieci, niewiele w sumie znalazłem, ale rady koncentrują się na wymianie LR na nowszy, kiedy to są jednak i koszty, i strata biblioteki presetów, mieliście już taki problem? jeśli był już taki wątek, to wybaczcie i pokierujcie do źródła
wczoraj kupiłem d7000, nastrzelałem 40 klatek w największej jakości NEF i jpeg (przy okazji upewniając się, że do wymiany mam powolne karty SD), wrzuciłem je do Lightrooma 2.2 (takowy posiadam) i wyskoczył błąd przyjęcia plików w formacie NEF, poczytałem w sieci, niewiele w sumie znalazłem, ale rady koncentrują się na wymianie LR na nowszy, kiedy to są jednak i koszty, i strata biblioteki presetów, mieliście już taki problem? jeśli był już taki wątek, to wybaczcie i pokierujcie do źródła
Może Adobe DNG Converter ?
abstrahując od kuksańców
No niestety stare programy nie obsluguja formatu NEF z D7000, trzeba miec lightrooma w wersji conajmniej 3.3 albo camera raw w wersji 6.3. Zasze mozna uzywac darmowego ViewNX dolaczonego do aparatu.
panoramix
22-07-2011, 14:30
też nie chcę drążyć tematu,
co do wypowiedzi kolegi PANORAMIXA wystarczy przeczytac inne jego posty,
a kolega moderator ma rację to jest forum i każdy ma prawo do swojego zdania, ja również
uwagi kolegi BOA nie będę wogóle komentował
dziękuję i pozdrawiam
Na pytanie rzucone forum publicum, ma prawo odpowiedzieć każdy.
Moja wypowiedź nie miała na celu wskazania czyjejś niewiedzy czy urażenia kogokolwiek w jakikolwiek sposób. Generalnie unikam wycieczek osobistych, bo to nigdy do niczego dobrego nie prowadzi. Co do moich wypowiedzi, które najwyraźniej koledze przeszkadzają - wrzuć mnie do ignorowanych, tak jest prościej i adrenalinę zaoszczędzisz na inne ekscytujące sytuacje. Niemniej, nie przypominam sobie, bym wcześniej z kolegą wchodził w jakikolwiek dyskurs, stąd dziwię się, że kolega powołuje się na inne posty. Skoro jednak sobie tego nie życzysz, postaram się pamiętać, by omijać komentarzami Twoje wypowiedzi, tak by Cię nimi nie stresować.
Wskazując na prawo do własnego zdania, bierz też pod uwagę innych - im też wolno.
Za odejście tym postem od wątku przepraszam. Zostałem jednak wywołany do tablicy i wypadało się jakoś do tego ustosunkować. Jak napiszę magiczne słowo "EOT", to już do sprawy wracał nie będę, w przeciwieństwie do niektórych. EOT.
krzysiozboj
22-07-2011, 15:57
Ja jeszcze do tematu exifów dorzucę post o ile można - gdyby nie panoramix to nadal pewnie nie wiedziałbym skąd inni biorą dane o zamieszczanych zdjęciach :D Czasem wiedza niby oczywista nie dla każdego jest "dostępna", wtyczki już od wczoraj dwie są i sporo ułatwiają życie w tej dziedzinie :)) Za takie odpowiedzi powinni nagradzać bo łopatologicznie wyłożone rozwiązanie problemu :))
Co za impertynent...
Skoro miałeś prywatne pytanie, to jest od tego PW. Jeśli nie chcesz odpowiedzi osób trzecich, po prostu nie zadawaj pytań na forum (http://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne).
Widzę, że za Moderatora zaczynasz robić na tym forum.
Ależ gdzież bym śmiał :razz:
"wrzuciłem je do Lightrooma 2.2 (takowy posiadam) i wyskoczył błąd przyjęcia plików w formacie NEF"
UFRaw 0.18 też woła, tylko podobno wymaga zainstalowanego wcześniej Gimpa.
musisz zainstalowac nowego Lightrooma bo stary nie czyta nefow z d7000. pisalem o tym chyba pare postow wczesniej.
peterka43
24-07-2011, 15:18
musisz zainstalowac nowego Lightrooma bo stary nie czyta nefow z d7000. pisalem o tym chyba pare postow wczesniej.
Nie koniecznie.Da się otworzyć nefy z D7000 w starszej wersji Lightrooma-jak? napisz na pw to opiszę co i jak.
Był już podobny temat ale dotyczył PS i nefów z D300S
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176812
Panowie wiem że D7000 ma 39 punktów AF. Czy możecie mi powiedzieć czy której punkty pokrywają się z "mocnymi punktami zdjęcia" ?
Dobry wieczór - po raz pierwszy na forum.
Tak to wygląda w wizjerze: http://www.flickr.com/photos/dojoklo/5769264302/
Od siebie dodam, że jestem bardzo zadowolony z tej puchy. AF z ostatnią wersją 80-200 wymiatał szybkością, a sam obrazek świetny. Problemów z focusem nie stwierdziłem, z testowanymi obiektywami (S10-20, T17-50, N80-200) nie było żadnych 'dziwnych akcji'.
Po czasie spędzonym w Bieszczadach z D7000 i podczepionym T17-50 VC mogę stwierdzić, że wszystkie nietrafione zdjęcia były wynikiem raczej obsługi aparatu ;) Chlapania olejem też nie zauważyłem. Jeśli kogoś interesuje - seria: 610.
Najbardziej mnie w tym boli ten Tamronik - trochę mydli na 2.8 i łapie kurz do środka jak odkurzacz, ale to już abstrahując od samego body :)
A przykładowa fotka:
źródło (http://www.polibuda.info/image.b3b30e2be21abade7c04f785e6624d88.org.jpg)
Przepraszam że piszę tutaj ale to najbardziej oblegany temat a bardzo zależy mi na czasie a do działu akcesoria zagląda mało osób. Potrzebuję kupić wężyk z interwałometrem mam do wyboru dwa jeden to http://allegro.pl/wezyk-elektroniczny-do-nikon-d3100-d7000-d90-d5000-i1717431721.html a drugi http://allegro.pl/pixel-tc-252-nikon-mc-dc2-wezyk-spustowy-interwal-i1714594727.html lecz ten zgodnie z opisem może zrobić tylko od 1 do 99 zdjęć w serii na innej stronie pisze zaś że może zrobić aż 9999 zdjęć. Bardzo proszę o wyrozumiałość i polecenie któregoś. Zależy mi na tym żeby do piątku był już u mnie w domu.
--Richie--
25-07-2011, 22:04
Ile mozna patrzec na cropy :P Podoba mi sie bardzo wyciaganie szczegolow w RAWach, cos pieknego :)
źródło (http://img692.imageshack.us/img692/8888/dsc8017a.jpg)
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/6258/dsc8017k.jpg)
Jesli naswietliles tak dla testu to ok,ale jesli tak Ci wyszlo to radze na przyszlosc przy takich kadrach wprowadzac spora korekte na + w puszce :-).Wyciaganie z tak glebokich cieni powoduje spory przyrost szumu i spadek detalu.
decadent
26-07-2011, 00:05
A jak się spisuje z d7000 sigma 17-70 2.8- 4.0 os ?
Nie wiem czy kogoś to interesuje ale wg. moich łopatologicznych łobliczeń żaden z 39 punktów AF nie jest ustawiony na "mocnym punkcie zdjęcia" :(
decadent
26-07-2011, 00:54
I jeszcze jedno - ile osób jest już w grupie Fatmana ?
Co godzine mi się zmienia - kupić nie kupić d7000...
I jak z tą sigmą ...
Wlasnie, a co sie dzieje z Fatmanem?
decadent
26-07-2011, 11:03
I jeszcze ciekaw jestem jaki odsetek tych zadowolonych nie wie jeszcze, że mają uwalony egzemplarz z racji tego, że nie przeprowadzili prawidłowo testu, albo wcale nie fotografują w takich warunkach i ustawieniach... Nikt mi tego nie powie przecież...
to może uświadom resztę jak przeprowadzić ów test "prawidłowo" oraz jakie to muszą być warunki i ustawienia podczas fotografowania :)
I jeszcze ciekaw jestem jaki odsetek tych zadowolonych nie wie jeszcze, że mają uwalony egzemplarz z racji tego, że nie przeprowadzili prawidłowo testu, albo wcale nie fotografują w takich warunkach i ustawieniach... Nikt mi tego nie powie przecież...
Wiesz. Wielu ludziom nikt jeszcze nie powiedział, że wszyscy powinni być młodzi, piekni, zdrowi i bogaci, że im się to należy, jak psu zupa. I większość ludzi tak sobie żyje w tej nieświadomości i klepie codzienną biedę, nawet nie wiedząc, jak to w życiu być powinno. Oczywiście nie dotyczy to tych, którzy wiedzą, jaki ma być AF w D7000, bo oni już zostali uświadomieni. ;)
... i właśnie dlatego już od dawna wręcz przestrzegam ludzi przed forami fotograficznymi, gdyż jedyne czego się tam dowiedzą to to, że mają szumiące body, mydlane szkła i od tej pory głównymi tematami ich zdjęć będą wszelkie testy oraz baki i front fokusy :D
Nowart - święte słowa. Żal mi takich forumowiczów jak nowart. Z takiego podejścia, straszenia nic nie wynika.
Jestem całkowicie nowym użytkownikiem D7K powiem więcej jestem świeżym użytkownikiem Nikona. Dotychczas używałem sprzętu Pentax'a. Porównując zdjęcia z mojego K10D do D7K widzę przepaść jakościową szczególnie przy wyższych ISO. I co z tego ! Ile radości fotograficznej, rodzinnej dał mi ten sprzęt wiem tylko ja. Najważniejsze jest nasze hobby (w moim przypadku), nasze zdjęcia a nie głupoty o sprawach, których 99% użytkowników nie zobaczy nigdy.
Pozdrawiam
decadent
26-07-2011, 12:55
No może te 99 % to przesada. W ogóle to forum jest ok, tyle, że wszyscy macie tendencję do przesady, w obie strony. Co by nie mówić, to nie byłbym zadowolony z takiego egzemplarza, jaki ma Rafał, próbuję oszacować jak wysokie jest ryzyko... nie widzę jednak dla siebie alternatywy w stosunku do d7k...
A jak sprawdzać - było o tym, ja nie jestem użytkownikiem d7k...
Ps: Może skupcie się na faktach, nie na żałowaniu albo ocenianiu innych - oceniajcie sprzęt...
Ponowię pytanie - czy ktoś podpinał sigmę 17-70 2.8-4 OS (tę droższą) ?
Mysle, że trzeba rozróżnic dwie sprawy:
1. Nie aparat decyduje sam w sobie o zdjęciu tylko ludzie oceniający samo zdjęcie. Jest wiele pięknych zdjęć pochodzących z ruskich analogów, z cyfrowych kompaktów za 400zł jak i z wypasionych full frame'ow z najdroższymi obiektywami. Każdy aparat pozwala zrobić zdjęcie, które w jakiś sposób zachwyci jego odbiorców i to sięliczy - zdjęcia oceniają ludzie i widząć zachód słońca nie mówią, że jeśli było zrobione Nikonem to dobrze a jak Canonem to już zdjęcie jest brzydkie.
2. Dolegliwości, usterki i choroby sprzętu, które uniemożliwiają komfortową pracę/hobby robienia zdjęć. Tak samo jak można pstrykać łądne zdjęcia kompaktem za 4 stówki, tak samo są ludzie, którzy potrzebują do swoich zdjęć sprzętu za tyle i tyle zł, obiektywu za tyle i tyle i chca aby poprawnie te narzędzia robiły zdjęcia, nie było BF i FF a AF działał celnie a nie mydlił. Chcą aby zdjęcie wychodziło z puszki już ostre jak żyletka i również trzeba to uszanować. I dla takich też jest większość postów w tym temacie.
Nowart - święte słowa. Żal mi takich forumowiczów jak nowart. Z takiego podejścia, straszenia nic nie wynika.
Pobędziesz trochę na forach, stracisz masę czasu to zrozumiesz. A póki co zastanów się czy jestem święty czy obłąkany bo nie wiem czy lecieć po flaszkę i upijać się ze szczęścia czy szykować stryczek :D
Flaszka będzie lepsza. :smile:
krzysiozboj
26-07-2011, 14:43
Wiesz. Wielu ludziom nikt jeszcze nie powiedział, że wszyscy powinni być młodzi, piekni, zdrowi i bogaci, że im się to należy, jak psu zupa. I większość ludzi tak sobie żyje w tej nieświadomości i klepie codzienną biedę, nawet nie wiedząc, jak to w życiu być powinno....
A najgorsze w tym jest to, że w tej nieświadomości mogą czuć się szczęśliwi :D
A ty byś wolał, żeby nie byli szczęśliwi?
Może dlatego zawracacie im głowę jakimiś pierdołami. ;)
Ponowię pytanie - czy ktoś podpinał sigmę 17-70 2.8-4 OS (tę droższą) ?
Używam D7k z S17-70 2.8-4 i jestem bardzo zadowolony. Nie mam żadnych powodów do narzekań.
krzysiozboj
26-07-2011, 15:59
A ty byś wolał, żeby nie byli szczęśliwi?
Może dlatego zawracacie im głowę jakimiś pierdołami. ;)
Pal licho co ja bym wolał ale tak sobie myślę - Jeśli jestem świadom jakichś niedoskonałości (np D7k) a obok ktoś w zasadzie ma ten sam problem ale o nim nie wie i jest szczęśliwy to mój problem zaczyna być podwójny. Raz z racji tego że mam coś niedoskonałego a dwa że drugi ma to samo ale o tym nie wie i jest w przeciwieństwie do mnie szczęśliwy. Tu myślę że sprowadzenie drugiego do swojego poziomu frustracji może nieco ulżyć w "cierpieniu" bo po pierwsze w kupie frustratów zawsze raźniej niż samemu a po drugie mało co tak pociesza jak to że drugi ma jeszcze bardziej przewalone niż ja ;)
ps
sorki za ot, mod uzna że przesadny to proszę o kasację posta :))
A jak sprawdzać - było o tym, ja nie jestem użytkownikiem d7k...
Ps: Może skupcie się na faktach, nie na żałowaniu albo ocenianiu innych - oceniajcie sprzęt...
Nie wiem czy było, nie mam ochoty sprawdzać niemal trzech tysięcy wypowiedzi, żeby potwierdzić co piszesz zatem poprosiłem Ciebie o krótki instruktaż. skoro znasz ów procedurę prawidłowego testowania to chyba nie będzie problemu, żebyś w kilku słowach pomógł reszcie nieświadomych użytkownikow tego felernego korpusu? ;)
Ja Panów prześmiewców nieco wyhamuję, bo wrócił mi korpus z serwisu z oficjalną informacją o rozkalibrowaniu czujników af.
Serwis czujniki pieczołowicie nakalibrował i różnica w pracy szkieł jest tak ewidentna, że szkoda gadać... no chyba, że mi któryś z Kolegów krytykujących 100 stron temu wmówi, żem technikę udoskonalił w końcu przez ten miesiąc bez aparatu, bo zdaje się to był główny zarzut ;>
...także wicie-rozumicie:)
Jakas foteczke pokaz po kalibracji :)
...mam storczyka z niedzieli, z Łańcuta, jakby kto lubił kwiatki:)
Nie wiem czy było, nie mam ochoty sprawdzać niemal trzech tysięcy wypowiedzi, żeby potwierdzić co piszesz zatem poprosiłem Ciebie o krótki instruktaż. skoro znasz ów procedurę prawidłowego testowania to chyba nie będzie problemu, żebyś w kilku słowach pomógł reszcie nieświadomych użytkownikow tego felernego korpusu? ;)
Proszę tu jest procedura testowa opracowana przez Fatmana:
http://d7000.master.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Przeleciałem wszystkie etapy i zostało mi Hot/Dead Pixele, a tam: "
UWAGA - jeśli zdjęcia zrobimy w RAW to istnieje możliwość, że nasza wywoływaczka RAWów automatycznie zlikwiduje nam HOT/DEAD piksele."
Czyli jeśli robię 99% zdjęć w RAW to problem z głowy? (LR 3.4) Czy może zrobić JPG i wysłać w razie czego do serwisu? (a wtedy wymienią mi body na nowe, czy zmapują matrycę?)
Zeby cokolwiek zlikwidowalo Ci te hoty musisz (one widoczne sa na zdjeciu, dead piksele to ma ekran) uzyc odszumiania, jak nei w puszce po zrobieniu zdjecia to wlasnie podczas wywolywania. samo sie nic nie zlikwiduje przy wywolywaniu.
tomek4226
27-07-2011, 18:50
Witam,
Jestem świeżym posiadaczem Nikona D7000. Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Pewna sprawa przykuła moją uwagę, mianowicie - na zdjęciach robionych z wyższą wartością ISO (<400) pojawia się bad pixel (wycinek ze zdjęcia http://imageshack.us/photo/my-images/19/pixj.jpg/).
Aparat kupiłem dosłownie 2 dni temu w internecie także przysługuje mi wymiana na nowy ale czy warto się przejmować tym pixelem?
Mój aparat jest z serii 621XXXX i wydaje się że jest wolny od innych wad... Tylko ten jeden niebieski pixel..
Liczę na waszą pomoc. pzdr
PS. Przy okazji witam wszystkich na forum :)
Mam, tzn kobitka ma, przez trzy tygodnie wakacji dal rade, sprzecik zacny, bezproblemowy, bede uzywal na zmiane z D700 o ile malzonka sie zgodzi :mrgreen: Zadnych wad nie stwierdzono :wink:
Witam,
Jestem świeżym posiadaczem Nikona D7000. Jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa.
Pewna sprawa przykuła moją uwagę, mianowicie - na zdjęciach robionych z wyższą wartością ISO (<400) pojawia się bad pixel (wycinek ze zdjęcia http://imageshack.us/photo/my-images/19/pixj.jpg/).
Aparat kupiłem dosłownie 2 dni temu w internecie także przysługuje mi wymiana na nowy ale czy warto się przejmować tym pixelem?
Mój aparat jest z serii 621XXXX i wydaje się że jest wolny od innych wad... Tylko ten jeden niebieski pixel..
Liczę na waszą pomoc. pzdr
PS. Przy okazji witam wszystkich na forum :)
olej ten piksel, a jak za rok będzie nikon na targach w Łodzi to podejdź do nich żeby zmapowali Ci matrycę i będzie po kłopocie:)
piotrek84
27-07-2011, 22:28
Ja również jestem świeżym posiadaczem D7000. Wszystko narazie jest ok i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej miałem D40x i skok w jakości obrazka i obsługi aparatu odczułem znacząco. Aparat jest z serii 619...
Naczytałem się tego wątku, biłem z myślami parę miesięcy i w poniedziałek kupiłem. W sklepie 2 testy - na czystość matrycy i trafność AF (a nie było bardzo jasno). Wziąłem 2gi egzemplarz, bo pierwszy miał jakiś syf na matrycy i nie był to kurz. Dmuchałem w sklepie, nie zniknął.
Teraz tylko czasu brakuje, żeby się więcej pobawić. Na szczęście weekend tuż, tuż...:cool:
To i ja dołączę do grona nowych posiadaczy D7000. Wcześniej używałem Olympusa E-410, fajny aparacik ale pewne wady zaczęły mnie drażnić w nim i matryca już nie najlepsza. Odebrałem wczoraj aparat, na razie mam tylko kita i z nim nie ma problemów, sprawdzałem czy nie ma bad/sub pixeli - nie ma :) choć jak by były to tragedii by nie było. Aparat udało mi się kupić z kitem 18-105 za 3699 zł nówkę sztukę, moje zdjęcie było pierwszym klapnięciem z numerem seryjnym 621..., aparaty pochodzą z włoskiej dystrybucji więc zobaczymy czy ominą mnie problemy. Gwarancja jest oczywiście europejska. Także troszkę czasu na zapoznanie się ze sprzętem a potem tylko fotki robić.
lukaszD1x
28-07-2011, 09:24
Mój kolega ma problem z D7000.Kupił body i szkło osobno i po podpięci szkła aparat nie ustawia ostrości na LV obiektyw to Tamron 17-50 f/2.8.Jak kadruje przez wizjer jest ok a na LV już nie.Co to może być Panowie przepraszam że w tym wątku ale nie chcę zaśmiecać forum.Pozdrawiam
Interesujące jest, to że większość ludzi bijących się z myślami, czy brać D7000, czy nie, prędzej czy później tak czy inaczej go kupuje...
Czyli powtarza się stara prawda, że na starcie już praktycznie wiemy czego chcemy i albo nas ktoś w tym utwierdzi i kupujemy to szybko, albo z czasem zdrowy rozsądek przegrywa i tak czy inaczej to cuś kupujemy :lol:
krzysiozboj
28-07-2011, 11:19
Interesujące jest, to że większość ludzi bijących się z myślami, czy brać D7000, czy nie, prędzej czy później tak czy inaczej go kupuje...
Czyli powtarza się stara prawda, że na starcie już praktycznie wiemy czego chcemy i albo nas ktoś w tym utwierdzi i kupujemy to szybko, albo z czasem zdrowy rozsądek przegrywa i tak czy inaczej to cuś kupujemy :lol:
Wiara w to że nieszczęścia tylko na innych spadają :D
"sprawdzałem czy nie ma bad/sub pixeli - nie ma"
Matryca bez subpikseli to musi być jakaś nowość technologiczna... ;)
Zepsuję ci trochę statystykę :). Ja się biłem z myślami kiedy D7000 był nowością i w końcu zrezygnowałem. Doszedłem do wniosku, że D50 jeszcze jako-tako działa, a jakiś silnikowy jednoślad bardziej mi się przyda :).
Nic nie zepsułeś :)
Nie napisałem WSZYSCY, tylko WIĘKSZOŚĆ...
Poza tym, jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę :lol:
Mój kolega ma problem z D7000.Kupił body i szkło osobno i po podpięci szkła aparat nie ustawia ostrości na LV obiektyw to Tamron 17-50 f/2.8.Jak kadruje przez wizjer jest ok a na LV już nie.Co to może być Panowie przepraszam że w tym wątku ale nie chcę zaśmiecać forum.Pozdrawiam
Z tego co pamietam to juz ktos kiedys pisal ze ten tamron nie ostrzy na LV.
Ja wczoraj mialem maly problem, wzialem aparat chce robic fotke a AF nic, patrze czy nei jest na M ustawiony ale nie. Wciskam spust do polowy i nie ostrzy, dociskam do konca i robi fotke bez ustawienia ostrosci. Mysle sobie bedzie serwis. Ale odpialem obiektyw, podpialem spowrotem i wszystko wrocilo do normy. Pare dni temu pojawil mi sie tez Err w zwiazku z karta pamieci, rowniez pomoglo jej ponowne wlozenie.
cezar1972
28-07-2011, 14:02
Czyli powtarza się stara prawda, że na starcie już praktycznie wiemy czego chcemy i albo nas ktoś w tym utwierdzi i kupujemy to szybko, albo z czasem zdrowy rozsądek przegrywa i tak czy inaczej to cuś kupujemy
Jestem żywym zaprzeczeniem tej teorii - kupiłem nówkę D90 a oszczędzoną kasę przeznacze na 85 1,8 lub Sigmę 70-200 (i tu dopiero mam dylemat - jaśniej, czy uniwersalniej)?
Kolejny wyjątek, potwierdzający :lol:
"sprawdzałem czy nie ma bad/sub pixeli - nie ma"
Matryca bez subpikseli to musi być jakaś nowość technologiczna... ;)
Fakt była by to nowość. Ale troszkę się czepiamy, oczywiście chodzi mi że matryca nie ma widocznych sub pixeli czyli jest zmapowana prawidłowo. W olku była w body funkcja mapowania, szkoda że nikon nie daje takiej możliwości.
Fakt była by to nowość. Ale troszkę się czepiamy, oczywiście chodzi mi że matryca nie ma widocznych sub pixeli czyli jest zmapowana prawidłowo. W olku była w body funkcja mapowania, szkoda że nikon nie daje takiej możliwości.
chyba chodzilo tobie o HOT piksele :)
szczesliwie posiadam D7k, szczesliwie dziala, wg mnie swietnie. Jedno czyszczenie matrycy nie wpedza mnie w panike:wink:
zamierzam kupic S 10-20 f3.5 OS, czy ktos juz sprawdzal jak dziala z D7K?
Tak jako ciekawostka. Dziś zajrzałem do pliku ustawień osobistych i o dziwo aparat przedstawił się jako D300. Być może to celowe aby było można wymieniać te pliki między różnymi modelami.
źródło (http://www.voila.pl/055/joqhq/index.php?get=1&f=1)
Rafał_Sz
29-07-2011, 10:30
Dzisiaj wraca do mnie Dk7 z serwisu po czyszczeniu matrycy (normalne zabrudzenia, nie olej). Co ciekawe serwis stwierdził, że matryca wymagała mapowania i to zrobili. Ja przed wysyłką oprócz syfków nie widziałem żadnych problemów z pikselami. Jak oni coś wypatrzyli? :).
P.S. D300 też trzeba było mapować po czyszczeniu.
Może kurz Ci wszystko zasłonił :lol:
Kundzior
29-07-2011, 13:28
szczesliwie posiadam D7k, szczesliwie dziala, wg mnie swietnie. Jedno czyszczenie matrycy nie wpedza mnie w panike:wink:
zamierzam kupic S 10-20 f3.5 OS, czy ktos juz sprawdzal jak dziala z D7K?
S10-20 OS??? Ja o czymś nie wiem??
wiesz, wiesz, to ja sie pomylilem, nie OS, a EX. juz dla pewnosci pelna nazwa: Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Czy ktos to testowal?
Kundzior
29-07-2011, 20:11
wiesz, wiesz, to ja sie pomylilem, nie OS, a EX. juz dla pewnosci pelna nazwa: Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
Czy ktos to testowal?
4-5.6 jest ostrzejsza, ale 3,5 ma stałe światło. Na co dzień mam swoją 4-5,6, nie zamienił bym na 3,5.
no i caly misterny plan ..., nastawilem sie na 3.5 i teraz 4-5.6 mowisz, ze jest ostrzejsza. Optyczne tez chwala poprzednia wersje.
mam czas do wrzesnia, moze uda sie potestowac, albo ktos powie jak dziala z D7k
Standardowo w LV nie działa autofokus - chyba w serwisie w ramach gwarancji (SIGMY) wymieniają moduł HSM - przynajmniej w starszych partiach 10-20/4-5.6. U mnie nie działa, ale i tak nic z tym nie robiłem. Na fazowym AF hula aż miło, a matryca D7000 na ISO100 i 200 ma piękny zakres tonalny do robienia krajobrazów.
To mój pierwszy post dlatego witam wszystkich i mam pytanie. Czy miał już ktoś jakieś doświadczenia z zestawem D7k plus N 10-24 mm f/3,5-4,5G ED ?
Witam,
Ja przez ostanie dwa dni testowałem swojego D7000 na ptakach, AF działał szybko i sprawnie, mylił się mało.
Używałem max ISO 2000 i zdjęcia mz wychodzę przyzwoicie, o ile nie będę robił cropów.
Jestem bardzo zadowolony z puszki:)
Kundzior
30-07-2011, 09:35
no i caly misterny plan ..., nastawilem sie na 3.5 i teraz 4-5.6 mowisz, ze jest ostrzejsza. Optyczne tez chwala poprzednia wersje.
mam czas do wrzesnia, moze uda sie potestowac, albo ktos powie jak dziala z D7k
Ja nie optyczne, zwykły użytkownik. Ale tu się akurat zgadzam z optycznymi.
Czy ktos to testowal?
Kup N10-24 lub N12-24. Długo miałem S10-20 ( starsza ) i nie ma porównania w jakości obrazka. Poza tym Sigma miewa problemy z AF ( no może przy tych ogniskowych pomijalne ).
evilseed
30-07-2011, 10:02
Witam,
Ja przez ostanie dwa dni testowałem swojego D7000 na ptakach, AF działał szybko i sprawnie, mylił się mało.
Używałem max ISO 2000 i zdjęcia mz wychodzę przyzwoicie, o ile nie będę robił cropów.
Jestem bardzo zadowolony z puszki:)
No to czekam na fotki ;)
fotouśmieszek
30-07-2011, 13:27
Nic nie zepsułeś :)
Nie napisałem WSZYSCY, tylko WIĘKSZOŚĆ...
Poza tym, jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę :lol:
To ja jestem drugim wyjatkiem.Juz strzelilem 5k fot d5.1k :-)
Zeb McKane
30-07-2011, 13:35
Witam wszystkich.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem D7k+ N50 1,4G. To mój pierwszy aparat na N. Wykonałem test na FF/BF na tablicy testowej oraz na teście "bateryjkowym" - aparat na statywie w odległości 1m, światło dzienne zastane, samowyzwalacz czas krótszy niż 1/100. Odnotowałem nietypowy wynik:
- dla 1,4 - 2 cm FF
- dla 1,8 - okej
- dla 2,0 - ok 2 BF - dla kolejnych chyba co raz większy...
Po skorzystaniu z mikroregulacji punkt ostrości przesuwa się zgodnie z nastawami tj. w kierunku jeszcze większego BF przy przesuwaniu na "+" i w kierunku FF przy nastawach na "-"...
Przy użyciu LV wyniki są b zbliżone. Dodam jeszcze że przy 1,4 ostrość niczego nie urywa...
Moje pytanie do szanownego Gremium:
- czy to normalne dla tego (tudzież) podobnych obiektywu,
- czy to może wina d7K
- czy jest szansa na regulację w serwisie z takim "wędrującym" FF/BF
Aparat i szkło nowe zakupione w sklepie nie dla idiotów.
Pomożecie...
To ja jestem drugim wyjatkiem.Juz strzelilem 5k fot d5.1k :-)
Na amatorskie potrzeby też prędzej wziął bym D5100 (ps. d5.1k ma tyle samo znaków, co nazwa fabryczna, dlaczego ludzie sobie utrudniają?).
fotouśmieszek
30-07-2011, 17:57
Na amatorskie potrzeby też prędzej wziął bym D5100 (ps. d5.1k ma tyle samo znaków, co nazwa fabryczna, dlaczego ludzie sobie utrudniają?).
mam tam cos jeszcze - FF- ale D5100:-) nie wychodzi mi z torby.Nawet przy odpowiedzialnych sesyjkach (nie mowie o slubach,bo sie na tym nie znam,zreszta rozwodlem sie;-)
Szukam obiektywu do krajobrazu / szeroki kąt i dlatego mam pytanie czy miał ktoś możliwość przetestować nikkora 10-24 z d7k?
A co tu jest do testowania?
Podpinasz i robisz zdjęcia.
A, jeszcze jedno. Ten obiektyw do testów nadaje się znacznie mniej, niż do robienia zdjęć. Jakiś najazd testerów się zrobił. :wink:
Dokładnie. Nie ma szkieł idealnych, ale tym Nikkorem spokojnie można fotografować :)
Koniec tego OT.
Poszukajcie sobie jakiegoś forum polonistycznego.
Dzięki za rady :) Tak naprawdę to nadal mam dylemat. Myślałem też o sigmie 10-20 f4-5.6. Nikkor 10-24 ma lepsze światło natomiast znacznie większą aberrację i dystorsję niż sigma 10-20 / test na Optycznych. Wiem że powinienem się z tym przenieść do działu "szkieł" ale to właśnie problemy sigmy z d7k / w LV nie działa autofokus / skłoniły mnie do zamieszczenia tego pytania w tym wątku.
Przyznam ze odkad mam D7000 nie zdarzylo mi sie korzystac z tej Sigmy w LV.. jakos zdecydowanie wole wizjer.
Moze przy innych obiektywach do zdjec na koncertach znad glowy albo makro ktos z tego korzysta? Zreszta Sigma przy takich ogniskowych i f4-5.6 i tak ma dużą głębie ostrości
Kup N10-24 lub N12-24. Długo miałem S10-20 ( starsza ) i nie ma porównania w jakości obrazka. Poza tym Sigma miewa problemy z AF ( no może przy tych ogniskowych pomijalne ).
mozna smialo powiedziec, ze jestem z powrotem w tym samy miejscu.
jezeli nie bedzie okazji podpiac S 10-20 f/3.5 i zobaczyc jak dziala z D7K to zamiast czekac do Wrzesnia > poczekam do Grudnia i na gwiazdke bedzie 14-24 f/2.8. Ten podpinalem, dziala, cud/miod/malina.
Rodzina tez bedzie miala prezent z glowy :wink::wink:
polecam lekturę wątku "Nikon D7000 w praktyce" a szczegóły testów opisane są tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2335149&postcount=3922
Maleńki teścik pomiędzy Nikon D7000 i Canon 60D http://www.youtube.com/watch?v=TRjgaN5FVwU&feature=related
mozna smialo powiedziec, ze jestem z powrotem w tym samy miejscu.
jezeli nie bedzie okazji podpiac S 10-20 f/3.5 i zobaczyc jak dziala z D7K to zamiast czekac do Wrzesnia > poczekam do Grudnia i na gwiazdke bedzie 14-24 f/2.8. Ten podpinalem, dziala, cud/miod/malina.
Rodzina tez bedzie miala prezent z glowy :wink::wink:
1. Pomiędzy 10, a 12mm juz jest ogromna różnica, natomiast 14 mm dla DX nie będzie b.szerokim szkłem.
2. Zapłacisz dużo wiecej, a zobaczysz mniej.
3. 14-24/2,8 to duży klamot ( Nikkory pod DX są małe i w miarę lekkie ).
4. na 14-24/2,8 nie zalozysz filtrów.
To oczywiście moje subiektywna spojrzenie, ale sadze ze warto je rozważyć.
Maleńki teścik pomiędzy Nikon D7000 i Canon 60D http://www.youtube.com/watch?v=TRjgaN5FVwU&feature=related
większych bredni dawno nie widziałem... :shock:
no coz, Amerykanie jak widac sie nudza :) dla mnie najbardziej wymowny jest watek 60d na CB. To watek praktycznie martwy :) nikt sie nie skarzy na af, chlapiace lustro. zupelnie inaczej niz w przypadku d7000 :)
krzysiozboj
01-08-2011, 09:55
no coz, Amerykanie jak widac sie nudza :) dla mnie najbardziej wymowny jest watek 60d na CB. To watek praktycznie martwy :) nikt sie nie skarzy na af, chlapiace lustro. zupelnie inaczej niz w przypadku d7000 :)
A sie im dziwisz, do tej pory seria xxD była całkiem fajną serią i pozycjonowaną wyżej niż nikonowskie Dxx, Canon z 60D wywinął im numer robiąc krok wstecz i tylko radosne nabijanie się z problemów D7k nieco im poprawiało humor.
Witam wszystkich.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem D7k+ N50 1,4G. To mój pierwszy aparat na N. Wykonałem test na FF/BF na tablicy testowej oraz na teście "bateryjkowym" - aparat na statywie w odległości 1m, światło dzienne zastane, samowyzwalacz czas krótszy niż 1/100. Odnotowałem nietypowy wynik:
- dla 1,4 - 2 cm FF
- dla 1,8 - okej
- dla 2,0 - ok 2 BF - dla kolejnych chyba co raz większy...
Po skorzystaniu z mikroregulacji punkt ostrości przesuwa się zgodnie z nastawami tj. w kierunku jeszcze większego BF przy przesuwaniu na "+" i w kierunku FF przy nastawach na "-"...
Przy użyciu LV wyniki są b zbliżone. Dodam jeszcze że przy 1,4 ostrość niczego nie urywa...
Moje pytanie do szanownego Gremium:
- czy to normalne dla tego (tudzież) podobnych obiektywu,
- czy to może wina d7K
- czy jest szansa na regulację w serwisie z takim "wędrującym" FF/BF
Aparat i szkło nowe zakupione w sklepie nie dla idiotów.
Pomożecie..."- czy to normalne dla tego (tudzież) podobnych obiektywu, " Normalne, z tym ze jak kazda wada optyczna, moze byc bardziej lub mniej uciazliwa w zaleznosci od konkretnego egzemplarza. Nie jest to wina D7000 i nie ma szansy na regulacje tego. Sorry Winnetou...
Spojrz tutaj:
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/413-nikkor_50_14g?start=1
rozdzial Bokeh Fringing / Longitudinal Chromatic Aberrations (LoCA)
Slowo kluczowe: focus shift
Zjawisko wystepuje obficie rowniez w ostatnio przedstawionych 35/1.4 AF-S, 24/1.4 AF-s.
A sie im dziwisz, do tej pory seria xxD była całkiem fajną serią i pozycjonowaną wyżej niż nikonowskie Dxx, Canon z 60D wywinął im numer robiąc krok wstecz i tylko radosne nabijanie się z problemów D7k nieco im poprawiało humor.
A teraz może im się humor popsuć, bo jest coraz więcej zadowolonych użytkowników D7000 takich jak choćby ja:)
decadent
01-08-2011, 12:47
Szkoda, że od dawna nie wypowiedział się Fatman, ani nikt z jego grupy właścicieli felernych egzemplarzy...Chyba tez kupię d7000 - ostatnio widzę, że problem powoli przechodzi chyba do przeszłości, takie mam informacje z różnych źródeł... Sprzedawcy mówią, że były jakieś wadliwe partie, ale wszystkie nowe są ok, sprzedają duże ilości i nikt się nie skarży.. Tyle, że nie mam żadnego powodu żeby im wierzyć...
LordYoghurt
01-08-2011, 13:19
Ja też nabieram wiary w D7000 ale poczekam jeszcze te 3 tygodnie na premiery nikona zapowiadane na 24 sierpnia - zobaczymy co wtedy wyjdzie i jakie będą proponowane ceny. Być może pojawi się jakiś niesamowity D400 za 4500zł albo pełnoklatkowiec za 5500 PLN ;-)
Ja też nabieram wiary w D7000 ale poczekam jeszcze te 3 tygodnie na premiery nikona zapowiadane na 24 sierpnia - zobaczymy co wtedy wyjdzie i jakie będą proponowane ceny. Być może pojawi się jakiś niesamowity D400 za 4500zł albo pełnoklatkowiec za 5500 PLN ;-)
Marzyciel:wink:
Kundzior
01-08-2011, 14:06
haha FX za 5500 :) I D7k za 2000:)
LordYoghurt
01-08-2011, 14:16
haha FX za 5500 :)
Technicznie wykonalne tylko marketingowo niesłuszne ;-) Oczywiście żartuję z tym FC za 5.5k 24.08, spodziewam się D800 za 9000. Ale za rok-dwa "tani" półamatorski FC się pojawi, wspomnicie moje słowa ;-)
krzysiozboj
01-08-2011, 14:22
Obecnie kosztują wiele więcej bo ok 7 tys, wejdzie nowy model to 700tka przestanie zdjęcia robić i używki będą taniej niż 5,5 tys ;)
W nikonie tylko kłopot ze szkłami jest, cononierzy jak już wychodza poza kity to wchodzą w L-ki i nieco łatwiej migrować w pełną klatkę. Tu z takim 17-55/2.8 żal byłoby sie rozstawać.
edit
5D chyba można już za ok 3-4 tys wyrwać to pewnie i D700 za kilka miesięcy sporo droższe nie będzie, kilka lat temu to 10 tys + o ile dobrze pamiętam. Pytanie tylko czy i do czego potrzebne, poza spłyceniem głebi ostrości (tzw plastyką) chyba niewiele atutów pozostało, kiedyś to były jeszcze szumy ale obecne matryce to już i tak noktowizory.
LordYoghurt
01-08-2011, 14:37
D300s i D700 różnią się praktycznie istotnie tylko matrycą. Tak jak dziś ludzie wybierają na tej samej półce cenowej między D5100 a D90 (czyli między lepszą matrycą a lepszą ergonomią), tak mogliby wybierać między D400 a jakimś dajmy na to D9000 (taki D7000 z FF). Moim zdaniem to jest nowy wielki rynek i czekam jak ktoś go odkryje, jak bezlusterkowce kilka lat temu.
Żeby nie był kompletny off top - uważam, że pojawienie się następcy D300s w Q3/Q4 tego roku spowoduje spadek cen nie tylko D300s ale i D7000, szacuję że D7000 będzie wtedy do kupienia ze 200-300zł taniej ale tylko przez jakiś, tak jak ceny D300s spadły po wejściu D7000 (spadły a potem znów wróciły). To będzie dobry moment na zakup.
Opłaca się wziąść D7000 + 18-105 VR za 3650 ? Jest on 7 miesięczny, kupiony w FJ.. Z tego co widać na zdjęciach wygląda jak nowy. Pewnie skorzystam z "Pomocnej dłoni" na forum aby sprawdzić czy jest on naprawdę w bardzo dobrym stanie.
Opłaca się wziąść D7000 + 18-105 VR za 3650 ? Jest on 7 miesięczny, kupiony w FJ.. Z tego co widać na zdjęciach wygląda jak nowy. Pewnie skorzystam z "Pomocnej dłoni" na forum aby sprawdzić czy jest on naprawdę w bardzo dobrym stanie.
Moim zdaniem warto, bo masz grubo jeszcze ponad rok gwarancji.
A jaki jest przebieg migawki?
Moim zdaniem warto, bo masz grubo jeszcze ponad rok gwarancji.
A jaki jest przebieg migawki?
Hahaha. Spytałem się o numer seryjny, a nie spytałem się o przepieg:-P
Początek numeu seryjnego: 601****
Można coś wywnioskować z początku tego seriala ?
Kundzior
01-08-2011, 18:32
Oferta z allegro?? Podaj miasto/województwo z którego jest sprzedawca.
Funky_Koval
01-08-2011, 18:59
Po numerze seryjnym niestety nic nie wywnioskujesz...to jak wróżenie z fusów ;)
Hahaha. Spytałem się o numer seryjny, a nie spytałem się o przepieg:-P
Początek numeu seryjnego: 601****
Można coś wywnioskować z początku tego seriala ?
Przebieg to 1200.
To bardzo mały przebieg, potestuj i kupuj:)
mehmet efendi
01-08-2011, 21:15
Hm... W dwutygodniowe wakacje zrobiłem więcej... ;-)
To jak? Nówki w tej cenie i to jeszcze z kartą SD już się na allegro pokończyły? :)
T'J - odezwij się na PM, niewiele drożej dostaniesz nowy na pełnej gwarancji.
Oferta z allegro?? Podaj miasto/województwo z którego jest sprzedawca.
Woj. Małopolskie ;)
decadent
01-08-2011, 22:54
No tak, w ciągu 2 - 3 tygodni "rossi electro" będzie miał ponownie na allegro d7000 +18-105 za 3700 zł, nr pow. 621 - nie opłaca się ta używka z allegro...
Jeżeli o mnie chodzi to wolałbym samo body
No tak, w ciągu 2 - 3 tygodni "rossi electro" będzie miał ponownie na allegro d7000 +18-105 za 3700 zł, nr pow. 621 - nie opłaca się ta używka z allegro...
Jeżeli o mnie chodzi to wolałbym samo body
Jesteś pewny że będzie miał ?
decadent
02-08-2011, 00:14
Nie jestem pewien - tak mi napisał.
Poza tym u tego sprzedawcy jest gwarancja Nikona na Europę, ale w razie co, po przetestowaniu, nie będzie można mu zwrócić towaru w ciągu 10 dni, chyba że bez testowania...
Nie jestem pewien - tak mi napisał.
Poza tym u tego sprzedawcy jest gwarancja Nikona na Europę, ale w razie co, po przetestowaniu, nie będzie można mu zwrócić towaru w ciągu 10 dni, chyba że bez testowania...
Czyli jak cos się zespuje w D7000 to mogę go oddać do Polsiego serwisu ?
Mariusz Lesiuk
02-08-2011, 08:12
Tak, tylko jakiś paragonik do tego będzie potrzebny.
Tylko dodam, że po weekendzie i pstrykaniu na stałkach nie stwierdziłem problemów z AF. Testów szablonowo-bateryjkowych nie robiłem, ale mam zwyczaj sprawdzania celności na LCD zaraz po zrobieniu (w razie czego - powtórka). N85 i N35 - miodzio. Jutro wakacje, więc będzie dużo okazji do testowania :)))
Przesiadka z D80 na D7k to jak z Poloneza do Mercedesa. Wszystkim narzekającym na AF radzę zabawę D80. Tamten to dopiero "poluje" i nie trafia! Szczególnie po ciemku ma problemy.
Na razie jestem BARDZO zadowolony.
I do tego filmy! Tutaj AF sobie słabo radzi, ale radzi. W razie czego jest MF, który na video spokojnie wystarcza oceniając ostrość na LCD.
Puszka jak dla mnie bomba!
Mata_Hari
02-08-2011, 10:58
Wszystkim narzekającym na AF radzę zabawę D80. Tamten to dopiero "poluje" i nie trafia! Szczególnie po ciemku ma problemy.
To chyba jakiś trefny ten D80 miałeś ;) Z moim jakoś takich problemów nie mam, a bawię się nim w zasadzie odkąd się pojawił na półkach ;) Dłużej "łapie" tylko z Tamronami bez silnika. Z resztą szkieł jest super i to bez względu na warunki (nie piszę oczywiście o ekstremum, czyli np. widoczności do 100 metrów, bo wtedy to żadne body nie da razy ;) ).
camaxtli85
02-08-2011, 11:05
To chyba jakiś trefny ten D80 miałeś ;) Z moim jakoś takich problemów nie mam, a bawię się nim w zasadzie odkąd się pojawił na półkach ;) Dłużej "łapie" tylko z Tamronami bez silnika. Z resztą szkieł jest super i to bez względu na warunki (nie piszę oczywiście o ekstremum, czyli np. widoczności do 100 metrów, bo wtedy to żadne body nie da razy ;) ).
Czy ja wiem czy trefny, ja przebyłem tą samą drogę z d80 w d7k i także widzę kolosalną różnicę w pracy ze stałkami, różnica kilku klas co najmniej. Poza tym maluje jak d80 z doskoku, a może przez pomyłkę;)
Czy ja wiem czy trefny, ja przebyłem tą samą drogę z d80 w d7k i także widzę kolosalną różnicę w pracy ze stałkami, różnica kilku klas co najmniej. Poza tym maluje jak d80 z doskoku, a może przez pomyłkę;)
Ja się przesiadłem na D7000 z D200, fotografuję głownie ptaki ISO i AF między tymi puszkami to przepaść.
I nie żałuję decyzji, choć myślałem jednocześnie o używanym D300.
Dlaczego niby nie można zwrócić :?:
decadent
02-08-2011, 12:32
Dlaczego niby nie można zwrócić :?:
Na stronie "o mnie" u tego sprzedawcy (rossielectro) napisane jest o zasadach zwrotu, widnieje tam, że można to tylko zrobić w sytuacji, gdy produkt nie był używany, opakowanie całe, itp. Przecież cykniesz kilka fotek dla sprawdzenia i już naliczy przebieg. Na moje pytanie o możliwość zwrotu bez przyczyny, nie odpowiedział na temat, tylko że jest gwarancja nikona i jego egzemplarze są bez wad.
Polskie prawo chyba jednak stanowi inaczej, w przypadku zakupów przez internet.
Tak, tylko jakiś paragonik do tego będzie potrzebny.
Ja kupiłem u niego. Facet daje fakturę włoską, sprzęt faktycznie nie był ruszany, moja fotka była pierwsza. Numery produkcji u niego to 621 i na razie nie widzę wad odnośnie oleju lub af (choć używam kita), ale w tm tygodniu kupuje 35 lub 50 mm i się okaże. Jedynie co, to sprzęt ma chyba standardową roczną gwarancję oraz brak polskiej instrukcji obsługi, ale ta jest na pdf. Ogólnie za 550 zł taniej niż w polskim sklepie się opłaca.
decadent
02-08-2011, 13:44
Teraz to już tylko 300 zł taniej, jeżeli mówimy o zestawie z kitem 18-105
Z kitem, czy samo body?
To jaka jest obecnie cena, bo ja u nich kupiłem z 18-105 za 3699:)
Mówisz o zestawach od RE :?:
Czyli D7000 + 18-105 VR za 3699 :?:
decadent
02-08-2011, 14:43
A to 400 nie trzysta - moja pomyłka. Bo ten zestaw teraz normalnie można kupić za 4100 około.
rafal brent1
02-08-2011, 16:00
Z kitem, czy samo body?
Cze. A ta włoska fakturka to honorują, czy ktoś sprawdzał u nas NP. A dodatkowo pytanie - płaciłeś przelewem czy kurier. Miłego focenia.
Cze. A ta włoska fakturka to honorują, czy ktoś sprawdzał u nas NP. A dodatkowo pytanie - płaciłeś przelewem czy kurier. Miłego focenia.
Płaciłem z Allegro, karta gwarancyjna jest z Nikon Europe więc powinna działać.
Kolega Nowart, pisał że w Europie zginął TIR z D7000, D5100 więc napisałem do serwisu na Postępu i podałem nr seryjny puszki, czy nie pochodzi z owego źródła, na szczęście nie:)
LordYoghurt
02-08-2011, 16:22
Też mnie interesuje kwestia tej faktury - czy będzie wystarczająca do dokonania odliczenia. O ile się nie mylę w EU nie ma żadnych dodatkowych ceł itp, więc powinna wystarczyć, ale wolałbym się upewnić.
Też mnie interesuje kwestia tej faktury - czy będzie wystarczająca do dokonania odliczenia. O ile się nie mylę w EU nie ma żadnych dodatkowych ceł itp, więc powinna wystarczyć, ale wolałbym się upewnić.
Z tego co pamiętam w opisie aukcji było napisane, że odliczenie VAT-u nie będzie możliwe(fiskalizacje jest we Włoszech)
Swoją ofertę kierują głownie do klientów indywidualnych, a nie firm.
Kolega Nowart, pisał że w Europie zginął TIR z D7000, D5100 więc napisałem do serwisu na Postępu i podałem nr seryjny puszki, czy nie pochodzi z owego źródła, na szczęście nie:)
Czy ktoś może podać link do jakiegoś artykułu lub źródła, chętnie poczytam.
Czy ktoś może podać link do jakiegoś artykułu lub źródła, chętnie poczytam.
Napisz PM do Nowart, może on Ci coś podeśle.
Mata_Hari
03-08-2011, 11:10
Ja się przesiadłem na D7000 z D200, fotografuję głownie ptaki ISO i AF między tymi puszkami to przepaść.
Doprawdy nie wiem, jak można porównywać ISO i AF z tak różnych puszek jak D7000 i D80/D200. Przecież to zupełnie coś innego - dwa zupełnie inne rozwiązania i przepaść ok 5 lat, co w technice jest szmatem czasu.
Pewnie, że w trudnych warunkach D80 demonem szybkości nie jest i że czasem może się pomylić (jak i KAŻDA inna puszka), ale bez przesady, wcale nie jest aż tak, jak tu niektórzy twierdzą. Ja osobiście, nigdy nie narzekałam, ale wszystko oczywiście może być kwestią egzemplarza.
O ISO pisać nie będę, bo trzeba być przy niezdrowych zmysłach by oczekiwać po D7000 i D80 tego samego w tym temacie.
Porównywać można wszystko, nawet Fiata 126p z Mercedesem W140 :lol:
Kundzior
03-08-2011, 11:36
Można, ale czy jest sens??
A to już inna sprawa :lol:
maciey75
03-08-2011, 16:27
Watek gigant ;)
Znajoma chce kupic D7000 i troche poczytalem o problemach z AF. Jak to sprawdzic czy wszytko smiga, jakie sa objawy problemów? Na cos jeszcze w tej puszcze trzeba uwazac?
Z gory dzieki za info.
Napisz najlepiej PM do kolegi Fatman.
rafal brent1
03-08-2011, 17:14
Napisz najlepiej PM do kolegi Fatman.
"Słyszałem", że Fatman jest dyrektorem generalnym w NP ds. reklamacji i dlatego się nie odzywa. To taki żart, bo pogoda się poprawiła, a faktycznie to tak mnie przestraszyli tymi problemami, że do tej pory nie kupiłem D7K. Czekam na RE z dostawa towaru.
rafal brent1
03-08-2011, 17:18
Watek gigant ;)
Znajoma chce kupic D7000 i troche poczytalem o problemach z AF. Jak to sprawdzic czy wszytko smiga, jakie sa objawy problemów? Na cos jeszcze w tej puszcze trzeba uwazac?
Z gory dzieki za info.
Popatrz http://d7000.master.pl/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
Jeśli Ci o to chodzi.
Z kitem, czy samo body?
za tyle, albo 100 wiecej widzialem ostatnio w promocji na jakims bilboardzie i chyba jeszcze karta gratis byla, tylko nie pamietam w jakim sklepie.
LordYoghurt
03-08-2011, 17:51
za tyle, albo 100 wiecej widzialem ostatnio w promocji na jakims bilboardzie i chyba jeszcze karta gratis byla, tylko nie pamietam w jakim sklepie.
To chyba było 5100 ;-) A D7000 było ze statywem za jakieś 4300 ;-)
Na bilbordzie to mógł być Fotojoker, AB foto, tylko jak dobrze kojarzę oni mieli tam z kartą 16Gb i statywem 4299.
W Abfoto w Złotych Tarasach w W-wie body D7K kosztuje 3499.
LordYoghurt
03-08-2011, 17:56
W Abfoto w Złotych Tarasach w W-wie body D7K kosztuje 3499.
A ja jestem 500 metrów od Złotych. Weź nie kuś, czekam na D400! A kysz, kysz! ;-)
, a faktycznie to tak mnie przestraszyli tymi problemami, że do tej pory nie kupiłem D7K. Czekam na RE z dostawa towaru.
no ja już doświadczyłem problemów z puszką d7000 chlapał olejem. po dwukrotnym wysłaniu na gwarancję i nieskutecznej naprawie oddałem do sklepu na niezgodność towaru z umową. dostałem zwrot kasy. trochę to trwało ale jednak się udało. poszedłem do sklepu z zamiarem kupna d300s a wyszedłem ponownie z d7000 :) mam nadzieję że dwa trafne mi w ręce nie wpadną. numer seryjny jest o ponad 110tys wyższy od poprzedniego.
poszedłem do sklepu z zamiarem kupna d300s a wyszedłem ponownie z d7000 :) mam nadzieję że dwa trafne mi w ręce nie wpadną. No ja to bym na Twoim miejscu jednak wolał na trafny trafić... :lol:
No ja to bym na Twoim miejscu jednak wolał na trafny trafić... :lol:
taka mała pomyłka :razz: trafny - trefny :razz:
A ja jestem 500 metrów od Złotych. Weź nie kuś, czekam na D400! A kysz, kysz! ;-)
Obawiam się, że możesz jeszcze trochę poczekać, bo wygląda na to, że 24 sierpnia doczekamy się jedynie zapowiedzi następcy D700 i D3s - pierwszy miałby trafić do sklepów na jesieni, a drugi na początku 2012.
LordYoghurt
03-08-2011, 22:09
Obawiam się, że możesz jeszcze trochę poczekać, bo wygląda na to, że 24 sierpnia doczekamy się jedynie zapowiedzi następcy D700 i D3s - pierwszy miałby trafić do sklepów na jesieni, a drugi na początku 2012.
Wiem, sam wrzucałem ten news z NR kilka postów wyżej ;-) Niemniej NR ostatnio mało wiarygodny - nie przewidzieli 50 1.8 ani 40 2.8 (co więcej o tym drugim czytałem już na Optycznych, a u nich jeszcze przez 2 godziny nic nie było). Teraz wymyślają jakieś ankiety o oczekiwanych korpusach i konkurs graficzny na projekt N4 ;-) Nic, po prostu nic konkretnego nie wiedzą, więc wszelkie przewidywania ich są czystą dywagacją. Dlatego czekam na 24.08 ;-)
Czekaj, czekaj to może być mega puszka;-)
24 Sierpnia nie doczekacie się niczego jeśli chodzi o D400 bądź D800, prawdopodobnie Nikon zapowie D400 dopiero pod koniec września.
decadent
07-08-2011, 18:39
Od piątku mam d7000, który zakupiłem wraz z tamronem 17-50 vc. Pomimo tego, że kupiłem w sklepie (wysyłkowym), który sprawdził zestaw na bf i ff (potwierdzone glejtem), moje testy ujawniły problem. Jest duży bf na 2.8, łudząco podobny do Fatmanowego, ale co ciekawe tylko gdy obiektyw ostrzy w kierunku nieskończoności. W kierunku fotografującego 100 % zdjęć trafionych. Innymi słowy, gdy najpierw wyostrzę na coś dalszego niż cel, a potem zrobię zdjęcie na cel - obiekt ostry, trafiony. Gdy ustawię najpierw ostrość na coś bliższego niż cel, to po złapaniu ostrości na cel, wszystkie zdjęcia tego celu z dużym bf. Mam nadzieję, że to wina tamrona, wszystko na razie na to wskazuje, ponieważ z moją starą tokiną 28-70 100 % zdjęć w cel, w każdą stronę, zawsze trafia. Nie wiem co to za przypadłość tamrona, spróbuję go oddać. Jeżeli to obiektyw sorry za offtop. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim ?
Dodam, że testowałem na wszystkim i robiłem normalnie zdjęcia na spacerze i za każdym razem to samo - ostre zdjęcia gdy wcześniej pierścień był na dal, natomiast nietrafione, gdy wcześniej ostrzyłem na swojego buta.
Sprawdziłem tez na manualu - naciskałem spust migawki według wskaźnika i było identycznie, jak przy włączonym af.
To nie wina mechaniki tylko elektroniki.
...ale co ciekawe tylko gdy obiektyw ostrzy w kierunku nieskończoności. W kierunku fotografującego 100 % zdjęć trafionych. Innymi słowy, gdy najpierw wyostrzę na coś dalszego niż cel, a potem zrobię zdjęcie na cel - obiekt ostry, trafiony....
hej
Raportowałem gdzieś głęboko w wątku podobne zachowanie, sprawdzałem rzetelnie i wielokrotnie, tamron 28-75 f/2.8 i sigma 70-200 f/2.8 dawały taki efekt. Oprócz tego bf rosnący wraz z odległością ostrzenia.
Aparat pojechał do serwisu, wrócił z informacją o rozkalibrowanych czujnikach af, wygląda, że naprawili, większość sytuacji teraz jest ok - choć nadal dość uważnie się przyglądam...
Don_Sulco
07-08-2011, 21:32
Czołem
Pytanie kieruję do osób które w niedawnej przeszłości zakupiły D7000. Czy korpusy które obecnie schodzą z taśmy produkcyjnej nadal posiadają wady (z AF i olejem na matrycy) czy są to przypadki sporadyczne?
Dzięki
decadent
07-08-2011, 22:14
Mój ma numer seryjny zaczynający się od 621....
Kurczę, jezeli rozkalibrowane czujniki to chyba wszystkie - nie ma różnicy, który czujnik użyję...
decadent
07-08-2011, 23:24
hej
Raportowałem gdzieś głęboko w wątku podobne zachowanie, sprawdzałem rzetelnie i wielokrotnie, tamron 28-75 f/2.8 i sigma 70-200 f/2.8 dawały taki efekt. Oprócz tego bf rosnący wraz z odległością ostrzenia.
Aparat pojechał do serwisu, wrócił z informacją o rozkalibrowanych czujnikach af, wygląda, że naprawili, większość sytuacji teraz jest ok - choć nadal dość uważnie się przyglądam...
A na jakimś obiektywie było u Ciebie ok ? Jak wytłumaczyć, że u mnie na tokinie smiga, a na tamronie nie ?
Dodam jeszcze, że oczywiście mikroregulacja nic a nic tutaj nie pomaga - bf jest duzy. Wygląda to jakby ostrzenie w jednym z kierunków jest totalnie zakłócone. Przy mikroregulacji widac było róznicę jak ostrzyłem od dalekiego do bliższego celu, a odwrotnie taki sam bf.
decadent
08-08-2011, 08:12
Rehabilituję body d7000 - sprawdziłem tamrona z moim starym analogiem f80 i obiektyw zachowywał się tak samo źle - sprawdzałem na pierścieniu ostrości. Za każdym razie pierścień ustawiał się w tym samym położeniu, patrząc na poglądową skalę pieścienia, gdy ostrzenie na obiekt poprzedzałem ostrzeniem na coś dalszego, natomiast gdy poprzedzałem ostrzeniem na coś bliższego, pierścień ostrości ustawiał się po wycelowaniu na obiekt za każdym razem w innym położeniu, właśnie na BF.
Przypomnę, że z tokiną wszystko w porządku, zatem ewidentnie tamron walnięty....
W ogóle moim zdaniem należałoby się zastanowić, być może większość problemów z AF w d7000 to wady obiektywów...
Przymierzam się do zakupu D7000, przeczytałem poradnik Fatmana, ale mam pytanie wie ktoś tak mniej więcej do jakich numerów serii były te felerne aparaty co chlapały olejem i miały zwalony AF ?
Jeśli nie to podajcie przynajmniej początek serii swoich aparatów i czy coś się z nimi działo.
decadent
08-08-2011, 12:12
Ja podałem swój numer - zaczyna się od 621. Wygląda na to, że te od 62 w większości są dobre, ale nikt nie poda granicznego numeru bo takiego nie ma. Wcześniej ktoś pisał o wadliwym, który miał wysoki numer.
Greatone
08-08-2011, 12:26
Witam
Mój D7000 kupiony jako nówka 28.07.2011 r. z obiektywem 35 mm 1.8. Póki co żadnych problemów opisywanych na forum nie wykazuje. Co będzie dalej zobaczymy. Numer seryjny zaczyna się od 621...
Ja podałem swój numer - zaczyna się od 621. Wygląda na to, że te od 62 w większości są dobre, ale nikt nie poda granicznego numeru bo takiego nie ma. Wcześniej ktoś pisał o wadliwym, który miał wysoki numer.
Czytam takie wpisy i dziwie się coraz bardziej. Przecież chodzi tu o Wasze pieniądze. Jak można grać w taka loterie? Skoro wiadomo, ze produkt ma ze dwie poważne wady to po prostu się go nie kupuje. Tym bardziej, ze producent ma w nosie klientów kupujących ten bubel.
Sam się do D7000 przymierzalem i kupiłem jednak D5100. Jestem bardzo zadowolony i nie stresuje się watpliwa jakością D7000. Co mi po lepszej ergonomii lub magnezowym, uszczelnionym korpusie skoro nie potrafi on wykonać czynności podstawowej?
DominikGSI
08-08-2011, 13:40
I taki jesteś pewien tej jakości D5100? :D
decadent
08-08-2011, 14:04
A mnie się zdaje, że kilka egzemplarzy było na pewno wadliwych, a reszta to obiektywy, nie body.
Zaznaczam, że mi się wydaje, mój d7000 chyba ok
piotrek84
08-08-2011, 14:34
Czytam takie wpisy i dziwie się coraz bardziej. Przecież chodzi tu o Wasze pieniądze. Jak można grać w taka loterie? Skoro wiadomo, ze produkt ma ze dwie poważne wady to po prostu się go nie kupuje. Tym bardziej, ze producent ma w nosie klientów kupujących ten bubel.
Sam się do D7000 przymierzalem i kupiłem jednak D5100. Jestem bardzo zadowolony i nie stresuje się watpliwa jakością D7000. Co mi po lepszej ergonomii lub magnezowym, uszczelnionym korpusie skoro nie potrafi on wykonać czynności podstawowej?
Ja też się dziwie jak czytam wpisy ludzi którzy w ogóle nie korzystali z D7000 a wiedzą o nim więcej niż ich posiadacze ;)
Ja uważam, że wina leży zarówno po stronie obiektywów jak ich body. W D7000 mamy przypadki 'rozkalibrowanego'/źle działającego AF co jest potwierdzone naprawami serwisowymi przez Nikona. Mamy również przykłady, gdzie obiektywy dobrze współpracują z D7000 a mają BF lub FF z innymi body.
Do tego dochodzi być może niedokładnie "zgrana" elektronika obiektywu Sigmy/Tamrona/innego producenta z oprogramowaniem body Nikona - dziwne, że aparat nie wyostrzy dobrze od razu na celu tylko aby osiągnąć zamierzony efekt (ostre zdjęcie) trzeba wyostrzyć na nieskończoność a potem na cel. Błąd softwareowy ? Mechaniczny ? Nie wiem, ale od razu przypomina mi się Alfa kolegi, ktora szarpała na wolnych obrotach i do 2000rpm - jak się ja rozkręciło na 5000rpm to silnik się "przetykał" i już wszystko działało dobrze ;)
Byłem ostatnio w Nikonie we Wrocku w galerii i jak się zapytałem czy już Nikon poprawił D7000 i wyleczył go z chorób wieku dziecięcego to pierwsza odpowiedź była, że sprawny był zawsze, jak powiedziałem, że forum polskie i zagraniczne aż piszczy od stwierdzonych 'usterek' to chłopak przyznał, że był problem z chlapiącym olejem ale niby już go nie ma. Zapytany jednak o AF i problemy stwierdził, że nie nic takiego nie ma i sprzedali dużo D7000 w tym salonie i żaden nie wrócił. No ale w sumie wydawało mi się, że ten chłopak 2 miesiące wcześniej pracował w Cropp Townie więc można mu wybaczyć.
W weekend, po prawie 6-ciu latach męczenia d50, zanabyłem d7000.
Około 500 fotek -brak śladów oleju czysto do f22.
Aż mi dziwnie po moim staruszku d50 bo nie pamiętam kiedy był taki czysty :)
AF problemów nie sprawia, po delikatnej korekcji -5 trafia idealnie z 35/1.8 ,
jak również z 18-105. Biorąc pod uwagę oczywiście klasę (lub jej brak ;) ) szkieł i ich napędu AF.
Co ciekawe obydwa obiektywy wymagały identycznej, minimalnej korekcji -5 (z d50 trafiały idealnie)
tak więc to raczej fabryczna kalibracja mojego body nieco nie domaga...
Trafia zarówno w czerwony jaki i inne kolory :)
To co uderza w oczy to wizjer. Po dwóch dniach zabawy kiedy spojrzałem w wizjer
d50 to po raz pierwszy poczułem niechęć do mojego weterana wycieczek.
Nie jest to na pewno "telewizor" z czasów kiedy pstrykałem konicą fs-1, ale przy d50 i pokrewnych
dzurkach od klucza -jest pięknie.
Kolejna ciekawostka to to, że moja stareńka, bóg wie ilo letnia sigma 400/5,6 pokazuje prawidłowo minimalną
liczbę przysłony, z d50 nie wiedzieć czemu pokazywało f6, zamiast f5,6.
Z nią również AF śmiga bez zarzutu.
Ładne, przyjemne w odbiorze barwy cieszą oczy.
DR zauważalnie większy.
Profil neutral lub standard, ADL i właściwie na co dzień
wiele więcej nie trzeba.
No i w końcu mogę się pobawić w CLS z moją sb600.
ISO 100 i 1/8000s to też nieoceniony przyjaciel w słoneczne dni w zestawieniu z 35/1.8
W d50 po prostu często tego brakowało i aż żal było przymykać to szkiełko.
Trochę się łamałem czytając forumowe wątki, ale jak widać nie taki diabeł straszny,
przynajmniej w tym wypadku.
Dlaczego nie d5100? Bo wizjer, brak CLS, śrubokręta, górnego lcd jak dla mnie go dyskwalifikuje.
Tego samego mi brakowało w d50 (CLS, wizjer)
Dlaczego nie d90? Bo brak iso 100 i 1/8000s, filmy kulawe a chciałbym się pobawić.
Dlaczego nie d300? Bo łapki mam małe i zwyczajnie d7000 lepiej mi leży (macałem).
No i dzisiaj to 1000zł więcej.
Jak widać każda potwora... :)
Jeśli kogoś to interesuje to seria 619....
ja tydzien temu ponownie zakupilem d7000. wczesniejszy poszedl do zwrotu miał smarowanie olejem. tamten miał numer 611..... , obecny ma 622...... jak narazie nie zauwazyłem nic niepokojącego. ale narazie mało pstrykałem. zobaczymy jak będzie dalej
Ja też się dziwie jak czytam wpisy ludzi którzy w ogóle nie korzystali z D7000 a wiedzą o nim więcej niż ich posiadacze ;)
A no właśnie. Mam D7000 od listopada 2010, numer 600xxx, i co? I nic. Robię zdjęcia, a nie testy.
Po to m.in czytam to forum, abym nie musiał wszystkiego testować za własne pieniądze. Poza tym o wadach piszą wlasnie ich posiadacze. Nie widzę sensu żeby po tylu wypowiedziach na temat wad tego sprzętu próbować czy mi się uda trafić dobry egzemplaz.
Jeśli firma spieprzyla produkt i nie przyznaje się do błędu powinna odczuć to na własnej skórze ( przez spadek sprzedaży wadliwego towaru ).
Wiem, ze może nie być miło komuś, kto kupil D7000, ze takie opinie się pojawiły, ale takie są fakty.
( ... )Wiem, ze może nie być miło komuś, kto kupil D7000, ze takie opinie się pojawiły, ale takie są fakty.
Fakty są takie, że większość postów w tym wątku to opinie osób Tobie pokrewnych, czyli stwierdzenie:
( ... ) Poza tym o wadach piszą wlasnie ich posiadacze.
mija się z prawdą. ;-)
Gdybym osobiście traktował to co piszą w internecie w 100% to bym nie kupił żadnej puszki.
Zobacz, ile wątków namnożyło się w necie dotyczących problemów Af w D300 ok dwa razy więcej niż w D7000, czy to ma stanowić o wadzie?
Zobacz, ile wątków namnożyło się w necie dotyczących problemów Af w D300 ok dwa razy więcej niż w D7000, czy to ma stanowić o wadzie?
Tutaj to Ty się mijasz z prawdą. AF w d300/300s jest wychwalany jako najlepszy w klasie. Gdzie Ty tyle problemów o nim wyczytałeś?
mehmet efendi
09-08-2011, 07:58
Zrobiłem parę tysięcy fotek od czerwca i jestem zadowolony. Oleju brak.
Przymierzam się do zakupu D7000, przeczytałem poradnik Fatmana
Możesz dać namiar na ten poradnik, jakoś nie mogę się doszukać na forum.
Trzy strony wcześniej był link podany w poście nr 2894
A no właśnie. Mam D7000 od listopada 2010, numer 600xxx, i co? I nic. Robię zdjęcia, a nie testy.
A no właśnie. Taki powinien być poprawny klient.:smile:
Kiedyś był sobie taki Bolek, który narzekał, że ma niesprawne koło w traktorze. I zaraz znalazł się taki Laskowik, który szybko nakierował go na prawidłowe myślenie, że ma trzy koła sprawne a nie narzekać, że jedno niesprawne.:smile: A że nie można jechać, to już całkiem inna sprawa. Ewentualnie, z uszkodzonym kołem można jechać, tylko, co to za jazda.
I tego od potencjalnego klienta oczekują korporacje. Masz używać sprzęt a nie sprawdzać czy wszystko działa poprawnie. Za rok wypuszczą nowy model. A klient ma wyrzucić stary i kupić nowy.
Miałem D70, D300 teraz mam D7000. Af z D7000 leży po środku zgodnie z pozycją producenta. Dobrze oddaje to test na optycznych. Pokazano tam statystyczne ujęcie trafień D90, D7000 i D300 i moje subiektywne (na podstawie robionych fotek ale nie z bateryjkami i dekielkami -;) odczucia sa adekwatne z wynikami tego testu. Czytając ten watek mam wrażenie, iż najwięcej krytycznego spojrzenia na D7000 mają użytkownicy D5100, którzy utwierdzają się w swojej nie do końca przemyślanej decyzji, która po częsci wynikała z paniki zasianej przez kolegę Fatmana. Powiem szczerze, że też miałem pomysł na D5100 ale po "pomacaniu mam D7000. Poza wielkimi zaletami tego body AF jest słabszy niż w D300 ( i nie próbuje sobie wmawiać, że jest inaczej) ale nie dlatego że jest wadliwy ale po prostu jest to gorszy system, przeznaczony na tą "półkę". Tylko tyle i aż tyle. Posiadaczy D5100 też przestrzegam przed wmawianiem sobie i innym, że system af z tego body dorównuje DX3500. Nistety nie dorównuje nawet do DX4800. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do schowania na półkę bateryjek i dekielków.
lesiuc,
Też musiałem kalibrować puszkę do 35 1.8 i 18-105, tyle ze troche wiecej niz Ty (ok -10). Jak na razie po ok 1k fotek AF działa ok.
Ostatnio kupiłem N180mm 2.8 i, co ciekawe, AF z tym obiektywem działa idealnie bez żadnej kalibracji.
decadent
09-08-2011, 23:40
Miałem D70, D300 teraz mam D7000. Posiadaczy D5100 też przestrzegam przed wmawianiem sobie i innym, że system af z tego body dorównuje DX3500. Nistety nie dorównuje nawet do DX4800. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do schowania na półkę bateryjek i dekielków.
Ja także z powodów tej paniki przymierzałem się do 5100, ale z mojej przymiarki wynikło, że ten model to porażka jak dla mnie i nawet ta matryca mu nie pomoże. Natomiast d7000 jak na razie to moim zdaniem jest rewelacja pucha... pofocimy zobaczymy... oby drugi tammy do mnie szybko przyszedł i był ok...
Tutaj to Ty się mijasz z prawdą.
Czytaj ze zrozumieniem ;)
AF w d300/300s jest wychwalany jako najlepszy w klasie.
Nie twierdze, że jest inaczej. Jak dla mnie jest rewelacyjny.
Gdzie Ty tyle problemów o nim wyczytałeś?
http://tinyurl.com/3snssuy
http://fanfoto.pl/problem-z-af-w-d300.html Jeśli o takie problemy chodzi, to rzeczywiście nie ma puszki doskonałej :mrgreen:
A no właśnie. Taki powinien być poprawny klient.:smile:
Kiedyś był sobie taki Bolek, który narzekał, że ma niesprawne koło w traktorze. I zaraz znalazł się taki Laskowik, który szybko nakierował go na prawidłowe myślenie, że ma trzy koła sprawne a nie narzekać, że jedno niesprawne.:smile: A że nie można jechać, to już całkiem inna sprawa. Ewentualnie, z uszkodzonym kołem można jechać, tylko, co to za jazda.
I tego od potencjalnego klienta oczekują korporacje. Masz używać sprzęt a nie sprawdzać czy wszystko działa poprawnie. Za rok wypuszczą nowy model. A klient ma wyrzucić stary i kupić nowy.
Ja nie jestem Bolkiem, tylko używam aparatu do robienia zdjęć (a zrobiłem już kilka tysięcy) i nie wymagam od niego aby trafiał za każdym razem w oko komara ze 100 m.
A jak nie masz D7000 to się na temat jego wad nie wypowiadaj, bo potwierdzasz tylko wspomnianą forumową regułę.
A tak wracając do tematu to mój egzemplarz działa poprawnie od poczatku, czyli od 9 miesięcy.
Ja nie jestem Bolkiem, tylko używam aparatu do robienia zdjęć (a zrobiłem już kilka tysięcy) i nie wymagam od niego aby trafiał za każdym razem w oko komara ze 100 m.
A jak nie masz D7000 to się na temat jego wad nie wypowiadaj, bo potwierdzasz tylko wspomnianą forumową regułę.
A tak wracając do tematu to mój egzemplarz działa poprawnie od poczatku, czyli od 9 miesięcy.
A mój działa prawidłowo 8 miesięcy... i jestem mega zadowolony z tej puszki;)
gadzeciarz
10-08-2011, 19:00
O widzę że kolega w tym samym czasie kupował puszkę i jest zadowolony a już myślałem że sobie wmówiłem ze jest to zajefajny aparat ;-)
Na szczęście JEST !
Na szczęście JEST !
Przecież nikt nie twierdzi inaczej, trzeba tylko trafić na sprawny egzemplarz :)
Rafał_Sz
10-08-2011, 20:22
No i dzień dobry. Moje D7000 zaczęło chlapać olejem niczym spray WD-40. A dopiero wróciło z serwisu (czyszczenie matrycy). Oj się wkurzyłem!
decadent
10-08-2011, 20:37
A jaki masz nr seryjny ?
Rafał_Sz
10-08-2011, 20:43
a jaki masz nr seryjny ?
60035xx.
LordYoghurt
10-08-2011, 20:50
czyżby egzemplarze od nr 619 ... były wolne od wad, a poniżej ryzykowne? Czy jest tu ktoś kto ma wysoki nr i ma problemy z AF i olejem?
Rafał_Sz
10-08-2011, 22:02
Puszka leci ponownie na czyszczenie do serwisu. Ostatni raz. Po ponownym numerze z olejem zacznę korzystać z gwarancji i przysługujących mi praw.
rsz,
zdaje się, że z gwarancji to już korzystasz. Jak co to możesz użyć jeszcze rękojmi i ewentualnie oddać aparat.
Rafał_Sz
11-08-2011, 08:52
rsz,
zdaje się, że z gwarancji to już korzystasz. Jak co to możesz użyć jeszcze rękojmi i ewentualnie oddać aparat.
Nie korzystam. Czyszczenie matrycy jest usługą płatną (80 zł) i nie podchodzi to pod warunki gwarancji. Jednak chlapanie olejem które pojawiło się nagle (przez wcześniejsze 5000 klapnięć lustrem nie było problemów) jest już tematem do dyskusji z serwisem. Tak jak napisałem, puszka dzisiaj jedzie na Postępu. Na całe szczęście nie pozbyłem się D300, po bym miał wczasy bez aparatu.
A oddanie puszki powołując się na rękojmię to nie takie proste. Jest to nawet niemożliwe w przypadku brudnej matrycy.
A oddanie puszki powołując się na rękojmię to nie takie proste. Jest to nawet niemożliwe w przypadku brudnej matrycy.
Dlaczego? Ewidentnie jest to wada fabryczna sprzętu i istniała w momencie zakupu.
Rafał_Sz
11-08-2011, 09:24
Dlaczego? Ewidentnie jest to wada fabryczna sprzętu i istniała w momencie zakupu.
Jak kupowałem sprzęt to wszystko było OK. Brudna matryca jest przeważnie wynikiem użytkowania, nie wady ukrytej. Sporo żongluję obiektywami i nie jestem zdziwiony stanem matrycy jeśli występują na niej "zwykłe" zabrudzenia. Jednak mi wczoraj konkretnie chlapnęło smarem. Do tego stopnia, że próba zmycia izopropanolem skończyła się katastrofalnymi plamami. A, że nie mam zamiaru porysować powierzchni matrycy tak jak to udało mi się z D300, to odpuściłem robótki ręczne i aparat sru do serwisu.
A, że nie mam zamiaru porysować powierzchni matrycy tak jak to udało mi się z D300, to odpuściłem robótki ręczne i aparat sru do serwisu.
Porysować matrycę :?: W jaki sposób ominąłeś filtr :?: :shock:
Rafał_Sz
11-08-2011, 11:09
Matrycą określa się cały element rejestrujący światło. Filtr AA jest nieodzownym elementem tego układu. Więc mając na myśli, że porysowałem matrycę, to tak w rzeczywistości zrobiłem kuku filtrowi. Przy okazji serwis na Postępu stwierdził, że rysa nie ma absolutnie żadnego wpływu na prawidłową rejestrację obrazu (wysłałem aparat z zamiarem likwidacji rysy, a raczej mikroryski).
Czepiasz się szczegółów. :);)
cz4rnuch
11-08-2011, 11:55
Zwykły skrót myślowy, nie ma się czego czepiać.
Edit:jak zwykle nie odświeżyłem :)
Matrycą określa się cały element rejestrujący światło. Filtr AA jest nieodzownym elementem tego układu. Nieee no, skąd masz takie informacje :?: :shock:
Rafał_Sz
11-08-2011, 13:33
Nieee no, skąd masz takie informacje :?: :shock:
Widziałeś zdjęcia wykonane bez filtra AA? Filtr + sensor = matryca. :) Dla mnie sam sensor bez filrta jest praktycznie bezużyteczny (nie jest w stanie prawidłowo zarejestrować obrazu), więc matrycą określam cały podzespół.
Przestań!!! :);)
decadent
11-08-2011, 15:25
Mam drugi egzemplarz tamrona 17-50 vc (sprzedawca spisał się na medal) i mój d7000 trafia z ostrością jak trzeba. Zauważyłem dwie kropki na matrycy, ale nie istotne, nie wiem czy to brud, czy olej. Dopiero kilkaset klapnięć, także zobaczymy...
Nie korzystam. Czyszczenie matrycy jest usługą płatną (80 zł) i nie podchodzi to pod warunki gwarancji. Jednak chlapanie olejem które pojawiło się nagle (przez wcześniejsze 5000 klapnięć lustrem nie było problemów) jest już tematem do dyskusji z serwisem. Tak jak napisałem, puszka dzisiaj jedzie na Postępu. Na całe szczęście nie pozbyłem się D300, po bym miał wczasy bez aparatu.
I co z tego ze wcześniej nie było plam a teraz są. Ja miałem tak samo i oddałem na gwarancje. Dwa razy mi czyścili. Za darmo w ramach gwarancji. A że nie usunęli plam oddałem do sklepu na niezgodność towaru z umową. Nie potrzebnie płaciłeś. I pamiętaj, że serwis będzie Ci wmawiał że to Twoja wina bo używasz aparat w dziwnych warunkach. Mi dwa razy wysłali po czyszczeniu identyczną formułkę, słowo w słowo. spróbuję zacytować ale nie wiem czy dokładnie: "Prosimy pamiętać, że aparat nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się ponownie- w zależności od środowiska w jakim używany jest produkt".
I brudna matryca z oleju nie ma tu nic do tego, że nie możesz oddać. Jeżeli sprzęt jest niezgodny z umową, czyli nie daje Ci możliwości robienia zdjęć bez plam to go oddajesz i możesz żądać wymiany na sprawny model. Jak chcesz wiedzieć więcej pytaj. Ja już mam drugi d7000, więc przez to już przeszedłem
Rafał_Sz
11-08-2011, 20:00
I co z tego ze wcześniej nie było plam a teraz są. Ja miałem tak samo i oddałem na gwarancje. Dwa razy mi czyścili. Za darmo w ramach gwarancji. A że nie usunęli plam oddałem do sklepu na niezgodność towaru z umową. Nie potrzebnie płaciłeś. I pamiętaj, że serwis będzie Ci wmawiał że to Twoja wina bo używasz aparat w dziwnych warunkach. Mi dwa razy wysłali po czyszczeniu identyczną formułkę, słowo w słowo. spróbuję zacytować ale nie wiem czy dokładnie: "Prosimy pamiętać, że aparat nie jest całkowicie szczelny i pyły mogą przedostać się ponownie- w zależności od środowiska w jakim używany jest produkt".
I brudna matryca z oleju nie ma tu nic do tego, że nie możesz oddać. Jeżeli sprzęt jest niezgodny z umową, czyli nie daje Ci możliwości robienia zdjęć bez plam to go oddajesz i możesz żądać wymiany na sprawny model. Jak chcesz wiedzieć więcej pytaj. Ja już mam drugi d7000, więc przez to już przeszedłem
Dzięki. A więc ostatni raz wysłałem aparat na płatne czyszczenie matrycy. Możesz napisać jak dokonałeś wymiany? Tak po prostu w sklepie?
Dzięki. A więc ostatni raz wysłałem aparat na płatne czyszczenie matrycy. Możesz napisać jak dokonałeś wymiany? Tak po prostu w sklepie?
Po dwukrotnej nieskutecznej naprawie w serwisie zostawiłem sprzęt w sklepie na niezgodność towaru z umową. Wtedy mają oni dwa tygodnie czasu na odpowiedź co zamierzają robić czy zwrócą ci kasę lub wymienią czy będą chcieli naprawiać. Przy naprawie muszą uzyskać Twoją zgodę (co śmieszne i tak musisz wyrazić na nią zgodę). Jeżeli naprawa nie będzie skuteczna wtedy ponownie zgłaszasz reklamację i wtedy już możesz żądać zwrotu kasy, którą muszą Ci oddać. Nie wiem teraz jak to będzie w Twoim przypadku bo nie oddawałeś na gwarancję. I druga sprawa z opcji niezgodności towaru z umową możesz skorzystać bodajże w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności.
Myślę, że możesz po powrocie puszki z płatnego czyszczenia pstrykać dalej i obserwować. Jeżeli stwierdzisz, że to olej, oddaj do serwisu na gwarancję i niech czyszczą za darmo. myślę, że wtedy będzie Ci biegł czas zauważenia niezgodności (bo wcześniej usuwali Ci kurz, tak można przyjąć - ale to tylko moje zdanie). Na razie poczekaj na puszkę i zobacz jakie będą wyniki. Mogę Ci poradzić jeszcze konsultację z Rzecznikiem Praw Konsumenta ( ja się kontaktowałem i mi dużo wyjaśnili - nawet zachęcali do przyjścia jeżeli będę miał problem ze zwrotem)
Rafał_Sz
11-08-2011, 20:56
Dzięki! Na razie niech mi wyczyszczą, później się zobaczy. :)
stachmuszel
11-08-2011, 21:25
Ciekawa sprawa, w D7000 AF lepszy niz w D200? Jakos nie chce mi sie wierzyc.
Śledzę wątek (i inne o d7000) ale zabijcie nie pamiętam żeby był taki problemik. Zanabyłem D7000 i wszystko mi działa jak należy jednak drażni mnie jedna rzecz, powiększany na podglądzie obrazek (w puszce) na ostatim stopniu poiększenia, na którym chciałbym zobaczyć czy fota jest ostra czy nie pojawia się jakaś fatalna pikseloza, w efekcie dużo lepiej jest ocenić ostrość na przedostatnim stopniu powiększenia. Coś robię nie tak czy to tak ma być?
Śledzę wątek (i inne o d7000) ale zabijcie nie pamiętam żeby był taki problemik. Zanabyłem D7000 i wszystko mi działa jak należy jednak drażni mnie jedna rzecz, powiększany na podglądzie obrazek (w puszce) na ostatim stopniu poiększenia, na którym chciałbym zobaczyć czy fota jest ostra czy nie pojawia się jakaś fatalna pikseloza, w efekcie dużo lepiej jest ocenić ostrość na przedostatnim stopniu powiększenia. Coś robię nie tak czy to tak ma być?
Przeskakujesz do powiększenia 200%, czyli raczej normalne.
decadent
12-08-2011, 08:38
Jak najbardziej... potwierdzam, że to normalne i że u mnie jest tak samo.
Widać, że koledze brakuje odniesienia - sprawdzić można w photoshopie, tę pikselozę. ;-)
No tak, teraz rozumiem tylko do czego powiększenie o takim wyglądzie można wykorzystać? Pytam poważnie
No tak, teraz rozumiem tylko do czego powiększenie o takim wyglądzie można wykorzystać? Pytam poważnie
Sprawdzenie aliasingu na krawędzi obiektu aby ocenić czy trafiliśmy z AF ? Ale to już dla maniaków ostrości. Pytanie do programisty z Japoni co autor miał na myśli implementując taką funkcję. Zasadniczo nie przeszkadza, może ktoś tego używa.
Dzień dobry,witam wszystkich Nikoniarzy . Proszę o pomoc. Ale najpierw opis:"Szczęśliwym" trafem zostałem właścicielem Nikona D7000+Nikor 18-105 w kicie.Na spacer w sam raz. Początkowo planowałem zakup Canona60D+kitowy obiektyw. Pojechałem do Chin na wakacje, wiedządz że Canona kupię za dużo nższą cenę i w razie niemca sprzedając tanio używkę jeszcze na tym w RP zarobię. Compakt "na pierwszy ogień" w tylną kieszeń i lecę. Cena OK. Chcę kupić ale sprzedawca zaczyna mi snuć cos o Nikonach. Przeglądam testy na stronach w Chinach , Australii i w USA. Wybieram D7000 bo przy nim 60D wg. testów to maluch. Płacę więcej , bo przecierz Nikon. Do tego cena Canona przez czas mojego pobytu (ok. Miesiąc) spada jak lawina, a mojego Nikona stoi. Utwierdza mnie to w przekonaniu że z Canonem coś nie tak i nawet reklama z Jackie Chan nie pomga. Przedtem robiłem zdjęcia Smieną(dostałem na komunię!), potem Zenithem + Helios 44, Później było łatwiej , bo compakty początkowo z kliszą później cyfra. Nikonem robię zdjęcia z automatu, czytam uczę się i przypominam o prawdziwej fotografii. Zrobiłem ze 4000 zdjęć. Mniej lub bardziej udanych. Podobno niektóre niezłe.A teraz problem. Tam było pięknie: testy w internecie mówią dobrze, porównawcze też. Aparat ładnie ostrzył, nie chlapał olejem, zdjęcia wyraźne żadnych death pikseli. Czasami tylko poruszone pomimo VR. Przyjeżdzam do Polski i zobaczyłem jaki głupi jestem. Pomijam że za niego przepłaciłem, ale nie żałuję bo czas był taki że nie było wyjścia. Ale okazuje się że wg opinii kupiłem jakiś bubel niewarty trącenia kijem. W testach okazuje się że lepiej ostrzy 300S niewiele droższy, a nawet 3100 za dużo niższą cenę, nie wspomnę o Canonie 400D. Patrz na www.optyczne.pl . Od groma testów i opinii jadących z nim jak z miękkim g.( patrz Ceneo i www.d7k.pl ) .Od czasu przyjazdu ( 2 tyg.) siedzę na stronach internetowych i staram się znaleźć usterkę której nie mogę znaleźć, albo chyba jej nie ma. Plan był taki: 1.kupić średniej jakości puszkę 2.zaopatrzyć się w dobrej jakości obiektywy, 3. złapać teorii i praktyki, 4.po 2-3 latach wymienić puszkę na klasę lub dwie wyższa i tak trzymać się dobrej marki do końca moich dni. A teraz cały głupi jestem. Czas na prośbę : Czy ktoś z życzliwych , jest mi w stanie opowiedzieć o jakimś prostym teście który do końca rozwieje moje wątpliwości? Wszystkie testy które sprawdzam ,mam wrażenie są napisane z nutką jadu.Czy jest możliwe sprawdzenie u fachowca , oprócz serwisu, jakości wykonania mojej puszki? No przecierz chyba niemożliwe jest żeby taki bubel był na rynku i jeszcze się sprzedawał.Przyznam się że już jestem na granicy sprzedania Nikona i kupna Canona, albo Sony może ? Testy w Polsce tak dobrze o nich mówią...
Najpierw przeczytaj to http://focustestchart.com/chart.html
Wydrukuj to http://focustestchart.com/focus21.pdf
Przetestuj i przestan panikowac bo to dobry aparat jest.
Jeżeli nie masz z nim problemów, pdodobają Ci się zdjęcia jakie produkuje - to o co chodzi? Nie wiesz czy Jestes z niego zadowolony? Nie rozumię Twojej wypowiedzi - wydaje mi się że nie interesuje cię aparat który posiadasz tylko opinie na jego temat.
Zeb McKane
13-08-2011, 16:26
Drogi Autorze. Przepraszam ale czytając Twój post nie wierzę, że robiłeś zdjęcia Zenitem...No chyba, że wciąż jesteś w szoku po zakupie tego świetnego zestawu!!!
Koledzy dobrze piszą. Sam posiadam D7K i gdybym sugerował się forami(w tym naszym), na pewno bym go nie kupił.
Poczytaj o tym body wątek, jest bardzo dużo zadowolonych użytkowników.
krzysiozboj
13-08-2011, 16:55
Albo źle czytam i ślepy jestem albo nie ma nic o zenicie tutaj.
I nie panikować, robić zdjęcia. 18-105 to najlepszy kit w tej cenie we wszystkich systemach a D7000 jeśli trafi się nie plujący olejem to chyba najlepsza puszka w tej cenie.
Nikony generalnie mają bardzo dobry AF, ten z D300S ponoć świetny (piszę ponoć bo nie miałem tej puszki) ale D7000 ma sporo lepszą matrycę. Więc ochłonąć, nieco o fotografii się douczyć i cieszyć zabawką. Gdyby nie to że trafiają się czasem numery z pluciem olejem to byłby to z pewnością hit nr 1 nikona, coś w stylu D90.
Dzień dobry,witam wszystkich Nikoniarzy . Proszę o pomoc. Ale najpierw opis:"Szczęśliwym" trafem zostałem właścicielem Nikona D7000+Nikor 18-105 w kicie.Na spacer w sam raz. Początkowo planowałem zakup Canona60D+kitowy obiektyw. Pojechałem do Chin na wakacje, wiedządz że Canona kupię za dużo nższą cenę i w razie niemca sprzedając tanio używkę jeszcze na tym w RP zarobię. Compakt "na pierwszy ogień" w tylną kieszeń i lecę. Cena OK. Chcę kupić ale sprzedawca zaczyna mi snuć cos o Nikonach. Przeglądam testy na stronach w Chinach , Australii i w USA. Wybieram D7000 bo przy nim 60D wg. testów to maluch. Płacę więcej , bo przecierz Nikon. Do tego cena Canona przez czas mojego pobytu (ok. Miesiąc) spada jak lawina, a mojego Nikona stoi. Utwierdza mnie to w przekonaniu że z Canonem coś nie tak i nawet reklama z Jackie Chan nie pomga. Przedtem robiłem zdjęcia Smieną(dostałem na komunię!), potem Zenithem + Helios 44, Później było łatwiej , bo compakty początkowo z kliszą później cyfra. Nikonem robię zdjęcia z automatu, czytam uczę się i przypominam o prawdziwej fotografii. Zrobiłem ze 4000 zdjęć. Mniej lub bardziej udanych. Podobno niektóre niezłe.A teraz problem. Tam było pięknie: testy w internecie mówią dobrze, porównawcze też. Aparat ładnie ostrzył, nie chlapał olejem, zdjęcia wyraźne żadnych death pikseli. Czasami tylko poruszone pomimo VR. Przyjeżdzam do Polski i zobaczyłem jaki głupi jestem. Pomijam że za niego przepłaciłem, ale nie żałuję bo czas był taki że nie było wyjścia. Ale okazuje się że wg opinii kupiłem jakiś bubel niewarty trącenia kijem. W testach okazuje się że lepiej ostrzy 300S niewiele droższy, a nawet 3100 za dużo niższą cenę, nie wspomnę o Canonie 400D. Patrz na www.optyczne.pl (http://www.optyczne.pl) . Od groma testów i opinii jadących z nim jak z miękkim g.( patrz Ceneo i www.d7k.pl (http://www.d7k.pl) ) .Od czasu przyjazdu ( 2 tyg.) siedzę na stronach internetowych i staram się znaleźć usterkę której nie mogę znaleźć, albo chyba jej nie ma. Plan był taki: 1.kupić średniej jakości puszkę 2.zaopatrzyć się w dobrej jakości obiektywy, 3. złapać teorii i praktyki, 4.po 2-3 latach wymienić puszkę na klasę lub dwie wyższa i tak trzymać się dobrej marki do końca moich dni. A teraz cały głupi jestem. Czas na prośbę : Czy ktoś z życzliwych , jest mi w stanie opowiedzieć o jakimś prostym teście który do końca rozwieje moje wątpliwości? Wszystkie testy które sprawdzam ,mam wrażenie są napisane z nutką jadu.Czy jest możliwe sprawdzenie u fachowca , oprócz serwisu, jakości wykonania mojej puszki? No przecierz chyba niemożliwe jest żeby taki bubel był na rynku i jeszcze się sprzedawał.Przyznam się że już jestem na granicy sprzedania Nikona i kupna Canona, albo Sony może ? Testy w Polsce tak dobrze o nich mówią...
krzysiozboj - może teraz zauważysz
krzysiozboj
13-08-2011, 20:30
krzysiozboj - może teraz zauważysz
Teraz to widzę :D
Ze trzy razy to czytałem i zawsze ... przeskakiwałem :D
I podzielam zdanie Zeba, zabawa kiedyś zenitem czy podobnym analogiem (do dzisiaj sam mam zenita) wymusza na tyle sporo że pewne nawyki ciężko póxniej "wykorzenić", myślę że naturalnym jest ciąg na poznawanie sprzętu a nie na tryb auto i przeglądanie opinii innych o sprzecie :))
Zeb McKane
13-08-2011, 21:19
jest tak jak piszesz Krzysiek. Ostatnio synek znalazł mojego "Z" + H44 na strychu (już myślałem, że wcięło na stałe przy przeprowadzce) i jak go wziąłem do ręki to aż łezka w oku stanęła. Jakość materiałów (może niekoniecznie jakość wykonania...), waga... wizjer... Taki ten Nd7k jakiś plastyk (choć to przecia MAGNEZ ...piszą że ma w środku).
Najlepsze, że wewnątrz jeszcze film!!! licznik: "15" od około 1999 +/_ . A i bateria trzyma. Będzie się działo! Teraz dumnie w gablocie spoczywa ale jutro...a może jeszcze poczekać...
Przestań czytać fora tylko cykaj. Ja też mam D7K i jestem zadowolony. Żadnych usterek opisywanych przez tych co nie mają tego aparatu8-).Pozdrawiam iżycze miłego focenia.
No dzięki serdeczne za uwagę. Jacol , skorzystam. Cenna informacja. Przeczytałem . Wydrukuję w pracy i zrobie w domu próby. Dam info o wynikach. Dzięki za slowa otuchy które dostałem od kolegów bardziej doświadczonych. Myślę jednak że po części zostałem żle zrozumiany. Nie jestem gadżeciarzem . Camera tania nie jest . Usłyszałem dużo negatywnych opinii o tym modelu i z tąd moja troska. Jeżeli mam inwestować w coś mniejsze/wieksze pieniądze , to niechciałbym ich stracić .A przy tym z calej siły laik jestem w tych sprawach. Pytanie było skierowanie do mądrzejszych , a nie do mądrali.Wolę wysłuchać osób doświadczonych i naukę przyjąć z pokorą, niż płacić za swoje błędy.Widzę że małą wzmianką poruszyłem emocje. Co do wątpliwości , to miałem Zenita. Może w tym momencie nie była to moja pasja, albo sprzęt był taki jaki był. Pamiętam że, kiedyś robiłem zdjęcia metalową puszką po kawie i też wychodziły, tak jak Słodowemu. Mój miał wskazówkę do ustawienia światła którą przy małym oświetleniu nie było widać. Później wszedł szczyt techniki -diody świecące. Wizjer pokrywał tyko część kadru( chyba ok 60-70%). Cóż , w tamtych czasch na bezrybiu to i rak. Kolega dostał od ojca Leicę chyba, to zobaczyłem jak sie zdjęcia robi. W Nikonie jednak jest sporo elektroniki, przycisków i skrótów.Mam go prawie dwa miesiące i jeszcze go się uczę. Różnica między Zenitem a Nikonem, jak między samolotem An2 a Airbusem. Obydwoma się leci, tylko że jest różnica. Jeszcze raz pozdrawiam i dziękuję za mądre rady
krzysiozboj
14-08-2011, 01:31
Zenit po porządny sprzęcior był który pozwalał robić bardzo przyzwoite zdjęcia ;) I chyba większość która się na nim wychowała ma nawyk kontrolowania parametrów ekspozycji, stąd chyba ta "podejrzliwość".
I chyba nikt tutaj przesadnie nie mędrkował, ot na swoje panikarstwo dostałeś radę by cieszyć się zabawką jak nie sprawia kłopotów bo to świetna puszka a nie szukać na siłę jej wad.
rafal brent1
14-08-2011, 10:19
Cze Czy sprawdzaliście w NP honorowanie faktury włoskiej? U których kupliście D7K - znowu mają towar. Pozdr.
Cze Czy sprawdzaliście w NP honorowanie faktury włoskiej? U których kupliście D7K - znowu mają towar. Pozdr.
A co to za bełkot?
Może jednak napisz to w sposób bardziej zrozumiały dla ogółu.
rafal brent1
14-08-2011, 10:47
A co to za bełkot?
Może jednak napisz to w sposób bardziej zrozumiały dla ogółu.
Jeśli to bełkot to napisze po polskiemu. Kilka osób kupiło na Allegro od (RE) D7k otrzymując gwarancje europejską i fakturę imienną włoską. Pytam czy Ci co kupili tam, sprawdzali czy NP honoruje te gwarancje i jak do nich podchodzi.
No widzisz. Jeśli się postarasz, to umiesz. :wink:
Nie przejmuj się forami tylko zdjęcia rób. Ja się przesiadałem z Zenita12XP na D90. Nasze forum wieszało na nim wtedy tyle psów że obawiałem się że będę przypominał raczej amerykańskiego trapera niż fotografa. A potem to niby stał się wyznacznikiem jakości dla budżetowych puszek nieprofesjonalnych.
:)
Kupiłem mimo czarnego PR-u i jestem zadowolony po dzień dzisiejszy.
Od czasu przyjazdu ( 2 tyg.) siedzę na stronach internetowych i staram się znaleźć usterkę której nie mogę znaleźć, albo chyba jej nie ma
nie rozumiem za bardzo
kupiłes dobry aparat i byłeś zadowolony, a teraz koniecznie szukasz wady w aparacie? większość ludzi chciałaby kupić taki jak twój aparat, czyli bez wad ;-)
przestań czytać testy tylko rob zdjęcia skoro masz czym! skoro twój egzemplarz jest sprawny to powinieneś się cieszyć nadal
co za czasy
Pisałem do Nikon Polska oto odpowiedź.
"Jeśli nie ma polskiej karty gwarancyjnej to na podstawie europejskiej kart ma Pan 12 miesięcy gwarancji fabrycznej od firmy Nikon a drugi rok gwarancji powinien zapewnić Panu sprzedawca na podstawie dowodu zakupu i przepisów unijnych."
Pozdrawiam.
... a jeśli jest karta gwarancyjna z "niezbędnego do życia każdego nikoniarza" Nikon Polska to ma Pan... nadal 12 miesięcy gwarancji fabrycznej od firmy Nikon oraz drugi rok niezgodności towaru z umową , którą zapewnia sprzedawca :D
Taki marketingowy bełkot Nikon Polska, mający zasugerować, iż posiadanie świstka z naszego oddziału Nikona to jakaś nobilitacja i dodatkowe profity ;)
Rycerzu wszystko jest OK. Przeczytaj mój drugi komentarz. Moją troską jest jedynie szybkie znalezienie wad, lub przez zrobienie testu, eliminację moich wątpliwości. W Chinach w sklepie powiedziano mi że w przypadku problemu, w krótkim czasie moge zwrócić puszkę. Nie chciałbym poznając aparat, znaleźć usterkę za pół roku i pluć sobie olejem w lustro do końca jego dni. Będę robił testy. O nich na pewno życzliwych i zainteresowanych poinformuję. Muszę jednak powiedzieć że poznając i robiąc N7k zdjęcia zaczynam wierzyć w cuda :)))) . Pozdrawiam serdecznie
Nie chciałbym poznając aparat, znaleźć usterkę za pół roku i pluć sobie olejem w lustro do końca jego dni.
Nie przesadzajmy... przecież ten olej kiedyś się tam by skończył :lol:
A może chodzi o to, żeby się ten olej nigdy nie skończył. :wink:
Trzeba będzie wtedy przestać narzekać i zacząć zdjęcia robić. :lol:
decadent
16-08-2011, 01:38
RAWy to robi zaje..... d7000 + znakomity obiektyw (szkoda tej puszki na jakiś 18-105) + zaolejona głowa (umiejętnościami) = zdjęcie zwalające z nóg
No muszę powiedzieć, że viewnx juz wystarczy zwykle aby mieć obrazek (16 bit) znacznie lepszy niż skany moich slajdów z coolscana
Witam, a czy moze ktoś zauważył następującą przypadłość AF. Podczas robienia zdjęć w serii pierwsze i ostatnie zdjęcie wychodzi ostre jak żyleta, a środkowe np.3 szt. ze sporym BF? Dodam, że zdjęcia robione obiektywem N70-200/2.8. Nie wiem czy to taki urok sprzętu amatorskiego, czy mojego egzemplarza?
Rób krótsze serie to będziesz mial wiecej ostrych ;)
Lachsize
18-08-2011, 17:43
Przesiadlem sie z D5000 na D7000w sumie przez przypadek, bo planowalem zmiane na D90 (z d5000 mialem problemy techniczne) i musze przyznac ze rawy zwalaja mnie z nog. Robie gloweni portrety moja 50tka 1.4G i ta chodzi o dziwo duzo lepiej nic na starym body, wiec nich juz nikt tu nie pierdzieli ze nie ma roznicy D90 a D7000, a jasli jest to niezauwazalna, i nie ma co przeplaca. To bullshit.
long live D7000!
krzysztof2297
18-08-2011, 21:12
To moj pierwszy post wiec witam ;)
Ale konkretnie w czym kolega widzi te wielkie roznice ? Ja po dlugich bojach wybralem k5 , moj znajomy ma d300s i na wydrukach 30/40 nie mozemy rozpoznac co z ktorego aparatu . Nie pisze tego zlosliwie , jestem po prostu ciekawy ;)
Rossi_PL
18-08-2011, 22:21
... (z d5000 mialem problemy techniczne) ... long live D7000!
Oby z tym D7000 nie było żadnych problemów:)
LordYoghurt
18-08-2011, 22:43
To moj pierwszy post wiec witam ;)
Ale konkretnie w czym kolega widzi te wielkie roznice ? Ja po dlugich bojach wybralem k5 , moj znajomy ma d300s i na wydrukach 30/40 nie mozemy rozpoznac co z ktorego aparatu . Nie pisze tego zlosliwie , jestem po prostu ciekawy ;)
Dlatego że D5k, D300s i D90 to praktycznie ta sama matryca. D7k i D5100 to już nowa generacja i postęp względem poprzedniej jest widoczny.
krzysztof2297
18-08-2011, 22:59
Dlatego że D5k, D300s i D90 to praktycznie ta sama matryca. D7k i D5100 to już nowa generacja i postęp względem poprzedniej jest widoczny.
To akurat wiem , fotografia to ja juz od prawie 30 lat sie interesuje , wiec znam modele nikonow , sam nawet kiedys mialem n75 . Nie pytam o wojenke w sensie pikselozy itp. , tylko o faktyczne doswiadczenia . Jak w wydruku 30/40 mozna rozpoznac czy to d300 , czy d7000 ? Matryce mam taka sama jak w d7000 , wiec bardzo interesuje mnie jak udowodnic mojemu koledze z d300 ze ma matryce rodem z prl ? ;-)
LordYoghurt
19-08-2011, 10:19
No to jak wiesz to czemu się dziwisz ;-) A matryca D7000 to widoczny skok w jakości obrazka - DR i odwzorowanie kolorów np. skóry są znakomite. Dlatego w większości przypadków nie miałbym problemu z odróżnieniem dwóch portretów zrobionych jeden po drugim D7k i D90.
/.../ fotografia to ja juz od prawie 30 lat sie interesuje.
/.../
Jak w wydruku 30/40 mozna rozpoznac czy to d300 , czy d7000 ?
Dlaczego robisz wydruki w proporcjach 3:4 z matrycy o proporcjach 2:3 :?:
cz4rnuch
19-08-2011, 14:33
Dlaczego robisz wydruki w proporcjach 3:4 z matrycy o proporcjach 2:3 :?:
Czy jakieś prawo tego zabrania?
Pewnie NIE ,po co ta aluzja???
cz4rnuch
19-08-2011, 14:40
Pewnie NIE ,po co ta aluzja???
Z czystej złośliwości, podobnie jak post Pana(i) Boa. Choć masz rację, niepotrzebna.