Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

mirek
19-08-2011, 14:41
Ok ):

jac45m
19-08-2011, 18:17
Witam, a czy moze ktoś zauważył następującą przypadłość AF. Podczas robienia zdjęć w serii pierwsze i ostatnie zdjęcie wychodzi ostre jak żyleta, a środkowe np.3 szt. ze sporym BF? Dodam, że zdjęcia robione obiektywem N70-200/2.8. Nie wiem czy to taki urok sprzętu amatorskiego, czy mojego egzemplarza?

ja robię trochę zdjęć seryjnych D7000+70-200 2.8,VRII i na razie nie udało mi się uzyskać zadowalającego efektu (no ale może za dużo oczekuję ?). trochę zdjęć wychodzi w miarę ostrych ale na razie nie spełniło to moich wysokich oczekiwań. z drugiej strony w studiu zdjęcia wychodzą ostre jak brzytwa i jestem mega zadowolony.

z kolei w trakcie wakacji zauważyłem, że czasami aparat nagle ni z tego ni z owego nie potrafi złapać ostrości. poradziłem sobie z tym przestawiać w tryb focus-C.

muszę porównać serie w wykonaniu np. D300 i D7000 aby powiedzieć, czy to ja mam za wysokie wymagania, czy może brak umiejętności :), czy może aparat.
Na razie należę do grona zadowolonych z D7000, aczkolwiek jak pojawi się D800 to chcę spróbować... :))..

fotouśmieszek
19-08-2011, 20:22
To akurat wiem , fotografia to ja juz od prawie 30 lat sie interesuje , wiec znam modele nikonow , sam nawet kiedys mialem n75 . Nie pytam o wojenke w sensie pikselozy itp. , tylko o faktyczne doswiadczenia . Jak w wydruku 30/40 mozna rozpoznac czy to d300 , czy d7000 ? Matryce mam taka sama jak w d7000 , wiec bardzo interesuje mnie jak udowodnic mojemu koledze z d300 ze ma matryce rodem z prl ? ;-)

Jezeli sie upierasz badać wydruki :-)to spróbuj szkło powiekszajace. Powinno byc wiecej szczegolow na jednej z matryc/fotek;-) Praktycznie to nie ma znaczenia,bo takie formaty ogladasz z odległości. <but if u insist>

silver surfer
19-08-2011, 20:36
Witam serdecznie czy ktoś kupował ostatnio D7000 i miał problem z olejem i AF. Rozmawiałem w FotoJokerze i w dwóch punktach mówili, że jakaś seria z Niemiec sprowadzana do PL miała z tym problem. Ale Oni nie mieli żadnych reklamacji biorą bezpośrednio z Nikona itd.

krzysztof2297
19-08-2011, 20:54
Jezeli sie upierasz badać wydruki :-)to spróbuj szkło powiekszajace. Powinno byc wiecej szczegolow na jednej z matryc/fotek;-) Praktycznie to nie ma znaczenia,bo takie formaty ogladasz z odległości. <but if u insist>

Dzieki , w zasadzie nie wyjasnilem sytuacji . Znajomy ma d300s i stwierdzil ze pomimo tego ze ma lepsza puszke , to ja mam lepsza matryce i w rezultacie ladniejsze zdjecia . Prubuje mu wytlumaczyc ze to bzdura , w normalnym amatorskim uzytkowaniu i po obrobce , na wydruku nikt nie rozpozna aparatu . Dlatego pytalem czy mozna wykryc po wydruku , czy to matryca d300 czy d7000 . Ja uwazam ze to niemozliwe , on sie uparl i zbiera na d7000 :-)

Długi
19-08-2011, 21:26
Moim zdaniem przy wydruku A4, takim samym szkle i dobrym naświetleniu, nie będzie różnicy między d5100, d7000, d300s ale jak ktoś się upiera przy jakimś modelu, to ma jakieś swoje powody i każdemu wg potrzeb. Większość rzeczy jest względna. Jednemu pasuje to, innemu coś innego. Ergonomia d300s dla jednych będzie świetna, dla innych to będzie cegła. D51k dla jednych będzie lepszym kompaktem dla innych poręczną lustrzanką. Odwzorowanie kolorów, to też pojęcie względne. Po co mamy profile? Fuji velvia, kodak, itd, bo to wszystko kwestia upodobań. Po co to wszystko porównywać?

decadent
20-08-2011, 01:43
Na a4 nie ale na a3 będzie różnica. Rozpiętość tonalna jest tu także bardzo istotna...

decadent
20-08-2011, 23:22
D7000 obnażył przede mną pewne wady:
1. Jak wyjmuję go z torby foto to przy okazji otwieram pokrywę kart pamięci - słabo się zatrzaskuje ta pokrywa i w ogóle sprawia wrażenie mało solidnej
2. Gumowe zakrywki gniazd także słabo się zatrzaskują...
3. Nie wiem dlaczego, ale z filtrem polaryzacyjnym na niebie wyraźne ziarno (RAW, iso 200) - muszę jeszcze poeksperymentować, ale wydawało mi się, że niebo będę miał idealne na tej klasy sprzęcie... na innym zdjęciu zrobionym bezpośrednio na jpg żadnej ziarnistości nie widać. Jezeli to się potwierdzi to RAWy będą dla mnie bezużyteczne, bo niebo w fotografii pejzazu to podstawa... chyba że nie znam właściwego ustawienia...

reggy
20-08-2011, 23:25
3. Nie wiem dlaczego, ale z filtrem polaryzacyjnym na niebie wyraźne ziarno (RAW, iso 200)
Pokaż przykładową fotkę, bom ciekaw efektu.

decadent
20-08-2011, 23:51
Proszę bardzo:
pierwsze zdjęcie całe
drugie zdjęcie crop ze zdjęcia w oryginalnym rozmiarze

Ziarno widoczne było juz w nxview, ale co ciekawe ten program na początku pokazuje na niebie dziwną pikselozę (tylko na niebie co ciekawe), a dopiero po próbie edycji i powrocie do oryginału wyświetla niebo jak na zdjęciu. W photoshopie normalnie, tzn. ziarno.
Na innych zdjęciach zrobionych z filtrem (B+W) tez widać ziarno na RAWIE... bez filtra też ale ze względu na jasność nieba praktycznie niezauważalne.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/12/dsc07692c.jpg/)

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/202/dsc07693j.jpg/)

unicode
21-08-2011, 00:11
Może filtr do dupy, u mnie coś takiego występuje kiedy przykręcę do obiektywu filtr firmy King (jak powszechnie wiadomo to syf).

eM_Zet
21-08-2011, 08:41
Witam wszystkich. Stanąłem przed zakupem lustra i chciałem zapytać Was co sądzicie o tej aukcji- cena bardzo korzystna, tylko czy ta ,,europejska gwarancja" jest faktycznie w Polsce ważna? Mam się bać, że to Włoska firma sprzedaje te aparaty? Wszelkie opinie mile widziane, nie chciałbym przykrych niespodzianek.
http://allegro.pl/nikon-d7000-obiektyw-18-105-mm-vr-sd-najtaniej-i1766903215.html

olek
21-08-2011, 09:27
Witam wszystkich. Stanąłem przed zakupem lustra i chciałem zapytać Was co sądzicie o tej aukcji- cena bardzo korzystna, tylko czy ta ,,europejska gwarancja" jest faktycznie w Polsce ważna? Mam się bać, że to Włoska firma sprzedaje te aparaty? Wszelkie opinie mile widziane, nie chciałbym przykrych niespodzianek.
http://allegro.pl/nikon-d7000-obiektyw-18-105-mm-vr-sd-najtaniej-i1766903215.html

Ja kupiłem u tego sprzedawcy tylko jeszcze po 3699. Co do gwarancji to jest uznawana w Polsce, lecz 12 miesięcy. Z polskiej dystrybucji jest promocja i gwarancja wynosi 24 miesiące. Sprzęt ,który kupiłem nie był nigdy używany, obecnie ma 3000 zdjęć i żadnych wad plucia olejem ani bf ff. Testowałem trzy szkła 35 1.8 i jedno powodowało delikatny bf lub ff nie sprawdzałem więc pewnie wina szkła, obecne mam 35 1.8 od tygodnia i ostrzy w punt.

Piotr Szmidt
21-08-2011, 10:24
Mam pytanie poniewaz sukcesywnie przebijam sie przez watek (gdzie w polowie jestem) ale narazie nie znalalzlem odpowiedzi. Poniewaz zbieram sie do zakupu Samyanga 85 1,4 z procesorem i sprawa tyczy sie potwierdzenia osrtosci. Wczesniej w Canonie, gdy ostrzac manualnym obiektywem na M42 ustalilem punkt ostrosci dostalem potwierdzenie w postaci zaswiecenia punktu AF i sygnalu dzwiekowego. Z tego co sie bawilem narazie m42 na Nikonie D7k widze potwierdzenie w postaci znacznika >o< ale nie mam potwierdzenia dzwiekowego. Przyznam ze potwierdzenie w formie dzwieku jest fajne i interesuje mnie to czy jest taka mozliwosc, szczegolnie w studio gdzie pracujac z modelka musze poswiecic troche wiecej uwagi roznym kwestia w stylu: modelka, kadr, ostrość, etc...

decadent
21-08-2011, 10:36
Może filtr do dupy, u mnie coś takiego występuje kiedy przykręcę do obiektywu filtr firmy King (jak powszechnie wiadomo to syf).

Ten filtr (77 mm) kosztuje obecnie 500 zł. B+W robi jedne z najlepszych filtrów polaryzacyjnych (marka Kreuzner Schneider, czy coś takiego). Filtr oryginalnie niemiecki. Poza tym to nie filtr do dupy, bo jak przyciemnię niebo zrobione bez filtra to delikatne ziarno zawsze się pojawia.... Zrobiłem testy: ziarnistość w żaden sposób nie zalezy od tego, czy robię na jpg czy RAW, nie zalezy także od ustawień picture control. Iso za bardzo nie ma także wpływu. Zdjęcie, które zapodałem obnażyło ziarnisość wybitnie - dzisiaj zrobiłem wiele zdjęć z polarem i żadne nie miało takiej ziarnistości. Wiadomo, że im ciemniejsze niebo, tym bardziej widać ten efekt. Zależy od warunków oświetlenia. W teście na zdjęciach miałem więcej nieba, ale ten kamieniołom to jest porażka.
Czy ja mam za wysokie wymagania ??
Myślałem, że z D7000 to już nieba nie będę musiał ruszać.... a tu lipa

unicode
21-08-2011, 10:39
B+W robi jedne z najlepszych filtrów polaryzacyjnych

teoretycznie tak ale jak powszechnie wiadomo wszędzie zdarzają się wpadki, więc niczego nie można wykluczyć

decadent
21-08-2011, 13:56
teoretycznie tak ale jak powszechnie wiadomo wszędzie zdarzają się wpadki, więc niczego nie można wykluczyć

Nie nie....nie jest to zjawisko bezpośrednio spowodowane źle działającym filtrem - kiepski filtr może spowodować co najwyżej:
1. Dominantę barwną, czyli fałszować barwy
2. Obniżenie kontrastu, rozdzielczości
3. Winietowanie lub refleksy pod światło.

Na pewno żaden filtr nie spowoduje bezpośrednio ziarnistości nieba !
Moim zdaniem filtr zabarwił niebo w taki sposób, że puszka nie była w stanie odpowiednio oddać takiego koloru - jeżeli tak to porażka dla takiej puszki.
Ewentualnie filtr tak bardzo odciął część światła, że niebo nie zdążyło odpowiednio "naśwetlić się" na matrycy...
Kurcze, myślałem, że takie rzeczy nie będą miały miejsca.....

W ogóle to ciekawe, jak to samo ujęcie wyszłoby na innej matrycy...czy to słabość matrycy nikona, czy w ogóle matryc cyfrowych...

fotouśmieszek
21-08-2011, 18:01
Moim zdaniem przy wydruku A4,

chodzi o wydruk 30x40.Tu bedzie widac pod szkłem pow.

Długi
21-08-2011, 19:54
chodzi o wydruk 30x40.Tu bedzie widac pod szkłem pow.

Jeszcze zależy od drukarki, papieru i... szkła powiększającego :wink::mrgreen:

fotouśmieszek
21-08-2011, 22:42
Jeszcze zależy od drukarki, papieru i... szkła powiększającego :wink::mrgreen:

przy takim formacie drukarka ma wystarczajace parametry...taa szkło powiększ ...zapomnialeś czy daleko/krotko/wzroczny:razz: i take tam...

Lachsize
22-08-2011, 10:36
Sa tu jacys moderatorzy, zeby kasowac SPAM? Ciekawy watek i wazny , ale nie da sie dokopac do istotnych kwestii tyle tu spamu. Ktos wie gdzie sie zaczyna temat problemow z AF?

Jacol
22-08-2011, 10:52
Sa tu jacys moderatorzy, zeby kasowac SPAM? Ciekawy watek i wazny , ale nie da sie dokopac do istotnych kwestii tyle tu spamu. Ktos wie gdzie sie zaczyna temat problemow z AF?

http://forum.nikoniarze.pl/search.php?searchid=5213896

STomasz
22-08-2011, 12:12
Sa tu jacys moderatorzy, zeby kasowac SPAM? Ciekawy watek i wazny , ale nie da sie dokopac do istotnych kwestii tyle tu spamu.

Dokładnie, i nie tylko w tym temacie jest taki problem, temat ma kilkaset stron a większość to kłótnie i dogryzanie jeden drugiemu...

dAde
22-08-2011, 15:14
Czy ktoś dysponuje połączeniem D7000 + Nikkor 17-55 f/2.8 (DX)? Nie miałem jeszcze czasu wykonać pewniejszych testów, ale generalnie - backfocus mi sie trafił (obiektyw właśnie nabyłem, używany w BDB stanie...). Może ktoś miał podobny problem?

LordYoghurt
22-08-2011, 15:28
mam 17-55 i mam zamiar nabyć D7000 więc też mnie ta sprawa interesuje.

dAde, jak coś to możemy się umówić w Warszawie i zobaczysz jak puszka chodzi z moim szkłem.

Don_Sulco
22-08-2011, 16:50
Czołem
Pytanie kieruję do osób które przesiadły się z D90 na D7k. Chodzi mi o porównanie pracy AF (szybkości i celności) obu puszek. Czy jest w tej materii ZNACZNA różnica czy lepiej dołożyć PLN'ów i kupić D300s?

Rafał_Sz
22-08-2011, 17:06
Czołem
Pytanie kieruję do osób które przesiadły się z D90 na D7k. Chodzi mi o porównanie pracy AF (szybkości i celności) obu puszek. Czy jest w tej materii ZNACZNA różnica czy lepiej dołożyć PLN'ów i kupić D300s?
Różnica jest wyczuwalna. Ale z D300(s) jest wyczuwalna jeszcze bardziej.

Rafał_Sz
23-08-2011, 12:24
Ostatnio pisałem, że moje D7000 nagle zaczęło chlapać na matrycę (przez kilka tysięcy klapnięć nie było problemu). Wysłałem na Postępu na czyszczenie matrycy. Właśnie dostałem info z serwisu, że zostanie mi wymieniony w ramach gwarancji cały mechanizm podnoszenia lustra na nowy.

pil74
23-08-2011, 14:11
Czy ktoś dysponuje połączeniem D7000 + Nikkor 17-55 f/2.8 (DX)? Nie miałem jeszcze czasu wykonać pewniejszych testów, ale generalnie - backfocus mi sie trafił (obiektyw właśnie nabyłem, używany w BDB stanie...). Może ktoś miał podobny problem?
To skoryguj go korekcją AF i już.

gro
23-08-2011, 14:42
Ostatnio pisałem, że moje D7000 nagle zaczęło chlapać na matrycę (przez kilka tysięcy klapnięć nie było problemu). Wysłałem na Postępu na czyszczenie matrycy. Właśnie dostałem info z serwisu, że zostanie mi wymieniony w ramach gwarancji cały mechanizm podnoszenia lustra na nowy.

A to ciekawa informacja. Może przynajmniej jeden z problemów występujących w niektórych puszkach został rozwiązany pozytywnie.

Rafał_Sz
23-08-2011, 14:52
A to ciekawa informacja. Może przynajmniej jeden z problemów występujących w niektórych puszkach został rozwiązany pozytywnie.
Sam jestem zdziwiony. Chciałem tylko wyczyścić matrycę, nie pyskowałem, nie żądałem, nie wymuszałem. Serwis sam z siebie bez żadnych sugestii wyszedł z tematem wymiany.

pil74
23-08-2011, 15:03
Sam jestem zdziwiony. Chciałem tylko wyczyścić matrycę, nie pyskowałem, nie żądałem, nie wymuszałem. Serwis sam z siebie bez żadnych sugestii wyszedł z tematem wymiany.
Może jednak coś było na rzeczy z tym mechanizmem. Tak jak Fatman i inni na początku przypuszczali

Rafał_Sz
23-08-2011, 16:16
Może jednak coś było na rzeczy z tym mechanizmem. Tak jak Fatman i inni na początku przypuszczali
To może sugerować (oprócz chlapania) jednoczesne wyeliminowanie ew. błędów AF.

Nikon decydując się na wymianę całego mechanizmu lustra dał do zrozumienia, przynajmniej według mnie, że rozpoczęło się coś w rodzaju dyskretnej akcji serwisowej. Jak aparat nie trafi do serwisu - zysk Nikona. Jednak jak już tam jest to przy okazji wyeliminują błędy wieku dziecięcego.

Wymianę mam obiecaną na najbliższy poniedziałek, zobaczymy co i jak.

P.S. Nie wymagali gwarancji ani dowodu zakupu (!).

mycza
23-08-2011, 18:49

Nikon decydując się na wymianę całego mechanizmu lustra dał do zrozumienia, przynajmniej według mnie, że rozpoczęło się coś w rodzaju dyskretnej akcji serwisowej. Jak aparat nie trafi do serwisu - zysk Nikona. Jednak jak już tam jest to przy okazji wyeliminują błędy wieku dziecięcego.

Wymianę mam obiecaną na najbliższy poniedziałek, zobaczymy co i jak.

P.S. Nie wymagali gwarancji ani dowodu zakupu (!).

Szczęściarz.:shock:

eM_Zet
24-08-2011, 15:31
Ja kupiłem u tego sprzedawcy tylko jeszcze po 3699. Co do gwarancji to jest uznawana w Polsce, lecz 12 miesięcy. Z polskiej dystrybucji jest promocja i gwarancja wynosi 24 miesiące. Sprzęt ,który kupiłem nie był nigdy używany, obecnie ma 3000 zdjęć i żadnych wad plucia olejem ani bf ff. Testowałem trzy szkła 35 1.8 i jedno powodowało delikatny bf lub ff nie sprawdzałem więc pewnie wina szkła, obecne mam 35 1.8 od tygodnia i ostrzy w punt.

Cieszę się, że nie kupiłem u niego. Ciekaw jestem co będzie z aparatami osób, które już u niego kupiły...

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-malzenstwo-chcialo-sprzedac-kradzione-aparaty-z-holandii,nId,355840

http://allegro.pl/show_user.php?uid=19677484&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg

rafal brent1
24-08-2011, 15:32
Widzicie RossiElectro już nie ma. Złapali ich, d7k były kradzione. Można zobaczyć na ich stronie komentarze. Zastanawiałem się do do dzisiaj a tutaj klops. o ile widziałem to te d7k kupiło z 80 osób i nie mniej 3100. :(

Jacol
24-08-2011, 15:44
Mnie zastanawia fakt czy w ogóle opłacało się to kupować, nawet 300zł taniej skoro tylko w PL na ten model jest 2 lata gwarancji a normalnie wszędzie jest tylko rok. Chyba, że 90% kupujących się 'nie znało'.

Lerain
24-08-2011, 16:23
I teraz Ci co mają kradzione aparatu muszą zwrócić?

LordYoghurt
24-08-2011, 16:26
I teraz Ci co mają kradzione aparatu muszą zwrócić?

Tak. Pewnie policja będzie niedługo pukała do 80 domów. Przykre ;-(

krzysiozboj
24-08-2011, 16:36
Nie wiem jak to jest z takim nieświadomym paserstwem ale kilka tygodni temu były informacje że gdzieś buchnięto tira ze sprzętem nikona i że będzie on wypływał na rynek. Z drugiej strony ktoś chyba z kupujących u Rossiego podawał numery swojego aparatu do serwisu nikona i dostał odpowiedź że takowy sprzęt nie figuruje jako kradziony, też byłaby to średnio ciekawa postawa tegoż serwisu.

mycza
24-08-2011, 17:03
Nie wiem jak to jest z takim nieświadomym paserstwem ale kilka tygodni temu były informacje że gdzieś buchnięto tira ze sprzętem nikona i że będzie on wypływał na rynek. Z drugiej strony ktoś chyba z kupujących u Rossiego podawał numery swojego aparatu do serwisu nikona i dostał odpowiedź że takowy sprzęt nie figuruje jako kradziony, też byłaby to średnio ciekawa postawa tegoż serwisu.

To byłem ja.

Kliknij tutaj aby otrzymywać darmowe Powiadomienia SMS o nadejściu wiadomości e-mail od Service PL <[email protected]>
Dzień dobry,

Nie mam żadnych informacji w sytemie na temat n/w aparatu.

Z poważaniem / Best Regards
Słowiński Łukasz
NIKON POLSKA Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością
ul. Postępu 14, 02-676 Warszawa
Sąd Rejonowy dla M. St. Warszawy, XIX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego KRS: 0000173495, REGON 015545914, NIP 5252273898 Wysokość kapitału zakładowego: 2 000 000,00 PLN

http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html

-----Original Message-----
From: ANDRZEJ MYCZKOWSKI [mailto:[email protected]]
Sent: Tuesday, July 26, 2011 9:19 AM
To: Service PL
Subject: Nikon D7000

Witam serdecznie,

Czy Nikon D7000 o numerze seryjnym 6217762, pochodzi z legalnego źródła, nie został zgłoszony jako kradziony.
Bardzo proszę o w miarę szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,
Andrzej

krzysiozboj
24-08-2011, 17:20
To byłem ja.
Ciekawe co teraz będzie, czy Allegro zwróci mi pieniądze gdyby mi Policja skonfiskowała sprzęt...

http://forum.nikoniarze.pl/imagesb/icons/icon1.gif

Dla mnie i irytująca i dziwna sytuacja jakby faktycznie tak to wyglądało. Jeśli zrolowano gdzieś TIRa i znano numery seryjne produktów w tym TIRze to natychmiast powinne być wysłane do serwisów nikona bo tam należałoby się spodziewać "wypływania" tego towaru obok oczywiście wszelakich aukcji. Jeśli towar jest na aukcji i ktoś weryfikuje w autoryzowanym serwisie nikona sprzęt to wygląda to jak ... współpraca nikona ze złodziejami gdzie ofiarą jest w dobrej wierze kupujący klient. Trudno nazwać paserem kogoś kto sprawdza wiarygodność sprzętu w miejscu gdzie najwięcej o tym sprzęcie powinno być wiadomo. A jak nazwać tych co "zadbali" o to by złodziej nie był złapany nim nie upłynni towaru?

mycza
24-08-2011, 17:41
Dla mnie i irytująca i dziwna sytuacja jakby faktycznie tak to wyglądało. Jeśli zrolowano gdzieś TIRa i znano numery seryjne produktów w tym TIRze to natychmiast powinne być wysłane do serwisów nikona bo tam należałoby się spodziewać "wypływania" tego towaru obok oczywiście wszelakich aukcji. Jeśli towar jest na aukcji i ktoś weryfikuje w autoryzowanym serwisie nikona sprzęt to wygląda to jak ... współpraca nikona ze złodziejami gdzie ofiarą jest w dobrej wierze kupujący klient. Trudno nazwać paserem kogoś kto sprawdza wiarygodność sprzętu w miejscu gdzie najwięcej o tym sprzęcie powinno być wiadomo. A jak nazwać tych co "zadbali" o to by złodziej nie był złapany nim nie upłynni towaru?

Mam maila od Nikon Polska, więc na razie śpię spokojnie i czekam na rozwój wypadków...

rafal brent1
24-08-2011, 18:01
Mam maila od Nikon Polska, więc na razie śpię spokojnie i czekam na rozwój wypadków...

Ja też śpię spokojnie bo miałem u nich kupić, ale jednak coś mi "śmierdziało" dlatego też pytałem tych co tam kupili czy wszystko w porządku.Odpowiedzi było jak na lekarstwo, może nie którzy przeczuwali lub im było głupio. Tam ponad 600 osób kupiło sprzęt foto, audio i tv.

rafal brent1
24-08-2011, 18:06
Można popatrzeć: http://allegro.pl/show_user.php?uid=19677484

skrzynka97
24-08-2011, 18:11
Można popatrzeć: http://allegro.pl/show_user.php?uid=19677484

śmiesznie teraz brzmia te komentarze:
"Wszystko w jak najlepszym porządku..."
"Wielki POZYTYW"
po raz kolejny przekonuję się, że nie warto oszczędzać i kupować okazyjnie :)

Jacol
24-08-2011, 18:19
Bez obrazy ale nigdzie nie napisano, że to była ciężarówka Nikona. Równie dobrze mógł to być transport jakiejś hurtowni, która nie zgłosiła jej kradzieży lub różnych produktów było na tyle dużo, że nie zdążyła. Równie dobrze Nikon Holland mógł nie rozesłać poza kraj tej wiadomości więc nie przesadzajcie.

krzall
24-08-2011, 23:06
śmiesznie teraz brzmia te komentarze:
"Wszystko w jak najlepszym porządku..."
"Wielki POZYTYW"
po raz kolejny przekonuję się, że nie warto oszczędzać i kupować okazyjnie :)

Witam
i po raz kolejny widać że Allegro podnosi wykrywalność przestępstw. Co prawda w jakiś sposób kreuje ;) przestępstwa (system sprzedaży nie firma) ale też pewne zabezpieczenia transakcji pozwalają na wykrycie sprawców.
Po raz kolejny uważam że trzeba szukać i znajdować okazje ;) - oczywiście w granicach rozsądku...
Pozdrawiam

Polikon
24-08-2011, 23:42
Też wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji odnośnie RossiElectro, bo dawno temu miałem do czynienia z nieświadomym paserstwem. Tylko nie posądzajcie mnie, że występuję w roli obrońcy, RossiElectro.
Przeglądając jego komentarze widać, że przejechał się na tych puszkach. Bo wszystkie negatywne komentarze są za te puszki ( jeden dawno temu za telefon ) Pewnie kupił te puszki w jakiejś hurtowni i mógł ( zaznaczam, mógł ) nawet nie wiedzieć, że są ciepłe. Jak kupował w hurtowni kilkadziesiąt sztuk, to kilkanaście mogło się trafić ciepłych. W komentarzach piszą, że nie dostali zamówionych aparatów, jak chłopa zapuszkowali to jak ma wysyłać, czy odbierać telefony.:smile:
Przypuszczam, że wszyscy co kupowali te puszki od niego poprzez Allegro mogą się spodziewać wizyty mundurowych w domu. Celem sprawdzenia czy aby nie kupili kradzionej sztuki, a jak okaże się że jest kradziona to na bank stracą puszeczkę a i kasy z Allegro raczej nie odzyskają.
mycza.
Pewnie trafiłeś na legalną sztukę. To prawie jak los na loterii.:smile:

mycza
25-08-2011, 00:16
mycza.
Pewnie trafiłeś na legalną sztukę. To prawie jak los na loterii.:smile:[/QUOTE]

Obyś był dobrym prorokiem:smile:;-)

NIKOLAY
25-08-2011, 00:44
Znam doskonale temat ale nie mogę nic powiedzieć. Na razie to tajemnica. Rosii niczego już nie sprzeda.

komancz
25-08-2011, 11:53
Znam doskonale temat ale nie mogę nic powiedzieć. Na razie to tajemnica. Rosii niczego już nie sprzeda.

to jak już powiedziałeś A to powiedz B :-)

sam kupiłem ale wybrałem "za pobraniem" nigdy nie płace tak dużych kwot przelewem na allegro.

Gość rzeczywiście nie ma jak wysłać bo siedzi, ale przypuszczam, że sprzęt miał.

Demonek
25-08-2011, 12:09
Miał, bo znaleźli u niego w domu sporo aparatów cytat: "W mieszkaniu małżeństwa znaleziono 51 aparatów i 62 obiektywy."

Polikon
25-08-2011, 14:14
http://www.zyciewarszawy.pl/artykul/625451.html?print=tak

digit
25-08-2011, 14:59
a ja miałem po tych wszystkich pozytywnych komentarzach kupić u nich aparat i telewizor..... ufff

Lu80
25-08-2011, 15:37
Wydaje mi się że osoby które kupiły taki trefny aparat powinne mieć możliwość odzyskać swoje pieniądze. Wszystko jest udokumentowane na allegro. Jesli kupujący otrzymywał paragon czy fakturę został poprostu oszukany. Tak powinno być a jak będzie....
No i teraz pytanie ile "sprytnych" osób pozbędzie się teraz tego body zrzucając tym samym problem na kogoś innego i odzyskując od ręki chociaż część gotówki. Czyżby czekał nas teraz "wysyp" okazyjnie tanich D7000? ;)

gattuso
25-08-2011, 16:54
pasowałoby założyć o tym wątek a nie zrobiliście z tematu o D7000 temat o Allegro

NIKOLAY
25-08-2011, 17:40
Będzie można odzyskać pieniądze w postępowaniu adhezyjnym ... w teorii ... w praktyce nie będzie z czego / z kogo ściągnąć ....

tomek...
27-08-2011, 10:05
Witam
No i niestety mi też trafił się felerny egzemplarz.
Dostałem go wczoraj, numer 609xxxx (trochę niski jak na nowy zakup...)
W zależności od obiektywu, ogniskowej i odległości ostrzenia wymaga korekty od 0 do -15, przy czym dla zoomów nie da się ustawić optymalnej wartości, żeby zawsze był ostry, dla każdej ogniskowej wymaga innej korekty. Dodam, że wszystkie te obiektywy doskonale ostrzyły z D700 i D90. Dodatkowo od samego początku jeden paskudny babol na matrycy, widoczny doskonale na przesłonie 8.
Całe szczęście, że zakupiony wysyłkowo - idzie do wymiany lub zwrotu.

Pozdrawiam
tomek

gadzeciarz
27-08-2011, 13:39
U mnie mała zmiana ulubionego szkła amatorskiego.
Od dziś tamron 18-270 PZD
I mała poprawka w porównaniu do starszego tamrona oraz współpracy z korpusem d7000
Obiektyw działa i ostrzy prawidłowo bez żadnej korekty AF
AF w trybie live oraz film działa poprawnie!
AF-C szybkie i pewne ustawienie ostrości.

Don_Sulco
27-08-2011, 20:27
Czołem!
Czy jest ktoś kto ostatnio kupował D7k i ma całkowicie sprawny egzemplarz. Jeśli tak to proszę o podanie nr serii.
Ciągle biję się z myślami na co się przesiąść z D90

gregor406
27-08-2011, 20:32
niestey mi d7000 ukradli w zeszłym tygodniu + nikorr 18-200 a szkoda bo dobrze ostrzyła

pherni
28-08-2011, 13:27
Witam ja też stoję przed zmianą aparatu na d7000. Po przeczytaniu tego mega długiego tematu ja również byłem cały obaw :( W pracy znajomy zakupił ten model i po zrobieniu 1500zł nie pluje olejem oraz ostrzy w punkt ze szkłami N50 1,8 oraz 18-200. Sprawdziłem jego nr seryjny: 622... Na dodatek wersja oprogramowania 1.02, Czyli wygląda na to że ostatnie modele mają już poprawione firmware????

Boa
28-08-2011, 13:44
Witam ja też stoję przed zmianą aparatu na d7000. Po przeczytaniu tego mega długiego tematu ja również byłem cały obaw :( W pracy znajomy zakupił ten model i po zrobieniu 1500zł nie pluje olejem oraz ostrzy w punkt ze szkłami N50 1,8 oraz 18-200. Sprawdziłem jego nr seryjny: 622... Na dodatek wersja oprogramowania 1.02, Czyli wygląda na to że ostatnie modele mają już poprawione firmware????

Po 1500zł ciężko jeszcze coś wywnioskować ;)

Piotr Szmidt
28-08-2011, 15:57
chcialem sie tylko upewnic ze zanim pojade do serwisu zawiesc puszke do napraway (gwarancja), ze nie dostalem pomieszania zmyslow i moge spokojnie powiedziec ze system AF nie dziala do konca sprawnie: ponizej przyklad:

źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/300168_250747928289560_100000630635265_779973_9261 46_n.jpg)

obiektyw: Nikon 18-200 3,5-5,6 G ED VR

Aparat kupiony niecaly miesiac temu. Zrobione mniej niz 2k zdjec. Wersja oprogramowania 1.02

pherni
28-08-2011, 15:58
Po 1500zł ciężko jeszcze coś wywnioskować ;)
Przepraszam za pomyłkę miało być 1500 zdjęć oczywiście ;) Pytanie czy fabryka poprawiła model czy pomogła zmiana firmware???

gadzeciarz
28-08-2011, 16:02
chcialem sie tylko upewnic ze zanim pojade do serwisu zawiesc puszke do napraway (gwarancja), ze nie dostalem pomieszania zmyslow i moge spokojnie powiedziec ze system AF nie dziala do konca sprawnie: ponizej przyklad:

obiektyw: Nikon 18-200 3,5-5,6 G ED VR

Jeżeli to tak jak pokazałeś to normalnie porażka i czym szybciej servis!
Live AF pięknie ale to pierwsze to tragedia.
Nic tylko współczuć .

Boa
28-08-2011, 17:26
Jak duży ten crop :?: jak często powtarza się taki rozrzut w ostrości :?:
Możesz pokazać cały kadr :?:

Don_Sulco
28-08-2011, 17:34
Hello again
A już myślałem że puszki obecnie produkowane są wolne od wad - a tu nadal loteria.
Dla mnie głównym priorytetem w nowym body ma być szybki i precyzyjny AF.
Czyli pozostaje przesiadka na D300s albo jego następcę - jeśli się doczekamy (niebawem).

Piotr Szmidt
28-08-2011, 17:39
Dwa obrazki zroibone na tych samych parametrach

1/60 s f/ 9,0 iso 125 - zamrozone lampa blyskowa

full:

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/data/nikon/full.jpg)

i crop 1:1

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/data/nikon/crop.jpg)

niestety nie jest to przypadek jednorazwy. dzisiaj robielm sesje zdjeciowa w studio. Czasy rzędu 1/125 i 1/160 + lampy studyjne. Wszystkie zdjecia z Nikona D7k sa takie mydlane (robione normalnym AF nie Live View).

Dla porownania zaczelem robic puszka zapasowa (Nikon d70s) i na tym samym szkle jest żyleta.

Boa
28-08-2011, 17:41
Hello again
A już myślałem że puszki obecnie produkowane są wolne od wad - a tu nadal loteria.
Dla mnie głównym priorytetem w nowym body ma być szybki i precyzyjny AF.
Czyli pozostaje przesiadka na D300s albo jego następcę - jeśli się doczekamy (niebawem).
A ile pozytywnych opinii musiał byś usłyszeć, żeby się zdecydować :?:
Bo mi 2-3, czy nawet 10 by nie wystarczyło po tym co się na-słuchałem/czytałen o tym body...

Weź też pod uwagę, że użytkownicy tych nowszych body mają w większości jeszcze małe przebiegi póki co, zatem co z tego, że ktoś Ci napisze, że nie ma problemów, skoro ma strzelone raptem 500-1000 zdjęć :?:

Don_Sulco
28-08-2011, 17:51
Masakra :(
Możesz podać nr serii.

Piotr Szmidt
28-08-2011, 18:05
seria: 618265...

niestety nie dalem rady przejzec calego watku i nie wiem na czym finalnie stanelo u Fatmana, czy blad dalo sie zniwelowac w serwisie.

Co w takim wypadku zrobic? Czy serwis bedzie w stanie cos na to poradzi, czy od razu starac sie o zwrot pieniedzy?

Władca Pixeli
28-08-2011, 18:20
seria: 618265...

niestety nie dalem rady przejzec calego watku i nie wiem na czym finalnie stanelo u Fatmana, czy blad dalo sie zniwelowac w serwisie.
A możesz zrobić test sam test jeszcze raz ale w dużo lepszym oświetleniu?

Boa
28-08-2011, 18:28
Dokładnie, przede wszystkim statyw i powtarzalne warunki (tutaj było raczej z ręki, w dodatku kadry się różnią)- co da bardziej miarodajne efekty.

Piotr Szmidt
28-08-2011, 18:35
zdjecia ze statywu, coprawa poruszylem statyw lekko przy wlaczaniu LV dlatego moze o ciupine kadr sie roznic.

1/160 s f/ 8,0 iso 400 + blysk 135 mm (ze statywu)
(lewo normalny af, po prawo LV)

full:

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/data/nikon/full1.jpg)

crop 1:1

źródło (http://www.studio-colorbox.pl/data/nikon/crop1.jpg)

frogi4
28-08-2011, 18:36
Powiem tak. Mój był już 2 razy w serwisie na coś takiego plus niemożliwość stałego skorygowania takiej wady. Po pierwszym razie- miesiąc czekania- to co dostałem to była tragedia. Wcale nie ostrzył. Zawiozłem po 2 dniach sprawdzania osobiście serwisu. Zrobili na cito w ciągu 3 dni. Teraz jest ciut lepiej ale i tak ostrość na LV to ideał za każdym razem, przy fazowym loteria. Do tego po ich naprawach na matrycowym przepala zdjęcia i nawet korekcja mało co pomaga. Moim aparatem nie da się zrobić dobrze naświetlonych zdjęć w trybie "auto" lub "scene". Przepala. Tak samo z filmami. Po powrocie z wakacji idzie znów do serwisu. Mam lekko już go dość. Po powrocie z serwisu był zawsze ustawiony na centralnie ważony. Może tak się kończy procedura testowa, ale jak sprawdzałem zdjęcia przed serwisowaniem to wydaję się że nie było taz takich problemów z pomiarem światła. Podsumowując, trochę naprawili, więcej skopali.

Piotr Szmidt
Spróbuj zastosować mikroregulację AF. Jeśli na każdym razem jest ten sam efekt to powinno pomóc. Na LV body nie pobiera ustawień mikroregulacji. Jest ona tylko do AF fazowego.

Piotr Szmidt
28-08-2011, 18:49
frogi4 - oczywiscie probowalem mikroregulacja. Niestety nie przynosi to zadanego efektu. Pozatym juz wczesniej pisalem ze mikroregulacja AF jest nielniowa. Jesli daje sie w miare ustawic na odleglosci np.2 metrow, to na odleglosci okolo 4-5 juz nie dziala i sie totalnei rozjezdza.

frogi4
28-08-2011, 19:03
Sorki. Chyba z żalu że tam taki egzemplarz częściej jestem w stanie wskazującym ;-) U mnie było podobnie, do tego za każdym podpięciem obiektywu mikroregulację trzeba było ustawiać inaczej. Raz na -5, innym razem -15 przy takiej samej odległości. Zaczynam się łapać na tym że co ważniejsze zdjęcia robię przez LV. Masakra. Chciałem się trochę rozwinąć w fotografii przesiadając się z hybrydy na lustro, ale rozwinąłem się tylko w testach i kontakcie z serwisem. Dla mnie mój egzemplarz jest nieprzewidywalny i mu całkowicie nie wierzę.

deimon
28-08-2011, 21:15
Hej

Maly update. Okolo 5k klikow i 6 wielkich plam oleju w tkaim smiesznym troche "wezykowym" ksztalcie. Widoczne juz od f8. Aparat leci jutro do servisu.

Af dalej dziala :)

pherni
28-08-2011, 21:27
Hej

Maly update. Okolo 5k klikow i 6 wielkich plam oleju w tkaim smiesznym troche "wezykowym" ksztalcie. Widoczne juz od f8. Aparat leci jutro do servisu.

Af dalej dziala :)

Deimon a jaki masz nr serii???

qualin
28-08-2011, 22:19
Wy naprawde wierzycie w to, ze uda Wam si eoddzielic plewy od ziarna po numerach seryjnych ?
Juz czytac tego tematu sie nie chce bo non stop to samo w kolko walkowane, co chwila ktos nowy o tym samym pisze i o to samo pyta. Nudne to juz jest.

jaro67
28-08-2011, 22:45
http://img15.imageshack.us/img15/3617/4040k.jpg]źródło ( Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img695.imageshack.us/img695/9457/4048r.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/695/4048r.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Polecam ten aparat zdjęcia bez żadnej obróbki

ikar39
28-08-2011, 23:21
http://img15.imageshack.us/img15/3617/4040k.jpg]źródło ( Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
http://img695.imageshack.us/img695/9457/4048r.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/695/4048r.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Jak na czas ekspozycji 1/400 to nie jest za ostre,ale w końcu 300mm :Doczywiście mowa o pierwszym zdjęciu

Boa
28-08-2011, 23:27
http://imageshack.us/photo/my-images/15/4040k.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/695/4048r.jpg
Ten, czyli Twój :?:

jaro67
28-08-2011, 23:35
Ten, czyli Twój :?:

A jak myślisz , zerknij , poszukaj a znajdziesz :o Tak mój

Boa
28-08-2011, 23:38
A jak myślisz , zerknij , poszukaj a znajdziesz :o Tak mój

Sorry, ale nigdzie nie widziałem Twojego D7000 na sprzedaż.

jaro67
28-08-2011, 23:43
Sorry, ale nigdzie nie widziałem Twojego D7000 na sprzedaż.

Dobre dobre:-) ale dalej go polecam dla niezdecydowanych

Boa
28-08-2011, 23:48
Ja polecam D700, kwota zakupu x2, ale nerwów 100% mniej :lol:

pherni
29-08-2011, 07:07
Wy naprawde wierzycie w to, ze uda Wam si eoddzielic plewy od ziarna po numerach seryjnych ?
Juz czytac tego tematu sie nie chce bo non stop to samo w kolko walkowane, co chwila ktos nowy o tym samym pisze i o to samo pyta. Nudne to juz jest.
Nikt ciebie nie zmusza do czytania. Każdy ma swoją teorie na ten temat i to chyba dobrze że przed zakupem próbujemy się dowiedzieć jak najwięcej. :)

jac45m
29-08-2011, 07:26
A ja będę bronił D7000, mimo, że wierzę, że mogły się zdarzyć modele, które miały problem z autofocusem lub olejem itp. Na razie zrobiłem 9000 zdjęć i żadne problemy nie wystąpiły. Do fotografii codziennej, rodzinnej, reportażowej moim zdaniem jest świetny. Bardzo dobrze też sprawdził się dla mnie w studio. Jestem co prawda, nazwijmy to, zaawansowanym amatorem, ale kładącym nacisk na jakość i stabilność działania. To gdzie D7000 nie do końca spełnił moje oczekiwania, to zdjęcia sportowe (szybkie auta w ruchu). Tutaj D700 go pobił i dlatego kupiłem D700, a D7000 sprzedaję (bo nie są mi potrzebne dwa systemu, planuję kupić coolpixa P71000 do rodzinnych zabaw i reportaży).
No ale różnica w cenie aparatu i obiektywów, powodują, że nie każdy może zainwestować w D700. Dodatkowo waga...D7000 zgrabny, mały i wygodny.

Poganin
29-08-2011, 09:35

Śledzę temat i zauważyłem że znaczna część aparatów z usterkami posiada nr. seryjny poniżej 619... co już w jakimś stopniu daje do myślenia,być może zaczną zgłaszać się osoby z wyższymi nr. oby nie,czego sobie wam życzę.

qualin
29-08-2011, 09:39
Nikt ciebie nie zmusza do czytania. Każdy ma swoją teorie na ten temat i to chyba dobrze że przed zakupem próbujemy się dowiedzieć jak najwięcej. :)

Trzeba poprostu kupic i robic zdjecia, a nie dyskutowac o numerach seryjnych przez pol roku. ja zrobilem juz prawei 10 000 fotek i nie narzekam na puszke.

Poganin
29-08-2011, 09:51
Trzeba poprostu kupic i robic zdjecia, a nie dyskutowac o numerach seryjnych przez pol roku. ja zrobilem juz prawei 10 000 fotek i nie narzekam na puszke.

a jaki nr. seryjny ? :D :D :D wybacz,żart :D

krzysiek.81
29-08-2011, 12:16

Mam do Ciebie pytanie, bo piszesz że nie narzekasz na puszke, a kiedyś pamiętam narzekałeś na białe kropki przy długim naświetlaniu. Niem mam siły ani chęci wertowac wątku od nowa, a jestem ciekawy jak sobie z tym poradziłeś....tzn czy byłeś z tym w serwisie czy po prostu przestałeś sie tym przejmować czy może unikasz takich zdjęć?
Pytam tez dlatego ,że takie same kropki zauważyłem ostatnio u siebie i nie wiem czy do serwisu wysyłać, czy może jeszcze raz zrobić aktualizacje oprogramowania ( kupiłem już z wersja 1.02)

Piotr Szmidt
29-08-2011, 12:21
Dzisiaj aparat wyladowal w serwisie. Milemu i uprzejmemu Panu pokazalem zdejcie z posta wyżej i o dziwo az zauwazylem na jego twarz skrzywienie z bolu. Pan przyjal takze do wiadomosci problem z nieliniowoscia mirkoregulacji AF, który opisalem w innym watku.

Zapytany o świadomosc istnienia problemu z puszka oraz watku na tym forum odpowiedzial mi bardzo grzecznie, ze nie sledzi forum gdyz jego zdaniem osoby wypowiadajace sie na fora opisuja czesto sprawe w sposob bardzo niezetelny.

Ustosunkowal sie takze do pytania o skale problemu, stwierdzajac ze odestek puszek D7k wracajacych do serwisu (wawa, postepu 14) jest marginalny, wrecz znikomy o_O fakt ten mnie troche zdziwl, ale ok. Byc moze jest to fakt stosunku ilosci sprzedanych puszek do swiadomosci uzytkownikow ze jednak cos jest nie tak i checi odsylania ich na naprawe gwarancyjna.

Pan przyjal odemnie aparat. Wykonal procedure sprawdzajaca w jakim stanie przychodzi do serwisu. Cos co bardzo mnie zdziwlo to fakt, ze procz sprawdzenia, porkentel, wlacznikow, klapki baterii klapki gniazda kart pamieci, zdjal dekielek i wsadzil palucha do srodka macajac lustro i jego prace o_O SIC! Troche krew mi to zmrozilo ze serwisant robie przy klience takie rzeczy. Z drugiej strony wydaje mi sie ze aparat od tego nie umrze, ale sam fakt byl dla mnie nieco stresujacy.

Wypisal wszystkie dane i potwierdzenie, po czym poinformowal mnie ze aparat powinien byc do odbioru w terminie do konca tygodnia.

Poprosil mnie takze o obiektyw, ale niesteyt odmowilem ze wzgledu na to iz jeden z moich obiektywow 18-200VR to obiektyw pozyczony, a drugi to kit 17-70 (kit d70s) jest juz dawno po gwarancji a obawialem sie stwierdzenia faktu ze moze sie okazac ze serwis radosnie oznajmi mi fakt iz wina lezy po stronie obiektywu a nie puszki, a poniewaz nie jest na gwarancji to skalibruja mi obiektyw odplatnie. Ten aspekt pomijam zupelnie, z prostego powodu, poniewaz puszka w weekend testowana byla na 5 roznych obiektywach i zachowywala sie w identyczny spsob .

ps: Pan w trakcie rozmwy zostal takze poinformowany o fakcie ze mam zamiar cala sprawe opisac na blogu i odziwo widac bylo znaczaca zmiane w podejsciu do mojej osoby. Ot taki straszak. Zobaczymy jak to bedzie.

Pawel Pawlak
29-08-2011, 12:35
Milemu i uprzejmemu Panu pokazalem zdejcie z posta wyżej i o dziwo az zauwazylem na jego twarz skrzywienie z bolu.
[...]
ps: Pan w trakcie rozmwy zostal takze poinformowany o fakcie ze mam zamiar cala sprawe opisac na blogu i odziwo widac bylo znaczaca zmiane w podejsciu do mojej osoby. Ot taki straszak. Zobaczymy jak to bedzie.

tzn ? z miłego i uprzejmego stał się chamski i gburowaty czy też zrobił się tak miły że cię zemdliło ?

Piotr Szmidt
29-08-2011, 12:36
Nie, uprzejmy byl od poczatku, ale po informacji ze chce to opisac dodatkowo byl jeszcze milszy :] zemdlic mnie nie zemdlilo, ale nie wiele brakowalo :p

pytanie czy tylko na postawie wobec klienta sie nie skonczy ;)

qualin
29-08-2011, 13:32
Mam do Ciebie pytanie, bo piszesz że nie narzekasz na puszke, a kiedyś pamiętam narzekałeś na białe kropki przy długim naświetlaniu. Niem mam siły ani chęci wertowac wątku od nowa, a jestem ciekawy jak sobie z tym poradziłeś....tzn czy byłeś z tym w serwisie czy po prostu przestałeś sie tym przejmować czy może unikasz takich zdjęć?
Pytam tez dlatego ,że takie same kropki zauważyłem ostatnio u siebie i nie wiem czy do serwisu wysyłać, czy może jeszcze raz zrobić aktualizacje oprogramowania ( kupiłem już z wersja 1.02)

Mam w nosie te kropki, jak wlacze redukcje przy dlugich czasach to ich poprostu nie ma. pozatym zaczalem ogladac cale zdjecia a nie cropy bo to nie mia sensu.

gattuso
29-08-2011, 14:01
Śledzę temat i zauważyłem że znaczna część aparatów z usterkami posiada nr. seryjny poniżej 619... co już w jakimś stopniu daje do myślenia,być może zaczną zgłaszać się osoby z wyższymi nr. oby nie,czego sobie wam życzę.

no to zgłaszam się pierwszy :)
i powiem Ci że nawet numer 622.... był feralny

Rafał_Sz
29-08-2011, 14:02
Nie, uprzejmy byl od poczatku, ale po informacji ze chce to opisac dodatkowo byl jeszcze milszy :] zemdlic mnie nie zemdlilo, ale nie wiele brakowalo :p

pytanie czy tylko na postawie wobec klienta sie nie skonczy ;)
Regularnie w pewnych odstępach czasowych korzystam z serwisu na Postępu. Obecnie mam tam w naprawie D7000. I muszę Ci napisać, że oprócz problemów z dodzwonieniem wiele się tam zmieniło na plus w ciągu ostatnich kilku lat. Nie denerwuj się tak, bo to nic nie da. Tam pracują tacy sami ludzie jak my.

LordYoghurt
29-08-2011, 14:25
ja też byłem tam dwa razy w ostatnim roku - raz skalibrować AF w D90, drugi raz wymienić gumę pierścienia ogniskowych w 17-55. Wszytko w najlepszym porządku.

EDIT:
liczyłem że ostatnie serie, jakoś tak od 620+ są wolne od wad AF ;(

Poganin
29-08-2011, 15:11
ja też byłem tam dwa razy w ostatnim roku - raz skalibrować AF w D90, drugi raz wymienić gumę pierścienia ogniskowych w 17-55. Wszytko w najlepszym porządku.

EDIT:
liczyłem że ostatnie serie, jakoś tak od 620+ są wolne od wad AF ;(

zastanawiam się ile jest felernych sztuk w stosunku do sprzedanych D7000 ,w tym wątku jest mowa o paru sztukach,a ile zostało zakupionych i chwalonych ?!

Boa
29-08-2011, 15:14
No z pińćset :?:

Rossi_PL
29-08-2011, 15:28

Nikon decydując się na wymianę całego mechanizmu lustra dał do zrozumienia, przynajmniej według mnie, że rozpoczęło się coś w rodzaju dyskretnej akcji serwisowej. Jak aparat nie trafi do serwisu - zysk Nikona. Jednak jak już tam jest to przy okazji wyeliminują błędy wieku dziecięcego.(...)

I teraz sedno sprawy:

(...)Cos co bardzo mnie zdziwlo to fakt, ze procz sprawdzenia, porkentel, wlacznikow, klapki baterii klapki gniazda kart pamieci, zdjal dekielek i wsadzil palucha do srodka macajac lustro i jego prace o_O SIC! Troche krew mi to zmrozilo ze serwisant robie przy klience takie rzeczy. Z drugiej strony wydaje mi sie ze aparat od tego nie umrze, ale sam fakt byl dla mnie nieco stresujacy.(...)

Może taka szybka procedura testowa D7000 ?

Piotr Szmidt
29-08-2011, 15:33
Regularnie w pewnych odstępach czasowych korzystam z serwisu na Postępu. Obecnie mam tam w naprawie D7000. I muszę Ci napisać, że oprócz problemów z dodzwonieniem wiele się tam zmieniło na plus w ciągu ostatnich kilku lat. Nie denerwuj się tak, bo to nic nie da. Tam pracują tacy sami ludzie jak my.

@rsz - musiales mnie zle zrozumiec. W zadnym wypadku nie denerwuje sie na serwis, gdyz puki co nie mam do tego powodow. Mam nadzieje ze zalatwia to sprawnie (w terminie ktory podali) i "wylecza" finalnie moje body z AF-owej choroby.

I teraz sedno sprawy:
Może taka szybka procedura testowa D7000 ?

Tez mialem to na uwadze, ale jakos nie odwazylem sie zapytac o ten fakt, Pana z serwisu. Miejmy nadzieje ze faktycznie jest cos na rzeczy :)

LordYoghurt
29-08-2011, 15:37
może tam pracuje jakiś wypalony zawodowo ginekolog po kursach przekwalifikowujących? ;-)

Rafał_Sz
29-08-2011, 15:44
@rsz - musiales mnie zle zrozumiec. W zadnym wypadku nie denerwuje sie na serwis, gdyz puki co nie mam do tego powodow. Mam nadzieje ze zalatwia to sprawnie (w terminie ktory podali) i "wylecza" finalnie moje body z AF-owej choroby.

Może źle Cię zrozumiałem. :) Co do terminów to trzymają fason. Dzisiaj dzwonili, że puszka jest już w robocie i że porysowałem sobie matrycę. Delikatnie, ale parę mikro rysek jest. Na szczęście nie są widoczne na zdjęciach. Fakt, czyściłem wcześniej matrycę sam z zachowaniem czystości i zasad takiej roboty. Jak widać nie ma co się samemu za to brać. :)

Na marginesie - wymiana matrycy w D7000 kosztuje 1500 zł. :) Jak ją całkiem zgnoję, to sobie wymienię. :)

Długi
29-08-2011, 15:54
A ja wam powiem, że dziwi mnie cisza ze strony Fatmana. Rozumiem, że założył osobne forum na temat d7k i użytkowników mających z nim problem ale jednak wypadałoby czasami coś skrobnąć, tu na forum, skoro to tutaj wszystko miało swój początek. Nie wiem, czy problemy z tą puszką są marginalne, czy serwis sobie z tym nie radzi, czy wszystko jest przesadzone, czy może Nikon coś chce ukryć. Nie będę tego rozstrzygał, bo nie mam takiej wiedzy ale jednak wiele osób się waha, wiele zdecydowało, że kupi inny model i chyba nie ma drugiego takiego wątku, tutaj na forum, jak ten i założony przez Fatmana. Problemy z puszką Fatmana i jego walką z serwisem były opisywane nawet w lokalnej prasie. Jeśli nawet jest to marginalny problem, to tyczy się walki praw klienta z serwisem-producentem i dobrze byłoby mieć wiedzę, co można osiągnąć z punktu klienta. Niestey teraz wygląda, to tak, że coś można osiągnąć ale głośno nie należy tego mówić. Mam nadzieję, że się mylę i Fatman się odezwie. Pamiętajmy, że problemy można mieć nie tylko z d7k. Ja nie twierdzę, że to jakiś felerny model. Wszystko może się zepsuć, d3x również, ważne jest jak klient jest traktowany przez serwis.
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny jakby Fatman, czy może ktoś, kto uczestniczy w tym specjalnym forum zabrał głos i powiedział, czy coś się zmieniło.

Jacol
29-08-2011, 16:33
A ja wam powiem, że dziwi mnie cisza ze strony Fatmana. Rozumiem, że założył osobne forum na temat d7k i użytkowników mających z nim problem ale jednak wypadałoby czasami coś skrobnąć, tu na forum, skoro to tutaj wszystko miało swój początek. Nie wiem, czy problemy z tą puszką są marginalne, czy serwis sobie z tym nie radzi, czy wszystko jest przesadzone, czy może Nikon coś chce ukryć. Nie będę tego rozstrzygał, bo nie mam takiej wiedzy ale jednak wiele osób się waha, wiele zdecydowało, że kupi inny model i chyba nie ma drugiego takiego wątku, tutaj na forum, jak ten i założony przez Fatmana. Problemy z puszką Fatmana i jego walką z serwisem były opisywane nawet w lokalnej prasie. Jeśli nawet jest to marginalny problem, to tyczy się walki praw klienta z serwisem-producentem i dobrze byłoby mieć wiedzę, co można osiągnąć z punktu klienta. Niestey teraz wygląda, to tak, że coś można osiągnąć ale głośno nie należy tego mówić. Mam nadzieję, że się mylę i Fatman się odezwie. Pamiętajmy, że problemy można mieć nie tylko z d7k. Ja nie twierdzę, że to jakiś felerny model. Wszystko może się zepsuć, d3x również, ważne jest jak klient jest traktowany przez serwis.
Dlatego byłbym bardzo wdzięczny jakby Fatman, czy może ktoś, kto uczestniczy w tym specjalnym forum zabrał głos i powiedział, czy coś się zmieniło.

Jakiś link do tego forum ?

mirek
29-08-2011, 16:36
Prosze bardzo :)
https://groups.google.com/group/N_D7k?hl=pl

qualin
29-08-2011, 16:37
Tamto forum jest martwe. Co do Fatmana to nie ma najzwyczajniej czasu na forum, a jego puszka dziala bez zarzutow od czasu upadku (wyleczenia o podloge).

gattuso
29-08-2011, 16:44

widać, że nie śledziliście dobrze dwóch obszernych wątków o d7000. Fatman zamilkł po http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2420804#post2420804 poście numer 2348. Coś tam jeszcze pisał ale już nie tak obszernie jak w tych wątkach. I tak jak mirek napisał to właśnie była ta grupa dyskusyjna która powstała. Ale mogę powiedzieć, że już od dłuższego czasu cicho tam jest
Długi z punktu widzenia klienta masz gwarancję i niezgodność towaru z umową a to już też było wałkowane.

Długi
29-08-2011, 17:06
widać, że nie śledziliście dobrze dwóch obszernych wątków o d7000. Fatman zamilkł po http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2420804#post2420804 poście numer 2348. Coś tam jeszcze pisał ale już nie tak obszernie jak w tych wątkach. I tak jak mirek napisał to właśnie była ta grupa dyskusyjna która powstała. Ale mogę powiedzieć, że już od dłuższego czasu cicho tam jest
Długi z punktu widzenia klienta masz gwarancję i niezgodność towaru z umową a to już też było wałkowane.
No sory, ale śledziłem ten wątek i wiem, że skończyło się na banalnym upadku z pewnej wysokości. To nie nie jest wyjaśnienie. Dla mnie mógł Fatman napisać tutaj, że daje sobie siana i nie miałbym mu tego za złe. Szkoda, że nic nie napisał.
Mówisz, że tam wątek martwy? To znacz, że problem umarł, czy ludzie wymiękli? Czy może jest coś, co nie wiadomo w tym wątku? Tak, czy inaczej dziwnie to wygląda, sam przyznasz.

zbyszekD7000
29-08-2011, 17:21
a może jest tak że najwięksi krzykacze zostali mówiąc delikatnie ugłaskani żeby nie robili piany i złego PR NIKONOWI ??? :wink:

niestety forum które powstało dla niezadowolonych jakoś przestało żyć, może to wakacje, a może inny powód nieznany wszystkim:wink:

Trochę to dziwne, ale może o to chodzi:roll:

Najgorsze jest to że wygląda na to że NIKON z problemem sobie nie poradził skoro dalej już tym razem w wysokich numerach seryjnych (nowszych puszkach) ten sam problem występuje, bo jakoś nie słychać o zdecydowanej poprawie

krzysiozboj
29-08-2011, 18:50

Taka pierdoła pogoniłaby Fatmana z forum? Mam nadzieję ze nie. Fatman ma bardzo fajny sposób opisywania sprzętu i jego możliwości, czytać i oglądać to co robi to sama przyjemność, może to tylko nadmiar zajęć u niego i wróci do intensywniejszego pisania :))

edit
a z D7000 może jest i tak jak ze współpracą 35/1.8G głównie z D90, sam serwis nikona nie neguje problemu, przyjmuje do kalibracji, usuwa usterki i w zasadzie problem jest, trzeba mieć tego świadomość ale idzie z tego wychodzić.

Nie ma chyba też sensu pechowców nazywać malkontentami czy krzykaczami bo za dużo podobnych przypadków, bez sensu wtedy spięcia gdy z problemu można wychodzić

zbyszekD7000
29-08-2011, 18:59
krzykacze z punktu widzenia NIKONA
z naszego punktu to Ci którzy problem nagłośnili i z nim podjęli walkę, za co im należy być wdzięcznym,
też bym się cieszył gdyby pobyt aparatu w serwisie raz na zawsze załatwiał temat, ale czytając przypadki na tym forum wiemy że tak nie jest
i sprawa dalej nie jest definitywnie wyjaśniona,
a kupno aparatu to loteria, uda się czy nie uda, trafie na dobry egzemplarz czy będe miał pecha, to kompakty mają lepszą statystykę sprawnych egzemplarzy (tyle że nie kosztują 4000)

gattuso
29-08-2011, 20:31
To znacz, że problem umarł, czy ludzie wymiękli? Czy może jest coś, co nie wiadomo w tym wątku? Tak, czy inaczej dziwnie to wygląda, sam przyznasz.Zobaczymy po wakacjach ale myślę, że ludzie wymiękli (mogę się mylić - mieli robić testy a robili tylko nieliczni, takie miałem wrażenie, że niektórzy tylko czekali co napisze Fatman, Jemu puszka się naprawiła i tak jakby sprawa ucichła). Sam już mam w rękach trzecią sztukę. Dwie chlapały olejem. Do trzech razy sztuka zobaczymy co będzie dalej

Polikon
29-08-2011, 23:31
A ja wcale się nie dziwię Fatmanowi, że przestał się wypowiadać. Bo jak ktoś piszę prawdę z to zaraz znajdą się obrońcy Nikona ( jakby dostawali kasiorkę za to ) piszący teksty typu. Kupiłeś to rób fotki a nie testuj. A to, że masz prawdopodobnie walniętą sztukę to nie jest ważne. Przykładem może być jedna z osób, która w tym wątku pisała, że jego puszka jest sprawna i nie ma problemu z AF. Poświęciłem trochę czasu i poszukałem tego postu.

Witam. Ja jestem bardzo zadowolony z mojego d7k. Zakupiony tydzień temu w MM w Szwajcarii za 1279 franoli w zestawie z obiektywem 18-105 mm. Po przeczytaniu tego wątku miałem troszkę wątpliwości ale możliwość zwrotu towaru do 14 dni sprawiła, że zaryzykowałem i nie żałuję. Do tej pory cyknołem kilkaset fotek różnym obiektom prawie wszystkie ostre tam gdzie chciałem. Obsługa aparatu troszkę skomplikowana ale to moja pierwsza lustrzanka więc chyba kwestia wprawy. Pozdrawiam. Arek
A tutaj wstawił fotkę.

ok, odległość około 70 cm może mniej

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/594/dsc0390b.jpg/)
No i jak? Daje radę?
I to jest poprawny użytkownik produktu marki Nikon. Nie narzeka tylko foci. A że fotka wygląda jakby była zrobiona telefonem, to dla niektórych na tym forum jest nie ważne.
Ja osobiście mogę podziękować Fatmanowi za te jego posty. Bo przypuszczalnie zaoszczędził mi latania po serwisach.
Chociaż puszka, którą kupiłem jest daleko od ideału, jeśli chodzi o fotki ( czytaj AF ). Ale bardziej jest to moja wina. Bo testy przeszła poprawnie.

krzysztof2297
30-08-2011, 01:55
Sorki , malo tu zdjatek , wiec wrzuce z tej samej matrycy :
http://1.bp.blogspot.com/-uOUSwyMrfxY/TlwlBdqB2wI/AAAAAAAAALU/WPQZ-1Kg2kw/s1600/IMGP4751.JPG

http://2.bp.blogspot.com/-o3-XSf1lwZs/TlwlGmu-VdI/AAAAAAAAALY/BXWYL2r8i9A/s1600/IMGP4754.JPG

Takie , prosto z puszki , ale nie moglem sie powstrzymac , po tym jak przeczytalem ten watek :) ... Zdjecia robic ... nie kombinowac ...:)

Długi
30-08-2011, 07:34
Pentax K-5 ma tą samą matrycę? Może producentem jest również Sony ale jest jeszcze kwestia oprogramowania, a to jest na pewno inne. Poza tym te fotki nic do tematu chyba nie wnoszą.

qualin
30-08-2011, 10:40
Pentax K-5 ma tą samą matrycę? Może producentem jest również Sony ale jest jeszcze kwestia oprogramowania, a to jest na pewno inne. Poza tym te fotki nic do tematu chyba nie wnoszą.

Dokladnie K-5 ma identyczna matryce jak d7000 produkcji Sony. Soft z deka inny bo pentaxowy.

Zeby nie bylo OT to wrzucam jakies ostatnie fotki z d7000+kit

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/2317/dsc9176editedit.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/DSC_9068-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-AN2JpidGaUg/TleccScGDDI/AAAAAAAABFo/zgY5Hbh8b0I/s1600/DSC_9068.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/DSC_9110-1.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-tR9kJRmO2nQ/Tlece1WvrLI/AAAAAAAABFw/3THxUAr3C7g/s1600/DSC_9110.jpg)

źródło (http://4.bp.blogspot.com/-9Aqwp3_XfTw/TlecgSKyUCI/AAAAAAAABF0/zqTy7weMIDg/s1600/DSC_9140.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/sypialnia-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-qbJIUW4TnUc/TledZLJxPSI/AAAAAAAABGE/Q2XGAgX5r70/s1600/sypialnia.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/08/tecza-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-IcWuS1j7GsA/TkrlBioTSTI/AAAAAAAABFM/zfvB5eAF_vo/s1600/tecza.jpg)

leny1980
30-08-2011, 12:57
dopiero teraz moge napisac komentarz gdy policja już zatrzymała parkę odpowiedzialną za przekręt. wszystkie aparaty były KRADZIONE oddałem po 3 dniach do serwisu na regulacje autofokusa i pare dni później zatrzymała mnie policja. zabrała sprzęt. WAŁ

jeden z komentarzy z felernej aukcji, pary zatrzymanej przez policję za sprzedaż kradzionego sprzętu
http://allegro.pl/show_user.php?uid=19677484&feedback_type=fb_recvd_all&type=fb_all&p=2

Rafał_Sz
30-08-2011, 15:38
Puszka już do mnie jedzie z serwisu. Na razie jedno jest pewne: Chlapanie olejem = bezpłatna wymiana mechanizmu lustra.

gattuso
30-08-2011, 19:53
Puszka już do mnie jedzie z serwisu. Na razie jedno jest pewne: Chlapanie olejem = bezpłatna wymiana mechanizmu lustra.

daj znać co ci napisali na dokumencie serwisowym, bo jestem bardzo ciekaw czy sie wzięli za wymianę tego mechanizmu

Piotr Szmidt
30-08-2011, 20:33
ja wczoraj oddalem, a dzisiaj widze ze na repairtracku nikona widnieje status: "naprawa zakonczona". Jutro jade sprwadzic co z lustrem

Piotr Szmidt
31-08-2011, 11:11
odzyskalem puszke. wydaje sie byc sprawa, a wstepne "tesciki" na szybko wykazaly ze ostrosc lapie prawidlowo :)

wiecej tutaj: http://www.studio-colorbox.pl/?p=321

Rafał_Sz
31-08-2011, 11:25
wiecej tutaj: http://www.studio-colorbox.pl/?p=321
Forbidden

You don't have permission to access / on this server.
Apache/2.2.16 (Debian) Server at www.studio-colorbox.pl Port 80

:)

Piotr Szmidt
31-08-2011, 11:31
yyyy ciekawe :D mi wszystko działa. Niebardzo jestem w stanie ci odpowiedziec na pytanie :)

LordYoghurt
31-08-2011, 11:35
ja tam widzę ;-)

Rafał_Sz
31-08-2011, 13:00
yyyy ciekawe :D mi wszystko działa. Niebardzo jestem w stanie ci odpowiedziec na pytanie :)
Już wszystko gra. :)

Piotr Szmidt
31-08-2011, 19:39
taki maly updacik - przez przypadek poniewaz mialem z soba aparat w pracy przyszlo mi wykonac okolo 800 zdjec. Robilem stocki. Teraz przysiadlem do zdjec i obejzalem je bardzo dokladnie w Lightroomie. Musze przyznać, że zadne ze zdjec (chyba ze poruszone o_O) nie bylo nie ostre w wybranym punkcie AF.

skrzynka97
31-08-2011, 19:42
taki maly updacik - przez przypadek poniewaz mialem z soba aparat w pracy przyszlo mi wykonac okolo 800 zdjec. Robilem stocki. Teraz przysiadlem do zdjec i obejzalem je bardzo dokladnie w Lightroomie. Musze przyznać, że zadne ze zdjec (chyba ze poruszone o_O) nie bylo nie ostre w wybranym punkcie AF.

Nikon Cię nasłał :)

Piotr Szmidt
31-08-2011, 19:49
hehe, jeszcze zebym dostal z tego powodu jakies ficzery dodatkowo :P ale fakt faktm jest to ze Panowie potraktowali sprawe szybko i bezbolesnie, choc po przeczytaniu tego tasiemca bardzo sie obawailem sprawy. Pytanie na razie jest takie czy i kiedy znowu sie AF rozjedzie ;]

spinoo
31-08-2011, 20:12
Warto być cierpliwym ....czytając te "kilka" stron być może dzięki temu uniknę rozczarowania i przyjemności wysyłania body do serwisu . A własnie jutro miałem "7000" zakupic . Tyle ze to marna pociecha , zostane z D90 bo na "700" mnie nie stać .

tomek...
31-08-2011, 20:28
Witam
No i niestety mi też trafił się felerny egzemplarz.
Dostałem go wczoraj, numer 609xxxx (trochę niski jak na nowy zakup...)
W zależności od obiektywu, ogniskowej i odległości ostrzenia wymaga korekty od 0 do -15, przy czym dla zoomów nie da się ustawić optymalnej wartości, żeby zawsze był ostry, dla każdej ogniskowej wymaga innej korekty. Dodam, że wszystkie te obiektywy doskonale ostrzyły z D700 i D90. Dodatkowo od samego początku jeden paskudny babol na matrycy, widoczny doskonale na przesłonie 8.
Całe szczęście, że zakupiony wysyłkowo - idzie do wymiany lub zwrotu.

Pozdrawiam
tomek

Dzisiaj przyjechał nowy egzemplarz. Ten wydaje się działać prawidłowo. Na trzech obiektywach działa właściwie bez korekty, na jednym przy korekcie -5 trafia w każdych warunkach. Tym razem numer serii 615xxxx, czyli też nie całkiem nowy.

Pozdrawiam
tomek

absolus
31-08-2011, 20:33
Warto być cierpliwym ....czytając te "kilka" stron być może dzięki temu uniknę rozczarowania i przyjemności wysyłania body do serwisu . A własnie jutro miałem "7000" zakupic . Tyle ze to marna pociecha , zostane z D90 bo na "700" mnie nie stać .

Wychodząc z takiego założenie nigdy byśmy nic nie kupili, bo zawszze będzie jakieś ale..

Ja zaryzykowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozbyłem się niedawno D80 i musiałem coś kupić....czas ucieka nieubłaganie a ja zostałem bez "pykawki".

Pozdrawiam

czupet
31-08-2011, 21:33
Witam,
Proszę o podpowiedź, jak najlepiej kupić D7000:
* w sklepie stacjonarnym wybierając najlepszą sztukę (czy w Warszawie są takie sklepy, gdzie można porównać 2-3 sztuki D7000?),
* zamawiać przez internet i zwracać jeśli nie potrafi ostrzyć?

czy są takie sklepy, które można uważać za bezpieczniejsze (bo np mają towar ze najnowszych serii produkcyjnych)?

gadzeciarz
31-08-2011, 21:44
Witam,
Proszę o podpowiedź, jak najlepiej kupić D7000:
* w sklepie stacjonarnym wybierając najlepszą sztukę (czy w Warszawie są takie sklepy, gdzie można porównać 2-3 sztuki D7000?),
* zamawiać przez internet i zwracać jeśli nie potrafi ostrzyć?

czy są takie sklepy, które można uważać za bezpieczniejsze (bo np mają towar ze najnowszych serii produkcyjnych)?

Bezpieczne sklepy to pojęcie względne,chyba? Są za to sklepy długo już istniejące na naszym rynku które oferują sprzęt fotograficzny.
Co do metody kupna w moim przekonaniu sklep stacjonarny i porównanie kilku puszek o ile się wie na co zwrócić uwagę no i koniecznie z obiektywem którego będzie się używać!

skrzynka97
31-08-2011, 22:04
hehe, jeszcze zebym dostal z tego powodu jakies ficzery dodatkowo :P ale fakt faktm jest to ze Panowie potraktowali sprawe szybko i bezbolesnie, choc po przeczytaniu tego tasiemca bardzo sie obawailem sprawy. Pytanie na razie jest takie czy i kiedy znowu sie AF rozjedzie ;]

ciesz się aparatem! wygląda na to że w końcu wzięli się serwisanci do roboty i wszystko będzie dobrze

czupet
01-09-2011, 07:24
Bezpieczne sklepy to pojęcie względne,chyba? Są za to sklepy długo już istniejące na naszym rynku które oferują sprzęt fotograficzny.
Co do metody kupna w moim przekonaniu sklep stacjonarny i porównanie kilku puszek o ile się wie na co zwrócić uwagę no i koniecznie z obiektywem którego będzie się używać!
Poleci ktoś sklep stacjonarny w Warszawie?

Piotr Szmidt
01-09-2011, 07:46
Foto-it.pl - sprawdz na stronie tam jest adres.

Długi
01-09-2011, 07:48
Polecam Foto Jokera w Arcadii. Możesz zamówić przez neta i odebrać na miejscu, mozesz po prostu iść i kupić. Z testami nie robią problemu.

Wesel
01-09-2011, 08:33
Długo się zastanawiałem nad kupnem D7000, szczególnie po przeczytaniu tego tematu, jednak się zdecydowałem bo D300s to dla mnie, ze względu na finanse, sfera marzeń. Nr seryjny 616... i wszystko działa jak na razie ok (ok. 200 zdjęć). Przesiadka z D80 - robi wrażenie :) Jedyna wada - nie działa Lv z Tamronem 17-50 2.8 .

decadent
01-09-2011, 10:44
Ja mam tamrona 17-50 ale z vc - dlaczego lv nie działa ? Czym się to objawia ? U mnie nie zauważyłem żeby nie działał...
Za to AF nie zawsze trafia z tym obiektywem (20 % nie trafionych u mnie, ale nie wiem ile z tego z mojej winy).

I jeszcze jedno - w stosunku do d90 zatyczki i klapki gorzej wykonane - zbyt łatwo można je przypadkowo odemknąć. Szczególnie denerwuje mnie zaślepka gumowa u dołu rękojeści - do gripa chyba... non stop ją trącam i wyłazi...

Wesel
01-09-2011, 13:48
W trybie Lv nie potrafi ustawić ostrości niezależnie od trybu AF (każde kolejne wciśnięcie spustu migawki powoduje coraz większe rozjechanie się ostrości). Jest to Tamron bez VC. Natomiast z 35 1.8 działa bez zarzutów.

decadent
01-09-2011, 14:34
No to u mnie tamron ustawia - nigdy nie zrobiłem zdjęcia w lv ale film był ostry "na oko" i nie zauważyłem żeby obiektyw "głupiał".

absolus
01-09-2011, 22:09
Po dwóch dniach testowania jak na razie nie stwierdziłem problemów z AF. Obiektyw 50mm 1.4G wymagał korekcji ze względu na niewielki BF, natomiast 50mm 1.8 D ostrzy bez korekcji.

Natomiast irytuje mnie ostrzenie podczas filmowania, tzn dźwięk ostrzenia obiektywu jest w 100% wyłapywany przez mikrofon i nie da się tego słuchać. Czy możecie polecić jakieś mikrofony, które można zastosować z d7000?

pozdrawiam

silverpaul
01-09-2011, 22:45
Polecam Foto Jokera w Arcadii. Możesz zamówić przez neta i odebrać na miejscu, mozesz po prostu iść i kupić. Z testami nie robią problemu.

Z tym odbiorem jest śmieszna sprawa, bo FJ życzy sobie 29 PLN za odbiór osobisty towaru zamówionego przez net

Długi
02-09-2011, 07:16
Z tym odbiorem jest śmieszna sprawa, bo FJ życzy sobie 29 PLN za odbiór osobisty towaru zamówionego przez net
Zgadza się, liczą sobie za przesyłkę kurierską do punktu odbioru. W sumie na jedno wychodzi jak przy zakupie przy przedpłacie ale dla mnie to było o tyle wygodniejsze, że odebrałem wtedy, kiedy mi było wygodnie, a nie kurierowi. Poza tym płaciłem przy odbiorze, więc jeśli coś byłoby nie tak, nie odebrałbym zamówienia.

pioter m
02-09-2011, 07:26
I nie tylko oni. Lepiej zamowic kuriera do domu.

@absolus
Brzeczenie obiektywu podczas filmowania to norma i przytrafia sie rowniez kamerom. Mikrofonow jest sporo. Trzeba dobrac pod swoje potrzeby (one tez maja rozne charakterystyki). Potem pokombinowac z mocowaniem, zalozyc zdechlego kota (to ten kawalek futerka - to tez sie przydaje) i voila!
Udanej zabawy.

Piotr Szmidt
02-09-2011, 07:42
juz offtopujac od temat, dechly kot raczej na to brzeczenie nie pomoze. Futrzak jest od niwelacji szumienia wiatru :)

pioter m
02-09-2011, 08:28
juz offtopujac od temat, dechly kot raczej na to brzeczenie nie pomoze. Futrzak jest od niwelacji szumienia wiatru :)
Na brzeczenie jest przeciez sam zewnetrzny mikrofon, a 'zdechly kot' przydaje sie wlasnie na szumy. Bo jak juz idziemy w koszta, to zrobmy to zgodnie 'lege artis' (wiem, ze idealnie byloby nagrac dzwiek osobno), zeby bylo dobrze.

leny1980
02-09-2011, 10:34
kupilem kilka dni temu uzywany d7000 jak ktos chce fotki na maila to pisac, jak bardziej go potestuje z roznymi obiektywami to napisze cos wiecej

Piotr Szmidt
02-09-2011, 13:12
leny1980 - IMO najlepiej porownaj ostrosc zdjec z LV i normalnego AF przy stalych warunkach oswietleniowych. Bedziesz mial odrazu pojecie na ten temat czy jest ok czy nie.

barto28
02-09-2011, 13:25
leny1980 - IMO najlepiej porownaj ostrosc zdjec z LV i normalnego AF przy stalych warunkach oswietleniowych. Bedziesz mial odrazu pojecie na ten temat czy jest ok czy nie.

Ja swoje body mialem juz 3 razy na kalibracji w serwisie , co prawda inne bo D90 , jest juz naprawde duzo lepiej niz bylo po 1 i 2 kalibracji ale nadal widze lekkiego FF na zdjeciach.

Kolego Piotr Szmidt czyli mowisz ze najlepiej zrobic zdjecie przez LV i wizjer i wtedy z dokladnym opisem na zjeciach co przez co bylo robione i wyslac to jeszcze raz na serwis?

leny1980
02-09-2011, 13:48

jak masz czas ktoregos dnia to mozemy potestowac, a jak nie to sprobuje sam po weekendzie to zrobic.

Piotr Szmidt
02-09-2011, 14:04
leny - spoko nie mam problemu. mozemy sie ustawic. pisz na PW.

ja panom z serwisu tak jak pisalem wczeniej pokazalem takie zdjecie:

źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/300168_250747928289560_100000630635265_779973_9261 46_n.jpg)

i wszystko bylo dla nich jasne :)

zbyszekD7000
02-09-2011, 14:55
jasne, czyli co ?

przyznali się że aparat do regulacji ?

a może do wymiany ?;-)

Piotr Szmidt
02-09-2011, 15:36
nie, przyznali ze aparat do regulacji. Szczerze powiedziawszy balem sie ze stwierdza ze serwis nie widzi "problemu" i odsyla bez naprawy.

pozatym prownujac LV z normalnym AF masz pewnosc ze eliminujesz problem mozliwosci lej kalibracji obiektywu.

gadzeciarz
02-09-2011, 16:28
W trybie Lv nie potrafi ustawić ostrości niezależnie od trybu AF (każde kolejne wciśnięcie spustu migawki powoduje coraz większe rozjechanie się ostrości). Jest to Tamron bez VC. Natomiast z 35 1.8 działa bez zarzutów.

Ten problem to niestety fakt.
JA często w swoich postach opisywałem to zjawisko.
Problem ponoć w oprogramowaniu obiektywu-pomaga zmiana softu-podobno?

Co do sklepu gdzie można testować i zamówić przez internet to polecam RTV-AGD
I jeszcze raz podkreślam konieczna wizyta z obiektywem którego chce się używać.

mycza
02-09-2011, 17:05
Właśnie dostałem maila od Allegro, o programie ochrony kupujących dotyczący Rossi Electro. Ponownie wysłałem nr seryjny puszki na Postępu i czekam na odpowiedź, czy jest ona z legalnego źródła.

majewskishow55
02-09-2011, 21:10
Witam. Zakupiłem kradzionego nikona d7000 przez allegro, od użytkownika rossielectro. W dniu dzisiejszym otrzymałem maila od allegro z potwierdzeniem faktu iż nikon pochodzi z nielegalnego źródła i w najbliższym czasie skontaktuje się ze mną policja w celu zarekwirowania sprzętu.

gadzeciarz
02-09-2011, 21:20
Witam. Zakupiłem kradzionego nikona d7000 przez allegro, od użytkownika rossielectro. W dniu dzisiejszym otrzymałem maila od allegro z potwierdzeniem faktu iż nikon pochodzi z nielegalnego źródła i w najbliższym czasie skontaktuje się ze mną policja w celu zarekwirowania sprzętu.

Masakra -czyli nic tylko współczuć.

olek
02-09-2011, 22:53
Masakra -czyli nic tylko współczuć.

Nie masakra, ponieważ nie wspomniał również że allegro będzie zwracać koszt poniesiony. Zgodnie z mailem wystarczy zaświadczenie od Policji o zdaniu sprzętu. Jeśli pójdzie tak jak pisali będę pod wrażeniem podejścia do sprawy przez alelgro. Więc duża szansa że ci co mają sprzęt odzyskają pieniądze.

majewskishow55
02-09-2011, 23:17
Prawda zapomniałem nadmienić o tym istotnym fakcie.

Don_Sulco
03-09-2011, 18:28
Czołem!
Szanowni forumowicze, ten wątek dotyczy aparatu Nikon D7000 nie zaś serwisu Allegro i zakupów tam dokonywanych.
Pozdr.

Lento Violento
03-09-2011, 20:43
Jeśli pójdzie tak jak pisali będę pod wrażeniem podejścia do sprawy przez alelgro.

Dziwne byłoby to jakby umyli ręce ...

ikar39
03-09-2011, 22:20
Alegro nie zwróci ani cena swoich roszczeń możesz dochodzić na stopie cywilnej:?

olek
03-09-2011, 23:28
Alegro nie zwróci ani cena swoich roszczeń możesz dochodzić na stopie cywilnej:?
A na jakiej podstawie tak sądzisz ? Allegro ma program POK, sami wysłali maila żeby odzyskać koszty wystarczy zaświadczenie od Policji o przejęciu sprzętu, nawet nie trzeba czekać wymaganych 30 dni lub wszczęcia dochodzenia. Może masz inne informację, więc podziel się nimi.
Wiem że to wątek o D7000 a nie allegro, lecz przestroga przed kupnem sprzętu o parę złoty taniej.

Kundzior
03-09-2011, 23:30
ooo to teraz się zacznie polemika......

krzysiozboj
03-09-2011, 23:37
Zawsze można by jakiegoś moda poprosić by wydzielił dyskusję o firmie rossi i allegro do osobnego tematu. Temat o tyle istotny że kilku użytkowników tyczy dość boleśnie więc wymiana informacji-doświadczeń jak najbardziej wskazana. Z drugiej strony za kilka miesięcy problem pewnie "zdechnie" i będzie niepotrzebnie zaśmiecał główny wątek.

qualin
04-09-2011, 12:56
Juz niepotrzebnie zasmieca watek bo na tym allegro nie tylko d7000 sprzedawali ale i inny sprzet.
Powiedzcie mi jaka wartosc maja posty o kradzionym sprzecie na allegro dla uzytkownikow d7000, ktorzy czytaja ten watek ?

chcecie dalej pisac o tym allegro to jest od tego juz dawno osobny temat na forum: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189639

Rafał_Sz
04-09-2011, 13:00
Zaglądacie czasem do Cafe? Tam toczy się dyskusja o złodziejach i D7000. Proszę, nie róbcie bajzlu...

ikar39
04-09-2011, 14:31
Mam pytanko jak sprawuje się sigma SIGMA 10-20 4-5.6 DC EX HSM z d7k bo właśnie taką zakupiłem i nie wiem czy dobrze zrobiłem cena była dobra prwie nowa za 1200 zela

kzkzg
04-09-2011, 14:53
slabo, odkupie od Ciebie za 1000 ;)

Lu80
04-09-2011, 15:05
Proszę jaka licytacja.. ;) to ja daję 900zł i biorę od ręki .. będę mieć dwie ;)

Cena jest dobra a samo szkło rewelacyjne. Problemy występują jedynie przy ostrzeniu przez LV. Przyznam że mi się jeszcze nie zdarzyło w ten sposób z niego korzystać/

Don_Sulco
04-09-2011, 15:39
Witam ponownie
Proszę dajcie już spokój ze sprzedawcą rossi i jego aukcjami. Sam swego czasu byłem poważnie zainteresowany zakupem D7000 ale nie brałem pod uwagę w/w sprzedawcy - cena była mocno podejrzana. I tu doskonale sprawdza się powiedzenie "chytry dwa razy traci" więc niech teraz zgredy mają pretensje ale tylko do siebie.
Pozdr.

ikar39
04-09-2011, 19:09
to chyba dobry zakup mi się trafił:-D
Jak ktoś chcę kupić nowy d7k to mogę załatwić za 3900zł z nikorem 18-105 legal nie jakiś szemrany

absolus
04-09-2011, 22:09
Czy może ktoś doradzić jakiś sensowny, mały mikrofon do d7000 - znalazłem tylko wielkie kobyły w cenie >1500PLN

pozdrawiam

Polikon
04-09-2011, 23:25
Witam ponownie
Proszę dajcie już spokój ze sprzedawcą rossi i jego aukcjami. Sam swego czasu byłem poważnie zainteresowany zakupem D7000 ale nie brałem pod uwagę w/w sprzedawcy - cena była mocno podejrzana. I tu doskonale sprawdza się powiedzenie "chytry dwa razy traci" więc niech teraz zgredy mają pretensje ale tylko do siebie.
Pozdr.
No to teraz wiem, dlaczego sporo ludzi pisze o problemach AFu w D7k.
Po prostu kupili puszki ( samo Body ) po jakieś 3500 złociszy, czyli tak zwane odrzuty produkcyjne. Jakby dali po 5500 to nie mieliby żadnych problemów.:lol:

zbyszekD7000
05-09-2011, 08:31
no to teraz wiem, dlaczego sporo ludzi pisze o problemach afu w d7k.
Po prostu kupili puszki ( samo body ) po jakieś 3500 złociszy, czyli tak zwane odrzuty produkcyjne. Jakby dali po 5500 to nie mieliby żadnych problemów.:lol:

no to bardzo mało wiesz !!! ;)

Rafał_Sz
05-09-2011, 08:52
Czy może ktoś doradzić jakiś sensowny, mały mikrofon do d7000 - znalazłem tylko wielkie kobyły w cenie >1500PLN

pozdrawiam
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164912

absolus
05-09-2011, 22:09
Dzięki za link - ciężko będzie z mikrofonem niestety

A tak przy okazji - w weekend zrobiłem ok 1500 zdjęć i jest mega ostro (35mm 1.8G, 50mm 1.4G i 50mm 1.8D) czegoś takiego nie uświadczyłem na d80. Sporadycznie pojawia się BF przy przysłonie 1.4 - korekcja AF i nie ma problemu.

Pozdro

mycza
05-09-2011, 22:20
Dzięki za link - ciężko będzie z mikrofonem niestety

A tak przy okazji - w weekend zrobiłem ok 1500 zdjęć i jest mega ostro (35mm 1.8G, 50mm 1.4G i 50mm 1.8D) czegoś takiego nie uświadczyłem na d80. Sporadycznie pojawia się BF przy przysłonie 1.4 - korekcja AF i nie ma problemu.

Pozdro

Bez dwóch zdań, to jest dobre body. Ja swoje używam do fotografii przyrodniczej, mz nadaję się bardzo dobrze ze względu na szybkość i precyzyjność AF.
Niedługo go nie będę miał, ale o tym napisałem w odpowiednim temacie w Cafe...
Pozdrawiam

fotojacek
06-09-2011, 00:16
to chyba dobry zakup mi się trafił:-D
Jak ktoś chcę kupić nowy d7k to mogę załatwić za 3900zł z nikorem 18-105 legal nie jakiś szemrany

Zastanawiam się co doradzić kumpeli bo chce kupić D7000 kit, na giełdzie forumowej nie widzę i nie wiem co doradzić: nówkę że sklepu drożej czy może Twoj. Wiem że dziewcze kasą nie śmierdzi i zależy jej na cenie. Jaką masz gwarancję?
A może brać 1,5 miesięczny z allegro http://allegro.pl/d7000-18-105-vr-gwarancja-11-miesiecy-wysylka-i1802352706.html z FJ jak widzę wiec chyba źródło pewne. Jakieś rady?

ikar39
06-09-2011, 01:05
Zastanawiam się co doradzić kumpeli bo chce kupić D7000 kit, na giełdzie forumowej nie widzę i nie wiem co doradzić: nówkę że sklepu drożej czy może Twoj. Wiem że dziewcze kasą nie śmierdzi i zależy jej na cenie. Jaką masz gwarancję?
A może brać 1,5 miesięczny z allegro http://allegro.pl/d7000-18-105-vr-gwarancja-11-miesiecy-wysylka-i1802352706.html z FJ jak widzę wiec chyba źródło pewne. Jakieś rady?
Brat mieszka w niemczech i tam może kupić a gwarancja 2 lata
Odnośnie sigmy 10-20 dzisiaj ją dostałem ale mam wątpliwości bo na wszystkich zdjęciach które oglądałem w necie obiektyw ma przełącznik af a na mojej sztuce go nie mam czy jest to normalne czy sloik jest jakiś staroświecki
Opis na obiektywie sigma ex dc hsm

Lu80
06-09-2011, 08:07
Mam taką Sigmę > również nie ma przełącznika AF.
ale po co?

po 1 w D7000 masz przełącznik w body
po 2 ten obiektyw ma możliwość manualnego przeostrzania bez wyłączania AF w body (i tutaj jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi > sam nigdy nie czułem potrzeby korzystania z tego:) więc to wiedza czysto teoretyczna)

ikar39
06-09-2011, 08:19
Mam taką Sigmę > również nie ma przełącznika AF.
ale po co?

po 1 w D7000 masz przełącznik w body
po 2 ten obiektyw ma możliwość manualnego przeostrzania bez wyłączania AF w body (i tutaj jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi > sam nigdy nie czułem potrzeby korzystania z tego:) więc to wiedza czysto teoretyczna)
Dzięki za info bo już myślałem że jakaś chińska podróbka;)

cervandes
06-09-2011, 09:23
Brat mieszka w niemczech i tam może kupić a gwarancja 2 lata
Odnośnie sigmy 10-20 dzisiaj ją dostałem ale mam wątpliwości bo na wszystkich zdjęciach które oglądałem w necie obiektyw ma przełącznik af a na mojej sztuce go nie mam

wersja dla Nikona nie ma przełącznika bo przełączasz w body - dla każdej innej firmy 10-20 ma przełącznik.

Kundzior
06-09-2011, 19:48
wersja dla Nikona nie ma przełącznika bo przełączasz w body - dla każdej innej firmy 10-20 ma przełącznik.

Sony nie ma :))

ikar39
07-09-2011, 10:33
testowałem moja sigmę 10-20 działa rewelacja faktycznie szeroki kąt jest zarąbisty no i fotki można robić z pięciu centymetrów od obiektu:lol:śmieszne zdjęcia wychodzą

źródło (http://img695.imageshack.us/img695/1669/dsc0272q.jpg)

laaval
07-09-2011, 13:41
kup sobie jakiegos fisza, zdjecia beda jeszcze smieszniejsze ;)

deimon
07-09-2011, 22:20
mam pytanie czy ktos wysylal d7k do serwisu w uk na czyszczenie nieszczesnego oleju? Ile trwala naprawa i czy nie psuli czegos przy okazji?:)

mysiasty
08-09-2011, 01:16
mam pytanie czy ktos wysylal d7k do serwisu w uk na czyszczenie nieszczesnego oleju? Ile trwala naprawa i czy nie psuli czegos przy okazji?:)
w moim przypadku trwalo to 4 tygodnie.Po powrocie okazalo sie ze poprawili ostrosc oraz nie doczyscili do konca matrycy .Zostaly dwie kropki i mala smuga oraz problem z bialo-niebiesko-zielono-czerwonymi kropkami na matrycy .Po rozmowie z menadzerem w serwisie okazalo sie ze dead piksele to ...moja nieumiejętnosc w sposobie uzywania aparatu ??? a matryce wyczyszczą ...ale jakos na razie nie mam ochoty drugi raz wysylac.Koledze Życzę powodzenia.

Piotr Szmidt
08-09-2011, 07:28
To dosc ciekawy poglad serwisu ze deqd pixle to twoja wina. Proponuje ich postraszyc sadem i rzeczoznawca :)

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk

zbyszekD7000
08-09-2011, 08:22
w moim przypadku trwalo to 4 tygodnie.Po powrocie okazalo sie ze poprawili ostrosc oraz nie doczyscili do konca matrycy .Zostaly dwie kropki i mala smuga oraz problem z bialo-niebiesko-zielono-czerwonymi kropkami na matrycy .Po rozmowie z menadzerem w serwisie okazalo sie ze dead piksele to ...moja nieumiejętnosc w sposobie uzywania aparatu ??? a matryce wyczyszczą ...ale jakos na razie nie mam ochoty drugi raz wysylac.Koledze Życzę powodzenia.

a możesz opisać szerzej o tym że serwis twierdzi że dead pixele to nieumiejętność używania aparatu, myślę że jest ciekawe poczytać na jakiej podstawie serwis tak twierdzi i jak użytkować aparat;-) żeby tej przypadłości się nie nabawić.
Ciekawe jak to argumentuje serwis ?:smile:
Może za chwilę serwis wyda oficjalne zalecenie że aby sie pozbyć wszelkich problemów z aparatem to najlepiej nie wyjmować go po zakupie z pudełka :-)

Chogori
08-09-2011, 17:39
Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Od kilku tygodni jestem użytkownikiem N7000 + N50 1.4G. 25 lat temu jako student przez 5 lat zajmowałem się fotografią zawodowo przez przypadek. Po moim koledze objąłem stanowisko fotgrafa na mojej uczelni. Obsługiwałem wszystkie imprezy uczelniane - czyli coś takiego jak fotografowanie na ślubach tyle, że może trochę ciekawiej. Oczywiście w tym czasie fociłem też amatorsko wykorzystując sprzęt firmowy (praktica + stałki: rybie oko, 50, 100 i chyba 200 lub 300.
Nikonem D7000 + 50 1.4G zrobiłem na razie ok 1500 fotek. Jak na razie bez problemów. Tylko 2x nie złapał ostrości na AF ale to mógł być mój błąd. Jestem zadowolony zarówno z body jak i z obiektywu. Mam nadzieję, że trafiłem na dobry egzemplarz

Kali_69
08-09-2011, 18:51
A może poczekać na D7100:http://www.neo24.pl/?p=nikon_d7100 :smile: Oczywiście jeżeli się pojawi ;)

pxl666
08-09-2011, 20:04
dawno mnie nie bylo - czy cos wiadomo z nikonem fatmana? czy sie wogole odzywa?

qualin
08-09-2011, 21:04
dawno mnie nie bylo - czy cos wiadomo z nikonem fatmana? czy sie wogole odzywa?

Nikon Fatmana dziala od czasu jak mu upadl na glebe. Nie odzywa sie bo sie wycofal z zycia forumowego (ma duzo pracy).

ikar39
08-09-2011, 22:58
a może w ramach rekompensaty dostał w prezencie D700:lol:

mysiasty
09-09-2011, 02:18
a możesz opisać szerzej o tym że serwis twierdzi że dead pixele to nieumiejętność używania aparatu, myślę że jest ciekawe poczytać na jakiej podstawie serwis tak twierdzi i jak użytkować aparat;-) żeby tej przypadłości się nie nabawić.
Ciekawe jak to argumentuje serwis ?:smile:
Może za chwilę serwis wyda oficjalne zalecenie że aby sie pozbyć wszelkich problemów z aparatem to najlepiej nie wyjmować go po zakupie z pudełka :-)
Przy pierwszym serwisie nie usuneli tego problemu .Wyslalem wiec fotki i opis co sie dzieje na maila.Dostalem odpowiedz z prosba o ponowne wyslanie aparatu w celu doczyszczenia matrycy.Zadzwonilem do nich aby sie upewnic co i jak .Po krotkiej rozmowie jegomosc stwierdzil ze problem z kaszka i kolorowymi pikselami sa spowodowane ...wiadomo- moja wina.Poprosilem wiec o poinstruowanie mnie gdzie popelniam błąd i jak go mam naprawic.Niestety nie potrafil mi udzielic konkretnej odpowiedzi.Aparatu potrzebowalem na wakacje i na co dzien tez mi sie przydaje więc na razie go nie wyslalem.W miedzyczasie nabylem 35mm 1.8 i wiem ze na pewno musi jechac do serwisu razem z tym szkielkiem(szklo jest raczej ok. u znajomej na d40 trafia bez problemow).Strach nabywac inne szkla.
Aparat (nieliczac tych głupstw :( )jest naprawde swietnym sprzetem ...tylko po prostu serwis nikona nie daje rady.

zbyszekD7000
09-09-2011, 09:00
Przy pierwszym serwisie nie usuneli tego problemu .Wyslalem wiec fotki i opis co sie dzieje na maila.Dostalem odpowiedz z prosba o ponowne wyslanie aparatu w celu doczyszczenia matrycy.Zadzwonilem do nich aby sie upewnic co i jak .Po krotkiej rozmowie jegomosc stwierdzil ze problem z kaszka i kolorowymi pikselami sa spowodowane ...wiadomo- moja wina.Poprosilem wiec o poinstruowanie mnie gdzie popelniam błąd i jak go mam naprawic.Niestety nie potrafil mi udzielic konkretnej odpowiedzi.Aparatu potrzebowalem na wakacje i na co dzien tez mi sie przydaje więc na razie go nie wyslalem.W miedzyczasie nabylem 35mm 1.8 i wiem ze na pewno musi jechac do serwisu razem z tym szkielkiem(szklo jest raczej ok. u znajomej na d40 trafia bez problemow).Strach nabywac inne szkla.
Aparat (nieliczac tych głupstw :( )jest naprawde swietnym sprzetem ...tylko po prostu serwis nikona nie daje rady.

no i dalej się nie dowiedzieliśmy co serwis stwierdził jako powód :roll:

pxl666
09-09-2011, 12:47
na szczescie nie mam problemow z nikonem - mam d300 ... ale nie rozumiem jak mozesz dzwonic do serwisu i dac sie zbywac tekstem ze hoty czy deady to twoja wina i debil z serwisu nie potrafi ci powiedziec DLACZEGO to TWOJA wina...?? czy w karcie gwarancyjnej jest zapisane ze hoty i deady moga sie pojawic i gwarancja tego nie obejmuje??? ja spotkalem sie z czyms takim w przypadku drukarek (wielkoformatowych -- 3.2 m szerokosci) gdzie pani mi zaoferowala maszyne z 12mc gwarancja z WYLACZENIEM gwarancji na glowice - czyli ze jak wybulisz 75 tysi na maszyne i po tygodniu cos sie stanie z glowica to musisz wubulic 5 tysi na nowa i pa...ale o tym cie informuja na POCZATKU a nie przy padzie glowicy...

ikar39
09-09-2011, 18:02
mam pytanko czy jak dokupię lampę SB-400 to czy przy słoiku sigma 10-20 będę miał cień czy taki palnik już by wystarczył

mysiasty
10-09-2011, 02:11
na szczescie nie mam problemow z nikonem - mam d300 ... ale nie rozumiem jak mozesz dzwonic do serwisu i dac sie zbywac tekstem ze hoty czy deady to twoja wina i debil z serwisu nie potrafi ci powiedziec DLACZEGO to TWOJA wina...?? czy w karcie gwarancyjnej jest zapisane ze hoty i deady moga sie pojawic i gwarancja tego nie obejmuje??? ja spotkalem sie z czyms takim w przypadku drukarek (wielkoformatowych -- 3.2 m szerokosci) gdzie pani mi zaoferowala maszyne z 12mc gwarancja z WYLACZENIEM gwarancji na glowice - czyli ze jak wybulisz 75 tysi na maszyne i po tygodniu cos sie stanie z glowica to musisz wubulic 5 tysi na nowa i pa...ale o tym cie informuja na POCZATKU a nie przy padzie glowicy...

To nie tak ze dalem sie zbyc po prostu nie widzialem sensu w dalszej rozmowie z serwisem.Wyjazd do Polski ,nad morze do parku caly czas byl mi aparat potrzebny. Cieżko mi sie z nim na 4 tygodnie rozstac :( .W koncu czekam na 35 i w przyszlym tygodniu idzie do serwisu(w sklepie wytlumacze co i jak a oni niech pisza dalej) w razie czego jak wroci nie naprawiony czeka go jeszcze jedna wysylka . Wtedy albo zwrot kasy albo nowa puszka.
Mam male pytanie odnosnie pracy migawki.Czy podczas robienia zdjecia wasze d7000 tez trzeba trzymac mocno jak kałacha ? Nie mam malych raczek i dośc silny ze mnie chłop ale mam wrazenie ze przy wyzwalaniu migawki szarpie puchą.ostatnio testowalem tryb pojedynczych zdjec z trybem cichym i musze stwierdzic ze roznica w ostrosci jest dosc zauwazalna na korzysc trybu cichego.

ikar39
10-09-2011, 09:15
To nie tak ze dalem sie zbyc po prostu nie widzialem sensu w dalszej rozmowie z serwisem.Wyjazd do Polski ,nad morze do parku caly czas byl mi aparat potrzebny. Cieżko mi sie z nim na 4 tygodnie rozstac :( .W koncu czekam na 35 i w przyszlym tygodniu idzie do serwisu(w sklepie wytlumacze co i jak a oni niech pisza dalej) w razie czego jak wroci nie naprawiony czeka go jeszcze jedna wysylka . Wtedy albo zwrot kasy albo nowa puszka.
Mam male pytanie odnosnie pracy migawki.Czy podczas robienia zdjecia wasze d7000 tez trzeba trzymac mocno jak kałacha ? Nie mam malych raczek i dośc silny ze mnie chłop ale mam wrazenie ze przy wyzwalaniu migawki szarpie puchą.ostatnio testowalem tryb pojedynczych zdjec z trybem cichym i musze stwierdzic ze roznica w ostrosci jest dosc zauwazalna na korzysc trybu cichego.

A nie ma przypadkiem inicjałów na puszce 007 :D

Don_Sulco
10-09-2011, 10:55
.ostatnio testowalem tryb pojedynczych zdjec z trybem cichym i musze stwierdzic ze roznica w ostrosci jest dosc zauwazalna na korzysc trybu cichego.
Po mojemu to felerny mechanizm podnoszenia lustra i stąd te problemy.
Zastanawiam się kiedy wreszcie wyjdą z produkcji puszki bez w/w wad??? Jeśli tak to chętnie wymienię mój D90 na D7k. Obecnie jakoś nie mam przekonania do niego i jeśli trafiłbym na felerny egzemplarz to pewnie przed wysyłką do serwisu otrzymałby postrzał z Jericho 941F :)

toto5
10-09-2011, 11:27
Ja powtórzę moje spostrzeżenia.
Przy świetle halogenowym mam FF znaczny, korekta na -19. Z nowych spostrzeżeń to światło z żarówek energooszczędnych powoduje to samo(FF i korekta -19).
Zastanawiam się czy to przypadłość tego aparatu czy jest to problem występujący w innych puszkach również.
Miał ktoś podobne problemy?

ikar39
10-09-2011, 13:25
Ja powtórzę moje spostrzeżenia.
Przy świetle halogenowym mam FF znaczny, korekta na -19. Z nowych spostrzeżeń to światło z żarówek energooszczędnych powoduje to samo(FF i korekta -19).
Zastanawiam się czy to przypadłość tego aparatu czy jest to problem występujący w innych puszkach również.
Miał ktoś podobne problemy?
sprawdź takie same fotki ale pstrykając przez Live View działa idealnie

toto5
10-09-2011, 17:22
Sprawdzałem innym aparatem, canon 400d + tamron 17-50, nie było takiego problemu. ;/

ikar39
10-09-2011, 17:26
sprawdź takie same fotki ale pstrykając przez Live View działa idealnie
Przy okazji mam pytanko bo chcę dokupić lampę sb 400 żeby do swietlić fotki z sigmy 10-20 ale mam dylemat czy taka lampa jest wystarczająca żeby nie był widoczny cień obiektywu czy ktoś taki zestaw testował

pherni
12-09-2011, 19:20
Witam czy jest ktoś z Sosnowca lub okolic posiadający jasne szkło i chęć pomocy sprawdzenia mojego D7000????

Tom@sz
15-09-2011, 03:26
Temat jak widze powoli obumiera....
Jakies 1,5 miesiaca temu zanabylem d7k bedac "oczytany" w zamknietym watku i majac swiadomosc/nadzieje/ ze jak bede mial pecha to niezle umocze... zaraz potem wyjechalem na wakacje, focilem z kitem 18-105 i generalnie jestem zadowolony chociaz iles tam zdjec wyladowalo w koszu (wine zwalilem na siebie, brak znajomosci sprzetu i raptownie zmieniajace sie "okolicznosci przyrody"... )
Dopiero teraz mialem "chwilke" czasu by doczytac ten temat.... (kryminal, dramat, horror...walka z wiatrakami...nie wiem jak to do konca okreslic) Wydaje mi sie, ze po tym co zastalem na 193 stronie niewiele rzeczy moze mnie jeszcze w zyciu zaskoczyc... Kolega Fatman, jak rowniez inni z grupy odlaczyli sie... nie zabieraja glosu w temacie...dziwne to troche... czyzby ichnie puszki zostaly rownie codownie ozdrowione...
moja z pewnoscia nalezy -jaszcze- do nie zdiagnoaowanych... "ciongle uczem siem" :) jakies 1500pstrykow... nr dla ciekawskich 621.... zanabyta w FJ...
Czy ktos ma instrukcje d7k w pdf? chetnie podesle maila na priva...
Przymierzam sie do kupienia kolejnego/pierwszego/ szkielka...
i wybor padl na N35/18 by wrocic do korzeni (okolice 50)
ale jak tak sobie czytam to body czesto buntuje/fisiuje sie z nim... natomiast nikt nie zglaszal problemow z 50/1,8G...
co tu wybrac?
Plan generalnie byl taki: pierw N35/1,8G a potem "siem zobaczy albo ww50 albo 50/1,4G
Potem 70-300VRII no i jak to sie ogarnie/oswoi to cos na robale...

pozdr
Tomek
P.S. jak do tej pory przynajmniej nie rzyga olejem, a byl nad Adriatykiem... oby tak dalej... :)

pherni
15-09-2011, 04:07
Tomek miałem ten sam dylemat kupić nie kupić??? Zaryzykowałem i jak na razie nie żałuje :) Również najpierw testy sprawdzanie każdego cropa... Ale szybko mie koledzy uświadomili abym sobie odpuścił już te testy i cieszył się z robienia zdjęć :) Jutro wybieram się do FJ i mam zamiar zakupić N35/1.8G oraz N70-300 VR II. Myślałem o N50/1.8D ale jak dla mnie "za szeroka" miałem z D80 na zewnątrz super zabawa, ale w pomieszczeniach często przeszkadzały ściany :) Życzę udanego zakupu.

mycza
15-09-2011, 10:05
Jakies 1,5 miesiaca temu zanabylem d7k bedac "oczytany" w zamknietym watku i majac swiadomosc/nadzieje/ ze jak bede mial pecha to niezle umocze... zaraz potem wyjechalem na wakacje, focilem z kitem 18-105 i generalnie jestem zadowolony chociaz iles tam zdjec wyladowalo w koszu (wine zwalilem na siebie, brak znajomosci sprzetu i raptownie zmieniajace sie "okolicznosci przyrody"... )
Dopiero teraz mialem "chwilke" czasu by doczytac ten temat.... (kryminal, dramat, horror...walka z wiatrakami...nie wiem jak to do konca okreslic) Wydaje mi sie, ze po tym co zastalem na 193 stronie niewiele rzeczy moze mnie jeszcze w zyciu zaskoczyc... Kolega Fatman, jak rowniez inni z grupy odlaczyli sie... nie zabieraja glosu w temacie...dziwne to troche... czyzby ichnie puszki zostaly rownie codownie ozdrowione...
moja z pewnoscia nalezy -jaszcze- do nie zdiagnoaowanych... "ciongle uczem siem" :) jakies 1500pstrykow... nr dla ciekawskich 621.... zanabyta w FJ...
Czy ktos ma instrukcje d7k w pdf? chetnie podesle maila na priva...
ale jak tak sobie czytam to body czesto buntuje/fisiuje sie z nim... natomiast nikt nie zglaszal problemow z 50/1,8G...
co tu wybrac?
Plan generalnie byl taki: pierw N35/1,8G a potem "siem zobaczy albo ww50 albo 50/1,4G

pozdr
Tomek
P.S. jak do tej pory przynajmniej nie rzyga olejem, a byl nad Adriatykiem... oby tak dalej... :)

Pomyśl może o nowej/używanej Sigmie 30 f/1.4:)

qualin
15-09-2011, 11:41
Myślałem o N50/1.8D ale jak dla mnie "za szeroka" miałem z D80 na zewnątrz super zabawa, ale w pomieszczeniach często przeszkadzały ściany :)

50 za szerokie, a 35 chcesz brac ?

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dziurek
15-09-2011, 13:16
Ja po zrobieniu 15.000 zdjęć dzisiaj posłałem swój d7k do serwisu z powodu:
1. plam na matrycy (mam nadzieję że już wychlapałem nadmiar oleju)
2. wadliwego AF.
Problemy widziałem od dawna, ale aparat był mi potrzebny i czekałem aż serwis zacznie sobie radzić z problemem. Udało mi się znaleźć prawidłowość z AF potwierdzoną na różnych obiektywach: przy prawidłowym ustawieniu korekty AF na średnich odległościach, występuje FF na mniejszych i BF na większych, także trzeba wybierać, które zdjęcia mają być ostre! Pełen obaw czekam na efekt pracy serwisu.

Jachuu
15-09-2011, 20:00
Jutro wybieram się do FJ i mam zamiar zakupić N35/1.8G oraz N70-300 VR II.

Mam oba te szkła z D7k i jestem bardzo z nich zadowolony. Teraz planuje swego N18-70 zamienić na nową S17-50/2.8 :)

Tom@sz
15-09-2011, 20:33
Najbardziej martwi mnie to ze bedzie problem ze sprawdzeniem szkla przy zakupie puszka ktora jest "nieprzestrzelana"
Nich ktos mnie oswieci: Jesli zamowie obiektyw z netu a odbior w FJ to nadal mam 10 dni na zwrot,
czy tylko w wypadku dostawy kurierem do domu mi to przysluguje?

To jak nie ma ktos instrukcji w pdf do d7k?
moj mail: [email protected]

zaltis
15-09-2011, 20:40
To jak nie ma ktos instrukcji w pdf do d7k?
moj mail: [email protected]

Mozesz sobie za darmo ze strony Nikona sciagnac

edit

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL

flyski
15-09-2011, 20:45
Tylko musisz zarejestrować się, ale na wszelki wielki sprawdź pocztę :)

za minutę

Demonek
15-09-2011, 22:12

co tu wybrac?

Jeśli chcesz to możesz przestrzelić sobie moją 35kę i 70-300kę. Sam też chętnie przyjrzałbym się D7000 i sprawdził jak się sprawuje z Sigmą 50-150.

Tom@sz
16-09-2011, 00:13
flyski - jeszcze raz dzieki (pdf zabezpieczony m.in przed drukowaniem-niestety)
Demonek - PW

samson09
16-09-2011, 07:04
łoow czytam i czytam i nie wierze. kiedyś miałem chrapke na tego d7000, ale widzę, że lepiej dołożyć do d300s. Z tym d7k więcej kłopotów niż to warte, a d300s bardziej profi.

Boa
16-09-2011, 08:57
Lepiej dołożyć do D700 :lol:

Fatman
16-09-2011, 09:22
Kolega Fatman, jak rowniez inni z grupy odlaczyli sie... nie zabieraja glosu w temacie...dziwne to troche... czyzby ichnie puszki zostaly rownie codownie ozdrowione...

Nie nie nie, kolega Fatman odłączył się po prostu dla zachowania swojego zdrowia psychicznego w jako takim stanie. Po prostu w pewnym momencie miałem dosyć udowadniania, że nie jestem wielbłądem i innych podobnych spraw. Dlatego na forach o tematyce foto mnie już nie ma i raczej nie będzie.

D7k nadal do dupy, choć po kontrolowanym "upadku" o którym pisałem jest znacznie lepiej niż było (nadal jednak do dupy, jak na absolutne minimum). Dodatkowo o ile pamiętacie, "ukochany serwis" w gratisie "naprawił" mi poprawnie działający (przynajmniej przed "naprawą") obiektyw Nikkor 35 1.8 -od tej "naprawy" mam z nim same problemy, bo o ile wcześniej z D3 ostrzył (w dobrych warunkach) praktycznie zawsze idealnie (celność) na dowolne odległości, tak teraz mam albo BFa z bliska, albo FFa z daleka -i nie da się tego niestety wyregulować.

D7k używam w 99% jako kamery, pozostały 1% to okazjonalne zdjęcia, najlepiej robione w trybie LV, bo wtedy jest super.

"dziękuję"

..... i przy najbliższym przypływie gotówki zbiegającym się z okresem wymiany sprzętu na nowy, w odpowiedni sposób "zagłosuję" za pomocą swoich pieniążków.........

Tom@sz
16-09-2011, 10:44
Milo, ze odpowiedziales i dobrze ze chociaz zagladasz...
rozumiem... cierpliwosc ma swoje granice...

przykro slyszec ze kaszany cd....

Miales w koncu nie zwalonego d7k w rekach??? odp moze byc na PW...
wyglada ze dopiero D7100 -o ile sie pojawi- moze bedzie pozbawione chorob wieku dzieciecego...

samson09
16-09-2011, 10:54
Milo, ze odpowiedziales i dobrze ze chociaz zagladasz...
rozumiem... cierpliwosc ma swoje granice...

przykro slyszec ze kaszany cd....

Miales w koncu nie zwalonego d7k w rekach??? odp moze byc na PW...
wyglada ze dopiero D7100 -o ile sie pojawi- moze bedzie pozbawione chorob wieku dzieciecego...

D7000 to w miarę nowy aparat więc tak szybko bym się następcy nie spodziewał.

lesiuc
16-09-2011, 12:05
Cóż, mój jak dotąd sprawujący się bez zarzutu d7000, bryznął mi niestety olejem po matrycy.
Zrobione około 6000 klatek.
Widoczne jest to na szczęście tylko powyżej f16 (jedna plamka), przy f22 i pogmyraniu suwakami w NX tak aby to uwypuklić,
widać niestety że plam jest od cholery, cała matryca jest opryskana, szczególnie w górnej częsci.
Aktualnie jestem na wakacjach i cieszę się że nie jest gorzej (żałosna pociecha).
Tzn. że fotki nie są spaprane i nadają się do oglądania bo f16 i wyżej praktycznie nie używam.
Co do AF -jest w porządku. Obydwa moje szkiełka z AF-s nadal wymagają korekcji -5 i to się nie zmieniło. Ostrzy powtarzalnie.
No może pomijając lekkie humorki mojej sztuki 35/1.8 która jednakże identycznie zachowuje się z moim d50.
Zależnie czy ostrzy od odległości min. czy też od nieskończoności widać delikatne, powtarzalne różnice w trafianiu w punkt.
Jednakże mieści się to w granicach głębi ostrości przy nawet f1.8 także ogólnie nie ma co narzekać, tym bardziej że w "życiu codziennym",
a nie na kartach testowych czy innych wynalazkach, jest to niezauważalne.
To raczej wina mojej sztuki szkiełka lub po prostu taniutkiego, mało precyzyjnego napędu AF-s w tych szkłach.
Aha, no i wypatrzyłem po miesiącu użytkowania zielonego hot'a na tylnym wyświetlaczu który
widoczny jest na czarnym tle po chwili wpatrywania się w ekran. Ogólnie jest to bzdura, niemal niedostrzegalna, ale jest.
Na matrycy przy iso 6400 hot'ów jest od cholery, niezależnie od czasu naświetlania.
Pojawiają się na ciemnych fragmentach obrazu, część z nich (większość) w niepowtarzalnych m-cach,
także podejżewam że mapowanie tu nie poradzi. Ogólnie jednak włączenie redukcji szumów praktycznie załatwia sprawę,
a sama rozdzielczość matrycy (wielkość piksela) powoduje że giną one przy tych czułościach w szumach.
Do iso 3200 jest ok.
Właściwie problem, jak dla mnie jest mało istotny, ale podobnie jak z hot'em na wyświetlaczu -istnieje.
Ogólnie nie szukam dziury w całym bo z aparatu, szczególnie obrazka jestem zadowolony (BARDZO) i gdyby nie ta opryskana matryca
d...py bym sobie tym nie zawracał.
Jednakże, teraz kiedy aparat po powrocie z wakacji powędruje do sklepu (FJ) z reklamacją zamierzam powalczyć i o te mniej dokuczliwe wady,
a jak to naprawią to już mnie nie interesuje.
Najlepiej niech wymnienią na nowy :)
To tyle po około miesiącu dosyć intensywnego używania d7000.

Pozdrawiam ze słonecznych Taterek :)

samson09
16-09-2011, 12:15
Co za badziew i to za taką kase ech...

Fatman
16-09-2011, 12:25
Tom@sz, zaglądam od czasu do czasu -w końcu ciągnie wilka do lasu ;-)

Osobiście nie miałem w rękach sprawnego (na tyle na ile podpowiada przyzwoitość) D7k, choć podobno była ku temu okazja już trzy razy -niestety zabrakło czasu. Jednak żeby było sprawiedliwie -ja temat walki po prostu odpuściłem, tak więc nie interesowałem się już poszukiwaniami sprawnego D7k itd, od około 3 miesięcy.
Brak czasu, problemy ze zdrowiem, rodzina, praca -tym musiałem się zająć w pierwszej kolejności, no po prostu priorytety :-)

O D7100 ostatnio wspominał serwis NikonRumors -gdzieś tam w Norwegii pojawiło się info jakoby można się było o nim pouczyć....

http://nikonrumors.com/2011/09/13/nikon-norway-invites-you-to-learn-about-the-nikon-d7100.aspx/

Prawda, czy po prostu błąd w opisie, wcale by mnie pojawienie się takiego modelu w niedalekiej przyszłości nie zdziwiło -to jest całkowicie w stylu Nikona, nie poprawić/naprawić błędu (przykład -stair step bug, przy filmach w D90 i D5000) tylko dać nowy model, który tych problemów już nie ma.

Kolejny raz "dziękuję".......... Nikonie.

lesiuc
16-09-2011, 14:30
Cóż, osobiście mam nieco odmienne zdanie.
Ta zabrudzona matryca -to rzeczywiście wpadka, ale gdyby nie kilka fotek na b. przymknietej
przysłonie celem wydłużenia czasu -rozmycie płynącej wody, pewnie długo byłbym jeszcze nieświadom
owej badziewności.
Zabrudzenia na matrycy tak czy siak się pojawią i to często znacznie większe.
Idąc tym tropem każda lustrzanka jest badziewiem bo się zabrudzi.
Piszę to z przymróżeniem oka bo oczywiście zgadzam się.
Wada istnieje i właśnie jej doświadczam. Tym bardziej że tylko przypadek
sprawił że zabrudzenia są na tyle małe że fotki są 99,9% w porządku.
Mogło być gorzej i za to nikonowi nie odpuszczę. Będzie reklamacja.
Reszta wymienionych wad w moim wypadku, jak wspomniałem, nie jest warta aby włączać komputer
i o tym pisać.
ISO 6400 jest samo z siebie na tyle zaszumine że hot'y "giną w tłumie" przy tej rozdzielczości,
a przy włączonym odszumieniu na najniższy poziom to doszukiwanie się ich jest jak napisałem
już szukaniem dziury w całym.
Wadliwy subpiksel na wyświetlaczu udało mi się zauważyć po miesiącu. Marginalna wada.
Za to cała reszta tego korpusu idealnie wpisuje się w moje potrzeby i nie znajduję dla siebie zamiennika.
Do d300s mam za małe dłonie, a kulawe filmowanie w tym modelu mi nie odpowiada. Poza tym puszka miód.
A d90 cóż, brak iso100 oraz 1/8000s dyskwalifikuje dla mnie ten korpus bo tego samego brakowało
mi w moim poprzednim. O filmach nie wspominam, bo w tym modelu to tylko gadżet.
Ostatnio miałem okazję pstryknąć nim paredziesiąt fotek i różnice organoleptyczne jakości wykonania,
kultura działania zespołu lustra/migawki czy AF są bardzo wyraźnie (pomijam że w d90 nie paćka olejem :) ),
-większe niż wynika to z porównia stojących za szybką obok siebie w sklepie.
D7000 organoleptycznie (pomijając rozmiary) jest bliżej d300s niż d90. I ten chłodny dotyk metalu ;)
Patrząc na to z boku różnica w wykonaniu, możliwościach
i ogónych wrażeniach jest dokładnie taka jak sugeruje cena.
W połowie miedzy d90 i d300s.
Zakupu i wydanych pieniędzy nie żałuję. Aczkolwiek jakiś tam niesmak jest.
Piszę to, aby w tym ogólnie pesymistycznym temacie nie zniechęcać do zakupu, ponieważ czytając te setki
postów (opinie w wielu wypadkach ludzi którzy d7000 widzieli na zdjęciu) można odnieść wrażenie
że aparat ten jest chodzącym nieszczęściem, a na forum panuje jakaś podświadoma nagonka na ten korpus.
Dla tych z FX to badziew bo gorszy i nie FX, tych z d300 boli że obrazek z niego lepszy,
a ci z tańszymi wmawiają sobie że dobrze że nie kupili bo się może zepsuć.
A tak na prawdę każda potwora... itd.
Osobiście mając już jako takie doświadczenie w użytkowaniu uważam że jest dokładnie
tyle wart jak go nikon pozycjonuje w stosunku do innych modeli.
A że kontrola jakości w tajlandzkiej fabryce kulawa... Za to ktoś powinien dostać wper.. :)
Natomiast od rzucania tak jednoznacznie dyskwalifikujących opinii typu "badziew" byłbym daleki.
Badziew to kontrola jakości w fabryce i serwis w naszym biednym kraju.

samson09
16-09-2011, 14:47
Dla mnie akurat plucie olejem, niepewny af z ustawianiem ostrości za obiektem, częste hot czy tam bad pixele to akurat wady istotne przy sprzęcie za 4000. A kulawe filmowanie w innych lustrzankach to akurat dla mnie żaden argument bo nie wiem, może myślę inaczej, ale od filmów to są profesjonalne kamery, a nie aparaty. Dla mnie jest to akurat rzecz zbędna i niepotrzebna w aparacie. Co do jakości obrazka się nie wypowiadam, bo akurat uważam, że d300/s daje ładny obrazek. No chyba, że lepszy w d700 znaczy, że ma więcej pikseli :) To ok.

Poganin
16-09-2011, 15:10

na naszej giełdzie nie ma ofert sprzedaży ,na pewnym serwisie aukcyjnym znalazłem dwie ,,prywatne,, oferty, idac Twoim tokiem ,,rozumowania,, na giełdach powinien być wysyp używanych puszek skoro to taki badziew :) dobra rada,zanim zaczniesz krytykować to sprawdz osobiście :)

samson09
16-09-2011, 15:16
na naszej giełdzie nie ma ofert sprzedaży ,na pewnym serwisie aukcyjnym znalazłem dwie ,,prywatne,, oferty, idac Twoim tokiem ,,rozumowania,, na giełdach powinien być wysyp używanych puszek skoro to taki badziew :) dobra rada,zanim zaczniesz krytykować to sprawdz osobiście :)

Nie muszę. Cena dla mnie niestety nieadekwatna do opinii chociażby z tego forum. Poza tym skąd wiesz, że nie sprawdzałem :)

cz4rnuch
16-09-2011, 15:34
Nie muszę. Cena dla mnie niestety nieadekwatna do opinii chociażby z tego forum. Poza tym skąd wiesz, że nie sprawdzałem :)

Pewnie byś o tym napisał i nie podpierałbyś się opiniami wyczytanymi z forum tylko napisałbyś o własnych doświadczeniach ;) 100% nie mam, ale jeśli rzeczywiście sprawdzałeś sam, to napisz coś od siebie. Jeśli jednak nie sprawdzałeś to po co się przekomarzasz?

samson09
16-09-2011, 15:42
Bawiłem się krótko w Jessops w UK. Podpięty był kit 18-105 i af jakoś na mnie wrażenia nie zrobił, ale myślę sobie pewnie z lepsiejszym obiektywem byłoby lepiej:) Inne wady jak plucie olejem czy pixele też raczej ciężko sprawdzić na szybko w sklepie. generalnie aparat nie wywarł na mnie wielkiego wrażenia, a komentarze na forum tylko mnie utwierdziły w moim przekonaniu co nie znaczy, że inni mogą mieć inne zdanie. To tyle na ten temat bo nie chciał bym tu nie potrzebnie wywoływać jakiś wojenek :) Pozdro.

Chogori
16-09-2011, 15:55
Najciekawsze, że w temacie "D7000 - opinie użytkowników" najwięcej opinii o tym aparacie wystawiają osoby, które nie są użytkownikami tego aparatu :-)

samson09
16-09-2011, 16:00
W takim razie użytkownicy odezwijcie się, brońcie honoru d7000. Wstawiajcie foty, komentujcie sprzęt. Co by wątek nie umarł z przeświadczeniem, że d7k to felerny sprzęt :) A może i ja się przekonam :)

Piotr Szmidt
16-09-2011, 16:02
Niedawno pislaem o tym jak z prezrazeniem stwierdzilem ze moj D7k ma rozjechany AF. Idealnie pasowalo do dlugo walkowanego tematu. Oddalem do serwisu i po 2 dniach roboczych mialem puszek w domu. Okazao sie ze sama "kalibracja". Dziala super, ostro i przepieknie :] Nie mam serwisowi nic do zarzucenia, poza kwetia podejscia do klienta - troche slaby kontakt z ich storny.

Dzieki naprawie AF z dnia na dzien coraz bardziej ciesze sie z zakupu i nie uwazam zeby faktycznie puszka byla generalnie skopana.

Ma swoje wady, ale patrzac na to z perspektywy trzeba przyznac ze kazdy produkt jakies ma.

Dla przykladu:

źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/298484_259819947382358_100000630635265_809540_6234 2886_n.jpg)

zdjecie wykonane:

D7k z nikkorem 50mm 1,8G
przyslona f/2.2 1/80s + flash

Piotr Szmidt
16-09-2011, 17:17
nie moge edytowac postu ale tutaj link do duzego obrazka:
http://www.studio-colorbox.pl/wp-content/uploads/2011/09/DSC3794_m.jpg

Jachuu
16-09-2011, 20:07
W takim razie użytkownicy odezwijcie się, brońcie honoru d7000. Wstawiajcie foty, komentujcie sprzęt. Co by wątek nie umarł z przeświadczeniem, że d7k to felerny sprzęt :) A może i ja się przekonam :)

Dałem sobie spokój z tym wątkiem bo tylko sprawdzałem i analizowałem zamiast robić zdjęcia. Mam i D7000 i D80 - i na AF nie narzekam, jest to wspaniałe body zwłaszcza w porównaniu do D80, ale może nie jestem świadomym użytkownikiem ;) Jutro jednak będę miał okazję podpiąć 50/1.4 i postaram się napisać o spostrzeżeniach, na razie odsyłam na mój blog i Flickr'a - linki w podpisie :D

lesiuc
16-09-2011, 20:10
Samson09, cieszę się że zrozumiałeś zamysł tego co napisałem.
Bo dokładnie o to mi chodziło aby niepotrzebnie nie wywołać kolejnej forumowej przepychanki,
a jednocześnie zauważyć że pisanie i powtarzanie tych samych "prawd" niepotrzebnie psuje opinie o tym aparacie.
Problemy niewątpliwie się zdażają, ale jednocześnie na dzień dzisiejszy na samym forum 131 osób deklaruje
się posiadaczami tego aparatu a tych negatywnych opinii jest nieco mniej jednak :)
Dlatego myślę że demonizowanie tych problemów wypacza mocno opinie o tym sympatycznym body.
Jesli o obrazek chodzi to dla mnie przede wszystkim naprawdę zauważalna poprawa DR.
Przy iso 100, naświetlonym na granicy przepałów, pstrykając krajobrazy naprawdę jest z czego wyciągać cienie.
DO tego polarek, lub delikatna połówka zależnie od potrzeb i w samym view nx można wyczarować bez wielkich zabiegów naprawdę wiele.
W każdym razie wiele więcej niż z mojego poprzedniego d50.
Denerwujące jest jedynie znaczne zamulenie komputera przy tak dużych plikach. Mam na myśli nikonowskie oprogramowanie.
Szkoda trochę tego pędu ku milionom pikseli. Ech , gdyby w tej samej technologii wykonali matrycę powiedzmy 8 Mpix...
Rozdzielczość zupełnie by wystarczyła, a jakość tego co można by wycisnąć z obrazka...

Jeśli chodzi o bronienie honoru ;) ... to nie jestem już dzieciakiem zakochanym w swoich zabawkach.
Ostatnio nawet na tyle mi to, brzydko mówiąc, zwisa że kupując d7000 jego głównym konkurentem zaprzątającym
moją łepetynę był używany 5d :)
Dzisiaj można go kupić w podobnych pieniążkach i tylko jakiś wewnętrzny głos ;) każe mi trwać przy tych "zółtych" zabawkach.
Pozdr.

flyski
16-09-2011, 21:11
Kupiłem D7k z półrocznym opóźnieniem między innymi przez ten i wcześniejsze wątki o jego wadach. Pilnie czytałem opisy problemów z jakimi borykają się użytkownicy z dnia na dzień siwiejąc, ale w końcu podsumowałem hipotetyczny bilans zysków i strat, i doszedłem do wniosku że trzeba kupić i kupiłem.
To była miłość od pierwszego puknięcia :) (lustra) jako wcześniejszy użytkownik D80 poczułem się jak w niebie zasypany natłokiem niepodważalnych zalet nowej puszki nawet chwyt który początkowo mi nie leżał teraz jest pewny i po prostu dobry jak na rozmiar tej puszki.
Wad jak na razie nie doświadczyłem (może ze 3000 klapnięć na razie) a że szklarnia u mnie typowo amatorska to i problemów z focusem nie ma, moja 50ka 1,8 trafia ok, ewentualne plamy na filtrze myślę że dam radę zwalczyć własnoręcznie (w D80 jakoś dawałem radę) a puszka jest na prawdę świetna, wiem że to ogólniki ale szczegóły zalet już były po tysiąckroć opisane i nie będę powielał.
I żeby było jasne watek fatmana był potrzebny i sam fatman (i nie tylko on oczywiście) zrobił ogromną robotę testując do bólu puszkę i walcząc z serwisem (przynajmniej się filmików o tak pięknej estetyce mogłem naoglądać)
Ja nie żałuję że odczekałem ponad pół roku z kupnem bo po prześwietleniu wad zdawałem sobie sprawę DOKŁADNIE co kupuję.
Fatman duże dzięki, a D7000 świetną puszką jest, z wadami może ale świetną.

lestat
16-09-2011, 21:39
Witam wszystkich!!! Też jestem szczęśliwym posiadaczem D7000!!!! W najbliższym czasie postaram się dokładniej opisać moje spostrzeżenia i wrzuć kilka fotek. A dzisiaj tak na szybko, ponieważ mnie to zastanawia. Ile zdjęć możecie cyknąć na jednym naładowaniu akumulatorka? Na portalach na których testowano aparat, wychodziło ponad 1000 na jednym naładowaniu, używając tylko czasami podglądu na żywo i flesza. Pozdrawiam!!!

qualin
16-09-2011, 21:46
To i ja dorzuce jakies gnioty z tego badziewia jakim jest d7000 i badziewnego 18-105 :)

źródło (http://img192.imageshack.us/img192/5756/dsc9412e.jpg)

źródło (http://img546.imageshack.us/img546/4425/dsc9407.jpg)

Piotr Szmidt
16-09-2011, 22:05
naraize po jakis 20 cyklach ladowania robie o dziwo 600 klapniec. Troche malo ;/ ale zakupilem zamiennik gripa MeiKe, który ma dodatkowa tacke zasilajaca na zwykle paluszki AA wiec w razie wpadki mam zapas.

qualin
16-09-2011, 22:17
mi zawsze ok 1000 klatek wychodzi na jednym ladowaniu aku.