PDA

Zobacz pełną wersję : D7000 - opinie użytkowników

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

pil74
20-04-2011, 21:42
Miejmy nadzieję, że Nikon wyda nowy firmware, który wyeliminuje trzeszczenie ;-)
Dobre :)

mihow
20-04-2011, 21:55
Panowie - a czy przypadkiem nie denerwuje Was to, że spust jest okrągły i na dodatek w kolorze czarnym?

Czytam te posty i trochę chyba przesadzacie :/

BOSS
20-04-2011, 21:58
Panowie - a czy przypadkiem nie denerwuje Was to, że spust jest okrągły i na dodatek w kolorze czarnym?

Też zwróciłem na to moją uwagę ale nie chcę dolewać oliwy do ognia :-) :-)

Henio Jawa
20-04-2011, 21:59
Panowie - a czy przypadkiem nie denerwuje Was to, że spust jest okrągły i na dodatek w kolorze czarnym?/

Nie, jeśli chodzi o spust to denerwuje, że jest "gumowy" i o wiele mniej wyczuwalny niż w D80.

mihow
20-04-2011, 22:00
Nie, jeśli chodzi o spust to denerwuje, że jest "gumowy" i o wiele mniej wyczuwalny niż w D80.

Ja jakoś nie zwróciłem na to uwagi - u mnie działa jak należy...

Henio Jawa
20-04-2011, 22:14
Ja jakoś nie zwróciłem na to uwagi - u mnie działa jak należy...

Znaczy u Ciebie wyraźnie czuć klik przy wyzwoleniu migawki?
Chodzi mi o ten drug klik. Nie masz tak, że po pierwszym kliknięciu (gdy włącza się AF i światłomierz) brak wyraźnego drugiego kliku przy którym wyzwala się migawka?

mihow
20-04-2011, 22:18
Znaczy u Ciebie wyraźnie czuć klik przy wyzwoleniu migawki?
Chodzi mi o ten drug klik. Nie masz tak, że po pierwszym kliknięciu (gdy włącza się AF i światłomierz) brak wyraźnego drugiego kliku przy którym wyzwala się migawka?

Hmmm, może i nie czuć tego tak wyraźnie, ale po zrobieniu dzisiaj ok 400 zdjęć ani razu nie wcisnąłem spustu od razu do końca. Mi to zupełnie nie przeszkadza w robieniu zdjęć...

Polikon
20-04-2011, 22:29
Słyszałem, że ten korpus ma wbudowaną funkcję zdalnego ( bez kabla ) wyzwalania lampy błyskowej. Czy ktoś to testował? I czy są lampy ( oprócz lamp Nikona ) które współpracują z tą funkcją bez żadnych przystawek.

mihow
20-04-2011, 22:32
Nazywa się to CLS'em. Lampę zewnętrzną wyzwalasz albo za pomocą wbudowanej lampy błyskowej albo specjalnego sterownika o nazwie SU-800.

starosta
20-04-2011, 22:33

I mamy odpowiedź... powód niewłaściwego działania AF. Jak serwis wymieni spusty na srebrne to będzie po kłopocie :-) Zawsze to jakaś kolejna teoria :-)

Swoją drogą sam jestem ciekaw na ile delikatniejszy (czulszy) jest ten spust.

mihow
20-04-2011, 22:36
(...) Swoją drogą sam jestem ciekaw na ile delikatniejszy (czulszy) jest ten spust.

Myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia i nie powinno to spowodować kłopotów u nowych użytkowników tego aparatu. Do każdej nowej rzeczy trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Fatman
20-04-2011, 22:46
Zwłaszcza starsi, posiadający dziewczynę/kochankę/żonę, powinni dać sobie radę.

:-)

woytec60
20-04-2011, 22:56
Miejmy nadzieję, że Nikon wyda nowy firmware, który wyeliminuje trzeszczenie ;-)

Wystarczy, żeby zmapowali, żeby to trzeszczenie na fotkach nie wychodziło ;)
A może trzeba czulej się obchodzić?
Jak z tym spustem?

mihow
20-04-2011, 23:00
Rafale - dzisiaj zrobiłem sporo zdjęć D7K i wygląda na to, że wszystko jest ok. 18-70 śmiga prawidłowo. Ostrzy w punkt.
35-tka też daje sobie świetnie radę. Fakt - musiałem w body ustawić dla każdego ze szkiełek -10...

Henio Jawa
20-04-2011, 23:02
Zwłaszcza starsi, posiadający dziewczynę/kochankę/żonę, powinni dać sobie radę.

:-)

Niestety jako starszy posiadacz żony i kochanki nie mogę się zgodzić z Twoim optymizmem:-)
Spust w D80 jest o klasę lepszy od wynalazku z D7000/700/300s/...

mihow
20-04-2011, 23:04
Niestety jako starszy posiadacz żony i kochanki nie mogę się zgodzić z Twoim optymizmem:-)

Nadal będę się upierał, że jest to subiektywne odczucie każdego z użytkowników.
Fotografowałem każdym modelem cyfrowym Nikona i jakoś nie zwróciłem na to uwagi...

Fatman
20-04-2011, 23:06
To, że spust w D80 jest lepszy niczego nie zmienia. Czas poćwiczyć pieszczoty ;-) Wprawy człowiek nabierze, to i spust w D7000 będzie lepiej reagował ;-)

mihow, pozostaje pogratulować :-) Moje body i Tomka wraca w piątek. A w weekend plener ;-)

starosta
20-04-2011, 23:12
Myślę, że jest to kwestia przyzwyczajenia i nie powinno to spowodować kłopotów u nowych użytkowników tego aparatu. Do każdej nowej rzeczy trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Na czas "przeczekania" a właściwie wyjaśnienia pewnych kłopotów z niektórymi egzemplarzami d7000, kupiłem d3100. Nie jest to niestety to samo co d7000 ale zawsze to coś. Nastawiłem się na pierwsze body gdzie jakość filmów będzie dla mnie w miarę zadowalająca (gorzej z brakiem manualnych ustawień przy kręceniu). I niestety największym problemem jest dla mnie to, że kompletnie nie wyczuwam tego aparatu. Owszem, wszystko ustawię tak jak trzeba zdjęcie wychodzi ok, ale... to nie to.

Od czasu pojawienia się d200, każda następna puszka którą kupowałem była praktycznie identyczna w obsłudze. I mam nadzieję, że z d7000 będzie choć trochę podobnie. A będzie?

mihow
20-04-2011, 23:17
Na czas "przeczekania" a właściwie wyjaśnienia pewnych kłopotów z niektórymi egzemplarzami d7000, kupiłem d3100. Nie jest to niestety to samo co d7000 ale zawsze to coś. Nastawiłem się na pierwsze body gdzie jakość filmów będzie dla mnie w miarę zadowalająca (gorzej z brakiem manualnych ustawień przy kręceniu). I niestety największym problemem jest dla mnie to, że kompletnie nie wyczuwam tego aparatu. Owszem, wszystko ustawię tak jak trzeba zdjęcie wychodzi ok, ale... to nie to.

Od czasu pojawienia się d200, każda następna puszka którą kupowałem była praktycznie identyczna w obsłudze. I mam nadzieję, że z d7000 będzie choć trochę podobnie. A będzie?

Dla mnie przesiadka z D70 oraz D90 na D7000 nie stanowiła żadnego problemu. Obsługa praktycznie identyczna.
Inaczej sprawa wyglądała w przypadku D300, D700, D3 lub D3100 czy D5100. Tutaj klawiszologia ciutkę się różni...

IMTM
20-04-2011, 23:24
Mam D80 i D7000 i nic mi nie przeszkadza w pracy spustu D7k

mihow
20-04-2011, 23:27
Mam D80 i D7000 i nic mi nie przeszkadza w pracy spustu D7k

Dobrze powiedziane.

Panowie - po 2 piwkach jestem w stanie stwierdzić, że nawet spodobał mi się ten D7K :)

fotouśmieszek
20-04-2011, 23:28

ale obrazowanie jest super.I tego się trzymaj.Reszta przyjdzie sama.Przy odrobinie wprawy każdą puszka da się sterować.Nawet c:-)

iron idem
21-04-2011, 01:21
Testowalem go dzis zaraz po rozpakowaniu razem z D2h na autofkus ,podpinalem te same obiektywy do dwoch puszek i robilem te same zdjecia i wyszlo na to ze D2h za kazdym razem i z kazdym obiektywem ostrzy zyleta ,D7000 niestety loteria ,czyli ze zeczywiscie z tym af jest cos nie tak,moze wieksza ilosc pikeli ma na to wplyw.Ale z moim starym manualnym nikkorem 55 2.8 poprostu wymiata jak sobie wyostrzylem na monitorku z powiekszeniem.Mysle ze te wszystkie piekne zdjecia na necie robione D7000 sa ostrzone w manualu .Chyba go sobie do makro zostawie albo do pejzaży,obiektywów af w ogóle nie bede podpinał zeby sie nie denerwowac :)

Goku
21-04-2011, 05:26
[QUOTE=iron idem;2367400Mysle ze te wszystkie piekne zdjecia na necie robione D7000 sa ostrzone w manualu [/QUOTE]
Nie muszą być na manualu. AF w LV wyostrzy precyzyjnie.

wa12
21-04-2011, 09:13
Testowalem go dzis zaraz po rozpakowaniu razem z D2h na autofkus ,podpinalem te same obiektywy do dwoch puszek i robilem te same zdjecia i wyszlo na to ze D2h za kazdym razem i z kazdym obiektywem ostrzy zyleta ,D7000 niestety loteria ,czyli ze zeczywiscie z tym af jest cos nie tak,moze wieksza ilosc pikeli ma na to wplyw...

Ilość megapikseli też ma znaczenie co do wrażenia ostrości zdjęcia. Już dawno zauważono, że zdjęcia ze starych matryc są ostrzejsze, bo mniej na nich szczegółów. Z 4 MP będzie żyleta, a z 16 Mp wyłazi mydło.

pil74
21-04-2011, 09:26
Ilość megapikseli też ma znaczenie co do wrażenia ostrości zdjęcia. Już dawno zauważono, że zdjęcia ze starych matryc są ostrzejsze, bo mniej na nich szczegółów. Z 4 MP będzie żyleta, a z 16 Mp wyłazi mydło.

Interesujące

mihow
21-04-2011, 09:32
Proszę Państwa - rozdzielczość matrycy nie ma absolutnie wpływu na ostrość zdjęć. AF nie mierzy ostrości za pomocą matrycy tylko za pomocą specjalnych czujników umieszczonych zupełnie osobno poza matrycą. Jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego...

waldek
21-04-2011, 09:35
...zdjęcia ze starych matryc są ostrzejsze, bo mniej na nich szczegółów. Z 4 MP będzie żyleta, a z 16 Mp wyłazi mydło.

I dlatego nie zamieniam D70s na D700 ani tym bardziej D7000. :mrgreen: :mrgreen:

wa12
21-04-2011, 09:39
Interesujące

Pisałem o WRAŻENIU OSTROŚĆI!

pil74
21-04-2011, 09:50
Pisałem o WRAŻENIU OSTROŚĆI!
Ja takowego nie mam ....

wa12
21-04-2011, 10:18
Ja takowego nie mam ....

To poczytaj: http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=3735&review=panasonic+lumix+dmc-lx3
w miejscu o porównaniu zdjęcia z testowanego Lumixa z Olympusem C5050 - to z zielonym smokiem

pil74
21-04-2011, 10:26
To poczytaj: http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=3735&review=panasonic+lumix+dmc-lx3
w miejscu o porównaniu zdjęcia z testowanego Lumixa z Olympusem C5050 - to z zielonym smokiem
Mówimy o rawach czy o jpg wyplutych z małpki?

Fatman
21-04-2011, 10:44
Ja też takowego nie mam. Nawet jak przeczytam, że powinienem mieć, to niestety nie będę miał. Moje oczy reagują na obraz nie na tekst........

Sendilkelm
21-04-2011, 10:54
Testowalem go dzis zaraz po rozpakowaniu razem z D2h na autofkus ,podpinalem te same obiektywy do dwoch puszek i robilem te same zdjecia i wyszlo na to ze D2h za kazdym razem i z kazdym obiektywem ostrzy zyleta ,D7000 niestety loteria ,czyli ze zeczywiscie z tym af jest cos nie tak,moze wieksza ilosc pikeli ma na to wplyw.Ale z moim starym manualnym nikkorem 55 2.8 poprostu wymiata jak sobie wyostrzylem na monitorku z powiekszeniem.Mysle ze te wszystkie piekne zdjecia na necie robione D7000 sa ostrzone w manualu .Chyba go sobie do makro zostawie albo do pejzaży,obiektywów af w ogóle nie bede podpinał zeby sie nie denerwowac :)

Ja ostatnio podpinałem jeden obiektyw do d90 i d3x, i z AF w d90 musi coś być nie tak, bo był bez porównania gorszy od tego w d3x.

cz4rnuch
21-04-2011, 10:54
AF nie mierzy ostrości za pomocą matrycy tylko za pomocą specjalnych czujników umieszczonych zupełnie osobno poza matrycą. Jedno z drugim nie ma kompletnie nic wspólnego...

Zgoda, ale nie w trybie LV(przynajmniej u większości lustrzanek). Tam jednak matryca ma wiele do gadania. To tylko tak na marginesie.

iron idem
21-04-2011, 10:57
aparat ma cos zrabane z tym modulem od ostrzenia,bo jak wczoraj sprawdzalem ,na lv ostrzy duzo lepiej ale jak ostrzy na lv to ostrzy tak jak kopakt na innej zasadzie chyba bo jest duzo wolniej,jak by zastosowali stare rozwiazania np z D2h bylo by normalnie,bo aparat prawie sprzed 10lat zawsze mi trafia w cel.cos tu chyba zabardzo przekombinowali,mam nadzieje ze nowy soft to naprawi.

bnmnb
21-04-2011, 11:14
Odnośnie ustawiania ostrości w LV, zadałem to pytanie serwisowi, tak mi odpowiedzieli:

pytanie: Posiadam nikona d7000 i zauważyłem dziwne zachowanie AF, tzn. w trybie LV działa/ostrzy idealnie, inaczej sytuacja wygląda w trybie fazowym, ostrość to loteria. Co może być powodem? Te same ujęcia w LV dobrze, w faz. ostrość poza obiektem, najczęściej BF. Żadne regulacje nie pomagają, obiektyw sprawdzony na innym aparacie (d300) i zero problemów.

Odpowiedź:Problem, który Pan opisał jest bardziej złożony.

1.W trybie Lv aparat ustawia ostrość za pomocą matrycy a nie przy użyciu czujnika autofokusa. AF sensor ma 2.016 pikseli a sensor matrycy ma 16,2 milionów pikseli i dodatkowo rozróżnia kolory więc precyzja działania matrycy jest wielokrotnie większa.

2. Obiektywy różnią się warością minimalnej (nominalnej) wartości przysłony. Wielkość przysłony wiąże się ze zjawiskiem głębi ostrości. Im niejsza wartość przysłony (większy otwór przysłony) tym mniejsz głębia ostrości.

3. Nie ze wszystkimi obiektywami i ne dla wszystkich wartości ogniskowych lampa wspomagania autofokusa wystarczająco oświetli kadr aby precyzyjnie ustawić ostrość w słabych warunkach oświetleniowych (str. 210 i 219 instrukcji).

iron idem
21-04-2011, 11:23
Jestem nikon d7000 . Jestem mistrzem nieostrosci .

Pawel Pawlak
21-04-2011, 11:34
Podobno użytkownicy K-5 także mają problemy z AFem, zwłaszcza w świetle sztucznym. Więc może teraz takie trendy panują w konstruowaniu AFów: "kreatywne systema AF" - wiem, wiem... żart nie na miejscu.
A tak poważnie, to może właśnie probleme jest wykorzystanie tego obrazu z dodatkowej matrycy 2016 polowej i zaawansowanie algorytmów (rozpoznawanie koloru, kształtów itp). Jeśli tak, to:
1. da się to rozwiązać nowym softem :)
2. jeśli nikon nie uzna tego za wadę, to możemy się spodziewać takiego kreatywnego trybu pracy AF w kolejnych modelach :(

docxxx
21-04-2011, 11:48
Tak jest, też tak uważam. Tego się spodziewałem. Ale nadzieja była, nie da się ukryć.
A nie mowilem? Zaraz powiecie, ze jestem stronniczy, ale tyle historii na ZSF musi o czym swiadczyc...

iron idem
21-04-2011, 11:49
Mam nadzieje ze przed wypuszczeniem nowych modeli nikon przedtem naprawi ten problem z d7000 nowym softem,inaczej potraci klientow bo te nowe modele pewnie beda dzialaly na tej nowej zasadzie autofokusa

Michu
21-04-2011, 11:53
Podobno użytkownicy K-5 także mają problemy z AFem, zwłaszcza w świetle sztucznym. ( Mieli. Wyszło już kilka tygodni temu oprogramowanie 1.03 które zlikwidowało ów problem.
Był to jednak zupełnie inny przypadek od tego, z którym boryka się Fatman. W K-5 (w niektórych puszkach) była to wada powtarzalna, uzależniona od rodzaju światła.

darkmajin
21-04-2011, 12:33
1.W trybie Lv aparat ustawia ostrość za pomocą matrycy a nie przy użyciu czujnika autofokusa. AF sensor ma 2.016 pikseli a sensor matrycy ma 16,2 milionów pikseli i dodatkowo rozróżnia kolory więc precyzja działania matrycy jest wielokrotnie większa.

a myślałem że nikon słynie z tego że ma sensor RGB O_o

Onyks
21-04-2011, 12:36
Jestem nikon d7000 . Jestem mistrzem nieostrosci .

Porównywał stryjek siekerkę i kijek.
Ja też jak kupię Mercedesa CLS to prównam go np. z VW Passat.

Henio Jawa
21-04-2011, 13:40

...a porównuj sobie nawet ze Starem C26.
Obydwoma dojedziesz na dyskotekę w remizie.

Staracie się zrozumieć co człowiek napisał?
Twierdzi, że D2 ostrzy w punkt za każdym razem a D7000 raz tak a raz nie.
Przy jasnym obiektywie i statycznej scenie w normalnym dziennym oświetleniu KAŻDY sprawny korpus ma wyostrzyć idealnie!!

pil74
21-04-2011, 14:00
No to tak AF w:
D90 - 10 pól w tym 1 krzyżowe
D7k - 39 pól w tym 9 krzyżowych
D300 - 51 pól w tym 15 krzyżowych
więc i oczekiwania są bliższe temu co reprezentuje d300 niż d90. Natomiast czy to kwestia AF czy może sublustra, jak wcześniej koledzy sugerowali, to łudzę się , że wyjaśni serwis przyglądając się puszkom, które im fatman podrzucił. :)

Sendilkelm
21-04-2011, 14:01
Przy jasnym obiektywie i statycznej scenie w normalnym dziennym oświetleniu KAŻDY sprawny korpus ma wyostrzyć idealnie!!

To ja mam zepsutego d90, bo nie ostrzy mi na niebo w środku dnia, ani na gładkie, duże, jednolite, bez zróżnicowanej faktury powierzchnie. Jutro idę oddać go do serwisu.

Onyks
21-04-2011, 14:24
...a porównuj sobie nawet ze Starem C26.
Obydwoma dojedziesz na dyskotekę w remizie.

Staracie się zrozumieć co człowiek napisał?
Twierdzi, że D2 ostrzy w punkt za każdym razem a D7000 raz tak a raz nie.

Kolego umiem czytać i wiem co napisał wyżej ,że jego D2p zawsze dobrze ostrzy i nie mam uwag do tego.
Tylko nie jestem pewny czy każdy nieprofesjonalny korpus wyostrza idealnie.
D7k nie jest profesjonalny i inne korpusy klasy d90 także.
Na plaster mi taka zgryźliwa uwaga ,że d7k jest mistrzem nieostrości.
Ja czekam na komentarze , które mogą mi pozwolić zrozumieć istotę problemu i zminimalizować jakiś efekt i tyle ,serwis?
Wszyscy czekają na być może udokumentowane wyniki badania Nikon Polska do aparatu Fatmana.

Henio Jawa
21-04-2011, 14:36
To ja mam zepsutego d90, bo nie ostrzy mi na niebo w środku dnia, ani na gładkie, duże, jednolite, bez zróżnicowanej faktury powierzchnie. Jutro idę oddać go do serwisu.

Wybacz proszę ale jesteś głupkiem czy tylko udajesz?
Twoja uwaga spotkała by się zapewne z zainteresowaniem na forum dla kucharek.
Tutaj jednak można oczekiwać, że dyskutanci posiadają pewien poziom wiedzy fotograficznej i nie ma sensu pisać o rzeczach oczywistych.

No chyba, że założymy iż głupkiem był iron idem i testował tak jak w Twoim przykładzie.
Osobiście nie sądzę.

pil74
21-04-2011, 14:39
Czego wy próbujecie się doszukać w tym D7000 :)
http://www.tipa.com/english/award-details.php?iId=2755&sAward=Best+D-SLR+Advanced
I teraz z jednej strony mamy opisy problemów pisanych po forach przez użytkowników, z drugiej masę "prestiżowych" nagród...przypomniał mi się napis, który kiedyś gdzieś na murze widziałem

"Ludzie jedzcie gó...no, przecież miliony much nie może się mylić" :)

Henio Jawa
21-04-2011, 14:45
Kolego umiem czytać i wiem co napisał wyżej ,że jego D2p zawsze dobrze ostrzy i nie mam uwag do tego.
Tylko nie jestem pewny czy każdy nieprofesjonalny korpus wyostrza idealnie.
Ja czekam na komentarze , które mogą mi pozwolić zrozumieć istotę problemu i zminimalizować jakiś efekt i tyle ,serwis?
Wszyscy czekają na być może udokumentowane wyniki badania Nikon Polska do aparatu Fatmana.

Przepraszam, za zgryźliwą uwagę.

Ja chciałem podkreślić, że każdy korpus ma dobrze ostrzyć w podstawowej sytuacji zdjęciowej.
Czy jest profesjonalny czy jest super amatorski.

Jak sobie testujesz nowy korpus?
Podczepiasz obiektyw i robisz zdjęcie drzewa za oknem, dzbanka na parapecie czy kota śpiącego na płocie.
I tu ma być wszystko ostre i na D3 i na D40.

Potem idziesz ze swoim nabytkiem na mecz hokejowy no i tu wychodzi, że nie na darmo D3 był 12000zł droższy.
Tak ja to widzę ze swojego fotoamatorskiego punktu.

iron idem
21-04-2011, 14:46
Onyx napisal :Tylko nie jestem pewny czy każdy nieprofesjonalny korpus wyostrza idealnie.

Profesionalny aparat moze sie roznic bardziej zaawansowanym softem albo magnezowym body albo innym fitrem na matrycy.ale af w kazdym aparacie powinien dzalac idealnie .F90x z przed 20stu lat ostrzy tez idealnie .A tym bardziej d7000 za te piniadze powinien to z powodzeniem robic.

Sendilkelm
21-04-2011, 14:46
Wybacz proszę ale jesteś głupkiem czy tylko udajesz?
Twoja uwaga spotkała by się zapewne z zainteresowaniem na forum dla kucharek.
Tutaj jednak można oczekiwać, że dyskutanci posiadają pewien poziom wiedzy fotograficznej i nie ma sensu pisać o rzeczach oczywistych.

No chyba, że założymy iż głupkiem był iron idem i testował tak jak w Twoim przykładzie.
Osobiście nie sądzę.

Moja uwaga była skierowana tylko i wyłącznie do Twoich słów, że KAŻDY. Zabrzmiało to tak jakby bez wyjątku każdy aparat posiadający autofocus musi celować idealnie w 100%. Zresztą opisałeś dokładnie w jakich warunkach, więc wypadałoby dodać także informacje o powierzchni w którą celujesz tym niezawodnym AF.
Skoro twierdzisz, że jest to forum fotograficzne i takie rzeczy są oczywiste, to spojrzyj proszę na wszystkie tematy zakładane w różnych działach.

Henio Jawa
21-04-2011, 14:47
Sendilkelm - PRZEPRASZAM za głupka.

Sendilkelm
21-04-2011, 14:59
Wybacz proszę ale

Sendilkelm - PRZEPRASZAM za głupka.

Prosiłeś, więc wybaczam. :P

Onyks
21-04-2011, 14:59
Ja tam niczego specjanego w moim d7k nie szukam.
Jestem tylko zaawansowanym amatorem , tzn. zaawansowanym wiekiem.
U kolegi na sprzęcie D2 jak dla mnie referencyjnym wychodzi ,że w pewnych przypadkach korpus d7k w zakresie AF działa na chybił trafił jak w lotto i tyle.
Przecież sprzęt referncyjny czy jak tam zwał profesjonalny jest inaczej projektowany a i przez lata D2 pewnie był dopieszczany. Może tak będzie i z d7k.
A sprawność korpusu to zawsze można definiować z pewnym prawdopodobiństwem wystąpienia jakiegoś zjawiska tylko ,że w profesjonalnej maszynie ta niepewność może być bliska zero.
Iron jest profesjonałem i chciałbym uwag zawodowca i ten jego skrócony test taki chyba był.

roge
21-04-2011, 16:27
D7000 ma 9 środkowych, krzyżowych punktów AF, które działają w miarę normalnie, pozostałe punkty to loteria, szczególnie gdy jest słabe światło. Słabe to pokój oświetlony żarówką 100W. W takich warunkach boczne punkty D7000 działają zdecydowanie gorzej niż boczne punkty w D80. Dodatkowo D7000 potrafi potwierdzić ostrość na bocznym punkcie, gdy jest nieostro i fatalnie spudłować w naprawdę dobrym świetle, co w D80 nie zdarzyło mi się chyba nigdy. Gdy kupuję nowy, dużo droższy sprzęt, oczekuję że będzie działał lepiej od starszego.

andrzejek
21-04-2011, 16:52
Mieli. Wyszło już kilka tygodni temu oprogramowanie 1.03 które zlikwidowało ów problem.
Był to jednak zupełnie inny przypadek od tego, z którym boryka się Fatman. W K-5 (w niektórych puszkach) była to wada powtarzalna, uzależniona od rodzaju światła.

To byłaby fajna wiadomosc.Na DPreview ( forum pentaxa) piszą, że mimo wgrania nowego softu, u wielu autofocus niestety sie nie poprawił.Piszę to z ubolewaniem, bo jak dla mnie to K5 wydawal sie tą "lepszą" alternatywą dla d7000.

Michu
21-04-2011, 17:06
To byłaby fajna wiadomosc.Na DPreview ( forum pentaxa) piszą, że mimo wgrania nowego softu, u wielu autofocus niestety sie nie poprawił.Piszę to z ubolewaniem, bo jak dla mnie to K5 wydawal sie tą "lepszą" alternatywą dla d7000. Przypadłość wystąpiła i na naszym forum. Cały myk polegał na tym, by nowy soft wgrywać, uprzednio resetując mikrokalibrację. Na P@PL zadziałało to u każdego, ale zaznaczam - w odpowiedniej kolejności przeprowadzania operacji.

Długi
21-04-2011, 17:14

Dobre, tutaj już różne teorie były poruszane i cała istota tego problemu polega na tym, że jest on nieprzewidywalny. Sory ale to trochę tak jakbyś chciał zrozumieć humory kobiety ;-) :mrgreen:
Zminimalizować efekt? To było wyjaśnione, nie podpinać jasnych szkieł :smile:

Jachu
21-04-2011, 17:42
[...] Moje body i Tomka wraca w piątek. A w weekend plener ;-)

Czyli jutro wszystko się wyjaśni :)

Fatman
21-04-2011, 18:14
No niekoniecznie jutro ;-) Prędzej po weekendzie.

Jachu
21-04-2011, 18:32
No niekoniecznie jutro ;-) Prędzej po weekendzie.

Aż tyle mamy czekać? Wiem, wiem wszystko trzeba dokładnie sprawdzić ;)

marekwwwww
21-04-2011, 19:20
ten d7k na prawdę ma z kopany AF celowałem wazke w locie i zamiast w oko zawsze w ogon trafiałem:)

Mariusz Lesiuk
21-04-2011, 20:08
Aż tyle mamy czekać? Wiem, wiem wszystko trzeba dokładnie sprawdzić ;)

Oho, żona Fatmana też nie może się doczekać :wink:

robertG7
21-04-2011, 21:45
Przepraszam za OT, ale gdzieś w tym temacie była mowa o powiększaniu zdjęć na ekranie aparatów automatycznie w punkcie ostrości, cholera nie wiem gdzie to włączyć, a instrukcję przewertowałem :) z góry dziękuję

Adamus00
21-04-2011, 21:45
cała istota tego problemu polega na tym, że jest on nieprzewidywalny.
Jest szansa że mamy do czynienia z błędem w algorytmie ustawiania autofokusa i jest on tylko pozornie nieprzewidywalny (mam nadzieję ze nieduży i mozliwy do naprawienia).
Przypomina mi się historia jak dawnymi czasy Pentagon testował sieć neuronalną (jedną z pierwszych) "nauczoną" rozpoznawać zgrupowania radzieckich czołgów na zdjęciach satelitarnych i lotniczych - sieć działała świetnie i rozpoznawała zdjęcia z czołgami z prawie 100% skutecznością. aż przed ostateczną oficjalną prezentacją na wszelki wypadek i zrobiono próbę generalna i okazało się że wyniki były całkowicie losowe. Po wielu analizach okazało sie ze pierwsze testowane zdjęcia z czołgami były robione w czasie zachmurzenia a bez przy bezchmurnym niebie - i to wlaśnie sieć się nauczyła rozpoznawać.
Pzdr. forumowiczów

ikar39
21-04-2011, 22:40
To już lepiej moja komórka ostrzy-Htc deiser HD
http://img26.imageshack.us/i/imag0066w.jpg/

Kali_69
21-04-2011, 22:41
@robertG7:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/5641658390_c9c05b1116_z-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5189/5641658390_c9c05b1116_z.jpg)
Nie wiem czy o to chodzi, bo nie mam jeszcze tego modelu. Tylko studiuję instrukcję. :)

To już lepiej moja komórka ostrzy-Htc deiser HD
http://img26.imageshack.us/i/imag0066w.jpg/

Nie mogę się powstrzymać i muszę skomentować ten post:)
...I nie trzeba dokupywać modułu GPS, żeby wiedzieć, że zdjęcie zostało zrobione niedaleko autostrady A2 :lol:

robertG7
22-04-2011, 06:54
@robertG7:

Nie wiem czy o to chodzi, bo nie mam jeszcze tego modelu. Tylko studiuję instrukcję. :)

Nie mogę się powstrzymać i muszę skomentować ten post:)
...I nie trzeba dokupywać modułu GPS, żeby wiedzieć, że zdjęcie zostało zrobione niedaleko autostrady A2 :lol:

Nie wstawiałem tej instrukcji, więc @kali69 z łaski swojej uważniej cytuj.
Ja jedynie zadałem pytanie poza tematem, gdzie mogę ustawić, by podglądanie zdjęcia przy powiększeniu jego odbywało się w punkcie ostrości - automatycznie wskazywało ten punkt

EDIT

Znalazłem już

ulmus102
22-04-2011, 07:21
EDIT

Znalazłem już

Napisz jak, może się przydać

wer
22-04-2011, 10:00
Jest szansa że mamy do czynienia z błędem w algorytmie ustawiania autofokusa i jest on tylko pozornie nieprzewidywalny (mam nadzieję ze nieduży i mozliwy do naprawienia).
Przypomina mi się historia jak dawnymi czasy Pentagon testował sieć neuronalną (jedną z pierwszych) "nauczoną" rozpoznawać zgrupowania radzieckich czołgów na zdjęciach satelitarnych i lotniczych - sieć działała świetnie i rozpoznawała zdjęcia z czołgami z prawie 100% skutecznością. aż przed ostateczną oficjalną prezentacją na wszelki wypadek i zrobiono próbę generalna i okazało się że wyniki były całkowicie losowe. Po wielu analizach okazało sie ze pierwsze testowane zdjęcia z czołgami były robione w czasie zachmurzenia a bez przy bezchmurnym niebie - i to wlaśnie sieć się nauczyła rozpoznawać.
Pzdr. forumowiczów

Ale już pierwsze plotki o upgrade firmware. Między innymi ma być poprawiony AF.
http://nikonrumors.com/2011/04/10/new-nikon-d7000-firmware-v1-02.aspx

Fatman
22-04-2011, 10:09
wer, kilka razy już było wyjaśniane, że to fałszywy alarm -masz to wyraźnie napisane, nawet tam gdzie podałeś linka....

jacek.ok
22-04-2011, 13:45
Ten firmware 1.002 jest juz w nowych lustrzankach...Ja swoja kupilem kilkanascie dni temu i ma ten firmware....U mnie nie wystapuje zaden nawet najmniejszy problem z AF...Probowalem tylko na jasnych szklach bo tylko takie mam ....

darkmajin
22-04-2011, 13:47
Ten firmware 1.002 jest juz w nowych lustrzankach...Ja swoja kupilem kilkanascie dni temu i ma ten firmware....U mnie nie wystapuje zaden nawet najmniejszy problem z AF...Probowalem tylko na jasnych szklach bo tylko takie mam ....

to są tylko dane do korekcji dystorsji nic wiecej

kacperek2004
22-04-2011, 14:10
EDIT

Znalazłem już

->robertG7
Witam!
Podobnie jak Ty szukałem możliwości powiększenia D7000 do crop-a na ekranie aparatu w celu oceny ostrości. Oczywiście chodzi o powiększenie jednym przyciskiem, jednym przyciśnięciem, w miejscu ostrzenia przez AF.
Jeżeli znalazłeś to gdzieś, to oświeć mnie proszę.

Pozdr.

kacperek2004
22-04-2011, 14:22
@robertG7:

->Kali_69
Twoja odpowiedź niestety nie rozwiązuje problemu. Wydaje mnie się, że zacytowana przez Ciebie strona instrukcji mówi o standardowym powiększaniu na ekranie LCD aparatu. Standardowym tzn. takim, gdzie trzeba wielokrotnie nacisnąć przycisk „lupka z plusem” aby uzyskać powiększenie w granicach 100%. Chodzi o rozwiązanie jakie jest ponoć w wyższych modelach np.D3, że przyciskiem w środku krzyżaka, jednym przyciśnięciem powiększamy do crop-a i do miejsca, gdzie ostrzył AF.

Pozdr.

mprzysta
22-04-2011, 14:28
Ale już pierwsze plotki o upgrade firmware. Między innymi ma być poprawiony AF.

i na tej stronie stoi jak wół:
"Update: this is probably a false alarm – the 1.002 version on the D7000 is for the built in lens corrections database"

zgadza się jest w nowych egzemplarzach od grudnia 2010....

marekwwwww
22-04-2011, 14:37
tez mam 1.002 i problemow z af niema

ale to jest tez do d90 d5000 doczytałem sie ze chodzi o dystorsje jak wyzej kolega pisał

mihow
22-04-2011, 14:41
Ja swój aparat kupiłem 19-go kwietnia. Też mam L 1.002 i na początku myślałem, że jest problem z AF. Jednak po regulacji dla dwóch moich szkiełek na -10 w body wydaje mi się, że jest ok...

Polikon
22-04-2011, 16:26
A możecie się pochwalić, jakie numery seryjne mają te puszki, z tym nowy firmware.
Oczywiście chodzi o ta pierwsze numerki. Za dwa tygodnie będę robił zakupy i nie chcę trafić na jakiś stary egzemplarz.

mprzysta
22-04-2011, 16:27
myślisz że trafisz w sklepie puszkę starszą niż grudzień 2010??

moja ma 611xxxx

Fatman
22-04-2011, 17:05
Przecież najnowszy firmware można sobie wgrać samemu. Co za problem ?

Polikon
22-04-2011, 17:11
Przecież najnowszy firmware można sobie wgrać samemu. Co za problem ?

Dlatego pytam o numerek.
A może ktoś wie jak odczytywać numer seryjny w Nikonie.
Bo na pewno jestem zapisana data produkcji, partia itp.
Każda firma wprowadza jakieś drobne poprawki w trakcie produkcji jak w pierwszy partiach wyjdą jakieś niedociągnięcia.
I na pewno nie wyślę córki do sklepu gdzie mają mały obrót towarem.

robertG7
22-04-2011, 17:34
->robertG7
Witam!
Podobnie jak Ty szukałem możliwości powiększenia D7000 do crop-a na ekranie aparatu w celu oceny ostrości. Oczywiście chodzi o powiększenie jednym przyciskiem, jednym przyciśnięciem, w miejscu ostrzenia przez AF.
Jeżeli znalazłeś to gdzieś, to oświeć mnie proszę.

Pozdr.

W D300s wygląda to tak:
1. MENU ODTWARZANIA>Tryb wyświetlania>Punkt ostrości - zaznaczamy tą opcję i potwierdzamy wybór (bez powiększania na ekraniku, w trybie przeglądania zdjęć, pokaże nam gdzie na zdjęciu jest punkt ostrości)
2. MENU USTAW. OSOBISTYCH>Elementy sterujące>Środek wybieraka funkcyjnego>Tryb odtwarzania>Zoom wł./wył.>Duże powiększenie>OK

I teraz, gdy mamy wykonane zdjęcie, oglądamy je na ekraniku, a po wciśnięciu środkowego przycisku wybieraka funkcyjnego powiększenie jest w centrum punktu ostrości

kacperek2004
22-04-2011, 23:08
W D300s wygląda to tak:
1. MENU ODTWARZANIA>Tryb wyświetlania>Punkt ostrości - zaznaczamy tą opcję i potwierdzamy wybór (bez powiększania na ekraniku, w trybie przeglądania zdjęć, pokaże nam gdzie na zdjęciu jest punkt ostrości)
2. MENU USTAW. OSOBISTYCH>Elementy sterujące>Środek wybieraka funkcyjnego>Tryb odtwarzania>Zoom wł./wył.>Duże powiększenie>OK

I teraz, gdy mamy wykonane zdjęcie, oglądamy je na ekraniku, a po wciśnięciu środkowego przycisku wybieraka funkcyjnego powiększenie jest w centrum punktu ostrości

Dzięki piękne za informację. Sprawdziłem, jak to jest w D7000. Można ustawić pierwszy punkt, o którym piszesz tzn. można wyświetlić punkt ostrzenia na podglądzie w aparacie. Niestety co do drugiego punktu to lipa. Brakuje tych ustawień w MENU USTAW. OSOBISTYCH. Najprawdopodobniej mój aparat ma o jedno zero za dużo :D A może zmieni to najnowszy software zapowiadany przez Nikona ;)

Pozdr.

Pawel Pawlak
23-04-2011, 09:52
A może zmieni to najnowszy software zapowiadany przez Nikona ;)

Pozdr.
się wydaje że to jest świadome działanie producenta - bo ta funkcjonalność to żadna nowość, a dodawana jest tylko do modeli 3 i 1 cyfrowych. Więc chyba nie ma co liczyć że wraz z nowym softem pojawi się w d7000

Fatman
23-04-2011, 09:57
A może zmieni to najnowszy software zapowiadany przez Nikona ;)

Niestety Nikon nie zapowiadał nowego softu do D7000.

fotouśmieszek
23-04-2011, 10:31

Witam i jajecznie pozdrawiam:-) O tym sofcie (że go nie będzie)dowiedziales sie pewnie na stoisku Nikona na targach.Szkoda,ze nie mozesz nic napisac,co Ci prywatnie mowili faceci z Nikona nt d7k.Jeżeli w ogóle nie bali sie cokolwiek powiedziec.Może chociaz powiedzieli,czy termin d5100 jest zagrożony?

kacperek2004
23-04-2011, 10:37
No to żeście pozbawili mnie ostatnich nadziei :wink:
Szkoda, bo pewnie jest to tylko kwestia oprogramowania.
No, ale taka jest polityka Nikona w kwesti poszczególnych segmentów aparatów.

Pozdrawiam świątecznie wszystkich użytkowników D7000 i nie tylko.

Fatman
23-04-2011, 10:39
Nie nie -po prostu Nikon go nie zapowiadał. Na Nikonrumors była tylko plotka, bo ktoś bardzo podniecony zobaczył 1.002 na ekraniku D7000. A to jest dostępne już od dawna.........

Pracownicy Nikona nawet prywatnie nic nie powiedzą, bo jak by się coś wydało i nie daj Boże źródło przecieku zostało by odkryte............. no to wiadomo co by było z takim pracownikiem. Zresztą ja nie pytałem -nie chciałem nikogo stawiać w jakiejś niezręcznej sytuacji :-)

Dziś mam plenerek -D7000 już przygotowany.............. będzie przetestowany na maxa.

iron idem
23-04-2011, 11:11
Nie bedzie softu?.To ja zaraz lece do kosciola moze jak go ksiadz poswièci to bedzie lepiej ostrzyl,to chyba nasza ostatnia nadzieja :)

Polikon
23-04-2011, 12:09

Tutaj bym się z tobą zgodził i nie zgodził. Skoro w pierwszych partiach był soft L 1.0 A teraz jest L 1.002 To znaczy, że jest nowe oprogramowanie. Chociaż, tak jak piszesz Nikon nic nie wspomina o tym i niema tego softu do pobrania. Jak napisał, darkmajin „to są tylko dane do korekcji dystorsji nic więcej” A jaka jest pewność, że nie zmieniono jeszcze czegoś w tym sofcie? Ostatnio czytałem, że Nikon przyznał się do wypuszczenia wadliwej partii D5000. Tylko w przypadku D5000 Nikon nie miał wyjścia, bo chodziło o brak możliwości włączenia aparatu. Nawet śledząc twoje boje z serwisem Nikona można odnieść wrażenie, że już cię zbyli twierdząc, że powinieneś kasę wydawać na obiektywy ich produkcji a nie konkurencji. Jest tabela zgodności obiektywów i tego trzeba się trzymać. Wcale bym się nie zdziwił jakby pojawiły się super korpusy, które pracowałyby tylko z Nikona obiektywami. Z obcym obiektywem nawet nie cyknąłbyś fotki. Ja bardzo ostrożnie podchodzę do oświadczeń różnych firm, jeśli chodzi o wady w ich produktach. Załóżmy, że faktycznie ten soft poprawia AF to nowe puszki już mają go wgrane, a pozostałe dostaną go w serwisie lub przy okazji jakiegoś wydania mało istotnej poprawki. I sprawa załatwiona bez rozgłosu.

iron idem
23-04-2011, 12:26
Ja mam puszke z przed tygodnia i mam tez ten nowy soft wgrany i dalej nie ostrzy.

Jaro72
23-04-2011, 12:30
Witam
nie wiem o co chodzi, ale na stronie Nikon Polska w dziale wsparcie jest aktualizacja do D7000 wydana 21.04.2011. Jest ona niby taka sama jak ta z grudnia, która miała poprawić jakość przy nagrywaniu. Wie ktoś o co tu chodzi?
Pozdrawiam.

krzall
23-04-2011, 12:41
Dziś mam plenerek -D7000 już przygotowany.............. będzie przetestowany na maxa.
Witam
czekamy na efekty... ;)
A co do softu o którym @Jaro72 wspominał to grudniowy zawierał życzenia na Boże Narodzenie a obecny (z 21.04) na Wielkanoc. Byłem dziś w FJ w Arkadii i mają kilka sztuk d5100, oczywiście zero zainteresowania - a może tylko tak trafiłem. Ceny jak patrze na sprzęt z oferty poszły po kilkaset zł w górę. Te same co na stronie np 70-200 f2,8 VRII 8kzł bez złotówki. czyli 10% w górę. to tyle z nowości a w temacie d7k - wczoraj mój kolega zakupił i w święta poświęci mu trochę czasu i będę znał opinie. Pobrał kilka szkiełek ode mnie żeby "powalczyć". Prosiłem Go żeby nie podchodził z miarą aptekarską tylko focił co Mu wpadnie w oko ;)
Świątecznie pozdrawiam
:)

qualin
23-04-2011, 15:45
Witam
nie wiem o co chodzi, ale na stronie Nikon Polska w dziale wsparcie jest aktualizacja do D7000 wydana 21.04.2011. Jest ona niby taka sama jak ta z grudnia, która miała poprawić jakość przy nagrywaniu. Wie ktoś o co tu chodzi?
Pozdrawiam.

W FAQ faktycznei jest wpis z data 21/04/2011 n atemat jasnch plam podczas filmowania, ale jak w tym artykule klikniemy napliki do pobrania to odsyla do wersji softu 1.01 z 22/12/2010. poprostu odswierzyli wpis, zeby byl na gorze :P

Jaro72
23-04-2011, 16:01
W FAQ faktycznei jest wpis z data 21/04/2011 n atemat jasnch plam podczas filmowania, ale jak w tym artykule klikniemy napliki do pobrania to odsyla do wersji softu 1.01 z 22/12/2010. poprostu odswierzyli wpis, zeby byl na gorze :P

Dla osób, które we wszystkim dopatruja się spisku, taka informacja może oznaczać, że chcą po cichu naprawić błędy, a informacja o plamach to tylko przykrywka :).

qualin
23-04-2011, 17:03
Ta informacja o plamach byla juz tam w zeszlym roku. To jest ten sam news tylko ma zmieniona date.

ikar39
23-04-2011, 19:27
Ta informacja o plamach byla juz tam w zeszlym roku. To jest ten sam news tylko ma zmieniona date.
bo plamy i hot piksele występują cały czas więc aktualizacja jest na topie:D

Fatman
23-04-2011, 22:17
Tutaj bym się z tobą zgodził i nie zgodził. Skoro w pierwszych partiach był soft L 1.0 A teraz jest L 1.002 To znaczy, że jest nowe oprogramowanie. Chociaż, tak jak piszesz Nikon nic nie wspomina o tym i niema tego softu do pobrania.

Oj kurczę, jak Wy mieszacie !!!!

Powstał D7000. Wyszedł z jakimś tam oprogramowaniem. Chwilę potem powstało nowe, wydane po to żeby zlikwidować problem HOT pixeli widocznych głównie podczas filmowania. I to jest ostatnie oprogramowanie jakie wyszło. Nie ma nowszego i nie ma żadnej jego zapowiedzi. Powstała plotka, że jest jeszcze nowsze, bo jakiś napalony małolat stwierdził, że widział nowy firmware z oznaczeniem 1.002. Niestety dotyczyło to tylko części L odpowiedzialnej za korekcję dystorsji obiektywów i było to już w ostatnim firmware jaki wyszedł.

Henio Jawa
23-04-2011, 22:58
Oj kurczę, jak Wy mieszacie !!!!

Człowieku, zdajesz sobie oczywiście sprawę, że nie na tego posta w Twoim wykonaniu całe forum czeka z wypiekami? :-)

Attila
23-04-2011, 23:10
Fatman dobrze stopniuje napięcie :)

Fatman
24-04-2011, 00:05
Jeszcze nie oglądałem zdjęć z dzisiejszego pleneru z D7000 -za to te z D3 są fajne, jestem zadowolony :-) I nabiłem sobie pięknego guza, krew się lała -udany plener :-)

Jutro info odnośnie D7000 :-)

qualin
24-04-2011, 00:17
Czyzbys bal sie zerknac na te fotki ? :P

Fatman
24-04-2011, 00:26
Noooooooooo........ tu mnie masz ;-) tak trochę.............

Bartekolo
24-04-2011, 00:33
Wymienili Ci na inny egzemplarz czy naprawili ten felerny?
Moim zdaniem dawno już Ci powinni wymienić na sprawny za takie problemy skoro nie umieją naprawić.

Fatman
24-04-2011, 01:04
Naprawiali.

Zerknąłem na zdjęcia -i nie jest źle. Co prawda w kiepskim świetle do D3 to mu dalekooooooooooo (jeśli chodzi o AF), ale jest chyba lepiej, bo dużych serii BF nie uświadczyłem. Od czasu do czasu się się BF trafił, ale także FF (czego wcześniej nie było zbyt często ;-) )..

Przyznam, że po powrocie z serwisu i kilkudziesięciu strzałach testowych prawie płakałem -ale uznałem, że trzeba na spokojnie pobawić się w regulację AF w body......... no i chyba dobrze zrobiłem (w rezultacie wyłączyłem ją w ogóle).

Za wcześnie jeszcze na okrzyk "jaba daba doooo !!!!", ale jest bardziej optymistycznie ;-)

Polikon
24-04-2011, 08:29
Czyli można na spokojnie przyjąć, że ten typ tak ma i będzie miał.
Najgorsze jest to, że ceny skoczyły już o 200 złociszy za D7k od momentu pojawienia się D5100.
A może to święta tak „pozytywnie” wpłynęły na sprzedawców.

Polikon
24-04-2011, 09:48
Jakby ktoś nie wiedział, co zrobić ze swoją puszką w święta.
http://www.youtube.com/watch?v=M5_iDn_HE4M&feature=player_embedded

Henio Jawa
24-04-2011, 10:40
Jakby ktoś nie wiedział, co zrobić ze swoją puszką w święta.
http://www.youtube.com/watch?v=M5_iDn_HE4M&feature=player_embedded

Woow. Pierwszy raz widziałem co jest w środku aparatu cyfrowego. Niesamowicie napakowane.
Teraz trochę żałuje, że sprzedałem D80 za niewielkie pieniądze. Rozebrałbym go!

Swoją drogą to coś mało tego magnezu jest w obudowie.

Adamus00
24-04-2011, 10:57
Tak swoja droga to wesolych i rodzinnych Swiat Panie i Panowie ;)

Henio Jawa
24-04-2011, 11:04
.

piotr_wojcik
24-04-2011, 11:29
Moje d7000 również wróciło z serwisu w piątek. Wczoraj wybrałem się z nim na spacerek. Otóż rzeczywiście jest duża poprawa, na 100 kadrów tylko 20 przestrzelonych (wcześniej 20 trafionych) u mnie też teraz losowo zaczął pojawiać się front focus (wcześniej tylko bf). Ogólnie dla mnie jest to do zaakceptowania i jestem zadowolony . Mam nadzieje, że to na stałe, a nie tak jak po updacie softu. Potestuję jeszcze i dam znać, jeśli pojawiłyby się jakieś problemy.
Wesołych świąt :)

prz3mo
24-04-2011, 12:17
No, ale zaraz... bo piszecie, że po powrocie z serwisu pojawia się naprzemian BF i FF choć rzadziej, jesteście zadowoleni bo jest lepiej niż było, ale czy jest tak dobrze jak być powinno? Użytkuję dwie puszki, w tym D80-tkę od ładnych kliku lat. Mimo, że AF jest wolniejszy niż w D700 do którego mam porównanie to jednak odsetek nietrafionych zdjeć z D80 mam naprawdę niewielki i są to głównie zdjęcie ze sportu (żużel) w AF-C podczas trudnych dla AF warunków gdy np. zawodnik jedzie "na mnie", w moim kierunku.
Z tego co piszecie to testujecie puchy raczej w warunkach dużo łatwiejszych dla AF (portery itp.), a co gdy przyjdzie puszce pracować choćby w sporcie?
Mi to wygląda trochę tak, że po prostu macie dość użerania się z serwisem i cieszycie się już z samego faktu, że jest lepiej niż było pierwotnie.
Fatman, Ty miałeś przed D7k bodajże D90, jak oceniasz AF D90-tki w por. do tego co masz teraz (po serwisie) w D7k?

Polikon
24-04-2011, 12:43
Woow. Pierwszy raz widziałem co jest w środku aparatu cyfrowego. Niesamowicie napakowane.
Teraz trochę żałuje, że sprzedałem D80 za niewielkie pieniądze. Rozebrałbym go!

Swoją drogą to coś mało tego magnezu jest w obudowie.
Tutaj są fotki samego korpusu.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11943&p=2

To, że podstawka pod lampę błyskową jest z magnezu to słusznie, tylna ścianka, sprawa dyskusyjna, ale że mocowanie obiektywu i miejsce uchwytu dla dłoni pominęli. To tego nie mogę zrozumieć.

prz3mo
Tu masz rację. Nikon bierze ludzi na przetrzymanie. Za rok pojawi się D7100 gdzie pojawią się poprawki wad zgłaszanych przez „króliki doświadczalne za własne pieniądze” I o D7000 nikt nie będzie pamiętał. Jaka firma będzie się przejmowała minimalnym odsetkiem ludzi na takich forach jak tu. Oni sprzedają tego w grubych milionach, a w większości ludzi wystarczy, że mają napis na aparacie Nikon z nowym numerkiem.

Fatman
24-04-2011, 13:49
prz3mo, ja nadal sprawdzam i nie daję jeszcze jednoznacznej odpowiedzi. Dziś odkryłem coś dla mnie nielogicznego, co jak dotychczas poprawiło pracę AFa. Nie wiem tylko na jak długo :-)

Z serwisem to się już nie użeram -kontakt jest bardzo przyjemny i zostałem zapewniony, że jak nadal będzie źle, to będą problemu szukać dalej ;-) Tym razem jak będzie potrzeba odesłania puszki kolejny raz, wezmę sprzęt zastępczy, więc co mi tam -niech serwisują aż się uda :-)

Bartekolo
24-04-2011, 14:47
prz3mo, ...odkryłem coś dla mnie nielogicznego, co jak dotychczas poprawiło pracę AFa. Nie wiem tylko na jak długo :-)

A co a co a co odkryłeś??:)

Fatman
24-04-2011, 15:30
A co a co a co odkryłeś??:)

Przy wyłączonej korekcji AF mam z Sigmą 85 1.4 lekkiego FFa. Jak włączę korekcję i ustawiam ją tak aby aparat ustawiał ostrość ciut dalej (+3) mam co chwilę BFa. Kiedy ustawiam korekcję zwiększając teoretycznie FFa (-7), zestaw trafia w punt.
To samo z Nikkorem 180 2.8.
Nikkor 35 1.8 trafia przy włączonej korekcji, ale ustawionej na zero.
Dziś cały dzień bez cudów. Aparat pracuje normalnie, jak bym miał go porównać do D90, to jest lepiej.

prz3mo
24-04-2011, 17:01
Z serwisem to się już nie użeram -kontakt jest bardzo przyjemny i zostałem zapewniony, że jak nadal będzie źle, to będą problemu szukać dalej ;-))

Heh.. a co to za plus, że kontakt przyjemny skoro nie wiedzą o co chodzi, a nie wiedzą, po tym co pisałeś i piszesz...
Fatman, bo zacznę podejrzewać, że w tym serwisie dali Ci jakąś baterię czy grip za friko byś na forach już nie pisał źle o D7k ;)
Podziwiam Cię, mi by brakło cierpliwości, już dawno bym na Twoim miejscu pozbył się tego strucla i kupił coś innego :)

Aparat pracuje normalnie, jak bym miał go porównać do D90, to jest lepiej.

I życzę Ci by już tak zostało :)

Jachu
24-04-2011, 17:08
Jednak pojawił się nowy soft http://nikonrumors.com/2011/04/24/nikon-d7000-firmware-update-1-02-is-unofficially-out.aspx chociaż na stronie nikona nie ma go jeszcze do pobrania.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/nikond7000v102firmwareupdate-1.jpeg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2011/04/nikon-d7000-v1.02-firmware-update.jpeg)

Rafał jak będziesz miał aparat w rękach to sprawdź czy u Ciebie jest nadal v1.01.

sisco7
24-04-2011, 17:15
Witam

Miałem zamiar przesiąść się z d70 na d7000, ale odnoszę wrażenie że fotografowanie d7000 to jakieś wieczne ustawienia, mikroregulacje +7 na jednym szkle -3 na drugim.Kolejny dzień kolejne mikroregulacje bo coś się przestawił, no chyba że ja czegoś nie rozumie i to jest teraz norma
Czy de 300s też tak ma?

Fatman
24-04-2011, 17:24
O -i teraz jest już bardziej oficjalnie, pomimo że nieoficjalnie ;-)

Fatman
24-04-2011, 17:37
Fatman, bo zacznę podejrzewać, że w tym serwisie dali Ci jakąś baterię czy grip za friko byś na forach już nie pisał źle o D7k ;)

Dostałem latareczkę diodową z napisem Nikon i "podstawek" z krokodylkiem do złapania zdjęcia -taki na biurko -też z napisem Nikon :-)

vvilk
24-04-2011, 17:48
No to juz nam Fatmana kupili... :(

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

Fatman
24-04-2011, 17:55
Sprzedany :-)

Przeanalizowałem foty na kompie. Jestem głupi. Nie wiem nadal co jest, jak jest. Jedynie 35ka zachowuje się obecnie poprawnie. Reszta (z wyjątkiem 14-24, bo tego jeszcze nie podpinałem) świruje. Tylko pamiętajcie, że to może być moja wina. Nie mogę dojść do ładu z korekcją AF..........

lolas4
24-04-2011, 18:17
I jak tu isc do sklepu i kupic D7000...masakra jakas sie zrobila :)

Grand.
24-04-2011, 18:33
I jak tu isc do sklepu i kupic D7000...masakra jakas sie zrobila :)

Bo powinniście sobie pisać o takich rzeczach na priv, bo ludzie się boją iść do FJ i wziąść do ręki D7000, bo ich opluje olejem i wyrzuci soczewki ze szkieł swoim usltra-super AFem! :D Wszyscy tylko piszczą o problemach, a że matryca jest rewolucyjna i porównywalna do FF D3 to już wszyscy zapomnieli...

Taki ot żarcik, kijem w mrowisku będący.

lolas4
24-04-2011, 18:41
Grand to byl tylko zart :) bez spinki :)

Grand.
24-04-2011, 18:51
No mój pościk też był żarcikiem, sam należe do tych którzy się boją D7000 jak czytam to wszystko. Miałem świadomość że wyjdzie D7000 (We wrześniu anno domini 2010) a jednak świadomie kupiłem D300, może zrobiłem dobrze, moze źle. Nadal mam świadomość że są dobre sztuki D7000, ale te wszystkie trefne sprawiają paskudne wrażenie dla, i chyba nie tylko, mnie. Mając nadal świadomość o obecności D7000 z odjechaną matrycą, świadomie wybrałem FF D700, pomimo pisków o wyginaniu styków kartą CF - Jakoś mnie to nie rusza. Szkoda tylko, że te "opinie" w tym wątku to 96% negatywnych opisów problemów, walk z serwisem, wzdychań pt. "Dlaczego nie wybrałem D300s..." i tym podobnych. Jestem bardzo wdzięczny Fatmanowi o wałkowanie tematu, tyle że on potrafi opisać złe i dobre strony puchy, pokazać testy. Niestety spory odsetek userów puchy żali się tylko i dysputuje nad wyższością D300s nad D7000. Byłbym skłonny kupić to body na backup, jednak jako zapas wybiera się body uznawane za niezawodne a niestety D7000 stworzyło sobie poprzez lud sprawiedliwy marny wizerunek.

sovi3t
24-04-2011, 18:52
Zauważyłem u siebie taką przypadłość, mianowicie na długim czasie... pojawiają się białe punkciki

http://img820.imageshack.us/img820/6092/dsc1479t.jpg

http://img834.imageshack.us/i/dsc1692z.jpg/

Co do D300s, bawiłem się D300 bez s i według mnie jedyne zalety to slot CF, solidny szkielet, kilka pól AF więcej i to by było na tyle. No, bracketing jeszcze lepszy.
Mój D7000 został wyleczony z chlapania (no, drobinki są kilkupikselowe), AF jak marzenie na np. 70-300, obrazek sporo lepszy, bateria żywotniejsza.

Bartekolo
24-04-2011, 18:53
A może wy za dużo kombinujecie z tymi ustawieniami?? No ludzie.
Ja raz już odwołałem rezerwacje ale w tamtym tygodniu zamówiłem w euro i niech się dzieje co chce. Kumpel twierdzi że żadnych problemów z AFem nie ma tyle że podobno mu na ciągłym celniej dużo ostrzy ale ogólnie bardzo chwali sobie AF.

Co do serwisu Nikona to ja nie rozumiem. Czy koledze Fatmanowi nie powinni wymienić na inny egzemplarz?? Ile można się męczyć??

Fatman
24-04-2011, 18:56
sovi3t, znane i "lubiane". Niestety........

Attila
24-04-2011, 18:56
Fatman, a powiedzieli Ci co naprawiali, gdzie tkwił błąd (problem)?

Fatman
24-04-2011, 18:58
A może wy za dużo kombinujecie z tymi ustawieniami?? No ludzie.

Pewno, że za dużo kombinujemy. Tylko nie ma innego wyjścia.......

Kumpel twierdzi że żadnych problemów z AFem nie ma tyle że podobno mu na ciągłym celniej dużo ostrzy ale ogólnie bardzo chwali sobie AF.

Nie chce czasem sprzedać swojej sztuki ?

Co do serwisu Nikona to ja nie rozumiem. Czy koledze Fatmanowi nie powinni wymienić na inny egzemplarz?? Ile można się męczyć??

Na razie 3 razy. Pomęczę się jeszcze troszkę.......

piotr_wojcik
24-04-2011, 18:59
Dostałem latareczkę diodową z napisem Nikon i "podstawek" z krokodylkiem do złapania zdjęcia -taki na biurko -też z napisem Nikon :-)

Ja też, ale mnie przekupili jeszcze długopisem i czyścikiem :)

oj narodzie, chłop się poprostu cieszy, że sprzęt chodzi, ja zresztą też :)

Bartekolo
24-04-2011, 19:05
No kumpel jest zadowolony na razie i to bardzo dlatego z powrotem "nawróciłem" się do D7000;). Raz już zrezygnowałem z zakupu. Trudno. Niech sie dzieje co ma dziać.
Fatman ale "męczenie" się to ich zasrany obowiązek. Po prostu moim zdaniem skoro nie potrafią naprawic powinni Ci wymienic na pełnowartościowy produkt. Da mnie to jest nie w porzadku i tyle:roll:.

sovi3t
24-04-2011, 19:06
Fatman, mój też jest bez problemów z AF, chętnie sprzedam jak pojawi się D400 i D800. :)
Co do punkcików, co to jest?
Szum? Przegrzanie matrycy?
Mam ich w Nikonie u siebie bombardować że jest to wada, czy będą mogli się łatwo wywinąć?
Zmasowany atak może przynieść większe dla nas korzyści.

Fatman
24-04-2011, 19:15
Aaaa tak -czyścik też dostałem :-) Pominąłem, bo to takie małe coś............

Attila, owszem -regulacja AF. Pozwolę sobie zacytować, mam nadzieję że nie robię niczego złego.

Test komputerowy wykazał, że poszczególne punkty AF posiadają niewielkie odchylenia względem siebie. W związku z powyższym, pomimo iż nie wychodziły poza skalę tolerancji, mogły powodować uzyskiwanie różnego efektu ostrości w zależności od tego, który punkt ustawił ostrość. By wyeliminować to zjawisko, wykonana została pełna kalibracja systemu AF, co oznacza, że "wyrównano" elektronicznie czujniki oraz skorygowano punkt ostrości.
Jeśli chodzi o obiektyw AF-S 35mm/1,8G DX, podczas testów stwierdziliśmy występowanie zjawiska back focus, co w połączeniu z odchyłkami pól ostrości w aparatach mogło potęgować ten efekt. Jednocześnie, obiektyw był zanieczyszczony piaskiem, co w bezpośredni sposób może wpływać na niedoostrzanie.

I wszystko by było pięknie, gdyby nie fakt, że problem w przypadku puszki mojej i Tomka nie występował cały czas (a taka wada jak opisana powyżej to by powodowała) tylko co jakiś czas -seria zdjęć 100-200 sztuk, wszystkie ok, i nagle (na tym samym czujniku) seria 10-20 zdjęć z BFem. I powrót do normy, znowu na kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć.
Co ważne ten problem pojawia się nagle, bez przyczyny (ja jej nie mogę wyłapać), w różnych warunkach, o różnych godzinach, różnej temperaturze......... na każdym jasnym szkle jakie posiadam. Jednocześnie te szkła działają pięknie z D3, D300s............

Dzisiaj było w miarę stabilnie -jak pisałem nie pojawiały się serie BFa -za to żeby nie wiem co nie jestem w stanie poprawnie skalibrować Sigmy 85 1.4 i Nikkora 180 2.8........

Serwis obiecał mi, że jeśli nadal będzie się pojawiał problem z seriami BF -to będziemy walczyć dalej............ aż się uda to cholerstwo naprawić. W tygodniu skontaktuję się z serwisem, przekażę swoje wnioski -do tego czasu testuję....

testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję,

i testuję :-(

Fatman, mój też jest bez problemów z AF, chętnie sprzedam jak pojawi się D400 i D800. :)

jak się pojawi d400/800 to ja sobie poczekam (aż ktoś inny tym razem przetestuje :-) ) i kupię jedną z tych puszek............ tak więc wtedy za D7k podziękuję ;-)

kacperek2004
24-04-2011, 19:22
Witam

Miałem zamiar przesiąść się z d70 na d7000, ale odnoszę wrażenie że fotografowanie d7000 to jakieś wieczne ustawienia, mikroregulacje +7 na jednym szkle -3 na drugim.Kolejny dzień kolejne mikroregulacje bo coś się przestawił, no chyba że ja czegoś nie rozumie i to jest teraz norma
Czy de 300s też tak ma?

Spokojnie idź do sklepu i kupuj. Śmiem twierdzić, że autofous w D7000 z pewnością nie będzie gorszy niż w D70. Ja swój nabyłem na przełomie stycznia i lutego. Brałem go z pewnymi obawami. Ale okazało się, że niepotrzebnie. Robię zdjęcia i jestem zadowolony. U Fatmana problemy z AF były ewidentne. U mnie szczęśliwie takich nie ma. Precyzyjnych pomiarów BF i FF jak narazie nie robiłem. Ma zamiar to zrobić ze swoją 50/1,4. Jak będę miał czas. Może jutro :-)

Pozdr.

Fatman
24-04-2011, 19:32
A właśnie...

Czy jest na forum ktoś z Łodzi lub okolic z 100% sprawnym D7000 (tzn. jest pewny, że AF działa mu poprawnie z jasnymi szkłami) i zechciał by się ze mną spotkać na powiedzmy 3 godzinki testów ?

Polikon
24-04-2011, 19:42
Grand
A tak na poważnie, to faktycznie strach iść do FJ po tą puszkę jak z dnia na dzień cena poszła o 200zł w górę. Co Nikon podniósł ceny? Ale są lepsi zawodnicy, 5900zł za D7k+18-105
Po za tym o zaletach tej puszki czytam we wszystkich testach. Tylko w niektórych testach ktoś wspomni o wadach AF czy wręcz fatalnego działania AF podczas nagrywania filmów, nie wspomnę o dźwięku z dodatkami emitowanymi przez tą puszkę. Ale wspominają tak delikatnie jakby te wady całkowicie można by pominąć, bo są mało istotne.
Dlatego wolę poczytać o wadach i wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas kupowania.

Grand.
24-04-2011, 19:52
6000? Ło matulo, za 6.5 można kupić D700 z poł roczną gwarancją z przebiegiem 12k! No świętokradztwo...

vvilk
24-04-2011, 20:08
Serwis i Fatman mnie ubiegli bo wlasnie mialem opisac moje wrazenia po ostatnim wypadzie w plener Chyba czesciowo wylapalem w czym tkwi problem mojego AF. Jezeli robie zdjecie oddalonego obiektu, ktory jest w wizjerze mniej wiecej tej samej wielkosci co kwadrat oznaczajacy pole AF to zazwyczaj jest pudlo.
Wyglada to wlasnie jakby punkty ostrosci byly przesuniete.
Postaram sie wrzucic w wolnej chwili jakies sample.

Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.

Polikon
24-04-2011, 20:25
6000? Ło matulo, za 6.5 można kupić D700 z poł roczną gwarancją z przebiegiem 12k! No świętokradztwo...
Tutak masz ten sklepik. A i dostawa do 21 dni.
http://www.electromarket.pl/a-d7000_18105_1,1.html

gro
24-04-2011, 20:34
Ciekawy post odnośnie AF w D7k - http://www.naturalart.ca/artist/fieldtests/D7000_firstimpression.html. Szczególnie polecam sekcję 20 April 2011 Update. Autor opisuje swój problem z AF'em przy korzystaniu z niektórych szkieł. Wygląda na to, że jeżeli obiekt jest lekko poza punktem ostrości, to D7k nie "kręcił" AF'em, a pomimo to potwierdzał ostrość.

Fatman zauważyłeś coś takiego podczas swoich testów ? Ja niestety nie posiadam jasnego szkła, więc nawet nie zabieram się do testów.

iron idem
24-04-2011, 20:34
Jak sie okarze ze ten nowy soft który byl na zdjeciach to prawda i wszystko bedzie smigalo ,to ceny napewno jeszcze bardziej pojda wgóre, bo wtedy zaczna kupowac niezdecydowani i zacznie brakowac towaru.Wiec kto nie kupil niech kupuje teraz :)

cz4rnuch
24-04-2011, 20:51
Aparat pracuje normalnie, jak bym miał go porównać do D90, to jest lepiej.

Czy skok jakościowy, jeżeli chodzi o pracę AF jest na tyle duży, że warto zainwestować w nowe D.? Właściwie jedyne co mnie boli w D90 to niepewna praca AF, ale jeżeli różnica nie jest znacząca to chyba się powstrzymam i poczekam na D4 i cośtam na końcu.

MiG
24-04-2011, 21:11
Ten soft L 1.002 wgrali mi na targach FV w Łodzi. U mnie autofocus potrafi również zachowywać się dziwnie. Wprowadziłem mikro regulację na niektórych obiektywach i myślałem że to pomogło, jednak po jakimś czasie zaczęły trafiać się ponownie nieostre zdjęcia. Wyzerowałem ustawienia, jakby poskutkowało, ale nie do końca. Najpewniejsze zdjęcia robi mi się manualnym Samyangiem 8 mm:smile:

sovi3t
24-04-2011, 21:12
Również mam 1.002, ale jeszcze nie 1.02.

P.S. Chlapnął sobie j****y dzisiaj znowu...

vvilk
24-04-2011, 21:31
Chyba w końcu rozgryzłem zagadkę!
Dzisiaj jadąc do domu zauważyłem wszędzie w W-wie billboardy z promocją na D300s.
Ten problem z AF w D7000 to spisek i chwyt marketingowy w jednym.
Losowość AF jest wprowadzona programowo po to żeby w dalszym ciągu sprzedawał się D300s.
Bo gdyby okazało się, że AF jest w 100% pewny w D7000 to sporo osób wybrało by właśnie jego a nie starszy model.
Jak już wyprzedadzą zapasy D300s i wyjdzie następca to wypuszczą soft, który usunie losowy AF i po sprawie... :)

Tutaj moje "pudła"

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img852.imageshack.us/i/87555988.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
2.

źródło (http://img695.imageshack.us/i/82903602.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Polikon
24-04-2011, 21:51
Dobre! :lol:
Bardzo Dobre.!!!:lol::lol:

Remol71
24-04-2011, 21:53
........ -do tego czasu testuję....

testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję, testuję,

.......

Przepraszam, nie obraź się ale jedyne co mi do głowy przychodzi to http://www.nerwice.choroby.biz/Zaburzenia+obsesyjno-kompulsywne

Bengi
24-04-2011, 22:05
W moim D7k AF w LV jest zdecydowanie mniej skuteczny od fazowego. Taka sam kadr (np: słabsze światło, średni kontrast obszaru ostrzenia) AF fazowy trafia bez problemu, a w LV nie trafia w ogóle za każdym razem. Jak wg. Was powinno być z tą skutecznością AF fazowego vs LV ?
pozdrawiam

Grand.
24-04-2011, 22:09
Właśnie na odwrót.

mihow
24-04-2011, 22:10
"W moim D7k AF działa prawidłowo - PSTRYK" :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/_DSC0832-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/galerie/rozne/_DSC0832.jpg)

Adamus00
24-04-2011, 22:12
Z tym firmware 1.02 / nie mylic z 1.002 dla soczewek/ to wychodzi na to ze pewnie niedlugo sie ukaze, choc nie wiadomo do konca jakie bledy bedzie poprawial...
http://nikonrumors.com/2011/04/24/nikon-d7000-firmware-update-1-02-is-unofficially-out.aspx

IMTM
24-04-2011, 22:16
Z tym firmware 1.02 / nie mylic z 1.002 dla soczewek/ to wychodzi na to ze pewnie niedlugo sie ukaze, choc nie wiadomo do konca jakie bledy bedzie poprawial...

Będzie sam usuwał nieostre foty:mrgreen:

mihow
24-04-2011, 22:20
http://nikonrumors.com/2011/04/24/nikon-d7000-firmware-update-1-02-is-unofficially-out.aspx

U mnie AF działa prawidłowo. Mam nadzieję, że po ew. upgrade FM do v. 1.02 nadal będzie ok :D

vvilk
24-04-2011, 22:21
...albo ustawiał przysłonę na maksymalną i po problemie z BF/FF.
PS. Co powiecie na moje fotki?
Może to ja robię coś nie tak?
W końcu świeżak jestem...

Grand.
24-04-2011, 22:23
Albo będzie palił płytę główną jak sie kapnie że nie trafił z AFem żeby user się nie zorientował :D

sovi3t
24-04-2011, 22:47
„Jesteśmy dumni, że lustrzanka D7000 powtórzyła sukces modelu D90, który otrzymał tę samą nagrodę w 2009 roku. Miłośnikom fotografii zawsze staramy się oferować najbardziej zaawansowane rozwiązania, które sprostają ich wymaganiom oraz pomogą rozwinąć ich pasję. Miło nam, że tak prestiżowa organizacja, jak TIPA doceniła wszechstronność aparatu Nikon D7000" - mówi Jordi Brinkman, Product Manager w Nikon Europe.
No, znowu poszedł mail do Nikon Deutschland, nie dam im spokoju i będę ich torpedował dopóki nie zrobią tak, jak ma być.
Co do AF, u mnie na LV bardzo często się myli, na wizjerze prawie nigdy.

roge
24-04-2011, 22:49
Dzisiaj okazało się, że mam w specyficznych warunkach potężny FF. Wcześniej mojemu aparatowi zdarzało się raz na jakiś czas spudłować w taki sposób, ale nie zawracałem sobie tym głowy. Dzisiaj wyniki były całkowicie powtarzalne, pięć zdjęć pod rząd tego samego obiektu, każde niedoostrzone, przy czym po pierwszym wiedziałem, że jest źle i próbowałem przeostrzać, fotografować pod innym kątem, mimo tego aparat zupełnie nie potrafił ustawić ostrości. Problem wystąpił na soczyście zielonym tle świeżo wyrośniętego zboża, obiektyw kitowy 18-55 VR, przysłona 8, ogniskowa 55, bardzo dobre warunki. Test powtórzyłem później ze stałką 50/1,8 , wyniki nieco lepsze w gorszych warunkach, ale nadal widać FF.

Fatman
24-04-2011, 23:54
Przepraszam, nie obraź się ale jedyne co mi do głowy przychodzi to http://www.nerwice.choroby.biz/Zaburzenia+obsesyjno-kompulsywne

Remol71 może jeszcze nie teraz, ale tym to się raczej skończy......

Ciekawy post odnośnie AF w D7k - http://www.naturalart.ca/artist/fieldtests/D7000_firstimpression.html. Szczególnie polecam sekcję 20 April 2011 Update. Autor opisuje swój problem z AF'em przy korzystaniu z niektórych szkieł. Wygląda na to, że jeżeli obiekt jest lekko poza punktem ostrości, to D7k nie "kręcił" AF'em, a pomimo to potwierdzał ostrość.

Fatman zauważyłeś coś takiego podczas swoich testów ? Ja niestety nie posiadam jasnego szkła, więc nawet nie zabieram się do testów.

Tak, w przypadku Nikkora 180 2.8 mogę mieć po prostu "bokeh" na ekranie, a aparat potwierdza że jest ostro i robi zdjęcie.

Fatman
25-04-2011, 06:15
Pojawił się już oficjalnie nowy soft 1.02:

https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49208

gadzeciarz
25-04-2011, 06:42

I stało się-teraz napięcie sięgnęło zenitu!!!
Zapadła martwa cisza i oczekiwanie ......lub modlitwa ;-)

A u mnie LV z innymi niż nikkor IS Dead ciekawe czy to się zmieni po wgraniu nowego softu i czy sigma ożyje.???

mprzysta
25-04-2011, 07:55

ale lista zmian w stylu nikona....

Grey
25-04-2011, 09:37
Jak było tak jest, czyli prawie wszytko hula prawidłowo po wgraniu nowego softu. Sigma nie ostrzy w trybie LV.

tompsl
25-04-2011, 09:49
...Sigma nie ostrzy w trybie LV.

i nie będzie;) upgrade softu w body nie pomoże na ten problem. nie pomoże również upgrade softu w szkle, rozwiązanie; wymiana modułu hsm na ver. 4.
śmieję się, ale smutno mi bo i mnie to dotyczy.
pozdr.

edit;
zaraz ładuję soft do aparata i zacznę sprawdzać - wczoraj byłem w lesie trochę pofotografować. efekty po obejrzeniu na dużym monitorze przygnębiające. wszystkie szkła oprócz s10-20[z wiadomych względów] dają tragiczne rezultaty. brakuje skali na mikroregulacji często, a tam gdzie nie brakuje efekty też są dość nieprzewidywalne. ~60% wczorajszych zdjęć mam z nietrafioną ostrością.

vvilk
25-04-2011, 10:02
Gdzie tam jest informacja o AF w liście zmian?

tompsl
25-04-2011, 10:05
Gdzie tam jest informacja o AF w liście zmian?

ale lista zmian w stylu nikona....

noo.. chyba nigdzie ;)

Fatman
25-04-2011, 10:06
No kochani -nie spodziewajcie się oficjalnej informacji, że nowy soft naprawia problem AF, skoro Nikon oficjalnie takiego problemu nie widzi. Ważne, żeby nieoficjalnie coś tam było -"po cichu" załatwione. :-)

mprzysta
25-04-2011, 10:14
soft wgrany, aparat działa ;)

Fatman
25-04-2011, 10:18
Działa. Mimo osłabienia udało mi się chyba wyregulować AF z Sigmą 85 1.4.

mihow
25-04-2011, 10:21
Też sobie zainstaluję - a co! Mam nadzieję, że nie będzie gorzej :)

Bengi
25-04-2011, 11:02
Witam. W teorii AF w LV powinien być zdecydowanie skuteczniejszy od fazowego. U mnie to wygląda np tak:
Punkt ostrzenia centralny. Ostrzyłem na granicę kolorów żółtego i czerwonego.
AF fazowy, AF-S:

źródło (http://img152.imageshack.us/i/dsc1242copy.jpg/)

AF w LV, AF-S, norm.:

źródło (http://img862.imageshack.us/i/dsc1241copy.jpg/)

W bardzo wielu sytuacjach AF w LV w ogóle nie łapie ostrości. Zaczyna działać dopiero w dobrym świetle i przy wyraźnych kontrastach... Nowy firmware (1.02) i nadal to samo. Czy o kogoś AF w LV działa prawidłowo w D7k?
pozdrawiam

tompsl
25-04-2011, 11:11
no, to dużo krzyku o nic... : (
soft zainstalowany, puszka przestrzelona. n35mm 1.8, t28-75 2.8, s70-200 2.8 i n70-300vr - jak bylo tak jest.

mihow
25-04-2011, 11:17
Zainstalowałem 1.02. Jak było dobrze tak jest nadal :)

Jaro72
25-04-2011, 11:21
Witam
a u mnie jest zmiana. N18-105 pracował na poprzednim sofcie z mikroregulacją na -4 i było ok. Teraz po aktualizacji na -4 jest nie ostro. Skorygowałem do 0 i jest ok. jednak po wyłączeniu całkowicie mikrokalibracji mam wrażenie, że jest jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.

prz3mo
25-04-2011, 11:24
Działa. Mimo osłabienia udało mi się chyba wyregulować AF z Sigmą 85 1.4.

Placebo? ;)

fotouśmieszek
25-04-2011, 11:26
Witam świątecznie:-)

na DP borykają sie z syndromem Fatmana. Soft też komentuja. Czuje,że Nikon zgarnie całą pulę w tym roku za światowy rozgłos;)

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=38286220

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&thread=38278888

Jachuu
25-04-2011, 11:46
Ja na D7k nie narzekałem - mikroregulacja z trzema szkłami i hulało, teraz po wgraniu softu mikroregulację wyłączyłem - wszystko śmiga :D to tak na szybko w ten świąteczny poniedziałek ;)

EDIT

mikroregulację wciąż muszę wprowadzić dla 35, wcześniej było to - 15 teraz - 10, poza tym żadnych problemów

dziulas
25-04-2011, 11:56
Ja miałem mikroregulację AF ustawioną z 35/1.8 na -4 i z 85/1.4 na -6. Poza tym było wszystko miodzio. Za chwilę wgrywam nowy soft, zobaczymy jak będzie.

sovi3t
25-04-2011, 13:58
Update wykonany pomyślnie, AF chodzi jeszcze lepiej - zdecydowana poprawa na jednolitych powierzchniach.

Fatman
25-04-2011, 15:15
Placebo? ;)

Mam nadzieję, że nie ;-) To raczej konsekwencja wczorajszej walki. Ustawiłem na tyle ile się dało, niestety Nikkor 85 1.4D wypada lepiej (mam do porównania). Na Sigmie (ok 20m od miejsca ostrzenia) przy korekcji +2 mam lekki FF (minimalny, ale widać, że z N85 1.4 jest ostrzej i GO inaczej się rozkłada). Przy korekcji na +3 jest już za daleko i sporo mniej ostro niż na +2. Nie sądziłem, że przydał by się krok o 1/2.

Jutro przyjdzie czas na Nikkora 180 2.8 i 14-24 2.8. Tymczasem wracam do walki z przeciwnościami losu, który poczęstował mnie jelitówką....

unicode
25-04-2011, 15:21
myślę, że jeszcze trochę trzeba poczekać, nikon na pewno wypuści jeszcze jedną aktualizację oprogramowania poprawiającą resztę błędów mniejszych/większych... jak zwykle sprawdziło się powiedzenie: "jak się człowiek spieszy..." jakby nikon poczekał z premierą d7000 i dopracował soft to na pewno wielu użytkownikom zaoszczędziłby nerwów ale też straciłby sporo klientów, bo gwiazdka była za pasem, a marketing jest najważniejszy:) pomimo narzekań niektórych użytkowników i ogólnego zamieszania wokół d7k nie zraziłem się do tego aparatu i nadal jest u mnie w planach:)

Fatman
25-04-2011, 15:33
unicode, to kupuj go jak najszybciej -i niech będzie w 100% sprawny. Wtedy chętnie się z Tobą spotkam, żeby to zweryfikować i mieć dowód -ja wiem, że wielu z Was zapewnia, że posiadany D7k nie ma problemu z AF, tylko ja jeszcze takiego w 100% sprawnego nie miałem w rękach :-) (a może i miałem, ale testowałem za krótko żeby mieć pewność).

dziulas
25-04-2011, 16:40
Po wgraniu nowego softu jest tylko lepiej, zwłaszcza z 85/1.4D. Popołudniowy spacerek z żonką, kilkadziesiąt zdjęć, wszystko na f1.4, różne odległości, tylko 2-3 fotki minimalnie nietrafione co jest rzeczą normalną przy operowaniu tym szkłem. Jestem już raczej spokojny. Test z T17-50 i z N35/1.8 również pomyślny :)

kacperek2004
25-04-2011, 16:50
Ja dziś też trochę pogrzebałem przy swoim aparacie. Z N50/1,4 wyszło, że jest delikatny BF. Zrobiłem kilka fotek z kilkoma korekcjami i wyszło na to, że zostanie z korekcją -1. Z ciekawostek przy ustawieniu bez korekcji i z korekcją 0 jest spora różnica. Ponadto u mnie wyszło na to, że korygując “minusowymi” wartościami korekcji idę w stronę FF. Z jednym wyjątkiem przy -4 korekcja skorygowała w stronę BF. W przypadku N18-200 ustawiłem korekcję -3, ale wahałem się czy nie powinna wynosić -2.
Czy waszym zdaniem dokonanie takich korekcji poprzez sprawdzanie na zdjęciach zrobionych było nie było na małych odległościach, przekłada się na prawidłowe ostrzenie na większych odległościach? No i jeszcze jak ma się do tego ogniskowa w zoomach? Ja swój sprawdziłem na dwóch skrajnych ogniskowych.

Pozdr

qualin
25-04-2011, 17:35
U mnie na 18-105 mialem ustawiona mikroregulacje na -8, po wgraniu nowego softu musialem zmienic na -4.

wa12
25-04-2011, 17:51
Witam
a u mnie jest zmiana. N18-105 pracował na poprzednim sofcie z mikroregulacją na -4 i było ok. Teraz po aktualizacji na -4 jest nie ostro. Skorygowałem do 0 i jest ok. jednak po wyłączeniu całkowicie mikrokalibracji mam wrażenie, że jest jeszcze lepiej.
Pozdrawiam.

U mnie na 18-105 mialem ustawiona mikroregulacje na -8, po wgraniu nowego softu musialem zmienic na -4.

Miałem to samo po wgraniu wersji 1.01, na 18-105 miałem ustawione -4, a teraz 0. Na 24-50 miałem -8, a teraz -4. Soft podczas aktualizacji przyjmuje bieżące ustawienie mikroregulacji za zerowe (ale widocznie tylko w pewnych granicach), ale nie zeruje ustawień użytkownika i stąd konieczność korekty po wgraniu. Sposobem na to jest wyzerowanie mikroregulacji przed upgrade.

fotouśmieszek
25-04-2011, 19:54

Wytłumaczcie mi o co tu cho..Do niedawna puszki/obiektywy ostrzyły bez <mikroregulacji> Czasem jakis "nienikkor" wymagał kalibracji,mnie sie to nie zdarzyło.Czy teraz wchodzi nowa generacja puszek z walnietym AFem i mamy sobie sami ustawiac w custom czy chcemy BF/FF czy BINGO? I to jeszcze w krokach 1/3;) To jakaś paranoja albo ja coś nie kumam;) Mam starego d200,zawsze trafia w punkt z DOWOLNYM szkłem z bagnetem Nikona OCZYwiście. To jakaś nowa paranoiczna koncepcja;( Produkt powinien być tak zaprojektowany żeby części zamienne pasowały bez korekcji usera.To powinny być fabryczne ustawienia!

Grey
25-04-2011, 20:43
Wytłumaczcie mi o co tu cho..Do niedawna puszki/obiektywy ostrzyły bez <mikroregulacji> Czasem jakis "nienikkor" wymagał kalibracji,mnie sie to nie zdarzyło.Czy teraz wchodzi nowa generacja puszek z walnietym AFem i mamy sobie sami ustawiac w custom czy chcemy BF/FF czy BINGO? I to jeszcze w krokach 1/3;) To jakaś paranoja albo ja coś nie kumam;) Mam starego d200,zawsze trafia w punkt z DOWOLNYM szkłem z bagnetem Nikona OCZYwiście. To jakaś nowa paranoiczna koncepcja;( Produkt powinien być tak zaprojektowany żeby części zamienne pasowały bez korekcji usera.To powinny być fabryczne ustawienia!

Mnie trafiał jedynie d70 bez korekcji... d200, d90 musiałem kręcić imbusami...

gadzeciarz
25-04-2011, 20:47
-"Wytłumaczcie mi o co tu cho...."-
To proste i wiele razy już tu omawiane-CHCIWOŚĆ !!! lub jak kto woli marketing ???
Święta bożego narodzenia w zapasie i ewentualne straty zmusiły firmę nikon do olania reputacji i wypchnięcia na siłę D7000
Teraz wciskają kit że aparat tylko pod obiektywy nikkora choć te też wariują ale co tam zawsze można ludziom wcisnąć powrót do korzeni-że oko ludzkie to najwspanialszy AF i takie brednie wciskać na siłę.
Jak dla mnie system LV w tym aparacie to zwykłe kłamstwo marketingowe !

wa12
25-04-2011, 20:49

Cyfrowy postęp Panie, cyfrowy postęp. Wszystko komunikuje się ze wszystkim, body z obiektywem, obiektyw z body, body z lampą i tylko bezpośredniego interface do użytkownika nie opracowali, ale wszystko przed mami...:)

kacperek2004
25-04-2011, 21:00

Do niedawna tzn. do kiedy?
Podejrzewam, że modele amatorskie miały FF i BF także w czasach minionych. Mówię oczywiście o niewielki błędach. Większość tych błędów pochłaniało duża GO ciemnych obiektywów. Po drugie jest możliwość kalibracji to i ludziki regulują. Uważam, że kalibracje rzędu -1, -8 korygują naprawdę niewielkie błędy. Na wprowadzenie możliwości kalibracji w popularnym modelu aparatu (D7000) nałożyły się jego poważne problemy z AF. Stąd wrażenie, że wprowadzono kalibracje, aby regulować AF awaryjnych aparatów.

Pozdr.

unicode
25-04-2011, 21:58
unicode, to kupuj go jak najszybciej -i niech będzie w 100% sprawny. Wtedy chętnie się z Tobą spotkam, żeby to zweryfikować i mieć dowód -ja wiem, że wielu z Was zapewnia, że posiadany D7k nie ma problemu z AF, tylko ja jeszcze takiego w 100% sprawnego nie miałem w rękach :-) (a może i miałem, ale testowałem za krótko żeby mieć pewność).

Jak kupię to na pewno się do Ciebie odezwę, żeby zweryfikować swoje szczęście, może się trafi idealny egzemplarz... trzeba być dobrej myśli:)

fotouśmieszek
25-04-2011, 22:49
Do niedawna tzn. do kiedy?
Podejrzewam, że modele amatorskie miały FF i BF także w czasach minionych. Mówię oczywiście o niewielki błędach. Większość tych błędów pochłaniało duża GO ciemnych obiektywów.

Od lat nie używam kitow.Jasne zoomy i stałki pozwalaja ocenic AF.Nie sądze zebym był odosobniony.
d300 ktorego mialem 1 rok nie wymagał regulacji,wiec od niedawna...

Stąd wrażenie, że wprowadzono kalibracje, aby regulować AF awaryjnych aparatów.
Pozdr.

Nie no takiego wrażenia nie dam sobie przypisać:-)

Polikon
26-04-2011, 00:53
Z tego, co czytam to AF idzie w dobrym kierunku.
Mam pytanko do tych, co ostatnio kupili D7k.
Czy gwarancja jest oryginalna Nikona i ważna na Europę czy tylko kwitek sklepowy?

lolas4
26-04-2011, 07:41
Polikon o ile sie nie myle to ktos ostatnio w tym dziale pisal ,ze gwarancja Nikona jest na kwitek sklepowy. Moge sie mylic takze poczekaj na post kogos lepiej poinformowanego.

dziulas
26-04-2011, 07:46
Czy gwarancja jest oryginalna Nikona i ważna na Europę czy tylko kwitek sklepowy?

Dostajesz gwarancję europejską, sprzęt możesz w razie czego reklamować gdzie chcesz.

Wald
26-04-2011, 08:23
Dołączam do grona nieszczęśliwców :(
Byłem zdecydowany na D90 ale dostałem dobrą cenę na D7k no i się skusiłem
Do tej pory chyba nie udało mi się zrobić ani jednej naprawdę ostrej fotki i obiektyw nie ma znaczenia, czy to 50 1.4, czy 28-70 czy 70-300 :(
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest że w wizjerze łapie focus bez najmniejszego problemu i wszystko ładnie wygląda a zdjęcie na karcie jest całkiem rozmyte? O co tu chodzi, ten aparat jest naprawdę tak zepsuty?

mprzysta
26-04-2011, 08:26
jakiś przykład z exifem by się przydał by to ocenić...

Wald
26-04-2011, 08:30
Dam linki po południu bo w pracy jestem i nie mam fotek przy sobie.

Vifoto
26-04-2011, 08:45
Obraz widziany w wizjerze i na matrycy to dwa odzielnie uzyskiwane obrazy dobrze gdy są zgrane, ale czasami się rozmijają. Wykonaj ze statywu dwie fotki jedną jak dotychczas a jedną przy pomocy ostrzenia na LV. Jedna (ta druga) powinna być lepsza.

zbyszekD7000
26-04-2011, 08:50
Witam

troszkę bawiłem się aparatem na poprawne ustawianie AF i stwierdzam po wielu próbach że znacznie gorzej ostrzy i mniej celnych strzałów jest na nowym kitowym obiektywie niż na starych obiektywach też kitowych
Testowałem na obiektywach 18-105 i tu naprawdę jest loteria zwłaszcza jak robi sie duże zbliżenia, zbyt często fotki są nieostre tam gdzie być powinny
Testowałem na 28-70 i 70-210 i tu naprawdę bardzo trudno jest zrobić zdjęcie nieostre, całe szczęście że nie podkusiło mnie żeby się tych obiektywów pozbyć

Dziś też pojawił się nowy firmware 1.02 do D7000 ciekawe co tak naprawdę w nim zmienili poza tym co napisane oficjalnie

Wald
26-04-2011, 08:57
Obraz widziany w wizjerze i na matrycy to dwa odzielnie uzyskiwane obrazy dobrze gdy są zgrane, ale czasami się rozmijają. Wykonaj ze statywu dwie fotki jedną jak dotychczas a jedną przy pomocy ostrzenia na LV. Jedna (ta druga) powinna być lepsza.

Tak dziś zrobię, choć wcześniej nie zauważyłem różnicy na fotkach z ostrzeniem LV i normalnym.
Wieczorem wgrywałem nowy soft al już nie dałem rady obejrzeć na kompie choć wątpię żeby coś się zmieniło.

burz
26-04-2011, 10:21
Czy nie warto otworzyć temat Fatmana? W końcu jego d7k wrócił z serwisu.

Onyks
26-04-2011, 11:48
Panowie co praktycznie wynika dla nas zwykłych śmiertelników d7k po wyjaśnieniach serwisu podanych przez Fatmana?
Czy będziemy gremialnie zgłaszali o:
a) kalibrację /wyrównanie poszczególnych p-tów AF,
b) sprawdzenie obiektywów na zapiaszczenie i ewntualność występowania FF lub BF (u mnie to nie bo obiektywy to tzw. ciemne),
c) inne przyczyny/skutki poprzez na nowo odkryte możliwości d7k,

Wszystko to w obliczu tylko pewnych wątpliwośći własnych lub u innych graniczących z pewnością.

Możemy też przekroczyć dla mnie magiczną liczbę 10 000 postów.
pzdr. Onyks

goores
26-04-2011, 11:53
Jak panowie przedstawia sie sytuacja z N35 mm f1.8? Widac poprawe z nowym fw? Zostawilem puszke na swieta. Teraz wracam pkp i nie moge sie juz doczekac. Mam nadzieje ze sie nie zawiode.

Fatman
26-04-2011, 12:10
Po wczorajszej niemocy (i ogólnie niebezpiecznym dniu) ruszam w plener -zobaczymy czy jest jakaś poprawa. Wieczorkiem dam znać.

Trudnoonazwe
26-04-2011, 12:55
Witajcie, jestem kolejną osoba zadowoloną z d7k (na razie ;).
Nie zauważyłem jeszcze problemów z ostrością, chociaż robiłem zdjęcia w różnych warunkach, m.in 50/1.8. Nie wiem jak to dokładnie sprawdzić, może zaobserwuję coś z czasem. Natomiast zauważyłem, że aparat w porównianiu do D80 jest o wiele bardziej wrażliwy na jakość obiektywu tzn. przy 1.8 widać lekkie mydełko a dopiero przy 2.2 2.4 jest idealnie co jest oczywiste ze względu na MP ale nie wiedziełem, że to aż tak widać :)
Dorobiłem się jednej plamki na brzegu kadru, która jest widoczna na f/9 i wbudowane czyszczenie nie pomaga... Zobaczymy co na to serwis. Sigma (10-20) działa w LV ale informacja o ostrości pojawia się z wyprzedzeniem, tzn najpier zielony kwadrat, chwilę potem obiekt staje się ostry.

Poza tym prawie same plusy: aparat działa szybko i pewnie. Jest masa ustawień, o których bym nawet nie pomyślał, że mogą się przydać, a są. No ale największe zdziwienie to jakość zdjęć i to co z nimi da się zrobić dzięki temu - z jpg można wyciągać z cieni cuda, o czym przekonałem się kiedy zawiodła jedna z lamp w plenerze i zamiast niej po prostu rozjaśniłem to miejsce z rewelacyjnym skutkiem. Skok jakościowy jest ogromny.

Poza tym drobne uwagi: auto iso nadal nie uwzględnia ogniskowej obiektywu. Okrojony pokaz slajdów - nie da się wyświetlić picture motion z muzyką... chyba największa wada jak dla mnie ;) na środku wizjera jest jaśniejszy punkt, na środkowym punkcie ostrości, też tak macie? A lampa błyskowa ma żółty front!

Fatman
26-04-2011, 13:45
na środkowym punkcie ostrości, też tak macie? A lampa błyskowa ma żółty front!

Też tak mamy :-)

U mnie wróciły serie z BFem. Czyli wszystko po staremu.

cybermar
26-04-2011, 13:52

przez weekend mialem puszke D7000 kumpla wraz z 18-105 i 35 1.8 , poszlismy na wymiane (za moj d90) na okres świąt gdyz kolega mial chrzciny do obfotografowania lecz niestety jego sprzet ma ta sama wade co fatmani i bał się nim robić ta uroczystość

pobawilem sie tym cackiem te pare dni i powiem tylko tyle ze ta wada jest okropna. Nie da sie ta puszka normalnie fotografowac, polowa kadrow do wyrzucenia . Ciesze sie ze moj D90 jest juz u mnie. aaa i jeszcze jedno, nie omieszkalem nie sprawdzic kwestii oleju na matrycy - oczywiscie byla sowito zakrapiana. Współczuje CI fatman i reszcie co kupiła ten badziew, ja bym się chyba pociął, bo ani to sprzedać (brak sumienia) ani serwis nie pomoże ...

Fatman
26-04-2011, 14:05
Zgadza się -sprzedanie odpada, serwis nie pomoże. U mnie ta pucha zostaje jako kamera, jako pewny zapas mam zamiar kupić D700. Może za jakiś czas serwis będzie potrafił się z tym uporać, kiedyś tam...

Ponownie poślę puszkę do serwisu, jak już będę miał dowód na istnienie w 100% sprawnych.

adriandebkowski
26-04-2011, 14:26
Witam,

Wiem, że takich topiców było wiele ale proszę poradźcie
Obserwowałem i czytałem cały wątek o d7k od dość dawna.
W lutym sprzedałem body D80 i zostawiłem sobie obiektyw S 18-50 2.8 EX DC
Cały czas wahałem się między d7k a d300s
Fotografuje głównie krajobrazy i architekturę zatem lepszej jakości w d300s
praktycznie nie wykorzystam. Jednak niestety wady d7k na które mogę trafić
przerażają mnie i skłaniają ku sprawdzonym rozwiązaniom.

Do końca kwietnia muszę kupić body bo w maju mam wyjazd...
Panowie co robić?

Długi
26-04-2011, 14:35
Jak nie drukujesz na formatach A0 to chyba jakość obrazka z d300s w zupełności wystarczy. Ja dochodzę do wniosku, że żadnej nowości nie warto kupować przez co najmniej rok i nie dotyczy to tylko Nikona. Wręcz skłaniam się do kupowania modelu, który oczekuje już swojego następcy. Jest wtedy dopracowany i w bardzo dobrej cenie.

cybermar
26-04-2011, 14:38
Witam,

Wiem, że takich topiców było wiele ale proszę poradźcie
Obserwowałem i czytałem cały wątek o d7k od dość dawna.
W lutym sprzedałem body D80 i zostawiłem sobie obiektyw S 18-50 2.8 EX DC
Cały czas wahałem się między d7k a d300s
Fotografuje głównie krajobrazy i architekturę zatem lepszej jakości w d300s
praktycznie nie wykorzystam. Jednak niestety wady d7k na które mogę trafić
przerażają mnie i skłaniają ku sprawdzonym rozwiązaniom.

Do końca kwietnia muszę kupić body bo w maju mam wyjazd...
Panowie co robić?

jak chesz mieć puchę która będzie miała uwalony AF lub w najlepszym razie tylko pluła olejem na matrycę to bierz D7000 będziesz zadowolony. Szansa na zakup trefnego egzemplarza jest bardzo duza, zreszta co mam Ci wiecej pisac, sam czytales caly wątek wiec decyzja nalezy do Ciebie. Jesli czytales moj post wyżej to masz opinie co do egzemplarza mojego znajomego. Problem napewno nie jest marginalny. Śmiech ze ktos kto ma d7000 musi pozyczac d90 aby moc bez nerwow pstrykać na waznej uroczystości.

goores
26-04-2011, 14:45
Moze jakas pikieta na postepu?

pil74
26-04-2011, 14:57
Parę tyg temu stałem przed podobnym wyborem. Po wszystkich za i przeciw padło na D300s.
Dla mnie priorytetem było jednak robienie zdjęć, nie kręcenie filmów.
Klawiszologia i Af to bajka. Jedynie czego się obawiałem to gabaryt i waga puchy, ale już mi przeszło. :)
Nie trzeba będzie inwestować w grip, bo i bez niego puchę się świetnie trzyma, wg mnie znacznie lepiej niż d7k
Nie żałuję wyboru w najmniejszym stopniu.

adriandebkowski
26-04-2011, 15:01
Długi i Cybermar

Dzięki za podpowiedzi
Nie drukuję na dużych formatach i jedyna rzecz jaka skłaniała mnie do d7k
to to, że ma lepszą matrycę a co za tym idzie obrazek.
Ale aparat to nie tylko sama matryca

Co do nowości to fakt, że zawsze się za nie przepłaca
ale niestety ten światek dzięki temu się kręci :-)

D300s sprzedany za 2-3 lata bankowo będzie miał lepszą cenę

piotr_wojcik
26-04-2011, 15:06

Rafał, nie załamuj mnie :(
u mnie na razie wsio wpariatkie, ale w sobotę pierwszy ślub w sezonie i już zaczynam się bać, że cholerstwo wylezie w trakcie.

Fatman
26-04-2011, 15:07
Serwis akurat jest niewinny. Winny jest Nikon.

Jeszcze raz: jest ktokolwiek z Łodzi lub okolicy z 100% sprawnym D7000 (Af -chlapać to on sobie może), kto może się ze mną spotkać na dwie/trzy godzinki testów ? Stawiam dobre piwo, flaszkę........

Fatman
26-04-2011, 15:26
3 flaszki ? :-)

PolonusTM
26-04-2011, 15:35
Firmware 1.02 wyszło.. ktoś ma okazję spróbować?

...powyższe w ramach sugestii, że coś mogli w AF poprawić...

gro
26-04-2011, 15:37
Podejrzewam, że najnowsze testy opisywane w tym wątku są już prowadzone po aktualizacji softu w body do wersji 1.02.

pil74
26-04-2011, 15:38
3 flaszki ? :-)
Po takiej zaprawie testy muszą być udane. Wątpię czy zauważycie cokolwiek niepokojącego :)
Chociaż wydaje mi się, że mogą wystąpić problemy z VR w obiektywach. :)

Fatman
26-04-2011, 15:41
Nie nie, ja nie piję -te 3 flaszki, to w ramach "dziękuję" za użyczenie D7000 do testów (mogę się zrewanżować jeszcze użyczeniem do zabawy w tym czasie mojego D3) :-)

sovi3t
26-04-2011, 15:42
Firmware 1.02 wyszło.. ktoś ma okazję spróbować?

Tak, spróbowałem - według mnie af lepiej działa na jednolitych powierzchniach i CHYBA nie ma już białych kropek na długich czasach.

gadzeciarz
26-04-2011, 15:57
A tu po polsku i wypunktowane.
Co nam daje nowy soft w D7000
http://www.optyczne.pl/3918-nowość-Nikon_D7000_-_firmware_1.02.html

roge
26-04-2011, 17:18
Nie zauważyłem zmiany działania AF z nowym softem, mikroregulacji nie musiałem ruszać, za to aparat dzisiaj mi się powiesił, tzn. przestał wyswietlać zrobione zdjęcia, pomogło włączenie i wyłączenie.

Bartekolo
26-04-2011, 17:49
Nie nie, ja nie piję -te 3 flaszki, to w ramach "dziękuję" za użyczenie D7000 do testów (mogę się zrewanżować jeszcze użyczeniem do zabawy w tym czasie mojego D3) :-)
Kurcze nie ma sprawnego D7000 w okolicach Łodzi??

Ps. W przyszłym tygodniu odbieram D7000 w EURO w Koninie (a może przed długim weekendem przyślą). Jak mój będzie sprawny to chętnie mogę użyczyć na testowanie;).

Fatman
26-04-2011, 17:56
Kurcze nie ma sprawnego D7000 w okolicach Łodzi??

Jak dotychczas nie dostałem info o tym, że ktoś takiego posiada i może się spotkać ;-)

pentacon
26-04-2011, 17:58
Może są...
Ale może ludzie boją się dowiedzieć że coś ze sprzętem nie tak...

Bengi
26-04-2011, 18:02
Dołączam do grona nieszczęśliwców :(
Byłem zdecydowany na D90 ale dostałem dobrą cenę na D7k no i się skusiłem
Do tej pory chyba nie udało mi się zrobić ani jednej naprawdę ostrej fotki i obiektyw nie ma znaczenia, czy to 50 1.4, czy 28-70 czy 70-300 :(
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to jest że w wizjerze łapie focus bez najmniejszego problemu i wszystko ładnie wygląda a zdjęcie na karcie jest całkiem rozmyte? O co tu chodzi, ten aparat jest naprawdę tak zepsuty?

Czy na Twoich zdjęciach widać BF (ewentualnie FF), czy może są całe nieostre?
Tutaj mam przykład całkowicie nieostrego zdjęcia - jakby poruszone, ale o poruszeniu nie ma mowy. Czas 1/1000s, 105mm, przysłona przymknięta do f8 żeby było ostrzej... a tu coś takiego:

Wstawiłem crop bo zdjęcie za duże.
http://img856.imageshack.us/img856/2441/dsc1316crop.jpg

Dodam jeszcze, że jest to pojedyncze takie zdjęcie, tuż przed i po było wszystko ok, na tych samych ustawieniach.

Bartekolo
26-04-2011, 18:05
Jak dotychczas nie dostałem info o tym, że ktoś takiego posiada i może się spotkać ;-)
Fatman przy tych seriach BF to zdjęcia są minimalne nie trafione czy po prostu zupełne pudła?? Przed odbiorem mam zamiar troche potestować żeby Nikon mi bubla czasem nie wcisnął:). Kurcze ...zamiast cieszyć się "zabawką" i beztrosko sobie pstrykać to tyle stresu trzeba przeżyć ehhh...:roll:.

biegly
26-04-2011, 18:08
Eee, ludziki...
Czas zacząć robić zdjęcia, a nie zaglądać do środka i syfki wpuszczać!
Ostatnio byłem na Star Wars Invasion, warunki do fotografowania były strasznie trudne.
Miałem zestaw d7000+N 17-55 i aparat spisywał się bez problemu :) Jedynie zdjęcia nieostre były z mojej winy, nie dałem więcej ISO czasami :/
Do tego wyciąganie szczegółów z rawa idzie jak po maśle ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/5658178366_8d7412a1d4-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5101/5658178366_8d7412a1d4.jpg)

....było naprawdę ciemno i żałowałem że nie miałem 35mm

Bartekolo
26-04-2011, 18:11
Eee, ludziki...
Czas zacząć robić zdjęcia, a nie zaglądać do środka i syfki wpuszczać!
Ostatnio byłem na Star Wars Invasion, warunki do fotografowania były strasznie trudne.
Miałem zestaw d7000+N 17-55 i aparat spisywał się bez problemu :) Jedynie zdjęcia nieostre były z mojej winy, nie dałem więcej ISO czasami :/
Do tego wyciąganie szczegółów z rawa idzie jak po maśle ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/5658178366_8d7412a1d4-1.jpg
źródło (http://farm6.static.flickr.com/5101/5658178366_8d7412a1d4.jpg)

....było naprawdę ciemno i żałowałem że nie miałem 35mm
O... jesteś z Łodzi i masz sprawnego D7000:lol:;)

biegly
26-04-2011, 18:13
...ale mieszkam w Dublinie ;)

Bartekolo
26-04-2011, 18:15
...ale mieszkam w Dublinie ;)

ojjjj....Szkoda:-(

tompsl
26-04-2011, 18:23
Rozmawiałem dziś o problemie z człowiekiem z fixation.co.uk... na żywo nie mieli jeszcze z tym do czynienia.
na pytanie czy sprawę znają choć w teorii nie odpowiedział nic konkretnego.
Z konkretów natomiast; wykonują naprawy serwisowe w ramach gwarancji europejskiej nikona i chętnie sprawdzą puszkę/spróbują naprawić.
Ta.. teraz tylko szybka, bezpieczna i nierujnująca kieszeni przesyłka... :/

Co do af - od czasu wczorajszej aktualizacji softu sprawdziłem powtórnie i powtórnie na wszystkich szkłach [wymieniałem wcześniej jakie] i nie ma zmian. Wszystko jest tak źle jak było.

pozdrawiam.

ps.
Czy na Twoich zdjęciach widać BF (ewentualnie FF), czy może są całe nieostre? ...Wstawiłem crop...
Mam dokładnie takie same rezultaty, dość często. Towarzyszą one standardowemu back focusowi, który objawia się najczęściej.

roge
26-04-2011, 18:25
Tutaj mam przykład całkowicie nieostrego zdjęcia - jakby poruszone, ale o poruszeniu nie ma mowy. Czas 1/1000s, 105mm, przysłona przymknięta do f8 żeby było ostrzej... a tu coś takiego:

Dodam jeszcze, że jest to pojedyncze takie zdjęcie, tuż przed i po było wszystko ok, na tych samych ustawieniach.

Ja mam tak dość często, całe zdjęcie nieostre, mimo krótkiego czasu. Efekt obserwowany z 18-55 VR.

Fatman
26-04-2011, 18:28
Fatman przy tych seriach BF to zdjęcia są minimalne nie trafione czy po prostu zupełne pudła?? Przed odbiorem mam zamiar troche potestować żeby Nikon mi bubla czasem nie wcisnął:). Kurcze ...zamiast cieszyć się "zabawką" i beztrosko sobie pstrykać to tyle stresu trzeba przeżyć ehhh...:roll:.

Za 2 godzinki wrócę do domu to pokażę przykład.

Eee, ludziki...
Czas zacząć robić zdjęcia, a nie zaglądać do środka i syfki wpuszczać!............... Jedynie zdjęcia nieostre były z mojej winy

Aaaa dzięki za radę, będę pamiętał na przyszłość, że jak mam w łapach D7000 to zdjęcia są nieostre z mojej winy :-) Dobrze, że reszta Nikonów jakoś w tych moich łapach sobie radzi ;-)

biegly
26-04-2011, 18:31
że jak mam w łapach D7000 to zdjęcia są nieostre z mojej winy
Chodziło mi o trudne warunki w których fotografowałem oraz bezproblemowy AF.
Nic nikomu nie sugerowałem ;)
Pozdrawiam.

Cadebou
26-04-2011, 18:49
Witam
To i ja za dwa dni przyłączę się do użytkowników D7000. Jak już kurier dotrze z paczką to się też wypowiem. Przesiadłem się z Olympusa. Więc poznać troszkę muszę inny system.
Pozdrawiam

vvilk
26-04-2011, 19:32

Według mnie na tym cropie jest ostrość ustawiona mniej więcej na widocznych w tle drzewach.
Opisywałem tu podobny przypadek. Coś jakby ostrość była łapana obok ustawionego lub na całkowicie innym polu AF. Zerknij na moje zdjęcie z lwem (post #651).

iron idem
26-04-2011, 19:52
Nie wiem dlaczego na optyczne.pl napisali taki tekst w podsumowaniu - Rzadko się zdarza, aby testowany przez nas aparat nie miał praktycznie wad.- .I na kazdej powaznej stronie same ochy i ahy czy to Polskiej czy zagranicznej .Tego caly czas nie rozumiem ,czy Nikon im płaci? .Czy daje im jakies specjalne puchy do testowania?

gadzeciarz
26-04-2011, 19:59
Nie wiem dlaczego na optyczne.pl napisali taki tekst w podsumowaniu - Rzadko się zdarza, aby testowany przez nas aparat nie miał praktycznie wad.- .I na kazdej powaznej stronie same ochy i ahy czy to Polskiej czy zagranicznej .Tego caly czas nie rozumiem ,czy Nikon im płaci? .Czy daje im jakies specjalne puchy do testowania?

Ja wiem,jest to ukłon w stronę użytkowników tego modelu którzy doświadczyli nieprawidłowości w poprawnym funkcjonowaniu tego aparatu,chodzi o to że zawsze na ukojenie nerwów mogą sobie poczytać wyśmienite oceny jakie zebrał ich d7000.
Na dodatek jak ktoś zapyta w sklepie że słyszał o wadach to zawsze można odpowiedzieć a testy żeś pan czytał ,a no ba toż to cud miód malina panie ;-)

Gregor174
26-04-2011, 20:02
Do testow dostaja przetestowane

Fatman
26-04-2011, 20:05
i raz...

źródło (http://img38.imageshack.us/img38/9355/bf1k.jpg)

i dwa...

źródło (http://img5.imageshack.us/img5/166/bf2rx.jpg)

i trzy...

źródło (http://img832.imageshack.us/img832/7835/bf3mg.jpg)

i cztery...

źródło (http://img718.imageshack.us/img718/3806/bf4y.jpg)

a cały kadr taki:

źródło (http://img17.imageshack.us/img17/628/bfall.jpg)