Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
sokolnik
09-12-2018, 22:13
Cześć
Mój zestaw:
i7 6700K
Asus Z170 Pro Gaming
16GB RAM DDR 4 2133 MHz
1070 Ti
ssd + hdd
zasilacz Seasonic 550W
Obecnie procesor jest chłodzony przez maleństwo Spartana 3 Pro - strona producenta (https://www.silentiumpc.com/pl/product/spartan-3-pro-he1024/)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/4375ae8340519b938aaf7be06bab-1.jpg
źródło (https://b.allegroimg.com/s400/01840e/4375ae8340519b938aaf7be06bab)
W chwili zakupu zestawu, nie mieli nic innego dostępnego, niby trzyba było długo czekać na inne chłodzenie a może po prostu nie chcieli montować nic większego... nie wiem. Wziąłem to maleństwo... Nie takie wcale słabe maleństwo jak się później okazało. Już wtedy wiedziałem, że kiedyś wymienię te chłodzenie... albo z nowym kompem albo po okresie około 2 lat... Właśnie przyszedł czas wymiany chłodzenia.
Zamówiłem potwora Dark Rock 4 PRO :evil: :grin: - google (https://www.google.com/search?q=dark+rock+4+pro&num=50&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwis-NqnwpPfAhXRa1AKHS5OCi8Q_AUIDigB&biw=1920&bih=1074)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/8f4c962360838ba5f76eed73863c4f9fproduct_-1.jpg
źródło (https://cdn.arena.pl/8f4c962360838ba5f76eed73863c4f9f-product_lightbox.jpg)
Tyle tytułem wstępu, pewnie we wtorek odbiorę chłodzenie oraz nową pastę termo przewodzącą Thermal Grizzly Kryonaut.
Chciałem się Was poradzić w kilku kwestiach dot. wymiany chłodzenia. Chce to zrobić sam, fakt że nigdy tego nie robiłem ale myślę że dam radę :) jest YouTube, ostatnio sam "grzebię" w swoim sprzęcie, podpinam dyski SSD NVMe czy SATA, całe okablowanie ułożyłem, wymieniłem w obudowie wentylatory niedawno, zamontowałem 1070 Ti a nawet podkręciłem (już dawno) swój procesor :) Wszystko działa stabilnie, pięknie także uważam że z wymianą chłodzenia procesora też sobie poradzę :) Tym bardziej, że z tego co oglądałem to be quiet! poprawił w sensie ułatwił montaż tego chłodzenia względem poprzednich modeli.
Chciałbym od bardziej doświadczonych kolegów uzyskać kilka odpowiedzi, w sensie mam kilka pytań :)
1 - Czy do zmiany chłodzenia, lepiej wyjąc całą płytę główną z komputera, odłączyć wszystkie kable zasilające, dyski itp. zamontować chłodzenie i ponownie złożyć cały komputer? Czy nie wyjmować płyty głównej, odłączyć kable zasilające i zmienić chłodzenie?
Pytam bo nie chce żadnego zwarcia :)
2 - Jakim środkiem najlepiej usunąć starą pastę z procesora? Czy tym samym środkiem wyczyścić podstawę chłodzenia, która stykać się będzie z procesorem? Z tego co wiem, trzeba te miejsca wyczyścić i odtłuścić, ale czym?
Drugą kwestią jest podkręcanie procesora. Od jakiegoś roku, może dłużej, podkręciłem swój procesor, delikatnie bo mam słabe chłodzenie i nie przesadzam z napięciem a co za tym idzie z temperaturami w testach obciążeniowych. Moje OC to 4,5 GHz ... Komputer wstawał na 4,6 oraz 4,7 ale nie przechodził testów, po jakiś 40 min wywalał bluescreen. Pewnie gdybym podniósł napięcie to by procesor "poszedł" ale wtedy temperatury były by zbyt wysokie dla Spartana. I tu pochwalę Spartana, do 4,5 Ghz spokojnie daje radę. W testach obciążeniowych momentami łapał co prawda 85 na najcieplejszym rdzeniu... ale w eksporcie zdjęć/video czy Wiedźminie 3 temp nie przekraczały 65-70 stopni, także uważam że wynik bardzo dobry jak na 4,5 oraz małego Spartana.
Jak zmienię chłodzenie, być może uda mi się bezpiecznie (czyt. bezpieczne temp) podkręcić procesor do 4,6 czy 4,7 GHz a jeśli nie to będę miał:
- niższą temp procesora w stresie
- duuużo lepszą kulturę pracy... Bo obecnie Spartan potrafi nieźle hałasować pod obciążeniem, co zaczyna przeszkadzać.
Oczywiście, Spartan wylądował na OLX :) ktoś może chętny? :)
Po zmianie chłodzenia, będę miał kilka pytań dot. podkręcania pamięci RAM... z CPU sobie poradzę :)
robin namawia mnie do podkręcania pamięci RAM ale ja się boję że coś zepsuje :) jakoś nie mam przekonania do kręcenia pamięci RAM.
Dajcie znać odnośnie mojego 1 i 2 pytania.
sokolnik
09-12-2018, 22:59
czy do zmycia starej pasty na CPU nada się alkohol izopropylowy? Tak samo zmyć tym alhokolem podstawkę nowego chłodzenia?
Zmiana chłodzenia może wydawać się skomplikowana ale tak naprawdę jest bardzo prosta, do czyszczenia używam to samo co do czyszczenia sensora czy elektroniki czyli alkohol izopropylowy.
Nie zaszalejesz z kręceniem na tej płycie, zapewne będą kłopoty ze stabilnością, do tego RAM pasuje wrzucić jakiś 3000MHz i dopiero go kręcić ciut.
Żeby utrzymać stabilność na takiej płycie będziesz musiał sporo wyłączyć z opcji obniżania zasilania/taktowania jak sprzęt w spoczynku, a wtedy jak policzysz roczne zużycie to ci odechce się takich rzeczy :)
Kolejna sprawa to chłodzenie, bardzo dobre ale pamiętaj żeby zrobić dobrą cyrkulacje w budzie żeby nie gotowała sie reszta, zasada wciągania powietrza do budy od przodu i wyciąg od tyłu zawsze się sprawdza, zasilacz jeśli jest osobno to nie będzie mieszał w budzie.
Jeszcze jedna sprawa, to że masz dobre chłodzenie do cpu nie oznacza że masz na tyle dobrą sztukę że ciepło będzie odprowadzane przez felernego gluta, dlatego też do sensownego oc robi się skalpowanie cpu.
sokolnik
09-12-2018, 23:28
Nie na wszystko teraz jest kasa :)
Myślę że z wentylacją nie jest najgorzej. Mam 3 wentylatory w obudowie, kable pochowane na tyle ile mogłem (3 dyski na SATA plus DVD...). Nie mam piwnicy na zasilacz.
Na zmianę obudowy przyjdzie pewnie czas w następnej kolejności, pewnie za rok :) później szybsze pamięci... WIEM że mam wolne pamięci... ale przynajmniej stabilne :)
Płyta też nie nadaje się do duużego podkręcania, wiem.
Skalpowanie? Nie z tym procesorem, nie z tym zestawem :) Skalpować warto ale wtedy gdy mamy lepszą płytę główną, szybsze ramy, lepszy procesor itp. w mojej sytuacji skalpowanie tego CPU jest nieopłacalne (koszty/względem uzyskanej mocy liczonej w Hz).
Jeśli stabilnie podkręcę CPU na 4,6, może 4,7 z zadowalającymi temperaturami będę mega zadowolony. Jeśli zyskam tylko niższe temp oraz ciszę to też będę zadowolony. Cel? Chce mieć dobrze chłodzony procesor oraz ciszę, każde 100Hz w górę będzie dodatkowym bajerem :)
Wyjmować płytę główną? Odłączyć wszystkie kable zasilające? Dyski? Czy bez przesady z tym wyjmowaniem i kablami? Wystarczy odpiąć z gniazdka zasilającego, wyłączyć zasilacz i zmienić chłodzenie?
Chyba nie musisz wyciągać nic, dojście od tyłu płyty powinno być, a resztę kręcisz od frontu.
Odnośnie cyrkulacji to chodzi mi żeby wiatraki nie dmuchały jak popadnie tylko był wlot i wylot.
Skalpuje się po to żeby zmienić pastę w środku ale to sam zobaczysz po zmianę chłodzenia i pierwszych kręceniach jaką masz sztukę cpu.
- - - - kolejny post - - - - - -
Jakie napięcie masz teraz na tym 4,5 GHz ?
sokolnik
10-12-2018, 00:12
Ogólnie to trochę ryzykuje kupując to chłodzenie, bo nie wiem czy zamknę obudowę po zamontowaniu chłodzenia :) będzie bardzo ciasno... najwyżej przez boczną ściankę będzie wpadać więcej powietrza :) Jeśli się okaże że tak będzie, zakup nowej obudowy będzie trzeba przyspieszyć :)
Sprawdzałem, niby się mieści, na styk... zobaczymy :)
Mam obudowę Zalman Z11 Plus (nie kupujcie tego :) ) zdjęcia produktu (http://pcfoster.pl/artykul/zalman-z11-plus-hf1-%E2%80%93-test-obudowy/1649-2.html)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/boitierzalmanz11plus-1.jpg
źródło (http://lehardware.com/130-thickbox_default/boitier-zalman-z11-plus-.jpg)
Ten mini panel z jakiejś pleksi wystaje o jakiś 1,5-2 cm ale to może być za mało na tak duże chłodzenie :)
Skalpowanie odpada tego procesora... Co mi da skalpowanie jak płyta główna średnio nadaje się do dużego stabilnego podkręcania a do tego RAM mam jaki mam :) Skalpowanie tego procesora da co najwyżej niższe temp a nie więcej Hz :)
Różne źródła różnie podają, jedni piszą że brakuje 1mm a inni że zmieści się na styk :)
W Dark Base 700 nie było by problemu zamontować te chłodzenie... jeszcze by był zapas prawie 2 cm...
Jakie napięcie i temperaturę masz teraz na tym 4,5 GHz ?
sokolnik
10-12-2018, 00:40
Teraz mam napięcie 1.3000, jest stabilnie, Asus Realbench (15 min test) oraz OCCT (50 min test). Na 1.3100 też było stabilnie.
na 4,6 oraz 1,3200 był bluescreen, ale widziałem filmiki na YT że da radę na tym procesorze i płycie tylko trzeba byłoby podnieść napięcie do 1.3250 co dla mojego chłodzenia byłoby za dużo myślę.
Temp w stres średnio 50-70 stopni. Momentami na 1 czy 2 rdzeniach pokazywało 85 stopni (real temp oraz core temp) jako zarejestrowaną temp na rdzeniu. Oba te programy różnie pokazywały te maxymalne zarejestrowane temp. bo jeden pokazuje na rdzeniu powiedzmy 82 stopni max a drugi program na tym samym wrdzeniu 85 :) jako max zarejestrowana temp podczas pracy komputera. Srednie temp jak pisałem wcześniej, 60-70-80 stopni. Podobnie w eksporcie nef czy video albo w Wiedźminie 3 - 55-70 stopni.
Wentylator na CPU mam usawiony na max od 70 stopni :) i jest głośno wtedy :/
Nowa pasta Thermal Grizzly Kryonaut oraz nowe chłodzenie myślę że skutecznie zbije temp i to znacznie :)
teraz jak mam odpaloną przeglądarke, 10 zakładek, to temp CPU to jakieś 30-34 stopnie.
Z tego co ludzie opisują to 4,7GHz może być bardzo trudne do osiągnięcia bo napięcie 1.375 nawet, a wtedy temperatury w stresie 75-80 mogą być.
Jeśli masz stabilne 4,5GHz to bardzo mnie dziwi że chcesz kombinować coś żeby uzyskać 100-200Mhz więcej.
Jedyny plus tej wymiany może być że będzie ciszej.
U mnie komp chodzi średnio 18 godzin na dobę, wiec jakieś sztywne ustawianie zegara i ogólnie kręcenie ostre byłoby dość kosztowne w użytkowaniu, więc doceniam wszelkie tryby oszczędzania jakie ma cpu, do tego cisza musi być przy ewentualnym stresie na maxa.
Jak wreszcie się zdecyduję na upgrade to będę brał Ryzena na 100% i to coś z zegarem wysokim, do tego ram 3200 i tylko symboliczne kręcenie bez zmian w działaniu wszystkiego co obniża napięcie/taktowanie, intel nie ma sensu według mnie na tą chwilę bo za drogo.
krzysztofz24
10-12-2018, 02:01
sokolnik- montaz procesora (czyli i chlodzenia) w Komputroniku -39zl:-). I zrobia ci to w 20-30 min.
Jak bys jednak sam robil. To obczaj na YT jak rozprowadzic paste. Bo tu sa rozne szkoly;-).
Groszek, krzyzyk, rownolegle linie, rozsmarowac karta kredytowa przed docisnieciem...
Nawet chyba ktos robil filmik jak nakladal paste na rozne sposoby i pozniej testowal procesor.
Ogolnie na groszek jest najgorzej, bo pasta moze nie dojsc do rogow.
To nie ten film co mialem na mysli, ale zeby zoobrazowac o czym mowie:
https://youtu.be/FhTPnlfewNE
Jeszcze jeden:
https://youtu.be/6EKNfgIxtzY
sokolnik
10-12-2018, 07:33
Temat nakładania pasty już obejrzałem na YT :) do mojej nowej pasty dodają mała łopatkę do rozprowadzenia pasty po całym CPU. Planuję jej użyć.
Nie chce nikomu płacić itp, dawać komuś kompa na zaplecze... Sam chce to zrobić w zaciszu domowym :)
Prosta sprawa, poradzisz sobie :) a to czy będzies musiał wyjąć płytę, zależy, czy będziesz mógł włożyć palce tam, gdzie musisz :)
Grunt to nałożyć pasty tyle, żeby nie wyciekało poza a jednocześnie wypełniło mikropory między prockiem a radiatorem żeby była jak największa powierzchnia odprowadzania ciepła.
Zazdraszam zabawy, toż to sama przyjemność :) Sam się już dawno nie bawiłem w kręcenie, ostatni procek, którego kręciłem to był Core2Duo na 4.4 GHz. Dawał radę przez 6 lat ech :) :) Teraz jestem na etapie bycia na maxa ECONO :) W gierki już nie gram tyle co kiedyś, no może poza CS:S :)
Tak jak pisał koesh, nie warto jechać na maksimum, te 100 - 200 Mhz w ogóle niewiele Ci nie zmieni :) Ale jak kręci Cię oglądanie słupków to czemu nie :) Sam się tak bawiłem latami.
Kiedyś walka o te 100-200 to było coś, co na prawdę sporo zmieniało :D Pierwszy szok prędkości odczułem po podkręceniu 486DX 33 na 40 kilka MHz :D
sokolnik
10-12-2018, 14:18
Jeszcze chciałem dopytać o siłe dokręcania chłodzenia. Wiadomo, wszystko pewnie jest wymierzone przez inżynierów producentów itp. Ale trochę się obawiam że zgniote procesor :) nie będę dokrecać śrubek kluczem dynanometeycznym, wszystko biorę na wyczucie ale mały stresik jest :)
Jakieś rady w tym temacie?
Kable odłączyć wszystkie? Może zasilający odepne od płyty głównej... Wszystko poodpinam pewnie, wyczyszcze i złożę do kupy :)
Oczywiście nie kręci mnie ekstremalne podkręcanie, nie wydaje tysięcy zł by podkręcić procesor jeszcze o 100 Hz, ale jeśli na obecny zestaw może pracować 100 czy 200 Hz szybciej to czemu nie? :)
Najważniejsze by było chłodniej i ciszej :)
Pierwszy szok prędkości odczułem po podkręceniu 486DX 33 na 40 kilka MHz :D
Wtedy z tego co pamiętam zworkami się ustawiało częstotliwość i mnożnik. Potem weszły płyty z blokadą procka, a później dopiero kręcenie biosem. Ech to były piękne czasy.
PS
Znajomy ściągał pasty do kraju z dodatkiem srebra i chcieli mu akcyze na metale szlachetne założyć :)
Popatrzałem sobie na ten model jak powiedziałeś, że na śrubki, masz tam 2 śruby do podłączenia radiatora i 4 do zamontowania płytki przedniej i tylnej na płycie, więc jak nie masz otworu w obudowie w odpowiednim miejscu to i tak musisz ją wyjąć.
Generalnie pewnie śruby przykręcasz do oporu, oczywiście w ramach rozsądku :) po prostu przykręcasz obie najpierw słabiej, a potem tylko dokręcasz każdą po 2 ruchy na zmianę i tyle. Zero filozofii.
Z resztą, masz filmik na YouTube, który pokazuje dokładny montaż na płycie z socket 1151 tej wersji węższej, mocowanie wygląda tak samo.
W serwisach jeszcze się pracownik uziemia, żeby nie przenieść ładunku elektrostatycznego na komponenty.
Jak coś nie będzie pasowało to nie wierć otworów w płycie głównej ;)
Od dawna mocowanie tych potworów jest bardzo dobrze rozwiązane, problem czasami jest jak płyta główna nie jest zamocowana dobrze i potem wygina się od ciężaru chłodzenia, wiec przykręć wszystkie mocowania płyty do budy.
sokolnik
10-12-2018, 18:48
wiem że to ciężki kloc i też myślałem o tym by mi płyty nie wygięło :)
mógłbym go nitką złapać za górę obudowy :) ale to by była prowizorka, której się wystrzegam he
mogłem go dziś odebrać, ale czekam jeszcze na jedną rzecz, także pewnie jutro pojadę do Gdańska do tego sklepu :)
wiem że to ciężki kloc i też myślałem o tym by mi płyty nie wygięło :)
mógłbym go nitką złapać za górę obudowy :) ale to by była prowizorka, której się wystrzegam he
mogłem go dziś odebrać, ale czekam jeszcze na jedną rzecz, także pewnie jutro pojadę do Gdańska do tego sklepu :)
Ooo kolega z 3city, dopiero zauważyłem, tym bardziej trzymam kciuki :D
sokolnik
10-12-2018, 19:07
muszę jeszcze kupić małą buteleczkę alkoholu izopropylowego... nie potrzebuje 1 L a pewnie tylko takie duże będą w sklepach. Gdzie kupić małą buteleczkę tego specyfiku nie za miliony monet? Bo mi się to do niczego więcej nie przyda...
Pewnie w komputroniku mają, zawsze można ich poprosić o trochę z zaplecza, albo w serwisie komputerowym / drukarek. Ostatnio tak sobie zakupiłem za 5 złotych na boku kilka takich środków w ilościach "śladowych" :).
Osobiście do radiatorów używam i tak rozcieńczalnika ekstrakcyjnego, jak już muszę :)
Sklepy elektroniczne, z optyką jak teleskopy i lornetki, jakieś modelarskie sklepy albo zerkaj na allegro i odbiór u siebie na wsi.
detailingi wszelkiej maści - poproś o próbke ipy do buteleczki z psikaczem 80 ml. Możesz też użyc zwykłego spirytusu, albo nie używać wcale i wytrzeć ręcznikiem kuchennym na sucho - też zejdzie.
sokolnik
11-12-2018, 14:42
Ja mam w domu jakiś rozcienczalnik z Castoramy, cała butle 1L bo też potrzebowałem do czegoś tam... [emoji854] Nie chce kolejnej latwopalnej substancji... Wystarczy mi 100ml. A może w tym sklepie będą mieć jakieś małe buteleczki.
Dziś jadę odbierać sprzęt, ale na montaż pewnie przyjdzie czas w weekend...nie mogę teraz rozbebeszyć kompa, muszę najpierw zmodyfikować projekt albumu, zamówić go itd. Także pewnie w weekend będę wymieniać chłodzenie.
nikoniarz
11-12-2018, 16:44
Wielce prawdopodobne, że stara pasta bez problemu zejdzie na sucho.
Wielce prawdopodobne, że stara pasta bez problemu zejdzie na sucho.
Nie ma opcji żeby nie zeszła
Przy okazji: nie dawaj za dużo pasty - ona ma za zadanie wyrównać/zatkać nierówności itd. Jej przewodzenie cieplne jest zapewne dużo niższe niż metali użytych do chłodzenia.
sokolnik
11-12-2018, 20:46
Nie ma opcji żeby nie zeszła
Przy okazji: nie dawaj za dużo pasty - ona ma za zadanie wyrównać/zatkać nierówności itd. Jej przewodzenie cieplne jest zapewne dużo niższe niż metali użytych do chłodzenia.
Na YT jest pełno filmików o nakładaniu past na CPU, różne szkoły, groszek, krzyżyk, II kreski... oraz rozprowadzenie pasty po całym CPU za pomocą łopatki dołączonej do pasty, ja właśnie tej łopatki chce użyć, ładnie rozprowadzić po całym CPU, i postawić chłodzenie, przykręcić.
Oczywiście nie za dużo, by się nie rozlało na boki :)
Chłodzenie odebrałem, duża krówka :)
Mam w domu końcówkę rozcieńczalnika acetonowego z Castoramy :) ale ten się chyba nie nadaje do CPU :)
Aceton to sobie odpuść lepiej, serio :)
Ja rozprowadzam paluchem, a raczej zasmarowuje obie powierzchnie i zawsze było ok.
Od za małej ilości pasty gorsze jest tylko za dużo pasty.
sokolnik
12-12-2018, 11:06
Wczoraj po jakiejś godzinie gry w Wiedźmina 3 wyskoczył mi bluescreen. Dziwne. Bo temp były w normie,cpu 55-60 stopni średnio, grafika 67-70 także było w normie. A tu nagle zwiecha i odrazu bluescreen, musiałem zresetować kompa.
Dziwne bo robiłem testy w Asus Realbench 15 min oraz OCCT 50 min i oba testy komp przeszedł bez błędów. Także napięcie procesora jewlst ok, temp w normie...
Może gra ma jakieś błędy? Sterowniki mam najnowsze, jakieś 2 tyg temu wyszła aktualizacja która zainstalowałem.
Nie wiem czy nie powinienem powyłączać tych dodatków od nVidia typu Ansel czy Ansen taki jakiś dodatek że można zatrzymać grę w dowolnym momencie i zrobić zdjęcie heh nie używam tego a gdzieś tam w tle pracuje.
Do mierzenia temp podzespołów używam programu MSI, pokazuje w czasie gry zuzycie ram, CPU, GPU, takie tam wiecie statystyki.
Tylko w Wiedzminie mam takie akcje i to nie zawsze, czasami gram dłużej niż godzinę i nic się nie dzieje.
Dziwne.
Wczorajszy błąd BAD_POOL_CALER.
Może pamięci ram przetestować. RAM działa na stokowych ustawieniach, nic nie robiłem nigdy z RAM, boję się :)
Gra jest zainstalowana na SSD 4letnim Crucial, program do monitorowania dysków pokazuje stan 98% dobry... Może na ssd jakieś błędy mam?
Systemowy dysk ma jakiś rok czasu Samsung 960 EVO M.2 NVMe. On ma 100% stan bardzo dobry.
Poniesienie napięcia o jeden step w górę pewnie pomoże. Albo obniżenie taktowania odrobinę w dół.
Benchmarki / programy testujące nie są jednoznaczną wyrocznią i temperatura nie jest jedynym wyznacznikiem stabilności pracy.
Czytając fora podkręcaczy to ten procesor na 4.6GHz i 1.325V powinien chodzić stabilnie, problem zaczyna się wyżej bo 4.7GHz wymaga już sporego kombinowania, temperatura rośnie bardzo szybko.
Uzyskanie stabilności na podkręconym zestawie to sporo zabawy.
A tak ogólnie przy kręceniu inteli to płyta główna odgrywa dużą rolę i często będziesz walczył kilka dni żeby mieć stabilność, a potem i tak wali bluescreen albo nie wstanie albo się zresetuje bo zwyczajnie płyta nie radzi sobie, dlatego jak ktoś chce kręcić intela to musi kupić drogą porządną płytę i najlpiej juz dobrze przetestowaną przez maniaków oc.
Przy zwykłym kręceniu delikatnym nie ma problemów zazwyczaj.
Ja chcąc zwiększyć szybkość zestawu na początek wymieniłbym ram na szybki, a nie walczył o 100MHz na cpu.
sokolnik
12-12-2018, 12:00
Czytając fora podkręcaczy to ten procesor na 4.6GHz i 1.325V powinien chodzić stabilnie, problem zaczyna się wyżej bo 4.7GHz wymaga już sporego kombinowania, temperatura rośnie bardzo szybko.
Uzyskanie stabilności na podkręconym zestawie to sporo zabawy.
A tak ogólnie przy kręceniu inteli to płyta główna odgrywa dużą rolę i często będziesz walczył kilka dni żeby mieć stabilność, a potem i tak wali bluescreen albo nie wstanie albo się zresetuje bo zwyczajnie płyta nie radzi sobie, dlatego jak ktoś chce kręcić intela to musi kupić drogą porządną płytę i najlpiej juz dobrze przetestowaną przez maniaków oc.
Przy zwykłym kręceniu delikatnym nie ma problemów zazwyczaj.
Ja chcąc zwiększyć szybkość zestawu na początek wymieniłbym ram na szybki, a nie walczył o 100MHz na cpu.Chyba że podkrece RAM? 2133 to mało wiem, może podkrece na 2400 zawsze to trochę lepiej :)
Napięcie procesora będę zwiększać, delikatnie, dopiero po zamontowaniu nowego chłodzenia oraz nowej pasty, nowe chłodzenie powinno sobie z łatwością poradzić z tak delikatnie podkreconym zestawem.
BIOS mam prawie najaktualniejszy. Też go muszę zaktualizować do najnowszego. System też chcę zainstalować od nowa.
Sporo roboty :)
4,6 by mnie satysfakcjonowało, oczywiście najważniejsze są temp oraz stabilność. Z nowym chłodzeniem puszczę test occt na 2h i zobaczę. Pewnie podniosę napięcie z uwagi na 4,6.
sokolnik
12-12-2018, 18:28
Problem jest, nie ma nigdzie alkoholu izopropylowego. W aptece nie, OBI nie, w komputerowym mi gość mówi że szare mydło i ściereczka z mikrofibry i zejdzie...
Edit:
Kupiłem alkohol salicylowy za 2,50 :)
A po chwili babka wpadła na pomysł ze coś sprawdzi, poszła i wraca z małą buteleczka i mówi że znalazła coś co ma alkohol izopropylowy + wodę :/ ale ze niby śladowe ilości wody.
Myślę że to się nada bo biorę tylko trochę na ściereczke by rozpuścić stara pastę, potem wytrę do sucha, poczekam by wszystko ładnie wyparowalo i powinno się udać chyba :)
Co sądzicie? Czytałem też ze alkoholem salicylowym ludzie czyszcza procesor...
Byle czym to wyczyść, nawet płyn do szyb jest ok, szare mydło też dobra opcja, spirytus spożywczy ( hehe jak to zabrzmiało ), kurcze nawet denaturatem można, benzyna ekstrakcyjna, oczywiście robisz to z umiarem patyczkiem higienicznym np albo chusteczka na paluchu itp, za bardzo się stresujesz takimi drobiazgami.
Jakby co mam litr spirytusu :)
Żonie kupiłem na ciasto, zużyła 2 łyżeczki, trochę psioczyła... ale mniejszego nei mieli :D Leży i nie wiem co z tym zrobić, chyba się starzeję :)
sokolnik
12-12-2018, 18:59
bo to poważna operacja jak na otwartym sercu :)
Jakby co mam litr spirytusu :)
Żonie kupiłem na ciasto, zużyła 2 łyżeczki, trochę psioczyła... ale mniejszego nei mieli :D Leży i nie wiem co z tym zrobić, chyba się starzeję :)
Wcieranie od wewnątrz z czasem staje się trudne, wiec wciera się od zewnątrz :)
Salicylowy zostawia biały osad, ale powinen być ok. Z reszta wszystko będzie dobre, nawet perfumy (tylko markowe). Przy wygrzewaniu będzie jeszcze pachniało w pokoju.
Moim zdaniem największym problemem nie będzie wymiana "coolera", tylko wyjęcie płyty, jeśli w obudowie nie masz "dziury" pod prockiem.18558
sokolnik
12-12-2018, 19:17
mam z tyłu dziurę :)
obudowa nie jest taka zła :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/WnC499trzeZalmanZ11Plus1-1.jpg
źródło (http://www.tweaks.pl/wp-content/uploads/Wn%C4%99trze-Zalman-Z-11Plus-1.jpg)
No to teraz statyw i foto reportaż przy okazji prosimy :)
sokolnik
12-12-2018, 20:17
No to teraz statyw i foto reportaż przy okazji prosimy :)
nie no co Ty :D Nie będę tego nagrywać :P
Chociaż mogę Wam nagrać na YT :D haha
żarcik :P
sokolnik
12-12-2018, 21:12
pytanie mam szybkie - muszę zainstalować system operacyjny na laptopie taty (pierwsza instalacja/nowy ze sklepu bez systemu).
i3 8 generacji
ssd
hdd
4 GB RAM :/
Ilu bitowy system operacyjny zainstalować? 32 czy 64 bit ?
U siebie instaluję 64 bit z uwagi na 16 GB ram :) a jaki w laptopie zainstalować który ma 4 GB ram?
Komputer typowo dla "emeryta", internet, czasami film, MS Office i tyle w zasadzie.
:)
EDIT:
Raczej wybieram 64 BIT :)
Problem jest, nie ma nigdzie alkoholu izopropylowego. W aptece nie, OBI nie, w komputerowym mi gość mówi że szare mydło i ściereczka z mikrofibry i zejdzie...
Ale kombinujesz. Już dawno by przyszła przesyłka z allegro za kilka zł.
https://allegro.pl/oferta/izopropanol-kontakt-ipa-plus-0-05l-ag-50ml-7012861003
https://allegro.pl/alkohol-izopropylowy-ipa-100-100ml-izopropanol-mc-i6680294781.html
pytanie mam szybkie - muszę zainstalować system operacyjny na laptopie taty (pierwsza instalacja/nowy ze sklepu bez systemu).
i3 8 generacji
ssd
hdd
U siebie instaluję 64 bit z uwagi na 16 GB ram :) a jaki w laptopie zainstalować który ma 4 GB ram?
Komputer typowo dla "emeryta", internet, czasami film, MS Office i tyle w zasadzie.
EDIT:
Raczej wybieram 64 BIT :)
64bit oczywiście i to od jakiś hmm... 10 lat :)
Systemy 32 bitowe potrafią zaadresować max 4GB RAM. Ale w tym się mieści pamięć grafiki, ROM i inne. Realnie nie wykorzystasz więc całej pamięci.
sokolnik
13-12-2018, 00:32
Zainstalowany 64 bit :) jak na razie działa pięknie :)
To taki mały przerywnik... [emoji854]
Z tym izopropanolem, to myślałem że mieszkam w dużym mieście, Trójmieście nawet i że pojadę do budowlanego gdzie mają dużo chemii i kupię... A tu zonk nie mają.
Fakt że kupiłem w aptece i myślę że to wykorzystam i nada się do świetnie :)
na stronie Komputronik.pl mają izopropanol 1 L za 19,99 zł. W Gdyni jest Komputronik, zamówiłem, nadmiar zostanie albo oddam tacie, jemu się przyda pewnie :)
https://www.komputronik.pl/product/196058/aab-cooling-ipa-1l.html
krzysztofz24
14-12-2018, 00:52
sokolnik filmik to nie, ale jakas fotorelacje moglbys aparatem zrobic (tylko aparatem nie komorka).
Ja chce obejrzec ta fotorelacje:-).
sokolnik
14-12-2018, 08:23
Nie no, proszę mnie nie podpuszczać jak z tymi MotoMikołajami [emoji14]
sokolnik
14-12-2018, 09:30
Z tą fotorelacja to może być dobry pomysł, będączdkecia sprzętu w przypadku jakbym chciał sprzedać za rok czy dwa CPU MOBO RAM :)
Czeka mnie:
aktualizacja biosu
zmiana chlodzenia
Początkowo cpu nie będzie podkrecany. Podkrece go dopiero po wygrzaniu się pasty oraz po uznaniu że wszystko dobrze zamontowałem czyli muszą być niskie temp :)
później format WIN10 ale to po świętach pewnie.
Jak kupie dziś zamówiony izopropanol w Komputroniku to jutro biorę się za zmianę chłodzenia :)
Kilka fotek strzele.
Podkręcanie pewnie za 2 tyg :)
Bios można aktualizować ale nie jest konieczne jak masz działające wszystko, win10 u mnie chodzi bez problemów od bety zainstalowanej w 2014 roku, podejrzewam że nawet ze zmianą płyty głównej poradzi sobie i trzeba by go startować jedynie z pendrive żeby aktualizacje zrobił, to nie jest XP czy nawet win7 żeby trzeba formaty robić.
sokolnik
14-12-2018, 17:08
Ja musze zrobić format Windowsa i już, wiem to na pewno :) uwierz mi :) wszystko działa stabilnie, komputer chodzi super ale jedna rzecz nie działa he
Mialem Bluescreeny w Wiedzminie 3 ale to wina sterowników lub samej gry, coś się klocilo, po aktualizacji sterowników samej karty graficznej oraz dodatków nVidia problem rozwiązany.
BIOS aktualizowałem jakiś rok temu, teraz wyszły kolejne elwersje biosu, napewno coś poprawiają. Aktualizowałem przed dziurą w zabezpieczeniach procesorów Intel, afera była niedawno. To chyba aktualizacje to załatały, czy jeszcze nie? Niby procesory miały zwolnić, nic takiego nie zaobserwowałem.
Dobra, jadę po ten izopropanol i lecę zmieniać chłodzenie.
Może aktualizacje sprawia że podkrece CPU na 5.0 :) żarcik
krzysztofz24
14-12-2018, 17:55
Bios można aktualizować ale nie jest konieczne jak masz działające wszystko, win10 u mnie chodzi bez problemów od bety zainstalowanej w 2014 roku, podejrzewam że nawet ze zmianą płyty głównej poradzi sobie i trzeba by go startować jedynie z pendrive żeby aktualizacje zrobił, to nie jest XP czy nawet win7 żeby trzeba formaty robić.
Pozwole sobie na lekkie OT. Kolega sokolnik chyba daruje;-).
Tak sie przymierzam pomalu i od jakiegos czasu (czekam na nowa generacje od AMD, co pokaze), do wymiany procesora, plyty glownej i pamieci.
I moze zalecane jest zebym zrobil format WIN10?
A tego bym nie chcial, nie chce sie tez bawic w jakies kopie systemu itp.
Wiec to moje pytanie koesh; czy jesli w WIN10 wymienie plyte, procesor i pamieci to pojdzie normalnie z automatu czy beda problemy?
sokolnik
14-12-2018, 19:19
Tak sie przymierzam pomalu i od jakiegos czasu (czekam na nowa generacje od AMD, co pokaze), do wymiany procesora, plyty glownej i pamieci.
Wiec to moje pytanie koesh; czy jesli w WIN10 wymienie plyte, procesor i pamieci to pojdzie normalnie z automatu czy beda problemy?
daruje daruje :)
a kiedy chcesz to zrobić? Może chcesz używkę w dobrej cenie? Co masz do Intela? :)
WŁAŚNIE BIOS zaktualizowałem :) Bez problemów :)
https://www.asus.com/pl/Motherboards/Z170-PRO-GAMING/HelpDesk_BIOS/
Wersja 3805 - przedostatnia wersja wg. tej listy. Tej najnowszej bałem się instalować z poziomu Windowsa... Nie szło z pendriva.
Wiec to moje pytanie czy jesli w WIN10 wymienie plyte, procesor i pamieci to pojdzie normalnie z automatu czy beda problemy?
Po zmianie sprzętu system na 100% nie ruszy, więc uruchamiasz z pendrive i dajesz naprawienie systemu, po kilku minutach wstaje system tak jak przed zmianą sprzętu z nienaruszonymi ustawieniami, instalacjami itd, nawet układ na pulpicie ikon po staremu, kompletnie nie ruszone nic.
Można czekać na Ryzen 3xxx ale aktualnie ceny za 2xxx są bardzo atrakcyjne, zgodność wsteczna pozwala zakupić spokojnie płyty jakie są teraz dostępne.
krzysztofz24
14-12-2018, 21:14
daruje daruje :)
a kiedy chcesz to zrobić? Może chcesz używkę w dobrej cenie? Co masz do Intela? :)
Jak wyjdzie w 2019 nowa generacja Ryzenow wykonana w nizszym procesie Nm. Tak obiecuja. Ewentualnie serie 2xxx moze.
Nie jestem zadnym fanboyem od sprzetu kopmputerowego, ale Intel to taki wredny monopolista. Co nowe procki to zmian podstawki, a roznice miedzy generacjami nie sa jakies kosmiczne.
A jaki ty masz ten Intel co bedziesz sie pozbywal, jaka podstawka? Wogole t oprzeciez miales tylko chlodzenie zmieniac.
A niezakatowany przypadkiem obrabianiem filmikow z GoPro:p?
Po zmianie sprzętu system na 100% nie ruszy, więc uruchamiasz z pendrive i dajesz naprawienie systemu, po kilku minutach wstaje system tak jak przed zmianą sprzętu z nienaruszonymi ustawieniami, instalacjami itd, nawet układ na pulpicie ikon po staremu, kompletnie nie ruszone nic.
A moge poprosic jak do 5 letniego dziecka;-). A nie moglbym po prostu wsadzic plyty instalacyjnej i napraw system zeby sobie dogral/dociagnal co trzeba? Co ja mialbym niby miec na tym pendrivie, to plyta z systemem nie styka?
Rozumiem ze to sie nie odbywa automatycznie, ze po prostu wsuwam plyte, tylko musze wybrac polecenie.
Kiedys z 7 tak walczylem (piracka byla) ze plyta instalacyjna i napraw system-kiepskie efekty. WIN 10 mam juz na legalu kupiony.
Ciakaw jestem tylko ktore programy beda darly ryja ze im sie sprzet nie zgadza. To ze Steam, Origin i reszta klientow gier to jest pewne:-). W szoku byly jak zmienialem karte grafiki i trzeba bylo jakies weryfikacje robic.
Cieawe czy programy od ADOBE cos zauwaza:twisted:?
sokolnik ty dawaj ta relacje rob. Nikt cie nie wygoni jak z Moto Mikolajow:smile:, chyba ze cie zona pogoni do porzadkow przedswiatecznych ewentualnie, zamiast glupotam sie zajmowac;-)
Cieawe czy programy od ADOBE cos zauwaza:twisted:?
Myślę, że jedynie brak przelewu :)
sokolnik ty dawaj ta relacje rob. Nikt cie nie wygoni jak z Moto Mikolajow:smile:, chyba ze cie zona pogoni do porzadkow przedswiatecznych ewentualnie, zamiast glupotam sie zajmowac;-)
O to to :D
sokolnik
14-12-2018, 21:58
Montaż prawie na ukończeniu... Jeszcze jedna zapinka od wentylatora, podpiąć kartę graficzną, kable i odpalam :)
Foty robię, jak będą foty to będzie znaczyło że wszystko ok haha
sokolnik
15-12-2018, 00:23
MISJA ZAKOŃCZONA SUKCESEM 8) :lol:
Na początku nie było tak prosto... sporo "problemów" sprawił mi Spartan 3 Pro a raczej jego demontaż. Byłem jeszcze na początku swojej drogi wymiany chłodzenia, nie chciałem nic zepsuć, byłem zestresowany wymianą chłodzenia... oraz aktualizacją BIOSu płyty głównej. Tak, przed rozpoczęciem prac związanych ze zmianą chłodzenie, zaktualizowałem BIOS, bez większych problemów. Na początku ściągnąłem nie tą wersje BIOSU (aktualizacją z systemu a nie z PENDRIVa a później komp nie widział pendriva, zapomniałem sformatować pendrive w systemie FAT32). Sama aktualizacja później przebiegła bez problemów, ale stresik był :)
Komputer trochę zakurzony, jutro zaplanowane mam odkurzanie, sprzątanie, komputera też.
1.
Mój Spartan'ik przed operacją
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0295-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0295.jpg)
2.
Dark Rock 4 PRO
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0297-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0297.jpg)
3.
Jedna z najlepszych pasta termo przewodzących na rynku.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0306-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0306.jpg)
4.
Spartan po demontażu, widać wyraźnie że trochę tej pasty dali za dużo w Komputroniku 2 lata temu... Z pomocą izopropanolu, stara pasta schodziła bardzo ładnie bez żadnych problemów. Miała konsystencję jak rozgrzana plastelina. Nie była twarda ani sucha.
Chociaż na środku procesora pasty już nie było :shock:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0298-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0298.jpg)
5.
Na szczęście dużo pasty się nie rozlało na boki, dało się to łatwo wyczyścić.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0299-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0299.jpg)
6.
Czystość widzę...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0303-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0303.jpg)
7. Widzę czystość ! :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0302-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0302.jpg)
8.
Nałożyłem pastę, ziarnko grochu wystarczy.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0307-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0307.jpg)
9.
Nie za dużo, by nie przesadzić jak fachowcy z Komputronika :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0309-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0309.jpg)
10.
Łopatka w ruch. Pasta ładnie rozprowadzona.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0311-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0311.jpg)
11.
Jest i ON - Król chłodzenia powietrzem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0313-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0313.jpg)
12.
Spartanik wyczyszczony trafił do pudełeczka, czeka na kupca.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0324-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0324.jpg)
13.
Całość prezentuje się całkiem nieźle.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0329-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0329.jpg)
14.
Przydałoby się zmienić obudowę, bo ta mnie wkurza, mała ciasna i mało przewiewna... Mikołaju... :) Nie wiem czy przez Dark Rocka udami się zamknąć obudowę, do jutra zostawiam ją otwartą, jutro czyszczenie i zamykanie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/DSC_0333-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/DSC_0333.jpg)
15.
Na koniec trochę statystyk.
Screen zrobiony po jakiś 3 min spoczynku, zminimalizowana przeglądarka z 10 kartami. Jakieś 10 min wcześniej wyeksportowałem 18 NEF do JPG, wtedy temp były w okolicach 55-65 stopni na rdzeniach.
Temp CPU oraz GPU.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2018/12/Temperatury-1.jpg
źródło (http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/Temperatury.jpg)
Podsumowując.
Jestem bardzo z siebie zadowolony, bo jako typowy laik sobie poradziłem. Myślę że temp potwierdzają to że wszystko poszło zgodnie ze sztuką... :) oczywiście, potrzebne są jeszcze testy. Podobno ta pasta nie musi się "wygrzewać" by osiągnąć swoje optymalne właściwości termo przewodzące ale ja dam jej dobę czy dwie normalnej pracy czyli internet itp. Bez obróbki i eksportu VIDEO czy FOTO. Także dam jeszcze znać jak tam podkręcanie oraz jakie są temp podczas testów obciążeniowych procesora (po podkręceniu). Może to kogoś zainteresuje. Dajcie znać, jeśli chcecie bym coś porównał lub zrobił jakiś ciekawy test. Mile widziane uwagi bo mało się znam jeszcze.
CEL - kultura pracy, stabilność oraz jak najniższe temp procesora podczas obciążenia.
Co do samego Dark Rocka:
ciężki kloc
bardzo solidnie wykonany
2 wieżowa konstrukcja
2 (ciche) wentylatory
podstawka chłodzenia wykonana bardzo solidnie. Bez widocznych,wtopionych ciepłowodów - zdjęcie producenta (https://www.bequiet.com/admin/
[email protected]&omitPreview=true&.jpg) - O produkcie - strona producenta (https://www.bequiet.com/pl/cpucooler/1378)
montaż bardzo prosty
Odnośnie pasty:
Nie mam porównania, 1 raz nakładałem pastę na CPU :) myślałem, że będzie bardziej rzadka, wodnista. A tutaj taka gumowata, ciągnąca się ale łatwo się rozprowadzająca się łopatką.
Polecam każdemu ten produkt.
Czemu nie kupiłem chłodzenia cieczą? Bo nie chciałem wydawać 600-700 zł na chłodzenie. Dark Rock wyjdzie mnie 320 zł, jak sprzedam Spartana. Jak patrze na zdjęcia po demontażu Spartana to wiem, że to była dobra decyzja. Gdybym nie kupił nowego chłodzenia, to bym pasty nie zmieniał. Teraz wiem, że warto zmieniać pastę co 2 lata a nawet częściej.
krzysztofz24
15-12-2018, 00:38
Porzadnie zrobiona fotorelacja.
Czy na drugim zdjeciu jest firmowy srubokret "be quiet"? No nie no, full profeska:-).
Sprawdz sobie temperature procka w jakims wybitnie procesorowym miejscu w Wiedzminie 3. Polecam rynek w Novigradzie z ustawiona maksymalna iloscia postaci w tle i pobiegac troche po tlumie, czy nie bedzie dropow fps i jaka temperatura.
Choic to bardziej w sumie test na fpsy, czy proc daje rade.
P.S Nie bylo posrodku starej pasty na procku, bo widac ze calosc na chlodzeniu zostala z tego miejsca.
sokolnik
15-12-2018, 00:51
Porzadnie zrobiona fotorelacja.
Czy na drugim zdjeciu jest firmowy srubokret "be quiet"? No nie no, full profeska:-).
Sprawdz sobie temperature procka w jakims wybitnie procesorowym miejscu w Wiedzminie 3. Polecam rynek w Novigradzie z ustawiona maksymalna iloscia postaci w tle i pobiegac troche po tlumie, czy nie bedzie dropow fps i jaka temperatura.
Choic to bardziej w sumie test na fpsy, czy proc daje rade.
P.S Nie bylo posrodku starej pasty na procku, bo widac ze calosc na chlodzeniu zostala z tego miejsca.
Tak, dają śrubokręt z magnesem by śrubki się trzymały :)
Temp procka w Wiedźminie sprawdzam od początku gry, czyli odkąd mam kartę graficzną, już wtedy były 55-65 stopni, czasami 70 to wentylator zmieniał się w huragan :D ale tak miałem ustawione, powyżej 70 stopni, wentylator na MAX. Czemu? Bo gry, eksport video czy foto powodował długotrwałe obciążenie procesora i wolałem mieć 20 czy 40 min szumu ale przynajmniej jak najniższą temperaturę. Teraz eksportowałem te 20 zdjęć, temp podobne, 55-65 stopni ale wentylatorki nie przyspieszyły, bo po co? :) 2 wentylatory, jeden 120mm drugi większy 135mm, dwie wieże, porządna podstawka, nowa super pasta, robią robotę. Wentylatory mam ustawione jak fabryka dała, po wgraniu BIOSu wszystko mam ustawione fabrycznie, nic nie zmieniałem odnośnie szybkości pracy wentylatorków.
Do testów procesora mam 2 programy (można ich mieć więcej). Na rozgrzewkę 15 min test w ASUS RealBench a później OCCT np, 60 min czy 120 min. Te testy zrobię w niedziele wieczorem, 2 dni na ustabilizowanie się, 2 dni na rozruch :) Jutro pewnie wieczorem w Wiedźmina zagram i to będzie rozgrzewka dla chłodzenia :)
Narazie nie podkręcam, ale pewnie w nd wieczorem już tak :)
krzysztofz24
15-12-2018, 00:59
Pamietam jak lupilem swojego FX 8320 i na poczatku mialem boksowy wentylator o srednicy 80mm krecacy sie do 4tys obrotow. Nie wiem czy on byl uszkodzony, czy to normalne przy takim chlodzeniu.
Ale jak gralem w gry to tak wyl wydajac z siebie metaliczny dzwiek pilowania jeszcze, takiej niskiej czerstotliwosci, ze to naprawde bolalo w uszach wrecz.
Chyba 3 dni z tym wentylatorem wytrzymalem i polecialem po chlodzenie be quiet wlasnie:-).
Mam wersje top flow (akurat wtedy mialem mniejsza obudowe), powiedzmy z srodkowej polki. wiatrak 150mm i 1500 obrotow max i jest nieslyszalne, chocby nie wiem co mimo lekkiego podkrecenia procka.
Mz be quiet to najlepsza firma robiaca chlodzenia i wentylatory do PC.
P.S A propo obudowy polecam Coolermaster 690 III, dosyc duza jak na midtower, bardzo odporna na zakurzenie w srodku, ma filtry i wszystko co potrzeba.
placilem za nia 3 lata temu 350zl, widze ze zdrozala troche.
https://www.morele.net/obudowa-cooler-master-690-iii-advanced-cms-693-kkn1-605195/?gclid=Cj0KCQiAxs3gBRDGARIsAO4tqq1F3v2-H17Ze8f4LmbSTzl0zGXPaKd2ri2Doh2v9Q-DFIzLMK7R770aAkU2EALw_wcB&gclsrc=aw.ds
https://youtu.be/XeinQ1vOF6k
sokolnik
15-12-2018, 01:11
Pamietam jak lupilem swojego FX 8320 i na poczatku mialem boksowy wentylator o srednicy 80mm
w Spartanie jest wentylator 100mm. W moim Dark Rock 120 + 135 mm :) to tajk jakby, 2,5 x więcej :)
Co do obudowy, to już wiem czego chce :) Dark Base 700, piwnica na zasilacz oraz 2 HDD, zobacz sobie.
krzysztofz24
15-12-2018, 01:18
w Spartanie jest wentylator 100mm. W moim Dark Rock 120 + 135 mm :) to tajk jakby, 2,5 x więcej :)
Podoba mi sie na stronie be quiet, ze podaja szczegolowe dane techniczne wentylatorow, nie tylko max glosnosc ale tez wydajnosc/przepustowosc danego wiatraczka.
Kupilem sobie kiedys jakis wentylator 120mm Sigma:-) 1300obr/min - yebana turbinka to byla;-).
Be quiet 120mm 1500 obr/min jest ledwo slyszalny z bliska.
Tylko a propo ciszy w kompie, wnerwia mnie Asus GTX 1070, bo kupilem o 200zl tansza wersje z chlodzeniem na dwa wentylatorki zamaist na 3. Wydajnosc ta sama, ale wiatraczki potrafia przekroczyc 1800obr/min i troche poszumiec jednak.
Ogolnie mozna powiedziec ze doktoryzowalem sie z wiatraczkow komputerowych:-). zasadniczo i m wiekszy i wolniej sie kreci tym lepiej dla ciszy. Przy czesto lepszej nawet wydajnosci.
Mam w obudowie 2 razy 200mm czy tam 1800 z max obrotami 800. Dmuchaja jak dzikie a sa absolutnie bezglosne.
sokolnik
15-12-2018, 11:29
Pogrzebałem sobie w komputerze, a dokładniej w BIOS - ustawienia wentylatorków, krzywe temp itp.
Doszedłem do wniosku, że mogę zarządzać prędkością obrotów, tylko 3 wentylatorów które mam w PC (oprócz chłodzenie CPU).
Mogę ustawić prędkości (krzywą) dla:
wentylatora na górze obudowy (nad cpu)
wentylatora z tyłu obudowy
wentylatora z przodu tego na dole...
Nie mogę ustawić krzywej dla chłodzenia na CPU czyli nowego Dark Rock... Podpiąłem go pod CPU FAN i dupa... W BIOS CPU FAN to ustawiam prędkość wentylatorka ale z tyłu obudowy...
Coś źle podłączyłem? A może nie da się ustawić krzywej dla Dark Rock ?
link do zdjęcia mojej płyy głównej (https://pclab.pl/zdjecia/artykuly/opson/Plyty_Z170/Asus_Z170PROGAMING/8Q2A8141b.jpg)
Dark Rock podpiąłem na samej górze lekko z prawej strony są 2 wtyczki, Dark Rock podpięty w tą wtyczkę wyżej - CPU FAN.
Czy to oznacza że PC sam sobie dobierze predkość obrotów Dark Rock'a czy źle podpiąłem i cały czas będzie ustawiona stałą prędkość obrotów niezależnie od temp?
EDIT:
MSI do karty graficznej daje oprogramowanie, gdzie z poziomu Windowsa mogę sobie na sztywno ustawić prędkość na 100% wentylatorków i może tak się kręcić non stop aż do zmiany ustawień, do tego krzywa jest, wszystko można ustawić.
A co z chłodzeniem procesora? :/
Wiatraki hałasują że chcesz im zmniejszać obroty ?
Jak robisz oc to wszystko chodzi na 100%, dark rock jest sterowany programowo, więc i manualnie ty też możesz coś ustawić ale nie w bios.
Co do samego oc procesora to musisz zdecydować czy ustawiasz na sztywno czy pozwalasz mu przechodzić w tryby oszczędne, które dotyczą taktowania, mnożnika, napięcia, jeśli wybierzesz to drugie to sporo prób i zabawy przed tobą, osobiście polecam pomęczyć sie i zrobić to na tyle dobrze na ile pozwoli płyta, ram i sam procesor, ustawienia na sztywno są prostsze ale wydaje mi się że zmienianie komputera w ogrzewacz domu/mieszkania to zły pomysł.
Pasty widzę nie żałowałeś, ja zawsze tylko smaruję, staram się nie nakładać takiej warstwy dużej ale i tak masz mniej niż to co ci założyli w komputroniku :)
sokolnik
15-12-2018, 12:06
Wiatraki hałasują że chcesz im zmniejszać obroty ?
Jak robisz oc to wszystko chodzi na 100%, dark rock jest sterowany programowo, więc i manualnie ty też możesz coś ustawić ale nie w bios.
Chodzi ładnie cicho :) Fakt że obudowę mam jeszcze otwartą z 2óch stron :) Ustawiałem prędkości wentylatorów w BIOS... ale wentylatory Dark Rocka nie reagowały... Stała wolna prędkość... a ustawiałem wszystkie na MAX i wszystkie inne reagowały i kręciły na MAX na momencie :)
Chodzi mi o ustawienie tego by np. wentylatory Dark Rocka chodziły na max powyżej np. 75stopni... coś takiego. Chce mieć nad tym kontrole, ustawić im krzywą... Na razie nie mogę tego zrobić. Nie wiem czemu.
Co do samego oc procesora to musisz zdecydować czy ustawiasz na sztywno czy pozwalasz mu przechodzić w tryby oszczędne, które dotyczą taktowania, mnożnika, napięcia, jeśli wybierzesz to drugie to sporo prób i zabawy przed tobą, osobiście polecam pomęczyć sie i zrobić to na tyle dobrze na ile pozwoli płyta, ram i sam procesor, ustawienia na sztywno są prostsze ale wydaje mi się że zmienianie komputera w ogrzewacz domu/mieszkania to zły pomysł.
Do tej pory jak podkręcałem procesor na 4,5 (wszystko stabilnie działało w testach oraz normalnej pracy podczas wielu miesięcy), to ustawiałem to tak, że jeśli nie było potrzeby by procesor pracował na MAX to po prostu pracował w spoczynku. Jak potrzebował to sobie podbijał taktowanie i pracował na max czyli 4,5. Jak nie to taktowania spadało. Napięcie miałem na sztywno bo wybrałem MANUAL i ustawiałem 1.3000 albo 1.3100. Na 4,6 musiałbym ustawić napięcie 1.325 co najmniej. Temperatury procesora podczas normalnego użytkowania czyli internet były w okolicach 30-35 stopni (na 4,5 i napięciu 1.3100). Także uważam że było dobrze ustawione bo procesor sobie zbijał taktowanie oraz podbijał w zależności od potrzeb.
Pasty widzę nie żałowałeś, ja zawsze tylko smaruję, staram się nie nakładać takiej warstwy dużej ale i tak masz mniej niż to co ci założyli w komputroniku :)
Pasty dałem tyle ile dają YOUTUBERZY komputerowi na YT czyli ziarnko grochu i po prostu to rozsmarowałem łopatką dołączoną do pasty :) tak naprawdę jest to cienka warstwa i musiałem się obchodzić delikatnie z łopatką by z jednej strony nie zdzierać pasty by rozmarować pastę obok w innym miejscu (od środka do boków i rogów), równomiernie... Myślę że jest OK. może i coś tam wypłynie na bok ale śladowe ilości, sprawdzę za rok czy dwa, w końcu ta pasta rekomendowana jest do OC ale i do zwykłej pracy jak ktoś ceni sobie szczegóły lub jakość. W moim przypadku po prostu nie żałowałem 35 zł na pastę przy takim zakupie chłodzenia. Szkoda by było dawać jakąś pastę dołączoną do opakowania, nie mówię że ta pasta byłaby zła. Po prostu chciałem Grizlly :D
Kupilem sobie kiedys jakis wentylator 120mm Sigma:-) 1300obr/min - yebana turbinka to byla;-).
Be quiet 120mm 1500 obr/min jest ledwo slyszalny z bliska... tylko teraz pytanie jaki przepływ miałą ta sigma przy 1300, a jaki przepływ ma bq przy 1500? Bo co z tego, że bq byłby cichszy, jeśli robi "puste obroty"?
sokolnik
15-12-2018, 12:32
fajnie by było jakbym widział na żywo z jaką prędkością kręci się Dark Rock ... a nie widzę i nie wiem czy reaguję/będzie reagować na wyższe temperatury CPU.
Zobaczcie sobie recenzję Liptona: od 4 min 22 sek, mówi że coolery zostały przetestowane w 3, stałych prędkościach, 700, 1000 oraz 1 300 obrotów.
https://youtu.be/H7UEGFd8GQ0?t=263
Jak on to ustawił ? :)
Może podpiął DR4 PRO pod jakiś kontroler obrotów a nie pod płytę główną? Napisałem do niego, może coś odpisze :)
Zobaczcie sobie recenzję Liptona: od 4 min 22 sek, mówi że coolery zostały przetestowane w 3, stałych prędkościach, 700, 1000 oraz 1 300 obrotów.
Jak on to ustawił ? :)We współczesnych, dobrych płytach można w UEFI sobie ustawić dowolne RPM wentylatora (pod warunkiem, że mieści się w zakresie możliwości tego wentylatora).
sokolnik
15-12-2018, 13:31
We współczesnych, dobrych płytach można w UEFI sobie ustawić dowolne RPM wentylatora (pod warunkiem, że mieści się w zakresie możliwości tego wentylatora).
u mnie dostępna jest krzywa i prędkość obrotów liczona w %, typu 50 % mocy wentylatora... Włączyłem Wieśka, i tak patrze na ten jeden (drugiego nie widzę wentylatora) wentylator DR i myślę, że kręci się cały czas z tą samą prędkością czy pulpit czy gra :)
:/
u mnie dostępna jest krzywa i prędkość obrotów liczona w %, typu 50 % mocy wentylatora..W płytach MSI którymi się bawiłem, można przełączyć się z krzywej na stały RPM, natomiast tymi procentami można wycelować w oczekiwane RPM ;)
Jeśli w bios czyli UEFI nie masz możliwości sterowania to wtedy jedynie osobny program zarządzający tym.
Co do pracy podkręconego procesora w spoczynku to idea jest taka że napięcie/mnożnik/taktowanie ma spadać ale często na różnych płytach nie udaje się tego zrobić i trzeba napięcie utrzymywać wysokie żeby była stabilność.
O tym że stabilność jest istotna nie muszę chyba pisać, jak to testować to czytaj na pclab albo gdzieś na forach podkręcaczy bo taki test nie polega tylko na obciążeniu tylko na symulowaniu przez kilka godzin pracy pod różnymi obciązeniami.
sokolnik
15-12-2018, 15:01
Właśnie dzwonił ktoś po mojego Spartana, ma koło 18 podjechać :) także chyba się sprzeda :)
15 min test w Asus Realbench na rozgrzewkę a później np. Godzinny test w OCCT to chyba wystarczający test? Czy mam OCCT puścić na noc? Szkoda prądu i procesora :) najlepszym rozwiązaniem byłby też skalp, czyli wymiana tego gluta pod IHS procesora, ta pasta też się zużywa i traci właściwości. Skalpować to go nie będę, ale nowy procesor już być może tak :) ale nowy... Kiedy ja się go doczekam, nie wiem he
U mnie płyta i procesor ma już pięć lat i tak średnio trzy razy w roku szykuję się na zmianę, już miał być intel 8xxx, potem Ryzen pierwszy, potem drugi, a teraz czekam na trzeciego, intela starego typu już na 100% nie kupię, nowe to raczej 2020 rok, ceny też będą mieli pewnie kosmiczne, więc albo trzeci ryzen albo może czwarty :)
Testowanie OCCT dwie godzinki będzie ok, możesz tez Prime95.
Temperatura podczas testu nie powinna przekroczyć 80 stopni, przy normalnym użytkowaniu 75 w dużym obciążeniu to maksimum akceptowalne według mnie.
krzysztofz24
15-12-2018, 17:09
.. tylko teraz pytanie jaki przepływ miałą ta sigma przy 1300, a jaki przepływ ma bq przy 1500? Bo co z tego, że bq byłby cichszy, jeśli robi "puste obroty"?
Be quiet wg danych ma wyzsza wydajnosc, kreci wyzej a jest cichszy. Widocznie tym sie rozni wiatraczek cos tam kosztujacy od njatanszego.
sokolnik mz za duzo kombinujesz z tym chlodzeniem. Niech sobie plyta sama steruje na auto. Bedzie goraco to zapewniam cie ze da max predkosc obrotowa.
A juz tym bardziej wiatraki na chlodzeniu procka. Ty sobie tylko patrz na temperatury i zobaczysz ze bedzie ok.
Jesli podkrecisz proc, to szybciej bedzie sie grzal i szybciej plyta "zarzadzi" max obroty na coolerze. I wszystko.
To o co mozesz zadbac to zebys mial odpowiednio rozmieszczone te wiatraczki, niekoniecznie jak sa fabrycznie w obudowie. Przy takim chlodzeniu cooleraz przodu i z tylu obudowy. Takz zeby chlodny strumien lecial na cooler z przodu a ten z tylu wspomaga lwyrzucanie ciepla z obudowy. Mozesz tez pokusic sie o jakis wiatraczek z boku ponizej karty grafiki zeby odbieral z niej cieplo zanim sie rozejdzie po obudowie.
U mnie płyta i procesor ma już pięć lat i tak średnio trzy razy w roku szykuję się na zmianę, już miał być intel 8xxx, LOL u mnie podobnie. Mój 7,5 roczny i5 2400 z 16 GB RAM, już dawno byłby wymieniony, gdyby nie dwukrotnie zawyżone ceny pamięci. ... zobaczymy za rok, może jakiegoś fajnego 8 rdzeniowca + 32 GB RAM będzie się dało wyrwać w ludzkich pieniądzach ... a jak nie to będę czekał dalej, dopóki zmowa cenowa nie pęknie :]
krzysztofz24
15-12-2018, 17:18
Dobrze ze cos sie ruszylo lekko w tej zmowie cenowej dzieki AMD. Kyle ale niekoniecznie musisz kupowac przeciez najnowsza generacje Intela, moglbys przeciez kupic 1 czy 2 wstecz a i tka jakis zysk bys tam mial.
drugim pytaniem jest czy koniecznie potrzebujemy nowszego kompa przy tym co robimy;-).
Ja mam kolo 3 lat.
Ale moj brat ma Intela I5 4690K bodajze, troche podkrecony, sporo powyzej 5 lat.
niekoniecznie musisz kupowac przeciez najnowsza generacje Intela, moglbys przeciez kupic 1 czy 2 wstecz a i tka jakis zysk bys tam mial.Dla "jakiegoś zysku" to mi się nie chce nawet otwierać obudowy :} Umówmy się, że znacznie poniżej i7 9700K nie bardzo chce mi się spoglądać (czyli rdzeni tak minimum x2 tego co ma i5 2400 i wydajność pojedynczego rdzenia minimum 1,5x tego co ma i5 2400). Pewnie przy kolejnej generacji intela i5 będzie miało fizyczne 8 rdzeni i rdzeń tak z 1,5x szybszy od rdzenia i5 2400 z 2011 roku, wówczas dopiero będzie sens zmiany. Oczywiście i7 9700K jest już dla mnie OK, ale trochę jeszcze za drogi.
Kolejna sprawa, przesiadka z 16GB RAM na 16 GB RAM też jest głupotą, więc pamięci muszą wreszcie stanieć poniżej cen sprzed 7 lat, by kupić za sensowne pieniądze minimum te 32 GB - w przeciwnym wypadku nie zmieniam platformy, bo szkoda pieniędzy.
sokolnik
15-12-2018, 18:43
Używam 2óch programów do monitorowania temperatur procesora, CoreTemp oraz RealTemp.
Pograłem trochę w Wiedźmina, jakieś 2 h :) i patrzyłem na temperatury (podczas gry - RivaTuner od MSI) jaka jest aktualna temperatura CPU, GPU oraz użycie RAM itp. Podczas gdy temp procesora w bezczynności spadała nawet do 47-48 stopni... Nowigrad to wiadomo że 55 czy 60.
I teraz tak, CoreTemp, odnotował temparatury maxymalne na rdzeniach:
69
70
66
69
RealTemp maxymalnie odnotowane temp:
68
71
67
68
Oczywiście to max temp, wiecie, skoki temp w jednej sekundzie i zaraz spadało. Średnio jakieś 50-55-60.
Cisza spokój, chyba DR 4 Pro nie wymusił większych obrotów wentylatorków, nie wiem, nie było efektu odkurzacza czy odrzutowca :)
Pod kartą graficzną, obok zasilacza, już na podłodze, mam wentylatorek, skierowany po skosie tak jakby w kierunku wejść/wyjść karty graficznej, by wydmuchiwało powietrze wyrzucone z karty graficznej (2 wentylatorki). Nie wiem czy to coś daje ale przynajmniej jest szansa że ciepłe powietrze wyleci tyłem obudowy.
Jeszcze procesora nie podkręcałem.
Jutro puszcze test na niepodkręconym procesorze, zobaczę jakie są temp oraz czy wiatraczki szybciej się kręcą, bo temp spokojnie przekroczy 70 pewnie. Takie 75 było by miłe :) ale pewnie bez skalpa albo chłodnicy wodnej 280mm lub 360mm się nie uda...
Dziś VideoBlogTech wrzucił filmik z modernizacji kompa klienta, ta sama płyta główna i procesor. Osiągnął 4,6 Ghz po OC oraz po skalpie. 4,7 było nie stabilnie w testach. Inne pamięci ram miał, które chyba nie dały się podkręcić. Widać że ten procesor osiąga max 4,6 na tej płycie głównej. No nic, pewnie i mi uda się ustawić 4,6. On jeszcze skalpa robił i dał chłodzenie wodne, także tam temp są nieporównywalne z moimi. Koszty też są nie porównywalne, skalp, chłodzenie wodne, i pewnie tysiąc złoty pęka, i jeszcze tydzień bez procesora... Nie dla mnie te zabawy.
Gość jedzie po Startanika :) zawsze 50 zł do przodu haha :)
Ja jakbym miał zmieniać to na pewno nie mniej niż 8 rdzeni. Raczej wybiorę Intele bo nie mam przekonania do AMD. Chyba że jakiś Threadripper :) Co będzie za 2-3 lata to nikt nie wie, wejdą kolejne generacje, 10 albo 16 rdzeniowce dla konsumentów :)
Pamięci RAM chyba nie są teraz aż tak drogie, ceny chyba średnie.
Pamięci RAM chyba nie są teraz aż tak drogie, ceny chyba średnie.W połowie 2011 roku, czyli 7,5 roku temu, dałem za 16 GB RAM 456zł ... 7,5 roku temu !!! także odpowiedz sobie na pytanie sam, czy producenci układów/kostek RAM, nie rżną obecnie wszystkich kupujących RAM ostro w d#%e.
sokolnik
15-12-2018, 19:30
W połowie 2011 roku, czyli 7,5 roku temu, dałem za 16 GB RAM 456zł ... 7,5 roku temu !!! także odpowiedz sobie na pytanie sam, czy producenci układów/kostek RAM, nie rżną obecnie wszystkich kupujących RAM ostro w d#%e.
7 lat temu... a wiesz co było sto lat temu ? Karty graficzne się kupowało za 250 zł a nie 5 czy 6 tyś za topowe modele konsumenckie (RTX 2080/2080 Ti) :lol: a RAM kosztował 120 zł :)
Zapotrzebowanie na kości RAM, ogólnie pamięci są ogromne... Teraz "każdy" chce mieć smarfphona i mega dużo pamięci, SSD w laptopach czy PC... mnie wcale nie dziwią te ceny. Pisze tylko że są względnie chyba nie drogie :) Oczywiście, też bym chciał 16 GB szybkiego ramu za 450-500 zł a nie 700 czy 900 zł... Takie czasy... Moim zdaniem i tak ceny HDD, SSD czy RAM spadły i wydaje mi się, że lepiej teraz kupować a nie czekać... bo raczej taniej nie będzie, tylko drożej.
Ceny procesorów Intela czy kart od Zielonych to inny temat. AMD teraz wypuściło świetną podobno kartą w dobrej cenie 580? czy 590? Nie znam się, nie pamiętam. Także AMD na polu kart graficznych walczy o średnią półkę... wydajności RTX i tak nie dogoni. Nie chodzi mi o raytracing bo to dla mnie śmieszna technologia, by BF V zobaczyć odbicia w kałuży w FULLHD przy 40 czy 50 klatkach przy cenie karty na poziomie 5 czy 6 tyś (2080 Ti) :)
Powiem Wam, że ostatnio dochodzę do wniosku, że lepiej kupować/modernizować komputer stopniowo, np. co roku zmienić/kupić jakąś rzecz do komputera akurat w chwili gdy ceny są niskie lub relatywnie niskie dla Naszego portfela. Czemu? Bo jak kilka lat przyciśnie Nas na zmianę może okazać się, że ceny akurat są BARDZO WYSOKIE i jednorazowo trzeba wydać często gęsto na dobry komputer 6-10 tyś (zależności od specyfikacji oczywiście) i jeszcze można łatwo przepłacić... jak teraz za intele 8 czy 9 generacji (i7 8700, i7 9700K, i9 9900K) ceny kosmos, 2 tys za dwa pierwsze oraz 2 500 za i9. Ceny kosmos.
Kosmiczne ceny mają też płyty główne. Dobra płyta do podkręcania to często wydatek 800-1 000 zł i jeszcze nie mamy gwarancji że wszystko będzie stabilnie pracować (po OC). Tak uważam.
Dlatego ja w tym roku na 30tke kupiłem sobie 1070 Ti (miała być 1060 ale lekko zaszalałem). Dokupiłem chłodzenie CPU. Sprzedałem właśnie stare chłodzenie... zawsze 50 zł do przodu na sprzęcie komputerowym :)
EDIT:
A dziś miałem takie zonka.
Miałem włączonego Wieśka, postanowiłem za zamknę moją obudowę od strony tyłu płyty głównej... Ciasno tam trochę się zrobiło, kabli full tam poupychałem podczas mojej aranżacji okablowania :) nie wiem co się stało, ale podczas zakładania boku obudowy komp się wyłączył i uruchomił ponownie - chyba reset nie włączyłem przypadkiem hehe ? Pierwszy raz mi się coś takiego zrobiło. Cały w strachu, patrze... komp się uruchamia...BIOS... patrze jest Windows także spoko hehe komputer wyłączyłem, zamknąłem obudowę, uruchomiłem bez problemów. Włączyłem ponownie Wieśka w obawie, że może coś źle zamontowałem albo temp były jakieś za wysokie i sam się zresetował... ale nie, później było wszystko spokojnie, mogłem spokojnie pogram za zgodą małżonki w ramach testu bo przecież komp szaleje, muszę go przetestować ;)
EDIT 2:
Sprawdziłem ceny RAM w x-kom:
wybrałem 2 x 8 GB od Corsair oraz G-Skilla, najtańsze niecałe 500 zł (2133), ale za 600 czy 700 zł można mieć 3000 a nawet 3200 MHz także, ceny moim zdaniem dobre. 500 zł i masz 16 GB RAM. Chcesz szybszy ram, dopłać 150-200 zł albo kup coś pośredniego i podkręcaj... Nie ma tragedii moim zdaniem.
Na RAM też się czaję... sprzedam swój za 350/300 zł, dołożę drugie tyle i mam szybkie kości 3000 MHz z potencjałem łatwego OC (niby) do 3200. Wiadomo, wydatek 1500/1600 zł na 32 dobrego RAM trochę boli... ale to nie 2 tyś, czyli ceny x2 sprzed 7 lat :)
wiesz co było sto lat temu ? (...) a RAM kosztował 120 zł :) Sto lat temu 16 GigaBajtów RAM kosztowało 120 zł ? :)
też bym chciał 16 GB szybkiego ramu za 450-500 zł ... obecnie w tej cenie powinno dać się kupić 32 GB szybkich pamięci DDR4 (uwzględniając wyższą inflację niż jest w rzeczywistości). Wyższa cena na dzisiaj, niż 450-500zł za porządne 32GB DDR4 1,2V 2666-3200 Mhz, to cena będąca efektem zmowy cenowej, nieadekwatna do realnej wartości takich kostek. ... i tym sposobem nadal siedzę na 16 GB kupionych dawno, dawno temu.
sokolnik
15-12-2018, 19:45
Sto lat temu 16 GigaBajtów RAM kosztowało 120 zł ? :)
... obecnie w tej cenie powinno dać się kupić 32 GB szybkich pamięci DDR4 (uwzględniając wyższą inflację niż jest w rzeczywistości). Wyższa cena na dzisiaj, niż 450-500zł za porządne 32GB DDR4 1,2V 2666-3200 Mhz, to cena będąca efektem zmowy cenowej.
32 GB ram za 450-500 zł, marzenie - przestań śnić kolego :) Te ceny już nie wrócą, producenci nie są głupi. Póki ludzie będą kupować to ceny będą wysokie. Widać, że DDR6 jeszcze długo się nie doczekamy.
Jak dziś pamiętam kupowanie dysku 2.1 GB za jakieś 900 zł ech, to były czasy [emoji23] to był chyba 1996 - 1997 rok. Gdzieś jeszcze mam cennik podzespołów z tamtych lat hmm.
nikoniarz
15-12-2018, 19:50
W połowie 2011 roku, czyli 7,5 roku temu, dałem za 16 GB RAM 456zł ... 7,5 roku temu !!! także odpowiedz sobie na pytanie sam, czy producenci układów/kostek RAM, nie rżną obecnie wszystkich kupujących RAM ostro w d#%e.
Może napisz jeszcze jakie parametry miał ten RAM?
32 GB ram za 450-500 zł, marzenie - przestań śnić kolego :) ... w takim razie ogromne ilości pieniędzy zaoszczędzę na modernizacji PC (nie będę kupował znowu 16 GB RAM). Także kasa pójdzie tylko na wymianę karty graficznej (AMD 7nm) , no i SSD też mają obecnie dobre ceny, wiec myślę nad wymianą swojego 512GB SSD SATA na jakiś ~1TB SSD PCI-E, bo tanio.
Może napisz jeszcze jakie parametry miał ten RAM?... wystarczające dla i5 2400 :]
nikoniarz
15-12-2018, 19:56
... wystarczające dla i5 2400 :]
A o konkrety można prosić?
A o konkrety można prosić?... zamiast zadawać infantylne pytania, wystarczy zerknąć na info z jakimi pamięciami współpracuje ten CPU, by praktycznie wiedzieć, "jakie parametry mają te pamięci". Podpowiedź: ... ja używam najszybszych jakie obsługuje ten CPU bez OC, także DDR4 5000 to nie są.
https://ark.intel.com/pl/products/52207/Intel-Core-i5-2400-Processor-6M-Cache-up-to-3-40-GHz-
sokolnik
15-12-2018, 20:04
... zamiast zadawać infantylne pytania, wystarczy zerknąć na info z jakimi pamięciami współpracuje ten CPU, by praktycznie wiedzieć, "jakie parametry mają te pamięci". Podpowiedź: ... ja używam najszybszych jakie obsługuje ten CPU bez OC
https://ark.intel.com/pl/products/52207/Intel-Core-i5-2400-Processor-6M-Cache-up-to-3-40-GHz-
nie wiem jak się ma ta tabelka do tego, że mimo to wielu użytkowników wkłada pamięci 3000 MHz do procesorów obsługujących 2133... i o dziwo wszystko działa. Jakby tak było to nikt by nie kupował RAMu szybszego niz 2133 lub 2400 :o a jednak kupują, podkręcają na 3200 a nawet 3600 i wszystko ładnie śmiga na Intelach i7 6, 7 gemeracji.... Jak to jest? O starszych modelach Intela się nie wypowiadam bo nie siedzę aż tak w temacie.
Dzisiejszy filmik, mój procesor i moja płyta główna a pamięci 2400 lub 2666 i co ? CPU podkręcone i ram 2666 nie przeszkadza... a wg Intela i7 6700 K obsługuje tylko 2133? :)
nikoniarz
15-12-2018, 20:05
... zamiast zadawać infantylne pytania, wystarczy zerknąć na info z jakimi pamięciami współpracuje ten CPU, by praktycznie wiedzieć, "jakie parametry mają te pamieci"
Infantylna to jest Twoja odpowiedź. Bo pytam o konkret by znać konkret, a nie domyślać się co sobie tam raczyłeś kupić za te 450 zł. Więc obecnie 2x8GB można kupić poniżej 500 zł. Owszem, może wtedy były to topowe parametry, i teraz topowe kosztują znacznie więcej. Ale i oferują więcej. Tak że jakiegoś rżnięcia nie zauważam.
nie wiem jak się ma ta tabelka do tego, że mimo to wielu użytkowników wkłada pamięci 3000 MHz do procesorów obsługujących 2133... i o dziwo wszystko działa. ... a czemu miałoby nie działać? :) Najwyżej z automatu zostanie ustawiona niższa częstotliwosć i obniżone timingi wg. SPD.
Infantylna to jest Twoja odpowiedź. Bo pytam o konkret by znać konkret, a nie domyślać się co sobie tam raczyłeś kupić za te 450 zł. Więc obecnie 2x8GB można kupić poniżej 500 zł. Owszem, może wtedy były to topowe parametry, i teraz topowe kosztują znacznie więcej. Ale i oferują więcej. Tak że jakiegoś rżnięcia nie zauważam.Skoro nie widzisz w obecnych cenach RAM problemu, to kupuj ... Twój portfel :)
sokolnik
15-12-2018, 20:10
... a czemu miałoby nie działać? :) Najwyżej z automatu zostanie ustawiona niższa częstotliwosć i obniżone timingi wg. SPD.
Skoro nie widzisz w obecnych cenach RAM problemu, to kupuj ... Twój portfel :)
Bo mój procesor obsługuje (https://ark.intel.com/pl/products/88195/Intel-Core-i7-6700K-Processor-8M-Cache-up-to-4-20-GHz-) pamięci DDR 4 2 133 wg producenta...
Dla potomnych wrzucam foto, w końcu to forum fotograficzne ... :)
18687
Bo mój procesor obsługuje pamięci DDR 4 2133 wg producenta...I jak wsadzisz w tą płytę, do tego CPU pamięci 3000, a nic nie będziesz podkręcał, to będą one działać z prędkością 2133 (na zwykłym profilu "by SPD").
nikoniarz
15-12-2018, 20:16
Skoro nie widzisz w obecnych cenach RAM problemu, to kupuj ... Twój portfel :)
Problemu nie ma i nie było. Ceny są takie same. A to co obecnie droższe jest zwyczajnie wydajniejsze.
Problemu nie ma i nie było. Ceny są takie same. A to co obecnie droższe jest zwyczajnie wydajniejsze.
... ale na prawdę nic instynktownie nie odczuwasz, że jak na 7,5 roku dystansu czasowego, to "ceny takie same" nawet pomimo wyższego taktowania, to coś jest nie tak? Nie zauważyłeś swoją drogą oskarżeń o zmowę cenową firm produkujących RAM przez rząd Chin? No ludziska moje kochanieńkie, przecież zjawisko to jest tak oczywiste, że nie pojmuję jak można tego nie dostrzegać.
nikoniarz
15-12-2018, 20:28
... ale na prawdę nic instynktownie nie odczuwasz, że jak na 7,5 roku dystansu czasowego, to "ceny takie same" nawet pomimo wyższego taktowania, to coś jest nie tak? Nie zauważyłeś swoją drogą oskarżeń o zmowę cenową firm produkujących RAM przez rząd Chin? No ludziska moje kochanieńkie, przecież zjawisko to jest tak oczywiste, że nie pojmuję jak można tego nie dostrzegać.
Nawet nie takie same a niższe. Tak pacze... 16GB zaczyna się obecnie od 365 zł... Osobiście nie pojmuję jak można myśleć tak jak myślisz, ale przynajmniej zabawnie się czyta. Nie zazdroszczę podejścia.
sokolnik
15-12-2018, 20:30
Nawet nie takie same a niższe. Tak pacze... 16GB zaczyna się obecnie od 365 zł... Osobiście nie pojmuję jak można myśleć tak jak myślisz, ale przynajmniej zabawnie się czyta. Nie zazdroszczę podejścia.
mi też się wydaję że obecnie ceny RAM są dobre... możesz kupić tanio zwykły tam 16 gb oraz średnio drogo RAM bardzo wydajny... Pomijam RAM z bajerami typu RGB, bo te są jeszcze nadal drogie lub bardzo drogie. U mnie żadne RGB nie ma sensu, bo wszystkie sloty pamięci RAM zasłoniło nowe chłodzenie he :)
Nawet nie takie same a niższe. Tak pacze... 16GB zaczyna się obecnie od 365 zł... Osobiście nie pojmuję jak można myśleć tak jak myślisz, ale przynajmniej zabawnie się czyta. Nie zazdroszczę podejścia.O ... fajnie, to daj jeszcze linka do tych DDR4 16 GB za 365 zł (nowych, ze sklepu) , o jakimś rozsądnym taktowaniu np. 2666, lub od biedy 2400 i się luzujemy :)
Pomijam RAM z bajerami typu RGB, bo te są jeszcze nadal drogie lub bardzo drogie. U mnie żadne RGB nie ma sensu, bJa również nie chcę robić choinki w PC ... choć wiem, że święta tuż tuż x-P
sokolnik
15-12-2018, 20:37
O ... fajnie, to daj jeszcze linka do tych DDR4 16 GB za 365 zł (nowych, ze sklepu) , o jakimś rozsądnym taktowaniu np. 2666, lub od biedy 2400 i się luzujemy :)
Ja również nie chcę robić choinki w PC ... choć wiem, że święta tuż tuż x-P
Może nie 365 zł ale stówka więcej... - Patriot 16GB 2666MHz Viper 2x8 (https://www.x-kom.pl/p/437594-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2666mhz-viper-elite-grey-cl16-2x8gb.html)
Komputronik - 500 zł najtańsze 16 GB - ADATA XPG Z1 Red 16GB [2x8GB 2400MHz DDR4 CL16l (https://www.komputronik.pl/product/420359/adata-xpg-z1-red-16gb-2x8gb-2400mhz-ddr4-cl16-dimm-.html)
Ja również nie chcę robić choinki w PC ... choć wiem, że święta tuż tuż x-P
Jedyne co mi się podoba, to wentylatory RGB ale jeszcze nie wszystkie... 2 max mógłbym kupić to by ładnie rozświetliło wnętrze... Ale nie mam obsesji, że wszystko musi mieć LEDY nawet IHS procesora :lol:
nikoniarz
15-12-2018, 20:39
mi też się wydaję że obecnie ceny RAM są dobre.
Żebym nie został źle zrozumiany- nie twierdzę, że ceny są dobre. Twierdzę, że nie są gorsze niż 7-8 lat temu.
O ... fajnie, to daj jeszcze linka do tych DDR4 16 GB za 365 zł (nowych, ze sklepu) , o jakimś rozsądnym taktowaniu np. 2666, lub od biedy 2400 i się luzujemy :smile:
Aaa, czyli nie dość, że ma być taniej, to dodatkowo szybciej... A już najlepiej, żeby było za darmo, lub chociaż za złotówkę, bo ktoś coś tam sobie ubzdurał. Robi się coraz zabawniej.
Może nie 365 zł ale stówka więcej... - Patriot 16GB 2666MHz Viper 2x8 (https://www.x-kom.pl/p/437594-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2666mhz-viper-elite-grey-cl16-2x8gb.html)Miło widzieć wreszcie, że ceny RAM zaczęły spadać - w takim razie, jak dalej sobie będą tak topnieć, to skończy się pewnie na jakimś Ryzen 8 rdzeniowym 7nm za kilka miesięcy + 32 GB RAM (lub i5 10nm 8 rdzeni od intela) ... super (poważnie bardzo fajne info, także dzięki, bo dawno nie widziałem 16 GB DDR4 poniżej 500zł)
Aaa, czyli nie dość, że ma być taniej, to dodatkowo szybciej... A już najlepiej, żeby było za darmo, lub chociaż za złotówkę, bo ktoś coś tam sobie ubzdurał. Robi się coraz zabawniej.... noooo ooooczywiście, że powinni mi jeszcze zapłacić za to, że od nich te DDR4 3200 64GB wezmę - doskonale zrozumiałeś to co napisałem i nic sobie nie ubzdurałeś* (:
* - tak ... to sarkazm jest :)
nikoniarz
15-12-2018, 20:43
noooo ooooczywiście, że powinni mi jeszcze zapłacić za to, że od nich te DDR4 3200 64GB wezmę - doskonale zrozumiałeś to co napisałem (:
Może kiedyś wprowadzą program RAM+...
sokolnik
15-12-2018, 20:45
EDIT !
czyli jednak ceny RAM nie są takie złe haha :) ja za swoje 16 GB 2133 CL14 HyperFury dałem 489 zł sprawdziłem papiery jakoś tak coś kojarzę... mam gdzieś papiery, nie chce mi się sprawdzać ale pamiętam że tanio nie było (moje przejście z DDR3 na DDR4).
teraz moje pamięci tylko że SZYBSZE niby, 2400 lub 2666 kosztują odpowiednio (xkom sprawdziłem i komputronik) 560 - 580 zł.
Czyli taniej i wydajniej.
Czyli wychodzi 100 zł drożej ale wydajniej bo więcej MHz :)
Spartana kupiłem za 95 zł, dziś sprzedałem za 50 zł. Dziś można go mieć nowego w sklepie za 79 zł.
czyli jednak ceny RAM nie są takie złe haha :) Są złe, ale widać tendencję spadkową - i to mnie cieszy :) Jak tak dalej pójdzie, to w niedługim czasie warto będzie kupować (nawet już za kilka miesięcy) - takie moje zdanie.
nikoniarz
15-12-2018, 20:49
czyli jednak ceny RAM nie są takie złe haha :) ja za swoje 16 GB 2133 HyperFury dałem ponad 600 zł jakoś tak coś kojarzę... mam gdzieś papiery, nie chce mi się sprawdzać ale pamiętam że tanio nie było (moje przejście z DDR3 na DDR4).
teraz moje pamięci tylko że SZYBSZE niby, 2400 lub 2666 kosztują odpowiednio (xkom sprawdziłem i komputronik) 560 - 580 zł.
Czyli taniej i wydajniej.
Dokładnie.
sokolnik
15-12-2018, 20:50
edytowałem powyżej posta, sprawdźcie :)
Borat1979
15-12-2018, 20:55
I jak wsadzisz w tą płytę, do tego CPU pamięci 3000, a nic nie będziesz podkręcał, to będą one działać z prędkością 2133 (na zwykłym profilu "by SPD").
Pytanie po co płacić prawie dwa razy tyle za szybkie pamięci 3000MHz, które będą pracować na 2/3 swoich możliwości?
Ja jakbym miał zmieniać to na pewno nie mniej niż 8 rdzeni. Raczej wybiorę Intele bo nie mam przekonania do AMD. Chyba że jakiś Threadripper :) Co będzie za 2-3 lata to nikt nie wie, wejdą kolejne generacje, 10 albo 16 rdzeniowce dla konsumentów :)
Pamięci RAM chyba nie są teraz aż tak drogie, ceny chyba średnie.
Z tego co dyskutujemy od paru lat o twoim kompie to raczej nie jesteś super specjalistą w sprzęcie, więc dziwi mnie że "nie masz przekonania do AMD" i to raczej bez podstaw czy przykładów.
Nie będę bronił wyboru i namawiał do AMD ale każdy Ryzen czy pierwsza seria czy obecna druga jak i nadchodząc trzecia ma sens większy niż zakup Intela.
Nie będę się wdawał w dyskusje jak to Intel stał się technologicznym muzeum i w panice przyspieszył premierę nowej architektury ( ma być pod koniec 2019 roku zaprezentowana ).
Platforma AMD Ryzen gwarantuje zgodność i tak ci co zakupili pierwsze płyty nawet najtańsze ze slotem AM4 pozwalają na zamontowanie serii drugiej, zapowiedzianej trzeciej jak i czwartej za kolejny rok.
Druga sprawa na platformie Ryzen szybkie pamięci mają sens, lepiej to sie skaluje.
Trzecia sprawa, optymalizacja oprogramowania daje lepsze wyniki i wiele testów jest zwyczajnie błędna, przyznano się do tego w wielu serwisach testowych że źle robiono porównania nawet w grach gdzie AMD zawsze jest słabsze.
Czwarta sprawa, do małego podkręcania w AMD wystarcza chłodzenie z zestawu i najtańsza płyta bo nie ma blokady.
Walka o 100MHz w podkręcaniu u Intela jest komiczna, nawet bym nie wydał kasy na nową pastę do tego celu.
Chcesz bawić się w oc u Intela to kup dobrą płytę, wtedy też warto nowszy procesor i szybki ram, jak to wszystko dobrze zadziała to będziesz mógł z satysfakcją patrzeć na benchamrki, a w normalnej pracy/użytkowaniu i tak nie odczujesz wiele niż zestaw bez kręcenia, a to dlatego że starututeńki i7-2600K 3.4GHz kręcono spokojnie na 4.8GHz i więcej nawet z normalnym chłodzeniem na powietrzu, czyli 40-50% !!
Teraz ile podkręcisz i czy taki kręcony potwór ziejący ogniem będzie wydajniejszy od procesora sprzed siedmiu lat ?
Zmiana pamięci na szybkie ma sens jeśli będzie to minimum 3000MHz i lekko podkręcimy.
sokolnik
15-12-2018, 21:00
Pytanie po co płacić prawie dwa razy tyle za szybkie pamięci 3000MHz, które będą pracować na 2/3 swoich możliwości?
dlatego wystarcz włączyć XMP lub ręcznie je podkręcić do wartości fabrycznych. Wiele osób tak robi i wszystko działa. Po prostu nie wszystkie płyty główne lubią się z pamięciami ram... moja płyta główna jest kiepska pod tym względem, można sobie poczytać na internecie o problemach tej płyty i pamięci ram... BIOSy też były niedopracowane... Nie wiem, u mnie nie ma problemów ze stabilnością czy BIOSem, ustawieniami wentylatorków w obudowie z poziomu BIOS... nie mogę narzekać. Jak za te pieniądze spełnia swoją rolę bez problemów, także to już spory sukces, bo jak czytam fora i problemy ludzi z tą płytą, cieszę się że u mnie wszystko OK :)
nikoniarz
15-12-2018, 21:02
Dyskusja w kwesti Intel vs. AMD to coś jak dyskusja Nikon vs. Canon (kolejność zupełnie przypadkowa). Każde z wymienionych robi robotę.
sokolnik
15-12-2018, 21:08
Z tego co dyskutujemy od paru lat o twoim kompie to raczej nie jesteś super specjalistą w sprzęcie, więc dziwi mnie że "nie masz przekonania do AMD" i to raczej bez podstaw czy przykładów.
Nie będę bronił wyboru i namawiał do AMD ale każdy Ryzen czy pierwsza seria czy obecna druga jak i nadchodząc trzecia ma sens większy niż zakup Intela.
Nie będę się wdawał w dyskusje jak to Intel stał się technologicznym muzeum i w panice przyspieszył premierę nowej architektury ( ma być pod koniec 2019 roku zaprezentowana ).
Platforma AMD Ryzen gwarantuje zgodność i tak ci co zakupili pierwsze płyty nawet najtańsze ze slotem AM4 pozwalają na zamontowanie serii drugiej, zapowiedzianej trzeciej jak i czwartej za kolejny rok.
Druga sprawa na platformie Ryzen szybkie pamięci mają sens, lepiej to sie skaluje.
Trzecia sprawa, optymalizacja oprogramowania daje lepsze wyniki i wiele testów jest zwyczajnie błędna, przyznano się do tego w wielu serwisach testowych że źle robiono porównania nawet w grach gdzie AMD zawsze jest słabsze.
Czwarta sprawa, do małego podkręcania w AMD wystarcza chłodzenie z zestawu i najtańsza płyta bo nie ma blokady.
Walka o 100MHz w podkręcaniu u Intela jest komiczna, nawet bym nie wydał kasy na nową pastę do tego celu.
Chcesz bawić się w oc u Intela to kup dobrą płytę, wtedy też warto nowszy procesor i szybki ram, jak to wszystko dobrze zadziała to będziesz mógł z satysfakcją patrzeć na benchamrki, a w normalnej pracy/użytkowaniu i tak nie odczujesz wiele niż zestaw bez kręcenia, a to dlatego że starututeńki i7-2600K 3.4GHz kręcono spokojnie na 4.8GHz i więcej nawet z normalnym chłodzeniem na powietrzu, czyli 40-50% !!
Teraz ile podkręcisz i czy taki kręcony potwór ziejący ogniem będzie wydajniejszy od procesora sprzed siedmiu lat ?
Zmiana pamięci na szybkie ma sens jeśli będzie to minimum 3000MHz i lekko podkręcimy.
Czyli nie jestem specjalistą od komputerów bo nie mam przekonania do AMD? Gratuluje stwierdzenia :) Śledzę artykuły o nowościach AMD, oglądam testy procesorów AMD z "podnieceniem" i naprawdę im kibicuję. W temacie CPU naprawdę dokonali wydajnościowego skoku a zapowiadają jeszcze większe skoki, kiedy Intel dostaję zadyszki... może być ciekawie na rynku CPU w 2019 r. Pisałem wcześniej, że jakiegoś Threadripper'a mógłbym przytulić (nie pracowałem na AMD obecnych generacji czy właśnie Threadripper'ze ale z tego co czytam/oglądam w internecie to AMD świetnie nadaje się do pracy przy obróbce VIDEO itp. zastosowaniach. Wiem że nie wymyślają co roku z podstawkami jak Intel, Z170, Z270, Z370, Z390 itp. niedlugo będzie Z400 :) Wiem że łatwiej podkręcić AMD na zwykłej płycie. Wiem. Mimo, to że nie mam przekonania do AMD to znaczy że nie jestem super specjalistą w sprzęcie. Owszem, nie znam się na wielu rzeczach, nie jestem serwisantem sprzętu komputerowego, nie muszę się znać :)
Dyskusja w kwesti Intel vs. AMD to coś jak dyskusja Nikon vs. Canon (kolejność zupełnie przypadkowa). Każde z wymienionych robi robotę.
Dokładnie. Jeden woli N drugi C.
Borat1979
15-12-2018, 21:10
Chcesz bawić się w oc u Intela to kup dobrą płytę
I oskalpuj procesor bo na Intelowskim glucie to nie ma mowy o OC :lol:
Czyli nie jestem specjalistą od komputerów bo nie mam przekonania do AMD?
Nie przekręcaj, nie taki sens jest dyskusji i doradzania ci od paru lat co kupić itd.
Dokładnie. Jeden woli N drugi C.
AMD jest sporo tańsze póki co ( CPU+MB ), warto brać pod uwagę ten aspekt.
sokolnik
15-12-2018, 21:14
I oskalpuj procesor bo na Intelowskim glucie to nie ma mowy o OC :lol:
ale ja to wiem.
Widać że nie czytałeś moich poprzednich postów lub piszesz tak aby pisać super extra rady
sokolnik
15-12-2018, 23:17
Używam 2óch programów do monitorowania temperatur procesora, CoreTemp oraz RealTemp.
Pograłem trochę w Wiedźmina, jakieś 2 h :) i patrzyłem na temperatury (podczas gry - RivaTuner od MSI) jaka jest aktualna temperatura CPU, GPU oraz użycie RAM itp. Podczas gdy temp procesora w bezczynności spadała nawet do 47-48 stopni... Nowigrad to wiadomo że 55 czy 60.
I teraz tak, CoreTemp, odnotował temparatury maxymalne na rdzeniach:
69
70
66
69
RealTemp maxymalnie odnotowane temp:
68
71
67
68
Oczywiście to max temp, wiecie, skoki temp w jednej sekundzie i zaraz spadało. Średnio jakieś 50-55-60.
Cisza spokój, chyba DR 4 Pro nie wymusił większych obrotów wentylatorków, nie wiem, nie było efektu odkurzacza czy odrzutowca :)
I znowu najwyższe zanotowane temp w Wieśku (już ostatni raz) - CPU nie podkręcany:
CoreTemp:
67
67
66
67
Temp niższe kilka stopni :)
RealTemp:
67
67
69
67
Również niższe o kilka stopni :)
Komp włączony cały dzień, także swoje temp łapie :) Buda otwarta od strony bebechów, ale 10-15 cm dalej ma ścianę biurka :) także o jakiejś super wentylacji bym nie mówił mimo że buda otwarta.
sokolnik
16-12-2018, 11:17
Teraz tak sobie pomyślałem, że jakbym chciał zmienić pamięci RAM (wczoraj była tu ciekawa dyskusja o cenach :) to musiałbym demontować chłodzenie, pewnie też czyścić pastę i nakładać nową czyli cała operacja od nowa ale już by poszło znacznie szybciej bo musiałbym tylko zdjąć środkowy wentylator, odkręcić 2 śrubki i chłodzenie zdemontowane. Chyba że tylko wentylator ten jakby zewnętrzny od DR wystarczyło by zdjąć i miałbym dostęp do pamięci ram.
No to o żadnych zmianach na razie nie myślę hehe
nikoniarz
16-12-2018, 12:30
Takie dwa pytania:
-jakie temperatury miałeś wcześniej?
-jaki jest sens otwierania budy przy tak niskich temperaturach w kompie?
Jak buda ma dobrą cyrkulacje czyli wlot od przodu i wylot od tyłu bez zbędnych górnych czy bocznych wiatraków to nawet lepiej żeby byłą zamknięta, dyski wtedy dajemy tam gdzie nawiew, pamięci też ten nawiew mają, z procesora wydmuch i tak idzie na tył, z karty graficznej częściowo też, więc reszta elektroniki na płycie ma się dobrze.
sokolnik
16-12-2018, 12:47
Obudowę mam otwartą bo po zamontowaniu chłodzenia, nie wiem czy się zamknie ale najpierw "obserwuje" wiatraczki oraz pracę samego kompa. Zresztą chce go jeszcze "odkurzyć". Ciekawy jestem też czy wentylatorki na DR4PRO będą się szybciej kręcić podczas testów obciążeniowych CPU.
Obudowę postaram się zamknąć. Powinno dać radę.
nikoniarz
16-12-2018, 13:13
Teraz znalazłem, że wspominałeś o wcześniejszych temperaturach:
w eksporcie zdjęć/video czy Wiedźminie 3 temp nie przekraczały 65-70 stopni, także uważam że wynik bardzo dobry jak na 4,5 oraz małego Spartana.
Kurcze, przecież jak maszzrobioną dobrą wentylacje w budzie, to jej otwieranie często szkodzi niż pomaga.
sokolnik
16-12-2018, 14:02
Jak komp ma za gorąco to otwieram balkon na 2 min haha
Zamknę ta budę pewnie dziś wieczorem :) dajcie spokój :)
Zresztą mam słabo wentylowana obudowo z uwagi na klatkę NA 2 dyski HDD, DVD. O SSD sata nie wspomnę bo "rzucony jest" nie przykręcony w ogóle z przodu obudowy na dole. Także dyski HDD i ssd sata nie jest chłodzony wentylatorkiem bo przedni wentylator obudowy przesunalem głębiej, na dole obok zasilacza, by wydmuchiwał ciepłe powietrze z karty graficznej.
Czemu tak mam? Bo dawno już, zapodziałem karton od mojej obudowy, kupowanej jeszcze w Olsztynie pewnie w 2013 czy 2014 roku... Kilka przeprowadzek i się zgubił. W kartonie miałem śrubki, podkładki, klatki na hdd antywibtacyjne... Także taka sytuacja. Chyba w tym roku czy rok temu zmieniłem fabryczne wentylatory obudowy Zalmana na wentylatory od SilentiumPC i tyle, niby są cichsze i wydejniejsze. Oczywiscie to nie SilentWings 3 od be quiet! Ale zawsze to jakaś modernizacja. Boczne wentylatory w obudowie mam wyłączone od dawna (80mm chyba).
Dlatego od dwóch lat myślę o tej obudowie, w tym roku już na poważnie bo dysków mi przybyło, karta graficzna mi przybyła, robi się ciaśniej i ciepłej :)
Patrzyłem z ciekawości ile kosztuje skalp, można się zmieścić w 200 czy max 250 zł. Sprawe można załatwić w niecały tydzień z przesyłką kurierską. Oczywiście skalpować tego "dziadka" nie zamierzam, bo to nie pozwoli na stabilne podkręcenie tego procesora wyżej niż 4,6. Po prostu byłby chłodniejszy ale nie wydajniejszy.
nikoniarz
16-12-2018, 14:21
Jak chcesz sprawdzić temperaturę na Wieśku, to nie na FullHD tylko na rozdzielczościach do których taki sprzęt jak posiadasz został stworzony, czyli na UltraHD, bądź przynajmniej 2560x1440. Granie na 1070Ti w FHD to tak jak jazda Lambo po mieście :D
sokolnik
16-12-2018, 14:27
Jak chcesz sprawdzić temperaturę na Wieśku, to nie na FullHD tylko na rozdzielczościach do których taki sprzęt jak posiadasz został stworzony, czyli na UltraHD, bądź przynajmniej 2560x1440. Granie na 1070Ti w FHD to tak jak jazda Lambo po mieście :DAle ja sprawdzam temp procesora a nie karty graficznej. Akurat CPU sprawdza się w FullHD. Gry sprawdza się w wysokich rozdzielczościach.
Zresztą, ja mam monitor FullHD to sobie nie poszaleje :)
Są lokacje w wieśku do sprawdzania temperatury i wtedy nawet 1070ti dostaje zadyszki na FHD.
Z taką płytą i procesorem szkoda sobie głowę zawracać skalpowaniem, a tym bardziej wydawać kasę jeszcze na to, ten procesor na 4.7GHz wymaga takich cudów że nawet bym się tym nie interesował mając stabilne 4.5GHz, pomyśl jaki możesz mieć zysk i na czym, w grach to karta graficzna robi swoje i te 200MHz nie warta zawracania głowy.
Ale ja sprawdzam temp procesora a nie karty graficznej. Akurat CPU sprawdza się w FullHD.... nawet lepiej 1280x720, bez AA, by mieć pewność, że GPU nie będzie wąskim gardłem nawet przez sekundę.
sokolnik
16-12-2018, 16:41
Dlatego skalowaniem sobie głowy nie zawracam, w sensie orientuje się tematem ale to dopiero może w kolejnym CPU... A nie na tym procesorze :)
Właśnie testy robię sprawdzam temp na fabrycznych ustawieniach, 4,5 oraz 4,6.
RealBench oraz OCCT.
A narazie kibicuje Naszym skoczkom :)
Tak, wentylatorki w DR4 kręcą się nawet do 1300 obrotów, wg. HWMonitor :) ale widać też gołym okiem że kręciły się jak głupie :)
Oki, ogarnąłeś temperaturę to teraz czas na drugą stronę modowania... Ma być cicho cichuteńko jak na ultrabooku z pasywnym chłodzeniem ;)
sokolnik
16-12-2018, 19:45
Oki, ogarnąłeś temperaturę to teraz czas na drugą stronę modowania... Ma być cicho cichuteńko jak na ultrabooku z pasywnym chłodzeniem ;)Może to wygląda ze siedzi gość i wymyśla :) ale ja to lubię, jest zima, latem nie mam czasu na takie modyfikacje zabawy... Cisza nie jest priorytetem, w tej obudowie ciszy nie będzie choćby nie wiem co :)
Kończę testy na 4,6... Jeszcze z 70 min i będą wyniki, podsumowanie.
4.6GHz to ludzie na byle spartanie robią, nie wstyd ci ? ;)
Jak wydasz więcej kasy na budę to nic się nie zmienia, ja zawsze kupuję na wygląd, ma być klocek z drzwiczkami i bez szpetnych kolorków i jakiś "skrzydełek transformersa", podstawa to możliwość zablokowania wlotów górnych i bocznych albo ich brak, dwa wiatraki na przodzie, jeden na tyle plus wydmuch skierowany na tył z cpu i gpu, sprawdza się od dawna.
Borat1979
16-12-2018, 20:07
Może to wygląda ze siedzi gość i wymyśla :) ale ja to lubię, jest zima, latem nie mam czasu na takie modyfikacje zabawy... Cisza nie jest priorytetem, w tej obudowie ciszy nie będzie choćby nie wiem co :)
Chłodzenie wodne i wentylatory ustawione pomiędzy 600-800 rpm i jest cichutko. Zewnętrzny dysk 2,5 cala jest głośniejszy niż mój komputer pod pełnym obciążeniem.
sokolnik
16-12-2018, 20:09
4,6 na Spartanie na tym procesorze i tej plycie? Może i owszem z temp przekraczającymi 85 stopni, gratuluję :) Spartan i tak dawał radę ale 4,5 to dla niego i tak dużo, chodzi mi o temp w testach. Szkoda procesora. Teraz będzie lepiej. każde 5-10 stopni mniej to już sukces przy takim sprzęcie, bądź co bądź dziadku, 6 gen, wyszła już 9. Fakt że co roku nowa generacja ale 4 rdzenie a 8 to różnica/skok w technologii. Technologii dla zwykłego Kowalskiego amatora :)
Na Spartanie nie można szaleć z napięciem i tym glutem pod IHS. Jakby oskalpować to może i Spartan by dał radę na wyższym napięciu.
Kwestia jaką max temp procesora w testach jesteśmy w stanie zaakceptować. Wiadomo że testy syntetyczne w których katujemy procesor są dalej testami, tworzenie warunków dla procesora których w normalnym użytkowaniu nie powtórzymy (obróbka foto/video).
Kwestia obudowy. Wiem że źle kupiłem 5 lat temu hehe teraz bym zrobił inaczej :) człowieki, w tym ja też, oszczędzają na obudowie czy zasilaczu (zasilacz mam nie najgorszy). Z obudową przesadziłem to fakt, jeszcze pogubiłem części montażowe he a za Chiny nie szło dokupić części, chyba że nowa obudowę i sobie kompletować. Patrzę na specyfikację mojej obudowy, waży 7 kg. Taki Dark Base 700 waży ponad 13kg :o
Ja mam tanią od silentiumpc z czytnikiem usb3 i klapą od przodu, ogólnie lekka, nie ma żadnych bajerów ale jest sztywna i nie rzuca się w oczy, zestaw mam cichy, w stresie czasami gpu zaczyna coś tam szumieć ale to raczej w wymagających grach się trafia.
Borat1979
16-12-2018, 20:17
4,6 na Spartanie na tym procesorze i tej plycie? Może i owszem z temp przekraczającymi 85 stopni, gratuluję :) Spartan i tak dawał radę ale 4,5 to dla niego i tak dużo, chodzi mi o temp w testach. Szkoda procesora. Teraz będzie lepiej. każde 5-10 stopni mniej to już sukces przy takim sprzęcie, bądź co bądź dziadku, 6 gen, wyszła już 9. Fakt że co roku nowa generacja ale 4 rdzenie a 8 to różnica/skok w technologii. Technologii dla zwykłego Kowalskiego amatora :)
Na Spartanie nie można szaleć z napięciem i tym glutem pod IHS. Jakby oskalpować to może i Spartan by dał radę na wyższym napięciu.
Kwestia jaką max temp procesora w testach jesteśmy w stanie zaakceptować. Wiadomo że testy syntetyczne w których katujemy procesor są dalej testami, tworzenie warunków dla procesora których w normalnym użytkowaniu nie powtórzymy (obróbka foto/video).
Kwestia obudowy. Wiem że źle kupiłem 5 lat temu hehe teraz bym zrobił inaczej :) człowieki, w tym ja też, oszczędzają na obudowie czy zasilaczu (zasilacz mam nie najgorszy). Z obudową przesadziłem to fakt, jeszcze pogubiłem części montażowe he a za Chiny nie szło dokupić części, chyba że nowa obudowę i sobie kompletować. Patrzę na specyfikację mojej obudowy, waży 7 kg. Taki Dark Base 700 waży ponad 13kg :o
To po co kupiłeś tego lipnego Intela jak za podobne pieniądze miałabyś Threadrippera 1900X?
sokolnik
16-12-2018, 20:20
To po co kupiłeś tego lipnego Intela jak za podobne pieniądze miałabyś Threadrippera 1900X?Pisałem, Threadrippera to sam bym przygarnął :)
tylko problem jest taki, że nigdy nie pracowałem, nie grałem na takim procesorze. Nie mam przekonania. A nie będę zmieniać sytemu by się przekonać jak to jest :)
Borat1979
16-12-2018, 20:21
Pisałem, Threadrippera to sam bym przygarnął :)
tylko problem jest taki, że nigdy nie pracowałem, nie grałem na takim procesorze. Nie mam przekonania. A nie będę zmieniać sytemu by się przekonać jak to jest :)
Jakiego systemu?
Coś takiego jak "system" moim zdaniem to platforma, która jest na kilka lat, w Intelu już dawno przestało mieć to sens, dopiero się obudzili po premierze AMD ale i tak blokują sztucznie możliwość wykorzystania poprzednich płyt głównych pod nowe procesory.
Platforma AMD Zen pierwszej i drugiej generacji ma mieć zgodność wsteczną, więc ci co kupili płyte podczas premiery Ryzen 1xxx wcisną tam też nowe Ryzen 3xxx ale i Ryzen 4xxx, dalej zobaczymy ale i tak jest to gigantyczny postęp w stosunku do tego jak Intel olał klientów.
sokolnik
16-12-2018, 21:03
chodziło mi o platformę... ludzie tu na forum piszą o zmianie systemu z Canona na Nikona i odwrotnie... co się tak Borat1979 dziwisz/czepiasz? Kolega koesh zrozumiał wszystko, Ty pewnie też tylko się czepiasz słówek. aaa czepiaj się :)
TESTY zakończone ! Mogę być chyba zadowolony :)
4,6 GHz okazało się stabilne na napięciu 1.325 V.
Wcześniej na maleńkim Spartanie nie przekraczałem 1,320 V na 4,6 Ghz, ale co z tego jak wywalało w OCCT BlueScreena (za małe napięcie) a temp dochodziły do 85 stopni z tego co pamiętam. Spartan wymiękał nawet na 4,5 to dla niego za dużo. Ogólnie nie powinno się podkręcać wcale na Spartaniku :)
Oczywiście oglądając poniższe wyniki - max zarejestrowana temp CPU w 4 programach (różnice czasami duże w odczytach na rdzeniach), trzeba pamiętać że:
- procesor jest jaki jest, wszyscy wiedzą. Ma słynnego gluta pod czapką a ten model procesora rzadko idzie wyżej niż 4.7 (stabilnie).
- procesor nie został oskalpowany,
- używałem chłodzenia powietrznego a nie wodnego. Wiadomo że wodne jest wydajniejsze,
- płyta główna jest jaka jest, ogólnie do OC słaba,
- pamięci są jakie są, wolne DDR 4 2133 CL14.
Najpierw robiłem na rozgrzewkę 15 min test w ASUS RealBench (pamięć 16GB bo tyle mam). Testy zawsze bez BS.
Później robiłem 60 min test w OCCT. Wybierałem 2gą zakładkę - CPU: Linpack, okresy bezczynności 2 min na początku i 5 min na koniec. 90 % pamięci, 64 bit. Wyłączony AVX, bo szkoda katować CPU tym AVX'em. Nie używaj rdzeni logicznych (nie wiem czy powinienem tą opcję zaznaczyć czy nie, domyślnie było ustawione by nie używać :) )
Tabelka dosyć prosta, każdy się połapie. Temp mierzyłem w 3 programach podczas RealBench, w 4 w OCCT, po prostu OCCT też podaje temp :)
Na 4,6 przy napięciu 1.325 V tylko podczas testu w RealBench 2 programy zanotowały na jednym rdzeniu temp wyższe niż 80 stopni (81 i 82 stopnie).
Jakby jeszcze przeanalizować różnicę temp w OCCT, między 4,5 1.300 a 4,6 1.325 to można zauważyć małe różnicę w temp. Wydawać by się mogło, że te różnicę powinny być większe. Przekonany byłem że na takim napięciu 1.325 V i 4,6 GHz w OCCT temp dobiją do 85 stopni. Jednak nie, jeden program na 1 rdzeniu zanotował 79 stopni. A tak przeważające temp rdzenióóóf :) to 75-77 stopni.
Aż kusi sprawdzić czy mój sprzęt pójdzie na 4,7 GHz :) :) :) ale nie, to mi wystarczy :)
VideoBlogTech dziś w swoim filmiku oskalpował taki procesor jak mój, posadził go na tej samej płycie co ja mam (albo na swoim AORUSie czyli swoim TestBench'u na którym testuje procesory po oskalpowaniu) i okazało się, że ten procesor nie szedł na 4,7 na napięciu 1.4 V :shock:
Czyli ja tak naprawdę, mogę sobie odpuścić 4.7, chyba że on miał wyjątkowo słabą sztukę a ja miałbym wyjątkowo dobą sztukę - wątpię w ten układ.
Najważniejsze, że temp spadły, stabilne 4.6 Ghz jest dla mnie zadowalające.
A teraz możecie się śmiać :)
Na zdrowie :)
18734
Borat1979
16-12-2018, 21:20
chodziło mi o platformę... ludzie tu na forum piszą o zmianie systemu z Canona na Nikona i odwrotnie... co się tak Borat1979 dziwisz/czepiasz? Kolega koesh zrozumiał wszystko, Ty pewnie też tylko się czepiasz słówek. aaa czepiaj się :)
Nie czepiam się słówek bo to nie jest żadna zmiana platformy bo to nadaj komputer z procesorem x86 i systemem Windows. Zmienia się tylko producent procesora i chipsetu a cała reszta od sprzętu przez system operacyjny po oprogramowanie użytkowe jest dokładnie takie samo.
O zmiennie platformy to można mówić gdybyś kupił komputer z procesorem AMR czy IBM Power.
sokolnik
16-12-2018, 21:37
Pozostaje jeszcze mi obserwować kompa (temp CPU) podczas normalnego użytkowania czy jakiś BS nie wyskoczy oraz sprawdzić jeszcze kompa w Wiedźminie.
sokolnik
17-12-2018, 18:25
Obudowa zamknięta :)
Niektórzy mogę stwierdzić, że dopiero teraz można mierzyć temp podzespołów w komputerze :)
O zmiennie platformy to można mówić gdybyś kupił komputer z procesorem AMR czy IBM Power. Nie bardzo bo mamy platforme Intel Core i AMD Zen, o braku platformy można by pisać wtedy jakby zamiennie te procesory pasowały do płyt głównych, a tak nie jest ponieważ każda z firm buduje swoja platformę.
Ale ok nie ma się co kłócić bo różnie można sobie to nazywać i chyba nie ma jakiś reguł.
Borat1979
17-12-2018, 19:53
Nie bardzo bo mamy platforme Intel Core i AMD Zen, o braku platformy można by pisać wtedy jakby zamiennie te procesory pasowały do płyt głównych, a tak nie jest ponieważ każda z firm buduje swoja platformę.
Ale ok nie ma się co kłócić bo różnie można sobie to nazywać i chyba nie ma jakiś reguł.
Do tych samych płyt głównych to nie pasują nawet procesory Intela z kolejnych generacji Core więc jakby tak liczyć to w sam Intelu byłoby kilka platform dla samego i7 ;-)
krzysztofz24
18-12-2018, 00:49
Wlasnie to jest piekne w Intelu i jego polityce;-). Co wychodzi nowa generacja procesorow to trzeba zmieniac plyte:-).
I czasami ktos zmieni jednak na AMD. Konkurencja to zdrowa rzecz.
nikoniarz
18-12-2018, 06:53
Only Intel...
sokolnik
18-12-2018, 15:41
Zaobserwowałem wyższa temp karty graficznej w Wiedzminie. Do tej pory temp max była w okolicach 70 stopni. Czasami 71... Zazwyczaj około 68-70.
Wczoraj widziałem nawet 77 :/ w karcie graficznej mam ustawiona krzywa wentylatorów przeze mnie. Nie wiem, ale podskoczyla temp max o jakieś 5-7 stopni.
Czemu?
Karta nie jest podkręcana.
Zwiekszylem prędkość obrotów na karcie graficznej oraz wentylatorów poprzez BIOS. pomogło spadły do 72.
Dziwna sprawa.
Temp procesora moim zdaniem bardzo dobre jakieś 48-60 stopni. Zazwyczaj okolice 55. Także jak na grę to chyba bardzo dobre temp CPU. Gorzej z temp GPU po podkręcanie CPU he :)
Pewnie kwestia tego że zmieniła się cyrkulacja w budzie.
sokolnik
18-12-2018, 21:25
Zwiekszylem obroty wentylatorów karty graficznej i teraz już jest głośno... :)
Coś jeszcze pokombinuje ale to pewnie nic nie da :)
Wiatrownik od cpu dmucha na tył budy bo różnie to bywa ?
Jak masz dobre ciche chłodzenie na cpu to ono robi największą robotę w budzie, nie ograniczaj go swoimi pomysłami, niech działa samo.
Nie zakłucaj cyrkulacji w budzie bocznymi i górnymi wiatrakami, dwa od przodu wdmu****ące, jeden na tyle plus cpu i gpu dmucha na wylot, możesz sobie jednego śledzia przy gpu wywalić żeby nadmiar powietrza wychodził.
Czujnik temperatury w budzie powinieneś mieć to by ci dało rozeznanie.
sokolnik
19-12-2018, 13:16
Wiatrownik od cpu dmucha na tył budy bo różnie to bywa ?
Jak masz dobre ciche chłodzenie na cpu to ono robi największą robotę w budzie, nie ograniczaj go swoimi pomysłami, niech działa samo.
Nie zakłucaj cyrkulacji w budzie bocznymi i górnymi wiatrakami, dwa od przodu wdmu****ące, jeden na tyle plus cpu i gpu dmucha na wylot, możesz sobie jednego śledzia przy gpu wywalić żeby nadmiar powietrza wychodził.
Czujnik temperatury w budzie powinieneś mieć to by ci dało rozeznanie.W bios gdy bawię się krzywą wentylatorów to reagują wszystkie 3 wentylatory które mam w budzie oprócz wentylatorow dark rocka oraz karty graficznej.
Karta graficzna wydmu****e powietrze na dół, prosto na zasilacz. Ale te powietrze powinien mi wydmuchiwac wentylator który jest skierowany na tył obudowy na dole obudowy, jeden śledź pod GPU jest wylamany. Pozostałe 2 wentylatorki, nad CPU na suficie obudowy oraz za CPU wydmu****acy powietrze poza obudowę.
Myślę że mam dobrze ustawione wentylatorki. W Zalman mam jeszcze 2 małe boczne wentylatorki ale ich nie używam, mają podłączenie stara wtyczkę MOLEX i nie da się sterować ich prędkością, kręcą się zawsze ze stałą prędkością.
sokolnik
25-12-2018, 23:56
Mikołaj trochę z opóźnieniem...
Nowa buda jedzie :)
Borat1979
27-12-2018, 17:47
Karta graficzna wydmu****e powietrze na dół, prosto na zasilacz.
Żadna karta graficzna nie ma chłodzienia dmuchającego w dół. Wentylatory kart graficznych zasysają powietrze na radiator do góry i wydmu****ą na boki najczęściej przez otwory w śledziu.
sokolnik
27-12-2018, 23:37
Żadna karta graficzna nie ma chłodzienia dmuchającego w dół. Wentylatory kart graficznych zasysają powietrze na radiator do góry i wydmu****ą na boki najczęściej przez otwory w śledziu.Sprawdziłem swoją kartę graficzną na stronie producenta... I chyba muszę Ci przyznać rację o chlodzeniu.
Co nie zmienia faktu że jak podłoże rękę pod kartę graficzną to czuje spory wiaterek... To ja już sam nie wiem :)
Najważniejsze że teraz dwa wentylatory 140mm będą dmuchać do środka mojej obudowy. Jeden na CPU a drugi na GPU :)
Myślę jeszcze o trzecim wentylatorku 120mm,ktory by dmuchał w piwnicy, najpierw na 2 dyski HDD a dalej na zasilacz.
sokolnik
28-12-2018, 17:06
Jest :)
Jak do tej pory najtrudniej ją było donieść do samochodu, przewieźć i wyjąć samemu z pudełka :) 19162
sokolnik
29-12-2018, 00:02
Obudowa zmieniona, wszystko pięknie działa :)
Trochę mi zeszło ale znowu... jestem z siebie zadowolony, sam przeniosłem bebechy :)
Nawet żonie się podoba, widzi że to porządny "mebel" także już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)
ups nie działa mój SSD na SATA :) właśnie sobie przypomniałem że nie podpiąłem mu zasilania hehe
sokolnik
30-12-2018, 12:37
w sąsiednim nie swoim wątku zostałem poproszony o dodanie zdjęć mojej nowej obudowy:
Darek zrób zdjęcie i pokaż jak ta obudowa się prezentuje. Swoją drogą, jakie masz podzespoły?
Foty wrzucam w moim wątku, by tamtego nie zaśmiecać :)
1.
http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bez-nazwy-2.jpg
2.
http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bez-nazwy-1.jpg
3.
http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bez-nazwy-3.jpg
4.
http://dareksokol.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bez-nazwy-4.jpg
nikoniarz
30-12-2018, 12:49
Jest może jakaś podobna do niej tylko bez szyby i podświetlenia? Najlepiej identyczna pomijając te różnice.
sokolnik
30-12-2018, 12:56
Jest może jakaś podobna do niej tylko bez szyby i podświetlenia? Najlepiej identyczna pomijając te różnice.
zobacz sobie Dark Base 600 są bez szyby też. Mniejsze, wyciszane też i tańsze.
można też zaoszczędzić całkowicie na obudowie i kompa trzymać w biurku :) i to całkiem nowe dobre bebechy z i7 8700K podkręconym na 5 GHz :)
19221
Jest może jakaś podobna do niej tylko bez szyby i podświetlenia? Najlepiej identyczna pomijając te różnice.Większość tych bequietów ma wersje z i bez szyby. Fajne budy sam choruje na podobny model chyba 900 mk2.
Zerknij na https://www.x-kom.pl/p/452628-obudowa-do-komputera-msi-mag-bunker.html z kodem "nowyrok" 249zł, może być fajna ale trzeba by sprawdzić jak z sztywnością i czy dobrze zasysa powietrze przy zamkniętym przodzie.
sokolnik
30-12-2018, 13:58
Większość tych bequietów ma wersje z i bez szyby. Fajne budy sam choruje na podobny model chyba 900 mk2.
noo 900 V2 to już wielkie bydle :) można tam sporo wsadzić, budować nawet układ chłodzenia cieczą CPU oraz GPU i jeszcze by zostało sporo miejsca :)
nikoniarz
30-12-2018, 15:27
Zerknij na https://www.x-kom.pl/p/452628-obudowa-do-komputera-msi-mag-bunker.html z kodem "nowyrok" 249zł, może być fajna ale trzeba by sprawdzić jak z sztywnością i czy dobrze zasysa powietrze przy zamkniętym przodzie.
Jeśli to propozycja dla mnie to tak jak wspominałem- żadne szyby czy inne prześwitujące wynalazki mnie nie interesują. Sama obudowa ma być możliwie najprostsza z wyglądu a gniazda frontowe mają być na górze.
sokolnik
30-12-2018, 16:23
Jeśli to propozycja dla mnie to tak jak wspominałem- żadne szyby czy inne prześwitujące wynalazki mnie nie interesują. Sama obudowa ma być możliwie najprostsza z wyglądu a gniazda frontowe mają być na górze.
Dark Base 601
https://www.x-kom.pl/p/450961-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-601-czarna.html
Większy brat, Dark Base 801
https://www.x-kom.pl/p/459875-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-801-srebrna.html
sokolnik
30-12-2018, 18:06
w nowej obudowie temp karty graficznej w Wiedźminie nie przekracza 70 stopni. Chyba że na kilka sek wskoczy na 71-72 jak są jakieś filmiki fabularne/dialogi to 73-74. A jak sobie "biegam" po świecie, walczę to jest 68-69 stopni. Kontrole obrotów wentylatorów na poziomie 2.
Dostępne AUTO po podpięciu do płyty głównej, 1, 2, 3.
3 wentylatory 140 mm robią wiaterek w obudowie - co cieszy :)
Gdyby nie miał HDD to już w ogóle byłaby cisza... HDD jednak słychać... ale nie pozbyłem się DVD, które słychać przy uruchamianiu i wyłączaniu komputera.
Wiedźmina 3 podstawę już przeszedłem, zostały dodatki jeszcze kilka misji.
GRA KAPITALNA !
Ja DVD wywaliłem z budy pięć lat temu, troszkę muzealny sprzęt żeby to było przydatne, a HDD jak ci hałasuje to powieś w budzie na zapinkach trytkach i będzie cicho.
Dark Base 601
https://www.x-kom.pl/p/450961-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-601-czarna.html
Większy brat, Dark Base 801
https://www.x-kom.pl/p/459875-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-801-srebrna.html
SilentiumPC miało podobną obudowę w niskiej cenie. Kupilem kiedyś rodzicom i nawet im zazdroszczę trochę. :)
Borat1979
30-12-2018, 20:23
można też zaoszczędzić całkowicie na obudowie i kompa trzymać w biurku :) i to całkiem nowe dobre bebechy z i7 8700K podkręconym na 5 GHz :)
19221
I później jak trzeba przenieść czy przewieźć komputer to trzeba popylać z całym biurkiem. Mega pomysł :-|
nikoniarz
30-12-2018, 20:32
SilentiumPC miało podobną obudowę w niskiej cenie. Kupilem kiedyś rodzicom i nawet im zazdroszczę trochę. :)
@Umbra (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23286)- Regnum RG1?
Ja DVD wywaliłem z budy pięć lat temu, troszkę muzealny sprzęt żeby to było przydatne, a HDD jak ci hałasuje to powieś w budzie na zapinkach trytkach i będzie cicho.
Wg. mnie to śmieszny pieniądz, więc warto posiadać.
Pax M70 - świetna jest. Ja mam Fractala bardzo podobnego z wyglądu, ale jest o wiele gorszy w środku, gorsza jakość (śmierdzące i odpadające maty w środku!), mniej miejsca na kable etc. Do tego SilentiumPC bylo sporo tańsze o ile pamiętam.
sokolnik
31-12-2018, 00:06
u mnie można wyłączyć te LEDy na froncie... :)
sokolnik
09-01-2019, 21:06
Widzę wątek lekko wyczyszczony... :)
Chciałem się pochwalić niebywałym sukcesem, sprzedałem stara obudowę :) za 150 zł z moim dowozem do Gdańska.
Borat1979
09-01-2019, 22:00
Chciałem się pochwalić niebywałym sukcesem, sprzedałem stara obudowę :) za 150 zł z moim dowozem do Gdańska.
Czyli znalazł się desperat na ten estetyczny koszmar :mrgreen:
Każda potwora znajdzie swego amatora ...... :)
sokolnik
09-01-2019, 23:46
Jak widać, latka lecą a gusta wciąż te same... Kupił taki chlopaczek... Nie wiem czy miał 20 lat :)
noo 900 V2 to już wielkie bydle :) można tam sporo wsadzić, budować nawet układ chłodzenia cieczą CPU oraz GPU i jeszcze by zostało sporo miejsca :)
Ja mam wersję V1 - wielkością chyba to samo, tylko nie ma "piwnicy" do zasilacza. Chłodzenia wodnego od CPU nie udało się wcisnąć normalnie - u góry miałem za mało miejsca. Ja sobie nie wyobrażam komputera bez napędów optycznych. W każdym bądź razie musiałem płytę główna montować do góry nogami na lewej ścianie komputera (patrząc od frontu). Dopiero wtedy u góry mogłem zamontować cały ten blok chłodzenia z wentylatorami. Blok wodny od GPU mieści się ładnie na froncie. Te świecidełka na obudowie, jeśli dobrze pamiętam, są załączane do zestawu osobno (znaczy się - walają się luzem w pudełku, a nie są zamontowane w obudowie) i ja je od razu wyrzuciłem. Co do samej obudowy - służy już od długiego czasu i jestem zadowolony. Mam wersję bez tego nowego gniazda USB, za to z jakąś ładowarką indukcyjną do telefonów, której nie używam, bo mam stary model Nokii :) Wolałbym to gniazdo USB, ale jakoś wtedy nie było tej wersji, gdy kupowałem klamota.
sokolnik
10-01-2019, 17:43
Ja mam wersję V1 - wielkością chyba to samo, tylko nie ma "piwnicy" do zasilacza. Chłodzenia wodnego od CPU nie udało się wcisnąć normalnie - u góry miałem za mało miejsca. Ja sobie nie wyobrażam komputera bez napędów optycznych. W każdym bądź razie musiałem płytę główna montować do góry nogami na lewej ścianie komputera (patrząc od frontu). Dopiero wtedy u góry mogłem zamontować cały ten blok chłodzenia z wentylatorami. Blok wodny od GPU mieści się ładnie na froncie. Te świecidełka na obudowie, jeśli dobrze pamiętam, są załączane do zestawu osobno (znaczy się - walają się luzem w pudełku, a nie są zamontowane w obudowie) i ja je od razu wyrzuciłem. Co do samej obudowy - służy już od długiego czasu i jestem zadowolony. Mam wersję bez tego nowego gniazda USB, za to z jakąś ładowarką indukcyjną do telefonów, której nie używam, bo mam stary model Nokii :) Wolałbym to gniazdo USB, ale jakoś wtedy nie było tej wersji, gdy kupowałem klamota.Pokaż fotki :)
sokolnik
14-01-2019, 19:35
ktoś tam szukał w tym wątku obudowy...
Promocji 399 zł - be quiet! Silent Base 601 (https://www.x-kom.pl/p/450961-obudowa-do-komputera-be-quiet-silent-base-601-czarna.html?_ga=2.87195928.1203433838.1547063009-1397065971.1544363869&_gac=1.3286532.1547379341.EAIaIQobChMIkpL_l9Xq3wIV TMWyCh0ErQtyEAEYASAAEgLW1vD_BwE)
Borat1979
14-01-2019, 21:50
Ja sobie nie wyobrażam komputera bez napędów optycznych..
Ile razy tego używasz raz na rok? Ale jaki sen pchać to kompa jak można kupić zewnętrzny i połączyć tylko w razie potrzeby? W dodatku można z niego skorzystać nie tylko w PC ale i laptopie czy netbooku.
Ja wywaliłem pięć lat temu napęd optyczny, nie widzę zastosowania dla takich muzealnych rzeczy, napęd na usb można kupić za grosze jak ktoś potrzebuje.
Ślubniacy nadal nagrywają płyty z tymi obciachowymi nadrukami ? Nie lepiej w albumie umieścić pendrive ? Widziałem takie coś w w Irlandii.
sokolnik
14-01-2019, 22:13
Ostatnio nagrałem 2 płyty (nie dla mnie :) )... to podpiąłem swój stary wewnętrzny napęd do kompa ... ale ile to roboty :) zasilanie, SATA, odkręcić obudowę...
Napęd zewnętrzny to koszt 100 zł, nawet niecałe... Kupię sobie, bo ze 2 razy w roku, może 3 nagrywam płyty DVD.
Ślubniacy nadal nagrywają płyty z tymi obciachowymi nadrukami ?
Obciachowymi nadrukami? Jakie to obciachowe? :)
Takie? :-) jeszcze ludzie chcą takie płytki... Ja bym wolał (wolałem i dostałem) PENDRIVE :)
19912
Nooo właśnie takie, kiczowato to wygląda, zresztą ja ogólnie jak patrzę godzinami na te paczki zdjęć przy obrabianiu i te pozowania sztuczne, flary, świece dymne, sypiące się brokaty, czasami sztuczny wiatr itd blee... no ale co zrobić jak ludziaki to kupują, paczki z IRL/UK są serio całkowicie inne, chyba że to cygańskie albo naszych imigrantów wesela to kicz aż wylewa się z kadrów :)
sokolnik
14-01-2019, 22:28
Nooo właśnie takie, kiczowato to wygląda, zresztą ja ogólnie jak patrzę godzinami na te paczki zdjęć przy obrabianiu i te pozowania sztuczne, flary, świece dymne, sypiące się brokaty, czasami sztuczny wiatr itd blee... no ale co zrobić jak ludziaki to kupują, paczki z IRL/UK są serio całkowicie inne, chyba że to cygańskie albo naszych imigrantów wesela to kicz aż wylewa się z kadrów :)
a wiesz jacy ludzie są zadowoleni że widzą swoją "gębę" na płycie DVD albo opakowaniu :) ?
że profesjonalizm...
jak Pan to zrobił? To chyba ciężko tak wydrukować co???
:twisted:
sokolnik
25-01-2019, 21:28
Zrobiłem trochę testów podczas obróbki video (4K). Najbardziej mnie interesowało, czy po podkręceniu będzie jakaś zmiana podczas obróbki 4K. Obróbka 4 K i eksport do 4K.
Zaczęło się od 2 óch bluescreenów - przecież nie może być nudno :) :evil:
Załadowałem na oś czasu jeden plik z GoPro w 4K 60 klatek. Chyba to był surowy materiał do pokolorowania, taki "NEF" jeśli chodzi o kolory. Nie pamiętam ale nie ważne :)
Plik ten, film, trwa prawie 12 min. Waży 3,70 GB ponieważ kamerka dzieli film na max takie duże pliki. Ale ja załadowałem jeden taki plik.
"Pokolorowałem" go suwaczkami na szybko, jasność, kontrast, czarne, cienie, nasycenie kolorów, wyostrzanie... Wybrałem sobie jakąś tam przestrzeń powiedzmy 3 minut i pociąłem moja oś czasu. Na początku zrobiłem jakieś 20 cięć co 5-10 sek i każdemu cięciu dodałem efekt przejścia... jakieś tam bajery zmiany sceny stosowane w filmach... Najczęściej jakieś kolorowe, duże, żeby komp miał nad czym pracować. Zacząłem odtwarzać materiał i obserwować, czy podgląd osi czasu się nie zacina... I o dziwo nic się nie cieło ale z pokazywaniem tych efektów były problemy i przycięcia podczas tych efektów... po chwili było dobrze, za chwile znów przycięcia bo jakiś kolorowy efekt.... a było ich trochę. Postanowiłem "zjechać" troche z jakością podglądu. Ustawiłem 1/2 i super. Pojawiły się lekkie piksele ale podczas obróbki spoko, nie przeszkadza. Kaszana była na 1/4 jakości :)
Najgorsze jest to, że pojawiły mi 2 razy BlueScreeny, i to dość szybko, kilka cięć, kilka minut oglądania filmu i YEB bluesceen. Uznałem, że muszę podnieść napięcie procesora. Bardzo minimalnie o 0,010.
Ten zabieg bardzo pomógł. Dododałem kolejne cięcia i jeszcze bardziej wyszukane jakieś prześcia/efekty, razem było 40 cięć i zacząłem tak oglądać kilka razy "te cięcia", czyli powtarzałem oglądanie tych 2 - 3 minut filmu, obserwowałem użycie procesora, temp. itp. bluescreeny już nie wyskakiwały. Super.
Postanowiłem, że teraz ten cały, 11 min film trzeba wyeksporować do finalnego pliku. Oczywiście wszystko nagrane przy pomocy H.265 i tak też było eksportowane. Czyli eksport musiał trwać dłużej i tak trwał. Planowany czas około 1 h 15 min. Tyle nie czekałem bo nie mam czasu i szkoda mi było procesora, bo na początku, przez pierwsze powiedzmy 5-10% realizacji tego eksportu temperatury procesora były cały czas w przedziale 70-80 stopni... trochę wysoko.
Co zrobiłem wtedy? Otworzyłem balkon na jakieś 5 min :grin: Temp spadły do 60-70 stopni, balkon zamknąłem i kontynuowałem eksport. Eksport wyłączyłem po około 30 min (tak sądze). Eksport był na 35 %, starczy.
I co? Faktycznie temp może i wysokie. Nie kombinowałem nic z krzywą prędkości obrotów wiatraków na chłodzeniu CPU. Wentylatory w obudowie ustawiłem na kontrolerze na 2 w skali 1-3 (później temp spadły).
Nie chce mi się kopiować więcej plików na SSD NVMe bo nie mam za bardzo miejsca, nie chce mi się przerzucać plików między dyskami. Uważam że jest OK, może trochę temp za wysokie ale może powienienem zwiększyć obroty wentylatorków na CPU, bo raczej nie kręciły się na maxa a podczas obróbki video/exportu następują gwałtowne skoki temp, w jednej sekundzie następuje skok temp z 60 czy 70 na 82 i odrazu spada... wentylator nawet nie zdąży zaragować a co dopiero odprowadzić ciepło... Tak mi się wydaje.
W tą niedziele będę kręcić małe video bo zostałem zaproszony/poproszony o sfilmowanie szkolenie motocyklowego , w podziękowaniu mam dostać chemie czyszczenia motocykla itp. także będę miał materiał do obróbki. Tylko teraz nie wiem w jakiej rozdzielczości nagrywać. 4K chyba sobię odpuszczę a nagram wszystko w 2.7K. 2.7K bo będę miał H.265 i dużo lepszą jakość na YT niż w FullHD. Materiału będę miał pewnie sporo, będę musiał sporo wycinać scen, dużo plików, podkład jakiejś muzyczki itp. efekty może jakięś obrazki i pewnie filmik będzie dłuższy niż ten ale bez przesady 15-20 min to max.
Czyli:
Podczas obróbki 4K muszę "zjechać" z jakością obrazu z FULL na 1/2 lub zmniejszyć okno podglądu. Na FULL były przycięcia... wydaje mi się że mniejsze niż wcześniej, przed podkręcaniem. Po prostu nie korzystałem z tej opcji i leciałem cały czas na FULL podgląd podczas obróbki 4K. Tyle tylko, że ten dzisiejszy test był "robiony" z jednego pliku a nie 3 czy 5... No ale zawsze to jakiś tam obraz całości.
Temp CPU może jeszcze są do zbicia dzięki ustawieniu krzywej wentylatorów CPU, trzeba podnieść obroty po prostu.
Nagrywać i obrabiać filmy w 2.7K i nie męczyć siebie i kompa w 4K.
Wyeliminowałem na początku bluescreeny. Później się już nie pojawiały. Oczywiście mogą się jeszcze pokazać ale wątpię... zwiększyłem minimalnie napięcie, dodałem więcej cięć i efektów, zrobiłem eksport do 35% i nie było bluescreena a procesor działał bardzo mocno podczas eksportu, praktycznie cały czas 100%.
Ciekawe jakby to było na 8 rdzeniowym Ryzenie... albo 6 rdzeniowym Intelu...
Zrobiłem trochę testów podczas obróbki video (4K). Najbardziej mnie interesowało, czy po podkręceniu będzie jakaś zmiana podczas obróbki 4K. Obróbka 4 K i eksport do 4K.
Zaczęło się od 2 óch bluescreenów - przecież nie może być nudno :) :evil:
Załadowałem na oś czasu jeden plik z GoPro w 4K 60 klatek. Chyba to był surowy materiał do pokolorowania, taki "NEF" jeśli chodzi o kolory. Nie pamiętam ale nie ważne :)
Plik ten, film, trwa prawie 12 min. Waży 3,70 GB ponieważ kamerka dzieli film na max takie duże pliki. Ale ja załadowałem jeden taki plik.
"Pokolorowałem" go suwaczkami na szybko, jasność, kontrast, czarne, cienie, nasycenie kolorów, wyostrzanie... Wybrałem sobie jakąś tam przestrzeń powiedzmy 3 minut i pociąłem moja oś czasu. Na początku zrobiłem jakieś 20 cięć co 5-10 sek i każdemu cięciu dodałem efekt przejścia... jakieś tam bajery zmiany sceny stosowane w filmach... Najczęściej jakieś kolorowe, duże, żeby komp miał nad czym pracować. Zacząłem odtwarzać materiał i obserwować, czy podgląd osi czasu się nie zacina... I o dziwo nic się nie cieło ale z pokazywaniem tych efektów były problemy i przycięcia podczas tych efektów... po chwili było dobrze, za chwile znów przycięcia bo jakiś kolorowy efekt.... a było ich trochę. Postanowiłem "zjechać" troche z jakością podglądu. Ustawiłem 1/2 i super. Pojawiły się lekkie piksele ale podczas obróbki spoko, nie przeszkadza. Kaszana była na 1/4 jakości :)
Najgorsze jest to, że pojawiły mi 2 razy BlueScreeny, i to dość szybko, kilka cięć, kilka minut oglądania filmu i YEB bluesceen. Uznałem, że muszę podnieść napięcie procesora. Bardzo minimalnie o 0,010.
Ten zabieg bardzo pomógł. Dododałem kolejne cięcia i jeszcze bardziej wyszukane jakieś prześcia/efekty, razem było 40 cięć i zacząłem tak oglądać kilka razy "te cięcia", czyli powtarzałem oglądanie tych 2 - 3 minut filmu, obserwowałem użycie procesora, temp. itp. bluescreeny już nie wyskakiwały. Super.
Postanowiłem, że teraz ten cały, 11 min film trzeba wyeksporować do finalnego pliku. Oczywiście wszystko nagrane przy pomocy H.265 i tak też było eksportowane. Czyli eksport musiał trwać dłużej i tak trwał. Planowany czas około 1 h 15 min. Tyle nie czekałem bo nie mam czasu i szkoda mi było procesora, bo na początku, przez pierwsze powiedzmy 5-10% realizacji tego eksportu temperatury procesora były cały czas w przedziale 70-80 stopni... trochę wysoko.
Co zrobiłem wtedy? Otworzyłem balkon na jakieś 5 min :grin: Temp spadły do 60-70 stopni, balkon zamknąłem i kontynuowałem eksport. Eksport wyłączyłem po około 30 min (tak sądze). Eksport był na 35 %, starczy.
I co? Faktycznie temp może i wysokie. Nie kombinowałem nic z krzywą prędkości obrotów wiatraków na chłodzeniu CPU. Wentylatory w obudowie ustawiłem na kontrolerze na 2 w skali 1-3 (później temp spadły).
Nie chce mi się kopiować więcej plików na SSD NVMe bo nie mam za bardzo miejsca, nie chce mi się przerzucać plików między dyskami. Uważam że jest OK, może trochę temp za wysokie ale może powienienem zwiększyć obroty wentylatorków na CPU, bo raczej nie kręciły się na maxa a podczas obróbki video/exportu następują gwałtowne skoki temp, w jednej sekundzie następuje skok temp z 60 czy 70 na 82 i odrazu spada... wentylator nawet nie zdąży zaragować a co dopiero odprowadzić ciepło... Tak mi się wydaje.
W tą niedziele będę kręcić małe video bo zostałem zaproszony/poproszony o sfilmowanie szkolenie motocyklowego , w podziękowaniu mam dostać chemie czyszczenia motocykla itp. także będę miał materiał do obróbki. Tylko teraz nie wiem w jakiej rozdzielczości nagrywać. 4K chyba sobię odpuszczę a nagram wszystko w 2.7K. 2.7K bo będę miał H.265 i dużo lepszą jakość na YT niż w FullHD. Materiału będę miał pewnie sporo, będę musiał sporo wycinać scen, dużo plików, podkład jakiejś muzyczki itp. efekty może jakięś obrazki i pewnie filmik będzie dłuższy niż ten ale bez przesady 15-20 min to max.
Czyli:
Podczas obróbki 4K muszę "zjechać" z jakością obrazu z FULL na 1/2 lub zmniejszyć okno podglądu. Na FULL były przycięcia... wydaje mi się że mniejsze niż wcześniej, przed podkręcaniem. Po prostu nie korzystałem z tej opcji i leciałem cały czas na FULL podgląd podczas obróbki 4K. Tyle tylko, że ten dzisiejszy test był "robiony" z jednego pliku a nie 3 czy 5... No ale zawsze to jakiś tam obraz całości.
Temp CPU może jeszcze są do zbicia dzięki ustawieniu krzywej wentylatorów CPU, trzeba podnieść obroty po prostu.
Nagrywać i obrabiać filmy w 2.7K i nie męczyć siebie i kompa w 4K.
Wyeliminowałem na początku bluescreeny. Później się już nie pojawiały. Oczywiście mogą się jeszcze pokazać ale wątpię... zwiększyłem minimalnie napięcie, dodałem więcej cięć i efektów, zrobiłem eksport do 35% i nie było bluescreena a procesor działał bardzo mocno podczas eksportu, praktycznie cały czas 100%.
Ciekawe jakby to było na 8 rdzeniowym Ryzenie... albo 6 rdzeniowym Intelu...Wiesz, zawsze można kupić tego desktopowego 32 corowego (64 wątkowego) ryzena, jak cię cena nie odstrasza, jedyne 8k [emoji846]
sokolnik
25-01-2019, 21:55
Wiesz, zawsze można kupić tego desktopowego 32 corowego (64 wątkowego) ryzena, jak cię cena nie odstrasza, jedyne 8k [emoji846]
nie no aż taki szalony nie jestem, wolę za taką kasę jechać na wakacje itp. :)
Moim zdaniem to kompletnie nie masz pojęcia o podkręcaniu i to jest problem, wiem że jesteś odporny na jazdy w temacie zatem i tym razem nie obrażaj się ale doedukuj się na jakimś forum benchmarkowym pclabowym itp odnośnie podkręcania bo to jest coś więcej niż ustawienie więcej napięcia na cpu i manualne ustawienia wiatraka :)
Tylko nie wspominaj o tym otwieraniu balkonu bo lepiej być potraktowanym od początku poważnie :)
sokolnik
26-01-2019, 00:06
Moim zdaniem to kompletnie nie masz pojęcia o podkręcaniu i to jest problem, wiem że jesteś odporny na jazdy w temacie zatem i tym razem nie obrażaj się ale doedukuj się na jakimś forum benchmarkowym pclabowym itp odnośnie podkręcania bo to jest coś więcej niż ustawienie więcej napięcia na cpu i manualne ustawienia wiatraka :)
Tylko nie wspominaj o tym otwieraniu balkonu bo lepiej być potraktowanym od początku poważnie :)Nie pisałem że mam pojęcie :) mam tyle ile trzeba żeby podnieść zegar, napięcie i kilka innych opcji. To wiedza z internetu. Ktoś podkrecił taki sam procesor na tej samej płycie głównej to ja zrobiłem tak samo. Działa, jest stabilnie bardziej lub mniej, kwestia ustawienia i znalezienia odpowiednich parametrów.
To mi wystarcza.
Więcej nie osiągnie w temacie OC na tym zestawie.
Balkon to taki miły przerywnik do tej całej zabawy :)
Najwyżej zjade z napięciem i taktowaniem :)
Ewentualnie ustawie wiatraki na full :)
Jeśli masz bsod to znaczy że jest źle i konfiguracja jest spaprana, nie ma tu co nawet dyskutować jeśli wiesz lepiej ale sugeruję ci poczytać jak się kręci i testuje taki zestaw żeby był stabilny bo to jest najważniejsze, nie wyobrażam sobie pracy na kompie, który może wywalić w każdej chwili bsod, w podkręcaniu jest bardzo dużo parametrów i trzeba to wszystko ustawić powolutku.
Po pierwsze wszystkie pola dotyczące oszczędzania energii wyłączasz, po drugie żadnego kręcenia pod windows, po trzecie żadnego auto kręcenia w bios, po czwarte 80 stopni w stresie testowym jest ok bo wtedy nawet w grach tego nie osiągniesz, po piąte wiatraki mają własne czujniki i po to one są żeby same zwiększały obroty jak potrzeba.
Kolejna sprawa to mając stabilne już cpu kręcimy ram, a potem idziemy krok dalej i kręcimy wszystkiego co się da na płycie, pci, chipset, tu zależy na co pozwala płyta i zabawy sporo bo zmiana jednego parametru wpływa na inne.
To masz tak jak z kalibracją sigmy na usb dock :) już jest wszystko ok ale ustawiasz jeszcze tyci tyci jedną ogniskową i zaczynasz od nowa zabawę bo rozjechały się inne ogniskowe :)
sokolnik
26-01-2019, 11:23
Jeśli masz bsod to znaczy że jest źle i konfiguracja jest spaprana, nie ma tu co nawet dyskutować jeśli wiesz lepiej ale sugeruję ci poczytać jak się kręci i testuje taki zestaw żeby był stabilny bo to jest najważniejsze, nie wyobrażam sobie pracy na kompie, który może wywalić w każdej chwili bsod, w podkręcaniu jest bardzo dużo parametrów i trzeba to wszystko ustawić powolutku.
Po pierwsze wszystkie pola dotyczące oszczędzania energii wyłączasz, po drugie żadnego kręcenia pod windows, po trzecie żadnego auto kręcenia w bios, po czwarte 80 stopni w stresie testowym jest ok bo wtedy nawet w grach tego nie osiągniesz, po piąte wiatraki mają własne czujniki i po to one są żeby same zwiększały obroty jak potrzeba.
Kolejna sprawa to mając stabilne już cpu kręcimy ram, a potem idziemy krok dalej i kręcimy wszystkiego co się da na płycie, pci, chipset, tu zależy na co pozwala płyta i zabawy sporo bo zmiana jednego parametru wpływa na inne.
To masz tak jak z kalibracją sigmy na usb dock :) już jest wszystko ok ale ustawiasz jeszcze tyci tyci jedną ogniskową i zaczynasz od nowa zabawę bo rozjechały się inne ogniskowe :)Testowałem wcześniej w RealBench, OCCT, Wiedzminie 3 :)
Wszystko było pięknie, grę cała przeszedłem bez problemów. BS nie wyskakiwały. Włączyłem program do obróbki video i yeb :)
Podniosłem delikatnie napiecie i już BS nie ma.
RAMu nie podkrecałem wcale.
ShutterStill
26-01-2019, 11:53
Tak naprawdę to możesz użyć 5-Way Optimization i zobaczyć co ustawi. Ustawi konserwatywnie więc od tego możesz 0.1-0.2 GHz więcej ustawić na reszcie takich samych ustawieniach
sokolnik
26-01-2019, 14:05
Tak naprawdę to możesz użyć 5-Way Optimization i zobaczyć co ustawi. Ustawi konserwatywnie więc od tego możesz 0.1-0.2 GHz więcej ustawić na reszcie takich samych ustawieniach
nie używam żadnych automatów do podkręcania na płycie głównej.
Sztywno wszystko ustawiam i testuje.
Już mi testów i stresów wystarczy :)
Nurtuje mnie ten RAM... ale czy 2133 czy 2400 to chyba zabawa nie warta zachodu.
ShutterStill
26-01-2019, 14:35
Masz xmp włączone?
Znajdź na YouTube jak JJ z asus tłumaczy działanie 5-Way Optimization.
To jest dużo więcej niż automat bo masz dużą kontrolę nad tym co robisz. Np max V albo temp. Program na każdym poziomie przeprowadza stess test.
Naprawdę polecam
sokolnik
26-01-2019, 15:14
Masz xmp włączone?
Znajdź na YouTube jak JJ z asus tłumaczy działanie 5-Way Optimization.
To jest dużo więcej niż automat bo masz dużą kontrolę nad tym co robisz. Np max V albo temp. Program na każdym poziomie przeprowadza stess test.
Naprawdę polecamXmp mam chyba wyłączone... Kości mam 2133 CL14 fabrycznie i tak one działają.
Xmp to profile do podkręcania pamięci? Nie za bardzo to qmam, nie zglebialem tematu bo boję się tego Ramu podkrecać, nigdy nie podkrecałem. Nie wiem czy warto, czy zobaczę różnice w czymkolwiek.
ShutterStill
26-01-2019, 15:17
Zobacz co pokazuję xmp bo może używasz szybszej pamięci i wystarczy włączyć xmp bez OC
sokolnik
26-01-2019, 15:46
Zobacz co pokazuję xmp bo może używasz szybszej pamięci i wystarczy włączyć xmp bez OC
raczej nie. Na paragonie miałem takie dane więc chyba nie pomylili się :)
Borat1979
26-01-2019, 17:02
po piąte wiatraki mają własne czujniki i po to one są żeby same zwiększały obroty jak potrzeba.
Wentylatory nie mają żadnych własnych czujników. Bazują na sensorach płyty głównej i procesora. Poza tym ustawienie ich w automacie to jest gówno warte bo niepotrzebnie zwiększają obroty nawet wtedy gdy nie jest to konieczne. Wystarczy chwilowe obciążenie procesora na kilka czy kilkanaście sekund i już wentylator zwiększa obroty a co za tym idzie hałas. Rzeczne dopasowanie krzywej jest znacznie lepszym rozwiązaniem.
ShutterStill
26-01-2019, 18:07
5-Way Optimization sprawdzałeś?
Na pierwszej stronie bios możesz ustawić fan curve do wiatraków
Wentylatory nie mają żadnych własnych czujników.
Uprościłem żeby zrozumieć, sam wiatrak ma czujnik obrotów ( zazwyczaj jednak jest to tylko wyliczenie z podanego napięcia, więc do kitu ), to płyta ma możliwość sterowania nim lub z softu itd, tu zgadza się, warto zadbać o rozmieszczenie czujników temperatury w budzie.
Cały czas przepychanka w temacie odnośnie podkręcania i wpadamy w skrajność ekstremalnych kręceń, a sokolnik nic takiego nie robi, więc albo trzeba się zdecydować na delikatne kręcenie całości albo zacząć próbować coś więcej.
sokolnik
26-01-2019, 18:55
5Way Optimization keidyś próbowałem... ZWIECHA i system już nie wstał. Dziękuję. Jeszcze dawno... na poprzednim biosie. Teraz mam aktualny (aktualizowałem w grudniu jakoś jak montowałem chłodzenie).
Nie chce podkręcać za pomocą automatycznych programów itp.
RAMu nie podkręcam teraz. Obrobię materiał który mam do obrobienia i coś tam się pobawię z tym RAMem, ale to pewnie w lutym :)
ShutterStill
26-01-2019, 19:29
Zobacz ten xmp czy dostępne jest- 5s zajmie przy włączaniu PC.
5-Way Optimization ma robić OC a później długo może wstawać i tak ma być.
Nie wolno panikować ;)
ShutterStill
26-01-2019, 19:41
PS. OC aż się komp wyłączy..
sokolnik
26-01-2019, 21:15
xmp jest dostępne chyba... sprawdzę jak wyeksportuje zdjęcia :)
komp exportuje 500 zdjęć, 3x bo różnych rozmiarach :)
ShutterStill
27-01-2019, 11:44
Jak tam było coś w profilach xmp?
sokolnik
27-01-2019, 21:42
Jak tam było coś w profilach xmp?Tak było, jeden jedyny profil do wyboru, Profil1.
Ustawienia zaawansowane, tylko jedne wartości do wyboru.
20465
Odinstalowalem Wiedzmina 3 :) przeszedłem cała grę plus dwa dodatki :)
Teraz pogram/potestuje póki jest zima, jakaś inna gierkę, może Batman Arkham Knight, podobno świetna gra pod względem grafiki i fabuły... Zobaczymy :)
A co myślicie o Fifie? Przydałaby mi się taka gierka w stylu, gram 20 minut przysłowiowy meczyk i koniec... Bez wielogodzinnej rozgrywki. Kto gra w Fife? Warto to instalować? Czy obecne Fify to kie to samo co kiedyś?
Najnowszego battlefielda sobie kup, możesz zagrać jeden meczyk i już.
ShutterStill
27-01-2019, 23:17
Popieram! :) koesh grasz? Ja gram w każdego od pierwszego BF ;)
Był okres że ze znajomymi opłacaliśmy własny serwer, a zaczęło się od Bad Company 2, potem dodatek Vietnam i wszystkie battlefieldy ale od ponad roku ani raz nie włączyłem żadnej gry tego typu, brak czasu żeby potrenować np szlachtowanie snajperów ;)
ShutterStill
27-01-2019, 23:37
To dawajcie we 2óch ;)
Ja wracam 17ego lutego na plac boju bo teraz w Polsce jestem. Mielibyście czas na trening ;)
sokolnik
27-01-2019, 23:51
Ja grałem w strzelanki ostatnio 2 komputery albo 3 temu hehe :)
ShutterStill
27-01-2019, 23:59
To dobrze :)
To znaczy że muscle memory gdzieś tam jest tylko trzeba odświeżyć ;)
sokolnik
28-01-2019, 09:29
To dobrze :)
To znaczy że muscle memory gdzieś tam jest tylko trzeba odświeżyć ;)Ale ja nie mam miejsca na dyskach ssd [emoji14]
Mam 2 ssd, systemowy i drugi na dane jakieś gry, każdy po 250 GB [emoji14] Batman już zainstalowany, Fife chce jakaś zainstalować tylko nie wiem jaką wersję... I zaraz mi miejsca zabraknie na BF 5 bo kurde gry duże, 50-70 GB zajmują... :/
I co, byśmy grali w BF 5 w 3 osoby? :)
ShutterStill
28-01-2019, 10:33
Nie w 3 tylko w 64 na mapie ;)
My ze znajomymi to czasem na 2 składy gramy (8 osób). Im więcej tym lepiej
sokolnik
28-01-2019, 11:03
Nie w 3 tylko w 64 na mapie ;)
My ze znajomymi to czasem na 2 składy gramy (8 osób). Im więcej tym lepiejNie nie nie, nie będę strzelać [emoji14]
A można tam czołgami jeździć? Latać i strzelać samolotami? :)
ShutterStill
28-01-2019, 11:10
Można wszystko. 3 wielkość czołgów i 3 samolotów. Każdy z innym uzbrojeniem i specjalizacjami. Naprawdę dobra zabawa. Rozgrywka max 30min na największych mapach
sokolnik
28-01-2019, 12:32
Można wszystko. 3 wielkość czołgów i 3 samolotów. Każdy z innym uzbrojeniem i specjalizacjami. Naprawdę dobra zabawa. Rozgrywka max 30min na największych mapachA można te takie wielkie, wymagające gry instalować na HDD? Lepiej na SSD ale wolałbym nie zapychać SSD w 90%... I to bedzie najlepsze rozwiązanie, nie instalowanie gierek :)
ShutterStill
28-01-2019, 12:37
Można na HDD. Po prostu 10s dłużej będzie ładować mapę ale na rozgrywki nie ma to wpływu
sokolnik
29-01-2019, 10:39
Można na HDD. Po prostu 10s dłużej będzie ładować mapę ale na rozgrywki nie ma to wpływuChyba mi nie odpisałeś na temat tego mojego xmp :)
Ten Batman na początku wydawał mi się jakiś dziwny ale coraz lepiej jest :)
Z Fify rezygnuje oglądałem recenzje.
Odnośnie strzelanki też mam mieszane uczucia.
Nie chce wciągać się w kilka gierek naraz, jedna gra zainstalowana na kompie wystarczy :)
ShutterStill
29-01-2019, 10:47
Xmp nie masz tylko tam stock prędkość jest jednak
sokolnik
29-01-2019, 11:29
Xmp nie masz tylko tam stock prędkość jest jednakCzyli moje pamięci nie mają trybu xmp?
O co chodzi z tym xmp?
Nie mogę podkrecać pamięci?
Chyba każde pamięci można podkrecać na sztywno. Napięcie podnieść i ustawić taktowania.
xmp to zapisane informacje przez producenta o tym jak coś będzie się podkręcało na automacie to ma robić tak i tak, czyli taki preset.
ShutterStill
29-01-2019, 12:19
Dokładnie. Ręcznie dalej możesz próbować ale poczytaj jakie moduły są u ciebie bo niektóre się nie podkręcają i strata czasu.
CS;GO stał się darmowy, zakładasz konto steam pobierasz grę i pykasz. Jak chcesz szybko to deathmatch 10min dustII runda lub dwie, 10min każda. Serwery pełne ludzi w ciągu dnia, nocami też coś się dzieje. NFS World nieoficjalnie można dalej pykać online i offline.
Test jak mało daje procesor w grach bez topowej karty graficznej https://pclab.pl/art79716-3.html
nikoniarz
05-02-2019, 07:28
Szkoda, że zabrakło wyższych rozdzielczości...
ShutterStill
07-02-2019, 00:39
To jak trenujecie BF V? ;)
sokolnik
07-02-2019, 21:07
To jak trenujecie BF V? ;)
nie... :)
czasami zamieniam się w Mrocznego Rycerza Gotham City i latam sobie w lateksowych/gumowych ciuszkach :grin:
sokolnik
14-05-2019, 19:33
Tak jak pisałem kiedyś, wezmę się za podkręcanie na wiosnę/lato :)
To się wziąłem :)
mam 2 x 8 GB HyperX Fury 2133 CL14 - fabrycznie na napięciu 1,2 V.
OC procesora usunąłem. CPU pracuje na fabrycznych ustawieniach.
Podkręcanie RAMu polegało na, podbiciu MHz, napięcia i timingów.
2400 poszło na 1,3 V, timingi CL14 chyba bez zmian było.
Potem 2600 poszło na 1,35 V, timingi AUTO. Komp wstał.
Teraz mam 2800 na 1.4 V, timingi AUTO czyli 17-18-18-36-2T.
Ustawianie timingów na sztywno (niższych trochę) powoduje że komp nie wstaje. Nie wyświetla nawet napisów BIOS, nie mogę wejść do bios. Pomaga tylko zasilacz OFF, wyjęcie kabla na minutę, start kompa i wejście dopiero do biosu.
Zrobiłem 15 min test w REAL BENCH. Nie mogę ustawić tam 16 GB RAM - test nie uruchamia się. Ustawienie 8 GB RAM test przechodzi bez błędnie.
C-PUZ pokazuje DUAL - w sumie 16 GB RAM:
24888
Chciałbym obniżyć TIMINGI, ale jak ustawiam niższe oraz COMMAND RATE na 1 - to komp nie wstaje, tzn. wstaje ale monitor nie dostaje sygnału, nic nie wyświetla, Jakie TIMINGI ustawić? Podobno ustawienie ComMand Rate na 1 daje dużo przyspieszenia :)
Zrobie jeszcze test OCCT, oraz PRIME95 BLEND. Nie umiem używać memtest pod bios...
POMÓŻCIE :)
Może profile XMP ta pamięć ma i od tego zacznij w kręceniu ?
Powinna ta pamięć na 2666 CL16 1.35V iść zapewne i więcej bym już nie gniótł.
Sprawdź jeszcze zmianę slotów 1 i 3 lub 2 i 4.
sokolnik
14-05-2019, 20:23
Może profile XMP ta pamięć ma i od tego zacznij w kręceniu ?
Powinna ta pamięć na 2666 CL16 1.35V iść zapewne i więcej bym już nie gniótł.
Sprawdź jeszcze zmianę slotów 1 i 3 lub 2 i 4.
Te pamięci chyba nie mają XMP... kiedyś jak to ustawiłem to musiałem robić format :)
2666 szło na 1.35 V ale jakie ustawić Timingi?
Ludzie pisze że te pamięci ustawiają na 3000/3200 nawet. 2800 dużo ludzi je kręci. Tylko na innych mobo.
Płyta ma znaczenie i to spore.
Lepiej ustawić 2666MHz i niskie timingi 15/16/16/32 ale to testujesz każdą kombinacje.
Na co ci tak wyciskać tą pamięć jak u intela to tak dobrze się nie skaluje jak w amd ?
sokolnik
14-05-2019, 20:41
Płyta ma znaczenie i to spore.
Lepiej ustawić 2666MHz i niskie timingi 15/16/16/32 ale to testujesz każdą kombinacje.
Na co ci tak wyciskać tą pamięć jak u intela to tak dobrze się nie skaluje jak w amd ?
Podobno lepiej mieć więcej MHz niż niższe timinig.
2666 też może być, faktycznie 2800 to może być dużo dla pamięci (ori 2133) a zysk niewielki w porównaniu 2666 VS 2800...
Nie wiem.
Jeszcze CPU muszę podkręcić, tak jak było wcześniej i gra muzyka :)
Ogólnie, myślę o zmianie CPU/MOBO/RAM na koniec roku o ile kasa pozwoli...
Podobno w INTELU największy uzysk z MHz pamięci jest do 2666. Powyżej 2666 do 3000/3200 największy zysk jest w AMD a nie Intelu...
MHz w grach, CL w reszcie, przykładowo lepiej 3000MHz CL15 niż 3200MHz CL 16.
AMD vs Intel w grach przy podobnej wydajności często pokazuje obciążenie AMD 60-65%, a Intel 95%, jak dasz szybkie pamięci to w AMD robi się podobnie jak w Intelu i wtedy dopiero wygrywa.
Czemu chcesz zmieniać jak masz szybki zestaw, zależy ci na słupkach w benchmarku ?
Intel pod koniec przyszłego roku coś ma pokazać z niższego procesu technologicznego, AMD w przyszłym miesiącu wypuszcza ZEN2 czyli Ryzen 3xxx., za rok ZEN2+ czyli Ryzen 4xxx, nadal na płyty AM4.
sokolnik
14-05-2019, 21:31
Zmieniłem, teraz jest:
2666 MHz
1.35 V
Timingi AUTO - wg. CPU-Z - 16 - 18 - 18 - 36 - 467 - 2T. W timingach zmieniło się to co pogrubione. Pytanie: Jak ustawić te TIMINGI :) ?
Czy ja mam szybki zestaw? Siedzę od 2014 r. na 4rdzeniach, chcę conajmniej 8 na Intelu, lub jakieś 12 w nowych Ryzenach :) do tego mega szybki dobry ram i fajna sekcja zasilania na płycie głównej do podkręcania procesora :)
Nowe procesory Intela za 1,5 roku? To mnie zmartwiłeś :)
Intel ma postęp wsteczny ostatnio:
i7-7700K 4 rdzenie i 8 wątków
i7-8700K 6 rdzeni i 12 wątków
i7-9700K 8 rdzeni i 8 wątków :)
Timingi każdy kolejno sobie ustawiasz i sprawdzasz stabilność, daj znać za tydzień jak poszło ;)
sokolnik
14-05-2019, 21:48
Intel ma postęp wsteczny ostatnio :)
i7-7700K 4 rdzenie i 9 wątków
i7-8700K 6 rdzeni i 12 wątków
i7-9700K 8 rdzeni i 8 wątków :)
Timingi każdy kolejno sobie ustawiasz i sprawdzasz stabilność, daj znać za tydzień jak poszło ;)Jest jeszcze i9 9900K 8 rdzeni, 16 wątków :) tylko drogi ale do pracy podobno bardzo dobry wybór.
Wysłane z mojego Hułałeja
Ryzen R9 ma mieć 12 rdzeni i 24 wątki, zobaczymy w czerwcu.
sokolnik
14-05-2019, 21:53
Ryzen R9 ma mieć 12 rdzeni i 24 wątki, zobaczymy w czerwcu.Wiem wiem, czytałem. Tylko czy te rdzenie będą warte zmiany, przesiadki, czy będą lepsze od Intela w programach graficznych itp.
Dziwne, że Intel nie zapowiada jakiejś premiery procesorów, skoro największy konkurent lada moment wypuści najnowsza serię procesorów.
Poczytaj jakie Intel ma problemy z nowym procesem od trzech lat, linie produkcyjne dopiero powstają, uzysk tragiczny i zmiany wprowadzają, do tego obecna produkcja za mała.
Intel możliwe że wypuści nową platformę żeby szybko przejść na DDR5, tak samo jak ZEN3 ale to 2022 raczej obie firmy.
sokolnik
14-05-2019, 22:03
Zeszliśmy trochę z tematu [emoji14]
Jakie te timingi ustawić? :)
Te pamięci mają profil XMP ale jest taki sam jak ustawienia w auto ;) https://www.kingston.com/datasheets/HX421C14FB_8.pdf
Przy 2 zajętych slotach 1T powinien dać radę ale wszystko zależy też od innych komponentów czy będzie stabilnie ...
Timingi to na wyczucie zawsze obniżałem aż dotarłem do ściany :P :)
Raczej nikt Ci nie poda jednej recepty :D
Na @2666 przy tym napięciu próbował bym 1T 15 17 17 28 - ale jako że 1t Ci nie wchodzi to 2T ... :) kombinuj ;)
sokolnik
14-05-2019, 22:13
Nie podoba mi się to, że muszę komputer wyłączać na sztywno przez zasilacz. To nie zdrowe dla kompa, dysków HDD itd.
Nie mam siły na to chyba :)
:D WOJNA! wymaga ofiar :D
sokolnik
15-05-2019, 07:25
:D WOJNA! wymaga ofiar :DMógłbym przed zabawa z RAM, odpiąć moje 2 x HDD i 1 SSD Sata od kabli zasilających :) jedynie dysk Samsung NVMe systemowy by był narażony na jakieś restarty :)
2666 bym zostawił na 1.35V, uważam to za rozsądne ustawienia. Tylko te timingi chce niższe, bo co to za zmiana z cl14 na 17/18?
Chyba timingi miałem Cl14 na 2400 MHz... Ale 2400 mhz to mała zmiana względem 2133. Ehhh
Lepsze 2400 na CL14 niż 2666 CL16.
sokolnik
15-05-2019, 11:39
Lepsze 2400 na CL14 niż 2666 CL16.I tak zrobię, trudno, 2400 to i tak mało jak na dzisiejsze czasy ale. To będzie dobry kompromis między nie katowaniem sprzętu a podkręcaniem. Moja płyta i ram nie są najlepsze do podkręcania.
Następna płyta i ram będą lepsze :)
Jak coś to mam pewne rozeznanie w AMD z płytami i napisze ci że płyty dające to samo co na intelu pod amd są tańsze bo używają tańszy chipset i np wiele płyt MSI ma taką samą sekcje zasilania jak modele wyższe, czyli procesor 1300zł, płyta 400zł, ram jakieś 400zł za 2x8GB, u intela pewnie ten i9 miałby sens ale drogo plus droższa płyta.
Ryzen 2700x pójdzie na płycie za 400zł spokojnie 4.2GHz co przy ośmiu rdzeniach i szesnastu wątkach jest bardzo ok, do tego ram bez świrowania 3200MHz CL15 bo nawet jak podkręcisz to zysk jest minimalny.
sokolnik
15-05-2019, 16:26
Płyta mi się podoba Aurus Z390 Master. Ma świetną sekcje zasilania CPU. Chłodzenie wodne AiO 360mm 3 wentylatory 120mm i jazda :) tak liczyłem, za swój zestaw bez obudowy i dysków wziąłbym spokojnie 2 tys PLN. Dokładam 3 tys i jest nowy mocny zestaw :)
Noo... płyta za ponad 1200zł to ja za tą cenę mam płytę, procesor i ram, daj maila do żony to jej napiszę na co ty kasę chcesz wydać :)
sokolnik
15-05-2019, 17:51
Noo... płyta za ponad 1200zł to ja za tą cenę mam płytę, procesor i ram, daj maila do żony to jej napiszę na co ty kasę chcesz wydać :)Płytę procesor i ram? :) wiem Ryzen [emoji14]
Ustawiłem 2400, zobaczę timingi:
15 15 15 36 420 2T. Płyta takie timingi ustawiła auto.
Borat1979
16-05-2019, 18:04
Jak coś to mam pewne rozeznanie w AMD z płytami i napisze ci że płyty dające to samo co na intelu pod amd są tańsze bo używają tańszy chipset i np wiele płyt MSI ma taką samą sekcje zasilania jak modele wyższe, czyli procesor 1300zł, płyta 400zł, ram jakieś 400zł za 2x8GB, u intela pewnie ten i9 miałby sens ale drogo plus droższa płyta.
I u Intela co kwartał nowa luka bezpieczeństwa w gratisie :grin:
https://www.purepc.pl/cyberbezpieczenstwo/w_procesorach_intela_odkryto_nowe_luki_bezpieczens twa
sokolnik
16-05-2019, 19:18
Oj tam oj tam :)
Intel i tak najlepszy ha