PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 [34] 35

sokolnik
24-08-2025, 15:10
ładny wynik, chociaż spore koszta to am5. Ja wymieniłem 3900 na 5950 i 30000 wykręcił w CB23r. Pod davinci studio starałem się zoptymalizować kompa. Chociaż nadal średnio zadowolony z efektów jestem. Myślę że jakieś błędy mam w konfiguracji samego programu.

trochę spore... ale mi akurat wyszło spoko:

AM4 (cpu, mobo, ram) sprzedałem za 1500 zł - nawet zadowolony jestem :)

AM5 kupowałem wszystko na promkach - udało się zaoszczędzić ok 1000 zł

Miałem bon 2000 zł do sklepu z elektroniką... ale to już było "zbierane" od początku 2025 r :)

Także gotówki wydałem bardzo mało :D

to mój sposób na zmianę podzespołów, który bardzo mi się podoba :D

m_a_g
24-08-2025, 15:36
A u mnie, na starym Intelu, bez żadnego kręcenia w BIOS i w kompletnej ciszy (wiatraki ustawione w tryb silent) dostałem taki wynik:

89922

sokolnik
24-08-2025, 15:49
A u mnie, na starym Intelu, bez żadnego kręcenia w BIOS i w kompletnej ciszy (wiatraki ustawione w tryb silent) dostałem taki wynik:

89922

świetnie :D wynik gorszy i porównaj zużycie energii przez procka i temp :D

Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D zużywa znacząco mniej energii niż Intel Core i9-14900K. Według danych, 14900K może zużywać o 29-33% więcej mocy pod obciążeniem w porównaniu do 9950X3D, a jego TDP (Thermal Design Power) wynosi 253W, podczas gdy 9950X3D ma TDP 170W.
Szczegółowe porównanie zużycia energii:

Intel Core i9-14900K:
Ma wyższy pobór mocy, który może przekraczać 250 W, co oznacza konieczność zapewnienia odpowiedniego zasilania i wydajnego chłodzenia.
AMD Ryzen 9 9950X3D:
Jest bardziej energooszczędny, z TDP na poziomie 170 W, co sprawia, że jest lepszym wyborem pod kątem efektywności energetycznej.

Ryzen zimniejszy i energooszczędniejszy :) + 3DVCache robi robotę w grach...

ale wiadomo w Twoim przypadku zmiana bez sensu na Ryzena.

m_a_g
24-08-2025, 16:21
Gorszy jak gorszy, na single core mój Intel ma minimalnie lepszy wynik niż Twój Ryzen a to się podobno w grach liczy najbardziej ;-)
Temperatura zupełnie mnie nie interesuje, bo jak pisałem było cicho jak makiem zasiał, a zużycie energii to już w ogóle bez sensu się na to patrzeć, zwłaszcza jak się używa RTX5090 ;-)

Przy okazji przetestowałem Ryzena biurko obok u syna, i trochę się zdziwiłem bo myślałem że powinien być szybszy niż Intel u mnie, a nie jest.
89923

sokolnik
24-08-2025, 17:17
Gorszy jak gorszy, na single core mój Intel ma minimalnie lepszy wynik niż Twój Ryzen a to się podobno w grach liczy najbardziej ;-)
[/ATTACH]

widocznie to błąd pomiarowy :p

Temperatura zupełnie mnie nie interesuje, bo jak pisałem było cicho jak makiem zasiał, a zużycie energii to już w ogóle bez sensu się na to patrzeć, zwłaszcza jak się używa RTX5090 ;-)

Przy okazji przetestowałem Ryzena biurko obok u syna, i trochę się zdziwiłem bo myślałem że powinien być szybszy niż Intel u mnie, a nie jest.
[/ATTACH]

No tak :p przy 5090 nie zwraca się uwagi na zużycie energii :D przy okazji zapytam, jaki masz zasilacz do swojego KOMPa ?

A u syna... to coś słaby wynik jak na 7950X3D, trochę zdziwiony jestem tym wynikiem... widać AMD się postarało z 9950X3D :D

90s
24-08-2025, 17:34
trochę spore... ale mi akurat wyszło spoko:

AM4 (cpu, mobo, ram) sprzedałem za 1500 zł - nawet zadowolony jestem :)

AM5 kupowałem wszystko na promkach - udało się zaoszczędzić ok 1000 zł

Miałem bon 2000 zł do sklepu z elektroniką... ale to już było "zbierane" od początku 2025 r :)

Także gotówki wydałem bardzo mało :D

to mój sposób na zmianę podzespołów, który bardzo mi się podoba :D

Mistrz sprzedaży jesteś:) podałeś ceny sprzedaży oraz ile zaoszczędziłeś na promkach. Sumy z tego nie wyciągniesz:)
Siedzi ktoś może w Davinci? czy te potwory to tylko do grania?

sokolnik
24-08-2025, 18:52
Mistrz sprzedaży jesteś:) podałeś ceny sprzedaży oraz ile zaoszczędziłeś na promkach. Sumy z tego nie wyciągniesz:)
Siedzi ktoś może w Davinci? czy te potwory to tylko do grania?

Liczyłem to ale już nie pamiętam :D (+ w czerwcu SSD Lexar oraz teraz WIN11 był kupowany a to razem 1000 zł )

Davinci nie znam ALE Ryzeny są bardzo dobre do obróbki VIDEO

m_a_g
24-08-2025, 20:29
No tak :p przy 5090 nie zwraca się uwagi na zużycie energii :D przy okazji zapytam, jaki masz zasilacz do swojego KOMPa ?

1000W od Corsair'a, modelu nie pamiętam.

sokolnik
24-08-2025, 22:27
1000W od Corsair'a, modelu nie pamiętam.

Całkiem spoko... Ale 1000W może być na styk jeśli popatrzeć na grafikę która bierze 600W! i procesor który może brać pewnie 250W + reszta gratów i jest 800 a raczej bliżej 900W... ale tylko w stresie gdy obciążony będzie proc i grafika razem... A wiadomo w grach procesor nie ma aż tak dużego zapotrzebowania na prund... Jednak do takiego zestawu bym brał 1200W by był zapas.

5090 podłączyłeś przez przejściówkę czy kupiłeś specjalny przewód od Corsair? Bo chyba ten zasilacz nie ma standardu pcie 5.0?

Corsair jest spoko, sam się szarpnąłem na HX850 Platinum.. U mnie w grach nie dobija do 50%... Miał być "na zawsze..." a oni szybko wprowadzili nowy standard ATX 3.1 oraz PCIE 5.0 więc pod nowe grafiki lepiej zmienić zasilacz na taki w którym nie trzeba stosować przejściowek by podłączyć grafikę... :)

Zaraz wymyślą nowy standard płyt głównych, by ludzie zmieniali obudowy częściej...
Czego się nie robi by korporacje zarabiały więcej kasy co nie? ;)

m_a_g
24-08-2025, 22:38
Zasilacz od razu miał kabel do 5090 (w sensei wyjście na 12VHPWR) nic nie musiałem kupować.

sokolnik
25-08-2025, 09:31
Zasilacz od razu miał kabel do 5090 (w sensei wyjście na 12VHPWR) nic nie musiałem kupować.

jakbyś mógł sprawdzić jaki to model zasilacza dokładnie... bo z tymi Corsarzami w PL to rożne opisy dają w sklepach... mylące to wszystko jest a że Ty masz 14900K + 5090 to drążę temat :p

90s
25-08-2025, 09:40
Liczyłem to ale już nie pamiętam :D (+ w czerwcu SSD Lexar oraz teraz WIN11 był kupowany a to razem 1000 zł )

Davinci nie znam ALE Ryzeny są bardzo dobre do obróbki VIDEO

Też tak słyszałem ale nie śmiga to tak jakbym oczekiwał. Zwłaszcza że pliki video są na dyskach m2. tak samo cache i system na osobnych dyskach m2. Dodatkowo dorzuciłem 128gb ram i nową kartę graficzną. A tu nadal jakieś ściny występują oraz problemy nawet przy animowanym tekście lub prostych przejściach. Stawiam więc że muszę mieć problem z ustawieniami lub używanymi kodekami. Bo ciężko mi uwierzyć aby 4k i takie proste video jak robię było takim wyzwaniem. Nie wspominając że daje nawet 1/4 jakości w podglądzie.

sokolnik
25-08-2025, 09:42
Też tak słyszałem ale nie śmiga to tak jakbym oczekiwał. Zwłaszcza że pliki video są na dyskach m2. tak samo cache i system na osobnych dyskach m2. Dodatkowo dorzuciłem 128gb ram i nową kartę graficzną. A tu nadal jakieś ściny występują oraz problemy nawet przy animowanym tekście lub prostych przejściach. Stawiam więc że muszę mieć problem z ustawieniami lub używanymi kodekami. Bo ciężko mi uwierzyć aby 4k i takie proste video jak robię było takim wyzwaniem. Nie wspominając że daje nawet 1/4 jakości w podglądzie.

musisz proca zmienić :D

a Vinci przypadkiem nie lubi się bardziej z Intelem ?

90s
25-08-2025, 09:49
Może zacznę od pasty;)))
Nie słyszałem aby bardziej lubił Intela. Część obliczeń i efektów jest robiona przez procek część przez GPU CUDA.
Do intela to mi bardzo daleko a z am4 pozostanę pewnie do am6 jeśli nie trzeba będzie mieć własnego tokamaka.:)

sokolnik
25-08-2025, 09:52
Może zacznę od pasty;)))
Nie słyszałem aby bardziej lubił Intela. Część obliczeń i efektów jest robiona przez procek część przez GPU CUDA.
Do intela to mi bardzo daleko a z am4 pozostanę pewnie do am6 jeśli nie trzeba będzie mieć własnego tokamaka.:)

miałeś Ryzena 3000, masz 5000 lepszego ode mnie o 4 rdzenie :p to teraz czas na prawdziwego Króla 9950X3D :p czekać to można sobie zawsze :D ja właśnie zaczynam... czekać na RTX6080 :D (chyba że wsadzą tam tylko 16 GB VRAM to ich ubije) :D odpuszczam 5080Super bo w sumie bez sensu... 6080 ma być produkowane w niższym procesie litograficznym co zawsze przekłada się na spore wzrosty... 6000 dopakują po wpadce z seria 5000 :D

90s
25-08-2025, 09:55
A co na tym robić będziesz? ogólnie jak odpalam monitor wydajności. to procek śmiga na 12% a gpu 30% więc nie sprzęt tu jest problemem.

sokolnik
25-08-2025, 09:58
A co na tym robić będziesz? ogólnie jak odpalam monitor wydajności. to procek śmiga na 12% a gpu 30% więc nie sprzęt tu jest problemem.

jak to co :D obróbka zdjęć + może filmików jakiś + gierki + przez "szarpnięcie" się na takiego Potworka chce mieć spokój z procem na 4-5 lat... jedynie wymiana pasty...
obecnie zbyt mało się zyskuje zmieniając proca co 2 lata... chociaż akurat u mnie benchmarki pokazują przyrosty bardzo duże, praktycznie x2 (ale ja zmieniłem proca na półkę wyżej niż miałem) ...
ale żeby to jeszcze wykorzystywać codziennie... tak jak piszesz... dla "kowalskiego" to mocy aż za dużo :D no i zawsze chciałem mieć 16core :D skrzywienie po czasach Intela z 4 jajami :D

właśnie obrabiam foty :twisted:

90s
25-08-2025, 10:27
jak to co :D obróbka zdjęć + może filmików jakiś + gierki + przez "szarpnięcie" się na takiego Potworka chce mieć spokój z procem na 4-5 lat... jedynie wymiana pasty...
obecnie zbyt mało się zyskuje zmieniając proca co 2 lata... chociaż akurat u mnie benchmarki pokazują przyrosty bardzo duże, praktycznie x2 (ale ja zmieniłem proca na półkę wyżej niż miałem) ...
ale żeby to jeszcze wykorzystywać codziennie... tak jak piszesz... dla "kowalskiego" to mocy aż za dużo :D no i zawsze chciałem mieć 16core :D skrzywienie po czasach Intela z 4 jajami :D

właśnie obrabiam foty :twisted:

Obróbka zdjęć:)) dobre:) to wersja dla żony:) wiadomo że tylko do grania:)
Ja składam panoramy 4-12 z średnioformatowej ścianki a pliki mają czasami ponad 1gb i nawet stary procek i graficzna to mieliła bez problemów:) więc co ty za fotki z teleskopu jamesa webba obrabiasz:))))

sokolnik
25-08-2025, 10:34
Obróbka zdjęć:)) dobre:) to wersja dla żony:) wiadomo że tylko do grania:)
Ja składam panoramy 4-12 z średnioformatowej ścianki a pliki mają czasami ponad 1gb i nawet stary procek i graficzna to mieliła bez problemów:) więc co ty za fotki z teleskopu jamesa webba obrabiasz:))))

ten teleskop się chowa przy mojej matrycy Z8 i optyce 1.4 Art i 1.8 Z :D

90s
25-08-2025, 10:44
ten teleskop się chowa przy mojej matrycy Z8 i optyce 1.4 Art i 1.8 Z :D

Dobrze widziałem że dalej siedzisz na monitorze w FullHD? i 45Mpix nie jest wyzwaniem nawet dla laptopa:)
Ale tryb video fajny masz w tej puszcze. Masz już jakieś nagrania?

sokolnik
25-08-2025, 10:47
Monitor fullhd to moj właśnie NEC... dwa obok mam 34" 3440x1440 zakrzywione [emoji14] tego NECa bym wymienił bo już stary i jakieś przebarwienia widać na szarym kolorze... FULLHD to jednak już trochę słabo... Ale cena za Sharpa 3000 pln trochę odpycha... Ale tam 4K czyli mógłbym też go wykorzystywać do pracy zdalnej :D tylko czy 27" to trochę nie za mało?

90s
25-08-2025, 11:01
Czyli masz dwa monitory które nadają się tylko do grania a ten do pracy to stary FHD który niedomaga? i zmontowałeś potwora do "pracy" którą wykonujesz na FHD?:)
3K pln za monitor fotograficzny to stosunkowo niewiele. Zwłaszcza że sprzęt masz sporo więcej wart. Poza tym obraz to dla Ciebie podstawa. Polecam poszukać czegoś używanego. Mój kupiłem za ułamek oryginalnej ceny i miał tylko 300h jak dobrze pamiętam, teraz jest prawie 10.000h a kalibracje przechodzi bez problemów.

sokolnik
25-08-2025, 11:07
Tego szarego jakiegoś dziwnego nie widać podczas obróbki... To bardziej takie moje czepianie się... Szukanie powodu wiesz he
A drugi problem jest z miejscem na biurku... Te 34" trochę zajmują miejsca ha i taki 27" może być na styk... Ale wejdzie... Ja to tu zmieszczę na swoich uchwytach... Tylko żony już nie chce wnerwiać kolejnym zakupem monitora... Ale jakby tak podmienić... Nic jej nie mówić... Może nie zauważy [emoji854]

90s
25-08-2025, 11:32
Tego szarego jakiegoś dziwnego nie widać podczas obróbki... To bardziej takie moje czepianie się... Szukanie powodu wiesz he
A drugi problem jest z miejscem na biurku... Te 34" trochę zajmują miejsca ha i taki 27" może być na styk... Ale wejdzie... Ja to tu zmieszczę na swoich uchwytach... Tylko żony już nie chce wnerwiać kolejnym zakupem monitora... Ale jakby tak podmienić... Nic jej nie mówić... Może nie zauważy [emoji854]

A po ci te dwa zakrzywione? sprzedaj wszystko i kup jeden porządny monitor. Miałem kiedyś zakrzywiony 32" strasznie mi namieszał w głowie. Musiałem używać później linii pomocniczych aby wiedzieć jak linia prosta wygląda:) nigdy więcej takich gamingowych wynalazków.

sokolnik
25-08-2025, 11:34
Właśnie używam ich do pracy zdalnej z laptopa... Extra taka rozdzielczość i 21:9 sprawdza się super... Zakrzywienie delikatne serio już tego nie widzę nawet.

Nie filmuję aparatem. Coś tam na początku nakręciłem z ciekawości... Nic więcej.

Co do monitora... Stopniowo, powoli się zmienia sprzęt... Chyba że wygrywa się w Lotto albo wymienia CAŁY sprzęt co 10 lat... Nie wiem... Ja robię stopniowo...

90s
25-08-2025, 11:49
Właśnie używam ich do pracy zdalnej z laptopa... Extra taka rozdzielczość i 21:9 sprawdza się super... Zakrzywienie delikatne serio już tego nie widzę nawet.
Dokładnie mózg to prostuje a później na płaskim miałem wrażenie że obraz jest wklęsły. U mnie tak było po dwóch tygodniach używania takiego monitora. Sprzedałem, nie tęsknie:)

Wind Mill
26-08-2025, 11:14
szału nie ma ale to na razie tylko proc ustawiony fabrycznie... BIOS najnowszy.

Jak widzę na googlach to inni wykręcali 42 000 pkt albo 43 000 pkt nawet ale to może po małym OC ale przede wszystkim na starych BIOSACH/AGESACH gdzie jak wszyscy wiedzą proce dostawały większe napięcie... a potem płacz bo coś się spaliło :)

Cinebench R23

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=89770&d=1755362790
...

Moje małe chińskie dupełko jest słabsze, ale APU ma mobilne, do laktoków.

Balanced Mode (TDP 85W, 120W w piku):

89935

Performance Mode (TDP 125W, 140W w piku):

89936

Dogrzał się do niemal 98 st C.
Za późno wróciłem do kompa, wykresy z HWiNFO już opadły.

Coś koło 20W z w/w ciągnęła grafika.

OjTam
26-08-2025, 13:04
Interesujący wynik...
Jeśli nowe konsole i AM6 będą rozwinięciem tych procków, może być... ciekawie...

chociaż spore koszta to am5.

Wymieniając swojego kompa, zastanawiałem się, czy na AM4 nie iść (z AM4..., choć płytę miałem za starą, więc trzeba było by i tak wymienić.). I wyszło mi, że wcale taka duża różnica w kosztach nie jest.
Owszem, przykładowo 5600 jest tańszy od 7600/7500f, czasem nawet o połowę, ale porównywalne płyty kosztują niewiele więcej (jeśli się patrzy na B650, a X570/670E to prawie jeden grzyb cenowo), a RAMy coś oc...tegowały i DDR4 potrafi być droższy, niż ta sama pojemność tego samego producenta na DDR5...

A że AM5 będzie jeszcze co najmniej przez 2 lata rozwijane...

OjTam
27-08-2025, 12:41
sokolnik się chyba ucieszy, skoro lubi PC co ~3 lata zmieniać.
AMD podało, że procki Zen 7 będą jeszcze na AM5.

crusiek
27-08-2025, 12:45
Do dobrze, odwlecze mi sie przejście na am6 xD

Zbyszek
27-08-2025, 16:39
O! To może jednak przejdę na AM5. ;)

sokolnik
27-08-2025, 19:26
AM5 jest spooooko :D szczególnie najlepszy proc POTWÓR :D

9950X3D

Zbyszek
27-08-2025, 19:30
AM5 jest spooooko :DAle jakby Zen 7 były na AM6 to bardziej by się opłacało poczekać.

szczególnie najlepszy proc POTWÓR :D

9950X3D
Potworna grzałka? :twisted:

sokolnik
27-08-2025, 20:12
Ale jakby Zen 7 były na AM6 to bardziej by się opłacało poczekać.

Potworna grzałka? :twisted:

a przydałoby się bo zimno w nogi pod biurkiem :D

jak na taką moc to zachowuje się grzecznie i się nie grzeje :D zresztą wujek ze wschodu Lian Li dba o to :D

89938

89939

crusiek
27-08-2025, 20:14
Skąd wiesz, że wujek a nie np Ciocia?
Hmmm?, chmmmmmm?

sokolnik
27-08-2025, 20:19
Skąd wiesz, że wujek a nie np Ciocia?
Hmmm?, chmmmmmm?

bo ma wystającą rurkę z końcówką :D

Wind Mill
27-08-2025, 21:29
...szczególnie najlepszy proc POTWÓR :D ...
Taki potwór, a tylko 15% szybszy od małego chińskiego dupełka. :mrgreen: ;)

Rafał_Sz
28-08-2025, 09:33
A mi dzisiaj włączyli próbnie łącze 10 Gb/s. Dobrze, fajnie, po koleżeńsku. Tylko mi żadna karta sieciowa tego nie ogarnia. XD

sokolnik
28-08-2025, 09:34
Karta sieciowa może i ogarnia ale to może być wina zbyt słabego proca [emoji38]

Rafał_Sz
28-08-2025, 10:02
Karta sieciowa może i ogarnia ale to może być wina zbyt słabego proca [emoji38]

Ty weź tam sobie sprawdź lepiej temperatury w Ryżenie. XD

sokolnik
28-08-2025, 10:09
Ty weź tam sobie sprawdź lepiej temperatury w Ryżenie. XD

nie widziałem 80 stopni nawet :D takie 77-78 max :D

Ty pewnie na Intelu ciągle widzisz 3 cyfry :D

Rafał_Sz
28-08-2025, 11:05
Ty pewnie na Intelu ciągle widzisz 3 cyfry :D

Cały czas 666. XD

krzysztofz24
05-09-2025, 01:28
Czyżby?

Przełom Intel po latach porażek. Nowe procesory mają 52 rdzenie | ITHardware https://share.google/JryKoVmZU5EyVvuXd

Jaskółka nadzei powrotu do dawnej świetnosci...?
Po jednym przeczytaniu to nie idzie zapamiętać ile jakich konkretnie rdzeni będzie:-)
Szkoda że nie piszą w jakim to procesie będą te procesory (w sensie Nm).

Dobrze, konkurencja producentów dobra rzecz dla końcowych użytkownikow.

P.s
Dawno temu jak AMD wogole się nie liczyło w procesorach, miało starszy proces technologiczny niż Intel. To pakowali "dużo" rdzeni.
Takie powiedzenie było co do AMD: wincyj rdzeniów:-D
Jak to historia kolem się toczy...
Choć ofc ja kibicuje Intelowi, żeby była konkurencja i wybór.

Tak samo AMD czy ktokolwiek innny mógłby zaburzyć hegemonię NVIDIA.

sokolnik
05-09-2025, 19:28
Czyżby?

Przełom Intel po latach porażek. Nowe procesory mają 52 rdzenie | ITHardware https://share.google/JryKoVmZU5EyVvuXd

Po jednym przeczytaniu to nie idzie zapamiętać ile jakich konkretnie rdzeni będzie:-)

P.s
Dawno temu jak AMD wogole się nie liczyło w procesorach, miało starszy proces technologiczny niż Intel. To pakowali "dużo" rdzeni.

fajnie fajnie :D konkurencja tylko wyjdzie Nam na dobre chociaż serio, to już się robi wyścig trochę bez sensu... wyścig za wydajnością która już jest w sumie obrzydliwa jeśli chodzi o gospodarstwa domowe :D nawet do pracy foto/video sprzęt na rynku jest wystarczający... może do profesjonalnej pracy z AI cały czas jest przestrzeń na MOC w sensie zapotrzebowanie na wydajność jest można by powiedzieć nieskończona :D ale to inny temat w sumie.

Myślę że jesteśmy i tak już bardzo rozpieszczeni jeśli chodzi o procesory i to dzięki AMD i ich serii Ryzen która przyniosła rewolucję w sumie w temacie wydajności CPU oraz cen, dobrych cen.

Myślę że teraz przydałby się większy postęp technologiczny w matrycach aparatów/kamer oraz tańsze monitory... Bo po co Nam 50 rdzeni albo więcej jak aparaty mają 16 mln pixeli a większość użytkowników ma laptopy albo monitory fullhd ? :D a ma taki sprzęt bo na taki ich stać i w sumie większego nie potrzebuje :)

Wind Mill
05-09-2025, 21:39
..... wyścig za wydajnością która już jest w sumie obrzydliwa jeśli chodzi o gospodarstwa domowe :D nawet do pracy foto/video sprzęt na rynku jest wystarczający... ..
Aha, wystarczająca wydajność, na co gejtsy szykujące Windows 12 - potrzymaj mi piwo. :mrgreen:

krzysztofz24
05-09-2025, 22:59
Aha, wystarczająca wydajność, na co gejtsy szykujące Windows 12 - potrzymaj mi piwo. :mrgreen:

Racja, wydajnosc nigdy nie jest wytarczajaca. Zawsze moze by wieksza. nowe gry, now programy i funkcje. Taki wyscig zbrojen jakby odchodzi.
W sumie userom koncowym czyli nam, to na reke...

P.S
Tylko ofc tym wszystkim trzeba mierzyc zamiary ma to co sie potrzebuje i nie dac sie omamic marketingowej otoczce...
Bo wbrew obiegowym opinom proc czy karta graficzna 2 generacje wstecz wcale nie przestaje robic zdjec:-);-)

Rafał_Sz
08-09-2025, 10:11
nawet do pracy foto/video sprzęt na rynku jest wystarczający...

Gdybyś raz popracował na stacji opartej np. o AMD Threadripper Pro 7995WX z dwoma bezwstydnie mocnymi RTX-ami to byś zrozumiał swój błąd myślowy. O klastrach obliczeniowych nie wspomnę.

sokolnik
08-09-2025, 10:31
Gdybyś raz popracował na stacji opartej np. o AMD Threadripper Pro 7995WX z dwoma bezwstydnie mocnymi RTX-ami to byś zrozumiał swój błąd myślowy. O klastrach obliczeniowych nie wspomnę.Czytałeś co pisałem czy tylko sobie tak cytujesz wyrwane słowa z kontekstu?
Pisałem o większości użytkownikach, amatorach, ogólnie o gospodarstwach DOMOWYCH... A później o jakieś tam pracy profesjonalnej związanej z eJaJ :) gdzie TR4? Gdzie dwa mocne rtx? Jakie klastry obliczeniowe? :) dla Kowalskiego który lubi sobie trochę zdjęć porobić (lepiej lub trochę gorzej) albo innego amatora który kupił sobie drona i chce nauczyć się obróbki video :)

Rafał_Sz
08-09-2025, 11:16
Po pierwsze SAM napisałeś o kompie do PRACY, po drugie nigdzie nie pisałem o AI. Nie zdajesz sobie sprawy jakich zasobów potrzeba do np. CAD/CAM, profesjonalnej edycji foto/wideo, inżynierii wstecznej czy kompilacji kodu oprogramowania. Chyba, że dla Ciebie pro to fotoziutek z pakietem pstryków z wesela.

sokolnik
08-09-2025, 12:26
Jasne tylko ze są różne pracę i do większości rzeczy które robi sobie w domu hobbystycznie Kowalski własnym gospodarstwie domowym nie potrzeba wydajnych stacji roboczych z TR4 + 2 x 5090 [emoji854]
Ludzie projektują wnętrza profesjonalnie na i5 z rtx 2060 jak mają szczęście... Jak np łazienki w sklepach co miałem ostatnio zobaczyć na własne oczy :) muliło, render 1 obrazka trwał 10 min w rozdziałce tam 800x600 więc wiesz... Różnie jest. Dla zwykłego Kowalskiego podzespoły są super wydajne już w normalnej kasie a nie kwotach z kosmosu np 30 000 PLN za stacje roboczą albo więcej...
Temat kończę bo bez sensu gadka ogólnie.

Rafał_Sz
08-09-2025, 12:49
Nie bez sensu. Nie jesteś w stanie zrozumieć, że są np. inżynierowie zarabiający 150 zł na godzinę netto. Kupno stacji nawet za 30 tysi przez firmę zatrudniającą takiego gościa bardzo szybko się zwraca - zwłaszcza w porównaniu do kosztu oprogramowania. I to nie są jakieś pojedyncze przypadki.

Nie wszystkim wystarcza Wiedźmin na wysokich detalach, wszystko w LEDach i lewy Windows. XD

sokolnik
08-09-2025, 12:57
Jaki lewy jaki lewy :) ?
550 pln to nie lewy [emoji38] lewy może być za 30 zł :) niby lewy niby legalny [emoji38]

Michaelius
08-09-2025, 13:36
Czyżby?

P.s

Tylko znowu ten nieszczęsny podział na rdzenie P i E

Ja bym najchętniej przygarnął coś w stylu 24P i 3d cache :D

krzysztofz24
08-09-2025, 16:19
Też jakoś tak do mnie nie przemawia;-), ten Intelowski podział na rdzenie takie i owakie.

Michu
08-09-2025, 18:20
Rafał_Sz - czy Ty w ogóle jesteś świadomy tego, jakie bzdury wypisujesz?
Będąc na forum amatorów fotografii snujesz jakieś bajania o inżynierach pracujących na stacjach roboczych za 30k, a osoby pracujące zawodowo na innym sprzęcie nazywasz fotoziutkami? Jak można być tak bezmyślnie wyrwanym z rzeczywistości??? Zawodowo zajmuję się grafiką od ponad 25 lat, pracowałem i na stacjach roboczych i na zwykłych składakach, ostatnio nawet na miniPc i tak, uważam że stopień wydajności obecnych komputerów jest wystarczający dla profesjonalnej, zawodowej pracy bez potrzeby uciekania się do stacji roboczych. Nawet środowiska 3D, CAD/CAM nie stosują na każdym kroku dedykowanych maszyn, zważywszy na tempo rozwoju - to, co 3-4 lata temu było topem wydajności ,dziś jest dostępne w skrzynce dla zwykłego użytkownika za 10 krotnie mniejsze pieniądze. A do obróbki zdjęć )a o tym jest to forum) nie ma potrzeby stosowania ultra wydajny komputerów.

sokolnik
08-09-2025, 18:24
No brawo, racja, zgadzam się :)
Tu niektórzy są oderwani :)
Większość monterów video czy grafików siedzi na starych i9 i sobie radzą z rtx 3070 co najwyżej... Albo z laptopem i jadą z tematem :)

Rafał_Sz
09-09-2025, 09:46
Rafał_Sz - czy Ty w ogóle jesteś świadomy tego, jakie bzdury wypisujesz?
Będąc na forum amatorów fotografii snujesz jakieś bajania o inżynierach pracujących na stacjach roboczych za 30k, a osoby pracujące zawodowo na innym sprzęcie nazywasz fotoziutkami? Jak można być tak bezmyślnie wyrwanym z rzeczywistości??? Zawodowo zajmuję się grafiką od ponad 25 lat, pracowałem i na stacjach roboczych i na zwykłych składakach, ostatnio nawet na miniPc i tak, uważam że stopień wydajności obecnych komputerów jest wystarczający dla profesjonalnej, zawodowej pracy bez potrzeby uciekania się do stacji roboczych. Nawet środowiska 3D, CAD/CAM nie stosują na każdym kroku dedykowanych maszyn, zważywszy na tempo rozwoju - to, co 3-4 lata temu było topem wydajności ,dziś jest dostępne w skrzynce dla zwykłego użytkownika za 10 krotnie mniejsze pieniądze. A do obróbki zdjęć )a o tym jest to forum) nie ma potrzeby stosowania ultra wydajny komputerów.
Sugeruję przeczytać jeszcze raz to co napisałem, bo źle zrozumiałeś temat fotoziutków. I nigdzie też nie napisałem, że do standardowych zadań potrzeba wyczesanego kompa. Tylko niech sokolnik nie spuszcza się tak nad obecną wydajnością komputerów "dla ludu", bo do wielu zastosowań taki sprzęt jest zwyczajnie za cienki.
Mi do fotografii potrzeba dużo mocy. Pierwszym lepszym przykładem jest RIP do wielkoformatowego Rolanda - wydruk 150X250 cm w 720 DPI troszkę "się liczy" i waży. A gdybym miał to puścić do druku w natywnej rozdzielczości 1440...

Tu niektórzy są oderwani :)

Piszesz o tych, co dwa tygodnie wieszali telewizor na ścianie pisząc na ten tema pierdylion postów? Czy masz na myśli kogoś innego? Np. takich, co wydawali kasę na odpustowe ledy w kompie, a mieli lewego Windowsa? XD

Michu
09-09-2025, 10:23
Czekaj, czekaj... Drukujesz format 150x250 cm w jakiej rozdzielczości??? Czy Ty w ogóle masz pojęcie co robisz? Może problemem w Twoim przypadku nie jest za słaby sprzęt, tylko brak wiedzy? I dodatkowo jak widzę mylisz pojęcia rozdzielczości plotera z rozdzielczością pliku. To wiele wyjaśnia...

sokolnik
09-09-2025, 10:25
Z tym Windowsem robisz się nudny monotematyczny... Kompromitujesz się nieudolnie ciągnąć temat niby o poważnych rzeczach, pro zastosowaniach, udając eksperta :) ty jesteś wyjątkowy ze swoimi zdjęciami wiemy o tym od dawna jedyne co umiesz krytykować innych i oceniać innych, obrażać ludzi nazywając ich fotoziutkami... Ty rozumiem jesteś PROFESJONALISTA... to sobie kup pro TR4 i 2 x RTX 5090... Nie zapomnij też o agregacie w SLI za oknem :D

Rafał_Sz
09-09-2025, 10:34
I dodatkowo jak widzę mylisz pojęcia rozdzielczości plotera z rozdzielczością pliku. To wiele wyjaśnia...

Niczego nie mylę i wiem co robię. Jeśli klient życzy sobie wydruk w takiej jakości to taką dostaje. Nie wszystko co duże jest bilbordem w 32 dpi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Z tym Windowsem robisz się nudny monotematyczny... Kompromitujesz się nieudolnie ciągnąć temat niby o poważnych rzeczach, pro zastosowaniach, udając eksperta :) ty jesteś wyjątkowy ze swoimi zdjęciami wiemy o tym od dawna jedyne co umiesz krytykować innych i oceniać innych, obrażać ludzi nazywając ich fotoziutkami... Ty rozumiem jesteś PROFESJONALISTA... to sobie kup pro TR4 i 2 x RTX 5090... Nie zapomnij też o agregacie w SLI za oknem :D

Jeśli kogoś krytykuję to tylko Ciebie. Dlaczego? Bo gardzę przywłaszczaniem sobie cudzej własności. Nie pisz za innych "wiemy". Pisz we własnym imieniu, chyba, że to, podobnie jak trzymanie młotka Cię przerasta.

RMC
10-09-2025, 13:00
Pytanie teoretyczne do znawców :)

W swoim komputerze miałem kartę gfx - Nvidia Geforce GT210. We właściwościach sprzętowych Win10 (informacje) jak zerknąłem pokazywało, że ma około 500 MB pamięci. Zanim dorobię się nowszego sprzętu :) uznałem więc, że wymienię ja na coś innego. Wziąłem Nvidia Quadro 600 1GB.

Co mnie nurtuje? Jak dogrzebałem się pudełka z tego GT to pisze na nim, że powinna też mieć 1GB pamięci. Możliwe by Windows marnie pokazał jej parametry? W Quadro pokazuje mi jak trzeba - około 1GB pamięci. Czy też (mimo, ze kupowałem ją xx lat temu nową), ktoś mnie wy... ujał?.

Teoretycznie dumam i ciekawy po prostu jestem co mogło nastąpić. Chcę sprzedać tą starą kartę i nie chciałbym by ktoś później miał do mnie pretensje. Wiadomo, że można by to pewnie jakoś lepiej sprawdzić jakimś softem ale niezbyt mi się już chce ją z powrotem do PC wkładać :)

puciek
10-09-2025, 15:56
GPU-z powie Ci prawdę ile pamięci ma karta.

sokolnik
17-09-2025, 17:58
ASUS GeForce RTX 5080 Prime OC 16 GB GDDR7 (https://www.komputronik.pl/product/950729/karta-graficzna-asus-geforce-rtx-5080-prime-oc-16gb-dlss-4.html) za 4 416 zł ?
co myślicie? klikać?
Nowa z Komputronika, przez aplikacje taniej.

Model zbiera dobre opinie...

Fakt to nie Suprim, Astral czy Master czyli powiedzmy TOPka ale co prawda 1400-2500 taniej zł :D

sokolnik
12-10-2025, 11:24
Jak zmieniacie grafikę w PC, to co robicie ze sterownikami?
Odinstalowujecie poprzez DDU? W trybie awaryjnym bez internetu?
Zmianiam zielonych na zielonych w tygodniu.

OjTam
12-10-2025, 14:41
Jak ostatnio zmieniałem GPU, to od razu z resztą PC. :p

Ale tak, DDU w trybie awaryjnym nie zaszkodzi. Raz tak robiłem, jak mi się stery wysypały.

sokolnik
15-10-2025, 20:04
Jak ostatnio zmieniałem GPU, to od razu z resztą PC. :p

Ale tak, DDU w trybie awaryjnym nie zaszkodzi. Raz tak robiłem, jak mi się stery wysypały.

W sumie to jak zmieniałem 1070Ti na 3070 to żadnego DDU nie używałem... ale może format był wtedy ... nie pamiętam... a teraz nie chce robić żadnego formata bo w sierpniu WIN11 instalowałem :)

90899

Jutro chyba o tej porze będzie zamiana :D

MstrG
15-10-2025, 20:07
Widzę, że przekonałeś się do firmy, której ja jakiś czas temu zaufałem :)
Skalpujesz proca?

https://www.youtube.com/watch?v=H6eIwG5Begc

sokolnik
15-10-2025, 20:17
Widzę, że przekonałeś się do firmy, której ja jakiś czas temu zaufałem :)
Skalpujesz proca?

https://www.youtube.com/watch?v=H6eIwG5Begc

myślę że trochę ryzykuję z tym Masterem ale podobno to dobry sprzęt :) Miał być Suprim ale jednak wygrał trochę wygląd i chęć zmiany oraz posiadania w końcu Mastera :D

Nic nie skalpuje :D

Nie renderuję VIDEO także luzik mam z temp :) jeszcze zrobię CO i będzie spoko :D

OjTam
15-10-2025, 20:23
Niby co ryzykujesz?
Spalenie tego durnego 12VHPWR?
Będzie się miał spalić, to się spali, bez znaczenia na producenta.

Były już przypadki upalenia na AMD RX9070XT. No i po cholerę to durne złącze tam ładować? xD

sokolnik
15-10-2025, 20:56
Niby co ryzykujesz?
Spalenie tego durnego 12VHPWR?
Będzie się miał spalić, to się spali, bez znaczenia na producenta.

Były już przypadki upalenia na AMD RX9070XT. No i po cholerę to durne złącze tam ładować? xD

nie chodziło mi o spalenie tylko ogólnie o jakość produktu, hałas, ogólne działanie itp... ale podobno ten model jest udany :)

Przewód do zasilacza kupiłem Corsaira także powinno być ok z zasilaczem HX850 Platinum

https://www.corsair.com/us/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920331/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-4-black-cp-8920331

OjTam
15-10-2025, 21:10
To nie miałeś z zasilaczem?
U mnie dwa były - 12-12 i 12-3x8 PCIe.

PS. Oczywiście zakładam, że wiesz, że te kable nie są uniwersalne i sprawdziłeś zgodność. Przymykamy oko na podstawy. ;)

sokolnik
15-10-2025, 21:17
To nie miałeś z zasilaczem?
U mnie dwa były - 12-12 i 12-3x8 PCIe.

PS. Oczywiście zakładam, że wiesz, że te kable nie są uniwersalne i sprawdziłeś zgodność. Przymykamy oko na podstawy. ;)

taa niby zgodne, pisałem do Corsair napisali mi żę ten kabel będzie pasować :D czytałem opinię, ktoś tam pisał że mu działa 5070 czy 5070Ti :D to i z 5080 sobie poradzi :D

nie miałem z zasilaczem bo to były piękne czasy bez tej durnej wtyczki :D

karta ma diodę przy wtyczce - także najpierw się dioda zaświeci :D z kartą jest dołączony ten adapter ale nie mam przekonania do tego zresztą jest brzydki :D

sokolnik
16-10-2025, 23:57
Dzień dobry

Aorus 5080 Master chciałby się przywitać :D

fota z telefonu ale będą lepsze zdjęcia po konfiguracji... pewnie w weekend :D

90937

Oczywiście nie obyło się bez problemów...

Bardzo chciałem użyć DDU w trybie awaryjnym... ale nie dane mi było w niego wejść bo w trybie już opcji na niebieskim tle odcinało mi myszkę i klawiaturę (USB) i żadne zamiany portów, klawiatur na kabel itp a nawet inna myszka i klawa (żony) na kablu nie pomagały... na necie widzę problem nie tylko u mnie... szybkie rozwiązanie problemu nie powiodło się... także wyjąłem 3070 -> wsadziłem 5080 zainstalowałem sterowniki dla 5080 i spoko luzik wszystko śmiga :D

na szybko sprawdziłem Star Wars, Wiedźmin 3, CP2077 wszedzie można powiedzieć średnio +100 FPS :D było ok 50-70 klatek tak teraz nawet 160-190 pokazuje :D

także czuć MOC :D

sokolnik
18-10-2025, 10:26
Trochę testuje jeszcze, sprawdzam.

Cewki nie piszczą to uważam za bardzo duży plus. Nic nie słyszę a komp mam pod biurkiem że praktycznie go dotykam nogami he

Zużycie prądu całego pc w grach, bez OC, wszystko domyślnie:
9950X3D z 3070 brał w 435W
Po zmianie grafiki na 5080 bierze zależy od gry 450W do 475W

Uważam że to super wynik, że mało generalnie wzrosło zużycie. Mam miernik z OBI także tyle pokazuje.

Dodałbym zdjęcie ale na tapatalku nie można [emoji854]

Foteczki z aparatu będą później.

PS: Aorus! Za tą podstawkę pod grafikę powinni Ci skrzydła urwać [emoji1787]

sokolnik
18-10-2025, 21:10
to forum fotograficzne także parę fotek musi być :D

odkurzony, przedmuchany, wyczyszczony można zdjęcie robić :lol:

na 1szym zdjęciu już widać technologię Ray Trancing :D
90957

90958

90959

90960

90961

90962

90963

90964

3070 Suprim X był duży ale ten Master jest jeszcze większy :D Master lepiej pasuje do mojego kompa :) nowy przewód zasilający do grafiki lepiej wygląda niż poprzedni... :D 4 lata gwarancji także planuje by tyle u mnie gościł.

90965

Wychodzi na to że w 2025 zmieniłem praktycznie cały komp (oprócz obudowy i zasilacza).

OjTam
18-10-2025, 21:42
Kartę podeprzyj, bo długo się nową płytą nie nacieszysz. :lol:

Tyle świecidełek, każde z innej parafii. Nie drażni to, jak PC włączony przy łbie?

PS. Co można na wyświetlaczu ustawić?

Wind Mill
18-10-2025, 22:06
...na 1szym zdjęciu już widać technologię Ray Trancing :D

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=90957&d=1760814242
....
W pierwszy momencie pomyślałem, że pokazujesz tylną przerzutkę do roweru, z podświetleniem RGB. ;)

sokolnik
19-10-2025, 10:26
Kartę podeprzyj, bo długo się nową płytą nie nacieszysz. :lol:

Tyle świecidełek, każde z innej parafii. Nie drażni to, jak PC włączony przy łbie?

PS. Co można na wyświetlaczu ustawić?

Kompa mam pod biurkiem z prawej więc go nie widzę w sumie, chyba że skombinuję sobie przeźroczysty blat :D
Na CPU ustawić możesz różne wzorki/grafiki a nawet swoje zdjęcie :D
https://lian-li.com/l-connect3/l-connect3-manual-2/

Ekranik GPU jeszcze nie konfigurowałem w sumie nie wiem czy konfigurować - nie chce mieć dodatkowego programu do LEDów Gigabyte bo jeszcze zaczną się te programy kłócić który ważniejszy... świeci to świeci starczy :D statystyki sprzętu to ja widzę w grach dzięcki MSI Afterburner :)

W pierwszy momencie pomyślałem, że pokazujesz tylną przerzutkę do roweru, z podświetleniem RGB. ;)

faktycznie :D dobre skojarzenie :D

A tam jest podpórka ori zamontowana ale jej nie widać na fotach :)

podpórka ori Gigabyte/Aorus jest beznadziejna... montaż jest beznadziejny...

Oczywiście przypomniałem sobie o podpórce po zamontowaniu karty i problem :D bo tam są 3 śrubki do przykręcenia - 2 do grafiki i 1 do podpórki...

Zdjęcie z neta:

90985

Jej plus to:
jest niewidoczna w sumie :D
nie zakłóca przepływu powietrza

ale wnerwia niemiłosierni... i nie wiem czy aż tak dobrze podtrzymuje...

wolałbym coś takiego (https://allegro.pl/oferta/podporka-do-karty-graficznej-wspornik-gpu-uchwyt-solidna-czarna-74-120mm-17189817912?reco_id=f983d81a-acc4-11f0-8a78-3e673f80947f&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b 2d7366fdd6604cf017)

Ma regulację, prosta w montażu tylko już widzę że jest za duża... bo ja tam mam miejsca na 2 palce :D

sokolnik
23-10-2025, 19:55
podliczyłem ile wydałem w tym roku na PC

ehh

to aż tyle ?! :D

OjTam
23-10-2025, 19:59
A tu niedługo trzeba będzie procek zmieniać, bo 9950X3D2 wychodzi. :lol:

PS. Ten problem z myszką i USB, o którym wspominałeś, jest spowodowany skopaną aktualizacją Windy. No kto by się spodziewał... :roll:
Naprawa? Nie wiadomo kiedy.
Obejście? PS/2 albo BT, przy czym należy sparować urządzenia wcześniej...

Zbyszek
23-10-2025, 21:08
Skoro 24H2 działa dobrze, to trzeba poczekać z tą aktualizacją 25H2. :lol:

OjTam
23-10-2025, 21:09
Mnie świeci od jakiegoś czasu właśnie aktualka do 25H2... I chyba dobrze, że się wstrzymałem. :p

Zbyszek
23-10-2025, 21:53
Ja to nawet wstrzymałem aktualizacje na 4 tygodnie bo nigdy nie wiadomo co M$ wymyśli. :twisted:

sokolnik
24-10-2025, 00:03
A tu niedługo trzeba będzie procek zmieniać, bo 9950X3D2 wychodzi. :lol:

PS. Ten problem z myszką i USB, o którym wspominałeś, jest spowodowany skopaną aktualizacją Windy. No kto by się spodziewał... :roll:
Naprawa? Nie wiadomo kiedy.
Obejście? PS/2 albo BT, przy czym należy sparować urządzenia wcześniej...

data premiery 9950X3D2 nie jest znana... cena będzie zaporowa jak dla mnie ... pewnie rok czekania zanim ceny spadną... teraz dobrze zrobiłem z CPU, MOBO, RAM, GPU bo ceny spadły, jest pół roku po premierach albo trochę dłużej i ceny były fajne...

Nowa aktualizacja WIN11 podobno rozwiązała problem - nie sprawdzałem. Rozwiązała natomiast inny problem - spadków FPS o połowę w Star Wars Ocalały - po 30 min miałem zamiast 140-150 FPS (bez MFG oczywiście) to miałem 80-90 i użycie GPU na poziomie 70%... aktualizacja WIN11 naprawiła to jak ręką odjął.

Myszki i klawiatury w trybie recovery nie sprawdzałem :D

Microsoft wydał awaryjną aktualizację KB5070773 dla Windows 11, która rozwiązuje problem z niedziałającymi klawiaturami i myszami USB w środowisku odzyskiwania (WinRE).
Ta aktualizacja jest kluczowa, jeśli po ostatniej aktualizacji zbiorczej (Patch Tuesday KB5066835) masz problemy z używaniem urządzeń USB w trybie odzyskiwania.

sokolnik
24-10-2025, 19:55
:mrgreen:

91162

sokolnik
26-10-2025, 18:17
światełka światełka Ajo Jajo a jak wygląda produkcja to nikt się nad tym nie zastanawia :twisted:
Każdy myśli tylko o jednym - aby TEMP proca była niska :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=ODKFDzGFNI0

sokolnik
26-10-2025, 19:00
właśnie znajomy ziomek z Katowic składa kompa tzn. składa mu jego znajomy jakiś... Obecny PC ma 8 lat, także trzeba złożyć nowy. Gościu nie chciał składać bo drogie części itp. ale w końcu się zgodził :D

Cel - obróbka VIDEO w 4K z drona.

miał być komp z 6-7 tys, wyszło już 11 :D

9950X3D
X870 AORUS ELITE WIFI7
2x32 GB RAM
RTX 5080 Gigabyte jakiś z promki

wszystko nowe, zasilacz, obudowa, 2 x SSD, chłodzenie powietrzne...

Maszyna jak widać raczej mocna :P

I TAK:

Ziomek włożył mu dysk systemowy 1 TB niżej, na wysokości GPU a na samej górze pod prockiem dał mu Lexara 2TB :D mówię, że ja bym dał odwrotnie... ale gość się zaczął rzucać coś :D

potem patrze... wysłał filmik jak wygląda mobo w obudowie... patrz... ram włożył w slot 1 i 3 zamiast w 2 i 4 :lol:

po moich naciskach chyba to zmienia... chyba.

Ramki Thermal Grizlly nie będzie montować bo odkręcenie zapięcia socketu likwiduję gwarancję... myślę sobie dobra ciul z tym ale dalej właśnie te dyski... mowie dobra tam jak tam sobie chcą... ale ten RAM sprawił, że boje się czy ten komp będzie działać :D

ToTom
26-10-2025, 21:23
Może ktoś by pomógł... Bo mam ciekawy problem. Komputer to Lenovo Yoga 7-14 Ryzen 7-8840HS/16GB. Podpięty do stacji dokującej, 2 duże monitory... Fajny, mały, wydajny.
Mam do niego kilka dysków zewnętrznych - różnych. Obudowy, lub przejściówka USB - Sata. Wszystkie dyski sprawne (ssd/hdd). Podpięte do starego kompa (win10) albo starego laptopa (win10) śmigają jak miło. A niektóre z nich, podpięte do mojego laptopa pojawiają się, ale nie ma ich w eksploratorze. Zarządzanie komputerem/Magazyn/Zarządzanie dyskami - są. Poprawnie opisane. Poprawne partycje. Są a jakoby ich nie było.
Dodatkowo szybki dysk SSD (nowy 1TB) wziął i się zepsuł. Tzn naprawiłem go - wystarczyło naprawić MBR i wszystkie dane są jak były...
Wpisałem zapytanie w chata i wyszło mi, że aktualizacja z sierpnia coś popsuła. I faktycznie, wszystkie te dyski na 100% działały na tym laptopie, bo jakoś niedawno robiłem porządki - robiłem sobie kopie, przenosiłem sporo muzyki po zakupie wzmacniacza, robiłem FLAC z moich płyt CD... Wszystko działało.
Wątków o awariach SSD jest sporo, np. https://www.reddit.com/r/Windows11/comments/1mvew6t/microsoft_is_investigating_windows_11_kb5063878/?show=original
Ale co zrobić, jak dysk jest w systemie poprawnie wykrywany a nie ma go w eksploratorze?
Nie panikuję, bo dyski widać w innym kompie, wszystko mam 2x pokopiowane. Tylko wkurzające to jest!

sokolnik
26-10-2025, 21:32
Może ktoś by pomógł... Bo mam ciekawy problem. Komputer to Lenovo Yoga 7-14 Ryzen 7-8840HS/16GB. Podpięty do stacji dokującej, 2 duże monitory... Fajny, mały, wydajny.
Mam do niego kilka dysków zewnętrznych - różnych. Obudowy, lub przejściówka USB - Sata. Wszystkie dyski sprawne (ssd/hdd). Podpięte do starego kompa (win10) albo starego laptopa (win10) śmigają jak miło. A niektóre z nich, podpięte do mojego laptopa pojawiają się, ale nie ma ich w eksploratorze. Zarządzanie komputerem/Magazyn/Zarządzanie dyskami - są. Poprawnie opisane. Poprawne partycje. Są a jakoby ich nie było.
Dodatkowo szybki dysk SSD (nowy 1TB) wziął i się zepsuł. Tzn naprawiłem go - wystarczyło naprawić MBR i wszystkie dane są jak były...
Wpisałem zapytanie w chata i wyszło mi, że aktualizacja z sierpnia coś popsuła. I faktycznie, wszystkie te dyski na 100% działały na tym laptopie, bo jakoś niedawno robiłem porządki - robiłem sobie kopie, przenosiłem sporo muzyki po zakupie wzmacniacza, robiłem FLAC z moich płyt CD... Wszystko działało.
Wątków o awariach SSD jest sporo, np. https://www.reddit.com/r/Windows11/comments/1mvew6t/microsoft_is_investigating_windows_11_kb5063878/?show=original
Ale co zrobić, jak dysk jest w systemie poprawnie wykrywany a nie ma go w eksploratorze?
Nie panikuję, bo dyski widać w innym kompie, wszystko mam 2x pokopiowane. Tylko wkurzające to jest!

cofnij aktualizację :) może to najłatwiejsze rozwiązanie... a potem... czekać na kolejną poprawioną aktualizację :p

Zbyszek
26-10-2025, 21:40
A sprawdziłeś czy system przypisał literę do dysku?
Czasami z niewiadomego powodu tego nie robi i trzeba mu wpisać ręcznie.

ToTom
27-10-2025, 07:50
A sprawdziłeś czy system przypisał literę do dysku?
Czasami z niewiadomego powodu tego nie robi i trzeba mu wpisać ręcznie.
Dziękuję! To było to. Wszystkie dyski znowu śmigają.
Nie sądziłem, że mnie jeszcze coś w Windowsie zaskoczy.

Zbyszek
27-10-2025, 16:50
Cieszę się że pomogłem. :smile:
A co do zaskoczeń spowodowanych przez Windowsa to myślę że jeszcze wszystko przed nami. :-P

Wind Mill
27-10-2025, 17:07
Co dobrego można zrobić w Windows 11?
Dobrą rzeczą, do której nadaje się Windows 11 jest skrót do "shutdown.exe"

:D

91220

sokolnik
28-10-2025, 19:24
ciekawy filmik zrobił zmaslo (https://www.youtube.com/zmaslo), szczególnie na swoim kanale :D on robi filmiki bardzo ciekawe i niestandardowe :D

https://www.youtube.com/watch?v=cEN1QR4r0O0

sokolnik
30-10-2025, 10:29
3070 Suprim X w podróży do Gdańska ale chyba docelowo trafi do Kielc... A w Gdańsku ma być testowana przez zjaomego kupującego...nie wnikam :)
Znajomy odebrał kompa 9950X3D z 5080 także zadowolony ale Windows z allegro okazał się częściowo po Polsku :) WiFi nie działa niby sterowników brak...
Bios nie zaktualizowany... Chyba będę musiał zdalnie pomóc :D

sokolnik
31-10-2025, 19:49
Kilka postów wyżej podawałem wynik:
R23 Ok 40 000 pkt wynik... Na internecie są wyniki lepsze... Ale też biosy były "lepsze" które paliły proce :D
R20 ok 15 500 pkt albo 16 500 jakoś tak...

W sumie wyniki lepsze praktycznie x 2 względem mojego poprzedniego 5900x...

Więc wolę swój najnowszy bios i proca :) jeszcze go ustawie i wynik podskoczy... :)
91310

w nawiązaniu do tematu (mojego) wątku :p informuję iż gdyż dokonałem drobnej zmiany w BIOS w stosunku do CPU :D

Curve Optymalizator - prosta zmiana - ustawienia raczej bezpieczne co skutkuję:

niższą temp na pulpicie o 2-3 stopnie,
+ 2000 Pkt w R23 w Multi Score,
niższe temp w grach o jakieś 5-8 stopni co przekłada się na wyższy boost na rdzeniach z 3D V Cache

także całkiem spoko jak na tak prostą zmianę. Fajne te procki AMD :grin:

91311

krzysztofz24
31-10-2025, 22:45
Wzrost w R23 o 4%...mocarne:D
Inna konfiguracja ledów RGB lub odkurzenie wiatrakow dalaby to samo okolo;-)

sokolnik
31-10-2025, 22:49
Wzrost w R23 o 4%...mocarne:D
Inna konfiguracja ledów RGB lub odkurzenie wiatrakow dalaby to samo okolo;-)Nie dałoby to nic bo tu chodzi o niższe napięcie dla procka by mniej się grzał wspocznku i stresie czyli wyżej boostował...w stresie [emoji854] i to się dzieje, oczywiście zmiany marginalne ale lepiej mieć niższe temp i wyższy boost :)

krzysztofz24
31-10-2025, 22:53
A suma sumarum wzrost wydajnosci jest lekko powyzej bledu pomiarowego;-). No stronk hackerstwo;-)

sokolnik
31-10-2025, 23:10
A suma sumarum wzrost wydajnosci jest lekko powyzej bledu pomiarowego;-). No stronk hackerstwo;-)To tylko CO co jest najprostrza rzeczą... A mocne OC procka jest już dużo bardziej skomplikowane i zyski też nie są jakieś super extra... Nie wiem czy będę robił coś bardziej zaawansowanego...

Zbyszek
01-11-2025, 05:08
Nie dałoby to nic bo tu chodzi o niższe napięcie dla procka by mniej się grzał wspocznku i stresie czyli wyżej boostował...w stresie [emoji854] i to się dzieje, oczywiście zmiany marginalne ale lepiej mieć niższe temp i wyższy boost :)
A jak testowałeś stabilność po tym obniżeniu napięcia?

sokolnik
01-11-2025, 11:20
A jak testowałeś stabilność po tym obniżeniu napięcia?Wczoraj nie miałem czasu na to, tylko parę raz R23 zrobiłem i włączyłem Star Wars na 20 min także wzystko było ok, obserwowałem boostowanie w grach. Zmienie te CO na mniej agresywne, bo na obecnych ustawieniach nie chce mi boostowować do 5550. Niby zmiana kosmetyczna ale nawet temp powinny spaść niż teraz mam (większe uv jakby).
91318

Dziś puszcze OCCT i będzie dobrze :)

sokolnik
01-11-2025, 19:42
30 min OCCT w trybie Extreme + Steady - błędów zero. Jest OK :D

MstrG
10-11-2025, 21:30
Ładnie RAM podrożał. Dzisiaj sprawdziłem - za swój zapłaciłem 1000zł, dzisiaj bym musiał zapłacić 2400zł.

OjTam
10-11-2025, 21:32
SanDisk zapowiada skok cen pamięci o 50%. Kupować, póki tanio.

Jakieś problemy z dostawami są, więc ceny podnoszą.

Mój też... ~500 -> 900 zeta. :lol:

sokolnik
10-11-2025, 21:32
Ładnie RAM podrożał. Dzisiaj sprawdziłem - za swój zapłaciłem 1000zł, dzisiaj bym musiał zapłacić 2400zł.Kupiłem ram jakoś w sierpniu za 579 zł (promka z ok 649) a dziś ten sam ram w tym samym sklepie 1779 zł (x-kom).

SSD mam wystarczająco, karty pamięci podobnie. Nic nie kupuje. RTX zmieniłem, dobrze że nie czekałem na Superki :)

MstrG
10-11-2025, 21:57
Superki... https://ithardware.pl/aktualnosci/nie_rtx_50_super_karty_graficzne_drogie_nvidia_anu lowane_ram-46450.html

sokolnik
11-11-2025, 12:44
Z tymi Superkami to jeszcze plotka chyba jest ale poważna plotka z uwagi na sytuację :) dobrze że nie czekałem z wymianą RTXa.

Wlasnie odkryłem nowe chłodzenie AIO od Lian Li, extra wygląd :) wiekszy ekran :)

https://youtu.be/-Ilp1ZWr_zU?si=DiMmLup8yVxcvVXj

MstrG
12-11-2025, 21:44
sokolnik, teoretyczny 9950X3D2 ze 192MB Cache L3 może być jeszcze stosunkowo małą zachętą do zmiany proca, ale już Zen6 w 2nm...

91589

sokolnik
12-11-2025, 21:57
No to zmieniaj zmieniaj :) ja już mam proca jakiego chciałem mieć w zupełności mi on wystarczy na parę ładnych lat :)
16 core chciałem mieć i mam :)
Chciałem X3D no i mam :)

Uważajcie na aktualizacja win11 właśnie ją odinstalowałem bo mi zarządzanie rdzeniami z x3d zepsuła w grach :) już sytuacja wróciła do poprzedniego wspaniałego stanu :)

MstrG
12-11-2025, 22:08
No to zmieniaj zmieniaj :)

Ja nie wykluczam. Tylko może nie będę już na siłę brać x3d, bo jednak ostatnio praktycznie nie gram na komputerze. Na PS5 mam jeszcze kilka tytułów do ogrania, pewnie zejdzie się z tym do premiery GTA VI (o ile dobrze pamiętam będzie za rok jeśli znowu nie przesuną daty), a ta pierw będzie na konsole.

OjTam
12-11-2025, 23:19
7500x3D (https://www.x-kom.pl/p/1418053-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-7500x3d.html?cid=api11&eid=hmp_wek)dostępny.
1200, kiedy za 1600 jest 7800X3D...

sokolnik
14-11-2025, 20:40
7500x3D (https://www.x-kom.pl/p/1418053-procesor-amd-ryzen-5-amd-ryzen-5-7500x3d.html?cid=api11&eid=hmp_wek)dostępny.
1200, kiedy za 1600 jest 7800X3D...

a ile miałby kosztować? to nowość... za 3-5 miesięcy będzie kosztować 999 zł :D

OjTam
14-11-2025, 20:46
Sam napisałeś, koło 1k.

Z 7600X3D tak samo było. Niewiele tańszy, niż 7800X3D. Wydajność mniejsza. ¯\_(ツ)_/¯

sokolnik
17-11-2025, 18:36
czekałem i się doczekałem - wyszedł nowy BIOS wczoraj :D

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870e-e-gaming-wifi/helpdesk_bios/

Niej jest to wersja BETA także strachu nie ma - teoretycznie :D

Wersja 1804
18.24 MB 2025/11/16
SHA-256 :2E2B1041182D4321BAF97CF44D52EDE641108B0C7C2B6AE11 AE0BC9846709F97

"1. AGESA updated to ComboAM5 PI 1.2.7.0.
2. Improves compatibility with various CPUs and devices.
Note: This BIOS version cannot be rolled back to previous versions.

ALE jeszcze się wstrzymam bo komp potrzebny do zdjęć ... może w przyszłym tygodniu zaktualizuję ale nie do najnowszej wersji (ja mam BIOS z lipca - potem był w sierpniu, wrześniu i dopiero w listopadzie. Piździernik pominęli) :D ale zainstaluje ten z września bo coś tam ASUS pisze że nie można wersji najnowszej cofnąć :D a to już trochę ryzyko :p

a dziś znowu miałem przypadek czarnego ekranu przy uruchamianiu... ale to może być wina RAMU (dioda RAM) bo moje ARESKi nie są wg Asusa kompatybilnego z płytą główną :D Ares 6000 CL28 :D a to takie popularne ramy, dużo pozytywnych opinii i ogólnie jak komp działa to ZERO PROBLEMÓW :D

są 3 opcje:

- liczyć że któraś wersja BIOS rozwiąże problem z tym ramem... albo przynajmniej praktycznie w 99% wyeliminuje problem :D
- pogodzić się z tym i żyć
- sprzedać ram i kupić nowy :D

co robić? :D

OjTam
17-11-2025, 19:07
Ta, a podobno bezproblemowo działał. xD

Spróbuj zwiększyć CL do 30. AMD coś się nie lubi z mniejszymi CLkami...

Jakby przyszło teraz RAM zmieniać, to zabulisz....

Zbyszek
17-11-2025, 19:12
a dziś znowu miałem przypadek czarnego ekranu przy uruchamianiu... ale to może być wina RAMU (dioda RAM)
Mało prawdopodobne. Takie objawy to najczęściej karta graficzna. Sprawdź złącze zasilania.

sokolnik
17-11-2025, 19:19
Ta, a podobno bezproblemowo działał. xD

Spróbuj zwiększyć CL do 30. AMD coś się nie lubi z mniejszymi CLkami...

Jakby przyszło teraz RAM zmieniać, to zabulisz....

wiem że były podwyżki... za RAM dałem 579 zł.. teraz pn kosztuje 1779 :D w tym samym sklepie :D także za 1500 bym oddał :D i kupił coś bez problemu :)

ale nie chce mi się tak kombinować z tym ramem :) najpierw pobawię się z BIOSami... teraz pisze z kompa i wszystko śmiga :D już kiedyś miałem podobny problem przy zmianie monitora... winny był kabel :) zmieniłem kabel na nowy i problem się rozwiązał :) może 5080 potrzebuje jeszcze nowszego przewodu DP ? :D

Wczoraj dokończyłem Widmo Ciemności (na 5080 to przyjemność - całe 100 FPS z RT :D ale bez RT 150 FPS :D ) i wszystko z PC było i jest OK :D

Mało prawdopodobne. Takie objawy to najczęściej karta graficzna. Sprawdź złącze zasilania.

taaa

Tak było na 3070 już :P która miała inny kabel zasilania :D i pojawiło się po zmianie na AM5 także sam rozumiesz :)

crusiek
19-11-2025, 00:08
Teraz beda wychodzić nowe modele i bedzie sie lepiej grało w widmo ciemności.

https://www.instagram.com/reel/DRFvmf7Cqvz/?igsh=MWw2OHRma2h4a3BwYQ==

sokolnik
19-11-2025, 00:28
Taaa [emoji854] już miałem napisy końcowe ale jeszcze są misję do zrobienia, główny wątek się nie skończył :)
Tylko w co grać później [emoji780] patrzę na ceny gierek na Steam to nie ma obniżek, gierki drogie...

OjTam
19-11-2025, 00:31
No, jak się kupuje tylko na Steam (znanym z zawyżonych cen), to się cierpi...

GoG.
https://www.gog.com/pl/games?discounted=true&hideOwned=true
Tylko promki, ukryte te, co już posiadam. Wynik? 5060 przecenionych gier.

Epic też ma promocje.

krzysztofz24
19-11-2025, 01:01
No, jak się kupuje tylko na Steam (znanym z zawyżonych cen), to się cierpi...
.

Jak cierpi?
Zaraz bedzie obnizka na black friday, ale potem bedzie lepsza i wieksza czyli na Swieta.
Ja tam zawze sie obkupuje na swieta jakby co:-)
Sa spore znizki...

P.S
Wiadomo ze sa tez inne platformy, ale nie chce miec nackane kilkanascie klientow gier i jeszcze "podklientow" czasem;-)
Wogole te "podklienty" to powinny byc zakazane. Gra jest na Steam czy innej platformie i to ma byc jedyny klient.
A nie Ubisoft czy inne wieksze studio laduje na sile swojego dodatkowego "podklienta" bo mysli ze sie uniezalezni od Steam i sama bedzie trzepac hajs samemu. Jeszcze takiego przzypadku nie bylo.
Np Stellaris mam na Steam i jakis czas temu wladowali na sile swoj "podklient" (jak to nazywam;-) ).
Na szczescei ta moda jakby przemija.

OjTam
19-11-2025, 13:50
Przywiązując się tylko do Steam... Tak, cierpisz. A raczej "cierpisz", bo to tylko gry.

GoG, mimo że ma swoją apkę, jest ona całkowicie zbędna. Gry są bez DRM, więc neta potrzeba tylko do instalacji.
Promki? Nie śledzę jakoś mega, i tak mam za dużo gier, ale... Crysis Remaster, jak wchodził na Epica czy Steam, w "promocji" wołali 50-70 zeta za część.
Ja dałem na GoG 50 za trylogię.

Epic? Darmowa gra co tydzień. Poziom różny, ale...
Elder Scrolls Online, Surviving Mars, GTA5 (z Enchanced włącznie), Borderlands 2, P-S, 3, Civilization VI, GalCiv III, Trylogia Tomb Riderów, Trylogia Batman: Arkham..., masa gier Lego, Kingdom Come Deliverance, Death Stranding czy garść Falloutów... I tona innych gier.
Sporo gier od Ubi, ale te wymagają połączenia z Uplay, czy jak obecnie się to nazywa, niech ich kaczka...
Wszystko za free, nic na Steam. ¯\_(ツ)_/¯

PS. No i zeszło na gry, a miał być wątek sprzętowy... :roll:

crusiek
19-11-2025, 15:21
Może podpadać, bo podczas grania chłodzenie wchodzi na wyższy LVL xD

OjTam
19-11-2025, 18:04
No tak... W szczególności jak się odpali źle zoptymalizowaną na UE5, z full, 4K i RT. xD

Ten... Jak myślicie? Jak wzrost cen pamięci przełoży się na koszt kart pamięci?

sokolnik
19-11-2025, 18:13
No tak... W szczególności jak się odpali źle zoptymalizowaną na UE5, z full, 4K i RT. xD

Ten... Jak myślicie? Jak wzrost cen pamięci przełoży się na koszt kart pamięci?Pewnie że podrożeją, każdy pretekst dobry do podwyżki cen... Szczególnie w Polandii :)

sokolnik
19-11-2025, 19:11
odnośnie gierek :D to ja się czasami łapie na tym, że na 9950X3D z 5080 gram 15 min w Unreal Tournament z 99 r :D z teksturami HD żeby nie raziło w oczy :D

https://www.youtube.com/watch?v=KdHJ2yLYCl8

Red Alert 2 mam zainstalowane :D dawno nie grałem muszę włączyć :D

Ja też jestem za tym by mieć gierki z max 2óch platform; Steam oraz EA i to mi wystarczy :)

krzysztofz24
19-11-2025, 23:10
Przywiązując się tylko do Steam... Tak, cierpisz. A raczej "cierpisz", bo to tylko gry.

GoG, mimo że ma swoją apkę, jest ona całkowicie zbędna. Gry są bez DRM, więc neta potrzeba tylko do instalacji.
Promki? Nie śledzę jakoś mega, i tak mam za dużo gier, ale... Crysis Remaster, jak wchodził na Epica czy Steam, w "promocji" wołali 50-70 zeta za część.
Ja dałem na GoG 50 za trylogię.

Epic? Darmowa gra co tydzień. Poziom różny, ale...
Elder Scrolls Online, Surviving Mars, GTA5 (z Enchanced włącznie), Borderlands 2, P-S, 3, Civilization VI, GalCiv III, Trylogia Tomb Riderów, Trylogia Batman: Arkham..., masa gier Lego, Kingdom Come Deliverance, Death Stranding czy garść Falloutów... I tona innych gier.
Sporo gier od Ubi, ale te wymagają połączenia z Uplay, czy jak obecnie się to nazywa, niech ich kaczka...
Wszystko za free, nic na Steam. ¯\_(ツ)_/¯

PS. No i zeszło na gry, a miał być wątek sprzętowy... :roll:

Niech bedzie ze cierpie;-) - tylko "cierpie" swiadomie. Wole miec wszysko w jednym miejscu, pewne i z masa udogodnien ktore w ograniczonym stopniu tylko oferuja inne platformy.
GOG no nie nawidze tego poralu:-). Origin jest nawet spoko, Crysis 3 wzialem na promce za 20zl.

Lubie Steam, za to ze po prostu jest numerem jeden i za to co oferuje. Nawet jak wychodzi troche drozej. Ofc nie odmawiam nikomu prawa do innych klientow gier.
Zreszta z moim podejsciem, ze ja nie musze miecc od razu i juz, jak wszyscy sie jaraja nowoscia i leca swieze recenzje na YT. Ja spokojnei sobie czekam jaksi czas na upatrzona gre, nawet rok czy dluzej. I cap ja na promce;-)

P.S
Jeszcze wracajac do GOG. To niestety pudelkowa wersja Wiedzmina 3 ktora kupilem, jest tam podpieta. Jak mi sie gra zainstalowala z bledem tekstur, ze w łódce ich po prostu brakowalo i wygladlo to dziwnie. To kilka dni trzeba byl oszukac po necie jak to naprawic przez GOG.
W Steam na takei cos jest po prostu "sprawdz spojnosc plikow gry".

P.S 2
Ofc tez mam gry ktore jeszcze nie gralem i czekaj juz dluuugo;-).
Np Dark souls 3 czy Deus EX Mankind Divided. Powstrzymuej mnei ze to kobyly na 2-3 miechy...

P.S 3
Zeby nie byl oze tylko o grach, bo od tego jest wydzielony watek.
Kurde wlasnei uswiadomilem sobie ze 3 lata nei odkurzalem kompa a wszystko dziala. I temperatury w normie. Pewnei diody RGB by gorzej swiecily przez kurz...gdybym je mial:mrgreen:

OjTam
19-11-2025, 23:49
Deus EX Mankind Divided.

https://i.imgur.com/IyDIq0Z.png

Za free, ofc. ¯\_(ツ)_/¯
Serio, sugeruję obserwować EGS.

Co do sprzętu. Niektóre firmy zaczynają wpadać na "genialny" pomysł, żeby sprzedawać RAM tylko w zestawie z płytami głównymi...

PS. Steamowi trzeba przyznać jedno: ich launcher po prostu działa. EGS kiedyś była masakra, teraz lepiej. GOG Galaxy też potrafi dziwnie się zachować. O Uplay nawet nie wspominam, bo mam awersję do tego... -,-

PPS. Ciekawe, kiedy karty graficzne zaczną drożeć. :roll:

krzysztofz24
20-11-2025, 00:10
https://i.imgur.com/IyDIq0Z.png

PPS. Ciekawe, kiedy karty graficzne zaczną drożeć. :roll:

Ceny pamieci to jedno...ja ciekaw jestem czy boom na AI i poczynania Nvidi w tym temacie nie wplyna na ceny GPU.
Zeby nie bylo ze za jakis czas pojawi sie "górnictwo AI":-D i powtorka z rozrywki jak to bylo z kryptowalutami:mrgreen:

Tak luzno w temacie.
https://www.fxmag.pl/gielda/akcje-nvidia-podrozaly-o-37-gielda-reaguje-na-wyniki-i-prognozy-giganta-na-rynku-ai

krzysztofz24
20-11-2025, 13:13
I znowu AI
NVIDIA rozbiła bank. Wyprzedali wszystkie układy Blackwell https://share.google/mIcS7FSGZRdLynusl

Czyli to chyba początek jak NVIDIA a za nią także pewnie AMD, staje się firma nastawiona na zaspokajanie rosnącego zapotrzebowania na moc obliczeniowa dla AI
A gdzie w tym będzie miejsce na zwykłego gracza czy fotografa chcącego sobie kupić kartę graficzna...

sokolnik
20-11-2025, 13:20
Krzysiu? Spałeś ostatnie 2 lata [emoji780][emoji1787] przecież nVidia ma monopol w sumie w sprzęcie do AI. Sprzęcie i chyba też oprogramowaniu też. Gracze przestali dawno się liczyć. Zwykły Kowalski tym bardziej który chce kartę typu 5060. O fotografach dawno zapomnieli :D

Kto złożył kompa do października 2025 może uznać się za szczęśliwca. Ja się za takiego uważam bo jak widzę idą podwyżki sprzętu. Aż strach pomyśleć jaki będzie będzie 2026 i 2027 ale mam spokój ze swoim mocnym kompem na kilka lat. Mocy nie powinno brakować :)

OjTam
20-11-2025, 13:46
Gracze będą dostawać spady, w postaci odświeżanych kotletów, z palącymi się wtyczkami i sprzedawanych w małych partiach, żeby na marżach dodatkowe $$$ zarobić. ¯\_(ツ)_/¯

Fotografom powinny nowe Ryzeny wystarczyć.

krzysztofz24
20-11-2025, 20:54
Krzysiu? Spałeś ostatnie 2 lata [emoji780][emoji1787] przecież nVidia ma monopol w sumie w sprzęcie do AI.

Nie spalem. AI istnieje od jakiegos czasu. Ale to niedawno pojawil sie kryzys na rynku pamieci. I wlasnie teraz pojawiaja sie pierwsze symptomy, ze Nvidia i takze AMD bedzie stawiac na produkcje ukladow do AI, bo to niesie spore zyski.
Pomijajac okres gornictwa krypto to Nvidia byla producentem kart graficznych do gier i ofc do bardziej profesjonalnego zastosowania.
A teraz jest wlasnie ta roznica, teraz to sie dzieje. Nvidia zarabia krocie na AI i raczej na pewno na to postawi jako numer jeden swojej dzialalnosci. AMD tez pojdzie ta droga...
Bedzie to ze szkoda dla przecietnego usera ktory chce sobie po prostu kupic GPU.

- - - - kolejny post - - - - - -

Gracze będą dostawać spady.

No niestety bardzo mozliwe.
Choc z drugiej strony dynamika prezentacji nowych modeli moze nawet wzrosnac. Tylko niestety rowniez z przecietna cena za dany segment kart.

Bo o ile teraz za karte ze sredniej polki typu 5070 krzycza 2400-2800 przecietnie, zaleznie od wersji.
To moze byc spokojnie kolo 3500 za jakis czas, przy nastepnej architekturze. I to po obnizce po okresie nowosci.
Bo przeciez "rynek AI" wchlonie wszystko jak prognozuja.
Mam tylko nadziej ze nie pojawi sie jakies "gornictwo AI" co by dodatkowo ograniczalo dostepnosc kart a co za tym windowalo cene.

OjTam
20-11-2025, 20:57
Nie niestety bardzo możliwe, tylko to już się dzieje.
Co było z RTX50x0 po premierze? Niewielka dostępność, ceny na sklepach 1.5-2x cena rekomendowana. Dostawy też niewielkie... a tym czasem nV zamykała linie produkcyjne niższych serii, żeby klepać więcej 5090, bo centra AI wykupywały je na pniu.

sokolnik
24-11-2025, 01:32
Noo crusiek weź tam się pochwal tym eRGeBe nowym w domu noo
Ja nikomu nic nie powiem ale uważam że nowym klamotem w domu należy się pochwalić na forum ejj nooo [emoji1787] działa to w ogóle [emoji780][emoji1787]

OjTam
24-11-2025, 01:36
Krecik RGB kupił? Co on, chory? xD

sokolnik
24-11-2025, 01:39
Krecik RGB kupił? Co on, chory? xDTaaa pokazał zdjęcie na priv, ooo widzę pełno eRDżiBi także +10 do FPS z RT [emoji1787] ale się tam już grzeje chłop na podstawce to postawił też z eRGeBe :) idzie grubo +20 do FPS :)

crusiek
24-11-2025, 02:10
To tylko podstawka pod laptopa, swieci jak psu jajka, ale można to wyłączyć xD

sokolnik
24-11-2025, 02:11
To tylko podstawka pod laptopa, swieci jak psu jajka, ale można to wyłączyć xDJaki tajemniczy he a na podstawce to co leży? :)

Dobra nie to nie [emoji14]

crusiek
24-11-2025, 02:13
Mie ma sie czym chwalić, sprzet niby moj, ale to prezent dla syna, ja tego używać nie będę, no moze do egzaminu xD
Protestuje sie mobilnego rtx 5070

sokolnik
24-11-2025, 02:15
Dobra ale młody może nie zda egzaminu to będziesz mieć fajnego laptoka :D
Nieźle to sobie Kret wykombinowałeś [emoji38]

crusiek
24-11-2025, 02:16
No wtedy tak, ale tej opcji nie zakładam raczej hehe, cos tam naskrobie, ale to moze jutro, pojutrze, dzisiaj przez tego quake'a to sie jeszcze do diablo przytuliłem i dopiero od kompa odszedłem.

sokolnik
27-11-2025, 10:37
pamiętacie moje słuchawki MSI? Dostałem je gratis za zakup mobo X570... wyrzuciłem je bo pianka całą schodziła, rwał się materiał, łuszczył, kruszył... brudził całe uczy i policzki itp... a wczoraj patrze na amazonie za 85 zł można kupić nauszniki do tego modelu... a ja je na śmietnik "wyrzuciłem"... w reklamówce ktoś sobie pewnie wziął :D
crusiek kupił słuchaweczki a co pochwale się za niego G435 ... znajomy inny też je kupił parę dni temu i testuje... myślałem też je kupić bo są w promce za 169 w x-kom ... ale udało mi się uruchomić mikrofon w Discordzie w mojej słuchaweczce BT z Ali i teraz mogę grać i gadać za pomocą tej wspaniałej słuchaweczki :D także jest lepiej niż na MSI bo tam był kabel :D nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :D dobrze że się wstrzymałem z zakupem słuchawek "gamingowych"... po prostu strasznie mi szkoda kasy na takie słuchawki :D

towarzystwo się posypało, grać nie chcą... także małą słuchaweczka BT wystarczy :D w nd grałem z Kretem w Quake Champiens :D
crusiek kiedy gramy i testujemy słuchawki ? :D

crusiek
28-11-2025, 17:56
No jak kiedy, w week3nd xD

OjTam
05-12-2025, 22:31
Micron ubija Cruciale.
Dostawy do końca lutego i pa pa.
Wsparcie techniczne zostanie zachowane.

Powód? AI, oczywiście.

Źródło (https://ithardware.pl/aktualnosci/crucial_ssd_ram_koniec_marki-47051.html).

Do tego AMD straszy podwyżką cen nie tylko GPU ale i procków.

KadryZpodróży
05-12-2025, 22:33
Micron ubija Cruciale.
Dostawy do końca lutego i pa pa.
Wsparcie techniczne zostanie zachowane.

Powód? AI, oczywiście.

Źródło (https://ithardware.pl/aktualnosci/crucial_ssd_ram_koniec_marki-47051.html).

Do tego AMD straszy podwyżką cen nie tylko GPU ale i procków.

Czyli kompa obecnie nie opłaca się składać. Lepiej kupić Maca Studio i korzystać.

OjTam
05-12-2025, 22:38
Nooo... Coś w tym jest...
Ceny RAM i SSD odleciały, GPU też skoczą...
Do tego Win manianę z aktualizacjami odstawia.

Tylko pytanie, czy Japko też cen nie podniesie.

Dobrze, że swojego PC w lipcu kupiłem. :lol:

KadryZpodróży
05-12-2025, 22:39
Za 8999 jest Mac Studio z M4 Max i Mac Studio z M2 Ultra. Ta sama kasa. Jaki lepiej pod foto?

MstrG
05-12-2025, 22:44
Za 8999 jest Mac Studio z M4 Max i Mac Studio z M2 Ultra. Ta sama kasa. Jaki lepiej pod foto?

Zobacz ten temat:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/316379-Dylemat-Mac-czy-PC/page130?p=4346601&viewfull=1#post4346601

krzysztofz24
05-12-2025, 22:58
:

Dlatego trzymam sie poki da rade WIN 10:-)

OjTam
05-12-2025, 23:04
Ciekawe, jak długo wytrzymasz?
Steam, Epic... i właściwie cała reszta już wersji starszych, niż Win10 nie wspierają, wparcie dla niego też poleci za jakiś czas. Można tylko się zastanawiać, za jaki.

krzysztofz24
05-12-2025, 23:39
Ciekawe, jak długo wytrzymasz?
Steam, Epic... i właściwie cała reszta już wersji starszych, niż Win10 nie wspierają, wparcie dla niego też poleci za jakiś czas. Można tylko się zastanawiać, za jaki.

Za 2 lata? Bo nadal win 10 ma wscarcie w Europie. A na Steam i Epic to beda jeszcze dluuugo.
Bedzie trzeba to sie zmieni. Ale jak jest dobrze i nie trzeba zmieniac, to po co sie stresowac jakimis aktualizacjami:-);-)

OjTam
06-12-2025, 00:36
Wsparcie dla Win 7 i 8 poleciało po ~ roku od końca wsparcia dla Win8.1 przez M$.
Z 10 pewnie podobnie będzie.

krzysztofz24
06-12-2025, 01:15
Na razie jest a jak potem nie bedzie prze jakis czas to...who cares;-)
Jak bedzie trzeba w koncu to sie przesiade.
Na teraz wszystko bangla, to po co zmieniac...

sokolnik
06-12-2025, 20:57
Nooo... Coś w tym jest...
Ceny RAM i SSD odleciały, GPU też skoczą...

Dobrze, że swojego PC w lipcu kupiłem. :lol:

ja tak samo :D

zakupy w wakacja, skończone w październiku (GPU) i elegancko :D teraz mogą drożeć kompy :D

Rafał_Sz
12-12-2025, 12:06
Wsparcie dla Win 7 i 8 poleciało po ~ roku od końca wsparcia dla Win8.1 przez M$.
Z 10 pewnie podobnie będzie.

Aktualizacje bezpieczeństwa dla XP dostaję do dzisiaj. ;)

waldek
12-12-2025, 12:20
Zapytam z ciekawości. Co powoduje że nadal używasz XP a nie 11?

Rafał_Sz
12-12-2025, 13:11
Zapytam z ciekawości. Co powoduje że nadal używasz XP a nie 11?

2 maszyny CNC pracują na XP od 20 lat. I od 20 nie było najmniejszego problemu z systemem i softem sterującym, więc po co zmieniać? ;)

Pozostałe kompy to W7 i W10. Jedenastkę wrzuciłem tylko na jednego laptopa ze względu na KSeF.

OjTam
12-12-2025, 13:21

Sporo aplikacji ma w wymaganiach zaznaczone coś w stylu "brak obsługi Win7 i 8 od dnia xx.xx.xxxx". I o to chodziło.

Ale że XP jeszcze utrzymują...

Zbyszek
12-12-2025, 19:53
Ale że XP jeszcze utrzymują...Jak to jest na maszynach to przypuszczam że to jest Embeded. A na Embeded wsparcie miało być bardzo długie. Na Windows XP Embeded kiedyś "stało" większość bankomatów i wszelkiego rodzaju kiosków.

OjTam
12-12-2025, 19:55
No tak, ma to sens.

Rafał_Sz
15-12-2025, 23:18
Właśnie kupiłem za całe 4 dolce dodatek do W11 StartAllBack. I zrobiłem tym W10 z W11. Inna praca, normalne menu start itp. :)

https://startallback.com/

juh
16-12-2025, 00:04
Też korzystam ze StartAllBack i słabe to jest że trzeba prosić się w przypadku przeniesienia klucza na inny komputer. Nie wystarczy samo odinstalowanie. Moja prośba została spełniona po kilku dniach oczekiwania. Jak zwykle piraci mają łatwiej.

MstrG
16-12-2025, 09:33
Ładnie RAM podrożał. Dzisiaj sprawdziłem - za swój zapłaciłem 1000zł, dzisiaj bym musiał zapłacić 2400zł.

Mam 64GB, 2x CMH32GX5M2B6000Z30. Na dzisiaj 4500zł. Ładnie się porobiło.

OjTam
16-12-2025, 11:51
RAMy odleciały, SSD odleciały, GPU też czeka podwyżka.... do tego ceny HDD też idą w górę...

"Idealny" czas na wymianę/ulepszenie PC... :roll:

MstrG
16-12-2025, 12:18
RAMy odleciały, SSD odleciały, GPU też czeka podwyżka.... do tego ceny HDD też idą w górę...

"Idealny" czas na wymianę/ulepszenie PC... :roll:

A śmiali się z cen Apple za dodatkowy RAM ;)

OjTam
16-12-2025, 14:06
Wiedzieli dranie wcześniej.
Choć pewnie i teraz skorzystają, dając większe ceny. :mrgreen:

Ech, podobno problem może potrwać do 2028, albo i dalej... Chyba że bańka AI wcześniej weźmie i je...pęknie.

Zbyszek
16-12-2025, 17:23
A zastanawiałem się czy w przyszłym roku nie kupić nowego CPU + płyta + RAM. :roll:
Na razie odkładam zastanawianie się na czas nieokreślony. Dobrze że grafikę, SSD i HDD kupiłem. :rolleyes:

MstrG
16-12-2025, 17:35
Ja byłem na kupnie 4TB Samsunga 9100 Pro lub WD Black SN8100. Ten drugi był za 1500 przez pewien czas. Trzeba było brać.

sokolnik
17-12-2025, 01:58
poprzednio przy zakupie RTX 3070 przepłaciłem sporo :D teraz też przepłaciłem ale mnie i mam półkę wyżej kartę - nie 0070 tylko 0080 :D dodatkowo pozostałe podzespoły kupiłem w super cenach przed podwyżkami oraz na promocjach sklepowych :D w tym roku zrobiłem "dobry interes" z wymianą podzespołów PC :D

widzicie - trzeba było brać ze mnie przykład :D

OjTam
19-12-2025, 20:40
nVidia od przyszłego roku obetnie produkcję GPU o 30-40%. Najbardziej poszkodowane mają być 5060 i 5070...

Powód? Oficjalnie problemy z RAM i wymagania AI.

sokolnik
19-12-2025, 21:24
trochę to coraz bardziej szalone się robi... dużo rzeczy potrafię zrozumieć ale coś mi się wydaję że to już celowe działania zmierzające do uzasadnienie podniesienia cen... na stałe... na jeszcze wyższe poziomy... to co RTX 6060 będzie za 5500 zł ? Skoro 2 x 16 RAM DDR może kosztować 2500+ zł ?

na szczęście ja ze swoim kompem mam spokój na 3-5 lat :D nikt nie przewiduje spadku cen do bardzo niskich poziomów, które by mnie przekonały do szybkiej zmiany platformy/grafiki :D także teraz tylko trzeba trzymać kciuki by sprzęt działał bezawaryjnie :D

OjTam
19-12-2025, 21:29
sprzęt działał bezawaryjnie :D

Bardzo ważne. Bo były już przypadki, gdzie po awarii ramu sklep zwracał forsę. W wysokości ceny, za jaką klient te kostki kupił.

Za to Intele 12-14 gen mogą przeżywać drugą młodość... Obsługują DDR5 i DDR4... A 4 tak przez pół tańsze...

PS. AsRock dowalił ostatnio. Wypuścili płytę na H610M z 4x DDR5 i 2x DDR4.

sokolnik
19-12-2025, 21:34
Bardzo ważne. Bo były już przypadki, gdzie po awarii ramu sklep zwracał forsę. W wysokości ceny, za jaką klient te kostki kupił.

Za to Intele 12-14 gen mogą przeżywać drugą młodość... Obsługują DDR5 i DDR4... A 4 tak przez pół tańsze...

PS. AsRock dowalił ostatnio. Wypuścili płytę na H610M z 4x DDR5 i 2x DDR4.

ale chyba możesz wybrać czy chcesz wymianę towaru czy zwrot pieniędzy... w rękojmi ? :) nie pamiętam...

MstrG
19-12-2025, 21:35
ale chyba możesz wybrać czy chcesz wymianę towaru czy zwrot pieniędzy... w rękojmi ? :) nie pamiętam...

Powiedzą, że już nie mają takiego modelu w ofercie i co im zrobisz.

sokolnik
19-12-2025, 21:51
Powiedzą, że już nie mają takiego modelu w ofercie i co im zrobisz.
modelu nie ale są kości innych producentów o takich samych parametrach 6000 CL 28 ewentualnie CL30 też wezmę nie będę takim nie dobrym klientem co się upiera na CL28 :D ukłon z mojej strony :D

krzysztofz24
20-12-2025, 00:56

Nie, nie mozna tak. Za PIERWSZYM RAZEM. Reklamujac towar w ramach rekojmi, to znaczy ze sie zglasza reklamcje do sprzedawcy zeby towar byl zgodny z umowa. Czyli ma dzialac jak w opisie.
A to sprzedawca decyduje czy go naprawi, czy wymieni na inny wolny od wad czy zwroci hajs (tu musi to zaproponowac klientowi i uzyskac jego zgode).
Sprzdawca ma w ramach rekojmi tak zrobic zeby przez 2 lata towar byl zgodny z opisem i dzialal. Ofc pomijajac jakigos uzytkowniak debila, ktory uszkodzil towar i jest to ewidentne i oczywiste.

Ofc jesli ktos kupil na allegro to boty allegro beda mu pisaly jakeis glupoty i jesli sprzdawca jest akurat totalnym swiezakiem to nawet to lyknie, bo sie wystraszy. Ale allegro czesto pieprzy glupoty, zeby kupuacy czuli sie swieta krowa.. Ale prawo w Polsce mowi inaczej.
Przy pierwszej reklamacji w ramach rekojmi to sprzedawca decyduje czy wymieni towar na nowy wolny od wad czy naprawi.

OjTam
29-12-2025, 14:49
Ten... Jak myślicie? Jak wzrost cen pamięci przełoży się na koszt kart pamięci?

Pewnie że podrożeją, każdy pretekst dobry do podwyżki cen...

No i pójdą... ProGrade, tabelka na JP, w innych miejscówkach pewnie podobnie będzie...
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2025/12/ProGrade-Digital-announces-price-increases-exceeding-100-for-some-products-768x992.webp

puciek
29-12-2025, 17:03
https://www.youtube.com/watch?v=J0legeGDuCM i https://www.youtube.com/watch?v=cUrJVdF2me0

Bardzo ciekawe czasy nastały :)

sokolnik
29-12-2025, 20:43
https://www.youtube.com/watch?v=J0legeGDuCM i https://www.youtube.com/watch?v=cUrJVdF2me0

Bardzo ciekawe czasy nastały :)

sporo racji gościu ma z 1 filmiku... nie chciało się oglądać ale obejrzałem i generalnie z większością można się zgodzić...

tylko czy to teorię spiskowe nad nowym porządkiem świata czy po prostu firmy zwęszyły ogromny zarobek albo same ten zarobek (możliwość) stworzyły ? Może to bańka/teoria spiskowa dziejów do wyciągnięcia ogromnych pieniędzy... a przy okazji zmieni się świat zwykłych ludzi... by zarabiać jeszcze więcej :D ?

niby zwykli ludzie dostaną AI... czy to dobrze czy źle... zależy od ludzi :) może powstaną nowe leki i uratują wielu ludzi? Nie wiadomo co będzie.

Zbyszek
29-12-2025, 21:50
Nie wiadomo co będzie.Z tego AI nic dobrego nie będzie. Kiedyś wspomnisz moje słowa.

sokolnik
04-01-2026, 13:03
przyszłość ekranów zapowiada się fajnie :)

https://www.youtube.com/shorts/l25SoqaNnHY

m_a_g
04-01-2026, 16:46
Więc wolę swój najnowszy bios i proca :) jeszcze go ustawie i wynik podskoczy... :)89921

89922

sokolnik Twój Ryzen 9 z 40,178 to dobry wynik jednak Intel mocniejszy się okazuje ;-)
Już mój stary i9-14900K był blisko, a nowy Core Ultra 9 285K, czyli "rówieśnik" Twojego Ryzena bez żadnego kręcenia daje mi ponad 40,600 punków.
A tak na poważnie, żarty na bok, to uczciwie napiszę, nie odczuwam żadnej różnicy pomiędzy "starym" i9-14900K i jego 36,700 a "nowym" Core Ultra 9 285K i jego 40,600 ;-)
92696

sokolnik
04-01-2026, 16:58
Jasne fajne wyniki ale to topowe procki Intel Ultra... Ale porównajmy zużycie energii podczas testu [emoji1787][emoji780]

m_a_g
04-01-2026, 17:17
Jasne fajne wyniki ale to topowe procki Intel Ultra... Ale porównajmy zużycie energii podczas testu [emoji1787][emoji780]

Nie wiem co Ty masz z tym zużyciem energii, czy ten parametr ma na cokolwiek wpływ w praktyce. za wyjątkiem Twojego dobrego samopoczucia?
Poważnie się pytam?
Zwłaszcza biorąc pod uwagę że Ryzen ma 170 W TDP (max 230W) a Intel ma 125W TDP (max 250W).
Czyli ogólnie Intel potrafi być bardziej energooszczędny (125W vs 170W Ryzena w spoczynku), a w szczycie zeżre maksymalnie 20W więcej (250W intel, 230W Ryzen).
Warto zaprzątać sobie tym głowę? Nawet zakładając że AMD jest bardziej energooszczędny niż Intel (dyskusyjne), i że AMD zawsze zużywa 20W mniej niż Intel, to mówimy tu o kwocie - uwaga - 5.30 PLN w skali miesiąca, zakładając że komputer pracuje na max przez 8h dziennie 31 dni w miesiącu.
Gratuluję...

MstrG
04-01-2026, 17:26
Już mój stary i9-14900K był blisko, a nowy Core Ultra 9 285K, czyli "rówieśnik" Twojego Ryzena bez żadnego kręcenia daje mi ponad 40,600 punków.]

Rówieśnik to raczej 9950x:
92698

Wynik 285k jest na poziomie starszego 7950x:
92697

m_a_g
04-01-2026, 17:28
Rówieśnik to raczej 9950x:
92698

Wynik 285k jest na poziomie starszego 7950x:
92697

Skąd masz te wyniki? Nie kwestionuję ich, ale mam w domu Ryzen 9 7950X i do 40,000 to on w Cinebench absolutnie nie dobija, bardziej 33,000...
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=89923&d=1756045298

MstrG
04-01-2026, 17:29
Czyli ogólnie Intel potrafi być bardziej energooszczędny (125W vs 170W Ryzena w spoczynku), a w szczycie zeżre maksymalnie 20W więcej (250W intel, 230W Ryzen).

Matko z córką... Marcin. Jakie 125W czy 170W w idlu?
Pomijam już kwestię, że TDP nie mówi ile prądu CPU pobiera.

Skąd masz te wyniki? Nie kwestionuję ich, ale mam w domu Ryzen 9 7950X i do 40,000 to on w Cinebench absolutnie nie dobija, bardziej 33,000...

Nie masz przypadkiem 7950X3D?

m_a_g
04-01-2026, 17:41
Matko z córką... Marcin. Jakie 125W czy 170W w idlu?
Pomijam już kwestię, że TDP nie mówi ile prądu CPU pobiera.

Nie masz przypadkiem 7950X3D?

Tak, mam wersję 3D.
Co do reszty, opieram się na oficjalnych danych od producentów, ja sobie tego nie wymyślam ;-)
Jeżeli niechcący użyłem niewłaściwego słownictwa to przepraszam.
92699

MstrG
04-01-2026, 18:00
TDP (Intel nazywał to właśnie PBP) dotyczy temperatury i odprowadzania ciepła, nie jest pomiarem energii elektrycznej. Sam skrót dużo mówi: Thermal Design Power. Generalnie chodzi o dobór chłodzenia. Dlatego błędnym było wzięcie tego parametru do porównania jako zużycia energii.
Drugim błędem było założenie, że tyle procesor zużywa w stanie spoczynku. CPU z TDP 170 W może pobierać brać mniej w idle niż CPU z TDP 65 W. Generalnie w spoczynku to 10-20 W.

Jeśli już byśmy mieli patrzeć na zużycie prądu to lepiej patrzeć na MTP (Maximum Turbo Power) w Intelu czy PPT (Package Power Tracking) w AMD. Ale to też nam nie powie ile zużywa procek w konkretnych zadaniach.

sokolnik
04-01-2026, 18:03
jeziu TDP to nie pobór prundu :D

mój 9950X3D po CO (curve optimizer czy jakoś tak) pobiera na pulpicie po starcie PC 46-50 W (HWINFO, pkt. całkowite zużycie mocy przez procesor). (włączona przeglądarka, jakieś 10 kart. ).
5080 w spoczynku na pulpicie pobiera sobie (3 monitory włączone) 43W. (włączona przeglądarka, jakieś 10 kart. ).

Patrząc na moje ostatnie rachunki za prąd z ostatniego półroku, co miesiąc ok 240-270 zł... to już sporo bo pamiętam czasy na początku w tym mieszkaniu w latach 2017-2018 to potrafiłem mieć rachunki 50 zł/msc :D ale sporo rzeczy wtedy nie było w domu :D nie chce dobijać do 300 zł msc :D no i doszła praca zdalna :) laptopy + monitory odpalone :D

patrząc na palące się procki z X3D nie chce piłować mojego proca :D niech sobie pracuje tak jak pracuje i się nie psuje :D no i ram tak samo oczywiście :D

TOP67
04-01-2026, 18:46
Miałem serwer NAS/Filmowy na Ryzen 7 5800X z kartą Intel ARC A770 do transkodowania w locie, do tego 4x12TB HDD. Pobierało to w spoczynku 110-120W. Rocznie kosztuje to ok 1200 zł
Postanowiłem zmienić na bardziej energooszczędny model.
W listopadzie kupiłem 96GB DDR5 za 1255 zł. Obecnie kosztuje ponad 6454 zł. Za różnicę w cenie miałbym prąd opłacony na 4 lata.
Mimo tego złożyłem nowy serwer na Intel 7 265K, który pobiera teraz 55W z dołożonym dodatkowym SSD. Dyski kręcą się cały czas.

Pomiary mocy całkowitej przed zasilaczem.

Trochę odbiję sobie na sprzedaży 64GB DDR4 ECC i Intel ARC. A podobno i stare Ryzeny są teraz poszukiwane.

m_a_g
04-01-2026, 21:49
Wiecie co, tyle tu fachowej dyskusji, dywagacji na temat definicji i ich porównań w praktyce, za dużo tu wieloznaczności i miejsca na subiektywne opinie jak dla mnie.
Nie jestem fanbojem ani AMD, ani Intela, ale wydaje mi się że za dużo powtarzana jest tutaj ta obiegowa opinia o rzekomej energożerności Intela.
Prosty test - Cinebench R23 i dwa komputery:
1. Ryzen 9 7950X3D na płycie ASUS PRIME X670-P WIFI + DDR5 6000MT/s + RXT5090
2. Intel Core Ultra 9 285K na płycie MSI MS-B921 + DDR5 6000MT/s + RTX5090

Do każdego z tych komputerów podłączony jest UPS APC z wyświetlaczem poboru mocy.

A pobór mocy jest taki:
Intel = 90W po załadowaniu systemu bez uruchamiania żadnych innych aplikacji (zużycie procesora 5%), 370W przy zapuszczonym Cinebench Multi Core i 100% obciążeniu sytemu;
AMD = 120W po załadowaniu sytemu bez uruchamiania żadnych innych aplikacji (zużycie procesora 4%), i uwaga, 390W przy zapuszczonym Cinebench Multi Core i 100% obciążeniu systemu.

To same komputery, pobór mocy mierzony na ich zasilaczach, monitory na czas testu podłączyłem bezpośrednio do sieci a nie do UPS aby pobór mocy monitora nie psuł wyników.
I kto wie, może nawet Ryzen sam z siebie jest bardziej oszczędny niż odpowiednik w Intelu, w sensie sam procesor, tego nie wiem.
Ale patrząc na dwa systemy jako całość to tu żadnych oszczędności nie widać.
A już na pewno nie widać aby Intel pożerał straszne ilości energii w porównaniu z systemem opartym o procku AMD...

sokolnik
04-01-2026, 22:01
Wiecie co, tyle tu fachowej dyskusji, dywagacji na temat definicji i ich porównań w praktyce, za dużo tu wieloznaczności i miejsca na subiektywne opinie jak dla mnie.
Nie jestem fanbojem ani AMD, ani Intela, ale wydaje mi się że za dużo powtarzana jest tutaj ta obiegowa opinia o rzekomej energożerności Intela.

Do każdego z tych komputerów podłączony jest UPS APC z wyświetlaczem poboru mocy.

A pobór mocy jest taki:
Intel = 90W po załadowaniu systemu bez uruchamiania żadnych innych aplikacji (zużycie procesora 5%), 370W przy zapuszczonym Cinebench Multi Core i 100% obciążeniu sytemu;
AMD = 120W po załadowaniu sytemu bez uruchamiania żadnych innych aplikacji (zużycie procesora 4%), i uwaga, 390W przy zapuszczonym Cinebench Multi Core i 100% obciążeniu systemu.

To same komputery, pobór mocy mierzony na ich zasilaczach, monitory na czas testu podłączyłem bezpośrednio do sieci a nie do UPS aby pobór mocy monitora nie psuł wyników.
I kto wie, może nawet Ryzen sam z siebie jest bardziej oszczędny niż odpowiednik w Intelu, w sensie sam procesor, tego nie wiem.
A już na pewno nie widać aby Intel pożerał straszne ilości energii w porównaniu z systemem opartym o procku AMD...

racja i nie racja :P

a ten Intel to na jakim wynalazku siedzi? :D co to za chipset tam jest? pewnie jakiś małożerny ;)
a inne podzespoły takie same? dyski? wentylatorki, AIO, eRGeBe ? :D

Procki na ustawieniach fabrycznych?

MstrG
04-01-2026, 22:11
Arrow Lake zbliżył się efektywnością energetyczną do Zen 4 i 5.

krzysztofz24
04-01-2026, 22:20

A pobór mocy jest taki:

Tez nie jestem zwolennkie jaranai sie czy cos bierze 10-20W w ta czy w tamta.

Ale jak juz robiles takei szczegolowe testy i masz dostep do dwoch platform, to jak z temperaturami procesora?
Bys napisal jakie maja chlodzenia zalozone i jakie sa temperatury procesorow po powiedzmy stresujacym tescie.
Mam nadzieje ze masz jakso te dane zapisane z tych testow;-)

m_a_g
04-01-2026, 22:46
racja i nie racja :P

a ten Intel to na jakim wynalazku siedzi? :D co to za chipset tam jest? pewnie jakiś małożerny ;)
a inne podzespoły takie same? dyski? wentylatorki, AIO, eRGeBe ? :D

Procki na ustawieniach fabrycznych?

Tak, oba procki na fabrycznych ustawieniach, jedyne co było robione (w obu systemach) do włączenie profili XMP do RAM'u tak aby pamięci chodziły na 6000 MT/s na obydwu komputerach.
Model płyty MSI podałem przecież, chipset to Intel Z890.
Inne podzespoły podobne (nie identyczne), to znaczy AIO, RGB i te sprawy - konfiguracja co do funkcjonalności w zasadzie identyczna w obu systemach, z tym że w jednym przypadku jest to sprzęt od MSI (Intel) a w drugim Asus (AMD).

Tez nie jestem zwolennkie jaranai sie czy cos bierze 10-20W w ta czy w tamta.

Ale jak juz robiles takei szczegolowe testy i masz dostep do dwoch platform, to jak z temperaturami procesora?
Bys napisal jakie maja chlodzenia zalozone i jakie sa temperatury procesorow po powiedzmy stresujacym tescie.
Mam nadzieje ze masz jakso te dane zapisane z tych testow;-)

Temperatury akurat pamiętam - Intel dobijał mi do 81 stopni, AMD do 84 stopni, czyli w sumie bardzo podobnie.

MstrG
05-01-2026, 00:39
[...]

Ja bym nie nazwał sprostowania wartości TDP jako poboru energii w idle fachową dyskusją.
Można też upierać się, że 13 i 14 generacja Intela (od nich wzięła się łatka prądożerności) jest na poziomie Zen 4 czy Zen 5, tylko po co? Jak wspomniałem wcześniej Arrow Lake zrobił spory krok do przodu w tej kwestii, zapewne kosztem wydajności.

92701

92702

92703

92704

92705

92706

92707

92708

Na koniec idle. Jak wspomniałem wcześniej powinno być w przedziale 10-20W, a nie 170W.

92709

m_a_g
05-01-2026, 03:10
Ja bym nie nazwał sprostowania wartości TDP jako poboru energii w idle fachową dyskusją.
Można też upierać się, że 13 i 14 generacja Intela (od nich wzięła się łatka prądożerności) jest na poziomie Zen 4 czy Zen 5, tylko po co? Jak wspomniałem wcześniej Arrow Lake zrobił spory krok do przodu w tej kwestii, zapewne kosztem wydajności.
Na koniec idle. Jak wspomniałem wcześniej powinno być w przedziale 10-20W, a nie 170W.

Twoje sprostowanie było jak najbardziej słuszne i nie o tym pisałem mając na myśli "fachową dyskusję", bo to o czym pisałeś wynikało z mojej... wstyd powiedzieć, kiepskiej polszczyzny. Staram się jak mogę ale po 20+ latach zwłaszcza z fachowym słownictwem z IT mam problem w j. Polskim, czasami na siłę tłumaczę coś czego nie trzeba, i wyszło jak wyszło, zwłaszcza z tym poborem mocy w stanie spoczynku (idle)...
Przez fachową dyskusję miałem na myśli analizowanie wszystkich przedstawianych przed producentów parametrów, które jak sam wspomniałeś niekoniecznie mają przełożenie jeden do jeden pomiędzy AMD / Intelem.
A co do bardzo dużego poboru mocy w Intelu - nie mam żadnego interesu ich bronić, zwyczajnie moje obserwacje tego nie potwierdzają. Jasne, różnice są, ale to nie są drastyczne różnice, i nie mam problemu że mi się Intel grzeje jak w piekarniku ;-) A przecież i9-14900K ciągle stoi u mnie w pokoju.
Wydaje mi się że dużo tych wykresów i opinii wynika z tego, że Intele, zwłaszcza te z serii K, można mocno kręcić, tam gdzie Intel podaje max na 250W, ludzie mają nieraz 350W (ale na podkręconych konfiguracjach).
No coś za coś.
Na fabrycznych ustawieniach moim zdaniem nie ma tragedii.
A na koniec dnia i tak watomierz podłączony pod zasilacz prawdę nam powie, bo procesory przecież nie działa w próżni, a jak się okazuje pobór mocy dwóch PC zbudowanych na konkurencyjnych procesorach wypada ale to bardzo podobnie.

MstrG
05-01-2026, 10:48
Twoje sprostowanie było jak najbardziej słuszne i nie o tym pisałem mając na myśli "fachową dyskusję", bo to o czym pisałeś wynikało z mojej... wstyd powiedzieć, kiepskiej polszczyzny. Staram się jak mogę ale po 20+ latach zwłaszcza z fachowym słownictwem z IT mam problem w j. Polskim, czasami na siłę tłumaczę coś czego nie trzeba, i wyszło jak wyszło, zwłaszcza z tym poborem mocy w stanie spoczynku (idle)...

Piszesz (zarówno styl, treść, zasób słów jak i gramatyka / ortografia) bardzo dobrze. Żeby tak każdy pisał :D
Co do słownictwa IT, to ono najczęściej niewiele się przecież różni. Idle to idle, TDP to TDP, USB to USB, PCI to PCI ;)
Sporo osób miesza TDP w poborem mocy, nawet zauważalne jest to w testach. Przyjmijmy jednak, że przyjmuję to wytłumaczenie.

Przez fachową dyskusję miałem na myśli analizowanie wszystkich przedstawianych przed producentów parametrów, które jak sam wspomniałeś niekoniecznie mają przełożenie jeden do jeden pomiędzy AMD / Intelem.

Co podaje producent, a jaka jest rzeczywistość to dwie różne rzeczy. Towar trzeba tak przedstawić, aby w tabelce był lepszy od konkurencji.

A co do bardzo dużego poboru mocy w Intelu - nie mam żadnego interesu ich bronić, zwyczajnie moje obserwacje tego nie potwierdzają. Jasne, różnice są, ale to nie są drastyczne różnice, i nie mam problemu że mi się Intel grzeje jak w piekarniku ;-) A przecież i9-14900K ciągle stoi u mnie w pokoju.

A ja mam jakiś interes, aby atakować Intela? ;)
Zarówno jedna jak i druga firma nie dała nikomu przez tyle lat licencji na x86. Duopol im pasował. Zresztą Intel chciał przecież AMD kiedyś pozbawić licencji. Zachłanność obu producentów w mojej opinii znacząco zahamowała rozwój x86. Sukces ARM jest po części powiązany z jego licencjonowaniem.

Wydaje mi się że dużo tych wykresów i opinii wynika z tego, że Intele, zwłaszcza te z serii K, można mocno kręcić, tam gdzie Intel podaje max na 250W, ludzie mają nieraz 350W (ale na podkręconych konfiguracjach).
No coś za coś.
Na fabrycznych ustawieniach moim zdaniem nie ma tragedii.
A na koniec dnia i tak watomierz podłączony pod zasilacz prawdę nam powie, bo procesory przecież nie działa w próżni, a jak się okazuje pobór mocy dwóch PC zbudowanych na konkurencyjnych procesorach wypada ale to bardzo podobnie.

Sugerujesz, że wstawione powyżej przeze mnie wykresy są tak spreparowane, że Intele są podkręcone i zużywają więcej W niż MTP producenta? No nie. To, że Ty nie podkręciłeś procesora nie oznacza, że pracuje tak jak to sobie Intel niby założył.
MTP to nie jest jakiś limit procesora (choć wg specyfikacji producenta niby tak) i producenci płyt głównych praktycznie zawsze wprowadzali swoje wyższe limity. Intel na to latami przymyka oko (choć przy aferze z brakiem stabilności 13. i 14. generacji Intel pierwsze co to obwinił producentów płyt i nakazał zrobić "Intel Baseline Profile"), bo przecież gdyby nawet ten najnowszy 285k był ograniczony do 250W to jaką by miał wydajność? Taką samą czy może mniejszą? Spójrz na grafikę, którą sam umieściłeś - dlaczego Intel tak bardzo wychodzi ponad MTP/PPT, a AMD nie?

MstrG
10-01-2026, 22:47
Jak ktoś czekał na Superki, to niech lepiej szybko kupuje obecną serię. Nie dość, że karty drożeją, to jeszcze odświeżona seria 50xx jest wstrzymana (o ile w ogóle wyjdzie):
https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_50_super_nvidia_stawia_karty_graficzne-47828.html

sokolnik rozbił bank z tą 5080 :)

juh
10-01-2026, 23:02
W tym tygodniu kupiłem 5070 Ti i dwa dni później w tym samym sklepie był już 200 zł. drożej. Wygląda na to że po pamięciach RAM karty graficzne będą następne.

OjTam
10-01-2026, 23:03
Karty też z kostek pamięci korzystają (a to z nimi jest problem), więc... ¯\_(ツ)_/¯

PS. Mnie też z kartą przyfarciło, kupiłem poniżej SCD. :D

sokolnik
10-01-2026, 23:12
Jak ktoś czekał na Superki, to niech lepiej szybko kupuje obecną serię. Nie dość, że karty drożeją, to jeszcze odświeżona seria 50xx jest wstrzymana (o ile w ogóle wyjdzie):
https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_50_super_nvidia_stawia_karty_graficzne-47828.html

sokolnik rozbił bank z tą 5080 :)

Chyba tak średnio rozbiłem... Urwałem w sklepie 300 zł jakimś kodem i udało się he także nie 6099 zl, tylko 5795 zł za 5080 która nie ma najlepszych opinii a do tego jeden z droższych (ale świetnych) modeli - Aorus Master z 4 letnia gwarancja producenta. Drogo drogo jeszcze raz drogo. No ale chciałem serię xx80 :)

Teraz wszystko drożeje także to taka radość przez łzy. Bo mnie też czekają podwyżki... Kiedyś przecież też będę zmieniać sprzęt... Ehhh ale z obecnego kompa bardzo jestem zadowolony, z cen jestem jeszcze bardziej zadowolony :) bo sporo urwałem na każdym zakupie :)

puciek
11-01-2026, 09:17
A mi się udało wyrwać Saphire RX9070XT Pulse na Black Friday za 2515zł. Tydzień później pogoniłem Gigabyte RTX3080 Vision za 1800zł. Dwa strzały za jednym posunięciem.

sokolnik
11-01-2026, 11:55
A mi się udało wyrwać Saphire RX9070XT Pulse na Black Friday za 2515zł. Tydzień później pogoniłem Gigabyte RTX3080 Vision za 1800zł. Dwa strzały za jednym posunięciem.

też nieźle :) a czemu zmiana na RX? :) cena/wydajność zdecydowała? :)

Ja na górce krypto kiedyś sprzedałem MSI 1070Ti Gaming popularny dobry model za 2050 zł do ręki :D także wtedy zakup 3070 Suprim za 5550 był łatwiejszy do przełknięcia... :D niż teraz zmiana 3070 na 5080 :D (chociaż jakbym kupował 5070 to by było podobnie w sumie...) bo niedawno 3070 poszła za 1100 minus prowizja dla allegro chyba 60 zł :D ehh

92856

puciek
11-01-2026, 12:31
Wydajność, cena i 16GB GDDR :) Chodzi stabilnie bez żadnych problemów ze sterami.

sokolnik
11-01-2026, 12:34
Wydajność, cena i 16GB GDDR :) Chodzi stabilnie bez żadnych problemów ze sterami.

to spoko :D

a przy okazji zapytam o aktualizację WIN11 ? Macie w tej chwili aktualizację zrobione? Bo ja mam od grudnia wstrzymane jakoś bo były problemy :D i mam spokój, wszystko dobrze śmiga :D boję się aktualizować WIN11 od miesiąca :D jakoś w grudniu się rozjechało użycie procka X3D w grach... tak by jeden CCD pracował a drugi odpoczywał przez co był srogi spadek FPS np w CP2077...

sokolnik
11-01-2026, 13:49
uuu w x-kom moja grafika +900 zł niż ja dałem :D

6699 zł vs 5795 :D

OjTam
11-01-2026, 13:59
a przy okazji zapytam o aktualizację WIN11 ? Macie w tej chwili aktualizację zrobione? Bo ja mam od grudnia wstrzymane jakoś bo były problemy :D i mam spokój, wszystko dobrze śmiga :D boję się aktualizować WIN11 od miesiąca :D

To samo... Aktualizuję tylko zabezpieczenia, reszta wisi.
Do czego to doszło... :roll:

puciek
11-01-2026, 16:52
Ja jeszcze na win10 lecę hehe

MstrG
14-01-2026, 09:13

Chodzi o 25H2?

sokolnik
14-01-2026, 09:16
Zrobiłem wczoraj aktualizacje WIN11, wszystko co tam chciał... Jest ok chyba, RDR2 działa dobrze, zarządzenie CCD1 z X3D jest prawidłowe.

MstrG
14-01-2026, 09:36
U mnie:
Wersja Windows 11 Pro
Wersja 25H2
Kompilacja systemu operacyjnego 26200.7623
Funkcja Pakiet Windows Feature Experience 1000.26100.275.0

25H2 zainstalowałem jakoś po tym jak weszła aktualizacja chipsetu 7.11.26.2142. Niby w niej dodano obsługę 25H2.
Tak, aktualizuję co jakiś czas (jak mi się przypomni i sprawdzę czy wydali coś nowego) BIOS, chipset, a nawet sterowniki bluetooth i Wi-Fi. To tylko tak w kwestii tego "jak działa, to po co aktualizować" ;)

sokolnik
14-01-2026, 10:26
Właśnie. Sterowniki.

Aktualizujecie sterownik chipsetu, najnowszy ze stronki AMD czy sterownik chipsetu pobieranie ze strony producenta mobo? :) tam też jest sterownik chipsetu... Różni się czymś bezpośrednio od AMD? :)

Mój asus, w zakładce Bios & firmware, ma cos co nazywa firmware...

Co to jest? :)

https://rog.asus.com/pl/motherboards/rog-strix/rog-strix-x870e-e-gaming-wifi/helpdesk_bios/

Ja nic z firmware nie instalowałem. Bios chyba zaktualizuje chciaż w styczniu albo lutym wyjdzie nowy bios to poczekam już chyba :) ale co z firmware? Jakieś LEGO tam piszą [emoji38]

A sterowniki od WiFi, BT itp, to mi WIN aktualizuje jak coś znajdzie... Nie pobieram ze stronki od płyty głównej...i zawsze wszystko śmigało... Na win10 :) bo na win11 to różnie bywa he wiadomo.

MstrG
14-01-2026, 12:31
Ja mam GCC (Gigabyte Control Center) i tam w zakładce Update Center wyświetla się co jest nowego. Wiadomo, że mają jakieś opóźnienie (może to nawet dobrze, bo mija czas dla pierwszych testerów), ale nie dość, że wszystko mam w jednym miejscu (przecież nie będę latać po różnych stronach i sprawdzać czy ktoś coś wydał) to aktualizuje się dosłownie jednym kliknięciem.

OjTam
14-01-2026, 12:55
Chodzi o 25H2?

Tak, o niego chodzi. :D

Co do chipsetów, u mnie aktualizacja idzie przez soft AMD.

sokolnik
14-01-2026, 23:57
Chipset zaktualizowałem ze stronki AMD... elegancko poszło :)

puciek
15-01-2026, 14:34
Koniec 5060Ti 16GB i 5070Ti 16GB

https://videocardz.com/newz/asus-reportedly-says-rtx-5070-ti-is-no-longer-being-produced-rtx-5060-ti-16gb-to-follow

sokolnik
15-01-2026, 14:40
Posiadacze RTX z 16GB vramem mogą się cieszyć [emoji38]
Ja się cieszę he

OjTam
15-01-2026, 14:54
Ciekawe, czy problemy z dostępnością pamięci wpłyną na developerów i ci zaczną się bardziej przykładać do optymalizacji, czy dalej będzie totalny tumiwisizm?

puciek
15-01-2026, 15:03
Patrząc w przeszłość, to tumiwisizm i kupsenowejakniechodzi było i dalej będzie powszechnym działaniem developerów. Tu się nic nie zmieni.

ps. Teraz czekać tylko na duże podwyżki PS5 i Xbox :)

sokolnik
15-01-2026, 20:33
Ciekawe, czy problemy z dostępnością pamięci wpłyną na developerów i ci zaczną się bardziej przykładać do optymalizacji, czy dalej będzie totalny tumiwisizm?

myślisz że przez kryzys z pamięciami RAM itp. developerzy wydadzą więcej pieniędzy za pracę nad optymalizacją żeby graczom się lepiej grało? No ciekawe ciekawe :D Pandemia nie dawno pokazała że ludzie kupią każdy sprzęt nawet po chorych cenach - kwestia przyzwyczajenia się do tych cen. Konsument nie kupi teraz.... to kupi za pół roku albo rok ALE kupi. Potem przywyknie... tak to działa.
Nic nie będą optymalizować tylko może nawet pogorszą by wymusić na ludziach wydanie więcej kasy na "lepszy" sprzęt...

OjTam
15-01-2026, 22:31
Jeśli te problemy potrwają kilka lat? Albo i dłużej? Kto wie...
I nie tylko o gry chodzi.

puciek
16-01-2026, 11:19
Za kilka lat to będę DDR6 albo i DDR7, a Ci, co teraz kupili DDR5 za chorą kasę będą płakać, że zostali nabici w butelkę. Developerzy cały czas się śmieją i cieszą, bo ceny rosną. To nie czasy kompów 8bit Atari, Commodore, Spectrum czy 16-bit Amigi, gdzie sprzętu się nie dało za bardzo zmodernizować więc programiści myśleli nad kodem. Teraz klepią w ciemno jak popadnie, a Nvidia dorzuca ficzery FSR4,5 generujące 6-ść dodatkowych pustych klatek. Jedynie konsole się jakoś trzymają, bo mają ustandaryzowaną budowę, gdzie nic nie można zmienić i tam gry będą działać. W dziale PC nic się nie zmieni.

sokolnik
16-01-2026, 11:40
Dokładnie.

Jak kupowałem swój ram 2 x 16 GB 6000 CL28 za 579 zł myślałem a może kupić 64GB ale żałowałem kasy mówię nie potrzebuje więcej. Wcześniej parę lat miałem 32 GB DDR4 i było ok... Miałem też pomysł kupna 2 x 24 GB ram... Ale też zrezygnowałem... Myślałem sobie przecież ram jest tani, jak będę potrzebować to ten sprzedam, dołożę 500 zł i będzie więcej Ramu... A tu widzę że dołożyć trzeba teraz ale 2500 he

OjTam
16-01-2026, 15:07
Kryzys RAM potrwa najmarniej do 28. Choć już niektórzy wieszczą lata 30.
Nowe karty graficzne przełożone na nie wiadomo kiedy.

Więc jaki nowy sprzęt? Oprócz procków, bo te się mają nieźle.

sokolnik
16-01-2026, 15:11
Ja mam na platformę na spokojnie 5 lat. X870E wraz DDR5 32GB WYSTARCZY... Amd pewnie wypuści jakiegoś mega giga hiper wydanego proca za 3 lata na AM5 i jakby co będzie można się przenieść... Ciekawe czy jak pojawi się AM6 to nie będzie na DDR6 KTÓRE będą w cenie 10 000 za 32 GB he wtedy będzie problem... A używek nie będzie zbyt wiele he także idą ciężkie czasy dla graczy i pracujących na PC...

OjTam
16-01-2026, 15:21
Na AM5 miała być jeszcze jedna generacja procków spokojnie.

PS. AMD i Intel zapowiadają podwyżki cen procków. Na razie serwerowych, ale czy na tym się skończy? Tak, związane z AI i wykupywaniem zapasów na pniu.
PPS. 9800X3D dalej ma problemy. Były już przypadki zgonów na Asusach z X870E i to tych z górnej półki...

sokolnik
16-01-2026, 15:23
Właśnie coś strach aktualizować bios... Bo ryzyko jest spore że coś zepsuli, z drugiej strony ciśnienie chyba jest spore by jednak te biosy nowe były poprawione i lepsze by nie było przypadków spalenia procków [emoji854]

sokolnik
28-01-2026, 10:32
Podłączyłem jakoś w zeszłym tygodni moje dyski HDD zewnętrzne...4 sztuki. 2 duże twardziele i 2 małe takie przenośne. 1 przenośny padł. W sensie, pojawia się na komputerze podgląd co tam jest ale po 2sek się rozłącza, i ponownie go wykrywa i tak cały czas... Czyli co? Padł? :)
Na szczęście nie było tam nic ważnego. Inne ważne mam na innych dyskach.
Ehh

A może jest sposób by zawartość dysku skopiować? :)

RMC
28-01-2026, 10:38
Jak to nie jakiś banalny problem z kabelkiem połączeniowym :) to bym przełożył dysk przenośny z jednej obudowy do drugiej. Skoro raz go widzi, raz nie to prędzej jakiś problem z elektroniką na obudowie niż dysku chyba.

sokolnik
28-01-2026, 10:50
Jak to nie jakiś banalny problem z kabelkiem połączeniowym :) to bym przełożył dysk przenośny z jednej obudowy do drugiej. Skoro raz go widzi, raz nie to prędzej jakiś problem z elektroniką na obudowie niż dysku chyba.Drugi tak sam i działa na tym kabelku bez problemu... A te zwariował... Jak przełożyć? Ta obudowa jakaś zgrzana chyba... Nie da się rozebrać... Trzeba rozcinać [emoji3]

RMC
28-01-2026, 10:57
Pewnie jakoś się da podważyć gdzieś ale może i tnij. Skoro i tak nie działa to wiele już się nie popsuje :) Później można kupić uniwersalną na dysk.

sokolnik
31-01-2026, 00:34
nakręciłem się na temat generowania obrazów i w ogóle AI :D niech ten RTX się na coś przyda a nie tylko jazda na koniu w RDR2 prawda? :D

ComfyUI już mam, pobieram model, tekstowy enkoder oraz VAE - nie pytajcie się mnie co to jest ok? :D

na razie czarna magia żeby to skonfigurować... no zobaczymy czy coś z tego wyjdzie :D

sokolnik
31-01-2026, 21:17
coś tam wychodzi :D

93341

sokolnik
06-02-2026, 10:11
ostatnie dni mój RTX ostro pracował :D szczególnie na MODELU AI który był za duży i zapychał vRAM i RAM :D 1 obrazek 30 min a czasami nawet 40 :D a czasami 8 min :D zależy od zaawansowania "sceny/obrazka" finalnego trochę.

Właśnie się wystraszyłem bo włączam kompa a pompa terkocze... jakoś głośniej niż zazwyczaj... i nie przestaje :D zmniejszyłem obroty na LOW, potem na MAX :D i przestał teraz jest cisza a już się zaczynałem martwić i wyobrażać sobie proces reklamacyjny mojego LianLi :D

Przy okazji foteczka:

93504

MstrG
12-02-2026, 00:07
sokolnik, w świat poszło już info, że zbudowałeś potwora. Jest odpowiedź, ale chyba potwór nadal pozostanie potworem ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ywBnRm5TZJI

sokolnik
16-02-2026, 23:43
sokolnik, w świat poszło już info, że zbudowałeś potwora. Jest odpowiedź, ale chyba potwór nadal pozostanie potworem ;)

https://www.youtube.com/watch?v=ywBnRm5TZJIObejrzałem i powiem tak:
Mój komp lepszy [emoji2]

Topowe części do pracy. O lepsze do stacji roboczej w sumie ciężko.
Obudowa kompletnie nie mój styl ani gust... Ale o gustach się nie dyskutuje ja bym takiej obudowy za darmo nie chciał [emoji2]

OjTam
18-02-2026, 15:43

Ech...
Wersja Windows 11 Home
Wersja 25H2
(...)

Sam się dziad zaktualizował....

Niby działa, póki co. Odpukać.

sokolnik
22-02-2026, 11:38
Małej pomocy potrzebuje.
Jaki SSD 2.5" kupić do 300 zł? 500 GB wiadomo.

Żony kuzyn dał mi laptopa do małego serwisu.
Lenovo.

Jest tam chyba oryginał Windows 8 na HDD...boshe jaka ta 8 to gófno.
Da się go przenieść na drugi SSD? :) bo chce zmienić mu HDD 1000 GB na SSD 500 GB.
Ramu ma 4GB :/ to kupię mu kość 8GB za 90 zł z allegro. Niestety nie ma drugiego slotu na ram... Dziura jest ale slotu nie ma, taki dziwak.

Na koniec urządzenie wielofunkcyjne trzeba kupić jakąś tanią.
SSD najlepiej dziś zamówić. Ram też ale to nie problem.
Drukarka pewnie jakoś w czwartek będę zamawiać. W weekend za tydzień odbiera sprzęt, musi śmigać.
:)

sokolnik
23-02-2026, 14:53
ADATA SU650 już siedzi w paczkomacie do odbioru, ram będzie jutro.
Będzie co robić [emoji41]

OjTam
23-02-2026, 15:07
ADATA SU650

Widzę, że teraz 250GB więcej, niż ja dawałem za jego 1TB braciszka... Człowiek niby wie, że ceny odjechały, ale... :roll:

sokolnik
23-02-2026, 15:14
Tak tak, ceny chore...
Mój ssd cena x 2 ponad...
Mój ram cena x 5 [emoji38]
GPU + 900 zł

Ja się trochę rozglądam za urządzeniem wielofunkcyjnym... Ja chce kombajna dla siebie...

Kuzynowi coś za 400 może 500 zl starczy... Polecacie coś? :)

sokolnik
05-03-2026, 10:04
walczę z tym laptopem...
Ram zmieniony
Dysk zmieniony
WIN10 zainstalowany
Aktualizację ładnie zainstalowane - są małe problemy z WIFI - zamówiona inna karta WIFI także zmienię i ją
Jedzie drukarka, tusze, ryze, bateria do laptopa jeszcze będzie nowa (zamiennik)

ALE mi się trafiła modernizacja laptopa :D

Były małe problemy - SSD działa w SATA II (ok 230-260 mb/s), płyta/chipset nie obsługuje SATA III i nie da się nic z tym zrobić... No ale to i tak 2-3 x szybciej od HDD który był.

Jutro pozostałe części i dalsza walka - odbiór w nd także nie mogę się doczekać aż się go pozbędę :D

zmiana karty z jakiegoś Qualcooma na Realteka rozwiązało problem z WIFI ale transfery takie "se" :D lepsze niż były trochę i najważniejsze że nie gubi połączenia i można drukować przez WIFI :D
ale chyba lepiej kupić kartą WIFI/BT na usb za 50-70 zł.

WIFI NA USBl (https://www.x-kom.pl/p/1137621-karta-sieciowa-tp-link-archer-t3u-nano-1300mb-s-a-b-g-n-ac-dualband.html).

Ja się trochę rozglądam za urządzeniem wielofunkcyjnym... Ja chce kombajna dla siebie...

no i stało się :D

wczoraj sprzedałem swoją drukarkę za 200 zł :D po ponad 10 latach :D ale w pełni sprawna :) i od razu praktycznie zamówiłem nową i dziś kurier dostarcza tego 20kg bydlaka :D jak szaleć to szaleć :D

sokolnik
06-03-2026, 01:46
działa :D i to jak ! :D ależ to był dobry zakup :D

żona średnio zadowolona - bo za duża - ale w czym to przeszkadza nie wiem, bo wsadziłem ją na mebel/regał który ma prawie 2 metry i tam może sobie drukarka spokojnie ładnie leżeć i pracować :D ze względu na wagę 20 kg ledwo ją tam włożyłem na regał wysoko :D

94126

- dotykowy ekran :D
- automatyczne skanowanie dwustronne (to podbija cenę urządzenia bo musi mieć 2 lampy/jakby 2 skanery) - mega wygodne... oj mega :) skanuje do JPG, PDF, formatów/opcji do wyboru do koloru...
- druk dwustronny (wiadomo też jest)
- 2 podajniki na papier oraz 3ci z tyłu taki skośny/pionowy (nie używam): także to jest wyyygodne :) nie trzeba wyjmować A4 i wkładać papier foto :) można pod siebie zagospodarować 3 podajniki, ja używam na razie 2.
podajnik nr 1: już włożyłem jakieś 90 szt papieru fotograficznego 10x15 - jest możliwość drukowania bez krawędziowego także zdjęcia wychodzą "jak od fotografa" :)
podajnik nr 2: duuużo kartek A4
- druk w formacie A3 - może się przydać :D to też podbija cenę drukarki oraz jej gabaryty.

bajery jak FAX, drukowanie z USB czy NFC średnio mnie interesują - raczej wcale :D
WIFI wiadomo jest - szybka konfiguracja... drukowanie z kompa i tel działa bez problemu :)

No i najważniejsze - TUSZE - komplet oryginalnych 550 zł :D zamienniki na allegro ok 85-110 zł za komplet 4 kolorów. Na poprzednim Brotherze używałem jakiś 10 lat zamienników i wszystko działało super :) Nawet miły Pan sprzedawca stwierdził że Brother najmniej z tym walczy...

Drogo ale co zrobić :D porządnie to i drogo... ciekawe czy ona będzie działać bezproblemowo jak poprzedni Brother przez 15 lat :D MUSI :mrgreen:

RMC
06-03-2026, 09:07
Kawał sprzętu. Z wyglądu kojarzy mi się z biurowymi laserami "wszystko mającymi" ale zaskakujące, że to atrament i zdjęcia da się na tym drukować.

sokolnik
06-03-2026, 10:19
Kawał sprzętu. Z wyglądu kojarzy mi się z biurowymi laserami "wszystko mającymi" ale zaskakujące, że to atrament i zdjęcia da się na tym drukować.

wczoraj zrobiłem szybkie porównanie do poprzedniego Brothera to oczywiście jest lepiej, kolory lepsze i szczegółowość (ten sam papier i zdjęcie) - serio fajnie :) do domowej biblioteczki super bardzo dobra jakość :)
no zaszalałem z kombajnem :D ale skanowanie dwustronne do jpg potem scalanie rozmontowywało mój układ nerwowy + wciąganie zacinanie papieri 15x10 przelało czarę goryczy :D
PS:
Kurier też był zaskoczony wagą tej drukarki... szczególnie jak wniósł ją na 3 piętro :D współczuje :D

RMC
06-03-2026, 10:38
Jeśli często korzystasz z takich funkcji to pewnie było warto :)