Zobacz pełną wersję : Wymiana chłodzenia CPU, podkręcanie procesora/pamięci RAM
Panowie, koledzy, chłopaki nie kłóćcie się już o ten prąd.
Jakby co zrobię dziurę w ścianie i sobie pociągnę przewód do drugiego pokoju od gniazdka z uziemieniem.
Akurat mechaniczno, stolarsko, metalowo łącznie z obsługą ciężkich maszyn majsterklepkowych, ogarniam bardzo dobrze:-).
Mówiłem ci sokół kółeczko dla chomika albo talerzyk żeby się wybiegał, do obudowy. To nie bedzie mail siły piszczeć.
Dostałeś tubode mnie i innych już możliwe przyczyny i ścieżkę postępowania.
Np zacznij od odłączenia wszystkich wiatraczków i wpinania po kolei spowrotem. A już to któryś wiatrak.
No ale ty nie chcesz przyjąć oczywistości:-).
To masz teorie z chomikiem;-).
O, dziękuję Ci za to podsumowanie, nie miałem jakoś siły pisać już, sokolnik jest konkretnie niereformowalny :)
krzysztofz24
23-03-2021, 20:06
https://youtu.be/MCSH_ZdnEUM
;-)
sokolnik
23-03-2021, 20:18
żadne wiatraki tylko okolice proca bo przykładałem ucho...
w mojej karcie graficznej piszczą cewki w MENU Wieśka... częsty problem... ale jak tylko się włączy GRAJ cewki cudownie przestają piszczeć :D ale to nie ten trop że GPU...
ale sesrio mi się ta buda podoba i spełnia moje wymagania w 200%... oby tylko nie było rysy na przednim (pełnym) panelu (którego nie używam :D ) oraz dyski HDD nie latały w górę po przykręceniu śrubami tych 3-4mm to było by GIT haha !
miałem w życiu 3 produkty be quiet i każdy miał wady...
- Dark Base 700 miała rysy po wyjęciu z pudełka... x-kom oddał mi chyba wtedy gupie 50 zł, luz... ryski gdzieś tam w środku i z tyłu... luzik...
- Dark Rock 4 Pro, problem z grudami - serwis uznał reklamacje i sklep oddał kasę,
- no i teraz ta rysa i problem z kieszenią HDD w nowej budzie... tracę cierpliwość do tej firmy ale gdyby nie ich świetna postawa/serwisu to bym pewnie nie kupił teraz ich produktu... no ale kupiłem i znowu problem :D ale takie problemy to nie problemy... może te dyski mogą się ruszać 3mm w górę :D i opadać jak się puści dysk ? :D
Nie powinny, jednak przy pracy, dopóki kompem rzucać nie będziesz to nic się nie stanie.
Nie mniej jednak śrubki zrobili słabo, że tak krótkie gwinty :P bez pola manewru o obrót, choć trochę ich rozumiem, zbyt mocne dokręcenie pewnie wsiorbałoby gumki do środka? Nie wiem na ile to dobrze się trzyma. Ogólnie to nie podoba mi się ten patent i uznaję to za duży minus tej obudowy.
Ale przyznaję, że poza tym jest całkiem spoko, gdyby tę szybę wywalić i dać normalny boczek :)
Te wady mogą być efektem tego że nasi wspaniali dystrybutorzy ściągają pewną pulę towaru drugiej kategorii, wiele takiego sprzętu kończy się u klienta machnięciem ręką, a że marka traci to inna sprawa.
- - - - kolejny post - - - - - -
koesh, proszę pisz na czym się znasz, na komputerach przykładowo.
Na elektryce nie znasz się niestety kompletnie. To przecież nie wstyd, trudno znać się na wszystkim.
Ja na komputerach (podzespołach, jakie lepsze) znam się tak średnio i wolę zasięgnąć Twojej porady.
Jeśli radzisz komuś żeby spinał zero z uziemieniem to znaczy że się nie znasz i o to mi chodzi, w ciemno zakładasz że ktoś ma instalacje taką czy taką, nie tacy fachowcy doprowadzali do tragedii bo im się wydawało że jest ok.
Ja na sprzęcie komputerowym znam się średnio, nie jestem youtubowym guru, którego by tu np sokolnik cytował :)
Ej, a może założymy kanał youtubowy?
Tylko jak go nazwać?!
Sokolnik będzie renderował, bo ma kompa potwora :D
Trudno połączyć słowa kluczowe, nikon, hejt, wszystkowiedzący specjaliści ;)
...Jeśli radzisz komuś żeby spinał zero z uziemieniem to znaczy że się nie znasz i o to mi chodzi, nie tacy fachowcy doprowadzali do tragedii bo im się wydawało że jest ok. ...
Ależ jesteś uparty:-). Mam spięte zero z uziemieniem od ok. 25 lat (uziemienie u mnie to bolec w gniazdku) w łazience i kuchni, że tak powiem "fabrycznie", bo tak kiedyś się robiło (to był standard zabezpieczający przed porażeniem) w instalacji dwużyłowej.
Jeśli zrobię tak samo, w pokoju wstawiając gniazdko z uziemieniem (zamiast zwykłego bez uziemienia-bolca) powiedz mi co się stanie, co się może stać ?, jak już tak drążysz i się na tym znasz:-D Bo może mówimy o czymś innym. (Jakby co nigdy nie pisałem aby zwierać N z PE w instalacji trzyżyłowej i tego się nie robi)
PS.
Wiadomo z czasem jest postęp i sa inne (lepsze, szybsze) zabezpieczenia jak różnicowe, gdzie nastąpiło rozdzielenie zera z uziemieniem.
Pisałem, że zero można zewrzeć z bolcem uziemiającym w gniazdku w instalacjach starszych gdzie nie ma zabezpieczenia różnicowego (rozdziału na zero i uziemienie - oddzielne przewody - niebieski i żółtozielony). Czy naprawdę tak trudno to zrozumieć ?
Tylko jak go nazwać?!
Anihilistyczno-animalistyczna grupa wparcia hejtersko-(a)moralnego nikoniarzy.
:p
Trudno połączyć słowa kluczowe, nikon, hejt, wszystkowiedzący specjaliści ;)
Zapomniałeś słowa kluczowego no.1: szydera ;)
sokolnik
23-03-2021, 21:21
gdyby ktoś był zainteresowany recenzją, to polecam, tutaj, obszerny opis:
recenzja (https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/be-quiet-silent-base-802-window-black-test-cichej-i-przewiewnej.html)
krzysztofz24
23-03-2021, 21:47
sokolnik a tak tylko się upewnię. Patrzac na zdjęcie, które dałeś tej klatki z HDD.
Rozumiem że śrubki mocujące klatkę do obudowy są za długie trochę?
Czy w końcu śrubki mocujące same dyski do klatki?
A wogole HDD są mocowane na śrubki czy jakiś system szybkiego montażu mają?
Proszę o odpowiedź na 3 pytania a nie tylko jedno:-).
sokolnik
23-03-2021, 21:55
śruby mocujące klatkę do obudowy są OK
śrubki mocujące dysk do klatki są za długie - dokręcam na MAX a i tak jest luz
HDD mocowane na śrubki ale są fajne gumowe podkładki.
coś takiego
https://www.morele.net/be-quiet-dodatkowy-koszyk-hdd-do-wiekszosci-obudow-be-quiet-4900226/?gclid=Cj0KCQjwo-aCBhC-ARIsAAkNQiupDnzLE87cs6btNObOOOUM5AW6DWlpweDFfFs_oK LPfBdKSWmINZ8aAjW5EALw_wcB
krzysztofz24
23-03-2021, 22:08
Sokolnik, masz dystans i humor. Więc niech ci nie będzie przykro;-).
Czy ty właśnie chcesz powiedzieć, że kupiłeś obudowę gdzie HDD są mocowane na śrubki? :-D
O mój borze...dobrze że BE Quiet nie zrobił zasilacza na górze, haha.
Mamy 21 wiek, już od dawna każda normalna obudowa ma system szybkiego mocowania dysków.
Ja mam w Cooler Master klatkę na dyski w którą wsuwamy takie sprytne szufladki.
Dyski HDD są mocowane bezsrubkowo i beznarzedziowo, SSD też. "Przezbrojenie" szufladki z opcji HDD na SSD, to kilka sekund. Ręcznie. I tylko wsunąć w prowadnice. Koleczki, gumowe podkładki gdzie trzeba.
Jak by ktoś mi powiedział że mam sobie w obudowie wkręcać dyski do klatki, to bym się zapytał czy właśnie wyszedł z wehikułu czasu z lat 90-tych:-).
To jakis totalny oldschool że strony Be Quiet, nie mogę dyski na śrubki...
sokolnik
23-03-2021, 22:11
porządne sprawdzone metody a nie jakieś plastikowe zapinki szufladki :D
dają śrubki, pełen zestaw, także można sobie wkręcać ile się da, co więcej! Do Dark Rock 4 Pro be Quiet daje nawet śrubokręt :)
49980
W tym modelu co montowałem jakiś tam jakiś tam 500 też HDD na śrubki ale w instrukcyji jest błędnie pokazane użycie śrubek takich jak do płyty głównej, a mają być takie z dystansem, który wchodzi w gumowe wieszaki, ja dla pewności zawsze sprawdzam co wkręca sie normalnie np w HDD itp.
krzysztofz24
23-03-2021, 22:28
Śrubki mocujace dyski to prehistoria. Zatrzaski i metalowe kołki z gumowymi podkładkami równie dorze trzymaja.
Kurde w obudowie za 200zl można mieć beznarzedziowy system mocowania dysków.
Sokół, mam na szafie stara obudowę Sharkoon z klatką na dyski i mocowaniem na śrubki. Jeszcze zasilacz miała na górze.
Dawaj 5zl na polecony i 5zl na browara za szarpanie się z tymi srubeczkami.
I ci wysyłam wór śrubek. Coś sobie dopasujesz;-).
Wychodzą z założenia że klatkę na hdd wywala sie do pudła bo po co to komu ;)
sokolnik
23-03-2021, 22:34
gdy ja kupowałem swoje HDD były w cenach
500 zł za 2 TB WD Black a taki sam SSD 2 TB to już wydatek grubo ponad 1000 zł jak nie okolice 2 tyś PLN... wybór był prosty :)
Sokolnik, masz dystans i humor. Więc niech ci nie będzie przykro;-).
Czy ty właśnie chcesz powiedzieć, że kupiłeś obudowę gdzie HDD są mocowane na śrubki? :-D
O mój borze...dobrze że BE Quiet nie zrobił zasilacza na górze, haha.
Mamy 21 wiek, już od dawna każda normalna obudowa ma system szybkiego mocowania dysków.
Ja mam w Cooler Master klatkę na dyski w którą wsuwamy takie sprytne szufladki.
Dyski HDD są mocowane bezsrubkowo i beznarzedziowo, SSD też. "Przezbrojenie" szufladki z opcji HDD na SSD, to kilka sekund. Ręcznie. I tylko wsunąć w prowadnice. Koleczki, gumowe podkładki gdzie trzeba.
Jak by ktoś mi powiedział że mam sobie w obudowie wkręcać dyski do klatki, to bym się zapytał czy właśnie wyszedł z wehikułu czasu z lat 90-tych:-).
To jakis totalny oldschool że strony Be Quiet, nie mogę dyski na śrubki...Te śrubki mają bardzo krótki gwint, nie są za długie, tylko mają dystans bez gwintu.
Wkrecasz do pewnego momentu i koniec, zrobili to tak bo gumy są przestawne i chyba nie są zbyt sztywne, zbyt długi gwint pewnie by te gumy uszkodził jakby jakiś troll kręcił do oporu. Ot moim zdaniem nieprzemyślane.
Te gwinty mogły być ciut głębsze w stosunku do dystansów, jeden obrót więcej z kazdej strony i dysk siedziałby dobrze i sztywno, tak myślę....
Śrubki mocujace dyski to prehistoria. Zatrzaski i metalowe kołki z gumowymi podkładkami równie dorze trzymaja.
Kurde w obudowie za 200zl można mieć beznarzedziowy system mocowania dysków.
Sokół, mam na szafie stara obudowę Sharkoon z klatką na dyski i mocowaniem na śrubki. Jeszcze zasilacz miała na górze.
Dawaj 5zl na polecony i 5zl na browara za szarpanie się z tymi srubeczkami.
I ci wysyłam wór śrubek. Coś sobie dopasujesz;-).Haha zaproponowałem sokolnikowi, że może do mnie podjechać do pracy w dowolnej chwili, mam tyle śrubek, że bym żył jak król jakbym oddał to na złom [emoji6]
Ale on zbyt leniwy.
A tu nie chodziło o śrubki, tylko żeby se pogadać itp, no i ciul mnie olał [emoji23]
krzysztofz24
24-03-2021, 02:56
Haha zaproponowałem sokolnikowi, że może do mnie podjechać do pracy w dowolnej chwili, mam tyle śrubek, że bym żył jak król jakbym oddał to na złom [emoji6]
Ale on zbyt leniwy.
A tu nie chodziło o śrubki, tylko żeby se pogadać itp, no i ciul mnie olał [emoji23]
Ale sokol bedzie pelno emaili wymienial z serwisem be guiet i x-komem przez miesiac co najmniej, zeby dostac te srubki;-).
Tak sie takei rzeczy zalatwia:-D
sokolnik
24-03-2021, 16:12
Ja nie mam czasu podjechać dlatego nie chce sie umawiać z nikim w tygodniu.
Bo grafik mam napięty z dzieckiem itp.
Chłopaki [emoji854] spokojnie :) nikogo nie olewam
Edit.
Zapytałem sie właśnie Cruska czy dzis ma czas na śrubki... Dzis nie da rady ha takie umawianie sie ha
Edit:
Stara buda dotarla dzis do nowego wlasciciela, bardzo zadowolony, pisal ze buda w idealnym stanie a kupowanie ode mnie to czysta przyjemność.
sokolnik
24-03-2021, 20:03
przepraszam, to forum fotograficzne?
1.
35mm
50002
2.
35mm
50003
3.
35mm
Właśnie taki chciałem mieć TOP (oraz przód) - no i mam.
50004
4.
35mm
50005
5.
85mm, już mi "odejścia" brakowało :D
50006
Do fotek szyba zdjęta... bo same odbicia w niej ... i nie widać wnętrza... a wiadomo... wnętrze jest najważniejsze... ale wygląd zewnętrzny również też :P
fotkę z z szybą wrzucałem wcześniej.
marcin255
24-03-2021, 20:32
Fajnie to wygląda ja się zastanawiam nad CORSAIR 5000D TG Black i Chłodzenie wodne Corsair iCUE H150i RGB Pro XT
Do fotek szyba zdjęta... bo same odbicia w niej ... i nie widać wnętrza... a wiadomo... wnętrze jest najważniejsze... ale wygląd zewnętrzny również też :P
fotkę z z szybą wrzucałem wcześniej.
kup se CPL !! ;)
sokolnik
24-03-2021, 20:44
kup se CPL !! ;)
miałem kiedyś :P przydał się na wakacjach :D sprzedałem razem z obiektywem chyba :)
a to nie działa tylko na niebie ? :D w sensie na światło słoneczne? :D
Fajnie to wygląda ja się zastanawiam nad CORSAIR 5000D TG Black i Chłodzenie wodne Corsair iCUE H150i RGB Pro XT
Obudowa wydaję się solidna... AIO też... kwestia sprawdzenia recenzji/opinii itd.
Ja tam wziąłem Eisbaera... może kiedyś się pobawię, zmienię rurki i płyn...
marcin255
24-03-2021, 21:00
No ja mam home made wodne i już mi się nie chce bawić , dlatego rozglądam się za taki " gotowcem "
sokolnik
24-03-2021, 21:09
No ja mam home made wodne i już mi się nie chce bawić , dlatego rozglądam się za taki " gotowcem "
gotowce są spoko... jednak warto by ten gotowiec był trochę rozbieralny... a przynajmniej by dalo się samemu zrobić płukance w misce, zmienić płyn... a nie używać 5 lat tego samego płynu... Pompa też wiecznie pracować nie będzie... takie AIO jak popracuje 5 lat to i tak dobry wynik... trzeba się z tym liczyć zę w końcu padnie.
Najważniejsze by nic się nie wylało...
Ja wziąłem Eisbaera bo tą chłodnicą mogę łatwo sprzedać lub po prostu wykorzystać w prostym układzie chłodzenia cieczą... ale wątpię bym miał czas i ochotę na "takie zabawy"... z drugiej strony, płukankę i zmienię płynu można komuś zlecić, wysłać do jakiegoś serwisu komputerowego a nawet samemu się pobawić :) ważne by był czas i ochota ;)
Po co się bawić w AIO jak testy pokazują że dobre chłodzenie powietrzne nie jest dużo gorsze ale cichsze i daje w budzie cyrkulacje, która nie wymaga tylu dodatkowych wiatraków ?
AIO to przerost formy nad treścią, oczywiście można spokojnie udowodnić wyższość AIO w zestawie z ekstremalnym OC ale wtedy hałas jest na drugim miejscu i trzeba walczyć o każdy ułamek temperatury na wszystkich podzespołach.
marcin255
24-03-2021, 21:29
Mam i5 9600KF 5 GHz idle 31 stres 79 czy da się tak zimo i cicho na powietrzu - pewnie tak
sokolnik
24-03-2021, 22:02
Mam i5 9600KF 5 GHz idle 31 stres 79 czy da się tak zimo i cicho na powietrzu - pewnie tak
hmm a stres to co to jest dokładnie? :)
krzysztofz24
24-03-2021, 22:05
Patrzcie go jaki hardy:-D.
Jak ty mało co kompa nie chciałeś na balkon wystawiać przy renderowaniu, żeby mieć kilka stopni mniej:-)
Raczej nie 10 minut w wiedźminie :)
sokolnik
24-03-2021, 22:10
Patrzcie go jaki hardy:-D.
Jak ty mało co kompa nie chciałeś na balkon wystawiać przy renderowaniu, żeby mieć kilka stopni mniej:-)
:D :D :D przecież stoi cały czas w tym samym miejscu :D :D :D
Ale jeszcze w 2017 czy nawet 2018 stał niedaleko balkonu i czasami się otwierało balkon ha
Ale ja wtedy miałem Zalmana :D
50017
Później Dark Base 700 :P
50018
No i teraz zmiana budy...
Czasami trzeba być w szybkim związku by dowiedzieć się czego tak naprawdę potrzebujemy :D No i dowiedziałem się i szybko znalazłem ( na szczęście w świecie sprzętu komputerowego ) jest to o wiele łatwiejsze niż szukanie 2-ej połówki w realu :P
Ubyło mi 2 elementów z LEDAMI - obudowy oraz wiatraczka :P
SB802 zostaje na dłuuugo.
Ja nie mam czasu podjechać dlatego nie chce sie umawiać z nikim w tygodniu.
Bo grafik mam napięty z dzieckiem itp.
Chłopaki [emoji854] spokojnie :) nikogo nie olewam
Edit.
Zapytałem sie właśnie Cruska czy dzis ma czas na śrubki... Dzis nie da rady ha takie umawianie sie ha
Edit:
Stara buda dotarla dzis do nowego wlasciciela, bardzo zadowolony, pisal ze buda w idealnym stanie a kupowanie ode mnie to czysta przyjemność.
Luzik, terminarz przed wyjazdem sobie zawaliłem, spotkaniami, konferencjami, telefonami... tak to pewnie bym siedział i się obijał :d a tak to jeszcze jestem w plecy :D
https://www.purepc.pl/be-quiet-silent-loop-2-nowa-generacja-cichych-wydajnych-i-stonowanych-chlodzen-all-in-one-w-czterech-roznych-rozmiarach
krzysztofz24
25-03-2021, 00:13
Sokół nie kupi chłodzenia Be Quiet, bo ma grudy i by gniotło jego proca-potwora tymi grudami;-).
E tam AiO. Niewiele lepsze niż porządne chłodzenie powietrzne.
A powietrzne po prostu jest i działa.
Jak chłodzenie cieczą to jakieś samemu robione albo ma zamówienie.
Z rezerwuarem, szklanymi rurkami, chromowanymi złączkami. No żeby był kosmos wizualny i wydajnościowy.
sokolnik
25-03-2021, 00:44
Sokół nie kupi chłodzenia Be Quiet, bo ma grudy i by gniotło jego proca-potwora tymi grudami;-).
E tam AiO. Niewiele lepsze niż porządne chłodzenie powietrzne.
A powietrzne po prostu jest i działa.
Jak chłodzenie cieczą to jakieś samemu robione albo ma zamówienie.
Z rezerwuarem, szklanymi rurkami, chromowanymi złączkami. No żeby był kosmos wizualny i wydajnościowy.
Jak ja mam super dobre wydajne AiO. Nie zamierzam go zmieniać. System mocowania pompy mógłby być prostszy ale nie ma tragedii teraz. Powietrzne jest ok, miałem Dark Rock 4 Pro i AiO jest lepsze i to sporo... do tego 3 x 120mm skręcone na minimum... cisza. Wiadomo, podczas renderingu video to robi się głośno... kwestia potrzeb ustawień sprzętu.
Dziś w miejscu gdzie nie mam śrubki przykręconej na płycie głównej dociskałem palcem płytę do obudowy... nic to nie daje. Dalej brzęczy/buczy... Trudno, ten typ tak ma, trzeba z tym żyć :) chociaż lepiej by było gdyby to nie buczyło nic... bankowo to okolice proca/sekcji zasilania...
Może ustawienia bios dać na fabryczne...? Albo po prostu trzeba zaktualizować BIOS :)
Z tą aktualizacją to przegiąłeś :D
sokolnik
25-03-2021, 01:00
Z tą aktualizacją to przegiąłeś :D
Do sprawdzenia:
- ustawienia fabryczne BIOS,
- przykręcenie śrubki na mobo chociaż wątpię by to coś dało... sprawdzenie wentylatorów itp... napięcie pompy nadal 12V, tak niby powinno być,
- a czemu niby nowy BIOS miałby nie rozwiązać problemu? W BIOSIE z nową Agesą jest mikrokod, który zarządza napięciem procesora... może coś skopali w tym BIOSie co ja mam...
- zmiana zasilacza w komputerze? psuje się? Kupowałem go w 2014 r. ale u mnie miał naprawdę lekkie życie,
- mogę podpiąć się bezpośrednio do gniazdka + monitor i tyle, sprawdzić czy dalej coś buczy... Ewentualnie kompa odpalić w jakimś innym pokoju...podpiąć PC pod nową listwę... akurat mam taki przedłużać na 5 gniazdek NOWY, zwykły z Castoramy ale NOWY, może tu gdzieś leży problem, w starym przedłużaczu/tzw listwie? :)
Ewentualnie reklamacja do ENERGII że doopiasty prąd przesyłają ;)
Możesz popróbować powyłączać różne plany zasilania i zobaczyć, czy faktycznie to coś zmienia.
Z biosem w tym sensie, że w sumie to wcale by mnie nie zdziwiło jakby MSI coś rozwaliło po drodze jeszcze bardziej :D:D
krzysztofz24
25-03-2021, 01:35
Ale ten tego...problem buczenia/piszczenia pojawil sie w nowej obudowie. Tutaj nowy BIOS od plyty nie pomoze:-).
Mechanik zle poskladal i tyle;-)
Ciii, pomoże na pewno :D:D:D
krzysztofz24
25-03-2021, 02:04
Dobra, kumam baze. Ciii bo sokol spi.
A jutro tego nie zauwazy, hihihihi.
I bedzie nowy bios wgrywal
;-)
Może sokolnik nagraj nam ten złowieszczy dźwięk.
Kiedyś śpiewałem w operze, mam też bardzo dobry słuch, może ci ocenie co do 1 mm co gdzie i dlaczego [emoji23]
sokolnik
25-03-2021, 17:45
Może sokolnik nagraj nam ten złowieszczy dźwięk.
Kiedyś śpiewałem w operze, mam też bardzo dobry słuch, może ci ocenie co do 1 mm co gdzie i dlaczego [emoji23]
a co tu nagrywać... dźwięk jak z jakiegoś transformatora... buczenie prądu :P
pojawia się po paru sek od włączenia kompa... czyli po tym jak ruszają wentylatory w obudowie i na AIO... gdyby to był któryś wentylator, to by piszczało od razu gdy zacznie się kręcić ten walnięty wentylator... :)
dodam też że słychać to wyraźnie od góry obudowy... raczej wątpie że to chłodnica... raczej pisz to o tym że to żaden zasilacz ani jakieś śrubki czy kable od zasilacza...
a wcześniej też to było pewnie buczenie... tylko miałem w PC 2 x HDD także one musiały zagłuszać troche te buczenie...a teraz dyski wyjałem z budy i buczenie stało się wyraźniejsze, co akurat jest logiczne :)
sokolnik
25-03-2021, 18:44
a może po prostu tak pracuje pompa ? :D
wcześniej coś tam terkotała, ale napięcie jej spadło do jakiś dziwnych wartości (nie wiem czemu) i jak ustawiłem na sztywno 12V to terkotanie zniknęło... ale te buczenie...hmmm może to po prostu tak pompa pracuje w tym AiO ? :D
Ja bym odpiął wiatraki i pompę na chwilkę, znajdziesz tak winowajcę.
Ja ostatnio tak walczyłem z dziwnym delikatnym piskiem niby w komputerze, nikt go nie słyszał tylko ja :) okazało się że to ładowarka podczas ładowania fona wpięta w gniazdko koło budy :)
sokolnik
25-03-2021, 20:19
Ja bym odpiął wiatraki i pompę na chwilkę, znajdziesz tak winowajcę.
Ja ostatnio tak walczyłem z dziwnym delikatnym piskiem niby w komputerze, nikt go nie słyszał tylko ja :) okazało się że to ładowarka podczas ładowania fona wpięta w gniazdko koło budy :)
pompę odpiąć od płyty? Proc się nie zagotuje chyba, wejdę na pulpit i od razu ponowne uruchomienie - do BIOS... W końcu pasta i chłodzenie do PROCA przymocowane to co ma się zagotować na pulpicie? :D
Odpiąć na żywca i usłyszysz co się zmianie, a jak sie boisz to po paru sekundach wyłączysz kompa.
sokolnik
25-03-2021, 20:46
Odpiąć na żywca i usłyszysz co się zmianie, a jak sie boisz to po paru sekundach wyłączysz kompa.
nie no odepnę jak komp będzie wyłączony... uruchomię kompa szybko wyłącze :D w końcu chłodzenie proca ma zamocowane więc styknie :) musi, tyle by się komp uruchomił i się wyłączył :)
sokolnik
25-03-2021, 22:11
Do poczytania jak piszcza drogie płyty pod Intelem :)
https://forum.pclab.pl/topic/1287864-gigabyte-z390-aorus-master-piszczy-bez-obci%C4%85%C5%BCenia/#comments
A u ciebie to jednak płyta piszczy ?
sokolnik
25-03-2021, 23:48
nagrałem filmik - dysk google (https://drive.google.com/file/d/1kpw3suJU7je6ZqirF2-OhC5ct9drrrWO/view?usp=sharing)
jak pojawią się mój palec, to pojawią się ten dźwięk :D
nie wiem co piszczy, coś piszczy, szukam źródła :D
krzysztofz24
26-03-2021, 01:21
nagrałem filmik - dysk google (https://drive.google.com/file/d/1kpw3suJU7je6ZqirF2-OhC5ct9drrrWO/view?usp=sharing)
Straszna jakosc:-). I komorka znieksztalca dzwiek. Masz GoPro, to trzeba bylo uzyc i przynjamniej swiatlo w pokoju zapalic lub nagrac w dzien. Dzwiek jest kiepsko slyszalny ale jest
Do meritum, na 90% to pompka od AiO wg mnie. A dlaczego tak twierdze. Bo mialem kiedys podobnie na boxowym chlodzeniu do proca AMD z rodziny FX. Wiatraczek 80mm krecacy sie do 4 tys rpm na slizgowym lozysku.
Czytaj, wymysl szatana:-). Jak komp dostawal obciazenia w grach, wiatrak wchodzil na max rpm i byl taki metaliczno-buczacy dzwiek niskiej czestotliowsci, wrzynajacy sie w uszy. Dalo sie grac tylko w sluchawkach, bo to realnie az bolalo. Moze byl wadliwy albo takie gowniane boxy tak mialy.
Tutaj ten dzwiek, jest jeszcze delikatny. Ale jest to poczatek zuzywania sie lozyska slizgowego. 'Metal trze o metal". Zauwaz ze ta pompka jest najbardziej wysokoobrotwym elmentem w kompie. Oprocz tego popmpuje ciecz gestsza niz woda (czyli jest obciazona) a nie tylko mieli powietrze jak wiatraczek. Wiatraczki kolo polowy jej obrotow robia, jak nie mniej.
Mozesz sobie kombinowac z napieciami z odsylaniem na czyszczenie zestawu. Ale fakt jest taki ze lepsza polowe zycia, ta pompka ma juz za soba i zaczela sie tendencja spadkowa.
Co nie znaczy ze ta pompka lada moment stanie cxzy cos. Po prostu halas bedzie z czasem narastal. Cos jak zuzuty, stary samochod jezdzi ale robi sie rzechem z odglosami wszelakimi;-).
sokolnik
26-03-2021, 08:52
Straszna jakosc:-). I komorka znieksztalca dzwiek. Masz GoPro, to trzeba bylo uzyc i przynjamniej swiatlo w pokoju zapalic lub nagrac w dzien. Dzwiek jest kiepsko slyszalny ale jest
Do meritum, na 90% to pompka od AiO wg mnie. A dlaczego tak twierdze. Bo mialem kiedys podobnie na boxowym chlodzeniu do proca AMD z rodziny FX. Wiatraczek 80mm krecacy sie do 4 tys rpm na slizgowym lozysku.
Czytaj, wymysl szatana:-). Jak komp dostawal obciazenia w grach, wiatrak wchodzil na max rpm i byl taki metaliczno-buczacy dzwiek niskiej czestotliowsci, wrzynajacy sie w uszy. Dalo sie grac tylko w sluchawkach, bo to realnie az bolalo. Moze byl wadliwy albo takie gowniane boxy tak mialy.
Tutaj ten dzwiek, jest jeszcze delikatny. Ale jest to poczatek zuzywania sie lozyska slizgowego. 'Metal trze o metal". Zauwaz ze ta pompka jest najbardziej wysokoobrotwym elmentem w kompie. Oprocz tego popmpuje ciecz gestsza niz woda (czyli jest obciazona) a nie tylko mieli powietrze jak wiatraczek. Wiatraczki kolo polowy jej obrotow robia, jak nie mniej.
Mozesz sobie kombinowac z napieciami z odsylaniem na czyszczenie zestawu. Ale fakt jest taki ze lepsza polowe zycia, ta pompka ma juz za soba i zaczela sie tendencja spadkowa.
Co nie znaczy ze ta pompka lada moment stanie cxzy cos. Po prostu halas bedzie z czasem narastal. Cos jak zuzuty, stary samochod jezdzi ale robi sie rzechem z odglosami wszelakimi;-).Nagrane GoPro + mikrofon RODE micro coś tam.
leighadams
26-03-2021, 09:20
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak: zostawiłbym nową (tą porysowaną) obudowę, w końcu jest nowa więc żal wyrzucać. Resztę gratów bym wyrzucił, kupił nowe i wszystko poskładał od 0. Później w ramach gwarancji wymienisz obudowę, na taką nieporysowaną i wtedy powinno wszystko hulać aż miło:mrgreen:
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak: zostawiłbym nową (tą porysowaną) obudowę, w końcu jest nowa więc żal wyrzucać. Resztę gratów bym wyrzucił, kupił nowe i wszystko poskładał od 0. Później w ramach gwarancji wymienisz obudowę, na taką nieporysowaną i wtedy powinno wszystko hulać aż miło:mrgreen:Otóż to [emoji23]
sokolnik
26-03-2021, 09:57
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak: zostawiłbym nową (tą porysowaną) obudowę, w końcu jest nowa więc żal wyrzucać. Resztę gratów bym wyrzucił, kupił nowe i wszystko poskładał od 0. Później w ramach gwarancji wymienisz obudowę, na taką nieporysowaną i wtedy powinno wszystko hulać aż miło:mrgreen:Świetny pomysł! :D
Do dzieła :)
Krzyś, nie wiedziałeś że gopro słabiutko nagrywa po ciemku? Zresztą nie zmienialem ustawień żadnych, ale duzo lepiej ny nie było, to nie pelna klatka ;)
A na co video do nagrywania dźwięku, fonem nie dało się ?
Całe szczęście że nie zmieniałeś tej pasty bo by było rozkminianie czy to czasem nie pasta piszczy :)
wystarczyło lampkę nocną zapalić
Też jestem zdania ze to pompka - to nie jest dźwięk wiatraczka
sokolnik
26-03-2021, 15:34
Do gopro podpiąłem mikrofon RODE,myślałem że bedzie lepiej zbierać niż telefon... Z telefonu byłyby trzaski bankowo [emoji14]
sokolnik
26-03-2021, 18:26
x-kom odpisał ! w sprawie porysowanego frontu... że serwis BQ im odpisał że zgłosiłem im rysę (przy okazji oraz po zgłoszeniu w xkom) i że ONI PRZEJMUJĄ SPRAWĘ
Jestem spokojny :mrgreen:
Cos czuję że za ta rysę przyślą ci gratis jakieś RTX 3080.
sokolnik
26-03-2021, 18:42
problem źródła dźwięku zlokalizowałem i wyeliminowałem...
złe:
- wiatraczki
- podzespoły
- cewki na gpu
- zła buda
- zły prąd :D
NIE, TO NIE TO ! :)
Jakąś srupkę za mocno docisnąłeś i teraz się skarży bidna. Ot wsio. ¯\_(ツ)_/¯
:lol:
sokolnik
26-03-2021, 19:21
Cos czuję że za ta rysę przyślą ci gratis jakieś RTX 3080.
OBY :) to dobry serwis, może wyślą jakiś zasilacz chociaż 1000W ;)
Jakąś srupkę za mocno docisnąłeś i teraz się skarży bidna. Ot wsio. ¯\_(ツ)_/¯
:lol:
nieeee :)
krzysztofz24
26-03-2021, 20:22
Pompka....pompka....pompka od AiO.
W sumie nie ma coś od szczypać, rozdrabniać i kombinować.
Po prostu przyszedł czas na nowe AiO.
P.s Tylko przypomnę że do twojej nowej budy wchodzi max 360mm na górę jak do starej.
No a jakbyś nie był uparty i wziął ta budę co ci linkowalem ciut droższa ale oferująca o niebo więcej niż Be Quiet, to byś mogl nawet o 480mm myśleć:-).
sokolnik
26-03-2021, 21:31
Pompka....pompka....pompka od AiO.
W sumie nie ma coś od szczypać, rozdrabniać i kombinować.
Po prostu przyszedł czas na nowe AiO.
P.s Tylko przypomnę że do twojej nowej budy wchodzi max 360mm na górę jak do starej.
No a jakbyś nie był uparty i wziął ta budę co ci linkowalem ciut droższa ale oferująca o niebo więcej niż Be Quiet, to byś mogl nawet o 480mm myśleć:-).
ta nowe AiO :D Najwyżej będzie reklamacja :D
Chłodnica 360 to już i tak spora, większość z uwagi na małe budy kupuje 240/280mm, więc 360mm to duże chłodzenie AiO akurat do takiego ProcaPotwora :D 420mm wchodzi do przodu ale nie interesuje mnie chłodnica na przodzie :)
Skręciłem na 6V (krzywa w BIOS) i jest cisza... przyjemna cisza :) wentylatory na chłodnicy kręcą się aktualnie podczas "siedzenia na necie" z prędkością 550 rpm... a 3 wentyle 140mm w obudowie wpięte do kontrolera na obudowie, kręcą się z prędkością też ok 500-600 rpm w trybie najniższym czyli I (są 3).
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/3frvv7i66a0i2-PL/image;s=644x461
sie wyczyści, sie przymierzy, sie dognie... będzie pan zadowolony...
krzysztofz24
26-03-2021, 21:45
Sokół nie uznają ci na takie coś reklamacji. Bo nigdzie nie masz określone, że ma być bezdźwięcznie.
Tylko standardowe marketingowe ble,ble jak to hiper ultra cicho jest i wogole.
Panie, normalna pracę takiego mechanizmu jak się trochę zużyje:-).
Nie zalało Panu kompa, to co Pan marudzisz - taki rzeknie serwis;-).
E tam 360, normalna wielkość na górę obudowy.
Z 480mm i dużą grubością to już szacun na dzielni jest:-).
P.s
Sokół...ja ci to powiem, bo wszyscy się krępują chyba.
Przestań się chwalić osiągami na pulpicie:-).
To nikomu nie zaimponuje. Chcesz zabłysnąć, to przegon kompa i napisz jak tam temp i hałas itp.
No pulpit...:-D
ta nowe AiO :D Najwyżej będzie reklamacja :D
Chłodnica 360 to już i tak spora, większość z uwagi na małe budy kupuje 240/280mm, więc 360mm to duże chłodzenie AiO akurat do takiego ProcaPotwora :D 420mm wchodzi do przodu ale nie interesuje mnie chłodnica na przodzie :)
Skręciłem na 6V (krzywa w BIOS) i jest cisza... przyjemna cisza :) wentylatory na chłodnicy kręcą się aktualnie podczas "siedzenia na necie" z prędkością 550 rpm... a 3 wentyle 140mm w obudowie wpięte do kontrolera na obudowie, kręcą się z prędkością też ok 500-600 rpm w trybie najniższym czyli I (są 3).
Jeśli skręcasz to chłodzenie bo inaczej piszczy to znaczy że to nie ma sensu tego stosować.
Czy jest sens reklamować, moim zdaniem tak, śmieszkować sobie można ale dla mnie jest to już mocno wkurzające, płąci się sporo za "markowe" rzeczy, które są wadliwe, często się szybko psują itd, wykorzystywać gwarancje albo ochronę i nie popuścić im ani grosza !!
Osobiście dałbym to co w testach dorównuje AIO czyli większość dużych modeli Noctua, miałbyś cicho, cyrkulacje w budzie dla reszty podzespołów itd, a jak kolor karmelowo nugatowy przeszkadza to są już czarne :)
Odnośnie reklamacji do głównej wady czyli "piszczenie podczas pracy" dodaj że np "słyszalne zakłócenia w audio, które znikają po odłączeniu pompy".
sokolnik
26-03-2021, 21:59
https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/3frvv7i66a0i2-PL/image;s=644x461
sie wyczyści, sie przymierzy, sie dognie... będzie pan zadowolony...
niektórzy dosłownie BUDUJĄ TAKIE KOMPY Z CHŁODNICAMI OD TRAKTORA :D na pclab jest taki projekcik, gość pisał że komp po złożeniu będzie ważyć ok 65 kg :D
linkuje:
https://abload.de/img/img_20210325_133009q6kf0.jpg
no i buda trochę OGROMNA :D
https://abload.de/img/160088507_29450931258iej4w.jpg
moja buda weszła by do środka tej dużej :D
Jeśli skręcasz to chłodzenie bo inaczej piszczy to znaczy że to nie ma sensu tego stosować.
A czemu moja pompa od AiO ma pracować NON STOP cały rok z prędkością 2850 RPM / 12 V ? Po co? I do tego hałasować? Jeśli podczas siedzenia "na necie" temp procesora w HWInfo wskazuje ok 44-50 stopni... jak gram w BF4 na multi, to mam średnio 50-55 stopni z pikami do 60 momentami... Teraz pompa pracuje na 6V i kręci się z prędkością 1700 RPM - toż to wichura przecież :D
oczywiście wysłałem zapytanie do Alphacool + ten filmik, zobaczymy co mi odpiszą :D Jeden znajomy-internetowy pisze że to łożysko i żeby reklamować... Nie chce mi się tak naprawdę... Gwarancja do września/października 2021 jakoś... szkoda by było jakby pod koniec roku miała paść pompa...
Czy jest sens skręcać AIO? A czemu nie skoro nie potrzebuje "na pulpicie" super chłodzenia? Pompa w AIO to jedno a wentyle na chłodnicy to drugie... Jak będę renderować VIDEO czy coś takiego, i proc złapie te 75+ stopni to pompa zwiększy obroty i te 15 min wytrzymam w tym "hałasie" :)
demontować chłodzenie, zakładać bąka BOX AMD... nieee tylko nie to :D wysyłać do serwisu, czekać miesiąc aż się tam ogarną... a może mi napiszą że wszystko ok bym się odczepił, bo sobie pomyślą że gość chce wymusić bo kończy mu sie gwarancja... Inny znajomy pisał że pompa się zapowietrzyła i to dlatego od tak pracuje głośno... No nie wiem...
Zobaczymy co mi odpisze Alfhacool :) Oni mnie nie jeszcze nie znają, warto to wykorzystać :twisted: :D
Moje AIO po wyjęciu z pudełka miało bąbelki ;)
50082
jest SUPER :)
50083
Ja jestem przeciwnikiem utrudniania sobie życia w takich drobiazgach jak chłodzenie cpu, które montuje i zapominam do czasu zmiany sprzętu.
Jaki sens ma stosowaniu AIO i skręcanie go bo nie potrzeba takiego chłodzenia to ja już nie wiem bo logika tu siada :)
Ale ok, trzymajmy się wersji że ma być bo TAK i koniec dyskusji, więc polecam ci jednak to reklamować, nie darowałbym tym PC-Wasserkühlung :)
sokolnik
26-03-2021, 22:34
Ja jestem przeciwnikiem utrudniania sobie życia w takich drobiazgach jak chłodzenie cpu, które montuje i zapominam do czasu zmiany sprzętu.
Jaki sens ma stosowaniu AIO i skręcanie go bo nie potrzeba takiego chłodzenia to ja już nie wiem bo logika tu siada :)
Ale ok, trzymajmy się wersji że ma być bo TAK i koniec dyskusji, więc polecam ci jednak to reklamować, nie darowałbym tym PC-Wasserkühlung :)A po co ludzie mają silniki w samochodach o mocy 180KM jak zwykłe 90KM wystarczy do jazdy...? No po co?
Mi potrzebne dobre chłodzenie cpu w stresie... :)
Bartolini82
26-03-2021, 22:38
Mi potrzebne dobre chłodzenie cpu w stresie... :)
Sokół, stresa to będziesz miał jak wrócimy z cruśkiem do grania w RA :D
Poczekaj tylko jeszcze się trochę ogarnę z tymi remontami i formalnościami :)
Dobre w stresie ale... zakręcone bo... piszczy, czy tylko ja dostrzegam tu malutki problem ? :)
Nie chcę tu robić szydery ale serio przemyśl.
sokolnik
26-03-2021, 23:12
Dobre w stresie ale... zakręcone bo... piszczy, czy tylko ja dostrzegam tu malutki problem ? :)
Nie chcę tu robić szydery ale serio przemyśl.
Będzie dobrze :) Przemyśle i tak sobię myślę, że jak silnik chodzi na max obrotów to się szybciej zużyje co? :D
Sokół, stresa to będziesz miał jak wrócimy z cruśkiem do grania w RA :D
Poczekaj tylko jeszcze się trochę ogarnę z tymi remontami i formalnościami :)
czekam na to chłopie :D
zdrówka i wszystkiego dobrego dla całej rodzinki!
krzysztofz24
26-03-2021, 23:39
Jakby chodził non stop na max to tak. Ale jak będzie non stop na niskim zakresie to też się będzie tak samo zużywał.
Identycznie jak z samochodem. Nie można non stop jeździć z gazem w podłodze ale niewskazany jest dla mechanizmów permanentny eco driving i zmiana biegów przed 1500obr/min.
Jakieś 60-70% zakresu powinno być optymalne.
No to co Sokół? Miałem rację że pompka. A teraz piszesz że ktoś ci z internetu to samo pisze.
A ja tu byłem pierwszy i ja ci pierwszy zdiagnozowałem ty niewdzięczników:-).
sokolnik
26-03-2021, 23:43
Jakby chodził non stop na max to tak. Ale jak będzie non stop na niskim zakresie to też się będzie tak samo zużywał.
Identycznie jak z samochodem. Nie można non stop jeździć z gazem w podłodze ale niewskazany jest dla mechanizmów permanentny eco driving i zmiana biegów przed 1500obr/min.
Jakieś 60-70% zakresu powinno być optymalne.
No to co Sokół? Miałem rację że pompka. A teraz piszesz że ktoś ci z internetu to samo pisze.
A ja tu byłem pierwszy i ja ci pierwszy zdiagnozowałem ty niewdzięczników:-).Przestawiłem w BIOS na trochę więcej niz 6V, także nie ma mowy o ecodrivingu :) ponad 50% czyli elegancko. W BIOS wyskakuje na czerwono ostrzeżenie poniżej 40%...
krzysztofz24
26-03-2021, 23:51
Przestawiłem w BIOS na trochę więcej niz 6V, także nie ma mowy o ecodrivingu :) ponad 50% czyli elegancko. W BIOS wyskakuje na czerwono ostrzeżenie poniżej 40%...
A widzisz, mądrze to w Bios ustawili z tym granicznym 40%, bo jeszcze by ktoś chciał bardzo dbać i by tak ustawił.
Ja bym jednak ustawił 60% przynajmniej a nie 50%.
No gdzie jest to proste "dziękuję" że ci zdiagnozowałem problem:-D?
sokolnik
27-03-2021, 09:20
A widzisz, mądrze to w Bios ustawili z tym granicznym 40%, bo jeszcze by ktoś chciał bardzo dbać i by tak ustawił.
Ja bym jednak ustawił 60% przynajmniej a nie 50%.
No gdzie jest to proste "dziękuję" że ci zdiagnozowałem problem:-D?Dzieki [emoji14] ustawie na niecałe 7V by nie było słychać pompy wieczorami [emoji14]
Znajoma dość długo jeździła swoim peugeotem nie wchodząc w wysokie obroty bo zapalała się kontrolka SERVICE i też było ok :)
sokolnik
27-03-2021, 10:49
Jest weekend, zostawmy juz te dźwięki z pompy...
Ciekawi mnie, jak Wy, zmieniacie swoje komputery, podzespoły...
Cos w stylu:
A - kupuje komputer cały nowy raz na jakies 6 - 8 - 10 lat?
B - zmieniacie kompy często bo gonicie za max wydajnością?
C - a może tak jak ja, często coś sprzedajecie jak znajdzie się kupiec w dobrej cenie, dokładacie $ względnie mało na tyle mało że nie odczuwacie tak bardzo tego wydatku, dzieki temu utrzymujecie jednostkę PC na wysokim poziomie wzgledem wydatków vs moc, jednocześnie macie radochę z zakupów, i co najważniejsze, nie wydajecie fortuny na caly PC. Ja np wykorzystuje okazje gdy sprzęt jest tani, jak z Ramem i SSD MX500. Unikam zakupów w okresach gdzie ceny sa najwyższe. Teraz mamy taki okres drogich procesorów i kart graficznych... Nie wiadomo, kupować czy czekać...
Ja na szczęście nie potrzebuje nic zmiemiać...no może te HDD bym wywalił [emoji1]
Co sądzicie? Jak robicie?
No i czy macie np 2 stacjonarki w domu, typowo dla siebie do pracy oraz komp dla dziecka?
Nic nie napiszę bez adwokata :P ;)
sokolnik
27-03-2021, 11:57
Nic nie napiszę bez adwokata [emoji14] ;)Ha
Patrzcie, to jest chlodnica w kompie ha
9 x 140mm 50107
Ha
Patrzcie, to jest chlodnica w kompie ha
9 x 140mm 50107Będziesz montował?
To jest ładnie poprowadzone chłodzenie https://www.the-diy-life.com/can-my-water-cooled-raspberry-pi-cluster-beat-my-macbook/
krzysztofz24
27-03-2021, 15:38
(.....)
No i czy macie np 2 stacjonarki w domu, typowo dla siebie do pracy oraz komp dla dziecka?
Komp dla dziecka. A w pilke niech gra z kolegami albo skacze w gumę z koleżankami, a nie sobie od małego skoliozę kręgosłupa hoduje:-).
Ledwo twoje dziecko raczkuje a jeszcze nie chodzi , a ty już kombinujesz żeby drugi komp skladac:-D.
No dla dziecka....taaa.
To że jeden rodzic jakiegoś dziecka (ja nie będę wskazywał palcami;-) ) jest uzależniony od komputera. To nie znaczy żeby dziecko zaraz do kompa sadzac.
Mysle że taki rodzic powinien więcej czasu z takim dzieckiem na powietrzu spędzać niż już mu kompa planować;-).
Kurde twojego będzie używać jak będzie potrzeba a ty wtedy będziesz miał blok na kompa:-D.
Przeżyjesz.
Nareszcie fajne płyty zaczynają się pojawiać.
https://www.purepc.pl/image/news/2021/03/26_nzxt_n7_b550_dwie_nowe_plyty_glowne_dla_proceso row_amd_ryzen_ktore_charakteryzuja_sie_oryginalnym _wygladem_0.jpg
Co w tym fajnego, fajny jest widok drukowanej płyty a nie plastiku.
Zmieniam sprzęt całkowicie co 3-4 lata, raczej nic nie dokładam.
Dla dziecka komputer stacjonarny to raczej tak na złość, chyba że hodujesz maniaka gamingowego nolife.
Z tego co zaobserwowałem najwięcej radości i wykorzystania także potem w szkole czy liceum to tablet i to tylko apple jakiś pro żeby był w pełni tabletem graficznym też, do tego laptop i tu można pod gaming coś zrobić.
sokolnik
27-03-2021, 18:02
Co w tym fajnego, fajny jest widok drukowanej płyty a nie plastiku.Dokładnie.
Brzydkie płyty i do tego NZXT, serio ktoś to kupuje? :D już lepsze MSI :D
sokolnik
27-03-2021, 21:04
Tak sobie myślę, bo po zmianie obudowy, z mojego kompa zniknęły 2 elementy z aRGB/LED. Tylny wentylator i oświetlenie LED obudowy.
Może by wyrównał stan +1 i kupił jakieś nowe wentyle do AIO na topie, takie RGB? :) ?
Co myślicie? :)
krzysztofz24
27-03-2021, 23:13
A co to da oprócz efektu wiejskiej dyskoteki:-)?
Odłóż te pieniądze i zbieraj ma SSD zamiast HDD, lepszy pożytek będzie.
Zbieraj na AM5, DDR5, RTX6xxx, SSD PCIe 5.0 i AIO pińćsetpińć :)
krzysztofz24
28-03-2021, 02:21
Nie no, ale niech sokol ma jakis cel w zasiegu blizszym niz dalszym;-).
Bartolini82
28-03-2021, 07:36
Jest weekend, zostawmy juz te dźwięki z pompy...
Cos w stylu:
Co sądzicie? Jak robicie?
Ja zawsze kupowałem sprzęt na kilka lat. Choć, nigdy nie były to topowe podzespoły z uwagi na ograniczone fundusze. W zasadzie najlepszy komp to ten, który sobie przed ostatnim BF złożyłem. Zresztą z identycznym zamysłem, że wydam ciut więcej, ale wystarczy na kilka następnych lat.
Zasada też taka, że mój komputer, to mój sprzęt do pracy. Dzieci czy żona korzystają z innego.
...
Cos w stylu:
B - zmieniacie kompy często bo gonicie za max wydajnością?
C - a może tak jak ja, często coś sprzedajecie jak znajdzie się kupiec w dobrej cenie, dokładacie $ względnie mało na tyle mało że nie odczuwacie tak bardzo tego wydatku, dzieki temu utrzymujecie jednostkę PC na wysokim poziomie wzgledem wydatków vs moc, jednocześnie macie radochę z zakupów, i co najważniejsze, nie wydajecie fortuny na caly PC. ...
Odpowiedź A z wskazaniem na 8 lat. Właśnie nadszedł ten czas, ale jakoś mi nie śpieszno:smile:
Może dociągnę do 10 lat:grin:
Szukam wentylatora 80x80x15 który wystartuje na 5V
jest noise blocker - ale producent podaje że startuje od 6V (ciekawe czy nie ruszy na 5V)
Jest akasa slimline 80x80x11- brak danych od jakiego napięcia startuje
jest sunon który jako jedyny podaje że startuje od 4.5V ale sunony są zwykle głośne
noctua - nie ma takiego rozmiaru
Coś jeszcze ?
Sunon to wydajność ale na max napięciu, na 5V raczej każdy będzie cichy, nie ma cudów.
chodzi o to czy ruszą na tych 5V
najbardziej odpowiadała by mi ta akasa bo jest najbardziej "slim" i raczej jednak cichsza od sunona
sokolnik
28-03-2021, 14:58
A co to da oprócz efektu wiejskiej dyskoteki:-)?
Odłóż te pieniądze i zbieraj ma SSD zamiast HDD, lepszy pożytek będzie.Z tymi dyskami to jakoś dam sobie radę, mam dobre HDD WD BLACK'i, ich jedyna wada to wiadomo głośność.
W swoim PC najstarszy mam zasilacz obecnie (2014r.). I tak powoli dociera do mnie myśl zmiany zasilacza na coś porządnego a nie "jakiś" Seasonic 550W za 300 zł... Przy zmianie GPU czeka mnie wymiana zasilacza... Mie wiem czy jest sens inwestować w 2 nowe SSD (takie na magazyny bieżące) a te HDD by były szufladowe magazyny... Bo zakup 2 SSD po 1 - 2 TB to wydatek gez ok 1200-1800 zł w zależności od opcji. Zasilacz to okolice 700-900 zł o ile nie poniesie mnie przy zakupie jakiegoś Primie Platinum 1000W :D wychodze z założenia że niektóre rzeczy kupuje się ma lata... Tak jak, np obudowę do kompa ;)
WD blacki nie są jakieś ciche, ale spoko, exosy są dwa razy głośniejsze [emoji23]
I tak powoli dociera do mnie myśl zmiany zasilacza na coś porządnego a nie "jakiś" Seasonic 550W za 300 zł... Przy zmianie GPU czeka mnie wymiana zasilacza...
Zasilacz to okolice 700-900 zł o ile nie poniesie mnie przy zakupie jakiegoś Primie Platinum 1000W :D wychodze z założenia że niektóre rzeczy kupuje się ma lata... Tak jak, np obudowę do kompa ;)
Ja swego czasu kupiłem Fractal Design Ion 860W 80 Plus Platinum - 10 lat gwarancji. :-P
sokolnik
28-03-2021, 22:12
Które kości sa najlepsze w SSD?
TLC
MLC
QLC
? :)
Czego mie kupować?
Co najlepiej kupić?
Przeznaczenie, magazyny w PC, dyski na które nie bede czesto zaglądać ale zapełnienie ich bedzie spore, około 80%-90%?
Crucial MX500 jest na TLC, to dobre kości?
2Tb w xkom za 949 PLN.
krzysztofz24
28-03-2021, 22:47
To już nie nie będzie nowego wiatraczka a będę dyski:-)?
Bartolini82
28-03-2021, 22:49
sokolnik, zależy kto jakie ma priorytety. Podobno TLC są najtrwalsze (i ja wybierałem dyski oparte na nich), a np. QLC są od nich szybsze, ale dużo mniej trwałe (więc jeśli to ma być magazyn danych to raczej odpada). O MLC nic nie słyszałem, więc się nie wypowiem :)
W obecnych czasach to może lepiej maska (https://www.purepc.pl/razer-project-hazel-przezroczysta-maska-ochronna-z-diodami-rgb-i-elektronicznym-wzmacniaczem-glosu)? Co? ;)
Które kości sa najlepsze w SSD?
TLC
MLC
QLC
? :)
Czego mie kupować?
Co najlepiej kupić?
Przeznaczenie, magazyny w PC, dyski na które nie bede czesto zaglądać ale zapełnienie ich bedzie spore, około 80%-90%?
Crucial MX500 jest na TLC, to dobre kości?
2Tb w xkom za 949 PLN.
SLC obecnie to strasznie drogie urządzenia i brak ich na rynku konsumenckim, MLC mało kto produkuje i są często oszukiwane kontrolerem, TLC nowe konstrukcje są bardzo dobre i tego na rynku jest najwięcej od modeli beznadziejnych po super wydajne i trwałe, QLC odpuść, może następna generacja będzie lepsza.
https://www.amazon.pl/WD_BLACK-SN750-wysokowydajny-wewn%C4%99trzny-radiatorem/dp/B07MQ468S8/
607zł za jeden z najlpeszych obecnie dysków na rynku.
Jak chcesz na magazyn SSD to bierz MX500 bo często pojawiają sie taniutko 2TB za 650-690zł na amazon.
Teraz masz za 790zł https://www.amazon.pl/Crucial-MX500-CT2000MX500SSD1-NAND-Internal/dp/B003J5JB12/
Ewentualnie https://www.amazon.pl/SanDisk-PLUS-SATA-dysk-twardy/dp/B07YFFJK2Q/
lub czekać jak wpadnie WD Blue SATA w dobrej cenie.
marcin255
28-03-2021, 23:19
Tak mi smaka narobiliście na modding, że zamierzam co nieco pozmieniać w kompie - buda CORSAIR 5000D przebudowa chłodzenia na tej chłodnicy co mam 3 × 120- 35 mm miedź, modernizacja Lainga Dc1 RT przez dodatnie dedykowanego topu z rezerwuarem Aquacomputer aqualis DDC 100 ml, G1/4, nowe węże, płyn itd . Mam tylko problem z wentylami na chłodnice potrzebuję czekgoś 3x120 , fajne be quiet! Pure Wings 3 PWM ale cena 95 zł za sztukę ...
sokolnik
28-03-2021, 23:51
Tak mi smaka narobiliście na modding, że zamierzam co nieco pozmieniać w kompie - buda CORSAIR 5000D przebudowa chłodzenia na tej chłodnicy co mam 3 × 120- 35 mm miedź, modernizacja Lainga Dc1 RT przez dodatnie dedykowanego topu z rezerwuarem Aquacomputer aqualis DDC 100 ml, G1/4, nowe węże, płyn itd . Mam tylko problem z wentylami na chłodnice potrzebuję czekgoś 3x120 , fajne be quiet! Pure Wings 3 PWM ale cena 95 zł za sztukę ...Wentyle sprawdź P12 Artica... Podobno fenomenalna cena do tego co foerują, wielu PRO z nich korzysta :)
Ja w budzie 6 x Pure Wings, wcześniej miałem w budzie 3 x 140 Silent Wings 3... Dobre ale drogie dlatego nie są fajne ha 50146
sokolnik
28-03-2021, 23:52
SLC obecnie to strasznie drogie urządzenia i brak ich na rynku konsumenckim, MLC mało kto produkuje i są często oszukiwane kontrolerem, TLC nowe konstrukcje są bardzo dobre i tego na rynku jest najwięcej od modeli beznadziejnych po super wydajne i trwałe, QLC odpuść, może następna generacja będzie lepsza.
https://www.amazon.pl/WD_BLACK-SN750-wysokowydajny-wewn%C4%99trzny-radiatorem/dp/B07MQ468S8/
607zł za jeden z najlpeszych obecnie dysków na rynku.
Jak chcesz na magazyn SSD to bierz MX500 bo często pojawiają sie taniutko 2TB za 650-690zł na amazon.
Teraz masz za 790zł https://www.amazon.pl/Crucial-MX500-CT2000MX500SSD1-NAND-Internal/dp/B003J5JB12/
Ewentualnie https://www.amazon.pl/SanDisk-PLUS-SATA-dysk-twardy/dp/B07YFFJK2Q/
lub czekać jak wpadnie WD Blue SATA w dobrej cenie.Nigdy nic nie kupiłem na amazon... Nie strach tam kupować :) ?
MX500 mam teraz 1Tb na dokumenty, gierki itp... Wszystko ładnie działa.
Jeśli miałbym coś kupić w tym roku do kompa to SSD... dobry zasilacz kupię pewnie w 2022 bo i tak wcześniej GPU nie zmienię... Aby obecna 1070Ti sie nie zepsuła tylko :)
krzysztofz24
29-03-2021, 01:52
(....)dobry zasilacz kupię pewnie w 2022 bo i tak wcześniej GPU nie zmienię... Aby obecna 1070Ti sie nie zepsuła tylko :)
Zasilacza ci nie trzeba nowego, bo juz masz dobry. A potem jakbys juz planowal nowe GPU to starczy ci 700 z hakiem albo 800 co juz by bylo nadmiarem.
1000W o ile nie planujesz topowych GPU z najwyzszej polki i ich krecic i katowac non stop w gry, jest niepotrzebne do takiej srdedniej polki jak RTX3070 lub 2070.
Nie przejmuj sie GPU ile wytrzyma. Wytrzymuje przwaznie 6-8 lat. A potem pasta juz jest tak skruszala i stara ze dochodzi do "spalenia" karty. W sumei z winy uzytkownika tak jest, bo mozna by dac do serwisu zeby nowa paste dali i przedluzyc zycie karty.
Ale w sumie ty malo grasz, to pewnie jeszcze dluzej.
Testy na pulpicie (ktorymi sie chwalisz:-) ) ile podzespoly maja temparatury , nie obciazaja karty.
sokolnik
29-03-2021, 09:13
Zasilacza ci nie trzeba nowego, bo juz masz dobry. A potem jakbys juz planowal nowe GPU to starczy ci 700 z hakiem albo 800 co juz by bylo nadmiarem.
1000W o ile nie planujesz topowych GPU z najwyzszej polki i ich krecic i katowac non stop w gry, jest niepotrzebne do takiej srdedniej polki jak RTX3070 lub 2070.
Nie przejmuj sie GPU ile wytrzyma. Wytrzymuje przwaznie 6-8 lat. A potem pasta juz jest tak skruszala i stara ze dochodzi do "spalenia" karty. W sumei z winy uzytkownika tak jest, bo mozna by dac do serwisu zeby nowa paste dali i przedluzyc zycie karty.
Ale w sumie ty malo grasz, to pewnie jeszcze dluzej.
Testy na pulpicie (ktorymi sie chwalisz:-) ) ile podzespoly maja temparatury , nie obciazaja karty.Ale nawet do 3070 Super za 2 lata potrzebne bedzie najmniej 700W dla bezpeiczenstwa i komfortu. To i tak nowy bedzie trzeba kupić bo mój obecny zasilacz dobije do 10lat praktycznie... Wiec widzisz... Tylko ceny zasilaczy sa bardzo wysokie teraz, szczegoonie tych zasilaczy 700W+, dlatego chyna w tym roku po prostu kakis SDD kupie i zapoczatkuje proces wymiany HDD na SSD... taka cisza w kompie jak teraz mi się podoba :)
Pompa od AIO bezgłośna, hdd nie ma w pc... Wiatraki tylko lekko muskają wiaterek o poranku w blasku wiosennego słońca... Ohh
Nigdy nic nie kupiłem na amazon... Nie strach tam kupować :) ?
Jak allegro tylko inna jakość. Upewniaj sie tylko od kogo kupujesz - bezpośrednio amazon czy jakis pośredni seller np "Wysyłka i sprzedaż przez Amazon." Wtedy gwarancja tych wszystkich czasów dostawy itd
Nie wiem przed czym konkretnie strach, jesli używki to tylko oficjalne amazona - stan produktu ma opis. Kupilem kiedys kindla z "niewielkimi śladami" a przyszedł nowy produkt bez fabrycznego opakowania ¯\_(ツ)_/¯
Ale nawet do 3070 Super za 2 lata potrzebne bedzie najmniej 700W dla bezpeiczenstwa i komfortu.
Nie, nawet robiąc oc 600W da ci zapas żeby zasilacz pracował optymalnie.
Ludzie przesadzają z tym robieniem zapasu na zasilaczach.
Ale nawet do 3070 Super za 2 lata potrzebne bedzie najmniej 700W dla bezpeiczenstwa i komfortu.
A czym się objawia ten zwiększony komfort?
3070s wymaga zasilacza 650W
sokolnik
29-03-2021, 09:52
Teraz jakis wolnych środków na SSD nie mam niestety, ani cisnienia na SSD... poczekam do wakacji pewnie jakoś... Na luziku.
Fakt że pewnie 600W wystarczy do 3070...Ale jak juz kupic nowy zasilacz to przyszłościowo by wystarczył na 2 nowe GPU... jakiś może Amper a potem kiedyś po 5 latach moze znowu gpu kupoe nowe, i co? 600W może być mało... I tqkq sama sytuqcja jak teraz... Kupić raz a porządnie te 850W i nara ha
Trochę zaluje bo jakis czas temu była promocja na Seasonica 750W za xhyba 469 zł w Proline... Chcialem sie szarpnąć... Za ta cenę to okazuje bylby strzał w dziesiątkę... Nawet jakbym za 8 lat miał znowu wymienić zasilacz...
Bo jak w 2022-23 wymienie zasilacz to juz lepiej się szarpac na wysoką moc, 10 lat gwarancji, dobre kable, jakość, tylko ze to może byc strasznie drogie. Lub po prostu pójść po taniości, kupić dobre 640W za 450 zł i w mieć to gdzieś, taki Amper 3070 Super tez bedzie na tym śmigać...
sokolnik
29-03-2021, 10:04
Zbieraj na AM5, DDR5, RTX6xxx, SSD PCIe 5.0 i AIO pińćsetpińć :)A to to już bym musial chyba zbierac i to gruby hajs ok 10 000 pln pewnie... Dziekuje bardzo, mam zestaw
Cpu
Mobo
Ram
Z którego chce jeszcze korzystać dobrych ładnych lat, ok 5 moze nawet dłużej. Najwyżej zmienię cpu na 5950X 16rdzeni wystarczy do wszystkiego spokojnie do 2026-2028 na luzie.
Za duzo wydałem na te 3 rzeczy ostatnio żeby to teraz sprzedawać i kupować nowości rynkowe...
Ale zanim sie ogarnę z GPU to juz beda pewnie RTX4000 a może już prawie 5000...
Z tym gpu jeśli nie będzie interwencji międzynarodowej na krypto górników to trzeba będzie brać pod uwagę w rozsądnych cenach wyłącznie jakieś trzy generacje wstecz.
Ja liczę że w lipcu będzie uwalenie lekkie kopania i na rynek trafią karty z małą ilością ram, osobiście nic lepszego jak 1660 ti/super nie potrzebuję, a teraz na tym można kopać :(
Bartolini82
29-03-2021, 16:09
Jak patrzę na obecne ceny to żałuję, że anulowałem swoje zamówienia z okolic BF gdzie miałem zakupione MSI Radeon RX 5600 XT MECH OC 6GB GDDR6 za 1229zł, MSI Radeon RX 5500 XT GAMING X 8GB GDDR6 za 899zł. Teraz pewnie dorzuciłbym kilka stówek do jednej, kilka do drugiej i pewnie z pocałowaniem w rękę by poszły :/
Ja mam 1660 super kupioną chyba za 1050zł, a już widziałem nawet takie za 3000zł obecnie!! Patologia totalna.
Cóż ja jestem cierpliwy, dopóki mogę popykac w transport tycoon deluxe i homm3 oraz gothic3 to przeczekam [emoji23] cała reszta poleci na Xboxa.
A no i w ra2 jeszcze, żeby sokolnik miał się na kim wyżyć [emoji23]
sokolnik
29-03-2021, 17:56
A no i w ra2 jeszcze, żeby sokolnik miał się na kim wyżyć [emoji23]
dobry kolega :D doceniam :D
dziś? :D
dobry kolega :D doceniam :D
dziś? :D
Ta jest :D
sokolnik
29-03-2021, 18:24
Ta jest :D
:-D :-D :-D :-D
marcin255
29-03-2021, 18:35
W końcu wybrałem na chłodnicę Enermax SquA RGB 3pack 3x120mm. będzie kolorowo .
Jak lubisz kolorowo, czemu nie.
sokolnik
29-03-2021, 19:03
W końcu wybrałem na chłodnicę Enermax SquA RGB 3pack 3x120mm. będzie kolorowo .
takie?
https://www.youtube.com/watch?v=frZNu9HC8HY
ja sobie włączę Wieśka na trochę, zobaczę jakie temp łapie GPU... Dawno nie rozgrzałem GPU...
marcin255
29-03-2021, 19:37
Dokładnie do tej budy https://www.net-s.pl/produkt/corsair-5000d-airflow-tempered-glass-mid-tower-atx-pc-case-black-1149298 - chłodnica przód przed nią te wentyle
sokolnik
29-03-2021, 21:02
Dokładnie do tej budy https://www.net-s.pl/produkt/corsair-5000d-airflow-tempered-glass-mid-tower-atx-pc-case-black-1149298 - chłodnica przód przed nią te wentyle
bequiet! lepszy ;)
marcin255
29-03-2021, 21:04
Pewnie tak ...
sokolnik
29-03-2021, 21:10
nowy BIOS wyszedł do mojej płyty...
ComboAM4PIV2 1.2.0.1 Patch A.
Zaktualizowałbym sobie ... :D
sokolnik
29-03-2021, 22:29
do mojego AiO można kupić pompę za 96 zł :D eee to luzik ha
gościu jakiś pisze, że miał 2 takie pompy/AiO od Alphacool i każda tak buczała na 12V także mówi że to normalne :)
https://www.angela.pl/p12644,alphacool-dc-lt-2600-ultra-low-noise-ceramic-12v-dc.html
krzysztofz24
29-03-2021, 22:45
do mojego AiO można kupić pompę za 96 zł :D eee to luzik ha
gościu jakiś pisze, że miał 2 takie pompy/AiO od Alphacool i każda tak buczała na 12V także mówi że to normalne :)
https://www.angela.pl/p12644,alphacool-dc-lt-2600-ultra-low-noise-ceramic-12v-dc.html
Jak chcesz, to ci dam namiar na chińska pompkę do akwarium do filtra:-D
Absolutnie bezszelestna i bezwibracyjna.
Całe 20zl. Pod 220V do kontaktu, i wydajność realna 240L na godzinę.
Bys sobie przerobił i przestał przeżywać czy ci pompa bzyczy czy nie bzyczy:-).
Ile wat pobiera ta pompa od AiO na max, znaczy jak piszą w instrukcji?
Jak słyszę że pompka bzyczy to mi się śmiac chce
dobrej klasy pompki do akwarium były kompletnie bezgłośne i to naście lat temu
krzysztofz24
29-03-2021, 23:16
Jak słyszę że pompka bzyczy to mi się śmiac chce
dobrej klasy pompki do akwarium były kompletnie bezgłośne i to naście lat temu
Ale ja nie pisze o pompkach co pompują powietrze (tzw brzeczykach-zwroc uwagę na nazwę) , tylko przepływowych na wodę:-).
Naście lat temu, to był 2005r np czyli technika na tym samym poziomie co teraz mniej więcej;-).
A bzyczy to pompka sokolnika w kompie:-).
I dlatego mu proponuję ultra silencer cicha.
sokolnik
29-03-2021, 23:20
Ale ja nie pisze o pokojach co pompują powietrze (tzw brzeczykach-zwroc uwagę na nazwę) , tylko przepływowych na wodę:-).
Naście lat temu, to był 2005r np czyli technika na tym samym poziomie co teraz mniej więcej;-).
A bzyczy to pompka sokolnika:-).
I dlatego mu proponuję ultra silencer cicha.
pompki do akwarium to sobie możecie porównywać do AiO, cudu techniki gdzie nie ma WODY! jest płyn ultra cięzki i wydajny... Wasze pompęczki dopiero by piszczały jak dziewczyny na koncercie disco-polo :D
ale najpierw aktualizacja WIN10 20H2 :P
Sokolnik, jesteś krętacz i oszust, jak mogłeś mnie dwa razy zabić a raz oszukańczo, ty, ty ,ty zdradziecka sycząca zmijo [emoji23]
Mnie też niektóre dźwięki drażnią, NASA np dlatego mam w .... Szafie [emoji16] oczywiście są zabezpieczenia odpowiednie [emoji23]
krzysztofz24
29-03-2021, 23:30
pompki do akwarium to sobie możecie porównywać do AiO, cudu techniki gdzie nie ma WODY! jest płyn ultra cięzki i wydajny... Wasze pompęczki dopiero by piszczały jak dziewczyny na koncercie disco-polo :D
Pompy pompujące ciecz(wodę) w obiegu a nie bąbelki da akwarium. Ogarnij sie:-D;-).
Np ja mam pompę 15W na ceramicznym trzpieniu, amrtyzowanym. Wydajność 1000l/h. (realnie jakieś 750)
I pracuje non-stop i tak latami.
A nie twoja po*******ka w AiO;-).
Jak taka pompa ciągnie rybie g...no z akwarium to raczej da rade przepchać tą wodę destylowana ledwo zabarwiona jakimś kolorowym płynem w chłodzeniu wodnym.
Ponawiam pytanie. Piszę w instrukcji jakie parametry ma ta pompa w twoim AiO?
Jakie obroty i ile wat zużywa i jaka ma wydajność?
P.s A te pompy do akwarium zewnętrzne to sie na wąż montuje i zakręca nakrętkami.
Człowieku jakbyś tak po prostu odłączył swoją pompę, przeciął wąż i założył taka pompę 20W i 1500L/h, wiatraczki dał na max. To bys na procu miał 23 stopne Celsjusza max, czyl itak jak w pokoju.
Rób tak:-D.
Sprzedam ci po taniosci uzywana chlodnei od mojego Moto, troche na gorze przeciekala - ale dasz do jakiegos magika na regeneracje. Wybiore ci pompke jak wyzej. I zamrazasz kompa;-)
najpierw aktualizacja WIN10 20H2 :P
20H2 jest od października, to nazwa zbiorcza, a zdążyli juz naprawiać kilak razy bo uszkodzili ludziom SSD, potem znikał pasek zadań, wyłączyli w wielu modelach wifi/bt, no i największym geniuszem było zepsuć aktualizacje :)
Niech Bill zajmie się tymi swoimi syntetycznymi burgerami i zostawi windowsy w spokoju :)
sokolnik
30-03-2021, 00:01
Zmiana pompy u mnie w AiO... Nieźle.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=4W7STaENRsk&feature=emb_logo
Podobno jak zmniejszyłem napięcie pompy to podświetlenie niebieskie Alphacool przygasło :D faktycznie :D
widzicie?! Jeszcze mniej LED w moim PC :D
Pump (Alphacool DC-LT 2600 Ultra low noise Ceramic)
Speed: 2600 RPM
Voltage: 7-13.5V DC
Power consumption: 4W
Maximum flow rate: 70L/h
Maximum head: 0.85m
W chłodzeniu Alphacool Eisbaer 360 CPU wykorzystana została pompa wodna Alphacool DC-LT 2600 Ultra low noise Ceramic, której prędkość obrotowa wynosi 2600 RPM. Dzięki możliwości zmiany napięcia (7-13.5V) użytkownik ma pełną władzę nad tym jak pracuje chłodzenie. Maksymalny przepływ pompy wynosi 70 litrów cieczy na godzinę. We wnętrzu pompy wodnej producent wykorzystał miedziany blok wodny i polerowaną płytkę stykową. Połączenie to zapewnia doskonałe przewodzenie ciepła z procesora prosto do płynu chłodzącego.
Sokolnik, jesteś krętacz i oszust, jak mogłeś mnie dwa razy zabić a raz oszukańczo, ty, ty ,ty zdradziecka sycząca zmijo [emoji23]
ciiii
idź spać :P
Zrób reklamacje tak jak ci pisałem wcześniej z drugim powodem jaki podałem.
Nie wierze że standardowo to ma buczeć.
Tak jak ci tu podpowiadają, pompki do akwarium taniutkie pompują więcej i są ultra ciche nawet po paru latach działania, a tu masz niby wyspecjalizowane super och ach AIO, wiec tym bardziej.
sokolnik
30-03-2021, 00:07
Zrób reklamacje tak jak ci pisałem wcześniej z drugim powodem jaki podałem.
Nie wierze że standardowo to ma buczeć.
Tak jak ci tu podpowiadają, pompki do akwarium taniutkie pompują więcej i są ultra ciche nawet po paru latach działania, a tu masz niby wyspecjalizowane super och ach AIO, wiec tym bardziej.
ale zobacz co pisze jeden gość:
dźwięk który nagrałeś na filmie jest normalny dla pracy tej pompy na full obrotach, przynajmniej ja tak miałem na 2 sztukach tych pompek (pierwsza zaczeła terkotać i ją wymieniłem za te 96 zł
Sokolnik, mam sugestie. Załóż sobie pompę CO. I wydajna i cicha. ;)
sokolnik
30-03-2021, 08:28
Sokolnik, mam sugestie. Załóż sobie pompę CO. I wydajna i cicha. ;)Gdzie ja ją w mieszkaniu zmieszcze na 3p? Ale jakby tak w piwnicy zrobić instalacje... Hmmm to by się mogło udać ha
A z tym zasilaczem zapomniałem że mógłbym zorganizować BON 500 zł na allegro i dopłacić różnice w gotówce :) kupno dobrego zasilacza nie bolała by aż tak bardzo :)
sokolnik
30-03-2021, 10:15
Taki bon mógłbym też przeznaczyć na SSD 2Tb ha
Ale zmieniając temat... Mam problemik z WIFI (Orange Światłowód + telefony z Orange). Mam połączenie z wifi i nagle czarna dziura, brak interentu przez minute, moze dwie... Wisi, kręci itp. Najczęściej to jest odczuwalne podczas sluchania radia internetowego, lub przegladania FB czy oglądania YT... niby polaczenie jest z wifi ale internetu nie ma, wisi, kręci... Najczęściej pomaga na szybko wyłączenie wifi w telefonie i ponowne połączenie z siecią wifi... Ale to wkurza...
Dzwoniłem na infolinię, pani cos tam sprawdzała... Ale zrobila mi zlecenie wymiany tego Routera FunBox na nowy, za darmo. Bez problemu sama zaproponowała....tylko musze sam zanieść stary do orange i mi wymienią od ręki...
Myslicie że to może być problem z konfiguracja routera czy raczej może on jest, zepsuty? Internet na kablu działa elegancko, nie zauważyłem żadnych problemów.
Nie mam 2 piętrowego domu, że trace zasięg itd...np chyba w mieszkaniu standardowym powinno te wifi działać stabilnie?
Ale na co ci taki zasilacz, przecież nie masz zestawu wymagającego czegoś więcej jak 600W, a takie zasilacze to 350-400zł.
Ogólnie w orange funboxy są bardzo dobre ale zwykłe routery to loteria.
Może to być wada routera jeśli problem dotyczy więcej jak jednego urządzenia.
U mnie odpukać mam funbox 3.0 i świetnie działa wifi 2,4/5GHz, teraz mają nowe pod wifi 6.0 co daje sporego kopa w działaniu wifi.
sokolnik
30-03-2021, 10:40
Ale na co ci taki zasilacz, przecież nie masz zestawu wymagającego czegoś więcej jak 600W, a takie zasilacze to 350-400zł.
Ogólnie w orange funboxy są bardzo dobre ale zwykłe routery to loteria.
Może to być wada routera jeśli problem dotyczy więcej jak jednego urządzenia.
U mnie odpukać mam funbox 3.0 i świetnie działa wifi 2,4/5GHz, teraz mają nowe pod wifi 6.0 co daje sporego kopa w działaniu wifi.Żona też ma te sme problemy, ja mam Samsunga ona Huawei... Jesli sie nie poprawi do pt to wymienie ten router...
O zasilaczu pisałem wcześniej... Nie będę sie powtarzać... Dlatego lepiej mi teraz kupić ssd i hdd sie pozbyć... Do kieszeni je wsadze na USB pewnie...
krzysztofz24
30-03-2021, 11:36
Żona też ma te sme problemy, ja mam Samsunga ona Huawei... Jesli sie nie poprawi do pt to wymienie ten router...
Ja myślę, że to proc nie wyrabia w kompie:-D.
sokolnik
30-03-2021, 11:37
Ja myślę, że to proc nie wyrabia w kompie:-D.Haha!
Trzeba go podkręcić, ale czy moze Krzysiu, rekomendujesz zmianę Biosu od ASUSa? :)
krzysztofz24
30-03-2021, 12:15
Nie pojdzie bios ad Asusa,. Bo niestety masz MSI:-).
Same problemy z tym twoim kompem;-).
A z tym routerem, to nie może po prostu technik przyjęć i wymienić?
U mnie tak sie odbywała wymiana modemu i dekodera przy nowej umowie.
Przy nowej umowie technik robi jeśli są zmiany parametrów łącza lub sami zmieniają rodzaj podpięcia itp, zmiana routera to twoja sprawa, przepinasz kable, wpisujesz login lub robisz autoryzacje i tyle.
Ja mam swoje zdanie o MSI od dawna, ostatnio składałem zestaw na płycie MSI i nie mam pozytywnych wrażeń bo:
- nie ma panelu złącz płyty tylko kawałek pogiętej blaszki
- żadnych dodatkowych kabli, tylko jeden SATA
- brak radiatora do M.2
- BIOS to jakaś masakra żeby zrobić podstawowe rzeczy jak boot, profil xml
- zarządzanie wiatrakami domyślnie włączone, głu po ta
- aktualizacja BIOS tylko pendrive, sto lata za mu... afrykoamerykaninami :)
- jak mu coś nie pasuje w profilu to pińcet razy startuje
Jakby nie trolle internetowi to by ludzie nie pakowali się tak masowo u nas w MSI.
Przecież płyty główne od Asus czy Gigabyte zwłaszcza Aorus to wyższa półka pod każdym względem ale... na forach, a zwłaszcza na fejsie jest "bo msi ma lepszą sekcje zasilania" :)
krzysztofz24
30-03-2021, 12:48
Masz rację. I wce nie pisze tak, żeby jechać Sokołowi.
Ale MSI to ma tylko agresywny marketing skierowany do pryszczatych hakerów i gamerow w wieku nastu lat.
Ultra taking edytion a całe gaming to nazwa i kozackie ledy RGB;-).
Mnie to trochę razi i śmiać mi sie chce. Jak np Asus ma zwykła płytę za 400zl to po prostu jest to zwykła, normalna płyta. Jak ma jakąś topowa serię np Hero, to za wyszukanymi nazwami coś stoi.
U MSI, KAZDA płyta wg ich opisu i nazwy jest Gaming, Quatro, Turbo edytion.
I pryszczate nastolatki na to lecą:-).
sokolnik
30-03-2021, 13:22
Wczesniej mialem Intela na Asusie, teraz Ryzena na MSI i zlego slowa o mojej plycie nie powiem. Wszystko działa... Ma typny panel wbudowany a nie żadne blaszki, sa dodatkowe kable, śrubki do dysków, radiatory do dysków z termopadami, kable sata chyba 3, jeszcze mam 2 w piwnicy nierozpakowane czarne... No ale tak jest jak się nie kupuje najtanszego produktu... :)
krzysztofz24
30-03-2021, 13:30
....i od producenta mam bios co miesiąc w wersji beta a potem poprawkę do tej wersji:-). Inni producenci płyt to skąpią na nowych biosach:-D.
No full wypas z tym MSI;-).
sokolnik
30-03-2021, 13:35
....i od producenta mam bios co miesiąc w wersji beta a potem poprawkę do tej wersji:-). Inni producenci płyt to skąpią na nowych biosach:-D.
No full wypas z tym MSI;-).A co mnie obchodzą ich beta biosy? Jest przymus ich instalacji? Taka maja politykę i juz, nazewnictwo bardziej z ostrożności. Lata mi to.
Dzwoniłem do Orange, maja od reki takie routery i mi wymienią bez problemu :)
MSI zawsze miało problemy z BIOS.
Ja składałem zestaw na nie zwykłej ale wersji PRO, nawet MAX i nawet II :)
Gigabyte w tanich płytach nie oszczędza, MSI niedługo laminat zrobi z kartonu.
Dzwoniłem do Orange, maja od reki takie routery i mi wymienią bez problemu :)Zawsze tak robili.
Masz światłowód czy jakiś zwykły ?
Do światłowodu teraz można dostać już z wifi 6.
sokolnik
30-03-2021, 14:09
Mam Światłowód... A co mi da te wifi6? :)
Z wifi korzystamy w telefonach i TV... Aby sie filmy na YT w fullhd nie cieły na telefonie, bo to juz nerwica...
krzysztofz24
30-03-2021, 14:30
A co mnie obchodzą ich beta biosy? Jest przymus ich instalacji?(....)
Obchodzą cię bo masz zainstalowany specjalny programik, co sprawdza najnowszy bios dla płyty.
Sam tutaj to pisałeś:-D.
Przymusu nie ma, ale ty jesteś uzależniony, żeby mieć najnowszy bios i najnowsze sterowniki itp.
I czekasz niecierpliwie na nowości od MSI:-);-).
sokolnik
30-03-2021, 14:33
Obchodzą cię bo masz zainstalowany specjalny programik, co sprawdza najnowszy bios dla płyty.
Sam tutaj to pisałeś:-D.
Przymusu nie ma, ale ty jesteś uzależniony, żeby mieć najnowszy bios i najnowsze sterowniki itp:-);-).Jak moj bios to jest stary, wyszlo już chyba z 6 nowych biosów... Nie mam żadnego programu, tylko w kilkunastu otwartych zakładkach w przeglądarce mam strone MSI z BIOSem, i sprawdzam sobie z ciekawości co tam nowego wypuszczają, podobnie z chipsetem x570 od AMD...
Widzisz jak wszystko tu naciągasz i przekręcasz by siać tanią sensacje? :)
krzysztofz24
30-03-2021, 14:49
A nie zachaczasz teraz nosem a klawiaturę Pinokio?:-D;-).
Na pewno mi mówiłeś "ja sobie sprawdzam BIOS takim specjalnym programikiem".
sokolnik
30-03-2021, 15:36
A nie zachaczasz teraz nosem a klawiaturę Pinokio?:-D;-).
Na pewno mi mówiłeś "ja sobie sprawdzam BIOS takim specjalnym programikiem".A ten ma forum jakieś bzdury wylewa, w smsach to samo, wkręciłem Ci bajke a Ty w to wierzysz.
sokolnik
30-03-2021, 15:57
Ogladam testy nowych i7 11 gen... Porównanie w tescie R20...
Mój staruszek, delikatnie pokręcony lapie wynik 7 550 pkt, da sie więcej ale po co żyłować sprzęt? Bez oc wynik to okolice 7000 pkt.
Może 15 gen Intela w pieniadzach ok 2200-2400 pln wyprzedzi mojego 3900x :) 50201
Mam Światłowód... A co mi da te wifi6? :)
Większy zasięg, większą przepustowość, stabilność połączenia.
Musi być funbox 6.0
krzysztofz24
30-03-2021, 17:45
A ten ma forum jakieś bzdury wylewa, w smsach to samo, wkręciłem Ci bajke a Ty w to wierzysz.
Teraz to wkrecanie bajek. I kto tu tworzy bzdury w zwiazku z tym...
Ale dobra koniec jalowej rozmowy. Mozemy uznac ze nigdy nawet nie aktualizowlaes biosu jesli ci to poprawi samopoczucie.
sokolnik ma taką wersje MSI że tylko pomyśli "chcę najnowszą aktualziacje" i już sama leci, ale to musi być wersja płyty FALCONER MAX III SUPER IV POWER GAMING 4.0
Tak na poważnie to internety sporo pomagają ale sensowne obiektywne opinie giną w natłoku bzdur, marketingu i sponsoringu, a do tego mamy zdobywców wiedzy teoretycznej, którą często powielają błędnie.
Wybór sprzętu to często nasze doświadczenie z daną marką ale i gusta, często drobnostka zniechęca na długo.
Kolejna sprawa to przykład tu z forum, polecałem płytę, która była wadliwa po zakupie i padła, podejrzewam że ta osoba więcej już nie kupi tej marki płyty.
sokolnik
31-03-2021, 01:05
Routera nie wymieniłem. Moge wymienić w ciągu 5 dni.
Zalogowałem sie na router i tam jest opcja Resetowanie Routera. Zrobiłem to. Jakby lepiej, obejrzałem 3 filmy na YT uwaga w 1440p poprzez aplikacje YT na tel, i brak przycinek, film ładował sie z zapasem... No jakby lepiej.
Transfery w apce Soeedtest oraz poprzez przeglądarkę Opera zadowalające, upload max, donload połowa lub 1/3 możliwości...
Jutro bede kontynuował testy, żona też. Może coś sie poprawiło.
To już nie wypina się z gniazdka, trzeba z menu restartować?
sokolnik
31-03-2021, 09:04
Testuje.
Radio internetowe przez aplikację ktore wcześniej regularnie przerywało.
Mierze Transfery, bardzo spadły do minimum... Wg apki speed test, i poprzez przegladarke... Mierzone w tym samym miejscu co wczoraj o północy. Moze w nocy faktycznie wieksze transfery...? Do sieci mam wpiętego laptopa służbowego.
Ehh
Sprawdze jeszcze tego YT czy da sie filmy oglądać, czy ładowanie filmu będzie tak szybkie by nie przycinał sie film w oczekiwaniu na pobranie dalszego materialu do oglądania...
sokolnik
31-03-2021, 09:04
To już nie wypina się z gniazdka, trzeba z menu restartować?Kiedyś tak robiłem, w zasadzie zawsze... Teraz ta opcje znalazłem... Może to jakis lepszy reset niż na przypał z gniazdka...?
[emoji23][emoji1787][emoji23][emoji1787][emoji28]
Routera nie wymieniłem. Moge wymienić w ciągu 5 dni.
Zalogowałem sie na router i tam jest opcja Resetowanie Routera. Zrobiłem to. Jakby lepiej, obejrzałem 3 filmy na YT uwaga w 1440p poprzez aplikacje YT na tel, i brak przycinek, film ładował sie z zapasem... No jakby lepiej.
Transfery w apce Soeedtest oraz poprzez przeglądarkę Opera zadowalające, upload max, donload połowa lub 1/3 możliwości...
Jutro bede kontynuował testy, żona też. Może coś sie poprawiło.
Nie przesadzajmy, temat jaki jest to jest ale jeśli ty nie potrafisz wyłączyć i włączyć routera to lepiej nie ciągnij tego bo nie wiem czy śmiać się czy płakać :(
Pierwsze co się robi jak zamula sieć to restart routera, nie wiem jaki masz model ale w wielu można ustawić planowy restart o danej godzinie.
sokolnik
31-03-2021, 10:02
[emoji23][emoji1787][emoji23][emoji1787][emoji28]Lepszy restart, dokładniejszy [emoji14]
Ale mi jak zamulał net to resetowałem router porpzez wyciągnięcie zasilania na te 20 sek...
Dziś filmiki laduja się elagancko, także widzicie, wynalazłem lepszy sposob resetowania routera [emoji14]
sokolnik
31-03-2021, 12:49
Dzwonił serwis be quiet
Wyślą mi nowy przedni panel
Luz w kieszeni hdd jest OK, mówi ze tak zaprojektował producent, więc jest ok.
To luzik, ale ja bym wolał ny, ten dysk po prostu nie wisiał na śrubach a one ma gumowych elementach, tylko trochę ciaśniej...
Crusiek...HELP MISTRZU :D
Misja śrubka przyjęta do realizacji. Dziękujemy, zapraszamy [emoji23]
krzysztofz24
31-03-2021, 12:57
To że wyślą panel to spoko. Ale to że dyski latają jak świński ryj po korycie:-). To pogratulować technologi Be Quiet.
Ponawiam ofertę:-). 5zl na polecony, 5zl na browara żebym miał zadośćuczynienie przez szarpanie sie z obudową która leży na szafie przywalona czymś. I masz śrubki jakie chcesz. Albo ci całą obudowę Sharkoon mogę wysłać jak zamówisz kuriera:-).
Albo sie nie wstydź:-) i jedź do @cruska po te srubeczki.
Na moje tu sama śrubka nie wystarczy, trzeba będzie cały system mocowania wykombinować, no ale, pożyjemy, zobaczymy :) Mam kilka fajny pomysłów i już grzeję butlę do spawania :D:D:D:D
sokolnik
31-03-2021, 14:00
Na moje tu sama śrubka nie wystarczy, trzeba będzie cały system mocowania wykombinować, no ale, pożyjemy, zobaczymy :) Mam kilka fajny pomysłów i już grzeję butlę do spawania :D:D:D:D:D tylko bądź delikatny!
System mocowania zrobili w wersji BETA :)
sokolnik
01-04-2021, 11:16
Właśnie kurier dostarczył nowy przedni panel, elegancki ten serwis bequiet :)
To teraz mam 2. nowy i stary z rysą trochę [emoji14]
Ja się skusiłem i zmieniam właśnie sprzęt, kupiłem płytę główną MSI MEG Z490 GODLIKE bo jest w dobrej promocji, do tego w sam raz będzie Intel Core i3-10100, 2szt HDD 4TB i...
...pomoc do składania
https://i.imgur.com/6uUFDoG.jpg
krzysztofz24
01-04-2021, 13:15
Jakbym dostał taka pomoc do składania, to ostatecznie mógłbym coś kupić od MSI:-D;-).
Osz zesz kurnasz, taka pomoc do składania? Czekaj no, niech ja bryle założę [emoji1787][emoji846]
sokolnik
01-04-2021, 18:27
prima aprilis :D
Nieeee, myślę że koesh się przemógł i poleciał na MSI [emoji1787][emoji23][emoji23][emoji23][emoji160][emoji160][emoji160][emoji160]
Bartolini82
01-04-2021, 21:14
Ja się skusiłem i zmieniam właśnie sprzęt, kupiłem płytę główną MSI MEG Z490 GODLIKE bo jest w dobrej promocji, do tego w sam raz będzie Intel Core i3-10100, 2szt HDD 4TB i...
Dobrze, że jest 1.04 i wiemy, że to ściema :D
Btw obudów be quiet. Ja mam tego producenta i nic kompletnie nie słychać. Nic nie skrzypi, nie trzeszczy. sokolnik, chyba trochę przewrażliwiony jesteś :D
O której jutro gramy? :D
sokolnik
01-04-2021, 21:18
Dobrze, że jest 1.04 i wiemy, że to ściema :D
Btw obudów be quiet. Ja mam tego producenta i nic kompletnie nie słychać. Nic nie skrzypi, nie trzeszczy. sokolnik, chyba trochę przewrażliwiony jesteś :D
O której jutro gramy? :D
teraz gramy :P dawaj :D
co ja przewrażliwiony :P ? o co chodzi? :D diskord
marcin255
02-04-2021, 13:30
Powoli sprzęt dociera na razie Enermax Squa 12 cm 3 szt. trafione na Amazonie za 214 zł z przesyłką, starują na 300 Rpm i Argb działa z Asus Hero X
Pochwal się potem tą swoją choinką [emoji846]
marcin255
02-04-2021, 14:01
Jasne, dziś jeszcze wysłana buda i Chiftec CF-3012-RGB z nimi trochę dałem dupy, bo nie mają PWM, ale pójdą na górę na stałe 60% obrotów a efekt z płyty głównej.
sokolnik
02-04-2021, 15:44
Jasne, dziś jeszcze wysłana buda i Chiftec CF-3012-RGB z nimi trochę dałem dupy, bo nie mają PWM, ale pójdą na górę na stałe 60% obrotów a efekt z płyty głównej.Pamiętaj o zdjęciach, koniecznie :)
Relacja foto
Opis
Scenariusz
Watek główny
Watki poboczne
Najtrudniejsze misje
Film jakis [emoji14]
Krzyś się ucieszy :)
sokolnik
02-04-2021, 19:16
Akcja pod kryptonimem Śrubka zakończona sukcesem, dzięki Cruśkowi. Dzięki! Dał mi śrubki, dyski już nie latają. Siedzą sztywno. Odwiedziłem piwnice w celu odszukania opakowania od plyty głównej, w ktorej były czarne kable SATA, zmienię swoje czerwone na czarne by wszystko pięknie do siebie pasowało :)
Także dziś zakończę proces zmiany obudowy... A pewnie jutro karton po obudowie wyniose do piwnicy.
Przedni nowy panel schowany, cały proces zmiany obudowy dobiega szczęśliwie do końca bez większych komplikacji, wszystko ogarnięte jak należy :) 5030150302
Cóż, w tym wypadku mogli się bardziej postarać... nie trzeba by było kombinować, wystarczyło, by łebki były ciut większe, lub otwory gum dobrze dopasowane...
No, ale teraz możesz w końcu w amoku rzucać sprzętem bez obawy, że będzie latać dysk w środku klatki [emoji28][emoji1787]
sokolnik
02-04-2021, 21:15
kurde... ale te HDD głośne... pewnie dlatego że teraz mam przedni panel " z siateczki" a nie pełny (zabudowany)... i dlatego słychać 2 dyski HHD które są w "piwnicy" w przedniej części obudowy... takie życie... będzie trzeba szybciej te SSD'ki kupić :D
albo się szybciej odzwyczaiłem ... albo po prostu ta buda jest głośna od przodu :D w tamtej i tak miałem przedni front ledwo wsadzony także dookoła powietrze wpadało... i dźwięki się też wydostawały... ale jednak przód też był wyciszany... zaraz założę pełny front i dam znać :D
Mnie jak wkurzyły dawno dawno temu HDD to zrobiłem z nich przekładaniec, warstwa gąbki, dysk, gąbka, dysk, gąbka i po bokach też, tylko szczelinka żeby im wiatrak troszkę powietrza chłodnego dawał, leżały sobie na dole obudowy cichutko :)
Nooo, można by wygłuszyć je trochę, ale czarnuchy, to czarnuchy. Mocno się grzeją, trochę strach :P
Chcesz posłuchać jak exosy w szafie chodzą? :D Choć tragedii nie ma :D
sokolnik
02-04-2021, 21:26
przedni pełny panel pomaga ale i tak lipa :D
Dark Base 700 chyba cichsza/szczelniejsza ale za to mniej przewiewna :D SSDa trzeba kupić niedługo i tego 2TB HDD wywalić bo on najgłośniejszy :)
krzysztofz24
03-04-2021, 01:47
Sie nie znacie:-D;-).
To są super nowoczesne odgłosy jak z kosmosu.
Już to chyba kiedyś wrzucałem...poezja:-).
https://youtu.be/2ywWFvjE-yU
Swoją drogą to ciekawie jak sobie kiedyś wyobrażano przyszłość...nasze komputery nie mają takich odgłosów i nie chodzą tylko na dosie:-).
Ale za to nie latamy w kosmos mimo ponad 40-lat od premiery tego filmu. Tylko mamy całkiem sporo wyznawców płaskiej ziemi:-D
Ale poczytaj też na temat tego co się wkłada do latających urządzeń. Wcale nie najnowsze i najszybsze, ale raczej te starsze które zniosą warunki. Zapewnią niezawodność (pomijam powielanie układów i wzajemne sprawdzanie wyników)
sokolnik
03-04-2021, 10:52
w DB700 kieszeń na dyski składała się z 2óch oddzielnych klatek... po prostu każdy dysk miał 1 klatkę:
http://glob3trotters.com/wp-content/uploads/2018/08/Base700_35.jpg
W SB802 jest 1 klatka na 2 HDD... Nie wiem czy to ma wpływ ale coś głośno się zrobiło... ehhh trzeba to zabudować czymś... i pianką montażową polecieć szczeliny wtedy będzie PRO I CICHO :grin:
Pora wymienić pamięć w komputerze.
Mam 8 GB ( 2 x 4 )
Częstotliwość DRAM 1064.4 MHz
Opóźnienie (CL) 15 taktów
Co warto kupić ? 1x 16 GB czy 2 x 8 GB? Czy nie ma to znaczenia?
W sprzedaży nie ma juz kości z częstotliwośćią 1066 kHz ( komputer Lenovo ma juz 4 lata )
Czy jak kupię 2133 kHz to będzie jakis problem?
Jeżeli tak to czy parametr CL ( opóżnienie ) ma jakieś istotne znaczenie?
Czy szukać jednak używanych 1066 kHz?
https://www.x-kom.pl - czy kupić tą pamięć?
sokolnik
03-04-2021, 11:27
Pora wymienić pamięć w komputerze.
Mam 8 GB ( 2 x 4 )
Częstotliwość DRAM1064.4 MHz
Opóźnienie (CL)15 taktów
Co warto kupić ? 1x 16 GB czy 2 x 8 GB? Czy nie ma to znaczenia?
W sprzedaży nie ma juz kości z częstotliwośćią 1066 kHz ( komputer Lenovo ma juz 4 lata )
Czy jak kupię 2133 kHz to będzie jakis problem?
Jeżeli tak to czy parametr CL ( opóżnienie ) ma jakieś istotne znaczenie?
Czy szukać jednak używanych 1066 kHz?
https://www.x-kom.pl - czy kupić tą pamięć?Musisz sprawdzić w specyfikacji jakie i ile ramu możesz montować. Dopiero wtedy kupować :) im wiecej mhz i niższe są CLe tym wydajniej.
Musisz sprawdzić w specyfikacji jakie i ile ramu możesz montować. Dopiero wtedy kupować :) im wiecej mhz i niższe są CLe tym wydajniej.
Nie wiem jak to sprawdzić? Papierowego opisu już nie mam.
Te parametry co podałem odczytał mi program ( Speccy )
Czy ma to znaczenie 16 lub 2x8?
sokolnik
03-04-2021, 11:41
Poszukaj na stronie producenta laptopa specyfikacji technicznej, potem daj link będziemy dumać :)
To ten komupter - https://www.x-kom.pl/p/334190-desktop-lenovo-ideacentre-300-20-i3-6100-8gb-2401000-win10.html#specification
Zamówiłem tą pamięć. Jak powiesz że nie pasuje to anuluję zakup.
Dzięki za pomoc.
sokolnik
03-04-2021, 12:06
To ten komupter - https://www.x-kom.pl/p/334190-desktop-lenovo-ideacentre-300-20-i3-6100-8gb-2401000-win10.html#specification
Zamówiłem tą pamięć. Jak powiesz że nie pasuje to anuluję zakup.
Dzięki za pomoc.Ktore pamieci kupiłeś? Te goodramy z promocji? 16 GB?
Lepiej kupić 2 x 8 lub 2 x 16...nie stosuje sie pojedynczych kości z uwagi na lepsza wydajność dwóch takixh samych kości ram.
Tak. Tą 16 Goodram z dzisiejszej promocji.
Ale jak napisałem mogę ją anulować jeżeli to zły zakup.
sokolnik
03-04-2021, 12:16
Tak. Tą 16 Goodram z dzisiejszej promocji.
Ale jak napisałem mogę ją anulować jeżeli to zły zakup.Raczej kiepski, one sa taktowame 3200 a na tyle pewnie nie pozwoli Twoja plyta główna, chipset i procesor.
Daj chwile.
w sensie one będą działać :) tylko na 2133 czyli te Twoje 1066 mhz co pisałeś, tą liczbę mnożysz przez 2.
Jak planujesz niedługo zmienić komputer to te pamięci 2 x 16 GB włożysz do nowego komputera o ile nie kupisz za parę lat nowego kompa gdzie będzie już DDR5 :)
cena jest dobra jak za 32 GB ram :)
OK Dzięki. Czekam.
Kupiem tylko jedną 16.
Raczej nie będę ich przekładal do nowego komputera.
Chcę tylko w trochę przyspieszyć ten komputer.
Nic więcej nie będę robił!!
Jak ta 16 nie jest dobra to będę szukał 2x8 niżej takowanych.
sokolnik
03-04-2021, 12:28
OK Dzięki. Czekam.
z tego co widzę to raczej nie uruchomisz szybszych pamięci niż 2133 mhz. Te goodramy nie pójdą Ci na 3200, tylko po prostu na 2133 i będą działać. Może ktoś jeszcze się wypowie.
zawsze możesz zwrócić towar w zakupie internetowym. odśwież stronę o zobacz co napisałem w poście powyżej.
Kupiem tylko jedną 16. Raczej nie będę ich przekładal do nowego komputera.
to lepiej kup 2 x 8 GB
https://www.x-kom.pl/p/257996-pamiec-ram-ddr4-corsair-16gb-2x8gb-2133mhz-cl13-vengeance-lpx-black.html
to lepiej anuluj te zamówienie i szukaj innego ramu zwykłego DDR4 2 x 8 GB :)
Dzięki. Ale trochę za drogo. :sad:
sokolnik
03-04-2021, 12:35
Kupiem tylko jedną 16.
Raczej nie będę ich przekładal do nowego komputera.
Chcę tylko w trochę przyspieszyć ten komputer.
Nic więcej nie będę robił!!
Jak ta 16 nie jest dobra to będę szukał 2x8 niżej takowanych.
z przyspieszaniem to tak wiesz... to nie działa że masz 8 GB ram a jak będziesz mieć 16 to będzie coś szybciej :) od większego baku w samochodzie samochód nie przyspiesza ;)
widzę po specyfikacji że masz dysk SSD + HDD, to dobrze. SSD są szybkie.
Dzięki. Ale trochę za drogo. :sad:
ale serio brakuje Ci ramu? Ile zużywasz na codzień? Robisz coś na swoim kompie co potrzebuje więcej niż 8 GB ram? :)
...ale serio brakuje Ci ramu? Ile zużywasz na codzień? Robisz coś na swoim kompie co potrzebuje więcej niż 8 GB ram? :)
Pomyślałem że więcej to lepiej.
Używam LR chociaz coraz to mniej.
Napisałeś - "w sensie one będą działać tylko na 2133 czyli te Twoje 1066 mhz co pisałeś, tą liczbę mnożysz przez 2."
Tzn. to się dzieje automatycznie czy coś trzeba ustawiać w komputerze?
Dzięki. Pomyślę jeszcze. Świateczne pozdrowienia.
Pamięci podrożały i będą drożały, od miesiąca o tym trąbią, tanio nie będzie już.
Ty potrzebujesz obojętnie jaki zestaw DDR4 2x8GB, na tym chipsecie 2600MHz chyba max ale nie ma co kombinować 2133MHz to domyślne ustawienie i po włożeniu nic nie kombinujesz samo działa.
Możesz wyciągnąć tą kostkę co masz 1szt 8GB ? i identyczną dokupić na allegro jeśli będzie tanio, a powinno być tanio na sztuki.
sokolnik
03-04-2021, 12:54
Pomyślałem że więcej to lepiej.
Używam LR chociaz coraz to mniej.
Napisałeś - "w sensie one będą działać tylko na 2133 czyli te Twoje 1066 mhz co pisałeś, tą liczbę mnożysz przez 2."
Tzn. to się dzieje automatycznie czy coś trzeba ustawiać w komputerze?
Dzięki. Pomyślę jeszcze. Świateczne pozdrowienia.
włożysz pamięci i bez grzebania komp je odpali na 2 133 mhz... nic powyżej na Twoim zestawie.
Przyspieszenia da Ci mocniejszy procesor a co za tym idzie płyta główna i właśnie taki ram 3200 który obecnie przestaje być standardem na rzecz 3600 mhz...
Pamięci podrożały i będą drożały, od miesiąca o tym trąbią, tanio nie będzie już.
Ty potrzebujesz obojętnie jaki zestaw DDR4 2x8GB, na tym chipsecie 2600MHz chyba max ale nie ma co kombinować 2133MHz to domyślne ustawienie i po włożeniu nic nie kombinujesz samo działa.
Możesz wyciągnąć tą kostkę co masz 1szt 8GB ? i identyczną dokupić na allegro jeśli będzie tanio, a powinno być tanio na sztuki.
on ma chyba 2 x 4 GB
Szybszy ram nic mu wiele nie da, są to aptekarskie różnice, nie ta klasa sprzętu, nie ten procesor, nie ta płyta itd, on ma mieć 2133-2600MHZ i między takimi szybkościami to nawet na słupkach mu nic nie wyjdzie w pomiarach wielkiego.
Tak jak napisałem wcześniej, dokup do pary na allegro, będzie tanio i dobrze.
Jeśli masz 2x4GB dokup drugą taką parę, chyba że płyta nie ma czterech slotów to wtedy zmiana na 2x8GB.
Jak to nic nie da to szkoda kasy.
Nie mniej wiem że 2x8 to lepiej niż 1x16
Dzięki za pomoc.
1. Intel Core i3-6100 (2 rdzenie, 3.70 GHz, 3 MB cache)
2. Intel Core i5-10400F (6 rdzeni, od 2.90 GHz do 4.30 GHz, 12 MB cache)
W pierwszym przypadku rozumiem że procesor chodzi na 3.70 Ghz.
A w drugim?
Częstotliwość jest zmienna ( dynamiczna ) czy pracuje na 2,90 Ghz a żeby osiagnąć wyższy parametr to trzeba go specjalnie ustawiać?
I który procesor jest lepszy?
sokolnik
03-04-2021, 14:48
miałem napisać jakie różnice zauważyłem między DB700 vx SB802.
50318
A ja kombinowałem z wykonaniem dziur na TOPie oraz froncie w poprzedniej obudowie :D ale by była wtopa gdybym to zrealizował :)
Nie wiem czemu, ale mam wrażenie że Dark Base 700 (premiera listopad 2017) była wykonana lepiej, solidniej. Nie wiem, może to tylko wrażenie. Silent Base 802 wydaję się bardziej "lekka"/plastikwowa? Jednak w niczym to nie przeszkadza.
ALE
pewnie producent musiał gdzieś przyoszczędzić, bo jednak w SB802 zrezygnowano z:
- lepszych/droższych wentylatorów SW 3 na rzecz PW2,
- kontroler obrotów ma 1 tryb pracy...a miło by było mieć 2 tryby,
- nawet karton jest zwykły szary a karton DB700 to był cały "kolorowy":
https://i1.wp.com/play3r.net/wp-content/uploads/2018/01/be-quiet-dark-base-700-box.jpg?ssl=1
pewnie koszty produkcji takiego kartony vs zwykły szary z napisami były dużo niższe. Szczególnie jeśli produkuje się tysiące takich kartonów na cały świat :P
https://www.nikktech.com/main/images/pics/reviews/be_quiet/silent_base_802/silent_base_802_review_1.jpg
W pierwszym przypadku rozumiem że procesor chodzi na 3.70 Ghz.
A w drugim?
Częstotliwość jest zmienna ( dynamiczna ) czy pracuje na 2,90 Ghz a żeby osiagnąć wyższy parametr to trzeba go specjalnie ustawiać?
I który procesor jest lepszy?
ten 1060F jest w świetnej cenie i warto go kupić. Względem Twojego procesora odczujesz różnicę - SERIO.
Procesor sam ustawi Ci wyższe taktowanie o ile będzie potrzebował, to się dzieje automatycznie, to tzw. BOOST :)
Różnice zrobi większa ilość RDZENI i WĄTKÓW oraz więcej GHz oraz pamięć cache.
600 procesor,
400 płyta
400 ram
i masz elegancki sprzęcik :)
Jak to nic nie da to szkoda kasy.
Nie mniej wiem że 2x8 to lepiej niż 1x16
Dzięki za pomoc.
Tak jak ci napisałem, wyciągnij te kostki pamięci i kup identyczną parę, będzie taniej, a 4x4 da ci to samo co 2x8.
... czyli te Twoje 1066 mhz co pisałeś, tą liczbę mnożysz przez 2...
To ostatnie pytanie na dzisiaj. :smile:
W opisie komputera jest - Pamięć RAM 8 GB (DIMM DDR4, 2666 MHz)
Program testujący pokazuje - 8,00GB 1-Kanałowy Nieznane @ 1329MHz
Skąd ten mnożnik?
sokolnik
03-04-2021, 15:31
To ostatnie pytanie na dzisiaj. [emoji2]
W opisie komputera jest - Pamięć RAM 8 GB (DIMM DDR4, 2666 MHz)
Program testujący pokazuje - 8,00GB 1-Kanałowy Nieznane @ 1329MHz
Skąd ten mnożnik?Bo tak jest [emoji14] zapytaj Intela ;)
Ja mam 3600 mhz i pokazuje 1800 :)
Przyrost w mocy procesora to 200%, niesamowici dużo ale to nie koniecznie przełoży się na wydajność ogólnie w użytkowaniu.
Pamiętaj że przy zmianie sprzętu często daje się np więcej pamięci, nowszy szybszy dysk, system w najnowszych aktualizacjach też lepiej radzi sobie na nowszych generacjach.
Do tego wiele zastosowań kompletnie nie jest uzależnione od wyniku samego procesora.
Często są sytuacje że w jakiejś np grze procesor za 600zł daje więcej fps niż procesor za 1600zł.
OK Spokojnych i Zdrowych Świąt
Można kupić dwie takie https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-patriot-8gb-2666mhz-ddr4-cl16-dimm-grey wyjdzie 258zł czyli taniusio.
Można kupić dwie takie https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-patriot-8gb-2666mhz-ddr4-cl16-dimm-grey wyjdzie 258zł czyli taniusio.
OK Dzięki ale teraz mam watpliwości po tym co napisaliście czy warto?
Do tego można kupić tylko 1 szt. w promocji.
Trzeci raz ci napiszę że warto i najlepiej dokupić drugą parę tych co masz :)
Mam 2 sloty na karty.
Oba zajęte przez 2 x 4 GB pamięci.
Więc nie da się dokupić.
sokolnik
03-04-2021, 17:36
koesh, ogarnij się :P
jeszcze wrócę do mojego podsumowanie tych dwóch obudów...
Gdyby tak BQ do 802 włożył:
- Silent Wingsy 3
- Lepszy kontroler wentylatorów
- Bardziej dopracował tą obudowę pod względem jakości materiałów, lepszej klatki na HDD, daliby lepszy karton :D
to na pewno ona by nie kosztowała tych 150-200 dolarów a w Polsce okolice 700-750 zł tylko co najmniej 900 zł a pewnie nawet 1000 zł.
Mam 2 sloty na karty.
Oba zajęte przez 2 x 4 GB pamięci.
Więc nie da się dokupić.
No to też ci pisałem, bierz te co podałem 2szt i już, tu nie ma co kombinować, tylko sokolinik przez dwieście stron tematu ustala jakie śrubki wymienić :)
jeszcze wrócę do mojego podsumowanie tych dwóch obudów...
Drogo to wszystko wyszło i kompletnie nie ma odzwierciedlenia w jakości, typowa buda, firma jak wiele innych, wygląda całkiem ok, jeszcze tylko zrezygnować z okna i wstawić pod biurko.
sokolnik
03-04-2021, 18:16
Drogo to wszystko wyszło i kompletnie nie ma odzwierciedlenia w jakości, typowa buda, firma jak wiele innych, wygląda całkiem ok, jeszcze tylko zrezygnować z okna i wstawić pod biurko.
nie znasz się i nie doceniasz prawdziwego piękna :)
Ja niedługo się zabieram za zrobienie sobie manualnego nasika dodatkowego na truenasie :)
https://www.x-kom.pl/p/158741-obudowa-do-komputera-fractal-design-node-304-czarna.html?gclid=CjwKCAjwpKCDBhBPEiwAFgBzj6Z750cG LxKPucpKBAyp42x-jvZ6nfs9zPl5ZRuunD5UwCtr3QjYsBoC_u0QAvD_BwE
Buda już wybrana.
No to też ci pisałem, bierz te co podałem 2szt i już...
OK Zamówiłem.
sokolnik
03-04-2021, 18:54
Ja niedługo się zabieram za zrobienie sobie manualnego nasika dodatkowego na truenasie :)
https://www.x-kom.pl/p/158741-obudowa-do-komputera-fractal-design-node-304-czarna.html?gclid=CjwKCAjwpKCDBhBPEiwAFgBzj6Z750cG LxKPucpKBAyp42x-jvZ6nfs9zPl5ZRuunD5UwCtr3QjYsBoC_u0QAvD_BwE
Buda już wybrana.
oooo i będzie fotorelacja specjalnie dla Krzysia? :)
Możliwe, ale kiedy ja to pozbieram, to nie wiem.
Mogę zrobić, bo to fajna opcja, taka hipsterska :P
krzysztofz24
03-04-2021, 19:55
oooo i będzie fotorelacja specjalnie dla Krzysia? :)
Sokół....ja tak wcale nie czekam na fotorelację przebierając nogami, jak to przedstawiasz;-).
Rozkręcałem temat przy twojej zmianie obudowy tak dla zabawy w wątku i humoru...no i żebyś sie nie wstydził i zrobił relacje live:-).
Choć zawsze miło jak ktoś dorzuci zdjęcie.
Nowe karty od zielonych 4090 i 4090TI. Muszę przyznać że robią wrażenie.:)
https://youtu.be/0frNP0qzxQc
sokolnik
04-04-2021, 00:51
Nowe karty od zielonych 4090 i 4090TI. Muszę przyznać że robią wrażenie.
https://youtu.be/0frNP0qzxQcCzas skladac zamowienie na 2 sztuki, w SLI sobie je połączę. Obudowa nie potrzebna, na balkonie zamontuje ha
Nie zapomnij o przykręceniu obudowy do podłogi no i przedłużacza z siłą:)
Ale trzeba przyznać że zrobili to doskonale.
sokolnik
04-04-2021, 10:48
Poranny przegląd wiadomości...
Chcieliście kupić karte w 2021 jak sie sytuacja na rynku poprawi?
Czytajcie :)
https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/sprzet/kopalnia-kryptowalut-kupila-karty-nvidia-cmp-za-30-mln-dolarow/3zl0686
Niezła patologia z tego krypto. Generujesz gigantyczne zużycie prądu na ciąg cyfr który nie ma żadnej wartości, w czasach w których narzuca się wszystkim dookoła walkę ze śladem węglowym i ogólną eco. Chociaż trudno się nie zgodzić że będzie to waluta przyszłości. Bezwartościowa spekulacja i kolejny absurd naszych czasów. Ale wolna od narodowości i w pełni pod kontrolą. Bo pokrycia nie ma w niczym. Chyba że te przemielone karty będą jej pokryciem:)
sokolnik
04-04-2021, 12:09
teraz są tak GŁUPIE CZASY KOMPUTEROWE, że teraz to GPU jest "najważniejszym" elementem komputera, o ile ktoś korzysta z GPU a nie tylko z integry do generowania obrazu na monitorze...CUDA, nawet gierki jakieś zwykłe... po prostu DZIAŁAJĄCA nawet 1050 jest mega cenna (niech działa jak najdłużej).
ehh
zresztą dla typowego gracza zawsze GPU było najważniejsze... ale teraz dla zwykłego kowalskiego utrata GPU nawet starej grafiki może boleć z uwagi na braki towaru oraz ceny... patrze 1050Ti kosztuje od 1000 zł za bieda wersje do nawet 1500 zł :D jeszcze nie tak dawno można było kupić 1050Ti za 600 zł :D PATOLOGIA :D trzeba było ją kupić za te 600 zł jako "zawodnik rezerwowy" na te trudne czasy... mi jakby padłą moja 1070Ti to by był problem z zakupem... mój Ryzen 9 nie ma zintegrowanego układu graficznego... nawet kompa bym nie odpalił bez GPU :D i na takiej 1050Ti napewno by człowiek nie stracił... takie lokowanie kapitału z gwarancją zwrotu i pewnie też zarobku :) a tak, wyjmuję z szafy 1050TI nówkę nie śmiganą i Komp(już wtedy nie)Potwór dalej działa :D
i z uwagi na te debilne czasy coś mi się wydaje, że powinienem zrobić krok na przód i kupić te SSD póki są:
- w ogóle dostępne od ręki,
- są w miarę tanie, szczególnie zwykłe SSD SATA,
- ceny nie wystrzelą bo skoro da się zarabiać krocie na GPU, na procesorach...coraz większe problemy są z dostępnością sprzętu, to zaraz możemy mieć braki pamięci, dysków SSD, płyt głównych, zasilaczy też nie ma tych mocnych i dobrych... serio gupie czasy... i coraz bardziej się wydaję GŁUPIE I DEBILNE czekanie na poprawę cen/dostępności... skoro ludzie kupują (górnicy itd) wszystko co leci, oraz zwykli konsumenci też, firmy, sklepy, hurtownie... wszystko schodzi na pniu na świecie... to zaraz będzie szał na SSD... i na pewno tańsze SSD już nie będą...
Nie zapominaj że mamy wojnę handlową pomiędzy USA a Chinami. Europa też jest graczem a raczej Niemcy bo reszta się nie liczy. I ceny raczej się już nie zmienią. Dodatkowo zablokowany kanał sueski i anty Chińska narracja ma na celu wyciąganie przemysłu z Chin. Ale przeniesienie takiej fabryki i technologi przy obecnej sytuacji to inwestycja gigantycznych kosztów i komplikacji. Zresztą ustawianie linii produkcyjnej potrafi trwać miesiącami.
Więc taniej raczej już nie będzie, a że nikt się już raczej nie łudzi do powrotu do starego systemu światowego, to czekają nas dalsze reformacje na każdej płaszczyźnie.
I oby droższa karta o 500zl była naszym jedynym zmartwieniem::)
sokolnik
04-04-2021, 12:43
od pewnego czasu wkurzał mnie kabelek od AIO, który "leciał" nad pamięciami RAM... nie mogłem tego tak zostawić... :D zebrałem się na odwagę... i postanowiłem że przepnę kabelek z FAN1 System coś tam coś na PUMP FAN :D kabalek już leci wyżej, nie zasłania mi widoku na piękny ram... ahh :D
50379
W BIOS zmiana ustawień krzywej obrotów dla PUMP FAN i cała ta operacja zakończyła się sukcesem :p
Jeszcze jakby tak te węże od AiO jakoś inaczej "ułożył"... ale to już raczej tak zostanie, chyba że mi się będzie mocno nudziło i trochę kasy będzie to te rurki się zmieni i poprowadzi inaczej :D
tak jak tu, ktoś przerobił swojego Eisbaera:
https://www.techpowerup.com/forums/threads/lian-li-lancool-the-2nd.270807/
50380
tylko za dużo choinki...
Nie zapominaj że mamy wojnę handlową pomiędzy USA a Chinami. Europa też jest graczem a raczej Niemcy bo reszta się nie liczy. I ceny raczej się już nie zmienią. Dodatkowo zablokowany kanał sueski i anty Chińska narracja ma na celu wyciąganie przemysłu z Chin. Ale przeniesienie takiej fabryki i technologi przy obecnej sytuacji to inwestycja gigantycznych kosztów i komplikacji. Zresztą ustawianie linii produkcyjnej potrafi trwać miesiącami.
Więc taniej raczej już nie będzie, a że nikt się już raczej nie łudzi do powrotu do starego systemu światowego, to czekają nas dalsze reformacje na każdej płaszczyźnie.
I oby droższa karta o 500zl była naszym jedynym zmartwieniem::)
tak, dobrze to podsumowałeś... zgadzam się... tylko ja nie chciałem wprowadzać polityki do wątku :p dziś święta to wybaczam Ci ten występek :p
No tak, można pisać o skutkach nie przyczynach:)
Jak chcesz poprawić estetykę to zastąp te brzydkie pokręcone kable zasilające kartę na plecione, wtedy dopiero doznasz estetycznej poprawy. I fajnie czerwone będą u Ciebie wyglądać. Tylko pamiętaj że masz dwa typy takich kabli.